MODUL PENULISAN OLEH PN.

SAIMAH ZAINAL

60 CONTOH CADANGAN KARANGAN .
TEMA KELUARGA 1. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ’Jagalah Kebersihan Tempat Tinggal Kita’. 2. Kamu baru bertukar ke sekolah asrama penuh. Tuliskan sepucuk surat kepada sepupu kamu untuk menceritakan pengalaman kamu belajar di sekolah baharu itu. 3. Kamu terpilih mewakili kelas dalam pertandingan syarahan ketika Minggu Bahasa Melayu di sekolah. Kamu dikehendaki menyampaikan syarahan mengenai aktiviti hujung minggu di rumah. 4. Semasa cuti sekolah yang lalu,kamu dan keluarga telah menziarahi nenek dan datuk kamu di kampung. Ceritakan pengalaman kamu ketika berada di kampung. 5. Pada hari Ahad yang lalu, kamu dan keluarga pergi berkelah di air terjun. Tuliskan catatan kamu pada hari tersebut. 6. Kamu pergi ke kedai untuk membeli barang yang dipesan oleh ibu. Tuliskan perbualan kamu dengan penjual barang runcit itu. 7. Tuliskan sebuah karangan yang menggunakan peribahasa ” Bagai Mencurahkan Air ke Daun Keladi”. 8. Lengkapkan karangan ini. Pada waktu malam yang sepi,aku membaca buku di dalam bilik tidur. Jam menunjukkan tepat pukul dua belas malam. Tiba-tiba……… 9. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Ibu Saya’. 10. Pada hari Ahad yang lalu,kamu sekeluarga berkelah di tepi pantai. Semasa berkelah anda telah menyelamatkan seorang budak yang lemas ketika mandi di laut. Tuliskan pengalaman kamu semasa menyelamatkan budak itu. 11.Tulis sebuah karangan tentang percutian kamu sekeluarga ke salah satu tempat peranginan yang terkenal pada cuti penggal persekolahan yang lalu. 12. Pada cuti hujung minggu yang lalu, kamu telah pergi berkelah bersama keluarga. Ceritakan pengalaman kamu tersebut. 13. Tulis sebuah karangan tentang lawatan kamu ke Zoo Negara. 14. Kamu sekeluarga telah bercuti ke Cameron Highlands. Tulis sebuah catatan tentang lawatan kamu itu. 15. Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana terpaksa pulang melawat nenek kamu yang sakit di kampung.Tuliskan sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan perkara tersebut. 16. Tuliskan sebuah karangan tentang Hari Ibu.

1

Hidup berjiran banyak kebaikannya.Huraikan. Kamu sekeluarga melawat ke sebuah zoo. Tulis sebuah karangan berkaitan peribahasa ”Seperti Aur Dengan Tebing”. 21.Hujan turun renyai-renyai. 18.. Tulis sebuah karangan dengan diakhiri ayat berikut.. 19. berasa amat gembira kerana mendapat banyak hadiah. 28. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Jiran Saya’ 31..MODUL PENULISAN OLEH PN..Tuliskan laporan selengkapnya. Kamu sekeluarga balik ke kampung baru-baru ini.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan pengalaman kamu. 27.. 36.. Tuliskan sepucuk surat kepada rakan kamu untuk menceritakan pengalaman kamu bercuti di kampung datuk kamu. Kawan kamu mengadakan rumah terbuka semasa perayaan baru-baru ini. 32. 23 .Kamu sekeluarga pergi ke suatu majlis perkahwinan . Kamu sekeluarga minat berkebun.Tuliskan pengalaman kamu berkebun.Tuliskan pengalaman kamu 34. Tulis karangan yang bertajuk ’Cara-cara Menjaga Kebersihan Kawasan Perumahan’ 2 . 24. 22 .Ceritakan pengalaman kamu itu.. Hari semakin larut. 25 : Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ”Melentur Buluh Biarlah daripada Rebungnya” 26..Ibu dan ayah masih belum pulang. Banyak kebaikan tinggal di desa.Tuliskan suasana yang kamu rasai pada hari itu. 29.. 35. TEMA MASYARAKAT 30. Kamu mengikut bapa memancing ikan. Kamu mengikut ibu pergi ke pasar malam .. Kamu sekeluarga berhari raya di rumah kawan kamu.. Tuliskan pengalaman yang tidak dapat kamu lupakan semasa membantu jiran. .Jelaskan.Tiba-tiba……………….. Kawasan kediaman kamu mengadakan gotong-royong.. 20.. 33 .Tuliskan pengalaman kamu.. Tulis Catatan kamu pada hari itu.Tuliskan catatan kamu.SAIMAH ZAINAL 17. Ceritakan pengalaman kamu ketika melawat pesakit di hospital.

SAIMAH ZAINAL 37 . 51. Tuliskan sebuah karangan tentang tajuk ‘Sekolah Saya’.Ceritakan kepadanya tentang sambutan Hari Guru di sekolah kamu. Tuliskan laporan tentang hari tersebut selengkapnya. 43. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Kepentingan Menyertai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah”. Pada cuti semester yang lalu.Tuliskan sebuah cerita mengenai peribahasa tersebut. Kamu telah mewakili sekolah di dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Pameran Lukisan di Sekolah Saya”.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan kamu untuk menceritakan suasana sukaneka tersebut. 3 . 53. kamu telah menyertai lawatan ke beberapa buah tempat menarik. 48. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Penyampaian Hadiah. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah menjuarai pertandingan bola sepak peringkat daerah. 42. Kamu akan berpindah ke sekolah baru kerana mengikut bapa kamu bertukar ke tempat lain. 50. kamu diminta berucap pada hari perpisahan murid-murid tahun enam. Kamu selaku penerbit majalah sekolah telah mewawancara n seorang tokoh guru di sekolah. Kamu diminta menyampaikan ucapan dalam satu majlis yang diadakan. Tuliskan sepucuk surat kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk tujuan tersebut. Tuliskan sepucuk surat kepada nenek kamu yang merupakan bekas guru. Tuliskan ucapan tersebut selengkapnya. Kamu telah menghadiri satu Kem Motivasi UPSR di sekolah. 41. Tuliskan wawancara tersebut.” Tuliskan syarahan kamu itu. Tulis catatankan tentang kem motivasi tersebut. 49. TEMA : SEKOLAH 40. Tulis sebuah karangan yang bertajuk ”Saya Sebuah Telefon Awam” 39. ”Seperti Kacang Lupakan Kulit”. Anda ingin melanggan majalah “Dewan Pelajar” selama 7 bulan. 47. 44.Tajuk syarahan kamu ialah “Perlunya Murid-murid Mematuhi Peraturan Sekolah. 38. Kamu diminta menyediakan laporan mengenai lawatan itu. Sukaneka telah diadakan di taman perumahan kamu. 45. Tuliskan berita itu untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. 52. Sebagai Ketua Murid. Tuliskan surat balasan selengkapnya. Guru Besar dan guru-guru hadir pada majlis tersebut. 46.MODUL PENULISAN OLEH PN. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. Abang kamu telah mengutus surat untuk mengetahui persiapan kamu menghadapi peperiksaan UPSR.

Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Saya Sebuah Perpustakaan” 57. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Sukan. 58. 59. 56. Kamu telah berpindah ke sekolah baharu. Sekolah kamu telah mengadakan pesta ria. Kamu diiminta menemu ramah tokoh murid di sekolah kamu. 4 . kamu berpeluang menyertai aktiviti perkhemahan pengakap. Ceritakan suasana pesta ria itu. Bincangkan tajuk “Kebaikan belajar secara berkumpulan” 55. Pada cuti persekolahan yang lalu. Tuliskan sebuah karangan mengenai hari sukan tersebut.MODUL PENULISAN OLEH PN. 17. 60.SAIMAH ZAINAL 54.Tuliskan temu ramah Itu selengkapnya. Tuliskan sepucuk surat kepada sahabat kamu di sekolah lama kamu untuk menceritakan sekolah baharu kamu. Ceritakan perstiwa-peristiwa menarik yang berlaku sepanjang perkhemahan itu.

SAIMAH ZAINAL 5 .MODUL PENULISAN OLEH PN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful