Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu A,B,dan C empat pilihan jawapan iaitu A,B,C dan

D. Antaranya terdapat sahaja jawapan yang betul.Pilih jawapan yang betul itu.Kemudian kertas jawapan kamu,hitamkan ruangan yang mempunyai huruf sama dengan jawapan yang telah kamu pilih itu. Soalan 1 hingga soalan 20.

atau satu pada yang

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 1. Weng Seng menjumpai _________ rantai di dalam semak ketika menebas rumput. A B C D 2. sepasang seurat seutas segelung

Pemandangan dari atas ____________ Menara Kuala Lumpur sungguh cantik, terutamanya pada waktu malam. A B C puncak hujung dasar

3

Penduduk Kampung Seri Siantan telah berkumpul di ________ untuk mengadakan suatu mesyuarat. A B C jalan raya balai raya balai polis

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2

1

Tatkala Sementara Andai kata ________ persiapan rapi telah dibuat sejak dua hari yang lepas. Sayur-sayuran yang ditanam oleh Pak Samad sungguh __________ kerana selalu disirami air.Gambar 2 4. __________ hujan turun dengan lebat. Gambar 3 Almi dan Johan sedang _____________ di sepanjang jalan pulang ke rumah A B C D berbisik-bisik berbual-bual bergaduh-gaduh bertepuk-tepuk 7. A B C 5. A B C D sihat ceria segar molek 2 . Zarith sedang tidur di dalam biliknya. A B C D Semua Seluruh Sebahagian Segala Soalan 6 berdasarkan Gambar 3 6.

A B C D biji butir buah ketul Soalan 9 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 9. semua murid dan guru berdiri tegak sebagai tanda ________ lagu Negaraku yang sedang dinyanyikan. A B C D menghormati penghormatan penghormat kehormatan Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 3 .camping comot-comot calar-balar corak carik 10. A B C D compang . Pada perhimpunan pagi. Pakaian ayah menjadi __________ kerana terkena tanah semasa dia menggembur tanah tersebut. Ahmad mencampakkan lima ________ batu ke dalam sungai itu.8.

__________ yang terdapat pada lukisan itu sangat cantik. Tanah sawah itu ___________ kerana kekurangan air apabila tiba musim kemarau. A kering .Gambar 5 11. Ayah terpegun mendengar bunyi burung merbuk di dalam sangkar itu sungguh ___________ A B C D serak merdu lunak garau Soalan 12 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 12. A B C D Bunga -bungaan Bunga-bunga Dedaun Daun-daunan 13. 4 .kontang B segar-bugar C pucat lesi D basah kuyup 14. Kami tidak dapat melihat _______ yang terdapat di persimpangan jalan itu kerana dilindungi pokok A B C D papan papan papan papan iklan tanda jalan kenyataan Soalan 15 dan Soalan 16 Pilih kata yang seerti dengan kata yang bergaris.

Majlis perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur itu berjalan dengan lancar. A B C D senget ranap tegak teguh 16. A B C D kurang lama lembap senyap Soalan 19 berdasarkan Gambar 7 5 . A B C D dibuang dipupuk disemai dijauhi Soalan 17 dan Soalan 18 Pilih kata berlawan yang paling sesuai bagi kata yang bergaris. A B C laju lembab lambat 18. Sikap suka membuang masa dengan berpelesiran di pusat membelibelah harus dihindari. Perjalanan menaiki kapal terbang lebih cepat berbanding bas tetapi tambangnya mahal. 17.15. Tiang penyidai di belakang rumah Mak Mah semakin condong.

I dan II II dan IV I. II. III. A B C D Pak Musa mengandar dua bekas rotan ketika pulang dari Puan Juriah ialah bekas pengarah Syarikat Sari Maju. Kakak menyimpan kerepek pisang itu di dalam bekas plastik yang kedap udara. Soalan 22 dan Soalan 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. “Mengapakah tuan puteri bermuram durja?” Ceritakanlah kepada ________. IV. A bagai duri dalam daging B bagai katak di bawah tempurung C bagai cicak makan kapur D bagai ayam disambar helang 21. III dan IV 6 . I. Penduduk Kampung Bayan bergotong-royong membina jambatan yang roboh di kampung itu. 22. A beta. C patik. D tuanku. B hamba. hutan.” kata Dayang Anum kepada Tuan Puteri Raden Mas. II dan III II. Bekas luka pada kaki Amin akibat kemalangan jalan raya itu masih kelihatan. A Seperti air di kolam itu.Gambar 7 19. 20. B Seperti bulan di pagar bintang C Seperti aur dengan tebing D Seperti rumput di tepi jalan Salmah _____________ apabila tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh Cikgu Sarini. Soalan 20 dan Soalan 21 Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk penyataan dan tempat kosong di bawah ini.

” kata Mary. hujan. II dan III I. datanglah awal ke rumah saya setiap pagi.23. “Marimutu.” nasihat Puan Mary. “Marimutu. “Marimutu. 24. A B C Puan 26.” 7 . IV. esok kamu datang awal ke rumah saya. II.” pesan Puan Mary. A B C D Enjin kereta itu masih hidup walaupun dimasuki sedikit air Hidup petani di kampung itu sangat susah sejak dilanda kemarau. air. Pokok bunga kertas itu masih hidup walaupun tidak disirami I dan IV II dan III I. 25. A rosak B C Siapakah yang melakukan kerja membaiki jambatan yang itu? Mengapakah penduduk kampung membaiki jambatan yang rosak itu? Benarkah penduduk kampung bersetuju untuk membaiki jambatan yang rosak itu? Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. Puan Mary meminta Marimutu datang awal ke rumahnya pada pagi esoknya. Kata Siti kepada Wei Ling. III dan IV Soalan 24 Pilih ayat tanya yang paling sesuai bagi ayat yang diberikan. Kerja membaiki jambatan yang rosak itu dilakukan oleh semua penduduk kampung. I. lain kali datang awal pagi ke rumah saya. III. “Baju ini dijahit oleh ibu saya. Nenek senang hidup api dapurnya untuk memasak nasi.

A ibunya. 29. II . III dan IV sahaja Bungkusan itu diposkan kepada sahabatnya yang berada di Jakarta. Tolong bermain di padang yang luas itu. Bola sepak takraw diperbuat dari rotan. B baju C Wei D Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahit oleh Siti memberitahu Wei Ling bahawa ibu saya telah menjahit itu. Setengah orang memang tidak suka mengulang kaji pelajaran pada waktu malam. 28. Ayam-ayam peliharaan nenek sudah bertelur di dalam reban. Siti memberitahu saya bahawa baju itu dijahit oleh Wei Ling. 8 . Bank itu terletak di antara klinik dengan kedai buku. Puisi itu dideklamasikan oleh Cikgu Badrul. 27. II dan III sahaja II. I II III IV A B C D Lelaki itu tidak bapa saya. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. A B C D Rosila bukan sahaja pandai tetapi rajin. Puan Mariam mengemas rumah tatkala pergi ke pasar. Saya bukan suka makan roti canai. I dan II sahaja I. I II III IV A B C D 30. A Tanjong B C D Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul. Gunung yang tinggi sekali di Malaysia ialah Gunung Kinabalu. III dan IV sahaja I . Ayah membeli sebuah majalah di kedai itu. Kuih kegemaran adik adalah kuih jagung. Bas itu dijangka akan tiba pada pukul 10. Abang membawa saya menonton tayangan gambar di Golden Village. II II II II sahaja dan III sahaja dan IV sahaja . III dan IV sahaja Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah.00 malam. Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahht oleh ibu Ling. Soalan 27 dan Soalan 28 Pilih ayat yang betul.

kita akan mengeluarkan peluh. Banyak faedah yang diperoleh daripada aktiviti bersukan. A B C Siapakah Haiqal Izham? Guru besar Pengerusi Majlis Tetamu jemputan D Pelajar Sekolah Kebangsaan Tropicana Bagaimanakah bersukan boleh menyihatkan Megubati penyakit Menguatkan jantung Membekalkan khasiat Mendapatkan kulit yang lebih cantik 32.Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. Sesungguhnya banyak lagi manfaat yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan. Hadirin sekalian. terima kasih. dan rakan-rakan pelajar sekalian. 31. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk memudahkan aktiviti ini dilakukan. Berpeluh merupakan satu cara untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Marilah kita memanfaatkan kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan. atau jiran tetangga. Bersukan juga boleh merapatkan hubungan sesama kita. para ibu bapa. Aktiviti yang dilakukan bersamasama ini juga akan membangkitkan perasaan saling menghormati. Hadirin sekalian. guru-guru. badan? A B C D 9 . Kita boleh melakukan aktiviti ini bersama keluarga. Semasa bersukan. Pada pagi ini saya akan menyampaikan syarahan bertajuk “Kebaikan Bersukan”. Selain itu. Sekian. Yang Berusaha Encik Haiqal Izham selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Tropicana. Kebaikan yang paling nyata ialah aktiviti ini boleh menyihatkan badan. seseorang itu akan dapat menghabiskan masanya dengan lebih berfaedah. Melalui aktiviti bersukan. Bersukan juga boleh mengisi masa lapang seseorang. kawankawan. bersukan juga boleh menguatkan jantung dan otot seseorang. Aktiviti ini boleh dilakukan apabila kita mempunyai masa lapang atau pada hujung minggu.

Pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa ini. A B C D Bersukan biasanya boleh dilakukan pada hujung minggu pada musim perayaan semasa mengunjungi rakan semasa diadakan pesta keraian Berikut merupakan kebaikan bersukan.. Mangsa-mangsa banjir tersebut telah dipindahkan ke Dewan Majlis Daerah Machang. bermaksud A B C D Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah.33. kecuali. 10 . Terdapat juga sebahagian daripada mangsa menumpang di rumah saudara-mara masing-masing. A B C D 34. Rabu – beberapa buah rumah di Kampung Simpang Empat dan Kampung Sungai Air Tawar telah di tenggelami air ekoran hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu. MACHANG. kemudian jawab soalan-soalan yang diberi. menyihatkan badan mengisi masa lapang mengeratkan perhubungan boleh menjadi sumber pendapatan Rangkai kata paling nyata dalam petikan amat ramai amat tinggi amat cantik amat terserlah 35.

Sementara itu. Encik Ezry Imran bin Mohamed Ezrudin memberitahu bahawa mereka telah diselamatkan oleh Pasukan jabatan Pertahanan Awam ( JPA 3 ). Mengapakah beberapa buah rumah ditenggelami air? A. sekolah balai raya kuala krai Dewan Majlis Daerah Machang 38. Mangsa-mangsa banjir telah ditempatkan di A. 36. Rumah mereka rendah.. Encik Syed Ismail bin Syed Khushairy menasihatkan kepada para penduduk agar segera berpindah sekiranya rumah mereka mulai ditenggelami air. kebanyakan mangsa tidak menyedari rumah telah ditenggelami air kerana kejadian tersebut berlaku ketika mereka sedang nyenyak tidur. mangsa mengalami kebuluran. Semua jenis kenderaan tidak dibenarkan melalui jalan tersebut. Rangkai kata nyenyak tidur dalam petikan bermaksud 11 . Pegawai Daerah macang. Menyelamatkan kenderaan masing-masing. C. Tambahnya lagi. mengunci pintu rumah. B. Menutup semua pintu. jalan yang menghubungkan Machang dan Kuala Krai terputus. D. 37. B. Mereka hanya perlu membawa dokumen-dokumen penting ke pusat-pusat pemindahan.. C. B. Apakah tindakan yang perlu diambil oleh mangsa jika rumah mereka mulai ditenggelami air? A. membawa dokumen-dokumen penting ketika berpindah. jalan utama yang menghubungi machang dengan Kuala Krai telah ditenggelami air. D. Hujan lebat tanpa henti. kecuali. berikut merupakan akibat daripada banjir tersebut. C. B. D. C. A. kenderaan tidak boleh melalui kawasan yang dilanda banjir. D. mangsa-mangsa terpaksa dipindahkan. Seorang mangsa banjir. 39. Air sungai melimpah. Musin tengkujuh sudah tiba. 40.

D B 31. 8. 3. D B 23. 6. D D 36. JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 4 – PKSR 1 B 21. A A 24. C C 37. 19. 11. A A 32. tidur tidur tidur tidur yang lena. A C 40. 17. 15. 12. 13. B B 29. di atas katil empuk. 18. B. A C 27. ___Selamat Maju Jaya___ SKIMA 1. 5. 14. D. B A 33. A B 25. D B 39. 10. 7. A 12 . D C 38.A. 2. A D 28. C. 9. 4. 16. dalam keadaan kesejukkan. yang sekejap sahaja. B A 30. 20. C B 26. D A 35. C A 22. A B 34.

13 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful