P. 1
Senarai Surah Lazim

Senarai Surah Lazim

|Views: 6,547|Likes:
Published by eternal phenom

More info:

Published by: eternal phenom on Oct 19, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2015

pdf

text

original

Senarai Surah-Surah Lazim

Sumber Senarai Surah-surah Lazim: Masjid An-Nur Kotaraya, Johor Bahru. Sumber Ayat-ayat dan terjemahan : www.quran.com

Surat Al-Fātiĥah (The Opener) - ‫ةحتافلا ةروس‬

Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Segala puji tertentu bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.

Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.

Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).

Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.

Tunjukilah kami jalan yang lurus.

Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Page 1 of 77

Surat Al-'Ikhlāş (The Sincerity) - ‫صالخإلا ةروس‬
‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬

Katakanlah (wahai Muhammad): "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa;

"Allah Yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat;

"Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan;

"Dan tidak ada sesiapapun yang serupa denganNya".

Page 2 of 77

"Aku berlindung kepada (Allah) Tuhan yang menciptakan sekalian makhluk.‫قلفلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Katakanlah (wahai Muhammad). "Dan dari kejahatan makhluk-makhluk yang menghembus-hembus pada simpulan-simpulan (dan ikatan-ikatan). "Dan dari bahaya gelap apabila ia masuk. "Dan dari kejahatan orang yang dengki apabila ia melakukan dengkinya". "Dari bencana makhluk-makhluk yang Ia ciptakan. Page 3 of 77 .Surat Al-Falaq (The Daybreak) .

"Yang Menguasai sekalian manusia. "Tuhan yang berhak disembah oleh sekalian manusia. "Dari kejahatan pembisik penghasut yang timbul tenggelam. Page 4 of 77 .‫سانلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Katakanlah (wahai Muhammad): "Aku berlindung kepada (Allah) Pemulihara sekalian manusia.Surat An-Nās (The Mankind ) . - "Yang melemparkan bisikan dan hasutannya ke dalam hati manusia. - "(Iaitu pembisik dan penghasut) dari kalangan jin dan manusia".

‫نورفاكلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Katakanlah (wahai Muhammad): "Hai orang-orang kafir! "Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah. "Bagi kamu ugama kamu. "Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat.Surat Al-Kāfirūn (The Disbelievers) . "Dan kamu pula tidak mahu beribadat secara aku beribadat. dan bagiku ugamaku". "Dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) yang aku sembah. Page 5 of 77 .

Surat Al-`Aşr (The Declining Day) . dan mereka pula berpesan-pesan dengan kebenaran serta berpesan-pesan dengan sabar. Page 6 of 77 .‫رصعلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian - Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh.

Oleh itu. dan sembelihlah korban (sebagai bersyukur).Surat Al-Kawthar (The Abundance) . Page 7 of 77 .‫رثوكلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Sesungguhnya Kami telah mengurniakan kepadamu (wahai Muhammad) kebaikan yang banyak (di dunia dan di akhirat). Dia lah yang terputus (dari mendapat sebarang perkara yang diingininya). Sesungguhnya orang yang bencikan engkau. kerjakanlah sembahyang kerana Tuhanmu semata-mata.

Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk semasa hendak mati)! Sekali lagi (diingatkan): jangan sekali-kali (kamu bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak akibatnya yang buruk pada hari kiamat)! Demi sesungguhnya! Kalaulah kamu mengetahui .dengan pengetahuan yang yakin. anak-pinak pangkat dan pengaruh).kamu (wahai orang-orang yang derhaka) akan melihatnya dengan penglihatan yang yakin (semasa kamu dilemparkan ke dalamnya)! Page 8 of 77 .(apa yang kamu akan hadapi) .Kamu akan melihat neraka yang marak menjulang.demi sesungguhnya! . (Ingatlah) demi sesungguhnya! . (tentulah kamu akan mengerjakan perkara-perkara yang menjadi bekalan kamu untuk hari akhirat).Surat At-Takāthur (The Rivalry in world increase) . Selepas itu .‫رثاكتلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda. - Sehingga kamu masuk kubur.

Selain dari itu. sesungguhnya kamu akan ditanya pada hari itu. tentang segala nikmat (yang kamu telah menikmatinya)! Page 9 of 77 .

Pada Malam itu. Sejahteralah Malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar! Page 10 of 77 .‫ردقلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Sesungguhnya Kami telah menurunkan (Al-Quran) ini pada Malam Lailatul-Qadar. Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran Malam Lailatul-Qadar itu? Malam Lailatul-Qadar lebih baik daripada seribu bulan. turun malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka. kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut).Surat Al-Qadr (The Power) .

lalu Ia memberikan hidayah petunjuk (dengan wahyu . lalu la memberikan perlindungan? Dan didapatiNya engkau mencari-cari (jalan yang benar). Dan sesungguhnya Tuhanmu akan memberikanmu (kejayaan dan kebahagiaan di dunia dan di akhirat) sehingga engkau reda .AlQuran)? Page 11 of 77 .Surat Ađ-Đuĥaá (The Morning Hours) . Bukankah dia mendapati engkau yatim piatu. sebagaimana yang dituduh oleh kaum musyrik). dan Ia tidak benci (kepadamu.‫ىحضلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi waktu dhuha. Dan malam apabila ia sunyi-sepi - (Bahawa) Tuhanmu (wahai Muhammad) tidak meninggalkanmu.berpuas hati. Dan sesungguhnya kesudahan keaadaanmu adalah lebih baik bagimu daripada permulaannya.

Adapun nikmat Tuhanmu.Dan didapatiNya engkau miskin. adapun anak yatim maka janganlah engkau berlaku kasar terhadapnya. maka hendaklah engkau sebut-sebutkan (dan zahirkan) sebagai bersyukur kepadaNya. Adapun orang yang meminta (bantuan pimpinan) maka janganlah engkau tengking herdik. Page 12 of 77 . lalu Ia memberikan kekayaan? Oleh itu.

‫نوعاملا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Tahukah engkau akan orang yang mendustakan ugama (meliputi hari pembalasan)? Orang itu ialah yang menindas serta berlaku zalim kepada anak yatim. Dan ia tidak menggalakkan untuk memberi makanan yang berhak diterima oleh orang miskin. Page 13 of 77 . (Juga bagi) orang-orang yang berkeadaan riak (bangga diri dalam ibadat dan bawaannya). maka kecelakaan besar bagi orang-orang Ahli Sembahyang - (laitu) mereka yang berkeadaan lalai daripada menyempurnakan sembahyangnya.Surat Al-Mā`ūn (The Small Kindesses) . Dan orang-orang yang tidak memberi sedikit pertolongan (kepada orang yang berhak mendapatnya). (Kalau orang yang demikian dikira dari bilangan orang-orang yang mendustakan ugama).

Sebaliknya orang yang ringan timbangan amal baiknya. - Page 14 of 77 . hari manusia menjadi seperti kelkatu yang terbang berkeliaran. - Maka ia berada dalam kehidupan yang senang lenang.‫ةعراقلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Hari yang menggemparkan. maka (manusia akan diberikan tempatnya menurut amal masing-masing).Surat Al-Qāri`ah (The Calamity) . adapun orang yang berat timbangan amal baiknya. Setelah berlaku demikian. Apa dia hari yang menggemparkan itu? Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari yang menggemparkan itu? - (Hari itu ialah: hari kiamat). Dan gunung-ganang menjadi seperti bulu yang dibusar berterbangan.

Maka tempat kembalinya ialah "Haawiyah" Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui. Page 15 of 77 . apa dia "Haawiyah" itu? (Haawiyah itu ialah): api yang panas membakar.

dan Tuhanmu Yang Maha Pemurah. - Ia mengajarkan manusia apa yang tidak diketahuinya. Dengan sebab ia melihat dirinya sudah cukup apa yang dihajatinya. (Ingatlah) sesungguhnya kepada Tuhanmu lah tempat kembali (untuk menerima balasan).‫قلعلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Bacalah (wahai Muhammad) dengan nama Tuhanmu yang menciptakan (sekalian makhluk). - Yang mengajar manusia melalui pena dan tulisan. Ia menciptakan manusia dari sebuku darah beku. Ingatlah! Sesungguhnya jenis manusia tetap melampaui batas (yang sepatutnya atau yang sewajibnya). Bacalah.Surat Al-`Alaq (The Clot) . Page 16 of 77 .

Kemudian biarlah ia memanggil kumpulannya (untuk menyelamatkannya).Adakah engkau nampak (baiknya) orang yang melarang (dan menghalang) - Seorang hamba Allah apabila ia mengerjakan sembahyang? Adakah engkau nampak (buruknya) jika ia berada di atas jalan yang betul? - Atau ia menyuruh orang bertaqwa (jangan melakukan syirik)? Adakah engkau nampak (terlepasnya dari azab) jika ia mendustakan (apa yang disampaikan oleh Nabi Muhammad kepadanya) serta ia berpaling ingkar? Tidakkah ia mengetahui bahawa sesungguhnya Allah melihat (segala amal perbuatannya dan membalasnya)? Jangan sekali-kali berlaku derhaka! Demi sesungguhnya jika ia tidak berhenti (dari perbuatannya yang buruk itu). Page 17 of 77 . - Ubun-ubun (orang) yang berdusta. nescaya Kami akan menyentap ubun-ubunnya (dan menyeretnya ke dalam neraka). yang bersalah.

Kami pula akan memanggil malaikat Zabaniyah (untuk menyeksanya)! Ingatlah! Janganlah engkau (wahai Muhammad) menurut kehendaknya. dan (sebaliknya) sujudlah dan dampingkanlah dirimu kepada Allah (dengan taat dan beramal soleh)! Page 18 of 77 .

Jelasnya: adapun orang yang memberikan apa yang ada padanya ke jalan kebaikan dan bertaqwa (mengerjakan suruhan Allah dan meninggalkan segala laranganNya). - Sesungguhnya amal usaha kamu adalah berbagai-bagai keadaannya.‫ليللا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi malam apabila ia menyelubungi segala-galanya (dengan gelap-gelitanya). - Page 19 of 77 . Demi Yang menciptakan (makhluk-makhlukNya) lelaki dan perempuan. - Serta ia mengakui dengan yakin akan perkara yang baik. Sebaliknya: orang yang bakhil (daripada berbuat kebajikan) dan merasa cukup dengan kekayaan dan kemewahannya. (jantan dan betina).Surat Al-Layl (The Night) . Dan siang apabila ia lahir terang-benderang. Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesenangan (Syurga).

Dan (sebaliknya) akan dijauhkan (azab neraka) itu daripada orang yang sungguh bertaqwa. Maka (serentak dengan memberi hidayah petunjuk) Aku juga telah memberi amaran mengingatkan kamu akan api neraka yang marak menjulang.Serta ia mendustakan perkara yang baik. Yang tidak akan menderita bakarannya melainkan orang yang sungguh celaka. Maka sesungguhnya Kami akan memberikannya kemudahan untuk mendapat kesusahan dan kesengsaraan. Dan apakah pertolongan yang dapat diberi kepadanya oleh hartanya apabiha ia telah terjerumus (ke dalam azab seksa hari akhirat)? Sesungguhnya tanggungan Kamilah memberi hidayah petunjuk (tentang yang benar dan yang salah). - Page 20 of 77 . Dan sesungguhnya Kamilah yang menguasai hari akhirat dan alam dunia. - Yang telah mendustakan (kebenaran) dan berpaling ingkar.

Yang mendermakan hartanya dengan tujuan membersihkan dirinya dan hartabendanya. ia tetap akan berpuas hati (pada hari akhirat. Page 21 of 77 . Sedang ia tidak menanggung budi sesiapapun. dengan mendapat segala yang diharapkannya). yang patut di balas. Dan demi sesungguhnya. Hanyalah mengharapkan keredaan Tuhannya Yang Maha Tinggi.

Page 22 of 77 .‫ىلعألا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Bertasbihlah mensucikan nama Tuhanmu Yang Maha Tinggi (dari segala sifat-sifat kekurangan). Dan Yang telah mengatur (keadaan makhluk-makhlukNya) serta memberikan hidayah petunjuk (ke jalan keselamatannya dan kesempurnaannya). - Yang telah menciptakan (sekalian makhlukNya) serta menyempurnakan kejadiannya dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya. Kami sentiasa menjadikan engkau (wahai Muhammad) dapat membaca (Al-Quran yang diturunkan kepadamu dengan perantaraan jibril). dan yang tersembunyi.(berubah warnanya) kehitam-hitaman. sesungguhnya Ia mengetahui (segala keadaan yang patut berlaku). Kecuali apa yang dikehendaki Allah engkau lupakan.Surat Al-'A`lá (The Most High) . Dan Yang telah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan untuk binatang-binatang ternak. sehingga engkau (menghafaznya dan) tidak lupa. Kemudian Ia menjadikan (tumbuh-tumbuhan yang menghijau) itu kering .

ia tidak mati di dalamnya dan tidak pula hidup senang.Dan Kami tetap memberi kemudahan kepadamu untuk (melaksanakan segala perkara) Ugama yang mudah diterima oleh akal yang sihat. Oleh itu berilah peringatan (kepada umat manusia dengan ajaran Al-Quran). Dan (sebaliknya) orang yang sangat celaka akan menjauhinya. Selain dari itu. kalau-kalau peringatan itu berguna (dan sudah tentu berguna). Kerana orang yang takut (melanggar perintah Allah) akan menerima peringatan itu. Dia lah orang yang akan menderita bakaran neraka yang amat besar (azab seksanya).berusaha membersihkan dirinya (dengan taat dan amal yang soleh). Dan menyebut-nyebut dengan lidah dan hatinya akan nama Tuhannya serta mangerjakan sembahyang (dengan khusyuk). Sesungguhnya berjayalah orang yang .setelah menerima peringatan itu . Page 23 of 77 .

bahkan kamu utamakan kehidupan dunia. Sesungguhnya (keterangan-keterangan yang dinyatakan) ini ada (disebutkan) di dalam Kitab-kitab yang terdahulu. Page 24 of 77 .(Tetapi kebanyakkan kamu tidak melakukan yang demikian). Iaitu Kitab-kitab Nabi Ibrahim dan Nabi Musa. Padahal kehidupan akhirat lebih baik dan lebih kekal.

‫شيرق ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kerana kebiasaan aman tenteram kaum Quraisy (penduduk Makkah) (laitu) kebiasaan aman tenteram perjalanan mereka (menjalankan perniagaan) pada musim sejuk (ke negeri Yaman). Tuhan yang memberi mereka penghidupan: menyelamatkan mereka dari kelaparan. dan pada musim panas (ke negeri Syam). Page 25 of 77 . Maka hendaklah mereka menyembah Tuhan yang menguasai rumah (Kaabah) ini. dan mengamankan mereka dari ketakutan.Surat Quraysh (Quraysh) .

Dan sesungguhnya ia (dengan bawaannya) menerangkan dengan jelas keadaan yang demikian.Surat Al-`Ādiyāt (The Courser) . Sehingga menghamburkan debu pada waktu itu. Page 26 of 77 .‫تايداعلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi Kuda Perang yang tangkas berlari dengan kedengaran kencang nafasnya. Dan sesungguhnya ia melampau sangat sayangkan harta (secara tamak haloba). Dan meluru menyerbu musuh pada waktu subuh. Serta mencetuskan api dari telapak kakinya. Lalu menggempur ketika itu di tengah-tengah kumpulan musuh. Sesungguhnya manusia sangat tidak bersyukur akan nikmat Tuhannya.

(Patutkah ia bersikap demikian?) Tidakkah ia mengetahui (bagaimana keadaan) ketika dibongkarkan segala yang ada dalam kubur? Dan dikumpul serta didedahkan segala yang terpendam dalam dada? Sesungguhnya Tuhan mereka Maha Mengetahui dengan mendalam tentang (balasan yang diberikanNya kepada) mereka .pada hari itu. Page 27 of 77 .

Surat Ash-Shams (The Sun) . Dan siang apabila ia memperlihatkannya dengan jelas nyata. Dan malam apabila ia menyelubunginya (dengan gelap.gelita). Serta bumi dan Yang menghamparkannya (untuk kemudahan makhluk-makhlukNya). Dan bulan apabila ia mengiringinya.‫سمشلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi matahari dan cahayanya yang terang-benderang. Serta mengilhamkannya (untuk mengenal) jalan yang membawanya kepada kejahatan.yang melambangkan kekuasaanNya). Demi diri manusia dan Yang menyempurnakan kejadiannya (dengan kelengkapan yang sesuai dengan keadaannya). - Page 28 of 77 . Demi langit dan Yang membinanya (dalam bentuk yang kuat kukuh . dan yang membawanya kepada bertaqwa.

itu susut dan terbenam kebersihannya (dengan sebab kekotoran maksiat).Sesungguhnya berjayalah orang yang menjadikan dirinya . kaum Thamud telah mendustakan (Rasulnya) dengan sebab perbuatan derhaka mereka yang melampaui batas. maka Tuhan menimpakan mereka dengan azab yang membinasakan serta Ia meratakan azab itu meliputi mereka (sehingga punah-ranah semuanya). Dan sesungguhnya hampalah orang yang menjadikan dirinya . Ketika orang yang paling jahat di antara mereka menerima perintah dari mereka (supaya membunuh unta yang menjadi mukjizat). (Ingatlah).yang sedia bersih . Page 29 of 77 .bertambah-tambah bersih (dengan iman dan amal kebajikan). dan (janganlah kamu menyekatnya daripada mendapat) air minumnya (supaya kamu tidak ditimpa azab)!" (Setelah Nabi Soleh memberi amaran) lalu mereka mendustakannya serta menyembelih unta itu. Dengan sebab dosa mereka.yang sedia bersih . Maka berkatalah Rasul Allah (Nabi Soleh) kepada mereka: " (Janganlah kamu ganggu) unta betina dari Allah itu.

(kerana itu adalah balasan yang adil).Dan Allah tidak hiraukan kesudahan (mereka) yang demikian. Page 30 of 77 .

tidak dapat menolongnya. Flame) . Dan juga isterinya. dari tali-tali yang dipintal. Ia akan menderita bakaran api neraka yang marak menjulang.‫دسملا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Binasalah kedua-dua tangan Abu lahab. dan binasalah ia bersama! Hartanya dan segala yang diusahakannya. - Di lehernya sejenis tali. Page 31 of 77 . seorang perempuan pemunggah kayu api.Surat Al-Masad (The Palm Fiber.

- Yang melontar mereka dengan batu-batu dari sejenis tanah yang dibakar keras.Surat Al-Fīl (The Elephant) . (yang hendak meruntuhkan Kaabah)? Bukankah Tuhanmu telah menjadikan rancangan jahat mereka dalam keadaan yang rugi dan memusnahkan mereka? Dan Ia telah menghantarkan kepada mereka (rombongan) burung berpasuk-pasukan.‫ليفلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Tidakkah engkau mengetahui bagaimana Tuhanmu telah melakukan kepada angkatan tentera (yang dipimpin oleh pembawa) Gajah. - Lalu Ia menjadikan mereka hancur berkecai seperti daun-daun kayu yang dimakan ulat. Page 32 of 77 .

"Apa yang sudah terjadi kepada bumi?" Pada hari itu bumipun menceritakan khabar beritanya: Bahawa Tuhanmu telah memerintahnya (berlaku demikian).Surat Az-Zalzalah (The Earthquake) . nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah. Serta bumi itu mengeluarkan segala isinya.untuk diperlihatkan kepada mereka (balasan) amal-amal mereka. Dan berkatalah manusia (dengan perasaan gerun). Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah. nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Page 33 of 77 .‫ةلزلزلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila bumi digegarkan dengan gegaran yang sedahsyat-dahsyatnya. Pada hari itu manusia akan keluar berselerak (dari kubur masing-masing) .

Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah. Serta negeri (Makkah) yang aman ini. (Jika demikian kekuasaanKu). sesudah (ternyata dalil-dalil yang membuktikan kekuasaanKu mengadakan hari pembalasan) itu? Page 34 of 77 . Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Dan Gunung Tursina.‫نيتلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi buah Tiin dan Zaitun. (berkata tidak benar) mengenai hari pembalasan.Surat At-Tīn (The Fig) . maka mereka beroleh pahala yang tidak putus-putus. maka apa pula yang menjadikan engkau seorang pendusta. Kemudian (jika ia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu). - Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).

Bukankah Allah (yang demikian kekuasaanNya) seadil-adil Hakim? Page 35 of 77 .

Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya). Sedang engkau (wahai Muhammad) tinggal di negeri ini (sentiasa ditindas). Adakah ia menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang melihatnya (dan mengetahui tujuannya menghabiskan harta bendanya itu? Page 36 of 77 . Patutkah manusia yang demikian keadaannya (terpedaya dengan kekuasaan yang ada padanya dan) menyangka bahawa tidak ada sesiapapun yang dapat mengatasi kekuasaannya (dan menyeksakannya)? Manusia yang demikian keadaannya (tidaklah patut ia bermegah-megah dengan kekayaannya dan) berkata: "Aku telah habiskan harta benda yang banyak (dalam usaha menegakkan nama dan bangsa). dan zuriat yang dilahirkannya.Surat Al-Balad (The City) .‫دلبلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Aku bersumpah dengan negeri (Makkah) ini. Demi manusia yang melahirkan zuriat.

Page 37 of 77 . Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui: apa dia amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan itu? (Di antara amal-amal itu .bagi orang yang mampu) ialah: memerdekakan hamba abdi.(Mengapa manusia terpedaya dan bermegah-megah?) Tidakkah Kami telah menjadikan baginya: dua mata (untuk ia memerhatikan kekuasaan dan kekayaan Kami?) - Dan lidah serta dua bibir (untuk ia menyempurnakan sebahagian besar dari hajat-hajatnya)? Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan. Atau memberi makan pada hari kelaparan - Kepada anak yatim dari kaum kerabat. (jalan kebaikan untuk dijalaninya. dan jalan kejahatan untuk dijauhi)? Dalam pada itu manusia tidak (memilih jalan kebaikan) merempuh masuk mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan.

ia (tidak pula) menjadi dari orang-orang yang beriman dan berpesan-pesan dengan sabar serta berpesan-pesan dengan kasih sayang. Selain dari (tidak mengerjakan amal-amal) itu. merekalah golongan pihak kanan (yang akan beroleh Syurga). - Mereka ditimpakan (azab seksa) neraka yang ditutup rapat (supaya kuat bakarannya). Page 38 of 77 . Dan (sebaliknya) orang-orang yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan Kami.Atau kepada orang miskin yang terlantar di atas tanah. merekalah golongan pihak kiri. (Ketahuilah! Bahawa orang-orang yang beriman serta berusaha mengerjakan amal-amal yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan).

Surat An-Naşr (The Divine Support) . sesungguhnya Dia amat menerima taubat. Page 39 of 77 .‫رصنلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila datang pertolongan Allah dan kemenangan (semasa engkau wahai Muhammad berjaya menguasai negeri Makkah). - Dan engkau melihat manusia masuk dalam ugama Allah beramai-ramai. - Maka ucapkanlah tasbih dengan memuji Tuhanmu dan mintalah ampun kepadaNya.

Ia menyangka bahawa hartanya itu dapat mengekalkannya (dalam dunia ini)! Tidak! Sesungguhnya dia akan dicampakkan ke dalam "Al-Hutamah". apa dia "Al-Hutamah" itu? (Al-Hutamah) ialah api Allah yang dinyalakan (dengan perintahNya). Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui. - Yang naik menjulang ke hati.Surat Al-Humazah (The Traducer) . Sesungguhnnya api neraka itu ditutup rapat atas mereka. Yang mengumpulkan harta dan berulang-ulang menghitung kekayaannya. pengeji. Page 40 of 77 .‫ةزمهلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kecelakaan besar bagi tiap-tiap pencaci.

Page 41 of 77 .(Mereka terikat di situ) pada batang-batang palang yang melintang panjang.

lagi tetap teguh di atas tauhid. tidak akan terlepas (dari kepercayaan dan amalan masing-masing) sehingga datang kepada mereka bukti yang jelas nyata.‫ةنيبلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) serta orang-orang musyrik. Page 42 of 77 .Surat Al-Bayyinah (The Clear Proof) . Dan yang demikian itulah Ugama yang benar. dan supaya mereka mendirikan sembahyang serta memberi zakat. Terkandung di dalamnya pelajaran-pelajaran dan hukum-hukum yang benar. tidak berpecah-belah melainkan setelah datang kepada mereka bukti yang jelas nyata. Dan orang-orang (Yahudi dan Nasrani) yang diberi Kitab (Taurat dan Injil) itu. Pada hal mereka tidak diperintahkan melainkan supaya menyembah Allah dengan mengikhlaskan ibadat kepadaNya. - Iaitu seorang Rasul dari Allah yang membacakan (kepada mereka) Lembaran-lembaran Suci.

kekalah mereka di dalamnya. kekalah mereka di dalamnya selama-lamanya. Allah reda akan mereka dan merekapun reda (serta bersyukur) akan nikmat pemberianNya. Page 43 of 77 . Balasan yang demikian itu untuk orang-orang yang takut (melanggar perintah) Tuhannya. Seungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh. mereka itulah sebaik-baik makhluk. Balasan mereka di sisi Tuhannya ialah syurga Adn (tempat tinggal yang tetap). yang mengalir di bawahnya beberapa sungai. Mereka itulah sejahat-jahat makhluk.Sesungguhnya orang-orang yang kafir dari Ahli Kitab dan orang-orang musyrik itu akan ditempatkan di dalam neraka Jahannam.

Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon (apa yang engkau gemar dan ingini). maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan. Page 44 of 77 . maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain). Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh).‫حرشلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Bukankah Kami telah melapangkan bagimu: dadamu (wahai Muhammad serta mengisinya dengan iman dan hidayah petunjuk) ? Dan Kami telah meringankan daripadamu: bebanmu (menyiarkan Islam) - Yang memberati tanggunganmu. (dengan memberikan berbagai kemudahan dalam melaksanakannya)? Dan Kami telah meninggikan bagimu: sebutan namamu (dengan mengurniakan pangkat Nabi dan berbagai kemuliaan)? Oleh itu. (Sekali lagi ditegaskan): bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.Surat Ash-Sharĥ (The Relief) .

‫رجفلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi waktu fajar. bagaimana Tuhanmu telah melakukan terhadap kaum Aad (yang kufur derhaka) Iaitu penduduk "Iram" yang mempunyai bangunan-bangunan yang tinggi tiangnya. tidakkah engkau perhatikan.Surat Al-Fajr (The Dawn) . (sesuai dengan penduduknya) Yang belum pernah diciptakan sepertinya (tentang besar dan kukuhnya) di segala negeri (pada zamannya)? Page 45 of 77 . - Bukankah yang demikian itu mengandungi sumpah (yang diakui kebenarannya) oleh orang yang berakal sempurna? (Kami tetap akan membinasakan orang-orang yang menentangmu wahai Muhammad). Dan bilangan yang genap serta yang ganjil. apabila ia berlalu. Dan malam yang sepuluh (yang mempunyai kelebihan di sisi Allah). Dan malam.

Dan (terhadap) kaum Thamud yang memahat batu-batu besar di lembah (Wadil-Qura iaitu tempat tinggalnya)? Dan (terhadap) Firaun yang menguasai bangunan-bangunan yang handal kukuh? (Semuanya itu ialah) orang-orang yang telah bermaharajalela di negeri (masing-masing). Tuhanmu mencurahkan ke atas mereka berbagai paluan azab. (terutama balasan akhirat) (Dalam pada itu manusia tidak menghiraukan balasan akhirat). Sesungguhnya Tuhanmu tetap mengawas dan membalas. oleh yang demikian. (ia tidak mahu bersyukur tetapi terus bersikap takbur) serta berkata dengan sombongnya: "Tuhanku telah memuliakan daku!" Page 46 of 77 . maka kebanyakan manusia apabila diuji oleh Tuhannya dengan dimuliakan dan dimewahkan hidupnya. Dengan yang demikian. Lalu mereka melakukan dengan banyaknya kerosakan dan bencana di negeri-negeri itu.

Bahkan (perbuatan kamu wahai orang-orang yang hidup mewah.Dan sebaliknya apabila ia diuji oleh Tuhannya. sedang malaikat berbaris-baris (siap sedia menjalankan perintah). Dan kamu sentiasa makan harta pusaka secara rakus (dengan tidak membezakan halal haramnya). (ia tidak bersabar bahkan ia resah gelisah) serta merepek dengan katanya: "Tuhanku telah menghinakan daku!" Jangan demikian. lebih salah lagi kerana) kamu tidak memuliakan anak yatim. (sebenarnya kata-kata kamu itu salah). Serta kamu pula sayangkan harta secara tamak haloba! Jangan sekali-kali bersikap demikian! (Sebenarnya) apabila bumi (dihancurkan segala yang ada di atasnya dan) diratakan serata-ratanya. Dan (perintah) Tuhanmu pun datang. dengan disempitkan rezekinya. Page 47 of 77 . (malah kamu menahan apa yang Ia berhak menerimanya). Dan kamu tidak menggalakkan untuk memberi makanan (yang berhak diterima oleh) orang miskin.

(maka) pada saat itu manusia akan ingat (hendak berlaku baik).Serta diperlihatkan neraka Jahannam pada hari itu. Tuhan menyatakan bahawa orangorang yang beriman dan beramal soleh akan disambut dengan kata-kata): "Wahai orang yang mempunyai jiwa yang sentiasa tenang tetap dengan kepercayaan dan bawaan baiknya! - "Kembalilah kepada Tuhanmu dengan keadaan engkau berpuas hati (dengan segala nikmat yang diberikan) lagi diredhai (di sisi Tuhanmu) ! - "Serta masuklah engkau dalam kumpulan hamba-hambaku yang berbahagia - Page 48 of 77 . dan bagaimana ingatan itu akan berguna lagi kepadanya? Ia akan berkata: "Alangkah baiknya kalau aku dahulu sediakan amal-amal baik untuk hidupku (di sini)!" Maka pada hari itu tiada sesiapapun yang dapat menyeksa seperti azab (yang ditimpakan oleh) Allah. Dan tiada sesiapapun yang dapat mengikat serta membelenggu seperti ikatan dan belengguNya. (Setelah menerangkan akibat orang-orang yang tidak menghiraukan akhirat.

"Dan masuklah ke dalam SyurgaKu! " Page 49 of 77 .

- Mereka diberi minum dari matair yang menggelegak panasnya. Yang tidak menggemokkan.Surat Al-Ghāshiyah (The Overwhelming) . Mereka menjalankan kerja yang berat lagi berpenat lelah. Mereka tetap menderita bakaran neraka yang amat panas (membakar). dan tidak pula dapat menghilangkan sedikit kelaparan pun. (Sebaliknya) muka (orang-orang yang beriman) pada hari itu berseri-seri. Tiada makanan bagi mereka (di situ) selain dari pokok-pokok yang berduri.‫ةيشاغلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Sudahkah sampai kepadamu (wahai Muhammad) perihal hari kiamat yang huru-haranya meliputi? Muka (orang-orang yang kafir) pada hari itu tunduk kerana merasa hina. Page 50 of 77 .

(Mengapa mereka yang kafir masih mengingkari akhirat) tidakkah mereka memperhatikan keadaan unta bagaimana ia diciptakan? Page 51 of 77 . Serta hamparan-hamparan yang terbentang. Di situ juga ada pelamin-pelamin (berhias) yang tinggi (tempatnya).Berpuas hati dengan balasan amal usahanya (yang baik yang telah dikerjakannya di dunia). Di dalam Syurga itu ada matair yang mengalir. Dan bantal-bantal yang teratur (untuk mereka berbaring atau bersandar). Mereka tidak mendengar di situ sebarang perkataan yang sia-sia. Dan piala-piala minuman yang disediakan (untuk mereka). - (Mereka tinggal menetap) di dalam Syurga tinggi (tempat kedudukannya darjatnya).

kerana sesungguhnya engkau hanyalah seorang Rasul pemberi ingatan. Sesungguhnya kepada Kamilah kembalinya mereka. sesungguhnya tanggungan Kamilah soal menghitung amal mereka. Bukanlah engkau seorang yang berkuasa memaksa mereka (menerima ajaran Islam yang engkau sampaikan itu).? Dan keadaan gunung-ganang bagaimana ia ditegakkan? Dan keadaan bumi bagaimana ia dihamparkan? Oleh itu berikanlah sahaja peringatan (wahai Muhammad. - Maka Allah akan menyeksanya dengan azab seksa yang sebesar-besarnya.Dan keadaan langit bagaimana ia ditinggikan binaannya. dan janganlah berdukacita kiranya ada yang menolaknya). kepada manusia. Selain dari itu. Akan tetapi sesiapa yang berpaling (dari kebenaran) serta ia kufur ingkar. Page 52 of 77 .

‫قراطلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi langit dan "At-Taariq". Sesungguhnya Allah Maha Kuasa untuk mengembalikannya (hidup semula sesudah mati). Tiada sesuatu diri juapun melainkan ada malaikat yang menjaga (keadaannya serta menyimpan catitan mengenai segala bawaannya). - Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia "At-Taariq" itu? - (At-Taariq) ialah bintang yang menembusi (sinaran cahayanya). Ia diciptakan dari air (mani) yang memancut (ke dalam rahim) - Yang keluar dari "tulang sulbi" lelaki dan "tulang dada" perempuan. (Setelah mengetahui yang demikian).Surat Aţ-Ţāriq (The Nightcommer) . maka hendaklah manusia memikirkan: dari apa ia diciptakan. Page 53 of 77 .

niat. Dan bukanlah ia kata-kata yang olok-olok. Maka (pada saat itu) tidak ada bagi manusia sebarang kekuatan (untuk membela diri). dan lain-lainnya). wahai Muhammad) bermati-mati menjalankan rancangan jahat. Sesungguhnya keterangan Al-Quran adalah kata-kata pemutus (yang sebenar). Dan bumi yang merekah mengeluarkan tumbuh-tumbuhan. dan menggagalkannya).Pada hari didedahkan segala yang terpendam di hati (dari iktiqad. Dan Aku pula tetap bertindak membalas rancangan jahat (mereka. Oleh itu janganlah engkau hendakkan segera kebinasaan orang-orang kafir itu. Page 54 of 77 . berilah tempoh kepada mereka sedikit masa. Sesungguhnya mereka (yang menentangmu. Demi langit yang berulang-ulang mencurahkan hujan. dan tidak ada penolong (yang dapat memberikan pertolongan).

Dan mereka tidak marah dan menyeksakan orang-orang yang beriman itu melainkan kerana orang-orang itu beriman kepada Allah Yang Maha Kuasa. Sambil mereka melihat apa yang mereka lakukan kepada orang-orang yang beriman. (Parit) api yang penuh dengan bahan bakaran.Surat Al-Burūj (The Mansions of the Stars) . (Mereka dilaknat) ketika mereka duduk di kelilingnya.‫جوربلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Demi langit yang mempunyai tempat-tempat peredaran bintang-bintang. serta segala keadaan yang disaksikan. Dan makhluk-makhluk yang hadir menyaksikan hari itu. - Celakalah kaum yang menggali parit. lagi Maha Terpuji! Page 55 of 77 . Dan hari (pembalasan) yang dijanjikan.

Sesungguhnya azab Tuhanmu (terhadap orang-orang yang kufur ingkar) amatlah berat. Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh. Allah sentiasa menyaksikan tiap-tiap sesuatu. Page 56 of 77 . mereka akan beroleh Syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai.Tuhan yang menguasai segala alam langit dan bumi. yang demikian itu ialah kemenangan yang besar. maka mereka akan beroleh azab neraka Jahannam (kerana perbuatan buruk itu). lagi Maha Pengasih. dan yang mengembalikannya (hidup semula sesudah mati). Dan (ingatlah). kemudian mereka tidak bertaubat. Dan Dia lah yang Maha Pengampun. Sesungguhnya Dia lah yang menciptakan (sekalian makhluk) pada mulanya. Sesungguhnya orang-orang yang menimpakan bencana untuk memesongkan orang-orang lelaki yang beriman dan orang-orang perempuan yang beriman. dan mereka akan beroleh lagi azab api yang kuat membakar (kerana mereka tidak bertaubat).

Sedang Allah. dan Thamud (kaum Nabi Soleh). bahkan ialah Al-Quran yang tertinggi kemuliaannya. Page 57 of 77 . bukan sahaja menolak ajaranmu). (Lagi yang terpelihara dengan sebaik-baiknya) pada Lauh Mahfuz. Yang berkuasa melakukan segala yang dikehendakinya. (Kaummu wahai Muhammad.Tuhan yang mempunyai Arasy yang tinggi kemuliaannya. bahkan orang-orang yang kafir itu terus tenggelam dalam keadaan mendustakan kebenaran. Sudahkah sampai kepadamu (wahai Muhammad) perihal (kebinasaan yang telah menimpa) kaum-kaum yang menentang (Rasul-rasul yang diutuskan kepada mereka)? (Mereka itu ialah kaum) Firaun. melingkungi mereka (dengan kekuasaanNya)! (Sebenarnya apa yang engkau sampaikan kepada mereka bukanlah syair atau sihir). dari belakang mereka.

Serta mematuhi perintah Tuhannya. dan sudah semestinya ia patuh. Serta mengeluarkan apa yang di dalamnya. . dan sudah semestinya ia patuh.‫قاقشنإلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila langit terbelah. Serta mematuhi perintah Tuhannya. kemudian engkau tetap menemui balasan apa yang engkau telah usahakan itu (tercatit semuanya).(Maka pada saat itu tiap-tiap seorang akan mengetahui apa yang telah dilakukannya). Wahai manusia! Sesungguhnya engkau sentiasa berpenat-lelah (menjalankan keadaan hidupmu) dengan sedaya upayamu hinggalah (semasa engkau) kembali kepada Tuhanmu. - Maka ia akan dihisab dengan cara yang mudah dan ringan. Dan apabila bumi diratakan. Kemudian sesiapa yang diberi menerima surat amalnya dengan tangan kanannya. Page 58 of 77 .Surat Al-'Inshiqāq (The Sundering) . dan menjadi kosong.

Sebenarnya ia semasa di dunia dahulu bersukaria dalam kalangan keluarganya (yang juga kufur ingkar)! Sesungguhnya ia menyangka bahawa ia tidak sekali-kali akan kembali (kepada Kami untuk menerima balasan) ! (Sangkaannya itu tidak betul) bahkan ia tetap kembali! Sesungguhnya Tuhannya sentiasa Melihat dan Mengetahui keadaannya! Maka Aku bersumpah.Dan ia akan pergi kepada keluarganya (yang beriman) dengan sukacita. Page 59 of 77 . Dan malam serta segala yang dihimpunkannya. Maka ia akan meraung menyebut-nyebut kebinasaannya. dari sebelah belakangnya. demi mega. Dan sesiapa yang diberi menerima surat amalnya (dengan tangan kiri). Dan ia akan menderita bakaran neraka yang marak menjulang.

Page 60 of 77 .Dan bulan apabila (penuh cahayanya) menjadi purnama: Sesungguhnya kamu tetap melalui beberapa keadaan yang bertingkat-tingkat baik buruknya. Tetapi orang-orang yang beriman dan beramal soleh mereka beroleh pahala balasan yang tidak putus-putus. Maka khabarkanlah kepada mereka dengan azab yang tidak terperi sakitnya. Sedang Allah mengetahui apa yang mereka rahsiakan dalam hati.menerima kesenangan dan kebahagiaan atau sebaliknya) Maka apakah alasan bagi mereka bersikap tidak mahu beriman? Dan (apakah pula alasannya) apabila dibacakan Al-Quran kepada mereka. (sebelum kamu menemui Tuhan . mereka tidak mahu taat dan sujud? (Tidak ada satu alasan pun) bahkan orang-orang yang kafir. semata-mata mendustakannya.

‫نيففطملا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Kecelakaan besar bagi orang-orang yang curang (dalam timbangan dan sukatan). Iaitu mereka yang apabila menerima sukatan (gantang cupak) dari orang lain mereka mengambilnya dengan cukup. Tidakkah mereka menyangka bahawa mereka akan dibangkitkan (hidup semula sesudah mati)? Pada hari (kiamat) yang amat besar (huru-haranya). Page 61 of 77 . mereka kurangi.Surat Al-Muţaffifīn (The Defrauding) . Dan (sebaliknya) apabila mereka menyukat atau menimbang untuk orang lain. Hari berdiri manusia untuk mengadap Tuhan sekalian alam? Tidak sepatutnya (mereka melakukan perbuatan yang salah itu dan melalaikan hari akhirat)! Sesungguhnya "kitab suratan amal" orang-orang yang berdosa itu (didaftarkan) dalam "Sijjiin".

(yang menghimpunkan amalan orang-orang yang berdosa). Jangan lagi mereka berlaku demikian! (kalau tidak). Ialah (tempat simpanan) kitab catitan yang jelas nyata. Dan tiada yang mendustakannya melainkan tiap-tiap orang yang melampaui batas (kebenaran). pada hari itu.Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui: apa dia "Sijjiin" itu. Page 62 of 77 . tetap terdinding dari (rahmat) Tuhannya. bagi orang-orang yang mendustakan - Iaitu mereka yang mendustakan hari pembalasan. ia berkata:" Ini ialah dongeng orang-orang dahulu kala!" Sebenarnya! (Ayat-ayat Kami itu tidak ada cacatnya) bahkan mata hati mereka telah diselaputi kekotoran (dosa). Kecelakaan besar. mereka pada hari itu. lagi amat derhaka! (Sehingga) apabila ia dibacakan kepadanya ayat-ayat Kami. dengan sebab (perbuatan kufur dan maksiat) yang mereka kerjakan. Kemudian. sesungguhnya mereka akan menderita bakaran neraka.

adalah (didaftarkan) dalam" Illiyiin". Engkau dapat melihat pada muka mereka: cahaya nikmat yang mereka perolehi.Akhirnya dikatakan (kepada mereka): "Inilah dia (azab seksa) yang kamu dustakan dahulu. tetap berada di dalam Syurga yang penuh nikmat: Mereka berehat di atas pelamin-pelamin (yang berhias). Page 63 of 77 . Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui. sambil melihat (segala keindahan dan kemuliaan yang disediakan untuk mereka di situ)." Ingatlah wahai manusia! Sesungguhnya "kitab suratan amal" orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan). Sesungguhnya orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan). Yang disaksikan oleh sekumpulan malaikat. yang didampingkan Tuhan di sisinya. apa dia "Illiyiin" itu? Ialah (tempat simpanan) kitab catitan yang jelas nyata.

Dan apabila mereka melihat orang-orang yang beriman. mereka kembali dengan riang gembira.Mereka diberi minum dari satu minuman yang termeterai bekasnya. Sesungguhnya orang-orang yang derhaka. mereka mengerling dan memejam celikkan mata sesama sendiri (mencemuhnya). mereka selalu tertawakan orang-orang yang beriman. . Dan apabila orang-orang yang beriman lalu dekat mereka.dan untuk (memperolehi nikmat kesenangan) itu hendaknya berlumba-lumba mereka yang ingin merebut kelebihan dan kesenangan. Dan apabila mereka kembali kepada kaum keluarganya. Dan campuran minuman itu adalah dari "Tasnim": laitu matair yang diminum daripadanya oleh orang-orang yang di dampingkan (Tuhan di sisiNya). Meterainya kasturi. mereka berkata: "Sesungguhnya orang-orang itu adalah golongan yang sesat!" Page 64 of 77 .

(Untuk menambahkan kegembiraan mereka. Sambil mereka berehat di atas pelamin-pelamin (yang berhias). mereka ditanya): "Bukankah orang-orang yang kafir itu telah dibalas akan apa yang mereka telah kerjakan dahulu?" Page 65 of 77 . serta melihat (hal yang berlaku kepada musuhnya). orang-orang yang beriman pula tertawakan orang yang kafir itu.Pada hal mereka tidak diutus untuk menjaga sesat atau tidaknya orang-orang yang beriman itu! Maka pada hari ini.

Dan apabila bintang-bintang gugur bertaburan. Dan apabila kubur-kubur dibongkarkan. tiap-tiap orang akan mengetahui apa yang telah dikerjakan dan ditinggalkannya.(berlaku derhaka) kepada Tuhanmu yang Maha Pemurah? - Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu. lalu menjadikan anggotamu sesuai (dengan tujuan yang kerananya anggota itu diadakan). Wahai manusia! Apakah yang memperdayakanmu .‫راطفنإلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila langit terbelah. Dalam bentuk dan rupa apa sahaja yang dikehendakiNya. Ia menyusun kejadianmu. Page 66 of 77 .Surat Al-'Infiţār (The Cleaving) . serta menjadikan (binaan tubuh badanmu) sama padan dengan kekuatannya. - (Setelah semuanya itu berlaku). Dan apabila lautan pecah bercampur-baur.

tidak ghaib daripadanya. (Mereka adalah makhluk) yang mulia (di sisi Allah). bertempat dalam neraka yang menjulang-julang. ada malaikat-malaikat yang menjaga dan mengawas segala bawaan kamu.Sebenarnya tidak ada yang memperdayakan kamu (hai golongan yang ingkar)! Bahkan kamu sendiri tidak percayakan adanya hari pembalasan. tetap berada dalam Syurga yang penuh nikmat. Dan mereka (sentiasa berada dalam azab seksanya). Mereka menderita bakaran neraka itu pada hari pembalasan. Page 67 of 77 . (Gunanya catitan malaikat-malaikat itu ialah: untuk menyatakan siapa yang berbakti dan siapa yang bersalah) kerana sesungguhnya: orang-orang yang berbakti (dengan taat dan amal kebajikan). Padahal sesungguhnya. Mereka mengetahui apa yang kamu lakukan. Dan sesungguhnya orang-orang yang bersalah. lagi ditugaskan menulis (amal-amal kamu).

Page 68 of 77 . dan segala urusan pada hari itu tertentu bagi Allah.Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari pembalasan itu? Sekali lagi. apa jalannya engkau dapat mengetahui kedahsyatan hari pembalasan itu? (Hari itu ialah) hari seseorang tidak dapat memberikan pertolongan sedikitpun kepada orang lain.

Dan apabila bintang-bintang gugur berselerak. Dan apabila tiap-tiap diri disatukan dengan pasangannya.Surat At-Takwīr (The Overthrowing) . Dan apabila unta-unta yang bunting terbiar. Dan apabila binatang-binatang liar dihimpunkan. Dan apabila gunung-ganang di terbangkan ke angkasa (setelah dihancurkan menjadi debu). Dan apabila lautan meluap-luap bercampur-baur. - Page 69 of 77 . Dan apabila anak perempuan yang ditanam hidup-hidup: ditanya.‫ريوكتلا ةروس‬ ‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬ Apabila matahari dilingkari cahayanya (dan hilang lenyap).

(Setelah semuanya itu berlaku).Dengan dosa apakah ia dibunuh? Dan apabila surat-surat amal dibentangkan. Dan apabila neraka dinyalakan menjulang. Aku bersumpah dengan bintang-bintang yang tenggelam timbul. tiap-tiap orang akan mengetahui tentang amal yang telah dibawanya. apabila ia hampir habis. Yang beredar. Dan apabila Syurga didekatkan. juga yang tetap pada tempatnya. Dan apabila langit ditanggalkan dari tempatnya. Oleh itu. Page 70 of 77 . Dan malam.

Yang kuat gagah. Dan (Nabi Muhammad yakin bahawa yang disampaikan kepadanya ialah wahyu dari Tuhan. Dan sebenarnya sahabat kamu (Nabi Muhammad) itu (wahai golongan yang menentang Islam). lagi dipercayai. apabila ia mulai terang. Sebenarnya Al-Quran itu. Dan sebenarnya Al-Quran itu bukanlah perkataan Syaitan yang kena rejam. lagi berkedudukan tinggi di sisi Allah yang mempunyai Arasy. kerana) demi sesungguhnya! Nabi Muhammad telah mengenal dan melihat Jibril di kaki langit yang nyata. Yang ditaati di sana (dalam kalangan malaikat). Dan bukanlah Nabi Muhammad seorang yang boleh dituduh dan disangka buruk. terhadap penyampaiannya mengenai perkara-perkara yang ghaib. Page 71 of 77 .Dan siang. sungguh-sungguh Kalamullah (yang disampaikan oleh Jibril) Utusan yang mulia. bukanlah ia seorang gila (seperti yang kamu tuduh).

(Dengan yang demikian) maka ke manakah kamu hendak pergi (kiranya kamu masih menyeleweng dari jalan AlQuran)?

Al-Quran itu tidak lain hanyalah peringatan bagi seluruh penduduk alam:

Iaitu bagi sesiapa dari kamu yang mahu tetap teguh di atas jalan (Islam) yang betul.

Dan kamu tidak dapat menentukan kemahuan kamu (mengenai sesuatupun), kecuali dengan cara yang diatur oleh Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan seluruh alam.

Page 72 of 77

Surat `Abasa (He Frowned) - ‫سبع ةروس‬
‫ميحرلا نمحرلا هللا مسب‬

Ia memasamkan muka dan berpaling,

Kerana ia didatangi orang buta.

Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui (tujuannya, wahai Muhammad) ? Barangkali ia mahu membersihkan hatinya (dengan pelajaran ugama yang didapatinya daripadamu)! -

Ataupun ia mahu mendapat peringatan, supaya peringatan itu memberi manfaat kepadanya.

Adapun orang yang merasa keadaannya telah cukup, tidak berhajat lagi (kepada ajaran Al-Quran),

Maka engkau bersungguh-sungguh melayaninya.

Padahal engkau tidak bersalah kalau ia tidak mahu membersihkan dirinya (dari keingkarannya).

Adapun orang yang segera datang kepadamu,

Page 73 of 77

Dengan perasaan takutnya (melanggar perintah-perintah Allah), -

Maka engkau berlengah-lengah melayaninya.

Janganlah melakukan lagi yang sedemikian itu! Sebenarnya ayat-ayat Al-Quran adalah pengajaran dan peringatan (yang mencukupi).

Maka sesiapa yang mahukan kebaikan dirinya, dapatlah ia mengambil peringatan daripadanya.

(Ayat-ayat Suci itu tersimpan) dalam naskhah-naskhah yang dimuliakan, -

Yang tinggi darjatnya, lagi suci (dari segala gangguan), -

(Terpelihara) di tangan malaikat-malaikat yang menyalinnya dari Lauh Mahfuz;

(Malaikat-malaikat) yang mulia, lagi yang berbakti.

Binasalah hendaknya manusia (yang ingkar) itu, betapa besar kekufurannya?

Page 74 of 77

(Kalaulah ia tidak memikirkan asal dan kesudahan dirinya). dimudahkan Tuhan kepadanya (untuk menimbang dan mengambil mana satu yang ia pilih). lalu diperintahkan supaya ia dikuburkan. Kemudian apabila Allah kehendaki dibangkitkannya (hidup semula).(Tidakkah ia memikirkan) dari apakah ia diciptakan oleh Allah? - Dari air mani diciptakanNya. serta dilengkapkan keadaannya dengan persediaan untuk bertanggungjawab. maka hendaklah manusia melihat kepada makanannya (bagaimana kami mentadbirkannya): Sesungguhnya kami telah mencurahkan hujan dengan curahan yang menakjubkan. Kemudian jalan (baik dan jahat). Kemudian kami belah-belahkan bumi dengan belahan yang sesuai dengan tumbuh-tumbuhan. Kemudian dimatikannya. Janganlah hendaknya ia kufur ingkar lagi! Sebenarnya ia belum menunaikan apa yang diperintahkan kepadanya. - Page 75 of 77 .

- Untuk kegunaan kamu dan binatang-binatang ternak kamu. Dan taman-taman yang menghijau subur. Dan ibunya serta bapanya. Dan buah anggur serta sayur-sayuran. - Pada hari seseorang itu lari dari saudaranya. Page 76 of 77 . Kemudian (ingatlah keadaan yang berlaku) apabila datang suara jeritan yang dahsyat. Dan Zaitun serta pohon-pohon kurma. Dan berbagai buah-buahan serta bermacam-macam rumput.Lalu Kami tumbuhkan pada bumi biji-bijian.

- Kerana tiap-tiap seorang dari mereka pada hari itu.Dan isterinya serta anak-anaknya. Dan muka (orang-orang yang ingkar) pada hari itu penuh berdebu. ada perkara-perkara yang cukup untuk menjadikannya sibuk dengan hal dirinya sahaja. Muka (orang-orang yang beriman) pada hari itu berseri-seri. - Mereka itu ialah orang-orang yang kafir. Page 77 of 77 . Tertawa. yang derhaka. lagi bersuka ria. Diliputi oleh warna hitam legam dan gelap-gelita.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->