P. 1
Percubaan Stpm Melaka 2008

Percubaan Stpm Melaka 2008

|Views: 612|Likes:
Published by Iswaran Krishnan

More info:

Published by: Iswaran Krishnan on Oct 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2013

pdf

text

original

Sections

 • 1. Idea Tentang Hubungan Dengan Negara Lain :
 • 2. Strategi Memenangi Peperangan :
 • 3. Saranan Kepada Pemerintah :
 • 4. Penggunaan Kaedah Subversif :
 • 5. Kaedah Perisikan :
 • 6. Sistem Pentadbiran :
 • 7. Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada
 • 8. Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun
 • 9. Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliyah dengan
 • 10. Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s.a.w. ke arah
 • 11. Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah
 • 12. Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah
 • 13. Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah
 • 14. Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan
 • 15. Jelaskan sejauh mana tamadun Islam mempengaruhi perkembangan budaya
 • 16. Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan

SULIT

*
MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA ( Tiga jam ) MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA

940/1

STPM 2008

SEJARAH
KERTAS 1

( TAMADUN DUNIA HINGGA TAHUN 1800 )

MAJLIS PENGETUA-PENGETUA MALAYSIA CAWANGAN NEGERI MELAKA PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL TINGGI PELAJARAN MALAYSIA
Arahan kepada calon : Jawab empat soalan sahaja : dua soalan daripada Bahagian A dan dua soalan daripada Bahagian B

________________________________________________________________________
Kertas soalan ini terdiri daripada 3 halaman bercetak
© Majlis Pengetua-pengetua Malaysia Cawangan Negeri Melaka 2008

STPM 940/1 *Kertas soalan ini SULIT sehingga peperiksaan kertas ini tamat.

[ Lihat sebelah SULIT*

Bahagian A

Jawab dua soalan sahaja.

1. Sejauh manakah masyarakat pada zaman pra-sejarah awal merupakan masyarakat berbentuk mudah ( simple society ). ( 25 M ) 2. Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. ( 25 M ) Bincangkan sumbangan Kautilya dan Niccolo Machiavelli dalam bidang ketenteraan. ( 25 M )

3.

4. Bincangkan faktor dan perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. ( 25 M ) 5. Sejauh manakah matlamat pendidikan dalam tamadun awal dipengaruhi oleh faktor agama. ( 25 M ) 6. Bincangkan perkembangan falsafah dan pemikiran dalam peradaban Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam. ( 25 M ) 7. Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada abad ke-15 Masihi. ( 25 M ) 8. Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun Barat. ( 25 M )

Bahagian B Jawab dua soalan sahaja.

9. Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliyah dengan masyarakat Islam pada zaman Nabi Muhammad s.a.w. di Madinah. ( 25 M ) 10. Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s.a.w. ke arah pembentukan negara Islam di Madinah. ( 25 M ) 11. Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah AlRasyidin dengan sistem pemerintahan dan pentadbiran pada zaman Bani Umaiyyah. ( 25 M ) 12. Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah. ( 25 M ) 13. Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah. ( 25 M ) 14. Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan. ( 25 M ) 15. Jelaskan sejauhmanakah tamadun Islam mempengaruhi perkembangan budaya dan intelektual Tamadun Eropah. ( 25 M ) 16. Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan pengembara-pengembara Islam pada abad ke-10 hingga abad ke- 14 masihi dan ahli-ahli pelayaran barat pada abad ke- 15 hingga abad ke- 16 masihi. ( 25 M )

SOALAN TAMAT

SULIT

Kod Kertas:

940/1

MAJLIS PENGETUA-PENGETUA MALAYSIA CAWANGAN NEGERI MELAKA

STPM 2008

SKEMA PEMARKAHAN

SEJARAH
KERTAS 1 ( TAMADUN DUNIA HINGGA TAHUN 1800 )

PERINGATAN :
Skema pemarkahan ini adalah khas untuk kegunaan pemeriksa dan tidak boleh dikemukakan kepada pihak yang tidak berkenaan.

Skema ini terdiri daripada 44 halaman bercetak. © Hakcipta Majlis Pengetua-pengetua Malaysia Cawangan Negeri Melaka 2008

5. Sejauh manakah masyarakat pada zaman pra-sejarah awal merupakan masyarakat berbentuk mudah ( simple society ). [ 25 markah ] 2. 7. [ 25 markah ] Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada abad ke15 Masihi. 3. [ 25 markah ] Bincangkan sumbangan Kautilya dan Niccolo Machiavelli dalam bidang ketenteraan. . [ 25 markah ] Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun Barat.Bahagian A : 1. 6. [ 25 markah ] Bincangkan faktor dan perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. [ 25 markah ] Sejauh manakah matlamat pendidikan dalam tamadun awal dipengaruhi oleh faktor agama. 8. [ 25 markah ] Bincangkan perkembangan falsafah dan pemikiran dalam peradaban Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam. [ 25 markah ] Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. 4.

ke arah pembentukan negara Islam di Madinah. [ 25 markah ] Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah. SOALAN TAMAT . di Madinah.a.w. [ 25 markah ] Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s. [ 25 markah ] Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan pengembara-pengembara islam pada abad ke-10 hingga abad ke.a. [ 25 markah ] Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah. [ 25 markah ] 10.15 hingga abad ke. [ 25 markah ] Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan tamadun Islam. 14.Bahagian B : 9. Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliah dengan masyarakat Islam pada zaman Nabi Muhammad s.14 masihi dan ahliahli pelayaran barat pada abad ke.w. [ 25 markah ] Huraikan konsep seni menurut pandangan Islam dan Barat serta nyataklan perbezaan antara kedua-duanya. 12. 16. 11.16 masihi. 15. 13. [ 25 markah ] Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah AlRasyidin dengan sistem pemerintahan dan pentadbiran pada zaman Bani Umaiyyah.

3. 2. rimbunan pokok renek.Bahagian A : 1. Kegiatan Ekonomi : Kegiatan ekonomi untuk kelompok mereka sahaja. Pengenalan. menangkap ikan. mesolitik dan Neolitik. Sejauh manakah masyarakat pada zaman pra-sejarah awal merupakan masyarakat berbentuk mudah ( simple society ). Penempatan : Pada zaman Paleolitik masyarakatnya hidup berbentuk mudah secara pindah randah. . Menghasilkan api melalui kaedah geseran. atas pokok dan lubang bawah tanah. menggunakan sepenuhnya alam sekitar dengan tinggal di gua. Konsep maksud pra-sejarah Tahap-tahap dan tempoh masa prasejarah paleolitik. pakaian dari kulit kayu. B. Isi. 2. 3. Ia berlangsung sehingga zaman Mesolitik. nomad. Peralatan/Teknologi : Zaman Paleolitik peralatan dari kayu. Mendapatkan makanan dengan cara berburu binatang. ( 3 M ) 1. Menyenaraikan ciri-ciri masyarakat prasejarah dan mengaitkan masyarakat berbentuk mudah hanya dua zaman iaitu Paleolitik dan Mesolitik sahaja. A. Zaman Mesolitik masih meneruskan penempatan Paleolitik tetapi memilih lokasi berhampiran sumber air untuk kepentingan harian iaitu sungai dan laut. ( 5 x 4 M =20M) 1. daun kayu dan kulit binatang. memungut hasil hutan menyebabkan penempatan mereka nomad dan bergantung dengan alam sekitar sepenuhnya . batu dan tulang. Gaya hidup ini masih diteruskan pada zaman Mesolitik tetapi penciptaan senjata dan alatan lebih halus dan telah menggunakan panah dari kayu yang panjang dan tajam.

5. Agama dan Kepercayaan : Berpegang kepada kepercayaan animmisme iaitu setiap benda ada roh. Pengkhususan Kerja : Tiada pengkhususan kerja kepada lelaki dan perempuan. guruh. semua kerja dijalankan bersama. api dan pokok. 6. Bermula dari sini tamadun manusia berkembang sehingga wujud tamadun awal dunia seperti Tamadun Mesopotamia dan Mesir. Organisasi Sosial : Berbentuk mudah. C. ( 2M ) Masyarakat prasejarah awal sebagai peneroka menuju kepada kehidupan kompleks dalam zaman Neolitik. .4. dalam kelompok yang kecil dan tiada organisasi sosial. tiada ketua. 7. Kesimpulan. Mempercayai ukiran gambar di dinding gua akan mempunyai kuasa ghaib. Menyembah alam semulajadi seperti matahari. Kesenian : Pada zaman Paleolitik mereka mengukir gambar di dinding gua dan kulit kayu yang dijangka boleh membantu menambahkan hasil pemburuan dan berbentuk idealisme.

B. b. 2. b. Beliau telah menjadikan Empayar Maurya sebagai sebuah empayar yang agung melalui perluasan kuasa. Asoka telah menaiki takhta pada tahun 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi. 7. Mengadakan siri pemerintahannya. A. tiang dan gua di seluruh jajahan takluk supaya rakyat dapat mengamalakan nilai-nilai moral seperti mengawal nafsu. Pentadbiran empayar ini begitu menyerlah semasa pemerintahan rajanya yang ketiga iaitu Asoka. Pengenalan : ( 3 M ) 1. Latar belakang Asoka : a. Diasakan oleh Chandragupta Maurya.2.keagamaan dan pembaharuan sistem politik. lawatan ke seluruh negara pada tahun ke 11 2. Mubaligh Buddha dihantar ke Sri Lanka. c. Menganjurkan Majlis Buddha yang ke tiga untuk menyelesaikan perbezaan Mazhab yang berlainan. Melantik pegawai khas iaitu Dharma Mahamatra untuk menyebarkan nilai-nilai murni di dalam ajaran Buddha. Isi : ( 7x3M=21M ) 1. 6. Merupakan empayar yang pertama di India bermula pada tahun 321 SM. 4.Asia Barat . Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. Latar belakang Empayar Maurya : a.Mesir dan Eropah Timur untuk meneyebarakan agama Buddha. Mengukir doktrin buddha di atas batu. Melawat tempat suci dan menganjurkan perbincangan keagamaan. 5. 3. Mengamalkan sikap toleransi terhadap agama . .

Berjaya menyatukan seluruh empayarnya menerusi penggunaan bahasa Prakrit. Raja Mesir menerusi penubuhan organisasi Philanthropik. Sesetengah tanah jajahan diberi kuasa autonomi dan sesetengahnya pula di tadbir oleh wizurai. 13. Namun selepas Asoka meninggal dunia pada tahun 232 SM empayar tersebut mula mengalami keruntuhan dan digantikan. 10. C. Hubungan diplomatic dengan beberapa orang raja seperti Ptolemy II . Menubuhkan hospital untuk manusia dan haiwan di seluruh empayar serta menghulurkan bantuan dan derma kepada goklongan Brahman dan pengikut agama lain. 9. 11. Kesimpulan. . ( 1 M ) Asoka telah berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh dan ini terbukti dengan keluasan Eampayar Maurya. Membina rumah rehat untuk kemudahan pelancong. Empayar yang diasaskan meliputi seluruh bahagian utara India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India selatan. 12.8.

melancarkan serangan pertama. Antara tokoh-tokoh pemikir ketenteraan yang memberi sumbangan ini ialah Kautilya. Menurut Kautilya. Pengenalan. iaitu berbaik-baik dengan satu musuh dan menyerang musuh lain. iaitu mementingkan keamanan. 2. bersedia untuk berperang. Latar belakang Kautilya.3. Strategi Memenangi Peperangan : Langkah yang disarankan oleh Kautilya dalam menghadapi musuh ialah memujuk musuh dengan mengadakan perbincangan. bersekutu dengan musuh dan mempraktikkan dasar duaan. 3. . 3. Bincangkan sumbangan Kautilya dan Niccolo Machiavelli dalam bidang ketenteraan. A. Sun Tzu dan Nicollo Machiavelli. membiarkan musuh melancarkan serangan pertama. menanam benih perpecahan atau rasuah dan melancarkan peperangan jika usaha tersebut menemui kegagalan. ( 3 M ) 1. Pemikir ketenteraan ialah tokoh-tokoh yang memberikan sumbangan kepada pertahanan dan ketahanan sesebuah negara melalui falsafah pemikiran mereka. memujuk musuh dengan memberi rasuah. kemampuan mengatur konspirasi lebih baik daripada kegagahan. 2. Latar belakang Nicollo Machiavelli. B. Isi : Sumbangan Kautilya : ( 5x2M=10M ) 1. Idea Tentang Hubungan Dengan Negara Lain : Buku Arthasastra menyarankan enam bentuk hubungan antara satu negara dengan negara lain. Saranan Kepada Pemerintah : Pemerintah harus mengkaji kekuatan sendiri dan kelemahan musuh sebelum melancarkan serangan. Komplot atau konspirasi membantu memecahbelahkan musuh tanpa melibatkan diri dalam peperangan dan mengorbankan banyak nyawa.

Sumbangan Niccolo Machiavelli : ( 5x2M=10M ) 1. Penggunaan Kaedah Subversif : Pemerintah boleh menggunakan kaedah subversif seperti merasuah. Seseorang pemerintah harus bersifat liberal. 4. Sokongan Rakyat : Pemerintah baru harus mendapat sokongan daripada golongan penentang pada peringkat permulaan. matlamat menghalalkan cara.4. Bantuan Luar : Kejayaan dalam peperangan bergantung kepada kekayaan dan bantuan ketenteraan serta kewangan dari luar. berperikemanusiaan dan mencintai kebenaran. Raja harus bertindak tanpa ragu-ragu terhadap pengikut yang tidak jujur dan musuh. Sokongan tidak berbelah bahagi akan diperolehi daripada mereka yang berpuas hati dengan pemerintah baru. 2. Strategi Peperangan : . Kautilya menyarankan agar taktik kotor digunakan apabila peperangan menemui jalan buntu. Menurut Machiavelli. Undang-undang dan Tentera Baik : Pemerintah harus mewujudkan kerajaan yang membawa penghormatan dan kemegahan supaya ia dapat mengekalkan kekuasaan. Bagi mengekalkan kedudukan. pemerintah harus melakukan apa sahaja termasuk perbuatan keji dan tidak berperikemanusiaan. 3. Kaedah Perisikan : Menghantar perisik bagi menjatuhkan pihak lawan. Cara Mengekalkan Kuasa : Machiavelli menyatakan cara seseorang pemerintah mengekalkan kuasa. 5. Beliau menyarankan tentang keperluan undang-undang yang baik dan memiliki pasukan tentera yang berwibawa. 5.

Melalui karya The Prince dan Discourse (Niccolo Machiavelli). Beliau menyarankan agar tentera berpakaian ringan tetapi dilengkapi dengan senjata yang canggih. pentadbiran ketenteraan dan tipu muslihat dalam mencapai kejayaan dan mengekalkan kuasa pemerintah.Machiavelli menolak pembinaan kubu kerana ia akan membawa kemusnahan. C. Kesimpulan. . Sistem Pentadbiran : Machiavelli mengemukakan dua cara pentadbiran. 6. strategi peperangan. Pemerintahan berteraskan undangundang semata-mata tidak memadai. ( 2 M ) Kautilya dan Niccolo Machiavelli merupakan antara pemikir ketenteraan yang memberi sumbangan dalam bidang ketenteraan. 7. Beliau berpendapat seorang pemerintah harus memberi keutamaan kepada aspek ketenteraan. Karya : Discourse dan The Prince. iaitu melalui undang-undang dan ketenteraan.

d.4. jalan laut dan jalan sungai ii. Kegiatan ekonomi satu unsur penting dalam perkembangan tamadun manusia sejak awal tamadun sehingga sekarang Definisi ekonomi: sumber pengeluaran terhad yang digunakan untuk memenuhi kehendak manusia yang tidak terhad Ekonomi berkaitan dengan aspek pengeluaran dan pengagihan kekayaan Asas perkembangan sesuatu tamadun adalah pertanian Aktiviti lain yang menyokong perkembangan tamadun awal seperti perdagangan. perindustrian dan perlombongan Gabungan aktiviti pertanian dengan aktiviti ekonomi yang lain telah mewujudkan suatu tamadun yang stabil dari segi ekonomi dan politik B. Pengenalan : ( 3 M ) a. f. Pengangkutan Laut : . Isi : ( 5x4M=20M ) Faktor perkembangan pembangunan ekonomi : i. antara kawasan pengeluaran seperti kawasan pertanian ke kilang memproses dan bandar Sistem perhubungan terawal ialah sungai dan laut – contoh Sungai Ni. Perhubungan : Manusia mengubah bentuk ekonomi dari sari diri kepada ekonomi komersil Sistem perhubungan sangat diperlukan bagi kemudahan perhubungan antara satu tempat ke satu tempat. b. c. Bincangkan faktor dan perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. Mesir. Rom. A. Tamadun Rom dan Yunani memperkanalkan penggunaan jalan raya dan jambatan Tamadun Mesopotamia menggunakan roda dan kapal layar untuk jalan darat. laut Mediterranen menghubungkan Mesir dengan Sumeria dan Semenanjung Tanah Arab Sistem perhubungan darat terawal ialah jalan darat antara Yunani. e. Arab dan India Sekitar abad 2 Masihi.

Penggunaan Mata Wang : Pembangunan ekonomi pesat mendorong penggunaan mata wang sebagai pertukaran menggantikan sistem barter Kebanyakan mata wang dalam bentuk logam seperti emas dan perak. motor bot. Institusi Kewangan : Perkembangan ekonomi mendorong pembukaan institusi kewangan yang berperanan dalam pinjaman wang. Prasarana dan Teknologi : e. simpanan dan insurans untuk menjayakan kegiatan perdagangan Perkhidmatan ini diperkenalkan di Itali sekitar abad ke-14 dengan lahirnya pemodal di Genoa.Keluarga Egibi di Babylon memberi pinjaman kepada orang ramai dengan kadar bunga 20%-30% atas pinjaman. iii. Perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. kapal hinggalah penggunaan bahan tenaga. perak) Dinasti Song (Wang Kertas) iv. . Orang terawal memperkenalkan mata wang ialah orang Sumeria berbetuk ketulan perak dan emas Wang yang agak standard diperkenalkan oleh orang Yunani dan Parsi Pedagang Eropah menggunakan mata wang Julius Caesar dan Cleopatra Tamadun China: Dinasti Chou ( wang tembaga) Dinasti Han ( wang emas . kereta lembu dan sebagainya Tamadun Hwang Ho dan Indus memperkenalkan teknologi perkapalan dan dapat menjalankan aktiviti ekonomi kelautan seperti perdagangan dan perkapalan Melahirkan alat-alat pengangkutan baru dan moden seperti kenderaan.Perkembangan sains dan teknologi membawa kepada terciptanya sistem pengangkutan yang lebih maju seperti kapal layar. Milan dan Florence yang membuka bank secara eksklusif Perdagangan antarabangsa memerlukan modal besar dan bank tersebut akan membekalkan modal Institusi bank lengkap ditubuhkan di England (Bank Of England) Tamadun Mesopotamia.

.tanah dimiliki golongan raja. Kesimpulan. Perkembangan Industri dan Penubuhan persatuan : Perkembangan industri mendorong perkembangan ekonomi Tamadun Mesopotamia-industri tekstil Tamadun Mesir-industri kapal dan tembikar Tamadun China-industri sutera.Pembangunan ekonomi pesat mempengaruhi perubahan prasarana sokongan seperti pelabuhan. paderi dan pegawai tentera Cukai menjadi satu sumber pendapatan kerajaan awal Tamadun Mesopotamia – cukai 20% dikenakan ( dalam bentuk wang atau barangan) g. insurans dan sebagainya Kemudahan awam disediakan seperti pusat komersil gudang dan sistem pengairan Tamadun Mesopotamia-pusat komersil dipanggil “Karu” di setiap bandar Pusat Komersil Gudang ialah tempat tinggal pedagang dan gudang simpan barang) Sistem pengairan menjadi faktor perkembangan petanian seperti Sungai Nil (Tamadun Mesir) dan sistem pengairan Szechuan (Dinasti Chou) f. ( 2 M ) Perkembangan ekonomi komersil dan selanjutnya ekonomi kapitalis didorong oleh faktor yang dihuraikan di atas. kertas dan tembikar Barangan yang dihasilkan dieksport untuk mendapat barangan lain Penubuhan persatuan perdagangan penting kearah perkembangan ekonomi C. tanah ialah milik kerajaan dan raja Pembahagian tanah ialah mengikut kedudukan individu dalam masyarakat dan sumbangannya kepada tamadun Tamadun Mesopotamia. Pemilikan Tanah dan Cukai : Dalam kebanyakan tamadun. gudang.

2. Pusat-pusat pendidikan meliputi tempat ibadat. ( 3 M ) 1. kemanusiaan dan keintelektualan turut memainkan peranan penting. pendidikan yg diberikan adalah berbeza-beza mengikut kasta supaya dapat mendalamipengetahuan tentang profesyen kasta mereka. Namun begitu aspek birokrasi. istana. Organisasi dan pelaksanaan pendidkan adalah berbeza mengikut tamadun China. 3. A. Latar belakang tamadun awal : Lokasi dan masa ( Mesopotamia.India. Pendidikan berkembang kerana pertambahan penduduk.5.Mesir. Kedatangan org Aryan ke India telah membawa kepada kemunculan system kasta dan kelas.kolej dan universiti.rumah gur. Jadi matlamat pendidikan juga turut berubah iatu memelihara dan memperkukuhkan system kasta. Mesopotamia dan Mesir –melahirkan golongan pendeta/paderi India. India. Rom dan Yunani ) Definisi pendidikan : satu disiplin yang berurusan dengan kaedah pengajaran dan pembelajaran di sekolah dan persekitaran sekolah dalam usaha membentuk keupayaan. China. Kaitan dengan soalan agama menjadi matlamat utama pendidikan tamadun awal. B. China danYunani. Akibatnya. Keagamaan : a.melahirkan golongan sami dan pemimpin agama. Sejauh manakah matlamat pendidikan dalam tamadun awal dipengaruhi oleh faktor agama. Pengenalan. Mesir. kebolehan dan sikap manusia supaya mencapai kesempurnaan jasmani dan rohani. .sekolah. Isi : ( 5X4M=20M ) 1. 4. b. Penekanan pendidikan di India juga adalah untuk menyediakan manusia ke arah menghadapi kehidupan selepas mati. ketenteraaan. pentabiran.

2. China.menulis supaya bijak berbicara. China. Mereka mengganggap manusia sebagai haiwan yg rasional dan manusia dibahagikan kepada tubuh dan minda.Mereka juga diajar musik utk keseimbangan emosi. membaca. jasmani dan intelektual. Ajaran dan kefahaman Confucius ditekankan dalam pendidikan di China yg bertujuan menjalin hubungan persaudaraan dan sifat kekeluargaan demi kepentingan masyarakat China. Di Athens. kemudahan pendidikan dikendalikan oleh golongan Sophis. Keintelektualan : a. . Jadi. Athens – melahirkan manusia yg seimbang dari segi rohani.Mereka dilatih menjadi tentera dgn latihan yg ketat. Kemanusiaan : a. b. bermain panah dan berenang utk jasmani. 3. Pada keseluruhannya. Sparta – untuk melahirkan warganegara yg sedia berkorban utk Negara kota. 5. Masyarakat yg cemerlang dapat menyumbang kpd diri dan Negara. b. b. pendidikan di Sparta berkisar kpd ketenteraan kerana golongan peer yg minority sentiasa menghadapi serangan daripad golongan helot. 4. Dasar dan matlamat pendidikan adalah berbeza mengikut Negara kotaYunani. Mereka diajar untuk berpidato. b. Athens sangat menghormati golongan intelektual. Matlamatnya ialah melahirkan warganegara yang boleh memberi mewujudkan hubungan yg lebih erat antara warganegara. menghafal retorik(hasilsastera). Ketenteraan : a. Pelajar-pelajar China dikehendaki menduduki peperiksaan berasaskan ajaran Confucius untuk memegang jawatan penting dalam kerajaan. Yunani – menekankan falsafah. Pelajar diajar menunggang kuda. Rom. Ia bertujuan melahirkan pegawai kerajaan yang bermoral dan bertanggunggjawab. Birokrasi : a.pendidikan adalah penting utk mengimbangi kedua-dua perkara tadi. Mereka akan terlibat dalam sukan olimpik.melahirkan golongan birokrasi dengan tujuan mengukuhkan kerajaan dan mewujudkan keamanan.

India dan China adalah hasil daripada pendidikan yang berjaya menanam semangat patriotisme di kalangan rakyat dan tenteranya.6. Rom-melahirkan rakyat yg setia kpd negara. iii. Empayar Yunani. . ( 2 M ) Apa-apa yang berkaitan. Patriotisme : a.Rom. Kesimpulan.

2 Kepercayaan dan agama masyarakat dipengaruhi oleh agama HinduBuddha. Namun begitu falsafah Hindu-Buddha tidak meresap ke dalam jiwa masyarakat Nusantara kerana a. falsafah di Nusantara dipengaruhi oleh agama HinduBuddha. mempengaruhi konsep berkerajaan (devaraja). Bharatayayudda. Terdapat lebih 1000 rahib Buddha mempelajari teknologi dan falsafah agama Buddha di Srivijaya Terdapat tokoh-tokoh falsafah terkenal seperti pendeta Dharmakirti yang mengajar ilmu agama di Sumatera. Falsafah Sebelum Kedatangan Islam : ( 10M : impression ) 1. Hariwangsa. Golongan bangsawan/pemerintah tidak memahami ajaran murni falsafah Hindu walaupun prinsipprinsip ajaran Hindu. Smaradahanan dan Samanasantaka. Perkembangan falsafah di alam Melayu dipengaruhi oleh ilmu agama. B. Bincangkan perkembangan falsafah dan pemikiran dalam peradaban Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam. .6. lahir ilmu tasawuf hasil daripada kegiatan dakwah oleh ahli-ahli sufi. 3 4 5 6 b. Sumatera melahirkan ramai ahli falsafah seperti Atisa yang membawa gerakan pembaharuan dalam agama Buddha di Tibet. Pengenalan : ( 3 M ) Latar belakang perkembangan falsafah di Alam Melayu : 1.kyat jelata kerana terpengaruh dengan unsur-unsur animisme dan demonisme. Terdapat banyak karya-karya kesusasteraan Jawa kuno yang mengandungi unsur-unsur falsafah seperti Arjunawiwaha. A. 3. 2. Selepas kedatangan Islam. Isi : ( 10X2M=20M ) A. Agama Hindu-Buddha tidak mempengaruhi ra. Sebelum kedatangan Islam.

Pengaruh faIsafah ini terhad kepada golongan atasan sahaja. 3. dan falsafah dipengaruhi oleh agama Islam. 4.Terdapat kitab-kitab agama dari Arab yang di bawa oleh para ulama seperti kitab Darul Mazlum. dan seni lebih mempengaruhi kehidupan masyarakat di Nusantara. 6. Qisasul Anbiya' . Bidang tasawuf berkembang hasil daripada kegiatan dakwah yang dijalankan oleh tokoh-tokoh sufi. Shamsuddin al-Sumatrani (al-Shiratul. Pengaruh agama dalam falsafah di alam Melayu tidak dapat dinafikan. . falsafah dipengaruhi oleh agama Hindu-Buddha. Perkembangan pemikiran dan falsafah di alam Melayu bermula pengislaman Pasai dan Melaka. Selepas kedatangan Islam. Hasil penulisan falsafah WahdatuI Wujud dimusnahkan (dibakar). Kesimpulan : ( 2 M ) Falsafah di alam Melayu pada zaman sebelum dan selepas kedatangan Islam dipengaruhi oleh agama. C. Ajaran tasawuf dipengaruhi oleh kitab Ihya Ulumuddin. Ilmu tasawuf mencapai kemuncak perkembangannya pada zaman Aceh dengan kemunculan tokoh-tokoh seperti Hamzah Fansuri (Syair Perahu). bahasa. Aspek ritual.7. pemikiran. 9. 10. Terdapat dua bentuk ajaran tasawuf iaitu tasawuf falsafah dan tasawuf khlak. Sebelum kedatangan Islam. 5.Mustaqim) dan Nuruddin alRaniri (Bustanul Salatin). 7. Tasawuf akhlak disebarkan melalui sastera hikayat seperti Hikayat Nur Muhammad. Rifaiyah. dan Satariyyah Wujudnya polemik pemikiran antara Wahdatul Wujud dan Wahdatul Syuhud. Selepas kedatangan Islam. B. 8.Tarikat tasawuf juga berkembang. ilmu falsafah dikembangkan oleh mubaligh Sufi. Perkembangan pemikiran dan falsafah terbantut pada abad ke -17 apabila golongan fuqaha mempengaruhi golongan pemerintahan. Falsafah Selepas Kedatangan Islam : ( 10M : impression ) 1 2. Tarekat-tarekat yang berkembang ialah Qadariah.dan Hikayat Nabi Bercukur.

Di Lautan Atlantik. dan menemui Hispanola (Cuba). Latar belakang penjelajahan dan penerokaan di Eropah : Zaman Penemuan dalam sejarah Eropah Barat menyifatkan kegiatan peneroka Eropah yang berjaya memperluaskan pengetahuan geografi tentang dunia di luar Eropah dan Lautan Mediterranean. Konsep penjelajahan dan penerokaan. Pengenalan. menggalakkan munculnya semangat inguiry atau ingin tahu terutamanya tentang hal wujudnyatanah-tanah diluar Eropah yang belum diketahui. Sepanyol dan Portugal berjaya memperkenalkan suatu era baru dalam sejarah manusia daIam erti kata bahawa mereka telah dapat memperluaskan pengaruh Eropah ke seluruh dunia. sampai ke Cape Verde dan Senegal dan mengelilingi Cape of Good Hope pada tahun 1498 T. Pengetahuan baru tentang China . 2.M.M.M. ( 3 M ) 1. Amerigo Vespucci telah sampai ke Brazil dan Sungai Plate. Penemuan-penemuan itu menunjukkan bahawa suatu benua terletak di selatan wilayah Carribean yang pada ketika itu dinamakan Amerika. Pada 1502 T. perspektif mental mereka adalah berdasarkan pandangan bahawa Eropah bertumpu pada Jerusalem dan Lautan Mediterranean. peneroka-peneroka Portugal telah bertapak di Azores.7. Isi : ( 5x4M=20M ) Faktor-faktor Penjelajahan dan Penerokaan : 1. B. Menjelang 1450 T. Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada abad ke-15 Masihi. Dunia pada masa itu dianggap terdiri daripada Asia. Eropah. iaitu Sepanyol dan Portugal telah mengambil inisiatif untuk menerokai pantai Benua Afrika pada kurun ke-15 T. A. Vasco da Gama juga berjaya belayar ke Calicut di India Barat. Zaman Renaissans yang berrnula pada kurun ke-13M.Semangat Renaissans juga mengubah pandangan dunia (world view) orang-orang Eropah. Pada keseluruhannya.M. dan Afrika yang mengelilingi Lautan Mediterranean. Negerinegeri Iberia. Christopher Columbus telah menyeberangi lautan itu pada tahun 1492 T. Pada dulunya.M.

didapati satu kemajuan dalam sains dan teknologi pelayaran dengan pembinaan kapal-kapal yang lebih sesuai untuk pelayaran lautan.Masalah pelayaran jarak jauh telah dikurangkan dengan adanya kompas dan astrolab. penemuan jalan laut baru adalah demi kepentingan mengurangkan kos import serta meningkatkan keuntungan mereka. Didasarkan konsep bahawa dunia pada masa itu haruslah tertakluk kepada kuasa Kristian. 4. 5. Dorongan dari pemerintah seperti penubuhan Akademi Laut. 6. dan kemegahan pemerintah.nyol. .Orang-orang Islam juga menguasai perdagangan di antara Mediterranean Timur dengan Asia Timur dan India. Faktor ekonomi . 9. 2. Buku itu diterjemahkan dalam beberapa bahasa seperti Latin. maka penyebaran agama Kristian menjadi suatu motivasi yang begitu kuat. Jadi. dan Inggeris. Sepa. sutera dan lain-lain adalah keperluan asas masyarakat Eropah tetapi bekalannya dikawal oleh para saudagar Itali. Columbus sendiri memperoleh buku itu yang memberi perangsang kepadanya untuk menjelajahi Lautan Atlantik pada tahun 1492 TM. pengumpulan kekayaan.melalui Marco Polo telah mencetuskan semangat baru untuk memperluaskan pengaruhnya. 8.Memecah monopoli perdagangan orang Islam di Laut Medditereanean dan Lautan Hindi.barangbarangan seperti rempah-ratus. 7. 3. Contohnya. Penjelajahan terdorong oleh motif kekayaan dan keuntungan daripada perdagangan dengan negara-negara timur. Penaungan pihak kerajaan Sepanyol dan Portugal seperti Prince Henry the Navigator dan Raja John III juga mendorong penerokapeneroka untuk mencari jalan laut ke Asia Timur dan India. Berkembangnya teknologi kapal dan artileri Penubuhan kerajaan monarki kebangsaan membawa kepada persaingan kuasa. Terdapat penyelidikan dalam bidang geografi dan pelayaran ditaja oleh rajaraja yang mementingkan penerokaan maritim. German. mendapatkan ikatan politik dengan Prester John di Ethopia untuk menghancurkan kuasa Islam. Venice. Munculnya segolongan ahli-ahli kartografi dan hidrografi yang menghasilkan peta-peta yang jauh lebih tepat daripada peta Ptolemy. Orang-orang Sepanyol sedang berperang dengan negerinegeri Islam diIberia untuk merampas balik tanah mereka daripada penguasaan Islam.Di bawah penaungan mereka. Penjelajahan juga didorongkan oleh kepentingan penyebaran agama Kristian. Maklumat baru tentang geografi di luar Eropah serta peta-peta yang lebih saistifik maklumat baru misalnya i apati daripada "The Travels of Marco Polo". dan Genoa.

dan pelaburan upah. Kapitalisme bermula dengan revolusi komersial yang memheratkan pengumpulan modal. Fenomena itu rnerupakan suatu titik tolak dalam sejarah Eropah. penjelajahan tokoh-tokoh peneroka Eropah Barat yang berpunca daripada usaha mereka telah membawa kepada transformasi Eropah. penyebaran agama Katolik ditegaskan serta penggunaan tenaga buruh penduduk tempatan secara besar-besaran untuk meningkatkan ekonomi eksport ke Eropah.Kuasa Portugal di Asia juga mewujudkan sebuah empayar maritim yang mengawal semua jalan laut ke Asia Tenggara dan Timur Jauh. balam pemerintahan empayar itu. Liverpool. Bolivia.tan. . keuntungan. iaitu munculnya Eropah Moden. Kekayaan di Eropah Barat kian meningkat akibat daripada pengimportan emas dan perak dari Mexico.C. Bourdeax.Pada keseluruhannya.Munculnya perdagangan yang berbentuk global mengubah corak perdagangan di Eropah Barat apabila pusat-pusat import dan eksport telah dipindah dari Mediterranean ke Eropah Barat seperti Lisbon. dan Peru. Kesimpulan : ( 2 M ) Munculnya empayar Sepanyol di Mexico dan Peru di Amerika Sela.Mencetuskan perubahan sosial di Eropah Barat dengan kenaikan kos kehidupan dan pembahagian masyarakat mengikut kekayaan. dan Amsterdam.

