MODUL PENULISAN OLEH PN.

SAIMAH ZAINAL

60 CONTOH CADANGAN KARANGAN .
TEMA KELUARGA 1. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ’Jagalah Kebersihan Tempat Tinggal Kita’. 2. Kamu baru bertukar ke sekolah asrama penuh. Tuliskan sepucuk surat kepada sepupu kamu untuk menceritakan pengalaman kamu belajar di sekolah baharu itu. 3. Kamu terpilih mewakili kelas dalam pertandingan syarahan ketika Minggu Bahasa Melayu di sekolah. Kamu dikehendaki menyampaikan syarahan mengenai aktiviti hujung minggu di rumah. 4. Semasa cuti sekolah yang lalu,kamu dan keluarga telah menziarahi nenek dan datuk kamu di kampung. Ceritakan pengalaman kamu ketika berada di kampung. 5. Pada hari Ahad yang lalu, kamu dan keluarga pergi berkelah di air terjun. Tuliskan catatan kamu pada hari tersebut. 6. Kamu pergi ke kedai untuk membeli barang yang dipesan oleh ibu. Tuliskan perbualan kamu dengan penjual barang runcit itu. 7. Tuliskan sebuah karangan yang menggunakan peribahasa ” Bagai Mencurahkan Air ke Daun Keladi”. 8. Lengkapkan karangan ini. Pada waktu malam yang sepi,aku membaca buku di dalam bilik tidur. Jam menunjukkan tepat pukul dua belas malam. Tiba-tiba……… 9. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Ibu Saya’. 10. Pada hari Ahad yang lalu,kamu sekeluarga berkelah di tepi pantai. Semasa berkelah anda telah menyelamatkan seorang budak yang lemas ketika mandi di laut. Tuliskan pengalaman kamu semasa menyelamatkan budak itu. 11.Tulis sebuah karangan tentang percutian kamu sekeluarga ke salah satu tempat peranginan yang terkenal pada cuti penggal persekolahan yang lalu. 12. Pada cuti hujung minggu yang lalu, kamu telah pergi berkelah bersama keluarga. Ceritakan pengalaman kamu tersebut. 13. Tulis sebuah karangan tentang lawatan kamu ke Zoo Negara. 14. Kamu sekeluarga telah bercuti ke Cameron Highlands. Tulis sebuah catatan tentang lawatan kamu itu. 15. Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana terpaksa pulang melawat nenek kamu yang sakit di kampung.Tuliskan sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan perkara tersebut. 16. Tuliskan sebuah karangan tentang Hari Ibu.

1

Tuliskan sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan pengalaman kamu.. berasa amat gembira kerana mendapat banyak hadiah.Ibu dan ayah masih belum pulang.. 33 .Tuliskan catatan kamu..SAIMAH ZAINAL 17.Tuliskan pengalaman kamu 34. Kawasan kediaman kamu mengadakan gotong-royong. Kamu sekeluarga melawat ke sebuah zoo. 19. Hidup berjiran banyak kebaikannya. 18.. 24.. . Tulis karangan yang bertajuk ’Cara-cara Menjaga Kebersihan Kawasan Perumahan’ 2 .Jelaskan. Ceritakan pengalaman kamu ketika melawat pesakit di hospital. Kamu sekeluarga minat berkebun. TEMA MASYARAKAT 30.Tuliskan suasana yang kamu rasai pada hari itu. Hari semakin larut. Kamu sekeluarga berhari raya di rumah kawan kamu. 23 . 20. 28.Tuliskan pengalaman kamu berkebun. Tulis Catatan kamu pada hari itu. Tulis sebuah karangan dengan diakhiri ayat berikut.. Kawan kamu mengadakan rumah terbuka semasa perayaan baru-baru ini. 36.. 22 .. 35. Banyak kebaikan tinggal di desa. Tulis sebuah karangan berkaitan peribahasa ”Seperti Aur Dengan Tebing”.. 29. Kamu mengikut bapa memancing ikan.Ceritakan pengalaman kamu itu. 21. Kamu sekeluarga balik ke kampung baru-baru ini.. Tuliskan pengalaman yang tidak dapat kamu lupakan semasa membantu jiran.Tuliskan pengalaman kamu.Kamu sekeluarga pergi ke suatu majlis perkahwinan .Tuliskan laporan selengkapnya.Hujan turun renyai-renyai. Tuliskan sepucuk surat kepada rakan kamu untuk menceritakan pengalaman kamu bercuti di kampung datuk kamu..Tiba-tiba………………. 25 : Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ”Melentur Buluh Biarlah daripada Rebungnya” 26.... 27. Kamu mengikut ibu pergi ke pasar malam .Huraikan. 32..MODUL PENULISAN OLEH PN. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Jiran Saya’ 31.

Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. 41. Kamu telah menghadiri satu Kem Motivasi UPSR di sekolah. Anda ingin melanggan majalah “Dewan Pelajar” selama 7 bulan. Tuliskan berita itu untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. 50. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Penyampaian Hadiah. Kamu selaku penerbit majalah sekolah telah mewawancara n seorang tokoh guru di sekolah. Tuliskan wawancara tersebut. 3 . 44.Tajuk syarahan kamu ialah “Perlunya Murid-murid Mematuhi Peraturan Sekolah. 42. Kamu diminta menyediakan laporan mengenai lawatan itu. kamu diminta berucap pada hari perpisahan murid-murid tahun enam. Tulis sebuah karangan yang bertajuk ”Saya Sebuah Telefon Awam” 39. TEMA : SEKOLAH 40. 48. Sebagai Ketua Murid. Kamu akan berpindah ke sekolah baru kerana mengikut bapa kamu bertukar ke tempat lain. Guru Besar dan guru-guru hadir pada majlis tersebut.” Tuliskan syarahan kamu itu. 46. Tuliskan sebuah karangan tentang tajuk ‘Sekolah Saya’.Tuliskan sebuah cerita mengenai peribahasa tersebut. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah menjuarai pertandingan bola sepak peringkat daerah. Sukaneka telah diadakan di taman perumahan kamu. Abang kamu telah mengutus surat untuk mengetahui persiapan kamu menghadapi peperiksaan UPSR. 47. 45. kamu telah menyertai lawatan ke beberapa buah tempat menarik. 38. Kamu telah mewakili sekolah di dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. 53. Kamu diminta menyampaikan ucapan dalam satu majlis yang diadakan. Tuliskan sepucuk surat kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk tujuan tersebut.MODUL PENULISAN OLEH PN. Tuliskan laporan tentang hari tersebut selengkapnya.SAIMAH ZAINAL 37 . Pada cuti semester yang lalu. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Pameran Lukisan di Sekolah Saya”. Tulis catatankan tentang kem motivasi tersebut. Tuliskan sepucuk surat kepada nenek kamu yang merupakan bekas guru. 49.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan kamu untuk menceritakan suasana sukaneka tersebut.Ceritakan kepadanya tentang sambutan Hari Guru di sekolah kamu. 51. ”Seperti Kacang Lupakan Kulit”. Tuliskan ucapan tersebut selengkapnya. 52. 43. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Kepentingan Menyertai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah”. Tuliskan surat balasan selengkapnya.

Ceritakan suasana pesta ria itu. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Sukan. Kamu telah berpindah ke sekolah baharu. 58. Sekolah kamu telah mengadakan pesta ria.Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Saya Sebuah Perpustakaan” 57. 59.SAIMAH ZAINAL 54. 4 .MODUL PENULISAN OLEH PN. Bincangkan tajuk “Kebaikan belajar secara berkumpulan” 55. Pada cuti persekolahan yang lalu. Kamu diiminta menemu ramah tokoh murid di sekolah kamu. 17. 60. Tuliskan sebuah karangan mengenai hari sukan tersebut. Tuliskan sepucuk surat kepada sahabat kamu di sekolah lama kamu untuk menceritakan sekolah baharu kamu. 56. kamu berpeluang menyertai aktiviti perkhemahan pengakap.Tuliskan temu ramah Itu selengkapnya. Ceritakan perstiwa-peristiwa menarik yang berlaku sepanjang perkhemahan itu.

MODUL PENULISAN OLEH PN.SAIMAH ZAINAL 5 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful