MODUL PENULISAN OLEH PN.

SAIMAH ZAINAL

60 CONTOH CADANGAN KARANGAN .
TEMA KELUARGA 1. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ’Jagalah Kebersihan Tempat Tinggal Kita’. 2. Kamu baru bertukar ke sekolah asrama penuh. Tuliskan sepucuk surat kepada sepupu kamu untuk menceritakan pengalaman kamu belajar di sekolah baharu itu. 3. Kamu terpilih mewakili kelas dalam pertandingan syarahan ketika Minggu Bahasa Melayu di sekolah. Kamu dikehendaki menyampaikan syarahan mengenai aktiviti hujung minggu di rumah. 4. Semasa cuti sekolah yang lalu,kamu dan keluarga telah menziarahi nenek dan datuk kamu di kampung. Ceritakan pengalaman kamu ketika berada di kampung. 5. Pada hari Ahad yang lalu, kamu dan keluarga pergi berkelah di air terjun. Tuliskan catatan kamu pada hari tersebut. 6. Kamu pergi ke kedai untuk membeli barang yang dipesan oleh ibu. Tuliskan perbualan kamu dengan penjual barang runcit itu. 7. Tuliskan sebuah karangan yang menggunakan peribahasa ” Bagai Mencurahkan Air ke Daun Keladi”. 8. Lengkapkan karangan ini. Pada waktu malam yang sepi,aku membaca buku di dalam bilik tidur. Jam menunjukkan tepat pukul dua belas malam. Tiba-tiba……… 9. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Ibu Saya’. 10. Pada hari Ahad yang lalu,kamu sekeluarga berkelah di tepi pantai. Semasa berkelah anda telah menyelamatkan seorang budak yang lemas ketika mandi di laut. Tuliskan pengalaman kamu semasa menyelamatkan budak itu. 11.Tulis sebuah karangan tentang percutian kamu sekeluarga ke salah satu tempat peranginan yang terkenal pada cuti penggal persekolahan yang lalu. 12. Pada cuti hujung minggu yang lalu, kamu telah pergi berkelah bersama keluarga. Ceritakan pengalaman kamu tersebut. 13. Tulis sebuah karangan tentang lawatan kamu ke Zoo Negara. 14. Kamu sekeluarga telah bercuti ke Cameron Highlands. Tulis sebuah catatan tentang lawatan kamu itu. 15. Kamu tidak dapat hadir ke sekolah kerana terpaksa pulang melawat nenek kamu yang sakit di kampung.Tuliskan sepucuk surat kepada guru kelas kamu untuk memaklumkan perkara tersebut. 16. Tuliskan sebuah karangan tentang Hari Ibu.

1

Tuliskan laporan selengkapnya. 22 .... Kamu sekeluarga minat berkebun.Ibu dan ayah masih belum pulang.. 20. Kamu sekeluarga melawat ke sebuah zoo. 25 : Tuliskan sebuah cerita berdasarkan peribahasa ”Melentur Buluh Biarlah daripada Rebungnya” 26.Tiba-tiba………………. Hari semakin larut. 18. 28. TEMA MASYARAKAT 30.. Tuliskan pengalaman yang tidak dapat kamu lupakan semasa membantu jiran... Kamu mengikut bapa memancing ikan. 32. Kamu mengikut ibu pergi ke pasar malam .Tuliskan pengalaman kamu.. 29. 23 . 33 . Tulis sebuah karangan berkaitan peribahasa ”Seperti Aur Dengan Tebing”. Tulis sebuah karangan dengan diakhiri ayat berikut. Tuliskan sepucuk surat kepada rakan kamu untuk menceritakan pengalaman kamu bercuti di kampung datuk kamu.. Tulis Catatan kamu pada hari itu. berasa amat gembira kerana mendapat banyak hadiah...Tuliskan sepucuk surat kepada kawan untuk menceritakan pengalaman kamu. Hidup berjiran banyak kebaikannya. 36. Kamu sekeluarga berhari raya di rumah kawan kamu. 21.Tuliskan suasana yang kamu rasai pada hari itu. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk ‘Jiran Saya’ 31. Banyak kebaikan tinggal di desa. 35.Tuliskan pengalaman kamu berkebun.Tuliskan pengalaman kamu 34. Kamu sekeluarga balik ke kampung baru-baru ini.Kamu sekeluarga pergi ke suatu majlis perkahwinan .Hujan turun renyai-renyai.. 24. 27. Kawan kamu mengadakan rumah terbuka semasa perayaan baru-baru ini. 19.Ceritakan pengalaman kamu itu.Huraikan..MODUL PENULISAN OLEH PN.. .Tuliskan catatan kamu. Ceritakan pengalaman kamu ketika melawat pesakit di hospital.SAIMAH ZAINAL 17.Jelaskan.. Tulis karangan yang bertajuk ’Cara-cara Menjaga Kebersihan Kawasan Perumahan’ 2 . Kawasan kediaman kamu mengadakan gotong-royong.

Tulis catatankan tentang kem motivasi tersebut. 48. 41. Sebagai Ketua Murid. 45. 51. Kamu diminta menyediakan laporan mengenai lawatan itu. Kamu selaku penerbit majalah sekolah telah mewawancara n seorang tokoh guru di sekolah. Kamu akan berpindah ke sekolah baru kerana mengikut bapa kamu bertukar ke tempat lain. 38. Tulis sebuah karangan yang bertajuk ”Saya Sebuah Telefon Awam” 39. Sukaneka telah diadakan di taman perumahan kamu. Sekolah kamu telah mengadakan Hari Penyampaian Hadiah. Kamu telah menghadiri satu Kem Motivasi UPSR di sekolah. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Kepentingan Menyertai Kegiatan Kokurikulum di Sekolah”. Anda ingin melanggan majalah “Dewan Pelajar” selama 7 bulan. Tuliskan sebuah karangan tentang tajuk ‘Sekolah Saya’. 52. Tuliskan sepucuk surat kepada nenek kamu yang merupakan bekas guru. ”Seperti Kacang Lupakan Kulit”. kamu diminta berucap pada hari perpisahan murid-murid tahun enam. Kamu diminta menyampaikan ucapan dalam satu majlis yang diadakan. 49. 50. Tuliskan ucapan kamu selengkapnya. Abang kamu telah mengutus surat untuk mengetahui persiapan kamu menghadapi peperiksaan UPSR. Guru Besar dan guru-guru hadir pada majlis tersebut.Tajuk syarahan kamu ialah “Perlunya Murid-murid Mematuhi Peraturan Sekolah. TEMA : SEKOLAH 40.Tuliskan sebuah cerita mengenai peribahasa tersebut.SAIMAH ZAINAL 37 . 53. 46. Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Pameran Lukisan di Sekolah Saya”. Tuliskan sepucuk surat kepada Dewan Bahasa dan Pustaka untuk tujuan tersebut. Tuliskan ucapan tersebut selengkapnya. kamu telah menyertai lawatan ke beberapa buah tempat menarik.MODUL PENULISAN OLEH PN. Kamu telah mewakili sekolah di dalam pertandingan syarahan peringkat daerah. Tuliskan laporan tentang hari tersebut selengkapnya.Tuliskan sepucuk surat kepada kawan kamu untuk menceritakan suasana sukaneka tersebut. 47. 42. 44.Ceritakan kepadanya tentang sambutan Hari Guru di sekolah kamu. Tuliskan wawancara tersebut. Pada cuti semester yang lalu. Tuliskan berita itu untuk dimuatkan dalam majalah sekolah. 43.” Tuliskan syarahan kamu itu. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah menjuarai pertandingan bola sepak peringkat daerah. 3 . Tuliskan surat balasan selengkapnya.

Kamu telah berpindah ke sekolah baharu. Bincangkan tajuk “Kebaikan belajar secara berkumpulan” 55.Tuliskan sebuah karangan yang bertajuk “Saya Sebuah Perpustakaan” 57. 58. Ceritakan suasana pesta ria itu. 4 . Sekolah kamu telah mengadakan Hari Sukan.Tuliskan temu ramah Itu selengkapnya. 17. Tuliskan sebuah karangan mengenai hari sukan tersebut. 56. Kamu diiminta menemu ramah tokoh murid di sekolah kamu. Tuliskan sepucuk surat kepada sahabat kamu di sekolah lama kamu untuk menceritakan sekolah baharu kamu. Pada cuti persekolahan yang lalu. 60.SAIMAH ZAINAL 54. 59. kamu berpeluang menyertai aktiviti perkhemahan pengakap.MODUL PENULISAN OLEH PN. Ceritakan perstiwa-peristiwa menarik yang berlaku sepanjang perkhemahan itu. Sekolah kamu telah mengadakan pesta ria.

SAIMAH ZAINAL 5 .MODUL PENULISAN OLEH PN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful