Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia Aras 6 – 10, Blok C7, Kompleks C Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan 62520 Putrajaya

Panduan Pengguna Borang SPA8i

Disediakan Oleh: Bahagian Pengurusan Maklumat

Dikemaskini : 17 Ogos 2011

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

ISI KANDUNGAN

MUKA SURAT

1.0 2.0 3.0 4.0 5.0 5.1 5.2 5.3 5.4 5.5 5.6 5.7 6.0 7.0

DAFTAR AKAUN BARU ............................................................................ 2 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN .......................................................................................... 8 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i ........................................................... 9 LUPA KATA LALUAN .............................................................................. 14 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) ........................................................................................ 17 Maklumat Peribadi Pemohon ................................................................. 19 Maklumat Akademik Pemohon............................................................... 25 Maklumat Ko-Kurikulum ......................................................................... 35 Maklumat Tambahan ............................................................................... 37 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon ................................................. 40 Pengakuan Pemohon .............................................................................. 41 Pemberitahuan ........................................................................................ 42 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN ...................................................... 43 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i .............. 46

Muka 1/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

1.0

DAFTAR AKAUN BARU Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini.

Langkah-langkah: 1. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 dan ke atas untuk daftar akaun baru. 2. Klik pautan yang ditunjukkan oleh anak panah di dalam Portal Rasmi SPA seperti berikut :

Rajah 1.0-1 Skrin Portal Rasmi SPA

Muka 2/45

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i

3. Skrin berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-2 Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i

4. Pemohon juga dinasihatkan untuk membaca Panduan Pengguna Borang SPA8i sebagai rujukan untuk mendaftar masuk Borang SPA8i. 5. Kemudian klik pada pautan Daftar akaun baru untuk mendapatkan MyID dan Kata Laluan bagi yang pertama kali mengisi Borang SPA8i. Skrin seperti berikut akan dipaparkan:

Rajah 1.0-3 Skrin Daftar Akaun Baru Muka 3/45

pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. 9. 8. Ini adalah kerana semua urusan berkenaan dengan pendaftaran ini akan menggunakan e-mel. Pemohon perlu memasukkan alamat e-mel peribadi yang sah dan aktif. Untuk makluman.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Pemohon boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan semua maklumat tersebut. tekan butang Daftar. 7. Setelah semua maklumat dimasukkan. 10.0-5 Skrin Pasti MyKad dan E-mel Daftar Akaun Baru Muka 4/45 . pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan) yang akan digunakan sebagai MyID.0-4 Skrin Pasti Daftar Akaun Baru 11. Mesej ini akan dipaparkan: Rajah 1. Klik pada pautan Daftar Masuk jika ingin kembali ke skrin utama. Oleh itu. Klik butang OK dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Masukkan semua maklumat yang diwajibkan.

Klik butang Cancel untuk batal dan klik OK untuk teruskan dan mesej berikut akan dipaparkan: Rajah 1. Pemohon perlu menyemak e-mel yang digunakan bagi membolehkan pemohon mengaktifkan akaun tersebut. 15. 17.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 12. ymail atau mana-mana perkhidmatan e-mel popular yang lain. 16. Sila pastikan konfigurasi ‘auto delete’ bagi folder ‘junk/spam/bulk mail’ tidak diaktifkan. hotmail. Sekiranya e-mel yang dihantar oleh SPA tidak masuk ke folder Inbox tuan/puan. Sekiranya e-mel yang digunakan adalah e-mel dari yahoo.0-7 Skrin E-mel Pengaktifan Akaun Baru Muka 5/45 . sila tunggu dalam tempoh 48 jam untuk penerimaan e-mel berkenaan. 14. Ini kerana tempoh penghantaran adalah bergantung kepada tahap kesibukan dan capaian di server e-mel berkenaan. gmail. Mesej ini untuk memastikan pemohon memasukkan MyKad dan e-mel adalah betul kerana maklumat pengaktifan akaun akan dihantar melalui emel. Berikut merupakan contoh e-mel yang diterima daripada pihak SPA selepas daftar akaun baru : Rajah 1. Pemohon diminta untuk menghubungi SPA semula sekiranya tidak menerima e-mel selepas tempoh 48 jam dari tarikh pendaftaran. sila semak di folder ‘junk/spam/bulk mail’ dan set semula e-mel dari SPA sebagai ‘not junk/spam/bulk mail’.0-6 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru 13.

Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam. mesej seperti berikut akan dipaparkan: 22. 19. skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 6/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 18. Selepas klik (sini). 21. pemohon perlulah klik pada pautan (sini) untuk mendapatkan pautan pengaktifan yang baru. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk log masuk menggunakan MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut.0-8 Skrin Maklumat Pengaktifan Akaun Baru Berjaya 20. Sekiranya pemohon menerima mesej seperti ini. 23. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 1. Sekiranya pemohon tidak mengaktifkan pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel tersebut bagi tempoh 48 jam.

Muka 7/45 . 25. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik butang Hantar: 26. Kemudian. rujuk nombor 17-20 untuk meneruskan langkah seterusnya. Pemohon diminta memasukkan MyID dan e-mel yang digunakan semasa mendaftar dan tekan butang Hantar.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 24.

Bagi tujuan verifikasi. pemohon boleh menghubungi SPA. sistem tidak membenarkan pendaftaran dibuat kerana MyID telah wujud. Bagi pemohon yang telah berjaya membuat pengaktifan rekod pendaftaran tidak akan dibatalkan.gov.my Sekiranya pemohon tidak membuat pengaktifan daftar akaun baru selepas tempoh sebulan. d.0 KESILAPAN MENDAFTAR E-MEL ATAU TIDAK MENERIMA E-MEL PENGAKTIFAN Pemohon hanya dibenarkan sekali sahaja untuk daftar akaun baru dan sekiranya pemohon mengisi semula maklumat daftar akaun baru. dan e. No. telefon. maklumat seperti mana yang didaftarkan adalah diperlukan seperti : a. Muka 8/45 . rekod pendaftaran tersebut secara automatik akan dibatalkan dan pemohon dikehendaki mengisi semula daftar akaun baru. c. No. Alamat. kad pengenalan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 2. Hantarkan semua maklumat di atas ke e-mel HantarPengaktifan@spa. b. Jika e-mel pemohon tersilap semasa mendaftar atau tidak menerima emel pengaktifan dari pihak SPA selepas tempoh 48 jam. E-mel yang sepatutnya dimasukkan. Nama calon.

Langkah-langkah: 1. pemohon boleh mencapai skrin yang dinyatakan untuk membuat pendaftaran. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Kemudian tekan butang Log Masuk. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Jika tersalah taip kata laluan. 4. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Muka 9/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. 2. Masukkan MyID dan Kata Laluan dengan merujuk e-mel yang diterima daripada SPA.0 DAFTAR MASUK BORANG SPA8i Selepas berjaya mendapatkan MyID dan Kata Laluan. 5.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. ralat berikut akan dipaparkan: Rajah 3. Jika tersalah memasukkan MyID ataupun MyID tidak wujud.0-3 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk Muka 10/45 .0-2 Skrin Ralat Semasa Daftar Masuk 6.

Masukkan maklumat yang dikehendaki dan tekan butang Hantar. Pengguna juga boleh menekan butang Reset jika ingin mengosongkan maklumat yang telah diisi.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. Sekiranya pemohon keluar dari borang SPA8i. 9. pemohon perlu masukkan MyID dan kata laluan baru yang telah disi oleh pemohon. skrin untuk menukar kata laluan akan dipaparkan untuk yang pertama kali mendaftar. Kata laluan dalam e-mel SPA Kata laluan baru pemohon Kata laluan baru pemohon Rajah 3. Jika MyID dan Kata Laluan yang dimasukkan adalah betul. Semua pemohon baru diwajibkan mengisi kata laluan semasa (kata laluan yang diberikan oleh SPA). kata laluan baru pemohon dan semula kata laluan baru pemohon sebelum boleh mengisi borang pendaftaran. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang SPA8i. Jika tiada sebarang ralat.0-4 Skrin Tukar Kata Laluan 8. 11. Perlu diingatkan bahawa Kata Laluan Baru hendaklah sama dengan Semula Kata Laluan Baru. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Muka 11/45 . 10.

0 Cara Mengisi Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) untuk maklumat terperinci mengenai borang. Sekiranya anda tersilap memilih kelayakan semasa mengisi Maklumat Akademik Pemohon dan medan wajib diisi. anda isi maklumat tersebut terlebih dahulu dan kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon dan klik kelayakan tertinggi untuk menukar semula kelayakan anda. ulangi proses penyemakan dan penghantaran.0-6 Skrin Penyemakan Borang Pendaftaran Pekerjaan SPA8i 15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 3. Kategori borang dan jawatan adalah mengikut kelayakan tertinggi pemohon dan pemohon perlu membuat pilihan yang betul dan semua medan wajib diisi seperti mana yang dikehendaki. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Untuk kembali ke muka surat borang. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Setelah selesai. sila klik butang Seterusnya. 13. Sila rujuk para 5. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang seperti skrin berikut. Rajah 3. 14.0-5 Skrin Borang SPA8i 12. Muka 12/45 .

18.0-7 Skrin Keluar Daripada Borang 17.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 16. Walau bagaimanapun. Pemohon akan dapat melihat maklumat yang telah diisi jika daftar masuk semula ke dalam borang SPA8i dan boleh kemaskini semula. 19. jika pemohon masih ingin keluar daripada skrin ini. Klik pada Keluar jika pemohon ingin keluar daripada borang ini dan satu tetingkap akan dipaparkan: Rajah 3. semua maklumat yang telah diisi sebelum ini akan disimpan sebagai draf. Muka 13/45 . Skrin ini menyatakan bahawa permohonan pemohon tidak akan diproses jika tidak menekan butang Hantar pada halaman akhir iaitu Pengakuan Pemohon.

Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6. Klik pada pautan Lupa kata laluan untuk memaklumkan kepada pihak SPA. Kata lalaun serta pautan pengaktifan. Pemohon perlu mengaktifkan akaun dengan klik pada pautan pengaktifan sebelum log masuk dengan menggunakan MyID dan Kata laluan yang disertakan. Langkah-langkah: 1. 4.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i 3. Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i seperti yang dinyatakan di atas dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4.0 LUPA KATA LALUAN Merupakan fungsi bagi mendapatkan semula e-mel pengaktifan akaun yang mengandungi MyId. Skrin ini akan dipaparkan: Muka 14/45 .0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 4.

Kemudian tekan butang Hantar. ralat seperti berikut akan dipaparkan: Rajah 4. 9.0-2: Skrin Lupa Kata Laluan 5.0 Kesilapan Mendaftar E-mel Atau Tidak Menerima Emel Pengaktifan untuk bantuan dan e-melkan maklumat verifikasi tersebut. Jika e-mel yang dimasukkan tidak sama seperti mana yang digunakan semasa Daftar Akaun Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i No Kad Pengenalan E-mel yang dimasukkan dalam borang SPA8i Rajah 4.0-4: Skrin Pengaktifan Lupa Kata Laluan Muka 15/45 . Sila rujuk para 2. 7. 6. Jika tiada sebarang masalah.0-3: Skrin Ralat Lupa Kata Laluan 8. Pemohon dikehendaki memasukkan MyID dan E-mel yang telah digunakan semasa pengaktifan atau e-mel yang telah dikemaskini dalam Borang SPA8i. mesej tersebut akan dipapar seperti di skrin berikut: Rajah 4.

Pemohon diwajibkan klik pada pautan (Sila klik di sini untuk mengaktifkan akaun anda) yang dinyatakan dalam e-mel bagi tempoh 48 jam. Jika tidak. 13.0-6: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 14.0-5: Skrin E-mel Pengaktifan Kata Laluan 12. Skrin seperti berikut akan dipaparkan setelah pemohon klik pada pautan tersebut: Rajah 4. Pemohon boleh klik pada pautan Daftar Masuk untuk mencuba MyID dan Kata Laluan yang diberikan dalam e-mel tersebut. Muka 16/45 . Pemohon boleh mengemaskini borang SPA8i atau melihat semakan status permohonan pada bila-bila masa. 15.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 10. pautan ini tidak lagi boleh digunakan. 11. Contoh e-mel yang dihantar oleh SPA adalah seperti berikut: Rajah 4. Pemohon perlulah menyemak atau menunggu sehingga mendapat notifikasi menerusi e-mel pemohon seperti yang dinyatakan.

Rujuk :Maklumat Jawatan (Diskripsi Tugas/Gaji Permulaan) sebelum membuat pilihan.0-1: Skrin Daftar Masuk Borang SPA8i Muka 17/45 . Klik pautan borang pendaftaran pekerjaan SPA8i di Portal Rasmi SPA dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: No Kad Pengenalan Kata laluan pemohon Rajah 5. Langkah-langkah: 1.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.0 CARA MENGISI BORANG PENDAFTARAN PEKERJAAN DI SEKTOR AWAM (SPA8i) Pemohon yang telah membuat pengaktifan dan berjaya Log Masuk sudah boleh mengisi borang SPA8i dan pemohon juga dinasihatkan supaya membaca terlebih dahulu Maklumat Jawatan di Portal SPA sebelum memohon bagi mengelakkan memohon jawatan yang tidak berkaitan dengan kelayakan yang dimiliki. 2.

4. Jika tiada sebarang ralat. Walau bagaimanapun maklumat yang telah dimasukkan akan disimpan sebagai draf dan tidak akan diproses.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. 6. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. Tarikh Kemas kini adalah tarikh semasa pemohon Log Masuk dan Tarikh Proses bermaksud tarikh pemohon klik Hantar. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. Sila rujuk para 6. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya.0-2: Skrin Borang pendaftaran (SPA8i) – Berkhidmat/KPSL 5. 7. 8. Sebarang maklumat yang telah dikemas kini mestilah dengan klik butang Hantar di bahagian Pengakuan Pemohon untuk diproses dan pemohon akan mendapat tarikh pendaftaran baru. Muka 18/45 . Tarikh Permohonan merupakan tarikh permohonan pertama melalui MyID. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. Pemohon hendaklah mengisi MyID dan Kata Laluan dengan betul dan klik pada pautan Log Masuk. pemohon akan berjaya masuk ke dalam borang pendaftaran SPA8i. Skrin seperti di bawah akan dipaparkan: Semakan Status Permohonan Tarikh Permohonan / Kemas kini / Proses Keluar Rajah 5. 9. Pemohon boleh klik Keluar pada bila-bila masa.0 Semakan Status Permohonan sebagai panduan untuk menyemak status permohonan jawatan yang dipohon.

Muka 19/45 .5-2 atau contoh seperti berikut: 1. 4824163 b. Nombor Kad Pengenalan (Baru) 540603-03-5550 : 540603035550 2.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. RF 1234 isikan: isikan: isikan: 4824163 H0432516 RF1234 3.1 Maklumat Peribadi Pemohon Rajah 5. Kelayakan Tertinggi adalah penting pemohon pilih kerana ianya akan menentukan jawatan yang boleh dipohon berserta dengan maklumat yang diperlukan. H 0432516 c. Nombor Kad Pengenalan (Lama/Tentera/Polis) a.0-3(1): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon Ruang Nombor Kad Pengenalan tidak perlu dimasukkan oleh pemohon kerana telah dipaparkan secara automatik pada skrin. Rujuk Rajah 1.

Pilihan kategori Ijazah/Sarjana/PHD. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Diploma atau Sijil serta maklumat tambahan yang berkaitan. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma e. c. Pilihan kategori STPM/HSC/STAM. STPM/STAM dan Ijazah serta maklumat tambahan yang berkaitan. Diploma dan Ijazah atau Sijil SPM. Rajah 5. sekiranya anda mempunyai Ijazah atau Sarjana atau PHD. sekiranya anda mempunyai Diploma atau Sijil.0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon – Kelayakan Tertinggi b. sekiranya anda mempunyai Ijazah dan Diploma sahaja atau Ijazah dan STPM/STAM sahaja. Pilihan kategori Ijazah dan Diploma atau Ijazah dan STPM/STAM. Sila pilih mengikut kelayakan tertinggi/kategori borang terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik akan bergantung kepada jenis pilihan tersebut. sekiranya anda mempunyai STPM atau HSC atau STAM.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Muka 20/45 .. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan STPM atau HSC atau STAM serta maklumat tambahan yang berkaitan. Peringatan : Matrikulasi tidak diambil kira sebagai Sijil/Diploma d. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM dan Ijazah atau Sarjana atau PHD serta maklumat tambahan yang berkaitan. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM. Pilihan kategori Diploma/Sijil.

Negeri. Dploma/Sijil. Pilihan kategori Berkhidmat/KPSL. Sila kemas kini Alamat e-mel anda yang aktif. i. h. Pilihan kategori SPM/SRP/PMR. anda isi maklumat tersebut dan klik Maklumat Peribadi pemohon dan pilih semula Kelayakan Tertinggi tersebut. 4. Untuk mengatasi masalah tersebut. g. sistem tidak membenarkan anda untuk kembali semula ke Maklumat Peribadi Pemohon kerana medan wajib diisi. Maklumat akademik yang perlu diisi pemohon adalah Sijil SPM atau SRP atau PMR serta maklumat tambahan yang berkaitan. Sila pilih Pusat Temuduga/Ujian Khas Yang Dipilih mengikut kesesuaian.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i f. Kerajaan Tempatan. sekiranya anda mempunyai SPM atau SRP atau PMR. Maklumat akademik yang boleh diisi pemohon adalah Sijil SRP/PMR/LCE.com Muka 21/45 . SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM. Badan Berkanun dan Perkhidmatan Polis walaupun anda mempunyai Sijil Ijazah atau Diploma. Sila pilih jawatan-jawatan yang layak dipohon pada ruangan Jawatan 1. 5. Anda juga dibolehkan untuk memenuhi ruangan Jawatan 2 hingga 5 dan jawatan yang anda pilih hendaklah tidak berulang (Jawatan-jawatan yang dipaparkan adalah mengikut pilihan Kelayakan Tertinggi pemohon). sekiranya anda adalah pegawai yang sedang berkhidmat dalam Perkhidmatan Awam Persekutuan. Contoh : rosniyati@yahoo. Sekiranya anda tersilap memilih Kelayakan Tertinggi dan ketika itu anda berada dalam Maklumat Akademik Pemohon. Ijazah dan pengalaman dalam perkhidmatan awam serta maklumat tambahan yang berkaitan. STPM/HSC/STAM.

nama taman/kampung. Sila kemas kini Nama Penuh anda (sama seperti dalam MyKad).0-3(2): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 8. nama jalan. Muka 22/45 . Contoh : Nama Penuh : SYARIFAH ROSNIYATI BINTI HAJI SYED KAMARUL MANSOR 7. Sila kemas kini Bandar alamat surat-menyurat anda dengan jelas. 10.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6. Sila kemas kini Negeri alamat surat-menyurat anda dengan betul. sila ringkaskan ejaan dan singkatan yang digunakan mestilah mudah difahami. Sila kemas kini Poskod alamat surat-menyurat anda dengan jelas. Rajah 5. 9. Sila kemas kini Alamat Surat-Menyurat seperti nombor peti surat / nombor rumah. Sekiranya ruangan tidak mencukupi.

Sila isikan Tarikh Lahir anda mengikut format dd/mm/yyyy. 14. Contoh : Nombor Telefon : 03-89451010 Kod nombor telefon yang dipilih adalah 03 dan nombor berikutnya yang dimasukkan adalah 89451010 12.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 11. sila abaikan langkah ini. Sila pilih Taraf Perkahwinan anda.1). Sila pilih Negeri Tempat Lahir seperti berikut : a.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No.kad pengenalan (baru) pada maklumat peribadi pemohon (Rujuk No. Sila kemas kini Nombor Telefon anda yang boleh dihubungi (jika ada). Sila pilih Negeri Tempat Lahir Pemohon. Contoh : Tarikh Lahir : 31 Disember 1980 Isikan : 31/12/1980 13. 16.1). Muka 23/45 . Sila pilih kod nombor telefon anda dengan betul dan isikan nombor berikutnya pada ruang kosong. Sekiranya anda mengisi no. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Ibu Pemohon. Sila pilih Jantina anda sama ada Lelaki atau Perempuan. c. 15. Sekiranya anda mengisi no. Sila pilih Keturunan anda. b. Sila pilih Negeri Tempat Lahir Bapa Pemohon. Tarikh lahir juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Tetapi anda digalakkan menyemak Tarikh Lahir anda. sila abaikan langkah ini.

Sila isikan kelas Lesen Kenderaan anda sekiranya berkaitan. Sila pilih Penerima Bantuan sekiranya ibu/bapa/pemohon menerima bantuan Program Kesejahteraan Rakyat (PKR) / Bantuan Kebajikan Masyarakat / Program Perumahan Rakyat (PPR). sila klik butang Seterusnya. 21. Klik pada kelas yang berkaitan dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. 19. 20. Oleh itu. 18. Muka 24/45 . Pendaftaran/Rujukan. Sekiranya anda menerima mesej ralat. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Lesen Kenderaan ini penting bagi jawatan tertentu seperti Juruaudio Visual. anda dikehendaki mengisi ruangan ini sekiranya meminta jawatan yang berkaitan. Setelah selesai. sila isikan No.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. a.0-3(3): Skrin Maklumat Peribadi Pemohon 17. Sila pilih Pemegang Biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) sekiranya pemohon adalah pemegang biasiswa tersebut di Peringkat Diploma dan ke atas sahaja. Sila pilih Warganegara anda. Sila pilih Agama yang dianuti oleh anda. Sekiranya berkaitan.

2002).Peperiksaan kali pertama Peringatan : Sekiranya anda mengambil SPM mengikut sistem terbuka (tahun 2000 ke atas) lebih dari sekali untuk tiga tahun berturut-turut (cth: tahun 2000.2 Maklumat Akademik Pemohon Rajah 5.5-4(1). Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. 2001. Sila pilih Jenis Sijil menduduki peperiksaan. Rujuk contoh seperti Rajah 1. b. 1. Muka 25/45 . anda boleh mengisi dua keputusan terbaik di ruangan Peperiksaan kali pertama dan Peperiksaan kali kedua mengikut tahun peperiksaan yang diambil. Sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali pertama.0-4(1): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. a.

Sila pilih Gred yang diperolehi bagi matapelajaran Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dalam ruangan Gred kerana subjek tersebut adalah wajib diisi. Sila pilih Pangkat yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka. Sila pilih matapelajaran selain Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.Peperiksaan kali pertama e. d.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Muka 26/45 . f.5-4(2). Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja.0-4(2): Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Rajah 5. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Lulus atau Gagal bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu / Bahasa Malaysia yang diperolehi dan kosongkan bagi keputusan SPM yang mengikut sistem terbuka.

Seterusnya sila isikan Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -Peperiksaan kali kedua (Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja).5-5.Peperiksaan kali kedua -. a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 5. Pemohon hanya boleh mengisi keputusan maksimum 10 matapelajaran sahaja. b.(Untuk diisi oleh Pemohon Yang Memiliki SPM mengikut sistem terbuka Sahaja) 2. Rujuk contoh seperti Rajah 1.0-6: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai / SAP / SPM / STPM / Universiti atau Setaraf Muka 27/45 . Rajah 5.0-5: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM/MCE/SPM(V)/SPVM/SPM Mengikut Sistem Terbuka atau Setaraf) -. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Sila pilih Matapelajaran mengikut keputusan sijil dalam ruangan Matapelajaran dan pilih Gred yang diperolehi bagi setiap matapelajaran tersebut dalam ruangan Gred.

Sila pilih LULUS atau GAGAL bagi keputusan Ujian Lisan Bahasa Melayu yang diperolehi. c. Sila pilih Gred peperiksaan Matematik Kertas Julai yang diperolehi. b. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Matematik Kertas Julai sekiranya berkaitan.0-7: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Peperiksaan Matematik Kertas Julai 4.5-6.5-7. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Rajah 5. a. Rajah 5. a. d. Sila pilih Gred peperiksaan Bahasa Melayu yang diperolehi. Seterusnya sila isikan maklumat Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila pilih Jenis peperiksaan Bahasa Melayu yang diduduki.0-8: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelayakan Daripada Badan-Badan Profesional dan Ikhtisas 5.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 3. Sila pilih Tahun menduduki peperiksaan. Seterusnya sila isikan keputusan Peperiksaan Bahasa Melayu Kertas Julai /SAP/SPM/STPM/Universiti atau Setaraf sekiranya berkaitan. Ruangan ini hanya perlu diisi oleh pemohon yang memiliki sijil daripada badan-badan profesional dan ikhtisas yang diiktiraf oleh Muka 28/45 . Rujuk contoh seperti Rajah 1. b.

Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i kerajaan selain daripada butiran Kelulusan Pengajian Tinggi ATAU salah satu daripada syarat-syarat kelayakan masuk ke jawatan berkenaan. Rujuk contoh seperti Rajah 1.5-9 di bawah akan dipaparkan. Muka 29/45 . Klik butang Cari untuk memaparkan semua sijil kelulusan atau sila isikan Sijil berkaitan dan klik butang Cari untuk memaparkan sijil kelulusan yang dikehendaki. Rajah 5.0-9: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Profesional/Ikhtisas Dan Sijil-Sijil Lain b.5-8. Sila pilih Sijil Pendaftaran daripada Badan Profesional dan Ikhtisas.

5-8 akan dipaparkan semula. Seterusnya sila baca arahan yang tertera sebelum mengisi maklumat Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir). Tarikh anda menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan juga boleh dipilih dari kalendar yang dipaparkan. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.5-10. Sila pilih Tahun Graduasi diperolehi. a.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i c. Muka 30/45 . Contoh : Tarikh menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan: 19 Januari 2010 Isikan : 19/01/2010 Rajah 5.0-10: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 6. d. Sila isikan Tarikh Menjadi Ahli/Sijil dikeluarkan mengikut format dd/mm/yyyy. Rujuk contoh seperti Rajah 1.

3.50: Sila pilih 3 dan isikan 50 pada ruang kosong di sebelah.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i b. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Institusi atau sila pilih Institusi Luar / Dalam Negara dan Negara (sekiranya institusi luar negara) klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Institusi. c. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.5-11 di bawah akan dipaparkan. Contoh : 3.5-10 akan dipaparkan semula. Sila pilih Peringkat Kelulusan yang diperolehi.0-11: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Institusi Pengajian Tinggi i.75: Sila pilih 3 dan isikan 75 pada ruang kosong di sebelah. Sila pilih Institusi yang mengeluarkan sijil yang diperolehi. ii. Rajah 5. d. Sila pilih PNGK/CGPA yang diperolehi. Muka 31/45 . Institusi tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1.

Sila isikan nama Institusi sekiranya Institusi tersebut tiada dalam senarai. Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.5-10 akan dipaparkan semula. Sila pilih sama ada YA atau TIDAK Institusi tersebut Institusi Francais Luar Negara. Klik butang Cari untuk memaparkan semua Pengkhususan atau sila pilih Bidang Pengkhususan dan klik butang Cari untuk memaparkan maklumat Pengkhususan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i e.0-12: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Pengkhususan i. Pengkhususan tersebut boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Carian dan skrin seperti Rajah 1. Rajah 5. Muka 32/45 . f. g.5-12 di bawah akan dipaparkan. ii. Sila pilih Pengkhususan (Bidang) Pengajian anda.

0-13: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) 7. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Rajah 5. Muka 33/45 . sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Seterusnya sila isikan Pengkhususan sekiranya Pengkhususan tersebut tiada dalam senarai.5-14 seperti di bawah. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. Untuk kembali ke muka surat borang. Rujuk Rajah 1.3 (rujuk Rajah 1.5-13) sekiranya berkaitan.2 dan no. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i h. Langkah 6 perlu diulang bagi no.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke borang Rajah 5.0-14: Skrin Maklumat Akademik Pemohon – Kelulusan Pengajian Tinggi (PHD/Sarjana/Ijazah/Pelajar Tahun Akhir) Muka 34/45 .

0-15: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Sukan/Persatuan/Kepimpinan 1. Muka 35/45 . 2. Rujuk contoh seperti Rajah 1. Sila isikan Nama Persatuan yang disertai di ruangan Nama Persatuan dan pilih Jawatan yang disandang dan Peringkat penyertaan di ruangan Jawatan dan Peringkat. Sila pilih Sukan yang disertai di ruangan Sukan dan Peringkat penyertaan di ruangan Peringkat.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.3 Maklumat Ko-Kurikulum Rajah 5.5-15.

Untuk kembali ke muka surat borang.5-16 seperti di atas.0-16: Skrin Maklumat Ko-Kurikulum – Rekacipta dan Inovasi/Pencapaian Khas/Pekerjaan Sekarang 3. Rujuk Rajah 1. 4. Sila isikan Pencapaian Khas / Istimewa (sekiranya ada). 5. pilih Sumbangan yang anda berikan dan Peringkat penyertaan. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Sila pilih Status Pekerjaan anda sekarang. Rujuk contoh yang diberi. sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. Sekiranya anda menerima mesej ralat. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Sila isikan Jenis Rekacipta dan Inovasi. Muka 36/45 . Setelah selesai sila klik butang Seterusnya.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Pautan kembali ke Rajah 5.

Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.5-17 di bawah akan dipaparkan. Pendaftaran.4 Maklumat Tambahan Rajah 5. Sekiranya berkaitan. Sila pilih Jenis Kurang Upaya sekiranya anda adalah Orang Kurang Upaya (OKU) dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan. Kategori ketidakupayaan boleh diperolehi dengan klik pada butang ::Rujuk dan skrin seperti Rajah 1. sila masukkan No.0-17: Skrin Maklumat Tambahan – Kurang Upaya 1.0-18: Skrin Maklumat Tambahan – Kategori Ketidakupayaan Muka 37/45 . Rajah 5.

Selepas pilih kategori. Sila pilih kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu dan Tahap Penguasaan anda bagi setiap Bahasa/Dialek tersebut. 3.0-19: Skrin Maklumat Tambahan – Bakat/Kebolehan Bahasa/Dialek Selain Bahasa Melayu/Bekas Tentera/Bekas Polis 2. pangkat dalam kategori akan dipaparkan.5-19. Sila pilih Bakat yang dimiliki sekiranya anda memohon jawatan di bawah Klasifikasi Perkhidmatan Bakat dan Seni. Pautan kembali ke Rajah 5.5. sila pilih kategori anda sebagai bekas tentera / bekas polis dan sila abaikan sekiranya tidak berkaitan.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i a. Sekiranya anda Bekas Tentera / Bekas Polis. Rujuk contoh seperti Rajah 1. 4.19 di bawah akan dipaparkan. Contoh: Kategori : Bekas Polis Pangkat dalam polis : Sila pilih maklumat daripada senarai yang disediakan Muka 38/45 . Setelah selesai klik butang Tutup dan skrin seperti Rajah 1.

5-19 seperti di atas. Untuk kembali ke muka surat borang.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sekiranya anda menerima mesej ralat. Seterusnya sila pilih sama ada anda bekas tentera / bekas polis yang menerima Pencen / Ganjaran sahaja. Muka 39/45 . sila klik pautan di bahagian bawah atau di bahagian atas borang. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Setelah selesai sila klik butang Seterusnya. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Rujuk Rajah 1.

Rujuk Rajah 1. 3. anda digalakkan menyemak kembali semua maklumat yang telah dimasukkan dengan menekan pautan Maklumat Peribadi Pemohon.0-20: Skrin Semakan Maklumat Peribadi Pemohon 1. Maklumat Akademik Pemohon. Kad Pengenalan Baru.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Sila pastikan Maklumat Peribadi Pemohon yang diisi adalah tepat.5 Semakan Maklumat Peribadi Pemohon Pautan kembali ke borang Rajah 5. Sila pastikan No. Maklumat Ko-Kurikulum ataupun Maklumat Tambahan.5-20 seperti di atas. Untuk kembali ke muka surat borang. 2. Sila buat pembetulan sekiranya perlu. Nama Penuh dan Alamat yang diisi adalah tepat. Pada peringkat ini. sila klik pautan di bahagian atas borang. Muka 40/45 .

00 atau kedua-duanya sekali jika maklumat yang dimasukkan adalah palsu. 2. Rujuk contoh seperti Rajah 1.000. Sila klik pada petak Saya setuju dan tanda √ akan dipaparkan dalam petak yang berkenaan. Kecuaian anda meninggalkan langkah menekan butang HANTAR akan menyebabkan permohonan anda tidak akan diproses. Muka 41/45 .0-21: Skrin Pengakuan Pemohon 1.21.5. Sekiranya anda telah berpuas hati dengan maklumat-maklumat yang diisi sila klik pada butang HANTAR.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5. Adalah diingatkan bahawa anda telah membuat pengakuan bahawa anda memahami Akta Suruhajaya Perkhidmatan 1957 boleh dihukum penjara 2 tahun atau didenda RM2.6 Pengakuan Pemohon Rajah 5.

3. sila kembali ke muka surat borang dan betulkan ralat-ralat tersebut. Skrin Pemberitahuan seperti Rajah 1. Sila Cetak Pemberitahuan untuk rujukan anda. 2.0-22: Skrin Pemberitahuan 1.5-22 dipaparkan sekiranya maklumat anda tiada kesilapan. Sekiranya anda menerima mesej ralat.7 Pemberitahuan Rajah 5. Permohonan anda telah pun selesai jika mendapat Skrin Pemberitahuan dan Cetak Pemberitahuan ini. ulangi proses penyemakan dan penghantaran. Selamat mengisi borang! Muka 42/45 .Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 5.

0 SEMAKAN STATUS PERMOHONAN Borang SPA8i juga menyediakan Semakan Status Permohonan dimana pemohon boleh terus melihat status urusan pengambilan yang dibuat oleh SPA bagi tempoh setahun dari tahun semasa.0-1. di sebelah atas penjuru kiri borang SPA8i terdapat Semakan Status Permohonan iaitu ciri terbaru untuk pemohon menyemak status permohonan. Masukkan MyID dan Kata Laluan dan klik butang Log Masuk. 2. Urusan tersebut akan dijana secara automatik oleh sistem SPA. Semakan Status Permohonan Rajah 6. 3. Selepas berjaya masuk skrin borang SPA8i seperti Rajah 6. Setelah selesai mengisi dan menghantar borang.0-1: Skrin Borang SPA8i Langkah-langkah: 1.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 6.0-1.0 dan ke atas untuk daftar masuk borang SPA8i. pemohon boleh menyemak status permohonan di pautan :: Semakan Status Permohonan :: yang berada dipenjuru atas kiri borang seperti Rajah 6. klik Semakan Status Permohonan dan skrin seperti berikut akan dipaparkan: Muka 43/45 . Sila gunakan pelayar Internet Explorer 6.

Status Urusan bermakna urusan jawatan tersebut berada di peringkat mana dan sekiranya status memaparkan ‘Tidak Melepasi Syarat-Syarat Semasa Yang Ditetapkan Oleh Suruhanjaya’. Jika urusan pengambilan telah diproses dan pemohon tidak memohon jawatan semasa maka ianya akan dipaparkan dalam Status Permohonan Jawatan Yang Pernah Dipohon. Status Permohonan Jawatan Semasa adalah mengikut jawatan semasa yang dipohon calon serta status urusan yang diproses dalam tempoh setahun. No. 8.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Rajah 6. 9. 6. Urusan adalah nombor urusan yang digunakan untuk menjalankan proses tersebut. Muka 44/45 . 5. pemohon tidak berjaya ke peringkat seterusnya dan paparan tersebut akan kekal. Pemohon boleh menyemak status permohonan jawatan seperti tarikh daftar dan tarikh luput setiap jawatan.0-2: Skrin Semakan Status Permohonan 4. 7. Pemohon juga boleh menyemak status urusan pengambilan yang diproses oleh SPA dimana Tarikh Tutup Urusan bermakna urusan tersebut dibuat dalam tempoh setahun ke belakang dari tarikh urusan.

12. Pelanjutan Tempoh Permohonan Rajah 6. Syarat-syarat semasa yang ditetapkan oleh Suruhanjaya adalah berubah-berubah mengikut kekosongan daripada Kementerian/ Jabatan dan Suruhanjaya.0-3 Skrin Melanjutkan Tempoh Permohonan 13. 10.0-3.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i Walaubagaimanapun sekiranya urusan jawatan tersebut dibuat lagi pemohon akan diproses sekali lagi jika pendaftaran masih belum luput. 11. Sekiranya pemohon ingin memilih jawatan selain daripada yang dipaparkan pemohon perlu mengemaskini di dalam borang permohonan dan menghantar semula perakuan pemohon untuk diproses. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan setahun dari tarikh semasa dengan klik [Klik Sini] pada Untuk melanjutkan tempoh permohonan tanpa perlu menghantar perakuan seperti Rajah 6. Klik pada pautan Keluar sekiranya hendak keluar dari borang pendaftaran pekerjaan SPA8i. Muka 45/45 . 14. Klik pada pautan Borang jika ingin kembali semula ke borang pendaftaran pekerjaan SPA8i.

Ini termasuk pemohon yang pernah memohon sebelum ini mahupun pemohon baru. Pemohon juga boleh melanjutkan tempoh permohonan sekiranya tempoh sah laku permohonan telah luput. Terdapat maklumat mengenai Tarikh Permohonan. pemohon tidak digalakkan berkongsi alamat e-mel serta kata laluan e-mel tersebut. j.0 CIRI-CIRI BARU YANG TERDAPAT DALAM BORANG SPA8i Antara ciri-ciri baru yang terdapat pada borang SPA8i ini adalah: a. kata laluan dan pengaktifan akan dihantar melalui e-mel. d. Nombor MyKad ini akan digunakan sebagai MyID semasa hendak masuk ke borang SPA8i. Pemohon juga akan dimaklumkan melalui e-mel dan SMS sekiranya dipanggil peperiksaan atau temu duga. Pemohon perlu memilih kategori borang mengikut Kelayakan Tertinggi pemohon terlebih dahulu kerana senarai jawatan dan maklumat akademik bergantung kepada jenis pilihan tersebut. Terdapat Semakan Status Pemohonan di dalam borang SPA8i di mana pemohon boleh membuat semakan mengenai status permohonan mereka. Semua pemohon adalah diwajibkan mendaftar akaun baru bagi membolehkan mereka mencapai Borang Pendaftaran Pekerjaan Di Sektor Awam (SPA8i). f. Oleh itu. Jika pendaftaran ini belum selesai sepenuhnya. h. Tarikh Kemas kini dan Tarikh Proses. e. mesej Belum Diproses akan dipaparkan. g. Muka 46/45 . Setiap urusan pengambilan yang berkaitan dengan jawatan yang dipohon akan dapat dilihat oleh pemohon. i.Suruhanjaya Perkhidmatan Awam Malaysia (SPA) Panduan Pengguna MyID dan Kata Laluan Borang SPA8i 7. Pemohon perlulah mempunyai nombor MyKad (Kad Pengenalan). c. b. Di samping itu pemohon boleh mengemaskini maklumat borang SPA8i pada bila-bila masa dengan sekali sahaja pendaftaran MyID. Semua pemohon mesti mempunyai akaun e-mel yang masih aktif kerana MyID.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful