P. 1
Definisi Matematik

Definisi Matematik

|Views: 1,792|Likes:
Published by Cepul Terr

More info:

Published by: Cepul Terr on Oct 05, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/14/2013

pdf

text

original

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS KOTA BHARU 16109 PENGKALAN CHEPA, KOTA BHARU, KELANTAN

Hubungan etnik (waj 3106)
NAMA : MUHAMAD SAIFULNIZAM BIN ABDUL KARI 900626035007

KUMPULAN SEMESTER NAMA PENSYARAH TARIKH SERAHAN

: PISMP PENDIDIKAN KHAS : SEM 4 : EN. AZHARI BIN HJ MAHAMOOD : 10 MAC 2011

HALAMAN PENGAKUAN Saya akui bahawa karya ini adalah hasil kerja saya sendiri kecuali nukilan dan ringkasan yang tiap satunya telah saya jelaskan sumbernya. ……………………………. Yang benar. IC : 900626035007 . NAMA : MUHAMAD SAIFULNIZAM BIN ABDUL KARI NO..

Walaupun pelbagai rintangan serta dugaan dalam mencari maklumat mengenai tajuk yang kami bincangkan ini tetapi dapat kami atasinya iaitu dengan bantuan rakanrakan. Kami berasa amat gembira kerana ditugaskan oleh pensyarah kami. Kami juga telah dapat menghantar tugasan ini tepat pada masanya tanpa sebarang masalah. Di sini juga kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada pensyarah yang banyak membimbing kami dalam menyiapkan tugasan ini dengan jayanya. Kami juga ingin mengucapkan terima kasih di atas bantuan dan komitmen yang diberikan oleh pihak yang terlibat. Kerjasama dan kesungguhan serta komitmen yang jitu antara ahli kumpulan yang banyak bertungkus lumus dalam menyiapkan kerja khusus ini adalah amat dititikberatkan sama sekali dan kami bersyukur kerana ianya membuahkan hasil yang amat berguna kepada kita semua. Sampai di sini sajalah yang dapat kami coretkan sebagai renungan dan sebagai pedoman serta penghargaan terhadap pihak yang terlibat. Puan Murni Binti Deraman untuk menyiapkan kerja kursus ini. syukur ke hadrat Ilahi kerana kami telah berjaya menyiapkan kerja kursus Pengurusan Bilik Darjah dan Tingkah Laku dengan jayanya. . Kepada rakan-rakan yang sering membantu kami juga diucapkan terima kasih kepada mereka.PENGHARGAAN Alhamdulillah.

atau dengan kata lain. dan perubahan. Penghalusan bagi idea-idea asas adalah dapat dilihat purba di teks-teks matematik berasal dalam Mesir kuno. bertambah dengan kesusahan kemudiannya diperkenalkan oleh Greek purba. Matematik dilihat sebagai lanjutan mudah kepada bahasa perbualan dan penulisan. Pengetahuan dan gunanya matematik asas sentiasa ada sebahagian daripada sedia ada dan penting bagi individu dan kumpulan tertentu kehidupan. melalui penggunaan pemujaradan dan penaakulan logik. Pada setakat ini . ruang. daripada membilang. pengukuran. dan kajian bentuk-bentuk dan pergerakan objekobjek fizikal. Ia berkembang. dengan kosa kata dan tatabahasa yang sangat jelas. India Purba. struktur. untuk menghurai dan mendalami hubungan fizikal dan konsep. Matematik juga ialah penyiasatan aksiomatik yang menerangkan struktur abstrak menggunakan logik dan simbol matematik. pembangunan diteruskan dalam keadaan tidak sangat memberangsangkan sehingga Zaman Pembaharuan pada abad ke-16 di mana inovasi-inovasi matematik berinteraksi dengan penemuan-penemuan saintifik baru yang membawa kepada satu pemecutan dalam pemahaman yang diteruskan. pengiraan.Definisi Matematik Matematik selalunya didefinisikan sebagai pembelajaran/kajian mengenai corak struktur. Benjamin Peirce memanggil ia "sains yang melukis kesimpulan-kesimpulan yang perlu". Ahli-ahli matematik meneroka konsep-konsep tersebut bertujuan untuk merumuskan tekaan-tekaan(kemungkinan) baru dan mewujudkan kebenaran mereka secara penyuntingan ketat yang dipilih melalui aksiom dan takrif-takrif yang sesuai. perubahan dan ruang. Mesopotamia. Konsep Matematik . Matematik juga adalah badan ilmu berpusat pada konsep-konsep ibarat kuantiti. dan China Purba. kajian mengenai nombor dan gambar rajah. dan disiplin kajian-kajian ilmiah berkaitan dengannya.

PeringkatPra-Operasi   2-7 tahun Kanak-kanak mula menggunakan simbol dan bahasa untuk melambangkan konsep . Peringkat motor-deria . Sebelum kita memulakan sebarang rancangan untuk membantu anak didik kita.Konsep Matematik ialah satu bahasa istimewa dan penting yang harus dipelajari oleh semua orang. Sebagai Guru Pendidikan Khas kita patut sentiasa berusaha mengatasi masalah pembelajaran murid-murid yang lemah dalam pembelajaran Matematik. tolak. Peringkat Perkembangan Kognitif Piaget 2. operasi tambah. Peringkat Perkembangan Kognitif Piaget 1.Masa lahir sehingga 2 tahun . Jika kita hendak menguasai bahasa bidang tersebut cara dan teknik Matematik itu harus diketahui. kita patut mengenalpasti tahap kemahiran Matematik murid-murid yang memerlukan kelas pembelajaran khas Matematik. operasi darab dan operasi bahagi merupakan kemahiran yang patut dikuasai oleh murid.Contoh: Kanak-kanak mengetahui bola yang disembunyikan di sebalik sesuatu masih ada di situ walaupun tidak kelihatan. Kemahiran-kemahiran asas seperti nombor. Kebolehan belajar seseorang individu adalah terbatas oleh peringkat-peringkat perkembangan kognitif mengikut susunan kronologi pertumbuhan fizikal dan ciri-ciri setiap peringkat. 2. Teori Pembelajaran Matematik Jean Piaget: Peringkat-Peringkat Perkembangan Kognitif 1. Menititberatkan pembelajaran konsep dari matematik dan sains ² contoh yang paling baik bagi aktiviti pemikiran.Kanak-kanak menyedari adanya objek dan hubungan antara objek-objek melalui pengalaman.

Peringkat Operasi Konkrit     7 . pemahaman konsep masih bergantung kuat kepada objek yang konkrit Contoh: Pelajar dapat mengira bilangan nombor dengan bantuan objek konkrit seperti batang mancis.  Namun. Peringkat Perkembangan Kognitif Piaget 4. panjang dsb.11 tahun Beberapa konsep matematik telah dapat dikuasai misalnya jisim. Namun. masih bersifat egonsentrik(terpusat kepada diri sendiri) ² terhad dan berat sebelah Contoh: Kanak-kanak tidak dapat menentukan bilangan objek-objek yang diasingkan Peringkat Perkembangan Kognitif Piaget 3. Peringkat Operasi Formal      Menjelang umur 11 dan 12 tahun Boleh memanipulasikan konsep-konsep dalam fikirannya tanpa menggunakan objek yang konkrit Belajar melalui pengubahsuaian dengan persekitaran yang dipermudahkan oleh 2 proses: Asimilasi: mentafsir dan menyerap pengalaman baru Akomodasi: proses mengubah tingkah laku Peringkat Pengekalan      Pengekalan nombor Pengekalan cecair Pengekalan panjang Pengekalan luas Pengekalan berat .

Penemuan struktur konsep (inkuiri penemuan) . Pengekalan isipadu Implikasi Teori Piaget Terhadap P&P Matematik  Pelajar dapat mengikuti dan menyesuaikan diri dalam proses pembelajaran melalui peringkat-peringkat tertentu pertumbuhan mereka.Membuat pertimbangan / keputusan . Menentukan kesediaan (pengetahuan sedia ada) Contoh: Sebelum belajar mengenai garis selari(Tingkatan 4).Struktur tugas yang hendak dipelajari Tindakan pembelajaran yang wujud hampir serentak: -Asimilasi -Akomodasi .Struktur kognitif .terbahagi 2: . Jerome Bruner: Struktur dan Pembelajaran  Menghuraikan ´Bagaimana seorang kanak-kanak belajarµ Kunci masalah pembelajaran ialah struktur . 2.Cara belajar: 1.memberi pertimbangan kepada¶maklumat balik· Jerome Bruner: Struktur dan Pembelajaran  Teori Pengajaran Bruner . para pelajar sudah memahami tentang konsep kecerunan dan koordinat.

Jerome Bruner: Struktur dan Pembelajaran Tiga tahap pembelajaran Tahap 1: .Contoh: Pelajar membina kefahaman tentang konsep garis selari.Mengintegrasikan pengetahuan yang sedia ada 2. Murid mencapai kefahaman terhadap struktur matematik dengan memperkembangkan suatu skema mental yang mempunyai dua fungsi berikut: 1.Sebagai suatu alat mental . 2 garis dikatakan selari apabila mempunyai kecerunan yang sama.Kanak-kanak mesti mempunyai pengalaman konkrit guna benda sebenar Tahap 2: -Tidak lagi menggunakan benda sebenar guna gambar-gambar / imej-imej ‡ Tahap 3: -Kanak-kanak boleh mengendalikan angka-angka atau simbol-simbol. Implikasi Teori Bruner Terhadap P&P Matematik  Pelajar akan menemui dan memahami tentang konsep yang hendak dipelajari dengan lebih mendalam melalui pembelajaran secara berstruktur Richard Skemp: Skema 2 peringkat penglibatan:   Manipulasi benda-benda konkrit Bersifat mental atau abstrak berdasarkan pengalaman dari peringkat pertama.

Implikasi Teori Skemp Terhadap P&P Matematik Pelajar dapat belajar dengan bermakna dan memahami sepenuhnya struktur matematik David Ausubel: Pembelajaran Bermakna 2 bentuk pembelajaran:   Pembelajaran penerimaan Pembelajaran penemuan - Ausubel menganggap pembelajaran penerimaan lebih efisien daripada pembelajaran penemuan. - Menyampaikan fakta yang tidak berkaitan tidak dapat membina suatu struktur pembelajaran dan pemahaman yang sempurna. Implikasi Teori Ausubel Terhadap P&P Matematik Sebelum pelajar diajardengan lebih terperinci. Ausubel menyarankan¶pengelola awal· (advance organiser) digunakan. .Suatu skema yang tersusun rapi dapat membantu kanak-kanak mempelajari dan mengingat konsep dan kemahiran baru.pelajar telah menerima pandangan menyeluruh tentang topik tersebut.

ujian bertulis bulanan@penggal 2. JENIS-JENIS PENILAIAN 1.  Interaksi yang pelbagai antara murid dan guru dititik beratkan. Formal. iii. soal-jawab b. Contohnya. Maklum balas hasil penilaian untuk merancang tindakan susulan dan penambahbaikan. UPSR .Masalah dalam Pembelajran Matematik dalam kalangan murid-murid bermasalah pembelajaran Strategi Pengajaran dalam mata pelajaran Matematik  Murid berpeluang mengemukakan pendapat dan berkongsi persepsi antara satu dengan lain.  Murid mengukuhkan kefahaman dengan menghubungkait ide baru dalam konteks berbeza.pemerhatian. Penilaian Kemahiran Matematik Tujuan : i. Kenalpasti kekuatan dan kelemahan murid. ii.  Guru prihatin kepada keperluan murid.  Aktiviti berasaskan ‘hands-on’ dan ‘minds-on’  Guru mengaplikasikan ide baru dalam konteks yang baru kepada murid. Penilaian Formatif a.  Semua pandangan murid dihormati. Mengetahui samada murid telah memahami/menguasai konsep/kemahiran yang telah disampaikan. Tidak Formal . peperiksaan akhir tahun. Penilaian Sumatif  Ujian penilaian yang diadakan pada akhir tahun.

yang dihadapi murid dalam .UJIAN DIAGNOSTIK Tujuan – untuk mengenalpasti masalah/kekurangan PnP.  Dijalankan oleh guru-guru berdasarkan soalan-soalan yang mengukur konstruk yang sama di seluruh daerah.  Bukan ujian standard yang perlu dijalankan oleh LPM atau mana-mana pihak.  Membantu guru untuk mengenalpasti dan memperbaiki kelemahan murid dalam PnP.

CHERAS. KL SLOW LEARNER .56000.PROFIL MURID Nama : Jantina : Tarikh Lahir : Tempat Lahir : PUTERI RAJINAH BT RAJA ROSDI PEREMPUAN 5 JUN 2003 HOSPITAL BESAR.LORONG JUJUR 4 BANDAR TUN ABDUL RAZAK.NS No. Sijil Lahir : BB 24159 Kategori Murid Bangsa : Agama : Alamat : MELAYU ISLAM NO 19.SEREMBAN.

Adik Puteri Rajinah sekeluarga menetap di No 19. Adik Puteri Rajinah adalah kakak kepada seorang adik perempuan dan seorang adik lelaki. Melalui rekod kesihatan. Adik Puteri Rajinah boleh bergolek ketika berusia 4 bulan. Pegawai Perubatan. Hospital Besar Seremban dan disahkan pula mengalami masalah pertuturan oleh Dr Kho Peng Chan. adik Puteri Rajinah mengalami perkembangan motor yang normal seperti kanak-kanak lain. Unit Kanak-kanak Hospital Alor Star pada 23 Disember 2007. .Lorong Jujur 4 Bandar Tun Abdul Razak .Latar Belakang Murid Puteri Rajinah Bt Raja Rosdi telah dilahirkan pada 5 Jun 2003 di Hospital Seremban. boleh mencapai benda ketika berusia 6 bulan.Cheras. boleh duduk sendiri ketika berusia 8 bulan. Adik Puteri Rajinah dikategorikan sebagai Slow Learner oleh Dr Sulaiman bin Hamzah Pegawai Pemulihan Perubatan. boleh berdiri sendiri dan berjalan sendiri ketika berusia 12 bulan. ketika berusia 5 tahun. Sejak hari pertama persekolahan hingga ke hari ini adik Puteri Rajinah di tempatkan di Kelas Pendidikan Khas Bermasalah Pembelajaran (PKBP) di bawah beberapa orang guru terlatih. Adik Puteri Rajinah merupakan anak pertama kepada Raja Rosdi Bin Roslan seorang pegawai bank dan Puan Siti Shabanun bt Mohamed seorang suri rumah. Adik Puteri Rajinah mula menjejakkan kaki ke bangku sekolah pada Januari 2009 ketika berusia 7 tahun. Namun dari segi perkembangan kognitifnya Adik Puteri Rajinah agak lambat berbanding dengan kanak-kanak normal yang lain kerana ketika berusia 5 tahun Adik Nur Nelissa masih belum mengenali sebarang nombor dan juga tidak mengenali warna. Adik Nur Nelissa telah didaftarkan sebagai Orang Kurang Upaya (OKU) oleh Jabatan Kebajikan Masyarakat dengan No Pendaftaran T 035837.

Masalah Dalam Kemahiran Matematik .

Azahari .Saya telah berjumpa dan berbincang dengan guru Matematik di kelas PKBP.saya telah berkesempatan melaksanakan kerja kursus Kaedah Khas Pengajaran dan Pembelajaran Matematik disekolah tersebut.saya telah melaksanakan program PBS (Pengalaman Berasaskan Sekolah) di Sekolah Kebangsaan Midah.Cheras.Dengan itu. Ini adalah sehabis baik daripada saya untuk mendapatkan markah yang cemerlang dari pensyarah matapelajaran iaitu En. Azahari begitu berkesan ke atas diri saya untuk menyiapkan diri untuk menjadi seorang pendidik di masa hadapan. Pada ……. Sesungguhnya. tugasan yang telah diberikan oleh En. Mereka dapat menguasai kemahiran yang dipelajari pada hari tersebut tetapi gagal mengingati pelajaran yang sebelumnya. Puan Nazirah Bt Mat Isa dan beliau telah memaklumkan bahawa kebanyakkan murid-murid PKBP menghadapi masalah dalam pembelajaran Matematik. Puan Nazirah telah memberikan ruang untuk saya untuk menggunakan segala kelengkapan yang berada di kelas PKBP untuk melaksanakan kerja kursus saya ini. Bagi saya tugasan ini amat berguna untuk kerjaya saya sebagai guru nanti.Ini telah membuka peluang untuk saya menjalankan kerja kursus ini dengan lebih berkesan..REFLEKSI KESELURUHAN Bersyukur kehadrat Ilahi kerana saya berjaya menyiapkan tugasan yang diberi ini. .Saya mendapati kebanyakan murid-murid pendidikan khas di Sekolah Kebangsaan Midah mempunyai daya ingatan jangka pendek sahaja.

5..& $% %::.3 :39:20303.892.8..

89/.2 !3!  :.07.5..3/.3.3 84.8.2.3:.384.3507:/.  . 2.             .7.0:7.9.5.002..7/.340!.3 .38.3.3202507-.3.52:7//.:2.3/.3.2 !3!  02-.././80:7:/..340:7: :7:-07/.32:7//.3..3...39::7::39:20303.3203::743897: .389.

7 . %. . .9.2.7 !&%##%## $ !#!& & %025.7.393.7 $!%$# $# $ 4 $.2.2.9047 :7/ . .9 & $  # &&##%&& # #$      $ ## .!# &#     .38.

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

..7..202.3..8.9           .902.

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

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->