Ringgit Malaysia

Ringgit atau turut dikenali sebagai Ringgit Malaysia ialah unit mata wang Malaysia dengan kod mata wang MYR. Ringgit boleh dibahagi kepada 100 sen dan mempunyai wang kertas bernilai RM100, RM50, RM10, RM5 dan RM1 serta syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen dan 5 sen. Nama "Ringgit" berasal daripada sisi bergigi wang perak Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman dahulu. Dollar Brunei juga dikenali sebagai ringgit bagi masyarakat tempatan. Pada 1837, mata wang Rupee India digunakan sebagai mata wang rasmi di penempatan selat (iaitu Negeri negeri Selat) tetapi pada 1867, dollar perak digunakan semula. Pada 1903, dollar Selat dipaut pada 2 shilling dan empat pence (mata wang Britain ketika itu) selepas diperkenalkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang (Board of Commissioners of Currency). Bank-bank swasta dilarang mengeluarkan wang kertas. Namun penggunaan berterusan mata wang ini terhenti akibat penaklukan Jepun pada 1942 hingga 1945 dan apabila mata wang ini dinilai semula berdasarkan Pound Sterling pada 1967. Ini mengakibatkan nilai wang Selat susut sebanyak 15% daripada nilai asal. Mulai bulan Ogos 1975, nama "Ringgit" diterima secara rasmi sebagai nama khas mata wang Malaysia. Sebelumnya, wang dikenali sebagai dollar dalam Bahasa Inggeris dan ringgit dalam Bahasa Melayu. Namun penggunaan simbol $ terus digunakan sehingga ditukar kepada RM pada 1990an. Sewaktu krisis ekonomi Asia pada 1997, mata wang ringgit dipaut pada dollar Amerika Syarikat pada kadar tetap iaitu RM 3.80 untuk satu dollar AS. Pada 12 Julai 2005, Bank Negara menamatkan pemautan mata wang ringgit kepada dollar Amerika Syarikat selepas Chinamengumumkan penamatan pautan renminbi kepada dollar. Menurut Bank Negara, Malaysia akan membenarkan ringgit untuk dioperasi dengan apungan terkawal dengan beberapa mata wang utama. Ini menyebabkan nilai mata wang ringgit naik menghampiri aras nilai pasaran yang dapat diterima . Walaupun begitu, Bank Negara ada bercampur tangan dalam pasaran kewangan untuk mengekalkan kestabilan di dalam dagangan ringgit.

Dolar Sarawak Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dolar Sarawak 1935 Dolar Sarawak ialah mata wang Sarawak antara 1858 hingga 1953. Nilainya sama sahaja dengan dolar Selat dan penggantinya, dolar Malaya (mata wang Malaya dan Singapura), iaitu 2 syiling 4 peni setiap

dolar, sejak pengenalannya sehingga kedua-dua mata wang itu digantikan dengan dolar Malaya dan Borneo British pada tahun 1953. Dolar Sarawak dibahagikan kepada 100 sen. Pada sepanjang sejarahnya, duit syiling ditempa dalam jenis mata wang ¼ sen, ½ sen, 1 sen, 2½ sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, dan 50 sen. Duit syiling yang nilainya 5 sen atau lebih mengandungi logam berhargatetapi sejak 1920, duit syiling 5 sen dan 10 sen juga diperbuat daripada tembaga dan nikel. Duit-duit syiling itu menonjolkan potret dan nama raja:
  

James Brooke (ditulis sebagai J. Brooke) sehingga 1868; Charles Anthoni Johnson Brooke (ditulis sebagai C. Brooke) dari 1868 hingga 1917; dan Charles Vyner Brooke (ditulis sebagai C. V. Brooke) dari 1917 sehingga tamatnya penggunaan mata wang ini.

Siri pertama nota bank dikeluarkan oleh Perbendaraan Kerajaan Sarawak. Ia dicapkan dengan tangan dan bermutu rendah. Semua nota yang kemudian dikeluarkan oleh Kerajaan Sarawak, kecuali nota 10 sen dan 25 sen pada 1919, dengan kedua-dua ini dikeluarkan semula oleh Perbendaharaan. Pada sepanjang sejarahnya, nota bank dikeluarkan dalam jenis mata wang 5 sen, 10 sen, 20 sen, 25 sen, 50 sen, $1, $5, $10, $25, $50, dan $100. Nota bank sebelum tahun 1922 atau melebihi $50 sangat jarang dijumpai. Semasa zaman pendudukan Jepun (1942-1945), wang kertas dikeluarkan dalam jenis mata wang 1 sen hingga 1,000 dolar. Nilainya ditetapkan pada kadar 1 dolar = 1 yen Jepun, berbanding dengan kadar praperang sebanyak 1:2. Selepas perang, mata wang pendudukan Jepun diisytiharkan sebagai tidak bernilai dan nilai dolar Sarawak dipulihkan kepada nilai berasaskan sterling yang dahulu sebanyak 2 syling 4 peni.

Sekilas Sejarah Mata Wang Dunia

1879 Sistem kewangan dunia kembali kepada piawaian emas.

1914 penggunaan piawai emas dibatalkan kerana banyak negara yang terlibat dalam Perang Dunia I mencetak mata wang lebih banyak dari simpanan emas yang dimilikinya.

1933 FD Roosevelt dilantik menjadi presiden ketika AS mengalami Great Depression, ia memperkenalkan beberapa langkah reformasi sosial dan ekonomi. Ia membatalkan piawai emas dan mengarahkan untuk mencairkan semula 500,000 keping wang emas bernilai USD 20 setiap satu.

1 Julai 1944 Perjanjian Bretton Woods di AS. Negara-negara sekutu bersepakat untuk menstabilkan

semula kadar tukaran setelah Perang Dunia II. Kerajaan Amerika berjanji kepada rakyatnya dan orang luar bahawa Amerika akan menukar wang kertas USD 35 dengan 1 auns emas. Perjanjian ini juga menyepakati bahawa pencetakan mata wang sesebuah negara berdasarkan rizab emas, dan dolar dijadikan sebagai piawai semua mata wang dunia.

15 Ogos 1971 Presiden Richard Nixon mengumumkan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya membatalkan perjanjian Bretton Woods dengan mengamalkan mencetak lebih banyak wang bagi membiayai ekonominya. Sistim kewangan dunia diubah, mata wang sesebuah negara ditetapkan sebagai bahagian tertentu dari rizab mata wang asing yang dimilikinya. Dunia mengamalkan fiat money sahaja.

Pemansuhan nilai tara USD kepada emas inilah yang merupakan punca krisis dolar yang meluas. Sejak saat inilah mana-mana negara mesti meminjam dan melangsaikan pinjamannya hanya dalam USD, tentunya dengan kadar bunga tertentu, misalnya IMF menetapkan antara 15-20%. Ini adalah perangkap negara maju sehingga boleh terus mengeksploitasi negara miskin.

Penggunaan wang fiat diperkenalkan oleh negara kolonialis untuk memanipulasi pasaran wang dunia dan menjadi alat penjajahan. Fakta bahawa negara-negara ini masih mempunyai simpanan emas yang banyak tetapi berpakat untuk tidak menjual atau memajakkan emasnya semakin memperkuat persangkaan kita bahawa wang fiat adalah alat penjajahan. Ada maklumat bahawa mulai Jun 2001 Rusia telah mencetak wang emas sebagai legal tender, ia juga telah mula menjual dolar dan menimbun simpanan emasnya. Posted by Along at 8:08 PM 0 comments: Sejarah wang Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Sejarah wang merupakan suatu perjalanan cerita yang menjangkaui tempoh ribuan tahun dan pada hari ini kajian saintifik mengenai wang dan sejarahnya dipanggil ilmu numismatik. Wang moden (dan kebanyakan wang purba juga) sebenarnya hanyalah sebagai simbol dalam erti kata lain. Banyak barang yang telah digunakan sebagai wang. Hari ini. benda-benda lain seperti emas atau perak mengekalkan kebanyakan ciri penting sebagai wang. daripada logam berharga dan cangkerang yang memang sukar dijumpai kepada rokok dan seterusnya wang yang dicipta manusia seperti wang kertas. wang kertas adalah bentuk wang yang paling lazim digunakan.1 Piawaian Emas (1880-1914) 4.2 Tempoh antara peperangan (1918-1939)  5 Wang fiat .Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. Isi kandungan [sorokkan]     1 Kemunculan wang 2 Wang komoditi 3 Kemunculan duit syiling dan wang logam 4 Wang kertas o o 4. Walau bagaimanapun. konsep abstrak. Salah satu ciri wang atau duit ia mestilah barang yang kurang penawaran atau sukar didapati.

maka satu sistem pertukaran yang menggunakan satu 'benda' sebagai perantaraan dicipta. Biji-biji manik (biasanya diperbuat dari kaca. manusia menggunakan sistem barter tidak cekap. Sebelum kewujudan konsep wang. Kulit-kulit binatang 3. Tombak 6. batu akik dan batu unam. Keupayaan wang membebaskan manusia dari kerumitan sistem barter membawa kepada penggunaan wang sebaik sahaja wujud barang yang boleh diterima umum. tanah liat. Mereka mencari satu alat lain untuk menggantikan kelemahan tersebut dengan memilih satu alat yang sukar untuk diperolehi serta mempunyai nilai di kalangan masyarakat. Cerek (bahan tembaga) 5. 6 Wang kredit [sunting]Kemunculan wang Asal usul wang purba mungkin telah wujud sekurang-kurangnya 100. Tempayan (yang merupakan simbol atau status kekayaan pada era tersebut) 7. Oleh kerana ketidakpuasan manusia terhadap sistem tukar barang atau barter. Meriam kecil tembaga [sunting]Kemunculan duit syiling dan wang logam .000 tahun dahulu.) 2. Pedang 4. Pada mulanya mereka memilih alat-alat seperti barang perhiasan untuk dijadikan sebagai alat pertukaran. Sejarah perkembangan wang bermula dengan evolusi tamadun manusia itu sendiri iaitu kira-kira 2000 tahun sebelum masihi[perlu rujukan]. Antara barang-barang yang digunakan ialah: 1. Peringkat penggunaan wang komoditi bermula apabila masyarakat merasakan terlalu banyak kelemahan dalam sistem barter. [sunting]Wang komoditi Revolusi wang dimulakan dengan wang komoditi.

keperluan kewangan menjadi amat besar dan hanya dapat dipenuhi dengan pengeluaran lebih banyak wang. kebanyakan negara membatalkan peraturan piawaian emas. [sunting]Piawaian Emas (1880-1914) Sistem kewangan yang digunakan kira-kira pada tahun 1880 hingga tercetusnya Perang Dunia I dikenali sebagai Gold Standard atau piawaian emas. Belgium. Antara logam-logam ini. [sunting]Wang kertas Wang kertas diperkenalkan untuk mengatasi kelemahan wang logam yang berat untuk menjalankan urusniaga. Emas adalah logam lembut yang juga sukar didapati. tempat di mana ia digunakan dengan meluas. emas dan perak merupakan logam yang paling popular dan diguna secara meluas di seluruh dunia. Wang kertas boleh ditukarkan kepada emas di bank pengeluar pada nisbah tertentu. [sunting]Tempoh antara peperangan (1918-1939) Ketika meletusnya Perang Dunia I. emas diperlukan hanya sebagai aset rizab. Wang logam dicipta untuk menggantikan wang komoditi yang kurang sesuai peranannya sebagai wang. Selain emas. wang semasa zaman Rom purba.Denarius. adalah syiling perak. ke seluruh dunia. Wang kertas pada mulanya dalam bentuk satu resit yang digunakan sebagai bukti simpanan emas dan perak dengan tukang emas. Resit ini secara tidak langsung memberitahu bahawa ia boleh ditukarkan kepada duit syiling emas dan perak yang sebenar. perak dan tembaga. padat dan senang disimpan. Pada 1933 hanya lima negara yang dikenali Gold Bloc (Perancis. Ciri utamanya ialah ia merupakan sistem kadar pertukaran tetap yang nilai paritinya ditetapkan berdasarkan kepada nilai emas. antara logam yang pernah digunakan sebagai wang logam adalah besi. Itali dan Switzerland) masih mengamalkan piawaian . Penemuan batu uji kecil membawa kepada penciptaan syiling berasaskan kepada bahan logam komoditi. Melalui sistem ini. Kerana ini. Bagi mengelakkan kesan yang tidak diingini kepada pasaran domestik. Belanda. Apa saja logam lembut boleh diuji ketulenannya di atas batu uji yang membolehkan seseorang mengira jumlah kandungan sesuatu logam dengan cepat dalam satu ketulan. timah. penggunaan emas sebagai wang tersebar dengan cepat dari Asia Kecil.

kebanyakan ekonomi negara-negara maju menyandarkan mata wang mereka kepada dolar Amerika Syarikat (lihat Persidangan Bretton Woods). [sunting]Wang fiat Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada rizab komoditi. Dalam sistem ekonomi moden. Walaupun bank tidak mempunyai wang fiat yang cukup jika sekiranya penyimpan mahu mengeluarkan semua wang mereka dalam akaun semasa (wang kredit). Dengan ini kebanyakan ekonomi negara barat dan dunia keseluruhannya bertukar kepada sistem yang berasaskan wang fiat. kebanyakan transaksi adalah dilakukan melalui cek atau secara elektronik. bank akan meningkatkan bekalan wang melebihi jumlah wang fiat yang ada.emas. Namun pada 1936 sistem ini berakhir apabila berlaku penurunan nilai matawang Perancis dan Switzerland. Penggunaan wang kredit berkembang dengan kemunculan kad kredit yang membolehkan orang ramai membeli secara kredit tanpa perlu wang yang banyak. Pada tahun 1971. bank akan meminjamkan wang melebihi dari rizab yang ia ada pada sesuatu masa. Pada ketika inilah. Nilai wang fiat diberikan melalui perintah kerajaan yang menguatkuasakan wang fiat sebagai tender sah di sisi undang-undang di mana si penghutang boleh membayar hutang mereka dengan wang fiat tanpa perlu risau tidak diterima. Dengan melakukan perkara ini. Sejarah wang kertas Malaysia [CLIK HERE] Share Dengan Rakan di Facebook10 Info dari ahli forum en tenuk . [sunting]Wang kredit Wang kredit muncul bersama dengan kemunculan wang fiat dan wang komoditi. Amerika Syarikat bertukar kepada wang fiat. Kebanyakan bentuk wang dalam sistem ekonomi barat adalah wang kredit yang berasal dari wang fiat.

RM500 dan RM1000 telah diberhentikan pengunaannya.Bank Negara Malaysia (BNM) mula mengeluarkan wang kertas Malaysia yang pertama pada tahun 1967 mengandungi jenis nilai $1. wang kertas yang dikeluarkan ditandatangani oleh Gabenor BNM baru Tan Sri Aziz Bin Hj Taha. Pada Februari 1996. Saiz ukuran wang juga lebih kecil berbanding dengan wang kertas siri terdahulu.RM). Wang kertas keluaran baru sejak September 1983 dicetak dengan sketsa bangunan atau mercu tanda penting di ibu kota. Pada 1 September 1982. Reka bentuk asal bagi kesemua wang kertas ini adalah sama bagi semua jenis nilai iaitu muka depannya mengandungi potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama berserta dengan perkataan Bank Negara Malaysia dan ditandatangani oleh Gabenor BNM Tun Ismail Bin Mohamed Ali. . Wang kertas jenis $1. $50 dan $100. Contohnya perkataan “SA-PULOH” ditukarkan kepada “SE-PULUH” pada muka depan wang kertas jenis nilai $10. RM10.. Pada tahun 1976. $5 $10. Tera air kepala harimau pada muka depan siri lama telah digantikan dengan potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama. Selepas krisis ekonomi pada tahun 1998. BNM telah menggunakan sistem ejaan baru dalam percetakannya tapi masih mengekalkan reka bentuk wang kertas yang sama. Wang kertas baru pada keseluruhanya mempunyai reka bentuk baru dan mencerminkan kebudayaan Malaysia. BNM telah memperkenalkan RM2 (wang kertas Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia.000 dikeluarkan pada 2 September 1968. Billionaire tuuu. Muka belakang wang kertas mengandungi logo BNM dan dihiasi dengan bentuk geometri Sempena pelaksanaan rasmi sistem ejaan baru Bahasa Malaysia pada 16 Ogos 1972. RM5. langkah keselamatan tambahan iaitu imej pendam (latent image) telah digunakan dimana angka Arab akan timbul kelihatan apabila wang kertas ini dicondongkan sedikit pada suatu sudut. RM50 dan RM100 turut diperkenalkan dan direka dengan ciri-ciri keselamatan yang baru. Sejarah Matawang dan Kaitan Dengan Hukum Forex jihad pena oleh abu_muadz Dolar Zimbabwe. Pada awal tahun 1982. BNM telah mengeluarkan 2 jenis nilai baru $20 dan $500. Justeru mata wang jenis nilai RM1..

Sebaliknya dianggotai oleh syarikat milik persendirian asing.. antaranya mencetak wang kertas Dolar Amerika dan memperkenalkan Fractional Reserve Bangking (FRB) atau Fractional Reserve Requirement (FRR) yang menjadi asas perjalanan sesebuah bank. Namun. Wang emas terus digunakan oleh dunia Islam dan bahagian-bahagian dunia yang lain setelah keadatangan Nabi Muhammad s.w. Jabatan ini kemudiannya mentadbir segala urusan kewangan Negara Amerika Syarikat.orang berkenaan ‘wajib’ berpindah ke dalam hutan. G Edward Griffin dalam buku The Creature From Jekyll Island berkata bahawa titik bermulanya penipuan wang kertas adalah pada 1910. Namun.Hari ini kalau ada yang berazam untuk tidak mahu menggunakan wang kertas . Sehingga hari ini. Turki. dunia beralih kepada wang kertas yang bersandarkan emas. “ Apa itu wang kertas?” wacana tentang riba dan wang emas tidak mungkin lengkap kalau tidak menyentuh soal wang kertas kerana kedua-dua matawang ini dan riba ada hubung kaitnya dari segi sejarah. penggunaannya berakhir pada 1924 berikut runtuhnya kerajaan Khilafah Islamiah terakhir iaitu Khalifah Uthmaniah yang berpusat di Istanbul. . sejarah wang kertas diwarnai misteri. Kerajaan Melayu Melaka pada kurun ke-14 Masehi juga menggunakan wang emas. Begitu sekali sekeping wang kertas bergelar ‘not’ menguasai seluruh kehidupan manusia. FRB digunakakn oleh industri perbankan di seluruh dunia termasuk Malaysia untuk mencipta wang sesuka hati dalam jumlah yang berlipat kali ganda melebihi kekayaan sebenar.a. tipu daya dan pembelitan yang dahsyat. Selepas itu. Penggunaan perkataan ‘federal’ (persekutuan) ke atas sesuatu yang berbentuk persendirian adalah pembohongan yang nyata. Warga Amerika Syarikat. Sejarah mencatatkan bahawa antara wang yang paling awal muncul di dunia ini adalah wang emas yang digunakan pada empayar Rom di Eropah. Mesyuarat misteri di pulau Jekyll pada tahun itu membawa kepada penubuhan the Federal Reserve Department (FRD) pada tahun 1913 yang keahliannya bukan di kalangan rakyat atau institusi kerajaan Amerika Syarikat. berkurun lama sebelum kedatangan Islam di bumi Arab. Kongres Amerika Syarikat pula terpaksa meluluskannya secara curi-curi.

Dunia pun berubah dengan mendadak. kerajaan Amerika Syarikat pimpinan Ricard Nixon hampir bankrap gara-gara Perang Vietnam dan masalah deficit imbangan pembayaran yang berterusan. Tuntutan rasmi terhadap rizab emas Amerika Syarikat melambung kepada USD32 bilion sedangkan rizab emas yang ada hanya satu pertiga. Negara-negara dunia tidak lagi menyandarkan mata wang kertas kepada rizab emas masing-masing seperti sebelum ini. Setahun selepas Dolar Amerika mendapat ‘daulat’ berkenaan. International Monetory Fund (IMF) pun ditubuhkan. Seterusnya pada 1971. . Kemuncaknya ialah kejatuhan Kerajaan Khalifah Uthmaniah. banyak peristiwa besar berlaku sehingga membolehkan British mengusai Bandar Jerusalem pada 1919.Berikutan penubuhan FRD. Pada 1944. Pada 1948. Emas mengalir keluar dari Amerika Syarikat lalu dengan sendirinya meruntuhkan nilai Dolar Amerika. Penguasaan itu menandakan berakhirnya era Perang Salib yang berlangsung selama 250 tahun antara umat Islam dan Kristian. Keyakinan terhadap Dolar Amerika punah. antaranya Perang Dunia Pertama dan krisis ekonomi dunia besar-besaran pada 1929. Negara Israel mendapat pengiktirafan sebagai sebuah Negara berdaulat di tengah-tengah Negara Palestin yang sah. Peristiwa demi peristiwa terus mengejutkan dunia. Berduyun-duyun bank pusat negara lain memeras ugut Amerika Syarikat dengan cara menebus pegangan Dolar Amerika masing-masing. muncul pula perjanjian Bretton Woods yang melibatkan 44 buah Negara dunia yang bersetuju untuk menyandarkan mata wang kertas masing-masing kepada Dolar Amerika dengan jaminan bahawa USD35 bersamaan dengan satu auns emas.

Bayangkan betapa liciknya permainan ini. Sejak itu. Ini bermakna setiap Negara bebas mencetak wang kertas tanpa perlu bersandarkan kepada apa-apa rizab. Selepas 15 ogos 1971. nilai dolar ditentukan oleh kuasa permintaan dan penawaran pasaran tukaran wang asing.Firmannya : َُ ََ َُ َُ ‫الَّذِينَ آمنوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل َّللاِ والَّذِينَ كفرُوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل الطاغوت‬ ِ ُ َّ ِ ِ َ َّ ِ ِ َ ِ َ َّ َ َ ََ ‫فقاتِلُوا أ َْولِيَاء الش ْيطان إِنَّ ك ْيد الش ْيطان كانَ ضعِيف‬ َ ِ َ َّ َ Maksudnya : . Kalau ada pun. semua matawang dunia berubah menjadi matawang fiat iaitu matawang yang bernilai sifar. Kesannya. dolar tidak lagi bersandarkan kepada emas. Pun begitu apa jua tipu daya tetap ada kelemahannya seperti mana yang disebut oleh Allah dalam alQuran.President Richard Nixon Namun Amerika licik bertindak dengan memutuskan ikatan antara Dolar Amerika dan emas. Ini bermakna Amerika Syarikat memungkiri perjanjian Bretton Woods dan bertindak secara unilateral untuk menguburkan sistem piawaian emas. ia dalam jumlah yang kecil seperti yang ditetapkan oleh Special Drawing Rights IMF.

Dunia mula mengetahui apa ada di sebalik wang kertas. . Kepercayaan semata-mata! Itu sahaja! Sekiranya di suatu masa kelak. sebab itu perangi lah kawan-kawan syaitan itu kerana tipu daya syaitan itu adalah lemah. sebakul barangan dan lain-lain). “wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai…. Ia hanya lah ‘janji’ untuk membayar dan pihak yang mengeluarkannya tidak semesti menunaikan ‘janji’ itu. tercetak ayat.” [surah an-Nisa’. sekalipun jumlahnya berguni.”. Ini bermakna nilainya bergantung kepada permintaan dan manipulasi pihak yang mengeluarkannya. ayat 76] Sekarang. ‘tabir’ yang melindungi wajah sebenar wang kertas semakin terungkai. Pengertian sebenar disebalik wang kertas ialah sekadar ‘sekeping kertas’ yang diterima pakai untuk semua urusan jual beli. semua orang hilang kepercayaan terhadap ‘kertas ini’ lalu ia tidak lagi berguna. perak. Asas penerimaan kertas ini hanya atas dasar kepercayaan terhadapnya. sebagai contoh. Wang kertas tidak mempunyai nilai intrinsik seperti mana wang sebenar (contohnya emas. pada wang kertas Ringgit Malaysia yang kita gunakan sekarang. Atas inilah.“Orang-orang yang beriman dan berperang di jalan Allah dan orang-orang yang kafir berjalan di jalan thaghut. Nilai yang dicetak di atas wang kertas kini ditentukan oleh kerajaan yang mengeluarkannya dan kuasa pasaran (market forces). Duit Fiat Malaysia Wang kertas digelar fiat kerana ia bukan berbentuk komoditi tetapi dikeluarkan oleh pihak tertentu dan dijamin nilainya oleh pihak yang mengeluarkan.

memberi hutang dan mengenakan faedah. Ayam bertelur 30 bijik dah leh dapat 1 trillion. bank dan institusi kewangan dengan cara tidak bertanggungjawab telah mencipta wang fiat dengan banyak di pasaran sehingga menyebabkan inflasi. Krisis ekonomi dunia diramal menjadi lebih teruk berbanding pada tahun 1929. sebahagian besar generasi sebelum merdeka masih lagi mengingati istilah ‘duit pisang’ atau ‘duit Jepun’ yang menyaksikan berguni duit kertas tidak mampu untuk membeli secawan beras. hutanghutang yang dikeluarkan oleh bank atau institusi kewangan dan kad plastic digital. Di Malaysia.Sejarah membuktikan bahawa dalam peperangan mata wang sesebuah Negara dilanda krisis akan hancur lalu wang kertas dilambakkan seperti bukit di satu tempat dan dimansuhkan dengan cara membakarnya hingga hangus. Wang ini tidak disokong oleh apa-apa aset yang nyata. tamak dan tidak berperikemanusian. Keadaan yang dinamakan ‘money meltdown’ ini sudah pun berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan (kejatuhan Dolar Amerika pada 1973 dan 1980). Nilainya mudah dimainkan oleh speculator matawang yang berniat jahat.. Spekulasi dan manipulasi menyebabkan berlaku susut nilai matawang atau lebih buruk.. Krisis ekonomi Asia pada 1997 adalah contoh yang paling dekat dengan kita. 100 Billion leh beli 3 bijik telur. Ungkapan ‘duit tak laku’ bukan lah sesuatu yang asing buat orang lama yang pernah melalui pengalaman buruk itu. Wang itu dicipta melalui kepelbagaian deposit. Sistem ekonomi kapitalis. Nice! Selain wang kertas. Keadaan ini pasti akan berulang. Setiap wang fiat yang didepositkan ke . wang fiat juga merujuk kepada wang dalam bentuk angka dalam akaun. matawang itu langsung tidak bernilai.

5 kilo = USD 1 Sesetengah kerajaan mencetak wang sewenang-wenang tanpa bersandarkan kepada pengeluaran sebenar dalam Negara bagi kepentingan pemerintah dan pengekalan kuasa. Duit kira pakai timbang. gaji sebanyak RM 20 000 sebulan belum tentu menjanjikan kereta import dan banglo. Harga barangan menjadi terlalu tinggi iaitu meningkat berkali ganda berbanding peningkatan dalam pendapatan. Apabila semakin banyak wang dicetak. . Hampir semua orang berhutang dengan bank atau institusi keewangan dan pada bila-bila masa boleh menjadi papa kedana kerana hutang itu. Hari ini.dalam bank akan mencambahkan tiga wang fiat lagi yang boleh diberikan kepada individu dan syarikat perniagaan. Harta pada hakikatnya dimiliki oleh bank atau institusi kewangan. Satu wang fiat tidak memungkinkan kita membeli barangan yang sama kita beli seperti sepuluh tahun yang lalu. tiga puluh tahun lalu.. Ini menjadikan nilai wang kertas fiat hanya terletak pada barangan yang kita beli hari ini. Sebagai contoh. Kuasa beli rakyat pula akan berkurangan. seseorang yang bergaji RM 1000 sebulan mampu memiliki kereta import berjenama dan sebuah banglo. Ekonomi ini adalah ekonomi palsu yang tidak berasaskan kepada pengeluaran sebenar. Orang sekarang berkerja siang dan malam serta melakukan bermacam-macam jenis pekerjaan. Malah hutang bank juga boleh diwarisi sehingga ke anak cucu. tetapi masih berada di dalam keadaan kekurangan. nilai wang fiat akan berkurangan dan menyebabkan inflasi.

Kadar pengangguran dan kegagalan syarikat perniagaan pula semakin meningkat dari hari ke hari. Islam telah menetapkan emas dan perak sebagai sesuatu yang penting dalam sistem kewangan kerana fungsinya sebagai alat pertukaran. Namun demikian satu persoalan asas yang ditimbulkan dalam usaha murni ini ialah sejauhmanakah tuntutan untuk mengguna dinar emas sebagai mata wang dari perpekstif Islam. Elsadig Musa Ahmed In addition to highlighting repeated failures of previous fiat currency systems. Inilah penipuan terbesar dalam sejarah manusia.e.25 gram yang digunakan sebagai matawang pada zaman awal Islam. Justeru. kajian ini menunjukkan bahawa dinar emas sebagai matawang merupakan satu cadangan yang terbaik kerana menepati ciri-ciri sebenar matawang yang dituntut oleh Islam. this paper also takes a different approach of revealing the fine performance of gold i. dan sunnah wasailiyyah. Wan Kamal Mujani. sunnah tarqririyyah. Kaedah yang diguna adalah secara penggalian hukum (istinbathul-ahkam) berdasarkan sunnah seperti sunnah tasriiyyah. Dinar / Dirham Backed Electronic Payment System for Malaysian Market Mohd Nazri Muhayiddin. Apabila Amerika Syarikat meluluskan penubuhan FRD dan Amerika Syarikat mengadakan perjanjian Bretton Woods pada 1944. as far as its purchasing power is . Semua ini angkara sistem kewangan fiat yang menyebabkan ekonomi berkembang secara tidak stabil serta mewujudkan jurang besar antara golongan berada dengan golongan tidak berada. dan pembayaran diat. bagi menyempurnakan pelaksanaan kewajiban hukum syarak yang telah ditetapkan seperti penentuan nisab zakat. Dwi Condro Triono Dinar emas adalah mata wang yang telah diguna sepanjang sejarah pemerintahan Islam sehinggan kezaman khalifah uthmaniyah di turki. Ahmad Dahlan Salleh Dinar emas merupakan kepingan syiling emas seberat 4.m – 1700) sebagai matawang. Syariah juga menyarankan supaya mata wang sepatutnya dalam bentuk emas dan perak kerana ia mempunyai nilai yang stabil. Jelas wang kertas adalah wang yang tidak adil dan tidak jujur. Sanep Ahmad. Selepas keruntuhan Khalifah Uthmaniyah. piawaian emas penuh (1717-191) . Dinar Emas Dalam Mekanisme Penggunaan Matawang Dunia Salmy Edawati Yaacob. Sejarah penggunaan dinar emas sebagai matawang juga dapat dilihat dalam kronologi penggunaan matawang dunia bermula dengan logam emas dan perak (570 s. Dinar Emas Atau Sandaran Emas : Satu Tinjauan Fiqh Sanep Ahmad. Kesimpulan penenelitian mendapati adalah mubah bagi individu untuk menggunakan mata wang fiat / fulus dalam apa jua bentuk selain emas dan perak untuk keperluan mu’amalah. pengukur dan penyimpan nilai yang terbaik. piawaian emas & wang kertas dan system bretton woods (1926-1971) sehinggalah kepada sistem apungan matawang yang diamalkan hari ini. negara-negara Islam khususnya dan dunia umumnya tidak lagi mengguna dinar emas tetapi sebaliknya menggunakan mata wang fiat. Setelah menghadapi berbagai masalah dalam mata wang fiat. Namun demikian hukumnya adalah wajib bagi individu dan negara menggunakan nilai emas dan perak. kini terdapat usaha-usaha untuk kembali semula kepada penggunaan wang dinar emas. had mencuri. Adakah Islam memang mewajibkan penggunaan emas dan perak sebagai mata wang ? Tidak bolehkah mata wang diperbuat dengan cara yang lain ? Kertas kerja ini cuba meneliti hukum penggunaan dinar emas mengikut tinjauan fiqh. seluruh ummah sebenarnya sudah ditipu ‘hidup-hidup’.

Asmak Ab Rahman. Adakah ianya hendak dibiarkan kekal pada status quo sedia ada? Reformasi wakaf perlu kerana wakaf mempunyai peranan besar yang perlu dimainkan. Justeru itu bagi memantapkan pengurusan wakaf. This study calculates the price of a few inflationary items in terms of Ringgit Malaysia (RM). Walaupun demikian idea cadangan pengkorporatan wakaf yang dipelopori pulau pinang boleh dijadikan contoh dan model halatuju baru pengurusan wakaf di Malaysia. kedah dan negeri sembilan bukan bertujuan untuk menguruskan wakaf secara keseluruhannya. Selain daripada itu. ke mana haluan wakaf ?. Bancian yang dijalankan di 14 buah negeri di Malaysia termasuk wilayah persekutuan mendapati tiada majlis agama Islam negeri (main) yang melaksanakan pengkorporatan institusi wakaf setakat ini walaupun beberapa buah anak syarikat telah ditubuhkan. Penubuhan anak syarikat di melaka. as well as their corresponding prices in terms of gold (or silver). tiada usaha serius dilakukan untuk memperbaiki pengurusan wakaf di negeri-negeri ini. Nor Aini Ali. Krisis kewangan yang berlaku pada tahun 1997 dan diikuti oleh krisis kenaikan harga minyak pada tahun 2008 telah mengugat pelaksanaan perancangan pendidikan di IPTA. Other “physical constraints” associated with the two precious metals can also be solved through the proposed e-commerce system. it is therefore the aim of this paper to solve the problem of “portability” inherited in gold.concerned. Apart from that. Specifically. Hasil analisis mendapati secara perbandingannya sumbangan institusi wakaf terdahulu lebih hebat dan tercapai berbanding era sekarang. Cubaan majlis agama Islam negeri pulau pinang (MAINPP) untuk menjadi negeri pertama di Malaysia mengkorporatkan wakaf tergendala kerana kini pulau pinang diterajui kerajaan baru DAP-PKR. Tidak ketinggalan juga kertas ini akan melihat masalahmasalah yang dihadapi oleh institusi-institusi wakaf tersebut dalam penawaran kedua-dua produk kontemporari ini. . satu cadangan dikemukakan supaya institusi wakaf dikorporatkan. Kupasan akan dibuat dengan meneliti pemakaian beberapa konsep hukum syarak bagi saham wakaf & wakaf saham serta pemakaian undang-undang yang memperuntukkan mengenai kedua-duanya. If gold were to be adopted successfully as a payment system. pelaksanaan & modus operandi bagi saham wakaf & wakaf saham turut dibentangkan. sebaliknya mencari alternatif sumber kewangan lain bagi menjamin keberlansungan pendidikan. maka kaedah wakaf tunai cuba diketengahkan sebagai sumber dana di alaf baru. Konsep Dan Aplikasi Produk Wakaf Kontemporari di Malaysia : Saham Wakaf dan Wakaf Saham Siti Mashitoh Mahamood. Suhaili Sarif Kertas ini membincangkan produk-produk wakaf kontemporari yang ditawarkan oleh institusi-institusi wakaf di Malaysia yang melibatkan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dan dua buah institusi lain. Walaupun demikian. Pengkorporatan Institusi Wakaf di Malaysia : Satu Cadangan Awal Mohamad Salleh Abdullah Kertas kerja ini bertujuan untuk menganalisis kehebatan pengurusan wakaf terdahulu dengan kedudukan pengurusan wakaf di Malaysia masa kini. Jika begitu. Paradigma masyarakat harus berubah supaya tidak melihat IPTA sebagai entiti di bawah tanggungan kerajaan semata-mata. Rohayu Abdul Ghani Artikel ini akan mengetengahkan wakaf tunai sebagai satu potensi untuk dijadikan sebagai sumber pembiayaan kepada pembangunan sektor pendidikan khususnya institusi-institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Malaysia. iaitu Johor Corporation dan YADIM. Azizi Che Seman. empirical studies will also be done on currently operated electronic payment systems in order to study the willingness of Malaysian people to adopt a new payment system. Perbincangan akan memberi tumpuan kepada matlamat pendidikan negara dan beban kos yang ditanggung oleh pihak kerajaan dalam mencapai matlamat tersebut. Having convinced with a fine performance of gold in terms of its purchasing power. the issue of portability should be correctly addressed or else the masses would not be encouraged to use it. this paper proposes the use of e-commerce technology in order solve the portability problem in gold (or silver). Wakaf Tunai: Mekanisma Sumber Pembiayaan IPTA Razali Othman. Kenapa berlaku demikian ? Hasil analisis karya-karya yang dilakukan mendapati wujud kelemahan yang ketara dalam pengurusan wakaf di beberapa negeri yang menunjukkan ia tidak cekap dan tidak efisyen. tetapi lebih kepada penyelesaian salah satu komponen masalah pengurusan wakaf. Atas alasan pengurangan bebanan inilah.

Jordan. Kajian menggunakan data Gross Domestic Product (GDP) dan Indeks Harga Pengguna (IHP) tahunan iaitu dari tahun 1981 hingga 2000 bagi lapan Negara-negara Timur Tengah yang terdiri daripadaEgypt. Golongan al-murabitun mencadangkan penggunaan wang emas (Islamic gold dinar). Sistem Pertukaran Mata Wang Islam : Satu Analisa Kemungkinan Pelaksanaan di Malaysia Muhammad Nasri Md Hussain. gharar dan spekulasi. Israel. Ab Wahab Mat Krisis mata wang asia 1997 yang dialami negara-negara asia timur termasuk Malaysia sepatutnya telah membuka mata banyak pihak dalam bidang ekonomi dan kewangan untuk memperkemaskan sistem penggunaan mata wang dan amalan sistem pertukarannya. sukuk. Instrumen pasaran modal Islam bermula dengan saham patuh syariah. Justeru. diikuti dengan dana amanah Islam. Ia telah disepakati oleh ulama silam dan cendiakawan masa kini kerana ia bertepatan dengan al-quran dan al-hadith. penggunaan dinar emas sebagai suatu matawang di negara-negara tersebut didapati sukar untuk dilaksanakan. Ab Mumin Ab Ghani. Dalam kertas kerja . Analisis terhadap fungsi impuls tindakbalas turut digunakan untuk mengukur saiz dan kepantasan pelarasan bagi setiap kejutan. Instrumen Pasaran Modal Islam Di Malaysia: Tumpuan Kepada Saham Patuh Syariah. tun dr mahathir mohamad mencadangkan dinar emas Malaysia (Malaysia gold dinar). produk berstruktur Islam dan sebagainya. sistem kadar pertukaran terapung (floating currency regime) 1971-sekarang). Masalah dan strategi perlaksanaan akan dibincangkan bagi membolehkan wakaf tunai digerakkan sebagai sumber pembiayaan penting IPTA. reits. Saudi Arabia. Semenjak tahun 1870 sehingga sekarang. Saudi Arabia. Kewujudan saham patuh syariah yang dikeluarkan dua kali setahun oleh pihak suruhanjaya sekuriti Malaysia boleh dianggap sebagai titik tolak kepada perkembangan instrumen pasaran modal Islam di Malaysia. Sukuk Dan REITs Islam Shamsiah Mohamad Instrumen pasaran modal Islam di malayasia semakin berkembang dari sehari ke sehari. Syria. Prinsip al-tamathul dan al-qabd dalam konsep al-sarf perlu dilaksanakan dalam sistem tersebut masa kini disamping memperkenalkan peraturan mengindarkan unsur yang dilarang seperti riba. Namun begitu terdapat pelbagai pandangan dari segi kaedah pelaksanaan dalam sistem mata wang masa kini yang berteraskan wang fiat. maysir. Jordan. sistem kadar pertukaran tetap (bretton woods system) (1944-1971). Syria. Keputusan kajian menunjukkan hanya terdapat sesetengah kawasan sahaja yang dilihat berpotensi terhadap pembentukan OCA iaitu terdiri daripada Egypt. Implikasi daripada kajian ini mencadangkan bahawa negara-negara di Timur Tengah tidak sesuai untuk diwujudkan sebagai suatu kawasan matawang optimum. Islamic exchange traded fund. Qatar. seterusnya melihat sejauhmana institusi wakaf tunai dapat membantu kerajaan membiayai perjalanan dan pembangunan IPTA. Penggunaan Satu Matawang Negara-Negara Timur Tengah : Analisis VAR Nor Azira Ismail. kerajaan kelantan melaksanakan dinar kelantan (kelantan gold dinar) dan golongan ekonomi dan kewangan semasa yang lebih cenderung menerapkan prinsip Islam dalam sistem mata wang ringgit serta memperkenalkan mata wang negara Islam (oic) seperti euro. Israel. Setiap sistem yang telah digunakan sejak dahulu akan mengalami perubahan disebabkan kelemahan yang wujud dan perubahan keadaan serta keperluan. Kursimah Harun Kajian empirikal ini bertujuan untuk menilai sama ada negara-negara di Timur Tengah sesuai atau sebaliknya terhadap penggunaaan satu matawang yang sama berdasarkan pembentukan kawasan matawang optimum (OCA). Qatar dan Kuwait. sudah wujud 3 sistem kadar pertukaran mata wang yang digunakan di seluruh dunia iaitu sitem piawaian emas (gold standard) (1870-1914). Kuwait dan Iran. Dalam mencari alternatif sistem baru yang lebih adil. Kaedah struktur Vector Autoregression (VAR) dua pembolehubah telah digunakan untuk mengenalpasti dasar kejutan dan menguji korelasi dalam setiap kejutan bagi suatu tempoh sampel tertentu. Kedudukan wakaf tunai di zaman keagungan Islam dan perkembangan wakaf tunai dewasa ini dijelaskan. Aktiviti mencari keuntungan di dalam proses jual beli mata wang seperti forex investment dan wang panas perlu dikaji secara mendalam disamping penggunaan semula emas sebagai rizab dan mekanisma pertukaran antarabangsa. Jika didapati Negara-negara Timur Tengah sesuai terhadap pembentukan kawasan matawang optimum.Manakala Negara Iran pula adalah kawasan yang dikenalpasti tidak sesuai terhadap pembentukan OCA.Pelaksanaan wakaf tunai sebagai sumber kewangan di intitusi-institusi pengajian tinggi di negara luar diteliti sebagai landasan pelaksanaan sistem seumpamanya di Malaysia. maka dinar emas dilihat sebagai matawang terbaik yang boleh digunakan. terdapat pihak yang mencadangkan supaya diperkenalkan sistem mata wang Islam dengan amalan pertukaran dengan konsep al-sarf.

Fath al-Qadir. iaitu i) mengkaji tempoh masa terimaan zakat. investment in human capital is one of the most important social objectives. fokus akan diberi kepada saham patuh syariah. al-Sharikah is defined as a property or things belongs to several owners or coproprietors in such a way that every one has ownership of every smallest part of it in proportion to the share allotted to him. Sharikah al-amwal is further classified into two types. Seterusnya.cadangan penambahbaikan agihan Zakat berkaitan jumlah agihan zakat dan jangkamasa terimaan zakat akan dikemukakan. the essence of which is common ownership of property.e. Equality of opportunity in getting access to education regardless of socio-economic backgrounds should be promoted. but also commercial partnership (sharikat al-`uqud). Seramai 447 sampel dipilih dari para penerima agihan zakat asnaf fakir dan miskin di Selangor menggunakan kaedah persampelan bertujuan berstrata . namely. Commercial partnership in Islamic transactions (muamalah) is usually divided according to the subject of the partnership.ini. sharikah al`amal (partnership in labour) and sharikah al-wujuh (partnership in credit). i. etc. cannot be considered as partnership in a strict sense because it has not come into existence by mutual agreement to share profits and risks. sharikah al-amwal (partnership in capital). into three kinds. Pengumpulan data dilakukan menggunakan kaedah soal-selidik. The second kind of al-sharikah as understood by the jurists was not only primarily proprietary partnership. The substantial accumulated student loans debt is further aggravated by the current scenario of increasing unemployment rate among graduates. Thus in this paper we try to highlight several issues pertaining to student loans and discuss on alternatives methods of student support system in line with the Syariah to replace the current system of financing education. What the jurists. However as we witness today students especially from low income families are facing problems with education financing. Even though the interest payment on student loans are subsidised by the government but the impact on students‟ debt are huge. This working paper will focus on the discussion of sharikah almufawadah and analyse the conducts of partners in this type of partnership as explained by Hanafi‟s earliest sources such as al-Mabsut. Perbincangan akan tertumpu kepada penjelasan tentang instrumen berkenaan secara terperinci dan isu-isu syariah yang perlu diberi perhatian apabila melibatkkan instrumen-instrumen berkenaan. Kajian ini dilakukan menggunakan data primer dari peringkat mikro (primary micro level information). Kajian ini bertujuan untuk mencapai beberapa objektif khusus berikut. umur dan latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. 2) mengkaji jumlah amaun terimaan zakat yang optima untuk membantu fakir dan miskin keluar dari kemiskinan. Kajian ini mencadangkan bahawa tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin dipengaruhi oleh faktor jantina. 3) mengkaji faktor-faktor mempengaruhi tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin. The establishment of National Higher Education Fund or generally known as PTPTN to provide loans for students suffers major problem when 60 percent of the borrowers defaulted on their payments. Kajian Keberkesanan Agihan Zakat Dalam Membasmi Kemiskinan Di Selangor : Tempoh Masa Dan Jumlah Amaun Terimaan Zakat Patmawati Ibrahim Tumpuan kajian ini adalah untuk melihat keberkesanan agihan zakat dalam membasmi kemiskinan dari aspek tempoh masa dan jumlah amaun zakat yang diterima oleh para asnaf fakir dan miskin. sukuk dan reits Islam. Financing Education : A There Alternatives to Students Loans? Russayani Ismail. the subject of partnership being capital or labour or credit. Bada‟i`. for example. therefore. Conducts of Partners in al-Sharikah al-Mufawadah: An Analysis from Hanafi’s Classical Sources Joni Tamkin Borhan. Hidayah. sharikah al-mufawadah (unlimited investment partnership) and sharikah al`inan (limited investment partnership). Wan Roshidah Fadzim In Islam. understand primarily by al-sharikah is proprietary partnership (sharikah al-amlak) which arises. through inheritance or gift. Mohammad Taqiuddin Mohamad In the fiqh literature. Sharikat al-Amlak.

Yusof. perlu dibincangkan dengan jelas ruang lingkup asnaf zakat khususnya yang berkaitan dengan asnaf fi sabillillah. Oleh itu menurut qardawi. mean 43 bulan ((3 ½ tahun) . al-quran menyatakan dengan jelas zakat perlu diagihkan kepada lapan asnaf tertentu. Manakala bagi jangkamasa terimaan zakat yang optima tidak dapat dibuktikan secara empirical dalam kajian ini. Sepang dan Sabak Bernam. latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. Nor Aini Ali Kajian ini akan melihat bagaimana kaedah taksiran zakat pertanian yang digunakan khususnya di Malaysia. median RM 130. zakat dijelaskan dalam al-quran secara umum dan tidak secara terpeinci. jenis harta dikenakan zakat atau syarat-syarat zakat tetapi ia dapat difahami dengan jelas daripada hadis rasulullah s. majlis agama Islam negeri dan jabatan mufti mendapati bahawa tafsiran 5 awsaq tersebut di setiap negeri di Malaysia adalah berbeza. hanya padi sahaja yang diwajibkan zakat pertanian. maksima 240 bulan (20 tahun). Enam daripada Sembilan buah daerah di Senagor telah dipilih sebagai kawasan kajian. Namun begitu menurut qardawi (2000) lagi. Hasil kajian mendapati: 1) Tempoh masa terimaan zakat di Selangor : minima 12 bulan (1 tahun). 5) Jumlah bantuan yang optima ialah yang dapat menampung jurang kemiskinan isirumah penerima agihan. Azizi Che Seman. Persoalan yang lebih kritikal ialah asnaf zakat dinyatakan dengan jelas dalam al-quran dan pentafsiran rigid dalam aspek ini mengikut pandangan ahli ekonomi menjadikan peranan zakat agak terhad. pendapat Saidina Omar menyatakan bahawa agihan zakat perlu diberi selagi mana ia diperlukan. ahli ekonomi dan sosiologi sering menghadapi masalah dalam aspek pengagihan cukai tetapi amat efisien dalam mengutip cukai. mean RM 300. Sanep Ahmad. Manakala. umur . telah wujud golongan manusia yang tamak dan inginkan zakat tersebut (qardawi. kadar 5 awsaq bagi zakat padi ini dinilai pada kadar 300 gantang.(purposive stratified sampling technique). Maklumat diperolehi melalui soal selidik yang diedar kepada responden.a. ibn sabil dan sebagainya. Data dianalisis secara deskriptif dengan menganalisis aspek kekerapan (frequency) dan hubungan silang (crosstabulation) antara variables yang dikaji. Walaubagaimanapun perlu diingat bahawa. tanaman-tanaman lain selain padi tidak diwajibkan zakat pertanian. kekerapan (mode) 36 bulan (3 tahun). Pengagihan Zakat Oleh Institusi Zakat Kepada Lapan Asnaf : Kajian di Malaysia Hairunnizam Wahid. Nisab atau kadar zakat pertanian akan dikenakan apabila hasilnya cukup limaawsaq atau lebih. nisab. Pendapat ini turut disetujui oleh ulamak-ulamak muktabar yang lain termasuk Yusuf Qardhawi. maksima RM 3000. kajian ini bertujuan untuk melihat bagaimana kadar 5 awsaq tersebut dinilai berdasarkan kiraan metrik semasa dan bagaimana pentafsiran 5 awsaq tersebut diaplikasi dalam taksiran zakat padi di negeri-negeri di Malaysia. walau bagaimanapun dalam aspek pengagihan zakat. Hasil temubual dengan pihak pusat zakat negeri. Gombak. Ini kerana pada zaman rasulullah s. Perluasan asnaf zakat ini dijangka akan dapat meningkatkan lagi kecekapan pengagihan zakat di Malaysia. Analisis Kaedah Taksiran Zakat Pertanian di Malaysia Asmak Ab Rahman. Corporate Zakat Responsibility (CZR): The Case Of Takaful Nasional Berhad Rosylin Mohd. Pazim @ Fadzim Othman. zakat tidak berhasrat untuk menghasilkan penerima tetap agihan zakat. Al-quran tidak menjelaskan kadar. 3) Tempoh masa dan jumlah amaun terimaan zakat dipengaruhi secara positif oleh faktor jantina. Mengikut peraturan dan undang-undang zakat di Malaysia. Hasil kajian mendapati bahawa masih terdapat ruang untuk memperluaskan klasifikasi asnaf dan hasil ini diharapkan dapat membantu pihak institusi zakat mendefinisikan semula asnaf zakat agar kumpulan asnaf yang diikhtilaf dapat diberi perhatian. Soalnya ialah adakah langkah memperluas asnaf ini boleh dilakukan? Dan apakah asnaf yang boleh diklasifikasikan sebagai asnaf yang diikhtilaf tersebut? Sehubungan itu kajian ini cuba untuk menerokai asnaf yang diikhtilaf bagi memperluas peranan zakat khususnya dalam pembangunan ekonomi. Keterbatasan ini juga memberi gambaran zakat kurang sesuai untuk diguna sebagai sumber pembangunan negara. Radiah Abdul Kader Seperti suruhan solat. Hafizah Abdul Rahim . Sehubungan dengan itu. Data diproses dan dianalisis menggunakan program SPSS. iaitu daerah Petaling. Kuala Selangor. melainkan disebabkan oleh perkara-perkara yang syar‟ie seperti keuzuran dan lanjut usia. Masalah ini hampir sama berlaku dalam pengagihan zakat. Bagaimanapun secara teori. hlm 4). 2) Jumlah amaun terimaan zakat : minima RM 00 (tidak mendapat bantuan kewangan). Hulu Selangor. Di Malaysia.a. Siti Mashitoh Mahamood.w.w. tanpa had masa. 2000.

Ia juga telah bercadang untuk melaksanakan hukuman hudud dan qisas tetapi ditolak oleh kerajaan Pusat kerana bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia. Kerajaan Pas Kelantan telah melaksana beberapa syariat Islam menerusi Dasar Membangunan Bersama Islam. mekanisma pasaran dan regulasi harga. introduced and implemented in Takaful Nasional Berhad (TN). enhancing high quality of human life and sustainable development. This study uses qualitative approach based on the hypotheses proposed by Hopkins. Ini memberi ruang kepada negeri lain untuk memakai model pembangunan Islam Kelantan dalam membangun ekonomi negeri masing-masing. Dengan syariatnya. 2004. konsep kekayaan dan kemiskinan. 1996. This CSR concept is applicable with the development objectives in Islam as guided such as human development. Dalam konteks pembangunan dan pelaksanaan syariat Islam dalam negara. ia membuka tirai perdebatan syariat Islam dalam negara. Islam dan Pembangunan Ekonomi: Kelantan dan Dasar Membangun Bersama Islam Abdul Rahim Anuar. Therefore. teori riba. keadilan dalam ekonomi dan menghapuskan unsur-unsur yang boleh membawa ketidakadilan dalam aktiviti ekonomi yang diakui amat releven dengan persoalan ekonomi semasa. accommodation and quality of life. Ahmad Akram. ia juga memberi penyelesaian terbaik kepada masyarakatnya dalam menangani masalah sosial. parti pembangkang melebarkan penguasaannya ke negeri Kedah. Raja Hisyamuddin Raja Sulong. . Pulau Pinang. production of beneficial goods. Dalam pilihanraya umum pada Mac 2008. This article will discuss the comparison of corporate social responsibility in Islamic and conventional perspectives. Hasil Pemikiran ekonomi Ibn Qayyim yang utamanya adalah untuk merealisasikan konsep kebajikan sosial. education.This paper attempts to review a new concept called Corporate Zakat Responsibility (CZR). ekonomi dan politik. Selangor dan Wilayah Persekutuan. Azizi Che Seman. Asmak Ab Rahman. Ahmad Akram. Patmawati Ibrahim. better business image and reputation. CSR is generally known as a corporate commitment to operate economically concerning with their social surrounding. Joni Tamkin Borhan. ekonomi zakat. Sumbangan pemikiran beliau dalam ekonomi. A Comparison of Corporate Social Responsibility in Conventional and Islamic Perspectives Nor Aini Ali. ialah prinsip-prinsip ekonomi Islam. antaranya. CSR has become an important idea since the corporate growth and development is not only depend on corporate profit alone but also depending on other factors that contribute to the corporate sustainability in a long terms. 2004. It has been a framework in business ethics and has set up a standard to which a corporation must subscribe in order to give an impact to the society in a positive and productive manner. Pemikiran Ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah Joni Tamkin Borhan. Malah Islam ialah „addin‟. Azizah Md. The changes in society social values has lead to this new interest. Robbin and Cloutar. The result of this study shows that CZR gives positive impact toward the society such as increase community relations. CZR is unique in the sense that it only focuses on eight groups of people who are eligible to receive zakat contribution (asnaf). apabila Parti Islam SeMalaysia (Pas) menguasai negeri Kelantan di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihanraya kebangsaan 1990. Robbin and Cloutar. Yusof Islam menyediakan cara hidup terbaik untuk masyarakatnya dengan pelaksanaan syariatnya. and mutual interaction in terms of motivations and initiatives as being suggested by Hopkins. 1996. 2001. 2001. Issues on CSR from Islamic perspective is not newly discussed but has been exist and become a guideline in Islamic business world. Bharuddin Che Pa The emergence of corporate social responsibility (CSR) that has been developed since 1960 in western countries has surge an interest in developing countries including Malaysia. We found that CZR gives greater impact to the company as well as to the society in terms of health. Che Zarrina Sa‟ari Kertas kerja ini menjelaskan sumbangan and pemikiran ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah. this paper seeks to review the practical aspect of CZR as practised by TN. In this study we use the similar approach and framework of CSR as a basis of analysis for CZR. Perak. seorang tokoh pemikir dan Ulama yang hebat dalam kurun ke 13/14 M.

kadar inflasi dan Pelaburan Langsung Asing (FDI) adalah faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi di kebanyakan negara anggota OIC yang dikaji. kerajaan PAS Kelantan masih mampu menjana pertumbuhan ekonominya dan mentadbir urus kewangannya dengan baik. dan Noland (2003). Pertumbuhan Ekonomi Negara OIC: Tinjauan Ke atas Negara Berpendapatan Sederhana dan Pengeksport Minyak di Rantau Asia Pasifik Mohd Hafiz Abdul Wahab. saya didedahkan tentang sejarah penciptaan duit kertas moden atau wang fiat dan kesannya kepada ekonomi dunia. sahabat saya ada kongsikan artikel berinformasi berkenaan penciptaan duit kertas moden. Sebarang tambahan penjelasan dari mereka yang pakar adalah dialukan. analisis penganggaran menggunakan perisian E-views telah dilakukan untuk menilai hubungan dan pengaruh setiap pembolehubah dengan pertumbuhan ekonomi. Md Zyadi Md Tahir. Untuk memenuhi objektif kajian ini. Justeru menolak pandangan yang Islam menghalang pembangunan. Mohammad Taqiuddin Mohamad Kajian ini adalah untuk menganalisis prestasi pertumbuhan ekonomi dan mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi negara OIC di rantau Asia Pasifik iaitu tinjauan ke atas negara pengeksport minyak dan negara yang berpendapatan sederhana. Beberapa hari yang lalu. Kajian berdasarkan kepada pembolehubah Pelaburan Langsung Asing(FDI). Kajian empirik lain seperti Geertz (1968). Hukum & Forex Trading oleh Zaharuddin Abd Rahman Apa itu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini dan bagaimana ia dicipta ? Siapa yang mencetaknya dan atas dasar apa? Bukan proses pengilangannya yang dimaksudkan tetapi adalah di atas asas apa? bersandarkan kepada apa? siapa dan bagaimana nilainya terhasil jika bukan dari emas dan perak? Penulisan ini akan cuba memberikan sedikit gambaran mudah berkenaan hal ini. Selamat membaca dan menambah ilmu pengetahuan Penciptaan Duit Kertas Moden. 2011 | 2 comments Share Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan.Sekali lagi membangkitkan semula perdebatan pelaksanaan syariat Islam dalam negara walaupun Islam adalah agama rasmi seperti yang termaktub dalam Perlembangaan Malaysia. Kajian ini juga mendapati faktor perbelanjaan kerajaan adalah sebagai faktor utama yang banyak mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. diikuti dengan sedikit ulasan para ulama tentangnya. tulisan Ust Zaharuddin. kadar pertumbuhan penduduk dan kadar inflasi untuk tempoh 1985-2005. Ia adalah isu yang rumit untuk diringkas dan dipermudahkan kepada kefahaman awam. Sanep Ahmad. Hasil kajian empirik mendapati bahawa perbelanjaan kerajaan. Faktor-faktor ini jugalah yang menerangkan perbezaan di dalam pertumbuhan ekonomi antara negara tersebut. Manakala faktor kadar pertumbuhan penduduk pula adalah faktor yang kurang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. “Hyperinflation” yang berlaku kepada Zimbabwe telah membuka mata saya tentang sistem kewangan barat yang diguna pakai di seluruh dunia. Pelaksanaan DMBI di Kelantan telah memberi dampak positif kepada pembangunan ekonomi negeri. Muhammad (1999) dan Abdullah (2002) adalah contoh kajian yang terawal dan terkini yang menganalisa hubungan antara Islam. Isu yang rumit ini telah berjaya dikupas dengan bahasa yang mudah difahami. masyarakat dan pembangunan dengan kesimpulan yang Islam tidak menghalang pembangunan. . Abdul Rahim dan Azizah (1998). namun saya cuba setakat yang termampu. Rodinson (1978). Sejarah Penciptaan Duit Kertas Moden (Wang Fiat) mursyidi | Aug 23. Walaupun negeri Kelantan antara negeri termiskin dan mempunyai sumber kewangannya yang terhad. Semasa menghadiri Seminar Malapetaka Ekonomi Global 2012 pada 8 Mei yang lalu. perbelanjaan kerajaan.

garam sebagai duit. Bagi mereka yang pakar juga. Kerajaan Roman memulakan penggunaan siling emas (denarius) and Parsi menggunakan koin perak (drachma) sebagai matawang mereka. APA ITU DUIT? Secara mudahnya. . Dahulunya. penggunaan emas dan perak sebagai matawang telah diiktiraf oleh Nabi s. Ini amat sukar. mereka berterusan menggunakan matawang dari emas dan perak ini sehinggalah ia sedikit diubah bagi menambah kemudahan penggunaannya. Perubahan paling ketara bermula pada tahun 1971.a. Sebagai contoh Ahmad mempunyai sebuah kereta tetapi berkehendakkan kepada sebuah van. kulit kerang.a. Sehingga hukum berkaitannya disebut khusus oleh Nabi s. orang menggunakan sistem barter (atau muqayadhah iaitu tukar barang dengan barang). semua item yang diterima umum sebagai perantara (medium of exchange) untuk pertukaran sesuatu barang dan khidmat. saya nasihatkan anda bahawa tulisan ini tidak menjanjikan sebarang ilmu baru buat anda. Ia akan berfungsi sebagai perantara kepada hasrat Ahmad dan kehendak Ali. Menurut sejarah.a. Selain itu wujud juga matawang jenis lain yang dihasilkan dari tembaga. tulisan ini ditujukan kepada merkera yng bukan specialize di bidang ini. Sememangnya amat rumit. Kedua-dua mereka boleh menjualkan kereta dan van masing-masing dan menerima sejumlah wang dari pembeli masing-masing di kawasan masing-masing. Bagaimana keduanya boleh bertemu jika kedua-duanya saling tidak mengenali dan berada di kawasan berbeza?. ia boleh dianggap sebagai duit.w . Ali memiliki van dan berkehendakkan kepada sebuah kereta. setiap pembeli dan penjual mesti mencari orang yang boleh bertukar dengannya. kebanyakan penulis-penulis ekonomi dan kewangan akan menggaruskan berikut :1) Medium of exchange Perantara kepada urusan jual beli barang dan khidmat.w. semasa kebangkitan Nabi Muhammad s. Inilah fungsi duit yang pertama.w dan para sahabat baginda dan telah memainkan peranan yang amat penting sebagai matawang. dan lain-lain barangan bernilai seperti permata dan ain-lain. FUNGSI DUIT Apabila melihat kepada fungsi duit. maka saya tidak pergi kepada perincian dalam banyak perkara bagi mengelakkan kekeliruan kefahaman. Penerangan selanjutnya berkenaan hal ini akan menyusul. Dalam perkembangan sistem ekonomi pelbagai kerajaan di dunia. baginda berterusan menggunakan dua jenis matawang Roman dan Parsi ini dan dikenali sebagai Dinar ( emas) dan Dirham ( perak). Oleh sebab itu. hasil dari itu wujulah matawang atau duit.Perlu diingat. Ada yang menggunakan batu tertentu. Sejarah membuktikan.

Stable and durable – Stabil dan tidak mudah hancur.punyai nilai tersendiri atau hasil penetapan oleh undang-undang. Namun hari ini. sebuah laptop. BERKENAAN PENCIPTAAN WANG . Justeru. 2) Store of value Duit juga berfungsi sebagai pemegang nilai untuk masa akan datang. iaitu kita tahu nilai dan harga laptop tadi nya adalah RM 3500. 3) Unit of account Ia diperlukan untuk menentukan dan mengetahui nilai sesuatu barang. kambing dan lain-lain lagi. emas. harga barangan lain boleh dinilai dan disandar kepada nilai emas iaitu duit. Sebagai contoh. Sebagai contoh. 5. maka itulah fungsi duit. sama ada ia masih boleh membeli 20 kg beras atau mungkin lebih lagi. wang kertas telah dibebankan dengan fungsi ini walalupun sebenarnya ia tidak layak. wang berjumlah RM 5 pada 1 Julai 2008 boleh membeli sekilo ayam. beratnya atau apa?. 4.Seterusnya wang yang diperolehi boleh digunakan untuk membeli kereta dan van yang masing-masing inginkan tanpa perlu bertemu. 2. Adakah dengan saiznya?. ia memegang nilai untuk beberapa tempoh masa dan boleh pula dirujuk. Divisible – Punyai nilai yang boleh dibahagi-bahagikan untuk proses tukaran. dan dalam tempoh beberapa tahun akan datang jumlah yang sama sepatutnya masih boleh membeli kuasa beli yang sama iaitu seklio ayam. Mobile – Mudah dibawa ke sana ke mari. musnah dan hilang yang diakibatkan oleh struktur bentuk sendiri. Itulah unit of account. Diterima meluas . boleh dirujuk kepada nilai emas satu gram tadi. Sebagai contoh. Akan diulas kemudian. ia memerlukan syarat berikut bagi menjadi duit yang berkesan :1. Untuk itu ia sepatutnya mempunyai nilai tersendiri serta boleh dirujuk dan tidak kerap berubah. 3. Bertindak sebagai unit kira-kira (unit of account). iaitu mampu mengekalkan nilainya bagi memberikan kuasa beli pada masa akan datang. Sudah tentu kita memerlukan satu nilai kira-kira khusus yang boleh difahami oleh pembeli dan juga penjual. Dalam konteks duit kertas moden hari ini pula. sebagai contoh tidak seperti aiskrim yang boleh cair. Untuk memenuhi tiga tujuan dan fungsi duit di atas. katalah emas satu gram boleh ditukar dengan 20 kg beras. bagaimana kita ingin menyebut berkenaan nilai dan harganya jikalau terdapat pembeli?. Dalam tempoh dua tahun. Hanya dengan itu. Standardizable – nilainya boleh ditentukan dengan mudah. agar proses pertukaran hak milik (jual beli) dapat dijalankan dengan berkesan. Itulah fungsi duit.

kerajaan US akan dipenuhi dengan duit kertas tanpa nilai emas lagi. Keadaan ini membimbangkan US kerana jumlah emasnya yang terhad serta juga bimbang tindakan Perancis akan ditiru oleh kerajaan negara lain. Jika ini berlaku. Persidangan Bretton Woods padatahun 1944 ini membawa kepada kewujudan wang yang disandar dan diikat kepada emas. Nilai United States Dollar telah diikat dengan 1/35 dari troy ounce (888. iaitu duit dalam bentuk kertas sebagai ganti kepada matawang emas. 2) FRACTIONAL RESERVE BANKING AND REQUIREMENT Kerajaan US memberikan gambaran berikut untuk menerangkan istilah ini dan mengapa ia diperlukan: . kemudian matawang dari negara-negara lain pula diikat dengan nilai US Dollar. Hasilnya. kerajaan Perancis menuntut emas fizikal apabila membawa sejumlah besar wang kertas US Dollar. Tindakannya itu dinamakan fractional reverse system. Hasil dari persidangan ini. Untuk memahami serba sedikit berkenaan duit kertas hari ini. ia dijangka lebih baik kerana lebih ringan. Memang sepatutnya setiap matawang yang dicetak mestilah terdapat emas di belakangnya. Ia dinamakan gold backed paper money. ia adalah satu persidangan antarabangsa selepas Peperangan Dunia Kedua. antara puncanya adalah disebabkan oleh jumlah emas fizikal yang tidak mencukupi untuk menampung lambakan wang kertas di dalam pasaran. [1] Dalam perkara matawang. masalah bermula apabila pihak kerajaan USA mencetak matawang kertas yang lebih banyak dari jumlah emas fizikal yang berada di dalam simpanannya. Pada tahun 1971. membincangkan kaedah terbaik untuk membangunkan semula ekonomi dunia yang meleset teruk akibat perang. Pihak kerajaan AS ketika itu pula berjanji akan membolehkan tebus tuntut (redeemable) setiap USD yang ada di tangan mana-mana pihak kepada emas sebenar. mudah untuk dibawa serta dipinda dan disimpan. kerana ia mewakili sejumlah emas atau perak yang berada di dalam simpanan bank. Sistem dan istilah ini MESTI difahami bagi melengkapkan kefahaman anda berkenaan penciptaan duit. keputusan mereka memperkenalkan matawang kertas yang mempunyai nilai tukaran yang tetap (fixed exchange rate).Saya juga sertakan sedikit petikan berkenaan sejarah penciptaan wang ‘money creation’ agar kita dapat memahami hakikat duit kertas yang berada di dalam poket kita hari ini dan apakah pendirian Islam berkenaannya. Namun.671 milligram emas). Ia juga dikenali sebagai representative money. bahawa wang kertas USD cetakan US ini boleh ditebus dengan emas fizikal bagi mana-mana pihak antarabangsa tetapi tidak bagi rakyat mereka. perjanjian tadi telah dibatalkan. lahirlah Bank Dunia (world bank) dan juga International Monetary Fund (IMF). beberapa perkara berikut mestilah difahami :1) SISTEM BRETTONS WOODS Perbincangan berkenaan matawang kertas sukar dipisahkan dari info berkenaan sistem Bretton Woods. Perlu diketahui juga.

. . sistem fractional reserves banking adalah sistem yang membenarkan pihak bank menyimpan sebahagian dan meminjamkan bakinya atas alasan menggalakkan perkembangan ekonomi. Manakala bakinya sebanyak USD 800 boleh dipinjamkan. Fractional reserves banking adalah satu sistem ini menetapkan pihak bank untuk MENGEKALKAN sebahagian dari jumlah wang yang disimpan oleh pendeposit dan menggunakan bakinya untuk memberi pinjaman kepada pelanggan lain. katalah kita di sebuah negara yang meletakkan 20% sebagai fractional reserves requirement. Dengan cara ini. Investopedia mentakrifkannya sebagai A banking system in which only a fraction of bank deposits are backed by actual cash-on-hand and are available for withdrawal. [3] Maka kesimpulannya. the practice of keeping only a fraction of deposits on hand has an important cumulative effect. syarat yang ditetapkan hanyalah 4% dari jumlah simpanan seorang pendeposit. Bank memberikan pinjaman USD 800 dengan kadar interestsebanyak X dalam tempoh 10 tahun.The fact that banks are required to keep on hand only a fraction of the funds deposited with them is a function of the banking business. lalu halnya seperti di bawah: John menyimpan wang tunainya sebanyak seribu ringgit (USD1000) kepada Bank A. If banks did not lend out their available funds after meeting their reserve requirements. Di Malaysia. depositors might have to pay banks to provide safekeeping services for their money. bakinya boleh dipinjamkan. terdapat pula negara yang meletakkan 10% atau 20% atau 50% wajib disimpan. Katalah Encik Umar telah membeli perabor secara hutang dari Encik Ali dan ingin meminjam wang dari bank bagi menyelesaikan hutangnya. Bank A menerimanya dan WAJIB tidak menggunakan 20% dari jumlah itu iaitu USD200. [2] Justeru. Most countries operate under this type of system. This is done to expand the economy by freeing up capital that can be loaned out to other parties. Referred to as the fractional reserve system. Banks make money by charging borrowers more for a loan (a higher percentage interest rate) than is paid to depositors for use of their money. manakala Fractional Reserves Requirement adalah jumlah minima despoit (wang simpanan) yang WAJIB DISIMPAN. Banks borrow funds from their depositors (those with savings) and in turn lend those funds to the banks’ borrowers (those in need of funds). bank berhasrat menambah asetnya. For the economy and the banking system as a whole. Sebagai contoh mudah untuk menambah kefahaman ianya begini. it permits the banking system to “create” money.

Apabila Encik Umar menerima wang itu, ia terus menggunakannya bagi membayar perabot yang dibelinya dari Encik Ali. Encik Ali selepas itu menyimpan hasil jualan perabot tadi di dalam akaunnya di Bank B. Jumlah USD 800 dimasukkan ke bank komersial B. Tatkala itu bank B mestilah menyimpan 20% darinya iaitu USD 160. Bakinya sebanyak USD 640 akan dipinjamkannya kepada pelanggan lain dengan interest juga. Begitulah pusingan wang di semua bank-bank dan peminjam. Katalah ia berterusan sehingga Bank K. Kesimpulannya, setiap kali terdapat orang yang menyimpan duit di bank, setiap kali itulah ia mempunyai kuasa untuk mencipta wang melalui pinjaman dengan interest. Setiap kali wang dicpta melalui interest, jumlah wang di dalam pasaran bertambah dan ia akan membawa kesan inflasi. Proses pertambahan dan pergandaan wang asal yang disimpan ini boleh berganda mengikut teorinya sebanyak 500%. Ia dinamakan proses money multiplier. Untuk lebih mudah faham, sila lihat rajah di bawah. Bagaimana simpanan RM 1000 menjadi RM 4000 dalam pasaran Nama Bank Jumlah disimpan Jumlah pinjaman Reserves diberikan 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78 130.42 200 160 120.8 100.24 80.19 60.55 50.24 40.19 30.36

A B C D E F G H I

1000 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78

J K

130.42 100.74

100.74

20.68

Total Reserves: 890.26 Jumlah Keseluruhan Simpanan 4570.05 Keseluruhan yang dipinjamkan 3570.05 Total Reserves + Last Amount Deposited: 1000

Bayangkan dengan simpanan RM 1000 itu, menyebabkan wang itu berlegar dalam sistem perbankan sesebuah sehingga boleh menyebabkan penciptaan wang sebanyak RM 4570.05 dalam pasaran. Padahal, wang tunai yang sebenarnya hanyalah RM 1000. Inilah hasil fractional reserve banking system. Sila lihat graf ini pula:-

Rajah : Graf money multiplier Ia menjelaskan bagaimana fractional reserve requirement yang ditentukan oleh kerajaan atau bank negara memberikan kesan kepada maksimum pergandaan wang dalam pasaran. Inilah juga yang sedang berlaku di bank-bank komersial di seluruh dunia termasuk Malaysia. Apa yang anda faham? Cuma di Malaysia, pergandaannya tentulah lebih dahsyat kerana peratusan fractional reserve di Malaysia adalah 4 % sahaja. Justeru grafnya akan menaik ke atas dengan lebih tinggi. 3) DUIT KERTAS FIAT (FIAT MONEY)

Setelah faham apa itu fractional reserve banking dan requirement, adalah lebih mudah untuk kita faham bagaimana duit kertas hari ini dicipta. Semuanya bermula pada tahun 1971, munculnya Fiat Money iaitu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini. Ia adalah wang kertas yang tidak disandarkan kepada apaapa precious metals seperti emas dan perak. Ia bukan lagi representative money sebagaimana yang diterangkan sebelum ini. Ada yang berpendapat fiat money dicipta kerana jumlah emas yang tidak mencukupi untuk mengimbangi pertumbuhan ekonomi yang begitu cepat. Lombong-lombong emas gagal menghasilkan emas yang mencukupi untuk penciptaan wang. Maka atas dasar ingin melonjakkan pertumbuhan ekonomi, pergantungan kepada emas fizikal tidak lagi berkesan. Natijahnya fiat money dicipta. Perkataan ‘fiat’ pula berasal dari perkataan latin yang bermaksud ‘let it be done’. Memang benar, fiat money yang wujud hari ini boleh dicetak oleh kerajaan berdasarkan kehendak mereka, sebagaimana yang dikatakan dicipta ‘from the thin air’ atau dari angin sahaja. Menurut investopedia, fiat money dijelaskan sebagai “Currency that a government has declared to be legal tender, despite the fact that it has no intrinsic value and is not backed by reserves. Historically, most currencies were based on physical commodities such as gold or silver, but fiat money is based solely on faith.” [4] Jelasnya, apakah asas penciptaan wang kertas hari ini?. Ia hanyalah berdasarkan kehendak dan keyakinan dan kepercayaan orang ramai terhadap nilainya. Jika tiba-tiba semua rakyat di dunia, enggan mengiktiraf USD dalam transaksi mereka. nilai USD akan menghadapi masalah, demikian juga Ringgit Malaysia. Nilainya wang kertas fiat ini pula kebanyakkannya ditentukan oleh keyakinan manusia kepada kerajaan yang mengeluarkannya, ia dibiarkan terapung ‘floating’ mengikut suasana ekonomi di sesebuah negara. Sebab itulah jika kerajaan sewenang-wenangnya mencetak wang kertas fiat, ia sama sekali tidak menjadikannya kaya, malahan nilai matawangnya semakin menjatuh. Biasanya apabila perang berlaku atau masalah ekonomi berlaku seperti di US dan Eropah di waktu ini, kerajaan melalui bank negara mereka akan mencetak lebih banyak wang kertas fiat bagi menghadapi urusan peperangan atau masalah kredit, apabila cetakannya begitu dahsyat sampai melebihi perkembangan sebenar ekonomi dalam negara tersebut, inflasi atau susut nilai matawang akan berlaku. Proses pertambahan jumlah wang kertas dalam pasaran dunia atau sesebuah negara ini dinamakan money supply. Justeru, cetakan wang kertas dalam sesebuah negara MESTI dikawal oleh kerajaan sebaiknya, selaras dengan perkembangan industri dan perniagaan dalam negaranya, jika tidak jumlah wang kertas yang dihasilkan melebihi kadar pertumbuhan industi dan perniagan sesebuah negara itu, hasilnya nilai matawangnya akan jatuh merudum dan kuasa beli mengecut. Tatkala itu inflasi akan berlaku. Contoh

Ini amat bertentangan dengan Islam yang menghalalkan keuntungan dicapai melalui proses jual beli. selepas inflasi RM 5 hanya boleh membeli ½ kilo ayam. Sangat berbeza dengan pemikiran konvensional yang ingin menghasilkan duit dari pinjaman duit. setiap wang kertas fiat yang dikeluarkan oleh bank atau sesebuah kerajaan dilahirkan dengan interest di sebaliknya atau bersamanya. setiap duit yang dikeluarkan adalah dianggap barang dagangan (komoditi) yang mesti menghasilkan keuntungan dengan sendirinya. Justeru. Beginilah. lembu atau ayam yang boleh menghasilkan duit samada dengan menyewakannya. bagaimana En Robin ingin mendapatkan lagi Gotham Dollar 500 untuk menyelesaikan interest kepada bank D sedangkan tidak wujud Gotham Dollar yang lain selain 2000 yang baru dicipta tadi. Ia mesti membawa hasil pulangan. dalam pasaran dunia itu. peluang supplier barangan. Ia amat berbeza dengan sistem kewangan Islam. jika dahulu RM 5 boleh membeli ayam sekilogram. kali ini sebanyak Gotham Dollar 50. Bank memberi pinjam Gotham Dollar 500 tetapi sekali lagi ia dikeluarkan dengan interest. Kini En Robin memerlukan wang sebanyak Gotham Dollar 2000. membuka peluang kerja. Dipinjamkannya kepada En. Hanya ada sebuah bank di Bandar Gotham. Robin Gotham Dollar 2000 itu dengan interest sebanyak Gotham Dollar 500. Mengapa berbeza?. kereta. 4) INFLASI DUIT KERTAS FIAT SECARA SEMULAJADINYA DICIPTA DENGAN INTERESTPENYEBAB Ini satu lagi hakikat yang mesti difahami. Namun saya belum berkesempatan untuk menghuraikan lanjut bagi mengelakkan artikel ini menjadi terlalu panjang. menjual atau meminjamkan. Robin terpaksa pergi kepada Bank D sekali lagi. pembekal kertas dan ramai lagi akan mendapat manfaat dari proses penghasilan keuntungan melalui jual beli. ia adalah ibarat sebuah rumah. Mereka percaya cara mendapatkan keuntungan adalah melalui interest yang dikenakan kepada peminjam. katalah ENCIK ROBIN satu-satunya manusia berdikari yang ingin menggunakan wang kertas fiat di Bandar Gotham. sejak dari mula asal usul penciptaannya. wang yang wujud hanyalah Gotham Dollar 2000 sahaja kerana itulah duit pertama yang dicipta oleh Bank di Bandar Gotham. Masalahnya. Bagi mereka duit dan wang dengan sendirinya adalah komoditi. (contoh ini adalah bersifat fiction tetapi ia hanya untuk memberi tambahan kefahaman bagaimana sistem bank mencipta wang kertas. minyak petrol dan gas. iaitu bank D. kontraktor. Kerana proses jual beli memberikan ruang pertumbuhan ekonomi secara menyeluruh. Dalam sistem konvensional hari ini.mudahnya.? Jawapnya. riba bersamanya dan kesannya jumlah keseluruhan wang kertas dalam pasaran) Tiada sebarang wang kertas dalam pasaran dunia Gotham ketika itu. Sekali lagi ditegaskan. kali ini ingin meminjam Gotham Dollar 500 pula kerana berhasrat ingin menyelesaikan hutangnya dengan interest. . bank mencipta wang yang diminta dari ‘thin air’ dari angin tanpa sebarang sandaran. Permohonan kepada bank dibuat. pembekal pasir.

. dan itulah asas duit kertas fiat. malah individu kaya turut boleh menjatuhkan nilai ringgit kita dalam masa satu minit. Tiba-tiba akibat kepercayaan antarabangsa kepada Ringgit Malaysia jatuh. ia juga dilahirkan bersama interest. Bezanya. maju lagi hebat? Tidak sama sekali. Pihak bank negara pula mengesahkan wang kertas fiat tadi mempunyai nilai untuk membayar segala jenis hutang awam dan swasta. sistem wang kertas fiat adalah SATU PERANGKAP yang dibuat oleh negara barat. Dicipta asalnya oleh Bank Negara dan dipinjamkan kepada bank-bank komersial yang lain dengan interst. terdapat ramai yang meminjam dan banyak bank yang menyediakannya bermula dari Bank Negara. para ulama cuba melihat adakah wang kertas fiat ini sama seperti emas atau tidak?. apakah hukumnya? Bagi menentukan hukumnya. selagi itulah kita boleh diugut oleh negara kaya. dan jikalau individu berjaya tadi masih tidak menukarkan wang kertas fiat yang tersimpan di banknya kepada aset berharga seperti emas. SUDAH TENTU NILAI BERBILLION TADI MENJADI BEBERAPA RINGGIT SAHAJA. Itulah status legal tender yang tercatat di matawang kertas kita dan USD hari ini. dan mempunyai simpanan berbillion ringgit Malaysia. dalam masa yang sama mereka juga terperangkap oleh perangkap yang dicipta mereka. inilah proses hyperinflation yang berlaku kepada Zimbabwe sekarang. Bayangkan individu yang berusaha keras lalu berjaya. ia tidak punyai nilai sendiri dan hanya bersandar kepada kepercayaan dan tanggapan umum terhadapnya. malah inilah sistem yang membenarkan usaha keras dirompak oleh sesiapa sahaja! Inilah yang belaku kepada negara kita apabila George Soros melambakkan wang Ringgit sehingga jatuh nilainya begitu deras. Mereka mengganggap setiap duit yang tercipta mesti membawa pulangan. perak dan properties. Selain itu.Sudah tentu sekali dan berjuta kali lagi en Robin akan di bank yang sama membuat perkara yang sama dan hutangnya juga akan selesai. HUKUM WANG KERTAS FIAT & PANDANGAN ULAMA Telah dsebutkan tadi wang kertas fiat tidak disandarkan kepada apa jua precious metal. Adakah sistem MATAWANG SEBEGINI baik. Sistem penciptaan wang kertas fiat sebegini juga dilihat TIDAK ADIL sama sekali buat setiap individu yang berusaha. Jika itulah keadaannya. nilainya sentiasa mengecut akibat inflasi dari sistem fractional reserve. nilai dan kuasa beli yang dimiliki oleh RM turut akan jatuh merudum. Itulah sistem kewangan dunia hari ini. Jikakalau keadaan ini berlaku kepada Malaysia ( moga dijauhkan Allah). Selagi kita terus dengan sistem ini. kemudian bersandarkan sistem FR dan money multiplier tadi. ia berkembang biak dalam pasaran sesebuah negara dan mengalir ke luar negara. Itulah yang berlaku.!! Tidak keterlaluan jika saya katakan.

dan banyaklah yang boleh memilikinya sehingga menyimpannya(memilikinya) tidak sebarang erti.[5] Tamadun Islam tidak pernah menghadapi masalah inflasi yang teruk kerana emas dan perak sentiasa mampu mendapat tempat di hati manusia. InshaAllah tidak. ia adalah kerana wang-wang sampingan iaitu wang bernama fulus terlebih sebaran di dalam pasaran. Adakah masalah yang disebut tadi akan berlaku?. Fulus adalah duit sampingan untuk transaksi kecil. Dr Ali Muhyiddin Al-Qurrah Daghi. Namun ulama mazhab Syafie berpendapat qiyas dalam hal ini masih wujud sekiranya ia mempunyai‘illahathman ( store value ). ia dibuat dari bahan murah seperti campuran besi dan tembaga tanpa nilai tersendiri yang tinggi.Jikalau matawang kita berasaskan emas dan perak yang punyai nilai tersendiri dan tidak bersandar kepada kepercayaan dan keyakinan serta persepsi umum terhadap ekonomi negara kita.. itulah hikmah yang menjadikan nilainya sentiasa kekal. Ia pernah dicipta di zaman pemerintahan Islam. Oleh kerana kewujudan emas dan perak yang terhad. sebelum itu semua zaman pemerintahan Islam hanya menggunakan EMAS dan PERAK sahaja sebagai matawang utama. [7] Menurut Prof. fulus sesuai disamakan keadaannya dengan matawang fiat kertas di zaman ini kerana kedua-duanya tiada nilai tersendiri. Nilainya ditetapkan oleh kerajaan.[8] Imam Asy-Syafie pernah menolak tindakan menjadikan logam selain emas dan perak sebagai matawang. [9] Melalui persidangan dan mesyuarat Majlis Fiqh Antarabangsa. lalu petikan keputusan mereka adalah [ nombor 31 ( 3/9) ] :- . para ulama dengan bantuan pakar ekonomi dan kewangan kontemporari berijtihad secara jama’aie dalam menentukan kedudukan wang kertas fiat ini. ia menjadi popular dan tersebar di zaman Al-Malik An-Nasir sekitar tahun 806.maka jikalau boleh sifat kedua-duanya (emas dan perak) itu diperolehi dengan mudah (secara tidak hakiki seperti apa yang ada pada matawang fiat kertas). [6] Jika berlaku sedikit inflasi di zaman pemerintahan Islam. maka akan terbatallah hikmah penciptaannya oleh Allah.. Adakah ia sama hukumnya seperti emas dan perak walaupun ia tidak punyai nilai fizikal tersendiri(intrinsic value) atau ia bagaimana? Setelah diskusi panjang lagi teliti dan terperinci pada tahun 1986. Ibn Sina pernah berkata : Ertinya : Ini adalah dari hikmah yang dikurniakan Allah pada dua jenis logam ini (emas dan perak) dan kesukaran menemuinya (scarcity) sehingga itu ia mampu menjadi penyandar nilai usaha manusia (sebagai perolehan dan matawang). Malah beliau amat tegas sehingga menolak sebarang qiyas terhadap emas dan perak.

Majma Al-Fiqh Al-Islami. nescaya akan aku larang ianya dijual dengan emas dan perak secara tangguh” [12] Ia jelas menunjukkan pendirian Imam Malik bin Anas. Justeru itu. Fahamilah. atas dalil hajiat. PEMAIN FOREX TRADING MELALUI INTERNET YANG PELIK Sebelum itu. dan boleh kita adaptasikan pandangannya dengan wang kertas fiat hari ini. a) Hukum Melabur & Forex Trading . anda boleh membaca ulasan saya berkenaan forex trading melalui pelbagai platform di internet di sini. hlm 40 ) Keputusan untuk mengaplikasikan hukum emas dan perak ke atas wang kertas fiat ini adalah bertepatan dengan pandangan Umar al-Khattab. Khalifah Umar pernah berhasrat menjadikan kulit kerbau sebagai matawang. (qararat wa tawsiat. [11] Demikian juga apa yang disebut oleh Imam Malik bin Anas :Ertinya : “Sekiranya orang ramai membenarkan sesama mereka untukmenjadikan kulit sebagai dibentuk menjadi wang. umat Islam diberikan keringanan untuk bermuamalat dengan wang kertas fiat ini namun MESTILAH MENGIKUT DISPLIN emas dan perak. Majlis Fiqh antarabangsa yang dianggotai ulama fiqh terhebat dari seluruh dunia secara sepakat membenarkan penggunaannya namun dengan syarat ia mestilah mengikuti displin dan syarat yang sama dengan hukum atas emas dan perak. kewajiban zakat. jual beli secara salam. fatwa mestilah bersifat praktikal atau ‘jejak di atas muka bumi dan tidak terawang di angkasa’. Jika kita kembali merujuk dan melihat kepada cara penciptaan matawang fiat (yang telah disebutkan di atas) ini sudah tentu hukum penggunaannya adalah HARAM disebabkan cara penciptaannya. Namun setelah para ulama melihat kepada faktor cengkaman ekonomi dunia kontemporari di tangan bukan Islam dan keperluan mendesak untuk penggunaan matawang fiat disebabkan ketiadaan alternatif di hadapan mata sepeti matawang dinar emas dan sebagainya. namun apakah alternatif yang ada di hadapan mata di ketika ini. hukum riba masih tetap ada padanya. tetapi ia membatalkannya kerana bimbang akan ada yang pinjam meminjam kerbau maka jatuh kepada riba. dan seluruh hukum emas dan perak. Ini kerana ia tetap berfungsi sebagai medium of exchange dan masih boleh menjalankan fungsi-fungsi duit di zaman moden ini walalupun tidak sesempurna emas dan perak fizikal. [10] Ini beerti Umar melihat apa sahaja yang dijadikan matawang walaupun selain emas dan perak. Kita juga mengetahui bahawa fatwa para ulama bukannya dinilai begitu berat oleh pemimpin politik negara-negara umat Islam sehingga dengan segera mereka akan memperkenalkan dinar emas.Ertinya : Berkenaan hukum wang kertas fiat : Ia adalah matawang pada hukumnya disebabkan padanya terdapat sifat nilai harga yang lengkap. dan oleh itu semua hukum hakam yang ada pada emas dan perak adalah jatuh kepada wang kertas fiat seperti hukum berkaitan riba. Memang boleh bagi para ulama untuk menfatwakannya sebagai haram.

w : Ertinya : “Agama ini adalah banyak memudahkan. ingin saya tegaskan. dipenuhi pula dengan individu kapitalis yang enggan tunduk . Malah tidak mudah juga ia dilaksanakan di zaman kuasa bukan Islam menguasai dunia. Lebih bermasalah apabila kumpulan pemain ini berhujjah kononnya financial leverage yang mereka sertai adalah halal tanpa sebarang masalah.a. mereka menguasainya melalui sistem Kapitalisme. Maka atas dasar keyakinan tegas mereka. individu yang sibuk meraih untung melalui perniagaan matawang atau forex trading sebenarnya adalah penyumbang-penyumbang kepada inflasi dan menambah lagi masalah money supply yang telah saya sebutkan kesan akibat darinya. juga tidak bersandarkan kepada emas dan perak. Mereka berdosa kerana mereka seolah menolak fatwa yang memberikan keringanan menggunakannya di waktu ketiadaan wang yang memenuhi kehendak Islam. setiap kali mereka menggunakan wang kertas fiat. Ia bukan sahaja ditegah oleh undang-undang Malaysia malah juga hukum Syara’. Memang benar hukumnya haram dan tahniah atas ketegasan namun saya bimbang mereka terlupa di dalam poket mereka adalah wang jenis ini juga. Tidak saya nafikan ada ‘ustaz’ yang terlebih tegas lalu berkeras mengatakan wang kertas fiat hari ini tetap haram. iaitu pada matawang kertas fiat yang lahir dengan cara riba. Bertenggek atas matawang kertas fiat untuk memberi anak dan isteri makan? Fikirkan… Keadaan ini berbeza dengan kita orang biasa yang menggunakan matawang kertas fiat ini untuk jualbeli seharian kita. setiap kali itu jugalah mereka tenggelam dalam dosa. Sabda Nabi s. Ia termasuk dalam fatwa keringanan ‘rukhsoh’ dan hajiat yang dimaksudkan oleh fatwa para ulama sedunia tadi. dan tidaklah seorang yang terlalu berkeras (atau melampau) dalam urusan agama kecuali mereka akan tewas ( dengan kekerasan ) mereka” ( AlBukhari. Padahal masalah HUKUM sudah muncul di awal-awal lagi. Inikah hasil pendapatan yang ingin dibanggakan? mengambil untung atas perbezaan nilai satu matawang fiat sebuah negara dengan matawang negara yang lain.b) Isu leverage Dalam Forex Trading Kerana itulah.(IAITU KEPERLUAN YANG TINGGI YANG HAMPIR TERGOLONG DALAM KATEGORI TERDESAK) Tiba-tiba MUNCUL individu yang mendakwa diri Islam menyalahkangunakan fatwa ini untuk memuaskan ketamakan diri dengan melibatkan diri dalam forex trading melalui platform pelik-pelik di internet. Tidak lah begitu mudah untuk saya menuliskannya dalam artikel ringkas. Sudahlah FATWA keharusan penggunaan fiat money hanya berlandaskan ‘hajiat tunnazzal manzilat addharurat’. Bab Iman ) KESIMPULAN Fahami sekali lagi tulisan ini dan apakah alternatifnya?.

pemerintah Dinasti Islam Ghaznavid. ANDA PERLU MEMAHAMI BAGAIMANA WANG FIAT DICIPTA DALAM SISTEM EKONOMI BEBAS KAPITALISM. Jika Dinasti Umaiyah dan Abbasiyah memilih untuk bermula dengan reka bentuk mata wang yang di tempa oleh kerajaan Byzantium dan Sasanid. Untuk tujuan itu. yang telah beberapa kali cuba menawan beberapa wilayah India terutamanya di bahagian utara. Kerajaan Islam India yang dipelopori oleh dua pemerintah Islam tempatan iaitu Kesultanan Delhi dan Empayar Mughal yang memerintah dari abad ke 11 hingga abad ke 17 Masihi telah mengambil langkah sama untuk mengawal ekonomi. Sekian Zaharuddin Abd Rahman www. Reka bentuk mata wang Islam India bermula seawal abad ke 10 Masihi. ia perlu bermula dengan diri ANDA. berlainan pula dengan kerajaan Islam di benua kecil India.net 10 November 2008 SEJARAH MATA WANG ISLAM DI INDIA Posted by aki2004 on Mac 15. Sistem kapitalis hari ini sebenarnya boleh diubah suai bagi menepati Islam sebagai sistem demokrasi. . Pada masa sama mempamerkan kuasa yang dimiliki oleh pemerintah.kepada kebenaran kerana tenggelam dengan kerakusan. Duit pertama yang dibuat di benua kecil itu adalah sewaktu pemerintahan Mahmud Ghazni.zaharuddin. 2011 · Tinggalkan Komen Rate This Oleh ROS MAHWATI AHMAD ZAKARIA MATA wang yang dikeluarkan oleh kerajaan Islam yang terawal telah menjadi pemangkin kepada lebih banyak pengeluaran mata wang yang lebih kreatif dan indah buatannya. fahamikan juga kesannya kepada diri anda dan dunia.

Ini merupakan pengenalan tulisan dan bahasa Parsi dalam pembuatan duit di benua kecil India. Era baru dan sistem pembuatan duit yang teratur telah ditubuhkan sewaktu pemerintahan Akbar. namun pendekatan yang diambil dalam pembuatan duit bagi wilayah India amat unik. Baginda menggabungkan ciri mata wang Islam dan ciri tempatan dengan menggunakan tulisan Arab dan bahasa Arab di satu bahagian duit manakala tulisan Devanagri dan bahasa Sanskrit pada bahagian yang lain. Selepas pemerintahan Muhammad Ghazni. Imej figura yang digunakan adalah seperti lembu yang mempunyai bonggol di bahagian belakang. Ketua jabatan tersebut yang pertama ialah Khwaja Abdul Samad yang merupakan seorang pelukis dan penulis khat terkenal pada zaman pemerintahan Akbar. tempat pengeluaran dan tahun. yang merupakan maharaja Mughal pada pertengahan abad ke 16 Masihi. perak. baginda tidak menggunakan kalimah syahadah tetapi menggunakan perkataan Allahu akbar jalla jalaluhu. Baginda yang dikenali sebagai ‘putera pembuat duit’ kerana revolusi reka bentuk duit yang dilakukan telah memilih nama ayahanda baginda untuk diletakkan di atas duit yang ditempa. nama baginda. Akbar turut menukar penggunaan tulisan yang berasaskan kewilayahan yang dikenali sebagai nagari kepada tulisan Arab dan tulisan Parsi. tembaga dan aloi (yang mempunyai campuran beberapa jenis logam). kerajaan Islam selepas baginda mula menempa duit dengan menggunakan imej figura. zodiak dan penunggang kuda. Selain transformasi dalam sistem pengeluaran dan pengawalan duit. Jika kebanyakan sultan memilih meletakkan nama dan gelaran mereka di atas duit yang ditempa. Kedua-dua bahasa menyatakan nama baginda sebagai pemerintah. Baginda menubuhkan satu jabatan berasingan dan melantik seorang ketua jabatan bagi memantau pengeluaran dan reka bentuk duit pada waktu itu. berlainan pula dengan Muhammad bin Tughlaq.Walaupun Dinasti Ghaznavid adalah sebuah kerajaan yang berpusat di Bandar Ghazni yang kini merupakan salah satu wilayah Afghanistan. Tulisan Parsi yang dipilih merupakan dua baris puisi Parsi yang terpilih. Imej penunggang kuda mungkin diadaptasi daripada mata wang yang dihasilkan oleh Dinasti Ghaznavid di Ghazni. . Seorang lagi pemerintah yang membuat perubahan terhadap kandungan tulisan yang dipilih untuk ditempa di atas duit adalah Maharaja Jahangir. Bagi perkataan Arab. Duit yang dikeluarkan diperbuat daripada beberapa jenis logam seperti emas.

Walaupun terdapat pelbagai teori mengenai tempat pertama dan bila Islam sampai ke dunia Melayu. Jawa dan Semenanjung Tanah Melayu juga mengambil langkah yang sama dengan menempa duit kerajaan sendiri seperti yang dilakukan oleh kerajaan Islam di kawasan lain. Kerajaan yang dipelopori oleh Kesultanan Melayu yang beragama Islam sama ada di Sumatera. . yang pasti ia membawa kesan yang mendalam dalam kehidupan masyarakat Islam di wilayah ini yang rata-ratanya dihuni oleh orang Melayu.Jahangir yang memerintah selepas Akbar meletakkan nama permaisurinya di samping nama baginda. Kejatuhan Empayar Mughal pada abad ke-18 Masihi menjadikan sistem pengeluaran duit kerajaan Islam di benua kecil India turut menghadapi masalah. Permaisuri kesayangan baginda iaitu Nur Jehan terkenal dengan kebijaksanaan dan pelbagai kebolehan lain seperti menunggang kuda dan bermain pedang. Galeri mata wang Muzium Kesenian Islam Malaysia mempamerkan pelbagai bentuk rekaan duit dunia Islam bermula dari zaman Umaiyah sehingga abad ke 20 Masihi. Gujerat dan China. 2011 (All day) Sumber: Utusan Malaysia Online Oleh ROSMAH WATI AHMAD ZAKARIA KEDATANGAN Islam ke Nusantara membawa seribu satu perubahan dan keindahan bersamanya. Sejarah mata wang Islam di Tanah Melayu Tarikh Disiarkan: 17 Mar. Bahagian terakhir pada minggu hadapan akan mengetengahkan sejarah mata wang Islam Dunia Melayu. Mata wang penting kerana kedudukan dunia Melayu yang menjadi pusat perdagangan antarabangsa bagi pedagang asing terutamanya dari Timur Tengah. Salah satu perubahan besar yang boleh dilihat adalah pengeluaran duit oleh kerajaan Islam tempatan.

adalah bahasa yang digunakan di atas duit yang dikeluarkan. Kebanyakan mata wang Islam dunia Melayu mempamerkan nama gelaran pemerintah Islam dalam bahasa Arab seperti. Ciri ketiga adalah tahun dan nama tempat ia dikeluarkan. . Ciri kedua. Ini secara tidak langsung menunjukkan kedudukan bahasa Arab yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu ketika itu. Antara mata wang yang mempunyai tahun dan tempat ia dikeluarkan adalah mata wang dari Kelantan dan Kedah. Ciri ini tidak kelihatan bagi mata wang yang dikeluarkan pada abad ke 15 hingga 18 Masihi tetapi mula kelihatan dalam abad ke 19 Masihi. AlSultan Al-Adil dan Khalifah Al-Mukmin. perak dan timah adalah merupakan sumber asli yang banyak terdapat di dunia Melayu pada waktu itu. Hampir kesemua mata wang Islam dunia Melayu menggunakan bahasa Arab dan tulisan Arab walaupun dunia Melayu mempunyai bahasa Melayu dan tulisan Jawi. adalah gelaran raja. Ciri-ciri mata wang Islam dunia Melayu adalah seperti berikut: Ciri pertama. Nasir al-Dunia Wa'l-Din. Rekaan mata wang yang dihasilkan oleh pemerintah Islam di dunia Melayu mempunyai ciri-ciri yang berlainan dengan mata wang yang dihasilkan di Timur Tengah tetapi mempunyai sedikit persamaan dengan kerajaan Islam yang paling hampir dengan Asia Tenggara iaitu Kerajaan Islam di India. Malik Al-Adil.Logam yang menjadi bahan utama dalam pembuatan duit seperti emas. Gelaran-gelaran ini digunakan bagi menggantikan nama raja atau sebagai tambahan kepada nama raja atau ratu yang memerintah yang terdapat di atas duit tersebut ketika itu. Al-Adil.

. Bagaimanapun. Ia boleh ditempa semula selepas duit berbentuk bulat yang dijadikan 'daun' atau 'buah' telah habis dipatahkan dan digunakan. Rekaan bentuk ini dikatakan diadaptasi daripada mata wang yang di bawa dari China oleh pedagang China. Tulisan jawi masih lagi kelihatan di atas wang kertas yang digunakan pada hari ini tetapi bahasa Arab telah terhenti penggunaannya sejak abad awal abad ke 20 Masihi kerana mata wang dunia Melayu telah mula dikeluarkan secara seragam selari dengan pembentukan negara Malaysia. Patani dan Kedah. Antara bentuk yang sering digunakan adalah bulat dan segi enam.Daripada segi reka bentuk mata wang pula. Rekaan ini adalah bagi memudahkan duit tersebut diikat bersama menggunakan tali dalam jumlah tertentu. dunia Melayu mempunyai bentuk mata wang yang pelbagai dan menarik. Pada sebatang pokok duit terdapat lima belas ranting yang mempunyai sehelai daun 'daun' atau sebiji 'buah' pada setiap satunya. Bagi duit yang disusun dalam bentuk sebatang pokok ia diberi nama pokok duit. Pokok duit diperbuat daripada logam timah dan ia keluarkan oleh kerajaan Kelantan dalam abad ke 18 Masihi. mata wang yang dihasilkan di China mempunyai lubang berbentuk segi empat di bahagian tengah manakala di dunia Melayu lubangnya berbentuk bulat. Ketika di bawah pengaruh British. Duit yang berbentuk segi enam pernah dikeluarkan oleh kerajaan Melayu seperti di Kedah dan di Johor. Duit berbentuk bulat dan mempunyai lubang di bahagian tengah telah dikeluarkan oleh kerajaan Kelantan. mata wang Semenanjung Tanah Melayu mula menggunakan angka rumi dan tulisan jawi. Mata wang di Semenanjung Tanah Melayu terus mengalami perubahan dari satu abad ke abad yang seterusnya. Bagi bentuk bulat pula terdapat dua lagi pecahan rekaan iaitu yang mempunyai lubang di bahagian tengah dan yang disusun dalam bentuk sebatang pokok.

Bagaimana? Amerika Syarikat telah mereka cipta satu alasan untuk berperang (drama keruntuhan Menara Berkembar) dan menawan Iraq. Perancis telah menuntut agar matawang Dollar mesti dinilai dengan emas. Tetapi Hugo Chavez (Presiden Venezuela) juga telah mulai menjual minyak Venezuela dengan mengunakan matawang selain Dollar Amerika maka berlakulah beberapa percubaan untuk membunuhnya dan cubaan ‘pertukaran regim’ telah dikesan dilakukan oleh CIA.Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya Kongsi Artikel ini di Facebook! “Ramai diantara kita termasuk rakyat Amerika tidak sedar tentang alasan sebenar peperangan Iraq dan ancaman peperangan terhadap Iran oleh Amerika Syarikat. Ianya bukan kerana Nuklear. Presiden . Oleh itu Amerika Syarikat telah berunding dengan Arab Saudi dan menterai satu perjanjian bahawa OPEC akan mengunakan matawang Dollar Amerika dalam segala urusan penjualan minyaknya. penipuan Amerika Syarikat mulai tergugat apabila Saddam Hussein mulai menjual minyak Iraq mengunakan matawang Euro lalu memansuhkan perjanjian yang telah diatur oleh Amerika Syarikat dengan Opec. Amerika Syarikat telah mencetak dan membelanjakan wang kertasnya lebih daripada nilai emas. Beberapa tahun kemudian. Walau bagaimana pun. Oleh itu mereka mesti menghentikan tindakan Saddam Hussein. Akhirnya Amerika Syarikat telah makan dengan kenyang di atas segala kos perbelanjaannya dengan pembiayaian Negara-negara di seluruh dunia. Pengganas dan Minyak. Pada tahun 1971. Perkara yang pertama Amerika Syarikat lakukan adalah mengembalikan penjualan minyak ke matawang Dollar. Maka dari itu setiap Negara yang ingin membeli minyak mestilah mempunyai matawang Dollar Amerika terlebih dahulu dimana mereka dikehendaki bertukar barangan dan perkidmatan mereka dengan lambakan wang kertas Dollar yang telah dicetak. Kesudahannya Amerika Syarikat mendapat minyak secara PERCUMA dengan mengunakan wang kertas Dollar yang mereka telah cetak sendiri. Tetapi Amerika Syarikat telah menolaknya kerana mereka tidak mempunyai cukup emas untuk wang kertas yang sudah dicetak dan mereka telah pun membelanjakannya ke seluruh dunia. Ini semua adalah mengenai perlindungan dakyah terbesar dan penipuan terhebat di dalam sejarah iaitu Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat (US Petrodollar Scam). Krisis matawang Dollar Amerika dapat dihindarkan buat seketika.

Penipuan yang terhebat ini sudah sampai penghujungnya dan tiada apa yang boleh mereka lakukan selain dari memulai perang dunia yang baru.IranAhmedinejad telah melihat perkara ini dan memutuskan untuk menentang Syaitan Besar Amerika Syarikat di dalam pembohongan dan melakukan perkara yang sama dengan menjual minyaknya mengunakan semua matawang dunia kecuali Dollar Amerka Syarikat. Perkara ini tiada kena mengena dengan program nuklear Iran seperti juga yang berlaku di Iraq. Tunggu dan lihat apa yang akan berlaku dalam masa yang terdekat ini. Bank Negara Mencetak Duit Palsu? Bila Bank Negara Mencetak Duit Palsu -sumber & kredit:brofat.blogspot (Tajuk ni hanya gimik je.dia telah melakukan satu jenayah besar. Apa yang Iran lakukan memburukkan lagi kemusnahan ekonomi Amerika Syarikat dengan menjadi sebuah lagi Negara pengeluar minyak yang mengenepikan NYMEX dan IPE serta menjual minyak mengunakan Euro. Masalah Amerika Syarikat bukan hanya dana matawang Dollar untuk menyara kehidupan rakyatnya dan perbelanjaan mereka yang telah pun dibiayai oleh kita di seluruh dunia tetapi dana untuk membiayai tentera mereka bagi menunjukkan kekuatan kepada Negara-negara yang menjadi ancaman ekonomi Amerika Syarikat seperti Iran. Iran menjadi ancaman utama Amerika Syarikat. Perkara yang terburuk sekali untuk Amerika Syarikat adalah mereka akhirnya akan terpaksa membeli minyak mengunakan Euro atau Ruble daripada hanya mencetak matawang mereka untuk mendapatkannya. Ini adalah sebab utama kenapa Iran sangat bahaya kepada mereka dan perlu dihentikan. xde la Bank Negara cetak duit palsu dlm ertikata sebenarnya) Apabila seseorang mencetak duit palsu. Ini akan menjadi pengakhiran penguasaan empayar Amerika Syarikat dalam membiayai militarinya dan kemusnahan ekonominya. kerana duit merupakan . Maka pembohongan ini sudah sampai ke penghujungnya kepada Amerka Syarikat. Tentu sekali Iran menjadi ancaman terhadap Amerika Syarikat tetapi bukan sama sekali kerana nuklear. Dengan tidak semena-menanya selain gangguan dari pemeriksaan IAEA dan pematuhan dengan NPT dan penafian hak untuk mengunakan uranium. Setelah Negara-negara di seluruh dunia menyedari bahawa mereka boleh membeli minyak dengan mengunakan matawang masing-masing selain dari Dollar maka lebih banyaklah Negara-negara Opec akan mengugurkan pengunaan matawang Dollar Amerika. Yen dan lain-lain matawang.

2) Store of value Maksudnya duit dijadikan alat untuk mengekalkan kuasa membeli kita. korang tahu tak duit tu ape? (ni soalan paling penting) hehehe. ia akan menjadi satu masalah besar kepada masyarakat.. Ini bermaksud. Tapi sebelum tu nak tanya dulu.satu aset penting dalam bidang ekonomi dan semua urusan jual beli. Sebagai medium pertukaran. anda sebenarnya mengekalkan kekayaan anda. jika anda menyimpan duit. maka kita telah menggunakan sistem duit sebagai medium perantara untuk membeli dan menjual sesuatu barang. Tetapi. Kerana itulah anda perlukan duit. . ini bermakna anda semakin miskin setiap tahun kerana nilai kereta semakin menurun setiap tahun. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Menurut Ust Zaharuddin. 3) Unit of account Menentukan nilai sesuatu barang. contohnya kereta. macam mana kalau yang cetak duit palsu itu adalah Bank Negara sendiri? Payah tu. Jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk kereta. Disebabkan kita dah tak nak pakai sistem barter yang menyusahkan. Apabila wang palsu yang dicetak itu sudah tersebar dalam pasaran. korang reti tak bezakan duit palsu dengan duit tulen? Sebelum tu pulak nak tanya lagi. ada 3 fungsi duit: 1) Medium of exchange 2) Store of value 3) Unit of account 1) Medium of exchange Utk point pertama ni rasanya semua faham kot.. Contohnya ada orang nak trade in kereta BMW dengan Mercedez. Ini berbeza jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk lain. Dan orang yang bertanggungjawab mesti dihukum dengan seadil-adilnya.

Sebab tu la jadi kes satu bakul durian boleh tukar dengan satu paket gandum je. Ia sudah sama seperti sistem barter. dan seterusnya guna duit itu membeli sebuah novel di sebuah kedai buku di Amerika. Adakah ia mampu melakukan kesemua fungsi-fungsi duit tersebut? 1) Medium of exchange Adakah duit sekarang mampu menjadi medium of exchange? Cuba anda bawa duit Malaysia. Ambil contoh kalau kita pakai sistem barter. jika tidak ada sistem duit. di mana jika seorang pemilik lembu ingin menukarkan lembunya dengan gandum. Ini bermakna. pasal masing-masing tak tahu macam mana nak ukur nilai harga barang. Ini bermakna sia-sia sahaja anda menyimpan duit untuk sekian lama kerana nilainya semakin turun. dia hanya akan menukar lembunya apabila ia menjumpai pemilik gandum yang mahukan lembu! Sama seperti dalam kes penjual buku tadi di mana dia tidak akan menjual bukunya sehingga dia menjumpai seseorang yang memiliki matawang USD yang mahukan buku tersebut. Adakah dengan menyimpan duit sekarang ni kita mengekalkan kekayaan kita? Tidak! Ini kerana nilai duit semakin hari semakin turun. duit sekarang tidak mampu menjadi medium of exchange! 2) Store of value Seperti contoh yang saya telah berikan di atas. RM100 kemudian pergi ke Amerika. Adakah penjual buku itu akan terima duit RM100 tu? Tak! Kenapa? Kerana duit RM100 tu takde nilai di Amerika dan tidak mampu untuk menjadi medium of exchange di Amerika. . maka kita tidak dapat tentukan harga barang. RM1 pada hari ini tidak sama dengan RM1 pada 50 tahun yang lalu. dah kenal duit dan fungsinya? Let's proceed.Macam mana kita nak tentukan yang harga kedua-dua kereta tu berapa nilainya? Tentulah dengan duit. -------------------------------------------------------------------------------------------------Ok. Cuba perhatikan duit anda sekarang. duit digunakan untuk mengekalkan kuasa membeli dan kekayaan kita. RM1 dahulu boleh membeli nasi lemak dan air teh tarik. dengan itu kita dapatlah tukar kereta secara adil. tetapi RM1 pada hari ini nak beli teh tarik sahaja pun dah tak cukup.

maka ia tidak layak dipanggil duit. perlulah kita melihat pada sejarah peradaban manusia yang lalu. Sebelum itu. kita menuduh harga barang naik.. Click here. kos sara hidup tidak meningkat dan harga minyak tidak melambung tinggi. Anda sedang mengumpul sampah yang banyak dalam dompet anda. Habis tu ape? Fight HIV from affecting children and adolescents. Kos sara hidup semakin meningkat. Harga minyak melambung naik. Jawapannya. Lagi la tak boleh. cuba perhatikan dahulu duit anda sekarang.. 3) Unit of account Bolehkah duit sekarang digunakan untuk menentukan harga barang? Sedangkan nilai duit itu sendiri turun naik tak menentu. tetapi apa yang sebenarnya berlaku ialah nilai duit kita jatuh merudum hari demi hari! Duit sekarang tidak lagi dapat digunakan untuk mengukur harga barang. Orang-orang zaman sekarang akan mengatakan yang harga barang semakin naik. inikan pulak nak tentukan harga barang lain. Tetapi satu fakta yang hanya diketahui oleh pihak bank yang ingin saya beritahu anda semua iaitu. ----------------------------------------------------------------------------------------------Sejarah Duit Moden Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai bencana besar yang sedang berlaku dalam dunia ekonomi pada hari ini. Dan anda berbangga mempunyai sampah yang banyak di dalam bank. harga barang tidak naik.. Disebabkan duit yang kita guna sekarang tidak mampu melaksanakan ketiga-tiga tanggungjawab tersebut. SAMPAH! Ya.Duit sekarang tidak mampu untuk menyimpan nilainya. . Inilah sebenarnya yang dipanggil "duit" dalam zaman sekarang. Apa yang ada dalam dompet anda sekarang sebenarnya bukanlah duit. Ini kerana apabila nilai duit turun.

Anda akan nampak kesan lekuk-lekuk. anda akan menjumpai matawang mereka adalah emas dan perak. Suatu masa dahulu. Mungkin ada sesetengah orang yang masih tidak nampak akan mengatakan bahawa duit kita disandarkan pada nilai emas dan kerajaan hanya boleh mencetak duit berdasarkan rizab simpanan emas negara. . Jika duit yang sudah botak di bahagian tepinya. adakah zaman sekarang yang kononnya digelar zaman "moden" dan "bertamadun" menggunakan emas dan perak sebagai matawang? Tidak. tetapi sebab utama kesan-kesan tersebut dibuat adalah kerana pengaruh duit zaman silam. Persoalannya. Lihat pada perkataan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai". Anda boleh kaji sendiri jika anda tidak percaya dan apa yang anda akan dapati nanti memang emas dan perak digunakan sebagai matawang mereka. Faham? Mari kita lihat sejarah ekonomi pula. tamadun lama manusia (termasuk tamadun Islam) menggunakan emas tulen sebagai wang untuk apa jua transaksi perniagaan. Dan kesan lekuk itu sebenarnya tidak berapa perlu pun untuk duit zaman sekarang kerana duit sekarang tidak bernilai. garisan-garisan di sekeliling duit tersebut. Lihat pula duit kertas anda. Lekuk-lekuk tersebut adalah untuk mengelakkan daripada dikikis pada bahagian tepi. jika seseorang mengikis pada bahagian tepi duit emas itu dia akan dapat mengumpul banyak "serbuk-serbuk" emas tanpa dapat dikesan oleh sesiapa. Ia sebenarnya ialaha sebuah perintah yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia kepada rakyat Malaysia supaya menganggap helaian kertas yang tak berguna ini mempunyai nilai sebanyak RM10. Kerana itulah lekuklekuk itu dibuat dengan tujuan untuk mengelakkan daripada dikikis. maka duit itu tidak akan laku. Apa maksud perkataan tersebut. maka wang kertas ini hanya sah di dalam Malaysia sahaja dan tidak boleh dipakai di negara lain. Ia terdapat pada setiap wang kertas Malaysia. Apa maksudnya? Walaupun sebenarnya bertujuan untuk membezakan duit palsu dengan yang tulen. Tanpa lekuk-lekuk tersebut.Lihat di bahagian tepi duit syiling anda. Jika anda perhatikan sejarah peradaban kaum-kaum yang bertamadun. Oleh kerana arahan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah hanya di antara kerajaan Malaysia dengan rakyat Malaysia sahaja.

Satu perkara yang ingin saya tegaskan di sini. Tetapi. Presiden Richard Nixon pada 15 Ogos 1971 ketika membuat pengumuman pada dunia bahawa matawang USD tidak lagi terikat pada nilai emas yang seterusnya mengheret bersama semua matawang dunia yang disandarkan pada nilai USD untuk sama-sama "floating". Richard Nixon telah membatalkan perjanjian Bretton Wood yang telah menyebabkan matawang semua negara tidak lagi terikat pada nilai emas. Apa tu? Maksud mudah nya macam ni lah. Tetapi jika semua orang tak nak makan durian. Bila Demand (permintaan) naik tetapi Supply (bekalan) turun. anda akan perasan yang harga barangan sebenarnya ditentukan berdasarkan permintaan pasaran. maka harga barang akan turun. matawang USD yang menjadi rujukan seluruh dunia diikat dengan nilai 35 dollar for each ounce of gold. jika anda faham sikit-sikit pasal ekonomi. maka harga durian akan jatuh. harga barang akan naik. Dan jika demand turun dan supply pula melebihi demand. (saya tahu ni bukan idea dia. DUIT ZAMAN SEKARANG TIDAK BERSANDARKAN PADA NILAI EMAS LANGSUNG DAN KERAJAAN BEBAS MENCETAK WANG SEBANYAK MANA YANG MEREKA MAHU! Duit kertas mampu dicetak dengan banyak dalam masa yang singkat. penjenayah Nixon telah membatalkan perjanjian tersebut dan membiarkan matawang dunia ditentukan berdasarkan teori "demand dan supply". Dalam konteks barangan. . sudah pastilah harganya naik. Sebelum tanggal malang tersebut. tetapi Dajjal yang sedang cuba menguasai dunia) Demand and Supply. tapi banyak pulak kedai yang jual durian. Ini berdasarkan perjanjian Bretton Wood yang dipersetujui selepas Perang Dunia Kedua berakhir. jika semua orang nak beli durian. Adakah ini anda panggil sebagai sesuatu yang "amat berharga"? Apa buktinya? Pada 15 Ogos 1971. tetapi hanya ada satu kedai jual durian. Presiden Amerika pada ketika itu. Contohnya.

. Krisis ekonomi pun berlaku di mana nilai Ringgit ketika itu jatuh merudum kerana supplynya telah melebihi demand. bagaimanakah Soros ingin melambakkan matawang Malaysia tanpa bantuan orang-orang dalam Malaysia sendiri? Hakikatnya. Apakah semua ini? Ini adalah kerana kita menggunakan sistem matawang yang dipanggil sebagai FIAT MONEY. Mahathir dan Soros kawan baik. Sebab tulah saya tulis artikel ini untuk beliau. Ketika krisis 1997. Mahathir yang jatuhkan nilai RM kemudian dia pulak berlagak hero naikkan semula nilai RM. Anda lihat lah bagaimana sistem matawang dunia hari ini berdasarkan contoh yang saya bagi di bawah. Hari ini. lihat matawang MYR (Malaysia Ringgit). Satu dunia kena tipu. jika seseorang ingin melakukan apaapa urus niaga dalam Malaysia. makin naiklah nilai MYR. tadi tu dalam konteks barangan. Adakah patut si Nixon celaka tu mengaplikasikan teori demand and supply dalam matawang? Tidak. Makin banyak demand. Apa itu fiat money? Fiat money inilah satu sistem yang telah diperkenalkan oleh Presiden Richard Nixon bagi menggantikan Representative Money (wang yang disandarkan pada apa-apa komoditi seperti emas) yang digunakan pada ketika itu. Tetapi bagaimana jika kerajaan tiba-tiba jadi bengong pergi cetak duit MYR banyak-banyak melebihi demand seperti yang berlaku pada tahun 1997? Inflasi.Ok. mereka perlu menggunakan MYR. Ini bermakna ada demand untuk MYR kerana ada manusia yang memerlukan MYR. Lecturer Mathemtics 3 saya pernah timbulkan persoalan mengenai isu ini. Let's go lebih detail. Sebagai contoh. Cuba anda fikir. Mahathir menyalahkan George Soros sebagai matawang. Baik punya lakonan.

Commodity Money 2. Representative Money. Duit jenis ini adalah duit yang paling stabil dan paling bernilai. Contoh fiat money adalah USD. ada beberapa jenis matawang. MYR. Fiat Money. Semua tamadun-tamadun manusia menggunakan duit jenis ini. Disebabkan emas mempunyai berat yang sangat berat. Representative Money 3. . Fiat moeny adalah duit yang takde nilai langsung. maka manusia telah menggantikan penggunaan emas dengan helaian kertas yang mewakili emas. Yen dan lain-lain. Commodity money adalah duit yang menggunakan barang-barang komoditi seperti emas. Sebagai contoh. perak dan lain-lain. Fiat money adalah duit yang paling bodoh sekali yang digunakan oleh manusia zaman sekarang. cuba anda lihat pada permainan Monopoly. Representative money adalah wang kertas tetapi disandarkan dengan nilai sesuatu komoditi. 1. Saya pun tak tahu la kenapa bengap sekarang orang zaman sekarang tetapi mengaku bertamadun dan maju. Fiat Money Commoditi money. Majulah tu kononnya. Untuk pengetahuan anda semua. ada satu tamadun je yang tak guna duit komoditi iaitu tamadun pada abad ke 21 (zaman sekarang). tetapi setiap kerajaan di seluruh negara telah memaksa rakyat mereka untuk menerima bahawa setiap kertas-kertas murah yang dikeluarkan oleh bank mempunyai "nilai yang sangat tinggi". ---------------------------------------------------------------------------------------------- Duit kertas adalah duit palsu.Dalam dunia ni. tetapi nilainya masih bersandarkan pada emas.

Hakikatnya. Di Hungary pada 1946. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Apakah matawang yang telah digariskan dalam Islam? Islam tidak pernah mengajar umatnya tentang fiat money. duit itu tiada nilai langsung. Duit-duit kertas ketika era peperangan dunia telah hilang nilainya. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Lihatlah nilai sebenar fiat money. anda akan terasa ianya begitu bernilai sedangkan ia tidak mempunyai nilai langsung. Hari ini. Lihatlah kembali wang anda. tetapi sampah. ada duit kertas. Dan sampah tersebut akan bertukar menjadi sampah yang sebenar pada suatu hari nanti di mana anda akan lihat RM100 yang anda sayangsayang itu akan dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah.. Dan duit kertas dalam permainan tersebut hanya sah dalam permainan tersebut sahaja. wang kertas hanya diperlakukan seperti sampah. Seorang wanita di German telah menggunakan wang kertas sebagai bahan api untuk dapurnya. Sama seperti dunia ekonomi moden hari ini. ianya bukanlah duit.. pasti akan mengalami nasib yang sama pada hari ini. dan setiap pemain akan merasai "nilai" duit kertas dalam permainan tersebut.Dalam permainan Monopoly. RM10. Dunia ekonomi pada hari ini ibarat permainan Monopoly yang menggunakan duit yang tiada nilai tetapi telah memaksa semua orang menerima bahawa helaianhelaian kertas itu adalah sesuatu yang amat "bernilai".. Ketahuilah. Hari ini anda sanggup bekerja keras demi duit tersebut. Dibuang dan dan dibiarkan bersepah di jalanan. iaitu helaian-helaian sampah yang disimpan dalam dompet. Ini kerana terdapat riba' tersembunyi dalam .. Ini berlaku sewaktu krisis ekonomi German 1923-1924 yang telah menyebabkan wang kertas atau fiat money telah berubah kepada nilainya yang sebenar. Hari ini anda sanggup bergaduh demi duit tersebut. Duit-duit kertas zaman moden pula. RM100 dan juga RM1. RM50.

garam dengan garam. kurma dengan kurma. manakala ada pihak lain pula hanya mencetak duit? ------------------------------------------------------------------------------------------------Dah kenal duit? Harap anda akan sedar bahawa helaian-helaian dan lipatan-lipatan kertas dalam dompet anda itu sebenarnya bukanlah duit. gandum dengan gandum. barli dengan barli. perak dengan perak. secara tunai (spot). Selagi kita masih menggunakan fiat money. sekiranya berlainan jenis. Tak payahlah nak buat coference untuk bincang pasal masalah ekonomi selagi kita masih guna sistem fiat money ni. tetapi sampah. Dalam sistem ekonomi yang penuh dengan riba' ini. orang lain perlu berusaha keras untuk mendapatkan duit.” (Muslim) Apakah maksud hadith di atas? Ia adalah 6 matawang yang telah digariskan oleh Islam. Nilainya telah berubah. (Siapa kata Islam tak cerita pasal ekonomi?) Ini adalah jawapan kepada masalah ekonomi yang sedang berlaku sekarang. dari Ubadah bin Samit: “Emas dengan emas. sampah-sampah itu kelihatan amat berharga. Hadith Rasulullah. (ditukarkan) sesama jenis. Lihatlah bagaimana negara-negara miskin seperti di Afrika dan lain-lain. maka jual belilah sesuka hatimu selama mana ia adalah pertukaran tunai. pernahkah anda terfikir kenapa mereka masih tidak boleh bangkit dan bersaing dengan negara lain? Kerana nilai duit mereka sudah . Adakah nilainya sama? Tidak. Adakah adil. pada kadar yang sama. Riba' dalam penggunaan matawang. iaitu RM50 juga. kemudian anda pulangkannya pada 10 tahun akan datang dengan jumlah yang sama.fiat money. Inilah riba'. masalah ekonomi akan sentiasa timbul. Jika anda meminjam RM50 daripada kawan anda.

Logikkah duit boleh dijual beli macam barang? Fikirlah tuan-tuan dan puanpuan. nilai yang ada padanya hanyalah pada perintah kerajaan.. Nilai duit pada hari ini adalah sangat bergantung pada kestabilan politik. Berbeza dengan emas. sehingga gigi emas yang ada pada mayat pun sanggup dikorek. Duit yang sebenar adalah emas. embargo dan lain-lain. Manakala duit kertas yang ada pada hari ini adalah duit palsu yang dicetak oleh Bank Negara yang langsung tidak mempunyai nilai. termasuklah kerajaan akan jatuh miskin kerana kekayaan kita semua disimpan dalam bentuk wang kertas yang tidak berguna.jatuh teruk. Begitu bernilainya emas walau dalam apa-apa keadaan sekalipun. anda tidak boleh beli apa-apa dengan duit tersebut apabila nilainya telah jatuh. seperti peperangan. matawang Malaysia. MYR akan terus jatuh akibat ketiadaan "Demand" daripada masyarakat antarabangsa dan akibatnya.. Bank Negara mencetak duit palsu kepada kita! Duit palsu hari ini boleh dijual beli. Benda-benda tersebut sepatutnya dijadikan sebagai medium untuk urusan jual beli.. Inilah duit yang sebenar. emas tetap emas dan nilainya tidak akan jatuh walau apa pun yang berlaku. dengan mudah sahaja mereka boleh suruh satu dunia boikot ekonomi Malaysia. jika Amerika ingin menjatuhkan ekonomi Malaysia. semua rakyat Malaysia.. tidak kira berapa juta ringgit sekalipun. Kesimpulannya... apa yang anda perlu buat sekarang. Bolehkah duit dijual beli? Lihatlah Forex. Duit kertas hari ini. Duit mereka telah menjadi sampah yang sebenar. perak. walau apa jua keadaan sekalipun. Berbeza dengan emas yang memang mempunyai nilai yang tinggi kepada manusia. Mereka buat untuk dengan membeli dan menjual duit. gandum. ekonomi dan sosial sesebuah negara. Bayangkan. Bayangkan kesemua duit-duit anda di bank. . Apabila diboikot. kurma dan garam. barli. segeralah tukar duit kertas tak guna anda itu kepada emas sekarang sebelum duit kertas anda bertukar menjadi sampah.

95 mata yang dicatatkan 5 Julai 2010. Indeks Komposit Shanghai. apabila indeks meningkat 2.34 dengan jumlah dagangan AS$9 bilion. tetapi menjunam menjelang penutup dengan saham AS mengalami penurunan besar pada jam terakhir dagangan untuk menghentikan pusingan tiga sesi keuntungan.59 mata kepada 8. turut mempengaruhi sentimen. Sebuah badan audit baru Kesatuan Eropah-Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) yang ditubuhkan untuk mengkaji perkembangan Greece di bawah pelan menyelamat bernilai AS$150 bilion.Bisnes Dunia: Dana zon euro pengaruhi sentimen 2011/09/30 Badan audit baru IMF ditubuh kaji perkembangan Greece bawah pelan penyelamat AS$150b PASARAN saham Asia ditutup bercampur-campur semalam menjelang undian penting Parlimen Jerman untuk meluluskan tambahan ke atas dana menyelamat zon euro. Seoul mencatat prestasi terbaik semalam.701.12 peratus lebih rendah berikutan kebimbangan mengenai kelembapan domestik disebabkan situasi di Eropah dan Amerika Syarikat (AS).99 peratus lebih tinggi.77 peratus.90. Rentak pasaran dimulakan dengan sesi tidak menentu di AS dan Eropah.72 mata pada 2. tetapi ditutup jauh daripada paras terendahnya manakala saham China diakhiri 1. Indeks utamanya ditutup pada paras terendah dalam 15 bulan 2. Bursa di kedua-dua kawasan itu dibuka tinggi.” kata penganalisis Tong Yang Securities.365. merangkumi saham A dan B turun 26. Pasaran Hong Kong ditutup sehari berikutan kejadian taufan. Cho Byung-Hyun.23 apabila pasaran menyambut baik pantulan di zon euro. Dow Jones Industrial Average berakhir 1. Namun. “Sudah pasti ia tidak akan menyelesaikan masalah hutang asas zon euro.363. Sydney susut 0.010. manakala S&P 500 . Tokyo dapat mengimbangi semula kerugian pada dagangan awal untuk diakhiri 0. dengan indeks penanda aras Nikkei 225 meningkat 85.68 peratus di tengahtengah jangkaan Jerman mungkin menjadi Parlimen ke-17 di zon euro yang menyetujui tambahan ke atas dana bernilai AS$599 bilion itu.61 peratus lebih rendah pada 11. namun sekurang-kurangnya ia menyediakan sedikit kelegaan.

Ben Potter di Sydney.06 dan Indeks Komposit Nasdaq rugi 2. Dolar AS pula didagangkan pada 76. Harga saham dibayangi situasi di Eropah semalam berikutan cadangan untuk mengenakan cukai ke atas sektor kewangan. “Risiko terbesar yang berlegar di fikiran peniaga sekarang ialah undian Jerman mengenai kuasa dana itu. tetapi kebimbangan mengenai keruntuhan ekonomi AS dan krisis hutang zon euro mengimbangi sentimen.17 peratus kepada 2. – AFP Wang atau duit merujuk sesuatu objek atau barang yang diterima masyarakat umum dan sah di sisi undang-undang sebagaimedium pertukaran dalam urusan jual beli dan urusniaga lain.07 peratus kepada 1.” kata penganalisis IG Markets. akaun semasa dan sijil deposit.[1] Dalam kegunaan harian. pasaran masih tetap gusar menunggu keputusannya.susut 2.3608 dalam dagangan Tokyo berbanding AS$1.58.3536 di New York lewat kelmarin.60 yen. danpiawai langsaian hutang. merujuk kepada Kemudahan Penstabilan Kewangan Eropah (EFSF). “Undian itu adalah penting dan walaupun ramai menjangkakan ia akan diluluskan. mata wang adalah komponen terkecil dalambekalan wang.151.09 yen daripada 103. wang dirujuk sebagai mata wang atau wang kertas dan syiling yang berada dalam edaran sesebuah negara yang mempunyai status tender sah seperti ringgit. Mata wang tunggal Eropah itu turut meningkat kepada 104. Dalam sistem ekonomi moden. Mata wang euro ditutup AS$1. Wang juga berfungsi sebagai penyimpan nilai.491. Namun.51 yen. Di pasaran tukaran asing. dan juga dalam pelbagai bentuk akaun deposit kewangan seperti akaun simpanan. kebimbangan terbesar adalah krisis hutang zon euro. . euro meningkat berbanding mata wang utama lain di Asia. unit akaun.” katanya. sedikit berubah daripada 76.53 yen. Harga minyak dunia meningkat dalam dagangan Asia berikutan kegiatan memburu untung. tidak mengendahkan bangkangan AS terhadap langkah yang pasti mencetuskan perbalahan dengan London yang bimbang aliran modal keluar dari bandar raya itu.

Pautan luar . sistem ekonomi menjadi tidak cekap kerana sistem barter memerlukan keperluan serentak antara mereka yang mahu menukar barang. Rujukan 10. Tanpa wang. Dengan wang. Bekalan wang 8. Ekonomi kewangan 6. Penjual pula boleh menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan barang yang diperlukannya. yang menaikkan produktiviti dan kekayaan secara menyeluruh.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. Fungsi wang 4. dan persetujuan bahawa pertukaran barangan ini mestilah sama nilai sebelum pertukaran barter berlaku. Penggunaan wang dalam masyarakat menggalakkan perdagangan yang meningkatkan pembahagian kerja. Etimologi 2. Penanda Aras Matawang Dunia 9. Wang tidak mempunyai nilai benar tetapi digunakan sebagai pengukur nilai yang menjadi alternatif mudah kepada sistem barter. seseorang hanya perlu membayar wang kepada penjual untuk mendapatkan barang berkenaan. Jenis wang 5. Isi kandungan: 1. Mata wang persendirian 7. Sejarah wang 3.

yang bermaksud mint atau penghasilan siling (pengkoinan). Kemudian ia dipanggil "peso". perkataan untuk wang adalah 'argent' yang bermaksud perak. Rencana utama: Sejarah wang . 2.Rencana ini telah dikenal pasti sebagai satu rencana kerjasama.[2] Lihat juga etimologi Indo-Eropah dan Semitik di rencana sejarah wang. Sejarah wang Wang tampang pelbagai saiz dan nilai.[3] Dalam bahasa Ibrani pula. perkataan untuk wang adalah serupa atau seakan perkataan untuk emas atau perak. perkataan 'kesepph' mempunyai dua makna iaitu perak dan wang.[4] Matawang utama Sepanyol sewaktu zaman penjajah yang lalu adalah bernilai sekeping duit bernilai lapan reales (disebut "riyals") atau lebih dikenali sebagai "pieces of eight". Etimologi Dalam pelbagai bahasa. Marilah bersama-sama menyunting supaya ia dapat mencapai piawai yang tinggi! 1. Dalam bahasa Perancis. Perkataan bahasa Inggeris "money" mungkin berasal daripada istilah bahasa Latin moneta.

Dolar Amerika) dan mata wang fiat telah bertukar menjadi bentuk mata wang komoditi (contoh. Bahan pertukaran Bahan pertukaran merupakan satu perantara yang digunakan dalam perdagangan bagi mengelakkan kesulitan satu sistemtukar barang murni. atau catatan elektronik yang dikendali oleh sistem perbankan kompleks antarabangsa. arang atau air tidak sesuai sebagai duit walaupun mudah dibawa. logam berharga mempunyai nisbah nilai kepada berat yang tinggi. objek seperti duit syiling emas mempunyai nilai intrinsik iaitu nilainya yang tetap kekal walaupun inflasi. jadi ia lebih berfungsi sebagai perantara pertukaran. 1. Ia juga haruslah tahan lama. besi. Ini menyebabkan kulit haiwan atau haiwan itu sendiri tidak sesuai dijadikan wang. Wang kertas dibuktikan sesuai dengan hal ini. Fungsi wang Sesuatu barang dianggap sebagai wang jika ia memenuhi syarat-syarat berikut: 3. perak. Pengiktirafan meluas terhadap wang fiat berlaku kerana kerajaan pusat bertindak sebagai penjamin nilai wang yang sah sebagai tender di sisi undangundang sebagai bayaran untuk cukai dan lain-lain.  Ia juga mudah di bawa atau diangkut. Di bawah sistem wang komoditi. Wang 20 Peso Mexico dibuat daripada plastik untuk ketahanannya. batu.  3. 3. Ia juga perlu bagi persetujuan perdagangan yang melibatkan hutang. perkhidmatan dan urusan lain. berbanding nilai wang kertas yang bergantung kepada nilai yang dicop sematamata. Wang fiat adalah wang zaman moden yang direka oleh pihak berkuasa pusat (kerajaan) dan tidak mempunyai atau tidak mementingkan nilai intrinsik.  Ia haruslah boleh dibahagikan kepada unit kecil tanpa memusnahkan nilainya. tembaga. dan kemudian mula berfungsi sebagai simpanan nilai. logam berharga boleh ditempa daripada jongkong logam. 2. Unit akaun Satu unit akaun adalah satu unit ukuran nombor piawai bagi nilai pasaran bagi barangan. Sebab itulahminyak. . Wang komoditi biasanya digunakan untuk memudahkan urus niaga dalam ekonomi barter.Perkembangan wang bermula daripada emas. Wang sering tertinggal di dalam saku ketika mencuci. Wang komoditi seperti emas dan perak merupakan antara bentuk terawal wang. Syiling emas juga dicampurkan tembaga untuk meningkatkan ketahanannya danIsaac Newton turut memperkenalkan syiling yang dibuat berserta lurah ditepinya untuk mengelakkan dipotong atau dikikis dan dicairkan. loyang. atau kulit kerang kepada wang kertas. franc Switzerland). atau dileburkan menjadi jongkong semula. Perkembangan wang fiat berlaku apabila kerajaan mengeluarkan nota janji yang telah kemudiannya bertukar menjadi mata wang fiat (contoh.

 Ia haruslah bersamaan dengan yang lain: iaitu satu unit atau benda itu haruslah serupa dengan yang lain yang kerana itulah berlian. Mata wang berasaskan komoditi sering dilihat lebih stabil. 4. rempah-ratus. maka tidak mepunyai sejarah yang panjang tetapi mungkin mengubah masa depan. hasil seni dan harta tanah tidak sesuai sebagai wang. tidak mudah musnah atau reput. Kecairan menentukan betapa mudahnya sesuatu benda didagangkan untuk benda yang lain.  Ia haruslah mempunyai nilai kembangan yang rendah antara harga untuk jual beli yang dalam kata lain kos transaksiyang rendah. 4. Kecairan pasaran Wang merupakan bentuk kecairan pasaran. makanan. atau modal kewangan mestilah boleh disimpan dengan selamat dan boleh didapat kembali . Contoh wang komoditi ialah emas. setiap unit harganya sama seperti unit sebelumnya dan tidak berkurang dengan banyak. suterahalus dan ambal tidak sesuai dijadikan wang. Jenis wang Terdapat tiga jenis wang: wang komoditi. emas dan perak sering dipilih dalam sejarah wang dalam kebanyakan masyarakat dan budaya.  3. namun nilainya masih boleh berubah. Ia haruslah mempunyai nilai yang stabil. 1. 4.dan boleh dijangkakan sebagai berguna apabila ia didapatkan kembali. 3. satu komoditi. wang fiat dan wang kredit. Wang memberikan kemudahan untuk memiliki benda lain tanpa perlu menggunakan sistem barter.  Ia haruslah tahan lama. tahan lasak. perak dan logam berharga lain. Setiap jenis wang mempunyai kekuatan dan liabiliti ekonomi yang berbeza. dalam bentuk wang.  Kerana itulah. Ia haruslah sukar untuk dipalsukan dan yang tulen mudah dikenali. yang membawa maksud apabila anda menambah unit tersebut. Penyimpan nilai Untuk menjadi sebagai satu penyimpan nilai.   3. Wang komoditi Wang komoditi ialah wang yang boleh digunakan sebagai medium pertukaran dan sebagai komoditi yang boleh didagangkan pada masa yang sama [5]. . Platinum danPalladium tidak dikenali dan ditulenkan hinggalah dua ratus tahun kebelakangan ini. Wang juga haruslah paling kurang penurunan kebergunaan marjinal. Disebabkan itu. Ia haruslah mempunyai berat atau saiz atau ukuran tertentu untuk memudahkan pengiraan.

Buku cek dan urus niaga elektronik memudahkan lagi pertukaran. Syiling emas sering dibuat dengan 10% tembaga untuk menambahkan ketahanannya seperti Kruggerrand. Dari tahun 1980 hingga 2001. Tambahan pula. kerana wang kertas sentiasa diisukan atau dikeluarkan. wang kertas bukanlah wang yang sebenar. Wang kertas sering kehilangan nilainya melalui inflasi. Walaupun dipanggil dan dianggap wang. Namun kegagalan besar wang kertas (dan syiling) adalah sebagai nilai simpanan. Walaupun emas itu sendiri tidak mereput. Pada tahun-tahun 1500 dan 1600-an. Wang fiat. Wang fiat menyelesaikan beberapa masalah wang komoditi. Namun kelebihan emas dan perak ialah bekalannya tidak dapat ditambah sewenang-wenang oleh bank pusat.999 baik. Wang kertas turut mempunyai kekusutan apabila pengeluar wang kertas tidak boleh membuat pertukaran dengan janji untuk membayar dengan emas atau perak. Nota wang kertas adalah berasaskan janji untuk membayar wang sekiranya dituntut. nilai relatif perak terhadap emas turut jatuh [7]. Kekusutan pertama Nota Simpanan Persekutuan adalah pada 1933 apabila rakyat Amerika tidak boleh lagi menebus atau menukar dolar kepada emas pada $20 per auns. tetapi emas kini bukanlah selalunya 99. dalam kata lain harga barangan lain.Tiada wang yang sempurna walaupun emas adalah yang paling hampir. merupakan simbol komoditi atau janji kerajaan [5]. Wang memanglah dijadikan ukuran dan timbangan yang jujur dan tulus tetapi tidak mudah mengukur nilai tukaran emas dengan dolar yang masing-masing berubah nilainya. Apabila ini terjadi. Dolar Amerika Syarikat (atau Nota Simpanan Persekutuan) telah kehilangan 95% daripada nilainya sejak 1913. contohnya wang kertas. 4. 2. Kegagalan kedua pula pada adalah pada 1971 apabila orang luar yang . Emas bukanlah aset cairan memandangkan ia berkembang lebih kurang 4% untuk jual dan beli. Satu lagi ciri wang komoditi ialah nilai dagangan komoditi tersebut boleh jadi lebih tinggi dari nilai perantara pertukaran. nilai membeli syiling emas turun antara 60% hingga 80%. dan ini akan mengurangkan nilainya dan mengurangkan juga kemampuan untuk keberkesanan atau penukaran syiling emas. Wang fiat Wang fiat adalah wang yang nilainya ditentukan oleh undang-undang dan bukan adanya barangan dan perkhidmatan. emas dan perak dijumpai dalam kuantiti yang banyak di Dunia Baru dan dibawa pulang ke Eropah untuk ditukar menjadi syiling.9% tulen mahupun . emas mempunyai nilai simpanan yang rendah dan tidak mempunyai nilai yang stabil apabila harga emas turun daripada $850 per auns kepada $255 per auns. maka pada ketinggian yang pada 1980 akan jadi lebih kurang $1600 per auns. kerana bekalan barang untuk dijual tidak dapat bersaing dengan peningkatan bekalan wang [6]. Disebabkan lambakan ini. emas kini adalah relatif kepada pasaran kecil dan harga emas boleh berubah sangat tinggi jika beberapa bilion dolar cuba untuk membeli emas. tetapi nilai tepat adalah mustahil untuk diukur. syiling emas mudah calar atau rosak ataupun dicairkan. dan ia juga diukur dalam dolar yang juga nilai rugi. orang akan meleburkan syiling untuk dijual semula seperti yang terjadi di Amerika Syarikat. Wang kertas lebih mudah disimpan dan diangkut berbanding ketulan emas dan perak. Tambahan lagi.

Wang fiat. Ini akan mengurangkan bekalan dan meninggikan harga. nilai dolar telah merudum kepada lebih kurang $700 per auns. keinstitusian dan undang-undang telah mengubah keadaan permintaan wang semasa 1980-an dan sejak itu pengaruh monetarisme makin berkurang. 5. Wang kredit Wang kredit merupakan tuntutan terhadap orang (sama ada dari segi fizikal atau undang-undang) yang boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan [5]. Sekiranya kerajaan tersebut jatuh. Perubahan teknikal. Risiko ini perlu ditanggung kedua-dua pembeli dan penjual. 4.Anna Schwartz. Ekonomi kewangan Wang merupakan topik utama yang dipelajari dalam bidang ekonomi dan mempunyai kaitan yang sangat rapat dengankewangan. Monetarisme adalah teori ekonomi yang kebanyakannya berkisar tentang penawaran dan keperluan untuk wang tunai. penjual akan menerima nilai wang yang kurang berbanding yang sepatutnya. Pada 2006. terutamanya dalam bentuk kertas dan syiling. amalan ingkar terhadap wang kredit dianggap sebagai antara sebab utama Kemelesetan Besar pada 1930-an [9]. New Zealand dan Singapura mula menggunakan wang plastik. Jika kadar faedah tidak dapat mengimbangi kadar inflasi (atau deflasi) dan nilai masa wang. Disebabkan wang kertas amat mudah rosak. Perbezaan besar wang kredit berbanding wang komoditi dan fiat ada dua: ia tidak dapat dibayar dengan segera apabila dituntut dan terdapat sedikit unsur risiko nilai bayaran akan tidak sama dengan nilai yang dipersetujui semasa belian. ia boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi.ke Amerika tidak boleh menebus nota untuk emas pada kadar $35 per auns. Begitu juga sebaliknya. Dalam kes ekstrem. Sebagai contoh. Kestabilan keperluan untuk wang tunai sebelum tahun 1980-an merupakan hasil kajian utama kerja Milton Friedman. Namun kelebihannya terhadap wang komoditi ialah undang-undang yang mencipta wang fiat juga menyatakan bahawa wang yang rosak atau binasa boleh diganti semula. Risiko kedua ialah masa. 3. Perubahan teknikal. Sekiranya ini berleluasa. mata wang yang bergantung padanya akan turut serta. Satu lagi kelemahan wang kertas adalah ia bergantung kepada sistem undang-undang (kerajaan) yang mengeluarkannya. sesetengah kerajan seperti Malaysia. Pembeli mungkin tidak dapat (atau tidak mahu) membayar. dan mungkin mencetuskan stagflasi. . Wang kredit merupakan janji untuk pembayaran akan datang. David Laidler dan banyak lagi. institusi dan perundangan telah mengubah ciri-ciri keperluan wang tunai semasa tahun 1980-an. Sebagai contoh. pembekal dan pemberi khidmat tidak dapat terus menghasilkan barangan atau menawarkan perkhidmatan. kerajaan AS akan menggantikan wang kertas yang cacat atau rosak sekiranya sekurang-kurangnya separuh wang itu dapat disusun semula [8]. mudah rosak atau hilang.

Biasa matlamat polisi kewangan ialah untuk memberi ruang bagi pembangunan ekonomi dalam persekitaran harga yang stabil. Antara cara yang digunakan untuk mengawal penawaran wang termasuklah:         pembelian atau penjualan mata wang peningkatan atau penurunan perbelanjaan kerajaan peningkatan atau penurunan peminjaman kerajaan penukaran kadar peminjaman atau pemberian pinjaman pemanipulasian kadar pertukaran wang cukai atau pelepasan cukai modal yang diimport atau dieksport peningkatan atau penuruanan keperluan simpanan bank pengawalan atau larangan mata wang persendirian Terdapat banyak hujah sejarah tentang kombinasi fungsi wang. menstabilkan harga dan mengawal selia kadar faedah jangka panjang. Modal kewangan adalah definisi yang lebih umum dan merangkumi semua instrumen cair. China membuat pengumuman yang ditunggu-tunggu oleh Amerika Syarikat dan rakan dagang negara itu. pengangguran berleluasa. ketidakupayaan mengeksport barangan. sesetengah pihak berhujah bahawa mereka memerlukan lebih banyak pengasingan dan satu unit tunggal tidak mencukupi untuk mewakili kesemua fungsi tersebut. kekurangan barangan import. . iaitu membenarkan nilai Yuan meningkat berbanding dengan mata wang lain. setelah kejatuhan Kesatuan Soviet. Ini termasuklahhiperinflasi.S. Ini berlaku di Rusia contohnya. stagflasi. bahawa Lembaga Gabenor dan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan harus dapat "mempromosi secara berkesan matlamat memaksimumkan buruh. adalah jelas dicatatkan di dalam Akta Simpanan PersekutuanA. Kerajaan dan bank pusat telah mengambil kedua-dua pendekatan pengawalan dan pasaran bebas berkenaan polisi kewangan. Penggunaan yuan Menjelang pertemuan berprofil tinggi negara G20 di Toronto. kemelesetan." [10] Polisi kewangan yang gagal boleh menjejaskan ekonomi dan masyarakat yang bergantung kepadanya. Kanada Jun lalu. bahkan kegagalan sistem kewangan hingga terpaksa kembali sistem ekonomi barter yang sememangnya kurang efisien. Sebagai contoh. bank pusat atau pihak berkuasa dalam kewangan menguruskan penawaran wang untuk mencapai matlamat tertentu.Polisi kewangan merupakan proses kerajaan. tidak mengira sama ada instrumen tersebut merupakan tender yang seragam.

Keadaan ini seterusnya memberinya kelebihan yang tidak adil dalam perdagangan global. juga sebagai usaha Beijing untuk mengelak isu Yuan menjadi perhatian dalam mesyuarat G20. . Pengumuman itu dianggap Amerika Syarikat sebagai helah China untuk mendapat berita positif dalam pertemuan G20. China perlu menjadikan Yuan sekurang-kurangnya mata wang pilihan negara yang berdagang dengannya dan membenarkan Yuan didagangkan dengan bebas. tindakan Beijing itu juga menunjukkan kesediaan China untuk menjadikan Yuan sebagai mata wang global yang nilainya tertakluk pada sistem yang sedia ada. Selain menjadikan Yuan sebagai mata wang perdagangan dengan negara terbabit yang sekali gus mengantarabangsakan Yuan. dan menjadikannya bernilai rendah. Timothy Geithner. Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat. Walaupun tindakan ini dilihat sebagai satu langkah untuk kebaikan ekonomi China. dasar yang mengawal Yuan dengan ketat selama ini tidak membenarkan hal itu terjadi. terutamanya dalam mengawal inflasi. Belarus. Tindakan itu menjadi langkah awal bagi memperdagangkan Yuan dalam pasaran dunia dan kemudian menjadikannya mata wang rizab dalam perdagangan global. Zhou Xiaochuan. China sejak tahun 2008 telah mencapai enam persetujuan pertukaran mata wang. Walau bagaimanapun. Sejurus selepas China membuat kenyataan itu. China mahu Yuan menjadi mata wang global seperti Dolar dan Yen yang diterima dalam urus niaga dan rizab. Persetujuan Demi Yuan Amerika Syarikat. Hong Kong. Korea Selatan dan Malaysia yang bernilai 650 bilion Yuan atau AS$95 bilion. iaitu dengan Argentina. Kenyataan bank pusat China itu pada bulan lalu. khususnya Amerika Syarikat.Amalan China yang mengikat mata wangnya. Sebagai sebahagian daripada usaha ini. berkemungkinan tidak menggunakan Yuan disebabkan agenda politik besarnya yang melibatkan Dolar. Yuan atau Renminbi kepada Dolar AS. China menjadikan G20 sebagai medan untuk menunjukkan pengaruhnya dalam sistem kewangan global apabila menuntut mata wang baharu sebagai rizab global. tindakan itu juga menunjukkan keyakinan Beijing dalam menjadikan mata wangnya sebagai mata wang perdagangan global. dikritik oleh Amerika Syarikat dan negara rakan dagang yang lain kerana menyebabkan nilai barangan negara Asia itu sangat rendah. Tindakan Beijing itu berdasarkan perancangan bank pusat China yang diketuai oleh gabenornya yang berpengaruh. negara rakan dagang terbesar China. tetapi banyak negara lebih kecil yang lain bersedia menggunakannya. Namun demikian. Tahun lalu. tetapi hal ini masih dilihat dengan skeptikal. Indonesia. mengambil pendirian berhati-hati dan bersikap tunggu dan lihat. memperlihatkan kemungkinan itu.

banyak faktor lain perlu diambil kira. Peranan Yuan bergantung pada kedua-dua kekuatan. 11 peratus dan 11 peratus. Agenda ini jauh lebih sukar berbanding dengan usaha menjadikan Yuan sebagai mata wang transaksi perdagangan. sekurang-kurangnya dengan negara rakan dagang yang tidak sehaluan dengan Amerika Syarikat. . iaitu politik dan ekonomi. sebagai alternatif Dolar AS. peranan Yen merosot pada awal dekad 1990-an. Walaupun kebangkitan China hari ini kelihatan berlaku dengan pantas. Langkah pertama China untuk memberikan peranan yang lebih besar kepada SDR dalam bentuk yang dikehendakinya bermula dengan menjadikan Yuan sebagai mata wang yang diambil kira dalam SDR. bagi mengelakkan penggunaan Dolar AS. serta menuntut Yuan menjadi salah satu mata wang rujukan bagi hak pengeluaran khas atau special drawing rights (SDR). mencadangkan mata wang rizab global berdasarkan SDR bagi menggantikan Dolar AS. India China) oleh firma kewangan gergasi Goldman Sachs – untuk menjelaskan import mereka dengan mata wang masing-masing. dengan masing-masing bernilai 41 peratus. ketika zaman kebangkitannya pada dekad 1980-an. Manakala Brazil dan beberapa buah negara lain telah menjadi rakan dagang terbesar China mengatasi Amerika Syarikat. Tetapi kemudiannya. Satu tindakan China dalam menegaskan kedudukannya dalam sistem kewangan global hari ini adalah dengan mendesak Tabung Kewangan Dunia (IMF) direformasi. SDR. termasuklah penerusan kebangkitan itu sendiri. belum mampu disimpulkan lagi. Xiaochuan. Kepentingan China dalam perdagangan ini berpotensi menjadikan Yuan mata wang perdagangan global semakin menarik. sebagai contoh. walaupun sejauh mana hal ini dapat dilaksanakan. China juga mencapai perjanjian dengan Brazil – sebuah lagi negara pesat membangun digelar BRIC (Brazil. Banyak negara menyokong peranan mata wang lain. Yen dan Paun Sterling. Beijing juga berusaha ke arah menjadikan Yuan mata wang rizab bagi bank pusat seluruh dunia. 34 peratus. Euro. Walaupun Jepun menjadi salah sebuah negara gergasi ekonomi dalam G8. iaitu satu cadangan berdasarkan sikap politik Beijing. Rusia. Jepun. China membayar dengan Yuan dan Brazil dengan Real. mata wang artifisial yang memberikan gambaran tentang peranan mata wang utama dunia dicipta oleh IMF dan ditakrifkan berdasarkan Dolar. Hak Pengeluaran Khas bagi Yuan Selain mata wang perdagangan. terutamanya di Asia. Gabenor bank pusat China. menjadikan Yen mata wang pilihan pada peringkat global. terutama Euro sebagai mata wang perdagangan dan rizab. tidak mencapai jangkaan sebagai pencabar Dolar AS dan hegemoni politik kuasa besar dunia itu. diiringi dengan pelbagai potensi. Hal ini menunjukkan potensi Yuan sebagai mata wang perdagangan global. Yuan tidak dilihat menjadi pilihan utama bagi negara-negara terbabit termasuk Venezuela. pada tahun lalu.Pada masa yang sama. Iran dan Rusia. keupayaan mata wangnya sebagai mata wang pilihan global.

Potensi Pengantarabangsaan Yuan Terbaharu. Tawar-menawar politik dengan Amerika Syarikat dan kedudukan kuasa besar itu juga akan menjadi faktor penting dalam kebangkitan pengaruh China dan Yuan dalam sistem ekonomi dunia. Kajian Bank Pembangunan Asia dengan kerjasama Universiti Columbia itu melibatkan 11 orang tokoh ekonomi dunia. Walaupun Bank Pembangunan Asia tidak memberikan gambaran semasa bahawa hal itu berlaku. Kemerosotan Dolar AS bukan sahaja diulas oleh penentang politik dan ekonomi Amerika Syarikat. termasuk Barry Eichengreen dan Joseph Stiglitz. Robert Mundell. tetapi kemerosotan ini cenderung diperbesar-besarkan oleh banyak pihak. tetapi juga pernah disentuh oleh Robert Zoellick. masih tidak boleh disimpulkan lagi bahawa mata wang itu bakal menggantikan peranan Dolar AS. Pada tahun lalu. Perbandingan Yuan dengan Dolar sering dibuat memandangkan perhatian yang lebih diberikan kepada kedua-dua mata wang ini. dan berpotensi menjadi alternatif kepada Dolar AS. Mundell menjelaskan rasional Yuan dimasukkan dalam SDR dengan menyatakan bahawa yuan kini menjadi mata wang perdagangan ketiga terpenting. pada akhir Jun lalu. Kuasa yang terbabit. . dalam ucapannya di Sekolah Kajian Antarabangsa Lanjutan Johns Hopkins di Washington DC pada September 2009. Benjamin Cohen. laporan itu memberikan gambaran arah pergerakan Yuan kini dan menambah keyakinan kepada pemerintah China. beliau memberikan penjelasan mudah. Seperti yang dijelaskan oleh pakar mata wang. Bank Pembangunan Asia dalam laporannya menyebut bahawa pengantarabangsaan Yuan mungkin berlaku lebih pantas daripada yang dijangkakan selama ini. Dolar AS sebagai mata wang pilihan sememangnya dilihat berada pada zaman kemerosotannya. iaitu kemerosotan satu mata wang tidak secara automatik menjamin kenaikan satu mata wang lain. Secara kesimpulannya. dan hal ini mendapat dokongan tokoh ekonomi. Berdasarkan banyak faktor geopolitik dan ekonomi. dan penilaian terbaharu akan dilakukan pada penghujung tahun ini. Yuan mempunyai potensi untuk berperanan lebih besar pada masa akan datang sekiranya trajektori semasa meliputi iltizam politik dan ekonomi dikekalkan. dalam tulisannya dalam buku The Future of the Dollar. dan peranan Yuan yang lebih besar ini. Mei lalu. seperti juga kebangkitan Yuan. Robert Zoellick merupakan Presiden Bank Dunia yang pernah berkhidmat dengan Goldman Sachs. Cohen menjangkakan banyak mata wang yang akan bersaing dan masing-masing mempunyai kekuatan yang tersendiri. serta kemerosotan Dolar AS sebagai mata wang pilihan berlaku ketika potensi Yuan meningkat. Mundell mengulangi sokongannya kepada Yuan untuk dimasukkan sebagai salah satu mata wang SDR. China mahu Yuan dimasukkan dalam SDR. Kedua-dua tokoh ini bersikap kritikal terhadap IMF.Penilaian SDR dilakukan setiap lima tahun sekali. walaupun Eichengreen pernah menjadi penasihat kepada badan itu.

446. Para pelabur telah dikejutkan dengan kemungkinan penurunan taraf kredit Perancis yang berada dalam keadaan terumbang-ambing selepas penarafan kredit Amerika Syarikat (AS) diturunkan untuk pertama kalinya.400) seaun semalam buat pertama kalinya selepas pelabur menarik keluar pelaburan mereka bagi membeli kontrak komoditi itu. Seoul pula jatuh sebanyak empat peratus dan Sydney didagangkan 1. di awal dagangan pasaran emas Asia.Harga emas dunia melepasi paras AS$1.50) hingga AS$1. dengan Tokyo kerugian sehingga dua peratus.5 peratus lebih rendah.800 (RM5. Sementara itu.50 (RM5. komoditi tersebut melonjak ke paras tertinggi AS$1. AUGUST 12. Khabar angin tentang penurunan taraf kredit Perancis itu timbul ekoran masalah yang dihadapi oleh beberapa bank di negara itu dan menguatkan lagi kebimbangan krisis hutang zon Eropah yang telah merebak.815. 2011 Harga emas lepasi paras AS$1. Emas menjadi kegemaran pelabur bagi berhadapan dengan keadaan pasaran yang tidak menentu pada masa ini.443.FRIDAY. Rekod itu dicatatkan selepas pasaran ekuiti Asia menjunam pada dagangan awal.800 seaun Sumber daripada Utusan Malaysia NEW YORK 11 Ogos .50) seaun. . Pelabur-pelabur bimbang bahawa Itali dan Sepanyol akan menjadi negara seterusnya yang tidak mampu membayar hutang mereka.814.50 (RM5.

Komoditi itu pernah didagangkan sekitar AS$900 (RM2. Walau tertanam beribu-ribu tahun sekalipun. . Saya diminta menerangkan mengapa wajar melabur dengan emas. Minat dengan pelaburan emas memang sedang meningkat. 2011 Komen Dato’ Salleh Majid. MINGGU lepas saya dijemput oleh TV3 menerangkan tentang emas sebagai pelaburan alternatif dalam program Bijak Wang. Mantan CEO BSKL Tentang Emas. Melalui program tersebut pun ada beberapa penonton yang menelefon bertanyakan beberapa perkara tentang emas. emas tetap berkilau. Emas sebenarnya ialah suatu komoditi yang tidak luntur ditelan zaman. FEBRUARY 14.Sistem kewangan Eropah berada dalam keadaan buruk disebabkan oleh pihak bank yang memegang bon negara-negara yang mempunyai hutang besar seperti Greece dan Portugal. .Agensi Posted by Ameer Syarifuden at 10:03 AM 0 comments Labels: Berita Emas MONDAY. Para pelabur dilihat berpaut kepada apa yang mereka rasakan sebagai pelindung nilai berbanding turun naik pasaran saham dan mata wang.700) pada musim panas 2008 sebelum krisis kewangan berlaku pada tahun itu.

Boleh dikatakan tidak ada urusan yang tidak lepas daripada dolar Amerika sehinggalah Kesatuan Eropah menghasilkan Euro yang menjadi pencabar kepada kedudukan dolar Amerika. dolar terus tertekan kedudukannya selaku mata wang utama. Bukan untuk dijual minggu depan atau bulan depan kerana dengan mengambil sikap demikian segala turun naik harga (volatiliti) dapat diatasi. Suasana begini dicampur dengan defisit kerajaan Amerika yang berjumlah trilion dolar menyebabkan ramai orang membeli emas selaku pelindung atau insuran. Dikhabarkan IMF akan menjual sebanyak 200 tan lagi. Selasa minggu lepas. Bank Negara India telah membeli 200 tan emas dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan ia telah melonjakkan harga emas pada hari itu. Sekian lama mata wang dolar Amerika digunakan untuk segala-galanya daripada rizab negara kepada dagangan dunia. Minggu lepas sehingga semalam (Jumaat) emas naik dari AS$1091 (RM3. Tambahan pula negara seperti China yang banyak membeli Bil Perbendaharaan Amerika Syarikat merasa bimbang mengenai penurunan nilai dolar dan menyarankan penggunaan mata wang alternatif untuk perdagangan. .Tidak ada negara yang mata wangnya tidak tertakluk kepada turun naik nilai emas. Kenaikan permintaan ini menyebabkan harga emas terus meningkat.871). Apabila berlaku krisis ekonomi pada tahun 2008 yang berpunca di Amerika. Bagaimanapun mereka yang ingin membeli emas patut melihat pembeliannya untuk disimpan selama 365 hari.50 untuk satu dolar Amerika. Mata wang dunia tidak lagi disokong oleh emas dan negara seperti Amerika Syarikat didapati boleh mengeluarkan seberapa banyak wang sesuka hati mereka. Mereka yang mengambil langkah perlindungan ini bukan saja orang individu tetapi juga negara. Pada waktu sama China juga mengajak negara-negara Asia Barat mengubah haluan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika.815) seauns kepada AS$1106 (RM3. termasuklah negara kita semasa krisis 97/98 yang mana mata wang kita dikatakan menjadi bahan spekulator dan pernah jatuh ke paras serendah RM4.

572) seauns kepada AS$1116. barang kemas juga suatu pelaburan dalam “bentuk emas” walaupun ketulenan emas pada barang kemas adalah rendah daripada emas keping iaitu 91.6 peratus bagi barang kemas dan 99. Johor.908) seauns. Mereka yang lari daripada Kemboja membawa bersama emas dan apabila sampai di sini mereka menggunakan emas tersebut untuk memulakan perniagaan dan hidup baru. Kalau emas tidak penting mengapa kerajaan India membeli 200 tan emas minggu lepas? Kebimbangan akan kejatuhan nilai matawang dolar Amerika dan kemungkinan pemulihan mungkin akan mengambil masa lebih lama daripada dijangkakan kerana pengangguran di AS hampir mencecah 10 peratus dan masalah yang membelenggu sektor perumahan belum dapat diatasi lagi. Ramai orang Kemboja yang memiliki perniagaan seperti barang kemas dan perniagaan kain. Selain itu. Contohnya di kawasan Kota Tinggi. Dengan adanya ETF Emas ini dapatlah lebih ramai pelabur melabur dalam emas dengan modal yang lebih rendah. mungkin Dana Dagangan Bursa Emas (Gold Exchange Traded Fund) mungkin boleh difikirkan selaku salah suatu tawaran di bursa kita. Kita ingat semasa zaman ramai pelarian meninggalkan negara asal mereka seperti semasa perang Vietnam.80 (RM3.90 (RM2. JANUARY 18. 2011 . Emas diterima di mana-mana tidak kira di negara mana sekalipun. emas boleh dibeli secara buku pas dan secara syiling atau keping (wafer) dari bank-bank perdagangan. DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) Posted by Ameer Syarifuden at 9:47 PM 1 comments Labels: Berita Emas TUESDAY. emas tetap emas.99 bagi syiling dan emas keping. Bagi Bursa Malaysia pula. harga emas naik sebanyak 52 peratus dari AS$734.Misalnya sejak setahun lalu. Kerajaan China juga menasihatkan rakyatnya menyimpan 5 peratus daripada wang simpanan mereka dalam bentuk emas dan ini bakal menaikkan lagi harga emas. Seperti yang pernah dinyatakan dahulu.

Lim Hong Tat berkata: ''Harga emas berada dalam aliran menaik dan kami melihat terdapat minat yang tinggi dalam buku akaun simpanan emas (GSPA). menjangkakan minat untuk melabur dalam emas di negara ini akan meningkat lagi berikutan terdapatnya aliran kenaikan dalam harga logam berkenaan di pasaran dunia. bilangan akaun GSPA yang dibuka telah berkembang sebanyak 147 peratus membayangkan keyakinan pelanggan menjadikan emas sebagai satu bentuk pelaburan. bank perdagangan terbesar di Malaysia. Ketua Perbankan Konsumernya. .Malayan Banking Bhd. yang pertama seumpamanya di Malaysia. ''Prospek pertumbuhannya akan bergantung bagaimana pelanggan melihat pergerakan harga dalam keadaan pasaran semasa.Pelaburan emas meningkat . ''Bagaimanapun. Maybank telah memperkenalkan GSPA pada tahun 1997 selari dengan inisiatif Bank Negara Malaysia untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat serantau bagi urus niaga emas. pada tahun 2001 telah dilantik oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual syiling emas dikenali Kijang Emas. sejak November 2008 hingga November 2009. (Maybank). Naib Presiden Eksekutif Kanan. kami mendapati sejak setahun lalu.Maybank KUALA LUMPUR 10 Jan." kata Hong Tat dalam temu bual bertulis dengan Utusan Malaysia di sini. . Bank itu.

keadaan ekonomi dunia yang tidak menggalakkan telah menyebabkan kebanyakan pelabur kini beralih daripada pasaran ekuiti kepada pelaburan emas yang dilihat sebagai pilihan lebih selamat. kesedaran orang ramai dan pengguna mulai melihat faedah melabur emas terutamanya melalui GSPA selain duit syiling. kepingan emas dan barang kemas menjadi sesuatu yang baru tetapi kempen besar-besaran. Bagaimana tahap perkembangan GSPA sekarang? Sehingga November 2009.3 peratus. duit syiling. Sebagai contohnya. GSPA menawarkan jaminan keselamatan dan kaedah selamat dalam melabur emas apabila pelanggan boleh membeli logam berkenaan berdasarkan jumlah yang diinginkan tanpa perlu menanggung risiko menyimpannya secara fizikal. Berikut adalah temu bual tersebut: Sejauh mana tahap minat terhadap pelaburan emas setakat ini? Kami melihat terdapat peningkatan sejak beberapa bulan yang lalu dalam pelaburan berkenaan.658 dengan nilai sehingga lebih RM122 juta. jumlah akaun GSPA adalah 11. Tambahan pula. Apakah yang menyumbang kepada peningkatan itu? Pada mulanya melabur dalam emas melalui buku simpanan. emas yang dipasarkan melalui GSPA dan Kijang Emas mempunyai ketulenan sehingga 999. .9 peratus.Difahamkan.800. Para pelanggan kini semakin berpengetahuan dalam membuat pemilihan pelaburan Kami menyaksikan pertambahan dalam pembukaan akaun GSPA pada setiap bulan dengan bilangan akaun baru berkembang pada purata 12.

sesetengahnya di kawasan bandar selari dengan permintaan. Dalam pelancaran pelan deposit jaminan modal terbaru iaitu 1Malaysia Momentum Structured Deposit. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www. Sejauh mana minat yang ditunjukkan terhadap Kijang Emas? Sejak lima bulan yang lalu kami menyaksikan peningkatan dalam pembelian Kijang Emas.Apakah strategi yang diambil oleh Maybank untuk meningkatkan kesedaran dalam pelaburan emas? GSPA kini boleh dibuka di kesemua cawangan Maybank di seluruh negara manakala Kijang Emas pula ditawarkan di 30 buah cawangan terpilih.com selain maklumat boleh diperoleh daripada kesemua cawangan Maybank dan pengiklanan dalam akhbar-akhbar. Kami telah melaksanakan promosi pemasaran termasuk melalui perbankan Internet di www. Dalam tempoh berkenaan. purata pertumbuhan bulanan adalah 102 peratus. Bagaimanakah para pelabur dimaklumkan tentang pelaburan mereka dan bilakah masa yang sesuai untuk membeli dan menjual emas? Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. . Siapakah pelabur GSPA dan Kijang Emas? Pelanggan kami bagi produk ini terdiri daripada golongan mewah dan individu yang kaya. emas menjadi aset sandaran bagi mendapatkan potensi produk berkenaan. Jualan pada November tahun ini meningkat lebih 500 peratus berbanding Jun 2009.maybank2u. Kebanyakan mereka berusia lebih 41 tahun dengan kaum Cina mewakili 56 peratus daripada jumlah pelanggan.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari .maybank 2u.

2010 . GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY. Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. Berbeza dengan GSPA. Tebaran had belian dan jualan juga luas. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. NOVEMBER 15. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi.Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. 20 gram dan 50 gram. Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. Kijang Emas merupakan produk BNM. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram.

Mahathir Mohamad. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang . emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing.Dinar emas mampu henti perang mata wang .Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya.Dr. Tun Dr. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Dr. Mahathir berkata. Bekas Perdana Menteri. Mahathir Mohamad berkata. 1 .Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang. Mahathir KUALA LUMPUR Nov.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr. M KUALA LUMPUR 1 Nov. akan menyumbang kepada krisis. Beliau berkata. . akan ada perang mata wang dan sudah tentu.

. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu. dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik.Katanya. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang.” kata Dr. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.” katanya. kata bekas Perdana Menteri itu. katanya.” katanya. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Mengulas lanjut kata beliau. Terdahulu dalam ucaptamanya. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik.” katanya. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka. “Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. menyumbang kepada krisis. Mahathir. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Bagaimanapun. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif.

Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. Mahathir Older Posts .

Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik.maybank 2u. Berbeza dengan GSPA. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. 20 gram dan 50 gram. Kijang Emas merupakan produk BNM. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari . Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www. Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. . Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi.

Beliau berkata. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. 1 .Tebaran had belian dan jualan juga luas. Mahathir berkata.Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. M . Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Mahathir KUALA LUMPUR Nov. penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing.Dr. . Mahathir Mohamad. akan menyumbang kepada krisis. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY.Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang. Dr. NOVEMBER 15. 2010 Dinar emas mampu henti perang mata wang .

– Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya. kata bekas Perdana Menteri itu.KUALA LUMPUR 1 Nov. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. Mahathir Mohamad berkata. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. Tun Dr. Mengulas lanjut kata beliau. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang Katanya.” katanya. . dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. Bagaimanapun. Bekas Perdana Menteri.

“Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Sekiranya negaranegara mula menurunkan nilai mata wang mereka. Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. katanya. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan.“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif. Terdahulu dalam ucaptamanya. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Mahathir.” kata Dr.” katanya. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang.” katanya. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Mahathir Older Posts . Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. menyumbang kepada krisis.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful