Janakuasa Tunggu Sedia

Janakuasa tunggu sedia adalah merupakan sistem bekalan elektrik yang tidak digunakan dalam keadaan bekalan elektrik adalah normal, ianya digunakan apabila bekalan kuasa elektrik yang biasa diterima terputus atau mengalami gangguan.

Janakuasa Tunggu Sedia
• Dalam sistem penjanaan kecil atau sederhana kebanyakkan bahan bakar yang mudah diperolehi ialah diesel. • Kebiasaan janakuasa yang menggunakan enjin diesel beroperasi dalam dua cara: a)Sebagai janakuasa tunggu sedia. b)Janakuasa yang beoperasi secara terus

Bilik janakuasa tunggu Keperluan bilik janakuasa antaranya ialah: sedia

• Cukup keluasan dan ketinggiannya. • Bersebelahan atau hampir dengan bilik Papan Suis Utama. • Laluan keluar masuk yang mudah untuk tujuan senggaraan. • Mempunyai peredaran udara yang mencukupi. • Mempunyai sistem pemadam api dari jenis yang sesuai dan diluluskan. • Mempunyai lampu dan soket 13A yang secukupnya. • Mempunyai tikar getah setebal 5mm di hadapan papan AMF dengan saiz yang tidak kurang dari lebar papan AMF itu sendiri. • Dilengkapkan dengan sistem pembumian untuk badan logam janakuasa.

bekalan dari janakuasa akan disalurkan kepapan suis utama melalui suis tukar alih automatik empat kutub (Four pole automatic change over switch) • Suis tersebut perlu dilengkapkan dengan kait . • Selain daripada itu ia juga melindungi enjin diesel dan janakuasa .Papan Kegagalan Bekalan Utama Kendalian Automatik (Automatic Main Failure Board) • Fungsi utama papan AMF digunakan untuk menghidupkan enjin diesel apabila bekalan TNB mengalami gangguan. • Apabila enjin diesel djalankan dengan jayanya.

a) Janakuasa tunggu sedia.Test dan Manual. . • Ia dapat dihidupkan secara Auto. • Janakuasa tunggu sedia kebiasaannya dipasang pada bangunan yang menggunakan beban yang melebihi 150Amp dan hanya satu set sahaja. • Janakuasa dihidupkan melalui satu panel kawalan AMF board (Automatic Main Failure) yang mana telah dirancang dari segi sistem litar kawalan. • Janakuasa ini perlu didaftar dengan Suruhanjaya Tenaga dan kadar feenya adalah mengikut jumlah kW.

• Loji janakuasa yang memiliki lebih dari satu janakuasa. sistem penyegerakkan (Synchronize) perlu dilaksanakan sama ada . • Kebanyakan loji janakuasa ini mempunyai lebih daripada satu janakuasa.• b) Janakuasa yang berfungsi secara berterusan biasanya diguna dan di pasang pada sesebuah kawasan yang terpencil yang mana sukar untuk mendapat bekalan dari pihak berkuasa bekalan. Jika ia menggunakan beban yang tinggi melebihi keupayaan satu janakuasa maka ianya perlu di-segerakkan dengan janakuasa yang lain supaya dapat menampung beban yang diperlukan.

4 lejang.Lejang 4. ekzos/keluaran. ii.Lejang 3. ialah pergerakan omboh ke atas dan .Lejang 2. kuasa.Lejang • Lejang sedut/masukan. 2 lejang. Untuk prinsip 4 lejang.Prinsip Operasi Enjin Prinsip pergerakan enjin diesel dibahagi kepada 2: i. mampatan. ianya terbahagi kepada: 1.

udara masuk ke dalam selinder melalui injap masuk dan injap keluar tertutup. Injap keluar Injap masuk Selinder Udara masuk ke dalam selinder Omboh Rod rangkai Lengan engkol Aci engkol (A) Bering utama (B) Omboh begerak dari atas ke bawah (Lejang Sedut) (C) .Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Sedut/Masukan • Injap masuk terbuka.

injekter menyembur bahan api apabila omboh Injekter bahan bakar menghampiri bahagian atas. tekanan dan suhu udara meningkat.Lejang Mampatan • kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup udara dimampatkan. Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Omboh begerak dari bawah ke atas (Lejang Mampatan) (D) .

daya pembakaran bertindak ke atas omboh dan menolaknya ke bawah. kedua-dua injap masuk dan keluar tertutup. Penyembur bahan api Gas panas bertindak ke atas omboh (E) (F) .Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Kuasa • Omboh begerak dari atas ke bawah.

injap masuk tertutup dan injap keluar terbuka.Operasi Pergerakan Enjin Empat Lejang Lejang Ekzos • Omboh bergerak dari bawah ke atas. Pergerakan omboh ke atas menolak lebihan pembakaran keluar melalui injap keluar. dari selinder Injap ekzos terbuka Ekzos gas dikeluarkan (H) (G) .

penghantaran bahan api mestilah tepat dan mempunyai kuasa tekanan yang cukup untuk mengisi dan menyempurnakan kehendak kelajuan dan beban yang ditugaskan ke atas sesuatu enjin mengikut keadaan perjalanan enjin tersebut.Sistem Bahan Api Sistem bahan api adalah untuk menakong minyak dan menghantar minyak daripada tangki ke injekter. .

iii.di mana bahan api mengalir dari tangki ke injekter.bertujuan untuk menghantar bahan api bertekanan tinggi ke injekter lenjang mampatan.untuk menakung atau menyimpan bahan api. vi.sebagai penapis segala kekotoran yang terdapat pada bahan api. Pam bekalan . .Bahagian Utama Sistem Bahan Api i.alat untuk menyemburkan bahan api ke v. Paip saluran . Tangki minyak . Injekter . ii. Pam penyembur bahan api . Penapis pertama/kedua .bahan api digunakan untuk menghantar bahan api dari tangki ke pam penyembur bahan api dengan tekanan yang tertentu mengikut pergerakan enjin. iv.

Sistem kuasa tarikan graviti yang terdapat pada enjinenjin kecil. ii.Pam bahan api menggunakan kuasa elektrik jarang diguna pada enjin diesel. Sistem yang menggunakan kuasa mekanikal yang mana dipasangkan pam penghantaran bahan api. Primary filter . iii.Sistem Penghantaran Bahan Api Sistem penghantaran bahan api yang biasa digunakan ialah: i. Final stage filter gauge Nozzle holder Over flow valve nozzle Fuel supply pump Secondary filter Rangkaian Sistem Bahan Api.

iii. Panas berlebihan menyebabkan minyak kurang kelikatannya.Sistem Penyejuk Sistem penyejuk berfungsi mengalirkan air penyejuk ke bahagian-bahagian enjin yang memerlukan penyejukan dan bertugas untuk mengalirkan haba yang tidak di kehendaki dari bahagian-bahagian enjin supaya masalah berikut dapat diatasi: i. Panas berlebihan juga akan menyebabkan logam-logam akan hilang keupayaan.Ketegangan di dalam atau antara bahagianbahagian enjin di sebabkan suhu yang tidak . ii.

Bermula daripada tempat menyimpan minyak. pam dan paip saluran minyak untuk menyalurkan minyak pelincir ke bahagian-bahagian yang memerlukan pelinciran. Disebabkan enjin diesel mempunyai tenaga pembakaran yang lebih kuat daripada enjin petrol. Sistem pelinciran pada enjin diesel mempunyai beberapa persamaan dengan sistem pelinciran enjin petrol.Sistem Pelinciran Sistem pelinciran merupakan salah satu sistem utama pada enjin. penapis. maka minyak pelincir yang digunakan pada enjin .

pelinciran.Sistem Pelinciran Sebuah enjin memerlukan udara. mengalirkan pelincir serta sistem penyejukkan dan lain-lain keperluan dapat beroperasi. iaitu bateri. tekanan. • Enjin janakuasa tunggu sedia perlu dihidupkan seminggu sekali selama satu jam bertujuan memanaskan bahan logam. • Kerja penyenggaraan perlu dilakukan bagi memastikan enjin diesel dapat beroperasi pada bila-bila masa yang diperlukan . minyak. • Enjin diesel perlu diganti minyak pelincir pada . penyejukkan dan kuasa penggerak.

iv.Sistem Pelinciran Alat-alat yang perlu diganti pada masa yang sama ketika melakukan penyenggaraan: i. ii.Penapis minyak pelincir. iii. Penapis udara.Penapis minyak diesel.Mengganti air penyejukkan. Pastikan bahagian pelinciran luaran dipam gris dan enjin sentiasa berada dalam keadaan bersih serta tiada .

Sel basah lebih popular untuk tugas berat. ia akan menghasilkan voltan dan arus terus. Sel kering banyak digunakan dalam penggunaan domestik telah menggunakan nikel kadmium untuk bateri di mana ia lebih tahan lama untuk tugas ringan dan boleh dicaj semula sebanyak 1000 kali. Tindakbalas kimia antara elektrolit dan plat menghasilkan tenaga elektrik. ii. Bateri terdiri dari dua jenis i. ia menggunakan tindakbalas cecair kimia untuk .Bateri Bateri adalah dua atau lebih sel disambung secara siri.

Untuk penggunaan berulang di mana bateri berkeadaan caj dan nyacaj seperti pencahayaan . iii. Untuk prestasi sederhana beban terus menerus selama setengah jam hingga dua jam seperti bekalan kepada tugas-tugas luar pantai.Bateri Nikel Kadmium Direka untuk jenis kegunaan berikut: i. Tujuan am yang tahan dengan beban terus menerus selama tiga jam atau lebih seperti bekalan kepada pencahayaan kecemasan. penutupan suis dan elektromagnet. pemulaan enjin. pensuisan pelantik. iv. dan bekalan tunggu sedia. penggera kebakaran dan bekalan tunggu sedia. ii.Untuk prestasi tinggi beban terus menerus selama kurang dari setengah jam seperti bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS).

iii. pencahayaan keselamatan.Bateri Asid Plumbum i. iv. ii. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan memulakan enjin. Jenis kedap yang berjangka hayat selama 10 tahun dan biasa digunakan untuk sistem . Plat rata berjangka hayat selama 10 tahun dan digunakan pada suis pelantik penutupan. penutupan suis. Taburan berjangka hayat 15 tahun dan biasa digunakan pada sistem telekomunikasi dan lokomotif. bekalan kuasa tanpa gangguan (UPS) dan PABX (Public Automatic Branch Exchange). Plat yang berjangka hayat 20 tahun hingga 25 tahun dan biasa digunakan pada sistem janaelektrik.

2 V 1.4 V – 2.5 V 1.7 V 75% .25 V 2.Ciri-ciri Teknikal Bateri Asid Plumbum Voltan Namaan Voltan Apong Voltan Galak Kecekapan Ampere Jam Kadar Caj Maksimum 2.4 V – 1.80% 33% C5 .0 V 2.53 V – 1.16 V – 2.7 V 90% 14% C10 Nikal Kadmium 1.

Bateri Untuk Janakuasa Bagi set janakuasa bateri digunakan untuk menghidupkan enjin dan membekalkan tenaga elektrik kepada litar penunjuk seperti lampu. alat jangka dan alat kawalan. Sistem pengecas diperlukan . Bateri yang digunakan akan kehilangan kuasa dan perlu dicas semula supaya kuasanya dipulihkan dan boleh digunakan pada bila-bila masa.

berkarat atau rosak. sepatutnya 0.Cara-cara Memeriksa Bateri • Pastikan bateri diikat kukuh pada tempatnya • Sambungan kepala bateri tidak longgar.4 in (10mm) dari atas plat bateri. • Periksa paras elektrolit bateri. • Griskan kepala bateri dan terminal bagi menghalang karat dan menyebabkan pertambahan rintangan. .

• Jangan membuat ujian dengan melintar pintaskan punca positif dan negatif bateri kerana perbuatan itu menghasilkan percikan bunga api dan bahaya di mana kebakaran boleh terjadi.Cara-cara Memeriksa Bateri • Jika membuka sambungan. oleh itu ia perlu dicas selalu jika tidak digunakan. . • Bateri boleh hilang kuasa walaupun tidak digunakan. bateri buka kabel negatif dahulu.

ketumpatan bandingan boleh diperolehi dengan menggunakan air suling atau larutan sulfuric acid yang . Jika perubahan suhu berlaku ketumpatan bandingan akan berubah pada setiap 1 C dengan nilai 0.Ketumpatan Bandingan • Ketumpatan bandingan elektrolit adalah 1.0007.26 pada suhu 20 C. • Jika ketumpatan bandingan elektrolit bateri tidak sama seperti di atas walaupun bateri telah dicas penuh.

untuk menggantikan cas bateri yang hilang secara semulajadi/natural.Sistem Cas Sistem cas ialah: yang kerap digunakan • Trickle cas .mengecas bateri yang .mengecas bateri dengan arus tinggi dan masa yang pendek. • Float cas . • Boost cas .

Cas Bateri Terdapat beberapa cara mengecas bateri: • Cas kering (Dry Charge) diperlukan untuk bateri baru. • Untuk cas biasa.2 . = electricity discharge (AH) X Faktor ( 1. Kemudian dalam masa 24 jam selepas elektrolit diisi. • Jumlah masa yang perlu dicas boleh diperolehi dengan formula di bawah. ia perlu dicas semula.05 dari kapasiti bateri dan cas selama 5 hingga 10 jam.1 dari kapasiti bateri. bateri yang kurang tenaga arus elektrik 0. Jumlah arus elektrik yang diperlukan untuk mengecas bateri mestilah tidak melebihi 0.

2/11 = 4.Arus charging = 110 x 1/10 = 11A . .Masa charging = 44 x 1.8jam.2 .Contoh: Jika kapasiti bateri 110AH mempunyai ketumpatan bandingan 1. 40%.Dischage = 40 x 110/100 = 44AH . .

Ketumpatan Bandingan Elektrolyte Dan Discharge Ketumpatan bandingan Lebih 1.230 Kurang 1.19 Discharge volume kurang 25% 25% > 49% lebih 50% Charging tidak perlu perlu perlu .230 1.19 > 1.

• Elakkan elektrolit dari terkena kulit dan pakaian. • Jangan biarkan bahan-bahan logam terletak di Langkah – langkah Keselamatan .• Bateri perlu di letakkan tegak kecuali bateri kering • Memakai cermin mata keselamatan apsemasa bekerja • Menggunakan perkakas bertebat. • Jangan merokok berhampiran bateri yang sedang dicas. • Memakai pakaian pelindung apabila berkerja dengan elektrolit.

ff nff. ¯ ¾f f W f ¯ ¯ f ¾f¯ °–f° f f f ° –f€ f W f  f°– f¾f ff½° f –°ff°  f ½ nf¾ ¾ f ©f f –°ff° W f°–f° ¯ ¯ f ©f° °–f° ¯ °f ½°f¾f° ½°nf ½¾€ f° ° –f€ f  f°f ½ ff° ¯ °–f¾f° ½ nf° °–f f½ f° fff ¯f°f fff°  ©f .

 ¯½ff° f° °–f° W ¯½ff° f° °–f°  f ff  ½f f ¾ .

f ½ ff° ¾ f ¯½ff° f° °–f° ff° f ½f f ¾ f½ .

°–f° °f  W f ¯½ff° f° °–f°  f  f ¾f¯f ¾ ½  ff¾ ff½° f  f nf¾ ½ ° ¯½ff° f° °–f°  ½  °–f° ¯ °––°ff° f ¾°– ff ff° ¾€n fn f°– ¯ ¯½°f °f ¯½ff° f° °–f°  ff  ° f .

¾ ¯.

f¾ ¾ ¯ nf¾ f°– f½ –°ff° ff W @n nf¾ ° ¯ °––f°f° nf¾ f f°– f°– ¾ nff ¾ ¯f©f $°ff ¯ °– nf¾ f °–f° f¾ W ¾ nf¾ °–– f° ¯f¾f f°– ½ ° W f nf¾ ¯ °– nf¾ f f°– ¾ f°– –°ff° f¾f°f .

.

f¾ f @ f½f f½f nff ¯ °– nf¾ f W .

f¾ °– % .

f– % ½ f° ° f f ¯ f° ff¯ ¯f¾f ©f¯ ¾ ½f¾  ¾ f ½ nf¾ ¾ ¯f ¯f f¾  f°– ½ f° ° ¯ °– nf¾ f ¯ ¾f f ¯   f f½f¾ f f° nf¾ ¾ f¯f °––f ©f¯ W D° nf¾ f¾f f f°– f°– °f–f f¾   f f½f¾ f W ¯f¯f¾ff°–½ nf¾  ½  °–f° €¯f ff  nn ¾nf– %%Of% ff % ¾nf–°– .

.

° f f½f¾ f  ¯ ¯½°f ¯½ff° f° °–f°  ¾nf–  $ ¾ nf–°–  $ .f¾f nf–°–  $ ©f¯ .

 ¯½ff° f° °–f° f°¾nf– ¯½ff° f° °–f°    f°– ¾nf– ¯ f°–     .

f–°– f½ ½ ½ .

¯ff ½fff° ½ ° °– f½f f ©f °–f°  f°–f° ¯ f¯½f° f f°– ¾ f°– nf¾ ff°  f  °f f° ½fff° f°–f° ff° ff° ff° –f¯  f ff¾ f ff ©f ¯ °f°– f¯ff° f°–f° ¯ ¯ff ½fff° °° f°f f ¯ °–f¾f° ¾f . ¯ff n ¯° ¯ff ¾ f¯ff° f½¾ ¯f¾f ©f .f°–f f°–f ¾ f¯ff° W W W W W W W W f ½  ff° –f nf f  °– . °––°ff° ½ ff¾ f .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful