P. 1
Wayang Bangsawan Atau Teater Bangsawan Adalah Teater Rakyat Tradisional Yang Hidup Di Kepulauan Riau Dan Kepulauan Lingga

Wayang Bangsawan Atau Teater Bangsawan Adalah Teater Rakyat Tradisional Yang Hidup Di Kepulauan Riau Dan Kepulauan Lingga

|Views: 115|Likes:
Published by Dewi Ariesca Fitri

More info:

Published by: Dewi Ariesca Fitri on Oct 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2012

pdf

text

original

Wayang Bangsawan atau Teater Bangsawan adalah teater rakyat tradisional yang hidup di Kepulauan Riau dan Kepulauan

Lingga, Indonesia, serta berkembang pula di kawasan Malaysia dan Brunei Darussalam. Teater ini dapat dimainkan semua lapisan masyarakat, dari nelayan hingga guru. Teater ini adalah pertunjukan stambul atau komedi yang menggabungkan musik, drama dan tari serta mengangkat kisah-kisah di lingkungan istana. Cerita-cerita yang sering diangkat adalah kisah tentang Hang Tuah Lima Bersaudara, Sultan Mahmud Mangkat Dijulang dan Laksamana Bintan. Menurut sejarah, teater ini dikembangkan oleh masyarakat Persia atau Parsi yang pindah ke India karena pertentangan ideologi di tanah airnya. Teater ini lalu berkembang di Pulau Penang, Malaysia, dan menyebar pula ke Indonesia, termasuk Riau, Bengkulu, Sumatera Selatan, dan Kalimantan Selatan, tapi teater ini lebih lekat dengan kebudayaan Riau. Di Malaysia, teater semula ini dinamakan Wayang Parsi. Lalu, kelompok wayang asal Persia ini pulang ke India dan menjual peralatan pertunjukan kepada seorang Malaysia, Mohamad Pushi. Mohamad menganti nama teater itu menjadi Teater Bangsawan. MELODRAMA Ø Popular di Pranchis pada abad 18 dan awal abad 19 Ø Bermaksud drama lagu atau drama muzik Ø Muzik mendominasi untuk mengiringi perkembangan cerita. CIRI – CIRI ASAS MELODRAMA Protaganis mendapat ancaman daripada antagonis: menghadapi ancaman, penyeksaan, penganiayaan. Akhirnya terselamat dan berjaya. Berbentuk episodic, berkembang selepas eksposisi. Setiap babak berakhir dengan klimaks cerita yang hebat. Semua peristiwa penuh dengan sensasi dan kekaguman Unsur Poetic justice teras akhir setiap cerita Stail lakonan mengajak penonton berkongsi emosi Watak-watak adalah berbentuk stok, hero, heroin, penjarah, watak lucu. REALISME Ke arah realisme Revolusi Industri Perbandaran Kemajuan Ilmu Sains Auguste Comte ( 1798 – 1885 ) – Positivism Charles Darwin ( 1809 – 1882 ) The Origin of Species Realis percaya bahawa seni dan sastera keenarannya ditentukan oleh kaedah saintifik REALISME DI DALAM TEATER:

Watak manusia secara total ( mewakili kelompok ) Bahasa. Watak terperangkap di dalam krisis. seks. Istana Budaya Uda dan Dara. Bilakah hidup ini akan berakhir. Tiada banyak klimaks dan aksi ganas. Watak: Golongan bawahan dan miskin. aksi dan tempat.Watak daripada manusia biasa ( tiada lagi watak stok ) Pengucapan di dalam bahasa Pentas menyerupai keadaan sebenar Plot : Kesatuan masa. pengorbanan. Plot adalah cycle plot. buku-buku dan hantu. Tema : konflik ekonomi. Drama – drama absurd dipenuhi dengan perlembangan-perlembangan yang mengusai perjalanan hidup manusia. Berasal dari Pulau Pinang awal abad ke 20 Mamak Pushi. Kegelisahan ini diambil oleh para absurdis menggali kisah manusia yang bergantung hidup pada nasib lantas menolak kuasa Tuhan. domestic. MUZIKAL Drama menggabungkan dialog. . social dan kemanusiaan. Berhadapan dengan detik kritikal di dalam kehidupan. Perlakuan mangsa yang lemah kerana menjadi mangsa keadaan. Lakonan biasanya under played lebih mencadangkan daripada eksploitasi. Pentas box set ( pemadangan dan penyebab utama pada aksi ). TOKOH REALISME Henrik Ibsen ( Norway ) – Doll House Hauptman ( German ) Benard Shaw ( England ) Antaon Chekov ( Rusia ) Athur Miller ( Amerika ) Mustafa Kamal Yassin ( Malaysia ) ABSURD Hidup ini tiada beerti lagi. tanpa tenaga dan tanpa makna. nyanyian dan tari bagi membentuk sebuah aksi. ( Peperangan Dunia I dan ii ) kalau tuhan menyayangi makhluknya kenapa dibiarkan dengan kemusnahan yang amat dahsyat Kehidupan dengan peperangan dan rebutan kuasa. BANGSAWAN Teater transisi.

Gerak Isyarat – aktiviti fizikal yang melibatkan tangan. berduka. Soliloki. Panglima ) Penyampaian persembahan berbentuk improvisasi.Berkembang menjadi sebuah teater popular. Struktur cerita: bermula di Istana Budaya dan berakhir di Istana. Luka berdarah ( Pentomime ). Tasmat. Persembahan berbentuk melodrama dan mempunyai beberapa babak yang panjang. pementasan cerita. Lakonan Improvisasi Bernasib. . gerak isyarat. Aside dan bernasib. „ Tuanku berhati-hati sedikit jangan ikut disana banyak tahi burung…. Memperhebatkan daya imaginasi seperti wau. lakonan serta aksi-aksi fizikal ) .Tuanku cantiknya bunga ini. Masih mengekalkan unsur – unsure bangsawan seperti set dan ekstra turn Tokoh : .Lakuan – lakuan fizikal ( pergerakan.‟ .Lakuan-lakuan suara ( dialog.Menunjukkan suasana. Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. nazam. menyelitkan pada dayang-dayang dsb. tajam. .Kalam Hamidi ( Anak Nazar Tujuh Keramat ) KONTEMPORARI . pengucapan. Improvisasi di dalam Bangsawan meliputi: . kepahlawanan. Singapura. Parsi. Lakuan – lakuan mental ( emosi ) sedih. lagenda. gembira. Zakaria Ariffin : Drama 3 zaman ( DBP ): Drama yang membawa cerita berlatarbelakang masyarakat lama. syair. Pentas Proseum Extra turn Watak Utama : Orang Muda ( hero ) Primadona ( heroin ) Watak-watak stok ( Raja. sejarah. Cerita-cerita diambil daripada mitos.Shaharom Husain ( Si Bongkok Tanjung Puteri ) . Permaisuri. memetik bunga. SANDIWARA Lahir selepas zaman gelap bangsawan ( pada awal tahun lima puluhan ) Pertunjukkan cerita yang dilakonkan oleh orang. teruja. bahu. gurindam. persilatan. shakespear. purba termasuklah drama-drama yang mempunyai unsur sejarah atau drama sejarah.Menunjukkan props. indah sungguh rumah bendahara. . Pelawak. warna. China dan India.Menunjukkan tempat.

Senario Politik – Cetusan 13 Mei Kembali pada nilai tradisional Perintis pada dramatis muda yang lain menghasilkan drama bertentangan dengan realisme. .Unsur-unsur Tasmat (kesan khas) 2. Manasikana. FUNGSI .Kemunculan Nordin Hassan “ Bukan Lalang ditiup Angin”.Setiap akhir babak diselang selikan dengan extra turn. Dinsman.Memberi pengajaran . Johan Jaafar.Plot cerita sama ada secara terus atau teknik imbas kembali.Babak dalam istana mestilah mengikut adat istiadat dalam istana. bahasa istana. .Mengingat kembali sejarah dan kepahlawanan. taman bunga.Memerlukan bantuan (side wing) sebing iaitu pemidang pipih untuk bahagian tepi kiri dan kanan pentas. BANGSAWAN 1.Sebagai hiburan . .Mengisahkan kehidupan istana dan kehidupan lampau. . 3. gua. hutan. .Dipersembahkan dalam bentuk babak ke babak.Taukeh panggung . . Ghouse Nasaruddin dll. . CIRI-CIRI BANGSAWAN .Mempunyai tujuh latar atau tirai iaitu. .Pemuzik .Mempunyai extra turn. .Menggunakan bahasa klasik. . CARA PERSEMBAHAN . rumah. istana.Menggunakan pentas prosinum iaitu pentas yang hanya mengizinkan penonton menonton di hadapan sahaja. Mempunyai juga tirai agung dan tirai extra turn. kampung dan jalan kampung.

Lahir daripada penjajah British. 4.Cerita negara Barat. . riwayat hidup tokoh-tokoh tempatan serta tokoh-tokoh pahlawan Melayu. . . irama lagu dan tarian adalah faktor-faktor masyarakat meminatinya.Cerita-cerita yang dipersembahkan oleh bangsawan dipetik dari pelbagai sumber termasuklah cerita-cerita sejarah tempatan.Menggunakan sekurang-kurangnya 3 tirai asas yang dinyatakan sebelumnya.Cerita Moden. . Memenuhi kehendak penonton sesuai dengan kemajuan zaman. SEJARAH .Bermula di Pulau Pinang . Tidak hanya berpijak di alam istana tetapi berlegar dengan masyarakat biasa.Cerita. .Merupakan Teater adaptasi daripada teater Parsi yang dibawa dari Bombay.Zaman kegemilangan teater bangsawan di antara 1920 dan 1930 an. India . Thailand dan Burma.Cerita Timur Tengah.Cerita Indonesia. kisah kebesaran raja-raja. .Cerita sejarah tempatan. Cerita-cerita dari negara ini diubahsuaikan untuk bangsawan. SEJARAH WAYANG KULIT . Indonesia. cerita-cerita kontemporari. Dipersembahkan di kawasan yang terdapat ramai penduduk Cina.. . kostum. India. Menjadi tiruan teater Parsi kemudian seterusnya menjadi teater bangsawan menjelang tahun 1930-an. cerita dari timur tengah. China.Cerita China.Cerita India. . Kumpulan bangsawan mengadaptasi cerita yang popular dari barat. . Masyarakat Melayu menerima dan meminati cerita-cerita dari India oleh kerana amalan dan anutan agama hindu sebelum kedatangan Islam. 5. Diminati oleh masyarakat kerana unsur-unsur pengembaraan dan romantis.Dari teater Parsi kemudian bertukar setelah dialihbahasakan daripada bahasa Hindustan kepada bahasa Melayu.Kehadiran orang-orang India di Penang merupakan faktor penyebab bermulanya bangsawan WAYANG KULIT 1. Thailand dan negara barat. Cerita India yang dipersembahkan dalam bangsawan berteraskan Islam. CERITA . .

Berdasarkan sistem atau proses pembelajaran yang diterima dari mulut ke mulut. . CIRI-CIRI .Tinggal di Kampung Sungai Budur.Pertunjukan yang melambangkan kekayaan khazanah warisan.Watak Wok Long Sulung . . .Dipercayai boleh menyembuhkan sesuatu penyakit yang dialami dan berkaitan dengan unsur roh dan alam semula jadi.Patung wayang kulit diperbuat daripada kulit lembu atau kulit kerbau.Penjual damar batu dan damar mata kucing.Dalang Saman telah menukar tokoh lawak jenaka Patani iaitu Pak Diman kepada Pak Dogol. .Memakai sabut kelapa di kakinya kerana penyakit puru yang menyebabkan dia berjalan renyot.Wayang kulit Purwa atau lebih dikenali sebagai Wayang Jawa menggunakan bahasa Jawa. . . FUNGSI . 2.Wayang kulit Purwa dan wayang kulit Melayu berasal dari Pulau Jawa. .Sebagai hiburan. . Dikenali sebagai Sultan Muhamad II. . .Wayang kulit Gedek pula berasal dari Negara Thailand. . .Di Malaysia terdapat empat jenis wayang kulit..Persembahan wayang kulit di Kelantan sejak pemerintahan Long Senik Mulut Merah yang memerintah antara tahun 1837/8-1886. . .Mempunyai perawakan yang melucukan.Dibawa masuk ke Malaysia pada tahun 1400 hingga 1500 Masihi.Asal penjual batu nisan bulat di Kampung Mentuan.Wayang Kulit Gedek. .Wayang kulit Kelantan pula menggunakan dialek Kelantan.Berunsur keagamaan untuk menyatakan kesyukuran kepada makhluk-makhluk alam .Asal usul wayang kulit bergantung kepada jenis-jensi wayang kulit itu. . untuk sesuatu sambutan atau sebagai pertunjukan di pesta-pesta. .Wayang Kulit Kelantan.Pak Kadir kepada Wak Long.Dibawa ke Kelantan menerusi Pulau Jawa dan Negara Thailand.Wayang Kulit Kelantan berasal dari negara India.Perkataan „wayang‟berasal daripada perkataan „bayang‟ yang bererti bayangan dari tirai.Wayang Kulit Purwa dan Wayang Kulit Melayu.Berkepala bulat dan berpunggung tonggek . .Watak Pak Dogol .Seni lakon menggunakan bayang-bayang daripada patung-patung. .Menggunakan dialek Kedah. .bahunya jatuh.Kota Bharu . . . 3.Digolongkan dalam kategori teater tradisional. .Tak berdagu.

Pentas dibina seperti sebuah panggung kecil.Reka bentuknya diolah mengikut gaya pokok dan berbentuk sehelai daun yang besar. .Kumpulan muzik yang mengiringi persembahan wayang kulit dikenali sebagai kumpulan Gamelan. . .Biasanya menurut unsur-unsur kepercayaan yang berasaskan fahaman animisme perlu diadakan upacara pembukaan panggung.Menurut Tok Dalang Hamzah Awang Amat. .Bentuk-bentuk pada pokok beringin berjalin-jalin dan menghasilkan imej visual tentang penyatuan tumbuh-tumbuhan.Tok Dalang hendaklah cekap menggerakkan patung. CERITA . . .Menurut Tok Dalang Hamzah Awang Amat.Figura wayang ini merupakan fiqura wayang terbesar yang ada dalam sesebuah set wayang kulit. CARA PERSEMBAHAN .Patung-patung wayang kulit akan dicacak di atas batang pisang.Diperbuat daripada kulit lembu dan diwarnai dengan beberapa warna yang menarik.Pokok beringin dikatakan menjadi lambang pokok kehidupan dalam wayang kulit Kelantan. . . . . 6. . semangat dan unsur-unsur alam yang lain. . . pokok itu melambangkan kuasa kosmos yang kuat. 5. POHON BERINGIN DALAM WAYANG KULIT KELANTAN .pokok beringin mempunyai kepentingan simbolik dalam Hikayat Maharaja Wana seperti yang dipersembahkan dalam wayang kulit Kelantan.Cerita-cerita yang selalu dipersembahkan oleh Tok Dalang ialah cerita daripada Hikayat Ramayana dan Mahabrata. 4.dan berukuran kira-kira 23sm luasnya dan 60sm tingginya.ataupun asam jawa. .dan waringin atau banyan.Tok Dalang yang mahir menyebabkan persembahan wayang kult menjadi menarik dan mengkhayalkan.Bertujuan untuk menolak bala atau penyebaran sesuatu penyakit yang melanda.Nama-nama lain beringin ialah jejawi atau jawi-jawi. .Figura wayang itu dianggap mewakili pokok jelati jawa.binatang dan elemen semulajadi yang .Di bahagian depan pentas dipasang sehelai tirai daripada kain putih.Pentas ini beratap nipah dan berdindingkan buluh.Lampu atau pelita akan dipasang di belakang tirai.ghaib. . .(dikenali sebagai telagi atau chelaji) .Persembahan wayang kulit bergantung kepada penyampaian Tok Dalang.

WATAK-WATAK .Menyelitkan unsur-unsur persembahan kebudayaan seperti nyanyian.Unsur-unsur dialog.tari dan muzik adalah merupakan ciri-ciri asas di dalam persembahan teater tradisional Melayu.Skripnya berdasarkan tiga bahan utama iaitu premise. perwatakan dan plot. 3.Cerita berbentuk naratif iaitu berlangsung secara terus-terusan tanpa diganggu denganb teknik-teknik seperti imbas kembali dan imbas ke hadapan. . CIRI-CIRI SANDIWARA . .bahagian atas mewakili langit. CERITA . .Pada asasnya.Kejadian-kejadian peristiwa berlaku di alam nyata dan juga kayangan. 4. . 2.Terdiri dari watak baik dan watak jahat. . inti cerita untuk menentukan hala tuju cerita .Dialog-dialog yang dilakonkan adalah merupakan dialog bebas yang lahir secara turun-temurun. selain mempunyai cerita isinya juga terdiri daripada beberapa penjelasan agar dapat memantapkan sebuah persembahan.Persembahan teater tradisional menggunakan manusia sebagai pelakon. silat dan upacara majlis perkahwinan atau keraian menjadikan sandiwara sebagai medan mendaulatkan kebudayaan warisan. tarian.Perwatakan.Premise . . .menakjubkan.bahagian tengah mewakili bumi dan pelbagai kehidupan yang wujud di bumi.Cerita dramatik yang memaparkan terus kepada masalah yang ingin dikemukakan di awal hingga ke tengah cerita.serta bahagian bawah mewakili alam ghaib SANDIWARA 1.Plot. . memainkan peranan penting untuk menggerakkan lakonan.Berkaitan dengan dongeng dan lagenda.pokok beringin itu terbahagi kepada tiga bahagian. . . Di akhiran cerita peleraian dan pemasalahan dapat diselesaikan. STRUKTUR PERSEMBAHAN SANDIWARA .

5..tema dan tempat. .Tempat persembahan tidak tetap seperti pementasan masa kini.Tidak terikat kepada konsep kesatuan masa.Watak yang tidak pernah ketinggalan di dalam setiap persembahan teater tradisional adalah watak yang berperanan sebagai pengiring.Pentas yang dikenali sebagai panggung akan didirikan apabila persembahan hendak diadakan di kawasan luar. . BENTUK PERSEMBAHAN . STRUKTUR PLOT . . .pengasuh dan pelawak. 6.Cerita juga tidak meneroka konflik psikologi tetapi menumpukan kepada aksi naratif.Kacak atau hodoh dengan perangai dan kelakuan yang kasar atau berhalus.

.-.507802-./../.7.39025.5.907...91   %&!#$ %025.3...380-.8.3//.5805079502039..350.3/.   $%#&%&#! % %/. .9507802-./.30.:4/4/03.9 079.80-..3-07507.83.305.8.7  .9:.5.9.3.39/..5073.32.203074. .8:/..3:3..:8 .4380508..5507802-.3:.50373 503. /..9.3 !039.:.8.3.3.32.9. 902./.303/.4315844909./.9/...2809.909.8.390.90797.3/03.093..../843.7.905.39/.9.8.5203:25:.3507./.3..3//7.:-07.8.:.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->