KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB, UTARA [1

]

1.0 PENDAHULUAN Selepas Pelan Induk Pembangunan Pendidikan dilancarkan maka tercetus pula idea melonjakkan kecemerlangan pendidikan melalui bidang-bidang NKRA. Tidak dinafikan perkembangan pesat dalam persada pendidikan negara terutamanya NKRA amat menuntut warga pendidik untuk merancang dengan tepat dan bertindak proaktif demi merealisasikan kecemerlangan pendidikan khasnya dalam melahirkan insan minda kelas pertama. Sehubungan dengan itu, guru-guru perlu memantapkan pengetahuan professional dan kemahiran diri supaya menjadi guru yang serba boleh dan berpengetahuan luas. Oleh itu,bermula pada tahun 2008, pihak kementerian telah menetapkan bahawa semua guru wajib menghadiri sekurangkurangnya 7 hari berkursus dalam setahun. Maka, pelbagai kursus, bengkel dan taklimat yang bersesuaian dengan profesionalisme guru diatur oleh pihak pentadbir dalam usaha menyediakan minda dan fizikal guru supaya menjadi pendidik yang lebih mantap, berpengetahuan tinggi dan berketerampilan. 2.0 MATLAMAT Matlamat program berfokus kepada peningkatan prestasi guru dari aspek sahsiah, rohani dan emosi supaya dapat melaksanakan tugas sebagai guru dengan komitmen yang tinggi dan mempunyai ilmu yang sempurna sebagai pendidik dan menjadi kaki tangan kerajaan yang akur dan patuh dengan kehendak kementerian. Selain itu diharap agar kursus ini akan memberi panduan kepada guru-guru dalam menguruskan tugasan sebagai guru dan pendidik di sekolah dan tugasan harian di rumah agar segala-galanya dapat dilakukan tanpa rasa tertekan.

4Merangsang ke arah keseronokan bekerja tanpa stress 3. ( Guru Besar ) Tuan Haji Abd Wahab Mohd Noor.3Menggunakan stress untuk kepentingan dan kemajuan diri dan organisasi 3.1 Semua guru SKSAT 6.1 22 Julai – 23 Julai 2011 5.0 OBJEKTIF 3. AMN.KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB.2Memahami dan mengaplikasikan pengurusan stress 3.1Memahami konsep dan senario stress di dalam organisasi.0 JAWATANKUASA PENGURUSAN Penasihat : Encik K. 3. ( Penolong Kanan Pentadbiran ) Setiausaha Penolong Setiausaha Ahli Jawatankuasa Puan Noor Banis Abdul Wahab Puan Yuliwati Sungit : Puan Yuli Wati Sungit ( SU LDP Sekolah ) : Puan Fauziah Hanim Mokhtar ( Kaunselor) .0 MASA PELAKSANAAN 4. Thachanamurthy.0 KUMPULAN SASARAN 5.5Membentuk budaya kecemerlangan di dalam organisasi 4. UTARA [1] 3.

Disediakan oleh. berkesan dan jayanya. pendidik dan pelajar sendiri. Moga-moga kecemerlangan pelajar mencetus anjakan paradigma selaras Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang menitipkan keseimbangan dalam aspek intelek. Sesungguhnya.00 2500. kejayaan hanya akan dicapai dengan usaha gigih. jasmani dan emosi. komitmen padu.00 1000. Disahkan oleh. UTARA [1] Cik Hajjah Ku Hanita Ku Mahamud Puan Marlina Mansor Puan Noor Aini Md Noor Puan Norjelah Baharin Cik Kim Guat Keoh 6. rohani.KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB.00 300.0 PERKARA Makanan dan minuman Penceramah Tuntutan Perjalanan Guru Jumlah PENUTUP KUANTITI 60 x RM 20 5 x RM 200 JUMLAH (RM) 1200. Semoga ilmu yang diraih pelajar melalui program “ ImpianPermatra Hati” ini akan dipraktikkan secara maksimum dalam peperiksaan yang diduduki kelak. .00 Program yang dirancang ini diharap dapat dilaksanakan dengan lancar.0 SUMBER PENDAPATAN BIL 1 SUMBER SBT JUMLAH RM 2500 BIL 1 2 3 7. semangat jitu hasil ramuan kerjasama warga sekolah.

...... UTARA [1] …………………………………….................. ......... ............. (ROZIAH SULAIMAN) Setiausaha Program...KURSUS PENGURUSAN STRESS DAN MOTIVASI DENGAN KERJASAMA IAB.....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful