WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

5. 6. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 . Nama. 2. 8. Isi Kandungan 4.Isi Kandungan Index Tajuk. Biodata 3. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1. 9. 7.

Walau bagaimanapun. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri. Page 4 . Melayu. semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut. terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. muzik. Tarian biasanya diiringi dengan muzik. Walau bagaimanapun. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum. Misalnya. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi. Dalam masyarakat tradisanal. terdapat perbezaan antara tarin.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti.

Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah. gasing. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi.. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari.. Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. Alat muzik : kompang. Sehubungan itu.. Baju Kurung. Makanan : laksa. Misalnya. tarian lilin. tarian inai. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. kuih koci. nasi lemak. Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. Cara berpakaian bagi budaya Melayu. gambus. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. tarian Piring. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. Page 5 . Hari Raya Haji Tarian : tarian keris. kurung songkok. buah melaka. ialah Baju Melayu. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa). kain pelikat.. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan. gong. wau. dari segi etimologi. Baju Kebaya. rebana.Budaya Melayu Pakaian : baju melayu.. Sumatera. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid. kuih lapis. kebaya. Permainan : congkak.

Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat. Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. Page 6 . iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri.Dalam Islam. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama. kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala.

Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher.5cm) melingkari leher. Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar. Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju.Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. labuh atau panjang. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2.Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 . Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19.

Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil. Vaigunda Ekadashi. Budaya India Pakaian : Sari. sarung.. Ponggal. Christmas. sapei. dialek Malayalam dan dialek Telegu..Singapura ke Johor Bahru. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Perayaan : Hari Deepavali. Makanan : tosai. ladu. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. serban. Onam. Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. sitar. dhoti. Hindi. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu. ukulele. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. apam. Dialek India pula wujud. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. kesari. Islam Bahasa : Bahasa Telugu. Shobana Chanarakumar. Thaipusam. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. muruku. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. Tamil. kurta. idli. Kain Page 8 . Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. Kristian.

Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. serta tudung kepala yang sesuai warnanya. corak dan warna kain yang sememangnya indah. Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis.dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. yang juga popular di kalangan wanita di utara India. Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 .

Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. tarian singa. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. tarian payung. tetapi mengekalkan amalan agama Cina. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas. Makanan : Kuih bakul. Di Malaysia.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20. Chap Goh Mei. Hokkien. Sam Fu. Page 10 . Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Perayaan : Tahun Baru Cina. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru"). Kristian Bahasa : Mandarin. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia. berbahasa Melayu. Hakka. Sebaliknya pula. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. dram.. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. Hakka. Kantonis. Hokkien. budaya dan politik. kuih bulan.. menyeluruh di Melaka). Kepercayaan : Agama Buddha. dimsum. Taoisme. Suku kaum : Teochew. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. pulut nasi. Di bawah undang-undang Malaysia..

Kantonis. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Hokkien. Melaka. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. Hainan dan Hokchiu. Kuala Lumpur. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. Page 11 . Pahang. suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. iaitu Kuching. Kedah. Terengganu. Selangor -.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. Teochew. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Sementara itu. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor. Kelantan. Sabah. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan.

Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 . bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain. Lazimnya. cheongsam mempunyai leher yang tinggi. butang di bahagian bahu.

Antaranya ialah Dusun Liwan. Dusun Labuk.Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. Tambanuo. Tenghilan. Tagahas. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. Orang Sungai. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. Tangara. Papar. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. dan mengubati Page 13 . Rungus. dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. Tamparuli. Kiulu. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik. Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional. Dusun. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. Bagahak. dan sebagainya. tarian tradisi. Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau. Kuijau. menyemah semangat. Dusun Kimaragang. Dusun Pahu. Dusun Lotud. Tuaran. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah. Tambunan. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. Dusun Tindal.

Irama Sumazau adalah perlahan. Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang. sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai. Ketika menari tangan dikepakkan keluar. gerakannya turun naik seperti burung terbang. Page 14 .penyakit. Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil.Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas.

Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang. kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak. Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. Sungai Skrang. Biasanya. gong. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu. dianggap suci. Sungai Batang Lupar. Ia diwarisi secara turun-temurun. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. dan dihomati. gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 .Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576. dan Sungai Rajang. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. dan tempayan yang dipanggil tajau. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak. bernilai.

Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. tetapi sebenarnya bukan begitu. Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab.Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. vaisākhī. sementara di Bihar. Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1]. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 . dewa matahari Surya diberi penghormatan. Di Himachal Pradesh. dan sesetengah rantau lain di India. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh. perarakan. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab. Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi. memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. Kerala. Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh.

lonjong dan seragam bentuknya. Sambutan bermula awal apabila penganut. Di sesetengah tempat . Kanada . Selain Punjab. Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. Eropah dan lain-lain. Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. Himachal Pradesh dan Uttaranchal. termasuk Haryana. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar. Naba Barsha di Bengal. Di Amerika Syarikat. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. Puthandu di Tamil Nadu.Bihu di Assam. dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka. Sambutan Bagi menyambut perayaan. para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. mereka yang memakai Page 17 . Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India.

Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban. Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 . Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai . Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus.serban dianggap sebagai penganut agama Sikh.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful