P. 1
Masyarakat Majmuk, Demokrasi Dan Pendidikan

Masyarakat Majmuk, Demokrasi Dan Pendidikan

|Views: 6,234|Likes:
Published by Cr SJ Tang Gbk

More info:

Published by: Cr SJ Tang Gbk on Oct 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2014

pdf

text

original

Masyarakat majmuk, demokrasi dan pendidikan

Disediakan oleh: Muhammad zafran bin abdul gaffor D20052024006 Pendidikan perakaunan Universiti pendidikan sulatan idris (upsi)

ISI KANDUNGAN
KANDUNGAN M/S

Penghargaan Pengenalan Masyarakat Majmuk Demokrasi Pendidikan Kesimpulan Rujukan

2 3 4 -22 23-30 31-69 70 71

2

Pengenalan
Dalam negara kita menuju ke arah wawasan 2020, patut kita sedari bahawa negara kita iaitu Malaysia adalah negara majmuk yang mana terdiri daipada pelbagai budaya dan rakyat yang menganuti pelbagai agama. Dalam tugasan atau kajian yang bertemakan “masyarakat majmuk, demokrasi dan pendidikan pelbagai budaya di Malaysia” kita dapat merenung kembali bahawa terdapat perkaitan yang rapat dan penting dari segi pendemokrasian dan pendidikan dinegara ini yang terdiri daripada pelbai etnik dan budaya. Apa yang hendak dibincangkan disini adalah berkaitan dengan masyarakat majmuk yang mendasari demokrasi dan pendidikan dinegara Malaysia ini. Sepertimana yang kita ketahui sebelum mencapai kemerdekaan negara kita telah dijajahi oleh Perancis, Belanda dan akhir sekali British yang memiliki Tanah Melayu melalui perjanjian Inggeris-Belanda. Di zaman pemerintahan British telah membawa masuk etnik India untuk memenuhi tenaga kerja di ladang-ladang, manakala Etnik Cina juga dibawa untuk memenuhi permintaan kerja_kerja perlombongan. Dasar Inggeris inilah yang dikatakan mewujudkan masyarakat majmuk di Malaysia sehingga kini. Apabila Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 31 Ogos 1957, negara ini telah mengalami satu sistem politik yang berpecah-pecah dari segi kumpulan etnik, bahasa dan kebudayaan. Keadaan ini dikukuhkan lagi dengan sistem pendidikan penjajah yang diasaskan mengikut kumpulan-kumpulan suku kaum tadi. Dengan keadaan sosial yang ada, unsur-unsur yang boleh membawa ke arah integrasi nasional adalah sedikit dan pendidikan dianggap satu daripadanya. Dengan ini pelbagai dasar-dasar yang digubal oleh kerajaan untuk mewujudkan negara demokrasi yang memberi keadilan kepada semua kaum. Selain itu, pendidikan adalah merupakan satu aset yang sangat penting kepada perpaduan sesebuah negara terutamanya negara pelbagai kaum dan ia akan ditekankan dalam perbincangan ini. Pendidikan moden dinegara ini banyak dipengaruhi oleh pengaruh-pengaruh barat yang telah memerintah negara kita dahulu kala. Kita akan melihat perubahan sistem pendidikan sebelum merdeka, selepas merdeka dan sehingga masa kini serta konsep dan peranan pendidikan itu sendiri.

3

Kira kira satu perempat daripada penduduk Malaysia ialah kaum Cina. orang Melayu ialah orang yang berkulit sawo matang. Mereka terbahagi kepada berpuluh puluh kumpulan etnik tetapi memiliki budaya umum yang sama. berbahasa Mandarin. Melayu ialah masyarakat terbesar dengan mencapai 60% daripada populasi Malaysia. dan 7% lagi terdiri daripada kaum India. tinggal dalam satu unit politik yang sama tetapi hidup secara berasingan dan tidak bersatu padu. dengan kaum Melayu menjadi etnik terbesar di Malaysia. Selain itu.MASYARAKAT MAJMUK DEFINISI MASYARAKAT MAJMUK Masyarakat majmuk ialah masyarakat yang mengandungi beberapa kumpulan etnik yang hidup berdampingan dan bercampur gaul. dan mempunyai budaya yang tersendiri. Kebanyakannya beragama Hindu. Dari segi perlembagaan. Kepadatan penduduk Malaysia tidak sama dengan 17 juta daripada 25 juta rakyat Malaysia menetap di Semenanjung Malaysia. Melayu beragama Islam. Hokkien. Cina pula mewakili 25% daripada penduduk Malaysia. Kantonis atau Teochew dan lebih dominan dalam bidang ekonomi. Taoisme atau Kristian. Lebih separuh populasi Sarawak dan 66% populasi Sabah terdiri daripada kaum bumiputera bukan Melayu. Malaysia juga mempunyai penduduk yang berasal daripada Eropah (dipanggil Eurasia) dan Timur Tengah. Sehingga abad ke 20. Hampir 85% daripada kaum India di Malaysia merupakan masyarakat Tamil. India pula membentuk 7% hingga 10% daripada populasi. Cina dan India hidup aman. Hakka. kebanyakan daripada mereka mengamalkan kepercayaan tradisional tetapi kini telah ramai yang sudah bertukar kepada Kristian atau memeluk Islam. Malaysia ialah sebuah negara berbilang kaum dengan Melayu. berbahasa Melayu dan mempunyai hak politik yang besar. PENGENALAN MASYARAKAT DI MALAYSIA Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama. berbahasa Melayu dan beragama Islam. Kebanyakan kaum Cina berkepercayaan Budha. 4 .

Malayalam. Sejarah etnik Melayu di Malaysia memuncak apabila kesultanan Melayu Melaka rnenjadi kerajaan yang besar dan berkuasa di Asia Tenggara pada permulaan abad yang ke-15. dan barangan kraf seperti batuk. Kaum Bumiputera terbesar di Sarawak ialah Iban dengan 600. Islam. Negara ini mempunyai tradisi yang kuat dalam tarian. dan bercucuk tanam. 000 orang. ada juga wayang kulit. Dahulunya mereka merupakan pengumpul hasil hutan. tetapi Bahasa Inggeris digunakan secara meluas. Walaubagaimanapun. dan Portugis. contohnya makanan dan rumah sebahagiannya dihasilkan dari keluaran hutan tanpa perlu dibeli. Kemungkinannya ini disebabkan sistem ekonomi mereka yang tidak bergantung kepada wang tunai. mereka kekal sebagai kumpulan etnik yang mempunyai pendapatan terendah berbanding kumpulan etnik yang lain. hidup seperti nomad. dan menetap di Sungai Rajang dan Sungai Lupar. Di Malaysia kedudukan orang-orang Melayu dan yang serumpun dengannya memang diakui sebagai bumiputera oleh 5 . Kebanyakan alat muzik terdiri daripada gendang. Eurasian dan kaum bumiputera lain. Orang Asli (140. Muzik tradisional Malaysia banyak dipengaruhi oleh budaya Cina. Bahasa Melayu ialah bahasa rasmi Malaysia. India dan Indonesia. tetapi kini sudah diserap ke dalam kehidupan moden Malaysia. seruling. sesetengahnya berasal daripada Thai.bercakap Tamil. ada juga kaum Sikh. dan tinggal di bandar bandar besar di pantai barat semenanjung. sulaman. India. Bagaimanapun pihak kerajaan menawarkan peluang pelajaran yang samarata dan ada diantara mereka kini menjawat jawatan profesional seperti doktor. silat. dan barangan perak dan tembaga. Orang-orang Melayu sememangnya diakui sebagai penduduk asal atau anak bumi kepulauan Melayu. dan Hindi. gong dan sebagainya. Selain itu. 000) tinggal di Semenanjung Malaysia. Selain itu. Mereka tinggal di rumah panjang.000) pula tinggal di barat daya Sarawak. Orang Bidayuh pula (170. ASAL-USUL KUMPULAN ETNIK Malaysia yang pada asalnya merupakan Semenanjung Tanah Melayu mempunyai latar belakang sejarah yang panjang.

Melaka akhirnya telah menjadi pusat tamadun Islam di Asia Tenggara sehinggalah kedatangan pihak kolonial barat yang telah banyak mempengaruhi dasar negara secara umumnya dari segi pendidikan. Negeri Sembilan dan Pahang secara kolektif dikenali sebagai 1 (Purcell 1965). Hingga tahun 1826. selangor. Pada peringkat awal Inggeris dikatakan mengamalkan polisi tidak campur tangan dalam pentadbiran negeri-negeri Melayu namun tujuan ekonomi kapitalis mereka telah menyebabkan polisi bertukar. ekonomi. Pulau Pinang dan Melaka yang dikenali sebagai Negeri-negeri selat. sosial pelbagai budaya di Malaysia. Sungguhpun berada di bawah koloni Portugis dan Belanda. Senario kependudukan berubah dengan signifikan semasa penjajahan Inggeris apabila kehendak-kehendak ekonomi kapitalis yang dibawanyaa menyebabkan kebanjiran pendatang terutamanya dari China dan India ke negeri-negeri Melayu. politik. etnik Melayu masih menjadi penduduk terbesar Malaysia kerana belum terdapat kedatangan imigran secara besar-besaran pada masa ini. Minat Inggeris terhadap Malaysia sebagaimana juga pihak kolonial yang sebelumnya hanyalah tertumpu kepada kepentingan perdagangan.perlembagaan. Pada abad ke-19 kepentingan perdagangan Inggeris dengan bantuan kekuatan tenteranya secara beransur-ansur telah mengawal seluruh Tanah Melayu. Inggeris telah menguasai tiga pelabuhan perdagangan penting iaitu Singapura. Campur tangan Inggeris sebenarnya telah bermula apabila Francis Light menduduki Pulau Pinang pada bulan Ogos 1786. 6 .. orang-orang Melayu telah menukar agama kepada Islam selaras dengan kepimpinan sultan yang telah memeluk islam. Pada peiringkat awal pengislaman orang-orang Melayu telah dilakukan oleh para mubaligh dan saudagar dari Timur Tengah dan India. Menjelang tahun 1895. Penguasaan Portugis kemudiannya telah digantikan oleh Belanda pada tahun 1641. Apabila Melaka berkembang sebagai empayar. Sebelum kebangkitan empayar Melaka kepulauan Melayu sebenarnya telah dipengaruhi oleh kebudayaan India dan kepercayaan Hindu1. Kejatuhan Melaka ditangan Portugis pada tahun 1511 menandakan permulaan kejatuhan empayar Melayu dan bermulanya kolonialisassi Eropah. Pada tahun 1824 Melaka telah diserahkan kepada Inggeris oleh Belanda menerusi perjanjian Inggeris-Belanda. empat negeri iaitu Perak. Pengaruh bukan Melayu adalah sangat terhad.

orang-orang Cina menjadi peladang. khinzir. Terdapat kekurangan tenaga pekerja diperlombongan dan perladangan.Inggeris telah menjadi pelindung kepada negeri-negeri berkenaan dan residen-residen dikatakan berfungsi sebagai penasihat sultan. Namun dalam pada itu dalarn keadaan sebenarnya residen telah mengambil alih peranan raja dalam pentadbiran negeri-negeri berkenaan. peniaga dan petukang. Ini ditambah pula dengan pertambahan ladang-ladang kelapa sawit pada suku pertama abad ke-20. Menguasai pentadbiran bermakna memudahkan Inggeris menjalankan polisi perdagangan yang berpihak kepada kepentingan ekonominya. Johor. Galakan aktif telah diberikan oleh pentadbiran Inggeris kepada orang-orang Cina untuk memasuki Negeri-negeri Selat dan Sarawak. Orang-orang India juga membekalkan tenaga buruh untuk kerja-kerja awam khususnya dalam pembinaan jalan raya dan jalan keretapi. 2 (Andaya 1982:79) 7 . Terengganu. Dengan kata lain imigran India sangat dikehendaki sebagai buruh-buruh ladang dan pembangunan infrastruktur. secara beransur-ansur lima lagi negeri Kelantan. Selain daripada bekerja di sektor perlombongan. Pertumbuhan ladang-ladang getah pada penghujung abad ke19 telah menjadi faktor utama kedatangan beramai-ramai imigran India. Inggeris telah mengatasi masalah itu dengan menggalakkan atau mengimport kedatangan buruh dari China dan India. pajak-gadai dan minuman keras. Antara tahun 1900 hingga 1930. dianggap sudah terbudaya dan patuh kepada pemerintahan British berbanding orang-orang Melayu. Komuniti Cina juga dianggap bernilai kerana memberikan jaminan pendapatan kerajaan daripada cukai perniagaan seperti cukai-cukai candu. Peladang-peladang Eropah gemar mengambil pekerja-pekerja Tamil berdasarkan pengalaman di Ceylon yang mendapati orang-orang Tamil sangat sesuai bekerja di ladang.negeri-negeri Melayu Bersekutu dengan ditadbirkan secara pusat yang diketuai oleh Residen Jeneral. Kedah dan Perlis berada dibawah lindungan Inggeris dan kemudiannya dikenali sebagai negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu. Sabah dan Sarawak juga dalam masa yang lebih kurang sama telah dijajahi oleh Inggeris. Orang-orang Tamil yang diambil dan direkrut daripada kasta atau lapisan bawah masyarakat2.

Walau bagaimanapun kaum-kaum imigran secara majoritinya tidak mengasimilasikan kepercayaan mereka dengan agama orang-orang tempatan. Sungguhpun begitu kebanyakan daripada mereka boleh dikategorikan sebagai sama ada menganalkan kepercayaan-kepercayaan Buddha. Di antara yang terpenting ialah berhubung dengan masalah kependudukan. Orang Asli. Armenian. Melayu masih mengekalkan Islam sebagai agama mereka. Taoist dan Kristian. Dasar penjajah British yang membawa masuk buruh-buruh asing terutama dari negara China dan India untuk tujuantujuan ekonomi telah mengubah struktur demografi negara ini hingga menimbulkan (Hock 1987) (Arasaratnam 1979) 5 (Purcell 1948: 119) 4 3 8 . Dari segi kepercayaan. BANCIAN TERHADAP PELBAGAI ETNIK DI MALAYSIA Apabila Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaannya pada 31 Ogos. Eurasian dan lain-lain. Arab. masyarakat homogenis Melayu Tanah Melayu telah mengalami transformasi kepada masyarakat heterogenis Malaysia yang mengandungi etnik-etnik Melayu. ia mewarisi pelbagai masalah yang ditinggalkan oleh penjajah British. Konfusius.3 peratus3. tuhan-tuhan dan watak-wattak hero yang berada bersama-sama mereka di mana-mana jua mereka berada sebagai sebahagian daripada dunia material di sekeliling mereka5”. Cina 37. dalam perkara agama. Iban. Cina dan India sebagai komponen utamanya.8 peratus daripada penduduk. ”Mereka merupakan golongan yang mempercayai roh-roh dan hantu-hantu. Lebih kurang 80 peratus imigran India adalah Hindu4. 1957.2 peratus dan India 11.Dalam jangka masa lebih daripada satu ratus lima puluh tahun pemerintahan kolonial British di Malaysia (1786 hingga 1957). Melayu membentuk 49. Etnik Cina dan India mengekalkan kepercayan yang mereka bawa. Sementara itu kaum Cina selalu danggap sebagai pihak yang paling bersikap toleransi dan ringkas. Baki etnik-etnik lain adalah daripada kalangan Bajau. Menjelang kemerdekaan pada tahun 1957.

5 3 12 350 35. pengalaman sejarah. 1972. Jurang perbezaan yang begitu luas di kalangan kumpulan etnik di negara ini menjadikan penghidupan begitu mencabar dan tidak kurang juga menakutkan. agama.4 93 629 10.7 84 450 1.6 69 531 0.masalah apabila negara mencapai kemerdekaan dan apabila negara hendak memulakan dasar-dasar berhubung dengan kenegaraan.4 2 333756 37. kebudayaan.3 Sumber: Malaysia.8 65 080 1. 1970 Population and Housing Census of Malaysia: Community Groups. aktiviti-aktiviti ekonomi dan corak penempatan. pp. 1977:81. 1957 dan 1970 menunjukkan bahawa bilangan orang-orang Melayu hampir 50% daripada jumlah penduduk manakala sebahagian yang lain terdiri daripada penduduk-penduduk kaum seperti rajah dibawah.3 530 638 10. Kuala Lumpur: Department of Statistics.2 3 125474 49. cited in Hon-Chan. 30-31.2 1 844 534 38. 9 . Rajah 1970 Kumpulan Etnik Penduduk % 1957 1947 Jumlah Melayu Cina India Lain-lain Penduduk % Penduduk % 8 81 348 100 6 278718 100 4 908 086 100 4 68 838 53. Banci penduduk Tanah Melayu yang dibuat pada tahun 1947. Perbezaan etnik ini lebih ketara lagi dengan terdapatnya perbezaan dari segi bahasa.8 735038 11.8 2 427 834 49.

Indenture(perjanjian bertulis) b. Kangani d. Kerajaan British membuat persetujuan dengan kerajaan India membenarkan kemasukan buruh secara terancang bagi mengatasi kekurangan tenaga buruh. c) Berkembangnya sistem ekonomi ekspot yang berteraskan perladangan dan industri. b) Kenggangan orang-orang Melayu bekerja sebagai buruh. Bebas SEBAB-SEBAB PENGHIJRAHAN i. d) Aktiviti agen buruh (kongsi gelap) dan majikan untuk menggajikan buruh asing. Faktor Tarikan (Luaran) a) Kekayaan ekonomi Tanah Melayu. 10 . e) Ikatan persaudaraan dan rakan yang telah berhijrah terlebih dahulu. Terdapat majikan/pengusaha yang menguruskan pengambilan imigran misalnya merlalui Sistem Kangani dan Sistem Kredit Tiket dan juga Sin Kheh. Perkembangan perusahaan getah dan bijih timah yang pesat di Tanah Melayu memerlukan penggunaan tenaga buruh yang ramai. Kontrak c.KEWUJUDAN MASYARAKAT MAJMUK Proses dan cara kedatangan masyarakat luar: a. Perkembangan perusahaan getah dan bijih timah di Tanah Melayu telah menyediakan peluang pekerjaan.

dan bebas. Perbincangan mengenai tajuk ini dapat difahami jika kita melihat beberapa dasar Inggeris seperti huraian berikut: i. kangani. Dalam hal ini ia dapat menentukan persoalan bagaimana Inggeris membantu mewujudkan masyarakat Malaysia yang majmuk. India. Selain itu. dan Jawa). b) Kekurangan rangsangan ekonomi. Hal ini berbeza dengan tindakan Inggeris pada 1930an. dan undang-undang buruh. Keadaan politik yang tidak stabil di negara asal imigran(pendatang). Seperkara yang menarik tiadanya sekatan terhadap kemasukan orang asing ke negara ini sebelum undang-undang imigrasi 1930an disebabkan oleh keperluan Inggeris untuk mendapatkan tenaga buruh 11 . Sejak tahun 1874 dasar imigrasi Inggeris berbentuk bebas iaitu tidak mempunyai sekatan terhadap kemasukan orang asing. dengan Inggeris memperketatkan dan menguatkuasa dasar imigrasi dengan bertindak menghantar pulang orang-orang imigran balik ke negara asal mereka. Faktor Tolakan (Dalaman) a) Kejadian bencana di negara asal (Cina. tetapi merangkumi pelbagai aspek dalam politik dan sosial. Dalam hal ini Inggeris seolah-olah menggalakkan kemasukan orang asing melalui sistem-sistem kemasukan seperti indenture(perjanjian bertulis). undang-undang imigrasi pada tahun 1930an juga menghalang kemasukan baru orang asing ke Tanah Melayu. Dasar Politik Perbincangan ini berkisar pada aspek dasar imigrasi ¸ Jabatan Perlindungan Orang Asing.ii. DASAR INGGERIS DAN KEWUJUDAN MASYARAKAT MAJMUK DI MALAYSIA Dasar Inggeris terhadap Tanah Melayu dapat dilihat daripada beberapa tindakan pemerintah Inggeris terhadap kedatangan orang-orang asing ke Tanah Melayu. c) Lebihan penduduk dan kekurangan bekalan makanan. kontrak. Keadaan ini bukan sahaja memberi kesan terhadap kemajmukan ras.

ini bermakna buruh-buruh ini dilindungi oleh pemerintah Inggeris dan ia menunjukkan bahawa seolah-olah kerajaan Inggeris menggalakkan kemasukan buruh asing. Oleh itu.bagi merancakkan ekonomi perlombongan dan peladangan selain buruh bagi melaksanakan pembinaan prasarana baru seperti pembinaan jalan keretapi dan jalan raya. Keadaan ini diperkukuhkan lagi dengan kewujudan Jabatan Perlindungan Orang Asing bagi melindungi para buruh imigran daripada tindasan dan penganiayaan para kongsi gelap mahupun majikan. tetapi menggalakkan mereka untuk tidak pulang ke negara asal mereka. c) Pembukaan tanah dan ladang serta peningkatan pelombongan bijih timah. Hal ini terbukti semasa kemelesetan ekonomi 1927-1932 orang-orang asing ini keberatan untuk pulang ke negara asal mereka dan ini menjadi masalah kepada pemerintah Inggeris. Dengan keadaan ini ia bukan sahaja menggalakkan kemasukan buruh asing. Dengan wujudnya jabatan ini. b) Perubahan sistem daripada sara diri kepada sistem komersial. Hal ini diperkukuhkan lagi dengan kewujudan undangundang buruh yang memerlukan para majikan untuk memberikan kemudahan yang sepatutnya kepada buruh imigran ini. Ini juga menjelaskan bahawa terdapat tindakan dan dasar kerajaan Inggeris mempastikan mereka tidak kehilangan buruh bagi menjana ekonomi Tanah Melayu. 12 . e) Keperluan pemodenan prasarana baru yang memerlukan tenaga buruh. Dasar Ekonomi a) Dasar ekonomi komersial . merujuk dasar-dasar pemerintahan Inggeris ini membuktikan bahawa kewujudan masyarakat majmuk di negara ini adalah hasil pelaksanaan dasar yang berkehendakkan buruh imigran bagi menjana ekonomi dan membolehkan penjajah mendapat keuntungan ekonomi dengan tidak mengambil kira permasalahan yang dihadapi oleh masyarakat pribumi. d) Wujudnya sistem ekonomi moden berteraskan industri berasaskan buruh. ii.kapitalisme dan bebas.

keadaan dasar ini sebenarnya menggalakkan lagi kemasukan orang asing kerana mereka tahu bahawa mereka masih lagi memperoleh pendidikan walaupun di negara asing.iii. Melalui dasar pendidikan yang berteraskan negara ibunda. Hal ini dapat dilihat melalui tindakan Inggeris yang tidak menyeragamkan sukatan pendidikan dan pendidikan guru. Keadaan ini menjelaskan bahawa Inggeris tidak mempunyai agenda bagi menghalang ketidakseragaman dalam dasar pendidikan mereka. Walaupun wujud keadaan ini ia dikhaskan kepada anak-anak para bangsawan Melayu sahaja. Melalui dasar ini dapat dijelaskan lagi bagaimana wujudnya masyarakat majmuk di Malaysia. Bagi orang-orang Melayu ia hanya mendapat pendidikan kemahiran bagi mengerjakan kerja-kerja sara diri sahaja dan tidak memberi peluang untuk mendapatkan kemahiran dan ilmu akedemik. Sebagai kesan daripada keadaan ini wujud sukatan pendidikan yang berbeza serta keperluan guru berasaskan tindakan komuniti setiap kaum di Malaysia. Ini juga menjelaskan lagi bahawa Inggeris sebenarnya menggalakkan kemasukan mereka dan menjaga kebajikan mereka bagi keuntungan ekonomi penjajah 13 . Dalam hal ini. Sebagai contohnya setiap kaum mengambil inisiatif dengan mengikut sukatan pendidikan serta mengambil para guru dari negara asal mereka.Dasar Sosial Penekanan aspek ini lebih dijuruskan kepada Dasar Pendidikan pemerintahan Inggeris. Inggeris menggalakkan lagi perbezaan kaum dan ia juga melebarkan lagi jurang perpaduan di Malaysia.

Penyebaran penduduk Melayu di Malaysia Mengikut 1997 Vital Statistics Malaysia Report.Sehubungan itu. semuanya dianggap sebagai orang Melayu. bahasa. Mereka dikatakan telah "masuk Melayu". Mandailing. Bangsa Melayu merupakan bangsa termuda di antara bangsabangsa lain di dunia. Pemerintah Malaysia mendefinisikan Melayu sebagai penduduk pribumi yang bertutur dalam bahasa Melayu. beragama Islam. dan daripada jumlah tersebut. Tetapi dari segi definisi budaya (cultural definition).220).1966 Kajian Sejarah Perkembangan Bahasa Melayu. Di sana letaknya Kerajaan Melayu pada zaman 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. penduduk Malaysia semuanya berjumlah hampir 21 juta (jumlah sebenar 20. dan adat istiadat masing-masing yang diikuti oleh masing-masing kelompok serumpun tersebut. Singapura: Pustaka Melayu. penduduk pribumi dari keturunan Minang. Melayu itu merangkumi seluruh penduduk pribumi di Dunia Melayu (Nusantara).MASYARAKAT MELAYU Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. Sumantera. dari segi etimologi.997. Bugis. 14 . perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi6. Di Malaysia. Aceh. dalam artikel ini. dan lain-lain. iaitu penduduk serumpun tidak kira agama. yang bertutur dalam bahasa Melayu. hlm 4-5. beragama Islam dan mengikuti adat istiadat Melayu. definisi Melayu mengikuti definisi Pemerintah Malaysia. Jawa. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. dan yang menjalani tradisi dan adat-istiadat Melayu. Walau bagaimanapun jua. Bahkan orang bukan pribumi yang berkawin dengan orang Melayu dan memeluk agama Islam juga diterima sebagai orang Melayu. 6 Harun Aminurrrashid.

penduduk Melayu ialah 10.2 juta (48. Penguasaan ekonomi di kalangan orang Melayu bandar secara relatifnya masih rendah dibandingkan dengan penguasaan ekonomi oleh penduduk non-pribumi. Walaupun Malaysia kini sudah mencapai kemerdekaan.5 %). pengangkutan. dan lain-lain. kelapa.1 juta – 14. Sebagian besar daripada penduduk Melayu (kurang lebih 65%) tinggal di kawasan desa.5 %). Rakyat patuh dan taat kepada Sultan dan menganggap Sultan mempunyai daulat (keturunan mulia. Kadazan. Penduduk pribumi lain (termasuk Iban.7%). Malaysia kini mengikuti sistem politik Demokrasi Berparlimen dan Monarki Konstitusional. Melanau. yaitu orang Tionghoa (5. dan tanaman campuran (mixed farming). dll) berjumlah 2. Pada masa dulu. majoritinya menjalankan aktiviti pertanian dan menangkap ikan. sebuah kampung Melayu merupakan satu unit politik. Selebihnya terdiri daripada penduduk bukan pribumi. Bidayuh.7%). Orang Melayu yang tinggal di kota kebanyakannya bekerja dalam sektor dinas. mempunyai kuasa magik dan lain-lain).2 juta (10. Serani (orang Indo) dll (3. tetapi kedudukan Sultan ditetapkan hanya memenuhi fungsi simbolik. Sultan hanya diberi kuasa dalam hal-hal yang berhubungan dengan agama dan adat istiadat saja. satu unit genealogi.4 juta – 25. Sistem Politik Sistem politik Melayu sebelum penjajahan adalah sistem feudal di mana setiap negeri diperintah oleh Sultan dengan dibantu oleh pembesar dari kalangan bangsawan. sebagai pekerja di sektor perindustrian. kewujudan kampung Melayu tidak sepenuhnya memenuhi keempat-empat ciri di atas. Sistem Ekonomi Bagi orang Melayu yang tinggal di desa. dan orang India. Ketika orang Inggeris menjajah Malaysia. 15 . Kini. perdagangan. satu unit ekonomi. dan satu unit keagamaan. terutamanya orang Tionghua. kelapa sawit. Aktiviti pertanian termasuk mengusahakan tanaman padi. Murut. di kampung-kampung.

Namun begitu. hadrah. Melalui “principle of co-existence” ini orang Melayu dapat menyesuaikan adat dan agama secara harmonis. nyanyian. ghazal. persembahan pentas seperti makyong. seni dapat dibahagikan kepada dua iaitu: seni persembahan (tarian. wayang kulit. wau. Proses sinkretisme terjadi di mana unsur kepercayaan sebelum Islam ada secara laten atau disesuaikan dengan unsur Islam. Sistem kekeluargaan dan perkahwinan 16 . tenunan. Proses ini jelas dapat ditemukan dalam ilmu perbomohan Melayu (pengubatan tradisional). Adat istiadat Adat istiadat Melayu banyak memperlihatkan campuran unsur tempatan dan unsur luar selaras dengan kedatangan pengaruh Hindu. seni hias. pertukangan tangan. seni bina. Islam. anyaman dll). juga termasuk dalam kategori seni persembahan. congkak. dan Barat ke Tanah Melayu. Permainan tradisi seperti gasing. dan dalam beberapa upacara adat. kuda kepang) dan seni tampak (seni ukir. unsur-unsur adat yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam dibenarkan. Islam tidak dapat menghapuskan seluruh unsur kepercayaan tersebut. Kegiatan seni Melayu mempunyai identiti tersendiri yang juga memperlihatkan gabungan berbagai-bagai unsur tempatan dan luar.Agama dan kepercayaan Orang Melayu hampir seluruhnya beragama Islam. Kesenian Dalam masyarakat Melayu. walaupun ada aspek-aspek tertentu yang bertentangan tapi ia terus diamalkan. Dalam pemerintahan Malaysia. sisa-sisa unsur agama Hindu dan animisme masih dapat dilihat dalam sistem kepercayaan mereka.

Sebagai contoh masyarakat India Tamil secara majoritinya bekerja di ladang-ladang getah dan hanya sebilangan kecil 17 . Kebanyakkan mereka adalah berketurunan Tamil yang menerangkan golongan Selatan India yang datang ke negara ini semasa pemerintahan kolonial British. MASYARAKAT INDIA Masyarakat India merupakan kumpulan etnik terkecil diantara 3 kumpulan etnik utama di Malaysia dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sebuah masyarakat majmuk di negara kita. Perkahwinan campur juga ada. malah di sebahagian tempat. meninggalkan kemiskinan. Orang Melayu melakukan perkahwinan monogami dan poligami. tetapi tidak begitu popular. masyarakat India Gujerat dan Sindhi Selatan India juga telah datang ke negara kita. Bentuk perkahwinan endogami (pipit sama pipit. Selain Tamil.Dari segi kekeluargaan. Semua perkawinan Melayu dijalankan mengikut peraturan dan undang-undang perkahwinan Islam (Mazhab Shafie). sementara yang lain pula bekerja sebagai buruh atau pentadbir dan peniaga kecil-kecilan. masyarakat Melayu dibagikan kepada dua kelompok: • • yang mengamalkan sistem kekeluargaan dwisisi (bilateral) yang mengamalkan sistem kekeluargaan nasab ibu (matrilineal system) Tetapi disebabkan kedua-dua kelompok tersebut menganut agama Islam. enggang sama enggang). mereka datang ke negara ini untuk membina kehidupan yang lebih baik. Bengali. Setelah tiba di Malaysia. Jumlah masyarakat India adalah lebih kurang 10% daripada populasi penduduk di Malaysia. ia diutamakan. Masyarakat India telah datang ke Malaysia lebih kurang 2000 tahun tetapi tidak menetap sehinggalah abad ke 19. ramai golongan India bekerja sebagai penoreh getah. eksogami juga terjadi. maka sistem kekeluargaan Melayu itu banyak dipengaruhi oleh sistem kekeluargaan Islam. Selain itu. terdapat juga masyarakat India dari Utara India yang datang dan menetap ke negara kita iaitu Punjabi. Dengan harapan untuk membebaskan diri daripada Sistem Kasta India. Kebanyakkan mereka datang dari Selatan India. Gujerat dan Sindhi. Pembahagian etnik india berkait rapat dengan pengkhususan pekerjaan.

yang bekerja di Jabatan Pekerjaan Awam kerajaan. Kaum India Telegus juga adalah bekerja di ladang getah manakala kaum India Malayalee terbahagi kepada pekerja ladang dan profesional. Kaum India dari Utara India kecuali Sikh adalah golongan pedagang dan peniaga. Sebagai contoh kaum India Gujerat dan Sindhi memiliki perniagaan tekstil penting di Malaya. Manakala kaum India Sikh pula adalah bekerja sebagai polis ataupun pemerhati7. Seperti masyarakat lain, masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini. Adat resam yang diamalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat Melayu. Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Seperti juga masyarakat lain, masyarakat India terdiri daripada pelbagai suku kaum, justeru itu maklumat berikut hanya memaparkan adat resam masyarakat India secara umum.

MASYARAKAT CINA
Kaum Cina merupakan penduduk China yang datang dan menetap di Malaysia. Merupakan kumpulan etnik kedua terbesar di Malaysia dengan jumlah 25% daripada populasi Malaysia. Kebanyakkan mereka berketurunan pendatang pada abad ke 19. Kemasukan masyarakat Cina ke Malaysia adalah melalui sistem Kanchu. Sebilangan kecil peneroka Cina membentuk kumpulan Cina Peranakan atau Cina Selat8. Golongan Cina terkenal dengan kerajinan dan mahir dalam bidang perniagaan. Masyarakat Cina di Malaysia telah menguasai ekonomi negara sejak dulu lagi, tetapi dengan pelaksanaan polisi untuk melindungi hak bumiputera oleh kerajaan, bahagian mereka terbatas. Akan tetapi, mereka tetap merupakan majoriti golongan berpendapatan sederhana dan tinggi di Malaysia.

7 8

http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_Indian http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_Chinese

18

PENDIDIKAN DAN BAHASA Tiga kumpulan masyarakat Cina menggunakan bahasa yang berlainan iaitu Hokkien bagi yang tinggal di Utara Pulau Pinang, Kantonis bagi yang tinggal di pusat bandar Kuala Lumpur dan Mandarin bagi mereka yang tinggal Selatan Johor.

AGAMA Majoriti masyarakat Cina di Malaysia beragama Buddha atau Taoist dan kebiasaannya, mereka menggabungkan elemen Buddhism, Taoism, Confucianism, dan pemujaan nenek moyang di amalkan. Kira-kira 19% adalah beragama Kristian(aliran utama Protestan, Katolik dan mazhab Protestan) dan hanya sebilangan kecil menganuti agama Islam. There is quite a significant number of Christians among the Chinese population in East Malaysia.

KUMPULAN ETNIK ASLI9 ORANG ASLI
Orang Asli adalah ungkapan umum bagi semua kumpulan orang asli yang terdapat di Semenanjung Malaysia. Mereka terbahagi kepada 3 puak utama iaitu Negrito, Senoi dan Proto-Melayu. Masyarakat Asli Negrito biasanya tinggal di Utara. Manakala bagi Senoi pula di tengah dan bagi Proto-Melayu mereka tinggal di Selatan.Setiap golongan ini mempunyai bahasa dan budaya tersendiri. Some are fishermen, some farmers and some are semi-nomadic.

MASYARAKAT SARAWAK
Kumpulan yang dikenali sebagai Dayak, Iban, Bidayuh dan Orang Ulu merupakan kumpulan etnik utama di Sarawak. Dayak, yang bermaksud hulu atau pedalaman, digunakan oleh populasi pantai Islam sebagai gelaran kepada seramai 200 kumpulan

9

http://www.tourism.gov.my/corp/about/default.asp?content=history

19

puak. Biasanya, golongan ini tinggal di rumah panjang iaitu rumah komuniti tradisional yang menempatkan 20 hingga 100 keluarga.

Iban

Merupakan kumpulan etnik terbesar di Sarawak yang membentuk sebanyak 30% daripada populasi negeri Sarawak. Mereka sering kali disalah ertikan sebagai ‘Dayak Laut’ kerana kemahiran bersampan mereka. Mereka sebenarnya adalah puak ‘sungai’ yang datang dari tengah Kalimantan. Pada masa dahulu, mereka merupakan kaum pahlawan yang digeruni dan terkenal dengan kegiatan memancung kepala dan perlanunan. Mereka menyembah tuhan pemerintahan bertiga di bawah kuasa Singalang Burung, iaitu tuhan burung perang. Sungguhpun sekarang beragama Kristian, masih terdapat adat tradisional yang diamalkan.

Bidayuh

Merupakan pencinta keharmonian, Masyarakat Bidayuh yang beradab terkenal dengan layanan baik dan mesra dan juga tuak atau tapai beras. Mereka membina tempat tinggal di kawasan bukit dan kebanyakkan mereka adalah petani dan juga pemburu. Pada asalnya, mereka adalah pengamal animisme, tetapi sekarang kebanyakkan mereka beragama Kristian.

Orang Ulu

Orang Ulu atau “orang sungai”merujuk kepada puak sungai di Sarawak. Secara kasar, mereka membentuk 5.5% daripada populasi Sarawak iaitu terdapat lebih 100,000 puak Orang Ulu. Masyarakat Borneo adalah berbakat seni, ini kerana rumah panjang mereka dipenuhi dengan hiasan seni mural dan hasil pertukangan yang halus. Peralatan dapur mereka dihiasi dengan manik. Kaum perempuan Orang Ulu menghiasi tubuh mereka dengan lukisan tatoo yang halus.

20

Manakala bagi masyarakat Dusun pula. mereka turut menghiasi pakaian dengan manik. Mengikut sejarah. mereka tinggal di kawasan bukit dan pergunungan di Sabah. Golongan ‘Bajau Darat’ ini digelar “Koboi Timur” sebagai penghormatan kepada kemahiran berkuda. Sekarang.Sebenarnya mereka merangkumi dua puak iaitu Kadazan dan Dusun. Tetapi mereka digabungkan kerana menggunakan bahasa dan budaya yang sama. Kadazan Dusun Masyarakat Kadazan Dusun merupakan kumpulan terbesar di Sabah dengan jumlah sebanyak 30% daripada populasi negeri. 21 . Selain itu mereka juga memburu dengan menggunakan penyumpit dan menangkap ikan. Seperti masyarakat Sabah yang lain. Akan tetapi masyarakat Kadazan mendiami lembah rata muara sungai yang membantu penanaman padi. Dusun. mereka adalah petani yang menanam padi bukit dan ubi kayu.MASYARAKAT SABAH Kumpulan etnik Sabah yang terbesar adalah Kadazan. Mereka menetap di Utara kawasan pedalaman dan merupakan etnik sabah yang terakhir menolak pemancungan kepala. Bajau dan Murut. Mereka yang meninggalkan pengembaraan laut menjadi petani dan penternak lembu. masyarakat Bajau adalah pengembara laut yang menyembah Omboh Dilaut atau Tuhan Laut. Murut Masyarakat Murut merupakan kumpulan etnik ketiga terbesar di Sabah dengan jumlah 3% daripada jumlah populasi Sabah. Bajau Merupakan kumpulan etnik kedua terbesar di Sabah dengan jumlah 15% daripada populasi negeri.

atau yang lebih kita kenali sebagai pemerintahan dari rakyat. Istilah demokrasi berparlimen pula ialah pemerintahan demokrasi yang dijalankan secara perwakilan. Sebuah negara atau kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi adalah dipanggil negara atau kerajaaan yang demokratik. Dalam sistem demokrasi. Negara tersebut biasanya dianggap sebagai contoh awal dari sebuah sistem yang berhubungan dengan hukum demokrasi moden. di mana kekuasaan 10 Kamus Dewan 22 . dan definisi moden telah berevolusi sejak abad ke-18. iaitu demos yang bermaksud rakyat. erti dari istilah ini telah berubah sejalan dengan waktu. bersamaan dengan perkembangan sistem "demokrasi" di banyak negara.10 Demokrasi ialah suatu bentuk kerajaan dimana kuasa menggubal undang-undang dan struktur kerajaan adalah ditentukan oleh rakyat. Demokrasi secara ekstrim boleh dilihat dalam sistem kerajaan seperti anarkisme dan komunisme (menurut teori Karl Marx ia merupakan peringkat terakhir pembangunan sosial dimana demokrasi adalah diamalkan secara langsung . Namun. Istilah "demokrasi" berasal dari Yunani Kuno yang diutarakan di Athena kuno pada abad ke-5 SM. Konsep demokrasi menjadi sebuah kata kunci tersendiri dalam bidang ilmu politik. Hal ini adalah wajar. dan tiada kerajaan yang bebas dari kehendak rakyat). demokrasi ialah pemerintahan oleh rakyat atau wakil yang dipilih dalam pilihanraya dan keadaan sosial tanpa perbezaan keistimewaan kelas. undang-undang digubal samada oleh rakyat atau wakil yang dipilih oleh rakyat. oleh rakyat dan untuk rakyat. dan kratos/cratein yang bererti pemerintahan. Demokrasi menempati posisi vital dengan kaitan pembahagian kekuasaan dalam sesebuah negara.DEMOKRASI DEFINISI DEMOKRASI Mengikut Kamus Dewan. Perkataan "demokrasi" berasal dari dua kata. kerana demokrasi ini disebut-sebut sebagai indikator/penentu perkembangan politik sesebuah negara. sehingga dapat diertikan sebagai pemerintahan rakyat.

Demokrasi dicirikan oleh penglibatan awam. terutamanya kepada apa yang dipanggil "persaingan bersempadan" (iaitu aturcara persaingan formal di antara kumpulan) dan "persetujuan bersyarat" (di mana yang kalah menerima keputusan persaingan politik sebagai sah dan yang menang tidak menghalang yang kalah daripada bersaing lagi di masa hadapan) 11(Dixon. secara norma atau gabungan kedua-duanya. Kebebasan persatuan. Konsep ini menjadi sangat penting untuk diambil kira kerana dalam kekuasaan pemerintah yang begitu besar ternyata ia tidak mampu untuk membentuk masyarakat yang adil dan beradab. Kebebasan akhbar dan akses kepada media lain. Semua orang dalam masyarakat menikmati hak yang sama dari segi undangundang. • Pilihan raya untuk memilih pegawai-pegawai awam. Kebebasan bersuara (berceramah. Demokrasi moden mempunyai sifat-sifat dengan institusi-institusi berikut: • Perlembagaan yang menghadkan kuasa dan kawalan operasi formal kerajaan. yang dikelolakan secara bebas dan adil.negara yang diperoleh dari rakyat juga harus bertujuan untuk rakyat. • • • • • Rakyat diberi hak mengundi. 23 . berhimpun dan sebagainya). Perspektif prosedural sebegini tentang demokrasi membataskannya hanya kepada proses pemilihan kerajaan. samada secara tulisan. bahkan kekuasaan penuh pemerintah seringkali menimbulkan pelanggaran terhadap hak-hak asasi manusia. Lazimnya Perlembagaan akan memasuki dotrin pembahagian kuasa untuk memastikan seseorang itu tidak diberi lebih dari satu kuasa. 11 (Dixon. Salahsatu pra-syarat demokrasi ialah wujudnya Aturan Undang-Undang Rule of Law. 1994: 15-16). persaingan di antara pelbagai kumpulan politik dan pilihanraya yang bebas. 1994: 15-16).

12 DEMOKRASI DI MALAYSIA Malaysia mengamalkan demokrasi berparlimen di samping mengekalkan sistem Raja Berperlembagaan. Malaysia juga merupakan sebuah negara yang mengamalkan sistem Demokrasi berasaskan kepada sistem Persekutuan. Baginda akan menjalankan tugas-tugas dibawah http://ms. pelajaran. dengan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara. Negeri Sembilan. Sultan atau Yang diPertua Negeri merupakan Pemerintah Berperlembagaan bagi negeri-negeri berkenaan. Setiap negeri yang terbabit telah menyerahkan sebahagian kuasa masing-masing. Kelantan. Perak . Pulau Pinang. Johor. ia bermakna negeri-negeri Perlis. luar negara dan lain-lain lagi seperti mana yang telah tercatat di dalam Perlembagaan Malaysia yang di tadbir oleh Kerajaan Pusat. Selangor. dan Wilayah-wilayah Persekutuan. Sehubungan dengan itu. Terengganu.wikipedia. kehakiman dan eksekutif. Pahang. maka diperuntukan oleh Perlembagaan institusi Yang Di-Pertuan Agong.• Rakyat yang berpendidikan dan berpengetahuan tentang hak asasi manusia dan tanggungjawab sivik. Pembahagian kuasa ini dibuat di peringkat pusat dan juga di peringkat negeri. selaras dengan konsep persekutuan yang menjadi asas pentadbiran kerajaan negara ini. seperti kewangan. Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong adalah Ketua Agama Islam bagi negeri-negeri Pulau Pinang. Ada perkara-perkara yang dijadikan kuasa negeri dan negeri akan mentadbirkan kuasa. Sebagai sebuah negara Raja Berperlembagaan. Perlembagaan Malaysia dengan jelas membahagikan kuasa Persekutuan kepada tiga cabang. Yang di-Pertuan Agong adalah dipilih daripada sembilan sultan negeri Melayu untuk berkhidmat selama lima tahun. Kedah. Melaka. Sabah. pertahanan. Baginda adalah diberi kuasa untuk memelihara adat istiadat orang Melayu dan Pentadbiran Agama Islam di negeri masing-masing. Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong juga menjadi Kepala Utama Negara dan Baginda adalah Pemerintah Tertinggi Angkatan 12 Tentera Negara. Raja-raja Melayu di sembilan buah negeri dan Majlis Raja-raja. Sarawak. Sarawak dan Sabah telah bersetuju dengan konsep penubuhan Negara Malaysia. iaitu perundangan.org/wiki/Demokrasi 24 . Di peringkat negeri pula.

memeriksa dasar-dasar kerajaan. Parlimen juga menjadi forum kritikan dan fokus pendapat awam mengenai perkara-perkara nasional. Keistimewaan ini terpakai bagi kedua-dua Dewan secara keseluruhannya. mempunyai kuasa mutlak atas prosiding masing-masing.gov. meluluskan perbelanjaan kerajaan dan meluluskan hasilhasil cukai yang baru. Bagi membolehkan Parlimen menjalankan tanggungjawabnya dengan sepenuhnya dan dengan lebih berkesan.parlimen. Manakala kabinet merupakan ahli parlimen yang dipilih daripada Dewan Rakyat atau Dewan Negara.my/pengenalan-fungsi. Kedua-dua Dewan berkuasa untuk menggubal prosedur masing-masing. perdana menteri mestilah seorang anggota Dewan Rakyat. Berdasarkan perlembagaan Malaysia. Ahli Parlimen adalah terkecuali dari tindakan mahkamah sama ada sivil atau jenayah bagi apa yang dikatakan atau dilakukannya di dalam Dewan. membuat pindaan kepada undang-undang persekutuan yang ada. memimpin kumpulan majoriti dalam parlimen. Kuasa eksekutif ditetapkan oleh kabinet yang dipimpin oleh perdana menteri. Parlimen meluluskan undangundang persekutuan. Raja-raja pula menjadi Ketua Negeri masing-masing dan menjalankan tugas mengikut nasihat Menterimenteri Besar atau Ketua-ketua Menteri. PARLIMEN Parlimen adalah badan perundangan bagi kerajaan persekutuan. dan Dewan boleh mengenakan hukuman ke atas pelanggaran hak keistimewaan atau "contempt" di dalam Dewan tersebut. dan ia membuat undangundang yang boleh dikuatkuasakan di seluruh negara.Perlembagaan mengikut nasihat Perdana Menteri atau Jemaah menteri .htm 25 . dan untuk ahli-ahli Parlimen secara individu. dan kuasa-kuasa ini tidak boleh dicabar di dalam mana-mana mahkamah. yang pada pendapat Yang di-Pertuan Agong. Perlembagaan telah memperuntukkan beberapa hak dan pengecualian yang dipanggil "Keistimewaan Ahliahli Parlimen" di dalam Dewan. dan pengecualian ini diberi juga kepada sesiapa yang bertindak bagi Dewan itu.13 13 http://www.

Pilihanraya umum pula perlu diadakan setiap lima tahun sekali. 1954 (Akta 5). PILIHANRAYA Sejak tahun 1957. Undang-undang dan peraturanperaturan-peraturan yang digubal adalah seperti yang berikut: • • • • • • • Perlembagaan Persekutuan. Peraturan-peraturan (Mengundi Melalui Pos) Pilihan Raya. Dewan Rakyat Parlimen terbahagi kepada Dewan Rakyat dan Dewan Negara. Peraturan-peraturan (Penjalanan Pilihan Raya) Pilihan Raya. Akta Pilihan Raya. 1958 (Akta 19). 26 . 2003. 2002. Dewan Negara mempunyai 69 orang senator (iaitu panggilan yang diberikan kepada ahli Dewan Negara). Kuasa perundangan dibahagi antara kerajaan persekutuan dan kerajaaan negeri. Yang Di-Pertuan Agong 2. 26 daripadanya dilantik oleh perjumpaan negeri negeri. Peraturan-peraturan (Pendaftaran Pemilih) Pilihan Raya. Dewan Negara 3. Perlembagaan Negeri. beberapa undang-undang dan peraturan telah digubal untuk memastikan prosedur pilihan raya dipatuhi sepenuhnya. Dewan Rakyat pula mempunyai 193 ahli yang dipilih semasa pilihanraya dan berkhidmat selama 5 tahun. Senator berkhidmat selama 6 tahun. Malaysia mengekalkan sistem politik pelbagai parti yang mana parti politik yang memperoleh majoriti kerusi di Parlimen (Dewan Rakyat) atau Dewan Undangan Negeri boleh menubuhkan Kerajaan Persekutuan atau Negeri. Akta Kesalahan Pilihan Raya. Sistem yang digunakan di Malaysia berasaskan 'First-Past-The-Post-System'. 1981. dan selebihnya dilantik oleh Agong. Ini bermakna calon-calon yang memperoleh majoriti akan diisytihar pemenang di bahagian pilihan raya yang berkenaan.Bagi memudahkan pelaksanaan pilihan raya.Struktur Parlimen Malaysia Parlimen Malaysia terdiri daripada tiga komponen:1.

my/parnstlassbm. manakala Perlembagaan-perlembagaan Negeri pula memperuntukkan pemilihan sejumlah Ahli ke Dewan-dewan Undangan Negeri. Ia termasuklah Akta Polis 1962. Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan pemilihan 222 Ahli ke Dewan Rakyat.htm 27 . Suruhanjaya Pilihan Raya.my/proses. 196014. Akta Rahsia Rasmi 1972. Walau bagaimanapun terdapat juga beberapa undang-undang yang walaupun tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan proses pilihan raya. Mengikut Perlembagaan Persekutuan.spr. dan Akta Keselamatan Dalam Negeri. Bilangan Kerusi di Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri adalah seperti di Jadual 1:15 JADUAL 1 : DEWAN UNDANGAN NEGERI Negeri Perlis Kedah Kelantan Terengganu Pulau Pinang Perak Pahang Selangor Negeri Sembilan Melaka Johor Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan Putrajaya Wilayah Persekutuan Labuan Jumlah di negeri-negeri Semenanjung 14 15 KERUSI-KERUSI Dewan Rakyat 3 15 14 8 13 24 14 22 8 6 26 11 1 1 166 PARLIMEN DAN Dewan Undangan Negeri 15 36 45 32 40 59 42 56 36 28 56 445 http://www.gov.Semua undang-undang dan peraturan-peraturan ini adalah berkait secara langsung dengan proses pilihan raya. tanggungjawab untuk mengadakan pilihan raya ke Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri terletak pada Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) Semasa menunaikan tanggungjawabnya. Akta Hasutan 1970.spr.gov.htm http://www. tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak dalam mengendalikan pilihan raya. tetapi memain peranan dalam kelancaran penjalanan pilihan raya. selaku badan bebas.

Ramlee dan beroperasi di sana sehingga tahun 1988 sebelum berpindah pula ke Aras 5- 28 . Penubuhan Suruhanjaya Pilihan Raya yang dianggotai oleh seorang Pengerusi. Pada tahun 1985 ia berpindah ke Bangunan Tong Ah. Pada perlantikan Ahli-ahli Suruhanjaya. pada 18 September 1964 pilihan raya pihak berkuasa tempatan digantung.Sabah Sarawak Jumlah di Malaysia 25 31 222 60 71 576 Pembentukan kerusi-kerusi Parlimen dan Negeri dibuat melalui urusan kajian dan persempadanan semula seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 113 dan Jadual Ketiga Belas Perlembagaan Persekutuan. pilihan raya pihak berkuasa tempatan dibatalkan. Dari tahun 1978 hingga 1985 Suruhanjaya Pilihan Raya beroperasi di Bangunan Yayasan Selangor. Jalan Clark. Penggantungan ini tidak pernah dibatalkan dan pada tahun 1976. Jalan P. Yang diPertuan Agong “hendaklah memandang kepada mustahaknya diadakan suatu Suruhanjaya Pilihan Raya yang mendapat kepercayaan awam”. oleh kerana pengisytiharan darurat di bawah Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1964. Suruhanjaya telah menjalankan pilihan raya untuk pihak berkuasa tempatan/majlis sebelumnya dan Seksyen 19 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 memberi maklumat tentang perbelanjaan pilihan raya yang dibenarkan. Walau bagaimanapun. seorang Timbalan Pengerusi dan 5 orang Ahli terkandung di dalam Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan. Perkara 113(4) Perlembagaan Persekutuan mempunyai peruntukan untuk membenarkan pilihan raya yang lain jika undang-undang persekutuan atau undang-undang negeri membenarkan. Sejak penubuhannya pada tahun 1957 sehingga 1978. Ibu Pejabat Suruhanjaya terletak di Bangunan Sultan Abdul Samad. Anggotaanggota Suruhanjaya dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja. Kuala Lumpur. SURUHANJAYA PILIHAN RAYA Suruhanjaya Pilihan Raya ditubuhkan pada 4 September 1957. Semua ahli majlis adalah dilantik oleh Kerajaan Negeri. Kuala Lumpur. Jalan Bukit Bintang.

terdapat Majlis Mesyuarat Pembesar yang dianggotai oleh Orang Besar Berempat yang menjadi penasihat raja.htm 29 . Jalan Sultan Ismail. Amalan demokrasi terdapat dalam pentadbiran tradisional: 1.my/sejarah. 5. AMALAN DEMOKRASI DALAM PENTADBIRAN TRADISIONAL Sistem demokrasi telah lama wujud di negara kita. Terdapat pembahagian tugas seperti keselamatan kepada laksamana.gov. 3. 2. Pada bulan November 2000 Ibu Pejabat Suruhanjaya berpindah ke lokasi sekarang di Putrajaya16. 16 http://www. Kuala Lumpur. Pada zaman raja berkuasa mutlak.8. Menara Bank Pembangunan.spr. telah terdapat banyak unsur demokrasi yang dijadikan rujukan bagi mewujudkan sistem pentadbiran pada hari ini. Di Johor pula telah ditubuhkan Dewan Undangan Negeri dan sebuah badan Perundangan iaitu State Council yang dianggotai oleh pegawai kanan pentadbir Johor. Negeri Sembilan pula terdapat sistem pemerintahan dari peringkat atas ke peringkat bawah yang didahului oleh raja hingga ke buapak yang mentadbir anak buah. kewangan kepada bendahari. Oleh itu sebelum 1957 pun. Perdana Menteri kepada bendahara dll. Sarawak telah menubuhkan Counsil Negeri dan Supreme Council (Majlis Tertinggi) yang anggotanya terdiri daripada jemaah Menteri dan pembesarpembesar Melayu yang membantu Brooke dalam pentadbiran. 4.

persekolahan hanya terbuka kepada golongan tertentu yang 17 Kamus Dewan 30 . Institusi pendidikan pula adalah struktur sosial yang berperanan sebagai tempat transmisi ilmu pengetahuan dan kemahiran-kemahiran individu. pertimbangan dan kebijaksanaan. Sekarang pendidikan dinegara kita telah menjadi pengetahuan umum bahawa sekolah merupakan tempat khusus dalam proses mendapatkan ilmu pengetahuan. latihan dan ajaran. Selain itu.PENDIDIKAN DEFINISI PENDIDIKAN Mengikut Kamus Dewan pendidikan dedifinasikan sebagai perihal mendidik. Persekolahan pula secara khusus ialah proses pengajaran dan pembelajaran secara formal yang berlaku dalam suasana bilik darjah di sekolah SEJARAH PENDIDIKAN Mengikut sejarah perkataan sekolah adalah berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud masa lapang atau rekreasi. hanya dalam zaman moden pendidikan telah dijalankan dalam bentuk sistem persekolahan massa. Salah satu asas matlamat pendidikan adalah untuk mengajar kebudayaan melangkaui generasi. dan juga sesuatu yang tidak dapat dilihat tetapi lebih mendalam: pemberian pengetahuan. Sungguhpun pendidikan telah wujud dalam semua lapisan masyarakat. 17 Secara umumnya pendidikan merangkumi proses pengajaran dan pembelajaran kepakaran khusus. pengetahuan mendidik. ilmu meendidik. ilmu didik. didikan. apabila melihat sejarah pendidikan semasa zaman praindustri. Selain itu. pula pendidikan adalah dapat ditafsirkan sebagai suatu proses transmisi secara formal dan tidak formal ilmu pengtahuan dan kemahiran yang berlaku antara satu generasi kepada generasi yang lain ataupun dalam generasi yang sama.

Revolusi Perindustrian menyebabkan berlaku banyak perubahan dalam masyarakat. golongan bangsawan juga mempunyai keupayaan untuk mendapatkan pendidikan. Selain daripada itu. Perkembangan sistem persekolahan di barat telah berlaku dengan begitu hebat antara awal abad ke-19 (1800-an) hinggalah ke awal abad ke-20 (1900-an).Di barat mulai awal abad ke-19 rakyat jelata telah mula berpeluang pergi ke sekolah apabila banyak sekolah-sekolah rendah didirikan di Amerika Syarikat dan Eropah. Pada zaman tradisional. Pendidikan dalam bentuk moden yang merupakan suatu kegiatan mendedahkan murid-murid dalam bentuk pengajaran di bangunan yang dipanggil sekolah brrkembang dengan pesat pada zaman perindustrian. Pengedarannnya adalah terhad. Selain daripada kesukaran untuk mencari tempat belajar. Zaman moden memerlukan kemahiran- 31 . Bidang pekerjaan yang semakin kompleks memerlukan pengetahuan dan kemahiran baru. Hanya setelah mesin cetak diperkenalkan barulah buku-buku dapat disediakan dalam tempoh yang cepat dan banyak.mempunyai keupayaan dari segi kekayaan dan masa lapang. Bandar-Bandar semakin berkembang dan penduduk semakin ramai. Sistem sosial menjadi semakin kompleks dengan adanya ciri-ciri pengkhususan. Bagi kebanyakan rakyat jelata. Golongan kaya terus mengambil kesempatan daripada perkembangan berkenaan. kemahiran membaca dan menulis adalah tidak penting dalam kehidupan seharian mereka ini. Oleh itu kebanyakan mereka adalah buta huruf. Dengan itu ia mengambil masa yang lama untuk disempurnakan dan tidak mempunyai banyak salinan. pada peringkat awal penggunaan mesin cetak. Kebanyakkan dari mereka telah mengupah guru persendirian. Namun begitu. faedahnya belum sampai ke lapisan rakyat jelata. Mesin cetak yang dicipta di China dan dibawa ke Eropah telah menyebabkan peluang-peluang pendidikan semakin meluas. kitab-kitab dan buku-buku ditulis menggunakan tulisan tangan. Golongan mereka ini belum mendapat peluang sewajarnya. Kemahiran yang diperturunkan daripada ibu bapa dan yang hanya berdasarkan pengalaman-pengalaman tidak lagi mencukupi. pengalaman dan contoh-contoh yang diberikan oleh orang-orang dewasa. mereka banyak belajar melalui pemerhatian. Orang yang paling berpelajaran pada zaman ini kebiasaannya adalah terdiri daripada golongan agama yang berkebolehan membaca dan menginterpretasi kitab-kitab. hanya apabila berlaku revolusi industri. keperluan terhadap pendidikan ini tiba-tiba mendadak.

Sebagai contoh. Kemudian barulah kerajaan menyelia sekolah-sekolah swasta berkenaan. termasuklah negara-negara membangun seperti malaysia yang terdiri daripada pelbagai etnik atau kaum. sekurang-kurangnya atas dasar yang dahulu ditubuhkan Universiti Malaya (1961). Oleh itu pendidikan masih dimonopoli oleh mereka yang mampu. Universiti Sains Malaysia (1969) dan juga Universiti Teknologi Malaysia selalu diletakkan menduduki senarai teratas. Ringkasnya manusia sentiasa memerlukan corak pendidikan yang lebih sistematik. Di Britain juga kebanyakkan universiti adalah dibiayai oleh kerajaan. separa kerajaan atau swasta. Sungguhpun demikian universiti-universiti swasta berkenaan rnasih menerima bantuan kewangan daripada kerajaan. Oxford dan London. di Britain ianya adalah tiga universiti kerajaan iaitu Cambridge. Amerika Syarikat pula mempunyai paling banyak universiti swasta. Amir Hasan Dawi 32 . Selain dari peringkat rendah. Pendidikan tinggi boleh jadi dikawal sepenuhnya oleh kerajaan. Universiti-universiti telah tumbuh dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan golongan terpelajar yang semakin ramai. menulis dan membaca.18 18 Penteorian Sosiologi Dan Pendidikan. Universiti Kebangsaan Malaysia (1970). pihak kerajaan mula terlibat secara langsung dalam pembangunan sekolah. di Perancis pendidikan tinggi adalah dikawal sepenuhnya oleh kerajaan. Pada peringkat permulaan kebanyakan sekolah-sekolah barat adalah ditaja secara bebas oleh sektor bukan kerajaan seperti pihak persendirian dan pihak gereja. Princerton.kemahiran asas eperti mengira. pendidikan peringkat tinggi juga telah berkembang dengan pesat pada zaman moden. Pada pertengahan abad ke-20. Sehingga hari ini sistem persekolahan tidak berkembang ke seluruh dunia dan pada umumnya sistem persekolahan di barat telah menjadi model yang menjadi ikut negara-negara seluruh dunia. Walaupun pada dasarnya tiap-tiap universiti mendakwa mempunyai standard tertentu. sudah menjadi tradisi bahawa setiap negara mempunyai universitinya terbaiknya sendiri. Jika di Amerika Syarikat Yale. Harvard merupakan tiga senarai universiti-universiti swasta yang teratas. Kemahiran-kemahiran asas juga tidak mencukupi apabila berlaku berbagai-bagai perkembangan pelbagai teknologi dan ilmu pengetahuan. Di Malaysia pula. Namun penyenaraian seperti ini bukanlah suatu gambaran yang tepat kerana setiap universiti mempunyai kekuatan fakulti yang tersendiri.

Pada tahun 2000 komposisi penduduk mengalami sedikit perubahan bilamana Bumiputera telah membentuk 66 peratus. kedua etnik Cina lebih kurang 32 peratus. Malaysia mempunyai empat belas negeri dengan penduduk pelbagai etnik seramai lebih 23 juta orang.160 kilometer persegi. sistem pendidikan di malaysia telah melalui beberapa peringkat iaitu sistem pendidikan sebelum merdeka. Pada tahun 1990. kumpulan utama penduduk adalah orang-orang Melayu dan Bumiputera lain yang membentuk lebih kurang 57 peratus. Amir Hasan Dawi.LATAR BELAKANG PENDIDIKAN DI MALAYSIA Malaysia kini adalah merupakan sebuah negara yang terletak di tengah-tengah Asia Tenggara dan terbahagi kepada dua bahagian iaitu Malaysia Barat atau Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur. ketiga etnik India lebih kurang 10 peratus dan selebihnya adalah kumpulan-kumpulan minoriti.573 kilometer persegi sementara Malaysia Timur lebih kurang 198. Malaysia Barat dan Malaysia Timur dipisahkan oleh Laut China Selatan dengan jarak terdekat lebih kurang 650 kilometer. Semenjak daripada kemerdekaannya Malaysia telah berusaha gigih membangunkan negara termasuklah memajukan sektor pendidikan. Latar belakang sistem pendidikan dimalaysia adalah berpandukan pada kemunculan masyarakat majmuk yang telah dibincangkan sebelum ini. 33 . selepas merdeka. 19 19 Penteorian Sosiologi Dan Pendidikan. Cina 25 peratus dan India 7 peratus. Malaysia secara rasmi mencapai kemerdekaan daripada Britain pada pada 31 Ogos 1957. Keluasan Semenanjung Malaysia dianggarkan 131. selepas tahun 1980 dan selepas tahun 1990. Dalam pada itu.

Sekolah Cina. Kewujudan sistem sekolah berbilang bahasa telah menyulitkan proses nationbuilding selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957.SISTEM PENDIDIKAN SEBELUM KEMERDEKAAN Setelah membincangkan mengenai masyarakat majmuk di Malaysia. Pendidikan agama adalah lebih bercorak tidak 34 . Sekolah Tamil dan Sekolah Inggeris. usaha individu-individu dan badan-badan mubaligh dan ketiadaan satu dasar pendidikan yang sejajar dengan matlamat-matlamat yang tetap. Sistem pendidikan prakolonial pada umumnya adalah berlandaskan keagamaan. Sehingga Laporan Jawatankuasa Pelajaran 1956 (Laporan Razak). Setiap kumpulan etnik mempunyai sistem pendidikannya yang tersendiri. tiada terdapat satu sistem pendidikan nasional di Tanah Melayu. Seperti yang dinyatakan oleh Paul Chang Ming Phang. Telah jelas ditunjukkan bahawa corak kependudukan telah diciptakan semasa era kolonial. Ini bermakna pengajian A1-Quran menjadi institusi pendidikan yang penting. Ianya adalah sekolah aliran bahasa Melayu. Pendidikan Melayu 1) Pengenalan Sebelum kedatangan institusi pemerintahan kolonial. Apa yang wujud ialah 4 sistem sekolah yang berlainan di Tanah Melayu. aliran bahasa Cina. Selain itu. sistem sekolah berbilang bahasa di Tanah Melayu disebabkan oleh 3 faktor iaitu struktur penduduk yang berbilang bangsa. agama dan budaya. Kumpulan-kumpulan etnik telah dikenali berdasarkan latar pekerjaan dan tempat tinggal. aliran bahasa Tamil dan sekolah Inggeris. orang-orang Melayu telah mempunyai bentuk sistem pendidikan mereka sendiri. Polisi kolonial adalah komplemen kepada identifikasi etnik. etnik India di ladang-ladang dan orang-orang Cina di kawasan bandar ataupun kawasan perlombongan. Corak sebegini diulangi berlaku di sektor pendidikan. iaitu Sekolah Melayu. Mereka mempunyai kepelbagaian dalam cara kehidupan seharian. berbeza dari segi bahasa. Majoriti besar orang-orang Melayu tinggal di luar bandar sebagai petani. Secara mudah kita dapat membezakan sistem pendidikan berdasarkan bahasa yang digunakan.

Sekolah vernakular melayu disediakan untuk penduduk melayu diluar bandar. ”.pegawai kerajaan. Mereka lebih rela pergi ke sekolah agama ataupun langsung tidak bersekolah. Selain daripada itu terdapat juga pelajaran berbentuk pertukangan tangan seperti membuat alatan menangkap ikan dan berburu. Misalnya penubuhan Maktab Melayu Kuala Kangsar pada tahun 1905 yang beraliran Inggeris adalah dikhususkan kepada anak-anak lelaki keluarga diraja atau aristokrat Melayu.Kebencian kepada penjajah. aspek-aspek moral. Seringkali pengetahuan am masyarakat adalah berdasarkan cerita-cerita lisan yang disampaikan melalui penglipurlara. pengetahuan spiritual dan seni mempertahankan diri atau silat. Pendidikan awal yang disediakan adalah dikhaskan kepada anak-anak bangsawan melayu dan golongan kelas feudal atasan sahaja. Sikap Inggeris terhadap pendidikan orang-orang Melayu adalah dingin sama seperti mana sikap mereka terhadap pendidikan orang-orang Cina dan India.Adalah benar sehingga agak terlewat tiada usaha gigih dilakukan oleh pentadbiran British untuk menyediakan pendidikan yang memuaskan kepada orang-orang Melayu” (The British Council 1974:3). Sistem pendidikan tradisional berterusan pada zaman kolonial. Adalah dikatakan pada mulanya pelajar disekolah ini sengaja dilatih untuk menjadi pegawai. Hanya sultan-sultan Melayu kelihatan dapat mengekalkan kedudukan dan dalam sesetengah keadaan mcreka telah meninggikan prestij melalui asosiasi mereka dengan Inggeris (Andaya 1982). selari dengan pandarngan rnereka terhadap peranan tiap-tiap kumpulan kaum berkenaan dalam pentadbiran British malaya. Selalunya guru-guru adalah mengajar secara sambilan di rumahnya dan murid-murid pula tidak tertakluk kepada peringkat umur tertentu.formal dengan menumpukan perhatian kepada pengetahuan Islam. keris dan keperluan-keperluan seharian lain.. perasaan syak wasangka terhadap tujuan Inggeris mengkristiankan ataupun sekurang-kurangnya mengsekularkan orangorang Melayu menghalang merekamemasuki sekolah berkenaan.. Di sekolah-sekolah murid-murid akan memahirkan hukum-hakam Islam dan selalunya keluar sebagai guru agama bergelar ustaz. membuat sampan. Pada peringkat yang lebih formal pendidikan agama adalah mengikut sistem pondok atau madrasah yang dimudirkan oleh tokoh-tokoh agama atau ulama tempatan. Dalam perkataan lain mereka tidak 35 . parang. Sekolah-sekolah berkenaan pada umumnya memang tidak mendapat sambutan daripada orang-orang Melayu.

A. Kerajaan British telah membuka sekolah pertama untuk murid-murid perempuan di Teluk Belanga. Pada tahun 1856. 2. Penduduk desa lebih dipengaruhi oleh sekolah-sekolah agama yang memfokuskan kepada kesedaran dan pengekalan identiti Melayu dan perpaduan menentang kuasa kolonial. Muridmurid mengikuti pelajaran sekular di sebelah pagi dan mereka mengaji Quran di sebelah petang. Negeri-negeri Melayu Bersekutu Guru-guru sekolah-sekolah Melayu bagi Negeri-negeri Melayu Bersekutu hanya dilantik pada tahun 1897. 2 buah sekolah Melayu telah dibuka di Singapura. Pada tahun 1889 pula. Di Melaka terdapat 9 buah Sekolah Melayu yang dibuka antara tahun-tahun 1858-63. sebuah lagi sekolah sedemikian telah dibuka di Pulau Pinang. Bilangan Sekolah Melayu di negeri-negeri tersebut telah meningkat daripada 168 buah (157 bagi murid lelaki dan 11 bagi murid 36 . Pada tahun 1871. Pada tahun 1855. Skinner. Pemangku Majistret di Butterworth telah menyusun semula sistem pendidikan Melayu di Province Wellesley. Melaka dan Pulau Pinang. Oleh itu kita boleh klasifikasikan sistem pcndidikan British untuk orang-orang Melayu kepada aliran Inggeris bagi kelas bangsawan dan sekolah vernakular Melayu bagi mereka yang di luar bandar. Singapura. satu di Teluk Belanga dan satu lagi di Kampung Gelam. Percubaan Skinner telah berjaya dan beliau dilantik sebagai Nazir sekolah-sekolah pada tahun 1872. Pada tahun 1884. sebuah Sekolah Melayu telah dibuka di Bayan Lepas (Pulau Pinang). b. Bilangan Sekolah Melayu di Negeri-negeri Selat telah meningkat daripada 16 buah pada tahun 1872 (jumlah murid 596 orang) kepada 189 buah pada tahun 1892 (jumlah murid 7218 orang).M. Beliau mencantumkan sistem persekolahan moden dengan sistem pelajaran Quran.mahu bersekongkol dengan sistem sekular. Gaji guru-guru yang mengajar pelajaran sekular dibayar oleh kerajaan manakala gaji guru-guru agama dibayar oleh ibu bapa dan murid-murid. Negeri-negeri Selat Akibat dari usaha mubaligh-mubaligh beberapa Sekolah Melayu telah dibuka di Singapura. Pertumbuhan Sekolah-sekolah Melayu a.

pendidikan bahasa Melayu sebelum tahun 1942 kurang memberi peluang kepada orang Melayu mencapai kemajuan dalam bidang sosial dan ekonomi. 37 . Awang Had Salleh. pekedai-pekedai kecil dan kerani-kerani rendah. c. Mengekalkan kestabilan politik dengan tidak memberi pelajaran yang berlebihan. penanam padi. Menghasilkan pekerja-pekerja rendah seperti pemandu kereta lembu. Pada tahun 1910 telah ada 20 buah Sekolah Melayu di Kedah. d. Jawatan Nazir Pelajar diadakan pada tahun 1911. Pendidikan Melayu hanya bertujuan untuk memelihara cara hidup tradisional orang Melayu. c. Menghapuskan buta huruf supaya orang Melayu tidak tertipu dalam masyarakat berbilang bangsa. pendidikan sekular Melayu anjuran British mempunyai 4 tujuan besar iaitu: a. Kelantan mempunyai Sekolah Melayu yang pertama pada tahun 1903. Mengekalkan status quo dengan memastikan orang Melayu tinggal terus di kampung-kampung sebagai penanam padi. Sekolah-sekolah Melayu tumbuh dengan pesatnya di Johor yang berhampiran dengan Singapura. negeri Johor mempunyai 56 buah sekolah. Pada hakikatnya. Sekolah ini mula-mulanya dikhaskan untuk anak-anak lelaki orangorang besar sahaja. Pada tahun 1913. Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu Sekolah Melayu yang pertama di Kedah telah ditubuhkan pada kira-kira tahun 1897. b. Terengganu tidak mempunyai sebuah pun Sekolah Melayu sebelum tahun 1915 sedangkan Perlis telah mempunyai 5 buah pada tahun 1913. Tujuan pendidikan Melayu Mengikut Dr. nelayan.perempuan) pada tahun 1898 kepada 266 buah pada tahun 1907 (232 bagi murid lelaki dan 34 bagi murid perempuan). 3.

Kebanyakan sekolah tidak mempunyai bilik darjah yang sesuai.J. Mulai abad ke-20 pendidikan Melayu mula berkembang maju. tumpuan juga diberi kepada perkebunan dan pertukangan tangan. Taraf pengajaran umumnya adalah rendah. Sekolahsekolah Melayu yang lebih besar menyediakan pelajaran hingga ke darjah 6. Sebelum tahun 1917. Beliau telah 38 . pendidikan Melayu hanyalah untuk empat tahun. Sejak tahun 1917 secara beransur-ansuran.4. Lebih suka anak-anak perempuan duduk di rumah sehingga mereka dikahwinkan. Antara tahun-tahun 1900-23. Mempunyai syak wasangka terhadap pendidikan sekular diperlukan yang tidak menitikberatkan pengajaran Quran. 5. Wilkinson sebagai Nazir Sekolah-sekolah Persekutuan pada tahun 1903. Perkembangan pendidikan Melayu Perkembangan pendidikan Melayu (terutamanya bagi kanak-kanak perempuan) pada peringkat awal adalah lembap oleh sebab perkara berikut: Ibu bapa cemburukan kehilangan tenaga kanak-kanak mereka yang bagi kerja di rumah. Sukatan pendidikan Melayu Pada amnya. menulis. pengajaran yang diberi di sekolah-sekolah Melayu ialah membaca. mengira dan ilmu alam serta karangan. Bangunan dan alat kelengkapan sangatlah rendah mutunya berbanding dengan sekolah-sekolah bahasa Inggeris. Enakmenenakmen tersebut telah menggalakkan perkembangan pendidikan sekular Melayu di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Kerajaan British di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu telah meluluskan beberapa enakmen yang mewajibkan kanak-kanak lelaki Melayu yang berumur antara 7-14 tahun bersekolah sekurang-kurangnya selama setengah tahun jika mereka tinggal dalam lingkungan 2 batu dari sekolah. Berbagai-bagai usaha diambil untuk memperbaiki nilai pendidikan Bahasa Melayu selepas perlantikan R.

20 Pendidikan Cina Pendidikan Cina di Malaya British telah bermula seawal tahun 1829. Maktab Melayu Singapura telah ditubuhkan untuk melatih guru-guru. Pada tahun 1878. Namun demikian. Maktab Perguruan Perempuan Melayu dibuka di Melaka. Dewan Bahasa Dan Pustaka. Perak. Persatuan Mubaligh London telah menubuhkan sebuah sekolah Cina di Melaka pada bulan Ogos 1815. sebuah lagi maktab perguruan dibina di Matang. Persatuan Sejarah Malaysia. kebanyakan sekolah Cina telah dibuka dan diselenggarakan oleh masyarakat Cina sendiri.memperkenalkan tulisan rumi yang sistematik serta menyusun kamus Melayu yang pertama. Maktab ini ditutup pada tahun 1895. Perak. Pada tahun 1854. Kemudian pada tahun 1913.Mereka mengusahakan pendidikan untuk komuniti Cina di seluruh Malaya dan Borneo. Pendidikan Cina di Tanah Melayu ini telah dipelopori oleh mubaligh-mubaligh Kristian. Wilkinson juga bertanggungjawab menerbitkan buku-buku klasik Melayu yang membangkitkan minat orang Melayu terhadap bahasa dan kesusasteraannya sendiri. Pelajar-pelajar maktab ini diambil dari Negeri-negeri Selat. Negeri-negeri Melayu Bersekutu dan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu. Pada tahun 1935. 39 . Pada tahun 1900 sebuah maktab latihan perguruan dibuka di Melaka. Maktab Perguruan Melayu yang paling terkemuka ialah Maktab Perguruan Sultan Idris yang telah dibuka pada tahun 1922 di Tanjung Malim. Kerajaan British telah menubuhkan beberapa maktab latihan perguruan Melayu bagi meninggikan mutu pengajaran di sekolah-sekolah Melayu. Di Malaysia Timur pula sekolah Cina telah didirikan pada penghujung abad ke-19. sebuah sekolah Cina telah diasaskan oleh pemimpin-pemimpin Hokkien di Singapura. sebuah Biro Terjemahan telah ditubuhkan di maktab ini untuk menterjemahkan buku-buku Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu. Tujuan pendidikan yang dibiayai oleh pemodal-pemodal Cina terutamanya adalah untuk menyediakan pekerja bagi perusahaan 20 Malaysia Dari Segi Sejarah. Pada tahun 1924. Pendidikan Cina dalam jangka waktu yang panjang berada di tangan komuniti Cina sendiri.

dan perniagaan mereka. Hal ini adalah kerana sekolah Cina telah mula dipengaruhi oleh politik negara China. Namun demikian. Kerajaan British telah meluluskan enakmen pendaftaran sekolah untuk mengawasi sekolah Cina. Guru-guru dan buku-buku dibawa masuk daripada tanah besar China. Pada tahap awal. Di sesetengah sekolah. Pendidikan Cina telah berkembang pesat mulai abad ke-20 akibat pengaruh pemimpin-pemimpin politik negara China seperti Kung Yu Wei dan Sun Yat Sen. Kerajaan British membenarkan sekolah-sekolah Cina berkembang dengan pesat dan bebas. Setelah revolusi dan penubuhan Republik Rakyat China pada tahun 1911. pada tahun 1920. Perlu ditegaskan bahawa orang-orang Cina telah terbudaya dan secara tradisinya mengagungkan pendidikan. perkembangan politik di negara China dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran.Di antara tahun 191119 lebih daripada 50 buah sekolah Cina telah dibuka di Tanah Melayu.Di antara tahun 1854-84. Sekolah-sekolah yang berasaskan pengajaran Confucius dan sains moden mula dibuka di seluruh Tanah Melayu dan Singapura. Keadaan ini kemudiannya didapati mengganggu 40 . Sehingga tahun 1919 terdapat sebanyak 56 buah sekolah Cina di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu (Philip Loh 1975). Guru-guru dan buku teks dibawa dari negara China. Sekolah-sekolah ini adalah bermodelkan dan berorientasikan China yang sepenuhnya ”China dari segi bentuk dan pengisian” (Phang 1973: 18).Mulai tahun 1920. bahasa Mandarin (Kuo Yu) digunakan sebagai bahasa pengantar di kebanyakan sekolah Cina. British tidak membantu atau mengawal sekolah-sekolah Cina. Semangat China bertambah apabila ramai pelarian revolusi yang datang ke Tanah Melayu menjadi guru dan menanamkan pemikiran sayap kiri. Murid-murid ini mempelajari klasik-klasik Cina secara hafal dan bagaimana menggunakan capua. lebih daripada 100 buah sekolah Cina telah dibuka di Tanah Melayu. Hal ini adalah selaras dengan perkembangan di negara China di mana Mandarin dijadikan bahasa kebangsaan. Pada penghujung abad ke-19 dan pertengahan pertama abad ke-20 semakin banyak sekolah persendirian yang dibiayai oleh ibu bapa Cina yang berasaskan pengetahuan klasik konfusius. sikap anti Inggeris semakin berkembang di sekolah-sekolah Cina. Sekolah-sekolah ini menggunakan berbagai-bagai loghat sebagai bahasa pengantar. Tujuan mereka ialah untuk memupuk kesedaran politik dan perasaan kebangsaan di kalangan orang Cina seberang laut.

Kerajaan British mula memberi bantuan kewangan kepada sekolah Cina pada tahun 1923. sebuah sekolah Tamil dibuka di perkarangan Penang Free School.Kerajaan British melantik seorang Nazir sekolah-sekolah Cina untuk mengawasi sekolah Cina. Pada tahun 1905. semua guru dan sekolah dikehendaki mendaftar dengan kerajaan. kelapa dan akhirnya getah. Sekolahsekolah menengah menyediakan para pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke universiti di China. gula. sukatan pelajaran dan pendaftaran guru telah dikawal. 21 41 . menengah rendah 3 tahun dan menengah atas 3 tahun. JawatanKuasa Penerbitan Khas Fakulti Pendidikan.Kawalan British semakin ketat selepas Perang Dunia Kedua. Sekolah Cina mempunyai pelajaran rendah 6 tahun. Kerajaan pada masa itu tidak menganggapnya perlu bagi memberi pendidikan kepada anak-anak buruh Tamil yang berhijrah masuk. Mulai tahun 1870. Pada tahun 1850. seperti dinyatakan oleh Paul Chang Ming Phang. sekolah-sekolah kecil telah dibuka di ladang-ladang di mana penduduk India memerlukan pendidikan bagi anak-anak mereka. terdapat 13 buah sekolah Tamil (kerajaan) dan 4 buah sekolah Tamil persendirian Pendidikan Di Malaysia: Arah Dan Cabaran. Sekolah-sekolah India yang awal telah didirikan di kawasan-kawasan ladang ini.21 Pendidikan India Pada tahun 1821. Universiti Malaya. Melalui undang-undang ini. Sekolah yang tidak mengikut peraturan akan ditutup.autoriti British yang kemudiannya menyebabkan British mengubah dasar untuk mengawal sekolah-sekolah berkenaan. Namun demikian. peruntukan persekutuan bagi sekolah Cina telah bertambah berlipat ganda menjelang tahun 1938.Di bawah Enakmen Pendaftaran Sekolah. Kebanyakan sekolah ini merupakan hasil usaha persendirian. British mengawal sekolah-sekolah dengan memperkenalkan undang-undang pendaftaran sekolah. terdapat sebuah sekolah Anglo-Tamil yang dibantu oleh kerajaan di mana Inggeris dan juga Tamil diajar. Mutu pelajaran sekolah Cina lebih tinggi daripada mutu pelajaran sekolah Melayu dan sekolah Tamil. sejarah sebenar pendidikan Tamil di Tanah Melayu bermula dengan perkembangan ladang kopi. Menurut Abu Zahari.

Kerajaan hanya mula mengambil berat berkaitan dengan sekolah-sekolah Tamil selepas Perang Dunia Kedua. Hampir keseluruhan sekolah-sekolah untuk etnik india menggunakan bahasa Tamil dan berorientasikan India. Seorang Nazir sekolah Tamil berbangsa Eropah telah dilantik pada tahun 1930. Kehadiran murid terbatas kerana mereka lebih cenderung menolong ibu bapa di ladang atau di rumah. Sekolah Tamil di ladang-ladang adalah “ala kadar” sahaja. Keadaan telah memisahkan kanak-kanak India dari masyarakat dan dunia luar. Sekolah Tamil di ladang hanya memberikan pelajaran rendah selama 4-5 tahun. Kerajaan British mula mengawal sekolah Tamil. Keseluruhannya sebelum kemerdekaan terdapat empat jenis sekolah India iaitu yang dikelolakan oleh kerajaan. Satu masalah utama yang dihadapi oleh sekolah Tamil ialah kekurangan guruguru yang terlatih. oleh ladang-ladang. Pendidikan yang disediakan oleh sekolah-sekolah Tamil secara relatifnya mempunyai nilai sosial dan ekonomi yang rendah. Mutu sekolah ini lebih tinggi dari sekolah ladang. jumlah murid sekolah Tamil di negeri-negeri tersebut ialah lebih kurang 4000 orang. Kerajaan British memperkenalkan satu undang-undang yang memaksa pihak pengurusan ladang untuk mendirikan sebuah sekolah sekiranya terdapat lebih daripada 10 orang anak buruh yang berumur di antara 7-14 tahun. oleh mubaligh dan oleh komuniti penduduk-penduduk tempatan (Arasaratnam 1979: 185). Pada tahun 1923. Sekolah-sekolah ini hendaklah dibiayai oleh pihak pengurusan ladang.di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Persatuanpersatuan orang India ada menubuhkan sekolah Tamil di bandar. Buku-buku dibawa dari India. 42 . Pada amnya sekolah-sekolah didirikan untuk menjamin Inggeris mendapat cukup tenaga buruh yang tetap dan murah. Mutu pelajaran Tamil adalah rendah.Pada tahun 1920-an. Bangunan-bangunan sekolah yang tidak selesa selalu terdapat di tengah-tengah kawasan ladang. Sekolah berbentuk formal ini yang telah diasaskan pada separuh pertama abad ke19 oleh mubaligh-mubaligh-Kristian.Sememangnya pentadbiran kolonial menggalakkan aktiviti mubaligh Kristian berkenaan. Tiada guru terlatih dan guru biasanya adalah kerani estet yang mengajar beberapa jam sehari. Menjelang tahun 1920.

hanya segelintir tertentu yang mempunyai akses ke sana.Pada tahun 1932. Ini juga kerana dasar pendidikan Inggeris yang cuba mengelak menggalakkan terlalu ramai orang Melayu mendapatkan pendidikan berbahasa Inggeris kerana adalah dirasakan “pendidikan Inggeris sepatutnya tidak melanggar keseluruhan semangat dan tradisi Melayu”. Mubaligh-mubaligh Kristian memainkan peranan utama dalam mengembangkan sckolah Inggeris di Semenanjung. Sungguhpun begitu kebanyakan sekolahSandhu. Cambridge: Cambrides University Press. Begitulah juga kaum India yang kita bincangkan tadi juga diorientasikan dengan kurikulum dan guru-guru latihan dari India. 22 43 . adalah jelas ketiga-tiga kumpulan etnik yang utama tidak berinteraksi antara satu sama lain. Sekolah-sekolah Tamil kebanyakannya terletak di lokasi ladang-ladang getah yang membolehkan kanak-kanak India mempunyai hubungan dengan kebudayaan India dan kepercayaan Hindu. Sungguhpun semua kaum boleh memasuki sekolah Inggeris namun peratusan besar muridnya adalah daripada kcturunan Cina. Ini sebahagian besarnya mungkin kerana fakta sekolah-sekolah berkenaan pada kebiasaannya berada di kawasan bandar di mana menjadi tempat tinggal sebahagian besar orang-orang Cina. Sabah dan Sarawak. Etnik Cina mempunyai sistemnya sendiri yang berasaskan matlamat dan nilai-nilai yang didatangkan dari negeri China. sementara Melayu golongan bangsawan dididik di sekolah Inggeris moden. Walaupun terdapat sekolah Inggeris. Majoriti orang-orang Melayu menerima pendidikan sama ada di sekolah vernakular Melayu ataupun sekolah agama. Ini diikuti dengan Singapore Free School (1824) dan Malacca Free School (1826). K. Kerajaan British mula memberi bantuan kewangan kepada sekolah Tamil. Mereka yang memasuki sekolah Inggeris adalah terdiri daripada pelbagai etnik India. Indians in Malaya. Melayu dan lain-lain. Immigration and Settlement.22 Pendidikan Inggeris 1.S 1969. Mereka diorientasikan ke arah pemerintahan dan perdagangan barat yang dianjurkan oleh British. Pegenalan Pendidikan Inggeris buat kali pertamanya diperkenalkan di Malaya dengan penubuhan Penang Free School pada tahun 1816. Berdasarkan perbincangan di atas.

Penang Free School telah diambil alih kuasanya oleh kerajaan pada tahun 1920. Di samping. 3. R. Sekolah Free yang pertama (dan juga di Tanah Melayu) ialah Penang Free School yang diasaskan oleh Rev. Semenjak ditubuhkan. Sekolah Mubaligh Kebanyakan dari sekolah mubaligh (mission schools) telah ditubuhkan dan dibiayai oleh Persatuan Mubaligh London. Sekolah pertama yang diambil alih oleh kerajaan ialah Malacca Free School. Sekolah Free Sekolah Inggeris yang awal ditubuhkan di Negeri-negeri Selat oleh mubalighmubaligh. Sebaliknva memberikan kelebihan peluang kepada bangsawan Melayu dan etnik Cina yang tinggal di kawasan-kawasan bandar. corak ekonomi tradisi. Sekolah Free telah diambil alih oleh kerajaan sepenuhnya akibat kegagalan Jawatankuasa Pengurusan untuk membiayai penyelenggaraannya. Setiap kumpulan etnik mempunyai cara mereka sendiri dan ini memperluaskan jurang perbezaan budaya. kebanyakan orang-orang Melayu yang berpegang teguh kepada agama Islam. Secara semulajadinya lokasi sebegini menafikan akses kepada penduduk-penduduk kampung (Melayu) dan ladang (India).itu. Sistem pendidikan tidak mempunyai maksud mempromosikanperpaduan dalam Malaysia. Sekolah Free yang lain ialah Singapore Free School dan Malacca Free School. Keseluruhannya. Kumpulan Mubaligh Roman Catholic.S. prejudis dan kebimbangan terhadap sistem pendidikan sekular barat masih menjadi faktor utama menentukan orientasi pendidikan.sekolah ini terletak di bandar-bandar Semenanjung dan Borneo British. Mulai tahun 1928. Sekolah Free berada di bawah naungan kerajaan. Terdapat wakil kerajaan dalam Jawatankuasa Pengurusan sekolah tersebut. Sekolah ini dinamakan Sekolah Free kerana ia menerima murid-murid dari pelbagai bangsa dan agama. Kumpulan Mubaligh 44 . lebih suka menghindarkan diri daripada kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh paderi-paderi kristian. sekolah tersebut menjadi sekolah menengah pada keseluruhannya. pendidikan semasa zaman kolonial tidak memungkinkan perhubungan yang rapat antara kumpulan-kumpulan etnik ini. Hutchins pada tahun 1816. Halangan budaya. 2.

Sebelum Perang Dunia Pertama. Victoria Institution telah diasaskan pada tahun 1893 di Kuala Lumpur. Pada tahun yang sama hanya terdapat 6 buah sekolah perempuan yang ditubuhkan oleh kerajaan. Sekolah Lelaki Methodist (Kuala Lumpur-1897) dan Sekolah St. Menjelang tahun 1947. Sekolah ini bertujuan mendidik anak-anak kelas pertengahan untuk menjadi guru-guru dan kerani-kerani. Mubalighmubaligh Kristian adalah bertanggungjawab bagi perkembangan dan kepopularan pendidikan Inggeris di kalangan murid perempuan. Antara sekolah perempuan yang ditubuhkan ialah Sekolah Perempuan Bukit Bintang (Kuala Lumpur-1893). John (1904). Persatuan mubaligh telah membuka sekolah bagi murid lelaki dan perempuan. 4. Kerajaan British telah menubuhkan Maktab Melayu di Kuala Kangsa yang pada mulanya dibuka hanya kepada anak-anak raja dan pembesar-pembesar Melayu. Sekolah Inggeris Kerajaan Sekolah Inggeris Kerajaan yang pertama di Perak ialah Government Central School yang ditubuhkan pada tahun 1883. Sekolah Convent (Kuala Lumpur-1899). terdapat 17 buah sekolah Inggeris kerajaan di Tanah Melayu. 45 . Namanya telah ditukar kepada Sekolah King Edward VII pada tahun 1901. Sekolah mubaligh terbuka kepada kanak-kanak terdiri daripada semua bangsa dan agama. Sekolah Perempuan Inggeris Pudu (Kuala Lumpur-1914) dan Sekolah Perempuan St. George (Pulau Pinang).Methodist dan Gereja England (Church of England). Tujuan sekolah tersebut ialah untuk memberi pendidikan am serta memperbaiki akhlak berdasarkan ajaran agama Kristian. lebih daripada 75% murid-murid lelaki memasuki sekolah Inggeris di Tanah Melayu dan Singapura adalah di sekolah mubaligh. terdapat 33 buah sekolah perempuan yang ditubuhkan oleh persatuan-persatuan mubaligh di Tanah Melayu. Pada tahun 1905. Antara sekolah mubaligh yang ditubuhkan bagi murid lelaki ialah Sekolah Anglo-Chinese (Pulau Pinang-1891). Tujuan utama Maktab Melayu ialah untuk memberi pendidikan Inggeris kepada golongan atasan Melayu bagi membolehkan mereka menjadi pegawai-pegawai tadbir dalam perkhidmatan awam British di Tanah Melayu. Pada tahun 1919. Kebanyakan murid sekolah tersebut terdiri daripada bangsa Cina dan India.

Ilmu Kesihatan dan Latihan Jasmani. Sejarah. Kelas-kelas sains hanya terdapat di sekolah menengah yang besar di kawasan bandar. 6. Pada tahun 1959. Mata pelajaran utama yang diajar ialah Bahasa Inggeris. Latihan Perguruan Inggeris Satu sistem yang dinamakan Normal Class telah dimulakan pada tahun 1905 di Kuala Lumpur untuk melatih guru-guru sekolah Inggeris. cawangan Universiti Malaya dibuka di 46 . Maktab Raffles telah dibuka pada tahun 1929 di Singapura bagi memenuhi keperluan pendidikan tinggi dalam aliran sains dan sastera. Justeru itu. Sekolah rendah meliputi pendidikan selama 7 tahun. Sukatan pelajaran Pada peringkat awal tiada terdapat sukatan pelajaran yang seragam bagi sekolah Inggeris.5. Ilmu Alam. Tempoh latihan telah dilanjutkan kepada 3 tahun mulai tahun 1925. iaitu sampai darjah V. Institusi pengajian tinggi yang lain ialah Maktab Pertanian Serdang (1931). Maktab Pertanian Serdang dinaikkan ke taraf universiti pada tahun 1972. Latihan diadakan 5 jam seminggu di luar jadual waktu pengajaran selama 2 tahun. Maktab Perguruan Kirkby telah ditubuhkan berhampiran dengan Liverpool. Universiti Malaya (gabungan Maktab Raffles dan Maktab Perubatan King Edward VII) telah dibuka di Singapura. 7. Matematik Asas. Selepas Perang Dunia Kedua. Sekolah Inggeris dapat dibahagikan kepada sekolah rendah dan sekolah menengah. Sistem Normal Class telah digantikan dengan maktab pergurusan berasrama. Pada tahun 1949. Sekolah menengah pula meliputi selama 4 tahun sehingga murid-murid mencapai Sijil Persekolahan Cambridge. murid-murid sekolah Inggeris telah mempelajari ilmu alam dan sejarah Britain. Maktab Perguruan Brinsford Lodge di Wolverhampton telah ditubuhkan pada tahun 1955. Maktab ini menjadi sebuah universiti pada tahun 1947. Sukatan pelajaran sekolah Inggeris di Tanah Melayu adalah berasaskan kepada sekolah menengah di Britain. Pendidikan Tinggi dan Universiti Maktab Perguruan King Edward VII telah diasaskan di Singapura pada tahun 1905. Guru-guru yang diberi latihan adalah mereka yang sedang berkhidmat. Sukatan Pelajaran yang seragam hanya wujud selepas adanya peperiksaan bagi memperoleh Biasiswa Queen (1885) dan Sijil Cambridge (1891).

Pemimpin-pemimpin daripada setiap kumpulan akhirnya bersetuju dengan formula rundingan untuk kemerdekaan. Cadangan ini telah menimbulkan bantahan daripada etnik Cina yang mendakwa Pennyata Barnes akan 23 Reflection Of Pre Independence Malaya. Tidak lama sebelum kemerdekaan terdapat suatu krisis antara kaum untuk menentukan syarat-syarat menjadi warganegara dan siapakah yang layak untuk menjadi warganegara.23 SISTEM PENDIDIKAN SELEPAS MERDEKA Situasi politik di Malaysia berubah selepas kemerdekaan. Jika sebelumnya imigran sentiasa mempunyai rancangan kembali ke negara asal. iaitu menggunakan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Pelanduk Publication. kesedaran tentang wujudnya pelbagai etnik menyebabkan lahir keperluan untuk menyatukan semua rakyat dalam setiap aspek kehidupan. Mereka mengambil keputusan menjadikan Malaysia sebagai negara mereka. perjuangan untuk menncipta sistem pendidikan nasional bukanlah perkara yang nnudah. sekarang mereka berubah pendirian untuk bermastautin di Malaysia. Mohamed Abid. Menjelang kemerdekaan pada tahun 1957. Kerjasama adalah diperlukan untuk membina sebuah negara merdeka yang teguh. 47 .Kuala Lumpur. Penyata Barnes Laporan Barnes telah mencadangkan sistem pendidikan kebangsaan yang memberikan pendidikan rendah percuma kepada scmua kumpulan etnik berumur enam ke dua belas tahun. Universiti asal di Singapura mula dikenali dengan nama Universiti Singapura. Dalam kata lain. Reaksi terhadap Penyata Barnes (Federation of Malaya 1951) boleh dijadikan contoh bagaimana sukarnya untuk memuaskan hati setiap kumpulan etnik. Ia juga mencadangkan bantuan kewangan kerajaan kepada sekolahsekolah Cina dan Tamil ditarik balik supaya tidak menggalakkan perkembangannya dan uga untuk mennberhentikan sistem persekolahan komunal. Cawangan tersebut merupakan nucleus Universiti Malaya yang ditubuhkan pada tahun 1962. Fenomena ini ditunjukkan secara signifikan dalam penciptaan polisi pendidikan yang menekankan perrpaduan. Pendidikan akan mengikut sistem bilingual.

Laporan Fenn-Wu Menurut Laporan Fenn-Wu dasar-dasar pendidikan tidak seharusnya menghapuskan atau menekan kebudayaan Cina. Sekolah Cina juga dicadangkan supaya menggunakan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris.Sebagai tindakbalas kepada bantahan terhadap Penyata Barnes. 48 . Penyata ini juga dianggap sebagai bertujuan menekan atau mendiskriminasikan kebudayaan mereka. Sebaliknya sekolah-sekolah Cina dicadangkan diteruskan. Laporan berkenaan mengisytiharkan kepentingan perpaduan di kalangan semua kumpulan etnik sebagai: ”Kami percaya juga yang tujuan dasar pelajaran di dalam negeri ini ialah bermaksud hendak menyatukan budak-budak daripada semua bangsa di dalam negeri ini dengan memakai satu peraturan pelajaran yang meliputi semua bangsa 24 Jomo. Ia juga menyatakan sekolah-sekolah Cina dan Tamil hanya akan ditutup sekiranya orang-orang Cina dan India sendiri membuat keputusan sekolah-sekolah berkenaan telah tidak diperlukan. 1991. Cadangan-cadangan utama Laporan Razak telah menjadi asas dalam penggubalan Ordinan Pelajaran 1957.mcnghapuskan sekolah-sekolah Cina.S. 24 Pembentukan Dasar Pelajaran Kebangsaan Penyata Razak (1956) dan Penyata Rahman Talib (1960) Pembentukan dasar pelajaran kebangsaan yang menekankan kepada pendidikan sebagai instrumen untuk mencapai perpaduan politik. K. Melayu dan Inggeris sementara sekolah-sekolah lain sekurangkurangnya menggunakan dua bahasa. Laporan Fenn-Wu telah dikemukakan pada tahun 1951. Masyarakat Malaysia: Cabaran Sosio-Ekonomi: Kuala Lumpur: Insan. Ini akan menyebabkan sekolah-sekolah Cina menggunakan tiga bahasa iaitu bahasa-bahasa Cina. pembangunan ekonomi dan integrasi sosial telah menjadi kenyataan melalui Penyata Razak 1956.

Namun begitu dalam masa yang sama penggunaan bahasa-bahasa lain. sosial. ketiga-tiga jenis sekolah ini berbeza dari segi kualiti. dasar-dasar perpaduan telah dicabar oleh konflik dan rusuhan kaum yang ganas lagi berdarah. Akta Pendidikan 1961 telah mendasari sistem pendidikan kebangsaan dan mempromosikan pembangunan kebudayaan. Dalam akta berkenaan. Tamil dan Cina ini mensosialisasikan kanak-kanak untuk menjadi sama ada Melayu. Semenjak laporan Razak penyata-penyata pendidikan selepasnya sentiasa mengambil perhatian kepada langkah mengintegrasikan rakyat. Sebelum kemerdekaan. Bahasa kebangsaan iaitu Bahasa Melayu telah dikukuhkan sebagai bahasa pengantar utama di sekolah-sekolah. Orang melayu secara umumnya masih kekal jauh ketinggalan dalam lapangan ekonomi 49 . Pada 13 mei 1969 rusuhan kaum berlaku terutamanya kerana ketidaksamaan sosioekonomi dan juga politik yang semakin bertambah antara orang-orang Melayu dan bukan Melayu. kurikulum dan orientasi budaya. Walaupun perkara ini tidak dapat dilaksanakan dengan serta-merta melainkan hendaklah diperbuat dengan beransur-ansur. Sekolah-sekolah Melayu. Pada tahun 1967 kerajaan telah meluluskan Akta Bahasa Kebangsaan yang mengesahkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan tetapi menjamin penggunaan bahasa-bahasa lain khususnya untuk kegunaan tidak rasmi.” (Penyata Razak 1956) Penyata Razak juga menekankan kepentingan polisi pendidikan dalam memuaskan aspirasi unggul setiap kumpulan utama budaya. Penyata Razak telah dikaji semula oleh Penyata Rahman Talib (1960). Cina ataupun India dengan mengekalkan identiti budaya masing-masing. Pada tahun 1960. Akta Pendidikan 1961 telah memasukkan kebanyakan daripada Cadangan-cadangan Razak dan Rahman Talib. Penyata Rahman Talib (1960) yang telah diperakui ini juga menekankan kepentingan pendidikan sebagai laluan untuk mencapai perpaduan. ekonomi dan politik. iaitu Tamil dan Cina adalah dibenarkan di sekolah-sekolah rendah.dengan menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar yang besar. Selepas kemerdekaan buku teks yang sama telah digunakan sebagai cara membentuk senstrik Malaysia. Namun sejurus sedekad selepas merdeka.

Istilah “perpaduan” telah dinyatakan sebagai sifat-sifat afektif 25 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. kerajaan telah merancang strategi jangka panjang untuk menyelesaikan masalah-masalah yang berkaitan hubungan antara etnik. Penekanan adalah lebih kepada pembentukan kurikulum yang mempunyai kandungan silibus yang sama untuk mencapai perpaduan nasional. Buku Teks Sejarah Spm. masyarakat yang adil dengan kesamaan peluang.Kedaulatan Undang-undang . Alat utama untuk mencapai matlamat Rukunegara ialah Dasar Ekonomi Baru yang bertujuan untuk membasmi kemiskinan di kalangan semua rakyat Malaysia dan menyusun semula masyarakat supaya identifikasi mengikut kaum. Rukunegara Ideologi negara iaitu Rukunegara telah diperkenalkan pada tahun 1970.Kesopanan dan Kesusilaan25 PENDIDIKAN SELEPAS TAHUN 1980 Selepas tahun 1980 agenda utama pendidikan masih lagi perpaduan kebangsaan.Keluhuran Perlembagaan .terutamanya kerana tiga faktor iaitu kedudukan mereka yang tinggal di luar bandar. 50 . Antara Lima prinsip Rukunegara ialah: .Kesetiaan Kepada Raja dan Negara . akses yang terhad kepada pendidikan dan kelewatan mereka memasuki aktiviti-aktiviti sektor moden. ketaatan kepada negara. Berikutan tragedi berkenaan. Matlamai ideologi Rukunegara adalah untuk mencapai negara bersatu dalam masyarakat plural. Amir Hasan Dawi. masyarakat yang liberal dengan kepelbagaian tradisi budaya dan masyarakat progresif yang diorientasikan ke arah sains dan teknologi moden (Information Ministry 1969). Sekarang perpaduan telah diberikan definisi khusus.Kepercayaan Kepada Tuhan . fungsi ekonomi dan lokasi geografi dapat dikurangkan danakhirnya dihapuskan.

Berpandukan Laporan Jawatankuasa Kabinet.” (Kementerian Pendidikan Malaysia 1990:6) Untuk menjayakan polisi dan matlamat-matlamat pendidikan. berketrampilan.yang merangkumi perasaan. polisi pendidikan untuk tahun 1980-an telah menggariskan matlamat-matlamat yang lebih spesifik. orientasi baru telah diperkenalkan kepada kurikulum sekolah. Di sekolah murid-murid adalah dididik untuk memperkembangkan nilai-nilai positif yang akan menggalakkan perpaduan. rohani. Falsafah Pendidikan Negara telah dilancarkan pada tahun 1988 yang menyatakan: ”Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. Matlamat pendidikan kebangsaan Malaysia telah dinyatakan sebagai untuk: Mencapai perpaduan nasional Menghasilkan tenaga kerja berkualiti kepada pembangunan negara Mencapai pendemokrasian pendidikan Menanamkan nilai-nilai positif Sealiran dengan matlamat-matlamat di atas. berakhlak mulia. Dinyatakan bahawa terdapat hubungan yang erat antara kurikulum sekolah dengan perpaduan nasional. Di sekolah rendah Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR) telah dilaksanakan sementara di sekolah menengah diperkenalkan 51 . bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara. Selain daripada berfungsi sebagai penyampai ilmu. Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan. sikap dan nilai. emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. kurikulum juga dapat membentuk personaliti dan watak baik sebagaimana yang dikehendaki di kalangan murid-murid yang seterusnya akan menggalakkan perpaduan. sentimen. emosi.

perkembangan individu dan manusia & alam sekeliling. iaitu membaca menulis dan mengira. 6. Tambahan lagi penggunaan bahasa ibunda adalah dibenarkan. menggugurkan perkataan ’lagi’. Pendidikan sekolah rendah hendaklah bercorak pendidikan asas iaitu membaca menulis dan mengira 2. matlamat 52 . bahasa pengantar ialah bahasa Melayu di Sekolah Rendah Kebangsaan. Penekenan hendaklah diberikan kepada tiga bidang pelajaran yang utama iaitu bidang komunikasi. Ia merupakan satu rancangan yang disediakan untuk murid-murid di sekolah rendah. bahasa Cina atau Tamil di Sekolah Rendah Cina atau Tamil. 4. menukarkan perkataan mewujudkan kepada melahirkan.Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). Straregi pengajaran berpusatkan murid hendaklah dititikberatkan. Falsafah Pendidikan Negara dikenali sebagai Falsafah Pendidikan Kebangsaan dengan pengubahsuaian dan penambahan beberapa perkataan iaitu memasukkan perkataan ’ke arah lebih memperkembangkan’. Prinsip-Prinsip Pengubalan KBSR 1. Berdasarkan Akta Pendidikan 1996. Dalam KBSR. perkembangan individu dan manusia & alam sekeliling. Perbezaan individu dikalangan murid hendaklah diberikan penekanan. 5. Ini bermakna penduduk malaysia bebas memilih sekolah untuk anak mereka. Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) digubal berdasarkan Falsafah Pendidikan Negara. Penekenan hendaklah diberikan kepada pengajaran secara berkumpulan dan individu. rakyat kepada warganegara dan menambah perkataan ’kemakmuran keluarga. 3.Terdapat tiga objektif utama yang cuba diketengahkan iaitu menerapkan murid dengan kaedah komunikasi. masyarakat dan negara’. KBSR lebih menumpukan kepada aktiviti 3M. • Konsep KBSM Di peringkat menengah pula. • Konsep KBSR KBSR merupakan akronim bagi Kurikulum Baru Sekolah Rendah. Penyusunan bilik darjah hendaklah bercorak terbuka. Kurikulum ini mula dilaksanakan secara terhad pada tahun 1988 dan dilaksanakan sepenuhnya pada tahun 1989.

Prinsip-Prinsip Pengubalan KBSM 1. Tidak terkecuali dengan bidang pendidikan di Malaysia bilamana tahun-tahun 1990-an dilihat sebagai penting untuk menyediakan diri menghadapi cabaran-cabaran abad ke-21. Pendidikan bersepadu ini bertujuan membentuk pelajar daripada segi penguasaan ilmu pengetahuan. 4. Ee Ah Meng. emosi dan jasmani. 6. Kesepaduan unsur-unsur intelek. 53 . 2. pendidikan bersepadu merupakan satu strategi penting untuk menjalinkan dan mengadun unsur-unsur ilmu.KBSM adalah selaras dengan matlamat pendidikan negara iaitu ke arah menghasilkan insan yang seimbang dan harmonis berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Pendidikan seumur hidup. Ia mesti menjadi negara yang aman. 7.26 PENDIDIKAN SELEPAS TAHUN 1990 Tahun 1990-an merupakan penghujung abad ke-20. Seluruh dunia telah begitu ghairah menyambut kedatangan abad baru. penerapan nilai-nilai murni dan perkembangan pembangunan diri individu. Malaysia telah melihat jauh ke hadapan melalui wawasan 2020 yang mula diketengahkan pada 28 Februari 1991. berintegrasi di 26 Pedagogagi. 3. nilai kemahiran dan bahasa dalam semua mata pelajaran. Kurikulum dan Pengurusan Bilik Darjah. Cabaran pertama menyatakan “mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat yang serupa dan dikongsi bersama. Kesinambungan dari peringkat sekolah rendah. Menggunakan disiplin ilmu yang ada. Peningkatan penguasaan bahasa Melayu. Penekanan kepada unsur-unsur nilai rohani dan kemanusiaan 5. Dalam rancangan KBSM. kelima dan ke lapan wawasan 2020. Pendidikan untuk semua pelajar. Sebagaimana juga apa yang berlaku sebelum ini. Ini jelas dibuktikan dalam cabaran-cabaran pertama. ideologi yang dimanifestasikan dalam wawasan 2020 tidak lari daripada matlamat utama mencapai perpaduan negara. rohani.

Cabaran keenam wawasan adalah secara langsung menyentuh peranan pendidikan pada abad akan datang. Masyarakat sedemikian tidak akan wujud jika masih ada pengenalan kaum berdasarkan fungsi ekonomi. DPN juga terus mengekalkan strategi asas DEB iaitu membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat untuk memperbaiki ketidakseimbangan sosial dan ekonomi antara kaum yang akan menyumbang ke arah mengukuhkan perpaduan negara. 54 . dan kemunduran ekonomi berdasarkan kaum”. hidup dalam harmoni. bekerjasama sepenuhnya. Sungguhpun demikian perpaduan negara terus menjadi objektif akhir di mana DPN menganggap masyarakat yang bersatu padu adalah penting untuk memperkukuhkan kestabilan sosial dan politik demi mengekalkan pembangunan ekonomi yang berterusan. DPN yang merupakan permulaan kepada Rangka Rancangan Jangka Panjang Kedua (1991-2000) adalah lanjutan kepada Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang berakhir pada tahun 1990. mempunyai daya perubahan tinggi dan memandang ke depan.peringkat wilayah dan kaum. Cabaran ke lapan pula adalah ”pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama. Cabaran kelima pula berbunyi ”mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak-ansur. secara adil dan didokong oleh satu bangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepada negara”. Amir Hasan Dawi. meletakkan kesetiaan mereka kepada satu negara”. Untuk merealisasikan cita-cita negara. Pada tahun 1996 beberapa 27 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. rakyat pelbagai kaum bebas mengamalkan adat. kebudayaan dan kepercayaan agama masing-masing dan pada masa yang sama. Cabaran itu ialah “mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif. • Dasar Pendidikan Malaysia Dasar pendidikan Malaysia adalah selaras dengan ideologi kerajaan untuk mencapai Wawasan 2020. berbagaibagai perubahan terus dilakukan terhadap bidang pendidikan. 27 • Dasar Pembangunan Nasional (DPN) Pada tahun 1990-an juga Malaysia telah memperkenalkan Dasar Pembangunan Nasional (DPN) yang dilancarkan pada 17 Jun 1991. yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga menyumbang kepada tamadun saintifik dan teknologi masa depan”.

Namun dalam konteks pendidikan di Malaysia. KONSEP DAN PERANAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA Pendidikan dan Perubahan Makna perubahan secara ringkas adalah sebagai perbezaan antara sekarang dengan sebelum. 55 . maka perubahan-perubahan selalunya adalah berdasarkan arahan dari atas. wawasan negara. pendidikan bertaraf dunia dan konsep perpaduan yang diselaraskan dengan prinsip-prinsip Rukunegara. Akta Majlis Pendidikan Tinggi Negara 1996 dan Akta Lembaga Akreditasi Negara 1996. Sementara itu punca perubahan dari luar bererti perubahan yang didorong oleh tenaga di luar sekolah.akta yang berkaitan dengan pendidikan telah diluluskan yang antaranya Akta Pendidikan 1996. Akta Pendidikan 1996 menegaskan kepentingan pendidikan untuk negara dan bangsa di mana ia mengambil kira situasi dunia yang bersifat global. Namun disebabkan sistem pendidikan Malaysia adalah berpusat. khususnya pendidikan peringkat sekolah. bidang pendidikan Malaysia tidak dapat lari daripada mengalami perubahan dan ia berlaku dengan begitu pantas sekali. Di sekolah misalnya perubahan boleh berlaku apabila pengetua dan guru-guru berusaha ke arahnya. Perubahan dari dalam bermaksud terdapat pihakpihak tertentu dalam dunia pendidikan atau di sekolah menginisiatifkan perubahan. punca-punca perubahan boleh berlaku dari luar atau dari dalam institusi itu sendiri.Selaras dengan perubahan-perubahan dalam masyarakat. Akta Pendidikan Tinggi Swasta 1996. Perubahan boleh jadi dipaksakan melalui dasar-dasar ataupun melalui penerimaan sukarela. Banyak pandangan yang telah meneliti faktor-faktor persoalan mengapakah perubahan itu berlaku. Dalam masa tidak sampai lima puluh tahun setelah merdeka kita melihat berbagai-bagai usaha mengubah sistem pendidikan negara ke arah yang dianggap lebih maju.

Pendidikan Malaysia telah mengalami modenisasi secara bcransur-ansur dengan adanya pertemuan dengan gejala barat. Apabila mengimbas kembali. autoriti.Pendidikan dan Modenisasi Modenisasi adalah merupakan keadaan di mana masyarakat tradisional menggantikan atau memodenkan sikap. Sebaliknya perjuangan golongan konservatif yang bersikap bekerjasama lebih diterima oleh Inggeris. hubungan dan nilai-nilai lama kepada yang dikatakan baru. Semakin ramai pelajar-pelajar cemerlang dihantar belajar ke United Kingdom. telah tidak direstui oleh Inggeris. Modenisasi pendidikan yang diteruskan pada awal zaman kemerdekaan merupakan warisan sistem penjajahan. Parti Kebangsaan Melayu Malaya. Amir Hasan Dawi 56 . Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) dan Parti Rakyat yang kebanyakannya lulusan Maktab Perguruan Sultan Idris. Dalam usaha memodenisasi pendidikan negara lebih ramai rakyat Malaysia yang pintar akademik telah dihantar melanjutkan pelajaran ke negara-negara maju untuk menimba ilmu-ilmu dan pengalaman-pengalaman moden. Gaya hidup tradisi telah berubah sebagai gaya hidup moden. Pendidik-pendidik Melayu yang berfikiran barat dikatakan meneruskan pemikiran barat untuk menyerap sistem kapitalis dunia. Selepas kemerdekaan penggubalan polisi-polisi negara adalah dibuat oleh mereka yang mendapat pendidikan moden barat. Dengan itu bolehlah dikatakan pengasasan sistem pendidikan moden Malaysia adalah berteraskan model pendidikan sekular-kapitalis. Pihak Inggeris telah memainkan peranan dalam menasihati perkembangan sistem pendidikan negara. Ramai pemimpin politik dan pegawai tinggi Melayu awal adalah berpendidikan Inggeris. 28 28 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. Mereka yang mendapat pendidikan tinggi di Britain telah diorientasikan dengan pemikiran British. perjuangan menuntut kemerdekaan yang pada mulanya diterajui oleh golongan Melayu radikal seperti Kesatuan Melayu Muda.

Pertamanya pendidikan untuk menyediakan tenaga kerja negara. Dewan Bahasa Dan Pustaka. berbagai-bagai strategi telah diatur demi menghadapi abad ke-21. Wan Mohd Zahid Mohd Noordin (1994) juga menegaskan bahawa reformasi pendidikan telah diadakan beberapa kali selepas kemerdekaan. Kuala Lumpur. Beliau juga membuat kesimpulan bahawa peranan sistem persekolahan sehingga akhir tahun 1980-an bermotifkan tiga perrkara utama. Sealiran dengan itu. dan perhubungan rakan sebaya.29 29 Hussein Haji Ahmad. persediaan untuk alam pekerjaan. penyalur kemahiran dan ketrampilan. Reformasi dan Wawasan. Kedua pendidikan sebagai asas perpaduan kaum. remaja dan kanak-kanak. 1993. Pendidikan dan Masyarakat: Antara Dasar. Hasilnya semenjak kemerdekaan hingga kini. Untuk masa akan datang. penyalur kepercayaan dan sistem nilai. Komitmen kerajaan terhadap reformasi pendidikan juga jelas ditunjukkan dengan pertambahan peruntukan pendidikan pada setiap tahun. 57 . pengawasan belia.Reformasi Pendidikan Hussein Hj Ahmad (1993) telah menyenaraikan beberapa fungsi umum pendidikan iaitu seperti sebagai penyalur budaya dan ilmu. Ini dibuktikan dengan wujudnya berbagai-bagai laporan yang mencadangkan supaya perubahan-perubahan dilaksanakan. Dengan ini kita boleh bersetuju dengan pandangan mereka sekiranya kita mentafsirkan reformasi sebagai perubahan-perubahan pendidikan yang dirancangkan secara teratur. Zaman Pengukuhan (Zaman Laporan Rahman Talib 1960 dan Akta Pelajaran 1961) dan Zaman Kemaskini (Laporan Kabinet 1979). Beliau juga merumuskan ”piramid yang belum siap” perkembangan Dasar pelajaran Kebangsaan daripada Zaman Perletakan Batu Asas (Zaman Penyata Razak 1956 dan Ordinan Pelajaran 1957). Ketiga pendidikan adalah untuk pembinaan disiplin di kalangan rakyat berbilang kaum. banyak kemudahan-kemudahan pendidikan telah dibangunkan.

Ordinan pelajaran 1957 misalnya. telah mencadangkan agar semua kanak-kanak menerima pelajaran dalam tempoh sekurangkurangnya enam tahun. pembinaan sekolahsekolah berasrama penuh telah digiatkan. dan gender telah diberikan peluang bersekolah sekurang-kurangnya hingga ke tingkatan tiga. Pendemokrasian pendidikan menjadi semakin nyata mulai Akta Pelajaran 1961 yang menguatkuasakan laporan Rahman Talib. Anggota-anggota masyarakat tidak mempunyai peluang yang sama apabila sekolah-sekolah dibezakan mengikut kaum. Jumlah sekolah-sekolah 58 . kelas. Pendidikan percuma untuk semua kanak-kanak telah diperkenalkan mulai tahun 1962. kurikulum dan lokasi. etnik. Jika sehingga tahun sebelum kemerdekaan cuma terdapat tiga sekolah berasrama penuh (tidak termasuk Maktab Tentera Diraja). Di Malaysia. sosial. Malah mulai tahun 1999. Kesamaan peluang pendidikan di Malaysia bermakna kerajaan telah menyediakan peluang-peluang yang sama untuk semua orang mendapatkan pendidikan. Sekarang telah terdapat puluhan buah sekolah berasrama penuh di bawah kelolaan langsung Kementerian Pendidikan Malaysia. Ini diikuti dengan had umur belajar percuma hingga ke 15 tahun dan penamatan peperiksaaan memasuki sekolah menengah. selepasnya ia tumbuh seperti cendawan selepas hujan. Umpamanya dalam Rancangan Malaysia Kedua sahaja sebanyak 10 buah sekolah menengah sains telah mendapat peruntukan untuk dibina. peluang memasuki tingkatan empat telah diperluaskan kepada semua pelajar. Sungguhpun begitu ia tidak memberikan implikasi yang besar kerana kanak-kanak masih lagi dikenakan yuran persekolahan. khususnya sekolah-sekolah berasrama penuh. pendemokrasian pendidikan tidak berlaku. Mereka yang kurang berkemampuan umpamanya penduduk-penduduk luar bandar telah dibukakan peluang dengan memberikan bantuan-bantuan pendidikan. Salah satu bentuk bantuan ialah dengan penubuhan sekolah-sekolah berasrama. Selepas kemerdekaan kerajaan secara beransur-ansur mendemokrasikan pendidikan di Malaysia. Selepas kemerdekaan. Yuran yang dikenakan menyulitkan lagi penduduk miskin dan telah dinafikan hak persekolahan mereka. semasa zaman penjajahan. Sehingga kini semua lapisan masyarakat tanpa mengira kelas.Pendemokrasian Pendidikan dan Kesamaan Peluang Pendemokrasian pendidikan bermaksud memberi peluang-peluang yang sama untuk semua kanak-kanak mendapatkar pelajaran.

Universiti Sains Malaysia(1969). disusuli oleh Institut Teknologi Mara (1967). Kini lebih banyak universiti awam dibina yang antaranya termasuklah Universiti Utara Malaysia. Universiti Kebangsaan Malaysia (1970). Kini bilangan maktab dan pengambilan pelatih yang ramai menimbulkan pula isu kelebihan guru terlatih lepasan diploma hingga ada maktab-maktab perguruan terpaksa ditutup atau ditukar fungsinya. Di samping pembangunan sekolah-sekolah berasrama. pada suatu ketika selepas merdeka jumlahnya telah melebihi tiga puluh buah. Universiti Malaysia Sarawak. Bagi guru berijazah. Kini Institusi Pendidikan Sultan Idris telah diubah statusnya sebagai Universiti Pendidikan Sultan Idris khusus untuk perkembangan bidang latihan keguruan. Kekurangan guru-guru terlatih di luar bandar telah diatasi dengan memperkembangkan sistem latihan perguruan. Jika sehingga tahun 1956 cuma terdapat lima buah maktab perguruan di seluruh Malaysia. Dengan perlaksanaan Akta Pendidikan 1996. Institusi-institusi pengajian tinggi yang awal ialah Universiti Malaya di Kuala Lumpur (1961). Universiti Pertanian Malaysia (1971) dan Universiti Teknologi Malaysia (1975). Kemudahan-kemudahan sampingan ini tidak hanya tertumpu kepada masyarakat desa tetapi juga diberikan kepada pendudukpenduduk miskin di bandar. Latihan di maktab yang pada mulanya di peringkat persijilan kini telah dinaikkan taraf kepada peringkat diploma dan sekarang dalam proses dinaik taraf kepada peringkat Ijazah Sarjana Muda. Terdapat pula universitiuniversiti yang menjalankan program pendidikan jarak jauh dan francais. peluang-peluang peididikan telah dibuka dengan luas selepas kemerdekaan dengan penubuhan universiti-universiti. Universiti Malaysia Sabah dan Universiti Pendidikan Sultan Idris. Di peringkat pengajian tinggi.berasrama penuh sememangnya banyak jika dicampurkan dengan kumpulan-kumpulan Maktab Rendah Sains Mara dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama. Malahan mulai tahun 1983 semua institusi pengajian tinggi tempatan telah menggunakan sepenuhnya 59 . berkemungkinan besar pada masa akan datang guru-guru berijazah akan menerima latihan terus di maktab-maktab perguruan ataupun di institusiinstitusi pendidikan swasta. mereka dilatih di universiti-universiti awam di samping mengikuti program Kursus Perguruan Lepas Ijazah di maktab-maktab perguruan. sekolah-sekolah harian banyak dibina sama ada di bandar ataupun di desa dan kerajaan juga telah membina sekolah-sekolah khas untuk golongan istimewa.

Pendidikan dan Sekularisasi Secara mudah sekularisasi adalah suatu proses di mana agama kehilangan pengaruh terhadap berbagai-bagai situasi kehidupan sosial. ribuan pelajarpelajar yang mencapai kecemerlangan khususnya dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia terus dihantar belajar ke institusi-institusi pengajian tinggi luar negara seperti di United Kingdom.Bahasa Melayu Malaysia sebagai bahasa pengantar. Mulai tahun 2001 peluang mengikuti pengajian secara jarak jauh semakin banyak melalui konsortium Universiti Terbuka Malaysia (Unitem). Akta-akta pendidikan tinggi 1996 telah memungkinkan perkembangan menggalakkan institusi-institusi pengajian tinggi di mana kebenaran telah diberikan kepada penubuhan institusi-institusi pengajian tinggi swasta yang antaranya seperti Universiti Teknologi Petronas. Pemodenan dikatakan telah memisahkan institusi agama dengan institusi-institusi sosial yang lain. Sesungguhnya semua ini merupakan usaha-usaha mendemokrasikan dan membuka peluang-peluang pendidikan untuk rakyat. Amerika Syarikat. Australia. Program pengajian kembar dengan institusi-institusi luar negara juga digalakkan. 60 . Memperkatakan mengenai sekularisasi dalam masyarakat Melayu mungkin menimbulkan kontroversi dan ada sebahagian anggota masyarakat barangkali menentang sekularisasi kerana ia bertembung dan mencabar autoriti tradisional. Dalam kebanyakan kes di Malaysia. ramai individu Melayu menyatakan diri mereka sebagai Islam sungguhpun mereka mengamalkan cara hidup yang mungkin bertentangan dengan ajaran Islam. Proses sekularisasi menyebabkan keruntuhan pengaruh-pengaruh organisasi dan nilai-nilai agama kepada idea-idea sains dan ilmu-ilmu pengetahuan duniawi yang dianggap moden. Selain daripada universiti tempatan. Universiti Telekom. Kanada. Begitu juga universiti-universiti luar negara telah dibenarkan membuka cawangan di Malaysia. New Zealand dan Timur Tengah. Universiti Tenaga Nasional dan Unitar. Pada dekad ini berbagai-bagai usaha digiatkan untuk memperkembangkan dan memajukan sistem pendidikan negara. Tahun 1990-an menandakan perubahan yang besar dalam sistem pendidikan tinggi di Malaysia. Kuota tertentu juga telah diberikan kepada pelajar-pelajar bumiputera. Pelajar-pelajar juga telah diberikan bantuan berbentuk biasiswa dan pinjaman kewangan.

pengaruh sistem pendidikan barat telah tertanam dengan mendalam dalam amalan pendidikan. ternyata terdapat ramai rakyat sama ada dewasa atau remaja yang telah terpengaruh dengan unsur-unsur budaya barat yang dikatakan bertentangan dengan amalan budaya tempatan. Mereka diasuh dengan amalan gaya hidup barat seperti bermain kriket. Di Malaysia sistem pcndidikan telah menapis pelajar-pelajar untuk mengisi pekerjan-pekerjaan tertentu dalam masyarakat. Bagi mereka yang berrkelulusan menengah rendah dan ke bawah. dalam jangka masa yang begitu panjang. Gaya hidup elit yang terasing daripada rakyat jelata memudahkan Inggeris memecah dan memerintah masyarakat Melayu. Berdasarkan apa yang berlaku dalam masyarakat hari ini. Namun begitu Inggeris telah berjaya menanamkan fahaman sekular di kalangan bangsawan Melayu yang terdidik di sekolahsekolah Inggeris. mereka akan mengisi jawatan jawatan peringkat rendah seperti 61 . Ini dibuktikan pada penghujung abad ke 19 hanya 70 orang sahaja Melayu daripada 534 orang penuntut yang didaftarkan di sekolah Inggeris negeri Perak. cara makan. Mereka tinggal di asrama dan disosialisasikan dengan budaya elitis Inggeris.. Sistem perjawatan pula adalah ditentukan berdasarkan sijil persekolahan dan secara mudah kita boleh membahagikan pekerjaan kepada sekurang-kurangnya empat golongan berdasarkan kriteria persijilan. Mereka yang fasih berbahasa Inggeris dibentuk supaya menjadi pegawai-pegawai kerajaan yang bekerjasama dengan Inggeris. Inggeris sememangnya mempunyai falsafah sendiri untuk menjaga hati golongan bangsawan yang ditaati rakyat ini. Setiap jenis itu dibayar dengan tangga gaji berbeza. cara berinteraksi dan sebagainya.Selain itu. Pendidikan dan tenaga kerja. cara berpakaian. Ini telah pun dijelaskan bahawa Maktab Melayu Kuala Kangsar telah dikhaskan kepada anak-anak lelaki bangsawan. minum petang. Selepas kemerdekaan peranan pendidikan dalam pensekularan secara tidak langsung semakin nyata apabila lebih ramai pelajar-pelajar terpilih di hantar menyambung pelajaran peringkat tinggi terutamanya ke United Kingdom. salah satu daripada punca masyarakat desa Melayu enggan memasuki institusi pendidikan kolonial Inggeris ialah kerana agama. Ringkasnya.

buruh. Bagi mereka yang sampai ke menengah atas. Di Malaysia. jurutaip. Pendidikan dan Hubungan Etnik Etnik atau ethnos dalam bahasa asal Greek membawa makna kumpulan manusia atau bangsa. selepas kemerdekaan semua kaum telah cuba disatukan dengan sistem persekolahan yang sama. Sungguhpun di peringkat sekolah rendah sekolah-sekolah jenis kebangsaan Tamil dan Cina masih diteruskan. pembantu pejabat. budaya. tukang sapu. Ia merujuk kepada pengenalan diri seseorang ke dalam kumpulan yang mempunyai latar belakang keturunan nenek moyang yang sama. Kita telah melihat sebelum kemerdekaan pendidikan telah memisahkan etniketnik di Malaysia. murid-murid terpaksa memasuki sekolah yang beraliran Bahasa Melayu di peringkat menengah. Selaras dengan hasrat perpaduan negara. komposisi pcnduduk yang pelbagai etnik telah menjadi signifikan semenjak kolonialisasi Inggeris. rakan-rakan dan kejiranan yang berkongsi ciri-ciri kehidupan yang karib. guru berijazah dan lain-lain. Bagi yang berkelulusan dianggap profesional mereka akan menjawat jawatan tinggi seperti jurutera. penolong penguasa polis. Perasaan kekitaan ke dalam kumpulan etnik berkembang menerusi hubungan kekeluargaan. Di samping penggunaan bahasa Melayu. guru dan lain-lain. mereka selalunya akan menjadi pegawai kerani. prebet tentera. Mereka diberikan peluang bercampur gaul dalam sekolah-sekolah yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai pengantarnya. bahasa. struktur dan sistem nilai. konstabel polis dan sebagainya. Walau apa pun persoalan yang timbul. Orang yang berijazah akademik pula boleh memegang jawatan pegawai tadbir. inspektor polis. pegawai kastam. peperiksaan dan kegiatan kokurikulum yang sama. pegawai imigresen. 62 . pegawai bank. peguam. kepentingan sistem pendidikan di Malaysia untuk melahirkan tenaga kerja memang telah dikaji dan dirancang. negara asal. Begitu juga di peringkat universiti awam Bahasa Melayu telah dijadikan bahasa pengantar. tradisi. doktor dan akauntan. polisi pendidikan merdeka telah menetapkan kurikulum penggunaan teks. Mereka mempunyai kesamaan dari segi sejarah.

Ini berdasarkaan kuota pelajar-pelajar Bumiputera dianggap tidak perlu berusaha lebih untuk bersaing dengan pelajar-pelajar bukan Bumiputera. Ada pandangan mengatakan bahawa kuota yang diberikan kepada pelajarpelajar Melayu telah menjejaskan kecemerlangan akademik mereka. kita perlu merujuk semula kepada dasar kerajaan yang memberikan keutamaan kepada etnik Melayu berdasarkan faktor-faktor tertentu. adalah sangat menarik melihat dimana sungguhpun anak-anak etnik Cina tidak diberikan banyak kemudahan ke asrama penuh. Untuk membincangkan hal ini. Kelimanya adalah berdasarkan hak-hak keistimewaan Melayu yang termaktub dalam perlembagaan Persekutuan. Ketiganya sekolah-sekolah asrama penuh didirikan untuk golongan miskin di luar-luar bandar yang majoritinya adalak orang-orang Melayu. Teknologi yang digunakan dalam pendidikan berubah daripada 63 .Merujuk kepada peluang-peluang melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh dan IPTA memang nyata bahawa majoriti yang memasukinya adalah orang-orang Melayu. Akhirnya timbul persoalan atau dilema sama ada untuk mengekalkan kuota ke IPTA bagi membantu etnik Melayu yang jauh ketinggalan ataupun dasar meritokrasi sepenuhnya berserta penghapusan kuota perlu dilaksanakan untuk memperbaiki kelemahan berkenaan. Pertama adalah kerana etnik Melayu jauh ketinggalan dari segi pendidikan semasa zaman penjajahan. Keempat kewujudan sekolahsekolah berkenaan adalah selaras dengan Dasar Ekonomi Baru. Teknologi penting sebagai alat bantuan dalam proses pendidikan. Ini mungkin menimbulkan persoalan penafian peluang kepada etnik-etnik lain. Keduanya kaum Melayu telah ketinggalan jauh dalam bidang ekonomi. mereka masih mampu meneruskan kejayaan pendidikan malah terus mengungguli bidang pendidikan dimalaysia. Pada kebiasaannya masyarakat diukur kemajuan berdasarkan keupayaan dan kecanggihan teknologinya. Bidang pendidikan tidak dapat lari daripada menggunakan teknologi. Namun demikian. Pendidikan dan Teknologi Teknologi merupakan hasilan-hasilan ciptaan manusia yang digunakan sebagai alat bantuan kepada kemudahan manusia.

Teknologi yang dianggap moden pula ialah seperti buku. Perkembangan teknologi dalam pendidikan merupakan inovasi untuk memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran Bantuan teknologi memudahkan para pendidik mentransmisikan ilmu pengetahuan. penyelidikan. kebudayaan dan 64 .yang tradisional kepada apa yang ada pada masa kini. Tambahan pula Malaysisebagai sebuah negara mermbangun yang terdiri daripada pelbagai budaya memang memerlukann bantuan-bantuan luar. imager. Oleh itu pada keseluruhannya teknologi terkini yang sentiasa berkembang masih mempunyai matlamat membantu perhubungan antara guru dan murid-muridnya. Hubungan Pendidikan Malaysia Dengan Pandidikan Antarabangsa Sebagai sebuah negara vang mengamalkan sistem pcndidikan moden. Selain daripada mendapatkan bantuan kewangan bagi pendidikan. Malaysia mempunyai hubungan pendidikan dcngan negara-negara luar. Dalam pada itu juga terdapat sebuah organisasi dibawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang dinamakan UNESCO (United Nations Educational. Teknologi pada zaman awal persekolahan telah dianggap tradisional pada masa kini. sains. sains sosia dan sebagainya. pembangunan sumber manusia. video dan lutsinar. Antara alatan yang dianggap tradisional ialah penggunaan kapur dan papan hitam. televisyen. Pada hari ini teknologi semakin berkembang bila terdapat alatan-alatan seperti komputer. cakera liut dan cakera padat. Rangka kerjasama UNESCO adalah melalui bidang pendidikan. Hubungan dan kerjasama pendidikan sangat diperlukan dalam memajukan pendidikan negara. hubungan pendidikan antarabangsa melibatkan kerjasama dalam bidang-bidang sains dan teknologi. alat tayang. Terdapat juga skim-skim biasiswa yang disiediakan oleh pihak luar untuk segelintir rakyat Malaysia. internet dan sebagainya. Sebahagian permbiayaan pendidikan penuntut-penuntut Malaysia ke luar negara misalnya dibayai melalui pinjaman daripada badan-badan antarabangsa terutamanya Bank Dunia. Scientific and Cultural Organisation) yang bertujuan menyumbang kepada keamanan dan keselamatan dunia. misalnya yang berikan oleh British Council dan negara Jepun.

Namun kemasukan ke kelas ini terbuka kepada anak-anak dari keluarga berpendapatan rendah. Penubuhan Tadika oleh pihak swasta amat digalakkan. sebaik sahaja melangkah ke tahun 1 persekolahan. Ujian awam pada 30 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. Setakat ini.4 Tahun) Sekolah Menengah Tinggi (2 Tahun) Tingkatan Enam Pengajian Tinggi Pendidikan Pra-Sekolah Sekolah Tadika (pra-sekolah) menerima kemasukan kanak-kanak daripada 4-6 tahun. Amir Hasan Dawi 65 .7 Tahun) Bermula dari umur 7 tahun Sekolah Menengah Rendah (3 . Dengan ini diharapkan. anak-anak Malaysia telah melalui alam pendidikan Pra-Sekolah yang amat penting itu. Pengajian Tadika bukan merupakan pengajian wajib dalam Pendidikan Malaysia. Pendidikan bermula daripada tadika sehingga ke institusi pengajian tinggi. Secara ringkas. dan menerima kemasukan kanak-kanak berumur 7 tahun sehingga 12 tahun. sebahagian besar Sekolah Kebangsaan mempunyai Kelas Pra-Sekolah. Ujian awam diadakan bagi menilai prestasi murid-murid.komunikasi. Malaysia juga menyertai UNESCO yang bekerjasama dengan badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO) diseluruh dunia.3 Tahun) Bermula dari umur 5 tahun Sekolah Rendah (5 .30 Ringkasan Sistem Pendidikan di Malaysia Pada Masa kini Sistem Pendidikan di Malaysia adalah berdasarkan Sistem Pendidikan Inggeris. Sistem Pendidikan Malaysia boleh dinyatakan seperti berikut: • • • • • • Tadika/Tabika (2 .Pada akhir tahun persekolahan sekolah rendah. Pendidikan Rendah Pendidikan rendah bermula dari tahun 1 hingga tahun 6.

dibenarkan melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah. dan Menengah Atas (Tingkatan 4-5). Pendidikan Menengah Pendidikan menengah di Malaysia boleh dipecahkan kepada dua peringkat. Penerimaan program prauniversiti ditentukan berdasarkan Ujian Awam SPM. Secara amnya. * Bagi pelajar yang meneruskan pelajaran ke Sekolah Menengah Kebangsaan daripada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan. pelajar boleh memasuki pengkhususan seperti berikut: • • • Pengkhususan Sains Pengkhususan Sastera Pengkhususan Teknikal (Sekolah Vokasional) Terdapat 2 Ujian Awam pada peringkat ini. mereka perlu memasuki satu tahun kelas persediaan. Kelas khas ini dinamakan Tingkatan Peralihan. Pelajar yang telah menduduki UPSR.peringkat sekolah rendah dinamakan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). iaitu Menengah Rendah (Tingkatan 1-3). pendidikan prauniversiti adalah seperti berikut: • • • Tingkatan Enam Matrikulasi Pendidikan Luar 66 .Pendidikan Sekolah Menengah Atas menawarkan bentuk pendidikan yang lebih khusus. Pendidikan Pra-Universiti Pendidikan pra-universiti adalah pengajian lanjutan selepas persekolahan sekolah menengah bagi persediaan untuk kemasukan ke Universiti. Secara amnya.

Bagi sekolah rendah. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diadakan. Bagi yang mendapat keputusan baik dalam ujian SPM. Institut Pengajian Tinggi Swasta 3. *Sijil STPM juga diterima oleh kebanyakan Universiti antarabangsa Matrikulasi Program Matrikulasi adalah pendidikan pra-universiti seperti Tingkatan Enam. Kolej Awam 6. Penilaian Menengah Rendah (PMR) diadakan. Institut Pengajian Tinggi Awam 2. yang diselia oleh Universiti tempatan di Malaysia. Pengajian Tinggi Pendidikan Malaysia terbahagi kepada beberapa peringkat seperti berikut. iaitu Sains dan Sastera. Kursus pra-universiti ini dilangsungkan selama 1 setengah tahun. Maktab Perguruan 4. Program Matrikulasi berlangsung selama 1 tahun setengah dan Ujian diadakan pada akhir tahun pengajian untuk menentu kemasukan ke Universiti. mereka layak 67 .Tingkatan Enam Tingkatan Enam menawarkan dua bentuk pengkhususan. 1. Institut Ujian Awam Kebangsaan Ujian Awam peringkat Kebangsaan (National Public Examination) diadakan di akhir tahun persekolahan pada setiap tahap pendidikan. Kolej Swasta 7. Pada akhir tahun Ujian Awam STPM diadakan bagi menentu kemasukan ke Universiti.Pada peringkat sekolah menengah atas. bermula dari sekolah rendah. Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dijalankan semasa tahun 6 enam persekolahan. Politeknik 5.Pada peringkat sekolah menengah rendah.

org/wiki/pendidikan 68 . atau memasuki kursus. Cara lain bagi melayakkan diri untuk Sarjana Muda ialah menerusi pengajian swasta seperti di kolej-kolej swasta.wikipedia. Kolej Swasta menawarkan kursus pra-universiti seperti Kursus diploma Jenis-Jenis Sekolah di Malaysia pada masa kini : • • • • Sekolah bestari (Smart School) Sekolah sukan Sekolah agama Sekolah khas 31 31 http://ms. STPM serta Sijil Matrikulasi (ujian bagi kursus Matrikulasi) adalah kelayakan asas untuk meneruskan pengajian ke Sarjana Muda.Matrikulasi. dan pada akhir tahun pengajian Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia(STPM) diadakan.Tingkatan Enam berlangsung selama 2 tahun.untuk meneruskan pelajaran ke Tingkatan Enam.

dalam mengejar pembangunan dan kemajuan melalui pendidikan moden kita tidak boleh lupa untuk menerapkan nilai-nilai tempatan yang menjadi tradisi dan kebanggaan. Mengikut sistem demokrasi berparlimen di Malaysia yang mengekalkan sistem berpelembagaan. Malaysia juga mempunyai parlimen yang akan menggubal undang-undang negara dan secara tidak langsung memberi keadilan kepada pelbagai kaum di Malaysia. sultan merupakan ketua negara yang mana setiap keputusan negara mesti mendapat restu daripada sultan terlebih dahulu. dan dasar-dasar yang dijalankan oleh penjajah terhadap Malaya ketika itu. Sesungguhnya pendidikan telah diberikan peranan yang besar untuk mencapai matlamat berkenaan.Selepas kemerdekaan juga pendidikan di negara kita ini tidak lari juga daripada hasrat utama untuk mencapai perpaduan nasional. kekayaan. Selain itu. Laporanlaporan dan dasar-dasar yang digubal adalah berfokuskan ke arah integrasi masyarakat berbilang etnik. Disamping itu. satu Laporan Jawatankuasa Kabinet dihasilkan yang sekali lagi mempunyai matlamat utama untuk mencapai perpaduan dalam masyarakat pelbagai etnik. Antara polisi penting pendidikan ialah perubahan daripada aliran Inggeris kepada penggunaan sepenuhnya Bahasa Melayu daripada peringkat sekolah rendah hinggalah ke peringkat universiti. 69 .RUMUSAN Berdasarkan apa yang telah dibincangkan tadi jelas bahawa kedatangan pelbagai etnik ke Tanah Melayu yang terdiri daripada etnik Cina dan India telah mewujudkan masyarakat majmuk di negara malaysia. pendidikan di Malaysia telah mengalami banyak perubahan dan modenisasi. Mencapai perpaduaan kebangsaan telah dikenal pasti sebagai objektif utama dasar-dasar tahun 1970-an. Kewujudan masyarakat majmuk ini telah sedikit sebanyak mempengaruhi sistem demokrasi di malaysia yang banyak menimbulkan kontrovesi. Pada tahun 1979. Mereka datang ke tanah melayu disebabkan pelbagai keistimewaan dari segi kedudukan. Namun peristiwa ini telah menjadi teladan kepada sistem demokrasi dinegara kita yang mana ketika ini kita telah mempunyai satu sistem pentadbiran yang terbaik dan memberi keadilan kepada semua. Nilai-nilai tempatan ini adalah diperlukan kerana ia mengambarkan identiti kita tersendiri. Ini dibuktikan pada peristiwa 13 Mei 1969 yang sedikit sebanyak adalah berpunca daripada kecelaruan dan kekurangan sistem politik atau demokrasi ketika itu. Semenjak kemerdekaan hinggalah sekarang.

Masyarakat Malaysia: Cabaran Sosio-Ekonomi. Quantum Books. 1991. Arah Dan Cabaran.S. Kurikulum dan Pengurusan Bilik Darjah. Pendidikan Di Malaysia. Azhar Hj. Dewan Bahasa dan Pustaka. K.RUJUKAN Reflection Of Pre Independence Malaya. Malaysia Dari Segi Sejarah. Buku Teks SPM. Mad Aros. Pelanduk Publication. Pedagogagi. Penerbit Fajar Bakti Sdn.Amir Hassan Dawi.1966 Kajian Sejarah Perkembangan Bahasa Melayu. Ee Ah Meng Harun Aminurrrashid. Persatuan Sejarah Malaysia. Penteorian Sosiologi dan Pendidikan. 1993. Pendidikan dan Masyarakat: Antara Dasar. Jomo. Singapura: Pustaka Melayu 70 . Reformasi dan Wawasan. Mohamed Abid. Bhd. Fakulti pendidikan Universiti Malaya. Hussein Haji Ahmad. Titas Kertas 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->