NAMA GURU: MUHAMMAD GHAZIDI AFDZAL B.

GHAZALI AMANINA IZZATI BT SABRI FATIN FARHAH BT AHMED

NORAFIDAH BT RASHID Mata pelajaran : Pendidikan Jasmani Tunjang Kemahiran Tajuk Tarikh Masa Tahun/ Kelas : Kecergasan : Daya tahan Kardiovaskular melalui aktiviti lompatan. : Kecerdasan berasaskan kesihatan : 19 September 2011 : 8.45- 9.45 pagi :

Bilangan Murid : 6 orang Pengalaman lepas: Murid- murid telah menjalani latihan larian untuk menguatkan

gelung dan wisel. Objektif : Pada akhir pengajaran dan pembelajaran .kadarketangkasan dalam perlakuan. : Skitel. diharapkan murid dapat: Psikomotor : Membuat lompatan dengan teknik yang betul dengan kadar 3 dari 4 percubaan. berlari. bola besar. Kesepaduan Unsur Terapi Alatan : Matematik.mengira : Terapi fizikal. Afektif : Menunjukkan rasa semangat berpasukan semasa menjalankan aktiviti. Penerapan nilai : Bersabar. KBKK : Menyatakan dan membuat generalisasi Penggabungjalinan : Mengira. Kognitif : Menyatakan anggota yang terlibat semasa menjalankan aktiviti melompat. menghormati rakan dan guru. terapi nyanyian. . ketekunan. terapi pertuturan . berjalan.

2) Murid dikumpulkan dalam satu bulatan yang besar. Tendang depan 3. dan mengikut pergerakan drill yang dibuat oleh guru.murid Aktiviti drill: 1.linguistik Terapi: Nyanyian pertuturan dan fizikal.Tarik nafas 3. Lutut tinggi 2.Nyanyian lagu ambil membuat aktiviti pergerakan.Bahagian/ Masa Permulaan ( 15 minit) Isi pengajaran Butiran Mengajar 1) Guru urus murid. Nilai: Menghormati guru. 4) Murid diminta untuk menarik nafas sebanyak 3 kali.murid berjalan ke tempat aktiviti. Petunjuk: x . X X X X X X Strategi: kecerdasan muzik : kinestetik : verbal.Regangan daripada bahagian kepala kepada bahagian kaki. Tendang belakang . Organisasi Catatan/ alatan/ strategi Pengurusan murid dan aktiviti pemanasan badan. 4. tekun. 1 -Lari setempat 2. 5) Aktiviti regangan dilakukan daripada bahagian kepala ke bahagian kaki dengan bimbingan guru. 3) Murid diminta untuk berlari setempat . 6) Murid bergerak mengikut nyanyian dan pergerakan yang ditunjukkan oleh guru.

2) Guru menunjukkan cara bagaimana bermain pertandingan lompat kangaroo. gelung.Perkembangan ( 20 minit) Aktiviti 1 -Larian ikut skitel 1) Guru meminta murid membuat barisan memanjang ke belakang. 4) Guru perlu membuat demonstrasi dahulu kepada murid-murid supaya mereka mudah faham . Nilai: bersabar - Aktiviti 2 -Lompat dalam gelung 1) Murid membuat barisan panjang di hadapan skital semula. 2) Murid diberikan bola.Gelung x x x . xxx Aktiviti 3 -Melompat dengan bola 1) Murid kembali ke tempat garis permulaan. 2) Murid akan berlari ikut skitel yang di sediakan oleh guru dan berpatah balik ke skitel asal. Strategi: Kinestetik : Verbal linguistik . 2) Murid melompat ke dalam setiap gelung yang ada di hadapan mereka dan berpatah balik ke barisan tadi. gelung.celah kangkang dan berpatah balik ke barisan tadi. Petunjuk: . bola besar x x x Strategi: Verbal linguistik : kinestetik : Visual ruang Terapi: terapi fizikal. 3) Murid melompat dengan mengepit bola besar di celah.murid Permainan Kecil ( 15 minit) Pertandingan “Lompat Kanggaro” 1) Murid dibahagikan kepada 2 kumpuan. skitel. 3) Murid pertama akan lari dan melompat Alatan: wisel.kon x . koordinasi mata dan tangan : Pengamatan.Bola besar . Alatan: skitel.

x x x Terapi: Terapi FizikalLokomotor Nilai: ketekunan. 6) Kumpulan yang cepat mengahabiskan permainan dikira sebagai pemenang. 2) Murid menarik dan hembus nafas sebanyak 3 kali.. Petunjuk: . Kinestetik Terapi: pertututuran muzik Petunjuk : x. menghormati rakan. 3) Murid diurus dan diminta kembali ke kelas semula.Penyimpanan alatan.Gelung Penutup ( 10 minit) -Gerak Kendur .murid .dalam setiap gelung. 4) Kemudian sentuh skitel hujung dan kembali semula kepada rakan dengan melompat di setiap gelung. X X X X X X Strategi: verbal linguistik.Skitel . 5) Murid kedua akan mememulakan larian dan lompatan setelah pemain pertama mencuit tangannya. 1) Murid di kumpulkan dalam bulatan dan menunjukkan aktiviti gerak kendur kepada murid denngan melakukan tarian “ chicken dance”.

 ¾ f° ¯°f ¯ f  f¾¾ ¯f   O OO OO O  f –  f°–¾ ° ¾  @ f½ ½ f°  ¯ 9 °© ¯  . ¯ °f f° ¯ ¾°f€f¾ ¾ f°ff % . ¯½f° ff¯ ff° f° ¯ °°©f°f– f ° ½f f ¯ °°–f°¯ ff°ff°#nn ° f°n # % . 9 °½ %¯°%             f ° 9 °¯½f°f° fff°  % .

    .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful