WARISAN BUDAYA

Nama Kelas Mata pelajaran Guru yang mengajar

: Muhammad Shaqil Imran : 5 Budiman : Kajian Tempatan : Cikgu Che Salawati

Page 1

BIODATA Nama Umur Kelas Tarikh Lahir Tempat Lahir Anak Ke Nama Sekolah : : : : : : : Muhammad Shaqil Imran 11 tahun 5 Budiman 31 Disember 1998 Kuala Lumpur 2 Sekolah Kebangsaan Bukit Bandaraya Matematik Mata : Pelajaran Kegemaran Page 2 .

8. Biodata 3.Isi Kandungan Index Tajuk. Nama. 2. 6. Guru Yang Mengajar Mukasurat 1 2 3 4 5 8 10 13 16 1. 7. 5. 9. Isi Kandungan 4. Budaya-Budaya di Negara Kita Budaya Melayu Budaya India Budaya Cina Budaya Kadazandusun/Iban Budaya Vasakthi Page 3 .

Walau bagaimanapun. Negara Malaysia terdapat pelbagai kaum seperti. Budaya ini wujud sehingga ke hari ini. tarian disembahkan semasa majlis keramaian. terdapat tarian tradisional yang diubah suai mengikut perkembangan semasa. terdapat perbezaan antara tarin. Melayu. Seni tari merupakan sebahagian daripada budaya kita. Misalnya. Setiap kaum di Malaysia mempunyai budaya yang unik dan warisan budaya tersendiri. bahasa dan diolek yang digunakan oleh pelbagai kaum. Walau bagaimanapun. semua kaumsemua kaum saling mengenali warisan budaya tersebut.Budaya-Budaya di Negara kita Masyarakat di negara kita terdiri daripada pelbagai kaum dan agama. Tarian biasanya diiringi dengan muzik. Page 4 . Dalam masyarakat tradisanal. muzik. Cina Hindu Kadazandusun/ Iban dan Vasakthi. Alat-alat muzik terdapat dalam pelbagai jenis dan berbeza mengikut kaum.

Budaya Melayu Pakaian : baju melayu. wau. Bahasa Melayu merupakan bahasa bagi budaya Melayu untuk berkomunikasi. Page 5 . Kepercayaan : Agama Islam Bahasa : Bahasa Melayu Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. Tempat Ibadat Budaya Melayu ialah di masjid.. gambus. tarian Piring. Cara berpakaian bagi budaya Melayu. kebaya. tarian lilin. Misalnya. Ada juga sumber sejarah yang mengatakan bahawa perkataan "Melayu" berasal dari "Sungai Melayu" Budaya Melayu ialah agama Islam. Alat muzik : kompang. gasing. tarian inai. ialah Baju Melayu. perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi. Baju Kurung. Sumatera. Permainan : congkak. Hari Raya Haji Tarian : tarian keris. buah melaka. dialek Kedah dan dialek Negeri Sembilan... kuih lapis. rebana. Adab Berziarah budaya Melayu ialah memberikan salam sebelum masuk ke dalam rumah. terdapat pelabagai dialek dalam bahasa Melayu seperti dialek Kelantan. kuih koci. dari segi etimologi. kain pelikat. Baju Cekak Musang dan Baju Teluk Belaga. nasi lemak. Makanan : laksa. Perayaan : Hari Raya Aidrilfitri(Puasa). Dialek Melayu pula wujud apabila sekelompok manusia mengubah suai bahasa mengikut budaya tempatan. gong.. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. kurung songkok. Sehubungan itu.. Baju Kebaya. Di sana letaknya "Kerajaan Melayu" sekitar 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya.

Jenis baju Melayu Baju Melayu merupakan satu panggilan bagi baju tradisional Melayu yang biasa di pakai oleh golongan lelaki di Malaysia dan negara serantau. Ia biasanya terbahagi kepada dua jenis utama.Dalam Islam. iaitu baju Melayu potongan Teluk Belanga dan potongan Cekak Musang. kopiah atau juga dikenali sebagai ketayap merujuk kepada sejenis penutup kepala. Page 6 . dan memakai kopiah adalah salah satu cara yang mudah Kopiah Baju Melayu Pasangan Baju Melayu bersama sampin Baju Kurung Pakaian traditional budaya Melayu dipakai Pada Majlis Keramaian atau Kenduri. Menutup kepala bagi lelaki hukumnya sunat.

Pengertian ‘cekak musang’ merakamkan imej alami untuk leher baju yang bercekak tinggi berdiri (2. Ia juga dikatakan sejenis pakaian lelaki yang dikatakan telah direka oleh Sultan Abu Bakar pada tahun 1866 untuk meraikan perpindahan ibu negeri Johor dari Teluk Belanga di Page 7 .Baju Melayu dijahit dalam dua cara iaitu berpesak atau potongan moden atau dipanggil potongan Cina. Cara bagi baju Melayu Teluk Belanga biasanya sampin dipakai diluar baju. Baju ini mula dipakai di Johor ketika pemerintahan Sultan Ibrahim Ibni Sultan Abu Bakar. Cara ini menepati konsep pakaian cara Melayu setelah kedatangan Islam. Perbezaannya terletak pada bahagian kocek iaitu lelaki mempunyai tiga kocek manakala perempuan mempunyai satu kocek serta perbezaan daripada segi pemakaian.Iaitu secara di sambung terus atau di jahitkan kebahagian lain yang dinamakan pesak dan kekek. Di mana lengan baju tersebut disambungkan kepada badan baju. tengkuk ‘cekak’ tinggi atau leher tegak empang leher. Sehingga disebut dengan berbagai-bagai nama misalnya ‘baju kurung bernyawa’ walaupun mempunyai pelbagai nama namun baju kurung telah menampilkan ciri-ciri tersendiri. labuh atau panjang. Baju Melayu Cekak Musang Istilah ini berhubung langsung dengan pola lingkaran leher baju.5cm) melingkari leher. Pengertian kurung secara tidak langsung telah membawa erti ‘mengurung atau menutup’ anggota tubuh. Ukuran ditentukan oleh lingkaran (bulat) yang dibuat dengan ibu jari lain yang bertemu hujungnya. manakala memakai baju juga terdapat perbezaan dimana baju Melayu Cekak Musang baju di dalam sampin Baju Kurung Baju kurung dianggap popular dan dipakai oleh lelaki dan perempuan. Baju Teluk Belanga Baju ini mula di perkenalkan di Teluk Belanga. sehinggalah istilah ‘kurung’ diertikan sebagai baju yang selesa dan longgar. Singapura dan tersebar luas sebagai ciri khas johor khususnya pada abad ke-19.

Bahasa Tamil akka kadai kappal katikam muthu nagaram purva Bahasa Melayu kakak kedai kapal ketika mutiara negara purba Bahasa Tamil raja suniyam tali udayam vakai bhumi Surya Bahasa Melayu raja sunyi tali udaya bagai bumi Suria Pakaian Sari merupakan pakaian tradisional India yang mudah dikenali di seluruh dunia. muruku. Bharata Natyam Kepercayaan : Agama Hindu. Perayaan : Hari Deepavali.Singapura ke Johor Bahru. sarung. Hindi. Shobana Chanarakumar. apam. Dialek India apabila sekelompok manusia mengubah suai mengikut budaya tempatan. serta choli yang berwarna sama atau setentang dengannya. Makanan : tosai.. dialek Malayalam dan dialek Telegu. dan Malayalam Budaya India ialah agama Hindu. Tempat beribadat budaya India ialah di kuil. ladu. Permainan : kaudi Alat muzik : veena. Christmas. sapei. Walau bagaimanapun istilah ini akhirnya menjadi ciri khas masyarakat Melayu hingga disebut selengkapnya ‘Baju Melayu’. Hari Raya Tarian : tarian serimpi. Thaipusam. Onam. idli. ukulele. Islam Bahasa : Bahasa Telugu. Tamil. Vaigunda Ekadashi. dhoti. Dialek India pula wujud. serban. Ponggal.. Antara dialek terdapat dalam kaum India ialah dialek Tamil. kesari. Kain sari ini dililit pada badan dengan bahagian hujungnya yang bersulam diletak di atas bahu kiri. Kain Page 8 . Sebidang kain berukuran 5 hingga 6 ela panjang dipadankan dengan kain dalam yang berwarna seakan-akan kain sari tersebut. Kristian. Budaya India Pakaian : Sari. Kata-kata Tamil dalam bahasa Melayu Pinjaman dari bahasa Tamil termasuk kata-kata harian seperti:. sitar. Bahasa Hindi merupakan bahasa bagi budaya India untuk berkomunikasi. kurta.

Sari dhoti Baju Pavadai Choli Sari & Kurta Page 9 . Ia merupakan kemeja panjang yang sampai ke lutut dan lazimnya diperbuat daripada kain kapas atau linen. Kurta pula adalah pakaian tradisional bagi kaum lelaki India di majlis rasmi. yang juga popular di kalangan wanita di utara India.dalam dipakai di atas atau di bawah pusat dan berfungsi menyokong kain sari tersebut dari terlucut. terdiri daripada blaus panjang yang dipadankan dengan seluar panjang yang longgar. corak dan warna kain yang sememangnya indah. Pakaian salwar kameez atau baju Punjabi. Sari diperbuat daripada pelbagai jenis. serta tudung kepala yang sesuai warnanya.

menyeluruh di Melaka). Hakka. Kebanyakan orang Cina Malaysia menganggap "kecinaan" mereka sebagai satu identiti etnik. Sebaliknya pula. Taoisme. budaya dan politik. Kristian Bahasa : Mandarin. Permainan : catur cina Alat muzik : gitar bulan. dram. Hokkien. abad ke-18 di Pulau Pinang) membentuk suku kaum Cina Peranakan atau Cina Selat yang memeluk kebanyakan adat Melayu secara takat-takat yang berbeza (terhad di Pulau Pinang. Istilah Orang Cina Malaysia agak jarang dipakai di negara ini. Di Malaysia. Hakka. Di bawah undang-undang Malaysia. pendatang-pendatan yang lebih lanjut (seawalnya abad ke-19) yang mengekalkan adat Cina dikenali sebagai sinkheh ("tetamu baru"). Hokkien.. Kaum Cina di Malaysia mengekalkan identiti komuniti yang amat ketara bezanya dengan kaum lain serta jarang berkahwin campur dengan orang Melayu atas sebab agama dan budaya. kuih bulan. lazimnya kaum ini dirujuk sebagai "orang Cina" dalam semua bahasa. tarian payung.. berbahasa Melayu. Perayaan : Tahun Baru Cina. dimsum.Budaya Cina Pakaian : Cheongsam. Kepercayaan : Agama Buddha. perkahwinan sedemikian memerlukan pihak bukan beragama Islam untuk memeluk agama pasangannya. Kantonis. Page 10 . Chap Goh Mei. pulut nasi. Pendatang Cina awal (sejak abad ke-15 di Melaka. Makanan : Kuih bakul. tarian singa. Ini adalah kerana kebanyakan orang Melayu beragama Islam. Kebanyakan mereka ialah keturunan pendatang dari China yang tiba di Malaysia sekitar abad ke-15 hingga pertengahan abad ke-20.. Pesta Kuih Bulan Tarian : Tarian kipas. tetapi mengekalkan amalan agama Cina. Sam Fu. Suku kaum : Teochew. Teochew Orang Cina Malaysia ialah orang Cina luar negara yang menjadi warganegara atau penduduk tetap di Malaysia.

suku Hokkien membentuk suku dialek terbesar di Pulau Pinang. Teochew.Suku dialek Etnik Cina di Malaysia terdiri daripada beberapa suku dialek. Terengganu. Suku Kantonis juga membentuk suku dialek terbesar di Johor timur dan Sandakan. Suku Hakka juga didapti di Johor Bahru dan Perak. Sementara itu. Sandakan pernah bergelar "Hong Kong Kecil" kerana bandar itu pernah dijadikan tempat tinggal kedua bagi kebanyakan pendatang dari Guangdong. bahagian-bahagian di Johor terutamanya Kulai.terutamanya di Klang dan kawasan pantai Selangor serta Johor barat. iaitu Kuching. Melaka. terutamanya Johor Bahru dan Pontian. Kantonis. di mana mereka mungkin dijadikan suku dialek terbesar di tempat-tempat tersebut. Terdapat enam kumpulan dialek utama: Hakka. Suku Teochew ditumpukan di beberapa bahagian tertentu di Pulau Pinang. Page 11 . Sabah. Bahasa Hokkien juga ditutur di ibu negeri Sarawak. kebanyakan pulau-pulau di Sabah dan Johor selatan. Selangor-Kuala Lumpur dan Pahang. Kuala Lumpur. Hainan dan Hokchiu. di mana pemandangannya menyerupai Hong Kong pada 1970-an dan 1980-an. Adalah terbukti bahawa orang yang tergolong dalam golongan suku dialek tertentu tertumpu dalam bahagian komuniti berbeza di Malaysia. Selangor -. Orang Hakka membentuk kumpulan dialek terbesar di Malaysia Timur (Sabah dan Sarawak). Pahang. Kedah. Negri Sembilan dan Perak di mana golongan ini membentuk peratusan besar dalam populasi. Kelantan. Hokkien. Suku Kantonis membentuk suku dialek terbesar di Selangor.

cheongsam mempunyai leher yang tinggi.Pakaian Pakaian cheongsam atau ‘baju panjang’ yang selesa dan anggun juga sering dilihat hingga ke hari ini. Lazimnya. butang di bahagian bahu. Pakaian ini selalunya diperbuat daripada kain sutera. satin dan lain-lain jenis kain lembut Cheong Sum Pakaian Tradisi Pasangan Page 12 . bentuk yang sendat di pinggang dan belahan di kiri dan kanan kain.

Kemuncak perayaan Kaamatan adalah peraduan ratu cantik atau unduk ngadau. Tambanuo. Tangara. Bagahak. dan mengubati Page 13 . Tuaran. Papar. Tagahas. Dusun Labuk. Mereka kebanyakan bertempat di sekelilingi kawasan lembah pantai barat dan kawasan pendalaman. Tamparuli. Sesetengah dari mereka memburu serta menangkap ikan sungai. Kiulu. Perayaan Pesta Kaamatan (Menuai) disambut oleh Kadazandusun sebagai meraikan tuaian baik. Tambunan. Dusun. tarian tradisi. Kaum etnik ini menggunakan pelbagai bahasa dan dialek dengan pelbagai kebudayaan dan adat resam tradisional. Suku kaum Dusun yang tinggal di pantai barat seperti Penampang. Dusun Kimaragang. Dusun Lotud. Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan untuk menolak bala. Dusun Pahu. Kumpulan etnik yang terbesar adalah suku kaum Dusun yang merupakan satu pertiga dari penduduk Sabah. Orang Sungai. Pesta Kaamatan disambut sepanjang bulan Mei walaupun perayaan ini hanya pada 30 dan 31 Mei. menyemah semangat. Tenghilan. Terdapat 27 suku kaum di dalamnya. Rungus. Kuijau. dan sebagainya.Budaya Kadazandusun/Iban Kaum Kadazan-Dusun merupakan nama kaum bumiputera asli yang terbesar di Sabah dan berasal daripada Indo-China]. Kota Belud dan juga di lembah bukit di Ranau. Dusun Tindal. Tarian Tradisional Tarian Sumazau merupakan tarian tradisi suku kaum Kadazandusun yang terkenal di seluruh Malaysia. dan Keningau adalah petani tradisi yang menanam padi sawah dan huma. dan upucara kemuncak yang dijalankan oleh Bobohizan "ketua pendita" Pesta Kaamatan bagi kaum Kadazan juga dikenali sebagai 'Tadau Ka'amatan' dalam bahasa Kadazandusun. Antaranya ialah Dusun Liwan. tetapi Pesta Kaamatan juga disambut oleh semua kaum lain Sabah.

Ketika menari tangan dikepakkan keluar. gerakannya turun naik seperti burung terbang. sementara tumit kaki diangkatturunkan mengikut irama. Ia dipakai semasa sambutan Pesta Menuai. Irama Sumazau adalah perlahan. Biasanya Sumazau ditarikan semasa hari keramaian majlis jamuan Pesta Kaamatan Pakaian Tradisional Pakaian Tradisional Suku Kaum Kadazan Penampang. Page 14 .Baju ini selalunya menggunakan kain hitam yang bersulamkan benang emas. Pasangan penari berhadapan dan menggerak-gerakkan kaki berlangkah kecil.penyakit.

Tradisi orang Iban adalah menyimpan pasu. dan Sungai Rajang. dan dihomati. dan tempayan yang dipanggil tajau. Perhiasan diri dari perak seperti ringgit gobeng. Perayaan penting yang disambut oleh suku Iban adalah Hari Gawai Dayak yang dijalankan antara hari pertama dan kedua pada bulan Jun. gong. gelang kelunchong dan sugu tinggi Page 15 .Suku Iban Suku kaum Iban dahulu dikenali sebagai dayak laut dan dengan jumlah sebanyak 576. Orang Iban biasanya menduduki di lembah Sungai Saribas. Biasanya. Sungai Skrang.000 iaitu 30% daripada jumlah penduduk Sarawak. Kepala memakai setapok tunjang dan bulu kenyalang. kaum Iban merupakan kumpulan etnik yang terbesar di Sarawak. Tarian Ngajat ditarikan dalam sambutan Hari Gawai sebagai tanda kesyukuran dalam kehasilan menuai padi sepanjang tahun ini Pakaian Pakaian Istiadat suku kaum Iban. bernilai. dianggap suci. Sungai Batang Lupar. Wanita memakai bidang berhias syiling dan loceng serta selampai dan marek empang. Ia diwarisi secara turun-temurun. Lelaki memakai Baju Burung dan sirat serta tali pinggang lampit dan manik-manik.

Kerala. mengibar bendera Nishan Sahib Vaisakhi (bahasa Panjabi: ਵਸਾਖੀ. Vaisakhi juga disambut sebagai bermulanya tahun baru oleh bangsa India di Bengal Barat. tetapi sebenarnya bukan begitu. Dewi Hindu Jwalamukhi dipuja pada hari Vaisakhi. Perayaan ini disambut sebagai Rongali Page 16 . Vaisakhi juga membawa kepentingan keagamaan bagi penganut agama Sikh[1].Budaya Vasakthi Vaisakhi Juga dinamakan Diraikan oleh Jenis Keutamaan Tarikh Perayaan Amalan Vasakhi. dan musim menuai baru 1 Vaisakh (atau 14 April dalam kalendar Gregory. dewa matahari Surya diberi penghormatan. bersamaan dengan 14 April dalam kalendar Gregory. Baisakhi Penganut agama Sikh seluruh dunia Kegamaan Kelahiran Khalsa. Vaisakhi merupakan salah satu perayaan yang utama dalam kalendar Sikh. perarakan. vaisākhī. memperingati penubuhan Khalsa pada tahun 1699. Kepentingan tertentu yang dihubungkan dengan perayaan ini menonjolkan kepelbagaian antara rantau di luar Punjab. ramai yang sangka bahawa inilah Tahun Baru Sikh. Vaisakhi jatuh pada hari pertama bulan Vaisakh dalam kalendar Nanakshahi suria. dahulunya 13 April) Pesta Sembahyang. dan sesetengah rantau lain di India. juga dikenali sebagai Baisakhi) ialah salah satu pesta menuai kuno di Punjab. sementara di Bihar. Di Himachal Pradesh. yang juga menandakan bermulanya tahun suria baru dan musim menuai baru.

Sambutan Bagi menyambut perayaan. Eropah dan lain-lain. Di Amerika Syarikat. dan Tahun Baru Sinhala/Tamil di Sri Lanka. Naba Barsha di Bengal. Himachal Pradesh dan Uttaranchal.Bihu di Assam. Vaisakhi juga disambut sebagai pesta menuai di beberapa negeri lain di utara India. Selain Punjab. Kanada . Perarakan sekitar bandar juga satu kebiasaan Vaisakhi merupakan hari kelahiran Khalsa (Orang-orang Suci) dan para penganut Sikh diberi identiti yang jelas tatalaku untuk diikuti Serban sikh Masyarakat penganut Sikh atau Punjabi di seluruh dunia turut memakai serban tetapi dalam bentuk lebih tebal . Sambutan bermula awal apabila penganut. termasuk Haryana. Vishu (atau Vaishakhi) di Kerala. Puthandu di Tamil Nadu. serban yang dipakai oleh penganut Sikh / Punjabi dipanggil turban atau dastar. Kain serban yang dipakai sepanjang 5 meter. yang membawa bunga dan persembahan pergi ke gurdwara sebelum subuh. Di sesetengah tempat . para penganut berkumpul di gurdwara atau tempat ibadah Sikh. mereka yang memakai Page 17 . lonjong dan seragam bentuknya.

Tetapi orang prempuan tidak perlu memakai serban. Serban di kalangan penganut Sikh amat berkait dengan kepercayaan dan wajib dipakai .serban dianggap sebagai penganut agama Sikh. Pakaian Budak Kashmiri memakai ‘churidar pyjama’ tahun 1890 Salwar Kameez Page 18 . Penganut Sikh dilarang memotong rambut dan memakai serban agama rambut yang panjang mudah diurus.