P. 1
Wayang Bangsawan Atau Teater Bangsawan Adalah Teater Rakyat Tradisional Yang Hidup Di Kepulauan Riau Dan Kepulauan Lingga

Wayang Bangsawan Atau Teater Bangsawan Adalah Teater Rakyat Tradisional Yang Hidup Di Kepulauan Riau Dan Kepulauan Lingga

|Views: 115|Likes:
Published by Dewi Ariesca Fitri

More info:

Published by: Dewi Ariesca Fitri on Oct 31, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/30/2012

pdf

text

original

Wayang Bangsawan atau Teater Bangsawan adalah teater rakyat tradisional yang hidup di Kepulauan Riau dan Kepulauan

Lingga, Indonesia, serta berkembang pula di kawasan Malaysia dan Brunei Darussalam. Teater ini dapat dimainkan semua lapisan masyarakat, dari nelayan hingga guru. Teater ini adalah pertunjukan stambul atau komedi yang menggabungkan musik, drama dan tari serta mengangkat kisah-kisah di lingkungan istana. Cerita-cerita yang sering diangkat adalah kisah tentang Hang Tuah Lima Bersaudara, Sultan Mahmud Mangkat Dijulang dan Laksamana Bintan. Menurut sejarah, teater ini dikembangkan oleh masyarakat Persia atau Parsi yang pindah ke India karena pertentangan ideologi di tanah airnya. Teater ini lalu berkembang di Pulau Penang, Malaysia, dan menyebar pula ke Indonesia, termasuk Riau, Bengkulu, Sumatera Selatan, dan Kalimantan Selatan, tapi teater ini lebih lekat dengan kebudayaan Riau. Di Malaysia, teater semula ini dinamakan Wayang Parsi. Lalu, kelompok wayang asal Persia ini pulang ke India dan menjual peralatan pertunjukan kepada seorang Malaysia, Mohamad Pushi. Mohamad menganti nama teater itu menjadi Teater Bangsawan. MELODRAMA Ø Popular di Pranchis pada abad 18 dan awal abad 19 Ø Bermaksud drama lagu atau drama muzik Ø Muzik mendominasi untuk mengiringi perkembangan cerita. CIRI – CIRI ASAS MELODRAMA Protaganis mendapat ancaman daripada antagonis: menghadapi ancaman, penyeksaan, penganiayaan. Akhirnya terselamat dan berjaya. Berbentuk episodic, berkembang selepas eksposisi. Setiap babak berakhir dengan klimaks cerita yang hebat. Semua peristiwa penuh dengan sensasi dan kekaguman Unsur Poetic justice teras akhir setiap cerita Stail lakonan mengajak penonton berkongsi emosi Watak-watak adalah berbentuk stok, hero, heroin, penjarah, watak lucu. REALISME Ke arah realisme Revolusi Industri Perbandaran Kemajuan Ilmu Sains Auguste Comte ( 1798 – 1885 ) – Positivism Charles Darwin ( 1809 – 1882 ) The Origin of Species Realis percaya bahawa seni dan sastera keenarannya ditentukan oleh kaedah saintifik REALISME DI DALAM TEATER:

Lakonan biasanya under played lebih mencadangkan daripada eksploitasi. Watak terperangkap di dalam krisis. Berasal dari Pulau Pinang awal abad ke 20 Mamak Pushi. Tema : konflik ekonomi. Watak manusia secara total ( mewakili kelompok ) Bahasa. tanpa tenaga dan tanpa makna. Istana Budaya Uda dan Dara. MUZIKAL Drama menggabungkan dialog. nyanyian dan tari bagi membentuk sebuah aksi. social dan kemanusiaan. Drama – drama absurd dipenuhi dengan perlembangan-perlembangan yang mengusai perjalanan hidup manusia. . buku-buku dan hantu. Tiada banyak klimaks dan aksi ganas. seks.Watak daripada manusia biasa ( tiada lagi watak stok ) Pengucapan di dalam bahasa Pentas menyerupai keadaan sebenar Plot : Kesatuan masa. pengorbanan. Berhadapan dengan detik kritikal di dalam kehidupan. BANGSAWAN Teater transisi. TOKOH REALISME Henrik Ibsen ( Norway ) – Doll House Hauptman ( German ) Benard Shaw ( England ) Antaon Chekov ( Rusia ) Athur Miller ( Amerika ) Mustafa Kamal Yassin ( Malaysia ) ABSURD Hidup ini tiada beerti lagi. Perlakuan mangsa yang lemah kerana menjadi mangsa keadaan. Kegelisahan ini diambil oleh para absurdis menggali kisah manusia yang bergantung hidup pada nasib lantas menolak kuasa Tuhan. domestic. ( Peperangan Dunia I dan ii ) kalau tuhan menyayangi makhluknya kenapa dibiarkan dengan kemusnahan yang amat dahsyat Kehidupan dengan peperangan dan rebutan kuasa. Bilakah hidup ini akan berakhir. Watak: Golongan bawahan dan miskin. aksi dan tempat. Plot adalah cycle plot. Pentas box set ( pemadangan dan penyebab utama pada aksi ).

bahu.Lakuan – lakuan fizikal ( pergerakan. menyelitkan pada dayang-dayang dsb. Panglima ) Penyampaian persembahan berbentuk improvisasi.Lakuan-lakuan suara ( dialog. gurindam. warna. „ Tuanku berhati-hati sedikit jangan ikut disana banyak tahi burung…. purba termasuklah drama-drama yang mempunyai unsur sejarah atau drama sejarah.Kalam Hamidi ( Anak Nazar Tujuh Keramat ) KONTEMPORARI . China dan India. persilatan. Pelawak. syair. Tasmat.Shaharom Husain ( Si Bongkok Tanjung Puteri ) . gerak isyarat. Permaisuri. Cerita-cerita diambil daripada mitos. Persembahan berbentuk melodrama dan mempunyai beberapa babak yang panjang.Tuanku cantiknya bunga ini. Kuala Lumpur dan Pulau Pinang. memetik bunga. Masih mengekalkan unsur – unsure bangsawan seperti set dan ekstra turn Tokoh : . berduka. Lakuan – lakuan mental ( emosi ) sedih. Struktur cerita: bermula di Istana Budaya dan berakhir di Istana. indah sungguh rumah bendahara.‟ . Soliloki. Luka berdarah ( Pentomime ). nazam. kepahlawanan. tajam. Aside dan bernasib. gembira. Memperhebatkan daya imaginasi seperti wau. Improvisasi di dalam Bangsawan meliputi: . pementasan cerita.Gerak Isyarat – aktiviti fizikal yang melibatkan tangan. sejarah. Singapura. .Berkembang menjadi sebuah teater popular. lakonan serta aksi-aksi fizikal ) . pengucapan. Lakonan Improvisasi Bernasib. shakespear. SANDIWARA Lahir selepas zaman gelap bangsawan ( pada awal tahun lima puluhan ) Pertunjukkan cerita yang dilakonkan oleh orang. . Pentas Proseum Extra turn Watak Utama : Orang Muda ( hero ) Primadona ( heroin ) Watak-watak stok ( Raja.Menunjukkan tempat. teruja. Parsi.Menunjukkan suasana. .Menunjukkan props. Zakaria Ariffin : Drama 3 zaman ( DBP ): Drama yang membawa cerita berlatarbelakang masyarakat lama. lagenda.

Plot cerita sama ada secara terus atau teknik imbas kembali. . . . taman bunga. . BANGSAWAN 1.Babak dalam istana mestilah mengikut adat istiadat dalam istana. CIRI-CIRI BANGSAWAN . 3.Taukeh panggung . Manasikana.Mengisahkan kehidupan istana dan kehidupan lampau. gua.Kemunculan Nordin Hassan “ Bukan Lalang ditiup Angin”.Memerlukan bantuan (side wing) sebing iaitu pemidang pipih untuk bahagian tepi kiri dan kanan pentas.Menggunakan pentas prosinum iaitu pentas yang hanya mengizinkan penonton menonton di hadapan sahaja. Johan Jaafar. . rumah. kampung dan jalan kampung. . Ghouse Nasaruddin dll. Dinsman.Unsur-unsur Tasmat (kesan khas) 2.Memberi pengajaran . FUNGSI .Dipersembahkan dalam bentuk babak ke babak.Mengingat kembali sejarah dan kepahlawanan.Mempunyai extra turn. hutan.Pemuzik . . . bahasa istana. .Sebagai hiburan . Mempunyai juga tirai agung dan tirai extra turn. Senario Politik – Cetusan 13 Mei Kembali pada nilai tradisional Perintis pada dramatis muda yang lain menghasilkan drama bertentangan dengan realisme.Menggunakan bahasa klasik. CARA PERSEMBAHAN . istana.Setiap akhir babak diselang selikan dengan extra turn. .Mempunyai tujuh latar atau tirai iaitu.

kostum.Cerita-cerita yang dipersembahkan oleh bangsawan dipetik dari pelbagai sumber termasuklah cerita-cerita sejarah tempatan. .Cerita negara Barat. kisah kebesaran raja-raja. . Tidak hanya berpijak di alam istana tetapi berlegar dengan masyarakat biasa. Lahir daripada penjajah British. India . Dipersembahkan di kawasan yang terdapat ramai penduduk Cina. Memenuhi kehendak penonton sesuai dengan kemajuan zaman. Cerita India yang dipersembahkan dalam bangsawan berteraskan Islam. cerita dari timur tengah. .Bermula di Pulau Pinang . 4. India. .. cerita-cerita kontemporari. 5. SEJARAH WAYANG KULIT . .Merupakan Teater adaptasi daripada teater Parsi yang dibawa dari Bombay. riwayat hidup tokoh-tokoh tempatan serta tokoh-tokoh pahlawan Melayu.Kehadiran orang-orang India di Penang merupakan faktor penyebab bermulanya bangsawan WAYANG KULIT 1.Menggunakan sekurang-kurangnya 3 tirai asas yang dinyatakan sebelumnya. .Cerita Indonesia. .Zaman kegemilangan teater bangsawan di antara 1920 dan 1930 an.Cerita Timur Tengah. Menjadi tiruan teater Parsi kemudian seterusnya menjadi teater bangsawan menjelang tahun 1930-an. Masyarakat Melayu menerima dan meminati cerita-cerita dari India oleh kerana amalan dan anutan agama hindu sebelum kedatangan Islam.Cerita Moden. . Diminati oleh masyarakat kerana unsur-unsur pengembaraan dan romantis. SEJARAH . CERITA . Indonesia.Cerita.Cerita China.Cerita India. Cerita-cerita dari negara ini diubahsuaikan untuk bangsawan.Dari teater Parsi kemudian bertukar setelah dialihbahasakan daripada bahasa Hindustan kepada bahasa Melayu. . China. irama lagu dan tarian adalah faktor-faktor masyarakat meminatinya. Kumpulan bangsawan mengadaptasi cerita yang popular dari barat.Cerita sejarah tempatan. . Thailand dan Burma. Thailand dan negara barat.

Pertunjukan yang melambangkan kekayaan khazanah warisan. Dikenali sebagai Sultan Muhamad II. .Kota Bharu . . . . .Dibawa ke Kelantan menerusi Pulau Jawa dan Negara Thailand. . .Digolongkan dalam kategori teater tradisional.Asal penjual batu nisan bulat di Kampung Mentuan.Dalang Saman telah menukar tokoh lawak jenaka Patani iaitu Pak Diman kepada Pak Dogol. .Patung wayang kulit diperbuat daripada kulit lembu atau kulit kerbau.Penjual damar batu dan damar mata kucing. CIRI-CIRI .Wayang Kulit Purwa dan Wayang Kulit Melayu.Wayang Kulit Kelantan berasal dari negara India.Asal usul wayang kulit bergantung kepada jenis-jensi wayang kulit itu.bahunya jatuh. .Seni lakon menggunakan bayang-bayang daripada patung-patung.Tak berdagu.Sebagai hiburan.Wayang kulit Kelantan pula menggunakan dialek Kelantan. 2.Berkepala bulat dan berpunggung tonggek .Wayang Kulit Kelantan.Wayang kulit Gedek pula berasal dari Negara Thailand.Persembahan wayang kulit di Kelantan sejak pemerintahan Long Senik Mulut Merah yang memerintah antara tahun 1837/8-1886. .Wayang kulit Purwa atau lebih dikenali sebagai Wayang Jawa menggunakan bahasa Jawa. .Wayang Kulit Gedek..Di Malaysia terdapat empat jenis wayang kulit. . . .Berunsur keagamaan untuk menyatakan kesyukuran kepada makhluk-makhluk alam . . . .Dibawa masuk ke Malaysia pada tahun 1400 hingga 1500 Masihi. .Watak Wok Long Sulung . .Perkataan „wayang‟berasal daripada perkataan „bayang‟ yang bererti bayangan dari tirai. .Watak Pak Dogol .Menggunakan dialek Kedah. .Berdasarkan sistem atau proses pembelajaran yang diterima dari mulut ke mulut.Dipercayai boleh menyembuhkan sesuatu penyakit yang dialami dan berkaitan dengan unsur roh dan alam semula jadi. . 3. untuk sesuatu sambutan atau sebagai pertunjukan di pesta-pesta.Pak Kadir kepada Wak Long.Tinggal di Kampung Sungai Budur. FUNGSI .Wayang kulit Purwa dan wayang kulit Melayu berasal dari Pulau Jawa. .Mempunyai perawakan yang melucukan.Memakai sabut kelapa di kakinya kerana penyakit puru yang menyebabkan dia berjalan renyot.

Nama-nama lain beringin ialah jejawi atau jawi-jawi.Menurut Tok Dalang Hamzah Awang Amat.pokok beringin mempunyai kepentingan simbolik dalam Hikayat Maharaja Wana seperti yang dipersembahkan dalam wayang kulit Kelantan. . .Tok Dalang hendaklah cekap menggerakkan patung. CERITA .Persembahan wayang kulit bergantung kepada penyampaian Tok Dalang. . .binatang dan elemen semulajadi yang .Bentuk-bentuk pada pokok beringin berjalin-jalin dan menghasilkan imej visual tentang penyatuan tumbuh-tumbuhan.Lampu atau pelita akan dipasang di belakang tirai. CARA PERSEMBAHAN . . .Patung-patung wayang kulit akan dicacak di atas batang pisang.Biasanya menurut unsur-unsur kepercayaan yang berasaskan fahaman animisme perlu diadakan upacara pembukaan panggung. . .Bertujuan untuk menolak bala atau penyebaran sesuatu penyakit yang melanda.Figura wayang ini merupakan fiqura wayang terbesar yang ada dalam sesebuah set wayang kulit. .Tok Dalang yang mahir menyebabkan persembahan wayang kult menjadi menarik dan mengkhayalkan.dan berukuran kira-kira 23sm luasnya dan 60sm tingginya.ataupun asam jawa. . pokok itu melambangkan kuasa kosmos yang kuat. POHON BERINGIN DALAM WAYANG KULIT KELANTAN .Cerita-cerita yang selalu dipersembahkan oleh Tok Dalang ialah cerita daripada Hikayat Ramayana dan Mahabrata.Pentas ini beratap nipah dan berdindingkan buluh. . .Menurut Tok Dalang Hamzah Awang Amat. 6. .Reka bentuknya diolah mengikut gaya pokok dan berbentuk sehelai daun yang besar.dan waringin atau banyan.Diperbuat daripada kulit lembu dan diwarnai dengan beberapa warna yang menarik. .Figura wayang itu dianggap mewakili pokok jelati jawa.Di bahagian depan pentas dipasang sehelai tirai daripada kain putih. .Pentas dibina seperti sebuah panggung kecil. .(dikenali sebagai telagi atau chelaji) . 5. 4. semangat dan unsur-unsur alam yang lain.Kumpulan muzik yang mengiringi persembahan wayang kulit dikenali sebagai kumpulan Gamelan.Pokok beringin dikatakan menjadi lambang pokok kehidupan dalam wayang kulit Kelantan. .ghaib.

serta bahagian bawah mewakili alam ghaib SANDIWARA 1. STRUKTUR PERSEMBAHAN SANDIWARA . silat dan upacara majlis perkahwinan atau keraian menjadikan sandiwara sebagai medan mendaulatkan kebudayaan warisan. .Premise . .Perwatakan. memainkan peranan penting untuk menggerakkan lakonan.Cerita berbentuk naratif iaitu berlangsung secara terus-terusan tanpa diganggu denganb teknik-teknik seperti imbas kembali dan imbas ke hadapan.Persembahan teater tradisional menggunakan manusia sebagai pelakon. .Plot. 2.tari dan muzik adalah merupakan ciri-ciri asas di dalam persembahan teater tradisional Melayu. 3.Cerita dramatik yang memaparkan terus kepada masalah yang ingin dikemukakan di awal hingga ke tengah cerita. CIRI-CIRI SANDIWARA .Menyelitkan unsur-unsur persembahan kebudayaan seperti nyanyian.Skripnya berdasarkan tiga bahan utama iaitu premise. .Pada asasnya.pokok beringin itu terbahagi kepada tiga bahagian. tarian. .Berkaitan dengan dongeng dan lagenda. inti cerita untuk menentukan hala tuju cerita .Dialog-dialog yang dilakonkan adalah merupakan dialog bebas yang lahir secara turun-temurun. WATAK-WATAK . . .bahagian tengah mewakili bumi dan pelbagai kehidupan yang wujud di bumi.menakjubkan. 4. CERITA . . . Di akhiran cerita peleraian dan pemasalahan dapat diselesaikan. perwatakan dan plot.Terdiri dari watak baik dan watak jahat. . selain mempunyai cerita isinya juga terdiri daripada beberapa penjelasan agar dapat memantapkan sebuah persembahan.Unsur-unsur dialog.bahagian atas mewakili langit.Kejadian-kejadian peristiwa berlaku di alam nyata dan juga kayangan.

5.Cerita juga tidak meneroka konflik psikologi tetapi menumpukan kepada aksi naratif.Tempat persembahan tidak tetap seperti pementasan masa kini. .Watak yang tidak pernah ketinggalan di dalam setiap persembahan teater tradisional adalah watak yang berperanan sebagai pengiring. 6. .Tidak terikat kepada konsep kesatuan masa.pengasuh dan pelawak.tema dan tempat. STRUKTUR PLOT . .Kacak atau hodoh dengan perangai dan kelakuan yang kasar atau berhalus.Pentas yang dikenali sebagai panggung akan didirikan apabila persembahan hendak diadakan di kawasan luar. . BENTUK PERSEMBAHAN ..

9507802-...80-.2809..8.7..3/.7  .9.8. /.:8 .39025..3/03.3.:-07.5805079502039.-.9 079.3 !039.5.9/.8.   $%#&%&#! % %/.3//.907../.83.9.4380508././.././.5507802-.5073../.909.. 902.905.5203:25:.:...8.9:.303/..9..3..305.507802-.91   %&!#$ %025.3:.:4/4/03.39/..32.3//7.4315844909.3.39/.9.32.5.8.8:/.3507. .203074.8.:.3-07507..7.390.350.380-.50373 503..3:3.90797. .3...30.093./843.3.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->