SKEMA JAWAPAN HBQE PENGAJIAN ILMU TARANNUM SEM.MEI 2010.

BAHAGIAN A

Bahagian A mengandungi LIMA soalan. Jawab SEMUA soalan. SOALAN. Kurikulum Tahsin Al Quran Kurikulum Al Tarannum Kurikulum Al Tajwid Kurikulum Al Tartil 1. Berikut adalah pendekatan kurikulum bacaan Al Quran .Nyatakan pengkaedahan ilmu tajwid serta ilmu – ilmu yang berkaitan dengan bacaan Al Quran. ( 4 markah ) (Modul m/s 5) Pengkaedahan ilmu tajwid ini adalah bertujuan bagi memelihara lidah daripada kesalahan membaca ayat-ayat suci al-Quran ketika membacanya. Ilmu-ilmu yang berkaitan dengan bacaan al-Quran iaitu ilmu Rasm, ilmu Dabt dan Fawasil. Ini kerana ilmu-ilmu tersebut ditulis dan diamalkan mengikut tajwid atau teknik bacaan al-Quran.

Maksudnya: Dan kami membacanya (al-Quran) itu secara tartil. 2. Berpandukan ayat serta terjemahan di atas, nyatakan DUA intipati yang dapat diambil dari ayat serta terjemahan berkenaan. ( 4 markah ) (modul m/s 10) 1.Ayat ini menunjukan Al-Quran dengan bacaan yang tartil. 2.Bacaan tartil adalah tahap bacaan yang paling tinggi kedudukannya kerana amalan Rasulullah. Terdapat tiga ciri – ciri tarannum yang muktabar .Nyatakan DUA ciri – ciri beserta huraiannya. ( 4 markah ) ( modul m/s 13)

3.

3.Dr.Rast dan Soba dan majoritinya berasal dari Negara Timur Tengah.Syeikh Abdul Basit 3. 4. 7. Empat qari tarannum berasal dari Mesir :1.Irama.Lain-lain tokoh yang berasal dari Mesir. 2. Terdapat banyak jenis Tarannum yang telah dipelajari antarnya bayyati.Kesesuaian dengan tabaqah sederhana.Syeikh Mustafa Ismail.Rentak – pengerakan menghidupkan bunyi suara.tingkatan/tekanan bunyi suara. 4.Kesesuian dengan tarannum. ( 4 markah ) 4 sifat alunan tarannum bayati ( modul m/s 58) 1.Syeikh Mohd. 6. 5. 3.Nua’na.Syeikh al-Bahtimi 4.Kelembutan di samping ketegasan. 1.*pilih 2 jawapan sahaja.Syeikh Shahhat Mohammad Anwar 5.Nada.Senaraikan EMPAT nama Qari ( Tarannum ) yang anda ketahui berasal dari Negara Mesir. Nyatakan EMPAT sifat – sifat alunan Tarannum Bayati.alunan/bentuk bunyi. ( 4 markah ) *pilih 4 qari sahaja.Unsur keharmonian dan ketenangan. 2. Ref’at . .

BAHAGIAN B. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani dan al-Bayhaqi: .a. Soalan 1. ii.Hujah oleh mazhab Imam maliki dan hambali (tidak menyokong)berpandukan kepada dalili berikut:- i. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Tabrani: Maksudnya: Rasulullah s.7 markah. di mana mereka mengutamakan seseorang yang mampu melagukan al-Quran sekalipun ianya seorang yang kurang dalam pengetahuan agama. 1.w bersabda: Mereka menjadikan al-Quran itu sebagai seruling nyanyian. a)Hujah dua kumpulam mazhab:.14 markah (modul m/s 15-18) -Setiap satu hujah dan huraian.

Hujah Pendapat Mazhab Imam Shafi'ie dan Hanafi(menyokong) berpandukan kepada kepada dalil berikut:Hadis yang diriwayatkan oleh Imam al-Nasa'i: i. Sa`id bin al-Musayyib. Ini kerana. . Tiada melampaui halkum mereka. pendeta dan perintih. apa lagi hati mereka yang mengkaguminya. • • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Anas bin Malik. Tarannum boleh melekakan daripada memahami dan menghayati isi kandungan al-Quran.a. Ibnu Sirin. 2. sepeninggalanku nanti akan muncul satu golongan yang sengaja membaca al-Quran dengan lagu-lagu yang dipopularkan sebagai nyanyian penghibur.w bersabda: Bacalah al-Quran itu dengan luhun (lahjah/lagu/makhraj) Arab dan suaranya. memanjang dan sebagainya.Quran seperti menambah huruf. Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh mencacatkan keaslian lafaz al. Dan janganlah sekali-kali membacanya dengan lagu dan suara yang berlahjah keyahudian atau kenasranian dan ahli fasik.Maksudnya: Rasulullah s. hati mereka sudah terfitnah. Sa`id bin Jubayr. ii. al-Hassan alBasri.

w ialah melunakkan suara dengan melagukan bacaan al-Quran dan menjaharkannya (jelas). .a.a.a. sedang menunggang unta. Hadis yang diriwayatkan oleh Imam Abu Daud: Maksudnya: Daripada Abdullah bin Mughaffal. beliau membaca surah al-Fath di mana bacaan itu baginda melakukan tarji' (bacaan dengan suara yang lunak dan tartil).w pada hari pembukaan kota Makkah.Maksudnya: Daripada Abu Hurayrah r.a bahawa Rasulullah s. a. beliau berkata: Aku melihat Rasulullah s.w bersabda: Adapun yang diizinkan oleh Allah akan sesuatu perkara dan diakui perintah itu oleh Nabi s.

MAKRUH Sekiranya mengganggu ketenteraman awam. Ibnu Mas`ud. Bil 1 Peranan Suara Catatan Menentukan bunyi sesuatu huruf Iaitu menerusi alat-alat pertuturan . Menghalang kemajuan dan perkembangan proses meninggikan kedudukan al-Quran. Menimbulkan fitnah. Ibnu Abbas.haram dan fardu kifayah:. Boleh menambahkan keelokkan bacaan al-Quran. iii. Sekiranya boleh mengurangkan kesalahan bacaan al-Quran. Abu Bakr al-`Arabi Di antara dalil aqli yang menyokong pendapat ini ialah: Tarannum boleh menarik minat masyarakat untuk mendekati al-Quran. Sekiranya merosakkan keaslian al-Quran. Tarannum mempunyai budaya seni yang mengajak ke arah khusyuk dan menginsafi mukjizat al-Quran. Mengganggu khusyuk dalam mentadabbur al-Quran. • • • • i.• • Pendapat ini dikuatkan lagi berdasarkan pendapat sebilangan daripada para Sahabat dan Tabi`in seperti Umar bin al-Khattab. Menjatuhkan dan menghina kemukjizatan al-Quran. Tarannum boleh menjadi medium pengajaran dan pembelajaran. Boleh memantapkan pemahaman kefahaman FARDU KIFAYAH • • • • Soalan 2.10 markah ( modul m/s 33) -Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. Mengganggu ketenangan dalam beribadah. Boleh menghilangkan keraguan terhadap mukjizat al-Quran.6 markah (modul m/s 21) -Setiap satu hukum dan huraian-2 markah. HARAM • • • • Menyeleweng ke arah perkara-perkara yang dilarang Islam. ii. a)Peranan suara dan huraiannya:. Abu Ja`far al-Tabari. (14 markah) b)Penerangan hukum makruh.

kasar dan licin.10 markah ( modul m/s 36) -Setiap satu dan huraian. Latihan suara untuk menghidupkan Ikhtilal al-Lahn. Soalan 3. Latihan suara dalam Fasohah dengan Lahjah Arab. Iaitu menerusi alat proses suara seperti dada.atau kalimah al-Quran dengan tetap. Latihan suara untuk mendapatkan Jawab al-Jawab. 4 5 b)Kaedah melatih suara:. Latihan suara secara memainkan lagu di dalam persembahan. pernafasan yang tertentu. Latihan suara dengan cara sebutan Lahjah Arab. . Latihan suara secara menyumbang Tabaqah. 2 Menentukan bunyi sifat-sifat huruf mengikut lahjah yang dikehendaki. keras. Lataihan suara dengan cara membentuk Tabaqah. Khayshum dan Jawf. rongga hidung dan rongga otak. Bil 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 Kualiti Suara Latihan suara dalam Harakah supaya dapat memantapkan Maqam. Latihan suara dengan membawa Burdah. tekak. yang tertentu seperti Halqi. Latihan suara untuk menyampaikan kepada tahap yang dikehendaki.2 markah. Menentukan peningkatan (Tabaqah) rendah. Menentukan nada dan irama (lagu) yang tertentu. Iaitu menerusi alat-alat pembesaran dan penyuburan suara seperti Halqum. Latihan suara untuk melembutkan nada suara di dalam bacaan. Latihan suara dengan menggunakan Qit`ah dan Mahattah. Latihan suara dengan cara Sulalam Nuzul dan Sulalam Su`ud. Lisani dan Shafawi. Iaitu menerusi proses penyusunan perkara-perkara di atas dengan teknikteknik yang tertentu. 3 Menentukan tekanan bunyi yang Iaitu menerusi saluran udara dan menarik seperti lembut. tinggi dan tertinggi. sederhana. halus.

iaitu Ibnu Sina atau nama sebenarnya ialah Abu Ali al-Husayn bin Abdullah bin Hasan bin Ali bin Sina. Soalan 4. -mempunai kesesuian dengan ayat yang mengambarkan permohonan adan penceritaan.10 markah (modul m/s 84 ). *setiap satu isi dan huraian. Terdapat perubahan dalam tarannum Nahawand kerana para Qurra’ dari Mesir yang mengubahnya mengikut selera budaya mereka. -Memberikan tenaga dan semangat pada bacaan dan persembahan -Memberi tenaga pada gerakan tarannum yang seterusnya -Menarik serta member kepuasan kepada pendengar .gembira. Sejarah perkembangannya:. b)Sifat-sifat aluanan Nahawand:. -mempunyai unsur kesederhanaan yang mampu memikat jiwa.2 markah.10 markah (modul m/s 85).8 markah (modul m/s 72) Definisi:. -Gerakannya bersifat lincah yang halus cergas -Mempunyai kesesuaian dengan mana-mana tobaqat suara -Mempunyai kesesuaian dengan kesemua bentuk ayat di dalam al-Quran samada yang Berbentuk sedih. Istilah-nama khusus bagi suatu jenis alunan tarannum atau maqamat yang dipopularkan oleh para Qari dari daerah tersebut mengikut citarasa dan sosiobudayanya yang tersendiri. -mempunyai kesesuaian dengan tabaqah yang sederhana -mempunyai kehalusan seni yang mempesona. Walau bagaimanapun identiti asalnya iaitu alunan rentak irama Nahawand masih lagi dikekalkan. -mempunyai kelembutan yang penuh sopan. *setiap satu isi dan huraian – 2 markah.a) Definisi Nahawand dan sejarah perkembangan:. -mempunyai gerak ringan dan berkesan.12 markah ( modul m/s 73) *Setiap satu isi dan huraian.(3 markah) Bahasa-nama bagi tempat yang terletak di daerah Hamadan Parsi.larangan dan sebagainya. -Mempunyai gerak yang lembut dalam ketegasan -Mempunyai kelembutan alunan yang mempersonakan dan memberangsangkan bacaan.marah.( 5 markah) -Nahawand ini adalah merupakan suatu nama tempat di daerah Hamadan yang terletak di negara Parsi atau sekarang dikenali sebagai Iran. -Hamadan adalah sebuah kota yang sangat popular suatu ketika dahulu di mana di sana lahirnya sebuah karya yang terkenal dalam bidang perubatan iaitu al-Qanun Fi al-Tibb yang ditulis oleh Bapa Perubatan. a)Sifat-sifat tarannum Rast:.2 markah. (10 markah) b)Peranan tarannum Rast:.

-Kaedah tahsin al-saut adalah sejajar dengan galakan membaca al. -Hadis ini menunjukkan bahawa Rasulullah s.5 markah. -Hadis ini juga menggesa agar para Qari menjaga kualiti dan mutu suara dalam membaca al-Quran serta mempertingkatkannya ke arah yang lebih baik. (15 markah) b) Dua tujuan ayat ini diturunkan:.a. (5 markah) menyempurnakan BAHAGIAN C.15 markah (modul m/s 4) Setiap satu isi dan huraian. a) Tiga intipati penting yang terdapat di dalam hadis berikut:. -Orang yang beriman akan sentiasa memelihara bacaan al-Quran dan hak-hak bacaannya iaitu dengan bertajwid.w menggalakkan umatnya memperelokkan bacaan al-Quran dengan kelunakan suara iaitu merupakan bonus dalam membaca al-Quran secara tartil. .-Membantu untuk menyampaikan mesej al-Quran dan makna ayat -Membantu qari dan qariah menyebut huruf-huruf al-Quran dengan fasih (10 markah) Soalan 5.Quran dengan memperelokkan suara dengan mengikuti tahap-tahap (tabaqah) yang tertentu.5 markah (modul m/s 7) -Kepentingan menyempurnakan bacaan al-Quran dengan tepat supaya dapat mengelak daripada berubah makna ayat dan merosakkan hukum tajwid.

Soalan 1. -Ia amat sesuai digunakan pada ayat-ayat yang menceritakan tentang kerohanian. di mana bentuk dan alunannya lebih lembut dan lebih bersopan. -Sekarang telah dipopularkan semula oleh para Qari Mesir yang dikenali dengan nama Sikah Misri. hari kiamat dan sebagainya. Sifat-sifat tarannum sikah:-Mempunyai gerak lembut dan ringan yang menyakinkan. -Gerakannya yang tampak ringan dan bersahaja membuatkan ia berbeza daripada tarannum-tarannum lain dari sudut bentuk lagunya.Penutup/kesimpulan-2 markah. 3. -Manakala Syeikh Saad al-Ghamidi yang sering dikumandangkan bacaannya oleh rakyat Malaysia pula sering juga menggunakan tarannum ini dalam bacaan murattalnya. 20 markah. -Setelah diubahsuai. kisahkisah nabi atau sesuatu kaum di dalam al-Quran. -Mempunyai kelembutan yang menusuk kalbu -Memepunyai kesesuaian dengan mana-mana tabaqat -Mempunyai kesesuaian dengan ayat cerita. yang menunjukkan tentang .2 markah. -Tarannum Sikah adalah sebuah lagu yang berasal dari negara Parsi. Soalan 2.Pendahuluan. -Di antara Qari-qari Mesir kontemporari yang masyhur dan sering menggunakan tarannum ini dalam bacaan berlagu mereka ialah Syeikh Shahhat Mohammad Anwar. 2. ia diterima pakai oleh pakar-pakar tarannum al-Quran dari negara Hijazi dan dipopularkan kepada seluruh Qari di segenap pelusuk dunia ini mengikut lahjah Arab Hijazi bermula dari kurun ketujuh sehingga kurun kesembilan belas Masihi.Setiap satu isi dan huraian – 2 markah. 20 markah (modul m/s 114-116) 1. NuaÊna dan lain-lain.merayu.merintih dan sebagainya. -Tarannum Sikah adalah sebuah tarannum yang unik.memohon. Dr.

sikah dan sebagai.2 markah.ahli politik dan lain-lain lagi semua pihak seperti ibu -Tempat pengajian/pengajaran ilmu tarannum masih lagi kurang samada dari pihak kerajaan seperti JAKIM atau KPM sendiri.Pendahuluan.Setiap satu isi serta huraian/contoh-2 markah -Tidak berminat-suara tidak elok. -Mana-mana faktor yang munasabah.masyarakat. -Pembelajaran ilmu tarranum adalah suatu tuntutan sahaja bukannya kewajipan seperti ilmu tajwid. -Kurang mendapat dorongan/sokongan daripada bapa. . 3. -Ilmunya yang pelbagai/jenis-contoh bayyati. -Ilmu tarannum tidak diajar/didedahkan secara khusus dalam sukatan pelajaran sekolah rendah. -Tidak mahir kemahiran dalam pembacaan al-Quran.Penutup/kesimpulan-2 makah.1. 2. -Tenaga pengajar yang mahir dalam ilmu tarannum kurang.soba.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful