P. 1
Janakuasa Tunggu Sedia

Janakuasa Tunggu Sedia

|Views: 2,752|Likes:
Published by Sabri Rusli

More info:

Published by: Sabri Rusli on Oct 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPT, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/31/2015

pdf

text

original

Janakuasa Tunggu Sedia

Janakuasa tunggu sedia adalah merupakan sistem bekalan elektrik yang tidak digunakan dalam keadaan bekalan elektrik adalah normal, ianya digunakan apabila bekalan kuasa elektrik yang biasa diterima terputus atau mengalami gangguan.

Janakuasa Tunggu Sedia
• Dalam sistem penjanaan kecil atau sederhana kebanyakkan bahan bakar yang mudah diperolehi ialah diesel. • Kebiasaan janakuasa yang menggunakan enjin diesel beroperasi dalam dua cara: a)Sebagai janakuasa tunggu sedia. b)Janakuasa yang beoperasi secara terus

Bilik janakuasa tunggu Keperluan bilik janakuasa antaranya ialah: sedia

• Cukup keluasan dan ketinggiannya. • Bersebelahan atau hampir dengan bilik Papan Suis Utama. • Laluan keluar masuk yang mudah untuk tujuan senggaraan. • Mempunyai peredaran udara yang mencukupi. • Mempunyai sistem pemadam api dari jenis yang sesuai dan diluluskan. • Mempunyai lampu dan soket 13A yang secukupnya. • Mempunyai tikar getah setebal 5mm di hadapan papan AMF dengan saiz yang tidak kurang dari lebar papan AMF itu sendiri. • Dilengkapkan dengan sistem pembumian untuk badan logam janakuasa.

• Selain daripada itu ia juga melindungi enjin diesel dan janakuasa .bekalan dari janakuasa akan disalurkan kepapan suis utama melalui suis tukar alih automatik empat kutub (Four pole automatic change over switch) • Suis tersebut perlu dilengkapkan dengan kait .Papan Kegagalan Bekalan Utama Kendalian Automatik (Automatic Main Failure Board) • Fungsi utama papan AMF digunakan untuk menghidupkan enjin diesel apabila bekalan TNB mengalami gangguan. • Apabila enjin diesel djalankan dengan jayanya.

• Ia dapat dihidupkan secara Auto.Test dan Manual.a) Janakuasa tunggu sedia. • Janakuasa ini perlu didaftar dengan Suruhanjaya Tenaga dan kadar feenya adalah mengikut jumlah kW. . • Janakuasa tunggu sedia kebiasaannya dipasang pada bangunan yang menggunakan beban yang melebihi 150Amp dan hanya satu set sahaja. • Janakuasa dihidupkan melalui satu panel kawalan AMF board (Automatic Main Failure) yang mana telah dirancang dari segi sistem litar kawalan.

sistem penyegerakkan (Synchronize) perlu dilaksanakan sama ada . • Loji janakuasa yang memiliki lebih dari satu janakuasa.• b) Janakuasa yang berfungsi secara berterusan biasanya diguna dan di pasang pada sesebuah kawasan yang terpencil yang mana sukar untuk mendapat bekalan dari pihak berkuasa bekalan. Jika ia menggunakan beban yang tinggi melebihi keupayaan satu janakuasa maka ianya perlu di-segerakkan dengan janakuasa yang lain supaya dapat menampung beban yang diperlukan. • Kebanyakan loji janakuasa ini mempunyai lebih daripada satu janakuasa.

Lejang 3. ianya terbahagi kepada: 1. kuasa. 2 lejang. ekzos/keluaran. Untuk prinsip 4 lejang. 4 lejang. ialah pergerakan omboh ke atas dan . ii.Lejang 4. mampatan.Prinsip Operasi Enjin Prinsip pergerakan enjin diesel dibahagi kepada 2: i.Lejang • Lejang sedut/masukan.Lejang 2.

Injap keluar Injap masuk Selinder Udara masuk ke dalam selinder Omboh Rod rangkai Lengan engkol Aci engkol (A) Bering utama (B) Omboh begerak dari atas ke bawah (Lejang Sedut) (C) .Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Sedut/Masukan • Injap masuk terbuka. udara masuk ke dalam selinder melalui injap masuk dan injap keluar tertutup.

injekter menyembur bahan api apabila omboh Injekter bahan bakar menghampiri bahagian atas.Lejang Mampatan • kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup udara dimampatkan. Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Omboh begerak dari bawah ke atas (Lejang Mampatan) (D) . tekanan dan suhu udara meningkat.

Penyembur bahan api Gas panas bertindak ke atas omboh (E) (F) . daya pembakaran bertindak ke atas omboh dan menolaknya ke bawah.Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Kuasa • Omboh begerak dari atas ke bawah. kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup.

injap masuk tertutup dan injap keluar terbuka.Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Ekzos • Omboh bergerak dari bawah ke atas. Pergerakan omboh ke atas menolak lebihan pembakaran keluar melalui injap keluar. dari selinder Injap ekzos terbuka Ekzos gas dikeluarkan (H) (G) .

Sistem Bahan Api Sistem bahan api adalah untuk menakong minyak dan menghantar minyak daripada tangki ke injekter. . penghantaran bahan api mestilah tepat dan mempunyai kuasa tekanan yang cukup untuk mengisi dan menyempurnakan kehendak kelajuan dan beban yang ditugaskan ke atas sesuatu enjin mengikut keadaan perjalanan enjin tersebut.

.untuk menakung atau menyimpan bahan api.Bahagian Utama Sistem Bahan Api i. ii.di mana bahan api mengalir dari tangki ke injekter. iv. iii. Pam penyembur bahan api .bertujuan untuk menghantar bahan api bertekanan tinggi ke injekter lenjang mampatan. Pam bekalan .alat untuk menyemburkan bahan api ke v. Injekter . Paip saluran . Tangki minyak . vi. Penapis pertama/kedua .bahan api digunakan untuk menghantar bahan api dari tangki ke pam penyembur bahan api dengan tekanan yang tertentu mengikut pergerakan enjin.sebagai penapis segala kekotoran yang terdapat pada bahan api.

Sistem kuasa tarikan graviti yang terdapat pada enjinenjin kecil. Primary filter .Pam bahan api menggunakan kuasa elektrik jarang diguna pada enjin diesel. ii.Sistem Penghantaran Bahan Api Sistem penghantaran bahan api yang biasa digunakan ialah: i. Sistem yang menggunakan kuasa mekanikal yang mana dipasangkan pam penghantaran bahan api. Final stage filter gauge Nozzle holder Over flow valve nozzle Fuel supply pump Secondary filter Rangkaian Sistem Bahan Api. iii.

Ketegangan di dalam atau antara bahagianbahagian enjin di sebabkan suhu yang tidak . Panas berlebihan menyebabkan minyak kurang kelikatannya. ii.Sistem Penyejuk Sistem penyejuk berfungsi mengalirkan air penyejuk ke bahagian-bahagian enjin yang memerlukan penyejukan dan bertugas untuk mengalirkan haba yang tidak di kehendaki dari bahagian-bahagian enjin supaya masalah berikut dapat diatasi: i. Panas berlebihan juga akan menyebabkan logam-logam akan hilang keupayaan. iii.

pam dan paip saluran minyak untuk menyalurkan minyak pelincir ke bahagian-bahagian yang memerlukan pelinciran. Bermula daripada tempat menyimpan minyak. Sistem pelinciran pada enjin diesel mempunyai beberapa persamaan dengan sistem pelinciran enjin petrol. Disebabkan enjin diesel mempunyai tenaga pembakaran yang lebih kuat daripada enjin petrol. penapis.Sistem Pelinciran Sistem pelinciran merupakan salah satu sistem utama pada enjin. maka minyak pelincir yang digunakan pada enjin .

mengalirkan pelincir serta sistem penyejukkan dan lain-lain keperluan dapat beroperasi.Sistem Pelinciran Sebuah enjin memerlukan udara. penyejukkan dan kuasa penggerak. pelinciran. tekanan. iaitu bateri. • Enjin janakuasa tunggu sedia perlu dihidupkan seminggu sekali selama satu jam bertujuan memanaskan bahan logam. minyak. • Kerja penyenggaraan perlu dilakukan bagi memastikan enjin diesel dapat beroperasi pada bila-bila masa yang diperlukan . • Enjin diesel perlu diganti minyak pelincir pada .

Penapis minyak diesel. Penapis udara. ii.Mengganti air penyejukkan.Penapis minyak pelincir. Pastikan bahagian pelinciran luaran dipam gris dan enjin sentiasa berada dalam keadaan bersih serta tiada . iii.Sistem Pelinciran Alat-alat yang perlu diganti pada masa yang sama ketika melakukan penyenggaraan: i. iv.

ia menggunakan tindakbalas cecair kimia untuk . ia akan menghasilkan voltan dan arus terus. Bateri terdiri dari dua jenis i.Sel basah lebih popular untuk tugas berat.Bateri Bateri adalah dua atau lebih sel disambung secara siri. Sel kering banyak digunakan dalam penggunaan domestik telah menggunakan nikel kadmium untuk bateri di mana ia lebih tahan lama untuk tugas ringan dan boleh dicaj semula sebanyak 1000 kali. ii. Tindakbalas kimia antara elektrolit dan plat menghasilkan tenaga elektrik.

Untuk prestasi sederhana beban terus menerus selama setengah jam hingga dua jam seperti bekalan kepada tugas-tugas luar pantai. pemulaan enjin. iv.Bateri Nikel Kadmium Direka untuk jenis kegunaan berikut: i. dan bekalan tunggu sedia. Tujuan am yang tahan dengan beban terus menerus selama tiga jam atau lebih seperti bekalan kepada pencahayaan kecemasan. ii. pensuisan pelantik.Untuk penggunaan berulang di mana bateri berkeadaan caj dan nyacaj seperti pencahayaan . penutupan suis dan elektromagnet. iii.Untuk prestasi tinggi beban terus menerus selama kurang dari setengah jam seperti bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS). penggera kebakaran dan bekalan tunggu sedia.

penutupan suis. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan memulakan enjin. Plat yang berjangka hayat 20 tahun hingga 25 tahun dan biasa digunakan pada sistem janaelektrik. pencahayaan keselamatan. Taburan berjangka hayat 15 tahun dan biasa digunakan pada sistem telekomunikasi dan lokomotif. iii. Jenis kedap yang berjangka hayat selama 10 tahun dan biasa digunakan untuk sistem . Plat rata berjangka hayat selama 10 tahun dan digunakan pada suis pelantik penutupan. ii.Bateri Asid Plumbum i. iv. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan PABX (Public Automatic Branch Exchange).

7 V 90% 14% C10 Nikal Kadmium 1.4 V – 1.Ciri-ciri Teknikal Bateri Asid Plumbum Voltan Namaan Voltan Apong Voltan Galak Kecekapan Ampere Jam Kadar Caj Maksimum 2.5 V 1.25 V 2.53 V – 1.2 V 1.0 V 2.80% 33% C5 .16 V – 2.7 V 75% .4 V – 2.

Bateri yang digunakan akan kehilangan kuasa dan perlu dicas semula supaya kuasanya dipulihkan dan boleh digunakan pada bila-bila masa.Bateri Untuk Janakuasa Bagi set janakuasa bateri digunakan untuk menghidupkan enjin dan membekalkan tenaga elektrik kepada litar penunjuk seperti lampu. alat jangka dan alat kawalan. Sistem pengecas diperlukan .

.4 in (10mm) dari atas plat bateri.Cara-cara Memeriksa Bateri • Pastikan bateri diikat kukuh pada tempatnya • Sambungan kepala bateri tidak longgar. • Periksa paras elektrolit bateri. • Griskan kepala bateri dan terminal bagi menghalang karat dan menyebabkan pertambahan rintangan. sepatutnya 0. berkarat atau rosak.

oleh itu ia perlu dicas selalu jika tidak digunakan. • Bateri boleh hilang kuasa walaupun tidak digunakan. . • Jangan membuat ujian dengan melintar pintaskan punca positif dan negatif bateri kerana perbuatan itu menghasilkan percikan bunga api dan bahaya di mana kebakaran boleh terjadi. bateri buka kabel negatif dahulu.Cara-cara Memeriksa Bateri • Jika membuka sambungan.

• Jika ketumpatan bandingan elektrolit bateri tidak sama seperti di atas walaupun bateri telah dicas penuh.26 pada suhu 20 C. Jika perubahan suhu berlaku ketumpatan bandingan akan berubah pada setiap 1 C dengan nilai 0.0007. ketumpatan bandingan boleh diperolehi dengan menggunakan air suling atau larutan sulfuric acid yang .Ketumpatan Bandingan • Ketumpatan bandingan elektrolit adalah 1.

Sistem Cas Sistem cas ialah: yang kerap digunakan • Trickle cas . • Boost cas . • Float cas .mengecas bateri yang .mengecas bateri dengan arus tinggi dan masa yang pendek.untuk menggantikan cas bateri yang hilang secara semulajadi/natural.

Cas Bateri Terdapat beberapa cara mengecas bateri: • Cas kering (Dry Charge) diperlukan untuk bateri baru.1 dari kapasiti bateri. • Untuk cas biasa.05 dari kapasiti bateri dan cas selama 5 hingga 10 jam. Kemudian dalam masa 24 jam selepas elektrolit diisi. Jumlah arus elektrik yang diperlukan untuk mengecas bateri mestilah tidak melebihi 0.2 . = electricity discharge (AH) X Faktor ( 1. • Jumlah masa yang perlu dicas boleh diperolehi dengan formula di bawah. ia perlu dicas semula. bateri yang kurang tenaga arus elektrik 0.

. . 40%.8jam.2/11 = 4.Contoh: Jika kapasiti bateri 110AH mempunyai ketumpatan bandingan 1.Masa charging = 44 x 1.2 .Arus charging = 110 x 1/10 = 11A .Dischage = 40 x 110/100 = 44AH .

19 > 1.Ketumpatan Bandingan Elektrolyte Dan Discharge Ketumpatan bandingan Lebih 1.230 1.19 Discharge volume kurang 25% 25% > 49% lebih 50% Charging tidak perlu perlu perlu .230 Kurang 1.

• Bateri perlu di letakkan tegak kecuali bateri kering • Memakai cermin mata keselamatan apsemasa bekerja • Menggunakan perkakas bertebat. • Memakai pakaian pelindung apabila berkerja dengan elektrolit. • Jangan biarkan bahan-bahan logam terletak di Langkah – langkah Keselamatan . • Elakkan elektrolit dari terkena kulit dan pakaian. • Jangan merokok berhampiran bateri yang sedang dicas.

ff nff. ¯ ¾f f W f ¯ ¯ f ¾f¯ °–f° f f f ° –f€ f W f  f°– f¾f ff½° f –°ff°  f ½ nf¾ ¾ f ©f f –°ff° W f°–f° ¯ ¯ f ©f° °–f° ¯ °f ½°f¾f° ½°nf ½¾€ f° ° –f€ f  f°f ½ ff° ¯ °–f¾f° ½ nf° °–f f½ f° fff ¯f°f fff°  ©f .

 ¯½ff° f° °–f° W ¯½ff° f° °–f°  f ff  ½f f ¾ .

f ½ ff° ¾ f ¯½ff° f° °–f° ff° f ½f f ¾ f½ .

°–f° °f  W f ¯½ff° f° °–f°  f  f ¾f¯f ¾ ½  ff¾ ff½° f  f nf¾ ½ ° ¯½ff° f° °–f°  ½  °–f° ¯ °––°ff° f ¾°– ff ff° ¾€n fn f°– ¯ ¯½°f °f ¯½ff° f° °–f°  ff  ° f .

¾ ¯.

f¾ ¾ ¯ nf¾ f°– f½ –°ff° ff W @n nf¾ ° ¯ °––f°f° nf¾ f f°– f°– ¾ nff ¾ ¯f©f $°ff ¯ °– nf¾ f °–f° f¾ W ¾ nf¾ °–– f° ¯f¾f f°– ½ ° W f nf¾ ¯ °– nf¾ f f°– ¾ f°– –°ff° f¾f°f .

.

f¾ f @ f½f f½f nff ¯ °– nf¾ f W .

f¾ °– % .

f– % ½ f° ° f f ¯ f° ff¯ ¯f¾f ©f¯ ¾ ½f¾  ¾ f ½ nf¾ ¾ ¯f ¯f f¾  f°– ½ f° ° ¯ °– nf¾ f ¯ ¾f f ¯   f f½f¾ f f° nf¾ ¾ f¯f °––f ©f¯ W D° nf¾ f¾f f f°– f°– °f–f f¾   f f½f¾ f W ¯f¯f¾ff°–½ nf¾  ½  °–f° €¯f ff  nn ¾nf– %%Of% ff % ¾nf–°– .

.

f¾f nf–°–  $ ©f¯ .° f f½f¾ f  ¯ ¯½°f ¯½ff° f° °–f°  ¾nf–  $ ¾ nf–°–  $ .

 ¯½ff° f° °–f° f°¾nf– ¯½ff° f° °–f°    f°– ¾nf– ¯ f°–     .

f–°– f½ ½ ½ .

f°–f f°–f ¾ f¯ff° W W W W W W W W f ½  ff° –f nf f  °– . °––°ff° ½ ff¾ f . ¯ff ½fff° ½ ° °– f½f f ©f °–f°  f°–f° ¯ f¯½f° f f°– ¾ f°– nf¾ ff°  f  °f f° ½fff° f°–f° ff° ff° ff° –f¯  f ff¾ f ff ©f ¯ °f°– f¯ff° f°–f° ¯ ¯ff ½fff° °° f°f f ¯ °–f¾f° ¾f . ¯ff n ¯° ¯ff ¾ f¯ff° f½¾ ¯f¾f ©f .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->