ISI KANDUNGAN PERKARA

1. 2. 3. 4. 5. Penghargaan Profil Diri Pengenalan Carta keluarga asas dan kembangan Profil a. b. c. Ayah Ibu Adik -beradik

MUKA SURAT
2 3 4 5

6. 5. 6.

Sehari dalam kehidupan keluargaku Penutup Rujukan 12 13.

1

Sekian. Ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kepada ibu saya yang banyak membantu dan bersabar dengan kerenah saya dalam menyiapkan tugasan buku skrap ini. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik dan budi beliau. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada guru pembimbing saya iaitu Encik Mohd.PENGHARGAAN Alhamdulillah syukur kepada tuhan kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku skrap Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang bertajuk “Keluarga Asas”. Shamsir selaku guru PSK yang telah banyak mengajar dan membimbing saya selama ini sehingga terhasilnya buku skrap ini. Diharap semoga buku skrap ini akan menjadi panduan kepada semua pelajar dan saya sendiri. Juga tidak lupa kepada kawan-kawan yang turut membantu saya. Insyallah. terima kasih 2 .

Jalan Klarinet 4.PROFIL DIRI Nama Tarikh Lahir Tempat Lahir Umur Cita-Cita Kegemaran Minuman Kegemaran Warna Kegemaran Alamat : : : : : : Nur Irham Dani b. : : : Mohd. Ibrahim 013-3979002 Nama Ayah Nama Ibu No. 33/16D Taman Alam Indah Shah Alam. Tel ( Ibu) : 013-6442221 3 . Tel ( Ayah ) No.6. Mohd. Ismail Sakinah Bt. Rahimi 06-06-2001 Klinik Bersalin Annur Shah Alam : : : 10 tahun Saintis Mee Goreng Milo Ais Biru dan kuning No. Rahimi B.

Jadi kita boleh hidup dengan selesa. Ia bergantung kepada kemampuan kita. Kebanyakan rumah tradisional dibina daripada kayu. Rumah sangat penting kepada manusia keranadengan adanya rumah kita dapat berlindung daripada hujan. RUMAH TRADISIONAL Rumah tradisional ialah rumah yang masih mengekalkan ciri reka bentuk masyarakat dahulu. ribut dan bahaya. Tanpa rumah kita akan hidup di dalam keadaan yang tidak selesa dan mungkin kita akan mati. Setiap manusia memerlukan rumah sebagai tempat tinggal mereka. Jadi kita hendaklah sentiasa menyayangi rumah kita supaya kita akan hidup aman dan tenteram bersama keluarga kita seperti kata pepatah “ Rumahku Syurgaku “ Di Malaysia terdapat pelbagai jenis rumah dan ianya boleh dibahagikan kepada dua iaitu rumah tradisional dan rumah moden RUMAH-RUMAH DI MALAYSIA Setiap negara mempunyai reka bentuk dan jenis rumahnya yang tersendiri. Terdapat berbagai bentuk dan jenis rumah pada masa sekarang. Dinding rumah tradisional biasanya dibuat 4 .Pendahuluan Rumah merupakan keperluan asas manusia. Kita hendaklah bersyukur kerana memiliki rumah. Rumah tradisional biasanya terdapat di kampungkampung. Binaan rumah tradisional adalah unik dan menarik. Asalkan ianya bersih dan kemas. itu tidak mengapa. Walau bagaimanapun apa yang penting adalah bukan saiz rumah tetapi ialah keselesaan. Ada rumah yang besar dan ada rumah yang kecil. panas. Orang yang kaya akan membuat rumah yang besar dan orang yang miskin akan membuat rumah yang kecil. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang utama iaitu rumah tradisional dan rumah moden. Walaupun rumah kita kecil. Rumah-rumah ini dibentuk dan dibina berdasarkan kehendak penghuninya.

Ianya banyak dipengaruhi oleh faktor penjajah yang pernah menjajah negara kita. Atapnya dibuat daripada zink. lantai papan. Rumah Perabung Lima Reka bentuk rumah ini terdapat di Kelantan. tingkap kayu dan tangga kayu. Rumah tradisional di Malaysia adalah berbeza mengikut negeri masing-masing. 5 .daripada kayu. Diantara contoh-contoh rumah di Malaysia adalah seperti di bawah : 1. Rumah Melayu Melaka Reka bentuk rumah ini terdapat di Melaka 2.

3. Rumah Minangkabau Rumah ini banyak terdapat di Negeri Sembilan. Johor dan Terengganu. Ia banyak dipengaruhi oleh reka bentuk rumah di Sumatera Indonesia 6 . 4. Rumah Limas Reka bentuk rumah ini terdapat di Selangor.

Rumah panjang diketuai oleh seorang ketua yang dipanggil Tuai Rumah. 7 . 7. Kedah. Rumah jenis ini berbentuk panjang dan mempunyai banyak bilik. pulau Pinang dan Perak. Reka bentuk rumah ini terdapat di Sabah.5. Rumah Panjang Reka bentuk rumah ini terdapat di Sarawak. 6. Rumah Bagan Rumah Bagan dibina di air. Rumah Bumbung Panjang Rumah Bumbung Panjang banyak terdapat di perlis.

ruang dapur. Bumbungnya diperbuat daripada atap genting untuk mengurangkan keadaan panas di dalam rumah. ruang makan. Tingkapnya berbingkai aluminium supaya lambat berkarat dan tidak lama. Ianya kelihatan cantik dan senang dibersihkan. Rumah moden juga mempunyai banyak ruang seperti ruang tamu.RUMAH MODEN Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa. Antara contoh rumah-rumah moden di Malaysia adalah : 1. Ia mempunyai banyak bilik. ruang santai dan lain-lain lagi. Rumah moden banyak terdapat di bandar-bandar. Rumah Banglo Rumah banglo biasanya dimiliki oleh mereka yang berpendapatan tinggi kerana harganya sangat mahal. Ia mempunyai banyak ruang dan dibina di atas tanah yang luas. . Rumah banglo sangat besar dan luas. Lantai rumah moden biasanya diperbuat daripada jubin. Rumah moden biasanya diperbuat daripada batu-bata dan konkrit. 8 .

Ia dimiliki oleh golongan sederhana. Rumah Teres Terdapat pelbagai jenis rumah teres seperti teres dua tingkat dan teres setingkat. Harganya lebih murah berbanding dengan rumah teres. Rumah teres biasanya berada di dalam keadaan yang sederet iaitu setiap deretan mengandungi antara 5 hingga 6 buah rumah. Ia dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah.2. 9 . Ia dibina bertingkat-tingkat. Ia lebih sempit berbanding dengan rumah teres. Biasanya rumah pangsa ada kemudahan lif dan tangga untuk bergerak ke tingkat atas. 3. Rumah Pangsa Rumah pangsa juga dikenali sebagai rumah flat.

4. Ia dilengkapi oleh kolam renang. Harganya agak mahal dan ianya dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi. saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat pekerjaan yang baik dan mampu membeli rumah banglo yang saya idamkan. Rumah Kondominium. Harga rumah juga sudah berlipat ganda mahalnya hingga mencecah berjuta ringgit. PENUTUP Rumah di Malaysia pada masa sekarang semakin meningkat kerana penduduk kita semakin bertambah. tempat beriadah seperti taman dan sebagainya. 10 . Rumah kondominium adalah luas dan selesa. pengawal keselamatan. Terpulang kepada kepada kita untuk memiliki rumah yang kita kehendaki berdasarkan kepada kemampuan kita. Saya lebih suka tinggal di rumah banglo kerana ianya besar dan selesa. Semoga tuhan akan memakbulkan hajat saya ini. Oleh kerana harganya mahal.

Mat Desa. Dewan Bahasa dan Pustaka . Ahamed : Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4 . 2005: Kuala Lumpur Majalah Mingguan Wanita 2009 : Karangkraf Kuala Lumpur. 11 . Buyong dan Rape’ah bt. Faizullah b. Mohd.RUJUKAN Dayangku Fadariah bt.

1:../.3:.20/::%08  .3!:89..   #&& .:25:7  . :.:25:7        .-9 ..3.50 .3%.9.7..3..- :43/.:. 4/ .7.908.3#.8.3%025./. ..37.-9 .3:...39.:3 0.