P. 1
60 CONTOH KARANGAN 10 AYAT

60 CONTOH KARANGAN 10 AYAT

|Views: 3,131|Likes:
Published by ena_cutediva

More info:

Published by: ena_cutediva on Oct 04, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/19/2013

pdf

text

original

MODUL PENULISAN OLEH PN.

SAIMAH ZAINAL

60 CONTOH CADANGAN KARANGAN .
TEMA KELUARGA 1. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ’Jagalah Kebersihan Tempat Tinggal Kita’. 2. Kamu baru bertukar ke sekolah asrama penuh. Tuliskan sepucuk surat kepada sepupu kamu untuk menceritakan pengalaman kamu belajar di sekolah baharu itu. 3. Kamu terpilih mewakili kelas dalam pertandingan syarahan ketika Minggu Bahasa Melayu di sekolah. Kamu dikehendaki menyampaikan syarahan mengenai aktiviti hujung minggu di rumah. 4. Semasa cuti sekolah yang lalu,kamu dan keluarga telah menziarahi nenek dan datuk kamu di kampung. Ceritakan pengalaman kamu ketika berada di kampung. 5. Pada hari Ahad yang lalu, kamu dan keluarga pergi berkelah di air terjun. Tuliskan catatan kamu pada hari tersebut. 6. Kamu pergi ke kedai untuk membeli barang yang dipesan oleh ibu. Tuliskan perbualan kamu dengan penjual barang runcit itu. 7. Tuliskan sebuah karangan yang menggunakan peribahasa ” Bagai Mencurahkan Air ke Daun Keladi”. 8. Lengkapkan karangan ini. Pada waktu malam yang sepi,aku membaca buku di dalam bilik tidur. Jam menunjukkan tepat pukul dua belas malam. Tiba-tiba……… 9. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Ibu Saya’. 10. Pada hari Ahad yang lalu,kamu sekeluarga berkelah di tepi pantai. Semasa berkelah anda telah menyelamatkan seorang budak yang lemas ketika mandi di laut. Tuliskan pengalaman kamu semasa menyelamatkan budak itu. 11.Tulis sebuah karangan tentang percutian kamu sekeluarga ke salah satu tempat peranginan yang terkenal pada cuti penggal persekolahan yang lalu. 12. Pada cuti hujung minggu yang lalu, kamu telah pergi berkelah bersama keluarga. Ceritakan pengalaman kamu tersebut. 13. Tulis sebuah karangan tentang lawatan kamu ke Zoo Negara. 14. Kamu sekeluarga telah bercuti ke Cameron Highlands. Tulis sebuah catatan tentang lawatan kamu itu. 15. Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana terpaksa pulang melawat nenek kamu yang sakit di kampung.Tuliskan sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan perkara tersebut. 16. Tuliskan sebuah karangan tentang Hari Ibu.

1

. 19.. 24. . 35. Kamu sekeluarga berhari raya di rumah kawan kamu. Kamu mengikut ibu pergi ke pasar malam . Tuliskan sepucuk surat kepada rakan kamu untuk menceritakan pengalaman kamu bercuti di kampung datuk kamu. 33 . 36. Kamu sekeluarga melawat ke sebuah zoo.Tuliskan pengalaman kamu 34.Jelaskan. Kawasan kediaman kamu mengadakan gotong-royong. Ceritakan pengalaman kamu ketika melawat pesakit di hospital.. Kamu sekeluarga minat berkebun. Tulis sebuah karangan dengan diakhiri ayat berikut.Kamu sekeluarga pergi ke suatu majlis perkahwinan .MODUL PENULISAN OLEH PN. 23 .. Hidup berjiran banyak kebaikannya. Tulis karangan yang bertajuk ’Cara-cara Menjaga Kebersihan Kawasan Perumahan’ 2 .Tuliskan suasana yang kamu rasai pada hari itu..Tiba-tiba………………..SAIMAH ZAINAL 17. Tulis sebuah karangan berkaitan peribahasa ”Seperti Aur Dengan Tebing”.. 18. Hari semakin larut.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan pengalaman kamu. 20. Kamu mengikut bapa memancing ikan. Kamu sekeluarga balik ke kampung baru-baru ini. 32.Tuliskan catatan kamu..Tuliskan laporan selengkapnya. 29. 21. Tuliskan pengalaman yang tidak dapat kamu lupakan semasa membantu jiran.Hujan turun renyai-renyai.Ibu dan ayah masih belum pulang. berasa amat gembira kerana mendapat banyak hadiah...Ceritakan pengalaman kamu itu. TEMA MASYARAKAT 30.Tuliskan pengalaman kamu. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Jiran Saya’ 31. 27. 25 : Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ”Melentur Buluh Biarlah daripada Rebungnya” 26. Banyak kebaikan tinggal di desa..Tuliskan pengalaman kamu berkebun. 22 ....Huraikan. 28. Kawan kamu mengadakan rumah terbuka semasa perayaan baru-baru ini.. Tulis Catatan kamu pada hari itu.

Tuliskan berita itu untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. 48.Ceritakan kepadanya tentang sambutan Hari Guru di sekolah kamu. 3 . Guru Besar dan guru-guru hadir pada majlis tersebut. Tulis catatankan tentang kem motivasi tersebut. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Penyampaian Hadiah. Pada cuti semester yang lalu. Kamu selaku penerbit majalah sekolah telah mewawancara n seorang tokoh guru di sekolah. kamu telah menyertai lawatan ke beberapa buah tempat menarik. Anda ingin melanggan majalah “Dewan Pelajar” selama 7 bulan. Tuliskan wawancara tersebut.” Tuliskan syarahan kamu itu. Tuliskan ucapan tersebut selengkapnya.Tajuk syarahan kamu ialah “Perlunya Murid-murid Mematuhi Peraturan Sekolah. Sukaneka telah diadakan di taman perumahan kamu.MODUL PENULISAN OLEH PN. 47.Tuliskan sebuah cerita mengenai peribahasa tersebut. Tuliskan sepucuk surat kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk tujuan tersebut. 50. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah menjuarai pertandingan bola sepak peringkat daerah. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Pameran Lukisan di Sekolah Saya”. Tuliskan laporan tentang hari tersebut selengkapnya. 41. Kamu diminta menyediakan laporan mengenai lawatan itu. Tuliskan sepucuk surat kepada nenek kamu yang merupakan bekas guru. 45. 52. 49. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. 51. Kamu diminta menyampaikan ucapan dalam satu majlis yang diadakan.SAIMAH ZAINAL 37 . Sebagai Ketua Murid. kamu diminta berucap pada hari perpisahan murid-murid tahun enam. ”Seperti Kacang Lupakan Kulit”. Tuliskan surat balasan selengkapnya. Tulis sebuah karangan yang bertajuk ”Saya Sebuah Telefon Awam” 39. Kamu telah menghadiri satu Kem Motivasi UPSR di sekolah. 42. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Kepentingan Menyertai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah”.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan kamu untuk menceritakan suasana sukaneka tersebut. 38. TEMA : SEKOLAH 40. Kamu telah mewakili sekolah di dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. Abang kamu telah mengutus surat untuk mengetahui persiapan kamu menghadapi peperiksaan UPSR. 46. Tuliskan sebuah karangan tentang tajuk ‘Sekolah Saya’. 53. 43. 44. Kamu akan berpindah ke sekolah baru kerana mengikut bapa kamu bertukar ke tempat lain.

Kamu telah berpindah ke sekolah baharu. Bincangkan tajuk “Kebaikan belajar secara berkumpulan” 55. 59.Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Saya Sebuah Perpustakaan” 57. 4 . Sekolah kamu telah mengadakan Hari Sukan.SAIMAH ZAINAL 54. Kamu diiminta menemu ramah tokoh murid di sekolah kamu. 58. 56. kamu berpeluang menyertai aktiviti perkhemahan pengakap.Tuliskan temu ramah Itu selengkapnya. Sekolah kamu telah mengadakan pesta ria. Tuliskan sebuah karangan mengenai hari sukan tersebut. 17. Ceritakan perstiwa-peristiwa menarik yang berlaku sepanjang perkhemahan itu. Tuliskan sepucuk surat kepada sahabat kamu di sekolah lama kamu untuk menceritakan sekolah baharu kamu. 60. Pada cuti persekolahan yang lalu.MODUL PENULISAN OLEH PN. Ceritakan suasana pesta ria itu.

SAIMAH ZAINAL 5 .MODUL PENULISAN OLEH PN.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->