P. 1
soalan bm tahun 4

soalan bm tahun 4

|Views: 121|Likes:
Published by Hanim Dyan

More info:

Published by: Hanim Dyan on Oct 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

07/27/2013

pdf

text

original

Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu A,B,dan C empat pilihan jawapan iaitu A,B,C dan

D. Antaranya terdapat sahaja jawapan yang betul.Pilih jawapan yang betul itu.Kemudian kertas jawapan kamu,hitamkan ruangan yang mempunyai huruf sama dengan jawapan yang telah kamu pilih itu. Soalan 1 hingga soalan 20.

atau satu pada yang

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 1. Weng Seng menjumpai _________ rantai di dalam semak ketika menebas rumput. A B C D 2. sepasang seurat seutas segelung

Pemandangan dari atas ____________ Menara Kuala Lumpur sungguh cantik, terutamanya pada waktu malam. A B C puncak hujung dasar

3

Penduduk Kampung Seri Siantan telah berkumpul di ________ untuk mengadakan suatu mesyuarat. A B C jalan raya balai raya balai polis

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2

1

Gambar 3 Almi dan Johan sedang _____________ di sepanjang jalan pulang ke rumah A B C D berbisik-bisik berbual-bual bergaduh-gaduh bertepuk-tepuk 7. __________ hujan turun dengan lebat. A B C D sihat ceria segar molek 2 .Gambar 2 4. Sayur-sayuran yang ditanam oleh Pak Samad sungguh __________ kerana selalu disirami air. Zarith sedang tidur di dalam biliknya. A B C D Semua Seluruh Sebahagian Segala Soalan 6 berdasarkan Gambar 3 6. A B C 5. Tatkala Sementara Andai kata ________ persiapan rapi telah dibuat sejak dua hari yang lepas.

Pakaian ayah menjadi __________ kerana terkena tanah semasa dia menggembur tanah tersebut. A B C D menghormati penghormatan penghormat kehormatan Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 3 . Pada perhimpunan pagi. A B C D compang . A B C D biji butir buah ketul Soalan 9 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 9.camping comot-comot calar-balar corak carik 10. Ahmad mencampakkan lima ________ batu ke dalam sungai itu. semua murid dan guru berdiri tegak sebagai tanda ________ lagu Negaraku yang sedang dinyanyikan.8.

Gambar 5 11.kontang B segar-bugar C pucat lesi D basah kuyup 14. __________ yang terdapat pada lukisan itu sangat cantik. A B C D Bunga -bungaan Bunga-bunga Dedaun Daun-daunan 13. 4 . A kering . Ayah terpegun mendengar bunyi burung merbuk di dalam sangkar itu sungguh ___________ A B C D serak merdu lunak garau Soalan 12 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 12. Tanah sawah itu ___________ kerana kekurangan air apabila tiba musim kemarau. Kami tidak dapat melihat _______ yang terdapat di persimpangan jalan itu kerana dilindungi pokok A B C D papan papan papan papan iklan tanda jalan kenyataan Soalan 15 dan Soalan 16 Pilih kata yang seerti dengan kata yang bergaris.

Sikap suka membuang masa dengan berpelesiran di pusat membelibelah harus dihindari. Perjalanan menaiki kapal terbang lebih cepat berbanding bas tetapi tambangnya mahal. Majlis perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur itu berjalan dengan lancar. A B C D kurang lama lembap senyap Soalan 19 berdasarkan Gambar 7 5 .15. A B C laju lembab lambat 18. A B C D dibuang dipupuk disemai dijauhi Soalan 17 dan Soalan 18 Pilih kata berlawan yang paling sesuai bagi kata yang bergaris. Tiang penyidai di belakang rumah Mak Mah semakin condong. 17. A B C D senget ranap tegak teguh 16.

“Mengapakah tuan puteri bermuram durja?” Ceritakanlah kepada ________.Gambar 7 19. Penduduk Kampung Bayan bergotong-royong membina jambatan yang roboh di kampung itu. C patik.” kata Dayang Anum kepada Tuan Puteri Raden Mas. II dan III II. II. IV. I dan II II dan IV I. A beta. A bagai duri dalam daging B bagai katak di bawah tempurung C bagai cicak makan kapur D bagai ayam disambar helang 21. B hamba. Bekas luka pada kaki Amin akibat kemalangan jalan raya itu masih kelihatan. A Seperti air di kolam itu. III. 20. Kakak menyimpan kerepek pisang itu di dalam bekas plastik yang kedap udara. Soalan 22 dan Soalan 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. A B C D Pak Musa mengandar dua bekas rotan ketika pulang dari Puan Juriah ialah bekas pengarah Syarikat Sari Maju. Soalan 20 dan Soalan 21 Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk penyataan dan tempat kosong di bawah ini. III dan IV 6 . I. hutan. D tuanku. B Seperti bulan di pagar bintang C Seperti aur dengan tebing D Seperti rumput di tepi jalan Salmah _____________ apabila tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh Cikgu Sarini. 22.

23. “Marimutu.” 7 . Kata Siti kepada Wei Ling. Pokok bunga kertas itu masih hidup walaupun tidak disirami I dan IV II dan III I. “Marimutu. Nenek senang hidup api dapurnya untuk memasak nasi. Puan Mary meminta Marimutu datang awal ke rumahnya pada pagi esoknya. datanglah awal ke rumah saya setiap pagi.” nasihat Puan Mary. esok kamu datang awal ke rumah saya. 25. II dan III I. A rosak B C Siapakah yang melakukan kerja membaiki jambatan yang itu? Mengapakah penduduk kampung membaiki jambatan yang rosak itu? Benarkah penduduk kampung bersetuju untuk membaiki jambatan yang rosak itu? Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. lain kali datang awal pagi ke rumah saya. I.” pesan Puan Mary. A B C Puan 26. II. A B C D Enjin kereta itu masih hidup walaupun dimasuki sedikit air Hidup petani di kampung itu sangat susah sejak dilanda kemarau. “Marimutu.” kata Mary. air. hujan. III. Kerja membaiki jambatan yang rosak itu dilakukan oleh semua penduduk kampung. III dan IV Soalan 24 Pilih ayat tanya yang paling sesuai bagi ayat yang diberikan. “Baju ini dijahit oleh ibu saya. IV. 24.

27. 28. Puisi itu dideklamasikan oleh Cikgu Badrul. Tolong bermain di padang yang luas itu. III dan IV sahaja I .00 malam. 29. A B C D Rosila bukan sahaja pandai tetapi rajin. III dan IV sahaja Bungkusan itu diposkan kepada sahabatnya yang berada di Jakarta. Saya bukan suka makan roti canai. I dan II sahaja I. I II III IV A B C D Lelaki itu tidak bapa saya. Abang membawa saya menonton tayangan gambar di Golden Village. Ayam-ayam peliharaan nenek sudah bertelur di dalam reban. II II II II sahaja dan III sahaja dan IV sahaja . Bas itu dijangka akan tiba pada pukul 10. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. B baju C Wei D Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahit oleh Siti memberitahu Wei Ling bahawa ibu saya telah menjahit itu. Puan Mariam mengemas rumah tatkala pergi ke pasar. Gunung yang tinggi sekali di Malaysia ialah Gunung Kinabalu. 8 . Bank itu terletak di antara klinik dengan kedai buku. Bola sepak takraw diperbuat dari rotan. Siti memberitahu saya bahawa baju itu dijahit oleh Wei Ling. Kuih kegemaran adik adalah kuih jagung. A Tanjong B C D Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. Soalan 27 dan Soalan 28 Pilih ayat yang betul. Setengah orang memang tidak suka mengulang kaji pelajaran pada waktu malam. III dan IV sahaja Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah. II dan III sahaja II. II .A ibunya. Ayah membeli sebuah majalah di kedai itu. I II III IV A B C D 30. Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahht oleh ibu Ling.

Sesungguhnya banyak lagi manfaat yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan. Kita boleh melakukan aktiviti ini bersama keluarga. para ibu bapa. kita akan mengeluarkan peluh. Aktiviti yang dilakukan bersamasama ini juga akan membangkitkan perasaan saling menghormati. badan? A B C D 9 . Selain itu. Aktiviti ini boleh dilakukan apabila kita mempunyai masa lapang atau pada hujung minggu. Bersukan juga boleh merapatkan hubungan sesama kita. Berpeluh merupakan satu cara untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Banyak faedah yang diperoleh daripada aktiviti bersukan.Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk memudahkan aktiviti ini dilakukan. guru-guru. Hadirin sekalian. 31. Hadirin sekalian. kawankawan. dan rakan-rakan pelajar sekalian. Pada pagi ini saya akan menyampaikan syarahan bertajuk “Kebaikan Bersukan”. Yang Berusaha Encik Haiqal Izham selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Tropicana. atau jiran tetangga. Marilah kita memanfaatkan kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan. bersukan juga boleh menguatkan jantung dan otot seseorang. Sekian. A B C Siapakah Haiqal Izham? Guru besar Pengerusi Majlis Tetamu jemputan D Pelajar Sekolah Kebangsaan Tropicana Bagaimanakah bersukan boleh menyihatkan Megubati penyakit Menguatkan jantung Membekalkan khasiat Mendapatkan kulit yang lebih cantik 32. Semasa bersukan. Bersukan juga boleh mengisi masa lapang seseorang. Melalui aktiviti bersukan. seseorang itu akan dapat menghabiskan masanya dengan lebih berfaedah. terima kasih. Kebaikan yang paling nyata ialah aktiviti ini boleh menyihatkan badan.

Mangsa-mangsa banjir tersebut telah dipindahkan ke Dewan Majlis Daerah Machang. A B C D 34. 10 . MACHANG. bermaksud A B C D Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah. Terdapat juga sebahagian daripada mangsa menumpang di rumah saudara-mara masing-masing. kemudian jawab soalan-soalan yang diberi. Pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa ini. Rabu – beberapa buah rumah di Kampung Simpang Empat dan Kampung Sungai Air Tawar telah di tenggelami air ekoran hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu. A B C D Bersukan biasanya boleh dilakukan pada hujung minggu pada musim perayaan semasa mengunjungi rakan semasa diadakan pesta keraian Berikut merupakan kebaikan bersukan. kecuali. menyihatkan badan mengisi masa lapang mengeratkan perhubungan boleh menjadi sumber pendapatan Rangkai kata paling nyata dalam petikan amat ramai amat tinggi amat cantik amat terserlah 35..33.

A. mangsa-mangsa terpaksa dipindahkan. Air sungai melimpah. 36. sekolah balai raya kuala krai Dewan Majlis Daerah Machang 38. Mengapakah beberapa buah rumah ditenggelami air? A. B. D. berikut merupakan akibat daripada banjir tersebut. Semua jenis kenderaan tidak dibenarkan melalui jalan tersebut. B. jalan utama yang menghubungi machang dengan Kuala Krai telah ditenggelami air. B. membawa dokumen-dokumen penting ketika berpindah. Apakah tindakan yang perlu diambil oleh mangsa jika rumah mereka mulai ditenggelami air? A. Rumah mereka rendah. D. 37. Menutup semua pintu. D. B. kebanyakan mangsa tidak menyedari rumah telah ditenggelami air kerana kejadian tersebut berlaku ketika mereka sedang nyenyak tidur. Tambahnya lagi. 40. 39. mangsa mengalami kebuluran. Rangkai kata nyenyak tidur dalam petikan bermaksud 11 . Hujan lebat tanpa henti.. C. C. Encik Ezry Imran bin Mohamed Ezrudin memberitahu bahawa mereka telah diselamatkan oleh Pasukan jabatan Pertahanan Awam ( JPA 3 ). C. Encik Syed Ismail bin Syed Khushairy menasihatkan kepada para penduduk agar segera berpindah sekiranya rumah mereka mulai ditenggelami air. Menyelamatkan kenderaan masing-masing. Seorang mangsa banjir. mengunci pintu rumah.Sementara itu. Musin tengkujuh sudah tiba. C. D. kecuali. Mangsa-mangsa banjir telah ditempatkan di A.. Mereka hanya perlu membawa dokumen-dokumen penting ke pusat-pusat pemindahan. Pegawai Daerah macang. jalan yang menghubungkan Machang dan Kuala Krai terputus. kenderaan tidak boleh melalui kawasan yang dilanda banjir.

20. 15. dalam keadaan kesejukkan. 8. B. D B 39. JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 4 – PKSR 1 B 21. 17. 13. A C 27. 5. A 12 . D B 23. A A 32. A C 40. 2. di atas katil empuk. yang sekejap sahaja. 9. B A 33. 10. C B 26. 7. D. A A 24. 12. D B 31. A B 34. 6. D C 38. B A 30. 18. C A 22. ___Selamat Maju Jaya___ SKIMA 1. 16. D A 35. C.A. tidur tidur tidur tidur yang lena. A D 28. 4. 19. 11. 14. A B 25. B B 29. D D 36. 3. C C 37.

13 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->