Sistem Pendidikan di Singapura

Mengapa Sekolah di Singapura

Pendidikan selalu menjadi kunci utama dalam pertumbuhan dan perkembangan Singapura setelah merdeka pada tahun 1965. Dengan memfokuskan diri pada dunia pendidikan, Singapura saat ini menjadi salah satu negara yang memiliki sistem pendidikan terbaik di ASIA.

Sistem Pendidikan Singapura

Ada lebih dari 80.000 siswa mancanegara yang datang dari 120 negara pada saat ini menempuh pendidikan di berbagai level dan institusi di Singapura, mulai dari sekolah negri, swasta hingga perguruan tinggi negeri, politeknik dan juga beberapa sekolah swasta lainnya di Singapura. Berikut bagan sistem pendidikan di Singapura – Kindergartens ( Taman Kanak-kanak )

Sekolah dengan program masa pendidikan 3 tahun untuk anak-anak mulai umur 4 hingga 6 tahun. Program pendidikan 3 tahun ini terdiri dari Nursery, Kindergarten 1 dan 2. Kindergartens beroperasi setiap hari, lima hari perminggu, dengan waktu belajar selama 3 hingga 4 jam perharinya.

– Primary Education ( Sekolah Dasar )

Ini adalah program sekolah wajib di Singapura dengan masa tempuh pendidikan selama 6 tahun yang terdiri dari 4 tahun pendidikan dasar dari kelas 1 hingga 4 dan dilanjutkan dengan 2 tahun masa orientasi mulai kelas 5 hingga 6. Keseluruhan dari program pendidikan ini adalah untuk memberikan bekal kepada para siswa dalam mata pelajaran Bahasa Inggris, Bahasa Ibu dan Matemarika. Pada tahun terakhir (kelas 6), para siswa akan menjalani ujian nasional bernama PSLE (Primary School Leaving Examination), yang akan sangat menentukan masa depan pendidikan mereka.

– Secondary Education ( SMP + SMA )

Program pendidikan kursus dengan masa tempuh 4-5 tahun di khususkan pada beberapa pilihan Special, Express, Normal (Academic) atau Normal (Technical), sesuai dengan hasil yang mereka dapatkan pada saat ujian akhir nasional (PSLE). Kurikulum yang berbeda didesain untuk para siswa sesuai dengan kemampuan belajar dan juga minat dari pribadi para siswa tersebut. Di akhir program pendidikan ini, para siswa kembali harus menjalani ujian nasional, baik GCE ‘O’ Levels (untuk Special/Express courses) ataupun GCE ‘N’ Levels (untuk Normal/ Technical course – siswa yang mendapatkan

– Pre-University Education (Pendidikan Pra-Universitas) Ini adalah program pendidikan 2 tahun untuk mempersiapkan para siswa untuk menempuh ujian GCE ‘A’ Levels. semuanya menawarkan program diploma lokal dengan berbagai jurusan seperti engineering. business studies. Tergantung dari jurusan yang mereka tempuh dan nilai akhir. para siswa yang lulus bisa melanjutkan pendidikan mereka ke level Universitas di Universitas Lokal Singapura. Nanyang Technological University (NTU). semua menawarkan program sarjana yang diakui oleh dunia internasional.hasil bagus pada ujian GCE ‘N’ Levels mereka bisa melanjutkan ke tahun kelima untuk mengambil GCE ‘O’ Levels). Memberikan banyak pilihan jurusan kepada para siswanya. – Singapore Universities (Universitas Singapura) Pendidikan Universitas di Singapura memiliki misi untuk mempersiapkan para siswa tidak untuk dunia kerja saat ini tapi untuk mempersiapkan mereka pada saat masuk ke dunia kerja setelah mereka lulus nanti. Kadar literasi pada kadar 99%. Sistem Pendidikan di Australia Pendidikan wajib Kehadiran sekolah adalah wajib bagi setiap pelajar di Australia. Program ini hanya untuk mereka yang ingin melanjutkan pendidikan mereka ke salah satu dari tiga Universitas lokal di Singapura (NTU. Siswa pilihan yang memiliki nilai baik pada tahun ketiga mereka bisa memiliki pilihan untuk melanjutkan pendidikan mereka ke tahap universitas untuk mengejar gelar sarjana. National University of Singapore (NUS) dan Singapore Management University (SMU). politeknik ditujukan untuk melatih para siswa untuk mengembangkan diri sesuai dengan minat dan keahlian mereka masing-masing sehingga bisa mendapatkan tempat di dunia kerja kelak setelah lulus nanti. . NUS dan SMU) – Polytechnics (Politeknik) Institusi ini dibentuk dengan misi untuk melatih para profesional level menengah untuk mendukung pembangunan ekonomi dan teknologi di Singapura. info-communications dan mass communications. ke-8 untuk Sains dan ke-13 untuk Matematik. Tambahan dua tahun lagi pada tahun ke-11 dan 12. Kanak-kanak berumur 5–6 tahun menerima 11 tahun pendidikan wajib. Penilaian sistem pendidikan yang dilakukan oleh Kerjasama Ekonomi Dan Pembangunan (OECD) meletakkan pendidikan Australia di tangga ke-8 daripada 38 terbaik di dunia. lulusan politeknik dihargai karena memiliki pengalaman praktek dan pengetahuan yang baik untuk level menengah profesional. Singapura memiliki tiga universitas lokal. Ada lima politeknik di Singapura saat ini. [perlu rujukan] Programme for International Student Assessmentmeletakkan sistem pendidikan [1] Australia pada 2006 di tangga ke-6 untuk Membaca. Saat ini.

Mount Lawley Senior High School mempunyai 1. Ditubuhkan sejak 1955 . Lain-lain ialah orang Cina (2. Ini kerana Australia asalnya menjadi tempat buangan banduan dari Great Britain. Sedangkan di Malaysia sukan dan pendidikan jasmani sebagai kokurikulum. [2] Kelemahan sistem pendidikan mementingkan peperiksaan Setiap ibu bapa pasti mengharapkan anak mereka mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan supaya anak mereka dapat meneruskan pengajian atau sebagai tiket untuk mendapatkan pekerjaan yang baik. Kira-kira 58% rakyat Australia berumur dari 25-64 menerima pendidikan vokasional atau lebih tinggi. Kira-kira 80 % penduduknya berbahasa Inggeris di rumah. Konsep serta fleksibiliti sistem pembelajaran sekolah ini telah menjadikannya sebagai antara sekolah terbaik di antara 50 sekolah di Australia Barat.Pendidikan swasta Banyak sekolah dan universiti swasta telah ditubuhkan. Persekitaran pembelajarannya juga kondusif. Bahasa Setiap sekolah menggunakan bahasa Inggeris sebagai bahasa kebangsaan. Sekolah juga berkongsi beberapa kemudahan sukan dengan Universiti Edith Cowan. dan Greek(1. Pendekatan fleksi memberi faedah meluas. Namun.1%). Sekolah ini menjadikan sukan dan pendidikan jasmani sebagai kurikulum sekolah dengan mewajibkan pelajarnya mengambil dua jam pendidikan jasmani setiap minggu. bukan sahaja dari segi akademik tetapi juga di bidang sukan. yang turut dimasukkan elemen sukan. Itali (1. Selain itu sekolah itu mempunyai tujuh pasukan pancaragam yang serba lengkap.9%).4%). Penghijrahan besarbesaran dari Britain dan negara-negara Eropah yang lain menjadikan Australia sebuah Eropah di Hemisfera Selatan.Tenaga pengajar bidang sukan mestilah mencukupi.300 pelajar . Perkongsian ini dapat menjimatkan kos pembinaan kemudahan sukan. Sistem pendidikan tidak boleh rigid dalam menguruskan sekolah. Hubungan antara komuniti dengan pihak sekolah amat rapat. kecemerlangan akademik semata-mata belum . Sekolah ini juga membenarkan para pelajarnya mengambil maksimum enam mata pelajaran. Namun majoriti penduduknya menerima bantuan dan pembiayaan kerajaan. Penglibatan dan komitmen ibubapa para pelajar dalam membantu meningkatkan prestasi anak-anak mereka . Sukan sebagai kurikulum Sistem pendidikan di sebuah sekolah Di Australia membenarkan pelajarnya mengambil tidak lebih daripada enam mata pelajaran.Pelajarnya boleh memasuki universiti hanya dengan mengambil empat mata pelajaran sahaja dengan syarat mesti lulus dengan cemerlang. Tatabahasa dan ejaan mengikut bahasa Inggeris Britain.

Sistem ini akan diuji keberkesanannya selama lima tahun. kewujudan banyak aliran telah menyebabkan tidak ada acuan khusus yang boleh digunakan untuk membentuk masyarakat yang bersatu padu. kemudian barulah ditentukan sama ada sistem baru tersebut akan diperluas ke semua sekolah atau tidak. Kini segala-galanya terpulang kepada ahli-ahli akademik dan para pemikir pada peringkat tertinggi untuk mengenal pasti sistem pendidikan baru yang sesuai diamalkan.Kementerian Pendidikan digesa mewujudkan hanya satu aliran persekolahan dalam sistem pendidikan negara bagi meletakkan landasan yang lebih kukuh ke arah menyatupadukan rakyat berbilang kaum di negara ini. Tokoh pendidik. Diterima baik oleh masyarakat. Masalah itu berlaku kerana sistem pendidikan dikekang birokrasi sehingga sukar berubah. motivasi pelajar merosot kerana dipaksa belajar mengikut jadual waktu. Kesannya. guru bimbang untuk menggunakan kaedah lain-lain kerana takut terkeluar daripada ketetapan Kementerian Pelajaran akibatnya. Melalui pemantauan yang dilakukan telah didapati sistem yang terlalu mementingkan peperiksaan tidak sesuai lagi kerana tidak menguji kemampuansebenar pelajar. bukannya mengikut minat mereka seperti yang sepatutnya. pergaduhan antara penduduk keturunan Melayu dan India di beberapa kampung di Jalan Klang Lama. Sistem pendidikan yang baru akan diperkenalkan secara berperingkat-peringkat di sekolahsekolah tertentu. Hal ini telah menyebabkan para pelajar tertekan untuk memperoleh keputusan yang baik sehingga hilang keseronokan belajar. . Sehubungan dengan itu.Kerajaan didesak wujudkan sistem pendidikan ke arah perpaduan kaum KUALA LUMPUR 17 Mac . Masyarakat pula berpandangan bahawa hanya mereka yang memperoleh pangkat A dalam setiap pelajaran sahaja pelajar yang cemerlang. Hanya satu aliran -. Tan Sri Ainuddin Wahid berkata. tetapi pelajar yang gagal dalam peperiksaan dianggap gagal dalam segala-galanya. membuktikan bahawa ada kalangan rakyat masih tebal dengan sentimen perkauman. Menurut beliau. Kini. hasrat Kementerian Pelajaran untuk mencari pendekatan baru pendidikan bagi mengurangkan ujian dan peperiksaan yang dianggap tidak praktikal lagi. Dalam proses tersebut penambahbaikan akan dilakukan terhadap mana-mana kecacatan supaya pelaksanaannya benar-benar berkesan. buku teks dan perubahan lain-lain. pelajar berlumba-lumba pergi ke kelas tuisyen dan meninggalkan saat-saat indah bersama keluarga dan mengabaikan aktivitiaktiviti beriadah dan aktiviti kemasyarakatan. Ini memandangkan kewujudan banyak aliran pada masa ini telah terbukti tidak membantu mewujudkan hubungan harmonis antara mereka. Malah. sekali gus membebankan pelajar dan guru. melahirkan pelajar yang hanya tahu menjawab soalan tetapi tidak boleh berfikir.mencukupi jika tidak disokong dengan daya ketahanan untuk menghadapi cabaran. Jelaslah sistem pendidikan yang ada sekarang. Sesungguhnya. kita menyedari kesan nyata daripada kepincangan sistem pendidikan negara ialah wujudnya fenomena pengangguran dalam kalangan siswazah akibat tidak tahu memanfaatkan ilmu yang mereka peroleh. sekolah satu aliran sepatutnya dilaksanakan sebelum merdeka lagi seperti yang dicadangkan 48 tahun lalu oleh Allahyarham Aminuddin Baki yang menjadi Penasihat Pelajaran Negara. Selangor. Sistem pendidikan juga memerlukan perubahan kurikulum.

selain tidak mendapat penjelasan tepat. Jika kita bertegas dari dulu dan semua kaum sanggup berkorban untuk belajar di satu sekolah mungkin soal permusuhan antara kaum tidak terjadi. sistem yang diguna pakai sekarang menyebabkan lahir ramai generasi muda yang tidak lagi mempunyai rasa cinta terhadap perpaduan. mereka melihat sekolah kebangsaan kurang berkualiti kerana kurang memberi penekanan kepada mata pelajaran penting terutama Bahasa Inggeris dan Matematik. Lee Kuan Yew menyebut sistem pendidikan di Malaysia menjurus kepada perkauman sehingga sukar bagi kerajaan mengukuhkan perpaduan antara rakyat berbilang kaum. Setiausaha Agung Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan (KPPK). cadangan Aminuddin itu kerana beliau telah menjangkakan masalah perkauman pasti akan timbul di kemudian hari berikutan setiap kaum mendapat pendidikan di sekolah yang berlainan. Adham Baba. Pengerusi Biro Pendidikan Pemuda UMNO. ``Inilah hasil pendidikan satu acuan yang disemai kepada kanak-kanak sejak kecil lagi. kajian Pemuda mendapati ibu bapa kaum Cina dan India masih kurang yakin terhadap sekolah kebangsaan. menghormati kaum lain. Amerika dan pelbagai etnik kaum. Sebelum itu Menteri Kanan Singapura. Siva Subramaniam pula berkata. Dr. ``Di sana. yang mengecewakan ialah mereka sengaja menafikan kebaikan itu demi kepentingan politik sehingga lahirnya sekolah aliran Melayu.'' katanya. Jelasnya. . Musa berkata. Afrika. N. ketika mengulas isu tersebut berkata. Cina. Mengulas lanjut Ainuddin berkata. penolakan kaum Cina terhadap penubuhan Sekolah Wawasan juga adalah kerana kurangnya keyakinan terhadap sekolah tersebut. ``Jangkaan beliau itu betul dan kita lihat apa yang berlaku sekarang.'' katanya kepada Mingguan ketika dihubungi di sini hari ini. jumlah kaumnya lebih banyak daripada kita. Tan Sri Musa Mohamad. Ada orang Jepun. bahawa sistem pendidikan di negara ini tidak begitu berkesan dalam mengukuhkan perpaduan rakyat berbilang kaum. Cina dan Tamil. Bagaimanapun menurut beliau. ia haruslah dimulakan sejak dari `rebung' lagi membabitkan murid sekolah rendah dalam acuan yang sama. Namun tak pernah kita dengar berlaku rusuhan kaum di sana sejak dulu. Menurutnya.Ainuddin menjelaskan. India. < P>``Malaysia sepatutnya mencontohi Hawaii yang hanya memperkenalkan satu aliran sekolah untuk semua penduduknya daripada pelbagai kaum. ramai pemimpin politik sejak dulu mengetahui bahawa untuk memupuk perpaduan. ``Saya berharap kementerian akan menubuhkan segera Jawatankuasa Khas Pendidikan untuk mengkaji serta mendapatkan maklum balas semua pihak tentang masalah yang berlaku. sistem pendidikan pelbagai aliran yang wujud sekarang telah mengakibatkan ibu bapa murid memilih aliran mengikut kaum masing-masing. Ainuddin mengulas pengakuan Menteri Pendidikan.

budaya bangsa dan kepentingan politik. Datuk Dr. Selain itu katanya.``Jika tidak saya bimbang masalah lebih besar akan timbul kemudian hari. kandungan kurikulum sejarah khususnya zaman kerajaan pra sejarah masih dimasukkan dengan begitu mendalam di dalam buku teks sejarah. pengakuan Musa itu mencerminkan ketelusannya walaupun banyak pihak mengakui sistem pendidikan di Malaysia adalah antara yang terbaik. Kekurangan Pertamanya.'' katanya. Abdul Rahman Daud menegaskan. cadangan mewujudkan hanya satu aliran memang nampak mudah dan menjurus kepada perpaduan kaum tetapi masyarakat perlu memahami bahawa sistem pendidikan di negara ini banyak dipengaruhi oleh sejarah. memang ada kelemahan dalam sistem pendidikan negara. Bayangkan. ``Bagaimanapun cara yang baik ialah rombakan dibuat secara mesra budaya. sejarah tahun 1970-an dan 1980-an sangat kurang disentuh di . namun perubahan yang ingin dilakukan tidak boleh dibuat secara radikal dan tergesa-gesa. Kementerian Pelajaran perlu meneliti semula secara menyeluruh kandungan kurikulum yang semakin tidak relevan di sekolah. Ini memandangkan isu pendidikan tempatan amat berkait rapat dengan soal perlembagaan. Presiden Kesatuan Guru-guru Melayu Malaysia Barat (KGMMB). Sekolah Wawasan adalah kaedah terbaik bagi memupuk perpaduan nasional dalam jangka panjang. Abdul Rahman bagaimanapun berkata. Beliau juga menolak andaian bahawa sekolah kebangsaan gagal meyakinkan kaum Cina dan India untuk menghantar anak mereka ke sekolah itu kerana kejayaannya terbukti. maka kita kena rombak sekali masyarakat. Kementerian Pendidikan perlu mengkaji semula sukatan pelajaran yang digunakan sekarang dan mengubahnya jika langkah itu boleh membentuk perpaduan yang lebih erat. Pada masa yang sama. turut menyokong pandangan Musa sambil menganggap ia adalah ke arah memperkemaskan sistem pelajaran kebangsaan. Datuk Zainuddin Maidin. Rombakan juga boleh berlaku jika ada perubahan ideologi politik. Ibrahim Barjunid pula berpendapat.'' katanya. Seorang lagi tokoh pendidik. Dr.'' katanya. ``Pandangan itu baik bagi memastikan perpaduan yang lebih kukuh antara masyarakat majmuk yang berteraskan bangsa Malaysia. ``Kalau kita nak rombak juga sistem kita. Katanya. kebudayaan. Setiausaha Parlimen Kementerian Penerangan. Dr. ideologi dan profesion pendidikan. ideologi dan politik. mengapa di dalam suasana pelajar sudah boleh mengakses kepada maklumat melalui Internet.

Walaupun program memperkasakan Bahasa Inggeris telah dilaksanakan di peringkat sekolah rendah namun hanya pada akhir tahun ini saja keputusan akan diketahui sama ada projek ini akan diteruskan atau tidak. ibubapa serta pelajar merasakan penggunaan Bahasa Inggeris melalui subjek Matematik dan Sains bukanlah suatu keputusan yang bijak.dalam kurikulum sejarah. kita juga mengalami krisis kemerosotan keupayaan Bahasa Melayu di kalangan para pelajar Melayu dan bukan Melayu. Malah pelajar juga dikatakan seringkali gemar menggunakan bahasa Melayu 'rojak' dan tidak berkemahiran menggunakan bahasa Melayu standard di dalam perucapan mereka. pihak kementerian perlu meneliti semula keupayaan serta meningkatkan kapasiti ruang untuk penggunaan bahasa Melayu merentasi kurikulum yang lain. penyelidik. kita juga menghadapi krisis pembangunan pendidikan bahasa. luar bandar serta setinggan di bandar. pendidikan menggunakan bahasa Melayu dengan betul dan sistematik juga perlu dikemaskan kembali. para guru. Sebagai bahasa perpaduan dan juga bahasa komunikasi. Ketiganya. Kumpulan ini sebenarnya memerlukan lebih daripada . jelas sekali bahawa Bahasa Melayu semakin hilang sengatnya. keperluan rasa keinsafan dan keinginan bersungguh-sungguh khususnya di kalangan para pegawai tertinggi Kementerian Pelajaran untuk meningkatkan pembangunan pendidikan di kalangan pelajar di pendalaman. Malah subjek sejarah juga sepatutnya disepadukan dengan kemahiran pembelajaran multibudaya sesuai dengan kehidupan masyarakat plural di Malaysia. Bagaimanapun jelas sekali di peringkat masyarakat massa. minat terhadap matapelajaran Sains dan Matematik juga dikatakan menurun selepas dasar ini diperkenalkan sejak lima tahun lepas. Apakah kita rasa selesa dan tidak kisah dengan keadaan seperti ini berlaku kepada remaja kita? Maka itu. Pada masa yang sama. Kalangan remaja Melayu khususnya di bandar sudah mulai kurang bertutur bahasa Melayu kerana cara hidup yang lebih mengutamakan bahasa Inggeris. Sejarah tidak hanya dipelajari kerana kandungannya sahaja tetapi juga untuk memahami kumpulan etnik serta kumpulan agama yang lain agar hubungan etnik di kalangan rakyat akan sentiasa terjalin dengan harmoni. Selain jurang antara pelajar di bandar dan luar bandar semakin melebar dari segi pencapaian. Selain itu. GemarMereka lebih cenderung untuk mengunakan bahasa ibunda atau bahasa Inggeris di dalam kehidupan harian. Malah pelajar melayu khususnya.Keduanya. Peruntukan khas juga sememangnya diperlukan untuk membantu kumpulan ini secara berterusan. jurang pencapaian juga semakin ketara di kalangan pelajar melayu dan bukan melayu. Manakala di kalangan remaja bukan Melayu hanya menggunakan bahasa itu proses pembelajaran di bilik darjah.

Di atas dasar pendidikan untuk semua serta pendemokrasian pendidikan. kita perlukan revolusi pendidikan yang besar jika ingin melihat Islam sebagai agama yang memandu kehidupan anak-anak kita apabila mereka dewasa nanti. Maka pendekatan yang lebih radikal. Sehingga kini. Begitu juga dengan kumpulan pelajar di luar bandar yang hidup serba kekurangan dan juga anak-anak di kawasan setinggan yang tertekan untuk mendapat pendidikan yang sempurna dan berkualiti. Ilmu muzik. Kejayaan kolonialisme telah menyebabkan kita memisahkan pendidikan Islam daripada pendidikan arus perdana di negara kita. Pihak kementerian perlulah menyusun semula kurikulum agar lebih holistik dan menimbangkan pembangunan pelajar secara menyeluruh dan seimbang. seni tampak dan seni halus perlu digabungkan di dalam kurikulum sekolah agar para pelajar memiliki jiwa yang halus serta menghargai kehidupan dan budaya. Peranan pendidikan agama telah dikesampingkan dan diserahkan kepada pihak swasta atau orang perseorangan untuk mengajarkan pendidikan Islam kepada anak-anak melalui sekolah agama swasta atau belajar agama di rumah-rumah guru agama. drastik dan berani perlu dilaksanakan supaya pendidikan Islam ditadbir . kumpulan yang kurang bernasib baik kerana kemiskinan ibu bapa perlu dibantu sehingga mereka dapat keluar daripada lingkungan kedaifan untuk mendapat pendidikan. di negeri lain termasuk di Kelantan dan Kedah yang terkenal dengan sistem pendidikan pondok pada suatu masa lalu. Kecuali di negeri Johor yang berjaya menguruskan sistem pendidikan agama. Kolonialisme telah berjaya memecahkan kehidupan orang Melayu kepada segmen-segmen yang kecil dan dilihat berasingan antara satu sama lain. masa yang diperuntukan untuk pendidikan agama sekitar empat hingga enam jam seminggu adalah terlalu kecil dan tidak memadai.apa yang ada sekarang. Orang Melayu pada akhirnya dibentuk untuk mengamalkan sistem pendidikan ala barat tetapi kemudiannya kembali kepada Islam apabila tiba waktu untuk beribadat. Isu ke empat ialah penekanan yang keterlaluan terhadap sains dan teknologi tidak akan melahirkan keseimbangan individu seperti yang diharapkan di dalam falsafah pendidikan negara. Malangnya oleh kerana kesibukan pihak sekolah mengajar sains dan teknologi akhirnya menghasilkan insan yang bukan sahaja tidak mempunyai minat di dalam menghargai seni dan budaya tetapi juga menipiskan jati diri serta identiti bangsa. Akhir sekali. kini pendidikan agama diletakkan di dalam kelas yang lebih rendah daripada pendidikan arus perdana. Sarawak serta Kelantan. Manakala di sekolah. tarian. tiada satupun strategi yang dapat dinobatkan sebagai berjaya meningkatkan peluang pendidikan bagi mereka yang tinggal di pendalaman khususnya Sabah. Penekanan juga harus diberikan kepada pembangunan estetika dan seni budaya kepada para pelajar. Perlunya satu dasar dan strategi yang besar untuk menyelesaikan isu ini di pihak Kementerian Pelajaran.

Tindakan secara sekali sekala atau ad hoc bukan sahaja akan menemui kegagalan tetapi juga seringkali menimbulkan keraguan di pihak ibu bapa. . Walaupun isu-isu di atas sentiasa dibualkan di kalangan rakyat. sejauh manakah tindakan telah diambil di dalam menangani isu ini. tidak lain dan tidak bukan kerana sifatnya yang ad hoc dan tidak dirancang secara teliti dan berhati-hati. Itulah sebabnya perlaksanaan konsep Kemahiran Berfikir Secara Kritis dan Kreatif (KBKK). latihan guru serta lain lain hal yang berkaitan dengan pendidikan tetapi sehingga kini perbincangan masyarakat massa menunjukkan lima isu di atas sudah sampai ke tahap yang perlukan pengubahsuaian atau lebih baik merevolusikan sistem pendidikan untuk kebaikan anak-anak cucu pada masa depan.urus secara menyeluruh dan menjadi teras kepada sistem pendidikan arus perdana oleh pihak Kementerian Pelajaran. pendidikan nilai dan kewarganegaraan serta perlaksanaan Bahasa Inggeris di dalam matematik dan sains sering ditempelak. Walaupun pihak Kementerian Pelajaran telah berjaya meningkatkan keupayaan pengurusan pendidikan.

°f f°° f¯f¾f°–f° f f½¾ f f°–¾ff° . °°f ¯ f¯ f¾ f f°–¾ff°f°– f f°ff°–¯ ¯ ½ ° f°f° ½f f¯ff½ f©ff°½ °°– f¯f ff¾f°–– ¾ f°.f ¯f  f¾°f ½ °ff°f¯.

°f f f½½ ° f° fJff¾f°©–ff ff f°f f°–°f f°f° f f½¾ f ¾ ¾ f° f¯ ° f½f½ °© f¾f° ½f  f¾ff–°– ¾ff°9 ¯ff°9 –f° f°–¾ff°%99% .f f¯f°f¯½f ff ¾¾ ¯f°– –°f½ff¾ ff°–¯ ° f f°ff¯f– ° f¾¯ ff°– ff– ¯ ¯½°ff¾fn°f f f½½ ½f f° ¯ °–¯ff¯f° ff ff½ ¯ ° f°ff°¯ ° f°¾ – ffff°f¾ff¾9 ° f°° ¯ °–f©¾ f¯ ° f½ff°¯f¯ ff¾¾ ¯f½f °f°–¯f¾fff°– f .

f ° ¯ °°– ½f° f°–f°. f.ff¾f ff°f 9 ¾ ° ¾ff° –.ff¾f ff%..¾f¾f¯ ¯ °–f°––f½ff ff ff¯ ¯½ ¯f¾f°¾¾ ¯½ f©ff° f°–¾ff° 9f° f°–f° f f–¯ ¯f¾f°½ ½f f°f°– f°ff¯f¾fff¯f©¯f°– f¾f° f°–¾f. %  f¯f°f ¯ ° –f¾f° fJff¾f°f fff f f f–¯ ¯½½ ½f f°°f¾°f ff¯ ©f°–f½f°©f°–  f°ff°f ¯ ° f°9 ° f°½ ¯ °–f©¾ ¯f¾ff°½ f©ff°f°– –°ff°¾ ff°– f°¯ °– f°f©ff°–f ¯ ¯ °½ ½f f°f°– f f©–f¯ °ff° ff° fff¾ f f°–¾ff°–f–f¯ f°f°f¯.f f¾ff ¯ f°–¯f¾ff ¾fff°¯ ¯ f°f ff°f  f¾ff9f¯ ° ¯ ° f°9 ° f°–f° ff° °.

2.8.7..2.28:..3 !079.3 .80.3 203.3 507:20309802:.3../.. 0203907.80.700..3/.7..357.8:.39/.8 /2.2.-40203.3/804.//..°f f°° f °¯ °–f°ff°f¯ f ¾ f f°f ©fff°°f   f¯f° f–f¯f°f½° ff nf f°–f°¯ © f°f°f¾fff°¯ ¯f°– °f¯½f¯ f f°¯ °©¾ ½f f½ ½f f°f¯ f½¯f¾fff½ ¯ ¯ff¯ fff ¾¾ ¯½ ° f° ° –ff° f°f ½ °–f ¾ ©ff  ff f°–¾f f° ½ °°–f° ½  f°–f–½ °  f f¯ f©° ½f ½ ° f½f ½ °–ff°.2.¾f ¯ °n ¯°f° ¾f°°fff½° f°f½f¯ °–f¾¾ ¯½ ° f° . !./.3.7..3-09:203/.3/8039:/ .2.5.7.2030:7:.8.80805.:2. .78:/..38.7.:3 .3 802. 80.2.2//. .3.38. 50.:8:83.ff¾f f fff°fff°– f ff°f ¯ ¯f°–f f ¯ff° ff¯¾¾ ¯½ ° f°° –ff °f¯°½ ff°f°–°–° ff° f  f¾ nfff f f° – ¾f – ¾f °¯ ¯f° f°–f°¾½ ° f° ¯½ff°f¯f ff½f °–f°¾f½ ¯ f–ff°  fff° – f°½ fff°f¯ f©–f¾¾ ¯f ¯fff °f¯ f¾ f¯f¾fff ¯ ff°©–f  f©ff f½ ff° –½  f–f¯f°f½°nfff°– fff¯ ff° f¾ nff¯ ¾f ff – f°½€ ¾° ½ ° f° ff°f 0:7.7.9:7..3:7::2.3.3:7::280.3/:3.2-::90880.920..3!0.307.3/03.9.3/:3.3.:3907309 .

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

9.388073 /90250.2203.8073.8.81.37...5.93.5803...3/.390.3.3203..09.390.7.92. 507.3 503//.3.3.33.. ..:5:35... 2032-:..-3.3-07./.-07.8.5:.3507:.9.34380502.909/.30:5..-:-.-:..405..8.3/03.38..9 .8:.902.0203907.3909.39/..8.9.3 503//..7..-:.798 /.320302:0.  9:.3 .22..3/.3.7.3 .:2.:.3..380.5.3078//.3.30717$0.2033. 203:3:.2030:7:/.:0--.8 8039.30.:5:38: 8:/.3-07.32.3!0.80-..7.: .. 0203907.3.3.3 9/...7.8:/. /..3!0.3.3909.370.7.7:8 507/.8.3../4..3/5.32..:..307...307./05.2070...3 503:-./-:.38079..80.7./.88.388902503//.9./7.38..8..805.88902503//.380.9.25.9 .3503:7:8.3.9/.7.:5.7.8.2./.9 80.9.7.80.38:3 %3/.91 503//.507. 9/.3    .30.3...3.3...3507-3.2-//..3./907.93/./4.3.88:/.:7:880.3..9../.4:8.3:7:8079.3.3:39: 0-.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful