P. 1
21. tumbuhan

21. tumbuhan

|Views: 561|Likes:
Published by sjamilmdfauzie

More info:

Published by: sjamilmdfauzie on Oct 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/24/2013

pdf

text

original

Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan

Standard Kandungan TUNJANG BAHASA DAN KOMUNIKASI BAHASA MALAYSIA (BM 2 ) Kemahiran bertutur (BM 2.1) Berinteraksi dengan mesra. (BM 2.4) Menceritakan perkara yang didengar. (BM 2.5) Melakonkan watak- watak mengikut situasi (BM 3.0) Kemahiran Membaca (BM 3.2) Mengenal huruf vokal. (BM 3.7) Membaca ayat tunggal yang mudah. (BM 3.11) Mengamalkan tabiat membaca (BM 4.0) Kemahiran menulis (BM 4.2) Menguasai kemahiran menulis.

Standard Pembelajaran

Aktiviti

(BM 2.1.3) Berbual menggunakan ayat yang mudah dengan sebutan yang betul. (BM 2.1.4) Berinteraksi secara sopan dan bertatasusila. (BM 2.4.1) Menceritakan perkara yang didengar dengan menggunakan ayat yang mudah. (BM 2.5.1) Main peranan mengikut situasi dengan menggunakan bahasa yang sesuai untuk menghidupkan watak dengan bimbingan. (BM 3.2.1) Menyebut huruf vokal. (BM 3.2.2) Membunyikan huruf vokal. (BM 3.7.2) Membaca ayat tunggal yang mudah dengan sebutan yang betul. (BM 3.11.2) Membaca buku cerita yang menarik dan sesuai daripada pelbagai tema. (BM 4.2.6) Menyalin perkataan dengan cara yang betul. (BM 4.2.7) Menyalin ayat dengan cara yang betul.

1. Bersoaljawab tentang tumbuh-tumbuhanyang boleh dimakan dan tidak boleh dimakan. 2. Bersoaljawab tentang sayuran,buah-buahan yang dijual di pasar. 3. Mengenalpasti huruf vokal dalam perkataan buahbuahan dan sayur-sayuran yang biasa dijumpai. 4. Melakonkan watak pesawah / pekebun bekerja. 5. Melakonkan watak penjual bunga dan pembeli berdasarkan lagu (lagu Gadis dan Bunga) 6. Main peranan ikut imaginasi (apa jadi pada tumbuhan pada hari ribut) 7. Membaca buku berkaitan dengan tumbuhan. 8. Mendengar arahan guru dan membuat pergerakan pokok bergoyang (ditiup angin), pokok tumbang, pokok tumbuh, menebang pokok 9. Kanak-kanak bersoaljawab tentang nama- nama pokok dan strukturnya 10. Melabelkan bahagian-bahagian pokok. 11. Mengecam huruf vokal yang terdapat dalam namanama tumbuhan. 12. Menulis semula perkataan yang ditunjukkan 13. Mencantum sukukata membentuk perkataan bermakna. 14. Menggunting dan menampal perkataan dengan dua

Prasekolah SK Datuk Usman Awang

2.1) Listen to and repeat simple greetings (BI 1. flower.2. (BI 4. 15.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran Aktiviti suku kata daripada bahan media cetak.1) Listen to and discriminate sounds (BI 1. Identify parts of the plants.2. Provide opportunity for children to explore shapes and direction using the whole tree eg: by playing games involving moving in circle forwards and backwards 8.1) Copy letters of the alphabet correctly in neat.2. (BI 1. Draw and name objects from familiar stories. (BI 1. Melengkapkan perkataan berdasarkan gambar. (Bl 4. (BI 4. 4.5.2. Membina perkataan 16. Sing a songs and recite a poem.7) Listen to and identify common objects in the environment.1) Listen to and recite nursery rhymes and action songs.g . TUNJANG BAHASA DAN KOMUNIKASI BAHASA INGGERIS (BI 1)Listening speaking (BI 1.3) Write recognizable letters. (BI 4. Make a scrap books and label.2) Writing Skills (Bl 1.2) Listen to and identify sounds in the environment.2) Write recognizable letters with guidance. branch. roof. legible print. Listen to words read aloud and clap when they hear words with different ending sounds e. poems and stories.4) Write simple words in neat.2) Listen to. Menulis perkataan dipelajari. (BI 4.good. 5. roof 2. 1. (BI 4. leaf.5) Write simple phrases. 18. 3. recite and act out nursery rhymes and action songs.2. (BI 1. wood. legible print.. Children write simple words.5. Prasekolah SK Datuk Usman Awang . scrable 17. Children read flash cards with simple words eg: tree.5) Listen to and enjoy nursery rhymes. Bermain permainan bahasa –domino.( Jack and the bean stalk ) 6. stem fruits 7. action songs.0) Writing Skill (BI 4.2.1. puzzle.

bunga-bungaan.besar. Membezakan tekstur daun 5. Mengasingkan pelbagai bijirin mengikut rupanya. Menanam biji kacang hijau di atas tisu basah dan rekodkan perkembangan pertumbuhannya menggunakan jadual. buah serta pertumbuhan anak benih. Menyusun pelbagai jenis sayuran di sudut main peranan berdasarkan dua kumpulan: sayuran berdaun dan berbiji.1. nipis). menggunakan kanta pembesar.7) Memerhati dan mengumpulkan sayur-sayuran mengikut ciri berikut: Aktiviti 1.6) Memerhati dan mengumpulkan bunga daripada persekitaran sekolah dan kediaman mereka mengikut: a. bentuk e.7) Memerhati objek-objek di persekitaran dan mengenal saiz (besar. tekstur d.3.6) Memerhati dan mengenalpasti bentuk-bentuk di persekitaran. pendek. (ST 2. Melawat taman bunga dan memerhatikan pelbagai jenis bunga yang berlainan warna dan saiz. 13. saiz (ST 3.1. 10. kecil.8) Memerhati dan merekod pemerhatian dalam tulisan yang mudah dengan bimbingan. warna b.3) Meneroka bahagianbahagian tumbuhan iaitu daun. (ST 6.9) Memerhati dan merekod pemerhatian dalam bentuk lukisan. tinggi. Menyelesaikan masalah operasi tambah dan tolak menggunakan biji benih (bahan maujud). 12.0) Kemahiran Saintifik (ST 2.3. rendah. 9. Menyusun daun mengikut bentuk 3. Memadan gambar tumbuhan dengan nombor 14. (ST 2. (ST 2. Mengenal nilai wang daripada aktiviti jual beli sayuran. Mengukur panjang sayuran dengan tali pengukur dan rekod dalam jadual.0) Menyiasat Alam Hidupan (ST 3. Memerhatikan urat daun.1. saiz c. Mengumpulkan daun mengikut warna 4. 7.3. bunga. Projek menanam bawang atau kucai dan lihat perubahan pertumbuhannya. 15. (ST 3. tebal. panjang. Membilang kelopak bunga. 11. Prasekolah SK Datuk Usman Awang . biji benih dan nyatakan nombor. buah-buahan. 6.5) Memerhati dan mengumpulkan daun daripada persekitaran sekolah dan kediaman mengikut: a. warna b.1. urat daun (ST 3.1) Pemerhatian ke atas objek dan fenomena alam di persekitaran. Menyusun daun mengikut seriasi kecil . 8.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan TUNJANG KURIKULUM: SAINS DAN TEKNOLOGI (ST 2. daun. (ST 3. pendek-panjang 2.3) Membuat seriasi mengikut satu ciri Standard Pembelajaran (ST 2.

(ST 3. Memotong buah bagi menghasilkan rojak buah Prasekolah SK Datuk Usman Awang . (PFK 1. memanjat.kecil – besar. Projek menanam biji benih.2. sederharia. Menyusun ketinggian pokok berdasarkan gambar. berbatang lembut 19.menguntai bunga menjadi kalung bunga . TUNJANG FIZIKAL DAN ESTETIKA . Menampal daun mengikut saiz. 17.3.PERKEMBANGAN FIZIKAL DAN PENJAGAAN KESIHATAN (PFK I. berbatang keras. Kecil ke besar b. 1.11) Menggunakan jari untuk menguntai objek pelbagai saiz dengan menggunakan pelbagai jenis tali. Membuat ujikaji tentang pentingnya cahaya dan air bagi tumbuhan untuk hidup.5) Menggunakan jari untuk menguntai objek bersaiz besar dengan menggunakan tali besar.2) Melakukan kemahiran kordinasi mata tangan dalam perkembangan kemahiran motor halus. Membuat buku skrap tumbuhan. (ST 6. Mengkelaskan tumbuhan mengikut jenis atau kumpulan .0) Perkembangan Motor Halus (PFK 1. Menguntai daun menjadi hiasan.2.3. Nipis ke tebal dan sebaliknya Aktiviti 16. Menyusun buah/bunga/sayur mengikut saiz ( kecil.1) Menyusun objek mengikut kriteria berikut: a.3. warna daun b.menjalar. 22. memerhati & merekod hasil pemerhatian.membuat origami untuk mengantung pasu 3. berbiji (ST 3.9) Memerhati danmerekodkan proses percambahan biji benih dan pertumbuhan anak warna saiz tekstur bentuk urat daun benih dan segi ketinggian dan pertambahan daun dengan bimbingan. besar – kecil 21. Pendek ke panjang c. Rendah ke tinggi d. renek. . 23. 20. Menimbang berat buah / sayur menggunakan alat penimbang digital / analog dan rekod dalam jadual. besar) 18.8) Memerhati dan mengumpulkan buah-buahan yang biasa dijumpal mengikut warna dan berbiji. (PFK 1. Membuat anyaman ketupat atau tikar daripada daun kelapa 2.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran a.

5. Soaljawab tentang kepentingan menjaga kebersihan. 7. Menjalankan tugasan menjaga kebun kita. Aktiviti meramas kelapa parut bagi menghasilkan santan dan membuat pengat labu dengan bimbingan.1.1) Menjaga kebersihan diri.1.setia kawan . 4. Aktiviti dengan bimbingan.1. Projek hijaukan bumi.empati 1.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan (PFK 3. jus hijau adalah campuran buah kiwi dan epal hijau) 6.7) Mengenal makanan yang boleh merosakkan gigi serta makanan yang baik untuk kesihatan gigi.belas kasihan . Membuat lawatan di persekitaran sekolah 2. 4.berkeyakinan . tanaman sayur-sayuran. Standard Pembelajaran (PFK 3.0) Mencapai Emosi yang Positif (PSE 2.perpaduan/kekitaan .0) Kesihatan Fizikal (PFK 3.kecindan . Mewarna gambar tumbuh-tumbuhan dengan kemas. (PFK 3.2) Membina semangat dan sikap yang positif. Soaljawab tentang makanan yang boleh merosakkan gigi. (PSE 2. Mengumpulkan buah-buahan mengikut warna untuk dibuat jus (jus merah adalah campuran buah tembikai dan strawberi. 5. TUNJANG KETRAMPILAN PERKEMBANGAN SOSIO EMOSI (PSE 2. Sumbangsaran bagaimana unuk menjaga tanaman – pemuliharaan tumbuhan.3) Mencuci tangan dengan cara yang betul. 3.2.berdikari .sabar .2) Menunjukkan semangat dan sifat positif seperti: . (PFK 3. tanaman hidroponik.tolong-menolong .6) Menyatakan kepentingan menjaga kebersihan diri. Prasekolah SK Datuk Usman Awang .

14. Standard Pembelajaran (KTI 1.1. Membuat montaj daripada gambar bunga. 13. Program keceriaan kelas dan persekitaran. ‘Ke pasar minggu’ 9. 3. (KTI 1.0) Drama & Gerakan Kreatif (KTI 3.2. (KTI 1. Membuat marakas menggunakan kacang hijau ataupun kekacang lain. Menganyam tikar daripada daun kelapa dengan bimbingan. Menari tarian canggung sambil membuat aksi menampi padi. ‘Buahbuahan di Malaysia’.4) Menunjukkan apresiasi Muzik (KTI 3.3) Memilih pelbagai bahan yang sesuai dalam penghasilan karya. 5.1) Menggunakan pengetahuan tentang bahan dan teknik dalam menghasilkan karya seni (Aplikasi seni). KTI 1.10) Menghasilkan karya yang menggabungjalinkan pelbagai teknik menggambar.3) Mengambil bahagian dalam aktiviti penerokaan bunyi. Membuat rantai / kalungan bunga 6.2.9) Menghasilkan bentuk binaan mengikut kreativiti sendiri rnelalui pelbagai teknik dengan bimbingan.3) Meneroka bunyi menerusi bahan atau objek improvisasi. Bercerita tentang pelbagai kegunaan tumbuhan kepada manusia dan haiwan.5) Main peranan mengikut imaginasi. (KTI 2. 4.1. (KTI 1. Menyanyi lagu dengan iringan muzik / perkusi. (KTI 1. 10. (KTI 3. (Ekspresi kreatif).7) Menghasilkan karya mengikut kreativiti sendiri melalui pelbagai aktiviti menggambar. 2.2.4. 8. Membuat model buah durian daripada surat khabar dengan teknik tampalan. Memmbuat penanda buku daripada bunga yang dikeringkan. ‘Bunga matahari’. 11.2) Mengenal bahan yang diperlukan untuk menghasilkan sesuatu karya contohnya berus. (KT1 2.‘Ku tanam pokok bunga’.11) Mereka corak bebas dengan menggabungjalinkan pelbagai teknik membuat corak dan rekaan.0) Muzik (KTI) 2. Gotong-royong membersihkan taman.2. 12.8) Mernbuat corak dan rekaan rnengikut kreativiti sendiri rnelalui pelbagai aktiviti dengan bimbingan.Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan TUNJANG FIZIKAL DAN ESTETIKA – KREATIVITI (KTI 1. Prasekolah SK Datuk Usman Awang .2. Mewarna pelbagai gambar sayur-sayuran dan bunga.2) Menzahirkan idea kreatif dalam penghasilan karya. Aktiviti 1. (KTI 2. (KTI 1. ‘Tanya sama pokok’. 15. 7. Kepentingan menghargai alam sekitar. (KTI 1. (KTI 2.5) Membuat pergerakan bebas mengikut muzik. Membuat pergerakan yang berkaitan dengan lagu yang dinyanyikan.1. Membuat kolaj daripada daun yang dikeringkan dan ranting pokok.0) Seni Visual (KTI 1..3.1)Mengambil bahagian dalam drama dan gerakan kreatif.

Tema : Alam Hidupan Sub Tema : Tumbuh-tumbuhan Standard Kandungan Standard Pembelajaran (KTI 3. 18. Aktiviti 16. Prasekolah SK Datuk Usman Awang .6) Berlakon dengan menggunakan props. Menyanyi sambil membuat pergerakan kreatif ”Tanya sama pokok.1. Mewarna gambar. 17. Membina kreativiti murid melalui lukisan yang telah disediakan dan bercerita mengenainya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->