Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu A,B,dan C empat pilihan jawapan iaitu A,B,C dan

D. Antaranya terdapat sahaja jawapan yang betul.Pilih jawapan yang betul itu.Kemudian kertas jawapan kamu,hitamkan ruangan yang mempunyai huruf sama dengan jawapan yang telah kamu pilih itu. Soalan 1 hingga soalan 20.

atau satu pada yang

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 1. Weng Seng menjumpai _________ rantai di dalam semak ketika menebas rumput. A B C D 2. sepasang seurat seutas segelung

Pemandangan dari atas ____________ Menara Kuala Lumpur sungguh cantik, terutamanya pada waktu malam. A B C puncak hujung dasar

3

Penduduk Kampung Seri Siantan telah berkumpul di ________ untuk mengadakan suatu mesyuarat. A B C jalan raya balai raya balai polis

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2

1

Gambar 3 Almi dan Johan sedang _____________ di sepanjang jalan pulang ke rumah A B C D berbisik-bisik berbual-bual bergaduh-gaduh bertepuk-tepuk 7. Sayur-sayuran yang ditanam oleh Pak Samad sungguh __________ kerana selalu disirami air. Tatkala Sementara Andai kata ________ persiapan rapi telah dibuat sejak dua hari yang lepas. __________ hujan turun dengan lebat.Gambar 2 4. A B C D sihat ceria segar molek 2 . A B C D Semua Seluruh Sebahagian Segala Soalan 6 berdasarkan Gambar 3 6. Zarith sedang tidur di dalam biliknya. A B C 5.

A B C D menghormati penghormatan penghormat kehormatan Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 3 . A B C D biji butir buah ketul Soalan 9 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 9. Pada perhimpunan pagi.camping comot-comot calar-balar corak carik 10. A B C D compang .8. Pakaian ayah menjadi __________ kerana terkena tanah semasa dia menggembur tanah tersebut. semua murid dan guru berdiri tegak sebagai tanda ________ lagu Negaraku yang sedang dinyanyikan. Ahmad mencampakkan lima ________ batu ke dalam sungai itu.

4 .Gambar 5 11. Kami tidak dapat melihat _______ yang terdapat di persimpangan jalan itu kerana dilindungi pokok A B C D papan papan papan papan iklan tanda jalan kenyataan Soalan 15 dan Soalan 16 Pilih kata yang seerti dengan kata yang bergaris. A kering . Ayah terpegun mendengar bunyi burung merbuk di dalam sangkar itu sungguh ___________ A B C D serak merdu lunak garau Soalan 12 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 12. Tanah sawah itu ___________ kerana kekurangan air apabila tiba musim kemarau. __________ yang terdapat pada lukisan itu sangat cantik. A B C D Bunga -bungaan Bunga-bunga Dedaun Daun-daunan 13.kontang B segar-bugar C pucat lesi D basah kuyup 14.

Sikap suka membuang masa dengan berpelesiran di pusat membelibelah harus dihindari.15. 17. A B C laju lembab lambat 18. A B C D dibuang dipupuk disemai dijauhi Soalan 17 dan Soalan 18 Pilih kata berlawan yang paling sesuai bagi kata yang bergaris. Majlis perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur itu berjalan dengan lancar. A B C D kurang lama lembap senyap Soalan 19 berdasarkan Gambar 7 5 . A B C D senget ranap tegak teguh 16. Perjalanan menaiki kapal terbang lebih cepat berbanding bas tetapi tambangnya mahal. Tiang penyidai di belakang rumah Mak Mah semakin condong.

Soalan 20 dan Soalan 21 Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk penyataan dan tempat kosong di bawah ini. Bekas luka pada kaki Amin akibat kemalangan jalan raya itu masih kelihatan. Kakak menyimpan kerepek pisang itu di dalam bekas plastik yang kedap udara. A bagai duri dalam daging B bagai katak di bawah tempurung C bagai cicak makan kapur D bagai ayam disambar helang 21. 22. II dan III II. B hamba. A B C D Pak Musa mengandar dua bekas rotan ketika pulang dari Puan Juriah ialah bekas pengarah Syarikat Sari Maju. hutan. “Mengapakah tuan puteri bermuram durja?” Ceritakanlah kepada ________. 20. C patik. I. II.Gambar 7 19. IV. III dan IV 6 . A beta. Penduduk Kampung Bayan bergotong-royong membina jambatan yang roboh di kampung itu. B Seperti bulan di pagar bintang C Seperti aur dengan tebing D Seperti rumput di tepi jalan Salmah _____________ apabila tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh Cikgu Sarini. D tuanku.” kata Dayang Anum kepada Tuan Puteri Raden Mas. A Seperti air di kolam itu. I dan II II dan IV I. Soalan 22 dan Soalan 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. III.

