Nama saintifik : Artocarpus heterophyllus Famili : Urticaceae Nama biasa : Nangka Pokok nangka ditanam di sekitar rumah untuk

mendapatkan buahnya. Pokok ini besar dan boleh mencapai ketinggian sehingga 14 meter panjang dan 30 cm lebar. Kulit buahnya tebal dan berkeruntu. Pokok ini dikatakan berasal dari India. Kajian saintifik menunjukkan bahawa buah nangka mengandungi sejenis bahan yang disebut sebagai asetilkolina, iaitu bahan pemancar saraf yang terdapat di dalam haiwan. Batang, daun dan buah pokok ini mempunyai getah yang putih dan melekat. Daun nangka boleh menyembuhkan penyakit barah dengan mencampurkan biji jagung dan tempurung kelapa bersama. Kemudiannya dibakar dan disapukan pada bahagian yang menghidap barah.
 

Nama saintifik : Solanum torvum Famili : Solanaceae j)Nama biasa : Terung pipit
 

Pokoknya adalah daripada jenis pokok renik yang tumbuh liar di kawasan terdedah. Ketinggiannya boleh mencapai sehingga 5 meter. Buah mudanya berbentuk bulat dan berwarna hijau.Di dalam buahnya terdapat banyak biji yang kecil. Akar tumbuhan digunakan sebagai ubat bagi kaki yang luka. Buahnya juga boleh menurunkan tekanan darah tinggi.