P. 1
Warisan Budaya

Warisan Budaya

|Views: 214|Likes:
Published by Khatijahh

More info:

Published by: Khatijahh on Oct 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2015

pdf

text

original

WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

8. 6. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1. 9. Nama.Isi Kandungan Index Tajuk. Biodata 3. 5. 2. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 . Isi Kandungan 4. 7.

Walau bagaimanapun. Walau bagaimanapun. Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi. Melayu. terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita. muzik. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. Page 4 . semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. terdapat perbezaan antara tarin. Misalnya. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum. Dalam masyarakat tradisanal. Tarian biasanya diiringi dengan muzik. Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri.

nasi lemak. Sehubungan itu. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. gambus. kurung songkok. Permainan : congkak. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. tarian Piring. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah. Alat muzik : kompang. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam. Baju Kurung. rebana. gong. ialah Baju Melayu. Makanan : laksa. kuih koci.Budaya Melayu Pakaian : baju melayu. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi. tarian inai. tarian lilin. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan. Misalnya. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. kain pelikat.. dari segi etimologi. buah melaka.. kebaya. Sumatera. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. Baju Kebaya. Cara berpakaian bagi budaya Melayu. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid. wau. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. gasing.. Hari Raya Haji Tarian : tarian keris. Page 5 . kuih lapis... Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa).

Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama. Page 6 . kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat.Dalam Islam.

Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju. Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. labuh atau panjang. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar.5cm) melingkari leher. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar.Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19. Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 . Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher. Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan.

sarung. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. Vaigunda Ekadashi. dialek Malayalam dan dialek Telegu. Makanan : tosai. sitar. Ponggal. ladu. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. Onam. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil. Islam Bahasa : Bahasa Telugu. Dialek India pula wujud. Hindi. Tamil. kurta. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. sapei. Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. ukulele. Kristian. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu. muruku. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. Christmas. Thaipusam.Singapura ke Johor Bahru. serban. idli.. Shobana Chanarakumar. Perayaan : Hari Deepavali. Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. apam.. Budaya India Pakaian : Sari. Kain Page 8 . dhoti. kesari.

serta tudung kepala yang sesuai warnanya. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi.dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. corak dan warna kain yang sememangnya indah. Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 . Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. yang juga popular di kalangan wanita di utara India.

Hokkien.. Sebaliknya pula. berbahasa Melayu. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. Chap Goh Mei. Kantonis. Di Malaysia. Hakka. Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas. budaya dan politik. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Kepercayaan : Agama Buddha. Sam Fu. Makanan : Kuih bakul. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. tarian singa. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20. Perayaan : Tahun Baru Cina. dram. Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. kuih bulan. Hakka. Di bawah undang-undang Malaysia. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka. dimsum. tetapi mengekalkan amalan agama Cina.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. Page 10 . pulut nasi. tarian payung. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru").. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. menyeluruh di Melaka). Taoisme. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. Suku kaum : Teochew. Kristian Bahasa : Mandarin. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang.. Hokkien. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini.

Page 11 . Kantonis. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai. Terengganu. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. Melaka. Pahang. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Sabah. Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. Teochew. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Kedah. iaitu Kuching.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. Hainan dan Hokchiu. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Hokkien. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Kuala Lumpur. Selangor -. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. Sementara itu. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Kelantan.

Lazimnya. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 . cheongsam mempunyai leher yang tinggi.Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini. butang di bahagian bahu.

Dusun Pahu. Orang Sungai. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. dan mengubati Page 13 . menyemah semangat. Dusun Labuk. Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional. Tagahas. Dusun Kimaragang. dan sebagainya. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau. dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. Bagahak. Antaranya ialah Dusun Liwan. Dusun Tindal. Dusun. Kuijau. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah. Tuaran. Dusun Lotud.Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah. Tambunan. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Tambanuo. tarian tradisi. Rungus. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik. Tamparuli. Papar. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. Tenghilan. Tangara. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. Kiulu.

Irama Sumazau adalah perlahan. Page 14 .Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas. gerakannya turun naik seperti burung terbang. Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil. Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang.penyakit. Ketika menari tangan dikepakkan keluar. sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai.

dan Sungai Rajang. dianggap suci. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban. bernilai. Sungai Skrang. Sungai Batang Lupar. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. gong. Biasanya. dan tempayan yang dipanggil tajau. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu. gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 . Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. Ia diwarisi secara turun-temurun.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak. dan dihomati. kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng.Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576.

Kerala. tetapi sebenarnya bukan begitu. Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1]. vaisākhī. Di Himachal Pradesh. Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab. Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. dewa matahari Surya diberi penghormatan. Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. perarakan. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 .Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory. dan sesetengah rantau lain di India. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh. memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab. sementara di Bihar.

Selain Punjab. lonjong dan seragam bentuknya. Puthandu di Tamil Nadu. Himachal Pradesh dan Uttaranchal. Di sesetengah tempat . Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. mereka yang memakai Page 17 .Bihu di Assam. Kanada . Eropah dan lain-lain. Sambutan Bagi menyambut perayaan. yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. termasuk Haryana. Naba Barsha di Bengal. Sambutan bermula awal apabila penganut. para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar. Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . Di Amerika Syarikat. dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka.

Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai . Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban.serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->