P. 1
Warisan Budaya

Warisan Budaya

|Views: 210|Likes:
Published by Khatijahh

More info:

Published by: Khatijahh on Oct 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/28/2015

pdf

text

original

WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

8. Isi Kandungan 4. 5. 2. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1. Biodata 3. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 .Isi Kandungan Index Tajuk. 7. 6. Nama. 9.

terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. terdapat perbezaan antara tarin. muzik. Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Walau bagaimanapun. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi. Misalnya. Tarian biasanya diiringi dengan muzik. Page 4 . Melayu. Walau bagaimanapun. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. Dalam masyarakat tradisanal. Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita.

kebaya. dari segi etimologi. Makanan : laksa. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa).. gong. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam.. tarian Piring. Alat muzik : kompang.. gasing. Permainan : congkak. tarian inai. nasi lemak. wau. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. kuih koci. Sumatera. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid.Budaya Melayu Pakaian : baju melayu. gambus.. kain pelikat. Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan. buah melaka. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. kuih lapis. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah. Hari Raya Haji Tarian : tarian keris. Page 5 .. kurung songkok. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi. ialah Baju Melayu. Misalnya. Sehubungan itu. tarian lilin. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. Cara berpakaian bagi budaya Melayu. Baju Kurung. rebana. Baju Kebaya.

Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang.Dalam Islam. Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat. Page 6 . kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri.

Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. labuh atau panjang. Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 . sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian.5cm) melingkari leher. Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19.Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar.

Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Thaipusam. Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. Budaya India Pakaian : Sari. idli. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. ladu. Perayaan : Hari Deepavali. Christmas. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. Islam Bahasa : Bahasa Telugu. Hindi. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. kurta.Singapura ke Johor Bahru. Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. kesari.. Kain Page 8 . sarung. Makanan : tosai. serban. apam. dhoti. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. Shobana Chanarakumar. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. sitar. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu. Tamil. dialek Malayalam dan dialek Telegu. Ponggal. Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil. Dialek India pula wujud. Vaigunda Ekadashi.. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. Kristian. Onam. muruku. sapei. ukulele.

Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi.dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. corak dan warna kain yang sememangnya indah. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 .

Makanan : Kuih bakul. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. Kantonis. Page 10 . dimsum. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20. Hakka. tetapi mengekalkan amalan agama Cina... Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. tarian singa. budaya dan politik. menyeluruh di Melaka). kuih bulan. Hokkien. Sam Fu. Kepercayaan : Agama Buddha. Sebaliknya pula. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas. Chap Goh Mei. Hokkien. berbahasa Melayu. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. dram. tarian payung. Suku kaum : Teochew. Taoisme. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam.. Di bawah undang-undang Malaysia. Perayaan : Tahun Baru Cina.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. Di Malaysia. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka. pulut nasi. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru"). perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Kristian Bahasa : Mandarin. Hakka.

Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. iaitu Kuching. Sementara itu. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Pahang. Kuala Lumpur. Kedah. Kelantan. Hokkien. Teochew. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Sabah. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Selangor -. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Kantonis. Hainan dan Hokchiu. Page 11 . Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. Terengganu. Melaka. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka.

satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 . Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. Lazimnya. butang di bahagian bahu. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. cheongsam mempunyai leher yang tinggi.Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini.

Kuijau. Tenghilan. Kiulu. Dusun Lotud. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik. tarian tradisi. menyemah semangat. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. Dusun Kimaragang. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. Dusun Tindal. Tambanuo. Papar. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah. Dusun Pahu. Dusun. dan sebagainya. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. Antaranya ialah Dusun Liwan. Tamparuli. Rungus. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. Tuaran. dan mengubati Page 13 .Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Orang Sungai. Tagahas. Tambunan. Dusun Labuk. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau. Bagahak. Tangara. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya.

Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil. gerakannya turun naik seperti burung terbang. sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai. Irama Sumazau adalah perlahan.Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas.penyakit. Page 14 . Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang. Ketika menari tangan dikepakkan keluar.

gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 . dianggap suci. dan tempayan yang dipanggil tajau. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. Ia diwarisi secara turun-temurun. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. gong. Sungai Skrang. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak.Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576. Sungai Batang Lupar. dan dihomati. kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak. dan Sungai Rajang. Biasanya. bernilai.

Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 . memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. dan sesetengah rantau lain di India. juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab. Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1]. Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi. Di Himachal Pradesh. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. vaisākhī. sementara di Bihar. Kerala. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory. dewa matahari Surya diberi penghormatan. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh.Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru. Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab. tetapi sebenarnya bukan begitu. perarakan. Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh.

Sambutan bermula awal apabila penganut. dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka. para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. Kanada . Puthandu di Tamil Nadu. Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. mereka yang memakai Page 17 . Sambutan Bagi menyambut perayaan. Di Amerika Syarikat. Naba Barsha di Bengal. lonjong dan seragam bentuknya. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Himachal Pradesh dan Uttaranchal. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar.Bihu di Assam. Selain Punjab. Eropah dan lain-lain. termasuk Haryana. Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India. Di sesetengah tempat . yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal .

Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus. Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 .serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai . Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->