P. 1
Modul 1

Modul 1

|Views: 1,153|Likes:
Published by Fa'an Boss

More info:

Published by: Fa'an Boss on Oct 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/15/2014

pdf

text

original

Modul 1 :Pemasangan Lampu Pendaflour Objektif khusus 1. 2. 3. 4. Mengetahui cara pemasangan lampu pendaflour dengan betul.

Memahami dan mengetahui komponen dan fugsi peralatan yang digunakan semasa bekerja. Menerangkan sebab perlunya mengamalkan keselamatan ketika berkerja. Menyatakan kesan mengabaikan peraturan dan keselamatan semasa bekerja.

Pencapaian Kompetensi 1. 2. 3. 4. Meningkatkan kemahiran ‘softskill’ di kalangan pelajar untuk mempraktikanya. Mengamalkan langkah keselamatan semasa aktiviti pemasangan. Menerangkan kebaikan dan kekurangan penggunaan lampu pendaflour. Memasang dan membuka komponen lampu pendaflour dan memasangya hingga menyala.

AKTIVITI 1. Mengenal Komponen dan peralatan yang telibat dalam pemasangan Lampu Pendaflour. Alatan Tangan Fungsinya PENA UJIAN  Sesuai dan selamat digunakan untuk mengesan arus elektrik antara 50V-500V  Lampu neon akan menyala apabila disentuh pada wayar hidup PEMOTONG SISI  Memotong wayar elektrik  Memotong lebihan wayar pada punca tamatan

PENJALUR WAYAR  Digunakan untuk menjalur dan memotong wayar

WAYAR TERAS KEMBAR  Terdiri dari 2 wayar teras tunggal yang dicantum sekali

pemegang suis penghidup. fius akan lebur dan pengaliran elektrik terputus  Disambung secara siri dalam litar dan dipasang pada wayar hidup (L) TIUB PENDAFLOUR  Diperbuat daripada kaca  Berisi wap merkuri dan gas argon  Bahagian dalam disalut dengan lapisan fosfor PERUMAH  Mengandungi cok. suis penghidup COK  Membekalkan voltan yang tinggi pada awal penyalaan dan menstabilkan voltan selepas lampu menyala PEMEGANG TIUB  Menyangga tiub pendaflour PEMEGANG SUIS PENGHIDUP  Menempatkan suis penghidup .PLAG 3-PIN 13 AMPERE  Digunakan untuk menyambungkan peralatan elektrik dengan soket alir luar  Terdapat pelbagai jenis dan bentuk plag mengikut kegunaan dan kuasa alatan yang disambungkannya  Mempunyai fius kartrij 13 Ampere untuk tujuan keselamatan FIUS KARTRIJ  Melindungi litar dan perkakas elektrik  Mencegah kemalangan yang mungkin berlaku akibat litar pintas  Apabila arus yang mengalir melaluinya melebihi kadar fius. pemegang tiub.

SUIS PENGHIDUP  Hanya berfungsi menghidupkan lampu  Lampu akan terus menyala walaupun suis penghidup ditanggalkan 2. . Langkah 1  Buka penutup plag dan longgarkan skru tamatan. Dengan menggunakan wayar teras tunggal. Masukkan wayar di bawah pengapit dan ketatkan semula skrunya. Langkah 2  Potong penebat luar dengan teliti supaya tidak terpotong penebatnya.  Buang penebat luar dan benang yang terdedah. Longgarkan skru dan buka penutup perumah . Langkah 3  Pintal dan lipat hujungteras yang telah dijalur  Pasang teras pada tamatan mengikut kod warna yang ditetapkan. buat Pendawaian Plag 3-Pin 13 Ampere. PEMASANGAN LAMPU PENDAFLOUR DI BENGKEL ELEKTRIK i. ii.

3. Lampu Tidak Menyala KEROSAKAN  COK ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK  TIUB ROSAK  SUIS PENGHIDUP ROSAK 2. Tutup semula perumah dan dan skrukan. Pasang tiub dan pusingkan 90° 4. iv. Kedua-Dua Hujung Tiub Merah Dan Lampu Tidak Menyala . MENGENAL PASTI PUNCA KEROSAKAN LAMPU PENDAFLOUR.Lampu Berkelip-Kelip Tetapi Tidak Menyala 3. KEJADIAN 1. TERJEMAHKAN LUKISAN SKEMATIK KEPADA SAMBUNGAN LITAR SEBENAR iii.

Apabila pelaksanaan hands on. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesinmesin atau alat projek. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. Melalui interaksi yang rapat ini. alatan. memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel. Dari segi penasihatan pula. atau amali. . proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. Sebagai contohnya. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan.

memperolehi maklumat sekaligus menambah kemahiran baru dalam dirinya. setiap perbuatan dan amalan guru akan menjadi mudah kerana senang ditiru. Sebagai contohnya. Apabila pelaksanaan hands on. Melalui interaksi yang rapat ini. pelajar dan guru akan berinteraksi dengan lebih dekat lagi. alatan. Guru yang mengajar menggunakan interaksi mesra. . kita dapat melihat bahawa di dalam seliaan atau bimbingan yang dijalankan akan berlaku kesilapan-kesilapan daripada pihak pelajar yang pertama kali memegang mesin-mesin atau alat projek. Begitulah perkaitan yang cukup jelas diantara bimbingan. bimbingan guru kepada pelajar yang tidak pandai mengendalikan mesin pemotong besi. nasihat tentang kesalahan dan sebagainya. Teguran yang diberikan boleh disamaertikan dengan penasihatan dengan tujuan untuk membetulkan kesilapan atau salah faham tadi. proses bimbingan dan penasihatan akan lebih berkesan dan mudah disampaikan. Dari segi penasihatan pula. rapat yang wujud dalam bengkel vokasional akan memudahkan proses guru membimbing para pelajarnya dalam mengendalikan mesin. atau amali. akan menjadikan pelajar yang tiada kemahiran. Kesilapan ini perlu diperbetulkan agar pelajar tidak akan melakukan kesilapan yang sama.Refleksi modul: Daripada apa yang dapat kita pelajari berdasarkan modul yang dijalankan sewaktu pembentangan tugasan kumpulan KPS 3014 ialah tentang pelaksanaan amali atau ‘hands on’ di bengkel-bengkal kemahiran hidup di sekolah mampu memahamkan para pelajar dengan lebih jelas. penasihatan dengan subjek kemahiran hidup yang banyak menggunakan praktikal di amkmal dan bengkel-bengkel.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->