TEKS PENGACARA MAJLIS HARI ANUGERAH CEMERLANG (AKADEMIK

)
Imanshah nak berkongsi teks pengacaraan beberapa majlis yang pernah diacarakan oleh Imanshah. Sebagai permulaan Imanshah nak kongsikan teks pengacaraan Hari Anugerah Cemerlang 2011 yang mana Imanshah akan menjadi MC pada 23 April 2011. Kepada rakan-rakan dan pengunjung, Imanshah izinkan untuk teks ini menjadi rujukan dan panduan kepada majlis apapun. TQ. Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah, Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan diiringi oleh dif-dif kehormat. Majlis dimulakan dengannyanyian lagu Negaraku dan lagu sekolah. Hadirin diminta berdiri. Melayang serindit di atas permatang Merbah berkicau di hujung muara Pemanis kata selamat datang, Awal Bismillah pembuka bicara. Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan Yang Berbahagia, Dato Mohd Nasir bin Ahmad Presiden Staroba Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid, Yang Dipertua PIBG, STAR Yang Berusaha Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim, Pengetua Cemerlang STAR Dif-dif kehormat, AJK STAROBA, AJK PIBG, pegawai-pegawai kementerian, para ibu bapa, guru-guru seterusnya anak-anak pelajar yang dikasihi sekalian. Bersyukur kita ke hadrat Ilahi kerana dengan lizin kasih-NYA, kita dapat berkumpul di dewan sekolah yang bersejarah ini bagi menjayakan Majlis Anugerah Cemerlang STAR kali ke 51 bagi tahun 2011. Majlis merakamkan setingggi-tinggi ucapan terima kasih kepada tetamu kehormat kita pada hari ini Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah, Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan kerana sudi hadir dalam majlis Hari Anugerah Cemerlang STAR pada tahun ini. Selamat datang juga diucapkan kepada semua tetamu, ibu bapa serta hadirin-hadirat sekalian. Semoga dengan kehadiran semua, maka majlis ini lebih bermakna dan berseri.

Pakaian dipakai cantik berseri. Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah. Untuk makluman semua. atas kesudian menyampaikan ucapan sebentar tadi. Majlis mengucapkan terima kasih kepada Al Fadil Ustaz Imran bin Jemain atas bacaan doa sebentar tadi. Majlis merakamkan dan ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim. Tak molek. Majlis keraian kita semua. Bertonggak adat. . Untuk itu. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim. Marilah sama-sama kita saksikan persembahana multimedia. merupakan ilham kreatif pasukan Briged Bestari STAR dibawah bimbingan Encik Abdul Rahman bin Rashid. majlis mempersilakan Al Fadhil Ustaz Imran bin Jemain untuk meminpin bacaan doa. dimulakan dengan ucapan dan laporan Pengetua Cemerlang STAR. jika ada alu tida lesungnya Tak berguna jika ada dayung tiada perahunya Tak lengkaplah majlis jika tiada yang berbicara Tirai ucapan pada pagi ini. persembahan multimedia sebentar tadi. memohon berkat agar segala urusan mendapat rahmat. Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan atas ucapan serta perasmian majlis Hari Anugerah Cemerlang sebentar tadi. Untuk itu. Pengarah Bahagian Sekolah Berasrama Penuh dan Sekolah Kecemerlangan untuk menyampaikan ucapan seterusnya merasmikan Hari Anugerah Cemerlang STAR kali ke-51 bagi tahun 2011. Hadirin dan hadirat yang dihormati. Tanpa persembahan multimedia Hadirin yang dihormati. Dipersilakan. “yang datang disambut. yang pergi diringi”.Bagi memula dan memuliakan majlis. untuk menyampaikan ucapan. marilah sama-sama kita menadah tangan bermunajat. Majlis kita takkan berseri. maka majlis dengan penuh takzim mempersilakan Yang Berbahagia Puan Ashah binti Samah. Kini tibalah kita kepada acara yang dinantikan iaitu ucapan daripada tetamu kehormat. Dengan segala hormatnya dipersilakan.

Setrusnya majlis dengan penuh takzimnya mempersilakan tetamu kehormat kita diiringi oleh tuan pengetua untuk memukul gong sebagai simbolik perasmian Hari Anugerah Cemerlang 2011. persembahan – persembahan tadi dibimbing oleh Puan Faizah Ismail. mempersilakan Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah. Bagi menyempurnakan upacara ini. Yang Dipertua PIBG STAR diiringi oleh Penolong Kanan HEM untuk menyampaikan anugerah kepada pelajar-pelajar dan guru-guru Majlis merakamkan ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid atas kesudian menyampaikan anugerah sebentar tadi. Majlis merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada Yang Berbahagia Dato’ Mohd Nassir bin Ahmad atas kesudian menyempurnakan upacara oenyampaian anugerah sebentar tadi. Untuk itu. Penolong Kanan STAR untuk menyempurnakan upacara penyampaian anugerah. Hadirin sekalian. Persembahan pertama merupakan persembahan Choral Speaking para pelajar Tingkatan 1 hingga tingkatan 3. Beliau juga telah diberi penghormatan untuk menyanyikan lagu Perancis di hadapan duta Perancis baru-baru ini. Presiden STAROBA diiringi oleh Dr Mior Hamdan bin Haji Ghazali. Penyampaian anugerah diteruskan lagi dengan sesi yang ke dua. Kini. tibalah kita ke acara penyampaian anugerah kepada para pelajar dan guru-guru yang telahpun menyumbang kepada kecemerlangan bidang akademik Sekolah Tuanku Abdul Rahman. Dengan segala hormatnya dipersilakan. Mankala persembahan kedua merupakan nyanyian lagu memeperoleh tempat ke dua dalam pertandingan lagu Perancis sempena Hari Kebudayaan Bahasa Perancis SBP. majlis dengan penuh takzimnya. Untuk makluman semua. Majlis pada pagi ini diteruskan dengan upacara penyampaian anugerah bagi sesi ke tiga. Tn Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim untuk menyampaikan anugerah. Dipersilakan. sama-sama kita saksikan persembahan dari para pelajar sekolah Tuanku Abdul Rahman. Adat tuan adat berserah Mari datang membawa puan Adat bersirih adat sejarah Untuk tuan kami sembahkan Majlis penyampaian anugerah berhenti rehat seketika bagi member laluan kepada persembahan pelajar. Dipersilakan. Cik Norhasliza Abdul Hamid dan Cik Norhidayah Abdullah. Pengarah Bahagian SBP dan Sekolah Kecemerlangan diiringi oleh Tuan Pengetua. majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha Encik Ahmad Hamdan bin Abdul Hamid. Majlis mengucapkan ribuan terima kasih kepada kumpulan choral speaking dan nyanyian solo lagu perancis sebentar tadi. Untuk itu majlis memepersilakan Yang Berbahagia Dato Mohd Nassir bin Ahmad. .

Majlis kita berakhir di sini.Seterusnya. Semoga kejayaan ini menjadi pendorong untuk anda terus cemerlang dalam bidang masing-masing. Menghijau pohon subur dibaja. Sekian. majlis mempersilakan Pengetua Cemerlang STAR. Hadirin sekalian. walhidayah. Salah dan silap lupakan saja Sebarang kelemahan harap dimaafi Segala kerjasama sangat dihargai Terima kasih sekalung budi Kenangan nan indah simpanlah di hati Semoga kita berjumpa lagi. Kami bagi pihak ahli jawatankuasa Hari Anugerah Cemerlang kali ke-51 merakamkan ucapan terima kasih kepada semua pihak yang memberikan kerjasama dalam menjayakan majlis pada hari ini. Tuan Haji Abdul Hashim bin Abdul Karim untuk menyampaikan cenderamata daripada pihak sekolah kepada Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah. Majlis merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih kepada Yang Berusaha Puan Ashah binti Samah atas kesudian menyampaikan anugerah sebentar tadi. Mengumumkan Tetamu Kehormat meninggalkan majlis untuk Majlis Perasmian Rumah Tetamu STAR. wabillahitaufik. kita telah pun berada di penghujung acara Gugur menguning buah kuini. Tahniah dan syabas diucapkan kepada pelajar-pelajar dan panitia yang menerima anugerah pada hari ini. Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatuh .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.