TEKS PENGACARAAN MAJLIS MAKAN MALAM AMAL PENGAKAP 2011.

Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan. YANG BERHORMAT, TUAN-TUAN, PUAN-PUAN, PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN. Majlis dengan rasa sukacitanya mempersilakan para hadirin untuk berdiri tegak bagi menzahirkan rasa cinta terhadap negara Malaysia dengan nyanyian lagu negaraku serta seterusnya lagu Pengakap Malaysia. Dipersilakan. Majlis merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan dipersilakan duduk kembali. Indah nian istana bunian Istana bunian cantik menawan Tetamu kehormat di alu-alukan Moleklah rasanya majlis dimulakan Mencari timba si anak dara, Di bawah sarang burung tempua; Salam sembah pembuka bicara, Selamat datang untuk semua. Assalamualaikum w.b.r..salam sejahtera..salam perpaduan…salam kemesraan… salam satu Malaysia ..salam Hari Raya dan selamat datang ke majlis MAKAN MALAM AMAL PERSEKUTUAN PENGAKAP MALAYSIA DAERAH BINTULU 2011 . YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. Yang Berbahagia En Othman Bin Hj Mat Setiausaha Politik kepada YB Datuk Hj Talip Zulipilip ADUN N58 Jepak merangkap Menteri Muda Pelancongan Sarawak. YANG BERBAHAGIA _________________________________________________________, RESIDEN BINTULU.

PARA PENGAMAL MEDIA. Untuk itu. dan bersemangat.majlis dengan rasa penuh . Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011 YANG BERUSAHA Pengetua -Pengetua dan Guru-guru Besar di Bahagian Bintulu YANG BERUSAHA Ketua-Ketua Jabatan Kerajaan dan swasta.YANG BERUSAHA Encik Cristopher Yek Pengarah Urusan BBC Contraction mewakili Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. PUAN-PUAN. TUA-TUAN. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu. En dianjurkan oleh Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu dengan kerjasama Pengakap kawasan Bintulu dan Persekutuan Pengakap Derah Tatau dan Sebauh. PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN. Alhamduillah hadirin dan hadirat sekalian. AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA. YANG BERUSAHA EN JANUDIN BIN AB RAHMAN. Untuk makluman hadirin sekalian. memohon restu ilahi rabbi. Para Hadirin. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM.agar majlis kita ini direstui dan dianugerahi lipahan keberkatan dan kejayaan gilang-gemilang. berbentengkan rasa mesra perpaduan antara pelbagai kaum dan ugama dalam usaha melestarikan Majlis Makan Amal Pengakap Daerah Bintulu 2011. Majlis ini. kuat. Bersyukur kita kehadrat tuhan yang maha kuasa kerana mempertemukan kita dalam keadaan sihat. majlis ini merupakan majlis makan malam amal yang julung-julung kalinya dianjurkan khas bagi mengumpul dana aktiviti Persatuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu pada masa akan datang.Pengerusi2 Persatuan PARA PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH / PENOLONG2 PESURUHJAYA PENGAKAP DA ERAH BINTULU/TATAU DAN SEBAUH. Marilah kita bersama-sama menadah tangan dengan penuh kusyuk dan tawaduk. Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011). YANG BERUSAHA EN.

Seterusnya. puan-puan para hadirin yang dimuliakan. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi peghargaan kepada EN. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. tuan-tuan. -Majlis mengucapkan jutaan terima kasih kepada EN. .. JANUDIN BIN AB. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berusaha EN. Majlis dengan dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha EN. Yang Berhormat. PERIT AK AMBAH di atas lafaz persetiaan itu tadi. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada EN. Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal 2011. YUSUF PIEE . ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM. Dipersilaan . untuk memberikan ucapan alu-aluan. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap 2011 untuk menyampaikan ucapan . PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH SEBAUH untuk memimpin Lafaz Persetiaan Pengakap. JAINUDIN BIN ABDUL RAHMAN atas ucapan itu td. Majlis dengan ini mempersilakan. untuk menyampaikan ucapan perasmian dan seterusnya nanti menyempurnakan acara gimik pelancaran. -Majlis merakamkan setiggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berusaha EN. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM atas ucapan itu tadi. EnTuan-tuan dan puan-puan dipohon untuk berdiri. puan-puan para hadirin yang dimuliakan. tuan-tuan. PERIT AK AMBAH. Yang berhormat. PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH BINTULU untuk memimpin bacaan doa. majlis menjemput EN. Dipersilakan. YUSUF atas bacaan doa itu tadi.hormatya menjemput dan mempersilakan yang berusaha EN. Seterusnya. Dipersilakan. Seterusnya. RAHMAN.

AHLI PARLIMEN P217 BINTULU serta para pengiring. Demikian sudah tayangan gambar.”sekali lagi”…. Penganan mulia terletak sudah. Dengan persembahan kami sajikan. dan _____________________________________________.. (pengunguman button hole dan teka-teki) Memperkenalkan penyanyi yang dikenali ramai iaitu…EN. DAVID GIMAY…untuk mempersembahkan beberapa buah lagu bertajuk………………………………………….-Yang Berhormat. marilah sama-sama kita menonton tayangan gambar aktiviti pengakap sehingga September bagi tahun 2011.. untuk naik ke pentas bagi menyempurnakan acara gimik pelancaran dengan membunyikan gong sebanyak 3 kali. Selamat menjamu selera... Para Hadirin.ABDUL MUIN. Sambil menikmati hidangan... EN. Lebat rumbia di Sungai Kedah. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. marilah sama-sama menghayati beberapa persembahan yana akan dipertontonkan sebagai hiburan sampingan. -Terima kasih .. Samalah duduk menjamu selera Sambil menonton marilah makan... mohon terus berada di pentas.. “Tepuk-tepuk pengakap”….atas persembahan itu tadi... Pada malam yang indah ini. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. Sayang senduduk di tepi muara.. . JAINUDIN. Para hadirin sekalian. Majlis dengan sukacitanya mempersilakan.. Dipersilakan Yang Berhormat. EN.

Hadirin yang dihormati...naik ke pentas... Pengakap muda pergi ke sawah....... Seterusnya kita nikmati pula persembahan nyanyian karaoke daripada....... Untuk pengetahuan para hadirin.atas permainan itu tadi...LOOI …… untuk mengendalikan permainan ini. majlis ini diteruskan lagi dengan permainan bertajuk... Dipersilakan........... Tahniah diucapkan kepada pemenang. majlis diserikan lagi dengan Cabutan Tiket Bertuah. Hadirin sekalian.gulagula dan………………………………….......... Para hadirin sekalian. atau Akademi Fantasia... Pergi ke sawah menangkap ikan...... mungkin mereka terpilih sebagai bintang AF agaknyakan…............dengan ini majlis menjemput…………………………………………naik ke pentas dan mencabut tiket yang bertuah… dengan sukacitanya majlis mempersilakan… mari kita lihat siapa yang kena…… Para hadirin. jawapannya adalah…………………………….... ...... sebentar tadi kita telah menikmati gemersik suara….... Dengan ini majlis menjemput.dipersilakan. barangkali kalau ada uji bakat bintang....maka pemenang yang menjawab paling tepat adalah……………………………....Majlis dengan sukacitanya mempersilakan.hadirin dan hadirat.... Dipersilakan EN... Tibalah masanya untuk mengumumkan pemenang bagi teka teki meneka bil............ Terima kasih ..........

Penolong Pesuruhjaya Tatau. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan.Pesuruhjaya 2010-2011. Penyampaian Sijil kini disempurnakan. Seterusnya.Makan malam sudah berhibur pun sudah. Setinggi-tinggi penghargaan kepada badan Karporat yang sudi membeli meja untuk majlis kita pada malam ini. JAINUDIN. jabatan dan sekolah) + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… Para Hadirin. EN. + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… .ABDUL MUIN. Jabatan serta Sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen. tibalah masa untuk Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. Hadirin sekalian. EN. Orang memberi. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU bagi menyempurnakan upacara Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. Bintulu dan Sebauh bersama dengan para tetamu khas di kerusi utama untuk bersama-sama mempersilakan dan mengiringi Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. Dengan itu majlis dengan sukacitanya menjemput wakil dari (rujuk senarai badan karporat.Pesuruhjaya 2010-2011 Majlis dengan penuh hormatnya skali lagi Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. Jabatan serta sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen. kita merasa. Orang berbudi kita berbahasa.

majlis menjemput PN. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap berjumpa pada masa akan datang. Dipersilakan. .Bagi penyampaian watikah. gendang gendut tali kecapi. maka sampai di sinilah sahaja majlis Makan Malam Amal Pengakap pada malam ini. Buan tangan tanda penghargaan. kalau ada umur yang panjang. Majlis mempersilakan Yang Berbahagia dan para tetamu khas untuk kembali ke tempat duduk. Jadi ingatan sepanjang masa. Majlis dengan segala hormatnya menjemput YANG BERBAHAGIA TEMENGGUNG BARRY YEK. kalau ada sumur di ladang. Pesuruhjaya Persekutuan Pengakap Daerah Bintulu – Tatau – Sebauh bagi tahun 2010-2011. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. bolehlah kita menumpang mandi. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu mewakili seluruh warga pengakap bahagian Tatau-Sebauh-Bintulu untukmenyampaikan buah tangan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. PATRICIA LEE mewakili seluruh warga Jawatankuasa Pengelola dan Penolong Pesuruhjaya bagi menerima watikah pelantikan Pen. bolehlah kita berjumpa lagi. kenyang perut suka hati. dengan berakhirnya upacara itu tadi. Hadirin sekalian. Tiada kata secantik bahasa. Hadirin yang dihormati sekalian. Tiada gambar secantik lukisan.

...... Kuih bahulu.. memeriah dan menyempurnkan acara majlis kita pada malam ini. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan..... kerana sudi hadir untuk menyeri. salam perpaduan….......andai terdapat secebis kekurangan........ namun jika ada sebarang kekurangan tiada kami sengajakan.. ....Kami mewakili pihak jawatankuasa pengelola..b.. wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w....... Andai Berlaku sebarang kesilapan ...salam 1 malaysia. ... Tiada manusia yang sempurna .. Selamat Hari Raya bagi yang beragama Islam… selagi belum terlambat...... mencalar kemesraan.. daun selasih... terima kasih.... sekian. dengan ini diumumkan keberangkatan pulang Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING.... moga tidak merobek hati......t.......... sekian dahulu.. ingin merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan setinggi-tinggi peghargaan kepada Yang Berhormat...

5.(hadirin diminta berdiri) 2. 3.Mengucapkan terima kasih kepada tamu kehormat dan AJK …..Mengucapkan tahniah kepada pengelola .Mengemukakan cadangan dan permintaan .Melaporkan aktiviti . 4.Format Secara ringkas. 1. .Berterima kasih diberi peluang berucap . 4. Pengenalan ringkas majlis yang diadakan. Ucapan salam dan selamat datang serta kesyukuran.Melaporkan aktiviti ….Mengucapkan Selamat datang .Menjawab cadangan dan permintaan .Memberi nasihat .Menyatakan fungsi dan objektif majlis . 6.Ucapan utama daripada tetamu kehormat(jika beliau ingin berucap) 6.Ucapan terima kasih drpd penganjur(jika perlu) 5.Mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada…….1Perucap terima kasih .Mengucapkan selamat datang ke majlis ..Mengemukakan Cadangan dan permintaan .1Perucap alu-aluan . Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat. Ucapan alu-aluan daripada tuan rumah. .Melaporkan informasi terkini…….1Perucap Utama .

. 8......Kata penutup……......mengumumkan keberangkatan pulang tetamu kehormat(hadirin diminta berdiri) Semoga ianya dapat membantu sesiapa jua..... .Terus kepada agenda utama majlis seperti agenda makan malam atau pun anugerah.... 7....penutup 9...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful