SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SEA JALAN SS 2/95, 47300 PETALING JAYA.

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 NAMA : ______________________________________ 40 minit KELAS : ______________________________________ / 100 MASA :

MARKAH :

Arahan : Kertas soalan ini mempunyai Bahagian A( 30 soalan objektif) dan Bahagian B (soalan struktur). Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A. Pilih dan bulatkan jawapan yang betul. 1.Daya tahan kardiovaskular ialah untuk mengukur keupayaan..................... A. Jantung dan sistem darah berfungsi dengan baik B. Paru-paru bernafas C. Pundi kencing D. Buah pinggang mencuci darah 2.Paru-paru ialah organ.................................. A. Pembiakan B. Pernafasan C. Mengepam darah D. Mengalirkan darah 3.Bapa Fatin menerima khabar dari kampung tentang kematian datuknya. Apakah perasaan bapa Fatin? A. Gembira B. Kasihan 1

........ A........di taman pada setiap petang untuk mengisi masa lapang.............. Jangan gunakan sabun untuk mencuci tangan 2 . Meleding ke sisi B.. pakaian yang longgar dan topi C. Melentik ke belakang D. berbual-bual berjoging 6..... Gunakan tuala yang basah untuk mengelap organ seksual C.... Suka 4........... tidur C. B. Membongkok ke hadapan 5.... Cuci organ seksual setiap kali selepas membuang air. A....... Sedih D.. topi dan tali pinggang D............ A.... D.... melompat B... Berikut ialah bukan cara menjaga keselamatan dan kebersihan organ Seksual kecuali ..... kasut dan pad siku 7.... alat keselamatan diri yang lengkap B........ Gambar rajah di atas menunjukkan seorang murid sedang melakukan aktiviti..C. Kita perlu memakai .. Alif bersama bapa dan adiknya ..ketika melakukan aktiviti lasak seperti menunggang basikal dan mendaki gunung............ A. Melentik aksi kucing C.......

selamat hari lahir B.... Duduk dan membongkok badan 10. Dirian skala D....D... menyapu ........ Karmila membuat kad ucapan Hari Guru untuk dihadiahkan kepada Cikgu Rosnani sebagai ucapan... A... Aktiviti.... semoga berjaya 3 . A.............. Gunakan air basuhan untuk mencuci organ seksual 8. Turun naik tangga 9......Antara berikut yang manakah bukan aktiviti imbangan.menyimpan sampah D..... makan . semoga cepat sembuh D.mengemas pakaian B........ A. membasuh .................. Dirian bangau B.........untuk menjaga kebersihan diri daripada dijangkiti penyakit....... A... Bangkit tubi B.... mengelap.atas jasa beliau. Fauzan telah melakukan beberapa aktiviti imbangan....... Menolak dinding sambil meleding D.......dan ......... Firdaus ... Lompat ketingting C..... Lari ulang alik C.dapat meningkatkan daya tahan kardiovaskular.............membungkus perabot 11............ terima kasih C....minum C..

....sarap boleh menjejaskan persekitaran.... Pergerakan kreatif 15... A............. berair B... tinggi D.Nyamuk aedes boleh membiak dan menyebabkan penyakit.... membaling dan terbang C...... malaria B.Sampah........12.. ..ialah keupayaan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah seperti permainan bola beracun... taun C......... Khemah didirikan di kawasan yang.. denggi 14...... Ketangkasan D.......... Kelenturan C. Imbangan B. membaling dan menyambut D.. A. A........... membaling dan berlari 13.........Bermain piring terbang memerlukan kemahiran koordinasi.......... rata C.. A.... berlubang 4 .. cirit-birit D.. membaling dan melompat B..

A.. manipulasi alatan. B. manipulasi alatan dan bukan lokomotor... D. 19. Meleret dan menahan bola kecil merupakan pergerakan asas ……………………………. 17. A.. Gambar rajah guling badan dengan kaki lurus keatas... A. Apakah nama pergerakan asas di atas.. Terus berguling dan bersedia untuk mendarat. kaki D.. Permainan komputer dapat menguji kecerdasan . C... lengan 18... minda B.. bukan lokomotor. Alatan yang digunakan dalam aktiviti menghantar dan menyambut pundi kacang ialah ……………………….. Rebahkan badan ke sisi. D. Melompat seperti katak. 5 . lokomotor. B..16.. tangan C. Guling badan dengan kaki lurus ke atas.... C.

. pundi kacang. Merangkak 22.. 6 . gelung rotan. B. senamrobik D. Kompas penting ketika melakukan aktiviti . D.. Bermain catur. C.. perkelahan C. Lompat ketingting D.....Aktiviti berikut dapat dilakukan di rumah kecuali A.. Yang manakah diantara berikut merupakan padanan yang salah dengan aktiviti yang dilakukan. Aktiviti kesenggangan dapat mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga.. bola kecil.. Merangkak zig zag sambil menggolek bola. 20... bola besar. B... A.... lari pecut B. Merangkak zig zag C. menjejak 21.. A.A..

makanan berkhasiat 24. Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuh kita lesu.. D.. Menyiram dan menjaga pokok bunga.. A.. kelenturan... Bermain basikal air. Buah pinggang C. F... Bermain congkak. aktiviti lasak C. Ais krim H.. Nasi lemak. kebersihan.Antara berikut yang manakah makanan yang tidak berkhasiat.... E.. Tengkorak 7 ... A.. daya tahan kardiovaskular... Kita haruslah menjauhkan diri daripada penyalahgunaan ... B.. aktiviti bersukan D.. Paru-paru B. dadah B. C. A.. ……………… ialah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh. Sandwic. Aktiviti melentik ke belakang memerlukan . Jantung D.B. G. D...... 26.... Buah pisang 25.. C.. 23. kelajuan.

.. Kita perlu memakai .. yang manakah bukan cara pengendalian makanan yang betul dan selamat ? A.. A. setiap kali menggunakan pengangkutan air. B.. Di antara pernyataan berikut. Kemurungan B.... Gigi rosak 29. Khayal C... D. c. Basuh tangan sebelum menyediakan makanan... Buah-buahan tidak perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimakan. Cecah Cantas Apung 30.. Lampu isyarat 28.... Lejang dan radak B. Berikut adalah antara kesan penyalahgunaan dadah kecuali A..27. 8 . Laluan zebra D. Yang manakah merupakan padanan yang salah? A. Jaket keselamatan C.. Berikut merupakan aktiviti transisi lapan daya asas... Jejantas B.. Penyakit kulit D.

33. 9 . 32. …………………………………. …………………………………… 34.C. Tudung makanan yang telah dimasak.. D. Gunakan penyepit. sudu atau garfu semasa mengambil makanan. …………………………………….. BAHAGIAN B ( 20 SOALAN STRUKTUR ) A Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai Melompat parit Mencantas pokok Meluncur ke depan Jalan menjengket Jalan beruang Mengapung seperti burung terbang Merenjis ke atas Menekan tapak tangan 31. ………………………………….

…………………………………. B 39. Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah . …………………………………… 37……………………………………. 38. 36. 10 . …………………………………….35. Nasi dan roti adalah makanan yang dapat memberikan tenaga kepada kita .

. Penyalahgunaan bahan boleh menyebabkan ketagihan.... 42.. 46... kulit berlari Kita haruslah sentiasa menjaga ..... di kantin atau di bilik darjah. Racun boleh disimpan di dalam bekas makanan. Memakai pakaian yang penyakit .... 43.......... ---------------------------------------------------------------------(FREDDY GONDU) (LOO HUE HOON) Penolong Kanan Kurikulum SK Taman SEA 11 ........... ----------------------------------(MUHD.... Lakukan aktiviti sukan dengan berhati-hati............ Ubat boleh diambil secara berlebihan. 44..........40.................. gelongsor kotor yang di ke seluruh kita Apabila bermain papan hendaklah ...... 49. Isi tempat kosong di bawah ini dengan kata yang betul..... Jantung mengepam anggota badan....... 50...... diri.. Disediakan oleh ....... Bermainlah di tempat berlaku . Elakkan mengambil makanan yang tidak berkhasiat................ NAJIBULMUTI’E HAMDAN) Disemak oleh ..... ......... Disahkan oleh . 41......... taman............ 47................ dapat selamat menyebabkan agar tidak Murid-murid tidak boleh ... 48..... kemalanga n beratur C darah kebersih an 45...

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.