WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

6. Isi Kandungan 4. 9. 8. 5.Isi Kandungan Index Tajuk. Biodata 3. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 . Nama. 2. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1. 7.

Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut. muzik. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti. Misalnya. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. terdapat perbezaan antara tarin. Page 4 . Tarian biasanya diiringi dengan muzik. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum. terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri. Melayu. Walau bagaimanapun.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Dalam masyarakat tradisanal. Walau bagaimanapun.

rebana. kain pelikat. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. gong. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan. Cara berpakaian bagi budaya Melayu.. nasi lemak. tarian Piring. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. gasing. kurung songkok. Misalnya.Budaya Melayu Pakaian : baju melayu.. kuih koci. Alat muzik : kompang. Baju Kebaya. Hari Raya Haji Tarian : tarian keris. Baju Kurung. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. Permainan : congkak... ialah Baju Melayu. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam. tarian lilin. Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa). tarian inai. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. Sehubungan itu. wau. Makanan : laksa. Sumatera. dari segi etimologi. gambus. kuih lapis. Page 5 . Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. kebaya. buah melaka.. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah.

kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. Page 6 .Dalam Islam. Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri. Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama.

Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju.5cm) melingkari leher. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 . Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19.Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar. labuh atau panjang. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju.Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher. Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri.

muruku. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. Perayaan : Hari Deepavali. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. idli. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya.. Thaipusam. Shobana Chanarakumar. Kain Page 8 . serban. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. kurta. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. Christmas. kesari. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. sapei. sitar. Budaya India Pakaian : Sari. Kristian. ladu.Singapura ke Johor Bahru. ukulele.. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. sarung. dhoti. Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil. apam. dialek Malayalam dan dialek Telegu. Onam. Ponggal. Islam Bahasa : Bahasa Telugu. Tamil. Dialek India pula wujud. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu. Makanan : tosai. Vaigunda Ekadashi. Hindi.

Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar.dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 . corak dan warna kain yang sememangnya indah.

Chap Goh Mei. Hokkien.. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Hakka. tarian singa. Perayaan : Tahun Baru Cina. dram. Page 10 . pulut nasi. tetapi mengekalkan amalan agama Cina. Hakka. Di bawah undang-undang Malaysia. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya.. Kepercayaan : Agama Buddha. Kristian Bahasa : Mandarin. Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Taoisme. Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas. Sam Fu. Kantonis. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru"). Suku kaum : Teochew. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. Hokkien. Sebaliknya pula. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20. kuih bulan. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. menyeluruh di Melaka). Di Malaysia. budaya dan politik.. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. tarian payung. Makanan : Kuih bakul. berbahasa Melayu. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. dimsum.

terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Kedah. Terengganu. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Kelantan.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. Hokkien.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Pahang. Sementara itu. Page 11 . di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Sabah. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. Melaka. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Selangor -. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. Teochew. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Kuala Lumpur. Hainan dan Hokchiu. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. iaitu Kuching. Kantonis.

Lazimnya. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 . butang di bahagian bahu. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain.Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera.

dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau. Tuaran. Tagahas. Tambanuo. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. Dusun Lotud. Dusun. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah. Kiulu. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. Rungus. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Dusun Pahu. Kuijau. Dusun Kimaragang. Tambunan.Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. dan sebagainya. tarian tradisi. Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional. Bagahak. Dusun Tindal. menyemah semangat. Tangara. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. Dusun Labuk. Orang Sungai. Papar. Tamparuli. Tenghilan. dan mengubati Page 13 . Antaranya ialah Dusun Liwan. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik.

Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil. Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai.Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas.penyakit. Irama Sumazau adalah perlahan. gerakannya turun naik seperti burung terbang. Page 14 . sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama. Ketika menari tangan dikepakkan keluar.

kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. dan dihomati. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. dianggap suci.Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576. Sungai Skrang. dan tempayan yang dipanggil tajau. bernilai. dan Sungai Rajang. Biasanya. gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 . Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. gong.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak. Ia diwarisi secara turun-temurun. Sungai Batang Lupar. Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban.

Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi. vaisākhī. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru. perarakan. Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. sementara di Bihar. Kerala. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh. dan sesetengah rantau lain di India. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory.Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh. Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. dewa matahari Surya diberi penghormatan. Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1]. juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab. Di Himachal Pradesh. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 . tetapi sebenarnya bukan begitu. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab.

Di Amerika Syarikat. lonjong dan seragam bentuknya. Kanada . Di sesetengah tempat . Eropah dan lain-lain.Bihu di Assam. Naba Barsha di Bengal. yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India. dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka. Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. Himachal Pradesh dan Uttaranchal. Sambutan Bagi menyambut perayaan. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. mereka yang memakai Page 17 . Puthandu di Tamil Nadu. Sambutan bermula awal apabila penganut. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar. Selain Punjab. termasuk Haryana.

Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 . Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai .serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful