BERKAYAK Berkayak adalah satu aktiviti yang memerlukan seseorng mengemudi kayak di atas air dengan mengaplikasikan kaedah

dan teknik yang paling mudah digunakan. Aktiviti ini merupakan satu aktiviti yang menyeronokkan dan mencabar kemampuan dan ketahanan fizikal dan mental seseorang. a) Reka bentuk kayak Terdapat tiga reka bentuk kayak iaitu: • Mandesta

Ottersport

Slalom

- Jenis-jenis kayak yang biasa digunakan adalah: • Rekreasi Kayak (untuk laut dan sungai) • Sea Kayak dan touring (untuk laut dan ekspedisi) .

Komponen kayak Stern Bow Coaming Cockpit Keel Deck Hatch Seat Carrying Handle/toggle line Shock Cord Deck Rigging Bahagian belakang kayak Bahagian depan kayak Bahagian atas kayak Lubang tempat duduk kayak Lunas kayak Kompartment menyimpan barang Tempat duduk kayak Tali tempat memegang kayak Tali sekeliling deck yang anjal yang boleh digunakan untuk meletak dan menyelitkan barang Pelindung getah bahagian atas sekeliling cockpit Bahagian bawah kayak Cockpit Rim Hull ii.b) Komponen kayak. i. Pendayung . pendayung dan jaket keselamatan Mengenal pasti kegunaan dan kepentingan peralatan dan komponen utama dalam kayak adalah penting untuk membantu seseorang mengendalikan kayak dalam sesuatu situasi.

Power Face Blade Back Face Blade Edge Tip Drip ring Shaft iii. kebolehan pasangan berkayak untuk berenang atau tidak. c) Keselamatan semasa berkayak Seseorang perlu memastikan semua peralatan kecemasan dibawa bersama dan berada dalam keadaan baik dan berfungsi. Sentiasa berada dalam lingkungan kawasan yang telah ditentukan dan tidak berkayak keseorangan.wisel dan lain-lain. Pastikan kemahiran. . bentuk fizikal rakan dan ketahanan rakan kepada mabuk laut atau tidak. Memulakan aktiviti pada masa yang sesuai bergantung kepada keadaan air tempat aktiviti. - Pemakaian jaket keselamatan yang betul perlulah dititik beratkan untuk mengelakkan kemalangan yang tidak diingini sekiranya berlaku insiden yang tidak diduga. Jaket keselamatan Bahagian hadapan bilah dayung Bahagian belakang dayung Bahagian sisi dayung Hujung dayung Penghalang air daripada membasahi shaft Pemegang dayung Seseorang disarankan menggunakan jaket keselamatan yang ada poket berzip di bahagian depan untuk memudahkan menyimpan alatan mustahak seperti kompas.

. Pastikan anda mengimbangkan berat badan.Dayungan sapu .Dayungan junam . Sekiranya berhenti.Semasa melancar kayak: pastikan kayak telah sepenuhnya berada di dalam air dan bow kayak menghala ke arah laut. Rendahkan pusat graviti dan masuk ke dalam bahagian cockpit kayak perlahan-lahan.Dayung ke belakang atau “back paddling” . • Naik dan turun kayak Letakkan dayung di sisi kayak dan lihat pukulan ombak.• Melancar dan mendaratkan kayak .Semasa mendaratkan kayak: Pastikan kayak telah dipusingkan semula menghadap ke laut dengan menggunakan teknik dayungan ke belakang. pastikan kayak dinaikkan ke pantai. • Teknik berdayung Terdapat beberapa cara berdayung iaitu: . Pastikan pengemudi di bahagian depan naik dulu diikuti pengemudi di belakang. • Berdayung - Dayung perlu dipegang dalam keadaan yang selesa sesuai dengan kedudukan badan.Merapatkan kayak d) Menyelamat kayak .

Ini akan membetulkan kedudukan kayak. secara serentak kedua-dua peserta mestilah mengangkat kayak sedikit dari paras air dan menolak tangan dengan pantas. rakan belakang (sternman) akan mula memanjat kayak. c) Seorang peserta akan menjaga stabiliti kayak sementara rakannya akan cuba untuk memanjat untuk menaiki kayak. luruskan kaki dan keluar dari kayak dengan segera. b) Bowman dan sternman akan saling bersama membuang air dari dalam kayak dengan cara meninggi dan merendahkan hujung kayak seperti papan jongkang-jongket. d) Setelah rakan depan (bowman) berada di dalam kayak. b) Jika kayak tidak dipenuhi air. ”X” rescue a) Kayak yang terbalik akan dinaikkan ke bahagian depan kayak penyelamat. ii. Dalam situasi ini cuba capai mana-mana dari bahagian kayak. Self rescue Cara menyelamat diri sendiri: a) Jika kayak akan terbalik. . kayak yang berada di sekitar kayak yang bermasalah boleh malakukan mana-mana antara teknik dan kaedah menyelamat berikut: i.Sekiranya berlaku kecemasan.

c) Bowman pada kedua-dua kayak penyelamat akan memegang hujung kayak yang terbalik itu dan seterusnya membalikkan semula kayak itu sambil mengeluarkan airnya. ”HI” rescue . ”H” rescue a) Kaedah ini boleh dilakukan jika terdapat dua atau lebih kayak penyelamat dalam satu masa.c) Kemudian apabila anda telah pasti bahawa semua air telah dikeluarkan dari kayak kembalikan kedudukan kayak anda ke kedudukan asal. iii. d) Seterusnya anda boleh naik semula ke kayak didahului oleh bowman dan sternman. iv. b) Kedua-dua kayak penyelamat akan berada disisi kayak yang terbalik seolah-olah membuat huruf ’H’. d) Sternman akan membantu dalam mengimbangkan kayak. e) Jika ramai. mereka akan membaut ’rafting’ di sebelah kiri dan kanan.

d) Letakkan semula kayak C kepada kedudukan asal dan turunkan semula di dalam air. b) Anjakkan kayak C agar tertiarap di atas pendayung yang telah direntangkan. c) Buang air dengan menggunakan cara meninggi dan merendahkan hujung kayak.a) Sternman kayak A dan B akan merentangkan pendayung kepada satu sama lain. .