Modul 1 :Pemasangan Lampu Pendaflour Objektif khusus 1. 2. 3. 4. Mengetahui cara pemasangan lampu pendaflour dengan betul.

Memahami dan mengetahui komponen dan fugsi peralatan yang digunakan semasa bekerja. Menerangkan sebab perlunya mengamalkan keselamatan ketika berkerja. Menyatakan kesan mengabaikan peraturan dan keselamatan semasa bekerja.

Pencapaian Kompetensi 1. 2. 3. 4. Meningkatkan kemahiran ‘softskill’ di kalangan pelajar untuk mempraktikanya. Mengamalkan langkah keselamatan semasa aktiviti pemasangan. Menerangkan kebaikan dan kekurangan penggunaan lampu pendaflour. Memasang dan membuka komponen lampu pendaflour dan memasangya hingga menyala.

AKTIVITI 1. Mengenal Komponen dan peralatan yang telibat dalam pemasangan Lampu Pendaflour. Alatan Tangan Fungsinya PENA UJIAN  Sesuai dan selamat digunakan untuk mengesan arus elektrik antara 50V-500V  Lampu neon akan menyala apabila disentuh pada wayar hidup PEMOTONG SISI  Memotong wayar elektrik  Memotong lebihan wayar pada punca tamatan

PENJALUR WAYAR  Digunakan untuk menjalur dan memotong wayar

WAYAR TERAS KEMBAR  Terdiri dari 2 wayar teras tunggal yang dicantum sekali

pemegang tiub. suis penghidup COK  Membekalkan voltan yang tinggi pada awal penyalaan dan menstabilkan voltan selepas lampu menyala PEMEGANG TIUB  Menyangga tiub pendaflour PEMEGANG SUIS PENGHIDUP  Menempatkan suis penghidup . pemegang suis penghidup. fius akan lebur dan pengaliran elektrik terputus  Disambung secara siri dalam litar dan dipasang pada wayar hidup (L) TIUB PENDAFLOUR  Diperbuat daripada kaca  Berisi wap merkuri dan gas argon  Bahagian dalam disalut dengan lapisan fosfor PERUMAH  Mengandungi cok.PLAG 3-PIN 13 AMPERE  Digunakan untuk menyambungkan peralatan elektrik dengan soket alir luar  Terdapat pelbagai jenis dan bentuk plag mengikut kegunaan dan kuasa alatan yang disambungkannya  Mempunyai fius kartrij 13 Ampere untuk tujuan keselamatan FIUS KARTRIJ  Melindungi litar dan perkakas elektrik  Mencegah kemalangan yang mungkin berlaku akibat litar pintas  Apabila arus yang mengalir melaluinya melebihi kadar fius.

 Buang penebat luar dan benang yang terdedah. Masukkan wayar di bawah pengapit dan ketatkan semula skrunya.SUIS PENGHIDUP  Hanya berfungsi menghidupkan lampu  Lampu akan terus menyala walaupun suis penghidup ditanggalkan 2. ii. . Langkah 2  Potong penebat luar dengan teliti supaya tidak terpotong penebatnya. Langkah 1  Buka penutup plag dan longgarkan skru tamatan. Langkah 3  Pintal dan lipat hujungteras yang telah dijalur  Pasang teras pada tamatan mengikut kod warna yang ditetapkan. buat Pendawaian Plag 3-Pin 13 Ampere. Longgarkan skru dan buka penutup perumah . PEMASANGAN LAMPU PENDAFLOUR DI BENGKEL ELEKTRIK i. Dengan menggunakan wayar teras tunggal.

Kedua-Dua Hujung Tiub Merah Dan Lampu Tidak Menyala .3. MENGENAL PASTI PUNCA KEROSAKAN LAMPU PENDAFLOUR. Lampu Tidak Menyala KEROSAKAN  COK ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK 2.Lampu Berkelip-Kelip Tetapi Tidak Menyala 3. iv. Pasang tiub dan pusingkan 90° 4. KEJADIAN 1. Tutup semula perumah dan dan skrukan. TERJEMAHKAN LUKISAN SKEMATIK KEPADA SAMBUNGAN LITAR SEBENAR iii.

Sebagai contohnya. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. atau amali. alatan. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. . bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. Apabila pelaksanaan hands on. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. Dari segi penasihatan pula. Melalui interaksi yang rapat ini.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesinmesin atau alat projek. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru.

proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesin-mesin atau alat projek. Dari segi penasihatan pula. alatan. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. . akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. atau amali. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. Apabila pelaksanaan hands on. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. Melalui interaksi yang rapat ini. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. Sebagai contohnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful