Ringgit Malaysia

Ringgit atau turut dikenali sebagai Ringgit Malaysia ialah unit mata wang Malaysia dengan kod mata wang MYR. Ringgit boleh dibahagi kepada 100 sen dan mempunyai wang kertas bernilai RM100, RM50, RM10, RM5 dan RM1 serta syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen dan 5 sen. Nama "Ringgit" berasal daripada sisi bergigi wang perak Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman dahulu. Dollar Brunei juga dikenali sebagai ringgit bagi masyarakat tempatan. Pada 1837, mata wang Rupee India digunakan sebagai mata wang rasmi di penempatan selat (iaitu Negeri negeri Selat) tetapi pada 1867, dollar perak digunakan semula. Pada 1903, dollar Selat dipaut pada 2 shilling dan empat pence (mata wang Britain ketika itu) selepas diperkenalkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang (Board of Commissioners of Currency). Bank-bank swasta dilarang mengeluarkan wang kertas. Namun penggunaan berterusan mata wang ini terhenti akibat penaklukan Jepun pada 1942 hingga 1945 dan apabila mata wang ini dinilai semula berdasarkan Pound Sterling pada 1967. Ini mengakibatkan nilai wang Selat susut sebanyak 15% daripada nilai asal. Mulai bulan Ogos 1975, nama "Ringgit" diterima secara rasmi sebagai nama khas mata wang Malaysia. Sebelumnya, wang dikenali sebagai dollar dalam Bahasa Inggeris dan ringgit dalam Bahasa Melayu. Namun penggunaan simbol $ terus digunakan sehingga ditukar kepada RM pada 1990an. Sewaktu krisis ekonomi Asia pada 1997, mata wang ringgit dipaut pada dollar Amerika Syarikat pada kadar tetap iaitu RM 3.80 untuk satu dollar AS. Pada 12 Julai 2005, Bank Negara menamatkan pemautan mata wang ringgit kepada dollar Amerika Syarikat selepas Chinamengumumkan penamatan pautan renminbi kepada dollar. Menurut Bank Negara, Malaysia akan membenarkan ringgit untuk dioperasi dengan apungan terkawal dengan beberapa mata wang utama. Ini menyebabkan nilai mata wang ringgit naik menghampiri aras nilai pasaran yang dapat diterima . Walaupun begitu, Bank Negara ada bercampur tangan dalam pasaran kewangan untuk mengekalkan kestabilan di dalam dagangan ringgit.

Dolar Sarawak Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dolar Sarawak 1935 Dolar Sarawak ialah mata wang Sarawak antara 1858 hingga 1953. Nilainya sama sahaja dengan dolar Selat dan penggantinya, dolar Malaya (mata wang Malaya dan Singapura), iaitu 2 syiling 4 peni setiap

dolar, sejak pengenalannya sehingga kedua-dua mata wang itu digantikan dengan dolar Malaya dan Borneo British pada tahun 1953. Dolar Sarawak dibahagikan kepada 100 sen. Pada sepanjang sejarahnya, duit syiling ditempa dalam jenis mata wang ¼ sen, ½ sen, 1 sen, 2½ sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, dan 50 sen. Duit syiling yang nilainya 5 sen atau lebih mengandungi logam berhargatetapi sejak 1920, duit syiling 5 sen dan 10 sen juga diperbuat daripada tembaga dan nikel. Duit-duit syiling itu menonjolkan potret dan nama raja:
  

James Brooke (ditulis sebagai J. Brooke) sehingga 1868; Charles Anthoni Johnson Brooke (ditulis sebagai C. Brooke) dari 1868 hingga 1917; dan Charles Vyner Brooke (ditulis sebagai C. V. Brooke) dari 1917 sehingga tamatnya penggunaan mata wang ini.

Siri pertama nota bank dikeluarkan oleh Perbendaraan Kerajaan Sarawak. Ia dicapkan dengan tangan dan bermutu rendah. Semua nota yang kemudian dikeluarkan oleh Kerajaan Sarawak, kecuali nota 10 sen dan 25 sen pada 1919, dengan kedua-dua ini dikeluarkan semula oleh Perbendaharaan. Pada sepanjang sejarahnya, nota bank dikeluarkan dalam jenis mata wang 5 sen, 10 sen, 20 sen, 25 sen, 50 sen, $1, $5, $10, $25, $50, dan $100. Nota bank sebelum tahun 1922 atau melebihi $50 sangat jarang dijumpai. Semasa zaman pendudukan Jepun (1942-1945), wang kertas dikeluarkan dalam jenis mata wang 1 sen hingga 1,000 dolar. Nilainya ditetapkan pada kadar 1 dolar = 1 yen Jepun, berbanding dengan kadar praperang sebanyak 1:2. Selepas perang, mata wang pendudukan Jepun diisytiharkan sebagai tidak bernilai dan nilai dolar Sarawak dipulihkan kepada nilai berasaskan sterling yang dahulu sebanyak 2 syling 4 peni.

Sekilas Sejarah Mata Wang Dunia

1879 Sistem kewangan dunia kembali kepada piawaian emas.

1914 penggunaan piawai emas dibatalkan kerana banyak negara yang terlibat dalam Perang Dunia I mencetak mata wang lebih banyak dari simpanan emas yang dimilikinya.

1933 FD Roosevelt dilantik menjadi presiden ketika AS mengalami Great Depression, ia memperkenalkan beberapa langkah reformasi sosial dan ekonomi. Ia membatalkan piawai emas dan mengarahkan untuk mencairkan semula 500,000 keping wang emas bernilai USD 20 setiap satu.

1 Julai 1944 Perjanjian Bretton Woods di AS. Negara-negara sekutu bersepakat untuk menstabilkan

semula kadar tukaran setelah Perang Dunia II. Kerajaan Amerika berjanji kepada rakyatnya dan orang luar bahawa Amerika akan menukar wang kertas USD 35 dengan 1 auns emas. Perjanjian ini juga menyepakati bahawa pencetakan mata wang sesebuah negara berdasarkan rizab emas, dan dolar dijadikan sebagai piawai semua mata wang dunia.

15 Ogos 1971 Presiden Richard Nixon mengumumkan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya membatalkan perjanjian Bretton Woods dengan mengamalkan mencetak lebih banyak wang bagi membiayai ekonominya. Sistim kewangan dunia diubah, mata wang sesebuah negara ditetapkan sebagai bahagian tertentu dari rizab mata wang asing yang dimilikinya. Dunia mengamalkan fiat money sahaja.

Pemansuhan nilai tara USD kepada emas inilah yang merupakan punca krisis dolar yang meluas. Sejak saat inilah mana-mana negara mesti meminjam dan melangsaikan pinjamannya hanya dalam USD, tentunya dengan kadar bunga tertentu, misalnya IMF menetapkan antara 15-20%. Ini adalah perangkap negara maju sehingga boleh terus mengeksploitasi negara miskin.

Penggunaan wang fiat diperkenalkan oleh negara kolonialis untuk memanipulasi pasaran wang dunia dan menjadi alat penjajahan. Fakta bahawa negara-negara ini masih mempunyai simpanan emas yang banyak tetapi berpakat untuk tidak menjual atau memajakkan emasnya semakin memperkuat persangkaan kita bahawa wang fiat adalah alat penjajahan. Ada maklumat bahawa mulai Jun 2001 Rusia telah mencetak wang emas sebagai legal tender, ia juga telah mula menjual dolar dan menimbun simpanan emasnya. Posted by Along at 8:08 PM 0 comments: Sejarah wang Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Hari ini. wang kertas adalah bentuk wang yang paling lazim digunakan.2 Tempoh antara peperangan (1918-1939)  5 Wang fiat . benda-benda lain seperti emas atau perak mengekalkan kebanyakan ciri penting sebagai wang.1 Piawaian Emas (1880-1914) 4. Salah satu ciri wang atau duit ia mestilah barang yang kurang penawaran atau sukar didapati. Walau bagaimanapun.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. Banyak barang yang telah digunakan sebagai wang. Isi kandungan [sorokkan]     1 Kemunculan wang 2 Wang komoditi 3 Kemunculan duit syiling dan wang logam 4 Wang kertas o o 4. Wang moden (dan kebanyakan wang purba juga) sebenarnya hanyalah sebagai simbol dalam erti kata lain. daripada logam berharga dan cangkerang yang memang sukar dijumpai kepada rokok dan seterusnya wang yang dicipta manusia seperti wang kertas. Sejarah wang merupakan suatu perjalanan cerita yang menjangkaui tempoh ribuan tahun dan pada hari ini kajian saintifik mengenai wang dan sejarahnya dipanggil ilmu numismatik. konsep abstrak.

Pada mulanya mereka memilih alat-alat seperti barang perhiasan untuk dijadikan sebagai alat pertukaran. Oleh kerana ketidakpuasan manusia terhadap sistem tukar barang atau barter. Sebelum kewujudan konsep wang. batu akik dan batu unam.) 2. Keupayaan wang membebaskan manusia dari kerumitan sistem barter membawa kepada penggunaan wang sebaik sahaja wujud barang yang boleh diterima umum. manusia menggunakan sistem barter tidak cekap. Pedang 4. [sunting]Wang komoditi Revolusi wang dimulakan dengan wang komoditi. Cerek (bahan tembaga) 5. Mereka mencari satu alat lain untuk menggantikan kelemahan tersebut dengan memilih satu alat yang sukar untuk diperolehi serta mempunyai nilai di kalangan masyarakat. 6 Wang kredit [sunting]Kemunculan wang Asal usul wang purba mungkin telah wujud sekurang-kurangnya 100. Meriam kecil tembaga [sunting]Kemunculan duit syiling dan wang logam . Biji-biji manik (biasanya diperbuat dari kaca. tanah liat. Antara barang-barang yang digunakan ialah: 1. Peringkat penggunaan wang komoditi bermula apabila masyarakat merasakan terlalu banyak kelemahan dalam sistem barter. Sejarah perkembangan wang bermula dengan evolusi tamadun manusia itu sendiri iaitu kira-kira 2000 tahun sebelum masihi[perlu rujukan]. Tombak 6.000 tahun dahulu. Tempayan (yang merupakan simbol atau status kekayaan pada era tersebut) 7. Kulit-kulit binatang 3. maka satu sistem pertukaran yang menggunakan satu 'benda' sebagai perantaraan dicipta.

Denarius. Pada 1933 hanya lima negara yang dikenali Gold Bloc (Perancis. Resit ini secara tidak langsung memberitahu bahawa ia boleh ditukarkan kepada duit syiling emas dan perak yang sebenar. Bagi mengelakkan kesan yang tidak diingini kepada pasaran domestik. wang semasa zaman Rom purba. Itali dan Switzerland) masih mengamalkan piawaian . ke seluruh dunia. Emas adalah logam lembut yang juga sukar didapati. Apa saja logam lembut boleh diuji ketulenannya di atas batu uji yang membolehkan seseorang mengira jumlah kandungan sesuatu logam dengan cepat dalam satu ketulan. keperluan kewangan menjadi amat besar dan hanya dapat dipenuhi dengan pengeluaran lebih banyak wang. Wang kertas boleh ditukarkan kepada emas di bank pengeluar pada nisbah tertentu. tempat di mana ia digunakan dengan meluas. Wang logam dicipta untuk menggantikan wang komoditi yang kurang sesuai peranannya sebagai wang. emas dan perak merupakan logam yang paling popular dan diguna secara meluas di seluruh dunia. Belanda. Selain emas. Kerana ini. kebanyakan negara membatalkan peraturan piawaian emas. perak dan tembaga. [sunting]Piawaian Emas (1880-1914) Sistem kewangan yang digunakan kira-kira pada tahun 1880 hingga tercetusnya Perang Dunia I dikenali sebagai Gold Standard atau piawaian emas. Melalui sistem ini. timah. penggunaan emas sebagai wang tersebar dengan cepat dari Asia Kecil. Belgium. Wang kertas pada mulanya dalam bentuk satu resit yang digunakan sebagai bukti simpanan emas dan perak dengan tukang emas. Antara logam-logam ini. antara logam yang pernah digunakan sebagai wang logam adalah besi. Penemuan batu uji kecil membawa kepada penciptaan syiling berasaskan kepada bahan logam komoditi. adalah syiling perak. emas diperlukan hanya sebagai aset rizab. padat dan senang disimpan. [sunting]Tempoh antara peperangan (1918-1939) Ketika meletusnya Perang Dunia I. [sunting]Wang kertas Wang kertas diperkenalkan untuk mengatasi kelemahan wang logam yang berat untuk menjalankan urusniaga. Ciri utamanya ialah ia merupakan sistem kadar pertukaran tetap yang nilai paritinya ditetapkan berdasarkan kepada nilai emas.

Namun pada 1936 sistem ini berakhir apabila berlaku penurunan nilai matawang Perancis dan Switzerland. Pada ketika inilah. Dengan ini kebanyakan ekonomi negara barat dan dunia keseluruhannya bertukar kepada sistem yang berasaskan wang fiat. Kebanyakan bentuk wang dalam sistem ekonomi barat adalah wang kredit yang berasal dari wang fiat. Pada tahun 1971. Sejarah wang kertas Malaysia [CLIK HERE] Share Dengan Rakan di Facebook10 Info dari ahli forum en tenuk . Dengan melakukan perkara ini. kebanyakan transaksi adalah dilakukan melalui cek atau secara elektronik. [sunting]Wang kredit Wang kredit muncul bersama dengan kemunculan wang fiat dan wang komoditi. Nilai wang fiat diberikan melalui perintah kerajaan yang menguatkuasakan wang fiat sebagai tender sah di sisi undang-undang di mana si penghutang boleh membayar hutang mereka dengan wang fiat tanpa perlu risau tidak diterima. bank akan meningkatkan bekalan wang melebihi jumlah wang fiat yang ada. kebanyakan ekonomi negara-negara maju menyandarkan mata wang mereka kepada dolar Amerika Syarikat (lihat Persidangan Bretton Woods). Walaupun bank tidak mempunyai wang fiat yang cukup jika sekiranya penyimpan mahu mengeluarkan semua wang mereka dalam akaun semasa (wang kredit). [sunting]Wang fiat Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada rizab komoditi.emas. bank akan meminjamkan wang melebihi dari rizab yang ia ada pada sesuatu masa. Amerika Syarikat bertukar kepada wang fiat. Penggunaan wang kredit berkembang dengan kemunculan kad kredit yang membolehkan orang ramai membeli secara kredit tanpa perlu wang yang banyak. Dalam sistem ekonomi moden.

Contohnya perkataan “SA-PULOH” ditukarkan kepada “SE-PULUH” pada muka depan wang kertas jenis nilai $10. RM50 dan RM100 turut diperkenalkan dan direka dengan ciri-ciri keselamatan yang baru. Selepas krisis ekonomi pada tahun 1998. BNM telah memperkenalkan RM2 (wang kertas Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia. Justeru mata wang jenis nilai RM1.Bank Negara Malaysia (BNM) mula mengeluarkan wang kertas Malaysia yang pertama pada tahun 1967 mengandungi jenis nilai $1. BNM telah mengeluarkan 2 jenis nilai baru $20 dan $500. langkah keselamatan tambahan iaitu imej pendam (latent image) telah digunakan dimana angka Arab akan timbul kelihatan apabila wang kertas ini dicondongkan sedikit pada suatu sudut. Billionaire tuuu. $5 $10.RM). $50 dan $100.. RM10.. Pada awal tahun 1982. Pada Februari 1996. Pada tahun 1976. Tera air kepala harimau pada muka depan siri lama telah digantikan dengan potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama. Wang kertas baru pada keseluruhanya mempunyai reka bentuk baru dan mencerminkan kebudayaan Malaysia. Muka belakang wang kertas mengandungi logo BNM dan dihiasi dengan bentuk geometri Sempena pelaksanaan rasmi sistem ejaan baru Bahasa Malaysia pada 16 Ogos 1972. BNM telah menggunakan sistem ejaan baru dalam percetakannya tapi masih mengekalkan reka bentuk wang kertas yang sama. Saiz ukuran wang juga lebih kecil berbanding dengan wang kertas siri terdahulu.000 dikeluarkan pada 2 September 1968. RM5. Sejarah Matawang dan Kaitan Dengan Hukum Forex jihad pena oleh abu_muadz Dolar Zimbabwe. Reka bentuk asal bagi kesemua wang kertas ini adalah sama bagi semua jenis nilai iaitu muka depannya mengandungi potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama berserta dengan perkataan Bank Negara Malaysia dan ditandatangani oleh Gabenor BNM Tun Ismail Bin Mohamed Ali. . Wang kertas jenis $1. wang kertas yang dikeluarkan ditandatangani oleh Gabenor BNM baru Tan Sri Aziz Bin Hj Taha. RM500 dan RM1000 telah diberhentikan pengunaannya. Wang kertas keluaran baru sejak September 1983 dicetak dengan sketsa bangunan atau mercu tanda penting di ibu kota. Pada 1 September 1982.

sejarah wang kertas diwarnai misteri. Kongres Amerika Syarikat pula terpaksa meluluskannya secara curi-curi. Namun. Begitu sekali sekeping wang kertas bergelar ‘not’ menguasai seluruh kehidupan manusia. Sehingga hari ini. Warga Amerika Syarikat. “ Apa itu wang kertas?” wacana tentang riba dan wang emas tidak mungkin lengkap kalau tidak menyentuh soal wang kertas kerana kedua-dua matawang ini dan riba ada hubung kaitnya dari segi sejarah.orang berkenaan ‘wajib’ berpindah ke dalam hutan. tipu daya dan pembelitan yang dahsyat. Sebaliknya dianggotai oleh syarikat milik persendirian asing. penggunaannya berakhir pada 1924 berikut runtuhnya kerajaan Khilafah Islamiah terakhir iaitu Khalifah Uthmaniah yang berpusat di Istanbul.Hari ini kalau ada yang berazam untuk tidak mahu menggunakan wang kertas . Mesyuarat misteri di pulau Jekyll pada tahun itu membawa kepada penubuhan the Federal Reserve Department (FRD) pada tahun 1913 yang keahliannya bukan di kalangan rakyat atau institusi kerajaan Amerika Syarikat. . dunia beralih kepada wang kertas yang bersandarkan emas. Penggunaan perkataan ‘federal’ (persekutuan) ke atas sesuatu yang berbentuk persendirian adalah pembohongan yang nyata.w.a. FRB digunakakn oleh industri perbankan di seluruh dunia termasuk Malaysia untuk mencipta wang sesuka hati dalam jumlah yang berlipat kali ganda melebihi kekayaan sebenar. Namun. G Edward Griffin dalam buku The Creature From Jekyll Island berkata bahawa titik bermulanya penipuan wang kertas adalah pada 1910.. Turki. Jabatan ini kemudiannya mentadbir segala urusan kewangan Negara Amerika Syarikat. Sejarah mencatatkan bahawa antara wang yang paling awal muncul di dunia ini adalah wang emas yang digunakan pada empayar Rom di Eropah. antaranya mencetak wang kertas Dolar Amerika dan memperkenalkan Fractional Reserve Bangking (FRB) atau Fractional Reserve Requirement (FRR) yang menjadi asas perjalanan sesebuah bank. Selepas itu. Kerajaan Melayu Melaka pada kurun ke-14 Masehi juga menggunakan wang emas. berkurun lama sebelum kedatangan Islam di bumi Arab. Wang emas terus digunakan oleh dunia Islam dan bahagian-bahagian dunia yang lain setelah keadatangan Nabi Muhammad s.

International Monetory Fund (IMF) pun ditubuhkan. kerajaan Amerika Syarikat pimpinan Ricard Nixon hampir bankrap gara-gara Perang Vietnam dan masalah deficit imbangan pembayaran yang berterusan. Kemuncaknya ialah kejatuhan Kerajaan Khalifah Uthmaniah. Peristiwa demi peristiwa terus mengejutkan dunia. Negara Israel mendapat pengiktirafan sebagai sebuah Negara berdaulat di tengah-tengah Negara Palestin yang sah. Emas mengalir keluar dari Amerika Syarikat lalu dengan sendirinya meruntuhkan nilai Dolar Amerika. . muncul pula perjanjian Bretton Woods yang melibatkan 44 buah Negara dunia yang bersetuju untuk menyandarkan mata wang kertas masing-masing kepada Dolar Amerika dengan jaminan bahawa USD35 bersamaan dengan satu auns emas. antaranya Perang Dunia Pertama dan krisis ekonomi dunia besar-besaran pada 1929. Pada 1948. Penguasaan itu menandakan berakhirnya era Perang Salib yang berlangsung selama 250 tahun antara umat Islam dan Kristian.Berikutan penubuhan FRD. Seterusnya pada 1971. Pada 1944. banyak peristiwa besar berlaku sehingga membolehkan British mengusai Bandar Jerusalem pada 1919. Dunia pun berubah dengan mendadak. Tuntutan rasmi terhadap rizab emas Amerika Syarikat melambung kepada USD32 bilion sedangkan rizab emas yang ada hanya satu pertiga. Berduyun-duyun bank pusat negara lain memeras ugut Amerika Syarikat dengan cara menebus pegangan Dolar Amerika masing-masing. Negara-negara dunia tidak lagi menyandarkan mata wang kertas kepada rizab emas masing-masing seperti sebelum ini. Setahun selepas Dolar Amerika mendapat ‘daulat’ berkenaan. Keyakinan terhadap Dolar Amerika punah.

Firmannya : َُ ََ َُ َُ ‫الَّذِينَ آمنوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل َّللاِ والَّذِينَ كفرُوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل الطاغوت‬ ِ ُ َّ ِ ِ َ َّ ِ ِ َ ِ َ َّ َ َ ََ ‫فقاتِلُوا أ َْولِيَاء الش ْيطان إِنَّ ك ْيد الش ْيطان كانَ ضعِيف‬ َ ِ َ َّ َ Maksudnya : .President Richard Nixon Namun Amerika licik bertindak dengan memutuskan ikatan antara Dolar Amerika dan emas. Ini bermakna Amerika Syarikat memungkiri perjanjian Bretton Woods dan bertindak secara unilateral untuk menguburkan sistem piawaian emas. dolar tidak lagi bersandarkan kepada emas. Ini bermakna setiap Negara bebas mencetak wang kertas tanpa perlu bersandarkan kepada apa-apa rizab. Kalau ada pun. Kesannya. Selepas 15 ogos 1971. Sejak itu. ia dalam jumlah yang kecil seperti yang ditetapkan oleh Special Drawing Rights IMF. Bayangkan betapa liciknya permainan ini. nilai dolar ditentukan oleh kuasa permintaan dan penawaran pasaran tukaran wang asing. semua matawang dunia berubah menjadi matawang fiat iaitu matawang yang bernilai sifar. Pun begitu apa jua tipu daya tetap ada kelemahannya seperti mana yang disebut oleh Allah dalam alQuran.

Duit Fiat Malaysia Wang kertas digelar fiat kerana ia bukan berbentuk komoditi tetapi dikeluarkan oleh pihak tertentu dan dijamin nilainya oleh pihak yang mengeluarkan. sekalipun jumlahnya berguni. tercetak ayat. Dunia mula mengetahui apa ada di sebalik wang kertas. sebakul barangan dan lain-lain). perak. Asas penerimaan kertas ini hanya atas dasar kepercayaan terhadapnya.“Orang-orang yang beriman dan berperang di jalan Allah dan orang-orang yang kafir berjalan di jalan thaghut. Kepercayaan semata-mata! Itu sahaja! Sekiranya di suatu masa kelak. . pada wang kertas Ringgit Malaysia yang kita gunakan sekarang. Wang kertas tidak mempunyai nilai intrinsik seperti mana wang sebenar (contohnya emas. ayat 76] Sekarang. Pengertian sebenar disebalik wang kertas ialah sekadar ‘sekeping kertas’ yang diterima pakai untuk semua urusan jual beli. sebab itu perangi lah kawan-kawan syaitan itu kerana tipu daya syaitan itu adalah lemah. semua orang hilang kepercayaan terhadap ‘kertas ini’ lalu ia tidak lagi berguna. Ia hanya lah ‘janji’ untuk membayar dan pihak yang mengeluarkannya tidak semesti menunaikan ‘janji’ itu. Nilai yang dicetak di atas wang kertas kini ditentukan oleh kerajaan yang mengeluarkannya dan kuasa pasaran (market forces). Ini bermakna nilainya bergantung kepada permintaan dan manipulasi pihak yang mengeluarkannya.”. “wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai…. Atas inilah. sebagai contoh. ‘tabir’ yang melindungi wajah sebenar wang kertas semakin terungkai.” [surah an-Nisa’.

tamak dan tidak berperikemanusian. wang fiat juga merujuk kepada wang dalam bentuk angka dalam akaun. Nilainya mudah dimainkan oleh speculator matawang yang berniat jahat. matawang itu langsung tidak bernilai. Krisis ekonomi dunia diramal menjadi lebih teruk berbanding pada tahun 1929. 100 Billion leh beli 3 bijik telur. Sistem ekonomi kapitalis.Sejarah membuktikan bahawa dalam peperangan mata wang sesebuah Negara dilanda krisis akan hancur lalu wang kertas dilambakkan seperti bukit di satu tempat dan dimansuhkan dengan cara membakarnya hingga hangus. Wang ini tidak disokong oleh apa-apa aset yang nyata. Ungkapan ‘duit tak laku’ bukan lah sesuatu yang asing buat orang lama yang pernah melalui pengalaman buruk itu. sebahagian besar generasi sebelum merdeka masih lagi mengingati istilah ‘duit pisang’ atau ‘duit Jepun’ yang menyaksikan berguni duit kertas tidak mampu untuk membeli secawan beras. bank dan institusi kewangan dengan cara tidak bertanggungjawab telah mencipta wang fiat dengan banyak di pasaran sehingga menyebabkan inflasi. Keadaan yang dinamakan ‘money meltdown’ ini sudah pun berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan (kejatuhan Dolar Amerika pada 1973 dan 1980).. Keadaan ini pasti akan berulang. Nice! Selain wang kertas. memberi hutang dan mengenakan faedah. Krisis ekonomi Asia pada 1997 adalah contoh yang paling dekat dengan kita. hutanghutang yang dikeluarkan oleh bank atau institusi kewangan dan kad plastic digital.. Ayam bertelur 30 bijik dah leh dapat 1 trillion. Di Malaysia. Wang itu dicipta melalui kepelbagaian deposit. Setiap wang fiat yang didepositkan ke . Spekulasi dan manipulasi menyebabkan berlaku susut nilai matawang atau lebih buruk.

dalam bank akan mencambahkan tiga wang fiat lagi yang boleh diberikan kepada individu dan syarikat perniagaan. seseorang yang bergaji RM 1000 sebulan mampu memiliki kereta import berjenama dan sebuah banglo. Ekonomi ini adalah ekonomi palsu yang tidak berasaskan kepada pengeluaran sebenar. .. Harta pada hakikatnya dimiliki oleh bank atau institusi kewangan. 5 kilo = USD 1 Sesetengah kerajaan mencetak wang sewenang-wenang tanpa bersandarkan kepada pengeluaran sebenar dalam Negara bagi kepentingan pemerintah dan pengekalan kuasa. Hari ini. gaji sebanyak RM 20 000 sebulan belum tentu menjanjikan kereta import dan banglo. nilai wang fiat akan berkurangan dan menyebabkan inflasi. Apabila semakin banyak wang dicetak. Ini menjadikan nilai wang kertas fiat hanya terletak pada barangan yang kita beli hari ini. tiga puluh tahun lalu. Malah hutang bank juga boleh diwarisi sehingga ke anak cucu. Kuasa beli rakyat pula akan berkurangan. tetapi masih berada di dalam keadaan kekurangan. Orang sekarang berkerja siang dan malam serta melakukan bermacam-macam jenis pekerjaan. Satu wang fiat tidak memungkinkan kita membeli barangan yang sama kita beli seperti sepuluh tahun yang lalu. Duit kira pakai timbang. Sebagai contoh. Harga barangan menjadi terlalu tinggi iaitu meningkat berkali ganda berbanding peningkatan dalam pendapatan. Hampir semua orang berhutang dengan bank atau institusi keewangan dan pada bila-bila masa boleh menjadi papa kedana kerana hutang itu.

this paper also takes a different approach of revealing the fine performance of gold i.m – 1700) sebagai matawang. Dinar Emas Dalam Mekanisme Penggunaan Matawang Dunia Salmy Edawati Yaacob. Namun demikian hukumnya adalah wajib bagi individu dan negara menggunakan nilai emas dan perak. bagi menyempurnakan pelaksanaan kewajiban hukum syarak yang telah ditetapkan seperti penentuan nisab zakat.25 gram yang digunakan sebagai matawang pada zaman awal Islam. kini terdapat usaha-usaha untuk kembali semula kepada penggunaan wang dinar emas. Adakah Islam memang mewajibkan penggunaan emas dan perak sebagai mata wang ? Tidak bolehkah mata wang diperbuat dengan cara yang lain ? Kertas kerja ini cuba meneliti hukum penggunaan dinar emas mengikut tinjauan fiqh. Sejarah penggunaan dinar emas sebagai matawang juga dapat dilihat dalam kronologi penggunaan matawang dunia bermula dengan logam emas dan perak (570 s. Sanep Ahmad. Kesimpulan penenelitian mendapati adalah mubah bagi individu untuk menggunakan mata wang fiat / fulus dalam apa jua bentuk selain emas dan perak untuk keperluan mu’amalah. sunnah tarqririyyah. Apabila Amerika Syarikat meluluskan penubuhan FRD dan Amerika Syarikat mengadakan perjanjian Bretton Woods pada 1944. Ahmad Dahlan Salleh Dinar emas merupakan kepingan syiling emas seberat 4. piawaian emas penuh (1717-191) . Kaedah yang diguna adalah secara penggalian hukum (istinbathul-ahkam) berdasarkan sunnah seperti sunnah tasriiyyah. Jelas wang kertas adalah wang yang tidak adil dan tidak jujur. Dinar Emas Atau Sandaran Emas : Satu Tinjauan Fiqh Sanep Ahmad. Inilah penipuan terbesar dalam sejarah manusia.e. dan pembayaran diat. as far as its purchasing power is . negara-negara Islam khususnya dan dunia umumnya tidak lagi mengguna dinar emas tetapi sebaliknya menggunakan mata wang fiat. Setelah menghadapi berbagai masalah dalam mata wang fiat. Wan Kamal Mujani. Dinar / Dirham Backed Electronic Payment System for Malaysian Market Mohd Nazri Muhayiddin. Islam telah menetapkan emas dan perak sebagai sesuatu yang penting dalam sistem kewangan kerana fungsinya sebagai alat pertukaran. Justeru.Kadar pengangguran dan kegagalan syarikat perniagaan pula semakin meningkat dari hari ke hari. Selepas keruntuhan Khalifah Uthmaniyah. Syariah juga menyarankan supaya mata wang sepatutnya dalam bentuk emas dan perak kerana ia mempunyai nilai yang stabil. seluruh ummah sebenarnya sudah ditipu ‘hidup-hidup’. piawaian emas & wang kertas dan system bretton woods (1926-1971) sehinggalah kepada sistem apungan matawang yang diamalkan hari ini. Dwi Condro Triono Dinar emas adalah mata wang yang telah diguna sepanjang sejarah pemerintahan Islam sehinggan kezaman khalifah uthmaniyah di turki. dan sunnah wasailiyyah. pengukur dan penyimpan nilai yang terbaik. kajian ini menunjukkan bahawa dinar emas sebagai matawang merupakan satu cadangan yang terbaik kerana menepati ciri-ciri sebenar matawang yang dituntut oleh Islam. Semua ini angkara sistem kewangan fiat yang menyebabkan ekonomi berkembang secara tidak stabil serta mewujudkan jurang besar antara golongan berada dengan golongan tidak berada. Elsadig Musa Ahmed In addition to highlighting repeated failures of previous fiat currency systems. had mencuri. Namun demikian satu persoalan asas yang ditimbulkan dalam usaha murni ini ialah sejauhmanakah tuntutan untuk mengguna dinar emas sebagai mata wang dari perpekstif Islam.

If gold were to be adopted successfully as a payment system. Konsep Dan Aplikasi Produk Wakaf Kontemporari di Malaysia : Saham Wakaf dan Wakaf Saham Siti Mashitoh Mahamood. maka kaedah wakaf tunai cuba diketengahkan sebagai sumber dana di alaf baru. Nor Aini Ali. Krisis kewangan yang berlaku pada tahun 1997 dan diikuti oleh krisis kenaikan harga minyak pada tahun 2008 telah mengugat pelaksanaan perancangan pendidikan di IPTA. satu cadangan dikemukakan supaya institusi wakaf dikorporatkan. Cubaan majlis agama Islam negeri pulau pinang (MAINPP) untuk menjadi negeri pertama di Malaysia mengkorporatkan wakaf tergendala kerana kini pulau pinang diterajui kerajaan baru DAP-PKR. sebaliknya mencari alternatif sumber kewangan lain bagi menjamin keberlansungan pendidikan.concerned. Kenapa berlaku demikian ? Hasil analisis karya-karya yang dilakukan mendapati wujud kelemahan yang ketara dalam pengurusan wakaf di beberapa negeri yang menunjukkan ia tidak cekap dan tidak efisyen. Selain daripada itu. Azizi Che Seman. it is therefore the aim of this paper to solve the problem of “portability” inherited in gold. Rohayu Abdul Ghani Artikel ini akan mengetengahkan wakaf tunai sebagai satu potensi untuk dijadikan sebagai sumber pembiayaan kepada pembangunan sektor pendidikan khususnya institusi-institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Malaysia. Walaupun demikian idea cadangan pengkorporatan wakaf yang dipelopori pulau pinang boleh dijadikan contoh dan model halatuju baru pengurusan wakaf di Malaysia. Atas alasan pengurangan bebanan inilah. the issue of portability should be correctly addressed or else the masses would not be encouraged to use it. as well as their corresponding prices in terms of gold (or silver). Wakaf Tunai: Mekanisma Sumber Pembiayaan IPTA Razali Othman. tetapi lebih kepada penyelesaian salah satu komponen masalah pengurusan wakaf. Pengkorporatan Institusi Wakaf di Malaysia : Satu Cadangan Awal Mohamad Salleh Abdullah Kertas kerja ini bertujuan untuk menganalisis kehebatan pengurusan wakaf terdahulu dengan kedudukan pengurusan wakaf di Malaysia masa kini. Jika begitu. Having convinced with a fine performance of gold in terms of its purchasing power. . Paradigma masyarakat harus berubah supaya tidak melihat IPTA sebagai entiti di bawah tanggungan kerajaan semata-mata. Justeru itu bagi memantapkan pengurusan wakaf. This study calculates the price of a few inflationary items in terms of Ringgit Malaysia (RM). pelaksanaan & modus operandi bagi saham wakaf & wakaf saham turut dibentangkan. Suhaili Sarif Kertas ini membincangkan produk-produk wakaf kontemporari yang ditawarkan oleh institusi-institusi wakaf di Malaysia yang melibatkan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dan dua buah institusi lain. tiada usaha serius dilakukan untuk memperbaiki pengurusan wakaf di negeri-negeri ini. Hasil analisis mendapati secara perbandingannya sumbangan institusi wakaf terdahulu lebih hebat dan tercapai berbanding era sekarang. Adakah ianya hendak dibiarkan kekal pada status quo sedia ada? Reformasi wakaf perlu kerana wakaf mempunyai peranan besar yang perlu dimainkan. kedah dan negeri sembilan bukan bertujuan untuk menguruskan wakaf secara keseluruhannya. Apart from that. Walaupun demikian. this paper proposes the use of e-commerce technology in order solve the portability problem in gold (or silver). Bancian yang dijalankan di 14 buah negeri di Malaysia termasuk wilayah persekutuan mendapati tiada majlis agama Islam negeri (main) yang melaksanakan pengkorporatan institusi wakaf setakat ini walaupun beberapa buah anak syarikat telah ditubuhkan. Other “physical constraints” associated with the two precious metals can also be solved through the proposed e-commerce system. Penubuhan anak syarikat di melaka. Perbincangan akan memberi tumpuan kepada matlamat pendidikan negara dan beban kos yang ditanggung oleh pihak kerajaan dalam mencapai matlamat tersebut. Kupasan akan dibuat dengan meneliti pemakaian beberapa konsep hukum syarak bagi saham wakaf & wakaf saham serta pemakaian undang-undang yang memperuntukkan mengenai kedua-duanya. empirical studies will also be done on currently operated electronic payment systems in order to study the willingness of Malaysian people to adopt a new payment system. iaitu Johor Corporation dan YADIM. Specifically. Asmak Ab Rahman. ke mana haluan wakaf ?. Tidak ketinggalan juga kertas ini akan melihat masalahmasalah yang dihadapi oleh institusi-institusi wakaf tersebut dalam penawaran kedua-dua produk kontemporari ini.

reits. Kajian menggunakan data Gross Domestic Product (GDP) dan Indeks Harga Pengguna (IHP) tahunan iaitu dari tahun 1981 hingga 2000 bagi lapan Negara-negara Timur Tengah yang terdiri daripadaEgypt. sudah wujud 3 sistem kadar pertukaran mata wang yang digunakan di seluruh dunia iaitu sitem piawaian emas (gold standard) (1870-1914). penggunaan dinar emas sebagai suatu matawang di negara-negara tersebut didapati sukar untuk dilaksanakan. maysir. Kaedah struktur Vector Autoregression (VAR) dua pembolehubah telah digunakan untuk mengenalpasti dasar kejutan dan menguji korelasi dalam setiap kejutan bagi suatu tempoh sampel tertentu. sistem kadar pertukaran terapung (floating currency regime) 1971-sekarang). Israel. Aktiviti mencari keuntungan di dalam proses jual beli mata wang seperti forex investment dan wang panas perlu dikaji secara mendalam disamping penggunaan semula emas sebagai rizab dan mekanisma pertukaran antarabangsa. Dalam mencari alternatif sistem baru yang lebih adil. Kedudukan wakaf tunai di zaman keagungan Islam dan perkembangan wakaf tunai dewasa ini dijelaskan. Namun begitu terdapat pelbagai pandangan dari segi kaedah pelaksanaan dalam sistem mata wang masa kini yang berteraskan wang fiat. Analisis terhadap fungsi impuls tindakbalas turut digunakan untuk mengukur saiz dan kepantasan pelarasan bagi setiap kejutan. tun dr mahathir mohamad mencadangkan dinar emas Malaysia (Malaysia gold dinar). Syria. sukuk. diikuti dengan dana amanah Islam. Ab Mumin Ab Ghani. Sistem Pertukaran Mata Wang Islam : Satu Analisa Kemungkinan Pelaksanaan di Malaysia Muhammad Nasri Md Hussain. Implikasi daripada kajian ini mencadangkan bahawa negara-negara di Timur Tengah tidak sesuai untuk diwujudkan sebagai suatu kawasan matawang optimum. Setiap sistem yang telah digunakan sejak dahulu akan mengalami perubahan disebabkan kelemahan yang wujud dan perubahan keadaan serta keperluan. Ab Wahab Mat Krisis mata wang asia 1997 yang dialami negara-negara asia timur termasuk Malaysia sepatutnya telah membuka mata banyak pihak dalam bidang ekonomi dan kewangan untuk memperkemaskan sistem penggunaan mata wang dan amalan sistem pertukarannya. seterusnya melihat sejauhmana institusi wakaf tunai dapat membantu kerajaan membiayai perjalanan dan pembangunan IPTA. Islamic exchange traded fund. Instrumen pasaran modal Islam bermula dengan saham patuh syariah. Syria. kerajaan kelantan melaksanakan dinar kelantan (kelantan gold dinar) dan golongan ekonomi dan kewangan semasa yang lebih cenderung menerapkan prinsip Islam dalam sistem mata wang ringgit serta memperkenalkan mata wang negara Islam (oic) seperti euro. Semenjak tahun 1870 sehingga sekarang. Keputusan kajian menunjukkan hanya terdapat sesetengah kawasan sahaja yang dilihat berpotensi terhadap pembentukan OCA iaitu terdiri daripada Egypt. Qatar. Golongan al-murabitun mencadangkan penggunaan wang emas (Islamic gold dinar). Prinsip al-tamathul dan al-qabd dalam konsep al-sarf perlu dilaksanakan dalam sistem tersebut masa kini disamping memperkenalkan peraturan mengindarkan unsur yang dilarang seperti riba. Justeru. Kuwait dan Iran. terdapat pihak yang mencadangkan supaya diperkenalkan sistem mata wang Islam dengan amalan pertukaran dengan konsep al-sarf. Saudi Arabia. Sukuk Dan REITs Islam Shamsiah Mohamad Instrumen pasaran modal Islam di malayasia semakin berkembang dari sehari ke sehari. Kursimah Harun Kajian empirikal ini bertujuan untuk menilai sama ada negara-negara di Timur Tengah sesuai atau sebaliknya terhadap penggunaaan satu matawang yang sama berdasarkan pembentukan kawasan matawang optimum (OCA). Penggunaan Satu Matawang Negara-Negara Timur Tengah : Analisis VAR Nor Azira Ismail.Manakala Negara Iran pula adalah kawasan yang dikenalpasti tidak sesuai terhadap pembentukan OCA. Saudi Arabia. sistem kadar pertukaran tetap (bretton woods system) (1944-1971). Jordan. Jika didapati Negara-negara Timur Tengah sesuai terhadap pembentukan kawasan matawang optimum. Masalah dan strategi perlaksanaan akan dibincangkan bagi membolehkan wakaf tunai digerakkan sebagai sumber pembiayaan penting IPTA. Dalam kertas kerja .Pelaksanaan wakaf tunai sebagai sumber kewangan di intitusi-institusi pengajian tinggi di negara luar diteliti sebagai landasan pelaksanaan sistem seumpamanya di Malaysia. Instrumen Pasaran Modal Islam Di Malaysia: Tumpuan Kepada Saham Patuh Syariah. Qatar dan Kuwait. Ia telah disepakati oleh ulama silam dan cendiakawan masa kini kerana ia bertepatan dengan al-quran dan al-hadith. Jordan. Kewujudan saham patuh syariah yang dikeluarkan dua kali setahun oleh pihak suruhanjaya sekuriti Malaysia boleh dianggap sebagai titik tolak kepada perkembangan instrumen pasaran modal Islam di Malaysia. gharar dan spekulasi. produk berstruktur Islam dan sebagainya. Israel. maka dinar emas dilihat sebagai matawang terbaik yang boleh digunakan.

The second kind of al-sharikah as understood by the jurists was not only primarily proprietary partnership. Bada‟i`. This working paper will focus on the discussion of sharikah almufawadah and analyse the conducts of partners in this type of partnership as explained by Hanafi‟s earliest sources such as al-Mabsut. Pengumpulan data dilakukan menggunakan kaedah soal-selidik. 3) mengkaji faktor-faktor mempengaruhi tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin. Fath al-Qadir. therefore. The substantial accumulated student loans debt is further aggravated by the current scenario of increasing unemployment rate among graduates.cadangan penambahbaikan agihan Zakat berkaitan jumlah agihan zakat dan jangkamasa terimaan zakat akan dikemukakan. iaitu i) mengkaji tempoh masa terimaan zakat. Mohammad Taqiuddin Mohamad In the fiqh literature. Equality of opportunity in getting access to education regardless of socio-economic backgrounds should be promoted. The establishment of National Higher Education Fund or generally known as PTPTN to provide loans for students suffers major problem when 60 percent of the borrowers defaulted on their payments. Financing Education : A There Alternatives to Students Loans? Russayani Ismail. through inheritance or gift. into three kinds. 2) mengkaji jumlah amaun terimaan zakat yang optima untuk membantu fakir dan miskin keluar dari kemiskinan. Commercial partnership in Islamic transactions (muamalah) is usually divided according to the subject of the partnership. al-Sharikah is defined as a property or things belongs to several owners or coproprietors in such a way that every one has ownership of every smallest part of it in proportion to the share allotted to him. Seramai 447 sampel dipilih dari para penerima agihan zakat asnaf fakir dan miskin di Selangor menggunakan kaedah persampelan bertujuan berstrata . Thus in this paper we try to highlight several issues pertaining to student loans and discuss on alternatives methods of student support system in line with the Syariah to replace the current system of financing education. namely. investment in human capital is one of the most important social objectives.ini. i. umur dan latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. but also commercial partnership (sharikat al-`uqud). However as we witness today students especially from low income families are facing problems with education financing. Seterusnya. fokus akan diberi kepada saham patuh syariah. Perbincangan akan tertumpu kepada penjelasan tentang instrumen berkenaan secara terperinci dan isu-isu syariah yang perlu diberi perhatian apabila melibatkkan instrumen-instrumen berkenaan. sharikah al-amwal (partnership in capital). Sharikah al-amwal is further classified into two types. Even though the interest payment on student loans are subsidised by the government but the impact on students‟ debt are huge. Kajian ini bertujuan untuk mencapai beberapa objektif khusus berikut. Kajian ini dilakukan menggunakan data primer dari peringkat mikro (primary micro level information). Wan Roshidah Fadzim In Islam. What the jurists. sharikah al-mufawadah (unlimited investment partnership) and sharikah al`inan (limited investment partnership). sukuk dan reits Islam. Hidayah. the subject of partnership being capital or labour or credit.e. Kajian Keberkesanan Agihan Zakat Dalam Membasmi Kemiskinan Di Selangor : Tempoh Masa Dan Jumlah Amaun Terimaan Zakat Patmawati Ibrahim Tumpuan kajian ini adalah untuk melihat keberkesanan agihan zakat dalam membasmi kemiskinan dari aspek tempoh masa dan jumlah amaun zakat yang diterima oleh para asnaf fakir dan miskin. sharikah al`amal (partnership in labour) and sharikah al-wujuh (partnership in credit). Kajian ini mencadangkan bahawa tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin dipengaruhi oleh faktor jantina. cannot be considered as partnership in a strict sense because it has not come into existence by mutual agreement to share profits and risks. the essence of which is common ownership of property. Conducts of Partners in al-Sharikah al-Mufawadah: An Analysis from Hanafi’s Classical Sources Joni Tamkin Borhan. for example. understand primarily by al-sharikah is proprietary partnership (sharikah al-amlak) which arises. etc. Sharikat al-Amlak.

ahli ekonomi dan sosiologi sering menghadapi masalah dalam aspek pengagihan cukai tetapi amat efisien dalam mengutip cukai. iaitu daerah Petaling. Siti Mashitoh Mahamood. ibn sabil dan sebagainya. Manakala. hanya padi sahaja yang diwajibkan zakat pertanian. Kuala Selangor. nisab. Radiah Abdul Kader Seperti suruhan solat. Bagaimanapun secara teori. perlu dibincangkan dengan jelas ruang lingkup asnaf zakat khususnya yang berkaitan dengan asnaf fi sabillillah. Al-quran tidak menjelaskan kadar. umur . Sanep Ahmad. kadar 5 awsaq bagi zakat padi ini dinilai pada kadar 300 gantang. zakat tidak berhasrat untuk menghasilkan penerima tetap agihan zakat. hlm 4).w.a. Sehubungan dengan itu.w. majlis agama Islam negeri dan jabatan mufti mendapati bahawa tafsiran 5 awsaq tersebut di setiap negeri di Malaysia adalah berbeza. 3) Tempoh masa dan jumlah amaun terimaan zakat dipengaruhi secara positif oleh faktor jantina. telah wujud golongan manusia yang tamak dan inginkan zakat tersebut (qardawi. mean 43 bulan ((3 ½ tahun) . latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. Corporate Zakat Responsibility (CZR): The Case Of Takaful Nasional Berhad Rosylin Mohd. Nisab atau kadar zakat pertanian akan dikenakan apabila hasilnya cukup limaawsaq atau lebih. Keterbatasan ini juga memberi gambaran zakat kurang sesuai untuk diguna sebagai sumber pembangunan negara. Mengikut peraturan dan undang-undang zakat di Malaysia. kajian ini bertujuan untuk melihat bagaimana kadar 5 awsaq tersebut dinilai berdasarkan kiraan metrik semasa dan bagaimana pentafsiran 5 awsaq tersebut diaplikasi dalam taksiran zakat padi di negeri-negeri di Malaysia. al-quran menyatakan dengan jelas zakat perlu diagihkan kepada lapan asnaf tertentu. zakat dijelaskan dalam al-quran secara umum dan tidak secara terpeinci. Yusof. Hafizah Abdul Rahim . Pazim @ Fadzim Othman. Pengagihan Zakat Oleh Institusi Zakat Kepada Lapan Asnaf : Kajian di Malaysia Hairunnizam Wahid. Azizi Che Seman. Pendapat ini turut disetujui oleh ulamak-ulamak muktabar yang lain termasuk Yusuf Qardhawi. mean RM 300. maksima 240 bulan (20 tahun). Hulu Selangor. 5) Jumlah bantuan yang optima ialah yang dapat menampung jurang kemiskinan isirumah penerima agihan. Nor Aini Ali Kajian ini akan melihat bagaimana kaedah taksiran zakat pertanian yang digunakan khususnya di Malaysia. maksima RM 3000. tanaman-tanaman lain selain padi tidak diwajibkan zakat pertanian. Sepang dan Sabak Bernam. Namun begitu menurut qardawi (2000) lagi. Data dianalisis secara deskriptif dengan menganalisis aspek kekerapan (frequency) dan hubungan silang (crosstabulation) antara variables yang dikaji. melainkan disebabkan oleh perkara-perkara yang syar‟ie seperti keuzuran dan lanjut usia.(purposive stratified sampling technique). 2) Jumlah amaun terimaan zakat : minima RM 00 (tidak mendapat bantuan kewangan). Hasil kajian mendapati bahawa masih terdapat ruang untuk memperluaskan klasifikasi asnaf dan hasil ini diharapkan dapat membantu pihak institusi zakat mendefinisikan semula asnaf zakat agar kumpulan asnaf yang diikhtilaf dapat diberi perhatian. 2000. pendapat Saidina Omar menyatakan bahawa agihan zakat perlu diberi selagi mana ia diperlukan. jenis harta dikenakan zakat atau syarat-syarat zakat tetapi ia dapat difahami dengan jelas daripada hadis rasulullah s. kekerapan (mode) 36 bulan (3 tahun).a. Perluasan asnaf zakat ini dijangka akan dapat meningkatkan lagi kecekapan pengagihan zakat di Malaysia. Oleh itu menurut qardawi. Hasil kajian mendapati: 1) Tempoh masa terimaan zakat di Selangor : minima 12 bulan (1 tahun). Ini kerana pada zaman rasulullah s. walau bagaimanapun dalam aspek pengagihan zakat. Soalnya ialah adakah langkah memperluas asnaf ini boleh dilakukan? Dan apakah asnaf yang boleh diklasifikasikan sebagai asnaf yang diikhtilaf tersebut? Sehubungan itu kajian ini cuba untuk menerokai asnaf yang diikhtilaf bagi memperluas peranan zakat khususnya dalam pembangunan ekonomi. Hasil temubual dengan pihak pusat zakat negeri. Maklumat diperolehi melalui soal selidik yang diedar kepada responden. median RM 130. Enam daripada Sembilan buah daerah di Senagor telah dipilih sebagai kawasan kajian. Analisis Kaedah Taksiran Zakat Pertanian di Malaysia Asmak Ab Rahman. Data diproses dan dianalisis menggunakan program SPSS. tanpa had masa. Masalah ini hampir sama berlaku dalam pengagihan zakat. Persoalan yang lebih kritikal ialah asnaf zakat dinyatakan dengan jelas dalam al-quran dan pentafsiran rigid dalam aspek ini mengikut pandangan ahli ekonomi menjadikan peranan zakat agak terhad. Di Malaysia. Walaubagaimanapun perlu diingat bahawa. Manakala bagi jangkamasa terimaan zakat yang optima tidak dapat dibuktikan secara empirical dalam kajian ini. Gombak.

Therefore. ia juga memberi penyelesaian terbaik kepada masyarakatnya dalam menangani masalah sosial. Dalam konteks pembangunan dan pelaksanaan syariat Islam dalam negara. and mutual interaction in terms of motivations and initiatives as being suggested by Hopkins. . Bharuddin Che Pa The emergence of corporate social responsibility (CSR) that has been developed since 1960 in western countries has surge an interest in developing countries including Malaysia. Perak. Ini memberi ruang kepada negeri lain untuk memakai model pembangunan Islam Kelantan dalam membangun ekonomi negeri masing-masing. Raja Hisyamuddin Raja Sulong. ekonomi zakat. Robbin and Cloutar. production of beneficial goods. This study uses qualitative approach based on the hypotheses proposed by Hopkins. 2001. Asmak Ab Rahman. Azizi Che Seman. Selangor dan Wilayah Persekutuan. Ia juga telah bercadang untuk melaksanakan hukuman hudud dan qisas tetapi ditolak oleh kerajaan Pusat kerana bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia. Sumbangan pemikiran beliau dalam ekonomi. seorang tokoh pemikir dan Ulama yang hebat dalam kurun ke 13/14 M. antaranya. Pulau Pinang.This paper attempts to review a new concept called Corporate Zakat Responsibility (CZR). Ahmad Akram. Dalam pilihanraya umum pada Mac 2008. keadilan dalam ekonomi dan menghapuskan unsur-unsur yang boleh membawa ketidakadilan dalam aktiviti ekonomi yang diakui amat releven dengan persoalan ekonomi semasa. Pemikiran Ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah Joni Tamkin Borhan. Malah Islam ialah „addin‟. Issues on CSR from Islamic perspective is not newly discussed but has been exist and become a guideline in Islamic business world. CSR has become an important idea since the corporate growth and development is not only depend on corporate profit alone but also depending on other factors that contribute to the corporate sustainability in a long terms. The result of this study shows that CZR gives positive impact toward the society such as increase community relations. 1996. In this study we use the similar approach and framework of CSR as a basis of analysis for CZR. Islam dan Pembangunan Ekonomi: Kelantan dan Dasar Membangun Bersama Islam Abdul Rahim Anuar. Hasil Pemikiran ekonomi Ibn Qayyim yang utamanya adalah untuk merealisasikan konsep kebajikan sosial. better business image and reputation. introduced and implemented in Takaful Nasional Berhad (TN). We found that CZR gives greater impact to the company as well as to the society in terms of health. konsep kekayaan dan kemiskinan. Yusof Islam menyediakan cara hidup terbaik untuk masyarakatnya dengan pelaksanaan syariatnya. education. parti pembangkang melebarkan penguasaannya ke negeri Kedah. CSR is generally known as a corporate commitment to operate economically concerning with their social surrounding. 2001. Patmawati Ibrahim. The changes in society social values has lead to this new interest. CZR is unique in the sense that it only focuses on eight groups of people who are eligible to receive zakat contribution (asnaf). This CSR concept is applicable with the development objectives in Islam as guided such as human development. 2004. Dengan syariatnya. ialah prinsip-prinsip ekonomi Islam. Robbin and Cloutar. This article will discuss the comparison of corporate social responsibility in Islamic and conventional perspectives. Che Zarrina Sa‟ari Kertas kerja ini menjelaskan sumbangan and pemikiran ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah. ekonomi dan politik. It has been a framework in business ethics and has set up a standard to which a corporation must subscribe in order to give an impact to the society in a positive and productive manner. Kerajaan Pas Kelantan telah melaksana beberapa syariat Islam menerusi Dasar Membangunan Bersama Islam. 1996. enhancing high quality of human life and sustainable development. 2004. ia membuka tirai perdebatan syariat Islam dalam negara. accommodation and quality of life. Joni Tamkin Borhan. this paper seeks to review the practical aspect of CZR as practised by TN. apabila Parti Islam SeMalaysia (Pas) menguasai negeri Kelantan di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihanraya kebangsaan 1990. mekanisma pasaran dan regulasi harga. Ahmad Akram. teori riba. Azizah Md. A Comparison of Corporate Social Responsibility in Conventional and Islamic Perspectives Nor Aini Ali.

Pertumbuhan Ekonomi Negara OIC: Tinjauan Ke atas Negara Berpendapatan Sederhana dan Pengeksport Minyak di Rantau Asia Pasifik Mohd Hafiz Abdul Wahab. kerajaan PAS Kelantan masih mampu menjana pertumbuhan ekonominya dan mentadbir urus kewangannya dengan baik. diikuti dengan sedikit ulasan para ulama tentangnya. Selamat membaca dan menambah ilmu pengetahuan Penciptaan Duit Kertas Moden. Hukum & Forex Trading oleh Zaharuddin Abd Rahman Apa itu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini dan bagaimana ia dicipta ? Siapa yang mencetaknya dan atas dasar apa? Bukan proses pengilangannya yang dimaksudkan tetapi adalah di atas asas apa? bersandarkan kepada apa? siapa dan bagaimana nilainya terhasil jika bukan dari emas dan perak? Penulisan ini akan cuba memberikan sedikit gambaran mudah berkenaan hal ini. Md Zyadi Md Tahir. sahabat saya ada kongsikan artikel berinformasi berkenaan penciptaan duit kertas moden. Abdul Rahim dan Azizah (1998). Walaupun negeri Kelantan antara negeri termiskin dan mempunyai sumber kewangannya yang terhad. tulisan Ust Zaharuddin. “Hyperinflation” yang berlaku kepada Zimbabwe telah membuka mata saya tentang sistem kewangan barat yang diguna pakai di seluruh dunia. analisis penganggaran menggunakan perisian E-views telah dilakukan untuk menilai hubungan dan pengaruh setiap pembolehubah dengan pertumbuhan ekonomi. kadar pertumbuhan penduduk dan kadar inflasi untuk tempoh 1985-2005.Sekali lagi membangkitkan semula perdebatan pelaksanaan syariat Islam dalam negara walaupun Islam adalah agama rasmi seperti yang termaktub dalam Perlembangaan Malaysia. Muhammad (1999) dan Abdullah (2002) adalah contoh kajian yang terawal dan terkini yang menganalisa hubungan antara Islam. Ia adalah isu yang rumit untuk diringkas dan dipermudahkan kepada kefahaman awam. Manakala faktor kadar pertumbuhan penduduk pula adalah faktor yang kurang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. Rodinson (1978). Kajian ini juga mendapati faktor perbelanjaan kerajaan adalah sebagai faktor utama yang banyak mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. Justeru menolak pandangan yang Islam menghalang pembangunan. saya didedahkan tentang sejarah penciptaan duit kertas moden atau wang fiat dan kesannya kepada ekonomi dunia. kadar inflasi dan Pelaburan Langsung Asing (FDI) adalah faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi di kebanyakan negara anggota OIC yang dikaji. . Sanep Ahmad. perbelanjaan kerajaan. Sebarang tambahan penjelasan dari mereka yang pakar adalah dialukan. Pelaksanaan DMBI di Kelantan telah memberi dampak positif kepada pembangunan ekonomi negeri. Hasil kajian empirik mendapati bahawa perbelanjaan kerajaan. 2011 | 2 comments Share Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan. masyarakat dan pembangunan dengan kesimpulan yang Islam tidak menghalang pembangunan. dan Noland (2003). Mohammad Taqiuddin Mohamad Kajian ini adalah untuk menganalisis prestasi pertumbuhan ekonomi dan mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi negara OIC di rantau Asia Pasifik iaitu tinjauan ke atas negara pengeksport minyak dan negara yang berpendapatan sederhana. Isu yang rumit ini telah berjaya dikupas dengan bahasa yang mudah difahami. Untuk memenuhi objektif kajian ini. Sejarah Penciptaan Duit Kertas Moden (Wang Fiat) mursyidi | Aug 23. Semasa menghadiri Seminar Malapetaka Ekonomi Global 2012 pada 8 Mei yang lalu. Kajian berdasarkan kepada pembolehubah Pelaburan Langsung Asing(FDI). Kajian empirik lain seperti Geertz (1968). Beberapa hari yang lalu. Faktor-faktor ini jugalah yang menerangkan perbezaan di dalam pertumbuhan ekonomi antara negara tersebut. namun saya cuba setakat yang termampu.

. Sehingga hukum berkaitannya disebut khusus oleh Nabi s. Sememangnya amat rumit. Ali memiliki van dan berkehendakkan kepada sebuah kereta. Selain itu wujud juga matawang jenis lain yang dihasilkan dari tembaga. ia boleh dianggap sebagai duit. Inilah fungsi duit yang pertama. Dalam perkembangan sistem ekonomi pelbagai kerajaan di dunia. orang menggunakan sistem barter (atau muqayadhah iaitu tukar barang dengan barang). Kerajaan Roman memulakan penggunaan siling emas (denarius) and Parsi menggunakan koin perak (drachma) sebagai matawang mereka.w . penggunaan emas dan perak sebagai matawang telah diiktiraf oleh Nabi s. baginda berterusan menggunakan dua jenis matawang Roman dan Parsi ini dan dikenali sebagai Dinar ( emas) dan Dirham ( perak). Ini amat sukar. maka saya tidak pergi kepada perincian dalam banyak perkara bagi mengelakkan kekeliruan kefahaman. kebanyakan penulis-penulis ekonomi dan kewangan akan menggaruskan berikut :1) Medium of exchange Perantara kepada urusan jual beli barang dan khidmat. garam sebagai duit. semasa kebangkitan Nabi Muhammad s. Sejarah membuktikan. setiap pembeli dan penjual mesti mencari orang yang boleh bertukar dengannya. APA ITU DUIT? Secara mudahnya. Sebagai contoh Ahmad mempunyai sebuah kereta tetapi berkehendakkan kepada sebuah van. kulit kerang.w. Penerangan selanjutnya berkenaan hal ini akan menyusul. Bagi mereka yang pakar juga. Bagaimana keduanya boleh bertemu jika kedua-duanya saling tidak mengenali dan berada di kawasan berbeza?.Perlu diingat. Ia akan berfungsi sebagai perantara kepada hasrat Ahmad dan kehendak Ali. tulisan ini ditujukan kepada merkera yng bukan specialize di bidang ini. Oleh sebab itu. Dahulunya. saya nasihatkan anda bahawa tulisan ini tidak menjanjikan sebarang ilmu baru buat anda. Ada yang menggunakan batu tertentu. FUNGSI DUIT Apabila melihat kepada fungsi duit. hasil dari itu wujulah matawang atau duit. Perubahan paling ketara bermula pada tahun 1971.a. Menurut sejarah.a.w dan para sahabat baginda dan telah memainkan peranan yang amat penting sebagai matawang. dan lain-lain barangan bernilai seperti permata dan ain-lain. semua item yang diterima umum sebagai perantara (medium of exchange) untuk pertukaran sesuatu barang dan khidmat.a. mereka berterusan menggunakan matawang dari emas dan perak ini sehinggalah ia sedikit diubah bagi menambah kemudahan penggunaannya. Kedua-dua mereka boleh menjualkan kereta dan van masing-masing dan menerima sejumlah wang dari pembeli masing-masing di kawasan masing-masing.

iaitu mampu mengekalkan nilainya bagi memberikan kuasa beli pada masa akan datang. Hanya dengan itu. Itulah unit of account. Mobile – Mudah dibawa ke sana ke mari. wang berjumlah RM 5 pada 1 Julai 2008 boleh membeli sekilo ayam. iaitu kita tahu nilai dan harga laptop tadi nya adalah RM 3500.punyai nilai tersendiri atau hasil penetapan oleh undang-undang. sebuah laptop. Sebagai contoh. sama ada ia masih boleh membeli 20 kg beras atau mungkin lebih lagi. dan dalam tempoh beberapa tahun akan datang jumlah yang sama sepatutnya masih boleh membeli kuasa beli yang sama iaitu seklio ayam. Untuk itu ia sepatutnya mempunyai nilai tersendiri serta boleh dirujuk dan tidak kerap berubah. ia memerlukan syarat berikut bagi menjadi duit yang berkesan :1. wang kertas telah dibebankan dengan fungsi ini walalupun sebenarnya ia tidak layak. Dalam konteks duit kertas moden hari ini pula. Diterima meluas . emas. Standardizable – nilainya boleh ditentukan dengan mudah. harga barangan lain boleh dinilai dan disandar kepada nilai emas iaitu duit. Sudah tentu kita memerlukan satu nilai kira-kira khusus yang boleh difahami oleh pembeli dan juga penjual. Sebagai contoh. Itulah fungsi duit. Untuk memenuhi tiga tujuan dan fungsi duit di atas. Sebagai contoh. Divisible – Punyai nilai yang boleh dibahagi-bahagikan untuk proses tukaran. ia memegang nilai untuk beberapa tempoh masa dan boleh pula dirujuk. Adakah dengan saiznya?. 2) Store of value Duit juga berfungsi sebagai pemegang nilai untuk masa akan datang. agar proses pertukaran hak milik (jual beli) dapat dijalankan dengan berkesan. 3.Seterusnya wang yang diperolehi boleh digunakan untuk membeli kereta dan van yang masing-masing inginkan tanpa perlu bertemu. musnah dan hilang yang diakibatkan oleh struktur bentuk sendiri. Justeru. Stable and durable – Stabil dan tidak mudah hancur. 2. Namun hari ini. beratnya atau apa?. Akan diulas kemudian. 5. maka itulah fungsi duit. Dalam tempoh dua tahun. kambing dan lain-lain lagi. 3) Unit of account Ia diperlukan untuk menentukan dan mengetahui nilai sesuatu barang. sebagai contoh tidak seperti aiskrim yang boleh cair. 4. boleh dirujuk kepada nilai emas satu gram tadi. katalah emas satu gram boleh ditukar dengan 20 kg beras. BERKENAAN PENCIPTAAN WANG . Bertindak sebagai unit kira-kira (unit of account). bagaimana kita ingin menyebut berkenaan nilai dan harganya jikalau terdapat pembeli?.

[1] Dalam perkara matawang. kerajaan Perancis menuntut emas fizikal apabila membawa sejumlah besar wang kertas US Dollar. Hasilnya. Nilai United States Dollar telah diikat dengan 1/35 dari troy ounce (888. Sistem dan istilah ini MESTI difahami bagi melengkapkan kefahaman anda berkenaan penciptaan duit.671 milligram emas). Ia dinamakan gold backed paper money. Tindakannya itu dinamakan fractional reverse system.Saya juga sertakan sedikit petikan berkenaan sejarah penciptaan wang ‘money creation’ agar kita dapat memahami hakikat duit kertas yang berada di dalam poket kita hari ini dan apakah pendirian Islam berkenaannya. masalah bermula apabila pihak kerajaan USA mencetak matawang kertas yang lebih banyak dari jumlah emas fizikal yang berada di dalam simpanannya. Perlu diketahui juga. Keadaan ini membimbangkan US kerana jumlah emasnya yang terhad serta juga bimbang tindakan Perancis akan ditiru oleh kerajaan negara lain. kerana ia mewakili sejumlah emas atau perak yang berada di dalam simpanan bank. mudah untuk dibawa serta dipinda dan disimpan. ia adalah satu persidangan antarabangsa selepas Peperangan Dunia Kedua. Untuk memahami serba sedikit berkenaan duit kertas hari ini. lahirlah Bank Dunia (world bank) dan juga International Monetary Fund (IMF). Hasil dari persidangan ini. kerajaan US akan dipenuhi dengan duit kertas tanpa nilai emas lagi. Jika ini berlaku. Memang sepatutnya setiap matawang yang dicetak mestilah terdapat emas di belakangnya. Ia juga dikenali sebagai representative money. Pihak kerajaan AS ketika itu pula berjanji akan membolehkan tebus tuntut (redeemable) setiap USD yang ada di tangan mana-mana pihak kepada emas sebenar. perjanjian tadi telah dibatalkan. Pada tahun 1971. kemudian matawang dari negara-negara lain pula diikat dengan nilai US Dollar. Namun. Persidangan Bretton Woods padatahun 1944 ini membawa kepada kewujudan wang yang disandar dan diikat kepada emas. beberapa perkara berikut mestilah difahami :1) SISTEM BRETTONS WOODS Perbincangan berkenaan matawang kertas sukar dipisahkan dari info berkenaan sistem Bretton Woods. bahawa wang kertas USD cetakan US ini boleh ditebus dengan emas fizikal bagi mana-mana pihak antarabangsa tetapi tidak bagi rakyat mereka. iaitu duit dalam bentuk kertas sebagai ganti kepada matawang emas. antara puncanya adalah disebabkan oleh jumlah emas fizikal yang tidak mencukupi untuk menampung lambakan wang kertas di dalam pasaran. ia dijangka lebih baik kerana lebih ringan. keputusan mereka memperkenalkan matawang kertas yang mempunyai nilai tukaran yang tetap (fixed exchange rate). 2) FRACTIONAL RESERVE BANKING AND REQUIREMENT Kerajaan US memberikan gambaran berikut untuk menerangkan istilah ini dan mengapa ia diperlukan: . membincangkan kaedah terbaik untuk membangunkan semula ekonomi dunia yang meleset teruk akibat perang.

Katalah Encik Umar telah membeli perabor secara hutang dari Encik Ali dan ingin meminjam wang dari bank bagi menyelesaikan hutangnya. katalah kita di sebuah negara yang meletakkan 20% sebagai fractional reserves requirement. Banks borrow funds from their depositors (those with savings) and in turn lend those funds to the banks’ borrowers (those in need of funds). Most countries operate under this type of system. Bank memberikan pinjaman USD 800 dengan kadar interestsebanyak X dalam tempoh 10 tahun. it permits the banking system to “create” money. Manakala bakinya sebanyak USD 800 boleh dipinjamkan. Investopedia mentakrifkannya sebagai A banking system in which only a fraction of bank deposits are backed by actual cash-on-hand and are available for withdrawal. Referred to as the fractional reserve system. terdapat pula negara yang meletakkan 10% atau 20% atau 50% wajib disimpan. [3] Maka kesimpulannya. Fractional reserves banking adalah satu sistem ini menetapkan pihak bank untuk MENGEKALKAN sebahagian dari jumlah wang yang disimpan oleh pendeposit dan menggunakan bakinya untuk memberi pinjaman kepada pelanggan lain. Bank A menerimanya dan WAJIB tidak menggunakan 20% dari jumlah itu iaitu USD200. depositors might have to pay banks to provide safekeeping services for their money. [2] Justeru. syarat yang ditetapkan hanyalah 4% dari jumlah simpanan seorang pendeposit. If banks did not lend out their available funds after meeting their reserve requirements. lalu halnya seperti di bawah: John menyimpan wang tunainya sebanyak seribu ringgit (USD1000) kepada Bank A. the practice of keeping only a fraction of deposits on hand has an important cumulative effect. For the economy and the banking system as a whole. Banks make money by charging borrowers more for a loan (a higher percentage interest rate) than is paid to depositors for use of their money. Di Malaysia.. This is done to expand the economy by freeing up capital that can be loaned out to other parties. Sebagai contoh mudah untuk menambah kefahaman ianya begini. bank berhasrat menambah asetnya. Dengan cara ini. bakinya boleh dipinjamkan. sistem fractional reserves banking adalah sistem yang membenarkan pihak bank menyimpan sebahagian dan meminjamkan bakinya atas alasan menggalakkan perkembangan ekonomi. .The fact that banks are required to keep on hand only a fraction of the funds deposited with them is a function of the banking business. manakala Fractional Reserves Requirement adalah jumlah minima despoit (wang simpanan) yang WAJIB DISIMPAN.

Apabila Encik Umar menerima wang itu, ia terus menggunakannya bagi membayar perabot yang dibelinya dari Encik Ali. Encik Ali selepas itu menyimpan hasil jualan perabot tadi di dalam akaunnya di Bank B. Jumlah USD 800 dimasukkan ke bank komersial B. Tatkala itu bank B mestilah menyimpan 20% darinya iaitu USD 160. Bakinya sebanyak USD 640 akan dipinjamkannya kepada pelanggan lain dengan interest juga. Begitulah pusingan wang di semua bank-bank dan peminjam. Katalah ia berterusan sehingga Bank K. Kesimpulannya, setiap kali terdapat orang yang menyimpan duit di bank, setiap kali itulah ia mempunyai kuasa untuk mencipta wang melalui pinjaman dengan interest. Setiap kali wang dicpta melalui interest, jumlah wang di dalam pasaran bertambah dan ia akan membawa kesan inflasi. Proses pertambahan dan pergandaan wang asal yang disimpan ini boleh berganda mengikut teorinya sebanyak 500%. Ia dinamakan proses money multiplier. Untuk lebih mudah faham, sila lihat rajah di bawah. Bagaimana simpanan RM 1000 menjadi RM 4000 dalam pasaran Nama Bank Jumlah disimpan Jumlah pinjaman Reserves diberikan 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78 130.42 200 160 120.8 100.24 80.19 60.55 50.24 40.19 30.36

A B C D E F G H I

1000 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78

J K

130.42 100.74

100.74

20.68

Total Reserves: 890.26 Jumlah Keseluruhan Simpanan 4570.05 Keseluruhan yang dipinjamkan 3570.05 Total Reserves + Last Amount Deposited: 1000

Bayangkan dengan simpanan RM 1000 itu, menyebabkan wang itu berlegar dalam sistem perbankan sesebuah sehingga boleh menyebabkan penciptaan wang sebanyak RM 4570.05 dalam pasaran. Padahal, wang tunai yang sebenarnya hanyalah RM 1000. Inilah hasil fractional reserve banking system. Sila lihat graf ini pula:-

Rajah : Graf money multiplier Ia menjelaskan bagaimana fractional reserve requirement yang ditentukan oleh kerajaan atau bank negara memberikan kesan kepada maksimum pergandaan wang dalam pasaran. Inilah juga yang sedang berlaku di bank-bank komersial di seluruh dunia termasuk Malaysia. Apa yang anda faham? Cuma di Malaysia, pergandaannya tentulah lebih dahsyat kerana peratusan fractional reserve di Malaysia adalah 4 % sahaja. Justeru grafnya akan menaik ke atas dengan lebih tinggi. 3) DUIT KERTAS FIAT (FIAT MONEY)

Setelah faham apa itu fractional reserve banking dan requirement, adalah lebih mudah untuk kita faham bagaimana duit kertas hari ini dicipta. Semuanya bermula pada tahun 1971, munculnya Fiat Money iaitu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini. Ia adalah wang kertas yang tidak disandarkan kepada apaapa precious metals seperti emas dan perak. Ia bukan lagi representative money sebagaimana yang diterangkan sebelum ini. Ada yang berpendapat fiat money dicipta kerana jumlah emas yang tidak mencukupi untuk mengimbangi pertumbuhan ekonomi yang begitu cepat. Lombong-lombong emas gagal menghasilkan emas yang mencukupi untuk penciptaan wang. Maka atas dasar ingin melonjakkan pertumbuhan ekonomi, pergantungan kepada emas fizikal tidak lagi berkesan. Natijahnya fiat money dicipta. Perkataan ‘fiat’ pula berasal dari perkataan latin yang bermaksud ‘let it be done’. Memang benar, fiat money yang wujud hari ini boleh dicetak oleh kerajaan berdasarkan kehendak mereka, sebagaimana yang dikatakan dicipta ‘from the thin air’ atau dari angin sahaja. Menurut investopedia, fiat money dijelaskan sebagai “Currency that a government has declared to be legal tender, despite the fact that it has no intrinsic value and is not backed by reserves. Historically, most currencies were based on physical commodities such as gold or silver, but fiat money is based solely on faith.” [4] Jelasnya, apakah asas penciptaan wang kertas hari ini?. Ia hanyalah berdasarkan kehendak dan keyakinan dan kepercayaan orang ramai terhadap nilainya. Jika tiba-tiba semua rakyat di dunia, enggan mengiktiraf USD dalam transaksi mereka. nilai USD akan menghadapi masalah, demikian juga Ringgit Malaysia. Nilainya wang kertas fiat ini pula kebanyakkannya ditentukan oleh keyakinan manusia kepada kerajaan yang mengeluarkannya, ia dibiarkan terapung ‘floating’ mengikut suasana ekonomi di sesebuah negara. Sebab itulah jika kerajaan sewenang-wenangnya mencetak wang kertas fiat, ia sama sekali tidak menjadikannya kaya, malahan nilai matawangnya semakin menjatuh. Biasanya apabila perang berlaku atau masalah ekonomi berlaku seperti di US dan Eropah di waktu ini, kerajaan melalui bank negara mereka akan mencetak lebih banyak wang kertas fiat bagi menghadapi urusan peperangan atau masalah kredit, apabila cetakannya begitu dahsyat sampai melebihi perkembangan sebenar ekonomi dalam negara tersebut, inflasi atau susut nilai matawang akan berlaku. Proses pertambahan jumlah wang kertas dalam pasaran dunia atau sesebuah negara ini dinamakan money supply. Justeru, cetakan wang kertas dalam sesebuah negara MESTI dikawal oleh kerajaan sebaiknya, selaras dengan perkembangan industri dan perniagaan dalam negaranya, jika tidak jumlah wang kertas yang dihasilkan melebihi kadar pertumbuhan industi dan perniagan sesebuah negara itu, hasilnya nilai matawangnya akan jatuh merudum dan kuasa beli mengecut. Tatkala itu inflasi akan berlaku. Contoh

Ini amat bertentangan dengan Islam yang menghalalkan keuntungan dicapai melalui proses jual beli. Mereka percaya cara mendapatkan keuntungan adalah melalui interest yang dikenakan kepada peminjam.? Jawapnya. Robin Gotham Dollar 2000 itu dengan interest sebanyak Gotham Dollar 500. lembu atau ayam yang boleh menghasilkan duit samada dengan menyewakannya. Hanya ada sebuah bank di Bandar Gotham. Ia amat berbeza dengan sistem kewangan Islam. kontraktor. selepas inflasi RM 5 hanya boleh membeli ½ kilo ayam. Dipinjamkannya kepada En. Justeru. riba bersamanya dan kesannya jumlah keseluruhan wang kertas dalam pasaran) Tiada sebarang wang kertas dalam pasaran dunia Gotham ketika itu. bank mencipta wang yang diminta dari ‘thin air’ dari angin tanpa sebarang sandaran. setiap wang kertas fiat yang dikeluarkan oleh bank atau sesebuah kerajaan dilahirkan dengan interest di sebaliknya atau bersamanya. sejak dari mula asal usul penciptaannya. Kerana proses jual beli memberikan ruang pertumbuhan ekonomi secara menyeluruh. Sangat berbeza dengan pemikiran konvensional yang ingin menghasilkan duit dari pinjaman duit. menjual atau meminjamkan. Permohonan kepada bank dibuat. Bank memberi pinjam Gotham Dollar 500 tetapi sekali lagi ia dikeluarkan dengan interest.mudahnya. minyak petrol dan gas. katalah ENCIK ROBIN satu-satunya manusia berdikari yang ingin menggunakan wang kertas fiat di Bandar Gotham. . Kini En Robin memerlukan wang sebanyak Gotham Dollar 2000. Masalahnya. Beginilah. membuka peluang kerja. kali ini sebanyak Gotham Dollar 50. Bagi mereka duit dan wang dengan sendirinya adalah komoditi. pembekal pasir. pembekal kertas dan ramai lagi akan mendapat manfaat dari proses penghasilan keuntungan melalui jual beli. bagaimana En Robin ingin mendapatkan lagi Gotham Dollar 500 untuk menyelesaikan interest kepada bank D sedangkan tidak wujud Gotham Dollar yang lain selain 2000 yang baru dicipta tadi. iaitu bank D. Mengapa berbeza?. 4) INFLASI DUIT KERTAS FIAT SECARA SEMULAJADINYA DICIPTA DENGAN INTERESTPENYEBAB Ini satu lagi hakikat yang mesti difahami. peluang supplier barangan. setiap duit yang dikeluarkan adalah dianggap barang dagangan (komoditi) yang mesti menghasilkan keuntungan dengan sendirinya. Namun saya belum berkesempatan untuk menghuraikan lanjut bagi mengelakkan artikel ini menjadi terlalu panjang. ia adalah ibarat sebuah rumah. kereta. kali ini ingin meminjam Gotham Dollar 500 pula kerana berhasrat ingin menyelesaikan hutangnya dengan interest. Dalam sistem konvensional hari ini. (contoh ini adalah bersifat fiction tetapi ia hanya untuk memberi tambahan kefahaman bagaimana sistem bank mencipta wang kertas. Ia mesti membawa hasil pulangan. Sekali lagi ditegaskan. dalam pasaran dunia itu. jika dahulu RM 5 boleh membeli ayam sekilogram. wang yang wujud hanyalah Gotham Dollar 2000 sahaja kerana itulah duit pertama yang dicipta oleh Bank di Bandar Gotham. Robin terpaksa pergi kepada Bank D sekali lagi.

nilai dan kuasa beli yang dimiliki oleh RM turut akan jatuh merudum. dan itulah asas duit kertas fiat. Itulah sistem kewangan dunia hari ini.!! Tidak keterlaluan jika saya katakan. Dicipta asalnya oleh Bank Negara dan dipinjamkan kepada bank-bank komersial yang lain dengan interst. Adakah sistem MATAWANG SEBEGINI baik. sistem wang kertas fiat adalah SATU PERANGKAP yang dibuat oleh negara barat. Sistem penciptaan wang kertas fiat sebegini juga dilihat TIDAK ADIL sama sekali buat setiap individu yang berusaha. inilah proses hyperinflation yang berlaku kepada Zimbabwe sekarang. Jikakalau keadaan ini berlaku kepada Malaysia ( moga dijauhkan Allah). Selagi kita terus dengan sistem ini. Itulah status legal tender yang tercatat di matawang kertas kita dan USD hari ini. ia berkembang biak dalam pasaran sesebuah negara dan mengalir ke luar negara. malah inilah sistem yang membenarkan usaha keras dirompak oleh sesiapa sahaja! Inilah yang belaku kepada negara kita apabila George Soros melambakkan wang Ringgit sehingga jatuh nilainya begitu deras. Pihak bank negara pula mengesahkan wang kertas fiat tadi mempunyai nilai untuk membayar segala jenis hutang awam dan swasta. dan jikalau individu berjaya tadi masih tidak menukarkan wang kertas fiat yang tersimpan di banknya kepada aset berharga seperti emas. Jika itulah keadaannya. nilainya sentiasa mengecut akibat inflasi dari sistem fractional reserve. . ia juga dilahirkan bersama interest. SUDAH TENTU NILAI BERBILLION TADI MENJADI BEBERAPA RINGGIT SAHAJA.Sudah tentu sekali dan berjuta kali lagi en Robin akan di bank yang sama membuat perkara yang sama dan hutangnya juga akan selesai. dan mempunyai simpanan berbillion ringgit Malaysia. Itulah yang berlaku. ia tidak punyai nilai sendiri dan hanya bersandar kepada kepercayaan dan tanggapan umum terhadapnya. Mereka mengganggap setiap duit yang tercipta mesti membawa pulangan. HUKUM WANG KERTAS FIAT & PANDANGAN ULAMA Telah dsebutkan tadi wang kertas fiat tidak disandarkan kepada apa jua precious metal. Bayangkan individu yang berusaha keras lalu berjaya. para ulama cuba melihat adakah wang kertas fiat ini sama seperti emas atau tidak?. maju lagi hebat? Tidak sama sekali. apakah hukumnya? Bagi menentukan hukumnya. dalam masa yang sama mereka juga terperangkap oleh perangkap yang dicipta mereka. malah individu kaya turut boleh menjatuhkan nilai ringgit kita dalam masa satu minit. selagi itulah kita boleh diugut oleh negara kaya. Selain itu. Tiba-tiba akibat kepercayaan antarabangsa kepada Ringgit Malaysia jatuh. perak dan properties. Bezanya. kemudian bersandarkan sistem FR dan money multiplier tadi. terdapat ramai yang meminjam dan banyak bank yang menyediakannya bermula dari Bank Negara.

[8] Imam Asy-Syafie pernah menolak tindakan menjadikan logam selain emas dan perak sebagai matawang.. Ibn Sina pernah berkata : Ertinya : Ini adalah dari hikmah yang dikurniakan Allah pada dua jenis logam ini (emas dan perak) dan kesukaran menemuinya (scarcity) sehingga itu ia mampu menjadi penyandar nilai usaha manusia (sebagai perolehan dan matawang). Oleh kerana kewujudan emas dan perak yang terhad. Nilainya ditetapkan oleh kerajaan. Fulus adalah duit sampingan untuk transaksi kecil. para ulama dengan bantuan pakar ekonomi dan kewangan kontemporari berijtihad secara jama’aie dalam menentukan kedudukan wang kertas fiat ini.. ia menjadi popular dan tersebar di zaman Al-Malik An-Nasir sekitar tahun 806. itulah hikmah yang menjadikan nilainya sentiasa kekal. Namun ulama mazhab Syafie berpendapat qiyas dalam hal ini masih wujud sekiranya ia mempunyai‘illahathman ( store value ). ia adalah kerana wang-wang sampingan iaitu wang bernama fulus terlebih sebaran di dalam pasaran. dan banyaklah yang boleh memilikinya sehingga menyimpannya(memilikinya) tidak sebarang erti. Ia pernah dicipta di zaman pemerintahan Islam. lalu petikan keputusan mereka adalah [ nombor 31 ( 3/9) ] :- . fulus sesuai disamakan keadaannya dengan matawang fiat kertas di zaman ini kerana kedua-duanya tiada nilai tersendiri. sebelum itu semua zaman pemerintahan Islam hanya menggunakan EMAS dan PERAK sahaja sebagai matawang utama. Malah beliau amat tegas sehingga menolak sebarang qiyas terhadap emas dan perak. [9] Melalui persidangan dan mesyuarat Majlis Fiqh Antarabangsa. Adakah ia sama hukumnya seperti emas dan perak walaupun ia tidak punyai nilai fizikal tersendiri(intrinsic value) atau ia bagaimana? Setelah diskusi panjang lagi teliti dan terperinci pada tahun 1986. ia dibuat dari bahan murah seperti campuran besi dan tembaga tanpa nilai tersendiri yang tinggi.[5] Tamadun Islam tidak pernah menghadapi masalah inflasi yang teruk kerana emas dan perak sentiasa mampu mendapat tempat di hati manusia. maka akan terbatallah hikmah penciptaannya oleh Allah. [7] Menurut Prof.Jikalau matawang kita berasaskan emas dan perak yang punyai nilai tersendiri dan tidak bersandar kepada kepercayaan dan keyakinan serta persepsi umum terhadap ekonomi negara kita. [6] Jika berlaku sedikit inflasi di zaman pemerintahan Islam. Dr Ali Muhyiddin Al-Qurrah Daghi. Adakah masalah yang disebut tadi akan berlaku?. InshaAllah tidak.maka jikalau boleh sifat kedua-duanya (emas dan perak) itu diperolehi dengan mudah (secara tidak hakiki seperti apa yang ada pada matawang fiat kertas).

[10] Ini beerti Umar melihat apa sahaja yang dijadikan matawang walaupun selain emas dan perak. dan oleh itu semua hukum hakam yang ada pada emas dan perak adalah jatuh kepada wang kertas fiat seperti hukum berkaitan riba. jual beli secara salam. umat Islam diberikan keringanan untuk bermuamalat dengan wang kertas fiat ini namun MESTILAH MENGIKUT DISPLIN emas dan perak. hukum riba masih tetap ada padanya. Khalifah Umar pernah berhasrat menjadikan kulit kerbau sebagai matawang. Memang boleh bagi para ulama untuk menfatwakannya sebagai haram. dan seluruh hukum emas dan perak. [11] Demikian juga apa yang disebut oleh Imam Malik bin Anas :Ertinya : “Sekiranya orang ramai membenarkan sesama mereka untukmenjadikan kulit sebagai dibentuk menjadi wang. fatwa mestilah bersifat praktikal atau ‘jejak di atas muka bumi dan tidak terawang di angkasa’. atas dalil hajiat. namun apakah alternatif yang ada di hadapan mata di ketika ini. Namun setelah para ulama melihat kepada faktor cengkaman ekonomi dunia kontemporari di tangan bukan Islam dan keperluan mendesak untuk penggunaan matawang fiat disebabkan ketiadaan alternatif di hadapan mata sepeti matawang dinar emas dan sebagainya. Majma Al-Fiqh Al-Islami. PEMAIN FOREX TRADING MELALUI INTERNET YANG PELIK Sebelum itu. Jika kita kembali merujuk dan melihat kepada cara penciptaan matawang fiat (yang telah disebutkan di atas) ini sudah tentu hukum penggunaannya adalah HARAM disebabkan cara penciptaannya. (qararat wa tawsiat. hlm 40 ) Keputusan untuk mengaplikasikan hukum emas dan perak ke atas wang kertas fiat ini adalah bertepatan dengan pandangan Umar al-Khattab. a) Hukum Melabur & Forex Trading . Kita juga mengetahui bahawa fatwa para ulama bukannya dinilai begitu berat oleh pemimpin politik negara-negara umat Islam sehingga dengan segera mereka akan memperkenalkan dinar emas. Majlis Fiqh antarabangsa yang dianggotai ulama fiqh terhebat dari seluruh dunia secara sepakat membenarkan penggunaannya namun dengan syarat ia mestilah mengikuti displin dan syarat yang sama dengan hukum atas emas dan perak. Fahamilah. kewajiban zakat. nescaya akan aku larang ianya dijual dengan emas dan perak secara tangguh” [12] Ia jelas menunjukkan pendirian Imam Malik bin Anas.Ertinya : Berkenaan hukum wang kertas fiat : Ia adalah matawang pada hukumnya disebabkan padanya terdapat sifat nilai harga yang lengkap. tetapi ia membatalkannya kerana bimbang akan ada yang pinjam meminjam kerbau maka jatuh kepada riba. Ini kerana ia tetap berfungsi sebagai medium of exchange dan masih boleh menjalankan fungsi-fungsi duit di zaman moden ini walalupun tidak sesempurna emas dan perak fizikal. dan boleh kita adaptasikan pandangannya dengan wang kertas fiat hari ini. Justeru itu. anda boleh membaca ulasan saya berkenaan forex trading melalui pelbagai platform di internet di sini.

w : Ertinya : “Agama ini adalah banyak memudahkan. Memang benar hukumnya haram dan tahniah atas ketegasan namun saya bimbang mereka terlupa di dalam poket mereka adalah wang jenis ini juga. individu yang sibuk meraih untung melalui perniagaan matawang atau forex trading sebenarnya adalah penyumbang-penyumbang kepada inflasi dan menambah lagi masalah money supply yang telah saya sebutkan kesan akibat darinya. Inikah hasil pendapatan yang ingin dibanggakan? mengambil untung atas perbezaan nilai satu matawang fiat sebuah negara dengan matawang negara yang lain. setiap kali itu jugalah mereka tenggelam dalam dosa. Malah tidak mudah juga ia dilaksanakan di zaman kuasa bukan Islam menguasai dunia. Ia termasuk dalam fatwa keringanan ‘rukhsoh’ dan hajiat yang dimaksudkan oleh fatwa para ulama sedunia tadi. Bab Iman ) KESIMPULAN Fahami sekali lagi tulisan ini dan apakah alternatifnya?. Sabda Nabi s. Maka atas dasar keyakinan tegas mereka. mereka menguasainya melalui sistem Kapitalisme. juga tidak bersandarkan kepada emas dan perak. Bertenggek atas matawang kertas fiat untuk memberi anak dan isteri makan? Fikirkan… Keadaan ini berbeza dengan kita orang biasa yang menggunakan matawang kertas fiat ini untuk jualbeli seharian kita. iaitu pada matawang kertas fiat yang lahir dengan cara riba. Lebih bermasalah apabila kumpulan pemain ini berhujjah kononnya financial leverage yang mereka sertai adalah halal tanpa sebarang masalah. dipenuhi pula dengan individu kapitalis yang enggan tunduk . Tidak lah begitu mudah untuk saya menuliskannya dalam artikel ringkas.(IAITU KEPERLUAN YANG TINGGI YANG HAMPIR TERGOLONG DALAM KATEGORI TERDESAK) Tiba-tiba MUNCUL individu yang mendakwa diri Islam menyalahkangunakan fatwa ini untuk memuaskan ketamakan diri dengan melibatkan diri dalam forex trading melalui platform pelik-pelik di internet.a. Padahal masalah HUKUM sudah muncul di awal-awal lagi. setiap kali mereka menggunakan wang kertas fiat. ingin saya tegaskan. Sudahlah FATWA keharusan penggunaan fiat money hanya berlandaskan ‘hajiat tunnazzal manzilat addharurat’. Ia bukan sahaja ditegah oleh undang-undang Malaysia malah juga hukum Syara’.b) Isu leverage Dalam Forex Trading Kerana itulah. Mereka berdosa kerana mereka seolah menolak fatwa yang memberikan keringanan menggunakannya di waktu ketiadaan wang yang memenuhi kehendak Islam. Tidak saya nafikan ada ‘ustaz’ yang terlebih tegas lalu berkeras mengatakan wang kertas fiat hari ini tetap haram. dan tidaklah seorang yang terlalu berkeras (atau melampau) dalam urusan agama kecuali mereka akan tewas ( dengan kekerasan ) mereka” ( AlBukhari.

Pada masa sama mempamerkan kuasa yang dimiliki oleh pemerintah.kepada kebenaran kerana tenggelam dengan kerakusan. Kerajaan Islam India yang dipelopori oleh dua pemerintah Islam tempatan iaitu Kesultanan Delhi dan Empayar Mughal yang memerintah dari abad ke 11 hingga abad ke 17 Masihi telah mengambil langkah sama untuk mengawal ekonomi. Untuk tujuan itu. ia perlu bermula dengan diri ANDA. 2011 · Tinggalkan Komen Rate This Oleh ROS MAHWATI AHMAD ZAKARIA MATA wang yang dikeluarkan oleh kerajaan Islam yang terawal telah menjadi pemangkin kepada lebih banyak pengeluaran mata wang yang lebih kreatif dan indah buatannya. berlainan pula dengan kerajaan Islam di benua kecil India.zaharuddin. Reka bentuk mata wang Islam India bermula seawal abad ke 10 Masihi.net 10 November 2008 SEJARAH MATA WANG ISLAM DI INDIA Posted by aki2004 on Mac 15. . ANDA PERLU MEMAHAMI BAGAIMANA WANG FIAT DICIPTA DALAM SISTEM EKONOMI BEBAS KAPITALISM. Sistem kapitalis hari ini sebenarnya boleh diubah suai bagi menepati Islam sebagai sistem demokrasi. fahamikan juga kesannya kepada diri anda dan dunia. yang telah beberapa kali cuba menawan beberapa wilayah India terutamanya di bahagian utara. pemerintah Dinasti Islam Ghaznavid. Sekian Zaharuddin Abd Rahman www. Jika Dinasti Umaiyah dan Abbasiyah memilih untuk bermula dengan reka bentuk mata wang yang di tempa oleh kerajaan Byzantium dan Sasanid. Duit pertama yang dibuat di benua kecil itu adalah sewaktu pemerintahan Mahmud Ghazni.

kerajaan Islam selepas baginda mula menempa duit dengan menggunakan imej figura. Selain transformasi dalam sistem pengeluaran dan pengawalan duit. zodiak dan penunggang kuda. Baginda menubuhkan satu jabatan berasingan dan melantik seorang ketua jabatan bagi memantau pengeluaran dan reka bentuk duit pada waktu itu. .Walaupun Dinasti Ghaznavid adalah sebuah kerajaan yang berpusat di Bandar Ghazni yang kini merupakan salah satu wilayah Afghanistan. Bagi perkataan Arab. Duit yang dikeluarkan diperbuat daripada beberapa jenis logam seperti emas. namun pendekatan yang diambil dalam pembuatan duit bagi wilayah India amat unik. tempat pengeluaran dan tahun. Seorang lagi pemerintah yang membuat perubahan terhadap kandungan tulisan yang dipilih untuk ditempa di atas duit adalah Maharaja Jahangir. Baginda menggabungkan ciri mata wang Islam dan ciri tempatan dengan menggunakan tulisan Arab dan bahasa Arab di satu bahagian duit manakala tulisan Devanagri dan bahasa Sanskrit pada bahagian yang lain. Selepas pemerintahan Muhammad Ghazni. Ini merupakan pengenalan tulisan dan bahasa Parsi dalam pembuatan duit di benua kecil India. berlainan pula dengan Muhammad bin Tughlaq. yang merupakan maharaja Mughal pada pertengahan abad ke 16 Masihi. Imej figura yang digunakan adalah seperti lembu yang mempunyai bonggol di bahagian belakang. Imej penunggang kuda mungkin diadaptasi daripada mata wang yang dihasilkan oleh Dinasti Ghaznavid di Ghazni. Kedua-dua bahasa menyatakan nama baginda sebagai pemerintah. Tulisan Parsi yang dipilih merupakan dua baris puisi Parsi yang terpilih. Baginda yang dikenali sebagai ‘putera pembuat duit’ kerana revolusi reka bentuk duit yang dilakukan telah memilih nama ayahanda baginda untuk diletakkan di atas duit yang ditempa. tembaga dan aloi (yang mempunyai campuran beberapa jenis logam). Jika kebanyakan sultan memilih meletakkan nama dan gelaran mereka di atas duit yang ditempa. Akbar turut menukar penggunaan tulisan yang berasaskan kewilayahan yang dikenali sebagai nagari kepada tulisan Arab dan tulisan Parsi. nama baginda. baginda tidak menggunakan kalimah syahadah tetapi menggunakan perkataan Allahu akbar jalla jalaluhu. Ketua jabatan tersebut yang pertama ialah Khwaja Abdul Samad yang merupakan seorang pelukis dan penulis khat terkenal pada zaman pemerintahan Akbar. Era baru dan sistem pembuatan duit yang teratur telah ditubuhkan sewaktu pemerintahan Akbar. perak.

Bahagian terakhir pada minggu hadapan akan mengetengahkan sejarah mata wang Islam Dunia Melayu. Walaupun terdapat pelbagai teori mengenai tempat pertama dan bila Islam sampai ke dunia Melayu. . Salah satu perubahan besar yang boleh dilihat adalah pengeluaran duit oleh kerajaan Islam tempatan. Kejatuhan Empayar Mughal pada abad ke-18 Masihi menjadikan sistem pengeluaran duit kerajaan Islam di benua kecil India turut menghadapi masalah.Jahangir yang memerintah selepas Akbar meletakkan nama permaisurinya di samping nama baginda. Galeri mata wang Muzium Kesenian Islam Malaysia mempamerkan pelbagai bentuk rekaan duit dunia Islam bermula dari zaman Umaiyah sehingga abad ke 20 Masihi. Mata wang penting kerana kedudukan dunia Melayu yang menjadi pusat perdagangan antarabangsa bagi pedagang asing terutamanya dari Timur Tengah. Jawa dan Semenanjung Tanah Melayu juga mengambil langkah yang sama dengan menempa duit kerajaan sendiri seperti yang dilakukan oleh kerajaan Islam di kawasan lain. yang pasti ia membawa kesan yang mendalam dalam kehidupan masyarakat Islam di wilayah ini yang rata-ratanya dihuni oleh orang Melayu. Gujerat dan China. 2011 (All day) Sumber: Utusan Malaysia Online Oleh ROSMAH WATI AHMAD ZAKARIA KEDATANGAN Islam ke Nusantara membawa seribu satu perubahan dan keindahan bersamanya. Kerajaan yang dipelopori oleh Kesultanan Melayu yang beragama Islam sama ada di Sumatera. Sejarah mata wang Islam di Tanah Melayu Tarikh Disiarkan: 17 Mar. Permaisuri kesayangan baginda iaitu Nur Jehan terkenal dengan kebijaksanaan dan pelbagai kebolehan lain seperti menunggang kuda dan bermain pedang.

Nasir al-Dunia Wa'l-Din. Rekaan mata wang yang dihasilkan oleh pemerintah Islam di dunia Melayu mempunyai ciri-ciri yang berlainan dengan mata wang yang dihasilkan di Timur Tengah tetapi mempunyai sedikit persamaan dengan kerajaan Islam yang paling hampir dengan Asia Tenggara iaitu Kerajaan Islam di India. Ciri-ciri mata wang Islam dunia Melayu adalah seperti berikut: Ciri pertama. . Gelaran-gelaran ini digunakan bagi menggantikan nama raja atau sebagai tambahan kepada nama raja atau ratu yang memerintah yang terdapat di atas duit tersebut ketika itu.Logam yang menjadi bahan utama dalam pembuatan duit seperti emas. Hampir kesemua mata wang Islam dunia Melayu menggunakan bahasa Arab dan tulisan Arab walaupun dunia Melayu mempunyai bahasa Melayu dan tulisan Jawi. AlSultan Al-Adil dan Khalifah Al-Mukmin. Ciri ketiga adalah tahun dan nama tempat ia dikeluarkan. adalah bahasa yang digunakan di atas duit yang dikeluarkan. Antara mata wang yang mempunyai tahun dan tempat ia dikeluarkan adalah mata wang dari Kelantan dan Kedah. Al-Adil. Malik Al-Adil. Ciri kedua. Ciri ini tidak kelihatan bagi mata wang yang dikeluarkan pada abad ke 15 hingga 18 Masihi tetapi mula kelihatan dalam abad ke 19 Masihi. perak dan timah adalah merupakan sumber asli yang banyak terdapat di dunia Melayu pada waktu itu. Ini secara tidak langsung menunjukkan kedudukan bahasa Arab yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu ketika itu. Kebanyakan mata wang Islam dunia Melayu mempamerkan nama gelaran pemerintah Islam dalam bahasa Arab seperti. adalah gelaran raja.

. Bagi duit yang disusun dalam bentuk sebatang pokok ia diberi nama pokok duit. Rekaan bentuk ini dikatakan diadaptasi daripada mata wang yang di bawa dari China oleh pedagang China. dunia Melayu mempunyai bentuk mata wang yang pelbagai dan menarik.Daripada segi reka bentuk mata wang pula. Patani dan Kedah. Antara bentuk yang sering digunakan adalah bulat dan segi enam. Tulisan jawi masih lagi kelihatan di atas wang kertas yang digunakan pada hari ini tetapi bahasa Arab telah terhenti penggunaannya sejak abad awal abad ke 20 Masihi kerana mata wang dunia Melayu telah mula dikeluarkan secara seragam selari dengan pembentukan negara Malaysia. Pokok duit diperbuat daripada logam timah dan ia keluarkan oleh kerajaan Kelantan dalam abad ke 18 Masihi. Pada sebatang pokok duit terdapat lima belas ranting yang mempunyai sehelai daun 'daun' atau sebiji 'buah' pada setiap satunya. Ia boleh ditempa semula selepas duit berbentuk bulat yang dijadikan 'daun' atau 'buah' telah habis dipatahkan dan digunakan. Ketika di bawah pengaruh British. Duit yang berbentuk segi enam pernah dikeluarkan oleh kerajaan Melayu seperti di Kedah dan di Johor. mata wang Semenanjung Tanah Melayu mula menggunakan angka rumi dan tulisan jawi. Duit berbentuk bulat dan mempunyai lubang di bahagian tengah telah dikeluarkan oleh kerajaan Kelantan. mata wang yang dihasilkan di China mempunyai lubang berbentuk segi empat di bahagian tengah manakala di dunia Melayu lubangnya berbentuk bulat. Bagi bentuk bulat pula terdapat dua lagi pecahan rekaan iaitu yang mempunyai lubang di bahagian tengah dan yang disusun dalam bentuk sebatang pokok. Bagaimanapun. Rekaan ini adalah bagi memudahkan duit tersebut diikat bersama menggunakan tali dalam jumlah tertentu. Mata wang di Semenanjung Tanah Melayu terus mengalami perubahan dari satu abad ke abad yang seterusnya.

Tetapi Hugo Chavez (Presiden Venezuela) juga telah mulai menjual minyak Venezuela dengan mengunakan matawang selain Dollar Amerika maka berlakulah beberapa percubaan untuk membunuhnya dan cubaan ‘pertukaran regim’ telah dikesan dilakukan oleh CIA. Pada tahun 1971. Tetapi Amerika Syarikat telah menolaknya kerana mereka tidak mempunyai cukup emas untuk wang kertas yang sudah dicetak dan mereka telah pun membelanjakannya ke seluruh dunia. Presiden . Perancis telah menuntut agar matawang Dollar mesti dinilai dengan emas. Krisis matawang Dollar Amerika dapat dihindarkan buat seketika. Kesudahannya Amerika Syarikat mendapat minyak secara PERCUMA dengan mengunakan wang kertas Dollar yang mereka telah cetak sendiri. Bagaimana? Amerika Syarikat telah mereka cipta satu alasan untuk berperang (drama keruntuhan Menara Berkembar) dan menawan Iraq. Beberapa tahun kemudian. Ianya bukan kerana Nuklear. Amerika Syarikat telah mencetak dan membelanjakan wang kertasnya lebih daripada nilai emas. Akhirnya Amerika Syarikat telah makan dengan kenyang di atas segala kos perbelanjaannya dengan pembiayaian Negara-negara di seluruh dunia. Oleh itu Amerika Syarikat telah berunding dengan Arab Saudi dan menterai satu perjanjian bahawa OPEC akan mengunakan matawang Dollar Amerika dalam segala urusan penjualan minyaknya. Pengganas dan Minyak. Ini semua adalah mengenai perlindungan dakyah terbesar dan penipuan terhebat di dalam sejarah iaitu Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat (US Petrodollar Scam). penipuan Amerika Syarikat mulai tergugat apabila Saddam Hussein mulai menjual minyak Iraq mengunakan matawang Euro lalu memansuhkan perjanjian yang telah diatur oleh Amerika Syarikat dengan Opec.Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya Kongsi Artikel ini di Facebook! “Ramai diantara kita termasuk rakyat Amerika tidak sedar tentang alasan sebenar peperangan Iraq dan ancaman peperangan terhadap Iran oleh Amerika Syarikat. Oleh itu mereka mesti menghentikan tindakan Saddam Hussein. Perkara yang pertama Amerika Syarikat lakukan adalah mengembalikan penjualan minyak ke matawang Dollar. Maka dari itu setiap Negara yang ingin membeli minyak mestilah mempunyai matawang Dollar Amerika terlebih dahulu dimana mereka dikehendaki bertukar barangan dan perkidmatan mereka dengan lambakan wang kertas Dollar yang telah dicetak. Walau bagaimana pun.

dia telah melakukan satu jenayah besar. xde la Bank Negara cetak duit palsu dlm ertikata sebenarnya) Apabila seseorang mencetak duit palsu. Ini adalah sebab utama kenapa Iran sangat bahaya kepada mereka dan perlu dihentikan. Dengan tidak semena-menanya selain gangguan dari pemeriksaan IAEA dan pematuhan dengan NPT dan penafian hak untuk mengunakan uranium. Iran menjadi ancaman utama Amerika Syarikat. Masalah Amerika Syarikat bukan hanya dana matawang Dollar untuk menyara kehidupan rakyatnya dan perbelanjaan mereka yang telah pun dibiayai oleh kita di seluruh dunia tetapi dana untuk membiayai tentera mereka bagi menunjukkan kekuatan kepada Negara-negara yang menjadi ancaman ekonomi Amerika Syarikat seperti Iran. Penipuan yang terhebat ini sudah sampai penghujungnya dan tiada apa yang boleh mereka lakukan selain dari memulai perang dunia yang baru. Perkara yang terburuk sekali untuk Amerika Syarikat adalah mereka akhirnya akan terpaksa membeli minyak mengunakan Euro atau Ruble daripada hanya mencetak matawang mereka untuk mendapatkannya. Ini akan menjadi pengakhiran penguasaan empayar Amerika Syarikat dalam membiayai militarinya dan kemusnahan ekonominya.IranAhmedinejad telah melihat perkara ini dan memutuskan untuk menentang Syaitan Besar Amerika Syarikat di dalam pembohongan dan melakukan perkara yang sama dengan menjual minyaknya mengunakan semua matawang dunia kecuali Dollar Amerka Syarikat. Perkara ini tiada kena mengena dengan program nuklear Iran seperti juga yang berlaku di Iraq. Tentu sekali Iran menjadi ancaman terhadap Amerika Syarikat tetapi bukan sama sekali kerana nuklear. Yen dan lain-lain matawang. Maka pembohongan ini sudah sampai ke penghujungnya kepada Amerka Syarikat. kerana duit merupakan . Bank Negara Mencetak Duit Palsu? Bila Bank Negara Mencetak Duit Palsu -sumber & kredit:brofat. Apa yang Iran lakukan memburukkan lagi kemusnahan ekonomi Amerika Syarikat dengan menjadi sebuah lagi Negara pengeluar minyak yang mengenepikan NYMEX dan IPE serta menjual minyak mengunakan Euro. Setelah Negara-negara di seluruh dunia menyedari bahawa mereka boleh membeli minyak dengan mengunakan matawang masing-masing selain dari Dollar maka lebih banyaklah Negara-negara Opec akan mengugurkan pengunaan matawang Dollar Amerika. Tunggu dan lihat apa yang akan berlaku dalam masa yang terdekat ini.blogspot (Tajuk ni hanya gimik je.

satu aset penting dalam bidang ekonomi dan semua urusan jual beli. korang reti tak bezakan duit palsu dengan duit tulen? Sebelum tu pulak nak tanya lagi. anda sebenarnya mengekalkan kekayaan anda. Ini berbeza jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk lain. ada 3 fungsi duit: 1) Medium of exchange 2) Store of value 3) Unit of account 1) Medium of exchange Utk point pertama ni rasanya semua faham kot. jika anda menyimpan duit. . maka kita telah menggunakan sistem duit sebagai medium perantara untuk membeli dan menjual sesuatu barang. Sebagai medium pertukaran. contohnya kereta. 3) Unit of account Menentukan nilai sesuatu barang. ia akan menjadi satu masalah besar kepada masyarakat.. Ini bermaksud. Jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk kereta. Tetapi. Contohnya ada orang nak trade in kereta BMW dengan Mercedez. 2) Store of value Maksudnya duit dijadikan alat untuk mengekalkan kuasa membeli kita. Apabila wang palsu yang dicetak itu sudah tersebar dalam pasaran. macam mana kalau yang cetak duit palsu itu adalah Bank Negara sendiri? Payah tu. korang tahu tak duit tu ape? (ni soalan paling penting) hehehe. Dan orang yang bertanggungjawab mesti dihukum dengan seadil-adilnya. Tapi sebelum tu nak tanya dulu. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Menurut Ust Zaharuddin.. Disebabkan kita dah tak nak pakai sistem barter yang menyusahkan. Kerana itulah anda perlukan duit. ini bermakna anda semakin miskin setiap tahun kerana nilai kereta semakin menurun setiap tahun.

Ini bermakna sia-sia sahaja anda menyimpan duit untuk sekian lama kerana nilainya semakin turun. -------------------------------------------------------------------------------------------------Ok. dan seterusnya guna duit itu membeli sebuah novel di sebuah kedai buku di Amerika. Ini bermakna. dia hanya akan menukar lembunya apabila ia menjumpai pemilik gandum yang mahukan lembu! Sama seperti dalam kes penjual buku tadi di mana dia tidak akan menjual bukunya sehingga dia menjumpai seseorang yang memiliki matawang USD yang mahukan buku tersebut. di mana jika seorang pemilik lembu ingin menukarkan lembunya dengan gandum. RM1 dahulu boleh membeli nasi lemak dan air teh tarik. jika tidak ada sistem duit.Macam mana kita nak tentukan yang harga kedua-dua kereta tu berapa nilainya? Tentulah dengan duit. dengan itu kita dapatlah tukar kereta secara adil. maka kita tidak dapat tentukan harga barang. Ia sudah sama seperti sistem barter. RM100 kemudian pergi ke Amerika. tetapi RM1 pada hari ini nak beli teh tarik sahaja pun dah tak cukup. Adakah dengan menyimpan duit sekarang ni kita mengekalkan kekayaan kita? Tidak! Ini kerana nilai duit semakin hari semakin turun. Adakah penjual buku itu akan terima duit RM100 tu? Tak! Kenapa? Kerana duit RM100 tu takde nilai di Amerika dan tidak mampu untuk menjadi medium of exchange di Amerika. Adakah ia mampu melakukan kesemua fungsi-fungsi duit tersebut? 1) Medium of exchange Adakah duit sekarang mampu menjadi medium of exchange? Cuba anda bawa duit Malaysia. RM1 pada hari ini tidak sama dengan RM1 pada 50 tahun yang lalu. pasal masing-masing tak tahu macam mana nak ukur nilai harga barang. Sebab tu la jadi kes satu bakul durian boleh tukar dengan satu paket gandum je. dah kenal duit dan fungsinya? Let's proceed. Ambil contoh kalau kita pakai sistem barter. . duit sekarang tidak mampu menjadi medium of exchange! 2) Store of value Seperti contoh yang saya telah berikan di atas. Cuba perhatikan duit anda sekarang. duit digunakan untuk mengekalkan kuasa membeli dan kekayaan kita.

Ini kerana apabila nilai duit turun. kita menuduh harga barang naik. tetapi apa yang sebenarnya berlaku ialah nilai duit kita jatuh merudum hari demi hari! Duit sekarang tidak lagi dapat digunakan untuk mengukur harga barang. Lagi la tak boleh. SAMPAH! Ya. Inilah sebenarnya yang dipanggil "duit" dalam zaman sekarang. cuba perhatikan dahulu duit anda sekarang. Orang-orang zaman sekarang akan mengatakan yang harga barang semakin naik. kos sara hidup tidak meningkat dan harga minyak tidak melambung tinggi. Apa yang ada dalam dompet anda sekarang sebenarnya bukanlah duit. Dan anda berbangga mempunyai sampah yang banyak di dalam bank. perlulah kita melihat pada sejarah peradaban manusia yang lalu.. Habis tu ape? Fight HIV from affecting children and adolescents. .. Harga minyak melambung naik.Duit sekarang tidak mampu untuk menyimpan nilainya. maka ia tidak layak dipanggil duit. harga barang tidak naik. Kos sara hidup semakin meningkat. Disebabkan duit yang kita guna sekarang tidak mampu melaksanakan ketiga-tiga tanggungjawab tersebut. 3) Unit of account Bolehkah duit sekarang digunakan untuk menentukan harga barang? Sedangkan nilai duit itu sendiri turun naik tak menentu. Click here. inikan pulak nak tentukan harga barang lain. Anda sedang mengumpul sampah yang banyak dalam dompet anda. Sebelum itu. ----------------------------------------------------------------------------------------------Sejarah Duit Moden Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai bencana besar yang sedang berlaku dalam dunia ekonomi pada hari ini.. Jawapannya. Tetapi satu fakta yang hanya diketahui oleh pihak bank yang ingin saya beritahu anda semua iaitu.

Jika duit yang sudah botak di bahagian tepinya. Kerana itulah lekuklekuk itu dibuat dengan tujuan untuk mengelakkan daripada dikikis. Persoalannya. tamadun lama manusia (termasuk tamadun Islam) menggunakan emas tulen sebagai wang untuk apa jua transaksi perniagaan. Lihat pada perkataan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai". Ia sebenarnya ialaha sebuah perintah yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia kepada rakyat Malaysia supaya menganggap helaian kertas yang tak berguna ini mempunyai nilai sebanyak RM10. .Lihat di bahagian tepi duit syiling anda. Suatu masa dahulu. tetapi sebab utama kesan-kesan tersebut dibuat adalah kerana pengaruh duit zaman silam. Apa maksudnya? Walaupun sebenarnya bertujuan untuk membezakan duit palsu dengan yang tulen. maka duit itu tidak akan laku. Tanpa lekuk-lekuk tersebut. Jika anda perhatikan sejarah peradaban kaum-kaum yang bertamadun. Oleh kerana arahan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah hanya di antara kerajaan Malaysia dengan rakyat Malaysia sahaja. garisan-garisan di sekeliling duit tersebut. maka wang kertas ini hanya sah di dalam Malaysia sahaja dan tidak boleh dipakai di negara lain. Ia terdapat pada setiap wang kertas Malaysia. Lekuk-lekuk tersebut adalah untuk mengelakkan daripada dikikis pada bahagian tepi. jika seseorang mengikis pada bahagian tepi duit emas itu dia akan dapat mengumpul banyak "serbuk-serbuk" emas tanpa dapat dikesan oleh sesiapa. Apa maksud perkataan tersebut. Lihat pula duit kertas anda. Faham? Mari kita lihat sejarah ekonomi pula. Mungkin ada sesetengah orang yang masih tidak nampak akan mengatakan bahawa duit kita disandarkan pada nilai emas dan kerajaan hanya boleh mencetak duit berdasarkan rizab simpanan emas negara. Anda boleh kaji sendiri jika anda tidak percaya dan apa yang anda akan dapati nanti memang emas dan perak digunakan sebagai matawang mereka. adakah zaman sekarang yang kononnya digelar zaman "moden" dan "bertamadun" menggunakan emas dan perak sebagai matawang? Tidak. anda akan menjumpai matawang mereka adalah emas dan perak. Anda akan nampak kesan lekuk-lekuk. Dan kesan lekuk itu sebenarnya tidak berapa perlu pun untuk duit zaman sekarang kerana duit sekarang tidak bernilai.

Sebelum tanggal malang tersebut. Tetapi. . jika anda faham sikit-sikit pasal ekonomi. Ini berdasarkan perjanjian Bretton Wood yang dipersetujui selepas Perang Dunia Kedua berakhir. tetapi Dajjal yang sedang cuba menguasai dunia) Demand and Supply. Richard Nixon telah membatalkan perjanjian Bretton Wood yang telah menyebabkan matawang semua negara tidak lagi terikat pada nilai emas. maka harga barang akan turun. anda akan perasan yang harga barangan sebenarnya ditentukan berdasarkan permintaan pasaran. Tetapi jika semua orang tak nak makan durian. sudah pastilah harganya naik. Adakah ini anda panggil sebagai sesuatu yang "amat berharga"? Apa buktinya? Pada 15 Ogos 1971. (saya tahu ni bukan idea dia. Dan jika demand turun dan supply pula melebihi demand. tetapi hanya ada satu kedai jual durian. DUIT ZAMAN SEKARANG TIDAK BERSANDARKAN PADA NILAI EMAS LANGSUNG DAN KERAJAAN BEBAS MENCETAK WANG SEBANYAK MANA YANG MEREKA MAHU! Duit kertas mampu dicetak dengan banyak dalam masa yang singkat.Satu perkara yang ingin saya tegaskan di sini. Presiden Amerika pada ketika itu. penjenayah Nixon telah membatalkan perjanjian tersebut dan membiarkan matawang dunia ditentukan berdasarkan teori "demand dan supply". harga barang akan naik. maka harga durian akan jatuh. tapi banyak pulak kedai yang jual durian. Contohnya. Dalam konteks barangan. Bila Demand (permintaan) naik tetapi Supply (bekalan) turun. Apa tu? Maksud mudah nya macam ni lah. matawang USD yang menjadi rujukan seluruh dunia diikat dengan nilai 35 dollar for each ounce of gold. jika semua orang nak beli durian. Presiden Richard Nixon pada 15 Ogos 1971 ketika membuat pengumuman pada dunia bahawa matawang USD tidak lagi terikat pada nilai emas yang seterusnya mengheret bersama semua matawang dunia yang disandarkan pada nilai USD untuk sama-sama "floating".

Mahathir yang jatuhkan nilai RM kemudian dia pulak berlagak hero naikkan semula nilai RM. lihat matawang MYR (Malaysia Ringgit). Satu dunia kena tipu. makin naiklah nilai MYR. mereka perlu menggunakan MYR. . Anda lihat lah bagaimana sistem matawang dunia hari ini berdasarkan contoh yang saya bagi di bawah. Sebab tulah saya tulis artikel ini untuk beliau. Cuba anda fikir. bagaimanakah Soros ingin melambakkan matawang Malaysia tanpa bantuan orang-orang dalam Malaysia sendiri? Hakikatnya.Ok. Apakah semua ini? Ini adalah kerana kita menggunakan sistem matawang yang dipanggil sebagai FIAT MONEY. Krisis ekonomi pun berlaku di mana nilai Ringgit ketika itu jatuh merudum kerana supplynya telah melebihi demand. Ini bermakna ada demand untuk MYR kerana ada manusia yang memerlukan MYR. jika seseorang ingin melakukan apaapa urus niaga dalam Malaysia. tadi tu dalam konteks barangan. Tetapi bagaimana jika kerajaan tiba-tiba jadi bengong pergi cetak duit MYR banyak-banyak melebihi demand seperti yang berlaku pada tahun 1997? Inflasi. Lecturer Mathemtics 3 saya pernah timbulkan persoalan mengenai isu ini. Adakah patut si Nixon celaka tu mengaplikasikan teori demand and supply dalam matawang? Tidak. Makin banyak demand. Let's go lebih detail. Ketika krisis 1997. Baik punya lakonan. Hari ini. Sebagai contoh. Mahathir menyalahkan George Soros sebagai matawang. Mahathir dan Soros kawan baik. Apa itu fiat money? Fiat money inilah satu sistem yang telah diperkenalkan oleh Presiden Richard Nixon bagi menggantikan Representative Money (wang yang disandarkan pada apa-apa komoditi seperti emas) yang digunakan pada ketika itu.

Fiat moeny adalah duit yang takde nilai langsung. 1.Dalam dunia ni. tetapi setiap kerajaan di seluruh negara telah memaksa rakyat mereka untuk menerima bahawa setiap kertas-kertas murah yang dikeluarkan oleh bank mempunyai "nilai yang sangat tinggi". cuba anda lihat pada permainan Monopoly. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Duit kertas adalah duit palsu. ada beberapa jenis matawang. maka manusia telah menggantikan penggunaan emas dengan helaian kertas yang mewakili emas. MYR. Fiat Money Commoditi money. Representative Money. tetapi nilainya masih bersandarkan pada emas. ada satu tamadun je yang tak guna duit komoditi iaitu tamadun pada abad ke 21 (zaman sekarang). Representative Money 3. Contoh fiat money adalah USD. Majulah tu kononnya. Untuk pengetahuan anda semua. Sebagai contoh. . Semua tamadun-tamadun manusia menggunakan duit jenis ini. Commodity money adalah duit yang menggunakan barang-barang komoditi seperti emas. Representative money adalah wang kertas tetapi disandarkan dengan nilai sesuatu komoditi. Commodity Money 2. Duit jenis ini adalah duit yang paling stabil dan paling bernilai. Fiat money adalah duit yang paling bodoh sekali yang digunakan oleh manusia zaman sekarang. Yen dan lain-lain. Saya pun tak tahu la kenapa bengap sekarang orang zaman sekarang tetapi mengaku bertamadun dan maju. Disebabkan emas mempunyai berat yang sangat berat. perak dan lain-lain. Fiat Money.

Hari ini anda sanggup bergaduh demi duit tersebut.Dalam permainan Monopoly. Sama seperti dunia ekonomi moden hari ini. RM10. anda akan terasa ianya begitu bernilai sedangkan ia tidak mempunyai nilai langsung. Dan sampah tersebut akan bertukar menjadi sampah yang sebenar pada suatu hari nanti di mana anda akan lihat RM100 yang anda sayangsayang itu akan dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah. pasti akan mengalami nasib yang sama pada hari ini. Seorang wanita di German telah menggunakan wang kertas sebagai bahan api untuk dapurnya.. dan setiap pemain akan merasai "nilai" duit kertas dalam permainan tersebut. Dibuang dan dan dibiarkan bersepah di jalanan. Ini berlaku sewaktu krisis ekonomi German 1923-1924 yang telah menyebabkan wang kertas atau fiat money telah berubah kepada nilainya yang sebenar. duit itu tiada nilai langsung. Ini kerana terdapat riba' tersembunyi dalam . Duit-duit kertas zaman moden pula. tetapi sampah.. RM100 dan juga RM1. Dunia ekonomi pada hari ini ibarat permainan Monopoly yang menggunakan duit yang tiada nilai tetapi telah memaksa semua orang menerima bahawa helaianhelaian kertas itu adalah sesuatu yang amat "bernilai". ada duit kertas. Hari ini.. Hari ini anda sanggup bekerja keras demi duit tersebut. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Apakah matawang yang telah digariskan dalam Islam? Islam tidak pernah mengajar umatnya tentang fiat money. iaitu helaian-helaian sampah yang disimpan dalam dompet.. Lihatlah kembali wang anda. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Lihatlah nilai sebenar fiat money. Dan duit kertas dalam permainan tersebut hanya sah dalam permainan tersebut sahaja. Hakikatnya. wang kertas hanya diperlakukan seperti sampah. ianya bukanlah duit. Duit-duit kertas ketika era peperangan dunia telah hilang nilainya. Di Hungary pada 1946. Ketahuilah. RM50.

masalah ekonomi akan sentiasa timbul. pada kadar yang sama. Inilah riba'. iaitu RM50 juga. dari Ubadah bin Samit: “Emas dengan emas. gandum dengan gandum. sekiranya berlainan jenis. manakala ada pihak lain pula hanya mencetak duit? ------------------------------------------------------------------------------------------------Dah kenal duit? Harap anda akan sedar bahawa helaian-helaian dan lipatan-lipatan kertas dalam dompet anda itu sebenarnya bukanlah duit. perak dengan perak. kemudian anda pulangkannya pada 10 tahun akan datang dengan jumlah yang sama. Nilainya telah berubah. Jika anda meminjam RM50 daripada kawan anda. Riba' dalam penggunaan matawang. pernahkah anda terfikir kenapa mereka masih tidak boleh bangkit dan bersaing dengan negara lain? Kerana nilai duit mereka sudah . secara tunai (spot). Tak payahlah nak buat coference untuk bincang pasal masalah ekonomi selagi kita masih guna sistem fiat money ni. sampah-sampah itu kelihatan amat berharga. (Siapa kata Islam tak cerita pasal ekonomi?) Ini adalah jawapan kepada masalah ekonomi yang sedang berlaku sekarang. garam dengan garam. Selagi kita masih menggunakan fiat money. Dalam sistem ekonomi yang penuh dengan riba' ini. orang lain perlu berusaha keras untuk mendapatkan duit.” (Muslim) Apakah maksud hadith di atas? Ia adalah 6 matawang yang telah digariskan oleh Islam. maka jual belilah sesuka hatimu selama mana ia adalah pertukaran tunai. Adakah adil. Lihatlah bagaimana negara-negara miskin seperti di Afrika dan lain-lain.fiat money. tetapi sampah. barli dengan barli. (ditukarkan) sesama jenis. kurma dengan kurma. Hadith Rasulullah. Adakah nilainya sama? Tidak.

MYR akan terus jatuh akibat ketiadaan "Demand" daripada masyarakat antarabangsa dan akibatnya. walau apa jua keadaan sekalipun. Duit yang sebenar adalah emas. matawang Malaysia. sehingga gigi emas yang ada pada mayat pun sanggup dikorek. Manakala duit kertas yang ada pada hari ini adalah duit palsu yang dicetak oleh Bank Negara yang langsung tidak mempunyai nilai. Nilai duit pada hari ini adalah sangat bergantung pada kestabilan politik. semua rakyat Malaysia. Bayangkan kesemua duit-duit anda di bank. Berbeza dengan emas yang memang mempunyai nilai yang tinggi kepada manusia. Bolehkah duit dijual beli? Lihatlah Forex. segeralah tukar duit kertas tak guna anda itu kepada emas sekarang sebelum duit kertas anda bertukar menjadi sampah.. Benda-benda tersebut sepatutnya dijadikan sebagai medium untuk urusan jual beli.. Bayangkan.. .. tidak kira berapa juta ringgit sekalipun.jatuh teruk. Berbeza dengan emas. termasuklah kerajaan akan jatuh miskin kerana kekayaan kita semua disimpan dalam bentuk wang kertas yang tidak berguna. Bank Negara mencetak duit palsu kepada kita! Duit palsu hari ini boleh dijual beli. jika Amerika ingin menjatuhkan ekonomi Malaysia. Apabila diboikot. Mereka buat untuk dengan membeli dan menjual duit. Kesimpulannya. dengan mudah sahaja mereka boleh suruh satu dunia boikot ekonomi Malaysia. ekonomi dan sosial sesebuah negara. nilai yang ada padanya hanyalah pada perintah kerajaan.. anda tidak boleh beli apa-apa dengan duit tersebut apabila nilainya telah jatuh. Duit mereka telah menjadi sampah yang sebenar. apa yang anda perlu buat sekarang. emas tetap emas dan nilainya tidak akan jatuh walau apa pun yang berlaku. Duit kertas hari ini. Inilah duit yang sebenar.. Begitu bernilainya emas walau dalam apa-apa keadaan sekalipun. seperti peperangan. kurma dan garam. Logikkah duit boleh dijual beli macam barang? Fikirlah tuan-tuan dan puanpuan. embargo dan lain-lain. barli. perak. gandum.

dengan indeks penanda aras Nikkei 225 meningkat 85. tetapi ditutup jauh daripada paras terendahnya manakala saham China diakhiri 1.” kata penganalisis Tong Yang Securities. Indeks utamanya ditutup pada paras terendah dalam 15 bulan 2. Sebuah badan audit baru Kesatuan Eropah-Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) yang ditubuhkan untuk mengkaji perkembangan Greece di bawah pelan menyelamat bernilai AS$150 bilion.363. Sydney susut 0. Rentak pasaran dimulakan dengan sesi tidak menentu di AS dan Eropah.61 peratus lebih rendah pada 11. tetapi menjunam menjelang penutup dengan saham AS mengalami penurunan besar pada jam terakhir dagangan untuk menghentikan pusingan tiga sesi keuntungan. Dow Jones Industrial Average berakhir 1.95 mata yang dicatatkan 5 Julai 2010. Namun. Pasaran Hong Kong ditutup sehari berikutan kejadian taufan. Seoul mencatat prestasi terbaik semalam. Bursa di kedua-dua kawasan itu dibuka tinggi. Tokyo dapat mengimbangi semula kerugian pada dagangan awal untuk diakhiri 0. apabila indeks meningkat 2. Cho Byung-Hyun.365. “Sudah pasti ia tidak akan menyelesaikan masalah hutang asas zon euro. turut mempengaruhi sentimen.23 apabila pasaran menyambut baik pantulan di zon euro.68 peratus di tengahtengah jangkaan Jerman mungkin menjadi Parlimen ke-17 di zon euro yang menyetujui tambahan ke atas dana bernilai AS$599 bilion itu. Indeks Komposit Shanghai.99 peratus lebih tinggi. merangkumi saham A dan B turun 26.010.701.77 peratus.59 mata kepada 8.34 dengan jumlah dagangan AS$9 bilion.72 mata pada 2. namun sekurang-kurangnya ia menyediakan sedikit kelegaan.12 peratus lebih rendah berikutan kebimbangan mengenai kelembapan domestik disebabkan situasi di Eropah dan Amerika Syarikat (AS). manakala S&P 500 .90.Bisnes Dunia: Dana zon euro pengaruhi sentimen 2011/09/30 Badan audit baru IMF ditubuh kaji perkembangan Greece bawah pelan penyelamat AS$150b PASARAN saham Asia ditutup bercampur-campur semalam menjelang undian penting Parlimen Jerman untuk meluluskan tambahan ke atas dana menyelamat zon euro.

susut 2. Harga saham dibayangi situasi di Eropah semalam berikutan cadangan untuk mengenakan cukai ke atas sektor kewangan. Ben Potter di Sydney. kebimbangan terbesar adalah krisis hutang zon euro. euro meningkat berbanding mata wang utama lain di Asia. tetapi kebimbangan mengenai keruntuhan ekonomi AS dan krisis hutang zon euro mengimbangi sentimen. Mata wang euro ditutup AS$1.[1] Dalam kegunaan harian.53 yen.60 yen.” katanya. akaun semasa dan sijil deposit.3608 dalam dagangan Tokyo berbanding AS$1. Dolar AS pula didagangkan pada 76. wang dirujuk sebagai mata wang atau wang kertas dan syiling yang berada dalam edaran sesebuah negara yang mempunyai status tender sah seperti ringgit. tidak mengendahkan bangkangan AS terhadap langkah yang pasti mencetuskan perbalahan dengan London yang bimbang aliran modal keluar dari bandar raya itu. .3536 di New York lewat kelmarin. Dalam sistem ekonomi moden. pasaran masih tetap gusar menunggu keputusannya.17 peratus kepada 2. “Undian itu adalah penting dan walaupun ramai menjangkakan ia akan diluluskan. danpiawai langsaian hutang. “Risiko terbesar yang berlegar di fikiran peniaga sekarang ialah undian Jerman mengenai kuasa dana itu. sedikit berubah daripada 76.58. dan juga dalam pelbagai bentuk akaun deposit kewangan seperti akaun simpanan.” kata penganalisis IG Markets. – AFP Wang atau duit merujuk sesuatu objek atau barang yang diterima masyarakat umum dan sah di sisi undang-undang sebagaimedium pertukaran dalam urusan jual beli dan urusniaga lain. mata wang adalah komponen terkecil dalambekalan wang. Mata wang tunggal Eropah itu turut meningkat kepada 104. Namun. merujuk kepada Kemudahan Penstabilan Kewangan Eropah (EFSF).151. unit akaun. Wang juga berfungsi sebagai penyimpan nilai.491. Harga minyak dunia meningkat dalam dagangan Asia berikutan kegiatan memburu untung.07 peratus kepada 1.09 yen daripada 103. Di pasaran tukaran asing.06 dan Indeks Komposit Nasdaq rugi 2.51 yen.

sistem ekonomi menjadi tidak cekap kerana sistem barter memerlukan keperluan serentak antara mereka yang mahu menukar barang. Isi kandungan: 1. yang menaikkan produktiviti dan kekayaan secara menyeluruh. Dengan wang. Etimologi 2. Fungsi wang 4. dan persetujuan bahawa pertukaran barangan ini mestilah sama nilai sebelum pertukaran barter berlaku. Pautan luar . Tanpa wang. Bekalan wang 8. Penjual pula boleh menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan barang yang diperlukannya. Sejarah wang 3. seseorang hanya perlu membayar wang kepada penjual untuk mendapatkan barang berkenaan.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. Wang tidak mempunyai nilai benar tetapi digunakan sebagai pengukur nilai yang menjadi alternatif mudah kepada sistem barter. Jenis wang 5. Penggunaan wang dalam masyarakat menggalakkan perdagangan yang meningkatkan pembahagian kerja. Mata wang persendirian 7. Ekonomi kewangan 6. Rujukan 10. Penanda Aras Matawang Dunia 9.

Rencana utama: Sejarah wang . perkataan untuk wang adalah serupa atau seakan perkataan untuk emas atau perak.[3] Dalam bahasa Ibrani pula. 2. Dalam bahasa Perancis. Perkataan bahasa Inggeris "money" mungkin berasal daripada istilah bahasa Latin moneta.[4] Matawang utama Sepanyol sewaktu zaman penjajah yang lalu adalah bernilai sekeping duit bernilai lapan reales (disebut "riyals") atau lebih dikenali sebagai "pieces of eight". perkataan 'kesepph' mempunyai dua makna iaitu perak dan wang.[2] Lihat juga etimologi Indo-Eropah dan Semitik di rencana sejarah wang. Sejarah wang Wang tampang pelbagai saiz dan nilai. perkataan untuk wang adalah 'argent' yang bermaksud perak. Marilah bersama-sama menyunting supaya ia dapat mencapai piawai yang tinggi! 1. yang bermaksud mint atau penghasilan siling (pengkoinan). Etimologi Dalam pelbagai bahasa. Kemudian ia dipanggil "peso".Rencana ini telah dikenal pasti sebagai satu rencana kerjasama.

berbanding nilai wang kertas yang bergantung kepada nilai yang dicop sematamata. Sebab itulahminyak. Wang sering tertinggal di dalam saku ketika mencuci. Wang komoditi biasanya digunakan untuk memudahkan urus niaga dalam ekonomi barter. Wang fiat adalah wang zaman moden yang direka oleh pihak berkuasa pusat (kerajaan) dan tidak mempunyai atau tidak mementingkan nilai intrinsik.  Ia haruslah boleh dibahagikan kepada unit kecil tanpa memusnahkan nilainya. Fungsi wang Sesuatu barang dianggap sebagai wang jika ia memenuhi syarat-syarat berikut: 3. 3. tembaga.  Ia juga mudah di bawa atau diangkut. loyang. perkhidmatan dan urusan lain. atau dileburkan menjadi jongkong semula.Perkembangan wang bermula daripada emas. Wang 20 Peso Mexico dibuat daripada plastik untuk ketahanannya. dan kemudian mula berfungsi sebagai simpanan nilai. batu. logam berharga boleh ditempa daripada jongkong logam. Ia juga haruslah tahan lama. Perkembangan wang fiat berlaku apabila kerajaan mengeluarkan nota janji yang telah kemudiannya bertukar menjadi mata wang fiat (contoh. atau kulit kerang kepada wang kertas. Unit akaun Satu unit akaun adalah satu unit ukuran nombor piawai bagi nilai pasaran bagi barangan. Wang komoditi seperti emas dan perak merupakan antara bentuk terawal wang. logam berharga mempunyai nisbah nilai kepada berat yang tinggi. . jadi ia lebih berfungsi sebagai perantara pertukaran. perak. Wang kertas dibuktikan sesuai dengan hal ini. besi. Bahan pertukaran Bahan pertukaran merupakan satu perantara yang digunakan dalam perdagangan bagi mengelakkan kesulitan satu sistemtukar barang murni. Syiling emas juga dicampurkan tembaga untuk meningkatkan ketahanannya danIsaac Newton turut memperkenalkan syiling yang dibuat berserta lurah ditepinya untuk mengelakkan dipotong atau dikikis dan dicairkan. 1. Di bawah sistem wang komoditi.Dolar Amerika) dan mata wang fiat telah bertukar menjadi bentuk mata wang komoditi (contoh. Pengiktirafan meluas terhadap wang fiat berlaku kerana kerajaan pusat bertindak sebagai penjamin nilai wang yang sah sebagai tender di sisi undangundang sebagai bayaran untuk cukai dan lain-lain. atau catatan elektronik yang dikendali oleh sistem perbankan kompleks antarabangsa. arang atau air tidak sesuai sebagai duit walaupun mudah dibawa.  3. franc Switzerland). Ini menyebabkan kulit haiwan atau haiwan itu sendiri tidak sesuai dijadikan wang. Ia juga perlu bagi persetujuan perdagangan yang melibatkan hutang. 2. objek seperti duit syiling emas mempunyai nilai intrinsik iaitu nilainya yang tetap kekal walaupun inflasi.

Jenis wang Terdapat tiga jenis wang: wang komoditi. Ia haruslah bersamaan dengan yang lain: iaitu satu unit atau benda itu haruslah serupa dengan yang lain yang kerana itulah berlian. tidak mudah musnah atau reput. maka tidak mepunyai sejarah yang panjang tetapi mungkin mengubah masa depan. hasil seni dan harta tanah tidak sesuai sebagai wang. 4. Ia haruslah sukar untuk dipalsukan dan yang tulen mudah dikenali. Wang memberikan kemudahan untuk memiliki benda lain tanpa perlu menggunakan sistem barter. Kecairan pasaran Wang merupakan bentuk kecairan pasaran. rempah-ratus. Platinum danPalladium tidak dikenali dan ditulenkan hinggalah dua ratus tahun kebelakangan ini. 1.dan boleh dijangkakan sebagai berguna apabila ia didapatkan kembali. setiap unit harganya sama seperti unit sebelumnya dan tidak berkurang dengan banyak. Kecairan menentukan betapa mudahnya sesuatu benda didagangkan untuk benda yang lain. namun nilainya masih boleh berubah. suterahalus dan ambal tidak sesuai dijadikan wang. Ia haruslah mempunyai nilai yang stabil. 4. Wang juga haruslah paling kurang penurunan kebergunaan marjinal.  3. makanan. . 3. Mata wang berasaskan komoditi sering dilihat lebih stabil. atau modal kewangan mestilah boleh disimpan dengan selamat dan boleh didapat kembali . perak dan logam berharga lain. emas dan perak sering dipilih dalam sejarah wang dalam kebanyakan masyarakat dan budaya.   3. wang fiat dan wang kredit. yang membawa maksud apabila anda menambah unit tersebut.  Ia haruslah tahan lama. 4. Contoh wang komoditi ialah emas. Disebabkan itu. Setiap jenis wang mempunyai kekuatan dan liabiliti ekonomi yang berbeza. dalam bentuk wang. Ia haruslah mempunyai berat atau saiz atau ukuran tertentu untuk memudahkan pengiraan. tahan lasak. Penyimpan nilai Untuk menjadi sebagai satu penyimpan nilai.  Ia haruslah mempunyai nilai kembangan yang rendah antara harga untuk jual beli yang dalam kata lain kos transaksiyang rendah.  Kerana itulah. satu komoditi. Wang komoditi Wang komoditi ialah wang yang boleh digunakan sebagai medium pertukaran dan sebagai komoditi yang boleh didagangkan pada masa yang sama [5].

Namun kelebihan emas dan perak ialah bekalannya tidak dapat ditambah sewenang-wenang oleh bank pusat. tetapi nilai tepat adalah mustahil untuk diukur. Wang memanglah dijadikan ukuran dan timbangan yang jujur dan tulus tetapi tidak mudah mengukur nilai tukaran emas dengan dolar yang masing-masing berubah nilainya. Syiling emas sering dibuat dengan 10% tembaga untuk menambahkan ketahanannya seperti Kruggerrand. Emas bukanlah aset cairan memandangkan ia berkembang lebih kurang 4% untuk jual dan beli. kerana bekalan barang untuk dijual tidak dapat bersaing dengan peningkatan bekalan wang [6]. Dolar Amerika Syarikat (atau Nota Simpanan Persekutuan) telah kehilangan 95% daripada nilainya sejak 1913. dalam kata lain harga barangan lain.999 baik. maka pada ketinggian yang pada 1980 akan jadi lebih kurang $1600 per auns. Namun kegagalan besar wang kertas (dan syiling) adalah sebagai nilai simpanan. Dari tahun 1980 hingga 2001. contohnya wang kertas. dan ia juga diukur dalam dolar yang juga nilai rugi. Wang kertas sering kehilangan nilainya melalui inflasi. Pada tahun-tahun 1500 dan 1600-an. emas kini adalah relatif kepada pasaran kecil dan harga emas boleh berubah sangat tinggi jika beberapa bilion dolar cuba untuk membeli emas. nilai membeli syiling emas turun antara 60% hingga 80%.9% tulen mahupun . 2. Disebabkan lambakan ini. Kekusutan pertama Nota Simpanan Persekutuan adalah pada 1933 apabila rakyat Amerika tidak boleh lagi menebus atau menukar dolar kepada emas pada $20 per auns.Tiada wang yang sempurna walaupun emas adalah yang paling hampir. Wang fiat menyelesaikan beberapa masalah wang komoditi. Walaupun dipanggil dan dianggap wang. wang kertas bukanlah wang yang sebenar. Walaupun emas itu sendiri tidak mereput. Wang fiat Wang fiat adalah wang yang nilainya ditentukan oleh undang-undang dan bukan adanya barangan dan perkhidmatan. Nota wang kertas adalah berasaskan janji untuk membayar wang sekiranya dituntut. nilai relatif perak terhadap emas turut jatuh [7]. Kegagalan kedua pula pada adalah pada 1971 apabila orang luar yang . Apabila ini terjadi. Satu lagi ciri wang komoditi ialah nilai dagangan komoditi tersebut boleh jadi lebih tinggi dari nilai perantara pertukaran. dan ini akan mengurangkan nilainya dan mengurangkan juga kemampuan untuk keberkesanan atau penukaran syiling emas. Wang kertas turut mempunyai kekusutan apabila pengeluar wang kertas tidak boleh membuat pertukaran dengan janji untuk membayar dengan emas atau perak. tetapi emas kini bukanlah selalunya 99. Tambahan lagi. orang akan meleburkan syiling untuk dijual semula seperti yang terjadi di Amerika Syarikat. Buku cek dan urus niaga elektronik memudahkan lagi pertukaran. kerana wang kertas sentiasa diisukan atau dikeluarkan. Wang fiat. emas dan perak dijumpai dalam kuantiti yang banyak di Dunia Baru dan dibawa pulang ke Eropah untuk ditukar menjadi syiling. syiling emas mudah calar atau rosak ataupun dicairkan. Tambahan pula. merupakan simbol komoditi atau janji kerajaan [5]. 4. Wang kertas lebih mudah disimpan dan diangkut berbanding ketulan emas dan perak. emas mempunyai nilai simpanan yang rendah dan tidak mempunyai nilai yang stabil apabila harga emas turun daripada $850 per auns kepada $255 per auns.

4. kerajaan AS akan menggantikan wang kertas yang cacat atau rosak sekiranya sekurang-kurangnya separuh wang itu dapat disusun semula [8]. Disebabkan wang kertas amat mudah rosak. Perbezaan besar wang kredit berbanding wang komoditi dan fiat ada dua: ia tidak dapat dibayar dengan segera apabila dituntut dan terdapat sedikit unsur risiko nilai bayaran akan tidak sama dengan nilai yang dipersetujui semasa belian. Risiko ini perlu ditanggung kedua-dua pembeli dan penjual. Pada 2006. keinstitusian dan undang-undang telah mengubah keadaan permintaan wang semasa 1980-an dan sejak itu pengaruh monetarisme makin berkurang. mata wang yang bergantung padanya akan turut serta. Ini akan mengurangkan bekalan dan meninggikan harga. Sekiranya kerajaan tersebut jatuh. . penjual akan menerima nilai wang yang kurang berbanding yang sepatutnya. Dalam kes ekstrem. Sebagai contoh. Perubahan teknikal. Monetarisme adalah teori ekonomi yang kebanyakannya berkisar tentang penawaran dan keperluan untuk wang tunai.Anna Schwartz. New Zealand dan Singapura mula menggunakan wang plastik.ke Amerika tidak boleh menebus nota untuk emas pada kadar $35 per auns. David Laidler dan banyak lagi. institusi dan perundangan telah mengubah ciri-ciri keperluan wang tunai semasa tahun 1980-an. Namun kelebihannya terhadap wang komoditi ialah undang-undang yang mencipta wang fiat juga menyatakan bahawa wang yang rosak atau binasa boleh diganti semula. Sekiranya ini berleluasa. 3. Jika kadar faedah tidak dapat mengimbangi kadar inflasi (atau deflasi) dan nilai masa wang. Wang kredit Wang kredit merupakan tuntutan terhadap orang (sama ada dari segi fizikal atau undang-undang) yang boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan [5]. Wang fiat. Satu lagi kelemahan wang kertas adalah ia bergantung kepada sistem undang-undang (kerajaan) yang mengeluarkannya. Sebagai contoh. nilai dolar telah merudum kepada lebih kurang $700 per auns. Perubahan teknikal. Kestabilan keperluan untuk wang tunai sebelum tahun 1980-an merupakan hasil kajian utama kerja Milton Friedman. sesetengah kerajan seperti Malaysia. amalan ingkar terhadap wang kredit dianggap sebagai antara sebab utama Kemelesetan Besar pada 1930-an [9]. mudah rosak atau hilang. 5. Begitu juga sebaliknya. Risiko kedua ialah masa. terutamanya dalam bentuk kertas dan syiling. Pembeli mungkin tidak dapat (atau tidak mahu) membayar. dan mungkin mencetuskan stagflasi. Ekonomi kewangan Wang merupakan topik utama yang dipelajari dalam bidang ekonomi dan mempunyai kaitan yang sangat rapat dengankewangan. ia boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi. pembekal dan pemberi khidmat tidak dapat terus menghasilkan barangan atau menawarkan perkhidmatan. Wang kredit merupakan janji untuk pembayaran akan datang.

S. kekurangan barangan import. Ini berlaku di Rusia contohnya. Ini termasuklahhiperinflasi. Kanada Jun lalu. setelah kejatuhan Kesatuan Soviet. bahkan kegagalan sistem kewangan hingga terpaksa kembali sistem ekonomi barter yang sememangnya kurang efisien. adalah jelas dicatatkan di dalam Akta Simpanan PersekutuanA. pengangguran berleluasa.Polisi kewangan merupakan proses kerajaan. Modal kewangan adalah definisi yang lebih umum dan merangkumi semua instrumen cair. sesetengah pihak berhujah bahawa mereka memerlukan lebih banyak pengasingan dan satu unit tunggal tidak mencukupi untuk mewakili kesemua fungsi tersebut. Penggunaan yuan Menjelang pertemuan berprofil tinggi negara G20 di Toronto. bank pusat atau pihak berkuasa dalam kewangan menguruskan penawaran wang untuk mencapai matlamat tertentu. Antara cara yang digunakan untuk mengawal penawaran wang termasuklah:         pembelian atau penjualan mata wang peningkatan atau penurunan perbelanjaan kerajaan peningkatan atau penurunan peminjaman kerajaan penukaran kadar peminjaman atau pemberian pinjaman pemanipulasian kadar pertukaran wang cukai atau pelepasan cukai modal yang diimport atau dieksport peningkatan atau penuruanan keperluan simpanan bank pengawalan atau larangan mata wang persendirian Terdapat banyak hujah sejarah tentang kombinasi fungsi wang. stagflasi. tidak mengira sama ada instrumen tersebut merupakan tender yang seragam." [10] Polisi kewangan yang gagal boleh menjejaskan ekonomi dan masyarakat yang bergantung kepadanya. China membuat pengumuman yang ditunggu-tunggu oleh Amerika Syarikat dan rakan dagang negara itu. Biasa matlamat polisi kewangan ialah untuk memberi ruang bagi pembangunan ekonomi dalam persekitaran harga yang stabil. Kerajaan dan bank pusat telah mengambil kedua-dua pendekatan pengawalan dan pasaran bebas berkenaan polisi kewangan. iaitu membenarkan nilai Yuan meningkat berbanding dengan mata wang lain. ketidakupayaan mengeksport barangan. menstabilkan harga dan mengawal selia kadar faedah jangka panjang. kemelesetan. Sebagai contoh. . bahawa Lembaga Gabenor dan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan harus dapat "mempromosi secara berkesan matlamat memaksimumkan buruh.

memperlihatkan kemungkinan itu.Amalan China yang mengikat mata wangnya. Sebagai sebahagian daripada usaha ini. tetapi banyak negara lebih kecil yang lain bersedia menggunakannya. iaitu dengan Argentina. . Zhou Xiaochuan. Walau bagaimanapun. Korea Selatan dan Malaysia yang bernilai 650 bilion Yuan atau AS$95 bilion. Belarus. dasar yang mengawal Yuan dengan ketat selama ini tidak membenarkan hal itu terjadi. Namun demikian. Indonesia. Hong Kong. Pengumuman itu dianggap Amerika Syarikat sebagai helah China untuk mendapat berita positif dalam pertemuan G20. Keadaan ini seterusnya memberinya kelebihan yang tidak adil dalam perdagangan global. Sejurus selepas China membuat kenyataan itu. China perlu menjadikan Yuan sekurang-kurangnya mata wang pilihan negara yang berdagang dengannya dan membenarkan Yuan didagangkan dengan bebas. dikritik oleh Amerika Syarikat dan negara rakan dagang yang lain kerana menyebabkan nilai barangan negara Asia itu sangat rendah. Tahun lalu. khususnya Amerika Syarikat. Tindakan itu menjadi langkah awal bagi memperdagangkan Yuan dalam pasaran dunia dan kemudian menjadikannya mata wang rizab dalam perdagangan global. juga sebagai usaha Beijing untuk mengelak isu Yuan menjadi perhatian dalam mesyuarat G20. tindakan itu juga menunjukkan keyakinan Beijing dalam menjadikan mata wangnya sebagai mata wang perdagangan global. terutamanya dalam mengawal inflasi. Walaupun tindakan ini dilihat sebagai satu langkah untuk kebaikan ekonomi China. Kenyataan bank pusat China itu pada bulan lalu. China mahu Yuan menjadi mata wang global seperti Dolar dan Yen yang diterima dalam urus niaga dan rizab. berkemungkinan tidak menggunakan Yuan disebabkan agenda politik besarnya yang melibatkan Dolar. Tindakan Beijing itu berdasarkan perancangan bank pusat China yang diketuai oleh gabenornya yang berpengaruh. Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat. Selain menjadikan Yuan sebagai mata wang perdagangan dengan negara terbabit yang sekali gus mengantarabangsakan Yuan. Persetujuan Demi Yuan Amerika Syarikat. China menjadikan G20 sebagai medan untuk menunjukkan pengaruhnya dalam sistem kewangan global apabila menuntut mata wang baharu sebagai rizab global. Timothy Geithner. negara rakan dagang terbesar China. China sejak tahun 2008 telah mencapai enam persetujuan pertukaran mata wang. mengambil pendirian berhati-hati dan bersikap tunggu dan lihat. tetapi hal ini masih dilihat dengan skeptikal. Yuan atau Renminbi kepada Dolar AS. tindakan Beijing itu juga menunjukkan kesediaan China untuk menjadikan Yuan sebagai mata wang global yang nilainya tertakluk pada sistem yang sedia ada. dan menjadikannya bernilai rendah.

Manakala Brazil dan beberapa buah negara lain telah menjadi rakan dagang terbesar China mengatasi Amerika Syarikat. Rusia. Langkah pertama China untuk memberikan peranan yang lebih besar kepada SDR dalam bentuk yang dikehendakinya bermula dengan menjadikan Yuan sebagai mata wang yang diambil kira dalam SDR. serta menuntut Yuan menjadi salah satu mata wang rujukan bagi hak pengeluaran khas atau special drawing rights (SDR). menjadikan Yen mata wang pilihan pada peringkat global. Walaupun Jepun menjadi salah sebuah negara gergasi ekonomi dalam G8. peranan Yen merosot pada awal dekad 1990-an. Satu tindakan China dalam menegaskan kedudukannya dalam sistem kewangan global hari ini adalah dengan mendesak Tabung Kewangan Dunia (IMF) direformasi. terutama Euro sebagai mata wang perdagangan dan rizab. SDR. mencadangkan mata wang rizab global berdasarkan SDR bagi menggantikan Dolar AS. Hal ini menunjukkan potensi Yuan sebagai mata wang perdagangan global. ketika zaman kebangkitannya pada dekad 1980-an. belum mampu disimpulkan lagi. banyak faktor lain perlu diambil kira. Kepentingan China dalam perdagangan ini berpotensi menjadikan Yuan mata wang perdagangan global semakin menarik. Euro. Hak Pengeluaran Khas bagi Yuan Selain mata wang perdagangan. China juga mencapai perjanjian dengan Brazil – sebuah lagi negara pesat membangun digelar BRIC (Brazil.Pada masa yang sama. Tetapi kemudiannya. diiringi dengan pelbagai potensi. Gabenor bank pusat China. Jepun. pada tahun lalu. 11 peratus dan 11 peratus. Beijing juga berusaha ke arah menjadikan Yuan mata wang rizab bagi bank pusat seluruh dunia. Walaupun kebangkitan China hari ini kelihatan berlaku dengan pantas. iaitu politik dan ekonomi. Yen dan Paun Sterling. termasuklah penerusan kebangkitan itu sendiri. dengan masing-masing bernilai 41 peratus. . 34 peratus. terutamanya di Asia. sebagai contoh. Banyak negara menyokong peranan mata wang lain. Iran dan Rusia. bagi mengelakkan penggunaan Dolar AS. India China) oleh firma kewangan gergasi Goldman Sachs – untuk menjelaskan import mereka dengan mata wang masing-masing. mata wang artifisial yang memberikan gambaran tentang peranan mata wang utama dunia dicipta oleh IMF dan ditakrifkan berdasarkan Dolar. keupayaan mata wangnya sebagai mata wang pilihan global. walaupun sejauh mana hal ini dapat dilaksanakan. Yuan tidak dilihat menjadi pilihan utama bagi negara-negara terbabit termasuk Venezuela. Xiaochuan. sekurang-kurangnya dengan negara rakan dagang yang tidak sehaluan dengan Amerika Syarikat. China membayar dengan Yuan dan Brazil dengan Real. tidak mencapai jangkaan sebagai pencabar Dolar AS dan hegemoni politik kuasa besar dunia itu. sebagai alternatif Dolar AS. iaitu satu cadangan berdasarkan sikap politik Beijing. Agenda ini jauh lebih sukar berbanding dengan usaha menjadikan Yuan sebagai mata wang transaksi perdagangan. Peranan Yuan bergantung pada kedua-dua kekuatan.

tetapi juga pernah disentuh oleh Robert Zoellick. walaupun Eichengreen pernah menjadi penasihat kepada badan itu. Perbandingan Yuan dengan Dolar sering dibuat memandangkan perhatian yang lebih diberikan kepada kedua-dua mata wang ini. Kajian Bank Pembangunan Asia dengan kerjasama Universiti Columbia itu melibatkan 11 orang tokoh ekonomi dunia. dan peranan Yuan yang lebih besar ini. dalam ucapannya di Sekolah Kajian Antarabangsa Lanjutan Johns Hopkins di Washington DC pada September 2009. Benjamin Cohen. laporan itu memberikan gambaran arah pergerakan Yuan kini dan menambah keyakinan kepada pemerintah China. Kemerosotan Dolar AS bukan sahaja diulas oleh penentang politik dan ekonomi Amerika Syarikat.Penilaian SDR dilakukan setiap lima tahun sekali. Dolar AS sebagai mata wang pilihan sememangnya dilihat berada pada zaman kemerosotannya. Robert Mundell. Seperti yang dijelaskan oleh pakar mata wang. seperti juga kebangkitan Yuan. termasuk Barry Eichengreen dan Joseph Stiglitz. Mundell mengulangi sokongannya kepada Yuan untuk dimasukkan sebagai salah satu mata wang SDR. China mahu Yuan dimasukkan dalam SDR. dan berpotensi menjadi alternatif kepada Dolar AS. tetapi kemerosotan ini cenderung diperbesar-besarkan oleh banyak pihak. Kedua-dua tokoh ini bersikap kritikal terhadap IMF. masih tidak boleh disimpulkan lagi bahawa mata wang itu bakal menggantikan peranan Dolar AS. Cohen menjangkakan banyak mata wang yang akan bersaing dan masing-masing mempunyai kekuatan yang tersendiri. serta kemerosotan Dolar AS sebagai mata wang pilihan berlaku ketika potensi Yuan meningkat. Mundell menjelaskan rasional Yuan dimasukkan dalam SDR dengan menyatakan bahawa yuan kini menjadi mata wang perdagangan ketiga terpenting. dalam tulisannya dalam buku The Future of the Dollar. Berdasarkan banyak faktor geopolitik dan ekonomi. iaitu kemerosotan satu mata wang tidak secara automatik menjamin kenaikan satu mata wang lain. dan penilaian terbaharu akan dilakukan pada penghujung tahun ini. Pada tahun lalu. Potensi Pengantarabangsaan Yuan Terbaharu. Secara kesimpulannya. Tawar-menawar politik dengan Amerika Syarikat dan kedudukan kuasa besar itu juga akan menjadi faktor penting dalam kebangkitan pengaruh China dan Yuan dalam sistem ekonomi dunia. beliau memberikan penjelasan mudah. pada akhir Jun lalu. . Kuasa yang terbabit. Mei lalu. Robert Zoellick merupakan Presiden Bank Dunia yang pernah berkhidmat dengan Goldman Sachs. Bank Pembangunan Asia dalam laporannya menyebut bahawa pengantarabangsaan Yuan mungkin berlaku lebih pantas daripada yang dijangkakan selama ini. Walaupun Bank Pembangunan Asia tidak memberikan gambaran semasa bahawa hal itu berlaku. dan hal ini mendapat dokongan tokoh ekonomi. Yuan mempunyai potensi untuk berperanan lebih besar pada masa akan datang sekiranya trajektori semasa meliputi iltizam politik dan ekonomi dikekalkan.

Seoul pula jatuh sebanyak empat peratus dan Sydney didagangkan 1.446. Para pelabur telah dikejutkan dengan kemungkinan penurunan taraf kredit Perancis yang berada dalam keadaan terumbang-ambing selepas penarafan kredit Amerika Syarikat (AS) diturunkan untuk pertama kalinya. Emas menjadi kegemaran pelabur bagi berhadapan dengan keadaan pasaran yang tidak menentu pada masa ini.50) seaun.815.50 (RM5. Sementara itu.400) seaun semalam buat pertama kalinya selepas pelabur menarik keluar pelaburan mereka bagi membeli kontrak komoditi itu. dengan Tokyo kerugian sehingga dua peratus.800 seaun Sumber daripada Utusan Malaysia NEW YORK 11 Ogos .FRIDAY. komoditi tersebut melonjak ke paras tertinggi AS$1. 2011 Harga emas lepasi paras AS$1.50 (RM5. AUGUST 12.5 peratus lebih rendah. Khabar angin tentang penurunan taraf kredit Perancis itu timbul ekoran masalah yang dihadapi oleh beberapa bank di negara itu dan menguatkan lagi kebimbangan krisis hutang zon Eropah yang telah merebak.443.814. . Rekod itu dicatatkan selepas pasaran ekuiti Asia menjunam pada dagangan awal.50) hingga AS$1. Pelabur-pelabur bimbang bahawa Itali dan Sepanyol akan menjadi negara seterusnya yang tidak mampu membayar hutang mereka. di awal dagangan pasaran emas Asia.Harga emas dunia melepasi paras AS$1.800 (RM5.

Walau tertanam beribu-ribu tahun sekalipun.700) pada musim panas 2008 sebelum krisis kewangan berlaku pada tahun itu. MINGGU lepas saya dijemput oleh TV3 menerangkan tentang emas sebagai pelaburan alternatif dalam program Bijak Wang. Melalui program tersebut pun ada beberapa penonton yang menelefon bertanyakan beberapa perkara tentang emas. 2011 Komen Dato’ Salleh Majid. Komoditi itu pernah didagangkan sekitar AS$900 (RM2. Minat dengan pelaburan emas memang sedang meningkat. . FEBRUARY 14.Agensi Posted by Ameer Syarifuden at 10:03 AM 0 comments Labels: Berita Emas MONDAY. Para pelabur dilihat berpaut kepada apa yang mereka rasakan sebagai pelindung nilai berbanding turun naik pasaran saham dan mata wang.Sistem kewangan Eropah berada dalam keadaan buruk disebabkan oleh pihak bank yang memegang bon negara-negara yang mempunyai hutang besar seperti Greece dan Portugal. . Saya diminta menerangkan mengapa wajar melabur dengan emas. Mantan CEO BSKL Tentang Emas. emas tetap berkilau. Emas sebenarnya ialah suatu komoditi yang tidak luntur ditelan zaman.

dolar terus tertekan kedudukannya selaku mata wang utama. Sekian lama mata wang dolar Amerika digunakan untuk segala-galanya daripada rizab negara kepada dagangan dunia. Mata wang dunia tidak lagi disokong oleh emas dan negara seperti Amerika Syarikat didapati boleh mengeluarkan seberapa banyak wang sesuka hati mereka. Kenaikan permintaan ini menyebabkan harga emas terus meningkat. Bagaimanapun mereka yang ingin membeli emas patut melihat pembeliannya untuk disimpan selama 365 hari. Suasana begini dicampur dengan defisit kerajaan Amerika yang berjumlah trilion dolar menyebabkan ramai orang membeli emas selaku pelindung atau insuran. Mereka yang mengambil langkah perlindungan ini bukan saja orang individu tetapi juga negara. Bukan untuk dijual minggu depan atau bulan depan kerana dengan mengambil sikap demikian segala turun naik harga (volatiliti) dapat diatasi. termasuklah negara kita semasa krisis 97/98 yang mana mata wang kita dikatakan menjadi bahan spekulator dan pernah jatuh ke paras serendah RM4. Minggu lepas sehingga semalam (Jumaat) emas naik dari AS$1091 (RM3.Tidak ada negara yang mata wangnya tidak tertakluk kepada turun naik nilai emas. Dikhabarkan IMF akan menjual sebanyak 200 tan lagi. Boleh dikatakan tidak ada urusan yang tidak lepas daripada dolar Amerika sehinggalah Kesatuan Eropah menghasilkan Euro yang menjadi pencabar kepada kedudukan dolar Amerika.815) seauns kepada AS$1106 (RM3. Apabila berlaku krisis ekonomi pada tahun 2008 yang berpunca di Amerika. Selasa minggu lepas.871).50 untuk satu dolar Amerika. Bank Negara India telah membeli 200 tan emas dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan ia telah melonjakkan harga emas pada hari itu. Pada waktu sama China juga mengajak negara-negara Asia Barat mengubah haluan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika. . Tambahan pula negara seperti China yang banyak membeli Bil Perbendaharaan Amerika Syarikat merasa bimbang mengenai penurunan nilai dolar dan menyarankan penggunaan mata wang alternatif untuk perdagangan.

Mereka yang lari daripada Kemboja membawa bersama emas dan apabila sampai di sini mereka menggunakan emas tersebut untuk memulakan perniagaan dan hidup baru. harga emas naik sebanyak 52 peratus dari AS$734. Johor. Kerajaan China juga menasihatkan rakyatnya menyimpan 5 peratus daripada wang simpanan mereka dalam bentuk emas dan ini bakal menaikkan lagi harga emas. Kita ingat semasa zaman ramai pelarian meninggalkan negara asal mereka seperti semasa perang Vietnam. Selain itu.90 (RM2.99 bagi syiling dan emas keping. Kalau emas tidak penting mengapa kerajaan India membeli 200 tan emas minggu lepas? Kebimbangan akan kejatuhan nilai matawang dolar Amerika dan kemungkinan pemulihan mungkin akan mengambil masa lebih lama daripada dijangkakan kerana pengangguran di AS hampir mencecah 10 peratus dan masalah yang membelenggu sektor perumahan belum dapat diatasi lagi.572) seauns kepada AS$1116. barang kemas juga suatu pelaburan dalam “bentuk emas” walaupun ketulenan emas pada barang kemas adalah rendah daripada emas keping iaitu 91. Contohnya di kawasan Kota Tinggi. 2011 . mungkin Dana Dagangan Bursa Emas (Gold Exchange Traded Fund) mungkin boleh difikirkan selaku salah suatu tawaran di bursa kita. Emas diterima di mana-mana tidak kira di negara mana sekalipun. DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) Posted by Ameer Syarifuden at 9:47 PM 1 comments Labels: Berita Emas TUESDAY. JANUARY 18. Bagi Bursa Malaysia pula.908) seauns.6 peratus bagi barang kemas dan 99.Misalnya sejak setahun lalu. Dengan adanya ETF Emas ini dapatlah lebih ramai pelabur melabur dalam emas dengan modal yang lebih rendah. emas tetap emas. Ramai orang Kemboja yang memiliki perniagaan seperti barang kemas dan perniagaan kain.80 (RM3. Seperti yang pernah dinyatakan dahulu. emas boleh dibeli secara buku pas dan secara syiling atau keping (wafer) dari bank-bank perdagangan.

" kata Hong Tat dalam temu bual bertulis dengan Utusan Malaysia di sini. Naib Presiden Eksekutif Kanan. . ''Bagaimanapun.Malayan Banking Bhd. Ketua Perbankan Konsumernya. pada tahun 2001 telah dilantik oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual syiling emas dikenali Kijang Emas. bank perdagangan terbesar di Malaysia. Bank itu.Maybank KUALA LUMPUR 10 Jan.Pelaburan emas meningkat . yang pertama seumpamanya di Malaysia. bilangan akaun GSPA yang dibuka telah berkembang sebanyak 147 peratus membayangkan keyakinan pelanggan menjadikan emas sebagai satu bentuk pelaburan. ''Prospek pertumbuhannya akan bergantung bagaimana pelanggan melihat pergerakan harga dalam keadaan pasaran semasa. (Maybank). sejak November 2008 hingga November 2009. Lim Hong Tat berkata: ''Harga emas berada dalam aliran menaik dan kami melihat terdapat minat yang tinggi dalam buku akaun simpanan emas (GSPA). kami mendapati sejak setahun lalu. Maybank telah memperkenalkan GSPA pada tahun 1997 selari dengan inisiatif Bank Negara Malaysia untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat serantau bagi urus niaga emas. . menjangkakan minat untuk melabur dalam emas di negara ini akan meningkat lagi berikutan terdapatnya aliran kenaikan dalam harga logam berkenaan di pasaran dunia.

. keadaan ekonomi dunia yang tidak menggalakkan telah menyebabkan kebanyakan pelabur kini beralih daripada pasaran ekuiti kepada pelaburan emas yang dilihat sebagai pilihan lebih selamat. Sebagai contohnya.Difahamkan. kepingan emas dan barang kemas menjadi sesuatu yang baru tetapi kempen besar-besaran. duit syiling. Apakah yang menyumbang kepada peningkatan itu? Pada mulanya melabur dalam emas melalui buku simpanan. Tambahan pula.3 peratus. jumlah akaun GSPA adalah 11. kesedaran orang ramai dan pengguna mulai melihat faedah melabur emas terutamanya melalui GSPA selain duit syiling. Para pelanggan kini semakin berpengetahuan dalam membuat pemilihan pelaburan Kami menyaksikan pertambahan dalam pembukaan akaun GSPA pada setiap bulan dengan bilangan akaun baru berkembang pada purata 12.800. Bagaimana tahap perkembangan GSPA sekarang? Sehingga November 2009.9 peratus. GSPA menawarkan jaminan keselamatan dan kaedah selamat dalam melabur emas apabila pelanggan boleh membeli logam berkenaan berdasarkan jumlah yang diinginkan tanpa perlu menanggung risiko menyimpannya secara fizikal.658 dengan nilai sehingga lebih RM122 juta. Berikut adalah temu bual tersebut: Sejauh mana tahap minat terhadap pelaburan emas setakat ini? Kami melihat terdapat peningkatan sejak beberapa bulan yang lalu dalam pelaburan berkenaan. emas yang dipasarkan melalui GSPA dan Kijang Emas mempunyai ketulenan sehingga 999.

sesetengahnya di kawasan bandar selari dengan permintaan. Bagaimanakah para pelabur dimaklumkan tentang pelaburan mereka dan bilakah masa yang sesuai untuk membeli dan menjual emas? Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. Dalam tempoh berkenaan.Apakah strategi yang diambil oleh Maybank untuk meningkatkan kesedaran dalam pelaburan emas? GSPA kini boleh dibuka di kesemua cawangan Maybank di seluruh negara manakala Kijang Emas pula ditawarkan di 30 buah cawangan terpilih. Jualan pada November tahun ini meningkat lebih 500 peratus berbanding Jun 2009.com selain maklumat boleh diperoleh daripada kesemua cawangan Maybank dan pengiklanan dalam akhbar-akhbar. Kebanyakan mereka berusia lebih 41 tahun dengan kaum Cina mewakili 56 peratus daripada jumlah pelanggan. Sejauh mana minat yang ditunjukkan terhadap Kijang Emas? Sejak lima bulan yang lalu kami menyaksikan peningkatan dalam pembelian Kijang Emas.maybank2u. purata pertumbuhan bulanan adalah 102 peratus.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari . Dalam pelancaran pelan deposit jaminan modal terbaru iaitu 1Malaysia Momentum Structured Deposit.maybank 2u. emas menjadi aset sandaran bagi mendapatkan potensi produk berkenaan. Kami telah melaksanakan promosi pemasaran termasuk melalui perbankan Internet di www. Siapakah pelabur GSPA dan Kijang Emas? Pelanggan kami bagi produk ini terdiri daripada golongan mewah dan individu yang kaya. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www. .

urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY. Kijang Emas merupakan produk BNM. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Berbeza dengan GSPA. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. 2010 . Tebaran had belian dan jualan juga luas.Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. 20 gram dan 50 gram. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. NOVEMBER 15. Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik.

Mahathir Mohamad berkata. Mahathir KUALA LUMPUR Nov. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr.Dinar emas mampu henti perang mata wang . – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing. akan menyumbang kepada krisis. M KUALA LUMPUR 1 Nov. Mahathir Mohamad. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir berkata.Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Tun Dr. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang . emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. Beliau berkata. 1 . . Bekas Perdana Menteri. Dr.Dr.Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang.

Katanya. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat.” katanya. kata bekas Perdana Menteri itu. Terdahulu dalam ucaptamanya. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.” katanya.” kata Dr. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu.” katanya. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. Mahathir. “Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. . Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka. menyumbang kepada krisis. katanya. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan. Bagaimanapun. Mengulas lanjut kata beliau. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif.

Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. Mahathir Older Posts .

20 gram dan 50 gram. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. Kijang Emas merupakan produk BNM. Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. Berbeza dengan GSPA. . Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari . Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka.maybank 2u. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri.Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas.

Mahathir KUALA LUMPUR Nov.Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang. penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing. 1 . kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Dr. Mahathir berkata. akan menyumbang kepada krisis. 2010 Dinar emas mampu henti perang mata wang .Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. Beliau berkata. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY. M . mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. NOVEMBER 15.Dr. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Mahathir Mohamad.Tebaran had belian dan jualan juga luas. .” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.

Mengulas lanjut kata beliau. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. kata bekas Perdana Menteri itu. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya. Bagaimanapun.KUALA LUMPUR 1 Nov. Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu. . Bekas Perdana Menteri. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang Katanya.” katanya.

“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Mahathir Older Posts . sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. katanya. Sekiranya negaranegara mula menurunkan nilai mata wang mereka.” katanya. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang.” kata Dr.” katanya. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. menyumbang kepada krisis. Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan. Mahathir. Terdahulu dalam ucaptamanya. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful