P. 1
Senarai Surah Lazim

Senarai Surah Lazim

|Views: 6,418|Likes:
Published by eternal phenom

More info:

Published by: eternal phenom on Oct 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2015

pdf

text

original

Senarai Surah-Surah Lazim

Sumber Senarai Surah-surah Lazim: Masjid An-Nur Kotaraya, Johor Bahru. Sumber Ayat-ayat dan terjemahan : www.quran.com

Surat Al-Fātiĥah (The Opener) - ‫ةحتافلا ةروس‬

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).

Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

Tunjukilah kami jalan yang lurus.

Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Page 1 of 77

Surat Al-'Ikhlāş (The Sincerity) - ‫صالخإلا ةروس‬
‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬

Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;

"Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;

"Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;

"Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya".

Page 2 of 77

Page 3 of 77 . "Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk. "Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk. "Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan. "Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya".‫قلفلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Katakanlah (wahai Muhammad).Surat Al-Falaq (The Daybreak) . "Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan).

- "(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia". "Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia.Surat An-Nās (The Mankind ) . "Yang Menguasai sekalian manusia. Page 4 of 77 . "Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam.‫سانلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Katakanlah (wahai Muhammad): "Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia. - "Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia.

dan bagiku ugamaku". "Bagi kamu ugama kamu.‫نورفاكلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Katakanlah (wahai Muhammad): "Hai orang-orang kafir! "Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah.Surat Al-Kāfirūn (The Disbelievers) . Page 5 of 77 . "Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. "Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat. "Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah.

Surat Al-`Aşr (The Declining Day) .‫رصعلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian - Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Page 6 of 77 . dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar.

‫رثوكلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan di akhirat).Surat Al-Kawthar (The Abundance) . Oleh itu. Dia lah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang diingininya). kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata. Sesungguhnya orang yang bencikan engkau. dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur). Page 7 of 77 .

demi sesungguhnya! . Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk semasa hendak mati)! Sekali lagi (diingatkan): jangan sekali-kali (kamu bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak akibatnya yang buruk pada hari kiamat)! Demi sesungguhnya! Kalaulah kamu mengetahui .‫رثاكتلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda. Selepas itu . (Ingatlah) demi sesungguhnya! .Surat At-Takāthur (The Rivalry in world increase) .Kamu akan melihat neraka yang marak menjulang.dengan pengetahuan yang yakin. (tentulah kamu akan mengerjakan perkara-perkara yang menjadi bekalan kamu untuk hari akhirat). anak-pinak pangkat dan pengaruh).(apa yang kamu akan hadapi) . - Sehingga kamu masuk kubur.kamu (wahai orang-orang yang derhaka) akan melihatnya dengan penglihatan yang yakin (semasa kamu dilemparkan ke dalamnya)! Page 8 of 77 .

Selain dari itu. sesungguhnya kamu akan ditanya pada hari itu. tentang segala nikmat (yang kamu telah menikmatinya)! Page 9 of 77 .

kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut). Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! Page 10 of 77 . turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan.‫ردقلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar.Surat Al-Qadr (The Power) . Pada Malam itu.

Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu. sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik).‫ىحضلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi waktu dhuha.AlQuran)? Page 11 of 77 . Dan malam apabila ia sunyi-sepi - (Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu.berpuas hati. lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu . dan Ia tidak benci (kepadamu. Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya. lalu la memberikan perlindungan? Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar).Surat Ađ-Đuĥaá (The Morning Hours) . Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda .

Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik. lalu Ia memberikan kekayaan? Oleh itu. Adapun nikmat Tuhanmu. adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya. maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya.Dan didapatiNya engkau miskin. Page 12 of 77 .

Page 13 of 77 . (Juga bagi) orang-orang yang berkeadaan riak (bangga diri dalam ibadat dan bawaannya).‫نوعاملا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Tahukah engkau akan orang yang mendustakan ugama (meliputi hari pembalasan)? Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim. Dan ia tidak menggalakkan untuk memberi makanan yang berhak diterima oleh orang miskin.Surat Al-Mā`ūn (The Small Kindesses) . (Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan ugama). Dan orang-orang yang tidak memberi sedikit pertolongan (kepada orang yang berhak mendapatnya). maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang - (laitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya.

Surat Al-Qāri`ah (The Calamity) . Apa dia hari yang menggemparkan itu? Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari yang menggemparkan itu? - (Hari itu ialah: hari kiamat). Setelah berlaku demikian. maka (manusia akan diberikan tempatnya menurut amal masing-masing). - Page 14 of 77 .‫ةعراقلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Hari yang menggemparkan. hari manusia menjadi seperti kelkatu yang terbang berkeliaran. - Maka ia berada dalam kehidupan yang senang lenang. adapun orang yang berat timbangan amal baiknya. Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar berterbangan. Sebaliknya orang yang ringan timbangan amal baiknya.

apa dia "Haawiyah" itu? (Haawiyah itu ialah): api yang panas membakar. Page 15 of 77 .Maka tempat kembalinya ialah "Haawiyah" Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui.

- Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan.Surat Al-`Alaq (The Clot) . (Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmu lah tempat kembali (untuk menerima balasan). Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku. Bacalah. dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah. Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya). - Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya.‫قلعلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). Page 16 of 77 . Dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya.

nescaya Kami akan menyentap ubun-ubunnya (dan menyeretnya ke dalam neraka). - Ubun-ubun (orang) yang berdusta. Page 17 of 77 . Kemudian biarlah ia memanggil kumpulannya (untuk menyelamatkannya).Adakah engkau nampak (baiknya) orang yang melarang (dan menghalang) - Seorang hamba Allah apabila ia mengerjakan sembahyang? Adakah engkau nampak (buruknya) jika ia berada di atas jalan yang betul? - Atau ia menyuruh orang bertaqwa (jangan melakukan syirik)? Adakah engkau nampak (terlepasnya dari azab) jika ia mendustakan (apa yang disampaikan oleh Nabi Muhammad kepadanya) serta ia berpaling ingkar? Tidakkah ia mengetahui bahawa sesungguhnya Allah melihat (segala amal perbuatannya dan membalasnya)? Jangan sekali-kali berlaku derhaka! Demi sesungguhnya jika ia tidak berhenti (dari perbuatannya yang buruk itu). yang bersalah.

dan (sebaliknya) sujudlah dan dampingkanlah dirimu kepada Allah (dengan taat dan beramal soleh)! Page 18 of 77 .Kami pula akan memanggil malaikat Zabaniyah (untuk menyeksanya)! Ingatlah! Janganlah engkau (wahai Muhammad) menurut kehendaknya.

Dan siang apabila ia lahir terang-benderang.Surat Al-Layl (The Night) . - Page 19 of 77 . Jelasnya: adapun orang yang memberikan apa yang ada padanya ke jalan kebaikan dan bertaqwa (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala laranganNya). - Sesungguhnya amal usaha kamu adalah berbagai-bagai keadaannya. Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesenangan (Syurga).‫ليللا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi malam apabila ia menyelubungi segala-galanya (dengan gelap-gelitanya). Demi Yang menciptakan (makhluk-makhlukNya) lelaki dan perempuan. (jantan dan betina). Sebaliknya: orang yang bakhil (daripada berbuat kebajikan) dan merasa cukup dengan kekayaan dan kemewahannya. - Serta ia mengakui dengan yakin akan perkara yang baik.

Dan sesungguhnya Kamilah yang menguasai hari akhirat dan alam dunia.Serta ia mendustakan perkara yang baik. Dan (sebaliknya) akan dijauhkan (azab neraka) itu daripada orang yang sungguh bertaqwa. Yang tidak akan menderita bakarannya melainkan orang yang sungguh celaka. - Yang telah mendustakan (kebenaran) dan berpaling ingkar. Dan apakah pertolongan yang dapat diberi kepadanya oleh hartanya apabiha ia telah terjerumus (ke dalam azab seksa hari akhirat)? Sesungguhnya tanggungan Kamilah memberi hidayah petunjuk (tentang yang benar dan yang salah). Maka (serentak dengan memberi hidayah petunjuk) Aku juga telah memberi amaran mengingatkan kamu akan api neraka yang marak menjulang. Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesusahan dan kesengsaraan. - Page 20 of 77 .

dengan mendapat segala yang diharapkannya). Sedang ia tidak menanggung budi sesiapapun. yang patut di balas. ia tetap akan berpuas hati (pada hari akhirat. Dan demi sesungguhnya. Hanyalah mengharapkan keredaan Tuhannya Yang Maha Tinggi. Page 21 of 77 .Yang mendermakan hartanya dengan tujuan membersihkan dirinya dan hartabendanya.

Dan Yang telah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan untuk binatang-binatang ternak. - Yang telah menciptakan (sekalian makhlukNya) serta menyempurnakan kejadiannya dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya. Page 22 of 77 .(berubah warnanya) kehitam-hitaman. sesungguhnya Ia mengetahui (segala keadaan yang patut berlaku).Surat Al-'A`lá (The Most High) . dan yang tersembunyi. Kemudian Ia menjadikan (tumbuh-tumbuhan yang menghijau) itu kering . Kami sentiasa menjadikan engkau (wahai Muhammad) dapat membaca (Al-Quran yang diturunkan kepadamu dengan perantaraan jibril). sehingga engkau (menghafaznya dan) tidak lupa.‫ىلعألا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Bertasbihlah mensucikan nama Tuhanmu Yang Maha Tinggi (dari segala sifat-sifat kekurangan). Dan Yang telah mengatur (keadaan makhluk-makhlukNya) serta memberikan hidayah petunjuk (ke jalan keselamatannya dan kesempurnaannya). Kecuali apa yang dikehendaki Allah engkau lupakan.

Kerana orang yang takut (melanggar perintah Allah) akan menerima peringatan itu. kalau-kalau peringatan itu berguna (dan sudah tentu berguna).Dan Kami tetap memberi kemudahan kepadamu untuk (melaksanakan segala perkara) Ugama yang mudah diterima oleh akal yang sihat.berusaha membersihkan dirinya (dengan taat dan amal yang soleh). ia tidak mati di dalamnya dan tidak pula hidup senang. Dan (sebaliknya) orang yang sangat celaka akan menjauhinya. Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan nama Tuhannya serta mangerjakan sembahyang (dengan khusyuk).setelah menerima peringatan itu . Sesungguhnya berjayalah orang yang . Selain dari itu. Dia lah orang yang akan menderita bakaran neraka yang amat besar (azab seksanya). Oleh itu berilah peringatan (kepada umat manusia dengan ajaran Al-Quran). Page 23 of 77 .

Iaitu Kitab-kitab Nabi Ibrahim dan Nabi Musa. bahkan kamu utamakan kehidupan dunia. Sesungguhnya (keterangan-keterangan yang dinyatakan) ini ada (disebutkan) di dalam Kitab-kitab yang terdahulu. Page 24 of 77 . Padahal kehidupan akhirat lebih baik dan lebih kekal.(Tetapi kebanyakkan kamu tidak melakukan yang demikian).

‫شيرق ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kerana kebiasaan aman tenteram kaum Quraisy (penduduk Makkah) (laitu) kebiasaan aman tenteram perjalanan mereka (menjalankan perniagaan) pada musim sejuk (ke negeri Yaman). Maka hendaklah mereka menyembah Tuhan yang menguasai rumah (Kaabah) ini. dan pada musim panas (ke negeri Syam).Surat Quraysh (Quraysh) . Page 25 of 77 . dan mengamankan mereka dari ketakutan. Tuhan yang memberi mereka penghidupan: menyelamatkan mereka dari kelaparan.

Surat Al-`Ādiyāt (The Courser) . Page 26 of 77 . Lalu menggempur ketika itu di tengah-tengah kumpulan musuh. Sesungguhnya manusia sangat tidak bersyukur akan nikmat Tuhannya. Serta mencetuskan api dari telapak kakinya.‫تايداعلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi Kuda Perang yang tangkas berlari dengan kedengaran kencang nafasnya. Dan sesungguhnya ia melampau sangat sayangkan harta (secara tamak haloba). Dan meluru menyerbu musuh pada waktu subuh. Sehingga menghamburkan debu pada waktu itu. Dan sesungguhnya ia (dengan bawaannya) menerangkan dengan jelas keadaan yang demikian.

Page 27 of 77 .pada hari itu.(Patutkah ia bersikap demikian?) Tidakkah ia mengetahui (bagaimana keadaan) ketika dibongkarkan segala yang ada dalam kubur? Dan dikumpul serta didedahkan segala yang terpendam dalam dada? Sesungguhnya Tuhan mereka Maha Mengetahui dengan mendalam tentang (balasan yang diberikanNya kepada) mereka .

Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap. Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya). - Page 28 of 77 . dan yang membawanya kepada bertaqwa. Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya).yang melambangkan kekuasaanNya). Dan bulan apabila ia mengiringinya. Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata.‫سمشلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang.Surat Ash-Shams (The Sun) . Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh .gelita). Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan.

maka Tuhan menimpakan mereka dengan azab yang membinasakan serta Ia meratakan azab itu meliputi mereka (sehingga punah-ranah semuanya).yang sedia bersih . Ketika orang yang paling jahat di antara mereka menerima perintah dari mereka (supaya membunuh unta yang menjadi mukjizat). Page 29 of 77 .Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya . dan (janganlah kamu menyekatnya daripada mendapat) air minumnya (supaya kamu tidak ditimpa azab)!" (Setelah Nabi Soleh memberi amaran) lalu mereka mendustakannya serta menyembelih unta itu.yang sedia bersih . kaum Thamud telah mendustakan (Rasulnya) dengan sebab perbuatan derhaka mereka yang melampaui batas.itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat). (Ingatlah). Maka berkatalah Rasul Allah (Nabi Soleh) kepada mereka: " (Janganlah kamu ganggu) unta betina dari Allah itu. Dengan sebab dosa mereka.bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan). Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya .

Dan Allah tidak hiraukan kesudahan (mereka) yang demikian. (kerana itu adalah balasan yang adil). Page 30 of 77 .

Dan juga isterinya. Page 31 of 77 . seorang perempuan pemunggah kayu api. Flame) . dari tali-tali yang dipintal.‫دسملا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Binasalah kedua-dua tangan Abu lahab. dan binasalah ia bersama! Hartanya dan segala yang diusahakannya.Surat Al-Masad (The Palm Fiber. - Di lehernya sejenis tali. tidak dapat menolongnya. Ia akan menderita bakaran api neraka yang marak menjulang.

Page 32 of 77 . (yang hendak meruntuhkan Kaabah)? Bukankah Tuhanmu telah menjadikan rancangan jahat mereka dalam keadaan yang rugi dan memusnahkan mereka? Dan Ia telah menghantarkan kepada mereka (rombongan) burung berpasuk-pasukan.Surat Al-Fīl (The Elephant) . - Lalu Ia menjadikan mereka hancur berkecai seperti daun-daun kayu yang dimakan ulat.‫ليفلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Tidakkah engkau mengetahui bagaimana Tuhanmu telah melakukan kepada angkatan tentera (yang dipimpin oleh pembawa) Gajah. - Yang melontar mereka dengan batu-batu dari sejenis tanah yang dibakar keras.

Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah.Surat Az-Zalzalah (The Earthquake) . Pada hari itu manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) .‫ةلزلزلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya.untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) amal-amal mereka. nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Page 33 of 77 . "Apa yang sudah terjadi kepada bumi?" Pada hari itu bumipun menceritakan khabar beritanya: Bahawa Tuhanmu telah memerintahnya (berlaku demikian). nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah. Dan berkatalah manusia (dengan perasaan gerun). Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya.

maka apa pula yang menjadikan engkau seorang pendusta. sesudah (ternyata dalil-dalil yang membuktikan kekuasaanKu mengadakan hari pembalasan) itu? Page 34 of 77 . maka mereka beroleh pahala yang tidak putus-putus. Serta negeri (Makkah) yang aman ini. Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah. (berkata tidak benar) mengenai hari pembalasan.Surat At-Tīn (The Fig) . Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu). - Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).‫نيتلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi buah Tiin dan Zaitun. (Jika demikian kekuasaanKu). Dan Gunung Tursina.

Bukankah Allah (yang demikian kekuasaanNya) seadil-adil Hakim? Page 35 of 77 .

dan zuriat yang dilahirkannya. Sedang engkau (wahai Muhammad) tinggal di negeri ini (sentiasa ditindas). Patutkah manusia yang demikian keadaannya (terpedaya dengan kekuasaan yang ada padanya dan) menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang dapat mengatasi kekuasaannya (dan menyeksakannya)? Manusia yang demikian keadaannya (tidaklah patut ia bermegah-megah dengan kekayaannya dan) berkata: "Aku telah habiskan harta benda yang banyak (dalam usaha menegakkan nama dan bangsa).‫دلبلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Aku bersumpah dengan negeri (Makkah) ini. Demi manusia yang melahirkan zuriat. Adakah ia menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang melihatnya (dan mengetahui tujuannya menghabiskan harta bendanya itu? Page 36 of 77 .Surat Al-Balad (The City) . Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya).

bagi orang yang mampu) ialah: memerdekakan hamba abdi. Atau memberi makan pada hari kelaparan - Kepada anak yatim dari kaum kerabat. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui: apa dia amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan itu? (Di antara amal-amal itu .(Mengapa manusia terpedaya dan bermegah-megah?) Tidakkah Kami telah menjadikan baginya: dua mata (untuk ia memerhatikan kekuasaan dan kekayaan Kami?) - Dan lidah serta dua bibir (untuk ia menyempurnakan sebahagian besar dari hajat-hajatnya)? Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan. dan jalan kejahatan untuk dijauhi)? Dalam pada itu manusia tidak (memilih jalan kebaikan) merempuh masuk mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan. (jalan kebaikan untuk dijalaninya. Page 37 of 77 .

Atau kepada orang miskin yang terlantar di atas tanah. Selain dari (tidak mengerjakan amal-amal) itu. (Ketahuilah! Bahawa orang-orang yang beriman serta berusaha mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan). merekalah golongan pihak kiri. - Mereka ditimpakan (azab seksa) neraka yang ditutup rapat (supaya kuat bakarannya). merekalah golongan pihak kanan (yang akan beroleh Syurga). Dan (sebaliknya) orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Kami. Page 38 of 77 . ia (tidak pula) menjadi dari orang-orang yang beriman dan berpesan-pesan dengan sabar serta berpesan-pesan dengan kasih sayang.

Surat An-Naşr (The Divine Support) . Page 39 of 77 . - Dan engkau melihat manusia masuk dalam ugama Allah beramai-ramai. - Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya. sesungguhnya Dia amat menerima taubat.‫رصنلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Makkah).

- Yang naik menjulang ke hati. Ia menyangka bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya (dalam dunia ini)! Tidak! Sesungguhnya dia akan dicampakkan ke dalam "Al-Hutamah". Page 40 of 77 . Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui.‫ةزمهلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci. apa dia "Al-Hutamah" itu? (Al-Hutamah) ialah api Allah yang dinyalakan (dengan perintahNya).Surat Al-Humazah (The Traducer) . pengeji. Sesungguhnnya api neraka itu ditutup rapat atas mereka. Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya.

(Mereka terikat di situ) pada batang-batang palang yang melintang panjang. Page 41 of 77 .

Terkandung di dalamnya pelajaran-pelajaran dan hukum-hukum yang benar. dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat. Page 42 of 77 .Surat Al-Bayyinah (The Clear Proof) . - Iaitu seorang Rasul dari Allah yang membacakan (kepada mereka) Lembaran-lembaran Suci. Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya. Dan yang demikian itulah Ugama yang benar. Dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberi Kitab (Taurat dan Injil) itu.‫ةنيبلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) serta orang-orang musyrik. tidak akan terlepas (dari kepercayaan dan amalan masing-masing) sehingga datang kepada mereka bukti yang jelas nyata. lagi tetap teguh di atas tauhid. tidak berpecah-belah melainkan setelah datang kepada mereka bukti yang jelas nyata.

Seungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Balasan mereka di sisi Tuhannya ialah syurga Adn (tempat tinggal yang tetap). yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. Page 43 of 77 . Allah reda akan mereka dan merekapun reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Balasan yang demikian itu untuk orang-orang yang takut (melanggar perintah) Tuhannya. mereka itulah sebaik-baik makhluk.Sesungguhnya orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab dan orang-orang musyrik itu akan ditempatkan di dalam neraka Jahannam. kekalah mereka di dalamnya selama-lamanya. kekalah mereka di dalamnya. Mereka itulah sejahat-jahat makhluk.

(Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.‫حرشلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk) ? Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) - Yang memberati tanggunganmu. Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini). Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh). Page 44 of 77 . maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain). maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.Surat Ash-Sharĥ (The Relief) . (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? Oleh itu.

Surat Al-Fajr (The Dawn) . Dan bilangan yang genap serta yang ganjil.‫رجفلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi waktu fajar. Dan malam. bagaimana Tuhanmu telah melakukan terhadap kaum Aad (yang kufur derhaka) Iaitu penduduk "Iram" yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi tiangnya. Dan malam yang sepuluh (yang mempunyai kelebihan di sisi Allah). (sesuai dengan penduduknya) Yang belum pernah diciptakan sepertinya (tentang besar dan kukuhnya) di segala negeri (pada zamannya)? Page 45 of 77 . apabila ia berlalu. tidakkah engkau perhatikan. - Bukankah yang demikian itu mengandungi sumpah (yang diakui kebenarannya) oleh orang yang berakal sempurna? (Kami tetap akan membinasakan orang-orang yang menentangmu wahai Muhammad).

oleh yang demikian. Dengan yang demikian. Tuhanmu mencurahkan ke atas mereka berbagai paluan azab. maka kebanyakan manusia apabila diuji oleh Tuhannya dengan dimuliakan dan dimewahkan hidupnya. Lalu mereka melakukan dengan banyaknya kerosakan dan bencana di negeri-negeri itu. Sesungguhnya Tuhanmu tetap mengawas dan membalas. (ia tidak mahu bersyukur tetapi terus bersikap takbur) serta berkata dengan sombongnya: "Tuhanku telah memuliakan daku!" Page 46 of 77 .Dan (terhadap) kaum Thamud yang memahat batu-batu besar di lembah (Wadil-Qura iaitu tempat tinggalnya)? Dan (terhadap) Firaun yang menguasai bangunan-bangunan yang handal kukuh? (Semuanya itu ialah) orang-orang yang telah bermaharajalela di negeri (masing-masing). (terutama balasan akhirat) (Dalam pada itu manusia tidak menghiraukan balasan akhirat).

Bahkan (perbuatan kamu wahai orang-orang yang hidup mewah. dengan disempitkan rezekinya. (ia tidak bersabar bahkan ia resah gelisah) serta merepek dengan katanya: "Tuhanku telah menghinakan daku!" Jangan demikian. (malah kamu menahan apa yang Ia berhak menerimanya). sedang malaikat berbaris-baris (siap sedia menjalankan perintah). Dan (perintah) Tuhanmu pun datang. Dan kamu sentiasa makan harta pusaka secara rakus (dengan tidak membezakan halal haramnya). Page 47 of 77 . lebih salah lagi kerana) kamu tidak memuliakan anak yatim. (sebenarnya kata-kata kamu itu salah). Serta kamu pula sayangkan harta secara tamak haloba! Jangan sekali-kali bersikap demikian! (Sebenarnya) apabila bumi (dihancurkan segala yang ada di atasnya dan) diratakan serata-ratanya. Dan kamu tidak menggalakkan untuk memberi makanan (yang berhak diterima oleh) orang miskin.Dan sebaliknya apabila ia diuji oleh Tuhannya.

dan bagaimana ingatan itu akan berguna lagi kepadanya? Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!" Maka pada hari itu tiada sesiapapun yang dapat menyeksa seperti azab (yang ditimpakan oleh) Allah. Dan tiada sesiapapun yang dapat mengikat serta membelenggu seperti ikatan dan belengguNya. Tuhan menyatakan bahawa orangorang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! - "Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! - "Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia - Page 48 of 77 . (maka) pada saat itu manusia akan ingat (hendak berlaku baik).Serta diperlihatkan neraka Jahannam pada hari itu. (Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat.

"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! " Page 49 of 77 .

(Sebaliknya) muka (orang-orang yang beriman) pada hari itu berseri-seri. - Mereka diberi minum dari matair yang menggelegak panasnya. Yang tidak menggemokkan. Tiada makanan bagi mereka (di situ) selain dari pokok-pokok yang berduri.‫ةيشاغلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Sudahkah sampai kepadamu (wahai Muhammad) perihal hari kiamat yang huru-haranya meliputi? Muka (orang-orang yang kafir) pada hari itu tunduk kerana merasa hina. Mereka menjalankan kerja yang berat lagi berpenat lelah. Mereka tetap menderita bakaran neraka yang amat panas (membakar).Surat Al-Ghāshiyah (The Overwhelming) . dan tidak pula dapat menghilangkan sedikit kelaparan pun. Page 50 of 77 .

(Mengapa mereka yang kafir masih mengingkari akhirat) tidakkah mereka memperhatikan keadaan unta bagaimana ia diciptakan? Page 51 of 77 . Serta hamparan-hamparan yang terbentang. Mereka tidak mendengar di situ sebarang perkataan yang sia-sia. Di dalam Syurga itu ada matair yang mengalir. Dan piala-piala minuman yang disediakan (untuk mereka). - (Mereka tinggal menetap) di dalam Syurga tinggi (tempat kedudukannya darjatnya). Dan bantal-bantal yang teratur (untuk mereka berbaring atau bersandar).Berpuas hati dengan balasan amal usahanya (yang baik yang telah dikerjakannya di dunia). Di situ juga ada pelamin-pelamin (berhias) yang tinggi (tempatnya).

- Maka Allah akan menyeksanya dengan azab seksa yang sebesar-besarnya. Sesungguhnya kepada Kamilah kembalinya mereka. sesungguhnya tanggungan Kamilah soal menghitung amal mereka. Akan tetapi sesiapa yang berpaling (dari kebenaran) serta ia kufur ingkar. Selain dari itu. kerana sesungguhnya engkau hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan.Dan keadaan langit bagaimana ia ditinggikan binaannya. dan janganlah berdukacita kiranya ada yang menolaknya). Page 52 of 77 .? Dan keadaan gunung-ganang bagaimana ia ditegakkan? Dan keadaan bumi bagaimana ia dihamparkan? Oleh itu berikanlah sahaja peringatan (wahai Muhammad. Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa mereka (menerima ajaran Islam yang engkau sampaikan itu). kepada manusia.

Ia diciptakan dari air (mani) yang memancut (ke dalam rahim) - Yang keluar dari "tulang sulbi" lelaki dan "tulang dada" perempuan. - Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia "At-Taariq" itu? - (At-Taariq) ialah bintang yang menembusi (sinaran cahayanya). Page 53 of 77 .Surat Aţ-Ţāriq (The Nightcommer) . Tiada sesuatu diri juapun melainkan ada malaikat yang menjaga (keadaannya serta menyimpan catitan mengenai segala bawaannya). (Setelah mengetahui yang demikian). maka hendaklah manusia memikirkan: dari apa ia diciptakan. Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk mengembalikannya (hidup semula sesudah mati).‫قراطلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi langit dan "At-Taariq".

Sesungguhnya keterangan Al-Quran adalah kata-kata pemutus (yang sebenar). dan lain-lainnya). Demi langit yang berulang-ulang mencurahkan hujan. berilah tempoh kepada mereka sedikit masa. Dan bukanlah ia kata-kata yang olok-olok. Page 54 of 77 . Maka (pada saat itu) tidak ada bagi manusia sebarang kekuatan (untuk membela diri). Dan bumi yang merekah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan. Dan Aku pula tetap bertindak membalas rancangan jahat (mereka. wahai Muhammad) bermati-mati menjalankan rancangan jahat. Oleh itu janganlah engkau hendakkan segera kebinasaan orang-orang kafir itu.Pada hari didedahkan segala yang terpendam di hati (dari iktiqad. niat. dan tidak ada penolong (yang dapat memberikan pertolongan). dan menggagalkannya). Sesungguhnya mereka (yang menentangmu.

Dan makhluk-makhluk yang hadir menyaksikan hari itu.‫جوربلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi langit yang mempunyai tempat-tempat peredaran bintang-bintang. (Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya. (Parit) api yang penuh dengan bahan bakaran. Dan hari (pembalasan) yang dijanjikan. - Celakalah kaum yang menggali parit. serta segala keadaan yang disaksikan. lagi Maha Terpuji! Page 55 of 77 .Surat Al-Burūj (The Mansions of the Stars) . Sambil mereka melihat apa yang mereka lakukan kepada orang-orang yang beriman. Dan mereka tidak marah dan menyeksakan orang-orang yang beriman itu melainkan kerana orang-orang itu beriman kepada Allah Yang Maha Kuasa.

mereka akan beroleh Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. Sesungguhnya Dia lah yang menciptakan (sekalian makhluk) pada mulanya. dan mereka akan beroleh lagi azab api yang kuat membakar (kerana mereka tidak bertaubat). Allah sentiasa menyaksikan tiap-tiap sesuatu. Dan Dia lah yang Maha Pengampun. lagi Maha Pengasih. Sesungguhnya orang-orang yang menimpakan bencana untuk memesongkan orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman. Sesungguhnya azab Tuhanmu (terhadap orang-orang yang kufur ingkar) amatlah berat. Page 56 of 77 . yang demikian itu ialah kemenangan yang besar. kemudian mereka tidak bertaubat.Tuhan yang menguasai segala alam langit dan bumi. Dan (ingatlah). dan yang mengembalikannya (hidup semula sesudah mati). Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh. maka mereka akan beroleh azab neraka Jahannam (kerana perbuatan buruk itu).

bukan sahaja menolak ajaranmu). melingkungi mereka (dengan kekuasaanNya)! (Sebenarnya apa yang engkau sampaikan kepada mereka bukanlah syair atau sihir). dan Thamud (kaum Nabi Soleh). (Kaummu wahai Muhammad. dari belakang mereka.Tuhan yang mempunyai Arasy yang tinggi kemuliaannya. bahkan orang-orang yang kafir itu terus tenggelam dalam keadaan mendustakan kebenaran. Yang berkuasa melakukan segala yang dikehendakinya. (Lagi yang terpelihara dengan sebaik-baiknya) pada Lauh Mahfuz. Page 57 of 77 . bahkan ialah Al-Quran yang tertinggi kemuliaannya. Sedang Allah. Sudahkah sampai kepadamu (wahai Muhammad) perihal (kebinasaan yang telah menimpa) kaum-kaum yang menentang (Rasul-rasul yang diutuskan kepada mereka)? (Mereka itu ialah kaum) Firaun.

Serta mematuhi perintah Tuhannya. Wahai manusia! Sesungguhnya engkau sentiasa berpenat-lelah (menjalankan keadaan hidupmu) dengan sedaya upayamu hinggalah (semasa engkau) kembali kepada Tuhanmu. Dan apabila bumi diratakan. Kemudian sesiapa yang diberi menerima surat amalnya dengan tangan kanannya.(Maka pada saat itu tiap-tiap seorang akan mengetahui apa yang telah dilakukannya). dan sudah semestinya ia patuh. . Page 58 of 77 . Serta mematuhi perintah Tuhannya.‫قاقشنإلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila langit terbelah.Surat Al-'Inshiqāq (The Sundering) . Serta mengeluarkan apa yang di dalamnya. dan sudah semestinya ia patuh. kemudian engkau tetap menemui balasan apa yang engkau telah usahakan itu (tercatit semuanya). - Maka ia akan dihisab dengan cara yang mudah dan ringan. dan menjadi kosong.

Dan ia akan menderita bakaran neraka yang marak menjulang. Maka ia akan meraung menyebut-nyebut kebinasaannya.Dan ia akan pergi kepada keluarganya (yang beriman) dengan sukacita. Dan malam serta segala yang dihimpunkannya. dari sebelah belakangnya. demi mega. Dan sesiapa yang diberi menerima surat amalnya (dengan tangan kiri). Sebenarnya ia semasa di dunia dahulu bersukaria dalam kalangan keluarganya (yang juga kufur ingkar)! Sesungguhnya ia menyangka bahawa ia tidak sekali-kali akan kembali (kepada Kami untuk menerima balasan) ! (Sangkaannya itu tidak betul) bahkan ia tetap kembali! Sesungguhnya Tuhannya sentiasa Melihat dan Mengetahui keadaannya! Maka Aku bersumpah. Page 59 of 77 .

Dan bulan apabila (penuh cahayanya) menjadi purnama: Sesungguhnya kamu tetap melalui beberapa keadaan yang bertingkat-tingkat baik buruknya. Maka khabarkanlah kepada mereka dengan azab yang tidak terperi sakitnya. semata-mata mendustakannya. Tetapi orang-orang yang beriman dan beramal soleh mereka beroleh pahala balasan yang tidak putus-putus. mereka tidak mahu taat dan sujud? (Tidak ada satu alasan pun) bahkan orang-orang yang kafir.menerima kesenangan dan kebahagiaan atau sebaliknya) Maka apakah alasan bagi mereka bersikap tidak mahu beriman? Dan (apakah pula alasannya) apabila dibacakan Al-Quran kepada mereka. Sedang Allah mengetahui apa yang mereka rahsiakan dalam hati. Page 60 of 77 . (sebelum kamu menemui Tuhan .

Tidakkah mereka menyangka bahawa mereka akan dibangkitkan (hidup semula sesudah mati)? Pada hari (kiamat) yang amat besar (huru-haranya). Dan (sebaliknya) apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain.Surat Al-Muţaffifīn (The Defrauding) .‫نيففطملا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kecelakaan besar bagi orang-orang yang curang (dalam timbangan dan sukatan). Page 61 of 77 . mereka kurangi. Hari berdiri manusia untuk mengadap Tuhan sekalian alam? Tidak sepatutnya (mereka melakukan perbuatan yang salah itu dan melalaikan hari akhirat)! Sesungguhnya "kitab suratan amal" orang-orang yang berdosa itu (didaftarkan) dalam "Sijjiin". Iaitu mereka yang apabila menerima sukatan (gantang cupak) dari orang lain mereka mengambilnya dengan cukup.

dengan sebab (perbuatan kufur dan maksiat) yang mereka kerjakan. Page 62 of 77 . pada hari itu. (yang menghimpunkan amalan orang-orang yang berdosa). lagi amat derhaka! (Sehingga) apabila ia dibacakan kepadanya ayat-ayat Kami. mereka pada hari itu. Kecelakaan besar. Ialah (tempat simpanan) kitab catitan yang jelas nyata. sesungguhnya mereka akan menderita bakaran neraka. Jangan lagi mereka berlaku demikian! (kalau tidak). tetap terdinding dari (rahmat) Tuhannya. Kemudian. ia berkata:" Ini ialah dongeng orang-orang dahulu kala!" Sebenarnya! (Ayat-ayat Kami itu tidak ada cacatnya) bahkan mata hati mereka telah diselaputi kekotoran (dosa). Dan tiada yang mendustakannya melainkan tiap-tiap orang yang melampaui batas (kebenaran). bagi orang-orang yang mendustakan - Iaitu mereka yang mendustakan hari pembalasan.Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui: apa dia "Sijjiin" itu.

adalah (didaftarkan) dalam" Illiyiin". Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui. Engkau dapat melihat pada muka mereka: cahaya nikmat yang mereka perolehi. tetap berada di dalam Syurga yang penuh nikmat: Mereka berehat di atas pelamin-pelamin (yang berhias). sambil melihat (segala keindahan dan kemuliaan yang disediakan untuk mereka di situ). apa dia "Illiyiin" itu? Ialah (tempat simpanan) kitab catitan yang jelas nyata.Akhirnya dikatakan (kepada mereka): "Inilah dia (azab seksa) yang kamu dustakan dahulu." Ingatlah wahai manusia! Sesungguhnya "kitab suratan amal" orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan). yang didampingkan Tuhan di sisinya. Sesungguhnya orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan). Page 63 of 77 . Yang disaksikan oleh sekumpulan malaikat.

Dan apabila mereka kembali kepada kaum keluarganya. mereka mengerling dan memejam celikkan mata sesama sendiri (mencemuhnya). Dan campuran minuman itu adalah dari "Tasnim": laitu matair yang diminum daripadanya oleh orang-orang yang di dampingkan (Tuhan di sisiNya). Dan apabila mereka melihat orang-orang yang beriman. Meterainya kasturi. Dan apabila orang-orang yang beriman lalu dekat mereka. mereka kembali dengan riang gembira. mereka berkata: "Sesungguhnya orang-orang itu adalah golongan yang sesat!" Page 64 of 77 . Sesungguhnya orang-orang yang derhaka.Mereka diberi minum dari satu minuman yang termeterai bekasnya.dan untuk (memperolehi nikmat kesenangan) itu hendaknya berlumba-lumba mereka yang ingin merebut kelebihan dan kesenangan. mereka selalu tertawakan orang-orang yang beriman. .

(Untuk menambahkan kegembiraan mereka. serta melihat (hal yang berlaku kepada musuhnya). mereka ditanya): "Bukankah orang-orang yang kafir itu telah dibalas akan apa yang mereka telah kerjakan dahulu?" Page 65 of 77 .Pada hal mereka tidak diutus untuk menjaga sesat atau tidaknya orang-orang yang beriman itu! Maka pada hari ini. orang-orang yang beriman pula tertawakan orang yang kafir itu. Sambil mereka berehat di atas pelamin-pelamin (yang berhias).

- (Setelah semuanya itu berlaku). Dan apabila kubur-kubur dibongkarkan. Dan apabila lautan pecah bercampur-baur. Page 66 of 77 .‫راطفنإلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila langit terbelah.(berlaku derhaka) kepada Tuhanmu yang Maha Pemurah? - Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu. Dalam bentuk dan rupa apa sahaja yang dikehendakiNya. lalu menjadikan anggotamu sesuai (dengan tujuan yang kerananya anggota itu diadakan). Dan apabila bintang-bintang gugur bertaburan. tiap-tiap orang akan mengetahui apa yang telah dikerjakan dan ditinggalkannya. Wahai manusia! Apakah yang memperdayakanmu .Surat Al-'Infiţār (The Cleaving) . Ia menyusun kejadianmu. serta menjadikan (binaan tubuh badanmu) sama padan dengan kekuatannya.

Page 67 of 77 . tidak ghaib daripadanya. Dan mereka (sentiasa berada dalam azab seksanya). Padahal sesungguhnya. Mereka mengetahui apa yang kamu lakukan. Mereka menderita bakaran neraka itu pada hari pembalasan. (Gunanya catitan malaikat-malaikat itu ialah: untuk menyatakan siapa yang berbakti dan siapa yang bersalah) kerana sesungguhnya: orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan). (Mereka adalah makhluk) yang mulia (di sisi Allah). tetap berada dalam Syurga yang penuh nikmat. bertempat dalam neraka yang menjulang-julang. ada malaikat-malaikat yang menjaga dan mengawas segala bawaan kamu.Sebenarnya tidak ada yang memperdayakan kamu (hai golongan yang ingkar)! Bahkan kamu sendiri tidak percayakan adanya hari pembalasan. Dan sesungguhnya orang-orang yang bersalah. lagi ditugaskan menulis (amal-amal kamu).

dan segala urusan pada hari itu tertentu bagi Allah.Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari pembalasan itu? Sekali lagi. apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari pembalasan itu? (Hari itu ialah) hari seseorang tidak dapat memberikan pertolongan sedikitpun kepada orang lain. Page 68 of 77 .

Dan apabila tiap-tiap diri disatukan dengan pasangannya. Dan apabila lautan meluap-luap bercampur-baur. Dan apabila binatang-binatang liar dihimpunkan. Dan apabila gunung-ganang di terbangkan ke angkasa (setelah dihancurkan menjadi debu). Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak. - Page 69 of 77 . Dan apabila anak perempuan yang ditanam hidup-hidup: ditanya.‫ريوكتلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila matahari dilingkari cahayanya (dan hilang lenyap).Surat At-Takwīr (The Overthrowing) . Dan apabila unta-unta yang bunting terbiar.

Yang beredar. Dan apabila neraka dinyalakan menjulang.Dengan dosa apakah ia dibunuh? Dan apabila surat-surat amal dibentangkan. (Setelah semuanya itu berlaku). Aku bersumpah dengan bintang-bintang yang tenggelam timbul. Oleh itu. Dan apabila langit ditanggalkan dari tempatnya. Dan apabila Syurga didekatkan. juga yang tetap pada tempatnya. tiap-tiap orang akan mengetahui tentang amal yang telah dibawanya. Dan malam. Page 70 of 77 . apabila ia hampir habis.

Dan sebenarnya Al-Quran itu bukanlah perkataan Syaitan yang kena rejam. lagi berkedudukan tinggi di sisi Allah yang mempunyai Arasy. sungguh-sungguh Kalamullah (yang disampaikan oleh Jibril) Utusan yang mulia. Dan (Nabi Muhammad yakin bahawa yang disampaikan kepadanya ialah wahyu dari Tuhan. lagi dipercayai. Dan bukanlah Nabi Muhammad seorang yang boleh dituduh dan disangka buruk.Dan siang. bukanlah ia seorang gila (seperti yang kamu tuduh). Page 71 of 77 . Dan sebenarnya sahabat kamu (Nabi Muhammad) itu (wahai golongan yang menentang Islam). Sebenarnya Al-Quran itu. Yang kuat gagah. kerana) demi sesungguhnya! Nabi Muhammad telah mengenal dan melihat Jibril di kaki langit yang nyata. Yang ditaati di sana (dalam kalangan malaikat). apabila ia mulai terang. terhadap penyampaiannya mengenai perkara-perkara yang ghaib.

(Dengan yang demikian) maka ke manakah kamu hendak pergi (kiranya kamu masih menyeleweng dari jalan AlQuran)?

Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam:

Iaitu bagi sesiapa dari kamu yang mahu tetap teguh di atas jalan (Islam) yang betul.

Dan kamu tidak dapat menentukan kemahuan kamu (mengenai sesuatupun), kecuali dengan cara yang diatur oleh Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam.

Page 72 of 77

Surat `Abasa (He Frowned) - ‫سبع ةروس‬
‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬

Ia memasamkan muka dan berpaling,

Kerana ia didatangi orang buta.

Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui (tujuannya, wahai Muhammad) ? Barangkali ia mahu membersihkan hatinya (dengan pelajaran ugama yang didapatinya daripadamu)! -

Ataupun ia mahu mendapat peringatan, supaya peringatan itu memberi manfaat kepadanya.

Adapun orang yang merasa keadaannya telah cukup, tidak berhajat lagi (kepada ajaran Al-Quran),

Maka engkau bersungguh-sungguh melayaninya.

Padahal engkau tidak bersalah kalau ia tidak mahu membersihkan dirinya (dari keingkarannya).

Adapun orang yang segera datang kepadamu,

Page 73 of 77

Dengan perasaan takutnya (melanggar perintah-perintah Allah), -

Maka engkau berlengah-lengah melayaninya.

Janganlah melakukan lagi yang sedemikian itu! Sebenarnya ayat-ayat Al-Quran adalah pengajaran dan peringatan (yang mencukupi).

Maka sesiapa yang mahukan kebaikan dirinya, dapatlah ia mengambil peringatan daripadanya.

(Ayat-ayat Suci itu tersimpan) dalam naskhah-naskhah yang dimuliakan, -

Yang tinggi darjatnya, lagi suci (dari segala gangguan), -

(Terpelihara) di tangan malaikat-malaikat yang menyalinnya dari Lauh Mahfuz;

(Malaikat-malaikat) yang mulia, lagi yang berbakti.

Binasalah hendaknya manusia (yang ingkar) itu, betapa besar kekufurannya?

Page 74 of 77

Kemudian apabila Allah kehendaki dibangkitkannya (hidup semula).(Tidakkah ia memikirkan) dari apakah ia diciptakan oleh Allah? - Dari air mani diciptakanNya. Kemudian kami belah-belahkan bumi dengan belahan yang sesuai dengan tumbuh-tumbuhan. Janganlah hendaknya ia kufur ingkar lagi! Sebenarnya ia belum menunaikan apa yang diperintahkan kepadanya. Kemudian jalan (baik dan jahat). (Kalaulah ia tidak memikirkan asal dan kesudahan dirinya). Kemudian dimatikannya. dimudahkan Tuhan kepadanya (untuk menimbang dan mengambil mana satu yang ia pilih). serta dilengkapkan keadaannya dengan persediaan untuk bertanggungjawab. - Page 75 of 77 . maka hendaklah manusia melihat kepada makanannya (bagaimana kami mentadbirkannya): Sesungguhnya kami telah mencurahkan hujan dengan curahan yang menakjubkan. lalu diperintahkan supaya ia dikuburkan.

Dan buah anggur serta sayur-sayuran. - Untuk kegunaan kamu dan binatang-binatang ternak kamu. Kemudian (ingatlah keadaan yang berlaku) apabila datang suara jeritan yang dahsyat. Dan ibunya serta bapanya.Lalu Kami tumbuhkan pada bumi biji-bijian. Dan taman-taman yang menghijau subur. - Pada hari seseorang itu lari dari saudaranya. Page 76 of 77 . Dan berbagai buah-buahan serta bermacam-macam rumput. Dan Zaitun serta pohon-pohon kurma.

Diliputi oleh warna hitam legam dan gelap-gelita. Page 77 of 77 . yang derhaka. - Kerana tiap-tiap seorang dari mereka pada hari itu. Muka (orang-orang yang beriman) pada hari itu berseri-seri. lagi bersuka ria. - Mereka itu ialah orang-orang yang kafir. ada perkara-perkara yang cukup untuk menjadikannya sibuk dengan hal dirinya sahaja. Dan muka (orang-orang yang ingkar) pada hari itu penuh berdebu. Tertawa.Dan isterinya serta anak-anaknya.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->