P. 1
Soalan Peperiksaan Penggal 1-Sivik

Soalan Peperiksaan Penggal 1-Sivik

|Views: 1,012|Likes:
Published by Yusra Abllah

More info:

Published by: Yusra Abllah on Oct 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/17/2013

pdf

text

original

Sulit 1 Jam Pendidikan Sivik Dan Kewarganegaraan

LEMBAGA PEPERIKSAAN SMK ABDUL RAHIM, KUDAT SEMESTER 1 2009 PENDIDIKAN SIVIK DAN KEWARGANEGARAAN TINGKATAN DUA 1 JAM

Arahan : JANGAN BUKA KERTAS SOALAN SEHINGGA DIBERITAHU 1. Kertas soalan ini mengandungi DUA bahagian iaitu bahagian A dan bahagian B 2. Jawab semua soalan

Nama: _____________________________________________________________ Tingkatan: __________________________________________________________

Disediakan oleh: ___________________
( JUANAH ENTIGANG ) Guru mata pelajaran Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan

Disemak oleh ______________________
( MISIAH BINTI AJIK ) Ketua Panitia Sivik & Kewarganegaraan SMK Abdul Rahim

disahkan oleh: ______________________
( KUA CHU GAN ) Ketua Bidang Kemanusiaan SMK Abdul Rahim

1

B. 3. manakah yang kurang cemerlang? A. Suka menangguhkan masa. Ali telah menyenaraikan beberapa ciri-ciri dirinya yang cemerlang dan kurang cemerlang. Mempertahankan maruahnya. C. B. C. B. Dapat mengenal pasti masalah yang dihadapi. Dapat bersaing dengan orang lain. Antara ciri-ciri berikut. Tidak menepati masa.Bahagian A: Soalan Objektif (40 Markah) Pilih dan bulatkan jawapan yang paling tepat bagi soalan-soalan berikut. Apakah kebaikan berfikir secara optimis? A. Suka menolong orang. 6. 1. 4. Sentiasa berusaha memajukan diri. D. Kecemerlangan diri boleh ditakrifkan sebagai: A. 2 . Usaha berterusan untuk meraih kejayaan. D. C. B. Peramah. 5. D. Komunikasi boleh berlaku dalam tiga bentuk. D. Bertanggungjawab. C. Papan tanda had laju di lebuh raya. Objektif yang nyata dalam tempoh tertentu. C. Pernyataan di bawah merupakan komunikasi yang berkesan kecuali. Pernyataan “Dilarang Merokok”. C. B. Mencipta kecemerlangan. Dapat bertindak dan berfikir secara agresif. Tingkah laku positif seseorang individu. Suka membaca. Kejayaan tertinggi yang dicapai oleh seseorang individu 2. D. Langkah pertama yang dilakukannya ialah membuat refleksi diri. Antara berikut yang manakah merupakan komunikasi bukan menggunakan simbol? A. Mengamalkan pendidikan sepanjang hayat. Isyarat jari tangan di bibir supaya senyap semasa di perpustakaan. Lampu isyarat trafik. Ali bertekad untuk memperbaiki kelemahan dirinya agar dapat meningkatkan kecemerlangan dirinya. D. Menegur sikap orang tersebut. Yang mana satukah bukan ciri-ciri kecemerlangan diri? A. Tidak mudah dipengaruhi oleh unsur negatif. Membuat refleksi diri. B. 7.. Apakah yang wajar dilakukan oleh seseorang setelah dirinya diberi label negatif oleh orang lain? A.

Lisan atau verbal. Menjaga kebajikan ahli keluarga. D. Perselisihan antara anggota keluarga biasanya tidak akan bertahan lama dan akan berbaik semula. Komunikasi yang berkesan. Simbol. D. Menunjukkan penghargaan dan perasaan kasih sayang. Apakah nilai yang perlu diamalkan oleh Sanjana untuk mencapai cita-citanya. Dia bercita-cita untuk menjadi seorang pereka fesyen yang terkenal. Membuat kerja lain ketika orang sedang bercakap.A. B. B. “Carik-carik bulu ayam. Memahami maklumat tersirat daripada pernyataan tersurat yang disampaikan dengan meneliti perasaan yang mengiringi pernyataan tersebut. Setiap pekerjaan tidak akan berjaya hanya berbekalkan semangat tanpa disertai A. Peribahasa ini menggambarkan A. D. yang manakah bukan tanggungjawab ibu bapa? A. 13. Putus asa C. A. D. Menanyakan soalan untuk mendapatkan penerangan yang lebih jelas. Memberi didikan yang secukupnya. Lemah semangat 11. Antara berikut. 10. B. C. Sanjana berminat dalam bidang rekaan fesyen. Bahasa badan atau non-verbal. B. 9. Bantuan daripada orang lain. Sumber kewangan yang kukuh. C. Usaha dan kerajinan. Segala suka duka dan cabaran hidup akan dikongsi bersama-sama. 8. Bergaduh sesama sendiri dengan anggota keluarga. Setiap anggota keluarga akan berusaha untuk mengelakkan konflik. B. D. Menyediakan sepenuh kebebasan kepada anak-anak.. C. Sikap sambil lewa. Yakin diri B. lama-lama bercantum juga”. B. C. Segala konflik dalam keluarga akan dikongsi bersama-sama. Bersama-sama memikul tanggungjawab dengan baik. D. Kita boleh bercakap secara terus-terang tanpa menggores hati atau perasaan seseorang dengan menggunakan teknik. 12. Hemah tinggi D. Sentiasa mengambil berat dan bertimbang rasa. C. A. Berikut merupakan cara-cara untuk meningkatkan perpaduan dalam keluarga kecuali A. Meluangkan masa bersama anak-anak. C. Mengelak daripada membuat rumusan atau andaian sebelum mendengar penjelasan yang diberikan terlebih dahulu. 3 .

Keluarga anda ingin berkelah pada hujung minggu. Mematuhi peraturan keluarga C. D. D. C. Memarahinya dan mengungkit perkara yang lalu. C. D. Apakah langkah yang perlu diambil sekiranya salah seorang daripada ahli keluarga anda ditimpa malang? A. C. Apakah tindakan anda dan ahli keluarga yang lain? A. D. 17. Mengadakan majlis untuk meraikan mereka. Menghindarkan diri daripada bertemu dengannya. Semua anggota masyarakat tidak takut untuk keluar dari rumah. Membiarkannya menyelesaikan masalah tersebut seorang diri. C. Menyediakan kediaman untuk keluarga. Tidak mempedulikan tarikh tersebut. Menyindirnya kereana tidak mendapat keputusan yang bagus. B. Mengejek-ejek dan mempersendakan dirinya. Memberi pelbagai alasan untuk tidak turut serta. 15. Memujuk dan memberi kata-kata perangsang. D. yang manakah bukan tugas dan tanggungjawab anak-anak? A. Apakah reaksi anda? A. 4 . 16. Berbincang dan cuba mencari jalan penyelesaian. Saling membantu sesama keluarga. Mengikut nasihat ibu bapa B. B. Semua anggota masyarakat boleh hidup bersama tanpa mengira perbezaan latar belakang.14. Masyarakat bebas menjalani kehidupan seharian tanpa gangguan. Perlakuan yang manakah menunjukkan sikap sayang akan keluarga? A. 19. Tidak berkira dan sentiasa membantu anggota keluarga. Mengejek dan mentertawakan dirinya. B. C. Memilih untuk tinggal di rumah sahaja. Apakah tindakan anda? A. D. Adik anda telah dimarahi oleh ibu bapa anda kerana mendapat keputusan peperiksaan yang kurang memuaskan. Bukti yang jelas bagi menggambarkan amalan hidup bermasyarakat di Malaysia ialah A. B. Menyertai perkelahan tersebut. Hari ulang tahun perkahwinan ibu bapa anda bakal tiba. Malu untuk bercerita tentang keluarga kepada rakan-rakan. Menceritakan masalah keluarga kepada orang lain. Antara berikut. B. Meminta ibu bapa membelanja ahli keluarga. Lebih suka berada bersama-sama rakan. Berpura-pura tidak mengingati tarikh tersebut. 20. Mementingkan rakan-rakan daripada anggota keluarga. 18. B. C.

