BERKAYAK Berkayak adalah satu aktiviti yang memerlukan seseorng mengemudi kayak di atas air dengan mengaplikasikan kaedah

dan teknik yang paling mudah digunakan. Aktiviti ini merupakan satu aktiviti yang menyeronokkan dan mencabar kemampuan dan ketahanan fizikal dan mental seseorang. a) Reka bentuk kayak Terdapat tiga reka bentuk kayak iaitu: • Mandesta

Ottersport

Slalom

- Jenis-jenis kayak yang biasa digunakan adalah: • Rekreasi Kayak (untuk laut dan sungai) • Sea Kayak dan touring (untuk laut dan ekspedisi) .

i.b) Komponen kayak. Pendayung . Komponen kayak Stern Bow Coaming Cockpit Keel Deck Hatch Seat Carrying Handle/toggle line Shock Cord Deck Rigging Bahagian belakang kayak Bahagian depan kayak Bahagian atas kayak Lubang tempat duduk kayak Lunas kayak Kompartment menyimpan barang Tempat duduk kayak Tali tempat memegang kayak Tali sekeliling deck yang anjal yang boleh digunakan untuk meletak dan menyelitkan barang Pelindung getah bahagian atas sekeliling cockpit Bahagian bawah kayak Cockpit Rim Hull ii. pendayung dan jaket keselamatan Mengenal pasti kegunaan dan kepentingan peralatan dan komponen utama dalam kayak adalah penting untuk membantu seseorang mengendalikan kayak dalam sesuatu situasi.

Sentiasa berada dalam lingkungan kawasan yang telah ditentukan dan tidak berkayak keseorangan. . Jaket keselamatan Bahagian hadapan bilah dayung Bahagian belakang dayung Bahagian sisi dayung Hujung dayung Penghalang air daripada membasahi shaft Pemegang dayung Seseorang disarankan menggunakan jaket keselamatan yang ada poket berzip di bahagian depan untuk memudahkan menyimpan alatan mustahak seperti kompas.Power Face Blade Back Face Blade Edge Tip Drip ring Shaft iii.wisel dan lain-lain. kebolehan pasangan berkayak untuk berenang atau tidak. - Pemakaian jaket keselamatan yang betul perlulah dititik beratkan untuk mengelakkan kemalangan yang tidak diingini sekiranya berlaku insiden yang tidak diduga. Memulakan aktiviti pada masa yang sesuai bergantung kepada keadaan air tempat aktiviti. bentuk fizikal rakan dan ketahanan rakan kepada mabuk laut atau tidak. c) Keselamatan semasa berkayak Seseorang perlu memastikan semua peralatan kecemasan dibawa bersama dan berada dalam keadaan baik dan berfungsi. Pastikan kemahiran.

Dayungan junam .Dayungan sapu . • Teknik berdayung Terdapat beberapa cara berdayung iaitu: .• Melancar dan mendaratkan kayak . Sekiranya berhenti.Semasa mendaratkan kayak: Pastikan kayak telah dipusingkan semula menghadap ke laut dengan menggunakan teknik dayungan ke belakang. pastikan kayak dinaikkan ke pantai.Merapatkan kayak d) Menyelamat kayak . Rendahkan pusat graviti dan masuk ke dalam bahagian cockpit kayak perlahan-lahan. • Berdayung - Dayung perlu dipegang dalam keadaan yang selesa sesuai dengan kedudukan badan.Dayung ke belakang atau “back paddling” .Semasa melancar kayak: pastikan kayak telah sepenuhnya berada di dalam air dan bow kayak menghala ke arah laut. Pastikan pengemudi di bahagian depan naik dulu diikuti pengemudi di belakang. Pastikan anda mengimbangkan berat badan. . • Naik dan turun kayak Letakkan dayung di sisi kayak dan lihat pukulan ombak.

c) Seorang peserta akan menjaga stabiliti kayak sementara rakannya akan cuba untuk memanjat untuk menaiki kayak.Sekiranya berlaku kecemasan. Ini akan membetulkan kedudukan kayak. ii. b) Bowman dan sternman akan saling bersama membuang air dari dalam kayak dengan cara meninggi dan merendahkan hujung kayak seperti papan jongkang-jongket. Dalam situasi ini cuba capai mana-mana dari bahagian kayak. . kayak yang berada di sekitar kayak yang bermasalah boleh malakukan mana-mana antara teknik dan kaedah menyelamat berikut: i. d) Setelah rakan depan (bowman) berada di dalam kayak. Self rescue Cara menyelamat diri sendiri: a) Jika kayak akan terbalik. b) Jika kayak tidak dipenuhi air. secara serentak kedua-dua peserta mestilah mengangkat kayak sedikit dari paras air dan menolak tangan dengan pantas. ”X” rescue a) Kayak yang terbalik akan dinaikkan ke bahagian depan kayak penyelamat. rakan belakang (sternman) akan mula memanjat kayak. luruskan kaki dan keluar dari kayak dengan segera.

iv. ”H” rescue a) Kaedah ini boleh dilakukan jika terdapat dua atau lebih kayak penyelamat dalam satu masa. d) Seterusnya anda boleh naik semula ke kayak didahului oleh bowman dan sternman. b) Kedua-dua kayak penyelamat akan berada disisi kayak yang terbalik seolah-olah membuat huruf ’H’.c) Kemudian apabila anda telah pasti bahawa semua air telah dikeluarkan dari kayak kembalikan kedudukan kayak anda ke kedudukan asal. e) Jika ramai. iii. mereka akan membaut ’rafting’ di sebelah kiri dan kanan. d) Sternman akan membantu dalam mengimbangkan kayak. c) Bowman pada kedua-dua kayak penyelamat akan memegang hujung kayak yang terbalik itu dan seterusnya membalikkan semula kayak itu sambil mengeluarkan airnya. ”HI” rescue .

c) Buang air dengan menggunakan cara meninggi dan merendahkan hujung kayak.a) Sternman kayak A dan B akan merentangkan pendayung kepada satu sama lain. d) Letakkan semula kayak C kepada kedudukan asal dan turunkan semula di dalam air. b) Anjakkan kayak C agar tertiarap di atas pendayung yang telah direntangkan. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful