Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu A,B,dan C empat pilihan jawapan iaitu A,B,C dan

D. Antaranya terdapat sahaja jawapan yang betul.Pilih jawapan yang betul itu.Kemudian kertas jawapan kamu,hitamkan ruangan yang mempunyai huruf sama dengan jawapan yang telah kamu pilih itu. Soalan 1 hingga soalan 20.

atau satu pada yang

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 1. Weng Seng menjumpai _________ rantai di dalam semak ketika menebas rumput. A B C D 2. sepasang seurat seutas segelung

Pemandangan dari atas ____________ Menara Kuala Lumpur sungguh cantik, terutamanya pada waktu malam. A B C puncak hujung dasar

3

Penduduk Kampung Seri Siantan telah berkumpul di ________ untuk mengadakan suatu mesyuarat. A B C jalan raya balai raya balai polis

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2

1

A B C D Semua Seluruh Sebahagian Segala Soalan 6 berdasarkan Gambar 3 6. Tatkala Sementara Andai kata ________ persiapan rapi telah dibuat sejak dua hari yang lepas. Sayur-sayuran yang ditanam oleh Pak Samad sungguh __________ kerana selalu disirami air. Gambar 3 Almi dan Johan sedang _____________ di sepanjang jalan pulang ke rumah A B C D berbisik-bisik berbual-bual bergaduh-gaduh bertepuk-tepuk 7.Gambar 2 4. Zarith sedang tidur di dalam biliknya. __________ hujan turun dengan lebat. A B C D sihat ceria segar molek 2 . A B C 5.

Ahmad mencampakkan lima ________ batu ke dalam sungai itu.camping comot-comot calar-balar corak carik 10.8. A B C D compang . A B C D biji butir buah ketul Soalan 9 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 9. Pada perhimpunan pagi. semua murid dan guru berdiri tegak sebagai tanda ________ lagu Negaraku yang sedang dinyanyikan. Pakaian ayah menjadi __________ kerana terkena tanah semasa dia menggembur tanah tersebut. A B C D menghormati penghormatan penghormat kehormatan Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 3 .

Gambar 5 11. __________ yang terdapat pada lukisan itu sangat cantik. A B C D Bunga -bungaan Bunga-bunga Dedaun Daun-daunan 13.kontang B segar-bugar C pucat lesi D basah kuyup 14. Kami tidak dapat melihat _______ yang terdapat di persimpangan jalan itu kerana dilindungi pokok A B C D papan papan papan papan iklan tanda jalan kenyataan Soalan 15 dan Soalan 16 Pilih kata yang seerti dengan kata yang bergaris. Tanah sawah itu ___________ kerana kekurangan air apabila tiba musim kemarau. Ayah terpegun mendengar bunyi burung merbuk di dalam sangkar itu sungguh ___________ A B C D serak merdu lunak garau Soalan 12 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 12. A kering . 4 .

A B C laju lembab lambat 18.15. Sikap suka membuang masa dengan berpelesiran di pusat membelibelah harus dihindari. Majlis perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur itu berjalan dengan lancar. Tiang penyidai di belakang rumah Mak Mah semakin condong. A B C D senget ranap tegak teguh 16. Perjalanan menaiki kapal terbang lebih cepat berbanding bas tetapi tambangnya mahal. 17. A B C D dibuang dipupuk disemai dijauhi Soalan 17 dan Soalan 18 Pilih kata berlawan yang paling sesuai bagi kata yang bergaris. A B C D kurang lama lembap senyap Soalan 19 berdasarkan Gambar 7 5 .

C patik. Soalan 20 dan Soalan 21 Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk penyataan dan tempat kosong di bawah ini.” kata Dayang Anum kepada Tuan Puteri Raden Mas. “Mengapakah tuan puteri bermuram durja?” Ceritakanlah kepada ________. B Seperti bulan di pagar bintang C Seperti aur dengan tebing D Seperti rumput di tepi jalan Salmah _____________ apabila tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh Cikgu Sarini. 20. 22. A beta. III dan IV 6 . Penduduk Kampung Bayan bergotong-royong membina jambatan yang roboh di kampung itu. A Seperti air di kolam itu. D tuanku. A B C D Pak Musa mengandar dua bekas rotan ketika pulang dari Puan Juriah ialah bekas pengarah Syarikat Sari Maju. II dan III II. Kakak menyimpan kerepek pisang itu di dalam bekas plastik yang kedap udara. I dan II II dan IV I. II. Soalan 22 dan Soalan 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. IV. I. Bekas luka pada kaki Amin akibat kemalangan jalan raya itu masih kelihatan. III. A bagai duri dalam daging B bagai katak di bawah tempurung C bagai cicak makan kapur D bagai ayam disambar helang 21. hutan. B hamba.Gambar 7 19.

23. Kerja membaiki jambatan yang rosak itu dilakukan oleh semua penduduk kampung. A B C D Enjin kereta itu masih hidup walaupun dimasuki sedikit air Hidup petani di kampung itu sangat susah sejak dilanda kemarau. air. Puan Mary meminta Marimutu datang awal ke rumahnya pada pagi esoknya.” pesan Puan Mary. IV.” nasihat Puan Mary. Nenek senang hidup api dapurnya untuk memasak nasi. Kata Siti kepada Wei Ling. 25. III. A B C Puan 26. 24. “Marimutu. A rosak B C Siapakah yang melakukan kerja membaiki jambatan yang itu? Mengapakah penduduk kampung membaiki jambatan yang rosak itu? Benarkah penduduk kampung bersetuju untuk membaiki jambatan yang rosak itu? Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. hujan. esok kamu datang awal ke rumah saya. “Marimutu. I.” 7 . II dan III I.” kata Mary. datanglah awal ke rumah saya setiap pagi. Pokok bunga kertas itu masih hidup walaupun tidak disirami I dan IV II dan III I. II. “Baju ini dijahit oleh ibu saya. “Marimutu. III dan IV Soalan 24 Pilih ayat tanya yang paling sesuai bagi ayat yang diberikan. lain kali datang awal pagi ke rumah saya.

27. A Tanjong B C D Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. Soalan 27 dan Soalan 28 Pilih ayat yang betul. 8 . Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahht oleh ibu Ling. Saya bukan suka makan roti canai.00 malam. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. 28. A B C D Rosila bukan sahaja pandai tetapi rajin. Ayam-ayam peliharaan nenek sudah bertelur di dalam reban. Bank itu terletak di antara klinik dengan kedai buku. B baju C Wei D Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahit oleh Siti memberitahu Wei Ling bahawa ibu saya telah menjahit itu. Ayah membeli sebuah majalah di kedai itu. I II III IV A B C D 30. III dan IV sahaja I . Bas itu dijangka akan tiba pada pukul 10. Puisi itu dideklamasikan oleh Cikgu Badrul.A ibunya. Abang membawa saya menonton tayangan gambar di Golden Village. Siti memberitahu saya bahawa baju itu dijahit oleh Wei Ling. II . 29. Puan Mariam mengemas rumah tatkala pergi ke pasar. Setengah orang memang tidak suka mengulang kaji pelajaran pada waktu malam. III dan IV sahaja Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah. Kuih kegemaran adik adalah kuih jagung. Tolong bermain di padang yang luas itu. III dan IV sahaja Bungkusan itu diposkan kepada sahabatnya yang berada di Jakarta. I II III IV A B C D Lelaki itu tidak bapa saya. Gunung yang tinggi sekali di Malaysia ialah Gunung Kinabalu. II II II II sahaja dan III sahaja dan IV sahaja . Bola sepak takraw diperbuat dari rotan. I dan II sahaja I. II dan III sahaja II.

Melalui aktiviti bersukan. A B C Siapakah Haiqal Izham? Guru besar Pengerusi Majlis Tetamu jemputan D Pelajar Sekolah Kebangsaan Tropicana Bagaimanakah bersukan boleh menyihatkan Megubati penyakit Menguatkan jantung Membekalkan khasiat Mendapatkan kulit yang lebih cantik 32. bersukan juga boleh menguatkan jantung dan otot seseorang. Marilah kita memanfaatkan kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan. atau jiran tetangga. terima kasih. Bersukan juga boleh mengisi masa lapang seseorang. seseorang itu akan dapat menghabiskan masanya dengan lebih berfaedah. dan rakan-rakan pelajar sekalian. Kita boleh melakukan aktiviti ini bersama keluarga. Hadirin sekalian. badan? A B C D 9 . Selain itu. Bersukan juga boleh merapatkan hubungan sesama kita. para ibu bapa. Aktiviti yang dilakukan bersamasama ini juga akan membangkitkan perasaan saling menghormati. Sesungguhnya banyak lagi manfaat yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan. kawankawan. guru-guru. Aktiviti ini boleh dilakukan apabila kita mempunyai masa lapang atau pada hujung minggu. Semasa bersukan.Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk memudahkan aktiviti ini dilakukan. 31. Banyak faedah yang diperoleh daripada aktiviti bersukan. Sekian. Hadirin sekalian. Pada pagi ini saya akan menyampaikan syarahan bertajuk “Kebaikan Bersukan”. Kebaikan yang paling nyata ialah aktiviti ini boleh menyihatkan badan. Yang Berusaha Encik Haiqal Izham selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Tropicana. kita akan mengeluarkan peluh. Berpeluh merupakan satu cara untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan.

MACHANG. Mangsa-mangsa banjir tersebut telah dipindahkan ke Dewan Majlis Daerah Machang. kecuali. A B C D Bersukan biasanya boleh dilakukan pada hujung minggu pada musim perayaan semasa mengunjungi rakan semasa diadakan pesta keraian Berikut merupakan kebaikan bersukan. menyihatkan badan mengisi masa lapang mengeratkan perhubungan boleh menjadi sumber pendapatan Rangkai kata paling nyata dalam petikan amat ramai amat tinggi amat cantik amat terserlah 35. kemudian jawab soalan-soalan yang diberi.. Pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa ini. Rabu – beberapa buah rumah di Kampung Simpang Empat dan Kampung Sungai Air Tawar telah di tenggelami air ekoran hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu.33. Terdapat juga sebahagian daripada mangsa menumpang di rumah saudara-mara masing-masing. A B C D 34. 10 . bermaksud A B C D Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah.

Menyelamatkan kenderaan masing-masing. 40. Musin tengkujuh sudah tiba.Sementara itu. 39. D.. D. kecuali. C. B. B. B. A. Rumah mereka rendah. kebanyakan mangsa tidak menyedari rumah telah ditenggelami air kerana kejadian tersebut berlaku ketika mereka sedang nyenyak tidur. mangsa-mangsa terpaksa dipindahkan. Mangsa-mangsa banjir telah ditempatkan di A. D. kenderaan tidak boleh melalui kawasan yang dilanda banjir. D. mengunci pintu rumah. Mereka hanya perlu membawa dokumen-dokumen penting ke pusat-pusat pemindahan. C. Air sungai melimpah. jalan utama yang menghubungi machang dengan Kuala Krai telah ditenggelami air. B. 37. Semua jenis kenderaan tidak dibenarkan melalui jalan tersebut. berikut merupakan akibat daripada banjir tersebut. mangsa mengalami kebuluran. Pegawai Daerah macang. 36. sekolah balai raya kuala krai Dewan Majlis Daerah Machang 38. Menutup semua pintu. Tambahnya lagi. Encik Syed Ismail bin Syed Khushairy menasihatkan kepada para penduduk agar segera berpindah sekiranya rumah mereka mulai ditenggelami air. C. C. Encik Ezry Imran bin Mohamed Ezrudin memberitahu bahawa mereka telah diselamatkan oleh Pasukan jabatan Pertahanan Awam ( JPA 3 ). Mengapakah beberapa buah rumah ditenggelami air? A. Seorang mangsa banjir. Hujan lebat tanpa henti. jalan yang menghubungkan Machang dan Kuala Krai terputus. Rangkai kata nyenyak tidur dalam petikan bermaksud 11 . Apakah tindakan yang perlu diambil oleh mangsa jika rumah mereka mulai ditenggelami air? A.. membawa dokumen-dokumen penting ketika berpindah.

7. D B 31. 11. B B 29. di atas katil empuk. C. A D 28. D D 36. 17. D A 35. D C 38. 3. B A 33. 6. 15. yang sekejap sahaja. JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 4 – PKSR 1 B 21. 20. D. 5. C C 37. C A 22. 12. A A 24.A. 10. 19. A C 27. 13. A C 40. B. B A 30. tidur tidur tidur tidur yang lena. D B 39. A 12 . A B 25. 9. C B 26. 16. D B 23. 18. 2. A B 34. ___Selamat Maju Jaya___ SKIMA 1. 8. 14. A A 32. 4. dalam keadaan kesejukkan.

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful