P. 1
Sjrah Malaysia Stpm Bab 2

Sjrah Malaysia Stpm Bab 2

|Views: 14|Likes:
Published by Zul Hakimy Ahmad

More info:

Published by: Zul Hakimy Ahmad on Nov 01, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/01/2011

pdf

text

original

SEJARAH STPM KERTAS 2 (940/2

)
KOLEKSI SOALAN DAN SKEMA JAWAPAN SEJARAH 2 BHG A DAN B
1. Jelaskan peranan adat dalam masyarakat Melayu tradisional, serta ciri-ciri Undang-undang Melaka dan Undang-undang 99 Perak. A. PENDAHULUAN § Adat menjadi pegangan masyarakat Melayu tradisional. § Segala bentuk undang-undang bersumberkan daripada adat. § Undang-undang terbahagi kepada dua iaitu undang-undang bertulis dan tidak bertulis. § Undang-undang tidak bertulis terbahagi kepada dua iaitu Adat Perpatih dan Adat Temenggung. § Setiap negeri mempunyai undang-undang tersendiri. B.ISI 1) Kepentingan adat dan undang-undang. § Menjamin keamanan dan keselamatan dalam masyarakat Melayu. § Mengawal tingkah laku manusia dan mengeratkan persaudaraan. § Menentukan hak seseorang dalam masyarakat terutamanya harta warisan terjamin. 2) Undang-undang Melaka. § Terbahagi kepada dua iaitu Undang-undang Laut Melaka dan Undang-undang Darat / Hukum Kanun Melaka yang ditulis pada zaman pemerintah Sultan Muzaffar Shah dan dilengkapkan zaman Sultan Mahmud Shah. § Disusun secara sistematik dan mempunyai 44 bab yang meliputi perkara mengenai raja, tugas pembesar dan peraturan rasmi di istana – memudahkan pentadbiran. Ini termasuklah segala keistimewaan yang dimiliki oleh raja seperti penggunaan bahasa istana, pakaian kuning dll. § Mengandungi pelbagai bentuk hukuman kepada penderhaka dan pencuri, contoh: hukuman mati dikenakan kepada sesiapa yang mengingkari perintah sultan dan membunuh tanpa kebenaran sultan – untuk menjamin keamanan Melaka. § Sultan mesti mempunyai pembantu untuk melaksanakan tugas kerajaan sultan contohnya Penghulu Bendahari sebagai pengutip cukai di pelabuhan, Temenggung menangkap pesalah dan mendirikan penjara. § Menjadikan hukum syarak sebagai panduan – semua bentuk peraturan berdasarkan ajaran Islam – selari dengan taraf Melaka sebagai pusat penyebaran agama Islam yang utama di nusantara. § Hukuman sivil dan jenayah turut dimuatkan dalam undang-undang, contoh sivil : menyentuh perkara-perkara berkaitan hutang, harta, sewa tanah dan hamba. Contoh jenayah: merujuk terhadap kesalahan jenayah – mencuri, merompak dll.

§ Hukuman lebih berat dikenakan jika kesalahan dilakukan ke atas seseorang yang berpangkat tinggi daripada pelakunya. § Penghakiman dilaksanakan oleh sultan dan pembesar negeri. § Undang-undang Laut Melaka merangkumi perkara-perkara yang berkaitan dengan laut seperti peraturan pelayaran, tatacara jualbeli di atas kapal, bidang kuasa nakhoda serta tanggungjawab pegawai kapal. § Digubal untuk untuk menjaga keselamatan anak-anak kapal dan pedagang-pedagang yang berdagang dengan kapal. 3) Undang-undang 99 Perak. § Meliputi 99 perkara yang mengandungi tugas-tugas sultan, pembesar dan penghulu. § Cara dan syarat melantik pegawai negeri – seorang kadi mesti mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. Seorang pegawai kerajaan berdasarkan kemahiran dan pengalaman yang dimiliki individu itu. § Hukuman mengenai dakwaan penduduk dan hukum jenayah. § Mengutamakan perikemanusian dan bertimbang rasa, contoh : perwarisan harta, menetapkan hak dan harta warisan anak. § Menggariskan hubungan antara pemerintah dengan pembesar serta golongan pemerintah dengan yang diperintah. C. KESIMPULAN § Adat dan undang-undang bertulis menjamin kesejahteraan hidup masyarakat. § Kedua-dua undang-undang ini berasaskan hukum syarak sebagai panduan.

2. Huraikan bagaimana kedatangan Islam telah mengubah corak kehidupan masyarakat Melayu sebelum kedatangan Barat. A. PENDAHULUAN Kedatangan Islam bermula abad ke-17 di alam Melayu. Abad ke- 13 hingga 16 pengaruh keseluruhan alam Melayu dan mengurangkan pengaruh agama Hindu dan Buddha. Menjadi anutan majoriti penduduk. Penyebaran Islam bermula dengan pemelukan Islam oleh golongan istana dan diikuti oleh rakyat jelata. B. ISI PENTING 1) Perubahan kepercayaan. Animisme kepada Islam. Membawa konsep tauhid dengan menafikan kewujudan banyak Tuhan. Keimanan dan konsep keesaan Tuhan. Ibadat yang luas menanam fahaman secara akidah dan rasional - mengubah berfikir secara tahyul dan fantasi. Amalan yang bertentangan dengan Islam terhapus atau diubahsuai walaupun masih mengekalkan sedikit ciri asal seperti upacara perkahwinan, pertabalan dan lain-lain. Mengubah pandangan masyarakat terhadap tokoh-tokoh agama Hindu, ahli sihir, bomoh dan dukun diganti dengan tokoh-tokoh Islam. 2) Perundangan/peraturan Hukum Kanun Melaka pada abad ke-14 – memasukkan unsur-unsur perundangan Islam. Contoh: berkaitan minum arak, berzina, membunuh, memfitnah, murtad, riba dan lain-lain. Undang-Undang Pahang mengisytiharkan Pahang sebagai Dar al-Islam dan 42 Fasal merupakan terjemahan sepenuhnya dari undang-undang Fiqah Mazhab Shafie. 3) Pentadbiran Memperkenalkan sistem kesultanan yang berbeza dengan beraja ala Hindu-Buddha. Konsep Dewaraja dihapuskan dan digantikan dengan sultan sebagai pemegang amanah Allah di muka Bumi. Alim ulama’ sebagai penasihat sultan. 4) Pendidikan Sistem pendidikan yang lebih teratur/sistematik. Terbuka kepada semua golongan masyarakat. Diajar oleh alim ulama yang disanjung dan dihormati. Antara pengajarannya – al-Quran, Feqah, sejarah dan lain-lain. Menyentuh perkara berkaitan dengan rukun Islam seperti solat, zakat, puasa dan haji. Pendakwah mengubahsuai tradisi supaya sejajar dengan Islam. Muncul institusi pondok/madrasah, masjid dan surau sebagai tempat mengajar.

Pendidikan secara formal dan lebih sistematik selepas tahun 1900 dan kemasukan kurikulum baru seperti Bahasa Arab, Ilmu Sains dan Ilmu Hisab. 5) Bahasa dan Kesusasteraan. Banyak hasilkan karya dari luar diterjemahkan. Menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan taraf lingua-franca. Tulisan jawi sebagai tulisan rasmi. Kemasukan istilah Arab dan Parsi. Contohnya: alim, ulama’, musyawwarah dan lain-lain. Penulisan karya sastera seperti hikayat Muhammad Ali Hanafiah, Hikayat Amir Hamzah. Antara penulis – Hamzah Fansuri, Shamsuddin al-Sumatrani, Nuruddin al-Ramli. 6) Kesenian Islam Ukiran di dinding masjid, bentuk kubah, tempat berwudhuk, mihrab, menara azan, mimbar, batu nisan dan lain-lain. Rumah-rumah persendirian – bentuk relung, ukiran daun dan bunga-bungaan. Tulisan-tulisan berbentuk geometri, ayat-ayat al-Quran dan hadis. PENUTUP Penerimaan Islam telah mengubah sistem kehidupan masyarakat Melayu dari semua aspek dan berjaya membawa kemunculan Tanah Melayu sebagai pusat ilmu dan penyebaran Islam.

3. Sejauh manakah sistem ekonomi yang dijalankan oleh masyarakat Melayu tradisional di

4) Ternakan Menternak binatang seperti ayam. Teknologi padi masih belum maju. PENDAHULUAN Sistem ekonomi Tanah Melayu sebelum kedatangan Barat bukan sahaja bersifat sara diri dan separa sara diri di Kedah dan Perlis bahkan juga bersifat komersil seperti perdagangan. Padi sawah ditanam di lembah bukit – Ranau. Binatang buruan – rusa. manggis. Di Sabah padi sawah diusahakan oleh orang Kadazan dan Dusun. Kawasan tanaman – Tuaran dan Papar. kambing. 2)Tanaman lain Pisang. Dijadikan sumber untuk mendapatkan bekalan makanan. tebu. terdapat juga sebilangan kecil masyarakat Melayu terlibat dengan aktiviti komersil yang dihasilkan untuk tujuan perdagangan. pokok mengkuang. kancil. getah perca dan buluh untuk dijual. Masyarakat Kelabit usahakan padi sawah di kawasan bukit di hulu Sungai Baram. A. Hasil hutan ditukar dengan keperluan lain seperti garam. 3) Hasil hutan dan memburu binatang Damar. jagung. ubi kayu dan kopi.Malaysia sebelum kedatangan British bersifat sara diri . Padi huma diusahakan oleh orang Murut – pertanian pindah . Pengeluaran secara kecil-kecilan. B. Komersil bermaksud usaha menjalankan kegiatan ekonomi secara jual beli yang melibatkan wujudnya hubungan antara dua pihak dan saling memerlukan barangan yang berbeza. rotan. Sarawak – diusahakan oleh – orang Bidayuh. lembu. Kenyah dan Iban. lada hitam. . buah-buahan.bergantung kepada air hujan sahaja. Dijalankan di Kuala Selangor dan Negeri Sembilan. Keningau dan Tambunan. ISI – ISI PENTING. Sara Diri 1) Pertanian utama Sara diri berteraskan padi sawah dan padi huma. Sara diri bermaksud pengeluaran yang dihasilkan untuk kegunaan diri sendiri namun begitu. pertanian dagangan di Negeri-negeri Selat dan Johor. Ditanam di sekeliling rumah untuk keperluan sendiri Sarawak – sayur-sayuran. Kerbau digunakan untuk membajak sawah. perlombongan. Pokok buah-buahan – kelapa.

Di Johor sistem Kangcu – orang cina diberi surat sungai – hak untuk menanam lada hitam dan gambir kepad tauke di Singapura dan ketua kongsi gelap cina. arak. Menggunakan jala. terusan dan empangan. Sistem ini menggganggu kegiatan ekonomi petani-petani. Hasil untuk kegunaan keluarga dan dijadikan ikan kering dan belacan. Membolehkan pengeluaran padi secara komersil – pasaran baik di Pulau Pinang . 1) Pertanian utama Terdapat di Kedah dan Perlis – hasil padi dijual ke negeri-negeri lain. Sarawak – orang cina. Lukut dan Sungai Ujung.5) Tangkapan ikan Dijalankan di pesisir pantai. Sistem serah – petani yang mengerjakan tanah pembesar perlu menyerahkan sebahagian hasil yang diusahakan sebagai balasan kepada pembesar yang membenarkan tanahnya dikerjakan Separa sara diri dan komersil. 2) Tanaman lain Contoh ubi kayu. Terusan Wan Mat Saman – tahun 1885 untuk mengairi kawasan tanaman padi – menganjur dari Alor Setar ke kaki Gunung Jerai – 32 km. Hilir Perak dan Kinta merupakan kawasan yang kaya dengan bijih timah. sungai. lada hitam. Lokasi – Melaka. sawah. Lada hitam dan gambir dipasarkan ke luar negara melalui Singapura Di Sarawak orang cina dari Singapura diberi konsesi – ditanam di Hulu Sarawak. Di Kedah terdapat tiga jenis perairan – kincir air. candu dan beras. Gambir di Bau. Sagu ditanam di Mukah dan Oya. 6) Sistem kerah . Pembesar dan kerabat diberikan ampun kurnia seperti mengutip cukai pasar di sesebuah pekan kecil. Contoh ikan air tawar – lampan Menggunakan pancing. bubu. Ampang. tebu. 4) Perlombongan Bijih timah diusahakan oleh pembesar-pembesar Melayu dengan menggunakan buruh-buruh cina. 3) Sistem pajak Dikenali ampun kurnia – diberi kepada pembesar dan tauke cina dari Pulau Pinang merangkumi padi. Contoh ikan laut – kembung. gambir – Negeri-negeri Selat dan Johor – orang Cina. Diwajibkan ke atas rakyat untuk kepentingan pembesar dan raja. Semua tanah dimiliki oleh sultan dan petani dibenarkan bergerak bebas mencari pembesar yang tidak menindas mereka. Klang .serah Rakyat perlu melakukan pelbagai kerja untuk sultan – membina jambatan dan jadi tentera. Perak – lombong di kawasan Klian Pauh (Taiping) dan Klian Bahru (Kamunting). Kuala Lumpur – Kanching. tasik.

Kawasan-kawasan ini menjadi rebutan para pembesar dan kongsi gelap contoh Raja Jumaat dengan Chee Yam Chuan di Lukut – lombong akhirnya menjadi rebutan antara kongsi gelap. Dieksport ke Negeri-negeri Selat terutamanya Melaka. China dan Arab sejak abad ke 15. 4. KESIMPULAN Sistem ekonomi masyarakat Melayu tradisional bukan sahaja berbentuk sara diri tetapi berbentuk ekonomi komersil juga. di Bau. Melaka. Berpusat di Melaka dan Pulau Pinang dan Singapura. Menggunakan teknologi moden seperti pam dedah – orang cina. damar dan mengimport barangan buatan China dan buatan British.mengeksport emas. Wujud masyarakat majmuk dan eksploitasi ekonomi Tanah Melayu oleh orang Barat. bijih timah. Emas dilombong di Kelantan – diusahakan oleh orang cina. Menyebabkan orang Melayu terdedah kepada sistem perdagangan kapitalis. Merupakan pelabuhan persinggahan utama bagi saudagar dari India. 6) Pelabuhan Perdagangan Utama Kedah. Johor Lama. Kemajuan ekonomi menarik perhatian saudagar cina dan Eropah untuk menanam modal mereka dalam perusahaan pertanian. Sabah. di Raub. Pahang. Antimoni – di Bahagian Pertama Sarawak – tenaga buruh Dayak. Sarawak dan di Sungai Segama. contoh : di Terengganu . Klang. Huraikan bentuk pentadbiran masyarakat Melayu sebelum campur tangan British di Tanah Melayu. perdagangan dan perlombongan. kopi. 5) Perdagangan Antarabangsa. . Kedua-dua ekonomi dilakukan serentak.

Perut-Buapak-LembagaUndang-Yang Dipertuan Besar. Tugas-tugas pembesar daerah: a. Raja Muda. (B) – Peringkat Daerah Unit pentadbiran yang kedua terbesar. Rembau. ISI (A) – Peringkat Negeri Merupakan unit pentadbiran tertinggi dan terbesar. Menyediakan kerahan tenaga . Adat menjunjung duli. a. Kuasa tertinggi ialah Yang Di Pertuan Besar dibantu 4 orang Undang – Sg Ujung. Sultan/raja dibantu oleh Raja Muda/Putera Mahkota.A. Sultan/raja berkuasa mutlak. Sultan). Kuasa tertinggi dipegang oleh sultan/ raja/ Yang di Pertuan Besar. Cth: Menjatuhkan hukuman bunuh. Menyediakan tentera c. sistem perwarisan takhta di kebanyakan negeri-negeri Melayu. N. Jawatan pembesar akan diwarisi secara turun temurun. Memungut cukai dan menyerahkan sebahagian daripada cukai kepada pusat sebagai taat setia pembesar. Unit terkecil ialah kampung – diketuai seorang penghulu/penggawa. Jelebu dan Johol. Sultan/raja mempunyai daulat dan tulah. alat muzik dan cop mohor.Diperkukuh dengan penggunaan bahasa.Sembilan – perlantikan dari pada bawah ke atas (demokrasi). melalui sistem penggiliran (Raja Di Hilir. Contoh: Perak – sistem perlantikan sultan berbeza sedikit daripada negeri-negeri Melayu yang lain.. Sesebuah negeri dibahagikan kepada beberapa buah daerah untuk memudahkan urusan pentadbiran Pembesar diberi surat tauliah yang bercop mohor oleh Sultan/Yang Dipertuan Besar. Unit politik tertinggi ialah negeri – diketuai raja/sultan/YDP Besar Unit kedua ialah daerah – diketuai seorang pembesar daerah. daerah dan kampung. Rakyat yang menderhaka akan terkena tulah. pembesar memakai gelaran Tunku Bendahara dan Tunku Temenggung.. Sultan/ raja menjalankan pemerintahan dengan dibantu oleh pembesar-pembesar. b. PENDAHULUAN Pentadbiran di Negeri-negeri Melayu sebelum campur tangan British dibahagikan kepada pentadbiran peringkat negeri. Kedah – Gelaran berbeza. Pembesar perlu menjaga keamanan dan memungut cukai di kawasan pegangannya yang dikenali sebagai kawasan pemakanan. warna – payung kuning untuk kerabat dan payung putih untuk raja. Pembesar mesti menunjukkan taat setia kepada sultan seperti : Menghadiri istiadat pertabalan. Pembesar menjadi tulang belakang dalam menjalankan pentadbiran peringkat negeri. c. b. Raja Bendahara. Perlantikan sultan/raja. alat-alat kebesaran.

Menjunjung duli atau mengadap raja pada Hari Raya. Menjaga keamanan kampung c. KESIMPULAN Sistem pentadbiran Melayu tradisional sebelum campur tangan British membuktikan satu sistem pentadbiran yang sistematik Sistem pentadbiran masyarakat melayu mengalami perubahan drastik selepas campur tangan British 1874 yang telah menghakis kuasa raja dan pembesar-pembesar Melayu khususnya dalam bidang politik dan ekonomi. f. e. Tugas-tugas penghulu a.d. (C) – Peringkat Kampung Unit pentadbiran paling kecil Ditadbir oleh pembesar daerah yang dilantik oleh sultan daripada kalangan keluarga baikbaik. f. Pembesar mempunyai pengikut atau anak buah dari kalangan masyarakat yang tinggal di kawasannya. . Mendapatkan tenaga buruh. Mengadili dan menjatuhkan hukuman kecuali hukuman bunuh kepada yang melakukann jenayah. Mengendalikan dan menyelesaikan masalah yang timbul d. Jumlah pengikut menentukan kedudukan dan pengaruh seseorang pembesar.Contoh: Penghulu atau Tok Kweng di Kelantan. Memungut cukai b. Penghulu masih berada di bawah kawalan pembesar daerah walaupun mempunyai surat tauliah daripada Sultan. Memastikan rakyat di kampungnya taat setia kepada Sultan. Menjaga keamanan dan keselamatan masyarakat dalam daerahnya. Membekalkan tenaga tentera semasa peperangan e. Menjadi perantara antara penduduk dengan pembesar daerah.

Sesiapa melanggarnya boleh dihukum.5. Dibenarkan berkahwin dengan . Sistem pemerintahan Adat Temenggung bersifat autokrasi iaitu sultan berkuasa penuh dalam pemerintahan. Biasanya putera sulung sultan akan menjadi pemerintah. Sabah dan Sarawak sebelum campur tangan British. Adat Dusun dan Adat Temogun diamalkan di Sabah. Sementara di Sarawak. Hukuman ke atas kesalahan jenayah lebih keras. ISI (A) Adat Temenggung Pengasasnya Datuk Ketemenggungan. Peraturan perkahwinan berdasarkan undang-undang Islam. Ada dua jenis adat yang paling berkembang di Tanah Melayu iaitu Adat Temenggung dan Adat Perpatih. adat resam atau kebiasaan yang telah lama wujud dalam sesebuah masyarakat. Keluarga sebelah bapa dan sebelah ibu dianggap sama penting. Pelantikan seseorang sultan mengikut warisan. berasal dari Palembang. Anak lelaki mewarisi harta dengan kadar 2/3 berbanding anak perempuan berdasarkan anak lelaki lebih besar tanggungjawabnya dalam keluarga berbanding anak perempuan. Adat ini diamalkan secara meluas di semua negeri Tanah Melayu kecuali Negeri Sembilan dan kawasan Naning di Melaka. Adat penting bagi menjamin hak anggota masyarakat supaya anggota masyarakat boleh hidup selesa. Bincangkan hukum Adat yang diamalkan di Tanah Melayu. Sultan atau pemerintah berkuasa penuh ke atas masyarakat dan menentukan bentuk undang-undang. PENDAHULUAN Adat merupakan peraturan yang diamalkan oleh sesebuah masyarakat turun-temurun sehingga sebati dengan cara hidup masyarakat berkenaan dan dianggap sebagai hukum atau undangundang yang harus dipatuhi. Adat ini juga diresapi oleh unsur-unsur Islam Mazhab Shafie. Kesalahan membunuh akan dihukum bunuh. Adat Temenggung bersifat patriarchal iaitu lebih mengutamakan lelaki sebagai ketua keluarga. Undang-undang ini disebut sebagai hukum adat iaitu sesuatu peraturan yang menjadi undangundang berdasarkan amalan. Kaum lelaki mewarisi harta pusaka keluarga. Sumatera. Manakala anak perempuan mendapat hak 1/3 daripada harta pusaka. aman dan makmur. Dibawa ke Tanah Melayu oleh keturunan Diraja Palembang. Bentuk hukuman berdasarkan prinsip pembalasan. masyarakat Bumiputera mengamalkan Adat Dusun Tunggu manakala Adat Tenom.

Semua penduduk rumah panjang dalam kumpulan berkenaan berhak bercucuk tanam. Buapak menjadi ketua bagi Perut. tidak bekerjasama terhadap sesuatu tindakan yang dipersetujui bersama. Hukuman Adat Perpatih bersifat pemulihan. kecemasan. Harta pusaka turun-temurun ialah kepunyaan suku. memburu dan mengambil hasil-hasil hutan di kawasan kampung mereka. pelawat yang memasuki rumah panjang tanpa menanggalkan parang adalah contoh yang akan dikenakan hukuman. Di bawah Undang dan Penghulu ialah Lembaga. Perkahwinan sesama suku dilarang kerana ahli dalam sesuatu suku mempunyai hubungan yang sangat erat dan dianggap bersaudara. Terdapat empat orang Undang memilih seorang kerabat diraja untuk menjadi Yam Tuan Besar Negeri Sembilan. Kegagalan melaporkan sesuatu bencana. hukum adat dilaksanakan oleh ketua kampung atau Majlis Orang Tua- . Hukum adat menentukan tanah kampung halaman adalah kepunyaan bersama sesuatu kumpulan masyarakat.sesiapa sahaja asalkan tiada pertalian darah. pesalah akan didenda dengan membayar ganti rugi seperti si pembunuh mesti menanggung kehidupan keluarga si mati. di bawah Lembaga terdapat Buapak. Oleh itu. Sumatera. (B) Adat Perpatih Diasaskan oleh Datuk Perpatih Nan Sebatang yang berasal dari Pagar Ruyung. Adat Perpatih bersifat matriarchal iaitu lebih mengutamakan kaum wanita kerana wanita dianggap sebagai pengasas suku. Pewarisan harta pusaka diberatkan sebelah ibu. Sistem pemerintahan Adat Perpatih bercorak demikrasi dan permuafakatan. Masyarakat bumiputera Sarawak mengamalkan Adat Dusun Tunggu dan Undang-undang Mahkamah Melayu. Adat ini telah dibawa masuk ke Tanah Melayu dan disebarkan oleh orang-orang Minangkabau dan berkembang di Negeri Sembilan serta Naning di Utara Melaka pada abad ke-17. Perempuan yang berkahwin dikehendaki tinggal bersama-sama dengan keluarga ibu bapa suaminya. Setelah berkahwin suami dikehendaki menetap bersama keluarga perempuan. (C) Hukum Adat Masyarakat Bumiputera Sarawak dan Sabah Di Sabah dan Sarawak hukum adat juga memainkan peranan penting dalam peraturan hidup. sebaliknya bertujuan untuk mendidik dan membaiki keadaan. Hukum adat mengawal soal bertanam padi dan tempat tinggal orang Iban. Tidak bertujuan untuk menghukum pesalah. Terdapat perbezaan antara Adat Temenggung dengan Adat Perpatih. anak perempuan menjadi asas wujudnya suku. Ia lebih bersifat kemanusiaan dan bertimbang rasa serta memberi peluang kepada pesalah insaf. Di peringkat kampung. Ini bermakna kuasa pemerintah tidak terletak di tangan seorang sahaja.

mereka mengamalkan Adat Dusun. 6. Dalam sesuatu perbicaraan biasanya terdapat tiga orang hakim untuk mengadili kes iaitu Pengeran Temenggung atau Datuk Orang Kaya yang mewakili Sultan Brunei dan dua orang wakil suku-suku yang terlibat dalam kes berkenaan. KESIMPULAN Hukum adat mempunyai peranan penting bagi mengekalkan peraturan hidup agar dapat menjamin keharmonian dalam masyarakat. menentukan hak dan mengawal tingkah laku individu dalam kehidupan masyarakat. Adat Tenom dan Adat Timogun. PENDAHULUAN .tua. Bagi masyarakat Sabah. Bincangkan pelbagai bentuk kepercayaan dalam kehidupan masyarakat Melayu di Malaysia sebelum kedatangan Barat.

Upacara ini dipercayai boleh menjamin keselamatan mereka. batu-batu besar. perempuan bersalin. bunga-bungaan. Kepercayaan animisme di Sarawak Orang Melanau percaya hantu tertentu menyebabkan penyakit Hantu yang menyebabkan sakit perut dan kejang. . penunggu dan sebagainya boleh memberi kesan baik seperti rezeki. main puteri. Amat berkesan ke atas segala tindak tanduk manusia dalam kehidupan. turun ke laut. main dewa. Makhluk halus seperti jin. Mengadakan upacara-upacara pemujaan seperti puja pantai di Terengganu. Ada kaitan dengan kehidupan masyarakat Melayu tradisional seperti menanam padi. Orang perantaraan ini ialah bomoh. memutus ubat dan sebagainya untuk mengelakkan bencana atau meminta pertolongan. Memerlukan orang perantaraan di antara manusia dengan kuasa ghaib atau makhluk halus kerana manusia biasa tidak mampu berhubung dengan mereka. Alat-alat muzik yang mempunyai kaitan dengan kuasa ghaib diasap dengan kemenyan dan sirih dan disimpan di tempat yang tinggi dan dijaga dengan sempurna. telur. Kepercayaan animisme masyarakat Tanah Melayu Kepercayaan kepada makhluk-makhluk halus atau kuasa ghaib yang mempunyai semangat. kesihatan. ISI 1. hantu. pokok besar. azimat dan tangkal. masuk hutan dan mengubati penyakit. sungai dan sebagainya. hasil tanaman dan sebagainya. Mereka percaya kepada keramat. keharmonian dan sebaliknya seperti malapetaka dan bencana. semangat padi di Pahang. Mengamalkan jampi serapah. dukun atau pawang yang berperanan untuk mententeramkan kuasa ghaib daripada mengganggu anak-anak kecil. 2. kain kuning. Benda hidup/tidak hidup mempunyai roh dan semangat seperti gunung. kesuburan tanah. orang sakit dan sebagainya. Sukar untuk dikesan perbezaan yang nyata dalam kepercayaan dan keagamaan masyarakat Melayu. limau.Bentuk-bentuk kepercayaan dan keagamaan. hantu langit membawa sakit kepala dan demam. hantu gurun mendatangkan bengkak kaki dan lenguh sendi tangan. senjata tradisinal dan sebagainya.

PENUTUP 1. kublak (kebal). Kepercayaan animisme di Sabah Orang Ilanun percaya penyakit ada kena mengena dengan syaitan. Amalan kepercayaan dan agama telah membentuk sistem sosial mereka. Namun masih ada amalan animisme dan pengaruh Hindu-Buddha yang masih diamalkan. Orang Murut percaya kepada Aki Kopuno (dipercayai berkuasa dalam segala hal) yang dianggap dapat menolong menyelesaikan masalah. 7. Namun demikian selepas kedatangan Islam sebahagian besar amalan kehidupan mereka telah berubah. pagawang (menakutkan musuh dengan suara) Orang Bumiputera Sabah juga percaya adanya jimbaran (orang belaan) dan kemasukan apokapok (lintasan). Mengadakan upacara menjamu hantu bagi mengelakkan ditimpa penyakit. mabagar (kuat). Bincangkan perbezaan antara Adat Perpatih dengan Adat Temenggung yang diamalkan oleh masyarakat Melayu pada abad ke 19. Bomoh Babalion menjadi perantaraan antara manusia dengan Aki Kopuno. Percaya ilmu batin dan perkara ghaib seperti ilmu palimun (ghaib). 2. 3. dualatut (dipukul tidak rasa sakit).3. PENDAHULUAN .

Manakala Adat Temenggung selepas perkahwinan isteri mesti mengikut suami dan boleh tinggal bersama keluarga suami. peraturan hidup. 3. (D) Pentadbiran 1. 2. 2. Dalam Adat Perpatih perkahwinan melibatkan berlainan suku kerana dianggap bersaudara. Adat Perpatih dan Adat Temenggung dapat dikategorikan sebagai hukum adat di negerinegeri Melayu. Manakala/berbeza Adat Temenggung kaum lelaki mempunyai kedudukan dalam keluarga § Anak lelaki mempunyai hak dalam pewarisan harta § Susur galur keturunan dikira dari sebelah lelaki. Lembaga dan Undang. Adat Temenggung diamalkan di semua negeri kecuali Negeri Sembilan dan daerah Naning di Melaka. 2. Adat ini berasal dari utara Sumatera dan dikembangkan oleh dua beradik iaitu Datuk Ketemenggungan yang kemudiannya berkuasa di Palembang (Adat Temenggung) dan Datuk Perpatih Nan Sebatang yang kemudiannya berkuasa di Pagar Ruyung (Adat Perpatih). § Pemilihan ketua dilakukan dengan persetujuan ketua yang berada di setiap peringkat . Manakala Adat Temenggung perkahwinan dibenarkan dengan sesiapa sahaja asalkan tidak melanggar hukum syarak. ISI Perbezaan antara Adat Perpatih danAdat Temenggung (A) Bersifat Matriachal/Patriachal 1. (C) Taraf perkahwinan 1. Contoh: Undang-Undang Johor yang diamalkan di Johor dan Kedah. Dalam Adat Perpatih suami dikenali sebgai orang Semenda § bertanggungjawab menyediakan kediaman untuk isteri dan anak-anaknya § tempat kediaman atau rumah kemudiannya menjadi hak isteri. 2. Undang-undang Pahang dan Undang-undang 99 Perak di Perak.1. adat istiadat dan hidup bermasyarakat. § Lelaki juga berperanan sebagai ketua keluarga. (B) Perkahwinan 1. Buapak. Hukum adat ini meliputi segala aspek kehidupan. 4. Hukum adat ini dipercayai dibawa masuk sekitar abad ke 15 Masihi dan kemudiannya berkembang di negeri-negeri taklukan Melaka. Adat Temenggung kemudiannya diresapi dengan pengaruh Islam dan hukum syarak bermazhab Shafie. Adat Perpatih bersifat demokrasi § kuasa dibahagi dari bawah ke atas – Perut. Dalam Adat Perpatih kaum wanita mempunyai kedudukan dalam masyarakat § kaum wanita mempunyai hak dan keutaman dalam mewarisi harta § Nasab keturunan juga dikira melalui suku ibu § Anak perempuan menjadi asas dalam wujudnya suku.

§ Harta pembawaan : harta yang dimiliki oleh suami sebelum berkahwin. § Harta pusaka turun temurun adalah kepunyaan suku. adik lelaki sultan akan mewarisi takhta (E) Perundangan 1. hidup dengan mematuhi peraturan. Selepas kedatangan British. menghormati sesama manusia. § pentadbiran diketuai oleh raja/sultan dan dibantu oleh pembesar. Buapak memilih Lembaga. 3. berlaku perubahan dalam amalan adat masyarakat tempatan. Dalam Adat Perpatih undang-undang jenayah lebih bersifat pemulihan untuk menyedarkan masyarakat § kesalahan yang dilakukan boleh ditebus dengan membayar ganti rugi § ganti rugi mengikut tahap seperti seorang yang dicederakan akan dibayar dengan ayam atau kambing. § Hanya raja/sultan yang akan menjatuhkan hukuman bunuh. § Anak perempuan berhak mewarisi sebahagian kecil daripada harta pusaka 1/3 bahagian. § Harta dapatan : harta seia ada pada isteri sebelum berkahwin. bekas isteri tidak boleh menuntut hartanya. KESIMPULAN 1. Jika berlaku perceraian harta dibahagi dua. mangsa kecurian akan memperolehi kembali gantian barang-barangnya dan pembunuh akan menanggung kehidupan keluarga mangsa. Dalam Adat Perpatih harta milik keluarga § Pembahagian harta pusaka diwarisi daripada ibu kepada anak perempuan yang menjadi asas wujudnya suku. Manakala Adat Temenggung harta milik individu § Berdasarkan undang-undang Islam dan memberi keadilan kepada semua pihak . Jika berlaku perceraian. 2. kedua-dua hukum adat mempunyai maksud yang sama iaitu untuk melindungi anggota masyarakat.§ Perut akan memilih Buapak. Walau bagaimanapun. mencuri akan dipotong tangan. Sebaliknya Adat Temenggung bersifat autokrasi (kuasa mutlak) § hak istimewa memperkukuhkan kuasa sultan. mematuhi adat istiadat. Lembaga memilih Undang dan Undang memilih Yang Di Pertuan Besar. Adat Perpatih dan Adat Temenggung jelas mempunyai perbezaannya. § Yang Dipertuan Besar atau Undang sahaja yang boleh menjatuhkan hukuman bunuh 2. harta kekal di tangan isteri. 2. (F) Pembahagian Harta 1. § sultan melantik pembesar § pembesar peringkat paling bawah ialah ketua kampung § sultan berperanan sebagai lambang perpaduan antara rakyat dan ketua negara § anak lelaki sultan adalah pewaris takhta § sekiranya tiada anak lelaki. berdisiplin. . contoh: warna. Manakala Adat Temenggung berunsur pembalasan dan undang-undangnya lebih tegas § hukuman terhadap pembunuhan ialah balasan bunuh. 2. Kedua-duanya merupakan hukum adat masih diamalkan hingga hari ini. § Anak lelaki berhak mewarisi harta pusaka denga kadar 2/3 berbanding anak perempuan kerana berdasarkan tanggungjawab anak lelaki yang lebih besar dalam keluarga. § Harta carian : harta yang diperoleh oleh pasangan sepanjang perkongsian hidup.

Ketua diplomatik dalam hubungan luar. berkuasa menjatuhkan hukuman bunuh dan boleh melantik pembesar dalam membantu urusan pentadbiran negeri.8. memegang jawatan penting. ketua tentera. 2. Sistem politik Melayu tradisional sebelum kedatangan Barat dibahagikan kepada dua iaitu golongan pemerintah yang terdiri daripada sultan dan pembesar serta golongan yang diperintah terdiri daripada rakyat dan hamba. Kuasa raja diperkukuhkan dengan adanya konsep daulat dan rakyat yang derhaka akan ditimpa . Terangkan bagaimana kuasa raja-raja Melayu diperkukuhkan sebagai kuasa yang tertinggi dalam sistem politik Melayu sebelum kedatangan kuasa barat. Golongan pemerintah terutamanya sultan mempunyai kuasa mutlak dalam menentukan aspek politik. PENDAHULUAN 1. ekonomi dan sosial di dalam pemerintahan. ISI 1) Bidang politik Ketua pentadbir sesebuah negara yang berkuasa mutlak seperti membuat undang-undang.

4) Hak Keistimewaan Warna kuning dan putih digunakan oleh raja dan kerabat diraja. payung kuning – kerabat diraja Bahasa dalam/istana seperti gering. Raja wajib mengekalkan keamanan dan keharmonian di dalam negeri baginda. Memastikan peraturan Islam dilaksanakan. Pemusatan kuasa berada di tangan sultan. 2. Selepas kedatangan barat. kekuasaan raja semakin berkurangan. Muzik diraja – nobat. pembesar hanya berkuasa di wilayah pegangannya. Contoh – payung putih. 2) Bidang Ekonomi Berkuasa dalam kegiatan ekonomi seperti perlombongan. keris. Pembesar dan rakyat perlu taat setia kepada raja atau sultan. Pungutan cukai dikutip oleh pembesar yang dilantik dan raja hanya memantau tugas pembesar tersebut. Segala arahan raja atau sultan haruslah dilakukan tanpa bantahan. pending dan lain-lain – menunjukkan keistimewaan raja. cop mohor.raja. Raja berhak mengerah rakyat untuk khidmat sosial seperti membina istana dan sebagai tentera. Sebagai pelindung adat resam dan adat istiadat contohnya mengetuai segala upacara diraja seperti pertabalan.tulah. 3) Bidang Sosial Raja atau sultan dilambang sebagai khalifah atau wakil Allah di muka bumi. santap digunakan oleh raja Alat kebesaran seperti dokoh. kendi. pungutan cukai. Sultan dibantu oleh ulama yang bertindak sebagai penasihat dalam hal ehwal agama Islam. . KESIMPULAN 1. Raja mempunyai kedudukan tertinggi dengan adanya sistem beraja dan keistimewaan ini jelas menunjukkan perbezaan antara pemerintah dengan rakyat. perdagangan. nafiri digunakan dalam upacara pertabalan diraja.

Undang-undang bertulis yang diamalkan di negeri-negeri Melayu berasaskan Hukum Kanun Melaka tetapi menggunakan nama yang berbeza-beza di setiap negeri. 3. Sejauh manakah pengaruh Hukum Kanun Melaka ke atas undang-undang yang terdapat di negeri-negeri Melayu yang lain. PENDAHULUAN. Ini termasuklah segala . 2. 1. ISI 1) Undang-undang Melaka. Terbahagi kepada dua iaitu Undang-undang Laut Melaka dan Undang-undang Darat / Hukum Kanun Melaka yang ditulis pada zaman pemerintah Sultan Muzaffar Shah dan dilengkapkan zaman Sultan Mahmud Shah. Undang-undang Johor dan Undang-undang Kedah. Undang-undang terbahagi kepada dua iaitu undang-undang bertulis dan tidak bertulis. Contoh Undang-undang Pahang.9. Disusun secara sistematik dan mempunyai 44 bab yang meliputi perkara mengenai raja. manakala Undang-undang Laut dan Undang-undang 99 Perak tidak dipengaruhi oleh Hukum Kanun Melaka. tugas pembesar dan peraturan rasmi di istana – memudahkan pentadbiran.

Adat istiadat. sewa tanah dan hamba. 3) Undang-undang Johor Undang-undang Johor merupakan warisan daripada Hukum Kanun Melaka dan telah disesuaikan dengan adat dari Riau dan Undang-undang Islam. 3) Undang-undang Pahang Undang-undang ini disusun berpandukan Hukum Kanun Melaka dan disesuaikan dengan pengaruh Islam. Penghakiman dilaksanakan oleh sultan dan pembesar negeri. merompak dll. Hukum Kanun Dato’ Kota Star berkaitan dengan bidang tugas raja dan pembesar. bidang kuasa nakhoda serta tanggungjawab pegawai kapal. Undang-undang ini berkaitan dengan bidang tugas raja. Contoh: Hulubalang mempertahankan dan melindungi raja dan negeri daripada musuh. pembesar dan tanggungjawab rakyat . Antaranya ialah Adat Lembaga yang merangkumi bidang tugas dan tanggungjawab pembesar dan rakyat. contoh: hukuman mati dikenakan kepada sesiapa yang mengingkari perintah sultan dan membunuh tanpa kebenaran sultan – untuk menjamin keamanan Melaka. Contoh jenayah: merujuk terhadap kesalahan jenayah – mencuri. Hukuman sivil dan jenayah turut dimuatkan dalam undang-undang. Undang-undang Kedah yang dipengaruhi Hukum Kanun Melaka seperti Undang-undang Seri Paduka Tuan yang berkaitan peraturan pertanian dan ternakan serta bidang tugas ketua kampong. Undang-undang Jenayah. Undang-undang awam berkaitan dengan tanah dan perumahan. pakaian kuning dll. alat kebesaran dan ufti. Sultan mesti mempunyai pembantu untuk melaksanakan tugas kerajaan sultan contohnya Penghulu Bendahari sebagai pengutip cukai di pelabuhan. harta.menetapkan 360 seksaan bagi kesalahan menderhaka. Hukuman lebih berat dikenakan jika kesalahan dilakukan ke atas seseorang yang berpangkat tinggi daripada pelakunya. tatacara jualbeli di atas kapal. Digubal untuk untuk menjaga keselamatan anak-anak kapal dan pedagang-pedagang yang berdagang dengan kapal.keistimewaan yang dimiliki oleh raja seperti penggunaan bahasa istana. Undang-undang Laut Melaka merangkumi perkara-perkara yang berkaitan dengan laut seperti peraturan pelayaran. Mengandungi pelbagai bentuk hukuman kepada penderhaka dan pencuri. contoh sivil : menyentuh perkara-perkara berkaitan hutang. 2) Undang-undang Kedah Dipengaruhi oleh Hukum Kanun Melaka. Temenggung menangkap pesalah dan mendirikan penjara. Menjadikan hukum syarak sebagai panduan – semua bentuk peraturan berdasarkan ajaran Islam – selari dengan taraf Melaka sebagai pusat penyebaran agama Islam yang utama di nusantara.

contoh : perwarisan harta. pembesar dan penghulu. Berasal dari Parsi dan dibawa ke Perak pada abad ke 17. Undang-undang Laut Melaka merangkumi perkara-perkara yang berkaitan dengan laut seperti peraturan pelayaran. menetapkan hak dan harta warisan anak. . Seorang pegawai kerajaan berdasarkan kemahiran dan pengalaman yang dimiliki individu itu. Menggariskan hubungan antara pemerintah dengan pembesar serta golongan pemerintah dengan yang diperintah. bidang kuasa nakhoda serta tanggungjawab pegawai kapal. Mengutamakan perikemanusian dan bertimbang rasa. Kedatangan Barat telah mengubah sistem perundangan di Tanah Melayu. 2. Hukuman mengenai dakwaan penduduk dan hukum jenayah.untuk mentaati pemerintah. 5) Undang-undang Laut Melaka a. 1. 4) Undang-undang 99 Perak. b. KESIMPULAN. Meliputi 99 perkara yang mengandungi tugas-tugas sultan. Cara dan syarat melantik pegawai negeri – seorang kadi mesti mempunyai pengetahuan yang mendalam tentang agama Islam. Pihak British telah memperkenalkan sistem perundangan Barat bagi menggantikan sistem perundangan tradisional. Digubal untuk untuk menjaga keselamatan anak-anak kapal dan pedagang-pedagang yang berdagang dengan kapal. tatacara jualbeli di atas kapal. Undang-undang ini unik kerana ditulis dalam bentuk soal jawab.

Masyarakat Melayu tradisional terbahagi kepada dua golongan pemerintah dan golongan diperintah. . b. 2. Golongan pemerintah terdiri daripada raja/sultan. 3. Terangkan struktur sosial masyarakat Melayu di Tanah Melayu sebelum campur tangan British. Golongan diperintah ialah orang merdeheka dan hamba. Pemerintah tertinggi dalam pentadbiran negeri. keluarga dan kerabat diraja. Mempunyai kuasa dan wibawa dalam menjalankan pemerintahan dan pentadbiran negeri. pembesar. pentadbir serta ulama istana. PENDAHULUAN 1. ISI Golongan diperintah 1) Raja/sultan/Yang Dipertuan Besar a.10.

e. c) Golongan ulama dan pendeta i) Golongan ulama § Berketurunan Arab Melayu dan merupakan cendikiawan dalam bidang agama. ii) Golongan pendeta § Pakar dalam bidang kesenian. Kedudukan kedua selepas raja ialah anak raja dan kerabat diraja. Contoh jawatan mufti. § Berkedudukan istimewa dan sangat berpengaruh dalam susun lapis masyarakat Melayu tradisional. § Menjadi pakar rujuk kepada sultan dan golongan di istana. d. Mempunyai keistimewaan sama seperti raja. Jawatan raja muda diberi kepada putera sulung/tertua/adinda sultan jika tiada putera. h. 3) Golongan Bangsawan dan pembesar a) Golongan bangsawan Terdiri daripada golongan pembesar dan kaum kerabat Sangat berpengaruh dalam kalangan pemerintah dan pentadbir. § Memegang jawatan seumur hidup dan mesti menunjukkan taat setia kepada pemerintah. Anak raja tidak semestinya seorang putera raja yang memerintah. payung putih untuk sultan. Menjalinkan hubungan luar. Mempunyasi keistimewaan tertentu. Putera sultan ada yang dilantik menjadi pembesar daerah atau pemerintah jajahan takluk f. cop mohor diraja. § Membekalkan tenaga buruh kepada sultan dalam sistem kerah dan serah. menggunakan bahasa dalam. memelihara keamanan dan memajukan negeri. 2) Keluarga dan kerabat diraja a. § Berkedudukan penting dalam sistem pemerintahan kerajaan dan menjadi perantara sultan dengan rakyat. tengku dan wan. . Menjadi penasihat/pembesar di daerah-daerah tertentu. Membantu sultan dalam pentadbiran dan pemerintahan. e. kebudayaan. g. kesusasteraan. § Menjatuhkan hukuman dan denda dalam kes-kes jenayah di daerah mereka. Berkuasa mutlak terhadap rakyat jelata f. c. b) Pembesar daerah § Terdiri daripada rakyat biasa yang dinaikkan taraf dan dilantik melalui surat tauliah oleh sultan yang bercop mohor. tetapi tidak melebihi keistimewaan raja. Menggunakan bahasa dalam dan payung kuning.c. adat istiadat dan salasilah raja. Melaksanakan kuasa kerajaan pusat. d. Menyatupadukan rakyat. alat kebesaran seperti kendi. § Berkuasa penuh dalam kawasan pegangannya. payung kuning untuk kerabat. b. Konsep daulat dan derhaka memperkukuhkan kuasa raja g. Contoh Membina istana. Mentadbir negeri dengan bantuan kaum kerabat dan para pembesar. § Menjaga keamanan dan memungut cukai di kawasan pemakanannya serta bebas menjalankan kegiatan ekonomi. kadi § Penasihat sultan dalam hal ehwal agama/hukum syarak. Mempunyai gelaran raja. warna kuning hanya untuk raja.

§ Tiga golongan rakyat biasa iaitu pedagang dan peniaga kecil-kecilan. § Terdapat tiga jenis hamba: i) Hamba raja o Merupakan hamba yang tertinggi daripada hamba lain o Terdiri daripada bekas tawanan perang/banduaan ii) Hamba berhutang o Menjadi hamba dalam tempoh yang ditetapkan sehingga berjaya melangsaikan hutang dan akhirnya bebas menjadi rakyat biasa iii) Hamba biasa o Menjadi hamba seumur hidup. a) Rakyat biasa § Petani. § Bebas menjalankan kegiatan ekonomi. susun lapis ini mengalami perubahan selepas kedatangan campur tangan British. KESIMPULAN § Adanya hierarki dalam masyarakat Melayu tradisional adalah untuk membezakan kedudukan golongan pemerintah dan golongan yang diperintah untuk membezakan kedudukan dan penghormatan. o Terdapat tiga jenis hamba biasa – hamba abdi. nelayan. . § Namun begitu.am pentadbiran. hamba dengan dan biduanda. § Melambangkan ketinggian taraf sosial pemiliknya. § Terlibat dalam pelbagai kegiatan sosial seperti tentera upahan kerajaan. § Mengamalkan tradisi gotong-royong. buruh dan pekerja biasa serta petani dan tukang mahir. § Dapat menentukan tugas dan tanggungjawab masing-masing. § Tidak mempunyai kuasa politik dan jawatan dal. § Menjalankan kegiatan ekonomi seperti pelombong dan peniaga runcit. § Menyumbang tenaga untuk menambah harta tuannya. § Tidak wajib mematuhi dan mengamalkan tradisi kebudayaan tempatan. c) Golongan hamba § Menyediakan tenaga manusia untuk aktiviti masyarakat seperti gotong-royong. perlombongan dan perdagangan.pertanian. b) Rakyat asing § Penduduk bukan Melayu yang datang ke Tanah Melayu untuk tujuan tertentu dan tinggal sementara sahaja. dagang dan tukang.§ Merupakan penulis dan perawi diraja. perikanan. Golongan diperintah Terdiri daripada rakyat biasa dan orang asing yang bebas/merdeheka.

Pengenalan (3 m) 1. . Negeri-negeri ini akhirnya diletakkan di bawah kuasa British. Perlis. 2.1. dan Perjanjian Bangkok 1909. Isi-isi (20 m) British mendapat khabar angin bahawa Perancis merancang hendak membina sebuah terusan melintasi Segenting Kra. British meluaskan pengaruh dan kuasanya ke atas negeri-negeri Melayu Utara ini melalui Perjanjian Sulit 1897.Pengisytiharan 1902. Bincangkan perluasan kuasa British di Negeri-negeri Melayu Utara antara tahun 1897 hingga 1909.Keempatempat negeri ini adalah negeri naungan Siam. Kelantan dan Terengganu. Negeri-negeri Melayu Utara terdiri dari Kedah.

Rusia cuba mendapatkan konsesi pangkalan arang batu di Teluk Siam dan Ujong Salang. Frank Swettenham menyeru British membantu Kelantan dan Patani bagi mengelak mereka meminta bantuan kuasa lain. Jerman berusaha mendapatkan Pulau Langkawi. British menandatangani satu Perjanjian Sulit 1897 dengan Siam untuk menyekat kuasa-kuasa Barat.Perjanjian Sulit 1897 ditarik balik .sekali lagi British bimbang. Melalui perjanjian ini British berjanji membantu Siam sekiranya diserang musuh. Rancangan Perancis gagal tetapi British masih bimbang. September 1902 Pengisytiharan Inggeris – Siam ditandatangani – syarat Siam diberi 10% daripada pandapatan Terengganu dan Kelantan jika hasil pendapatan melebihi $100 000 . Siam pula bersetuju tidak menyerahkan mana-mana wilayahnya kepada kuasa lain. Sultan Kelantan telah menyerahkan konsesi tanah kepada warga British bernama Duff. Kelantan dan Patani tidak senang dengan pengaruh Siam di kawasan mereka. British mengiktiraf kedaulatan Siam ke atas NNMU . Siam membantah – Sultan mengugut meminta bantuan kuasa lain – Frank Swettenham campurtangan – mendesak Siam menerima seorang penasihat British di Kelantan dan Terengganu. Mulai 1909 pengurusan NNMU memantapkan pengaruh dan kekuasaan British di Tanah Melayu. Pakatan British-Perancis . Kesimpulan (2 m) Perjanjian Sulit 1897. . 1890an bermula dasar imperialisme kuasa-kuasa Barat mencari tanah jajahan. Melalui Perjanjian Bangkok dengan rasmi NNMU diletakkan di bawah pentadbiran British. 1904 Siam menghadapi krisis kewangan kerana membantu Kedah –Siam berunding dengan British hasilnya termetrailah Perjanjian Bangkok 1909. Pengisytiharan 1902 dan Perjanjian Bangkojk merupakan satu langkah peluasan kuasa British ke atas NNMU. Amerika Syarikat cuba mendapatkan konsesi perlombongan di Terengganu.Perancis mengambilalih jajahan Siam di sempadan Siam Kemboja – British mungkir janji tidak membantu Siam sedangkan NNMU telah diserahkan kepada British.Terusan ini akan menjejaskan perdagangan dan kedudukan Singapura kerana kapal-kapal dagang yang menggunakan terusan ini akan mengenepikan Selat Melaka.

Pada akhir abad ke -19. Hal ini akan membantu kegiatan perdagangan berjalan dengan lancar.2.British memperkenalkan pelbagai dasar bertujuan mengukuhkan kedudukan mereka contohnya pengenalan Sistem Residen Isi-isi (20 m) 1. 2. British telah mengubah dasar tidak campur tangan kepada campur tangan secara langsung terhadap negeri-negeri Melayu pada akhir abad ke-19 bagi menjaga kepentingan mereka di Tanah Melayu. Keadaan huru-hara yang disebabkan oleh Perang Saudara di negeri-negeri Melayu seperti di Perak. British berusaha untuk campurtangan secara langsung di NNM dengan menggunakan pelbagai alasan antaranya perebutan takhta dan pergaduhan antara kongsi gelap Cina. Bincangkan Pengenalan (3 m) 1. Kedua-dua puak seringkali terlibat dalam pergaduhan yang mengakibatkan kegiatan perlombongan bijih timah dan keselamatan terjejas teruk malahan pergaduhan kongsi gelap menyebabkan kemusnahan . Pahang.Malahan masalah di negeri-negeri Melayu yang lain menyebabkan Kerajaan British di London mengarahkan Andrew Clarke terlibat secara langsung bagi menyelesaikan konflik raja-raja Melayu. Setelah berjaya . Perkembangan tersebut menyebabkan pemodal Eropah mendesak kerajaan British supaya campurtangan untuk memulihkan keamanan. Di samping itu masalah kongsi gelap Cina antara puak Hai San dan Ghee Hin turut menyumbang ke arah perubahan dasar campur tangan British di Tanah Melayu. 2. Selangor dan Negeri Sembilan .

Tujuan utama British campurtangan di Tanah Melayu ialah untuk menguasai sumber ekonomi .banyak peralatan di lombong bijih timah. Campurtangan British secara langsung di negeri-negeri Melayu telah mengakibatkan sistem politik dan ekonomi tempatan mengalami perubahan yang ketara. Selepas meletusnya Revolusi Perindustrian di Eropah. Britain amat memerlukan bahan mentah khasnya bijih timah dan getah. Kesimpulan (2 m) 1. 5. Oleh itu. Perubahan politik di Britain mempengaruhi dasar mereka berkaitan dengan tanah jajahan. 2.bahan mentah begitu tinggi bagi menampung kadar permintaan yang semakin meningkat . Pada ketika itu. 3. keperluan terhadap bahan. 4. 1874 Parti Konservatif menguasai parlimen England menyebabkan berlaku perubahan dasar luarnya. British bimbang dengan usaha-usaha pihak Eropah yang lain untuk menguasai Tanah Melayu. Di samping itu pihak British membangunkan pelbagai infrastruktur pengangkutan untuk memudahkan perhubungan mereka. Campurtangan British secara langsung di Tanah melayu juga didorong oleh perubahan dalam politik antarabangsa iaitu persaingan antara negara-negara barat untuk meluaskan wilayahnya khasnya di Tanah Melayu. Perdagangan anatara timur dengan barat semakin cepat dan singkat. kuasa-kuasa Eropah yang lain sedang giat mencari kedudukan di Asia Tenggara. Barangan dagangan dari Tanah Melayu akan mudah diangkut ke Negara Barat. . 6. Olehitu British di Tanah melayu bertindak menguasai sumber-sumber bahan mentah tersebut. Andrew Clarke telah didesak supaya menjalankan dasar yang lebih agresif terhadap Tanah Melayu . British ingin menguasai sumber mineral yang bernilai untuk pasaran antarabangsa tyang terdapat di Tanah Melayu. Contohnya pembukaan Terusan Suez yang mampu memendekkan jarak perjalanan. Walaubagaimanapun campurtangan Barat menimbulkan rasa tidak puas hati penduduk tempatan terutama golongan pemerintah yang kehilangan hak dan kepentingan di Tanah Melayu.

Satu pembaharuan penting ialah system pungutan cukai secara berpusat yang dikelolakan oleh pegawai Eropah – bercanggah dengan tradisi dan adat tempatan – menafikan hak Sultan dan pembesar . “Pihak British telah memperkenalkan pembaharuan di Tanah Melayu pada tahun 1874 hingga 1930. sesiapa yang memungut cukai akan didenda – pendapatan pembesar terjejas. Isi-isi (20 m) 1. Oleh itu terdapat penentangan akibat rasa tidak puas hati rakyat antaranya penentangan di Perak 1875. British memperkenalkan Sistem Residen atau Penasihat. Pembaharuan-pembaharuan ini telah mengakibatkan rasa tidak puas hati masyarakat tempatan.3. Pengenalan: (3 m) 1. Di Pahang misalnya kekuasaan tradisi Dato’ Bahaman tergugat apabila beliau pernah diberi . 3. 2.kedudukan Sultan dan pembesar masih dikekalkan tetapi mesti menerima nasihat Residen dalam semua hal kecuali Agama Islam dan adat istiadat Melayu.” Jelaskan. Kebangkitan Pahang 1891-95. Campurtangan British di NNM bermula dengan termetrainya Perjanjian Pangkor 1874. 2. Pihak British menjalankan pembaharuan yang bertentangan dengan nilai-nilai tradisi dan adapt tempatan.sebagai contoh perubahan yang dilakukan oleh Birch di Perak menjejaskan kedudukan Sultan Abdullah dan pembesar-pembesar. Kebangkitan Tok Janggut 1815 dan Kebangkitan Abdul Rahman Limbong 1922-28.

amaran kerana memungut cukai di kawasan Semantan.amalan ke atas penghulu dan pengawasan kegiatan jabatan kerajaan. 6. Residen J. Contoh.H. Pembaharuan ini melemahkan sistem pentadbiran masyarakat Melayu tradisional. Kesimpulan: 1. kedudukan dan kewibawaan tradisi pembesar dearah tergugat. tetapi selepas 1874 fungsi ini tiada lagi. Di Pahang. Ini menunjukkan campurtangan British dalam adat resam masyarakat tempatan. Contoh di Pasir Puteh. Di Perak . Kedudukan British terlalu berpengaruh dalam urusan pentabdiran sehingga kuasa raja-raja dan pembesar- .A. 4. lembu kerbau 20 sen seekor setahun.00 yang lebih rendah daripada pendapatan asal dan beliau meminta elaun ini dinaikkan . 5. Beliau diberi elaun tahunan sebanyak $840. Kuantan di bawah pentabiran A. apabila beliau menamatkan amalan perhambaan tanpa memberi gantirugi kepada pembesar. 12.Sebelum 1874 Sultan mengeluarkan surat tauliah pelantikan pembesar. Kuasa pembesar-pembesar dearah diambilalih oleh Pegawai Daerah seperti dalam hal ehwal kutipan hasil. 8.P Rodger membahagikan Pahang kepada beberapa dearah ataupun jajahan di bawah pentabiran hakim dan pemungut hasil.permintaannya ditolak. Sultan dan pembesar dearah dilarang menjalankan sistem kerah bagi urusan peribadi. 11. Belfield. Wallm dan Temerloh di bawah pentadbiran E. Wise. Contohnya campurtangan Birch dalam adat perhambaan. Dari segi pentadbiran pula. Hakim dan majistret British mengambilalih peranan sultan dan pembesar dalam mengadili kes-kes jenayah dan sivil di daerah mereka. Boleh dikatakan bahawa pembaharuan-pembaharuan yang dilaksanakan oleh British jelas menimbulkan perasaan tidak puas hati masyarakat tempatan. Kelantan semua tanah dikenakan cukai termasuk cukai sirih sebanyak 5 sen sejunjung. 7. di Terengganu 1920 pas kerajaan atau surat kebenaran membuka tanah diperkenalkan. Pekan di bawah pentabiran F. Undang-undang Hasil Padi 1905 juga membenankan rakyat. a. Pembahagian ini menjadikan peranan.cukai perahu diperkenalkan . 9. Selain dari itu pembesar daerah tidak lagi berkuasa menjalankan perbicaraan dan tidak dibenarkan menyimpan hamba serta mengerah tenaga rakyat untuk kepentingan peribadi. pentadbiran kehakiman. Sistem kehakiman digubal berdasarkan undang-undang jenayah British dengan keputusan muktamad terletak di tangan majistret dan residen. Walaupun dikekalkan tetapi mereka tidak mempunyai sebarang kewibawaan dan hanya digelar Majistret Tempatan. 10. 2. penempatan tanah. Sultan langsung tidak dibenarkan mengambil bahagian aktif dalam kerajaan. Pengenalan berbagai-bagai jenis cukai juga membebankan rakyat.

Perkembangan politik Sabah adalah lembab. Selepas Perang Dunia Kedua Vyner Brooke. 2.Brooke mahu menyerahkan Sarawak kepada British kerana . 4. Di Sabah penyerahan berlaku secara aman. 2. Pengenalan: 1. 3. Walau bagaimanapun berbeza halnya dengan Sarawak. 4. yang menyaksikan reaksi yang bertentangan ditunjukkan oleh penduduknya terhadap kedatangan Barat terutamnya selepas kekalahan Jepun. Isi-isi: (20 m) 1. Tiada sebarang tentangan berlaku kerana masalah tahap pendidikan masyarakat tempatan yang rendah. Sebelum Perang Dunia Kedua. Sarawak berada di bawah pemerintahan keluarga Brooke.pembesar Melayu semakin lemah dan nilai-nilai tradisi serta adat masyarakat peribumi tergugat. Sebahagian besar penduduk tidak digalakkan terlibat dalam pentadbiran atau politik. Penyerahan Sabah tidak menerima sebarang tentangan daripada masyarakat tempatan. Bandingkan reaksi masyarakat setempat di Sabah dan Sarawak terhadap penyerahan negeri masing-masing kepada British pada tahun 1946. manakala Sabah di bawah pemerintahan Syarikat Berpiagam Borneo Utara. dan SBBU ingin menyerahkan pentabdiran kedua-dua buah negeri kepada kerajaan British. Ramai penduduk buta huruf dan perhubungan adalah sukar. tetapi penyerahan Sarawak ditentang dengan hebatnya. Semasa pendudukan Jepun Vyner Brooke meninggalkan Sarawak dan kembali semula selepas Jepun berundur pada 1945. Politik Sabah hanya jelas apabila cadangan gagasan Malaysia dibuat oleh Tunku Abdul Rahman pada awal 1960-an.

Persatuan Dayak Sarawak diketuai oleh Dato Patinggi Abang Haji Abdillah. Januari 1946. 5. Di Sabah tidak berlaku penentangan sehebat di Sarawak. 9. Kumpulan sulit ( Rukun 13 ) telah bertindak keras terhadap golongan pegawai awam yang menyokong penyerahan. 14. berlaku kemerosotan ekonomi Sarawak selepas Perang Dunia Kedua. dan Barisan Sarawak turut menentang penyerahan tersebut. Angkatan Semangat Anak Sarawak. Kesimpulan: 1. Kesannya PMS mula berjuang secara terhad dan sah seperti dengan cara mengirim surat bantahan kepada Gabenor Sarawak dan memujuk Anthony Brooke menyokong perjuangan mereka. Gerakan antipenyerahan pimpinan PMS mengadakan Persidangan Kebangsaan pada November 1946 yang meluluskan dua usul iaitu tunjuk perasaan secara besar-besaran pada tahun pertama penyerahan Sarawak dan telegram bantahan kepada Perdana Menteri Britain. Persatuan Melayu Sarawak menentang penyerahan tersebut kerana bertentangan dengan Perlembagaan 1941 yang menjanjikan pemerintahan sendiri kepada masyarakat tempatan. 10. Sebagai protes. Brooke menghantar Gerald Mac Bryan untuk berunding dengan pemimpinpemimpin tempatan. 338 orang kakitangan kerajaan meletak jawatan dan 22buah sekolah Melayu ditutup. sering uzur. kesannya British bertindak mengeluarkan Pekeliling Nombor 9 yang melarang kakitangan kerajaan terlibat dalam tunjuk perasaan. Namun begitu usaha dan kegigihan Sarawak dalam perjuangannya menemui kegagalan atas . akhirnya semua pihak patuh kepada kehendak British dan memberhentikan penentangan perjuangan pada tahun 1951. Pergerakan Pemuda Melayu Sibu telah ditubuhkan. British menjatuhkan hukuman bunuh dan mengharamkan PPM. 8. Gabenor Sarawak Kedua oleh Rosli Dobi di Sibu. Reaksi masyarakat setempat terhadap penyerahan Sabah dan Sarawak berbeza-beza. hingga membawa kepada pembunuhan Duncan Steward. 2. Selain itu. Tunjuk perasaan diadakan 1 Julai 1947 melibatkan kakitangan kerajaan. dan tidak percaya kepada anak saudaranya Anthony Brooke. 11.beliau tidak mempunyai pengganti yang berkebolehan. 6. 15. 12. 7. Sarawak diserahkan secara rasmi kepada British. Setelah menemui jalan buntu. British terus menekan golongan antipenyerahan dan pada 1948 tunjuk perasaan reda. PMS menghantar surat bantahan kepada Setiausaha Pejabat Tanah Jajahan. Pergerakan Pemuda Melayu. 13. 1 Julai 1946.

P Rodger dilantik sebagai Residen Inggeris pertama di Pahang.W. dan penghapusan sistem perhambaan bercanggah dengan sistem tradisional Pahang. Pengenalan undang-undang berkaitan dengan tanah. Sultan Pahang kehilangan pengaruh dan kuasa dalam pemerintahan dengan penubuhan Majlis Mesyuarat Negeri di mana segala keputusan penting dibuat oleh Residen. Contohnya bayaran gantirugi kepada pembesar-pembesar kerana kehilangan hak mengutip cukai.. 5. Oktober 1888.P Rodger telah memperkenalkan pelbagai pembaharuan di mana telah menimbulkan perasaan tidak puas hati di kalangan penduduk . 4. J . Jelaskan situasi politik di negeri Pahang dan Perak yang menyebabkan penentangan masyarakat tempatan terhadap kuasa British pada abad ke-19. 3. J. Birch telah melaksanakan pembaharuan secara drastik dan mengikut corak pentadbiran ala barat yang tidak mendapat kerjasama dan sambutan daripada kerajaan Perak dan para pembesar sehingga menimbulkan penentangan terhadap pemerintahannya.sebab-sebab tertentu seperti yang telah dijelaskan. Hal ini telah membangkitkan semangat menentang Inggeris yang dipimpin oleh Dato Bahaman dan dibantu oleh Tok Gajah serta anaknya Mat Kilau. sistem kerah. Isi-isi: Pahang: 1. Contohnya larangan dalam pemakaian keris. . 2. 2. Di Perak pula. British telah menguasai ekonomi Pahang terutama sektor perlombongan yang menjejaskan kepentingan orang Melayu.W Birch sebagai residen. 3. penguasaan British bermula dengan Perjanjian Pangkor 20 Januari 1874 dan perlantikan J. Rakyat tidak puas hati dengan kemasukan pelombong-pelombong Eropah dan Cina yang sombong dan bongkak serta tidak menghormati adat istiadat orang Melayu. Pengenalan: 1.

Birch juga bertindak membatalkan pajakan cukai kastam Sultan Abdullah oleh seorang saudagar Cina bernama Lee Cheng Tee . 6. Kesimpulan: (2 m) 1.5. 4. Birch juga bersikap degil dan tidak diplomatik serta tidak pernah mahu berbincang dengan sultan atau pembesar. Kedatangan Birch menyebabkan Sultan Abdullah tidak puas hati. Beliau tidak berusaha bergaul dengan pembesar untuk mendapatkan kerjasama. Pelbagai jenis cukai diperkenalkan contohnya cukai tanah seperti tanah kampong. Sebalikmya beliau menghina Sultan Abdullah. Pembesar-pembesar kehilangan hak sebagai pemungut cukai dan pentadbir keadilan yang menyebabkan mereka kehilangan sumber pendapatan dan jawatan yang diwarisi dengan perlantikan pemungut cukai dan majistret Inggeris.pembatalan ini menyebabkan kerugian di pihak sultan. 7. Birch tidak tahu adat resam orang Melayu. Berlaku beberapa siri peperangan antara rakyat Pahang dengan British kerana timbul perasaan .P Rodger – rakyat terpaksa mendapatkan lesen untuk memungut hasil hutan dan mencari atap nipah. Tindakan Birch membenarkan Lee membawa minuman keras dan candu ke Perak menambahkan lagi kemarahan Sultan Abdullah. tanah paya. Sistem lesen dan permit telah diperkenalkan oleh J. Tindakan Birch telah melanggar syarat Perjanjian Pangkor iaitu tidak mencampuri adat resam masyarakat Melayu. Perjanjian Pangkor tidak dapat meneyelesaikan perebutan takhta kerajaan negeri Perak – Sultan Abdullah yang memerintah telah menggunakan kuasanya secara berleluasa. Tindakan Birch telah dianggap oleh pembesar dan sultan sebagai mencabar kedaulatan tradisional mereka kerana hak memungut cukai menjadi sumber pendapatan mereka turun temurun. Perak: (10 m) 1. pembesar dan rakyat Perak terhadap British. Birch menambahkan kebencian rakyat dengan menghapuskan amalan perhambaan hutang dan beliau memberikan perlindungan kepada hamba berhutang yang melarikan diri daripada tuantuan mereka. Tindakan Birch membakar rumah Raja Ngah dan Tengku Panglima Besar menjadikan rakyat Perak dan pembesarnya semakin marah. 5. 6. 3. 2. 7. Kerana terpaksa menerima nasihat daripada Kapten Speedy. Gabenor NNS Sir William Jervois telah melakukan kesilapan besar dengan memaksa Sultan menyerahkan pentadbiran negeri kepada British kerana ini menambahkan kebencian sultan. beliau juga tidak tahu berbahasa Melayu. tanah dusun dan tanah nipah dengan kadar 40 sen seeker.

Di Perak pula. Walaupun penentangan rakyat di kedua-dua negeri gagal mengusir British namun hal ini mengajar pihak British sendiri agar lebih sensitive dalam urusan melakukan perubahan dan pembaharuan di negeri-negeri Melayu. . 2.tidak puas hati terhadap perlaksanaan system residen. kemuncak daripada perasaan benci rakyat terhadap British membawa kepada komplot untuk membunuh Birch yang telah dilaksanakan pada 2 November 1875. 3. Bagaimanapun British berjaya mengawal pemberontakan yang berlaku kerana kelemahan susunan pertahanan di pihak rakyat Pahang sendiri. Bagaimanapun kejayaan itu tidak kekal lama kerana British telah menghantar sepasukan tentera ke Pasir Salak untuk menamatkan penentangan rakyat Perak.

3. 1921 hanya 22% daripada jumlah orang Cina dilahirkan di Tanah Melayu.7% berbanding 53. menjelang tahun 1921 meningkat sehingga 3 juta orang. Orang Melayu dan orang asli merupakan penduduk asal di Tanah Melayu. d. Jenis Penduduk a. Tujuan mereka adalah untuk mencari rezeki dan kekayaan dan kembali semula ke negara asal. dianggarkan menjelang 1921. Bugis.Melayu iaitu Melayu. c.Melayu dan negara asal mereka. orang Melayu tidak lagi menjadi kaum majoriti. Penduduk Melayu merupakan penduduk tetap dan peribumi. Tidak terdapat sebarang sikap perkauman dan permusuhan di kalangan bangsa Melayu. c. 2. . jumlah kaum Melayu hanya melebihi sedikit dari jumlah kaum bukan Melayu iaitu penduduk Melayu hanya 44.000 . b. Hanya 12 % dilahirkan di Tanah Melayu pada 1921. b. China dan India berpunca daripada pelbagai sebab yang berlaku di T. Orang Indonesia seperti masyarakat Jawa. Keadaan ini berubah berikutan munculnya kaum China dan India. Kedatangan imigran dari Indonesia. mempunyai jumlah nisbah jantina yang seimbang. Orang India juga merupakan penduduk tidak tetap.6. Bincangkan kesan sosioekonomi akibat kedatangan imigran pada abad ke 20 Pengenalan: 1. 1921 hampir setengah penduduk Tanah Melayu adalah penduduk tidak tetap. Isi-isi Kesan Sosial (10 m) 1. Nisbah Jantina a. Penduduk Melayu pada pertengahan abad ke 19. Umumnya terrdapat 3 kumpulan kaum utama di T. 2.3% penduduk bukan Melayu. e. Kehadiran kaum-kaum lain mempengaruhi dan mengubah sistem sosial negara keseluruhanya. Cina dan India. Kemasukan orang Cina dan India . Banjar dan sebagainya menambahkan bilangan plenduduk. 3. 4. Minangkabau. 1870 jumlah orang Melayu hanya 500. Jumlah Penduduk a.

Kesimpulan: (2 m) 1. Orang Cina : Merupakan masyarakat bandar. bilangan wanita India hanya 171 orang.515 orang buruh India di lading-ladang getah di negeri Melayu bersekutu. Sebilangan orang Cina terllibat dalam bidang perladangan serta penanaman lada hitam dan gambir di Johor di bawah system Kangchu. Taiping. menangkap ikan dan mengutip hasil hutan. sentiment perkauman dan setinggan.Kehadiran mereka membolehkan pembukaan lebih banyak estet getah yang besar oleh orang-orang Eropah. Lazimnya menjalankan pekerjaan yang berkaitan dengan perlombongan. Wujud Bandar seperti Taiping. perdagangan dan pertukangan mahir. Mengamalkan ekonomi sara diri seperti menanam padi. Pengenalan Kaum Mengikut Fungsi Ekonomi a. Berasaskan bahasa masing-masing. 4. Serian dan Sarawak menjadi pengeluar lada hitam kedua terbesar di dunia selepas Indonesia. masing-masing jauh melebihi jumlah wanita. 1911 bilangannya 308 orang dan 1921 meningkat sehingga 406 orang. 1870 Johor mempunyai 1200 ladang gambir dan lada hitam dengan jumlah buruh Cina berjumlah 15 000 orang. Pertumbuhan Bandar a. Turut menimbulkan beberapa masalah social seperti kegiatan kongsi gelap. melombong secara kecil-kecilan. Mulai 1920 an. Orang Cina juga menetap di ladang getah 1896 . Kuala Lumpur dan Kelang. jalan keretapi dan buruh di pelabuhan. Cina dan Tamil b. . Kuala Lumpur dan Seremban. Terdapat mereka yang menetap di Bandar besar seperti Ipoh. Ipoh. Kuala Lumpur. 1876 Sarawak menyerahkan konsesi kepada orang Cina dari Singapura untuk menanam lada hitam di sekitar Kuching. 2. Orang India : Mereka menetap di kawasan ladang getah dan kelapa sawit. Melayu. damar dan getah perca. Penghijrahan kaum Imigran membawa kemajuan ekonomi Tanah Melayu terutama sektor pertanian dan perlombongan. Kesan Ekonomi 1. c. Orang Melayu : umumnya tinggal di kawasan lembah sungai dan kawasan pertanian. terdapat orang Sikh yang terlibat dalam bidang perniagaan dan bidang professional. Sebahagian orang India bekerja membina jalanraya. Kebanyakan tinggal di bandar perlombongan seperti Ipoh.b. 1901 bagi setiap 1000 orang lelaki India. 16 kawasan yang ditanam dengan getah telah dibuka oleh pengusaha Cina bernama Tay Choy Yan c. Pendidikan Plural a. b. Wujud Sistem Sekolah Vernakular . Seremban dan lain-lain.buku dan guru diambil dari Negara asal 5. Bilangan kaum lelaki India dan China. Penghujung abad ke-19 sejumlah 43.

Sungai Petani. 1923 selesai hingga ke Singapura. Kemajuan sistem pengangkutan di Tanah Melayu bermula selepas penguasaan British pada 1874. 1892-1893 Kuala Lumpur-Rawang-Kuala Kubu Bharu dan Kuala Lumplur-Sungai Besi. 1891 Port Dickson ke Seremban . 8. 4. PERKEMBANGAN JALAN RAYA (7 m) . 1895 dari Tapah ke Ipoh. 1931 dari Gemas ke Bahau-ke Mentakab-ke Kuala Lipis-ke Gua Musang-ke Tumpat dank e Sungai Golok. Perkembangan perusahaan melombong bijih timah dan getah menimbulkan keplerluan mengadakan system pengangkutan membawa keluar hasil ke pelabuhan. 1892 perhentian keretapi tetap dibina di Kuala Laumplur. 2. 9. 4. 1903 dari Seremban ke Prai.7. 3. 10. 13. Perkembangan sistem pengangkutan moden bermula selepas 1874 dengan pembinaan rangkaian jalan keretapi dan jalan raya. 11. 1893 dari Tapah ke Telok Anson. 5. Pengenalan: 1. 14. 2. Isi-isi: PERKEMBANGAN JALAN KERETAPI (7 m) 1. sistem berbentuk tradisional seperti pengangkutan sungai. 1909 ke Johor Bharu. Menjelang 19 41 Tanah Melayu mempunyai satu jalinan jalan keretapi yang lengkap dari Selatan ke Utara dan ke Timur. dibina oleh Syarikat kertapi Sungai Ujong. Pembinaan jalan keretapi diadakan untuk memajukan perusahaan bijih timah. Jalan-jalan keretapi yang terdapat di negeri-negeri berlainan mula disambungkan oleh negeri-negeri Melayu Bersekutu pada 1896 atas usaha Frank Swettenham. Halkan perkembangan dan kesan sistem pengangkutan keretapi dan jalan raya di Tanah Melayu sehingga sebelum Perang Dunia kedua. 7. 18. Alor Star dan Padang Besar siap dibina. Jalan keretapi pertama dibina di antara Taiping ke Port Weld sejauh 13 km tahun 1885. laut dan denai digunakan. 1908 syarikat ini diambil alih oleh kerajaan negeri Melayu bersekutu. 16. 12. 3. 15. 1896 Kuala Lumplur ke Bukit Kuda. 6. 1918 dari Prai ke Bukit Mertajam. 1889 dipanjangkan ke Port Swettenham. Perkembangn ini dikaitkan dengan British untuk memudahkan pergerakan dan menguasai kawasan tertentu. Sebelum itu. 17.

Melayu memplunyai 2560 km jalan raya bertar. 1945 jalan raya ini dipanjangkan ke Kuantan KESAN (6 m) 1. 1928 jalanraya dari Singapura ke Utara siap dibina. ke Pasir Putih pada 1915. Bermula giat selepas 1902 apabila kenderaan bermotor diperkenalkan di Eropah 3. Memudahkan kemasukkan barangan luar seperti mesin-mesin. 8. Pantai Timur kurang membangun. 7. 10. 2. British dapat mengeksploitasi sumber ekonomi negara. Kemajuan ekonomi bertumpu di Pantai Barat dan membawa pembangunan yang tidak seimbang. dan lain-lain. 11. 3.1. 4. British meluas dan memantapkan kuasa politik di Tanah Melayu. 9. 5. 9. 6. 5. 2. 6. Port Swettenham. Menggalakkan perdagangan di Tanah Melayu. Port Weld. Menyebabkan kemasukan buruh asing dari India dan Sri Lanka kerana terlibat dalam membina laluan dan bekerja dalam perkhidmatan teknikal. Berlaku proses penyatuan politik penduduk Tanah Melayu. 2. T. barangan keperluan 4. Penduduk bebas bergerak dan ini menggalakkan perasaan kebangsaan untuk menentang British. 11. sebatang jalan raya dari Kota Bharu ke Kuala Terengganu dibina. 1906. 1911 jalan raya utama ke Prai dibina. Terengganu tidak memplunyai walau sebatang jalanraya sehingga 1931 apabila 12. Penerokaan kawasan yang berpotensi untuk pembangunan ekonomi pesat berlaku. Ini menambah bilangan masyarakat majmuk. 8. Telok Anson. 7. Kesimpulan: (2 m) 1. Di Kota Bharu terdapat sebatang jalanraya di sekitar plekan sebelum dipanjangkan 10. 3. British mencadangkan penubuhan negeri-negeri Melayu Bersekutu dan kemudian pembentukan negeri melayu tidak bersekutu pada tahun 1910. Menggalakkan pembukaan Bandar-bandar baru dan pelabuhan seperti Gemas. . Usaha British ini mempercepatkan pembangunan ekonomi dan sosial. Port Dickson. Tanjong Malim dan sebagainya. 12. Pembinaan jalanraya ke Pantai Timur agak kplerlahan. 1899 dari Kuala Lumplur ke Kuantan disiapkan. Pengeksploitasian sumber bijih timah dan getah semakin merangsangkan dengan peningkatan jumlah eksport. Awalnya dibina untuk menghubungkan kawasan Bijih Timah dan getah ke pelabuhan. 13. Dibangunkan agak lewat.

Jelaskan sebab-sebab pengagihan kuasa pusat (desentralisasi) dan langkah-langkah ke arahnya di Negeri-negeri Melayu Bersekutu sehingga tahun 1939.8. .

perundangan dan kewangan secara berperingkat oleh kerajaan pusat kepada kerajaan negeri. – Sir Lawrence Guillemard (Persurujaya Tinggi) dengan Sir George Maxwell (Rasiden Jeneral) telah membantut pentadbiran Kerajaan Persekutuan. Semua hal-ehwal pentadbiran ditadbirkan di bawah jabatan-jabatan Persekutuan di Kuala Lumpur. kedudukan mereka seperti patung sahaja.Sultan-sultan telah kehilangan kuasa politik. Dasar desentrlisasi disifatkan sebagai satu usaha untuk mengurangkan kuasa kerajaan pusat dengan cara mengembalikan sebahagian daripada kuasa itu kepada kerajaan negeri.Mills. . Dengan pengagihan kuasa kepada negeri-negeri masing-masing maka perbelanjaan kerajaan pusat akan berkurangan kerana pentadbir-pentadbir yang berkhidmat dalam sesebuah negeri itu akan dibiayai oleh kerajaan negeri sendiri.Terengganu dan Johor enggan menyertai persekutuan tersebut kerana Raja-raja bimbang dengan penyertaan mereka dalam persekutuan akan menyebabkan mereka akan kehilangan kuasa politik seperti apa yang terjadi kepada Raja-raja Negeri Melayu Bersekutu. Keadaan ini bertambah meruncing apabila harga getah dan bijih timah jatuh sehingga membawa kepada berlakunya krisis kewangan pada tahun-tahun 1921-1923. Di samping itu kerajaan Inggeris juga terlalu boros membelanjakan wang dengan membayar gaji yang tinggi kepada para pegawai Inggeris.. Raja-raja di Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu (Kedah. Perebutan kuasa antara Rasiden Jeneral dengan Pesuruhjaya Tinggi. desentralisasi didefinasikan sebagai “…. 4. pemulangan Kuasa pentadbiran. 2.Hasrat Inggeris untuk menggabungkan Negeri-negeri Melayu Bersekut dengan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu di bawah satu unit pentadbiran. Kelantan. kerajaan pusat mengekalkan kuasa yang cukup untuk menjaga keselarasan pentadbiran dan kestabilan kewangan”. Pada masa yang sama juga. Di samping itu juga Majlis Mesyuarat Negeri juga tidak mempunyai kuasa ke atas perbelanjaan awam. Pengagihan kuasa kerajaan Persekutuan kepada kerajaan-kerajaan negeri akan dapat mengurangkan kuasa Rasiden Jeneral . 3. Inggeris berharap dengan dasar desentralisasi akan dapat menarik Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu untuk menyertai persekutuan. Isi-isi (10 m) Sebab-sebab Desentralisasi Rasa tidak puas hati sultan .Bertujuan untuk memulihkan keadaan kewangan yang merosot di Negeri-negeri Melayu Bersekutu. Kemelesetan ekonomi dunia tahun 1920-an . Menurut L. menukarkan atau memecat pegawai dan menetapkan gaji tanpa persetujuan daripada Residen Jeneral atau Gabenor.A.Pengenalan: 1. melantik. Pembentukan Persekutuan 1896 telah mewujudkan satu sistem pemusatan kuasa yang keterlaluan di tangan Residen Jeneral di Kuala Lumpur. Penyatuan Negeri-negeri Melayu Tidak Bersekutu dengan Negeri-negeri Melayu Bersekutu.

Jawatan Ketua Setiausaha dihapuskan. Sokongan orang Melayu untuk mengimbangi sikap anti-Inggeris. d. b. Walau bagaimanapun.5. Majlis Mesyuarat Negeri diberi kuasa gubal undang-undang negeri sendiri. Langkah-langkah kearah desentralisasi: 1. b. b. Pelaksanaan desentralisasi akan dapat mengimbangkan kedudukan orang-orang Cina dengan orang-orang Melayu. d. Satu perjanjian ditandatangani antara British dengan Sultan-sultan Melayu berkaitan keahlian MPP dan bidang kuasa MPP serta Majlis Mesyuarat Negeri. Pejabat kerajaan diletak di bawah kuasa Ketua Pejabat Persekutuan. Jawatan Ketua Setiausaha dihapuskan dan diganti Jawatan Setiausaha Persekutuan yang pangkatnya lebih rendah dari Residen. Gabenor Negeri-negeri Selat dilantik sebagai Pesuruhjaya Tinggi bagi 9 buah negeri Melayu dan dibantu oleh Setiausaha Persekutuan. Hasil laporan Samuel Wilson. Majlis Perundangan Persekutan ditubuhkan di Kuala Lumpur. c. b. Membubarkan Negeri-negeri Melayu Bersekutu dan membentuk satu kesatuan menggabung semua negeri. Kesimpulan: (2 m) a. 3. dasar desentralisasi dilaksanakan secara berperingkat mulai tahun 1934 hingga 1941. Negeri-negeri diberi kuasa mentadbir semua jabatan kecuali Jabatan Keretapi. Kastam dan Pos. Namun ia tidak berjaya dilaksanakan sepenuhnya ekoran kurangnya sokongan daripada Raja- . 2. Memulihkan DURBAR. Semasa pemerintahan Sir John Anderson a. Cadangan Laporan Sir Samuel Wilson a. Kedudukan Majlis Mesyuarat Negeri dipulihkan-diberi kuasa yang lebih dalam soal kewangan. Semasa pemerintahan Sir Cecil Clementi Smith a. Menubuhkan Majlis Mesyuarat Persekutuan 1909 .Bertujuan Untuk menyekat kegiatan politik yang bersikap anti-Eropah di kalangan orang-orang Cina yang begitu meluas. . Semasa pemerintahan Sir Lawrence Guillemard a. f. Negeri-negeri Selat mempunyai Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat. 4. Sultan-sultan tidak lagi menjadi ahli Majlis Mesyuarat Persekutuan. Hal berkaitan ketenteraan mesti mendapat persetujuan Majlis Mesyuarat Negeri. b. desentralisasi dalam erti kata sebenar tidak wujud kerana Anderson telah memusatkan kuasa yang berlebihannya di tangannya. e. c.

tidak terdapat system pendidikan kebangsaaan di Tanah Melayu semasa penjajahan British. Huraikan ciri-ciri utama Sistem Pendidikan Vernakular Melayu dan Inggeris dari tahun 1874 sehingga sebelum Perang Dunia Kedua meletus. 9. Pendidikan vernacular bermaksud system plendidikan yang berasaskan bahasa ibunda masing-masing sebagai bahasa pengantar. Amnya. . Dasar British yang kurang memberi perhatian kepada bidang pendidikan telah mewujudkan system plendidikan vernacular.raja Melayu dan masyarakat tempatan serta meletusnya Perang Dunia Kedua. 2. 3. PENGENALAN 1.

1905 MCKK ditubuhkan khas untuk anak bangsawan Melayu yang menjadi alat pentadbiran British berteraskan sistem plendidikan terbaik di Britain.4. tenaga anak-anak Melayu diperlukan di sawah dan di rumah. R. Antara tahun 1914-1940 tidak terdapat sekolah menengah aliran Melayu di Tanah Melayu. menulis dan memplelajari asas kira-kira. 5. lokasi sekolah yang agak jauh dari rumah dan tentangan golongan konservatif. masjid dan sekola pondok. Sekolah Melayu hanya memberikan pendidikan rendah sehingga darjah enam. Isi-isi Pendidikan Vernakular Melayu 1.O. Tamil dan Inggeris. pertengahan dan pengkhususan. Lulusan sekolah pondok bakal berkhidmat sebagai guru agama serta berkhidmat kepada masyarakat. British mendirikan sekolah Melayu untuk memberi pendidikan secular kepada anak petani dan nelayan. Unsur dualisme dalam pendidikan vernacular Melayu iaitu untuk menjadikan anak-anak petani dan nelayan yang lebih baik daripada ibu bapa mereka. 10. Sebelum penjajahan British. tiada pengajaran Al-Quran. menulis dan mengira. 3. Sekular bermaksud pendidikan yang berkaitan dengan ilmu keduniaan.Winstedt selaku Penolong Pengarah telah mencadangkan penubuhan MPSI 1922 di Tanjung Malim Perak bagi melatih guru-guru Melayu . seni pertukangan dan perkebunan. Cina. 2. hokumhukum agama. 12. serta kemahiran membaca. Empat aliran sekolah yang berbeza telah wujud semasa penjajahan British iaitu Melayu. mempelajari bahasa Arab. 15. sekolah Melayu hanya terhad kepada sekolah rendah sehingga darjah empat dan maktab perguruan sahaja. Anak-anak Melayu diajar menulis. Sekolah yang didirikan British untuk orang Melayu kurang mendapat sokongan walaupun percuma disebabkan syak wasangka ibu bapa Melayu tentang sekolah yang didirikan oleh orang asing. 5. Pendidikan vernacular Melayu rendah mutunya dengan tumpuan hanya kepada asas-asas seperti membaca. 7. . Pendidikan Madrasah pula dilaksanakan mengikut tahapiaitu permulaan. Kurikulumnya ialah membaca dan memahami al-Quran. Pendidikan Vernakular Inggeris (10 m) 1. Sekolah Melayu yang terawal dibuka dibuka di negeri Selat iaitu Sekolah Melayu Gelugor dan Sekolah Melayu Bayan Lepas Pulau Pinang. membaca dan mengira di samping ilmu geografi. Sekolah Inggeris menyediakan pelajaran bagi semua kaum di Tanah Melayu. Mudir atau guru besar bertanggungjawab mengurus perjalanan sistem madrasah dan urusan kewangan. 9. 13. 6. Diusahakan oleh mubaligh Kristian dan badan-badan awam. Pendidikan vernacular gagal memupuk perpaduan kaum kerana mereka terpisah antara satu sama lain. 14. 8. kanak-kanak Melayu mendapat pendidikan di surau. Tempoh pengajian di sekolah pondok lama iaitu sehingga 10 tahun. 11. 4.

PENUTUP (2 m) 1. Sejarah di ajar berdasarkan sejarah Rom atau Britain. para pembesar lebih mudah bekerjasama. Terdapat Sek Inggeris Kerajaan di Negeri Melayu yg menawarkan pelajaran percuma kpd anak lelaki golongan pembesar. Sukatan pelajaran di sek Inggeris berdasarkan sukatan pelajaran sekolah menengah di England. Sek Inggeris dibahagikan kpd sek perempuan dan sek lelaki. Tujuan sekolah Inggeris – supaya penduduk tahu membaca. Sek perempuan Inggeris menekankan kelas jahitan. Walau bagaimanapun Inggeris memerlukan ramai kerani dan pegawai rendah yang mahir berbahasa Inggeris. Sek Inggeris yg pertama ialah Penang Free School – bertujuan melahirkan golongan pegawai yg cerdik. Pegawai British seperti Frank Swettenham dan Martin Lister menggangap bahawa apabila pelajaran percuma diberikab. memasak dan muzik. . 7.2. Murid dari sek Inggeris belajar sejarah dan geografi British serta kesusasteaaan Inggeris yg tidak berkaitan orang Asia. 8. 9. Mata pelajaran seperti nahu Inggeris. 3. Sek. Sejarah dan Geografi di ajar di sek Inggeris dlm tahun ke 3. Terdapat Sek Inggeris yg ditubuhkan oleh badan mubaigh Kristian seperti Pertubuhan Mubaligh London yg berkembang apabila mendpt bantuan kerajaan British. tekun dan jujur. Kelas yg lebih tinggi mengajar kemahiran pertukangan kayu. 4. membuat kasut dan pakaian. 3. Menjelang tahun1950-an barulah ada usaha-usaha untuk menjadikan pendidikan sebagai alat mencapai perpaduan. 6. Biasiswa Queen dan Sijil Cambridge diperkenalkan barulah Sek Inggeris mempunyai sukatan yg seragam iaitu – sek rendah selama 7 tahun. Ingg pertama – didirikan di Negeri-negeri Selat – digelar Sek Free dan terbuka utk semua kaum. Wujud perbezaan yang nyata di antara Sekolah Vernakular Melayu dan Sekolah Vernakular Inggeris di Tanah Melatu di anatara tahun 1874 sehingga sebelum Perang Dunia Kedua. Akhir tahun 1947 terdpt kira-kira 33 buah sek mebaligh utk kanak-kanak perempuan. 2. menulis dan mengira. Keadaan ini wujud kerana Inggeris ingin merialisasikan dasar pecah dan perintahnya. 10. 11. Sek Inggeris yg lain ialah Malacca Free School dan SingaporeFree School. 5. Sek Inggeris yg pertama didirikan akibat desakan orang ramai ialah Victoria Institution. sek menengah selama 4 thn. Setelah Biasiswa-biasiswa Negeri.

10. . Perusahaan bijih timah dan getah di Tanah Melayu telah berkembang pesat selepas kedatangan British . 3. PENGENALAN (3 m) 1. Tanah Melayu pernah mengeksport bijih timah ke India. 2. Perlombongan bijih timah sudah pun bermula sebelum kedatangan British lagi. Bincangkan kesan-kesan perkembangan bijih timah dan getah ke atas ekonomi Tanah Melayu. Penanaman getah pula telah diperkenalkan oleh British dengan membawa masuk benih dari Amazon. Arab dan China.

4. Kedua-dua kegiatan ini mencapai perkembangan pesat semasa era pemerintahan British di Tanah Melayu. 5. Tanah Melayu menjadi pengeluar utama dunia bagi bijih timah dan getah. ISI-ISI (20 m) 1. Perkembangan Ekonomi Menjelang akhir abad ke 19 ciri-ciri ekonomi moden Tanah Melayu telah muncul. Teras ekonomi Tanah Melayu adalah berlandaskan perkembangan perusahaan bijih timah dan getah. Kedua-dua bahan ini merangkumi 47 % daripada keseluruhan pendapatan Negara. 2. Perkembangan sistem perhubungan. Perkembangan sistem perhubungan moden iatu pembinaan rangkaian landasan Keretapi dan jalanraya turut memajukan lagi ekonomi Tanah Melayu. Peringkat awal pembinaan jalanraya dan landasan keretapi adalah dirangsangkan oleh keperluan untuk mengangkut bijih timah dan juga disebabkan tiadanya istem perhubungan yang memuaskan kecuali melalui sistem sungai dan kereta lembu sebelum tahun 1874. Kemajuan Pelabuhan. - Dengan wujudnya landasan keretapi pertama beberapa pelabuhan baru mula Muncul contohnya Port Weld, Telok Anson dan Port Swettenham. Kemunculan Bandar Baru. § Perkembangan perusahaan bijih timah dan getah menyebabkan munculnya bandar § Bandar baru di kawasan pendalaman § Bandar-bandar ini kemudianya mengambilalih fungsi pentadbiran daripada Bandar § di pesisiran pantai atau kuala sungai . contohnya Taiping, Ipoh, KL dan Seremban. § KL menjadi tempat pertemuan jalanraya dan jalan keretapi yang utama. § Gemas merupakan tempat persimpangan jalan keretapi ke pantai barat dan pantai timur. Ketidakseimbangan Perkembangan Ekonomi. § Negeri-negeri yg mengalami perubahan paling besar ialah Selangor dan Perak Yang kaya dengan bijih timah. Di negeri-negeri tersebut British telah membina Infrastruktur yang lengkap. § Pahang yg mempunyai keadaan geografi, masalah pengangkutan, kekurangan infrastruktur dan galian yang berharga terus merosot. § Terengganu dan Kelantan yg tidak mempunyai potensi bijih timah dan getah. Ketinggalan dari aspek perkembangan ekonomi. Perkembangan Industri Sampingan. - Perkembangan perusahaan bijih timah dan getah turut membawa kepada Perkembangan perusahaan sampingan yang berkait rapat dengan kedua-dua perusahaan tersebut. Contohnya;

a. Industri peleburan bijih timah di Pulau Pinang dan Seberang Perai. b. Industri berasaskan getah seperti membuat kasut dan barangan berasaskan getah. c. Industri membina kapal korek, kapal kecil dan mesin memproses getah seperti Syarikat United Engineers. Peluang Pekerjaan. - Perkembangan perusahaan bijih timah dan getah telah menyediakan peluang pekerjaan. - Keadaan ini menyebabkan tumpuan kepada akativiti ekonomi dan pembinaan infrastruktur di kawasan Bandar atau kawasan yang kaya dengan bijih timah dan getah. Kemunculan Sistem Dwiekonomi. - Sektor pertanian tradisional seperti penanaman padi dan penangkapan ikan tidak diambil berat oleh British. - Pertanian tradisional yg diamalkan oleh orang Melayu terus ketinggalan dan berbentuk sara diri sahaja. - Muncul sistem dwiekonomi di Tnah Melayu yg terdiri daripada kegiatan ekonomi moden yang berlandaskan eksport di Bandar dan eknomi tradisional yang berlandaskan pertanian sara diri di kawasan luar Bandar. KESIMPULAN (2 m) - Perusahaan bijih timah dan getah telah emngalami perkembangan yg pesat dan membawa kesan yang nyata keatas ekonomi Tanah Melayu. - Kesan-kesan tersebut telah membantu British meningkatkan pendapatan dan mengukuhkan kedudukan mereka di Tanah Melayu. - Di samping itu penduduk Tanah Melayu turut mendapat faedah dan meningkatkan taraf hidup mereka.

1. Sejauh manakah faktor bahasa dan kesusasteraan mempengaruhi kesedaran nasionalisme di kalangan orang Melayu di antara tahun 1900 hingga menjelang Perang Dunia Kedua? A. Pengenalan: Terdapat banyak faktor yang membawa kepada kesedaran nasionalisme: Faktor agama Kewartawanan Sistem pendidikan Intelektual Pengaruh luar Bahasa dan kesusasteraan B. Isi: Bahasa dan kesusasteraan: a. Karya-karya sastera bukan sahaja digunakan untuk hiburan tetapi juga untuk menimbulkan semangat kebangsaan di kalangan orang Melayu yang dihimpit oleh kaum imigran b. Menyedarkan masyarakat Melayu yang berada dalam kemunduran dan kemerosotan

khususnya dalam ekonomi menerusi novel ‘Dari Perangkap ke Penjara’ dan cerpen ‘Rumah Besar Tiang Seribu’ . c. ‘Hikayat Faridah Hanom’ karya Syed Sheik Al-Hadi memperjuangkan emansipasi wanita dan pentingnya wanita Islam moden diberi hak yang sama seperti kaum lelaki d. ‘Putera Gunung Tahan’ karya Ishak Hj Muhamad menceritakan tentang kelemahan pemimpin Melayu dan ketidakjujuran British. e. Abad ke-20 muncul karya untuk menyedarkan masyarakat Melayu pentingnya pendidikan dan keazaman untuk mencapainya. f. Shamsudin Salleh melalui cerpen ‘Cermin Pergaulan Hidup di Dunia’ mengisahkan tentang tekanan di bawah penjajahan British. g. Puisi dan syair oleh Harun Aminurrashid – semua puisi bertemakan semangat kebangsaan Melayu. Contoh: ‘Semenanjung’, ‘Rayuan Bangsamu’, dan ‘Perwira Melayu’. h. Abdul Samad Ahmad dalam puisi ‘Serunai Pujangga’ menyeru orang Melayu bersatu dan bergerak cergas untuk mencapai kemajuan. i. Bidang kesusasteraan merupakan alat bagi masyarakat Melayu yang miskin meluahkan ketidakpuasan hati dan sebagai suatu protes secara senyap terhadap nasib malang di tanah air sendiri. j. Bidang kesusasteraan menyedarkan orang Melayu tentang perjuangan golongan intelektual melindungi agama, bangsa, dan negara. Intelektual: a. Perjuangan golongan ini berkait rapat dengan bidang bahasa dan kesusasteraan. b. Terdapat tiga golongan intelektual yang membangkitkan nasionalisme Melayu iaitu golongan intelektual berpendidikan Arab, Melayu, dan Inggeris. c. ‘Al-Imam’ meniupkan seruan Islah Islamiyyah di Tanah Melayu dan diilhamkan oleh tokohtokoh berpendidikan Arab di Timur Tengah. Contoh: Sheikh Mohd Tahir Jalaluddin dan Sheikh Mohd Salim Al-Kalali d. Golongan intelektual yakin umat Islam boleh diselamatkan sekiranya mengikuti apa yang termaktub dalam Al-Quran dan hadis, mengutuk mereka yang mengamalkan agama sematamata dan enggan menerima hakikat perubahan masa yang menyebabkan pemikiran umat Islam kolot dan mundur. e. Perjuangan golongan intelektual berpendidikan Inggeris muncul akibat penguasaan ekonomi oleh bangsa asing. f. Golongan ini juga bersikap sederhana dan boleh bekerjasama dengan pihak penjajah. Perjuangan mereka meliputi soal sosio-ekonomi masyarakat Melayu. seperti peluang melanjutkan pelajaran ke luar Negara. Contoh : Dato’ Onn bin Jaafar dan Mohamad Eunos bin

dan kejayaan Revolusi 1911 di China. Bahasa dan kesusasteraan merupakan faktor penting membangkitkan kesedaran kebangsaan di kalangan orang Melayu. Mereka menubuhkan persatuan-persatuan Melayu peringkat negeri. Faktor Luaran: a. Kewartawanan: a. b. Idaran Zaman.Abdullah. Al-Imam. g. Utusan Melayu. Lembaga Malaya. Pergerakan Turki Moden. dan Majalah Guru. Faktor-faktor lain juga tidak kurang pentingnya dan berkait dengan faktor bahasa dan kesusasteraan . h. Warta Negara. Akhbar menyalurkan ilmu dan mesej supaya masyarakat Melayu mencapai kemajuan dalam hidup. Kesimpulan: a. Intelektual terkemukaa berpendidikan Melayu ialah Ibrahim Hj Yaacob Sistem Pendidikan: a. Pelajar-pelajar yang menuntut di Timur Tengah dipengaruhi oleh gerakan reformis Islam. e. Perang Rusia-Jepun (1904-1905). b. b. Contoh: perkembangan politik Indonesia. Terbukti perkembangan pendidikan dalam dan luar negeri melahirkan golongan intelektual terpelajar yang berperanan penting membangkitkan gerakan nasionalisme. Contoh: sistem pendidikan Arab yang dikenal sebagai sistem sekolah pondok c. i. c. Golongan ini lebih radikal berbanding dengan intelektual berpendidikan Arab dan Inggeris. Peristiwa di luar Tanah Melayu memberi kesan besar kepada semangat nasionalisme orang Melayu. Mereka menuntut keistimewaan yang diberikan kepada orang British perlu juga diberi kepada orang Melayu. Golongan intelektual Melayu memainkan peranan membentuk persatuan-persatuan dan kelab. Warta Malaya. Perkembangan sistem pendidikan Inggeris melahirkan golongan intelektual yang memperjuangkan hak-hak dan keistimewaan orang Melayu. b. d. Contoh: Persatuan Melayu Pahang dan Perak. Bidang ini turut memberi sumbangan meningkatkan kesedaran politik masyarakat Melayu. Contoh: Majlis. MPSI merupakan tempat berkumpul golongan intelektual Melayu daripada golongan bawahan yang mempunyai kesedaran untuk memperbaiki nasib orang Melayu.

Penentangan terhadap dipenyerahan Sarawak wujud kerana bertentangan dengan perlembagaan 1941. 9. 4. Sarawak diserah kepada Britih dan menjadi tanah jajahan British Penyerahan Sarawak mendapat tentangan daripada masyarakat tempatan. Pendahuluan: Sejak 1941 keluarga Brooke mentadbir Sarawak. Isi: 1. Tunjuk perasaan diadakan di Kuching semasa perlantikan gabenor British yang pertama di Sarawak. Penyerahan akan melambatkan proses kemerdekaan. Kemuncak gerakan anti-penyerahan ialah peristiwa pembunuhan Sir Duncan Stewart oleh Rosli Dhobie . British mengharamkan PPM dan mengeluarkan Pekeliling no 9 yang melarang kakitangan awam menyertai gerakan ini atau terlibat dalam tunjuk perasaan menentang British. Pada 1 Julai 1946. Charles Vyner Brooke sudah tua dan tiada pengganti berkebolehan.2. Vyner Brooke tidak berunding dengan ketua-ketua kaum bumiputera Sarawak. 6. Sir Charles Arden Clarke. 8. 5. Pergerakan Pemuda Melayu Sibu (PPMS) dan Persatuan Kebangsaan Melayu Sarawak juga membantah. Vyner Brooke telah menyerahkan Sarawak kepada British kerana kerajaannya tidak mampu memulihkan ekonomi Sarawak. 2. desakan oleh kerajaan British. Persatuan Melayu Sarawak (PMS) di bawah pimpinan Datu Patinggi Abang Haji Abdillah menghantar surat bantahan kepada Setiausaha Pejabat Tanah Jajahan 7. Sarawak diperintah oleh raja putih selama 100 tahun. Pada tahun 1941. Charles Brooke mengisytiharkan perlembagaan yang menjanjikan pemerintahan sendiri kepada rakyat Sarawak. 10. Huraikan proses gerakan anti-penyerahan di Sarawak dan terangkan faktor-faktor kegagalannya. Selepas kekalahan Jepun. Pada 12 Feb 1946. Charles Vyne Brooke meninggalkan Sarawak apabila Jepun menyerang 3.

kurang pendidikan dan pendedahan politik.11. 16. Rakyat tempatan tidak bersatu. Rosli ialah ahli Rukun 13 kumpulan sulit yang ditubuhkan oleh PPMS. 12. Mereka mengeluarkan pekeliling no 9 yang memberi amaran kepada kakitangan kerajaan. 15. Tidak dibenarkan terlibat dengan tunjuk perasaan 17. Tindakan British mengharamkan pertubuhan gerakan anti-penyerahan 14. . Kesimpulan: Menunjukkan kesedaran nasionalisme di kalangan masyarakat Sarawak British memberi jaminan akan membantu Sarawak memperoleh pemerintahan sendiri Kedudukan British di Sarawak semakin kukuh. Penangkapan ahli pergerakan pemuda Melayu – dihukum mati atau dipenjarakan. Faktor-faktor kegagalan: 13.

PKMM dan PUTERA menentang kerana pemimpin UMNO yang menganggotai jawatankuasa kerja yang berfungsi menggubal Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dan syarat-syarat . PTM terdiri daripada 9 buah negeri Melayu dan 2 buah negeri Selat b. Pelaksanaan Malayan Union (MU) mendapat tentangan daripada orang Melayu.3. Sultan memerintah dengan bantuan Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan Majlis Undangan Negeri yang mempunyai kuasa menggubal undangundang negeri e. Diketuai oleh Pesuruhjaya Tinggi dan dibantu oleh Majlis Mesyuarat Kerja Dewan Undangan Persekutuan c. AWAS. Reaksi: a. Sebahagian besar masyarakat Melayu menyokong kerana hak-hak istimewa masyarakat Melayu dikembalikan b. Majlis Perundangan pula bertanggungjawab dalam menggubal undang-undang d. Orang Melayu diberi hak-hak istimewa sebagai kaum bumiputera f. Terangkan ciri-ciri Persekutuan Tanah Melayu 1948 dan reaksi penduduk Tanah Melayu terhadap penubuhannya. Pemberian kerakyatan mengikut prinsip jus soli dihapuskan dan syarat memohon kerakyatan diperketatkan 2. Ciri-ciri: a. Masyarakat Melayu yang menjadi anggota parti berhaluan kiri seperti API. Pada 1 Februari 1948 Persekutuan Tanah Melayu (PTM) telah diisytiharkan Isi: 1. Kedaulatan dan kuasa sultan dipelihara. British terpaksa membubarkan MU dan menubuhkan satu jawatankuasa kerja untuk merangka perlembagaan Tanah Melayu yang baru 2. Pengenalan: 1.

Tujuan: h. Mereka dapat memperjuangkan kedaulatan raja-raja Melayu dan hak istimewa orang-orang Melayu 3. Bincangkan kemunculan pertubuhan-pertubuhan di Tanah Melayu antara tahun 1926 hingga 1941. memperjuangkan penglibatan wakil Melayu dalam Majlis Perundangan Negeri-negeri Selat Kelab Putera 1. PTM 1948 menjadi asas kepada Perlembagaan Kemerdekaan 1957 4. menuntut sebidang tanah khas g. AMCJA dan PUTERA bekerjasama dan mengemukakan idea-idea perlembagaan Tanah Melayu kepada kerajaan British Kesimpulan: 1. menyedarkan orang Melayu tentang kepentingan melibatkan diri dalam politik dan hak-hak serta kebebasan mereka d. API dan BATAS mendesak rakyat diberi kebebasan untuk memerintah negara d. Ditubuhkan di Kota Bharu oleh Asa’ad Shukri bin Haji Muda dan Abdul Kadir Abadi 2. PKMM. mengingatkan kaum Melayu tentang kesan penjajahan British c. Kejayaan e. menawarkan biasiswa kepada anak Melayu f. AMCJA turut membantah pertubuhan kerajaan PTM f. Ditubuhkan oleh Muhammad Uenos Abdullah 2. menyatupadukan masyarakat Melayu Kelantan i. AWAS. mencapai kemajuan dalam semua aspek kehidupan orang Melayu .memperoleh kerakyatan semakin ketat c. Sebuah badan politik bukan Melayu (AMCJA) membantah cara-cara kerajaan memilih ahli jawatankuasa yang merancang cadangan perlembagaan bagi kerajaan PTM e. Pengenalan: Semangat nasionalisme abad ke-20 lebih menumpu kepada perkembangan ekonomi dan kemajuan social Pertubuhan dipimpin oleh golongan berpendidikan Isi: Kesatuan Melayu Singapura (KMS) 1. Tujuan: a. Masyarakat Melayu mendapat kejayaan menghapuskan rancangan MU dan memperkenalkan PTM 2. menyedarkan orang Melayu tentang kepentingan pendidikan peringkat tinggi b. memajukan kedudukan sosio-ekonomi orang Melayu 1.

menganjurkan ceramah agama. Kegiatan j.1. Mohd Hashim 7. Sheikh Abdullah Al-Maghribi dan Hamidun b. Raja Yahya. Persatuan Melayu Selangor (1938) 1. Ditubuhkan pada bulan September 1937 di Ipoh 2. Tujuan: w. Ditubuhkan di Kota Bahru – pemimpin-pemimpin Persekutuan Setiawan Belia 2. Dibuka kepada semua orang Melayu yang berumur 16 tahun dan ke atas 3.Tengku Ismail b. Diasaskan oleh akhbar Saudara 5. mengeratkan hubungan kerjasama di kalangan orang Melayu s. menyatupadukan ahli-ahlinya yang terdiri daripada bekas-bekas pelajar Madrasah Muhammadiah. meningkatkan taraf pendidikan kaum Melayu . Raja Yaacob b. Kuala Krai dan Bachok dikecualikan daripada undang-undang penjualan tanah Persekutuan Setiawan Belia 1. Pemimpin . Ditubuhkan di bawah pimpinan Tengku Muhammad dan Datuk Hussein bin Mohd Talib 2. memelihara nasib orang Melayu Perak r. politik dan pendidikan k. mengundang tokoh-tokoh seperti Ishak Haji Muhammad dan Ibrahim Haji Yaacob l.Wan Mohd Nur b. memajukan kepentingan orang Melayu melalui dasar kerjasama dengan British Persatuan Melayu Pahang (1938) 1. Pemimpin . Disokong oleh ramai orang Tanah Melayu dan Sabah 4. Tujuan: p. Tujuan: n. Wan Nasir dan Dr S. menyatukan para peserta dari seluruh Tanah Melayu Persatuan Melayu Perak (1937) 1. Pasir Putih. SM Zainal Abidin. memajukan kaum Melayu x. menyebarkan ilmu pengetahuan melalui penghasilan buku-buku dan penubuhan perpustakaan o. Pasir Mas. Kassim 3. Sebuah pertubuhan sosial dan kebajikan 6. meningkatkan taraf pendidikan dan ekonomi orang Melayu t. terlibat dalam penerbitan Majalah Akhbar Putera m. Tujuan: q. mendesak supaya tanah Bandar di Kota Bharu. memajukan pendidikan dan ekonomi orang Melayu v. Ditubuhkan pada 1934 2. Pemimpin utama Syed Alwi. ekonomi. kebudayaan. Tujuan: u. Raja Alang dan Abdul Rahim Kajai 2. Raja Bon b. menyampaikan masalah-masalah ekonomi dan social orang Melayu kepada pihak British G. Tengku Mohd Yasin. Kota Bharu Persaudaraan Sahabat Pena Malaya (PASPAM) 1.

menganjurkan Kongres Melayu SeMalaya bb. mendesak kerajaan supaya membenarkan penglibatan orang Melayu yang lebih dalam perkhidmatan awam z. Manan. Haji Siraj. Pada awal abad ke-20 telah muncul kesedaran nasionalis dikalangan pemimpin-pemimpin 2. memelihara kepentingan adat istiadat dan kebajikan orang Melayu ee. melindungi hak-hak orang Melayu ll. Dato’ Bandar Abdul Rahman 6. Parti politik pertama di Tanah Melayu 9. Mereka juga memperjuangkan penglibatan orang Melayu dalam ekonomi dan menekankan kepentingan bidang pendidikan . menyatukan Tanah Melayu dengan Indonesia dalam konsep Melayu Raya Kesimpulan: 1. membantah undang-undang Tanah Simpanan ä. Ahmad Boestamam dan Mustapha Hussein 10.y. Perjuangan aa. menghapus rejim British di Tanah Melayu kk. mendesak pertambahan dalam bilangan askar Melayu dan kewujudan angkatan udara dan laut di Tanah Melayu ö. Pemimpin . Pemimpin . menentang pihak British di Tanah Melayu jj. menggesa bahawa hak keistimewaan orang Melayu dipelihara Kesatuan Melayu Muda (KMM) 8. Isa Mohammad b. memelihara hak orang Melayu 7. Tujuan: ff. Abdul Karim Rashid. Perjuangan: ii. Mahmud.Tengku Mohammad Nasir Raja Nordin dan Haji Mohd Tahir b. menyeru supaya pihak British menyekat kemasukan secara beramai-ramai kaum asing 1. Hassan b. membantah cadangan penubuhan sebuah universiti bari di Tanah Melayu dd. menggesa supaya jawatan tinggi diberi kepada orang Melayu Persatuan Melayu Negeri Sembilan (1938) 5. Perjuangan: dd. Onan b.Ishak Haji Muhammad. Sebuah parti radikal yang mengamalkan sikap tidak bekerjasama dengan British 11.

selepas Perang Dunia Kedua 2. Syor-syor MU: a.UMNO ditubuhkan dan akhirnya rancangan MU terpaksa dibatalkan .Utusan Melayu c. taraf kewarganegaraan berdasarkan prinsip jus-soli / taraf kerakyatan diberikan kepada orang asing dengan syarat yang longgar e. penentangan melalui persatuan-persatuan Melayu yang mengadakan perarakan dan tunjuk perasaan. diketuai oleh gabenor dan dibantu oleh dua majlis iaitu Majlis Mesyuarat Kerja dan Majlis Mesyuarat Undangan c.5. Majlis Mesyuarat Negeri dikekalkan untuk menguruskan hal ehwal kerja tempatan h. 1 April 1946 . menulis surat bantahan kepada kerajaan British di London d. Jelaskan syor-syor Malayan Union (MU) serta reaksi orang Melayu terhadap penubuhannya. penentangan melalui akhbar . Reaksi terhadap penubuhan MU: a. gabungan sembilan negeri-negeri Melayu dan dua negeri-negeri Selat b. Contoh : Persatuan Melayu Selangor dan Kelantan e.Singapura mempunyai kekayaan ekonomi dan merupakan pusat pertahanan Inggeris (pengkalan tentera laut dan darat) g. Singapura diasingkan dan British mengekalkan pemerintahan di situ . orang-orang Melayu tidak puashati dan menentang cadangan MU b. 11 Mei 1946 . kedudukan raja-raja Melayu dikekalkan tetapi kuasa dikurangkan kepada hal-ehwal agama dan adat istiadat orang-orang Melayu d. Dato’ Onn dan Persatuan Melayu Selangor mengadakan Kongress Melayu SeMalaya dan menyatukan keseluruhan persatuan Melayu f.orang Melayu telah memulaukan upacara pelantikan Gabenor MU g. MU telah diperkenal pada 1946 . Pengenalan: 1. Orang Melayu menentang MU kerana menghapuskan keistimewaan dan ketuanan mereka Isi: 1. hak kewarganegaraan yang sama kepada semua semua orang tanpa mengira bangsa dan dan keturunan f. Gabenor diberi kuasa untuk meluluskan dan membatalkan undang-undang 2.

MU mendapat tentangan darripada orang Melayu yang bersatu padu dan menubuhkan UMNO sebagai parti politik yang kuat. Kerajaan British terpaksa bekerjasama dengan pemimpin-pemimpin Melayu.Kesimpulan: 1. Hasilnya satu perlembagaan baru dibentuk iaitu Persekutuan Tanah Melayu 1948 menggantikan MU . 2.

1956 – perlembagaan baru diluluskan i. Tamatnya dinasti Brooke di Sarawak dan Sarawak menjadi tanah jajahan Inggeris atau Crown Colony d. selepas Jepun. Sarawak: a. Majlis Undangan ditubuhkan dan Mahkamah Anak Negeri dikekalkan Isi: 1. Pengenalan kod undang-undang. Sarawak dibahagi kepada lima bahagian. jalan raya dan pungutan cukai h. 10 orang ahli Majlis Tertinggi dan 45 oang ahli Majlis Negeri dikekalkan untuk membantu gabenor j. 24 buah daerah ditadbir dengan bantuan Majlis Daerah m. kesihatan. Sarawak ditadbir oleh seorang gabenor. Vyner Brooke menyerahkan Sarawak kepada British c. Pengenalan: 1. Sir Charles Arden Clarke f. Sabah ditadbir oleh Syarikat Berpiagam Borneo Utara 5. Pilihanraya pertama untuk Majlis Daerah diadakan pada tahun 1959 untuk memilih wakil ke Majlis Penasihat Bahagian n. Perubahan di bawah pentadbiran Raja-raja Putih 3. Majlis ini berkuasa dalam bidang pendidikan. bekalan elektrik dan air. Sabah: . Majlis Tempatan diubah menjadi Majlis Daerah di bawah Pegawai Daerah k. Majlis Negeri dan perlembagaan 1941 4. 1 Julai 1946. Setiap bahagian diketuai oleh Residen. Gabenor dibantu oleh Majlis Penasihat 6. Sarawak ditadbir oleh keluarga Brooke sejak tahun 1842 2. Majlis Tempatan ditubuhkan bertujuan memberi latihan kepada penduduk tempatan dalam pemerintahan g. Jelaskan perkembangan perlembagaan di Sarawak dan Sabah dari tahun 1946 hingga 1963. Charles Vyner Brooke telah kembali ke Sarawak b.6. Sistem ini kekal sehingga tahun 1963 2. Perlembagaan 1941 digunakan sebagai asas untuk mentadbir Sarawak e. penubuhan Majlis Tertinggi. Daerah diketuai oleh Pegawai Daerah l. Ahli Majlis Penasihat Bahagian memilih wakil ke Majlis Negeri o.

Majlis Tempatan dikenali sebagai Majlis Daerah h. Majlis Tempatan diasaskan di daerah Kota Belud. Majlis Eksekutif menasihati gabenor tentang pentadbiran dan dasar penting kerajaan Inggeris e. Menjelang awal 1960-an. Syarikat Berpiagam Borneo Utara telah menyerahkan Sabah kepada kerajaan Inggeris pada 15 Julai 1946 b. Penduduk telah berjuang untuk kemerdekaan dan telah menyertai Malaysia yang telah ditubuhkan pada 1963. 2. Sabah menjadi tanah jajahan Inggeris – diperintah oleh gabenor dengan bantuan Majlis Penasihat c. Sipitang dan Papar. Matlamatnya untuk memberi peluang kepada penduduk tempatan dalam pentadbiran g. Sabah dan Sarawak telah memperkenalkan perlembagaan baru yang berasaskan Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu 1957 . Jumlah ahli dalam Majlis Eksekutif ialah 12 orang dan Majlis Undangan Negeri Sabah ditambah menjadi 25 ahli Kesimpulan: 1. 3. Perlembagaan dirombak. Sabah dibahagi kepada empat residensi dan setiap residensi dibahagi kepada daerah-daerah f. Perlembagaan baru diperkenalkan yang terdiri daripada Majlis Eksekutif (Majlis Mesyuarat Kerajaan) dan Majlis Mesyuarat Undangan d.a. banyak parti politik telah ditubuhkan di Sabah dan Sarawak.

Suruhanjaya menerima 131 memorandum bertulis 16. Pilihanraya digunakan oleh British untuk menguji sama ada wujudnya perpaduan di kalangan rakyat Tanah Melayu 2. Huraikan langkah-langkah yang membawa kepada kemerdekaan Tanah Melayu pada 1957. Ia merupakan satu usaha penting British untuk mewujudkan Pakatan Murni iaitu perpaduan tiga kaum 4. Perjanjian London dimeterai antara Raja-raja Melayu. Sebanyak 52 kerusi dipertandingkan 5. Pada peringkat permulaan. Pada Februari 1956. Johor Bharu.Sistem Ahli diperkenalkan 3. Parti Perikatan mewakili kombinasi parti-parti politik tiga kaum berlainan dan memenangi 51 kerusi 6. Pilihanraya umum diadakan pada 27 Julai 1955 4. Keputusan pilihanraya umum 1955 memaksa kerajaan British menerima hakikat Parti Perikatan disokong oleh semua rakyat Tanah Melayu 11. Ipoh. 8 Februari 1956. Penubuhan Parti Perikatan bertujuan untuk mendapat undi majoriti 8. Tanah Melayu kemudiannya telah melalui proses pilihanraya Isi: 1. Sistem Ahli dikenali sebagai kabinet bayangan yang merupakan satu barisan tokoh-tokoh tempatan mentadbir Negara secara tidak langsung dan mendapat latihan mentadbir Negara 5. Kemenangan menunjukkan rakyat percaya cara terbaik mencapai kemerdekaan ialah melalui kerjasama antara kaum 7. Parti Perikatan telah berjanji akan mendapatkan kemerdekaan dalam tempoh 4 tahun semasa kempen pilihanraya 12. Rundingan kemerdekaan diadakan di London antara pemimpin Tanah Melayu dengan kerajaan British 10. Beberapa pindaan telah dibuat oleh Suruhanjaya Reid terhadap rang perlembagaan yang . Melaka. Pengenalan: 1. Parti Perikatan dan British 14. Tunku Abdul Rahman mengetuai rombongan ke London untuk merundingkan kemerdekaan Tanah Melayu 13. April 1951 . Seremban dan Kuala Lumpur 3. pilihanraya peringkat tempatan diperkenalkan pada 1951 bagi Majlis Bandaran Georgetown. Penubuhannya untuk membebaskan Tanah Melayu daripada penjajahan kuasa asing 9. Tanah Melayu melalui pelbagai peringkat sebelum mencapai kemerdekaan 2. Perjanjian London menjanjikan kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957 15.7. Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu digubal oleh Suruhanjaya Reid.

kemudiannya disahkan oleh Majlis Raja-raja 17. Langkah awal untuk mencapai kemerdekaan ialah melalui Pakatan Murni dalam Sistem Ahli 2. Keputusan pilihanraya umum 1955 membuktikan dasar perjuangan sesuai dengan penduduk Tanah Melayu . British mengadakan pelbagai peringkat pilihanraya untuk menguji tahap perpaduan 3. Perisytiharan kemerdekaan dibuat pada pagi 31 Ogos 1957 Kesimpulan: 1.

Tiga orang pegawai British dibunuh di Sg Siput dan darurat diisytiharkan – PKM diharamkan Kesimpulan: 1. Negeri Sembilan dan Johor. PKM menyusup masuk ke dalam kesatuan-kesatuan sekerja dan sekolah Cina (golongan belia) 3. PKM melancarkan pemberontakan bersenjata untuk menggulingkan pemerintahan di Tanah Melayu. 2. Menubuhkan Republik Komunis Tanah Melayu 3. PKM meluaskan pengaruh – menguasai sekolah Cina dan kesatuan sekerja 12. 5. British berusaha untuk membendung komunis dengan mengisytiharkan darurat pada 1948 Isi: 1. PKM ditubuhkan pada 1930 – untuk menggulingkan kerajaan British dan menubuhkan Republik Komunis Malaya 2. Tamat Perang Dunia Kedua. PKM bergerak secara sulit/gerakan bawah tanah kerana tidak didaftarkan 4. 1947 – permogokan di Batu Arang untuk lumpuhkan ekonomi Chin Peng ambil alih – lebih agresif. PKM melakukan kekejaman iaitu dengan pembunuhan para pegawai British 4. Selangor. British iktiraf PKM sebagai parti yang sah di Tanah Melayu 11. Ramai orang Cina terpengaruh dengan perjuangan PKM untuk menjaga kebajikan dan kepentingan mereka 7.guna kekerasan dan melancarkan pemberontakan bersenjata pada Jun 1948 13. Pulau Pinang. Huraikan tindakan-tindakan Parti Komunis Malaya (PKM) yang membawa kepada perisytiharan darurat. 1936 hingga 1937 – organisasi PKM mantap dan menghasut para pekerja dan melancarkan mogok di Perak. Pengenalan: 1. PKM membentuk Malayan People Anti-Japanese Army (MPAJA) 9. 1942 hingga 1945 – pihak British bekerjasama dengan PKM untuk menentang PKM 8. 1939 – keanggotaan PKM bertambah 37 ribu orang 6. British lebih bersedia untuk bekerjasama dengan pemimpin tempatan yang lebih berfahaman sederhana – ini telah mempercepatkan proses kemerdekaan Tanah Melayu . British telah berjaya melumpuhkan kegiatan komunis 2. British melatih dan membekalkan senjata kepada tentera gerila komunis 10.8.

Orang Cina pula mempunyai tradisi berpersatuan seperti kegiatan kongsi-kongsi gelap dan lbih berminat dalam kegiatan politik di negara Cina. PKM gagal dan diharamkan pada tahun 1948 .T. menjaga kepentingan kaum India di Tanah Melayu e. 2. 2. Cina: a. dipimpin oleh K. k.Sambanthan dipilih menjadi presiden MIC. PKM menentang British selepas pendudukan British c. Kesatuan Sekerja . Malayan Union Association (MUA) dan Federal India g. Bincangkan usaha-usaha yang diambil untuk menubuhkan persatuan akhbar atau pertubuhan orang Cina dan India selepas Perang Dunia Kedua. PKM melancarkan pemberontakan bersenjata d. MIC menyertai Parti Perikatan l. 1955. mereka telah menubuhkan pertubuhan yang bercorak social. memperjuangkan kemajuan politik bersama-sama kaum lain f. Thivy c. Sejak kedatangan orang India ke Tanah Melayu. Ramanathan i. MIC ditubuhkan pada tahun 1946 dibawah John A. Akhbar berbahasa Tamil ialah Tamil Nesan dan Tamil Murasu yang memberi perhatian kepada sosio ekonomi kaun India. Organisation (FIO) di tubuhkan untuk menjaga kepentingan pekerja kaum h. PKM (diwakili oleh kaum Cina) telah membantu British menentang Jepun semasa pemerintahan Jepun di Tanah Melayu b. Perlembagaan MIC dipinda dan parti menerima penubuhan Persekutuan Tanah Melayu j. Pengenalan: 1. Matlamatnya d. V. India di Tanah Melayu. Isi: 1. kebudayaan dan kebajikan dan memberi tumpuan kepada pergolakkan politik di India. 1954. India: a. Pergerakan politik kaum India telah mula memberi perhatian dalam pergolakan politik negara ini b.9.

e. MCA berpakat dengan UMNO untuk pilihanraya 1952. MCA telah membantu menempatkan semula setiggan-setinggan CIna di kampong-kampung baru. Pan Malayan Labour Party (gabungan beberapa buah parti buruh) telah ditubuhkan diperingkat Negeri. Nama parti ditukar kepada Parti Buruh SeMalaya pada 1954. i. l. Parti Buruh Pulau Pinang telah bertanding pihihanraya Pulau Pinang 1951 telah menang 1 kerusi k. h.Parti Perikatan telah dibentuk(UMNO.MCA. . MCA dibawah pimpinan Tan Cheng Lock.dan MIC) untuk merintis jalan ke kemerdekaan Tanah Melayu. Keahlian MCA meningkat diwah kepimpinannya. Peertubuhan politik dianggotai oleh orang Cina ialah MCA yang cuba menyekat fahaman komunis di kalangan orang Cina dan menghalang mereka daripada menyertai PKM f. Matlamatnya ialah untuk melindungi kepentingan politik kaum Cina di Tanah Melayu dan bekerjasama dengan kerajaan British g. Menang 9 daripada 12 kerusi. Menentang PKM dan bekerjasama dengan British. menjaga hak buruh Cina. j. Kesimpulan: 1.MCA dan MIC telah bergabung dan bertanding dalam pihihanraya peringkat bandaran dan negeri pada tahun 1952 dan menjelang pilihanraya peringkat Persekutuan 1955. UMNO. Parti Buruh Pulau Pinag di bawah pimpinan Yeop Chong Kong. a. m.

Pusat Tenaga Rakyat (PUTERA) ditubuhkan pada bulan Februari 1947. Pengenalan: 1. Terangkan perjuangan parti-parti politik berhaluan kiri di Tanah Melayu dari tahun 1945 hingga 1947. Ali. menjalin pakatan dengan AMCJA untuk menentang pentadbiran British di Tanah Melayu 10. PUTERA telah mengemukakan perlembagaan rakyat yang mengandungi 10 perkara utama untuk mencapai kemerdekaan Tanah Melayu dan kedaulatan raja-raja Melayu dan Bangsa Melayu Kesimpulan: 2. PKMM memajukan ekonomi dan memberi peluang pendidikan kepada orang melayu 5. Kewujudan parti-parti politik berhaluan kiri telah menyemarakkan lagi perkembangan gerakan nasionalisme di Tanah Melayu 3.10. Selepas tamat Perang Dunia Keda kegiatan berpolitik di Tanah Melayu semakin berkembang pesat dengan pembentukan banyak parti politik baharu 2. Parti-parti politik berhaluan kiri berideologikan sosialis dan komunis. perjuangan parti-parti politik berhaluan kiri di Tanah Melayu bertujuan untuk mencapai kemerdekaaan . 9. Isi: 1. PKMM berusaha menyatupadukan bangsa Melyu dan mencapai kemerdekaan melalui gabungan dengan Indonesia 4. Angkatan Wanita Sedar (AWAS) ditubuhkan di Perak pada tahun1946 dipimpin oleh Sawiyah bt.AWAS berfahaman sosialis dan berjuang bersama dengan pertubuhan berhaluan kiri yang lain untuk menentang British di Tanah Melayu. PKMM dipimpin oleh Ahmad Boestamam dan Mokhtaruddin Lasso 3. Pakatan ini juga menentang pembentukan Persekutuan Tanah Melayu 1948 11. Memberi sokongan terhadap perjuangan bangsa Indonesia untuk mencapai kemerdekaan 7. Parti Kebangsaan Melayu Malaya ditubuhkan pada 17 Oktober 1945 di Perak dengan nama asalnya Parti Sosialis 2.Menggunakan cara radikal untuk mencapai kemerdekaan di Tanah Melayu 8. Angkatan Pemuda Insaf (API) ditubuhkan pada tahun 1946 menggunakan slogan “Merdeka dengan darah”. PKMM mewujudkan hubungan baik diantara semua kaum di Tanah Melayu 6.

Ciri-ciri kerajaan demokrasi berparlimen (12M) a) Raja Berperlembagaan 3.Singapura. pembentukan parlimen bermula di Malaysia dengan penubuhan Majlis Mesyuarat Negeri di Perak pada tahun 1877 f. keutuhan negara dan tumpuan taat setia rakyat b) Ketua Negeri 6. perjuangan parti politik berhaluan kiri kurang mendapat sambutan daripada penduduk Tanah Melayu kerana corak perjuangan berbentuk radikal 1. amalan demokrasi telah lama wujud dalam masyarakat Melayu tradisional b.Perak. baginda merupakan lambang perpaduan. Perkembangan pemerintahan demokrasi berparlimen di Malaysia (8M) a. sistem demokrasi berparlimen di Malaysia hari ini adalah berdasarkan Perjanjian Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957 g. prinsip demokrasi dapat dilihat dalam Adat Perpatih yang mengamalkan prinsip muafakat keluarga. mengamalkan dasar-dasar tidak bekerjasama dengan British 4. · ketua negeri Perlis digelar raja · ketua negeri Kedah. Terangkan perkembangan pemerintahan demokrasi berparlimen yang diamalkan di Malaysia dan jelaskan ciri-ciri kerajaan tersebut Pendahuluan 1.Selangor.Terengganu dan Johor digelar sultan · Ketua Negeri Sembilan digelar. semasa penjajahan British pula. setiap negeri mempunyai ketua dengan gelaran pelbagai. Yang Dipertuan · Ketua Negeri Pulau Pinang. perlembagaan ialah rang undang-undang dasar tertinggi yang .Dewan Undangan Negeri yang ditubuhkan adalah adalah berkonsepkan perwakilan rakyat e. ketua Negara Malaysia ialah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda yang Di Pertuan Agung 4.Kelantan. pemerintahan kerajaan Malaysia adalah ditentukan oleh rakyat melalui pilihanraya selaras dengan konsep demokrasi yang bermakna kebebasan bersuara atau suara rakyat Isi 1. pemerintahan di Malaysia adalah berteraskan prinsip demokrasi berparlimen 2. baginda ialah raja berpelembagaan yang tertakluk kepada Perlembagaan Malaysia 5.3.Sarawak dan Sabah 2. Perlembagaan Persekutuan Malaysia berasaskan Perlembagaan Tanah Melayu 1957 8.Kerajaan Persekutuan Malaysia ditubuhkan dan mengandungi Tanah Melayu. sistem demokrasi berparlimen juga diamalkan dalam pemerintahan raja berkuasa mutlak d. pada 16 September 1963.Melaka. Sabah dan Sarawak digelar Yang Dipertua Negeri c) Perlembagaan 7.masyarakat. daerah dan juga negeri c.

2. memelihara kepentingan rakyat dan menentukan tanggungjawab rakyat terhadap Negara 11.menstabilkan undang-undang. pembahagian kuasa. Dewan rakyat dan Dewan Negara · berfungsi membuat undang-undang pertahanan. setiap negeri mempunyai Perlembagaan Negeri d) Parlimen · kuasa tertinggi dan lambang demokrasi Negara · badan perundangan yang menggubal rang undang-undang Persekutuan · Malaysia · terdiri daripada Yang Di Pertuan Agung. pendidikan.hal-ehwal luar negeri.keselamatan Negara. kesihatan dan kewangan Kesimpulan · sistem pemerintahan demokrasi berparlimen yang diamalkan di Negara kita menunjukkan corak kerajaan yang dipilih mengikut kehendak rakyat. Huraikan perbezaan antara sistem pentadbiran kerajaan pusat dan kerajaan negeri sehingga tahun 1963 Pendahuluan (3M) Malaysia merupakan sebuah Negara persekutuan yang terdiri daripada Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri Kerajaan Pusat adalah lebih kuat daripada Kerajaan Negeri.9.isi Penting .namun Kerajaan Negeri juga mempunyai keistimewaan tersendiri dan tetap terpelihara identitinya Isi . tujuan perlembagaan untuk menentukan corak pemerintahan. · demokrasi berparlimen dapat menjamin hak dan kepentingan rakyat. menentukan corak pemerintahan sesebuah negara 10.

Jawatan juga dipegang secara bergilir-gilir di kalangan raja Melayu dan bukannya diperturunkan mengikut keturunan b)Perdana Menteri dilantik oleh YDPA merupakan penasihat kepada YDPA berkenaan pemerintahan dan harus sentiasa memberitahu YDPA apa yang perlu dilakukan oleh pemerintah menjadi tempat menteri mengadukan masalah atau sebarang pertikaian yang timbul antara kementerian c) Kementerian menjalankan segala perkara yang diputuskan oleh kerajaan Persekutuan diketuai oleh seorang menteri dan dibantu oleh seorang pegawai setiausaha kakitangan kerajaan akan turut membantu menjalankan kerja-kerja pentadbiran d)Bidang kuasa Kerajaan Persekutuan mempunyai bidang kuasa dalam hal ehwal luar negeri.perhubungan dan pengangkutan.merangka dan menetapkan apa yang dibuat oleh kerajaan setelah dipersetujui oleh parlimen jawatan YDPA dipegang lima tahun oleh setiap raja yang dipilih untuk memegang jawatan ini.JKR.pendidikan.manakala negeri yang tidak mempunyai sultan diketuai oleh YDP Negeri sultan mewarisi takhta secara turun temurun dan memerintah sepanjang hayat baginda menjadi ketua agama islam negeri masing-masing kecuali P.perkapalan.Kerajaan Pusat a) YDPA merupakan ketua di peringkat pusat melantik Perdana Menteri daripada ahli Dewan Rakyat yang difikirkan mendapat kepercayaan dan sokongan ahli dewan itu jemaah menteri pula akan menasihati YDPA atas semua perkara berkenaan pemerintahan.kewangan.pertahanan keselamatan buruh dan sosial.Pinang dan Melaka.keselamatan dalam negeri.pelayaran dan perikanan serta berkenaan orang asli Kerajaan Negeri (10M) a) Sultan/YDP Negeri sultan adalah ketua di peringkat negeri.ketua agama Islam di negeri itu ialah YDPA sultan tidak lagi menjadi pengerusi atau ahli majlis mesyuarat kerajaan dan tempat beliau digantikan oleh Menteri Besar atau Ketua Menteri b)Menteri Besar dilantik oleh raja daripada ahli2 DUN yang diiktiraf oleh baginda biasanya ketua parti yang teramai pengikutnya di dalam dewan itu yang akan dipilih menjadi Menteri Besar .

JJelaskan perbezaan di antara Perlembagaan Persekutuan Tanah Melayu dengan Perlembagaan Malayan Union 1946 Pendahuluan 1.perkhidmatan tempatan.c)Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri ahli terdiri daripada wakil rakyat yang dipilih melalui pilihanraya diketuai oleh Menteri Besar atau Ketua Menteri ahli Majlis yang lain akan dilantik oleh sultan atas nasihat menteri besar d)Bidang Kuasa kerajaan negeri mempunyai bidang kuasa dalam kerajaan tempatan. Selepas pendudukan Jepun.jabatan ukur tanah.perhutanan. British memperkenalkan satu perlembagaan baru untuk Tanah Melayu iaitu perlembagaan Malayan Union 2. British membentuk jawatankuasa untuk menggubal perlembagaan baru untuk memenuhi tuntutan orang melayu Isi Perlembagaaan Persekutuan Tanah Melayu mempunyai perbezaan dalam beberapa aspek penting berbanding Perlembagaan Malayan union iaitu:- .undang2 islam. Pengenalan Malayan Union mendapat tentangan hebat daripada orang Melayu yang tidak puas hati berkenaan pemberian kerakyatan yang terlalu longgar 3.kastam tempatan dan pelabuhan Kesimpulan (2M) pembahagian kuasa menyebabkan tidak berlakunya pertindihan kuasa di antara kerajaan pusat dan kerajaan negeri seterusnya memantapkan lagi pentadbiran Negara (mana-mana yang sesuai) 3.pertanian.

Kedudukan Raja-raja Melayu Malayan Union · Kuasa sultan tidak dihapuskan tetapi sultan tidak mempunyai sebarang kuasa dalam kerajaan Malayan Union kerana Gabenor British berkuasa penuh · Kuasa sultan terhad dalam bidang agama tetapi pengerusi majlis agama masih gabenor PTM · kedudukan sultan dalam Persekutuan Tanah Melayu dipulihkan seperti sebelum perang · Sultan berkuasa memerintah dengan dibantu Majlis Mesyuarat Kerja dan Dewan Perundangan Negeri · Sultan akan mengesahkan dan meluluskan mana-mana undang-undang yang gagal diluluskan Dewan Perundangan Negeri 4. Majlis-majlis mesyuarat Malayan Union · Gabenor akan memerintah dengan bantuan MMK dan Majlis Perundangan · gabenor mempunyai kuasa pembatal.negeri-negeri mengekalkan MMN masing-masing yang . PTM · Dirangka berdasarkan kecaman dan kritikan orang Melayu terhadap perlembagaan Malayan Union · Jawatankuasa Kerja ditubuhkan pada 25 Julai 1946 · Ahli Jawatankuasa kerja terdiri daripada 4 orang wakil Raja-raja Melayu. PTM · Persekutuan Tanah Melayu mengarah kepada pembentukan kerajaan Persekutuan · Kerajaan pusat berkuasa ke atas semua negeri dalam Persekutuan · Kerajaan negeri mempunyai bidang kuasa dalam bidang tertentu yang diiktiraf · Kedudukan sultan terpelihara 3. digubal semasa pendudukan Jepun di Tanah Melayu · AJK The Malayan Planning Unit (MPU) dipertanggungjawabkan merangka perlembagaan Malayan Union terdiri daripada orang-orang British · MPU tidak mendapatkan pandangan penduduk Tanah melayu semasa merangka asas dan melengkapkan perlembagaan Malayan Union b. 2 wakil UMNO dan 6 orang pegawai kanan British 2. Jawatankuasa penggubal a. Malayan Union · Malayan Union merupakan sebuah kerajaan yang bercorak gabungan atau Union · Ciri utama ialah memansuhkan kewujudan kerajaan-kerajaan negeri di bawah kuasa sultan Melayu · Negeri-negeri disatukan sebagai sebuah Union di bawah kuasa seorang Gabenor British b.1. Konsep Union dan Persekutuan a. Malayan Union · Perlembagaan Malayan Union digubal oleh kerajaan British di pejabat Tanah Jajahan London.

berfungsi untuk menguruskan kerajaan tempatan · majlis ini diletakkan di bawah kawalan terus kerajaan pusat PTM · kuasa pemerintahan di bawah pesuruhjaya Tinggi yang dibantu majlis Perundangan Persekutuan · Kerajaan Persekutuan menguruskan hal berkaitan pertahanan. Kewarganegaraan Malayan Union · mencadangkan pemberian kerakyatan yang amat liberal kepada orang bukan Melayu · prinsip jus soli ( hak kewarganegaraan yang sama rata bagi semua orang tanpa mengira bangsa atau keturunan) · hak dan kedudukan orang melayu akan berakhir · mendapat tentangan hebat orang melayu.perdagangan. Malayan Union berjalan hanya daripada 1 April 1946-1 Januari 1948 sahaja Persekutuan Tanah Melayu soal kewarganegaraan diberi perhatian mendalam.Perlembagaan MU menukarkan status negeri-negeri Melayu daripada tanah naungan kepada Tanah Jajahan Sultan-sultan kehilangan kedaulatan kepada mahkota British yang diwakili oleh gabenor yang mentadbir dan memerintah MU PTM · negeri-negeri Melayu adalah dianggap negeri naungan · kerajaan negeri dan sultan diberi kembali kuasa dalam bidang tersebutseperti agama dan tanah · percubaan British dalam usaha desentralisasi dahulu kini berjaya dan menamatkan pentadbiran yang berbeza-beza antara negeri-negeri di Tanah Melayu 6. Taraf Tanah Melayu Malayan Union . 5. pertaniandan tanah · Malayan Union menafikan tuntutan pengagihan kuasa yang diperjuangkan semenjak tahun 1920-an. sebaliknya kerajaan persekutuan menjelaskan dan menyempurnakan beberapa aspek pengagihan kuasa.perhubungan awam · Sultan berkuasa memerintah dengan bantuan MMk dan MPN di peringkat negeri · Kerajaan negeri berkuasa ke atas kerajaan tempatan. kehakiman. syarat-syarat telah diperketatkan mereka yang ingin memohon kerakyatan juga mesti memenuhi syarat yang ditentukan hak dan kedudukan orang melayu terpelihara Kesimpulan penghapusan Malayan Union dan penubuhan Persekutuan Tanah melayu 1948 merupakan kejayaan perjuangan UMNO yang unggul .agama.

baginda boleh merujuknya kepada parlimen untuk dibincangkan semula. YDPA merupakan Ketua Angkatan Tentera Malaysia yang berkuasa tentang hukuman dan pemgampunan yang dijalankan di dalam mahkamah Tentera. Baginda mesti mengiktiraf undang-undang baru yang telah diluluskan parlimen dalam tempoh 30 hari selepas mendapat kelulusan parlimen. Jawatan Yang di-Pertuan Agung diwujudkan selepas kemerdekaan Tanah Melayu pada 1957 2.4. 3. Isi – isi penting. Sekiranya baginda tidak bersetuju dengan rang undang-undang yang diluluskan parlimen. Bincangkan peranan Yang Dipertuan Agong dalam sistem pentadbiran dan pemerintahan sehingga tahun 1963 Pendahuluan 1. . Wilayah persekutuan dan negeri baginda sendiri 4. YDPA lambang kedaulatan dan ketinggian kuasa Negara 3. 1. wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Labuan. Jawatan dipegang selama lima tahun secara bergilir-gilir setelah dipilih oleh Majlis Raja-raja mengikut peraturan yang terkandung dalam Perlembagaan Malaysia. YDPA lambang kedaulatan dan perpaduan rakyat Malaysia. Sarawak. Kuasa mengiktiraf undang-undang yang telah diluluskan oleh Parlimen. Menjadi ketua agama Islam bagi negeri-negeri tidak beraja seperti Pulau Pinang. Sabah. Baginda ketua Negara yang ditaati rakyat tanpa mengira bangsa dan agama 4. 2.

YDPA berkuasa memanggil.. Melantik Perdana Menteri.pilihanraya diadakan 5 tahun sekali bagi memilih calon yang layak untuk memegang jawatan dalam pentadbiran 3.manakala di Sabah dan Sarawak dalam tempoh 90 hari kekosongan . Bertanggungjawab memelihara kedudukan istimewa masyarakat melayu dan kaum bumiputera di Sabah dan Sarawak.5.manakala di Sabah dan Sarawak pula berasingan c. Kesimpulan(2m) 1. YDPA bertanggungjawab mentauliahkan duta-duta ke luar Negara dan menerima tauliah duta-duta asing. 7. pilihanraya umum dijalankan untuk memilih ahli dewan rakyat dan DUN b. Namun dalam menjalankan kuasa eksekutif. 10. jemaah menteri. pilihanraya merupakan salah satu ciri penting dalam amalan Negara demokrasi berparlimen 2. YDPA menganugerahkan pingat penghormatan kepada orang yang telah berjaya atau banyak berjasa kepada Negara. menangguh dan membubarkan parlimen. Baginda boleh memberi ucapan dalam Dewan Negara dan Dewan Rakyat. pilihanraya boleh diadakan serentak atau secara berasingan.Pilihanraya akan diadakan dalam tempoh 60 hari di semenanjung. 6. YDPA ketua Negara berperanan dan bertanggungjawab di dalam dan luar Negara. pilihanraya kecil akan dilaksanakan apabila berlaku kekosongan di luar musim seperti jika berlakunya kematian. hakim dan jemaah menteri.peguam Negara. 9.perletakan atau perlucutan jawatan untuk satu-satu kawasan parlimen atau DUN. Di Malaysia. Suruhanjaya Pilihanraya merupakan badan yang bertanggungjawab untuk mengendalikan proses pilihanraya di Malaysia Isi(20M) 1. ketua polis Negara dan pengerusi suruhanjaya 5.di semenanjung biasanya dijalankan serentak. Bertanggungjawab menyambut tetamu luar negarayang setaraf dengan baginda seperti Ratu England atau Maharaja Akihito. Terangkan peranan Suruhanjaya Pilihanraya dalam mengendalikan proses pilihanraya di Malaysia Pendahuluan (3M) 1. Mengendalikan pilihanraya umum dan pilihanraya kecil a. 2. YDPA bertanggungjawab mengistiharkan perintah darurat untuk keselamatan rakyat atas nasihat Perdana Menteri. baginda perlu mendapat nasihat Perdana Menteri atau cabinet sepeerti melucutkan jawatan dan melantik hakim. 8.

3. Berdasarkan penyataan ini. menentukan pusat pengundi c.jumlah kawasan pilihanraya berubah mengikut keputusan semasa. Menentukan kelayakan calon dalam perkara 119 perlembagaan persekutuan calon mestilah warganegara berumur 21 tahun ke atas bermastautin tetap di Malaysia sempurna akal tidak muflis tidak memegang jawatan kerajaan tidak disabitkan dengan sesuatu kesalahan oleh mahkamah 5.manakala bagi negeri pula. Keamanan yang telah berjaya dipulihkan telah mewujudkan satu suasana ekonomi Tanah Melayu yang berkembang pesat . menentukan kelayakan umur pengundi b. Sistem ekonomi tradisional bercorak sara diri merupakan ekonomi di Tanah Melayu sebelum campur tangan British 2.bilangan ahli DUN yang mewakili kawasan mereka tidak sama antara satu negeri dengan negeri yang lain 4. British mengubah sistem ekonomi tradisional kepada ekonomi moden Isi (20M) 1. Pengenalan sistem residen menjelang akhir abad ke 19 telah membawa perubahan dalam bidang ekonomi. menyediakan senarai semakan pengundi 3. Menyemak dan Mendaftar pemilih a. Menyemak dan mendaftar kawasan pilihanraya semakan dibuat mengikut persempadanan pilihanraya samada untuk parlimen atau negeri.Tempoh berkempen berbeza antara satu pilihanraya dengan pilihanray yang lain selepas pengundian dan pengiraan undi selesai. Menggubal peraturan-peraturan pilihanraya di antara peraturan yang ditetapkan seperti sebelum hari mengundi calon-calon yang bertanding dibenarkan untuk berkempen. British secara beransur-ansur mengubah sistem ekonomi tradisioanal kepada kegiatan ekonomi moden. terangkan faktor-faktor yang membawa kepada perubahan ekonomi moden itu dan huraikan kesan-kesannya sebelum merdeka Pengenalan (3M) 1. Faktor – faktor.2.parti2 yang menang diarah membentuk kerajaan samada di peringkat pusat atau negeri Kesimpulan Suruhanjaya pilihanraya merupakan sebuah badan bebas yang bertanggungjawab untuk mengendalikan pilihanraya di Malaysia dengan telus dan amanah 6.Bagi kawasan parlimen.

Dasar pentadbiran British yang berasaskan amalan pecah dan perintah telah menwujudkan pengasingan penempatan bagi ketiga-tiga kaum g. Sebahagian besar kekayaan dikuasai oleh para pemodal British dan kaum bukan Melayu e. Kemudahan bekalan air dan elektrik disediakan dengan sebahagian besarnya tertumpu ke kawasan yang hampir dengan pusat perusahaan c. Perbezaan fungsi ekonomi i. Jalan raya dan jalan keretapi dibina untuk menghubungkan ladang getah dan lombong bijih timah dengan kawasan pelabuhan supaya bahan mentah dapat diangkut keluar dengan mudah b. Kesan : a. Kewujudan masyarakat majmuk dan kepelbagaaian budaya di Tanah Melayu h.British membawa masuk pelaburan asing untuk dilaburkan dalam sektor perlombongan dan peladangan bagi tujuan eksport Revolusi Perindustrian – keperluan untk mendapatkan bahan mentah oleh negara perindustrian di barat Penggunaan kapal wap – mengurangkan masa pelayaran Pembukaan Terusan Suez – memendekkan masa dan jarak pelayaran Kedudukan Tanah Melayu yang kaya dengan bahan mentah mendorong kuasa-kuasa barat terutama British memberi tumpuan kepada Tanah Melayu Sultan dan para pembesar bersedia menerima pengaruh dan teknologi luar Kemasukan tenaga buruh secara besar-besaran terutamanya dari negara China dan India untuk bekerja di sektor perlombongan dan peladangan 2. Jurang kemiskinan yang luas Kesimpulan (2M) Selepas merdeka kerajaan menggubal pelbagai dasar bertujuan memperbaiki kedudukan ekonomi yang tidak seimbang di samping membentuk perpaduan di kalangan rakyat Malaysia yang berbilang kaum . Pembangunan infrastruktur yang terbatas pada kawasan yang terdapat kedua-dua komoditi menyebabkan wujud pembangunan ekonomi yang tidak seimbang antara negeri dengan wilayah d. British membiarkan orang melayu terus kekal dalam kegiatan ekonomi tradisional f.

ekonomi Tanah Melayu terjejas teruk Isi Selepas tahun 1920 harga getah tidak begitu stabil dan sentiasa berlaku naik turun Stok simpanan yang berlebihan dan harga yang merosot menyebabkan kerajaan British merangka skim sekatan : 1. Rancangan Cuti Menoreh Mei 1930 Gagal kerana pekebun kecil masih meneruskan kerja-kerja menoreh. Sejarah perkembangan getah di Tanah Melayu tidak secara berterusan mengalami zaman mewah tetapi juga menempuh zaman kesukaran dan kemelesetan.7. Terangkan kesan-kesan kemelesetan ekonomi dunia pada sekitar tahun 1921 dan 1932 terhadap perusahaan getah di Tanah Melayu. Peraturan Getah Antarabangsa 1934 memperkenalkan kuota eksport bagi setiap negara anggota dan menghalang negara anggota . Bilangan pekerja di lading-ladang getah dikurangkan dan upah mereka yang tidak diberhentikan juga diturunkan 3. Pengenalan Dasar dan perhatian pentadbiran British di Tanah Melayu lebih tertumpu kepada perkembangan ekonomi moden yang membawa keuntungan besar kepada mereka Selain bijih timah. penumpuan diberikan kepada perusahaan getah Ketidak pelbagaian ekonomi yang ada menyebabkan apabila kemelesetan ekonomi melanda dunia sekitar tahun 1921 dan 1932. Rancangan Sekatan Getah Stevenson 1922 mengenakan sekatan kepada pengeluaran getah tujuannya untuk meningkatkan harga dan menstabilkan harga pada 54 sen sepaun dengan mengenakan kuota sebanyak 60% daripada jumlah pengeluaran pada tahun 1920 Pengeluaran dikawal dengan mengurangkan hari menoreh dan pengenalan sistem kupon bagi menentukan jumlah jualan getah oleh pekebun kecil Rancangan sekatan ini tidak berjaya kerana tidak disertai oleh negara pengeluar terbesar lain iaitu Hindia Timur Belanda (Indonesia) Pengeluaran Indonesia yang bertambah merugikan perusahaan peladangan getah di Tanah Melayu Akibat kegagalan usaha ini Rancangan Sekatan Stevenson dibatalkan pada tahun 1928 2.

menambahkan keluasan tanah yang sedia ada untuk tanaman getah sepanjang tempoh sekatan itu harga getah bertambah baik dan meningkat dari 20 sen sepaun pada tahun 1935 kepada 43 sen sepaun pada tahun 1937 kejayaan ini dicapai kerana hampir semua negara anggota mematuhi peraturan yang ditetapkan menjelang tahun 1937 beberapa buah syarikat getah mula memperoleh keuntungan semula Kesimpulan Selepas Perang Dunia Ke 2 dan pendudukan Jepun di Tanah Melayu.harapan untuk memulihkan harga getah dalam tempoh masa yang singkat terus musnah Amerika Syarikat memperkenalkan getah tiruan menjadi satu ancaman baru kepada perusahaan getah .

Contohnya pembinaan jalan raya dari Johor Bahru di selatan ke sempadan Negara Thai di utara. sebelum British campur tangan di Tanah Melayu. . Jalan raya utama menghubungkan K Lumpur – Kuantan (1899) e. c. perjalanan dari Klang ke Kuala Lumpur mengambil masa tiga hari berbanding hanya 95 minit sahaja selepas perkhidmatan keretapi diperkenalkan. Perusahaan bijih timah dan getah (6M) a. sistem pengangkutan dan perhubungan di Tanah Melayu hampir tidak wujud 2. Kesimpulan (2M) 1. f. menghubungkan ibu negeri dengan ibu negeri yang lain. 2. K Lumpur – Rawang. Pengenalan 1. Kemajuan dalam kegiatan perlombongan menyebabkan lebih banyak jalan raya dibina. pertumbuhan bandar d. selain perkembangan bijih timah dan getah. Jalan raya dibina untuk menghubungkan kawasan bijih timah dan getah ke pelabuhan d. jarak dan masa perjalanan juga dapat disingkatkan. Perak dan Selangor memperuntukkan hampir 50 % daripada keseluruhan belanjawan negeri untuk memajukan sistem perhubungan. Sejauh manakah kemajuan dalam sistem pengangkutan di Tanah Melayu didorong oleh perusahaan bijih timah dan getah. jalan-jalan kecil dalam hutan dan juga lorong-lorong kecil yang dijadikan laluan kereta lembu Isi 1.8. Faktor-faktor lain (14M) a. motokar mula diperkenalkan di Tanah Melayu (1902) e. terdapat faktor-faktor lain yang mendorong kemajuan sistem pengangkutan di Tanah Melayu 2. Jalan keretapi dibina untuk mempercepatkan pengangkutan bijih timah dari kawasan perlombongan dengan perlombongan b. Kemajuan dalam sistem pengangkutan telah membawa kepada kepesatan ekonomi diTanah Melayu yang hanya menguntungkan pihak British. Contohnya tahun 1880 an. Kaedah perhubungan biasa ialah melalui sungai-sungai. memudahkan bahan makanan dan peralatan melombong dibawa masuk g. melicinkan pentadbiran b. mengangkut hasil-hasil pertanian dan perlombongan yang lain f. Jalan keretapi pertama dibina menghubungkan Taiping-Port Weld. Contohnya sebelum jalan keretapi dibina. Seremban – Port Dickson c.

Sistem pendidikan semasa penjajahan British Terbahagi kepada dua corak iaitu sekolah agama dan sekolah vernakular a) Sekolah agama madrasah pembukaan sekolah Inggeris dianggap sebagai ancaman kepada agama Islam dan budaya Melayu Tokoh-tokoh dari Kaum Muda mempelopori pembukaan sekolah ini untuk bersaing dgn sekolah Inggeris dan vernakular Melayu Mempunyai susunan dan organisasi lebih bersistematik berbanding sekolah pondok Penubuhan sekolah berlaku dgn pesat antara 1920 hingga 1940. Al-Manshor. Sek. Terdapat 3 peringkat: rendah(6 thn). ‘sistem penjepunan’ telah cuba diterapkan dalam diri setiap rakyat Tanah Melayu Selepas merdeka. Cina. P. dan India serta sekolah agama. Bincangkan perkembangan sistem pendidikan di Malaysia sejak dari zaman penjajahan hingga kini. berkebun sebelah pagi manakala sebelah petang mempelajari Bahasa Arab dan al Quran Memberi pelajaran minimum (membaca. Pengenalan (3M) Pada umumnya.Mel.Gelugur (1821).9.Pinang(1855).Mel. menulis dan mengira Buku dan sukatan pelajaran serta bahasa pengantar dibawa dari India Terbatas setakat sekolah rendah sahaja dan memakan masa 6 tahun iaitu. kurikulum dan bahasa perantaraan kesemuanya dari China Peringkat awal diusahakan secara persendirian dan dibiayai sendiri. 2 buah di Singapura iaitu di Kg. Mulai 1901 menerima bantuan kewangan drpd kerajaan China Mula mndapat perhatian pihak Inggeris pada 1920 (mewajibkan sekolah vernakular Cina didaftarkan) dan diberi pembiayaan mulai 1923. Muar (1920). Cina dan Tamil) Sekolah Melayu Kurikulum. buku teks. Sistem pendidikan yang diamalkan pada masa kini telah mengalami banyak perubahan. Ilmu Alam. Kedah (1933). Madrasah Al Hadi Taib. Pinang (1939). terdapat 5 jenis pendidikan zaman penjajahan British iaitu sekolah Melayu. tahun asas selama setahun dan diikuti darjah satu hingga darjah lima Kebanyakkan dibuka di ladang getah dan selepas 1920-an berlaku pertambahan pesat bilangan sekolah Tamil (1925-235 buah sekolah) 1930-seorang Nazir Sekolah dilantik bagi menyelia dan mengawasi sekolah Tamil.dan 9 di Melaka(1858-1863) Sekolah Cina Kurikulum mengikut negara China. Inggeris. b) Sekolah Vernakular (Melayu. Semasa pendudukan Jepun. Matematik Asas. Al-Ma’hadil Mahmud. Inggeris. Sek. Guru-guru. menengah (3 thn) dan peringkat atas(3 thn) Sekolah Tamil Kurikulum asas kemahiran membaca. Sekolah Inggeris Kurikulum condong kepada negara England . kerajaan telah berusaha mewujudkan satu dasar pendidikan yang menjadi asas kepada pembentukan bangsa yang bersatu padu. Contoh. Ilmu Kesihatan. menulis dan mengira) Untuk melahirkan masyarakat petani lebih baik drpd ibu bapa mereka Contoh. Isi (20M) 1.Bayan Lepas P.Bahasa Melayu (Jawi). Gelam dan Teluk Belanga(1856).

Isi (20M) 1. Sistem pendidikan selepas merdeka (6M) matlamatnya untuk memupuk semangat perpaduan antara rakyat yang berbilang kaum sistem pendidikan kebangsaan yang seragam Penyata Razak 1956.Hanya terhad kpd golongan tertentu sahaja (85% penuntutnya kaum Cina dan golongan Melayu pula dari golongan atasan) Terdapat 2 tahap – rendah dan menengah. usaha-usaha terus dilakukan untuk mengemas kini dan memperbaiki sistem pendidikan tinggalan penjajah. bahasa pengantar. Penyata Razak diluluskan pada April 1957 sebagai Ordinan Pelajaran 1957 . rohani. Penyata Razak 1956 Cadangan: sekolah rendah dibahagikan kpd 2 jenis iaitu Sekolah Rendah Kebangsaan menggunakan bahasa Melayu sbg. sistem pendidikan bercorak vernakular telah diwujudkan Selepas Perang Dunia Ke 2. J/Kuasa Penyemak Pelajaran 1962(Abdul Rahman Talib) Akta Pendidikan 1961 Kesimpulan Selepas merdeka. 10. Kepentingan dasar pendidikan yang bersepadu tidak dapat dinafikan menyumbangkan kepada usaha ke arah menyatupadukan masyarakat berbilang kaum dan membentuk identiti kebangsaan. Bahasa Melayu dan bahasa Inggeris dijadikan bahasa yang wajib dipelajari di kedua-dua sekolah itu. kerajaan British telah berusaha untuk membina semula sistem pendidikan di Tanah Melayu dan beberapa j/kuasa telah dibentuk. bahasa pengantar dan Sekolah Rendah Jenis Kebangsan menggunakan bahasa Cina dan Tamil sbg. jasmani dan emosi berdasarkan kepercayaan dan kepatuhan kepada Tuhan. Ordinan Pelajaran 1957. Sistem pendidikan yang digubal selepas merdeka bertujuan untuk melahirkan insan yang seimbang dan harmonis dari segi intelek. Sistem pendidikan semasa pendudukan Jepun (4M) mata pelajaran matematik dan teknikal tanam semangat cinta akan negara dan pemerintah sistem penjepunan – menjepunkan orang Melayu 3. 2. Murid-murid keturunan Cina dan India dibenarkan mempelajari bahasa ibunda masing-masing jika terdapat sekurang-kurangnya 15 orang pelajar Satu jenis sekolah menengah kebangsaan diwujudkan dengan bahasa Melayu dan bahasa Inggeris wajib dipelajari. Galurkan usaha-usaha yang dilakukan oleh kerajaan dalam usaha untuk menyusun semula sistem pendidikan sejak merdeka sehingga tahun 1970an Pengenalan Semasa penjajahan British.

iaitu dari darjah 1 sehingga tingkatan 3 Peperiksaan penilaian sekolah rendah Peluasan pelajaran teknik dan vokasional Peralihan bahasa pengantar 3. Cadangan: Bahasa Melayu sebagai bahasa pengantar yang utama Kurikulum dan sistem peperiksaan yang sama dan berorientasikan Malaysia bagi semua jenis sekolah. Penyata Rahman Talib 1960 · Penyata Razak disemak semula pada 1957 dan dipengerusikan oleh Abd.2.Talib (Menteri Pelajaran) · J/kuasa berpuas hati Penyata Razak dan membuat beberapa syor/cadangan Cadangan: Pelajaran rendah percuma selama sembilan tahun Kenaikan darjah secara automtik. Usaha awal kerajaan selepas merdeka merupakan satu cabaran yang besar untuk menyusun semula sistem pendidikan agar bercorak Tanah Melayu.Rahman Hj. Akta Pelajaran 1961 · Syor Rahman Talib digubal menjadi Akta Pelajaran 1961 Cadangan: Satu kurikulum yang sama untuk semua sekolah Bahasa melayu digunakan sepenuhnya di semua peringkat pengajian Kanak-kanak perlu mendapat pendidikan wajib di sekolah sehingga berumur 15 tahun 4. Laporan Jawatankuasa Kabinet 1979. Sistem pendidikan kebangsaan kini berasaskan pelbagai cadangan dan laporan beberapa jawatankuasa pendidikan yang ditubuhkan khas untuk mengkaji sistem persekolahan di Tanah Melayu . Menyediakan peluang pendidikan asas selama 9 tahun di samping meluaskan pendidikan teknik dan vokasional Memperkenalkan pendidikan rendah mengikut KBSR yang berasaskan 3M Mempelbagaikan kemudahan pendidikan di peringkat universiti serta menggalakkkan kegiatan ko kurikulum Kesimpulan.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->