Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Pengguna Borang SPA8i

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 17 Ogos 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 6.0 7.0

DAFTAR AKAUN BARU ............................................................................ 2 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN .......................................................................................... 8 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i ........................................................... 9 LUPA KATA LALUAN .............................................................................. 14 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) ........................................................................................ 17 Maklumat Peribadi Pemohon ................................................................. 19 Maklumat Akademik Pemohon............................................................... 25 Maklumat Ko-Kurikulum ......................................................................... 35 Maklumat Tambahan ............................................................................... 37 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon ................................................. 40 Pengakuan Pemohon .............................................................................. 41 Pemberitahuan ........................................................................................ 42 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN ...................................................... 43 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i .............. 46

Muka 1/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini.

Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar akaun baru. 2. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

3. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

4. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan Pengguna Borang SPA8i sebagai rujukan untuk mendaftar masuk Borang SPA8i. 5. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru Muka 3/45

Pemohon perlu memasukkan alamat e-mel peribadi yang sah dan aktif. Klik butang OK dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan) yang akan digunakan sebagai MyID. Setelah semua maklumat dimasukkan. Oleh itu.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 11. tekan butang Daftar. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. 7. 10. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama.0-5 Skrin Pasti MyKad dan E-mel Daftar Akaun Baru Muka 4/45 . pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. 9. 8. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan e-mel. Untuk makluman.

17. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan e-mel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. ymail atau mana-mana perkhidmatan e-mel popular yang lain. Sekiranya e-mel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Berikut merupakan contoh e-mel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. Pemohon perlu menyemak e-mel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server e-mel berkenaan. 16.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 13. Sekiranya e-mel yang digunakan adalah e-mel dari yahoo.0-7 Skrin E-mel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5/45 . hotmail. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. sila tunggu dalam tempoh 48 jam untuk penerimaan e-mel berkenaan. gmail. 14. 15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 12. Klik butang Cancel untuk batal dan klik OK untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula e-mel dari SPA sebagai ‘not junk/spam/bulk mail’. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima e-mel selepas tempoh 48 jam dari tarikh pendaftaran.

19.0-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 20. Sekiranya pemohon menerima mesej seperti ini. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 18. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk log masuk menggunakan MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. mesej seperti berikut akan dipaparkan: 22. Sekiranya pemohon tidak mengaktifkan pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam. Selepas klik (sini). pemohon perlulah klik pada pautan (sini) untuk mendapatkan pautan pengaktifan yang baru. 23. 21. skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 6/45 .

Pemohon diminta memasukkan MyID dan e-mel yang digunakan semasa mendaftar dan tekan butang Hantar. Muka 7/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 24. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik butang Hantar: 26. Kemudian. rujuk nombor 17-20 untuk meneruskan langkah seterusnya. 25.

dan e.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Bagi tujuan verifikasi. Jika e-mel pemohon tersilap semasa mendaftar atau tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 48 jam. Hantarkan semua maklumat di atas ke e-mel HantarPengaktifan@spa. Alamat. c. E-mel yang sepatutnya dimasukkan.my Sekiranya pemohon tidak membuat pengaktifan daftar akaun baru selepas tempoh sebulan. No. rekod pendaftaran tersebut secara automatik akan dibatalkan dan pemohon dikehendaki mengisi semula daftar akaun baru. pemohon boleh menghubungi SPA. b. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. telefon. Muka 8/45 . d. Bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan rekod pendaftaran tidak akan dibatalkan.gov. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat kerana MyID telah wujud.0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN Pemohon hanya dibenarkan sekali sahaja untuk daftar akaun baru dan sekiranya pemohon mengisi semula maklumat daftar akaun baru. kad pengenalan. Nama calon. No.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk e-mel yang diterima daripada SPA.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. Jika tersalah taip kata laluan.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. 4. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. 2. Kemudian tekan butang Log Masuk. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 9/45 .0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. 5. Langkah-langkah: 1. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3.0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3.0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 10/45 . Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.

kata laluan baru pemohon dan semula kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 8. Kata laluan dalam e-mel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Semua pemohon baru diwajibkan mengisi kata laluan semasa (kata laluan yang diberikan oleh SPA). Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. 11. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. 10. Jika tiada sebarang ralat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. 9. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 11/45 . pemohon perlu masukkan MyID dan kata laluan baru yang telah disi oleh pemohon. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. Sekiranya pemohon keluar dari borang SPA8i.

Muka 12/45 . Sekiranya anda menerima mesej ralat. anda isi maklumat tersebut terlebih dahulu dan kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon dan klik kelayakan tertinggi untuk menukar semula kelayakan anda. Untuk kembali ke muka surat borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3.0-5 Skrin Borang SPA8i 12. Sila rujuk para 5. sila klik butang Seterusnya. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 15. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Setelah selesai. Kategori borang dan jawatan adalah mengikut kelayakan tertinggi pemohon dan pemohon perlu membuat pilihan yang betul dan semua medan wajib diisi seperti mana yang dikehendaki. Rajah 3. 13.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. 14. Sekiranya anda tersilap memilih kelayakan semasa mengisi Maklumat Akademik Pemohon dan medan wajib diisi. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.

Klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. 18. Pemohon akan dapat melihat maklumat yang telah diisi jika daftar masuk semula ke dalam borang SPA8i dan boleh kemaskini semula.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan sebagai draf. 19.0-7 Skrin Keluar Daripada Borang 17. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Walau bagaimanapun. Muka 13/45 . Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.

2.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi mendapatkan semula e-mel pengaktifan akaun yang mengandungi MyId. Pemohon perlu mengaktifkan akaun dengan klik pada pautan pengaktifan sebelum log masuk dengan menggunakan MyID dan Kata laluan yang disertakan. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Skrin ini akan dipaparkan: Muka 14/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. Langkah-langkah: 1. 4. Kata lalaun serta pautan pengaktifan. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3.

Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan E-mel yang telah digunakan semasa pengaktifan atau e-mel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. Sila rujuk para 2. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. 7. Kemudian tekan butang Hantar. Jika e-mel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 15/45 .0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 8.0-2: Skrin Lupa Kata Laluan 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i No Kad Pengenalan E-mel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4. 9. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4.0 Kesilapan Mendaftar E-mel Atau Tidak Menerima Emel Pengaktifan untuk bantuan dan e-melkan maklumat verifikasi tersebut. Jika tiada sebarang masalah. 6.

0-6: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 14.0-5: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel bagi tempoh 48 jam. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. Pemohon boleh mengemaskini borang SPA8i atau melihat semakan status permohonan pada bila-bila masa. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. 15. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi e-mel pemohon seperti yang dinyatakan. Muka 16/45 . 11. 13. Jika tidak.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Contoh e-mel yang dihantar oleh SPA adalah seperti berikut: Rajah 4.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan. 2.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki. Langkah-langkah: 1.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 17/45 .

pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. 4. 9. Sila rujuk para 6. Jika tiada sebarang ralat. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Semakan Status Permohonan Tarikh Permohonan / Kemas kini / Proses Keluar Rajah 5. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. mesej Belum Diproses akan dipaparkan.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 5. Pemohon boleh klik Keluar pada bila-bila masa. Sebarang maklumat yang telah dikemas kini mestilah dengan klik butang Hantar di bahagian Pengakuan Pemohon untuk diproses dan pemohon akan mendapat tarikh pendaftaran baru. 7. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan dengan betul dan klik pada pautan Log Masuk. 8. Muka 18/45 . Tarikh Kemas kini adalah tarikh semasa pemohon Log Masuk dan Tarikh Proses bermaksud tarikh pemohon klik Hantar. 6.0 Semakan Status Permohonan sebagai panduan untuk menyemak status permohonan jawatan yang dipohon. Tarikh Permohonan merupakan tarikh permohonan pertama melalui MyID.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Walau bagaimanapun maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan sebagai draf dan tidak akan diproses. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses.

5-2 atau contoh seperti berikut: 1.1 Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan. Rujuk Rajah 1.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin. 4824163 b. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3. Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a. Muka 19/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. H 0432516 c. Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2.

sekiranya anda mempunyai Diploma atau Sijil.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Diploma atau Sijil serta maklumat tambahan yang berkaitan. Pilihan kategori Diploma/Sijil. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. STPM/STAM dan Ijazah serta maklumat tambahan yang berkaitan. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM. Pilihan kategori Ijazah dan Diploma atau Ijazah dan STPM/STAM. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi/kategori borang terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma e. Pilihan kategori Ijazah/Sarjana/PHD. Muka 20/45 . Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan STPM atau HSC atau STAM serta maklumat tambahan yang berkaitan. sekiranya anda mempunyai Ijazah dan Diploma sahaja atau Ijazah dan STPM/STAM sahaja.. Diploma dan Ijazah atau Sijil SPM. Pilihan kategori STPM/HSC/STAM. Rajah 5. sekiranya anda mempunyai STPM atau HSC atau STAM. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Ijazah atau Sarjana atau PHD serta maklumat tambahan yang berkaitan. c.

sekiranya anda mempunyai SPM atau SRP atau PMR. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1. g. h. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. STPM/HSC/STAM. 4. SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM. Pilihan kategori SPM/SRP/PMR.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i f. sekiranya anda adalah pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan-jawatan yang dipaparkan adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). Pilihan kategori Berkhidmat/KPSL. Kerajaan Tempatan.com Muka 21/45 . Ijazah dan pengalaman dalam perkhidmatan awam serta maklumat tambahan yang berkaitan. 5. i. sistem tidak membenarkan anda untuk kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon kerana medan wajib diisi. Untuk mengatasi masalah tersebut. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian. Contoh : rosniyati@yahoo. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM atau SRP atau PMR serta maklumat tambahan yang berkaitan. Maklumat akademik yang boleh diisi pemohon adalah Sijil SRP/PMR/LCE. Sekiranya anda tersilap memilih Kelayakan Tertinggi dan ketika itu anda berada dalam Maklumat Akademik Pemohon. Negeri. anda isi maklumat tersebut dan klik Maklumat Peribadi pemohon dan pilih semula Kelayakan Tertinggi tersebut. Badan Berkanun dan Perkhidmatan Polis walaupun anda mempunyai Sijil Ijazah atau Diploma. Dploma/Sijil.

Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Sekiranya ruangan tidak mencukupi. 9. nama jalan.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. nama taman/kampung. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). Muka 22/45 . sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Rajah 5. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. 10.

Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. 16. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda. Sekiranya anda mengisi no. 15. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada).kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. Sekiranya anda mengisi no. Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy.1). Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. 14. sila abaikan langkah ini. Muka 23/45 . Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon. b. c. sila abaikan langkah ini.1). Sila pilih Keturunan anda.

anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. 20. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik butang Seterusnya.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. 18. Oleh itu. 19. 21. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. Sila pilih Warganegara anda. sila isikan No. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Pendaftaran/Rujukan. Sekiranya berkaitan. Muka 24/45 . Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. Setelah selesai. a. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17.

b. Muka 25/45 . 2002).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan.Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000. Rujuk contoh seperti Rajah 1.2 Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5. a.5-4(1).0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama. 2001. 1. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Rajah 5. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Muka 26/45 . Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. d.5-4(2). Sila pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Rujuk contoh seperti Rajah 1.Peperiksaan kali pertama e. f.

0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.5-5. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. a. Rajah 5.Peperiksaan kali kedua -.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 27/45 . Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. b.

Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. d. a.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 28/45 . Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. a. Rajah 5. Rajah 5. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. c. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. b. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. b. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.5-6.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5.5-7. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi.

Rujuk contoh seperti Rajah 1. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas.5-9 di bawah akan dipaparkan.5-8. a. Rajah 5. Muka 29/45 . Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b.

Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi.5-10. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. Muka 30/45 . a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.5-8 akan dipaparkan semula. d. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir).

Contoh : 3. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi.5-11 di bawah akan dipaparkan. ii. Rajah 5. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. c. Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. 3.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi. Muka 31/45 . d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b.5-10 akan dipaparkan semula.

0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. ii. f. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara.5-12 di bawah akan dipaparkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e. Rajah 5.5-10 akan dipaparkan semula. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. Muka 32/45 . Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda. g.

Rajah 5.5-14 seperti di bawah.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya.5-13) sekiranya berkaitan.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.3 (rujuk Rajah 1. Rujuk Rajah 1.2 dan no. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai. Muka 33/45 . Untuk kembali ke muka surat borang. Langkah 6 perlu diulang bagi no. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 34/45 .

0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.5-15.3 Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat. Muka 35/45 . 2.

Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Muka 36/45 . Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Rujuk Rajah 1. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.5-16 seperti di atas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. 5.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. 4. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Untuk kembali ke muka surat borang. Rujuk contoh yang diberi.

0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1.5-17 di bawah akan dipaparkan.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 37/45 .4 Maklumat Tambahan Rajah 5. Pendaftaran.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. sila masukkan No. Rajah 5. Sekiranya berkaitan.

Rujuk contoh seperti Rajah 1. 4. Selepas pilih kategori. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Pautan kembali ke Rajah 5.19 di bawah akan dipaparkan. 3.5-19. Contoh: Kategori : Bekas Polis Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang disediakan Muka 38/45 . pangkat dalam kategori akan dipaparkan. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni.5. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.

Muka 39/45 . Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.5-19 seperti di atas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Rujuk Rajah 1. Untuk kembali ke muka surat borang. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang.

anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon. Muka 40/45 . Pada peringkat ini. sila klik pautan di bahagian atas borang. 3.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat.5-20 seperti di atas. Rujuk Rajah 1. Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Maklumat Akademik Pemohon. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat. Sila pastikan No. Untuk kembali ke muka surat borang. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. 2.5 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. Kad Pengenalan Baru.

21. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Rujuk contoh seperti Rajah 1.6 Pengakuan Pemohon Rajah 5. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu.000. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. 2.5. Muka 41/45 . Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.

2.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan.0-22: Skrin Pemberitahuan 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda.7 Pemberitahuan Rajah 5. 3. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Selamat mengisi borang! Muka 42/45 . Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.

Urusan tersebut akan dijana secara automatik oleh sistem SPA. klik Semakan Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 43/45 .0-1. di sebelah atas penjuru kiri borang SPA8i terdapat Semakan Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. pemohon boleh menyemak status permohonan di pautan :: Semakan Status Permohonan :: yang berada dipenjuru atas kiri borang seperti Rajah 6.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Setelah selesai mengisi dan menghantar borang.0-1.0-1: Skrin Borang SPA8i Langkah-langkah: 1.0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN Borang SPA8i juga menyediakan Semakan Status Permohonan dimana pemohon boleh terus melihat status urusan pengambilan yang dibuat oleh SPA bagi tempoh setahun dari tahun semasa. Semakan Status Permohonan Rajah 6. 3. Selepas berjaya masuk skrin borang SPA8i seperti Rajah 6. 2. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik butang Log Masuk.

7. pemohon tidak berjaya ke peringkat seterusnya dan paparan tersebut akan kekal. Pemohon boleh menyemak status permohonan jawatan seperti tarikh daftar dan tarikh luput setiap jawatan. 6. Muka 44/45 .0-2: Skrin Semakan Status Permohonan 4. Status Urusan bermakna urusan jawatan tersebut berada di peringkat mana dan sekiranya status memaparkan ‘Tidak Melepasi Syarat-Syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya’.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 6. No. Jika urusan pengambilan telah diproses dan pemohon tidak memohon jawatan semasa maka ianya akan dipaparkan dalam Status Permohonan Jawatan Yang Pernah Dipohon. Status Permohonan Jawatan Semasa adalah mengikut jawatan semasa yang dipohon calon serta status urusan yang diproses dalam tempoh setahun. Urusan adalah nombor urusan yang digunakan untuk menjalankan proses tersebut. Pemohon juga boleh menyemak status urusan pengambilan yang diproses oleh SPA dimana Tarikh Tutup Urusan bermakna urusan tersebut dibuat dalam tempoh setahun ke belakang dari tarikh urusan. 5. 9. 8.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Walaubagaimanapun sekiranya urusan jawatan tersebut dibuat lagi pemohon akan diproses sekali lagi jika pendaftaran masih belum luput. Syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya adalah berubah-berubah mengikut kekosongan daripada Kementerian/ Jabatan dan Suruhanjaya. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. 14. 11. Sekiranya pemohon ingin memilih jawatan selain daripada yang dipaparkan pemohon perlu mengemaskini di dalam borang permohonan dan menghantar semula perakuan pemohon untuk diproses. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan setahun dari tarikh semasa dengan klik [Klik Sini] pada Untuk melanjutkan tempoh permohonan tanpa perlu menghantar perakuan seperti Rajah 6. 12. Klik pada pautan Keluar sekiranya hendak keluar dari borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.0-3. 10.0-3 Skrin Melanjutkan Tempoh Permohonan 13. Pelanjutan Tempoh Permohonan Rajah 6. Muka 45/45 .

Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID semasa hendak masuk ke borang SPA8i. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. e. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. b. c. Pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). Terdapat Semakan Status Pemohonan di dalam borang SPA8i di mana pemohon boleh membuat semakan mengenai status permohonan mereka. g. Semua pemohon mesti mempunyai akaun e-mel yang masih aktif kerana MyID. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan sekiranya tempoh sah laku permohonan telah luput. i. f. Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru. h. Muka 46/45 . Pemohon juga akan dimaklumkan melalui e-mel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Di samping itu pemohon boleh mengemaskini maklumat borang SPA8i pada bila-bila masa dengan sekali sahaja pendaftaran MyID. Pemohon perlu memilih kategori borang mengikut Kelayakan Tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik bergantung kepada jenis pilihan tersebut. d. Oleh itu. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. j. kata laluan dan pengaktifan akan dihantar melalui e-mel. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon.