TEKS PENGACARA MAJLIS HARI ANUGERAH CEMERLANG (AKADEMIK

)
Imanshah nak berkongsi teks pengacaraan beberapa majlis yang pernah diacarakan oleh Imanshah. Sebagai permulaan Imanshah nak kongsikan teks pengacaraan Hari Anugerah Cemerlang 2011 yang mana Imanshah akan menjadi MC pada 23 April 2011. Kepada rakan-rakan dan pengunjung, Imanshah izinkan untuk teks ini menjadi rujukan dan panduan kepada majlis apapun. TQ. Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah, Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan diiringi oleh dif-dif kehormat. Majlis dimulakan dengannyanyian lagu Negaraku dan lagu sekolah. Hadirin diminta berdiri. Melayang serindit di atas permatang Merbah berkicau di hujung muara Pemanis kata selamat datang, Awal Bismillah pembuka bicara. Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan Yang Berbahagia, Dato Mohd Nasir bin Ahmad Presiden Staroba Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid, Yang Dipertua PIBG, STAR Yang Berusaha Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim, Pengetua Cemerlang STAR Dif-dif kehormat, AJK STAROBA, AJK PIBG, pegawai-pegawai kementerian, para ibu bapa, guru-guru seterusnya anak-anak pelajar yang dikasihi sekalian. Bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana dengan lizin kasih-NYA, kita dapat berkumpul di dewan sekolah yang bersejarah ini bagi menjayakan Majlis Anugerah Cemerlang STAR kali ke 51 bagi tahun 2011. Majlis merakamkan setingggi-tinggi ucapan terima kasih kepada tetamu kehormat kita pada hari ini Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah, Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan kerana sudi hadir dalam majlis Hari Anugerah Cemerlang STAR pada tahun ini. Selamat datang juga diucapkan kepada semua tetamu, ibu bapa serta hadirin-hadirat sekalian. Semoga dengan kehadiran semua, maka majlis ini lebih bermakna dan berseri.

. Untuk itu. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim. jika ada alu tida lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah majlis jika tiada yang berbicara Tirai ucapan pada pagi ini. merupakan ilham kreatif pasukan Briged Bestari STAR dibawah bimbingan Encik Abdul Rahman bin Rashid. Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan atas ucapan serta perasmian majlis Hari Anugerah Cemerlang sebentar tadi. persembahan multimedia sebentar tadi. Pakaian dipakai cantik berseri.Bagi memula dan memuliakan majlis. Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan untuk menyampaikan ucapan seterusnya merasmikan Hari Anugerah Cemerlang STAR kali ke-51 bagi tahun 2011. majlis mempersilakan Al Fadhil Ustaz Imran bin Jemain untuk meminpin bacaan doa. Untuk makluman semua. marilah sama-sama kita menadah tangan bermunajat. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Al Fadil Ustaz Imran bin Jemain atas bacaan doa sebentar tadi. dimulakan dengan ucapan dan laporan Pengetua Cemerlang STAR. Majlis merakamkan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim. yang pergi diringi”. Untuk itu. atas kesudian menyampaikan ucapan sebentar tadi. Marilah sama-sama kita saksikan persembahana multimedia. untuk menyampaikan ucapan. Bertonggak adat. “yang datang disambut. Kini tibalah kita kepada acara yang dinantikan iaitu ucapan daripada tetamu kehormat. Tak molek. Majlis kita takkan berseri. Tanpa persembahan multimedia Hadirin yang dihormati. Hadirin dan hadirat yang dihormati. Dengan segala hormatnya dipersilakan. memohon berkat agar segala urusan mendapat rahmat. Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah. maka majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah. Majlis keraian kita semua. Dipersilakan.

Adat tuan adat berserah Mari datang membawa puan Adat bersirih adat sejarah Untuk tuan kami sembahkan Majlis penyampaian anugerah berhenti rehat seketika bagi member laluan kepada persembahan pelajar. tibalah kita ke acara penyampaian anugerah kepada para pelajar dan guru-guru yang telahpun menyumbang kepada kecemerlangan bidang akademik Sekolah Tuanku Abdul Rahman. Dipersilakan. mempersilakan Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Pengarah Bahagian SBP dan Sekolah Kecemerlangan diiringi oleh Tuan Pengetua. Penyampaian anugerah diteruskan lagi dengan sesi yang ke dua. Yang Dipertua PIBG STAR diiringi oleh Penolong Kanan HEM untuk menyampaikan anugerah kepada pelajar-pelajar dan guru-guru Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid atas kesudian menyampaikan anugerah sebentar tadi. Mankala persembahan kedua merupakan nyanyian lagu memeperoleh tempat ke dua dalam pertandingan lagu Perancis sempena Hari Kebudayaan Bahasa Perancis SBP. Persembahan pertama merupakan persembahan Choral Speaking para pelajar Tingkatan 1 hingga tingkatan 3. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid. sama-sama kita saksikan persembahan dari para pelajar sekolah Tuanku Abdul Rahman.Setrusnya majlis dengan penuh takzimnya mempersilakan tetamu kehormat kita diiringi oleh tuan pengetua untuk memukul gong sebagai simbolik perasmian Hari Anugerah Cemerlang 2011. Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada Yang Berbahagia Dato’ Mohd Nassir bin Ahmad atas kesudian menyempurnakan upacara oenyampaian anugerah sebentar tadi. Kini. Presiden STAROBA diiringi oleh Dr Mior Hamdan bin Haji Ghazali. . Dipersilakan. Untuk itu. Bagi menyempurnakan upacara ini. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada kumpulan choral speaking dan nyanyian solo lagu perancis sebentar tadi. Cik Norhasliza Abdul Hamid dan Cik Norhidayah Abdullah. Hadirin sekalian. Penolong Kanan STAR untuk menyempurnakan upacara penyampaian anugerah. Untuk makluman semua. Beliau juga telah diberi penghormatan untuk menyanyikan lagu Perancis di hadapan duta Perancis baru-baru ini. Untuk itu majlis memepersilakan Yang Berbahagia Dato Mohd Nassir bin Ahmad. persembahan – persembahan tadi dibimbing oleh Puan Faizah Ismail. Tn Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim untuk menyampaikan anugerah. majlis dengan penuh takzimnya. Majlis pada pagi ini diteruskan dengan upacara penyampaian anugerah bagi sesi ke tiga.

majlis mempersilakan Pengetua Cemerlang STAR. wabillahitaufik. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh . Majlis merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah atas kesudian menyampaikan anugerah sebentar tadi. Salah dan silap lupakan saja Sebarang kelemahan harap dimaafi Segala kerjasama sangat dihargai Terima kasih sekalung budi Kenangan nan indah simpanlah di hati Semoga kita berjumpa lagi. Sekian.Seterusnya. Semoga kejayaan ini menjadi pendorong untuk anda terus cemerlang dalam bidang masing-masing. Menghijau pohon subur dibaja. Hadirin sekalian. Majlis kita berakhir di sini. Tahniah dan syabas diucapkan kepada pelajar-pelajar dan panitia yang menerima anugerah pada hari ini. Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim untuk menyampaikan cenderamata daripada pihak sekolah kepada Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah. kita telah pun berada di penghujung acara Gugur menguning buah kuini. walhidayah. Kami bagi pihak ahli jawatankuasa Hari Anugerah Cemerlang kali ke-51 merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang memberikan kerjasama dalam menjayakan majlis pada hari ini. Mengumumkan Tetamu Kehormat meninggalkan majlis untuk Majlis Perasmian Rumah Tetamu STAR.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful