WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

Isi Kandungan 4. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 . 5. 8. Nama. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1. 7.Isi Kandungan Index Tajuk. 9. Biodata 3. 6. 2.

Misalnya. Dalam masyarakat tradisanal. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum. Walau bagaimanapun. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. Melayu. Page 4 . terdapat perbezaan antara tarin. terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. muzik. Walau bagaimanapun. Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi. Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. Tarian biasanya diiringi dengan muzik.

Misalnya. tarian inai. Page 5 . Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. Sumatera. gasing. dari segi etimologi. kuih lapis. buah melaka. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah. gong.. kurung songkok. Sehubungan itu. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. Baju Kebaya. tarian Piring. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. Hari Raya Haji Tarian : tarian keris. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi. Permainan : congkak. kain pelikat. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid. Makanan : laksa. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa). tarian lilin. Baju Kurung. rebana. ialah Baju Melayu. nasi lemak. Cara berpakaian bagi budaya Melayu. kebaya.. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan.. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. kuih koci. gambus. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. wau. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. Alat muzik : kompang...Budaya Melayu Pakaian : baju melayu.

Dalam Islam. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat. Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama. dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri. Page 6 .

Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju.Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. labuh atau panjang. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 . Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher. Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri.5cm) melingkari leher. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga.

Thaipusam. Kain Page 8 . apam.. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. serban. sapei. Perayaan : Hari Deepavali. muruku. ukulele. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. dhoti. Kristian. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Dialek India pula wujud. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. idli. Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil. Budaya India Pakaian : Sari.Singapura ke Johor Bahru.. Makanan : tosai. Shobana Chanarakumar. Vaigunda Ekadashi. Christmas. Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu. dialek Malayalam dan dialek Telegu. Hindi. sitar. kurta. sarung. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’. Tamil. Ponggal. kesari. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. ladu. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. Onam. Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. Islam Bahasa : Bahasa Telugu.

Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi.dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 . terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. corak dan warna kain yang sememangnya indah.

Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas.. tetapi mengekalkan amalan agama Cina.. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. Di bawah undang-undang Malaysia. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. Hakka. Di Malaysia. Kantonis. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20.. Taoisme. Kristian Bahasa : Mandarin. pulut nasi. kuih bulan. Hakka. tarian payung.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Hokkien. Sebaliknya pula. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. budaya dan politik. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. Kepercayaan : Agama Buddha. Page 10 . tarian singa. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru"). menyeluruh di Melaka). dimsum. Suku kaum : Teochew. Chap Goh Mei. berbahasa Melayu. dram. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. Perayaan : Tahun Baru Cina. Hokkien. Sam Fu. Makanan : Kuih bakul.

terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai. Hokkien. Hainan dan Hokchiu. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Kuala Lumpur. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Melaka. iaitu Kuching. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Terengganu. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. Sementara itu. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Kedah. Kantonis. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. Kelantan. Teochew. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Sabah. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Page 11 . Pahang. Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. Selangor -.

satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 . cheongsam mempunyai leher yang tinggi. butang di bahagian bahu. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. Lazimnya. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain.Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini.

Rungus. Tangara. Dusun. Dusun Pahu. Tamparuli. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. Dusun Lotud. tarian tradisi. Kuijau. Tuaran. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya. Dusun Tindal. dan sebagainya. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. Kiulu. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah.Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. Dusun Labuk. Bagahak. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. dan mengubati Page 13 . Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional. Dusun Kimaragang. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. Antaranya ialah Dusun Liwan. menyemah semangat. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik. dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Tagahas. Tambunan. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Papar. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah. Tenghilan. Tambanuo. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. Orang Sungai. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau.

penyakit. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai. Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang. gerakannya turun naik seperti burung terbang. sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama. Page 14 . Irama Sumazau adalah perlahan. Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil.Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas. Ketika menari tangan dikepakkan keluar.

Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. Biasanya. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. dan dihomati. kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak. bernilai. dan Sungai Rajang. Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban. Sungai Batang Lupar. dan tempayan yang dipanggil tajau. Ia diwarisi secara turun-temurun. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 . Sungai Skrang. Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. gong.Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576. dianggap suci.

juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab. dewa matahari Surya diberi penghormatan. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory. Kerala. Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi. Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1]. sementara di Bihar. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh. dan sesetengah rantau lain di India. Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. tetapi sebenarnya bukan begitu. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru. Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh. Di Himachal Pradesh.Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. vaisākhī. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 . perarakan.

yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . lonjong dan seragam bentuknya. Puthandu di Tamil Nadu. mereka yang memakai Page 17 . Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. termasuk Haryana. para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. Kanada . Sambutan bermula awal apabila penganut. Di Amerika Syarikat. Eropah dan lain-lain. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Sambutan Bagi menyambut perayaan.Bihu di Assam. dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar. Naba Barsha di Bengal. Di sesetengah tempat . Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India. Selain Punjab. Himachal Pradesh dan Uttaranchal.

Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban. Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 . Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai .serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful