Ringgit Malaysia

Ringgit atau turut dikenali sebagai Ringgit Malaysia ialah unit mata wang Malaysia dengan kod mata wang MYR. Ringgit boleh dibahagi kepada 100 sen dan mempunyai wang kertas bernilai RM100, RM50, RM10, RM5 dan RM1 serta syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen dan 5 sen. Nama "Ringgit" berasal daripada sisi bergigi wang perak Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman dahulu. Dollar Brunei juga dikenali sebagai ringgit bagi masyarakat tempatan. Pada 1837, mata wang Rupee India digunakan sebagai mata wang rasmi di penempatan selat (iaitu Negeri negeri Selat) tetapi pada 1867, dollar perak digunakan semula. Pada 1903, dollar Selat dipaut pada 2 shilling dan empat pence (mata wang Britain ketika itu) selepas diperkenalkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang (Board of Commissioners of Currency). Bank-bank swasta dilarang mengeluarkan wang kertas. Namun penggunaan berterusan mata wang ini terhenti akibat penaklukan Jepun pada 1942 hingga 1945 dan apabila mata wang ini dinilai semula berdasarkan Pound Sterling pada 1967. Ini mengakibatkan nilai wang Selat susut sebanyak 15% daripada nilai asal. Mulai bulan Ogos 1975, nama "Ringgit" diterima secara rasmi sebagai nama khas mata wang Malaysia. Sebelumnya, wang dikenali sebagai dollar dalam Bahasa Inggeris dan ringgit dalam Bahasa Melayu. Namun penggunaan simbol $ terus digunakan sehingga ditukar kepada RM pada 1990an. Sewaktu krisis ekonomi Asia pada 1997, mata wang ringgit dipaut pada dollar Amerika Syarikat pada kadar tetap iaitu RM 3.80 untuk satu dollar AS. Pada 12 Julai 2005, Bank Negara menamatkan pemautan mata wang ringgit kepada dollar Amerika Syarikat selepas Chinamengumumkan penamatan pautan renminbi kepada dollar. Menurut Bank Negara, Malaysia akan membenarkan ringgit untuk dioperasi dengan apungan terkawal dengan beberapa mata wang utama. Ini menyebabkan nilai mata wang ringgit naik menghampiri aras nilai pasaran yang dapat diterima . Walaupun begitu, Bank Negara ada bercampur tangan dalam pasaran kewangan untuk mengekalkan kestabilan di dalam dagangan ringgit.

Dolar Sarawak Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dolar Sarawak 1935 Dolar Sarawak ialah mata wang Sarawak antara 1858 hingga 1953. Nilainya sama sahaja dengan dolar Selat dan penggantinya, dolar Malaya (mata wang Malaya dan Singapura), iaitu 2 syiling 4 peni setiap

dolar, sejak pengenalannya sehingga kedua-dua mata wang itu digantikan dengan dolar Malaya dan Borneo British pada tahun 1953. Dolar Sarawak dibahagikan kepada 100 sen. Pada sepanjang sejarahnya, duit syiling ditempa dalam jenis mata wang ¼ sen, ½ sen, 1 sen, 2½ sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, dan 50 sen. Duit syiling yang nilainya 5 sen atau lebih mengandungi logam berhargatetapi sejak 1920, duit syiling 5 sen dan 10 sen juga diperbuat daripada tembaga dan nikel. Duit-duit syiling itu menonjolkan potret dan nama raja:
  

James Brooke (ditulis sebagai J. Brooke) sehingga 1868; Charles Anthoni Johnson Brooke (ditulis sebagai C. Brooke) dari 1868 hingga 1917; dan Charles Vyner Brooke (ditulis sebagai C. V. Brooke) dari 1917 sehingga tamatnya penggunaan mata wang ini.

Siri pertama nota bank dikeluarkan oleh Perbendaraan Kerajaan Sarawak. Ia dicapkan dengan tangan dan bermutu rendah. Semua nota yang kemudian dikeluarkan oleh Kerajaan Sarawak, kecuali nota 10 sen dan 25 sen pada 1919, dengan kedua-dua ini dikeluarkan semula oleh Perbendaharaan. Pada sepanjang sejarahnya, nota bank dikeluarkan dalam jenis mata wang 5 sen, 10 sen, 20 sen, 25 sen, 50 sen, $1, $5, $10, $25, $50, dan $100. Nota bank sebelum tahun 1922 atau melebihi $50 sangat jarang dijumpai. Semasa zaman pendudukan Jepun (1942-1945), wang kertas dikeluarkan dalam jenis mata wang 1 sen hingga 1,000 dolar. Nilainya ditetapkan pada kadar 1 dolar = 1 yen Jepun, berbanding dengan kadar praperang sebanyak 1:2. Selepas perang, mata wang pendudukan Jepun diisytiharkan sebagai tidak bernilai dan nilai dolar Sarawak dipulihkan kepada nilai berasaskan sterling yang dahulu sebanyak 2 syling 4 peni.

Sekilas Sejarah Mata Wang Dunia

1879 Sistem kewangan dunia kembali kepada piawaian emas.

1914 penggunaan piawai emas dibatalkan kerana banyak negara yang terlibat dalam Perang Dunia I mencetak mata wang lebih banyak dari simpanan emas yang dimilikinya.

1933 FD Roosevelt dilantik menjadi presiden ketika AS mengalami Great Depression, ia memperkenalkan beberapa langkah reformasi sosial dan ekonomi. Ia membatalkan piawai emas dan mengarahkan untuk mencairkan semula 500,000 keping wang emas bernilai USD 20 setiap satu.

1 Julai 1944 Perjanjian Bretton Woods di AS. Negara-negara sekutu bersepakat untuk menstabilkan

semula kadar tukaran setelah Perang Dunia II. Kerajaan Amerika berjanji kepada rakyatnya dan orang luar bahawa Amerika akan menukar wang kertas USD 35 dengan 1 auns emas. Perjanjian ini juga menyepakati bahawa pencetakan mata wang sesebuah negara berdasarkan rizab emas, dan dolar dijadikan sebagai piawai semua mata wang dunia.

15 Ogos 1971 Presiden Richard Nixon mengumumkan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya membatalkan perjanjian Bretton Woods dengan mengamalkan mencetak lebih banyak wang bagi membiayai ekonominya. Sistim kewangan dunia diubah, mata wang sesebuah negara ditetapkan sebagai bahagian tertentu dari rizab mata wang asing yang dimilikinya. Dunia mengamalkan fiat money sahaja.

Pemansuhan nilai tara USD kepada emas inilah yang merupakan punca krisis dolar yang meluas. Sejak saat inilah mana-mana negara mesti meminjam dan melangsaikan pinjamannya hanya dalam USD, tentunya dengan kadar bunga tertentu, misalnya IMF menetapkan antara 15-20%. Ini adalah perangkap negara maju sehingga boleh terus mengeksploitasi negara miskin.

Penggunaan wang fiat diperkenalkan oleh negara kolonialis untuk memanipulasi pasaran wang dunia dan menjadi alat penjajahan. Fakta bahawa negara-negara ini masih mempunyai simpanan emas yang banyak tetapi berpakat untuk tidak menjual atau memajakkan emasnya semakin memperkuat persangkaan kita bahawa wang fiat adalah alat penjajahan. Ada maklumat bahawa mulai Jun 2001 Rusia telah mencetak wang emas sebagai legal tender, ia juga telah mula menjual dolar dan menimbun simpanan emasnya. Posted by Along at 8:08 PM 0 comments: Sejarah wang Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

1 Piawaian Emas (1880-1914) 4. Sejarah wang merupakan suatu perjalanan cerita yang menjangkaui tempoh ribuan tahun dan pada hari ini kajian saintifik mengenai wang dan sejarahnya dipanggil ilmu numismatik. Walau bagaimanapun. wang kertas adalah bentuk wang yang paling lazim digunakan. Salah satu ciri wang atau duit ia mestilah barang yang kurang penawaran atau sukar didapati. benda-benda lain seperti emas atau perak mengekalkan kebanyakan ciri penting sebagai wang. Hari ini. Banyak barang yang telah digunakan sebagai wang.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna.2 Tempoh antara peperangan (1918-1939)  5 Wang fiat . daripada logam berharga dan cangkerang yang memang sukar dijumpai kepada rokok dan seterusnya wang yang dicipta manusia seperti wang kertas. konsep abstrak. Isi kandungan [sorokkan]     1 Kemunculan wang 2 Wang komoditi 3 Kemunculan duit syiling dan wang logam 4 Wang kertas o o 4. Wang moden (dan kebanyakan wang purba juga) sebenarnya hanyalah sebagai simbol dalam erti kata lain.

Keupayaan wang membebaskan manusia dari kerumitan sistem barter membawa kepada penggunaan wang sebaik sahaja wujud barang yang boleh diterima umum. Sebelum kewujudan konsep wang. tanah liat. Antara barang-barang yang digunakan ialah: 1. Cerek (bahan tembaga) 5. Peringkat penggunaan wang komoditi bermula apabila masyarakat merasakan terlalu banyak kelemahan dalam sistem barter. 6 Wang kredit [sunting]Kemunculan wang Asal usul wang purba mungkin telah wujud sekurang-kurangnya 100. Tempayan (yang merupakan simbol atau status kekayaan pada era tersebut) 7. batu akik dan batu unam. Oleh kerana ketidakpuasan manusia terhadap sistem tukar barang atau barter. Pedang 4. Kulit-kulit binatang 3. manusia menggunakan sistem barter tidak cekap. Pada mulanya mereka memilih alat-alat seperti barang perhiasan untuk dijadikan sebagai alat pertukaran. Tombak 6. Meriam kecil tembaga [sunting]Kemunculan duit syiling dan wang logam . Biji-biji manik (biasanya diperbuat dari kaca.000 tahun dahulu. [sunting]Wang komoditi Revolusi wang dimulakan dengan wang komoditi. Mereka mencari satu alat lain untuk menggantikan kelemahan tersebut dengan memilih satu alat yang sukar untuk diperolehi serta mempunyai nilai di kalangan masyarakat. maka satu sistem pertukaran yang menggunakan satu 'benda' sebagai perantaraan dicipta. Sejarah perkembangan wang bermula dengan evolusi tamadun manusia itu sendiri iaitu kira-kira 2000 tahun sebelum masihi[perlu rujukan].) 2.

Antara logam-logam ini. [sunting]Wang kertas Wang kertas diperkenalkan untuk mengatasi kelemahan wang logam yang berat untuk menjalankan urusniaga. Wang kertas pada mulanya dalam bentuk satu resit yang digunakan sebagai bukti simpanan emas dan perak dengan tukang emas. tempat di mana ia digunakan dengan meluas. Wang kertas boleh ditukarkan kepada emas di bank pengeluar pada nisbah tertentu. kebanyakan negara membatalkan peraturan piawaian emas. padat dan senang disimpan. ke seluruh dunia.Denarius. emas dan perak merupakan logam yang paling popular dan diguna secara meluas di seluruh dunia. Kerana ini. Emas adalah logam lembut yang juga sukar didapati. Ciri utamanya ialah ia merupakan sistem kadar pertukaran tetap yang nilai paritinya ditetapkan berdasarkan kepada nilai emas. [sunting]Piawaian Emas (1880-1914) Sistem kewangan yang digunakan kira-kira pada tahun 1880 hingga tercetusnya Perang Dunia I dikenali sebagai Gold Standard atau piawaian emas. Belanda. antara logam yang pernah digunakan sebagai wang logam adalah besi. perak dan tembaga. Selain emas. Wang logam dicipta untuk menggantikan wang komoditi yang kurang sesuai peranannya sebagai wang. Melalui sistem ini. Resit ini secara tidak langsung memberitahu bahawa ia boleh ditukarkan kepada duit syiling emas dan perak yang sebenar. Belgium. [sunting]Tempoh antara peperangan (1918-1939) Ketika meletusnya Perang Dunia I. emas diperlukan hanya sebagai aset rizab. Penemuan batu uji kecil membawa kepada penciptaan syiling berasaskan kepada bahan logam komoditi. Itali dan Switzerland) masih mengamalkan piawaian . keperluan kewangan menjadi amat besar dan hanya dapat dipenuhi dengan pengeluaran lebih banyak wang. Apa saja logam lembut boleh diuji ketulenannya di atas batu uji yang membolehkan seseorang mengira jumlah kandungan sesuatu logam dengan cepat dalam satu ketulan. Pada 1933 hanya lima negara yang dikenali Gold Bloc (Perancis. penggunaan emas sebagai wang tersebar dengan cepat dari Asia Kecil. wang semasa zaman Rom purba. Bagi mengelakkan kesan yang tidak diingini kepada pasaran domestik. timah. adalah syiling perak.

Amerika Syarikat bertukar kepada wang fiat. bank akan meningkatkan bekalan wang melebihi jumlah wang fiat yang ada. Penggunaan wang kredit berkembang dengan kemunculan kad kredit yang membolehkan orang ramai membeli secara kredit tanpa perlu wang yang banyak. kebanyakan transaksi adalah dilakukan melalui cek atau secara elektronik. Kebanyakan bentuk wang dalam sistem ekonomi barat adalah wang kredit yang berasal dari wang fiat. [sunting]Wang fiat Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada rizab komoditi. [sunting]Wang kredit Wang kredit muncul bersama dengan kemunculan wang fiat dan wang komoditi. Pada ketika inilah. Dengan melakukan perkara ini. kebanyakan ekonomi negara-negara maju menyandarkan mata wang mereka kepada dolar Amerika Syarikat (lihat Persidangan Bretton Woods). bank akan meminjamkan wang melebihi dari rizab yang ia ada pada sesuatu masa. Sejarah wang kertas Malaysia [CLIK HERE] Share Dengan Rakan di Facebook10 Info dari ahli forum en tenuk . Namun pada 1936 sistem ini berakhir apabila berlaku penurunan nilai matawang Perancis dan Switzerland.emas. Dengan ini kebanyakan ekonomi negara barat dan dunia keseluruhannya bertukar kepada sistem yang berasaskan wang fiat. Pada tahun 1971. Walaupun bank tidak mempunyai wang fiat yang cukup jika sekiranya penyimpan mahu mengeluarkan semua wang mereka dalam akaun semasa (wang kredit). Nilai wang fiat diberikan melalui perintah kerajaan yang menguatkuasakan wang fiat sebagai tender sah di sisi undang-undang di mana si penghutang boleh membayar hutang mereka dengan wang fiat tanpa perlu risau tidak diterima. Dalam sistem ekonomi moden.

RM500 dan RM1000 telah diberhentikan pengunaannya. $50 dan $100. BNM telah menggunakan sistem ejaan baru dalam percetakannya tapi masih mengekalkan reka bentuk wang kertas yang sama. wang kertas yang dikeluarkan ditandatangani oleh Gabenor BNM baru Tan Sri Aziz Bin Hj Taha. Billionaire tuuu. Pada Februari 1996. Muka belakang wang kertas mengandungi logo BNM dan dihiasi dengan bentuk geometri Sempena pelaksanaan rasmi sistem ejaan baru Bahasa Malaysia pada 16 Ogos 1972. Sejarah Matawang dan Kaitan Dengan Hukum Forex jihad pena oleh abu_muadz Dolar Zimbabwe. RM10. . Pada awal tahun 1982. $5 $10. RM5. Saiz ukuran wang juga lebih kecil berbanding dengan wang kertas siri terdahulu. Reka bentuk asal bagi kesemua wang kertas ini adalah sama bagi semua jenis nilai iaitu muka depannya mengandungi potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama berserta dengan perkataan Bank Negara Malaysia dan ditandatangani oleh Gabenor BNM Tun Ismail Bin Mohamed Ali.000 dikeluarkan pada 2 September 1968. BNM telah mengeluarkan 2 jenis nilai baru $20 dan $500. Pada tahun 1976. Contohnya perkataan “SA-PULOH” ditukarkan kepada “SE-PULUH” pada muka depan wang kertas jenis nilai $10. langkah keselamatan tambahan iaitu imej pendam (latent image) telah digunakan dimana angka Arab akan timbul kelihatan apabila wang kertas ini dicondongkan sedikit pada suatu sudut..RM). Justeru mata wang jenis nilai RM1. RM50 dan RM100 turut diperkenalkan dan direka dengan ciri-ciri keselamatan yang baru.Bank Negara Malaysia (BNM) mula mengeluarkan wang kertas Malaysia yang pertama pada tahun 1967 mengandungi jenis nilai $1. Selepas krisis ekonomi pada tahun 1998. Tera air kepala harimau pada muka depan siri lama telah digantikan dengan potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama. Wang kertas keluaran baru sejak September 1983 dicetak dengan sketsa bangunan atau mercu tanda penting di ibu kota. Wang kertas baru pada keseluruhanya mempunyai reka bentuk baru dan mencerminkan kebudayaan Malaysia. BNM telah memperkenalkan RM2 (wang kertas Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia.. Pada 1 September 1982. Wang kertas jenis $1.

Penggunaan perkataan ‘federal’ (persekutuan) ke atas sesuatu yang berbentuk persendirian adalah pembohongan yang nyata.a. Selepas itu.w. G Edward Griffin dalam buku The Creature From Jekyll Island berkata bahawa titik bermulanya penipuan wang kertas adalah pada 1910. Jabatan ini kemudiannya mentadbir segala urusan kewangan Negara Amerika Syarikat. Turki. Sebaliknya dianggotai oleh syarikat milik persendirian asing. FRB digunakakn oleh industri perbankan di seluruh dunia termasuk Malaysia untuk mencipta wang sesuka hati dalam jumlah yang berlipat kali ganda melebihi kekayaan sebenar. Mesyuarat misteri di pulau Jekyll pada tahun itu membawa kepada penubuhan the Federal Reserve Department (FRD) pada tahun 1913 yang keahliannya bukan di kalangan rakyat atau institusi kerajaan Amerika Syarikat.. tipu daya dan pembelitan yang dahsyat. Sejarah mencatatkan bahawa antara wang yang paling awal muncul di dunia ini adalah wang emas yang digunakan pada empayar Rom di Eropah. Namun. penggunaannya berakhir pada 1924 berikut runtuhnya kerajaan Khilafah Islamiah terakhir iaitu Khalifah Uthmaniah yang berpusat di Istanbul. Kongres Amerika Syarikat pula terpaksa meluluskannya secara curi-curi.Hari ini kalau ada yang berazam untuk tidak mahu menggunakan wang kertas . “ Apa itu wang kertas?” wacana tentang riba dan wang emas tidak mungkin lengkap kalau tidak menyentuh soal wang kertas kerana kedua-dua matawang ini dan riba ada hubung kaitnya dari segi sejarah. Namun. . Sehingga hari ini. antaranya mencetak wang kertas Dolar Amerika dan memperkenalkan Fractional Reserve Bangking (FRB) atau Fractional Reserve Requirement (FRR) yang menjadi asas perjalanan sesebuah bank. Begitu sekali sekeping wang kertas bergelar ‘not’ menguasai seluruh kehidupan manusia. Warga Amerika Syarikat.orang berkenaan ‘wajib’ berpindah ke dalam hutan. Kerajaan Melayu Melaka pada kurun ke-14 Masehi juga menggunakan wang emas. Wang emas terus digunakan oleh dunia Islam dan bahagian-bahagian dunia yang lain setelah keadatangan Nabi Muhammad s. dunia beralih kepada wang kertas yang bersandarkan emas. sejarah wang kertas diwarnai misteri. berkurun lama sebelum kedatangan Islam di bumi Arab.

Penguasaan itu menandakan berakhirnya era Perang Salib yang berlangsung selama 250 tahun antara umat Islam dan Kristian. Dunia pun berubah dengan mendadak. Pada 1948. banyak peristiwa besar berlaku sehingga membolehkan British mengusai Bandar Jerusalem pada 1919.Berikutan penubuhan FRD. Negara Israel mendapat pengiktirafan sebagai sebuah Negara berdaulat di tengah-tengah Negara Palestin yang sah. muncul pula perjanjian Bretton Woods yang melibatkan 44 buah Negara dunia yang bersetuju untuk menyandarkan mata wang kertas masing-masing kepada Dolar Amerika dengan jaminan bahawa USD35 bersamaan dengan satu auns emas. Berduyun-duyun bank pusat negara lain memeras ugut Amerika Syarikat dengan cara menebus pegangan Dolar Amerika masing-masing. Seterusnya pada 1971. International Monetory Fund (IMF) pun ditubuhkan. Tuntutan rasmi terhadap rizab emas Amerika Syarikat melambung kepada USD32 bilion sedangkan rizab emas yang ada hanya satu pertiga. antaranya Perang Dunia Pertama dan krisis ekonomi dunia besar-besaran pada 1929. Negara-negara dunia tidak lagi menyandarkan mata wang kertas kepada rizab emas masing-masing seperti sebelum ini. Setahun selepas Dolar Amerika mendapat ‘daulat’ berkenaan. kerajaan Amerika Syarikat pimpinan Ricard Nixon hampir bankrap gara-gara Perang Vietnam dan masalah deficit imbangan pembayaran yang berterusan. Emas mengalir keluar dari Amerika Syarikat lalu dengan sendirinya meruntuhkan nilai Dolar Amerika. . Kemuncaknya ialah kejatuhan Kerajaan Khalifah Uthmaniah. Keyakinan terhadap Dolar Amerika punah. Pada 1944. Peristiwa demi peristiwa terus mengejutkan dunia.

dolar tidak lagi bersandarkan kepada emas. Pun begitu apa jua tipu daya tetap ada kelemahannya seperti mana yang disebut oleh Allah dalam alQuran. nilai dolar ditentukan oleh kuasa permintaan dan penawaran pasaran tukaran wang asing. Selepas 15 ogos 1971. Kesannya.President Richard Nixon Namun Amerika licik bertindak dengan memutuskan ikatan antara Dolar Amerika dan emas. Ini bermakna setiap Negara bebas mencetak wang kertas tanpa perlu bersandarkan kepada apa-apa rizab. semua matawang dunia berubah menjadi matawang fiat iaitu matawang yang bernilai sifar. Sejak itu. Bayangkan betapa liciknya permainan ini. Kalau ada pun. ia dalam jumlah yang kecil seperti yang ditetapkan oleh Special Drawing Rights IMF. Ini bermakna Amerika Syarikat memungkiri perjanjian Bretton Woods dan bertindak secara unilateral untuk menguburkan sistem piawaian emas.Firmannya : َُ ََ َُ َُ ‫الَّذِينَ آمنوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل َّللاِ والَّذِينَ كفرُوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل الطاغوت‬ ِ ُ َّ ِ ِ َ َّ ِ ِ َ ِ َ َّ َ َ ََ ‫فقاتِلُوا أ َْولِيَاء الش ْيطان إِنَّ ك ْيد الش ْيطان كانَ ضعِيف‬ َ ِ َ َّ َ Maksudnya : .

Kepercayaan semata-mata! Itu sahaja! Sekiranya di suatu masa kelak.” [surah an-Nisa’. Duit Fiat Malaysia Wang kertas digelar fiat kerana ia bukan berbentuk komoditi tetapi dikeluarkan oleh pihak tertentu dan dijamin nilainya oleh pihak yang mengeluarkan. Nilai yang dicetak di atas wang kertas kini ditentukan oleh kerajaan yang mengeluarkannya dan kuasa pasaran (market forces). “wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai…. Ia hanya lah ‘janji’ untuk membayar dan pihak yang mengeluarkannya tidak semesti menunaikan ‘janji’ itu. Asas penerimaan kertas ini hanya atas dasar kepercayaan terhadapnya. pada wang kertas Ringgit Malaysia yang kita gunakan sekarang. Wang kertas tidak mempunyai nilai intrinsik seperti mana wang sebenar (contohnya emas. ‘tabir’ yang melindungi wajah sebenar wang kertas semakin terungkai. ayat 76] Sekarang. sebagai contoh. sebab itu perangi lah kawan-kawan syaitan itu kerana tipu daya syaitan itu adalah lemah. sekalipun jumlahnya berguni.“Orang-orang yang beriman dan berperang di jalan Allah dan orang-orang yang kafir berjalan di jalan thaghut. Atas inilah. . semua orang hilang kepercayaan terhadap ‘kertas ini’ lalu ia tidak lagi berguna. sebakul barangan dan lain-lain). perak. tercetak ayat.”. Pengertian sebenar disebalik wang kertas ialah sekadar ‘sekeping kertas’ yang diterima pakai untuk semua urusan jual beli. Ini bermakna nilainya bergantung kepada permintaan dan manipulasi pihak yang mengeluarkannya. Dunia mula mengetahui apa ada di sebalik wang kertas.

100 Billion leh beli 3 bijik telur. bank dan institusi kewangan dengan cara tidak bertanggungjawab telah mencipta wang fiat dengan banyak di pasaran sehingga menyebabkan inflasi.Sejarah membuktikan bahawa dalam peperangan mata wang sesebuah Negara dilanda krisis akan hancur lalu wang kertas dilambakkan seperti bukit di satu tempat dan dimansuhkan dengan cara membakarnya hingga hangus. matawang itu langsung tidak bernilai. Krisis ekonomi Asia pada 1997 adalah contoh yang paling dekat dengan kita. Wang itu dicipta melalui kepelbagaian deposit. Ayam bertelur 30 bijik dah leh dapat 1 trillion. Nice! Selain wang kertas.. Keadaan ini pasti akan berulang. tamak dan tidak berperikemanusian. Setiap wang fiat yang didepositkan ke . Ungkapan ‘duit tak laku’ bukan lah sesuatu yang asing buat orang lama yang pernah melalui pengalaman buruk itu. Wang ini tidak disokong oleh apa-apa aset yang nyata. Keadaan yang dinamakan ‘money meltdown’ ini sudah pun berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan (kejatuhan Dolar Amerika pada 1973 dan 1980). hutanghutang yang dikeluarkan oleh bank atau institusi kewangan dan kad plastic digital. Spekulasi dan manipulasi menyebabkan berlaku susut nilai matawang atau lebih buruk. sebahagian besar generasi sebelum merdeka masih lagi mengingati istilah ‘duit pisang’ atau ‘duit Jepun’ yang menyaksikan berguni duit kertas tidak mampu untuk membeli secawan beras. Sistem ekonomi kapitalis.. Nilainya mudah dimainkan oleh speculator matawang yang berniat jahat. wang fiat juga merujuk kepada wang dalam bentuk angka dalam akaun. memberi hutang dan mengenakan faedah. Krisis ekonomi dunia diramal menjadi lebih teruk berbanding pada tahun 1929. Di Malaysia.

Ekonomi ini adalah ekonomi palsu yang tidak berasaskan kepada pengeluaran sebenar. tetapi masih berada di dalam keadaan kekurangan. Orang sekarang berkerja siang dan malam serta melakukan bermacam-macam jenis pekerjaan. Ini menjadikan nilai wang kertas fiat hanya terletak pada barangan yang kita beli hari ini. 5 kilo = USD 1 Sesetengah kerajaan mencetak wang sewenang-wenang tanpa bersandarkan kepada pengeluaran sebenar dalam Negara bagi kepentingan pemerintah dan pengekalan kuasa. Sebagai contoh. . Harga barangan menjadi terlalu tinggi iaitu meningkat berkali ganda berbanding peningkatan dalam pendapatan. seseorang yang bergaji RM 1000 sebulan mampu memiliki kereta import berjenama dan sebuah banglo. tiga puluh tahun lalu. Hari ini. Kuasa beli rakyat pula akan berkurangan. Satu wang fiat tidak memungkinkan kita membeli barangan yang sama kita beli seperti sepuluh tahun yang lalu.dalam bank akan mencambahkan tiga wang fiat lagi yang boleh diberikan kepada individu dan syarikat perniagaan.. gaji sebanyak RM 20 000 sebulan belum tentu menjanjikan kereta import dan banglo. nilai wang fiat akan berkurangan dan menyebabkan inflasi. Malah hutang bank juga boleh diwarisi sehingga ke anak cucu. Duit kira pakai timbang. Hampir semua orang berhutang dengan bank atau institusi keewangan dan pada bila-bila masa boleh menjadi papa kedana kerana hutang itu. Harta pada hakikatnya dimiliki oleh bank atau institusi kewangan. Apabila semakin banyak wang dicetak.

Dinar Emas Atau Sandaran Emas : Satu Tinjauan Fiqh Sanep Ahmad. Dinar / Dirham Backed Electronic Payment System for Malaysian Market Mohd Nazri Muhayiddin. kini terdapat usaha-usaha untuk kembali semula kepada penggunaan wang dinar emas. piawaian emas & wang kertas dan system bretton woods (1926-1971) sehinggalah kepada sistem apungan matawang yang diamalkan hari ini. Semua ini angkara sistem kewangan fiat yang menyebabkan ekonomi berkembang secara tidak stabil serta mewujudkan jurang besar antara golongan berada dengan golongan tidak berada. Selepas keruntuhan Khalifah Uthmaniyah. had mencuri.e. as far as its purchasing power is . bagi menyempurnakan pelaksanaan kewajiban hukum syarak yang telah ditetapkan seperti penentuan nisab zakat. Namun demikian satu persoalan asas yang ditimbulkan dalam usaha murni ini ialah sejauhmanakah tuntutan untuk mengguna dinar emas sebagai mata wang dari perpekstif Islam. Islam telah menetapkan emas dan perak sebagai sesuatu yang penting dalam sistem kewangan kerana fungsinya sebagai alat pertukaran. Syariah juga menyarankan supaya mata wang sepatutnya dalam bentuk emas dan perak kerana ia mempunyai nilai yang stabil.25 gram yang digunakan sebagai matawang pada zaman awal Islam. piawaian emas penuh (1717-191) . Kaedah yang diguna adalah secara penggalian hukum (istinbathul-ahkam) berdasarkan sunnah seperti sunnah tasriiyyah. Inilah penipuan terbesar dalam sejarah manusia. Dinar Emas Dalam Mekanisme Penggunaan Matawang Dunia Salmy Edawati Yaacob. dan pembayaran diat. Justeru. Namun demikian hukumnya adalah wajib bagi individu dan negara menggunakan nilai emas dan perak. seluruh ummah sebenarnya sudah ditipu ‘hidup-hidup’. kajian ini menunjukkan bahawa dinar emas sebagai matawang merupakan satu cadangan yang terbaik kerana menepati ciri-ciri sebenar matawang yang dituntut oleh Islam. Apabila Amerika Syarikat meluluskan penubuhan FRD dan Amerika Syarikat mengadakan perjanjian Bretton Woods pada 1944. Adakah Islam memang mewajibkan penggunaan emas dan perak sebagai mata wang ? Tidak bolehkah mata wang diperbuat dengan cara yang lain ? Kertas kerja ini cuba meneliti hukum penggunaan dinar emas mengikut tinjauan fiqh. Sanep Ahmad. negara-negara Islam khususnya dan dunia umumnya tidak lagi mengguna dinar emas tetapi sebaliknya menggunakan mata wang fiat. Sejarah penggunaan dinar emas sebagai matawang juga dapat dilihat dalam kronologi penggunaan matawang dunia bermula dengan logam emas dan perak (570 s. Ahmad Dahlan Salleh Dinar emas merupakan kepingan syiling emas seberat 4. pengukur dan penyimpan nilai yang terbaik. Elsadig Musa Ahmed In addition to highlighting repeated failures of previous fiat currency systems. Wan Kamal Mujani. Kesimpulan penenelitian mendapati adalah mubah bagi individu untuk menggunakan mata wang fiat / fulus dalam apa jua bentuk selain emas dan perak untuk keperluan mu’amalah. dan sunnah wasailiyyah. sunnah tarqririyyah.Kadar pengangguran dan kegagalan syarikat perniagaan pula semakin meningkat dari hari ke hari. Dwi Condro Triono Dinar emas adalah mata wang yang telah diguna sepanjang sejarah pemerintahan Islam sehinggan kezaman khalifah uthmaniyah di turki. Jelas wang kertas adalah wang yang tidak adil dan tidak jujur. this paper also takes a different approach of revealing the fine performance of gold i.m – 1700) sebagai matawang. Setelah menghadapi berbagai masalah dalam mata wang fiat.

. Paradigma masyarakat harus berubah supaya tidak melihat IPTA sebagai entiti di bawah tanggungan kerajaan semata-mata. Penubuhan anak syarikat di melaka. Rohayu Abdul Ghani Artikel ini akan mengetengahkan wakaf tunai sebagai satu potensi untuk dijadikan sebagai sumber pembiayaan kepada pembangunan sektor pendidikan khususnya institusi-institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Malaysia. Pengkorporatan Institusi Wakaf di Malaysia : Satu Cadangan Awal Mohamad Salleh Abdullah Kertas kerja ini bertujuan untuk menganalisis kehebatan pengurusan wakaf terdahulu dengan kedudukan pengurusan wakaf di Malaysia masa kini. Walaupun demikian. Jika begitu. Adakah ianya hendak dibiarkan kekal pada status quo sedia ada? Reformasi wakaf perlu kerana wakaf mempunyai peranan besar yang perlu dimainkan. Konsep Dan Aplikasi Produk Wakaf Kontemporari di Malaysia : Saham Wakaf dan Wakaf Saham Siti Mashitoh Mahamood. iaitu Johor Corporation dan YADIM. Bancian yang dijalankan di 14 buah negeri di Malaysia termasuk wilayah persekutuan mendapati tiada majlis agama Islam negeri (main) yang melaksanakan pengkorporatan institusi wakaf setakat ini walaupun beberapa buah anak syarikat telah ditubuhkan. Hasil analisis mendapati secara perbandingannya sumbangan institusi wakaf terdahulu lebih hebat dan tercapai berbanding era sekarang. sebaliknya mencari alternatif sumber kewangan lain bagi menjamin keberlansungan pendidikan. Perbincangan akan memberi tumpuan kepada matlamat pendidikan negara dan beban kos yang ditanggung oleh pihak kerajaan dalam mencapai matlamat tersebut. ke mana haluan wakaf ?. This study calculates the price of a few inflationary items in terms of Ringgit Malaysia (RM). tetapi lebih kepada penyelesaian salah satu komponen masalah pengurusan wakaf. If gold were to be adopted successfully as a payment system. Tidak ketinggalan juga kertas ini akan melihat masalahmasalah yang dihadapi oleh institusi-institusi wakaf tersebut dalam penawaran kedua-dua produk kontemporari ini. Krisis kewangan yang berlaku pada tahun 1997 dan diikuti oleh krisis kenaikan harga minyak pada tahun 2008 telah mengugat pelaksanaan perancangan pendidikan di IPTA. Other “physical constraints” associated with the two precious metals can also be solved through the proposed e-commerce system. Atas alasan pengurangan bebanan inilah. Having convinced with a fine performance of gold in terms of its purchasing power. Azizi Che Seman. this paper proposes the use of e-commerce technology in order solve the portability problem in gold (or silver). Suhaili Sarif Kertas ini membincangkan produk-produk wakaf kontemporari yang ditawarkan oleh institusi-institusi wakaf di Malaysia yang melibatkan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dan dua buah institusi lain. kedah dan negeri sembilan bukan bertujuan untuk menguruskan wakaf secara keseluruhannya. Asmak Ab Rahman. satu cadangan dikemukakan supaya institusi wakaf dikorporatkan.concerned. Kenapa berlaku demikian ? Hasil analisis karya-karya yang dilakukan mendapati wujud kelemahan yang ketara dalam pengurusan wakaf di beberapa negeri yang menunjukkan ia tidak cekap dan tidak efisyen. Justeru itu bagi memantapkan pengurusan wakaf. as well as their corresponding prices in terms of gold (or silver). tiada usaha serius dilakukan untuk memperbaiki pengurusan wakaf di negeri-negeri ini. empirical studies will also be done on currently operated electronic payment systems in order to study the willingness of Malaysian people to adopt a new payment system. Nor Aini Ali. Specifically. it is therefore the aim of this paper to solve the problem of “portability” inherited in gold. pelaksanaan & modus operandi bagi saham wakaf & wakaf saham turut dibentangkan. Kupasan akan dibuat dengan meneliti pemakaian beberapa konsep hukum syarak bagi saham wakaf & wakaf saham serta pemakaian undang-undang yang memperuntukkan mengenai kedua-duanya. maka kaedah wakaf tunai cuba diketengahkan sebagai sumber dana di alaf baru. Selain daripada itu. Apart from that. Wakaf Tunai: Mekanisma Sumber Pembiayaan IPTA Razali Othman. the issue of portability should be correctly addressed or else the masses would not be encouraged to use it. Cubaan majlis agama Islam negeri pulau pinang (MAINPP) untuk menjadi negeri pertama di Malaysia mengkorporatkan wakaf tergendala kerana kini pulau pinang diterajui kerajaan baru DAP-PKR. Walaupun demikian idea cadangan pengkorporatan wakaf yang dipelopori pulau pinang boleh dijadikan contoh dan model halatuju baru pengurusan wakaf di Malaysia.

Qatar. Prinsip al-tamathul dan al-qabd dalam konsep al-sarf perlu dilaksanakan dalam sistem tersebut masa kini disamping memperkenalkan peraturan mengindarkan unsur yang dilarang seperti riba. Kursimah Harun Kajian empirikal ini bertujuan untuk menilai sama ada negara-negara di Timur Tengah sesuai atau sebaliknya terhadap penggunaaan satu matawang yang sama berdasarkan pembentukan kawasan matawang optimum (OCA). Islamic exchange traded fund. Penggunaan Satu Matawang Negara-Negara Timur Tengah : Analisis VAR Nor Azira Ismail. Ab Wahab Mat Krisis mata wang asia 1997 yang dialami negara-negara asia timur termasuk Malaysia sepatutnya telah membuka mata banyak pihak dalam bidang ekonomi dan kewangan untuk memperkemaskan sistem penggunaan mata wang dan amalan sistem pertukarannya. Syria. diikuti dengan dana amanah Islam. maka dinar emas dilihat sebagai matawang terbaik yang boleh digunakan. Jordan. Masalah dan strategi perlaksanaan akan dibincangkan bagi membolehkan wakaf tunai digerakkan sebagai sumber pembiayaan penting IPTA. Kedudukan wakaf tunai di zaman keagungan Islam dan perkembangan wakaf tunai dewasa ini dijelaskan. Kaedah struktur Vector Autoregression (VAR) dua pembolehubah telah digunakan untuk mengenalpasti dasar kejutan dan menguji korelasi dalam setiap kejutan bagi suatu tempoh sampel tertentu. Namun begitu terdapat pelbagai pandangan dari segi kaedah pelaksanaan dalam sistem mata wang masa kini yang berteraskan wang fiat. Jika didapati Negara-negara Timur Tengah sesuai terhadap pembentukan kawasan matawang optimum. Justeru. Keputusan kajian menunjukkan hanya terdapat sesetengah kawasan sahaja yang dilihat berpotensi terhadap pembentukan OCA iaitu terdiri daripada Egypt. Syria. Implikasi daripada kajian ini mencadangkan bahawa negara-negara di Timur Tengah tidak sesuai untuk diwujudkan sebagai suatu kawasan matawang optimum. Instrumen pasaran modal Islam bermula dengan saham patuh syariah. penggunaan dinar emas sebagai suatu matawang di negara-negara tersebut didapati sukar untuk dilaksanakan. Sistem Pertukaran Mata Wang Islam : Satu Analisa Kemungkinan Pelaksanaan di Malaysia Muhammad Nasri Md Hussain. Kewujudan saham patuh syariah yang dikeluarkan dua kali setahun oleh pihak suruhanjaya sekuriti Malaysia boleh dianggap sebagai titik tolak kepada perkembangan instrumen pasaran modal Islam di Malaysia. Analisis terhadap fungsi impuls tindakbalas turut digunakan untuk mengukur saiz dan kepantasan pelarasan bagi setiap kejutan.Pelaksanaan wakaf tunai sebagai sumber kewangan di intitusi-institusi pengajian tinggi di negara luar diteliti sebagai landasan pelaksanaan sistem seumpamanya di Malaysia. sudah wujud 3 sistem kadar pertukaran mata wang yang digunakan di seluruh dunia iaitu sitem piawaian emas (gold standard) (1870-1914). sistem kadar pertukaran terapung (floating currency regime) 1971-sekarang). Ia telah disepakati oleh ulama silam dan cendiakawan masa kini kerana ia bertepatan dengan al-quran dan al-hadith. Kajian menggunakan data Gross Domestic Product (GDP) dan Indeks Harga Pengguna (IHP) tahunan iaitu dari tahun 1981 hingga 2000 bagi lapan Negara-negara Timur Tengah yang terdiri daripadaEgypt. Dalam kertas kerja . tun dr mahathir mohamad mencadangkan dinar emas Malaysia (Malaysia gold dinar). sukuk. Semenjak tahun 1870 sehingga sekarang. Qatar dan Kuwait. maysir. terdapat pihak yang mencadangkan supaya diperkenalkan sistem mata wang Islam dengan amalan pertukaran dengan konsep al-sarf. gharar dan spekulasi. Jordan. Setiap sistem yang telah digunakan sejak dahulu akan mengalami perubahan disebabkan kelemahan yang wujud dan perubahan keadaan serta keperluan. Dalam mencari alternatif sistem baru yang lebih adil. Israel. kerajaan kelantan melaksanakan dinar kelantan (kelantan gold dinar) dan golongan ekonomi dan kewangan semasa yang lebih cenderung menerapkan prinsip Islam dalam sistem mata wang ringgit serta memperkenalkan mata wang negara Islam (oic) seperti euro. seterusnya melihat sejauhmana institusi wakaf tunai dapat membantu kerajaan membiayai perjalanan dan pembangunan IPTA. Aktiviti mencari keuntungan di dalam proses jual beli mata wang seperti forex investment dan wang panas perlu dikaji secara mendalam disamping penggunaan semula emas sebagai rizab dan mekanisma pertukaran antarabangsa. Instrumen Pasaran Modal Islam Di Malaysia: Tumpuan Kepada Saham Patuh Syariah. Golongan al-murabitun mencadangkan penggunaan wang emas (Islamic gold dinar). produk berstruktur Islam dan sebagainya. Ab Mumin Ab Ghani. Saudi Arabia. Sukuk Dan REITs Islam Shamsiah Mohamad Instrumen pasaran modal Islam di malayasia semakin berkembang dari sehari ke sehari. sistem kadar pertukaran tetap (bretton woods system) (1944-1971). Israel.Manakala Negara Iran pula adalah kawasan yang dikenalpasti tidak sesuai terhadap pembentukan OCA. reits. Kuwait dan Iran. Saudi Arabia.

into three kinds. therefore. al-Sharikah is defined as a property or things belongs to several owners or coproprietors in such a way that every one has ownership of every smallest part of it in proportion to the share allotted to him. Wan Roshidah Fadzim In Islam. 2) mengkaji jumlah amaun terimaan zakat yang optima untuk membantu fakir dan miskin keluar dari kemiskinan. investment in human capital is one of the most important social objectives. Kajian ini dilakukan menggunakan data primer dari peringkat mikro (primary micro level information). Pengumpulan data dilakukan menggunakan kaedah soal-selidik. The second kind of al-sharikah as understood by the jurists was not only primarily proprietary partnership. The establishment of National Higher Education Fund or generally known as PTPTN to provide loans for students suffers major problem when 60 percent of the borrowers defaulted on their payments. Hidayah. cannot be considered as partnership in a strict sense because it has not come into existence by mutual agreement to share profits and risks. Thus in this paper we try to highlight several issues pertaining to student loans and discuss on alternatives methods of student support system in line with the Syariah to replace the current system of financing education. Equality of opportunity in getting access to education regardless of socio-economic backgrounds should be promoted. etc. the essence of which is common ownership of property. Bada‟i`. i. Fath al-Qadir.e. Sharikat al-Amlak. sharikah al-mufawadah (unlimited investment partnership) and sharikah al`inan (limited investment partnership). umur dan latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. The substantial accumulated student loans debt is further aggravated by the current scenario of increasing unemployment rate among graduates. understand primarily by al-sharikah is proprietary partnership (sharikah al-amlak) which arises. Sharikah al-amwal is further classified into two types. However as we witness today students especially from low income families are facing problems with education financing. Commercial partnership in Islamic transactions (muamalah) is usually divided according to the subject of the partnership. namely. Conducts of Partners in al-Sharikah al-Mufawadah: An Analysis from Hanafi’s Classical Sources Joni Tamkin Borhan. This working paper will focus on the discussion of sharikah almufawadah and analyse the conducts of partners in this type of partnership as explained by Hanafi‟s earliest sources such as al-Mabsut. sharikah al-amwal (partnership in capital). through inheritance or gift.cadangan penambahbaikan agihan Zakat berkaitan jumlah agihan zakat dan jangkamasa terimaan zakat akan dikemukakan. sukuk dan reits Islam. 3) mengkaji faktor-faktor mempengaruhi tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin. sharikah al`amal (partnership in labour) and sharikah al-wujuh (partnership in credit). Seramai 447 sampel dipilih dari para penerima agihan zakat asnaf fakir dan miskin di Selangor menggunakan kaedah persampelan bertujuan berstrata . Kajian ini mencadangkan bahawa tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin dipengaruhi oleh faktor jantina. Financing Education : A There Alternatives to Students Loans? Russayani Ismail. What the jurists. for example. Seterusnya. fokus akan diberi kepada saham patuh syariah. iaitu i) mengkaji tempoh masa terimaan zakat. Even though the interest payment on student loans are subsidised by the government but the impact on students‟ debt are huge. the subject of partnership being capital or labour or credit. but also commercial partnership (sharikat al-`uqud). Mohammad Taqiuddin Mohamad In the fiqh literature. Kajian Keberkesanan Agihan Zakat Dalam Membasmi Kemiskinan Di Selangor : Tempoh Masa Dan Jumlah Amaun Terimaan Zakat Patmawati Ibrahim Tumpuan kajian ini adalah untuk melihat keberkesanan agihan zakat dalam membasmi kemiskinan dari aspek tempoh masa dan jumlah amaun zakat yang diterima oleh para asnaf fakir dan miskin.ini. Kajian ini bertujuan untuk mencapai beberapa objektif khusus berikut. Perbincangan akan tertumpu kepada penjelasan tentang instrumen berkenaan secara terperinci dan isu-isu syariah yang perlu diberi perhatian apabila melibatkkan instrumen-instrumen berkenaan.

2) Jumlah amaun terimaan zakat : minima RM 00 (tidak mendapat bantuan kewangan). latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. Maklumat diperolehi melalui soal selidik yang diedar kepada responden. Analisis Kaedah Taksiran Zakat Pertanian di Malaysia Asmak Ab Rahman. Di Malaysia. kekerapan (mode) 36 bulan (3 tahun). Walaubagaimanapun perlu diingat bahawa. Kuala Selangor. Yusof. jenis harta dikenakan zakat atau syarat-syarat zakat tetapi ia dapat difahami dengan jelas daripada hadis rasulullah s. Nisab atau kadar zakat pertanian akan dikenakan apabila hasilnya cukup limaawsaq atau lebih. Hasil temubual dengan pihak pusat zakat negeri. umur . Corporate Zakat Responsibility (CZR): The Case Of Takaful Nasional Berhad Rosylin Mohd. tanaman-tanaman lain selain padi tidak diwajibkan zakat pertanian. Hasil kajian mendapati: 1) Tempoh masa terimaan zakat di Selangor : minima 12 bulan (1 tahun). ahli ekonomi dan sosiologi sering menghadapi masalah dalam aspek pengagihan cukai tetapi amat efisien dalam mengutip cukai. Pengagihan Zakat Oleh Institusi Zakat Kepada Lapan Asnaf : Kajian di Malaysia Hairunnizam Wahid. Pazim @ Fadzim Othman. mean RM 300. mean 43 bulan ((3 ½ tahun) . Bagaimanapun secara teori. ibn sabil dan sebagainya. Pendapat ini turut disetujui oleh ulamak-ulamak muktabar yang lain termasuk Yusuf Qardhawi. 2000. tanpa had masa. Data diproses dan dianalisis menggunakan program SPSS. maksima 240 bulan (20 tahun).(purposive stratified sampling technique). median RM 130. Namun begitu menurut qardawi (2000) lagi. Manakala bagi jangkamasa terimaan zakat yang optima tidak dapat dibuktikan secara empirical dalam kajian ini. Hulu Selangor. 5) Jumlah bantuan yang optima ialah yang dapat menampung jurang kemiskinan isirumah penerima agihan. Hafizah Abdul Rahim .a. Perluasan asnaf zakat ini dijangka akan dapat meningkatkan lagi kecekapan pengagihan zakat di Malaysia.a. zakat dijelaskan dalam al-quran secara umum dan tidak secara terpeinci. nisab. hanya padi sahaja yang diwajibkan zakat pertanian. kadar 5 awsaq bagi zakat padi ini dinilai pada kadar 300 gantang. 3) Tempoh masa dan jumlah amaun terimaan zakat dipengaruhi secara positif oleh faktor jantina. Data dianalisis secara deskriptif dengan menganalisis aspek kekerapan (frequency) dan hubungan silang (crosstabulation) antara variables yang dikaji. Oleh itu menurut qardawi. Mengikut peraturan dan undang-undang zakat di Malaysia. Ini kerana pada zaman rasulullah s.w. zakat tidak berhasrat untuk menghasilkan penerima tetap agihan zakat. perlu dibincangkan dengan jelas ruang lingkup asnaf zakat khususnya yang berkaitan dengan asnaf fi sabillillah. walau bagaimanapun dalam aspek pengagihan zakat. Manakala. Soalnya ialah adakah langkah memperluas asnaf ini boleh dilakukan? Dan apakah asnaf yang boleh diklasifikasikan sebagai asnaf yang diikhtilaf tersebut? Sehubungan itu kajian ini cuba untuk menerokai asnaf yang diikhtilaf bagi memperluas peranan zakat khususnya dalam pembangunan ekonomi. majlis agama Islam negeri dan jabatan mufti mendapati bahawa tafsiran 5 awsaq tersebut di setiap negeri di Malaysia adalah berbeza. Azizi Che Seman. Gombak. Siti Mashitoh Mahamood. Al-quran tidak menjelaskan kadar. Keterbatasan ini juga memberi gambaran zakat kurang sesuai untuk diguna sebagai sumber pembangunan negara. Sehubungan dengan itu. hlm 4). iaitu daerah Petaling. Sepang dan Sabak Bernam. Persoalan yang lebih kritikal ialah asnaf zakat dinyatakan dengan jelas dalam al-quran dan pentafsiran rigid dalam aspek ini mengikut pandangan ahli ekonomi menjadikan peranan zakat agak terhad. kajian ini bertujuan untuk melihat bagaimana kadar 5 awsaq tersebut dinilai berdasarkan kiraan metrik semasa dan bagaimana pentafsiran 5 awsaq tersebut diaplikasi dalam taksiran zakat padi di negeri-negeri di Malaysia. Hasil kajian mendapati bahawa masih terdapat ruang untuk memperluaskan klasifikasi asnaf dan hasil ini diharapkan dapat membantu pihak institusi zakat mendefinisikan semula asnaf zakat agar kumpulan asnaf yang diikhtilaf dapat diberi perhatian. Radiah Abdul Kader Seperti suruhan solat. Masalah ini hampir sama berlaku dalam pengagihan zakat. telah wujud golongan manusia yang tamak dan inginkan zakat tersebut (qardawi. melainkan disebabkan oleh perkara-perkara yang syar‟ie seperti keuzuran dan lanjut usia. maksima RM 3000. Sanep Ahmad. Nor Aini Ali Kajian ini akan melihat bagaimana kaedah taksiran zakat pertanian yang digunakan khususnya di Malaysia. pendapat Saidina Omar menyatakan bahawa agihan zakat perlu diberi selagi mana ia diperlukan. al-quran menyatakan dengan jelas zakat perlu diagihkan kepada lapan asnaf tertentu.w. Enam daripada Sembilan buah daerah di Senagor telah dipilih sebagai kawasan kajian.

Robbin and Cloutar. 2004. enhancing high quality of human life and sustainable development. and mutual interaction in terms of motivations and initiatives as being suggested by Hopkins. This article will discuss the comparison of corporate social responsibility in Islamic and conventional perspectives. teori riba. This CSR concept is applicable with the development objectives in Islam as guided such as human development. Perak. ekonomi dan politik. . Yusof Islam menyediakan cara hidup terbaik untuk masyarakatnya dengan pelaksanaan syariatnya. 2004. antaranya. Kerajaan Pas Kelantan telah melaksana beberapa syariat Islam menerusi Dasar Membangunan Bersama Islam. Patmawati Ibrahim. Sumbangan pemikiran beliau dalam ekonomi. parti pembangkang melebarkan penguasaannya ke negeri Kedah. mekanisma pasaran dan regulasi harga. CSR has become an important idea since the corporate growth and development is not only depend on corporate profit alone but also depending on other factors that contribute to the corporate sustainability in a long terms. CSR is generally known as a corporate commitment to operate economically concerning with their social surrounding. Ini memberi ruang kepada negeri lain untuk memakai model pembangunan Islam Kelantan dalam membangun ekonomi negeri masing-masing. Asmak Ab Rahman. We found that CZR gives greater impact to the company as well as to the society in terms of health. ialah prinsip-prinsip ekonomi Islam. education. Malah Islam ialah „addin‟.This paper attempts to review a new concept called Corporate Zakat Responsibility (CZR). ia membuka tirai perdebatan syariat Islam dalam negara. In this study we use the similar approach and framework of CSR as a basis of analysis for CZR. Azizah Md. production of beneficial goods. 2001. Bharuddin Che Pa The emergence of corporate social responsibility (CSR) that has been developed since 1960 in western countries has surge an interest in developing countries including Malaysia. ia juga memberi penyelesaian terbaik kepada masyarakatnya dalam menangani masalah sosial. 1996. 2001. Issues on CSR from Islamic perspective is not newly discussed but has been exist and become a guideline in Islamic business world. Pemikiran Ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah Joni Tamkin Borhan. The changes in society social values has lead to this new interest. Dalam pilihanraya umum pada Mac 2008. Therefore. Azizi Che Seman. Dalam konteks pembangunan dan pelaksanaan syariat Islam dalam negara. Pulau Pinang. CZR is unique in the sense that it only focuses on eight groups of people who are eligible to receive zakat contribution (asnaf). Hasil Pemikiran ekonomi Ibn Qayyim yang utamanya adalah untuk merealisasikan konsep kebajikan sosial. accommodation and quality of life. 1996. Robbin and Cloutar. This study uses qualitative approach based on the hypotheses proposed by Hopkins. better business image and reputation. Islam dan Pembangunan Ekonomi: Kelantan dan Dasar Membangun Bersama Islam Abdul Rahim Anuar. introduced and implemented in Takaful Nasional Berhad (TN). Che Zarrina Sa‟ari Kertas kerja ini menjelaskan sumbangan and pemikiran ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah. konsep kekayaan dan kemiskinan. The result of this study shows that CZR gives positive impact toward the society such as increase community relations. Selangor dan Wilayah Persekutuan. Joni Tamkin Borhan. Raja Hisyamuddin Raja Sulong. Ahmad Akram. Dengan syariatnya. Ia juga telah bercadang untuk melaksanakan hukuman hudud dan qisas tetapi ditolak oleh kerajaan Pusat kerana bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia. keadilan dalam ekonomi dan menghapuskan unsur-unsur yang boleh membawa ketidakadilan dalam aktiviti ekonomi yang diakui amat releven dengan persoalan ekonomi semasa. It has been a framework in business ethics and has set up a standard to which a corporation must subscribe in order to give an impact to the society in a positive and productive manner. ekonomi zakat. apabila Parti Islam SeMalaysia (Pas) menguasai negeri Kelantan di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihanraya kebangsaan 1990. Ahmad Akram. this paper seeks to review the practical aspect of CZR as practised by TN. A Comparison of Corporate Social Responsibility in Conventional and Islamic Perspectives Nor Aini Ali. seorang tokoh pemikir dan Ulama yang hebat dalam kurun ke 13/14 M.

Kajian ini juga mendapati faktor perbelanjaan kerajaan adalah sebagai faktor utama yang banyak mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. “Hyperinflation” yang berlaku kepada Zimbabwe telah membuka mata saya tentang sistem kewangan barat yang diguna pakai di seluruh dunia. Mohammad Taqiuddin Mohamad Kajian ini adalah untuk menganalisis prestasi pertumbuhan ekonomi dan mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi negara OIC di rantau Asia Pasifik iaitu tinjauan ke atas negara pengeksport minyak dan negara yang berpendapatan sederhana. Isu yang rumit ini telah berjaya dikupas dengan bahasa yang mudah difahami. Pelaksanaan DMBI di Kelantan telah memberi dampak positif kepada pembangunan ekonomi negeri. sahabat saya ada kongsikan artikel berinformasi berkenaan penciptaan duit kertas moden. analisis penganggaran menggunakan perisian E-views telah dilakukan untuk menilai hubungan dan pengaruh setiap pembolehubah dengan pertumbuhan ekonomi. dan Noland (2003). Manakala faktor kadar pertumbuhan penduduk pula adalah faktor yang kurang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. Justeru menolak pandangan yang Islam menghalang pembangunan. Sejarah Penciptaan Duit Kertas Moden (Wang Fiat) mursyidi | Aug 23. Kajian empirik lain seperti Geertz (1968). saya didedahkan tentang sejarah penciptaan duit kertas moden atau wang fiat dan kesannya kepada ekonomi dunia. . 2011 | 2 comments Share Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan. Sebarang tambahan penjelasan dari mereka yang pakar adalah dialukan. Hukum & Forex Trading oleh Zaharuddin Abd Rahman Apa itu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini dan bagaimana ia dicipta ? Siapa yang mencetaknya dan atas dasar apa? Bukan proses pengilangannya yang dimaksudkan tetapi adalah di atas asas apa? bersandarkan kepada apa? siapa dan bagaimana nilainya terhasil jika bukan dari emas dan perak? Penulisan ini akan cuba memberikan sedikit gambaran mudah berkenaan hal ini. Semasa menghadiri Seminar Malapetaka Ekonomi Global 2012 pada 8 Mei yang lalu. Md Zyadi Md Tahir. Beberapa hari yang lalu. kadar pertumbuhan penduduk dan kadar inflasi untuk tempoh 1985-2005. Rodinson (1978). Untuk memenuhi objektif kajian ini. Kajian berdasarkan kepada pembolehubah Pelaburan Langsung Asing(FDI). Abdul Rahim dan Azizah (1998). diikuti dengan sedikit ulasan para ulama tentangnya. kerajaan PAS Kelantan masih mampu menjana pertumbuhan ekonominya dan mentadbir urus kewangannya dengan baik. tulisan Ust Zaharuddin. Hasil kajian empirik mendapati bahawa perbelanjaan kerajaan. Faktor-faktor ini jugalah yang menerangkan perbezaan di dalam pertumbuhan ekonomi antara negara tersebut. namun saya cuba setakat yang termampu. Selamat membaca dan menambah ilmu pengetahuan Penciptaan Duit Kertas Moden. Muhammad (1999) dan Abdullah (2002) adalah contoh kajian yang terawal dan terkini yang menganalisa hubungan antara Islam. kadar inflasi dan Pelaburan Langsung Asing (FDI) adalah faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi di kebanyakan negara anggota OIC yang dikaji. masyarakat dan pembangunan dengan kesimpulan yang Islam tidak menghalang pembangunan. perbelanjaan kerajaan. Sanep Ahmad. Walaupun negeri Kelantan antara negeri termiskin dan mempunyai sumber kewangannya yang terhad.Sekali lagi membangkitkan semula perdebatan pelaksanaan syariat Islam dalam negara walaupun Islam adalah agama rasmi seperti yang termaktub dalam Perlembangaan Malaysia. Ia adalah isu yang rumit untuk diringkas dan dipermudahkan kepada kefahaman awam. Pertumbuhan Ekonomi Negara OIC: Tinjauan Ke atas Negara Berpendapatan Sederhana dan Pengeksport Minyak di Rantau Asia Pasifik Mohd Hafiz Abdul Wahab.

Sehingga hukum berkaitannya disebut khusus oleh Nabi s. semua item yang diterima umum sebagai perantara (medium of exchange) untuk pertukaran sesuatu barang dan khidmat. Dahulunya. Oleh sebab itu. Dalam perkembangan sistem ekonomi pelbagai kerajaan di dunia.w. Bagi mereka yang pakar juga. Inilah fungsi duit yang pertama.w . Ini amat sukar.Perlu diingat. ia boleh dianggap sebagai duit. .w dan para sahabat baginda dan telah memainkan peranan yang amat penting sebagai matawang. Kerajaan Roman memulakan penggunaan siling emas (denarius) and Parsi menggunakan koin perak (drachma) sebagai matawang mereka. Ada yang menggunakan batu tertentu. penggunaan emas dan perak sebagai matawang telah diiktiraf oleh Nabi s. setiap pembeli dan penjual mesti mencari orang yang boleh bertukar dengannya. Menurut sejarah. mereka berterusan menggunakan matawang dari emas dan perak ini sehinggalah ia sedikit diubah bagi menambah kemudahan penggunaannya. kebanyakan penulis-penulis ekonomi dan kewangan akan menggaruskan berikut :1) Medium of exchange Perantara kepada urusan jual beli barang dan khidmat. APA ITU DUIT? Secara mudahnya. hasil dari itu wujulah matawang atau duit. Sebagai contoh Ahmad mempunyai sebuah kereta tetapi berkehendakkan kepada sebuah van. Sejarah membuktikan. semasa kebangkitan Nabi Muhammad s. orang menggunakan sistem barter (atau muqayadhah iaitu tukar barang dengan barang).a. Sememangnya amat rumit. maka saya tidak pergi kepada perincian dalam banyak perkara bagi mengelakkan kekeliruan kefahaman. Bagaimana keduanya boleh bertemu jika kedua-duanya saling tidak mengenali dan berada di kawasan berbeza?. Selain itu wujud juga matawang jenis lain yang dihasilkan dari tembaga. tulisan ini ditujukan kepada merkera yng bukan specialize di bidang ini. garam sebagai duit. FUNGSI DUIT Apabila melihat kepada fungsi duit. Ali memiliki van dan berkehendakkan kepada sebuah kereta. saya nasihatkan anda bahawa tulisan ini tidak menjanjikan sebarang ilmu baru buat anda. Penerangan selanjutnya berkenaan hal ini akan menyusul.a. Kedua-dua mereka boleh menjualkan kereta dan van masing-masing dan menerima sejumlah wang dari pembeli masing-masing di kawasan masing-masing. baginda berterusan menggunakan dua jenis matawang Roman dan Parsi ini dan dikenali sebagai Dinar ( emas) dan Dirham ( perak).a. Perubahan paling ketara bermula pada tahun 1971. dan lain-lain barangan bernilai seperti permata dan ain-lain. kulit kerang. Ia akan berfungsi sebagai perantara kepada hasrat Ahmad dan kehendak Ali.

Stable and durable – Stabil dan tidak mudah hancur. BERKENAAN PENCIPTAAN WANG . dan dalam tempoh beberapa tahun akan datang jumlah yang sama sepatutnya masih boleh membeli kuasa beli yang sama iaitu seklio ayam. Itulah unit of account. 5. Sudah tentu kita memerlukan satu nilai kira-kira khusus yang boleh difahami oleh pembeli dan juga penjual. bagaimana kita ingin menyebut berkenaan nilai dan harganya jikalau terdapat pembeli?. Namun hari ini. Mobile – Mudah dibawa ke sana ke mari. Sebagai contoh. 3. Sebagai contoh. iaitu kita tahu nilai dan harga laptop tadi nya adalah RM 3500. Adakah dengan saiznya?. ia memegang nilai untuk beberapa tempoh masa dan boleh pula dirujuk. Dalam tempoh dua tahun. harga barangan lain boleh dinilai dan disandar kepada nilai emas iaitu duit. sebagai contoh tidak seperti aiskrim yang boleh cair. beratnya atau apa?. iaitu mampu mengekalkan nilainya bagi memberikan kuasa beli pada masa akan datang. 2) Store of value Duit juga berfungsi sebagai pemegang nilai untuk masa akan datang. katalah emas satu gram boleh ditukar dengan 20 kg beras. Untuk itu ia sepatutnya mempunyai nilai tersendiri serta boleh dirujuk dan tidak kerap berubah. wang kertas telah dibebankan dengan fungsi ini walalupun sebenarnya ia tidak layak. Dalam konteks duit kertas moden hari ini pula. boleh dirujuk kepada nilai emas satu gram tadi. emas. sama ada ia masih boleh membeli 20 kg beras atau mungkin lebih lagi. Untuk memenuhi tiga tujuan dan fungsi duit di atas. Standardizable – nilainya boleh ditentukan dengan mudah. Akan diulas kemudian.Seterusnya wang yang diperolehi boleh digunakan untuk membeli kereta dan van yang masing-masing inginkan tanpa perlu bertemu. Diterima meluas . wang berjumlah RM 5 pada 1 Julai 2008 boleh membeli sekilo ayam. 3) Unit of account Ia diperlukan untuk menentukan dan mengetahui nilai sesuatu barang. Hanya dengan itu. musnah dan hilang yang diakibatkan oleh struktur bentuk sendiri. Bertindak sebagai unit kira-kira (unit of account). ia memerlukan syarat berikut bagi menjadi duit yang berkesan :1. kambing dan lain-lain lagi. agar proses pertukaran hak milik (jual beli) dapat dijalankan dengan berkesan. 4. Sebagai contoh. Justeru. Itulah fungsi duit. Divisible – Punyai nilai yang boleh dibahagi-bahagikan untuk proses tukaran. 2. maka itulah fungsi duit.punyai nilai tersendiri atau hasil penetapan oleh undang-undang. sebuah laptop.

antara puncanya adalah disebabkan oleh jumlah emas fizikal yang tidak mencukupi untuk menampung lambakan wang kertas di dalam pasaran. ia dijangka lebih baik kerana lebih ringan. Memang sepatutnya setiap matawang yang dicetak mestilah terdapat emas di belakangnya. Ia dinamakan gold backed paper money. Jika ini berlaku. [1] Dalam perkara matawang. Keadaan ini membimbangkan US kerana jumlah emasnya yang terhad serta juga bimbang tindakan Perancis akan ditiru oleh kerajaan negara lain. Sistem dan istilah ini MESTI difahami bagi melengkapkan kefahaman anda berkenaan penciptaan duit. ia adalah satu persidangan antarabangsa selepas Peperangan Dunia Kedua. kerajaan Perancis menuntut emas fizikal apabila membawa sejumlah besar wang kertas US Dollar. membincangkan kaedah terbaik untuk membangunkan semula ekonomi dunia yang meleset teruk akibat perang. Nilai United States Dollar telah diikat dengan 1/35 dari troy ounce (888. Perlu diketahui juga. iaitu duit dalam bentuk kertas sebagai ganti kepada matawang emas. beberapa perkara berikut mestilah difahami :1) SISTEM BRETTONS WOODS Perbincangan berkenaan matawang kertas sukar dipisahkan dari info berkenaan sistem Bretton Woods. masalah bermula apabila pihak kerajaan USA mencetak matawang kertas yang lebih banyak dari jumlah emas fizikal yang berada di dalam simpanannya. lahirlah Bank Dunia (world bank) dan juga International Monetary Fund (IMF). 2) FRACTIONAL RESERVE BANKING AND REQUIREMENT Kerajaan US memberikan gambaran berikut untuk menerangkan istilah ini dan mengapa ia diperlukan: .671 milligram emas). kemudian matawang dari negara-negara lain pula diikat dengan nilai US Dollar. Tindakannya itu dinamakan fractional reverse system. perjanjian tadi telah dibatalkan. keputusan mereka memperkenalkan matawang kertas yang mempunyai nilai tukaran yang tetap (fixed exchange rate). Pihak kerajaan AS ketika itu pula berjanji akan membolehkan tebus tuntut (redeemable) setiap USD yang ada di tangan mana-mana pihak kepada emas sebenar. Persidangan Bretton Woods padatahun 1944 ini membawa kepada kewujudan wang yang disandar dan diikat kepada emas.Saya juga sertakan sedikit petikan berkenaan sejarah penciptaan wang ‘money creation’ agar kita dapat memahami hakikat duit kertas yang berada di dalam poket kita hari ini dan apakah pendirian Islam berkenaannya. bahawa wang kertas USD cetakan US ini boleh ditebus dengan emas fizikal bagi mana-mana pihak antarabangsa tetapi tidak bagi rakyat mereka. kerajaan US akan dipenuhi dengan duit kertas tanpa nilai emas lagi. Ia juga dikenali sebagai representative money. Namun. Untuk memahami serba sedikit berkenaan duit kertas hari ini. mudah untuk dibawa serta dipinda dan disimpan. Hasilnya. Hasil dari persidangan ini. kerana ia mewakili sejumlah emas atau perak yang berada di dalam simpanan bank. Pada tahun 1971.

Katalah Encik Umar telah membeli perabor secara hutang dari Encik Ali dan ingin meminjam wang dari bank bagi menyelesaikan hutangnya. Most countries operate under this type of system. Dengan cara ini. manakala Fractional Reserves Requirement adalah jumlah minima despoit (wang simpanan) yang WAJIB DISIMPAN. Fractional reserves banking adalah satu sistem ini menetapkan pihak bank untuk MENGEKALKAN sebahagian dari jumlah wang yang disimpan oleh pendeposit dan menggunakan bakinya untuk memberi pinjaman kepada pelanggan lain. Banks make money by charging borrowers more for a loan (a higher percentage interest rate) than is paid to depositors for use of their money. [2] Justeru. syarat yang ditetapkan hanyalah 4% dari jumlah simpanan seorang pendeposit. This is done to expand the economy by freeing up capital that can be loaned out to other parties. Bank A menerimanya dan WAJIB tidak menggunakan 20% dari jumlah itu iaitu USD200. depositors might have to pay banks to provide safekeeping services for their money. it permits the banking system to “create” money. terdapat pula negara yang meletakkan 10% atau 20% atau 50% wajib disimpan.. [3] Maka kesimpulannya.The fact that banks are required to keep on hand only a fraction of the funds deposited with them is a function of the banking business. Manakala bakinya sebanyak USD 800 boleh dipinjamkan. Referred to as the fractional reserve system. Investopedia mentakrifkannya sebagai A banking system in which only a fraction of bank deposits are backed by actual cash-on-hand and are available for withdrawal. Bank memberikan pinjaman USD 800 dengan kadar interestsebanyak X dalam tempoh 10 tahun. the practice of keeping only a fraction of deposits on hand has an important cumulative effect. Di Malaysia. If banks did not lend out their available funds after meeting their reserve requirements. Banks borrow funds from their depositors (those with savings) and in turn lend those funds to the banks’ borrowers (those in need of funds). bank berhasrat menambah asetnya. . bakinya boleh dipinjamkan. katalah kita di sebuah negara yang meletakkan 20% sebagai fractional reserves requirement. lalu halnya seperti di bawah: John menyimpan wang tunainya sebanyak seribu ringgit (USD1000) kepada Bank A. sistem fractional reserves banking adalah sistem yang membenarkan pihak bank menyimpan sebahagian dan meminjamkan bakinya atas alasan menggalakkan perkembangan ekonomi. Sebagai contoh mudah untuk menambah kefahaman ianya begini. For the economy and the banking system as a whole.

Apabila Encik Umar menerima wang itu, ia terus menggunakannya bagi membayar perabot yang dibelinya dari Encik Ali. Encik Ali selepas itu menyimpan hasil jualan perabot tadi di dalam akaunnya di Bank B. Jumlah USD 800 dimasukkan ke bank komersial B. Tatkala itu bank B mestilah menyimpan 20% darinya iaitu USD 160. Bakinya sebanyak USD 640 akan dipinjamkannya kepada pelanggan lain dengan interest juga. Begitulah pusingan wang di semua bank-bank dan peminjam. Katalah ia berterusan sehingga Bank K. Kesimpulannya, setiap kali terdapat orang yang menyimpan duit di bank, setiap kali itulah ia mempunyai kuasa untuk mencipta wang melalui pinjaman dengan interest. Setiap kali wang dicpta melalui interest, jumlah wang di dalam pasaran bertambah dan ia akan membawa kesan inflasi. Proses pertambahan dan pergandaan wang asal yang disimpan ini boleh berganda mengikut teorinya sebanyak 500%. Ia dinamakan proses money multiplier. Untuk lebih mudah faham, sila lihat rajah di bawah. Bagaimana simpanan RM 1000 menjadi RM 4000 dalam pasaran Nama Bank Jumlah disimpan Jumlah pinjaman Reserves diberikan 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78 130.42 200 160 120.8 100.24 80.19 60.55 50.24 40.19 30.36

A B C D E F G H I

1000 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78

J K

130.42 100.74

100.74

20.68

Total Reserves: 890.26 Jumlah Keseluruhan Simpanan 4570.05 Keseluruhan yang dipinjamkan 3570.05 Total Reserves + Last Amount Deposited: 1000

Bayangkan dengan simpanan RM 1000 itu, menyebabkan wang itu berlegar dalam sistem perbankan sesebuah sehingga boleh menyebabkan penciptaan wang sebanyak RM 4570.05 dalam pasaran. Padahal, wang tunai yang sebenarnya hanyalah RM 1000. Inilah hasil fractional reserve banking system. Sila lihat graf ini pula:-

Rajah : Graf money multiplier Ia menjelaskan bagaimana fractional reserve requirement yang ditentukan oleh kerajaan atau bank negara memberikan kesan kepada maksimum pergandaan wang dalam pasaran. Inilah juga yang sedang berlaku di bank-bank komersial di seluruh dunia termasuk Malaysia. Apa yang anda faham? Cuma di Malaysia, pergandaannya tentulah lebih dahsyat kerana peratusan fractional reserve di Malaysia adalah 4 % sahaja. Justeru grafnya akan menaik ke atas dengan lebih tinggi. 3) DUIT KERTAS FIAT (FIAT MONEY)

Setelah faham apa itu fractional reserve banking dan requirement, adalah lebih mudah untuk kita faham bagaimana duit kertas hari ini dicipta. Semuanya bermula pada tahun 1971, munculnya Fiat Money iaitu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini. Ia adalah wang kertas yang tidak disandarkan kepada apaapa precious metals seperti emas dan perak. Ia bukan lagi representative money sebagaimana yang diterangkan sebelum ini. Ada yang berpendapat fiat money dicipta kerana jumlah emas yang tidak mencukupi untuk mengimbangi pertumbuhan ekonomi yang begitu cepat. Lombong-lombong emas gagal menghasilkan emas yang mencukupi untuk penciptaan wang. Maka atas dasar ingin melonjakkan pertumbuhan ekonomi, pergantungan kepada emas fizikal tidak lagi berkesan. Natijahnya fiat money dicipta. Perkataan ‘fiat’ pula berasal dari perkataan latin yang bermaksud ‘let it be done’. Memang benar, fiat money yang wujud hari ini boleh dicetak oleh kerajaan berdasarkan kehendak mereka, sebagaimana yang dikatakan dicipta ‘from the thin air’ atau dari angin sahaja. Menurut investopedia, fiat money dijelaskan sebagai “Currency that a government has declared to be legal tender, despite the fact that it has no intrinsic value and is not backed by reserves. Historically, most currencies were based on physical commodities such as gold or silver, but fiat money is based solely on faith.” [4] Jelasnya, apakah asas penciptaan wang kertas hari ini?. Ia hanyalah berdasarkan kehendak dan keyakinan dan kepercayaan orang ramai terhadap nilainya. Jika tiba-tiba semua rakyat di dunia, enggan mengiktiraf USD dalam transaksi mereka. nilai USD akan menghadapi masalah, demikian juga Ringgit Malaysia. Nilainya wang kertas fiat ini pula kebanyakkannya ditentukan oleh keyakinan manusia kepada kerajaan yang mengeluarkannya, ia dibiarkan terapung ‘floating’ mengikut suasana ekonomi di sesebuah negara. Sebab itulah jika kerajaan sewenang-wenangnya mencetak wang kertas fiat, ia sama sekali tidak menjadikannya kaya, malahan nilai matawangnya semakin menjatuh. Biasanya apabila perang berlaku atau masalah ekonomi berlaku seperti di US dan Eropah di waktu ini, kerajaan melalui bank negara mereka akan mencetak lebih banyak wang kertas fiat bagi menghadapi urusan peperangan atau masalah kredit, apabila cetakannya begitu dahsyat sampai melebihi perkembangan sebenar ekonomi dalam negara tersebut, inflasi atau susut nilai matawang akan berlaku. Proses pertambahan jumlah wang kertas dalam pasaran dunia atau sesebuah negara ini dinamakan money supply. Justeru, cetakan wang kertas dalam sesebuah negara MESTI dikawal oleh kerajaan sebaiknya, selaras dengan perkembangan industri dan perniagaan dalam negaranya, jika tidak jumlah wang kertas yang dihasilkan melebihi kadar pertumbuhan industi dan perniagan sesebuah negara itu, hasilnya nilai matawangnya akan jatuh merudum dan kuasa beli mengecut. Tatkala itu inflasi akan berlaku. Contoh

Kini En Robin memerlukan wang sebanyak Gotham Dollar 2000. kali ini sebanyak Gotham Dollar 50. Ini amat bertentangan dengan Islam yang menghalalkan keuntungan dicapai melalui proses jual beli. lembu atau ayam yang boleh menghasilkan duit samada dengan menyewakannya. Justeru. Ia amat berbeza dengan sistem kewangan Islam. pembekal kertas dan ramai lagi akan mendapat manfaat dari proses penghasilan keuntungan melalui jual beli.mudahnya. minyak petrol dan gas. riba bersamanya dan kesannya jumlah keseluruhan wang kertas dalam pasaran) Tiada sebarang wang kertas dalam pasaran dunia Gotham ketika itu. Sangat berbeza dengan pemikiran konvensional yang ingin menghasilkan duit dari pinjaman duit. Bank memberi pinjam Gotham Dollar 500 tetapi sekali lagi ia dikeluarkan dengan interest. wang yang wujud hanyalah Gotham Dollar 2000 sahaja kerana itulah duit pertama yang dicipta oleh Bank di Bandar Gotham. Namun saya belum berkesempatan untuk menghuraikan lanjut bagi mengelakkan artikel ini menjadi terlalu panjang. (contoh ini adalah bersifat fiction tetapi ia hanya untuk memberi tambahan kefahaman bagaimana sistem bank mencipta wang kertas. peluang supplier barangan. kontraktor. 4) INFLASI DUIT KERTAS FIAT SECARA SEMULAJADINYA DICIPTA DENGAN INTERESTPENYEBAB Ini satu lagi hakikat yang mesti difahami. Masalahnya. sejak dari mula asal usul penciptaannya. Hanya ada sebuah bank di Bandar Gotham. katalah ENCIK ROBIN satu-satunya manusia berdikari yang ingin menggunakan wang kertas fiat di Bandar Gotham. Beginilah. Dipinjamkannya kepada En. Bagi mereka duit dan wang dengan sendirinya adalah komoditi. . dalam pasaran dunia itu. Ia mesti membawa hasil pulangan. Mereka percaya cara mendapatkan keuntungan adalah melalui interest yang dikenakan kepada peminjam. Mengapa berbeza?. pembekal pasir. setiap duit yang dikeluarkan adalah dianggap barang dagangan (komoditi) yang mesti menghasilkan keuntungan dengan sendirinya. Robin terpaksa pergi kepada Bank D sekali lagi. membuka peluang kerja. bank mencipta wang yang diminta dari ‘thin air’ dari angin tanpa sebarang sandaran. kereta. ia adalah ibarat sebuah rumah. Robin Gotham Dollar 2000 itu dengan interest sebanyak Gotham Dollar 500. iaitu bank D. jika dahulu RM 5 boleh membeli ayam sekilogram.? Jawapnya. setiap wang kertas fiat yang dikeluarkan oleh bank atau sesebuah kerajaan dilahirkan dengan interest di sebaliknya atau bersamanya. Permohonan kepada bank dibuat. Sekali lagi ditegaskan. bagaimana En Robin ingin mendapatkan lagi Gotham Dollar 500 untuk menyelesaikan interest kepada bank D sedangkan tidak wujud Gotham Dollar yang lain selain 2000 yang baru dicipta tadi. menjual atau meminjamkan. kali ini ingin meminjam Gotham Dollar 500 pula kerana berhasrat ingin menyelesaikan hutangnya dengan interest. Kerana proses jual beli memberikan ruang pertumbuhan ekonomi secara menyeluruh. selepas inflasi RM 5 hanya boleh membeli ½ kilo ayam. Dalam sistem konvensional hari ini.

Jika itulah keadaannya. HUKUM WANG KERTAS FIAT & PANDANGAN ULAMA Telah dsebutkan tadi wang kertas fiat tidak disandarkan kepada apa jua precious metal. dan jikalau individu berjaya tadi masih tidak menukarkan wang kertas fiat yang tersimpan di banknya kepada aset berharga seperti emas. Jikakalau keadaan ini berlaku kepada Malaysia ( moga dijauhkan Allah). dan itulah asas duit kertas fiat. Bayangkan individu yang berusaha keras lalu berjaya. ia berkembang biak dalam pasaran sesebuah negara dan mengalir ke luar negara. Itulah yang berlaku. ia tidak punyai nilai sendiri dan hanya bersandar kepada kepercayaan dan tanggapan umum terhadapnya. Selain itu. malah inilah sistem yang membenarkan usaha keras dirompak oleh sesiapa sahaja! Inilah yang belaku kepada negara kita apabila George Soros melambakkan wang Ringgit sehingga jatuh nilainya begitu deras.Sudah tentu sekali dan berjuta kali lagi en Robin akan di bank yang sama membuat perkara yang sama dan hutangnya juga akan selesai. Bezanya. Selagi kita terus dengan sistem ini. Itulah sistem kewangan dunia hari ini. maju lagi hebat? Tidak sama sekali. dalam masa yang sama mereka juga terperangkap oleh perangkap yang dicipta mereka. inilah proses hyperinflation yang berlaku kepada Zimbabwe sekarang. kemudian bersandarkan sistem FR dan money multiplier tadi. perak dan properties. . Adakah sistem MATAWANG SEBEGINI baik. Itulah status legal tender yang tercatat di matawang kertas kita dan USD hari ini. selagi itulah kita boleh diugut oleh negara kaya. dan mempunyai simpanan berbillion ringgit Malaysia.!! Tidak keterlaluan jika saya katakan. sistem wang kertas fiat adalah SATU PERANGKAP yang dibuat oleh negara barat. Sistem penciptaan wang kertas fiat sebegini juga dilihat TIDAK ADIL sama sekali buat setiap individu yang berusaha. terdapat ramai yang meminjam dan banyak bank yang menyediakannya bermula dari Bank Negara. ia juga dilahirkan bersama interest. Pihak bank negara pula mengesahkan wang kertas fiat tadi mempunyai nilai untuk membayar segala jenis hutang awam dan swasta. SUDAH TENTU NILAI BERBILLION TADI MENJADI BEBERAPA RINGGIT SAHAJA. apakah hukumnya? Bagi menentukan hukumnya. Mereka mengganggap setiap duit yang tercipta mesti membawa pulangan. para ulama cuba melihat adakah wang kertas fiat ini sama seperti emas atau tidak?. nilai dan kuasa beli yang dimiliki oleh RM turut akan jatuh merudum. malah individu kaya turut boleh menjatuhkan nilai ringgit kita dalam masa satu minit. Tiba-tiba akibat kepercayaan antarabangsa kepada Ringgit Malaysia jatuh. nilainya sentiasa mengecut akibat inflasi dari sistem fractional reserve. Dicipta asalnya oleh Bank Negara dan dipinjamkan kepada bank-bank komersial yang lain dengan interst.

Malah beliau amat tegas sehingga menolak sebarang qiyas terhadap emas dan perak. itulah hikmah yang menjadikan nilainya sentiasa kekal. para ulama dengan bantuan pakar ekonomi dan kewangan kontemporari berijtihad secara jama’aie dalam menentukan kedudukan wang kertas fiat ini.Jikalau matawang kita berasaskan emas dan perak yang punyai nilai tersendiri dan tidak bersandar kepada kepercayaan dan keyakinan serta persepsi umum terhadap ekonomi negara kita. Adakah masalah yang disebut tadi akan berlaku?. Namun ulama mazhab Syafie berpendapat qiyas dalam hal ini masih wujud sekiranya ia mempunyai‘illahathman ( store value ). Oleh kerana kewujudan emas dan perak yang terhad.maka jikalau boleh sifat kedua-duanya (emas dan perak) itu diperolehi dengan mudah (secara tidak hakiki seperti apa yang ada pada matawang fiat kertas). lalu petikan keputusan mereka adalah [ nombor 31 ( 3/9) ] :- . [7] Menurut Prof. ia adalah kerana wang-wang sampingan iaitu wang bernama fulus terlebih sebaran di dalam pasaran. ia menjadi popular dan tersebar di zaman Al-Malik An-Nasir sekitar tahun 806. maka akan terbatallah hikmah penciptaannya oleh Allah... InshaAllah tidak.[5] Tamadun Islam tidak pernah menghadapi masalah inflasi yang teruk kerana emas dan perak sentiasa mampu mendapat tempat di hati manusia. [9] Melalui persidangan dan mesyuarat Majlis Fiqh Antarabangsa. Nilainya ditetapkan oleh kerajaan. fulus sesuai disamakan keadaannya dengan matawang fiat kertas di zaman ini kerana kedua-duanya tiada nilai tersendiri. Ia pernah dicipta di zaman pemerintahan Islam. ia dibuat dari bahan murah seperti campuran besi dan tembaga tanpa nilai tersendiri yang tinggi. [6] Jika berlaku sedikit inflasi di zaman pemerintahan Islam. Dr Ali Muhyiddin Al-Qurrah Daghi. Fulus adalah duit sampingan untuk transaksi kecil. dan banyaklah yang boleh memilikinya sehingga menyimpannya(memilikinya) tidak sebarang erti. Adakah ia sama hukumnya seperti emas dan perak walaupun ia tidak punyai nilai fizikal tersendiri(intrinsic value) atau ia bagaimana? Setelah diskusi panjang lagi teliti dan terperinci pada tahun 1986. sebelum itu semua zaman pemerintahan Islam hanya menggunakan EMAS dan PERAK sahaja sebagai matawang utama. Ibn Sina pernah berkata : Ertinya : Ini adalah dari hikmah yang dikurniakan Allah pada dua jenis logam ini (emas dan perak) dan kesukaran menemuinya (scarcity) sehingga itu ia mampu menjadi penyandar nilai usaha manusia (sebagai perolehan dan matawang).[8] Imam Asy-Syafie pernah menolak tindakan menjadikan logam selain emas dan perak sebagai matawang.

dan boleh kita adaptasikan pandangannya dengan wang kertas fiat hari ini. Ini kerana ia tetap berfungsi sebagai medium of exchange dan masih boleh menjalankan fungsi-fungsi duit di zaman moden ini walalupun tidak sesempurna emas dan perak fizikal. [11] Demikian juga apa yang disebut oleh Imam Malik bin Anas :Ertinya : “Sekiranya orang ramai membenarkan sesama mereka untukmenjadikan kulit sebagai dibentuk menjadi wang. a) Hukum Melabur & Forex Trading . Fahamilah. Majlis Fiqh antarabangsa yang dianggotai ulama fiqh terhebat dari seluruh dunia secara sepakat membenarkan penggunaannya namun dengan syarat ia mestilah mengikuti displin dan syarat yang sama dengan hukum atas emas dan perak. umat Islam diberikan keringanan untuk bermuamalat dengan wang kertas fiat ini namun MESTILAH MENGIKUT DISPLIN emas dan perak. Khalifah Umar pernah berhasrat menjadikan kulit kerbau sebagai matawang. kewajiban zakat. Kita juga mengetahui bahawa fatwa para ulama bukannya dinilai begitu berat oleh pemimpin politik negara-negara umat Islam sehingga dengan segera mereka akan memperkenalkan dinar emas. Jika kita kembali merujuk dan melihat kepada cara penciptaan matawang fiat (yang telah disebutkan di atas) ini sudah tentu hukum penggunaannya adalah HARAM disebabkan cara penciptaannya. Majma Al-Fiqh Al-Islami. Namun setelah para ulama melihat kepada faktor cengkaman ekonomi dunia kontemporari di tangan bukan Islam dan keperluan mendesak untuk penggunaan matawang fiat disebabkan ketiadaan alternatif di hadapan mata sepeti matawang dinar emas dan sebagainya. [10] Ini beerti Umar melihat apa sahaja yang dijadikan matawang walaupun selain emas dan perak. anda boleh membaca ulasan saya berkenaan forex trading melalui pelbagai platform di internet di sini. dan oleh itu semua hukum hakam yang ada pada emas dan perak adalah jatuh kepada wang kertas fiat seperti hukum berkaitan riba. nescaya akan aku larang ianya dijual dengan emas dan perak secara tangguh” [12] Ia jelas menunjukkan pendirian Imam Malik bin Anas. hlm 40 ) Keputusan untuk mengaplikasikan hukum emas dan perak ke atas wang kertas fiat ini adalah bertepatan dengan pandangan Umar al-Khattab. namun apakah alternatif yang ada di hadapan mata di ketika ini. fatwa mestilah bersifat praktikal atau ‘jejak di atas muka bumi dan tidak terawang di angkasa’. Memang boleh bagi para ulama untuk menfatwakannya sebagai haram. atas dalil hajiat. hukum riba masih tetap ada padanya. PEMAIN FOREX TRADING MELALUI INTERNET YANG PELIK Sebelum itu. tetapi ia membatalkannya kerana bimbang akan ada yang pinjam meminjam kerbau maka jatuh kepada riba. (qararat wa tawsiat. jual beli secara salam.Ertinya : Berkenaan hukum wang kertas fiat : Ia adalah matawang pada hukumnya disebabkan padanya terdapat sifat nilai harga yang lengkap. dan seluruh hukum emas dan perak. Justeru itu.

juga tidak bersandarkan kepada emas dan perak. Ia bukan sahaja ditegah oleh undang-undang Malaysia malah juga hukum Syara’. individu yang sibuk meraih untung melalui perniagaan matawang atau forex trading sebenarnya adalah penyumbang-penyumbang kepada inflasi dan menambah lagi masalah money supply yang telah saya sebutkan kesan akibat darinya. setiap kali itu jugalah mereka tenggelam dalam dosa. dipenuhi pula dengan individu kapitalis yang enggan tunduk . ingin saya tegaskan.(IAITU KEPERLUAN YANG TINGGI YANG HAMPIR TERGOLONG DALAM KATEGORI TERDESAK) Tiba-tiba MUNCUL individu yang mendakwa diri Islam menyalahkangunakan fatwa ini untuk memuaskan ketamakan diri dengan melibatkan diri dalam forex trading melalui platform pelik-pelik di internet. mereka menguasainya melalui sistem Kapitalisme.w : Ertinya : “Agama ini adalah banyak memudahkan.b) Isu leverage Dalam Forex Trading Kerana itulah. Ia termasuk dalam fatwa keringanan ‘rukhsoh’ dan hajiat yang dimaksudkan oleh fatwa para ulama sedunia tadi.a. dan tidaklah seorang yang terlalu berkeras (atau melampau) dalam urusan agama kecuali mereka akan tewas ( dengan kekerasan ) mereka” ( AlBukhari. Tidak lah begitu mudah untuk saya menuliskannya dalam artikel ringkas. Bertenggek atas matawang kertas fiat untuk memberi anak dan isteri makan? Fikirkan… Keadaan ini berbeza dengan kita orang biasa yang menggunakan matawang kertas fiat ini untuk jualbeli seharian kita. Malah tidak mudah juga ia dilaksanakan di zaman kuasa bukan Islam menguasai dunia. Memang benar hukumnya haram dan tahniah atas ketegasan namun saya bimbang mereka terlupa di dalam poket mereka adalah wang jenis ini juga. Sudahlah FATWA keharusan penggunaan fiat money hanya berlandaskan ‘hajiat tunnazzal manzilat addharurat’. Bab Iman ) KESIMPULAN Fahami sekali lagi tulisan ini dan apakah alternatifnya?. Sabda Nabi s. setiap kali mereka menggunakan wang kertas fiat. Mereka berdosa kerana mereka seolah menolak fatwa yang memberikan keringanan menggunakannya di waktu ketiadaan wang yang memenuhi kehendak Islam. Lebih bermasalah apabila kumpulan pemain ini berhujjah kononnya financial leverage yang mereka sertai adalah halal tanpa sebarang masalah. Maka atas dasar keyakinan tegas mereka. Inikah hasil pendapatan yang ingin dibanggakan? mengambil untung atas perbezaan nilai satu matawang fiat sebuah negara dengan matawang negara yang lain. iaitu pada matawang kertas fiat yang lahir dengan cara riba. Tidak saya nafikan ada ‘ustaz’ yang terlebih tegas lalu berkeras mengatakan wang kertas fiat hari ini tetap haram. Padahal masalah HUKUM sudah muncul di awal-awal lagi.

fahamikan juga kesannya kepada diri anda dan dunia. yang telah beberapa kali cuba menawan beberapa wilayah India terutamanya di bahagian utara. Kerajaan Islam India yang dipelopori oleh dua pemerintah Islam tempatan iaitu Kesultanan Delhi dan Empayar Mughal yang memerintah dari abad ke 11 hingga abad ke 17 Masihi telah mengambil langkah sama untuk mengawal ekonomi. pemerintah Dinasti Islam Ghaznavid. Untuk tujuan itu.zaharuddin. Sistem kapitalis hari ini sebenarnya boleh diubah suai bagi menepati Islam sebagai sistem demokrasi. . Sekian Zaharuddin Abd Rahman www.kepada kebenaran kerana tenggelam dengan kerakusan.net 10 November 2008 SEJARAH MATA WANG ISLAM DI INDIA Posted by aki2004 on Mac 15. ia perlu bermula dengan diri ANDA. 2011 · Tinggalkan Komen Rate This Oleh ROS MAHWATI AHMAD ZAKARIA MATA wang yang dikeluarkan oleh kerajaan Islam yang terawal telah menjadi pemangkin kepada lebih banyak pengeluaran mata wang yang lebih kreatif dan indah buatannya. Jika Dinasti Umaiyah dan Abbasiyah memilih untuk bermula dengan reka bentuk mata wang yang di tempa oleh kerajaan Byzantium dan Sasanid. ANDA PERLU MEMAHAMI BAGAIMANA WANG FIAT DICIPTA DALAM SISTEM EKONOMI BEBAS KAPITALISM. Pada masa sama mempamerkan kuasa yang dimiliki oleh pemerintah. berlainan pula dengan kerajaan Islam di benua kecil India. Reka bentuk mata wang Islam India bermula seawal abad ke 10 Masihi. Duit pertama yang dibuat di benua kecil itu adalah sewaktu pemerintahan Mahmud Ghazni.

nama baginda. Jika kebanyakan sultan memilih meletakkan nama dan gelaran mereka di atas duit yang ditempa. Baginda menubuhkan satu jabatan berasingan dan melantik seorang ketua jabatan bagi memantau pengeluaran dan reka bentuk duit pada waktu itu. berlainan pula dengan Muhammad bin Tughlaq. Ketua jabatan tersebut yang pertama ialah Khwaja Abdul Samad yang merupakan seorang pelukis dan penulis khat terkenal pada zaman pemerintahan Akbar. Akbar turut menukar penggunaan tulisan yang berasaskan kewilayahan yang dikenali sebagai nagari kepada tulisan Arab dan tulisan Parsi. zodiak dan penunggang kuda. namun pendekatan yang diambil dalam pembuatan duit bagi wilayah India amat unik. Selepas pemerintahan Muhammad Ghazni. kerajaan Islam selepas baginda mula menempa duit dengan menggunakan imej figura. . Bagi perkataan Arab. Baginda menggabungkan ciri mata wang Islam dan ciri tempatan dengan menggunakan tulisan Arab dan bahasa Arab di satu bahagian duit manakala tulisan Devanagri dan bahasa Sanskrit pada bahagian yang lain. tempat pengeluaran dan tahun. perak. yang merupakan maharaja Mughal pada pertengahan abad ke 16 Masihi. Imej figura yang digunakan adalah seperti lembu yang mempunyai bonggol di bahagian belakang. Duit yang dikeluarkan diperbuat daripada beberapa jenis logam seperti emas. Seorang lagi pemerintah yang membuat perubahan terhadap kandungan tulisan yang dipilih untuk ditempa di atas duit adalah Maharaja Jahangir. Kedua-dua bahasa menyatakan nama baginda sebagai pemerintah. Era baru dan sistem pembuatan duit yang teratur telah ditubuhkan sewaktu pemerintahan Akbar. tembaga dan aloi (yang mempunyai campuran beberapa jenis logam). baginda tidak menggunakan kalimah syahadah tetapi menggunakan perkataan Allahu akbar jalla jalaluhu. Imej penunggang kuda mungkin diadaptasi daripada mata wang yang dihasilkan oleh Dinasti Ghaznavid di Ghazni. Baginda yang dikenali sebagai ‘putera pembuat duit’ kerana revolusi reka bentuk duit yang dilakukan telah memilih nama ayahanda baginda untuk diletakkan di atas duit yang ditempa. Ini merupakan pengenalan tulisan dan bahasa Parsi dalam pembuatan duit di benua kecil India. Tulisan Parsi yang dipilih merupakan dua baris puisi Parsi yang terpilih.Walaupun Dinasti Ghaznavid adalah sebuah kerajaan yang berpusat di Bandar Ghazni yang kini merupakan salah satu wilayah Afghanistan. Selain transformasi dalam sistem pengeluaran dan pengawalan duit.

Kerajaan yang dipelopori oleh Kesultanan Melayu yang beragama Islam sama ada di Sumatera. .Jahangir yang memerintah selepas Akbar meletakkan nama permaisurinya di samping nama baginda. Bahagian terakhir pada minggu hadapan akan mengetengahkan sejarah mata wang Islam Dunia Melayu. Permaisuri kesayangan baginda iaitu Nur Jehan terkenal dengan kebijaksanaan dan pelbagai kebolehan lain seperti menunggang kuda dan bermain pedang. Galeri mata wang Muzium Kesenian Islam Malaysia mempamerkan pelbagai bentuk rekaan duit dunia Islam bermula dari zaman Umaiyah sehingga abad ke 20 Masihi. Sejarah mata wang Islam di Tanah Melayu Tarikh Disiarkan: 17 Mar. Salah satu perubahan besar yang boleh dilihat adalah pengeluaran duit oleh kerajaan Islam tempatan. yang pasti ia membawa kesan yang mendalam dalam kehidupan masyarakat Islam di wilayah ini yang rata-ratanya dihuni oleh orang Melayu. 2011 (All day) Sumber: Utusan Malaysia Online Oleh ROSMAH WATI AHMAD ZAKARIA KEDATANGAN Islam ke Nusantara membawa seribu satu perubahan dan keindahan bersamanya. Gujerat dan China. Mata wang penting kerana kedudukan dunia Melayu yang menjadi pusat perdagangan antarabangsa bagi pedagang asing terutamanya dari Timur Tengah. Walaupun terdapat pelbagai teori mengenai tempat pertama dan bila Islam sampai ke dunia Melayu. Jawa dan Semenanjung Tanah Melayu juga mengambil langkah yang sama dengan menempa duit kerajaan sendiri seperti yang dilakukan oleh kerajaan Islam di kawasan lain. Kejatuhan Empayar Mughal pada abad ke-18 Masihi menjadikan sistem pengeluaran duit kerajaan Islam di benua kecil India turut menghadapi masalah.

Hampir kesemua mata wang Islam dunia Melayu menggunakan bahasa Arab dan tulisan Arab walaupun dunia Melayu mempunyai bahasa Melayu dan tulisan Jawi. . Malik Al-Adil. perak dan timah adalah merupakan sumber asli yang banyak terdapat di dunia Melayu pada waktu itu. Gelaran-gelaran ini digunakan bagi menggantikan nama raja atau sebagai tambahan kepada nama raja atau ratu yang memerintah yang terdapat di atas duit tersebut ketika itu. adalah gelaran raja. Al-Adil. Nasir al-Dunia Wa'l-Din. Ciri ini tidak kelihatan bagi mata wang yang dikeluarkan pada abad ke 15 hingga 18 Masihi tetapi mula kelihatan dalam abad ke 19 Masihi. Rekaan mata wang yang dihasilkan oleh pemerintah Islam di dunia Melayu mempunyai ciri-ciri yang berlainan dengan mata wang yang dihasilkan di Timur Tengah tetapi mempunyai sedikit persamaan dengan kerajaan Islam yang paling hampir dengan Asia Tenggara iaitu Kerajaan Islam di India. adalah bahasa yang digunakan di atas duit yang dikeluarkan. Ciri kedua. Kebanyakan mata wang Islam dunia Melayu mempamerkan nama gelaran pemerintah Islam dalam bahasa Arab seperti. Ciri-ciri mata wang Islam dunia Melayu adalah seperti berikut: Ciri pertama. Ini secara tidak langsung menunjukkan kedudukan bahasa Arab yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu ketika itu. AlSultan Al-Adil dan Khalifah Al-Mukmin. Antara mata wang yang mempunyai tahun dan tempat ia dikeluarkan adalah mata wang dari Kelantan dan Kedah.Logam yang menjadi bahan utama dalam pembuatan duit seperti emas. Ciri ketiga adalah tahun dan nama tempat ia dikeluarkan.

Daripada segi reka bentuk mata wang pula. Ketika di bawah pengaruh British. Pada sebatang pokok duit terdapat lima belas ranting yang mempunyai sehelai daun 'daun' atau sebiji 'buah' pada setiap satunya. Mata wang di Semenanjung Tanah Melayu terus mengalami perubahan dari satu abad ke abad yang seterusnya. . Rekaan bentuk ini dikatakan diadaptasi daripada mata wang yang di bawa dari China oleh pedagang China. Bagi bentuk bulat pula terdapat dua lagi pecahan rekaan iaitu yang mempunyai lubang di bahagian tengah dan yang disusun dalam bentuk sebatang pokok. mata wang yang dihasilkan di China mempunyai lubang berbentuk segi empat di bahagian tengah manakala di dunia Melayu lubangnya berbentuk bulat. Ia boleh ditempa semula selepas duit berbentuk bulat yang dijadikan 'daun' atau 'buah' telah habis dipatahkan dan digunakan. Pokok duit diperbuat daripada logam timah dan ia keluarkan oleh kerajaan Kelantan dalam abad ke 18 Masihi. Patani dan Kedah. mata wang Semenanjung Tanah Melayu mula menggunakan angka rumi dan tulisan jawi. Duit yang berbentuk segi enam pernah dikeluarkan oleh kerajaan Melayu seperti di Kedah dan di Johor. Bagi duit yang disusun dalam bentuk sebatang pokok ia diberi nama pokok duit. Antara bentuk yang sering digunakan adalah bulat dan segi enam. Duit berbentuk bulat dan mempunyai lubang di bahagian tengah telah dikeluarkan oleh kerajaan Kelantan. Tulisan jawi masih lagi kelihatan di atas wang kertas yang digunakan pada hari ini tetapi bahasa Arab telah terhenti penggunaannya sejak abad awal abad ke 20 Masihi kerana mata wang dunia Melayu telah mula dikeluarkan secara seragam selari dengan pembentukan negara Malaysia. Rekaan ini adalah bagi memudahkan duit tersebut diikat bersama menggunakan tali dalam jumlah tertentu. Bagaimanapun. dunia Melayu mempunyai bentuk mata wang yang pelbagai dan menarik.

Pengganas dan Minyak. Amerika Syarikat telah mencetak dan membelanjakan wang kertasnya lebih daripada nilai emas. Ianya bukan kerana Nuklear. Presiden . Perkara yang pertama Amerika Syarikat lakukan adalah mengembalikan penjualan minyak ke matawang Dollar.Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya Kongsi Artikel ini di Facebook! “Ramai diantara kita termasuk rakyat Amerika tidak sedar tentang alasan sebenar peperangan Iraq dan ancaman peperangan terhadap Iran oleh Amerika Syarikat. Oleh itu mereka mesti menghentikan tindakan Saddam Hussein. Kesudahannya Amerika Syarikat mendapat minyak secara PERCUMA dengan mengunakan wang kertas Dollar yang mereka telah cetak sendiri. Akhirnya Amerika Syarikat telah makan dengan kenyang di atas segala kos perbelanjaannya dengan pembiayaian Negara-negara di seluruh dunia. Beberapa tahun kemudian. Tetapi Hugo Chavez (Presiden Venezuela) juga telah mulai menjual minyak Venezuela dengan mengunakan matawang selain Dollar Amerika maka berlakulah beberapa percubaan untuk membunuhnya dan cubaan ‘pertukaran regim’ telah dikesan dilakukan oleh CIA. Ini semua adalah mengenai perlindungan dakyah terbesar dan penipuan terhebat di dalam sejarah iaitu Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat (US Petrodollar Scam). Krisis matawang Dollar Amerika dapat dihindarkan buat seketika. Bagaimana? Amerika Syarikat telah mereka cipta satu alasan untuk berperang (drama keruntuhan Menara Berkembar) dan menawan Iraq. Maka dari itu setiap Negara yang ingin membeli minyak mestilah mempunyai matawang Dollar Amerika terlebih dahulu dimana mereka dikehendaki bertukar barangan dan perkidmatan mereka dengan lambakan wang kertas Dollar yang telah dicetak. Walau bagaimana pun. Oleh itu Amerika Syarikat telah berunding dengan Arab Saudi dan menterai satu perjanjian bahawa OPEC akan mengunakan matawang Dollar Amerika dalam segala urusan penjualan minyaknya. Perancis telah menuntut agar matawang Dollar mesti dinilai dengan emas. Tetapi Amerika Syarikat telah menolaknya kerana mereka tidak mempunyai cukup emas untuk wang kertas yang sudah dicetak dan mereka telah pun membelanjakannya ke seluruh dunia. penipuan Amerika Syarikat mulai tergugat apabila Saddam Hussein mulai menjual minyak Iraq mengunakan matawang Euro lalu memansuhkan perjanjian yang telah diatur oleh Amerika Syarikat dengan Opec. Pada tahun 1971.

kerana duit merupakan . Tunggu dan lihat apa yang akan berlaku dalam masa yang terdekat ini. Setelah Negara-negara di seluruh dunia menyedari bahawa mereka boleh membeli minyak dengan mengunakan matawang masing-masing selain dari Dollar maka lebih banyaklah Negara-negara Opec akan mengugurkan pengunaan matawang Dollar Amerika. Bank Negara Mencetak Duit Palsu? Bila Bank Negara Mencetak Duit Palsu -sumber & kredit:brofat.IranAhmedinejad telah melihat perkara ini dan memutuskan untuk menentang Syaitan Besar Amerika Syarikat di dalam pembohongan dan melakukan perkara yang sama dengan menjual minyaknya mengunakan semua matawang dunia kecuali Dollar Amerka Syarikat.blogspot (Tajuk ni hanya gimik je. Iran menjadi ancaman utama Amerika Syarikat. xde la Bank Negara cetak duit palsu dlm ertikata sebenarnya) Apabila seseorang mencetak duit palsu. Maka pembohongan ini sudah sampai ke penghujungnya kepada Amerka Syarikat. Masalah Amerika Syarikat bukan hanya dana matawang Dollar untuk menyara kehidupan rakyatnya dan perbelanjaan mereka yang telah pun dibiayai oleh kita di seluruh dunia tetapi dana untuk membiayai tentera mereka bagi menunjukkan kekuatan kepada Negara-negara yang menjadi ancaman ekonomi Amerika Syarikat seperti Iran. Perkara yang terburuk sekali untuk Amerika Syarikat adalah mereka akhirnya akan terpaksa membeli minyak mengunakan Euro atau Ruble daripada hanya mencetak matawang mereka untuk mendapatkannya. Dengan tidak semena-menanya selain gangguan dari pemeriksaan IAEA dan pematuhan dengan NPT dan penafian hak untuk mengunakan uranium. Tentu sekali Iran menjadi ancaman terhadap Amerika Syarikat tetapi bukan sama sekali kerana nuklear. Ini akan menjadi pengakhiran penguasaan empayar Amerika Syarikat dalam membiayai militarinya dan kemusnahan ekonominya.dia telah melakukan satu jenayah besar. Perkara ini tiada kena mengena dengan program nuklear Iran seperti juga yang berlaku di Iraq. Apa yang Iran lakukan memburukkan lagi kemusnahan ekonomi Amerika Syarikat dengan menjadi sebuah lagi Negara pengeluar minyak yang mengenepikan NYMEX dan IPE serta menjual minyak mengunakan Euro. Ini adalah sebab utama kenapa Iran sangat bahaya kepada mereka dan perlu dihentikan. Yen dan lain-lain matawang. Penipuan yang terhebat ini sudah sampai penghujungnya dan tiada apa yang boleh mereka lakukan selain dari memulai perang dunia yang baru.

anda sebenarnya mengekalkan kekayaan anda. Ini bermaksud. macam mana kalau yang cetak duit palsu itu adalah Bank Negara sendiri? Payah tu. Sebagai medium pertukaran. Contohnya ada orang nak trade in kereta BMW dengan Mercedez. Tetapi. Apabila wang palsu yang dicetak itu sudah tersebar dalam pasaran.satu aset penting dalam bidang ekonomi dan semua urusan jual beli. jika anda menyimpan duit. maka kita telah menggunakan sistem duit sebagai medium perantara untuk membeli dan menjual sesuatu barang. ia akan menjadi satu masalah besar kepada masyarakat. Kerana itulah anda perlukan duit. Disebabkan kita dah tak nak pakai sistem barter yang menyusahkan. .. korang tahu tak duit tu ape? (ni soalan paling penting) hehehe. korang reti tak bezakan duit palsu dengan duit tulen? Sebelum tu pulak nak tanya lagi. Jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk kereta.. 2) Store of value Maksudnya duit dijadikan alat untuk mengekalkan kuasa membeli kita. 3) Unit of account Menentukan nilai sesuatu barang. Dan orang yang bertanggungjawab mesti dihukum dengan seadil-adilnya. Ini berbeza jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk lain. ini bermakna anda semakin miskin setiap tahun kerana nilai kereta semakin menurun setiap tahun. contohnya kereta. Tapi sebelum tu nak tanya dulu. ada 3 fungsi duit: 1) Medium of exchange 2) Store of value 3) Unit of account 1) Medium of exchange Utk point pertama ni rasanya semua faham kot. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Menurut Ust Zaharuddin.

tetapi RM1 pada hari ini nak beli teh tarik sahaja pun dah tak cukup. jika tidak ada sistem duit. Adakah dengan menyimpan duit sekarang ni kita mengekalkan kekayaan kita? Tidak! Ini kerana nilai duit semakin hari semakin turun. dengan itu kita dapatlah tukar kereta secara adil. Ini bermakna. maka kita tidak dapat tentukan harga barang. di mana jika seorang pemilik lembu ingin menukarkan lembunya dengan gandum. dan seterusnya guna duit itu membeli sebuah novel di sebuah kedai buku di Amerika. Cuba perhatikan duit anda sekarang. RM1 dahulu boleh membeli nasi lemak dan air teh tarik. Ambil contoh kalau kita pakai sistem barter. dah kenal duit dan fungsinya? Let's proceed. Adakah penjual buku itu akan terima duit RM100 tu? Tak! Kenapa? Kerana duit RM100 tu takde nilai di Amerika dan tidak mampu untuk menjadi medium of exchange di Amerika. Sebab tu la jadi kes satu bakul durian boleh tukar dengan satu paket gandum je. duit digunakan untuk mengekalkan kuasa membeli dan kekayaan kita. dia hanya akan menukar lembunya apabila ia menjumpai pemilik gandum yang mahukan lembu! Sama seperti dalam kes penjual buku tadi di mana dia tidak akan menjual bukunya sehingga dia menjumpai seseorang yang memiliki matawang USD yang mahukan buku tersebut. pasal masing-masing tak tahu macam mana nak ukur nilai harga barang. Adakah ia mampu melakukan kesemua fungsi-fungsi duit tersebut? 1) Medium of exchange Adakah duit sekarang mampu menjadi medium of exchange? Cuba anda bawa duit Malaysia. .Macam mana kita nak tentukan yang harga kedua-dua kereta tu berapa nilainya? Tentulah dengan duit. Ini bermakna sia-sia sahaja anda menyimpan duit untuk sekian lama kerana nilainya semakin turun. RM100 kemudian pergi ke Amerika. -------------------------------------------------------------------------------------------------Ok. RM1 pada hari ini tidak sama dengan RM1 pada 50 tahun yang lalu. Ia sudah sama seperti sistem barter. duit sekarang tidak mampu menjadi medium of exchange! 2) Store of value Seperti contoh yang saya telah berikan di atas.

Disebabkan duit yang kita guna sekarang tidak mampu melaksanakan ketiga-tiga tanggungjawab tersebut. Harga minyak melambung naik. SAMPAH! Ya. Apa yang ada dalam dompet anda sekarang sebenarnya bukanlah duit.Duit sekarang tidak mampu untuk menyimpan nilainya. Tetapi satu fakta yang hanya diketahui oleh pihak bank yang ingin saya beritahu anda semua iaitu. Lagi la tak boleh. Anda sedang mengumpul sampah yang banyak dalam dompet anda. Dan anda berbangga mempunyai sampah yang banyak di dalam bank. Ini kerana apabila nilai duit turun.. cuba perhatikan dahulu duit anda sekarang. maka ia tidak layak dipanggil duit... Jawapannya. kos sara hidup tidak meningkat dan harga minyak tidak melambung tinggi. Click here. perlulah kita melihat pada sejarah peradaban manusia yang lalu. Inilah sebenarnya yang dipanggil "duit" dalam zaman sekarang. Sebelum itu. Orang-orang zaman sekarang akan mengatakan yang harga barang semakin naik. inikan pulak nak tentukan harga barang lain. tetapi apa yang sebenarnya berlaku ialah nilai duit kita jatuh merudum hari demi hari! Duit sekarang tidak lagi dapat digunakan untuk mengukur harga barang. . ----------------------------------------------------------------------------------------------Sejarah Duit Moden Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai bencana besar yang sedang berlaku dalam dunia ekonomi pada hari ini. Habis tu ape? Fight HIV from affecting children and adolescents. Kos sara hidup semakin meningkat. kita menuduh harga barang naik. harga barang tidak naik. 3) Unit of account Bolehkah duit sekarang digunakan untuk menentukan harga barang? Sedangkan nilai duit itu sendiri turun naik tak menentu.

anda akan menjumpai matawang mereka adalah emas dan perak. jika seseorang mengikis pada bahagian tepi duit emas itu dia akan dapat mengumpul banyak "serbuk-serbuk" emas tanpa dapat dikesan oleh sesiapa. Mungkin ada sesetengah orang yang masih tidak nampak akan mengatakan bahawa duit kita disandarkan pada nilai emas dan kerajaan hanya boleh mencetak duit berdasarkan rizab simpanan emas negara. Kerana itulah lekuklekuk itu dibuat dengan tujuan untuk mengelakkan daripada dikikis. Suatu masa dahulu. Lihat pada perkataan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai". Faham? Mari kita lihat sejarah ekonomi pula. Oleh kerana arahan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah hanya di antara kerajaan Malaysia dengan rakyat Malaysia sahaja. Jika anda perhatikan sejarah peradaban kaum-kaum yang bertamadun. Ia sebenarnya ialaha sebuah perintah yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia kepada rakyat Malaysia supaya menganggap helaian kertas yang tak berguna ini mempunyai nilai sebanyak RM10. Tanpa lekuk-lekuk tersebut. Ia terdapat pada setiap wang kertas Malaysia. garisan-garisan di sekeliling duit tersebut. Apa maksud perkataan tersebut. Apa maksudnya? Walaupun sebenarnya bertujuan untuk membezakan duit palsu dengan yang tulen. Persoalannya. Jika duit yang sudah botak di bahagian tepinya. Lekuk-lekuk tersebut adalah untuk mengelakkan daripada dikikis pada bahagian tepi.Lihat di bahagian tepi duit syiling anda. Dan kesan lekuk itu sebenarnya tidak berapa perlu pun untuk duit zaman sekarang kerana duit sekarang tidak bernilai. . Anda akan nampak kesan lekuk-lekuk. adakah zaman sekarang yang kononnya digelar zaman "moden" dan "bertamadun" menggunakan emas dan perak sebagai matawang? Tidak. tetapi sebab utama kesan-kesan tersebut dibuat adalah kerana pengaruh duit zaman silam. Lihat pula duit kertas anda. maka wang kertas ini hanya sah di dalam Malaysia sahaja dan tidak boleh dipakai di negara lain. maka duit itu tidak akan laku. tamadun lama manusia (termasuk tamadun Islam) menggunakan emas tulen sebagai wang untuk apa jua transaksi perniagaan. Anda boleh kaji sendiri jika anda tidak percaya dan apa yang anda akan dapati nanti memang emas dan perak digunakan sebagai matawang mereka.

tetapi hanya ada satu kedai jual durian. Bila Demand (permintaan) naik tetapi Supply (bekalan) turun. jika semua orang nak beli durian. Tetapi. Ini berdasarkan perjanjian Bretton Wood yang dipersetujui selepas Perang Dunia Kedua berakhir. (saya tahu ni bukan idea dia. Presiden Amerika pada ketika itu. harga barang akan naik. sudah pastilah harganya naik. tetapi Dajjal yang sedang cuba menguasai dunia) Demand and Supply. matawang USD yang menjadi rujukan seluruh dunia diikat dengan nilai 35 dollar for each ounce of gold. penjenayah Nixon telah membatalkan perjanjian tersebut dan membiarkan matawang dunia ditentukan berdasarkan teori "demand dan supply". maka harga durian akan jatuh. Apa tu? Maksud mudah nya macam ni lah. maka harga barang akan turun. Sebelum tanggal malang tersebut. Adakah ini anda panggil sebagai sesuatu yang "amat berharga"? Apa buktinya? Pada 15 Ogos 1971. Tetapi jika semua orang tak nak makan durian. . Richard Nixon telah membatalkan perjanjian Bretton Wood yang telah menyebabkan matawang semua negara tidak lagi terikat pada nilai emas. Contohnya. Presiden Richard Nixon pada 15 Ogos 1971 ketika membuat pengumuman pada dunia bahawa matawang USD tidak lagi terikat pada nilai emas yang seterusnya mengheret bersama semua matawang dunia yang disandarkan pada nilai USD untuk sama-sama "floating".Satu perkara yang ingin saya tegaskan di sini. DUIT ZAMAN SEKARANG TIDAK BERSANDARKAN PADA NILAI EMAS LANGSUNG DAN KERAJAAN BEBAS MENCETAK WANG SEBANYAK MANA YANG MEREKA MAHU! Duit kertas mampu dicetak dengan banyak dalam masa yang singkat. Dalam konteks barangan. Dan jika demand turun dan supply pula melebihi demand. anda akan perasan yang harga barangan sebenarnya ditentukan berdasarkan permintaan pasaran. jika anda faham sikit-sikit pasal ekonomi. tapi banyak pulak kedai yang jual durian.

Apa itu fiat money? Fiat money inilah satu sistem yang telah diperkenalkan oleh Presiden Richard Nixon bagi menggantikan Representative Money (wang yang disandarkan pada apa-apa komoditi seperti emas) yang digunakan pada ketika itu. Ini bermakna ada demand untuk MYR kerana ada manusia yang memerlukan MYR. Apakah semua ini? Ini adalah kerana kita menggunakan sistem matawang yang dipanggil sebagai FIAT MONEY. Baik punya lakonan. Adakah patut si Nixon celaka tu mengaplikasikan teori demand and supply dalam matawang? Tidak. Satu dunia kena tipu. Sebagai contoh. jika seseorang ingin melakukan apaapa urus niaga dalam Malaysia. Makin banyak demand. bagaimanakah Soros ingin melambakkan matawang Malaysia tanpa bantuan orang-orang dalam Malaysia sendiri? Hakikatnya. mereka perlu menggunakan MYR. Hari ini. Mahathir menyalahkan George Soros sebagai matawang. Tetapi bagaimana jika kerajaan tiba-tiba jadi bengong pergi cetak duit MYR banyak-banyak melebihi demand seperti yang berlaku pada tahun 1997? Inflasi. Ketika krisis 1997. lihat matawang MYR (Malaysia Ringgit). Lecturer Mathemtics 3 saya pernah timbulkan persoalan mengenai isu ini. Cuba anda fikir. Let's go lebih detail. Sebab tulah saya tulis artikel ini untuk beliau.Ok. makin naiklah nilai MYR. Mahathir yang jatuhkan nilai RM kemudian dia pulak berlagak hero naikkan semula nilai RM. Mahathir dan Soros kawan baik. tadi tu dalam konteks barangan. Anda lihat lah bagaimana sistem matawang dunia hari ini berdasarkan contoh yang saya bagi di bawah. . Krisis ekonomi pun berlaku di mana nilai Ringgit ketika itu jatuh merudum kerana supplynya telah melebihi demand.

Saya pun tak tahu la kenapa bengap sekarang orang zaman sekarang tetapi mengaku bertamadun dan maju. Majulah tu kononnya. maka manusia telah menggantikan penggunaan emas dengan helaian kertas yang mewakili emas. MYR.Dalam dunia ni. Commodity Money 2. Representative money adalah wang kertas tetapi disandarkan dengan nilai sesuatu komoditi. Duit jenis ini adalah duit yang paling stabil dan paling bernilai. Representative Money. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Duit kertas adalah duit palsu. tetapi setiap kerajaan di seluruh negara telah memaksa rakyat mereka untuk menerima bahawa setiap kertas-kertas murah yang dikeluarkan oleh bank mempunyai "nilai yang sangat tinggi". perak dan lain-lain. Commodity money adalah duit yang menggunakan barang-barang komoditi seperti emas. Yen dan lain-lain. Sebagai contoh. Untuk pengetahuan anda semua. Fiat money adalah duit yang paling bodoh sekali yang digunakan oleh manusia zaman sekarang. Semua tamadun-tamadun manusia menggunakan duit jenis ini. . ada satu tamadun je yang tak guna duit komoditi iaitu tamadun pada abad ke 21 (zaman sekarang). ada beberapa jenis matawang. tetapi nilainya masih bersandarkan pada emas. Fiat Money. 1. Fiat moeny adalah duit yang takde nilai langsung. Fiat Money Commoditi money. Representative Money 3. Contoh fiat money adalah USD. Disebabkan emas mempunyai berat yang sangat berat. cuba anda lihat pada permainan Monopoly.

-------------------------------------------------------------------------------------------------- Apakah matawang yang telah digariskan dalam Islam? Islam tidak pernah mengajar umatnya tentang fiat money. ianya bukanlah duit. iaitu helaian-helaian sampah yang disimpan dalam dompet.. Duit-duit kertas ketika era peperangan dunia telah hilang nilainya. duit itu tiada nilai langsung. Ini kerana terdapat riba' tersembunyi dalam . Ketahuilah. Ini berlaku sewaktu krisis ekonomi German 1923-1924 yang telah menyebabkan wang kertas atau fiat money telah berubah kepada nilainya yang sebenar. Dibuang dan dan dibiarkan bersepah di jalanan. ada duit kertas. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Lihatlah nilai sebenar fiat money. Hari ini anda sanggup bergaduh demi duit tersebut. RM50. Duit-duit kertas zaman moden pula. RM10. RM100 dan juga RM1. Hari ini anda sanggup bekerja keras demi duit tersebut... wang kertas hanya diperlakukan seperti sampah. anda akan terasa ianya begitu bernilai sedangkan ia tidak mempunyai nilai langsung. Dan sampah tersebut akan bertukar menjadi sampah yang sebenar pada suatu hari nanti di mana anda akan lihat RM100 yang anda sayangsayang itu akan dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah. Hakikatnya. dan setiap pemain akan merasai "nilai" duit kertas dalam permainan tersebut. Lihatlah kembali wang anda.Dalam permainan Monopoly. pasti akan mengalami nasib yang sama pada hari ini. Seorang wanita di German telah menggunakan wang kertas sebagai bahan api untuk dapurnya. Dunia ekonomi pada hari ini ibarat permainan Monopoly yang menggunakan duit yang tiada nilai tetapi telah memaksa semua orang menerima bahawa helaianhelaian kertas itu adalah sesuatu yang amat "bernilai". Dan duit kertas dalam permainan tersebut hanya sah dalam permainan tersebut sahaja. tetapi sampah. Di Hungary pada 1946.. Sama seperti dunia ekonomi moden hari ini. Hari ini.

masalah ekonomi akan sentiasa timbul. Adakah nilainya sama? Tidak. barli dengan barli. maka jual belilah sesuka hatimu selama mana ia adalah pertukaran tunai. Riba' dalam penggunaan matawang. secara tunai (spot). Lihatlah bagaimana negara-negara miskin seperti di Afrika dan lain-lain. (ditukarkan) sesama jenis. Adakah adil. kemudian anda pulangkannya pada 10 tahun akan datang dengan jumlah yang sama. (Siapa kata Islam tak cerita pasal ekonomi?) Ini adalah jawapan kepada masalah ekonomi yang sedang berlaku sekarang. Dalam sistem ekonomi yang penuh dengan riba' ini. pernahkah anda terfikir kenapa mereka masih tidak boleh bangkit dan bersaing dengan negara lain? Kerana nilai duit mereka sudah . orang lain perlu berusaha keras untuk mendapatkan duit. dari Ubadah bin Samit: “Emas dengan emas. pada kadar yang sama. sampah-sampah itu kelihatan amat berharga. Selagi kita masih menggunakan fiat money. Jika anda meminjam RM50 daripada kawan anda. gandum dengan gandum. sekiranya berlainan jenis. garam dengan garam.” (Muslim) Apakah maksud hadith di atas? Ia adalah 6 matawang yang telah digariskan oleh Islam. manakala ada pihak lain pula hanya mencetak duit? ------------------------------------------------------------------------------------------------Dah kenal duit? Harap anda akan sedar bahawa helaian-helaian dan lipatan-lipatan kertas dalam dompet anda itu sebenarnya bukanlah duit. Hadith Rasulullah. iaitu RM50 juga.fiat money. Inilah riba'. kurma dengan kurma. Tak payahlah nak buat coference untuk bincang pasal masalah ekonomi selagi kita masih guna sistem fiat money ni. tetapi sampah. Nilainya telah berubah. perak dengan perak.

. seperti peperangan. dengan mudah sahaja mereka boleh suruh satu dunia boikot ekonomi Malaysia. Duit kertas hari ini. Bolehkah duit dijual beli? Lihatlah Forex. Duit yang sebenar adalah emas.. embargo dan lain-lain. walau apa jua keadaan sekalipun. termasuklah kerajaan akan jatuh miskin kerana kekayaan kita semua disimpan dalam bentuk wang kertas yang tidak berguna. gandum.. Manakala duit kertas yang ada pada hari ini adalah duit palsu yang dicetak oleh Bank Negara yang langsung tidak mempunyai nilai. Begitu bernilainya emas walau dalam apa-apa keadaan sekalipun. kurma dan garam. Benda-benda tersebut sepatutnya dijadikan sebagai medium untuk urusan jual beli. anda tidak boleh beli apa-apa dengan duit tersebut apabila nilainya telah jatuh. Mereka buat untuk dengan membeli dan menjual duit. tidak kira berapa juta ringgit sekalipun..jatuh teruk. apa yang anda perlu buat sekarang. Kesimpulannya. Apabila diboikot. ekonomi dan sosial sesebuah negara. semua rakyat Malaysia. Inilah duit yang sebenar. MYR akan terus jatuh akibat ketiadaan "Demand" daripada masyarakat antarabangsa dan akibatnya. Logikkah duit boleh dijual beli macam barang? Fikirlah tuan-tuan dan puanpuan. segeralah tukar duit kertas tak guna anda itu kepada emas sekarang sebelum duit kertas anda bertukar menjadi sampah. Berbeza dengan emas yang memang mempunyai nilai yang tinggi kepada manusia. nilai yang ada padanya hanyalah pada perintah kerajaan. Duit mereka telah menjadi sampah yang sebenar. jika Amerika ingin menjatuhkan ekonomi Malaysia. Bayangkan kesemua duit-duit anda di bank. sehingga gigi emas yang ada pada mayat pun sanggup dikorek. matawang Malaysia.. perak. Nilai duit pada hari ini adalah sangat bergantung pada kestabilan politik. barli. .. Bayangkan. Berbeza dengan emas. emas tetap emas dan nilainya tidak akan jatuh walau apa pun yang berlaku. Bank Negara mencetak duit palsu kepada kita! Duit palsu hari ini boleh dijual beli.

Sydney susut 0.Bisnes Dunia: Dana zon euro pengaruhi sentimen 2011/09/30 Badan audit baru IMF ditubuh kaji perkembangan Greece bawah pelan penyelamat AS$150b PASARAN saham Asia ditutup bercampur-campur semalam menjelang undian penting Parlimen Jerman untuk meluluskan tambahan ke atas dana menyelamat zon euro.12 peratus lebih rendah berikutan kebimbangan mengenai kelembapan domestik disebabkan situasi di Eropah dan Amerika Syarikat (AS). Cho Byung-Hyun. Seoul mencatat prestasi terbaik semalam.61 peratus lebih rendah pada 11. merangkumi saham A dan B turun 26.363. tetapi ditutup jauh daripada paras terendahnya manakala saham China diakhiri 1. Bursa di kedua-dua kawasan itu dibuka tinggi.” kata penganalisis Tong Yang Securities. Tokyo dapat mengimbangi semula kerugian pada dagangan awal untuk diakhiri 0.365.701. “Sudah pasti ia tidak akan menyelesaikan masalah hutang asas zon euro.010.59 mata kepada 8. apabila indeks meningkat 2.99 peratus lebih tinggi. Namun. Indeks Komposit Shanghai. Indeks utamanya ditutup pada paras terendah dalam 15 bulan 2.90. namun sekurang-kurangnya ia menyediakan sedikit kelegaan.34 dengan jumlah dagangan AS$9 bilion. dengan indeks penanda aras Nikkei 225 meningkat 85. turut mempengaruhi sentimen.23 apabila pasaran menyambut baik pantulan di zon euro. Pasaran Hong Kong ditutup sehari berikutan kejadian taufan. tetapi menjunam menjelang penutup dengan saham AS mengalami penurunan besar pada jam terakhir dagangan untuk menghentikan pusingan tiga sesi keuntungan. Rentak pasaran dimulakan dengan sesi tidak menentu di AS dan Eropah.68 peratus di tengahtengah jangkaan Jerman mungkin menjadi Parlimen ke-17 di zon euro yang menyetujui tambahan ke atas dana bernilai AS$599 bilion itu.72 mata pada 2. Dow Jones Industrial Average berakhir 1. Sebuah badan audit baru Kesatuan Eropah-Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) yang ditubuhkan untuk mengkaji perkembangan Greece di bawah pelan menyelamat bernilai AS$150 bilion. manakala S&P 500 .77 peratus.95 mata yang dicatatkan 5 Julai 2010.

Wang juga berfungsi sebagai penyimpan nilai.491. Namun. . wang dirujuk sebagai mata wang atau wang kertas dan syiling yang berada dalam edaran sesebuah negara yang mempunyai status tender sah seperti ringgit.51 yen. kebimbangan terbesar adalah krisis hutang zon euro. Mata wang euro ditutup AS$1. danpiawai langsaian hutang.151. pasaran masih tetap gusar menunggu keputusannya.[1] Dalam kegunaan harian. “Risiko terbesar yang berlegar di fikiran peniaga sekarang ialah undian Jerman mengenai kuasa dana itu. merujuk kepada Kemudahan Penstabilan Kewangan Eropah (EFSF).” kata penganalisis IG Markets. sedikit berubah daripada 76. Dalam sistem ekonomi moden. euro meningkat berbanding mata wang utama lain di Asia.60 yen.3536 di New York lewat kelmarin. Mata wang tunggal Eropah itu turut meningkat kepada 104. Ben Potter di Sydney. Harga minyak dunia meningkat dalam dagangan Asia berikutan kegiatan memburu untung.3608 dalam dagangan Tokyo berbanding AS$1. dan juga dalam pelbagai bentuk akaun deposit kewangan seperti akaun simpanan. tidak mengendahkan bangkangan AS terhadap langkah yang pasti mencetuskan perbalahan dengan London yang bimbang aliran modal keluar dari bandar raya itu.09 yen daripada 103.53 yen. tetapi kebimbangan mengenai keruntuhan ekonomi AS dan krisis hutang zon euro mengimbangi sentimen.” katanya. akaun semasa dan sijil deposit.58. Di pasaran tukaran asing. mata wang adalah komponen terkecil dalambekalan wang. unit akaun. – AFP Wang atau duit merujuk sesuatu objek atau barang yang diterima masyarakat umum dan sah di sisi undang-undang sebagaimedium pertukaran dalam urusan jual beli dan urusniaga lain.17 peratus kepada 2.06 dan Indeks Komposit Nasdaq rugi 2. Harga saham dibayangi situasi di Eropah semalam berikutan cadangan untuk mengenakan cukai ke atas sektor kewangan. Dolar AS pula didagangkan pada 76.07 peratus kepada 1. “Undian itu adalah penting dan walaupun ramai menjangkakan ia akan diluluskan.susut 2.

Penjual pula boleh menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan barang yang diperlukannya. Sejarah wang 3. Tanpa wang. Bekalan wang 8. Pautan luar . Fungsi wang 4. Rujukan 10.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. yang menaikkan produktiviti dan kekayaan secara menyeluruh. Penggunaan wang dalam masyarakat menggalakkan perdagangan yang meningkatkan pembahagian kerja. Mata wang persendirian 7. Wang tidak mempunyai nilai benar tetapi digunakan sebagai pengukur nilai yang menjadi alternatif mudah kepada sistem barter. sistem ekonomi menjadi tidak cekap kerana sistem barter memerlukan keperluan serentak antara mereka yang mahu menukar barang. Isi kandungan: 1. Etimologi 2. dan persetujuan bahawa pertukaran barangan ini mestilah sama nilai sebelum pertukaran barter berlaku. Penanda Aras Matawang Dunia 9. Dengan wang. Jenis wang 5. seseorang hanya perlu membayar wang kepada penjual untuk mendapatkan barang berkenaan. Ekonomi kewangan 6.

Dalam bahasa Perancis. Etimologi Dalam pelbagai bahasa. Kemudian ia dipanggil "peso". Rencana utama: Sejarah wang . Marilah bersama-sama menyunting supaya ia dapat mencapai piawai yang tinggi! 1. Sejarah wang Wang tampang pelbagai saiz dan nilai. Perkataan bahasa Inggeris "money" mungkin berasal daripada istilah bahasa Latin moneta.Rencana ini telah dikenal pasti sebagai satu rencana kerjasama. 2. yang bermaksud mint atau penghasilan siling (pengkoinan). perkataan untuk wang adalah serupa atau seakan perkataan untuk emas atau perak. perkataan untuk wang adalah 'argent' yang bermaksud perak.[2] Lihat juga etimologi Indo-Eropah dan Semitik di rencana sejarah wang. perkataan 'kesepph' mempunyai dua makna iaitu perak dan wang.[3] Dalam bahasa Ibrani pula.[4] Matawang utama Sepanyol sewaktu zaman penjajah yang lalu adalah bernilai sekeping duit bernilai lapan reales (disebut "riyals") atau lebih dikenali sebagai "pieces of eight".

Ia juga haruslah tahan lama. perkhidmatan dan urusan lain. Wang sering tertinggal di dalam saku ketika mencuci. Wang 20 Peso Mexico dibuat daripada plastik untuk ketahanannya. dan kemudian mula berfungsi sebagai simpanan nilai. Fungsi wang Sesuatu barang dianggap sebagai wang jika ia memenuhi syarat-syarat berikut: 3. Pengiktirafan meluas terhadap wang fiat berlaku kerana kerajaan pusat bertindak sebagai penjamin nilai wang yang sah sebagai tender di sisi undangundang sebagai bayaran untuk cukai dan lain-lain.Perkembangan wang bermula daripada emas. jadi ia lebih berfungsi sebagai perantara pertukaran. franc Switzerland). arang atau air tidak sesuai sebagai duit walaupun mudah dibawa. Wang fiat adalah wang zaman moden yang direka oleh pihak berkuasa pusat (kerajaan) dan tidak mempunyai atau tidak mementingkan nilai intrinsik. Ia juga perlu bagi persetujuan perdagangan yang melibatkan hutang.  Ia juga mudah di bawa atau diangkut. . Bahan pertukaran Bahan pertukaran merupakan satu perantara yang digunakan dalam perdagangan bagi mengelakkan kesulitan satu sistemtukar barang murni. loyang. 2. berbanding nilai wang kertas yang bergantung kepada nilai yang dicop sematamata. 1. Perkembangan wang fiat berlaku apabila kerajaan mengeluarkan nota janji yang telah kemudiannya bertukar menjadi mata wang fiat (contoh.  3. 3. atau kulit kerang kepada wang kertas. Syiling emas juga dicampurkan tembaga untuk meningkatkan ketahanannya danIsaac Newton turut memperkenalkan syiling yang dibuat berserta lurah ditepinya untuk mengelakkan dipotong atau dikikis dan dicairkan. perak.  Ia haruslah boleh dibahagikan kepada unit kecil tanpa memusnahkan nilainya. logam berharga mempunyai nisbah nilai kepada berat yang tinggi. Ini menyebabkan kulit haiwan atau haiwan itu sendiri tidak sesuai dijadikan wang. Sebab itulahminyak. Di bawah sistem wang komoditi. objek seperti duit syiling emas mempunyai nilai intrinsik iaitu nilainya yang tetap kekal walaupun inflasi. Wang komoditi biasanya digunakan untuk memudahkan urus niaga dalam ekonomi barter. Wang komoditi seperti emas dan perak merupakan antara bentuk terawal wang. besi. atau catatan elektronik yang dikendali oleh sistem perbankan kompleks antarabangsa.Dolar Amerika) dan mata wang fiat telah bertukar menjadi bentuk mata wang komoditi (contoh. atau dileburkan menjadi jongkong semula. batu. Wang kertas dibuktikan sesuai dengan hal ini. Unit akaun Satu unit akaun adalah satu unit ukuran nombor piawai bagi nilai pasaran bagi barangan. tembaga. logam berharga boleh ditempa daripada jongkong logam.

perak dan logam berharga lain.  Ia haruslah mempunyai nilai kembangan yang rendah antara harga untuk jual beli yang dalam kata lain kos transaksiyang rendah. tahan lasak. makanan. Penyimpan nilai Untuk menjadi sebagai satu penyimpan nilai.  3. Ia haruslah mempunyai berat atau saiz atau ukuran tertentu untuk memudahkan pengiraan. 4. Ia haruslah sukar untuk dipalsukan dan yang tulen mudah dikenali. satu komoditi. dalam bentuk wang. 1. 4. Setiap jenis wang mempunyai kekuatan dan liabiliti ekonomi yang berbeza. emas dan perak sering dipilih dalam sejarah wang dalam kebanyakan masyarakat dan budaya. Contoh wang komoditi ialah emas. rempah-ratus. Jenis wang Terdapat tiga jenis wang: wang komoditi. Ia haruslah bersamaan dengan yang lain: iaitu satu unit atau benda itu haruslah serupa dengan yang lain yang kerana itulah berlian. Disebabkan itu. Kecairan pasaran Wang merupakan bentuk kecairan pasaran. tidak mudah musnah atau reput. Mata wang berasaskan komoditi sering dilihat lebih stabil. namun nilainya masih boleh berubah. 3. 4.   3. Ia haruslah mempunyai nilai yang stabil. Wang memberikan kemudahan untuk memiliki benda lain tanpa perlu menggunakan sistem barter. maka tidak mepunyai sejarah yang panjang tetapi mungkin mengubah masa depan. wang fiat dan wang kredit. suterahalus dan ambal tidak sesuai dijadikan wang. .  Kerana itulah.dan boleh dijangkakan sebagai berguna apabila ia didapatkan kembali. hasil seni dan harta tanah tidak sesuai sebagai wang. Kecairan menentukan betapa mudahnya sesuatu benda didagangkan untuk benda yang lain. yang membawa maksud apabila anda menambah unit tersebut. Wang juga haruslah paling kurang penurunan kebergunaan marjinal. setiap unit harganya sama seperti unit sebelumnya dan tidak berkurang dengan banyak. atau modal kewangan mestilah boleh disimpan dengan selamat dan boleh didapat kembali . Wang komoditi Wang komoditi ialah wang yang boleh digunakan sebagai medium pertukaran dan sebagai komoditi yang boleh didagangkan pada masa yang sama [5]. Platinum danPalladium tidak dikenali dan ditulenkan hinggalah dua ratus tahun kebelakangan ini.  Ia haruslah tahan lama.

Walaupun emas itu sendiri tidak mereput.Tiada wang yang sempurna walaupun emas adalah yang paling hampir. Namun kegagalan besar wang kertas (dan syiling) adalah sebagai nilai simpanan. emas dan perak dijumpai dalam kuantiti yang banyak di Dunia Baru dan dibawa pulang ke Eropah untuk ditukar menjadi syiling. Dari tahun 1980 hingga 2001. Wang kertas sering kehilangan nilainya melalui inflasi. emas mempunyai nilai simpanan yang rendah dan tidak mempunyai nilai yang stabil apabila harga emas turun daripada $850 per auns kepada $255 per auns. Kegagalan kedua pula pada adalah pada 1971 apabila orang luar yang . Apabila ini terjadi. syiling emas mudah calar atau rosak ataupun dicairkan. wang kertas bukanlah wang yang sebenar. Tambahan pula. Buku cek dan urus niaga elektronik memudahkan lagi pertukaran. Satu lagi ciri wang komoditi ialah nilai dagangan komoditi tersebut boleh jadi lebih tinggi dari nilai perantara pertukaran. dalam kata lain harga barangan lain. emas kini adalah relatif kepada pasaran kecil dan harga emas boleh berubah sangat tinggi jika beberapa bilion dolar cuba untuk membeli emas. merupakan simbol komoditi atau janji kerajaan [5]. dan ini akan mengurangkan nilainya dan mengurangkan juga kemampuan untuk keberkesanan atau penukaran syiling emas. nilai relatif perak terhadap emas turut jatuh [7]. Nota wang kertas adalah berasaskan janji untuk membayar wang sekiranya dituntut. 4. Kekusutan pertama Nota Simpanan Persekutuan adalah pada 1933 apabila rakyat Amerika tidak boleh lagi menebus atau menukar dolar kepada emas pada $20 per auns. Wang fiat menyelesaikan beberapa masalah wang komoditi. Emas bukanlah aset cairan memandangkan ia berkembang lebih kurang 4% untuk jual dan beli. kerana wang kertas sentiasa diisukan atau dikeluarkan. Syiling emas sering dibuat dengan 10% tembaga untuk menambahkan ketahanannya seperti Kruggerrand.9% tulen mahupun . Disebabkan lambakan ini. Tambahan lagi. Wang kertas lebih mudah disimpan dan diangkut berbanding ketulan emas dan perak. Wang fiat Wang fiat adalah wang yang nilainya ditentukan oleh undang-undang dan bukan adanya barangan dan perkhidmatan. Walaupun dipanggil dan dianggap wang. tetapi emas kini bukanlah selalunya 99. 2. tetapi nilai tepat adalah mustahil untuk diukur. dan ia juga diukur dalam dolar yang juga nilai rugi. Pada tahun-tahun 1500 dan 1600-an. Namun kelebihan emas dan perak ialah bekalannya tidak dapat ditambah sewenang-wenang oleh bank pusat. Wang kertas turut mempunyai kekusutan apabila pengeluar wang kertas tidak boleh membuat pertukaran dengan janji untuk membayar dengan emas atau perak. Wang fiat. orang akan meleburkan syiling untuk dijual semula seperti yang terjadi di Amerika Syarikat.999 baik. Wang memanglah dijadikan ukuran dan timbangan yang jujur dan tulus tetapi tidak mudah mengukur nilai tukaran emas dengan dolar yang masing-masing berubah nilainya. nilai membeli syiling emas turun antara 60% hingga 80%. contohnya wang kertas. Dolar Amerika Syarikat (atau Nota Simpanan Persekutuan) telah kehilangan 95% daripada nilainya sejak 1913. kerana bekalan barang untuk dijual tidak dapat bersaing dengan peningkatan bekalan wang [6]. maka pada ketinggian yang pada 1980 akan jadi lebih kurang $1600 per auns.

Risiko kedua ialah masa. Sekiranya ini berleluasa. Sebagai contoh. . 3. penjual akan menerima nilai wang yang kurang berbanding yang sepatutnya. Sekiranya kerajaan tersebut jatuh. Wang kredit merupakan janji untuk pembayaran akan datang. kerajaan AS akan menggantikan wang kertas yang cacat atau rosak sekiranya sekurang-kurangnya separuh wang itu dapat disusun semula [8]. nilai dolar telah merudum kepada lebih kurang $700 per auns. Wang fiat. pembekal dan pemberi khidmat tidak dapat terus menghasilkan barangan atau menawarkan perkhidmatan. mata wang yang bergantung padanya akan turut serta. Perubahan teknikal. Disebabkan wang kertas amat mudah rosak.ke Amerika tidak boleh menebus nota untuk emas pada kadar $35 per auns. mudah rosak atau hilang. Ekonomi kewangan Wang merupakan topik utama yang dipelajari dalam bidang ekonomi dan mempunyai kaitan yang sangat rapat dengankewangan.Anna Schwartz. 5. Perubahan teknikal. institusi dan perundangan telah mengubah ciri-ciri keperluan wang tunai semasa tahun 1980-an. Kestabilan keperluan untuk wang tunai sebelum tahun 1980-an merupakan hasil kajian utama kerja Milton Friedman. terutamanya dalam bentuk kertas dan syiling. Ini akan mengurangkan bekalan dan meninggikan harga. Risiko ini perlu ditanggung kedua-dua pembeli dan penjual. sesetengah kerajan seperti Malaysia. Satu lagi kelemahan wang kertas adalah ia bergantung kepada sistem undang-undang (kerajaan) yang mengeluarkannya. Wang kredit Wang kredit merupakan tuntutan terhadap orang (sama ada dari segi fizikal atau undang-undang) yang boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan [5]. Namun kelebihannya terhadap wang komoditi ialah undang-undang yang mencipta wang fiat juga menyatakan bahawa wang yang rosak atau binasa boleh diganti semula. amalan ingkar terhadap wang kredit dianggap sebagai antara sebab utama Kemelesetan Besar pada 1930-an [9]. Jika kadar faedah tidak dapat mengimbangi kadar inflasi (atau deflasi) dan nilai masa wang. Sebagai contoh. Perbezaan besar wang kredit berbanding wang komoditi dan fiat ada dua: ia tidak dapat dibayar dengan segera apabila dituntut dan terdapat sedikit unsur risiko nilai bayaran akan tidak sama dengan nilai yang dipersetujui semasa belian. Pembeli mungkin tidak dapat (atau tidak mahu) membayar. New Zealand dan Singapura mula menggunakan wang plastik. Dalam kes ekstrem. keinstitusian dan undang-undang telah mengubah keadaan permintaan wang semasa 1980-an dan sejak itu pengaruh monetarisme makin berkurang. 4. ia boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi. Monetarisme adalah teori ekonomi yang kebanyakannya berkisar tentang penawaran dan keperluan untuk wang tunai. David Laidler dan banyak lagi. Pada 2006. dan mungkin mencetuskan stagflasi. Begitu juga sebaliknya.

kekurangan barangan import. Sebagai contoh. . bank pusat atau pihak berkuasa dalam kewangan menguruskan penawaran wang untuk mencapai matlamat tertentu. Ini termasuklahhiperinflasi. bahkan kegagalan sistem kewangan hingga terpaksa kembali sistem ekonomi barter yang sememangnya kurang efisien. Modal kewangan adalah definisi yang lebih umum dan merangkumi semua instrumen cair. Penggunaan yuan Menjelang pertemuan berprofil tinggi negara G20 di Toronto. stagflasi. Ini berlaku di Rusia contohnya. ketidakupayaan mengeksport barangan. Kerajaan dan bank pusat telah mengambil kedua-dua pendekatan pengawalan dan pasaran bebas berkenaan polisi kewangan. setelah kejatuhan Kesatuan Soviet. kemelesetan. bahawa Lembaga Gabenor dan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan harus dapat "mempromosi secara berkesan matlamat memaksimumkan buruh. China membuat pengumuman yang ditunggu-tunggu oleh Amerika Syarikat dan rakan dagang negara itu." [10] Polisi kewangan yang gagal boleh menjejaskan ekonomi dan masyarakat yang bergantung kepadanya. sesetengah pihak berhujah bahawa mereka memerlukan lebih banyak pengasingan dan satu unit tunggal tidak mencukupi untuk mewakili kesemua fungsi tersebut. Biasa matlamat polisi kewangan ialah untuk memberi ruang bagi pembangunan ekonomi dalam persekitaran harga yang stabil. Kanada Jun lalu. pengangguran berleluasa. menstabilkan harga dan mengawal selia kadar faedah jangka panjang. iaitu membenarkan nilai Yuan meningkat berbanding dengan mata wang lain. Antara cara yang digunakan untuk mengawal penawaran wang termasuklah:         pembelian atau penjualan mata wang peningkatan atau penurunan perbelanjaan kerajaan peningkatan atau penurunan peminjaman kerajaan penukaran kadar peminjaman atau pemberian pinjaman pemanipulasian kadar pertukaran wang cukai atau pelepasan cukai modal yang diimport atau dieksport peningkatan atau penuruanan keperluan simpanan bank pengawalan atau larangan mata wang persendirian Terdapat banyak hujah sejarah tentang kombinasi fungsi wang.Polisi kewangan merupakan proses kerajaan. adalah jelas dicatatkan di dalam Akta Simpanan PersekutuanA.S. tidak mengira sama ada instrumen tersebut merupakan tender yang seragam.

Keadaan ini seterusnya memberinya kelebihan yang tidak adil dalam perdagangan global. berkemungkinan tidak menggunakan Yuan disebabkan agenda politik besarnya yang melibatkan Dolar. terutamanya dalam mengawal inflasi. Tahun lalu. tetapi banyak negara lebih kecil yang lain bersedia menggunakannya. tetapi hal ini masih dilihat dengan skeptikal. . Tindakan itu menjadi langkah awal bagi memperdagangkan Yuan dalam pasaran dunia dan kemudian menjadikannya mata wang rizab dalam perdagangan global. Namun demikian. Belarus. Korea Selatan dan Malaysia yang bernilai 650 bilion Yuan atau AS$95 bilion. dan menjadikannya bernilai rendah. khususnya Amerika Syarikat. iaitu dengan Argentina. Tindakan Beijing itu berdasarkan perancangan bank pusat China yang diketuai oleh gabenornya yang berpengaruh. Kenyataan bank pusat China itu pada bulan lalu. Selain menjadikan Yuan sebagai mata wang perdagangan dengan negara terbabit yang sekali gus mengantarabangsakan Yuan. Yuan atau Renminbi kepada Dolar AS. Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat. Pengumuman itu dianggap Amerika Syarikat sebagai helah China untuk mendapat berita positif dalam pertemuan G20. memperlihatkan kemungkinan itu. China perlu menjadikan Yuan sekurang-kurangnya mata wang pilihan negara yang berdagang dengannya dan membenarkan Yuan didagangkan dengan bebas. tindakan itu juga menunjukkan keyakinan Beijing dalam menjadikan mata wangnya sebagai mata wang perdagangan global. tindakan Beijing itu juga menunjukkan kesediaan China untuk menjadikan Yuan sebagai mata wang global yang nilainya tertakluk pada sistem yang sedia ada.Amalan China yang mengikat mata wangnya. Hong Kong. Zhou Xiaochuan. dasar yang mengawal Yuan dengan ketat selama ini tidak membenarkan hal itu terjadi. negara rakan dagang terbesar China. Walau bagaimanapun. China menjadikan G20 sebagai medan untuk menunjukkan pengaruhnya dalam sistem kewangan global apabila menuntut mata wang baharu sebagai rizab global. China mahu Yuan menjadi mata wang global seperti Dolar dan Yen yang diterima dalam urus niaga dan rizab. Indonesia. China sejak tahun 2008 telah mencapai enam persetujuan pertukaran mata wang. mengambil pendirian berhati-hati dan bersikap tunggu dan lihat. Persetujuan Demi Yuan Amerika Syarikat. Sebagai sebahagian daripada usaha ini. Sejurus selepas China membuat kenyataan itu. Walaupun tindakan ini dilihat sebagai satu langkah untuk kebaikan ekonomi China. Timothy Geithner. dikritik oleh Amerika Syarikat dan negara rakan dagang yang lain kerana menyebabkan nilai barangan negara Asia itu sangat rendah. juga sebagai usaha Beijing untuk mengelak isu Yuan menjadi perhatian dalam mesyuarat G20.

11 peratus dan 11 peratus. Peranan Yuan bergantung pada kedua-dua kekuatan. ketika zaman kebangkitannya pada dekad 1980-an. diiringi dengan pelbagai potensi. terutamanya di Asia. Agenda ini jauh lebih sukar berbanding dengan usaha menjadikan Yuan sebagai mata wang transaksi perdagangan. . China juga mencapai perjanjian dengan Brazil – sebuah lagi negara pesat membangun digelar BRIC (Brazil. Banyak negara menyokong peranan mata wang lain. China membayar dengan Yuan dan Brazil dengan Real. Yuan tidak dilihat menjadi pilihan utama bagi negara-negara terbabit termasuk Venezuela. Hak Pengeluaran Khas bagi Yuan Selain mata wang perdagangan. peranan Yen merosot pada awal dekad 1990-an. serta menuntut Yuan menjadi salah satu mata wang rujukan bagi hak pengeluaran khas atau special drawing rights (SDR). bagi mengelakkan penggunaan Dolar AS. Gabenor bank pusat China. terutama Euro sebagai mata wang perdagangan dan rizab. sekurang-kurangnya dengan negara rakan dagang yang tidak sehaluan dengan Amerika Syarikat. Kepentingan China dalam perdagangan ini berpotensi menjadikan Yuan mata wang perdagangan global semakin menarik. sebagai alternatif Dolar AS. Jepun. walaupun sejauh mana hal ini dapat dilaksanakan. Rusia. Xiaochuan.Pada masa yang sama. Beijing juga berusaha ke arah menjadikan Yuan mata wang rizab bagi bank pusat seluruh dunia. Hal ini menunjukkan potensi Yuan sebagai mata wang perdagangan global. mata wang artifisial yang memberikan gambaran tentang peranan mata wang utama dunia dicipta oleh IMF dan ditakrifkan berdasarkan Dolar. keupayaan mata wangnya sebagai mata wang pilihan global. tidak mencapai jangkaan sebagai pencabar Dolar AS dan hegemoni politik kuasa besar dunia itu. iaitu satu cadangan berdasarkan sikap politik Beijing. Yen dan Paun Sterling. pada tahun lalu. Satu tindakan China dalam menegaskan kedudukannya dalam sistem kewangan global hari ini adalah dengan mendesak Tabung Kewangan Dunia (IMF) direformasi. Langkah pertama China untuk memberikan peranan yang lebih besar kepada SDR dalam bentuk yang dikehendakinya bermula dengan menjadikan Yuan sebagai mata wang yang diambil kira dalam SDR. Manakala Brazil dan beberapa buah negara lain telah menjadi rakan dagang terbesar China mengatasi Amerika Syarikat. Tetapi kemudiannya. 34 peratus. banyak faktor lain perlu diambil kira. Walaupun Jepun menjadi salah sebuah negara gergasi ekonomi dalam G8. Iran dan Rusia. mencadangkan mata wang rizab global berdasarkan SDR bagi menggantikan Dolar AS. termasuklah penerusan kebangkitan itu sendiri. India China) oleh firma kewangan gergasi Goldman Sachs – untuk menjelaskan import mereka dengan mata wang masing-masing. belum mampu disimpulkan lagi. Walaupun kebangkitan China hari ini kelihatan berlaku dengan pantas. sebagai contoh. dengan masing-masing bernilai 41 peratus. iaitu politik dan ekonomi. menjadikan Yen mata wang pilihan pada peringkat global. SDR. Euro.

tetapi kemerosotan ini cenderung diperbesar-besarkan oleh banyak pihak. Perbandingan Yuan dengan Dolar sering dibuat memandangkan perhatian yang lebih diberikan kepada kedua-dua mata wang ini. tetapi juga pernah disentuh oleh Robert Zoellick. Kuasa yang terbabit. Kajian Bank Pembangunan Asia dengan kerjasama Universiti Columbia itu melibatkan 11 orang tokoh ekonomi dunia. Dolar AS sebagai mata wang pilihan sememangnya dilihat berada pada zaman kemerosotannya. Seperti yang dijelaskan oleh pakar mata wang. Berdasarkan banyak faktor geopolitik dan ekonomi. Robert Zoellick merupakan Presiden Bank Dunia yang pernah berkhidmat dengan Goldman Sachs. dan peranan Yuan yang lebih besar ini. Robert Mundell. iaitu kemerosotan satu mata wang tidak secara automatik menjamin kenaikan satu mata wang lain. seperti juga kebangkitan Yuan. masih tidak boleh disimpulkan lagi bahawa mata wang itu bakal menggantikan peranan Dolar AS. walaupun Eichengreen pernah menjadi penasihat kepada badan itu. termasuk Barry Eichengreen dan Joseph Stiglitz. Pada tahun lalu. dan penilaian terbaharu akan dilakukan pada penghujung tahun ini. Tawar-menawar politik dengan Amerika Syarikat dan kedudukan kuasa besar itu juga akan menjadi faktor penting dalam kebangkitan pengaruh China dan Yuan dalam sistem ekonomi dunia. pada akhir Jun lalu. Bank Pembangunan Asia dalam laporannya menyebut bahawa pengantarabangsaan Yuan mungkin berlaku lebih pantas daripada yang dijangkakan selama ini. dalam tulisannya dalam buku The Future of the Dollar. dalam ucapannya di Sekolah Kajian Antarabangsa Lanjutan Johns Hopkins di Washington DC pada September 2009. laporan itu memberikan gambaran arah pergerakan Yuan kini dan menambah keyakinan kepada pemerintah China. China mahu Yuan dimasukkan dalam SDR. Walaupun Bank Pembangunan Asia tidak memberikan gambaran semasa bahawa hal itu berlaku. Potensi Pengantarabangsaan Yuan Terbaharu. Yuan mempunyai potensi untuk berperanan lebih besar pada masa akan datang sekiranya trajektori semasa meliputi iltizam politik dan ekonomi dikekalkan. Cohen menjangkakan banyak mata wang yang akan bersaing dan masing-masing mempunyai kekuatan yang tersendiri. beliau memberikan penjelasan mudah. Secara kesimpulannya. Kemerosotan Dolar AS bukan sahaja diulas oleh penentang politik dan ekonomi Amerika Syarikat. serta kemerosotan Dolar AS sebagai mata wang pilihan berlaku ketika potensi Yuan meningkat. . dan hal ini mendapat dokongan tokoh ekonomi. Kedua-dua tokoh ini bersikap kritikal terhadap IMF. dan berpotensi menjadi alternatif kepada Dolar AS. Benjamin Cohen. Mundell mengulangi sokongannya kepada Yuan untuk dimasukkan sebagai salah satu mata wang SDR. Mundell menjelaskan rasional Yuan dimasukkan dalam SDR dengan menyatakan bahawa yuan kini menjadi mata wang perdagangan ketiga terpenting.Penilaian SDR dilakukan setiap lima tahun sekali. Mei lalu.

446.50 (RM5. Khabar angin tentang penurunan taraf kredit Perancis itu timbul ekoran masalah yang dihadapi oleh beberapa bank di negara itu dan menguatkan lagi kebimbangan krisis hutang zon Eropah yang telah merebak. Emas menjadi kegemaran pelabur bagi berhadapan dengan keadaan pasaran yang tidak menentu pada masa ini.50) seaun.443.50 (RM5. AUGUST 12.Harga emas dunia melepasi paras AS$1. Sementara itu.400) seaun semalam buat pertama kalinya selepas pelabur menarik keluar pelaburan mereka bagi membeli kontrak komoditi itu.800 seaun Sumber daripada Utusan Malaysia NEW YORK 11 Ogos .FRIDAY. komoditi tersebut melonjak ke paras tertinggi AS$1.800 (RM5. Rekod itu dicatatkan selepas pasaran ekuiti Asia menjunam pada dagangan awal. 2011 Harga emas lepasi paras AS$1. Seoul pula jatuh sebanyak empat peratus dan Sydney didagangkan 1.5 peratus lebih rendah. . dengan Tokyo kerugian sehingga dua peratus.50) hingga AS$1. Pelabur-pelabur bimbang bahawa Itali dan Sepanyol akan menjadi negara seterusnya yang tidak mampu membayar hutang mereka. di awal dagangan pasaran emas Asia. Para pelabur telah dikejutkan dengan kemungkinan penurunan taraf kredit Perancis yang berada dalam keadaan terumbang-ambing selepas penarafan kredit Amerika Syarikat (AS) diturunkan untuk pertama kalinya.815.814.

700) pada musim panas 2008 sebelum krisis kewangan berlaku pada tahun itu. Melalui program tersebut pun ada beberapa penonton yang menelefon bertanyakan beberapa perkara tentang emas. Walau tertanam beribu-ribu tahun sekalipun. Para pelabur dilihat berpaut kepada apa yang mereka rasakan sebagai pelindung nilai berbanding turun naik pasaran saham dan mata wang. MINGGU lepas saya dijemput oleh TV3 menerangkan tentang emas sebagai pelaburan alternatif dalam program Bijak Wang. Minat dengan pelaburan emas memang sedang meningkat. Komoditi itu pernah didagangkan sekitar AS$900 (RM2. Emas sebenarnya ialah suatu komoditi yang tidak luntur ditelan zaman. Mantan CEO BSKL Tentang Emas.Agensi Posted by Ameer Syarifuden at 10:03 AM 0 comments Labels: Berita Emas MONDAY. FEBRUARY 14.Sistem kewangan Eropah berada dalam keadaan buruk disebabkan oleh pihak bank yang memegang bon negara-negara yang mempunyai hutang besar seperti Greece dan Portugal. . Saya diminta menerangkan mengapa wajar melabur dengan emas. . emas tetap berkilau. 2011 Komen Dato’ Salleh Majid.

815) seauns kepada AS$1106 (RM3. Minggu lepas sehingga semalam (Jumaat) emas naik dari AS$1091 (RM3.871). Dikhabarkan IMF akan menjual sebanyak 200 tan lagi. Sekian lama mata wang dolar Amerika digunakan untuk segala-galanya daripada rizab negara kepada dagangan dunia. Bank Negara India telah membeli 200 tan emas dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan ia telah melonjakkan harga emas pada hari itu. Kenaikan permintaan ini menyebabkan harga emas terus meningkat.50 untuk satu dolar Amerika. Boleh dikatakan tidak ada urusan yang tidak lepas daripada dolar Amerika sehinggalah Kesatuan Eropah menghasilkan Euro yang menjadi pencabar kepada kedudukan dolar Amerika. Mata wang dunia tidak lagi disokong oleh emas dan negara seperti Amerika Syarikat didapati boleh mengeluarkan seberapa banyak wang sesuka hati mereka. Tambahan pula negara seperti China yang banyak membeli Bil Perbendaharaan Amerika Syarikat merasa bimbang mengenai penurunan nilai dolar dan menyarankan penggunaan mata wang alternatif untuk perdagangan. Apabila berlaku krisis ekonomi pada tahun 2008 yang berpunca di Amerika. Selasa minggu lepas. Bukan untuk dijual minggu depan atau bulan depan kerana dengan mengambil sikap demikian segala turun naik harga (volatiliti) dapat diatasi. Mereka yang mengambil langkah perlindungan ini bukan saja orang individu tetapi juga negara.Tidak ada negara yang mata wangnya tidak tertakluk kepada turun naik nilai emas. Bagaimanapun mereka yang ingin membeli emas patut melihat pembeliannya untuk disimpan selama 365 hari. dolar terus tertekan kedudukannya selaku mata wang utama. . Suasana begini dicampur dengan defisit kerajaan Amerika yang berjumlah trilion dolar menyebabkan ramai orang membeli emas selaku pelindung atau insuran. termasuklah negara kita semasa krisis 97/98 yang mana mata wang kita dikatakan menjadi bahan spekulator dan pernah jatuh ke paras serendah RM4. Pada waktu sama China juga mengajak negara-negara Asia Barat mengubah haluan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika.

barang kemas juga suatu pelaburan dalam “bentuk emas” walaupun ketulenan emas pada barang kemas adalah rendah daripada emas keping iaitu 91. Kalau emas tidak penting mengapa kerajaan India membeli 200 tan emas minggu lepas? Kebimbangan akan kejatuhan nilai matawang dolar Amerika dan kemungkinan pemulihan mungkin akan mengambil masa lebih lama daripada dijangkakan kerana pengangguran di AS hampir mencecah 10 peratus dan masalah yang membelenggu sektor perumahan belum dapat diatasi lagi. Dengan adanya ETF Emas ini dapatlah lebih ramai pelabur melabur dalam emas dengan modal yang lebih rendah. Emas diterima di mana-mana tidak kira di negara mana sekalipun. Ramai orang Kemboja yang memiliki perniagaan seperti barang kemas dan perniagaan kain.6 peratus bagi barang kemas dan 99.99 bagi syiling dan emas keping. Selain itu. Contohnya di kawasan Kota Tinggi.90 (RM2. DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) Posted by Ameer Syarifuden at 9:47 PM 1 comments Labels: Berita Emas TUESDAY. Mereka yang lari daripada Kemboja membawa bersama emas dan apabila sampai di sini mereka menggunakan emas tersebut untuk memulakan perniagaan dan hidup baru. emas tetap emas. Kerajaan China juga menasihatkan rakyatnya menyimpan 5 peratus daripada wang simpanan mereka dalam bentuk emas dan ini bakal menaikkan lagi harga emas. JANUARY 18. harga emas naik sebanyak 52 peratus dari AS$734. Seperti yang pernah dinyatakan dahulu. Bagi Bursa Malaysia pula. 2011 .908) seauns. emas boleh dibeli secara buku pas dan secara syiling atau keping (wafer) dari bank-bank perdagangan. mungkin Dana Dagangan Bursa Emas (Gold Exchange Traded Fund) mungkin boleh difikirkan selaku salah suatu tawaran di bursa kita.Misalnya sejak setahun lalu. Johor. Kita ingat semasa zaman ramai pelarian meninggalkan negara asal mereka seperti semasa perang Vietnam.80 (RM3.572) seauns kepada AS$1116.

yang pertama seumpamanya di Malaysia.Pelaburan emas meningkat . (Maybank).Maybank KUALA LUMPUR 10 Jan. Bank itu. kami mendapati sejak setahun lalu.Malayan Banking Bhd. sejak November 2008 hingga November 2009. . Naib Presiden Eksekutif Kanan." kata Hong Tat dalam temu bual bertulis dengan Utusan Malaysia di sini. . menjangkakan minat untuk melabur dalam emas di negara ini akan meningkat lagi berikutan terdapatnya aliran kenaikan dalam harga logam berkenaan di pasaran dunia. Lim Hong Tat berkata: ''Harga emas berada dalam aliran menaik dan kami melihat terdapat minat yang tinggi dalam buku akaun simpanan emas (GSPA). pada tahun 2001 telah dilantik oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual syiling emas dikenali Kijang Emas. Ketua Perbankan Konsumernya. ''Prospek pertumbuhannya akan bergantung bagaimana pelanggan melihat pergerakan harga dalam keadaan pasaran semasa. bilangan akaun GSPA yang dibuka telah berkembang sebanyak 147 peratus membayangkan keyakinan pelanggan menjadikan emas sebagai satu bentuk pelaburan. bank perdagangan terbesar di Malaysia. ''Bagaimanapun. Maybank telah memperkenalkan GSPA pada tahun 1997 selari dengan inisiatif Bank Negara Malaysia untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat serantau bagi urus niaga emas.

Tambahan pula. Berikut adalah temu bual tersebut: Sejauh mana tahap minat terhadap pelaburan emas setakat ini? Kami melihat terdapat peningkatan sejak beberapa bulan yang lalu dalam pelaburan berkenaan. . emas yang dipasarkan melalui GSPA dan Kijang Emas mempunyai ketulenan sehingga 999. jumlah akaun GSPA adalah 11. Para pelanggan kini semakin berpengetahuan dalam membuat pemilihan pelaburan Kami menyaksikan pertambahan dalam pembukaan akaun GSPA pada setiap bulan dengan bilangan akaun baru berkembang pada purata 12.658 dengan nilai sehingga lebih RM122 juta. duit syiling.9 peratus.3 peratus. Bagaimana tahap perkembangan GSPA sekarang? Sehingga November 2009.Difahamkan. kepingan emas dan barang kemas menjadi sesuatu yang baru tetapi kempen besar-besaran. Sebagai contohnya.800. keadaan ekonomi dunia yang tidak menggalakkan telah menyebabkan kebanyakan pelabur kini beralih daripada pasaran ekuiti kepada pelaburan emas yang dilihat sebagai pilihan lebih selamat. Apakah yang menyumbang kepada peningkatan itu? Pada mulanya melabur dalam emas melalui buku simpanan. GSPA menawarkan jaminan keselamatan dan kaedah selamat dalam melabur emas apabila pelanggan boleh membeli logam berkenaan berdasarkan jumlah yang diinginkan tanpa perlu menanggung risiko menyimpannya secara fizikal. kesedaran orang ramai dan pengguna mulai melihat faedah melabur emas terutamanya melalui GSPA selain duit syiling.

Dalam pelancaran pelan deposit jaminan modal terbaru iaitu 1Malaysia Momentum Structured Deposit. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www.maybank2u. emas menjadi aset sandaran bagi mendapatkan potensi produk berkenaan. Sejauh mana minat yang ditunjukkan terhadap Kijang Emas? Sejak lima bulan yang lalu kami menyaksikan peningkatan dalam pembelian Kijang Emas.maybank 2u. Kebanyakan mereka berusia lebih 41 tahun dengan kaum Cina mewakili 56 peratus daripada jumlah pelanggan.com selain maklumat boleh diperoleh daripada kesemua cawangan Maybank dan pengiklanan dalam akhbar-akhbar. purata pertumbuhan bulanan adalah 102 peratus. Jualan pada November tahun ini meningkat lebih 500 peratus berbanding Jun 2009.Apakah strategi yang diambil oleh Maybank untuk meningkatkan kesedaran dalam pelaburan emas? GSPA kini boleh dibuka di kesemua cawangan Maybank di seluruh negara manakala Kijang Emas pula ditawarkan di 30 buah cawangan terpilih.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari . Kami telah melaksanakan promosi pemasaran termasuk melalui perbankan Internet di www. sesetengahnya di kawasan bandar selari dengan permintaan. Siapakah pelabur GSPA dan Kijang Emas? Pelanggan kami bagi produk ini terdiri daripada golongan mewah dan individu yang kaya. Dalam tempoh berkenaan. . Bagaimanakah para pelabur dimaklumkan tentang pelaburan mereka dan bilakah masa yang sesuai untuk membeli dan menjual emas? Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank.

Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. NOVEMBER 15.Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. 2010 . urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. 20 gram dan 50 gram. Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. Kijang Emas merupakan produk BNM. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Berbeza dengan GSPA. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY. Tebaran had belian dan jualan juga luas. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram.

1 .Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas.Dinar emas mampu henti perang mata wang . Bekas Perdana Menteri. Tun Dr. Mahathir berkata. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang . . Mahathir Mohamad. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya.Dr. Mahathir KUALA LUMPUR Nov. M KUALA LUMPUR 1 Nov. Mahathir Mohamad berkata. Beliau berkata. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini.Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang. akan menyumbang kepada krisis. penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Dr. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya. emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.

“Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.Katanya. Bagaimanapun. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa.” katanya. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. Mahathir.” kata Dr. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. menyumbang kepada krisis. katanya. Mengulas lanjut kata beliau. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu.” katanya. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu. “Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Terdahulu dalam ucaptamanya. . Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan.” katanya. kata bekas Perdana Menteri itu.

Mahathir Older Posts .Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas.

20 gram dan 50 gram. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. Berbeza dengan GSPA. Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. . Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan.maybank 2u. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran.Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari . Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Kijang Emas merupakan produk BNM. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www.

Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. Mahathir KUALA LUMPUR Nov. . emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. akan menyumbang kepada krisis. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir berkata. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Dr.Dr. M . Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr.Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. NOVEMBER 15. 1 . 2010 Dinar emas mampu henti perang mata wang . penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing.Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang.Tebaran had belian dan jualan juga luas. Mahathir Mohamad.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. Beliau berkata. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY.

.” katanya. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya. Bagaimanapun. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. Mahathir Mohamad berkata. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. Tun Dr. kata bekas Perdana Menteri itu.KUALA LUMPUR 1 Nov. Mengulas lanjut kata beliau. Bekas Perdana Menteri. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang Katanya.

” katanya. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat.“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Mahathir Older Posts .” katanya. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang. katanya. Terdahulu dalam ucaptamanya. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif. Mahathir. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. menyumbang kepada krisis. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. Sekiranya negaranegara mula menurunkan nilai mata wang mereka. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak. Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada.” kata Dr.