SEKOLAH KEBANGSAAN TAMAN SEA JALAN SS 2/95, 47300 PETALING JAYA.

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2011 PENDIDIKAN KESIHATAN TAHUN 2 NAMA : ______________________________________ 40 minit KELAS : ______________________________________ / 100 MASA :

MARKAH :

Arahan : Kertas soalan ini mempunyai Bahagian A( 30 soalan objektif) dan Bahagian B (soalan struktur). Jawab semua soalan yang disediakan. BAHAGIAN A. Pilih dan bulatkan jawapan yang betul. 1.Daya tahan kardiovaskular ialah untuk mengukur keupayaan..................... A. Jantung dan sistem darah berfungsi dengan baik B. Paru-paru bernafas C. Pundi kencing D. Buah pinggang mencuci darah 2.Paru-paru ialah organ.................................. A. Pembiakan B. Pernafasan C. Mengepam darah D. Mengalirkan darah 3.Bapa Fatin menerima khabar dari kampung tentang kematian datuknya. Apakah perasaan bapa Fatin? A. Gembira B. Kasihan 1

...... melompat B... Melentik ke belakang D.............. kasut dan pad siku 7. A...di taman pada setiap petang untuk mengisi masa lapang. A. Sedih D... A... Alif bersama bapa dan adiknya ........ pakaian yang longgar dan topi C..... Jangan gunakan sabun untuk mencuci tangan 2 ... A.......... Cuci organ seksual setiap kali selepas membuang air...... Gambar rajah di atas menunjukkan seorang murid sedang melakukan aktiviti.. Kita perlu memakai .. Membongkok ke hadapan 5.. Melentik aksi kucing C............C.. Suka 4.... tidur C. Meleding ke sisi B.. berbual-bual berjoging 6. alat keselamatan diri yang lengkap B..... D.. Gunakan tuala yang basah untuk mengelap organ seksual C..ketika melakukan aktiviti lasak seperti menunggang basikal dan mendaki gunung............. topi dan tali pinggang D.............. Berikut ialah bukan cara menjaga keselamatan dan kebersihan organ Seksual kecuali ... B....

...... A.. Gunakan air basuhan untuk mencuci organ seksual 8.....mengemas pakaian B............ semoga berjaya 3 ........ Firdaus .membungkus perabot 11... Menolak dinding sambil meleding D....... makan .... terima kasih C. selamat hari lahir B................... A. membasuh .. Dirian bangau B......... Dirian skala D...... Turun naik tangga 9.............. Lari ulang alik C.. Fauzan telah melakukan beberapa aktiviti imbangan...Antara berikut yang manakah bukan aktiviti imbangan..dan .. Lompat ketingting C.........untuk menjaga kebersihan diri daripada dijangkiti penyakit.... Duduk dan membongkok badan 10...... Bangkit tubi B. A..... semoga cepat sembuh D......dapat meningkatkan daya tahan kardiovaskular... A........ mengelap.. Aktiviti.menyimpan sampah D...minum C.....atas jasa beliau. Karmila membuat kad ucapan Hari Guru untuk dihadiahkan kepada Cikgu Rosnani sebagai ucapan.... menyapu ......D..

. membaling dan berlari 13. Pergerakan kreatif 15..... membaling dan menyambut D. cirit-birit D.....Nyamuk aedes boleh membiak dan menyebabkan penyakit.... ... A... Kelenturan C.....Bermain piring terbang memerlukan kemahiran koordinasi.. Imbangan B. tinggi D.. denggi 14...... berair B.. Khemah didirikan di kawasan yang............ rata C.........Sampah.... A.....12..sarap boleh menjejaskan persekitaran. taun C.ialah keupayaan seseorang bergerak dengan pantas sambil bertukar arah seperti permainan bola beracun..... A.... berlubang 4 ..... membaling dan melompat B... membaling dan terbang C....... malaria B. A..... Ketangkasan D.......................

Rebahkan badan ke sisi. minda B. C.. Meleret dan menahan bola kecil merupakan pergerakan asas ……………………………. D. 17.. 19.. tangan C. kaki D.... B.. C. manipulasi alatan.. Terus berguling dan bersedia untuk mendarat.... manipulasi alatan dan bukan lokomotor. 5 .. A. D. lengan 18. lokomotor... Apakah nama pergerakan asas di atas. A.16.. Alatan yang digunakan dalam aktiviti menghantar dan menyambut pundi kacang ialah ……………………….. Melompat seperti katak. B. A. Gambar rajah guling badan dengan kaki lurus keatas.. bukan lokomotor... Permainan komputer dapat menguji kecerdasan . Guling badan dengan kaki lurus ke atas.

Bermain catur.. 6 . perkelahan C..A. lari pecut B... Merangkak zig zag C. Merangkak zig zag sambil menggolek bola...... Lompat ketingting D. pundi kacang.. C.Aktiviti berikut dapat dilakukan di rumah kecuali A... A. D. B.. bola kecil. Yang manakah diantara berikut merupakan padanan yang salah dengan aktiviti yang dilakukan. senamrobik D. 20.. menjejak 21. B.... A. Aktiviti kesenggangan dapat mengeratkan hubungan diantara ahli keluarga... Merangkak 22.. Kompas penting ketika melakukan aktiviti . bola besar. gelung rotan.

. 23. B. A. Jantung D... Buah pisang 25.. Ais krim H.B. A.. aktiviti lasak C. C.. A. C. Aktiviti melentik ke belakang memerlukan ... D. Sandwic... G. F... E..... Bermain congkak... aktiviti bersukan D... Tengkorak 7 .. dadah B.. ……………… ialah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh. D.Antara berikut yang manakah makanan yang tidak berkhasiat. Bermain basikal air.. Buah pinggang C. makanan berkhasiat 24... Kita haruslah menjauhkan diri daripada penyalahgunaan .... daya tahan kardiovaskular.... Menyiram dan menjaga pokok bunga. Nasi lemak. Paru-paru B. Memakan makanan yang tidak berkhasiat menyebabkan tubuh kita lesu. kelenturan.. kebersihan. 26.. kelajuan.

Di antara pernyataan berikut. Kemurungan B. Khayal C... A. Jaket keselamatan C. Gigi rosak 29. 8 . B... D.. yang manakah bukan cara pengendalian makanan yang betul dan selamat ? A.. setiap kali menggunakan pengangkutan air.. Lampu isyarat 28.... Buah-buahan tidak perlu dibasuh terlebih dahulu sebelum dimakan.27. Laluan zebra D. Berikut merupakan aktiviti transisi lapan daya asas. Jejantas B. Lejang dan radak B.. Cecah Cantas Apung 30...... Berikut adalah antara kesan penyalahgunaan dadah kecuali A... Kita perlu memakai . Basuh tangan sebelum menyediakan makanan.... c. Penyakit kulit D. Yang manakah merupakan padanan yang salah? A.

Tudung makanan yang telah dimasak. ………………………………….. 33. …………………………………… 34. 9 . D.. 32. …………………………………. Gunakan penyepit. sudu atau garfu semasa mengambil makanan. ……………………………………. BAHAGIAN B ( 20 SOALAN STRUKTUR ) A Isi tempat kosong dengan jawapan yang sesuai Melompat parit Mencantas pokok Meluncur ke depan Jalan menjengket Jalan beruang Mengapung seperti burung terbang Merenjis ke atas Menekan tapak tangan 31.C.

Tandakan ( / ) pada pernyataan yang benar dan ( X ) pada pernyataan yang salah . 38.35. 36. ……………………………………. …………………………………… 37……………………………………. …………………………………. 10 . Nasi dan roti adalah makanan yang dapat memberikan tenaga kepada kita . B 39.

............ NAJIBULMUTI’E HAMDAN) Disemak oleh ........... Racun boleh disimpan di dalam bekas makanan....... Penyalahgunaan bahan boleh menyebabkan ketagihan...................... 47........ 46.. 43....... diri. Elakkan mengambil makanan yang tidak berkhasiat.. taman........ Ubat boleh diambil secara berlebihan. 44...... Bermainlah di tempat berlaku . kemalanga n beratur C darah kebersih an 45.... ---------------------------------------------------------------------(FREDDY GONDU) (LOO HUE HOON) Penolong Kanan Kurikulum SK Taman SEA 11 ... kulit berlari Kita haruslah sentiasa menjaga ....... 49...... Disahkan oleh ..... 50... 41............ Jantung mengepam anggota badan... Disediakan oleh . ..............40..... 42...... ----------------------------------(MUHD............. dapat selamat menyebabkan agar tidak Murid-murid tidak boleh ...... Memakai pakaian yang penyakit ........ gelongsor kotor yang di ke seluruh kita Apabila bermain papan hendaklah . Lakukan aktiviti sukan dengan berhati-hati......... 48..... Isi tempat kosong di bawah ini dengan kata yang betul. di kantin atau di bilik darjah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful