TEKS PENGACARAAN MAJLIS MAKAN MALAM AMAL PENGAKAP 2011.

Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan. YANG BERHORMAT, TUAN-TUAN, PUAN-PUAN, PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN. Majlis dengan rasa sukacitanya mempersilakan para hadirin untuk berdiri tegak bagi menzahirkan rasa cinta terhadap negara Malaysia dengan nyanyian lagu negaraku serta seterusnya lagu Pengakap Malaysia. Dipersilakan. Majlis merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan dipersilakan duduk kembali. Indah nian istana bunian Istana bunian cantik menawan Tetamu kehormat di alu-alukan Moleklah rasanya majlis dimulakan Mencari timba si anak dara, Di bawah sarang burung tempua; Salam sembah pembuka bicara, Selamat datang untuk semua. Assalamualaikum w.b.r..salam sejahtera..salam perpaduan…salam kemesraan… salam satu Malaysia ..salam Hari Raya dan selamat datang ke majlis MAKAN MALAM AMAL PERSEKUTUAN PENGAKAP MALAYSIA DAERAH BINTULU 2011 . YANG BERHORMAT DATO’ SERI TIONG KING SING, AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. Yang Berbahagia En Othman Bin Hj Mat Setiausaha Politik kepada YB Datuk Hj Talip Zulipilip ADUN N58 Jepak merangkap Menteri Muda Pelancongan Sarawak. YANG BERBAHAGIA _________________________________________________________, RESIDEN BINTULU.

Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011). Alhamduillah hadirin dan hadirat sekalian. YANG BERUSAHA EN.agar majlis kita ini direstui dan dianugerahi lipahan keberkatan dan kejayaan gilang-gemilang.YANG BERUSAHA Encik Cristopher Yek Pengarah Urusan BBC Contraction mewakili Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK. PARA PENGAMAL MEDIA. YANG BERUSAHA EN JANUDIN BIN AB RAHMAN. PUAN-PUAN. Untuk itu. Marilah kita bersama-sama menadah tangan dengan penuh kusyuk dan tawaduk. Bersyukur kita kehadrat tuhan yang maha kuasa kerana mempertemukan kita dalam keadaan sihat. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM. Untuk makluman hadirin sekalian. Para Hadirin.Pengerusi2 Persatuan PARA PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH / PENOLONG2 PESURUHJAYA PENGAKAP DA ERAH BINTULU/TATAU DAN SEBAUH. memohon restu ilahi rabbi. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu. majlis ini merupakan majlis makan malam amal yang julung-julung kalinya dianjurkan khas bagi mengumpul dana aktiviti Persatuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu pada masa akan datang.majlis dengan rasa penuh . berbentengkan rasa mesra perpaduan antara pelbagai kaum dan ugama dalam usaha melestarikan Majlis Makan Amal Pengakap Daerah Bintulu 2011. dan bersemangat. En dianjurkan oleh Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu dengan kerjasama Pengakap kawasan Bintulu dan Persekutuan Pengakap Derah Tatau dan Sebauh. PARA HADIRIN YANG DIMULIAKAN. Majlis ini. kuat. Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu 2011 YANG BERUSAHA Pengetua -Pengetua dan Guru-guru Besar di Bahagian Bintulu YANG BERUSAHA Ketua-Ketua Jabatan Kerajaan dan swasta. TUA-TUAN. AHLI JAWATANKUASA PENGELOLA.

Seterusnya. Dipersilakan. Yang Berhormat. PERIT AK AMBAH. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM atas ucapan itu tadi. Pesuruhjaya Pengakap Malaysia Daerah Bintulu merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal 2011. JAINUDIN BIN ABDUL RAHMAN atas ucapan itu td. -Majlis merakamkan setiggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berusaha EN. YUSUF atas bacaan doa itu tadi. puan-puan para hadirin yang dimuliakan. Yang berhormat. RAHMAN. PERIT AK AMBAH di atas lafaz persetiaan itu tadi.. Dipersilakan.hormatya menjemput dan mempersilakan yang berusaha EN. untuk menyampaikan ucapan perasmian dan seterusnya nanti menyempurnakan acara gimik pelancaran. Seterusnya. EnTuan-tuan dan puan-puan dipohon untuk berdiri. . Dipersilaan . tuan-tuan. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. majlis menjemput EN. majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. JANUDIN BIN AB. -Majlis mengucapkan jutaan terima kasih kepada EN. PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH BINTULU untuk memimpin bacaan doa. puan-puan para hadirin yang dimuliakan. untuk memberikan ucapan alu-aluan. PENOLONG PESURUHJAYA PENGAKAP DAERAH SEBAUH untuk memimpin Lafaz Persetiaan Pengakap. YUSUF PIEE . Seterusnya. tuan-tuan. Majlis dengan dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha EN. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada EN. -Majlis merakamkan setinggi-tinggi peghargaan kepada EN. ABDUL MUIN BIN HAJI ABDUL KASSIM. Pesuruhjaya Pengakap Kawasan Bintulu merangkap Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah Bintulu dan Penasihat Jawatankuasa Pengelola Majlis Makan Malam Amal Persekutuan Pengakap 2011 untuk menyampaikan ucapan . majlis dengan segala hormatnya menjemput dan mempersilakan Yang Berusaha EN. Majlis dengan ini mempersilakan.

-Majlis merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. Dengan persembahan kami sajikan. -Terima kasih . Selamat menjamu selera. EN... Samalah duduk menjamu selera Sambil menonton marilah makan. Lebat rumbia di Sungai Kedah. “Tepuk-tepuk pengakap”….. untuk naik ke pentas bagi menyempurnakan acara gimik pelancaran dengan membunyikan gong sebanyak 3 kali. Sambil menikmati hidangan. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU serta para pengiring..”sekali lagi”….atas persembahan itu tadi. Penganan mulia terletak sudah.. dan _____________________________________________. Dipersilakan Yang Berhormat. Demikian sudah tayangan gambar. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK.-Yang Berhormat. Pada malam yang indah ini.. DAVID GIMAY…untuk mempersembahkan beberapa buah lagu bertajuk…………………………………………...... mohon terus berada di pentas. marilah sama-sama kita menonton tayangan gambar aktiviti pengakap sehingga September bagi tahun 2011. Para hadirin sekalian.. JAINUDIN. . EN. Sayang senduduk di tepi muara..ABDUL MUIN. Majlis dengan sukacitanya mempersilakan. Para Hadirin.. marilah sama-sama menghayati beberapa persembahan yana akan dipertontonkan sebagai hiburan sampingan. (pengunguman button hole dan teka-teki) Memperkenalkan penyanyi yang dikenali ramai iaitu…EN.

..... mungkin mereka terpilih sebagai bintang AF agaknyakan…. Tahniah diucapkan kepada pemenang.... Pergi ke sawah menangkap ikan... atau Akademi Fantasia......... Tibalah masanya untuk mengumumkan pemenang bagi teka teki meneka bil........ sebentar tadi kita telah menikmati gemersik suara….... Dipersilakan.dengan ini majlis menjemput…………………………………………naik ke pentas dan mencabut tiket yang bertuah… dengan sukacitanya majlis mempersilakan… mari kita lihat siapa yang kena…… Para hadirin..... Para hadirin sekalian..... Untuk pengetahuan para hadirin....... Terima kasih ..hadirin dan hadirat..... Dipersilakan EN....atas permainan itu tadi.. barangkali kalau ada uji bakat bintang........dipersilakan.... majlis diserikan lagi dengan Cabutan Tiket Bertuah.... Seterusnya kita nikmati pula persembahan nyanyian karaoke daripada..... Dengan ini majlis menjemput. Hadirin sekalian...LOOI …… untuk mengendalikan permainan ini.......... ...naik ke pentas..gulagula dan………………………………….maka pemenang yang menjawab paling tepat adalah…………………………….. Hadirin yang dihormati.....Majlis dengan sukacitanya mempersilakan... jawapannya adalah…………………………….... Pengakap muda pergi ke sawah..... majlis ini diteruskan lagi dengan permainan bertajuk....

JAINUDIN. + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… . Orang berbudi kita berbahasa. Seterusnya. EN. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU bagi menyempurnakan upacara Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. Orang memberi.ABDUL MUIN. Bintulu dan Sebauh bersama dengan para tetamu khas di kerusi utama untuk bersama-sama mempersilakan dan mengiringi Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. jabatan dan sekolah) + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… + ………………………………………………… ………………… Para Hadirin. Hadirin sekalian. Dengan itu majlis dengan sukacitanya menjemput wakil dari (rujuk senarai badan karporat. EN. Penolong Pesuruhjaya Tatau. Setinggi-tinggi penghargaan kepada badan Karporat yang sudi membeli meja untuk majlis kita pada malam ini. Jabatan serta sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen. tibalah masa untuk Penyampaian Sijil Penghargaan Kepada Badan Karporat. Jabatan serta Sekolah Yang Membeli Meja dan juga Watikah Perlantikan Pen. Majlis dengan segala hormatnya mempersilakan. Penyampaian Sijil kini disempurnakan.Pesuruhjaya 2010-2011 Majlis dengan penuh hormatnya skali lagi Yang Berusaha TEMENGGUNG BARRY YEK.Pesuruhjaya 2010-2011.Makan malam sudah berhibur pun sudah. kita merasa.

bolehlah kita menumpang mandi. Naib Pengerusi Majis Persekutuan Pengakap Malaysia Daerah Bintulu mewakili seluruh warga pengakap bahagian Tatau-Sebauh-Bintulu untukmenyampaikan buah tangan kepada Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. . Jadi ingatan sepanjang masa. Hadirin yang dihormati sekalian.Bagi penyampaian watikah. Hadirin sekalian. Tiada kata secantik bahasa. kenyang perut suka hati. Majlis dengan segala hormatnya menjemput YANG BERBAHAGIA TEMENGGUNG BARRY YEK. gendang gendut tali kecapi. kita akan tangguhkan majlis ini dan berharap berjumpa pada masa akan datang. PATRICIA LEE mewakili seluruh warga Jawatankuasa Pengelola dan Penolong Pesuruhjaya bagi menerima watikah pelantikan Pen. Buan tangan tanda penghargaan. kalau ada umur yang panjang. Majlis mempersilakan Yang Berbahagia dan para tetamu khas untuk kembali ke tempat duduk. bolehlah kita berjumpa lagi. majlis menjemput PN. Tiada gambar secantik lukisan. Pesuruhjaya Persekutuan Pengakap Daerah Bintulu – Tatau – Sebauh bagi tahun 2010-2011. dengan berakhirnya upacara itu tadi. kalau ada sumur di ladang. Dipersilakan. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU. maka sampai di sinilah sahaja majlis Makan Malam Amal Pengakap pada malam ini.

. mencalar kemesraan.....b..salam 1 malaysia.... wabillahi taufik wal hidayah assalamualaikum w........ Selamat Hari Raya bagi yang beragama Islam… selagi belum terlambat. AHLI PARLIMEN P217 BINTULU berserta rombongan. kerana sudi hadir untuk menyeri... moga tidak merobek hati.t...... daun selasih. terima kasih.. ingin merakamkan setinggi-tinggi terima kasih dan setinggi-tinggi peghargaan kepada Yang Berhormat.. memeriah dan menyempurnkan acara majlis kita pada malam ini............. salam perpaduan…......andai terdapat secebis kekurangan. dengan ini diumumkan keberangkatan pulang Yang Berhormat DATO’ SERI TIONG KING SING. Andai Berlaku sebarang kesilapan ............ sekian. .....Kami mewakili pihak jawatankuasa pengelola...... Kuih bahulu.. Tiada manusia yang sempurna ..... .. namun jika ada sebarang kekurangan tiada kami sengajakan. sekian dahulu.....

.Memberi nasihat .Melaporkan aktiviti ….Melaporkan aktiviti .1Perucap Utama . 4. Pengenalan ringkas majlis yang diadakan.Melaporkan informasi terkini……. .Mengucapkan tahniah kepada pengelola . Ucapan alu-aluan daripada tuan rumah.Ucapan utama daripada tetamu kehormat(jika beliau ingin berucap) 6. 1.Mengemukakan Cadangan dan permintaan . .Mengemukakan cadangan dan permintaan . 4. 6.Berterima kasih diberi peluang berucap .Format Secara ringkas.Mengucapkan Selamat datang . 3. Ucapan salam dan selamat datang serta kesyukuran.Ucapan terima kasih drpd penganjur(jika perlu) 5.Menyatakan fungsi dan objektif majlis ..Mengucapkan terima kasih kepada tamu kehormat dan AJK ….Mengucapkan terima kasih dan penghargaan kepada……. 5.1Perucap alu-aluan .Mengucapkan selamat datang ke majlis . Mengumumkan ketibaan tetamu kehormat.1Perucap terima kasih .Menjawab cadangan dan permintaan .(hadirin diminta berdiri) 2.

........penutup 9..... .Kata penutup……....Terus kepada agenda utama majlis seperti agenda makan malam atau pun anugerah... 8....mengumumkan keberangkatan pulang tetamu kehormat(hadirin diminta berdiri) Semoga ianya dapat membantu sesiapa jua... 7..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful