Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Pengguna Borang SPA8i

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 17 Ogos 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 6.0 7.0

DAFTAR AKAUN BARU ............................................................................ 2 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN .......................................................................................... 8 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i ........................................................... 9 LUPA KATA LALUAN .............................................................................. 14 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) ........................................................................................ 17 Maklumat Peribadi Pemohon ................................................................. 19 Maklumat Akademik Pemohon............................................................... 25 Maklumat Ko-Kurikulum ......................................................................... 35 Maklumat Tambahan ............................................................................... 37 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon ................................................. 40 Pengakuan Pemohon .............................................................................. 41 Pemberitahuan ........................................................................................ 42 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN ...................................................... 43 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i .............. 46

Muka 1/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini.

Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar akaun baru. 2. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

3. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

4. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan Pengguna Borang SPA8i sebagai rujukan untuk mendaftar masuk Borang SPA8i. 5. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru Muka 3/45

pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. Untuk makluman. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan e-mel.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Pemohon perlu memasukkan alamat e-mel peribadi yang sah dan aktif. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan. tekan butang Daftar. 9.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 11. Oleh itu. 7. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. 10. Klik butang OK dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Setelah semua maklumat dimasukkan. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut.0-5 Skrin Pasti MyKad dan E-mel Daftar Akaun Baru Muka 4/45 . 8. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan) yang akan digunakan sebagai MyID.

Sekiranya e-mel yang digunakan adalah e-mel dari yahoo. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima e-mel selepas tempoh 48 jam dari tarikh pendaftaran. ymail atau mana-mana perkhidmatan e-mel popular yang lain. sila tunggu dalam tempoh 48 jam untuk penerimaan e-mel berkenaan. Klik butang Cancel untuk batal dan klik OK untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Sekiranya e-mel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. hotmail.0-7 Skrin E-mel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5/45 . 15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 12. Pemohon perlu menyemak e-mel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. 14. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula e-mel dari SPA sebagai ‘not junk/spam/bulk mail’.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 13. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server e-mel berkenaan. gmail. Berikut merupakan contoh e-mel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. 16. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. 17. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan e-mel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel.

19.0-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 20. mesej seperti berikut akan dipaparkan: 22. skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 6/45 . pemohon perlulah klik pada pautan (sini) untuk mendapatkan pautan pengaktifan yang baru. 21. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk log masuk menggunakan MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Sekiranya pemohon menerima mesej seperti ini. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam. 23.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 18. Selepas klik (sini). Sekiranya pemohon tidak mengaktifkan pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam.

Kemudian. Muka 7/45 . Pemohon diminta memasukkan MyID dan e-mel yang digunakan semasa mendaftar dan tekan butang Hantar. 25.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 24. rujuk nombor 17-20 untuk meneruskan langkah seterusnya. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik butang Hantar: 26.

Bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan rekod pendaftaran tidak akan dibatalkan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. c.my Sekiranya pemohon tidak membuat pengaktifan daftar akaun baru selepas tempoh sebulan. rekod pendaftaran tersebut secara automatik akan dibatalkan dan pemohon dikehendaki mengisi semula daftar akaun baru. Muka 8/45 . Bagi tujuan verifikasi. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. Jika e-mel pemohon tersilap semasa mendaftar atau tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 48 jam. Nama calon. No. No. dan e. kad pengenalan.gov. telefon. Hantarkan semua maklumat di atas ke e-mel HantarPengaktifan@spa. Alamat. pemohon boleh menghubungi SPA.0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN Pemohon hanya dibenarkan sekali sahaja untuk daftar akaun baru dan sekiranya pemohon mengisi semula maklumat daftar akaun baru. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat kerana MyID telah wujud. b. d. E-mel yang sepatutnya dimasukkan.

4.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Langkah-langkah: 1. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Kemudian tekan butang Log Masuk. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. 2.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. Jika tersalah taip kata laluan. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 9/45 .0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. 5. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk e-mel yang diterima daripada SPA.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.

0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 10/45 . ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3.0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.

Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 11/45 . 9. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 8. 11. Jika tiada sebarang ralat. 10.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. Semua pemohon baru diwajibkan mengisi kata laluan semasa (kata laluan yang diberikan oleh SPA). Sekiranya pemohon keluar dari borang SPA8i. pemohon perlu masukkan MyID dan kata laluan baru yang telah disi oleh pemohon. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi. Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. kata laluan baru pemohon dan semula kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. Kata laluan dalam e-mel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul.

Muka 12/45 . Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 15.0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. Untuk kembali ke muka surat borang. Rajah 3. 14. Kategori borang dan jawatan adalah mengikut kelayakan tertinggi pemohon dan pemohon perlu membuat pilihan yang betul dan semua medan wajib diisi seperti mana yang dikehendaki. sila klik butang Seterusnya. Sila rujuk para 5. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.0-5 Skrin Borang SPA8i 12. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Sekiranya anda tersilap memilih kelayakan semasa mengisi Maklumat Akademik Pemohon dan medan wajib diisi. anda isi maklumat tersebut terlebih dahulu dan kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon dan klik kelayakan tertinggi untuk menukar semula kelayakan anda. 13.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3.

Walau bagaimanapun. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan sebagai draf. Pemohon akan dapat melihat maklumat yang telah diisi jika daftar masuk semula ke dalam borang SPA8i dan boleh kemaskini semula.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. Muka 13/45 . 18. Klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini.0-7 Skrin Keluar Daripada Borang 17. 19.

Langkah-langkah: 1.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi mendapatkan semula e-mel pengaktifan akaun yang mengandungi MyId. 4.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Pemohon perlu mengaktifkan akaun dengan klik pada pautan pengaktifan sebelum log masuk dengan menggunakan MyID dan Kata laluan yang disertakan. Kata lalaun serta pautan pengaktifan. 2.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. Skrin ini akan dipaparkan: Muka 14/45 .

Sila rujuk para 2. Jika tiada sebarang masalah. Kemudian tekan butang Hantar. 6. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. 9. Jika e-mel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.0-2: Skrin Lupa Kata Laluan 5. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan E-mel yang telah digunakan semasa pengaktifan atau e-mel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 8.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 15/45 . 7.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i No Kad Pengenalan E-mel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4.0 Kesilapan Mendaftar E-mel Atau Tidak Menerima Emel Pengaktifan untuk bantuan dan e-melkan maklumat verifikasi tersebut.

Muka 16/45 .0-6: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 14. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. Contoh e-mel yang dihantar oleh SPA adalah seperti berikut: Rajah 4. Jika tidak. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi e-mel pemohon seperti yang dinyatakan. pautan ini tidak lagi boleh digunakan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. 15. 11. Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel bagi tempoh 48 jam.0-5: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 12. Pemohon boleh mengemaskini borang SPA8i atau melihat semakan status permohonan pada bila-bila masa. 13.

Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 17/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. 2. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5. Langkah-langkah: 1.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. 7. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Tarikh Kemas kini adalah tarikh semasa pemohon Log Masuk dan Tarikh Proses bermaksud tarikh pemohon klik Hantar. Tarikh Permohonan merupakan tarikh permohonan pertama melalui MyID. Walau bagaimanapun maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan sebagai draf dan tidak akan diproses. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Pemohon boleh klik Keluar pada bila-bila masa. 8. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 5. Sebarang maklumat yang telah dikemas kini mestilah dengan klik butang Hantar di bahagian Pengakuan Pemohon untuk diproses dan pemohon akan mendapat tarikh pendaftaran baru. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan dengan betul dan klik pada pautan Log Masuk. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Semakan Status Permohonan Tarikh Permohonan / Kemas kini / Proses Keluar Rajah 5. 6.0 Semakan Status Permohonan sebagai panduan untuk menyemak status permohonan jawatan yang dipohon. Muka 18/45 . Sila rujuk para 6. Jika tiada sebarang ralat. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. 4. 9.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. 4824163 b.5-2 atau contoh seperti berikut: 1. Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a. Rujuk Rajah 1. H 0432516 c. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan. Muka 19/45 . Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin.1 Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5.

0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. sekiranya anda mempunyai STPM atau HSC atau STAM. sekiranya anda mempunyai Ijazah dan Diploma sahaja atau Ijazah dan STPM/STAM sahaja. Muka 20/45 . Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Diploma atau Sijil serta maklumat tambahan yang berkaitan. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma d. sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. STPM/STAM dan Ijazah serta maklumat tambahan yang berkaitan. c. Pilihan kategori Diploma/Sijil. Pilihan kategori Ijazah/Sarjana/PHD. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan STPM atau HSC atau STAM serta maklumat tambahan yang berkaitan. Pilihan kategori Ijazah dan Diploma atau Ijazah dan STPM/STAM. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi/kategori borang terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. sekiranya anda mempunyai Diploma atau Sijil.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Pilihan kategori STPM/HSC/STAM. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma e. Rajah 5. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Ijazah atau Sarjana atau PHD serta maklumat tambahan yang berkaitan.. Diploma dan Ijazah atau Sijil SPM. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM.

Dploma/Sijil. Pilihan kategori SPM/SRP/PMR. STPM/HSC/STAM. Untuk mengatasi masalah tersebut. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM atau SRP atau PMR serta maklumat tambahan yang berkaitan. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1.com Muka 21/45 . sistem tidak membenarkan anda untuk kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon kerana medan wajib diisi. Pilihan kategori Berkhidmat/KPSL. sekiranya anda adalah pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan. SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM. Sekiranya anda tersilap memilih Kelayakan Tertinggi dan ketika itu anda berada dalam Maklumat Akademik Pemohon. h. anda isi maklumat tersebut dan klik Maklumat Peribadi pemohon dan pilih semula Kelayakan Tertinggi tersebut. Ijazah dan pengalaman dalam perkhidmatan awam serta maklumat tambahan yang berkaitan. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. Negeri. Kerajaan Tempatan. Contoh : rosniyati@yahoo. i. sekiranya anda mempunyai SPM atau SRP atau PMR. Badan Berkanun dan Perkhidmatan Polis walaupun anda mempunyai Sijil Ijazah atau Diploma.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i f. g. 4. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan-jawatan yang dipaparkan adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). 5. Maklumat akademik yang boleh diisi pemohon adalah Sijil SRP/PMR/LCE.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Rajah 5. Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad). Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. nama jalan. Sekiranya ruangan tidak mencukupi. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. nama taman/kampung. Muka 22/45 . sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. 10. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. 9.

Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon. c. Sekiranya anda mengisi no. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda. Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong.1). Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12.1).Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. 14. Sila pilih Keturunan anda.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Muka 23/45 . b. 16. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada). Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. 15. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. sila abaikan langkah ini. sila abaikan langkah ini. Sekiranya anda mengisi no. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda.

Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. 20. Pendaftaran/Rujukan. a. Sila pilih Warganegara anda. Sekiranya berkaitan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila klik butang Seterusnya. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 21. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. Setelah selesai. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. 18.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. 19. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Muka 24/45 . ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Oleh itu. sila isikan No.

5-4(1). Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan. 2001. b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.2 Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5.0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Muka 25/45 . 2002). Rujuk contoh seperti Rajah 1. anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil. 1.Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. a.

f. Rujuk contoh seperti Rajah 1. d.5-4(2). Sila pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi. Muka 26/45 .0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Rajah 5. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.Peperiksaan kali pertama e. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c.

0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.Peperiksaan kali kedua -. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. b.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 27/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja). a. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred. Rajah 5.5-5.

b. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4.5-6. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. c. d. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 28/45 . Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. Rajah 5. b. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5.5-7. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. a. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki. Rajah 5. a.

5-8. Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan. Muka 29/45 .5-9 di bawah akan dipaparkan. Rajah 5. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas. Rujuk contoh seperti Rajah 1. a.

Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi.5-8 akan dipaparkan semula. a.5-10.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Muka 30/45 . Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir). Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. d.5-10 akan dipaparkan semula.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Contoh : 3. Rajah 5. Muka 31/45 . Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi. 3.5-11 di bawah akan dipaparkan. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. c. Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi. ii.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e.5-12 di bawah akan dipaparkan. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan. g. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda.5-10 akan dipaparkan semula. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. ii. f. Rajah 5. Muka 32/45 .

Rajah 5. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Sekiranya anda menerima mesej ralat.0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.5-13) sekiranya berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h.5-14 seperti di bawah. Untuk kembali ke muka surat borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Muka 33/45 .3 (rujuk Rajah 1. Rujuk Rajah 1. Langkah 6 perlu diulang bagi no. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai.2 dan no. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 34/45 .

0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat. Rujuk contoh seperti Rajah 1.3 Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5. Muka 35/45 . 2.5-15.

sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.5-16 seperti di atas. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). Rujuk contoh yang diberi. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Rujuk Rajah 1. 4. Muka 36/45 . Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Untuk kembali ke muka surat borang. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi.

5-17 di bawah akan dipaparkan. sila masukkan No. Pendaftaran. Sekiranya berkaitan. Rajah 5.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.4 Maklumat Tambahan Rajah 5.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 37/45 . Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.

Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut. 4.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Selepas pilih kategori. Rujuk contoh seperti Rajah 1. pangkat dalam kategori akan dipaparkan.5-19.5. Contoh: Kategori : Bekas Polis Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang disediakan Muka 38/45 . 3.19 di bawah akan dipaparkan. Pautan kembali ke Rajah 5. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis.

5-19 seperti di atas. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Rujuk Rajah 1. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Muka 39/45 . Untuk kembali ke muka surat borang. Sekiranya anda menerima mesej ralat.

0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. 2. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat. 3. Rujuk Rajah 1. Muka 40/45 . Sila buat pembetulan sekiranya perlu. Maklumat Akademik Pemohon.5-20 seperti di atas. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat.5 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. Kad Pengenalan Baru. Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan. Sila pastikan No. Pada peringkat ini.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. sila klik pautan di bahagian atas borang. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon. Untuk kembali ke muka surat borang.

Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR. 2.5.6 Pengakuan Pemohon Rajah 5.00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu.0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan.21.000.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Muka 41/45 .

Sekiranya anda menerima mesej ralat.7 Pemberitahuan Rajah 5. 3. 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Selamat mengisi borang! Muka 42/45 . Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.0-22: Skrin Pemberitahuan 1.

Setelah selesai mengisi dan menghantar borang. Urusan tersebut akan dijana secara automatik oleh sistem SPA.0-1. klik Semakan Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 43/45 . pemohon boleh menyemak status permohonan di pautan :: Semakan Status Permohonan :: yang berada dipenjuru atas kiri borang seperti Rajah 6. Semakan Status Permohonan Rajah 6.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0-1: Skrin Borang SPA8i Langkah-langkah: 1. di sebelah atas penjuru kiri borang SPA8i terdapat Semakan Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan.0-1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. 2. 3.0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN Borang SPA8i juga menyediakan Semakan Status Permohonan dimana pemohon boleh terus melihat status urusan pengambilan yang dibuat oleh SPA bagi tempoh setahun dari tahun semasa. Selepas berjaya masuk skrin borang SPA8i seperti Rajah 6. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik butang Log Masuk.

6. pemohon tidak berjaya ke peringkat seterusnya dan paparan tersebut akan kekal. Jika urusan pengambilan telah diproses dan pemohon tidak memohon jawatan semasa maka ianya akan dipaparkan dalam Status Permohonan Jawatan Yang Pernah Dipohon. Pemohon juga boleh menyemak status urusan pengambilan yang diproses oleh SPA dimana Tarikh Tutup Urusan bermakna urusan tersebut dibuat dalam tempoh setahun ke belakang dari tarikh urusan. Status Permohonan Jawatan Semasa adalah mengikut jawatan semasa yang dipohon calon serta status urusan yang diproses dalam tempoh setahun. Pemohon boleh menyemak status permohonan jawatan seperti tarikh daftar dan tarikh luput setiap jawatan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 6. 8. 5. No. Status Urusan bermakna urusan jawatan tersebut berada di peringkat mana dan sekiranya status memaparkan ‘Tidak Melepasi Syarat-Syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya’. Urusan adalah nombor urusan yang digunakan untuk menjalankan proses tersebut. Muka 44/45 . 7.0-2: Skrin Semakan Status Permohonan 4. 9.

Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. 12. 10.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Walaubagaimanapun sekiranya urusan jawatan tersebut dibuat lagi pemohon akan diproses sekali lagi jika pendaftaran masih belum luput. 11.0-3. Muka 45/45 . Pelanjutan Tempoh Permohonan Rajah 6. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan setahun dari tarikh semasa dengan klik [Klik Sini] pada Untuk melanjutkan tempoh permohonan tanpa perlu menghantar perakuan seperti Rajah 6. Sekiranya pemohon ingin memilih jawatan selain daripada yang dipaparkan pemohon perlu mengemaskini di dalam borang permohonan dan menghantar semula perakuan pemohon untuk diproses. Klik pada pautan Keluar sekiranya hendak keluar dari borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.0-3 Skrin Melanjutkan Tempoh Permohonan 13. Syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya adalah berubah-berubah mengikut kekosongan daripada Kementerian/ Jabatan dan Suruhanjaya. 14.

Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan sekiranya tempoh sah laku permohonan telah luput. Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. Di samping itu pemohon boleh mengemaskini maklumat borang SPA8i pada bila-bila masa dengan sekali sahaja pendaftaran MyID. kata laluan dan pengaktifan akan dihantar melalui e-mel. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID semasa hendak masuk ke borang SPA8i. h. Muka 46/45 . i. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. g. Pemohon juga akan dimaklumkan melalui e-mel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Semua pemohon mesti mempunyai akaun e-mel yang masih aktif kerana MyID. Terdapat Semakan Status Pemohonan di dalam borang SPA8i di mana pemohon boleh membuat semakan mengenai status permohonan mereka. j. Oleh itu. f. e.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. d. b. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru. c. Pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan).0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. Pemohon perlu memilih kategori borang mengikut Kelayakan Tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik bergantung kepada jenis pilihan tersebut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful