MODUL PENULISAN OLEH PN.

SAIMAH ZAINAL

60 CONTOH CADANGAN KARANGAN .
TEMA KELUARGA 1. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ’Jagalah Kebersihan Tempat Tinggal Kita’. 2. Kamu baru bertukar ke sekolah asrama penuh. Tuliskan sepucuk surat kepada sepupu kamu untuk menceritakan pengalaman kamu belajar di sekolah baharu itu. 3. Kamu terpilih mewakili kelas dalam pertandingan syarahan ketika Minggu Bahasa Melayu di sekolah. Kamu dikehendaki menyampaikan syarahan mengenai aktiviti hujung minggu di rumah. 4. Semasa cuti sekolah yang lalu,kamu dan keluarga telah menziarahi nenek dan datuk kamu di kampung. Ceritakan pengalaman kamu ketika berada di kampung. 5. Pada hari Ahad yang lalu, kamu dan keluarga pergi berkelah di air terjun. Tuliskan catatan kamu pada hari tersebut. 6. Kamu pergi ke kedai untuk membeli barang yang dipesan oleh ibu. Tuliskan perbualan kamu dengan penjual barang runcit itu. 7. Tuliskan sebuah karangan yang menggunakan peribahasa ” Bagai Mencurahkan Air ke Daun Keladi”. 8. Lengkapkan karangan ini. Pada waktu malam yang sepi,aku membaca buku di dalam bilik tidur. Jam menunjukkan tepat pukul dua belas malam. Tiba-tiba……… 9. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Ibu Saya’. 10. Pada hari Ahad yang lalu,kamu sekeluarga berkelah di tepi pantai. Semasa berkelah anda telah menyelamatkan seorang budak yang lemas ketika mandi di laut. Tuliskan pengalaman kamu semasa menyelamatkan budak itu. 11.Tulis sebuah karangan tentang percutian kamu sekeluarga ke salah satu tempat peranginan yang terkenal pada cuti penggal persekolahan yang lalu. 12. Pada cuti hujung minggu yang lalu, kamu telah pergi berkelah bersama keluarga. Ceritakan pengalaman kamu tersebut. 13. Tulis sebuah karangan tentang lawatan kamu ke Zoo Negara. 14. Kamu sekeluarga telah bercuti ke Cameron Highlands. Tulis sebuah catatan tentang lawatan kamu itu. 15. Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana terpaksa pulang melawat nenek kamu yang sakit di kampung.Tuliskan sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan perkara tersebut. 16. Tuliskan sebuah karangan tentang Hari Ibu.

1

Kawasan kediaman kamu mengadakan gotong-royong.Tuliskan pengalaman kamu.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan pengalaman kamu.Tuliskan laporan selengkapnya. 20.Tuliskan pengalaman kamu berkebun. berasa amat gembira kerana mendapat banyak hadiah. 24. 35.. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Jiran Saya’ 31.SAIMAH ZAINAL 17. 18.. Kamu sekeluarga melawat ke sebuah zoo.Huraikan. 25 : Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ”Melentur Buluh Biarlah daripada Rebungnya” 26...Ceritakan pengalaman kamu itu. Kamu mengikut ibu pergi ke pasar malam .Hujan turun renyai-renyai.. 32. Kamu sekeluarga balik ke kampung baru-baru ini. .Tuliskan catatan kamu...Tuliskan suasana yang kamu rasai pada hari itu. 28.Kamu sekeluarga pergi ke suatu majlis perkahwinan ..Jelaskan. 29. Tulis karangan yang bertajuk ’Cara-cara Menjaga Kebersihan Kawasan Perumahan’ 2 . Tulis Catatan kamu pada hari itu.. Banyak kebaikan tinggal di desa.Tuliskan pengalaman kamu 34... Tulis sebuah karangan dengan diakhiri ayat berikut.Tiba-tiba………………. 19. 21. Tuliskan pengalaman yang tidak dapat kamu lupakan semasa membantu jiran. Kamu sekeluarga minat berkebun. TEMA MASYARAKAT 30. 36. Tuliskan sepucuk surat kepada rakan kamu untuk menceritakan pengalaman kamu bercuti di kampung datuk kamu.. Kawan kamu mengadakan rumah terbuka semasa perayaan baru-baru ini. Hidup berjiran banyak kebaikannya. 23 .Ibu dan ayah masih belum pulang. Ceritakan pengalaman kamu ketika melawat pesakit di hospital.. 33 . 22 . 27.MODUL PENULISAN OLEH PN.. Tulis sebuah karangan berkaitan peribahasa ”Seperti Aur Dengan Tebing”. Kamu sekeluarga berhari raya di rumah kawan kamu. Hari semakin larut. Kamu mengikut bapa memancing ikan..

kamu telah menyertai lawatan ke beberapa buah tempat menarik. Abang kamu telah mengutus surat untuk mengetahui persiapan kamu menghadapi peperiksaan UPSR. Sebagai Ketua Murid. 52. Tuliskan surat balasan selengkapnya. Tuliskan sebuah karangan tentang tajuk ‘Sekolah Saya’.Tajuk syarahan kamu ialah “Perlunya Murid-murid Mematuhi Peraturan Sekolah. 51.Ceritakan kepadanya tentang sambutan Hari Guru di sekolah kamu. Pada cuti semester yang lalu. Tuliskan sepucuk surat kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk tujuan tersebut. 53. Tulis sebuah karangan yang bertajuk ”Saya Sebuah Telefon Awam” 39. Kamu diminta menyampaikan ucapan dalam satu majlis yang diadakan. Sukaneka telah diadakan di taman perumahan kamu. Kamu telah mewakili sekolah di dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. ”Seperti Kacang Lupakan Kulit”. Anda ingin melanggan majalah “Dewan Pelajar” selama 7 bulan. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Pameran Lukisan di Sekolah Saya”. 45. Kamu akan berpindah ke sekolah baru kerana mengikut bapa kamu bertukar ke tempat lain. 50. Tuliskan sepucuk surat kepada nenek kamu yang merupakan bekas guru. 44. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah menjuarai pertandingan bola sepak peringkat daerah. Guru Besar dan guru-guru hadir pada majlis tersebut. kamu diminta berucap pada hari perpisahan murid-murid tahun enam. 41. Kamu selaku penerbit majalah sekolah telah mewawancara n seorang tokoh guru di sekolah. Tuliskan berita itu untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. 43. 42. Kamu telah menghadiri satu Kem Motivasi UPSR di sekolah.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan kamu untuk menceritakan suasana sukaneka tersebut. 3 .Tuliskan sebuah cerita mengenai peribahasa tersebut. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Penyampaian Hadiah. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. 38.” Tuliskan syarahan kamu itu. 48.SAIMAH ZAINAL 37 . Tuliskan laporan tentang hari tersebut selengkapnya. TEMA : SEKOLAH 40. 47. Tulis catatankan tentang kem motivasi tersebut.MODUL PENULISAN OLEH PN. Tuliskan ucapan tersebut selengkapnya. 49. Tuliskan wawancara tersebut. Kamu diminta menyediakan laporan mengenai lawatan itu. 46. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Kepentingan Menyertai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah”.

4 . Sekolah kamu telah mengadakan Hari Sukan. Ceritakan perstiwa-peristiwa menarik yang berlaku sepanjang perkhemahan itu. Tuliskan sepucuk surat kepada sahabat kamu di sekolah lama kamu untuk menceritakan sekolah baharu kamu.Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Saya Sebuah Perpustakaan” 57. 56. 17. 58. 60. Pada cuti persekolahan yang lalu. Ceritakan suasana pesta ria itu. 59. Tuliskan sebuah karangan mengenai hari sukan tersebut. Bincangkan tajuk “Kebaikan belajar secara berkumpulan” 55.MODUL PENULISAN OLEH PN. Kamu telah berpindah ke sekolah baharu.SAIMAH ZAINAL 54. Kamu diiminta menemu ramah tokoh murid di sekolah kamu. kamu berpeluang menyertai aktiviti perkhemahan pengakap.Tuliskan temu ramah Itu selengkapnya. Sekolah kamu telah mengadakan pesta ria.

MODUL PENULISAN OLEH PN.SAIMAH ZAINAL 5 .