Modul 1 :Pemasangan Lampu Pendaflour Objektif khusus 1. 2. 3. 4. Mengetahui cara pemasangan lampu pendaflour dengan betul.

Memahami dan mengetahui komponen dan fugsi peralatan yang digunakan semasa bekerja. Menerangkan sebab perlunya mengamalkan keselamatan ketika berkerja. Menyatakan kesan mengabaikan peraturan dan keselamatan semasa bekerja.

Pencapaian Kompetensi 1. 2. 3. 4. Meningkatkan kemahiran ‘softskill’ di kalangan pelajar untuk mempraktikanya. Mengamalkan langkah keselamatan semasa aktiviti pemasangan. Menerangkan kebaikan dan kekurangan penggunaan lampu pendaflour. Memasang dan membuka komponen lampu pendaflour dan memasangya hingga menyala.

AKTIVITI 1. Mengenal Komponen dan peralatan yang telibat dalam pemasangan Lampu Pendaflour. Alatan Tangan Fungsinya PENA UJIAN  Sesuai dan selamat digunakan untuk mengesan arus elektrik antara 50V-500V  Lampu neon akan menyala apabila disentuh pada wayar hidup PEMOTONG SISI  Memotong wayar elektrik  Memotong lebihan wayar pada punca tamatan

PENJALUR WAYAR  Digunakan untuk menjalur dan memotong wayar

WAYAR TERAS KEMBAR  Terdiri dari 2 wayar teras tunggal yang dicantum sekali

suis penghidup COK  Membekalkan voltan yang tinggi pada awal penyalaan dan menstabilkan voltan selepas lampu menyala PEMEGANG TIUB  Menyangga tiub pendaflour PEMEGANG SUIS PENGHIDUP  Menempatkan suis penghidup . fius akan lebur dan pengaliran elektrik terputus  Disambung secara siri dalam litar dan dipasang pada wayar hidup (L) TIUB PENDAFLOUR  Diperbuat daripada kaca  Berisi wap merkuri dan gas argon  Bahagian dalam disalut dengan lapisan fosfor PERUMAH  Mengandungi cok. pemegang suis penghidup. pemegang tiub.PLAG 3-PIN 13 AMPERE  Digunakan untuk menyambungkan peralatan elektrik dengan soket alir luar  Terdapat pelbagai jenis dan bentuk plag mengikut kegunaan dan kuasa alatan yang disambungkannya  Mempunyai fius kartrij 13 Ampere untuk tujuan keselamatan FIUS KARTRIJ  Melindungi litar dan perkakas elektrik  Mencegah kemalangan yang mungkin berlaku akibat litar pintas  Apabila arus yang mengalir melaluinya melebihi kadar fius.

SUIS PENGHIDUP  Hanya berfungsi menghidupkan lampu  Lampu akan terus menyala walaupun suis penghidup ditanggalkan 2. Dengan menggunakan wayar teras tunggal.  Buang penebat luar dan benang yang terdedah. ii. Langkah 3  Pintal dan lipat hujungteras yang telah dijalur  Pasang teras pada tamatan mengikut kod warna yang ditetapkan. Langkah 1  Buka penutup plag dan longgarkan skru tamatan. Masukkan wayar di bawah pengapit dan ketatkan semula skrunya. PEMASANGAN LAMPU PENDAFLOUR DI BENGKEL ELEKTRIK i. Langkah 2  Potong penebat luar dengan teliti supaya tidak terpotong penebatnya. buat Pendawaian Plag 3-Pin 13 Ampere. . Longgarkan skru dan buka penutup perumah .

iv. TERJEMAHKAN LUKISAN SKEMATIK KEPADA SAMBUNGAN LITAR SEBENAR iii. MENGENAL PASTI PUNCA KEROSAKAN LAMPU PENDAFLOUR. Kedua-Dua Hujung Tiub Merah Dan Lampu Tidak Menyala . Pasang tiub dan pusingkan 90° 4.Lampu Berkelip-Kelip Tetapi Tidak Menyala 3. Lampu Tidak Menyala KEROSAKAN  COK ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK 2. Tutup semula perumah dan dan skrukan. KEJADIAN 1.3.

bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. . Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesinmesin atau alat projek. Apabila pelaksanaan hands on. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. alatan. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. Dari segi penasihatan pula. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. Sebagai contohnya. atau amali. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. Melalui interaksi yang rapat ini. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama.

pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. Apabila pelaksanaan hands on. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. Dari segi penasihatan pula. . nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. Sebagai contohnya.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. alatan. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. atau amali. Melalui interaksi yang rapat ini. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesin-mesin atau alat projek.