P. 1
Kertas Kerja Penubuhan Persatuan

Kertas Kerja Penubuhan Persatuan

|Views: 762|Likes:
Published by Kesuma Wahida

More info:

Published by: Kesuma Wahida on Oct 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/17/2014

pdf

text

original

3.

0 PENUTUP

Penutup merupakan perkara yang paling akhir ditulis dalam sesebuah penulisan. Penutup biasanya mengandungi kesimpulan daripada perkara yang dibincangkan. Menurut Sulaiman Masri bahagian kesimpulan atau penutup biasanya terdiri sama dengan perengan pengenalan iaitu terdiri daripada satu perengan utama dan jika perlu bolehlah ditautkan dengan satu perengan tambahan lain tetapi lebih pendek. Kesimpulan esei ini mengandungi instisari kesemua idea yang dipaparkan dalam perenggan sesautu esei. Nyatakan mengapa anda sampai kepada suatu kesimpulan. Nyatakan harapan anda dan tegaskan pendirian anda dengan maksud mempengaruhi pembaca menerima pandangan dan hujahan.
10

Sajastanah bin Imam Koning.00 am. Mc Graw-hill Componies. Perak. Sulaiman Masri .09 pada 1.scribd. 11 http://www.com/doc/4973859/Format-kertas-kerja disunting pada 28. Amaricas.3.tesis) SANON PRINTING CORPORATION SDN BHD. Patterns For A Purpose A Rhetorical Reader . New York.htm disunting pada . kemahiran dan disiplin yang diterapkan dalam persatuan pancaragam mampu melahirkan kelompok masyarakat yang bersatu padu dan berhemah tinggi. Tanjung Malim. Oleh yang demikian matlamat negara Malaysia untuk melahirkan masyarakat yang berilmu dan mewujudkan semangat ‘SATU MALAYSIA’ dalam masyarakat boleh dicapai melalui penubuhan persatuan pancaragam ini.com/penulisanlaporan.8. Omar bin Baharuddin.2003. http://www.00 am. BIBLIOGRAFI Barbara Fine Clouse 2004. Sekian.scribd.proposal. Justeru.1 PENUTUP Kesimpulannya. penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Diraja merupakan satu aset yang bernilai kepada sekolah untuk meningkatkan prestasi pelajar seterusnya menaikkan nama baik sekolah melalui setiap aktiviti yang akan disertai. Sg Besi Kuala Lumpur Zaharul Lailiddin Saidon. adalah sangat diharapkan kertas kerja ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak sekolah. Semoga perkara yang baik ini tidak akan disia-siakan oleh kita semua.8. http://metos2004. Peranan Kegiatan Kurikulum Muzik Instrumental Di sekolah Dalam Konteks Pembangunan Modal Insan. Fakulti Seni Dan Muzik.09 pada 1. Selain itu juga. Kaedah Penyelidikan dan Panduan Penulisan (esai.tripod. terima kasih.com/doc/4973547/KERTAS-KERJA-CYBER-CAFE disunting pada 28.

Contoh tujuan bagi kertas kerja Penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Di Raja ialah : . Biasanya ditulis dengan ringkas dan tepat.2.1 TUJUAN KERTAS KERJA Tujuan merupakan fokus utama yang menceritakan tentang persoalan ‘kenapa’ kertas kerja ini dibuat dan merupakan pendahuluan kecil kepada kertas kerja ini.

3 .2 PENDAHULUAN KERTAS KERJA Pada bahagian ini kita akan menceritakan tentang latar belakang daripada aspek sejarah dan isu-isu yang timbul serta permasalahan yang akan dihadapi.1 TUJUAN Kertas kerja ini dikemukan untuk mendapatkan pertimbangan dan kelulusan pihak pentadbir SMK Murka Di Raja bagi menubuhkan Persatuan Pancaragam dan memohon dana untuk membeli kelengkapan persatuan pancaragam. Contoh pendahuluan dan latar belakang untuk penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Diraja Adalah seperti berikut : 2.1. Oleh yang demikian kita harus menulisnya dengan ringkas padat dan boleh menarik pembaca untuk terus berminat kepada kertas kerja tersebut.2. Pendahuluan bolehlah dikatakan sebagai muka dan kepala kepada kertas kerja yang dihasilkan.

1 PENDAHULUAN . Contoh matlamat dan objektif yang sesuai adalah seperti berikut : 2.2.hati kerana ia merupakan perkara yang sangat dititik beratkan dan harus dicapai oleh pemohon. Hal ini perlu ditulis dengan berhati.3 MATLAMAT DAN OBJEKTIF KERTAS KERJA Dalam bahagian ini. kita akan menceritakan tentang matlamat dan objektif yang ingin dicapai dalam persatuan pancaragam. Justeru.2. setiap objektif haruslah logik dan bertepatan dengan tahap pelajar.

bahasa dan pengalaman amali. aspirasi dan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Oleh yang demikian. yang menyebut bahawa penubuhan kelab atau persatuan beruniform seperti pasukan pancaragam sekolah adalah penting untuk menanamkan semangat perpaduan berbilang kaum. yang mengkaji dasar pelajaran (1979). Hal ini telah dijelaskan dengan nyata dalam laporan Jawatankuasa Kabinet (1980). 4 .Kokurikulum yang melibatkan muzik contohnya persatuan pancaragam mempunyai perkaitan yang jelas terhadap pembentukan modal insan dan semangat perpaduan antara kaum. Dasar Pendidikan Negara dan Wawasan 2020 mampu dicapai melalui aktiviti kokurikulum berbentuk Muzik. Perkara ini turut disokong oleh Noraidah Bt Mohammad Kasran (1988) yang mendapati aktiviti kokurikulum memupuk nilai murni.

.

3.3. rohani.2.2 OBJEKTIF Objektif bagi persatuan pancaragam terbahagi kepada dua iaitu : a) Objektif bukan muzikal i) Meningkatkan keyakinan diri ke tahap yang maksimum ii) Melatih semangat bekerja secara berkumpulan iii) Mewujudkan budaya toleransi sesama ahli iv) Melahirkan pelajar yang mempunyai disiplin yang baik v) Meningkatkan nama sekolah melalui pertandingan dan persembahan yang disertai b) Objektif Muzikal i) Menguasai kemahiran membaca notasi muzik dengan baik ii) Dapat mengenal pelbagai alat muzik dengan lebih dekat dan berupaya bermain sekurang-kurangnya satu alat muzik. kemahiran dan pengalaman muzik untuk meningkatkan keseimbangan jati diri berlandaskan inti. adunan dan karektor bagi setiap alat untuk mewujudkan satu pasukan pancaragam yang cemerlang.4 SPEKSIFIKASI ALATAN 2.1 MATLAMAT Memantapkan pelajar dengan pengetahuan. 5 2. . iii) Dapat memainkan lagu dalam pelbagai stail muzik iv) Dapat mengenali aspek intonasi. emosi.dan intelek (JERI) seterusnya menjadikan Persatuan Pancaragam sebagai medium penting untuk menjadi sumber modal insan yang berupaya mencapai matlamat WAWASAN 2020 yang menjadi impian negara Malaysia.pati falsafah pendidikan negara iaitu keseimbangan aspek jasmani.

4 SPEKSIFIKASI ALATAN Pada bahagian ini kita perlu menjelaskan tentang keperluan untuk menubuhkan persatuan pancaragam. Pada bahagian ini juga kita perlu menyenaraikan barang.barang yang diperlukan dengan jelas.4. 2.2. Dalam bahagian ini juga kitaharus menyatakan dengan teperinci tentang peralatan yang diperlukan khususnya alat-alat muzik.1 SENARAI ALATAN .

Bb Clarinet 8 unit 4. Alto Saxophone 4 unit 5. Tenor Trombone 6 unit 9. Alto Horn 6 unit 8. Baritone / Euphonium 4 unit 10. Nama alatan muzik Bilangan Yang Diperlukan 1. Cymbal 2 unit 13. Flute 4 unit 3. Tenor Saxophone 2 unit 6. Tuba 4 unit 11.Bil. Marching Bell 2 unit 12. Bass Drum 18 inci 1 unit 15 Bass Drum 20 inci 1 unit 16 Bass Drum 22 inci 1 unit 17 Bass Drum 24 inci 1 unit . Bb Trumpet 16 unit 7. Snare Drum 4 unit 14. Picolo 2 unit 2.

Salah satu daripada sesi latihan akan diambil alih oleh tenaga pengajar luar yang berpengalaman. kita harus menyenaraikan secara ringkas tentang jadual aktiviti yang akan dilakukan.5. 2 orang jurulatih atau lebih adalah diperlukan bagi mengendalikan latihan yang berbentuk kumpulan. 2.3 BAHAN MENGAJAR Penggunaan buku latihan amali daripada Yamaha. brass dan perkusi. 2. d) Bayaran saguhati adalah sebanyak RM100 sejam untuk seorang tenaga pengajar. 2. Hal ini kerana buku tersebut sangat sesuai digunakan oleh pelajar yang baru mengenali alat muzik serta buku itu juga mudah didapati dalam pasaran.5 MAKLUMAT AKTIVITI 6 Dalam bahagian ini.5. b) Untuk permulaan.5.2 LATIHAN Sesi latihan akan dijalankan seminggu dua kali. c) Tenaga pengajar adalah terdiri daripada jurulatih dan pakar dalam bidang masing-masing. Dalam bahagian ini juga kita harus menetapkan takwim aktiviti yang akan dilakukan persatuan pancaragam sepanjang enam bulan pertama. Azharuddin Bin Abdul Shukor ( Jurulatih Pancaragam ) 2. 2.5. Hal ini akan menunjukan betapa seriusnya kita sebagai guru pebimbing pancaragam. Satu sesi latihan akan mengambil masa dua jam.18 Trio / Quad Tom 2 unit 19 Note Stand 40 unit Jumlah 110 unit Rujukan : En.1 TENAGA PENGAJAR a) Sekurang-kurangnya 2 orang jurulatih akan mengendalikan latihan bagi setiap sesi latihan.4 PERANCANGAN LATIHAN 6 BULAN PERTAMA Bulan Isi Kandungan Pengajaran Catatan 7 . iaitu: woodwind.

.

Pengenalan asas kawad formasi. Berkawat bersama peralatan muzik. Pelajar dapat menguasai skel C Major dan Bb Major secara ensemble. 2. Pelajar sudah menguasai pengendalian alat untuk berkawat.Pelajar dapat bermain secara seksyenal dalam bentuk unison.Pengenalan bermain secara ensemble. 3.Januari 1. Pengenalan asas dan pengendalian alatan muzik. Mei 1. Februari 1. Pengenalan asas teori muzik. Pengenalan perisian komputer untuk tujuan formasi 3. 2. 2. Bermain secara ensemble dan . 2. Pengenalan asas kawad kaki. 3. Latihan pengukuhan dan ulangkaji pelajaran terdahulu.Bermain sebuah lagu mudah secarae n se mb l e. April 1. Pengenalan membuat formasi menggunakan carta. Mac 1. 3.Pelajar boleh memainkan beberapa not terdiri dari skelC Major dan Bb Major.

8 . 2.tambahan sebuah lagu baru. pengukuhan kepada teknik tiupan dan permainan akan di titikberatkan. Bagi setiap sessi latihan. Teknik tiupan diperbaiki dari masa ke semasa bagi tujuan pengukuhan.

.

Tambahan lagu bagi tujuan persembahan. 3. Presiden Perkusi Presiden Penyelaras Pasukan Beruniform Ketua Disiplin Quatermast er Ketua Uniform Bendahari Ketua Kebajikan Setiausah a Ketua Seksyen Ketua Perpustaka an Tiup Kayu Brass Jurulatih 3. 4.6 CADANGAN STRUKTUR ORGANISASI Carta organisasi merupakan satu perkara yang penting dan harus dibuat untuk melancarkan perjalanan sesuatu persatuan khususnya persatuan pancaragam. Latihan pengukuhan. Oleh yang demikian. Persiapan persembahan secara terbuka.Pentadbir Penolong Kanan Ko-Kurikulum Guru Penasihat Pen. 2. Jun 1. 2. carta organisasi juga harus dibuat dengan tetiti dan melantik ahli yang layak untuk memegang jawatan didalamnya. Pasukan pancaragam bersedia mengadakan persembahan di hadapan warga sekolah Penilaian tahap kecekapan dari segi permainan alat dan kawad akan dijalankan. Hal ini bertujuan segala objektif . Penilaian tahap kecekapan.Pelajar dapat menguasai skel G Major.

Contoh bagi carta organisasi untuk persatuan pancaragam adalah seperti di bawah : 9 3.yang ingin dicapai dapat dilaksanakan dengan sempurna. Menurut Sulaiman Masri bahagian kesimpulan atau penutup biasanya terdiri sama dengan perengan pengenalan iaitu terdiri daripada satu perengan utama dan jika perlu bolehlah ditautkan dengan satu perengan tambahan lain tetapi lebih pendek. Penutup biasanya mengandungi kesimpulan daripada perkara yang dibincangkan. Nyatakan mengapa anda .0 PENUTUP Penutup merupakan perkara yang paling akhir ditulis dalam sesebuah penulisan. Kesimpulan esei ini mengandungi instisari kesemua idea yang dipaparkan dalam perenggan sesautu esei.

00 am. http://www. Semoga perkara yang baik ini tidak akan disia-siakan oleh kita semua. Perak. Omar bin Baharuddin. Tanjung Malim. BIBLIOGRAFI Barbara Fine Clouse 2004. 10 3.sampai kepada suatu kesimpulan.scribd. Sekian. Selain itu juga. adalah sangat diharapkan kertas kerja ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak sekolah.1 PENUTUP Kesimpulannya. Sg Besi Kuala Lumpur Zaharul Lailiddin Saidon. Sulaiman Masri . New York. Nyatakan harapan anda dan tegaskan pendirian anda dengan maksud mempengaruhi pembaca menerima pandangan dan hujahan.09 pada 1. Mc Graw-hill Componies. terima kasih.proposal. kemahiran dan disiplin yang diterapkan dalam persatuan pancaragam mampu melahirkan kelompok masyarakat yang bersatu padu dan berhemah tinggi.2003. Kaedah Penyelidikan dan Panduan Penulisan (esai. penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Diraja merupakan satu aset yang bernilai kepada sekolah untuk meningkatkan prestasi pelajar seterusnya menaikkan nama baik sekolah melalui setiap aktiviti yang akan disertai. Fakulti Seni Dan Muzik. Sajastanah bin Imam Koning. Amaricas. Patterns For A Purpose A Rhetorical Reader .scribd.com/doc/4973859/Format-kertas-kerja disunting pada 28. Peranan Kegiatan Kurikulum Muzik Instrumental Di sekolah Dalam Konteks Pembangunan Modal Insan. Justeru.tesis) SANON PRINTING CORPORATION SDN BHD. Oleh yang demikian matlamat negara Malaysia untuk melahirkan masyarakat yang berilmu dan mewujudkan semangat ‘SATU MALAYSIA’ dalam masyarakat boleh dicapai melalui penubuhan persatuan pancaragam ini.com/doc/4973547/KERTAS-KERJA-CYBER-CAFE . 11 http://www.8.

00 am.htm disunting pada .09 pada 1.tripod.com/penulisanlaporan. http://metos2004.8.disunting pada 28.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->