ALAT-ALAT KEBESARAN DIRAJA

TENGKOLOK DIRAJA

Tengkolok Diraja merupakan pakaian kebesaran Raja-Raja Melayu semenjak beberapa kurun lamanya. Raja-Raja Melayu telah memakai kain yang ditenun dengan sutera yang diikat dengan berbagai bentuk ini sejak pemerintah Kesultanan Melayu.

MUSKAT Muskat merupakan pakaian rasmi Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Pegawai-Pegawai Istiadat Istana Negara. Baju ini berasal dari Negara Muskat iaitu Negara Islam yang berhampiran dengan Negara Iran. Muskat menjadi pakaian rasmi pegawai-pegawai negeri Kedah.

Pakaian rasmi ini mula dipakai pada tahun 1960 iaitu semasa pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong ketiga yang diilhamkan oleh Yang Teramat Mulia Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj semasa beliau menjadi Perdana Menteri Malaysia yang

Di tengahtengahnya pula tertera lambang Kerajaan Persekutuan. . Baju ini berasal dari Negara Muskat iaitu Negara Islam yang berhampiran dengan Negara Iran. PENDING DIRAJA • Pending Diraja ini diperbuat daripada emas sepuluh mutu bertatah dan bersulamkan sebelas bijipermata delima. Tali bengkungnya diperbuat daripada kain sakhlat bertekat berbungabunga dengan benang emas. Baju ini telah diubahsuai daripada pakaian rasmi pegawai-pegawai kerajaan negeri Kedah. Muskat menjadi pakaian rasmi pegawai-pegawai negeri Kedah. Di sampir keris ini diterapkan dengan lambang Kerajaan Persekutuan.pertama. Muskat merupakan pakaian rasmi Seri Paduka Baginda Yang diPertuan Agong dan Pegawai-Pegawai Istiadat Istana Negara. KERIS PENDEK DIRAJA • • Keris Pendek Diraja adalah diperbuat daripada mata keris lama dengan berhulu dan bersarungkan gading yang bertatahkan emas. Keris ini ialah salah satu pakaian Diraja dan seperti Keris Panjang Diraja ia hanya dibawa atau dipakai oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Hulu keris ini dinamakan "Hulu Pekaka" dan berupa kepala "Garuda".

Keris ini hanya dibawa oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. dalam istiadat-istiadat tertentu sahaja. Keris Panjang Diraja adalah Kebesaran Negara yang utama dalam istiadat Pertabalan. Gandik ini dipakai oleh Seri Paduka Baginda dalam istiadatistiadat kebesaran Diraja dan pada waktu Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Ia merupakan sebagai tanda kebesaran dan kekuasaan. . Di tengahtengahnya. kedua-duanya diperbuat daripada emas putih juga. Keris Panjang Diraja adalah Keris Kerajaan.KERIS PANJANG DIRAJA • • Alat kebesaran Melayu yang sangat dimuliakan ialah Keris. di atas awan larat itu terdapat anak bulan dengan bintang. Gandik Diraja ini diperbuat daripada emas putih bertatah penuh dengan permata berlian berbunga awan larat. GANDIK DIRAJA • • • Gandik Diraja atau pemeles ini ialah merupakan pakaian ulu bagi Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong.

Kalung ini diperbuat daripada emas putih bertatah penuh dengan permata berlian. Di atas bulatan ini diperbuat anak bulan dengan bintang daripada emas. Bulatan tersebut ditanggung oleh empat lembaga . Di sekeliling bulatan ini diterapkan dengan lambang sebelas Negeri Tanah Melayu daripada emas. COGAN ALAM • • Cogan Alam ialah alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang kebesaran Kerajaan Malaysia. panjangnya 162.66 cm atau bersamaan lima kaki empat inci dan merupakan suatu bulatan di atas kepala tongkat.KALUNG DIRAJA • • Kalung Diraja ialah rantai leher yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong. Kalung ini merupakan sebahagian daripada pakaian kebesaran yang dipakai oleh Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong dalam istiadat-istiadat kebesaran Diraja dan pada waktu Pertabalan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Cogan Alam diperbuat daripada perak.

Cogan Agama diperbuat daripada perak dan panjangnya 155.harimau yang berdiri. Di atas kepala tongkat itu diperbuat anak bulan dengan bintang pecah lima daripada emas. Cokmar ini merupakan tongkat pendek berkepalakan kubah. COKMAR • Cokmar ialah alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang kebesaran Kerajaan Malaysia. COGAN AGAMA • Cogan Agama adalah merupakan alat kebesaran yang menjadi sebahagian daripada lambang Kebesaran Kerajaan Malaysia. Tiap-tiap satu panjangnya 81. Pada batang dan kepalanya diterapkan dengan ayat-ayat suci Al-Quran.04 cm atau lima kaki satu inci dan berupa sebatang tongkat bulat berkepala besar. Cokmar ini terdiri dari dua batang dan diperbuat daripada perak. .32 cm atau dua kaki lapan inci dan merupakan alat perang. manakala tongkatnya dihiasi dengan enam tangkai padi daripada emas.

Keris panjang dan sundang bersalut dengan perak serta berukir-ukir pada hulu dan sarungnya. Payung Ubur-ubur Kuning sebanyak dua puluh kaki dan diperbuat daripada kain sutera yang berwarna kuning raja iaitu suatu warna yang dipandang mulia oleh orang Melayu dan dikhaskan menjadi kebesaran Raja-rajanya. Keris Panjang dan Sundang ialah tiga jenis senjata Melayu tua yang dijadikan sebahagian daripada alat kebesaran Diraja iaitu diambil daripada mata pedang. keris panjang dan sundang zaman purbakala. Di kemuncaknya dipasangkan anak bulan dengan bintang.PEDANG. KERIS PANJANG DAN SUNDANG • Pedang. . PAYUNG UBUR-UBUR KUNING • Payung Ubur-ubur Kuning ialah sebahagian daripada alat kebesaran Diraja.

Nobat ialah ‘pancaragam’ Diraja yang telah digunakan dari zaman berzaman di Negeri-negeri Melayu terutamanya untuk Istiadat Pertabalan Raja-raja. Serunai dan Gong.TOMBAK BERAMBU • Tombak Berambu sebanyak dua puluh kaki. Nafiri. Antara alat-alat bunyian Nobat ialah Gendang. NOBAT • Perkataan nobat adalah berasal dari perkataan Parsi 'naubat' bermaksud sembilan jenis alat. matanya berluk tiga diperbuat daripada tombak-tombak pusaka dari sebelas buah Negeri Semenanjung Malaysia. Negeri-negeri Melayu yang mempunyai Nobat ialah: NEGERI PERAK NEGERI KEDAH .

Karang padi yang berwarna keemasan melambangkan kemewahan atau kemakmuran.NEGERI SELANGOR NEGERI TERENGGANU PANJI-PANJI DIRAJA • Panji-panji Diraja yang berwarna kuning mempunyai Jata Malaysia di tengah-tengah yang dikelilingi oleh dua karangan padi. Warna kuning ialah warna Diraja. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful