P. 1
Soalan-PJK-Tahun-2

Soalan-PJK-Tahun-2

|Views: 182|Likes:
Published by ajib

More info:

Published by: ajib on Oct 11, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/29/2013

pdf

text

original

SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SEA JALAN SS 2/95, 47300 PETALING JAYA.

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 NAMA : ______________________________________ 40 minit KELAS : ______________________________________ / 100 MASA :

MARKAH :

Arahan : Kertas soalan ini mempunyai Bahagian A( 30 soalan objektif) dan Bahagian B (soalan struktur). Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A. Pilih dan bulatkan jawapan yang betul. 1.Daya tahan kardiovaskular ialah untuk mengukur keupayaan..................... A. Jantung dan sistem darah berfungsi dengan baik B. Paru-paru bernafas C. Pundi kencing D. Buah pinggang mencuci darah 2.Paru-paru ialah organ.................................. A. Pembiakan B. Pernafasan C. Mengepam darah D. Mengalirkan darah 3.Bapa Fatin menerima khabar dari kampung tentang kematian datuknya. Apakah perasaan bapa Fatin? A. Gembira B. Kasihan 1

.... melompat B..........ketika melakukan aktiviti lasak seperti menunggang basikal dan mendaki gunung. Jangan gunakan sabun untuk mencuci tangan 2 .... Berikut ialah bukan cara menjaga keselamatan dan kebersihan organ Seksual kecuali .C... Cuci organ seksual setiap kali selepas membuang air.... Gunakan tuala yang basah untuk mengelap organ seksual C. D.. topi dan tali pinggang D. Melentik ke belakang D................. A.. A..... A. tidur C.... Meleding ke sisi B.... pakaian yang longgar dan topi C... Alif bersama bapa dan adiknya ....... Gambar rajah di atas menunjukkan seorang murid sedang melakukan aktiviti......... B...... kasut dan pad siku 7... A............. berbual-bual berjoging 6.. Kita perlu memakai .... Melentik aksi kucing C....... alat keselamatan diri yang lengkap B....... Membongkok ke hadapan 5.. Suka 4..... Sedih D....di taman pada setiap petang untuk mengisi masa lapang..

..mengemas pakaian B.. Lari ulang alik C. A. Turun naik tangga 9...... Fauzan telah melakukan beberapa aktiviti imbangan.... Dirian bangau B. Firdaus .. selamat hari lahir B........ A............untuk menjaga kebersihan diri daripada dijangkiti penyakit......... membasuh .... menyapu ............ Karmila membuat kad ucapan Hari Guru untuk dihadiahkan kepada Cikgu Rosnani sebagai ucapan........ A. Gunakan air basuhan untuk mencuci organ seksual 8....... Aktiviti.................. Menolak dinding sambil meleding D.dan ........D..menyimpan sampah D..........Antara berikut yang manakah bukan aktiviti imbangan. semoga berjaya 3 . Lompat ketingting C.........membungkus perabot 11............ semoga cepat sembuh D. Dirian skala D. mengelap...dapat meningkatkan daya tahan kardiovaskular.....minum C.....atas jasa beliau.... Bangkit tubi B.. makan ... A.. terima kasih C..... Duduk dan membongkok badan 10..

....ialah keupayaan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah seperti permainan bola beracun..............Sampah. taun C. A.. Pergerakan kreatif 15.........Bermain piring terbang memerlukan kemahiran koordinasi. membaling dan berlari 13....... Imbangan B. Kelenturan C.. malaria B.. A... berlubang 4 ... Ketangkasan D.... membaling dan terbang C........ denggi 14... membaling dan melompat B.............. cirit-birit D. rata C....sarap boleh menjejaskan persekitaran.......Nyamuk aedes boleh membiak dan menyebabkan penyakit......... Khemah didirikan di kawasan yang... membaling dan menyambut D...... A.. berair B. A.. tinggi D.....12... ......

.... Terus berguling dan bersedia untuk mendarat.. Gambar rajah guling badan dengan kaki lurus keatas. B. Guling badan dengan kaki lurus ke atas. lengan 18. tangan C.. B. D. kaki D. Melompat seperti katak... minda B. D. A. Apakah nama pergerakan asas di atas. 5 . lokomotor.. manipulasi alatan. 19.16.. Alatan yang digunakan dalam aktiviti menghantar dan menyambut pundi kacang ialah ……………………….. 17.. C. manipulasi alatan dan bukan lokomotor.. C...... Permainan komputer dapat menguji kecerdasan . bukan lokomotor. Rebahkan badan ke sisi. A. Meleret dan menahan bola kecil merupakan pergerakan asas …………………………….. A.

.. lari pecut B... B. Bermain catur. Aktiviti kesenggangan dapat mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga.. Merangkak zig zag C.. Merangkak zig zag sambil menggolek bola. A.... perkelahan C... bola kecil.. B. D. 6 . senamrobik D. C.. Merangkak 22.. menjejak 21. A.A.. pundi kacang. Yang manakah diantara berikut merupakan padanan yang salah dengan aktiviti yang dilakukan.Aktiviti berikut dapat dilakukan di rumah kecuali A. bola besar... gelung rotan.. Lompat ketingting D. 20. Kompas penting ketika melakukan aktiviti ...

.. daya tahan kardiovaskular.. A... F... A. ……………… ialah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh.. Ais krim H. Buah pisang 25. Sandwic. Buah pinggang C. Bermain congkak.. aktiviti lasak C... dadah B.. B... Tengkorak 7 .. Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuh kita lesu.... kebersihan. Kita haruslah menjauhkan diri daripada penyalahgunaan . G. 23.B. Aktiviti melentik ke belakang memerlukan . E.. Nasi lemak. C..... A.. aktiviti bersukan D... Jantung D. Paru-paru B.. kelajuan.Antara berikut yang manakah makanan yang tidak berkhasiat.. kelenturan. makanan berkhasiat 24. Bermain basikal air. C.. D... 26... Menyiram dan menjaga pokok bunga. D.

. B.. Gigi rosak 29.. Berikut merupakan aktiviti transisi lapan daya asas... Lampu isyarat 28. c... Khayal C. Penyakit kulit D... Laluan zebra D. 8 . Jaket keselamatan C.... Jejantas B. Yang manakah merupakan padanan yang salah? A.. Kemurungan B.. yang manakah bukan cara pengendalian makanan yang betul dan selamat ? A..27. setiap kali menggunakan pengangkutan air. Lejang dan radak B. Kita perlu memakai . Buah-buahan tidak perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimakan. Berikut adalah antara kesan penyalahgunaan dadah kecuali A.... Cecah Cantas Apung 30. A. D... Di antara pernyataan berikut. Basuh tangan sebelum menyediakan makanan..

. 32. 9 .. ……………………………………. …………………………………. ………………………………….C. 33. D. sudu atau garfu semasa mengambil makanan. Gunakan penyepit. BAHAGIAN B ( 20 SOALAN STRUKTUR ) A Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai Melompat parit Mencantas pokok Meluncur ke depan Jalan menjengket Jalan beruang Mengapung seperti burung terbang Merenjis ke atas Menekan tapak tangan 31. Tudung makanan yang telah dimasak. …………………………………… 34.

38. Nasi dan roti adalah makanan yang dapat memberikan tenaga kepada kita .35. 36. …………………………………. …………………………………… 37……………………………………. 10 . ……………………………………. Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah . B 39.

..................... Racun boleh disimpan di dalam bekas makanan..... 49.. Ubat boleh diambil secara berlebihan..... Disahkan oleh ......... kulit berlari Kita haruslah sentiasa menjaga ....... 44.......... kemalanga n beratur C darah kebersih an 45.. ---------------------------------------------------------------------(FREDDY GONDU) (LOO HUE HOON) Penolong Kanan Kurikulum SK Taman SEA 11 ........ .... Jantung mengepam anggota badan.... taman............ Isi tempat kosong di bawah ini dengan kata yang betul........... 48... Lakukan aktiviti sukan dengan berhati-hati.............. 41...... Disediakan oleh . 47..... 50. 46...... NAJIBULMUTI’E HAMDAN) Disemak oleh ..... di kantin atau di bilik darjah... Memakai pakaian yang penyakit .......... Bermainlah di tempat berlaku .. gelongsor kotor yang di ke seluruh kita Apabila bermain papan hendaklah ..40................... Penyalahgunaan bahan boleh menyebabkan ketagihan. dapat selamat menyebabkan agar tidak Murid-murid tidak boleh ... ----------------------------------(MUHD... 42... diri.. 43.. Elakkan mengambil makanan yang tidak berkhasiat..........

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->