P. 1
4. SISTEM SARAF

4. SISTEM SARAF

|Views: 749|Likes:
Published by Emma Wisya

More info:

Published by: Emma Wisya on Oct 02, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/07/2013

pdf

text

original

Sistem Saraf

Terminologi o Sistem saraf pusat (Central nervous system) : Sebahagian sistem saraf yang terdiri daripada otak dan saraf tunjang. o Sistem saraf periferi (Peripheral nervous system) : Sebahagian sistem saraf yang di luar daripada otak dan saraf tunjang.

Rajah 1: Gabungan sistem saraf pusat dan sistem saraf periferi o Neuron (Neuron) : Sel saraf yang menghubungkan system saraf yang terdiri daripada jasad sel, dendrite dan akson.

Rajah 2: Struktur neuron o Neuron aferen (Afferent neuron) : Neurone yang menghantar impuls dari reseptor ke otak atau saraf tunjang. o Neuron eferen (Efferent neuron) : Neuron yang menghantar impuls dari otak atau saraf tunjang ke otot atau kelenjar. o Rangsangan (Stimulus) : Perubahan pada persekitaran. o Reseptor (Receptor) : Struktur khusus yang peka terhadap rangsangan.
78

Sistem Saraf o Efektor (Effector) : Struktur khusus yang menerima isyarat arahan daripada pusat kawalan dan bertindak mengikut isyarat yang dihantar. otot kardium dan kelenjar. o Neurotransmitter (Neurotransmitter) : Bahan kimia yang terdapat di hujung akson yang bertanggungjawab dalam memindahkan impuls merentasi sinaps. 79 . Rajah 3: Struktur synaps dan neurotransmitter o Tindakan reflex (Reflex arc) : Tindakan luar kawalan yang melibatkan otot rangka berlaku secara spontan. o Sinaps (Synapse) : Tempat bertemunya neuron yang terdiri daripada pre-sinaptik membrane (akson) dengan ruang sinaptik dan pos-sinaptik membrane (dendrite). o Sistem saraf somatik (Somatic nervous system) : Sebahagian daripada sistem saraf periferi yang menyesuaikan badan dengan persekitaran luaran hasil interaksi reseptor saraf pusat dan otot. o Impuls (Impulse) : Maklumat rangsangan yang telah ditukarkan kepada isyarat elektrik. o Sistem saraf autonomik (Autonomic nervous system) : Sebahagian daripada sistem saraf periferi yang mengawal fungsi organ dalaman seperti mengawal otot licin. o Parasimpatetik (Parasympathetic) : Pembahagian daripada sistem saraf autonomik yang mengawal organ dalaman dengan mengekalkan keadaan normal badan.

Sistem Saraf o Simpatetik (Sympathetic) : Pembahagian daripada sistem saraf autonomik yang menyediakan diri terutamanya persekitaran dalaman semasa situasi kecemasan. Saraf memindahkan maklumat iaitu impuls yang mana dalam bentuk arus elektrik melalui jaringan sel saraf yang menjadi unit asasnya iaitu neuron. Sistem saraf berfungsi mengkoordinasi. 1. 80 . Neuron sensori: Menghantar impuls rangsangan. Rajah 4: Sistem autonomik (simpatetik dan para-simpatetik) Sistem Saraf Apa itu sistem saraf? Sistem saraf tersusun oleh berjuta-juta sel saraf yang mempunyai bentuk bervariasi dan berhubung antara satu sama lain. Terdapat tiga jenis neuron utama di dalam sistem saraf. Neuron motor: Menghantar impuls tindak balas kepada organ terlibat. Neuron penghubung: Menghubungkan neuron sensori dengan neuron motor. 2. 3. mentafsir dan mengawal sistem lain dalam badan. Sistem ini meliputi sistem saraf pusat dan sistem saraf periferi.

Sistem saraf periferi pula terbahagi kepada somatik dan autonomik.Sistem Saraf Rajah 5: Jenis-jenis neuron Sistem saraf terbahagi kepada dua bahagian iaitu sistem saraf pusat dan periferi. Simpatetik dan para-simpatetik pula terletak di bawah bahagian saraf autonomik. Sistem Saraf Periferi Pusat Somatik Autonomik Simpatetik ParaSimpatetik Rajah 6: Rumusan komponen dalam sistem saraf 81 .

Otak berfungsi sebagai pusat pemprosesan maklumat yang diterima serta menghasilkan gerakbalas dan koordinasi yang sesuai. Berikut merupakan struktur otak dan fungsinya: 82 .Sistem Saraf Sistem saraf pusat Rajah 7: Struktur sistem saraf pusat Sistem saraf pusat meliputi bahagian otak dan saraf tunjang. Sistem saraf pusat berfungsi menghantar impuls sensori sama ada somatik atau autonomik ke otak serta membawa impuls motor dari otak ke efektor yang berkaitan.

mengasingkan data. f) Thalamus: Pusat input bagi data sensori untuk ke cerebrum. Pusat output bagi perlakuan motor meninggalkan cerebrum. pembelajaran. c) Medulla oblongata: Mengawal sistem pernafasan. e) Hypothalamus: Pusat kawalan homeostatik. percakapan. menghasilkan dan merembes pelbagai jenis hormon yang menetapkan fungsi tubuh yang pelbagai. 83 . memainkan peranan dalam pembelajaran dan mengingati perlakuan motor.Sistem Saraf Otak Rajah 8: Struktur otak Berikut merupakan bahagian otak berserta fungsinya: a) Cerebrum (otak besar): Memainkan peranan penting dalam ingatan. Lobus anterior. aliran darah. d) Kelenjar pituitari: Lobus posterior. menyimpan dan menghasilkan dua jenis hormon yang dihasilkan oleh hypothalamus. mengawal kelenjar pituitari. b) Cerebellum (otak kecil): Mengkoordinasi pergerakan tubuh. mengunyah dan pencernaan. emosi serta menghasilkan tindakbalas tingkahlaku kompleks.

b) Grey matter: Saraf sel tubuh dan dendrite. Sistem saraf periferi terdiri dari sistem saraf sedar (somatik) dan sistem saraf tak sedar (autonomik).Sistem Saraf Saraf tunjang Rajah 9: Struktur saraf dalam saraf tunjang a) White matter: Mengandungi saraf fiber (akson). sedangkan saraf autonomik 84 . Sistem saraf sedar mengawal aktiviti oleh otak. Sistem saraf periferi Sistem ini terdiri daripada serabut saraf yang bermula dari saraf pusat hingga reseptor deria. c) Dorsal root: Laluan di mana neuron sensori memasuki tulang belakang. Fungsinya adalah untuk menghantar impuls dari reseptor ke saraf pusat dan dari saraf pusat ke organ yang berkenaan untuk tindakan yang bersesuaian. Sel yang membawa impuls dari sistem saraf pusat ke otot dan organ tumpuan ialah saraf motor. Sel yang membawa masuk impuls dan maklumat tentang rangsangan dari reseptor deria merupakan sel sensori. d) Ganglion: Mengandungi sel tubuh neuron sensori. e) Ventral root: Laluan di mana neuron motor meninggalkan tulang belakang.

Rajah 10: Laluan bagi neuron motor somatik dan autonomik Saraf kranial Saraf kranial merupakan jaringan saraf yang terhasil dari bahagian bawah otak. Terdapat 12 pasang saraf kranial (kanan dan kiri). Terdapat dua jenis saraf yang terlibat dalam system ini iaitu saraf kranial dan saraf spinal.Sistem Saraf mengawal aktiviti yang tidak dapat dikawal otak. Rajah 11: Struktur bahagian dalam saraf kranial 85 .

Facial nerve Saraf otot muka. Abducent nerve Saraf otot lateral rektus yang abdusikan bola mata. Asalnya. Jadual 1: Bahagian saraf kranial dan fungsi 1. Bahagian Maxillary – ke rahang atas (upper jaw) iii. 2. Saraf ke otot mata. Trigeminial nerve Saraf tri-geminal kerana ada tiga bahagian: i. Bahagian Offactory nerve Optic nerve Occulomotor nerve Throchlear nerve Saraf spinal Saraf spinal terbentuk daripada akar dorsal dan akar ventral saraf tunjang. 12 pasang saraf thoracic. Vestibular nerve – untuk keseimbangan ii. Vestibule-Cochlear nerve Terdiri daripada dua bahagian: i. 5 pasang saraf sacral dan satu pasang saraf coccygeal. Cochlear nerve – untuk pendengaran 9. 7. 12. Bahagian Ophthalmic – ke orbit mata ii. 11. Rajah 12: Struktur saraf spinal 86 . Bahagian Mandibular – ke rahang bawah (lower jaw) 6. Glossopharyngeal nerve Ke lidah (glosso-lidah) dan pharynx 10. 4.Sistem Saraf Struktur saraf cranial berserta fungsinya: Fungsi Saraf untuk bau. Saraf spinal berjumlah 31 pasang saraf gabungan. thorax dan abdomen. 3. 5 pasang saraf lumbar. 5. Accessory nerve Saraf aksesori kerana kelihatan seperti sebahagian daripada saraf vagus. 8. Vagus nerve Saraf „merayau‟ (vagrant wandering) kerana mensarafi kawasan yang meluas ke leher. Saraf untuk melihat. Hypoglossal nerve Saraf ke otot lidah yang bergerak ke bawah lidah sebelum mensarafinya. Saraf otot mata superior oblique yang mempunyai penyangkuk. saraf spinal dibezakan kepada 8 pasang saraf serviks.

Sebagai contoh seperti dalam keadaan dikejar babi hutan. Kadar denyutan jantung.Sistem Saraf Saraf refleksi Rajah 13: Tindakbalas saraf refleksi Apabila lutut (patella) diketuk. Sistem saraf autonomik Sistem ini mengawal tindakan luar sedar dan luar kawalan di mana melibatkan otot licin dan otot kardiak. Sensori neuron seterusnya akan menghantar maklumat kepada CNS (sistem saraf pusat .saraf tunjang). kadar pernafasan. Keadaan ini juga dipanggil “fight or flight”. Para-simpatetik Sistem ini pula menyediakan badan untuk keadaan yang tenang selepas menghadapi keadaan simpatetik. 87 . kadar pernafasan. Di dalam CNS. Keadaan ini dipanggil sebagai “rest and digest”. Hal ini akan merubah system di dalam badan. kadar perpeluhan dan lain-lain akan menurun menjadi normal. maklumat tersebut akan dihantar ke neuron motor dan menyebabkan otot quadriceps mengecut sekali gus menyentak kaki ke hadapan. kadar perpeluhan dan lain-lain akan meningkat sebagai menyediakan badan untuk menghadapi keadaan tersebut. Simpatetik Sistem ini menyediakan badan dalam menjalankan tindakan semasa badan dalam keadaan tertekan atau terancam. reseptor sensori akan mengesan regangan di tendon. ii. Kadar denyutan jantung. sistem saraf autonomik terbahagi kepada dua bahagian iaitu: i.

Sistem Saraf Rajah 14: Tindakan simpatetik dan para-simpatetik Para-simpatetik   Simpatetik   pengecilan pupil memperlahankan kadar respirasi pembesaran pupil nemingkatkan kadar respirasi  memperlahankan kadar denyutan jantung  meningkatkan kadar denyutan jantung  penghasilan air liur yang banyak  menghalang penghasilan air liur   merangsang pencernaan menghasilkan hormon noradrenalin  menghalang pencernaan  menghasilkan hormon adrenalin Jadual 2: Contoh tindakan simpatetik dan para-simpatetik 88 .

Sistem Saraf Rajah 15: Keadaan simpatetik dan para-simpatetik Fungsi sistem saraf Menerima rangsangan sensori dari reseptor dan organ lain dan menghantar ke CNS Fungsi sistem saraf Menghasilkan tindakbalas yang sesuai dan menghantar ke organ melalui saraf motor Mentafsir dan mengintegrasi maklumat Rajah 16: Fungsi sistem saraf 89 .

Raven.S.html Saraf Kranial. (2008). Biology for Matriculation. 2011 from http://www.Sistem Saraf Rujukan Madder. Reflex Action. S. Kuala Lumpur: Mc Graw Hill Companies. 2011 from http://panmedical. Retrieved on January 7th.topicArticleId 22032.cliffsnotes. Peter H. Boston: Mc Graw Hill Companies.com/blog/2006/08/top-ten-principles-of-yachigusa-ryu_18. (2004).html 90 . 2011 http://www. (2006).wordpress.articleId-21948. Retrieved on January 7th.yachigusaryu. Biology Ninth Edition. Retrieved on Janyuary 8th.com/2010/05/12/saraf-kranial-saraf-otak/ The Autonomic Nervous System.com/study_guide/The-Autonomic-Nervous-System.

Sistem Saraf Rajah 15: Keadaan simpatetik dan para-simpatetik Fungsi sistem saraf 80 .

Graw Hill Biology Ninth Companies. Rajah 16: Fungsi sistem saraf http://panmedical. for Raven.html Saraf Retrieved on Janyuary 8th. Autonomic Nervous System.Sistem Saraf Rujukan Madder.wordpress. 2011 http://www.com/study_guide/The-Autonomic-Nervous-System.com/blog/2006/08/top-ten- 2011 from The 7th. Edition.cliffsnotes. (2006). Reflex Action.articleId-21948.com/2010/05/12/saraf-kranial-saraf-otak/ Kranial. principles-of-yachigusa-ryu_18.topicArticleId 22032. Boston: S. Peter Biology Kuala Graw Hill H. Matriculation.html 78 .yachigusaryu. 2011 from http://www. Retrieved on January Retrieved on January 7th. Lumpur: Mc Companies. (2004). Mc (2008).S.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->