Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Pengguna Borang SPA8i

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 17 Ogos 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 6.0 7.0

DAFTAR AKAUN BARU ............................................................................ 2 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN .......................................................................................... 8 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i ........................................................... 9 LUPA KATA LALUAN .............................................................................. 14 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) ........................................................................................ 17 Maklumat Peribadi Pemohon ................................................................. 19 Maklumat Akademik Pemohon............................................................... 25 Maklumat Ko-Kurikulum ......................................................................... 35 Maklumat Tambahan ............................................................................... 37 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon ................................................. 40 Pengakuan Pemohon .............................................................................. 41 Pemberitahuan ........................................................................................ 42 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN ...................................................... 43 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i .............. 46

Muka 1/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini.

Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar akaun baru. 2. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

3. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

4. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan Pengguna Borang SPA8i sebagai rujukan untuk mendaftar masuk Borang SPA8i. 5. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru Muka 3/45

pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 11. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan e-mel. Untuk makluman. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. Klik butang OK dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. 7. Pemohon perlu memasukkan alamat e-mel peribadi yang sah dan aktif. tekan butang Daftar.0-5 Skrin Pasti MyKad dan E-mel Daftar Akaun Baru Muka 4/45 . Setelah semua maklumat dimasukkan. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan) yang akan digunakan sebagai MyID. 9. 8. Oleh itu.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. 10.

0-7 Skrin E-mel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5/45 . hotmail. sila tunggu dalam tempoh 48 jam untuk penerimaan e-mel berkenaan. ymail atau mana-mana perkhidmatan e-mel popular yang lain. Berikut merupakan contoh e-mel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula e-mel dari SPA sebagai ‘not junk/spam/bulk mail’.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 13. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 17. 14. Sekiranya e-mel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. 16. gmail. Klik butang Cancel untuk batal dan klik OK untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon perlu menyemak e-mel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 12. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima e-mel selepas tempoh 48 jam dari tarikh pendaftaran. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan e-mel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Sekiranya e-mel yang digunakan adalah e-mel dari yahoo. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server e-mel berkenaan. 15.

Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1.0-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 20. 23. Sekiranya pemohon menerima mesej seperti ini. 19. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk log masuk menggunakan MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. 21. mesej seperti berikut akan dipaparkan: 22. Selepas klik (sini). Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam. Sekiranya pemohon tidak mengaktifkan pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam. pemohon perlulah klik pada pautan (sini) untuk mendapatkan pautan pengaktifan yang baru. skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 6/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 18.

rujuk nombor 17-20 untuk meneruskan langkah seterusnya. Muka 7/45 . Pemohon diminta memasukkan MyID dan e-mel yang digunakan semasa mendaftar dan tekan butang Hantar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 24. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik butang Hantar: 26. 25. Kemudian.

E-mel yang sepatutnya dimasukkan. d. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat kerana MyID telah wujud.my Sekiranya pemohon tidak membuat pengaktifan daftar akaun baru selepas tempoh sebulan. rekod pendaftaran tersebut secara automatik akan dibatalkan dan pemohon dikehendaki mengisi semula daftar akaun baru. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. Nama calon. b.0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN Pemohon hanya dibenarkan sekali sahaja untuk daftar akaun baru dan sekiranya pemohon mengisi semula maklumat daftar akaun baru.gov. Bagi tujuan verifikasi. No. Bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan rekod pendaftaran tidak akan dibatalkan. dan e. Jika e-mel pemohon tersilap semasa mendaftar atau tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 48 jam.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. No. c. Muka 8/45 . Alamat. Hantarkan semua maklumat di atas ke e-mel HantarPengaktifan@spa. telefon. pemohon boleh menghubungi SPA. kad pengenalan.

pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. 2. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 9/45 . 5. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk e-mel yang diterima daripada SPA. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. 4. Jika tersalah taip kata laluan. Kemudian tekan butang Log Masuk.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Langkah-langkah: 1.

0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6.0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 10/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3.

Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 8. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 11/45 . Semua pemohon baru diwajibkan mengisi kata laluan semasa (kata laluan yang diberikan oleh SPA). Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Sekiranya pemohon keluar dari borang SPA8i. 11. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. kata laluan baru pemohon dan semula kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Jika tiada sebarang ralat. 10. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. 9. Kata laluan dalam e-mel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. pemohon perlu masukkan MyID dan kata laluan baru yang telah disi oleh pemohon.

sila klik butang Seterusnya. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 15. Setelah selesai. Sekiranya anda menerima mesej ralat.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. 14.0-5 Skrin Borang SPA8i 12. 13. Sila rujuk para 5. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sekiranya anda tersilap memilih kelayakan semasa mengisi Maklumat Akademik Pemohon dan medan wajib diisi. Kategori borang dan jawatan adalah mengikut kelayakan tertinggi pemohon dan pemohon perlu membuat pilihan yang betul dan semua medan wajib diisi seperti mana yang dikehendaki. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. Muka 12/45 . Rajah 3. anda isi maklumat tersebut terlebih dahulu dan kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon dan klik kelayakan tertinggi untuk menukar semula kelayakan anda. Untuk kembali ke muka surat borang.

Muka 13/45 . semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan sebagai draf. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. Walau bagaimanapun. Pemohon akan dapat melihat maklumat yang telah diisi jika daftar masuk semula ke dalam borang SPA8i dan boleh kemaskini semula. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. 18. Klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. 19.0-7 Skrin Keluar Daripada Borang 17.

0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi mendapatkan semula e-mel pengaktifan akaun yang mengandungi MyId. Pemohon perlu mengaktifkan akaun dengan klik pada pautan pengaktifan sebelum log masuk dengan menggunakan MyID dan Kata laluan yang disertakan. 2. Skrin ini akan dipaparkan: Muka 14/45 . Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. 4. Kata lalaun serta pautan pengaktifan.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA.

Sila rujuk para 2. Jika tiada sebarang masalah. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 8.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i No Kad Pengenalan E-mel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan E-mel yang telah digunakan semasa pengaktifan atau e-mel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. 7.0 Kesilapan Mendaftar E-mel Atau Tidak Menerima Emel Pengaktifan untuk bantuan dan e-melkan maklumat verifikasi tersebut. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4. Jika e-mel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru. 6.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 15/45 .0-2: Skrin Lupa Kata Laluan 5. 9. Kemudian tekan butang Hantar.

0-6: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 14. 15. Muka 16/45 . Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel bagi tempoh 48 jam. 13. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi e-mel pemohon seperti yang dinyatakan. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Pemohon boleh mengemaskini borang SPA8i atau melihat semakan status permohonan pada bila-bila masa. 11. Jika tidak. Contoh e-mel yang dihantar oleh SPA adalah seperti berikut: Rajah 4.0-5: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 12.

Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 17/45 . 2. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5. Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki. Langkah-langkah: 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Walau bagaimanapun maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan sebagai draf dan tidak akan diproses. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 5. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan dengan betul dan klik pada pautan Log Masuk.0 Semakan Status Permohonan sebagai panduan untuk menyemak status permohonan jawatan yang dipohon. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. 9. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Semakan Status Permohonan Tarikh Permohonan / Kemas kini / Proses Keluar Rajah 5. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Tarikh Permohonan merupakan tarikh permohonan pertama melalui MyID. 7. Muka 18/45 . Pemohon boleh klik Keluar pada bila-bila masa. 8. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. Sebarang maklumat yang telah dikemas kini mestilah dengan klik butang Hantar di bahagian Pengakuan Pemohon untuk diproses dan pemohon akan mendapat tarikh pendaftaran baru. Jika tiada sebarang ralat. 6. 4. Sila rujuk para 6. Tarikh Kemas kini adalah tarikh semasa pemohon Log Masuk dan Tarikh Proses bermaksud tarikh pemohon klik Hantar.

Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan. Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. H 0432516 c. Rujuk Rajah 1.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin. Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2.1 Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. Muka 19/45 .5-2 atau contoh seperti berikut: 1. 4824163 b.

sekiranya anda mempunyai Diploma atau Sijil. Rajah 5. Muka 20/45 . Pilihan kategori Ijazah dan Diploma atau Ijazah dan STPM/STAM.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. Pilihan kategori Diploma/Sijil. sekiranya anda mempunyai Ijazah dan Diploma sahaja atau Ijazah dan STPM/STAM sahaja. Diploma dan Ijazah atau Sijil SPM. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi/kategori borang terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan STPM atau HSC atau STAM serta maklumat tambahan yang berkaitan. sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma e. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma d. STPM/STAM dan Ijazah serta maklumat tambahan yang berkaitan.. Pilihan kategori STPM/HSC/STAM. Pilihan kategori Ijazah/Sarjana/PHD. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM. c. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Ijazah atau Sarjana atau PHD serta maklumat tambahan yang berkaitan. sekiranya anda mempunyai STPM atau HSC atau STAM. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Diploma atau Sijil serta maklumat tambahan yang berkaitan.

Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM atau SRP atau PMR serta maklumat tambahan yang berkaitan. Ijazah dan pengalaman dalam perkhidmatan awam serta maklumat tambahan yang berkaitan. Contoh : rosniyati@yahoo. sekiranya anda adalah pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan. Maklumat akademik yang boleh diisi pemohon adalah Sijil SRP/PMR/LCE.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i f. g. Dploma/Sijil. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1. i. anda isi maklumat tersebut dan klik Maklumat Peribadi pemohon dan pilih semula Kelayakan Tertinggi tersebut. 5. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan-jawatan yang dipaparkan adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM. Badan Berkanun dan Perkhidmatan Polis walaupun anda mempunyai Sijil Ijazah atau Diploma.com Muka 21/45 . Untuk mengatasi masalah tersebut. sekiranya anda mempunyai SPM atau SRP atau PMR. h. sistem tidak membenarkan anda untuk kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon kerana medan wajib diisi. Kerajaan Tempatan. Negeri. Pilihan kategori Berkhidmat/KPSL. 4. Sekiranya anda tersilap memilih Kelayakan Tertinggi dan ketika itu anda berada dalam Maklumat Akademik Pemohon. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian. Pilihan kategori SPM/SRP/PMR. STPM/HSC/STAM.

sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. nama taman/kampung. Rajah 5. 10. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas. 9. nama jalan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). Muka 22/45 . Sekiranya ruangan tidak mencukupi.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8.

kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. 15. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. sila abaikan langkah ini. sila abaikan langkah ini. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. Sekiranya anda mengisi no.1). Sekiranya anda mengisi no. b. c. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. Muka 23/45 . Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada). 14. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a. Sila pilih Keturunan anda.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No.1). 16.

a. 21. sila klik butang Seterusnya.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. Pendaftaran/Rujukan. 18.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Oleh itu. sila isikan No. Sekiranya berkaitan. Muka 24/45 . Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. 19. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). Setelah selesai. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 20. Sila pilih Warganegara anda. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Sekiranya anda menerima mesej ralat.

Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. 1.0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Muka 25/45 . a. 2002). anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil.Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000.2 Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. b. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama. 2001.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan.5-4(1).

Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi. f.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Sila pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.5-4(2). Muka 26/45 .Peperiksaan kali pertama e. Rajah 5. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. d.

Peperiksaan kali kedua -. Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja). Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. Rajah 5. b. a. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 27/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1.5-5.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 28/45 . a.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. d. a. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. Rajah 5. b. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5. c.5-7. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan. b. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.5-6. Rajah 5. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki.

5-8.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas. Rajah 5.5-9 di bawah akan dipaparkan. Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan. Muka 29/45 . a. Rujuk contoh seperti Rajah 1.

Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. d. a.5-8 akan dipaparkan semula. Muka 30/45 . Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan.5-10. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir).0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6.

3. Rajah 5. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Muka 31/45 . d. Contoh : 3.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah.5-11 di bawah akan dipaparkan.5-10 akan dipaparkan semula. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi. c. ii. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi.

5-10 akan dipaparkan semula. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i.5-12 di bawah akan dipaparkan. Rajah 5. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Muka 32/45 . f. ii. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e. g.

5-14 seperti di bawah.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7. Rujuk Rajah 1. Untuk kembali ke muka surat borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. Rajah 5. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai.2 dan no. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.5-13) sekiranya berkaitan. Muka 33/45 .3 (rujuk Rajah 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Langkah 6 perlu diulang bagi no.

0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 34/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.

Rujuk contoh seperti Rajah 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.3 Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5. 2.5-15. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat. Muka 35/45 .0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1.

0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. 4.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5. Rujuk contoh yang diberi. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Muka 36/45 . 5. Untuk kembali ke muka surat borang.5-16 seperti di atas. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Rujuk Rajah 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi.

4 Maklumat Tambahan Rajah 5.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 37/45 . Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Pendaftaran. Sekiranya berkaitan. Rajah 5.5-17 di bawah akan dipaparkan. sila masukkan No.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.

Selepas pilih kategori. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis. pangkat dalam kategori akan dipaparkan. 4. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.5.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2.5-19.19 di bawah akan dipaparkan. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Contoh: Kategori : Bekas Polis Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang disediakan Muka 38/45 . Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut. 3. Pautan kembali ke Rajah 5.

Muka 39/45 . Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Untuk kembali ke muka surat borang.5-19 seperti di atas.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sekiranya anda menerima mesej ralat. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Rujuk Rajah 1. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.

Sila pastikan No. 3. Kad Pengenalan Baru. 2. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. Untuk kembali ke muka surat borang. Muka 40/45 . Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat. Rujuk Rajah 1. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. Maklumat Akademik Pemohon.5-20 seperti di atas. sila klik pautan di bahagian atas borang. Pada peringkat ini.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.5 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan.

000.21. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1. 2.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR.6 Pengakuan Pemohon Rajah 5. Muka 41/45 .5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.

Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 2. 3.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Selamat mengisi borang! Muka 42/45 . Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.0-22: Skrin Pemberitahuan 1.7 Pemberitahuan Rajah 5. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda.

Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. klik Semakan Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 43/45 . di sebelah atas penjuru kiri borang SPA8i terdapat Semakan Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan. Setelah selesai mengisi dan menghantar borang. 2.0-1: Skrin Borang SPA8i Langkah-langkah: 1.0-1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik butang Log Masuk. 3.0-1. pemohon boleh menyemak status permohonan di pautan :: Semakan Status Permohonan :: yang berada dipenjuru atas kiri borang seperti Rajah 6.0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN Borang SPA8i juga menyediakan Semakan Status Permohonan dimana pemohon boleh terus melihat status urusan pengambilan yang dibuat oleh SPA bagi tempoh setahun dari tahun semasa. Selepas berjaya masuk skrin borang SPA8i seperti Rajah 6. Semakan Status Permohonan Rajah 6.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. Urusan tersebut akan dijana secara automatik oleh sistem SPA.

Status Permohonan Jawatan Semasa adalah mengikut jawatan semasa yang dipohon calon serta status urusan yang diproses dalam tempoh setahun. No. Jika urusan pengambilan telah diproses dan pemohon tidak memohon jawatan semasa maka ianya akan dipaparkan dalam Status Permohonan Jawatan Yang Pernah Dipohon. Pemohon juga boleh menyemak status urusan pengambilan yang diproses oleh SPA dimana Tarikh Tutup Urusan bermakna urusan tersebut dibuat dalam tempoh setahun ke belakang dari tarikh urusan. 7. 6. Pemohon boleh menyemak status permohonan jawatan seperti tarikh daftar dan tarikh luput setiap jawatan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 6. Muka 44/45 . 8. 5. pemohon tidak berjaya ke peringkat seterusnya dan paparan tersebut akan kekal.0-2: Skrin Semakan Status Permohonan 4. Urusan adalah nombor urusan yang digunakan untuk menjalankan proses tersebut. Status Urusan bermakna urusan jawatan tersebut berada di peringkat mana dan sekiranya status memaparkan ‘Tidak Melepasi Syarat-Syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya’. 9.

12.0-3.0-3 Skrin Melanjutkan Tempoh Permohonan 13. Sekiranya pemohon ingin memilih jawatan selain daripada yang dipaparkan pemohon perlu mengemaskini di dalam borang permohonan dan menghantar semula perakuan pemohon untuk diproses. Muka 45/45 . 10. 11. Syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya adalah berubah-berubah mengikut kekosongan daripada Kementerian/ Jabatan dan Suruhanjaya. Klik pada pautan Keluar sekiranya hendak keluar dari borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan setahun dari tarikh semasa dengan klik [Klik Sini] pada Untuk melanjutkan tempoh permohonan tanpa perlu menghantar perakuan seperti Rajah 6. 14.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Walaubagaimanapun sekiranya urusan jawatan tersebut dibuat lagi pemohon akan diproses sekali lagi jika pendaftaran masih belum luput. Pelanjutan Tempoh Permohonan Rajah 6. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.

mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). kata laluan dan pengaktifan akan dihantar melalui e-mel. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. h. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. Pemohon perlu memilih kategori borang mengikut Kelayakan Tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID semasa hendak masuk ke borang SPA8i. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan sekiranya tempoh sah laku permohonan telah luput. d. Semua pemohon mesti mempunyai akaun e-mel yang masih aktif kerana MyID. b. g. Muka 46/45 . Oleh itu. Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. c. Terdapat Semakan Status Pemohonan di dalam borang SPA8i di mana pemohon boleh membuat semakan mengenai status permohonan mereka. i. Di samping itu pemohon boleh mengemaskini maklumat borang SPA8i pada bila-bila masa dengan sekali sahaja pendaftaran MyID.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. Pemohon juga akan dimaklumkan melalui e-mel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. j. Pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). e. f.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful