P. 1
21. tumbuhan

21. tumbuhan

|Views: 561|Likes:
Published by sjamilmdfauzie

More info:

Published by: sjamilmdfauzie on Oct 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan

Standard Kandungan TUNJANG BAHASA DAN KOMUNIKASI BAHASA MALAYSIA (BM 2 ) Kemahiran bertutur (BM 2.1) Berinteraksi dengan mesra. (BM 2.4) Menceritakan perkara yang didengar. (BM 2.5) Melakonkan watak- watak mengikut situasi (BM 3.0) Kemahiran Membaca (BM 3.2) Mengenal huruf vokal. (BM 3.7) Membaca ayat tunggal yang mudah. (BM 3.11) Mengamalkan tabiat membaca (BM 4.0) Kemahiran menulis (BM 4.2) Menguasai kemahiran menulis.

Standard Pembelajaran

Aktiviti

(BM 2.1.3) Berbual menggunakan ayat yang mudah dengan sebutan yang betul. (BM 2.1.4) Berinteraksi secara sopan dan bertatasusila. (BM 2.4.1) Menceritakan perkara yang didengar dengan menggunakan ayat yang mudah. (BM 2.5.1) Main peranan mengikut situasi dengan menggunakan bahasa yang sesuai untuk menghidupkan watak dengan bimbingan. (BM 3.2.1) Menyebut huruf vokal. (BM 3.2.2) Membunyikan huruf vokal. (BM 3.7.2) Membaca ayat tunggal yang mudah dengan sebutan yang betul. (BM 3.11.2) Membaca buku cerita yang menarik dan sesuai daripada pelbagai tema. (BM 4.2.6) Menyalin perkataan dengan cara yang betul. (BM 4.2.7) Menyalin ayat dengan cara yang betul.

1. Bersoaljawab tentang tumbuh-tumbuhanyang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan. 2. Bersoaljawab tentang sayuran,buah-buahan yang dijual di pasar. 3. Mengenalpasti huruf vokal dalam perkataan buahbuahan dan sayur-sayuran yang biasa dijumpai. 4. Melakonkan watak pesawah / pekebun bekerja. 5. Melakonkan watak penjual bunga dan pembeli berdasarkan lagu (lagu Gadis dan Bunga) 6. Main peranan ikut imaginasi (apa jadi pada tumbuhan pada hari ribut) 7. Membaca buku berkaitan dengan tumbuhan. 8. Mendengar arahan guru dan membuat pergerakan pokok bergoyang (ditiup angin), pokok tumbang, pokok tumbuh, menebang pokok 9. Kanak-kanak bersoaljawab tentang nama- nama pokok dan strukturnya 10. Melabelkan bahagian-bahagian pokok. 11. Mengecam huruf vokal yang terdapat dalam namanama tumbuhan. 12. Menulis semula perkataan yang ditunjukkan 13. Mencantum sukukata membentuk perkataan bermakna. 14. Menggunting dan menampal perkataan dengan dua

Prasekolah SK Datuk Usman Awang

g .0) Writing Skill (BI 4.1) Listen to and recite nursery rhymes and action songs. (BI 4. Draw and name objects from familiar stories. Provide opportunity for children to explore shapes and direction using the whole tree eg: by playing games involving moving in circle forwards and backwards 8.4) Write simple words in neat. legible print. (BI 1.good. (BI 4. Children read flash cards with simple words eg: tree.2) Write recognizable letters with guidance.2. puzzle. roof.2. leaf. (BI 1.2.2) Listen to and identify sounds in the environment. recite and act out nursery rhymes and action songs. 18. scrable 17.3) Write recognizable letters. Bermain permainan bahasa –domino. Make a scrap books and label. (Bl 4. (BI 1. Identify parts of the plants.2) Listen to. Prasekolah SK Datuk Usman Awang . legible print.2.. 3. roof 2. TUNJANG BAHASA DAN KOMUNIKASI BAHASA INGGERIS (BI 1)Listening speaking (BI 1. 1. Membina perkataan 16.1. 15.2.7) Listen to and identify common objects in the environment.1) Listen to and repeat simple greetings (BI 1. Melengkapkan perkataan berdasarkan gambar. action songs. Children write simple words. 4.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran Aktiviti suku kata daripada bahan media cetak.2) Writing Skills (Bl 1. Listen to words read aloud and clap when they hear words with different ending sounds e. stem fruits 7. Menulis perkataan dipelajari. poems and stories.2.5.5) Write simple phrases. 5.5. (BI 4.1) Listen to and discriminate sounds (BI 1. Sing a songs and recite a poem.( Jack and the bean stalk ) 6. branch.1) Copy letters of the alphabet correctly in neat.5) Listen to and enjoy nursery rhymes.2. (BI 4. (BI 4. wood. flower.

daun. buah-buahan. Menyelesaikan masalah operasi tambah dan tolak menggunakan biji benih (bahan maujud). Prasekolah SK Datuk Usman Awang . Mengasingkan pelbagai bijirin mengikut rupanya.1. (ST 6. Membezakan tekstur daun 5. bunga. 9. pendek-panjang 2. 10. Menanam biji kacang hijau di atas tisu basah dan rekodkan perkembangan pertumbuhannya menggunakan jadual. kecil. (ST 3.7) Memerhati dan mengumpulkan sayur-sayuran mengikut ciri berikut: Aktiviti 1.8) Memerhati dan merekod pemerhatian dalam tulisan yang mudah dengan bimbingan. biji benih dan nyatakan nombor.1. tinggi. Menyusun pelbagai jenis sayuran di sudut main peranan berdasarkan dua kumpulan: sayuran berdaun dan berbiji. tekstur d. 12.1.7) Memerhati objek-objek di persekitaran dan mengenal saiz (besar. nipis). warna b.0) Kemahiran Saintifik (ST 2. Membilang kelopak bunga.3. Melawat taman bunga dan memerhatikan pelbagai jenis bunga yang berlainan warna dan saiz. 13.0) Menyiasat Alam Hidupan (ST 3. Mengenal nilai wang daripada aktiviti jual beli sayuran. 7. buah serta pertumbuhan anak benih.3) Meneroka bahagianbahagian tumbuhan iaitu daun. Mengumpulkan daun mengikut warna 4. (ST 2. Projek menanam bawang atau kucai dan lihat perubahan pertumbuhannya. 15.9) Memerhati dan merekod pemerhatian dalam bentuk lukisan. menggunakan kanta pembesar. (ST 2. (ST 2. 11. Menyusun daun mengikut bentuk 3.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan TUNJANG KURIKULUM: SAINS DAN TEKNOLOGI (ST 2. warna b.5) Memerhati dan mengumpulkan daun daripada persekitaran sekolah dan kediaman mengikut: a. rendah. saiz c. bunga-bungaan.3. Menyusun daun mengikut seriasi kecil .1) Pemerhatian ke atas objek dan fenomena alam di persekitaran.besar. urat daun (ST 3.1. (ST 3.6) Memerhati dan mengumpulkan bunga daripada persekitaran sekolah dan kediaman mereka mengikut: a. 8. panjang. pendek. Memadan gambar tumbuhan dengan nombor 14. Mengukur panjang sayuran dengan tali pengukur dan rekod dalam jadual. Memerhatikan urat daun. bentuk e.6) Memerhati dan mengenalpasti bentuk-bentuk di persekitaran.3. saiz (ST 3. 6.3) Membuat seriasi mengikut satu ciri Standard Pembelajaran (ST 2. tebal.

menguntai bunga menjadi kalung bunga .menjalar. TUNJANG FIZIKAL DAN ESTETIKA . memanjat.0) Perkembangan Motor Halus (PFK 1. 1. renek. (PFK 1. Nipis ke tebal dan sebaliknya Aktiviti 16.PERKEMBANGAN FIZIKAL DAN PENJAGAAN KESIHATAN (PFK I. 20. 23.3. warna daun b.2. Membuat buku skrap tumbuhan.membuat origami untuk mengantung pasu 3.2) Melakukan kemahiran kordinasi mata tangan dalam perkembangan kemahiran motor halus. memerhati & merekod hasil pemerhatian. berbatang lembut 19. sederharia.5) Menggunakan jari untuk menguntai objek bersaiz besar dengan menggunakan tali besar.1) Menyusun objek mengikut kriteria berikut: a. . Mengkelaskan tumbuhan mengikut jenis atau kumpulan . 22. (ST 3.9) Memerhati danmerekodkan proses percambahan biji benih dan pertumbuhan anak warna saiz tekstur bentuk urat daun benih dan segi ketinggian dan pertambahan daun dengan bimbingan.3.2. Menampal daun mengikut saiz. Rendah ke tinggi d. Menimbang berat buah / sayur menggunakan alat penimbang digital / analog dan rekod dalam jadual. besar – kecil 21.8) Memerhati dan mengumpulkan buah-buahan yang biasa dijumpal mengikut warna dan berbiji. Menyusun buah/bunga/sayur mengikut saiz ( kecil. Memotong buah bagi menghasilkan rojak buah Prasekolah SK Datuk Usman Awang . Menguntai daun menjadi hiasan.11) Menggunakan jari untuk menguntai objek pelbagai saiz dengan menggunakan pelbagai jenis tali. berbatang keras. Pendek ke panjang c.kecil – besar.3. (ST 6. Projek menanam biji benih. Menyusun ketinggian pokok berdasarkan gambar. besar) 18. 17. Membuat anyaman ketupat atau tikar daripada daun kelapa 2. Membuat ujikaji tentang pentingnya cahaya dan air bagi tumbuhan untuk hidup. berbiji (ST 3. (PFK 1. Kecil ke besar b.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran a.

0) Kesihatan Fizikal (PFK 3. (PSE 2.2) Menunjukkan semangat dan sifat positif seperti: .1.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan (PFK 3.sabar . Aktiviti meramas kelapa parut bagi menghasilkan santan dan membuat pengat labu dengan bimbingan. 5.berkeyakinan . 7. Standard Pembelajaran (PFK 3. 4. (PFK 3. 4.belas kasihan . TUNJANG KETRAMPILAN PERKEMBANGAN SOSIO EMOSI (PSE 2. tanaman sayur-sayuran.kecindan . Prasekolah SK Datuk Usman Awang . Soaljawab tentang kepentingan menjaga kebersihan. Mewarna gambar tumbuh-tumbuhan dengan kemas.tolong-menolong .perpaduan/kekitaan .empati 1.berdikari .6) Menyatakan kepentingan menjaga kebersihan diri. Soaljawab tentang makanan yang boleh merosakkan gigi. Membuat lawatan di persekitaran sekolah 2.2. jus hijau adalah campuran buah kiwi dan epal hijau) 6. tanaman hidroponik.1) Menjaga kebersihan diri. (PFK 3.1. Aktiviti dengan bimbingan.0) Mencapai Emosi yang Positif (PSE 2.1.setia kawan . 3. Projek hijaukan bumi. Mengumpulkan buah-buahan mengikut warna untuk dibuat jus (jus merah adalah campuran buah tembikai dan strawberi.3) Mencuci tangan dengan cara yang betul. Sumbangsaran bagaimana unuk menjaga tanaman – pemuliharaan tumbuhan.7) Mengenal makanan yang boleh merosakkan gigi serta makanan yang baik untuk kesihatan gigi.2) Membina semangat dan sikap yang positif. 5. Menjalankan tugasan menjaga kebun kita.

(KTI 2.3) Mengambil bahagian dalam aktiviti penerokaan bunyi.2.1. 4.4) Menunjukkan apresiasi Muzik (KTI 3. 13. (Ekspresi kreatif).1)Mengambil bahagian dalam drama dan gerakan kreatif.2) Mengenal bahan yang diperlukan untuk menghasilkan sesuatu karya contohnya berus.2. 15. Program keceriaan kelas dan persekitaran. Bercerita tentang pelbagai kegunaan tumbuhan kepada manusia dan haiwan. KTI 1. (KTI 1. (KTI 1. 8. (KTI 1. (KT1 2. Membuat model buah durian daripada surat khabar dengan teknik tampalan. Memmbuat penanda buku daripada bunga yang dikeringkan.0) Muzik (KTI) 2.8) Mernbuat corak dan rekaan rnengikut kreativiti sendiri rnelalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan. Membuat marakas menggunakan kacang hijau ataupun kekacang lain.2.. (KTI 2. Membuat kolaj daripada daun yang dikeringkan dan ranting pokok. Kepentingan menghargai alam sekitar.2) Menzahirkan idea kreatif dalam penghasilan karya. Menyanyi lagu dengan iringan muzik / perkusi.2.7) Menghasilkan karya mengikut kreativiti sendiri melalui pelbagai aktiviti menggambar.2. (KTI 2. Menari tarian canggung sambil membuat aksi menampi padi. (KTI 1. (KTI 1. 11.1) Menggunakan pengetahuan tentang bahan dan teknik dalam menghasilkan karya seni (Aplikasi seni). 12. ‘Tanya sama pokok’.9) Menghasilkan bentuk binaan mengikut kreativiti sendiri rnelalui pelbagai teknik dengan bimbingan.‘Ku tanam pokok bunga’. (KTI 3. 10.0) Drama & Gerakan Kreatif (KTI 3. Mewarna pelbagai gambar sayur-sayuran dan bunga. Standard Pembelajaran (KTI 1.1. Menganyam tikar daripada daun kelapa dengan bimbingan. ‘Buahbuahan di Malaysia’. Prasekolah SK Datuk Usman Awang .5) Main peranan mengikut imaginasi.3. (KTI 1. Membuat montaj daripada gambar bunga. 3. Gotong-royong membersihkan taman. 2.1.5) Membuat pergerakan bebas mengikut muzik.3) Meneroka bunyi menerusi bahan atau objek improvisasi. ‘Bunga matahari’.3) Memilih pelbagai bahan yang sesuai dalam penghasilan karya. Aktiviti 1.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan TUNJANG FIZIKAL DAN ESTETIKA – KREATIVITI (KTI 1.11) Mereka corak bebas dengan menggabungjalinkan pelbagai teknik membuat corak dan rekaan.0) Seni Visual (KTI 1. ‘Ke pasar minggu’ 9. 5.4. Membuat pergerakan yang berkaitan dengan lagu yang dinyanyikan. 7. Membuat rantai / kalungan bunga 6. 14.10) Menghasilkan karya yang menggabungjalinkan pelbagai teknik menggambar.

Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran (KTI 3. Menyanyi sambil membuat pergerakan kreatif ”Tanya sama pokok.6) Berlakon dengan menggunakan props.1. Mewarna gambar. 17. Prasekolah SK Datuk Usman Awang . 18. Aktiviti 16. Membina kreativiti murid melalui lukisan yang telah disediakan dan bercerita mengenainya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->