ISI KANDUNGAN PERKARA

1. 2. 3. 4. 5. Penghargaan Profil Diri Pengenalan Carta keluarga asas dan kembangan Profil a. b. c. Ayah Ibu Adik -beradik

MUKA SURAT
2 3 4 5

6. 5. 6.

Sehari dalam kehidupan keluargaku Penutup Rujukan 12 13.

1

Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik dan budi beliau. Diharap semoga buku skrap ini akan menjadi panduan kepada semua pelajar dan saya sendiri. Juga tidak lupa kepada kawan-kawan yang turut membantu saya. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada guru pembimbing saya iaitu Encik Mohd. Ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kepada ibu saya yang banyak membantu dan bersabar dengan kerenah saya dalam menyiapkan tugasan buku skrap ini. terima kasih 2 . Shamsir selaku guru PSK yang telah banyak mengajar dan membimbing saya selama ini sehingga terhasilnya buku skrap ini. Sekian. Insyallah.PENGHARGAAN Alhamdulillah syukur kepada tuhan kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku skrap Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang bertajuk “Keluarga Asas”.

Tel ( Ayah ) No.PROFIL DIRI Nama Tarikh Lahir Tempat Lahir Umur Cita-Cita Kegemaran Minuman Kegemaran Warna Kegemaran Alamat : : : : : : Nur Irham Dani b. 33/16D Taman Alam Indah Shah Alam. : : : Mohd. Rahimi B. Rahimi 06-06-2001 Klinik Bersalin Annur Shah Alam : : : 10 tahun Saintis Mee Goreng Milo Ais Biru dan kuning No. Jalan Klarinet 4. Tel ( Ibu) : 013-6442221 3 . Mohd. Ismail Sakinah Bt.6. Ibrahim 013-3979002 Nama Ayah Nama Ibu No.

Rumah-rumah ini dibentuk dan dibina berdasarkan kehendak penghuninya. panas. Jadi kita hendaklah sentiasa menyayangi rumah kita supaya kita akan hidup aman dan tenteram bersama keluarga kita seperti kata pepatah “ Rumahku Syurgaku “ Di Malaysia terdapat pelbagai jenis rumah dan ianya boleh dibahagikan kepada dua iaitu rumah tradisional dan rumah moden RUMAH-RUMAH DI MALAYSIA Setiap negara mempunyai reka bentuk dan jenis rumahnya yang tersendiri. Ia bergantung kepada kemampuan kita. itu tidak mengapa. Terdapat berbagai bentuk dan jenis rumah pada masa sekarang. Jadi kita boleh hidup dengan selesa. ribut dan bahaya. Setiap manusia memerlukan rumah sebagai tempat tinggal mereka.Pendahuluan Rumah merupakan keperluan asas manusia. Dinding rumah tradisional biasanya dibuat 4 . Walaupun rumah kita kecil. Rumah sangat penting kepada manusia keranadengan adanya rumah kita dapat berlindung daripada hujan. Kebanyakan rumah tradisional dibina daripada kayu. Asalkan ianya bersih dan kemas. RUMAH TRADISIONAL Rumah tradisional ialah rumah yang masih mengekalkan ciri reka bentuk masyarakat dahulu. Binaan rumah tradisional adalah unik dan menarik. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang utama iaitu rumah tradisional dan rumah moden. Ada rumah yang besar dan ada rumah yang kecil. Tanpa rumah kita akan hidup di dalam keadaan yang tidak selesa dan mungkin kita akan mati. Rumah tradisional biasanya terdapat di kampungkampung. Orang yang kaya akan membuat rumah yang besar dan orang yang miskin akan membuat rumah yang kecil. Kita hendaklah bersyukur kerana memiliki rumah. Walau bagaimanapun apa yang penting adalah bukan saiz rumah tetapi ialah keselesaan.

Rumah tradisional di Malaysia adalah berbeza mengikut negeri masing-masing. Ianya banyak dipengaruhi oleh faktor penjajah yang pernah menjajah negara kita. Rumah Melayu Melaka Reka bentuk rumah ini terdapat di Melaka 2. Rumah Perabung Lima Reka bentuk rumah ini terdapat di Kelantan. 5 .daripada kayu. tingkap kayu dan tangga kayu. Atapnya dibuat daripada zink. Diantara contoh-contoh rumah di Malaysia adalah seperti di bawah : 1. lantai papan.

Rumah Limas Reka bentuk rumah ini terdapat di Selangor.3. Rumah Minangkabau Rumah ini banyak terdapat di Negeri Sembilan. Ia banyak dipengaruhi oleh reka bentuk rumah di Sumatera Indonesia 6 . Johor dan Terengganu. 4.

6. 7 . pulau Pinang dan Perak. Rumah Panjang Reka bentuk rumah ini terdapat di Sarawak. Reka bentuk rumah ini terdapat di Sabah. 7. Rumah panjang diketuai oleh seorang ketua yang dipanggil Tuai Rumah. Rumah Bagan Rumah Bagan dibina di air. Rumah Bumbung Panjang Rumah Bumbung Panjang banyak terdapat di perlis. Kedah.5. Rumah jenis ini berbentuk panjang dan mempunyai banyak bilik.

Ia mempunyai banyak ruang dan dibina di atas tanah yang luas. Bumbungnya diperbuat daripada atap genting untuk mengurangkan keadaan panas di dalam rumah. Ianya kelihatan cantik dan senang dibersihkan. Tingkapnya berbingkai aluminium supaya lambat berkarat dan tidak lama. Lantai rumah moden biasanya diperbuat daripada jubin. Antara contoh rumah-rumah moden di Malaysia adalah : 1. ruang santai dan lain-lain lagi. Ia mempunyai banyak bilik. Rumah banglo sangat besar dan luas. Rumah moden juga mempunyai banyak ruang seperti ruang tamu. Rumah moden banyak terdapat di bandar-bandar. ruang dapur.RUMAH MODEN Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa. Rumah moden biasanya diperbuat daripada batu-bata dan konkrit. ruang makan. . Rumah Banglo Rumah banglo biasanya dimiliki oleh mereka yang berpendapatan tinggi kerana harganya sangat mahal. 8 .

Ia dibina bertingkat-tingkat. Ia lebih sempit berbanding dengan rumah teres. Ia dimiliki oleh golongan sederhana. 3. Harganya lebih murah berbanding dengan rumah teres. Rumah Pangsa Rumah pangsa juga dikenali sebagai rumah flat. Ia dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah. Rumah teres biasanya berada di dalam keadaan yang sederet iaitu setiap deretan mengandungi antara 5 hingga 6 buah rumah. 9 . Biasanya rumah pangsa ada kemudahan lif dan tangga untuk bergerak ke tingkat atas.2. Rumah Teres Terdapat pelbagai jenis rumah teres seperti teres dua tingkat dan teres setingkat.

tempat beriadah seperti taman dan sebagainya. saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat pekerjaan yang baik dan mampu membeli rumah banglo yang saya idamkan. PENUTUP Rumah di Malaysia pada masa sekarang semakin meningkat kerana penduduk kita semakin bertambah. pengawal keselamatan. Oleh kerana harganya mahal. 10 . Harganya agak mahal dan ianya dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi. Ia dilengkapi oleh kolam renang. Harga rumah juga sudah berlipat ganda mahalnya hingga mencecah berjuta ringgit. Terpulang kepada kepada kita untuk memiliki rumah yang kita kehendaki berdasarkan kepada kemampuan kita. Saya lebih suka tinggal di rumah banglo kerana ianya besar dan selesa. Rumah Kondominium. Rumah kondominium adalah luas dan selesa.4. Semoga tuhan akan memakbulkan hajat saya ini.

RUJUKAN Dayangku Fadariah bt. Dewan Bahasa dan Pustaka . 11 . Mohd. 2005: Kuala Lumpur Majalah Mingguan Wanita 2009 : Karangkraf Kuala Lumpur. Ahamed : Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4 . Faizullah b. Buyong dan Rape’ah bt. Mat Desa.

.:.:25:7  .9..3#../. :.20/::%08  .- :43/. 4/ ./.3%.-9 .3....3!:89..3:.-9 .1:.3:.:25:7        .3.37.39. .7.908.8.50 ..   #&& .3%025.7.:3 0.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful