P. 1
Buku Skrap Kajian Tempatan Irham

Buku Skrap Kajian Tempatan Irham

5.0

|Views: 1,664|Likes:
Published by Sakinah Ibrahim

More info:

Published by: Sakinah Ibrahim on Oct 06, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/23/2014

pdf

text

original

ISI KANDUNGAN PERKARA

1. 2. 3. 4. 5. Penghargaan Profil Diri Pengenalan Carta keluarga asas dan kembangan Profil a. b. c. Ayah Ibu Adik -beradik

MUKA SURAT
2 3 4 5

6. 5. 6.

Sehari dalam kehidupan keluargaku Penutup Rujukan 12 13.

1

Sekian. Semoga Allah sahaja yang dapat membalas jasa baik dan budi beliau. Terima kasih tidak terhingga diucapkan kepada guru pembimbing saya iaitu Encik Mohd. Shamsir selaku guru PSK yang telah banyak mengajar dan membimbing saya selama ini sehingga terhasilnya buku skrap ini. terima kasih 2 . Juga tidak lupa kepada kawan-kawan yang turut membantu saya.PENGHARGAAN Alhamdulillah syukur kepada tuhan kerana dengan limpah dan kurnianya dapat saya menyiapkan buku skrap Pendidikan Sivik dan Kewarganegaraan yang bertajuk “Keluarga Asas”. Insyallah. Diharap semoga buku skrap ini akan menjadi panduan kepada semua pelajar dan saya sendiri. Ucapan terima kasih tak terhingga diucapkan kepada ibu saya yang banyak membantu dan bersabar dengan kerenah saya dalam menyiapkan tugasan buku skrap ini.

Tel ( Ayah ) No. Jalan Klarinet 4. Ismail Sakinah Bt.6. : : : Mohd. Ibrahim 013-3979002 Nama Ayah Nama Ibu No. Mohd. Tel ( Ibu) : 013-6442221 3 . Rahimi B. Rahimi 06-06-2001 Klinik Bersalin Annur Shah Alam : : : 10 tahun Saintis Mee Goreng Milo Ais Biru dan kuning No. 33/16D Taman Alam Indah Shah Alam.PROFIL DIRI Nama Tarikh Lahir Tempat Lahir Umur Cita-Cita Kegemaran Minuman Kegemaran Warna Kegemaran Alamat : : : : : : Nur Irham Dani b.

Binaan rumah tradisional adalah unik dan menarik. Rumah di Malaysia boleh dibahagikan kepada dua jenis yang utama iaitu rumah tradisional dan rumah moden. Rumah sangat penting kepada manusia keranadengan adanya rumah kita dapat berlindung daripada hujan. Ada rumah yang besar dan ada rumah yang kecil. panas. Dinding rumah tradisional biasanya dibuat 4 . ribut dan bahaya. Walau bagaimanapun apa yang penting adalah bukan saiz rumah tetapi ialah keselesaan. Walaupun rumah kita kecil. Rumah-rumah ini dibentuk dan dibina berdasarkan kehendak penghuninya. Jadi kita boleh hidup dengan selesa. Rumah tradisional biasanya terdapat di kampungkampung. Orang yang kaya akan membuat rumah yang besar dan orang yang miskin akan membuat rumah yang kecil. Kebanyakan rumah tradisional dibina daripada kayu. Terdapat berbagai bentuk dan jenis rumah pada masa sekarang. Ia bergantung kepada kemampuan kita. Setiap manusia memerlukan rumah sebagai tempat tinggal mereka. RUMAH TRADISIONAL Rumah tradisional ialah rumah yang masih mengekalkan ciri reka bentuk masyarakat dahulu. itu tidak mengapa. Kita hendaklah bersyukur kerana memiliki rumah. Asalkan ianya bersih dan kemas. Tanpa rumah kita akan hidup di dalam keadaan yang tidak selesa dan mungkin kita akan mati.Pendahuluan Rumah merupakan keperluan asas manusia. Jadi kita hendaklah sentiasa menyayangi rumah kita supaya kita akan hidup aman dan tenteram bersama keluarga kita seperti kata pepatah “ Rumahku Syurgaku “ Di Malaysia terdapat pelbagai jenis rumah dan ianya boleh dibahagikan kepada dua iaitu rumah tradisional dan rumah moden RUMAH-RUMAH DI MALAYSIA Setiap negara mempunyai reka bentuk dan jenis rumahnya yang tersendiri.

daripada kayu. lantai papan. tingkap kayu dan tangga kayu. 5 . Rumah tradisional di Malaysia adalah berbeza mengikut negeri masing-masing. Diantara contoh-contoh rumah di Malaysia adalah seperti di bawah : 1. Atapnya dibuat daripada zink. Rumah Melayu Melaka Reka bentuk rumah ini terdapat di Melaka 2. Rumah Perabung Lima Reka bentuk rumah ini terdapat di Kelantan. Ianya banyak dipengaruhi oleh faktor penjajah yang pernah menjajah negara kita.

Rumah Minangkabau Rumah ini banyak terdapat di Negeri Sembilan. Johor dan Terengganu. Ia banyak dipengaruhi oleh reka bentuk rumah di Sumatera Indonesia 6 . 4.3. Rumah Limas Reka bentuk rumah ini terdapat di Selangor.

6. pulau Pinang dan Perak. Kedah. Rumah jenis ini berbentuk panjang dan mempunyai banyak bilik. Rumah Bagan Rumah Bagan dibina di air. 7 . Rumah panjang diketuai oleh seorang ketua yang dipanggil Tuai Rumah. 7. Reka bentuk rumah ini terdapat di Sabah. Rumah Panjang Reka bentuk rumah ini terdapat di Sarawak. Rumah Bumbung Panjang Rumah Bumbung Panjang banyak terdapat di perlis.5.

ruang dapur. Ianya kelihatan cantik dan senang dibersihkan. . Rumah moden banyak terdapat di bandar-bandar. 8 . Antara contoh rumah-rumah moden di Malaysia adalah : 1. Ia mempunyai banyak ruang dan dibina di atas tanah yang luas. ruang santai dan lain-lain lagi.RUMAH MODEN Rumah moden ialah rumah yang mempunyai reka bentuk yang baharu dan mengikut perkembangan semasa. Lantai rumah moden biasanya diperbuat daripada jubin. Bumbungnya diperbuat daripada atap genting untuk mengurangkan keadaan panas di dalam rumah. Ia mempunyai banyak bilik. Rumah moden juga mempunyai banyak ruang seperti ruang tamu. Rumah moden biasanya diperbuat daripada batu-bata dan konkrit. Tingkapnya berbingkai aluminium supaya lambat berkarat dan tidak lama. Rumah Banglo Rumah banglo biasanya dimiliki oleh mereka yang berpendapatan tinggi kerana harganya sangat mahal. Rumah banglo sangat besar dan luas. ruang makan.

2. 3. Harganya lebih murah berbanding dengan rumah teres. Ia dimiliki oleh golongan sederhana. Ia dimiliki oleh golongan berpendapatan rendah. Ia dibina bertingkat-tingkat. Rumah teres biasanya berada di dalam keadaan yang sederet iaitu setiap deretan mengandungi antara 5 hingga 6 buah rumah. Biasanya rumah pangsa ada kemudahan lif dan tangga untuk bergerak ke tingkat atas. Ia lebih sempit berbanding dengan rumah teres. Rumah Pangsa Rumah pangsa juga dikenali sebagai rumah flat. Rumah Teres Terdapat pelbagai jenis rumah teres seperti teres dua tingkat dan teres setingkat. 9 .

Semoga tuhan akan memakbulkan hajat saya ini. Rumah kondominium adalah luas dan selesa. 10 . Harga rumah juga sudah berlipat ganda mahalnya hingga mencecah berjuta ringgit.4. PENUTUP Rumah di Malaysia pada masa sekarang semakin meningkat kerana penduduk kita semakin bertambah. Rumah Kondominium. Saya lebih suka tinggal di rumah banglo kerana ianya besar dan selesa. Ia dilengkapi oleh kolam renang. Terpulang kepada kepada kita untuk memiliki rumah yang kita kehendaki berdasarkan kepada kemampuan kita. pengawal keselamatan. Harganya agak mahal dan ianya dimiliki oleh golongan berpendapatan tinggi. saya akan belajar bersungguh-sungguh supaya mendapat pekerjaan yang baik dan mampu membeli rumah banglo yang saya idamkan. Oleh kerana harganya mahal. tempat beriadah seperti taman dan sebagainya.

2005: Kuala Lumpur Majalah Mingguan Wanita 2009 : Karangkraf Kuala Lumpur. Mohd. Ahamed : Buku Teks Kajian Tempatan Tahun 4 . Faizullah b. 11 . Buyong dan Rape’ah bt. Mat Desa. Dewan Bahasa dan Pustaka .RUJUKAN Dayangku Fadariah bt.

3#.3.7.:25:7        ...- :43/.-9 .3:.-9 ...50 .8. ..7.3.   #&& ..39.:3 0.3!:89.3%.:25:7  .1:.:.908..9./. 4/ ./.20/::%08  ..3:. :.3%025.37.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->