ISI KANDUNGAN Biodata / Riwayat Hidup Ibnu Sina Latar Belakang Ibnu Sina Sumbangan dalam bidang peryubatan

Sumbangan dalam bidang ilmu dan pemikiran Ensiklopedia Kedoktoran Pertama Teori-teori Anatomi Dan Fisiologi Pengaruh Ibnu Sina Terjemahan Dan Bahan Rujukan Al-Qanun Fit-Tibb Perintis Pengenalan Penyakit Saraf Penemuan-Penemuan Baru Bidang Geografi Bidang Geologi ,Kimia Dan Kosmologi Sumbangan Ibnu Sina Kewafatan Ibnu Sina Biodata / Riwayat Hidup Imam Al- Ghazali Pencapaian Sumbangan Peranan Masa akhir hidupnya Rujukan

BIODATA / RIWAYAT HIDUP Nama: Al- Huseyn bin Abdullah bin Al-Hassan Bin Ali bin Sina

Dikenali dibarat: Avicenna Tarikh Lahir : Tahun 370 Hijrah / 980 Masihi Tempat Lahir : Afshanah, Bukhara, Turkistan Bangsa: Parsi Tarikh wafat : 428 Hijrah / 1037 Masihi di Hamazan Usia ketika wafat: 57/58 tahun IBNU SINA SEMASA KECIL Ibnu Sina mula mempelajari al-Quran semenjak berusia 5 tahun dan menghafaznya ketika berumur 10 tahun. Kemudian beliau mempelajari ilmu fekah , tasawuf , ilmu hisab, geometri, falsafah, sains dan astronomi. Semasa berusia 16 tahun, beliau telah menguasai ilmu perubatan. PERIBADI IBNU SINA Tekun mempelajari ilmu Ibnu Sina pernah membaca buku berkenaan metafizik yang dikarang oleh Aristotle sebanyak 40 kali. Taat beragama Beliau sering kali berdoa kepada Allah terutama apabila beliau menghadapi sebarang kebuntuan dalam memhami sesuatu ilmu. Beliau akan pergi ke masjid untuk memohon petunjuk daripada Allah. Pintar Beliau berjaya menguasai pelbagai jenis ilmu sejak berusia 18 tahun. Berinovatif Ibnu Sina banyak melakukan penyelidikan dan menghasilkan karya dalam pelbagai bidang ilmu terutamanya perubatan.

Pada masa umurnya meningkat 18 tahun Ibnu Sina telah menjadi "Doktor Di Raja". Karya beliau diterjemahkan dalam pelbagai bahasa seperti Inggeris.Tibb (Peraturan Perubatan) terdiri daripada 14 jilid.Huseyn bin Abdullah bin Hassan Ali bin Sina. Pada masa kecilnya. Beliau merupakan seorang yang berbangsa Parsi. Menurut Ibnu Abi Ushaybi’ah ia lahir pada tahun 375 H. ‘al-Adwiyah al-Qalbiyyah’. politik. kimia. Ilmu perubatan moden banyak mendapat pelajaran daripada Ibnu Sina. dari segi pengunaan ubat. diagnosis dan pembedahan. perbandingan agama (ushuluddin). tasawuf dan sebagainya sudah dikuasainya ketika baru berusia 10 tahun. seorang sahabat karib ayahnya. fiqh. fizik. Disamping itu. astronomi.Pelajaran pertama yang diterimanya pada zaman kanak-kanak adalah Al-Quran dan sastera yang didapati olehnya secara tidak formal. syair.Buku al Qanun fil Tabib telah diterbitkan di Rom pada tahun 1593 sebelum dialihbahasakan ke dalam bahasa . Latar Belakang Ibnu Sina IBNU SINA yang lebih dikenali di Barat dengan nama Avicenna mempunyai nama lengkap Abu Ali al. Hebrew dan Latin. Ia mula belajar pada usia 5 tahun. Ilmu-ilmu agama seperti tafsir. Antara bidang ilmu yang berjaya dikuasainya termasuklah dalam bidang falsafah. muzik. dan ‘al-Alfiyyah al-Tibbiyyah’. ia dibimbing dan dididik oleh Abu Abdullah Natili. matematik. SUMBANGAN IBNU SINA DALAM BIDANG PERUBATAN 1. geometri. sastera dan kosmologi. teologi. kedoktoran.Buku karangannya al-Qanun Fit. dan ayahnya sendiri. di desa Afshanah dekat kota Kharmaitan Propinzi Bukhara Afghanistan. Ibnu Sina juga telah menguasai seluruh cabang ilmu pengetahuan yang ada pada waktu itu. Karya dalam Perubatan Beliau banyak menghasilkan karya dalam perubatan seperti ‘al-Qanun fi al-Tib’.IBNU SINA – TOKOH PERUBATAN ISLAM. telah dianggap sebagai himpunan perbendaharaan ilmu perubatan. beliau telah berjaya menghafal Al-Quran. Sementara itu sewaktu berumur 10 tahun .

Buku tersebut juga telah diulang cetak sebanyak 16 kali dan 15 edisi dalam bahasa Latin dan sebuah edisi dalam bahasa Yahudi (Hebrew). Phillip K. Pada abad ke-17. Di samping itu buku tersebut turut diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Sepanyol dan Itali . Malahan sehingga abad ke-19. Buku ini menjadi buku rujukan utama di universiti-universiti Eropah hingga 1500 M. Al-Qanun Fit-Tibb juga digunakan sebagai buku teks kedoktoran di pelbagai universiti di Perancis seperti di Sekolah Tinggi Kedoktoran Montpellier dan Louvin yang menggunakannya sebagai bahan rujukan pada abad ke 17 M. Dalam buku tersebut. Sepanyol telah menterjemahkan buku Ibnu Sina ke bahasa Latin.Dalam jangka masa tidak sampai 100 tahun. beliau telah menceritakan dan menghuraikan berkaitan 760 jenis penyakit dan cara untuk mengubatinya. buku karangan Ibn Sina itu masih diulang cetak dan digunakan oleh para pelajar perubatan.Qanun Fit-Tibb juga turut memuatkan perbincangan mengenai penyakit saraf. Ia dijadikan rujukan utama dalam bidang perubatan di seluruh pusat pengajian termasuklah di Frankfurt University. Pada abad ke 12 M Gerard Cremona yang berpindah ke Toledo. Di dalam buku tersebut terdapat gambar-gambar dan rajahrajah yang sekaligus menunjukkan pengetahuan anatomi Ibnu Sina yang amat luas dan mendalam. buku tersebut telah dijadikan sebagai rujukan asas di universiti-universiti di Itali dan Perancis. Perancis .Inggeris dengan judul Canon of Medicine.Ibnu Sina juga telah menghasilkan sebuah buku yang diberi judul Remedies for The Heart yang mengandungi sajak-sajak perubatan. Germany. Sementara itu Prof. Pada abad ke 16 M . buku itu telah dicetak ke dalam 15 buah bahasa. University of Paris. buku ini dicetak 21 kali. . dan Oxford University.Al. Hitpi telah menganggap buku tersebut sebagai “Ensiklopedia Kedoktoran”. Buku tersebut juga mengajar mengenai cara-cara pembedahan dan menekankan keperluan pembersihan luka.

Pencapaian Dalam Bidang Perubatan ** Penemuan penyakit baru dan puncanya pengaruh kuman dalam penyakit jangkitan virus seperti TB Penyakit Rubella. biologi dan sains politik. ketika berada di Khawarizm. beliau mula menulis karyanya yang pertama yang berjudul “Al-Majmu” yang mengandungi pelbagai ilmu pengetahuan yang lengkap. cacar (smallpox) dan sebagainya. astronomi. kimia. Pada usia 21 tahun. allergy (alahan). ** Penemuan dalam bidang farmasi menghasilkan ubat yang mujarab untuk pelbagai penyakit menghasilkan ubat bius **membangunkan teknologi perubatan mencipta benang yang khusus untuk menjahit luka pembedahan mencipta picagari ** kesan peninggalan ibnu sina dalam perubatan memperkenalkan metode pemerhatian (observation) dan analisis Sumbangan Dalam Bidang Ilmu dan Pemikiran Ibnu Sina juga merupakan seorang ahli falsafah yang terkenal.2. Karya-karya beliau telah dihimpun oleh Domonican Institute for Oriental Studies di Kaherah. Kemudian beliau telah melanjutkan penulisannya dengan menulis buku-buku lain iaitu 116 karya dalam pelbagai bidang seperti falsafah. fizik. Mesir. matematik. karya-karya beliau telah diterjemahkan ke bahasa Arab pada tahun 1950 oleh Liga Arab dan diberi tajuk ‘Muallafat Ibnu Sina’. Beliau pernah menulis sebuah buku berjudul al-Najah yang membicarakan persoalan falsafah. Jasa Ibn Sina dalam bidang perubatan dan keilmuan . Dalam pada itu. mantik.

Sementara itu "Canon of Medicine" memuatkan pernyataan yang tegas bahawa "darah mengalir secara terus-menerus dalam suatu lingkaran dan tak pernah berhenti" . dengan itu manusia memiliki empat tangkai dan lengan (anggota badan) mempunyai 12 tulang sendi. Namun ini belum dapat dianggap sebagai suatu penemuan tentang srikulasi darah. ia mulai menulis karyanya yang pertama yang berjudul "Al-Majmu" yang mengandungi berbagai ilmu pengetahuan yang lengkap.Misalnya digambarkan bahawa syurga kayangan adalah bulat dan bumi adalah persegi dan dengan demikian kepala itu bulat dan kaki itu empat persegi. Teori-Teori Anatomi Dan Fisiologi Teori-teori anatomi dan fisiologi dalam buku-buku beliau adalah menggambarkan analogi manusia terhadap negara dan mikrokosmos (dunia kecil) terhadap alam semester sebagai makrokosmos (dunia besar). kerana bangsa cina tidak membezakan antara urat-urat darah halus (Veins) dengan pembuluh nadi (arferies). Leher merupakan ‘jendela’nya sang badan.Antara yang terkandung dalam buku tersebut termasuklah buku karangan yang amat terkenal iaitu Al-Qanun Fit – Tibb. manakala kandung empedu sebagai ‘markas pusat’-nya.amat dihargai sehingga sebuah institusi pendidikan di Hungary dinamakan sebagai ‘Avicenna College’. sementera paru-paru adalah ‘menteri’-nya. Limpa dan perut sebagai ‘bumbung’ sedangkan usus merupakan sistem komunikasi dan sistem pembuangan. dimuat dan di himpun dalam satu buku besar yang berjudul "Essai de Bibliographie Avicenna" yang dihasilkan oleh Pater Dominican di Kairo. termasuk yang berbentuk risalah ukuran kecil. ketika berada di Kawarazm.Nama-nama buku yang pernah dikarang Ibnu Sina. Ensiklopedia Kedoktoran Pertama Pada usia 21 tahun.Kemudian ia melanjutkan menulis buku-buku lain. Analogi tersebut hanyalah . Terdapat empat musim dan 12 bulan dalam setahun. Hati (heart) adalah ‘pangeran’-nya tubuh manusia.

dari segi pengunaan ubat. Buku karangannya al-Qanun Fit. Perancis .analogi yang digambarkan antara gerakan darah dan siklus alam semesta.Disamping itu buku tersebut turut diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris. Pada abad ke 16 M . Bukunya telah disalin (cetak ) sebanyak 16 kali dan 15 edisi dalam bahasa Latin dan sebuah edisi dalam bahasa Yahudi (Hebrew). Sementara itu Prof. Ilmu perubatan moden banyak mendapat pelajaran daripada Ibnu Sina. Penulis. Sepanyol dan Itali . Sepanyol telah menterjemahkan buku Ibnu Sina ke bahasa Latin. telah dianggap sebagai himpunan perbendaharaan ilmu perubatan. Terjemahan Dan Bahan Rujukan al-Qanun Fit. diagnosis dan pembedahan. Buku ini menjadi buku rujukan utama di universiti-universiti Eropah hingga 1500 M. Phillip K. Misalnya di Sekolah Tinggi Kedoktoran Montpellier dan Louvin telah menggunakannya sebagai bahan rujukan pada abad ke 17 M.penulis Barat telah menganggap Ibnu Sina sebagai ‘Bapa Doktor’ kerana Ibnu Sina telah menyatupadukan teori perubatan Yunani Hippocrates dan Galen dan pengalaman dari ahli-ahli perubatan dari India dan Parsi dan pengalaman beliau sendiri. Pengaruh Ibnu Sina (Avicenna) Pengaruh Ibnu Sina sebagai seorang failasuf dan doktor perubatan dalam kebudayaan Eropah adalah luas. Hitpi telah menganggap buku tersebut sebagai "Ensiklopedia Kedoktoran". pergantian musim dan gerakan-gerakan tubuh tanpa peragaan secara empirik pada keadaan yang sebenarnya. Al-Qanun Fit-Tibb juga digunakan sebagai buku teks kedoktoran di berbagai universiti di Perancis.Tibb Pada abad ke 12 M Gerard Cremona yang berpindah ke Toledo.Tibb (Peraturan Perubatan) terdiri daripada 14 jilid. buku ini dicetak 21 kali. .

kimia dan kosmologi. ia dianggap sebagai "Zenith". Ibnu Sina pernah di beri gelaran sebagai "Medicorum Principal" atau "Raja Diraja Doktor" oleh kaum Latin Skolastik. Malahan di dalam buku-buku tersebut juga dinyatakan keterangan –keterangan dengan lebih jelas di samping hiasan gambar-gambar dan sketsa-sketsa yang sekaligus menunjukkan pengetahuan anatomi Ibnu Sina yang luas. Buku tersebut juga telah mengajar mengenai cara-cara pembedahan dimana telah menekankan keperluan pembersihan luka. Malahan ia mampu mengemukakan suatu hipotesis atau teori . Akan tetapi berkat pertolongan Ibnu Sina baginda kembali pulih. Ibnu Sina. Antara sumbangan beliau adalah di dalam bidang geografi. geologi.Perintis Pengenalan Penyakit Saraf Al.Qanun Fit-Tibb telah membincangkan serta mengenegahkan mengenai penyakit saraf. Penemuan-Penemuan Baru Ibnu Sina dikenali sebagai seorang saintis yang banyak memberikan saham terhadap dunia ilmu pengetahuan melalui penemuan-penemuan barunya. Malahan dalam dunia Islam.Sebagai Seorang Doktor. Pada waktu itu penyakit sultan dalam keadaan parah dan tidak ada doktor lain yang berjaya mengubati baginda. Antara gelaran lain yang pernah diberikan kepadanya adalah sebagai "Raja Ubat". Bidang Geografi Ibnu Sina merupakan seorang ahli geografi yang mampu menerangkan bagaimana sungai-sungai berhubungan dan berasal dari gunung-ganang dan lembah-lembah. puncak tertinggi dalam ilmu kedoktoran . Ibnu Sina menjadi "Doktor Di Raja" iaitu doktor kepada Sultan Nuh 11 bin Mansur di Bukhara pada tahun 378 H/ 997 M iaitu ketika beliau berusia 18 tahun.

A shushtery.Bidang logika "Isaguji". ilmu logika Isagoge. Setiap logam terdiri dari berbagai jenis.pada waktu itu di mana gagal dilakukan oleh ahli Yunani dan Romani sejak dari Heredotus. 2. kimia serta kosmologi memang tidak dapat di sangsikan lagi. maka terjadilah apa yang disebut sebagai lembah-lembah.Bidang metafizika . maka apabila ia diterajang lalu berganti rupa dikarenkan oleh sungaisungai yang meruntuhkan pinggiran-pinggirannya. Bapa Kimia Muslim. karangan Ibnu Sina mengenai ilmu pertambangan (mineral) menjadi sumber geologi di Eropah. Dalam bidang kimia . Akibat proses seperti ini. Menurut A. Menurut Reuben Levy. Menurut Ibnu Sina " gunungganang yang memang letaknya tinggi iaitu lingkungan mahupun lapisannya dari kulit bumi." Bidang Geologi. Penerangan tersebut telah memperkembangkan ilmu kimia yang telah dirintis sebelumnya oleh Jabbir Ibnu Hayyan . Ibnu Sina telah menerangkan bahawa benda-benda logam sebenarnya berbeza antara satu dengan yang lain. ia juga meninggalkan penemuan-penemuan yang bermanafaat . Kimia Dan Kosmologi Sumbangan Ibnu Sina dalam bidang geologi .M.Fi Aqsam al-Ulum al-Aqliyah (On the Divisions of the Rational Sciences) tentang pembahagian ilmu-ilmu rasional. Aristoteles sehinggalah Protolemaious. Sebahagian daripada karyanya yang dapat dicatat disini adalah daripada : 1. "Ilahiyyat" (Ilmu ketuhanan) . 3. "The Isagoge".

Diagnosis melalui denyutan jantung ini masih dipratikkan oleh para hakim (doktor-doktor muslim) di Pakistan. "Risalah ath-Thayr" cerita seekor burung.risalah tentang sebabsebab terjadinya huruf.Bidang politik "Risalah as-Siyasah" (Book on Politics) – Buku tentang politik. Afghanistan dan Parsi yang menggunakan ilmu perubatan Yunani.Aniyyah" syair-syair tentang jiwa manusia. Masa antara denyutan.Bidang psikologi . Seorang doktor tabii dari Amerika (1981) melapurkan bahawa para hakim di Afghanistan. Kandungannya lembap di paras kulit dekat denyutan itu dan lain-lain lagi. Beliau memperkembangkan ilmu diagnosis melalui denyutan jantung (pulse diagnosis) untuk mengenal pasti dalam masa beberapa detik sahaja ketidak . 8.Bidang sastera arab "Risalah fi Asab Huduts al-Huruf" . 9. Fiad-Din yang telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin menjadi "Liber de Mineralibus" yakni tentang pemilikan (mimeral).Bidang syair dan prosa "Al-Qasidah al. 7. China. India dan Parsi sanggat berkebolehan dalam denyutan jantung di tempat yang dirasai tetapi mutunya yang pelbagai . 5.Cerita-cerita roman fiktif . . Kuat atau denyutan yang lemah. c. Sumbangan Ibnu Sina Ibnu Sina telah memperkembangkan ilmu psikologi dalam perubatan dan membuat beberapa perjumpaan dalam ilmu yang dikenali hari ini sebagai ilmu perubatan psikosomatics "psychosomatic medicine". "Kitab an-Nayat" (Book of Deliverence) buku tentang kebahagiaan jiwa.Ini merangkumi : a. b.seimbangan humor yang berkenaan . 6.4.

Ibnu Sina menyedari kepentingan emosi dalam pemulihan.Dari ukuran-ukuran denyutan jantung seseorang hakim mungkin mengetahui dengan tepat penyakit yang dihinggapi di dalam tubuh si pesakit. Banyak karyanya ditulis dalam bahasa Arab dan juga beberapa dalam bahasa Parsi. PENUTUP KEWAFATAN IBNU SINA . paling selalu dicetak di Eropah pada zaman "Renaissance". Dengan cara yang sedemikan . Apabila pesakit mempunyai sakit jiwa disebabkan oleh pemisahan daripada kekasihnya . Karya Qanun itu telah mempunyai pengaruh yang asas dalam ilmu perubatan di Eropah pada zaman Renaissance dan telah menjadi buku rujukan yang utama di universiti-universiti Eropah hingga ke abad 17 M. Ibnu Sina adalah doktor perubatan yang pertama mencatatkan bahawa penyakit paru-paru (plumonary tuberculosis) adalah suatu penyakit yang boleh menjangkit (contagious) dan dia menceritakan dengan tepat tanda-tanda penyakit kencing manis dan masalah yang timbul darinya. beliau boleh mendapati nama dan alamat kekasihnya itu melalui cara berikut: Caranya adalah untuk menyebut banyak nama dan mengulanginya dan semasa itu jarinya diletakkan atas denyutan (pulse) apabila denyutan itu terjadi tidak teratur atau hampir-hampir berhenti . rumah dan keluarga disebutkan. "Qanun Fitt Tibb" adalah karyanya yang termasyur . Selepas itu . Beliau sangat berminat dalam bidang mengenai kesan akal (mind) atas jasad dan telah banyak menulis berkenaan gangguan psikologi. seseorang itu hendaklah mengulang proses tersebut. nama jalan . Beliau telah menghasilkan 250 buah karya dan masih kekal hingga ke hari ini dan termasuklah 116 buah karyanya dalam bidang "Ilmu Perubatan. menurut peraturan syariah maka buatlah". kata Ibnu Sina "Jika anda tidak dapat mengubat penyakitnya maka temukanlah si pesakit dengan kekasihnya .(Terjemahan).

Abu Ali Sina atau yang terkenal dengan nama Ibnu Sina. yang berasal daripada Iran. Ibnu Sina wafat pada usia ke 58 tahun di kota Hamedan. telah meninggal dunia. Makam beliau di Hamdan itu kemudiannya telah dikelilingi oleh makam-makam doktor Muslim lain yang disemadikan di kawasan tersebut. Sebuah monemun sejarah telah dibina di Tehran untuk itu. beliau telah dinobatkan sebagai “Father of Doctor” untuk selamanya-selamanya. Hal ini menyebabkan ahli-ahli ilmu yang terkemudian merasa megah jika jasad mereka dapat dimakamkan di tanah perkuburan yang sama BIODATA / RIWAYAT HIDUP IMAM AL-GHAZALI Nama: Abu Hamid Muhammad bin Muhammad al-Tusi al-Ghazali .Pada tanggal 1 Ramadhan 428 Hijriah. Iran Barat. Dalam rangka memperingati 1000 tahun hari kelahirannya di Tehran pada tahun 1955 M.

Beliau menguasai berbagai-bagai bidang ilmu pengetahuan. Ada yang mengatakan mengambil sempena kampung kelahirannya. Bapanya mempunyai cita-cita yang tinggi iaitu ingin melihat anaknya menjadi orang alim dan soleh. Bapanya merupakan seorang ahli Sufi yang sangat warak. bahagian utara Iran Bangsa: Iran Asal: Keluarga yang miskin. c. Khurasan. d.Tahun Lahir :450 Hijrah /1058M Tempat Lahir :Kota Gazalah dekat Tus. Ghazalah. Pencapaian . b.Beliau terkenal sebagai ahli falsafah Islam yang telah mengharumkan nama ulama Islam di Eropah melalui hasil-hasil karyanya yang bermutu tinggi.Beliau juga sanggup meninggalkan segala kemewahan hidup untuk bermusafir demi untuk mencari dan menuntut ilmu pengetahuan. Gelaran: "Al-Ghazali" bersempena dengan gelaran bapanya yang bekerja sebagai pemintal bulu kambing (al-Ghazzal). Tarikh wafat : Isnin tanggal 14 Jamadil Akhir tahun 505 H dan dikuburkan di pekuburan Ath Thabaran (Thabaqat Asy Syafi’iyah 6/201). Peribadi a. Tempat Wafat: Kota Thusi. e.Imam Al-Ghazali sangat mencintai ilmu pengetahuan.Imam Al-Ghazali mempunyai daya hafalan dan ingatan yang kuat dan bijak berhujah.

Imam Al-Ghazali berpendapat bahawa. e. b. Madinah. Sumbangan a. Mesir dan Jerusalem untuk mendalami ilmu falsafah yang dipelajarinya.Beliau seterusnya mempelajari tauhid.a. beliau telah menulis kitab "Ihya Ulumiddin" yang memberi sumbangan yang besar kepada masyarakat dan pemikiran Islam dalam semua masalah yang mana masih menjadi rujukan pada masa kini. usul fikah dan falsafah serta menyelidik dan mengkaji segala pendapat empat mazhab hingga mahir dalam bidang-bidang tersebut. d. mantiq. untuk mendapat kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat. . Beliau mempelajari ilmu fikah pada waktu itu.Beliau juga telah mengembara ke beberapa tempat seperti Makkah.Oleh sebab Al-Imam Al-Ghazali memiliki ketinggian ilmu beliau telah dilantik menjadi mahaguru di Madrasah Nizamiah di Baghdad. f.Selepas itu beliau menyambung pelajarannya dengan seorang guru yang bernama Ahmad AlRazkani.Pada peringkat awalnya beliau mendapat pendidikan secara percuma kerana keluarganya miskin. kemudian berguru pula dengan Abu Nasr Al-Ismail di Jorjan. c.Sewaktu dalam pengembaraan.

Imam Al-Ghazali adalah seorang merupakan ahli fikir Islam yang telah meninggalkan jasa yang dapat di nilai melalui hasil-hasil karyanya. e. Oleh hal yang demikian pengkaji-pengkaji Barat menganggap. d. Asma Allah al-Husna viii.Hasil karya beliau yang terkenal ialah Ihya Ulumiddin yang merangkumi ilmu akidah.Jawahir Al-Quran.Tahafut al-Falasifah iv.Segala hasil-hasil tulisan beliau telah mempengaruhi ahli fikir Islam selepasnya. Al-Munqiz Min ad-Dalal iii. Ihya Ulumiddin.T. ii.Kebanyakkan hasil-hasil karya Imam Al-Ghazali berbentuk falsafah. Imam Al-Ghazali adalah seorang ahli falsafah. Uye120301 Peranan Imam Al-Ghazali adalah antara tokoh ilmuan Islam yang paling berpengaruh. fikah. Ayyuha al-Walad ix. vi. iii. akhlak dan tasawuf.Hidayah Al-Salikin v. f. seperti Jalaluddin ar-Rumi. falsafah. banyak memberi sumbangan terhadap masyarakat Islam dan . b. c. Antara hasilhasil karya beliau yang lain termasuklah: i. Ibnu Rusyd dan Syah Waliyullah.seseorang itu hendaklah mempunyai ilmu dan diamalkan dengan baik dan ikhlas hanya kerana Allah S. Kimia as-Sa’adah. Mizanul-amal.Beberapa hasil karya Imam Al-Ghazali telah diterjemahkan ke dalam berbagaibagai bahasa Eropah untuk dijadikan rujukan kepada penuntut-penuntut di pusat-pusat pengajian tinggi.W. Syeikh Al-Ashraf. Minhaj al-Abidin vii.

Menurut bekas Sheikhul Azhar. kalau Imam Al-Ghazali sekadar menulis tiga buku (yg bakal disebutkan ini) sahaja. Ini kerana. Penilaian Pertama: Sudut Kesederhanaan Pemikiran Imam Al-Ghazali: Imam Al-Ghazali mempunyai sikap yang paling bersederhana dalam membuat kesimpulan perbahasan dan pendiriannya. dua pihak tersebut mempunyai pertembungan. sudah cukup menunjukkan ketinggian beliau dalam keilmuan Islam. Imam Al-Ghazali juga mempunyai cetusan pemikiran yang menyumbang kepada kesatuan sepertimana kesatuan antara golongan ahli fiqh dan ahli sufi dengan kitab beliau IHya' Ulumiddin di mana dikatakan sebelum itu. Mengenai Ibn Taimiyyah.Tahafut Al-Falasifah .kurang kontroversi berbanding tokoh-tokoh lain. Tiada siapa yang mengkritik isi kandungan dan idea asas kitab tersebut kecuali segelintir yang menilai penggunaan hadith-hadith di dalamnya samada secara adil atau secara berlebihlebihan. Sheikh Dr. Abdul Halim Mahmud.Al-Munqiz min Ad-Dholal . Imam Al-Ghazali justeru mencapai tahap At-Talaqqi bi Al-Qabul (diterima oleh masyarakat Islam kebanyakkan sebagai rujukan dalam memahami Islam). Inilah ciri-ciri mujaddid sepertimana yang pernah dilakukan oleh Imam As-Syafi'e yang mendamaikan antara golongan ahli ra'yi (di Baghdad dan kawasan sekitarnya) dan ahli hadith (di Hijaz dan sebagainya) dengan kitab beliau ArRisalah. Malah.Ihya' Ulumiddin Adapun. Oleh kerana itulah. Beliau tidak mudah menghukum dalam masa yang sama tidak sambil lewa dalam menilai sesuatu. kebanyakkan kritikan-kritikan beliau juga membawa kepada sumbangan penting dalam masyarakat Islam khususnya melalui buku beliau Al-Munqiz. Beliau tidak berlebih-lebihan dalam mengkritik namun banyak memberi tulisan-tulisan yang menyumbang kepada pembangunan masyarakat. Buku-buku tersebut adalah: . sikap ini tidak dilihat secara jelas oleh kedua-dua tokoh yang lain iaitulah Ibn Taimiyyah dan Ibn Rusyd. Imam Al-Ghazali mempunyai beberapa sudut pemikiran dan manhaj yang sangat bersederhana dalam penilain dan sangat adil dalam membuat penilaian. kitab Ihya' Ulumiddin dari sudut idea asasnya diterima oleh hampir keseluruhan ulama' sunnah Islam sehingga mencapai tahap at-talaqqi bil qabul (mendapat penerimaan dalam masyarakat Islam sehingga menjadi syiar keagungan intelektual Islam). sebahagian .

beliau kerap dipanggil oleh persidangan beberapa ulama' untuk menilai aqidah beliau semasa hidup beliau. Maka. Malah. sebahagian para ulama' semasa dan setelah zaman beliau terus mengkritik beberapa isu yang dianggap menyalahi aqidah Islam. Beliau mengarang satu buku bertajuk ‫الكاشف الصغيرعن مواقع الغلط‬ ‫ . Beliau berbeza dengan Ibn Taimiyyah yang dinilai mempunyai sudut tasyaddud.tulisan-tulisan beliau sendiri sememangnya mengundang kontroversi lalu dikritik oleh sebahagian ulama'-ulama' yang hidup sezaman dengannya mahupun sesudah zaman beliau sehingga hari ini. Imam Al-Hishni. Imam Ibn Hajar Al-Haitami dan sebagainya. Tidak dapat dinafikan bagi mereka yang menilai karangan-karangan beliau secara adil. Beliau juga bersifat mengkritik sesetengah pendapat Al-Asya'irah (para ulama' yang mengikut manhaj Imam Al-Asy'ari dalam aqidah) dalam masalah aqidah. "idea asas" bagi sesetengah tulisan Ibn Taimiyyah yang merujuk kepada sudut keras dalam pemikiran beliau tidak mencapai penerimaan yang meluas sehinggalah kemunculan Muhammad Abdul Wahab dan para pengikutnya. Antara mereka adalah seperti Imam As-Subki. Sikap Ibn Rusyd yang berlebih-lebihan dalam falsafah turut dinilai dan dikritik oleh sebahagian ulama'. ianya mengandungi beberapa sudut kekerasan pemikiran yang melibatkan masalah-masalah furu' seperti mengharamkan bermusafir dengan niat menziarah kubur. kerana Ibn Rusyd pula mempunyai sifat terlalu mempertahankan falsafah-falsafah Yunani (Aristotle khususnya) sehingga sanggup mengarang buku Tahafut at-Tahafut (yg menolak buku Tahafut Al-Falasifah karangan Imam Al-Ghazali) utk membela ahli falsafah Islam yang memperjuangkan sebahagian falsafah Aristotle. Malah. Antara buku yang membongkar kekeliruan kedua-dua tokoh ini adalah sebagaimana karangan tokoh terkemuka semasa ini iaitulah Sheikh Sa'id Abdul Latif Fudah. maka tidak dapat dinafikan adanya beberapa masalah di mana Ibn Taimiyyah menyalahi majoriti umat Islam. mengharamkan tawassul dengan si mati dan sebagainya. Begitu juga perihalnya dengan Ibn Rusyd (Averroes). Adapun masalah berkaitan aqidah.في كتب الفيلسوف ابن رشد‬suatu buku ini mengkritik beberapa kesalahan Ibn Rusyd . Sikap ini (banyak mengkritik Al-Asya'irah) dikongsi bersama antara Ibn Taimiyyah dengan Ibn Rusyd walaupun kedua-duanya mengkritik dari dua sudut yang berbeza.

Ketika Imam Al-Ghazali cuba mengkritik golongan BAthiniyyah juga.. Beliau sangat berhatihati dalam membuat penilaian dan kritikan. bukan mengkritik mereka dengan kefahaman sendiri. Apa yang salah adalah kefahaman Ibn Taimiyyah terhadap maksud sebenar perkataan2 para ulama' yang beliau kritik. ketika beliau mengkritik sesetengah falsafah yang menyalahi aqidah Islam (sebagaimana yg dijelaskan oleh suadara al-amin) dalam buku beliau Tahafut al-Falasifah. Buku kedua dikarang oleh Sheikh Sa'id Fudah juga bernama ‫ الكاشف الصغيرعن عقائد ابن تيمية‬iaitu suatu buku ini mengkritik beberapa pemikiran Ibn Taimiyyah. Ibn Taimiyyah sangat mengkritik beberapa tokoh Al-Asya'irah dan tokoh Sufi dengan kefahamannya sendiri terhadap apa yang dikatakan oleh ulama'2 yang dikritiknya. beliau mengkritik beberapa falsafah tersebut (yang berkait rapat dengan pemikiran Ibn Sina dan Al-Farabi) setelahmana benar-benar faham apa yang dikatakan oleh golongan falsafah dengan kefahaman mereka sendiri. beliau terlebih dahulu menulis kitab Maqasid alFalasifah yang menjelaskan tentang pemikiran-pemikiran golongan ahli falsafah Islam yang menghidupkan falsafah2 Aristotle dan Plato. ianya tidak salah sebagaimana yang didakwa oleh Ibn Taimiyyah.dan falsafah beliau. Buku ini menunjukkan bahawa Imam Al-Ghazali faham betul tentang falsafah lalu baru mengkritik sesetengah falsafah yang dinilai olehnya sebagai bercanggah dengan Islam dalam bukunya tahafut al-Falasifah. Kedua-dua buku tersebut berkongsi nama yang sama iaitu "Al-Kasyif As-Shoghir". Hal ini sangat jelas jika kita baca tulisan2 beliau ketika mengkritik sebahagian ulama' Al-Asya'irah dan ulama' Sufi. beliau cuba memahami perkataan-perkataan mereka dengan cara kefahaman mereka. [ Buku boleh rujuk di sini http://www. Beliau menilai dengan adil dan penuh teliti. Contohnya.al-razi. Hal ini dijelaskan sendiri dalam kitab Al-Munqiz..te/pages/d1. Hal ini berbeza dengan Ibn Rusyd dan Ibn Taimiyyah. apabila kita mendalami penulisan para tokoh yang beliau kritik dengan kefahaman yang sebenar.htm ] Penilaian Kedua: Sudut Penelitian Adil Imam Al-Ghazali Imam Al-Ghazali juga bersifat mendahulukan prinsip-prinsip ajaran Islam yang qat'ie (putus) khususnya ketika menilai sesuatu pemikiran yang syubat. Padahal. Ibn Rusyd juga .n. sebelum Imam Al-Ghazali menulis kitab Tahafut al-Falasifah. Buktinya.

Tidak salah jika para ulama' menggelarkannya sebagai Hujjatul Islam. ia (akal manusia) salah dalam membuat penilaian kerana tertipu dengan perbandingan akal yang salah lalu binasa sebagaimana binasanya lalat (atau kelkatu) di dalam api" [muqoddimmah Ahmad Syamsuddin dalam buku Tahafut Al-Falasifah Dar Al-Kutub Al-Ilmiyyah] Ibn Rusyd juga mempunyai sikap menilai falsafah secara kritis seperti AlGhazali. Beliau menapis falsafah-falsafah yang hadir dari luar Islam sehinggamana apa yang tidak bertentangan dengan Islam maka beliau terima. Beliau tidak menolak falsafah secara mutlak namun tidak menerimanya secara keseluruhan. golongan Al-Asya'irah dan golongan sufi. Namun. Oleh yang demikian. Adapun Ibn Taimiyyah pula.menghadapi masalah yang sama dalam mengkritik Al-Asya'irah. Penilaian Ketiga: Sikap Mereka Terhadap Falsafah Antara tokohtokoh. dikatakan. Beliau mengulas ketika membuat ilustrasi tentang segolongan ahli falsafah Islam yang terlalu mengagungkan falsafah dengan berkata: "Akal Manusia sememangnya mencari kebenaran dan ingin sampai kepadanya sebagaimana lalat (atau kelkatu) yang mencari cahaya siang hari. beliau sedikit longgar dalam menilai falsafah dan terlalu mengkagumi falsafah Aristotle sebagaimana hal Ibn Sina dan Al-Farabi. maka dia pun menuju ke arah api tersebut lalu binasalah ia di dalamnya. beliau sangat menolak falsafah. lalu menyangka ia adalah cahaya hakiki siang. beliau turut mengharamkan ilmu mantik secara mutlak. Imam Al-Ghazali lebih dikenali sebagai tokoh yang pertengahan dalam masalah falsafah. Ib Rusyd cuba mengaitkan keserasian antara falsafah dengan agama kerana sayangkan falsafah sedangkan Imam Al-Ghazali menilai secara adil falsafahfalsafah yang hadir dari luar Islam kerana sayangkan agama Islam itu sendiri. Namun apabila ia melihat nyalaan api. golongan ahli falsafah Islam. Malah. sudah semestinya Imam Al-Ghazali paling berpengaruh dalam dunia keilmuan Islam kerana beliau dianggap sebagai tokoh utama yang mewakili sebahagian besar ulama' Islam iaitulah golongan ahli fiqh. sedangkan apa yang bertentangan. Oleh kerana itu beliau kelihatan berlebih-lebihan dalam membela falsafah dan mengkritik AlAsya'irah. maka beliau tolak. Beliau mungkin juga dilihat antara ulama' terawal melaksanakan agenda Islamisasi Ilmu (Islamization of . Tetapi.

niscaya dapat menguasai semuanya dalam waktu singkat. (Dinukil oleh Adz Dzahabi dalam Siyar A’lam Nubala 6/34). Seandainya beliau berumur panjang. “Bawa kemari kain kafan saya. “Saya patuh dan taat untuk menemui Malaikat Maut.” Lalu beliau mengambil dan menciumnya serta meletakkannya di kedua matanya. saudaraku Abu Hamid berwudhu dan solat. lalu berkata.” Abul Faraj Ibnul Jauzi menyampaikan kisah meninggalnya beliau dalam kitab Ats Tsabat Indal Mamat.” Kemudian beliau meluruskan kakinya dan menghadap kiblat. . pada hari Senin tanggal 14 Jumada Akhir tahun 505 H dan dikuburkan di pekuburan Ath Thabaran (Thabaqat Asy Syafi’iyah 6/201).Knowladge) dengan ertikata yang sebenar. Pada subuh hari Isnin. Pemikiran beliau umpama jambatan yang menghubungkan masyarakat Barat (Kristian dengan masyarakat Timur (umat Islam). menukil cerita Ahmad (saudaranya). Masa Akhir Kehidupannya Akhir kehidupan beliau dihabiskan dengan kembali mempelajari hadits dan berkumpul dengan ahlinya. “Pada akhir kehidupannya. Berkata Imam Adz Dzahabi. dan berkata. Beliau meninggal sebelum langit menguning (menjelang pagi hari). Beliau belum sempat meriwayatkan hadits dan tidak memiliki keturunan kecuali beberapa orang putri. Beliau wafat di kota Thusi. beliau tekun menuntut ilmu hadits dan berkumpul dengan ahlinya serta menelaah shahihain (Shahih Bukhari dan Muslim).

1974.html http://www. Bangi 9.army. Part IV.carson.com/~azahoor/index. Dar al-Sharq. Dar al-Maarif.html http://www.html . Nasr. Al-Mankhul min Ta`liqat al-Usul. Beirut 1968 3. 1970) 11. Islamic Science.com/gmqm/euromed1.H.com/zenithco/sina.com/zenithco/zahravi.(1976) Islamic Science.amedd.muslimsonline. Zainal Abidin Ahmad.com/gmqm/euromed3. al-Qahirah 2.html http://www. Yuhanna. Nasr. 54 4.com/gmqm/places1. S.erols. 10.erols. 1990) INTERNET http://www.html http://www. Baharudin Yatim & Sulaiman Nordin. 1976.html http://www.html#b iosc http://www. Baharudin Yatim & Sulaiman Nordin. Hlmn177 & 178 7. Nasr. Muhammad Hasan Hitu (Damascus: Dar Al-Fikr. S. 1997. Ibn Sina.erols. Part IV.erols. Al-Ahwani.. Ahmad Shams al-Din (Beirut: Dar alKutub al-`Ilmiyyah. London: World of Islamic Festival Publishing Company. Islam Al-Quran dan Ideologi Masa Kini: Pusat Pengajian Umum UKM. 8.H..erols.html http://www.mil/PHARM/clf ps/thom/hist13. S. Hlmn 199 5.(1976) TheIslamic Science. H. Qumary. World of Islam Festival Publishing Company Limited. Hlmn 200 6. ed. Mi`yar al-`Ilm fi al-Mantiq.erols. Sains Menurut Perspektif Islam: Pusat pengajian umum UKM.H. Hlmn. Ahmad Fuad.html http://www.evans.erols.H. Bulan Bintang Jakarta. Part IV. ed.RUJUKAN 1. 1997. Nasr. Ibn Sina. Ibnu Sina . S.com/gmqm/euromed2. Bangi.com/zenithco/razi.(1976) TheIslamic Science.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful