P. 1
Teori Jean Piaget,Van Hieles and Hoffer - Missiah

Teori Jean Piaget,Van Hieles and Hoffer - Missiah

|Views: 3,399|Likes:
Published by Aman Makmur

More info:

Published by: Aman Makmur on Oct 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/10/2014

pdf

text

original

PENDAHULUAN Pembelajaran geometri pada awal umur kanak-kanak adalah tidak

formal,berbentuk penerokaan,meneka dan menyelesaikan masalah. Ini dapat dilihat, sejak dari bayi lagi, ibubapa sebenarnya telah pun menerapkan pemahaman secara tidak formal kepada kanak-kanak dengan memberikan objek-objek geometri sebagai alat mainan. Pada peringkat ini, kanak-kanak tidak mengetahui secara saintifik berkenaan geometri tetapi melalui pengalaman mereka bermain dengan alat permainan tersebut telah membina pengetahuan geometri secara tidak langsung. Melalui sesetengah permainan juga seperti memasukkan bentuk-bentuk geometri seperti segiempat, segitiga dan bulat ke dalam ruang yang disediakan dan penyusunan kepingan-kepingan bentuk-bentuk, kanak-kanak mendapat peluang menimba pengalaman dalam menyelesaikan masalah serta mempelajari konsep geometri darinya. Peranan Guru Selain daripada ibu bapa, guru adalah orang yang paling penting dalam membina dan memperkembangkan konsep geometri murid. Peranan guru dalam memperkembangkan konsep geometri kanak-kanak pada amnya terbahagi kepada 4 peranan utama: 1. Menentukan tahap serta aras pemikiran geometri para pelajar dimana guru seharusnya berupaya melihat dan menentukan tahap pemikiran muridnya berkenaan geometri. Ini penting bagi guru untuk merangka aktiviti dan menstruktur program untuk pengajaran dan pembelajaran. 2. Menstruktur proses pembelajaran geometri pelajar agar tercapai objektif serta memperoleh kesan yang maksimum, juga mengaitkan pelajar dengan penerokaan alam geometri yang lebih terbuka. Guru harus menyediakan suatu pengajaran yang berkesan yang mampu memberi kesan mendalam terhadap murid. Murid dibenarkan meneroka kendiri serta mengaitkan dengan persekitaran serta pengalaaman sedia ada mereka. 3. Berinteraksi dengan soalan–soalan lebih terbuka di mana murid bebas mengemukakan soalan serta bertanya dalam menjurus kepada pemahaman konsep. Murid dibenarkan berinteraksi sesama sendiri dan guru memberi respon yang baik.

1

Piaget mendapati bahawa perkembangan kognitif kanak-kanak berbeza dan berubah melalui empat peringkat iaitu peringkat deria motor (0–2 tahun). Switzerland dan berpindah ke Geneva pada tahun 1932 di mana beliau belajar di Universiti Geneva Institut Jean-Jacques Rousseau. Daripada kajian dan pemerhatiannya. Mengenal tokoh-tokoh teori perspektif geometri Perspektif Teori Geometri Jean Piaget dan Inhelder Berasal daripada Switzerland.” Sebagai seorang guru matematik sekolah rendah. merupakan ahli psikologi yang banyak menyumbang kepada pemahaman pelbagai . Beliau memperolehi Sarjana Muda (1935) dan doktor falsafah (1943) dalam bidang psikologi. membuat rekod dan portfolio dimana tugasan ini membolehkan murid mengambil bahagian seterusnya menjadikan matematik itu lebih bermakna.Walau bagaimanapun. alat bantuan mengajar dapat membantu murid-murid memahami konsep matematik. Beliau juga menegaskan kepentingan interaksi idea-idea antara kanak-kanak tersebut dengan kawan-kawan sejawatannya penting untuk perkembangan mental. usia ini tidak tetap kerana ia mengikut kemampuan pelajar itu sendiri. Oleh itu. Penilaian dengan menggunakan strategi penilaian alternatif seperti perbincangan dan tugasan yang menunjukkan tahap kemajuan.Jawapan murid samada betul atau salah pada peringkat diabaikan kerana guru hanya melatih murid untuk memberi pendapat dan idea mereka. Paiget berpendapat bahawa asas pada semua pembelajaran ialah aktiviti kanak-kanak itu sendiri. Bärbel Inhelder (1913-1997) adalah seorang ahli psikologi Switzerland pembangunan. Menurut Jere Confrey (1999). 2 . pra-operasi (2–7 tahun). operasi konkrit (7–11 tahun) dan operasi formal (11 tahun ke dewasa). kita harus memberi tumpuan terhadap perkembangan kanak-kanak pada peringkat operasi konkrit.mana kanak-kanak belajar. yang terkenal bersama-pekerja Jean Piaget. Ketika usia sebegini kanak-kanak hanya boleh memahami konsep matematik melalui pengalaman konkrit. “ Piagetian “ theory kindled my intense enjoyment of children and deep respect for their capabilities. 4. Beliau dilahirkan di St Gall.

Jenis pemikiran ini melibatkan penaakulan deduktif dan keupayaan untuk sebab hipotesis. Kerjasama mereka bermula dengan disertasi beliau pada pemuliharaan kanak-kanak dan berterusan selama hampir 50 tahun. 3 . dan Conception Kanak-Kanak Angkasa (1967). Barbel Inhelder meninggal dunia pada tahun 1997.Inhelder bekerja di Universiti Geneva sehingga beliau bersara pada tahun 1983. Psikologi Kanak-kanak (1966). Kerja Inhelder amat signifikan dalam penemuan peringkat "operasi formal" yang berlaku dalam peralihan antara zaman kanak-kanak dan remaja. bekerjasama dengan Jean Piaget dalam kerja-kerja uji kaji kepada pembangunan kanak-kanak. Penerbitan bersama mereka yang banyak termasuk Pertumbuhan Pemikiran Logik dari Kanak-kanak untuk Remaja (1958).

Model pemikiran teori geometri van Hiele ini juga boleh digunakan untuk panduan pengajaran serta menilai kebolehan pelajar Pierre dan Dina van Hiele mencipta satu model untuk membantu menjelaskan pembangunan memahami geometri. Tiga peringkat pertama adalah relevan untuk pelajar rendah dengan peringkat keempat relevan untuk pelajar sekolah menengah dan kelima bagi pelajar-pelajar geometri sekolah tinggi. kemudian di analisa dan mengenalpasti ciri-ciri objek tersebut dan akhir dapat menerangkan secara verbal. Tingkahlaku tersebut merupakan permulaan kepada perkembangan pembuktian verbal secara sistematik.  Tingkah laku dan pengamatan (visual) terhadap objek seperti mengira dapat menunjukkan perkembangan yang berbeza. Teori ini berasal dan dikembangkan oleh dua orang penyelidik iaitu sepasang suami isteri dari Belanda dalam tahun 1950-an. Proses mengira menggunakan perkataan dan simbol yang mana akhirnya akan menghasilkan konsep nombor. Bermula dengan pengamatan ke atas objek. "Produk pemikiran" dari satu tahap menjadi "objek pemikiran" bagi yang akan datang. Pada tahun 1980-an terdapat minat oleh Majlis Standard Kebangsaan guruguru Matematik (1989) di Negeri Amerika dalam sumbangan yang dibawa oleh model van Hiele iaitu pembelajaran akan lebih dekat melalui pelaksanaan dengan memberi penekanan terhadap kepentingan pembelajaran berurutan dan pendekatan aktiviti. oleh Pierre van Hiele dan Dina van Hiele-Geldof yang telah banyak tahun mengkaji bagaimana kanak-kanak membentuk pemahaman terhadap Geometri Euclid. Namun pada tahun 1960-an pendidik bekas Kesatuan Soviet telah mempelajari daripada penyelidikan van Hiele ini dan telah menukar kurikulum geometri mereka. Tiga peringkat pertama adalah peringkat yang perlu diterokai semasa pendidikan rendah : 4 .Perspektif Teori Geometri Van Hieles (1959)  Asas matematik bermula dengan persepsi (perceptions) dan tingkahlaku (actions) kepada sesuatu objek dalam dunia luar. Mereka juga menyarankan bahawa kanak-kanak boleh belajar geometri di sepanjang garisan struktur bagi hujah bahawa mereka yang berkembang dalam tahun 1950-an.

(b) Kedua. kanak-kanak belajar mengenal jenis bentuk dan menamakan bentuk-bentuk yang ada di sekeliling mereka.1.Dibantu oleh pengalaman pengajaran yang sesuai. Mereka mengenalpasti bentuk-bentuk ringkas seperti bulat.iaitu bermula dari tahap (visualisasi). kon. geometri yang berbeza boleh dikelaskan mengikut ciri-cirinya yang tersendiri. Analisis. tak sekata. 1981. Mungkin salah satu yang paling penting ciri-ciri model ini. Peringkat kedua adalah keupayaan kanak-kanak untuk menggunakan perkataan-perkataan yang lebih spesifik terhadap ciri yang ada pada bentuk tersebut seperti segitiga ada tiga sisi. Pemerhatian.model ini menegaskan bahawa pelajar bergerak berurutan dari awal. Logik dan Gunaan). capah dan sebagainya. di mana ruang adalah semata-mata diperhatikan sifat rajah yang tidak diiktiraf dengan jelas. tiga bucu. bersudut tegak. segiempat. (Hoffer. kiub dan sebagainya. Deduktif dan Pengekstrakan). adalah fakta bahawa pelajar hanya boleh bergerak secara berturutan melalui peringkat dan kemajuan itu dari satu tahap ke tahap yang seterusnya bergantung pada kandungan dan cara pengajaran daripada pada umur pelajar. Susunan. Lukisan. p15). Peringkat ketiga adalah peringkat di mana kanak-kanak berupaya membuat pengkelasan terhadap ciri bentuk yang telah diketahui serta memperkembangkannya ke dalam istilah-stilah yang lebih spesifik seperti sekata. segiempat ada enam permukaan dan sebagainya. Pengetahuan mengenai bentuk ini terbina sebelum alam persekolahan bermula lagi. 5 . Kesimpulannya. condong. 2. deskriptif. satu tawaran dengan tahap pemikiran geometri (Pengiktirafan. Namun begitu ianya berkaitan di antara satu sama lain dalam pelbagai cara Hoffer mencipta satu matriks dua dimensi untuk mewakili pemikiran geometri: (a) Dimensi pertama terdiri daripada lima kemahiran geometri (Visual. melalui urutan yang disenaraikan di atas untuk tahap tertinggi (accuracy). yang berkenaan dengan aspek-aspek formal abstrak potongan. dipikul oleh penyelidikan yang berterusan. Pada peringkat pertama. 3.

kebolehan untuk mewakili bentuk geometri dalam 2-D dan 3-D. untuk membuat gambar rajah skala. kon. lakaran angka isometrik. Konsep asas geometri melibatkan konsep satah. (2) Kemahiran lisan . ia adalah sukar untuk membayangkan komunikasi tepat yang menerangkan bagaimana hubungan dalam konsep ruang yang boleh dilakukan tanpa sokongan bentuk algebra. Mengenal Konsep Geometri Geometri mengandungi koleksi objek seperti segiempat. titik. pengiktirafan sifat-sifat penting kerana kriteria. corak arif. Pada asasnya geometri mempunyai dua bentuk iaitu 2 dimensi dan 3 dimensi. Karya ini yang terhad dengan tiga kemahiran geometri (Visual. (3) Kemahiran melukis .Hoffer (1981) telah mencadangkan satu set lima kategori kemahiran asas yang berkaitan kepada pelajar-pelajar sekolah : (1) Kemahiran visual .klasifikasi.penggunaan komunikasi istilah dengan tepat yang betul dalam menerangkan konsep dan hubungan ruang.dengan menggunakan segala keputusan dan apa yang telah dipelajari dalam kehidupan sebenar. garisan serta segmen. membuat kesimpulan. parallelogram serta bentuk-bentuk padu seperti kubus dan prisma. menggunakan contoh balas. Analisis dan Potongan).berkomunikasi menerusi lukisan. deskriptif dan Logik) dan tiga tahap pemikiran geometri (Pengiktirafan.pengiktirafan. segitiga.pengiktirafan dari sudut yang berlainan. merumuskan dan menguji hipotesis. (4) Kemahiran logik . Walaupun Hoffer seolah-olah memberi tumpuan kepada geometri Euclidean. (5) Kemahiran aplikasi gunaan . bulatan. Kanak-kanak seharusnya didedahkan dengan konsep asas geometri seperti berikut terlebih dahulu sebelum guru membincangkan dengan lebih lanjut menegnai geometri: 6 . pemerhatian hartanah pentafsiran peta.pengimejan . silinder. Contohnya penggunaan geometri untuk pakej merekabentuk.

Menurut Piaget dan Inhelder(1967). Semasa pembelajaran pengukuran. di mana ia mempunyai panjang tetapi tiada lebar atau tinggi. Ini kerana kewujudan garisan adalah merupakan satu siri set titik. Selain daripada itu. Selain daripada itu. Di peringkat yang seterusnya. geometri dan fungsi. penerapan konsep asas permukaan satah juga penting iaitu satah merupakan permukaan 2 dimensi yang mempunyai panjang dan lebar tetapi tiada tinggi.segitiga dan bulatan Asas pertama yang perlu diterapkan dalam murid adalah titik. Manakala persepi melibatkan hubungan terus dengan 7 . lebar dan tinggi. murid perlu menerokai pula ciri-ciri struktur yang ada pada suatu bentuk geometri dan akhirnya diperkembangkan kepada bentuk-bentuk geometri itu sendiri dan memahami perkaitannya antara satu sama lain.• • • • • • • Titik Garisan Segmen garisan yang mempunyai dua penghujung Segmen garisan yang tak berpenghujung Permukan satah Ruang Bentuk -bentuk 2D seperti segiempat. statistik.peluang untuk mengaitkannya dengan bahagian matematik yang lain sentiasa ada seperti operasi bernombor.Pengukuran adalah sebahagian dari angka-angka di dalam kehidupan seharian. pengukuran juga merupakan salah satu komponen geometri. Garisan merupakan bentuk 1 dimensi yang terhasil dari hubungan antara dua titik yang bersambung. Manakala ruang pula merupakan satu set titik yang dihubungkan antara satu sama lain di dalam bentuk 3 dimensi yang mempunyai panjang.dua tahap ini digabungkan untuk membina ideaidea tentang konsep ruang. Segmen-segmen garisan mempunyai 2 jenis iaitu segmen garisan yang mempunyai hujung di mana ia menghubung antara dua titik AB dan segmen yang tidak mempunyai hujung yang bermula dari satu titik dan seterusnya berkembang ke suatu arah yang dikenali sebagai infinit. di dalam pengukuran terdapat 4 idea asas iaitu : 1) Persepsi dan perwakilan kanak-kanak membina konsep spatial mereka dalam dua tahap yang berbeza iaitu persepsi dan perwakilan. Kedua.

2. 8 . Dalam mengajar pengukuran. Dari situ mereka akan membina pengetahuan persepsi mengenai objek tesebut. 4) Unit Memahami konsep unit dibina dari dua idea. 3.ukur dan semak semula. maka di sinilah perwakilan digunakan. membentuk unit yang sesuai dan proses untuk mengukur iv. membuat perbandingan iii.mengenali atribut yang diukur dan mengenali unit yang mempengaruhi jumlah yang ditugaskan untuk objek . 2) Pemuliharaan Sesuatu objek akan kekal pada bentuk dan saiznya walaupun ianya digerakkan atau dibahagikan pada beberapa bahagian. Berusaha untuk membolehkan pelajar menganggar dan mengukur dalam kriteria yang diberikan .fizikal objek. 4. Anggar. Wujudkan masalah kepada pelajar dengan peruntukan masa yang diberikan untuk membuat anggaran. Gunakan strategi 2 sehingga pelajar berasas selesa dengan kemahiran menganggar mereka.maka panjang A tentunya kurang dari panjang C. Bandingkan objek dengan objek lain yang sudah diketahui ukurannya. beberapa strategi digunakan: 1. tukarkan kepada unit ukuran yang piawai v. mengenali benda yang hendak diukur ii. 5. guna rumus untuk mengira unit Dalam membuat anggaran untuk mendapatkan ukuran yang tepat dari objek tanpa menggunakan alat mengukur. 3) Transitiviti Memahami transitiviti tentang panjang sesuatu objek membawa maksud bahawa pelajar boleh menyimpulkan jika panjang A kurang dari panjang B dan panjang B pula kurang dari panjang C. Apabila mereka terpaksa menggunakan imaginasi dan memori sedia ada tentang objek tersebut. proses pembelajaran pengukuran boleh dibahagikan kepada 5 langkah : i.iaitu.

mereka boleh memahami kenapa segiempat sama adalah juga tergolong dalam bentuk segiempat . bulatan. pada tahap ini pelajar masih tidak dapat mengaitkan turutan logik dan perkaitannya.definisi. • Aras Pertama adalah Visual di mana tahap ini bermula dengan pemikiran nonverbal.pada tahap ini pelajar masih belum mampu memahami peranan aksiom.pelajar tidak memahami bahawa segitiga sama sisi yang mempunyai 3 sisi yang sama panjang juga mempunyai 3 sudut yang sama besar. segi tiga.teorem dan alihannya. Terdapat alasan lain kenapa kita harus belajar manipulasi geometri iaitu minat terhadap geometri sentiasa ada apabila kita memerlukan jawapan tentang peristiwa dan fungsi tentang kejadian alam sejagat.Walau bagaimanapun. Sebagai contoh. Mereka juga mampu mengaplikasi serta menerangkan perhubungan antara bentuk dan seterusnya membuat definisi. Mengajar ilmu geometri pula melatih akal fikiran kita untuk menjana pemikiran yang kritis dan terperinci. Walau pun begitu. • Aras Kedua adalah Diskriptif. Ironinya. Mereka juga perlu membina bahasa yang sesuai untuk mempelajari sesuatu konsep yang baru. Pada tahap ini. Pada tahap ini. dan segi empat yang begitu dekat dengan kehidupan manusia secara semulajadi selari dengan fenomena memandu di jalan raya. Bentuk dilihat sebagai satu. • Aras Ketiga adalah Deduktif Formal. Mereka mampu melihat bahawa ada perhubungan antara satu sama lain dalam suatu bentuk. minat terhadap kepelbagaian bentuk dan objek seperti garisan. pembangunan teori pemikiran spatial dalam geometri mendorong pemahaman serta kemahiran pelajar dengan arahan-arahan yang menjurus kepada aras-aras pemikiran semulajadi geometri pelajar.pelajar dapat mengaitkan turutan logik bentuk.pelajar boleh mengenali dan menghuraikan bahagian-bahagian bentuk. Sebagai contoh. berbanding daripada pelbagai gabungan bentuk. Teori beliau mempunyai hieraki aras pemikiran bermula pada usia awal kanak-kanak sehinggalah dewasa yang terdiri dari 3 aras pertama yang merangkumi tempoh normal pembelajaran.Membina Pemikiran Geometri Pelajar Mempelajari ilmu geometri mendedahkan kita tentang kewujudan alam ini dengan mendalam. Menurut Van Hiele penyelidikannya yang memulakan pada tahun 1950an.Pelajar akan menamakan bentuk pada apa yang mereka lihat dan tidak ada penjelasan tentang bentuk tersebut. melihat kestabilan bangunan dan lain-lain lagi sering menjadi asas kepada pengembangan terhadap pengetahuan geometri. 9 .

murid menggunakan 3 dan 5 kepingan tersebut untuk membentuk kepingan 6 (2 bentuk segitiga membentuk 1 segiempat sama). Secara tak langsung murid meneroka ciri-ciri bentuk dan perhubungan antaranya. Murid akan sedar bahawa panjang sisi bentuk tersebut adalah sama dan sesetengahnya adalah separuh daripada bentuk yang lain. Aktiviti ini menggalakkan murid menggunakan istilah-istilah tersebut dalam percakapan dan penulisan mereka tentang pengalaman yang mereka perolehi. Kanak-kanak digalakkan meneroka dengan bebas bahan-bahan geometri dan membuat penemuan secara sendiri ciri-ciri dan struktur bahan. secara tidak langsung. Seterusnya di peringkat yang lebih tinggi. guru boleh memperkenalkan istilah-istilah lain seperti sama sisi. Guru perlu menggalakkan murid supaya berkongsi dan bercerita tentang bentuk dan gambar yang mereka bina. segiempat tepat dan juga segitiga. Melalui aktiviti tersebut murid dapat lebih pemahaman yang lebih spesifik terhadap ciri-ciri bentuk. Sementara mereka bermain. melalui permainan tangram ini. penggunaan tangram boleh diajar sejak dari awal peringkat umur murid. Contohnya. kanak-kanak akan mengenal bentuk – bentuk geometri secara tidak formal. sudut tepat. Seperti contoh. Mereka juga dapat menyatakan bahawa setiap sudut bahawa apabila dicantumkan bersama akan membentuk bentuk yang lain. Dengan menggunakan alatan-alatan ini. 10 . Ini seterusnya murid dapat memberi tumpuan terhadap ciri-ciri khusus setiap bentuk tangram tersebut seperti bentuk segiempat sama. semasa guru menanyakan nama-nama bentuk-bentuk. Arahan simulasi dalam geometri serta aktiviti pengayaan boleh diterapkan di dalam aktiviti bermain seperti meyusun mozek serta blok-blok corak mengikut corak tertentu. Guru boleh menanyakan beberapa soalan seperti apa yang boleh dilakukan dengan kepingan-kepingan tangram tersebut. Contohnya. Ini kerana geometri ini merupakan suatu seni yang boleh merangsang pemikiran kanak-kanak. murid-murid boleh dinilai oleh guru melalui pemerhatian secara tidak formal cara murid berfikir. sudut sama. dalam suatu permainan. murid diperkenalkan istilah-istilah baru untuk meneroka dengan lebih lagi ciri-ciri bentuk yang baru. Guru boleh menggalakkan murid untuk menggunakan kepingan-kepingan yang lain untuk membentuk sesuatu bentuk yang baru.Bagi sesetengah pelajar. Penyusunan blok dan mozek membolehkan kanak-kanak menyelesaikan masalah – masalah bentuk-bentuk yang dikehendaki.proses pembelajaran berlaku secara aktif serta berkesan melalui permainan.

bentuk apa yang mempunyai sisi yang selari dan lain-lain. sudut. aktivti dan tugasan penyelesaian masalah dapat diterap dengan menggunakan soalan terbuka dan boleh diselesaikan dalma pelbagai cara. Sebagai contoh guru boleh menanyakan bentuk apa yang mempunyai sudut tempat. bucu dan lain-lain. Selain daripada itu. Kemahiran penyelesaian masalah geometri juga boleh ditingkatkan melalui internet kerana pada masa kini terdapat pelbagai aktiviti interaktif yang membolehkan murid meneroka dan mempelajari tajuk geometri dengan lebih mendalam dengan rasa seronok. Murid-murid boleh diberi tugasan mencabar seperti melukis dan membina bentuk-bentuk yang ditunjukkan oleh guru menggunakan kepingan-kepingan tangram tersebut.simetri dan lain-lain. Matlamatnya adalah supaya murid dapat menggunakan apa yang telah dipelajari dalam menyelesaikan masalah. apa ciri yang sama dalam semua segitiga. Di peringkat seterusnya. penggunaan blok-blok boleh melatih kanak-kanak untuk berfikir secara kognitif melalui penyesuaian bentuk geometri ini. persamaan bentuk. Penggunaan origami juga dapat memberi peluang kepada murid menyelesaikan masalah-masalah geometri seperti paksi simetri. 11 .

Analisis.PERSPEKTIF TEORI GEOMETRI HOFFER Hoffer mencipta satu matriks dua dimensi untuk mewakili pemikiran geometri: (a) dimensi pertama terdiri daripada lima kemahiran geometri (Visual. lakaran angka isometrik. Hoffer (1981) telah mencadangkan satu set lima kategori kemahiran asas yang berkaitan kepada pelajar-pelajar sekolah : (1) Kemahiran visual . (4) Kemahiran logik . Pemerhatian. Contohnya penggunaan geometri untuk pakej mereka bentuk. Susunan. Logik dan Gunaan).klasifikasi. (b) Kedua. pengiktirafan sifat-sifat penting kerana kriteria corak arif. satu tawaran dengan tahap pemikiran geometri (Pengiktirafan. kebolehan untuk mewakili bentuk geometri dalam 2-D dan 3-D.penggunaan komunikasi istilah dengan tepat yang betul dalam menerangkan konsep dan hubungan ruang. (2) Kemahiran lisan .berkomunikasi menerusi lukisan.dengan menggunakan segala keputusan dan apa yang telah dipelajari dalam kehidupan sebenar. p15). 1981. menggunakan menggunakan contoh balas. pentafsiran peta. merumuskan dan menguji hipotesis. Deduktif dan Pengekstrakan).pengiktirafan. pemerhatian hartanah. (5) Kemahiran aplikasi gunaan .pengiktirafan dari sudut yang berlainan. membuat kesimpulan. (Hoffer. Lukisan. 12 . deskriptif.pengimejan. untuk membuat gambar rajah skala. (3) Kemahiran melukis .

Menamakan bentuk geometri. Memahami perbezaan antara takrif. deskriptif dan Logik) dan tiga tahap pemikiran geometri (Pengiktirafan. Memahami makna tempahan bentuk dalam situasi Logik yang berbeza. postulat dan teo rem. Menggunakan ciri-ciri bentuk geometri untuk mengenal pasti hubungan subset. ia adalah sukar untuk membayangkan komunikasi tepat yang bagaimana dalam menerangkan konsep ruang dan hubungan yang boleh dilakukan tanpa sokongan bentuk algebra.Visual Gunaan Deskriptif Logik Lukisan  Walaupun Hoffer seolah-olah memberi tumpuan kepada geometri Euclidean. Tahap Kemahiran Pengiktirafan Analisis Deduktif Mengenal bentuk geometri Visual melalui gambar tanpa mengetahui ciri-ciri bentuk. Analisis dan Deduktif). Menggunakan logik untuk membuktikan dan dapat men yimpulkan pengetahuan baru dari fakta – fakta yang diberikan 13 . Menggunakan maklumat ten tang bentuk badan geometri dan menyimpulkan maklumat lanjut . Jadual (1): tahap pemikiran geometri diagihkan mengikut kemahiran geometri.  Karya ini yang terhad dengan tiga kemahiran geometri (Visual. Mengenal pasti hubungan antara pelbagai jenis bentuk geometri . Menggambarkan hubungan antara bentuk geometri Mentakrifkan konsep geometri dengan jelas. Deskriptif Jelaskan kenyataan-kenyataan yang menggambarkan bentuk geometri.

Rumuskan maklumat dengan lebih lanjut menyimpulkan maklumat lanjut Rajah (1): piramid tiga peringkat pemikiran geometri Van Hieles amat mengambil berat tentang masalah yang murid-murid mereka hadapi dengan geometri sekolah menengah. 1983. 2003). Usiskin. 14 Tahap (2) Deskriptif Mengenal perkaitan antara bentuk Tahap (3) Logik menerangkan hubungan antara bentuk menggambar bentuk Tahap (1) Visual Mengenal bentuk . Model van Hiele mempunyai tiga komponen utama wawasan.fasa pembelajaran dan tahap pemikiran (Hoffer.

jika kita lihat pada silibus sekolah rendah di United Kingdom. setiap tajuk atau sub tajuk bagi apa-apa berkaitan matematik. Ini kerana. Berbanding dengan negara kita. Silibus pengajaran bagi tajuk geometri seharusnya menjadikan penyelesaian masalah sebagai suatu hasil pembelajaran yang utama. Oleh kerana geometri merupakan salah satu tajuk yang penting dalam pembelajaran matematik.pembelajaran geometri penting kerana geometri merupakan cabang matematik yang menghubungkan matematik kepada kehidupan seharian yang menyelidiki corak-corak visual. Geometri mewakili fenomena alam yang asli. penyelesaian masalah merupakan perkara utama yang harus diterapkan 15 . Dan juga dapat menjelaskan tentang konsep ruang.KESIMPULAN Hakikatnya. guru seharusnya mempunyai kemahiran mengajar yang baik agar dapat menerapkan dan mewujudkan pemikiran kognitif murid-murid agar lebih mahir dalam penyelesaian masalah geometri ini. kepentingan geometri bukan sahaja untuk menjawab soalan peperiksaan tetapi juga amat berguna dalam kehidupan seharian mereka termasuk juga kerjaya.

London: Academic Press. A. A. 205-227).org/wiki/Geometry          16 . & M. Characterizing the van Hiele levels of development in Geometry. L. Del Grande. 211-215)  Piaget. Retrieved September 28. The Relation between Math Achievement and Spatial Abilities among Elementary School Children. & Shaunessy J. (1996 ). (1971).  Guay. Acquisition of mathematics concepts and processes (pp.wikipedia. Spatial Perception and Primary Geometry. Langdon & J. (1986). 11-18.). 74. London : Routledge and Kegan Paul. VA: National Council of Teachers of Mathematics. Van Hiele of Geometric Thought Revisited ” Mathematics Teacher. Lesh. Landau (Eds. Steven & others (2002). R. (1971). 17 (1) 31-48. (1983). (1977 ). P. Reston. (1987). March 1991 pg 210-221 Hoffer. J.C. Geometer's Sketchpad Workshop Guide. D. Lindquist (Ed. Geary. J. Trans. Chanan. Lunzer. In M. Children’s Mathematical Development. Key Curriculum press 2002. Geometry is more than proof. Burger W. 7. 4 ed. In R. pp 127-135. Journal for Research in Mathematics Education. Teppo. Journal of Research in Mathematics Education. B. Washington: American Psychological Association. B. Anne. Mathematics Teacher. McDaniel. van Hiele. J.) Learning and Teaching Geometry. K-12. dan E. Developmental Psychology Series. (1986). 2011 from http://en. Hoffer.. New York: Academic Press. J. Structure and Insight: a theory of mathematics education.RUJUKAN  Piaget. J. Mental Imagery in Child. & Inhelder. dan Inhelder. New York: Basic Books. (pp. Van Hiele-based research. (1981). The Child's Conception of Space (F. M.).

ph.   Retrieved October 6.edu/euclid. 2011 from http://farside. 2011 from http://www.html Retrieved October 6.mathsisfun.utexas.com/geometry/index.uk/mathemapedia/Van_Hiele_Levels 17 . 2011 from https://www.org.ncetm.html Retrieved October 10.

LAMPIRAN 18 .

19 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->