SKEMA JAWAPAN HBQE PENGAJIAN ILMU TARANNUM SEM.MEI 2010.

BAHAGIAN A

Bahagian A mengandungi LIMA soalan. Jawab SEMUA soalan. SOALAN. Kurikulum Tahsin Al Quran Kurikulum Al Tarannum Kurikulum Al Tajwid Kurikulum Al Tartil 1. Berikut adalah pendekatan kurikulum bacaan Al Quran .Nyatakan pengkaedahan ilmu tajwid serta ilmu – ilmu yang berkaitan dengan bacaan Al Quran. ( 4 markah ) (Modul m/s 5) Pengkaedahan ilmu tajwid ini adalah bertujuan bagi memelihara lidah daripada kesalahan membaca ayat-ayat suci al-Quran ketika membacanya. Ilmu-ilmu yang berkaitan dengan bacaan al-Quran iaitu ilmu Rasm, ilmu Dabt dan Fawasil. Ini kerana ilmu-ilmu tersebut ditulis dan diamalkan mengikut tajwid atau teknik bacaan al-Quran.

Maksudnya: Dan kami membacanya (al-Quran) itu secara tartil. 2. Berpandukan ayat serta terjemahan di atas, nyatakan DUA intipati yang dapat diambil dari ayat serta terjemahan berkenaan. ( 4 markah ) (modul m/s 10) 1.Ayat ini menunjukan Al-Quran dengan bacaan yang tartil. 2.Bacaan tartil adalah tahap bacaan yang paling tinggi kedudukannya kerana amalan Rasulullah. Terdapat tiga ciri – ciri tarannum yang muktabar .Nyatakan DUA ciri – ciri beserta huraiannya. ( 4 markah ) ( modul m/s 13)

3.

.Unsur keharmonian dan ketenangan. 3. 6. 7.Dr.Nua’na.Lain-lain tokoh yang berasal dari Mesir. 3. ( 4 markah ) *pilih 4 qari sahaja.Kesesuaian dengan tabaqah sederhana. 4. 4. ( 4 markah ) 4 sifat alunan tarannum bayati ( modul m/s 58) 1.tingkatan/tekanan bunyi suara. 2.alunan/bentuk bunyi.Nada.Syeikh Mohd.Senaraikan EMPAT nama Qari ( Tarannum ) yang anda ketahui berasal dari Negara Mesir. Terdapat banyak jenis Tarannum yang telah dipelajari antarnya bayyati.Kesesuian dengan tarannum.Syeikh al-Bahtimi 4.Kelembutan di samping ketegasan.Rast dan Soba dan majoritinya berasal dari Negara Timur Tengah.Irama. 2.Syeikh Abdul Basit 3.Rentak – pengerakan menghidupkan bunyi suara.*pilih 2 jawapan sahaja. Empat qari tarannum berasal dari Mesir :1. 1.Syeikh Shahhat Mohammad Anwar 5.Syeikh Mustafa Ismail. Nyatakan EMPAT sifat – sifat alunan Tarannum Bayati. 5. Ref’at .

Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani dan al-Bayhaqi: .BAHAGIAN B. di mana mereka mengutamakan seseorang yang mampu melagukan al-Quran sekalipun ianya seorang yang kurang dalam pengetahuan agama. Soalan 1.14 markah (modul m/s 15-18) -Setiap satu hujah dan huraian.Hujah oleh mazhab Imam maliki dan hambali (tidak menyokong)berpandukan kepada dalili berikut:- i. 1. ii.w bersabda: Mereka menjadikan al-Quran itu sebagai seruling nyanyian. a)Hujah dua kumpulam mazhab:.7 markah. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani: Maksudnya: Rasulullah s.a.

Tarannum boleh melekakan daripada memahami dan menghayati isi kandungan al-Quran. Ibnu Sirin. memanjang dan sebagainya. Sa`id bin Jubayr. Sa`id bin al-Musayyib.Quran seperti menambah huruf.Maksudnya: Rasulullah s. hati mereka sudah terfitnah. Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh mencacatkan keaslian lafaz al. Tiada melampaui halkum mereka. . Dan janganlah sekali-kali membacanya dengan lagu dan suara yang berlahjah keyahudian atau kenasranian dan ahli fasik. Ini kerana. Hujah Pendapat Mazhab Imam Shafi'ie dan Hanafi(menyokong) berpandukan kepada kepada dalil berikut:Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa'i: i. sepeninggalanku nanti akan muncul satu golongan yang sengaja membaca al-Quran dengan lagu-lagu yang dipopularkan sebagai nyanyian penghibur. al-Hassan alBasri. • • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Anas bin Malik. ii. 2.a.w bersabda: Bacalah al-Quran itu dengan luhun (lahjah/lagu/makhraj) Arab dan suaranya. apa lagi hati mereka yang mengkaguminya. pendeta dan perintih.

w bersabda: Adapun yang diizinkan oleh Allah akan sesuatu perkara dan diakui perintah itu oleh Nabi s.a.a.a. beliau berkata: Aku melihat Rasulullah s. sedang menunggang unta.w pada hari pembukaan kota Makkah. beliau membaca surah al-Fath di mana bacaan itu baginda melakukan tarji' (bacaan dengan suara yang lunak dan tartil). . a.w ialah melunakkan suara dengan melagukan bacaan al-Quran dan menjaharkannya (jelas).Maksudnya: Daripada Abu Hurayrah r. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Abu Daud: Maksudnya: Daripada Abdullah bin Mughaffal.a bahawa Rasulullah s.

• • • • i.6 markah (modul m/s 21) -Setiap satu hukum dan huraian-2 markah. Tarannum mempunyai budaya seni yang mengajak ke arah khusyuk dan menginsafi mukjizat al-Quran. Abu Ja`far al-Tabari. Menimbulkan fitnah. ii.haram dan fardu kifayah:. Menjatuhkan dan menghina kemukjizatan al-Quran. Boleh menambahkan keelokkan bacaan al-Quran. iii. Ibnu Mas`ud.• • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Umar bin al-Khattab. a)Peranan suara dan huraiannya:. Mengganggu ketenangan dalam beribadah.10 markah ( modul m/s 33) -Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. Abu Bakr al-`Arabi Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh menarik minat masyarakat untuk mendekati al-Quran. (14 markah) b)Penerangan hukum makruh. Mengganggu khusyuk dalam mentadabbur al-Quran. Tarannum boleh menjadi medium pengajaran dan pembelajaran. Ibnu Abbas. MAKRUH Sekiranya mengganggu ketenteraman awam. Bil 1 Peranan Suara Catatan Menentukan bunyi sesuatu huruf Iaitu menerusi alat-alat pertuturan . Sekiranya merosakkan keaslian al-Quran. Boleh menghilangkan keraguan terhadap mukjizat al-Quran. Menghalang kemajuan dan perkembangan proses meninggikan kedudukan al-Quran. HARAM • • • • Menyeleweng ke arah perkara-perkara yang dilarang Islam. Sekiranya boleh mengurangkan kesalahan bacaan al-Quran. Boleh memantapkan pemahaman kefahaman FARDU KIFAYAH • • • • Soalan 2.

Latihan suara secara memainkan lagu di dalam persembahan.10 markah ( modul m/s 36) -Setiap satu dan huraian. Lisani dan Shafawi. Khayshum dan Jawf. Menentukan peningkatan (Tabaqah) rendah. Latihan suara untuk menyampaikan kepada tahap yang dikehendaki. 2 Menentukan bunyi sifat-sifat huruf mengikut lahjah yang dikehendaki. . Latihan suara dengan cara sebutan Lahjah Arab. Iaitu menerusi proses penyusunan perkara-perkara di atas dengan teknikteknik yang tertentu. Latihan suara secara menyumbang Tabaqah. Latihan suara dengan cara Sulalam Nuzul dan Sulalam Su`ud. keras. rongga hidung dan rongga otak. tekak. Iaitu menerusi alat proses suara seperti dada.2 markah. yang tertentu seperti Halqi. Iaitu menerusi alat-alat pembesaran dan penyuburan suara seperti Halqum. Latihan suara dalam Fasohah dengan Lahjah Arab. Soalan 3. Latihan suara dengan menggunakan Qit`ah dan Mahattah. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Kualiti Suara Latihan suara dalam Harakah supaya dapat memantapkan Maqam. tinggi dan tertinggi. Menentukan nada dan irama (lagu) yang tertentu. sederhana. 4 5 b)Kaedah melatih suara:. Latihan suara untuk melembutkan nada suara di dalam bacaan. halus. Latihan suara untuk menghidupkan Ikhtilal al-Lahn.atau kalimah al-Quran dengan tetap. Latihan suara dengan membawa Burdah. Lataihan suara dengan cara membentuk Tabaqah. pernafasan yang tertentu. kasar dan licin. 3 Menentukan tekanan bunyi yang Iaitu menerusi saluran udara dan menarik seperti lembut. Latihan suara untuk mendapatkan Jawab al-Jawab.

2 markah.8 markah (modul m/s 72) Definisi:. Soalan 4.larangan dan sebagainya. -Hamadan adalah sebuah kota yang sangat popular suatu ketika dahulu di mana di sana lahirnya sebuah karya yang terkenal dalam bidang perubatan iaitu al-Qanun Fi al-Tibb yang ditulis oleh Bapa Perubatan. -mempunyai unsur kesederhanaan yang mampu memikat jiwa.12 markah ( modul m/s 73) *Setiap satu isi dan huraian. -mempunyai gerak ringan dan berkesan. (10 markah) b)Peranan tarannum Rast:. b)Sifat-sifat aluanan Nahawand:.a) Definisi Nahawand dan sejarah perkembangan:. -Gerakannya bersifat lincah yang halus cergas -Mempunyai kesesuaian dengan mana-mana tobaqat suara -Mempunyai kesesuaian dengan kesemua bentuk ayat di dalam al-Quran samada yang Berbentuk sedih. iaitu Ibnu Sina atau nama sebenarnya ialah Abu Ali al-Husayn bin Abdullah bin Hasan bin Ali bin Sina. *setiap satu isi dan huraian – 2 markah. Sejarah perkembangannya:. Terdapat perubahan dalam tarannum Nahawand kerana para Qurra’ dari Mesir yang mengubahnya mengikut selera budaya mereka. Istilah-nama khusus bagi suatu jenis alunan tarannum atau maqamat yang dipopularkan oleh para Qari dari daerah tersebut mengikut citarasa dan sosiobudayanya yang tersendiri. -mempunai kesesuian dengan ayat yang mengambarkan permohonan adan penceritaan.(3 markah) Bahasa-nama bagi tempat yang terletak di daerah Hamadan Parsi. -mempunyai kesesuaian dengan tabaqah yang sederhana -mempunyai kehalusan seni yang mempesona. *setiap satu isi dan huraian. a)Sifat-sifat tarannum Rast:. Walau bagaimanapun identiti asalnya iaitu alunan rentak irama Nahawand masih lagi dikekalkan.gembira.10 markah (modul m/s 85). -Mempunyai gerak yang lembut dalam ketegasan -Mempunyai kelembutan alunan yang mempersonakan dan memberangsangkan bacaan.10 markah (modul m/s 84 ).marah.2 markah. -mempunyai kelembutan yang penuh sopan. -Memberikan tenaga dan semangat pada bacaan dan persembahan -Memberi tenaga pada gerakan tarannum yang seterusnya -Menarik serta member kepuasan kepada pendengar .( 5 markah) -Nahawand ini adalah merupakan suatu nama tempat di daerah Hamadan yang terletak di negara Parsi atau sekarang dikenali sebagai Iran.

5 markah (modul m/s 7) -Kepentingan menyempurnakan bacaan al-Quran dengan tepat supaya dapat mengelak daripada berubah makna ayat dan merosakkan hukum tajwid.5 markah. (5 markah) menyempurnakan BAHAGIAN C. (15 markah) b) Dua tujuan ayat ini diturunkan:.a. -Kaedah tahsin al-saut adalah sejajar dengan galakan membaca al. . a) Tiga intipati penting yang terdapat di dalam hadis berikut:.15 markah (modul m/s 4) Setiap satu isi dan huraian. -Hadis ini juga menggesa agar para Qari menjaga kualiti dan mutu suara dalam membaca al-Quran serta mempertingkatkannya ke arah yang lebih baik.-Membantu untuk menyampaikan mesej al-Quran dan makna ayat -Membantu qari dan qariah menyebut huruf-huruf al-Quran dengan fasih (10 markah) Soalan 5. -Orang yang beriman akan sentiasa memelihara bacaan al-Quran dan hak-hak bacaannya iaitu dengan bertajwid.Quran dengan memperelokkan suara dengan mengikuti tahap-tahap (tabaqah) yang tertentu.w menggalakkan umatnya memperelokkan bacaan al-Quran dengan kelunakan suara iaitu merupakan bonus dalam membaca al-Quran secara tartil. -Hadis ini menunjukkan bahawa Rasulullah s.

-Mempunyai kelembutan yang menusuk kalbu -Memepunyai kesesuaian dengan mana-mana tabaqat -Mempunyai kesesuaian dengan ayat cerita. Dr. ia diterima pakai oleh pakar-pakar tarannum al-Quran dari negara Hijazi dan dipopularkan kepada seluruh Qari di segenap pelusuk dunia ini mengikut lahjah Arab Hijazi bermula dari kurun ketujuh sehingga kurun kesembilan belas Masihi. 20 markah. 20 markah (modul m/s 114-116) 1. -Tarannum Sikah adalah sebuah tarannum yang unik.Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. kisahkisah nabi atau sesuatu kaum di dalam al-Quran. -Sekarang telah dipopularkan semula oleh para Qari Mesir yang dikenali dengan nama Sikah Misri. Sifat-sifat tarannum sikah:-Mempunyai gerak lembut dan ringan yang menyakinkan. 3. di mana bentuk dan alunannya lebih lembut dan lebih bersopan. -Gerakannya yang tampak ringan dan bersahaja membuatkan ia berbeza daripada tarannum-tarannum lain dari sudut bentuk lagunya.merayu. Soalan 2. -Ia amat sesuai digunakan pada ayat-ayat yang menceritakan tentang kerohanian. yang menunjukkan tentang .Soalan 1.Penutup/kesimpulan-2 markah. NuaÊna dan lain-lain. -Setelah diubahsuai.memohon. 2. -Manakala Syeikh Saad al-Ghamidi yang sering dikumandangkan bacaannya oleh rakyat Malaysia pula sering juga menggunakan tarannum ini dalam bacaan murattalnya. -Di antara Qari-qari Mesir kontemporari yang masyhur dan sering menggunakan tarannum ini dalam bacaan berlagu mereka ialah Syeikh Shahhat Mohammad Anwar.2 markah.merintih dan sebagainya.Pendahuluan. -Tarannum Sikah adalah sebuah lagu yang berasal dari negara Parsi. hari kiamat dan sebagainya.

-Ilmu tarannum tidak diajar/didedahkan secara khusus dalam sukatan pelajaran sekolah rendah. 2.Setiap satu isi serta huraian/contoh-2 markah -Tidak berminat-suara tidak elok.Pendahuluan. -Pembelajaran ilmu tarranum adalah suatu tuntutan sahaja bukannya kewajipan seperti ilmu tajwid. -Tenaga pengajar yang mahir dalam ilmu tarannum kurang.sikah dan sebagai.1.masyarakat. -Ilmunya yang pelbagai/jenis-contoh bayyati. -Mana-mana faktor yang munasabah.2 markah. 3. .soba. -Tidak mahir kemahiran dalam pembacaan al-Quran.ahli politik dan lain-lain lagi semua pihak seperti ibu -Tempat pengajian/pengajaran ilmu tarannum masih lagi kurang samada dari pihak kerajaan seperti JAKIM atau KPM sendiri. -Kurang mendapat dorongan/sokongan daripada bapa.Penutup/kesimpulan-2 makah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful