Modul 1 :Pemasangan Lampu Pendaflour Objektif khusus 1. 2. 3. 4. Mengetahui cara pemasangan lampu pendaflour dengan betul.

Memahami dan mengetahui komponen dan fugsi peralatan yang digunakan semasa bekerja. Menerangkan sebab perlunya mengamalkan keselamatan ketika berkerja. Menyatakan kesan mengabaikan peraturan dan keselamatan semasa bekerja.

Pencapaian Kompetensi 1. 2. 3. 4. Meningkatkan kemahiran ‘softskill’ di kalangan pelajar untuk mempraktikanya. Mengamalkan langkah keselamatan semasa aktiviti pemasangan. Menerangkan kebaikan dan kekurangan penggunaan lampu pendaflour. Memasang dan membuka komponen lampu pendaflour dan memasangya hingga menyala.

AKTIVITI 1. Mengenal Komponen dan peralatan yang telibat dalam pemasangan Lampu Pendaflour. Alatan Tangan Fungsinya PENA UJIAN  Sesuai dan selamat digunakan untuk mengesan arus elektrik antara 50V-500V  Lampu neon akan menyala apabila disentuh pada wayar hidup PEMOTONG SISI  Memotong wayar elektrik  Memotong lebihan wayar pada punca tamatan

PENJALUR WAYAR  Digunakan untuk menjalur dan memotong wayar

WAYAR TERAS KEMBAR  Terdiri dari 2 wayar teras tunggal yang dicantum sekali

fius akan lebur dan pengaliran elektrik terputus  Disambung secara siri dalam litar dan dipasang pada wayar hidup (L) TIUB PENDAFLOUR  Diperbuat daripada kaca  Berisi wap merkuri dan gas argon  Bahagian dalam disalut dengan lapisan fosfor PERUMAH  Mengandungi cok.PLAG 3-PIN 13 AMPERE  Digunakan untuk menyambungkan peralatan elektrik dengan soket alir luar  Terdapat pelbagai jenis dan bentuk plag mengikut kegunaan dan kuasa alatan yang disambungkannya  Mempunyai fius kartrij 13 Ampere untuk tujuan keselamatan FIUS KARTRIJ  Melindungi litar dan perkakas elektrik  Mencegah kemalangan yang mungkin berlaku akibat litar pintas  Apabila arus yang mengalir melaluinya melebihi kadar fius. pemegang suis penghidup. pemegang tiub. suis penghidup COK  Membekalkan voltan yang tinggi pada awal penyalaan dan menstabilkan voltan selepas lampu menyala PEMEGANG TIUB  Menyangga tiub pendaflour PEMEGANG SUIS PENGHIDUP  Menempatkan suis penghidup .

. Dengan menggunakan wayar teras tunggal. Longgarkan skru dan buka penutup perumah . Langkah 2  Potong penebat luar dengan teliti supaya tidak terpotong penebatnya. PEMASANGAN LAMPU PENDAFLOUR DI BENGKEL ELEKTRIK i. Masukkan wayar di bawah pengapit dan ketatkan semula skrunya. buat Pendawaian Plag 3-Pin 13 Ampere. Langkah 3  Pintal dan lipat hujungteras yang telah dijalur  Pasang teras pada tamatan mengikut kod warna yang ditetapkan. Langkah 1  Buka penutup plag dan longgarkan skru tamatan.  Buang penebat luar dan benang yang terdedah.SUIS PENGHIDUP  Hanya berfungsi menghidupkan lampu  Lampu akan terus menyala walaupun suis penghidup ditanggalkan 2. ii.

iv.3. Pasang tiub dan pusingkan 90° 4. KEJADIAN 1. Lampu Tidak Menyala KEROSAKAN  COK ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK 2. Tutup semula perumah dan dan skrukan. MENGENAL PASTI PUNCA KEROSAKAN LAMPU PENDAFLOUR.Lampu Berkelip-Kelip Tetapi Tidak Menyala 3. TERJEMAHKAN LUKISAN SKEMATIK KEPADA SAMBUNGAN LITAR SEBENAR iii. Kedua-Dua Hujung Tiub Merah Dan Lampu Tidak Menyala .

akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. Sebagai contohnya. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesinmesin atau alat projek. bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. atau amali. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. alatan.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. Dari segi penasihatan pula. Apabila pelaksanaan hands on. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. . Melalui interaksi yang rapat ini.

. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesin-mesin atau alat projek. Sebagai contohnya. alatan. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. Dari segi penasihatan pula. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. Melalui interaksi yang rapat ini. Apabila pelaksanaan hands on. atau amali. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru.