P. 1
Microsoft Word - Rancangan Pelajaran Tahunan Km t5 2011

Microsoft Word - Rancangan Pelajaran Tahunan Km t5 2011

|Views: 191|Likes:
Published by zulah5441

More info:

Published by: zulah5441 on Oct 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KESUSASTERAAN MELAYU TINGKATAN 5

BULAN MINGGU GENRE/TEKS/TAJUK HASIL PEMBELAJARAN UTAMA ( HPU ) HASIL PEMBELAJARAN KHUSUS ( HPK ) HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ( HHP )/ARAS PENDEKATAN KAEDAH TEKNIK KEMAHIRAN BERNILAI TAMBAH/APLIKASI AKTIVITI Global Analitik Penerangan Percambahan fikiran Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai

JANUARI 1

2

Berkenalan dengan para pelajar Penggunaan teks dan buku catatan Mengulangkaji tajuktajuk dan aspek-aspek pengajaran dan pembelajaran pada tahun lepas. Mengulangkaji: Pengenalan Kesusasteraan Melayu

1.0. Menghuraikan definisi kesusasteraan, ciri, bentuk, sejarah perkembangan, dan peranan Kesusasteraan Melayu 1.1. Menerangkan definisi kesusasteraan. 1.2. Menerangkan definisi kesusasteraan Melayu.

Aras 1 i. ii. iii. iv. v. Menyatakan definisi kesusasteraan. Menyatakan definisi Kesusasteraan Melayu. Menyatakan ciri kesusasteraan Melayu. Menyatakan bentuk kesusasteraan Melayu. Menyenaraikan peranan kesusasteraan Melayu.

Struktural Analitik Soaljawab Percambahan fikiran Deduktif Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai Peta minda Membina nota Merumus isi

1

1.3. Menyenaraikan ciri kesusasteraan. 1.4. Menerangkan bentuk kesusasteraan. 1.5. Menggalurkan sejarah perkembangan kesusasteraan Melayu secara ringkas. 1.6. Menjelaskan peranan kesusasteraan Melayu.

3

Mengulangkaji: Pengenalan Cerpen

1.0. Menghuraikan definisi, Aras 2 jenis, ciri dan peranan prosa 1.1. Menjelaskan i. definisi prosa/cerpen. 1.2. Menerangkan jenis ii. prosa/cerpen.. 1.3. Membandingkan iii. ciri prosa ( cerpen dengan novel ). 1.4. Menghuraikan peranan prosa/cerpen dalam masyarakat.

Menerangkan dan membina rajah jenis dan ciri prosa. Membandingkan dan membezakan ciri prosa. Menerangkan peranan prosa dalam masyarakat.

Berfokus Sosiologikal Berkumpulan Individu Kelas Percambahan fikiran Bedah karya Latihan Sumbangsaran Penerangan Kemahiran belajar cara Belajar Kecerdasan pelbagai LPG Peta minda Carta/jadual

2

Mengulangkaji Pengenalan Puisi

1.0. Menerangkan definisi, jenis,ciri dan peranan puisi 1.1. Menerangkan definisi puisi. 1.2. Menerangkan jenis puisi. 1.3. Membandingkan ciri pelbagai jenis puisi. 1.4. Menghuraikan peranan puisi dalam masyarakat.

Aras 1 i. ii. iii. Aras 3 i. Menghuraikan peranan puisi dalam masyarakat. Menyatakan definisi puisi. Menyatakan jenis puisi. Mengemukakan ciri puisi.

Mengulangkaji Pengenalan Prosa Tradisional

1.0. Menghuraikan definisi, Aras 1 jenis,ciri dan peranan prosa 1.1. Menjelaskan i. definisi prosa tradisional ii. 1.2. Menerangkan jenis prosa tradisional. Aras 2 1.3. Membandingkan ciri prosa tradisional i. 1.4. Menghuraikan peranan prosa tradisional dalam Aras 3 masyarakat. i.

Menyatakan definisi prosa tradisional. Menyatakan jenis prosa tradisional.

Membandingkan dan membezakan ciri prosa tradisional.

Menghuraikan peranan prosa tradisional dalam masyarakat.

Struktural Estetika Membaca teks dan pemahaman Berkumpulan Percambahan fikiran Induktif Kajian masa depan Pembelajaran secara kontekstual Peta minda LPG Carta/jadual Struktural Sosiologikal Diskusi Menggunakan kemahiran berfikir Penerangan Perbandingan Percambahan fikiran Keperihatinan Pembelajaran secara konstruktivisme Teknologi maklumat dan komunikasi Peta minda Carta LPG Jadual Teks

3

4.

Teks Anak Global: Cerpen Gelungnya Terpokah

3.0 Menghuraikan tema dan Aras 1 persoalan dalam karya prosa. i. Menyatakan definisi 3.1. Menerangkan definisi tema. tema dan persoalan. ii. Menyatakan definisi 3.2. Menghuraikan tema persoalan. dalam karya yang dikaji. 3.3. Menghuraikan Aras 2 persoalan dalam karya yang dikaji. ii.Menjelaskan tema 3.4. Menghubungkaitkan dalam karya antara persoalan dengan iii.Menerangkan tema dalam karya yang persoalan dalam dikaji. karya. Aras 3 ii. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya.

Berfokus Analitik Membaca teks dan perbincangan. Soaljawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi. Kemahiran berfikir LPG Penta minda Carta Jadual Teks Gambar

4

FEBRUARI 1

Teks Anak Global: Sajak Pasar Pengalaman

5.0. Menganalisis bentuk puisi 5.1. Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji. 5.2. Membandingkan bentuk berbagai puisi yang dikaji.

Aras 1 i. Menyatakan bilangan rangkap dan baris dalam puisi yang dikaji. Menyatakan bilangan suku kata dan perkataan dalam baris puisi yang dikaji. Menyatakan rima akhir puisi yang dikaji.

ii.

iii.

Aras 2 i. Menentukan bentuk puisi sama ada bebas atau terikat.

Struktural Analitik Membaca teks dan syarahan guru Soal jawab Induktif Latihan Cerakinan Penerangan Kemahiran belajar cara belajar Peta minda Carta LPG Gambar Teks

Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kalantan

4.0. Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa 4.1. Menerangkan definsi watak dan perwatakan. 4.2. Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji. 4.3. Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji.

Aras 1 i. Aras 2 i. ii. Menjelaskan jenis watak dalam karya. Menjelaskan sifat luaran dan dalaman watak dalam karya. Menyatakan definisi watak dan perwatakan.

Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Soaljawab Penerangan Sumbang saran Teknologi maklumat dan komunikasi Kemahiran belajar cara belajar Peta minda Carta LPG

5

Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa 4. Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji.1.3.4. Pemaduan seni Menjelaskan sifat Main peranan luaran dan dalaman Pembelajaran secara watak dalam karya.2. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji.5.0. 4. Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. Aras 1 ii. Aras 3 vi. v. Teks 6 .4. Menerangkan definsi watak dan perwatakan.5. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. perbincangan Kelas Perbahasan Menjelaskan jenis Bercerita watak dalam karya. Jadual Teks Teks Anak Global: Cerpen Gelungnya Terpokah . Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Aras 2 iv. kontekstual Kemahiran berfikir Peta minda LPG Menghuraikan peranan Carta watak dalam karya yang Jadual dikaji. 4. Analitik Global Menyatakan definisi Membaca teks dan watak dan perwatakan. Aras 3 iii. 4.

0. Aras 1 i.3. 8.2. Jadual Pita rakaman Teks Struktural Analitik Membaca teks dan perbincangan Menggunakan kemahiran berfikir Penerangan Percambahan fikiran Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Carta Peta minda LPG Jadual Teks Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan Aras 1 i. Menyatakan definisi plot.Menjelaskan binaan plot dalam karya yang dikaji.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. 5.1. 5. Kajian masa depan Menjelaskan pengajaran Carta berdasarkan contoh LPG dalam puisi yang dikaji.Menerangkan jenis plot dalam karya yang dikaji. iii. Aras 2 i. ii. ii.1. 7 .Menerangkan definisi plot. Melakarkan binaan plot dalam karya yang dikaji.0. Melengkapkan rajah binaan plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji.Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi yang dikaji.2. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca teks dan nilai kemanusiaan dan pemahaman pengajaran. 8.2. Menerangkan jenis plot dalam prosa. Aras 2 i. 8. Membaca teks dan perbincangan Menggunakan kemahiran berfikir Menyenaraikan nilai Sumbang saran kemanusiaan dalam Dekon puisi yang dikaji.Menghuraikan plot dalam karya prosa. 5. 5.Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi.3. Teks Anak Global: Sajak Anak Global 8.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi yang dikaji.

1. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya yang dikaji. latar masa dan latar masyarakat dalam karya yang dikaji. Menerangkan maksud rangkap puisi yang dikaji. Menyatakan maksud baris dalam puisi yang dikaji.Menerangkan latar tempat.Menghuraikan maksud puisi 3. Menjelaskan maksud keseluruhan puisi yang dikaji. 6. ii. latar masa dan latar masyarakat. Menyatakan definisi latar. Memberikan maksud kata dan rangkaikata dalam puisi yang dikaji. Teks Anak Global: Sajak Mencari Srikandi Aras 1 i. Aras 2 ii. Menghuraikan latar dalam karya prosa.Teks Anak Global: Cerpen Anak-Anak Pejuang 6.0. 6.0. latar tempat dan latar masyarakat dalam karya. Analitik Sosiologikal Berkumpulan Soaljawab Bercerita Penerangan Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai Peta minda Carta LPG Teks 3. iii.Menghubungkaitkan latar tempat.1.Menerangkan definisi latar tempat.2. Menyatakan jenis latar. ii. Aras 1 i. 6. Mengalami dan menghayati Membaca teks dan pemahaman Diskusi Penerangan Latihan Sumbangsaran Kajian masa depan Kecerdasan pelbagai Pita rakaman LPG Teks 8 . Menerangkan maksud keseluruhan puisi. 3.2.3. Menyenaraikan latar masa. 3. iii. Menyatakan maksud rangkap dalam puisi yang dikaji.

suspens. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. iaitu dialog. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. Menyenaraikan dan memberikan definisi teknik plot. 9 . suspens dan kejutan. monolog monolog dalaman. Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Berkumpulan Membaca dan melakonkan adegan Percambahan fikiran Induktif Kerusi panas Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai Teks Petikan bahan edaran Peta minda Carta LPG Aras 3 ii. monolog dan monolog dalaman. iii.Menghuraikan plot dalam karya prosa. kejutan. 5.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan Aras 1 5. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali. imbas muka. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji. imbas kembali dan imbas muka. 5. iii.0.4. Aras 2 iv.5.

4. 7. 7.Menghuraikan aspek gaya bahasa. Aras 1 i. Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. hiperbola. 4. Berfokus Membaca teks dan pemahaman Soal jawab Kelas Pentomin Main peranan Percambahan fikiran Kemahiran belajar cara belajar Peta minda LPG/Teks 10 . Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji. pengulangan. Latihan Menyenaraikan contoh kata Induktif ganda.0. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. Aras 2 i. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji.3. Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. 7. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji. ii. Teknologi maklumat simile dan personafikasi.3. iii.Teks Anak Global: Cerpen Anak-Anak Pejuang 7.0. Aras 2 i.1.2. rakaman Memberikan maksud Menggunakan dan menyenaraikan kemahiran berfikir aspek gaya bahasa. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. inversi. Apresiasi/Estetika Struktural Menyatakan definisi Mendengar pita gaya bahasa. sinkof. MAC 1 Teks Anak Global: Sajak Di Dada Mereka Ada Khalid 4. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa. ii. dan komunikasi Peta minda Carta LPG Menyenaraikan contoh Teks/bahan petikan personafikasi.2.Menerangkan definisi gaya bahasa.

0. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya yang dikaji. 5.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan 6. ii. latar masa dan latar masyarakat dalam karya yang dikaji. Menyatakan definisi latar. dan latar masyarakat dalam karya. 6. 5. ii.Menghuraikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji. iii. Aras 1 i. sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas.Menghuraikan sudut pandangan dalam prosa. latar masa dan latar masyarakat.3. Menyatakan definisi sudut pandangan orang pertama.Menerangkan latar tempat. 5. Menyatakan jenis latar.Menyenaraikan jenis sudut pandangan. 5. Menyenaraikan latar masa.Menghubungkaitkan latar tempat. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam karya. Analitik Sosiologikal Membaca teks dan perbincangan Berkumpulan Percambahan fikiran Menggunakan lembaran kerja Tangga cerita Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Carta Peta minda LPG Teks/Petikan Teks Anak Global: Cerpen Anak Gembala Aras 1 i. iv.Menerangkan definisi sudut pandangan. 6.2. Mengemukakan jenis sudut pandangan.1. Struktural Global Membaca dan melakonkan adegan Berkumpulan Soal jawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Menggunakan lembaran kerja Pembelajaran secara konstruktivisme Kecerdasan pelbagai Teks/petikan 11 .0. 6.Menerangkan definisi latar tempat. Menyatakan definisi sudut pandangan.3. iii. latar tempat. Menghuraikan latar dalam karya prosa.1.2.

Membandingkan bentuk berbagai puisi yang dikaji.0. Carta Peta minda LPG Aras 2 i. Menyatakan rima akhir puisi yang dikaji.Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji. Membuktikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji. 5. Aras 1 i. 5. 2 3 4 PKBS Pertama Cuti Pertama Teks Anak Global: Sajak Ayah 5.Menganalisis bentuk puisi. iii.1. ii. Menjelaskan ciri sudut pandangan orang pertama. Struktural Analitik Berkumpulan Diskusi Soal jawab Perbandingan Sumbang saran Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG ii. Menyatakan bilangan rangkap dan baris dalam puisi yang dikaji. Mengenalpasti sudut pandangan dalam karya yang dikaji. 12 .iv. Menyatakan bilangan suku kata dan perkataan dalam baris puisi yang dikaji.2. sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas.

iii.2. inversi.0. simile dan personafikasi. Menyenaraikan contoh personafikasi. 7. pengulangan. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa.Aras 2 i.Menyenaraikan contoh kata ganda. Menyatakan definisi gaya bahasa. Membandingkan bentuk pelbagai jenis puisi yang dikaji.1.Menerangkan definisi gaya bahasa.5. 7. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. sinkof. Aras 2 i. Aras 1 i. hiperbola. Aras 3 i. ii. Menghuraikan aspek gaya bahasa. Menentukan bentuk puisi sama ada bebas atau terikat. Apresiasi/Estetika Struktural Berkumpulan Soal jawab Penerangan Induktif Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Carta Peta minda LPG APRIL 1 Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan 7. Memberikan maksud dan menyenaraikan aspek gaya bahasa. 13 . paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. 7.

0.0. Aras 2 i.Teks Anak Global: Cerpen Anak Gembala 6. 7. Menerangkan jenis nada 7. ii. Menerangkan definisi nada.1.4.3.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya prosa.1. Menghuraikan nada dalam puisi 7. Teks/petikan Menjelaskan pengajaran Carta berdasarkan contoh Peta minda dalam karya yang LPG dikaji.Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam karya yang dikaji.Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji. Aras 2 ii. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca dan nilai kemanusiaan dan melakonkan adegan pengajaran. Menghubungkaitkan antara nada dengan tema dalam puisi. Jadual Teks Anak Global: Sajak Al-Andalus Menangis 7. 7. Menghuraikan nada dalam puisi.2. 6. Aras 1 i. Struktural Analitik Soal jawab Membaca teks dan syarahan guru Penerangan Latihan Kemahiran belajar cara belajar Teks/petikan LPG Jadual 14 . Menyatakan definisi nada. iii. Mengesan nada dalam puisi. Memberi contoh rangkap puisi yang memperlihatkan nada dalam puisi. 6.3.2.4. 6. ii.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. Berkumpulan Diskusi Bercerita Latihan Mengenalpasti nilai Cerakinan kemanusiaan dalam Kemahiran berfikir karya beserta alasan. 6.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. Menyenaraikan jenis nada. Aras 1 i.

Menyenaraikan latar masa. karya.Menjelaskan 3. masa.0. latar tempat dan latar 6. latar ii. latar masa dan iv.Menghuraikan latar dalam Aras 1 karya prosa. Mengulas kesesuaian tema dan persoalan dengan cerita.4.2.2. ii. 3. Menyatakan perkaitan latar latar masyarakat dalam dengan peristiwa dalam karya. Menyatakan jenis latar. Berfokus Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar Teks Anak Global: 3. antara persoalan dengan tema dalam karya. Menjelaskan perkaitan karya yang dikaji.Menghubungkaitkan Aras 3 antara persoalan dengan tema dalam i. dan latar iii. Cerpen Anak-Anak Suria 3.Menghuraikan tema ii.3. 6. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya. Menerangkan latar masyarakat. Menerangkan definisi i. Menjelaskan tema dalam karya yang dalam karya. Menghuraikan persoalan dalam persoalan dalam karya karya. iii.3. latar tempat.0.Menghuraikan tema dan Aras 2 persolan dalam karya prosa. Menyatakan definisi latar.1. yang dikaji. tempat. dikaji.2 Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda 6. Menghubungkaitkan latar tempat. Berfokus Analitik Berkumpulan Soal jawab Tangga cerita Percambahan fikiran Kecerdasan pelbagai Kajian masa depan Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual Gambar Rakaman petikan 15 . 6. masyarakat.

bahasa arkaik. 6. Mengenalpasti asonansi. Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji. dan jeda dalam puisi yang dikaji. Mengenalpasti nilai perbincangan kemanusiaan dalam karya Induktif beserta alasan.Mengecamkan diksi. Deduktif bahasa asing. Peta minda aliterasi.4. Carta iii. Menjelaskan nilai kemanusiaa dalam karya yang dikaji. kombinasi bunyi. dialek. Kumpulan bahasa istana dan Mestamu peribahasa dalam puisi Keperihatinan yang dikaji.Teks Anak Global: Sajak Pengelana Waktu 6.Menyenaraikan contoh kata konstruktivisme ganda. Menganalisis unsur bahasa dalam puisi yang dikaji.Menyenaraikan aspek gaya Menggunakan bahasa. 9. Menganalisis gaya bahasa dalam puisi. Analitik Apresiasi/Estetika ii. kontekstual simile. sinkof. 9.0.2.0. Membandingkan nilai Peta minda kemanusiaan dan LPG pengajaran dalam karya yang dikaji. Menganalisis unsur bunyi dalam puisi yang dikaji. Percambahan fikiran ii. 16 . Pembelajaran secara iv. Menjelaskan pengajaran Kecerdasan pelbagai berdasarkan contoh dalam Teks/petikan karya yang dikaji.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya prosa. 6. Aras 1 3 Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda 9. personafikasi. 9. dan Teks/petikan pengulangan kata dalam Glosari puisi yang dikaji.3.4. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. citra dan citraan ( Pembelajaran secara imej dan imejan ). kemahiran berfikir iii.3. Aras 2 Berfokus Membaca teks dan i. Kamus v. rima.

Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam puisi yang dikaji.2. iv. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi yang dikaji. Menganalisis watak dan Aras 2 perwatakan dalam karya Cerpen Anak-Anak Suria prosa.4. Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi yang dikaji. 4.3.Menghuraikan nilai kemanusiaan dan Sajak Memancung Insani pengajaran dalam puisi.5. Berfokus Berkumpulan Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Peta minda Carta ii. 4. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Berfokus Analitik Mendengar pita rakaman Soal jawab Cerakinan Mestamu Sumbang saran Pembelajaran secara kontekstual Kajian masa depan Teks LPG Jadual Carta 17 . Aras 2 i.3. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam puisi yang dikaji. Teks Anak Global: Teks Anak Global: 8. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. i.0. Menjelaskan jenis watak dalam karya. 8. 8. Mengelaskan watak dalam karya. 4.0. Menerangkan peranan watak dalam karya. yang dikaji.2. Menganalisis iii. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya.Menerangkan jenis watak dalam karya ii.

dan kejutan. suspens. dan kejutan. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. imbas muka. Aras 3 i. Menghuraikan peranan iii.4 Teks Anak Global: Cerpen Bah Urei 5. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali. Menjelaskan binaan plot dalam karya yang ii. dikaji. monolog dan monolog dalaman. Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Bedah kayra Cerpendra Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda ii. Menerangkan jenis plot i. suspens.4. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji. 5.2. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu imbas kembali. dalam karya yan dikaji. dan monolog dalaman dalam karya yang dikaji. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu dialog.0. 5. 5.Menghuraikan plot dalam Aras 2 karya prosa. teknik plot dalam karya yang dikaji. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. imbas muka. Melengkapkan rajah binaan plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji. 5. monolog. 18 . iii.5.3.

ii. 3.0. Menyatakan maksud baris dalam puisi. Menjelaskan maksud perlambangan dalam puisi.1. Menjelaskan maksud keseluruhan puisi yang dikaji. Aras 1 i. Menerangkan maksud keseluruhan puisi. Menyatakan maksud rangkap dalam puisi. ii.Menghuraikan maksud puisi 3. Menerangkan maksud rangkap puisi yang dikaji. iii.MEI 1 Teks Anak Global: Sajak Duka Tanah 3. Memberikan maksud kata dan rangkai kata dalam puisi.2. Struktural Apresiasi/Estetika Membaca teks dan pemahaman Membaca teks dan syarahan guru Diskusi Penerangan Sumbang saran Kecerdasan pelbagai ICT Teks/petikan Pita rakaman 19 . Aras 2 i.

Aras 2 ii. iv.0 Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa.2. Soaljawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi. Berfokus Analitik Membaca teks dan perbincangan. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji. Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji.Teks Seuntai Kasih secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda Aras 1 4. Menerangkan definisi tema dan persoalan. Kemahiran berfikir LPG Penta minda Carta Jadual Teks Gambar 20 . 3. 3.Menjelaskan tema dalam karya iii. 3. Menyatakan definisi persoalan. 3.4.Menerangkan persoalan dalam karya. iii.3.1. Aras 3 iii. Menyatakan definisi tema. Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya.

Menerangkan latar masyarakat. latar tempat. latar ii. latar masa dan iv.3. masyarakat.0.2.0.1. Menyenaraikan latar masa. Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji. 6. latar tempat dan latar 6. Menghubungkaitkan latar tempat. Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. Aras 2 iii. 6.3. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya. Menyatakan definisi latar.Teks Anak Global: Cerpen Bah Urei 6. karya. Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji. Menerangkan definisi i. tempat. Menyatakan perkaitan latar latar masyarakat dalam dengan peristiwa dalam karya.2. dan latar iii. Menyatakan jenis latar. ii. Berfokus Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar 2 Teks Anak Global: Sajak Sesekali Pesakitku Berfokus Membaca teks dan pemahaman Soal jawab Kelas Pentomin Main peranan Percambahan fikiran Kemahiran belajar cara belajar Peta minda LPG/Teks 21 .Menghuraikan latar dalam Aras 1 karya prosa. 4. 4. 4. masa.

Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran.Menerangkan jenis watak dalam karya ii. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca dan nilai kemanusiaan dan melakonkan adegan pengajaran. 4. Teks/petikan Menjelaskan pengajaran Carta berdasarkan contoh Peta minda dalam karya yang LPG dikaji. Menerangkan peranan watak dalam karya. Berkumpulan Diskusi Bayangan minda Bercerita Mengenalpasti nilai Kemahiran berfikir kemanusiaan dalam Kecerdasan pelbagai karya beserta alasan. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya.0.5.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda 4. Menghuraikan peranan iv. Berfokus Berkumpulan Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Peta minda Carta Teks Anak Global: Cerpen Melakar Impian Aras 2 iii.Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam karya yang dikaji. 7.3. 7. 4. Menganalisis watak dan Aras 2 perwatakan dalam karya prosa. 7. watak dalam karya yang dikaji. iv. yang dikaji.2. Mengelaskan watak dalam karya. i. Menjelaskan jenis watak dalam karya.0.Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji.1. 7. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. Menganalisis iii. 7.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. Aras 1 ii.4.2. Jadual Teks 22 .3. 4.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya prosa.

2. Memberikan maksud kata dan rangkai kata dalam puisi yang dikaji. Menyatakan maksud baris dalam puisi yang dikaji.3 4 JUN 1 Minggu Peperiksaan Pertengahan Tahun ( PKBS Kedua ) Minggu Peperiksaan Pertengahan Tahun ( PKBS Kedua ) Minggu Cuti Pertengahan Penggal 2 Minggu Cuti Pertengahan Penggal Teks Anak Global: 3. 23 . iii.Menjelaskan maksud keseluruhan puisi yang dikaji. Mengalami dan menghayati Struktural Membaca teks dan pemahaman Mendengar pita rakaman Keperihatinan Cerakinan Latihan Mestamu Pembelajaran secara kontekstual Kemahiran berfikir Teks/petikan puisi Pita rakaman LPG Jadual 3 Sajak Warkah Luka dari Ramlah ii. 3. 3.Menghuraikan maksud puisi. Menerangkan maksud rangkap puisi yang dikaji. Aras 1 i.0.1. Menyatakan maksud rangkap dalam puisi yang dikaji.

Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa.2. Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji. Aras 1 v. 3.Menjelaskan tema dalam karya iii. Menyatakan definisi tema. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya.0.4.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 3. Menerangkan definisi tema dan persoalan.3.1. Aras 2 ii. 3. Soaljawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi. Aras 3 iv.Menerangkan persoalan dalam karya. vi. Menyatakan definisi persoalan. Kemahiran berfikir LPG Penta minda Carta Jadual Teks Gambar 24 . Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji. 3. Berfokus Analitik Membaca teks dan perbincangan. 3.

ii. Kemahiran berfikir Kemahiran belajar cara belajar v. 4. Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. 7. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji.Mengecam diksi.Teks Anak Global: Cerpen Melakar Impian 7. 7. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji.2. Menerangkan diksi.0. Soal jawab bahasa istana. Aras 1 Apresiasi/Estetika Analitik iii.4. Menyenaraikan contoh kata Teks/petikan ganda.2. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam puisi yang dikaji.3. Menghuraikan aspek gaya bahasa. dan Induktif peribahasa dalam karya Percambahan fikiran yang dikaji. bahasa asing. bahasa arkaik.3.5. LPG 4. Kamus simile dan personafikasi. sinkof. bahasa arkaik. pengulangan. bahasa istana. 4. 4. Teks Anak Global: Sajak Waktu Itu: Antara Ramadan dan Syawal Aras 2 i. 7.0. Berfokus Membaca teks dan pemahaman Membaca teks dan perbincangan Kelas Cerakinan Deduktif Percambahan fikiran Latihan Kemahiran berfikir Teks Carta Peta minda LPG Pita rakaman 25 . dialek. Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. Berkumpulan bahasa asing. 4. dialek. Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji. dan peribahasa dalam karya yang dikaji. Aras 3 i. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam puisi yang dikaji.Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa.

4. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya. iv. 3. 3. iii.5. Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji. Menghuraikan peranan iv.0.Menerangkan jenis watak dalam karya ii. Menerangkan persoalan dalam karya. Berfokus Global Membaca teks dan perbincangan Menggunakan kemahiran berfikir Cerakinan Latihan Simulasi Tangga cerita Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual 26 . Mengelaskan watak dalam karya. Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. Menganalisis iii. watak dalam karya yang dikaji. yang dikaji. 4.2. 4. Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji.4.3.0. Menjelaskan tema dalam karya. Berfokus Berkumpulan Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Peta minda Carta Teks Anak Global: Cerpen Cikgu Apek ii.2.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 4. Menganalisis watak dan Aras 2 perwatakan dalam karya prosa. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya. Aras 3 i. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji. 3. i.3. 3. Aras 2 Menjelaskan jenis watak dalam karya. Menerangkan peranan watak dalam karya.

Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi. Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda 27 .Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. Berfokus Analitik Kelas Soal jawab Membaca teks dan pemahaman Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar. Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi. iii. Aras 2 i.JULAI 1 Teks Anak Global: Sajak Asin Musim Genting 8.1. 8.2. 8. ii. Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam puisi. Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam puisi.3.0.. 8.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi.

Aras 3 Melengkapkan rajah binaan plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji. ii.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 5. Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Bedah karya Cerpendra Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda i. iv. iii. 28 . Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu imbas kembali. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji. monolog. dan monolog dalaman dalam karya yang dikaji. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. 5. dalam karya yang dikaji. Menerangkan jenis plot iii. monolog dan monolog dalaman.5. imbas muka. Menjelaskan binaan iv.0.4.2. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu dialog. 5. 5. 5. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali. imbas muka. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. dan kejutan. suspens. suspens. dan kejutan. plot dalam karya yang dikaji.Menghuraikan plot dalam Aras 2 karya prosa.3.

Menjelaskan watak dalam karya.1. Membandingkan bentuk pelbagai puisi yang dikaji. Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa. Menentukan bentuk puisi Carta sama ada bebas atau terikat. Menganalisis bentuk puisi. Aras 3 iv. Menyatakan bilangan Individu rangkap dan baris dalam Soal jawab puisi yang dikaji. iv. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. 4. Membandingkan watak-watak dalam karya yang dikaji. Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji.5.Teks Anak Global: Cerpen Cikgu Apek 4. Peta minda LPG 29 . ii. Teknologi maklumat iii. Kemahiran berfikir Teks/petikan Aras 2 Jadual i. 5.3. 4. Menjelaskan jenis watak dalam karya. iii.2. Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji. Cerakinan ii. 4. Menyatakan rima akhir dan komunikasi puisi yang dikaji.2. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya. Aras 1 Berfokus Analitik Tutorial Berkumpulan Bayangan minda Kerusi panas Main peranan Latihan Percambahan fikiran Kecerdasan pelbagai Kajian masa depan Teks/petikan Carta Peta minda LPG 2 Teks Anak Global: Sajak Merdekalah Bahasaku 5.4. Struktural Analitik i. 5. Menerangkan peranan watak dalam karya. Menerangkan cara pengarang menggambarkan watak dan perwatakan dalam karya yang dikaji. Aras 2 i. Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. Menyatakan bilangan suku Deduktif kata dan perkataan dalam Keperihatinan baris puisi yang dikaji.0. 4.0.

latar tempat dan latar masyarakat. Berfokus Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 6. Aras 1 i. 30 . Menyatakan definisi latar.3. 6.2.0. ii. 6. Menerangkan definisi latar tempat.Aras 3 i. Membandingkan bentuk pelbagai jenis puisi yang dikaji.1. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya.Menghuraikan latar dalam karya prosa. iv. iii. 6. Menerangkan latar tempat. Menghubungkaitkan latar tempat. Menyatakan jenis latar. latar masa. dan latar masyarakat. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam karya. latar masa dan latar masyarakat dalam karya. Menyenaraikan latar masa.

1. latar tempat. 9. Menghasil dan mempersembahkan puisi. latar masa. Analitik Sosiologikal Membaca teks dan pemahaman Berkumpulan Soal jawab Penerangan Cerpendra Sumbang saran Kajian masa depan Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Analitik Apresiasi/Estetika Menggunakan kemahiran berfikir Individu Simulasi Adaptasi Pembelajaran secara konstruktivisme Teks/petikan Jadual LPG Peta minda 31 . Menetapkan bentuk puisi. 6. 6.3.4. Menyatakan jenis latar. Menyenarai dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai. latar tempat. dan latar masyarakat dalam karya. Menyenaraikan latar masa. Menentukan tema puisi yang akan dihasilkan. Memurnikan puisi yang telah dihasilkan. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam karya. 9. Menerangkan latar ii. Mempersembahkan dan menilai puisi. Mengemukakan idea dalam bentuk lakaran. Menghuraikan latar dalam Aras 1 karya prosa. Merajah idea dengan katakata puitis yang berkaitan dengan tema puisi.3. Aras 1 i. 9.2. Mengembangkan kata-kata puitis menjadi ungkapan dan baris-baris puisi yang lengkap. Menghubungkaitkan iv. 9.Teks Anak Global: Cerpen Aksi Sang Jerut 6. 9. ii. dan iii. Teks Anak Global: Sajak Sebuah Pesanan 9. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya yang dikaji. Aras 2 i. 3. 9.6. Menulis puisi menggunakan bahasa puitis.0 .2. tempat.0. latar masyarakat dalam karya yang dikaji.5.

32 .ii. Menyusun ungkapan dan barisbaris puisi menjadi bait-bait puisi yang lengkap. iii. menyerapkan ilmu bantu. dan pengajaran dengan menggunakan gaya bahasa yang tepat dan indah. Menulis puisi dengan menggabungkan imaginasi dan realiti. nilai kemanusiaan.

Menyenaraikan contoh kata ganda.0. inversi. 7. sinkof.5. iii. dan peribahasa dalam karya yang dikaji. bahasa asing. dialek.Menerangkan definisi gaya bahasa. Memberikan maksud dan menyenaraikan aspek gaya bahasa. bahasa istana. Aras 1 ii. Aras 2 i. Menyenaraikan contoh personafikasi.1. 7. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa. ii. hiperbola. Menghuraikan aspek gaya bahasa. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. simile dan personafikasi. 7. Apresiasi/Estetika Struktural Berkumpulan Membaca teks dan perbincangan Soal jawab Penerangan Induktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual 33 . bahasa arkaik. 7. Menerangkan diksi. Menyatakan definisi gaya bahasa. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam karya yang dikaji.4.2. pengulangan.3. 7.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 7.

Menjelaskan keistimewaan pengarang.Novel Dari Lembah ke Puncak 2. Aras 1 i.0. dan tempat kelahiran pengarang. dan kejayaan pengarang. Menyatakan latar belakang pendidikan dan kerjaya pengarang. Menjelaskan anugerah yang diterima oleh pengarang. Menyatakan perkembangan terkini pengarang. iii. iii. tarikh lahir. Menerangkan biodata pengarang prosa yang dikaji. Menyenaraikan sumbangan lain pengarang. ii. ii. Aras 2 i. Menyatakan nama.Menerangkan butir-butir peribadi pengarang. ii. Menyatakan nama pena pengarang. sumbangan. 2. 34 .2.1. Global Analitik Diskusi Berkumpulan Soal jawab Sumbang saran Latihan Teknologi maklumat dan komunikasi Jadual Peta minda LPG Gambar Aras 3 i. 2. iii. Menyenaraikan bidang penulisan pengarang. Menyenaraikan hasil karya pengarang.Menerangkan latar belakang kepengarangan.

3. 3.3.1. 3. dalam drama yang dikaji. 9.0.4. iv. karya yang dikaji. i. 9. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dalam karya beserta alas an.0. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam karya yang dikaji. Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam ii. Menjelaskan pemikiran Aras 1 dan persoalan dalam drama.Menerangkan definisi pemikiran dan persoalan ii.2. Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 3.Menghuraikan pemikiran iii.4.Menganalisis nilai Aras 2 kemanusiaan dan pengajaran dalam karya i. Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji. prosa. 35 . drama. Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Menggunakan kemahiran berfikir Soal jawab Sumbang saran Mestamu Kajian masa depan Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Berfokus Sosiologikal Mendengar pita rakaman Perbahasan Berkumpulan Percambahan fikiran Induktif Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 9. Menyenaraikan persoalan dalam drama yang dikaji. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. Mengenalpasti pemikiran dalam drama yang dikaji. iii. 3. Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya yang dikaji. Menyatakan definisi persoalan.Menghubungkaitkan antara pemikiran dan persoalan dalam drama yang dikaji dengan realiti masyarakat Menyatakan definisi pemikiran. 3. 9.2.Menghuraikan persoalan dalam drama yang dikaji.4.

Menyatakan peranan watak Jadual dalam drama yang dikaji. 4. iv.Menerangkan definisi tema dan persoalan.2. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam iv. Menghuraikan iii. Menyenaraikan persoalan dalam karya yang dikaji. 3. Menyenaraikan sifat luaran Teater pembaca watak dalam drama yang Lakonan Kemahiran berfikir dikaji. Menyatakan definisi persoalan.Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa.Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji. vi.0. Menerangkan jenis ii. 4.4. Aras 1 i.4.3. Struktural Global Membaca teks dan Menyatakan jenis watak perbincangan dalam drama. Mengenalpasti watak dalam Diskusi Kelas drama yang dikaji. watak dalam drama. iii.1.3. Menerangkan persoalan dalam karya. 3. Mengenalpasti tema dalam karya yang dikaji. Berfokus Analitik Berkumpulan Membaca teks dan pemahaman Diskusi Sumbang saran Induktif Bedah karya Kemahiran berfikir Kajian masa depan Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG OGOS 1 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 4. 3. Menyatakan definisi tema. 4.Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji. Membandingkan watakwatak dalam drama. Aras 2 ii.Novel Dari Lembah ke Puncak 3. Menjelaskan tema dalam karya. drama. Kecerdasan pelbagai Menyenaraikan sifat Teks/petikan dalaman watak dalam Carta drama yang dikaji. 3. v.2.Menganalisis watak dan Aras 1 perwatakan dalam drama. iii. ii. LPG Peta minda 36 .Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji.0.

5.0. belajar Menyenaraikan sifat Kemahiran berfikir luaran watak dalam Teks/petikan karya yang dikaji. 4. 7. Aras 1 iv. Menghuraikan nada dalam puisi 7. iii. Menghubungkaitkan antara nada dengan tema dalam puisi. v.0. 37 . 4. 4.4. Perbandingan Mengenalpasti watak Kerusi panas dalam karya yang Kemahiran belajar cara dikaji. Analitik Struktural Menyatakan jenis watak Berkumpulan dalam karya yang Percambahan fikiran dikaji. Menyatakan definisi nada. vi. Mengesan nada dalam puisi. vi. Aras 1 ii.4. Peta minda Menyenaraikan sifat Gambar dalaman watak dalam Carta karya yang dikaji.3. Menerangkan jenis nada 7. Aras 2 ii. iv. LPG Menyatakan peranan Peta Minda watak dalam karya yang dikaji.Teks Anak Global: Sajak Di Atas Peterana Bangsa 7. 4.2.Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. 7.Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji. Menerangkan definisi nada.1.Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa.2.Membandingkan watakwatak dalam karya yang dikaji.Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. v. Memberi contoh rangkap puisi yang memperlihatkan nada dalam puisi. Menyenaraikan jenis nada.3. Struktural Analitik Soal jawab Membaca teks dan syarahan guru Penerangan Latihan Dekon Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Jadual Peta minda Novel Dari Lembah ke Puncak 4. Menghuraikan nada dalam puisi.

Aras 2 Struktural Analitik i. Jadual iii. iv.4. imbas muka. adegan.Aras 3 i. episod dan epilog. Menerangkan definisi prolog. ii.0. Menghuraikan plot dalam drama 5. 38 . babak. Kerusi panas suspens dan kejutan. Menyatakan persamaan dan perbezaan watak dalam karya yang dikaji. Berkumpulan adegan. dan epilog Membaca teks dan dalam drama yang dikaji. Simulasi Aras 3 Kemahiran berfikir ii. iii. dan kejutan dalam Carta drama yang dikaji. Menjelaskan sikap dan perasaan watak dalam karya yang dikaji. 5. 2 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 5.5. Teks/petikan suspens. Menjelaskan definisi imbas Teater pembaca kembali. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Menghuraikan teknik imbas Kecerdasan pelbagai kembali.7. perbincangan iii. Menghuraikan teknik plot dalam drama yang dikaji. episod. Menjelaskan prolog. Menghuraikan peranan teknik plot dalam drama yang dikaji. Menghuraikan peranan Peta minda teknik plot dalam drama LPG yang dikaji. Menerangkan cara pengarang menggambarkan watak dan perwatakan dalam karya yang dikaji. imbas muka. 5. babak.

Menghuraikan plot dalam karya prosa. Menjelaskan binaan plot dalam karya yang dikaji. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji.Teks Anak Global: Sajak Negeriku Merdeka 4.0.0. 39 . Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. vi.2. Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji. Berfokus Membaca teks dan pemahaman Soal jawab Kelas Pentomin Bayangan minda Percambahan fikiran Kemahiran belajar cara belajar Pembelajaran secara kontekstual Peta minda LPG Teks Carta Jadual Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda Novel Dari Lembah ke Puncak Aras 2 5.2. 4.3. 5. Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. Aras 2 v. v. 4.3. Melengkapkan rajah binaan 5. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji. plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji. Menerangkan jenis plot dalam karya yan dikaji.

3 Peperiksaan Percubaan SPM 4 Peperiksaan Percubaan SPM SEPTEMBER Cuti Kedua 1 Mengulangkaji soalan 2 dan skema jawapan peperiksaan percubaan SPM 3 Mengulangkaji soalan dan skema jawapan peperiksaan percubaan SPM 40 .

iv.3.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi. 6.0. Menghubungkaitkan latar tempat. 8.Menghuraikan latar dalam drama Aras 1 i.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan v. ii.2. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam drama. Menyatakan jenis latar. iv. Teks Anak Global: 8. 8.1. Berfokus Analitik Kelas Soal jawab Membaca teks dan pemahaman Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar.4 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 6.2. Menerangkan latar tempat.1. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam puisi. Menyatakan definisi latar.. Menerangkan definisi latar tempat. latar masa. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam drama yang dikaji. iii. Menghuraikan nilai Aras 2 kemanusiaan dan Sajak Lelah Tetapi Indah pengajaran dalam puisi. latar tempat dan latar masyarakat dalam drama. dan latar masyarakat dalam drama. 6. Struktural Global Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam puisi.3. pengajaran. Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi. Menyenaraikan latar masa. latar masa dan latar masyarakat dalam drama yang dikaji. 8. pengajaran dalam puisi. Menghuraikan nilai kemanusiaan dan vi.0. Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda 41 . 6.

Aras 2 iv. monolog.4.Novel Dari Lembah ke Puncak 5. dan kejutan.0. Aras 3 i. imbas muka. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu dialog. 5. 5. imbas muka. Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda 42 . Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji. v.5. ii. suspens. iii.Menghuraikan plot dalam karya prosa. dan monolog dalaman dalam karya yang dikaji. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu imbas kembali. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. suspens. dan kejutan. monolog dan monolog dalaman.

4. 7. 7. Aras 1 iii. Menyatakan definisi gaya bahasa. iii. Menyenaraikan contoh kata ganda. Memberikan maksud dan menyenaraikan aspek gaya bahasa. 7. inversi.5. Menyenaraikan contoh personafikasi.1.OKTOBER 1 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 7. bahasa asing. bahasa istana. Menghuraikan aspek gaya bahasa.0. Menganalisis aspek unsur bahasa dalam drama yang dikaji. Apresiasi/Estetika Struktural Berkumpulan Membaca teks dan perbincangan Soal jawab Penerangan Induktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual 43 .Menerangkan definisi gaya bahasa. 7. dan peribahasa dalam drama yang dikaji. Menerangkan diksi. Menganalisis gaya bahasa dalam drama. hiperbola.3. paradoks dan perlambangan dalam drama yang dikaji. 7.2. pengulangan. ii. bahasa arkaik. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam drama yang dikaji. simile dan personafikasi. sinkof. dialek. Aras 2 vii.

2. 6. Menerangkan definisi latar tempat. Menerangkan latar tempat.Menghuraikan latar dalam karya prosa. Aras 1 iv. Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar 44 . Deduktif latar tempat dan latar Kecerdasan pelbagai masyarakat. 6. Menyatakan bilangan rangkap dan baris dalam puisi yang dikaji.3. Menyatakan definisi latar.1.0. Menyatakan jenis latar. Sumbangsaran ii. Menganalisis bentuk puisi.0. Membandingkan bentuk berbagai puisi yang dikaji. v. Aras 2 i. Menyatakan perkaitan latar Kemahiran berfikir dengan peristiwa dalam karya. Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji. iv. 6. Menentukan bentuk puisi sama ada bebas atau terikat.1. Menghubungkaitkan latar tempat. Aras 1 Struktural Analitik Individu Soal jawab Cerakinan Deduktif Keperihatinan Teknologi maklumat dan komunikasi Kemahiran berfikir Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Berfokus Diskusi Berkumpulan i. Menyatakan bilangan suku kata dan perkataan dalam baris puisi yang dikaji.2.Teks Anak Global: Sajak Kita Berdua adalah Gambar 5. latar masa dan latar masyarakat dalam karya. vi. 5. Latihan iii. 5. Menyatakan rima akhir puisi yang dikaji. latar masa. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya. Novel Dari Lembah ke Puncak 6. dan latar masyarakat. Menyenaraikan latar masa.

Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam drama yang dikaji. Menentukan tema puisi yang akan dihasilkan. Aras 1 iii. vi. Menghasil dan mempersembahkan puisi.Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji. 8.0. Merajah idea dengan katakata puitis yang berkaitan dengan tema puisi.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam drama.3. Mengemukakan idea dalam bentuk lakaran.2. 9. Menyenarai dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai. 9. Teks/petikan Carta Menjelaskan pengajaran Peta minda berdasarkan contoh LPG dalam drama yang Jadual dikaji. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca dan nilai kemanusiaan dan melakonkan adegan pengajaran. 9.1. iv. Teks Sajak Aras 1 iii.4. 8.3.Menjelaskan pengajaran dalam drama yang dikaji. 9. 8.2. Menetapkan bentuk puisi. Aras 2 v.1. 9. Menulis puisi menggunakan bahasa puitis.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. 8.0. Analitik Apresiasi/Estetika Menggunakan kemahiran berfikir Individu Simulasi Adaptasi Pembelajaran secara konstruktivisme Teks/petikan Jadual LPG Peta minda 45 .2 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 8.4. Berkumpulan Diskusi Bayangan minda Bercerita Mengenalpasti nilai Kemahiran berfikir kemanusiaan dalam Kecerdasan pelbagai drama beserta alasan.

7.9. inversi. 9. bahasa istana. 7. bahasa asing. dialek.6. Memurnikan puisi yang telah dihasilkan. Menyenaraikan contoh kata ganda. Mengembangkan kata-kata puitis menjadi ungkapan dan baris-baris puisi yang lengkap. 7. perbincangan ii.2.4. Mempersembahkan dan menilai puisi.5. Teks/petikan Carta Peta minda Aras 2 LPG Jadual viii. Memberikan maksud Soal jawab dan menyenaraikan Penerangan aspek gaya bahasa. Induktif iii.Menerangkan definisi gaya bahasa.0. Novel Dari Lembah ke Puncak 7. 7. bahasa arkaik. Menghuraikan aspek gaya bahasa.2. Aras 1 Apresiasi/Estetika Struktural iv. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. sinkof.3. simile dan Kemahiran berfikir personafikasi. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa. Aras 2 iii. Menyenaraikan contoh personafikasi. dan peribahasa dalam karya yang dikaji. 46 . 7. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam karya yang dikaji. hiperbola. Menyatakan definisi gaya Berkumpulan Membaca teks dan bahasa.5. Kecerdasan pelbagai pengulangan. Menerangkan diksi.

8. 47 .0. 9.2.2. 9. tontonan. iv. 8. vi.Menghasilkan skrip dan mempersembahkan drama 9.0. Global Struktural Mengalami dan menghayati Mendengar pita rakaman Penerangan Soal jawab Berkumpulan Bayangan minda Tangga cerita Lakonan Percambahan fikiran Kemahiran berfikir ICT Teks Petikan rakaman Gambar Carta Jadual LPG Struktural Global Membaca dan melakonkan adegan Berkumpulan Soal jawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Menggunakan lembaran kerja Novel Dari Lembah ke Puncak 8.Mengembangkan idea dalam bentuk lisan dan lakaran.3. iii. Mengisahkan urutan peristiwa berdasarkan sumber yang pelbagai.Menerangkan definisi sudut pandangan. Mengemukakan watak dan perwatakan berdasarkan sumber yang pelbagai. v. Mengemukakan jenis sudut pandangan. 8. Aras 1 i. Mengenalpasti latar berdasarkan sumber yang pelbagai.1.Menyesuaikan prolog.Menghuraikan sudut pandangan dalam prosa. vi.1. babak. episod dan epilog dengan jalan cerita.4. 9. Aras 1 v. Menyatakan definisi sudut pandangan. Merajahkan peristiwa dan idea berdasarkan sumber yang pelbagai.Menyenaraikan jenis sudut pandangan. Menceritakan semula peristiwa berdasarkan pembacaan.3 Drama 9. ii. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dan pengajaran berdasarkan sumber yang pelbagai.Menyenaraikan dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai. pengalaman dan maklumat.Menyusun dan memilih peristiwa yang sesuai dengan jalan cerita. 9. adegan.Menghuraikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji.3.5.Menulis skrip drama.

Menyatakan definisi sudut pandangan orang pertama. Pembelajaran secara konstruktivisme Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Carta Peta minda LPG LPG Gambar rajah Aras 2 iii. Membuktikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji. sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas.vii. 48 . viii. Menjelaskan ciri sudut pandangan orang pertama. iv. Mengenalpasti sudut pandangan dalam karya yang dikaji. sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas.

1. nilai kemanusiaan dan pengajaran. 9.1. drama. 9. Memadankan pengajaran dengan peristiwa dalam karya yang dikaji. Menjelaskan pemikiran Aras 1 dan persoalan dalam drama. Menyenaraikan persoalan dalam drama yang dikaji. 3. Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Menggunakan kemahiran berfikir Soal jawab Sumbang saran Mestamu Kajian masa depan Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Berfokus Analitik Diskusi Soal jawab Percambahan fikiran Deduktif Cerakinan Teknologi maklumat dan komunikasi Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda 49 . Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji. Mengenalpasti pemikiran dalam drama yang dikaji.0. v.Menghubungkaitkan antara pemikiran dan persoalan dalam drama yang dikaji dengan realiti masyarakat 9.3. 3. 4 Novel Dari Lembah ke Puncak Menyatakan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran.4.Menghuraikan persoalan viii. pengajaran dalam karya prosa. Menganalisis nilai Aras 1 kemanusiaan dan i. Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam karya yang dikaji.Menerangkan definisi ii. Menyatakan definisi persoalan. 9.Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 3.Menerangkan definisi pemikiran dan persoalan vi.Menghuraikan pemikiran vii.2. Menyatakan definisi pemikiran. Menjelaskan nilai iii.3.2. dalam drama yang dikaji.0. dalam drama yang dikaji. 3. 3. kemanusiaan dalam karya yang dikaji.

Menyenaraikan sifat dalaman watak dalam drama yang dikaji.0. Aras 2 i. Menyenaraikan sifat luaran watak dalam drama yang dikaji. Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 4. iv. watak dalam drama. vi. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam karya yang dikaji. 4. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dalam karya beserta alas an. 4.4. Menyatakan peranan watak dalam drama yang dikaji. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam drama. 50 . iii.2. Membandingkan watakwatak dalam drama. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. Menghuraikan iii. Global Struktural Membaca teks dan perbincangan Diskusi Teater pembaca Lakonan Kerusi panas Kemahiran berfikir Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda ii.9. Menerangkan jenis ii. v. Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya yang dikaji.Menganalisis watak dan Aras 1 perwatakan dalam drama.3. Mengenalpasti watak dalam drama yang dikaji. Menyatakan jenis watak dalam drama. 4.4.

10.Novel 10.2. Mengemukakan watak dan perwatakan berdasarkan sumber yang pelbagai. Merajahkan peristiwa dan idea berdasarkan sumber yang pelbagai. Menulis cerita dengan menggunakan bahasa yang tepat. iv. Mengenalpasti latar berdasarkan sumber yang pelbagai. Aras 1 i. Mengisahkan urutan peristiwa berdasarkan sumber yang pelbagai. Menghasilkan dan mempersembahkan karya kreatif 10. Mengemukakan idea dalam bentuk lisan dan lakaran. Global Struktural Mengalami dan menghayati Mendengar pita rakaman Penerangan Soal jawab Berkumpulan Bayangan minda Tangga cerita Lakonan Percambahan fikiran Kemahiran berfikir ICT Teks Petikan rakaman Gambar Carta Jadual LPG 51 .0. Menyenaraikan dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai.4.3. 10. 10. Menceritakan semula peristiwa berdasarkan pembacaan. Menyusun dan memilih peristiwa yang sesuai dengan jalan cerita. iii. dan menarik. vi. pengalaman dan maklumat. tontonan. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dan pengajaran berdasarkan sumber yang pelbagai. ii. indah.1. v.

2.3. 6. Mendengar pita Memberikan maksud rakaman dan menyenaraikan Soal jawab aspek gaya bahasa. ii. dialek. Menjelaskan latar yang paling ketara dalam drama. simile belajar dan personafikasi. bahasa istana. Aras 1 v. Aras 2 i. Menghuraikan latar dalam drama 6. Struktural Global Berkumpulan Diskusi Menggunakan kemahiran berfikir Perbandingan Lakonan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 7. Teks Pita rakaman LPG Peta minda 52 . Mestamu Kemahiran belajar cara pengulangan. 7. Menerangkan diksi. ii. Menghuraikan latar dalam drama. sinkof. iii. latar masa.0. bahasa arkaik. bahasa asing. Menghuraikan aspek gaya bahasa.3. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa.2.Menerangkan definisi gaya bahasa. 7. 7.0. Menerangkan latar tempat.3.NOVEMBER 1 Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 6. Menyenaraikan contoh Penerangan kata ganda. Menghubungkaitkan latar tempat. dan peribahasa dalam karya yang dikaji. latar masa dan latar masyarakat dalam drama. Struktural Global Menyatakan definisi gaya Membaca teks dan pemahaman bahasa. dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam drama.

Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji. iii.4. 8. Aras 1 i.0. hiperbola. Menyenaraikan contoh personafikasi. 7. Berfokus Membaca teks dan perbincangan Soal jawab Teater pembaca Kerusi panas Main peranan Pembelajaran secara kontekstual Kajian masa depan Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda ii. Aras 2 ix. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam karya yang dikaji. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. 8. Memadankan pengajaran dengan peristiwa dalam drama yang dikaji. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam drama yang dikaji. iii. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. 8. Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. Menyatakan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. ii.2. Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 8.3. Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam drama. Menjelaskan pengajaran dalam drama yang dikaji. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam drama yang dikaji. 8. Aras 2 i. 53 .5.1.4.7. inversi. Membina pengajaran berdasarkan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji.

Guru Cemerlang Sastera. Tarikh: 22 September.2 Mengulangkaji Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan Puisi Tradisional: Pantun Syair Gurindam Seloka Jeriji Kasih Cerpen Mengulangkaji Novel Mengulangkaji Teks Madu Ilmu 3 Cuti Akhir Tahun Persekolahan Cuti Akhir Tahun Persekolahan Cuti Akhir Tahun Persekolahan 4 DISEMBER Disediakan oleh. Kelantan. 2010. Sultan Ibrahim Satu. 17000 Pasir Mas. AB. 54 . SMK. AZIZ HAJI OMAR. DRS.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->