MODUL PENULISAN OLEH PN.

SAIMAH ZAINAL

60 CONTOH CADANGAN KARANGAN .
TEMA KELUARGA 1. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ’Jagalah Kebersihan Tempat Tinggal Kita’. 2. Kamu baru bertukar ke sekolah asrama penuh. Tuliskan sepucuk surat kepada sepupu kamu untuk menceritakan pengalaman kamu belajar di sekolah baharu itu. 3. Kamu terpilih mewakili kelas dalam pertandingan syarahan ketika Minggu Bahasa Melayu di sekolah. Kamu dikehendaki menyampaikan syarahan mengenai aktiviti hujung minggu di rumah. 4. Semasa cuti sekolah yang lalu,kamu dan keluarga telah menziarahi nenek dan datuk kamu di kampung. Ceritakan pengalaman kamu ketika berada di kampung. 5. Pada hari Ahad yang lalu, kamu dan keluarga pergi berkelah di air terjun. Tuliskan catatan kamu pada hari tersebut. 6. Kamu pergi ke kedai untuk membeli barang yang dipesan oleh ibu. Tuliskan perbualan kamu dengan penjual barang runcit itu. 7. Tuliskan sebuah karangan yang menggunakan peribahasa ” Bagai Mencurahkan Air ke Daun Keladi”. 8. Lengkapkan karangan ini. Pada waktu malam yang sepi,aku membaca buku di dalam bilik tidur. Jam menunjukkan tepat pukul dua belas malam. Tiba-tiba……… 9. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Ibu Saya’. 10. Pada hari Ahad yang lalu,kamu sekeluarga berkelah di tepi pantai. Semasa berkelah anda telah menyelamatkan seorang budak yang lemas ketika mandi di laut. Tuliskan pengalaman kamu semasa menyelamatkan budak itu. 11.Tulis sebuah karangan tentang percutian kamu sekeluarga ke salah satu tempat peranginan yang terkenal pada cuti penggal persekolahan yang lalu. 12. Pada cuti hujung minggu yang lalu, kamu telah pergi berkelah bersama keluarga. Ceritakan pengalaman kamu tersebut. 13. Tulis sebuah karangan tentang lawatan kamu ke Zoo Negara. 14. Kamu sekeluarga telah bercuti ke Cameron Highlands. Tulis sebuah catatan tentang lawatan kamu itu. 15. Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana terpaksa pulang melawat nenek kamu yang sakit di kampung.Tuliskan sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan perkara tersebut. 16. Tuliskan sebuah karangan tentang Hari Ibu.

1

berasa amat gembira kerana mendapat banyak hadiah. 25 : Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ”Melentur Buluh Biarlah daripada Rebungnya” 26...Tuliskan pengalaman kamu berkebun. Hari semakin larut. 29. Ceritakan pengalaman kamu ketika melawat pesakit di hospital..Tuliskan sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan pengalaman kamu. 21.Tuliskan catatan kamu. Kamu sekeluarga balik ke kampung baru-baru ini. 33 . Tulis karangan yang bertajuk ’Cara-cara Menjaga Kebersihan Kawasan Perumahan’ 2 . .. 23 .SAIMAH ZAINAL 17...MODUL PENULISAN OLEH PN. Tuliskan sepucuk surat kepada rakan kamu untuk menceritakan pengalaman kamu bercuti di kampung datuk kamu. 36. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Jiran Saya’ 31.Tuliskan pengalaman kamu.Tuliskan laporan selengkapnya.Tiba-tiba………………. Tulis sebuah karangan dengan diakhiri ayat berikut...Tuliskan suasana yang kamu rasai pada hari itu. 20.. Kamu mengikut ibu pergi ke pasar malam ... 18. Kawasan kediaman kamu mengadakan gotong-royong.Hujan turun renyai-renyai.Jelaskan. Kamu sekeluarga minat berkebun..Huraikan. 22 ..Tuliskan pengalaman kamu 34. Kamu sekeluarga berhari raya di rumah kawan kamu. 32.Ibu dan ayah masih belum pulang. Tuliskan pengalaman yang tidak dapat kamu lupakan semasa membantu jiran. Kawan kamu mengadakan rumah terbuka semasa perayaan baru-baru ini. Kamu sekeluarga melawat ke sebuah zoo. Tulis sebuah karangan berkaitan peribahasa ”Seperti Aur Dengan Tebing”. TEMA MASYARAKAT 30. 28. Kamu mengikut bapa memancing ikan. 27. 35.Ceritakan pengalaman kamu itu. Banyak kebaikan tinggal di desa.. Hidup berjiran banyak kebaikannya. 19.Kamu sekeluarga pergi ke suatu majlis perkahwinan . Tulis Catatan kamu pada hari itu.. 24.

Guru Besar dan guru-guru hadir pada majlis tersebut.MODUL PENULISAN OLEH PN. kamu telah menyertai lawatan ke beberapa buah tempat menarik. Anda ingin melanggan majalah “Dewan Pelajar” selama 7 bulan. Sukaneka telah diadakan di taman perumahan kamu. 52.Tajuk syarahan kamu ialah “Perlunya Murid-murid Mematuhi Peraturan Sekolah. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Penyampaian Hadiah. Tuliskan ucapan tersebut selengkapnya. Tuliskan wawancara tersebut. 47. 38. 3 .” Tuliskan syarahan kamu itu. kamu diminta berucap pada hari perpisahan murid-murid tahun enam. 44. 53. Tuliskan sepucuk surat kepada nenek kamu yang merupakan bekas guru. Tuliskan berita itu untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. TEMA : SEKOLAH 40. 45. Kamu selaku penerbit majalah sekolah telah mewawancara n seorang tokoh guru di sekolah. 51. 41. Kamu akan berpindah ke sekolah baru kerana mengikut bapa kamu bertukar ke tempat lain. Sebagai Ketua Murid. Tuliskan laporan tentang hari tersebut selengkapnya. 43.Ceritakan kepadanya tentang sambutan Hari Guru di sekolah kamu. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Pameran Lukisan di Sekolah Saya”. Tuliskan sebuah karangan tentang tajuk ‘Sekolah Saya’. Abang kamu telah mengutus surat untuk mengetahui persiapan kamu menghadapi peperiksaan UPSR. 48. 46.Tuliskan sebuah cerita mengenai peribahasa tersebut.SAIMAH ZAINAL 37 . Tuliskan surat balasan selengkapnya. Kamu diminta menyediakan laporan mengenai lawatan itu. ”Seperti Kacang Lupakan Kulit”. Kamu diminta menyampaikan ucapan dalam satu majlis yang diadakan. Tuliskan sepucuk surat kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk tujuan tersebut. Tulis catatankan tentang kem motivasi tersebut. Kamu telah mewakili sekolah di dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah menjuarai pertandingan bola sepak peringkat daerah. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. Tulis sebuah karangan yang bertajuk ”Saya Sebuah Telefon Awam” 39. 42. 50. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Kepentingan Menyertai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah”.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan kamu untuk menceritakan suasana sukaneka tersebut. Pada cuti semester yang lalu. 49. Kamu telah menghadiri satu Kem Motivasi UPSR di sekolah.

Pada cuti persekolahan yang lalu. 58.MODUL PENULISAN OLEH PN. 4 .Tuliskan temu ramah Itu selengkapnya. Sekolah kamu telah mengadakan pesta ria. 56. Kamu telah berpindah ke sekolah baharu.Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Saya Sebuah Perpustakaan” 57. Kamu diiminta menemu ramah tokoh murid di sekolah kamu. kamu berpeluang menyertai aktiviti perkhemahan pengakap. 17. 59. 60. Tuliskan sebuah karangan mengenai hari sukan tersebut. Ceritakan suasana pesta ria itu. Tuliskan sepucuk surat kepada sahabat kamu di sekolah lama kamu untuk menceritakan sekolah baharu kamu. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Sukan. Bincangkan tajuk “Kebaikan belajar secara berkumpulan” 55.SAIMAH ZAINAL 54. Ceritakan perstiwa-peristiwa menarik yang berlaku sepanjang perkhemahan itu.

MODUL PENULISAN OLEH PN.SAIMAH ZAINAL 5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful