SKEMA JAWAPAN HBQE PENGAJIAN ILMU TARANNUM SEM.MEI 2010.

BAHAGIAN A

Bahagian A mengandungi LIMA soalan. Jawab SEMUA soalan. SOALAN. Kurikulum Tahsin Al Quran Kurikulum Al Tarannum Kurikulum Al Tajwid Kurikulum Al Tartil 1. Berikut adalah pendekatan kurikulum bacaan Al Quran .Nyatakan pengkaedahan ilmu tajwid serta ilmu – ilmu yang berkaitan dengan bacaan Al Quran. ( 4 markah ) (Modul m/s 5) Pengkaedahan ilmu tajwid ini adalah bertujuan bagi memelihara lidah daripada kesalahan membaca ayat-ayat suci al-Quran ketika membacanya. Ilmu-ilmu yang berkaitan dengan bacaan al-Quran iaitu ilmu Rasm, ilmu Dabt dan Fawasil. Ini kerana ilmu-ilmu tersebut ditulis dan diamalkan mengikut tajwid atau teknik bacaan al-Quran.

Maksudnya: Dan kami membacanya (al-Quran) itu secara tartil. 2. Berpandukan ayat serta terjemahan di atas, nyatakan DUA intipati yang dapat diambil dari ayat serta terjemahan berkenaan. ( 4 markah ) (modul m/s 10) 1.Ayat ini menunjukan Al-Quran dengan bacaan yang tartil. 2.Bacaan tartil adalah tahap bacaan yang paling tinggi kedudukannya kerana amalan Rasulullah. Terdapat tiga ciri – ciri tarannum yang muktabar .Nyatakan DUA ciri – ciri beserta huraiannya. ( 4 markah ) ( modul m/s 13)

3.

Ref’at .alunan/bentuk bunyi. 4.Irama.Rentak – pengerakan menghidupkan bunyi suara.Nua’na.Syeikh Mustafa Ismail.*pilih 2 jawapan sahaja.tingkatan/tekanan bunyi suara.Unsur keharmonian dan ketenangan.Kesesuaian dengan tabaqah sederhana.Kelembutan di samping ketegasan. 2. ( 4 markah ) 4 sifat alunan tarannum bayati ( modul m/s 58) 1.Syeikh Mohd. 3.Lain-lain tokoh yang berasal dari Mesir. 1. . ( 4 markah ) *pilih 4 qari sahaja. Nyatakan EMPAT sifat – sifat alunan Tarannum Bayati.Kesesuian dengan tarannum.Syeikh al-Bahtimi 4.Nada. 7.Syeikh Abdul Basit 3.Senaraikan EMPAT nama Qari ( Tarannum ) yang anda ketahui berasal dari Negara Mesir. Terdapat banyak jenis Tarannum yang telah dipelajari antarnya bayyati. 3. 5. Empat qari tarannum berasal dari Mesir :1.Dr. 6. 4.Syeikh Shahhat Mohammad Anwar 5. 2.Rast dan Soba dan majoritinya berasal dari Negara Timur Tengah.

Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani dan al-Bayhaqi: . Soalan 1. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani: Maksudnya: Rasulullah s. di mana mereka mengutamakan seseorang yang mampu melagukan al-Quran sekalipun ianya seorang yang kurang dalam pengetahuan agama.a. a)Hujah dua kumpulam mazhab:.w bersabda: Mereka menjadikan al-Quran itu sebagai seruling nyanyian.BAHAGIAN B. 1.Hujah oleh mazhab Imam maliki dan hambali (tidak menyokong)berpandukan kepada dalili berikut:- i.14 markah (modul m/s 15-18) -Setiap satu hujah dan huraian.7 markah. ii.

Hujah Pendapat Mazhab Imam Shafi'ie dan Hanafi(menyokong) berpandukan kepada kepada dalil berikut:Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa'i: i. Sa`id bin Jubayr. Tiada melampaui halkum mereka. ii. memanjang dan sebagainya. Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh mencacatkan keaslian lafaz al. Ibnu Sirin.w bersabda: Bacalah al-Quran itu dengan luhun (lahjah/lagu/makhraj) Arab dan suaranya. hati mereka sudah terfitnah. al-Hassan alBasri. pendeta dan perintih.a. Ini kerana.Quran seperti menambah huruf. sepeninggalanku nanti akan muncul satu golongan yang sengaja membaca al-Quran dengan lagu-lagu yang dipopularkan sebagai nyanyian penghibur. apa lagi hati mereka yang mengkaguminya. Tarannum boleh melekakan daripada memahami dan menghayati isi kandungan al-Quran. Dan janganlah sekali-kali membacanya dengan lagu dan suara yang berlahjah keyahudian atau kenasranian dan ahli fasik. 2. • • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Anas bin Malik. Sa`id bin al-Musayyib.Maksudnya: Rasulullah s. .

a. beliau membaca surah al-Fath di mana bacaan itu baginda melakukan tarji' (bacaan dengan suara yang lunak dan tartil). .w bersabda: Adapun yang diizinkan oleh Allah akan sesuatu perkara dan diakui perintah itu oleh Nabi s.a. sedang menunggang unta.a.a bahawa Rasulullah s.w ialah melunakkan suara dengan melagukan bacaan al-Quran dan menjaharkannya (jelas). beliau berkata: Aku melihat Rasulullah s.w pada hari pembukaan kota Makkah. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Abu Daud: Maksudnya: Daripada Abdullah bin Mughaffal.Maksudnya: Daripada Abu Hurayrah r.a.

10 markah ( modul m/s 33) -Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. • • • • i. Abu Ja`far al-Tabari. Boleh memantapkan pemahaman kefahaman FARDU KIFAYAH • • • • Soalan 2. Menjatuhkan dan menghina kemukjizatan al-Quran. (14 markah) b)Penerangan hukum makruh. Ibnu Mas`ud.• • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Umar bin al-Khattab. Boleh menghilangkan keraguan terhadap mukjizat al-Quran. ii. Abu Bakr al-`Arabi Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh menarik minat masyarakat untuk mendekati al-Quran. Sekiranya boleh mengurangkan kesalahan bacaan al-Quran. Boleh menambahkan keelokkan bacaan al-Quran. a)Peranan suara dan huraiannya:. Ibnu Abbas. MAKRUH Sekiranya mengganggu ketenteraman awam.haram dan fardu kifayah:. HARAM • • • • Menyeleweng ke arah perkara-perkara yang dilarang Islam. Menimbulkan fitnah. Tarannum mempunyai budaya seni yang mengajak ke arah khusyuk dan menginsafi mukjizat al-Quran.6 markah (modul m/s 21) -Setiap satu hukum dan huraian-2 markah. iii. Bil 1 Peranan Suara Catatan Menentukan bunyi sesuatu huruf Iaitu menerusi alat-alat pertuturan . Sekiranya merosakkan keaslian al-Quran. Mengganggu ketenangan dalam beribadah. Tarannum boleh menjadi medium pengajaran dan pembelajaran. Menghalang kemajuan dan perkembangan proses meninggikan kedudukan al-Quran. Mengganggu khusyuk dalam mentadabbur al-Quran.

Latihan suara untuk melembutkan nada suara di dalam bacaan. kasar dan licin. Lisani dan Shafawi. pernafasan yang tertentu. tinggi dan tertinggi. Khayshum dan Jawf. tekak. yang tertentu seperti Halqi. keras. 3 Menentukan tekanan bunyi yang Iaitu menerusi saluran udara dan menarik seperti lembut. Menentukan peningkatan (Tabaqah) rendah. rongga hidung dan rongga otak. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Kualiti Suara Latihan suara dalam Harakah supaya dapat memantapkan Maqam.10 markah ( modul m/s 36) -Setiap satu dan huraian. Latihan suara untuk mendapatkan Jawab al-Jawab. halus. Latihan suara dengan cara Sulalam Nuzul dan Sulalam Su`ud. Latihan suara secara memainkan lagu di dalam persembahan. Latihan suara secara menyumbang Tabaqah. Iaitu menerusi alat-alat pembesaran dan penyuburan suara seperti Halqum. Lataihan suara dengan cara membentuk Tabaqah. Iaitu menerusi proses penyusunan perkara-perkara di atas dengan teknikteknik yang tertentu. 4 5 b)Kaedah melatih suara:. Latihan suara dengan menggunakan Qit`ah dan Mahattah.atau kalimah al-Quran dengan tetap. Latihan suara dalam Fasohah dengan Lahjah Arab. . Latihan suara dengan cara sebutan Lahjah Arab. Menentukan nada dan irama (lagu) yang tertentu. Soalan 3. 2 Menentukan bunyi sifat-sifat huruf mengikut lahjah yang dikehendaki. Latihan suara untuk menghidupkan Ikhtilal al-Lahn. sederhana. Iaitu menerusi alat proses suara seperti dada. Latihan suara dengan membawa Burdah.2 markah. Latihan suara untuk menyampaikan kepada tahap yang dikehendaki.

Walau bagaimanapun identiti asalnya iaitu alunan rentak irama Nahawand masih lagi dikekalkan.12 markah ( modul m/s 73) *Setiap satu isi dan huraian. *setiap satu isi dan huraian – 2 markah. (10 markah) b)Peranan tarannum Rast:. *setiap satu isi dan huraian.(3 markah) Bahasa-nama bagi tempat yang terletak di daerah Hamadan Parsi.gembira.a) Definisi Nahawand dan sejarah perkembangan:. -Memberikan tenaga dan semangat pada bacaan dan persembahan -Memberi tenaga pada gerakan tarannum yang seterusnya -Menarik serta member kepuasan kepada pendengar .marah.larangan dan sebagainya.2 markah. Istilah-nama khusus bagi suatu jenis alunan tarannum atau maqamat yang dipopularkan oleh para Qari dari daerah tersebut mengikut citarasa dan sosiobudayanya yang tersendiri. b)Sifat-sifat aluanan Nahawand:. -Mempunyai gerak yang lembut dalam ketegasan -Mempunyai kelembutan alunan yang mempersonakan dan memberangsangkan bacaan. a)Sifat-sifat tarannum Rast:. Sejarah perkembangannya:. -mempunyai kelembutan yang penuh sopan.10 markah (modul m/s 84 ). Terdapat perubahan dalam tarannum Nahawand kerana para Qurra’ dari Mesir yang mengubahnya mengikut selera budaya mereka. -mempunyai unsur kesederhanaan yang mampu memikat jiwa. -mempunyai kesesuaian dengan tabaqah yang sederhana -mempunyai kehalusan seni yang mempesona.( 5 markah) -Nahawand ini adalah merupakan suatu nama tempat di daerah Hamadan yang terletak di negara Parsi atau sekarang dikenali sebagai Iran.10 markah (modul m/s 85). -Hamadan adalah sebuah kota yang sangat popular suatu ketika dahulu di mana di sana lahirnya sebuah karya yang terkenal dalam bidang perubatan iaitu al-Qanun Fi al-Tibb yang ditulis oleh Bapa Perubatan. Soalan 4.8 markah (modul m/s 72) Definisi:. iaitu Ibnu Sina atau nama sebenarnya ialah Abu Ali al-Husayn bin Abdullah bin Hasan bin Ali bin Sina. -Gerakannya bersifat lincah yang halus cergas -Mempunyai kesesuaian dengan mana-mana tobaqat suara -Mempunyai kesesuaian dengan kesemua bentuk ayat di dalam al-Quran samada yang Berbentuk sedih.2 markah. -mempunai kesesuian dengan ayat yang mengambarkan permohonan adan penceritaan. -mempunyai gerak ringan dan berkesan.

-Hadis ini juga menggesa agar para Qari menjaga kualiti dan mutu suara dalam membaca al-Quran serta mempertingkatkannya ke arah yang lebih baik. -Hadis ini menunjukkan bahawa Rasulullah s.15 markah (modul m/s 4) Setiap satu isi dan huraian.w menggalakkan umatnya memperelokkan bacaan al-Quran dengan kelunakan suara iaitu merupakan bonus dalam membaca al-Quran secara tartil.a. -Orang yang beriman akan sentiasa memelihara bacaan al-Quran dan hak-hak bacaannya iaitu dengan bertajwid. (5 markah) menyempurnakan BAHAGIAN C.5 markah (modul m/s 7) -Kepentingan menyempurnakan bacaan al-Quran dengan tepat supaya dapat mengelak daripada berubah makna ayat dan merosakkan hukum tajwid. . -Kaedah tahsin al-saut adalah sejajar dengan galakan membaca al.5 markah.-Membantu untuk menyampaikan mesej al-Quran dan makna ayat -Membantu qari dan qariah menyebut huruf-huruf al-Quran dengan fasih (10 markah) Soalan 5.Quran dengan memperelokkan suara dengan mengikuti tahap-tahap (tabaqah) yang tertentu. (15 markah) b) Dua tujuan ayat ini diturunkan:. a) Tiga intipati penting yang terdapat di dalam hadis berikut:.

kisahkisah nabi atau sesuatu kaum di dalam al-Quran. NuaÊna dan lain-lain.Penutup/kesimpulan-2 markah. -Sekarang telah dipopularkan semula oleh para Qari Mesir yang dikenali dengan nama Sikah Misri. -Manakala Syeikh Saad al-Ghamidi yang sering dikumandangkan bacaannya oleh rakyat Malaysia pula sering juga menggunakan tarannum ini dalam bacaan murattalnya.Pendahuluan. hari kiamat dan sebagainya. 20 markah. yang menunjukkan tentang . -Gerakannya yang tampak ringan dan bersahaja membuatkan ia berbeza daripada tarannum-tarannum lain dari sudut bentuk lagunya. Sifat-sifat tarannum sikah:-Mempunyai gerak lembut dan ringan yang menyakinkan.Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. -Tarannum Sikah adalah sebuah lagu yang berasal dari negara Parsi. -Tarannum Sikah adalah sebuah tarannum yang unik. -Setelah diubahsuai. Dr.2 markah. Soalan 2. ia diterima pakai oleh pakar-pakar tarannum al-Quran dari negara Hijazi dan dipopularkan kepada seluruh Qari di segenap pelusuk dunia ini mengikut lahjah Arab Hijazi bermula dari kurun ketujuh sehingga kurun kesembilan belas Masihi. 3. di mana bentuk dan alunannya lebih lembut dan lebih bersopan.memohon. -Mempunyai kelembutan yang menusuk kalbu -Memepunyai kesesuaian dengan mana-mana tabaqat -Mempunyai kesesuaian dengan ayat cerita.merayu. -Ia amat sesuai digunakan pada ayat-ayat yang menceritakan tentang kerohanian. -Di antara Qari-qari Mesir kontemporari yang masyhur dan sering menggunakan tarannum ini dalam bacaan berlagu mereka ialah Syeikh Shahhat Mohammad Anwar.merintih dan sebagainya. 2.Soalan 1. 20 markah (modul m/s 114-116) 1.

Penutup/kesimpulan-2 makah. -Mana-mana faktor yang munasabah. -Kurang mendapat dorongan/sokongan daripada bapa. -Ilmu tarannum tidak diajar/didedahkan secara khusus dalam sukatan pelajaran sekolah rendah.Pendahuluan. 3. 2. -Pembelajaran ilmu tarranum adalah suatu tuntutan sahaja bukannya kewajipan seperti ilmu tajwid.sikah dan sebagai.1.Setiap satu isi serta huraian/contoh-2 markah -Tidak berminat-suara tidak elok. . -Tidak mahir kemahiran dalam pembacaan al-Quran. -Ilmunya yang pelbagai/jenis-contoh bayyati.soba.2 markah.ahli politik dan lain-lain lagi semua pihak seperti ibu -Tempat pengajian/pengajaran ilmu tarannum masih lagi kurang samada dari pihak kerajaan seperti JAKIM atau KPM sendiri. -Tenaga pengajar yang mahir dalam ilmu tarannum kurang.masyarakat.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful