ISI KANDUNGAN PERKARA

1. 2. 3. 4. 5. Penghargaan Profil Diri Pengenalan Carta keluarga asas dan kembangan Profil a. b. c. Ayah Ibu Adik -beradik

MUKA SURAT
2 3 4 5

6. 5. 6.

Sehari dalam kehidupan keluargaku Penutup Rujukan 12 13.

1

Shamsir selaku guru PSK yang telah banyak mengajar dan membimbing saya selama ini sehingga terhasilnya buku skrap ini.PENGHARGAAN Alhamdulillah syukur kepada tuhan kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku skrap Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang bertajuk “Keluarga Asas”. Ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kepada ibu saya yang banyak membantu dan bersabar dengan kerenah saya dalam menyiapkan tugasan buku skrap ini. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik dan budi beliau. Insyallah. terima kasih 2 . Juga tidak lupa kepada kawan-kawan yang turut membantu saya. Diharap semoga buku skrap ini akan menjadi panduan kepada semua pelajar dan saya sendiri. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada guru pembimbing saya iaitu Encik Mohd. Sekian.

Tel ( Ayah ) No. Jalan Klarinet 4. 33/16D Taman Alam Indah Shah Alam.PROFIL DIRI Nama Tarikh Lahir Tempat Lahir Umur Cita-Cita Kegemaran Minuman Kegemaran Warna Kegemaran Alamat : : : : : : Nur Irham Dani b. : : : Mohd. Tel ( Ibu) : 013-6442221 3 . Rahimi B. Rahimi 06-06-2001 Klinik Bersalin Annur Shah Alam : : : 10 tahun Saintis Mee Goreng Milo Ais Biru dan kuning No. Ibrahim 013-3979002 Nama Ayah Nama Ibu No. Mohd. Ismail Sakinah Bt.6.

Pendahuluan Rumah merupakan keperluan asas manusia. Rumah tradisional biasanya terdapat di kampungkampung. Dinding rumah tradisional biasanya dibuat 4 . Walaupun rumah kita kecil. RUMAH TRADISIONAL Rumah tradisional ialah rumah yang masih mengekalkan ciri reka bentuk masyarakat dahulu. Setiap manusia memerlukan rumah sebagai tempat tinggal mereka. Rumah sangat penting kepada manusia keranadengan adanya rumah kita dapat berlindung daripada hujan. Rumah-rumah ini dibentuk dan dibina berdasarkan kehendak penghuninya. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang utama iaitu rumah tradisional dan rumah moden. Terdapat berbagai bentuk dan jenis rumah pada masa sekarang. Binaan rumah tradisional adalah unik dan menarik. Jadi kita boleh hidup dengan selesa. itu tidak mengapa. Jadi kita hendaklah sentiasa menyayangi rumah kita supaya kita akan hidup aman dan tenteram bersama keluarga kita seperti kata pepatah “ Rumahku Syurgaku “ Di Malaysia terdapat pelbagai jenis rumah dan ianya boleh dibahagikan kepada dua iaitu rumah tradisional dan rumah moden RUMAH-RUMAH DI MALAYSIA Setiap negara mempunyai reka bentuk dan jenis rumahnya yang tersendiri. Ia bergantung kepada kemampuan kita. Ada rumah yang besar dan ada rumah yang kecil. Walau bagaimanapun apa yang penting adalah bukan saiz rumah tetapi ialah keselesaan. panas. Kita hendaklah bersyukur kerana memiliki rumah. Orang yang kaya akan membuat rumah yang besar dan orang yang miskin akan membuat rumah yang kecil. Kebanyakan rumah tradisional dibina daripada kayu. ribut dan bahaya. Asalkan ianya bersih dan kemas. Tanpa rumah kita akan hidup di dalam keadaan yang tidak selesa dan mungkin kita akan mati.

Rumah Melayu Melaka Reka bentuk rumah ini terdapat di Melaka 2. 5 . Atapnya dibuat daripada zink. lantai papan. Ianya banyak dipengaruhi oleh faktor penjajah yang pernah menjajah negara kita. tingkap kayu dan tangga kayu. Rumah tradisional di Malaysia adalah berbeza mengikut negeri masing-masing.daripada kayu. Diantara contoh-contoh rumah di Malaysia adalah seperti di bawah : 1. Rumah Perabung Lima Reka bentuk rumah ini terdapat di Kelantan.

Ia banyak dipengaruhi oleh reka bentuk rumah di Sumatera Indonesia 6 . Johor dan Terengganu.3. Rumah Limas Reka bentuk rumah ini terdapat di Selangor. 4. Rumah Minangkabau Rumah ini banyak terdapat di Negeri Sembilan.

Rumah Panjang Reka bentuk rumah ini terdapat di Sarawak. 7 . Kedah. Rumah Bagan Rumah Bagan dibina di air. Reka bentuk rumah ini terdapat di Sabah. 6. Rumah panjang diketuai oleh seorang ketua yang dipanggil Tuai Rumah. Rumah jenis ini berbentuk panjang dan mempunyai banyak bilik. 7. Rumah Bumbung Panjang Rumah Bumbung Panjang banyak terdapat di perlis.5. pulau Pinang dan Perak.

ruang santai dan lain-lain lagi. Rumah Banglo Rumah banglo biasanya dimiliki oleh mereka yang berpendapatan tinggi kerana harganya sangat mahal. Ia mempunyai banyak bilik. Rumah moden biasanya diperbuat daripada batu-bata dan konkrit. Rumah moden juga mempunyai banyak ruang seperti ruang tamu. Ia mempunyai banyak ruang dan dibina di atas tanah yang luas. . Bumbungnya diperbuat daripada atap genting untuk mengurangkan keadaan panas di dalam rumah. ruang makan. Ianya kelihatan cantik dan senang dibersihkan. Lantai rumah moden biasanya diperbuat daripada jubin. 8 . Rumah banglo sangat besar dan luas. Antara contoh rumah-rumah moden di Malaysia adalah : 1. Tingkapnya berbingkai aluminium supaya lambat berkarat dan tidak lama. Rumah moden banyak terdapat di bandar-bandar. ruang dapur.RUMAH MODEN Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa.

Harganya lebih murah berbanding dengan rumah teres. Ia dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah. Ia dimiliki oleh golongan sederhana. Biasanya rumah pangsa ada kemudahan lif dan tangga untuk bergerak ke tingkat atas.2. 3. Ia dibina bertingkat-tingkat. Rumah Pangsa Rumah pangsa juga dikenali sebagai rumah flat. 9 . Ia lebih sempit berbanding dengan rumah teres. Rumah Teres Terdapat pelbagai jenis rumah teres seperti teres dua tingkat dan teres setingkat. Rumah teres biasanya berada di dalam keadaan yang sederet iaitu setiap deretan mengandungi antara 5 hingga 6 buah rumah.

Ia dilengkapi oleh kolam renang. saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat pekerjaan yang baik dan mampu membeli rumah banglo yang saya idamkan. PENUTUP Rumah di Malaysia pada masa sekarang semakin meningkat kerana penduduk kita semakin bertambah. Terpulang kepada kepada kita untuk memiliki rumah yang kita kehendaki berdasarkan kepada kemampuan kita. Oleh kerana harganya mahal. pengawal keselamatan. Saya lebih suka tinggal di rumah banglo kerana ianya besar dan selesa. Harganya agak mahal dan ianya dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi. tempat beriadah seperti taman dan sebagainya. 10 .4. Harga rumah juga sudah berlipat ganda mahalnya hingga mencecah berjuta ringgit. Rumah Kondominium. Rumah kondominium adalah luas dan selesa. Semoga tuhan akan memakbulkan hajat saya ini.

RUJUKAN Dayangku Fadariah bt. 2005: Kuala Lumpur Majalah Mingguan Wanita 2009 : Karangkraf Kuala Lumpur. Faizullah b. Buyong dan Rape’ah bt. Mat Desa. 11 . Dewan Bahasa dan Pustaka . Mohd. Ahamed : Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4 .

.8.39..:25:7        .3:.7.- :43/.:.3!:89. . :.3.50 .:3 0..3%025.7.:25:7  ...-9 ..1:.3%.   #&& ..20/::%08  .908.3././.-9 .3:.9. 4/ .3#..37.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful