P. 1
Masyarakat Dan Tamadun

Masyarakat Dan Tamadun

|Views: 3,117|Likes:

More info:

Published by: Dayang Maznah Jaafar on Nov 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2015

pdf

text

original

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SARJANA MUDA PENGAJARAN HBEF1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN

NAMA PELAJAR : DAYANG MAZNAH BINTI JAAFAR NO. KAD PENGENALAN : 790831-12-5816 NO.MATRIK : 790831125816001 NOMBOR TELEFON : 0138721489 TUTOR : ENCIK SHARIF SALLEH PUSAT PEMBELAJARAN : PUSAT PEMBELAJARAN KOTA KINABALU SEMESTER SEPTEMBER / 2011

HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN ISI KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Isi Kandungan Pendahuluan Konsep Budaya Konsep Tamadun Fungsi Budaya Kepelbagaian Budaya Contoh-Contoh Budaya Baik / Tepat Kesimpulan Rujukan I 1 2–6 7–8 9 9 – 13 13 – 14 14 – 15 16 . manusia tidak banyak berbeza dari haiwan primat. tetapi perlakuan manusia amat berbeza. Manusia juga mencorakkan kehidupan dengan pelbagai cara. Cara hidup akan melahirkan budaya (contohnya daripada aktiviti 2 .17 1.0 Pendahuluan Walaupun dari segi biologi. Ini kerana manusia dapat menggunakan akal fikiran dan peralatan dalam kehidupan seharian.

Dalam bahasa Melayu. Dalam intepretasi lain difahamkan bahawa budaya itu daripada rangkaian “daya” dan “budi” yang dapat dikatakan segala yang berupa cipta. Tamadun dan budaya berbeza antara satu sama lain. iaitu kata Sanskrit yang bermaksud akal. mendefinisikan budaya sebagai satu sistem yang kompleks yang termasuk di dalamnya pengetahuan. undang-undang. Budaya adalah kata singkat daripada kebudayaan. Kebudayaan itu bermaksud segala hasil dari ciptaan itu. kepercayaan. Malahan sesuatu tamadun itu melambangkan bangsa. pendek kata di bawah satu tamadun yang besar terdapat pelbagai budaya yang diamalkan oleh masyarakat atau pengamalnya. budaya didefinisikan juga sebagai tamadun dan peradaban ataupun kemajuan fikiran. Budaya itu ialah perlakuan-perlakuan manusia yang berkaitan dengan akal fikiran. 1. Melalui definisi ini dapat disimpulkan menjadi satu kenyataan bahawa kebudayaan terdiri daripada segala jenis tingkah laku yang dipelajari dan dari segi praktiknya ciri-ciri utama 3 . adat dan sebarang kemahiran dan kebiasaan lain yang ada pada manusia yang menjadi anggota masyarakat. Tylor.B. rasa dan penggunaan fikiran manusia. budaya itu berasal daripada perkataan “budi”. kesenian. Tamadun pula dalam sesuatu situasi tertentu mengandungi beberapa bentuk budaya yang berlainan seperti yang wujud dalam tamadun Islam dan juga Barat.1 Konsep Budaya Pelbagai konsep budaya yang diberikan oleh ahli akademik dan juga pengkaji sosiologi serta antropologi. Berdasarkan perbezaan ini.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN harian) yang melambangkan tamadun bangsanya sendiri yang membentuk jati diri dan identiti sesuatu tamadun. agama dan budaya. Secara umumnya menurut Kamus Dewan Edisi Keempat. Budaya adalah merupakan satu cara hidup namun ia terbatas kepada satu komuniti bangsa tertentu sahaja. akal budi iaitu cara berfikir dan berkelakuan. Konsep tamadun itu lebih luas berbanding dengan budaya. dalam bukunya yang diterbitkan dalam tahun 1871. Menurut E. akhlak.

Sementara itu. segala sesuatu yang terdapat di dalam sesebuah masyarakat mempunyai hubungkait atau boleh ditentukan oleh kebudayaan yang dimiliki masyarakat itu sendiri. menjelaskan kebudayaan ialah sebagai satu cara hidup yang tersendiri. nilai.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN pengkajian kebudayaan selalu dinyatakan sebagai sesuatu yang ditumpukan kepada adat istiadat dan cara. kebudayaan ialah keseluruhan pengertian. Menurut Melville J. Ahli antropologi dari alam Nusantara. Pelbagai pengertian dan pendapat ahli antropologi yang diberikan. Clyde Kuckohn (1949). norma. Herskovits dan Bronislaw Malinowski. Ralp Linton (1945) pula berpendapat bahawa kebudayaan ialah segala yang dipelajari dan diulangi dalam sesebuah masyarakat iaitu warisan sosial ahli-ahli masyarakat. keagamaan selain penghasilan seni dan intelektual yang membentuk ciri-ciri khas sesebuah masyarakat. Menurut Malinowsky dalam bukunya “A Scientific Theory of Culture” mengkelaskan budaya sebagai suatu tindak balas terhadap keperluan manusia. iaitu Selo Soemardjan dan Soelaiman Soemardi pula memegang kebudayaan sebagai alat penghasilan karya seni. Herskovits seterusnya memandang budaya sebagai sesuatu yang diperturunkan daripada satu generasi ke generasi seterusnya dan konsep ini disebut sebagai organik lampau (atau ringkasnya superorganik). menurut Andreas Eppink pula. Dan dapatlah disimpulkan bahawa budaya adalah keseluruhan cara hidup manusia termasuk hasil ciptaan dan pemikiran yang sesuai dengan kehendak rohani dan jasmani yang menjadi 4 . rasa dan penciptaan di dalam masyarakat. ilmu pengetahuan serta struktur-struktur kemasyarakatan.

Kegemaran kepada makanan inilah telah membawa ahli-ahli masyarakat bersama. Budaya tidak kelihatan bermaksud budaya itu telah sebati dengan jiwa kita sebagai insan sosial sehinggakan ia tidak kelihatan. budaya dipelajari. Oleh yang demikian. Contohnya. adat resam dan bahasa yang telah biasa kita lakukan. budaya adaptif dan maladaptive dan budaya bersifat integritif. Ferraro(2006) menyenaraikan lapan ciri-ciri budaya iaitu budaya dikongsi. Selain itu. masyarakat yang tinggal di tempat yang berlainan akan mempunyai budaya yang berlainan. budaya saling berubah. Sebagai contoh. bayi yang sama dibesarkan dalam masyarakat lain pula. bahasa rasmi ini dipelajari di institut-institut . kesejagatan budaya. Pelbagai bentuk tingkahlaku. Budaya tidak kelihatan adalah ciri budaya yang ketiga. Tingkahlaku. adat resam dan bahasa tersebut adalah hasil daripada proses pembelajaran. Kita tidak menyedarinya kerana budaya itu telah mempengaruhi setiap tindakan dan pemikiran kita kerana ia telah menjadi tabiat yang dilakukan secara automatik. bayi yang dilahirkan ke dalam masyarakat dan membesar di dalamnya belajar dan amalkan adat resam dan kebudayaan masyarakatnya. pendidikan iaitu sekolah. Budaya dikongsi adalah salah satu ciri kebudayaan dalam satu kumpulan masyarakat. Sebagai contoh. Ciri budaya yang kedua ialah budaya dipelajari. Ini bermaksud bahawa ahli-ahli masyarakat yang berkongsi sesuatu budaya maklum tentang maksud sesuatu objek. adalah sesuatu perbuatan yang bukannya terbentuk dari naluri. budaya adalah sesuatu yang dipelajari. Sekiranya. budaya “tidak kelihatan”. orang-orang Malaysia gemar makan nasi lemak dengan sambal tumis udang ataupun sate. idea atau kelakuan dalam konteks budaya tersebut.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN amalan untuk kesejahteraan hidup sesuatu kelompok masyarakat. budaya mempengaruhi proses-proses biologi. proses mempelajari kebudayaan dinamakan sosialisasi. Tambahan pula dalam masyarakat berbilang kaum di Malaysia. kegiatan memberus gigi pada setiap pagi hari telah menjadi kelakuan biasa dalam rutin harian kita sehinggakan kita tidak perlu lagi berfikir 5 Begitu juga dengan bahasa.

oleh secara tidak langsung kita akan menganggap bahawa amalan budaya kita sama sahaja dengan amalan budaya yang lain. Oleh itu. Inilah yang dikatakan kesejagatan budaya iaitu ekspresi luaran mungkin berbezabeza tetapi konsep teras yang ingin disampaika adalah sama. masyarakat Melayu sangat mementingkan sama ada makanan mereka halal atau tidak. kerana budaya yang kita amalkan tidak kelihatan. Budaya sering melalui proses perubahan dari masa ke semasa. Budaya juga mempengaruhi proses-proses biologi iaitu makan. Kesejagatan budaya adalah merupakan ciri budaya yang keenam. Peraturan inilah yang juga digunakan sebagai garis panduan bagi seseorang itu bertindak dalam pergaulannya sebagai individu sesama insan sosial yang lain. Banyak perkara-perkara asas yang dikongsi bersama tidak kira di mana kita berada. budaya MTV yang berasal daripada industri muzik Amerika Syarikat telah banyak mempengaruhi tingkah laku remaja secara global. Perubahan ini boleh berlaku melalui dua cara iaitu inovasi dan difusi budaya. kita seharusnya memastikan bahawa makanan yang dihidangkan sesuai menurut kepercayaan agama mereka. 6 . negara kita Malaysia mempunyai pelbagai bangsa dan agama mengikut sistem kepercayaan yang menggariskan nilai-nilai moral dan cara hidup yang tersendiri.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN mengenainya untuk mengarahkan diri kita untuk bertindak. Sebagai contoh. Difusi budaya pula berlaku apabila elemen-elemen dalam sesuatu budaya itu merebak kepada budaya-budaya yang lain. Inovasi merujuk kepada idea-idea baru yang boleh digunakan untuk memajukan sesebuah masyarakat. berkumuh dan sebagainya. Ciri budaya yang kelima ialah budaya saling berubah. berlindung. minum. tidur. Sebagai contoh. Inovasi yang diterima pakai oleh masyarakat secara meluas akan mencetus perubahan budaya. Kita merujuk kepada budaya kita untuk melaksanakan proses-proses biologi menurut norma-norma yang diterima pakao oleh masyarakat kita. jika kita mengadakan rumah terbuka dan ingin menjemput rakan-rakan berbangsa Melayu. Contohnya. Namun demikian. Agama mungkin berbeza tetapi yang penting adalah panduan tentang moraliti dan perlakuan baik.

Budaya terdiri daripada aspek-aspek seperti ekonomi. tabiat merokok yang merokok Namun demikian. mencemarkan udara. manusia telah mencipta peralatan untuk memburu binatang dan sebagainya. agama. keluarga. kerajaan. kepimpinan teknologi. sistem perubatan. Budaya memungkinkan manusia mengawal dan menggunakan alam persekitarannya untuk kepentingan diri sendiri. keluarga. merupakan satu budaya yang diterima secara global. perlu mendapatkan sumbersumber dari alam semula jadi untuk terus hidup. Sesuatu perubahan kepada mana-mana aspek budaya akan mencetuskan perubahan pada aspek-aspek yang lain. Manusia primitif pada masa dahulu. Ciri budaya yang seterusnya ialah budaya yang bersifat integratif. Berlainan pula dengan budaya maladaptif iaitu tidak menyumbang kepada kelangsungan masyarakt manusia. Misalnya.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Sifat adaptif adalah salah satu ciri budaya yang memastikan kelangsungan masyarakat manusia. negara yang mengalami kemelesetan ekonomi akan turut Institusi keluarga mungkin akan goyah menjejaskan aspek-aspek budaya yang lain. pendidikan. aspek negatif boleh membawa kepada kehancuran masyarakat manusia. Sebagai contoh. merupakan budaya maladaptif kerana ia boleh menjejaskan kesihatan dan turut akibat tertekan dengan kebimbangan kehilangan sumber pendapatan. 1. Dalam jangka masa panjang. Sebagai contoh. Aspek ini saling mempengaruhi antara satu sama lain.2 Konsep Tamadun 7 . Pelbagai aspek yang saling berkait rapat antara satu sama lain adalah merupakan budaya yang sebenar. seni hiburan dan keupacaraan. Sifat adaptif inilah yang memastikan manusia terus kekal dan dominan di muka bumi.

tamadun berasal daripada perkataan madain. tamadun dianggap sebagai kehidupan manusia yang dicirikan melalui kemajuan berunsurkan kebendaan dan aspek pemikiran yang tinggi. manakala lahiriah merujuk kepada bandar. Rohaniah dapat dilihat dari segi agama.undang. istilah yang hampir sama dengan tamadun ialah culture and civilization. Dari aspek bahasa Arab. Perkataan civilization dalam bahasa Inggeris berasal dari bahasa Greek iaitu civitas yang bermaksud bandar. Edward L. 8 . agama undang-undang dan juga politik. Dalam buku Tamadun Melayu Jilid 2. agama dan polotik. kesenian.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Perkataan tamadun boleh diertikan dalam pelbagai konteks. Ini membawa maksud bahawa tamadun merupakan suatu kehidupan manusia yang semakin maju dari segi rohaniah dan lahiriah atau pembukaan bandar. tamadun adalah melambangkan pencapaian manusia di dalam kehidupan seperti pembangunan kota dan seni bina. Istilah Tamadun banyak digunakan dalam penulisan Tamadun Islam. Selain itu. tamadun atau kebudayaan meliputi segala aspek kehidupan manusia dan bermasyarakat. mentafsirkan tamadun sebagai satu pencapaian pemikiran dan gaya kebudayaan yang melahirkan institusi politik. kesusanteraan. Toynbee. Menurut M. Berdasarkan Kamus Dwibahasa Oxford Fajar Edisi Ketiga. struktur tamadun dan lain-lain. tidak hanya aspek rohani. penciptaan skrip tulisan. Arnold J.J Beg.A. kesenian. undang. Dalam aspek bahasa Melayu. mental dan sosial tetapi juga jasmani. Farmer pula mendefinisikan tamadun sebagai satu unit budaya yang merangkumi norma-norma sosial. mudun dan maddana. tradisi dan istitusi yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi. menurut Christian Pelras (1993:687). nilai hidup dan sebagainya.

istilah thaqafah pula lebih merujuk kepada pencapaian umat manusia dalam aspek sosiobudaya. sistem ekonomi. sistem pemerintahan dan ekonomi. agama. Menurut Shukri Ahmad pula dalam buku Tamadun Islam:suatu sorotan. mempunyai pembahagian tugas dalam kerjaya dan taraf kerjaya yang berbezabeza. Pembangunan kebendaan sesuatu masyarakat itu dapat dikenali dengan adanya beberapa petanda yang menjadi asas kepada pembangunan sesuatu tamadun kebendaan itu. Antara pembangunan sosiobudaya tersebut adalah bahasa. terdapat pembangunan masyarakat kota. Manakala.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Haji Ishak Saat (2007) dalam bukunya bertajuk Kajian Sosial Akademik. Antaranya ialah wujud bentuk pemerintahan yang mewakili golongan pemimpin dan rakyat. agama dan kepercayaan. Pembangunan yang pincang ini akhirnya mempengaruhi keruntuhan tamdun kebendaan sesuatu masyarakat itu. 2. pembangunan sosiobudaya juga amat perlu dititikberatkan. Sesuatu pembangunan yang hanya terhad kepada pembangunan kebendaan sahaja tidak dianggap benar-benar bertamadun. telah menyenarai beberapa ciri-ciri tamadun iaitu kemajuan teknologi. Istilah madaniyah seringkali digunakan menjurus kepada aspek pembangunan fizikal sematamata. nilai dan adat resam. struktur sosial. masyarakat menjadi pengeluar barangan. istilah lain yang hampir sinonim makna dengan tamadun ialah madaniyah dan thaqafah. membina bangunan unik dan berseni dan pakaian.0 Fungsi Budaya Budaya adalah keseluruhan cara hidup manusia termasuk hasil ciptaan dan pemikiran yang sesuai dengan kehendak rohani dan jasmani yang menjadi amalan untuk 9 . Oleh itu. urbanisasi. tulisan dan bahasa dan budaya dan kesenian.

Budaya kebendaan adalah seperti peralatan yang dapat memberi simbol dan makna kepada orang lain dalam erti kata yang lain bersifat konkrit. Fungsi budaya dalam kehidupan masyarakat bertamadun amatlah penting. keluarga dan kekuasaan politik. Kepelbagaian budaya ini telah membentuk satu identiti Malaysia yang harmonis dan bersama-sama berganding bahu untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan dalam aspek politik. Sebagai contoh. ekonomi dan sosial. alat-alat dan lembaga-lembaga atau petugas-petugas untuk pendidikan (keluarga adalah lembaga pendidikan utama) dan organisasi kekuatan (politik). adat resam dan ciri-ciri keistimewaan yang tersendiri. Melville J. budaya bukan kebendaan ialah kepercayaan. budaya dapat dibahagikan kepada dua jenis iaitu budaya bersifat kebendaan dan budaya yang bersifat bukan kebendaan. sebagai pengaturcara dalam hubungan manusia. sebagai panduan kepada masyarakat untuk bertingkah laku. iaitu alat-alat teknologi. sistem ekonomi. Dengan contoh yang diberikan di atas. negara Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai pelbagai kaum yang mempunyai budaya. Herskovits menyebutkan kebudayaan memiliki 4 unsur pokok. Manakala. organisasi ekonomi. galakan kepada manusia untuk mencipta dan sebagai alat penyatuan dan pengenalan identiti. Di antara fungsi budaya ialah untuk memenuhi keperluan hidup masyarakat. adat istiadat dan undang-undang. Bronislaw Malinowski mengatakan ada 4 unsur pokok yang meliputi sistem norma sosial yang memungkinkan kerja sama antara para anggota masyarakat untuk menyesuaikan diri dengan alam sekelilingnya. 3. Manakala.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN kesejahteraan hidup sesuatu kelompok masyarakat. kita telah dapat mengetahui bahawa betapa pentingnya budaya dalam kehidupan bermasyarakat yang aman damai. ensiklopedia bebas. Masyarakat yang yakin 10 . Menurut Shamsul Amri Baharuddin (2007).0 Kepelbagaian Budaya Merujuk kepada Wikipedia bahasa Indonesia.

Menurut Kamus Dewan (1999). Struktur masyarakat atau kelas social berperanan untuk mewujudkan perpaduan dalam kalangan masyarakat.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN kepada budayanya akan menunjukkan rasa hormat dan patuh kepada amalan dan larangan yang terdapat dalam budaya tersebut. bahasa. Contohnya. Menurut Kamus Dewan (1994). nilai dan aspirasi yang sama. Kepercayaan adalah merupakan kepelbagaian budaya yang ketiga. kepercayaan. adat resam dan jantina. Kamus Pelajar (1993) pula memberi takrifan bangsa sebagai kumpulan manusia yang sama asal usulnya serta serupa sifatnya. kebenaran berlakunya sesuatu perkara. Kepelbagaian budaya juga boleh dilihat dari segi bangsa. Bangsa merupakan suatu kelompok manusia yang dianggap memiliki identity bersama. Justeru. Kepelbagaian budaya yang kedua ialah struktur masyarakat atau kelas sosial. bangsa merupakan sekumpulan orang yang mempunyai ciri-ciri kebudayaan. amalan positif atau negatif masyarakat tersebut bergantung kepada sejauh mana sistem budaya yang dilaksanakan dan kekuatan unsur-unsur yang terdapat di dalam budaya. Kepercayaan juga adalah sesuatu 11 . satu suasana pembelajaran yang kondusif akan terbentuk. Masyarakat merupakan sekelompok besar manusia yang hidup saling berhubungan dan bergantungan berasaskan satu budaya serta bidang tertentu dan mempunyai matlamat yang sama. Secara langsung. kepercayaan merupakan keyakinan atau akuan mengenai Seseorang yang menaruh kepercayaan akan berasa pasti terhadap sesuatu perkara yang berkenaan. yang bersatu pada satu wilayah dan mempunyai keterikatan dengan wilayah tersebut. Pergaulan bebas dan tidak berkelompok dalam satu masyarakat juga akan menentukan pola kehidupan masyarakat. kerjasama dan toleransi dalam bilik darjah yang menjamin kesejahteraan dan keharmonian murid. Contohnya. Melayu. struktur masyarakat. Hubungan yang baik juga dapat memupuk nilai persahabatan. murid golongan bawahan dapat bergaul dan berinteraksi dengan murid golongan atasan tanpa mengira budaya dan masyarakat lain. Cina dan India di Malaysia yang hidup bersama sejak dahulu dan telah membetuk identiti Malaysia yang ada kini.

Kedua.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN yang dipercayai dan diterima dalam kehidupan masyarakat. Sebagai contoh. Bahasa dikatakan menjadi alat komunikasi untuk manusia bekerjasama. dengan kaedah yang Cole (1998) berpendapat bahasa adalah satu set simbol dan aturcara-aturcara yang disusun bersama bermakna dengan sistem komunikasi yang kompleks. kepercayaan dan norma sendiri. contoh pantang larang masyarakat Melayu adalah melarang anak duduk di atas bantal. xonsentrisme iaitu anggapan bahawa budaya masyarakat lain adalah lebih baik daripada masyarakat sendiri. matahari. melestarikan kebudayaan dan penerusan pemikiran. Masyarakat Cina juga turut mempercayai alam semesta dikuasai oleh semangat yang kekuatannya adalah luar biasa. unsur alam. kepercayaan dan norma sendiri. tanah. antaranya adalah etnosnetrik iaitu menilai budaya masyarakat lain berpandukan nilai. tunjuk ajar dan nasihat yang berguna kepada anak cucunya yang masih mentah dalam kehidupan harian. tumbuhan. Kepercayaan dan pantang larang tersebut bertujuan untuk mendidik tetapi disampaikan seara halus supaya tidak menyinggung perasaan mereka yang ditegur malah dapat memperkayakan adat dalam masyarakat. air. Nilai dan kepercayaan adalah saling berkaitan. Semangat yang berada dan hidup di dalam fenomena alam seperti langit. Manakala. Kepelbagaian budaya juga boleh dilihat dari aspek bahasa. Antara contoh kepercayaan masyarakat Melayu adalah seperti kepercayaan kepada pawang. gunung dan fenomena lain. Melalui bahasa kita dapat membentuk identiti kelompok dan penyatuan dalam masyarakat. Dan ketiga. Bahasa juga berfungsi untuk memenuhi pelbagai 12 . Terdapat beberapa nilai masyarakat. masyarakat Melayu banyak meninggalkan pelbagai kepercayaan yang mengandungi pelbagai pantang larang. Begitu juga dengan masyarakat India yang mengaitkan dewa dewi. relativisme iaitu sesuatu budaya tidak boleh dinilai secara arbitari dengan menggunakan nilai. dukun dan bomoh. menjahit di waktu senja. Nilai dalam masyarakat boleh mempengaruhi norma masyarakat tersebut. Kepercayaan memberi halatuju manusia tentang kehidupan. nilai merupakan prinsip-prinsip yang menentukan apakah yang sesuai dan bermoral dalam sesebuah masyarakat. tidak boleh bersiul atau menyanyi di dapur dan banyak lagi. Manakala. roh dan penunggu serta kesan negatif. unsur jahat seperti hantu.

HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN tujuan bagi menggambarkan suasana atau menyampaikan maklumat penutur dengan pendengar (fungsi komunikatif) supaya pendengar menyambut (fungsi apelatif). beberapa adat resam yang diamalkan adalah mementingkan anak lelaki. Adat resam adalah sesuatu cara yang telah ditentukan untuk melakukan sesuatu yang telah diakui oleh masyarakat. Dalam kumpulan yang menggunakan bahasa sebagai alat komunikas. orang Melayu bertutur dalam bahasa Melayu tetapi dialek antara negeri membezakannya. Bagi adat perkahwinan. Orang India bertutur dalam bahasa Tamil yang diambil dari negeri Tamil Naidu. Contohnya bagi masyarakat Melayu. Masyarakat India pula mempunyai adat resam yang mengamalkan adat Valaikaapu iaitu adat ketika wanita India mengandung sulung menjangkau usia tujuh hingga sembila bulan. untuk menyatakan perasaan (fungsi ekspresif) atau menaakul kebijaksanaan (fungsi kognitif). Tujuannya juga untuk memberi nama kepada bayi yang beru dilahirkan. Cina dan India mempunyai adat resam masing-masing. Walaupun 13 . feelings and behavior that identify one as either male or female”. Di Malaysia. Aspek adat resam juga boleh dilihat sebagai kepelbagaian budaya. Sebagai contoh di Malaysia. meminang dan bertunang bertujuan untuk mengenali pasangan dengan lebih mendalam sebelum dinikahkan. terdapat pula unsur dialek yang mempengaruhi bahasa yang digunakan. turu mempunyai kesan (isbat) kepada pelaku sama ada positif atau negatif. dipakaikan sebentuk gelang tangan yang dinamakan Suulkaappu. Orang Cina Pulau Pinang dan Melaka menggunakan Hokkein. sementara orang Cina Kuala Lumpur. Bagi adat resam Cina pula. adat kematian adakah kenduri arwah yang diadakan dan diurus oleh waris atau saudara untuk disedekahkan kepada arwah. Adat juga adalah piawai iaitu adapat atau kelaziman yang diharapkan daripada anggota masyarakat. nama terdiri daripada tiga perkataan dengan dimulai dengan nama keluarga. “the term gender describes masculinity and feminity – the thoughts. perkahwinan dan kematian. Menurut Butler dan Manning (1998). Kepelbagaian budaya juga boleh dilihat dari aspek jantina (gender). adat dapat dilihat pada tiga aspek iaitu adat resam kelahiran. Adat resam kelahiran seperti melenggang perut diamalkan ketika wanita hamil tujuh bulan. setiap masyarakat Melayu. Manakala. Ipoh dan Seremban berbahasa Hakka.

Nilai-nilai dalam masyarakat akan terus diwarisi hingga kepada generasinya melalui proses sosialisasi.0 Contoh-contoh Budaya Baik dan Tepat Tiap-tiap budaya mempunyai sistem nilainya yang tersendiri berdasarkan pandangan dan penghayatannya.0 Kesimpulan 14 . bukan sahaja masyarakat Melayu yang memakai pakaian tersebut tetapi juga masyarakat Cina dan India serta bangsa asing. 4. Namun begitu. masih terdapat perbezaan ketara di antara mereka. Salah satu contoh bagi budaya yang baik ialah dari aspek pakaian. Oleh yang demikian. Contoh kedua ialah dari aspek perayaan. Perempuan lebih cepat matang tetapi pada satu tahap umur tahap kematangan adalah sama. Terdapat kepelbagaian budaya dalam kehidupan masyarakat.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN ada persamaan antara lelaki dan perempuan. Pakaian Baju Kurung adalah merupakan pakaian bagi budaya masyarakat Melayu. tidak hairanlah sesuatu budaya masyarakat boleh diterimapakai oleh masyarakat lain kerana ia tidak membawa kesan yang negatif. Ini kerana Baju Kurung menunjukkan ciri-ciri yang sopan iaitu tidak mendedahkan tubuh badan. Namun demikian. pada masa kini. 5. Campuran jantina di dalam bilik darjah memberi peluang murid-murid dari segi jantina serta meluaskan lagi ruang persefahaman dan toleransi. budaya adalah sesuatu cara hidup yang boleh dipelajari. Lelaki secara fitrahnya bersikap keras dan agresif berbanding perempuan yang lebih bersopan santun dan berhemah.

Budaya merupakan warisan sosial manusia. masyarakat 15 Ini Kepelbagaian budaya ini boleh dilihat dari segi bangsa. cara pemikiran. kepercayaan. budaya saling berubah. Dalam kehidupan masyarakat terdapat pelbagai kebudayaan. perbandaran. pandangan dan tabiat berfikir seseorang itu. pemikiran dalam bidang ilmu pengetahuan. budaya adaptif dan maladaptif dan budaya bersifat integritif. adat kerana ia merujuk kepada pencapaian menyeluruh manusia dalam pembangunan pentadbiran. budaya dipelajari. Budaya merujuk kepada satu cara hidup yang diamalkan kebanyakan orang samaada dari segi pemikiran. moral dan adat resam. sebagai galakan manusia mencipta dan sebagai alat penyatuan dan pengenalan identiti. kesusasteraan. agama. Melalui perkembangan sosial dan sains.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Budaya dari segi bahasa merupakan satu cara yang diamalkan dalam kehidupan bermasyarakat kini. nilai kepercayaan. Pengertian tamadun membawa konsep yang sangat luas dan kompleks. sebagai panduan untuk bertingkah laku. Sesebuah tamadun lahir hasil daripada interaksi manusia atau masyarakatnya yang melahirkan satu cara hidup. Fungsi budaya dalam kehidupan adalah untuk memenuhi keperluan hidup. struktur masyarakat. Masyarakatnya mampu berkembang daripada pelbagai sudut sosial dan sains. mengatur hubungan manusia. sistem tulisan dan juga . Budaya merupakan antara faktor yang melahirkan sesuatu masyarakat dan bangsa yang dinilai berdasarkan di atas kejayaan dan kekuatan tamadun yang dibangunkan. kesejagatan budaya. perasaan dan tingkah laku yang boleh diwarisi. kepimpinan dan undangundang. budaya mempengaruhi proses-proses biologi. bahasa. Terdapat beberapa ciri budaya seperti yang disenaraikan oleh Ferraro(2006) iaitu budaya dikongsi. budaya “tidak kelihatan”. resam dan jantina.

Rujukan Azhar Hj Mad Aros (2000). Masyarakat yang tidak mempunyai budi pekerti dan sopan santun yang tinggi adalah masyarakat yang tidak bertamadun kerana ia meruntuhkan ketamadunan mereka sendiri.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN sesebuah tamadun mewujudkan kesatuan budaya dan kesenian yang mewakili ketamadunan mereka sendiri. Ilmu sejarah dan pensejarahan. Ketamaduan setiap kumpulan manusia atau masyarakat mempunyai identiti yang melambangkan jati diri dan falsafah kehidupan yang maju dan selari dengan pegangan agama dan norma-norma masyarakat. Titas Kertas 2. Petaling Jaya : Fajar Bakti. Arba’iyah Mohd Noor (2002). Kuala Lumpur: DBP 16 .

Rahman Khudzri Wan Abdullah. A. Haji Ishak Saat. Bhd. Ahmad Subki Miskon (2010).d. pada Okt 10.net/keronuex/nota-lengkap-modul-titasnew. Bhd.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Budaya dan Tamadun (n.d. (2007).com/doc/12919304/Tamadun-Dan-Kaitannya-DenganKebudayaan-Dan-Kesenian.d. Kuala Lumpur : DBP. 2011. Wan Ab. Diperolehi daripada laman web http://www. Antropologi Sosial Permulaan.wiki/Budaya. 2011.org. Aziz Deraman dan Abd. pada Okt 10. Pahang Darul Makmur: PTS Publications & Distributor Sdn. Kuala Lumpur : Kumpulan Budiman Sdn.docstoc. Lucy Mair (1989). Diperolehi daripada http://www.).). pada Okt 10. Terjemahan Azemi Salim. Selangor: Penerbitan Multimedia Sdn. (n.com/docs/6370651/Arnold J_Toynbee. Wikipedia Bahasa Indonesia. Tamadun dan Kaitannya dengan Kebudayaan dan Kesenian. Diperoleh daripada laman web http://ms. Tamadun Melayu jilid Satu.wikipedia. Tamadun Islam: Suatu Sorotan. (n. 2011.). Ismail Hussein. Konsep Budaya. 17 . pada Okt 10. Kajian Sosial Akademik. 2011. Syed Ismail Mustapa. Kuala Lumpur : DBP.scribd.d. Kamus Dewan (Edisi Keempat). Budaya.). Bhd. Budaya dan Pembelajaran.slideshare. Munif Zarirruddin Fikri Nordin & Solahuddin Ismail (2002). Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. (n. Diperolehi daripada laman web http://www. Rahman Al-Ahmadi (1993).

com/doc/25338646/Bab-3-Tamadun-Melayu 18 . Zainal Abidin Borhan dan Ahmad Hakimi Khairuddin. Diperoleh pada Okt 25.wikipedia. Tamadun. 2011. 2011 daripada http://www.org/wiki/Tamadun. Tamadun Melayu teras tamadun Malaysia. pada Okt 18.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Wikipedia (2009). Diperoleh daripada laman web http://ms.scribd. (nd).

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->