P. 1
Microsoft Word - Rancangan Pelajaran Tahunan Km t5 2011

Microsoft Word - Rancangan Pelajaran Tahunan Km t5 2011

|Views: 191|Likes:
Published by zulah5441

More info:

Published by: zulah5441 on Oct 15, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

03/14/2014

pdf

text

original

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KESUSASTERAAN MELAYU TINGKATAN 5

BULAN MINGGU GENRE/TEKS/TAJUK HASIL PEMBELAJARAN UTAMA ( HPU ) HASIL PEMBELAJARAN KHUSUS ( HPK ) HURAIAN HASIL PEMBELAJARAN ( HHP )/ARAS PENDEKATAN KAEDAH TEKNIK KEMAHIRAN BERNILAI TAMBAH/APLIKASI AKTIVITI Global Analitik Penerangan Percambahan fikiran Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai

JANUARI 1

2

Berkenalan dengan para pelajar Penggunaan teks dan buku catatan Mengulangkaji tajuktajuk dan aspek-aspek pengajaran dan pembelajaran pada tahun lepas. Mengulangkaji: Pengenalan Kesusasteraan Melayu

1.0. Menghuraikan definisi kesusasteraan, ciri, bentuk, sejarah perkembangan, dan peranan Kesusasteraan Melayu 1.1. Menerangkan definisi kesusasteraan. 1.2. Menerangkan definisi kesusasteraan Melayu.

Aras 1 i. ii. iii. iv. v. Menyatakan definisi kesusasteraan. Menyatakan definisi Kesusasteraan Melayu. Menyatakan ciri kesusasteraan Melayu. Menyatakan bentuk kesusasteraan Melayu. Menyenaraikan peranan kesusasteraan Melayu.

Struktural Analitik Soaljawab Percambahan fikiran Deduktif Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai Peta minda Membina nota Merumus isi

1

1.3. Menyenaraikan ciri kesusasteraan. 1.4. Menerangkan bentuk kesusasteraan. 1.5. Menggalurkan sejarah perkembangan kesusasteraan Melayu secara ringkas. 1.6. Menjelaskan peranan kesusasteraan Melayu.

3

Mengulangkaji: Pengenalan Cerpen

1.0. Menghuraikan definisi, Aras 2 jenis, ciri dan peranan prosa 1.1. Menjelaskan i. definisi prosa/cerpen. 1.2. Menerangkan jenis ii. prosa/cerpen.. 1.3. Membandingkan iii. ciri prosa ( cerpen dengan novel ). 1.4. Menghuraikan peranan prosa/cerpen dalam masyarakat.

Menerangkan dan membina rajah jenis dan ciri prosa. Membandingkan dan membezakan ciri prosa. Menerangkan peranan prosa dalam masyarakat.

Berfokus Sosiologikal Berkumpulan Individu Kelas Percambahan fikiran Bedah karya Latihan Sumbangsaran Penerangan Kemahiran belajar cara Belajar Kecerdasan pelbagai LPG Peta minda Carta/jadual

2

Mengulangkaji Pengenalan Puisi

1.0. Menerangkan definisi, jenis,ciri dan peranan puisi 1.1. Menerangkan definisi puisi. 1.2. Menerangkan jenis puisi. 1.3. Membandingkan ciri pelbagai jenis puisi. 1.4. Menghuraikan peranan puisi dalam masyarakat.

Aras 1 i. ii. iii. Aras 3 i. Menghuraikan peranan puisi dalam masyarakat. Menyatakan definisi puisi. Menyatakan jenis puisi. Mengemukakan ciri puisi.

Mengulangkaji Pengenalan Prosa Tradisional

1.0. Menghuraikan definisi, Aras 1 jenis,ciri dan peranan prosa 1.1. Menjelaskan i. definisi prosa tradisional ii. 1.2. Menerangkan jenis prosa tradisional. Aras 2 1.3. Membandingkan ciri prosa tradisional i. 1.4. Menghuraikan peranan prosa tradisional dalam Aras 3 masyarakat. i.

Menyatakan definisi prosa tradisional. Menyatakan jenis prosa tradisional.

Membandingkan dan membezakan ciri prosa tradisional.

Menghuraikan peranan prosa tradisional dalam masyarakat.

Struktural Estetika Membaca teks dan pemahaman Berkumpulan Percambahan fikiran Induktif Kajian masa depan Pembelajaran secara kontekstual Peta minda LPG Carta/jadual Struktural Sosiologikal Diskusi Menggunakan kemahiran berfikir Penerangan Perbandingan Percambahan fikiran Keperihatinan Pembelajaran secara konstruktivisme Teknologi maklumat dan komunikasi Peta minda Carta LPG Jadual Teks

3

4.

Teks Anak Global: Cerpen Gelungnya Terpokah

3.0 Menghuraikan tema dan Aras 1 persoalan dalam karya prosa. i. Menyatakan definisi 3.1. Menerangkan definisi tema. tema dan persoalan. ii. Menyatakan definisi 3.2. Menghuraikan tema persoalan. dalam karya yang dikaji. 3.3. Menghuraikan Aras 2 persoalan dalam karya yang dikaji. ii.Menjelaskan tema 3.4. Menghubungkaitkan dalam karya antara persoalan dengan iii.Menerangkan tema dalam karya yang persoalan dalam dikaji. karya. Aras 3 ii. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya.

Berfokus Analitik Membaca teks dan perbincangan. Soaljawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi. Kemahiran berfikir LPG Penta minda Carta Jadual Teks Gambar

4

FEBRUARI 1

Teks Anak Global: Sajak Pasar Pengalaman

5.0. Menganalisis bentuk puisi 5.1. Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji. 5.2. Membandingkan bentuk berbagai puisi yang dikaji.

Aras 1 i. Menyatakan bilangan rangkap dan baris dalam puisi yang dikaji. Menyatakan bilangan suku kata dan perkataan dalam baris puisi yang dikaji. Menyatakan rima akhir puisi yang dikaji.

ii.

iii.

Aras 2 i. Menentukan bentuk puisi sama ada bebas atau terikat.

Struktural Analitik Membaca teks dan syarahan guru Soal jawab Induktif Latihan Cerakinan Penerangan Kemahiran belajar cara belajar Peta minda Carta LPG Gambar Teks

Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kalantan

4.0. Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa 4.1. Menerangkan definsi watak dan perwatakan. 4.2. Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji. 4.3. Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji.

Aras 1 i. Aras 2 i. ii. Menjelaskan jenis watak dalam karya. Menjelaskan sifat luaran dan dalaman watak dalam karya. Menyatakan definisi watak dan perwatakan.

Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Soaljawab Penerangan Sumbang saran Teknologi maklumat dan komunikasi Kemahiran belajar cara belajar Peta minda Carta LPG

5

Menerangkan definsi watak dan perwatakan. Jadual Teks Teks Anak Global: Cerpen Gelungnya Terpokah .4. 4. Aras 1 ii. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Pemaduan seni Menjelaskan sifat Main peranan luaran dan dalaman Pembelajaran secara watak dalam karya. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa 4. 4. v.2. kontekstual Kemahiran berfikir Peta minda LPG Menghuraikan peranan Carta watak dalam karya yang Jadual dikaji. Aras 2 iv. Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji.5.4.0. Analitik Global Menyatakan definisi Membaca teks dan watak dan perwatakan.1. perbincangan Kelas Perbahasan Menjelaskan jenis Bercerita watak dalam karya.5.3. Teks 6 . Aras 3 iii. 4. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. Aras 3 vi.

Menjelaskan binaan plot dalam karya yang dikaji. Aras 1 i. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca teks dan nilai kemanusiaan dan pemahaman pengajaran. Melakarkan binaan plot dalam karya yang dikaji.3. Teks Anak Global: Sajak Anak Global 8.Menghuraikan plot dalam karya prosa. Aras 2 i. Aras 2 i. ii.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran.3. 5.Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi. iii. 5.Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi yang dikaji. Jadual Pita rakaman Teks Struktural Analitik Membaca teks dan perbincangan Menggunakan kemahiran berfikir Penerangan Percambahan fikiran Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Carta Peta minda LPG Jadual Teks Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan Aras 1 i.0.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi yang dikaji.Menerangkan definisi plot. Menerangkan jenis plot dalam prosa.2.1.2. Kajian masa depan Menjelaskan pengajaran Carta berdasarkan contoh LPG dalam puisi yang dikaji. 8.1. 8. Menyatakan definisi plot. Melengkapkan rajah binaan plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji.Menerangkan jenis plot dalam karya yang dikaji. 7 . 8. 5. ii. 5.0.2. Membaca teks dan perbincangan Menggunakan kemahiran berfikir Menyenaraikan nilai Sumbang saran kemanusiaan dalam Dekon puisi yang dikaji.

Menerangkan maksud rangkap puisi yang dikaji. 6.2. ii. ii.3. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya yang dikaji. Aras 1 i. Teks Anak Global: Sajak Mencari Srikandi Aras 1 i. 3.2. Menyatakan maksud rangkap dalam puisi yang dikaji. iii. Menyatakan definisi latar. Analitik Sosiologikal Berkumpulan Soaljawab Bercerita Penerangan Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai Peta minda Carta LPG Teks 3. latar masa dan latar masyarakat. Menerangkan maksud keseluruhan puisi. latar tempat dan latar masyarakat dalam karya.Menghuraikan maksud puisi 3. iii.1.1. Menghuraikan latar dalam karya prosa.Menghubungkaitkan latar tempat. 6.Teks Anak Global: Cerpen Anak-Anak Pejuang 6. Menyatakan jenis latar.Menerangkan definisi latar tempat. Menyatakan maksud baris dalam puisi yang dikaji. Menyenaraikan latar masa. 3. Menjelaskan maksud keseluruhan puisi yang dikaji.0. Aras 2 ii. latar masa dan latar masyarakat dalam karya yang dikaji. Mengalami dan menghayati Membaca teks dan pemahaman Diskusi Penerangan Latihan Sumbangsaran Kajian masa depan Kecerdasan pelbagai Pita rakaman LPG Teks 8 . Memberikan maksud kata dan rangkaikata dalam puisi yang dikaji.0.Menerangkan latar tempat. 6.

Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan Aras 1 5. 9 . monolog dan monolog dalaman.5. 5. imbas kembali dan imbas muka. suspens. suspens dan kejutan. iaitu dialog.0. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. Menyenaraikan dan memberikan definisi teknik plot. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. iii. kejutan. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Berkumpulan Membaca dan melakonkan adegan Percambahan fikiran Induktif Kerusi panas Kemahiran berfikir Kecerdasan pelbagai Teks Petikan bahan edaran Peta minda Carta LPG Aras 3 ii. monolog monolog dalaman. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji.4. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali. imbas muka.Menghuraikan plot dalam karya prosa. iii. 5. Aras 2 iv.

Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa. Aras 2 i. Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. Aras 2 i. Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji. inversi. Apresiasi/Estetika Struktural Menyatakan definisi Mendengar pita gaya bahasa. MAC 1 Teks Anak Global: Sajak Di Dada Mereka Ada Khalid 4. 7.1. 4. hiperbola.Teks Anak Global: Cerpen Anak-Anak Pejuang 7.3. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. 7. Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. dan komunikasi Peta minda Carta LPG Menyenaraikan contoh Teks/bahan petikan personafikasi.2. rakaman Memberikan maksud Menggunakan dan menyenaraikan kemahiran berfikir aspek gaya bahasa.Menerangkan definisi gaya bahasa. iii. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji.Menghuraikan aspek gaya bahasa. pengulangan. sinkof. 7. ii. Aras 1 i.2. Berfokus Membaca teks dan pemahaman Soal jawab Kelas Pentomin Main peranan Percambahan fikiran Kemahiran belajar cara belajar Peta minda LPG/Teks 10 .0. 4. Latihan Menyenaraikan contoh kata Induktif ganda. ii.3. Teknologi maklumat simile dan personafikasi. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji.0.

2.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan 6.1.3. Menyatakan jenis latar. Menghuraikan latar dalam karya prosa. latar masa dan latar masyarakat. latar masa dan latar masyarakat dalam karya yang dikaji. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam karya. iii.Menerangkan latar tempat. iv. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya yang dikaji. 5. latar tempat.Menghuraikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji.Menghuraikan sudut pandangan dalam prosa. Mengemukakan jenis sudut pandangan.Menerangkan definisi sudut pandangan. sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas. Struktural Global Membaca dan melakonkan adegan Berkumpulan Soal jawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Menggunakan lembaran kerja Pembelajaran secara konstruktivisme Kecerdasan pelbagai Teks/petikan 11 . 5. Menyatakan definisi latar. Menyatakan definisi sudut pandangan. dan latar masyarakat dalam karya.0. Analitik Sosiologikal Membaca teks dan perbincangan Berkumpulan Percambahan fikiran Menggunakan lembaran kerja Tangga cerita Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Carta Peta minda LPG Teks/Petikan Teks Anak Global: Cerpen Anak Gembala Aras 1 i.1.0. Menyatakan definisi sudut pandangan orang pertama.Menyenaraikan jenis sudut pandangan. 6. ii. iii. 6. 5. 5. 6.2.Menghubungkaitkan latar tempat. Aras 1 i. ii. Menyenaraikan latar masa.Menerangkan definisi latar tempat.3.

5. ii. Mengenalpasti sudut pandangan dalam karya yang dikaji. Membuktikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji. Aras 1 i.2. Carta Peta minda LPG Aras 2 i. 5. Menyatakan bilangan suku kata dan perkataan dalam baris puisi yang dikaji. sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas.iv. 2 3 4 PKBS Pertama Cuti Pertama Teks Anak Global: Sajak Ayah 5.1.0.Menganalisis bentuk puisi. Struktural Analitik Berkumpulan Diskusi Soal jawab Perbandingan Sumbang saran Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG ii. Menyatakan rima akhir puisi yang dikaji. Menyatakan bilangan rangkap dan baris dalam puisi yang dikaji.Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji. iii. Menjelaskan ciri sudut pandangan orang pertama.Membandingkan bentuk berbagai puisi yang dikaji. 12 .

Menentukan bentuk puisi sama ada bebas atau terikat. sinkof.0.Menyenaraikan contoh kata ganda. Aras 3 i. Memberikan maksud dan menyenaraikan aspek gaya bahasa. Membandingkan bentuk pelbagai jenis puisi yang dikaji. Aras 2 i. simile dan personafikasi.2. Aras 1 i.1. hiperbola. Apresiasi/Estetika Struktural Berkumpulan Soal jawab Penerangan Induktif Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Carta Peta minda LPG APRIL 1 Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Seri Kelantan 7.Menerangkan definisi gaya bahasa. 7. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa. 7. Menyatakan definisi gaya bahasa. Menghuraikan aspek gaya bahasa. ii. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. 13 . 7. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji.Aras 2 i.5. pengulangan. Menyenaraikan contoh personafikasi. inversi. iii.

Teks Anak Global: Cerpen Anak Gembala 6. Jadual Teks Anak Global: Sajak Al-Andalus Menangis 7. Teks/petikan Menjelaskan pengajaran Carta berdasarkan contoh Peta minda dalam karya yang LPG dikaji. Memberi contoh rangkap puisi yang memperlihatkan nada dalam puisi. Menerangkan definisi nada. 7. Menyatakan definisi nada.2.1. 6. Aras 2 ii.Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji. Aras 2 i.3. Menghuraikan nada dalam puisi. iii.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca dan nilai kemanusiaan dan melakonkan adegan pengajaran. Struktural Analitik Soal jawab Membaca teks dan syarahan guru Penerangan Latihan Kemahiran belajar cara belajar Teks/petikan LPG Jadual 14 .3. Aras 1 i.0.Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam karya yang dikaji. ii. Mengesan nada dalam puisi. Menyenaraikan jenis nada. Menghubungkaitkan antara nada dengan tema dalam puisi. 7.0.1. 6.4. 6. Berkumpulan Diskusi Bercerita Latihan Mengenalpasti nilai Cerakinan kemanusiaan dalam Kemahiran berfikir karya beserta alasan.4.2. Menghuraikan nada dalam puisi 7.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. Menerangkan jenis nada 7. 6.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya prosa. Aras 1 i. ii.

Menjelaskan perkaitan karya yang dikaji.2. latar ii. Berfokus Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar Teks Anak Global: 3. Menerangkan definisi i. 3. Mengulas kesesuaian tema dan persoalan dengan cerita. Menyatakan jenis latar.0. masa.2 Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda 6. 6.Menjelaskan 3. Menyatakan definisi latar. Menerangkan latar masyarakat. iii.Menghubungkaitkan Aras 3 antara persoalan dengan tema dalam i.4. ii. Menjelaskan tema dalam karya yang dalam karya. Menghuraikan persoalan dalam persoalan dalam karya karya.2.1.Menghuraikan latar dalam Aras 1 karya prosa. latar tempat.3. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya. Menyenaraikan latar masa. Menghubungkaitkan latar tempat. dikaji. antara persoalan dengan tema dalam karya. Berfokus Analitik Berkumpulan Soal jawab Tangga cerita Percambahan fikiran Kecerdasan pelbagai Kajian masa depan Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual Gambar Rakaman petikan 15 . Menyatakan perkaitan latar latar masyarakat dalam dengan peristiwa dalam karya.Menghuraikan tema dan Aras 2 persolan dalam karya prosa. 6.0. masyarakat. Cerpen Anak-Anak Suria 3. tempat. karya. latar masa dan iv.3. yang dikaji. dan latar iii.Menghuraikan tema ii. latar tempat dan latar 6.

Menjelaskan nilai kemanusiaa dalam karya yang dikaji.3. Aras 2 Berfokus Membaca teks dan i. Carta iii. 16 . kontekstual simile. Analitik Apresiasi/Estetika ii. citra dan citraan ( Pembelajaran secara imej dan imejan ). Kamus v. Peta minda aliterasi. 9.0. 6. Menganalisis unsur bahasa dalam puisi yang dikaji. dan Teks/petikan pengulangan kata dalam Glosari puisi yang dikaji. dan jeda dalam puisi yang dikaji. Menganalisis unsur bunyi dalam puisi yang dikaji.Menyenaraikan aspek gaya Menggunakan bahasa. 9. rima. personafikasi. Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji. Deduktif bahasa asing. Percambahan fikiran ii. 9. Kumpulan bahasa istana dan Mestamu peribahasa dalam puisi Keperihatinan yang dikaji.4.4. Pembelajaran secara iv.3. sinkof. bahasa arkaik. 6.2. Aras 1 3 Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda 9. Mengenalpasti nilai perbincangan kemanusiaan dalam karya Induktif beserta alasan.Teks Anak Global: Sajak Pengelana Waktu 6. kemahiran berfikir iii. Mengenalpasti asonansi. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. kombinasi bunyi. Membandingkan nilai Peta minda kemanusiaan dan LPG pengajaran dalam karya yang dikaji.Mengecamkan diksi.0. Menganalisis gaya bahasa dalam puisi. Menjelaskan pengajaran Kecerdasan pelbagai berdasarkan contoh dalam Teks/petikan karya yang dikaji. dialek.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya prosa.Menyenaraikan contoh kata konstruktivisme ganda.

4.Menerangkan jenis watak dalam karya ii.2. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam puisi yang dikaji. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. Menganalisis iii. 4. Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam puisi yang dikaji. Mengelaskan watak dalam karya.2.0. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya.3. i. Menerangkan peranan watak dalam karya. 8. Teks Anak Global: Teks Anak Global: 8.0. Berfokus Analitik Mendengar pita rakaman Soal jawab Cerakinan Mestamu Sumbang saran Pembelajaran secara kontekstual Kajian masa depan Teks LPG Jadual Carta 17 . Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi yang dikaji.5. 4. Aras 2 i. 8.3. Berfokus Berkumpulan Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Peta minda Carta ii.4. Menjelaskan jenis watak dalam karya. iv. yang dikaji. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi yang dikaji.Menghuraikan nilai kemanusiaan dan Sajak Memancung Insani pengajaran dalam puisi. Menganalisis watak dan Aras 2 perwatakan dalam karya Cerpen Anak-Anak Suria prosa.

monolog dan monolog dalaman. Menjelaskan binaan plot dalam karya yang ii. dan kejutan. dikaji. Melengkapkan rajah binaan plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji. imbas muka. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu imbas kembali.3.4. 5.2. dan monolog dalaman dalam karya yang dikaji. dalam karya yan dikaji. suspens. 5. Aras 3 i. 18 . dan kejutan. 5. iii. monolog.0. 5. Menerangkan jenis plot i. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji. imbas muka. suspens. Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Bedah kayra Cerpendra Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda ii. teknik plot dalam karya yang dikaji.Menghuraikan plot dalam Aras 2 karya prosa. Menghuraikan peranan iii. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu dialog.4 Teks Anak Global: Cerpen Bah Urei 5.5. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali.

Menerangkan maksud rangkap puisi yang dikaji.1.Menghuraikan maksud puisi 3.0. ii.MEI 1 Teks Anak Global: Sajak Duka Tanah 3. Aras 2 i. 3. Menjelaskan maksud keseluruhan puisi yang dikaji. Menyatakan maksud baris dalam puisi. Menjelaskan maksud perlambangan dalam puisi. Menerangkan maksud keseluruhan puisi. Struktural Apresiasi/Estetika Membaca teks dan pemahaman Membaca teks dan syarahan guru Diskusi Penerangan Sumbang saran Kecerdasan pelbagai ICT Teks/petikan Pita rakaman 19 .2. Aras 1 i. ii. Memberikan maksud kata dan rangkai kata dalam puisi. Menyatakan maksud rangkap dalam puisi. iii.

iii. iv. Menerangkan definisi tema dan persoalan. 3. Berfokus Analitik Membaca teks dan perbincangan. Menyatakan definisi persoalan.Menerangkan persoalan dalam karya.3. Menyatakan definisi tema.Teks Seuntai Kasih secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda Aras 1 4. 3. Soaljawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi. 3. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya.2. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji. Aras 3 iii. 3.0 Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa.Menjelaskan tema dalam karya iii. Kemahiran berfikir LPG Penta minda Carta Jadual Teks Gambar 20 .4. Aras 2 ii. Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji.1. Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji.

latar masa dan iv. masa. 4.0.1.2. latar tempat dan latar 6. 4. ii. Berfokus Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar 2 Teks Anak Global: Sajak Sesekali Pesakitku Berfokus Membaca teks dan pemahaman Soal jawab Kelas Pentomin Main peranan Percambahan fikiran Kemahiran belajar cara belajar Peta minda LPG/Teks 21 . Menerangkan definisi i. Menyatakan perkaitan latar latar masyarakat dalam dengan peristiwa dalam karya.3. dan latar iii. Menerangkan latar masyarakat. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji. 6. Menyatakan definisi latar.Menghuraikan latar dalam Aras 1 karya prosa. Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. tempat.0. Aras 2 iii. Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji. karya. latar ii. 6.2. Menyatakan jenis latar. Menghubungkaitkan latar tempat. Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji.Teks Anak Global: Cerpen Bah Urei 6. Menyenaraikan latar masa. 4.3. masyarakat. latar tempat.

Menerangkan jenis watak dalam karya ii.Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya prosa.3.3. i. watak dalam karya yang dikaji. 4. Menjelaskan jenis watak dalam karya.4. 4. Menganalisis iii. Berfokus Berkumpulan Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Peta minda Carta Teks Anak Global: Cerpen Melakar Impian Aras 2 iii. 7. Menerangkan peranan watak dalam karya. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca dan nilai kemanusiaan dan melakonkan adegan pengajaran. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya.1.0.5. yang dikaji. Mengelaskan watak dalam karya.Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam karya yang dikaji. Menganalisis watak dan Aras 2 perwatakan dalam karya prosa. Teks/petikan Menjelaskan pengajaran Carta berdasarkan contoh Peta minda dalam karya yang LPG dikaji.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. Jadual Teks 22 .Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya.0. 7. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji. Menghuraikan peranan iv. iv.2.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Nakhoda Muda 4. 7. Berkumpulan Diskusi Bayangan minda Bercerita Mengenalpasti nilai Kemahiran berfikir kemanusiaan dalam Kecerdasan pelbagai karya beserta alasan. Aras 1 ii. 7. 4.2. 7.

1.3 4 JUN 1 Minggu Peperiksaan Pertengahan Tahun ( PKBS Kedua ) Minggu Peperiksaan Pertengahan Tahun ( PKBS Kedua ) Minggu Cuti Pertengahan Penggal 2 Minggu Cuti Pertengahan Penggal Teks Anak Global: 3. Aras 1 i. 3. 23 . Menerangkan maksud rangkap puisi yang dikaji. Menyatakan maksud baris dalam puisi yang dikaji.Menghuraikan maksud puisi. Mengalami dan menghayati Struktural Membaca teks dan pemahaman Mendengar pita rakaman Keperihatinan Cerakinan Latihan Mestamu Pembelajaran secara kontekstual Kemahiran berfikir Teks/petikan puisi Pita rakaman LPG Jadual 3 Sajak Warkah Luka dari Ramlah ii.Menjelaskan maksud keseluruhan puisi yang dikaji. iii. Memberikan maksud kata dan rangkai kata dalam puisi yang dikaji.0.2. 3. Menyatakan maksud rangkap dalam puisi yang dikaji.

3. 3. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya.3. Berfokus Analitik Membaca teks dan perbincangan. Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa. Aras 2 ii. Kemahiran berfikir LPG Penta minda Carta Jadual Teks Gambar 24 .2.1. vi. Aras 3 iv. Aras 1 v. 3. Soaljawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi.Menerangkan persoalan dalam karya. Menyatakan definisi persoalan. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji. Menyatakan definisi tema.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 3.0. Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji.4. 3.Menjelaskan tema dalam karya iii. Menerangkan definisi tema dan persoalan. Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji.

2. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam puisi yang dikaji. Berkumpulan bahasa asing. Menyenaraikan contoh kata Teks/petikan ganda. Teks Anak Global: Sajak Waktu Itu: Antara Ramadan dan Syawal Aras 2 i. 4. 4. dan Induktif peribahasa dalam karya Percambahan fikiran yang dikaji. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. pengulangan. 7. Aras 3 i. Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji.2.Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa.0. Menghuraikan aspek gaya bahasa. dialek.5. bahasa arkaik. dialek.3. bahasa asing. Berfokus Membaca teks dan pemahaman Membaca teks dan perbincangan Kelas Cerakinan Deduktif Percambahan fikiran Latihan Kemahiran berfikir Teks Carta Peta minda LPG Pita rakaman 25 . Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. ii.4. bahasa istana.Teks Anak Global: Cerpen Melakar Impian 7. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji.Mengecam diksi. 4. dan peribahasa dalam karya yang dikaji. bahasa arkaik. 4. Menerangkan diksi. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam puisi yang dikaji. Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji. sinkof. 7.3. Soal jawab bahasa istana. Aras 1 Apresiasi/Estetika Analitik iii. LPG 4. Kamus simile dan personafikasi. Kemahiran berfikir Kemahiran belajar cara belajar v. 7.0.

4. Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji. Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji.3. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji.0. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya. Menghuraikan peranan iv.2. Menjelaskan perkaitan antara persoalan dengan tema dalam karya.0. Berfokus Global Membaca teks dan perbincangan Menggunakan kemahiran berfikir Cerakinan Latihan Simulasi Tangga cerita Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual 26 . Menganalisis iii. Aras 3 i. 4. watak dalam karya yang dikaji. i. iv. 4.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 4. Menerangkan peranan watak dalam karya.3.5. Menerangkan persoalan dalam karya. Menganalisis watak dan Aras 2 perwatakan dalam karya prosa. iii.Menerangkan jenis watak dalam karya ii. Aras 2 Menjelaskan jenis watak dalam karya. 4. Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa. Menjelaskan tema dalam karya. 3. 3. yang dikaji.2. 3. Berfokus Berkumpulan Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Peta minda Carta Teks Anak Global: Cerpen Cikgu Apek ii. 3. Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji. Mengelaskan watak dalam karya.

. Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi.2. Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi. Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda 27 . Menghuraikan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran. ii.3. Berfokus Analitik Kelas Soal jawab Membaca teks dan pemahaman Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi. 8.0. Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam puisi. iii. 8. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam puisi.JULAI 1 Teks Anak Global: Sajak Asin Musim Genting 8. Aras 2 i. 8.1.

monolog dan monolog dalaman. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu imbas kembali. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu dialog. ii.0. dalam karya yang dikaji. 28 . Menjelaskan binaan iv.Menghuraikan plot dalam Aras 2 karya prosa. Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Bedah karya Cerpendra Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda i. Menerangkan jenis plot iii.3. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. suspens. 5. dan monolog dalaman dalam karya yang dikaji. plot dalam karya yang dikaji. monolog. dan kejutan. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 5. imbas muka.5.4. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. suspens.2. iv. dan kejutan. Aras 3 Melengkapkan rajah binaan plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji. imbas muka. 5. 5. iii. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali. 5.

Teknologi maklumat iii. iv. Menganalisis bentuk puisi. Aras 1 Berfokus Analitik Tutorial Berkumpulan Bayangan minda Kerusi panas Main peranan Latihan Percambahan fikiran Kecerdasan pelbagai Kajian masa depan Teks/petikan Carta Peta minda LPG 2 Teks Anak Global: Sajak Merdekalah Bahasaku 5.2. Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji. Menerangkan cara pengarang menggambarkan watak dan perwatakan dalam karya yang dikaji. Menyatakan bilangan Individu rangkap dan baris dalam Soal jawab puisi yang dikaji. iii. ii. 4. Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji.Teks Anak Global: Cerpen Cikgu Apek 4. 5. Menjelaskan jenis watak dalam karya. 5. Aras 3 iv.3. Aras 2 i. Membandingkan watak-watak dalam karya yang dikaji. Menerangkan peranan watak dalam karya. Menentukan bentuk puisi Carta sama ada bebas atau terikat. Menyatakan bilangan suku Deduktif kata dan perkataan dalam Keperihatinan baris puisi yang dikaji. 4.0. Cerakinan ii.1. Kemahiran berfikir Teks/petikan Aras 2 Jadual i.2. Menjelaskan sifat luaran dan sifat dalaman watak dalam karya. Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa. 4.4. Peta minda LPG 29 . Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji.5. Menyatakan rima akhir dan komunikasi puisi yang dikaji. 4. Membandingkan bentuk pelbagai puisi yang dikaji. Struktural Analitik i. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Menjelaskan watak dalam karya.0.

ii. 30 . iii. dan latar masyarakat. Berfokus Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 6.Menghuraikan latar dalam karya prosa. latar masa. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya. Aras 1 i. latar tempat dan latar masyarakat. Menerangkan definisi latar tempat. iv. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam karya. Menghubungkaitkan latar tempat. 6.1.3. 6.2. Membandingkan bentuk pelbagai jenis puisi yang dikaji. Menyatakan jenis latar. Menyatakan definisi latar. 6.Aras 3 i. Menerangkan latar tempat.0. Menyenaraikan latar masa. latar masa dan latar masyarakat dalam karya.

9. Analitik Sosiologikal Membaca teks dan pemahaman Berkumpulan Soal jawab Penerangan Cerpendra Sumbang saran Kajian masa depan Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Analitik Apresiasi/Estetika Menggunakan kemahiran berfikir Individu Simulasi Adaptasi Pembelajaran secara konstruktivisme Teks/petikan Jadual LPG Peta minda 31 . 6. 6. Menentukan tema puisi yang akan dihasilkan. Menyatakan jenis latar. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam karya.3. 9. tempat. Menerangkan latar ii.6. ii. 9. Menyenaraikan latar masa. latar tempat. Menetapkan bentuk puisi.Teks Anak Global: Cerpen Aksi Sang Jerut 6. Aras 2 i. latar tempat. latar masyarakat dalam karya yang dikaji. Aras 1 i.4. 3. dan latar masyarakat dalam karya.3. Menyenarai dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai. Mempersembahkan dan menilai puisi.2. Mengembangkan kata-kata puitis menjadi ungkapan dan baris-baris puisi yang lengkap.0 . Mengemukakan idea dalam bentuk lakaran. Teks Anak Global: Sajak Sebuah Pesanan 9. latar masa. Menulis puisi menggunakan bahasa puitis.0. dan iii. Memurnikan puisi yang telah dihasilkan. 9. Menghuraikan latar dalam Aras 1 karya prosa.5. 9. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya yang dikaji.2. Menghubungkaitkan iv. Menghasil dan mempersembahkan puisi. Merajah idea dengan katakata puitis yang berkaitan dengan tema puisi. 9.1.

menyerapkan ilmu bantu. nilai kemanusiaan.ii. Menyusun ungkapan dan barisbaris puisi menjadi bait-bait puisi yang lengkap. 32 . iii. Menulis puisi dengan menggabungkan imaginasi dan realiti. dan pengajaran dengan menggunakan gaya bahasa yang tepat dan indah.

Menerangkan definisi gaya bahasa.0. 7. Menyenaraikan contoh personafikasi. dialek. Aras 1 ii. bahasa asing. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa. iii. Menerangkan diksi. sinkof.5. simile dan personafikasi. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam karya yang dikaji. 7.2. bahasa istana. Apresiasi/Estetika Struktural Berkumpulan Membaca teks dan perbincangan Soal jawab Penerangan Induktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual 33 . 7. inversi. ii. 7. bahasa arkaik. pengulangan. Menghuraikan aspek gaya bahasa.3. Memberikan maksud dan menyenaraikan aspek gaya bahasa. 7. Aras 2 i. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji.Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 7. hiperbola.4. Menyatakan definisi gaya bahasa. Menyenaraikan contoh kata ganda. dan peribahasa dalam karya yang dikaji.1. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji.

sumbangan. Menyatakan latar belakang pendidikan dan kerjaya pengarang. Menyenaraikan hasil karya pengarang. Menyatakan perkembangan terkini pengarang. Menyenaraikan bidang penulisan pengarang. iii. dan kejayaan pengarang. 34 . Menjelaskan keistimewaan pengarang. Menyatakan nama. Menyenaraikan sumbangan lain pengarang. Global Analitik Diskusi Berkumpulan Soal jawab Sumbang saran Latihan Teknologi maklumat dan komunikasi Jadual Peta minda LPG Gambar Aras 3 i. Menerangkan biodata pengarang prosa yang dikaji. ii. tarikh lahir. Aras 1 i. Menyatakan nama pena pengarang.0.Novel Dari Lembah ke Puncak 2.2.1. dan tempat kelahiran pengarang.Menerangkan latar belakang kepengarangan. 2.Menerangkan butir-butir peribadi pengarang. iii. 2. ii. iii. ii. Aras 2 i. Menjelaskan anugerah yang diterima oleh pengarang.

iv. 3. Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam ii. 9.Menghubungkaitkan antara pemikiran dan persoalan dalam drama yang dikaji dengan realiti masyarakat Menyatakan definisi pemikiran. Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya yang dikaji. prosa.3.Menghuraikan persoalan dalam drama yang dikaji. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. 3.4. dalam drama yang dikaji. drama.Menghuraikan pemikiran iii. 3. i.1.0.2.0. 3. Menyatakan definisi persoalan. 35 . Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 3. Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji. Mengenalpasti pemikiran dalam drama yang dikaji.4. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam karya yang dikaji. 9.2. Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Menggunakan kemahiran berfikir Soal jawab Sumbang saran Mestamu Kajian masa depan Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Berfokus Sosiologikal Mendengar pita rakaman Perbahasan Berkumpulan Percambahan fikiran Induktif Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan: Hikayat Caya Langkara 9. Menjelaskan pemikiran Aras 1 dan persoalan dalam drama.3. karya yang dikaji. iii.Menganalisis nilai Aras 2 kemanusiaan dan pengajaran dalam karya i.4. 9. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dalam karya beserta alas an.Menerangkan definisi pemikiran dan persoalan ii. Menyenaraikan persoalan dalam drama yang dikaji.

Menjelaskan tema dalam karya. Aras 1 i. Kecerdasan pelbagai Menyenaraikan sifat Teks/petikan dalaman watak dalam Carta drama yang dikaji. Struktural Global Membaca teks dan Menyatakan jenis watak perbincangan dalam drama. Menyenaraikan sifat luaran Teater pembaca watak dalam drama yang Lakonan Kemahiran berfikir dikaji. iii.4. v. 3. Menyatakan definisi tema.Menghuraikan persoalan dalam karya yang dikaji.Menghuraikan tema dan persoalan dalam karya prosa. Menyenaraikan persoalan dalam karya yang dikaji.0.Menerangkan definisi tema dan persoalan. iv.Novel Dari Lembah ke Puncak 3. drama. 4. Menerangkan jenis ii. 3. 4. Mengenalpasti tema dalam karya yang dikaji. watak dalam drama. Menyatakan peranan watak Jadual dalam drama yang dikaji. iii. ii.Menghuraikan tema dalam karya yang dikaji.Menganalisis watak dan Aras 1 perwatakan dalam drama.Menghubungkaitkan antara persoalan dengan tema dalam karya yang dikaji.3.2. Aras 2 ii. vi. Menerangkan persoalan dalam karya.2. Menghuraikan iii. 3.0.1. Berfokus Analitik Berkumpulan Membaca teks dan pemahaman Diskusi Sumbang saran Induktif Bedah karya Kemahiran berfikir Kajian masa depan Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG OGOS 1 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 4.4. Menyatakan definisi persoalan. Mengenalpasti watak dalam Diskusi Kelas drama yang dikaji. 4. Membandingkan watakwatak dalam drama. 3.3. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam iv. LPG Peta minda 36 .

Aras 1 ii. Peta minda Menyenaraikan sifat Gambar dalaman watak dalam Carta karya yang dikaji. Menghubungkaitkan antara nada dengan tema dalam puisi.0. 7.2. Menerangkan jenis nada 7.4.Menganalisis perwatakan luaran dan dalaman watak dalam karya yang dikaji.Teks Anak Global: Sajak Di Atas Peterana Bangsa 7. Menyenaraikan jenis nada. vi. iv. 4. 4. Struktural Analitik Soal jawab Membaca teks dan syarahan guru Penerangan Latihan Dekon Kemahiran belajar cara belajar ICT Teks/petikan LPG Jadual Peta minda Novel Dari Lembah ke Puncak 4. Menghuraikan nada dalam puisi. vi.3.Menganalisis watak dan perwatakan dalam karya prosa. LPG Menyatakan peranan Peta Minda watak dalam karya yang dikaji.1. Mengesan nada dalam puisi.5. Menyatakan definisi nada. Analitik Struktural Menyatakan jenis watak Berkumpulan dalam karya yang Percambahan fikiran dikaji. Aras 1 iv. 4.Menerangkan jenis watak dalam karya yang dikaji. 4. Menghuraikan nada dalam puisi 7.4. Menerangkan definisi nada. belajar Menyenaraikan sifat Kemahiran berfikir luaran watak dalam Teks/petikan karya yang dikaji.Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. 37 . Aras 2 ii. v. iii.3.Membandingkan watakwatak dalam karya yang dikaji. Perbandingan Mengenalpasti watak Kerusi panas dalam karya yang Kemahiran belajar cara dikaji. Memberi contoh rangkap puisi yang memperlihatkan nada dalam puisi. v. 7.0.2.

5.0. Menghuraikan teknik plot dalam drama yang dikaji. Menerangkan definisi prolog. babak. ii. Menghuraikan peranan watak dalam karya yang dikaji. Menghuraikan teknik imbas Kecerdasan pelbagai kembali. Aras 2 Struktural Analitik i. 38 . Menghuraikan peranan teknik plot dalam drama yang dikaji.Aras 3 i. iii.4. episod dan epilog. Menjelaskan definisi imbas Teater pembaca kembali. dan kejutan dalam Carta drama yang dikaji. episod. Menerangkan cara pengarang menggambarkan watak dan perwatakan dalam karya yang dikaji. Menyatakan persamaan dan perbezaan watak dalam karya yang dikaji. iv.7. perbincangan iii. Simulasi Aras 3 Kemahiran berfikir ii. 5. imbas muka. adegan. 5. Menjelaskan sikap dan perasaan watak dalam karya yang dikaji. Teks/petikan suspens. Menghuraikan plot dalam drama 5. Menjelaskan prolog. babak. Berkumpulan adegan. dan epilog Membaca teks dan dalam drama yang dikaji. imbas muka. Kerusi panas suspens dan kejutan. Menghuraikan peranan Peta minda teknik plot dalam drama LPG yang dikaji. 2 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 5. Jadual iii.

5.2. Berfokus Membaca teks dan pemahaman Soal jawab Kelas Pentomin Bayangan minda Percambahan fikiran Kemahiran belajar cara belajar Pembelajaran secara kontekstual Peta minda LPG Teks Carta Jadual Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda Novel Dari Lembah ke Puncak Aras 2 5. plot berdasarkan peristiwa dalam karya yang dikaji.Teks Anak Global: Sajak Negeriku Merdeka 4. Menghuraikan tema dalam puisi yang dikaji. 4.0. Menjelaskan binaan plot dalam karya yang dikaji. Melengkapkan rajah binaan 5. Menerangkan persoalan dalam puisi yang dikaji. Menghuraikan tema dan persoalan dalam puisi. Menjelaskan tema dalam puisi yang dikaji. 4. Menghuraikan persoalan dalam puisi yang dikaji.Menghuraikan plot dalam karya prosa. Aras 2 v. vi.0.3. v.2. Menerangkan jenis plot dalam karya yan dikaji. 39 .3.

3 Peperiksaan Percubaan SPM 4 Peperiksaan Percubaan SPM SEPTEMBER Cuti Kedua 1 Mengulangkaji soalan 2 dan skema jawapan peperiksaan percubaan SPM 3 Mengulangkaji soalan dan skema jawapan peperiksaan percubaan SPM 40 .

.0. Menyatakan definisi latar. latar tempat dan latar masyarakat dalam drama. ii. Menerangkan latar tempat.2.1. Berfokus Analitik Kelas Soal jawab Membaca teks dan pemahaman Penerangan Percambahan fikiran Sumbang saran Kemahiran belajar cara belajar. Menghuraikan nilai Aras 2 kemanusiaan dan Sajak Lelah Tetapi Indah pengajaran dalam puisi. 6. dan latar masyarakat dalam drama. Menyatakan perkaitan latar dengan peristiwa dalam drama. 8.Menghuraikan latar dalam drama Aras 1 i. 8.3. Menerangkan definisi latar tempat.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan v.1. Struktural Global Diskusi Berkumpulan Sumbangsaran Latihan Deduktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam puisi. 8. Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam puisi. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam puisi.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam puisi. Menyatakan jenis latar. iv. pengajaran. iii. pengajaran dalam puisi. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam drama yang dikaji. 6.0. latar masa.3. Menghubungkaitkan latar tempat. Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda 41 .4 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 6. Teks Anak Global: 8. Menghuraikan nilai kemanusiaan dan vi.2. Menyenaraikan latar masa. latar masa dan latar masyarakat dalam drama yang dikaji. 6. iv.

Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji.Novel Dari Lembah ke Puncak 5. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu imbas kembali. monolog dan monolog dalaman. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik dialog. iii.5.4. Analitik Global Kelas Berkumpulan Deduktif Percambahan fikiran Kerusi panas Main peranan Kajian masa depan Kemahiran berfikir Teks LPG Carta Jadual Peta minda 42 . suspens. imbas muka. 5. suspens. Mengenalpasti teknik dalam plot iaitu dialog. dan monolog dalaman dalam karya yang dikaji. dan kejutan. Menyenaraikan peristiwa dalam karya yang mempunyai teknik imbas kembali.Menghuraikan plot dalam karya prosa. Menghuraikan peranan teknik plot dalam karya yang dikaji. v. 5. dan kejutan. imbas muka.0. ii. Aras 3 i. Aras 2 iv. monolog. Menghuraikan teknik plot dalam karya yang dikaji.

simile dan personafikasi.4. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam drama yang dikaji. Menyenaraikan contoh kata ganda. pengulangan.5.Menerangkan definisi gaya bahasa. 7.OKTOBER 1 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 7. sinkof.1. Menganalisis gaya bahasa dalam drama. inversi. Menerangkan diksi. bahasa arkaik. 7.0. dialek. Menghuraikan aspek gaya bahasa.3. paradoks dan perlambangan dalam drama yang dikaji. Apresiasi/Estetika Struktural Berkumpulan Membaca teks dan perbincangan Soal jawab Penerangan Induktif Kecerdasan pelbagai Kemahiran berfikir Teks/petikan Carta Peta minda LPG Jadual 43 . iii. 7. Aras 2 vii. Aras 1 iii. 7. Menyenaraikan contoh personafikasi. ii. Memberikan maksud dan menyenaraikan aspek gaya bahasa.2. bahasa istana. bahasa asing. Menyatakan definisi gaya bahasa. dan peribahasa dalam drama yang dikaji. Menganalisis aspek unsur bahasa dalam drama yang dikaji. 7. hiperbola.

Novel Dari Lembah ke Puncak 6. Latihan iii. Menentukan bentuk puisi sama ada bebas atau terikat. Menerangkan definisi latar tempat. iv. Aras 1 iv.1. 5. Menghubungkaitkan latar tempat. vi.0. Sumbangsaran ii.3.Menghuraikan latar dalam karya prosa. Menyenaraikan latar masa. Menyatakan rima akhir puisi yang dikaji.Teks Anak Global: Sajak Kita Berdua adalah Gambar 5.0. Menyatakan jenis latar. Membandingkan bentuk berbagai puisi yang dikaji. Menghuraikan bentuk puisi yang dikaji.2. latar masa dan latar masyarakat dalam karya. latar masa dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam karya. 6. Teks/petikan LPG Peta minda Carta Jadual Gambar 44 . Menerangkan latar tempat. 6. 5.2. Menganalisis bentuk puisi. Aras 1 Struktural Analitik Individu Soal jawab Cerakinan Deduktif Keperihatinan Teknologi maklumat dan komunikasi Kemahiran berfikir Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Berfokus Diskusi Berkumpulan i. v. Menyatakan perkaitan latar Kemahiran berfikir dengan peristiwa dalam karya. 6. Menyatakan bilangan suku kata dan perkataan dalam baris puisi yang dikaji. Aras 2 i. Menyatakan bilangan rangkap dan baris dalam puisi yang dikaji. Menyatakan definisi latar.1. latar masa. Deduktif latar tempat dan latar Kecerdasan pelbagai masyarakat. dan latar masyarakat.

8. Teks/petikan Carta Menjelaskan pengajaran Peta minda berdasarkan contoh LPG dalam drama yang Jadual dikaji.1.2. 9.3. Menyenarai dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai.Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran.2.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam drama.4. iv.3.4. Aras 1 iii.Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji. Aras 2 v.1. 8. 8. Berfokus Analitik Menyatakan definisi Membaca dan nilai kemanusiaan dan melakonkan adegan pengajaran. 9. Menulis puisi menggunakan bahasa puitis. 9. Menghasil dan mempersembahkan puisi. Merajah idea dengan katakata puitis yang berkaitan dengan tema puisi.2 Teks Anak Global: Drama Dongeng Sang Puteri 8.0.Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam drama yang dikaji.0. Teks Sajak Aras 1 iii. 9. Berkumpulan Diskusi Bayangan minda Bercerita Mengenalpasti nilai Kemahiran berfikir kemanusiaan dalam Kecerdasan pelbagai drama beserta alasan. vi.Menjelaskan pengajaran dalam drama yang dikaji. 8. Menentukan tema puisi yang akan dihasilkan. 9. Mengemukakan idea dalam bentuk lakaran. Analitik Apresiasi/Estetika Menggunakan kemahiran berfikir Individu Simulasi Adaptasi Pembelajaran secara konstruktivisme Teks/petikan Jadual LPG Peta minda 45 . Menetapkan bentuk puisi.

bahasa asing. dialek. Menerangkan diksi. Aras 1 Apresiasi/Estetika Struktural iv. 7.2.3.6.Menerangkan definisi gaya bahasa. Induktif iii. 7. Novel Dari Lembah ke Puncak 7. Memberikan maksud Soal jawab dan menyenaraikan Penerangan aspek gaya bahasa. sinkof. Menghuraikan aspek gaya bahasa. Menyatakan definisi gaya Berkumpulan Membaca teks dan bahasa. Aras 2 iii. 7. Mengembangkan kata-kata puitis menjadi ungkapan dan baris-baris puisi yang lengkap.2. bahasa arkaik. hiperbola. Memurnikan puisi yang telah dihasilkan. simile dan Kemahiran berfikir personafikasi. Menyenaraikan contoh personafikasi. 9.5. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa. 46 . Teks/petikan Carta Peta minda Aras 2 LPG Jadual viii.4.9.0. Menyenaraikan contoh kata ganda. bahasa istana. inversi.5. perbincangan ii. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam karya yang dikaji. 7. dan peribahasa dalam karya yang dikaji. 7. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. Mempersembahkan dan menilai puisi. Kecerdasan pelbagai pengulangan.

Menghuraikan sudut pandangan dalam prosa. Aras 1 v. 9.Menyusun dan memilih peristiwa yang sesuai dengan jalan cerita. ii. 9. vi. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dan pengajaran berdasarkan sumber yang pelbagai. episod dan epilog dengan jalan cerita. Mengenalpasti latar berdasarkan sumber yang pelbagai. Mengisahkan urutan peristiwa berdasarkan sumber yang pelbagai. Menyatakan definisi sudut pandangan.3 Drama 9. Mengemukakan jenis sudut pandangan.2.Menerangkan definisi sudut pandangan. 9.0. Aras 1 i. Merajahkan peristiwa dan idea berdasarkan sumber yang pelbagai.3.Menyenaraikan jenis sudut pandangan. iv. pengalaman dan maklumat. v.Menghasilkan skrip dan mempersembahkan drama 9.Menulis skrip drama. 8. tontonan. 8.Menyesuaikan prolog.1. Global Struktural Mengalami dan menghayati Mendengar pita rakaman Penerangan Soal jawab Berkumpulan Bayangan minda Tangga cerita Lakonan Percambahan fikiran Kemahiran berfikir ICT Teks Petikan rakaman Gambar Carta Jadual LPG Struktural Global Membaca dan melakonkan adegan Berkumpulan Soal jawab Penerangan Cerakinan Percambahan fikiran Menggunakan lembaran kerja Novel Dari Lembah ke Puncak 8.4.0.Mengembangkan idea dalam bentuk lisan dan lakaran. 47 . vi.2. 9.5.Menyenaraikan dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai. 8. Menceritakan semula peristiwa berdasarkan pembacaan. adegan. babak.1.3.Menghuraikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji. Mengemukakan watak dan perwatakan berdasarkan sumber yang pelbagai. iii.

Membuktikan jenis sudut pandangan dalam karya yang dikaji. viii. Menjelaskan ciri sudut pandangan orang pertama.vii. 48 . sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas. iv. Menyatakan definisi sudut pandangan orang pertama. sudut pandangan orang ketiga serba tahu dan sudut pandangan orang ketiga terbatas. Mengenalpasti sudut pandangan dalam karya yang dikaji. Pembelajaran secara konstruktivisme Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Carta Peta minda LPG LPG Gambar rajah Aras 2 iii.

dalam drama yang dikaji. Menyatakan definisi persoalan. kemanusiaan dalam karya yang dikaji. Menjelaskan nilai iii. nilai kemanusiaan dan pengajaran. 3. Menyenaraikan persoalan dalam drama yang dikaji. 3. pengajaran dalam karya prosa.3.Menghuraikan pemikiran vii. Memadankan pengajaran dengan peristiwa dalam karya yang dikaji. dalam drama yang dikaji. 9.1.4.3.Menghuraikan persoalan viii. Menjelaskan pengajaran dalam karya yang dikaji.1.Menerangkan definisi pemikiran dan persoalan vi. 4 Novel Dari Lembah ke Puncak Menyatakan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran.2. Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam karya yang dikaji. Menyatakan definisi pemikiran.0.2. Menjelaskan pemikiran Aras 1 dan persoalan dalam drama. 3. 9.Menghubungkaitkan antara pemikiran dan persoalan dalam drama yang dikaji dengan realiti masyarakat 9. v.Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 3.0. drama. Berfokus Analitik Membaca teks dan pemahaman Menggunakan kemahiran berfikir Soal jawab Sumbang saran Mestamu Kajian masa depan Kecerdasan pelbagai Teks/petikan Jadual Carta Peta minda LPG Berfokus Analitik Diskusi Soal jawab Percambahan fikiran Deduktif Cerakinan Teknologi maklumat dan komunikasi Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda 49 . Menganalisis nilai Aras 1 kemanusiaan dan i.Menerangkan definisi ii. 3. Mengenalpasti pemikiran dalam drama yang dikaji. 9.

Menyenaraikan sifat dalaman watak dalam drama yang dikaji.2. Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 4. Mengenalpasti watak dalam drama yang dikaji. 4.4. 50 . Membandingkan nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam karya yang dikaji. iv. Menyenaraikan sifat luaran watak dalam drama yang dikaji. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam karya. Menyatakan jenis watak dalam drama.3. vi. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam karya yang dikaji. 4. v.0.Menganalisis watak dan Aras 1 perwatakan dalam drama.9.4. 4. watak dalam drama. iii. Aras 2 i. Menghuraikan iii. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dalam karya beserta alas an. Membandingkan watakwatak dalam drama. Global Struktural Membaca teks dan perbincangan Diskusi Teater pembaca Lakonan Kerusi panas Kemahiran berfikir Pembelajaran secara kontekstual Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda ii. Menerangkan jenis ii. perwatakan luaran dan dalaman watak dalam drama. Menyatakan peranan watak dalam drama yang dikaji.

Merajahkan peristiwa dan idea berdasarkan sumber yang pelbagai. 10. vi.2. 10. iv. v. dan menarik. tontonan. Global Struktural Mengalami dan menghayati Mendengar pita rakaman Penerangan Soal jawab Berkumpulan Bayangan minda Tangga cerita Lakonan Percambahan fikiran Kemahiran berfikir ICT Teks Petikan rakaman Gambar Carta Jadual LPG 51 . ii.Novel 10. Menceritakan semula peristiwa berdasarkan pembacaan. Mengemukakan watak dan perwatakan berdasarkan sumber yang pelbagai. iii.4. Aras 1 i. Menulis cerita dengan menggunakan bahasa yang tepat. 10. Mengenalpasti latar berdasarkan sumber yang pelbagai. Menyusun dan memilih peristiwa yang sesuai dengan jalan cerita. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dan pengajaran berdasarkan sumber yang pelbagai. indah. pengalaman dan maklumat.0. Mengemukakan idea dalam bentuk lisan dan lakaran. Mengisahkan urutan peristiwa berdasarkan sumber yang pelbagai.1. Menghasilkan dan mempersembahkan karya kreatif 10.3. Menyenaraikan dan memilih idea daripada sumber yang pelbagai.

Aras 2 i.0. dan latar masyarakat dengan peristiwa dalam drama. Menghuraikan aspek gaya bahasa. 7. bahasa arkaik. sinkof. Teks Pita rakaman LPG Peta minda 52 . Mendengar pita Memberikan maksud rakaman dan menyenaraikan Soal jawab aspek gaya bahasa. ii. Menerangkan latar tempat. latar masa. dan peribahasa dalam karya yang dikaji.2. bahasa istana. iii.Menerangkan definisi gaya bahasa. Menjelaskan latar yang paling ketara dalam drama.3.0. Struktural Global Menyatakan definisi gaya Membaca teks dan pemahaman bahasa. 7. Menghuraikan latar dalam drama. Menganalisis gaya bahasa dalam karya prosa.NOVEMBER 1 Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 6. ii.3. Aras 1 v. Menghubungkaitkan latar tempat. Menyenaraikan contoh Penerangan kata ganda. simile belajar dan personafikasi. Mestamu Kemahiran belajar cara pengulangan. Struktural Global Berkumpulan Diskusi Menggunakan kemahiran berfikir Perbandingan Lakonan Percambahan fikiran Teknologi maklumat dan komunikasi Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 7. Menerangkan diksi. bahasa asing.2.3. 6. latar masa dan latar masyarakat dalam drama. Menghuraikan latar dalam drama 6. dialek. 7.

ii. Aras 2 i. Menyatakan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran.4. Menyenaraikan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji. 7. hiperbola.4. iii. Menjelaskan pengajaran dalam drama yang dikaji. paradoks dan perlambangan dalam karya yang dikaji. Aras 2 ix.5.3. Membina pengajaran berdasarkan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji.Menganalisis nilai kemanusiaan dan pengajaran dalam drama. 8. 8. Menghubungkaitkan antara nilai kemanusiaan dengan pengajaran dalam drama yang dikaji. Mengenalpasti nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji. Teks Anak Global: Drama Menggapai Pelangi 8. Menyenaraikan contoh personafikasi. Mengenalpasti ayat pendek dan ayat panjang dalam karya yang dikaji. inversi. 8.0.1. Menjelaskan nilai kemanusiaan dalam drama yang dikaji. Berfokus Membaca teks dan perbincangan Soal jawab Teater pembaca Kerusi panas Main peranan Pembelajaran secara kontekstual Kajian masa depan Teks/petikan Carta Jadual LPG Peta minda ii. Aras 1 i.7. 53 . Menerangkan definisi nilai kemanusiaan dan pengajaran.2. iii. 8. Memadankan pengajaran dengan peristiwa dalam drama yang dikaji. Menganalisis unsur bahasa dalam karya yang dikaji. Menjelaskan pengajaran berdasarkan contoh dalam drama yang dikaji.

2 Mengulangkaji Teks Seuntai Kasih Secebis Harapan Puisi Tradisional: Pantun Syair Gurindam Seloka Jeriji Kasih Cerpen Mengulangkaji Novel Mengulangkaji Teks Madu Ilmu 3 Cuti Akhir Tahun Persekolahan Cuti Akhir Tahun Persekolahan Cuti Akhir Tahun Persekolahan 4 DISEMBER Disediakan oleh. 2010. AB. Guru Cemerlang Sastera. AZIZ HAJI OMAR. SMK. Sultan Ibrahim Satu. DRS. Kelantan. Tarikh: 22 September. 17000 Pasir Mas. 54 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->