WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

Nama. 2. 6.Isi Kandungan Index Tajuk. 5. 8. Biodata 3. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 . 7. Isi Kandungan 4. 9. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1.

Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri. terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi. Misalnya. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti. Walau bagaimanapun. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita. Walau bagaimanapun. Page 4 . semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut. muzik. Melayu. Tarian biasanya diiringi dengan muzik. terdapat perbezaan antara tarin.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum. Dalam masyarakat tradisanal.

buah melaka. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa). gasing. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. Permainan : congkak. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. tarian Piring. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. Baju Kurung. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi.. kurung songkok. kebaya.. Page 5 . Misalnya. gambus. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah.. Hari Raya Haji Tarian : tarian keris. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan. tarian inai. Sehubungan itu. gong. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. kain pelikat. Alat muzik : kompang.. Cara berpakaian bagi budaya Melayu. ialah Baju Melayu. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam. Sumatera. tarian lilin. Baju Kebaya.. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. dari segi etimologi. kuih koci. rebana. kuih lapis. wau. nasi lemak. Makanan : laksa.Budaya Melayu Pakaian : baju melayu.

Dalam Islam. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat. kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri. Page 6 . Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama.

Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar.Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher.Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. labuh atau panjang. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 . Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri. Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam.5cm) melingkari leher. Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya.

Thaipusam. Shobana Chanarakumar. sarung.. Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil.. apam. Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. Tamil. Makanan : tosai. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Islam Bahasa : Bahasa Telugu. sapei. sitar. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’.Singapura ke Johor Bahru. Budaya India Pakaian : Sari. Vaigunda Ekadashi. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. Christmas. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu. Hindi. Onam. Kain Page 8 . Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Perayaan : Hari Deepavali. ladu. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. kurta. Kristian. muruku. dialek Malayalam dan dialek Telegu. serban. ukulele. Dialek India pula wujud. dhoti. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. idli. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. Ponggal. Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. kesari.

Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. corak dan warna kain yang sememangnya indah. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 .dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar.

Sebaliknya pula. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini.. Taoisme. Hokkien. Sam Fu. berbahasa Melayu. Kantonis. menyeluruh di Melaka). Hokkien.. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. tetapi mengekalkan amalan agama Cina. Kristian Bahasa : Mandarin. Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. tarian singa. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. Perayaan : Tahun Baru Cina. Chap Goh Mei. Hakka. dimsum. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Hakka. kuih bulan. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru"). tarian payung. Makanan : Kuih bakul. Page 10 . pulut nasi. Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. budaya dan politik.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. Suku kaum : Teochew. Kepercayaan : Agama Buddha. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. dram. Di Malaysia. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka.. Di bawah undang-undang Malaysia. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20.

Hainan dan Hokchiu. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Pahang. Sabah. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Page 11 . Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. Kedah. Teochew. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Sementara itu. Melaka. iaitu Kuching. Selangor -. Kelantan. Hokkien. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. Kuala Lumpur.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. Terengganu. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. Kantonis. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang.

satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 . Lazimnya. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. butang di bahagian bahu.Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera.

Tambunan. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. Kuijau. Dusun Kimaragang. Tuaran.Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. Tangara. Dusun. Orang Sungai. Antaranya ialah Dusun Liwan. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. dan sebagainya. Tenghilan. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah. Rungus. menyemah semangat. tarian tradisi. Tagahas. Dusun Labuk. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik. Dusun Lotud. Kiulu. Dusun Pahu. Papar. Dusun Tindal. Tamparuli. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. Bagahak. Tambanuo. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau. dan mengubati Page 13 . Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional.

Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil.Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas. Page 14 . Ketika menari tangan dikepakkan keluar. Irama Sumazau adalah perlahan. gerakannya turun naik seperti burung terbang. sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama.penyakit. Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai.

Ia diwarisi secara turun-temurun. Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. Sungai Batang Lupar. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban. Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang. dan Sungai Rajang. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. Biasanya. bernilai. dianggap suci.Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik. Sungai Skrang. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. gong. dan dihomati. dan tempayan yang dipanggil tajau. gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 . kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak.

sementara di Bihar.Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. Kerala. Di Himachal Pradesh. memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. dan sesetengah rantau lain di India. vaisākhī. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 . Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. tetapi sebenarnya bukan begitu. Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1]. perarakan. Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab. Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. dewa matahari Surya diberi penghormatan. Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh. Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi.

Di Amerika Syarikat. lonjong dan seragam bentuknya. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar.Bihu di Assam. mereka yang memakai Page 17 . Sambutan Bagi menyambut perayaan. Naba Barsha di Bengal. Eropah dan lain-lain. Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka. Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India. yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. Kanada . Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Himachal Pradesh dan Uttaranchal. Sambutan bermula awal apabila penganut. Puthandu di Tamil Nadu. Selain Punjab. Di sesetengah tempat . para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. termasuk Haryana.

Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus.serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 . Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful