ISI KANDUNGAN PERKARA

1. 2. 3. 4. 5. Penghargaan Profil Diri Pengenalan Carta keluarga asas dan kembangan Profil a. b. c. Ayah Ibu Adik -beradik

MUKA SURAT
2 3 4 5

6. 5. 6.

Sehari dalam kehidupan keluargaku Penutup Rujukan 12 13.

1

Ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kepada ibu saya yang banyak membantu dan bersabar dengan kerenah saya dalam menyiapkan tugasan buku skrap ini. terima kasih 2 .PENGHARGAAN Alhamdulillah syukur kepada tuhan kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku skrap Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang bertajuk “Keluarga Asas”. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik dan budi beliau. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada guru pembimbing saya iaitu Encik Mohd. Sekian. Shamsir selaku guru PSK yang telah banyak mengajar dan membimbing saya selama ini sehingga terhasilnya buku skrap ini. Diharap semoga buku skrap ini akan menjadi panduan kepada semua pelajar dan saya sendiri. Insyallah. Juga tidak lupa kepada kawan-kawan yang turut membantu saya.

Mohd.PROFIL DIRI Nama Tarikh Lahir Tempat Lahir Umur Cita-Cita Kegemaran Minuman Kegemaran Warna Kegemaran Alamat : : : : : : Nur Irham Dani b. 33/16D Taman Alam Indah Shah Alam. Ibrahim 013-3979002 Nama Ayah Nama Ibu No. Rahimi 06-06-2001 Klinik Bersalin Annur Shah Alam : : : 10 tahun Saintis Mee Goreng Milo Ais Biru dan kuning No. Jalan Klarinet 4. Tel ( Ibu) : 013-6442221 3 . Ismail Sakinah Bt. Rahimi B. : : : Mohd. Tel ( Ayah ) No.6.

Walau bagaimanapun apa yang penting adalah bukan saiz rumah tetapi ialah keselesaan. Asalkan ianya bersih dan kemas. panas. Terdapat berbagai bentuk dan jenis rumah pada masa sekarang. Rumah-rumah ini dibentuk dan dibina berdasarkan kehendak penghuninya. Rumah sangat penting kepada manusia keranadengan adanya rumah kita dapat berlindung daripada hujan. Jadi kita boleh hidup dengan selesa. Kita hendaklah bersyukur kerana memiliki rumah. Tanpa rumah kita akan hidup di dalam keadaan yang tidak selesa dan mungkin kita akan mati.Pendahuluan Rumah merupakan keperluan asas manusia. Kebanyakan rumah tradisional dibina daripada kayu. Rumah tradisional biasanya terdapat di kampungkampung. itu tidak mengapa. Setiap manusia memerlukan rumah sebagai tempat tinggal mereka. ribut dan bahaya. Ada rumah yang besar dan ada rumah yang kecil. Dinding rumah tradisional biasanya dibuat 4 . Walaupun rumah kita kecil. RUMAH TRADISIONAL Rumah tradisional ialah rumah yang masih mengekalkan ciri reka bentuk masyarakat dahulu. Ia bergantung kepada kemampuan kita. Orang yang kaya akan membuat rumah yang besar dan orang yang miskin akan membuat rumah yang kecil. Binaan rumah tradisional adalah unik dan menarik. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang utama iaitu rumah tradisional dan rumah moden. Jadi kita hendaklah sentiasa menyayangi rumah kita supaya kita akan hidup aman dan tenteram bersama keluarga kita seperti kata pepatah “ Rumahku Syurgaku “ Di Malaysia terdapat pelbagai jenis rumah dan ianya boleh dibahagikan kepada dua iaitu rumah tradisional dan rumah moden RUMAH-RUMAH DI MALAYSIA Setiap negara mempunyai reka bentuk dan jenis rumahnya yang tersendiri.

Atapnya dibuat daripada zink. Rumah Melayu Melaka Reka bentuk rumah ini terdapat di Melaka 2. Rumah tradisional di Malaysia adalah berbeza mengikut negeri masing-masing. tingkap kayu dan tangga kayu. Ianya banyak dipengaruhi oleh faktor penjajah yang pernah menjajah negara kita. 5 . Rumah Perabung Lima Reka bentuk rumah ini terdapat di Kelantan. Diantara contoh-contoh rumah di Malaysia adalah seperti di bawah : 1. lantai papan.daripada kayu.

Johor dan Terengganu.3. Ia banyak dipengaruhi oleh reka bentuk rumah di Sumatera Indonesia 6 . Rumah Limas Reka bentuk rumah ini terdapat di Selangor. 4. Rumah Minangkabau Rumah ini banyak terdapat di Negeri Sembilan.

Reka bentuk rumah ini terdapat di Sabah. 6.5. Kedah. Rumah jenis ini berbentuk panjang dan mempunyai banyak bilik. Rumah panjang diketuai oleh seorang ketua yang dipanggil Tuai Rumah. pulau Pinang dan Perak. 7. 7 . Rumah Panjang Reka bentuk rumah ini terdapat di Sarawak. Rumah Bagan Rumah Bagan dibina di air. Rumah Bumbung Panjang Rumah Bumbung Panjang banyak terdapat di perlis.

Ia mempunyai banyak bilik. Antara contoh rumah-rumah moden di Malaysia adalah : 1. ruang santai dan lain-lain lagi. Tingkapnya berbingkai aluminium supaya lambat berkarat dan tidak lama. Rumah moden juga mempunyai banyak ruang seperti ruang tamu. 8 . Rumah banglo sangat besar dan luas. Ia mempunyai banyak ruang dan dibina di atas tanah yang luas.RUMAH MODEN Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa. Lantai rumah moden biasanya diperbuat daripada jubin. Rumah Banglo Rumah banglo biasanya dimiliki oleh mereka yang berpendapatan tinggi kerana harganya sangat mahal. Bumbungnya diperbuat daripada atap genting untuk mengurangkan keadaan panas di dalam rumah. ruang dapur. Ianya kelihatan cantik dan senang dibersihkan. ruang makan. Rumah moden banyak terdapat di bandar-bandar. . Rumah moden biasanya diperbuat daripada batu-bata dan konkrit.

Ia lebih sempit berbanding dengan rumah teres. Rumah Teres Terdapat pelbagai jenis rumah teres seperti teres dua tingkat dan teres setingkat. Rumah teres biasanya berada di dalam keadaan yang sederet iaitu setiap deretan mengandungi antara 5 hingga 6 buah rumah. Ia dimiliki oleh golongan sederhana. 9 . Harganya lebih murah berbanding dengan rumah teres. 3. Rumah Pangsa Rumah pangsa juga dikenali sebagai rumah flat. Ia dibina bertingkat-tingkat. Ia dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah.2. Biasanya rumah pangsa ada kemudahan lif dan tangga untuk bergerak ke tingkat atas.

4. Rumah Kondominium. Oleh kerana harganya mahal. saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat pekerjaan yang baik dan mampu membeli rumah banglo yang saya idamkan. Harganya agak mahal dan ianya dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi. Semoga tuhan akan memakbulkan hajat saya ini. Ia dilengkapi oleh kolam renang. Terpulang kepada kepada kita untuk memiliki rumah yang kita kehendaki berdasarkan kepada kemampuan kita. 10 . PENUTUP Rumah di Malaysia pada masa sekarang semakin meningkat kerana penduduk kita semakin bertambah. tempat beriadah seperti taman dan sebagainya. Saya lebih suka tinggal di rumah banglo kerana ianya besar dan selesa. Rumah kondominium adalah luas dan selesa. Harga rumah juga sudah berlipat ganda mahalnya hingga mencecah berjuta ringgit. pengawal keselamatan.

RUJUKAN Dayangku Fadariah bt. 2005: Kuala Lumpur Majalah Mingguan Wanita 2009 : Karangkraf Kuala Lumpur. Buyong dan Rape’ah bt. Ahamed : Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4 . Mat Desa. Faizullah b. Dewan Bahasa dan Pustaka . Mohd. 11 .

.39.908.20/::%08  .:..50 . 4/ .3%.3%025.3!:89.1:.3:.:25:7  .. .. :.3.:3 0..37..-9 .:25:7        .- :43/././.9.3:..3#..8.-9 .7.3.   #&& .7.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful