ISI KANDUNGAN PERKARA

1. 2. 3. 4. 5. Penghargaan Profil Diri Pengenalan Carta keluarga asas dan kembangan Profil a. b. c. Ayah Ibu Adik -beradik

MUKA SURAT
2 3 4 5

6. 5. 6.

Sehari dalam kehidupan keluargaku Penutup Rujukan 12 13.

1

PENGHARGAAN Alhamdulillah syukur kepada tuhan kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku skrap Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang bertajuk “Keluarga Asas”. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada guru pembimbing saya iaitu Encik Mohd. Shamsir selaku guru PSK yang telah banyak mengajar dan membimbing saya selama ini sehingga terhasilnya buku skrap ini. Ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kepada ibu saya yang banyak membantu dan bersabar dengan kerenah saya dalam menyiapkan tugasan buku skrap ini. Diharap semoga buku skrap ini akan menjadi panduan kepada semua pelajar dan saya sendiri. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik dan budi beliau. terima kasih 2 . Sekian. Insyallah. Juga tidak lupa kepada kawan-kawan yang turut membantu saya.

Tel ( Ibu) : 013-6442221 3 . Ibrahim 013-3979002 Nama Ayah Nama Ibu No. Rahimi B. Jalan Klarinet 4. Mohd. Tel ( Ayah ) No. 33/16D Taman Alam Indah Shah Alam.PROFIL DIRI Nama Tarikh Lahir Tempat Lahir Umur Cita-Cita Kegemaran Minuman Kegemaran Warna Kegemaran Alamat : : : : : : Nur Irham Dani b. Ismail Sakinah Bt. : : : Mohd.6. Rahimi 06-06-2001 Klinik Bersalin Annur Shah Alam : : : 10 tahun Saintis Mee Goreng Milo Ais Biru dan kuning No.

Jadi kita boleh hidup dengan selesa. Walaupun rumah kita kecil. ribut dan bahaya. panas. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang utama iaitu rumah tradisional dan rumah moden. Asalkan ianya bersih dan kemas. Ada rumah yang besar dan ada rumah yang kecil. Dinding rumah tradisional biasanya dibuat 4 . Orang yang kaya akan membuat rumah yang besar dan orang yang miskin akan membuat rumah yang kecil. Rumah tradisional biasanya terdapat di kampungkampung. Jadi kita hendaklah sentiasa menyayangi rumah kita supaya kita akan hidup aman dan tenteram bersama keluarga kita seperti kata pepatah “ Rumahku Syurgaku “ Di Malaysia terdapat pelbagai jenis rumah dan ianya boleh dibahagikan kepada dua iaitu rumah tradisional dan rumah moden RUMAH-RUMAH DI MALAYSIA Setiap negara mempunyai reka bentuk dan jenis rumahnya yang tersendiri. Setiap manusia memerlukan rumah sebagai tempat tinggal mereka. Binaan rumah tradisional adalah unik dan menarik. Kebanyakan rumah tradisional dibina daripada kayu. Ia bergantung kepada kemampuan kita. Kita hendaklah bersyukur kerana memiliki rumah. Rumah sangat penting kepada manusia keranadengan adanya rumah kita dapat berlindung daripada hujan. itu tidak mengapa. Walau bagaimanapun apa yang penting adalah bukan saiz rumah tetapi ialah keselesaan.Pendahuluan Rumah merupakan keperluan asas manusia. Terdapat berbagai bentuk dan jenis rumah pada masa sekarang. RUMAH TRADISIONAL Rumah tradisional ialah rumah yang masih mengekalkan ciri reka bentuk masyarakat dahulu. Tanpa rumah kita akan hidup di dalam keadaan yang tidak selesa dan mungkin kita akan mati. Rumah-rumah ini dibentuk dan dibina berdasarkan kehendak penghuninya.

lantai papan. Rumah tradisional di Malaysia adalah berbeza mengikut negeri masing-masing. Rumah Perabung Lima Reka bentuk rumah ini terdapat di Kelantan. 5 . Atapnya dibuat daripada zink. Diantara contoh-contoh rumah di Malaysia adalah seperti di bawah : 1. Ianya banyak dipengaruhi oleh faktor penjajah yang pernah menjajah negara kita.daripada kayu. tingkap kayu dan tangga kayu. Rumah Melayu Melaka Reka bentuk rumah ini terdapat di Melaka 2.

3. 4. Ia banyak dipengaruhi oleh reka bentuk rumah di Sumatera Indonesia 6 . Johor dan Terengganu. Rumah Limas Reka bentuk rumah ini terdapat di Selangor. Rumah Minangkabau Rumah ini banyak terdapat di Negeri Sembilan.

Rumah panjang diketuai oleh seorang ketua yang dipanggil Tuai Rumah. Rumah Bagan Rumah Bagan dibina di air. 6. Reka bentuk rumah ini terdapat di Sabah. 7 . Rumah Panjang Reka bentuk rumah ini terdapat di Sarawak. Rumah Bumbung Panjang Rumah Bumbung Panjang banyak terdapat di perlis.5. Kedah. 7. pulau Pinang dan Perak. Rumah jenis ini berbentuk panjang dan mempunyai banyak bilik.

. ruang santai dan lain-lain lagi. Rumah moden biasanya diperbuat daripada batu-bata dan konkrit.RUMAH MODEN Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa. ruang makan. Antara contoh rumah-rumah moden di Malaysia adalah : 1. Ia mempunyai banyak bilik. Bumbungnya diperbuat daripada atap genting untuk mengurangkan keadaan panas di dalam rumah. Rumah moden juga mempunyai banyak ruang seperti ruang tamu. Ianya kelihatan cantik dan senang dibersihkan. Rumah banglo sangat besar dan luas. Rumah Banglo Rumah banglo biasanya dimiliki oleh mereka yang berpendapatan tinggi kerana harganya sangat mahal. ruang dapur. Tingkapnya berbingkai aluminium supaya lambat berkarat dan tidak lama. Ia mempunyai banyak ruang dan dibina di atas tanah yang luas. 8 . Lantai rumah moden biasanya diperbuat daripada jubin. Rumah moden banyak terdapat di bandar-bandar.

Rumah teres biasanya berada di dalam keadaan yang sederet iaitu setiap deretan mengandungi antara 5 hingga 6 buah rumah. Rumah Pangsa Rumah pangsa juga dikenali sebagai rumah flat. Rumah Teres Terdapat pelbagai jenis rumah teres seperti teres dua tingkat dan teres setingkat. Harganya lebih murah berbanding dengan rumah teres. 9 . Ia lebih sempit berbanding dengan rumah teres.2. Biasanya rumah pangsa ada kemudahan lif dan tangga untuk bergerak ke tingkat atas. 3. Ia dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah. Ia dibina bertingkat-tingkat. Ia dimiliki oleh golongan sederhana.

10 . Harganya agak mahal dan ianya dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi. Harga rumah juga sudah berlipat ganda mahalnya hingga mencecah berjuta ringgit. PENUTUP Rumah di Malaysia pada masa sekarang semakin meningkat kerana penduduk kita semakin bertambah. Rumah Kondominium. Ia dilengkapi oleh kolam renang. tempat beriadah seperti taman dan sebagainya. pengawal keselamatan. Saya lebih suka tinggal di rumah banglo kerana ianya besar dan selesa. Terpulang kepada kepada kita untuk memiliki rumah yang kita kehendaki berdasarkan kepada kemampuan kita. saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat pekerjaan yang baik dan mampu membeli rumah banglo yang saya idamkan. Rumah kondominium adalah luas dan selesa. Oleh kerana harganya mahal.4. Semoga tuhan akan memakbulkan hajat saya ini.

Dewan Bahasa dan Pustaka . 2005: Kuala Lumpur Majalah Mingguan Wanita 2009 : Karangkraf Kuala Lumpur. Ahamed : Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4 . Faizullah b. Mat Desa. 11 . Buyong dan Rape’ah bt. Mohd.RUJUKAN Dayangku Fadariah bt.

3.   #&& .8.1:.3%..:25:7  .3!:89.-9 ./.7. :.7.:..908..3#.37.3.3:.50 ..- :43/..3%025..:25:7        ./.9. 4/ .39.:3 0.-9 .3:..20/::%08  . ..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful