NAMA GURU: MUHAMMAD GHAZIDI AFDZAL B.

GHAZALI AMANINA IZZATI BT SABRI FATIN FARHAH BT AHMED

NORAFIDAH BT RASHID Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi :

Bilangan Murid : 6 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan

terapi nyanyian. . bola besar. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. : Skitel. berjalan. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti. diharapkan murid dapat: Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. gelung dan wisel.mengira : Terapi fizikal. berlari. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi Penggabungjalinan : Mengira. Penerapan nilai : Bersabar. terapi pertuturan . Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik. menghormati rakan dan guru. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran .kadarketangkasan dalam perlakuan. ketekunan.

Lutut tinggi 2.murid Aktiviti drill: 1. 4.murid berjalan ke tempat aktiviti.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . Petunjuk: x . 1 -Lari setempat 2. Nilai: Menghormati guru.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki. Tendang depan 3. Tendang belakang . dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru. tekun. X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal. 2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali. Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan.Tarik nafas 3.

Nilai: bersabar - Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal. gelung.Bola besar . 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham . 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah. 2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo.murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan. 3) Murid pertama akan lari dan melompat Alatan: wisel. koordinasi mata dan tangan : Pengamatan. gelung. Alatan: skitel.kon x .Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. Petunjuk: .celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. xxx Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik . 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. 2) Murid diberikan bola. bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal.Gelung x x x . skitel.

dalam setiap gelung. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali. menghormati rakan.Gelung Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur . 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula.murid . 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya.. X X X X X X Strategi: verbal linguistik. Petunjuk: . Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x.Skitel . x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan.Penyimpanan alatan. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang.

 ¯½f° ff¯ ff° f° ¯ °°©f°f– f ° ½f f ¯ °°–f°¯ ff°ff°#nn ° f°n # % . 9 °½ %¯°%             f ° 9 °¯½f°f° fff°  % . ¾ f° ¯°f ¯ f  f¾¾ ¯f   O OO OO O  f –  f°–¾ ° ¾  @ f½ ½ f°  ¯ 9 °© ¯  . ¯ °f f° ¯ ¾°f€f¾ ¾ f°ff % .

    .