TEKS PENGACARAAN MAJLIS MAKAN MALAM AMAL PENGAKAP 2011.

Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan. YANG BERHORMAT, TUAN-TUAN, PUAN-PUAN, PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN. Majlis dengan rasa sukacitanya mempersilakan para hadirin untuk berdiri tegak bagi menzahirkan rasa cinta terhadap negara Malaysia dengan nyanyian lagu negaraku serta seterusnya lagu Pengakap Malaysia. Dipersilakan. Majlis merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan dipersilakan duduk kembali. Indah nian istana bunian Istana bunian cantik menawan Tetamu kehormat di alu-alukan Moleklah rasanya majlis dimulakan Mencari timba si anak dara, Di bawah sarang burung tempua; Salam sembah pembuka bicara, Selamat datang untuk semua. Assalamualaikum w.b.r..salam sejahtera..salam perpaduan…salam kemesraan… salam satu Malaysia ..salam Hari Raya dan selamat datang ke majlis MAKAN MALAM AMAL PERSEKUTUAN PENGAKAP MALAYSIA DAERAH BINTULU 2011 . YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. Yang Berbahagia En Othman Bin Hj Mat Setiausaha Politik kepada YB Datuk Hj Talip Zulipilip ADUN N58 Jepak merangkap Menteri Muda Pelancongan Sarawak. YANG BERBAHAGIA _________________________________________________________, RESIDEN BINTULU.

AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA. memohon restu ilahi rabbi.Pengerusi2 Persatuan PARA PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH / PENOLONG2 PESURUHJAYA PENGAKAP DA ERAH BINTULU/TATAU DAN SEBAUH. Untuk itu. Alhamduillah hadirin dan hadirat sekalian. PUAN-PUAN. kuat. dan bersemangat. Untuk makluman hadirin sekalian. YANG BERUSAHA EN JANUDIN BIN AB RAHMAN. Bersyukur kita kehadrat tuhan yang maha kuasa kerana mempertemukan kita dalam keadaan sihat. TUA-TUAN. En dianjurkan oleh Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu dengan kerjasama Pengakap kawasan Bintulu dan Persekutuan Pengakap Derah Tatau dan Sebauh. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM. Majlis ini. PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN.agar majlis kita ini direstui dan dianugerahi lipahan keberkatan dan kejayaan gilang-gemilang. PARA PENGAMAL MEDIA. YANG BERUSAHA EN. majlis ini merupakan majlis makan malam amal yang julung-julung kalinya dianjurkan khas bagi mengumpul dana aktiviti Persatuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu pada masa akan datang. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu. Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011 YANG BERUSAHA Pengetua -Pengetua dan Guru-guru Besar di Bahagian Bintulu YANG BERUSAHA Ketua-Ketua Jabatan Kerajaan dan swasta. Marilah kita bersama-sama menadah tangan dengan penuh kusyuk dan tawaduk. Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011). berbentengkan rasa mesra perpaduan antara pelbagai kaum dan ugama dalam usaha melestarikan Majlis Makan Amal Pengakap Daerah Bintulu 2011.YANG BERUSAHA Encik Cristopher Yek Pengarah Urusan BBC Contraction mewakili Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK.majlis dengan rasa penuh . Para Hadirin.

puan-puan para hadirin yang dimuliakan. Seterusnya. . PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH SEBAUH untuk memimpin Lafaz Persetiaan Pengakap. Dipersilaan . ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM. tuan-tuan. Seterusnya.. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada EN. puan-puan para hadirin yang dimuliakan. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berusaha EN. Majlis dengan ini mempersilakan. Yang Berhormat. Dipersilakan. JANUDIN BIN AB. untuk menyampaikan ucapan perasmian dan seterusnya nanti menyempurnakan acara gimik pelancaran. EnTuan-tuan dan puan-puan dipohon untuk berdiri. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. -Majlis merakamkan setiggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berusaha EN. tuan-tuan. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM atas ucapan itu tadi. Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap 2011 untuk menyampaikan ucapan . YUSUF atas bacaan doa itu tadi. PERIT AK AMBAH. Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal 2011.hormatya menjemput dan mempersilakan yang berusaha EN. untuk memberikan ucapan alu-aluan. PERIT AK AMBAH di atas lafaz persetiaan itu tadi. JAINUDIN BIN ABDUL RAHMAN atas ucapan itu td. Dipersilakan. YUSUF PIEE . Majlis dengan dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha EN. Seterusnya. majlis menjemput EN. PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH BINTULU untuk memimpin bacaan doa. -Majlis mengucapkan jutaan terima kasih kepada EN. RAHMAN. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi peghargaan kepada EN. Yang berhormat.

marilah sama-sama menghayati beberapa persembahan yana akan dipertontonkan sebagai hiburan sampingan.. dan _____________________________________________. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK.”sekali lagi”….. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU serta para pengiring..-Yang Berhormat.. Sayang senduduk di tepi muara.. untuk naik ke pentas bagi menyempurnakan acara gimik pelancaran dengan membunyikan gong sebanyak 3 kali. Samalah duduk menjamu selera Sambil menonton marilah makan. mohon terus berada di pentas. Pada malam yang indah ini. Para hadirin sekalian.. Majlis dengan sukacitanya mempersilakan. Para Hadirin.. EN. “Tepuk-tepuk pengakap”….. . Demikian sudah tayangan gambar... marilah sama-sama kita menonton tayangan gambar aktiviti pengakap sehingga September bagi tahun 2011. Dengan persembahan kami sajikan. DAVID GIMAY…untuk mempersembahkan beberapa buah lagu bertajuk…………………………………………. Sambil menikmati hidangan. Penganan mulia terletak sudah. (pengunguman button hole dan teka-teki) Memperkenalkan penyanyi yang dikenali ramai iaitu…EN.. Selamat menjamu selera.ABDUL MUIN. JAINUDIN.. Lebat rumbia di Sungai Kedah.atas persembahan itu tadi. Dipersilakan Yang Berhormat... EN. -Terima kasih . -Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING.

...... Untuk pengetahuan para hadirin..........dipersilakan....hadirin dan hadirat.... atau Akademi Fantasia.......LOOI …… untuk mengendalikan permainan ini... Tibalah masanya untuk mengumumkan pemenang bagi teka teki meneka bil.. Pergi ke sawah menangkap ikan. majlis ini diteruskan lagi dengan permainan bertajuk....... mungkin mereka terpilih sebagai bintang AF agaknyakan….. Dipersilakan EN....dengan ini majlis menjemput…………………………………………naik ke pentas dan mencabut tiket yang bertuah… dengan sukacitanya majlis mempersilakan… mari kita lihat siapa yang kena…… Para hadirin..... ... jawapannya adalah…………………………….... Dipersilakan. Seterusnya kita nikmati pula persembahan nyanyian karaoke daripada........ Dengan ini majlis menjemput.gulagula dan………………………………….atas permainan itu tadi. Pengakap muda pergi ke sawah....Majlis dengan sukacitanya mempersilakan.. Hadirin yang dihormati..maka pemenang yang menjawab paling tepat adalah……………………………. sebentar tadi kita telah menikmati gemersik suara….........naik ke pentas. Para hadirin sekalian.............. Hadirin sekalian..... majlis diserikan lagi dengan Cabutan Tiket Bertuah. barangkali kalau ada uji bakat bintang....... Tahniah diucapkan kepada pemenang........ Terima kasih .

Bintulu dan Sebauh bersama dengan para tetamu khas di kerusi utama untuk bersama-sama mempersilakan dan mengiringi Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. tibalah masa untuk Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. Orang berbudi kita berbahasa. Orang memberi. + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… . Setinggi-tinggi penghargaan kepada badan Karporat yang sudi membeli meja untuk majlis kita pada malam ini. EN. Penolong Pesuruhjaya Tatau. Seterusnya. Jabatan serta Sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen.Makan malam sudah berhibur pun sudah.Pesuruhjaya 2010-2011 Majlis dengan penuh hormatnya skali lagi Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. Dengan itu majlis dengan sukacitanya menjemput wakil dari (rujuk senarai badan karporat. EN. Jabatan serta sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen. kita merasa.Pesuruhjaya 2010-2011. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Penyampaian Sijil kini disempurnakan. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU bagi menyempurnakan upacara Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. Hadirin sekalian.ABDUL MUIN. JAINUDIN. jabatan dan sekolah) + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… Para Hadirin.

AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. Tiada kata secantik bahasa. Hadirin yang dihormati sekalian. bolehlah kita menumpang mandi. Jadi ingatan sepanjang masa. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap berjumpa pada masa akan datang. bolehlah kita berjumpa lagi. maka sampai di sinilah sahaja majlis Makan Malam Amal Pengakap pada malam ini. Majlis dengan segala hormatnya menjemput YANG BERBAHAGIA TEMENGGUNG BARRY YEK. dengan berakhirnya upacara itu tadi.Bagi penyampaian watikah. Hadirin sekalian. kalau ada umur yang panjang. Buan tangan tanda penghargaan. Tiada gambar secantik lukisan. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu mewakili seluruh warga pengakap bahagian Tatau-Sebauh-Bintulu untukmenyampaikan buah tangan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. Majlis mempersilakan Yang Berbahagia dan para tetamu khas untuk kembali ke tempat duduk. kenyang perut suka hati. PATRICIA LEE mewakili seluruh warga Jawatankuasa Pengelola dan Penolong Pesuruhjaya bagi menerima watikah pelantikan Pen. majlis menjemput PN. Pesuruhjaya Persekutuan Pengakap Daerah Bintulu – Tatau – Sebauh bagi tahun 2010-2011. gendang gendut tali kecapi. . kalau ada sumur di ladang. Dipersilakan.

...b. memeriah dan menyempurnkan acara majlis kita pada malam ini.. ....... .. sekian dahulu. Kuih bahulu.... daun selasih...... AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan.. moga tidak merobek hati.. kerana sudi hadir untuk menyeri.... namun jika ada sebarang kekurangan tiada kami sengajakan........ sekian.. dengan ini diumumkan keberangkatan pulang Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING....Kami mewakili pihak jawatankuasa pengelola.. mencalar kemesraan.. wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w.......salam 1 malaysia..... salam perpaduan….. Andai Berlaku sebarang kesilapan .t....... terima kasih... ingin merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan setinggi-tinggi peghargaan kepada Yang Berhormat..... Selamat Hari Raya bagi yang beragama Islam… selagi belum terlambat..... Tiada manusia yang sempurna ....andai terdapat secebis kekurangan......

Mengucapkan tahniah kepada pengelola . Ucapan alu-aluan daripada tuan rumah. Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat. 3. .Mengucapkan selamat datang ke majlis .Ucapan terima kasih drpd penganjur(jika perlu) 5. .1Perucap Utama . 5.Mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada…….Melaporkan informasi terkini…….(hadirin diminta berdiri) 2.Berterima kasih diberi peluang berucap .Mengucapkan terima kasih kepada tamu kehormat dan AJK …. Pengenalan ringkas majlis yang diadakan. 6.. Ucapan salam dan selamat datang serta kesyukuran. 1.Ucapan utama daripada tetamu kehormat(jika beliau ingin berucap) 6. 4.Menyatakan fungsi dan objektif majlis .Melaporkan aktiviti .Memberi nasihat .Menjawab cadangan dan permintaan .Mengemukakan cadangan dan permintaan .Format Secara ringkas.Mengucapkan Selamat datang ..Mengemukakan Cadangan dan permintaan . 4.1Perucap terima kasih .1Perucap alu-aluan .Melaporkan aktiviti ….

........mengumumkan keberangkatan pulang tetamu kehormat(hadirin diminta berdiri) Semoga ianya dapat membantu sesiapa jua...... 8. 7.penutup 9......Kata penutup……....Terus kepada agenda utama majlis seperti agenda makan malam atau pun anugerah. ...