P. 1
Peranan Ibu Bapa Dalam Memupuk Amalan Membaca Dalam Kalangan Anak

Peranan Ibu Bapa Dalam Memupuk Amalan Membaca Dalam Kalangan Anak

|Views: 3,066|Likes:
Published by Joseph Chua

More info:

Published by: Joseph Chua on Oct 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/09/2014

pdf

text

original

PERANAN IBU BAPA DALAM MEMUPUK AMALAN MEMBACA DALAM KALANGAN ANAK-ANAK.

Amalan membaca merupakan satu amalan yang mulia. Membaca amat penting dalam membentuk masyarakat berilmu. Setiap anggota masyarakat harus menjadikan membaca sebagai satu amalan. Dalam hal ini, ibu bapa perlu berusaha untuk mewujudkan keluarga berilmu dengan menyemai minat membaca dalam kalangan anak-anak.(38) Salah satu usaha yang boleh diambil oleh ibu bapa dalam memupuk minat membaca dalam diri anak-anak adalah dengan membawa anak-anak ke perpustakaan. Amalan ke perpustakaan akan menanam perasaan cinta dan sayang akan buku. Sebagai contoh, ibu bapa boleh membawa anak-anak mereka ke perpustakaan awam pada setiap hujung minggu atau semasa cuti sekolah. Di sini, anak-anak boleh memilih pelbagai buku yang digemari. Lantas, anak-anak akan gemar membaca buku seumur hidup. (64) Selain itu, ibu bapa boleh mewujudkan perpustakaan mini di rumah. Perpustakaan ini dapat dijadikan tempat menyimpan buku dan majalah. Malahan, boleh menjadi tempat anak-anak membaca dan belajar. Perpustakaan mini di rumah mestilah dilengkapi dengan buku-buku yang bersesuaian dapat menarik minat anak-anak untuk membaca. Sebagai contoh, majalah, buku cerita dan surat khabar. Ruang perpustakaan ini juga mestilah dalam keadaan selesa. Lantaran itu, ibu bapalah memainkan peranan yang sangat penting dalam mendidik anak-anak mereka agar gemar membaca buku ketika berada di rumah.. (70) Di samping itu juga, ibu bapa perlulah menunjukkan contoh teladan yang baik untuk dicontohi oleh anak-anak mereka.Tidak dapat dinafikan, contoh teladan yang baik dari ibu bapa mempengaruhi jiwa dan minda anak-anak. Sebagai contoh, sikap gemar membaca surat khabar, majalah, buku dan sebagainya patutlah diamalkan oleh ibu bapa dalam mengisi masa lapang. Lama-kelamaan, tabiat ini akan menjadi ikutan anakanak. Bak kata peribahasa Melayu ‘bagaimana acuan, begitulah kuihnya’. Oleh itu, jelaslah bahawa ibu bapa perlu menunjukkan contoh terbaik untuk dicontohi anakanak.(69)

minat mereka untuk membaca akan dapat ditingkatkan. ‘melentur buluh biarlah dari rebungnya’. Bersesuaian dengan peribahasa Melayu. Harganya pula adalah berpatutan. ibu bapa yang membawa anak-anak ke pameran buku atau kedai buku sebenarnya membawa kepada mewujudkan budaya suka membaca dalam kalangan ahli keluarganya. Anak-anak akan berasa gembira kerana kejayaannya dihargai oleh keluarga mereka. Ibu bapa perlu memberikan hadiah atau ganjaran kepada anak-anak apabila anak-anak berjaya dalam peperiksaan dan sempena hari kelahiran. Hadiah berbentuk buku lebih sesuai untuk anak-anak. Bahan bacaan yang dijual adalah berkualiti.anak-anak yang rajin membaca akan menjadi pandai dan bakal pemimpin pada masa akan datang. Di samping itu. novel ataupun komik mengikut kesesuaian umur. ibu bapa boleh membawa anak-anak ke pameran buku. Dengan mengunjungi tempat-tempat tersebut.Tambahan pula. ibu bapa juga boleh menghadiahkan buku kepada anak-anak. Amalan ini sepatutnya diterapkan sejak kecil lagi dalam kalangan anak-anak. Oleh itu. Ibu bapa boleh membelikan buku berbentuk pelajaran. Natijahnya. (73) Seterusnya. mereka akan dapat mempelajari cara memilih bahan-bahan bacaan yang sesuai. (33 ) . (73) Kesimpulannya. ibu bapa juga boleh membawa anak-anak mengunjungi kedai buku ketika pergi ke pusat beli-belah. terdapat beberapa peranan ibu bapa dalam usaha untuk memupuk minat membaca dalam kalangan anak-anak kerana membaca jambatan ilmu. Sehubungan dengan itu.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->