TEKS PENGACARAAN MAJLIS MAKAN MALAM AMAL PENGAKAP 2011.

Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan. YANG BERHORMAT, TUAN-TUAN, PUAN-PUAN, PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN. Majlis dengan rasa sukacitanya mempersilakan para hadirin untuk berdiri tegak bagi menzahirkan rasa cinta terhadap negara Malaysia dengan nyanyian lagu negaraku serta seterusnya lagu Pengakap Malaysia. Dipersilakan. Majlis merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan dipersilakan duduk kembali. Indah nian istana bunian Istana bunian cantik menawan Tetamu kehormat di alu-alukan Moleklah rasanya majlis dimulakan Mencari timba si anak dara, Di bawah sarang burung tempua; Salam sembah pembuka bicara, Selamat datang untuk semua. Assalamualaikum w.b.r..salam sejahtera..salam perpaduan…salam kemesraan… salam satu Malaysia ..salam Hari Raya dan selamat datang ke majlis MAKAN MALAM AMAL PERSEKUTUAN PENGAKAP MALAYSIA DAERAH BINTULU 2011 . YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. Yang Berbahagia En Othman Bin Hj Mat Setiausaha Politik kepada YB Datuk Hj Talip Zulipilip ADUN N58 Jepak merangkap Menteri Muda Pelancongan Sarawak. YANG BERBAHAGIA _________________________________________________________, RESIDEN BINTULU.

ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM. PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN. memohon restu ilahi rabbi. dan bersemangat.YANG BERUSAHA Encik Cristopher Yek Pengarah Urusan BBC Contraction mewakili Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. Marilah kita bersama-sama menadah tangan dengan penuh kusyuk dan tawaduk. berbentengkan rasa mesra perpaduan antara pelbagai kaum dan ugama dalam usaha melestarikan Majlis Makan Amal Pengakap Daerah Bintulu 2011.majlis dengan rasa penuh . Majlis ini. Untuk itu. En dianjurkan oleh Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu dengan kerjasama Pengakap kawasan Bintulu dan Persekutuan Pengakap Derah Tatau dan Sebauh. YANG BERUSAHA EN.agar majlis kita ini direstui dan dianugerahi lipahan keberkatan dan kejayaan gilang-gemilang. PUAN-PUAN. Para Hadirin. Alhamduillah hadirin dan hadirat sekalian. AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu. Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011 YANG BERUSAHA Pengetua -Pengetua dan Guru-guru Besar di Bahagian Bintulu YANG BERUSAHA Ketua-Ketua Jabatan Kerajaan dan swasta. kuat. Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011). YANG BERUSAHA EN JANUDIN BIN AB RAHMAN.Pengerusi2 Persatuan PARA PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH / PENOLONG2 PESURUHJAYA PENGAKAP DA ERAH BINTULU/TATAU DAN SEBAUH. PARA PENGAMAL MEDIA. Bersyukur kita kehadrat tuhan yang maha kuasa kerana mempertemukan kita dalam keadaan sihat. Untuk makluman hadirin sekalian. majlis ini merupakan majlis makan malam amal yang julung-julung kalinya dianjurkan khas bagi mengumpul dana aktiviti Persatuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu pada masa akan datang. TUA-TUAN.

Majlis dengan dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha EN. PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH SEBAUH untuk memimpin Lafaz Persetiaan Pengakap. Seterusnya. JANUDIN BIN AB. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM atas ucapan itu tadi. untuk menyampaikan ucapan perasmian dan seterusnya nanti menyempurnakan acara gimik pelancaran. Seterusnya. RAHMAN. Dipersilakan. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi peghargaan kepada EN. majlis menjemput EN. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. EnTuan-tuan dan puan-puan dipohon untuk berdiri. JAINUDIN BIN ABDUL RAHMAN atas ucapan itu td. YUSUF PIEE . -Majlis mengucapkan jutaan terima kasih kepada EN. PERIT AK AMBAH. tuan-tuan. -Majlis merakamkan setiggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berusaha EN. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH BINTULU untuk memimpin bacaan doa.hormatya menjemput dan mempersilakan yang berusaha EN. PERIT AK AMBAH di atas lafaz persetiaan itu tadi. Yang Berhormat. . puan-puan para hadirin yang dimuliakan. Dipersilakan. Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal 2011. Yang berhormat. YUSUF atas bacaan doa itu tadi. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berusaha EN. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM. tuan-tuan. Seterusnya. Dipersilaan . Majlis dengan ini mempersilakan. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada EN. puan-puan para hadirin yang dimuliakan. untuk memberikan ucapan alu-aluan. Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap 2011 untuk menyampaikan ucapan ..

AHLI PARLIMEN P217 BINTULU serta para pengiring.. Demikian sudah tayangan gambar. marilah sama-sama menghayati beberapa persembahan yana akan dipertontonkan sebagai hiburan sampingan... DAVID GIMAY…untuk mempersembahkan beberapa buah lagu bertajuk………………………………………….. Lebat rumbia di Sungai Kedah. “Tepuk-tepuk pengakap”…. (pengunguman button hole dan teka-teki) Memperkenalkan penyanyi yang dikenali ramai iaitu…EN.. Sambil menikmati hidangan. JAINUDIN.. EN. Dengan persembahan kami sajikan. EN.-Yang Berhormat. Sayang senduduk di tepi muara.. Selamat menjamu selera. Penganan mulia terletak sudah.. Dipersilakan Yang Berhormat..ABDUL MUIN. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING.. dan _____________________________________________. Para hadirin sekalian. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. . -Terima kasih . Majlis dengan sukacitanya mempersilakan.. marilah sama-sama kita menonton tayangan gambar aktiviti pengakap sehingga September bagi tahun 2011. Para Hadirin. Samalah duduk menjamu selera Sambil menonton marilah makan.. Pada malam yang indah ini. mohon terus berada di pentas..”sekali lagi”….atas persembahan itu tadi. untuk naik ke pentas bagi menyempurnakan acara gimik pelancaran dengan membunyikan gong sebanyak 3 kali..

.... Terima kasih ... Hadirin yang dihormati.....naik ke pentas....gulagula dan…………………………………. Pergi ke sawah menangkap ikan... majlis diserikan lagi dengan Cabutan Tiket Bertuah.. Tibalah masanya untuk mengumumkan pemenang bagi teka teki meneka bil...hadirin dan hadirat...... Dipersilakan. Dengan ini majlis menjemput. Tahniah diucapkan kepada pemenang........ Pengakap muda pergi ke sawah...atas permainan itu tadi..................... barangkali kalau ada uji bakat bintang..Majlis dengan sukacitanya mempersilakan. majlis ini diteruskan lagi dengan permainan bertajuk....dipersilakan............maka pemenang yang menjawab paling tepat adalah……………………………...dengan ini majlis menjemput…………………………………………naik ke pentas dan mencabut tiket yang bertuah… dengan sukacitanya majlis mempersilakan… mari kita lihat siapa yang kena…… Para hadirin....... jawapannya adalah……………………………. Dipersilakan EN....... Hadirin sekalian..... Para hadirin sekalian..... Seterusnya kita nikmati pula persembahan nyanyian karaoke daripada.. atau Akademi Fantasia.. sebentar tadi kita telah menikmati gemersik suara…..... mungkin mereka terpilih sebagai bintang AF agaknyakan….. Untuk pengetahuan para hadirin..LOOI …… untuk mengendalikan permainan ini.. ..

JAINUDIN.ABDUL MUIN. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Seterusnya.Pesuruhjaya 2010-2011 Majlis dengan penuh hormatnya skali lagi Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. jabatan dan sekolah) + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… Para Hadirin. tibalah masa untuk Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU bagi menyempurnakan upacara Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. Setinggi-tinggi penghargaan kepada badan Karporat yang sudi membeli meja untuk majlis kita pada malam ini. Hadirin sekalian. Dengan itu majlis dengan sukacitanya menjemput wakil dari (rujuk senarai badan karporat. Orang berbudi kita berbahasa. EN. kita merasa. + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… . Jabatan serta sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen. Penyampaian Sijil kini disempurnakan. EN. Penolong Pesuruhjaya Tatau. Bintulu dan Sebauh bersama dengan para tetamu khas di kerusi utama untuk bersama-sama mempersilakan dan mengiringi Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING.Pesuruhjaya 2010-2011. Orang memberi.Makan malam sudah berhibur pun sudah. Jabatan serta Sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen.

Pesuruhjaya Persekutuan Pengakap Daerah Bintulu – Tatau – Sebauh bagi tahun 2010-2011. Hadirin yang dihormati sekalian. . Majlis mempersilakan Yang Berbahagia dan para tetamu khas untuk kembali ke tempat duduk. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. bolehlah kita berjumpa lagi. kalau ada umur yang panjang. Hadirin sekalian. Buan tangan tanda penghargaan. Tiada gambar secantik lukisan. PATRICIA LEE mewakili seluruh warga Jawatankuasa Pengelola dan Penolong Pesuruhjaya bagi menerima watikah pelantikan Pen. Dipersilakan.Bagi penyampaian watikah. bolehlah kita menumpang mandi. gendang gendut tali kecapi. kalau ada sumur di ladang. Majlis dengan segala hormatnya menjemput YANG BERBAHAGIA TEMENGGUNG BARRY YEK. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap berjumpa pada masa akan datang. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu mewakili seluruh warga pengakap bahagian Tatau-Sebauh-Bintulu untukmenyampaikan buah tangan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. Tiada kata secantik bahasa. Jadi ingatan sepanjang masa. maka sampai di sinilah sahaja majlis Makan Malam Amal Pengakap pada malam ini. dengan berakhirnya upacara itu tadi. majlis menjemput PN. kenyang perut suka hati.

.. terima kasih.... ingin merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan setinggi-tinggi peghargaan kepada Yang Berhormat....b..... namun jika ada sebarang kekurangan tiada kami sengajakan. Tiada manusia yang sempurna ..... Andai Berlaku sebarang kesilapan . salam perpaduan…..... kerana sudi hadir untuk menyeri....... sekian dahulu.. daun selasih................ dengan ini diumumkan keberangkatan pulang Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING.Kami mewakili pihak jawatankuasa pengelola.... Kuih bahulu...salam 1 malaysia. memeriah dan menyempurnkan acara majlis kita pada malam ini.t..... Selamat Hari Raya bagi yang beragama Islam… selagi belum terlambat.. moga tidak merobek hati. ... . sekian..... wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan... mencalar kemesraan........andai terdapat secebis kekurangan......

Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat.Melaporkan aktiviti . 3.Berterima kasih diberi peluang berucap . 6.Ucapan terima kasih drpd penganjur(jika perlu) 5. 1.Melaporkan aktiviti ….Menyatakan fungsi dan objektif majlis .1Perucap Utama .Format Secara ringkas. 5. . Ucapan salam dan selamat datang serta kesyukuran.Menjawab cadangan dan permintaan .1Perucap alu-aluan .Mengemukakan cadangan dan permintaan .Mengucapkan selamat datang ke majlis .Ucapan utama daripada tetamu kehormat(jika beliau ingin berucap) 6. 4.Mengucapkan Selamat datang .Mengucapkan terima kasih kepada tamu kehormat dan AJK ….Mengemukakan Cadangan dan permintaan .(hadirin diminta berdiri) 2. . Ucapan alu-aluan daripada tuan rumah..Mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada……..1Perucap terima kasih .Memberi nasihat .Mengucapkan tahniah kepada pengelola . Pengenalan ringkas majlis yang diadakan.Melaporkan informasi terkini……. 4.

....Terus kepada agenda utama majlis seperti agenda makan malam atau pun anugerah... . 8......... 7.....penutup 9.Kata penutup……......mengumumkan keberangkatan pulang tetamu kehormat(hadirin diminta berdiri) Semoga ianya dapat membantu sesiapa jua.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful