RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK PENGENALAN Sains dan Matematik merupakan mata pelajaran yang

agak sukar dan berat bagi kebanyakan pihak. Dengan adanya aktiviti kokurikulum, diharapkan pembelajaran menjadi lebih berkesan kerana dapat menarik minat pelajar serta pengalaman melakukan aktiviti tersebut dapat memberi keseronokan menerusi penglibatan secara langsung. Modul rancangan lima tahun aktiviti Persatuan Sains dan Matematik dibuat bagi membantu pengurusan dan perlaksanaan aktiviti persatuan di peringkat sekolah . Dengan adanya modul ini diharap dapat memudahkan kerja-kerja guru serta perlaksanaan di semua sekolah menengah di Negeri Sembilan diselaraskan. Walaubagaimanapun ia boleh diubahsuai mengikut kesesuaian waktu, umur pelajar, kreativiti dan kedudukan kewangan kelab atau persatuan. OBJEKTIF Perancangan ini berhasrat dapat: 1. membolehkan guru menjalankan aktiviti dengan lebih mudah dan selaras. 2. memupuk minat pelajar terhadap mata pelajaran matematik dan sains. 3. diamalkan serta mengaitkan pembelajaran sains dan matematik dalam kehidupan seharian pelajar. 4. mewujudkan kesedaran kepentingan matematik serta sains dalam budaya hidup. 5. mengembangkan kemahiran pemikiran kritis semasa menjalankan aktiviti yang disediakan. 6. memperolehi pengetahuan dan kemahiran melalui kajian-kajian yang merangsangkan minda. 7. memupuk semangat kerjasama melalui aktiviti berkumpulan. 8. memupuk sikap berdikari di kalangan pelajar . TINGKATAN Sesuai untuk semua tingkatan.

Guru mengedarkan beberapa set permainan Matematik mengikut kumpulan 3. CATATAN Minggu 2 Permainan Matematik Guru boleh mendapatkan panduan Darpada bukubuku yang banyak terdapat dikedai atau dalam simpanan PSS. 7. pemenang akan diumunkan semasa perhimpuanan dan diberi hadiah hamper 1. Pelajar menyelesaikan masalah permainan matematik yang diberi dalam tempoh waktu yang ditetapkan 5. Pelajar diagihkan kepada beberapa kumpulan mengikut tahap masingmasing. Pelajar-pelajar diarahkan membawa dan mengumpul surat khabar atau majalah lama selama sebulan mengikut tingkatan masing-masing. Ketua tingkatan dipanggil untuk taklimat pertandingan. Semua bahan ini akan ditimbang dan direkodkan mengukut tingkatan. Selepas sebulan.RANCANGAN AKTIVITI PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK MINGGU Minggu 1 PROGRAM Kitar Semula Surat khabar dan majalah lama-Secara Pertandingan AKTIVITI 1. Teka silangkata dsb. Menulis surat kebenaran kepada pengetua. 2. 5. contohnya ialah Have Fun with Math oleh Louis Grant Brandes . Shoduku b. Guru memberi penerangan cara-cara menyelesaikan permainan matematik 4. Puzel c. 2. Buat iklan serta syarat-syarat untuk guru-guru dan juga untuk setiap kelas 3. Di antara permainan yang boleh dijalankan ialah a. Setiap tingkatan boleh menyerahkan surat khabar /majalah lama pada setiap minggu pada AJK pengumpulan yang telah dilantik (terdiri daripada pelajar-pelajar Persatuan Matematik dan sains) 6. Setelah diluluskan. 4.

Dua minggu sebelum ceramah. Satu soalan dibacakan pada waktu pagi atau perhimpunan pagi setiap hari persekolahan selama semingu.Weston Publisher. Pelajar-pelajar dimaklumkan tentang tarikh dan masa ceramah. Pelajar diberi kuimpulan dan diagihkan tugas 3. Borang jawapan dijual kepada semua pelajar dengan harga 10 sen. diberi buku mengandungi nama-nama biasa dan nama –nama saintifik Pemakanan yang sihat Minggu 4 Ceramah dan Pameran-daripada Kementerian Kesihatan Minggu 5 Melabelkan nama tumbuhan di dalam taman di kawasan sekolah secara saintifik Cat. Pameran di adakan dengan kerjasama PSS dan Panitia sains dan matematik selama seminggu selepas ceramah. 1. Jika terdapat lebih daripada seorang pemenang. undian akan dijalankan untuk memilih 3 pemenang yang bertuah. Guru menerangkan cara-cara bermain congkak kepada pelajar. Pelajar kumpulan pertama a. blok huruf dan cat(warna hitam dan putih) . Pelajar bermain congkak untuk mengasah kemahiran mereka. 6. telefon pihak Kementerian Kesihatan bagi menentukan tarikh dan masa ceramah. Pertandingan Kuiz berkaitan dengan Pameran dikeluarkan. 9.MINGGU PROGRAM AKTIVITI CATATAN keluaran J. Keluarkan surat kepada penceramah pihak Kementerian Kesihatan. 2. 8. 3. 2. Pelajar diberi kepada beberapa kumpulan serta diberi permainan congkak 3. Pelajar-pelajar akan menghantar borang jawapan yang lengkap pada AJK yang dipertanggungjawabkan. 10. blok huruf dan papan disediakan lebih awal oleh guru . 2. Minggu 3 Congkak 1.Ceramah dijalankan. 4. 1. 5. 7. Beli papan prespek.

Guru meminta pelajar membuat buku skrap menggunakan kertas A4 3.kedua dan ketiga 5. Jumlah isi mestilah tidak melebihi 10 muka surat dan tidak kurang daripada 6 muka surat tidak termasuk muka surat pertama . Menulis nama tumbuhan mengikut nama biasa dan nama saintifik di papan. 6. Contoh tema: Kitar semula Mendarab dsb . Penghasilan yang baik akan dipamerkan atau dilanjutkan untuk menyertai mana –mana pertandingan. CATATAN penasihat kelab. b. Pelajar diberi masa seminggu untuk menyiapkannya. kertas A4 yang secukupnya. Nama-nama ini ditulis dalam nama biasa dan nama saintifik. b. Melekatkan papan yang bertulis pada papan cacak serta dipakukan. b. tukul besi dan paku disediakan oleh guru Minggu 6 Sambungan aktiviti di Minggu ke 5 Contohnya: Kitar semula Hafal Minggu 7 Buku Skrap yang temanya berkaitan dengan Sains atau Matematik. Bahan-bahan buku skrap disediakan oleh pelajar sendiri. 4. 4. Guru memberi beberapa tema yang berkaitan 2. gam. Mecacakkan papan yang sudah siap kepada tumbuhan berkenaan 1.MINGGU PROGRAM AKTIVITI tumbuhan serta mengenal pasti dan mencatat tumbuhan di kawasan sekolah yang belum dilabelkan. memotong papan mengikut ukuran yang dikehendaki bagi penanda nama tumbuhan. Pelajar kumpulan kedua a. Gergaji. yang telah kering menggunakan cat berwarna hitam dan dibiarkan kering Kumpulan kedua: a. 7. Sebelum aktiviti ini pelajar telah diberi arahan untuk membawa gunting. Bahagian luar mesti di tulis dengan tajuk serta nama ahli setiap ahli kumpulan. pewarna. mengecat papan ini berwarna putih dan dibiarkan kering Kumpulan pertama: a. menyediakan papan cacak c.

guru mengedarkan soalan. 2. Pelajar dilatih untuk memahirkan diri dengan alat tersebut.MINGGU Minggu 8 PROGRAM Pertandingan G-maths AKTIVITI 1. 1. Pelajar yang mahir akan dilatih untuk persediaan pertandingan G-maths anjuran JPNS. Guru memberi arahan cara-cara bermain dengan alat G-maths kepada para pelajar. CATATAN Guru membeli atau meminjam set G-math daripada Panitia Matematik. 2. untuk pelajar menjawab selepas tayangan. Guru membina soalan-soalan berdasarkan tayangan 3. 3. Guru mesti membaca dan memahami cara-cara peraturan permainan yang ada dibekalkan bersama dengan alat terserbut Guru mencari tajuk yang sesuai dan menyalin rakam atau meminta dari pihak PSS atau pihak sekolah untuk membeli VCD yang sesuai Minggu 9 Menonton tayangan yang berkaitan dengan Sains dan Matematik Boleh juga membeli VCD National Geographic atau mana-mana yang difikirkan sesuai. Sebelum tayangan. . Guru melihat tayangan dahulu.

MINGGU Minggu 10 PROGRAM Kuiz AKTIVITI 1. Pelajar-pelajar boleh membersihkan: a. Bilik matematik dan sains. Guru meminta pelajar menukar kertas serta menandakannya. Guru bersama pelajar menguruskan permohonan dan penempahan untuk ke tempat yang dipilih CATATAN Guru menyediakan soalan terlebih dahulu mengikut tingkatan secara objektif Guru meminta pelajar-pelajar membawa alatalat untuk membersih Minggu 11 Gotong-royong Minggu 12 Lawatan sambil belajar . 1. FRIM g. Rimba Ilmu e. Universiti b. 2. Tujuan untuk memupuk sayang alam sekitar di samping menjaga keindahan sekolah. Taman Negara c. Kebun atau taman-taman di kawasan sekolah. c. Guru membaca jawapan bagi soalan-soalan yang diberi. 3. b. 4. kuiz di buat semula dengan soalan yang lain. Pelajar yang berjaya mendapat markah yang tertinggi dikira sebagai pemenang. 1. mana-mana hutan simpanan/ tempat yang berdekatan yang sesuai. Pusat Sains Negara f. Jika terdapat lebih daripada seorang pelajar yang berjaya. 2. KLCC Aquaria i. Taman Botani d. Guru berbincang mengenai tempat-tempat yang sesuai untuk dilawati seperti a. 5. Menara Petronas h. Pelajar-pelajar menjawab soalan kuiz sains dan matematik mengikut tingkatan di atas kertas.

Kebersihan sungai dan mana-mana yang difikirkan sesuai. Kempen Anti Dadah b.MINGGU Minggu 13 PROGRAM Pertandingan Melukis Poster AKTIVITI 1. 3. Guru boleh memilih mana-mana tema yang bersesuaian. Guru menempah makamal komputer terlebih dahulu. 2. Kempen Mencegah Aedes atau lain-lain penyakit yang berjangkit. Guru boleh meminta guru-guru yang mengajar Fizik tingkatan 6 untuk memberi tunjuk ajar. c. Mencintai alam sekitar e. Pelajar diberi tugasan untuk mencari maklumat. Guru boleh meminta pertolongan guru makmal ICT untuk membantu jika tiada kemahiran. Minggu 15 Membuat roket dengan menggunakan botol air gas . CATATAN Pelajar perlu diberitahu terlebih dahulu Mengenai pertandingan tersebut dan dikehendaki membawa peralatan melukis sendiri Guru mesti menyediakan tugasan tersebut Minggu 14 Mencari maklumat menggunakan “Search Engine” 1. Antara tema yang boleh dipilih ialah: a. 2. 4. Kempen Kesedaran AIDS d. Pelajar ditunjukkan cara-cara mencari maklumat mengenai laman web yang berkaitan daengan sains dan matematik. Syarat-syarat pertandingan hendaklah disediakan terlebih dahulu. 3.

Pelajar juga perlu menulis laporan hasil lawatan tersebut 1.MINGGU Minggu 16 PROGRAM Lawatan Sehari AKTIVITI 1. 3. Pelajar-pelajar didedahkan cara-cara menggunakan powerpoint. 2. Sebelum itu guru telah memilih hakim-hakim untuk menilai persembahan ini. Pelajar-pelajar mempersembahkan hasil tugasan mereka di makmal ICT 3. Antara contoh tajuk ialah: a. 2. 2. c. Apa yang menarik tentang Fizik dsb 1. Pelajar diberi tajuk-tajuk yang berkaitan dengan sains dan matematik. Setiap pelajar mempamerkan / mempersembahkan hasil laporan dan tugasan lawatan sebelum ini. Setiap pelajar diberi tugasan dan penerangan perkara-perkara yang perlu dilakukan semasa lawatan tersebut. Pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar. Minggu 20 Persembahan powerpoint hasil tugasan pelajar . Cara menghafal sifir b. CATATAN Minggu 17 Minggu 18 Post Mortem selepas lawatan Membuka gerai jualan Minggu 19 Membuat persembahan powerpoint Guru boleh meminta bantuan Penyelaras Makmal ICT Atau manamana guru yang mahir dalam powerpoint. Pelajar dikehendaki menyiapakan tugasan mereka selama seminggu sebelum dipersembahkan 4. 1. Pelajar dikehendaki melaporkan hasil jualan. 1. Persatuan turut mengadakan gerai menjual untuk hari Kantin atau Hari terbuka sekolah. 2. Pemenang akan diberi hadiah dan pemenang utama dikehendaki mempersembahkan hasil kerja semasa perhimpunan mingguan / hari anugerah kecemerlangan sekolah atau lain-lain yang difikirkan sesuai.

5. Guru mengedarkan panduan menggunakan sempua kepada ahli. Guru mendedahkan penggunaan sempua kepada semua ahli. Pelajar dikehendaki bergerak dikawasan sekolah untuk membuat.alatulis serta teropong jauh (jika ada) 2. 4. Pelajar mengikut arahan dan menyelesaikan beberapa masalah yang diberikan oleh guru. Mesyuarat perlantikan AJK induk kelab seperti: i) Pengerusi ii) Naib Pengerusi iii) Setiausaha iv) Bendahari v) AJK kecil vi) Wakil setiap Tingkatan 2.. pemerhatian terhadap burung yang ada.. Guru menilai pencapaian dan kemahiran pelajar dalam penggunaan sempua. 3. 1.dengan menggunakan teropong. 2. Guru meminjam teropong (“binoculars”) dari makmal sains Minggu 22 Mesyuarat Agong Minggu 23 Memerhati dan melukis atau melakarkan gambar burung persekitaran sekolah . Pelajar dikehendaki melakar burung yang mereka lihat mengikut ciri-ciri saintifik CATATAN Guru mendapatkan beberapa alat sempua dan buku panduan penggunaan sempua Mendaftarkan semua ahli. 3. Mempromosikan persatuan untuk mendapatkan lebih ramai ahli 1.Guru memanggil orang luar atau bantuan guru lain untuk tunjuk cara. Pelajar diminta membawa ”sketch book” . mengutip yuran ahli dan memastikan setiap ahli mempunyai buku kehadiran kokurikulum.MINGGU Minggu 21 PROGRAM Sempua AKTIVITI 1.

Pelajar-pelajar membuat tempe mereka dengan membalutnya menggunakan daun. 2. . Minggu 25 Membuat jamuan akhir tahun 1. 3.. CATATAN Guru menyediakan panduanproses penapaian kacang soya (tempe) Sebelum ini. 2. Berbincangan dan membahagikan tugas untuk jamuan akhir tahun dan perpisahan. pelajar membuat kad jenputan dan diedarkan kepada guruguru yang dijemput hadir. Menjemput pihak pengurusan sekolah.MINGGU Minggu 24 PROGRAM Membuat tempe dan perbincangan mengenai acara majlis perpisahan dan jamuan akhir tahun AKTIVITI 1. 5 dan 6 Atas. Memberikan penghargaan kepada ahli-ahli dan guru penasihat yang banyak berjasa atau membuat kerja. Majlis jamuan akhir tahun dan perpisahaan bagi ahli-ahli tingkatan 3 . Pelajar-pelajar diberi tunjuk ajar cara-cara membuat tempe. 3.

PERANCANGAN 5 TAHUN AKTIVITI KO-KURIKULUM PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK DISEDIAKAN OLEH ROGAYAH ABDULLAH RAHANA IBRAHIM SMK TUNKU AMPUAN DURAH .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful