Modul 1 :Pemasangan Lampu Pendaflour Objektif khusus 1. 2. 3. 4. Mengetahui cara pemasangan lampu pendaflour dengan betul.

Memahami dan mengetahui komponen dan fugsi peralatan yang digunakan semasa bekerja. Menerangkan sebab perlunya mengamalkan keselamatan ketika berkerja. Menyatakan kesan mengabaikan peraturan dan keselamatan semasa bekerja.

Pencapaian Kompetensi 1. 2. 3. 4. Meningkatkan kemahiran ‘softskill’ di kalangan pelajar untuk mempraktikanya. Mengamalkan langkah keselamatan semasa aktiviti pemasangan. Menerangkan kebaikan dan kekurangan penggunaan lampu pendaflour. Memasang dan membuka komponen lampu pendaflour dan memasangya hingga menyala.

AKTIVITI 1. Mengenal Komponen dan peralatan yang telibat dalam pemasangan Lampu Pendaflour. Alatan Tangan Fungsinya PENA UJIAN  Sesuai dan selamat digunakan untuk mengesan arus elektrik antara 50V-500V  Lampu neon akan menyala apabila disentuh pada wayar hidup PEMOTONG SISI  Memotong wayar elektrik  Memotong lebihan wayar pada punca tamatan

PENJALUR WAYAR  Digunakan untuk menjalur dan memotong wayar

WAYAR TERAS KEMBAR  Terdiri dari 2 wayar teras tunggal yang dicantum sekali

fius akan lebur dan pengaliran elektrik terputus  Disambung secara siri dalam litar dan dipasang pada wayar hidup (L) TIUB PENDAFLOUR  Diperbuat daripada kaca  Berisi wap merkuri dan gas argon  Bahagian dalam disalut dengan lapisan fosfor PERUMAH  Mengandungi cok.PLAG 3-PIN 13 AMPERE  Digunakan untuk menyambungkan peralatan elektrik dengan soket alir luar  Terdapat pelbagai jenis dan bentuk plag mengikut kegunaan dan kuasa alatan yang disambungkannya  Mempunyai fius kartrij 13 Ampere untuk tujuan keselamatan FIUS KARTRIJ  Melindungi litar dan perkakas elektrik  Mencegah kemalangan yang mungkin berlaku akibat litar pintas  Apabila arus yang mengalir melaluinya melebihi kadar fius. suis penghidup COK  Membekalkan voltan yang tinggi pada awal penyalaan dan menstabilkan voltan selepas lampu menyala PEMEGANG TIUB  Menyangga tiub pendaflour PEMEGANG SUIS PENGHIDUP  Menempatkan suis penghidup . pemegang tiub. pemegang suis penghidup.

Masukkan wayar di bawah pengapit dan ketatkan semula skrunya. Dengan menggunakan wayar teras tunggal. Langkah 3  Pintal dan lipat hujungteras yang telah dijalur  Pasang teras pada tamatan mengikut kod warna yang ditetapkan. PEMASANGAN LAMPU PENDAFLOUR DI BENGKEL ELEKTRIK i.  Buang penebat luar dan benang yang terdedah. .SUIS PENGHIDUP  Hanya berfungsi menghidupkan lampu  Lampu akan terus menyala walaupun suis penghidup ditanggalkan 2. buat Pendawaian Plag 3-Pin 13 Ampere. Langkah 1  Buka penutup plag dan longgarkan skru tamatan. Longgarkan skru dan buka penutup perumah . ii. Langkah 2  Potong penebat luar dengan teliti supaya tidak terpotong penebatnya.

TERJEMAHKAN LUKISAN SKEMATIK KEPADA SAMBUNGAN LITAR SEBENAR iii.Lampu Berkelip-Kelip Tetapi Tidak Menyala 3. iv.3. KEJADIAN 1. Tutup semula perumah dan dan skrukan. Lampu Tidak Menyala KEROSAKAN  COK ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK 2. MENGENAL PASTI PUNCA KEROSAKAN LAMPU PENDAFLOUR. Pasang tiub dan pusingkan 90° 4. Kedua-Dua Hujung Tiub Merah Dan Lampu Tidak Menyala .

memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. Melalui interaksi yang rapat ini. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. . nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. Apabila pelaksanaan hands on. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. Sebagai contohnya. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. Dari segi penasihatan pula. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesinmesin atau alat projek. bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. alatan. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. atau amali.

Apabila pelaksanaan hands on.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. alatan. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. . bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. Sebagai contohnya. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. Dari segi penasihatan pula. atau amali. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. Melalui interaksi yang rapat ini. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesin-mesin atau alat projek.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful