P. 1
Kertas Kerja Penubuhan Persatuan

Kertas Kerja Penubuhan Persatuan

|Views: 920|Likes:
Published by Kesuma Wahida

More info:

Published by: Kesuma Wahida on Oct 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/17/2014

pdf

text

original

3.

0 PENUTUP

Penutup merupakan perkara yang paling akhir ditulis dalam sesebuah penulisan. Penutup biasanya mengandungi kesimpulan daripada perkara yang dibincangkan. Menurut Sulaiman Masri bahagian kesimpulan atau penutup biasanya terdiri sama dengan perengan pengenalan iaitu terdiri daripada satu perengan utama dan jika perlu bolehlah ditautkan dengan satu perengan tambahan lain tetapi lebih pendek. Kesimpulan esei ini mengandungi instisari kesemua idea yang dipaparkan dalam perenggan sesautu esei. Nyatakan mengapa anda sampai kepada suatu kesimpulan. Nyatakan harapan anda dan tegaskan pendirian anda dengan maksud mempengaruhi pembaca menerima pandangan dan hujahan.
10

tesis) SANON PRINTING CORPORATION SDN BHD.tripod. Perak. Selain itu juga.09 pada 1.com/penulisanlaporan. penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Diraja merupakan satu aset yang bernilai kepada sekolah untuk meningkatkan prestasi pelajar seterusnya menaikkan nama baik sekolah melalui setiap aktiviti yang akan disertai. Sekian. BIBLIOGRAFI Barbara Fine Clouse 2004. Peranan Kegiatan Kurikulum Muzik Instrumental Di sekolah Dalam Konteks Pembangunan Modal Insan. Sajastanah bin Imam Koning.proposal. Kaedah Penyelidikan dan Panduan Penulisan (esai. Sulaiman Masri . http://www. 11 http://www. Patterns For A Purpose A Rhetorical Reader .00 am.scribd.com/doc/4973859/Format-kertas-kerja disunting pada 28. Justeru.8.3. Amaricas.com/doc/4973547/KERTAS-KERJA-CYBER-CAFE disunting pada 28. http://metos2004.2003.00 am.09 pada 1. Omar bin Baharuddin. Fakulti Seni Dan Muzik.1 PENUTUP Kesimpulannya.8. New York. Mc Graw-hill Componies. Semoga perkara yang baik ini tidak akan disia-siakan oleh kita semua. Tanjung Malim. kemahiran dan disiplin yang diterapkan dalam persatuan pancaragam mampu melahirkan kelompok masyarakat yang bersatu padu dan berhemah tinggi. Sg Besi Kuala Lumpur Zaharul Lailiddin Saidon. Oleh yang demikian matlamat negara Malaysia untuk melahirkan masyarakat yang berilmu dan mewujudkan semangat ‘SATU MALAYSIA’ dalam masyarakat boleh dicapai melalui penubuhan persatuan pancaragam ini. terima kasih. adalah sangat diharapkan kertas kerja ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak sekolah.scribd.htm disunting pada .

2. Biasanya ditulis dengan ringkas dan tepat. Contoh tujuan bagi kertas kerja Penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Di Raja ialah : .1 TUJUAN KERTAS KERJA Tujuan merupakan fokus utama yang menceritakan tentang persoalan ‘kenapa’ kertas kerja ini dibuat dan merupakan pendahuluan kecil kepada kertas kerja ini.

1. 3 . Contoh pendahuluan dan latar belakang untuk penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Diraja Adalah seperti berikut : 2.2 PENDAHULUAN KERTAS KERJA Pada bahagian ini kita akan menceritakan tentang latar belakang daripada aspek sejarah dan isu-isu yang timbul serta permasalahan yang akan dihadapi. Oleh yang demikian kita harus menulisnya dengan ringkas padat dan boleh menarik pembaca untuk terus berminat kepada kertas kerja tersebut.2.1 TUJUAN Kertas kerja ini dikemukan untuk mendapatkan pertimbangan dan kelulusan pihak pentadbir SMK Murka Di Raja bagi menubuhkan Persatuan Pancaragam dan memohon dana untuk membeli kelengkapan persatuan pancaragam. Pendahuluan bolehlah dikatakan sebagai muka dan kepala kepada kertas kerja yang dihasilkan.

1 PENDAHULUAN .3 MATLAMAT DAN OBJEKTIF KERTAS KERJA Dalam bahagian ini.2. Contoh matlamat dan objektif yang sesuai adalah seperti berikut : 2. Hal ini perlu ditulis dengan berhati.hati kerana ia merupakan perkara yang sangat dititik beratkan dan harus dicapai oleh pemohon.2. kita akan menceritakan tentang matlamat dan objektif yang ingin dicapai dalam persatuan pancaragam. setiap objektif haruslah logik dan bertepatan dengan tahap pelajar. Justeru.

bahasa dan pengalaman amali. yang mengkaji dasar pelajaran (1979).Kokurikulum yang melibatkan muzik contohnya persatuan pancaragam mempunyai perkaitan yang jelas terhadap pembentukan modal insan dan semangat perpaduan antara kaum. yang menyebut bahawa penubuhan kelab atau persatuan beruniform seperti pasukan pancaragam sekolah adalah penting untuk menanamkan semangat perpaduan berbilang kaum. Oleh yang demikian. Hal ini telah dijelaskan dengan nyata dalam laporan Jawatankuasa Kabinet (1980). Perkara ini turut disokong oleh Noraidah Bt Mohammad Kasran (1988) yang mendapati aktiviti kokurikulum memupuk nilai murni. aspirasi dan matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. Dasar Pendidikan Negara dan Wawasan 2020 mampu dicapai melalui aktiviti kokurikulum berbentuk Muzik. 4 .

.

4 SPEKSIFIKASI ALATAN 2. 5 2. iii) Dapat memainkan lagu dalam pelbagai stail muzik iv) Dapat mengenali aspek intonasi.1 MATLAMAT Memantapkan pelajar dengan pengetahuan.3. adunan dan karektor bagi setiap alat untuk mewujudkan satu pasukan pancaragam yang cemerlang. rohani.2. .pati falsafah pendidikan negara iaitu keseimbangan aspek jasmani.3. emosi.dan intelek (JERI) seterusnya menjadikan Persatuan Pancaragam sebagai medium penting untuk menjadi sumber modal insan yang berupaya mencapai matlamat WAWASAN 2020 yang menjadi impian negara Malaysia.2 OBJEKTIF Objektif bagi persatuan pancaragam terbahagi kepada dua iaitu : a) Objektif bukan muzikal i) Meningkatkan keyakinan diri ke tahap yang maksimum ii) Melatih semangat bekerja secara berkumpulan iii) Mewujudkan budaya toleransi sesama ahli iv) Melahirkan pelajar yang mempunyai disiplin yang baik v) Meningkatkan nama sekolah melalui pertandingan dan persembahan yang disertai b) Objektif Muzikal i) Menguasai kemahiran membaca notasi muzik dengan baik ii) Dapat mengenal pelbagai alat muzik dengan lebih dekat dan berupaya bermain sekurang-kurangnya satu alat muzik. kemahiran dan pengalaman muzik untuk meningkatkan keseimbangan jati diri berlandaskan inti.

1 SENARAI ALATAN .barang yang diperlukan dengan jelas. Pada bahagian ini juga kita perlu menyenaraikan barang. Dalam bahagian ini juga kitaharus menyatakan dengan teperinci tentang peralatan yang diperlukan khususnya alat-alat muzik.2.4.4 SPEKSIFIKASI ALATAN Pada bahagian ini kita perlu menjelaskan tentang keperluan untuk menubuhkan persatuan pancaragam. 2.

Snare Drum 4 unit 14. Tenor Trombone 6 unit 9. Tenor Saxophone 2 unit 6.Bil. Tuba 4 unit 11. Cymbal 2 unit 13. Alto Horn 6 unit 8. Alto Saxophone 4 unit 5. Baritone / Euphonium 4 unit 10. Bb Clarinet 8 unit 4. Bass Drum 18 inci 1 unit 15 Bass Drum 20 inci 1 unit 16 Bass Drum 22 inci 1 unit 17 Bass Drum 24 inci 1 unit . Bb Trumpet 16 unit 7. Flute 4 unit 3. Picolo 2 unit 2. Nama alatan muzik Bilangan Yang Diperlukan 1. Marching Bell 2 unit 12.

brass dan perkusi.5. b) Untuk permulaan. 2. 2. 2. Azharuddin Bin Abdul Shukor ( Jurulatih Pancaragam ) 2.5 MAKLUMAT AKTIVITI 6 Dalam bahagian ini.3 BAHAN MENGAJAR Penggunaan buku latihan amali daripada Yamaha. c) Tenaga pengajar adalah terdiri daripada jurulatih dan pakar dalam bidang masing-masing. Hal ini kerana buku tersebut sangat sesuai digunakan oleh pelajar yang baru mengenali alat muzik serta buku itu juga mudah didapati dalam pasaran. d) Bayaran saguhati adalah sebanyak RM100 sejam untuk seorang tenaga pengajar. Satu sesi latihan akan mengambil masa dua jam.18 Trio / Quad Tom 2 unit 19 Note Stand 40 unit Jumlah 110 unit Rujukan : En. 2. iaitu: woodwind.2 LATIHAN Sesi latihan akan dijalankan seminggu dua kali. 2 orang jurulatih atau lebih adalah diperlukan bagi mengendalikan latihan yang berbentuk kumpulan.5. kita harus menyenaraikan secara ringkas tentang jadual aktiviti yang akan dilakukan.5.4 PERANCANGAN LATIHAN 6 BULAN PERTAMA Bulan Isi Kandungan Pengajaran Catatan 7 . Salah satu daripada sesi latihan akan diambil alih oleh tenaga pengajar luar yang berpengalaman.1 TENAGA PENGAJAR a) Sekurang-kurangnya 2 orang jurulatih akan mengendalikan latihan bagi setiap sesi latihan.5. Dalam bahagian ini juga kita harus menetapkan takwim aktiviti yang akan dilakukan persatuan pancaragam sepanjang enam bulan pertama. Hal ini akan menunjukan betapa seriusnya kita sebagai guru pebimbing pancaragam.

.

Pengenalan perisian komputer untuk tujuan formasi 3. 2. Pelajar dapat menguasai skel C Major dan Bb Major secara ensemble. 2. Pengenalan asas teori muzik. 2. 3. April 1. Pengenalan membuat formasi menggunakan carta.Bermain sebuah lagu mudah secarae n se mb l e. Latihan pengukuhan dan ulangkaji pelajaran terdahulu. 2.Januari 1. Pelajar sudah menguasai pengendalian alat untuk berkawat. Berkawat bersama peralatan muzik. Pengenalan asas dan pengendalian alatan muzik.Pelajar boleh memainkan beberapa not terdiri dari skelC Major dan Bb Major. 3. Pengenalan asas kawad kaki.Pelajar dapat bermain secara seksyenal dalam bentuk unison. 3.Pengenalan bermain secara ensemble. Februari 1. Mac 1. Pengenalan asas kawad formasi. Mei 1. Bermain secara ensemble dan .

tambahan sebuah lagu baru. Teknik tiupan diperbaiki dari masa ke semasa bagi tujuan pengukuhan. pengukuhan kepada teknik tiupan dan permainan akan di titikberatkan. Bagi setiap sessi latihan. 2. 8 .

.

Tambahan lagu bagi tujuan persembahan. carta organisasi juga harus dibuat dengan tetiti dan melantik ahli yang layak untuk memegang jawatan didalamnya. Oleh yang demikian. 2.6 CADANGAN STRUKTUR ORGANISASI Carta organisasi merupakan satu perkara yang penting dan harus dibuat untuk melancarkan perjalanan sesuatu persatuan khususnya persatuan pancaragam. Jun 1. Persiapan persembahan secara terbuka. 3. Presiden Perkusi Presiden Penyelaras Pasukan Beruniform Ketua Disiplin Quatermast er Ketua Uniform Bendahari Ketua Kebajikan Setiausah a Ketua Seksyen Ketua Perpustaka an Tiup Kayu Brass Jurulatih 3. Pasukan pancaragam bersedia mengadakan persembahan di hadapan warga sekolah Penilaian tahap kecekapan dari segi permainan alat dan kawad akan dijalankan. Hal ini bertujuan segala objektif .Pentadbir Penolong Kanan Ko-Kurikulum Guru Penasihat Pen. 4.Pelajar dapat menguasai skel G Major. Latihan pengukuhan. Penilaian tahap kecekapan. 2.

Kesimpulan esei ini mengandungi instisari kesemua idea yang dipaparkan dalam perenggan sesautu esei. Menurut Sulaiman Masri bahagian kesimpulan atau penutup biasanya terdiri sama dengan perengan pengenalan iaitu terdiri daripada satu perengan utama dan jika perlu bolehlah ditautkan dengan satu perengan tambahan lain tetapi lebih pendek.yang ingin dicapai dapat dilaksanakan dengan sempurna. Penutup biasanya mengandungi kesimpulan daripada perkara yang dibincangkan.0 PENUTUP Penutup merupakan perkara yang paling akhir ditulis dalam sesebuah penulisan. Contoh bagi carta organisasi untuk persatuan pancaragam adalah seperti di bawah : 9 3. Nyatakan mengapa anda .

10 3. penubuhan Persatuan Pancaragam SMK Murka Diraja merupakan satu aset yang bernilai kepada sekolah untuk meningkatkan prestasi pelajar seterusnya menaikkan nama baik sekolah melalui setiap aktiviti yang akan disertai.tesis) SANON PRINTING CORPORATION SDN BHD. Oleh yang demikian matlamat negara Malaysia untuk melahirkan masyarakat yang berilmu dan mewujudkan semangat ‘SATU MALAYSIA’ dalam masyarakat boleh dicapai melalui penubuhan persatuan pancaragam ini. Nyatakan harapan anda dan tegaskan pendirian anda dengan maksud mempengaruhi pembaca menerima pandangan dan hujahan. Perak. Peranan Kegiatan Kurikulum Muzik Instrumental Di sekolah Dalam Konteks Pembangunan Modal Insan. BIBLIOGRAFI Barbara Fine Clouse 2004. Fakulti Seni Dan Muzik.com/doc/4973859/Format-kertas-kerja disunting pada 28.scribd. adalah sangat diharapkan kertas kerja ini mendapat pertimbangan sewajarnya daripada pihak sekolah.1 PENUTUP Kesimpulannya. New York. Semoga perkara yang baik ini tidak akan disia-siakan oleh kita semua. Tanjung Malim.scribd. http://www. Sg Besi Kuala Lumpur Zaharul Lailiddin Saidon. Sekian.com/doc/4973547/KERTAS-KERJA-CYBER-CAFE . Sajastanah bin Imam Koning. Patterns For A Purpose A Rhetorical Reader . kemahiran dan disiplin yang diterapkan dalam persatuan pancaragam mampu melahirkan kelompok masyarakat yang bersatu padu dan berhemah tinggi. Omar bin Baharuddin.sampai kepada suatu kesimpulan.09 pada 1. Justeru.2003. Sulaiman Masri .8. Mc Graw-hill Componies. Amaricas. Selain itu juga.proposal. terima kasih.00 am. 11 http://www. Kaedah Penyelidikan dan Panduan Penulisan (esai.

htm disunting pada . http://metos2004.00 am.disunting pada 28.tripod.09 pada 1.8.com/penulisanlaporan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->