WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

5. Nama. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 .Isi Kandungan Index Tajuk. 6. 2. 7. 8. Isi Kandungan 4. 9. Biodata 3. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1.

terdapat perbezaan antara tarin. Walau bagaimanapun. semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut. Page 4 . Melayu. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. muzik. Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum. Tarian biasanya diiringi dengan muzik. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. Walau bagaimanapun. terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. Misalnya. Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti. Dalam masyarakat tradisanal.

Budaya Melayu Pakaian : baju melayu. Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. Makanan : laksa. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. kebaya.. ialah Baju Melayu.. Page 5 . Baju Kebaya. Hari Raya Haji Tarian : tarian keris.. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam. Cara berpakaian bagi budaya Melayu. gong. wau. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa). kuih lapis. dari segi etimologi. Sehubungan itu. kurung songkok. kain pelikat.. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. Misalnya. Sumatera. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. gasing. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya.. rebana. tarian inai. Alat muzik : kompang. tarian lilin. kuih koci. buah melaka. Permainan : congkak. gambus. nasi lemak. tarian Piring. Baju Kurung. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi.

Dalam Islam. Page 6 . dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri. Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama. kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau.

Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju.Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga.5cm) melingkari leher. labuh atau panjang. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 . Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju.Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar. Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan.

dialek Malayalam dan dialek Telegu. sarung. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. Shobana Chanarakumar. Perayaan : Hari Deepavali. Kristian. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu.. ukulele. Christmas. apam.. Kain Page 8 . Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. kesari. Thaipusam.Singapura ke Johor Bahru. sapei. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil. serban. ladu. Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. idli. sitar. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Onam. dhoti. Islam Bahasa : Bahasa Telugu. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. Vaigunda Ekadashi. Makanan : tosai. muruku. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Ponggal. Hindi. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. Tamil. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’. kurta. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. Dialek India pula wujud. Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. Budaya India Pakaian : Sari.

Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen.dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 . corak dan warna kain yang sememangnya indah.

Sam Fu. Page 10 . Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. Suku kaum : Teochew. tetapi mengekalkan amalan agama Cina.. Di bawah undang-undang Malaysia. dimsum. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. tarian payung. Makanan : Kuih bakul. Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Kepercayaan : Agama Buddha. Hokkien. budaya dan politik. Sebaliknya pula. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. Perayaan : Tahun Baru Cina. Chap Goh Mei. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Kantonis. pulut nasi.. Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas. kuih bulan. Hakka. tarian singa. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. Di Malaysia. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20. Hakka. Kristian Bahasa : Mandarin. menyeluruh di Melaka). pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru"). dram. Hokkien. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa.. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. berbahasa Melayu. Taoisme.

Teochew. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Sabah. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Selangor -. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. Melaka. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Hainan dan Hokchiu. Kelantan. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. Hokkien. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai. Pahang. Page 11 . Sementara itu.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. Terengganu. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Kedah. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. Kantonis. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Kuala Lumpur. iaitu Kuching. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak).

butang di bahagian bahu. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain.Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. Lazimnya. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 .

Kuijau. Tuaran. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah.Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Papar. Tagahas. Tambunan. Dusun Kimaragang. Tangara. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau. tarian tradisi. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. Dusun Pahu. Dusun Tindal. Rungus. Tambanuo. Dusun Labuk. Dusun Lotud. Antaranya ialah Dusun Liwan. dan sebagainya. Bagahak. Tenghilan. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. dan mengubati Page 13 . Tamparuli. Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. Orang Sungai. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. Kiulu. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya. menyemah semangat. dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik. Dusun. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei.

Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas. Irama Sumazau adalah perlahan. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai. gerakannya turun naik seperti burung terbang. Ketika menari tangan dikepakkan keluar. sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama. Page 14 . Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang.penyakit. Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil.

Sungai Skrang.Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang. Ia diwarisi secara turun-temurun. gong. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 . Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. bernilai. kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak. dan dihomati. Biasanya. Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. dianggap suci. dan Sungai Rajang. Sungai Batang Lupar. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. dan tempayan yang dipanggil tajau.

Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory. dewa matahari Surya diberi penghormatan. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. dan sesetengah rantau lain di India. tetapi sebenarnya bukan begitu. Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1]. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh. perarakan.Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. Kerala. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru. juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab. sementara di Bihar. memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. Di Himachal Pradesh. Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi. vaisākhī. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 .

Di Amerika Syarikat. Eropah dan lain-lain. Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . Puthandu di Tamil Nadu. mereka yang memakai Page 17 . dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka. Selain Punjab. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Naba Barsha di Bengal. Di sesetengah tempat . Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India.Bihu di Assam. lonjong dan seragam bentuknya. Kanada . Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. Sambutan Bagi menyambut perayaan. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar. Sambutan bermula awal apabila penganut. Himachal Pradesh dan Uttaranchal. para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. termasuk Haryana.

Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus.serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 . Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai . Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban.