P. 1
4. SISTEM SARAF

4. SISTEM SARAF

|Views: 749|Likes:
Published by Emma Wisya

More info:

Published by: Emma Wisya on Oct 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2013

pdf

text

original

Sistem Saraf

Terminologi o Sistem saraf pusat (Central nervous system) : Sebahagian sistem saraf yang terdiri daripada otak dan saraf tunjang. o Sistem saraf periferi (Peripheral nervous system) : Sebahagian sistem saraf yang di luar daripada otak dan saraf tunjang.

Rajah 1: Gabungan sistem saraf pusat dan sistem saraf periferi o Neuron (Neuron) : Sel saraf yang menghubungkan system saraf yang terdiri daripada jasad sel, dendrite dan akson.

Rajah 2: Struktur neuron o Neuron aferen (Afferent neuron) : Neurone yang menghantar impuls dari reseptor ke otak atau saraf tunjang. o Neuron eferen (Efferent neuron) : Neuron yang menghantar impuls dari otak atau saraf tunjang ke otot atau kelenjar. o Rangsangan (Stimulus) : Perubahan pada persekitaran. o Reseptor (Receptor) : Struktur khusus yang peka terhadap rangsangan.
78

o Sistem saraf autonomik (Autonomic nervous system) : Sebahagian daripada sistem saraf periferi yang mengawal fungsi organ dalaman seperti mengawal otot licin. o Sistem saraf somatik (Somatic nervous system) : Sebahagian daripada sistem saraf periferi yang menyesuaikan badan dengan persekitaran luaran hasil interaksi reseptor saraf pusat dan otot.Sistem Saraf o Efektor (Effector) : Struktur khusus yang menerima isyarat arahan daripada pusat kawalan dan bertindak mengikut isyarat yang dihantar. o Neurotransmitter (Neurotransmitter) : Bahan kimia yang terdapat di hujung akson yang bertanggungjawab dalam memindahkan impuls merentasi sinaps. otot kardium dan kelenjar. o Parasimpatetik (Parasympathetic) : Pembahagian daripada sistem saraf autonomik yang mengawal organ dalaman dengan mengekalkan keadaan normal badan. 79 . o Impuls (Impulse) : Maklumat rangsangan yang telah ditukarkan kepada isyarat elektrik. Rajah 3: Struktur synaps dan neurotransmitter o Tindakan reflex (Reflex arc) : Tindakan luar kawalan yang melibatkan otot rangka berlaku secara spontan. o Sinaps (Synapse) : Tempat bertemunya neuron yang terdiri daripada pre-sinaptik membrane (akson) dengan ruang sinaptik dan pos-sinaptik membrane (dendrite).

Neuron penghubung: Menghubungkan neuron sensori dengan neuron motor. 2. 3. Sistem ini meliputi sistem saraf pusat dan sistem saraf periferi. 1. Saraf memindahkan maklumat iaitu impuls yang mana dalam bentuk arus elektrik melalui jaringan sel saraf yang menjadi unit asasnya iaitu neuron. mentafsir dan mengawal sistem lain dalam badan. 80 . Sistem saraf berfungsi mengkoordinasi.Sistem Saraf o Simpatetik (Sympathetic) : Pembahagian daripada sistem saraf autonomik yang menyediakan diri terutamanya persekitaran dalaman semasa situasi kecemasan. Neuron motor: Menghantar impuls tindak balas kepada organ terlibat. Terdapat tiga jenis neuron utama di dalam sistem saraf. Rajah 4: Sistem autonomik (simpatetik dan para-simpatetik) Sistem Saraf Apa itu sistem saraf? Sistem saraf tersusun oleh berjuta-juta sel saraf yang mempunyai bentuk bervariasi dan berhubung antara satu sama lain. Neuron sensori: Menghantar impuls rangsangan.

Sistem Saraf Rajah 5: Jenis-jenis neuron Sistem saraf terbahagi kepada dua bahagian iaitu sistem saraf pusat dan periferi. Sistem Saraf Periferi Pusat Somatik Autonomik Simpatetik ParaSimpatetik Rajah 6: Rumusan komponen dalam sistem saraf 81 . Sistem saraf periferi pula terbahagi kepada somatik dan autonomik. Simpatetik dan para-simpatetik pula terletak di bawah bahagian saraf autonomik.

Sistem saraf pusat berfungsi menghantar impuls sensori sama ada somatik atau autonomik ke otak serta membawa impuls motor dari otak ke efektor yang berkaitan.Sistem Saraf Sistem saraf pusat Rajah 7: Struktur sistem saraf pusat Sistem saraf pusat meliputi bahagian otak dan saraf tunjang. Berikut merupakan struktur otak dan fungsinya: 82 . Otak berfungsi sebagai pusat pemprosesan maklumat yang diterima serta menghasilkan gerakbalas dan koordinasi yang sesuai.

percakapan. mengasingkan data. memainkan peranan dalam pembelajaran dan mengingati perlakuan motor. emosi serta menghasilkan tindakbalas tingkahlaku kompleks. menyimpan dan menghasilkan dua jenis hormon yang dihasilkan oleh hypothalamus. mengunyah dan pencernaan. aliran darah.Sistem Saraf Otak Rajah 8: Struktur otak Berikut merupakan bahagian otak berserta fungsinya: a) Cerebrum (otak besar): Memainkan peranan penting dalam ingatan. menghasilkan dan merembes pelbagai jenis hormon yang menetapkan fungsi tubuh yang pelbagai. pembelajaran. Pusat output bagi perlakuan motor meninggalkan cerebrum. mengawal kelenjar pituitari. d) Kelenjar pituitari: Lobus posterior. c) Medulla oblongata: Mengawal sistem pernafasan. Lobus anterior. 83 . b) Cerebellum (otak kecil): Mengkoordinasi pergerakan tubuh. e) Hypothalamus: Pusat kawalan homeostatik. f) Thalamus: Pusat input bagi data sensori untuk ke cerebrum.

c) Dorsal root: Laluan di mana neuron sensori memasuki tulang belakang. Fungsinya adalah untuk menghantar impuls dari reseptor ke saraf pusat dan dari saraf pusat ke organ yang berkenaan untuk tindakan yang bersesuaian.Sistem Saraf Saraf tunjang Rajah 9: Struktur saraf dalam saraf tunjang a) White matter: Mengandungi saraf fiber (akson). e) Ventral root: Laluan di mana neuron motor meninggalkan tulang belakang. Sistem saraf periferi terdiri dari sistem saraf sedar (somatik) dan sistem saraf tak sedar (autonomik). sedangkan saraf autonomik 84 . Sistem saraf periferi Sistem ini terdiri daripada serabut saraf yang bermula dari saraf pusat hingga reseptor deria. Sistem saraf sedar mengawal aktiviti oleh otak. d) Ganglion: Mengandungi sel tubuh neuron sensori. b) Grey matter: Saraf sel tubuh dan dendrite. Sel yang membawa masuk impuls dan maklumat tentang rangsangan dari reseptor deria merupakan sel sensori. Sel yang membawa impuls dari sistem saraf pusat ke otot dan organ tumpuan ialah saraf motor.

Terdapat dua jenis saraf yang terlibat dalam system ini iaitu saraf kranial dan saraf spinal. Rajah 11: Struktur bahagian dalam saraf kranial 85 . Rajah 10: Laluan bagi neuron motor somatik dan autonomik Saraf kranial Saraf kranial merupakan jaringan saraf yang terhasil dari bahagian bawah otak.Sistem Saraf mengawal aktiviti yang tidak dapat dikawal otak. Terdapat 12 pasang saraf kranial (kanan dan kiri).

Rajah 12: Struktur saraf spinal 86 . Saraf ke otot mata. Facial nerve Saraf otot muka. Bahagian Mandibular – ke rahang bawah (lower jaw) 6. 5 pasang saraf sacral dan satu pasang saraf coccygeal. Vestibule-Cochlear nerve Terdiri daripada dua bahagian: i. 5. Hypoglossal nerve Saraf ke otot lidah yang bergerak ke bawah lidah sebelum mensarafinya. Jadual 1: Bahagian saraf kranial dan fungsi 1. Bahagian Maxillary – ke rahang atas (upper jaw) iii. 3. 11. 12. Accessory nerve Saraf aksesori kerana kelihatan seperti sebahagian daripada saraf vagus. saraf spinal dibezakan kepada 8 pasang saraf serviks. Saraf spinal berjumlah 31 pasang saraf gabungan. Abducent nerve Saraf otot lateral rektus yang abdusikan bola mata. 2. Saraf otot mata superior oblique yang mempunyai penyangkuk. Saraf untuk melihat. Glossopharyngeal nerve Ke lidah (glosso-lidah) dan pharynx 10. 5 pasang saraf lumbar. thorax dan abdomen. Cochlear nerve – untuk pendengaran 9. Bahagian Ophthalmic – ke orbit mata ii. Vagus nerve Saraf „merayau‟ (vagrant wandering) kerana mensarafi kawasan yang meluas ke leher. Bahagian Offactory nerve Optic nerve Occulomotor nerve Throchlear nerve Saraf spinal Saraf spinal terbentuk daripada akar dorsal dan akar ventral saraf tunjang. Trigeminial nerve Saraf tri-geminal kerana ada tiga bahagian: i. 8. Vestibular nerve – untuk keseimbangan ii. 7. 12 pasang saraf thoracic. 4.Sistem Saraf Struktur saraf cranial berserta fungsinya: Fungsi Saraf untuk bau. Asalnya.

Kadar denyutan jantung. Kadar denyutan jantung. Keadaan ini dipanggil sebagai “rest and digest”. Sebagai contoh seperti dalam keadaan dikejar babi hutan.Sistem Saraf Saraf refleksi Rajah 13: Tindakbalas saraf refleksi Apabila lutut (patella) diketuk. kadar perpeluhan dan lain-lain akan meningkat sebagai menyediakan badan untuk menghadapi keadaan tersebut. kadar perpeluhan dan lain-lain akan menurun menjadi normal. Sistem saraf autonomik Sistem ini mengawal tindakan luar sedar dan luar kawalan di mana melibatkan otot licin dan otot kardiak. reseptor sensori akan mengesan regangan di tendon. kadar pernafasan. Simpatetik Sistem ini menyediakan badan dalam menjalankan tindakan semasa badan dalam keadaan tertekan atau terancam. ii. maklumat tersebut akan dihantar ke neuron motor dan menyebabkan otot quadriceps mengecut sekali gus menyentak kaki ke hadapan.saraf tunjang). 87 . Hal ini akan merubah system di dalam badan. sistem saraf autonomik terbahagi kepada dua bahagian iaitu: i. Di dalam CNS. Para-simpatetik Sistem ini pula menyediakan badan untuk keadaan yang tenang selepas menghadapi keadaan simpatetik. Sensori neuron seterusnya akan menghantar maklumat kepada CNS (sistem saraf pusat . kadar pernafasan. Keadaan ini juga dipanggil “fight or flight”.

Sistem Saraf Rajah 14: Tindakan simpatetik dan para-simpatetik Para-simpatetik   Simpatetik   pengecilan pupil memperlahankan kadar respirasi pembesaran pupil nemingkatkan kadar respirasi  memperlahankan kadar denyutan jantung  meningkatkan kadar denyutan jantung  penghasilan air liur yang banyak  menghalang penghasilan air liur   merangsang pencernaan menghasilkan hormon noradrenalin  menghalang pencernaan  menghasilkan hormon adrenalin Jadual 2: Contoh tindakan simpatetik dan para-simpatetik 88 .

Sistem Saraf Rajah 15: Keadaan simpatetik dan para-simpatetik Fungsi sistem saraf Menerima rangsangan sensori dari reseptor dan organ lain dan menghantar ke CNS Fungsi sistem saraf Menghasilkan tindakbalas yang sesuai dan menghantar ke organ melalui saraf motor Mentafsir dan mengintegrasi maklumat Rajah 16: Fungsi sistem saraf 89 .

html Saraf Kranial. Biology for Matriculation. (2008). (2006).S. Biology Ninth Edition.html 90 . Retrieved on January 7th.com/study_guide/The-Autonomic-Nervous-System.com/blog/2006/08/top-ten-principles-of-yachigusa-ryu_18.wordpress.cliffsnotes. Boston: Mc Graw Hill Companies. Peter H. 2011 from http://panmedical. Kuala Lumpur: Mc Graw Hill Companies. 2011 from http://www. Retrieved on Janyuary 8th. (2004). Raven.yachigusaryu.Sistem Saraf Rujukan Madder. 2011 http://www.topicArticleId 22032. Retrieved on January 7th. S.com/2010/05/12/saraf-kranial-saraf-otak/ The Autonomic Nervous System.articleId-21948. Reflex Action.

Sistem Saraf Rajah 15: Keadaan simpatetik dan para-simpatetik Fungsi sistem saraf 80 .

Boston: S.cliffsnotes. Peter Biology Kuala Graw Hill H. Retrieved on January Retrieved on January 7th.yachigusaryu. Mc (2008). 2011 from http://www. (2006). Autonomic Nervous System.Sistem Saraf Rujukan Madder. Reflex Action. Lumpur: Mc Companies.com/study_guide/The-Autonomic-Nervous-System.topicArticleId 22032.articleId-21948. Matriculation. Rajah 16: Fungsi sistem saraf http://panmedical.com/blog/2006/08/top-ten- 2011 from The 7th.S.wordpress. Graw Hill Biology Ninth Companies. principles-of-yachigusa-ryu_18.com/2010/05/12/saraf-kranial-saraf-otak/ Kranial. for Raven. Edition. 2011 http://www. (2004).html Saraf Retrieved on Janyuary 8th.html 78 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->