P. 1
Soalan-PJK-Tahun-2

Soalan-PJK-Tahun-2

|Views: 182|Likes:
Published by ajib

More info:

Published by: ajib on Oct 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SEA JALAN SS 2/95, 47300 PETALING JAYA.

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 NAMA : ______________________________________ 40 minit KELAS : ______________________________________ / 100 MASA :

MARKAH :

Arahan : Kertas soalan ini mempunyai Bahagian A( 30 soalan objektif) dan Bahagian B (soalan struktur). Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A. Pilih dan bulatkan jawapan yang betul. 1.Daya tahan kardiovaskular ialah untuk mengukur keupayaan..................... A. Jantung dan sistem darah berfungsi dengan baik B. Paru-paru bernafas C. Pundi kencing D. Buah pinggang mencuci darah 2.Paru-paru ialah organ.................................. A. Pembiakan B. Pernafasan C. Mengepam darah D. Mengalirkan darah 3.Bapa Fatin menerima khabar dari kampung tentang kematian datuknya. Apakah perasaan bapa Fatin? A. Gembira B. Kasihan 1

ketika melakukan aktiviti lasak seperti menunggang basikal dan mendaki gunung........ melompat B. Gunakan tuala yang basah untuk mengelap organ seksual C......di taman pada setiap petang untuk mengisi masa lapang. A....... topi dan tali pinggang D. pakaian yang longgar dan topi C.. A...... tidur C.. Kita perlu memakai ...C.......... Melentik aksi kucing C......... B... kasut dan pad siku 7... Alif bersama bapa dan adiknya ... berbual-bual berjoging 6. Cuci organ seksual setiap kali selepas membuang air... alat keselamatan diri yang lengkap B....... Membongkok ke hadapan 5........... A... Suka 4. D. Sedih D.... Berikut ialah bukan cara menjaga keselamatan dan kebersihan organ Seksual kecuali ................. Melentik ke belakang D........... Jangan gunakan sabun untuk mencuci tangan 2 . Gambar rajah di atas menunjukkan seorang murid sedang melakukan aktiviti.. Meleding ke sisi B.... A.......

Dirian skala D..minum C....... makan .......... A. Lari ulang alik C.............. membasuh ..dan ......dapat meningkatkan daya tahan kardiovaskular...... selamat hari lahir B............mengemas pakaian B. Lompat ketingting C....... terima kasih C.. semoga berjaya 3 ......... Duduk dan membongkok badan 10.... Turun naik tangga 9. Dirian bangau B....membungkus perabot 11............ Bangkit tubi B... semoga cepat sembuh D...... Gunakan air basuhan untuk mencuci organ seksual 8..menyimpan sampah D........untuk menjaga kebersihan diri daripada dijangkiti penyakit. Karmila membuat kad ucapan Hari Guru untuk dihadiahkan kepada Cikgu Rosnani sebagai ucapan.D.. Firdaus .............Antara berikut yang manakah bukan aktiviti imbangan.. A........... A. Menolak dinding sambil meleding D........ menyapu ..... Aktiviti..atas jasa beliau.. Fauzan telah melakukan beberapa aktiviti imbangan... A... mengelap..

A. membaling dan melompat B.......... Pergerakan kreatif 15.ialah keupayaan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah seperti permainan bola beracun..... Kelenturan C....sarap boleh menjejaskan persekitaran.. membaling dan menyambut D..........12.. rata C..Bermain piring terbang memerlukan kemahiran koordinasi................ A. A. taun C....... tinggi D.... cirit-birit D....... Imbangan B...... denggi 14........... membaling dan berlari 13.... berair B.Sampah....... membaling dan terbang C.. Khemah didirikan di kawasan yang..... A.. berlubang 4 . .. malaria B.......Nyamuk aedes boleh membiak dan menyebabkan penyakit.. Ketangkasan D.....

. Guling badan dengan kaki lurus ke atas. C... C. Permainan komputer dapat menguji kecerdasan . manipulasi alatan. Alatan yang digunakan dalam aktiviti menghantar dan menyambut pundi kacang ialah ……………………….. 17.. A. A...16.. kaki D. 19... 5 . bukan lokomotor. Meleret dan menahan bola kecil merupakan pergerakan asas …………………………….. Rebahkan badan ke sisi. manipulasi alatan dan bukan lokomotor. Melompat seperti katak. tangan C. Apakah nama pergerakan asas di atas..... lengan 18.. minda B. B.. D. B. D. Terus berguling dan bersedia untuk mendarat. A. lokomotor. Gambar rajah guling badan dengan kaki lurus keatas...

lari pecut B. Yang manakah diantara berikut merupakan padanan yang salah dengan aktiviti yang dilakukan. Merangkak zig zag sambil menggolek bola.. D...... Aktiviti kesenggangan dapat mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga.. C. B. Lompat ketingting D. bola kecil. senamrobik D. Bermain catur. 6 .. perkelahan C. B. menjejak 21..A. Merangkak zig zag C. gelung rotan........ Kompas penting ketika melakukan aktiviti . 20. A. bola besar.. A.. pundi kacang.. Merangkak 22..Aktiviti berikut dapat dilakukan di rumah kecuali A.

. A.. Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuh kita lesu. A. ……………… ialah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh... Menyiram dan menjaga pokok bunga. kelajuan.... Aktiviti melentik ke belakang memerlukan . daya tahan kardiovaskular..... Jantung D. aktiviti lasak C. Buah pinggang C... 23. Bermain congkak. Sandwic.... Nasi lemak. kelenturan. C.... Paru-paru B. G. Buah pisang 25. Kita haruslah menjauhkan diri daripada penyalahgunaan .B.... C...Antara berikut yang manakah makanan yang tidak berkhasiat...... aktiviti bersukan D.... makanan berkhasiat 24. kebersihan. 26. Ais krim H. A. B. dadah B.. D. F. E. Bermain basikal air. D. Tengkorak 7 .

Kemurungan B. Berikut merupakan aktiviti transisi lapan daya asas.. Kita perlu memakai . Laluan zebra D..... A. Lejang dan radak B.. Berikut adalah antara kesan penyalahgunaan dadah kecuali A... 8 . Lampu isyarat 28.... Khayal C. Yang manakah merupakan padanan yang salah? A. Penyakit kulit D. Di antara pernyataan berikut. Cecah Cantas Apung 30. Buah-buahan tidak perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimakan. Jaket keselamatan C..... yang manakah bukan cara pengendalian makanan yang betul dan selamat ? A.. Jejantas B.27. Gigi rosak 29... D. B. c. Basuh tangan sebelum menyediakan makanan... setiap kali menggunakan pengangkutan air..

C. 9 . 33. sudu atau garfu semasa mengambil makanan.. D. ……………………………………. …………………………………. Gunakan penyepit. Tudung makanan yang telah dimasak. …………………………………. …………………………………… 34. BAHAGIAN B ( 20 SOALAN STRUKTUR ) A Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai Melompat parit Mencantas pokok Meluncur ke depan Jalan menjengket Jalan beruang Mengapung seperti burung terbang Merenjis ke atas Menekan tapak tangan 31.. 32.

36. Nasi dan roti adalah makanan yang dapat memberikan tenaga kepada kita . …………………………………… 37……………………………………. ……………………………………. …………………………………. 10 . B 39. Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah .35. 38.

................. . kemalanga n beratur C darah kebersih an 45... gelongsor kotor yang di ke seluruh kita Apabila bermain papan hendaklah ......... 50. Isi tempat kosong di bawah ini dengan kata yang betul.... kulit berlari Kita haruslah sentiasa menjaga ....... 47....... ----------------------------------(MUHD......... Elakkan mengambil makanan yang tidak berkhasiat..... dapat selamat menyebabkan agar tidak Murid-murid tidak boleh . 44. diri....... Racun boleh disimpan di dalam bekas makanan. Bermainlah di tempat berlaku ...... 49. di kantin atau di bilik darjah.............. NAJIBULMUTI’E HAMDAN) Disemak oleh ..... 48..... 46.... Penyalahgunaan bahan boleh menyebabkan ketagihan.... 42..................... Disahkan oleh ........ Lakukan aktiviti sukan dengan berhati-hati............. Ubat boleh diambil secara berlebihan...... 43. taman...... ---------------------------------------------------------------------(FREDDY GONDU) (LOO HUE HOON) Penolong Kanan Kurikulum SK Taman SEA 11 ..... Jantung mengepam anggota badan.. 41...... Disediakan oleh .. Memakai pakaian yang penyakit ..................40.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->