RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK PENGENALAN Sains dan Matematik merupakan mata pelajaran yang

agak sukar dan berat bagi kebanyakan pihak. Dengan adanya aktiviti kokurikulum, diharapkan pembelajaran menjadi lebih berkesan kerana dapat menarik minat pelajar serta pengalaman melakukan aktiviti tersebut dapat memberi keseronokan menerusi penglibatan secara langsung. Modul rancangan lima tahun aktiviti Persatuan Sains dan Matematik dibuat bagi membantu pengurusan dan perlaksanaan aktiviti persatuan di peringkat sekolah . Dengan adanya modul ini diharap dapat memudahkan kerja-kerja guru serta perlaksanaan di semua sekolah menengah di Negeri Sembilan diselaraskan. Walaubagaimanapun ia boleh diubahsuai mengikut kesesuaian waktu, umur pelajar, kreativiti dan kedudukan kewangan kelab atau persatuan. OBJEKTIF Perancangan ini berhasrat dapat: 1. membolehkan guru menjalankan aktiviti dengan lebih mudah dan selaras. 2. memupuk minat pelajar terhadap mata pelajaran matematik dan sains. 3. diamalkan serta mengaitkan pembelajaran sains dan matematik dalam kehidupan seharian pelajar. 4. mewujudkan kesedaran kepentingan matematik serta sains dalam budaya hidup. 5. mengembangkan kemahiran pemikiran kritis semasa menjalankan aktiviti yang disediakan. 6. memperolehi pengetahuan dan kemahiran melalui kajian-kajian yang merangsangkan minda. 7. memupuk semangat kerjasama melalui aktiviti berkumpulan. 8. memupuk sikap berdikari di kalangan pelajar . TINGKATAN Sesuai untuk semua tingkatan.

Guru mengedarkan beberapa set permainan Matematik mengikut kumpulan 3. Pelajar-pelajar diarahkan membawa dan mengumpul surat khabar atau majalah lama selama sebulan mengikut tingkatan masing-masing. Ketua tingkatan dipanggil untuk taklimat pertandingan. Setiap tingkatan boleh menyerahkan surat khabar /majalah lama pada setiap minggu pada AJK pengumpulan yang telah dilantik (terdiri daripada pelajar-pelajar Persatuan Matematik dan sains) 6. Setelah diluluskan. Guru memberi penerangan cara-cara menyelesaikan permainan matematik 4. Teka silangkata dsb.RANCANGAN AKTIVITI PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK MINGGU Minggu 1 PROGRAM Kitar Semula Surat khabar dan majalah lama-Secara Pertandingan AKTIVITI 1. 2. pemenang akan diumunkan semasa perhimpuanan dan diberi hadiah hamper 1. 5. Puzel c. Pelajar menyelesaikan masalah permainan matematik yang diberi dalam tempoh waktu yang ditetapkan 5. contohnya ialah Have Fun with Math oleh Louis Grant Brandes . CATATAN Minggu 2 Permainan Matematik Guru boleh mendapatkan panduan Darpada bukubuku yang banyak terdapat dikedai atau dalam simpanan PSS. Buat iklan serta syarat-syarat untuk guru-guru dan juga untuk setiap kelas 3. Selepas sebulan. Di antara permainan yang boleh dijalankan ialah a. 4. Menulis surat kebenaran kepada pengetua. Semua bahan ini akan ditimbang dan direkodkan mengukut tingkatan. Shoduku b. Pelajar diagihkan kepada beberapa kumpulan mengikut tahap masingmasing. 2. 7.

Pertandingan Kuiz berkaitan dengan Pameran dikeluarkan. blok huruf dan papan disediakan lebih awal oleh guru . 8. Pameran di adakan dengan kerjasama PSS dan Panitia sains dan matematik selama seminggu selepas ceramah. 4. 1. diberi buku mengandungi nama-nama biasa dan nama –nama saintifik Pemakanan yang sihat Minggu 4 Ceramah dan Pameran-daripada Kementerian Kesihatan Minggu 5 Melabelkan nama tumbuhan di dalam taman di kawasan sekolah secara saintifik Cat.MINGGU PROGRAM AKTIVITI CATATAN keluaran J. Borang jawapan dijual kepada semua pelajar dengan harga 10 sen. undian akan dijalankan untuk memilih 3 pemenang yang bertuah. 9. 2.Weston Publisher. Guru menerangkan cara-cara bermain congkak kepada pelajar. Beli papan prespek. 6. Pelajar-pelajar dimaklumkan tentang tarikh dan masa ceramah. Pelajar-pelajar akan menghantar borang jawapan yang lengkap pada AJK yang dipertanggungjawabkan.Ceramah dijalankan. Pelajar diberi kepada beberapa kumpulan serta diberi permainan congkak 3. Minggu 3 Congkak 1. Keluarkan surat kepada penceramah pihak Kementerian Kesihatan. 10. Pelajar diberi kuimpulan dan diagihkan tugas 3. 2. Satu soalan dibacakan pada waktu pagi atau perhimpunan pagi setiap hari persekolahan selama semingu. Pelajar kumpulan pertama a. blok huruf dan cat(warna hitam dan putih) . Jika terdapat lebih daripada seorang pemenang. Dua minggu sebelum ceramah. 3. 5. 7. telefon pihak Kementerian Kesihatan bagi menentukan tarikh dan masa ceramah. Pelajar bermain congkak untuk mengasah kemahiran mereka. 2. 1.

mengecat papan ini berwarna putih dan dibiarkan kering Kumpulan pertama: a. Bahan-bahan buku skrap disediakan oleh pelajar sendiri. 7. memotong papan mengikut ukuran yang dikehendaki bagi penanda nama tumbuhan. Pelajar kumpulan kedua a. 4. CATATAN penasihat kelab. 4.MINGGU PROGRAM AKTIVITI tumbuhan serta mengenal pasti dan mencatat tumbuhan di kawasan sekolah yang belum dilabelkan.kedua dan ketiga 5. Penghasilan yang baik akan dipamerkan atau dilanjutkan untuk menyertai mana –mana pertandingan. Guru meminta pelajar membuat buku skrap menggunakan kertas A4 3. b. Pelajar diberi masa seminggu untuk menyiapkannya. 6. b. Sebelum aktiviti ini pelajar telah diberi arahan untuk membawa gunting. b. Guru memberi beberapa tema yang berkaitan 2. tukul besi dan paku disediakan oleh guru Minggu 6 Sambungan aktiviti di Minggu ke 5 Contohnya: Kitar semula Hafal Minggu 7 Buku Skrap yang temanya berkaitan dengan Sains atau Matematik. Contoh tema: Kitar semula Mendarab dsb . menyediakan papan cacak c. Bahagian luar mesti di tulis dengan tajuk serta nama ahli setiap ahli kumpulan. pewarna. yang telah kering menggunakan cat berwarna hitam dan dibiarkan kering Kumpulan kedua: a. Jumlah isi mestilah tidak melebihi 10 muka surat dan tidak kurang daripada 6 muka surat tidak termasuk muka surat pertama . kertas A4 yang secukupnya. Melekatkan papan yang bertulis pada papan cacak serta dipakukan. Menulis nama tumbuhan mengikut nama biasa dan nama saintifik di papan. Nama-nama ini ditulis dalam nama biasa dan nama saintifik. gam. Gergaji. Mecacakkan papan yang sudah siap kepada tumbuhan berkenaan 1.

2. 3. Pelajar dilatih untuk memahirkan diri dengan alat tersebut. Guru memberi arahan cara-cara bermain dengan alat G-maths kepada para pelajar. guru mengedarkan soalan. 2. untuk pelajar menjawab selepas tayangan. Sebelum tayangan.MINGGU Minggu 8 PROGRAM Pertandingan G-maths AKTIVITI 1. Guru melihat tayangan dahulu. . Guru mesti membaca dan memahami cara-cara peraturan permainan yang ada dibekalkan bersama dengan alat terserbut Guru mencari tajuk yang sesuai dan menyalin rakam atau meminta dari pihak PSS atau pihak sekolah untuk membeli VCD yang sesuai Minggu 9 Menonton tayangan yang berkaitan dengan Sains dan Matematik Boleh juga membeli VCD National Geographic atau mana-mana yang difikirkan sesuai. 1. CATATAN Guru membeli atau meminjam set G-math daripada Panitia Matematik. Guru membina soalan-soalan berdasarkan tayangan 3. Pelajar yang mahir akan dilatih untuk persediaan pertandingan G-maths anjuran JPNS.

mana-mana hutan simpanan/ tempat yang berdekatan yang sesuai. Menara Petronas h.MINGGU Minggu 10 PROGRAM Kuiz AKTIVITI 1. Guru meminta pelajar menukar kertas serta menandakannya. Bilik matematik dan sains. Taman Botani d. Pusat Sains Negara f. Guru membaca jawapan bagi soalan-soalan yang diberi. Kebun atau taman-taman di kawasan sekolah. Guru bersama pelajar menguruskan permohonan dan penempahan untuk ke tempat yang dipilih CATATAN Guru menyediakan soalan terlebih dahulu mengikut tingkatan secara objektif Guru meminta pelajar-pelajar membawa alatalat untuk membersih Minggu 11 Gotong-royong Minggu 12 Lawatan sambil belajar . Guru berbincang mengenai tempat-tempat yang sesuai untuk dilawati seperti a. Rimba Ilmu e. Pelajar-pelajar boleh membersihkan: a. Universiti b. 1. 2. 1. 2. FRIM g. Pelajar yang berjaya mendapat markah yang tertinggi dikira sebagai pemenang. Taman Negara c. 5. Pelajar-pelajar menjawab soalan kuiz sains dan matematik mengikut tingkatan di atas kertas. Jika terdapat lebih daripada seorang pelajar yang berjaya. 3. 4. b. c. kuiz di buat semula dengan soalan yang lain. Tujuan untuk memupuk sayang alam sekitar di samping menjaga keindahan sekolah. KLCC Aquaria i.

Kempen Kesedaran AIDS d. Kempen Mencegah Aedes atau lain-lain penyakit yang berjangkit. 2. Kebersihan sungai dan mana-mana yang difikirkan sesuai. Syarat-syarat pertandingan hendaklah disediakan terlebih dahulu.MINGGU Minggu 13 PROGRAM Pertandingan Melukis Poster AKTIVITI 1. Guru boleh memilih mana-mana tema yang bersesuaian. Antara tema yang boleh dipilih ialah: a. Pelajar diberi tugasan untuk mencari maklumat. Pelajar ditunjukkan cara-cara mencari maklumat mengenai laman web yang berkaitan daengan sains dan matematik. Mencintai alam sekitar e. Minggu 15 Membuat roket dengan menggunakan botol air gas . 3. Guru menempah makamal komputer terlebih dahulu. 2. 4. 3. Kempen Anti Dadah b. Guru boleh meminta guru-guru yang mengajar Fizik tingkatan 6 untuk memberi tunjuk ajar. CATATAN Pelajar perlu diberitahu terlebih dahulu Mengenai pertandingan tersebut dan dikehendaki membawa peralatan melukis sendiri Guru mesti menyediakan tugasan tersebut Minggu 14 Mencari maklumat menggunakan “Search Engine” 1. c. Guru boleh meminta pertolongan guru makmal ICT untuk membantu jika tiada kemahiran.

MINGGU Minggu 16 PROGRAM Lawatan Sehari AKTIVITI 1. 2. 2. CATATAN Minggu 17 Minggu 18 Post Mortem selepas lawatan Membuka gerai jualan Minggu 19 Membuat persembahan powerpoint Guru boleh meminta bantuan Penyelaras Makmal ICT Atau manamana guru yang mahir dalam powerpoint. Pemenang akan diberi hadiah dan pemenang utama dikehendaki mempersembahkan hasil kerja semasa perhimpunan mingguan / hari anugerah kecemerlangan sekolah atau lain-lain yang difikirkan sesuai. Pelajar dikehendaki menyiapakan tugasan mereka selama seminggu sebelum dipersembahkan 4. 2. Setiap pelajar diberi tugasan dan penerangan perkara-perkara yang perlu dilakukan semasa lawatan tersebut. Apa yang menarik tentang Fizik dsb 1. Pelajar juga perlu menulis laporan hasil lawatan tersebut 1. Pelajar-pelajar didedahkan cara-cara menggunakan powerpoint. 2. Pelajar-pelajar mempersembahkan hasil tugasan mereka di makmal ICT 3. 1. c. Minggu 20 Persembahan powerpoint hasil tugasan pelajar . Pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar. Persatuan turut mengadakan gerai menjual untuk hari Kantin atau Hari terbuka sekolah. 3. Sebelum itu guru telah memilih hakim-hakim untuk menilai persembahan ini. Setiap pelajar mempamerkan / mempersembahkan hasil laporan dan tugasan lawatan sebelum ini. Pelajar dikehendaki melaporkan hasil jualan. Antara contoh tajuk ialah: a. Pelajar diberi tajuk-tajuk yang berkaitan dengan sains dan matematik. Cara menghafal sifir b. 1.

Guru mengedarkan panduan menggunakan sempua kepada ahli. 3.MINGGU Minggu 21 PROGRAM Sempua AKTIVITI 1. 2. 3. Guru menilai pencapaian dan kemahiran pelajar dalam penggunaan sempua. 1.alatulis serta teropong jauh (jika ada) 2.Guru memanggil orang luar atau bantuan guru lain untuk tunjuk cara. mengutip yuran ahli dan memastikan setiap ahli mempunyai buku kehadiran kokurikulum.. pemerhatian terhadap burung yang ada. Pelajar mengikut arahan dan menyelesaikan beberapa masalah yang diberikan oleh guru.. Pelajar dikehendaki bergerak dikawasan sekolah untuk membuat. 5. Mempromosikan persatuan untuk mendapatkan lebih ramai ahli 1. Mesyuarat perlantikan AJK induk kelab seperti: i) Pengerusi ii) Naib Pengerusi iii) Setiausaha iv) Bendahari v) AJK kecil vi) Wakil setiap Tingkatan 2. Guru meminjam teropong (“binoculars”) dari makmal sains Minggu 22 Mesyuarat Agong Minggu 23 Memerhati dan melukis atau melakarkan gambar burung persekitaran sekolah . 4. Guru mendedahkan penggunaan sempua kepada semua ahli. Pelajar diminta membawa ”sketch book” . Pelajar dikehendaki melakar burung yang mereka lihat mengikut ciri-ciri saintifik CATATAN Guru mendapatkan beberapa alat sempua dan buku panduan penggunaan sempua Mendaftarkan semua ahli.dengan menggunakan teropong.

Memberikan penghargaan kepada ahli-ahli dan guru penasihat yang banyak berjasa atau membuat kerja. 2.. 3.MINGGU Minggu 24 PROGRAM Membuat tempe dan perbincangan mengenai acara majlis perpisahan dan jamuan akhir tahun AKTIVITI 1. Minggu 25 Membuat jamuan akhir tahun 1. Pelajar-pelajar diberi tunjuk ajar cara-cara membuat tempe. 5 dan 6 Atas. pelajar membuat kad jenputan dan diedarkan kepada guruguru yang dijemput hadir. CATATAN Guru menyediakan panduanproses penapaian kacang soya (tempe) Sebelum ini. 3. 2. . Berbincangan dan membahagikan tugas untuk jamuan akhir tahun dan perpisahan. Majlis jamuan akhir tahun dan perpisahaan bagi ahli-ahli tingkatan 3 . Menjemput pihak pengurusan sekolah. Pelajar-pelajar membuat tempe mereka dengan membalutnya menggunakan daun.

PERANCANGAN 5 TAHUN AKTIVITI KO-KURIKULUM PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK DISEDIAKAN OLEH ROGAYAH ABDULLAH RAHANA IBRAHIM SMK TUNKU AMPUAN DURAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful