Janakuasa Tunggu Sedia

Janakuasa tunggu sedia adalah merupakan sistem bekalan elektrik yang tidak digunakan dalam keadaan bekalan elektrik adalah normal, ianya digunakan apabila bekalan kuasa elektrik yang biasa diterima terputus atau mengalami gangguan.

Janakuasa Tunggu Sedia
• Dalam sistem penjanaan kecil atau sederhana kebanyakkan bahan bakar yang mudah diperolehi ialah diesel. • Kebiasaan janakuasa yang menggunakan enjin diesel beroperasi dalam dua cara: a)Sebagai janakuasa tunggu sedia. b)Janakuasa yang beoperasi secara terus

Bilik janakuasa tunggu Keperluan bilik janakuasa antaranya ialah: sedia

• Cukup keluasan dan ketinggiannya. • Bersebelahan atau hampir dengan bilik Papan Suis Utama. • Laluan keluar masuk yang mudah untuk tujuan senggaraan. • Mempunyai peredaran udara yang mencukupi. • Mempunyai sistem pemadam api dari jenis yang sesuai dan diluluskan. • Mempunyai lampu dan soket 13A yang secukupnya. • Mempunyai tikar getah setebal 5mm di hadapan papan AMF dengan saiz yang tidak kurang dari lebar papan AMF itu sendiri. • Dilengkapkan dengan sistem pembumian untuk badan logam janakuasa.

Papan Kegagalan Bekalan Utama Kendalian Automatik (Automatic Main Failure Board) • Fungsi utama papan AMF digunakan untuk menghidupkan enjin diesel apabila bekalan TNB mengalami gangguan.bekalan dari janakuasa akan disalurkan kepapan suis utama melalui suis tukar alih automatik empat kutub (Four pole automatic change over switch) • Suis tersebut perlu dilengkapkan dengan kait . • Apabila enjin diesel djalankan dengan jayanya. • Selain daripada itu ia juga melindungi enjin diesel dan janakuasa .

a) Janakuasa tunggu sedia. • Ia dapat dihidupkan secara Auto. • Janakuasa ini perlu didaftar dengan Suruhanjaya Tenaga dan kadar feenya adalah mengikut jumlah kW.Test dan Manual. . • Janakuasa tunggu sedia kebiasaannya dipasang pada bangunan yang menggunakan beban yang melebihi 150Amp dan hanya satu set sahaja. • Janakuasa dihidupkan melalui satu panel kawalan AMF board (Automatic Main Failure) yang mana telah dirancang dari segi sistem litar kawalan.

• Kebanyakan loji janakuasa ini mempunyai lebih daripada satu janakuasa.• b) Janakuasa yang berfungsi secara berterusan biasanya diguna dan di pasang pada sesebuah kawasan yang terpencil yang mana sukar untuk mendapat bekalan dari pihak berkuasa bekalan. sistem penyegerakkan (Synchronize) perlu dilaksanakan sama ada . Jika ia menggunakan beban yang tinggi melebihi keupayaan satu janakuasa maka ianya perlu di-segerakkan dengan janakuasa yang lain supaya dapat menampung beban yang diperlukan. • Loji janakuasa yang memiliki lebih dari satu janakuasa.

mampatan. ekzos/keluaran. ialah pergerakan omboh ke atas dan . ii. 2 lejang.Lejang 2. Untuk prinsip 4 lejang. ianya terbahagi kepada: 1.Prinsip Operasi Enjin Prinsip pergerakan enjin diesel dibahagi kepada 2: i.Lejang 4. kuasa.Lejang • Lejang sedut/masukan. 4 lejang.Lejang 3.

Injap keluar Injap masuk Selinder Udara masuk ke dalam selinder Omboh Rod rangkai Lengan engkol Aci engkol (A) Bering utama (B) Omboh begerak dari atas ke bawah (Lejang Sedut) (C) . udara masuk ke dalam selinder melalui injap masuk dan injap keluar tertutup.Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Sedut/Masukan • Injap masuk terbuka.

Lejang Mampatan • kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup udara dimampatkan. injekter menyembur bahan api apabila omboh Injekter bahan bakar menghampiri bahagian atas. tekanan dan suhu udara meningkat. Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Omboh begerak dari bawah ke atas (Lejang Mampatan) (D) .

kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup.Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Kuasa • Omboh begerak dari atas ke bawah. daya pembakaran bertindak ke atas omboh dan menolaknya ke bawah. Penyembur bahan api Gas panas bertindak ke atas omboh (E) (F) .

dari selinder Injap ekzos terbuka Ekzos gas dikeluarkan (H) (G) .Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Ekzos • Omboh bergerak dari bawah ke atas. Pergerakan omboh ke atas menolak lebihan pembakaran keluar melalui injap keluar. injap masuk tertutup dan injap keluar terbuka.

penghantaran bahan api mestilah tepat dan mempunyai kuasa tekanan yang cukup untuk mengisi dan menyempurnakan kehendak kelajuan dan beban yang ditugaskan ke atas sesuatu enjin mengikut keadaan perjalanan enjin tersebut.Sistem Bahan Api Sistem bahan api adalah untuk menakong minyak dan menghantar minyak daripada tangki ke injekter. .

untuk menakung atau menyimpan bahan api. Penapis pertama/kedua . Pam penyembur bahan api . iv. iii. ii. Paip saluran .bahan api digunakan untuk menghantar bahan api dari tangki ke pam penyembur bahan api dengan tekanan yang tertentu mengikut pergerakan enjin. .alat untuk menyemburkan bahan api ke v. vi.sebagai penapis segala kekotoran yang terdapat pada bahan api.di mana bahan api mengalir dari tangki ke injekter. Injekter . Pam bekalan .bertujuan untuk menghantar bahan api bertekanan tinggi ke injekter lenjang mampatan.Bahagian Utama Sistem Bahan Api i. Tangki minyak .

ii. Sistem kuasa tarikan graviti yang terdapat pada enjinenjin kecil.Sistem Penghantaran Bahan Api Sistem penghantaran bahan api yang biasa digunakan ialah: i. Sistem yang menggunakan kuasa mekanikal yang mana dipasangkan pam penghantaran bahan api. Primary filter . Final stage filter gauge Nozzle holder Over flow valve nozzle Fuel supply pump Secondary filter Rangkaian Sistem Bahan Api.Pam bahan api menggunakan kuasa elektrik jarang diguna pada enjin diesel. iii.

Sistem Penyejuk Sistem penyejuk berfungsi mengalirkan air penyejuk ke bahagian-bahagian enjin yang memerlukan penyejukan dan bertugas untuk mengalirkan haba yang tidak di kehendaki dari bahagian-bahagian enjin supaya masalah berikut dapat diatasi: i.Ketegangan di dalam atau antara bahagianbahagian enjin di sebabkan suhu yang tidak . Panas berlebihan menyebabkan minyak kurang kelikatannya. ii. Panas berlebihan juga akan menyebabkan logam-logam akan hilang keupayaan. iii.

penapis. Sistem pelinciran pada enjin diesel mempunyai beberapa persamaan dengan sistem pelinciran enjin petrol. Disebabkan enjin diesel mempunyai tenaga pembakaran yang lebih kuat daripada enjin petrol. maka minyak pelincir yang digunakan pada enjin .Sistem Pelinciran Sistem pelinciran merupakan salah satu sistem utama pada enjin. pam dan paip saluran minyak untuk menyalurkan minyak pelincir ke bahagian-bahagian yang memerlukan pelinciran. Bermula daripada tempat menyimpan minyak.

• Enjin janakuasa tunggu sedia perlu dihidupkan seminggu sekali selama satu jam bertujuan memanaskan bahan logam. tekanan. pelinciran.Sistem Pelinciran Sebuah enjin memerlukan udara. mengalirkan pelincir serta sistem penyejukkan dan lain-lain keperluan dapat beroperasi. minyak. • Enjin diesel perlu diganti minyak pelincir pada . penyejukkan dan kuasa penggerak. • Kerja penyenggaraan perlu dilakukan bagi memastikan enjin diesel dapat beroperasi pada bila-bila masa yang diperlukan . iaitu bateri.

ii. Penapis udara.Penapis minyak pelincir.Mengganti air penyejukkan.Sistem Pelinciran Alat-alat yang perlu diganti pada masa yang sama ketika melakukan penyenggaraan: i. iv. iii.Penapis minyak diesel. Pastikan bahagian pelinciran luaran dipam gris dan enjin sentiasa berada dalam keadaan bersih serta tiada .

Bateri Bateri adalah dua atau lebih sel disambung secara siri. ia menggunakan tindakbalas cecair kimia untuk . ia akan menghasilkan voltan dan arus terus. Sel kering banyak digunakan dalam penggunaan domestik telah menggunakan nikel kadmium untuk bateri di mana ia lebih tahan lama untuk tugas ringan dan boleh dicaj semula sebanyak 1000 kali. ii.Sel basah lebih popular untuk tugas berat. Bateri terdiri dari dua jenis i. Tindakbalas kimia antara elektrolit dan plat menghasilkan tenaga elektrik.

iv. pensuisan pelantik. Tujuan am yang tahan dengan beban terus menerus selama tiga jam atau lebih seperti bekalan kepada pencahayaan kecemasan. Untuk prestasi sederhana beban terus menerus selama setengah jam hingga dua jam seperti bekalan kepada tugas-tugas luar pantai. ii.Bateri Nikel Kadmium Direka untuk jenis kegunaan berikut: i. pemulaan enjin. penutupan suis dan elektromagnet.Untuk prestasi tinggi beban terus menerus selama kurang dari setengah jam seperti bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS). penggera kebakaran dan bekalan tunggu sedia. dan bekalan tunggu sedia.Untuk penggunaan berulang di mana bateri berkeadaan caj dan nyacaj seperti pencahayaan . iii.

Plat rata berjangka hayat selama 10 tahun dan digunakan pada suis pelantik penutupan. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan memulakan enjin. Plat yang berjangka hayat 20 tahun hingga 25 tahun dan biasa digunakan pada sistem janaelektrik. penutupan suis. iv. Jenis kedap yang berjangka hayat selama 10 tahun dan biasa digunakan untuk sistem . ii. Taburan berjangka hayat 15 tahun dan biasa digunakan pada sistem telekomunikasi dan lokomotif.Bateri Asid Plumbum i. pencahayaan keselamatan. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan PABX (Public Automatic Branch Exchange). iii.

53 V – 1.25 V 2.5 V 1.Ciri-ciri Teknikal Bateri Asid Plumbum Voltan Namaan Voltan Apong Voltan Galak Kecekapan Ampere Jam Kadar Caj Maksimum 2.4 V – 1.4 V – 2.0 V 2.80% 33% C5 .16 V – 2.7 V 75% .2 V 1.7 V 90% 14% C10 Nikal Kadmium 1.

Sistem pengecas diperlukan .Bateri Untuk Janakuasa Bagi set janakuasa bateri digunakan untuk menghidupkan enjin dan membekalkan tenaga elektrik kepada litar penunjuk seperti lampu. Bateri yang digunakan akan kehilangan kuasa dan perlu dicas semula supaya kuasanya dipulihkan dan boleh digunakan pada bila-bila masa. alat jangka dan alat kawalan.

4 in (10mm) dari atas plat bateri. • Griskan kepala bateri dan terminal bagi menghalang karat dan menyebabkan pertambahan rintangan. • Periksa paras elektrolit bateri. sepatutnya 0.Cara-cara Memeriksa Bateri • Pastikan bateri diikat kukuh pada tempatnya • Sambungan kepala bateri tidak longgar. . berkarat atau rosak.

• Jangan membuat ujian dengan melintar pintaskan punca positif dan negatif bateri kerana perbuatan itu menghasilkan percikan bunga api dan bahaya di mana kebakaran boleh terjadi. . • Bateri boleh hilang kuasa walaupun tidak digunakan. oleh itu ia perlu dicas selalu jika tidak digunakan. bateri buka kabel negatif dahulu.Cara-cara Memeriksa Bateri • Jika membuka sambungan.

Ketumpatan Bandingan • Ketumpatan bandingan elektrolit adalah 1. • Jika ketumpatan bandingan elektrolit bateri tidak sama seperti di atas walaupun bateri telah dicas penuh. Jika perubahan suhu berlaku ketumpatan bandingan akan berubah pada setiap 1 C dengan nilai 0.26 pada suhu 20 C.0007. ketumpatan bandingan boleh diperolehi dengan menggunakan air suling atau larutan sulfuric acid yang .

untuk menggantikan cas bateri yang hilang secara semulajadi/natural.mengecas bateri dengan arus tinggi dan masa yang pendek. • Boost cas .mengecas bateri yang .Sistem Cas Sistem cas ialah: yang kerap digunakan • Trickle cas . • Float cas .

Cas Bateri Terdapat beberapa cara mengecas bateri: • Cas kering (Dry Charge) diperlukan untuk bateri baru. Kemudian dalam masa 24 jam selepas elektrolit diisi. bateri yang kurang tenaga arus elektrik 0. Jumlah arus elektrik yang diperlukan untuk mengecas bateri mestilah tidak melebihi 0. = electricity discharge (AH) X Faktor ( 1.05 dari kapasiti bateri dan cas selama 5 hingga 10 jam. ia perlu dicas semula.2 . • Untuk cas biasa. • Jumlah masa yang perlu dicas boleh diperolehi dengan formula di bawah.1 dari kapasiti bateri.

.8jam.Dischage = 40 x 110/100 = 44AH . 40%.Arus charging = 110 x 1/10 = 11A .Masa charging = 44 x 1.2 .2/11 = 4.Contoh: Jika kapasiti bateri 110AH mempunyai ketumpatan bandingan 1. .

19 > 1.Ketumpatan Bandingan Elektrolyte Dan Discharge Ketumpatan bandingan Lebih 1.230 Kurang 1.230 1.19 Discharge volume kurang 25% 25% > 49% lebih 50% Charging tidak perlu perlu perlu .

• Bateri perlu di letakkan tegak kecuali bateri kering • Memakai cermin mata keselamatan apsemasa bekerja • Menggunakan perkakas bertebat. • Jangan biarkan bahan-bahan logam terletak di Langkah – langkah Keselamatan . • Jangan merokok berhampiran bateri yang sedang dicas. • Elakkan elektrolit dari terkena kulit dan pakaian. • Memakai pakaian pelindung apabila berkerja dengan elektrolit.

ff nff. ¯ ¾f f W f ¯ ¯ f ¾f¯ °–f° f f f ° –f€ f W f  f°– f¾f ff½° f –°ff°  f ½ nf¾ ¾ f ©f f –°ff° W f°–f° ¯ ¯ f ©f° °–f° ¯ °f ½°f¾f° ½°nf ½¾€ f° ° –f€ f  f°f ½ ff° ¯ °–f¾f° ½ nf° °–f f½ f° fff ¯f°f fff°  ©f .

 ¯½ff° f° °–f° W ¯½ff° f° °–f°  f ff  ½f f ¾ .

f ½ ff° ¾ f ¯½ff° f° °–f° ff° f ½f f ¾ f½ .

°–f° °f  W f ¯½ff° f° °–f°  f  f ¾f¯f ¾ ½  ff¾ ff½° f  f nf¾ ½ ° ¯½ff° f° °–f°  ½  °–f° ¯ °––°ff° f ¾°– ff ff° ¾€n fn f°– ¯ ¯½°f °f ¯½ff° f° °–f°  ff  ° f .

¾ ¯.

f¾ ¾ ¯ nf¾ f°– f½ –°ff° ff W @n nf¾ ° ¯ °––f°f° nf¾ f f°– f°– ¾ nff ¾ ¯f©f $°ff ¯ °– nf¾ f °–f° f¾ W ¾ nf¾ °–– f° ¯f¾f f°– ½ ° W f nf¾ ¯ °– nf¾ f f°– ¾ f°– –°ff° f¾f°f .

.

f¾ f @ f½f f½f nff ¯ °– nf¾ f W .

f¾ °– % .

f– % ½ f° ° f f ¯ f° ff¯ ¯f¾f ©f¯ ¾ ½f¾  ¾ f ½ nf¾ ¾ ¯f ¯f f¾  f°– ½ f° ° ¯ °– nf¾ f ¯ ¾f f ¯   f f½f¾ f f° nf¾ ¾ f¯f °––f ©f¯ W D° nf¾ f¾f f f°– f°– °f–f f¾   f f½f¾ f W ¯f¯f¾ff°–½ nf¾  ½  °–f° €¯f ff  nn ¾nf– %%Of% ff % ¾nf–°– .

.

f¾f nf–°–  $ ©f¯ .° f f½f¾ f  ¯ ¯½°f ¯½ff° f° °–f°  ¾nf–  $ ¾ nf–°–  $ .

 ¯½ff° f° °–f° f°¾nf– ¯½ff° f° °–f°    f°– ¾nf– ¯ f°–     .

f–°– f½ ½ ½ .

¯ff n ¯° ¯ff ¾ f¯ff° f½¾ ¯f¾f ©f . ¯ff ½fff° ½ ° °– f½f f ©f °–f°  f°–f° ¯ f¯½f° f f°– ¾ f°– nf¾ ff°  f  °f f° ½fff° f°–f° ff° ff° ff° –f¯  f ff¾ f ff ©f ¯ °f°– f¯ff° f°–f° ¯ ¯ff ½fff° °° f°f f ¯ °–f¾f° ¾f .f°–f f°–f ¾ f¯ff° W W W W W W W W f ½  ff° –f nf f  °– . °––°ff° ½ ff¾ f .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful