P. 1
47715700-Alat-kebesaran-diraja

47715700-Alat-kebesaran-diraja

|Views: 73|Likes:

More info:

Published by: Norafiqah Rifhan Ramlan on Oct 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

09/16/2013

pdf

text

original

ALAT-ALAT KEBESARAN DIRAJA

TENGKOLOK DIRAJA

Tengkolok Diraja merupakan pakaian kebesaran Raja-Raja Melayu semenjak beberapa kurun lamanya. Raja-Raja Melayu telah memakai kain yang ditenun dengan sutera yang diikat dengan berbagai bentuk ini sejak pemerintah Kesultanan Melayu.

MUSKAT Muskat merupakan pakaian rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Pegawai-Pegawai Istiadat Istana Negara. Baju ini berasal dari Negara Muskat iaitu Negara Islam yang berhampiran dengan Negara Iran. Muskat menjadi pakaian rasmi pegawai-pegawai negeri Kedah.

Pakaian rasmi ini mula dipakai pada tahun 1960 iaitu semasa pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ketiga yang diilhamkan oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj semasa beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang

KERIS PENDEK DIRAJA • • Keris Pendek Diraja adalah diperbuat daripada mata keris lama dengan berhulu dan bersarungkan gading yang bertatahkan emas. Di sampir keris ini diterapkan dengan lambang Kerajaan Persekutuan.pertama. Keris ini ialah salah satu pakaian Diraja dan seperti Keris Panjang Diraja ia hanya dibawa atau dipakai oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Baju ini telah diubahsuai daripada pakaian rasmi pegawai-pegawai kerajaan negeri Kedah. Di tengahtengahnya pula tertera lambang Kerajaan Persekutuan. PENDING DIRAJA • Pending Diraja ini diperbuat daripada emas sepuluh mutu bertatah dan bersulamkan sebelas bijipermata delima. Tali bengkungnya diperbuat daripada kain sakhlat bertekat berbungabunga dengan benang emas. Muskat menjadi pakaian rasmi pegawai-pegawai negeri Kedah. Muskat merupakan pakaian rasmi Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong dan Pegawai-Pegawai Istiadat Istana Negara. Baju ini berasal dari Negara Muskat iaitu Negara Islam yang berhampiran dengan Negara Iran. . Hulu keris ini dinamakan "Hulu Pekaka" dan berupa kepala "Garuda".

dalam istiadat-istiadat tertentu sahaja. Gandik ini dipakai oleh Seri Paduka Baginda dalam istiadatistiadat kebesaran Diraja dan pada waktu Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. kedua-duanya diperbuat daripada emas putih juga. Keris Panjang Diraja adalah Keris Kerajaan. GANDIK DIRAJA • • • Gandik Diraja atau pemeles ini ialah merupakan pakaian ulu bagi Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Keris ini hanya dibawa oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Ia merupakan sebagai tanda kebesaran dan kekuasaan. Keris Panjang Diraja adalah Kebesaran Negara yang utama dalam istiadat Pertabalan. di atas awan larat itu terdapat anak bulan dengan bintang.KERIS PANJANG DIRAJA • • Alat kebesaran Melayu yang sangat dimuliakan ialah Keris. Di tengahtengahnya. Gandik Diraja ini diperbuat daripada emas putih bertatah penuh dengan permata berlian berbunga awan larat. .

Di sekeliling bulatan ini diterapkan dengan lambang sebelas Negeri Tanah Melayu daripada emas. Di atas bulatan ini diperbuat anak bulan dengan bintang daripada emas. panjangnya 162. COGAN ALAM • • Cogan Alam ialah alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang kebesaran Kerajaan Malaysia. Kalung ini diperbuat daripada emas putih bertatah penuh dengan permata berlian. Kalung ini merupakan sebahagian daripada pakaian kebesaran yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dalam istiadat-istiadat kebesaran Diraja dan pada waktu Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.66 cm atau bersamaan lima kaki empat inci dan merupakan suatu bulatan di atas kepala tongkat.KALUNG DIRAJA • • Kalung Diraja ialah rantai leher yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Cogan Alam diperbuat daripada perak. Bulatan tersebut ditanggung oleh empat lembaga .

Cokmar ini merupakan tongkat pendek berkepalakan kubah.harimau yang berdiri. COGAN AGAMA • Cogan Agama adalah merupakan alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang Kebesaran Kerajaan Malaysia.04 cm atau lima kaki satu inci dan berupa sebatang tongkat bulat berkepala besar. Cokmar ini terdiri dari dua batang dan diperbuat daripada perak. Cogan Agama diperbuat daripada perak dan panjangnya 155. Tiap-tiap satu panjangnya 81. Pada batang dan kepalanya diterapkan dengan ayat-ayat suci Al-Quran. COKMAR • Cokmar ialah alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang kebesaran Kerajaan Malaysia.32 cm atau dua kaki lapan inci dan merupakan alat perang. . manakala tongkatnya dihiasi dengan enam tangkai padi daripada emas. Di atas kepala tongkat itu diperbuat anak bulan dengan bintang pecah lima daripada emas.

Payung Ubur-ubur Kuning sebanyak dua puluh kaki dan diperbuat daripada kain sutera yang berwarna kuning raja iaitu suatu warna yang dipandang mulia oleh orang Melayu dan dikhaskan menjadi kebesaran Raja-rajanya. Keris panjang dan sundang bersalut dengan perak serta berukir-ukir pada hulu dan sarungnya. Keris Panjang dan Sundang ialah tiga jenis senjata Melayu tua yang dijadikan sebahagian daripada alat kebesaran Diraja iaitu diambil daripada mata pedang. keris panjang dan sundang zaman purbakala. PAYUNG UBUR-UBUR KUNING • Payung Ubur-ubur Kuning ialah sebahagian daripada alat kebesaran Diraja.PEDANG. KERIS PANJANG DAN SUNDANG • Pedang. . Di kemuncaknya dipasangkan anak bulan dengan bintang.

Nafiri. Serunai dan Gong. matanya berluk tiga diperbuat daripada tombak-tombak pusaka dari sebelas buah Negeri Semenanjung Malaysia. Nobat ialah ‘pancaragam’ Diraja yang telah digunakan dari zaman berzaman di Negeri-negeri Melayu terutamanya untuk Istiadat Pertabalan Raja-raja. Antara alat-alat bunyian Nobat ialah Gendang.TOMBAK BERAMBU • Tombak Berambu sebanyak dua puluh kaki. Negeri-negeri Melayu yang mempunyai Nobat ialah: NEGERI PERAK NEGERI KEDAH . NOBAT • Perkataan nobat adalah berasal dari perkataan Parsi 'naubat' bermaksud sembilan jenis alat.

Karang padi yang berwarna keemasan melambangkan kemewahan atau kemakmuran. .NEGERI SELANGOR NEGERI TERENGGANU PANJI-PANJI DIRAJA • Panji-panji Diraja yang berwarna kuning mempunyai Jata Malaysia di tengah-tengah yang dikelilingi oleh dua karangan padi. Warna kuning ialah warna Diraja.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->