P. 1
soalan bm tahun 4

soalan bm tahun 4

|Views: 121|Likes:
Published by Hanim Dyan

More info:

Published by: Hanim Dyan on Oct 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/27/2013

pdf

text

original

Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu A,B,dan C empat pilihan jawapan iaitu A,B,C dan

D. Antaranya terdapat sahaja jawapan yang betul.Pilih jawapan yang betul itu.Kemudian kertas jawapan kamu,hitamkan ruangan yang mempunyai huruf sama dengan jawapan yang telah kamu pilih itu. Soalan 1 hingga soalan 20.

atau satu pada yang

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 1. Weng Seng menjumpai _________ rantai di dalam semak ketika menebas rumput. A B C D 2. sepasang seurat seutas segelung

Pemandangan dari atas ____________ Menara Kuala Lumpur sungguh cantik, terutamanya pada waktu malam. A B C puncak hujung dasar

3

Penduduk Kampung Seri Siantan telah berkumpul di ________ untuk mengadakan suatu mesyuarat. A B C jalan raya balai raya balai polis

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2

1

Tatkala Sementara Andai kata ________ persiapan rapi telah dibuat sejak dua hari yang lepas. Zarith sedang tidur di dalam biliknya.Gambar 2 4. A B C D sihat ceria segar molek 2 . Sayur-sayuran yang ditanam oleh Pak Samad sungguh __________ kerana selalu disirami air. __________ hujan turun dengan lebat. A B C D Semua Seluruh Sebahagian Segala Soalan 6 berdasarkan Gambar 3 6. Gambar 3 Almi dan Johan sedang _____________ di sepanjang jalan pulang ke rumah A B C D berbisik-bisik berbual-bual bergaduh-gaduh bertepuk-tepuk 7. A B C 5.

camping comot-comot calar-balar corak carik 10. semua murid dan guru berdiri tegak sebagai tanda ________ lagu Negaraku yang sedang dinyanyikan. A B C D compang . Ahmad mencampakkan lima ________ batu ke dalam sungai itu. Pakaian ayah menjadi __________ kerana terkena tanah semasa dia menggembur tanah tersebut. A B C D menghormati penghormatan penghormat kehormatan Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 3 . Pada perhimpunan pagi. A B C D biji butir buah ketul Soalan 9 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 9.8.

Ayah terpegun mendengar bunyi burung merbuk di dalam sangkar itu sungguh ___________ A B C D serak merdu lunak garau Soalan 12 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 12. __________ yang terdapat pada lukisan itu sangat cantik. Tanah sawah itu ___________ kerana kekurangan air apabila tiba musim kemarau. A kering . Kami tidak dapat melihat _______ yang terdapat di persimpangan jalan itu kerana dilindungi pokok A B C D papan papan papan papan iklan tanda jalan kenyataan Soalan 15 dan Soalan 16 Pilih kata yang seerti dengan kata yang bergaris. A B C D Bunga -bungaan Bunga-bunga Dedaun Daun-daunan 13.Gambar 5 11.kontang B segar-bugar C pucat lesi D basah kuyup 14. 4 .

A B C D kurang lama lembap senyap Soalan 19 berdasarkan Gambar 7 5 . 17. Majlis perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur itu berjalan dengan lancar. A B C laju lembab lambat 18. A B C D senget ranap tegak teguh 16. A B C D dibuang dipupuk disemai dijauhi Soalan 17 dan Soalan 18 Pilih kata berlawan yang paling sesuai bagi kata yang bergaris.15. Tiang penyidai di belakang rumah Mak Mah semakin condong. Sikap suka membuang masa dengan berpelesiran di pusat membelibelah harus dihindari. Perjalanan menaiki kapal terbang lebih cepat berbanding bas tetapi tambangnya mahal.

IV. Soalan 20 dan Soalan 21 Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk penyataan dan tempat kosong di bawah ini. B Seperti bulan di pagar bintang C Seperti aur dengan tebing D Seperti rumput di tepi jalan Salmah _____________ apabila tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh Cikgu Sarini. A Seperti air di kolam itu. C patik. III. A B C D Pak Musa mengandar dua bekas rotan ketika pulang dari Puan Juriah ialah bekas pengarah Syarikat Sari Maju. Bekas luka pada kaki Amin akibat kemalangan jalan raya itu masih kelihatan. “Mengapakah tuan puteri bermuram durja?” Ceritakanlah kepada ________. hutan. A beta. D tuanku.” kata Dayang Anum kepada Tuan Puteri Raden Mas. Soalan 22 dan Soalan 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. B hamba. III dan IV 6 . II. II dan III II. Kakak menyimpan kerepek pisang itu di dalam bekas plastik yang kedap udara. A bagai duri dalam daging B bagai katak di bawah tempurung C bagai cicak makan kapur D bagai ayam disambar helang 21. I dan II II dan IV I. Penduduk Kampung Bayan bergotong-royong membina jambatan yang roboh di kampung itu. 22. I.Gambar 7 19. 20.

lain kali datang awal pagi ke rumah saya. IV. Nenek senang hidup api dapurnya untuk memasak nasi.” nasihat Puan Mary. III. I. III dan IV Soalan 24 Pilih ayat tanya yang paling sesuai bagi ayat yang diberikan. esok kamu datang awal ke rumah saya.” pesan Puan Mary. “Marimutu.” 7 . 24. hujan. II. “Marimutu. 25. A B C D Enjin kereta itu masih hidup walaupun dimasuki sedikit air Hidup petani di kampung itu sangat susah sejak dilanda kemarau. A B C Puan 26. “Baju ini dijahit oleh ibu saya. Kerja membaiki jambatan yang rosak itu dilakukan oleh semua penduduk kampung. II dan III I. datanglah awal ke rumah saya setiap pagi.” kata Mary. A rosak B C Siapakah yang melakukan kerja membaiki jambatan yang itu? Mengapakah penduduk kampung membaiki jambatan yang rosak itu? Benarkah penduduk kampung bersetuju untuk membaiki jambatan yang rosak itu? Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. “Marimutu.23. air. Kata Siti kepada Wei Ling. Puan Mary meminta Marimutu datang awal ke rumahnya pada pagi esoknya. Pokok bunga kertas itu masih hidup walaupun tidak disirami I dan IV II dan III I.

Siti memberitahu saya bahawa baju itu dijahit oleh Wei Ling. Bank itu terletak di antara klinik dengan kedai buku. III dan IV sahaja I . Puisi itu dideklamasikan oleh Cikgu Badrul. III dan IV sahaja Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah. A Tanjong B C D Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. Bas itu dijangka akan tiba pada pukul 10. Ayam-ayam peliharaan nenek sudah bertelur di dalam reban. 29. Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahht oleh ibu Ling. 27. Soalan 27 dan Soalan 28 Pilih ayat yang betul. III dan IV sahaja Bungkusan itu diposkan kepada sahabatnya yang berada di Jakarta.A ibunya. Ayah membeli sebuah majalah di kedai itu. I dan II sahaja I. II . Setengah orang memang tidak suka mengulang kaji pelajaran pada waktu malam. I II III IV A B C D 30. Kuih kegemaran adik adalah kuih jagung. 8 . II dan III sahaja II. Puan Mariam mengemas rumah tatkala pergi ke pasar. Saya bukan suka makan roti canai. 28. I II III IV A B C D Lelaki itu tidak bapa saya. Gunung yang tinggi sekali di Malaysia ialah Gunung Kinabalu. II II II II sahaja dan III sahaja dan IV sahaja . A B C D Rosila bukan sahaja pandai tetapi rajin. Bola sepak takraw diperbuat dari rotan.00 malam. Tolong bermain di padang yang luas itu. Abang membawa saya menonton tayangan gambar di Golden Village. B baju C Wei D Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahit oleh Siti memberitahu Wei Ling bahawa ibu saya telah menjahit itu. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya.

terima kasih. Berpeluh merupakan satu cara untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Kita boleh melakukan aktiviti ini bersama keluarga. Hadirin sekalian. Selain itu. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk memudahkan aktiviti ini dilakukan. Banyak faedah yang diperoleh daripada aktiviti bersukan. badan? A B C D 9 .Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. Pada pagi ini saya akan menyampaikan syarahan bertajuk “Kebaikan Bersukan”. Aktiviti yang dilakukan bersamasama ini juga akan membangkitkan perasaan saling menghormati. kita akan mengeluarkan peluh. dan rakan-rakan pelajar sekalian. atau jiran tetangga. Marilah kita memanfaatkan kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan. Hadirin sekalian. Melalui aktiviti bersukan. seseorang itu akan dapat menghabiskan masanya dengan lebih berfaedah. para ibu bapa. Sekian. 31. Kebaikan yang paling nyata ialah aktiviti ini boleh menyihatkan badan. Yang Berusaha Encik Haiqal Izham selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Tropicana. A B C Siapakah Haiqal Izham? Guru besar Pengerusi Majlis Tetamu jemputan D Pelajar Sekolah Kebangsaan Tropicana Bagaimanakah bersukan boleh menyihatkan Megubati penyakit Menguatkan jantung Membekalkan khasiat Mendapatkan kulit yang lebih cantik 32. guru-guru. kawankawan. bersukan juga boleh menguatkan jantung dan otot seseorang. Semasa bersukan. Bersukan juga boleh merapatkan hubungan sesama kita. Bersukan juga boleh mengisi masa lapang seseorang. Aktiviti ini boleh dilakukan apabila kita mempunyai masa lapang atau pada hujung minggu. Sesungguhnya banyak lagi manfaat yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan.

Mangsa-mangsa banjir tersebut telah dipindahkan ke Dewan Majlis Daerah Machang. Rabu – beberapa buah rumah di Kampung Simpang Empat dan Kampung Sungai Air Tawar telah di tenggelami air ekoran hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu. A B C D 34. Terdapat juga sebahagian daripada mangsa menumpang di rumah saudara-mara masing-masing. bermaksud A B C D Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah. kemudian jawab soalan-soalan yang diberi. menyihatkan badan mengisi masa lapang mengeratkan perhubungan boleh menjadi sumber pendapatan Rangkai kata paling nyata dalam petikan amat ramai amat tinggi amat cantik amat terserlah 35. A B C D Bersukan biasanya boleh dilakukan pada hujung minggu pada musim perayaan semasa mengunjungi rakan semasa diadakan pesta keraian Berikut merupakan kebaikan bersukan..33. kecuali. MACHANG. 10 . Pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa ini.

Rangkai kata nyenyak tidur dalam petikan bermaksud 11 .Sementara itu. 40. Menyelamatkan kenderaan masing-masing. B. D. C. Mengapakah beberapa buah rumah ditenggelami air? A. kecuali. C. sekolah balai raya kuala krai Dewan Majlis Daerah Machang 38. Menutup semua pintu. kenderaan tidak boleh melalui kawasan yang dilanda banjir. B. Encik Ezry Imran bin Mohamed Ezrudin memberitahu bahawa mereka telah diselamatkan oleh Pasukan jabatan Pertahanan Awam ( JPA 3 ). berikut merupakan akibat daripada banjir tersebut. 36. A. jalan yang menghubungkan Machang dan Kuala Krai terputus. jalan utama yang menghubungi machang dengan Kuala Krai telah ditenggelami air. Semua jenis kenderaan tidak dibenarkan melalui jalan tersebut. Musin tengkujuh sudah tiba. Apakah tindakan yang perlu diambil oleh mangsa jika rumah mereka mulai ditenggelami air? A. D. Rumah mereka rendah. mangsa mengalami kebuluran. Seorang mangsa banjir. Hujan lebat tanpa henti. kebanyakan mangsa tidak menyedari rumah telah ditenggelami air kerana kejadian tersebut berlaku ketika mereka sedang nyenyak tidur. 37. B. Mangsa-mangsa banjir telah ditempatkan di A. Encik Syed Ismail bin Syed Khushairy menasihatkan kepada para penduduk agar segera berpindah sekiranya rumah mereka mulai ditenggelami air. membawa dokumen-dokumen penting ketika berpindah. Pegawai Daerah macang. D. Air sungai melimpah. mangsa-mangsa terpaksa dipindahkan. Tambahnya lagi.. C. Mereka hanya perlu membawa dokumen-dokumen penting ke pusat-pusat pemindahan. 39. B.. C. mengunci pintu rumah. D.

D A 35. 20. di atas katil empuk. A C 27. 5. 3. B A 33. A D 28. 15. 13. 17. A A 32. tidur tidur tidur tidur yang lena. A 12 . 18. C B 26. D D 36. 11. 6. 12. 19. A B 34. A B 25. D C 38. D B 31. yang sekejap sahaja. 4. B B 29. B A 30. 16. C A 22. 8. 7. B. A A 24. C. D B 39. 14. C C 37. 9. A C 40. JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 4 – PKSR 1 B 21.A. ___Selamat Maju Jaya___ SKIMA 1. 10. D B 23. D. 2. dalam keadaan kesejukkan.

13 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->