P. 1
Skema Jawapan Soalan Hbqe 3103

Skema Jawapan Soalan Hbqe 3103

|Views: 311|Likes:
Published by albeloot

More info:

Published by: albeloot on Oct 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2014

pdf

text

original

SKEMA JAWAPAN HBQE PENGAJIAN ILMU TARANNUM SEM.MEI 2010.

BAHAGIAN A

Bahagian A mengandungi LIMA soalan. Jawab SEMUA soalan. SOALAN. Kurikulum Tahsin Al Quran Kurikulum Al Tarannum Kurikulum Al Tajwid Kurikulum Al Tartil 1. Berikut adalah pendekatan kurikulum bacaan Al Quran .Nyatakan pengkaedahan ilmu tajwid serta ilmu – ilmu yang berkaitan dengan bacaan Al Quran. ( 4 markah ) (Modul m/s 5) Pengkaedahan ilmu tajwid ini adalah bertujuan bagi memelihara lidah daripada kesalahan membaca ayat-ayat suci al-Quran ketika membacanya. Ilmu-ilmu yang berkaitan dengan bacaan al-Quran iaitu ilmu Rasm, ilmu Dabt dan Fawasil. Ini kerana ilmu-ilmu tersebut ditulis dan diamalkan mengikut tajwid atau teknik bacaan al-Quran.

Maksudnya: Dan kami membacanya (al-Quran) itu secara tartil. 2. Berpandukan ayat serta terjemahan di atas, nyatakan DUA intipati yang dapat diambil dari ayat serta terjemahan berkenaan. ( 4 markah ) (modul m/s 10) 1.Ayat ini menunjukan Al-Quran dengan bacaan yang tartil. 2.Bacaan tartil adalah tahap bacaan yang paling tinggi kedudukannya kerana amalan Rasulullah. Terdapat tiga ciri – ciri tarannum yang muktabar .Nyatakan DUA ciri – ciri beserta huraiannya. ( 4 markah ) ( modul m/s 13)

3.

*pilih 2 jawapan sahaja.Rentak – pengerakan menghidupkan bunyi suara. Empat qari tarannum berasal dari Mesir :1. 2. 7. Terdapat banyak jenis Tarannum yang telah dipelajari antarnya bayyati. 6.Syeikh Shahhat Mohammad Anwar 5. ( 4 markah ) *pilih 4 qari sahaja. 3. ( 4 markah ) 4 sifat alunan tarannum bayati ( modul m/s 58) 1.Unsur keharmonian dan ketenangan. Nyatakan EMPAT sifat – sifat alunan Tarannum Bayati. 2. 3.Kelembutan di samping ketegasan.Syeikh al-Bahtimi 4.Nua’na.Kesesuian dengan tarannum. .Dr.Irama.tingkatan/tekanan bunyi suara.Syeikh Mohd. 4. 5.Lain-lain tokoh yang berasal dari Mesir.Rast dan Soba dan majoritinya berasal dari Negara Timur Tengah. Ref’at . 1.alunan/bentuk bunyi.Syeikh Mustafa Ismail.Kesesuaian dengan tabaqah sederhana. 4.Senaraikan EMPAT nama Qari ( Tarannum ) yang anda ketahui berasal dari Negara Mesir.Nada.Syeikh Abdul Basit 3.

Soalan 1.BAHAGIAN B.Hujah oleh mazhab Imam maliki dan hambali (tidak menyokong)berpandukan kepada dalili berikut:- i. di mana mereka mengutamakan seseorang yang mampu melagukan al-Quran sekalipun ianya seorang yang kurang dalam pengetahuan agama. a)Hujah dua kumpulam mazhab:. ii. 1.w bersabda: Mereka menjadikan al-Quran itu sebagai seruling nyanyian.a.7 markah. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani: Maksudnya: Rasulullah s.14 markah (modul m/s 15-18) -Setiap satu hujah dan huraian. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani dan al-Bayhaqi: .

. ii. sepeninggalanku nanti akan muncul satu golongan yang sengaja membaca al-Quran dengan lagu-lagu yang dipopularkan sebagai nyanyian penghibur. Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh mencacatkan keaslian lafaz al.Quran seperti menambah huruf.a. Ibnu Sirin. apa lagi hati mereka yang mengkaguminya. Sa`id bin al-Musayyib.Maksudnya: Rasulullah s. Hujah Pendapat Mazhab Imam Shafi'ie dan Hanafi(menyokong) berpandukan kepada kepada dalil berikut:Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa'i: i. 2. Tarannum boleh melekakan daripada memahami dan menghayati isi kandungan al-Quran. hati mereka sudah terfitnah. Dan janganlah sekali-kali membacanya dengan lagu dan suara yang berlahjah keyahudian atau kenasranian dan ahli fasik. • • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Anas bin Malik. Sa`id bin Jubayr. Ini kerana. al-Hassan alBasri. pendeta dan perintih. Tiada melampaui halkum mereka.w bersabda: Bacalah al-Quran itu dengan luhun (lahjah/lagu/makhraj) Arab dan suaranya. memanjang dan sebagainya.

a. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Abu Daud: Maksudnya: Daripada Abdullah bin Mughaffal.a. beliau membaca surah al-Fath di mana bacaan itu baginda melakukan tarji' (bacaan dengan suara yang lunak dan tartil).Maksudnya: Daripada Abu Hurayrah r.w bersabda: Adapun yang diizinkan oleh Allah akan sesuatu perkara dan diakui perintah itu oleh Nabi s.a bahawa Rasulullah s.w ialah melunakkan suara dengan melagukan bacaan al-Quran dan menjaharkannya (jelas). a. . sedang menunggang unta.w pada hari pembukaan kota Makkah. beliau berkata: Aku melihat Rasulullah s.a.

Mengganggu khusyuk dalam mentadabbur al-Quran.10 markah ( modul m/s 33) -Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. HARAM • • • • Menyeleweng ke arah perkara-perkara yang dilarang Islam. • • • • i. Ibnu Abbas. Sekiranya merosakkan keaslian al-Quran.• • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Umar bin al-Khattab.haram dan fardu kifayah:. iii.6 markah (modul m/s 21) -Setiap satu hukum dan huraian-2 markah. Abu Bakr al-`Arabi Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh menarik minat masyarakat untuk mendekati al-Quran. (14 markah) b)Penerangan hukum makruh. a)Peranan suara dan huraiannya:. Ibnu Mas`ud. Menimbulkan fitnah. Abu Ja`far al-Tabari. ii. Tarannum boleh menjadi medium pengajaran dan pembelajaran. Mengganggu ketenangan dalam beribadah. Boleh memantapkan pemahaman kefahaman FARDU KIFAYAH • • • • Soalan 2. Menjatuhkan dan menghina kemukjizatan al-Quran. Boleh menambahkan keelokkan bacaan al-Quran. Bil 1 Peranan Suara Catatan Menentukan bunyi sesuatu huruf Iaitu menerusi alat-alat pertuturan . Menghalang kemajuan dan perkembangan proses meninggikan kedudukan al-Quran. Tarannum mempunyai budaya seni yang mengajak ke arah khusyuk dan menginsafi mukjizat al-Quran. MAKRUH Sekiranya mengganggu ketenteraman awam. Sekiranya boleh mengurangkan kesalahan bacaan al-Quran. Boleh menghilangkan keraguan terhadap mukjizat al-Quran.

Latihan suara secara menyumbang Tabaqah. Khayshum dan Jawf. Iaitu menerusi alat-alat pembesaran dan penyuburan suara seperti Halqum. Latihan suara dengan cara Sulalam Nuzul dan Sulalam Su`ud. 4 5 b)Kaedah melatih suara:. Latihan suara dalam Fasohah dengan Lahjah Arab. Latihan suara untuk melembutkan nada suara di dalam bacaan. . Latihan suara dengan cara sebutan Lahjah Arab.2 markah. Soalan 3. Lisani dan Shafawi. kasar dan licin. Latihan suara dengan menggunakan Qit`ah dan Mahattah. Latihan suara untuk menghidupkan Ikhtilal al-Lahn. Iaitu menerusi alat proses suara seperti dada. Iaitu menerusi proses penyusunan perkara-perkara di atas dengan teknikteknik yang tertentu. keras. Latihan suara untuk menyampaikan kepada tahap yang dikehendaki. yang tertentu seperti Halqi. 2 Menentukan bunyi sifat-sifat huruf mengikut lahjah yang dikehendaki. Menentukan nada dan irama (lagu) yang tertentu. Latihan suara secara memainkan lagu di dalam persembahan. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Kualiti Suara Latihan suara dalam Harakah supaya dapat memantapkan Maqam. Latihan suara untuk mendapatkan Jawab al-Jawab. rongga hidung dan rongga otak. Latihan suara dengan membawa Burdah.10 markah ( modul m/s 36) -Setiap satu dan huraian. tinggi dan tertinggi. pernafasan yang tertentu. Lataihan suara dengan cara membentuk Tabaqah. sederhana. tekak. 3 Menentukan tekanan bunyi yang Iaitu menerusi saluran udara dan menarik seperti lembut. Menentukan peningkatan (Tabaqah) rendah. halus.atau kalimah al-Quran dengan tetap.

-mempunyai kelembutan yang penuh sopan.8 markah (modul m/s 72) Definisi:. *setiap satu isi dan huraian. a)Sifat-sifat tarannum Rast:.(3 markah) Bahasa-nama bagi tempat yang terletak di daerah Hamadan Parsi.12 markah ( modul m/s 73) *Setiap satu isi dan huraian. Terdapat perubahan dalam tarannum Nahawand kerana para Qurra’ dari Mesir yang mengubahnya mengikut selera budaya mereka.2 markah. -Gerakannya bersifat lincah yang halus cergas -Mempunyai kesesuaian dengan mana-mana tobaqat suara -Mempunyai kesesuaian dengan kesemua bentuk ayat di dalam al-Quran samada yang Berbentuk sedih. -mempunyai unsur kesederhanaan yang mampu memikat jiwa.( 5 markah) -Nahawand ini adalah merupakan suatu nama tempat di daerah Hamadan yang terletak di negara Parsi atau sekarang dikenali sebagai Iran.a) Definisi Nahawand dan sejarah perkembangan:.10 markah (modul m/s 84 ).marah. -mempunai kesesuian dengan ayat yang mengambarkan permohonan adan penceritaan. -mempunyai gerak ringan dan berkesan. Soalan 4. -Memberikan tenaga dan semangat pada bacaan dan persembahan -Memberi tenaga pada gerakan tarannum yang seterusnya -Menarik serta member kepuasan kepada pendengar . Sejarah perkembangannya:. -Mempunyai gerak yang lembut dalam ketegasan -Mempunyai kelembutan alunan yang mempersonakan dan memberangsangkan bacaan. *setiap satu isi dan huraian – 2 markah.larangan dan sebagainya.2 markah. (10 markah) b)Peranan tarannum Rast:. Walau bagaimanapun identiti asalnya iaitu alunan rentak irama Nahawand masih lagi dikekalkan.10 markah (modul m/s 85). Istilah-nama khusus bagi suatu jenis alunan tarannum atau maqamat yang dipopularkan oleh para Qari dari daerah tersebut mengikut citarasa dan sosiobudayanya yang tersendiri. -mempunyai kesesuaian dengan tabaqah yang sederhana -mempunyai kehalusan seni yang mempesona.gembira. iaitu Ibnu Sina atau nama sebenarnya ialah Abu Ali al-Husayn bin Abdullah bin Hasan bin Ali bin Sina. b)Sifat-sifat aluanan Nahawand:. -Hamadan adalah sebuah kota yang sangat popular suatu ketika dahulu di mana di sana lahirnya sebuah karya yang terkenal dalam bidang perubatan iaitu al-Qanun Fi al-Tibb yang ditulis oleh Bapa Perubatan.

(15 markah) b) Dua tujuan ayat ini diturunkan:. -Hadis ini menunjukkan bahawa Rasulullah s.Quran dengan memperelokkan suara dengan mengikuti tahap-tahap (tabaqah) yang tertentu.5 markah.5 markah (modul m/s 7) -Kepentingan menyempurnakan bacaan al-Quran dengan tepat supaya dapat mengelak daripada berubah makna ayat dan merosakkan hukum tajwid. -Hadis ini juga menggesa agar para Qari menjaga kualiti dan mutu suara dalam membaca al-Quran serta mempertingkatkannya ke arah yang lebih baik.a. (5 markah) menyempurnakan BAHAGIAN C. .-Membantu untuk menyampaikan mesej al-Quran dan makna ayat -Membantu qari dan qariah menyebut huruf-huruf al-Quran dengan fasih (10 markah) Soalan 5.15 markah (modul m/s 4) Setiap satu isi dan huraian. -Orang yang beriman akan sentiasa memelihara bacaan al-Quran dan hak-hak bacaannya iaitu dengan bertajwid. a) Tiga intipati penting yang terdapat di dalam hadis berikut:. -Kaedah tahsin al-saut adalah sejajar dengan galakan membaca al.w menggalakkan umatnya memperelokkan bacaan al-Quran dengan kelunakan suara iaitu merupakan bonus dalam membaca al-Quran secara tartil.

Sifat-sifat tarannum sikah:-Mempunyai gerak lembut dan ringan yang menyakinkan. -Tarannum Sikah adalah sebuah tarannum yang unik. hari kiamat dan sebagainya.merintih dan sebagainya. 20 markah (modul m/s 114-116) 1. yang menunjukkan tentang .2 markah. NuaÊna dan lain-lain.Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. -Sekarang telah dipopularkan semula oleh para Qari Mesir yang dikenali dengan nama Sikah Misri. -Mempunyai kelembutan yang menusuk kalbu -Memepunyai kesesuaian dengan mana-mana tabaqat -Mempunyai kesesuaian dengan ayat cerita. -Tarannum Sikah adalah sebuah lagu yang berasal dari negara Parsi.Penutup/kesimpulan-2 markah. -Di antara Qari-qari Mesir kontemporari yang masyhur dan sering menggunakan tarannum ini dalam bacaan berlagu mereka ialah Syeikh Shahhat Mohammad Anwar. kisahkisah nabi atau sesuatu kaum di dalam al-Quran. -Gerakannya yang tampak ringan dan bersahaja membuatkan ia berbeza daripada tarannum-tarannum lain dari sudut bentuk lagunya. 3.memohon. Dr. di mana bentuk dan alunannya lebih lembut dan lebih bersopan.Pendahuluan.merayu. ia diterima pakai oleh pakar-pakar tarannum al-Quran dari negara Hijazi dan dipopularkan kepada seluruh Qari di segenap pelusuk dunia ini mengikut lahjah Arab Hijazi bermula dari kurun ketujuh sehingga kurun kesembilan belas Masihi. 2. -Setelah diubahsuai. -Ia amat sesuai digunakan pada ayat-ayat yang menceritakan tentang kerohanian. -Manakala Syeikh Saad al-Ghamidi yang sering dikumandangkan bacaannya oleh rakyat Malaysia pula sering juga menggunakan tarannum ini dalam bacaan murattalnya. Soalan 2. 20 markah.Soalan 1.

masyarakat.Pendahuluan. -Tidak mahir kemahiran dalam pembacaan al-Quran.ahli politik dan lain-lain lagi semua pihak seperti ibu -Tempat pengajian/pengajaran ilmu tarannum masih lagi kurang samada dari pihak kerajaan seperti JAKIM atau KPM sendiri.1.sikah dan sebagai. -Mana-mana faktor yang munasabah. -Tenaga pengajar yang mahir dalam ilmu tarannum kurang. -Pembelajaran ilmu tarranum adalah suatu tuntutan sahaja bukannya kewajipan seperti ilmu tajwid. . -Kurang mendapat dorongan/sokongan daripada bapa. -Ilmu tarannum tidak diajar/didedahkan secara khusus dalam sukatan pelajaran sekolah rendah. 2. -Ilmunya yang pelbagai/jenis-contoh bayyati.Setiap satu isi serta huraian/contoh-2 markah -Tidak berminat-suara tidak elok.Penutup/kesimpulan-2 makah.soba. 3.2 markah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->