Janakuasa Tunggu Sedia

Janakuasa tunggu sedia adalah merupakan sistem bekalan elektrik yang tidak digunakan dalam keadaan bekalan elektrik adalah normal, ianya digunakan apabila bekalan kuasa elektrik yang biasa diterima terputus atau mengalami gangguan.

Janakuasa Tunggu Sedia
• Dalam sistem penjanaan kecil atau sederhana kebanyakkan bahan bakar yang mudah diperolehi ialah diesel. • Kebiasaan janakuasa yang menggunakan enjin diesel beroperasi dalam dua cara: a)Sebagai janakuasa tunggu sedia. b)Janakuasa yang beoperasi secara terus

Bilik janakuasa tunggu Keperluan bilik janakuasa antaranya ialah: sedia

• Cukup keluasan dan ketinggiannya. • Bersebelahan atau hampir dengan bilik Papan Suis Utama. • Laluan keluar masuk yang mudah untuk tujuan senggaraan. • Mempunyai peredaran udara yang mencukupi. • Mempunyai sistem pemadam api dari jenis yang sesuai dan diluluskan. • Mempunyai lampu dan soket 13A yang secukupnya. • Mempunyai tikar getah setebal 5mm di hadapan papan AMF dengan saiz yang tidak kurang dari lebar papan AMF itu sendiri. • Dilengkapkan dengan sistem pembumian untuk badan logam janakuasa.

• Selain daripada itu ia juga melindungi enjin diesel dan janakuasa . • Apabila enjin diesel djalankan dengan jayanya.bekalan dari janakuasa akan disalurkan kepapan suis utama melalui suis tukar alih automatik empat kutub (Four pole automatic change over switch) • Suis tersebut perlu dilengkapkan dengan kait .Papan Kegagalan Bekalan Utama Kendalian Automatik (Automatic Main Failure Board) • Fungsi utama papan AMF digunakan untuk menghidupkan enjin diesel apabila bekalan TNB mengalami gangguan.

• Ia dapat dihidupkan secara Auto.a) Janakuasa tunggu sedia. • Janakuasa tunggu sedia kebiasaannya dipasang pada bangunan yang menggunakan beban yang melebihi 150Amp dan hanya satu set sahaja. .Test dan Manual. • Janakuasa ini perlu didaftar dengan Suruhanjaya Tenaga dan kadar feenya adalah mengikut jumlah kW. • Janakuasa dihidupkan melalui satu panel kawalan AMF board (Automatic Main Failure) yang mana telah dirancang dari segi sistem litar kawalan.

• Kebanyakan loji janakuasa ini mempunyai lebih daripada satu janakuasa.• b) Janakuasa yang berfungsi secara berterusan biasanya diguna dan di pasang pada sesebuah kawasan yang terpencil yang mana sukar untuk mendapat bekalan dari pihak berkuasa bekalan. sistem penyegerakkan (Synchronize) perlu dilaksanakan sama ada . Jika ia menggunakan beban yang tinggi melebihi keupayaan satu janakuasa maka ianya perlu di-segerakkan dengan janakuasa yang lain supaya dapat menampung beban yang diperlukan. • Loji janakuasa yang memiliki lebih dari satu janakuasa.

Lejang • Lejang sedut/masukan. 2 lejang.Lejang 2. 4 lejang.Lejang 4.Lejang 3. ianya terbahagi kepada: 1. kuasa. ii. Untuk prinsip 4 lejang. ialah pergerakan omboh ke atas dan . ekzos/keluaran.Prinsip Operasi Enjin Prinsip pergerakan enjin diesel dibahagi kepada 2: i. mampatan.

Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Sedut/Masukan • Injap masuk terbuka. udara masuk ke dalam selinder melalui injap masuk dan injap keluar tertutup. Injap keluar Injap masuk Selinder Udara masuk ke dalam selinder Omboh Rod rangkai Lengan engkol Aci engkol (A) Bering utama (B) Omboh begerak dari atas ke bawah (Lejang Sedut) (C) .

Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Omboh begerak dari bawah ke atas (Lejang Mampatan) (D) . tekanan dan suhu udara meningkat. injekter menyembur bahan api apabila omboh Injekter bahan bakar menghampiri bahagian atas.Lejang Mampatan • kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup udara dimampatkan.

kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup. Penyembur bahan api Gas panas bertindak ke atas omboh (E) (F) .Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Kuasa • Omboh begerak dari atas ke bawah. daya pembakaran bertindak ke atas omboh dan menolaknya ke bawah.

injap masuk tertutup dan injap keluar terbuka.Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Ekzos • Omboh bergerak dari bawah ke atas. Pergerakan omboh ke atas menolak lebihan pembakaran keluar melalui injap keluar. dari selinder Injap ekzos terbuka Ekzos gas dikeluarkan (H) (G) .

penghantaran bahan api mestilah tepat dan mempunyai kuasa tekanan yang cukup untuk mengisi dan menyempurnakan kehendak kelajuan dan beban yang ditugaskan ke atas sesuatu enjin mengikut keadaan perjalanan enjin tersebut. .Sistem Bahan Api Sistem bahan api adalah untuk menakong minyak dan menghantar minyak daripada tangki ke injekter.

Bahagian Utama Sistem Bahan Api i.bertujuan untuk menghantar bahan api bertekanan tinggi ke injekter lenjang mampatan. iii.bahan api digunakan untuk menghantar bahan api dari tangki ke pam penyembur bahan api dengan tekanan yang tertentu mengikut pergerakan enjin. . Pam penyembur bahan api .sebagai penapis segala kekotoran yang terdapat pada bahan api. vi. iv. Injekter . Pam bekalan . Paip saluran .di mana bahan api mengalir dari tangki ke injekter. Tangki minyak . ii.alat untuk menyemburkan bahan api ke v. Penapis pertama/kedua .untuk menakung atau menyimpan bahan api.

Sistem Penghantaran Bahan Api Sistem penghantaran bahan api yang biasa digunakan ialah: i. Sistem yang menggunakan kuasa mekanikal yang mana dipasangkan pam penghantaran bahan api. Final stage filter gauge Nozzle holder Over flow valve nozzle Fuel supply pump Secondary filter Rangkaian Sistem Bahan Api.Pam bahan api menggunakan kuasa elektrik jarang diguna pada enjin diesel. Sistem kuasa tarikan graviti yang terdapat pada enjinenjin kecil. Primary filter . iii. ii.

Sistem Penyejuk Sistem penyejuk berfungsi mengalirkan air penyejuk ke bahagian-bahagian enjin yang memerlukan penyejukan dan bertugas untuk mengalirkan haba yang tidak di kehendaki dari bahagian-bahagian enjin supaya masalah berikut dapat diatasi: i. iii. Panas berlebihan menyebabkan minyak kurang kelikatannya.Ketegangan di dalam atau antara bahagianbahagian enjin di sebabkan suhu yang tidak . ii. Panas berlebihan juga akan menyebabkan logam-logam akan hilang keupayaan.

Sistem Pelinciran Sistem pelinciran merupakan salah satu sistem utama pada enjin. Sistem pelinciran pada enjin diesel mempunyai beberapa persamaan dengan sistem pelinciran enjin petrol. Bermula daripada tempat menyimpan minyak. Disebabkan enjin diesel mempunyai tenaga pembakaran yang lebih kuat daripada enjin petrol. maka minyak pelincir yang digunakan pada enjin . pam dan paip saluran minyak untuk menyalurkan minyak pelincir ke bahagian-bahagian yang memerlukan pelinciran. penapis.

penyejukkan dan kuasa penggerak. • Enjin janakuasa tunggu sedia perlu dihidupkan seminggu sekali selama satu jam bertujuan memanaskan bahan logam. mengalirkan pelincir serta sistem penyejukkan dan lain-lain keperluan dapat beroperasi. pelinciran. iaitu bateri.Sistem Pelinciran Sebuah enjin memerlukan udara. • Enjin diesel perlu diganti minyak pelincir pada . tekanan. minyak. • Kerja penyenggaraan perlu dilakukan bagi memastikan enjin diesel dapat beroperasi pada bila-bila masa yang diperlukan .

Penapis udara. Pastikan bahagian pelinciran luaran dipam gris dan enjin sentiasa berada dalam keadaan bersih serta tiada .Penapis minyak pelincir.Penapis minyak diesel. ii. iii. iv.Mengganti air penyejukkan.Sistem Pelinciran Alat-alat yang perlu diganti pada masa yang sama ketika melakukan penyenggaraan: i.

ii.Bateri Bateri adalah dua atau lebih sel disambung secara siri. ia menggunakan tindakbalas cecair kimia untuk . ia akan menghasilkan voltan dan arus terus. Tindakbalas kimia antara elektrolit dan plat menghasilkan tenaga elektrik. Bateri terdiri dari dua jenis i.Sel basah lebih popular untuk tugas berat. Sel kering banyak digunakan dalam penggunaan domestik telah menggunakan nikel kadmium untuk bateri di mana ia lebih tahan lama untuk tugas ringan dan boleh dicaj semula sebanyak 1000 kali.

pemulaan enjin.Untuk prestasi tinggi beban terus menerus selama kurang dari setengah jam seperti bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS).Untuk penggunaan berulang di mana bateri berkeadaan caj dan nyacaj seperti pencahayaan . ii.Bateri Nikel Kadmium Direka untuk jenis kegunaan berikut: i. iv. penggera kebakaran dan bekalan tunggu sedia. Untuk prestasi sederhana beban terus menerus selama setengah jam hingga dua jam seperti bekalan kepada tugas-tugas luar pantai. Tujuan am yang tahan dengan beban terus menerus selama tiga jam atau lebih seperti bekalan kepada pencahayaan kecemasan. pensuisan pelantik. iii. dan bekalan tunggu sedia. penutupan suis dan elektromagnet.

Bateri Asid Plumbum i. Plat yang berjangka hayat 20 tahun hingga 25 tahun dan biasa digunakan pada sistem janaelektrik. ii. penutupan suis. Jenis kedap yang berjangka hayat selama 10 tahun dan biasa digunakan untuk sistem . Plat rata berjangka hayat selama 10 tahun dan digunakan pada suis pelantik penutupan. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan memulakan enjin. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan PABX (Public Automatic Branch Exchange). Taburan berjangka hayat 15 tahun dan biasa digunakan pada sistem telekomunikasi dan lokomotif. pencahayaan keselamatan. iv. iii.

0 V 2.16 V – 2.25 V 2.Ciri-ciri Teknikal Bateri Asid Plumbum Voltan Namaan Voltan Apong Voltan Galak Kecekapan Ampere Jam Kadar Caj Maksimum 2.2 V 1.7 V 90% 14% C10 Nikal Kadmium 1.4 V – 1.53 V – 1.7 V 75% .80% 33% C5 .5 V 1.4 V – 2.

Sistem pengecas diperlukan . alat jangka dan alat kawalan. Bateri yang digunakan akan kehilangan kuasa dan perlu dicas semula supaya kuasanya dipulihkan dan boleh digunakan pada bila-bila masa.Bateri Untuk Janakuasa Bagi set janakuasa bateri digunakan untuk menghidupkan enjin dan membekalkan tenaga elektrik kepada litar penunjuk seperti lampu.

• Griskan kepala bateri dan terminal bagi menghalang karat dan menyebabkan pertambahan rintangan.4 in (10mm) dari atas plat bateri. sepatutnya 0. • Periksa paras elektrolit bateri. berkarat atau rosak. .Cara-cara Memeriksa Bateri • Pastikan bateri diikat kukuh pada tempatnya • Sambungan kepala bateri tidak longgar.

• Jangan membuat ujian dengan melintar pintaskan punca positif dan negatif bateri kerana perbuatan itu menghasilkan percikan bunga api dan bahaya di mana kebakaran boleh terjadi. bateri buka kabel negatif dahulu. oleh itu ia perlu dicas selalu jika tidak digunakan. . • Bateri boleh hilang kuasa walaupun tidak digunakan.Cara-cara Memeriksa Bateri • Jika membuka sambungan.

26 pada suhu 20 C.0007. ketumpatan bandingan boleh diperolehi dengan menggunakan air suling atau larutan sulfuric acid yang . • Jika ketumpatan bandingan elektrolit bateri tidak sama seperti di atas walaupun bateri telah dicas penuh. Jika perubahan suhu berlaku ketumpatan bandingan akan berubah pada setiap 1 C dengan nilai 0.Ketumpatan Bandingan • Ketumpatan bandingan elektrolit adalah 1.

• Boost cas .mengecas bateri dengan arus tinggi dan masa yang pendek.mengecas bateri yang .Sistem Cas Sistem cas ialah: yang kerap digunakan • Trickle cas .untuk menggantikan cas bateri yang hilang secara semulajadi/natural. • Float cas .

ia perlu dicas semula.Cas Bateri Terdapat beberapa cara mengecas bateri: • Cas kering (Dry Charge) diperlukan untuk bateri baru. • Untuk cas biasa. = electricity discharge (AH) X Faktor ( 1. Kemudian dalam masa 24 jam selepas elektrolit diisi.05 dari kapasiti bateri dan cas selama 5 hingga 10 jam. Jumlah arus elektrik yang diperlukan untuk mengecas bateri mestilah tidak melebihi 0. • Jumlah masa yang perlu dicas boleh diperolehi dengan formula di bawah.2 .1 dari kapasiti bateri. bateri yang kurang tenaga arus elektrik 0.

8jam. 40%.2/11 = 4.Contoh: Jika kapasiti bateri 110AH mempunyai ketumpatan bandingan 1.Masa charging = 44 x 1.2 . . .Dischage = 40 x 110/100 = 44AH .Arus charging = 110 x 1/10 = 11A .

19 Discharge volume kurang 25% 25% > 49% lebih 50% Charging tidak perlu perlu perlu .19 > 1.230 Kurang 1.Ketumpatan Bandingan Elektrolyte Dan Discharge Ketumpatan bandingan Lebih 1.230 1.

• Jangan merokok berhampiran bateri yang sedang dicas. • Memakai pakaian pelindung apabila berkerja dengan elektrolit.• Bateri perlu di letakkan tegak kecuali bateri kering • Memakai cermin mata keselamatan apsemasa bekerja • Menggunakan perkakas bertebat. • Elakkan elektrolit dari terkena kulit dan pakaian. • Jangan biarkan bahan-bahan logam terletak di Langkah – langkah Keselamatan .

¯ ¾f f W f ¯ ¯ f ¾f¯ °–f° f f f ° –f€ f W f  f°– f¾f ff½° f –°ff°  f ½ nf¾ ¾ f ©f f –°ff° W f°–f° ¯ ¯ f ©f° °–f° ¯ °f ½°f¾f° ½°nf ½¾€ f° ° –f€ f  f°f ½ ff° ¯ °–f¾f° ½ nf° °–f f½ f° fff ¯f°f fff°  ©f .ff nff.

 ¯½ff° f° °–f° W ¯½ff° f° °–f°  f ff  ½f f ¾ .

f ½ ff° ¾ f ¯½ff° f° °–f° ff° f ½f f ¾ f½ .

°–f° °f  W f ¯½ff° f° °–f°  f  f ¾f¯f ¾ ½  ff¾ ff½° f  f nf¾ ½ ° ¯½ff° f° °–f°  ½  °–f° ¯ °––°ff° f ¾°– ff ff° ¾€n fn f°– ¯ ¯½°f °f ¯½ff° f° °–f°  ff  ° f .

¾ ¯.

f¾ ¾ ¯ nf¾ f°– f½ –°ff° ff W @n nf¾ ° ¯ °––f°f° nf¾ f f°– f°– ¾ nff ¾ ¯f©f $°ff ¯ °– nf¾ f °–f° f¾ W ¾ nf¾ °–– f° ¯f¾f f°– ½ ° W f nf¾ ¯ °– nf¾ f f°– ¾ f°– –°ff° f¾f°f .

.

f¾ f @ f½f f½f nff ¯ °– nf¾ f W .

f¾ °– % .

f– % ½ f° ° f f ¯ f° ff¯ ¯f¾f ©f¯ ¾ ½f¾  ¾ f ½ nf¾ ¾ ¯f ¯f f¾  f°– ½ f° ° ¯ °– nf¾ f ¯ ¾f f ¯   f f½f¾ f f° nf¾ ¾ f¯f °––f ©f¯ W D° nf¾ f¾f f f°– f°– °f–f f¾   f f½f¾ f W ¯f¯f¾ff°–½ nf¾  ½  °–f° €¯f ff  nn ¾nf– %%Of% ff % ¾nf–°– .

.

f¾f nf–°–  $ ©f¯ .° f f½f¾ f  ¯ ¯½°f ¯½ff° f° °–f°  ¾nf–  $ ¾ nf–°–  $ .

 ¯½ff° f° °–f° f°¾nf– ¯½ff° f° °–f°    f°– ¾nf– ¯ f°–     .

f–°– f½ ½ ½ .

¯ff n ¯° ¯ff ¾ f¯ff° f½¾ ¯f¾f ©f .f°–f f°–f ¾ f¯ff° W W W W W W W W f ½  ff° –f nf f  °– . °––°ff° ½ ff¾ f . ¯ff ½fff° ½ ° °– f½f f ©f °–f°  f°–f° ¯ f¯½f° f f°– ¾ f°– nf¾ ff°  f  °f f° ½fff° f°–f° ff° ff° ff° –f¯  f ff¾ f ff ©f ¯ °f°– f¯ff° f°–f° ¯ ¯ff ½fff° °° f°f f ¯ °–f¾f° ¾f .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful