P. 1
Skema Jawapan Soalan Hbqe 3103

Skema Jawapan Soalan Hbqe 3103

|Views: 314|Likes:
Published by albeloot

More info:

Published by: albeloot on Oct 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2014

pdf

text

original

SKEMA JAWAPAN HBQE PENGAJIAN ILMU TARANNUM SEM.MEI 2010.

BAHAGIAN A

Bahagian A mengandungi LIMA soalan. Jawab SEMUA soalan. SOALAN. Kurikulum Tahsin Al Quran Kurikulum Al Tarannum Kurikulum Al Tajwid Kurikulum Al Tartil 1. Berikut adalah pendekatan kurikulum bacaan Al Quran .Nyatakan pengkaedahan ilmu tajwid serta ilmu – ilmu yang berkaitan dengan bacaan Al Quran. ( 4 markah ) (Modul m/s 5) Pengkaedahan ilmu tajwid ini adalah bertujuan bagi memelihara lidah daripada kesalahan membaca ayat-ayat suci al-Quran ketika membacanya. Ilmu-ilmu yang berkaitan dengan bacaan al-Quran iaitu ilmu Rasm, ilmu Dabt dan Fawasil. Ini kerana ilmu-ilmu tersebut ditulis dan diamalkan mengikut tajwid atau teknik bacaan al-Quran.

Maksudnya: Dan kami membacanya (al-Quran) itu secara tartil. 2. Berpandukan ayat serta terjemahan di atas, nyatakan DUA intipati yang dapat diambil dari ayat serta terjemahan berkenaan. ( 4 markah ) (modul m/s 10) 1.Ayat ini menunjukan Al-Quran dengan bacaan yang tartil. 2.Bacaan tartil adalah tahap bacaan yang paling tinggi kedudukannya kerana amalan Rasulullah. Terdapat tiga ciri – ciri tarannum yang muktabar .Nyatakan DUA ciri – ciri beserta huraiannya. ( 4 markah ) ( modul m/s 13)

3.

3. 4.Rast dan Soba dan majoritinya berasal dari Negara Timur Tengah. 2. Nyatakan EMPAT sifat – sifat alunan Tarannum Bayati.alunan/bentuk bunyi. Terdapat banyak jenis Tarannum yang telah dipelajari antarnya bayyati.Kesesuaian dengan tabaqah sederhana. 3.Syeikh Abdul Basit 3.Kesesuian dengan tarannum.Syeikh Shahhat Mohammad Anwar 5.Nua’na.Rentak – pengerakan menghidupkan bunyi suara. 6. 1.Lain-lain tokoh yang berasal dari Mesir.Syeikh Mohd.Nada. Ref’at . ( 4 markah ) *pilih 4 qari sahaja. 4. 7.*pilih 2 jawapan sahaja. 5. 2.Unsur keharmonian dan ketenangan.Syeikh al-Bahtimi 4.Syeikh Mustafa Ismail.Senaraikan EMPAT nama Qari ( Tarannum ) yang anda ketahui berasal dari Negara Mesir.Irama. Empat qari tarannum berasal dari Mesir :1. ( 4 markah ) 4 sifat alunan tarannum bayati ( modul m/s 58) 1.Dr.Kelembutan di samping ketegasan.tingkatan/tekanan bunyi suara. .

Soalan 1. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani: Maksudnya: Rasulullah s.14 markah (modul m/s 15-18) -Setiap satu hujah dan huraian. ii.BAHAGIAN B.w bersabda: Mereka menjadikan al-Quran itu sebagai seruling nyanyian. a)Hujah dua kumpulam mazhab:.7 markah.Hujah oleh mazhab Imam maliki dan hambali (tidak menyokong)berpandukan kepada dalili berikut:- i. 1.a. di mana mereka mengutamakan seseorang yang mampu melagukan al-Quran sekalipun ianya seorang yang kurang dalam pengetahuan agama. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani dan al-Bayhaqi: .

hati mereka sudah terfitnah. • • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Anas bin Malik. Sa`id bin Jubayr.Quran seperti menambah huruf. Dan janganlah sekali-kali membacanya dengan lagu dan suara yang berlahjah keyahudian atau kenasranian dan ahli fasik.w bersabda: Bacalah al-Quran itu dengan luhun (lahjah/lagu/makhraj) Arab dan suaranya. sepeninggalanku nanti akan muncul satu golongan yang sengaja membaca al-Quran dengan lagu-lagu yang dipopularkan sebagai nyanyian penghibur. memanjang dan sebagainya.Maksudnya: Rasulullah s. Ibnu Sirin. 2. pendeta dan perintih.a. ii. al-Hassan alBasri. Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh mencacatkan keaslian lafaz al. . Hujah Pendapat Mazhab Imam Shafi'ie dan Hanafi(menyokong) berpandukan kepada kepada dalil berikut:Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa'i: i. Sa`id bin al-Musayyib. Tarannum boleh melekakan daripada memahami dan menghayati isi kandungan al-Quran. apa lagi hati mereka yang mengkaguminya. Ini kerana. Tiada melampaui halkum mereka.

w ialah melunakkan suara dengan melagukan bacaan al-Quran dan menjaharkannya (jelas).Maksudnya: Daripada Abu Hurayrah r.a. . beliau membaca surah al-Fath di mana bacaan itu baginda melakukan tarji' (bacaan dengan suara yang lunak dan tartil).w pada hari pembukaan kota Makkah.a. beliau berkata: Aku melihat Rasulullah s. sedang menunggang unta. a.a.a bahawa Rasulullah s.w bersabda: Adapun yang diizinkan oleh Allah akan sesuatu perkara dan diakui perintah itu oleh Nabi s. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Abu Daud: Maksudnya: Daripada Abdullah bin Mughaffal.

Menjatuhkan dan menghina kemukjizatan al-Quran. Boleh menghilangkan keraguan terhadap mukjizat al-Quran. Bil 1 Peranan Suara Catatan Menentukan bunyi sesuatu huruf Iaitu menerusi alat-alat pertuturan . Menghalang kemajuan dan perkembangan proses meninggikan kedudukan al-Quran. Tarannum boleh menjadi medium pengajaran dan pembelajaran. Sekiranya boleh mengurangkan kesalahan bacaan al-Quran. Abu Ja`far al-Tabari.• • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Umar bin al-Khattab. (14 markah) b)Penerangan hukum makruh. Boleh menambahkan keelokkan bacaan al-Quran. Abu Bakr al-`Arabi Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh menarik minat masyarakat untuk mendekati al-Quran.10 markah ( modul m/s 33) -Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. Tarannum mempunyai budaya seni yang mengajak ke arah khusyuk dan menginsafi mukjizat al-Quran. • • • • i. Boleh memantapkan pemahaman kefahaman FARDU KIFAYAH • • • • Soalan 2. Menimbulkan fitnah. a)Peranan suara dan huraiannya:. iii. Sekiranya merosakkan keaslian al-Quran. HARAM • • • • Menyeleweng ke arah perkara-perkara yang dilarang Islam. Mengganggu khusyuk dalam mentadabbur al-Quran. Ibnu Mas`ud. Ibnu Abbas. MAKRUH Sekiranya mengganggu ketenteraman awam.haram dan fardu kifayah:.6 markah (modul m/s 21) -Setiap satu hukum dan huraian-2 markah. ii. Mengganggu ketenangan dalam beribadah.

Menentukan nada dan irama (lagu) yang tertentu. . Latihan suara untuk mendapatkan Jawab al-Jawab. tekak. pernafasan yang tertentu. Latihan suara untuk menghidupkan Ikhtilal al-Lahn. Iaitu menerusi alat-alat pembesaran dan penyuburan suara seperti Halqum. Latihan suara untuk menyampaikan kepada tahap yang dikehendaki. Lataihan suara dengan cara membentuk Tabaqah. halus. 3 Menentukan tekanan bunyi yang Iaitu menerusi saluran udara dan menarik seperti lembut. Latihan suara dengan membawa Burdah. Khayshum dan Jawf. Soalan 3. keras.10 markah ( modul m/s 36) -Setiap satu dan huraian. Latihan suara dengan cara Sulalam Nuzul dan Sulalam Su`ud. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Kualiti Suara Latihan suara dalam Harakah supaya dapat memantapkan Maqam. rongga hidung dan rongga otak.2 markah. Iaitu menerusi alat proses suara seperti dada. Latihan suara secara menyumbang Tabaqah. Latihan suara dalam Fasohah dengan Lahjah Arab. Latihan suara dengan cara sebutan Lahjah Arab. kasar dan licin. Latihan suara dengan menggunakan Qit`ah dan Mahattah.atau kalimah al-Quran dengan tetap. 2 Menentukan bunyi sifat-sifat huruf mengikut lahjah yang dikehendaki. Lisani dan Shafawi. Latihan suara secara memainkan lagu di dalam persembahan. tinggi dan tertinggi. yang tertentu seperti Halqi. Latihan suara untuk melembutkan nada suara di dalam bacaan. 4 5 b)Kaedah melatih suara:. Iaitu menerusi proses penyusunan perkara-perkara di atas dengan teknikteknik yang tertentu. sederhana. Menentukan peningkatan (Tabaqah) rendah.

-Hamadan adalah sebuah kota yang sangat popular suatu ketika dahulu di mana di sana lahirnya sebuah karya yang terkenal dalam bidang perubatan iaitu al-Qanun Fi al-Tibb yang ditulis oleh Bapa Perubatan.a) Definisi Nahawand dan sejarah perkembangan:. -mempunyai unsur kesederhanaan yang mampu memikat jiwa.larangan dan sebagainya. -mempunai kesesuian dengan ayat yang mengambarkan permohonan adan penceritaan.10 markah (modul m/s 84 ). b)Sifat-sifat aluanan Nahawand:. -Memberikan tenaga dan semangat pada bacaan dan persembahan -Memberi tenaga pada gerakan tarannum yang seterusnya -Menarik serta member kepuasan kepada pendengar .2 markah. Sejarah perkembangannya:. -mempunyai kesesuaian dengan tabaqah yang sederhana -mempunyai kehalusan seni yang mempesona. *setiap satu isi dan huraian – 2 markah. -mempunyai gerak ringan dan berkesan. (10 markah) b)Peranan tarannum Rast:. *setiap satu isi dan huraian.10 markah (modul m/s 85).12 markah ( modul m/s 73) *Setiap satu isi dan huraian.( 5 markah) -Nahawand ini adalah merupakan suatu nama tempat di daerah Hamadan yang terletak di negara Parsi atau sekarang dikenali sebagai Iran. -Mempunyai gerak yang lembut dalam ketegasan -Mempunyai kelembutan alunan yang mempersonakan dan memberangsangkan bacaan.8 markah (modul m/s 72) Definisi:. Soalan 4. Istilah-nama khusus bagi suatu jenis alunan tarannum atau maqamat yang dipopularkan oleh para Qari dari daerah tersebut mengikut citarasa dan sosiobudayanya yang tersendiri.marah. Walau bagaimanapun identiti asalnya iaitu alunan rentak irama Nahawand masih lagi dikekalkan. -Gerakannya bersifat lincah yang halus cergas -Mempunyai kesesuaian dengan mana-mana tobaqat suara -Mempunyai kesesuaian dengan kesemua bentuk ayat di dalam al-Quran samada yang Berbentuk sedih. Terdapat perubahan dalam tarannum Nahawand kerana para Qurra’ dari Mesir yang mengubahnya mengikut selera budaya mereka. iaitu Ibnu Sina atau nama sebenarnya ialah Abu Ali al-Husayn bin Abdullah bin Hasan bin Ali bin Sina. -mempunyai kelembutan yang penuh sopan.2 markah. a)Sifat-sifat tarannum Rast:.gembira.(3 markah) Bahasa-nama bagi tempat yang terletak di daerah Hamadan Parsi.

-Membantu untuk menyampaikan mesej al-Quran dan makna ayat -Membantu qari dan qariah menyebut huruf-huruf al-Quran dengan fasih (10 markah) Soalan 5. -Orang yang beriman akan sentiasa memelihara bacaan al-Quran dan hak-hak bacaannya iaitu dengan bertajwid. -Kaedah tahsin al-saut adalah sejajar dengan galakan membaca al. .5 markah.5 markah (modul m/s 7) -Kepentingan menyempurnakan bacaan al-Quran dengan tepat supaya dapat mengelak daripada berubah makna ayat dan merosakkan hukum tajwid. -Hadis ini juga menggesa agar para Qari menjaga kualiti dan mutu suara dalam membaca al-Quran serta mempertingkatkannya ke arah yang lebih baik. -Hadis ini menunjukkan bahawa Rasulullah s.w menggalakkan umatnya memperelokkan bacaan al-Quran dengan kelunakan suara iaitu merupakan bonus dalam membaca al-Quran secara tartil. a) Tiga intipati penting yang terdapat di dalam hadis berikut:.15 markah (modul m/s 4) Setiap satu isi dan huraian. (5 markah) menyempurnakan BAHAGIAN C.Quran dengan memperelokkan suara dengan mengikuti tahap-tahap (tabaqah) yang tertentu.a. (15 markah) b) Dua tujuan ayat ini diturunkan:.

kisahkisah nabi atau sesuatu kaum di dalam al-Quran. NuaÊna dan lain-lain. 20 markah (modul m/s 114-116) 1. -Ia amat sesuai digunakan pada ayat-ayat yang menceritakan tentang kerohanian.memohon. 20 markah.merintih dan sebagainya.Setiap satu isi dan huraian – 2 markah.merayu. -Sekarang telah dipopularkan semula oleh para Qari Mesir yang dikenali dengan nama Sikah Misri. -Mempunyai kelembutan yang menusuk kalbu -Memepunyai kesesuaian dengan mana-mana tabaqat -Mempunyai kesesuaian dengan ayat cerita. yang menunjukkan tentang . di mana bentuk dan alunannya lebih lembut dan lebih bersopan.Soalan 1. -Tarannum Sikah adalah sebuah tarannum yang unik. -Gerakannya yang tampak ringan dan bersahaja membuatkan ia berbeza daripada tarannum-tarannum lain dari sudut bentuk lagunya.Pendahuluan. Dr.Penutup/kesimpulan-2 markah. ia diterima pakai oleh pakar-pakar tarannum al-Quran dari negara Hijazi dan dipopularkan kepada seluruh Qari di segenap pelusuk dunia ini mengikut lahjah Arab Hijazi bermula dari kurun ketujuh sehingga kurun kesembilan belas Masihi. 2. Sifat-sifat tarannum sikah:-Mempunyai gerak lembut dan ringan yang menyakinkan. hari kiamat dan sebagainya.2 markah. -Manakala Syeikh Saad al-Ghamidi yang sering dikumandangkan bacaannya oleh rakyat Malaysia pula sering juga menggunakan tarannum ini dalam bacaan murattalnya. -Setelah diubahsuai. -Tarannum Sikah adalah sebuah lagu yang berasal dari negara Parsi. -Di antara Qari-qari Mesir kontemporari yang masyhur dan sering menggunakan tarannum ini dalam bacaan berlagu mereka ialah Syeikh Shahhat Mohammad Anwar. Soalan 2. 3.

Pendahuluan. -Mana-mana faktor yang munasabah. .ahli politik dan lain-lain lagi semua pihak seperti ibu -Tempat pengajian/pengajaran ilmu tarannum masih lagi kurang samada dari pihak kerajaan seperti JAKIM atau KPM sendiri.masyarakat. -Ilmunya yang pelbagai/jenis-contoh bayyati. -Tenaga pengajar yang mahir dalam ilmu tarannum kurang. 2. -Ilmu tarannum tidak diajar/didedahkan secara khusus dalam sukatan pelajaran sekolah rendah. -Kurang mendapat dorongan/sokongan daripada bapa. 3.sikah dan sebagai.Penutup/kesimpulan-2 makah. -Tidak mahir kemahiran dalam pembacaan al-Quran.Setiap satu isi serta huraian/contoh-2 markah -Tidak berminat-suara tidak elok.soba.2 markah. -Pembelajaran ilmu tarranum adalah suatu tuntutan sahaja bukannya kewajipan seperti ilmu tajwid.1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->