P. 1
Kelab Sains & Matematik

Kelab Sains & Matematik

|Views: 6,819|Likes:
Published by Nurhana Bates

More info:

Published by: Nurhana Bates on Oct 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/02/2015

pdf

text

original

RANCANGAN AKTIVITI TAHUNAN PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK PENGENALAN Sains dan Matematik merupakan mata pelajaran yang

agak sukar dan berat bagi kebanyakan pihak. Dengan adanya aktiviti kokurikulum, diharapkan pembelajaran menjadi lebih berkesan kerana dapat menarik minat pelajar serta pengalaman melakukan aktiviti tersebut dapat memberi keseronokan menerusi penglibatan secara langsung. Modul rancangan lima tahun aktiviti Persatuan Sains dan Matematik dibuat bagi membantu pengurusan dan perlaksanaan aktiviti persatuan di peringkat sekolah . Dengan adanya modul ini diharap dapat memudahkan kerja-kerja guru serta perlaksanaan di semua sekolah menengah di Negeri Sembilan diselaraskan. Walaubagaimanapun ia boleh diubahsuai mengikut kesesuaian waktu, umur pelajar, kreativiti dan kedudukan kewangan kelab atau persatuan. OBJEKTIF Perancangan ini berhasrat dapat: 1. membolehkan guru menjalankan aktiviti dengan lebih mudah dan selaras. 2. memupuk minat pelajar terhadap mata pelajaran matematik dan sains. 3. diamalkan serta mengaitkan pembelajaran sains dan matematik dalam kehidupan seharian pelajar. 4. mewujudkan kesedaran kepentingan matematik serta sains dalam budaya hidup. 5. mengembangkan kemahiran pemikiran kritis semasa menjalankan aktiviti yang disediakan. 6. memperolehi pengetahuan dan kemahiran melalui kajian-kajian yang merangsangkan minda. 7. memupuk semangat kerjasama melalui aktiviti berkumpulan. 8. memupuk sikap berdikari di kalangan pelajar . TINGKATAN Sesuai untuk semua tingkatan.

7. 2. 4. CATATAN Minggu 2 Permainan Matematik Guru boleh mendapatkan panduan Darpada bukubuku yang banyak terdapat dikedai atau dalam simpanan PSS. Pelajar menyelesaikan masalah permainan matematik yang diberi dalam tempoh waktu yang ditetapkan 5.RANCANGAN AKTIVITI PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK MINGGU Minggu 1 PROGRAM Kitar Semula Surat khabar dan majalah lama-Secara Pertandingan AKTIVITI 1. Menulis surat kebenaran kepada pengetua. Setelah diluluskan. Puzel c. Ketua tingkatan dipanggil untuk taklimat pertandingan. Shoduku b. Buat iklan serta syarat-syarat untuk guru-guru dan juga untuk setiap kelas 3. Guru mengedarkan beberapa set permainan Matematik mengikut kumpulan 3. Pelajar-pelajar diarahkan membawa dan mengumpul surat khabar atau majalah lama selama sebulan mengikut tingkatan masing-masing. 2. contohnya ialah Have Fun with Math oleh Louis Grant Brandes . 5. Di antara permainan yang boleh dijalankan ialah a. Setiap tingkatan boleh menyerahkan surat khabar /majalah lama pada setiap minggu pada AJK pengumpulan yang telah dilantik (terdiri daripada pelajar-pelajar Persatuan Matematik dan sains) 6. Selepas sebulan. pemenang akan diumunkan semasa perhimpuanan dan diberi hadiah hamper 1. Teka silangkata dsb. Guru memberi penerangan cara-cara menyelesaikan permainan matematik 4. Semua bahan ini akan ditimbang dan direkodkan mengukut tingkatan. Pelajar diagihkan kepada beberapa kumpulan mengikut tahap masingmasing.

3. Pelajar-pelajar dimaklumkan tentang tarikh dan masa ceramah. Beli papan prespek. diberi buku mengandungi nama-nama biasa dan nama –nama saintifik Pemakanan yang sihat Minggu 4 Ceramah dan Pameran-daripada Kementerian Kesihatan Minggu 5 Melabelkan nama tumbuhan di dalam taman di kawasan sekolah secara saintifik Cat. 6. 10. Pelajar diberi kepada beberapa kumpulan serta diberi permainan congkak 3. 7. Guru menerangkan cara-cara bermain congkak kepada pelajar. Pelajar bermain congkak untuk mengasah kemahiran mereka. 4. 9. Pelajar diberi kuimpulan dan diagihkan tugas 3. 2. 8. 5.Weston Publisher. Borang jawapan dijual kepada semua pelajar dengan harga 10 sen. Pameran di adakan dengan kerjasama PSS dan Panitia sains dan matematik selama seminggu selepas ceramah. Minggu 3 Congkak 1. Satu soalan dibacakan pada waktu pagi atau perhimpunan pagi setiap hari persekolahan selama semingu. Pelajar-pelajar akan menghantar borang jawapan yang lengkap pada AJK yang dipertanggungjawabkan. Pertandingan Kuiz berkaitan dengan Pameran dikeluarkan. Pelajar kumpulan pertama a. 1.MINGGU PROGRAM AKTIVITI CATATAN keluaran J. blok huruf dan papan disediakan lebih awal oleh guru . undian akan dijalankan untuk memilih 3 pemenang yang bertuah. Jika terdapat lebih daripada seorang pemenang. telefon pihak Kementerian Kesihatan bagi menentukan tarikh dan masa ceramah. 1. 2. Keluarkan surat kepada penceramah pihak Kementerian Kesihatan.Ceramah dijalankan. 2. blok huruf dan cat(warna hitam dan putih) . Dua minggu sebelum ceramah.

kedua dan ketiga 5. b. Pelajar kumpulan kedua a. Jumlah isi mestilah tidak melebihi 10 muka surat dan tidak kurang daripada 6 muka surat tidak termasuk muka surat pertama . Mecacakkan papan yang sudah siap kepada tumbuhan berkenaan 1. Bahagian luar mesti di tulis dengan tajuk serta nama ahli setiap ahli kumpulan. 4. mengecat papan ini berwarna putih dan dibiarkan kering Kumpulan pertama: a. Pelajar diberi masa seminggu untuk menyiapkannya. Contoh tema: Kitar semula Mendarab dsb . Nama-nama ini ditulis dalam nama biasa dan nama saintifik. 6. Menulis nama tumbuhan mengikut nama biasa dan nama saintifik di papan. gam. 7. 4. memotong papan mengikut ukuran yang dikehendaki bagi penanda nama tumbuhan. Sebelum aktiviti ini pelajar telah diberi arahan untuk membawa gunting. CATATAN penasihat kelab. Bahan-bahan buku skrap disediakan oleh pelajar sendiri. b. tukul besi dan paku disediakan oleh guru Minggu 6 Sambungan aktiviti di Minggu ke 5 Contohnya: Kitar semula Hafal Minggu 7 Buku Skrap yang temanya berkaitan dengan Sains atau Matematik. menyediakan papan cacak c. kertas A4 yang secukupnya. b. Guru memberi beberapa tema yang berkaitan 2. Melekatkan papan yang bertulis pada papan cacak serta dipakukan. yang telah kering menggunakan cat berwarna hitam dan dibiarkan kering Kumpulan kedua: a.MINGGU PROGRAM AKTIVITI tumbuhan serta mengenal pasti dan mencatat tumbuhan di kawasan sekolah yang belum dilabelkan. pewarna. Penghasilan yang baik akan dipamerkan atau dilanjutkan untuk menyertai mana –mana pertandingan. Gergaji. Guru meminta pelajar membuat buku skrap menggunakan kertas A4 3.

untuk pelajar menjawab selepas tayangan. 3. 2. Guru memberi arahan cara-cara bermain dengan alat G-maths kepada para pelajar. CATATAN Guru membeli atau meminjam set G-math daripada Panitia Matematik. guru mengedarkan soalan. Guru melihat tayangan dahulu. Guru membina soalan-soalan berdasarkan tayangan 3. Pelajar dilatih untuk memahirkan diri dengan alat tersebut. Guru mesti membaca dan memahami cara-cara peraturan permainan yang ada dibekalkan bersama dengan alat terserbut Guru mencari tajuk yang sesuai dan menyalin rakam atau meminta dari pihak PSS atau pihak sekolah untuk membeli VCD yang sesuai Minggu 9 Menonton tayangan yang berkaitan dengan Sains dan Matematik Boleh juga membeli VCD National Geographic atau mana-mana yang difikirkan sesuai. Pelajar yang mahir akan dilatih untuk persediaan pertandingan G-maths anjuran JPNS.MINGGU Minggu 8 PROGRAM Pertandingan G-maths AKTIVITI 1. Sebelum tayangan. 2. . 1.

Pusat Sains Negara f. Pelajar-pelajar menjawab soalan kuiz sains dan matematik mengikut tingkatan di atas kertas. Pelajar-pelajar boleh membersihkan: a. KLCC Aquaria i. Tujuan untuk memupuk sayang alam sekitar di samping menjaga keindahan sekolah. 1. Kebun atau taman-taman di kawasan sekolah. Pelajar yang berjaya mendapat markah yang tertinggi dikira sebagai pemenang. Guru berbincang mengenai tempat-tempat yang sesuai untuk dilawati seperti a. FRIM g.MINGGU Minggu 10 PROGRAM Kuiz AKTIVITI 1. c. Guru meminta pelajar menukar kertas serta menandakannya. Taman Botani d. Universiti b. Rimba Ilmu e. Bilik matematik dan sains. 2. 5. b. Jika terdapat lebih daripada seorang pelajar yang berjaya. Taman Negara c. 4. 3. Guru membaca jawapan bagi soalan-soalan yang diberi. mana-mana hutan simpanan/ tempat yang berdekatan yang sesuai. 2. Guru bersama pelajar menguruskan permohonan dan penempahan untuk ke tempat yang dipilih CATATAN Guru menyediakan soalan terlebih dahulu mengikut tingkatan secara objektif Guru meminta pelajar-pelajar membawa alatalat untuk membersih Minggu 11 Gotong-royong Minggu 12 Lawatan sambil belajar . Menara Petronas h. 1. kuiz di buat semula dengan soalan yang lain.

Kempen Kesedaran AIDS d. Guru boleh meminta pertolongan guru makmal ICT untuk membantu jika tiada kemahiran. Guru menempah makamal komputer terlebih dahulu. CATATAN Pelajar perlu diberitahu terlebih dahulu Mengenai pertandingan tersebut dan dikehendaki membawa peralatan melukis sendiri Guru mesti menyediakan tugasan tersebut Minggu 14 Mencari maklumat menggunakan “Search Engine” 1. c. 2. Antara tema yang boleh dipilih ialah: a. Guru boleh memilih mana-mana tema yang bersesuaian. Syarat-syarat pertandingan hendaklah disediakan terlebih dahulu. 3. Kebersihan sungai dan mana-mana yang difikirkan sesuai. Kempen Anti Dadah b. Minggu 15 Membuat roket dengan menggunakan botol air gas . Mencintai alam sekitar e. Guru boleh meminta guru-guru yang mengajar Fizik tingkatan 6 untuk memberi tunjuk ajar. 2. 4. Pelajar ditunjukkan cara-cara mencari maklumat mengenai laman web yang berkaitan daengan sains dan matematik. Kempen Mencegah Aedes atau lain-lain penyakit yang berjangkit.MINGGU Minggu 13 PROGRAM Pertandingan Melukis Poster AKTIVITI 1. Pelajar diberi tugasan untuk mencari maklumat. 3.

Pelajar juga perlu menulis laporan hasil lawatan tersebut 1. CATATAN Minggu 17 Minggu 18 Post Mortem selepas lawatan Membuka gerai jualan Minggu 19 Membuat persembahan powerpoint Guru boleh meminta bantuan Penyelaras Makmal ICT Atau manamana guru yang mahir dalam powerpoint. 1. Pelajar-pelajar didedahkan cara-cara menggunakan powerpoint. c. Persatuan turut mengadakan gerai menjual untuk hari Kantin atau Hari terbuka sekolah. Antara contoh tajuk ialah: a. 3. 2. Cara menghafal sifir b. Apa yang menarik tentang Fizik dsb 1. Pelajar diberi tajuk-tajuk yang berkaitan dengan sains dan matematik. Minggu 20 Persembahan powerpoint hasil tugasan pelajar . Pelajar dikehendaki menyiapakan tugasan mereka selama seminggu sebelum dipersembahkan 4. Pemuliharaan dan pemeliharaan alam sekitar. 1. Pelajar-pelajar mempersembahkan hasil tugasan mereka di makmal ICT 3. Pelajar dikehendaki melaporkan hasil jualan.MINGGU Minggu 16 PROGRAM Lawatan Sehari AKTIVITI 1. Pemenang akan diberi hadiah dan pemenang utama dikehendaki mempersembahkan hasil kerja semasa perhimpunan mingguan / hari anugerah kecemerlangan sekolah atau lain-lain yang difikirkan sesuai. Sebelum itu guru telah memilih hakim-hakim untuk menilai persembahan ini. Setiap pelajar mempamerkan / mempersembahkan hasil laporan dan tugasan lawatan sebelum ini. Setiap pelajar diberi tugasan dan penerangan perkara-perkara yang perlu dilakukan semasa lawatan tersebut. 2. 2. 2.

Pelajar mengikut arahan dan menyelesaikan beberapa masalah yang diberikan oleh guru. 1. 3. Mesyuarat perlantikan AJK induk kelab seperti: i) Pengerusi ii) Naib Pengerusi iii) Setiausaha iv) Bendahari v) AJK kecil vi) Wakil setiap Tingkatan 2. Guru meminjam teropong (“binoculars”) dari makmal sains Minggu 22 Mesyuarat Agong Minggu 23 Memerhati dan melukis atau melakarkan gambar burung persekitaran sekolah .Guru memanggil orang luar atau bantuan guru lain untuk tunjuk cara.. Mempromosikan persatuan untuk mendapatkan lebih ramai ahli 1.MINGGU Minggu 21 PROGRAM Sempua AKTIVITI 1. 5. Guru mendedahkan penggunaan sempua kepada semua ahli. 3. Pelajar dikehendaki melakar burung yang mereka lihat mengikut ciri-ciri saintifik CATATAN Guru mendapatkan beberapa alat sempua dan buku panduan penggunaan sempua Mendaftarkan semua ahli.alatulis serta teropong jauh (jika ada) 2.. mengutip yuran ahli dan memastikan setiap ahli mempunyai buku kehadiran kokurikulum. Pelajar dikehendaki bergerak dikawasan sekolah untuk membuat. Pelajar diminta membawa ”sketch book” .dengan menggunakan teropong. Guru mengedarkan panduan menggunakan sempua kepada ahli. 4. Guru menilai pencapaian dan kemahiran pelajar dalam penggunaan sempua. pemerhatian terhadap burung yang ada. 2.

3. 2.MINGGU Minggu 24 PROGRAM Membuat tempe dan perbincangan mengenai acara majlis perpisahan dan jamuan akhir tahun AKTIVITI 1. 3. 2. 5 dan 6 Atas. Berbincangan dan membahagikan tugas untuk jamuan akhir tahun dan perpisahan. Minggu 25 Membuat jamuan akhir tahun 1. pelajar membuat kad jenputan dan diedarkan kepada guruguru yang dijemput hadir. Pelajar-pelajar diberi tunjuk ajar cara-cara membuat tempe. Menjemput pihak pengurusan sekolah. Memberikan penghargaan kepada ahli-ahli dan guru penasihat yang banyak berjasa atau membuat kerja. . Pelajar-pelajar membuat tempe mereka dengan membalutnya menggunakan daun. CATATAN Guru menyediakan panduanproses penapaian kacang soya (tempe) Sebelum ini. Majlis jamuan akhir tahun dan perpisahaan bagi ahli-ahli tingkatan 3 ..

PERANCANGAN 5 TAHUN AKTIVITI KO-KURIKULUM PERSATUAN SAINS DAN MATEMATIK DISEDIAKAN OLEH ROGAYAH ABDULLAH RAHANA IBRAHIM SMK TUNKU AMPUAN DURAH .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->