P. 1
Kerja Kursus Kpf 3012 (Pjj)

Kerja Kursus Kpf 3012 (Pjj)

|Views: 93|Likes:
Published by farah1991

More info:

Published by: farah1991 on Oct 22, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/22/2011

pdf

text

original

Qwertyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui PJJ SEMESTER 2 opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa KPF 3012 sdfghjklzxcvbnmqwertyuiopasdf ghjklzxcvbnmqwertyuiopasdfghj PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA

: klzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz FALSAFAH DAN DASAR xcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcv bnmqwertyuiopasdfghjklzxcvbn [PANDUAN KERJA KURSUS] mqwertyuiopasdfghjklzxcvbnmq wertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwer tyuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyu iopasdfghjklzxcvbnmqwertyuiop asdfghjklzxcvbqwertyuiopasdfgh jklzxcvbnmqwertyuiopasdfghjklz xcvbnmqwertyuiopasdfghjklzxcv bnmrtyuiopasdfghjklzxcvbnmqw ertyuiopasdfghjklzxcvbnmqwert yuiopasdfghjklzxcvbnmqwertyui opasdfghjklzxcvbnmqwertyuiopa

Refleksi pembelajaran bagi unit 1 hingga unit 10.ARAHAN 1. 3. iii. Sila baca semua perkara yang terdapat di dalam Panduan Kerja Kursus ini supaya anda mendapat kefahaman yang sebenar tentang bagaimana hendak menyelesaikan kerja kursus anda. Kursus KPF 3012 ini mengandungi 1 (SATU) kepada 2 bahagian: i. (b) Cabaran-cabaran dalam 10 markah mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman tentang isi kandungan unit pelajaran. Bahagian A: Portfolio Bahagian B: E-Forum tugasan yang terpecah Tugasan yang telah dijawab dengan sempurna perlu dihantar dalam bentuk soft-copy dan hard-copy kepada Tutor E-Learning bagi kumpulan masing-masing. (Rujuk lampiran 1 sebagai panduan) ii. 2. Cetakan bagi semua jawapan (Markah bahagian ini ada di e-forum) . KATEGORI TUGASAN PECAHAN TUGASAN BAHAGIAN A (PORTFOLI O) ARAHAN 1. Perkara yang mesti ada dalam portfolio ialah: i. Portfolio perlu dibuat secara individu. Esei ilmiah: Pilih mana-mana satu (1) unit pelajaran yang terdapat di dalam kursus ini (Rujuk Rangka Kursus) dan tuliskan esei mengikut soalan berikut: (a) Bagaimana pengetahuan MARKAH TARIK H 04 Dis 2011 20 markah 10 markah dan pengalaman terhadap isi kandungan unit tersebut memberi impak terhadap perkembangan profesionalisme keguruan. 2. ii.

4. Peraturan-peraturan perkhidmatan keguruan dapat menjamin perkhidmatan yang cemerlang. bagaimanakah anda melaksanakan tanggungjawab untuk mempastikan hasrat yang terkandung di dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan tercapai? 2. BAHAGIAN B (E-FORUM) Terdapat 5 soalan untuk dibincangkan secara on-line menerusi laman MyGuru2: 4 markah 1. BAHAGIAN A: FORMAT PENULISAN PORTFOLIO (INDIVIDU) 1. 2011 4 markah 4 markah 4 markah 4 markah 23 Oct. 2011 Perhatian: Segala perkara yang berkaitan merujuk dan mengikut arahan Tutor E-Learning anda. Perlukah Dasar PPSMI kembali dilaksanakan di sekolah-sekolah? Berikan hujah anda. 2011 04 Dis. Tuliskan refleksi anda bagi setiap unit pembelajaran dari unit 1 sehingga unit 10. Bincangkan. JUMLAH 60 09 Oct. Guru sebagai arkitek bangsa. Kurikulum standard ke arah membangunkan modal insan bertaraf dunia. 2011 06 Nov 2011 20 Nov. Bincangkan. Sebagai seorang guru. Baca SEMUA unit pelajaran yang terdapat di dalam modul KPF3012: PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA: FALSAFAH DAN DASAR ii.dan respon anda di dalam forum. 3. Hujahkan. Refleksi unit pembelajaran i. 5. (Pastikan anda menulis 10 refleksi kesemuanya) .

ii. iii. Jawab SEMUA dua soalan yang dikemukakan. Forum E-Learning: i. 3. 2. v. Portfolio MESTI lengkap dengan mengandungi 3 komponen di dalamnya: (a) Refleksi unit pelajaran berasaskan modul bagi Unit 1 hingga Unit 10. Ini bermakna setiap pelajar dimestikan upload 1 jawapan dan 4 respon bagi setiap soalan perbincangan. Jawapan bagi setiap soalan ialah lebih kurang 150 patah perkataan. Saiz 11. Anda boleh menambahkan ruangan jika ruangan yang disediakan tidak mencukupi. Jawapan anda mestilah asli dari idea anda sendiri. Spacing 1. (d) Esei ilmiah (a) dan (b). Portfolio yang telah lengkap mestilah disusun mengikut susunan: (a) Cover atau muka hadapan (Gunakan format seperti di LAMPIRAN 2) (b) Mempunyai isi kandungan dan halaman (Rujuk format dalam LAMPIRAN 3) (c) Refleksi Unit Pembelajaran untuk Unit 1 hingga Unit 10. Gunakan borang Refleksi Unit Pelajaran seperti yang dilampirkan (Sila Rujuk LAMPIRAN 1). Anda perlu mencetak SEMUA jawapan dan respon/interaksi anda di dalam e-forum untuk dimasukkan ke dalam portfolio anda. ii. Panjang bagi kedua-dua esei tersebut ialah 15 muka surat (Minimum). (e) Cetakan bagi jawapan dan respon/interaksi untuk 5 soalan perbincangan. iv. Selain dari memberikan jawapan terhadap soalan tersebut. Panduan Penyerahan Tugasan Portfolio 1. anda wajib memberikan respon atau berinteraksi sekurang-kurangnya 4 kali kepada mana-mana jawapan rakan kumpulan anda bagi setiap soalan perbincangan. Jawab semua soalan perbincangan (ada 5 soalan semuanya) yang diupload di ruangan group forum di MyGuru2. Font: Arial. . Esei Ilmiah: i. iii.5 line v. 2. (b) Esei ilmiah bagi pecahan (a) dan (b) (c) Jawapan dan respon/interaksi anda melalui e-forum. Ada rujukan dari mana-mana buku rujukan & journal (minimum 6 rujukan) yang ditulis mengikut format APA yang betul.iii. iv.

Soalan-soalan tersebut ialah: i. Bincangkan. 4. (2 markah diperuntukkan bagi perbincangan ini) Pemarkahan diberikan menerusi jawapan kepada soalan dan kekerapan penyertaan berforum dengan rakan-rakan pelajar yang lain. Pelajar diminta menjawab SEMUA soalan forum tersebut dengan idea asli yang bernas. v. Sebarang masalah yang timbul sila berhubung dengan tutor E-learning anda. 6. Setiap pelajar MESTI memuat naik (upload) portfolio masing-masing menerusi tapak penghantaran tugasan mengikut kumpulan masingmasing menerusi laman MyGuru2. Peraturan-peraturan perkhidmatan keguruan dapat menjamin perkhidmatan yang cemerlang. Minimum 150 patah perkataan bagi setiap satunya.(f) Lampiran (jika ada) 3.. Lawati laman Assingment dan uploadkan mengikut tapak dalam kumpulan masing-masing. 5. Guru sebagai arkitek bangsa. iii. Lebih banyak perbincangan adalah lebih baik. . Terdapat 5 soalan untuk aktiviti pelajar berforum secara on-line di laman MyGuru2 bersama tutor e-learning dan sesama pelajar yang lainnya. Sebagai backup tugasan boleh dihantar melalui pos dalam bentuk berjilid dan CD (hard copy & soft copy) kepada Tutor E-Learning. bagaimanakah anda melaksanakan tanggungjawab untuk mempastikan hasrat yang terkandung di dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan tercapai? ii. Kurikulum standard ke arah membangunkan modal insan bertaraf dunia. 4. Secara keseluruhannya jawapan pelajar dalam e-forum pada aras minimum ialah 3. 2. Bincangkan. Hujahkan. Perlukah Dasar PPSMI kembali dilaksanakan di sekolahsekolah? Berikan hujah anda. (2 markah diperuntukkan bagi setiap jawapan kepada soalan yang dikemukakan) Pelajar juga dimestikan memberi pandangan. Tarikh akhir penghantaran ialah pada 4 Disember 2011 . Penghantaran yang lewat tidak akan dilayan. penambahan dan komentar terhadap jawapan rakan-rakan yang lain (minimum 4 kali bagi setiap satu soalan perbincangaan). Pelajar perlu peka dengan tarikh yang ditentukan dengan merujuk ruangan pengumuman dari masa ke semasa. ulasan. Sebagai seorang guru. iv. BAHAGIAN B: FORMAT MELAKSANAKAN E-FORUM 1.

Kesalahan format & bahasa melebihi 8 perkara. isi diolah dan dikembangkan dengan baik. Tidak diserah pada waktu yang ditetapkan. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. isi mencukupi. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 3 kesalahan). Idea disusun dengan baik. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format tidak melebihi 4 perkara. ada contoh yang baik dan konkrit. ada contoh yang konkrit. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 2 perkara). isi tidak mencukupi. Ada idea asli yang bernas. Menepati format. isi di huraikan dan ada contoh. isi mencukupi. isi mencukupi. isi mencukupi. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. Tiada kesalahan bahasa. isi mencukupi. isi tdak dihuraikan. isi mencukupi. Ada Idea sendiri. Tiada contoh. Menepati format. SKALA PEMARKAHAN (PORTFOLIO) PORTFOLIO A KERJA KURSUS Menepati format penulisan folio.5 jawapan kepada soalan dan 20 kali respon/interaksi secara on-line untuk mendapatkan markah penuh (20 markah). Kesalahan format & bahasa tidak melebihi 7 perkara. isi dikembangkan dengan baik. Kesalahan format melebihi 5 perkara. Idea tersusun dengan kemas. Semua jawapan dan perbincangan yang dilaksanakan mestilah dicetak dan dimasukkan ke dalam portfolio dan disalin ke dalam CD. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format & bahasa pada tahap minima (tidak lebih dari 4 kesalahan). isi di huraikan dan ada contoh. Tiada kesalahan format & bahasa. Hantarkan kedua-dua bahan (portfolio dan CD) kepada Tutor E-Learning masingmasing sebagai back-up. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. Tiada kesalahan format penulisan & bahasa. isi mencukupi. Idea tersusun dengan kemas. Idea disusun dengan baik. Tidak lengkap. Ada idea asli yang bernas. 5. Kesalahan format minima (tidak melebihi 3 perkara) & keslahan bahasa minima (tidak lebih dari 5 perkataan). Menepati format. Ada Idea yang diambil dari sumber lain. A- B+ B B- C+ C D E . kreatif dan kritis. isi di huraikan dan ada contoh. Kesalahan format yang minima (tidak lebih 3 perkara).

Sentiasa AWAS dengan tarikh-tarikh yang berkaitan. Pastikan anda menjadi pelajar yang aktif. . Pastikan Kegagalan tugasan anda dihantar mengikut tarikh yang adalah ditetapkan. vii. vi. Sentiasa rujuk pengumuman dari masa ke semasa. Semua peraturan adalah tertakluk kepada arahan Tutor E-Learning bagi kumpulan masing-masing. Plagiat adalah jenayah intelek yang boleh dikenakan tindakan tatatertib.PERINGATAN!!!!!!! i. viii. v. ii. Karya anda mestilah asli dari idea anda sendiri. ix. iii. Berhubung dengan tutor E-Learning anda. iv. melengkapkan tugasan tanggungjawab anda sendiri.

4. Ringkasan Isi Kandungan Unit 2. 3. 3.REFLEKSI UNIT PELAJARAN UNIT TAJUK LAMPIRAN 1 1. Pilih 5 konsep yang terdapat dalam unit dan berikan penjelasannya Konsep 1. 2. Penjelasan . Pandangan/ komentar anda tentang kandungan unit ini dalam konteks profesionalisme keguruan anda. 5.

FORUM JUMLAH RIS SEMESTER 1 SESI 2010/2011 KOD & NAMA KURSUS EDU 3012: PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA: FALSAFAH DAN DASAR TAJUK PORTFOLIO PERKEMBANGAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA: FALSAFAH DAN DASAR KUMPULAN _________ DISEDIAKAN OLEH NAMA NO. ESEI: (a) (b) 3. TELEFON NAMA TUTOR E-LEARNING:____________________________________ TARIKH SERAH: ________________ .LAMPIRAN 2 PEMARKAHAN 1. REFLEKSI 2. ID NO.

0 FORUM E-LEARNING 3.6 1. Guru sebagai arkitek bangsa.0 REFLEKSI UNIT PEMBELAJARAN: 1.7 1.1 Perkembangan pendidikan di Malaysia ke arah pembangunan insan dan negara 1.9 1.10 2. 2. Kurikulum standard ke arah membangunkan modal insan bertaraf dunia.3 1.0 Falsafah Pendidikan Kebangsaan (FPK): Huraian dan penghayatan Falsafah Pendidikan Guru: Pemikiran dan amalan profesion keguruan Dasar-dasar dan halatuju pendidikan di Malaysia Perancangan pembangunan pendidikan di Malaysia Kurikulum sebagai wahana menterjemahkan Falsafah Pendidikan kebangsaan Reka bentuk kurikulum di Malaysia Penterjemahan dan pentafsiran kurikulum kebangsaan Etika keguruan dan peraturan pendidikan di Malaysia Akta Pendidikan 1996 LAMPIRAN 3 Halaman ESEI BERDASARKAN SATU UNIT PELAJARAN 2.4 1.1 Bagaimana pengetahuan dan pengalaman terhadap isi kandungan unit tersebut memberi impak terhadap perkembangan profesionalisme keguruan.3 3. Bincangkan.4 3.5 .8 1.2 1.2 3. Peraturan-peraturan perkhidmatan keguruan dapat menjamin perkhidmatan yang cemerlang.2 3. Bincangkan.ISI KANDUNGAN 1. bagaimanakah anda melaksanakan tanggungjawab untuk mempastikan hasrat yang terkandung di dalam Falsafah Pendidikan Kebangsaan tercapai? Perlukah Dasar PPSMI kembali dilaksanakan di sekolahsekolah? Berikan hujah anda.1 Sebagai seorang guru. Cabaran-cabaran dalam mengaplikasikan pengetahuan dan pengalaman tentang isi kandungan unit pelajaran.5 1. Hujahkan. 3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->