III dan IV sahaja. Menerima hakikat bahawa setiap orang mempunyai bakat dan kebolehan yang berbeza Berusaha belajar bernyanyi daripada Amy supaya anda dapat menjadi sepertinya Berasa rendah diri kerana anda tidak pandai bernyanyi dan melupakan bakat melukis yang anda miliki. Amy berbakat besar dalam bidang nyanyian. Bagaimanakah cara kita menghormati hak orang lain ketika bermesyuarat. C.D. III dan IV sahaja. II dan III sahaja. Menghargai dan mengasah bakat yang anda miliki. Berdasarkan pernyataan di atas. B. 21. Menunggu sehingga semua hadir. St. Persatuan Bulan Sabit Merah (PBSM) IV. A. III. II. D. IV. Antara contoh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di Malaysia termasuklah: I. Masyarakat masih boleh bertegur sapa dengan jiran tetangga yang berbeza latar belakang. 22. Memberi peluang kepada orang lain mengemukakan pendapat dan komen. Yayasan SALAM II. Anda tidak pandai bernyanyi seperti Amy tetapi sangat berminat untuk menjadi seperti Amy. apakah tindakan yang tidak harus anda lakukan? I. Jabatan Kebajikan Masyarakat III. Meminta semua orang memberikan pendapat. D. A. C. Mempertahankan pendapat kita sehingga diterima. B. Dia sering memenangi pertandingan nyanyian yand disertainya. D. II. Apabila kita menyuarakan sesuatu pendapat tentang sesuatu isu dan pendapat kita tidak dipersetujui. A. 24. kita perlulah… A. John Ambulans. B. B. Bersedia mendengar pendapat orang lain kerana tidak semestinya semua pendapat kita adalah betul. Anda hanya pandai melukis. I dan II saja I dan IV saja II dan III saja III dan IV saja 23. Menangguh untuk membuat keputusan kerana tidak cukup korum. C. 5 . Bermasam muka kerana pendapat kita tidak diterima. I. C. I. Mengemukakan bukti-bukti yang menunjukkan bahawa pendapat kita adalah pendapat yang paling bernas.

27. II dan IV saja 6 . 29. Ali. III. Sebagai rakyat Malaysia yang prihatin.D. 19 tahun. 39 tahun. IV. D. Mengetahui hal-hal peribadi jiran. pelajar sebuah sekolah menengah di kawasan pedalaman. D. Sikap individu yang gemar mengambil tahu hal peribadi boleh merenggangkan ikatan tali persaudaraan. suri rumah yang memiliki tiga orang anak. Pilih pernyataan yang benar. III dan IV Sebulan sudah berlalu tragedi tsunami berlaku. A. II. iaitu pada 26 Disember 2004. Kampung Harmoni telah menganjurkan kerja gotong-royong dalam membasmi pembiakan nyamuk aedas. Pilih individu yang sepatutnya melibatkan diri dalam aktiviti kesukarelawanan I. I dan II saja B. B. Beranggapan bahawa tugas membasmi pembiakan nyamuk aedas wajar dilakukan oleh pihak berkuasa sahaja. Menumpang kesenangan yang diperoleh jiran. Mei Mei. Amalan bertegur sapa sesama jiran dapat menjalinkan hubungan yang erat dan mesra. C. Individu yang mengamalkan semangat kekitaan berusaha menonjolkan kebolehan masing-masing. Menambahkan kekayaan yang dimiliki. Menjamin keselamatan setempat daripada kegiatan jenayah. C. apakah tindakan yang tidak wajar anda lakukan terhadap pernyataan di atas. Aktiviti gotong-royong perlu dilakukan ketika waktu kecemasan sahaja. Namun penderitaan mangsanya masih hangat terasa oleh sesiapa jua beribu-ribu jauh batu walau di mana mereka berada. Sebagai salah seorang penduduk kampung tersebut. A. Wawa. 26. 25 tahun. Hanya mendiamkan diri. usahawan yang memiliki beberapa buah syarikat. apakah tindakan yang wajar anda lakukan? A. B. A. II. Tidak dapat menghadirkan diri kerana terlalu sibuk dengan kerja anda. D. Hanya bersimpati dengan mereka tanpa berbuat apa-apa. Memberi bantuan pakaian dan makanan C. I. Apakah kelebihan mempunyai jiran yang sepakat? A. C. Melibatkan diri dalam kegiatan gotong-royong tersebut untuk kesejahteraan bersama. Menghulurkan bantuan berupa buku-buku D. 14 tahun. operator telefon yang cacat penglihatan. Datuk Yee. Menderma wang ringgit B. 25. B. 28.

Pemetik C. ketika memainkan rebab. B. D. A. A. A. II. B. C. B. I dan IV I dan III II dan IV II dan III 33. C. Sape A. C. IV. Warisan kesenian ialah khazanah Negara yang tidak ternilai. Penari-penari tarian sumazau terdiri daripada lelaki dan wanita. Kuda Kepang IV. III dan IV 30. Warisan kesenian amat popular. Boria C. Warisan kesenian melambangkan identiti sesuatu Negara. I.C. Rebab merupakan sejenis alat muzik tradisional bertali kaum Melayu. Mengapakah kita harus berbangga dan menghormati warisan kesenian pelbagai kaum Negara kita? I. Antara berikut merupakan tarian yang terdapat di Malaysia kecuali… I. II. 32. I. Tarian sumazau biasanya dipersembahkan semasa Pesta Menuai. Dia dan beberapa orang rakannya dikehendaki menyediakan rencana tentang beberapa seni muzik tradisional Malaysia. Berikut merupakan rencana yang boleh ditulis oleh Mimi dan rakan-rakannya kecuali. Sumazau II. I dan II saja I dan III saja II dan IV saja III dan IV saja 31. kecuali… A. Ghazal B. Pakaian para penari tarian sumazau berwana serba hitam. Pua III. Pernyataan yang berikut benar tentang tarian sumazau. Kolam D. II dan IV saja D.. Oleh itu. Tetali 7 . Warisan kesenian boleh menambahkan pendapatan. III.. Rebab dimainkan dengan cara digesek. Opera Cina 34. Kedatangan pengunjung akan diraikan dengan tarian sumazau. D. Mimi adalah seorang ahli jawatankuasa sambutan Minggu Kebudayaan di sekolahnya. Busur B. D. alat yang diperlukan ialah.

Negeri Sembilan 35. II dan IV. Lukisan yang dilukis pelukis terkenal tanah air merupakan salah satu warisan kesenian pelbagai kaum di Malaysia. III dan IV 8 . Batik banyak dihasilkan di pantai timur Semenanjung. Kelambu – Dzulkifli Buyong (1964) B. Lompat galah C. Penggeser Rumah Melayu tradisi Kuil Kek Lok. Dam 38. Pulau Pinang Masjid Tengkera. I. yang manakah benar bagi batik. yang manakah bukan permainan rakyat? A. C. Melaka Kuil Sri Mahamariamman. II. Wau B. Mempamerkan seni bina yang cantik pada masa dahulu. Antara pernyataan berikut. Gasing D. Batik berasal daripada kata Jawa ‘ambatik’ yang bermaksud kain bercorak titik-titik kecil. IV. “Crossing A Stream” –Khaw Sia (1951) C.D. B. I. Ke Makam Bonda – Usman Awang 37. I. Merupakan tarikan pelancong dalam Negara mahupun pelancong asing B. Batik dihasilkan daripada teknik mencorakkan tekstil melalui proses penerapan lilin dan pencelupan benang. Batik merupakan seni menghias corak kain dengan motif hiasan dan bahan pewarna khusus. D. II dan III C. A. Warisan seni bina ini…. A. 36. terutamanya di Terengganu dan Kelantan. Merupakan tempat bercuti penduduk Malaysia. Batik merupakan salah satu daripada kraf tangan tradisional yang sentiasa mendapat tempat dalam masyarakat Malaysia. Amun Atai Igintam – Said Himran Sairan (2004) D. II. Antara yang berikut. Di atas merupakan beberapa contoh pelbagai warisan seni bina yang terdapat di Malaysia. Melambangkan kekayaan sejarah serta budaya penduduk yang berbilang bangsa dan agama. Kuala Lumpur Istana Seri Menanti. III. Antara berikut merupakan lukisan yang dihasilkan oleh pelukis tempatan kecuali… A.

II. Kain sarung pendek III. Kain selimut II. Pada pendapat anda. Kain basahan A. B. I. C. Merapatkan jurang antara pelbagai kaum. III dan IV 39. III dan IV saja I. Bahagian B : Soalan Struktur (10 Markah). Membezakan antara suatu kaum dengan kaum yang lain. B. Meningkatkan imej Negara di kalangan pelancong. Kain cawat panjang IV. Memperlihatkan keunikan budaya masyarakat pelbagai kaum. C. III dan IV 40. D. Jawab semua soalan dan tulis jawapan di ruang yang disediakan. mengapakah sikap positif penting untuk mencapai kecemerlangan diri? 9 . Pua digunakan oleh kaum Iban untuk menghasilkan… I. Apakah sumbangan warisan kesenian pelbagai kaum terhadap Negara? A. II dan III saja I. II. 1. D. I dan III saja I.D.

anak-anak juga mempunyai tanggungjawab kearah pembentukan sebuah keluarga yang bahagia. senaraikan tanggungjawab tersebut. D 10 3. Nyatakan perkara-perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum seseorang individu menyuarakan pendapat. __________________________________________________________________ b. A 2. ___________________________________________________________________ b. ___________________________________________________________________ b. A . a. Senaraikan kepentingan sikap mengutamakan keharmonian hidup tanpa mengira agama. ___________________________________________________________________ 5. __________________________________________________________________ 3. __________________________________________________________________ 2. Selain ibu bapa. a. ___________________________________________________________________ b. Berdasarkan pernyataan yang diberi. __________________________________________________________________ b.a. dan budaya. bangsa. ___________________________________________________________________ 4. Bagaimanakah cara kita menunjukkan rasa bangga terhadap kepelbagaian dan kekayaan kesenian budaya di Malaysia? a. C 4. a. ___________________________________________________________________ SKEMA JAWAPAN SOALAN OBJEKTIF 1.

D 30. A 32. 2) a) mematuhi peraturan keluarga. 5) a) melibatkan diri dalam usaha mempertahankan warisan kesenian pelbagai kaum. B 14. c) merapatkan jurang perbezaan kaum. 11 . C 31. D 35. C 27. b) saling membantu dalam keluarga c) berusaha memajukan diri dan keluarga. D 33. D 23. c) mewujudkan laman wen. C 15. B 28. C 13. B 36. B 10. b) bercakap tentang perkara yang dibenarkan sahaja. D 26. C 21. B 6. B 9. buku. D 18. 4) a) membentuk Negara yang aman dan harmoni b) mengeratkan hubungan di kalangan masyarakat. D 37. c) dapat melahirkan individu yang tabah menerima cabaran. D 29. B 19. D 39. A 11. dan sebagainya tentang kesenian pelbagai kaum. C 34. d) menyedarkan generasi muda tentang kekayaan budaya kesenian pelbagai kaum. d) berkomunikasi dengan baik dan sopan dengan ahli keluarga. C 25.5. C 24. B SOALAN STRUKTUR 1) a) dapat memperoleh kejayaan yang cemerlang. B 38. B 20. B 40. C 22. d) melancarkan proses pembangunan Negara. d) tidak menyuarakan pendapat yang bersifat perkauman. C 12. d) dapat mewujudkan Negara dan masyarakat yang harmoni. b) membuat demonstrasi tentang kesenian pelbagai kaum di luar Negara. 3) a) tidak bercakap perkara yang boleh menimbulkan perasaan buruk sangka. B 17. c) pendapat tersebut berdasarkan nilai-nilai moral yang sesuai. D 8. b) dapat melahirkan individu yang berketerampilan dan berkebolehan. B 7. C 16.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->