IBU Ibu merupakan kata tersejuk yang dilantunkan oleh bibir – bibir manusia.

Dan “Ibuku” merupakan sebutan terindah. Kata yang semerbak cinta dan impian, manis dan syahdu yang memancar dari kedalaman jiwa. Ibu adalah segalanya. Ibu adalah penegas kita dilaka lara, impian kta dalam rengsa, rujukan kita di kala nista. Ibu adalah mata air cinta, kemuliaan, kebahagiaan dan toleransi. Siapa pun yang kehilangan ibinya, ia akan kehilangan sehelai jiwa suci yang senantiasa merestui dan memberkatinya. Alam semesta selalu berbincang dalam bahasa ibu. Matahari sebagai ibu bumi yang menyusuinya melalui panasnya. Matahari tak akan pernah meninggalkan bumi sampai malam merebahkannya dalam lentera ombak, syahdu tembang beburungan dan sesungaian. Bumi adalah ibu pepohonan dan bebungaan. Bumi menumbuhkan, menjaga dan membesarkannya. Pepohonan dan bebungaan adalah ibu yang tulus memelihara bebuahan dan bebijian. Ibu adalah jiwa keabadian bagi semua wujud. Penuh cinta dan kedamaian. :+: Khalil Gibran :+ GURU: Barangsiapa mahu menjadi guru, biarkan dia memulai mengajar dirinya sendiri sebelum mengajar orang lain, dan biarkan dia mengajar dengan teladan sebelum mengajar dengan kata-kata. Sebab mereka yang mengajar dirinya sendiri dengan memperbetulkan perbuatan-perbuatannya sendiri lebih berhak atas penghormatan dan kemuliaan daripada mereka yang hanya mengajar orang lain dan memperbetulkan perbuatan-perbuatan orang lain. :+: Khalil Gibran :+:

. . sehingga kami semua berkumpul bersama dengan santunan-Mu di tempat kediaman yang dinaungi kemulian-Mu. Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung. Izinkanlah mereka memberi syafa’at untukku. Ya Allah. maka izinkanlah aku memberi syafa’at untuk mereka. Bila magfirah-Mu telah mencapai mereka sebelumku. Apa saja gangguan yang telah mereka rasakan atau kesusahan yang mereka deritakan kerana aku. maka jadikanlah itu semua penyebab susutnya dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan mereka dengan perkenan-Mu ya Allah. peliharalah mereka sebagaimana mereka memeliharaku. Berilah mereka balasan yang sebaik-baiknya. Ya Allah. serta anugerah yang tak berakhir dan Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih. ampunan-Mu serta rahmat-Mu. atau hilangnya sesuatu hak mereka kerana perbuatanku. Ya Allah. hanya Engkaulah yang berhak membalas kejahatan dengan kebaikan berlipat ganda. Tetapi jika sebaliknya. atas didikan mereka padaku dan Pahala yang besar atas kasih sayang yang mereka limpahkan padaku.PUISI UNTUK AYAH & IBU Rendahkanlah suaraku bagi mereka Perindahlah ucapanku di depan mereka Lunakkanlah watakku terhadap mereka dan Lembutkan hatiku untuk mereka……. Amin Ya Rabbul Alamin.

puisi untuk ayah dan ibu Untukmu Ayah Untukmu Ibu Kasihmu… sayangmu… selalu kau berikan padaku… Kau banting tulangmu… kau peras keringatmu… Namun kau selalu berusaha tersenyum didepanku… Walau ku sering mendurhakaimu… kau tak pernah berhenti memberi semua itu… Kau pun tak pernah sedikitpun meminta balasan dariku… Karena ku tau… kau lakukan semua itu… Hanya untuk membuatku bahagia… Kau cahaya hidupku… kau pelita dalam setiap langkahku… Maafkan…bila aku belum bisa membalas semua kebaikan yang telah kau berikan untukku… Tetapi Aku berjanji… aku akan selalu berusaha dan berdo’a semampuku… untuk kebahagiaanmu di masa tua mu nanti… Agar kau selalu tersenyum… walaupun apa yang ku beri… tidak sebesar apa yang ku terima selama ini… “Dien’s” 26072011 .