P. 1
Ringgit Malaysia

Ringgit Malaysia

|Views: 659|Likes:
Published by bencutt

More info:

Published by: bencutt on Nov 08, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/21/2012

pdf

text

original

Ringgit Malaysia

Ringgit atau turut dikenali sebagai Ringgit Malaysia ialah unit mata wang Malaysia dengan kod mata wang MYR. Ringgit boleh dibahagi kepada 100 sen dan mempunyai wang kertas bernilai RM100, RM50, RM10, RM5 dan RM1 serta syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen dan 5 sen. Nama "Ringgit" berasal daripada sisi bergigi wang perak Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman dahulu. Dollar Brunei juga dikenali sebagai ringgit bagi masyarakat tempatan. Pada 1837, mata wang Rupee India digunakan sebagai mata wang rasmi di penempatan selat (iaitu Negeri negeri Selat) tetapi pada 1867, dollar perak digunakan semula. Pada 1903, dollar Selat dipaut pada 2 shilling dan empat pence (mata wang Britain ketika itu) selepas diperkenalkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang (Board of Commissioners of Currency). Bank-bank swasta dilarang mengeluarkan wang kertas. Namun penggunaan berterusan mata wang ini terhenti akibat penaklukan Jepun pada 1942 hingga 1945 dan apabila mata wang ini dinilai semula berdasarkan Pound Sterling pada 1967. Ini mengakibatkan nilai wang Selat susut sebanyak 15% daripada nilai asal. Mulai bulan Ogos 1975, nama "Ringgit" diterima secara rasmi sebagai nama khas mata wang Malaysia. Sebelumnya, wang dikenali sebagai dollar dalam Bahasa Inggeris dan ringgit dalam Bahasa Melayu. Namun penggunaan simbol $ terus digunakan sehingga ditukar kepada RM pada 1990an. Sewaktu krisis ekonomi Asia pada 1997, mata wang ringgit dipaut pada dollar Amerika Syarikat pada kadar tetap iaitu RM 3.80 untuk satu dollar AS. Pada 12 Julai 2005, Bank Negara menamatkan pemautan mata wang ringgit kepada dollar Amerika Syarikat selepas Chinamengumumkan penamatan pautan renminbi kepada dollar. Menurut Bank Negara, Malaysia akan membenarkan ringgit untuk dioperasi dengan apungan terkawal dengan beberapa mata wang utama. Ini menyebabkan nilai mata wang ringgit naik menghampiri aras nilai pasaran yang dapat diterima . Walaupun begitu, Bank Negara ada bercampur tangan dalam pasaran kewangan untuk mengekalkan kestabilan di dalam dagangan ringgit.

Dolar Sarawak Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dolar Sarawak 1935 Dolar Sarawak ialah mata wang Sarawak antara 1858 hingga 1953. Nilainya sama sahaja dengan dolar Selat dan penggantinya, dolar Malaya (mata wang Malaya dan Singapura), iaitu 2 syiling 4 peni setiap

dolar, sejak pengenalannya sehingga kedua-dua mata wang itu digantikan dengan dolar Malaya dan Borneo British pada tahun 1953. Dolar Sarawak dibahagikan kepada 100 sen. Pada sepanjang sejarahnya, duit syiling ditempa dalam jenis mata wang ¼ sen, ½ sen, 1 sen, 2½ sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, dan 50 sen. Duit syiling yang nilainya 5 sen atau lebih mengandungi logam berhargatetapi sejak 1920, duit syiling 5 sen dan 10 sen juga diperbuat daripada tembaga dan nikel. Duit-duit syiling itu menonjolkan potret dan nama raja:
  

James Brooke (ditulis sebagai J. Brooke) sehingga 1868; Charles Anthoni Johnson Brooke (ditulis sebagai C. Brooke) dari 1868 hingga 1917; dan Charles Vyner Brooke (ditulis sebagai C. V. Brooke) dari 1917 sehingga tamatnya penggunaan mata wang ini.

Siri pertama nota bank dikeluarkan oleh Perbendaraan Kerajaan Sarawak. Ia dicapkan dengan tangan dan bermutu rendah. Semua nota yang kemudian dikeluarkan oleh Kerajaan Sarawak, kecuali nota 10 sen dan 25 sen pada 1919, dengan kedua-dua ini dikeluarkan semula oleh Perbendaharaan. Pada sepanjang sejarahnya, nota bank dikeluarkan dalam jenis mata wang 5 sen, 10 sen, 20 sen, 25 sen, 50 sen, $1, $5, $10, $25, $50, dan $100. Nota bank sebelum tahun 1922 atau melebihi $50 sangat jarang dijumpai. Semasa zaman pendudukan Jepun (1942-1945), wang kertas dikeluarkan dalam jenis mata wang 1 sen hingga 1,000 dolar. Nilainya ditetapkan pada kadar 1 dolar = 1 yen Jepun, berbanding dengan kadar praperang sebanyak 1:2. Selepas perang, mata wang pendudukan Jepun diisytiharkan sebagai tidak bernilai dan nilai dolar Sarawak dipulihkan kepada nilai berasaskan sterling yang dahulu sebanyak 2 syling 4 peni.

Sekilas Sejarah Mata Wang Dunia

1879 Sistem kewangan dunia kembali kepada piawaian emas.

1914 penggunaan piawai emas dibatalkan kerana banyak negara yang terlibat dalam Perang Dunia I mencetak mata wang lebih banyak dari simpanan emas yang dimilikinya.

1933 FD Roosevelt dilantik menjadi presiden ketika AS mengalami Great Depression, ia memperkenalkan beberapa langkah reformasi sosial dan ekonomi. Ia membatalkan piawai emas dan mengarahkan untuk mencairkan semula 500,000 keping wang emas bernilai USD 20 setiap satu.

1 Julai 1944 Perjanjian Bretton Woods di AS. Negara-negara sekutu bersepakat untuk menstabilkan

semula kadar tukaran setelah Perang Dunia II. Kerajaan Amerika berjanji kepada rakyatnya dan orang luar bahawa Amerika akan menukar wang kertas USD 35 dengan 1 auns emas. Perjanjian ini juga menyepakati bahawa pencetakan mata wang sesebuah negara berdasarkan rizab emas, dan dolar dijadikan sebagai piawai semua mata wang dunia.

15 Ogos 1971 Presiden Richard Nixon mengumumkan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya membatalkan perjanjian Bretton Woods dengan mengamalkan mencetak lebih banyak wang bagi membiayai ekonominya. Sistim kewangan dunia diubah, mata wang sesebuah negara ditetapkan sebagai bahagian tertentu dari rizab mata wang asing yang dimilikinya. Dunia mengamalkan fiat money sahaja.

Pemansuhan nilai tara USD kepada emas inilah yang merupakan punca krisis dolar yang meluas. Sejak saat inilah mana-mana negara mesti meminjam dan melangsaikan pinjamannya hanya dalam USD, tentunya dengan kadar bunga tertentu, misalnya IMF menetapkan antara 15-20%. Ini adalah perangkap negara maju sehingga boleh terus mengeksploitasi negara miskin.

Penggunaan wang fiat diperkenalkan oleh negara kolonialis untuk memanipulasi pasaran wang dunia dan menjadi alat penjajahan. Fakta bahawa negara-negara ini masih mempunyai simpanan emas yang banyak tetapi berpakat untuk tidak menjual atau memajakkan emasnya semakin memperkuat persangkaan kita bahawa wang fiat adalah alat penjajahan. Ada maklumat bahawa mulai Jun 2001 Rusia telah mencetak wang emas sebagai legal tender, ia juga telah mula menjual dolar dan menimbun simpanan emasnya. Posted by Along at 8:08 PM 0 comments: Sejarah wang Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

wang kertas adalah bentuk wang yang paling lazim digunakan. konsep abstrak. Sejarah wang merupakan suatu perjalanan cerita yang menjangkaui tempoh ribuan tahun dan pada hari ini kajian saintifik mengenai wang dan sejarahnya dipanggil ilmu numismatik. Hari ini. benda-benda lain seperti emas atau perak mengekalkan kebanyakan ciri penting sebagai wang. Walau bagaimanapun. Banyak barang yang telah digunakan sebagai wang.1 Piawaian Emas (1880-1914) 4.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. Salah satu ciri wang atau duit ia mestilah barang yang kurang penawaran atau sukar didapati. Isi kandungan [sorokkan]     1 Kemunculan wang 2 Wang komoditi 3 Kemunculan duit syiling dan wang logam 4 Wang kertas o o 4. Wang moden (dan kebanyakan wang purba juga) sebenarnya hanyalah sebagai simbol dalam erti kata lain. daripada logam berharga dan cangkerang yang memang sukar dijumpai kepada rokok dan seterusnya wang yang dicipta manusia seperti wang kertas.2 Tempoh antara peperangan (1918-1939)  5 Wang fiat .

batu akik dan batu unam. Sejarah perkembangan wang bermula dengan evolusi tamadun manusia itu sendiri iaitu kira-kira 2000 tahun sebelum masihi[perlu rujukan]. Kulit-kulit binatang 3. 6 Wang kredit [sunting]Kemunculan wang Asal usul wang purba mungkin telah wujud sekurang-kurangnya 100. Oleh kerana ketidakpuasan manusia terhadap sistem tukar barang atau barter. tanah liat. maka satu sistem pertukaran yang menggunakan satu 'benda' sebagai perantaraan dicipta. Sebelum kewujudan konsep wang. Pada mulanya mereka memilih alat-alat seperti barang perhiasan untuk dijadikan sebagai alat pertukaran. Tombak 6. Antara barang-barang yang digunakan ialah: 1.) 2. Keupayaan wang membebaskan manusia dari kerumitan sistem barter membawa kepada penggunaan wang sebaik sahaja wujud barang yang boleh diterima umum. Pedang 4. Cerek (bahan tembaga) 5. Meriam kecil tembaga [sunting]Kemunculan duit syiling dan wang logam . manusia menggunakan sistem barter tidak cekap. Tempayan (yang merupakan simbol atau status kekayaan pada era tersebut) 7. [sunting]Wang komoditi Revolusi wang dimulakan dengan wang komoditi. Peringkat penggunaan wang komoditi bermula apabila masyarakat merasakan terlalu banyak kelemahan dalam sistem barter. Biji-biji manik (biasanya diperbuat dari kaca.000 tahun dahulu. Mereka mencari satu alat lain untuk menggantikan kelemahan tersebut dengan memilih satu alat yang sukar untuk diperolehi serta mempunyai nilai di kalangan masyarakat.

antara logam yang pernah digunakan sebagai wang logam adalah besi. Melalui sistem ini. Penemuan batu uji kecil membawa kepada penciptaan syiling berasaskan kepada bahan logam komoditi. emas dan perak merupakan logam yang paling popular dan diguna secara meluas di seluruh dunia. Belgium. Pada 1933 hanya lima negara yang dikenali Gold Bloc (Perancis. [sunting]Piawaian Emas (1880-1914) Sistem kewangan yang digunakan kira-kira pada tahun 1880 hingga tercetusnya Perang Dunia I dikenali sebagai Gold Standard atau piawaian emas. kebanyakan negara membatalkan peraturan piawaian emas. wang semasa zaman Rom purba. Kerana ini. Wang logam dicipta untuk menggantikan wang komoditi yang kurang sesuai peranannya sebagai wang. Apa saja logam lembut boleh diuji ketulenannya di atas batu uji yang membolehkan seseorang mengira jumlah kandungan sesuatu logam dengan cepat dalam satu ketulan. padat dan senang disimpan. Wang kertas boleh ditukarkan kepada emas di bank pengeluar pada nisbah tertentu. Ciri utamanya ialah ia merupakan sistem kadar pertukaran tetap yang nilai paritinya ditetapkan berdasarkan kepada nilai emas. Antara logam-logam ini. Belanda.Denarius. [sunting]Wang kertas Wang kertas diperkenalkan untuk mengatasi kelemahan wang logam yang berat untuk menjalankan urusniaga. ke seluruh dunia. timah. Bagi mengelakkan kesan yang tidak diingini kepada pasaran domestik. Selain emas. penggunaan emas sebagai wang tersebar dengan cepat dari Asia Kecil. perak dan tembaga. adalah syiling perak. Wang kertas pada mulanya dalam bentuk satu resit yang digunakan sebagai bukti simpanan emas dan perak dengan tukang emas. Itali dan Switzerland) masih mengamalkan piawaian . [sunting]Tempoh antara peperangan (1918-1939) Ketika meletusnya Perang Dunia I. Emas adalah logam lembut yang juga sukar didapati. Resit ini secara tidak langsung memberitahu bahawa ia boleh ditukarkan kepada duit syiling emas dan perak yang sebenar. emas diperlukan hanya sebagai aset rizab. tempat di mana ia digunakan dengan meluas. keperluan kewangan menjadi amat besar dan hanya dapat dipenuhi dengan pengeluaran lebih banyak wang.

kebanyakan transaksi adalah dilakukan melalui cek atau secara elektronik. Namun pada 1936 sistem ini berakhir apabila berlaku penurunan nilai matawang Perancis dan Switzerland. [sunting]Wang kredit Wang kredit muncul bersama dengan kemunculan wang fiat dan wang komoditi. Walaupun bank tidak mempunyai wang fiat yang cukup jika sekiranya penyimpan mahu mengeluarkan semua wang mereka dalam akaun semasa (wang kredit). [sunting]Wang fiat Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada rizab komoditi. Dengan melakukan perkara ini. Sejarah wang kertas Malaysia [CLIK HERE] Share Dengan Rakan di Facebook10 Info dari ahli forum en tenuk . Kebanyakan bentuk wang dalam sistem ekonomi barat adalah wang kredit yang berasal dari wang fiat. bank akan meminjamkan wang melebihi dari rizab yang ia ada pada sesuatu masa. bank akan meningkatkan bekalan wang melebihi jumlah wang fiat yang ada. kebanyakan ekonomi negara-negara maju menyandarkan mata wang mereka kepada dolar Amerika Syarikat (lihat Persidangan Bretton Woods). Pada ketika inilah. Nilai wang fiat diberikan melalui perintah kerajaan yang menguatkuasakan wang fiat sebagai tender sah di sisi undang-undang di mana si penghutang boleh membayar hutang mereka dengan wang fiat tanpa perlu risau tidak diterima.emas. Amerika Syarikat bertukar kepada wang fiat. Penggunaan wang kredit berkembang dengan kemunculan kad kredit yang membolehkan orang ramai membeli secara kredit tanpa perlu wang yang banyak. Dalam sistem ekonomi moden. Dengan ini kebanyakan ekonomi negara barat dan dunia keseluruhannya bertukar kepada sistem yang berasaskan wang fiat. Pada tahun 1971.

Pada 1 September 1982. Pada awal tahun 1982. Muka belakang wang kertas mengandungi logo BNM dan dihiasi dengan bentuk geometri Sempena pelaksanaan rasmi sistem ejaan baru Bahasa Malaysia pada 16 Ogos 1972. RM5. Pada Februari 1996. RM50 dan RM100 turut diperkenalkan dan direka dengan ciri-ciri keselamatan yang baru. Justeru mata wang jenis nilai RM1. Wang kertas jenis $1. wang kertas yang dikeluarkan ditandatangani oleh Gabenor BNM baru Tan Sri Aziz Bin Hj Taha. Reka bentuk asal bagi kesemua wang kertas ini adalah sama bagi semua jenis nilai iaitu muka depannya mengandungi potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama berserta dengan perkataan Bank Negara Malaysia dan ditandatangani oleh Gabenor BNM Tun Ismail Bin Mohamed Ali. Selepas krisis ekonomi pada tahun 1998. Contohnya perkataan “SA-PULOH” ditukarkan kepada “SE-PULUH” pada muka depan wang kertas jenis nilai $10.. Wang kertas keluaran baru sejak September 1983 dicetak dengan sketsa bangunan atau mercu tanda penting di ibu kota. BNM telah menggunakan sistem ejaan baru dalam percetakannya tapi masih mengekalkan reka bentuk wang kertas yang sama.Bank Negara Malaysia (BNM) mula mengeluarkan wang kertas Malaysia yang pertama pada tahun 1967 mengandungi jenis nilai $1. BNM telah mengeluarkan 2 jenis nilai baru $20 dan $500. RM10. Pada tahun 1976. Saiz ukuran wang juga lebih kecil berbanding dengan wang kertas siri terdahulu.000 dikeluarkan pada 2 September 1968. BNM telah memperkenalkan RM2 (wang kertas Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia. langkah keselamatan tambahan iaitu imej pendam (latent image) telah digunakan dimana angka Arab akan timbul kelihatan apabila wang kertas ini dicondongkan sedikit pada suatu sudut. $50 dan $100. Sejarah Matawang dan Kaitan Dengan Hukum Forex jihad pena oleh abu_muadz Dolar Zimbabwe. Wang kertas baru pada keseluruhanya mempunyai reka bentuk baru dan mencerminkan kebudayaan Malaysia..RM). . RM500 dan RM1000 telah diberhentikan pengunaannya. Billionaire tuuu. $5 $10. Tera air kepala harimau pada muka depan siri lama telah digantikan dengan potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama.

Warga Amerika Syarikat. Namun. “ Apa itu wang kertas?” wacana tentang riba dan wang emas tidak mungkin lengkap kalau tidak menyentuh soal wang kertas kerana kedua-dua matawang ini dan riba ada hubung kaitnya dari segi sejarah. Turki. tipu daya dan pembelitan yang dahsyat.orang berkenaan ‘wajib’ berpindah ke dalam hutan. G Edward Griffin dalam buku The Creature From Jekyll Island berkata bahawa titik bermulanya penipuan wang kertas adalah pada 1910.w. Jabatan ini kemudiannya mentadbir segala urusan kewangan Negara Amerika Syarikat. Selepas itu. Begitu sekali sekeping wang kertas bergelar ‘not’ menguasai seluruh kehidupan manusia. Kerajaan Melayu Melaka pada kurun ke-14 Masehi juga menggunakan wang emas. berkurun lama sebelum kedatangan Islam di bumi Arab. Sejarah mencatatkan bahawa antara wang yang paling awal muncul di dunia ini adalah wang emas yang digunakan pada empayar Rom di Eropah. . Sebaliknya dianggotai oleh syarikat milik persendirian asing. dunia beralih kepada wang kertas yang bersandarkan emas. Kongres Amerika Syarikat pula terpaksa meluluskannya secara curi-curi. Mesyuarat misteri di pulau Jekyll pada tahun itu membawa kepada penubuhan the Federal Reserve Department (FRD) pada tahun 1913 yang keahliannya bukan di kalangan rakyat atau institusi kerajaan Amerika Syarikat. FRB digunakakn oleh industri perbankan di seluruh dunia termasuk Malaysia untuk mencipta wang sesuka hati dalam jumlah yang berlipat kali ganda melebihi kekayaan sebenar.Hari ini kalau ada yang berazam untuk tidak mahu menggunakan wang kertas . Wang emas terus digunakan oleh dunia Islam dan bahagian-bahagian dunia yang lain setelah keadatangan Nabi Muhammad s. Namun.. penggunaannya berakhir pada 1924 berikut runtuhnya kerajaan Khilafah Islamiah terakhir iaitu Khalifah Uthmaniah yang berpusat di Istanbul.a. Sehingga hari ini. sejarah wang kertas diwarnai misteri. antaranya mencetak wang kertas Dolar Amerika dan memperkenalkan Fractional Reserve Bangking (FRB) atau Fractional Reserve Requirement (FRR) yang menjadi asas perjalanan sesebuah bank. Penggunaan perkataan ‘federal’ (persekutuan) ke atas sesuatu yang berbentuk persendirian adalah pembohongan yang nyata.

Negara Israel mendapat pengiktirafan sebagai sebuah Negara berdaulat di tengah-tengah Negara Palestin yang sah. Setahun selepas Dolar Amerika mendapat ‘daulat’ berkenaan. Negara-negara dunia tidak lagi menyandarkan mata wang kertas kepada rizab emas masing-masing seperti sebelum ini. Pada 1944. Tuntutan rasmi terhadap rizab emas Amerika Syarikat melambung kepada USD32 bilion sedangkan rizab emas yang ada hanya satu pertiga. Berduyun-duyun bank pusat negara lain memeras ugut Amerika Syarikat dengan cara menebus pegangan Dolar Amerika masing-masing. kerajaan Amerika Syarikat pimpinan Ricard Nixon hampir bankrap gara-gara Perang Vietnam dan masalah deficit imbangan pembayaran yang berterusan. Seterusnya pada 1971. Pada 1948. Keyakinan terhadap Dolar Amerika punah. Kemuncaknya ialah kejatuhan Kerajaan Khalifah Uthmaniah. muncul pula perjanjian Bretton Woods yang melibatkan 44 buah Negara dunia yang bersetuju untuk menyandarkan mata wang kertas masing-masing kepada Dolar Amerika dengan jaminan bahawa USD35 bersamaan dengan satu auns emas. Peristiwa demi peristiwa terus mengejutkan dunia. International Monetory Fund (IMF) pun ditubuhkan. . Emas mengalir keluar dari Amerika Syarikat lalu dengan sendirinya meruntuhkan nilai Dolar Amerika.Berikutan penubuhan FRD. Dunia pun berubah dengan mendadak. banyak peristiwa besar berlaku sehingga membolehkan British mengusai Bandar Jerusalem pada 1919. Penguasaan itu menandakan berakhirnya era Perang Salib yang berlangsung selama 250 tahun antara umat Islam dan Kristian. antaranya Perang Dunia Pertama dan krisis ekonomi dunia besar-besaran pada 1929.

Bayangkan betapa liciknya permainan ini. Ini bermakna Amerika Syarikat memungkiri perjanjian Bretton Woods dan bertindak secara unilateral untuk menguburkan sistem piawaian emas.Firmannya : َُ ََ َُ َُ ‫الَّذِينَ آمنوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل َّللاِ والَّذِينَ كفرُوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل الطاغوت‬ ِ ُ َّ ِ ِ َ َّ ِ ِ َ ِ َ َّ َ َ ََ ‫فقاتِلُوا أ َْولِيَاء الش ْيطان إِنَّ ك ْيد الش ْيطان كانَ ضعِيف‬ َ ِ َ َّ َ Maksudnya : . Selepas 15 ogos 1971. semua matawang dunia berubah menjadi matawang fiat iaitu matawang yang bernilai sifar. nilai dolar ditentukan oleh kuasa permintaan dan penawaran pasaran tukaran wang asing. dolar tidak lagi bersandarkan kepada emas. Kesannya. Pun begitu apa jua tipu daya tetap ada kelemahannya seperti mana yang disebut oleh Allah dalam alQuran. Kalau ada pun.President Richard Nixon Namun Amerika licik bertindak dengan memutuskan ikatan antara Dolar Amerika dan emas. Ini bermakna setiap Negara bebas mencetak wang kertas tanpa perlu bersandarkan kepada apa-apa rizab. ia dalam jumlah yang kecil seperti yang ditetapkan oleh Special Drawing Rights IMF. Sejak itu.

pada wang kertas Ringgit Malaysia yang kita gunakan sekarang. Kepercayaan semata-mata! Itu sahaja! Sekiranya di suatu masa kelak. ‘tabir’ yang melindungi wajah sebenar wang kertas semakin terungkai. Ia hanya lah ‘janji’ untuk membayar dan pihak yang mengeluarkannya tidak semesti menunaikan ‘janji’ itu. Dunia mula mengetahui apa ada di sebalik wang kertas. sebab itu perangi lah kawan-kawan syaitan itu kerana tipu daya syaitan itu adalah lemah. sebagai contoh. Nilai yang dicetak di atas wang kertas kini ditentukan oleh kerajaan yang mengeluarkannya dan kuasa pasaran (market forces). Ini bermakna nilainya bergantung kepada permintaan dan manipulasi pihak yang mengeluarkannya. Duit Fiat Malaysia Wang kertas digelar fiat kerana ia bukan berbentuk komoditi tetapi dikeluarkan oleh pihak tertentu dan dijamin nilainya oleh pihak yang mengeluarkan.“Orang-orang yang beriman dan berperang di jalan Allah dan orang-orang yang kafir berjalan di jalan thaghut. semua orang hilang kepercayaan terhadap ‘kertas ini’ lalu ia tidak lagi berguna. ayat 76] Sekarang. Pengertian sebenar disebalik wang kertas ialah sekadar ‘sekeping kertas’ yang diterima pakai untuk semua urusan jual beli. Atas inilah. Asas penerimaan kertas ini hanya atas dasar kepercayaan terhadapnya. sekalipun jumlahnya berguni. “wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai…. . Wang kertas tidak mempunyai nilai intrinsik seperti mana wang sebenar (contohnya emas. sebakul barangan dan lain-lain).”.” [surah an-Nisa’. perak. tercetak ayat.

Di Malaysia.Sejarah membuktikan bahawa dalam peperangan mata wang sesebuah Negara dilanda krisis akan hancur lalu wang kertas dilambakkan seperti bukit di satu tempat dan dimansuhkan dengan cara membakarnya hingga hangus. Krisis ekonomi dunia diramal menjadi lebih teruk berbanding pada tahun 1929. wang fiat juga merujuk kepada wang dalam bentuk angka dalam akaun. Wang ini tidak disokong oleh apa-apa aset yang nyata. Krisis ekonomi Asia pada 1997 adalah contoh yang paling dekat dengan kita. hutanghutang yang dikeluarkan oleh bank atau institusi kewangan dan kad plastic digital. 100 Billion leh beli 3 bijik telur. Ungkapan ‘duit tak laku’ bukan lah sesuatu yang asing buat orang lama yang pernah melalui pengalaman buruk itu.. sebahagian besar generasi sebelum merdeka masih lagi mengingati istilah ‘duit pisang’ atau ‘duit Jepun’ yang menyaksikan berguni duit kertas tidak mampu untuk membeli secawan beras. bank dan institusi kewangan dengan cara tidak bertanggungjawab telah mencipta wang fiat dengan banyak di pasaran sehingga menyebabkan inflasi. Spekulasi dan manipulasi menyebabkan berlaku susut nilai matawang atau lebih buruk. Nice! Selain wang kertas. Keadaan ini pasti akan berulang. Wang itu dicipta melalui kepelbagaian deposit. matawang itu langsung tidak bernilai.. Nilainya mudah dimainkan oleh speculator matawang yang berniat jahat. Ayam bertelur 30 bijik dah leh dapat 1 trillion. Sistem ekonomi kapitalis. tamak dan tidak berperikemanusian. Setiap wang fiat yang didepositkan ke . Keadaan yang dinamakan ‘money meltdown’ ini sudah pun berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan (kejatuhan Dolar Amerika pada 1973 dan 1980). memberi hutang dan mengenakan faedah.

nilai wang fiat akan berkurangan dan menyebabkan inflasi. .dalam bank akan mencambahkan tiga wang fiat lagi yang boleh diberikan kepada individu dan syarikat perniagaan. tetapi masih berada di dalam keadaan kekurangan. gaji sebanyak RM 20 000 sebulan belum tentu menjanjikan kereta import dan banglo. Satu wang fiat tidak memungkinkan kita membeli barangan yang sama kita beli seperti sepuluh tahun yang lalu. Duit kira pakai timbang. Ekonomi ini adalah ekonomi palsu yang tidak berasaskan kepada pengeluaran sebenar. seseorang yang bergaji RM 1000 sebulan mampu memiliki kereta import berjenama dan sebuah banglo. Harga barangan menjadi terlalu tinggi iaitu meningkat berkali ganda berbanding peningkatan dalam pendapatan. Apabila semakin banyak wang dicetak.. tiga puluh tahun lalu. Hari ini. Malah hutang bank juga boleh diwarisi sehingga ke anak cucu. Hampir semua orang berhutang dengan bank atau institusi keewangan dan pada bila-bila masa boleh menjadi papa kedana kerana hutang itu. Sebagai contoh. Harta pada hakikatnya dimiliki oleh bank atau institusi kewangan. Orang sekarang berkerja siang dan malam serta melakukan bermacam-macam jenis pekerjaan. 5 kilo = USD 1 Sesetengah kerajaan mencetak wang sewenang-wenang tanpa bersandarkan kepada pengeluaran sebenar dalam Negara bagi kepentingan pemerintah dan pengekalan kuasa. Ini menjadikan nilai wang kertas fiat hanya terletak pada barangan yang kita beli hari ini. Kuasa beli rakyat pula akan berkurangan.

Sanep Ahmad. Setelah menghadapi berbagai masalah dalam mata wang fiat. piawaian emas penuh (1717-191) . this paper also takes a different approach of revealing the fine performance of gold i. Semua ini angkara sistem kewangan fiat yang menyebabkan ekonomi berkembang secara tidak stabil serta mewujudkan jurang besar antara golongan berada dengan golongan tidak berada. piawaian emas & wang kertas dan system bretton woods (1926-1971) sehinggalah kepada sistem apungan matawang yang diamalkan hari ini.25 gram yang digunakan sebagai matawang pada zaman awal Islam. sunnah tarqririyyah. kini terdapat usaha-usaha untuk kembali semula kepada penggunaan wang dinar emas. Dwi Condro Triono Dinar emas adalah mata wang yang telah diguna sepanjang sejarah pemerintahan Islam sehinggan kezaman khalifah uthmaniyah di turki. Dinar / Dirham Backed Electronic Payment System for Malaysian Market Mohd Nazri Muhayiddin. had mencuri. dan pembayaran diat. Adakah Islam memang mewajibkan penggunaan emas dan perak sebagai mata wang ? Tidak bolehkah mata wang diperbuat dengan cara yang lain ? Kertas kerja ini cuba meneliti hukum penggunaan dinar emas mengikut tinjauan fiqh. Islam telah menetapkan emas dan perak sebagai sesuatu yang penting dalam sistem kewangan kerana fungsinya sebagai alat pertukaran. seluruh ummah sebenarnya sudah ditipu ‘hidup-hidup’. Inilah penipuan terbesar dalam sejarah manusia. Wan Kamal Mujani. Apabila Amerika Syarikat meluluskan penubuhan FRD dan Amerika Syarikat mengadakan perjanjian Bretton Woods pada 1944. bagi menyempurnakan pelaksanaan kewajiban hukum syarak yang telah ditetapkan seperti penentuan nisab zakat. Kaedah yang diguna adalah secara penggalian hukum (istinbathul-ahkam) berdasarkan sunnah seperti sunnah tasriiyyah. Elsadig Musa Ahmed In addition to highlighting repeated failures of previous fiat currency systems. Dinar Emas Dalam Mekanisme Penggunaan Matawang Dunia Salmy Edawati Yaacob. Namun demikian hukumnya adalah wajib bagi individu dan negara menggunakan nilai emas dan perak. Namun demikian satu persoalan asas yang ditimbulkan dalam usaha murni ini ialah sejauhmanakah tuntutan untuk mengguna dinar emas sebagai mata wang dari perpekstif Islam. negara-negara Islam khususnya dan dunia umumnya tidak lagi mengguna dinar emas tetapi sebaliknya menggunakan mata wang fiat. Selepas keruntuhan Khalifah Uthmaniyah. dan sunnah wasailiyyah. Justeru. kajian ini menunjukkan bahawa dinar emas sebagai matawang merupakan satu cadangan yang terbaik kerana menepati ciri-ciri sebenar matawang yang dituntut oleh Islam. Syariah juga menyarankan supaya mata wang sepatutnya dalam bentuk emas dan perak kerana ia mempunyai nilai yang stabil. as far as its purchasing power is . Dinar Emas Atau Sandaran Emas : Satu Tinjauan Fiqh Sanep Ahmad. Sejarah penggunaan dinar emas sebagai matawang juga dapat dilihat dalam kronologi penggunaan matawang dunia bermula dengan logam emas dan perak (570 s. Ahmad Dahlan Salleh Dinar emas merupakan kepingan syiling emas seberat 4.e.m – 1700) sebagai matawang. pengukur dan penyimpan nilai yang terbaik. Kesimpulan penenelitian mendapati adalah mubah bagi individu untuk menggunakan mata wang fiat / fulus dalam apa jua bentuk selain emas dan perak untuk keperluan mu’amalah.Kadar pengangguran dan kegagalan syarikat perniagaan pula semakin meningkat dari hari ke hari. Jelas wang kertas adalah wang yang tidak adil dan tidak jujur.

Specifically. tiada usaha serius dilakukan untuk memperbaiki pengurusan wakaf di negeri-negeri ini. Having convinced with a fine performance of gold in terms of its purchasing power. pelaksanaan & modus operandi bagi saham wakaf & wakaf saham turut dibentangkan. Paradigma masyarakat harus berubah supaya tidak melihat IPTA sebagai entiti di bawah tanggungan kerajaan semata-mata. Other “physical constraints” associated with the two precious metals can also be solved through the proposed e-commerce system. this paper proposes the use of e-commerce technology in order solve the portability problem in gold (or silver). ke mana haluan wakaf ?. Rohayu Abdul Ghani Artikel ini akan mengetengahkan wakaf tunai sebagai satu potensi untuk dijadikan sebagai sumber pembiayaan kepada pembangunan sektor pendidikan khususnya institusi-institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Malaysia. Konsep Dan Aplikasi Produk Wakaf Kontemporari di Malaysia : Saham Wakaf dan Wakaf Saham Siti Mashitoh Mahamood. Nor Aini Ali. Justeru itu bagi memantapkan pengurusan wakaf. Walaupun demikian idea cadangan pengkorporatan wakaf yang dipelopori pulau pinang boleh dijadikan contoh dan model halatuju baru pengurusan wakaf di Malaysia. kedah dan negeri sembilan bukan bertujuan untuk menguruskan wakaf secara keseluruhannya. the issue of portability should be correctly addressed or else the masses would not be encouraged to use it. Jika begitu. Azizi Che Seman. as well as their corresponding prices in terms of gold (or silver). Kupasan akan dibuat dengan meneliti pemakaian beberapa konsep hukum syarak bagi saham wakaf & wakaf saham serta pemakaian undang-undang yang memperuntukkan mengenai kedua-duanya. Adakah ianya hendak dibiarkan kekal pada status quo sedia ada? Reformasi wakaf perlu kerana wakaf mempunyai peranan besar yang perlu dimainkan. Wakaf Tunai: Mekanisma Sumber Pembiayaan IPTA Razali Othman. If gold were to be adopted successfully as a payment system. Selain daripada itu. iaitu Johor Corporation dan YADIM. Hasil analisis mendapati secara perbandingannya sumbangan institusi wakaf terdahulu lebih hebat dan tercapai berbanding era sekarang. Walaupun demikian. Suhaili Sarif Kertas ini membincangkan produk-produk wakaf kontemporari yang ditawarkan oleh institusi-institusi wakaf di Malaysia yang melibatkan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dan dua buah institusi lain. . sebaliknya mencari alternatif sumber kewangan lain bagi menjamin keberlansungan pendidikan. satu cadangan dikemukakan supaya institusi wakaf dikorporatkan. Krisis kewangan yang berlaku pada tahun 1997 dan diikuti oleh krisis kenaikan harga minyak pada tahun 2008 telah mengugat pelaksanaan perancangan pendidikan di IPTA. Cubaan majlis agama Islam negeri pulau pinang (MAINPP) untuk menjadi negeri pertama di Malaysia mengkorporatkan wakaf tergendala kerana kini pulau pinang diterajui kerajaan baru DAP-PKR. Asmak Ab Rahman. tetapi lebih kepada penyelesaian salah satu komponen masalah pengurusan wakaf. Pengkorporatan Institusi Wakaf di Malaysia : Satu Cadangan Awal Mohamad Salleh Abdullah Kertas kerja ini bertujuan untuk menganalisis kehebatan pengurusan wakaf terdahulu dengan kedudukan pengurusan wakaf di Malaysia masa kini. Perbincangan akan memberi tumpuan kepada matlamat pendidikan negara dan beban kos yang ditanggung oleh pihak kerajaan dalam mencapai matlamat tersebut.concerned. This study calculates the price of a few inflationary items in terms of Ringgit Malaysia (RM). empirical studies will also be done on currently operated electronic payment systems in order to study the willingness of Malaysian people to adopt a new payment system. Penubuhan anak syarikat di melaka. it is therefore the aim of this paper to solve the problem of “portability” inherited in gold. Apart from that. maka kaedah wakaf tunai cuba diketengahkan sebagai sumber dana di alaf baru. Tidak ketinggalan juga kertas ini akan melihat masalahmasalah yang dihadapi oleh institusi-institusi wakaf tersebut dalam penawaran kedua-dua produk kontemporari ini. Bancian yang dijalankan di 14 buah negeri di Malaysia termasuk wilayah persekutuan mendapati tiada majlis agama Islam negeri (main) yang melaksanakan pengkorporatan institusi wakaf setakat ini walaupun beberapa buah anak syarikat telah ditubuhkan. Kenapa berlaku demikian ? Hasil analisis karya-karya yang dilakukan mendapati wujud kelemahan yang ketara dalam pengurusan wakaf di beberapa negeri yang menunjukkan ia tidak cekap dan tidak efisyen. Atas alasan pengurangan bebanan inilah.

Jordan. Saudi Arabia. maka dinar emas dilihat sebagai matawang terbaik yang boleh digunakan. maysir. Penggunaan Satu Matawang Negara-Negara Timur Tengah : Analisis VAR Nor Azira Ismail. Qatar. Syria. produk berstruktur Islam dan sebagainya.Pelaksanaan wakaf tunai sebagai sumber kewangan di intitusi-institusi pengajian tinggi di negara luar diteliti sebagai landasan pelaksanaan sistem seumpamanya di Malaysia. terdapat pihak yang mencadangkan supaya diperkenalkan sistem mata wang Islam dengan amalan pertukaran dengan konsep al-sarf. seterusnya melihat sejauhmana institusi wakaf tunai dapat membantu kerajaan membiayai perjalanan dan pembangunan IPTA. sistem kadar pertukaran terapung (floating currency regime) 1971-sekarang). Masalah dan strategi perlaksanaan akan dibincangkan bagi membolehkan wakaf tunai digerakkan sebagai sumber pembiayaan penting IPTA. Analisis terhadap fungsi impuls tindakbalas turut digunakan untuk mengukur saiz dan kepantasan pelarasan bagi setiap kejutan. Jordan. Aktiviti mencari keuntungan di dalam proses jual beli mata wang seperti forex investment dan wang panas perlu dikaji secara mendalam disamping penggunaan semula emas sebagai rizab dan mekanisma pertukaran antarabangsa. sudah wujud 3 sistem kadar pertukaran mata wang yang digunakan di seluruh dunia iaitu sitem piawaian emas (gold standard) (1870-1914). tun dr mahathir mohamad mencadangkan dinar emas Malaysia (Malaysia gold dinar). Jika didapati Negara-negara Timur Tengah sesuai terhadap pembentukan kawasan matawang optimum. Sistem Pertukaran Mata Wang Islam : Satu Analisa Kemungkinan Pelaksanaan di Malaysia Muhammad Nasri Md Hussain. Islamic exchange traded fund. Justeru. Ab Wahab Mat Krisis mata wang asia 1997 yang dialami negara-negara asia timur termasuk Malaysia sepatutnya telah membuka mata banyak pihak dalam bidang ekonomi dan kewangan untuk memperkemaskan sistem penggunaan mata wang dan amalan sistem pertukarannya. Israel. Kursimah Harun Kajian empirikal ini bertujuan untuk menilai sama ada negara-negara di Timur Tengah sesuai atau sebaliknya terhadap penggunaaan satu matawang yang sama berdasarkan pembentukan kawasan matawang optimum (OCA). Kajian menggunakan data Gross Domestic Product (GDP) dan Indeks Harga Pengguna (IHP) tahunan iaitu dari tahun 1981 hingga 2000 bagi lapan Negara-negara Timur Tengah yang terdiri daripadaEgypt. Syria. Keputusan kajian menunjukkan hanya terdapat sesetengah kawasan sahaja yang dilihat berpotensi terhadap pembentukan OCA iaitu terdiri daripada Egypt. Implikasi daripada kajian ini mencadangkan bahawa negara-negara di Timur Tengah tidak sesuai untuk diwujudkan sebagai suatu kawasan matawang optimum. Semenjak tahun 1870 sehingga sekarang.Manakala Negara Iran pula adalah kawasan yang dikenalpasti tidak sesuai terhadap pembentukan OCA. Kaedah struktur Vector Autoregression (VAR) dua pembolehubah telah digunakan untuk mengenalpasti dasar kejutan dan menguji korelasi dalam setiap kejutan bagi suatu tempoh sampel tertentu. Setiap sistem yang telah digunakan sejak dahulu akan mengalami perubahan disebabkan kelemahan yang wujud dan perubahan keadaan serta keperluan. Instrumen Pasaran Modal Islam Di Malaysia: Tumpuan Kepada Saham Patuh Syariah. gharar dan spekulasi. kerajaan kelantan melaksanakan dinar kelantan (kelantan gold dinar) dan golongan ekonomi dan kewangan semasa yang lebih cenderung menerapkan prinsip Islam dalam sistem mata wang ringgit serta memperkenalkan mata wang negara Islam (oic) seperti euro. diikuti dengan dana amanah Islam. Saudi Arabia. Sukuk Dan REITs Islam Shamsiah Mohamad Instrumen pasaran modal Islam di malayasia semakin berkembang dari sehari ke sehari. sukuk. Ia telah disepakati oleh ulama silam dan cendiakawan masa kini kerana ia bertepatan dengan al-quran dan al-hadith. Dalam mencari alternatif sistem baru yang lebih adil. Golongan al-murabitun mencadangkan penggunaan wang emas (Islamic gold dinar). reits. sistem kadar pertukaran tetap (bretton woods system) (1944-1971). Kuwait dan Iran. Kedudukan wakaf tunai di zaman keagungan Islam dan perkembangan wakaf tunai dewasa ini dijelaskan. Namun begitu terdapat pelbagai pandangan dari segi kaedah pelaksanaan dalam sistem mata wang masa kini yang berteraskan wang fiat. Dalam kertas kerja . penggunaan dinar emas sebagai suatu matawang di negara-negara tersebut didapati sukar untuk dilaksanakan. Ab Mumin Ab Ghani. Israel. Kewujudan saham patuh syariah yang dikeluarkan dua kali setahun oleh pihak suruhanjaya sekuriti Malaysia boleh dianggap sebagai titik tolak kepada perkembangan instrumen pasaran modal Islam di Malaysia. Instrumen pasaran modal Islam bermula dengan saham patuh syariah. Prinsip al-tamathul dan al-qabd dalam konsep al-sarf perlu dilaksanakan dalam sistem tersebut masa kini disamping memperkenalkan peraturan mengindarkan unsur yang dilarang seperti riba. Qatar dan Kuwait.

The substantial accumulated student loans debt is further aggravated by the current scenario of increasing unemployment rate among graduates. i. etc. Seramai 447 sampel dipilih dari para penerima agihan zakat asnaf fakir dan miskin di Selangor menggunakan kaedah persampelan bertujuan berstrata . However as we witness today students especially from low income families are facing problems with education financing. cannot be considered as partnership in a strict sense because it has not come into existence by mutual agreement to share profits and risks. the essence of which is common ownership of property. through inheritance or gift. Sharikah al-amwal is further classified into two types. Even though the interest payment on student loans are subsidised by the government but the impact on students‟ debt are huge. investment in human capital is one of the most important social objectives. The establishment of National Higher Education Fund or generally known as PTPTN to provide loans for students suffers major problem when 60 percent of the borrowers defaulted on their payments. Pengumpulan data dilakukan menggunakan kaedah soal-selidik. Wan Roshidah Fadzim In Islam. the subject of partnership being capital or labour or credit. but also commercial partnership (sharikat al-`uqud). Conducts of Partners in al-Sharikah al-Mufawadah: An Analysis from Hanafi’s Classical Sources Joni Tamkin Borhan. al-Sharikah is defined as a property or things belongs to several owners or coproprietors in such a way that every one has ownership of every smallest part of it in proportion to the share allotted to him. 2) mengkaji jumlah amaun terimaan zakat yang optima untuk membantu fakir dan miskin keluar dari kemiskinan. Mohammad Taqiuddin Mohamad In the fiqh literature. Thus in this paper we try to highlight several issues pertaining to student loans and discuss on alternatives methods of student support system in line with the Syariah to replace the current system of financing education. 3) mengkaji faktor-faktor mempengaruhi tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin. The second kind of al-sharikah as understood by the jurists was not only primarily proprietary partnership.ini. sukuk dan reits Islam. sharikah al-mufawadah (unlimited investment partnership) and sharikah al`inan (limited investment partnership). Equality of opportunity in getting access to education regardless of socio-economic backgrounds should be promoted. Commercial partnership in Islamic transactions (muamalah) is usually divided according to the subject of the partnership. namely. sharikah al`amal (partnership in labour) and sharikah al-wujuh (partnership in credit). Kajian ini dilakukan menggunakan data primer dari peringkat mikro (primary micro level information). into three kinds. iaitu i) mengkaji tempoh masa terimaan zakat. Hidayah. Bada‟i`.e. Kajian ini mencadangkan bahawa tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin dipengaruhi oleh faktor jantina. sharikah al-amwal (partnership in capital). understand primarily by al-sharikah is proprietary partnership (sharikah al-amlak) which arises. Fath al-Qadir. umur dan latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. Sharikat al-Amlak. fokus akan diberi kepada saham patuh syariah. Financing Education : A There Alternatives to Students Loans? Russayani Ismail. Kajian Keberkesanan Agihan Zakat Dalam Membasmi Kemiskinan Di Selangor : Tempoh Masa Dan Jumlah Amaun Terimaan Zakat Patmawati Ibrahim Tumpuan kajian ini adalah untuk melihat keberkesanan agihan zakat dalam membasmi kemiskinan dari aspek tempoh masa dan jumlah amaun zakat yang diterima oleh para asnaf fakir dan miskin. Perbincangan akan tertumpu kepada penjelasan tentang instrumen berkenaan secara terperinci dan isu-isu syariah yang perlu diberi perhatian apabila melibatkkan instrumen-instrumen berkenaan. therefore. for example.cadangan penambahbaikan agihan Zakat berkaitan jumlah agihan zakat dan jangkamasa terimaan zakat akan dikemukakan. Kajian ini bertujuan untuk mencapai beberapa objektif khusus berikut. This working paper will focus on the discussion of sharikah almufawadah and analyse the conducts of partners in this type of partnership as explained by Hanafi‟s earliest sources such as al-Mabsut. What the jurists. Seterusnya.

w.w. Nisab atau kadar zakat pertanian akan dikenakan apabila hasilnya cukup limaawsaq atau lebih. perlu dibincangkan dengan jelas ruang lingkup asnaf zakat khususnya yang berkaitan dengan asnaf fi sabillillah. maksima RM 3000. 2) Jumlah amaun terimaan zakat : minima RM 00 (tidak mendapat bantuan kewangan). Sehubungan dengan itu. Radiah Abdul Kader Seperti suruhan solat. Keterbatasan ini juga memberi gambaran zakat kurang sesuai untuk diguna sebagai sumber pembangunan negara. 3) Tempoh masa dan jumlah amaun terimaan zakat dipengaruhi secara positif oleh faktor jantina. mean 43 bulan ((3 ½ tahun) . Masalah ini hampir sama berlaku dalam pengagihan zakat. Gombak. kekerapan (mode) 36 bulan (3 tahun). mean RM 300. Sanep Ahmad. Oleh itu menurut qardawi. Manakala. Al-quran tidak menjelaskan kadar. Persoalan yang lebih kritikal ialah asnaf zakat dinyatakan dengan jelas dalam al-quran dan pentafsiran rigid dalam aspek ini mengikut pandangan ahli ekonomi menjadikan peranan zakat agak terhad. Hafizah Abdul Rahim .(purposive stratified sampling technique). Azizi Che Seman. Pazim @ Fadzim Othman. hlm 4). Nor Aini Ali Kajian ini akan melihat bagaimana kaedah taksiran zakat pertanian yang digunakan khususnya di Malaysia. Mengikut peraturan dan undang-undang zakat di Malaysia. Kuala Selangor. telah wujud golongan manusia yang tamak dan inginkan zakat tersebut (qardawi. 5) Jumlah bantuan yang optima ialah yang dapat menampung jurang kemiskinan isirumah penerima agihan. ibn sabil dan sebagainya. hanya padi sahaja yang diwajibkan zakat pertanian. Di Malaysia. Sepang dan Sabak Bernam. Data diproses dan dianalisis menggunakan program SPSS.a. kadar 5 awsaq bagi zakat padi ini dinilai pada kadar 300 gantang. melainkan disebabkan oleh perkara-perkara yang syar‟ie seperti keuzuran dan lanjut usia. Bagaimanapun secara teori. Ini kerana pada zaman rasulullah s. umur . Hasil temubual dengan pihak pusat zakat negeri. Perluasan asnaf zakat ini dijangka akan dapat meningkatkan lagi kecekapan pengagihan zakat di Malaysia. Enam daripada Sembilan buah daerah di Senagor telah dipilih sebagai kawasan kajian. majlis agama Islam negeri dan jabatan mufti mendapati bahawa tafsiran 5 awsaq tersebut di setiap negeri di Malaysia adalah berbeza. iaitu daerah Petaling. ahli ekonomi dan sosiologi sering menghadapi masalah dalam aspek pengagihan cukai tetapi amat efisien dalam mengutip cukai. 2000. walau bagaimanapun dalam aspek pengagihan zakat. median RM 130. Siti Mashitoh Mahamood. al-quran menyatakan dengan jelas zakat perlu diagihkan kepada lapan asnaf tertentu. nisab. kajian ini bertujuan untuk melihat bagaimana kadar 5 awsaq tersebut dinilai berdasarkan kiraan metrik semasa dan bagaimana pentafsiran 5 awsaq tersebut diaplikasi dalam taksiran zakat padi di negeri-negeri di Malaysia. Walaubagaimanapun perlu diingat bahawa. pendapat Saidina Omar menyatakan bahawa agihan zakat perlu diberi selagi mana ia diperlukan. Analisis Kaedah Taksiran Zakat Pertanian di Malaysia Asmak Ab Rahman. latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. Pengagihan Zakat Oleh Institusi Zakat Kepada Lapan Asnaf : Kajian di Malaysia Hairunnizam Wahid. zakat tidak berhasrat untuk menghasilkan penerima tetap agihan zakat. tanpa had masa. Manakala bagi jangkamasa terimaan zakat yang optima tidak dapat dibuktikan secara empirical dalam kajian ini. Hulu Selangor. Yusof. Maklumat diperolehi melalui soal selidik yang diedar kepada responden. Data dianalisis secara deskriptif dengan menganalisis aspek kekerapan (frequency) dan hubungan silang (crosstabulation) antara variables yang dikaji. zakat dijelaskan dalam al-quran secara umum dan tidak secara terpeinci. Hasil kajian mendapati bahawa masih terdapat ruang untuk memperluaskan klasifikasi asnaf dan hasil ini diharapkan dapat membantu pihak institusi zakat mendefinisikan semula asnaf zakat agar kumpulan asnaf yang diikhtilaf dapat diberi perhatian. Soalnya ialah adakah langkah memperluas asnaf ini boleh dilakukan? Dan apakah asnaf yang boleh diklasifikasikan sebagai asnaf yang diikhtilaf tersebut? Sehubungan itu kajian ini cuba untuk menerokai asnaf yang diikhtilaf bagi memperluas peranan zakat khususnya dalam pembangunan ekonomi. maksima 240 bulan (20 tahun). Namun begitu menurut qardawi (2000) lagi. Pendapat ini turut disetujui oleh ulamak-ulamak muktabar yang lain termasuk Yusuf Qardhawi. Corporate Zakat Responsibility (CZR): The Case Of Takaful Nasional Berhad Rosylin Mohd. Hasil kajian mendapati: 1) Tempoh masa terimaan zakat di Selangor : minima 12 bulan (1 tahun). tanaman-tanaman lain selain padi tidak diwajibkan zakat pertanian.a. jenis harta dikenakan zakat atau syarat-syarat zakat tetapi ia dapat difahami dengan jelas daripada hadis rasulullah s.

Patmawati Ibrahim. ia juga memberi penyelesaian terbaik kepada masyarakatnya dalam menangani masalah sosial. and mutual interaction in terms of motivations and initiatives as being suggested by Hopkins. This CSR concept is applicable with the development objectives in Islam as guided such as human development. Ia juga telah bercadang untuk melaksanakan hukuman hudud dan qisas tetapi ditolak oleh kerajaan Pusat kerana bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia. It has been a framework in business ethics and has set up a standard to which a corporation must subscribe in order to give an impact to the society in a positive and productive manner. Yusof Islam menyediakan cara hidup terbaik untuk masyarakatnya dengan pelaksanaan syariatnya. this paper seeks to review the practical aspect of CZR as practised by TN. Hasil Pemikiran ekonomi Ibn Qayyim yang utamanya adalah untuk merealisasikan konsep kebajikan sosial. This study uses qualitative approach based on the hypotheses proposed by Hopkins. Malah Islam ialah „addin‟. teori riba. Asmak Ab Rahman. Pulau Pinang. parti pembangkang melebarkan penguasaannya ke negeri Kedah. education. Ini memberi ruang kepada negeri lain untuk memakai model pembangunan Islam Kelantan dalam membangun ekonomi negeri masing-masing. CZR is unique in the sense that it only focuses on eight groups of people who are eligible to receive zakat contribution (asnaf). 2001. This article will discuss the comparison of corporate social responsibility in Islamic and conventional perspectives. production of beneficial goods. Issues on CSR from Islamic perspective is not newly discussed but has been exist and become a guideline in Islamic business world. Pemikiran Ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah Joni Tamkin Borhan. 2004. enhancing high quality of human life and sustainable development. Dengan syariatnya. We found that CZR gives greater impact to the company as well as to the society in terms of health. Selangor dan Wilayah Persekutuan. apabila Parti Islam SeMalaysia (Pas) menguasai negeri Kelantan di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihanraya kebangsaan 1990. Robbin and Cloutar.This paper attempts to review a new concept called Corporate Zakat Responsibility (CZR). CSR has become an important idea since the corporate growth and development is not only depend on corporate profit alone but also depending on other factors that contribute to the corporate sustainability in a long terms. Bharuddin Che Pa The emergence of corporate social responsibility (CSR) that has been developed since 1960 in western countries has surge an interest in developing countries including Malaysia. Azizah Md. Che Zarrina Sa‟ari Kertas kerja ini menjelaskan sumbangan and pemikiran ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah. 2001. The changes in society social values has lead to this new interest. Dalam pilihanraya umum pada Mac 2008. 2004. . Ahmad Akram. Perak. Islam dan Pembangunan Ekonomi: Kelantan dan Dasar Membangun Bersama Islam Abdul Rahim Anuar. ekonomi dan politik. antaranya. mekanisma pasaran dan regulasi harga. seorang tokoh pemikir dan Ulama yang hebat dalam kurun ke 13/14 M. konsep kekayaan dan kemiskinan. Therefore. 1996. introduced and implemented in Takaful Nasional Berhad (TN). A Comparison of Corporate Social Responsibility in Conventional and Islamic Perspectives Nor Aini Ali. Robbin and Cloutar. Azizi Che Seman. accommodation and quality of life. Raja Hisyamuddin Raja Sulong. keadilan dalam ekonomi dan menghapuskan unsur-unsur yang boleh membawa ketidakadilan dalam aktiviti ekonomi yang diakui amat releven dengan persoalan ekonomi semasa. Joni Tamkin Borhan. Sumbangan pemikiran beliau dalam ekonomi. 1996. ia membuka tirai perdebatan syariat Islam dalam negara. CSR is generally known as a corporate commitment to operate economically concerning with their social surrounding. Ahmad Akram. Dalam konteks pembangunan dan pelaksanaan syariat Islam dalam negara. ekonomi zakat. ialah prinsip-prinsip ekonomi Islam. The result of this study shows that CZR gives positive impact toward the society such as increase community relations. Kerajaan Pas Kelantan telah melaksana beberapa syariat Islam menerusi Dasar Membangunan Bersama Islam. In this study we use the similar approach and framework of CSR as a basis of analysis for CZR. better business image and reputation.

Semasa menghadiri Seminar Malapetaka Ekonomi Global 2012 pada 8 Mei yang lalu. kerajaan PAS Kelantan masih mampu menjana pertumbuhan ekonominya dan mentadbir urus kewangannya dengan baik. kadar pertumbuhan penduduk dan kadar inflasi untuk tempoh 1985-2005. diikuti dengan sedikit ulasan para ulama tentangnya. . Kajian empirik lain seperti Geertz (1968). Walaupun negeri Kelantan antara negeri termiskin dan mempunyai sumber kewangannya yang terhad. Ia adalah isu yang rumit untuk diringkas dan dipermudahkan kepada kefahaman awam. Manakala faktor kadar pertumbuhan penduduk pula adalah faktor yang kurang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. Mohammad Taqiuddin Mohamad Kajian ini adalah untuk menganalisis prestasi pertumbuhan ekonomi dan mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi negara OIC di rantau Asia Pasifik iaitu tinjauan ke atas negara pengeksport minyak dan negara yang berpendapatan sederhana. “Hyperinflation” yang berlaku kepada Zimbabwe telah membuka mata saya tentang sistem kewangan barat yang diguna pakai di seluruh dunia. sahabat saya ada kongsikan artikel berinformasi berkenaan penciptaan duit kertas moden. masyarakat dan pembangunan dengan kesimpulan yang Islam tidak menghalang pembangunan. dan Noland (2003). Selamat membaca dan menambah ilmu pengetahuan Penciptaan Duit Kertas Moden. Sebarang tambahan penjelasan dari mereka yang pakar adalah dialukan. Pelaksanaan DMBI di Kelantan telah memberi dampak positif kepada pembangunan ekonomi negeri. Hasil kajian empirik mendapati bahawa perbelanjaan kerajaan. Sejarah Penciptaan Duit Kertas Moden (Wang Fiat) mursyidi | Aug 23. Sanep Ahmad. perbelanjaan kerajaan. analisis penganggaran menggunakan perisian E-views telah dilakukan untuk menilai hubungan dan pengaruh setiap pembolehubah dengan pertumbuhan ekonomi. Muhammad (1999) dan Abdullah (2002) adalah contoh kajian yang terawal dan terkini yang menganalisa hubungan antara Islam. Untuk memenuhi objektif kajian ini. Pertumbuhan Ekonomi Negara OIC: Tinjauan Ke atas Negara Berpendapatan Sederhana dan Pengeksport Minyak di Rantau Asia Pasifik Mohd Hafiz Abdul Wahab. Rodinson (1978). 2011 | 2 comments Share Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan. kadar inflasi dan Pelaburan Langsung Asing (FDI) adalah faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi di kebanyakan negara anggota OIC yang dikaji. Isu yang rumit ini telah berjaya dikupas dengan bahasa yang mudah difahami. saya didedahkan tentang sejarah penciptaan duit kertas moden atau wang fiat dan kesannya kepada ekonomi dunia. Faktor-faktor ini jugalah yang menerangkan perbezaan di dalam pertumbuhan ekonomi antara negara tersebut. Beberapa hari yang lalu.Sekali lagi membangkitkan semula perdebatan pelaksanaan syariat Islam dalam negara walaupun Islam adalah agama rasmi seperti yang termaktub dalam Perlembangaan Malaysia. tulisan Ust Zaharuddin. Hukum & Forex Trading oleh Zaharuddin Abd Rahman Apa itu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini dan bagaimana ia dicipta ? Siapa yang mencetaknya dan atas dasar apa? Bukan proses pengilangannya yang dimaksudkan tetapi adalah di atas asas apa? bersandarkan kepada apa? siapa dan bagaimana nilainya terhasil jika bukan dari emas dan perak? Penulisan ini akan cuba memberikan sedikit gambaran mudah berkenaan hal ini. Md Zyadi Md Tahir. namun saya cuba setakat yang termampu. Kajian berdasarkan kepada pembolehubah Pelaburan Langsung Asing(FDI). Justeru menolak pandangan yang Islam menghalang pembangunan. Kajian ini juga mendapati faktor perbelanjaan kerajaan adalah sebagai faktor utama yang banyak mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. Abdul Rahim dan Azizah (1998).

a. tulisan ini ditujukan kepada merkera yng bukan specialize di bidang ini. garam sebagai duit.w dan para sahabat baginda dan telah memainkan peranan yang amat penting sebagai matawang.Perlu diingat. saya nasihatkan anda bahawa tulisan ini tidak menjanjikan sebarang ilmu baru buat anda. kebanyakan penulis-penulis ekonomi dan kewangan akan menggaruskan berikut :1) Medium of exchange Perantara kepada urusan jual beli barang dan khidmat. Selain itu wujud juga matawang jenis lain yang dihasilkan dari tembaga. Sejarah membuktikan. Ini amat sukar. semasa kebangkitan Nabi Muhammad s.a. penggunaan emas dan perak sebagai matawang telah diiktiraf oleh Nabi s.w . Menurut sejarah. hasil dari itu wujulah matawang atau duit. Kedua-dua mereka boleh menjualkan kereta dan van masing-masing dan menerima sejumlah wang dari pembeli masing-masing di kawasan masing-masing. Sememangnya amat rumit. Oleh sebab itu. Perubahan paling ketara bermula pada tahun 1971. Bagaimana keduanya boleh bertemu jika kedua-duanya saling tidak mengenali dan berada di kawasan berbeza?. FUNGSI DUIT Apabila melihat kepada fungsi duit. kulit kerang. baginda berterusan menggunakan dua jenis matawang Roman dan Parsi ini dan dikenali sebagai Dinar ( emas) dan Dirham ( perak). Kerajaan Roman memulakan penggunaan siling emas (denarius) and Parsi menggunakan koin perak (drachma) sebagai matawang mereka. Dalam perkembangan sistem ekonomi pelbagai kerajaan di dunia. Sebagai contoh Ahmad mempunyai sebuah kereta tetapi berkehendakkan kepada sebuah van.a. maka saya tidak pergi kepada perincian dalam banyak perkara bagi mengelakkan kekeliruan kefahaman. Inilah fungsi duit yang pertama. Penerangan selanjutnya berkenaan hal ini akan menyusul. Ia akan berfungsi sebagai perantara kepada hasrat Ahmad dan kehendak Ali. mereka berterusan menggunakan matawang dari emas dan perak ini sehinggalah ia sedikit diubah bagi menambah kemudahan penggunaannya. Ali memiliki van dan berkehendakkan kepada sebuah kereta. . orang menggunakan sistem barter (atau muqayadhah iaitu tukar barang dengan barang).w. ia boleh dianggap sebagai duit. Bagi mereka yang pakar juga. setiap pembeli dan penjual mesti mencari orang yang boleh bertukar dengannya. Sehingga hukum berkaitannya disebut khusus oleh Nabi s. semua item yang diterima umum sebagai perantara (medium of exchange) untuk pertukaran sesuatu barang dan khidmat. Dahulunya. APA ITU DUIT? Secara mudahnya. Ada yang menggunakan batu tertentu. dan lain-lain barangan bernilai seperti permata dan ain-lain.

3) Unit of account Ia diperlukan untuk menentukan dan mengetahui nilai sesuatu barang. musnah dan hilang yang diakibatkan oleh struktur bentuk sendiri. agar proses pertukaran hak milik (jual beli) dapat dijalankan dengan berkesan. Standardizable – nilainya boleh ditentukan dengan mudah. emas. dan dalam tempoh beberapa tahun akan datang jumlah yang sama sepatutnya masih boleh membeli kuasa beli yang sama iaitu seklio ayam. BERKENAAN PENCIPTAAN WANG . iaitu kita tahu nilai dan harga laptop tadi nya adalah RM 3500. boleh dirujuk kepada nilai emas satu gram tadi. Dalam konteks duit kertas moden hari ini pula. Dalam tempoh dua tahun. Stable and durable – Stabil dan tidak mudah hancur. katalah emas satu gram boleh ditukar dengan 20 kg beras. ia memerlukan syarat berikut bagi menjadi duit yang berkesan :1. iaitu mampu mengekalkan nilainya bagi memberikan kuasa beli pada masa akan datang. Adakah dengan saiznya?. Bertindak sebagai unit kira-kira (unit of account). Akan diulas kemudian. maka itulah fungsi duit. Mobile – Mudah dibawa ke sana ke mari. Itulah fungsi duit. Hanya dengan itu. 3. 2) Store of value Duit juga berfungsi sebagai pemegang nilai untuk masa akan datang.punyai nilai tersendiri atau hasil penetapan oleh undang-undang. sama ada ia masih boleh membeli 20 kg beras atau mungkin lebih lagi. Untuk memenuhi tiga tujuan dan fungsi duit di atas. Diterima meluas . bagaimana kita ingin menyebut berkenaan nilai dan harganya jikalau terdapat pembeli?. Sudah tentu kita memerlukan satu nilai kira-kira khusus yang boleh difahami oleh pembeli dan juga penjual. wang berjumlah RM 5 pada 1 Julai 2008 boleh membeli sekilo ayam. Sebagai contoh. Sebagai contoh. wang kertas telah dibebankan dengan fungsi ini walalupun sebenarnya ia tidak layak. 2. Untuk itu ia sepatutnya mempunyai nilai tersendiri serta boleh dirujuk dan tidak kerap berubah. beratnya atau apa?. harga barangan lain boleh dinilai dan disandar kepada nilai emas iaitu duit. Namun hari ini.Seterusnya wang yang diperolehi boleh digunakan untuk membeli kereta dan van yang masing-masing inginkan tanpa perlu bertemu. Sebagai contoh. Divisible – Punyai nilai yang boleh dibahagi-bahagikan untuk proses tukaran. Justeru. 5. 4. ia memegang nilai untuk beberapa tempoh masa dan boleh pula dirujuk. kambing dan lain-lain lagi. sebagai contoh tidak seperti aiskrim yang boleh cair. sebuah laptop. Itulah unit of account.

Persidangan Bretton Woods padatahun 1944 ini membawa kepada kewujudan wang yang disandar dan diikat kepada emas. lahirlah Bank Dunia (world bank) dan juga International Monetary Fund (IMF).Saya juga sertakan sedikit petikan berkenaan sejarah penciptaan wang ‘money creation’ agar kita dapat memahami hakikat duit kertas yang berada di dalam poket kita hari ini dan apakah pendirian Islam berkenaannya. perjanjian tadi telah dibatalkan. membincangkan kaedah terbaik untuk membangunkan semula ekonomi dunia yang meleset teruk akibat perang.671 milligram emas). Keadaan ini membimbangkan US kerana jumlah emasnya yang terhad serta juga bimbang tindakan Perancis akan ditiru oleh kerajaan negara lain. Sistem dan istilah ini MESTI difahami bagi melengkapkan kefahaman anda berkenaan penciptaan duit. Nilai United States Dollar telah diikat dengan 1/35 dari troy ounce (888. Hasil dari persidangan ini. bahawa wang kertas USD cetakan US ini boleh ditebus dengan emas fizikal bagi mana-mana pihak antarabangsa tetapi tidak bagi rakyat mereka. [1] Dalam perkara matawang. kerajaan Perancis menuntut emas fizikal apabila membawa sejumlah besar wang kertas US Dollar. Memang sepatutnya setiap matawang yang dicetak mestilah terdapat emas di belakangnya. ia dijangka lebih baik kerana lebih ringan. antara puncanya adalah disebabkan oleh jumlah emas fizikal yang tidak mencukupi untuk menampung lambakan wang kertas di dalam pasaran. mudah untuk dibawa serta dipinda dan disimpan. 2) FRACTIONAL RESERVE BANKING AND REQUIREMENT Kerajaan US memberikan gambaran berikut untuk menerangkan istilah ini dan mengapa ia diperlukan: . Perlu diketahui juga. ia adalah satu persidangan antarabangsa selepas Peperangan Dunia Kedua. Ia juga dikenali sebagai representative money. Pihak kerajaan AS ketika itu pula berjanji akan membolehkan tebus tuntut (redeemable) setiap USD yang ada di tangan mana-mana pihak kepada emas sebenar. Untuk memahami serba sedikit berkenaan duit kertas hari ini. Ia dinamakan gold backed paper money. kemudian matawang dari negara-negara lain pula diikat dengan nilai US Dollar. kerana ia mewakili sejumlah emas atau perak yang berada di dalam simpanan bank. Pada tahun 1971. beberapa perkara berikut mestilah difahami :1) SISTEM BRETTONS WOODS Perbincangan berkenaan matawang kertas sukar dipisahkan dari info berkenaan sistem Bretton Woods. Tindakannya itu dinamakan fractional reverse system. iaitu duit dalam bentuk kertas sebagai ganti kepada matawang emas. Namun. kerajaan US akan dipenuhi dengan duit kertas tanpa nilai emas lagi. Jika ini berlaku. masalah bermula apabila pihak kerajaan USA mencetak matawang kertas yang lebih banyak dari jumlah emas fizikal yang berada di dalam simpanannya. keputusan mereka memperkenalkan matawang kertas yang mempunyai nilai tukaran yang tetap (fixed exchange rate). Hasilnya.

The fact that banks are required to keep on hand only a fraction of the funds deposited with them is a function of the banking business. Bank A menerimanya dan WAJIB tidak menggunakan 20% dari jumlah itu iaitu USD200. manakala Fractional Reserves Requirement adalah jumlah minima despoit (wang simpanan) yang WAJIB DISIMPAN. For the economy and the banking system as a whole. lalu halnya seperti di bawah: John menyimpan wang tunainya sebanyak seribu ringgit (USD1000) kepada Bank A. depositors might have to pay banks to provide safekeeping services for their money. bakinya boleh dipinjamkan. Banks make money by charging borrowers more for a loan (a higher percentage interest rate) than is paid to depositors for use of their money. Di Malaysia. terdapat pula negara yang meletakkan 10% atau 20% atau 50% wajib disimpan. Fractional reserves banking adalah satu sistem ini menetapkan pihak bank untuk MENGEKALKAN sebahagian dari jumlah wang yang disimpan oleh pendeposit dan menggunakan bakinya untuk memberi pinjaman kepada pelanggan lain. If banks did not lend out their available funds after meeting their reserve requirements. Manakala bakinya sebanyak USD 800 boleh dipinjamkan. [2] Justeru. . katalah kita di sebuah negara yang meletakkan 20% sebagai fractional reserves requirement. Investopedia mentakrifkannya sebagai A banking system in which only a fraction of bank deposits are backed by actual cash-on-hand and are available for withdrawal. bank berhasrat menambah asetnya. Most countries operate under this type of system. it permits the banking system to “create” money. Dengan cara ini. the practice of keeping only a fraction of deposits on hand has an important cumulative effect. [3] Maka kesimpulannya. Katalah Encik Umar telah membeli perabor secara hutang dari Encik Ali dan ingin meminjam wang dari bank bagi menyelesaikan hutangnya. sistem fractional reserves banking adalah sistem yang membenarkan pihak bank menyimpan sebahagian dan meminjamkan bakinya atas alasan menggalakkan perkembangan ekonomi. Bank memberikan pinjaman USD 800 dengan kadar interestsebanyak X dalam tempoh 10 tahun.. syarat yang ditetapkan hanyalah 4% dari jumlah simpanan seorang pendeposit. Sebagai contoh mudah untuk menambah kefahaman ianya begini. Referred to as the fractional reserve system. This is done to expand the economy by freeing up capital that can be loaned out to other parties. Banks borrow funds from their depositors (those with savings) and in turn lend those funds to the banks’ borrowers (those in need of funds).

Apabila Encik Umar menerima wang itu, ia terus menggunakannya bagi membayar perabot yang dibelinya dari Encik Ali. Encik Ali selepas itu menyimpan hasil jualan perabot tadi di dalam akaunnya di Bank B. Jumlah USD 800 dimasukkan ke bank komersial B. Tatkala itu bank B mestilah menyimpan 20% darinya iaitu USD 160. Bakinya sebanyak USD 640 akan dipinjamkannya kepada pelanggan lain dengan interest juga. Begitulah pusingan wang di semua bank-bank dan peminjam. Katalah ia berterusan sehingga Bank K. Kesimpulannya, setiap kali terdapat orang yang menyimpan duit di bank, setiap kali itulah ia mempunyai kuasa untuk mencipta wang melalui pinjaman dengan interest. Setiap kali wang dicpta melalui interest, jumlah wang di dalam pasaran bertambah dan ia akan membawa kesan inflasi. Proses pertambahan dan pergandaan wang asal yang disimpan ini boleh berganda mengikut teorinya sebanyak 500%. Ia dinamakan proses money multiplier. Untuk lebih mudah faham, sila lihat rajah di bawah. Bagaimana simpanan RM 1000 menjadi RM 4000 dalam pasaran Nama Bank Jumlah disimpan Jumlah pinjaman Reserves diberikan 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78 130.42 200 160 120.8 100.24 80.19 60.55 50.24 40.19 30.36

A B C D E F G H I

1000 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78

J K

130.42 100.74

100.74

20.68

Total Reserves: 890.26 Jumlah Keseluruhan Simpanan 4570.05 Keseluruhan yang dipinjamkan 3570.05 Total Reserves + Last Amount Deposited: 1000

Bayangkan dengan simpanan RM 1000 itu, menyebabkan wang itu berlegar dalam sistem perbankan sesebuah sehingga boleh menyebabkan penciptaan wang sebanyak RM 4570.05 dalam pasaran. Padahal, wang tunai yang sebenarnya hanyalah RM 1000. Inilah hasil fractional reserve banking system. Sila lihat graf ini pula:-

Rajah : Graf money multiplier Ia menjelaskan bagaimana fractional reserve requirement yang ditentukan oleh kerajaan atau bank negara memberikan kesan kepada maksimum pergandaan wang dalam pasaran. Inilah juga yang sedang berlaku di bank-bank komersial di seluruh dunia termasuk Malaysia. Apa yang anda faham? Cuma di Malaysia, pergandaannya tentulah lebih dahsyat kerana peratusan fractional reserve di Malaysia adalah 4 % sahaja. Justeru grafnya akan menaik ke atas dengan lebih tinggi. 3) DUIT KERTAS FIAT (FIAT MONEY)

Setelah faham apa itu fractional reserve banking dan requirement, adalah lebih mudah untuk kita faham bagaimana duit kertas hari ini dicipta. Semuanya bermula pada tahun 1971, munculnya Fiat Money iaitu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini. Ia adalah wang kertas yang tidak disandarkan kepada apaapa precious metals seperti emas dan perak. Ia bukan lagi representative money sebagaimana yang diterangkan sebelum ini. Ada yang berpendapat fiat money dicipta kerana jumlah emas yang tidak mencukupi untuk mengimbangi pertumbuhan ekonomi yang begitu cepat. Lombong-lombong emas gagal menghasilkan emas yang mencukupi untuk penciptaan wang. Maka atas dasar ingin melonjakkan pertumbuhan ekonomi, pergantungan kepada emas fizikal tidak lagi berkesan. Natijahnya fiat money dicipta. Perkataan ‘fiat’ pula berasal dari perkataan latin yang bermaksud ‘let it be done’. Memang benar, fiat money yang wujud hari ini boleh dicetak oleh kerajaan berdasarkan kehendak mereka, sebagaimana yang dikatakan dicipta ‘from the thin air’ atau dari angin sahaja. Menurut investopedia, fiat money dijelaskan sebagai “Currency that a government has declared to be legal tender, despite the fact that it has no intrinsic value and is not backed by reserves. Historically, most currencies were based on physical commodities such as gold or silver, but fiat money is based solely on faith.” [4] Jelasnya, apakah asas penciptaan wang kertas hari ini?. Ia hanyalah berdasarkan kehendak dan keyakinan dan kepercayaan orang ramai terhadap nilainya. Jika tiba-tiba semua rakyat di dunia, enggan mengiktiraf USD dalam transaksi mereka. nilai USD akan menghadapi masalah, demikian juga Ringgit Malaysia. Nilainya wang kertas fiat ini pula kebanyakkannya ditentukan oleh keyakinan manusia kepada kerajaan yang mengeluarkannya, ia dibiarkan terapung ‘floating’ mengikut suasana ekonomi di sesebuah negara. Sebab itulah jika kerajaan sewenang-wenangnya mencetak wang kertas fiat, ia sama sekali tidak menjadikannya kaya, malahan nilai matawangnya semakin menjatuh. Biasanya apabila perang berlaku atau masalah ekonomi berlaku seperti di US dan Eropah di waktu ini, kerajaan melalui bank negara mereka akan mencetak lebih banyak wang kertas fiat bagi menghadapi urusan peperangan atau masalah kredit, apabila cetakannya begitu dahsyat sampai melebihi perkembangan sebenar ekonomi dalam negara tersebut, inflasi atau susut nilai matawang akan berlaku. Proses pertambahan jumlah wang kertas dalam pasaran dunia atau sesebuah negara ini dinamakan money supply. Justeru, cetakan wang kertas dalam sesebuah negara MESTI dikawal oleh kerajaan sebaiknya, selaras dengan perkembangan industri dan perniagaan dalam negaranya, jika tidak jumlah wang kertas yang dihasilkan melebihi kadar pertumbuhan industi dan perniagan sesebuah negara itu, hasilnya nilai matawangnya akan jatuh merudum dan kuasa beli mengecut. Tatkala itu inflasi akan berlaku. Contoh

pembekal kertas dan ramai lagi akan mendapat manfaat dari proses penghasilan keuntungan melalui jual beli. sejak dari mula asal usul penciptaannya. Ini amat bertentangan dengan Islam yang menghalalkan keuntungan dicapai melalui proses jual beli. kali ini ingin meminjam Gotham Dollar 500 pula kerana berhasrat ingin menyelesaikan hutangnya dengan interest. Sangat berbeza dengan pemikiran konvensional yang ingin menghasilkan duit dari pinjaman duit. Bagi mereka duit dan wang dengan sendirinya adalah komoditi. Ia mesti membawa hasil pulangan. Dipinjamkannya kepada En. minyak petrol dan gas. Mengapa berbeza?. Hanya ada sebuah bank di Bandar Gotham. lembu atau ayam yang boleh menghasilkan duit samada dengan menyewakannya. Mereka percaya cara mendapatkan keuntungan adalah melalui interest yang dikenakan kepada peminjam. Kerana proses jual beli memberikan ruang pertumbuhan ekonomi secara menyeluruh. pembekal pasir. kereta. Robin terpaksa pergi kepada Bank D sekali lagi.? Jawapnya. kali ini sebanyak Gotham Dollar 50. Kini En Robin memerlukan wang sebanyak Gotham Dollar 2000. bagaimana En Robin ingin mendapatkan lagi Gotham Dollar 500 untuk menyelesaikan interest kepada bank D sedangkan tidak wujud Gotham Dollar yang lain selain 2000 yang baru dicipta tadi. Permohonan kepada bank dibuat. dalam pasaran dunia itu. Robin Gotham Dollar 2000 itu dengan interest sebanyak Gotham Dollar 500. peluang supplier barangan. wang yang wujud hanyalah Gotham Dollar 2000 sahaja kerana itulah duit pertama yang dicipta oleh Bank di Bandar Gotham. bank mencipta wang yang diminta dari ‘thin air’ dari angin tanpa sebarang sandaran. ia adalah ibarat sebuah rumah. katalah ENCIK ROBIN satu-satunya manusia berdikari yang ingin menggunakan wang kertas fiat di Bandar Gotham. Bank memberi pinjam Gotham Dollar 500 tetapi sekali lagi ia dikeluarkan dengan interest. menjual atau meminjamkan. (contoh ini adalah bersifat fiction tetapi ia hanya untuk memberi tambahan kefahaman bagaimana sistem bank mencipta wang kertas. Masalahnya. Sekali lagi ditegaskan. Namun saya belum berkesempatan untuk menghuraikan lanjut bagi mengelakkan artikel ini menjadi terlalu panjang. membuka peluang kerja. kontraktor. Justeru. riba bersamanya dan kesannya jumlah keseluruhan wang kertas dalam pasaran) Tiada sebarang wang kertas dalam pasaran dunia Gotham ketika itu. Dalam sistem konvensional hari ini. iaitu bank D. setiap duit yang dikeluarkan adalah dianggap barang dagangan (komoditi) yang mesti menghasilkan keuntungan dengan sendirinya. jika dahulu RM 5 boleh membeli ayam sekilogram.mudahnya. Beginilah. 4) INFLASI DUIT KERTAS FIAT SECARA SEMULAJADINYA DICIPTA DENGAN INTERESTPENYEBAB Ini satu lagi hakikat yang mesti difahami. setiap wang kertas fiat yang dikeluarkan oleh bank atau sesebuah kerajaan dilahirkan dengan interest di sebaliknya atau bersamanya. Ia amat berbeza dengan sistem kewangan Islam. . selepas inflasi RM 5 hanya boleh membeli ½ kilo ayam.

Selain itu. Adakah sistem MATAWANG SEBEGINI baik. nilai dan kuasa beli yang dimiliki oleh RM turut akan jatuh merudum. para ulama cuba melihat adakah wang kertas fiat ini sama seperti emas atau tidak?. perak dan properties. . Jika itulah keadaannya. Sistem penciptaan wang kertas fiat sebegini juga dilihat TIDAK ADIL sama sekali buat setiap individu yang berusaha. ia berkembang biak dalam pasaran sesebuah negara dan mengalir ke luar negara. Bezanya. Bayangkan individu yang berusaha keras lalu berjaya. kemudian bersandarkan sistem FR dan money multiplier tadi. ia tidak punyai nilai sendiri dan hanya bersandar kepada kepercayaan dan tanggapan umum terhadapnya. Jikakalau keadaan ini berlaku kepada Malaysia ( moga dijauhkan Allah). Itulah yang berlaku. Dicipta asalnya oleh Bank Negara dan dipinjamkan kepada bank-bank komersial yang lain dengan interst. sistem wang kertas fiat adalah SATU PERANGKAP yang dibuat oleh negara barat.!! Tidak keterlaluan jika saya katakan. maju lagi hebat? Tidak sama sekali.Sudah tentu sekali dan berjuta kali lagi en Robin akan di bank yang sama membuat perkara yang sama dan hutangnya juga akan selesai. SUDAH TENTU NILAI BERBILLION TADI MENJADI BEBERAPA RINGGIT SAHAJA. malah inilah sistem yang membenarkan usaha keras dirompak oleh sesiapa sahaja! Inilah yang belaku kepada negara kita apabila George Soros melambakkan wang Ringgit sehingga jatuh nilainya begitu deras. malah individu kaya turut boleh menjatuhkan nilai ringgit kita dalam masa satu minit. HUKUM WANG KERTAS FIAT & PANDANGAN ULAMA Telah dsebutkan tadi wang kertas fiat tidak disandarkan kepada apa jua precious metal. terdapat ramai yang meminjam dan banyak bank yang menyediakannya bermula dari Bank Negara. apakah hukumnya? Bagi menentukan hukumnya. Itulah sistem kewangan dunia hari ini. ia juga dilahirkan bersama interest. nilainya sentiasa mengecut akibat inflasi dari sistem fractional reserve. selagi itulah kita boleh diugut oleh negara kaya. Selagi kita terus dengan sistem ini. inilah proses hyperinflation yang berlaku kepada Zimbabwe sekarang. Tiba-tiba akibat kepercayaan antarabangsa kepada Ringgit Malaysia jatuh. Pihak bank negara pula mengesahkan wang kertas fiat tadi mempunyai nilai untuk membayar segala jenis hutang awam dan swasta. Mereka mengganggap setiap duit yang tercipta mesti membawa pulangan. dan mempunyai simpanan berbillion ringgit Malaysia. dan jikalau individu berjaya tadi masih tidak menukarkan wang kertas fiat yang tersimpan di banknya kepada aset berharga seperti emas. dalam masa yang sama mereka juga terperangkap oleh perangkap yang dicipta mereka. Itulah status legal tender yang tercatat di matawang kertas kita dan USD hari ini. dan itulah asas duit kertas fiat.

sebelum itu semua zaman pemerintahan Islam hanya menggunakan EMAS dan PERAK sahaja sebagai matawang utama. Fulus adalah duit sampingan untuk transaksi kecil. Namun ulama mazhab Syafie berpendapat qiyas dalam hal ini masih wujud sekiranya ia mempunyai‘illahathman ( store value ). lalu petikan keputusan mereka adalah [ nombor 31 ( 3/9) ] :- . ia menjadi popular dan tersebar di zaman Al-Malik An-Nasir sekitar tahun 806.maka jikalau boleh sifat kedua-duanya (emas dan perak) itu diperolehi dengan mudah (secara tidak hakiki seperti apa yang ada pada matawang fiat kertas). Malah beliau amat tegas sehingga menolak sebarang qiyas terhadap emas dan perak. [7] Menurut Prof. itulah hikmah yang menjadikan nilainya sentiasa kekal. ia dibuat dari bahan murah seperti campuran besi dan tembaga tanpa nilai tersendiri yang tinggi.[5] Tamadun Islam tidak pernah menghadapi masalah inflasi yang teruk kerana emas dan perak sentiasa mampu mendapat tempat di hati manusia. para ulama dengan bantuan pakar ekonomi dan kewangan kontemporari berijtihad secara jama’aie dalam menentukan kedudukan wang kertas fiat ini. dan banyaklah yang boleh memilikinya sehingga menyimpannya(memilikinya) tidak sebarang erti. InshaAllah tidak.[8] Imam Asy-Syafie pernah menolak tindakan menjadikan logam selain emas dan perak sebagai matawang. [9] Melalui persidangan dan mesyuarat Majlis Fiqh Antarabangsa. Adakah ia sama hukumnya seperti emas dan perak walaupun ia tidak punyai nilai fizikal tersendiri(intrinsic value) atau ia bagaimana? Setelah diskusi panjang lagi teliti dan terperinci pada tahun 1986. fulus sesuai disamakan keadaannya dengan matawang fiat kertas di zaman ini kerana kedua-duanya tiada nilai tersendiri. Dr Ali Muhyiddin Al-Qurrah Daghi. maka akan terbatallah hikmah penciptaannya oleh Allah. Ia pernah dicipta di zaman pemerintahan Islam. [6] Jika berlaku sedikit inflasi di zaman pemerintahan Islam. ia adalah kerana wang-wang sampingan iaitu wang bernama fulus terlebih sebaran di dalam pasaran.Jikalau matawang kita berasaskan emas dan perak yang punyai nilai tersendiri dan tidak bersandar kepada kepercayaan dan keyakinan serta persepsi umum terhadap ekonomi negara kita... Adakah masalah yang disebut tadi akan berlaku?. Ibn Sina pernah berkata : Ertinya : Ini adalah dari hikmah yang dikurniakan Allah pada dua jenis logam ini (emas dan perak) dan kesukaran menemuinya (scarcity) sehingga itu ia mampu menjadi penyandar nilai usaha manusia (sebagai perolehan dan matawang). Oleh kerana kewujudan emas dan perak yang terhad. Nilainya ditetapkan oleh kerajaan.

dan seluruh hukum emas dan perak. namun apakah alternatif yang ada di hadapan mata di ketika ini. Kita juga mengetahui bahawa fatwa para ulama bukannya dinilai begitu berat oleh pemimpin politik negara-negara umat Islam sehingga dengan segera mereka akan memperkenalkan dinar emas. Majma Al-Fiqh Al-Islami. Khalifah Umar pernah berhasrat menjadikan kulit kerbau sebagai matawang. Memang boleh bagi para ulama untuk menfatwakannya sebagai haram. atas dalil hajiat. hukum riba masih tetap ada padanya. Jika kita kembali merujuk dan melihat kepada cara penciptaan matawang fiat (yang telah disebutkan di atas) ini sudah tentu hukum penggunaannya adalah HARAM disebabkan cara penciptaannya. kewajiban zakat. hlm 40 ) Keputusan untuk mengaplikasikan hukum emas dan perak ke atas wang kertas fiat ini adalah bertepatan dengan pandangan Umar al-Khattab. dan oleh itu semua hukum hakam yang ada pada emas dan perak adalah jatuh kepada wang kertas fiat seperti hukum berkaitan riba. PEMAIN FOREX TRADING MELALUI INTERNET YANG PELIK Sebelum itu. [11] Demikian juga apa yang disebut oleh Imam Malik bin Anas :Ertinya : “Sekiranya orang ramai membenarkan sesama mereka untukmenjadikan kulit sebagai dibentuk menjadi wang.Ertinya : Berkenaan hukum wang kertas fiat : Ia adalah matawang pada hukumnya disebabkan padanya terdapat sifat nilai harga yang lengkap. a) Hukum Melabur & Forex Trading . Fahamilah. Majlis Fiqh antarabangsa yang dianggotai ulama fiqh terhebat dari seluruh dunia secara sepakat membenarkan penggunaannya namun dengan syarat ia mestilah mengikuti displin dan syarat yang sama dengan hukum atas emas dan perak. anda boleh membaca ulasan saya berkenaan forex trading melalui pelbagai platform di internet di sini. umat Islam diberikan keringanan untuk bermuamalat dengan wang kertas fiat ini namun MESTILAH MENGIKUT DISPLIN emas dan perak. fatwa mestilah bersifat praktikal atau ‘jejak di atas muka bumi dan tidak terawang di angkasa’. Justeru itu. jual beli secara salam. Ini kerana ia tetap berfungsi sebagai medium of exchange dan masih boleh menjalankan fungsi-fungsi duit di zaman moden ini walalupun tidak sesempurna emas dan perak fizikal. nescaya akan aku larang ianya dijual dengan emas dan perak secara tangguh” [12] Ia jelas menunjukkan pendirian Imam Malik bin Anas. [10] Ini beerti Umar melihat apa sahaja yang dijadikan matawang walaupun selain emas dan perak. dan boleh kita adaptasikan pandangannya dengan wang kertas fiat hari ini. tetapi ia membatalkannya kerana bimbang akan ada yang pinjam meminjam kerbau maka jatuh kepada riba. Namun setelah para ulama melihat kepada faktor cengkaman ekonomi dunia kontemporari di tangan bukan Islam dan keperluan mendesak untuk penggunaan matawang fiat disebabkan ketiadaan alternatif di hadapan mata sepeti matawang dinar emas dan sebagainya. (qararat wa tawsiat.

a. setiap kali itu jugalah mereka tenggelam dalam dosa. Ia bukan sahaja ditegah oleh undang-undang Malaysia malah juga hukum Syara’. Bertenggek atas matawang kertas fiat untuk memberi anak dan isteri makan? Fikirkan… Keadaan ini berbeza dengan kita orang biasa yang menggunakan matawang kertas fiat ini untuk jualbeli seharian kita. Padahal masalah HUKUM sudah muncul di awal-awal lagi. Maka atas dasar keyakinan tegas mereka. Tidak saya nafikan ada ‘ustaz’ yang terlebih tegas lalu berkeras mengatakan wang kertas fiat hari ini tetap haram. individu yang sibuk meraih untung melalui perniagaan matawang atau forex trading sebenarnya adalah penyumbang-penyumbang kepada inflasi dan menambah lagi masalah money supply yang telah saya sebutkan kesan akibat darinya. Lebih bermasalah apabila kumpulan pemain ini berhujjah kononnya financial leverage yang mereka sertai adalah halal tanpa sebarang masalah. Sabda Nabi s. mereka menguasainya melalui sistem Kapitalisme. Ia termasuk dalam fatwa keringanan ‘rukhsoh’ dan hajiat yang dimaksudkan oleh fatwa para ulama sedunia tadi. Memang benar hukumnya haram dan tahniah atas ketegasan namun saya bimbang mereka terlupa di dalam poket mereka adalah wang jenis ini juga. Mereka berdosa kerana mereka seolah menolak fatwa yang memberikan keringanan menggunakannya di waktu ketiadaan wang yang memenuhi kehendak Islam. juga tidak bersandarkan kepada emas dan perak. Tidak lah begitu mudah untuk saya menuliskannya dalam artikel ringkas. Malah tidak mudah juga ia dilaksanakan di zaman kuasa bukan Islam menguasai dunia.(IAITU KEPERLUAN YANG TINGGI YANG HAMPIR TERGOLONG DALAM KATEGORI TERDESAK) Tiba-tiba MUNCUL individu yang mendakwa diri Islam menyalahkangunakan fatwa ini untuk memuaskan ketamakan diri dengan melibatkan diri dalam forex trading melalui platform pelik-pelik di internet. ingin saya tegaskan.b) Isu leverage Dalam Forex Trading Kerana itulah.w : Ertinya : “Agama ini adalah banyak memudahkan. dipenuhi pula dengan individu kapitalis yang enggan tunduk . setiap kali mereka menggunakan wang kertas fiat. Sudahlah FATWA keharusan penggunaan fiat money hanya berlandaskan ‘hajiat tunnazzal manzilat addharurat’. iaitu pada matawang kertas fiat yang lahir dengan cara riba. Bab Iman ) KESIMPULAN Fahami sekali lagi tulisan ini dan apakah alternatifnya?. dan tidaklah seorang yang terlalu berkeras (atau melampau) dalam urusan agama kecuali mereka akan tewas ( dengan kekerasan ) mereka” ( AlBukhari. Inikah hasil pendapatan yang ingin dibanggakan? mengambil untung atas perbezaan nilai satu matawang fiat sebuah negara dengan matawang negara yang lain.

.kepada kebenaran kerana tenggelam dengan kerakusan. Pada masa sama mempamerkan kuasa yang dimiliki oleh pemerintah.net 10 November 2008 SEJARAH MATA WANG ISLAM DI INDIA Posted by aki2004 on Mac 15. Untuk tujuan itu. ANDA PERLU MEMAHAMI BAGAIMANA WANG FIAT DICIPTA DALAM SISTEM EKONOMI BEBAS KAPITALISM. yang telah beberapa kali cuba menawan beberapa wilayah India terutamanya di bahagian utara. pemerintah Dinasti Islam Ghaznavid. Sekian Zaharuddin Abd Rahman www. ia perlu bermula dengan diri ANDA. Sistem kapitalis hari ini sebenarnya boleh diubah suai bagi menepati Islam sebagai sistem demokrasi. Duit pertama yang dibuat di benua kecil itu adalah sewaktu pemerintahan Mahmud Ghazni. fahamikan juga kesannya kepada diri anda dan dunia. 2011 · Tinggalkan Komen Rate This Oleh ROS MAHWATI AHMAD ZAKARIA MATA wang yang dikeluarkan oleh kerajaan Islam yang terawal telah menjadi pemangkin kepada lebih banyak pengeluaran mata wang yang lebih kreatif dan indah buatannya.zaharuddin. Jika Dinasti Umaiyah dan Abbasiyah memilih untuk bermula dengan reka bentuk mata wang yang di tempa oleh kerajaan Byzantium dan Sasanid. berlainan pula dengan kerajaan Islam di benua kecil India. Kerajaan Islam India yang dipelopori oleh dua pemerintah Islam tempatan iaitu Kesultanan Delhi dan Empayar Mughal yang memerintah dari abad ke 11 hingga abad ke 17 Masihi telah mengambil langkah sama untuk mengawal ekonomi. Reka bentuk mata wang Islam India bermula seawal abad ke 10 Masihi.

Kedua-dua bahasa menyatakan nama baginda sebagai pemerintah. Duit yang dikeluarkan diperbuat daripada beberapa jenis logam seperti emas. Imej penunggang kuda mungkin diadaptasi daripada mata wang yang dihasilkan oleh Dinasti Ghaznavid di Ghazni. Jika kebanyakan sultan memilih meletakkan nama dan gelaran mereka di atas duit yang ditempa. Baginda yang dikenali sebagai ‘putera pembuat duit’ kerana revolusi reka bentuk duit yang dilakukan telah memilih nama ayahanda baginda untuk diletakkan di atas duit yang ditempa. Imej figura yang digunakan adalah seperti lembu yang mempunyai bonggol di bahagian belakang. yang merupakan maharaja Mughal pada pertengahan abad ke 16 Masihi. tembaga dan aloi (yang mempunyai campuran beberapa jenis logam).Walaupun Dinasti Ghaznavid adalah sebuah kerajaan yang berpusat di Bandar Ghazni yang kini merupakan salah satu wilayah Afghanistan. Seorang lagi pemerintah yang membuat perubahan terhadap kandungan tulisan yang dipilih untuk ditempa di atas duit adalah Maharaja Jahangir. Tulisan Parsi yang dipilih merupakan dua baris puisi Parsi yang terpilih. baginda tidak menggunakan kalimah syahadah tetapi menggunakan perkataan Allahu akbar jalla jalaluhu. berlainan pula dengan Muhammad bin Tughlaq. Akbar turut menukar penggunaan tulisan yang berasaskan kewilayahan yang dikenali sebagai nagari kepada tulisan Arab dan tulisan Parsi. Ketua jabatan tersebut yang pertama ialah Khwaja Abdul Samad yang merupakan seorang pelukis dan penulis khat terkenal pada zaman pemerintahan Akbar. Bagi perkataan Arab. nama baginda. perak. Era baru dan sistem pembuatan duit yang teratur telah ditubuhkan sewaktu pemerintahan Akbar. kerajaan Islam selepas baginda mula menempa duit dengan menggunakan imej figura. . Ini merupakan pengenalan tulisan dan bahasa Parsi dalam pembuatan duit di benua kecil India. Selain transformasi dalam sistem pengeluaran dan pengawalan duit. Baginda menggabungkan ciri mata wang Islam dan ciri tempatan dengan menggunakan tulisan Arab dan bahasa Arab di satu bahagian duit manakala tulisan Devanagri dan bahasa Sanskrit pada bahagian yang lain. Selepas pemerintahan Muhammad Ghazni. tempat pengeluaran dan tahun. namun pendekatan yang diambil dalam pembuatan duit bagi wilayah India amat unik. zodiak dan penunggang kuda. Baginda menubuhkan satu jabatan berasingan dan melantik seorang ketua jabatan bagi memantau pengeluaran dan reka bentuk duit pada waktu itu.

Mata wang penting kerana kedudukan dunia Melayu yang menjadi pusat perdagangan antarabangsa bagi pedagang asing terutamanya dari Timur Tengah. Permaisuri kesayangan baginda iaitu Nur Jehan terkenal dengan kebijaksanaan dan pelbagai kebolehan lain seperti menunggang kuda dan bermain pedang. Galeri mata wang Muzium Kesenian Islam Malaysia mempamerkan pelbagai bentuk rekaan duit dunia Islam bermula dari zaman Umaiyah sehingga abad ke 20 Masihi. Kerajaan yang dipelopori oleh Kesultanan Melayu yang beragama Islam sama ada di Sumatera. Salah satu perubahan besar yang boleh dilihat adalah pengeluaran duit oleh kerajaan Islam tempatan.Jahangir yang memerintah selepas Akbar meletakkan nama permaisurinya di samping nama baginda. Bahagian terakhir pada minggu hadapan akan mengetengahkan sejarah mata wang Islam Dunia Melayu. Gujerat dan China. Kejatuhan Empayar Mughal pada abad ke-18 Masihi menjadikan sistem pengeluaran duit kerajaan Islam di benua kecil India turut menghadapi masalah. 2011 (All day) Sumber: Utusan Malaysia Online Oleh ROSMAH WATI AHMAD ZAKARIA KEDATANGAN Islam ke Nusantara membawa seribu satu perubahan dan keindahan bersamanya. Jawa dan Semenanjung Tanah Melayu juga mengambil langkah yang sama dengan menempa duit kerajaan sendiri seperti yang dilakukan oleh kerajaan Islam di kawasan lain. Walaupun terdapat pelbagai teori mengenai tempat pertama dan bila Islam sampai ke dunia Melayu. yang pasti ia membawa kesan yang mendalam dalam kehidupan masyarakat Islam di wilayah ini yang rata-ratanya dihuni oleh orang Melayu. . Sejarah mata wang Islam di Tanah Melayu Tarikh Disiarkan: 17 Mar.

Malik Al-Adil. Ini secara tidak langsung menunjukkan kedudukan bahasa Arab yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu ketika itu. Hampir kesemua mata wang Islam dunia Melayu menggunakan bahasa Arab dan tulisan Arab walaupun dunia Melayu mempunyai bahasa Melayu dan tulisan Jawi. Ciri-ciri mata wang Islam dunia Melayu adalah seperti berikut: Ciri pertama. Ciri ini tidak kelihatan bagi mata wang yang dikeluarkan pada abad ke 15 hingga 18 Masihi tetapi mula kelihatan dalam abad ke 19 Masihi. Gelaran-gelaran ini digunakan bagi menggantikan nama raja atau sebagai tambahan kepada nama raja atau ratu yang memerintah yang terdapat di atas duit tersebut ketika itu. Antara mata wang yang mempunyai tahun dan tempat ia dikeluarkan adalah mata wang dari Kelantan dan Kedah. Ciri ketiga adalah tahun dan nama tempat ia dikeluarkan. Rekaan mata wang yang dihasilkan oleh pemerintah Islam di dunia Melayu mempunyai ciri-ciri yang berlainan dengan mata wang yang dihasilkan di Timur Tengah tetapi mempunyai sedikit persamaan dengan kerajaan Islam yang paling hampir dengan Asia Tenggara iaitu Kerajaan Islam di India. Kebanyakan mata wang Islam dunia Melayu mempamerkan nama gelaran pemerintah Islam dalam bahasa Arab seperti. Ciri kedua. perak dan timah adalah merupakan sumber asli yang banyak terdapat di dunia Melayu pada waktu itu. . Nasir al-Dunia Wa'l-Din. adalah gelaran raja. Al-Adil.Logam yang menjadi bahan utama dalam pembuatan duit seperti emas. AlSultan Al-Adil dan Khalifah Al-Mukmin. adalah bahasa yang digunakan di atas duit yang dikeluarkan.

Antara bentuk yang sering digunakan adalah bulat dan segi enam. Rekaan ini adalah bagi memudahkan duit tersebut diikat bersama menggunakan tali dalam jumlah tertentu. Ketika di bawah pengaruh British. Rekaan bentuk ini dikatakan diadaptasi daripada mata wang yang di bawa dari China oleh pedagang China. Bagaimanapun. Patani dan Kedah. Mata wang di Semenanjung Tanah Melayu terus mengalami perubahan dari satu abad ke abad yang seterusnya. Tulisan jawi masih lagi kelihatan di atas wang kertas yang digunakan pada hari ini tetapi bahasa Arab telah terhenti penggunaannya sejak abad awal abad ke 20 Masihi kerana mata wang dunia Melayu telah mula dikeluarkan secara seragam selari dengan pembentukan negara Malaysia. mata wang Semenanjung Tanah Melayu mula menggunakan angka rumi dan tulisan jawi. Bagi bentuk bulat pula terdapat dua lagi pecahan rekaan iaitu yang mempunyai lubang di bahagian tengah dan yang disusun dalam bentuk sebatang pokok. Pokok duit diperbuat daripada logam timah dan ia keluarkan oleh kerajaan Kelantan dalam abad ke 18 Masihi. . Pada sebatang pokok duit terdapat lima belas ranting yang mempunyai sehelai daun 'daun' atau sebiji 'buah' pada setiap satunya. dunia Melayu mempunyai bentuk mata wang yang pelbagai dan menarik.Daripada segi reka bentuk mata wang pula. Duit yang berbentuk segi enam pernah dikeluarkan oleh kerajaan Melayu seperti di Kedah dan di Johor. mata wang yang dihasilkan di China mempunyai lubang berbentuk segi empat di bahagian tengah manakala di dunia Melayu lubangnya berbentuk bulat. Ia boleh ditempa semula selepas duit berbentuk bulat yang dijadikan 'daun' atau 'buah' telah habis dipatahkan dan digunakan. Bagi duit yang disusun dalam bentuk sebatang pokok ia diberi nama pokok duit. Duit berbentuk bulat dan mempunyai lubang di bahagian tengah telah dikeluarkan oleh kerajaan Kelantan.

Oleh itu mereka mesti menghentikan tindakan Saddam Hussein. Ianya bukan kerana Nuklear. Ini semua adalah mengenai perlindungan dakyah terbesar dan penipuan terhebat di dalam sejarah iaitu Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat (US Petrodollar Scam). Perancis telah menuntut agar matawang Dollar mesti dinilai dengan emas. Tetapi Amerika Syarikat telah menolaknya kerana mereka tidak mempunyai cukup emas untuk wang kertas yang sudah dicetak dan mereka telah pun membelanjakannya ke seluruh dunia.Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya Kongsi Artikel ini di Facebook! “Ramai diantara kita termasuk rakyat Amerika tidak sedar tentang alasan sebenar peperangan Iraq dan ancaman peperangan terhadap Iran oleh Amerika Syarikat. Pada tahun 1971. Beberapa tahun kemudian. penipuan Amerika Syarikat mulai tergugat apabila Saddam Hussein mulai menjual minyak Iraq mengunakan matawang Euro lalu memansuhkan perjanjian yang telah diatur oleh Amerika Syarikat dengan Opec. Oleh itu Amerika Syarikat telah berunding dengan Arab Saudi dan menterai satu perjanjian bahawa OPEC akan mengunakan matawang Dollar Amerika dalam segala urusan penjualan minyaknya. Pengganas dan Minyak. Tetapi Hugo Chavez (Presiden Venezuela) juga telah mulai menjual minyak Venezuela dengan mengunakan matawang selain Dollar Amerika maka berlakulah beberapa percubaan untuk membunuhnya dan cubaan ‘pertukaran regim’ telah dikesan dilakukan oleh CIA. Perkara yang pertama Amerika Syarikat lakukan adalah mengembalikan penjualan minyak ke matawang Dollar. Bagaimana? Amerika Syarikat telah mereka cipta satu alasan untuk berperang (drama keruntuhan Menara Berkembar) dan menawan Iraq. Amerika Syarikat telah mencetak dan membelanjakan wang kertasnya lebih daripada nilai emas. Kesudahannya Amerika Syarikat mendapat minyak secara PERCUMA dengan mengunakan wang kertas Dollar yang mereka telah cetak sendiri. Maka dari itu setiap Negara yang ingin membeli minyak mestilah mempunyai matawang Dollar Amerika terlebih dahulu dimana mereka dikehendaki bertukar barangan dan perkidmatan mereka dengan lambakan wang kertas Dollar yang telah dicetak. Presiden . Walau bagaimana pun. Akhirnya Amerika Syarikat telah makan dengan kenyang di atas segala kos perbelanjaannya dengan pembiayaian Negara-negara di seluruh dunia. Krisis matawang Dollar Amerika dapat dihindarkan buat seketika.

Dengan tidak semena-menanya selain gangguan dari pemeriksaan IAEA dan pematuhan dengan NPT dan penafian hak untuk mengunakan uranium. Penipuan yang terhebat ini sudah sampai penghujungnya dan tiada apa yang boleh mereka lakukan selain dari memulai perang dunia yang baru. Ini akan menjadi pengakhiran penguasaan empayar Amerika Syarikat dalam membiayai militarinya dan kemusnahan ekonominya.IranAhmedinejad telah melihat perkara ini dan memutuskan untuk menentang Syaitan Besar Amerika Syarikat di dalam pembohongan dan melakukan perkara yang sama dengan menjual minyaknya mengunakan semua matawang dunia kecuali Dollar Amerka Syarikat.dia telah melakukan satu jenayah besar. Yen dan lain-lain matawang. xde la Bank Negara cetak duit palsu dlm ertikata sebenarnya) Apabila seseorang mencetak duit palsu. Setelah Negara-negara di seluruh dunia menyedari bahawa mereka boleh membeli minyak dengan mengunakan matawang masing-masing selain dari Dollar maka lebih banyaklah Negara-negara Opec akan mengugurkan pengunaan matawang Dollar Amerika.blogspot (Tajuk ni hanya gimik je. Masalah Amerika Syarikat bukan hanya dana matawang Dollar untuk menyara kehidupan rakyatnya dan perbelanjaan mereka yang telah pun dibiayai oleh kita di seluruh dunia tetapi dana untuk membiayai tentera mereka bagi menunjukkan kekuatan kepada Negara-negara yang menjadi ancaman ekonomi Amerika Syarikat seperti Iran. Tunggu dan lihat apa yang akan berlaku dalam masa yang terdekat ini. Apa yang Iran lakukan memburukkan lagi kemusnahan ekonomi Amerika Syarikat dengan menjadi sebuah lagi Negara pengeluar minyak yang mengenepikan NYMEX dan IPE serta menjual minyak mengunakan Euro. Perkara ini tiada kena mengena dengan program nuklear Iran seperti juga yang berlaku di Iraq. Perkara yang terburuk sekali untuk Amerika Syarikat adalah mereka akhirnya akan terpaksa membeli minyak mengunakan Euro atau Ruble daripada hanya mencetak matawang mereka untuk mendapatkannya. Bank Negara Mencetak Duit Palsu? Bila Bank Negara Mencetak Duit Palsu -sumber & kredit:brofat. Iran menjadi ancaman utama Amerika Syarikat. kerana duit merupakan . Tentu sekali Iran menjadi ancaman terhadap Amerika Syarikat tetapi bukan sama sekali kerana nuklear. Ini adalah sebab utama kenapa Iran sangat bahaya kepada mereka dan perlu dihentikan. Maka pembohongan ini sudah sampai ke penghujungnya kepada Amerka Syarikat.

ada 3 fungsi duit: 1) Medium of exchange 2) Store of value 3) Unit of account 1) Medium of exchange Utk point pertama ni rasanya semua faham kot. Apabila wang palsu yang dicetak itu sudah tersebar dalam pasaran. Jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk kereta. 2) Store of value Maksudnya duit dijadikan alat untuk mengekalkan kuasa membeli kita. Tapi sebelum tu nak tanya dulu. Ini berbeza jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk lain. Ini bermaksud. jika anda menyimpan duit. Kerana itulah anda perlukan duit. macam mana kalau yang cetak duit palsu itu adalah Bank Negara sendiri? Payah tu.satu aset penting dalam bidang ekonomi dan semua urusan jual beli. Contohnya ada orang nak trade in kereta BMW dengan Mercedez.. Disebabkan kita dah tak nak pakai sistem barter yang menyusahkan. 3) Unit of account Menentukan nilai sesuatu barang. anda sebenarnya mengekalkan kekayaan anda. ia akan menjadi satu masalah besar kepada masyarakat. ini bermakna anda semakin miskin setiap tahun kerana nilai kereta semakin menurun setiap tahun.. maka kita telah menggunakan sistem duit sebagai medium perantara untuk membeli dan menjual sesuatu barang. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Menurut Ust Zaharuddin. Tetapi. Dan orang yang bertanggungjawab mesti dihukum dengan seadil-adilnya. Sebagai medium pertukaran. . korang tahu tak duit tu ape? (ni soalan paling penting) hehehe. korang reti tak bezakan duit palsu dengan duit tulen? Sebelum tu pulak nak tanya lagi. contohnya kereta.

RM100 kemudian pergi ke Amerika. maka kita tidak dapat tentukan harga barang. dengan itu kita dapatlah tukar kereta secara adil. tetapi RM1 pada hari ini nak beli teh tarik sahaja pun dah tak cukup. Adakah penjual buku itu akan terima duit RM100 tu? Tak! Kenapa? Kerana duit RM100 tu takde nilai di Amerika dan tidak mampu untuk menjadi medium of exchange di Amerika. dia hanya akan menukar lembunya apabila ia menjumpai pemilik gandum yang mahukan lembu! Sama seperti dalam kes penjual buku tadi di mana dia tidak akan menjual bukunya sehingga dia menjumpai seseorang yang memiliki matawang USD yang mahukan buku tersebut. -------------------------------------------------------------------------------------------------Ok. RM1 pada hari ini tidak sama dengan RM1 pada 50 tahun yang lalu. . Ia sudah sama seperti sistem barter.Macam mana kita nak tentukan yang harga kedua-dua kereta tu berapa nilainya? Tentulah dengan duit. Ambil contoh kalau kita pakai sistem barter. Adakah dengan menyimpan duit sekarang ni kita mengekalkan kekayaan kita? Tidak! Ini kerana nilai duit semakin hari semakin turun. di mana jika seorang pemilik lembu ingin menukarkan lembunya dengan gandum. duit sekarang tidak mampu menjadi medium of exchange! 2) Store of value Seperti contoh yang saya telah berikan di atas. dan seterusnya guna duit itu membeli sebuah novel di sebuah kedai buku di Amerika. jika tidak ada sistem duit. Adakah ia mampu melakukan kesemua fungsi-fungsi duit tersebut? 1) Medium of exchange Adakah duit sekarang mampu menjadi medium of exchange? Cuba anda bawa duit Malaysia. Cuba perhatikan duit anda sekarang. pasal masing-masing tak tahu macam mana nak ukur nilai harga barang. Ini bermakna. Ini bermakna sia-sia sahaja anda menyimpan duit untuk sekian lama kerana nilainya semakin turun. duit digunakan untuk mengekalkan kuasa membeli dan kekayaan kita. dah kenal duit dan fungsinya? Let's proceed. Sebab tu la jadi kes satu bakul durian boleh tukar dengan satu paket gandum je. RM1 dahulu boleh membeli nasi lemak dan air teh tarik.

cuba perhatikan dahulu duit anda sekarang.Duit sekarang tidak mampu untuk menyimpan nilainya. Apa yang ada dalam dompet anda sekarang sebenarnya bukanlah duit. Habis tu ape? Fight HIV from affecting children and adolescents. Jawapannya. Harga minyak melambung naik. Anda sedang mengumpul sampah yang banyak dalam dompet anda. inikan pulak nak tentukan harga barang lain.. Tetapi satu fakta yang hanya diketahui oleh pihak bank yang ingin saya beritahu anda semua iaitu. . 3) Unit of account Bolehkah duit sekarang digunakan untuk menentukan harga barang? Sedangkan nilai duit itu sendiri turun naik tak menentu. perlulah kita melihat pada sejarah peradaban manusia yang lalu. kita menuduh harga barang naik. Lagi la tak boleh. SAMPAH! Ya. harga barang tidak naik. kos sara hidup tidak meningkat dan harga minyak tidak melambung tinggi. Sebelum itu... Ini kerana apabila nilai duit turun. maka ia tidak layak dipanggil duit. Kos sara hidup semakin meningkat. ----------------------------------------------------------------------------------------------Sejarah Duit Moden Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai bencana besar yang sedang berlaku dalam dunia ekonomi pada hari ini. Click here. Dan anda berbangga mempunyai sampah yang banyak di dalam bank. Inilah sebenarnya yang dipanggil "duit" dalam zaman sekarang. Disebabkan duit yang kita guna sekarang tidak mampu melaksanakan ketiga-tiga tanggungjawab tersebut. Orang-orang zaman sekarang akan mengatakan yang harga barang semakin naik. tetapi apa yang sebenarnya berlaku ialah nilai duit kita jatuh merudum hari demi hari! Duit sekarang tidak lagi dapat digunakan untuk mengukur harga barang.

maka wang kertas ini hanya sah di dalam Malaysia sahaja dan tidak boleh dipakai di negara lain. Ia terdapat pada setiap wang kertas Malaysia. Lekuk-lekuk tersebut adalah untuk mengelakkan daripada dikikis pada bahagian tepi. Mungkin ada sesetengah orang yang masih tidak nampak akan mengatakan bahawa duit kita disandarkan pada nilai emas dan kerajaan hanya boleh mencetak duit berdasarkan rizab simpanan emas negara. Apa maksudnya? Walaupun sebenarnya bertujuan untuk membezakan duit palsu dengan yang tulen. adakah zaman sekarang yang kononnya digelar zaman "moden" dan "bertamadun" menggunakan emas dan perak sebagai matawang? Tidak. anda akan menjumpai matawang mereka adalah emas dan perak. tetapi sebab utama kesan-kesan tersebut dibuat adalah kerana pengaruh duit zaman silam. Anda akan nampak kesan lekuk-lekuk. Apa maksud perkataan tersebut. Jika duit yang sudah botak di bahagian tepinya. Tanpa lekuk-lekuk tersebut. Persoalannya. Lihat pula duit kertas anda. Anda boleh kaji sendiri jika anda tidak percaya dan apa yang anda akan dapati nanti memang emas dan perak digunakan sebagai matawang mereka. Suatu masa dahulu.Lihat di bahagian tepi duit syiling anda. garisan-garisan di sekeliling duit tersebut. . Jika anda perhatikan sejarah peradaban kaum-kaum yang bertamadun. jika seseorang mengikis pada bahagian tepi duit emas itu dia akan dapat mengumpul banyak "serbuk-serbuk" emas tanpa dapat dikesan oleh sesiapa. maka duit itu tidak akan laku. Faham? Mari kita lihat sejarah ekonomi pula. Dan kesan lekuk itu sebenarnya tidak berapa perlu pun untuk duit zaman sekarang kerana duit sekarang tidak bernilai. Ia sebenarnya ialaha sebuah perintah yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia kepada rakyat Malaysia supaya menganggap helaian kertas yang tak berguna ini mempunyai nilai sebanyak RM10. tamadun lama manusia (termasuk tamadun Islam) menggunakan emas tulen sebagai wang untuk apa jua transaksi perniagaan. Lihat pada perkataan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai". Kerana itulah lekuklekuk itu dibuat dengan tujuan untuk mengelakkan daripada dikikis. Oleh kerana arahan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah hanya di antara kerajaan Malaysia dengan rakyat Malaysia sahaja.

tetapi Dajjal yang sedang cuba menguasai dunia) Demand and Supply. Contohnya. Dalam konteks barangan. Apa tu? Maksud mudah nya macam ni lah. matawang USD yang menjadi rujukan seluruh dunia diikat dengan nilai 35 dollar for each ounce of gold. Adakah ini anda panggil sebagai sesuatu yang "amat berharga"? Apa buktinya? Pada 15 Ogos 1971. Richard Nixon telah membatalkan perjanjian Bretton Wood yang telah menyebabkan matawang semua negara tidak lagi terikat pada nilai emas. maka harga durian akan jatuh. Tetapi jika semua orang tak nak makan durian. Tetapi. tapi banyak pulak kedai yang jual durian. maka harga barang akan turun. . tetapi hanya ada satu kedai jual durian. harga barang akan naik. Dan jika demand turun dan supply pula melebihi demand. Ini berdasarkan perjanjian Bretton Wood yang dipersetujui selepas Perang Dunia Kedua berakhir. penjenayah Nixon telah membatalkan perjanjian tersebut dan membiarkan matawang dunia ditentukan berdasarkan teori "demand dan supply". jika semua orang nak beli durian. (saya tahu ni bukan idea dia. DUIT ZAMAN SEKARANG TIDAK BERSANDARKAN PADA NILAI EMAS LANGSUNG DAN KERAJAAN BEBAS MENCETAK WANG SEBANYAK MANA YANG MEREKA MAHU! Duit kertas mampu dicetak dengan banyak dalam masa yang singkat. jika anda faham sikit-sikit pasal ekonomi. sudah pastilah harganya naik.Satu perkara yang ingin saya tegaskan di sini. Presiden Amerika pada ketika itu. anda akan perasan yang harga barangan sebenarnya ditentukan berdasarkan permintaan pasaran. Presiden Richard Nixon pada 15 Ogos 1971 ketika membuat pengumuman pada dunia bahawa matawang USD tidak lagi terikat pada nilai emas yang seterusnya mengheret bersama semua matawang dunia yang disandarkan pada nilai USD untuk sama-sama "floating". Bila Demand (permintaan) naik tetapi Supply (bekalan) turun. Sebelum tanggal malang tersebut.

Sebagai contoh. lihat matawang MYR (Malaysia Ringgit). Sebab tulah saya tulis artikel ini untuk beliau. makin naiklah nilai MYR. Apa itu fiat money? Fiat money inilah satu sistem yang telah diperkenalkan oleh Presiden Richard Nixon bagi menggantikan Representative Money (wang yang disandarkan pada apa-apa komoditi seperti emas) yang digunakan pada ketika itu. jika seseorang ingin melakukan apaapa urus niaga dalam Malaysia. tadi tu dalam konteks barangan. Lecturer Mathemtics 3 saya pernah timbulkan persoalan mengenai isu ini. bagaimanakah Soros ingin melambakkan matawang Malaysia tanpa bantuan orang-orang dalam Malaysia sendiri? Hakikatnya. . Satu dunia kena tipu. Makin banyak demand.Ok. Anda lihat lah bagaimana sistem matawang dunia hari ini berdasarkan contoh yang saya bagi di bawah. Adakah patut si Nixon celaka tu mengaplikasikan teori demand and supply dalam matawang? Tidak. Mahathir dan Soros kawan baik. Krisis ekonomi pun berlaku di mana nilai Ringgit ketika itu jatuh merudum kerana supplynya telah melebihi demand. Baik punya lakonan. Tetapi bagaimana jika kerajaan tiba-tiba jadi bengong pergi cetak duit MYR banyak-banyak melebihi demand seperti yang berlaku pada tahun 1997? Inflasi. mereka perlu menggunakan MYR. Ketika krisis 1997. Cuba anda fikir. Ini bermakna ada demand untuk MYR kerana ada manusia yang memerlukan MYR. Hari ini. Mahathir yang jatuhkan nilai RM kemudian dia pulak berlagak hero naikkan semula nilai RM. Let's go lebih detail. Apakah semua ini? Ini adalah kerana kita menggunakan sistem matawang yang dipanggil sebagai FIAT MONEY. Mahathir menyalahkan George Soros sebagai matawang.

Contoh fiat money adalah USD. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Duit kertas adalah duit palsu. . MYR. Untuk pengetahuan anda semua. Semua tamadun-tamadun manusia menggunakan duit jenis ini. Commodity money adalah duit yang menggunakan barang-barang komoditi seperti emas. maka manusia telah menggantikan penggunaan emas dengan helaian kertas yang mewakili emas. Duit jenis ini adalah duit yang paling stabil dan paling bernilai. Fiat moeny adalah duit yang takde nilai langsung. 1. Representative Money.Dalam dunia ni. Yen dan lain-lain. tetapi nilainya masih bersandarkan pada emas. Representative Money 3. Fiat Money. Sebagai contoh. perak dan lain-lain. tetapi setiap kerajaan di seluruh negara telah memaksa rakyat mereka untuk menerima bahawa setiap kertas-kertas murah yang dikeluarkan oleh bank mempunyai "nilai yang sangat tinggi". Majulah tu kononnya. Representative money adalah wang kertas tetapi disandarkan dengan nilai sesuatu komoditi. Disebabkan emas mempunyai berat yang sangat berat. Fiat money adalah duit yang paling bodoh sekali yang digunakan oleh manusia zaman sekarang. Commodity Money 2. Fiat Money Commoditi money. cuba anda lihat pada permainan Monopoly. ada satu tamadun je yang tak guna duit komoditi iaitu tamadun pada abad ke 21 (zaman sekarang). Saya pun tak tahu la kenapa bengap sekarang orang zaman sekarang tetapi mengaku bertamadun dan maju. ada beberapa jenis matawang.

-------------------------------------------------------------------------------------------------- Apakah matawang yang telah digariskan dalam Islam? Islam tidak pernah mengajar umatnya tentang fiat money. Ini kerana terdapat riba' tersembunyi dalam . Lihatlah kembali wang anda. Hakikatnya. RM10. Ketahuilah. Ini berlaku sewaktu krisis ekonomi German 1923-1924 yang telah menyebabkan wang kertas atau fiat money telah berubah kepada nilainya yang sebenar. RM50. wang kertas hanya diperlakukan seperti sampah. Sama seperti dunia ekonomi moden hari ini. Dan duit kertas dalam permainan tersebut hanya sah dalam permainan tersebut sahaja. Di Hungary pada 1946. Duit-duit kertas ketika era peperangan dunia telah hilang nilainya. Duit-duit kertas zaman moden pula.Dalam permainan Monopoly. duit itu tiada nilai langsung. Hari ini anda sanggup bergaduh demi duit tersebut.. Dibuang dan dan dibiarkan bersepah di jalanan. Dan sampah tersebut akan bertukar menjadi sampah yang sebenar pada suatu hari nanti di mana anda akan lihat RM100 yang anda sayangsayang itu akan dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah. Hari ini anda sanggup bekerja keras demi duit tersebut. tetapi sampah. ada duit kertas. anda akan terasa ianya begitu bernilai sedangkan ia tidak mempunyai nilai langsung. ianya bukanlah duit. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Lihatlah nilai sebenar fiat money. Dunia ekonomi pada hari ini ibarat permainan Monopoly yang menggunakan duit yang tiada nilai tetapi telah memaksa semua orang menerima bahawa helaianhelaian kertas itu adalah sesuatu yang amat "bernilai". Seorang wanita di German telah menggunakan wang kertas sebagai bahan api untuk dapurnya. Hari ini.. RM100 dan juga RM1.. pasti akan mengalami nasib yang sama pada hari ini. iaitu helaian-helaian sampah yang disimpan dalam dompet.. dan setiap pemain akan merasai "nilai" duit kertas dalam permainan tersebut.

Adakah adil. Lihatlah bagaimana negara-negara miskin seperti di Afrika dan lain-lain. Nilainya telah berubah. masalah ekonomi akan sentiasa timbul. Selagi kita masih menggunakan fiat money. kurma dengan kurma. sekiranya berlainan jenis.fiat money.” (Muslim) Apakah maksud hadith di atas? Ia adalah 6 matawang yang telah digariskan oleh Islam. orang lain perlu berusaha keras untuk mendapatkan duit. gandum dengan gandum. Riba' dalam penggunaan matawang. sampah-sampah itu kelihatan amat berharga. (Siapa kata Islam tak cerita pasal ekonomi?) Ini adalah jawapan kepada masalah ekonomi yang sedang berlaku sekarang. barli dengan barli. pada kadar yang sama. secara tunai (spot). Inilah riba'. manakala ada pihak lain pula hanya mencetak duit? ------------------------------------------------------------------------------------------------Dah kenal duit? Harap anda akan sedar bahawa helaian-helaian dan lipatan-lipatan kertas dalam dompet anda itu sebenarnya bukanlah duit. dari Ubadah bin Samit: “Emas dengan emas. iaitu RM50 juga. Adakah nilainya sama? Tidak. Jika anda meminjam RM50 daripada kawan anda. Dalam sistem ekonomi yang penuh dengan riba' ini. maka jual belilah sesuka hatimu selama mana ia adalah pertukaran tunai. pernahkah anda terfikir kenapa mereka masih tidak boleh bangkit dan bersaing dengan negara lain? Kerana nilai duit mereka sudah . garam dengan garam. (ditukarkan) sesama jenis. Hadith Rasulullah. perak dengan perak. kemudian anda pulangkannya pada 10 tahun akan datang dengan jumlah yang sama. tetapi sampah. Tak payahlah nak buat coference untuk bincang pasal masalah ekonomi selagi kita masih guna sistem fiat money ni.

barli.. Benda-benda tersebut sepatutnya dijadikan sebagai medium untuk urusan jual beli. walau apa jua keadaan sekalipun. .. anda tidak boleh beli apa-apa dengan duit tersebut apabila nilainya telah jatuh. gandum. Manakala duit kertas yang ada pada hari ini adalah duit palsu yang dicetak oleh Bank Negara yang langsung tidak mempunyai nilai.. Apabila diboikot. Duit kertas hari ini. Bayangkan kesemua duit-duit anda di bank.. seperti peperangan. Mereka buat untuk dengan membeli dan menjual duit. Duit mereka telah menjadi sampah yang sebenar. sehingga gigi emas yang ada pada mayat pun sanggup dikorek. semua rakyat Malaysia.. Berbeza dengan emas. tidak kira berapa juta ringgit sekalipun. Kesimpulannya. emas tetap emas dan nilainya tidak akan jatuh walau apa pun yang berlaku. ekonomi dan sosial sesebuah negara.. segeralah tukar duit kertas tak guna anda itu kepada emas sekarang sebelum duit kertas anda bertukar menjadi sampah. nilai yang ada padanya hanyalah pada perintah kerajaan. Inilah duit yang sebenar. Nilai duit pada hari ini adalah sangat bergantung pada kestabilan politik. Duit yang sebenar adalah emas.jatuh teruk. Begitu bernilainya emas walau dalam apa-apa keadaan sekalipun. Bolehkah duit dijual beli? Lihatlah Forex. Bank Negara mencetak duit palsu kepada kita! Duit palsu hari ini boleh dijual beli. MYR akan terus jatuh akibat ketiadaan "Demand" daripada masyarakat antarabangsa dan akibatnya. jika Amerika ingin menjatuhkan ekonomi Malaysia. embargo dan lain-lain. matawang Malaysia. apa yang anda perlu buat sekarang. Logikkah duit boleh dijual beli macam barang? Fikirlah tuan-tuan dan puanpuan. termasuklah kerajaan akan jatuh miskin kerana kekayaan kita semua disimpan dalam bentuk wang kertas yang tidak berguna. dengan mudah sahaja mereka boleh suruh satu dunia boikot ekonomi Malaysia. Bayangkan. kurma dan garam. perak. Berbeza dengan emas yang memang mempunyai nilai yang tinggi kepada manusia.

23 apabila pasaran menyambut baik pantulan di zon euro.Bisnes Dunia: Dana zon euro pengaruhi sentimen 2011/09/30 Badan audit baru IMF ditubuh kaji perkembangan Greece bawah pelan penyelamat AS$150b PASARAN saham Asia ditutup bercampur-campur semalam menjelang undian penting Parlimen Jerman untuk meluluskan tambahan ke atas dana menyelamat zon euro.365. Sebuah badan audit baru Kesatuan Eropah-Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) yang ditubuhkan untuk mengkaji perkembangan Greece di bawah pelan menyelamat bernilai AS$150 bilion. Tokyo dapat mengimbangi semula kerugian pada dagangan awal untuk diakhiri 0. “Sudah pasti ia tidak akan menyelesaikan masalah hutang asas zon euro. namun sekurang-kurangnya ia menyediakan sedikit kelegaan.95 mata yang dicatatkan 5 Julai 2010. merangkumi saham A dan B turun 26.12 peratus lebih rendah berikutan kebimbangan mengenai kelembapan domestik disebabkan situasi di Eropah dan Amerika Syarikat (AS). Pasaran Hong Kong ditutup sehari berikutan kejadian taufan. dengan indeks penanda aras Nikkei 225 meningkat 85.701.34 dengan jumlah dagangan AS$9 bilion.90.99 peratus lebih tinggi.59 mata kepada 8. apabila indeks meningkat 2. tetapi ditutup jauh daripada paras terendahnya manakala saham China diakhiri 1. tetapi menjunam menjelang penutup dengan saham AS mengalami penurunan besar pada jam terakhir dagangan untuk menghentikan pusingan tiga sesi keuntungan. Seoul mencatat prestasi terbaik semalam. Sydney susut 0. Bursa di kedua-dua kawasan itu dibuka tinggi. manakala S&P 500 . Namun. Indeks Komposit Shanghai.72 mata pada 2. Dow Jones Industrial Average berakhir 1.61 peratus lebih rendah pada 11.68 peratus di tengahtengah jangkaan Jerman mungkin menjadi Parlimen ke-17 di zon euro yang menyetujui tambahan ke atas dana bernilai AS$599 bilion itu.363.010. Cho Byung-Hyun. Indeks utamanya ditutup pada paras terendah dalam 15 bulan 2.” kata penganalisis Tong Yang Securities.77 peratus. Rentak pasaran dimulakan dengan sesi tidak menentu di AS dan Eropah. turut mempengaruhi sentimen.

Ben Potter di Sydney. Dalam sistem ekonomi moden.09 yen daripada 103. kebimbangan terbesar adalah krisis hutang zon euro. Harga minyak dunia meningkat dalam dagangan Asia berikutan kegiatan memburu untung.151.06 dan Indeks Komposit Nasdaq rugi 2. .491. Dolar AS pula didagangkan pada 76. tidak mengendahkan bangkangan AS terhadap langkah yang pasti mencetuskan perbalahan dengan London yang bimbang aliran modal keluar dari bandar raya itu. merujuk kepada Kemudahan Penstabilan Kewangan Eropah (EFSF). Harga saham dibayangi situasi di Eropah semalam berikutan cadangan untuk mengenakan cukai ke atas sektor kewangan. tetapi kebimbangan mengenai keruntuhan ekonomi AS dan krisis hutang zon euro mengimbangi sentimen. mata wang adalah komponen terkecil dalambekalan wang. – AFP Wang atau duit merujuk sesuatu objek atau barang yang diterima masyarakat umum dan sah di sisi undang-undang sebagaimedium pertukaran dalam urusan jual beli dan urusniaga lain.” katanya.3608 dalam dagangan Tokyo berbanding AS$1. danpiawai langsaian hutang. wang dirujuk sebagai mata wang atau wang kertas dan syiling yang berada dalam edaran sesebuah negara yang mempunyai status tender sah seperti ringgit. pasaran masih tetap gusar menunggu keputusannya. Mata wang tunggal Eropah itu turut meningkat kepada 104. “Undian itu adalah penting dan walaupun ramai menjangkakan ia akan diluluskan. euro meningkat berbanding mata wang utama lain di Asia.17 peratus kepada 2. dan juga dalam pelbagai bentuk akaun deposit kewangan seperti akaun simpanan. “Risiko terbesar yang berlegar di fikiran peniaga sekarang ialah undian Jerman mengenai kuasa dana itu.” kata penganalisis IG Markets.58. Namun.07 peratus kepada 1.60 yen. unit akaun.susut 2. sedikit berubah daripada 76. Mata wang euro ditutup AS$1. Wang juga berfungsi sebagai penyimpan nilai.3536 di New York lewat kelmarin. akaun semasa dan sijil deposit.53 yen.[1] Dalam kegunaan harian. Di pasaran tukaran asing.51 yen.

dan persetujuan bahawa pertukaran barangan ini mestilah sama nilai sebelum pertukaran barter berlaku. Isi kandungan: 1. Ekonomi kewangan 6. Bekalan wang 8. Jenis wang 5. Wang tidak mempunyai nilai benar tetapi digunakan sebagai pengukur nilai yang menjadi alternatif mudah kepada sistem barter. Penjual pula boleh menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan barang yang diperlukannya. Fungsi wang 4. Dengan wang.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. Mata wang persendirian 7. yang menaikkan produktiviti dan kekayaan secara menyeluruh. Sejarah wang 3. Etimologi 2. sistem ekonomi menjadi tidak cekap kerana sistem barter memerlukan keperluan serentak antara mereka yang mahu menukar barang. Rujukan 10. Penggunaan wang dalam masyarakat menggalakkan perdagangan yang meningkatkan pembahagian kerja. Pautan luar . seseorang hanya perlu membayar wang kepada penjual untuk mendapatkan barang berkenaan. Tanpa wang. Penanda Aras Matawang Dunia 9.

perkataan 'kesepph' mempunyai dua makna iaitu perak dan wang.[4] Matawang utama Sepanyol sewaktu zaman penjajah yang lalu adalah bernilai sekeping duit bernilai lapan reales (disebut "riyals") atau lebih dikenali sebagai "pieces of eight". Kemudian ia dipanggil "peso". perkataan untuk wang adalah 'argent' yang bermaksud perak. yang bermaksud mint atau penghasilan siling (pengkoinan).[3] Dalam bahasa Ibrani pula. Sejarah wang Wang tampang pelbagai saiz dan nilai.Rencana ini telah dikenal pasti sebagai satu rencana kerjasama. Etimologi Dalam pelbagai bahasa. perkataan untuk wang adalah serupa atau seakan perkataan untuk emas atau perak.[2] Lihat juga etimologi Indo-Eropah dan Semitik di rencana sejarah wang. Rencana utama: Sejarah wang . Marilah bersama-sama menyunting supaya ia dapat mencapai piawai yang tinggi! 1. Dalam bahasa Perancis. Perkataan bahasa Inggeris "money" mungkin berasal daripada istilah bahasa Latin moneta. 2.

Syiling emas juga dicampurkan tembaga untuk meningkatkan ketahanannya danIsaac Newton turut memperkenalkan syiling yang dibuat berserta lurah ditepinya untuk mengelakkan dipotong atau dikikis dan dicairkan. Ini menyebabkan kulit haiwan atau haiwan itu sendiri tidak sesuai dijadikan wang. Wang komoditi biasanya digunakan untuk memudahkan urus niaga dalam ekonomi barter. Pengiktirafan meluas terhadap wang fiat berlaku kerana kerajaan pusat bertindak sebagai penjamin nilai wang yang sah sebagai tender di sisi undangundang sebagai bayaran untuk cukai dan lain-lain. Sebab itulahminyak. Wang 20 Peso Mexico dibuat daripada plastik untuk ketahanannya.  Ia juga mudah di bawa atau diangkut. objek seperti duit syiling emas mempunyai nilai intrinsik iaitu nilainya yang tetap kekal walaupun inflasi. besi. berbanding nilai wang kertas yang bergantung kepada nilai yang dicop sematamata. perak.Perkembangan wang bermula daripada emas. franc Switzerland). Ia juga perlu bagi persetujuan perdagangan yang melibatkan hutang. atau kulit kerang kepada wang kertas. Fungsi wang Sesuatu barang dianggap sebagai wang jika ia memenuhi syarat-syarat berikut: 3.  3. batu. Wang komoditi seperti emas dan perak merupakan antara bentuk terawal wang. jadi ia lebih berfungsi sebagai perantara pertukaran. Wang sering tertinggal di dalam saku ketika mencuci. Di bawah sistem wang komoditi. Perkembangan wang fiat berlaku apabila kerajaan mengeluarkan nota janji yang telah kemudiannya bertukar menjadi mata wang fiat (contoh. Wang kertas dibuktikan sesuai dengan hal ini. loyang. atau dileburkan menjadi jongkong semula. 3. Ia juga haruslah tahan lama. Unit akaun Satu unit akaun adalah satu unit ukuran nombor piawai bagi nilai pasaran bagi barangan. 1. logam berharga boleh ditempa daripada jongkong logam. tembaga. Bahan pertukaran Bahan pertukaran merupakan satu perantara yang digunakan dalam perdagangan bagi mengelakkan kesulitan satu sistemtukar barang murni. dan kemudian mula berfungsi sebagai simpanan nilai. atau catatan elektronik yang dikendali oleh sistem perbankan kompleks antarabangsa. logam berharga mempunyai nisbah nilai kepada berat yang tinggi. perkhidmatan dan urusan lain. arang atau air tidak sesuai sebagai duit walaupun mudah dibawa. . 2.Dolar Amerika) dan mata wang fiat telah bertukar menjadi bentuk mata wang komoditi (contoh.  Ia haruslah boleh dibahagikan kepada unit kecil tanpa memusnahkan nilainya. Wang fiat adalah wang zaman moden yang direka oleh pihak berkuasa pusat (kerajaan) dan tidak mempunyai atau tidak mementingkan nilai intrinsik.

Ia haruslah sukar untuk dipalsukan dan yang tulen mudah dikenali. Ia haruslah bersamaan dengan yang lain: iaitu satu unit atau benda itu haruslah serupa dengan yang lain yang kerana itulah berlian. suterahalus dan ambal tidak sesuai dijadikan wang. hasil seni dan harta tanah tidak sesuai sebagai wang. 4. Setiap jenis wang mempunyai kekuatan dan liabiliti ekonomi yang berbeza. namun nilainya masih boleh berubah.  Ia haruslah tahan lama. makanan. Jenis wang Terdapat tiga jenis wang: wang komoditi. Wang komoditi Wang komoditi ialah wang yang boleh digunakan sebagai medium pertukaran dan sebagai komoditi yang boleh didagangkan pada masa yang sama [5]. Disebabkan itu. emas dan perak sering dipilih dalam sejarah wang dalam kebanyakan masyarakat dan budaya. wang fiat dan wang kredit. satu komoditi.  3. atau modal kewangan mestilah boleh disimpan dengan selamat dan boleh didapat kembali . perak dan logam berharga lain. Ia haruslah mempunyai nilai yang stabil. Kecairan menentukan betapa mudahnya sesuatu benda didagangkan untuk benda yang lain. setiap unit harganya sama seperti unit sebelumnya dan tidak berkurang dengan banyak. Ia haruslah mempunyai berat atau saiz atau ukuran tertentu untuk memudahkan pengiraan. Contoh wang komoditi ialah emas. Platinum danPalladium tidak dikenali dan ditulenkan hinggalah dua ratus tahun kebelakangan ini. rempah-ratus. Mata wang berasaskan komoditi sering dilihat lebih stabil. 4. tidak mudah musnah atau reput. 1. 3. Wang juga haruslah paling kurang penurunan kebergunaan marjinal. tahan lasak.   3. Kecairan pasaran Wang merupakan bentuk kecairan pasaran. yang membawa maksud apabila anda menambah unit tersebut. .dan boleh dijangkakan sebagai berguna apabila ia didapatkan kembali.  Ia haruslah mempunyai nilai kembangan yang rendah antara harga untuk jual beli yang dalam kata lain kos transaksiyang rendah. maka tidak mepunyai sejarah yang panjang tetapi mungkin mengubah masa depan. 4.  Kerana itulah. Wang memberikan kemudahan untuk memiliki benda lain tanpa perlu menggunakan sistem barter. dalam bentuk wang. Penyimpan nilai Untuk menjadi sebagai satu penyimpan nilai.

Dari tahun 1980 hingga 2001. syiling emas mudah calar atau rosak ataupun dicairkan. emas dan perak dijumpai dalam kuantiti yang banyak di Dunia Baru dan dibawa pulang ke Eropah untuk ditukar menjadi syiling. Satu lagi ciri wang komoditi ialah nilai dagangan komoditi tersebut boleh jadi lebih tinggi dari nilai perantara pertukaran. kerana bekalan barang untuk dijual tidak dapat bersaing dengan peningkatan bekalan wang [6]. Tambahan lagi. nilai membeli syiling emas turun antara 60% hingga 80%. 2. orang akan meleburkan syiling untuk dijual semula seperti yang terjadi di Amerika Syarikat. Buku cek dan urus niaga elektronik memudahkan lagi pertukaran. wang kertas bukanlah wang yang sebenar. contohnya wang kertas. Pada tahun-tahun 1500 dan 1600-an. maka pada ketinggian yang pada 1980 akan jadi lebih kurang $1600 per auns. kerana wang kertas sentiasa diisukan atau dikeluarkan. emas kini adalah relatif kepada pasaran kecil dan harga emas boleh berubah sangat tinggi jika beberapa bilion dolar cuba untuk membeli emas. tetapi nilai tepat adalah mustahil untuk diukur. dan ia juga diukur dalam dolar yang juga nilai rugi. Wang kertas sering kehilangan nilainya melalui inflasi. Wang kertas lebih mudah disimpan dan diangkut berbanding ketulan emas dan perak. Kegagalan kedua pula pada adalah pada 1971 apabila orang luar yang . Dolar Amerika Syarikat (atau Nota Simpanan Persekutuan) telah kehilangan 95% daripada nilainya sejak 1913. Wang fiat. merupakan simbol komoditi atau janji kerajaan [5]. Walaupun dipanggil dan dianggap wang. dan ini akan mengurangkan nilainya dan mengurangkan juga kemampuan untuk keberkesanan atau penukaran syiling emas.9% tulen mahupun .999 baik. dalam kata lain harga barangan lain. emas mempunyai nilai simpanan yang rendah dan tidak mempunyai nilai yang stabil apabila harga emas turun daripada $850 per auns kepada $255 per auns. Wang fiat Wang fiat adalah wang yang nilainya ditentukan oleh undang-undang dan bukan adanya barangan dan perkhidmatan. Walaupun emas itu sendiri tidak mereput. 4. nilai relatif perak terhadap emas turut jatuh [7].Tiada wang yang sempurna walaupun emas adalah yang paling hampir. Syiling emas sering dibuat dengan 10% tembaga untuk menambahkan ketahanannya seperti Kruggerrand. Wang memanglah dijadikan ukuran dan timbangan yang jujur dan tulus tetapi tidak mudah mengukur nilai tukaran emas dengan dolar yang masing-masing berubah nilainya. Nota wang kertas adalah berasaskan janji untuk membayar wang sekiranya dituntut. tetapi emas kini bukanlah selalunya 99. Namun kegagalan besar wang kertas (dan syiling) adalah sebagai nilai simpanan. Apabila ini terjadi. Namun kelebihan emas dan perak ialah bekalannya tidak dapat ditambah sewenang-wenang oleh bank pusat. Kekusutan pertama Nota Simpanan Persekutuan adalah pada 1933 apabila rakyat Amerika tidak boleh lagi menebus atau menukar dolar kepada emas pada $20 per auns. Wang kertas turut mempunyai kekusutan apabila pengeluar wang kertas tidak boleh membuat pertukaran dengan janji untuk membayar dengan emas atau perak. Wang fiat menyelesaikan beberapa masalah wang komoditi. Emas bukanlah aset cairan memandangkan ia berkembang lebih kurang 4% untuk jual dan beli. Tambahan pula. Disebabkan lambakan ini.

Disebabkan wang kertas amat mudah rosak. mudah rosak atau hilang. Kestabilan keperluan untuk wang tunai sebelum tahun 1980-an merupakan hasil kajian utama kerja Milton Friedman. Perubahan teknikal. Sekiranya ini berleluasa. penjual akan menerima nilai wang yang kurang berbanding yang sepatutnya. amalan ingkar terhadap wang kredit dianggap sebagai antara sebab utama Kemelesetan Besar pada 1930-an [9]. New Zealand dan Singapura mula menggunakan wang plastik. nilai dolar telah merudum kepada lebih kurang $700 per auns. Pada 2006. Perbezaan besar wang kredit berbanding wang komoditi dan fiat ada dua: ia tidak dapat dibayar dengan segera apabila dituntut dan terdapat sedikit unsur risiko nilai bayaran akan tidak sama dengan nilai yang dipersetujui semasa belian. 4. .ke Amerika tidak boleh menebus nota untuk emas pada kadar $35 per auns. Risiko kedua ialah masa. 5. mata wang yang bergantung padanya akan turut serta. Satu lagi kelemahan wang kertas adalah ia bergantung kepada sistem undang-undang (kerajaan) yang mengeluarkannya. Wang kredit Wang kredit merupakan tuntutan terhadap orang (sama ada dari segi fizikal atau undang-undang) yang boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan [5]. Jika kadar faedah tidak dapat mengimbangi kadar inflasi (atau deflasi) dan nilai masa wang. Monetarisme adalah teori ekonomi yang kebanyakannya berkisar tentang penawaran dan keperluan untuk wang tunai. Sekiranya kerajaan tersebut jatuh. 3. Namun kelebihannya terhadap wang komoditi ialah undang-undang yang mencipta wang fiat juga menyatakan bahawa wang yang rosak atau binasa boleh diganti semula. sesetengah kerajan seperti Malaysia. David Laidler dan banyak lagi.Anna Schwartz. Sebagai contoh. Wang kredit merupakan janji untuk pembayaran akan datang. Pembeli mungkin tidak dapat (atau tidak mahu) membayar. Sebagai contoh. Risiko ini perlu ditanggung kedua-dua pembeli dan penjual. Wang fiat. institusi dan perundangan telah mengubah ciri-ciri keperluan wang tunai semasa tahun 1980-an. ia boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi. kerajaan AS akan menggantikan wang kertas yang cacat atau rosak sekiranya sekurang-kurangnya separuh wang itu dapat disusun semula [8]. Dalam kes ekstrem. dan mungkin mencetuskan stagflasi. Perubahan teknikal. Ini akan mengurangkan bekalan dan meninggikan harga. Ekonomi kewangan Wang merupakan topik utama yang dipelajari dalam bidang ekonomi dan mempunyai kaitan yang sangat rapat dengankewangan. keinstitusian dan undang-undang telah mengubah keadaan permintaan wang semasa 1980-an dan sejak itu pengaruh monetarisme makin berkurang. pembekal dan pemberi khidmat tidak dapat terus menghasilkan barangan atau menawarkan perkhidmatan. Begitu juga sebaliknya. terutamanya dalam bentuk kertas dan syiling.

kemelesetan. Ini termasuklahhiperinflasi. Sebagai contoh. bahkan kegagalan sistem kewangan hingga terpaksa kembali sistem ekonomi barter yang sememangnya kurang efisien. kekurangan barangan import. Ini berlaku di Rusia contohnya. ketidakupayaan mengeksport barangan. stagflasi. . menstabilkan harga dan mengawal selia kadar faedah jangka panjang. Penggunaan yuan Menjelang pertemuan berprofil tinggi negara G20 di Toronto.S. Kanada Jun lalu. Antara cara yang digunakan untuk mengawal penawaran wang termasuklah:         pembelian atau penjualan mata wang peningkatan atau penurunan perbelanjaan kerajaan peningkatan atau penurunan peminjaman kerajaan penukaran kadar peminjaman atau pemberian pinjaman pemanipulasian kadar pertukaran wang cukai atau pelepasan cukai modal yang diimport atau dieksport peningkatan atau penuruanan keperluan simpanan bank pengawalan atau larangan mata wang persendirian Terdapat banyak hujah sejarah tentang kombinasi fungsi wang. tidak mengira sama ada instrumen tersebut merupakan tender yang seragam. Kerajaan dan bank pusat telah mengambil kedua-dua pendekatan pengawalan dan pasaran bebas berkenaan polisi kewangan. China membuat pengumuman yang ditunggu-tunggu oleh Amerika Syarikat dan rakan dagang negara itu. Biasa matlamat polisi kewangan ialah untuk memberi ruang bagi pembangunan ekonomi dalam persekitaran harga yang stabil. setelah kejatuhan Kesatuan Soviet. adalah jelas dicatatkan di dalam Akta Simpanan PersekutuanA. bahawa Lembaga Gabenor dan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan harus dapat "mempromosi secara berkesan matlamat memaksimumkan buruh. bank pusat atau pihak berkuasa dalam kewangan menguruskan penawaran wang untuk mencapai matlamat tertentu. iaitu membenarkan nilai Yuan meningkat berbanding dengan mata wang lain. Modal kewangan adalah definisi yang lebih umum dan merangkumi semua instrumen cair. sesetengah pihak berhujah bahawa mereka memerlukan lebih banyak pengasingan dan satu unit tunggal tidak mencukupi untuk mewakili kesemua fungsi tersebut. pengangguran berleluasa.Polisi kewangan merupakan proses kerajaan." [10] Polisi kewangan yang gagal boleh menjejaskan ekonomi dan masyarakat yang bergantung kepadanya.

Timothy Geithner. Pengumuman itu dianggap Amerika Syarikat sebagai helah China untuk mendapat berita positif dalam pertemuan G20. Korea Selatan dan Malaysia yang bernilai 650 bilion Yuan atau AS$95 bilion. Selain menjadikan Yuan sebagai mata wang perdagangan dengan negara terbabit yang sekali gus mengantarabangsakan Yuan. negara rakan dagang terbesar China. memperlihatkan kemungkinan itu. Walaupun tindakan ini dilihat sebagai satu langkah untuk kebaikan ekonomi China. tindakan Beijing itu juga menunjukkan kesediaan China untuk menjadikan Yuan sebagai mata wang global yang nilainya tertakluk pada sistem yang sedia ada.Amalan China yang mengikat mata wangnya. China perlu menjadikan Yuan sekurang-kurangnya mata wang pilihan negara yang berdagang dengannya dan membenarkan Yuan didagangkan dengan bebas. Tindakan Beijing itu berdasarkan perancangan bank pusat China yang diketuai oleh gabenornya yang berpengaruh. Walau bagaimanapun. tindakan itu juga menunjukkan keyakinan Beijing dalam menjadikan mata wangnya sebagai mata wang perdagangan global. tetapi hal ini masih dilihat dengan skeptikal. dikritik oleh Amerika Syarikat dan negara rakan dagang yang lain kerana menyebabkan nilai barangan negara Asia itu sangat rendah. iaitu dengan Argentina. . juga sebagai usaha Beijing untuk mengelak isu Yuan menjadi perhatian dalam mesyuarat G20. Sebagai sebahagian daripada usaha ini. China sejak tahun 2008 telah mencapai enam persetujuan pertukaran mata wang. Kenyataan bank pusat China itu pada bulan lalu. Persetujuan Demi Yuan Amerika Syarikat. berkemungkinan tidak menggunakan Yuan disebabkan agenda politik besarnya yang melibatkan Dolar. Tahun lalu. Yuan atau Renminbi kepada Dolar AS. khususnya Amerika Syarikat. Zhou Xiaochuan. mengambil pendirian berhati-hati dan bersikap tunggu dan lihat. Indonesia. Sejurus selepas China membuat kenyataan itu. tetapi banyak negara lebih kecil yang lain bersedia menggunakannya. Hong Kong. China menjadikan G20 sebagai medan untuk menunjukkan pengaruhnya dalam sistem kewangan global apabila menuntut mata wang baharu sebagai rizab global. Tindakan itu menjadi langkah awal bagi memperdagangkan Yuan dalam pasaran dunia dan kemudian menjadikannya mata wang rizab dalam perdagangan global. Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat. China mahu Yuan menjadi mata wang global seperti Dolar dan Yen yang diterima dalam urus niaga dan rizab. Belarus. Namun demikian. dan menjadikannya bernilai rendah. dasar yang mengawal Yuan dengan ketat selama ini tidak membenarkan hal itu terjadi. terutamanya dalam mengawal inflasi. Keadaan ini seterusnya memberinya kelebihan yang tidak adil dalam perdagangan global.

peranan Yen merosot pada awal dekad 1990-an. walaupun sejauh mana hal ini dapat dilaksanakan. pada tahun lalu. Xiaochuan. menjadikan Yen mata wang pilihan pada peringkat global. Jepun. Euro. 34 peratus. mencadangkan mata wang rizab global berdasarkan SDR bagi menggantikan Dolar AS. belum mampu disimpulkan lagi. Rusia. Manakala Brazil dan beberapa buah negara lain telah menjadi rakan dagang terbesar China mengatasi Amerika Syarikat. Hak Pengeluaran Khas bagi Yuan Selain mata wang perdagangan. ketika zaman kebangkitannya pada dekad 1980-an. Peranan Yuan bergantung pada kedua-dua kekuatan. Gabenor bank pusat China. China membayar dengan Yuan dan Brazil dengan Real. China juga mencapai perjanjian dengan Brazil – sebuah lagi negara pesat membangun digelar BRIC (Brazil. Beijing juga berusaha ke arah menjadikan Yuan mata wang rizab bagi bank pusat seluruh dunia. Tetapi kemudiannya. Hal ini menunjukkan potensi Yuan sebagai mata wang perdagangan global. serta menuntut Yuan menjadi salah satu mata wang rujukan bagi hak pengeluaran khas atau special drawing rights (SDR). Walaupun Jepun menjadi salah sebuah negara gergasi ekonomi dalam G8. Agenda ini jauh lebih sukar berbanding dengan usaha menjadikan Yuan sebagai mata wang transaksi perdagangan. 11 peratus dan 11 peratus. terutamanya di Asia. diiringi dengan pelbagai potensi. sekurang-kurangnya dengan negara rakan dagang yang tidak sehaluan dengan Amerika Syarikat. tidak mencapai jangkaan sebagai pencabar Dolar AS dan hegemoni politik kuasa besar dunia itu. Yuan tidak dilihat menjadi pilihan utama bagi negara-negara terbabit termasuk Venezuela. Walaupun kebangkitan China hari ini kelihatan berlaku dengan pantas. Langkah pertama China untuk memberikan peranan yang lebih besar kepada SDR dalam bentuk yang dikehendakinya bermula dengan menjadikan Yuan sebagai mata wang yang diambil kira dalam SDR. mata wang artifisial yang memberikan gambaran tentang peranan mata wang utama dunia dicipta oleh IMF dan ditakrifkan berdasarkan Dolar. banyak faktor lain perlu diambil kira. sebagai alternatif Dolar AS. Yen dan Paun Sterling. . iaitu satu cadangan berdasarkan sikap politik Beijing. iaitu politik dan ekonomi. India China) oleh firma kewangan gergasi Goldman Sachs – untuk menjelaskan import mereka dengan mata wang masing-masing. Banyak negara menyokong peranan mata wang lain. Iran dan Rusia. Kepentingan China dalam perdagangan ini berpotensi menjadikan Yuan mata wang perdagangan global semakin menarik. Satu tindakan China dalam menegaskan kedudukannya dalam sistem kewangan global hari ini adalah dengan mendesak Tabung Kewangan Dunia (IMF) direformasi. bagi mengelakkan penggunaan Dolar AS. termasuklah penerusan kebangkitan itu sendiri. keupayaan mata wangnya sebagai mata wang pilihan global. dengan masing-masing bernilai 41 peratus.Pada masa yang sama. terutama Euro sebagai mata wang perdagangan dan rizab. sebagai contoh. SDR.

Mundell mengulangi sokongannya kepada Yuan untuk dimasukkan sebagai salah satu mata wang SDR. Kajian Bank Pembangunan Asia dengan kerjasama Universiti Columbia itu melibatkan 11 orang tokoh ekonomi dunia. Walaupun Bank Pembangunan Asia tidak memberikan gambaran semasa bahawa hal itu berlaku. dalam ucapannya di Sekolah Kajian Antarabangsa Lanjutan Johns Hopkins di Washington DC pada September 2009. walaupun Eichengreen pernah menjadi penasihat kepada badan itu. China mahu Yuan dimasukkan dalam SDR. Secara kesimpulannya.Penilaian SDR dilakukan setiap lima tahun sekali. Perbandingan Yuan dengan Dolar sering dibuat memandangkan perhatian yang lebih diberikan kepada kedua-dua mata wang ini. Mei lalu. Cohen menjangkakan banyak mata wang yang akan bersaing dan masing-masing mempunyai kekuatan yang tersendiri. tetapi kemerosotan ini cenderung diperbesar-besarkan oleh banyak pihak. masih tidak boleh disimpulkan lagi bahawa mata wang itu bakal menggantikan peranan Dolar AS. Kedua-dua tokoh ini bersikap kritikal terhadap IMF. Pada tahun lalu. Dolar AS sebagai mata wang pilihan sememangnya dilihat berada pada zaman kemerosotannya. dan hal ini mendapat dokongan tokoh ekonomi. dan penilaian terbaharu akan dilakukan pada penghujung tahun ini. termasuk Barry Eichengreen dan Joseph Stiglitz. pada akhir Jun lalu. Benjamin Cohen. Yuan mempunyai potensi untuk berperanan lebih besar pada masa akan datang sekiranya trajektori semasa meliputi iltizam politik dan ekonomi dikekalkan. seperti juga kebangkitan Yuan. Kuasa yang terbabit. Mundell menjelaskan rasional Yuan dimasukkan dalam SDR dengan menyatakan bahawa yuan kini menjadi mata wang perdagangan ketiga terpenting. beliau memberikan penjelasan mudah. Seperti yang dijelaskan oleh pakar mata wang. laporan itu memberikan gambaran arah pergerakan Yuan kini dan menambah keyakinan kepada pemerintah China. Potensi Pengantarabangsaan Yuan Terbaharu. iaitu kemerosotan satu mata wang tidak secara automatik menjamin kenaikan satu mata wang lain. Robert Zoellick merupakan Presiden Bank Dunia yang pernah berkhidmat dengan Goldman Sachs. Berdasarkan banyak faktor geopolitik dan ekonomi. Tawar-menawar politik dengan Amerika Syarikat dan kedudukan kuasa besar itu juga akan menjadi faktor penting dalam kebangkitan pengaruh China dan Yuan dalam sistem ekonomi dunia. dan berpotensi menjadi alternatif kepada Dolar AS. dan peranan Yuan yang lebih besar ini. . Bank Pembangunan Asia dalam laporannya menyebut bahawa pengantarabangsaan Yuan mungkin berlaku lebih pantas daripada yang dijangkakan selama ini. Kemerosotan Dolar AS bukan sahaja diulas oleh penentang politik dan ekonomi Amerika Syarikat. Robert Mundell. tetapi juga pernah disentuh oleh Robert Zoellick. serta kemerosotan Dolar AS sebagai mata wang pilihan berlaku ketika potensi Yuan meningkat. dalam tulisannya dalam buku The Future of the Dollar.

Rekod itu dicatatkan selepas pasaran ekuiti Asia menjunam pada dagangan awal. 2011 Harga emas lepasi paras AS$1. Para pelabur telah dikejutkan dengan kemungkinan penurunan taraf kredit Perancis yang berada dalam keadaan terumbang-ambing selepas penarafan kredit Amerika Syarikat (AS) diturunkan untuk pertama kalinya.50 (RM5.50) hingga AS$1.5 peratus lebih rendah. AUGUST 12.800 (RM5. .50 (RM5.443.446. Khabar angin tentang penurunan taraf kredit Perancis itu timbul ekoran masalah yang dihadapi oleh beberapa bank di negara itu dan menguatkan lagi kebimbangan krisis hutang zon Eropah yang telah merebak. dengan Tokyo kerugian sehingga dua peratus.Harga emas dunia melepasi paras AS$1. Pelabur-pelabur bimbang bahawa Itali dan Sepanyol akan menjadi negara seterusnya yang tidak mampu membayar hutang mereka. komoditi tersebut melonjak ke paras tertinggi AS$1.50) seaun. Sementara itu.815.814. Emas menjadi kegemaran pelabur bagi berhadapan dengan keadaan pasaran yang tidak menentu pada masa ini. Seoul pula jatuh sebanyak empat peratus dan Sydney didagangkan 1.400) seaun semalam buat pertama kalinya selepas pelabur menarik keluar pelaburan mereka bagi membeli kontrak komoditi itu.FRIDAY.800 seaun Sumber daripada Utusan Malaysia NEW YORK 11 Ogos . di awal dagangan pasaran emas Asia.

Walau tertanam beribu-ribu tahun sekalipun. MINGGU lepas saya dijemput oleh TV3 menerangkan tentang emas sebagai pelaburan alternatif dalam program Bijak Wang. Emas sebenarnya ialah suatu komoditi yang tidak luntur ditelan zaman. FEBRUARY 14.700) pada musim panas 2008 sebelum krisis kewangan berlaku pada tahun itu. Melalui program tersebut pun ada beberapa penonton yang menelefon bertanyakan beberapa perkara tentang emas. Saya diminta menerangkan mengapa wajar melabur dengan emas. Mantan CEO BSKL Tentang Emas. . 2011 Komen Dato’ Salleh Majid. emas tetap berkilau.Agensi Posted by Ameer Syarifuden at 10:03 AM 0 comments Labels: Berita Emas MONDAY. Para pelabur dilihat berpaut kepada apa yang mereka rasakan sebagai pelindung nilai berbanding turun naik pasaran saham dan mata wang. Komoditi itu pernah didagangkan sekitar AS$900 (RM2. Minat dengan pelaburan emas memang sedang meningkat.Sistem kewangan Eropah berada dalam keadaan buruk disebabkan oleh pihak bank yang memegang bon negara-negara yang mempunyai hutang besar seperti Greece dan Portugal. .

Minggu lepas sehingga semalam (Jumaat) emas naik dari AS$1091 (RM3. Boleh dikatakan tidak ada urusan yang tidak lepas daripada dolar Amerika sehinggalah Kesatuan Eropah menghasilkan Euro yang menjadi pencabar kepada kedudukan dolar Amerika. Dikhabarkan IMF akan menjual sebanyak 200 tan lagi. Bagaimanapun mereka yang ingin membeli emas patut melihat pembeliannya untuk disimpan selama 365 hari. dolar terus tertekan kedudukannya selaku mata wang utama. termasuklah negara kita semasa krisis 97/98 yang mana mata wang kita dikatakan menjadi bahan spekulator dan pernah jatuh ke paras serendah RM4. . Tambahan pula negara seperti China yang banyak membeli Bil Perbendaharaan Amerika Syarikat merasa bimbang mengenai penurunan nilai dolar dan menyarankan penggunaan mata wang alternatif untuk perdagangan. Selasa minggu lepas.871). Bank Negara India telah membeli 200 tan emas dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan ia telah melonjakkan harga emas pada hari itu.Tidak ada negara yang mata wangnya tidak tertakluk kepada turun naik nilai emas. Bukan untuk dijual minggu depan atau bulan depan kerana dengan mengambil sikap demikian segala turun naik harga (volatiliti) dapat diatasi.50 untuk satu dolar Amerika. Kenaikan permintaan ini menyebabkan harga emas terus meningkat. Pada waktu sama China juga mengajak negara-negara Asia Barat mengubah haluan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika.815) seauns kepada AS$1106 (RM3. Mata wang dunia tidak lagi disokong oleh emas dan negara seperti Amerika Syarikat didapati boleh mengeluarkan seberapa banyak wang sesuka hati mereka. Suasana begini dicampur dengan defisit kerajaan Amerika yang berjumlah trilion dolar menyebabkan ramai orang membeli emas selaku pelindung atau insuran. Mereka yang mengambil langkah perlindungan ini bukan saja orang individu tetapi juga negara. Apabila berlaku krisis ekonomi pada tahun 2008 yang berpunca di Amerika. Sekian lama mata wang dolar Amerika digunakan untuk segala-galanya daripada rizab negara kepada dagangan dunia.

Kalau emas tidak penting mengapa kerajaan India membeli 200 tan emas minggu lepas? Kebimbangan akan kejatuhan nilai matawang dolar Amerika dan kemungkinan pemulihan mungkin akan mengambil masa lebih lama daripada dijangkakan kerana pengangguran di AS hampir mencecah 10 peratus dan masalah yang membelenggu sektor perumahan belum dapat diatasi lagi.Misalnya sejak setahun lalu.99 bagi syiling dan emas keping. Johor. Seperti yang pernah dinyatakan dahulu. Kerajaan China juga menasihatkan rakyatnya menyimpan 5 peratus daripada wang simpanan mereka dalam bentuk emas dan ini bakal menaikkan lagi harga emas. 2011 . harga emas naik sebanyak 52 peratus dari AS$734. Bagi Bursa Malaysia pula.6 peratus bagi barang kemas dan 99.572) seauns kepada AS$1116. Contohnya di kawasan Kota Tinggi. Ramai orang Kemboja yang memiliki perniagaan seperti barang kemas dan perniagaan kain. DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) Posted by Ameer Syarifuden at 9:47 PM 1 comments Labels: Berita Emas TUESDAY.80 (RM3.90 (RM2. Dengan adanya ETF Emas ini dapatlah lebih ramai pelabur melabur dalam emas dengan modal yang lebih rendah. Selain itu. emas boleh dibeli secara buku pas dan secara syiling atau keping (wafer) dari bank-bank perdagangan. emas tetap emas.908) seauns. Kita ingat semasa zaman ramai pelarian meninggalkan negara asal mereka seperti semasa perang Vietnam. JANUARY 18. mungkin Dana Dagangan Bursa Emas (Gold Exchange Traded Fund) mungkin boleh difikirkan selaku salah suatu tawaran di bursa kita. Mereka yang lari daripada Kemboja membawa bersama emas dan apabila sampai di sini mereka menggunakan emas tersebut untuk memulakan perniagaan dan hidup baru. Emas diterima di mana-mana tidak kira di negara mana sekalipun. barang kemas juga suatu pelaburan dalam “bentuk emas” walaupun ketulenan emas pada barang kemas adalah rendah daripada emas keping iaitu 91.

''Prospek pertumbuhannya akan bergantung bagaimana pelanggan melihat pergerakan harga dalam keadaan pasaran semasa. . Naib Presiden Eksekutif Kanan. sejak November 2008 hingga November 2009. Ketua Perbankan Konsumernya. (Maybank). Lim Hong Tat berkata: ''Harga emas berada dalam aliran menaik dan kami melihat terdapat minat yang tinggi dalam buku akaun simpanan emas (GSPA). menjangkakan minat untuk melabur dalam emas di negara ini akan meningkat lagi berikutan terdapatnya aliran kenaikan dalam harga logam berkenaan di pasaran dunia.Malayan Banking Bhd. ." kata Hong Tat dalam temu bual bertulis dengan Utusan Malaysia di sini. bilangan akaun GSPA yang dibuka telah berkembang sebanyak 147 peratus membayangkan keyakinan pelanggan menjadikan emas sebagai satu bentuk pelaburan.Pelaburan emas meningkat . pada tahun 2001 telah dilantik oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual syiling emas dikenali Kijang Emas. ''Bagaimanapun.Maybank KUALA LUMPUR 10 Jan. Bank itu. kami mendapati sejak setahun lalu. Maybank telah memperkenalkan GSPA pada tahun 1997 selari dengan inisiatif Bank Negara Malaysia untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat serantau bagi urus niaga emas. yang pertama seumpamanya di Malaysia. bank perdagangan terbesar di Malaysia.

658 dengan nilai sehingga lebih RM122 juta. duit syiling. keadaan ekonomi dunia yang tidak menggalakkan telah menyebabkan kebanyakan pelabur kini beralih daripada pasaran ekuiti kepada pelaburan emas yang dilihat sebagai pilihan lebih selamat. kesedaran orang ramai dan pengguna mulai melihat faedah melabur emas terutamanya melalui GSPA selain duit syiling. Para pelanggan kini semakin berpengetahuan dalam membuat pemilihan pelaburan Kami menyaksikan pertambahan dalam pembukaan akaun GSPA pada setiap bulan dengan bilangan akaun baru berkembang pada purata 12. Sebagai contohnya.Difahamkan. GSPA menawarkan jaminan keselamatan dan kaedah selamat dalam melabur emas apabila pelanggan boleh membeli logam berkenaan berdasarkan jumlah yang diinginkan tanpa perlu menanggung risiko menyimpannya secara fizikal. jumlah akaun GSPA adalah 11. kepingan emas dan barang kemas menjadi sesuatu yang baru tetapi kempen besar-besaran.800. . emas yang dipasarkan melalui GSPA dan Kijang Emas mempunyai ketulenan sehingga 999. Bagaimana tahap perkembangan GSPA sekarang? Sehingga November 2009. Tambahan pula.9 peratus.3 peratus. Apakah yang menyumbang kepada peningkatan itu? Pada mulanya melabur dalam emas melalui buku simpanan. Berikut adalah temu bual tersebut: Sejauh mana tahap minat terhadap pelaburan emas setakat ini? Kami melihat terdapat peningkatan sejak beberapa bulan yang lalu dalam pelaburan berkenaan.

emas menjadi aset sandaran bagi mendapatkan potensi produk berkenaan.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari .maybank2u. Dalam pelancaran pelan deposit jaminan modal terbaru iaitu 1Malaysia Momentum Structured Deposit. Jualan pada November tahun ini meningkat lebih 500 peratus berbanding Jun 2009. Bagaimanakah para pelabur dimaklumkan tentang pelaburan mereka dan bilakah masa yang sesuai untuk membeli dan menjual emas? Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. Kebanyakan mereka berusia lebih 41 tahun dengan kaum Cina mewakili 56 peratus daripada jumlah pelanggan. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www. purata pertumbuhan bulanan adalah 102 peratus. Sejauh mana minat yang ditunjukkan terhadap Kijang Emas? Sejak lima bulan yang lalu kami menyaksikan peningkatan dalam pembelian Kijang Emas.maybank 2u. sesetengahnya di kawasan bandar selari dengan permintaan. Siapakah pelabur GSPA dan Kijang Emas? Pelanggan kami bagi produk ini terdiri daripada golongan mewah dan individu yang kaya.com selain maklumat boleh diperoleh daripada kesemua cawangan Maybank dan pengiklanan dalam akhbar-akhbar. Kami telah melaksanakan promosi pemasaran termasuk melalui perbankan Internet di www. Dalam tempoh berkenaan.Apakah strategi yang diambil oleh Maybank untuk meningkatkan kesedaran dalam pelaburan emas? GSPA kini boleh dibuka di kesemua cawangan Maybank di seluruh negara manakala Kijang Emas pula ditawarkan di 30 buah cawangan terpilih. .

Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. NOVEMBER 15. Berbeza dengan GSPA. Tebaran had belian dan jualan juga luas. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. 2010 . Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal.Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. 20 gram dan 50 gram. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. Kijang Emas merupakan produk BNM. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY.

Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr. Mahathir Mohamad berkata. Mahathir Mohamad. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr.Dr. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang . – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya. . Bekas Perdana Menteri. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. akan menyumbang kepada krisis. emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. 1 .Dinar emas mampu henti perang mata wang . penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. M KUALA LUMPUR 1 Nov. Mahathir KUALA LUMPUR Nov. Mahathir berkata. Tun Dr.Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. Dr. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Beliau berkata.

dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. menyumbang kepada krisis. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik.Katanya. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka. “Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. Mahathir.” katanya. kata bekas Perdana Menteri itu.” katanya. Bagaimanapun. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. Mengulas lanjut kata beliau. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu.” kata Dr. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang. Terdahulu dalam ucaptamanya. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. katanya.” katanya. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. . Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia.

Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. Mahathir Older Posts .

Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. Kijang Emas merupakan produk BNM. .Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. Berbeza dengan GSPA.maybank 2u. Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www. 20 gram dan 50 gram.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari .

akan menyumbang kepada krisis. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang.Dr. . emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. Mahathir Mohamad. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr. Beliau berkata. 2010 Dinar emas mampu henti perang mata wang . Dr.Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Mahathir berkata. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. M . NOVEMBER 15. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY. Mahathir KUALA LUMPUR Nov. akan ada perang mata wang dan sudah tentu.Tebaran had belian dan jualan juga luas. 1 . penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing.

” katanya. Bekas Perdana Menteri. dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. Tun Dr. Mengulas lanjut kata beliau. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. kata bekas Perdana Menteri itu. . Mahathir Mohamad berkata. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. Bagaimanapun. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang Katanya. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya.KUALA LUMPUR 1 Nov. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu.

Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan.” kata Dr. menyumbang kepada krisis. Sekiranya negaranegara mula menurunkan nilai mata wang mereka. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. Terdahulu dalam ucaptamanya. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Mahathir. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan.” katanya. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu.” katanya. Mahathir Older Posts . Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. katanya. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->