Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu A,B,dan C empat pilihan jawapan iaitu A,B,C dan

D. Antaranya terdapat sahaja jawapan yang betul.Pilih jawapan yang betul itu.Kemudian kertas jawapan kamu,hitamkan ruangan yang mempunyai huruf sama dengan jawapan yang telah kamu pilih itu. Soalan 1 hingga soalan 20.

atau satu pada yang

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 1. Weng Seng menjumpai _________ rantai di dalam semak ketika menebas rumput. A B C D 2. sepasang seurat seutas segelung

Pemandangan dari atas ____________ Menara Kuala Lumpur sungguh cantik, terutamanya pada waktu malam. A B C puncak hujung dasar

3

Penduduk Kampung Seri Siantan telah berkumpul di ________ untuk mengadakan suatu mesyuarat. A B C jalan raya balai raya balai polis

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2

1

Tatkala Sementara Andai kata ________ persiapan rapi telah dibuat sejak dua hari yang lepas. Gambar 3 Almi dan Johan sedang _____________ di sepanjang jalan pulang ke rumah A B C D berbisik-bisik berbual-bual bergaduh-gaduh bertepuk-tepuk 7. A B C D sihat ceria segar molek 2 . Zarith sedang tidur di dalam biliknya.Gambar 2 4. A B C 5. __________ hujan turun dengan lebat. A B C D Semua Seluruh Sebahagian Segala Soalan 6 berdasarkan Gambar 3 6. Sayur-sayuran yang ditanam oleh Pak Samad sungguh __________ kerana selalu disirami air.

8.camping comot-comot calar-balar corak carik 10. A B C D compang . A B C D biji butir buah ketul Soalan 9 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 9. Pada perhimpunan pagi. Pakaian ayah menjadi __________ kerana terkena tanah semasa dia menggembur tanah tersebut. semua murid dan guru berdiri tegak sebagai tanda ________ lagu Negaraku yang sedang dinyanyikan. Ahmad mencampakkan lima ________ batu ke dalam sungai itu. A B C D menghormati penghormatan penghormat kehormatan Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 3 .

kontang B segar-bugar C pucat lesi D basah kuyup 14. A B C D Bunga -bungaan Bunga-bunga Dedaun Daun-daunan 13. A kering . Kami tidak dapat melihat _______ yang terdapat di persimpangan jalan itu kerana dilindungi pokok A B C D papan papan papan papan iklan tanda jalan kenyataan Soalan 15 dan Soalan 16 Pilih kata yang seerti dengan kata yang bergaris.Gambar 5 11. 4 . __________ yang terdapat pada lukisan itu sangat cantik. Ayah terpegun mendengar bunyi burung merbuk di dalam sangkar itu sungguh ___________ A B C D serak merdu lunak garau Soalan 12 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 12. Tanah sawah itu ___________ kerana kekurangan air apabila tiba musim kemarau.

Tiang penyidai di belakang rumah Mak Mah semakin condong. Perjalanan menaiki kapal terbang lebih cepat berbanding bas tetapi tambangnya mahal.15. A B C D senget ranap tegak teguh 16. A B C laju lembab lambat 18. 17. A B C D kurang lama lembap senyap Soalan 19 berdasarkan Gambar 7 5 . Majlis perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur itu berjalan dengan lancar. Sikap suka membuang masa dengan berpelesiran di pusat membelibelah harus dihindari. A B C D dibuang dipupuk disemai dijauhi Soalan 17 dan Soalan 18 Pilih kata berlawan yang paling sesuai bagi kata yang bergaris.

Bekas luka pada kaki Amin akibat kemalangan jalan raya itu masih kelihatan. IV. C patik. A B C D Pak Musa mengandar dua bekas rotan ketika pulang dari Puan Juriah ialah bekas pengarah Syarikat Sari Maju. B Seperti bulan di pagar bintang C Seperti aur dengan tebing D Seperti rumput di tepi jalan Salmah _____________ apabila tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh Cikgu Sarini. III. II dan III II. Kakak menyimpan kerepek pisang itu di dalam bekas plastik yang kedap udara. hutan. D tuanku. Soalan 20 dan Soalan 21 Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk penyataan dan tempat kosong di bawah ini. III dan IV 6 .” kata Dayang Anum kepada Tuan Puteri Raden Mas. 20. A Seperti air di kolam itu.Gambar 7 19. Penduduk Kampung Bayan bergotong-royong membina jambatan yang roboh di kampung itu. B hamba. Soalan 22 dan Soalan 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. I. A beta. 22. I dan II II dan IV I. A bagai duri dalam daging B bagai katak di bawah tempurung C bagai cicak makan kapur D bagai ayam disambar helang 21. II. “Mengapakah tuan puteri bermuram durja?” Ceritakanlah kepada ________.

Kata Siti kepada Wei Ling. hujan. 24.” 7 . “Marimutu.” nasihat Puan Mary. 25.” kata Mary. II dan III I. IV. III. A B C Puan 26. air. Nenek senang hidup api dapurnya untuk memasak nasi. A rosak B C Siapakah yang melakukan kerja membaiki jambatan yang itu? Mengapakah penduduk kampung membaiki jambatan yang rosak itu? Benarkah penduduk kampung bersetuju untuk membaiki jambatan yang rosak itu? Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. A B C D Enjin kereta itu masih hidup walaupun dimasuki sedikit air Hidup petani di kampung itu sangat susah sejak dilanda kemarau. Kerja membaiki jambatan yang rosak itu dilakukan oleh semua penduduk kampung.” pesan Puan Mary. esok kamu datang awal ke rumah saya. Pokok bunga kertas itu masih hidup walaupun tidak disirami I dan IV II dan III I. II. lain kali datang awal pagi ke rumah saya. “Marimutu. I. datanglah awal ke rumah saya setiap pagi. Puan Mary meminta Marimutu datang awal ke rumahnya pada pagi esoknya.23. III dan IV Soalan 24 Pilih ayat tanya yang paling sesuai bagi ayat yang diberikan. “Marimutu. “Baju ini dijahit oleh ibu saya.

Saya bukan suka makan roti canai. I II III IV A B C D Lelaki itu tidak bapa saya. 29. 8 . III dan IV sahaja Bungkusan itu diposkan kepada sahabatnya yang berada di Jakarta. Tolong bermain di padang yang luas itu. Gunung yang tinggi sekali di Malaysia ialah Gunung Kinabalu. Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahht oleh ibu Ling. II II II II sahaja dan III sahaja dan IV sahaja . Ayah membeli sebuah majalah di kedai itu. A Tanjong B C D Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul.A ibunya. Puan Mariam mengemas rumah tatkala pergi ke pasar. Bank itu terletak di antara klinik dengan kedai buku. Setengah orang memang tidak suka mengulang kaji pelajaran pada waktu malam. 28. Siti memberitahu saya bahawa baju itu dijahit oleh Wei Ling. B baju C Wei D Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahit oleh Siti memberitahu Wei Ling bahawa ibu saya telah menjahit itu. Soalan 27 dan Soalan 28 Pilih ayat yang betul. Bola sepak takraw diperbuat dari rotan. II dan III sahaja II. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya.00 malam. I II III IV A B C D 30. III dan IV sahaja Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah. 27. Kuih kegemaran adik adalah kuih jagung. Abang membawa saya menonton tayangan gambar di Golden Village. III dan IV sahaja I . II . I dan II sahaja I. Ayam-ayam peliharaan nenek sudah bertelur di dalam reban. Puisi itu dideklamasikan oleh Cikgu Badrul. A B C D Rosila bukan sahaja pandai tetapi rajin. Bas itu dijangka akan tiba pada pukul 10.

kita akan mengeluarkan peluh. Marilah kita memanfaatkan kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan. atau jiran tetangga. Selain itu. guru-guru. Hadirin sekalian. Hadirin sekalian. 31. Sesungguhnya banyak lagi manfaat yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan. Bersukan juga boleh mengisi masa lapang seseorang. Sekian. seseorang itu akan dapat menghabiskan masanya dengan lebih berfaedah. bersukan juga boleh menguatkan jantung dan otot seseorang. Kita boleh melakukan aktiviti ini bersama keluarga. kawankawan. Semasa bersukan. Banyak faedah yang diperoleh daripada aktiviti bersukan. Pada pagi ini saya akan menyampaikan syarahan bertajuk “Kebaikan Bersukan”.Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. Berpeluh merupakan satu cara untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk memudahkan aktiviti ini dilakukan. Aktiviti ini boleh dilakukan apabila kita mempunyai masa lapang atau pada hujung minggu. para ibu bapa. Yang Berusaha Encik Haiqal Izham selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Tropicana. dan rakan-rakan pelajar sekalian. badan? A B C D 9 . Bersukan juga boleh merapatkan hubungan sesama kita. A B C Siapakah Haiqal Izham? Guru besar Pengerusi Majlis Tetamu jemputan D Pelajar Sekolah Kebangsaan Tropicana Bagaimanakah bersukan boleh menyihatkan Megubati penyakit Menguatkan jantung Membekalkan khasiat Mendapatkan kulit yang lebih cantik 32. Melalui aktiviti bersukan. Aktiviti yang dilakukan bersamasama ini juga akan membangkitkan perasaan saling menghormati. terima kasih. Kebaikan yang paling nyata ialah aktiviti ini boleh menyihatkan badan.

MACHANG. kecuali. menyihatkan badan mengisi masa lapang mengeratkan perhubungan boleh menjadi sumber pendapatan Rangkai kata paling nyata dalam petikan amat ramai amat tinggi amat cantik amat terserlah 35. A B C D Bersukan biasanya boleh dilakukan pada hujung minggu pada musim perayaan semasa mengunjungi rakan semasa diadakan pesta keraian Berikut merupakan kebaikan bersukan.33. Pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa ini. bermaksud A B C D Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah. kemudian jawab soalan-soalan yang diberi. Mangsa-mangsa banjir tersebut telah dipindahkan ke Dewan Majlis Daerah Machang. Terdapat juga sebahagian daripada mangsa menumpang di rumah saudara-mara masing-masing. Rabu – beberapa buah rumah di Kampung Simpang Empat dan Kampung Sungai Air Tawar telah di tenggelami air ekoran hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu.. 10 . A B C D 34.

Sementara itu. kebanyakan mangsa tidak menyedari rumah telah ditenggelami air kerana kejadian tersebut berlaku ketika mereka sedang nyenyak tidur. D. A. Mengapakah beberapa buah rumah ditenggelami air? A. Semua jenis kenderaan tidak dibenarkan melalui jalan tersebut. Encik Ezry Imran bin Mohamed Ezrudin memberitahu bahawa mereka telah diselamatkan oleh Pasukan jabatan Pertahanan Awam ( JPA 3 ). B. Seorang mangsa banjir. B. sekolah balai raya kuala krai Dewan Majlis Daerah Machang 38.. kenderaan tidak boleh melalui kawasan yang dilanda banjir. Menyelamatkan kenderaan masing-masing. 39. mangsa mengalami kebuluran. Air sungai melimpah. C. Pegawai Daerah macang. Hujan lebat tanpa henti. D. C. C. Rangkai kata nyenyak tidur dalam petikan bermaksud 11 . jalan utama yang menghubungi machang dengan Kuala Krai telah ditenggelami air. Mangsa-mangsa banjir telah ditempatkan di A. 37. mengunci pintu rumah. Apakah tindakan yang perlu diambil oleh mangsa jika rumah mereka mulai ditenggelami air? A. D. D. Musin tengkujuh sudah tiba. B. 36. Tambahnya lagi. Mereka hanya perlu membawa dokumen-dokumen penting ke pusat-pusat pemindahan. kecuali. Rumah mereka rendah. 40. berikut merupakan akibat daripada banjir tersebut. C. Encik Syed Ismail bin Syed Khushairy menasihatkan kepada para penduduk agar segera berpindah sekiranya rumah mereka mulai ditenggelami air. mangsa-mangsa terpaksa dipindahkan. Menutup semua pintu. membawa dokumen-dokumen penting ketika berpindah. B.. jalan yang menghubungkan Machang dan Kuala Krai terputus.

C. 6. A D 28. B A 33. di atas katil empuk. ___Selamat Maju Jaya___ SKIMA 1. A A 24. A C 27. B. D. D A 35. yang sekejap sahaja. 8.A. JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 4 – PKSR 1 B 21. C A 22. D C 38. 9. tidur tidur tidur tidur yang lena. 20. D D 36. 11. B A 30. A B 25. C B 26. dalam keadaan kesejukkan. B B 29. D B 39. 3. 7. C C 37. 12. A 12 . A C 40. A A 32. A B 34. 19. 14. 15. 16. 10. 4. 2. D B 31. 18. 5. 13. D B 23. 17.

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful