MODUL PENULISAN OLEH PN.

SAIMAH ZAINAL

60 CONTOH CADANGAN KARANGAN .
TEMA KELUARGA 1. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ’Jagalah Kebersihan Tempat Tinggal Kita’. 2. Kamu baru bertukar ke sekolah asrama penuh. Tuliskan sepucuk surat kepada sepupu kamu untuk menceritakan pengalaman kamu belajar di sekolah baharu itu. 3. Kamu terpilih mewakili kelas dalam pertandingan syarahan ketika Minggu Bahasa Melayu di sekolah. Kamu dikehendaki menyampaikan syarahan mengenai aktiviti hujung minggu di rumah. 4. Semasa cuti sekolah yang lalu,kamu dan keluarga telah menziarahi nenek dan datuk kamu di kampung. Ceritakan pengalaman kamu ketika berada di kampung. 5. Pada hari Ahad yang lalu, kamu dan keluarga pergi berkelah di air terjun. Tuliskan catatan kamu pada hari tersebut. 6. Kamu pergi ke kedai untuk membeli barang yang dipesan oleh ibu. Tuliskan perbualan kamu dengan penjual barang runcit itu. 7. Tuliskan sebuah karangan yang menggunakan peribahasa ” Bagai Mencurahkan Air ke Daun Keladi”. 8. Lengkapkan karangan ini. Pada waktu malam yang sepi,aku membaca buku di dalam bilik tidur. Jam menunjukkan tepat pukul dua belas malam. Tiba-tiba……… 9. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Ibu Saya’. 10. Pada hari Ahad yang lalu,kamu sekeluarga berkelah di tepi pantai. Semasa berkelah anda telah menyelamatkan seorang budak yang lemas ketika mandi di laut. Tuliskan pengalaman kamu semasa menyelamatkan budak itu. 11.Tulis sebuah karangan tentang percutian kamu sekeluarga ke salah satu tempat peranginan yang terkenal pada cuti penggal persekolahan yang lalu. 12. Pada cuti hujung minggu yang lalu, kamu telah pergi berkelah bersama keluarga. Ceritakan pengalaman kamu tersebut. 13. Tulis sebuah karangan tentang lawatan kamu ke Zoo Negara. 14. Kamu sekeluarga telah bercuti ke Cameron Highlands. Tulis sebuah catatan tentang lawatan kamu itu. 15. Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana terpaksa pulang melawat nenek kamu yang sakit di kampung.Tuliskan sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan perkara tersebut. 16. Tuliskan sebuah karangan tentang Hari Ibu.

1

Banyak kebaikan tinggal di desa.Tuliskan pengalaman kamu 34.Ceritakan pengalaman kamu itu.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan pengalaman kamu. Kamu sekeluarga melawat ke sebuah zoo..Ibu dan ayah masih belum pulang. 20..Tuliskan pengalaman kamu. .. Kawasan kediaman kamu mengadakan gotong-royong.. 22 .Tuliskan laporan selengkapnya. Kamu sekeluarga balik ke kampung baru-baru ini..Hujan turun renyai-renyai.. Tuliskan pengalaman yang tidak dapat kamu lupakan semasa membantu jiran. 27. 32. berasa amat gembira kerana mendapat banyak hadiah.Jelaskan. 24. 21. Tulis Catatan kamu pada hari itu.Tiba-tiba………………. 25 : Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ”Melentur Buluh Biarlah daripada Rebungnya” 26. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Jiran Saya’ 31. Hari semakin larut. Ceritakan pengalaman kamu ketika melawat pesakit di hospital..MODUL PENULISAN OLEH PN... 29. Kawan kamu mengadakan rumah terbuka semasa perayaan baru-baru ini.Huraikan.SAIMAH ZAINAL 17. Tulis sebuah karangan dengan diakhiri ayat berikut. Hidup berjiran banyak kebaikannya. 28. 33 . 36. Tulis karangan yang bertajuk ’Cara-cara Menjaga Kebersihan Kawasan Perumahan’ 2 . Kamu mengikut bapa memancing ikan. Kamu sekeluarga berhari raya di rumah kawan kamu. Tulis sebuah karangan berkaitan peribahasa ”Seperti Aur Dengan Tebing”... 19. Kamu sekeluarga minat berkebun..Tuliskan suasana yang kamu rasai pada hari itu. Kamu mengikut ibu pergi ke pasar malam .. Tuliskan sepucuk surat kepada rakan kamu untuk menceritakan pengalaman kamu bercuti di kampung datuk kamu.Tuliskan pengalaman kamu berkebun..Kamu sekeluarga pergi ke suatu majlis perkahwinan . TEMA MASYARAKAT 30.Tuliskan catatan kamu. 23 .. 18. 35.

Tuliskan sebuah cerita mengenai peribahasa tersebut.Ceritakan kepadanya tentang sambutan Hari Guru di sekolah kamu.” Tuliskan syarahan kamu itu.MODUL PENULISAN OLEH PN. Kamu selaku penerbit majalah sekolah telah mewawancara n seorang tokoh guru di sekolah. kamu telah menyertai lawatan ke beberapa buah tempat menarik. Tuliskan sepucuk surat kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk tujuan tersebut. Tulis sebuah karangan yang bertajuk ”Saya Sebuah Telefon Awam” 39. 38. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah menjuarai pertandingan bola sepak peringkat daerah. Tuliskan laporan tentang hari tersebut selengkapnya. 49. 47. Kamu akan berpindah ke sekolah baru kerana mengikut bapa kamu bertukar ke tempat lain. Tulis catatankan tentang kem motivasi tersebut. 51. 48. 42. 45. Abang kamu telah mengutus surat untuk mengetahui persiapan kamu menghadapi peperiksaan UPSR.SAIMAH ZAINAL 37 . 50. Anda ingin melanggan majalah “Dewan Pelajar” selama 7 bulan. TEMA : SEKOLAH 40. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Pameran Lukisan di Sekolah Saya”. Tuliskan surat balasan selengkapnya. Sukaneka telah diadakan di taman perumahan kamu.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan kamu untuk menceritakan suasana sukaneka tersebut. Tuliskan sepucuk surat kepada nenek kamu yang merupakan bekas guru. 44. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Kepentingan Menyertai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah”. Kamu telah mewakili sekolah di dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. 41. Tuliskan wawancara tersebut. 53. 43. Tuliskan sebuah karangan tentang tajuk ‘Sekolah Saya’. Pada cuti semester yang lalu. 46. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Penyampaian Hadiah. ”Seperti Kacang Lupakan Kulit”. Sebagai Ketua Murid. kamu diminta berucap pada hari perpisahan murid-murid tahun enam. Guru Besar dan guru-guru hadir pada majlis tersebut. Kamu telah menghadiri satu Kem Motivasi UPSR di sekolah. Tuliskan ucapan tersebut selengkapnya. Kamu diminta menyediakan laporan mengenai lawatan itu.Tajuk syarahan kamu ialah “Perlunya Murid-murid Mematuhi Peraturan Sekolah. 3 . Kamu diminta menyampaikan ucapan dalam satu majlis yang diadakan. 52. Tuliskan berita itu untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya.

58.Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Saya Sebuah Perpustakaan” 57. 59. Kamu diiminta menemu ramah tokoh murid di sekolah kamu. 60. 56. Bincangkan tajuk “Kebaikan belajar secara berkumpulan” 55. Tuliskan sepucuk surat kepada sahabat kamu di sekolah lama kamu untuk menceritakan sekolah baharu kamu. Ceritakan suasana pesta ria itu. Kamu telah berpindah ke sekolah baharu. Pada cuti persekolahan yang lalu. 4 . 17.Tuliskan temu ramah Itu selengkapnya. kamu berpeluang menyertai aktiviti perkhemahan pengakap. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Sukan. Tuliskan sebuah karangan mengenai hari sukan tersebut. Sekolah kamu telah mengadakan pesta ria. Ceritakan perstiwa-peristiwa menarik yang berlaku sepanjang perkhemahan itu.MODUL PENULISAN OLEH PN.SAIMAH ZAINAL 54.

SAIMAH ZAINAL 5 .MODUL PENULISAN OLEH PN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful