P. 1
Masyarakat Majmuk, Demokrasi Dan Pendidikan

Masyarakat Majmuk, Demokrasi Dan Pendidikan

|Views: 6,266|Likes:
Published by Cr SJ Tang Gbk

More info:

Published by: Cr SJ Tang Gbk on Oct 26, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/13/2014

pdf

text

original

Masyarakat majmuk, demokrasi dan pendidikan

Disediakan oleh: Muhammad zafran bin abdul gaffor D20052024006 Pendidikan perakaunan Universiti pendidikan sulatan idris (upsi)

ISI KANDUNGAN
KANDUNGAN M/S

Penghargaan Pengenalan Masyarakat Majmuk Demokrasi Pendidikan Kesimpulan Rujukan

2 3 4 -22 23-30 31-69 70 71

2

Pengenalan
Dalam negara kita menuju ke arah wawasan 2020, patut kita sedari bahawa negara kita iaitu Malaysia adalah negara majmuk yang mana terdiri daipada pelbagai budaya dan rakyat yang menganuti pelbagai agama. Dalam tugasan atau kajian yang bertemakan “masyarakat majmuk, demokrasi dan pendidikan pelbagai budaya di Malaysia” kita dapat merenung kembali bahawa terdapat perkaitan yang rapat dan penting dari segi pendemokrasian dan pendidikan dinegara ini yang terdiri daripada pelbai etnik dan budaya. Apa yang hendak dibincangkan disini adalah berkaitan dengan masyarakat majmuk yang mendasari demokrasi dan pendidikan dinegara Malaysia ini. Sepertimana yang kita ketahui sebelum mencapai kemerdekaan negara kita telah dijajahi oleh Perancis, Belanda dan akhir sekali British yang memiliki Tanah Melayu melalui perjanjian Inggeris-Belanda. Di zaman pemerintahan British telah membawa masuk etnik India untuk memenuhi tenaga kerja di ladang-ladang, manakala Etnik Cina juga dibawa untuk memenuhi permintaan kerja_kerja perlombongan. Dasar Inggeris inilah yang dikatakan mewujudkan masyarakat majmuk di Malaysia sehingga kini. Apabila Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 31 Ogos 1957, negara ini telah mengalami satu sistem politik yang berpecah-pecah dari segi kumpulan etnik, bahasa dan kebudayaan. Keadaan ini dikukuhkan lagi dengan sistem pendidikan penjajah yang diasaskan mengikut kumpulan-kumpulan suku kaum tadi. Dengan keadaan sosial yang ada, unsur-unsur yang boleh membawa ke arah integrasi nasional adalah sedikit dan pendidikan dianggap satu daripadanya. Dengan ini pelbagai dasar-dasar yang digubal oleh kerajaan untuk mewujudkan negara demokrasi yang memberi keadilan kepada semua kaum. Selain itu, pendidikan adalah merupakan satu aset yang sangat penting kepada perpaduan sesebuah negara terutamanya negara pelbagai kaum dan ia akan ditekankan dalam perbincangan ini. Pendidikan moden dinegara ini banyak dipengaruhi oleh pengaruh-pengaruh barat yang telah memerintah negara kita dahulu kala. Kita akan melihat perubahan sistem pendidikan sebelum merdeka, selepas merdeka dan sehingga masa kini serta konsep dan peranan pendidikan itu sendiri.

3

Dari segi perlembagaan. orang Melayu ialah orang yang berkulit sawo matang. kebanyakan daripada mereka mengamalkan kepercayaan tradisional tetapi kini telah ramai yang sudah bertukar kepada Kristian atau memeluk Islam. Hakka. Kepadatan penduduk Malaysia tidak sama dengan 17 juta daripada 25 juta rakyat Malaysia menetap di Semenanjung Malaysia. dan mempunyai budaya yang tersendiri. Hokkien. Kebanyakan kaum Cina berkepercayaan Budha. Hampir 85% daripada kaum India di Malaysia merupakan masyarakat Tamil. berbahasa Melayu dan beragama Islam. Melayu ialah masyarakat terbesar dengan mencapai 60% daripada populasi Malaysia. Lebih separuh populasi Sarawak dan 66% populasi Sabah terdiri daripada kaum bumiputera bukan Melayu. 4 . Cina dan India hidup aman. Mereka terbahagi kepada berpuluh puluh kumpulan etnik tetapi memiliki budaya umum yang sama. Sehingga abad ke 20. Selain itu. berbahasa Melayu dan mempunyai hak politik yang besar. India pula membentuk 7% hingga 10% daripada populasi.MASYARAKAT MAJMUK DEFINISI MASYARAKAT MAJMUK Masyarakat majmuk ialah masyarakat yang mengandungi beberapa kumpulan etnik yang hidup berdampingan dan bercampur gaul. berbahasa Mandarin. Taoisme atau Kristian. dengan kaum Melayu menjadi etnik terbesar di Malaysia. Kira kira satu perempat daripada penduduk Malaysia ialah kaum Cina. Malaysia juga mempunyai penduduk yang berasal daripada Eropah (dipanggil Eurasia) dan Timur Tengah. tinggal dalam satu unit politik yang sama tetapi hidup secara berasingan dan tidak bersatu padu. PENGENALAN MASYARAKAT DI MALAYSIA Malaysia terdiri daripada pelbagai bangsa dan agama. dan 7% lagi terdiri daripada kaum India. Kantonis atau Teochew dan lebih dominan dalam bidang ekonomi. Malaysia ialah sebuah negara berbilang kaum dengan Melayu. Kebanyakannya beragama Hindu. Cina pula mewakili 25% daripada penduduk Malaysia. Melayu beragama Islam.

ASAL-USUL KUMPULAN ETNIK Malaysia yang pada asalnya merupakan Semenanjung Tanah Melayu mempunyai latar belakang sejarah yang panjang. tetapi kini sudah diserap ke dalam kehidupan moden Malaysia. hidup seperti nomad. Eurasian dan kaum bumiputera lain. dan barangan kraf seperti batuk. Muzik tradisional Malaysia banyak dipengaruhi oleh budaya Cina. Negara ini mempunyai tradisi yang kuat dalam tarian. Orang Bidayuh pula (170.000) pula tinggal di barat daya Sarawak. ada juga wayang kulit. seruling. dan bercucuk tanam. contohnya makanan dan rumah sebahagiannya dihasilkan dari keluaran hutan tanpa perlu dibeli. dan barangan perak dan tembaga. Selain itu. Kebanyakan alat muzik terdiri daripada gendang. dan Hindi. ada juga kaum Sikh. Di Malaysia kedudukan orang-orang Melayu dan yang serumpun dengannya memang diakui sebagai bumiputera oleh 5 . Orang Asli (140. sulaman. dan Portugis. Walaubagaimanapun. Bahasa Melayu ialah bahasa rasmi Malaysia. India. gong dan sebagainya. Orang-orang Melayu sememangnya diakui sebagai penduduk asal atau anak bumi kepulauan Melayu. Kaum Bumiputera terbesar di Sarawak ialah Iban dengan 600. sesetengahnya berasal daripada Thai. dan tinggal di bandar bandar besar di pantai barat semenanjung. mereka kekal sebagai kumpulan etnik yang mempunyai pendapatan terendah berbanding kumpulan etnik yang lain. Bagaimanapun pihak kerajaan menawarkan peluang pelajaran yang samarata dan ada diantara mereka kini menjawat jawatan profesional seperti doktor. 000) tinggal di Semenanjung Malaysia. Malayalam. dan menetap di Sungai Rajang dan Sungai Lupar. tetapi Bahasa Inggeris digunakan secara meluas. Selain itu. Islam. India dan Indonesia. silat. Dahulunya mereka merupakan pengumpul hasil hutan. Kemungkinannya ini disebabkan sistem ekonomi mereka yang tidak bergantung kepada wang tunai. 000 orang. Mereka tinggal di rumah panjang. Sejarah etnik Melayu di Malaysia memuncak apabila kesultanan Melayu Melaka rnenjadi kerajaan yang besar dan berkuasa di Asia Tenggara pada permulaan abad yang ke-15.bercakap Tamil.

Pulau Pinang dan Melaka yang dikenali sebagai Negeri-negeri selat. Pada peringkat awal Inggeris dikatakan mengamalkan polisi tidak campur tangan dalam pentadbiran negeri-negeri Melayu namun tujuan ekonomi kapitalis mereka telah menyebabkan polisi bertukar. Pada peiringkat awal pengislaman orang-orang Melayu telah dilakukan oleh para mubaligh dan saudagar dari Timur Tengah dan India. empat negeri iaitu Perak. politik. Minat Inggeris terhadap Malaysia sebagaimana juga pihak kolonial yang sebelumnya hanyalah tertumpu kepada kepentingan perdagangan. Kejatuhan Melaka ditangan Portugis pada tahun 1511 menandakan permulaan kejatuhan empayar Melayu dan bermulanya kolonialisassi Eropah. Senario kependudukan berubah dengan signifikan semasa penjajahan Inggeris apabila kehendak-kehendak ekonomi kapitalis yang dibawanyaa menyebabkan kebanjiran pendatang terutamanya dari China dan India ke negeri-negeri Melayu. selangor. Sungguhpun berada di bawah koloni Portugis dan Belanda. Pada abad ke-19 kepentingan perdagangan Inggeris dengan bantuan kekuatan tenteranya secara beransur-ansur telah mengawal seluruh Tanah Melayu. Sebelum kebangkitan empayar Melaka kepulauan Melayu sebenarnya telah dipengaruhi oleh kebudayaan India dan kepercayaan Hindu1. Apabila Melaka berkembang sebagai empayar. Penguasaan Portugis kemudiannya telah digantikan oleh Belanda pada tahun 1641. Menjelang tahun 1895. 6 . orang-orang Melayu telah menukar agama kepada Islam selaras dengan kepimpinan sultan yang telah memeluk islam. Pengaruh bukan Melayu adalah sangat terhad. sosial pelbagai budaya di Malaysia. Inggeris telah menguasai tiga pelabuhan perdagangan penting iaitu Singapura. Campur tangan Inggeris sebenarnya telah bermula apabila Francis Light menduduki Pulau Pinang pada bulan Ogos 1786. Pada tahun 1824 Melaka telah diserahkan kepada Inggeris oleh Belanda menerusi perjanjian Inggeris-Belanda. Melaka akhirnya telah menjadi pusat tamadun Islam di Asia Tenggara sehinggalah kedatangan pihak kolonial barat yang telah banyak mempengaruhi dasar negara secara umumnya dari segi pendidikan.perlembagaan.. Negeri Sembilan dan Pahang secara kolektif dikenali sebagai 1 (Purcell 1965). ekonomi. Hingga tahun 1826. etnik Melayu masih menjadi penduduk terbesar Malaysia kerana belum terdapat kedatangan imigran secara besar-besaran pada masa ini.

Terengganu. secara beransur-ansur lima lagi negeri Kelantan. peniaga dan petukang. Orang-orang India juga membekalkan tenaga buruh untuk kerja-kerja awam khususnya dalam pembinaan jalan raya dan jalan keretapi. Terdapat kekurangan tenaga pekerja diperlombongan dan perladangan.Inggeris telah menjadi pelindung kepada negeri-negeri berkenaan dan residen-residen dikatakan berfungsi sebagai penasihat sultan. 2 (Andaya 1982:79) 7 . Johor. dianggap sudah terbudaya dan patuh kepada pemerintahan British berbanding orang-orang Melayu. Inggeris telah mengatasi masalah itu dengan menggalakkan atau mengimport kedatangan buruh dari China dan India.negeri-negeri Melayu Bersekutu dengan ditadbirkan secara pusat yang diketuai oleh Residen Jeneral. Galakan aktif telah diberikan oleh pentadbiran Inggeris kepada orang-orang Cina untuk memasuki Negeri-negeri Selat dan Sarawak. Menguasai pentadbiran bermakna memudahkan Inggeris menjalankan polisi perdagangan yang berpihak kepada kepentingan ekonominya. khinzir. Kedah dan Perlis berada dibawah lindungan Inggeris dan kemudiannya dikenali sebagai negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu. Namun dalam pada itu dalarn keadaan sebenarnya residen telah mengambil alih peranan raja dalam pentadbiran negeri-negeri berkenaan. Selain daripada bekerja di sektor perlombongan. Pertumbuhan ladang-ladang getah pada penghujung abad ke19 telah menjadi faktor utama kedatangan beramai-ramai imigran India. Antara tahun 1900 hingga 1930. orang-orang Cina menjadi peladang. Dengan kata lain imigran India sangat dikehendaki sebagai buruh-buruh ladang dan pembangunan infrastruktur. Ini ditambah pula dengan pertambahan ladang-ladang kelapa sawit pada suku pertama abad ke-20. Komuniti Cina juga dianggap bernilai kerana memberikan jaminan pendapatan kerajaan daripada cukai perniagaan seperti cukai-cukai candu. Orang-orang Tamil yang diambil dan direkrut daripada kasta atau lapisan bawah masyarakat2. Sabah dan Sarawak juga dalam masa yang lebih kurang sama telah dijajahi oleh Inggeris. pajak-gadai dan minuman keras. Peladang-peladang Eropah gemar mengambil pekerja-pekerja Tamil berdasarkan pengalaman di Ceylon yang mendapati orang-orang Tamil sangat sesuai bekerja di ladang.

Baki etnik-etnik lain adalah daripada kalangan Bajau. Di antara yang terpenting ialah berhubung dengan masalah kependudukan. Menjelang kemerdekaan pada tahun 1957.8 peratus daripada penduduk. Konfusius. Taoist dan Kristian. Etnik Cina dan India mengekalkan kepercayan yang mereka bawa.2 peratus dan India 11. masyarakat homogenis Melayu Tanah Melayu telah mengalami transformasi kepada masyarakat heterogenis Malaysia yang mengandungi etnik-etnik Melayu. 1957.Dalam jangka masa lebih daripada satu ratus lima puluh tahun pemerintahan kolonial British di Malaysia (1786 hingga 1957). Armenian. Melayu membentuk 49. dalam perkara agama. Dari segi kepercayaan. ”Mereka merupakan golongan yang mempercayai roh-roh dan hantu-hantu.3 peratus3. BANCIAN TERHADAP PELBAGAI ETNIK DI MALAYSIA Apabila Persekutuan Tanah Melayu mencapai kemerdekaannya pada 31 Ogos. Lebih kurang 80 peratus imigran India adalah Hindu4. Eurasian dan lain-lain. Sementara itu kaum Cina selalu danggap sebagai pihak yang paling bersikap toleransi dan ringkas. Arab. Melayu masih mengekalkan Islam sebagai agama mereka. Cina 37. Sungguhpun begitu kebanyakan daripada mereka boleh dikategorikan sebagai sama ada menganalkan kepercayaan-kepercayaan Buddha. Iban. ia mewarisi pelbagai masalah yang ditinggalkan oleh penjajah British. Walau bagaimanapun kaum-kaum imigran secara majoritinya tidak mengasimilasikan kepercayaan mereka dengan agama orang-orang tempatan. Orang Asli. tuhan-tuhan dan watak-wattak hero yang berada bersama-sama mereka di mana-mana jua mereka berada sebagai sebahagian daripada dunia material di sekeliling mereka5”. Cina dan India sebagai komponen utamanya. Dasar penjajah British yang membawa masuk buruh-buruh asing terutama dari negara China dan India untuk tujuantujuan ekonomi telah mengubah struktur demografi negara ini hingga menimbulkan (Hock 1987) (Arasaratnam 1979) 5 (Purcell 1948: 119) 4 3 8 .

1972. Kuala Lumpur: Department of Statistics. Banci penduduk Tanah Melayu yang dibuat pada tahun 1947. 1977:81. Jurang perbezaan yang begitu luas di kalangan kumpulan etnik di negara ini menjadikan penghidupan begitu mencabar dan tidak kurang juga menakutkan.3 530 638 10.4 93 629 10. agama.8 2 427 834 49.3 Sumber: Malaysia. 9 . 1957 dan 1970 menunjukkan bahawa bilangan orang-orang Melayu hampir 50% daripada jumlah penduduk manakala sebahagian yang lain terdiri daripada penduduk-penduduk kaum seperti rajah dibawah.8 735038 11. Rajah 1970 Kumpulan Etnik Penduduk % 1957 1947 Jumlah Melayu Cina India Lain-lain Penduduk % Penduduk % 8 81 348 100 6 278718 100 4 908 086 100 4 68 838 53. pp.5 3 12 350 35.2 1 844 534 38. aktiviti-aktiviti ekonomi dan corak penempatan.4 2 333756 37. Perbezaan etnik ini lebih ketara lagi dengan terdapatnya perbezaan dari segi bahasa.6 69 531 0. pengalaman sejarah. kebudayaan. cited in Hon-Chan.2 3 125474 49.7 84 450 1.masalah apabila negara mencapai kemerdekaan dan apabila negara hendak memulakan dasar-dasar berhubung dengan kenegaraan. 30-31. 1970 Population and Housing Census of Malaysia: Community Groups.8 65 080 1.

KEWUJUDAN MASYARAKAT MAJMUK Proses dan cara kedatangan masyarakat luar: a. Faktor Tarikan (Luaran) a) Kekayaan ekonomi Tanah Melayu. b) Kenggangan orang-orang Melayu bekerja sebagai buruh. Perkembangan perusahaan getah dan bijih timah yang pesat di Tanah Melayu memerlukan penggunaan tenaga buruh yang ramai. d) Aktiviti agen buruh (kongsi gelap) dan majikan untuk menggajikan buruh asing. Bebas SEBAB-SEBAB PENGHIJRAHAN i. 10 . Kangani d. Kerajaan British membuat persetujuan dengan kerajaan India membenarkan kemasukan buruh secara terancang bagi mengatasi kekurangan tenaga buruh. Indenture(perjanjian bertulis) b. Perkembangan perusahaan getah dan bijih timah di Tanah Melayu telah menyediakan peluang pekerjaan. e) Ikatan persaudaraan dan rakan yang telah berhijrah terlebih dahulu. Terdapat majikan/pengusaha yang menguruskan pengambilan imigran misalnya merlalui Sistem Kangani dan Sistem Kredit Tiket dan juga Sin Kheh. c) Berkembangnya sistem ekonomi ekspot yang berteraskan perladangan dan industri. Kontrak c.

ii. Seperkara yang menarik tiadanya sekatan terhadap kemasukan orang asing ke negara ini sebelum undang-undang imigrasi 1930an disebabkan oleh keperluan Inggeris untuk mendapatkan tenaga buruh 11 . dan Jawa). Dalam hal ini ia dapat menentukan persoalan bagaimana Inggeris membantu mewujudkan masyarakat Malaysia yang majmuk. Dalam hal ini Inggeris seolah-olah menggalakkan kemasukan orang asing melalui sistem-sistem kemasukan seperti indenture(perjanjian bertulis). India. Sejak tahun 1874 dasar imigrasi Inggeris berbentuk bebas iaitu tidak mempunyai sekatan terhadap kemasukan orang asing. Selain itu. Perbincangan mengenai tajuk ini dapat difahami jika kita melihat beberapa dasar Inggeris seperti huraian berikut: i. Dasar Politik Perbincangan ini berkisar pada aspek dasar imigrasi ¸ Jabatan Perlindungan Orang Asing. dan undang-undang buruh. Faktor Tolakan (Dalaman) a) Kejadian bencana di negara asal (Cina. c) Lebihan penduduk dan kekurangan bekalan makanan. Keadaan politik yang tidak stabil di negara asal imigran(pendatang). Hal ini berbeza dengan tindakan Inggeris pada 1930an. dan bebas. undang-undang imigrasi pada tahun 1930an juga menghalang kemasukan baru orang asing ke Tanah Melayu. b) Kekurangan rangsangan ekonomi. kontrak. kangani. Keadaan ini bukan sahaja memberi kesan terhadap kemajmukan ras. dengan Inggeris memperketatkan dan menguatkuasa dasar imigrasi dengan bertindak menghantar pulang orang-orang imigran balik ke negara asal mereka. tetapi merangkumi pelbagai aspek dalam politik dan sosial. DASAR INGGERIS DAN KEWUJUDAN MASYARAKAT MAJMUK DI MALAYSIA Dasar Inggeris terhadap Tanah Melayu dapat dilihat daripada beberapa tindakan pemerintah Inggeris terhadap kedatangan orang-orang asing ke Tanah Melayu.

merujuk dasar-dasar pemerintahan Inggeris ini membuktikan bahawa kewujudan masyarakat majmuk di negara ini adalah hasil pelaksanaan dasar yang berkehendakkan buruh imigran bagi menjana ekonomi dan membolehkan penjajah mendapat keuntungan ekonomi dengan tidak mengambil kira permasalahan yang dihadapi oleh masyarakat pribumi. Ini juga menjelaskan bahawa terdapat tindakan dan dasar kerajaan Inggeris mempastikan mereka tidak kehilangan buruh bagi menjana ekonomi Tanah Melayu. c) Pembukaan tanah dan ladang serta peningkatan pelombongan bijih timah. b) Perubahan sistem daripada sara diri kepada sistem komersial. Dengan keadaan ini ia bukan sahaja menggalakkan kemasukan buruh asing. Hal ini diperkukuhkan lagi dengan kewujudan undangundang buruh yang memerlukan para majikan untuk memberikan kemudahan yang sepatutnya kepada buruh imigran ini. Oleh itu. Hal ini terbukti semasa kemelesetan ekonomi 1927-1932 orang-orang asing ini keberatan untuk pulang ke negara asal mereka dan ini menjadi masalah kepada pemerintah Inggeris. Dengan wujudnya jabatan ini. tetapi menggalakkan mereka untuk tidak pulang ke negara asal mereka. Dasar Ekonomi a) Dasar ekonomi komersial . ii.bagi merancakkan ekonomi perlombongan dan peladangan selain buruh bagi melaksanakan pembinaan prasarana baru seperti pembinaan jalan keretapi dan jalan raya. ini bermakna buruh-buruh ini dilindungi oleh pemerintah Inggeris dan ia menunjukkan bahawa seolah-olah kerajaan Inggeris menggalakkan kemasukan buruh asing. d) Wujudnya sistem ekonomi moden berteraskan industri berasaskan buruh. Keadaan ini diperkukuhkan lagi dengan kewujudan Jabatan Perlindungan Orang Asing bagi melindungi para buruh imigran daripada tindasan dan penganiayaan para kongsi gelap mahupun majikan. 12 . e) Keperluan pemodenan prasarana baru yang memerlukan tenaga buruh.kapitalisme dan bebas.

Melalui dasar ini dapat dijelaskan lagi bagaimana wujudnya masyarakat majmuk di Malaysia. Melalui dasar pendidikan yang berteraskan negara ibunda. keadaan dasar ini sebenarnya menggalakkan lagi kemasukan orang asing kerana mereka tahu bahawa mereka masih lagi memperoleh pendidikan walaupun di negara asing. Hal ini dapat dilihat melalui tindakan Inggeris yang tidak menyeragamkan sukatan pendidikan dan pendidikan guru.iii. Bagi orang-orang Melayu ia hanya mendapat pendidikan kemahiran bagi mengerjakan kerja-kerja sara diri sahaja dan tidak memberi peluang untuk mendapatkan kemahiran dan ilmu akedemik. Sebagai contohnya setiap kaum mengambil inisiatif dengan mengikut sukatan pendidikan serta mengambil para guru dari negara asal mereka. Keadaan ini menjelaskan bahawa Inggeris tidak mempunyai agenda bagi menghalang ketidakseragaman dalam dasar pendidikan mereka. Sebagai kesan daripada keadaan ini wujud sukatan pendidikan yang berbeza serta keperluan guru berasaskan tindakan komuniti setiap kaum di Malaysia. Walaupun wujud keadaan ini ia dikhaskan kepada anak-anak para bangsawan Melayu sahaja. Dalam hal ini. Ini juga menjelaskan lagi bahawa Inggeris sebenarnya menggalakkan kemasukan mereka dan menjaga kebajikan mereka bagi keuntungan ekonomi penjajah 13 .Dasar Sosial Penekanan aspek ini lebih dijuruskan kepada Dasar Pendidikan pemerintahan Inggeris. Inggeris menggalakkan lagi perbezaan kaum dan ia juga melebarkan lagi jurang perpaduan di Malaysia.

MASYARAKAT MELAYU Melayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu dan mengamalkan adat resam orang Melayu. iaitu penduduk serumpun tidak kira agama. Bahkan orang bukan pribumi yang berkawin dengan orang Melayu dan memeluk agama Islam juga diterima sebagai orang Melayu. Singapura: Pustaka Melayu. penduduk pribumi dari keturunan Minang. penduduk Malaysia semuanya berjumlah hampir 21 juta (jumlah sebenar 20. Pemerintah Malaysia mendefinisikan Melayu sebagai penduduk pribumi yang bertutur dalam bahasa Melayu.1966 Kajian Sejarah Perkembangan Bahasa Melayu. Bangsa Melayu merupakan bangsa termuda di antara bangsabangsa lain di dunia. Aceh. beragama Islam dan mengikuti adat istiadat Melayu. Mandailing. dan daripada jumlah tersebut. definisi Melayu mengikuti definisi Pemerintah Malaysia.220). hlm 4-5. yang bertutur dalam bahasa Melayu. beragama Islam. Di sana letaknya Kerajaan Melayu pada zaman 1500 tahun dahulu sebelum atau semasa adanya Kerajaan Srivijaya. 6 Harun Aminurrrashid.997.Sehubungan itu. Penyebaran penduduk Melayu di Malaysia Mengikut 1997 Vital Statistics Malaysia Report. 14 . Mereka dikatakan telah "masuk Melayu". dan yang menjalani tradisi dan adat-istiadat Melayu. semuanya dianggap sebagai orang Melayu. Di Malaysia. Sumantera. dalam artikel ini. Perkataan Melayu mungkin berasal daripada nama sebuah anak sungai yang bernama Sungai Melayu di hulu Sungai Batang Hari. Jawa. Walau bagaimanapun jua. bahasa. dari segi etimologi. Melayu itu merangkumi seluruh penduduk pribumi di Dunia Melayu (Nusantara). perkataan "Melayu" itu dikatakan berasal daripada perkataan Sanskrit "Malaya" yang bermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi6. Bugis. Tetapi dari segi definisi budaya (cultural definition). dan lain-lain. dan adat istiadat masing-masing yang diikuti oleh masing-masing kelompok serumpun tersebut.

Sebagian besar daripada penduduk Melayu (kurang lebih 65%) tinggal di kawasan desa. yaitu orang Tionghoa (5.7%). di kampung-kampung. Ketika orang Inggeris menjajah Malaysia. Bidayuh.5 %). kelapa. kelapa sawit. dan lain-lain. Kini. sebagai pekerja di sektor perindustrian.1 juta – 14. Sultan hanya diberi kuasa dalam hal-hal yang berhubungan dengan agama dan adat istiadat saja. dan tanaman campuran (mixed farming). Penduduk pribumi lain (termasuk Iban. perdagangan. dan satu unit keagamaan. Malaysia kini mengikuti sistem politik Demokrasi Berparlimen dan Monarki Konstitusional.penduduk Melayu ialah 10. satu unit ekonomi. Walaupun Malaysia kini sudah mencapai kemerdekaan.5 %). dan orang India. Pada masa dulu. Penguasaan ekonomi di kalangan orang Melayu bandar secara relatifnya masih rendah dibandingkan dengan penguasaan ekonomi oleh penduduk non-pribumi.7%). mempunyai kuasa magik dan lain-lain). Murut. terutamanya orang Tionghua. 15 . Sistem Politik Sistem politik Melayu sebelum penjajahan adalah sistem feudal di mana setiap negeri diperintah oleh Sultan dengan dibantu oleh pembesar dari kalangan bangsawan.4 juta – 25. Serani (orang Indo) dll (3. tetapi kedudukan Sultan ditetapkan hanya memenuhi fungsi simbolik. dll) berjumlah 2. Aktiviti pertanian termasuk mengusahakan tanaman padi.2 juta (48. kewujudan kampung Melayu tidak sepenuhnya memenuhi keempat-empat ciri di atas. majoritinya menjalankan aktiviti pertanian dan menangkap ikan.2 juta (10. Kadazan. satu unit genealogi. Rakyat patuh dan taat kepada Sultan dan menganggap Sultan mempunyai daulat (keturunan mulia. Sistem Ekonomi Bagi orang Melayu yang tinggal di desa. Orang Melayu yang tinggal di kota kebanyakannya bekerja dalam sektor dinas. Selebihnya terdiri daripada penduduk bukan pribumi. sebuah kampung Melayu merupakan satu unit politik. Melanau. pengangkutan.

persembahan pentas seperti makyong. Sistem kekeluargaan dan perkahwinan 16 . congkak. Dalam pemerintahan Malaysia. wayang kulit. nyanyian. wau. hadrah. ghazal. Proses ini jelas dapat ditemukan dalam ilmu perbomohan Melayu (pengubatan tradisional). dan dalam beberapa upacara adat. Adat istiadat Adat istiadat Melayu banyak memperlihatkan campuran unsur tempatan dan unsur luar selaras dengan kedatangan pengaruh Hindu. Islam. seni hias. Kegiatan seni Melayu mempunyai identiti tersendiri yang juga memperlihatkan gabungan berbagai-bagai unsur tempatan dan luar. sisa-sisa unsur agama Hindu dan animisme masih dapat dilihat dalam sistem kepercayaan mereka.Agama dan kepercayaan Orang Melayu hampir seluruhnya beragama Islam. pertukangan tangan. Namun begitu. kuda kepang) dan seni tampak (seni ukir. anyaman dll). Proses sinkretisme terjadi di mana unsur kepercayaan sebelum Islam ada secara laten atau disesuaikan dengan unsur Islam. juga termasuk dalam kategori seni persembahan. Kesenian Dalam masyarakat Melayu. walaupun ada aspek-aspek tertentu yang bertentangan tapi ia terus diamalkan. Melalui “principle of co-existence” ini orang Melayu dapat menyesuaikan adat dan agama secara harmonis. unsur-unsur adat yang tidak bertentangan dengan ajaran Islam dibenarkan. dan Barat ke Tanah Melayu. tenunan. seni dapat dibahagikan kepada dua iaitu: seni persembahan (tarian. Islam tidak dapat menghapuskan seluruh unsur kepercayaan tersebut. Permainan tradisi seperti gasing. seni bina.

Selain itu. Kebanyakkan mereka datang dari Selatan India. ramai golongan India bekerja sebagai penoreh getah. Sebagai contoh masyarakat India Tamil secara majoritinya bekerja di ladang-ladang getah dan hanya sebilangan kecil 17 . eksogami juga terjadi. malah di sebahagian tempat. Semua perkawinan Melayu dijalankan mengikut peraturan dan undang-undang perkahwinan Islam (Mazhab Shafie). terdapat juga masyarakat India dari Utara India yang datang dan menetap ke negara kita iaitu Punjabi. ia diutamakan. Gujerat dan Sindhi. mereka datang ke negara ini untuk membina kehidupan yang lebih baik. Bengali.Dari segi kekeluargaan. Pembahagian etnik india berkait rapat dengan pengkhususan pekerjaan. maka sistem kekeluargaan Melayu itu banyak dipengaruhi oleh sistem kekeluargaan Islam. Jumlah masyarakat India adalah lebih kurang 10% daripada populasi penduduk di Malaysia. MASYARAKAT INDIA Masyarakat India merupakan kumpulan etnik terkecil diantara 3 kumpulan etnik utama di Malaysia dan juga salah satu kaum yang telah menyumbang ke arah pembentukan sebuah masyarakat majmuk di negara kita. Selain Tamil. Dengan harapan untuk membebaskan diri daripada Sistem Kasta India. meninggalkan kemiskinan. Masyarakat India telah datang ke Malaysia lebih kurang 2000 tahun tetapi tidak menetap sehinggalah abad ke 19. sementara yang lain pula bekerja sebagai buruh atau pentadbir dan peniaga kecil-kecilan. masyarakat Melayu dibagikan kepada dua kelompok: • • yang mengamalkan sistem kekeluargaan dwisisi (bilateral) yang mengamalkan sistem kekeluargaan nasab ibu (matrilineal system) Tetapi disebabkan kedua-dua kelompok tersebut menganut agama Islam. Setelah tiba di Malaysia. masyarakat India Gujerat dan Sindhi Selatan India juga telah datang ke negara kita. tetapi tidak begitu popular. Bentuk perkahwinan endogami (pipit sama pipit. Orang Melayu melakukan perkahwinan monogami dan poligami. Kebanyakkan mereka adalah berketurunan Tamil yang menerangkan golongan Selatan India yang datang ke negara ini semasa pemerintahan kolonial British. enggang sama enggang). Perkahwinan campur juga ada.

yang bekerja di Jabatan Pekerjaan Awam kerajaan. Kaum India Telegus juga adalah bekerja di ladang getah manakala kaum India Malayalee terbahagi kepada pekerja ladang dan profesional. Kaum India dari Utara India kecuali Sikh adalah golongan pedagang dan peniaga. Sebagai contoh kaum India Gujerat dan Sindhi memiliki perniagaan tekstil penting di Malaya. Manakala kaum India Sikh pula adalah bekerja sebagai polis ataupun pemerhati7. Seperti masyarakat lain, masyarakat India juga kaya dengan ciri-ciri kebudayaan mereka dan masih mengekalkan kebudayaan tersebut sehingga kini. Adat resam yang diamalkan oleh masyarakat India mempunyai banyak persamaan dengan kebudayaan masyarakat Melayu. Ini jelas terlihat dalam aspek kelahiran dan perkahwinan. Seperti juga masyarakat lain, masyarakat India terdiri daripada pelbagai suku kaum, justeru itu maklumat berikut hanya memaparkan adat resam masyarakat India secara umum.

MASYARAKAT CINA
Kaum Cina merupakan penduduk China yang datang dan menetap di Malaysia. Merupakan kumpulan etnik kedua terbesar di Malaysia dengan jumlah 25% daripada populasi Malaysia. Kebanyakkan mereka berketurunan pendatang pada abad ke 19. Kemasukan masyarakat Cina ke Malaysia adalah melalui sistem Kanchu. Sebilangan kecil peneroka Cina membentuk kumpulan Cina Peranakan atau Cina Selat8. Golongan Cina terkenal dengan kerajinan dan mahir dalam bidang perniagaan. Masyarakat Cina di Malaysia telah menguasai ekonomi negara sejak dulu lagi, tetapi dengan pelaksanaan polisi untuk melindungi hak bumiputera oleh kerajaan, bahagian mereka terbatas. Akan tetapi, mereka tetap merupakan majoriti golongan berpendapatan sederhana dan tinggi di Malaysia.

7 8

http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_Indian http://en.wikipedia.org/wiki/Malaysian_Chinese

18

PENDIDIKAN DAN BAHASA Tiga kumpulan masyarakat Cina menggunakan bahasa yang berlainan iaitu Hokkien bagi yang tinggal di Utara Pulau Pinang, Kantonis bagi yang tinggal di pusat bandar Kuala Lumpur dan Mandarin bagi mereka yang tinggal Selatan Johor.

AGAMA Majoriti masyarakat Cina di Malaysia beragama Buddha atau Taoist dan kebiasaannya, mereka menggabungkan elemen Buddhism, Taoism, Confucianism, dan pemujaan nenek moyang di amalkan. Kira-kira 19% adalah beragama Kristian(aliran utama Protestan, Katolik dan mazhab Protestan) dan hanya sebilangan kecil menganuti agama Islam. There is quite a significant number of Christians among the Chinese population in East Malaysia.

KUMPULAN ETNIK ASLI9 ORANG ASLI
Orang Asli adalah ungkapan umum bagi semua kumpulan orang asli yang terdapat di Semenanjung Malaysia. Mereka terbahagi kepada 3 puak utama iaitu Negrito, Senoi dan Proto-Melayu. Masyarakat Asli Negrito biasanya tinggal di Utara. Manakala bagi Senoi pula di tengah dan bagi Proto-Melayu mereka tinggal di Selatan.Setiap golongan ini mempunyai bahasa dan budaya tersendiri. Some are fishermen, some farmers and some are semi-nomadic.

MASYARAKAT SARAWAK
Kumpulan yang dikenali sebagai Dayak, Iban, Bidayuh dan Orang Ulu merupakan kumpulan etnik utama di Sarawak. Dayak, yang bermaksud hulu atau pedalaman, digunakan oleh populasi pantai Islam sebagai gelaran kepada seramai 200 kumpulan

9

http://www.tourism.gov.my/corp/about/default.asp?content=history

19

puak. Biasanya, golongan ini tinggal di rumah panjang iaitu rumah komuniti tradisional yang menempatkan 20 hingga 100 keluarga.

Iban

Merupakan kumpulan etnik terbesar di Sarawak yang membentuk sebanyak 30% daripada populasi negeri Sarawak. Mereka sering kali disalah ertikan sebagai ‘Dayak Laut’ kerana kemahiran bersampan mereka. Mereka sebenarnya adalah puak ‘sungai’ yang datang dari tengah Kalimantan. Pada masa dahulu, mereka merupakan kaum pahlawan yang digeruni dan terkenal dengan kegiatan memancung kepala dan perlanunan. Mereka menyembah tuhan pemerintahan bertiga di bawah kuasa Singalang Burung, iaitu tuhan burung perang. Sungguhpun sekarang beragama Kristian, masih terdapat adat tradisional yang diamalkan.

Bidayuh

Merupakan pencinta keharmonian, Masyarakat Bidayuh yang beradab terkenal dengan layanan baik dan mesra dan juga tuak atau tapai beras. Mereka membina tempat tinggal di kawasan bukit dan kebanyakkan mereka adalah petani dan juga pemburu. Pada asalnya, mereka adalah pengamal animisme, tetapi sekarang kebanyakkan mereka beragama Kristian.

Orang Ulu

Orang Ulu atau “orang sungai”merujuk kepada puak sungai di Sarawak. Secara kasar, mereka membentuk 5.5% daripada populasi Sarawak iaitu terdapat lebih 100,000 puak Orang Ulu. Masyarakat Borneo adalah berbakat seni, ini kerana rumah panjang mereka dipenuhi dengan hiasan seni mural dan hasil pertukangan yang halus. Peralatan dapur mereka dihiasi dengan manik. Kaum perempuan Orang Ulu menghiasi tubuh mereka dengan lukisan tatoo yang halus.

20

Kadazan Dusun Masyarakat Kadazan Dusun merupakan kumpulan terbesar di Sabah dengan jumlah sebanyak 30% daripada populasi negeri. mereka adalah petani yang menanam padi bukit dan ubi kayu. Mereka menetap di Utara kawasan pedalaman dan merupakan etnik sabah yang terakhir menolak pemancungan kepala. Mengikut sejarah. Dusun. mereka tinggal di kawasan bukit dan pergunungan di Sabah. Golongan ‘Bajau Darat’ ini digelar “Koboi Timur” sebagai penghormatan kepada kemahiran berkuda. Selain itu mereka juga memburu dengan menggunakan penyumpit dan menangkap ikan. Tetapi mereka digabungkan kerana menggunakan bahasa dan budaya yang sama. Bajau dan Murut. Akan tetapi masyarakat Kadazan mendiami lembah rata muara sungai yang membantu penanaman padi. Bajau Merupakan kumpulan etnik kedua terbesar di Sabah dengan jumlah 15% daripada populasi negeri. 21 . Mereka yang meninggalkan pengembaraan laut menjadi petani dan penternak lembu.Sebenarnya mereka merangkumi dua puak iaitu Kadazan dan Dusun. Manakala bagi masyarakat Dusun pula. masyarakat Bajau adalah pengembara laut yang menyembah Omboh Dilaut atau Tuhan Laut. Murut Masyarakat Murut merupakan kumpulan etnik ketiga terbesar di Sabah dengan jumlah 3% daripada jumlah populasi Sabah. mereka turut menghiasi pakaian dengan manik. Sekarang. Seperti masyarakat Sabah yang lain.MASYARAKAT SABAH Kumpulan etnik Sabah yang terbesar adalah Kadazan.

Negara tersebut biasanya dianggap sebagai contoh awal dari sebuah sistem yang berhubungan dengan hukum demokrasi moden. kerana demokrasi ini disebut-sebut sebagai indikator/penentu perkembangan politik sesebuah negara. Perkataan "demokrasi" berasal dari dua kata. dan tiada kerajaan yang bebas dari kehendak rakyat). Demokrasi menempati posisi vital dengan kaitan pembahagian kekuasaan dalam sesebuah negara. dan kratos/cratein yang bererti pemerintahan. demokrasi ialah pemerintahan oleh rakyat atau wakil yang dipilih dalam pilihanraya dan keadaan sosial tanpa perbezaan keistimewaan kelas. iaitu demos yang bermaksud rakyat. Sebuah negara atau kerajaan yang mengamalkan sistem demokrasi adalah dipanggil negara atau kerajaaan yang demokratik. atau yang lebih kita kenali sebagai pemerintahan dari rakyat.10 Demokrasi ialah suatu bentuk kerajaan dimana kuasa menggubal undang-undang dan struktur kerajaan adalah ditentukan oleh rakyat. dan definisi moden telah berevolusi sejak abad ke-18. Istilah demokrasi berparlimen pula ialah pemerintahan demokrasi yang dijalankan secara perwakilan. bersamaan dengan perkembangan sistem "demokrasi" di banyak negara. erti dari istilah ini telah berubah sejalan dengan waktu.DEMOKRASI DEFINISI DEMOKRASI Mengikut Kamus Dewan. Dalam sistem demokrasi. Istilah "demokrasi" berasal dari Yunani Kuno yang diutarakan di Athena kuno pada abad ke-5 SM. Konsep demokrasi menjadi sebuah kata kunci tersendiri dalam bidang ilmu politik. Demokrasi secara ekstrim boleh dilihat dalam sistem kerajaan seperti anarkisme dan komunisme (menurut teori Karl Marx ia merupakan peringkat terakhir pembangunan sosial dimana demokrasi adalah diamalkan secara langsung . di mana kekuasaan 10 Kamus Dewan 22 . undang-undang digubal samada oleh rakyat atau wakil yang dipilih oleh rakyat. oleh rakyat dan untuk rakyat. Hal ini adalah wajar. Namun. sehingga dapat diertikan sebagai pemerintahan rakyat.

1994: 15-16). Lazimnya Perlembagaan akan memasuki dotrin pembahagian kuasa untuk memastikan seseorang itu tidak diberi lebih dari satu kuasa. Konsep ini menjadi sangat penting untuk diambil kira kerana dalam kekuasaan pemerintah yang begitu besar ternyata ia tidak mampu untuk membentuk masyarakat yang adil dan beradab. secara norma atau gabungan kedua-duanya. Semua orang dalam masyarakat menikmati hak yang sama dari segi undangundang. Demokrasi dicirikan oleh penglibatan awam. • Pilihan raya untuk memilih pegawai-pegawai awam. Demokrasi moden mempunyai sifat-sifat dengan institusi-institusi berikut: • Perlembagaan yang menghadkan kuasa dan kawalan operasi formal kerajaan. Perspektif prosedural sebegini tentang demokrasi membataskannya hanya kepada proses pemilihan kerajaan.negara yang diperoleh dari rakyat juga harus bertujuan untuk rakyat. 23 . bahkan kekuasaan penuh pemerintah seringkali menimbulkan pelanggaran terhadap hak-hak asasi manusia. terutamanya kepada apa yang dipanggil "persaingan bersempadan" (iaitu aturcara persaingan formal di antara kumpulan) dan "persetujuan bersyarat" (di mana yang kalah menerima keputusan persaingan politik sebagai sah dan yang menang tidak menghalang yang kalah daripada bersaing lagi di masa hadapan) 11(Dixon. Salahsatu pra-syarat demokrasi ialah wujudnya Aturan Undang-Undang Rule of Law. • • • • • Rakyat diberi hak mengundi. 1994: 15-16). Kebebasan akhbar dan akses kepada media lain. samada secara tulisan. berhimpun dan sebagainya). persaingan di antara pelbagai kumpulan politik dan pilihanraya yang bebas. 11 (Dixon. yang dikelolakan secara bebas dan adil. Kebebasan bersuara (berceramah. Kebebasan persatuan.

Sultan atau Yang diPertua Negeri merupakan Pemerintah Berperlembagaan bagi negeri-negeri berkenaan. Kelantan. Kedah.org/wiki/Demokrasi 24 . Perlembagaan Malaysia dengan jelas membahagikan kuasa Persekutuan kepada tiga cabang. Sabah. Terengganu. Pembahagian kuasa ini dibuat di peringkat pusat dan juga di peringkat negeri. pertahanan. dan Wilayah-wilayah Persekutuan. Melaka. Sarawak dan Sabah telah bersetuju dengan konsep penubuhan Negara Malaysia. Baginda adalah diberi kuasa untuk memelihara adat istiadat orang Melayu dan Pentadbiran Agama Islam di negeri masing-masing. Setiap negeri yang terbabit telah menyerahkan sebahagian kuasa masing-masing. Johor. Pulau Pinang. Negeri Sembilan. dengan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Negara. Pahang. Seri Paduka Baginda Yang DiPertuan Agong adalah Ketua Agama Islam bagi negeri-negeri Pulau Pinang.wikipedia.• Rakyat yang berpendidikan dan berpengetahuan tentang hak asasi manusia dan tanggungjawab sivik. Seri Paduka Baginda Yang Di-Pertuan Agong juga menjadi Kepala Utama Negara dan Baginda adalah Pemerintah Tertinggi Angkatan 12 Tentera Negara. Raja-raja Melayu di sembilan buah negeri dan Majlis Raja-raja. maka diperuntukan oleh Perlembagaan institusi Yang Di-Pertuan Agong. Sehubungan dengan itu. kehakiman dan eksekutif. seperti kewangan. Di peringkat negeri pula. Yang di-Pertuan Agong adalah dipilih daripada sembilan sultan negeri Melayu untuk berkhidmat selama lima tahun. Malaysia juga merupakan sebuah negara yang mengamalkan sistem Demokrasi berasaskan kepada sistem Persekutuan. Perak . Selangor. Baginda akan menjalankan tugas-tugas dibawah http://ms. Sarawak. Ada perkara-perkara yang dijadikan kuasa negeri dan negeri akan mentadbirkan kuasa. Sebagai sebuah negara Raja Berperlembagaan. iaitu perundangan. luar negara dan lain-lain lagi seperti mana yang telah tercatat di dalam Perlembagaan Malaysia yang di tadbir oleh Kerajaan Pusat. pelajaran. selaras dengan konsep persekutuan yang menjadi asas pentadbiran kerajaan negara ini. 12 DEMOKRASI DI MALAYSIA Malaysia mengamalkan demokrasi berparlimen di samping mengekalkan sistem Raja Berperlembagaan. ia bermakna negeri-negeri Perlis.

dan Dewan boleh mengenakan hukuman ke atas pelanggaran hak keistimewaan atau "contempt" di dalam Dewan tersebut. memimpin kumpulan majoriti dalam parlimen. Bagi membolehkan Parlimen menjalankan tanggungjawabnya dengan sepenuhnya dan dengan lebih berkesan. membuat pindaan kepada undang-undang persekutuan yang ada. Manakala kabinet merupakan ahli parlimen yang dipilih daripada Dewan Rakyat atau Dewan Negara.parlimen. Keistimewaan ini terpakai bagi kedua-dua Dewan secara keseluruhannya. Raja-raja pula menjadi Ketua Negeri masing-masing dan menjalankan tugas mengikut nasihat Menterimenteri Besar atau Ketua-ketua Menteri. dan pengecualian ini diberi juga kepada sesiapa yang bertindak bagi Dewan itu. PARLIMEN Parlimen adalah badan perundangan bagi kerajaan persekutuan. dan untuk ahli-ahli Parlimen secara individu.13 13 http://www.htm 25 . mempunyai kuasa mutlak atas prosiding masing-masing. Kedua-dua Dewan berkuasa untuk menggubal prosedur masing-masing. yang pada pendapat Yang di-Pertuan Agong. Parlimen juga menjadi forum kritikan dan fokus pendapat awam mengenai perkara-perkara nasional.my/pengenalan-fungsi.gov. meluluskan perbelanjaan kerajaan dan meluluskan hasilhasil cukai yang baru. Perlembagaan telah memperuntukkan beberapa hak dan pengecualian yang dipanggil "Keistimewaan Ahliahli Parlimen" di dalam Dewan. Ahli Parlimen adalah terkecuali dari tindakan mahkamah sama ada sivil atau jenayah bagi apa yang dikatakan atau dilakukannya di dalam Dewan. dan kuasa-kuasa ini tidak boleh dicabar di dalam mana-mana mahkamah. Parlimen meluluskan undangundang persekutuan. Berdasarkan perlembagaan Malaysia. memeriksa dasar-dasar kerajaan.Perlembagaan mengikut nasihat Perdana Menteri atau Jemaah menteri . perdana menteri mestilah seorang anggota Dewan Rakyat. Kuasa eksekutif ditetapkan oleh kabinet yang dipimpin oleh perdana menteri. dan ia membuat undangundang yang boleh dikuatkuasakan di seluruh negara.

Ini bermakna calon-calon yang memperoleh majoriti akan diisytihar pemenang di bahagian pilihan raya yang berkenaan. 26 . 1954 (Akta 5). Dewan Negara mempunyai 69 orang senator (iaitu panggilan yang diberikan kepada ahli Dewan Negara). Peraturan-peraturan (Mengundi Melalui Pos) Pilihan Raya.Bagi memudahkan pelaksanaan pilihan raya. Akta Kesalahan Pilihan Raya. Perlembagaan Negeri. Undang-undang dan peraturanperaturan-peraturan yang digubal adalah seperti yang berikut: • • • • • • • Perlembagaan Persekutuan. Yang Di-Pertuan Agong 2. Peraturan-peraturan (Pendaftaran Pemilih) Pilihan Raya. dan selebihnya dilantik oleh Agong. Dewan Rakyat Parlimen terbahagi kepada Dewan Rakyat dan Dewan Negara. PILIHANRAYA Sejak tahun 1957. Peraturan-peraturan (Penjalanan Pilihan Raya) Pilihan Raya. 1981. Dewan Rakyat pula mempunyai 193 ahli yang dipilih semasa pilihanraya dan berkhidmat selama 5 tahun.Struktur Parlimen Malaysia Parlimen Malaysia terdiri daripada tiga komponen:1. Senator berkhidmat selama 6 tahun. Sistem yang digunakan di Malaysia berasaskan 'First-Past-The-Post-System'. Akta Pilihan Raya. Malaysia mengekalkan sistem politik pelbagai parti yang mana parti politik yang memperoleh majoriti kerusi di Parlimen (Dewan Rakyat) atau Dewan Undangan Negeri boleh menubuhkan Kerajaan Persekutuan atau Negeri. 2003. Dewan Negara 3. 2002. Kuasa perundangan dibahagi antara kerajaan persekutuan dan kerajaaan negeri. Pilihanraya umum pula perlu diadakan setiap lima tahun sekali. beberapa undang-undang dan peraturan telah digubal untuk memastikan prosedur pilihan raya dipatuhi sepenuhnya. 26 daripadanya dilantik oleh perjumpaan negeri negeri. 1958 (Akta 19).

manakala Perlembagaan-perlembagaan Negeri pula memperuntukkan pemilihan sejumlah Ahli ke Dewan-dewan Undangan Negeri. Ia termasuklah Akta Polis 1962. tetapi memain peranan dalam kelancaran penjalanan pilihan raya.htm http://www. tanggungjawab untuk mengadakan pilihan raya ke Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri terletak pada Suruhanjaya Pilihan Raya(SPR) Semasa menunaikan tanggungjawabnya.gov.spr. Akta Hasutan 1970.my/proses.my/parnstlassbm.Semua undang-undang dan peraturan-peraturan ini adalah berkait secara langsung dengan proses pilihan raya. selaku badan bebas.htm 27 . Walau bagaimanapun terdapat juga beberapa undang-undang yang walaupun tidak mempunyai kaitan secara langsung dengan proses pilihan raya. Suruhanjaya Pilihan Raya.spr. Mengikut Perlembagaan Persekutuan. Akta Rahsia Rasmi 1972.gov. Bilangan Kerusi di Dewan Rakyat dan Dewan Undangan Negeri adalah seperti di Jadual 1:15 JADUAL 1 : DEWAN UNDANGAN NEGERI Negeri Perlis Kedah Kelantan Terengganu Pulau Pinang Perak Pahang Selangor Negeri Sembilan Melaka Johor Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Wilayah Persekutuan Putrajaya Wilayah Persekutuan Labuan Jumlah di negeri-negeri Semenanjung 14 15 KERUSI-KERUSI Dewan Rakyat 3 15 14 8 13 24 14 22 8 6 26 11 1 1 166 PARLIMEN DAN Dewan Undangan Negeri 15 36 45 32 40 59 42 56 36 28 56 445 http://www. dan Akta Keselamatan Dalam Negeri. tidak dipengaruhi oleh mana-mana pihak dalam mengendalikan pilihan raya. Perlembagaan Persekutuan memperuntukkan pemilihan 222 Ahli ke Dewan Rakyat. 196014.

Pada tahun 1985 ia berpindah ke Bangunan Tong Ah. Jalan Bukit Bintang. Perkara 113(4) Perlembagaan Persekutuan mempunyai peruntukan untuk membenarkan pilihan raya yang lain jika undang-undang persekutuan atau undang-undang negeri membenarkan. Semua ahli majlis adalah dilantik oleh Kerajaan Negeri. Penubuhan Suruhanjaya Pilihan Raya yang dianggotai oleh seorang Pengerusi. Sejak penubuhannya pada tahun 1957 sehingga 1978. Jalan Clark. SURUHANJAYA PILIHAN RAYA Suruhanjaya Pilihan Raya ditubuhkan pada 4 September 1957. Kuala Lumpur. Pada perlantikan Ahli-ahli Suruhanjaya. pada 18 September 1964 pilihan raya pihak berkuasa tempatan digantung. Ibu Pejabat Suruhanjaya terletak di Bangunan Sultan Abdul Samad. Dari tahun 1978 hingga 1985 Suruhanjaya Pilihan Raya beroperasi di Bangunan Yayasan Selangor. Anggotaanggota Suruhanjaya dilantik oleh Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong selepas berunding dengan Majlis Raja-Raja. pilihan raya pihak berkuasa tempatan dibatalkan. Kuala Lumpur. Yang diPertuan Agong “hendaklah memandang kepada mustahaknya diadakan suatu Suruhanjaya Pilihan Raya yang mendapat kepercayaan awam”. Walau bagaimanapun. seorang Timbalan Pengerusi dan 5 orang Ahli terkandung di dalam Perkara 114 Perlembagaan Persekutuan. Suruhanjaya telah menjalankan pilihan raya untuk pihak berkuasa tempatan/majlis sebelumnya dan Seksyen 19 Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 memberi maklumat tentang perbelanjaan pilihan raya yang dibenarkan. Jalan P. Penggantungan ini tidak pernah dibatalkan dan pada tahun 1976.Ramlee dan beroperasi di sana sehingga tahun 1988 sebelum berpindah pula ke Aras 5- 28 . oleh kerana pengisytiharan darurat di bawah Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1964.Sabah Sarawak Jumlah di Malaysia 25 31 222 60 71 576 Pembentukan kerusi-kerusi Parlimen dan Negeri dibuat melalui urusan kajian dan persempadanan semula seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 113 dan Jadual Ketiga Belas Perlembagaan Persekutuan.

my/sejarah. Sarawak telah menubuhkan Counsil Negeri dan Supreme Council (Majlis Tertinggi) yang anggotanya terdiri daripada jemaah Menteri dan pembesarpembesar Melayu yang membantu Brooke dalam pentadbiran. 16 http://www. Negeri Sembilan pula terdapat sistem pemerintahan dari peringkat atas ke peringkat bawah yang didahului oleh raja hingga ke buapak yang mentadbir anak buah. Di Johor pula telah ditubuhkan Dewan Undangan Negeri dan sebuah badan Perundangan iaitu State Council yang dianggotai oleh pegawai kanan pentadbir Johor.gov.8. Perdana Menteri kepada bendahara dll. Amalan demokrasi terdapat dalam pentadbiran tradisional: 1.htm 29 . 4. 5. 3. Kuala Lumpur.spr. 2. Oleh itu sebelum 1957 pun. AMALAN DEMOKRASI DALAM PENTADBIRAN TRADISIONAL Sistem demokrasi telah lama wujud di negara kita. Menara Bank Pembangunan. kewangan kepada bendahari. Pada bulan November 2000 Ibu Pejabat Suruhanjaya berpindah ke lokasi sekarang di Putrajaya16. Terdapat pembahagian tugas seperti keselamatan kepada laksamana. terdapat Majlis Mesyuarat Pembesar yang dianggotai oleh Orang Besar Berempat yang menjadi penasihat raja. Pada zaman raja berkuasa mutlak. telah terdapat banyak unsur demokrasi yang dijadikan rujukan bagi mewujudkan sistem pentadbiran pada hari ini. Jalan Sultan Ismail.

ilmu meendidik. Persekolahan pula secara khusus ialah proses pengajaran dan pembelajaran secara formal yang berlaku dalam suasana bilik darjah di sekolah SEJARAH PENDIDIKAN Mengikut sejarah perkataan sekolah adalah berasal daripada perkataan Greek yang bermaksud masa lapang atau rekreasi. Selain itu. 17 Secara umumnya pendidikan merangkumi proses pengajaran dan pembelajaran kepakaran khusus. Institusi pendidikan pula adalah struktur sosial yang berperanan sebagai tempat transmisi ilmu pengetahuan dan kemahiran-kemahiran individu. didikan. ilmu didik. pertimbangan dan kebijaksanaan. persekolahan hanya terbuka kepada golongan tertentu yang 17 Kamus Dewan 30 . dan juga sesuatu yang tidak dapat dilihat tetapi lebih mendalam: pemberian pengetahuan. Sekarang pendidikan dinegara kita telah menjadi pengetahuan umum bahawa sekolah merupakan tempat khusus dalam proses mendapatkan ilmu pengetahuan. apabila melihat sejarah pendidikan semasa zaman praindustri.PENDIDIKAN DEFINISI PENDIDIKAN Mengikut Kamus Dewan pendidikan dedifinasikan sebagai perihal mendidik. Selain itu. pula pendidikan adalah dapat ditafsirkan sebagai suatu proses transmisi secara formal dan tidak formal ilmu pengtahuan dan kemahiran yang berlaku antara satu generasi kepada generasi yang lain ataupun dalam generasi yang sama. hanya dalam zaman moden pendidikan telah dijalankan dalam bentuk sistem persekolahan massa. latihan dan ajaran. Sungguhpun pendidikan telah wujud dalam semua lapisan masyarakat. Salah satu asas matlamat pendidikan adalah untuk mengajar kebudayaan melangkaui generasi. pengetahuan mendidik.

Golongan kaya terus mengambil kesempatan daripada perkembangan berkenaan. hanya apabila berlaku revolusi industri. Bagi kebanyakan rakyat jelata. pada peringkat awal penggunaan mesin cetak.Di barat mulai awal abad ke-19 rakyat jelata telah mula berpeluang pergi ke sekolah apabila banyak sekolah-sekolah rendah didirikan di Amerika Syarikat dan Eropah. Oleh itu kebanyakan mereka adalah buta huruf. Bidang pekerjaan yang semakin kompleks memerlukan pengetahuan dan kemahiran baru. mereka banyak belajar melalui pemerhatian. Zaman moden memerlukan kemahiran- 31 . Namun begitu. Dengan itu ia mengambil masa yang lama untuk disempurnakan dan tidak mempunyai banyak salinan. keperluan terhadap pendidikan ini tiba-tiba mendadak. Sistem sosial menjadi semakin kompleks dengan adanya ciri-ciri pengkhususan. Mesin cetak yang dicipta di China dan dibawa ke Eropah telah menyebabkan peluang-peluang pendidikan semakin meluas. Selain daripada itu. kitab-kitab dan buku-buku ditulis menggunakan tulisan tangan. faedahnya belum sampai ke lapisan rakyat jelata. pengalaman dan contoh-contoh yang diberikan oleh orang-orang dewasa. Hanya setelah mesin cetak diperkenalkan barulah buku-buku dapat disediakan dalam tempoh yang cepat dan banyak. Perkembangan sistem persekolahan di barat telah berlaku dengan begitu hebat antara awal abad ke-19 (1800-an) hinggalah ke awal abad ke-20 (1900-an). golongan bangsawan juga mempunyai keupayaan untuk mendapatkan pendidikan. Pendidikan dalam bentuk moden yang merupakan suatu kegiatan mendedahkan murid-murid dalam bentuk pengajaran di bangunan yang dipanggil sekolah brrkembang dengan pesat pada zaman perindustrian. Pada zaman tradisional.mempunyai keupayaan dari segi kekayaan dan masa lapang. Golongan mereka ini belum mendapat peluang sewajarnya. Selain daripada kesukaran untuk mencari tempat belajar. Kebanyakkan dari mereka telah mengupah guru persendirian. Kemahiran yang diperturunkan daripada ibu bapa dan yang hanya berdasarkan pengalaman-pengalaman tidak lagi mencukupi. Bandar-Bandar semakin berkembang dan penduduk semakin ramai. Orang yang paling berpelajaran pada zaman ini kebiasaannya adalah terdiri daripada golongan agama yang berkebolehan membaca dan menginterpretasi kitab-kitab. kemahiran membaca dan menulis adalah tidak penting dalam kehidupan seharian mereka ini. Revolusi Perindustrian menyebabkan berlaku banyak perubahan dalam masyarakat. Pengedarannnya adalah terhad.

sekurang-kurangnya atas dasar yang dahulu ditubuhkan Universiti Malaya (1961). Sehingga hari ini sistem persekolahan tidak berkembang ke seluruh dunia dan pada umumnya sistem persekolahan di barat telah menjadi model yang menjadi ikut negara-negara seluruh dunia. Universiti Sains Malaysia (1969) dan juga Universiti Teknologi Malaysia selalu diletakkan menduduki senarai teratas.18 18 Penteorian Sosiologi Dan Pendidikan. Walaupun pada dasarnya tiap-tiap universiti mendakwa mempunyai standard tertentu. pihak kerajaan mula terlibat secara langsung dalam pembangunan sekolah. Universiti-universiti telah tumbuh dengan banyaknya untuk memenuhi keperluan golongan terpelajar yang semakin ramai. Selain dari peringkat rendah. termasuklah negara-negara membangun seperti malaysia yang terdiri daripada pelbagai etnik atau kaum. Namun penyenaraian seperti ini bukanlah suatu gambaran yang tepat kerana setiap universiti mempunyai kekuatan fakulti yang tersendiri.kemahiran asas eperti mengira. Jika di Amerika Syarikat Yale. Sungguhpun demikian universiti-universiti swasta berkenaan rnasih menerima bantuan kewangan daripada kerajaan. Princerton. Di Malaysia pula. Oxford dan London. Universiti Kebangsaan Malaysia (1970). Pendidikan tinggi boleh jadi dikawal sepenuhnya oleh kerajaan. Kemahiran-kemahiran asas juga tidak mencukupi apabila berlaku berbagai-bagai perkembangan pelbagai teknologi dan ilmu pengetahuan. Harvard merupakan tiga senarai universiti-universiti swasta yang teratas. separa kerajaan atau swasta. pendidikan peringkat tinggi juga telah berkembang dengan pesat pada zaman moden. Kemudian barulah kerajaan menyelia sekolah-sekolah swasta berkenaan. Di Britain juga kebanyakkan universiti adalah dibiayai oleh kerajaan. Sebagai contoh. Oleh itu pendidikan masih dimonopoli oleh mereka yang mampu. Amir Hasan Dawi 32 . Pada peringkat permulaan kebanyakan sekolah-sekolah barat adalah ditaja secara bebas oleh sektor bukan kerajaan seperti pihak persendirian dan pihak gereja. di Britain ianya adalah tiga universiti kerajaan iaitu Cambridge. Pada pertengahan abad ke-20. menulis dan membaca. Amerika Syarikat pula mempunyai paling banyak universiti swasta. Ringkasnya manusia sentiasa memerlukan corak pendidikan yang lebih sistematik. di Perancis pendidikan tinggi adalah dikawal sepenuhnya oleh kerajaan. sudah menjadi tradisi bahawa setiap negara mempunyai universitinya terbaiknya sendiri.

Cina 25 peratus dan India 7 peratus. selepas merdeka. selepas tahun 1980 dan selepas tahun 1990. Amir Hasan Dawi. 19 19 Penteorian Sosiologi Dan Pendidikan. sistem pendidikan di malaysia telah melalui beberapa peringkat iaitu sistem pendidikan sebelum merdeka. Latar belakang sistem pendidikan dimalaysia adalah berpandukan pada kemunculan masyarakat majmuk yang telah dibincangkan sebelum ini. Malaysia mempunyai empat belas negeri dengan penduduk pelbagai etnik seramai lebih 23 juta orang.160 kilometer persegi. Pada tahun 2000 komposisi penduduk mengalami sedikit perubahan bilamana Bumiputera telah membentuk 66 peratus.573 kilometer persegi sementara Malaysia Timur lebih kurang 198. Semenjak daripada kemerdekaannya Malaysia telah berusaha gigih membangunkan negara termasuklah memajukan sektor pendidikan. ketiga etnik India lebih kurang 10 peratus dan selebihnya adalah kumpulan-kumpulan minoriti. kumpulan utama penduduk adalah orang-orang Melayu dan Bumiputera lain yang membentuk lebih kurang 57 peratus. kedua etnik Cina lebih kurang 32 peratus. 33 . Dalam pada itu. Pada tahun 1990. Malaysia secara rasmi mencapai kemerdekaan daripada Britain pada pada 31 Ogos 1957. Keluasan Semenanjung Malaysia dianggarkan 131. Malaysia Barat dan Malaysia Timur dipisahkan oleh Laut China Selatan dengan jarak terdekat lebih kurang 650 kilometer.LATAR BELAKANG PENDIDIKAN DI MALAYSIA Malaysia kini adalah merupakan sebuah negara yang terletak di tengah-tengah Asia Tenggara dan terbahagi kepada dua bahagian iaitu Malaysia Barat atau Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur.

Sekolah Cina. etnik India di ladang-ladang dan orang-orang Cina di kawasan bandar ataupun kawasan perlombongan. Sekolah Tamil dan Sekolah Inggeris. Setiap kumpulan etnik mempunyai sistem pendidikannya yang tersendiri. Kewujudan sistem sekolah berbilang bahasa telah menyulitkan proses nationbuilding selepas Tanah Melayu mencapai kemerdekaan pada tahun 1957. Ini bermakna pengajian A1-Quran menjadi institusi pendidikan yang penting. Secara mudah kita dapat membezakan sistem pendidikan berdasarkan bahasa yang digunakan. Selain itu. orang-orang Melayu telah mempunyai bentuk sistem pendidikan mereka sendiri. Telah jelas ditunjukkan bahawa corak kependudukan telah diciptakan semasa era kolonial. Sistem pendidikan prakolonial pada umumnya adalah berlandaskan keagamaan. Sehingga Laporan Jawatankuasa Pelajaran 1956 (Laporan Razak). aliran bahasa Cina. Ianya adalah sekolah aliran bahasa Melayu. tiada terdapat satu sistem pendidikan nasional di Tanah Melayu. Polisi kolonial adalah komplemen kepada identifikasi etnik. Apa yang wujud ialah 4 sistem sekolah yang berlainan di Tanah Melayu. sistem sekolah berbilang bahasa di Tanah Melayu disebabkan oleh 3 faktor iaitu struktur penduduk yang berbilang bangsa.SISTEM PENDIDIKAN SEBELUM KEMERDEKAAN Setelah membincangkan mengenai masyarakat majmuk di Malaysia. Mereka mempunyai kepelbagaian dalam cara kehidupan seharian. Kumpulan-kumpulan etnik telah dikenali berdasarkan latar pekerjaan dan tempat tinggal. aliran bahasa Tamil dan sekolah Inggeris. agama dan budaya. Corak sebegini diulangi berlaku di sektor pendidikan. Pendidikan Melayu 1) Pengenalan Sebelum kedatangan institusi pemerintahan kolonial. iaitu Sekolah Melayu. Pendidikan agama adalah lebih bercorak tidak 34 . berbeza dari segi bahasa. Seperti yang dinyatakan oleh Paul Chang Ming Phang. Majoriti besar orang-orang Melayu tinggal di luar bandar sebagai petani. usaha individu-individu dan badan-badan mubaligh dan ketiadaan satu dasar pendidikan yang sejajar dengan matlamat-matlamat yang tetap.

keris dan keperluan-keperluan seharian lain. aspek-aspek moral. Mereka lebih rela pergi ke sekolah agama ataupun langsung tidak bersekolah.Kebencian kepada penjajah. Sekolah-sekolah berkenaan pada umumnya memang tidak mendapat sambutan daripada orang-orang Melayu.pegawai kerajaan. Sikap Inggeris terhadap pendidikan orang-orang Melayu adalah dingin sama seperti mana sikap mereka terhadap pendidikan orang-orang Cina dan India. parang.Adalah benar sehingga agak terlewat tiada usaha gigih dilakukan oleh pentadbiran British untuk menyediakan pendidikan yang memuaskan kepada orang-orang Melayu” (The British Council 1974:3). Sekolah vernakular melayu disediakan untuk penduduk melayu diluar bandar. perasaan syak wasangka terhadap tujuan Inggeris mengkristiankan ataupun sekurang-kurangnya mengsekularkan orangorang Melayu menghalang merekamemasuki sekolah berkenaan.. pengetahuan spiritual dan seni mempertahankan diri atau silat. Dalam perkataan lain mereka tidak 35 . selari dengan pandarngan rnereka terhadap peranan tiap-tiap kumpulan kaum berkenaan dalam pentadbiran British malaya. Pada peringkat yang lebih formal pendidikan agama adalah mengikut sistem pondok atau madrasah yang dimudirkan oleh tokoh-tokoh agama atau ulama tempatan. Selain daripada itu terdapat juga pelajaran berbentuk pertukangan tangan seperti membuat alatan menangkap ikan dan berburu. Sistem pendidikan tradisional berterusan pada zaman kolonial. Adalah dikatakan pada mulanya pelajar disekolah ini sengaja dilatih untuk menjadi pegawai. membuat sampan.formal dengan menumpukan perhatian kepada pengetahuan Islam. ”. Pendidikan awal yang disediakan adalah dikhaskan kepada anak-anak bangsawan melayu dan golongan kelas feudal atasan sahaja.. Misalnya penubuhan Maktab Melayu Kuala Kangsar pada tahun 1905 yang beraliran Inggeris adalah dikhususkan kepada anak-anak lelaki keluarga diraja atau aristokrat Melayu. Seringkali pengetahuan am masyarakat adalah berdasarkan cerita-cerita lisan yang disampaikan melalui penglipurlara. Selalunya guru-guru adalah mengajar secara sambilan di rumahnya dan murid-murid pula tidak tertakluk kepada peringkat umur tertentu. Di sekolah-sekolah murid-murid akan memahirkan hukum-hakam Islam dan selalunya keluar sebagai guru agama bergelar ustaz. Hanya sultan-sultan Melayu kelihatan dapat mengekalkan kedudukan dan dalam sesetengah keadaan mcreka telah meninggikan prestij melalui asosiasi mereka dengan Inggeris (Andaya 1982).

Penduduk desa lebih dipengaruhi oleh sekolah-sekolah agama yang memfokuskan kepada kesedaran dan pengekalan identiti Melayu dan perpaduan menentang kuasa kolonial. Negeri-negeri Selat Akibat dari usaha mubaligh-mubaligh beberapa Sekolah Melayu telah dibuka di Singapura. sebuah Sekolah Melayu telah dibuka di Bayan Lepas (Pulau Pinang). Pada tahun 1855. Oleh itu kita boleh klasifikasikan sistem pcndidikan British untuk orang-orang Melayu kepada aliran Inggeris bagi kelas bangsawan dan sekolah vernakular Melayu bagi mereka yang di luar bandar. b. satu di Teluk Belanga dan satu lagi di Kampung Gelam. Bilangan Sekolah Melayu di negeri-negeri tersebut telah meningkat daripada 168 buah (157 bagi murid lelaki dan 11 bagi murid 36 . Skinner. Pada tahun 1884. Melaka dan Pulau Pinang. Di Melaka terdapat 9 buah Sekolah Melayu yang dibuka antara tahun-tahun 1858-63. Pada tahun 1889 pula. Kerajaan British telah membuka sekolah pertama untuk murid-murid perempuan di Teluk Belanga. Pada tahun 1856. Singapura. Pemangku Majistret di Butterworth telah menyusun semula sistem pendidikan Melayu di Province Wellesley. 2. Gaji guru-guru yang mengajar pelajaran sekular dibayar oleh kerajaan manakala gaji guru-guru agama dibayar oleh ibu bapa dan murid-murid. sebuah lagi sekolah sedemikian telah dibuka di Pulau Pinang. Beliau mencantumkan sistem persekolahan moden dengan sistem pelajaran Quran. 2 buah sekolah Melayu telah dibuka di Singapura.mahu bersekongkol dengan sistem sekular.M. Pada tahun 1871. Bilangan Sekolah Melayu di Negeri-negeri Selat telah meningkat daripada 16 buah pada tahun 1872 (jumlah murid 596 orang) kepada 189 buah pada tahun 1892 (jumlah murid 7218 orang). A. Muridmurid mengikuti pelajaran sekular di sebelah pagi dan mereka mengaji Quran di sebelah petang. Pertumbuhan Sekolah-sekolah Melayu a. Percubaan Skinner telah berjaya dan beliau dilantik sebagai Nazir sekolah-sekolah pada tahun 1872. Negeri-negeri Melayu Bersekutu Guru-guru sekolah-sekolah Melayu bagi Negeri-negeri Melayu Bersekutu hanya dilantik pada tahun 1897.

Menghapuskan buta huruf supaya orang Melayu tidak tertipu dalam masyarakat berbilang bangsa. Mengekalkan status quo dengan memastikan orang Melayu tinggal terus di kampung-kampung sebagai penanam padi. Pada tahun 1913. Pada tahun 1910 telah ada 20 buah Sekolah Melayu di Kedah. 3. pendidikan sekular Melayu anjuran British mempunyai 4 tujuan besar iaitu: a. negeri Johor mempunyai 56 buah sekolah. Terengganu tidak mempunyai sebuah pun Sekolah Melayu sebelum tahun 1915 sedangkan Perlis telah mempunyai 5 buah pada tahun 1913. Pendidikan Melayu hanya bertujuan untuk memelihara cara hidup tradisional orang Melayu. Menghasilkan pekerja-pekerja rendah seperti pemandu kereta lembu.perempuan) pada tahun 1898 kepada 266 buah pada tahun 1907 (232 bagi murid lelaki dan 34 bagi murid perempuan). Jawatan Nazir Pelajar diadakan pada tahun 1911. Awang Had Salleh. nelayan. Sekolah-sekolah Melayu tumbuh dengan pesatnya di Johor yang berhampiran dengan Singapura. Mengekalkan kestabilan politik dengan tidak memberi pelajaran yang berlebihan. Tujuan pendidikan Melayu Mengikut Dr. Pada hakikatnya. pekedai-pekedai kecil dan kerani-kerani rendah. Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu Sekolah Melayu yang pertama di Kedah telah ditubuhkan pada kira-kira tahun 1897. Sekolah ini mula-mulanya dikhaskan untuk anak-anak lelaki orangorang besar sahaja. b. Kelantan mempunyai Sekolah Melayu yang pertama pada tahun 1903. pendidikan bahasa Melayu sebelum tahun 1942 kurang memberi peluang kepada orang Melayu mencapai kemajuan dalam bidang sosial dan ekonomi. 37 . c. d. c. penanam padi.

Lebih suka anak-anak perempuan duduk di rumah sehingga mereka dikahwinkan. Perkembangan pendidikan Melayu Perkembangan pendidikan Melayu (terutamanya bagi kanak-kanak perempuan) pada peringkat awal adalah lembap oleh sebab perkara berikut: Ibu bapa cemburukan kehilangan tenaga kanak-kanak mereka yang bagi kerja di rumah. Wilkinson sebagai Nazir Sekolah-sekolah Persekutuan pada tahun 1903. Antara tahun-tahun 1900-23. Sukatan pendidikan Melayu Pada amnya. pengajaran yang diberi di sekolah-sekolah Melayu ialah membaca. Sekolahsekolah Melayu yang lebih besar menyediakan pelajaran hingga ke darjah 6. Kerajaan British di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu telah meluluskan beberapa enakmen yang mewajibkan kanak-kanak lelaki Melayu yang berumur antara 7-14 tahun bersekolah sekurang-kurangnya selama setengah tahun jika mereka tinggal dalam lingkungan 2 batu dari sekolah. pendidikan Melayu hanyalah untuk empat tahun. Berbagai-bagai usaha diambil untuk memperbaiki nilai pendidikan Bahasa Melayu selepas perlantikan R. mengira dan ilmu alam serta karangan. menulis. Mulai abad ke-20 pendidikan Melayu mula berkembang maju. Enakmenenakmen tersebut telah menggalakkan perkembangan pendidikan sekular Melayu di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu.J. Mempunyai syak wasangka terhadap pendidikan sekular diperlukan yang tidak menitikberatkan pengajaran Quran. Kebanyakan sekolah tidak mempunyai bilik darjah yang sesuai. Bangunan dan alat kelengkapan sangatlah rendah mutunya berbanding dengan sekolah-sekolah bahasa Inggeris. tumpuan juga diberi kepada perkebunan dan pertukangan tangan.4. Sebelum tahun 1917. 5. Beliau telah 38 . Taraf pengajaran umumnya adalah rendah. Sejak tahun 1917 secara beransur-ansuran.

Negeri-negeri Melayu Bersekutu dan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu. Kemudian pada tahun 1913. kebanyakan sekolah Cina telah dibuka dan diselenggarakan oleh masyarakat Cina sendiri. sebuah sekolah Cina telah diasaskan oleh pemimpin-pemimpin Hokkien di Singapura. Kerajaan British telah menubuhkan beberapa maktab latihan perguruan Melayu bagi meninggikan mutu pengajaran di sekolah-sekolah Melayu. Pelajar-pelajar maktab ini diambil dari Negeri-negeri Selat. Perak. Wilkinson juga bertanggungjawab menerbitkan buku-buku klasik Melayu yang membangkitkan minat orang Melayu terhadap bahasa dan kesusasteraannya sendiri. Pada tahun 1900 sebuah maktab latihan perguruan dibuka di Melaka. Perak. Pada tahun 1854. Maktab Perguruan Perempuan Melayu dibuka di Melaka. Persatuan Mubaligh London telah menubuhkan sebuah sekolah Cina di Melaka pada bulan Ogos 1815. Pendidikan Cina dalam jangka waktu yang panjang berada di tangan komuniti Cina sendiri. Di Malaysia Timur pula sekolah Cina telah didirikan pada penghujung abad ke-19.memperkenalkan tulisan rumi yang sistematik serta menyusun kamus Melayu yang pertama.20 Pendidikan Cina Pendidikan Cina di Malaya British telah bermula seawal tahun 1829. Maktab Perguruan Melayu yang paling terkemuka ialah Maktab Perguruan Sultan Idris yang telah dibuka pada tahun 1922 di Tanjung Malim. Pendidikan Cina di Tanah Melayu ini telah dipelopori oleh mubaligh-mubaligh Kristian. Namun demikian. Pada tahun 1935. Dewan Bahasa Dan Pustaka. Tujuan pendidikan yang dibiayai oleh pemodal-pemodal Cina terutamanya adalah untuk menyediakan pekerja bagi perusahaan 20 Malaysia Dari Segi Sejarah. sebuah lagi maktab perguruan dibina di Matang.Mereka mengusahakan pendidikan untuk komuniti Cina di seluruh Malaya dan Borneo. Maktab ini ditutup pada tahun 1895. 39 . Maktab Melayu Singapura telah ditubuhkan untuk melatih guru-guru. Pada tahun 1924. Persatuan Sejarah Malaysia. sebuah Biro Terjemahan telah ditubuhkan di maktab ini untuk menterjemahkan buku-buku Bahasa Inggeris ke Bahasa Melayu. Pada tahun 1878.

Kerajaan British telah meluluskan enakmen pendaftaran sekolah untuk mengawasi sekolah Cina. Pada penghujung abad ke-19 dan pertengahan pertama abad ke-20 semakin banyak sekolah persendirian yang dibiayai oleh ibu bapa Cina yang berasaskan pengetahuan klasik konfusius. Sekolah-sekolah ini adalah bermodelkan dan berorientasikan China yang sepenuhnya ”China dari segi bentuk dan pengisian” (Phang 1973: 18).Di antara tahun 1854-84. Di sesetengah sekolah. lebih daripada 100 buah sekolah Cina telah dibuka di Tanah Melayu. Keadaan ini kemudiannya didapati mengganggu 40 . British tidak membantu atau mengawal sekolah-sekolah Cina.Mulai tahun 1920. Hal ini adalah selaras dengan perkembangan di negara China di mana Mandarin dijadikan bahasa kebangsaan. Namun demikian. Sehingga tahun 1919 terdapat sebanyak 56 buah sekolah Cina di Negeri-negeri Selat dan Negeri-negeri Melayu Bersekutu (Philip Loh 1975). Sekolah-sekolah ini menggunakan berbagai-bagai loghat sebagai bahasa pengantar. perkembangan politik di negara China dimasukkan ke dalam sukatan pelajaran. Pada tahap awal. Murid-murid ini mempelajari klasik-klasik Cina secara hafal dan bagaimana menggunakan capua. sikap anti Inggeris semakin berkembang di sekolah-sekolah Cina. Sekolah-sekolah yang berasaskan pengajaran Confucius dan sains moden mula dibuka di seluruh Tanah Melayu dan Singapura. Perlu ditegaskan bahawa orang-orang Cina telah terbudaya dan secara tradisinya mengagungkan pendidikan. Guru-guru dan buku-buku dibawa masuk daripada tanah besar China. Tujuan mereka ialah untuk memupuk kesedaran politik dan perasaan kebangsaan di kalangan orang Cina seberang laut. bahasa Mandarin (Kuo Yu) digunakan sebagai bahasa pengantar di kebanyakan sekolah Cina. Semangat China bertambah apabila ramai pelarian revolusi yang datang ke Tanah Melayu menjadi guru dan menanamkan pemikiran sayap kiri. Hal ini adalah kerana sekolah Cina telah mula dipengaruhi oleh politik negara China. Guru-guru dan buku teks dibawa dari negara China. Setelah revolusi dan penubuhan Republik Rakyat China pada tahun 1911. pada tahun 1920.dan perniagaan mereka.Di antara tahun 191119 lebih daripada 50 buah sekolah Cina telah dibuka di Tanah Melayu. Pendidikan Cina telah berkembang pesat mulai abad ke-20 akibat pengaruh pemimpin-pemimpin politik negara China seperti Kung Yu Wei dan Sun Yat Sen. Kerajaan British membenarkan sekolah-sekolah Cina berkembang dengan pesat dan bebas.

British mengawal sekolah-sekolah dengan memperkenalkan undang-undang pendaftaran sekolah. Sekolah yang tidak mengikut peraturan akan ditutup. Melalui undang-undang ini. Sekolah Cina mempunyai pelajaran rendah 6 tahun. Menurut Abu Zahari. Sekolah-sekolah India yang awal telah didirikan di kawasan-kawasan ladang ini. peruntukan persekutuan bagi sekolah Cina telah bertambah berlipat ganda menjelang tahun 1938.Kerajaan British melantik seorang Nazir sekolah-sekolah Cina untuk mengawasi sekolah Cina. 21 41 . sekolah-sekolah kecil telah dibuka di ladang-ladang di mana penduduk India memerlukan pendidikan bagi anak-anak mereka. Pada tahun 1850. menengah rendah 3 tahun dan menengah atas 3 tahun. Kebanyakan sekolah ini merupakan hasil usaha persendirian. Kerajaan pada masa itu tidak menganggapnya perlu bagi memberi pendidikan kepada anak-anak buruh Tamil yang berhijrah masuk. Sekolahsekolah menengah menyediakan para pelajar untuk melanjutkan pelajaran ke universiti di China. Pada tahun 1905. Mutu pelajaran sekolah Cina lebih tinggi daripada mutu pelajaran sekolah Melayu dan sekolah Tamil.autoriti British yang kemudiannya menyebabkan British mengubah dasar untuk mengawal sekolah-sekolah berkenaan.21 Pendidikan India Pada tahun 1821. terdapat sebuah sekolah Anglo-Tamil yang dibantu oleh kerajaan di mana Inggeris dan juga Tamil diajar. gula. kelapa dan akhirnya getah. semua guru dan sekolah dikehendaki mendaftar dengan kerajaan. seperti dinyatakan oleh Paul Chang Ming Phang. terdapat 13 buah sekolah Tamil (kerajaan) dan 4 buah sekolah Tamil persendirian Pendidikan Di Malaysia: Arah Dan Cabaran. Mulai tahun 1870. sebuah sekolah Tamil dibuka di perkarangan Penang Free School. Namun demikian.Di bawah Enakmen Pendaftaran Sekolah. sejarah sebenar pendidikan Tamil di Tanah Melayu bermula dengan perkembangan ladang kopi.Kawalan British semakin ketat selepas Perang Dunia Kedua. sukatan pelajaran dan pendaftaran guru telah dikawal. JawatanKuasa Penerbitan Khas Fakulti Pendidikan. Kerajaan British mula memberi bantuan kewangan kepada sekolah Cina pada tahun 1923. Universiti Malaya.

Mutu sekolah ini lebih tinggi dari sekolah ladang.di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Satu masalah utama yang dihadapi oleh sekolah Tamil ialah kekurangan guruguru yang terlatih. Buku-buku dibawa dari India. Mutu pelajaran Tamil adalah rendah. Kerajaan British mula mengawal sekolah Tamil. Pada amnya sekolah-sekolah didirikan untuk menjamin Inggeris mendapat cukup tenaga buruh yang tetap dan murah. Pada tahun 1923. Bangunan-bangunan sekolah yang tidak selesa selalu terdapat di tengah-tengah kawasan ladang. jumlah murid sekolah Tamil di negeri-negeri tersebut ialah lebih kurang 4000 orang. Menjelang tahun 1920. Keadaan telah memisahkan kanak-kanak India dari masyarakat dan dunia luar. Seorang Nazir sekolah Tamil berbangsa Eropah telah dilantik pada tahun 1930. Sekolah Tamil di ladang-ladang adalah “ala kadar” sahaja. Kerajaan British memperkenalkan satu undang-undang yang memaksa pihak pengurusan ladang untuk mendirikan sebuah sekolah sekiranya terdapat lebih daripada 10 orang anak buruh yang berumur di antara 7-14 tahun. Persatuanpersatuan orang India ada menubuhkan sekolah Tamil di bandar.Pada tahun 1920-an. Hampir keseluruhan sekolah-sekolah untuk etnik india menggunakan bahasa Tamil dan berorientasikan India. Sekolah berbentuk formal ini yang telah diasaskan pada separuh pertama abad ke19 oleh mubaligh-mubaligh-Kristian. Tiada guru terlatih dan guru biasanya adalah kerani estet yang mengajar beberapa jam sehari. Kehadiran murid terbatas kerana mereka lebih cenderung menolong ibu bapa di ladang atau di rumah. Sekolah-sekolah ini hendaklah dibiayai oleh pihak pengurusan ladang. Pendidikan yang disediakan oleh sekolah-sekolah Tamil secara relatifnya mempunyai nilai sosial dan ekonomi yang rendah. Keseluruhannya sebelum kemerdekaan terdapat empat jenis sekolah India iaitu yang dikelolakan oleh kerajaan. Kerajaan hanya mula mengambil berat berkaitan dengan sekolah-sekolah Tamil selepas Perang Dunia Kedua. oleh mubaligh dan oleh komuniti penduduk-penduduk tempatan (Arasaratnam 1979: 185). 42 .Sememangnya pentadbiran kolonial menggalakkan aktiviti mubaligh Kristian berkenaan. oleh ladang-ladang. Sekolah Tamil di ladang hanya memberikan pelajaran rendah selama 4-5 tahun.

Mereka diorientasikan ke arah pemerintahan dan perdagangan barat yang dianjurkan oleh British. K. adalah jelas ketiga-tiga kumpulan etnik yang utama tidak berinteraksi antara satu sama lain. Ini sebahagian besarnya mungkin kerana fakta sekolah-sekolah berkenaan pada kebiasaannya berada di kawasan bandar di mana menjadi tempat tinggal sebahagian besar orang-orang Cina. Sabah dan Sarawak. Walaupun terdapat sekolah Inggeris. Berdasarkan perbincangan di atas. Sungguhpun semua kaum boleh memasuki sekolah Inggeris namun peratusan besar muridnya adalah daripada kcturunan Cina.S 1969. Cambridge: Cambrides University Press. 22 43 . Melayu dan lain-lain. Kerajaan British mula memberi bantuan kewangan kepada sekolah Tamil. Etnik Cina mempunyai sistemnya sendiri yang berasaskan matlamat dan nilai-nilai yang didatangkan dari negeri China. Sungguhpun begitu kebanyakan sekolahSandhu. hanya segelintir tertentu yang mempunyai akses ke sana. Ini juga kerana dasar pendidikan Inggeris yang cuba mengelak menggalakkan terlalu ramai orang Melayu mendapatkan pendidikan berbahasa Inggeris kerana adalah dirasakan “pendidikan Inggeris sepatutnya tidak melanggar keseluruhan semangat dan tradisi Melayu”. Mereka yang memasuki sekolah Inggeris adalah terdiri daripada pelbagai etnik India. Ini diikuti dengan Singapore Free School (1824) dan Malacca Free School (1826). Sekolah-sekolah Tamil kebanyakannya terletak di lokasi ladang-ladang getah yang membolehkan kanak-kanak India mempunyai hubungan dengan kebudayaan India dan kepercayaan Hindu. Majoriti orang-orang Melayu menerima pendidikan sama ada di sekolah vernakular Melayu ataupun sekolah agama. sementara Melayu golongan bangsawan dididik di sekolah Inggeris moden. Pegenalan Pendidikan Inggeris buat kali pertamanya diperkenalkan di Malaya dengan penubuhan Penang Free School pada tahun 1816. Mubaligh-mubaligh Kristian memainkan peranan utama dalam mengembangkan sckolah Inggeris di Semenanjung.Pada tahun 1932. Indians in Malaya. Begitulah juga kaum India yang kita bincangkan tadi juga diorientasikan dengan kurikulum dan guru-guru latihan dari India. Immigration and Settlement.22 Pendidikan Inggeris 1.

sekolah ini terletak di bandar-bandar Semenanjung dan Borneo British. Setiap kumpulan etnik mempunyai cara mereka sendiri dan ini memperluaskan jurang perbezaan budaya. pendidikan semasa zaman kolonial tidak memungkinkan perhubungan yang rapat antara kumpulan-kumpulan etnik ini. Sekolah Free berada di bawah naungan kerajaan. Penang Free School telah diambil alih kuasanya oleh kerajaan pada tahun 1920. Sekolah Free yang lain ialah Singapore Free School dan Malacca Free School. Sekolah Free telah diambil alih oleh kerajaan sepenuhnya akibat kegagalan Jawatankuasa Pengurusan untuk membiayai penyelenggaraannya. Keseluruhannya. Sekolah pertama yang diambil alih oleh kerajaan ialah Malacca Free School. 3. Sebaliknva memberikan kelebihan peluang kepada bangsawan Melayu dan etnik Cina yang tinggal di kawasan-kawasan bandar. R. Hutchins pada tahun 1816. Secara semulajadinya lokasi sebegini menafikan akses kepada penduduk-penduduk kampung (Melayu) dan ladang (India). Terdapat wakil kerajaan dalam Jawatankuasa Pengurusan sekolah tersebut. Kumpulan Mubaligh 44 . Kumpulan Mubaligh Roman Catholic. Sekolah Free yang pertama (dan juga di Tanah Melayu) ialah Penang Free School yang diasaskan oleh Rev.S. Sekolah Mubaligh Kebanyakan dari sekolah mubaligh (mission schools) telah ditubuhkan dan dibiayai oleh Persatuan Mubaligh London. Semenjak ditubuhkan. sekolah tersebut menjadi sekolah menengah pada keseluruhannya. corak ekonomi tradisi. Di samping. Halangan budaya. Mulai tahun 1928. Sekolah Free Sekolah Inggeris yang awal ditubuhkan di Negeri-negeri Selat oleh mubalighmubaligh.itu. prejudis dan kebimbangan terhadap sistem pendidikan sekular barat masih menjadi faktor utama menentukan orientasi pendidikan. 2. kebanyakan orang-orang Melayu yang berpegang teguh kepada agama Islam. Sekolah ini dinamakan Sekolah Free kerana ia menerima murid-murid dari pelbagai bangsa dan agama. lebih suka menghindarkan diri daripada kemudahan-kemudahan yang disediakan oleh paderi-paderi kristian. Sistem pendidikan tidak mempunyai maksud mempromosikanperpaduan dalam Malaysia.

Antara sekolah mubaligh yang ditubuhkan bagi murid lelaki ialah Sekolah Anglo-Chinese (Pulau Pinang-1891). Sekolah Convent (Kuala Lumpur-1899). Menjelang tahun 1947.Methodist dan Gereja England (Church of England). Sebelum Perang Dunia Pertama. 4. Pada tahun 1919. John (1904). Victoria Institution telah diasaskan pada tahun 1893 di Kuala Lumpur. Sekolah Inggeris Kerajaan Sekolah Inggeris Kerajaan yang pertama di Perak ialah Government Central School yang ditubuhkan pada tahun 1883. lebih daripada 75% murid-murid lelaki memasuki sekolah Inggeris di Tanah Melayu dan Singapura adalah di sekolah mubaligh. Mubalighmubaligh Kristian adalah bertanggungjawab bagi perkembangan dan kepopularan pendidikan Inggeris di kalangan murid perempuan. terdapat 33 buah sekolah perempuan yang ditubuhkan oleh persatuan-persatuan mubaligh di Tanah Melayu. Antara sekolah perempuan yang ditubuhkan ialah Sekolah Perempuan Bukit Bintang (Kuala Lumpur-1893). 45 . Sekolah Perempuan Inggeris Pudu (Kuala Lumpur-1914) dan Sekolah Perempuan St. Kerajaan British telah menubuhkan Maktab Melayu di Kuala Kangsa yang pada mulanya dibuka hanya kepada anak-anak raja dan pembesar-pembesar Melayu. Namanya telah ditukar kepada Sekolah King Edward VII pada tahun 1901. Tujuan sekolah tersebut ialah untuk memberi pendidikan am serta memperbaiki akhlak berdasarkan ajaran agama Kristian. Pada tahun yang sama hanya terdapat 6 buah sekolah perempuan yang ditubuhkan oleh kerajaan. Sekolah ini bertujuan mendidik anak-anak kelas pertengahan untuk menjadi guru-guru dan kerani-kerani. Sekolah mubaligh terbuka kepada kanak-kanak terdiri daripada semua bangsa dan agama. Sekolah Lelaki Methodist (Kuala Lumpur-1897) dan Sekolah St. Pada tahun 1905. George (Pulau Pinang). Tujuan utama Maktab Melayu ialah untuk memberi pendidikan Inggeris kepada golongan atasan Melayu bagi membolehkan mereka menjadi pegawai-pegawai tadbir dalam perkhidmatan awam British di Tanah Melayu. terdapat 17 buah sekolah Inggeris kerajaan di Tanah Melayu. Persatuan mubaligh telah membuka sekolah bagi murid lelaki dan perempuan. Kebanyakan murid sekolah tersebut terdiri daripada bangsa Cina dan India.

Matematik Asas. Maktab ini menjadi sebuah universiti pada tahun 1947. Sekolah Inggeris dapat dibahagikan kepada sekolah rendah dan sekolah menengah. Ilmu Kesihatan dan Latihan Jasmani. Mata pelajaran utama yang diajar ialah Bahasa Inggeris. Sukatan pelajaran Pada peringkat awal tiada terdapat sukatan pelajaran yang seragam bagi sekolah Inggeris. Sekolah menengah pula meliputi selama 4 tahun sehingga murid-murid mencapai Sijil Persekolahan Cambridge. Sistem Normal Class telah digantikan dengan maktab pergurusan berasrama. Latihan diadakan 5 jam seminggu di luar jadual waktu pengajaran selama 2 tahun. Pendidikan Tinggi dan Universiti Maktab Perguruan King Edward VII telah diasaskan di Singapura pada tahun 1905. Guru-guru yang diberi latihan adalah mereka yang sedang berkhidmat. Pada tahun 1949. Sejarah. Sukatan Pelajaran yang seragam hanya wujud selepas adanya peperiksaan bagi memperoleh Biasiswa Queen (1885) dan Sijil Cambridge (1891). 7. Tempoh latihan telah dilanjutkan kepada 3 tahun mulai tahun 1925.5. 6. iaitu sampai darjah V. Kelas-kelas sains hanya terdapat di sekolah menengah yang besar di kawasan bandar. Universiti Malaya (gabungan Maktab Raffles dan Maktab Perubatan King Edward VII) telah dibuka di Singapura. Justeru itu. Pada tahun 1959. murid-murid sekolah Inggeris telah mempelajari ilmu alam dan sejarah Britain. Maktab Perguruan Brinsford Lodge di Wolverhampton telah ditubuhkan pada tahun 1955. Sekolah rendah meliputi pendidikan selama 7 tahun. Maktab Raffles telah dibuka pada tahun 1929 di Singapura bagi memenuhi keperluan pendidikan tinggi dalam aliran sains dan sastera. Latihan Perguruan Inggeris Satu sistem yang dinamakan Normal Class telah dimulakan pada tahun 1905 di Kuala Lumpur untuk melatih guru-guru sekolah Inggeris. Maktab Perguruan Kirkby telah ditubuhkan berhampiran dengan Liverpool. Ilmu Alam. Selepas Perang Dunia Kedua. cawangan Universiti Malaya dibuka di 46 . Sukatan pelajaran sekolah Inggeris di Tanah Melayu adalah berasaskan kepada sekolah menengah di Britain. Institusi pengajian tinggi yang lain ialah Maktab Pertanian Serdang (1931). Maktab Pertanian Serdang dinaikkan ke taraf universiti pada tahun 1972.

Cadangan ini telah menimbulkan bantahan daripada etnik Cina yang mendakwa Pennyata Barnes akan 23 Reflection Of Pre Independence Malaya. Tidak lama sebelum kemerdekaan terdapat suatu krisis antara kaum untuk menentukan syarat-syarat menjadi warganegara dan siapakah yang layak untuk menjadi warganegara. Pendidikan akan mengikut sistem bilingual. Reaksi terhadap Penyata Barnes (Federation of Malaya 1951) boleh dijadikan contoh bagaimana sukarnya untuk memuaskan hati setiap kumpulan etnik. sekarang mereka berubah pendirian untuk bermastautin di Malaysia. Jika sebelumnya imigran sentiasa mempunyai rancangan kembali ke negara asal. Pemimpin-pemimpin daripada setiap kumpulan akhirnya bersetuju dengan formula rundingan untuk kemerdekaan.Kuala Lumpur. Kerjasama adalah diperlukan untuk membina sebuah negara merdeka yang teguh. Fenomena ini ditunjukkan secara signifikan dalam penciptaan polisi pendidikan yang menekankan perrpaduan. iaitu menggunakan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris. Mereka mengambil keputusan menjadikan Malaysia sebagai negara mereka. Menjelang kemerdekaan pada tahun 1957. perjuangan untuk menncipta sistem pendidikan nasional bukanlah perkara yang nnudah. Pelanduk Publication. kesedaran tentang wujudnya pelbagai etnik menyebabkan lahir keperluan untuk menyatukan semua rakyat dalam setiap aspek kehidupan. Penyata Barnes Laporan Barnes telah mencadangkan sistem pendidikan kebangsaan yang memberikan pendidikan rendah percuma kepada scmua kumpulan etnik berumur enam ke dua belas tahun. 47 .23 SISTEM PENDIDIKAN SELEPAS MERDEKA Situasi politik di Malaysia berubah selepas kemerdekaan. Dalam kata lain. Universiti asal di Singapura mula dikenali dengan nama Universiti Singapura. Mohamed Abid. Cawangan tersebut merupakan nucleus Universiti Malaya yang ditubuhkan pada tahun 1962. Ia juga mencadangkan bantuan kewangan kerajaan kepada sekolahsekolah Cina dan Tamil ditarik balik supaya tidak menggalakkan perkembangannya dan uga untuk mennberhentikan sistem persekolahan komunal.

K. Cadangan-cadangan utama Laporan Razak telah menjadi asas dalam penggubalan Ordinan Pelajaran 1957. Laporan berkenaan mengisytiharkan kepentingan perpaduan di kalangan semua kumpulan etnik sebagai: ”Kami percaya juga yang tujuan dasar pelajaran di dalam negeri ini ialah bermaksud hendak menyatukan budak-budak daripada semua bangsa di dalam negeri ini dengan memakai satu peraturan pelajaran yang meliputi semua bangsa 24 Jomo. 24 Pembentukan Dasar Pelajaran Kebangsaan Penyata Razak (1956) dan Penyata Rahman Talib (1960) Pembentukan dasar pelajaran kebangsaan yang menekankan kepada pendidikan sebagai instrumen untuk mencapai perpaduan politik. Sekolah Cina juga dicadangkan supaya menggunakan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. pembangunan ekonomi dan integrasi sosial telah menjadi kenyataan melalui Penyata Razak 1956. Laporan Fenn-Wu telah dikemukakan pada tahun 1951. Ia juga menyatakan sekolah-sekolah Cina dan Tamil hanya akan ditutup sekiranya orang-orang Cina dan India sendiri membuat keputusan sekolah-sekolah berkenaan telah tidak diperlukan. Melayu dan Inggeris sementara sekolah-sekolah lain sekurangkurangnya menggunakan dua bahasa.mcnghapuskan sekolah-sekolah Cina. 48 . Sebaliknya sekolah-sekolah Cina dicadangkan diteruskan.S.Sebagai tindakbalas kepada bantahan terhadap Penyata Barnes. Laporan Fenn-Wu Menurut Laporan Fenn-Wu dasar-dasar pendidikan tidak seharusnya menghapuskan atau menekan kebudayaan Cina. Penyata ini juga dianggap sebagai bertujuan menekan atau mendiskriminasikan kebudayaan mereka. Ini akan menyebabkan sekolah-sekolah Cina menggunakan tiga bahasa iaitu bahasa-bahasa Cina. 1991. Masyarakat Malaysia: Cabaran Sosio-Ekonomi: Kuala Lumpur: Insan.

Dalam akta berkenaan. Tamil dan Cina ini mensosialisasikan kanak-kanak untuk menjadi sama ada Melayu. Semenjak laporan Razak penyata-penyata pendidikan selepasnya sentiasa mengambil perhatian kepada langkah mengintegrasikan rakyat. Bahasa kebangsaan iaitu Bahasa Melayu telah dikukuhkan sebagai bahasa pengantar utama di sekolah-sekolah. Namun begitu dalam masa yang sama penggunaan bahasa-bahasa lain. Akta Pendidikan 1961 telah mendasari sistem pendidikan kebangsaan dan mempromosikan pembangunan kebudayaan. Sekolah-sekolah Melayu. Pada tahun 1967 kerajaan telah meluluskan Akta Bahasa Kebangsaan yang mengesahkan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan tetapi menjamin penggunaan bahasa-bahasa lain khususnya untuk kegunaan tidak rasmi. Walaupun perkara ini tidak dapat dilaksanakan dengan serta-merta melainkan hendaklah diperbuat dengan beransur-ansur. ekonomi dan politik.” (Penyata Razak 1956) Penyata Razak juga menekankan kepentingan polisi pendidikan dalam memuaskan aspirasi unggul setiap kumpulan utama budaya. dasar-dasar perpaduan telah dicabar oleh konflik dan rusuhan kaum yang ganas lagi berdarah. Orang melayu secara umumnya masih kekal jauh ketinggalan dalam lapangan ekonomi 49 . Selepas kemerdekaan buku teks yang sama telah digunakan sebagai cara membentuk senstrik Malaysia. iaitu Tamil dan Cina adalah dibenarkan di sekolah-sekolah rendah. Namun sejurus sedekad selepas merdeka. Sebelum kemerdekaan. Cina ataupun India dengan mengekalkan identiti budaya masing-masing. ketiga-tiga jenis sekolah ini berbeza dari segi kualiti. Pada 13 mei 1969 rusuhan kaum berlaku terutamanya kerana ketidaksamaan sosioekonomi dan juga politik yang semakin bertambah antara orang-orang Melayu dan bukan Melayu. Pada tahun 1960. kurikulum dan orientasi budaya. Penyata Rahman Talib (1960) yang telah diperakui ini juga menekankan kepentingan pendidikan sebagai laluan untuk mencapai perpaduan. Penyata Razak telah dikaji semula oleh Penyata Rahman Talib (1960). Akta Pendidikan 1961 telah memasukkan kebanyakan daripada Cadangan-cadangan Razak dan Rahman Talib.dengan menggunakan bahasa kebangsaan sebagai bahasa pengantar yang besar. sosial.

Penekanan adalah lebih kepada pembentukan kurikulum yang mempunyai kandungan silibus yang sama untuk mencapai perpaduan nasional. masyarakat yang liberal dengan kepelbagaian tradisi budaya dan masyarakat progresif yang diorientasikan ke arah sains dan teknologi moden (Information Ministry 1969).Kedaulatan Undang-undang . Rukunegara Ideologi negara iaitu Rukunegara telah diperkenalkan pada tahun 1970. Buku Teks Sejarah Spm. kerajaan telah merancang strategi jangka panjang untuk menyelesaikan masalah-masalah yang berkaitan hubungan antara etnik. Antara Lima prinsip Rukunegara ialah: . Berikutan tragedi berkenaan. Matlamai ideologi Rukunegara adalah untuk mencapai negara bersatu dalam masyarakat plural.Kepercayaan Kepada Tuhan . Amir Hasan Dawi. 50 .Keluhuran Perlembagaan . Alat utama untuk mencapai matlamat Rukunegara ialah Dasar Ekonomi Baru yang bertujuan untuk membasmi kemiskinan di kalangan semua rakyat Malaysia dan menyusun semula masyarakat supaya identifikasi mengikut kaum. Sekarang perpaduan telah diberikan definisi khusus. masyarakat yang adil dengan kesamaan peluang. Istilah “perpaduan” telah dinyatakan sebagai sifat-sifat afektif 25 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. ketaatan kepada negara. akses yang terhad kepada pendidikan dan kelewatan mereka memasuki aktiviti-aktiviti sektor moden. fungsi ekonomi dan lokasi geografi dapat dikurangkan danakhirnya dihapuskan.Kesopanan dan Kesusilaan25 PENDIDIKAN SELEPAS TAHUN 1980 Selepas tahun 1980 agenda utama pendidikan masih lagi perpaduan kebangsaan.terutamanya kerana tiga faktor iaitu kedudukan mereka yang tinggal di luar bandar.Kesetiaan Kepada Raja dan Negara .

Usaha ini adalah bagi melahirkan rakyat Malaysia yang berilmu pengetahuan.yang merangkumi perasaan. berketrampilan. Dinyatakan bahawa terdapat hubungan yang erat antara kurikulum sekolah dengan perpaduan nasional. Falsafah Pendidikan Negara telah dilancarkan pada tahun 1988 yang menyatakan: ”Pendidikan di Malaysia adalah suatu usaha berterusan ke arah memperkembangkan lagi potensi individu secara menyeluruh dan bersepadu untuk mewujudkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. Berpandukan Laporan Jawatankuasa Kabinet. bertanggungjawab dan berkeupayaan mencapai kesejahteraan diri serta memberi sumbangan terhadap keharmonian dan kemakmuran masyarakat dan negara. polisi pendidikan untuk tahun 1980-an telah menggariskan matlamat-matlamat yang lebih spesifik. berakhlak mulia. kurikulum juga dapat membentuk personaliti dan watak baik sebagaimana yang dikehendaki di kalangan murid-murid yang seterusnya akan menggalakkan perpaduan. emosi. sikap dan nilai.” (Kementerian Pendidikan Malaysia 1990:6) Untuk menjayakan polisi dan matlamat-matlamat pendidikan. orientasi baru telah diperkenalkan kepada kurikulum sekolah. Di sekolah murid-murid adalah dididik untuk memperkembangkan nilai-nilai positif yang akan menggalakkan perpaduan. sentimen. Di sekolah rendah Kurikulum Baru Sekolah Rendah (KBSR) telah dilaksanakan sementara di sekolah menengah diperkenalkan 51 . emosi dan jasmani berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Selain daripada berfungsi sebagai penyampai ilmu. rohani. Matlamat pendidikan kebangsaan Malaysia telah dinyatakan sebagai untuk: Mencapai perpaduan nasional Menghasilkan tenaga kerja berkualiti kepada pembangunan negara Mencapai pendemokrasian pendidikan Menanamkan nilai-nilai positif Sealiran dengan matlamat-matlamat di atas.

3. Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM) digubal berdasarkan Falsafah Pendidikan Negara. KBSR lebih menumpukan kepada aktiviti 3M. Penekenan hendaklah diberikan kepada tiga bidang pelajaran yang utama iaitu bidang komunikasi. 5. perkembangan individu dan manusia & alam sekeliling. Penyusunan bilik darjah hendaklah bercorak terbuka. Pendidikan sekolah rendah hendaklah bercorak pendidikan asas iaitu membaca menulis dan mengira 2.Terdapat tiga objektif utama yang cuba diketengahkan iaitu menerapkan murid dengan kaedah komunikasi. • Konsep KBSM Di peringkat menengah pula. bahasa Cina atau Tamil di Sekolah Rendah Cina atau Tamil. Tambahan lagi penggunaan bahasa ibunda adalah dibenarkan. 6.Kurikulum Bersepadu Sekolah Menengah (KBSM). 4. menukarkan perkataan mewujudkan kepada melahirkan. iaitu membaca menulis dan mengira. Perbezaan individu dikalangan murid hendaklah diberikan penekanan. Ini bermakna penduduk malaysia bebas memilih sekolah untuk anak mereka. Ia merupakan satu rancangan yang disediakan untuk murid-murid di sekolah rendah. matlamat 52 . masyarakat dan negara’. rakyat kepada warganegara dan menambah perkataan ’kemakmuran keluarga. • Konsep KBSR KBSR merupakan akronim bagi Kurikulum Baru Sekolah Rendah. Dalam KBSR. Straregi pengajaran berpusatkan murid hendaklah dititikberatkan. Penekenan hendaklah diberikan kepada pengajaran secara berkumpulan dan individu. menggugurkan perkataan ’lagi’. Falsafah Pendidikan Negara dikenali sebagai Falsafah Pendidikan Kebangsaan dengan pengubahsuaian dan penambahan beberapa perkataan iaitu memasukkan perkataan ’ke arah lebih memperkembangkan’. perkembangan individu dan manusia & alam sekeliling. Prinsip-Prinsip Pengubalan KBSR 1. bahasa pengantar ialah bahasa Melayu di Sekolah Rendah Kebangsaan. Berdasarkan Akta Pendidikan 1996. Kurikulum ini mula dilaksanakan secara terhad pada tahun 1988 dan dilaksanakan sepenuhnya pada tahun 1989.

Ini jelas dibuktikan dalam cabaran-cabaran pertama. Cabaran pertama menyatakan “mewujudkan negara Malaysia bersatu yang mempunyai matlamat yang serupa dan dikongsi bersama. Pendidikan untuk semua pelajar. nilai kemahiran dan bahasa dalam semua mata pelajaran. Prinsip-Prinsip Pengubalan KBSM 1. berintegrasi di 26 Pedagogagi. Tidak terkecuali dengan bidang pendidikan di Malaysia bilamana tahun-tahun 1990-an dilihat sebagai penting untuk menyediakan diri menghadapi cabaran-cabaran abad ke-21. Kurikulum dan Pengurusan Bilik Darjah. Seluruh dunia telah begitu ghairah menyambut kedatangan abad baru. 53 . Ee Ah Meng. Peningkatan penguasaan bahasa Melayu. Sebagaimana juga apa yang berlaku sebelum ini.26 PENDIDIKAN SELEPAS TAHUN 1990 Tahun 1990-an merupakan penghujung abad ke-20. Kesepaduan unsur-unsur intelek. penerapan nilai-nilai murni dan perkembangan pembangunan diri individu. 6. 3. Dalam rancangan KBSM. pendidikan bersepadu merupakan satu strategi penting untuk menjalinkan dan mengadun unsur-unsur ilmu. ideologi yang dimanifestasikan dalam wawasan 2020 tidak lari daripada matlamat utama mencapai perpaduan negara. Kesinambungan dari peringkat sekolah rendah. Menggunakan disiplin ilmu yang ada.KBSM adalah selaras dengan matlamat pendidikan negara iaitu ke arah menghasilkan insan yang seimbang dan harmonis berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Pendidikan bersepadu ini bertujuan membentuk pelajar daripada segi penguasaan ilmu pengetahuan. Malaysia telah melihat jauh ke hadapan melalui wawasan 2020 yang mula diketengahkan pada 28 Februari 1991. kelima dan ke lapan wawasan 2020. Penekanan kepada unsur-unsur nilai rohani dan kemanusiaan 5. rohani. 4. emosi dan jasmani. Pendidikan seumur hidup. 2. Ia mesti menjadi negara yang aman. 7.

Sungguhpun demikian perpaduan negara terus menjadi objektif akhir di mana DPN menganggap masyarakat yang bersatu padu adalah penting untuk memperkukuhkan kestabilan sosial dan politik demi mengekalkan pembangunan ekonomi yang berterusan. mempunyai daya perubahan tinggi dan memandang ke depan. • Dasar Pendidikan Malaysia Dasar pendidikan Malaysia adalah selaras dengan ideologi kerajaan untuk mencapai Wawasan 2020. Untuk merealisasikan cita-cita negara. Cabaran itu ialah “mewujudkan masyarakat saintifik dan progresif. Masyarakat sedemikian tidak akan wujud jika masih ada pengenalan kaum berdasarkan fungsi ekonomi. bekerjasama sepenuhnya. yang bukan sahaja menjadi pengguna teknologi tetapi juga menyumbang kepada tamadun saintifik dan teknologi masa depan”. meletakkan kesetiaan mereka kepada satu negara”. DPN juga terus mengekalkan strategi asas DEB iaitu membasmi kemiskinan dan menyusun semula masyarakat untuk memperbaiki ketidakseimbangan sosial dan ekonomi antara kaum yang akan menyumbang ke arah mengukuhkan perpaduan negara. Cabaran ke lapan pula adalah ”pengagihan kekayaan negara secara adil dan saksama. secara adil dan didokong oleh satu bangsa Malaysia yang mempunyai kesetiaan politik dan dedikasi kepada negara”. 54 . hidup dalam harmoni. DPN yang merupakan permulaan kepada Rangka Rancangan Jangka Panjang Kedua (1991-2000) adalah lanjutan kepada Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang berakhir pada tahun 1990. rakyat pelbagai kaum bebas mengamalkan adat. dan kemunduran ekonomi berdasarkan kaum”. kebudayaan dan kepercayaan agama masing-masing dan pada masa yang sama. Cabaran kelima pula berbunyi ”mewujudkan masyarakat liberal dan bertolak-ansur. 27 • Dasar Pembangunan Nasional (DPN) Pada tahun 1990-an juga Malaysia telah memperkenalkan Dasar Pembangunan Nasional (DPN) yang dilancarkan pada 17 Jun 1991. Amir Hasan Dawi.peringkat wilayah dan kaum. Cabaran keenam wawasan adalah secara langsung menyentuh peranan pendidikan pada abad akan datang. Pada tahun 1996 beberapa 27 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. berbagaibagai perubahan terus dilakukan terhadap bidang pendidikan.

wawasan negara. KONSEP DAN PERANAN PENDIDIKAN DI MALAYSIA Pendidikan dan Perubahan Makna perubahan secara ringkas adalah sebagai perbezaan antara sekarang dengan sebelum. Namun disebabkan sistem pendidikan Malaysia adalah berpusat. Akta Pendidikan 1996 menegaskan kepentingan pendidikan untuk negara dan bangsa di mana ia mengambil kira situasi dunia yang bersifat global. Namun dalam konteks pendidikan di Malaysia. pendidikan bertaraf dunia dan konsep perpaduan yang diselaraskan dengan prinsip-prinsip Rukunegara. Banyak pandangan yang telah meneliti faktor-faktor persoalan mengapakah perubahan itu berlaku. bidang pendidikan Malaysia tidak dapat lari daripada mengalami perubahan dan ia berlaku dengan begitu pantas sekali. 55 . Di sekolah misalnya perubahan boleh berlaku apabila pengetua dan guru-guru berusaha ke arahnya.akta yang berkaitan dengan pendidikan telah diluluskan yang antaranya Akta Pendidikan 1996. Perubahan boleh jadi dipaksakan melalui dasar-dasar ataupun melalui penerimaan sukarela. khususnya pendidikan peringkat sekolah. maka perubahan-perubahan selalunya adalah berdasarkan arahan dari atas. punca-punca perubahan boleh berlaku dari luar atau dari dalam institusi itu sendiri. Akta Majlis Pendidikan Tinggi Negara 1996 dan Akta Lembaga Akreditasi Negara 1996. Dalam masa tidak sampai lima puluh tahun setelah merdeka kita melihat berbagai-bagai usaha mengubah sistem pendidikan negara ke arah yang dianggap lebih maju. Akta Pendidikan Tinggi Swasta 1996.Selaras dengan perubahan-perubahan dalam masyarakat. Sementara itu punca perubahan dari luar bererti perubahan yang didorong oleh tenaga di luar sekolah. Perubahan dari dalam bermaksud terdapat pihakpihak tertentu dalam dunia pendidikan atau di sekolah menginisiatifkan perubahan.

Apabila mengimbas kembali. Sebaliknya perjuangan golongan konservatif yang bersikap bekerjasama lebih diterima oleh Inggeris. 28 28 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. perjuangan menuntut kemerdekaan yang pada mulanya diterajui oleh golongan Melayu radikal seperti Kesatuan Melayu Muda. Semakin ramai pelajar-pelajar cemerlang dihantar belajar ke United Kingdom. Dalam usaha memodenisasi pendidikan negara lebih ramai rakyat Malaysia yang pintar akademik telah dihantar melanjutkan pelajaran ke negara-negara maju untuk menimba ilmu-ilmu dan pengalaman-pengalaman moden. Pendidikan Malaysia telah mengalami modenisasi secara bcransur-ansur dengan adanya pertemuan dengan gejala barat. hubungan dan nilai-nilai lama kepada yang dikatakan baru. Pendidik-pendidik Melayu yang berfikiran barat dikatakan meneruskan pemikiran barat untuk menyerap sistem kapitalis dunia.Pendidikan dan Modenisasi Modenisasi adalah merupakan keadaan di mana masyarakat tradisional menggantikan atau memodenkan sikap. Amir Hasan Dawi 56 . Modenisasi pendidikan yang diteruskan pada awal zaman kemerdekaan merupakan warisan sistem penjajahan. Dengan itu bolehlah dikatakan pengasasan sistem pendidikan moden Malaysia adalah berteraskan model pendidikan sekular-kapitalis. Mereka yang mendapat pendidikan tinggi di Britain telah diorientasikan dengan pemikiran British. Ramai pemimpin politik dan pegawai tinggi Melayu awal adalah berpendidikan Inggeris. Gaya hidup tradisi telah berubah sebagai gaya hidup moden. Pihak Inggeris telah memainkan peranan dalam menasihati perkembangan sistem pendidikan negara. Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) dan Parti Rakyat yang kebanyakannya lulusan Maktab Perguruan Sultan Idris. autoriti. Selepas kemerdekaan penggubalan polisi-polisi negara adalah dibuat oleh mereka yang mendapat pendidikan moden barat. telah tidak direstui oleh Inggeris. Parti Kebangsaan Melayu Malaya.

Zaman Pengukuhan (Zaman Laporan Rahman Talib 1960 dan Akta Pelajaran 1961) dan Zaman Kemaskini (Laporan Kabinet 1979). Hasilnya semenjak kemerdekaan hingga kini. penyalur kemahiran dan ketrampilan. Reformasi dan Wawasan. penyalur kepercayaan dan sistem nilai. Dengan ini kita boleh bersetuju dengan pandangan mereka sekiranya kita mentafsirkan reformasi sebagai perubahan-perubahan pendidikan yang dirancangkan secara teratur. Ini dibuktikan dengan wujudnya berbagai-bagai laporan yang mencadangkan supaya perubahan-perubahan dilaksanakan. Beliau juga membuat kesimpulan bahawa peranan sistem persekolahan sehingga akhir tahun 1980-an bermotifkan tiga perrkara utama. Pertamanya pendidikan untuk menyediakan tenaga kerja negara. Pendidikan dan Masyarakat: Antara Dasar. Sealiran dengan itu. Kuala Lumpur.29 29 Hussein Haji Ahmad. pengawasan belia. persediaan untuk alam pekerjaan. dan perhubungan rakan sebaya. remaja dan kanak-kanak. 57 . 1993. Untuk masa akan datang.Reformasi Pendidikan Hussein Hj Ahmad (1993) telah menyenaraikan beberapa fungsi umum pendidikan iaitu seperti sebagai penyalur budaya dan ilmu. banyak kemudahan-kemudahan pendidikan telah dibangunkan. berbagai-bagai strategi telah diatur demi menghadapi abad ke-21. Kedua pendidikan sebagai asas perpaduan kaum. Dewan Bahasa Dan Pustaka. Beliau juga merumuskan ”piramid yang belum siap” perkembangan Dasar pelajaran Kebangsaan daripada Zaman Perletakan Batu Asas (Zaman Penyata Razak 1956 dan Ordinan Pelajaran 1957). Ketiga pendidikan adalah untuk pembinaan disiplin di kalangan rakyat berbilang kaum. Komitmen kerajaan terhadap reformasi pendidikan juga jelas ditunjukkan dengan pertambahan peruntukan pendidikan pada setiap tahun. Wan Mohd Zahid Mohd Noordin (1994) juga menegaskan bahawa reformasi pendidikan telah diadakan beberapa kali selepas kemerdekaan.

kelas. Ini diikuti dengan had umur belajar percuma hingga ke 15 tahun dan penamatan peperiksaaan memasuki sekolah menengah. Mereka yang kurang berkemampuan umpamanya penduduk-penduduk luar bandar telah dibukakan peluang dengan memberikan bantuan-bantuan pendidikan. kurikulum dan lokasi. sosial. Anggota-anggota masyarakat tidak mempunyai peluang yang sama apabila sekolah-sekolah dibezakan mengikut kaum. dan gender telah diberikan peluang bersekolah sekurang-kurangnya hingga ke tingkatan tiga. pembinaan sekolahsekolah berasrama penuh telah digiatkan. Pendidikan percuma untuk semua kanak-kanak telah diperkenalkan mulai tahun 1962.Pendemokrasian Pendidikan dan Kesamaan Peluang Pendemokrasian pendidikan bermaksud memberi peluang-peluang yang sama untuk semua kanak-kanak mendapatkar pelajaran. Sekarang telah terdapat puluhan buah sekolah berasrama penuh di bawah kelolaan langsung Kementerian Pendidikan Malaysia. Salah satu bentuk bantuan ialah dengan penubuhan sekolah-sekolah berasrama. Malah mulai tahun 1999. Yuran yang dikenakan menyulitkan lagi penduduk miskin dan telah dinafikan hak persekolahan mereka. Kesamaan peluang pendidikan di Malaysia bermakna kerajaan telah menyediakan peluang-peluang yang sama untuk semua orang mendapatkan pendidikan. etnik. Di Malaysia. Sungguhpun begitu ia tidak memberikan implikasi yang besar kerana kanak-kanak masih lagi dikenakan yuran persekolahan. Selepas kemerdekaan. Pendemokrasian pendidikan menjadi semakin nyata mulai Akta Pelajaran 1961 yang menguatkuasakan laporan Rahman Talib. telah mencadangkan agar semua kanak-kanak menerima pelajaran dalam tempoh sekurangkurangnya enam tahun. Umpamanya dalam Rancangan Malaysia Kedua sahaja sebanyak 10 buah sekolah menengah sains telah mendapat peruntukan untuk dibina. pendemokrasian pendidikan tidak berlaku. selepasnya ia tumbuh seperti cendawan selepas hujan. peluang memasuki tingkatan empat telah diperluaskan kepada semua pelajar. Jumlah sekolah-sekolah 58 . Selepas kemerdekaan kerajaan secara beransur-ansur mendemokrasikan pendidikan di Malaysia. khususnya sekolah-sekolah berasrama penuh. Sehingga kini semua lapisan masyarakat tanpa mengira kelas. Ordinan pelajaran 1957 misalnya. Jika sehingga tahun sebelum kemerdekaan cuma terdapat tiga sekolah berasrama penuh (tidak termasuk Maktab Tentera Diraja). semasa zaman penjajahan.

Dengan perlaksanaan Akta Pendidikan 1996. Kekurangan guru-guru terlatih di luar bandar telah diatasi dengan memperkembangkan sistem latihan perguruan. Universiti Kebangsaan Malaysia (1970). Kini Institusi Pendidikan Sultan Idris telah diubah statusnya sebagai Universiti Pendidikan Sultan Idris khusus untuk perkembangan bidang latihan keguruan. Latihan di maktab yang pada mulanya di peringkat persijilan kini telah dinaikkan taraf kepada peringkat diploma dan sekarang dalam proses dinaik taraf kepada peringkat Ijazah Sarjana Muda. pada suatu ketika selepas merdeka jumlahnya telah melebihi tiga puluh buah. Universiti Malaysia Sabah dan Universiti Pendidikan Sultan Idris. Institusi-institusi pengajian tinggi yang awal ialah Universiti Malaya di Kuala Lumpur (1961). Universiti Sains Malaysia(1969). disusuli oleh Institut Teknologi Mara (1967). Bagi guru berijazah. Kini bilangan maktab dan pengambilan pelatih yang ramai menimbulkan pula isu kelebihan guru terlatih lepasan diploma hingga ada maktab-maktab perguruan terpaksa ditutup atau ditukar fungsinya. Jika sehingga tahun 1956 cuma terdapat lima buah maktab perguruan di seluruh Malaysia. Kemudahan-kemudahan sampingan ini tidak hanya tertumpu kepada masyarakat desa tetapi juga diberikan kepada pendudukpenduduk miskin di bandar. Terdapat pula universitiuniversiti yang menjalankan program pendidikan jarak jauh dan francais. peluang-peluang peididikan telah dibuka dengan luas selepas kemerdekaan dengan penubuhan universiti-universiti. Universiti Malaysia Sarawak.berasrama penuh sememangnya banyak jika dicampurkan dengan kumpulan-kumpulan Maktab Rendah Sains Mara dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama. Kini lebih banyak universiti awam dibina yang antaranya termasuklah Universiti Utara Malaysia. mereka dilatih di universiti-universiti awam di samping mengikuti program Kursus Perguruan Lepas Ijazah di maktab-maktab perguruan. Universiti Pertanian Malaysia (1971) dan Universiti Teknologi Malaysia (1975). Di peringkat pengajian tinggi. berkemungkinan besar pada masa akan datang guru-guru berijazah akan menerima latihan terus di maktab-maktab perguruan ataupun di institusiinstitusi pendidikan swasta. Di samping pembangunan sekolah-sekolah berasrama. sekolah-sekolah harian banyak dibina sama ada di bandar ataupun di desa dan kerajaan juga telah membina sekolah-sekolah khas untuk golongan istimewa. Malahan mulai tahun 1983 semua institusi pengajian tinggi tempatan telah menggunakan sepenuhnya 59 .

Dalam kebanyakan kes di Malaysia. 60 . Universiti Tenaga Nasional dan Unitar. Pelajar-pelajar juga telah diberikan bantuan berbentuk biasiswa dan pinjaman kewangan. Pemodenan dikatakan telah memisahkan institusi agama dengan institusi-institusi sosial yang lain. Mulai tahun 2001 peluang mengikuti pengajian secara jarak jauh semakin banyak melalui konsortium Universiti Terbuka Malaysia (Unitem). Akta-akta pendidikan tinggi 1996 telah memungkinkan perkembangan menggalakkan institusi-institusi pengajian tinggi di mana kebenaran telah diberikan kepada penubuhan institusi-institusi pengajian tinggi swasta yang antaranya seperti Universiti Teknologi Petronas. New Zealand dan Timur Tengah. Sesungguhnya semua ini merupakan usaha-usaha mendemokrasikan dan membuka peluang-peluang pendidikan untuk rakyat. Proses sekularisasi menyebabkan keruntuhan pengaruh-pengaruh organisasi dan nilai-nilai agama kepada idea-idea sains dan ilmu-ilmu pengetahuan duniawi yang dianggap moden. Tahun 1990-an menandakan perubahan yang besar dalam sistem pendidikan tinggi di Malaysia.Bahasa Melayu Malaysia sebagai bahasa pengantar. Amerika Syarikat. ribuan pelajarpelajar yang mencapai kecemerlangan khususnya dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia terus dihantar belajar ke institusi-institusi pengajian tinggi luar negara seperti di United Kingdom. Memperkatakan mengenai sekularisasi dalam masyarakat Melayu mungkin menimbulkan kontroversi dan ada sebahagian anggota masyarakat barangkali menentang sekularisasi kerana ia bertembung dan mencabar autoriti tradisional. Program pengajian kembar dengan institusi-institusi luar negara juga digalakkan. Kuota tertentu juga telah diberikan kepada pelajar-pelajar bumiputera. Pada dekad ini berbagai-bagai usaha digiatkan untuk memperkembangkan dan memajukan sistem pendidikan negara. Kanada. Begitu juga universiti-universiti luar negara telah dibenarkan membuka cawangan di Malaysia. Universiti Telekom. Pendidikan dan Sekularisasi Secara mudah sekularisasi adalah suatu proses di mana agama kehilangan pengaruh terhadap berbagai-bagai situasi kehidupan sosial. Australia. ramai individu Melayu menyatakan diri mereka sebagai Islam sungguhpun mereka mengamalkan cara hidup yang mungkin bertentangan dengan ajaran Islam. Selain daripada universiti tempatan.

Mereka tinggal di asrama dan disosialisasikan dengan budaya elitis Inggeris. mereka akan mengisi jawatan jawatan peringkat rendah seperti 61 . Inggeris sememangnya mempunyai falsafah sendiri untuk menjaga hati golongan bangsawan yang ditaati rakyat ini. Ringkasnya. Mereka yang fasih berbahasa Inggeris dibentuk supaya menjadi pegawai-pegawai kerajaan yang bekerjasama dengan Inggeris. cara makan. cara berpakaian. Namun begitu Inggeris telah berjaya menanamkan fahaman sekular di kalangan bangsawan Melayu yang terdidik di sekolahsekolah Inggeris. Mereka diasuh dengan amalan gaya hidup barat seperti bermain kriket. cara berinteraksi dan sebagainya.Selain itu. Sistem perjawatan pula adalah ditentukan berdasarkan sijil persekolahan dan secara mudah kita boleh membahagikan pekerjaan kepada sekurang-kurangnya empat golongan berdasarkan kriteria persijilan. dalam jangka masa yang begitu panjang. ternyata terdapat ramai rakyat sama ada dewasa atau remaja yang telah terpengaruh dengan unsur-unsur budaya barat yang dikatakan bertentangan dengan amalan budaya tempatan. Ini telah pun dijelaskan bahawa Maktab Melayu Kuala Kangsar telah dikhaskan kepada anak-anak lelaki bangsawan. Selepas kemerdekaan peranan pendidikan dalam pensekularan secara tidak langsung semakin nyata apabila lebih ramai pelajar-pelajar terpilih di hantar menyambung pelajaran peringkat tinggi terutamanya ke United Kingdom. pengaruh sistem pendidikan barat telah tertanam dengan mendalam dalam amalan pendidikan. Bagi mereka yang berrkelulusan menengah rendah dan ke bawah. minum petang. Gaya hidup elit yang terasing daripada rakyat jelata memudahkan Inggeris memecah dan memerintah masyarakat Melayu.. Ini dibuktikan pada penghujung abad ke 19 hanya 70 orang sahaja Melayu daripada 534 orang penuntut yang didaftarkan di sekolah Inggeris negeri Perak. Di Malaysia sistem pcndidikan telah menapis pelajar-pelajar untuk mengisi pekerjan-pekerjaan tertentu dalam masyarakat. salah satu daripada punca masyarakat desa Melayu enggan memasuki institusi pendidikan kolonial Inggeris ialah kerana agama. Berdasarkan apa yang berlaku dalam masyarakat hari ini. Pendidikan dan tenaga kerja. Setiap jenis itu dibayar dengan tangga gaji berbeza.

pegawai bank. Orang yang berijazah akademik pula boleh memegang jawatan pegawai tadbir. jurutaip. rakan-rakan dan kejiranan yang berkongsi ciri-ciri kehidupan yang karib. negara asal. guru dan lain-lain. Bagi mereka yang sampai ke menengah atas. peperiksaan dan kegiatan kokurikulum yang sama. kepentingan sistem pendidikan di Malaysia untuk melahirkan tenaga kerja memang telah dikaji dan dirancang. Sungguhpun di peringkat sekolah rendah sekolah-sekolah jenis kebangsaan Tamil dan Cina masih diteruskan. komposisi pcnduduk yang pelbagai etnik telah menjadi signifikan semenjak kolonialisasi Inggeris. Bagi yang berkelulusan dianggap profesional mereka akan menjawat jawatan tinggi seperti jurutera. struktur dan sistem nilai. Selaras dengan hasrat perpaduan negara. Di samping penggunaan bahasa Melayu. Kita telah melihat sebelum kemerdekaan pendidikan telah memisahkan etniketnik di Malaysia. tradisi. Pendidikan dan Hubungan Etnik Etnik atau ethnos dalam bahasa asal Greek membawa makna kumpulan manusia atau bangsa. Mereka mempunyai kesamaan dari segi sejarah. doktor dan akauntan. peguam. 62 . budaya. inspektor polis. mereka selalunya akan menjadi pegawai kerani. pegawai kastam. bahasa. polisi pendidikan merdeka telah menetapkan kurikulum penggunaan teks. Perasaan kekitaan ke dalam kumpulan etnik berkembang menerusi hubungan kekeluargaan. tukang sapu.buruh. prebet tentera. guru berijazah dan lain-lain. murid-murid terpaksa memasuki sekolah yang beraliran Bahasa Melayu di peringkat menengah. selepas kemerdekaan semua kaum telah cuba disatukan dengan sistem persekolahan yang sama. Ia merujuk kepada pengenalan diri seseorang ke dalam kumpulan yang mempunyai latar belakang keturunan nenek moyang yang sama. Mereka diberikan peluang bercampur gaul dalam sekolah-sekolah yang menggunakan Bahasa Melayu sebagai pengantarnya. penolong penguasa polis. Begitu juga di peringkat universiti awam Bahasa Melayu telah dijadikan bahasa pengantar. konstabel polis dan sebagainya. Di Malaysia. pegawai imigresen. pembantu pejabat. Walau apa pun persoalan yang timbul.

Bidang pendidikan tidak dapat lari daripada menggunakan teknologi. Pada kebiasaannya masyarakat diukur kemajuan berdasarkan keupayaan dan kecanggihan teknologinya. kita perlu merujuk semula kepada dasar kerajaan yang memberikan keutamaan kepada etnik Melayu berdasarkan faktor-faktor tertentu. Ada pandangan mengatakan bahawa kuota yang diberikan kepada pelajarpelajar Melayu telah menjejaskan kecemerlangan akademik mereka. Ini mungkin menimbulkan persoalan penafian peluang kepada etnik-etnik lain. Kelimanya adalah berdasarkan hak-hak keistimewaan Melayu yang termaktub dalam perlembagaan Persekutuan. Pertama adalah kerana etnik Melayu jauh ketinggalan dari segi pendidikan semasa zaman penjajahan. Pendidikan dan Teknologi Teknologi merupakan hasilan-hasilan ciptaan manusia yang digunakan sebagai alat bantuan kepada kemudahan manusia.Merujuk kepada peluang-peluang melanjutkan pelajaran ke sekolah berasrama penuh dan IPTA memang nyata bahawa majoriti yang memasukinya adalah orang-orang Melayu. Untuk membincangkan hal ini. Teknologi penting sebagai alat bantuan dalam proses pendidikan. Namun demikian. mereka masih mampu meneruskan kejayaan pendidikan malah terus mengungguli bidang pendidikan dimalaysia. Akhirnya timbul persoalan atau dilema sama ada untuk mengekalkan kuota ke IPTA bagi membantu etnik Melayu yang jauh ketinggalan ataupun dasar meritokrasi sepenuhnya berserta penghapusan kuota perlu dilaksanakan untuk memperbaiki kelemahan berkenaan. adalah sangat menarik melihat dimana sungguhpun anak-anak etnik Cina tidak diberikan banyak kemudahan ke asrama penuh. Teknologi yang digunakan dalam pendidikan berubah daripada 63 . Keempat kewujudan sekolahsekolah berkenaan adalah selaras dengan Dasar Ekonomi Baru. Ini berdasarkaan kuota pelajar-pelajar Bumiputera dianggap tidak perlu berusaha lebih untuk bersaing dengan pelajar-pelajar bukan Bumiputera. Keduanya kaum Melayu telah ketinggalan jauh dalam bidang ekonomi. Ketiganya sekolah-sekolah asrama penuh didirikan untuk golongan miskin di luar-luar bandar yang majoritinya adalak orang-orang Melayu.

Rangka kerjasama UNESCO adalah melalui bidang pendidikan. Terdapat juga skim-skim biasiswa yang disiediakan oleh pihak luar untuk segelintir rakyat Malaysia. Scientific and Cultural Organisation) yang bertujuan menyumbang kepada keamanan dan keselamatan dunia. Dalam pada itu juga terdapat sebuah organisasi dibawah Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu yang dinamakan UNESCO (United Nations Educational. Antara alatan yang dianggap tradisional ialah penggunaan kapur dan papan hitam. Tambahan pula Malaysisebagai sebuah negara mermbangun yang terdiri daripada pelbagai budaya memang memerlukann bantuan-bantuan luar. sains sosia dan sebagainya. Selain daripada mendapatkan bantuan kewangan bagi pendidikan. internet dan sebagainya. video dan lutsinar. sains. Hubungan Pendidikan Malaysia Dengan Pandidikan Antarabangsa Sebagai sebuah negara vang mengamalkan sistem pcndidikan moden. hubungan pendidikan antarabangsa melibatkan kerjasama dalam bidang-bidang sains dan teknologi. misalnya yang berikan oleh British Council dan negara Jepun. Teknologi pada zaman awal persekolahan telah dianggap tradisional pada masa kini.yang tradisional kepada apa yang ada pada masa kini. Pada hari ini teknologi semakin berkembang bila terdapat alatan-alatan seperti komputer. Malaysia mempunyai hubungan pendidikan dcngan negara-negara luar. Oleh itu pada keseluruhannya teknologi terkini yang sentiasa berkembang masih mempunyai matlamat membantu perhubungan antara guru dan murid-muridnya. televisyen. penyelidikan. cakera liut dan cakera padat. imager. Hubungan dan kerjasama pendidikan sangat diperlukan dalam memajukan pendidikan negara. Sebahagian permbiayaan pendidikan penuntut-penuntut Malaysia ke luar negara misalnya dibayai melalui pinjaman daripada badan-badan antarabangsa terutamanya Bank Dunia. alat tayang. kebudayaan dan 64 . Perkembangan teknologi dalam pendidikan merupakan inovasi untuk memudahkan proses pengajaran dan pembelajaran Bantuan teknologi memudahkan para pendidik mentransmisikan ilmu pengetahuan. pembangunan sumber manusia. Teknologi yang dianggap moden pula ialah seperti buku.

Pengajian Tadika bukan merupakan pengajian wajib dalam Pendidikan Malaysia. Namun kemasukan ke kelas ini terbuka kepada anak-anak dari keluarga berpendapatan rendah.komunikasi. Amir Hasan Dawi 65 .4 Tahun) Sekolah Menengah Tinggi (2 Tahun) Tingkatan Enam Pengajian Tinggi Pendidikan Pra-Sekolah Sekolah Tadika (pra-sekolah) menerima kemasukan kanak-kanak daripada 4-6 tahun. Malaysia juga menyertai UNESCO yang bekerjasama dengan badan-badan kerajaan dan bukan kerajaan (NGO) diseluruh dunia.7 Tahun) Bermula dari umur 7 tahun Sekolah Menengah Rendah (3 .3 Tahun) Bermula dari umur 5 tahun Sekolah Rendah (5 . Pendidikan bermula daripada tadika sehingga ke institusi pengajian tinggi. Ujian awam pada 30 Penteorian Sosiologi Dan pendidikan. Secara ringkas.Pada akhir tahun persekolahan sekolah rendah. Sistem Pendidikan Malaysia boleh dinyatakan seperti berikut: • • • • • • Tadika/Tabika (2 . anak-anak Malaysia telah melalui alam pendidikan Pra-Sekolah yang amat penting itu. Penubuhan Tadika oleh pihak swasta amat digalakkan. Pendidikan Rendah Pendidikan rendah bermula dari tahun 1 hingga tahun 6. sebaik sahaja melangkah ke tahun 1 persekolahan. Dengan ini diharapkan.30 Ringkasan Sistem Pendidikan di Malaysia Pada Masa kini Sistem Pendidikan di Malaysia adalah berdasarkan Sistem Pendidikan Inggeris. sebahagian besar Sekolah Kebangsaan mempunyai Kelas Pra-Sekolah. Ujian awam diadakan bagi menilai prestasi murid-murid. dan menerima kemasukan kanak-kanak berumur 7 tahun sehingga 12 tahun. Setakat ini.

Secara amnya. pelajar boleh memasuki pengkhususan seperti berikut: • • • Pengkhususan Sains Pengkhususan Sastera Pengkhususan Teknikal (Sekolah Vokasional) Terdapat 2 Ujian Awam pada peringkat ini.peringkat sekolah rendah dinamakan Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR). Pendidikan Pra-Universiti Pendidikan pra-universiti adalah pengajian lanjutan selepas persekolahan sekolah menengah bagi persediaan untuk kemasukan ke Universiti. Secara amnya. mereka perlu memasuki satu tahun kelas persediaan. Pelajar yang telah menduduki UPSR. Pendidikan Menengah Pendidikan menengah di Malaysia boleh dipecahkan kepada dua peringkat. pendidikan prauniversiti adalah seperti berikut: • • • Tingkatan Enam Matrikulasi Pendidikan Luar 66 . dibenarkan melanjutkan pelajaran ke Sekolah Menengah. Penerimaan program prauniversiti ditentukan berdasarkan Ujian Awam SPM.Pendidikan Sekolah Menengah Atas menawarkan bentuk pendidikan yang lebih khusus. Kelas khas ini dinamakan Tingkatan Peralihan. * Bagi pelajar yang meneruskan pelajaran ke Sekolah Menengah Kebangsaan daripada Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan. iaitu Menengah Rendah (Tingkatan 1-3). dan Menengah Atas (Tingkatan 4-5).

Institut Pengajian Tinggi Awam 2. Bagi sekolah rendah.Pada peringkat sekolah menengah rendah. Bagi yang mendapat keputusan baik dalam ujian SPM. bermula dari sekolah rendah. *Sijil STPM juga diterima oleh kebanyakan Universiti antarabangsa Matrikulasi Program Matrikulasi adalah pendidikan pra-universiti seperti Tingkatan Enam. mereka layak 67 . Kursus pra-universiti ini dilangsungkan selama 1 setengah tahun. Kolej Swasta 7. Kolej Awam 6. Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) diadakan. Penilaian Menengah Rendah (PMR) diadakan. Pada akhir tahun Ujian Awam STPM diadakan bagi menentu kemasukan ke Universiti. iaitu Sains dan Sastera. Politeknik 5. Pengajian Tinggi Pendidikan Malaysia terbahagi kepada beberapa peringkat seperti berikut. 1. Institut Ujian Awam Kebangsaan Ujian Awam peringkat Kebangsaan (National Public Examination) diadakan di akhir tahun persekolahan pada setiap tahap pendidikan.Tingkatan Enam Tingkatan Enam menawarkan dua bentuk pengkhususan.Pada peringkat sekolah menengah atas. Institut Pengajian Tinggi Swasta 3. Program Matrikulasi berlangsung selama 1 tahun setengah dan Ujian diadakan pada akhir tahun pengajian untuk menentu kemasukan ke Universiti. yang diselia oleh Universiti tempatan di Malaysia. Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) dijalankan semasa tahun 6 enam persekolahan. Maktab Perguruan 4.

STPM serta Sijil Matrikulasi (ujian bagi kursus Matrikulasi) adalah kelayakan asas untuk meneruskan pengajian ke Sarjana Muda.Tingkatan Enam berlangsung selama 2 tahun.untuk meneruskan pelajaran ke Tingkatan Enam. dan pada akhir tahun pengajian Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia(STPM) diadakan.Matrikulasi. Kolej Swasta menawarkan kursus pra-universiti seperti Kursus diploma Jenis-Jenis Sekolah di Malaysia pada masa kini : • • • • Sekolah bestari (Smart School) Sekolah sukan Sekolah agama Sekolah khas 31 31 http://ms.org/wiki/pendidikan 68 . Cara lain bagi melayakkan diri untuk Sarjana Muda ialah menerusi pengajian swasta seperti di kolej-kolej swasta.wikipedia. atau memasuki kursus.

Sesungguhnya pendidikan telah diberikan peranan yang besar untuk mencapai matlamat berkenaan.RUMUSAN Berdasarkan apa yang telah dibincangkan tadi jelas bahawa kedatangan pelbagai etnik ke Tanah Melayu yang terdiri daripada etnik Cina dan India telah mewujudkan masyarakat majmuk di negara malaysia. Mencapai perpaduaan kebangsaan telah dikenal pasti sebagai objektif utama dasar-dasar tahun 1970-an. 69 . Pada tahun 1979. satu Laporan Jawatankuasa Kabinet dihasilkan yang sekali lagi mempunyai matlamat utama untuk mencapai perpaduan dalam masyarakat pelbagai etnik. Selain itu. Ini dibuktikan pada peristiwa 13 Mei 1969 yang sedikit sebanyak adalah berpunca daripada kecelaruan dan kekurangan sistem politik atau demokrasi ketika itu. Kewujudan masyarakat majmuk ini telah sedikit sebanyak mempengaruhi sistem demokrasi di malaysia yang banyak menimbulkan kontrovesi. dan dasar-dasar yang dijalankan oleh penjajah terhadap Malaya ketika itu. Antara polisi penting pendidikan ialah perubahan daripada aliran Inggeris kepada penggunaan sepenuhnya Bahasa Melayu daripada peringkat sekolah rendah hinggalah ke peringkat universiti. pendidikan di Malaysia telah mengalami banyak perubahan dan modenisasi.Selepas kemerdekaan juga pendidikan di negara kita ini tidak lari juga daripada hasrat utama untuk mencapai perpaduan nasional. kekayaan. Malaysia juga mempunyai parlimen yang akan menggubal undang-undang negara dan secara tidak langsung memberi keadilan kepada pelbagai kaum di Malaysia. Nilai-nilai tempatan ini adalah diperlukan kerana ia mengambarkan identiti kita tersendiri. sultan merupakan ketua negara yang mana setiap keputusan negara mesti mendapat restu daripada sultan terlebih dahulu. Mengikut sistem demokrasi berparlimen di Malaysia yang mengekalkan sistem berpelembagaan. Mereka datang ke tanah melayu disebabkan pelbagai keistimewaan dari segi kedudukan. Laporanlaporan dan dasar-dasar yang digubal adalah berfokuskan ke arah integrasi masyarakat berbilang etnik. Semenjak kemerdekaan hinggalah sekarang. dalam mengejar pembangunan dan kemajuan melalui pendidikan moden kita tidak boleh lupa untuk menerapkan nilai-nilai tempatan yang menjadi tradisi dan kebanggaan. Namun peristiwa ini telah menjadi teladan kepada sistem demokrasi dinegara kita yang mana ketika ini kita telah mempunyai satu sistem pentadbiran yang terbaik dan memberi keadilan kepada semua. Disamping itu.

Penteorian Sosiologi dan Pendidikan.Amir Hassan Dawi. Jomo.S.RUJUKAN Reflection Of Pre Independence Malaya. 1993. Mad Aros. Bhd. Hussein Haji Ahmad. Kurikulum dan Pengurusan Bilik Darjah. Arah Dan Cabaran. Titas Kertas 1. Dewan Bahasa dan Pustaka. Ee Ah Meng Harun Aminurrrashid. Persatuan Sejarah Malaysia. Penerbit Fajar Bakti Sdn. Fakulti pendidikan Universiti Malaya. Reformasi dan Wawasan. Pedagogagi. Pelanduk Publication. 1991. Azhar Hj. Masyarakat Malaysia: Cabaran Sosio-Ekonomi. Malaysia Dari Segi Sejarah. Pendidikan Di Malaysia. Mohamed Abid. Buku Teks SPM.1966 Kajian Sejarah Perkembangan Bahasa Melayu. Pendidikan dan Masyarakat: Antara Dasar. Singapura: Pustaka Melayu 70 . K. Quantum Books.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->