P. 1
BM SBP 2011

BM SBP 2011

|Views: 1,141|Likes:
Published by Akim Neutralz

More info:

Published by: Akim Neutralz on Oct 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/13/2013

pdf

text

original

http://banksoalanspm.blogspot.com/ http://banksoalanspm.blogspot.

com/
SULIT 1103/1 BAHASA MELAYU Kertas 1 Ogos 2011 2 ¼ jam 1103/1

BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA

PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011

BAHASA MELAYU Kertas 1 Dua Jam Lima Belas Minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi dua bahagian: Bahagian A dan Bahagian B. 2. Jawab soalan Bahagian A dan satu soalan daripada Bahagian B. 3. Jawapan anda hendaklah ditulis dalam buku jawapan yang disediakan. Sekiranya buku jawapan tidak mencukupi, sila dapatkan helaian tambahan daripada pengawas peperiksaan. 4. Jawapan boleh ditulis dalam tulisan Rumi atau Jawi. Kertas soalan ini mengandungi 3 halaman bercetak.
[Lihat Halaman Sebelah

1103/1 @ 2011 HAK CIPTA SEKOLAH BERASRAMA PENUH

SULIT

http://banksoalanspm.blogspot.com/ http://banksoalanspm.blogspot.com/
1103/1 Bahagian A [ Masa yang dicadangkan : 45 minit] [ 30 markah ] Baca petikan ringkas di bawah dengan teliti. Huraikan pendapat anda tentang usaha-usaha yang boleh dilaksanakan untuk memajukan industri inap desa di negara kita. Panjang huraian hendaklah antara 200 hingga 250 patah perkataan. SULIT

Kerajaan melalui Kementerian Pelancongan sedang berusaha menaik taraf industri inap desa di seluruh negara dengan memberi bantuan kewangan dan latihan pengendalian inap desa kepada peserta. Selain itu, kerajaan juga bersetuju untuk menyediakan infrastruktur yang lengkap serta berusaha mempromosikan inap desa di dalam dan di luar negara. Pihak kerajaan berharap dengan langkah bersepadu ini dapat menarik minat pelancong terutamanya pelancong asing memilih Malaysia sebagai destinasi percutian. Dipetik dan diubah suai daripada “Panduan Pengendalian Homestay”, Kementerian Pelancongan Malaysia, Kuala Lumpur.

[ Lihat Halaman Sebelah 2

SULIT

http://banksoalanspm.blogspot.com/ http://banksoalanspm.blogspot.com/
1103/1 Bahagian B [Masa dicadangkan : 1 jam 30 minit] [100 markah] SULIT

Pilih satu daripada soalan di bawah dan tulis sebuah karangan yang panjangnya lebih daripada 350 patah perkataan.

1

Dalam era globalisasi kini, pengaruh teknologi maklumat memungkinkan manusia berinteraksi dengan lebih mudah, cepat, dan efisien. Nyatakan pendapat anda tentang faedah-faedah menguasai teknologi maklumat kepada golongan remaja.

2

Semangat patriotik yang semakin luntur dalam kalangan remaja kini berpunca daripada kurangnya penekanan oleh ibu bapa. Huraikan langkah-langkah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa untuk menerapkan semangat patriotik dalam jiwa anak-anak.

3

Bioteknologi merupakan proses menggunakan sel atau organisma sebagai bahan asas untuk menghasilkan sesuatu produk. Pendekatan ini sememangnya mampu membuka peluang baharu kepada peningkatan ekonomi negara. Sebagai Pegawai Jabatan Pertanian, anda dikehendaki memberikan ceramah tentang kepentingan bioteknologi dalam bidang pertanian kepada petani di tempat anda. Tulis ceramah anda selengkapnya.

4

Peningkatan pelaburan asing boleh dilihat sebagai salah satu kayu ukur kepada pembangunan ekonomi sesebuah negara. Bincangkan faedah-faedah yang akan dinikmati oleh negara-negara terlibat dalam pelaburan asing.

5

Pengarang sering menjadikan novel sebagai salah satu medium untuk menyampaikan pengajaran kepada masyarakat. Huraikan pengajaran-pengajaran yang diperoleh daripada sebuah novel yang anda baca. KERTAS SOALAN TAMAT 3

SULIT

http://banksoalanspm.com/ http://banksoalanspm. 3. Jawapan bagi soalan 2(b).blogspot. Kertas soalan ini mengandungi empat soalan 2. soalan 2(c). Sekiranya buku jawapan tidak mencukupi. Kertas soalan ini mengandungi 9 halaman bercetak. 5. Jawapan anda hendaklah ditulis dalam buku jawapan yang disediakan.blogspot. [ Lihat Halaman Sebelah 1103/2 @ 2011 HAK CIPTA SEKOLAH BERASRAMA PENUH SULIT .com/ 1103/2 BAHASA MELAYU Kertas 2 Ogos 2011 2 ½ jam BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 BAHASA MELAYU Kertas 2 Dua Jam Tiga Puluh Minit JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. Jawapan boleh ditulis dalam tulisan Rumi atau Jawi. Sila jawab semua soalan. sila dapatkan helaian tambahan daripada pengawas peperiksaan. soalan 2(d) dan soalan 4 berdasarkan teks komponen kesusasteraan tingkatan 4 dan tingkatan 5. 4.

menghormati sesama rakan. juga mampu mendidik remaja untuk lebih terbuka dari segi minda dan pergaulan.blogspot. berketerampilan.com/ 1103/2 Soalan 1 : Rumusan SULIT [30 markah] Baca petikan di bawah dengan teliti. rekreasi yang dilakukan secara teratur.blogspot. Bagi golongan remaja. Kesempatan bertemu dengan rakan baharu dapat membantu membentuk sahsiah diri remaja yang baik. Berekreasi. dan mempunyai keyakinan dalam pergaulan.com/ http://banksoalanspm. Persekitaran hari ini yang serba moden dan canggih menyaksikan kegiatan rekreasi bagi tujuan mengeluarkan peluh tidak lagi tertumpu di taman permainan. Program rekreasi secara berkumpulan mendedahkan remaja kepada aspek kerohanian. Berekreasi merupakan terapi fizikal semula jadi untuk mengekalkan kecergasan fizikal dan kecerdasan minda. 2 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah . dan yang paling penting. kemudian buat satu rumusan tentang kepentingan berekreasi dalam kalangan remaja dan kekangan yang dihadapi bagi melaksanakannya. ada disediakan taman untuk berekreasi. Kepentingan menjaga kesihatan ialah tanggungjawab yang tidak boleh dipandang mudah dan kita perlu melakukannya bagi memastikan kesihatan tubuh dan kecerdasan minda tidak terganggu. tetapi juga lebih terarah dalam soal kehidupan berbanding dengan mereka yang tidak melakukan aktiviti rekreasi. Remaja yang suka berekreasi bukan sahaja mempunyai minda yang sihat serta terbuka dalam pergaulan. Rekreasi yang dilakukan secara teratur mampu membentuk golongan remaja menjadi lebih matang.http://banksoalanspm. Secara tidak langsung akan membantu meningkatkan motivasi diri dan menilai diri serta menghargai usia remaja dengan sebaikbaiknya. Hampir di setiap kawasan perumahan. Berekreasi sememangnya digalakkan bagi setiap orang. mampu mengelakkan remaja daripada terjebak dalam aktiviti tidak sihat yang boleh merosakkan masa hadapan mereka. sebaliknya boleh dilakukan di pusat kesihatan yang menyediakan pelbagai peralatan senaman moden. Pergaulan yang sihat membolehkan remaja berkongsi pengalaman dan semua ini penting sebagai persediaan untuk menempuh alam dewasa yang lebih mencabar. Panjang rumusan anda hendaklah tidak melebihi 120 patah perkataan. seperti belajar untuk bergaul. sama ada secara dilakukan secara berseorangan ataupun berkumpulan. selain berfungsi menyihatkan badan dan memberikan kesihatan yang baik. minda yang cerdas dan menjauhkan diri daripada gejala sosial yang tidak sihat. mengajar mereka untuk tidak mementingkan diri sendiri.

apakah langkah-langkah yang boleh dilakukan oleh pihak sekolah untuk menggalakkan para pelajar berekreasi . Remaja yang membuat pilihan bijak akan mengecap kejayaan dan mereka yang tersilap langkah akan berdepan dengan kehancuran dan dihimpit masalah.com/ 1103/2 SULIT Berekreasi membantu perkembangan psikologi remaja. jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri. bagi menggalakkan remaja aktif berekreasi. Januari 2010) Soalan 2(a) – Petikan Umum Berdasarkan petikan Soalan 1. biasanya mereka telah ada arah tuju atau pilihan.com/ http://banksoalanspm. Berekreasi memudahkan remaja mencari hala tuju dalam kehidupan mereka tanpa terpengaruh oleh persekitaran yang tidak sihat.blogspot. Mereka akan mudah membuat keputusan kerana memiliki badan yang sihat dan minda yang cerdas. [4 markah] 3 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah . Sebagai remaja yang menuju alam kedewasaan dan perlu membuat pilihan untuk menentukan masa hadapan.blogspot. (Dipetik dan diubah suai daripada rencana `Ayuh Berekreasi’. [2 markah] (ii) Apakah usaha-usaha yang telah dilakukan oleh pihak kerajaan dan swasta untuk menggalakkan rakyat berekreasi ? [ 3markah] (iii)Pada pendapat anda. (i) Berikan maksud rangkai kata menuju alam kedewasaan .http://banksoalanspm. Oleh itu. Dewan Siswa. Berikan tiga cadangan. kerajaan telah membina banyak pusat sukan tertutup bagi melahirkan masyarakat Malaysia yang sihat dan cerdas.

Dia mesti menghormati undang-undang. Budak Zubir dari Pusat Kebudayaan UM juga akan datang bersama-sama gitarnya menyanyi lagu puisi.http://banksoalanspm. Jelaskan tiga kesan sekiranya undang-undang negara tidak dipatuhi. dan kumpulan teater Malininya akan mempersembahkan drama mereka.com/ 1103/2 Soalan 2(b) . siapa lagi? Bukankah dia anak Melayu pertama menjadi majistret di Malaya ini.M. kiranya kita melupakan hal-hal kebudayaan. Pagi masih lagi meredup. [4 markah] 4 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah . “Aku tak mahu.blogspot. Anak-anak Langat bolehlah menjamu selera. Dalam kepala Pak Itam. kemudian jawab soalan-soalan yang berikut dengan menggunakan ayat anda sendiri. Cik Habsah dari Terengganu sudah pun dijemput untuk menyanyikan lagu Ulek Mayang. [3 markah] (iii)Huraikan satu perwatakan Pak Itam seperti yang terdapat dalam petikan dan satu perwatakan Pak Itam dalam cerpen tersebut. suram dan dingin.blogspot. (Dipetik daripada cerpen Memori Seorang Tua oleh Zahari Affandi dalam antologi Harga Remaja. makanan untuk fizikal mesti diselaraskan juga dengan makanan kerohanian. “Semuanya beres. Pembangunan sosioekonomi sahaja tidak mencukupi. Dewan Bahasa dan Pustaka) SULIT (i) Kemukakan dua persediaan Pak Itam untuk menyambut tetamunya. sudah saya siapkan di tanah kosong seberang jalan!” Tuk Mat menjawab cepat. yang ikut membubar dan mengubah suai undang-undang negara selepas Inggeris pergi. [2 markah] (ii) Undang-undang negara perlu dihormati oleh setiap rakyat. agama dan adat resam. Bagi Pak Itam. kereta-kereta dan bas-bas tetamu mengganggu lalu lintas. dia tidak mahu jalan raya jadi tersumbat kerana kenderaan para tetamu jemputannya. pak. hal-hal kesenian bangsa. Aziz H. Kalau kita sendiri tidak mahu menghormati undangundang yang kita buat. tujuh lapan khemah akan dipasang.com/ http://banksoalanspm. jalan raya itu pun bukan besar sangat!” balas Pak Itam. “Tempat letak kereta macam mana?” Pak Itam mendongak lagi ke muka Tuk Mat.Petikan Cerpen Baca petikan cerpen di bawah dengan teliti.

apakah kepentingan sesuatu perjanjian.com/ 1103/2 Soalan 2(c) . Kemudian saudaranya yang tua Raja Kedah itu berkirim surat pula menyilakan Opu Daeng yang berlima bersaudara. saya minta cap tandatangan.” Kemudian dijawab oleh Opu Daeng. kerana saya berkelahi dengan saudara saya sebab berebutkan kerajaan.” (Dipetik daripada “Hikayat Opu Daeng Menambun” dalam antologi Dirgahayu Bahasaku. “Jikalau menang saya perang. “Minta tolong perang. Maka bersiaplah masing-masing dengan kelengkapannya serta dengan kenaikannya sebuah seorang. “Khabar Raja Kedah itu. saya berilah seorang lima belas bahara.” Khabar Raja Kedah. maka Raja Kedah pun berkhabarlah. Maka berjumpalah dengan Yang Amtuan Kedah. Berikan tiga sebab. maka dilangkahkan dengan langkah rijalul ghaib. Telah sudah santap air panas.com/ http://banksoalanspm. dan mana-mana sekalian orang dagang yang datang dari Timur ada di dalam negeri Kedah ini dan seperti Bugis dan Mengkasar dan Mandura semuanya itu diserahkan kepada saya perintahnya. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri.http://banksoalanspm. Maka belayarlah ke negeri Kedah. [3 markah] 5 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah . maka tersebutlah perkataan Raja Kedah berkelahi dengan saudaranya di dalam negeri Kedah. Maka sampai waktu ketika yang baik.blogspot.blogspot. Maka berjamu-jamulah santap nasi. Alkisah. silakan ke Kedah.Petikan Prosa Klasik Baca petikan prosa klasik di bawah dengan teliti. saya berilah Opu Daeng yang berlima bersaudara. Serta sampai dipanggil oleh Yang Amtuan Raja Kedah masuk ke dalam kota. [3 markah] (iii) Pada pendapat anda. Maka tiada berapa antara maka muafakatlah Opu Daeng yang berlima bersaudara itu. Dewan Bahasa dan Pustaka) SULIT (i) Mengapakah Opu Daeng dan saudara-saudaranya diutus supaya datang ke Kedah oleh Raja Kedah? [2 markah] (ii) Nyatakan perjanjian yang dibuat oleh kedua-dua belah pihak sekiranya Raja Kedah berjaya mencapai hasratnya untuk memerintah negeri Kedah.

Tidak patah digoncang iblis. Akhirnya tuan menang berjaya. Dewan Bahasa dan Pustaka. Itulah tanda tuan beriman. Diselang dengan pokok papaya. Biarlah sabar dalam perlahan. Turun dari langit ketujuh. kemudian jawab soalan-soalan yang berikutnya dengan menggunakan ayat anda sendiri. Anak ketam disangka lelabi.com/ 1103/2 Soalan 2(d) . Bukan makhluk sebarang-barang. Tebaslah hutan buat halaman.Petikan Puisi Baca pantun di bawah dengan teliti.com/ http://banksoalanspm. PANTUN LAPAN KERAT Buat bangsal di tengah hutan. Dapat buruan dibelah-belah. Cucu Adam sepaian nabi. Di tepi halaman menanam kubis. Antologi Dirgahayu Bahasaku. nyatakan sifat-sifat orang yang beriman.blogspot. [2 markah] SULIT (ii) Pada pendapat anda. Bumi kandungan nenek moyangku. Bahasa ibunda hina terbiar. [3 markah] (iii)Jelaskan satu pengajaran yang terdapat dalam rangkap pertama dan satu pengajaran yang terdapat dalam rangkap ketiga pantun tersebut. apakah faktor-faktor yang menyebabkan generasi baharu mudah terpengaruh oleh budaya Barat? Berikan tiga faktor.blogspot. Kebudayaan Timur dinodai Barat. Menjadi riuh orang di darat. Jadi khalifah kepada Allah.http://banksoalanspm. Kerana lalai rosak binasa. Ikan teluk parang-parang. Anak Cik Itam jatuh jalar. Lengkang-lengkung apa dipaku. (i) Berdasarkan rangkap pertama. Paku jatuh patah dua. [4 markah] 6 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah . Berburu musim tengkujuh.

terdapat satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan. menukarkan imbuhan atau menggunakan frasa itu sebagai peribahasa atau nama khas.com/ http://banksoalanspm.http://banksoalanspm. Anda tidak boleh menambahkan imbuhan. Mereka memberikan alasan hendak mencari maklumat tetapi sebenarnya melayari laman-laman yang tidak berfaedah. [6 markah] (ii) (iii) 7 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah . Golongan remaja yang terlalu asyik melayari internet seringkali menghabiskan masa berjam-jam di hadapan komputer. anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan.blogspot. Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu.blogspot. (i) (ii) (iii) gamat diam bidang [6 markah] SULIT (b) Pisahkan ayat-ayat majmuk di bawah menjadi enam ayat tunggal tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya. Melalui e-mail yang dikirimnya malam tadi. adik diharap supaya kami sekeluarga tidak bimbang akan keselamatannya. (a) Tulis dua ayat bagi setiap kata di bawah untuk menunjukkan bahawa anda faham akan perbezaan maksud dan penggunaannya. (i) Penunggang motorsikal itu berjaya melarikan diri daripada sekatan jalan raya yang dilaku oleh polis trafik.com/ 1103/2 Soalan 3: Pengetahuan dan Kemahiran Bahasa [30 markah] Jawab semua soalan. Bagi setiap ayat. Anda tidak perlu menyalin ayat itu semula. [ 6 markah] (c) Dalam setiap ayat di bawah. Keadaan ini mengakibatkan remaja tersebut mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga dan pelajaran. Semua bekerja di kilang itu akan keluar makan pada waktu tengahari selama satu jam setengah.

http://banksoalanspm.blogspot. media massa berperanan mendidik masyarakat di dalam mempelajari sesuatu perkara dan membuka perasaan mereka untuk mengetahui sesuatu perkara dengan lebih mendalam. Kejahatan mereka tidak mampu disembunyikan daripada ketahui orang. Ini kerana media massa berfungsi sebagai pelebar maklumat kepada masyarakat secara komprehensif. Golongan yang terlibat dalam gejala rasuah selama ini. Anda tidak perlu menyalin petikan itu semula. Jika kita lihat pada hari ini.blogspot. Anda tidak boleh menyenaraikan lebih daripada tiga kesalahan penggunaan kata atau istilah dan tiga kesalahan tatabahasa.com/ 1103/2 SULIT (d) Dalam petikan di bawah. Amalan rasuah dalam jangka panjang mampu memusnahkan sesebuah negara. Media massa merupakan satu saluran komuniti yang berkesan untuk menyalurkan berbagai maklumat kepada masyarakat. Selain itu. suatu masa nanti mereka pasti akan diketahui oleh masyarakat. terdapat tiga kesalahan penggunaan kata atau istilah dan tiga kesalahan tatabahasa. [6 markah] 8 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah . Senaraikan dan betulkan kesalahan-kesalahan itu. kemudian kemukakan tiga peribahasa berdasarkan situasi tersebut. sekalipun mereka cuba menyembunyikan perbuatan jahat tersebut. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengingatkan orang ramai supaya tidak terlibat dalam rasuah kerana perbuatan itu menyalahi undang-undang dan hukum agama. media massa telah digunakan secara menyeluruh.com/ http://banksoalanspm. [6 markah] (e) Baca petikan di bawah dengan teliti.

blogspot.com/ http://banksoalanspm. Berdasarkan dua buah novel yang anda pelajari huraikan satu perwatakan watak utama yang boleh dijadikan teladan dalam kehidupan sehari-hari. [8 markah] KERTAS SOALAN TAMAT 9 SULIT [ Lihat Halaman Sebelah .http://banksoalanspm.com/ 1103/2 Soalan 4: Novel SULIT [15 markah] Jawab soalan-soalan di bawah berdasarkan novel-novel yang berikut : (i) (ii) (iii) (iv) (v) (vi) (vii) (viii) Azfa Hanani karya Hanis Azhan Mohd Hanafiah Papa… (akhirnya Kau Tewas Jua) karya Deana Yusof Renyah karya Gunawan Mohamad Melunas Rindu karya Hartini Hamzah Kembara Amira karya Amer Hamzah L.blogspot. Kadir Interlok karya Abdullah Hussain Sutera Dalam Lukisan karya Abd Taib Hassan Kabus Di Perbukitan karya Mohamad Kholid Hamzah (a) Pengarang menggunakan pelbagai teknik plot untuk menjadikan cerita lebih menarik. [7markah ] (b) Watak utama dalam sesebuah novel sering menjadi idola kepada pembaca. Huraikan dua teknik plot yang digunakan oleh pengarang berdasarkan novel yang anda pelajari.

blogspot.http://banksoalanspm.blogspot. Kegunaannya khusus untuk pemeriksa yang berkenaan sahaja.com/ 1103/1 (PP) SULIT BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH & SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PERATURAN PEMARKAHAN PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 BAHASA MELAYU Kertas 1 UNTUK KEGUNAAN PEMERIKSA SAHAJA AMARAN Peraturan pemarkahan ini SULIT dan Hak Cipta Sekolah Berasrama Penuh. Sebarang maklumat dalam peraturan pemarkahan ini tidak boleh dimaklumkan kepada sesiapa. Peraturan pemarkahan ini mengandungi 11 halaman bercetak 1 .com/ http://banksoalanspm. Peraturan pemarkahan ini tidak boleh dikeluarkan dalam apa-apa jua bentuk penulisan dan percetakan.

Ejaan mengikut Sisitem Ejaan Rumi Baru. Penggunaan kosa kata luas dan tepat. Ejaan mengikut Sistem Ejaan Rumi. Idea relevan dengan tema bahan rangsangan dan dihuraikan dengan jelas. Bahasa gramatis dari segi kata dan ayat. kata-kata ucapan) Idea relevan dengan tema bahan rangsangan dan dihuraikan dengan jelas dan matang. Unsur bahasa yang digunakan bervariasi dan menggunakan ungkapan yang menarik (peribahasa. Wacananya lengkap. Tanda baca betul dan tepat.blogspot. SULIT  20 – 25 Kepujian atas (23 – 25) (20 – 22) bawah   Karangan menepati tema bahan rangsangan.blogspot.com/ http://banksoalanspm.   2 . slogan. Unsur bahasa yang digunakan bervariasi. Bahasa gramatis dari segi kata dan ayat.http://banksoalanspm. Wacananya lengkap.com/ 1103/1 (PP) Bahagian A: Karangan Berdasarkan Bahan Rangsangan [30 markah] KRITERIA PENSKORAN PERINGKAT MARKAH 26 – 30   Cemerlang atas (28 – 30) (26 – 27) bawah  KRITERIA Karangan menepati tema bahan rangsangan. Penggunaan kosa kata luas. Penggunaan tanda baca betul dan tepat.

Penggunaan tanda baca masih betul dan tepat. maksud al-Quran dan lain-lain.blogspot. Kesalahan-kesalahan tatabahasa ketara. 01 – 09 atas (06 – 09) (01 –05) bawah    Calon tidak menunjukkan penguasaan kemahiran menulis. Bahasa masih gramatis dari segi kata dan ayat. Idea masih relevan dengan tema bahan rangsangan. Bahasa kurang gramatis dari segi kata dan ayat. Huraian idea masih jelas.blogspot. frasa menarik. kata-kata hikmat. pantun. Idea tidak menepati tema bahan rangsangan. Wacana kurang lengkap. Idea kurang relevan dengan tema bahan rangsangan dan huraiannya kurang jelas.  10 – 14 Kurang memuaskan atas (12 – 14) (10 – 11) Bawah    Karangan kurang menepati tema bahan rangsangan. Penggunaan kosa kata terhad.com/ 1103/1 (PP) PERINGKAT MARKAH 15 – 19   Memuaskan atas (17 – 19) (15 – 16) bawah KRITERIA Karangan masih menepati tema bahan rangsangan. Ejaan masih mengikut Sistem Ejaan Rumi Baru tetapi terdapat kesalahan ejaan yang ketara. Unsur bahasa masih bervariasi. Ejaan masih mengikut Sistem Ejaan Rumi Penggunaan kosa kata umum.http://banksoalanspm. SULIT Baru. Unsur bahasa kurang bervariasi. Pencapaian Minimun *Ungkapan menarik : peribahasa.com/ http://banksoalanspm. petikan hadis. 3 . petikan ucapan. Banyak kesalahan bahasa dari segi kata dan ayat. cogan kata.   Wacananya masih lengkap.

4. Terlalu panjang – periksa seperti biasa hingga ke akhir karangan 3. 5. 2.com/ 1103/1 (PP) Bahagian B: Karangan Respons Terbuka [100 markah] PERINCIAN PEMARKAHAN Cara Pemeriksaan 1. Kesalahan ejaan hendaklah ditolak ½ markah dan pemotongan maksimum 3 markah. Pemeriksaan dijalankan secara holistik berpandukan peringkat dan kriteria yang ditetapkan. Jika karangan: a.blogspot. ejaan dan tanda baca: ( ) = Kesalahan isi = Kesalahan bahasa.com/ http://banksoalanspm.http://banksoalanspm. periksa seperti biasa b. Cara menanda kesalahan isi. rangkai kata dan perkataan = Kesalahan ejaan dan huruf besar (nama khas) = Kesalahan ejaan yang berulang = Kesalahan tanda baca SULIT _____ / // 4 . Tiada pemotongan markah bagi kesalahan ejaan yang berulang. Kurang daripada 350 perkataan.blogspot. Kesalahan format hendaklah ditolak maksimum 2 markah.

blogspot.http://banksoalanspm. IDEA (ISI)     4. PENGOLAHAN    5.    3.com/ 1103/1 (PP) KRITERIA KRITERIA  1.com/ http://banksoalanspm. GAYA BAHASA   Kegramatisan Tanda baca Ejaan Pemilihan kosa kata Tema Isi utama Pengembangan (huraian/ bahasa/hujahan/ contoh) Kerelevanan Wacana Logik Pemerengganan Format Keindahan bahasa Ungkapan Peribahasa DESKRIPSI – kata (morfologi) ayat (sintaksis) SULIT 5 . BAHASA (Mekanis) LARAS (Dinamis)   2.blogspot.

Ejaan dan tanda baca betul Laras bahasa sesuai dengan tugasan Penggunaan kosa kata luas dan tepat Idea relevan mengikut tugasan.  Gaya bahasa masih menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan seperti peribahasa. dihuraikan dengan jelas. dihuraikan dengan jelas dan matang.blogspot.com/ http://banksoalanspm. disertakan dengan contoh yang sesuai Pengolahan menarik dan berkesan serta pemerengganan sesuai.http://banksoalanspm.  Wacana lengkap dan terdapat kesinambungan idea yang jelas antara perenggan.blogspot. Penggunaan pelbagai ayat majmuk yang gramatis. Penggunaan pelbagai ayat majmuk yang gramatis tetapi terdapat kesalahan yang minimum  Ejaan dan tanda baca betul  Laras bahasa sesuai dengan tugasan.com/ 1103/1 (PP) KRITERIA PENSKORAN PERINGKAT MARKAH       KRITERIA Penggunaan pelbagai jenis kata yang luas dan tepat. pantun. Wacana lengkap dan terdapat kesinambungan idea yang jelas antara perenggan. pantun.  Penggunaan unsur bahasa masih bervariasi. cogan kata atau frasa.  Pengolahan menarik dan berkesan serta pemerengganan sesuai. cogan kata atau frasa. diserta dengan contoh yang sesuai. 6 . Penggunaan unsur bahasa bervariasi Gaya bahasa menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan seperti peribahasa.  Penggunaan kosa kata luas dan tepat  Idea relevan mengikut tugasan. SULIT 80 – 100 (90 – 100) CEMERLANG (80 – 89)       66 – 79 KEPUJIAN (73 – 79) (66 – 72) Penggunaan pelbagai jenis kata yang tepat.

7 . Wacana masih / kurang lengkap Penggunaan unsur bahasa kurang bervariasi. Idea masih relevan mengikut tugasan.blogspot. Wacana masih lengkap Penggunaan unsur bahasa masih bervariasi.blogspot.com/ 1103/1 (PP) PERINGKAT MARKAH           KRITERIA SULIT 51 . dan pemerengganan masih sesuai. Idea masih relevan mengikut tugasan. Ejaan dan tanda baca betul tetapi terdapat kesalahan yang minimum. Penggunaan kosa kata umum dan terhad.65 BAIK (58 – 65) (51 – 57) Penggunaan pelbagai jenis kata sesuai. Gaya bahasa kurang menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan kurang berkesan.       36 – 50  MEMUASKAN (43 – 50)    (36 – 42) Penggunaan pelbagai jenis kata terhad. Pengolahan kurang menarik.com/ http://banksoalanspm.http://banksoalanspm. Laras bahasa kurang sesuai. Laras bahasa sesuai mengikut tugasan. huraian isi masih jelas dan contoh masih sesuai. Gaya bahasa kurang menarik dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan kurang berkesan. Ejaan dan tanda baca masih betul. Pengolahan masih menarik. Ayat kurang gramatis. pemerengganan kurang sesuai. Penggunaan ayat majmuk gramatis tetapi terdapat kesalahan yang minimum. huraian isi kurang jelas dan contoh kurang sesuai. Penggunaan kosa kata umum.

com/ 1103/1 (PP) PERINGKAT MARKAH         KRITERIA SULIT 21 – 35 KURANG MEMUASKAN (28 – 35) (21 – 27) Penggunaan kata kurang tepat. Pengolahan tidak menarik.F Jumlah - Peringkat markah Mak 3 markah Mak 2 makah Markah bersih Contoh K -E -F J - 75 03 02 70 8 . Idea bercampur aduk dan huraian tidak jelas/ tidak berkembang dan contoh tidak sesuai. Idea masih relevan / idea bercampur aduk dan huraian tidak jelas / tidak berkembang dan contoh tidak sesuai. Wacana tidak lengkap dan binaan perenggan tidak seimbang dan tidak sesuai. Gaya bahasa dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan lemah serta tidak menarik.  01 – 20       PENCAPAIAN MINIMUM (11 – 20) (01 – 10) Keseluruhan menunjukkan penggunaan kata dan ayat yang tidak gramatis. Wacana tidak lengkap dan binaan perenggan tidak seimbang. Gaya bahasa dari segi keindahan bahasa dan penggunaan ungkapan lemah. Ayat tidak gramatis tetapi masih difahami.http://banksoalanspm.E . Terdapat kesalahan ejaan dan tanda baca yang ketara. Pengolahan tidak menarik.com/ http://banksoalanspm. Unsur bahasa tidak bervariasi. Kesalahan ejaan dan tanda baca yang ketara. Keseluruhan karangan sukar / tidak difahami.blogspot. Cara menulis K .blogspot.

dan perabot. SULIT Bahagian B SOALAN 1 Calon diharapkan dapat menyatakan pendapat tentang faedah-faedah menguasai teknologi maklumat kepada golongan remaja. layanan. walaupun bahasa dan pengolahan baik. 4) Mempromosikan inap desa di dalam dan di luar negara/ iklan media cetak/ media elektronik/ jemputan/lawatan penanda aras. tidak layak untuk kategori cemerlang.blogspot. bilik. 2) Latihan pengendalian inap desa kepada peserta dari segi sambutan.blogspot. Calon yang tidak langsung menyentuh idea dalam bahan rangsangan. Kemungkinan:  Calon menyatakan faedah-faedah menguasai teknologi maklumat secara umum tanpa menyentuh golongan remaja: Maksimum peringkat baik sekiranya bahasa baik. tetapi dengan syarat mesti membincangkan idea-idea yang terdapat dalam bahan rangsangan. Cadangan isi  mudah mendapat maklumat tanpa perlu pergi ke perpustakaan  menyediakan / menyiapkan tugasan yang diberikan oleh guru/pensyarah dengan cepat / lebih menarik  sebagai persediaan menghadapi alam pekerjaan  sejajar dengan kehendak negara untuk melahirkan generasi celik ilmu  mudah berhubung dengan rakan / meluaskan rangkaian sahabat 9 .com/ http://banksoalanspm.com/ 1103/1 (PP) Bahagian A Karangan berdasarkan bahan rangsangan (petikan ringkas) : Usaha-usaha untuk memajukan Industri Inap Desa.   Calon boleh menambah idea-idea lain yang tiada dalam bahan rangsangan. dan pengangkutan.http://banksoalanspm. kemasan bilik dan sopan santun 3) Menyediakan infrastruktur yang lengkap/ perhubungan. bekalan api/air. Cadangan Isi : 1) Memberi bantuan kewangan kepada peserta untuk menaik taraf rumah.

Cadangan isi:  Membelikan anak-anak buku bercorak sejarah sejak kecil  Membawa anak-anak melawat tempat-tempat bersejarah. Kemungkinan :  Calon menulis tentang kepentingan bioteknologi secara umum : Maksimum peringkat baik sekiranya bahasa baik.com/ http://banksoalanspm.  Menceritakan kepada anak-anak jerih payah pahlawan Melayu dalam mempertahankan negara  Menggalakkan anak-anak menyertai pertandingan yang berunsurkan patriotisme  Membawa anak-anak menghadiri kempen atau sambutan yang berkaitan dengan patriotisme SOALAN 3 Calon diharapkan dapat menulis sebuah ceramah tentang kepentingan bioteknologi kepada petani.blogspot. Kemungkinan:  Calon menghuraikan tentang semangat patriotik secara umum : Maksimum peringkat baik sekiranya bahasa baik.com/ 1103/1 (PP) SOALAN 2 Calon diharapkan dapat menghuraikan langkah-langkah yang boleh dilakukan oleh ibu bapa dalam menerapkan nilai patriotisme dalam jiwa remaja.blogspot.http://banksoalanspm. Cadangan isi:  Menambahkan pendapatan golongan petani  Meningkatkan kualiti hasil pertanian – tahan penyakit  mempelbagaikan produk/barangan dan perkhidmatan  menyediakan peluang pasaran baru  peluang untuk maju dengan bantuan dan sokongan daripada kerajaan  menambah bilangan petani moden * Markah ditolak sekiranya tiada: kata alu-aluan 1m kata panggilan audien 1m penutup 1m (markah format ditolak maksimum 2 m) SULIT 10 .

pelabuhan. Terima sebarang pengajaran sama ada cerita rekaan ataupun novel yang dipelajari untuk KOMSAS. taraf hidup rakyat semakin baik : mengurangkan kadar jenayah.com/ 1103/1 (PP) SOALAN 4 Calon diharapkan dapat membincangkan faedah yang dinikmati oleh negara-negara yang terlibat dalam pelaburan asing.  mengeratkan hubungan kerjasama antara negara : mewujudkan iklim politik yang stabil.  meningkatkan pembangungan infrastruktur seperti sistem pengangkutan. (Maksimum peringkat Baik sekiranya bahasa cemerlang)  Calon membincangkan faedah pelaburan asing secara umum sahaja tanpa menyebut mana-mana negara: maksimum peringkat Memuaskan.blogspot. Kemungkinan :  Calon membincangkan faedah kepada Malaysia sahaja.http://banksoalanspm. sekiranya bahasa cemerlang) Cadangan isi :  membawa masuk teknologi dan sistem pengurusan yang lebih moden serta tenaga profesional yang pakar dan produktif : melatih tenaga kerja tempatan. bandar baru : taraf hidup dan sosial rakyat meningkat. SOALAN 5 Calon diharapkan dapat menghuraikan pengajaran-pengajaran yang diperoleh dan manfaatnya kepada calon. pendapatan perkapita negara akan meningkat. PERATURAN PEMARKAHAN TAMAT SULIT 11 .  menjamin kejayaan wawasan negara menjadi sebuah negara maju. maka peluang pekerjaan akan meningkat.  mengurangkan kadar pengangguran kerana wujudnya peluang kerja yang banyak dalam pelbagai sektor : pelaburan asing bertambah.blogspot.com/ http://banksoalanspm. mengurangkan pengaliran wang keluar. bahan mentah dapat diproses di dalam negara dan harga lebih berdaya saing jika dieksport nanti.  menambahkan pendapatan negara : daripada bayaran cukai. negara boleh meniru pengurusan yang lebih canggih.

blogspot.com/ http://banksoalanspm. Kegunaannya khusus untuk pemeriksa yang berkenaan sahaja. Sebarang maklumat dalam peraturan pemarkahan ini tidak boleh dimaklumkan kepada sesiapa.blogspot. Peraturan pemarkahan ini tidak boleh dikeluarkan dalam apa-apa jua bentuk penulisan dan percetakan.com/ SULIT BAHAGIAN PENGURUSAN SEKOLAH BERASRAMA PENUH DAN SEKOLAH KECEMERLANGAN KEMENTERIAN PELAJARAN MALAYSIA PERATURAN PEMARKAHAN PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA 2011 BAHASA MELAYU Kertas 2 UNTUK KEGUNAAN PEMERIKSA SAHAJA AMARAN Peraturan pemarkahan ini SULIT dan Hak Cipta Sekolah Berasrama Penuh.http://banksoalanspm. Peraturan pemarkahan ini mengandungi 14 halaman bercetak 1 .

5 Huraian Bahasa Kesinambungan isi baik.14 Sederhana 8 .Kosa kata masih memuaskan. 2 18 .20 Baik 15 . . Struktur ayat / tatabahasa masih memuaskan. kata nama khas perkataan berganda kata depan di dan ke tarikh angka yang ditulis dengan nombor atau perkataan gelaran Kira dan tanda jawapan calon setakat 120 patah perkataan sahaja sebelum diperiksa.11 Lemah 1 . . Yang selebihnya tidak perlu diperiksa.blogspot.com/ http://banksoalanspm.7 1 . Kesinambungan isi masih baik. Periksa jawapan calon setakat 120 patah perkataan sahaja.7 4 .com/ SULIT MARKAH PENUH KERTAS DUA IALAH 110 MARKAH SOALAN 1 Markah penuh 30 dibahagi kepada: Isi 20 markah Bahasa 10 markah (a) (b) (a) i. Berikan markah bagi setiap isi yang tepat dan lengkap sahaja. iv.Tanda baca / ejaan juga memuaskan. .http://banksoalanspm. Struktur ayat / tatabahasa baik Kosa kata luas. iii.4 .Pada keseluruhannya dalam serba kekurangan / tidak memuaskan.blogspot.17 2 . Nota : Panduan mengira perkataan Perkataan yang dikira sebagai satu perkataan. Tanda baca / ejaan betul.8 6 .10 7 . ii. Markah Markah 2 9 7 10 6 11 5 12 16 4 2 Jumlah Markah 20 Bahagian (i) Pendahuluan (ii) Isi Tersurat (iii) Isi Tersirat (iv) Penutup/Kesimpulan 4 12 5 11 6 10 7 9 8 8 Bahasa [10 Markah] Asas pemberian markah bahasa tertakluk kepada markah isi seperti jadual berikut: Peringkat Markah Isi Markah Bahasa 9 .

Jika rumusan kurang daripada 120 perkataan. markah tidak dipotong.com/ SULIT Nota : (i) (ii) (iii) Jika bahasanya baik. ayat demi ayat walaupun jumlah perkataannya kurang daripada 120 patah perkataan. tambah 1 markah lagi.com/ http://banksoalanspm. tolak 1 markah.blogspot. Jika disalin bulat-bulat perkataan demi perkataan.blogspot.http://banksoalanspm. Jika bahasanya kurang memuaskan. [Markah bahasa maksimum:10 markah] (iv) 3 . berikan 0 markah.

Meningkatkan motivasi diri. serta menghargai usia remaja dengan sebaikbaiknya. Menjauhkan diri daripada gejala sosial yang tidak sihat. [2 markah] 3. [2 markah] 10. Berekreasi aktiviti yang memenatkan 3. berketerampilan dan mempunyai keyakinan dalam pergaulan.blogspot. Mendedahkan remaja kepada aspek kerohanian. [2 markah] 9.com/ SULIT SOALAN 1 . Mendidik remaja untuk lebih terbuka dari segi minda dan pergaulan.http://banksoalanspm. [2 markah] Isi Tersirat (Kekangan untuk berekreasi) 1. [2 markah] 7. Menyihatkan badan dan memberikan kesihatan yang baik dan minda yang cerdas. Kurangnya tempat berekreasi /kawasan yang terhad 5. [2 markah] 6. [0 markah] Isi Tersurat (Kepentingan berekreasi) 1. Kurangnya kemudahan rekreasi 7.blogspot. Berekreasi merupakan terapi fizikal semula jadi untuk mengekalkan kecergasan fizikal dan kecerdasan minda. Terdapat aktiviti alternatif lain yang lebih menyeronokkan [2 markah] [2 markah] [2 markah] [2 markah] [2 markah] [2 markah] [2 markah] Kesimpulan Semua pihak haruslah bekerjasama menggalakkan aktiviti berekreasi dalam kalangan remaja agar/supaya generasi remaja yang berkualiti dan seimbang dapat dilahirkan [2 markah] 4 . [2 markah] 8. [2 markah] 5. [2 markah] 2.com/ http://banksoalanspm. Persekitaran tidak menyeronokkan dan tidak menghiburkan 4. [2 markah] 2.RUMUSAN Pendahuluan 1. Petikan membincangkan kepentingan berekreasi dalam kalangan remaja. Membantu perkembangan psikologi remaja. Lebih terarah dalam soal kehidupan. Kurangnya galakan daripada ibu bapa 6. Berekreasi aktiviti membuang masa 2. [2 markah] 4. Membentuk golongan remaja menjadi lebih matang. Petikan membincangkan kebaikan / kelebihan / keperluan berekreasi dalam kalangan remaja masa ini. menilai diri. Mengelakkan remaja daripada terjebak dalam aktiviti tidak sihat yang boleh merosakkan masa hadapan mereka.

AG) -Isi kurang lengkap dan ayat kurang gramatis (IXC. AXG) -Isi tidak cukup/ kurang lengkap tetapi ayat masih gramatis (IXC.http://banksoalanspm. Panduan Pemarkahan Soalan Pemahaman 1. Soalan 4 markah DESKRIPSI Isi cukup dan relevan dengan tugasan dan ayat gramatis (ICAG) Isi cukup dan lengkap/ relevan tetapi ayat kurang gramatis (IC.com/ http://banksoalanspm. AXG) -Isi tidak betul/ tidak relevan dengan tugasan ayat gramatis . Jawapan hendaklah menggunakan ayat sendiri. AG) -Jawapan tidak tepat/salah 2.blogspot. 3. Jawapan hendaklah dalam ayat yang lengkap/sempurna. 2. AG) Isi kurang lengkap/kurang relevan dan ayat kurang gramatis (IXC. Soalan 2 markah DESKRIPSI -Jawapan tepat mengikut konteks / isi cukup + ayat gramatis (ICAG) -Jawapan kurang tepat / isi tidak cukup (IXC. Soalan 3 markah DESKRIPSI -Isi cukup dan lengkap/ relevan dengan tugasan dan ayat gramatis (ICAG) -Isi cukup dan lengkap/ relevan tetapi ayat kurang gramatis (IC. 3.com/ SULIT SOALAN 2 – PEMAHAMAN Markah penuh 35 markah dibahagikan kepada: Soalan 2(a) : 9 markah Soalan 2(b) : 9 markah Soalan 2(c) : 8 markah Soalan 2(d) : 9 markah Perhatian bagi soalan 2(a) hingga soalan 2(d) 1. AXG) -Isi tidak betul/ tidak relevan dengan tugasan tetapi ayat gramatis MARKAH 4 3 2 1 0 MARKAH 3 2 2 1 0 MARKAH 2 1 0 5 .blogspot. Jika disalin bulat-bulat daripada teks dan jawapan itu betul. berikan separuh (50%) daripada markah yang diperuntukkan sahaja. AXG) Isi tidak cukup /kurang relevan tetapi ayat masih gramatis (IXC.

com/ http://banksoalanspm.taman untuk berekreasi di setiap kawasan perumahan .beberapa orang penyanyi dan kumpulan teater turut diundang untuk menghiburkan tetamu .Pusat kesihatan yang terdapat pelbagai peralatan senaman moden. .Mengaktifkan semula kelab yang sedia ada [4 markah] Soalan 2 (b) – Cerpen (i) Kemukakan dua persediaan Pak Itam untuk menyambut tetamunya. .Mengadakan sukan tahunan .kesejahteraan hidup terjejas .Mengadakan Hari Kokurikulum .kadar jenayah meningkat .com/ SULIT Soalan 2 (a) – Petikan Umum (i) Maksud rangkai kata menuju alam kedewasaan ialah ke arah/mengarah/menghala/ dunia/bidang/lingkungan kematangan [2 markah] (ii) Usaha-usaha oleh pihak kerajaan dan swasta untuk menggalakkan rakyat berekreasi ialah .Melaksanakan kempen di sekolah iaitu 1Murid 1Sukan .menyediakan tempat letak kereta [ 2 markah] (ii) Tiga kesan sekiranya undang-undang negara tidak dipatuhi.blogspot.menyediakan jamuan/makanan untuk tetamu .Kerajaan juga telah membina banyak pusat sukan tertutup [3 markah] (iii)Langkah-langkah yang boleh dilakukan oleh pihak sekolah untuk menggalakkan para pelajar berekreasi : . .Memberikan anugerah-anugerah/penghargaan .Menubuhkan kelab/persatuan yang baharu .blogspot.timbul perasaan tidak puas hati .menyediakan lapan buah khemah tempat menjamu selera .rakyat hidup dalam ketakutan [3 markah] 6 .imej negara terjejas .http://banksoalanspm.Mengadakan pertandingan sukan dan permainan .

Bertanggungjawab .http://banksoalanspm.blogspot.supaya kedua-dua belah pihak maklum tentang janji yang telah dibuat .Pemurah .Patriotik Contoh: Beliau sanggup dipenjarakan kerana menentang penjajah (Mana-mana perwatakan selain dalam petikan diterima) [4 markah] Soalan 2 (c) – Prosa Tradisional (i) Opu Daeng dan saudara-saudaranya diutus supaya datang ke Kedah oleh Raja Kedah : .Cerpen .blogspot.com/ SULIT (iii)Satu perwatakan Pak Itam dalam petikan dan satu perwatakan Pak Itam dalam cerpen. .Supaya dapat membantu Raja Kedah menjatuhkan/mengalahkan saudaranya .Supaya Raja Kedah dapat memerintah negeri Kedah [2 markah] (ii) Perjanjian yang dibuat oleh kedua-dua belah pihak sekiranya Raja Kedah berjaya mencapai hasratnya untuk memerintah negeri Kedah. beliau telah mengundang penyanyi dan pelakon untuk menghiburkan tetamunya .memperoleh ganjaran / pulangan sebagaimana yang ditetapkan . Contoh : Selain menyediakan makanan.Prihatin . .Petikan .Syarat Opu Daeng : meminta pengesahannya/persetujuannya orang dagang dari Timur seperti orang Bugis.Mengambil berat.Janji Raja Kedah : akan memberikan Opu Daeng dan saudara-saudaranya lima belas bahara setiap seorang sekiranya berjaya dalam perebutan kuasa tersebut .com/ http://banksoalanspm.Menghormati tetamu .tidak mendatangkan perasaan tidak puas hati pada kemudian hari .untuk mengelakkan penipuan / penindasan / penyalahgunaan kuasa [3 markah] 7 . Mengkasar dan Madura di bawah pemerintahannya [3 markah] (iii) Tiga kepentingan sesuatu perjanjian : .

Rangkap pertama : Kita hendaklah melawan hasutan iblis agar akhlak terpelihara. Contohnya.blogspot.pengaruh media dan teknologi .kurang jati diri .pengaruh budaya asing . [4 markah] - - 8 .blogspot. .sentiasa bersifat sabar . pengarang menyatakan mereka yang beriman akan terhindar daripada godaan iblis. Rangkap Ketiga : Kita hendaklah memelihara kedaulatan bahasa ibunda agar martabatnya sentiasa terpelihara Contoh: Pengarang menyatakan kebudayaan Timur semakin dinodai budaya Barat.longgarnya pegangan agama .http://banksoalanspm.tidak mudah termakan hasutan iblis [2 markah] (ii) Faktor-faktor yang menyebabkan generasi baharu mudah terpengaruh oleh budaya Barat: .com/ SULIT Soalan 2 (d) – Pantun (i) Sifat-sifat orang yang beriman.com/ http://banksoalanspm.suka hiburan [3 markah] (iii)Satu pengajaran yang terdapat dalam rangkap pertama dan satu pengajaran dalam rangkap ketiga pantun tersebut.

dll) . riuh-rendah sejenis binatang laut/ timun laut kayu keramat yg dipakai sbg cap kerajaan sj tumbuhan (pokok memanjat) tidak bercakap (bersuara dll). Berikan 1 markah bagi setiap ayat yang betul Tolak ½ markah bagi kesalahan ejaan / jalan bahasa/ tanda baca daripada keseluruhan soalan.com/ SULIT SOALAN 3 – PENGETAHUAN DAN KEMAHIRAN BAHASA Markah penuh 30 markah dibahagikan kepada: Soalan 3(a) : 6 markah Soalan 3(b) : 6 markah Soalan 3(c) : 6 markah Soalan 3(d) : 6 markah Soalan 3(e) : 6 markah Perhatian bagi Soalan 3 (a) 1. berumah. 7. lapangan. bertempat) (iii)bidang .kegiatan yg diceburi. 5. 2.penjodoh bilangan bagi benda yg luas (spt tanah dsb) .ukuran panjang (kira-kira lima hasta) .http://banksoalanspm.bahagian ilmu pengetahuan (penyelidikan dsb) yg tertentu.permukaan yg datar (batasnya tertentu) . Sengaja menambah atau mengubah imbuhan (jika berkenaan).com/ http://banksoalanspm. tikar. berikan 0 markah Jika memberikan makna dan tepat maknanya. berikan pertimbangan sebagai satu ayat. senyap tidak bergerak-gerak atau berbuat apa-apa tinggal (duduk. Ayat yang dibina seperti satu ayat tetapi sebenarnya lebih. Perkataan yang berkenaan digunakan sebagai peribahasa. lapangan .bahagian drpd permukaan sesuatu yg datar dan mempunyai keluasan yg tertentu 9 .ukuran lebar sesuatu (spt kain. 8. 9. 6.lebar/susuk dada . berikan 0 markah. tolak ½ markah bagi setiap ayat Jika semua perkataan diguna dalam satu ayat. jurusan .blogspot.blogspot. 4. 10. berikan 0 markah Perkataan digunakan sebagai nama khas. Boleh menggunakan struktur cakap ajuk dengan mematuhi tanda bacanya. 3. berikan markah penuh 1 markah. Isi tidak jelas tolak ½ markah. (a) Bina ayat (i) gamat (ii) diam - suasana/keadaan bising.

[1 markah] (v) Mereka memberikan alasan kononnya hendak mencari maklumat. soalan i ii iii Kesalahan ejaan motorsikal e-mail bekerja Jawapan motosikal e-mel pekerja Kesalahan imbuhan dilaku diharap tengahari Jawapan dilakukan berharap/mengharapkan tengah hari 1 markah setiap 1 kesalahan [6 markah] (a) Tiga kesalahan penggunaan kata atau istilah dan tiga kesalahan tatabahasa.com/ SULIT * Setiap ayat yang betul = 1 markah. [1 markah] (iv) Keadaan ini mengakibatkan remaja tersebut mengabaikan tanggungjawab terhadap pelajaran. No.blogspot. [1 markah] (iii)Keadaan ini mengakibatkan remaja tersebut mengabaikan tanggungjawab terhadap keluarga. [1 markah] (vi) Sebenarnya mereka melayari laman-laman yang tidak berfaedah. (i) Golongan remaja terlalu asyik melayari internet.com/ http://banksoalanspm. Calon MESTI membina 2 ayat bagi setiap kata yang diberi -. [1 markah] [ 6 markah] (c) Satu kesalahan ejaan dan satu kesalahan penggunaan imbuhan.-6 ayat -> 6 markah (b) Pisahkan ayat-ayat majmuk di bawah menjadi enam ayat tunggal tanpa mengubah struktur dan maksud asalnya.http://banksoalanspm. [1 markah] (ii) Golongan remaja seringkali menghabiskan masa berjam-jam di hadapan komputer.blogspot. Kesalahan ejaan komuniti pelebar Jawapan komunikasi penyebar Kesalahan imbuhan berbagai Ini kerana Jawapan berbagai-bagai/ pelbagai Hal ini demikian kerana/Hal ini kerana dalam perasaan minda/fikiran di dalam 1 markah setiap 1 kesalahan [6 markah] 10 .

blogspot.com/ http://banksoalanspm.com/ SULIT (b) Kemukakan tiga peribahasa (i) (ii) (iii) Tumbuk rusuk/makan suap Duri dalam daging Sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh ke tanah juga/Bangkai gajah dapatkah ditutup dengan nyiru [6 markah] Setiap jawapan yang betul = 2 markah 11 .http://banksoalanspm.blogspot.

http://banksoalanspm. Markah bahasa tidak boleh lebih daripada markah isi Markah bahasa diberi seperti berikut: Baik = 2 markah Lemah = 1 markah Jika calon menjawab dan markah isi = 0. iii) Jawapan mesti meliputi sekurang-kurangnya satu perwatakan watak utama bagi setiap novel yang boleh menjadi teladan. ii) Jawapan hendaklah dalam ayat-ayat lengkap.Teknik plot iv) Markah bagi 2 isi . [Maksimum: 7 markah] (b) i) Jawapan berdasarkan dua buah novel yang dipelajari. v) Markah bahasa maksimum 3 markah. viii) Calon tidak menjawab = 0 markah. Markah bahasa tidak boleh lebih daripada markah isi.maksimum 4 markah.blogspot.com/ http://banksoalanspm.com/ SULIT SOALAN 4 Markah penuh 15 markah Panduan pemarkahan bagi Soalan 4 (a) i) Jawapan berdasarkan sebuah novel yang dipelajari.blogspot. berikan 1 markah untuk bahasa. Calon tidak menjawab = 0 markah [Maksimum: 8 markah] viii) ix) 12 . berikan 1 markah untuk bahasa. iv) Aspek Pemarkahan > Berikan 1 markah untuk 1 perwatakan dalam sebuah novel > Berikan 2 markah untuk contoh / huraian yang lengkap / jelas bagaimana perwatakan itu boleh diteladani v) vi) vii) Markah isi maksimum = 6 markah Markah bahasa maksimum = 2 markah. vi) Markah bahasa diberi seperti berikut: Baik = 3 markah Sederhana = 2 markah Lemah = 1 markah vii) Jika calon menjawab dan markah isi 0. iii) Beri 2 markah untuk 1 isi dan contoh . ii) Jawapan hendaklah dalam ayat-ayat lengkap.

Monolog .blogspot.Dialog .Kejutan Contoh jawapan berdasarkan novel Kabus Di Perbukitan Isi Pengarang menggunakan teknik imbas kembali peristiwa yang telah dialami oleh watak.Imbas Muka ..com/ http://banksoalanspm. (akhirnya kau tewas jua) (T4) dan Interlok (T5) Watak dan Perwatakan Watak utama dalan novel pertama ialah aku atau Ju atau Intan Julia.Pemerian . [1 markah] 13 . [2 markah] Teladan Sebagai seorang pelajar kita sepatutnya mengambil Ju sebagai teladan yang sangat gigih menuntut ilmu. jawapan calon yang sesuai boleh diterima mengikut novel zon masing-masing a) Dua teknik plot Pengarang sering menggunakan teknik plot berikut: .com/ SULIT Soalan 4 – Novel Skema ini hanya sebagai panduan asas kepada guru-guru. [1 markah] 1 isi + contoh 2 isi + contoh Bahasa (mak) Jumlah = = = = 2 markah 4 markah 3 markah 7 markah ======= b) Satu Perwatakan watak utama yang boleh menjadi teladan daripada setiap novel Contoh jawapan berdasarkan novel Papa. Mak Limah teringat perbualannya dengan bapanya yang tidak mengizinkan dia berkahwin dengan Musa. untuk menggambarkan sesuatu [1 markah] Contoh : Setelah Pak Musa meninggal dunia.http://banksoalanspm.blogspot..Saspens . seorang pelajar yang gigih dalam menuntut ilmu.Imbas Kembali .

http://banksoalanspm.com/ SULIT Watak dan Perwatakan Watak utama dalam novel kedua pula ialah Seman yang sentiasa menurut perintah ibu bapanya. [2 markah] Teladan Dalam kehidupan sehari-hari kita mestilah sentiasa patuh akan perintah ibu bapa yang telah membesarkan kita.blogspot.blogspot. [1 markah] 1 watak dan perwatakan 1 teladan Jumlah (kecil) Markah Bahasa (mak) Jumlah (besar) = = = = 2 markah 1 markah 3 markah x 2 novel = 6 markah 2 markah 8 markah ======== PERATURAN PEMARKAHAN TAMAT 14 .com/ http://banksoalanspm.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->