B. 2. akal terbahagi kepada dua: aqli dan fikri. 3. Tokoh yang mendukung – Demokritos dari Yunani. Al-Quran : Tamadun Islam : • • Semua ilmu yang sebenar datang daripada Allah. • Beliau meletakkan akal di bawah martabat roh. Ilmu sama erti dengan perkataan science dalam bahasa Inggeris. Tamadun Barat : • Rasionalisme : Pengetahuan yang diperoleh melalui pengalaman pancaindera yang menjadi sumber pengetahuan yang utama dan sebenar. Ilmu dikaitkan dengan alima dari bahasa Arab yang bermakna tahu. ( 3 M ) 1. Ilmu adalah pengetahuan yang diperolehi melalui kaedah-kaedah dan syarat-syarat tertentu.8. Istilah science berasal dari perkataan Latin scio. Tokoh zaman moden – John Locke dan Aguste Comte . Tamadun Barat : Empirikal : • • • 2. tetapi masih menyanjung peranan akal. akal adalah ‘dacing kebenaran Tuhan ( mizan al-haq ). A. scire yang bermaksud tahu. Akal : Tamadun Islam : Menurut Imam al-Ghazali. Sumber-sumber itu wujud secara langsung melalui wahyu ataupun secara tidak langsung melalui tanda-tanda alam. • Menurut al-Ghazali. Isi : ( 3x7M=21M ) 1. Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun Barat. Pengenalan.

ilmu hanya dibatasi oleh kemampuan akal dan fikiran manusia semata-mata. . 2. • Tamadun Barat : • • C. Aliran ini dikembangkan oleh Descartes. Kebaikan yang dimaksudkan disebut sebagai akhlak. Bagi sarjana Barat. Tamadun Islam : • Ibn Rusyd mengaitkan sumber ilmu dengan hukum dan peraturan alam nyata yang dicipta dan dipelihara oleh Allah serta membezakan antara alam ghaib atau fungsinya. Kesimpulan : ( 1 M ) 1. Menurut beliau ilmu bertolak daripada usaha-usaha akal yang membawa kepada rumusan yang bersifat deduktif. Spinoza dan Leibniz. Menurut sarjana Islam. Alam : Tokoh Aristotle : Menekankan bahawa akal fikiran adalah sumber utama untuk memperoleh pengetahuan hakiki. Ilmu Allah dan ilmu manusia tidak dapat dibezakan. Sumber berasaskan wahyu adalah mutlak kerana ia daripada ilham yang diberikan oleh Allah. 3. manusia tidak mempunyai kemampuan untuk mencapai tahap pengetahuan melebihi wahyu.• • • 3. Menurut Plato : Alam bentuk kekal menjadi objek ilmu manakala ilmu yang unggul ialah bentuk kebaikan.

Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliyah dengan masyarakat Islam pada zaman Nabi Muhammad s. Kepercayaan / Agama : a.a. Isi : (7x3M=21M ) 1. iaitu bermula daripada kejatuhan empangan Maarib sehingga kedatangan Islam. Majoriti golongan Arab Madinah menerima agama Islam. sabiah. Mereka hidup dalam zaman kegelapan tanpa berpandukan ajaran wahyu dan mengamalkan nilai akhlak yang buruk. b. Pengenalan : ( 3 M ) 1. Pada masa ini Mekah berperanan sebagai pusat penyembahan berhala. nabi telah menjalankan dasar kebebasan beragama terutama ke atas masyarakat Yahudi dan mereka diberi kebebasan beribadat. Pada asalnya mereka ialah pengikut ajaran Haruf tetapi ajaran ini diselewengkan dengan menganggap berhala sebagai perantaraan antara manusia dengan Tuhan.w. 3. B. Agama lain yang dianuti ialah ajaran animisme. majusi. Masyarakat Islam pada zaman ini mempunyai keimanan yang kukuh. Majoriti masyarakat Arab Jahiliah menganut agama menyembah berhala.w. Di Madinah Nabi Muhammad telah dilantik sebagai ketua negara dan mengasaskan pemerintahan negara Islam yang pertama. Nabi Muhammad dan orang Islam telah berhijrah ke Madinah pada 622 M.Bahagian B : 9. Zaman ini berlaku 300 tahun sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. Masyarakat pada masa ini juga terikat dengan kepercayaan karut. 2. . Nabi telah melantik guru-guru agama untuk memperkukuhkan akidah dan amalan mereka. Orang Ansar secara rela telah memeluk ajaran Islam. Di samping itu. nasrani dan yahudi. Zaman jahiliah merujuk kepada masyarakat di Semenanjung Tanah Arab. Kedatangan agama Islam telah membawa perubahan yang besar ke atas masyarakat Arab terutama masyarakat di Madinah.a. A. di Madinah.

Kekejaman ke atas para hamba berlaku sekiranya para hamba tidak mengikut kehendak mereka. Semangat ini juga menyebabkan mereka memihak kepada kabilah tanpa mengira sama ada mereka berada dalam keadaan benar atau salah. Kelas Masyarakat : a. Perang balas dendam sering berlarutan. Perdagangan hamba berlaku secara meluas. Masyarakat Jahiliah mementingkan kelas dalam masyarakat. Peperangan : a.Semua manusia dianggap sama taraf di sisi Allah. Masyarakat Islam Madinah berjaya membentuk sebuah masyarakat ummah Islamiyah tanpa mengira kaum dan suku. Peperangan ini dikenali sebagai Ayyamul Arab. Sebelum memeluk Islam mereka terlibat dalam peperangan Al-Buath kerana merebut kepimpinan kota Madinah. Contohnya Perang Al-Basus berlarutan selama 40 tahun. Peperangan yang wujud di zaman Islam merupakan satu langkah mempertahankan agama. Golongan bangsawan merupakan golongan tertinggi dan dipandang mulia. Persaudaraan Islam telah berjaya menamatkan permusuhan di kalangan golongan Ansar iaitu suku Aus dan Khazraj. Mereka tidak mempunyai hak ke atas diri sendiri. 4. Mereka dikehendaki berkhidmat kepada tuan mereka. Setiap individu mempunyai ketaatan kepada kabilah dan sangat prejudis kepada kabilah yang lain. . Dalam masyarakat Islam menitik beratkan konsep persamaan taraf. Dalam masyarakat Arab Jahiliah amalan perhambaan berlaku secara meluas. b. Permusuhan antara suku atau kabilah telah membawa peperangan di kalangan masyarakat Arab Jahiliah. Ini telah menimbulkan masalah permusuhan antara kabilah berleluasa. 3. masyarakat dan negara Islam daripada ancaman musuh terutama serangan orang Quraisy Mekah clan pengkhianatan orang Yahudi. Kesetiaan kepada kaum tidak lagi wujud dan digantikan dengan ikatan persaudaraan Islam. Contohnya Nabi berjaya mempersaudarakan orang Ansar dengan Muhajirin. Masyarakat Jahiliah hidup terpisah dalam kabilah dan bani masing-masing.2. b. Kemuliaan manusia berdasarkan kepada ketakwaannya kepada b. Hubungan Masyarakat / Sosial : a.

Islam menekankan akhlak yang mulia. Masyarakat Arab Jahiliah mengamalkan nilai akhlak yang buruk seperti berzina.Bermula dengan perjanjian Al-Aqabah I. Keadaan ini menyebabkan suku ban] Tamim telah menanam bayi perempuan bagi mengelakkan mereka dipandang rendah. 6. b. Kaum wanita memainkan peranan yang sama pentingnya dengan goIongan lelaki. minum arak dan berjudi. melacur. Masyarakat golongan Badwi mengamaIkan sistem politik kabilah masing-masing. Nabi berjaya mengikis segala amalan akhlak yang buruk di kalangan orang Islam di Madinah. menjadi rebutan anak-anak lelaki suami mereka. 5. Masjid menjadi institusi yang penting dalam kerajaan Madinah. berzina. Akhlak : a. Manusia tidak dibezakan mengikut kekayaan atau pangkat mereka. Mereka dianggap sebagai barang dagangan dan ada di kalangan mereka yang kematian suami. Segala keputusan negara dilakukan melalui konsep syura. Undangundang utama yang digunakan ialah AlQuran. b. b.Allah. Mereka perlu dipeiihara maruah dan kebajikan mereka. Kedudukan Wanita : a. Nilai ini telah sebati dengan kehidupan mereka. Sistem politik dan pentadbiran adalah tidak seragam. Politik : a. membunuh. Masyarakat Arab Jahiliah memandang rendah kepada golongan wanita. Sementara itu masyarakat kota Mekah menjalankan sistem politik kabilah. dan membunuh. Nabi mengajar masyarakat Islam di Madinah memandang mulia golongan wanita. . Kerajaan Islam Madinah wujud berasakan perlembagaan Madinah. masyarakat Madinah berjanji tidak akan menipu. Fungsi mereka hanyalah sebagai alat kepada kaum lelaki. 7. Kerajaan yang wujud lebih bersifat monarki dan terletak di bawah kuasa asing seperti Parsi dan Rom.

8. pencurian dan penipuan. Nilai-nilai Positif : a. 9. Dalam masyarakat jahiliah terdapat nilai-nilai positif seperti menghormati tetamu. b.w. b. a. Dalam masyarakat Islam nilai-nilai ini diperkukuhkan selaras dengan nilai-nilai Islam.t. .w. C.a. Ada akad dalam urusan jual beli. Islam mengharamkan riba dan mewajibkan urusan jual beli. memberi perlindungan kepada Nabi Muhammad s. berpegang teguh kepada janji. Kesimpulan : ( 1M ) Perbezaa yang ketara. Jahiliyah amalkan riba. Amalan Ekonomi. zaman jahiliyah berlandaskan nafsu dan dalam zaman Islam berdasarkan wahyu daripada Allah s.

A. Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s. Demografi Madinah : Negara kota Madinah terletak kira-kira 320 km ke utara Mekah. ke arah pembentukan negara Islam di Madinah. 2. Golongan Yahudi memandang rendah orang-orang Arab. Sebelum agama Islam tersebar ke Madinah suku-suku Arab sentiasa berselisih faham sesama mereka.w. Dari segi agama dan kepercayaan kaum Yahudi memelihara kesucian agama Yahudi dan orang-orang Arab menyembah berhala seperti orang Quraisy di Mekah.w. B. hidup mewah dan menguasai pentadbiran. Namun begitu orang Arab Madinah lebih mengerti tentang ketuhanan dan kenabian berbanding dengan orang Arab Mekah oleh kerana mereka lebih terdedah kepada agama Yahudi. Konsep negara. Jadi. Isi : (7x3M=21M ) 1 Pembinaan Masjid : Peristiwa hijrah telah menyebabkan penyebaran agama Islam semakin meluas terutamanya dengan terbinanya Masjid Quba dan Masjid Madinah yang menjadi tempat ibadat dan penyebaran agama Islam. Walaupun sebelum ketibaan Nabi Muhammad s. . Masyarakatnya terdiri daripada suku-suku Arab terutamanya Aus dan Khazraj serta orang-orang Yahudi. merupakan titik permulaan negara Islam di Madinah. ke Madinah agama Islam tersebar di Madinah menerusi orang-orang Muslim (kaum Ansar) yang menyertai dalam Perjanjian Aqabah I dan Aqabah II. Latarbelakang Nabi Muhammad Sebelum Hijrah. 3.w.a. Hijrah dari Mekah ke Madinah oleh Nabi Muhammad s.10. memonopolikan kegiatan ekonomi.a. kegiatan dakwah dapat dilakukan secara terbuka.a. Kaum Ansar di Madinah menyambut Muhajirin dari Mekah dan buat pertama kali. Kaum Ansar banyak berkorban untuk mengembangkan agama Islam. Pengenalan : ( 3M ) a. pemikiran mereka lebih terbuka kepada usaha dakwah Nabi Muhammad saw dan lebih bersedia memeluk agama Islam yang dibawanya.

Muhajirin dengan Ansar Semangat asabiyah telah digantikan dengan semangat ummah mengikut akidah Islam. Piagam Madinah bukan sahaja membentukkan persaudaraan antara Ansar dan Muhajirin tetapi juga perpaduan antara orang Islam dengan orang bukan Islam terutamanya orang Yahudi.w. Dalam hubungan dengan kaum Yahudi semasa Perang Badar. Orang Islam dan bukan Islam dapat hidup secara aman damai dan bebas menjalankan aktiviti masing-masing. Kaum Yahudi diberikan kebebasan mengamalkan ibadat mengikut agama mereka selama mereka mematuhi undang-undang Islam dan peraturan yang diterima umum. Ansar dengan Ansar.a. Kedua-dua golongan bergaul dan bekerjasama untuk kebaikan agama Islam dan negara.w.w. Muahahjirin dengan Muhajirin.Setelah tiba ke Madinah Nabi Muhammad s.a.a.w.a. Sebagai langkah pertama terhadap penyatuan masyarakat Islam di Madinah. 3 Mewujudkan Piagam Madinah : Baginda seterusnya mewujudkan sebuah piagam untuk dijadikan panduan untuk membentukkan sebuah negara Islam yang berdaulat. iii. Nabi Muhammad s. Nabi Muhammad s. Dengan pengiktirafan itu Nabi telah menjadi pemimpin yang berwibawa dalam urusan pentadbiran dan pemerintahan negara Islam Madinah. mempersaudarakan kaum Ansar dengan kaum Muhajirin : i. Penduduk Madinah juga mengiktirafkan Nabi Muhammad s. Hubungan persaudaraan mengatasi masalah perbezaan dari segi sosial dan ekonomi. Hanya setelah perundingan gagal barulah mereka . sebagai pemimpin agama dan ketua negara. tidak menunjukkan permusuhannya terhadap kaum Yahudi tetapi terus mengadakan perundingannya dengan mereka. ii. Keselamatan penduduk Madinah terjamin dan mereka bertanggungjawab mempertahankan negara Madinah daripada serangan musuh. telah membina masjid-masjid yang bukan sahaja menjadi tempat ibadat dan penyebaran agama Islam tetapi juga digunakan untuk menyebarkan pendidikan dan ilmu pengetahuan Islam 2 Pembentukan Ummah : Nabi Muhammad adalah seorang negarawan. 4 Mengasaskan Pentadbiran Negara Melalui Cara Musyawarah : Baginda berjaya mengasaskan sistem musyawarah dalam segala halhal politik.

7. Konsep musyawarah terbayang dalam hubungan politik antarabangsa. Kesimpulan. C. Dalam mempertahankan kedaulatan negara Islam Madinah. Baginda juga menjalankan musyawarah semasa mewujudkan persaudaraan antara Ansar dan Muhajirin serta antara Aus dan Khazrai. Menyusun semula struktur ekonomi Madinah. dan Parsi. Baginda merupakan seorang panglima tentera dan ahli strategi dalam bidang ketenteraan. 5 Mewujudkan Tentera Islam di Madinah : Baginda juga adalah seorang pemimpin tentera Islam yang menyertai beberapa ekspedisi ketenteraan untuk mempertahankan kesucian agama Islam daripada ancaman dan serangan musuh. 6 Mengadakan Hubungan Luar : Baginda adalah seorang diplomat yang mengambil inisiatif untuk menghantar perwakilan ke luar seperti Mesir. . Penyatuan masyarakat yang berlaku telah mewujudkan semangat saling membantu sehingga meliputi segenap bidang. Nabi menggalakkan umat Islam bergiat dalam bidang perniagaan.disingkirkan secara terhormat dari Madinah.olongan Muhajirin bergiat dalam bidang pertanian. Byzantine. ( 1M ) Pembentukan Negara Islam Madinah berasaskan kepada wahyu dan perundangan.

Kerajaan Bani Umaiyyah pusat pemeintahan berpusat di Damsyik dan menjadi kediamanRasmi Khalifah. Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah Al.Pusat kerajaa di Damsyik. Bani Umaiyyah.jawatan khalifah dijadikan hak milik keluarga bani Umaiyyah.berdasarkan sistem Warisan.terdiri daipada bangsa Arab khasnya keluarga bani Umaiyyah sendiri Berbeza dengan Zaman Khulafah Al Rasyidin.11.kelayakan serta mampu menjalankan tugas dengan baik tanpa mengira bangsa Arab atau tidak .Rasyidin dengan sistem pemerintahan dan pentadbiran pada zaman Bani Umaiyyah.memerintah lebih kurang 92 tahun sehingga khalifah akhirnya Marwan bin Muhammad digulingkan melalui revolusi Abbasiyah 2. Kerajaan Bani Umaiyyah diasaskan oleh Muawiyah bin Abu Suffian pada tahun 41 H setelah Saidina Hasan bin Ali menyerahkan jawatan Khalifah kepada beliau demi rasmi perpaduan umat.kerajaan ini bertahan sehingga Khalifah Ali dibunuh pada 40H. A. Pegenalan : ( 3M ) 1.pegawai dipilih berdasarkan pengalaman . Pelantikan Pegawai : • • Kerajaan Umaiyyah. Pemilihan Khalifah : • • Zaman Khulafa Al Rasyidin pemilihan berdasarkan kelayakan serta dipilih oleh orang ramai. 3. Pusat Pemerintahan : • Zaman Khulafah al Rasyidin pusat pemerintahan di Madinah. Kerajaan Khulafah Al Rasyidin terbentuk apabila Abu Bakar al Siddiq dilantik serta diba’aah menjadi khalifah setelah kewafatan rasulullah yang tidak meninggalkan waris dan wasiat. • 2.Kemudian dipindahkan ke Kufah unruk memudahkan pentadbiran yang menghadapi tentangan daripada musuh keluarga bani umaiyyah. Isi : ( 5x4M=20M ) 1.khawarij dan sebagainya. B.

Majlis Syura : • • Zaman Khulafah Rasyidin.masih sama dengan zaman sebelumnya tetapi lebih sistematik dengan penubuhan diwan al Kharaj. Sementara zaman Khulafah Al Rasyidin.merupakan badan penasihat dan perunding bagi menggubal dasar-dasar Negara.melalui jalan darat dan jalan laut. Dasar Ekonomi : • Kerajaan Umaiyyah. khalifah senantiasa diiringi dan diawasi oleh pegawai peribadi. Berbeza dengan zaman bani Umaiyyah Majlis Syura tidak begitu berfungsi kecuali zaman Umar Abdul Aziz. 6.sistem pentadbiran telah dipertingkatkan dengan penubuhan beberapa jawatan baru iaitu umat Islam boleh menemui khalifah tanpa halangan. 5.yang mana kadar cukai agak berpatutan.Ini berbeza dengan zaman Umar al Khattab. Bani Umaiyyah menghadapi ancaman dalaman dari puak syiah dan khawarij sementara zaman Khulafah Al Rasyidin tentera Isalam lebih kerap berhadapan dengan ancaman luar iaitu Rom dan Parsi. Peluasan Kuasa Wilayah : • Zaman Bani Umaiyyah peluasan kuasa wilayah.4. Pentadbiran : • • • • Kerajaan Bani Umaiyyah telah menerapkan sistem pentadbiran kerajaan Byzantine Melantik pegawai-pegawai kristian untuk berkhidmat dalam kerajaan. 7. .harta baitulmal dianggap amanah Allah dalam zaman Khalifah Al Rasyidian manakala baitulmal menjadi hak milik kerajaan dan sesetengah khalifah menjadikannya sebagai hak milik peribadi.disebabkan khalifah menggunakan kuasa secara mutlak.

C.terutama berhubung dengan tindak tanduk pemerintah yang suka bermewah-mewah. Kesimpulan : ( 2M ) • Perubahan yang berlaku pada zaman Umaiyyah banyak meninggalkan kesan negative kepada umat Islam. dan menindas golongan yang tidak sehaluan dengannya. • . Kesannya membawa kepada kejatuhan melalui revolusi Abbassiyah.

c. 5. Perang Uhud dan Perang Khandak. dan 3000 orang tentera Quraisy yang diketuai oleh Abu Sufyan b. ( 3M ) a. Pendahuluan. 4. 6. Permusuhan antara orang Islam dengan Quraisy Makkah tidak berakhir selepas Rasulullah berhijrah ke kota Madinah sebaliknya bertambah hebat seperti dalam Perang Badar. Peperangan Uhud melibatkan 700 orang tentera Islam diketuai oleh Nabi Muhammad s. Isi : ( 5x4M=20M ) Kesan-Kesan Perang Uhud : 1. B. Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah. Harb. Kabilah-kabilah Arab mula memandang rendah dan serong terhadap umat Islam. Kaum Quraisy semakin bersemangat untuk mengalahkan orang Islam kerana percaya kekuatan Islam mula lumpuh. 7.w. 3. Perang Uhud membuktikan kaum Quraisy sentiasa berazam untuk menghancurkan Islam.12. Selain itu memberi gambaran mengenai sifat-sifat dan bahaya yang ditimbulkan oleh golongan munafik. Rasulullah telah bertindak menghalau Yahudi Bani Nadir dari kota Madinah kerana mengkhianati Sahifah Madinah dan usaha mereka untuk membunuh Nabi. Perang Uhud menyebabkan umat islam lebih berhati-hati ketika berhadapan atau berurusan dengan orang munafik.a. Perang Uhud telah menimbulkan krisis keyakinan di kalangan umat Islam yang tipis imannya. . 2. A. Perang Uhud merupakan pertempuran kedua yang berlaku dalam sejarah Islam pada tahun 3H. b. Perang Uhud memberi pengajaran kepada tentera Islam agar mentaati serta mengikut taktik yang telah ditetapkan oleh Rasulullah.

C. Kesimpulan : ( 2M ) 1. . Kesannya berlaku Perang Khandak pada tahun 5H. Orang Quraisy telah ditewaskan kerana kegigihan serta kebijaksanaan Rasulullah. 2. 3. Kemenangan pihak musuh mencetuskan keyakinan musuh Islam untuk mencabar umat Islam.

Zakat Emas dan Perak sebanyak 2. Dari segi syarak pula zakat merupakan pembayaran atau cukai ke atas harta apabila sudah sampai nisabnya dan genap setahun (haul) dan ia akan diberikan kepada orang yang berhak menerimanya. Mendapatkan keberkatan. B. Merapatkan jurang kekayaan dalam kalangan masyarakat Islam. kesucian. Isi : ( 20M ) • Fungsi zakat : ( 4x2M=8M ) • • • • • • • • • Mendatangkan kesyukuran dan penyuburan pahala. unta dan lembu : . Mengikis sifat-sifat tamat dalam pemilikan harta. keberkatan dan kedamaian. Pelaksanaan zakat zaman Bani Umaiyah : ( 6x2M=12M ) 1. Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah. Melantik Amil untuk memungut zakat dibahagian-bahagian yang berbeza mengikut ukuran nisab tertentu. 4. Beliau telah memastikan institusi zakat ditadbir dengan baik dan sistematik. ( 3 M ) Zakat berasal daripada perkataan Arab iaitu daripada kata dasar zaka yang bererti penambahan atau persucian. Membuktikan sifat mentaati hukum agama.5% 2. 3. A. Aziz. Menyemai semangat bertanggungjawab dan tolong menolong. Mensucikan jiwa daripada kekotoran dosa Mewujudkan kedamaian. Abd. Dari segi bahasa zakat bermaksud kesuburan. 5.13. Zakat pada zaman Bani Umaiyah dibahagikan kepada 5 jenis. Zakat binatang ternakan seperti kambing. Pengenalan. Pelaksanaan zakat pada zaman Bani Umaiyah menonjol ketika era pemerintahan khalifah Umar b.

Lembu/kerbau. Bagi unta. c. sebuah jabatan dinamakan Diwan al Kharaj ditubuhkan untuk melicinkan tugas pungutan cukai (sebahagian besarnya adalah zakat )dan mengeluarkan perbelanjaan negara. Kesimpulan : ( 2 M ) Zakat memainkan peranan penting dalam sistem ekonomi Negara Islam. Orang berhutang. Melalui institusi zakat baginda berjaya menggalakkan umat Islam bekerja keras dan bermuafakat sehingga menjadi masyarakat yang makmur. setiap 5 hingga 24 ekor. Menubuhkan Diwan al Kharaj. Hamba yang hendak memerdekakan dirinya. jika usaha sendiri 1/20 Hasil kutipan zakat disalurkan kepada 8 asnaf yang layak iaitu : 1. jika di bumi aman 2. 8. jika di bumi perang zakatnya 1/5. b. Orang yang berjihad. Zakat galian dan harta yang tertanam. 7. 2. Zakat tanaman dan buah-buahan. 7. 3. 10. zakatnya seekor setiap 100 ekor. 4. Jika 100-200. Fakir. setiap 30 ekor zakatnya anak betina umur setahun. Apabila sampai 60 ekor zakatnya seekor tetapi berumur 2 tahun. dikenakan zakat jika digunakan untuk tujuan perniagaan. 9. 8. 5. zakatnya seekor kambing. Musafir. Setiap 40-100 ekor zakatnya seekor kambing. Miskin. Zakat barangan perdagangan dikenakan 2. Amil. Ia merupakan bahan penting dalam sistem percukaian negara. 6. C. 6. Jika 25 ekor zakatnya anak unta betina berumur setahun. Kuda. Mualaf yang dinakkan hatinya.5%.a. . jika guna siraman air hujan 1/10. d. Kemakmuran masyarakat dapat dilihat sehingga tiada seorang pun yang layak menerima zakat pada zamannya.5% mengikut syarat zakat emas dan perak.

3. . Hasil kerja Ishtakhri menunjukkan kemajuan berbanding Balkhi kerana daripada hanya atlas sahaja telah menjadi atlas yang mempunyai keterangan lengkap. A. tetapi penempatan dan komen serta huraiannya agak mengelirukan kerana tidak membahagikan sesuatu kawasan kepada beberapa daerah. Biografi Al-Istakhri tidak berapa diketahui. 2. 4. Dalam Buku al-Muqaddasi. B. Hasil kerja yang lain seperti Risalat yang cuba menghuraikan tentang negara Parsi. ( 3M ) 1. Isi : ( 5x4M=20M ) Sumabangan Al-Istakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan tamadun Islam : 1. Beliau juga telah melukis semula atlas Islam yang dicipta oleh al-Balkhi.14. Pengenalan. Beliau hidup dalam abad ke 4H / 10M. Karya beliau banyak memuatkan peta-peta yang lebih dikenali sebgai karya peta. Istahkri telah menukarkan perkataan iklim daripada konsep geografi Ptolemy kepada keshars yang berkonsepkan Parsi. Al-Istakhri atau nama sebenarnya Abu Ishaq Ibrahim bin Muhammad al-Farisi al-Karkhi. 3. Mengembangkan ilmu geografi Islam dengan menghasilkan sebuah karya yang terkenal iaitu Masalik Wa al-Mamalik. Menurut De Geoje (318-321M). Istakhri telah menulis dan membuat rujukan kepada tulisan al-Balkhi. Ini menynjukkan beliau menggunakan kaedah saintifik dalam kajiannnya. Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan tamadun Islam. tetapi ada beberapa sumber menyatakan beliaua berasal dari Istakr sebuah tempat di Iran. 2. dikatakan bahawa buku yang ditulis oleh Ishtakhri adalah buku yang penuh dengan peta-peta yang dilukis dengan rapi. merupakan orang pertama yang membawa cara baru dalam ilmu geografi. Contohnya.

juga pernah melawat Sepanyol dan Sicily. Istakhri menyatakan ia terletak antara Yanbu’ denga al-Marwah. Kesimpulan. 6. Al-Ishtakhri pula memberi komen tentang peta Mesir oleh Ibn Hawqal dan menyatakan bahawa peta Maghribi yang dilukis oleh Ibn Hawqal tidak tepat. 7. mungkin sampai ke Mekah. Walaubagaimanapun lokasi al-Is yang dihuraikan keseluruhannya adalah benar. Lokasi al-Is. Maghribi dan Adherbayjan. Hasil kerja merek saling berhubungan berdasarkan komen dan ulasan. al-Waqidi dan al-Hajiri juga menghuraikan lokasi al-Is. Iraq. 8. Beliau melawat banyak tempat seperti negara Arab. ( 2M ) Istakhri merupakan tokoh pelayaran yang unggul dan termasyhur dan telah memberi sumbangan dalam bidang penulisan dan geografi. Al-Mas’udi. Istakhri juga merupakan seorang tokoh pelayaran Islam. Ibn Hawqal telah memuji peta Parsi oleh Istakhri. Khuzistan. C. . Perkara tersebut telah memajukan dan mengembangkan didang ilmu geografi. tetapi memberi sedikit komen tentang kesilapan Istakhri dalam menghasilkan peta Sind. Istakhri juga telah menghasilkan pete-peta yang lengkap bagi beberapa negara seperti Mesir. Parsi. dan Transoxiana. Daylam.5. Laut Mediterranean. sebuah kubu kecil juga menjadi persoalan.

King Frederick II dan Charles I menyokong kuat perkembangan pengaruh kebudayaan dan keilmuan Islam. Orang Mozarobes telah mernbawa perkembangan ilmu Arab (Artes Arabes) ke Barat. . Sokongan Raja Norman : Kebangkitan kuasa suku bangsa Norman di Eropah turut membantu perkembangan ilmu dan kebudayaan Islam di Eropah. King Frederick II memberi layanan istimewa kepada sarjana Islam dan meminta buku ilmu pengetahuan Arab diterjemahkan ke dalam bahasa Latin. Jelaskan sejauh mana tamadun Islam mempengaruhi perkembangan budaya dan intelektual Tamadun Eropah. 2. Petrus Alphonsi telah menjadi doktor istana King Henry I dan mengasakan pusat pengajian tinggi di Tolledo pada tahun 1250. Hubungan orang Kristian Eropah dengan Islam telah bermula apabila kerajaan Islam menjelajah clan menduduki wilayah di Eropah. ( 3M ) 1. A. Pusat pengajian ini menjadi pusat kajian Orientalis Eropah tentang peradaban Islam. 2. Kewujudan Kerajaan Islam di Eropah : Kerajaan Islam di Sepanyol dan Sicily yang diasaskan oleh kerajaan Bani Umayyah banyak mempengaruhi kebudayaan dan pemikiran masyarakat Eropah. King Roger II. Isi : ( 7x3M=21M ) 1. B. 3. Perkembangannya semakin jelas apabiia orang Eropah menaruh minat mengkaji karya klasik Yunani dan Islam. Menerusi orang Moor (Islam Sepanyol) dan golongan Mozarobes. Pengaruh kebudayaan Islam ke atas masyarakat Eropah bermula apabila terbentuknya kerajaan Islam Bani Umayyah di Sepanyol dan Sicily. Karya perubatan Ibn Sinar dan penulisan ilmu geografi Al-Idrisi banyak mempengaruhi bidang ilmu sekolah-sekolah di Naples dan Salerno. Kaum Norman yang berjaya menakluki Sicily pada tahun 1091. Pengenalan. Raja Norman seperti King Roger 1.15. bidang iImu pengetahuan Islam berkembang di Eropah. Penaklukan Khalifah Muawiyah bin Abu Suffian ke atas wilayah Afrika Utara membawa kepada gerakan perluasan kuasa di sekitar Laut Mediteranean. Konsep tamadun Islam Dan Eropah.

Al-Kindi dan Al-Khawarizmi menjadi rujukan perkembangan ilmu falsafah. Hayy ibn Yaqzan karya Ibn Tufail diterjemah ke dalam bahasa Latin oleh Edward Peacock dengan tajuk Philosophus Autodidactus. Pedagang Eropah membeli barang-barang timur seperti rempah daripada saudagar Islam di pelabuhan Venice dan Genoa. Contohnya: Tahafut-tahafut oleh Ibn Rusyd dan Tahafut al-Faiasifa karya AlGhazali telah diterjemahkan atas arahan badan tertinggi gereja Kristian : a. King Roger I telah menubuhkan sekolah tinggi di Naples dan Salerno sebagai pengkajian ilmu astronomi. Sistem Pendidikan : Bandar Cardova telah menjadi pusat pendidikan ilmu dari tamadun Islam di Eropah. Perang Salib berjaya mengubah pemikiran masyarakat di Eropah dan melemahkan kekuasaan institusi gereja apabila masyarakat Eropah tidak lagi terikat dengan kawalan atau sekatan gereja. astronomi clan matematik di Eropah. 7. . Karya pemikir Islam seperti tulisan Al-Ghazali. Kegiatan Penterjemahan : King Frederick II di Sicily teleh meminta Micheal Scott menterjemahkan bukubuku ilmu pengetahuan Arab ke dalarn bahasa Latin. 4 Hubungan Perdagangan : Orang Arab dan Farsi telah menguasai perdagangan timur dengan barat. Atlas Partolan dan kompas yang digunakan oleh ahli pelayaran Islam mempengaruhi ilmu pelayaran Eropah. Perang Salib Melemahkan Institusi Gereja : Perang salib yang berlaku dari tahun 1097 hingga 1292 merupakan satu proses yang mempengaruhi pemindahan dan penyesuaian kebudayaan Islam ke Barat. Ilmu Pelayaran dan Geografi : Interaksi antara pedagang Eropah dengan pedagang Islam telah mempengaruhi ilmu pelayaran dan geografi di Eropah. 6. Karya tokoh intelektual Islam seperti Ibn Sina. Universiti Padua yang didirikan di zaman pertengahan mula mengkaji ilmu perubatan Islam. geografi dan perubatan Islam. Ibn Tufail dan Al-Khawarizmi telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin.3. Universiti dan perpustakaan didirikan dan menjadi tumpuan para ilmuwan dari Eropah. Leornardo Fabanacci mendapat pendidikan di Sepanyol. 5.

Perkembangan Intelektual Di Eropah Kebangkitan golongan borjuis Pertambahan penduduk . Kesimpulan. 14. 13. Revolusi intelektual di Eropah dikenali sebagai zaman Renaissance. 15. Hisab al-Jabar Wal-Muqabalah karya Al-Khawarizmi diterjemahkan oieh F. Pertembungan golongan berilmu dengan golongan agama Kristian. ( 1M ) Kesan daripada pengaruh kebudayaan dan intelektual Islam mendorong masyarakat Eropah mencipta kegemilangan ilmu pengetahuan dan intelektual. 12. 9. Bidang Ekonomi : Orang Eropah mendapat pengetahuan dalam bidang ekonomi daripada hubungan dengan orang-orang Islam dalam bidang perindustrian dan teknologi teknik tanaman sekoi. Gerakan lntelektual Di Eropah : Pemikir intelektual Islam seperti al Kindi.b. Pengaruh Kerajaan Turki Uthmaniah : Kerajaan Turki Uthmaniah berjaya pengaruhnya ke Eropah Timur. 11. al Farabi dan Ibn Rusyd berjaya rnempengaruhi kelahiran gerakan intelektual di Eropah seperti fahaman humanisme pada abad ke 13 Masihi. C.padi dan tembikai dipelajari daripada orang-orang Islam.Rosen di London 8. meluaskan kuasa dan 10. . Penjelajahan dan penerokaan.

3. Isi : ( 20M ) Faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan Islam. 7. Penjajahan. ( 5x2M=10M ) 1. Pengaruh kejayaan Marco Polo. 2. Ingin tahu. Cabaran dan persaingan. 6. Dorongan pemerintah.16. 6. Perasaan ingin tahu tempat yang dilawati. 8. ( 3M ) 1. Mendapat kuasa di wilayah baru. C. Tujuan pengembaraan menurut islam dan barat.14 masihi dan ahli-ahli pelayaran Barat pada abad ke. Alat baru : kompas. Mengkaji dan mendalami ilmu geografi. 5. 2. B. Dakwah : penyebaran Kristian.10 hingga abad ke. Kesimpulan : ( 2M ) Penjelajahan dan penerokaan Islam menekankan tauhid dan keduniaan manakala penjelajahan dan penerokaan Barat lebih kepada keduniaan. Perdagangan. ( 5x2M=10M ) 1. Dakwah. 3. Perdagangan. Pengenalan. 5. 7. Jenis pengembaraan dan latarbelakang abad ke 10 hingga 14 masihi. Kesan kejayaan Marco Polo. Faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan Barat.16 masihi. 2. Mencari Ilmu pengetahuan.15 hingga abad ke. . Dorongan al-Quran. 4. Berdakwah. Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan pengembara-pengembara Islam pada abad ke. Konsep pengembaraan dan penerokaan. 3. 8. 9. A. mencari ilmu pengetahuan. 4.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->