SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SEA JALAN SS 2/95, 47300 PETALING JAYA.

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 NAMA : ______________________________________ 40 minit KELAS : ______________________________________ / 100 MASA :

MARKAH :

Arahan : Kertas soalan ini mempunyai Bahagian A( 30 soalan objektif) dan Bahagian B (soalan struktur). Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A. Pilih dan bulatkan jawapan yang betul. 1.Daya tahan kardiovaskular ialah untuk mengukur keupayaan..................... A. Jantung dan sistem darah berfungsi dengan baik B. Paru-paru bernafas C. Pundi kencing D. Buah pinggang mencuci darah 2.Paru-paru ialah organ.................................. A. Pembiakan B. Pernafasan C. Mengepam darah D. Mengalirkan darah 3.Bapa Fatin menerima khabar dari kampung tentang kematian datuknya. Apakah perasaan bapa Fatin? A. Gembira B. Kasihan 1

Berikut ialah bukan cara menjaga keselamatan dan kebersihan organ Seksual kecuali ... Cuci organ seksual setiap kali selepas membuang air...... Alif bersama bapa dan adiknya ... kasut dan pad siku 7...............C. Kita perlu memakai . A....... Melentik aksi kucing C....... alat keselamatan diri yang lengkap B... pakaian yang longgar dan topi C. Suka 4... A..... melompat B..... berbual-bual berjoging 6...... B. Melentik ke belakang D.... tidur C...di taman pada setiap petang untuk mengisi masa lapang.... Sedih D.. Membongkok ke hadapan 5.. Jangan gunakan sabun untuk mencuci tangan 2 .. Gunakan tuala yang basah untuk mengelap organ seksual C......ketika melakukan aktiviti lasak seperti menunggang basikal dan mendaki gunung.. Gambar rajah di atas menunjukkan seorang murid sedang melakukan aktiviti.... Meleding ke sisi B... D....... topi dan tali pinggang D........................... A. A....

...dan ........... Gunakan air basuhan untuk mencuci organ seksual 8.....membungkus perabot 11............ Lari ulang alik C.... Fauzan telah melakukan beberapa aktiviti imbangan.. Lompat ketingting C......... terima kasih C..untuk menjaga kebersihan diri daripada dijangkiti penyakit......... Duduk dan membongkok badan 10.. Aktiviti.Antara berikut yang manakah bukan aktiviti imbangan.... semoga berjaya 3 . semoga cepat sembuh D.minum C...... mengelap..... A. A. Dirian skala D... Menolak dinding sambil meleding D....D. selamat hari lahir B................. Bangkit tubi B... Karmila membuat kad ucapan Hari Guru untuk dihadiahkan kepada Cikgu Rosnani sebagai ucapan.... menyapu ............... makan . Firdaus .dapat meningkatkan daya tahan kardiovaskular.atas jasa beliau.. Dirian bangau B. A... Turun naik tangga 9.....................menyimpan sampah D.. A.............mengemas pakaian B... membasuh .

denggi 14..Nyamuk aedes boleh membiak dan menyebabkan penyakit......... berair B.. tinggi D..... rata C....... membaling dan berlari 13... membaling dan menyambut D...12.Bermain piring terbang memerlukan kemahiran koordinasi. taun C........... Khemah didirikan di kawasan yang..... membaling dan melompat B.. Ketangkasan D........sarap boleh menjejaskan persekitaran.. Imbangan B. Pergerakan kreatif 15........ialah keupayaan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah seperti permainan bola beracun.. malaria B.... A...Sampah...... membaling dan terbang C.. cirit-birit D....... A. A.... Kelenturan C....... ........ A............ berlubang 4 ..

.. Terus berguling dan bersedia untuk mendarat. C. Meleret dan menahan bola kecil merupakan pergerakan asas ……………………………... D. B. Alatan yang digunakan dalam aktiviti menghantar dan menyambut pundi kacang ialah ………………………. Rebahkan badan ke sisi... 17. D. manipulasi alatan... A. Guling badan dengan kaki lurus ke atas. Gambar rajah guling badan dengan kaki lurus keatas. 19.16.. minda B. C.. A. bukan lokomotor. 5 . kaki D.. B.... manipulasi alatan dan bukan lokomotor.. A... Permainan komputer dapat menguji kecerdasan . lengan 18.. tangan C. Melompat seperti katak. lokomotor. Apakah nama pergerakan asas di atas..

lari pecut B. A.Aktiviti berikut dapat dilakukan di rumah kecuali A.. bola besar. B. pundi kacang. Yang manakah diantara berikut merupakan padanan yang salah dengan aktiviti yang dilakukan. 20.. Aktiviti kesenggangan dapat mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga. Lompat ketingting D. A.A..... senamrobik D.... menjejak 21.. Kompas penting ketika melakukan aktiviti ... Merangkak zig zag C. Merangkak 22. 6 ..... Bermain catur. C. B. perkelahan C.. Merangkak zig zag sambil menggolek bola. gelung rotan. bola kecil. D....

.... Nasi lemak.. aktiviti bersukan D..... Menyiram dan menjaga pokok bunga. Paru-paru B.B. dadah B. C.. aktiviti lasak C..... Ais krim H.. kebersihan.. A.... Bermain basikal air. Tengkorak 7 ... Aktiviti melentik ke belakang memerlukan . E... Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuh kita lesu. kelajuan. F. makanan berkhasiat 24.. Buah pisang 25. Buah pinggang C. A.. ……………… ialah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh.Antara berikut yang manakah makanan yang tidak berkhasiat.. A... Sandwic. C. 26. Bermain congkak.. Kita haruslah menjauhkan diri daripada penyalahgunaan . G... B. D. kelenturan.. daya tahan kardiovaskular. Jantung D. 23.. D.

Jaket keselamatan C. Khayal C. Berikut adalah antara kesan penyalahgunaan dadah kecuali A... Yang manakah merupakan padanan yang salah? A. Kemurungan B...27... Gigi rosak 29.. yang manakah bukan cara pengendalian makanan yang betul dan selamat ? A.. Kita perlu memakai . Buah-buahan tidak perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimakan. Berikut merupakan aktiviti transisi lapan daya asas. Jejantas B. A.. 8 .. D... Laluan zebra D. Di antara pernyataan berikut... Basuh tangan sebelum menyediakan makanan... Cecah Cantas Apung 30.. c. setiap kali menggunakan pengangkutan air. Penyakit kulit D. Lejang dan radak B.... B. Lampu isyarat 28..

…………………………………. 32. Tudung makanan yang telah dimasak. …………………………………… 34. …………………………………….C. D. 33.. Gunakan penyepit.. sudu atau garfu semasa mengambil makanan. BAHAGIAN B ( 20 SOALAN STRUKTUR ) A Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai Melompat parit Mencantas pokok Meluncur ke depan Jalan menjengket Jalan beruang Mengapung seperti burung terbang Merenjis ke atas Menekan tapak tangan 31. …………………………………. 9 .

B 39. Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah . 38. Nasi dan roti adalah makanan yang dapat memberikan tenaga kepada kita . 10 . ……………………………………. 36. …………………………………… 37…………………………………….35. ………………………………….

. Ubat boleh diambil secara berlebihan........ Disahkan oleh ... Penyalahgunaan bahan boleh menyebabkan ketagihan............ NAJIBULMUTI’E HAMDAN) Disemak oleh ............... .. 44....40.. Bermainlah di tempat berlaku .. 49..... 42... Lakukan aktiviti sukan dengan berhati-hati.... di kantin atau di bilik darjah................ 50....................... Memakai pakaian yang penyakit .... Disediakan oleh ..... 46.. gelongsor kotor yang di ke seluruh kita Apabila bermain papan hendaklah ... diri... 47.. Jantung mengepam anggota badan. ---------------------------------------------------------------------(FREDDY GONDU) (LOO HUE HOON) Penolong Kanan Kurikulum SK Taman SEA 11 ...... Racun boleh disimpan di dalam bekas makanan...... dapat selamat menyebabkan agar tidak Murid-murid tidak boleh . kulit berlari Kita haruslah sentiasa menjaga ...... ----------------------------------(MUHD........... taman..... 48.......... 41........ Isi tempat kosong di bawah ini dengan kata yang betul............. Elakkan mengambil makanan yang tidak berkhasiat.... kemalanga n beratur C darah kebersih an 45....... 43....

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful