P. 1
Masyarakat Dan Tamadun

Masyarakat Dan Tamadun

|Views: 3,108|Likes:

More info:

Published by: Dayang Maznah Jaafar on Nov 03, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2015

pdf

text

original

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA SARJANA MUDA PENGAJARAN HBEF1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN

NAMA PELAJAR : DAYANG MAZNAH BINTI JAAFAR NO. KAD PENGENALAN : 790831-12-5816 NO.MATRIK : 790831125816001 NOMBOR TELEFON : 0138721489 TUTOR : ENCIK SHARIF SALLEH PUSAT PEMBELAJARAN : PUSAT PEMBELAJARAN KOTA KINABALU SEMESTER SEPTEMBER / 2011

Manusia juga mencorakkan kehidupan dengan pelbagai cara. manusia tidak banyak berbeza dari haiwan primat. Ini kerana manusia dapat menggunakan akal fikiran dan peralatan dalam kehidupan seharian.17 1.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN ISI KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Isi Kandungan Pendahuluan Konsep Budaya Konsep Tamadun Fungsi Budaya Kepelbagaian Budaya Contoh-Contoh Budaya Baik / Tepat Kesimpulan Rujukan I 1 2–6 7–8 9 9 – 13 13 – 14 14 – 15 16 .0 Pendahuluan Walaupun dari segi biologi. tetapi perlakuan manusia amat berbeza. Cara hidup akan melahirkan budaya (contohnya daripada aktiviti 2 .

HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN harian) yang melambangkan tamadun bangsanya sendiri yang membentuk jati diri dan identiti sesuatu tamadun. agama dan budaya.1 Konsep Budaya Pelbagai konsep budaya yang diberikan oleh ahli akademik dan juga pengkaji sosiologi serta antropologi. Budaya adalah kata singkat daripada kebudayaan. iaitu kata Sanskrit yang bermaksud akal. Tamadun dan budaya berbeza antara satu sama lain. Melalui definisi ini dapat disimpulkan menjadi satu kenyataan bahawa kebudayaan terdiri daripada segala jenis tingkah laku yang dipelajari dan dari segi praktiknya ciri-ciri utama 3 .B. Secara umumnya menurut Kamus Dewan Edisi Keempat. budaya didefinisikan juga sebagai tamadun dan peradaban ataupun kemajuan fikiran. Budaya itu ialah perlakuan-perlakuan manusia yang berkaitan dengan akal fikiran. rasa dan penggunaan fikiran manusia. Dalam bahasa Melayu. Tamadun pula dalam sesuatu situasi tertentu mengandungi beberapa bentuk budaya yang berlainan seperti yang wujud dalam tamadun Islam dan juga Barat. Dalam intepretasi lain difahamkan bahawa budaya itu daripada rangkaian “daya” dan “budi” yang dapat dikatakan segala yang berupa cipta. undang-undang. 1. Budaya adalah merupakan satu cara hidup namun ia terbatas kepada satu komuniti bangsa tertentu sahaja. kepercayaan. Berdasarkan perbezaan ini. dalam bukunya yang diterbitkan dalam tahun 1871. adat dan sebarang kemahiran dan kebiasaan lain yang ada pada manusia yang menjadi anggota masyarakat. kesenian. akhlak. akal budi iaitu cara berfikir dan berkelakuan. budaya itu berasal daripada perkataan “budi”. Tylor. Malahan sesuatu tamadun itu melambangkan bangsa. pendek kata di bawah satu tamadun yang besar terdapat pelbagai budaya yang diamalkan oleh masyarakat atau pengamalnya. Kebudayaan itu bermaksud segala hasil dari ciptaan itu. Menurut E. Konsep tamadun itu lebih luas berbanding dengan budaya. mendefinisikan budaya sebagai satu sistem yang kompleks yang termasuk di dalamnya pengetahuan.

Pelbagai pengertian dan pendapat ahli antropologi yang diberikan. Herskovits dan Bronislaw Malinowski. Sementara itu. Dan dapatlah disimpulkan bahawa budaya adalah keseluruhan cara hidup manusia termasuk hasil ciptaan dan pemikiran yang sesuai dengan kehendak rohani dan jasmani yang menjadi 4 . Clyde Kuckohn (1949). Ahli antropologi dari alam Nusantara. rasa dan penciptaan di dalam masyarakat. segala sesuatu yang terdapat di dalam sesebuah masyarakat mempunyai hubungkait atau boleh ditentukan oleh kebudayaan yang dimiliki masyarakat itu sendiri. nilai. menjelaskan kebudayaan ialah sebagai satu cara hidup yang tersendiri. iaitu Selo Soemardjan dan Soelaiman Soemardi pula memegang kebudayaan sebagai alat penghasilan karya seni. ilmu pengetahuan serta struktur-struktur kemasyarakatan. Menurut Malinowsky dalam bukunya “A Scientific Theory of Culture” mengkelaskan budaya sebagai suatu tindak balas terhadap keperluan manusia. Herskovits seterusnya memandang budaya sebagai sesuatu yang diperturunkan daripada satu generasi ke generasi seterusnya dan konsep ini disebut sebagai organik lampau (atau ringkasnya superorganik). menurut Andreas Eppink pula. Ralp Linton (1945) pula berpendapat bahawa kebudayaan ialah segala yang dipelajari dan diulangi dalam sesebuah masyarakat iaitu warisan sosial ahli-ahli masyarakat. norma. kebudayaan ialah keseluruhan pengertian. keagamaan selain penghasilan seni dan intelektual yang membentuk ciri-ciri khas sesebuah masyarakat. Menurut Melville J.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN pengkajian kebudayaan selalu dinyatakan sebagai sesuatu yang ditumpukan kepada adat istiadat dan cara.

Budaya tidak kelihatan bermaksud budaya itu telah sebati dengan jiwa kita sebagai insan sosial sehinggakan ia tidak kelihatan. Pelbagai bentuk tingkahlaku.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN amalan untuk kesejahteraan hidup sesuatu kelompok masyarakat. bayi yang dilahirkan ke dalam masyarakat dan membesar di dalamnya belajar dan amalkan adat resam dan kebudayaan masyarakatnya. adalah sesuatu perbuatan yang bukannya terbentuk dari naluri. Oleh yang demikian. budaya “tidak kelihatan”. bayi yang sama dibesarkan dalam masyarakat lain pula. budaya dipelajari. Tingkahlaku. adat resam dan bahasa yang telah biasa kita lakukan. Kegemaran kepada makanan inilah telah membawa ahli-ahli masyarakat bersama. Sebagai contoh. masyarakat yang tinggal di tempat yang berlainan akan mempunyai budaya yang berlainan. kegiatan memberus gigi pada setiap pagi hari telah menjadi kelakuan biasa dalam rutin harian kita sehinggakan kita tidak perlu lagi berfikir 5 Begitu juga dengan bahasa. proses mempelajari kebudayaan dinamakan sosialisasi. Ferraro(2006) menyenaraikan lapan ciri-ciri budaya iaitu budaya dikongsi. pendidikan iaitu sekolah. Sekiranya. budaya adaptif dan maladaptive dan budaya bersifat integritif. adat resam dan bahasa tersebut adalah hasil daripada proses pembelajaran. Ini bermaksud bahawa ahli-ahli masyarakat yang berkongsi sesuatu budaya maklum tentang maksud sesuatu objek. Contohnya. Sebagai contoh. kesejagatan budaya. orang-orang Malaysia gemar makan nasi lemak dengan sambal tumis udang ataupun sate. Tambahan pula dalam masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Budaya dikongsi adalah salah satu ciri kebudayaan dalam satu kumpulan masyarakat. budaya saling berubah. bahasa rasmi ini dipelajari di institut-institut . Kita tidak menyedarinya kerana budaya itu telah mempengaruhi setiap tindakan dan pemikiran kita kerana ia telah menjadi tabiat yang dilakukan secara automatik. budaya adalah sesuatu yang dipelajari. Selain itu. Ciri budaya yang kedua ialah budaya dipelajari. budaya mempengaruhi proses-proses biologi. idea atau kelakuan dalam konteks budaya tersebut. Budaya tidak kelihatan adalah ciri budaya yang ketiga.

Inilah yang dikatakan kesejagatan budaya iaitu ekspresi luaran mungkin berbezabeza tetapi konsep teras yang ingin disampaika adalah sama. Inovasi merujuk kepada idea-idea baru yang boleh digunakan untuk memajukan sesebuah masyarakat. masyarakat Melayu sangat mementingkan sama ada makanan mereka halal atau tidak. Sebagai contoh. negara kita Malaysia mempunyai pelbagai bangsa dan agama mengikut sistem kepercayaan yang menggariskan nilai-nilai moral dan cara hidup yang tersendiri. kerana budaya yang kita amalkan tidak kelihatan. Budaya juga mempengaruhi proses-proses biologi iaitu makan. Contohnya. berkumuh dan sebagainya. Peraturan inilah yang juga digunakan sebagai garis panduan bagi seseorang itu bertindak dalam pergaulannya sebagai individu sesama insan sosial yang lain. Kita merujuk kepada budaya kita untuk melaksanakan proses-proses biologi menurut norma-norma yang diterima pakao oleh masyarakat kita. berlindung. Agama mungkin berbeza tetapi yang penting adalah panduan tentang moraliti dan perlakuan baik. budaya MTV yang berasal daripada industri muzik Amerika Syarikat telah banyak mempengaruhi tingkah laku remaja secara global. Banyak perkara-perkara asas yang dikongsi bersama tidak kira di mana kita berada. Kesejagatan budaya adalah merupakan ciri budaya yang keenam. jika kita mengadakan rumah terbuka dan ingin menjemput rakan-rakan berbangsa Melayu. minum.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN mengenainya untuk mengarahkan diri kita untuk bertindak. Sebagai contoh. Difusi budaya pula berlaku apabila elemen-elemen dalam sesuatu budaya itu merebak kepada budaya-budaya yang lain. Namun demikian. 6 . Budaya sering melalui proses perubahan dari masa ke semasa. oleh secara tidak langsung kita akan menganggap bahawa amalan budaya kita sama sahaja dengan amalan budaya yang lain. kita seharusnya memastikan bahawa makanan yang dihidangkan sesuai menurut kepercayaan agama mereka. Perubahan ini boleh berlaku melalui dua cara iaitu inovasi dan difusi budaya. Ciri budaya yang kelima ialah budaya saling berubah. Inovasi yang diterima pakai oleh masyarakat secara meluas akan mencetus perubahan budaya. Oleh itu. tidur.

Ciri budaya yang seterusnya ialah budaya yang bersifat integratif. Sebagai contoh. merupakan budaya maladaptif kerana ia boleh menjejaskan kesihatan dan turut akibat tertekan dengan kebimbangan kehilangan sumber pendapatan. kerajaan.2 Konsep Tamadun 7 . aspek negatif boleh membawa kepada kehancuran masyarakat manusia. perlu mendapatkan sumbersumber dari alam semula jadi untuk terus hidup. agama. Manusia primitif pada masa dahulu. Sesuatu perubahan kepada mana-mana aspek budaya akan mencetuskan perubahan pada aspek-aspek yang lain. Aspek ini saling mempengaruhi antara satu sama lain. Berlainan pula dengan budaya maladaptif iaitu tidak menyumbang kepada kelangsungan masyarakt manusia.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Sifat adaptif adalah salah satu ciri budaya yang memastikan kelangsungan masyarakat manusia. Budaya terdiri daripada aspek-aspek seperti ekonomi. Dalam jangka masa panjang. tabiat merokok yang merokok Namun demikian. mencemarkan udara. seni hiburan dan keupacaraan. Budaya memungkinkan manusia mengawal dan menggunakan alam persekitarannya untuk kepentingan diri sendiri. Pelbagai aspek yang saling berkait rapat antara satu sama lain adalah merupakan budaya yang sebenar. 1. negara yang mengalami kemelesetan ekonomi akan turut Institusi keluarga mungkin akan goyah menjejaskan aspek-aspek budaya yang lain. Sifat adaptif inilah yang memastikan manusia terus kekal dan dominan di muka bumi. merupakan satu budaya yang diterima secara global. Misalnya. keluarga. pendidikan. keluarga. sistem perubatan. kepimpinan teknologi. Sebagai contoh. manusia telah mencipta peralatan untuk memburu binatang dan sebagainya.

undang. Ini membawa maksud bahawa tamadun merupakan suatu kehidupan manusia yang semakin maju dari segi rohaniah dan lahiriah atau pembukaan bandar. Arnold J. nilai hidup dan sebagainya. tidak hanya aspek rohani. manakala lahiriah merujuk kepada bandar. mentafsirkan tamadun sebagai satu pencapaian pemikiran dan gaya kebudayaan yang melahirkan institusi politik. kesusanteraan. Rohaniah dapat dilihat dari segi agama. struktur tamadun dan lain-lain. menurut Christian Pelras (1993:687). Berdasarkan Kamus Dwibahasa Oxford Fajar Edisi Ketiga. tamadun dianggap sebagai kehidupan manusia yang dicirikan melalui kemajuan berunsurkan kebendaan dan aspek pemikiran yang tinggi. tamadun adalah melambangkan pencapaian manusia di dalam kehidupan seperti pembangunan kota dan seni bina. 8 .J Beg. penciptaan skrip tulisan. Dalam buku Tamadun Melayu Jilid 2. Toynbee. tamadun atau kebudayaan meliputi segala aspek kehidupan manusia dan bermasyarakat. Perkataan civilization dalam bahasa Inggeris berasal dari bahasa Greek iaitu civitas yang bermaksud bandar. agama undang-undang dan juga politik. mudun dan maddana. Edward L. Menurut M. Dari aspek bahasa Arab. mental dan sosial tetapi juga jasmani. kesenian. Farmer pula mendefinisikan tamadun sebagai satu unit budaya yang merangkumi norma-norma sosial. Dalam aspek bahasa Melayu.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Perkataan tamadun boleh diertikan dalam pelbagai konteks. undang. kesenian.A. tradisi dan istitusi yang diwarisi dari satu generasi ke satu generasi. Istilah Tamadun banyak digunakan dalam penulisan Tamadun Islam. tamadun berasal daripada perkataan madain. agama dan polotik. Selain itu. istilah yang hampir sama dengan tamadun ialah culture and civilization.

urbanisasi.0 Fungsi Budaya Budaya adalah keseluruhan cara hidup manusia termasuk hasil ciptaan dan pemikiran yang sesuai dengan kehendak rohani dan jasmani yang menjadi amalan untuk 9 . Pembangunan yang pincang ini akhirnya mempengaruhi keruntuhan tamdun kebendaan sesuatu masyarakat itu. Manakala. pembangunan sosiobudaya juga amat perlu dititikberatkan. sistem ekonomi. membina bangunan unik dan berseni dan pakaian. masyarakat menjadi pengeluar barangan. struktur sosial. mempunyai pembahagian tugas dalam kerjaya dan taraf kerjaya yang berbezabeza. istilah lain yang hampir sinonim makna dengan tamadun ialah madaniyah dan thaqafah. telah menyenarai beberapa ciri-ciri tamadun iaitu kemajuan teknologi. agama dan kepercayaan. terdapat pembangunan masyarakat kota. Antara pembangunan sosiobudaya tersebut adalah bahasa. sistem pemerintahan dan ekonomi. Menurut Shukri Ahmad pula dalam buku Tamadun Islam:suatu sorotan. Pembangunan kebendaan sesuatu masyarakat itu dapat dikenali dengan adanya beberapa petanda yang menjadi asas kepada pembangunan sesuatu tamadun kebendaan itu. tulisan dan bahasa dan budaya dan kesenian. Antaranya ialah wujud bentuk pemerintahan yang mewakili golongan pemimpin dan rakyat. Oleh itu. agama.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Haji Ishak Saat (2007) dalam bukunya bertajuk Kajian Sosial Akademik. 2. nilai dan adat resam. istilah thaqafah pula lebih merujuk kepada pencapaian umat manusia dalam aspek sosiobudaya. Istilah madaniyah seringkali digunakan menjurus kepada aspek pembangunan fizikal sematamata. Sesuatu pembangunan yang hanya terhad kepada pembangunan kebendaan sahaja tidak dianggap benar-benar bertamadun.

sebagai panduan kepada masyarakat untuk bertingkah laku. negara Malaysia merupakan sebuah negara yang mempunyai pelbagai kaum yang mempunyai budaya. Menurut Shamsul Amri Baharuddin (2007). iaitu alat-alat teknologi. Manakala. alat-alat dan lembaga-lembaga atau petugas-petugas untuk pendidikan (keluarga adalah lembaga pendidikan utama) dan organisasi kekuatan (politik). adat resam dan ciri-ciri keistimewaan yang tersendiri. organisasi ekonomi. Sebagai contoh. Fungsi budaya dalam kehidupan masyarakat bertamadun amatlah penting. Di antara fungsi budaya ialah untuk memenuhi keperluan hidup masyarakat. Bronislaw Malinowski mengatakan ada 4 unsur pokok yang meliputi sistem norma sosial yang memungkinkan kerja sama antara para anggota masyarakat untuk menyesuaikan diri dengan alam sekelilingnya.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN kesejahteraan hidup sesuatu kelompok masyarakat. Budaya kebendaan adalah seperti peralatan yang dapat memberi simbol dan makna kepada orang lain dalam erti kata yang lain bersifat konkrit. Herskovits menyebutkan kebudayaan memiliki 4 unsur pokok. galakan kepada manusia untuk mencipta dan sebagai alat penyatuan dan pengenalan identiti. ensiklopedia bebas. sistem ekonomi. ekonomi dan sosial.0 Kepelbagaian Budaya Merujuk kepada Wikipedia bahasa Indonesia. kita telah dapat mengetahui bahawa betapa pentingnya budaya dalam kehidupan bermasyarakat yang aman damai. 3. budaya bukan kebendaan ialah kepercayaan. Masyarakat yang yakin 10 . sebagai pengaturcara dalam hubungan manusia. Dengan contoh yang diberikan di atas. Kepelbagaian budaya ini telah membentuk satu identiti Malaysia yang harmonis dan bersama-sama berganding bahu untuk mengekalkan keamanan dan kestabilan dalam aspek politik. Manakala. Melville J. adat istiadat dan undang-undang. budaya dapat dibahagikan kepada dua jenis iaitu budaya bersifat kebendaan dan budaya yang bersifat bukan kebendaan. keluarga dan kekuasaan politik.

Justeru. Menurut Kamus Dewan (1994). Struktur masyarakat atau kelas social berperanan untuk mewujudkan perpaduan dalam kalangan masyarakat. kepercayaan. murid golongan bawahan dapat bergaul dan berinteraksi dengan murid golongan atasan tanpa mengira budaya dan masyarakat lain. bahasa. struktur masyarakat. yang bersatu pada satu wilayah dan mempunyai keterikatan dengan wilayah tersebut. Masyarakat merupakan sekelompok besar manusia yang hidup saling berhubungan dan bergantungan berasaskan satu budaya serta bidang tertentu dan mempunyai matlamat yang sama. Kepelbagaian budaya juga boleh dilihat dari segi bangsa. satu suasana pembelajaran yang kondusif akan terbentuk. Contohnya. kebenaran berlakunya sesuatu perkara. kepercayaan merupakan keyakinan atau akuan mengenai Seseorang yang menaruh kepercayaan akan berasa pasti terhadap sesuatu perkara yang berkenaan. Contohnya. nilai dan aspirasi yang sama. adat resam dan jantina. Menurut Kamus Dewan (1999). Hubungan yang baik juga dapat memupuk nilai persahabatan. amalan positif atau negatif masyarakat tersebut bergantung kepada sejauh mana sistem budaya yang dilaksanakan dan kekuatan unsur-unsur yang terdapat di dalam budaya. Pergaulan bebas dan tidak berkelompok dalam satu masyarakat juga akan menentukan pola kehidupan masyarakat. Kepercayaan juga adalah sesuatu 11 . Kamus Pelajar (1993) pula memberi takrifan bangsa sebagai kumpulan manusia yang sama asal usulnya serta serupa sifatnya. bangsa merupakan sekumpulan orang yang mempunyai ciri-ciri kebudayaan. Melayu. Kepercayaan adalah merupakan kepelbagaian budaya yang ketiga. Bangsa merupakan suatu kelompok manusia yang dianggap memiliki identity bersama. kerjasama dan toleransi dalam bilik darjah yang menjamin kesejahteraan dan keharmonian murid. Secara langsung. Kepelbagaian budaya yang kedua ialah struktur masyarakat atau kelas sosial.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN kepada budayanya akan menunjukkan rasa hormat dan patuh kepada amalan dan larangan yang terdapat dalam budaya tersebut. Cina dan India di Malaysia yang hidup bersama sejak dahulu dan telah membetuk identiti Malaysia yang ada kini.

Masyarakat Cina juga turut mempercayai alam semesta dikuasai oleh semangat yang kekuatannya adalah luar biasa. Kepelbagaian budaya juga boleh dilihat dari aspek bahasa. antaranya adalah etnosnetrik iaitu menilai budaya masyarakat lain berpandukan nilai. Kepercayaan memberi halatuju manusia tentang kehidupan. masyarakat Melayu banyak meninggalkan pelbagai kepercayaan yang mengandungi pelbagai pantang larang. tanah. Kedua. tunjuk ajar dan nasihat yang berguna kepada anak cucunya yang masih mentah dalam kehidupan harian. roh dan penunggu serta kesan negatif. Terdapat beberapa nilai masyarakat. Sebagai contoh. Kepercayaan dan pantang larang tersebut bertujuan untuk mendidik tetapi disampaikan seara halus supaya tidak menyinggung perasaan mereka yang ditegur malah dapat memperkayakan adat dalam masyarakat. Manakala. Antara contoh kepercayaan masyarakat Melayu adalah seperti kepercayaan kepada pawang. nilai merupakan prinsip-prinsip yang menentukan apakah yang sesuai dan bermoral dalam sesebuah masyarakat.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN yang dipercayai dan diterima dalam kehidupan masyarakat. Begitu juga dengan masyarakat India yang mengaitkan dewa dewi. matahari. Bahasa juga berfungsi untuk memenuhi pelbagai 12 . dengan kaedah yang Cole (1998) berpendapat bahasa adalah satu set simbol dan aturcara-aturcara yang disusun bersama bermakna dengan sistem komunikasi yang kompleks. unsur jahat seperti hantu. kepercayaan dan norma sendiri. contoh pantang larang masyarakat Melayu adalah melarang anak duduk di atas bantal. Semangat yang berada dan hidup di dalam fenomena alam seperti langit. kepercayaan dan norma sendiri. tidak boleh bersiul atau menyanyi di dapur dan banyak lagi. Dan ketiga. Nilai dalam masyarakat boleh mempengaruhi norma masyarakat tersebut. relativisme iaitu sesuatu budaya tidak boleh dinilai secara arbitari dengan menggunakan nilai. Melalui bahasa kita dapat membentuk identiti kelompok dan penyatuan dalam masyarakat. Manakala. tumbuhan. Nilai dan kepercayaan adalah saling berkaitan. dukun dan bomoh. unsur alam. melestarikan kebudayaan dan penerusan pemikiran. menjahit di waktu senja. xonsentrisme iaitu anggapan bahawa budaya masyarakat lain adalah lebih baik daripada masyarakat sendiri. gunung dan fenomena lain. Bahasa dikatakan menjadi alat komunikasi untuk manusia bekerjasama. air.

Bagi adat resam Cina pula. nama terdiri daripada tiga perkataan dengan dimulai dengan nama keluarga. “the term gender describes masculinity and feminity – the thoughts. Di Malaysia. Aspek adat resam juga boleh dilihat sebagai kepelbagaian budaya. dipakaikan sebentuk gelang tangan yang dinamakan Suulkaappu. perkahwinan dan kematian. Tujuannya juga untuk memberi nama kepada bayi yang beru dilahirkan. setiap masyarakat Melayu. beberapa adat resam yang diamalkan adalah mementingkan anak lelaki. adat dapat dilihat pada tiga aspek iaitu adat resam kelahiran. Kepelbagaian budaya juga boleh dilihat dari aspek jantina (gender). Adat resam kelahiran seperti melenggang perut diamalkan ketika wanita hamil tujuh bulan. sementara orang Cina Kuala Lumpur. Dalam kumpulan yang menggunakan bahasa sebagai alat komunikas. Menurut Butler dan Manning (1998). orang Melayu bertutur dalam bahasa Melayu tetapi dialek antara negeri membezakannya. Manakala. feelings and behavior that identify one as either male or female”. Sebagai contoh di Malaysia. Orang India bertutur dalam bahasa Tamil yang diambil dari negeri Tamil Naidu. Walaupun 13 . Contohnya bagi masyarakat Melayu. Masyarakat India pula mempunyai adat resam yang mengamalkan adat Valaikaapu iaitu adat ketika wanita India mengandung sulung menjangkau usia tujuh hingga sembila bulan. Adat resam adalah sesuatu cara yang telah ditentukan untuk melakukan sesuatu yang telah diakui oleh masyarakat. untuk menyatakan perasaan (fungsi ekspresif) atau menaakul kebijaksanaan (fungsi kognitif). adat kematian adakah kenduri arwah yang diadakan dan diurus oleh waris atau saudara untuk disedekahkan kepada arwah. Bagi adat perkahwinan. terdapat pula unsur dialek yang mempengaruhi bahasa yang digunakan. turu mempunyai kesan (isbat) kepada pelaku sama ada positif atau negatif. meminang dan bertunang bertujuan untuk mengenali pasangan dengan lebih mendalam sebelum dinikahkan. Orang Cina Pulau Pinang dan Melaka menggunakan Hokkein. Ipoh dan Seremban berbahasa Hakka.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN tujuan bagi menggambarkan suasana atau menyampaikan maklumat penutur dengan pendengar (fungsi komunikatif) supaya pendengar menyambut (fungsi apelatif). Adat juga adalah piawai iaitu adapat atau kelaziman yang diharapkan daripada anggota masyarakat. Cina dan India mempunyai adat resam masing-masing.

masih terdapat perbezaan ketara di antara mereka. Namun begitu. Terdapat kepelbagaian budaya dalam kehidupan masyarakat. Salah satu contoh bagi budaya yang baik ialah dari aspek pakaian. Lelaki secara fitrahnya bersikap keras dan agresif berbanding perempuan yang lebih bersopan santun dan berhemah.0 Kesimpulan 14 . Perempuan lebih cepat matang tetapi pada satu tahap umur tahap kematangan adalah sama.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN ada persamaan antara lelaki dan perempuan. 5. Contoh kedua ialah dari aspek perayaan. Nilai-nilai dalam masyarakat akan terus diwarisi hingga kepada generasinya melalui proses sosialisasi. pada masa kini. budaya adalah sesuatu cara hidup yang boleh dipelajari. 4. Ini kerana Baju Kurung menunjukkan ciri-ciri yang sopan iaitu tidak mendedahkan tubuh badan. Campuran jantina di dalam bilik darjah memberi peluang murid-murid dari segi jantina serta meluaskan lagi ruang persefahaman dan toleransi. tidak hairanlah sesuatu budaya masyarakat boleh diterimapakai oleh masyarakat lain kerana ia tidak membawa kesan yang negatif.0 Contoh-contoh Budaya Baik dan Tepat Tiap-tiap budaya mempunyai sistem nilainya yang tersendiri berdasarkan pandangan dan penghayatannya. Pakaian Baju Kurung adalah merupakan pakaian bagi budaya masyarakat Melayu. Namun demikian. bukan sahaja masyarakat Melayu yang memakai pakaian tersebut tetapi juga masyarakat Cina dan India serta bangsa asing. Oleh yang demikian.

nilai kepercayaan. Budaya merupakan warisan sosial manusia. budaya saling berubah. adat kerana ia merujuk kepada pencapaian menyeluruh manusia dalam pembangunan pentadbiran. Fungsi budaya dalam kehidupan adalah untuk memenuhi keperluan hidup. Pengertian tamadun membawa konsep yang sangat luas dan kompleks. pemikiran dalam bidang ilmu pengetahuan. Sesebuah tamadun lahir hasil daripada interaksi manusia atau masyarakatnya yang melahirkan satu cara hidup. Masyarakatnya mampu berkembang daripada pelbagai sudut sosial dan sains. sebagai galakan manusia mencipta dan sebagai alat penyatuan dan pengenalan identiti. perbandaran. Budaya merupakan antara faktor yang melahirkan sesuatu masyarakat dan bangsa yang dinilai berdasarkan di atas kejayaan dan kekuatan tamadun yang dibangunkan. moral dan adat resam. sebagai panduan untuk bertingkah laku.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Budaya dari segi bahasa merupakan satu cara yang diamalkan dalam kehidupan bermasyarakat kini. Melalui perkembangan sosial dan sains. mengatur hubungan manusia. kesusasteraan. kepercayaan. budaya “tidak kelihatan”. Budaya merujuk kepada satu cara hidup yang diamalkan kebanyakan orang samaada dari segi pemikiran. agama. sistem tulisan dan juga . bahasa. cara pemikiran. resam dan jantina. kesejagatan budaya. masyarakat 15 Ini Kepelbagaian budaya ini boleh dilihat dari segi bangsa. budaya adaptif dan maladaptif dan budaya bersifat integritif. budaya mempengaruhi proses-proses biologi. budaya dipelajari. Dalam kehidupan masyarakat terdapat pelbagai kebudayaan. struktur masyarakat. kepimpinan dan undangundang. perasaan dan tingkah laku yang boleh diwarisi. Terdapat beberapa ciri budaya seperti yang disenaraikan oleh Ferraro(2006) iaitu budaya dikongsi. pandangan dan tabiat berfikir seseorang itu.

Ketamaduan setiap kumpulan manusia atau masyarakat mempunyai identiti yang melambangkan jati diri dan falsafah kehidupan yang maju dan selari dengan pegangan agama dan norma-norma masyarakat. Titas Kertas 2. Kuala Lumpur: DBP 16 . Petaling Jaya : Fajar Bakti. Ilmu sejarah dan pensejarahan.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN sesebuah tamadun mewujudkan kesatuan budaya dan kesenian yang mewakili ketamadunan mereka sendiri. Masyarakat yang tidak mempunyai budi pekerti dan sopan santun yang tinggi adalah masyarakat yang tidak bertamadun kerana ia meruntuhkan ketamadunan mereka sendiri. Rujukan Azhar Hj Mad Aros (2000). Arba’iyah Mohd Noor (2002).

Rahman Khudzri Wan Abdullah. Diperolehi daripada laman web http://www. Kuala Lumpur : Kumpulan Budiman Sdn. Tamadun Melayu jilid Satu.org. Munif Zarirruddin Fikri Nordin & Solahuddin Ismail (2002). (2007). 2011. pada Okt 10. pada Okt 10.scribd. Lucy Mair (1989).com/doc/12919304/Tamadun-Dan-Kaitannya-DenganKebudayaan-Dan-Kesenian. Pahang Darul Makmur: PTS Publications & Distributor Sdn. Tamadun Islam: Suatu Sorotan. (n.HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Budaya dan Tamadun (n.com/docs/6370651/Arnold J_Toynbee. Bhd. Bhd.d. Aziz Deraman dan Abd. Kuala Lumpur : DBP. pada Okt 10.). Antropologi Sosial Permulaan. Wikipedia Bahasa Indonesia. Kamus Dewan (Edisi Keempat). Haji Ishak Saat. Rahman Al-Ahmadi (1993).net/keronuex/nota-lengkap-modul-titasnew. (n. Konsep Budaya. Terjemahan Azemi Salim.wikipedia.slideshare. A. Syed Ismail Mustapa.d.docstoc.).). Kuala Lumpur : DBP. Bhd. Ismail Hussein. Selangor: Penerbitan Multimedia Sdn.wiki/Budaya. Kuala Lumpur : Dewan Bahasa dan Pustaka. Diperolehi daripada laman web http://www. (n. Budaya.). 2011. Ahmad Subki Miskon (2010). 2011.d. Tamadun dan Kaitannya dengan Kebudayaan dan Kesenian. 2011. Kajian Sosial Akademik. Diperoleh daripada laman web http://ms. pada Okt 10. Wan Ab. 17 . Budaya dan Pembelajaran. Diperolehi daripada http://www.d.

HBEF 1503 MASYARAKAT DAN TAMADUN Wikipedia (2009). pada Okt 18. (nd). Diperoleh daripada laman web http://ms.scribd. Tamadun Melayu teras tamadun Malaysia. Tamadun. 2011.com/doc/25338646/Bab-3-Tamadun-Melayu 18 .wikipedia. Zainal Abidin Borhan dan Ahmad Hakimi Khairuddin. 2011 daripada http://www. Diperoleh pada Okt 25.org/wiki/Tamadun.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->