” 7 . II. A B C Puan 26. A rosak B C Siapakah yang melakukan kerja membaiki jambatan yang itu? Mengapakah penduduk kampung membaiki jambatan yang rosak itu? Benarkah penduduk kampung bersetuju untuk membaiki jambatan yang rosak itu? Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. IV. 25. Puan Mary meminta Marimutu datang awal ke rumahnya pada pagi esoknya.” kata Mary.23. air. A B C D Enjin kereta itu masih hidup walaupun dimasuki sedikit air Hidup petani di kampung itu sangat susah sejak dilanda kemarau. “Baju ini dijahit oleh ibu saya. “Marimutu. Nenek senang hidup api dapurnya untuk memasak nasi. III.” nasihat Puan Mary. Kata Siti kepada Wei Ling. Pokok bunga kertas itu masih hidup walaupun tidak disirami I dan IV II dan III I. II dan III I. 24. hujan.” pesan Puan Mary. I. III dan IV Soalan 24 Pilih ayat tanya yang paling sesuai bagi ayat yang diberikan. datanglah awal ke rumah saya setiap pagi. Kerja membaiki jambatan yang rosak itu dilakukan oleh semua penduduk kampung. “Marimutu. esok kamu datang awal ke rumah saya. lain kali datang awal pagi ke rumah saya. “Marimutu.

29. Kuih kegemaran adik adalah kuih jagung. Siti memberitahu saya bahawa baju itu dijahit oleh Wei Ling. Soalan 27 dan Soalan 28 Pilih ayat yang betul. Setengah orang memang tidak suka mengulang kaji pelajaran pada waktu malam. Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahht oleh ibu Ling. Ayah membeli sebuah majalah di kedai itu. I dan II sahaja I. I II III IV A B C D 30. Saya bukan suka makan roti canai. 28. Bank itu terletak di antara klinik dengan kedai buku. II II II II sahaja dan III sahaja dan IV sahaja . III dan IV sahaja I . kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Gunung yang tinggi sekali di Malaysia ialah Gunung Kinabalu. A B C D Rosila bukan sahaja pandai tetapi rajin. Ayam-ayam peliharaan nenek sudah bertelur di dalam reban.A ibunya. Puan Mariam mengemas rumah tatkala pergi ke pasar. I II III IV A B C D Lelaki itu tidak bapa saya. A Tanjong B C D Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. II dan III sahaja II. Abang membawa saya menonton tayangan gambar di Golden Village. Bola sepak takraw diperbuat dari rotan. II . III dan IV sahaja Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah. B baju C Wei D Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahit oleh Siti memberitahu Wei Ling bahawa ibu saya telah menjahit itu. 8 . 27. Tolong bermain di padang yang luas itu. Bas itu dijangka akan tiba pada pukul 10. Puisi itu dideklamasikan oleh Cikgu Badrul. III dan IV sahaja Bungkusan itu diposkan kepada sahabatnya yang berada di Jakarta.00 malam.

kawankawan. kita akan mengeluarkan peluh. Kebaikan yang paling nyata ialah aktiviti ini boleh menyihatkan badan. Hadirin sekalian. badan? A B C D 9 . Melalui aktiviti bersukan. Yang Berusaha Encik Haiqal Izham selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Tropicana. Selain itu. terima kasih. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk memudahkan aktiviti ini dilakukan. Sesungguhnya banyak lagi manfaat yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan. Aktiviti ini boleh dilakukan apabila kita mempunyai masa lapang atau pada hujung minggu. atau jiran tetangga. Sekian. bersukan juga boleh menguatkan jantung dan otot seseorang. dan rakan-rakan pelajar sekalian. Bersukan juga boleh merapatkan hubungan sesama kita. Bersukan juga boleh mengisi masa lapang seseorang. Berpeluh merupakan satu cara untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Semasa bersukan.Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. seseorang itu akan dapat menghabiskan masanya dengan lebih berfaedah. Aktiviti yang dilakukan bersamasama ini juga akan membangkitkan perasaan saling menghormati. Kita boleh melakukan aktiviti ini bersama keluarga. Hadirin sekalian. A B C Siapakah Haiqal Izham? Guru besar Pengerusi Majlis Tetamu jemputan D Pelajar Sekolah Kebangsaan Tropicana Bagaimanakah bersukan boleh menyihatkan Megubati penyakit Menguatkan jantung Membekalkan khasiat Mendapatkan kulit yang lebih cantik 32. para ibu bapa. guru-guru. 31. Banyak faedah yang diperoleh daripada aktiviti bersukan. Pada pagi ini saya akan menyampaikan syarahan bertajuk “Kebaikan Bersukan”. Marilah kita memanfaatkan kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan.

kemudian jawab soalan-soalan yang diberi. Terdapat juga sebahagian daripada mangsa menumpang di rumah saudara-mara masing-masing. Mangsa-mangsa banjir tersebut telah dipindahkan ke Dewan Majlis Daerah Machang. bermaksud A B C D Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah.33. A B C D 34. kecuali. menyihatkan badan mengisi masa lapang mengeratkan perhubungan boleh menjadi sumber pendapatan Rangkai kata paling nyata dalam petikan amat ramai amat tinggi amat cantik amat terserlah 35. 10 . Pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa ini. MACHANG. Rabu – beberapa buah rumah di Kampung Simpang Empat dan Kampung Sungai Air Tawar telah di tenggelami air ekoran hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu. A B C D Bersukan biasanya boleh dilakukan pada hujung minggu pada musim perayaan semasa mengunjungi rakan semasa diadakan pesta keraian Berikut merupakan kebaikan bersukan..

D. C. C. 37. Tambahnya lagi. Rumah mereka rendah. D. mangsa-mangsa terpaksa dipindahkan. mengunci pintu rumah. mangsa mengalami kebuluran. Menyelamatkan kenderaan masing-masing. kenderaan tidak boleh melalui kawasan yang dilanda banjir. Encik Ezry Imran bin Mohamed Ezrudin memberitahu bahawa mereka telah diselamatkan oleh Pasukan jabatan Pertahanan Awam ( JPA 3 ). D. Air sungai melimpah. D. B. Semua jenis kenderaan tidak dibenarkan melalui jalan tersebut. Pegawai Daerah macang.Sementara itu. 40. kecuali. jalan yang menghubungkan Machang dan Kuala Krai terputus. Mereka hanya perlu membawa dokumen-dokumen penting ke pusat-pusat pemindahan. C. berikut merupakan akibat daripada banjir tersebut. Menutup semua pintu. Seorang mangsa banjir. C. Encik Syed Ismail bin Syed Khushairy menasihatkan kepada para penduduk agar segera berpindah sekiranya rumah mereka mulai ditenggelami air. 39. Hujan lebat tanpa henti. Rangkai kata nyenyak tidur dalam petikan bermaksud 11 . Mangsa-mangsa banjir telah ditempatkan di A. A. B. Musin tengkujuh sudah tiba. B. 36. Mengapakah beberapa buah rumah ditenggelami air? A. sekolah balai raya kuala krai Dewan Majlis Daerah Machang 38. B.. membawa dokumen-dokumen penting ketika berpindah. kebanyakan mangsa tidak menyedari rumah telah ditenggelami air kerana kejadian tersebut berlaku ketika mereka sedang nyenyak tidur. Apakah tindakan yang perlu diambil oleh mangsa jika rumah mereka mulai ditenggelami air? A.. jalan utama yang menghubungi machang dengan Kuala Krai telah ditenggelami air.

JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 4 – PKSR 1 B 21. A D 28. A B 34. C. 3. di atas katil empuk. A A 24.A. 8. B B 29. 11. D B 23. C A 22. 4. 18. 19. D B 39. 12. 14. 2. 15. B A 33. D D 36. D A 35. 7. C B 26. 13. dalam keadaan kesejukkan. A A 32. 17. B. D. 6. D C 38. 9. A B 25. yang sekejap sahaja. C C 37. A C 27. 5. ___Selamat Maju Jaya___ SKIMA 1. 10. 20. B A 30. 16. A C 40. D B 31. A 12 . tidur tidur tidur tidur yang lena.

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful