P. 1
Percubaan Stpm Melaka 2008

Percubaan Stpm Melaka 2008

|Views: 610|Likes:
Published by Iswaran Krishnan

More info:

Published by: Iswaran Krishnan on Oct 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/27/2013

pdf

text

original

Sections

 • 1. Idea Tentang Hubungan Dengan Negara Lain :
 • 2. Strategi Memenangi Peperangan :
 • 3. Saranan Kepada Pemerintah :
 • 4. Penggunaan Kaedah Subversif :
 • 5. Kaedah Perisikan :
 • 6. Sistem Pentadbiran :
 • 7. Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada
 • 8. Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun
 • 9. Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliyah dengan
 • 10. Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s.a.w. ke arah
 • 11. Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah
 • 12. Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah
 • 13. Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah
 • 14. Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan
 • 15. Jelaskan sejauh mana tamadun Islam mempengaruhi perkembangan budaya
 • 16. Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan

SULIT

*
MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA ( Tiga jam ) MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA MAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKAMAJLISPENGETUAPENGETUACAWANGANMELAKA

940/1

STPM 2008

SEJARAH
KERTAS 1

( TAMADUN DUNIA HINGGA TAHUN 1800 )

MAJLIS PENGETUA-PENGETUA MALAYSIA CAWANGAN NEGERI MELAKA PEPERIKSAAN PERCUBAAN SIJIL TINGGI PELAJARAN MALAYSIA
Arahan kepada calon : Jawab empat soalan sahaja : dua soalan daripada Bahagian A dan dua soalan daripada Bahagian B

________________________________________________________________________
Kertas soalan ini terdiri daripada 3 halaman bercetak
© Majlis Pengetua-pengetua Malaysia Cawangan Negeri Melaka 2008

STPM 940/1 *Kertas soalan ini SULIT sehingga peperiksaan kertas ini tamat.

[ Lihat sebelah SULIT*

Bahagian A

Jawab dua soalan sahaja.

1. Sejauh manakah masyarakat pada zaman pra-sejarah awal merupakan masyarakat berbentuk mudah ( simple society ). ( 25 M ) 2. Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. ( 25 M ) Bincangkan sumbangan Kautilya dan Niccolo Machiavelli dalam bidang ketenteraan. ( 25 M )

3.

4. Bincangkan faktor dan perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. ( 25 M ) 5. Sejauh manakah matlamat pendidikan dalam tamadun awal dipengaruhi oleh faktor agama. ( 25 M ) 6. Bincangkan perkembangan falsafah dan pemikiran dalam peradaban Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam. ( 25 M ) 7. Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada abad ke-15 Masihi. ( 25 M ) 8. Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun Barat. ( 25 M )

Bahagian B Jawab dua soalan sahaja.

9. Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliyah dengan masyarakat Islam pada zaman Nabi Muhammad s.a.w. di Madinah. ( 25 M ) 10. Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s.a.w. ke arah pembentukan negara Islam di Madinah. ( 25 M ) 11. Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah AlRasyidin dengan sistem pemerintahan dan pentadbiran pada zaman Bani Umaiyyah. ( 25 M ) 12. Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah. ( 25 M ) 13. Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah. ( 25 M ) 14. Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan. ( 25 M ) 15. Jelaskan sejauhmanakah tamadun Islam mempengaruhi perkembangan budaya dan intelektual Tamadun Eropah. ( 25 M ) 16. Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan pengembara-pengembara Islam pada abad ke-10 hingga abad ke- 14 masihi dan ahli-ahli pelayaran barat pada abad ke- 15 hingga abad ke- 16 masihi. ( 25 M )

SOALAN TAMAT

SULIT

Kod Kertas:

940/1

MAJLIS PENGETUA-PENGETUA MALAYSIA CAWANGAN NEGERI MELAKA

STPM 2008

SKEMA PEMARKAHAN

SEJARAH
KERTAS 1 ( TAMADUN DUNIA HINGGA TAHUN 1800 )

PERINGATAN :
Skema pemarkahan ini adalah khas untuk kegunaan pemeriksa dan tidak boleh dikemukakan kepada pihak yang tidak berkenaan.

Skema ini terdiri daripada 44 halaman bercetak. © Hakcipta Majlis Pengetua-pengetua Malaysia Cawangan Negeri Melaka 2008

[ 25 markah ] Bincangkan perkembangan falsafah dan pemikiran dalam peradaban Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam. Sejauh manakah masyarakat pada zaman pra-sejarah awal merupakan masyarakat berbentuk mudah ( simple society ). [ 25 markah ] Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada abad ke15 Masihi. [ 25 markah ] Bincangkan sumbangan Kautilya dan Niccolo Machiavelli dalam bidang ketenteraan. 3. [ 25 markah ] Bincangkan faktor dan perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. 7. . [ 25 markah ] Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun Barat.Bahagian A : 1. [ 25 markah ] Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. [ 25 markah ] Sejauh manakah matlamat pendidikan dalam tamadun awal dipengaruhi oleh faktor agama. [ 25 markah ] 2. 5. 8. 6. 4.

13. 12.Bahagian B : 9.15 hingga abad ke. Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliah dengan masyarakat Islam pada zaman Nabi Muhammad s. di Madinah.w. 14. 15.a.14 masihi dan ahliahli pelayaran barat pada abad ke. [ 25 markah ] Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s. [ 25 markah ] Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan tamadun Islam. ke arah pembentukan negara Islam di Madinah. [ 25 markah ] Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah AlRasyidin dengan sistem pemerintahan dan pentadbiran pada zaman Bani Umaiyyah. [ 25 markah ] 10.16 masihi. 11. [ 25 markah ] Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah. [ 25 markah ] Huraikan konsep seni menurut pandangan Islam dan Barat serta nyataklan perbezaan antara kedua-duanya. 16. SOALAN TAMAT . [ 25 markah ] Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah.a. [ 25 markah ] Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan pengembara-pengembara islam pada abad ke-10 hingga abad ke.w.

( 3 M ) 1. ( 5 x 4 M =20M) 1. Isi. Mendapatkan makanan dengan cara berburu binatang. menangkap ikan. mesolitik dan Neolitik. batu dan tulang. 2. Zaman Mesolitik masih meneruskan penempatan Paleolitik tetapi memilih lokasi berhampiran sumber air untuk kepentingan harian iaitu sungai dan laut. Ia berlangsung sehingga zaman Mesolitik. Gaya hidup ini masih diteruskan pada zaman Mesolitik tetapi penciptaan senjata dan alatan lebih halus dan telah menggunakan panah dari kayu yang panjang dan tajam. Penempatan : Pada zaman Paleolitik masyarakatnya hidup berbentuk mudah secara pindah randah. daun kayu dan kulit binatang. menggunakan sepenuhnya alam sekitar dengan tinggal di gua. nomad. Konsep maksud pra-sejarah Tahap-tahap dan tempoh masa prasejarah paleolitik.Bahagian A : 1. Pengenalan. Sejauh manakah masyarakat pada zaman pra-sejarah awal merupakan masyarakat berbentuk mudah ( simple society ). Menyenaraikan ciri-ciri masyarakat prasejarah dan mengaitkan masyarakat berbentuk mudah hanya dua zaman iaitu Paleolitik dan Mesolitik sahaja. pakaian dari kulit kayu. atas pokok dan lubang bawah tanah. Peralatan/Teknologi : Zaman Paleolitik peralatan dari kayu. 3. A. Menghasilkan api melalui kaedah geseran. rimbunan pokok renek. memungut hasil hutan menyebabkan penempatan mereka nomad dan bergantung dengan alam sekitar sepenuhnya . 2. 3. Kegiatan Ekonomi : Kegiatan ekonomi untuk kelompok mereka sahaja. . B.

api dan pokok. dalam kelompok yang kecil dan tiada organisasi sosial. guruh. Pengkhususan Kerja : Tiada pengkhususan kerja kepada lelaki dan perempuan. 6. semua kerja dijalankan bersama. ( 2M ) Masyarakat prasejarah awal sebagai peneroka menuju kepada kehidupan kompleks dalam zaman Neolitik. 7. 5. Kesimpulan. Mempercayai ukiran gambar di dinding gua akan mempunyai kuasa ghaib. . Menyembah alam semulajadi seperti matahari. tiada ketua. Kesenian : Pada zaman Paleolitik mereka mengukir gambar di dinding gua dan kulit kayu yang dijangka boleh membantu menambahkan hasil pemburuan dan berbentuk idealisme.4. Organisasi Sosial : Berbentuk mudah. Agama dan Kepercayaan : Berpegang kepada kepercayaan animmisme iaitu setiap benda ada roh. C. Bermula dari sini tamadun manusia berkembang sehingga wujud tamadun awal dunia seperti Tamadun Mesopotamia dan Mesir.

Menganjurkan Majlis Buddha yang ke tiga untuk menyelesaikan perbezaan Mazhab yang berlainan.Mesir dan Eropah Timur untuk meneyebarakan agama Buddha. 3. B. 2. Melantik pegawai khas iaitu Dharma Mahamatra untuk menyebarkan nilai-nilai murni di dalam ajaran Buddha. Jelaskan sumbangan Asoka dalam mencipta keagungan Empayar Maurya di India. 4.Asia Barat . b. b. Isi : ( 7x3M=21M ) 1. c. Beliau telah menjadikan Empayar Maurya sebagai sebuah empayar yang agung melalui perluasan kuasa. Pengenalan : ( 3 M ) 1. Latar belakang Empayar Maurya : a.keagamaan dan pembaharuan sistem politik. Diasakan oleh Chandragupta Maurya. Pentadbiran empayar ini begitu menyerlah semasa pemerintahan rajanya yang ketiga iaitu Asoka. Latar belakang Asoka : a. A.2. Asoka telah menaiki takhta pada tahun 273 SM dengan gelaran Devanampiya Plyadasi. tiang dan gua di seluruh jajahan takluk supaya rakyat dapat mengamalakan nilai-nilai moral seperti mengawal nafsu. Melawat tempat suci dan menganjurkan perbincangan keagamaan. 5. lawatan ke seluruh negara pada tahun ke 11 2. . Mengukir doktrin buddha di atas batu. Mengadakan siri pemerintahannya. Mengamalkan sikap toleransi terhadap agama . Mubaligh Buddha dihantar ke Sri Lanka. 6. 7. Merupakan empayar yang pertama di India bermula pada tahun 321 SM.

11. ( 1 M ) Asoka telah berjaya membentuk satu unit pentadbiran yang kukuh dan ini terbukti dengan keluasan Eampayar Maurya. 12. Berjaya menyatukan seluruh empayarnya menerusi penggunaan bahasa Prakrit. Menubuhkan hospital untuk manusia dan haiwan di seluruh empayar serta menghulurkan bantuan dan derma kepada goklongan Brahman dan pengikut agama lain. Sesetengah tanah jajahan diberi kuasa autonomi dan sesetengahnya pula di tadbir oleh wizurai. Empayar yang diasaskan meliputi seluruh bahagian utara India termasuk Afghanistan dan Baluchistan kecuali India selatan. 13. 10. Namun selepas Asoka meninggal dunia pada tahun 232 SM empayar tersebut mula mengalami keruntuhan dan digantikan. Membina rumah rehat untuk kemudahan pelancong. Raja Mesir menerusi penubuhan organisasi Philanthropik. .8. C. Kesimpulan. Hubungan diplomatic dengan beberapa orang raja seperti Ptolemy II . 9.

Isi : Sumbangan Kautilya : ( 5x2M=10M ) 1. memujuk musuh dengan memberi rasuah. melancarkan serangan pertama. Saranan Kepada Pemerintah : Pemerintah harus mengkaji kekuatan sendiri dan kelemahan musuh sebelum melancarkan serangan. Pemikir ketenteraan ialah tokoh-tokoh yang memberikan sumbangan kepada pertahanan dan ketahanan sesebuah negara melalui falsafah pemikiran mereka. 2. menanam benih perpecahan atau rasuah dan melancarkan peperangan jika usaha tersebut menemui kegagalan. Strategi Memenangi Peperangan : Langkah yang disarankan oleh Kautilya dalam menghadapi musuh ialah memujuk musuh dengan mengadakan perbincangan. Latar belakang Kautilya. iaitu mementingkan keamanan. Bincangkan sumbangan Kautilya dan Niccolo Machiavelli dalam bidang ketenteraan. 3. 2. bersedia untuk berperang.3. kemampuan mengatur konspirasi lebih baik daripada kegagahan. Latar belakang Nicollo Machiavelli. Pengenalan. membiarkan musuh melancarkan serangan pertama. bersekutu dengan musuh dan mempraktikkan dasar duaan. iaitu berbaik-baik dengan satu musuh dan menyerang musuh lain. Menurut Kautilya. . Sun Tzu dan Nicollo Machiavelli. 3. B. Antara tokoh-tokoh pemikir ketenteraan yang memberi sumbangan ini ialah Kautilya. A. Komplot atau konspirasi membantu memecahbelahkan musuh tanpa melibatkan diri dalam peperangan dan mengorbankan banyak nyawa. ( 3 M ) 1. Idea Tentang Hubungan Dengan Negara Lain : Buku Arthasastra menyarankan enam bentuk hubungan antara satu negara dengan negara lain.

Strategi Peperangan : . 5. Sumbangan Niccolo Machiavelli : ( 5x2M=10M ) 1. Sokongan tidak berbelah bahagi akan diperolehi daripada mereka yang berpuas hati dengan pemerintah baru. matlamat menghalalkan cara. 3. Penggunaan Kaedah Subversif : Pemerintah boleh menggunakan kaedah subversif seperti merasuah. Beliau menyarankan tentang keperluan undang-undang yang baik dan memiliki pasukan tentera yang berwibawa. berperikemanusiaan dan mencintai kebenaran. 5. Sokongan Rakyat : Pemerintah baru harus mendapat sokongan daripada golongan penentang pada peringkat permulaan. Raja harus bertindak tanpa ragu-ragu terhadap pengikut yang tidak jujur dan musuh. Cara Mengekalkan Kuasa : Machiavelli menyatakan cara seseorang pemerintah mengekalkan kuasa. Kaedah Perisikan : Menghantar perisik bagi menjatuhkan pihak lawan. pemerintah harus melakukan apa sahaja termasuk perbuatan keji dan tidak berperikemanusiaan. Kautilya menyarankan agar taktik kotor digunakan apabila peperangan menemui jalan buntu. Seseorang pemerintah harus bersifat liberal. Undang-undang dan Tentera Baik : Pemerintah harus mewujudkan kerajaan yang membawa penghormatan dan kemegahan supaya ia dapat mengekalkan kekuasaan. Menurut Machiavelli. Bantuan Luar : Kejayaan dalam peperangan bergantung kepada kekayaan dan bantuan ketenteraan serta kewangan dari luar. 4.4. 2. Bagi mengekalkan kedudukan.

iaitu melalui undang-undang dan ketenteraan. 7. Beliau menyarankan agar tentera berpakaian ringan tetapi dilengkapi dengan senjata yang canggih. Melalui karya The Prince dan Discourse (Niccolo Machiavelli). pentadbiran ketenteraan dan tipu muslihat dalam mencapai kejayaan dan mengekalkan kuasa pemerintah. . 6. Karya : Discourse dan The Prince. strategi peperangan. Beliau berpendapat seorang pemerintah harus memberi keutamaan kepada aspek ketenteraan.Machiavelli menolak pembinaan kubu kerana ia akan membawa kemusnahan. Sistem Pentadbiran : Machiavelli mengemukakan dua cara pentadbiran. Pemerintahan berteraskan undangundang semata-mata tidak memadai. Kesimpulan. ( 2 M ) Kautilya dan Niccolo Machiavelli merupakan antara pemikir ketenteraan yang memberi sumbangan dalam bidang ketenteraan. C.

Perhubungan : Manusia mengubah bentuk ekonomi dari sari diri kepada ekonomi komersil Sistem perhubungan sangat diperlukan bagi kemudahan perhubungan antara satu tempat ke satu tempat. e. Pengenalan : ( 3 M ) a. Pengangkutan Laut : . Arab dan India Sekitar abad 2 Masihi. A. Bincangkan faktor dan perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. Rom. jalan laut dan jalan sungai ii.4. laut Mediterranen menghubungkan Mesir dengan Sumeria dan Semenanjung Tanah Arab Sistem perhubungan darat terawal ialah jalan darat antara Yunani. Tamadun Rom dan Yunani memperkanalkan penggunaan jalan raya dan jambatan Tamadun Mesopotamia menggunakan roda dan kapal layar untuk jalan darat. Mesir. perindustrian dan perlombongan Gabungan aktiviti pertanian dengan aktiviti ekonomi yang lain telah mewujudkan suatu tamadun yang stabil dari segi ekonomi dan politik B. Kegiatan ekonomi satu unsur penting dalam perkembangan tamadun manusia sejak awal tamadun sehingga sekarang Definisi ekonomi: sumber pengeluaran terhad yang digunakan untuk memenuhi kehendak manusia yang tidak terhad Ekonomi berkaitan dengan aspek pengeluaran dan pengagihan kekayaan Asas perkembangan sesuatu tamadun adalah pertanian Aktiviti lain yang menyokong perkembangan tamadun awal seperti perdagangan. Isi : ( 5x4M=20M ) Faktor perkembangan pembangunan ekonomi : i. f. d. b. antara kawasan pengeluaran seperti kawasan pertanian ke kilang memproses dan bandar Sistem perhubungan terawal ialah sungai dan laut – contoh Sungai Ni. c.

Orang terawal memperkenalkan mata wang ialah orang Sumeria berbetuk ketulan perak dan emas Wang yang agak standard diperkenalkan oleh orang Yunani dan Parsi Pedagang Eropah menggunakan mata wang Julius Caesar dan Cleopatra Tamadun China: Dinasti Chou ( wang tembaga) Dinasti Han ( wang emas . kereta lembu dan sebagainya Tamadun Hwang Ho dan Indus memperkenalkan teknologi perkapalan dan dapat menjalankan aktiviti ekonomi kelautan seperti perdagangan dan perkapalan Melahirkan alat-alat pengangkutan baru dan moden seperti kenderaan. . motor bot. Perkembangan pembangunan ekonomi dalam tamadun manusia sehingga tahun 1800 Masihi. perak) Dinasti Song (Wang Kertas) iv.Perkembangan sains dan teknologi membawa kepada terciptanya sistem pengangkutan yang lebih maju seperti kapal layar. iii.Keluarga Egibi di Babylon memberi pinjaman kepada orang ramai dengan kadar bunga 20%-30% atas pinjaman. Milan dan Florence yang membuka bank secara eksklusif Perdagangan antarabangsa memerlukan modal besar dan bank tersebut akan membekalkan modal Institusi bank lengkap ditubuhkan di England (Bank Of England) Tamadun Mesopotamia. kapal hinggalah penggunaan bahan tenaga. simpanan dan insurans untuk menjayakan kegiatan perdagangan Perkhidmatan ini diperkenalkan di Itali sekitar abad ke-14 dengan lahirnya pemodal di Genoa. Institusi Kewangan : Perkembangan ekonomi mendorong pembukaan institusi kewangan yang berperanan dalam pinjaman wang. Prasarana dan Teknologi : e. Penggunaan Mata Wang : Pembangunan ekonomi pesat mendorong penggunaan mata wang sebagai pertukaran menggantikan sistem barter Kebanyakan mata wang dalam bentuk logam seperti emas dan perak.

tanah dimiliki golongan raja.Pembangunan ekonomi pesat mempengaruhi perubahan prasarana sokongan seperti pelabuhan. Pemilikan Tanah dan Cukai : Dalam kebanyakan tamadun. . Perkembangan Industri dan Penubuhan persatuan : Perkembangan industri mendorong perkembangan ekonomi Tamadun Mesopotamia-industri tekstil Tamadun Mesir-industri kapal dan tembikar Tamadun China-industri sutera. gudang. Kesimpulan. tanah ialah milik kerajaan dan raja Pembahagian tanah ialah mengikut kedudukan individu dalam masyarakat dan sumbangannya kepada tamadun Tamadun Mesopotamia. paderi dan pegawai tentera Cukai menjadi satu sumber pendapatan kerajaan awal Tamadun Mesopotamia – cukai 20% dikenakan ( dalam bentuk wang atau barangan) g. ( 2 M ) Perkembangan ekonomi komersil dan selanjutnya ekonomi kapitalis didorong oleh faktor yang dihuraikan di atas. insurans dan sebagainya Kemudahan awam disediakan seperti pusat komersil gudang dan sistem pengairan Tamadun Mesopotamia-pusat komersil dipanggil “Karu” di setiap bandar Pusat Komersil Gudang ialah tempat tinggal pedagang dan gudang simpan barang) Sistem pengairan menjadi faktor perkembangan petanian seperti Sungai Nil (Tamadun Mesir) dan sistem pengairan Szechuan (Dinasti Chou) f. kertas dan tembikar Barangan yang dihasilkan dieksport untuk mendapat barangan lain Penubuhan persatuan perdagangan penting kearah perkembangan ekonomi C.

Akibatnya. India. b. Jadi matlamat pendidikan juga turut berubah iatu memelihara dan memperkukuhkan system kasta. pentabiran.kolej dan universiti. B. Rom dan Yunani ) Definisi pendidikan : satu disiplin yang berurusan dengan kaedah pengajaran dan pembelajaran di sekolah dan persekitaran sekolah dalam usaha membentuk keupayaan. ( 3 M ) 1.India. Mesopotamia dan Mesir –melahirkan golongan pendeta/paderi India. kemanusiaan dan keintelektualan turut memainkan peranan penting. A. Pengenalan. Namun begitu aspek birokrasi. ketenteraaan. Isi : ( 5X4M=20M ) 1. China danYunani. Mesir. Kaitan dengan soalan agama menjadi matlamat utama pendidikan tamadun awal. istana. Penekanan pendidikan di India juga adalah untuk menyediakan manusia ke arah menghadapi kehidupan selepas mati. Organisasi dan pelaksanaan pendidkan adalah berbeza mengikut tamadun China. 2. Pendidikan berkembang kerana pertambahan penduduk. Sejauh manakah matlamat pendidikan dalam tamadun awal dipengaruhi oleh faktor agama. Pusat-pusat pendidikan meliputi tempat ibadat. China. pendidikan yg diberikan adalah berbeza-beza mengikut kasta supaya dapat mendalamipengetahuan tentang profesyen kasta mereka.rumah gur. 3. 4. Kedatangan org Aryan ke India telah membawa kepada kemunculan system kasta dan kelas.sekolah. kebolehan dan sikap manusia supaya mencapai kesempurnaan jasmani dan rohani.melahirkan golongan sami dan pemimpin agama.5. . Latar belakang tamadun awal : Lokasi dan masa ( Mesopotamia.Mesir. Keagamaan : a.

membaca. Matlamatnya ialah melahirkan warganegara yang boleh memberi mewujudkan hubungan yg lebih erat antara warganegara. Sparta – untuk melahirkan warganegara yg sedia berkorban utk Negara kota. Mereka diajar untuk berpidato. b. Ketenteraan : a. Masyarakat yg cemerlang dapat menyumbang kpd diri dan Negara. 3. Di Athens.melahirkan golongan birokrasi dengan tujuan mengukuhkan kerajaan dan mewujudkan keamanan. Mereka akan terlibat dalam sukan olimpik. Mereka mengganggap manusia sebagai haiwan yg rasional dan manusia dibahagikan kepada tubuh dan minda. b. Pelajar-pelajar China dikehendaki menduduki peperiksaan berasaskan ajaran Confucius untuk memegang jawatan penting dalam kerajaan. pendidikan di Sparta berkisar kpd ketenteraan kerana golongan peer yg minority sentiasa menghadapi serangan daripad golongan helot. bermain panah dan berenang utk jasmani. China. b. Birokrasi : a. kemudahan pendidikan dikendalikan oleh golongan Sophis. Athens sangat menghormati golongan intelektual. Yunani – menekankan falsafah. Dasar dan matlamat pendidikan adalah berbeza mengikut Negara kotaYunani.menulis supaya bijak berbicara.pendidikan adalah penting utk mengimbangi kedua-dua perkara tadi. Jadi. Keintelektualan : a. Athens – melahirkan manusia yg seimbang dari segi rohani. jasmani dan intelektual. Rom. Pelajar diajar menunggang kuda. menghafal retorik(hasilsastera). Ia bertujuan melahirkan pegawai kerajaan yang bermoral dan bertanggunggjawab. China.2. 5. Kemanusiaan : a. b. . Ajaran dan kefahaman Confucius ditekankan dalam pendidikan di China yg bertujuan menjalin hubungan persaudaraan dan sifat kekeluargaan demi kepentingan masyarakat China.Mereka juga diajar musik utk keseimbangan emosi. 4. Pada keseluruhannya.Mereka dilatih menjadi tentera dgn latihan yg ketat.

Rom-melahirkan rakyat yg setia kpd negara. . India dan China adalah hasil daripada pendidikan yang berjaya menanam semangat patriotisme di kalangan rakyat dan tenteranya. Patriotisme : a. iii.Rom. Empayar Yunani.6. Kesimpulan. ( 2 M ) Apa-apa yang berkaitan.

Selepas kedatangan Islam. Falsafah Sebelum Kedatangan Islam : ( 10M : impression ) 1. Hariwangsa.kyat jelata kerana terpengaruh dengan unsur-unsur animisme dan demonisme. Namun begitu falsafah Hindu-Buddha tidak meresap ke dalam jiwa masyarakat Nusantara kerana a. Smaradahanan dan Samanasantaka.6. B. falsafah di Nusantara dipengaruhi oleh agama HinduBuddha. 3. Bincangkan perkembangan falsafah dan pemikiran dalam peradaban Melayu sebelum dan selepas kedatangan Islam. Terdapat lebih 1000 rahib Buddha mempelajari teknologi dan falsafah agama Buddha di Srivijaya Terdapat tokoh-tokoh falsafah terkenal seperti pendeta Dharmakirti yang mengajar ilmu agama di Sumatera. mempengaruhi konsep berkerajaan (devaraja). Sebelum kedatangan Islam. 3 4 5 6 b. Golongan bangsawan/pemerintah tidak memahami ajaran murni falsafah Hindu walaupun prinsipprinsip ajaran Hindu. 2 Kepercayaan dan agama masyarakat dipengaruhi oleh agama HinduBuddha. . Pengenalan : ( 3 M ) Latar belakang perkembangan falsafah di Alam Melayu : 1. Isi : ( 10X2M=20M ) A. 2. Agama Hindu-Buddha tidak mempengaruhi ra. Sumatera melahirkan ramai ahli falsafah seperti Atisa yang membawa gerakan pembaharuan dalam agama Buddha di Tibet. Terdapat banyak karya-karya kesusasteraan Jawa kuno yang mengandungi unsur-unsur falsafah seperti Arjunawiwaha. Bharatayayudda. lahir ilmu tasawuf hasil daripada kegiatan dakwah oleh ahli-ahli sufi. A. Perkembangan falsafah di alam Melayu dipengaruhi oleh ilmu agama.

ilmu falsafah dikembangkan oleh mubaligh Sufi. Hasil penulisan falsafah WahdatuI Wujud dimusnahkan (dibakar). 4. Bidang tasawuf berkembang hasil daripada kegiatan dakwah yang dijalankan oleh tokoh-tokoh sufi.dan Hikayat Nabi Bercukur. B. Tasawuf akhlak disebarkan melalui sastera hikayat seperti Hikayat Nur Muhammad. dan falsafah dipengaruhi oleh agama Islam. Falsafah Selepas Kedatangan Islam : ( 10M : impression ) 1 2. Selepas kedatangan Islam. Selepas kedatangan Islam. 9. 7. Kesimpulan : ( 2 M ) Falsafah di alam Melayu pada zaman sebelum dan selepas kedatangan Islam dipengaruhi oleh agama. dan Satariyyah Wujudnya polemik pemikiran antara Wahdatul Wujud dan Wahdatul Syuhud. 3. 6. Ajaran tasawuf dipengaruhi oleh kitab Ihya Ulumuddin. 10. C. pemikiran. Perkembangan pemikiran dan falsafah terbantut pada abad ke -17 apabila golongan fuqaha mempengaruhi golongan pemerintahan. Terdapat dua bentuk ajaran tasawuf iaitu tasawuf falsafah dan tasawuf khlak. Tarekat-tarekat yang berkembang ialah Qadariah. falsafah dipengaruhi oleh agama Hindu-Buddha. Pengaruh faIsafah ini terhad kepada golongan atasan sahaja.Mustaqim) dan Nuruddin alRaniri (Bustanul Salatin). Perkembangan pemikiran dan falsafah di alam Melayu bermula pengislaman Pasai dan Melaka. Qisasul Anbiya' . Pengaruh agama dalam falsafah di alam Melayu tidak dapat dinafikan. Aspek ritual. .Terdapat kitab-kitab agama dari Arab yang di bawa oleh para ulama seperti kitab Darul Mazlum. Ilmu tasawuf mencapai kemuncak perkembangannya pada zaman Aceh dengan kemunculan tokoh-tokoh seperti Hamzah Fansuri (Syair Perahu). bahasa. Shamsuddin al-Sumatrani (al-Shiratul. Rifaiyah. dan seni lebih mempengaruhi kehidupan masyarakat di Nusantara. 5.7.Tarikat tasawuf juga berkembang. 8. Sebelum kedatangan Islam.

perspektif mental mereka adalah berdasarkan pandangan bahawa Eropah bertumpu pada Jerusalem dan Lautan Mediterranean.7. Pada dulunya.Semangat Renaissans juga mengubah pandangan dunia (world view) orang-orang Eropah. Sepanyol dan Portugal berjaya memperkenalkan suatu era baru dalam sejarah manusia daIam erti kata bahawa mereka telah dapat memperluaskan pengaruh Eropah ke seluruh dunia. Menjelang 1450 T. Isi : ( 5x4M=20M ) Faktor-faktor Penjelajahan dan Penerokaan : 1. Di Lautan Atlantik. dan Afrika yang mengelilingi Lautan Mediterranean. Latar belakang penjelajahan dan penerokaan di Eropah : Zaman Penemuan dalam sejarah Eropah Barat menyifatkan kegiatan peneroka Eropah yang berjaya memperluaskan pengetahuan geografi tentang dunia di luar Eropah dan Lautan Mediterranean. Amerigo Vespucci telah sampai ke Brazil dan Sungai Plate. Dunia pada masa itu dianggap terdiri daripada Asia. Pada 1502 T. Pengenalan. Pengetahuan baru tentang China . Vasco da Gama juga berjaya belayar ke Calicut di India Barat. Konsep penjelajahan dan penerokaan.M. iaitu Sepanyol dan Portugal telah mengambil inisiatif untuk menerokai pantai Benua Afrika pada kurun ke-15 T. Penemuan-penemuan itu menunjukkan bahawa suatu benua terletak di selatan wilayah Carribean yang pada ketika itu dinamakan Amerika. Eropah. Zaman Renaissans yang berrnula pada kurun ke-13M. peneroka-peneroka Portugal telah bertapak di Azores. Negerinegeri Iberia.M. ( 3 M ) 1. Christopher Columbus telah menyeberangi lautan itu pada tahun 1492 T. Bincangkan lima faktor penjelajahan dan penerokaan orang Eropah pada abad ke-15 Masihi. B. sampai ke Cape Verde dan Senegal dan mengelilingi Cape of Good Hope pada tahun 1498 T. dan menemui Hispanola (Cuba). A. Pada keseluruhannya.M.M. 2. menggalakkan munculnya semangat inguiry atau ingin tahu terutamanya tentang hal wujudnyatanah-tanah diluar Eropah yang belum diketahui.M.

.barangbarangan seperti rempah-ratus. 3. pengumpulan kekayaan. Penjelajahan juga didorongkan oleh kepentingan penyebaran agama Kristian. dan Genoa. Jadi. Sepa. dan kemegahan pemerintah.Masalah pelayaran jarak jauh telah dikurangkan dengan adanya kompas dan astrolab. didapati satu kemajuan dalam sains dan teknologi pelayaran dengan pembinaan kapal-kapal yang lebih sesuai untuk pelayaran lautan. 8. maka penyebaran agama Kristian menjadi suatu motivasi yang begitu kuat. Penjelajahan terdorong oleh motif kekayaan dan keuntungan daripada perdagangan dengan negara-negara timur. Didasarkan konsep bahawa dunia pada masa itu haruslah tertakluk kepada kuasa Kristian. 4. 6. mendapatkan ikatan politik dengan Prester John di Ethopia untuk menghancurkan kuasa Islam. Maklumat baru tentang geografi di luar Eropah serta peta-peta yang lebih saistifik maklumat baru misalnya i apati daripada "The Travels of Marco Polo".Di bawah penaungan mereka. sutera dan lain-lain adalah keperluan asas masyarakat Eropah tetapi bekalannya dikawal oleh para saudagar Itali. 5. dan Inggeris. Contohnya.melalui Marco Polo telah mencetuskan semangat baru untuk memperluaskan pengaruhnya.Orang-orang Islam juga menguasai perdagangan di antara Mediterranean Timur dengan Asia Timur dan India. penemuan jalan laut baru adalah demi kepentingan mengurangkan kos import serta meningkatkan keuntungan mereka. 9. 7. German.Memecah monopoli perdagangan orang Islam di Laut Medditereanean dan Lautan Hindi. Dorongan dari pemerintah seperti penubuhan Akademi Laut. Penaungan pihak kerajaan Sepanyol dan Portugal seperti Prince Henry the Navigator dan Raja John III juga mendorong penerokapeneroka untuk mencari jalan laut ke Asia Timur dan India. Faktor ekonomi . Orang-orang Sepanyol sedang berperang dengan negerinegeri Islam diIberia untuk merampas balik tanah mereka daripada penguasaan Islam. Berkembangnya teknologi kapal dan artileri Penubuhan kerajaan monarki kebangsaan membawa kepada persaingan kuasa. Columbus sendiri memperoleh buku itu yang memberi perangsang kepadanya untuk menjelajahi Lautan Atlantik pada tahun 1492 TM. Terdapat penyelidikan dalam bidang geografi dan pelayaran ditaja oleh rajaraja yang mementingkan penerokaan maritim. Buku itu diterjemahkan dalam beberapa bahasa seperti Latin. Munculnya segolongan ahli-ahli kartografi dan hidrografi yang menghasilkan peta-peta yang jauh lebih tepat daripada peta Ptolemy. Venice. 2.nyol.

keuntungan. Kekayaan di Eropah Barat kian meningkat akibat daripada pengimportan emas dan perak dari Mexico. Kapitalisme bermula dengan revolusi komersial yang memheratkan pengumpulan modal. Bourdeax.Munculnya perdagangan yang berbentuk global mengubah corak perdagangan di Eropah Barat apabila pusat-pusat import dan eksport telah dipindah dari Mediterranean ke Eropah Barat seperti Lisbon.Pada keseluruhannya. dan Amsterdam. balam pemerintahan empayar itu. penyebaran agama Katolik ditegaskan serta penggunaan tenaga buruh penduduk tempatan secara besar-besaran untuk meningkatkan ekonomi eksport ke Eropah.tan. Kesimpulan : ( 2 M ) Munculnya empayar Sepanyol di Mexico dan Peru di Amerika Sela. dan pelaburan upah. Fenomena itu rnerupakan suatu titik tolak dalam sejarah Eropah. iaitu munculnya Eropah Moden. dan Peru.Mencetuskan perubahan sosial di Eropah Barat dengan kenaikan kos kehidupan dan pembahagian masyarakat mengikut kekayaan. Liverpool.Kuasa Portugal di Asia juga mewujudkan sebuah empayar maritim yang mengawal semua jalan laut ke Asia Tenggara dan Timur Jauh. penjelajahan tokoh-tokoh peneroka Eropah Barat yang berpunca daripada usaha mereka telah membawa kepada transformasi Eropah.C. . Bolivia.

• Beliau meletakkan akal di bawah martabat roh. Sumber-sumber itu wujud secara langsung melalui wahyu ataupun secara tidak langsung melalui tanda-tanda alam.8. ( 3 M ) 1. Jelaskan perbezaan sumber ilmu menurut tamadun Islam dengan tamadun Barat. akal adalah ‘dacing kebenaran Tuhan ( mizan al-haq ). scire yang bermaksud tahu. Ilmu sama erti dengan perkataan science dalam bahasa Inggeris. Al-Quran : Tamadun Islam : • • Semua ilmu yang sebenar datang daripada Allah. Ilmu adalah pengetahuan yang diperolehi melalui kaedah-kaedah dan syarat-syarat tertentu. 2. Akal : Tamadun Islam : Menurut Imam al-Ghazali. Pengenalan. B. Tokoh yang mendukung – Demokritos dari Yunani. Ilmu dikaitkan dengan alima dari bahasa Arab yang bermakna tahu. • Menurut al-Ghazali. Tamadun Barat : • Rasionalisme : Pengetahuan yang diperoleh melalui pengalaman pancaindera yang menjadi sumber pengetahuan yang utama dan sebenar. Tokoh zaman moden – John Locke dan Aguste Comte . Tamadun Barat : Empirikal : • • • 2. Isi : ( 3x7M=21M ) 1. tetapi masih menyanjung peranan akal. Istilah science berasal dari perkataan Latin scio. 3. A. akal terbahagi kepada dua: aqli dan fikri.

Kebaikan yang dimaksudkan disebut sebagai akhlak. • Tamadun Barat : • • C. Kesimpulan : ( 1 M ) 1. Tamadun Islam : • Ibn Rusyd mengaitkan sumber ilmu dengan hukum dan peraturan alam nyata yang dicipta dan dipelihara oleh Allah serta membezakan antara alam ghaib atau fungsinya. Spinoza dan Leibniz. Sumber berasaskan wahyu adalah mutlak kerana ia daripada ilham yang diberikan oleh Allah. . Menurut beliau ilmu bertolak daripada usaha-usaha akal yang membawa kepada rumusan yang bersifat deduktif. Menurut sarjana Islam. Ilmu Allah dan ilmu manusia tidak dapat dibezakan.• • • 3. ilmu hanya dibatasi oleh kemampuan akal dan fikiran manusia semata-mata. manusia tidak mempunyai kemampuan untuk mencapai tahap pengetahuan melebihi wahyu. Bagi sarjana Barat. 3. Alam : Tokoh Aristotle : Menekankan bahawa akal fikiran adalah sumber utama untuk memperoleh pengetahuan hakiki. Aliran ini dikembangkan oleh Descartes. 2. Menurut Plato : Alam bentuk kekal menjadi objek ilmu manakala ilmu yang unggul ialah bentuk kebaikan.

Kedatangan agama Islam telah membawa perubahan yang besar ke atas masyarakat Arab terutama masyarakat di Madinah.w. B. Majoriti masyarakat Arab Jahiliah menganut agama menyembah berhala. Masyarakat Islam pada zaman ini mempunyai keimanan yang kukuh. Di samping itu. 3. Pada masa ini Mekah berperanan sebagai pusat penyembahan berhala. Zaman ini berlaku 300 tahun sebelum kelahiran Nabi Muhammad s. Pengenalan : ( 3 M ) 1. Orang Ansar secara rela telah memeluk ajaran Islam. Kepercayaan / Agama : a. 2. iaitu bermula daripada kejatuhan empangan Maarib sehingga kedatangan Islam. Pada asalnya mereka ialah pengikut ajaran Haruf tetapi ajaran ini diselewengkan dengan menganggap berhala sebagai perantaraan antara manusia dengan Tuhan. Agama lain yang dianuti ialah ajaran animisme. Bandingkan ciri-ciri masyarakat Arab pada zaman Jahiliyah dengan masyarakat Islam pada zaman Nabi Muhammad s. nabi telah menjalankan dasar kebebasan beragama terutama ke atas masyarakat Yahudi dan mereka diberi kebebasan beribadat.a. nasrani dan yahudi. A. Masyarakat pada masa ini juga terikat dengan kepercayaan karut. Di Madinah Nabi Muhammad telah dilantik sebagai ketua negara dan mengasaskan pemerintahan negara Islam yang pertama. Nabi Muhammad dan orang Islam telah berhijrah ke Madinah pada 622 M. sabiah. Majoriti golongan Arab Madinah menerima agama Islam.Bahagian B : 9. di Madinah. Nabi telah melantik guru-guru agama untuk memperkukuhkan akidah dan amalan mereka. majusi. . Mereka hidup dalam zaman kegelapan tanpa berpandukan ajaran wahyu dan mengamalkan nilai akhlak yang buruk. b. Isi : (7x3M=21M ) 1. Zaman jahiliah merujuk kepada masyarakat di Semenanjung Tanah Arab.a.w.

Dalam masyarakat Arab Jahiliah amalan perhambaan berlaku secara meluas. Golongan bangsawan merupakan golongan tertinggi dan dipandang mulia. Contohnya Perang Al-Basus berlarutan selama 40 tahun. Ini telah menimbulkan masalah permusuhan antara kabilah berleluasa. Masyarakat Islam Madinah berjaya membentuk sebuah masyarakat ummah Islamiyah tanpa mengira kaum dan suku. Kelas Masyarakat : a. b. Hubungan Masyarakat / Sosial : a. Mereka dikehendaki berkhidmat kepada tuan mereka. Setiap individu mempunyai ketaatan kepada kabilah dan sangat prejudis kepada kabilah yang lain. Peperangan yang wujud di zaman Islam merupakan satu langkah mempertahankan agama. Kekejaman ke atas para hamba berlaku sekiranya para hamba tidak mengikut kehendak mereka.Semua manusia dianggap sama taraf di sisi Allah. Kesetiaan kepada kaum tidak lagi wujud dan digantikan dengan ikatan persaudaraan Islam. Sebelum memeluk Islam mereka terlibat dalam peperangan Al-Buath kerana merebut kepimpinan kota Madinah. Peperangan : a. Perang balas dendam sering berlarutan. b. Peperangan ini dikenali sebagai Ayyamul Arab. Mereka tidak mempunyai hak ke atas diri sendiri. masyarakat dan negara Islam daripada ancaman musuh terutama serangan orang Quraisy Mekah clan pengkhianatan orang Yahudi. Perdagangan hamba berlaku secara meluas. Permusuhan antara suku atau kabilah telah membawa peperangan di kalangan masyarakat Arab Jahiliah. 4. Persaudaraan Islam telah berjaya menamatkan permusuhan di kalangan golongan Ansar iaitu suku Aus dan Khazraj. Masyarakat Jahiliah hidup terpisah dalam kabilah dan bani masing-masing. Kemuliaan manusia berdasarkan kepada ketakwaannya kepada b. Semangat ini juga menyebabkan mereka memihak kepada kabilah tanpa mengira sama ada mereka berada dalam keadaan benar atau salah. Contohnya Nabi berjaya mempersaudarakan orang Ansar dengan Muhajirin. Masyarakat Jahiliah mementingkan kelas dalam masyarakat. 3. Dalam masyarakat Islam menitik beratkan konsep persamaan taraf. .2.

Nilai ini telah sebati dengan kehidupan mereka.Bermula dengan perjanjian Al-Aqabah I.Allah. Kaum wanita memainkan peranan yang sama pentingnya dengan goIongan lelaki. melacur. berzina. minum arak dan berjudi. Masjid menjadi institusi yang penting dalam kerajaan Madinah. Kedudukan Wanita : a. b. b. Mereka dianggap sebagai barang dagangan dan ada di kalangan mereka yang kematian suami. Akhlak : a. masyarakat Madinah berjanji tidak akan menipu. Sistem politik dan pentadbiran adalah tidak seragam. Masyarakat Arab Jahiliah memandang rendah kepada golongan wanita. . menjadi rebutan anak-anak lelaki suami mereka. 7. 6. Islam menekankan akhlak yang mulia. Segala keputusan negara dilakukan melalui konsep syura. Masyarakat Arab Jahiliah mengamalkan nilai akhlak yang buruk seperti berzina. b. Manusia tidak dibezakan mengikut kekayaan atau pangkat mereka. Sementara itu masyarakat kota Mekah menjalankan sistem politik kabilah. Undangundang utama yang digunakan ialah AlQuran. Politik : a. Kerajaan yang wujud lebih bersifat monarki dan terletak di bawah kuasa asing seperti Parsi dan Rom. membunuh. Masyarakat golongan Badwi mengamaIkan sistem politik kabilah masing-masing. Mereka perlu dipeiihara maruah dan kebajikan mereka. 5. Fungsi mereka hanyalah sebagai alat kepada kaum lelaki. dan membunuh. Kerajaan Islam Madinah wujud berasakan perlembagaan Madinah. Nabi berjaya mengikis segala amalan akhlak yang buruk di kalangan orang Islam di Madinah. Nabi mengajar masyarakat Islam di Madinah memandang mulia golongan wanita. Keadaan ini menyebabkan suku ban] Tamim telah menanam bayi perempuan bagi mengelakkan mereka dipandang rendah.

Amalan Ekonomi. b. C. a. 9.w. Nilai-nilai Positif : a. b.w. Jahiliyah amalkan riba. Ada akad dalam urusan jual beli. Dalam masyarakat jahiliah terdapat nilai-nilai positif seperti menghormati tetamu.t.8. pencurian dan penipuan. Islam mengharamkan riba dan mewajibkan urusan jual beli. berpegang teguh kepada janji. zaman jahiliyah berlandaskan nafsu dan dalam zaman Islam berdasarkan wahyu daripada Allah s. Dalam masyarakat Islam nilai-nilai ini diperkukuhkan selaras dengan nilai-nilai Islam. . memberi perlindungan kepada Nabi Muhammad s.a. Kesimpulan : ( 1M ) Perbezaa yang ketara.

Kaum Ansar banyak berkorban untuk mengembangkan agama Islam. Konsep negara. memonopolikan kegiatan ekonomi.a. Latarbelakang Nabi Muhammad Sebelum Hijrah. Jelaskan langkah-langkah yang diambil oleh Nabi Muhammad s.w. Walaupun sebelum ketibaan Nabi Muhammad s. Hijrah dari Mekah ke Madinah oleh Nabi Muhammad s. 2. hidup mewah dan menguasai pentadbiran.w. Golongan Yahudi memandang rendah orang-orang Arab. ke arah pembentukan negara Islam di Madinah. Kaum Ansar di Madinah menyambut Muhajirin dari Mekah dan buat pertama kali. merupakan titik permulaan negara Islam di Madinah. Dari segi agama dan kepercayaan kaum Yahudi memelihara kesucian agama Yahudi dan orang-orang Arab menyembah berhala seperti orang Quraisy di Mekah. Demografi Madinah : Negara kota Madinah terletak kira-kira 320 km ke utara Mekah. Sebelum agama Islam tersebar ke Madinah suku-suku Arab sentiasa berselisih faham sesama mereka.a. Masyarakatnya terdiri daripada suku-suku Arab terutamanya Aus dan Khazraj serta orang-orang Yahudi. B. 3. Jadi.10.a. A. kegiatan dakwah dapat dilakukan secara terbuka. ke Madinah agama Islam tersebar di Madinah menerusi orang-orang Muslim (kaum Ansar) yang menyertai dalam Perjanjian Aqabah I dan Aqabah II. pemikiran mereka lebih terbuka kepada usaha dakwah Nabi Muhammad saw dan lebih bersedia memeluk agama Islam yang dibawanya.w. Pengenalan : ( 3M ) a. Isi : (7x3M=21M ) 1 Pembinaan Masjid : Peristiwa hijrah telah menyebabkan penyebaran agama Islam semakin meluas terutamanya dengan terbinanya Masjid Quba dan Masjid Madinah yang menjadi tempat ibadat dan penyebaran agama Islam. Namun begitu orang Arab Madinah lebih mengerti tentang ketuhanan dan kenabian berbanding dengan orang Arab Mekah oleh kerana mereka lebih terdedah kepada agama Yahudi. .

sebagai pemimpin agama dan ketua negara.w.a.Setelah tiba ke Madinah Nabi Muhammad s. Piagam Madinah bukan sahaja membentukkan persaudaraan antara Ansar dan Muhajirin tetapi juga perpaduan antara orang Islam dengan orang bukan Islam terutamanya orang Yahudi. Nabi Muhammad s. telah membina masjid-masjid yang bukan sahaja menjadi tempat ibadat dan penyebaran agama Islam tetapi juga digunakan untuk menyebarkan pendidikan dan ilmu pengetahuan Islam 2 Pembentukan Ummah : Nabi Muhammad adalah seorang negarawan.w. Penduduk Madinah juga mengiktirafkan Nabi Muhammad s. Ansar dengan Ansar.w. ii. Nabi Muhammad s. Kaum Yahudi diberikan kebebasan mengamalkan ibadat mengikut agama mereka selama mereka mematuhi undang-undang Islam dan peraturan yang diterima umum. Muhajirin dengan Ansar Semangat asabiyah telah digantikan dengan semangat ummah mengikut akidah Islam.a. 4 Mengasaskan Pentadbiran Negara Melalui Cara Musyawarah : Baginda berjaya mengasaskan sistem musyawarah dalam segala halhal politik.a. iii. Kedua-dua golongan bergaul dan bekerjasama untuk kebaikan agama Islam dan negara. Hubungan persaudaraan mengatasi masalah perbezaan dari segi sosial dan ekonomi.a. tidak menunjukkan permusuhannya terhadap kaum Yahudi tetapi terus mengadakan perundingannya dengan mereka. Keselamatan penduduk Madinah terjamin dan mereka bertanggungjawab mempertahankan negara Madinah daripada serangan musuh. mempersaudarakan kaum Ansar dengan kaum Muhajirin : i. Orang Islam dan bukan Islam dapat hidup secara aman damai dan bebas menjalankan aktiviti masing-masing. Muahahjirin dengan Muhajirin. Dengan pengiktirafan itu Nabi telah menjadi pemimpin yang berwibawa dalam urusan pentadbiran dan pemerintahan negara Islam Madinah. Hanya setelah perundingan gagal barulah mereka . Dalam hubungan dengan kaum Yahudi semasa Perang Badar. 3 Mewujudkan Piagam Madinah : Baginda seterusnya mewujudkan sebuah piagam untuk dijadikan panduan untuk membentukkan sebuah negara Islam yang berdaulat. Sebagai langkah pertama terhadap penyatuan masyarakat Islam di Madinah.w.

6 Mengadakan Hubungan Luar : Baginda adalah seorang diplomat yang mengambil inisiatif untuk menghantar perwakilan ke luar seperti Mesir. Konsep musyawarah terbayang dalam hubungan politik antarabangsa.disingkirkan secara terhormat dari Madinah. Baginda merupakan seorang panglima tentera dan ahli strategi dalam bidang ketenteraan. Penyatuan masyarakat yang berlaku telah mewujudkan semangat saling membantu sehingga meliputi segenap bidang. dan Parsi. Kesimpulan.olongan Muhajirin bergiat dalam bidang pertanian. Menyusun semula struktur ekonomi Madinah. Dalam mempertahankan kedaulatan negara Islam Madinah. 5 Mewujudkan Tentera Islam di Madinah : Baginda juga adalah seorang pemimpin tentera Islam yang menyertai beberapa ekspedisi ketenteraan untuk mempertahankan kesucian agama Islam daripada ancaman dan serangan musuh. C. 7. Nabi menggalakkan umat Islam bergiat dalam bidang perniagaan. Byzantine. Baginda juga menjalankan musyawarah semasa mewujudkan persaudaraan antara Ansar dan Muhajirin serta antara Aus dan Khazrai. . ( 1M ) Pembentukan Negara Islam Madinah berasaskan kepada wahyu dan perundangan.

kelayakan serta mampu menjalankan tugas dengan baik tanpa mengira bangsa Arab atau tidak .memerintah lebih kurang 92 tahun sehingga khalifah akhirnya Marwan bin Muhammad digulingkan melalui revolusi Abbasiyah 2. Kerajaan Bani Umaiyyah pusat pemeintahan berpusat di Damsyik dan menjadi kediamanRasmi Khalifah.11. Bandingkan antara sistem pemerintahan dan pentadbiran Zaman Khulafah Al.khawarij dan sebagainya. Bani Umaiyyah.Rasyidin dengan sistem pemerintahan dan pentadbiran pada zaman Bani Umaiyyah. • 2. B. Isi : ( 5x4M=20M ) 1. A.berdasarkan sistem Warisan.Kemudian dipindahkan ke Kufah unruk memudahkan pentadbiran yang menghadapi tentangan daripada musuh keluarga bani umaiyyah.pegawai dipilih berdasarkan pengalaman . 3.terdiri daipada bangsa Arab khasnya keluarga bani Umaiyyah sendiri Berbeza dengan Zaman Khulafah Al Rasyidin. Pelantikan Pegawai : • • Kerajaan Umaiyyah. Pegenalan : ( 3M ) 1. Kerajaan Khulafah Al Rasyidin terbentuk apabila Abu Bakar al Siddiq dilantik serta diba’aah menjadi khalifah setelah kewafatan rasulullah yang tidak meninggalkan waris dan wasiat. Kerajaan Bani Umaiyyah diasaskan oleh Muawiyah bin Abu Suffian pada tahun 41 H setelah Saidina Hasan bin Ali menyerahkan jawatan Khalifah kepada beliau demi rasmi perpaduan umat.kerajaan ini bertahan sehingga Khalifah Ali dibunuh pada 40H.Pusat kerajaa di Damsyik. Pemilihan Khalifah : • • Zaman Khulafa Al Rasyidin pemilihan berdasarkan kelayakan serta dipilih oleh orang ramai. Pusat Pemerintahan : • Zaman Khulafah al Rasyidin pusat pemerintahan di Madinah.jawatan khalifah dijadikan hak milik keluarga bani Umaiyyah.

6. khalifah senantiasa diiringi dan diawasi oleh pegawai peribadi.masih sama dengan zaman sebelumnya tetapi lebih sistematik dengan penubuhan diwan al Kharaj. Sementara zaman Khulafah Al Rasyidin.disebabkan khalifah menggunakan kuasa secara mutlak. 5. Dasar Ekonomi : • Kerajaan Umaiyyah.yang mana kadar cukai agak berpatutan.merupakan badan penasihat dan perunding bagi menggubal dasar-dasar Negara.sistem pentadbiran telah dipertingkatkan dengan penubuhan beberapa jawatan baru iaitu umat Islam boleh menemui khalifah tanpa halangan. Pentadbiran : • • • • Kerajaan Bani Umaiyyah telah menerapkan sistem pentadbiran kerajaan Byzantine Melantik pegawai-pegawai kristian untuk berkhidmat dalam kerajaan.melalui jalan darat dan jalan laut. .4.Ini berbeza dengan zaman Umar al Khattab. Peluasan Kuasa Wilayah : • Zaman Bani Umaiyyah peluasan kuasa wilayah. Berbeza dengan zaman bani Umaiyyah Majlis Syura tidak begitu berfungsi kecuali zaman Umar Abdul Aziz.harta baitulmal dianggap amanah Allah dalam zaman Khalifah Al Rasyidian manakala baitulmal menjadi hak milik kerajaan dan sesetengah khalifah menjadikannya sebagai hak milik peribadi. Bani Umaiyyah menghadapi ancaman dalaman dari puak syiah dan khawarij sementara zaman Khulafah Al Rasyidin tentera Isalam lebih kerap berhadapan dengan ancaman luar iaitu Rom dan Parsi. Majlis Syura : • • Zaman Khulafah Rasyidin. 7.

Kesimpulan : ( 2M ) • Perubahan yang berlaku pada zaman Umaiyyah banyak meninggalkan kesan negative kepada umat Islam. dan menindas golongan yang tidak sehaluan dengannya. Kesannya membawa kepada kejatuhan melalui revolusi Abbassiyah. • .C.terutama berhubung dengan tindak tanduk pemerintah yang suka bermewah-mewah.

Perang Uhud dan Perang Khandak. Kabilah-kabilah Arab mula memandang rendah dan serong terhadap umat Islam. . Perang Uhud menyebabkan umat islam lebih berhati-hati ketika berhadapan atau berurusan dengan orang munafik. 7.a. ( 3M ) a. Perang Uhud merupakan pertempuran kedua yang berlaku dalam sejarah Islam pada tahun 3H. Peperangan Uhud melibatkan 700 orang tentera Islam diketuai oleh Nabi Muhammad s. 6.12. Kaum Quraisy semakin bersemangat untuk mengalahkan orang Islam kerana percaya kekuatan Islam mula lumpuh. Permusuhan antara orang Islam dengan Quraisy Makkah tidak berakhir selepas Rasulullah berhijrah ke kota Madinah sebaliknya bertambah hebat seperti dalam Perang Badar. 3. dan 3000 orang tentera Quraisy yang diketuai oleh Abu Sufyan b. c. Perang Uhud memberi pengajaran kepada tentera Islam agar mentaati serta mengikut taktik yang telah ditetapkan oleh Rasulullah. 4. Rasulullah telah bertindak menghalau Yahudi Bani Nadir dari kota Madinah kerana mengkhianati Sahifah Madinah dan usaha mereka untuk membunuh Nabi. Harb. Perang Uhud membuktikan kaum Quraisy sentiasa berazam untuk menghancurkan Islam. Perang Uhud telah menimbulkan krisis keyakinan di kalangan umat Islam yang tipis imannya. b. Bincangkan kesan-kesan Perang Uhud terhadap masyarakat Islam di Madinah. A.w. Pendahuluan. 5. 2. B. Selain itu memberi gambaran mengenai sifat-sifat dan bahaya yang ditimbulkan oleh golongan munafik. Isi : ( 5x4M=20M ) Kesan-Kesan Perang Uhud : 1.

Kemenangan pihak musuh mencetuskan keyakinan musuh Islam untuk mencabar umat Islam. . 3. Orang Quraisy telah ditewaskan kerana kegigihan serta kebijaksanaan Rasulullah.C. Kesimpulan : ( 2M ) 1. Kesannya berlaku Perang Khandak pada tahun 5H. 2.

Beliau telah memastikan institusi zakat ditadbir dengan baik dan sistematik.13. Mensucikan jiwa daripada kekotoran dosa Mewujudkan kedamaian. Pengenalan. keberkatan dan kedamaian. Abd. Menyemai semangat bertanggungjawab dan tolong menolong. A. Mengikis sifat-sifat tamat dalam pemilikan harta. unta dan lembu : . Dari segi syarak pula zakat merupakan pembayaran atau cukai ke atas harta apabila sudah sampai nisabnya dan genap setahun (haul) dan ia akan diberikan kepada orang yang berhak menerimanya. Membuktikan sifat mentaati hukum agama. ( 3 M ) Zakat berasal daripada perkataan Arab iaitu daripada kata dasar zaka yang bererti penambahan atau persucian. Merapatkan jurang kekayaan dalam kalangan masyarakat Islam. Melantik Amil untuk memungut zakat dibahagian-bahagian yang berbeza mengikut ukuran nisab tertentu. Zakat binatang ternakan seperti kambing. kesucian.5% 2. B. Pelaksanaan zakat pada zaman Bani Umaiyah menonjol ketika era pemerintahan khalifah Umar b. Mendapatkan keberkatan. Isi : ( 20M ) • Fungsi zakat : ( 4x2M=8M ) • • • • • • • • • Mendatangkan kesyukuran dan penyuburan pahala. Aziz. Zakat Emas dan Perak sebanyak 2. Zakat pada zaman Bani Umaiyah dibahagikan kepada 5 jenis. Jelaskan Fungsi Zakat Dan Pelaksanaannya Pada Zaman Bani Umayyah. 5. 3. Pelaksanaan zakat zaman Bani Umaiyah : ( 6x2M=12M ) 1. 4. Dari segi bahasa zakat bermaksud kesuburan.

5%.5% mengikut syarat zakat emas dan perak. Apabila sampai 60 ekor zakatnya seekor tetapi berumur 2 tahun. C. 5. Fakir. Hamba yang hendak memerdekakan dirinya. Miskin. sebuah jabatan dinamakan Diwan al Kharaj ditubuhkan untuk melicinkan tugas pungutan cukai (sebahagian besarnya adalah zakat )dan mengeluarkan perbelanjaan negara. 3. Bagi unta. Lembu/kerbau. Jika 25 ekor zakatnya anak unta betina berumur setahun. Mualaf yang dinakkan hatinya. jika usaha sendiri 1/20 Hasil kutipan zakat disalurkan kepada 8 asnaf yang layak iaitu : 1. Orang berhutang. Zakat barangan perdagangan dikenakan 2. 4. Kesimpulan : ( 2 M ) Zakat memainkan peranan penting dalam sistem ekonomi Negara Islam. Kuda. 2. Musafir. 7. dikenakan zakat jika digunakan untuk tujuan perniagaan. Jika 100-200. Kemakmuran masyarakat dapat dilihat sehingga tiada seorang pun yang layak menerima zakat pada zamannya. 8. zakatnya seekor setiap 100 ekor.a. 6. jika di bumi perang zakatnya 1/5. Melalui institusi zakat baginda berjaya menggalakkan umat Islam bekerja keras dan bermuafakat sehingga menjadi masyarakat yang makmur. 8. d. Zakat galian dan harta yang tertanam. 6. Setiap 40-100 ekor zakatnya seekor kambing. Ia merupakan bahan penting dalam sistem percukaian negara. Amil. 9. Zakat tanaman dan buah-buahan. Menubuhkan Diwan al Kharaj. setiap 30 ekor zakatnya anak betina umur setahun. Orang yang berjihad. 10. 7. jika guna siraman air hujan 1/10. setiap 5 hingga 24 ekor. jika di bumi aman 2. c. b. . zakatnya seekor kambing.

tetapi penempatan dan komen serta huraiannya agak mengelirukan kerana tidak membahagikan sesuatu kawasan kepada beberapa daerah. Ini menynjukkan beliau menggunakan kaedah saintifik dalam kajiannnya. ( 3M ) 1. Istakhri telah menulis dan membuat rujukan kepada tulisan al-Balkhi. Istahkri telah menukarkan perkataan iklim daripada konsep geografi Ptolemy kepada keshars yang berkonsepkan Parsi. Dalam Buku al-Muqaddasi. Huraikan sumbangan Al-Ishtakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan tamadun Islam. Menurut De Geoje (318-321M). B. Al-Istakhri atau nama sebenarnya Abu Ishaq Ibrahim bin Muhammad al-Farisi al-Karkhi. Hasil kerja yang lain seperti Risalat yang cuba menghuraikan tentang negara Parsi. Beliau hidup dalam abad ke 4H / 10M. Contohnya. tetapi ada beberapa sumber menyatakan beliaua berasal dari Istakr sebuah tempat di Iran. 3. Pengenalan. 2. Mengembangkan ilmu geografi Islam dengan menghasilkan sebuah karya yang terkenal iaitu Masalik Wa al-Mamalik. Karya beliau banyak memuatkan peta-peta yang lebih dikenali sebgai karya peta.14. 3. 4. A. Hasil kerja Ishtakhri menunjukkan kemajuan berbanding Balkhi kerana daripada hanya atlas sahaja telah menjadi atlas yang mempunyai keterangan lengkap. Biografi Al-Istakhri tidak berapa diketahui. Beliau juga telah melukis semula atlas Islam yang dicipta oleh al-Balkhi. Isi : ( 5x4M=20M ) Sumabangan Al-Istakhri dalam bidang penerokaan dan penjelajahan tamadun Islam : 1. dikatakan bahawa buku yang ditulis oleh Ishtakhri adalah buku yang penuh dengan peta-peta yang dilukis dengan rapi. 2. . merupakan orang pertama yang membawa cara baru dalam ilmu geografi.

Ibn Hawqal telah memuji peta Parsi oleh Istakhri. 7. C. Lokasi al-Is. Hasil kerja merek saling berhubungan berdasarkan komen dan ulasan. Laut Mediterranean. al-Waqidi dan al-Hajiri juga menghuraikan lokasi al-Is. Kesimpulan.5. Khuzistan. mungkin sampai ke Mekah. Istakhri menyatakan ia terletak antara Yanbu’ denga al-Marwah. tetapi memberi sedikit komen tentang kesilapan Istakhri dalam menghasilkan peta Sind. Daylam. Beliau melawat banyak tempat seperti negara Arab. Maghribi dan Adherbayjan. Istakhri juga telah menghasilkan pete-peta yang lengkap bagi beberapa negara seperti Mesir. ( 2M ) Istakhri merupakan tokoh pelayaran yang unggul dan termasyhur dan telah memberi sumbangan dalam bidang penulisan dan geografi. . sebuah kubu kecil juga menjadi persoalan. Perkara tersebut telah memajukan dan mengembangkan didang ilmu geografi. Parsi. Istakhri juga merupakan seorang tokoh pelayaran Islam. 6. 8. Al-Mas’udi. dan Transoxiana. Iraq. juga pernah melawat Sepanyol dan Sicily. Al-Ishtakhri pula memberi komen tentang peta Mesir oleh Ibn Hawqal dan menyatakan bahawa peta Maghribi yang dilukis oleh Ibn Hawqal tidak tepat. Walaubagaimanapun lokasi al-Is yang dihuraikan keseluruhannya adalah benar.

Raja Norman seperti King Roger 1. Pengaruh kebudayaan Islam ke atas masyarakat Eropah bermula apabila terbentuknya kerajaan Islam Bani Umayyah di Sepanyol dan Sicily. Isi : ( 7x3M=21M ) 1. Menerusi orang Moor (Islam Sepanyol) dan golongan Mozarobes. King Roger II. King Frederick II dan Charles I menyokong kuat perkembangan pengaruh kebudayaan dan keilmuan Islam.15. Pusat pengajian ini menjadi pusat kajian Orientalis Eropah tentang peradaban Islam. King Frederick II memberi layanan istimewa kepada sarjana Islam dan meminta buku ilmu pengetahuan Arab diterjemahkan ke dalam bahasa Latin. Karya perubatan Ibn Sinar dan penulisan ilmu geografi Al-Idrisi banyak mempengaruhi bidang ilmu sekolah-sekolah di Naples dan Salerno. ( 3M ) 1. Perkembangannya semakin jelas apabiia orang Eropah menaruh minat mengkaji karya klasik Yunani dan Islam. Hubungan orang Kristian Eropah dengan Islam telah bermula apabila kerajaan Islam menjelajah clan menduduki wilayah di Eropah. Sokongan Raja Norman : Kebangkitan kuasa suku bangsa Norman di Eropah turut membantu perkembangan ilmu dan kebudayaan Islam di Eropah. Kaum Norman yang berjaya menakluki Sicily pada tahun 1091. Pengenalan. Petrus Alphonsi telah menjadi doktor istana King Henry I dan mengasakan pusat pengajian tinggi di Tolledo pada tahun 1250. Jelaskan sejauh mana tamadun Islam mempengaruhi perkembangan budaya dan intelektual Tamadun Eropah. B. A. bidang iImu pengetahuan Islam berkembang di Eropah. Penaklukan Khalifah Muawiyah bin Abu Suffian ke atas wilayah Afrika Utara membawa kepada gerakan perluasan kuasa di sekitar Laut Mediteranean. 2. 3. Orang Mozarobes telah mernbawa perkembangan ilmu Arab (Artes Arabes) ke Barat. Kewujudan Kerajaan Islam di Eropah : Kerajaan Islam di Sepanyol dan Sicily yang diasaskan oleh kerajaan Bani Umayyah banyak mempengaruhi kebudayaan dan pemikiran masyarakat Eropah. . Konsep tamadun Islam Dan Eropah. 2.

Ibn Tufail dan Al-Khawarizmi telah diterjemahkan ke dalam bahasa Latin. Karya tokoh intelektual Islam seperti Ibn Sina. 4 Hubungan Perdagangan : Orang Arab dan Farsi telah menguasai perdagangan timur dengan barat. Sistem Pendidikan : Bandar Cardova telah menjadi pusat pendidikan ilmu dari tamadun Islam di Eropah. . Kegiatan Penterjemahan : King Frederick II di Sicily teleh meminta Micheal Scott menterjemahkan bukubuku ilmu pengetahuan Arab ke dalarn bahasa Latin. Al-Kindi dan Al-Khawarizmi menjadi rujukan perkembangan ilmu falsafah. 7. Ilmu Pelayaran dan Geografi : Interaksi antara pedagang Eropah dengan pedagang Islam telah mempengaruhi ilmu pelayaran dan geografi di Eropah. geografi dan perubatan Islam. 5. Atlas Partolan dan kompas yang digunakan oleh ahli pelayaran Islam mempengaruhi ilmu pelayaran Eropah. Universiti Padua yang didirikan di zaman pertengahan mula mengkaji ilmu perubatan Islam. Contohnya: Tahafut-tahafut oleh Ibn Rusyd dan Tahafut al-Faiasifa karya AlGhazali telah diterjemahkan atas arahan badan tertinggi gereja Kristian : a. King Roger I telah menubuhkan sekolah tinggi di Naples dan Salerno sebagai pengkajian ilmu astronomi. Perang Salib Melemahkan Institusi Gereja : Perang salib yang berlaku dari tahun 1097 hingga 1292 merupakan satu proses yang mempengaruhi pemindahan dan penyesuaian kebudayaan Islam ke Barat. Perang Salib berjaya mengubah pemikiran masyarakat di Eropah dan melemahkan kekuasaan institusi gereja apabila masyarakat Eropah tidak lagi terikat dengan kawalan atau sekatan gereja. Hayy ibn Yaqzan karya Ibn Tufail diterjemah ke dalam bahasa Latin oleh Edward Peacock dengan tajuk Philosophus Autodidactus. Pedagang Eropah membeli barang-barang timur seperti rempah daripada saudagar Islam di pelabuhan Venice dan Genoa. Karya pemikir Islam seperti tulisan Al-Ghazali. astronomi clan matematik di Eropah.3. Leornardo Fabanacci mendapat pendidikan di Sepanyol. Universiti dan perpustakaan didirikan dan menjadi tumpuan para ilmuwan dari Eropah. 6.

Gerakan lntelektual Di Eropah : Pemikir intelektual Islam seperti al Kindi. 11. Perkembangan Intelektual Di Eropah Kebangkitan golongan borjuis Pertambahan penduduk .padi dan tembikai dipelajari daripada orang-orang Islam.Rosen di London 8. 13. Revolusi intelektual di Eropah dikenali sebagai zaman Renaissance. Kesimpulan. 14. 15. 12. 9. meluaskan kuasa dan 10. ( 1M ) Kesan daripada pengaruh kebudayaan dan intelektual Islam mendorong masyarakat Eropah mencipta kegemilangan ilmu pengetahuan dan intelektual. Pengaruh Kerajaan Turki Uthmaniah : Kerajaan Turki Uthmaniah berjaya pengaruhnya ke Eropah Timur. C. Penjelajahan dan penerokaan. Pertembungan golongan berilmu dengan golongan agama Kristian. al Farabi dan Ibn Rusyd berjaya rnempengaruhi kelahiran gerakan intelektual di Eropah seperti fahaman humanisme pada abad ke 13 Masihi. Bidang Ekonomi : Orang Eropah mendapat pengetahuan dalam bidang ekonomi daripada hubungan dengan orang-orang Islam dalam bidang perindustrian dan teknologi teknik tanaman sekoi. . Hisab al-Jabar Wal-Muqabalah karya Al-Khawarizmi diterjemahkan oieh F.b.

Mendapat kuasa di wilayah baru. 4. Perdagangan. 7. . Perdagangan. 2. Ingin tahu. Perasaan ingin tahu tempat yang dilawati. 5. Faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan Barat. Dorongan al-Quran.16. 4. ( 5x2M=10M ) 1. Tujuan pengembaraan menurut islam dan barat. Isi : ( 20M ) Faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan Islam. mencari ilmu pengetahuan. Berdakwah. A. ( 5x2M=10M ) 1. 3. 9. B. Penjajahan. 8. 2. Bincangkan faktor-faktor yang menggalakkan pengembaraan dan penerokaan pengembara-pengembara Islam pada abad ke. ( 3M ) 1. Kesimpulan : ( 2M ) Penjelajahan dan penerokaan Islam menekankan tauhid dan keduniaan manakala penjelajahan dan penerokaan Barat lebih kepada keduniaan. Mengkaji dan mendalami ilmu geografi. 6. 3. Mencari Ilmu pengetahuan. 8. 3. 5.16 masihi. Dorongan pemerintah.14 masihi dan ahli-ahli pelayaran Barat pada abad ke. Cabaran dan persaingan. 2.15 hingga abad ke. Pengaruh kejayaan Marco Polo. C. Pengenalan. Kesan kejayaan Marco Polo.10 hingga abad ke. Jenis pengembaraan dan latarbelakang abad ke 10 hingga 14 masihi. Dakwah : penyebaran Kristian. 7. Alat baru : kompas. Konsep pengembaraan dan penerokaan. 6. Dakwah.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->