P. 1
Buku Skrap Kajian Tempatan Irham

Buku Skrap Kajian Tempatan Irham

5.0

|Views: 1,660|Likes:
Published by Sakinah Ibrahim

More info:

Published by: Sakinah Ibrahim on Oct 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2014

pdf

text

original

ISI KANDUNGAN PERKARA

1. 2. 3. 4. 5. Penghargaan Profil Diri Pengenalan Carta keluarga asas dan kembangan Profil a. b. c. Ayah Ibu Adik -beradik

MUKA SURAT
2 3 4 5

6. 5. 6.

Sehari dalam kehidupan keluargaku Penutup Rujukan 12 13.

1

Ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kepada ibu saya yang banyak membantu dan bersabar dengan kerenah saya dalam menyiapkan tugasan buku skrap ini. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada guru pembimbing saya iaitu Encik Mohd.PENGHARGAAN Alhamdulillah syukur kepada tuhan kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku skrap Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang bertajuk “Keluarga Asas”. terima kasih 2 . Juga tidak lupa kepada kawan-kawan yang turut membantu saya. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik dan budi beliau. Sekian. Diharap semoga buku skrap ini akan menjadi panduan kepada semua pelajar dan saya sendiri. Insyallah. Shamsir selaku guru PSK yang telah banyak mengajar dan membimbing saya selama ini sehingga terhasilnya buku skrap ini.

Rahimi B. Tel ( Ibu) : 013-6442221 3 .PROFIL DIRI Nama Tarikh Lahir Tempat Lahir Umur Cita-Cita Kegemaran Minuman Kegemaran Warna Kegemaran Alamat : : : : : : Nur Irham Dani b.6. Rahimi 06-06-2001 Klinik Bersalin Annur Shah Alam : : : 10 tahun Saintis Mee Goreng Milo Ais Biru dan kuning No. Ibrahim 013-3979002 Nama Ayah Nama Ibu No. Tel ( Ayah ) No. Ismail Sakinah Bt. 33/16D Taman Alam Indah Shah Alam. Jalan Klarinet 4. Mohd. : : : Mohd.

Ada rumah yang besar dan ada rumah yang kecil. itu tidak mengapa. panas. Kebanyakan rumah tradisional dibina daripada kayu. Orang yang kaya akan membuat rumah yang besar dan orang yang miskin akan membuat rumah yang kecil. Jadi kita boleh hidup dengan selesa. Asalkan ianya bersih dan kemas. RUMAH TRADISIONAL Rumah tradisional ialah rumah yang masih mengekalkan ciri reka bentuk masyarakat dahulu. Terdapat berbagai bentuk dan jenis rumah pada masa sekarang. Walaupun rumah kita kecil. Kita hendaklah bersyukur kerana memiliki rumah. Rumah-rumah ini dibentuk dan dibina berdasarkan kehendak penghuninya. Walau bagaimanapun apa yang penting adalah bukan saiz rumah tetapi ialah keselesaan. Binaan rumah tradisional adalah unik dan menarik. Ia bergantung kepada kemampuan kita. Rumah sangat penting kepada manusia keranadengan adanya rumah kita dapat berlindung daripada hujan. Dinding rumah tradisional biasanya dibuat 4 . Jadi kita hendaklah sentiasa menyayangi rumah kita supaya kita akan hidup aman dan tenteram bersama keluarga kita seperti kata pepatah “ Rumahku Syurgaku “ Di Malaysia terdapat pelbagai jenis rumah dan ianya boleh dibahagikan kepada dua iaitu rumah tradisional dan rumah moden RUMAH-RUMAH DI MALAYSIA Setiap negara mempunyai reka bentuk dan jenis rumahnya yang tersendiri. ribut dan bahaya. Tanpa rumah kita akan hidup di dalam keadaan yang tidak selesa dan mungkin kita akan mati. Rumah tradisional biasanya terdapat di kampungkampung. Setiap manusia memerlukan rumah sebagai tempat tinggal mereka.Pendahuluan Rumah merupakan keperluan asas manusia. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang utama iaitu rumah tradisional dan rumah moden.

Rumah Melayu Melaka Reka bentuk rumah ini terdapat di Melaka 2. lantai papan. tingkap kayu dan tangga kayu. Atapnya dibuat daripada zink.daripada kayu. Rumah Perabung Lima Reka bentuk rumah ini terdapat di Kelantan. 5 . Rumah tradisional di Malaysia adalah berbeza mengikut negeri masing-masing. Diantara contoh-contoh rumah di Malaysia adalah seperti di bawah : 1. Ianya banyak dipengaruhi oleh faktor penjajah yang pernah menjajah negara kita.

3. Johor dan Terengganu. Rumah Minangkabau Rumah ini banyak terdapat di Negeri Sembilan. 4. Ia banyak dipengaruhi oleh reka bentuk rumah di Sumatera Indonesia 6 . Rumah Limas Reka bentuk rumah ini terdapat di Selangor.

Rumah Bagan Rumah Bagan dibina di air. Rumah panjang diketuai oleh seorang ketua yang dipanggil Tuai Rumah. Kedah. 6. pulau Pinang dan Perak. Rumah Bumbung Panjang Rumah Bumbung Panjang banyak terdapat di perlis. Rumah Panjang Reka bentuk rumah ini terdapat di Sarawak. Reka bentuk rumah ini terdapat di Sabah.5. Rumah jenis ini berbentuk panjang dan mempunyai banyak bilik. 7. 7 .

. Rumah banglo sangat besar dan luas. Rumah moden juga mempunyai banyak ruang seperti ruang tamu. Tingkapnya berbingkai aluminium supaya lambat berkarat dan tidak lama. Rumah Banglo Rumah banglo biasanya dimiliki oleh mereka yang berpendapatan tinggi kerana harganya sangat mahal. 8 . Rumah moden biasanya diperbuat daripada batu-bata dan konkrit. Ia mempunyai banyak ruang dan dibina di atas tanah yang luas.RUMAH MODEN Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa. Ia mempunyai banyak bilik. Ianya kelihatan cantik dan senang dibersihkan. ruang santai dan lain-lain lagi. ruang makan. ruang dapur. Rumah moden banyak terdapat di bandar-bandar. Bumbungnya diperbuat daripada atap genting untuk mengurangkan keadaan panas di dalam rumah. Antara contoh rumah-rumah moden di Malaysia adalah : 1. Lantai rumah moden biasanya diperbuat daripada jubin.

Biasanya rumah pangsa ada kemudahan lif dan tangga untuk bergerak ke tingkat atas. Rumah teres biasanya berada di dalam keadaan yang sederet iaitu setiap deretan mengandungi antara 5 hingga 6 buah rumah. Ia dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah. Ia dibina bertingkat-tingkat. 3. Ia lebih sempit berbanding dengan rumah teres. Rumah Teres Terdapat pelbagai jenis rumah teres seperti teres dua tingkat dan teres setingkat. Rumah Pangsa Rumah pangsa juga dikenali sebagai rumah flat.2. Harganya lebih murah berbanding dengan rumah teres. 9 . Ia dimiliki oleh golongan sederhana.

Rumah Kondominium. Terpulang kepada kepada kita untuk memiliki rumah yang kita kehendaki berdasarkan kepada kemampuan kita. Oleh kerana harganya mahal. Rumah kondominium adalah luas dan selesa.4. 10 . Harganya agak mahal dan ianya dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi. Saya lebih suka tinggal di rumah banglo kerana ianya besar dan selesa. Harga rumah juga sudah berlipat ganda mahalnya hingga mencecah berjuta ringgit. pengawal keselamatan. saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat pekerjaan yang baik dan mampu membeli rumah banglo yang saya idamkan. tempat beriadah seperti taman dan sebagainya. PENUTUP Rumah di Malaysia pada masa sekarang semakin meningkat kerana penduduk kita semakin bertambah. Ia dilengkapi oleh kolam renang. Semoga tuhan akan memakbulkan hajat saya ini.

11 . 2005: Kuala Lumpur Majalah Mingguan Wanita 2009 : Karangkraf Kuala Lumpur. Faizullah b. Ahamed : Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4 . Dewan Bahasa dan Pustaka . Mat Desa. Buyong dan Rape’ah bt.RUJUKAN Dayangku Fadariah bt. Mohd.

7./.3:.1:.50 .908. :.3#.39...:3 0..:25:7        ..- :43/.20/::%08  .3%.3!:89.-9 ..3:.9. 4/ .3%025.7.8.37.:25:7  ./.-9 .. .3.   #&& ..3.:..

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->