SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SEA JALAN SS 2/95, 47300 PETALING JAYA.

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 NAMA : ______________________________________ 40 minit KELAS : ______________________________________ / 100 MASA :

MARKAH :

Arahan : Kertas soalan ini mempunyai Bahagian A( 30 soalan objektif) dan Bahagian B (soalan struktur). Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A. Pilih dan bulatkan jawapan yang betul. 1.Daya tahan kardiovaskular ialah untuk mengukur keupayaan..................... A. Jantung dan sistem darah berfungsi dengan baik B. Paru-paru bernafas C. Pundi kencing D. Buah pinggang mencuci darah 2.Paru-paru ialah organ.................................. A. Pembiakan B. Pernafasan C. Mengepam darah D. Mengalirkan darah 3.Bapa Fatin menerima khabar dari kampung tentang kematian datuknya. Apakah perasaan bapa Fatin? A. Gembira B. Kasihan 1

............ Sedih D.... Melentik ke belakang D....... Gunakan tuala yang basah untuk mengelap organ seksual C........... Berikut ialah bukan cara menjaga keselamatan dan kebersihan organ Seksual kecuali ..... melompat B...... B.... Cuci organ seksual setiap kali selepas membuang air. Alif bersama bapa dan adiknya ................ tidur C... pakaian yang longgar dan topi C.C..... A. A.. Kita perlu memakai .. D.. Melentik aksi kucing C.. A.. topi dan tali pinggang D.................... Meleding ke sisi B.... A. Suka 4.... berbual-bual berjoging 6....di taman pada setiap petang untuk mengisi masa lapang...ketika melakukan aktiviti lasak seperti menunggang basikal dan mendaki gunung... Gambar rajah di atas menunjukkan seorang murid sedang melakukan aktiviti. Jangan gunakan sabun untuk mencuci tangan 2 ...... alat keselamatan diri yang lengkap B.. Membongkok ke hadapan 5.. kasut dan pad siku 7..

.... A.dan ....... Firdaus ....atas jasa beliau....... Lompat ketingting C.Antara berikut yang manakah bukan aktiviti imbangan... Fauzan telah melakukan beberapa aktiviti imbangan...............dapat meningkatkan daya tahan kardiovaskular...... makan .. Gunakan air basuhan untuk mencuci organ seksual 8... Menolak dinding sambil meleding D.... menyapu ....... Duduk dan membongkok badan 10.. A.. A..........minum C.....D.. selamat hari lahir B. Lari ulang alik C. Dirian skala D.... terima kasih C............ semoga cepat sembuh D. Karmila membuat kad ucapan Hari Guru untuk dihadiahkan kepada Cikgu Rosnani sebagai ucapan..... Aktiviti.mengemas pakaian B..... Bangkit tubi B. membasuh ...............membungkus perabot 11....... mengelap... A...untuk menjaga kebersihan diri daripada dijangkiti penyakit..menyimpan sampah D.............. Turun naik tangga 9... Dirian bangau B.. semoga berjaya 3 ..........

........ membaling dan menyambut D. denggi 14.. membaling dan terbang C........... tinggi D. A....... Ketangkasan D...........Bermain piring terbang memerlukan kemahiran koordinasi. Pergerakan kreatif 15........ cirit-birit D... membaling dan melompat B. berlubang 4 ..........sarap boleh menjejaskan persekitaran....... A..Nyamuk aedes boleh membiak dan menyebabkan penyakit. .......... A.ialah keupayaan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah seperti permainan bola beracun.. membaling dan berlari 13. taun C..... Kelenturan C. A........ rata C. berair B.... malaria B............Sampah.. Khemah didirikan di kawasan yang...12.. Imbangan B..

Meleret dan menahan bola kecil merupakan pergerakan asas ……………………………... D.. minda B... 5 . manipulasi alatan dan bukan lokomotor. C. B. Melompat seperti katak.. kaki D. A. Gambar rajah guling badan dengan kaki lurus keatas. A.. 17. C. Guling badan dengan kaki lurus ke atas.. manipulasi alatan. lokomotor... lengan 18. Terus berguling dan bersedia untuk mendarat.. A... D. bukan lokomotor.16. B.. 19.. Permainan komputer dapat menguji kecerdasan .. tangan C. Apakah nama pergerakan asas di atas. Rebahkan badan ke sisi.... Alatan yang digunakan dalam aktiviti menghantar dan menyambut pundi kacang ialah ……………………….

Lompat ketingting D.. Kompas penting ketika melakukan aktiviti . A.. Aktiviti kesenggangan dapat mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga. B. Merangkak zig zag sambil menggolek bola.. lari pecut B. 20. perkelahan C.A. menjejak 21. Yang manakah diantara berikut merupakan padanan yang salah dengan aktiviti yang dilakukan.. gelung rotan. Merangkak 22.. C...... Merangkak zig zag C.. bola besar. Bermain catur.... bola kecil. A.. D. B.. pundi kacang...Aktiviti berikut dapat dilakukan di rumah kecuali A... 6 . senamrobik D.

aktiviti bersukan D... Sandwic... dadah B... Menyiram dan menjaga pokok bunga. Nasi lemak. makanan berkhasiat 24.. Jantung D. Buah pisang 25. A. 23. aktiviti lasak C... Bermain congkak. Paru-paru B.Antara berikut yang manakah makanan yang tidak berkhasiat. A.. D..... ……………… ialah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh. G.B.... Kita haruslah menjauhkan diri daripada penyalahgunaan ... 26. E. Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuh kita lesu. C. Tengkorak 7 ... Bermain basikal air. kebersihan. B.. Aktiviti melentik ke belakang memerlukan . A.. kelajuan. Buah pinggang C..... F. C. daya tahan kardiovaskular.. kelenturan... D. Ais krim H....

. Gigi rosak 29.. Lejang dan radak B.. Berikut merupakan aktiviti transisi lapan daya asas.. A. Yang manakah merupakan padanan yang salah? A. B. setiap kali menggunakan pengangkutan air.. yang manakah bukan cara pengendalian makanan yang betul dan selamat ? A. Cecah Cantas Apung 30. Jejantas B. D. Di antara pernyataan berikut... 8 ... Jaket keselamatan C.. Penyakit kulit D....... Khayal C.27. Lampu isyarat 28. Basuh tangan sebelum menyediakan makanan. Kemurungan B.. Buah-buahan tidak perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimakan. Berikut adalah antara kesan penyalahgunaan dadah kecuali A.... Laluan zebra D.. c. Kita perlu memakai .

D. 9 . BAHAGIAN B ( 20 SOALAN STRUKTUR ) A Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai Melompat parit Mencantas pokok Meluncur ke depan Jalan menjengket Jalan beruang Mengapung seperti burung terbang Merenjis ke atas Menekan tapak tangan 31.. 33. ……………………………………. Gunakan penyepit. sudu atau garfu semasa mengambil makanan. ………………………………….C. Tudung makanan yang telah dimasak. 32. ………………………………….. …………………………………… 34.

38. Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah . Nasi dan roti adalah makanan yang dapat memberikan tenaga kepada kita . …………………………………… 37……………………………………. 10 . B 39. 36.35. ……………………………………. ………………………………….

.. di kantin atau di bilik darjah...... taman...... NAJIBULMUTI’E HAMDAN) Disemak oleh .......................... 50...... ---------------------------------------------------------------------(FREDDY GONDU) (LOO HUE HOON) Penolong Kanan Kurikulum SK Taman SEA 11 . gelongsor kotor yang di ke seluruh kita Apabila bermain papan hendaklah . Racun boleh disimpan di dalam bekas makanan... 46...........40... 41..... dapat selamat menyebabkan agar tidak Murid-murid tidak boleh ..... Bermainlah di tempat berlaku .. kemalanga n beratur C darah kebersih an 45......... .............. 44....... 49... Lakukan aktiviti sukan dengan berhati-hati.... 42....... Ubat boleh diambil secara berlebihan.... 47.... ----------------------------------(MUHD. Memakai pakaian yang penyakit .. Disediakan oleh ............ Isi tempat kosong di bawah ini dengan kata yang betul. Penyalahgunaan bahan boleh menyebabkan ketagihan. diri... Disahkan oleh ............... Jantung mengepam anggota badan..... 43....................... kulit berlari Kita haruslah sentiasa menjaga ...... 48. Elakkan mengambil makanan yang tidak berkhasiat..

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.