Tiap-tiap soalan diikuti oleh tiga pilihan jawapan iaitu A,B,dan C empat pilihan jawapan iaitu A,B,C dan

D. Antaranya terdapat sahaja jawapan yang betul.Pilih jawapan yang betul itu.Kemudian kertas jawapan kamu,hitamkan ruangan yang mempunyai huruf sama dengan jawapan yang telah kamu pilih itu. Soalan 1 hingga soalan 20.

atau satu pada yang

Isi tempat kosong dalam ayat-ayat di bawah dengan jawapan yang paling sesuai. Soalan 1 berdasarkan Gambar 1

Gambar 1 1. Weng Seng menjumpai _________ rantai di dalam semak ketika menebas rumput. A B C D 2. sepasang seurat seutas segelung

Pemandangan dari atas ____________ Menara Kuala Lumpur sungguh cantik, terutamanya pada waktu malam. A B C puncak hujung dasar

3

Penduduk Kampung Seri Siantan telah berkumpul di ________ untuk mengadakan suatu mesyuarat. A B C jalan raya balai raya balai polis

Soalan 4 berdasarkan Gambar 2

1

Gambar 3 Almi dan Johan sedang _____________ di sepanjang jalan pulang ke rumah A B C D berbisik-bisik berbual-bual bergaduh-gaduh bertepuk-tepuk 7. Sayur-sayuran yang ditanam oleh Pak Samad sungguh __________ kerana selalu disirami air. A B C D sihat ceria segar molek 2 . __________ hujan turun dengan lebat. Zarith sedang tidur di dalam biliknya. A B C D Semua Seluruh Sebahagian Segala Soalan 6 berdasarkan Gambar 3 6. A B C 5. Tatkala Sementara Andai kata ________ persiapan rapi telah dibuat sejak dua hari yang lepas.Gambar 2 4.

Pada perhimpunan pagi.8.camping comot-comot calar-balar corak carik 10. Ahmad mencampakkan lima ________ batu ke dalam sungai itu. A B C D menghormati penghormatan penghormat kehormatan Soalan 11 berdasarkan Gambar 5 3 . A B C D biji butir buah ketul Soalan 9 berdasarkan Gambar 4 Gambar 4 9. A B C D compang . Pakaian ayah menjadi __________ kerana terkena tanah semasa dia menggembur tanah tersebut. semua murid dan guru berdiri tegak sebagai tanda ________ lagu Negaraku yang sedang dinyanyikan.

__________ yang terdapat pada lukisan itu sangat cantik. Kami tidak dapat melihat _______ yang terdapat di persimpangan jalan itu kerana dilindungi pokok A B C D papan papan papan papan iklan tanda jalan kenyataan Soalan 15 dan Soalan 16 Pilih kata yang seerti dengan kata yang bergaris. A kering .Gambar 5 11. A B C D Bunga -bungaan Bunga-bunga Dedaun Daun-daunan 13. 4 .kontang B segar-bugar C pucat lesi D basah kuyup 14. Ayah terpegun mendengar bunyi burung merbuk di dalam sangkar itu sungguh ___________ A B C D serak merdu lunak garau Soalan 12 berdasarkan Gambar 6 Gambar 6 12. Tanah sawah itu ___________ kerana kekurangan air apabila tiba musim kemarau.

A B C laju lembab lambat 18. Majlis perasmian Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur itu berjalan dengan lancar.15. Perjalanan menaiki kapal terbang lebih cepat berbanding bas tetapi tambangnya mahal. Sikap suka membuang masa dengan berpelesiran di pusat membelibelah harus dihindari. 17. A B C D senget ranap tegak teguh 16. A B C D kurang lama lembap senyap Soalan 19 berdasarkan Gambar 7 5 . A B C D dibuang dipupuk disemai dijauhi Soalan 17 dan Soalan 18 Pilih kata berlawan yang paling sesuai bagi kata yang bergaris. Tiang penyidai di belakang rumah Mak Mah semakin condong.

22. I dan II II dan IV I. A Seperti air di kolam itu. I. III dan IV 6 . Kakak menyimpan kerepek pisang itu di dalam bekas plastik yang kedap udara. B hamba. 20.Gambar 7 19. “Mengapakah tuan puteri bermuram durja?” Ceritakanlah kepada ________. C patik. D tuanku. B Seperti bulan di pagar bintang C Seperti aur dengan tebing D Seperti rumput di tepi jalan Salmah _____________ apabila tidak dapat menjawab soalan yang dikemukakan oleh Cikgu Sarini. A beta. Soalan 22 dan Soalan 23 Pilih ayat-ayat yang menggunakan perkataan bergaris dengan betul. A B C D Pak Musa mengandar dua bekas rotan ketika pulang dari Puan Juriah ialah bekas pengarah Syarikat Sari Maju. hutan. IV. III.” kata Dayang Anum kepada Tuan Puteri Raden Mas. A bagai duri dalam daging B bagai katak di bawah tempurung C bagai cicak makan kapur D bagai ayam disambar helang 21. Penduduk Kampung Bayan bergotong-royong membina jambatan yang roboh di kampung itu. II dan III II. II. Soalan 20 dan Soalan 21 Pilih peribahasa yang paling sesuai untuk penyataan dan tempat kosong di bawah ini. Bekas luka pada kaki Amin akibat kemalangan jalan raya itu masih kelihatan.

Kata Siti kepada Wei Ling. III. air. III dan IV Soalan 24 Pilih ayat tanya yang paling sesuai bagi ayat yang diberikan.23. II.” nasihat Puan Mary. hujan. datanglah awal ke rumah saya setiap pagi. esok kamu datang awal ke rumah saya. Pokok bunga kertas itu masih hidup walaupun tidak disirami I dan IV II dan III I. “Marimutu.” kata Mary. “Marimutu. lain kali datang awal pagi ke rumah saya. A B C Puan 26. II dan III I. “Marimutu. 25. I. A B C D Enjin kereta itu masih hidup walaupun dimasuki sedikit air Hidup petani di kampung itu sangat susah sejak dilanda kemarau. Puan Mary meminta Marimutu datang awal ke rumahnya pada pagi esoknya. A rosak B C Siapakah yang melakukan kerja membaiki jambatan yang itu? Mengapakah penduduk kampung membaiki jambatan yang rosak itu? Benarkah penduduk kampung bersetuju untuk membaiki jambatan yang rosak itu? Soalan 25 dan Soalan 26 Pilih ayat yang sama maksudnya dengan ayat yang diberikan. IV.” 7 . Kerja membaiki jambatan yang rosak itu dilakukan oleh semua penduduk kampung. Nenek senang hidup api dapurnya untuk memasak nasi. 24. “Baju ini dijahit oleh ibu saya.” pesan Puan Mary.

Tolong bermain di padang yang luas itu. Soalan 27 dan Soalan 28 Pilih ayat yang betul. kemudian jawab soalan-soalan berikutnya. Gunung yang tinggi sekali di Malaysia ialah Gunung Kinabalu.00 malam. II . III dan IV sahaja Bungkusan itu diposkan kepada sahabatnya yang berada di Jakarta. Setengah orang memang tidak suka mengulang kaji pelajaran pada waktu malam. III dan IV sahaja Soalan 31 hingga Soalan 35 Baca petikan di bawah. Siti memberitahu saya bahawa baju itu dijahit oleh Wei Ling. Saya bukan suka makan roti canai. B baju C Wei D Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahit oleh Siti memberitahu Wei Ling bahawa ibu saya telah menjahit itu. I II III IV A B C D Lelaki itu tidak bapa saya. II dan III sahaja II. 27. 8 . Bas itu dijangka akan tiba pada pukul 10. Puan Mariam mengemas rumah tatkala pergi ke pasar. Siti memberitahu Wei Ling bahawa baju itu dijahht oleh ibu Ling. A Tanjong B C D Soalan 29 dan Soalan 30 Pilih ayat-ayat yang betul.A ibunya. Abang membawa saya menonton tayangan gambar di Golden Village. Bola sepak takraw diperbuat dari rotan. Ayam-ayam peliharaan nenek sudah bertelur di dalam reban. 28. I II III IV A B C D 30. I dan II sahaja I. 29. Kuih kegemaran adik adalah kuih jagung. Ayah membeli sebuah majalah di kedai itu. II II II II sahaja dan III sahaja dan IV sahaja . III dan IV sahaja I . Bank itu terletak di antara klinik dengan kedai buku. A B C D Rosila bukan sahaja pandai tetapi rajin. Puisi itu dideklamasikan oleh Cikgu Badrul.

Terima kasih kepada Pengerusi Majlis. Pada pagi ini saya akan menyampaikan syarahan bertajuk “Kebaikan Bersukan”. Marilah kita memanfaatkan kemudahan yang telah disediakan oleh kerajaan. terima kasih. Bersukan juga boleh mengisi masa lapang seseorang. atau jiran tetangga. Yang Berusaha Encik Haiqal Izham selaku Guru Besar Sekolah Kebangsaan Tropicana. bersukan juga boleh menguatkan jantung dan otot seseorang. Hadirin sekalian. badan? A B C D 9 . Bersukan juga boleh merapatkan hubungan sesama kita. dan rakan-rakan pelajar sekalian. Kita boleh melakukan aktiviti ini bersama keluarga. para ibu bapa. kawankawan. Kebaikan yang paling nyata ialah aktiviti ini boleh menyihatkan badan. Berpeluh merupakan satu cara untuk menyingkirkan bahan buangan daripada badan. Aktiviti ini boleh dilakukan apabila kita mempunyai masa lapang atau pada hujung minggu. Banyak faedah yang diperoleh daripada aktiviti bersukan. A B C Siapakah Haiqal Izham? Guru besar Pengerusi Majlis Tetamu jemputan D Pelajar Sekolah Kebangsaan Tropicana Bagaimanakah bersukan boleh menyihatkan Megubati penyakit Menguatkan jantung Membekalkan khasiat Mendapatkan kulit yang lebih cantik 32. guru-guru. 31. Aktiviti yang dilakukan bersamasama ini juga akan membangkitkan perasaan saling menghormati. Kerajaan telah menyediakan pelbagai kemudahan untuk memudahkan aktiviti ini dilakukan. Semasa bersukan. seseorang itu akan dapat menghabiskan masanya dengan lebih berfaedah. Hadirin sekalian. Selain itu. kita akan mengeluarkan peluh. Sekian. Melalui aktiviti bersukan. Sesungguhnya banyak lagi manfaat yang boleh diperoleh daripada aktiviti bersukan.

. A B C D Bersukan biasanya boleh dilakukan pada hujung minggu pada musim perayaan semasa mengunjungi rakan semasa diadakan pesta keraian Berikut merupakan kebaikan bersukan. MACHANG.33. 10 . Rabu – beberapa buah rumah di Kampung Simpang Empat dan Kampung Sungai Air Tawar telah di tenggelami air ekoran hujan lebat tanpa henti sejak dua hari lalu. bermaksud A B C D Soalan 36 hingga Soalan 40 Baca petikan di bawah. menyihatkan badan mengisi masa lapang mengeratkan perhubungan boleh menjadi sumber pendapatan Rangkai kata paling nyata dalam petikan amat ramai amat tinggi amat cantik amat terserlah 35. kemudian jawab soalan-soalan yang diberi. Mangsa-mangsa banjir tersebut telah dipindahkan ke Dewan Majlis Daerah Machang. kecuali. Terdapat juga sebahagian daripada mangsa menumpang di rumah saudara-mara masing-masing. Pihak kerajaan telah menghulurkan bantuan segera kepada mangsa-mangsa ini. A B C D 34.

B. kebanyakan mangsa tidak menyedari rumah telah ditenggelami air kerana kejadian tersebut berlaku ketika mereka sedang nyenyak tidur. mangsa-mangsa terpaksa dipindahkan. Mangsa-mangsa banjir telah ditempatkan di A. mangsa mengalami kebuluran. C.. kecuali. D. Mereka hanya perlu membawa dokumen-dokumen penting ke pusat-pusat pemindahan. Hujan lebat tanpa henti. Rangkai kata nyenyak tidur dalam petikan bermaksud 11 . D. Menyelamatkan kenderaan masing-masing. 37.. B. jalan utama yang menghubungi machang dengan Kuala Krai telah ditenggelami air. membawa dokumen-dokumen penting ketika berpindah. C. C. berikut merupakan akibat daripada banjir tersebut. B. sekolah balai raya kuala krai Dewan Majlis Daerah Machang 38. Rumah mereka rendah. Encik Syed Ismail bin Syed Khushairy menasihatkan kepada para penduduk agar segera berpindah sekiranya rumah mereka mulai ditenggelami air. kenderaan tidak boleh melalui kawasan yang dilanda banjir. mengunci pintu rumah. Tambahnya lagi. Apakah tindakan yang perlu diambil oleh mangsa jika rumah mereka mulai ditenggelami air? A. B. 36. Seorang mangsa banjir. Pegawai Daerah macang. Menutup semua pintu. Semua jenis kenderaan tidak dibenarkan melalui jalan tersebut. 39. D. C. Musin tengkujuh sudah tiba. Air sungai melimpah. D. 40. A.Sementara itu. jalan yang menghubungkan Machang dan Kuala Krai terputus. Mengapakah beberapa buah rumah ditenggelami air? A. Encik Ezry Imran bin Mohamed Ezrudin memberitahu bahawa mereka telah diselamatkan oleh Pasukan jabatan Pertahanan Awam ( JPA 3 ).

A. di atas katil empuk. 19. D C 38. C. 7. D B 39. 10. 18. 17. D D 36. 12. A 12 . A C 27. yang sekejap sahaja. 13. D B 23. tidur tidur tidur tidur yang lena. 8. A D 28. 2. C C 37. D. 16. 5. C A 22. A A 32. A B 25. dalam keadaan kesejukkan. 14. 3. C B 26. 6. ___Selamat Maju Jaya___ SKIMA 1. A A 24. B A 30. D B 31. 9. 20. 11. A B 34. B A 33. A C 40. B B 29. D A 35. 15. B. JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 4 – PKSR 1 B 21. 4.

13 .