Ringgit Malaysia

Ringgit atau turut dikenali sebagai Ringgit Malaysia ialah unit mata wang Malaysia dengan kod mata wang MYR. Ringgit boleh dibahagi kepada 100 sen dan mempunyai wang kertas bernilai RM100, RM50, RM10, RM5 dan RM1 serta syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen dan 5 sen. Nama "Ringgit" berasal daripada sisi bergigi wang perak Sepanyol yang digunakan secara meluas pada zaman dahulu. Dollar Brunei juga dikenali sebagai ringgit bagi masyarakat tempatan. Pada 1837, mata wang Rupee India digunakan sebagai mata wang rasmi di penempatan selat (iaitu Negeri negeri Selat) tetapi pada 1867, dollar perak digunakan semula. Pada 1903, dollar Selat dipaut pada 2 shilling dan empat pence (mata wang Britain ketika itu) selepas diperkenalkan oleh Lembaga Pesuruhjaya Mata Wang (Board of Commissioners of Currency). Bank-bank swasta dilarang mengeluarkan wang kertas. Namun penggunaan berterusan mata wang ini terhenti akibat penaklukan Jepun pada 1942 hingga 1945 dan apabila mata wang ini dinilai semula berdasarkan Pound Sterling pada 1967. Ini mengakibatkan nilai wang Selat susut sebanyak 15% daripada nilai asal. Mulai bulan Ogos 1975, nama "Ringgit" diterima secara rasmi sebagai nama khas mata wang Malaysia. Sebelumnya, wang dikenali sebagai dollar dalam Bahasa Inggeris dan ringgit dalam Bahasa Melayu. Namun penggunaan simbol $ terus digunakan sehingga ditukar kepada RM pada 1990an. Sewaktu krisis ekonomi Asia pada 1997, mata wang ringgit dipaut pada dollar Amerika Syarikat pada kadar tetap iaitu RM 3.80 untuk satu dollar AS. Pada 12 Julai 2005, Bank Negara menamatkan pemautan mata wang ringgit kepada dollar Amerika Syarikat selepas Chinamengumumkan penamatan pautan renminbi kepada dollar. Menurut Bank Negara, Malaysia akan membenarkan ringgit untuk dioperasi dengan apungan terkawal dengan beberapa mata wang utama. Ini menyebabkan nilai mata wang ringgit naik menghampiri aras nilai pasaran yang dapat diterima . Walaupun begitu, Bank Negara ada bercampur tangan dalam pasaran kewangan untuk mengekalkan kestabilan di dalam dagangan ringgit.

Dolar Sarawak Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Dolar Sarawak 1935 Dolar Sarawak ialah mata wang Sarawak antara 1858 hingga 1953. Nilainya sama sahaja dengan dolar Selat dan penggantinya, dolar Malaya (mata wang Malaya dan Singapura), iaitu 2 syiling 4 peni setiap

dolar, sejak pengenalannya sehingga kedua-dua mata wang itu digantikan dengan dolar Malaya dan Borneo British pada tahun 1953. Dolar Sarawak dibahagikan kepada 100 sen. Pada sepanjang sejarahnya, duit syiling ditempa dalam jenis mata wang ¼ sen, ½ sen, 1 sen, 2½ sen, 5 sen, 10 sen, 20 sen, dan 50 sen. Duit syiling yang nilainya 5 sen atau lebih mengandungi logam berhargatetapi sejak 1920, duit syiling 5 sen dan 10 sen juga diperbuat daripada tembaga dan nikel. Duit-duit syiling itu menonjolkan potret dan nama raja:
  

James Brooke (ditulis sebagai J. Brooke) sehingga 1868; Charles Anthoni Johnson Brooke (ditulis sebagai C. Brooke) dari 1868 hingga 1917; dan Charles Vyner Brooke (ditulis sebagai C. V. Brooke) dari 1917 sehingga tamatnya penggunaan mata wang ini.

Siri pertama nota bank dikeluarkan oleh Perbendaraan Kerajaan Sarawak. Ia dicapkan dengan tangan dan bermutu rendah. Semua nota yang kemudian dikeluarkan oleh Kerajaan Sarawak, kecuali nota 10 sen dan 25 sen pada 1919, dengan kedua-dua ini dikeluarkan semula oleh Perbendaharaan. Pada sepanjang sejarahnya, nota bank dikeluarkan dalam jenis mata wang 5 sen, 10 sen, 20 sen, 25 sen, 50 sen, $1, $5, $10, $25, $50, dan $100. Nota bank sebelum tahun 1922 atau melebihi $50 sangat jarang dijumpai. Semasa zaman pendudukan Jepun (1942-1945), wang kertas dikeluarkan dalam jenis mata wang 1 sen hingga 1,000 dolar. Nilainya ditetapkan pada kadar 1 dolar = 1 yen Jepun, berbanding dengan kadar praperang sebanyak 1:2. Selepas perang, mata wang pendudukan Jepun diisytiharkan sebagai tidak bernilai dan nilai dolar Sarawak dipulihkan kepada nilai berasaskan sterling yang dahulu sebanyak 2 syling 4 peni.

Sekilas Sejarah Mata Wang Dunia

1879 Sistem kewangan dunia kembali kepada piawaian emas.

1914 penggunaan piawai emas dibatalkan kerana banyak negara yang terlibat dalam Perang Dunia I mencetak mata wang lebih banyak dari simpanan emas yang dimilikinya.

1933 FD Roosevelt dilantik menjadi presiden ketika AS mengalami Great Depression, ia memperkenalkan beberapa langkah reformasi sosial dan ekonomi. Ia membatalkan piawai emas dan mengarahkan untuk mencairkan semula 500,000 keping wang emas bernilai USD 20 setiap satu.

1 Julai 1944 Perjanjian Bretton Woods di AS. Negara-negara sekutu bersepakat untuk menstabilkan

semula kadar tukaran setelah Perang Dunia II. Kerajaan Amerika berjanji kepada rakyatnya dan orang luar bahawa Amerika akan menukar wang kertas USD 35 dengan 1 auns emas. Perjanjian ini juga menyepakati bahawa pencetakan mata wang sesebuah negara berdasarkan rizab emas, dan dolar dijadikan sebagai piawai semua mata wang dunia.

15 Ogos 1971 Presiden Richard Nixon mengumumkan bahawa Amerika Syarikat dan sekutunya membatalkan perjanjian Bretton Woods dengan mengamalkan mencetak lebih banyak wang bagi membiayai ekonominya. Sistim kewangan dunia diubah, mata wang sesebuah negara ditetapkan sebagai bahagian tertentu dari rizab mata wang asing yang dimilikinya. Dunia mengamalkan fiat money sahaja.

Pemansuhan nilai tara USD kepada emas inilah yang merupakan punca krisis dolar yang meluas. Sejak saat inilah mana-mana negara mesti meminjam dan melangsaikan pinjamannya hanya dalam USD, tentunya dengan kadar bunga tertentu, misalnya IMF menetapkan antara 15-20%. Ini adalah perangkap negara maju sehingga boleh terus mengeksploitasi negara miskin.

Penggunaan wang fiat diperkenalkan oleh negara kolonialis untuk memanipulasi pasaran wang dunia dan menjadi alat penjajahan. Fakta bahawa negara-negara ini masih mempunyai simpanan emas yang banyak tetapi berpakat untuk tidak menjual atau memajakkan emasnya semakin memperkuat persangkaan kita bahawa wang fiat adalah alat penjajahan. Ada maklumat bahawa mulai Jun 2001 Rusia telah mencetak wang emas sebagai legal tender, ia juga telah mula menjual dolar dan menimbun simpanan emasnya. Posted by Along at 8:08 PM 0 comments: Sejarah wang Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

1 Piawaian Emas (1880-1914) 4. Wang moden (dan kebanyakan wang purba juga) sebenarnya hanyalah sebagai simbol dalam erti kata lain. Isi kandungan [sorokkan]     1 Kemunculan wang 2 Wang komoditi 3 Kemunculan duit syiling dan wang logam 4 Wang kertas o o 4. konsep abstrak. Hari ini. Walau bagaimanapun. daripada logam berharga dan cangkerang yang memang sukar dijumpai kepada rokok dan seterusnya wang yang dicipta manusia seperti wang kertas. Sejarah wang merupakan suatu perjalanan cerita yang menjangkaui tempoh ribuan tahun dan pada hari ini kajian saintifik mengenai wang dan sejarahnya dipanggil ilmu numismatik. wang kertas adalah bentuk wang yang paling lazim digunakan. benda-benda lain seperti emas atau perak mengekalkan kebanyakan ciri penting sebagai wang.2 Tempoh antara peperangan (1918-1939)  5 Wang fiat .Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. Salah satu ciri wang atau duit ia mestilah barang yang kurang penawaran atau sukar didapati. Banyak barang yang telah digunakan sebagai wang.

) 2. Meriam kecil tembaga [sunting]Kemunculan duit syiling dan wang logam . Biji-biji manik (biasanya diperbuat dari kaca. tanah liat. Mereka mencari satu alat lain untuk menggantikan kelemahan tersebut dengan memilih satu alat yang sukar untuk diperolehi serta mempunyai nilai di kalangan masyarakat. [sunting]Wang komoditi Revolusi wang dimulakan dengan wang komoditi. Kulit-kulit binatang 3. Pada mulanya mereka memilih alat-alat seperti barang perhiasan untuk dijadikan sebagai alat pertukaran. manusia menggunakan sistem barter tidak cekap. Peringkat penggunaan wang komoditi bermula apabila masyarakat merasakan terlalu banyak kelemahan dalam sistem barter. batu akik dan batu unam. maka satu sistem pertukaran yang menggunakan satu 'benda' sebagai perantaraan dicipta. Sejarah perkembangan wang bermula dengan evolusi tamadun manusia itu sendiri iaitu kira-kira 2000 tahun sebelum masihi[perlu rujukan]. Cerek (bahan tembaga) 5. Oleh kerana ketidakpuasan manusia terhadap sistem tukar barang atau barter. 6 Wang kredit [sunting]Kemunculan wang Asal usul wang purba mungkin telah wujud sekurang-kurangnya 100. Sebelum kewujudan konsep wang. Keupayaan wang membebaskan manusia dari kerumitan sistem barter membawa kepada penggunaan wang sebaik sahaja wujud barang yang boleh diterima umum. Pedang 4. Tempayan (yang merupakan simbol atau status kekayaan pada era tersebut) 7.000 tahun dahulu. Antara barang-barang yang digunakan ialah: 1. Tombak 6.

Antara logam-logam ini. [sunting]Wang kertas Wang kertas diperkenalkan untuk mengatasi kelemahan wang logam yang berat untuk menjalankan urusniaga. perak dan tembaga. ke seluruh dunia. Wang kertas boleh ditukarkan kepada emas di bank pengeluar pada nisbah tertentu. timah. Penemuan batu uji kecil membawa kepada penciptaan syiling berasaskan kepada bahan logam komoditi. penggunaan emas sebagai wang tersebar dengan cepat dari Asia Kecil. Apa saja logam lembut boleh diuji ketulenannya di atas batu uji yang membolehkan seseorang mengira jumlah kandungan sesuatu logam dengan cepat dalam satu ketulan. tempat di mana ia digunakan dengan meluas. Itali dan Switzerland) masih mengamalkan piawaian . Ciri utamanya ialah ia merupakan sistem kadar pertukaran tetap yang nilai paritinya ditetapkan berdasarkan kepada nilai emas. Emas adalah logam lembut yang juga sukar didapati. Selain emas. Resit ini secara tidak langsung memberitahu bahawa ia boleh ditukarkan kepada duit syiling emas dan perak yang sebenar. kebanyakan negara membatalkan peraturan piawaian emas. Melalui sistem ini. Bagi mengelakkan kesan yang tidak diingini kepada pasaran domestik. wang semasa zaman Rom purba. padat dan senang disimpan. adalah syiling perak. keperluan kewangan menjadi amat besar dan hanya dapat dipenuhi dengan pengeluaran lebih banyak wang. [sunting]Piawaian Emas (1880-1914) Sistem kewangan yang digunakan kira-kira pada tahun 1880 hingga tercetusnya Perang Dunia I dikenali sebagai Gold Standard atau piawaian emas. antara logam yang pernah digunakan sebagai wang logam adalah besi. Pada 1933 hanya lima negara yang dikenali Gold Bloc (Perancis. emas dan perak merupakan logam yang paling popular dan diguna secara meluas di seluruh dunia. [sunting]Tempoh antara peperangan (1918-1939) Ketika meletusnya Perang Dunia I. Kerana ini. emas diperlukan hanya sebagai aset rizab. Belgium. Wang kertas pada mulanya dalam bentuk satu resit yang digunakan sebagai bukti simpanan emas dan perak dengan tukang emas.Denarius. Wang logam dicipta untuk menggantikan wang komoditi yang kurang sesuai peranannya sebagai wang. Belanda.

Namun pada 1936 sistem ini berakhir apabila berlaku penurunan nilai matawang Perancis dan Switzerland. [sunting]Wang fiat Wang fiat merujuk kepada wang yang tidak disandarkan kepada rizab komoditi. Pada tahun 1971. Kebanyakan bentuk wang dalam sistem ekonomi barat adalah wang kredit yang berasal dari wang fiat. Walaupun bank tidak mempunyai wang fiat yang cukup jika sekiranya penyimpan mahu mengeluarkan semua wang mereka dalam akaun semasa (wang kredit). Amerika Syarikat bertukar kepada wang fiat. bank akan meminjamkan wang melebihi dari rizab yang ia ada pada sesuatu masa. [sunting]Wang kredit Wang kredit muncul bersama dengan kemunculan wang fiat dan wang komoditi. bank akan meningkatkan bekalan wang melebihi jumlah wang fiat yang ada. Nilai wang fiat diberikan melalui perintah kerajaan yang menguatkuasakan wang fiat sebagai tender sah di sisi undang-undang di mana si penghutang boleh membayar hutang mereka dengan wang fiat tanpa perlu risau tidak diterima. Dengan ini kebanyakan ekonomi negara barat dan dunia keseluruhannya bertukar kepada sistem yang berasaskan wang fiat. kebanyakan transaksi adalah dilakukan melalui cek atau secara elektronik. Pada ketika inilah. Dengan melakukan perkara ini.emas. kebanyakan ekonomi negara-negara maju menyandarkan mata wang mereka kepada dolar Amerika Syarikat (lihat Persidangan Bretton Woods). Sejarah wang kertas Malaysia [CLIK HERE] Share Dengan Rakan di Facebook10 Info dari ahli forum en tenuk . Penggunaan wang kredit berkembang dengan kemunculan kad kredit yang membolehkan orang ramai membeli secara kredit tanpa perlu wang yang banyak. Dalam sistem ekonomi moden.

000 dikeluarkan pada 2 September 1968. wang kertas yang dikeluarkan ditandatangani oleh Gabenor BNM baru Tan Sri Aziz Bin Hj Taha. Reka bentuk asal bagi kesemua wang kertas ini adalah sama bagi semua jenis nilai iaitu muka depannya mengandungi potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama berserta dengan perkataan Bank Negara Malaysia dan ditandatangani oleh Gabenor BNM Tun Ismail Bin Mohamed Ali. Pada awal tahun 1982. Justeru mata wang jenis nilai RM1. RM10. Pada Februari 1996. Wang kertas baru pada keseluruhanya mempunyai reka bentuk baru dan mencerminkan kebudayaan Malaysia. $5 $10.Bank Negara Malaysia (BNM) mula mengeluarkan wang kertas Malaysia yang pertama pada tahun 1967 mengandungi jenis nilai $1.. Wang kertas jenis $1. Tera air kepala harimau pada muka depan siri lama telah digantikan dengan potret DYMM Yang Di-Pertuan Agong yang pertama.RM). Pada 1 September 1982. Billionaire tuuu. BNM telah mengeluarkan 2 jenis nilai baru $20 dan $500. langkah keselamatan tambahan iaitu imej pendam (latent image) telah digunakan dimana angka Arab akan timbul kelihatan apabila wang kertas ini dicondongkan sedikit pada suatu sudut. BNM telah menggunakan sistem ejaan baru dalam percetakannya tapi masih mengekalkan reka bentuk wang kertas yang sama. $50 dan $100. BNM telah memperkenalkan RM2 (wang kertas Malaysia dikenali sebagai Ringgit Malaysia. RM500 dan RM1000 telah diberhentikan pengunaannya. Saiz ukuran wang juga lebih kecil berbanding dengan wang kertas siri terdahulu. Wang kertas keluaran baru sejak September 1983 dicetak dengan sketsa bangunan atau mercu tanda penting di ibu kota. Muka belakang wang kertas mengandungi logo BNM dan dihiasi dengan bentuk geometri Sempena pelaksanaan rasmi sistem ejaan baru Bahasa Malaysia pada 16 Ogos 1972.. RM50 dan RM100 turut diperkenalkan dan direka dengan ciri-ciri keselamatan yang baru. Sejarah Matawang dan Kaitan Dengan Hukum Forex jihad pena oleh abu_muadz Dolar Zimbabwe. Pada tahun 1976. . RM5. Selepas krisis ekonomi pada tahun 1998. Contohnya perkataan “SA-PULOH” ditukarkan kepada “SE-PULUH” pada muka depan wang kertas jenis nilai $10.

. Penggunaan perkataan ‘federal’ (persekutuan) ke atas sesuatu yang berbentuk persendirian adalah pembohongan yang nyata. Mesyuarat misteri di pulau Jekyll pada tahun itu membawa kepada penubuhan the Federal Reserve Department (FRD) pada tahun 1913 yang keahliannya bukan di kalangan rakyat atau institusi kerajaan Amerika Syarikat. antaranya mencetak wang kertas Dolar Amerika dan memperkenalkan Fractional Reserve Bangking (FRB) atau Fractional Reserve Requirement (FRR) yang menjadi asas perjalanan sesebuah bank. FRB digunakakn oleh industri perbankan di seluruh dunia termasuk Malaysia untuk mencipta wang sesuka hati dalam jumlah yang berlipat kali ganda melebihi kekayaan sebenar. Begitu sekali sekeping wang kertas bergelar ‘not’ menguasai seluruh kehidupan manusia.Hari ini kalau ada yang berazam untuk tidak mahu menggunakan wang kertas . Sejarah mencatatkan bahawa antara wang yang paling awal muncul di dunia ini adalah wang emas yang digunakan pada empayar Rom di Eropah. Namun. Kongres Amerika Syarikat pula terpaksa meluluskannya secara curi-curi. “ Apa itu wang kertas?” wacana tentang riba dan wang emas tidak mungkin lengkap kalau tidak menyentuh soal wang kertas kerana kedua-dua matawang ini dan riba ada hubung kaitnya dari segi sejarah. Warga Amerika Syarikat. Selepas itu. tipu daya dan pembelitan yang dahsyat.a. Namun. Jabatan ini kemudiannya mentadbir segala urusan kewangan Negara Amerika Syarikat. berkurun lama sebelum kedatangan Islam di bumi Arab. Kerajaan Melayu Melaka pada kurun ke-14 Masehi juga menggunakan wang emas. Sebaliknya dianggotai oleh syarikat milik persendirian asing. Sehingga hari ini.w. . G Edward Griffin dalam buku The Creature From Jekyll Island berkata bahawa titik bermulanya penipuan wang kertas adalah pada 1910. penggunaannya berakhir pada 1924 berikut runtuhnya kerajaan Khilafah Islamiah terakhir iaitu Khalifah Uthmaniah yang berpusat di Istanbul. sejarah wang kertas diwarnai misteri. dunia beralih kepada wang kertas yang bersandarkan emas.orang berkenaan ‘wajib’ berpindah ke dalam hutan. Turki. Wang emas terus digunakan oleh dunia Islam dan bahagian-bahagian dunia yang lain setelah keadatangan Nabi Muhammad s.

kerajaan Amerika Syarikat pimpinan Ricard Nixon hampir bankrap gara-gara Perang Vietnam dan masalah deficit imbangan pembayaran yang berterusan. Seterusnya pada 1971. banyak peristiwa besar berlaku sehingga membolehkan British mengusai Bandar Jerusalem pada 1919. antaranya Perang Dunia Pertama dan krisis ekonomi dunia besar-besaran pada 1929. Negara Israel mendapat pengiktirafan sebagai sebuah Negara berdaulat di tengah-tengah Negara Palestin yang sah. Emas mengalir keluar dari Amerika Syarikat lalu dengan sendirinya meruntuhkan nilai Dolar Amerika. Peristiwa demi peristiwa terus mengejutkan dunia. Kemuncaknya ialah kejatuhan Kerajaan Khalifah Uthmaniah. Tuntutan rasmi terhadap rizab emas Amerika Syarikat melambung kepada USD32 bilion sedangkan rizab emas yang ada hanya satu pertiga. Berduyun-duyun bank pusat negara lain memeras ugut Amerika Syarikat dengan cara menebus pegangan Dolar Amerika masing-masing. Setahun selepas Dolar Amerika mendapat ‘daulat’ berkenaan. Pada 1948. Penguasaan itu menandakan berakhirnya era Perang Salib yang berlangsung selama 250 tahun antara umat Islam dan Kristian. Pada 1944. muncul pula perjanjian Bretton Woods yang melibatkan 44 buah Negara dunia yang bersetuju untuk menyandarkan mata wang kertas masing-masing kepada Dolar Amerika dengan jaminan bahawa USD35 bersamaan dengan satu auns emas. Dunia pun berubah dengan mendadak. Keyakinan terhadap Dolar Amerika punah. International Monetory Fund (IMF) pun ditubuhkan. . Negara-negara dunia tidak lagi menyandarkan mata wang kertas kepada rizab emas masing-masing seperti sebelum ini.Berikutan penubuhan FRD.

Sejak itu. Pun begitu apa jua tipu daya tetap ada kelemahannya seperti mana yang disebut oleh Allah dalam alQuran. Ini bermakna Amerika Syarikat memungkiri perjanjian Bretton Woods dan bertindak secara unilateral untuk menguburkan sistem piawaian emas. Selepas 15 ogos 1971.Firmannya : َُ ََ َُ َُ ‫الَّذِينَ آمنوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل َّللاِ والَّذِينَ كفرُوا يقاتِلُونَ فِي سَبيل الطاغوت‬ ِ ُ َّ ِ ِ َ َّ ِ ِ َ ِ َ َّ َ َ ََ ‫فقاتِلُوا أ َْولِيَاء الش ْيطان إِنَّ ك ْيد الش ْيطان كانَ ضعِيف‬ َ ِ َ َّ َ Maksudnya : . semua matawang dunia berubah menjadi matawang fiat iaitu matawang yang bernilai sifar. Kalau ada pun. Kesannya.President Richard Nixon Namun Amerika licik bertindak dengan memutuskan ikatan antara Dolar Amerika dan emas. Bayangkan betapa liciknya permainan ini. Ini bermakna setiap Negara bebas mencetak wang kertas tanpa perlu bersandarkan kepada apa-apa rizab. dolar tidak lagi bersandarkan kepada emas. nilai dolar ditentukan oleh kuasa permintaan dan penawaran pasaran tukaran wang asing. ia dalam jumlah yang kecil seperti yang ditetapkan oleh Special Drawing Rights IMF.

Duit Fiat Malaysia Wang kertas digelar fiat kerana ia bukan berbentuk komoditi tetapi dikeluarkan oleh pihak tertentu dan dijamin nilainya oleh pihak yang mengeluarkan. pada wang kertas Ringgit Malaysia yang kita gunakan sekarang. Asas penerimaan kertas ini hanya atas dasar kepercayaan terhadapnya. tercetak ayat. sebagai contoh. Kepercayaan semata-mata! Itu sahaja! Sekiranya di suatu masa kelak. sebab itu perangi lah kawan-kawan syaitan itu kerana tipu daya syaitan itu adalah lemah. perak. sebakul barangan dan lain-lain). ‘tabir’ yang melindungi wajah sebenar wang kertas semakin terungkai. Dunia mula mengetahui apa ada di sebalik wang kertas. Ini bermakna nilainya bergantung kepada permintaan dan manipulasi pihak yang mengeluarkannya. sekalipun jumlahnya berguni. .” [surah an-Nisa’. “wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai…. Wang kertas tidak mempunyai nilai intrinsik seperti mana wang sebenar (contohnya emas. Pengertian sebenar disebalik wang kertas ialah sekadar ‘sekeping kertas’ yang diterima pakai untuk semua urusan jual beli. semua orang hilang kepercayaan terhadap ‘kertas ini’ lalu ia tidak lagi berguna. Nilai yang dicetak di atas wang kertas kini ditentukan oleh kerajaan yang mengeluarkannya dan kuasa pasaran (market forces). Ia hanya lah ‘janji’ untuk membayar dan pihak yang mengeluarkannya tidak semesti menunaikan ‘janji’ itu. Atas inilah. ayat 76] Sekarang.“Orang-orang yang beriman dan berperang di jalan Allah dan orang-orang yang kafir berjalan di jalan thaghut.”.

Di Malaysia. wang fiat juga merujuk kepada wang dalam bentuk angka dalam akaun. bank dan institusi kewangan dengan cara tidak bertanggungjawab telah mencipta wang fiat dengan banyak di pasaran sehingga menyebabkan inflasi. memberi hutang dan mengenakan faedah. Wang itu dicipta melalui kepelbagaian deposit. tamak dan tidak berperikemanusian. Krisis ekonomi dunia diramal menjadi lebih teruk berbanding pada tahun 1929. Setiap wang fiat yang didepositkan ke . Ayam bertelur 30 bijik dah leh dapat 1 trillion. Sistem ekonomi kapitalis. Ungkapan ‘duit tak laku’ bukan lah sesuatu yang asing buat orang lama yang pernah melalui pengalaman buruk itu. sebahagian besar generasi sebelum merdeka masih lagi mengingati istilah ‘duit pisang’ atau ‘duit Jepun’ yang menyaksikan berguni duit kertas tidak mampu untuk membeli secawan beras.. Nice! Selain wang kertas. Nilainya mudah dimainkan oleh speculator matawang yang berniat jahat. Krisis ekonomi Asia pada 1997 adalah contoh yang paling dekat dengan kita. Wang ini tidak disokong oleh apa-apa aset yang nyata. hutanghutang yang dikeluarkan oleh bank atau institusi kewangan dan kad plastic digital. Spekulasi dan manipulasi menyebabkan berlaku susut nilai matawang atau lebih buruk.Sejarah membuktikan bahawa dalam peperangan mata wang sesebuah Negara dilanda krisis akan hancur lalu wang kertas dilambakkan seperti bukit di satu tempat dan dimansuhkan dengan cara membakarnya hingga hangus. Keadaan yang dinamakan ‘money meltdown’ ini sudah pun berlaku dalam tahun-tahun kebelakangan (kejatuhan Dolar Amerika pada 1973 dan 1980). Keadaan ini pasti akan berulang.. 100 Billion leh beli 3 bijik telur. matawang itu langsung tidak bernilai.

Satu wang fiat tidak memungkinkan kita membeli barangan yang sama kita beli seperti sepuluh tahun yang lalu. Harga barangan menjadi terlalu tinggi iaitu meningkat berkali ganda berbanding peningkatan dalam pendapatan. Hari ini. 5 kilo = USD 1 Sesetengah kerajaan mencetak wang sewenang-wenang tanpa bersandarkan kepada pengeluaran sebenar dalam Negara bagi kepentingan pemerintah dan pengekalan kuasa. gaji sebanyak RM 20 000 sebulan belum tentu menjanjikan kereta import dan banglo. Ini menjadikan nilai wang kertas fiat hanya terletak pada barangan yang kita beli hari ini. Kuasa beli rakyat pula akan berkurangan. Ekonomi ini adalah ekonomi palsu yang tidak berasaskan kepada pengeluaran sebenar. seseorang yang bergaji RM 1000 sebulan mampu memiliki kereta import berjenama dan sebuah banglo. . tetapi masih berada di dalam keadaan kekurangan. nilai wang fiat akan berkurangan dan menyebabkan inflasi. Sebagai contoh. Apabila semakin banyak wang dicetak.. Orang sekarang berkerja siang dan malam serta melakukan bermacam-macam jenis pekerjaan.dalam bank akan mencambahkan tiga wang fiat lagi yang boleh diberikan kepada individu dan syarikat perniagaan. Malah hutang bank juga boleh diwarisi sehingga ke anak cucu. Hampir semua orang berhutang dengan bank atau institusi keewangan dan pada bila-bila masa boleh menjadi papa kedana kerana hutang itu. tiga puluh tahun lalu. Harta pada hakikatnya dimiliki oleh bank atau institusi kewangan. Duit kira pakai timbang.

Inilah penipuan terbesar dalam sejarah manusia.25 gram yang digunakan sebagai matawang pada zaman awal Islam. Setelah menghadapi berbagai masalah dalam mata wang fiat. Namun demikian satu persoalan asas yang ditimbulkan dalam usaha murni ini ialah sejauhmanakah tuntutan untuk mengguna dinar emas sebagai mata wang dari perpekstif Islam. Sejarah penggunaan dinar emas sebagai matawang juga dapat dilihat dalam kronologi penggunaan matawang dunia bermula dengan logam emas dan perak (570 s.e. Adakah Islam memang mewajibkan penggunaan emas dan perak sebagai mata wang ? Tidak bolehkah mata wang diperbuat dengan cara yang lain ? Kertas kerja ini cuba meneliti hukum penggunaan dinar emas mengikut tinjauan fiqh. pengukur dan penyimpan nilai yang terbaik. Apabila Amerika Syarikat meluluskan penubuhan FRD dan Amerika Syarikat mengadakan perjanjian Bretton Woods pada 1944. seluruh ummah sebenarnya sudah ditipu ‘hidup-hidup’. Wan Kamal Mujani.Kadar pengangguran dan kegagalan syarikat perniagaan pula semakin meningkat dari hari ke hari. kajian ini menunjukkan bahawa dinar emas sebagai matawang merupakan satu cadangan yang terbaik kerana menepati ciri-ciri sebenar matawang yang dituntut oleh Islam. bagi menyempurnakan pelaksanaan kewajiban hukum syarak yang telah ditetapkan seperti penentuan nisab zakat. dan sunnah wasailiyyah. Sanep Ahmad. negara-negara Islam khususnya dan dunia umumnya tidak lagi mengguna dinar emas tetapi sebaliknya menggunakan mata wang fiat. Syariah juga menyarankan supaya mata wang sepatutnya dalam bentuk emas dan perak kerana ia mempunyai nilai yang stabil. Elsadig Musa Ahmed In addition to highlighting repeated failures of previous fiat currency systems. Ahmad Dahlan Salleh Dinar emas merupakan kepingan syiling emas seberat 4. piawaian emas & wang kertas dan system bretton woods (1926-1971) sehinggalah kepada sistem apungan matawang yang diamalkan hari ini. Dinar Emas Dalam Mekanisme Penggunaan Matawang Dunia Salmy Edawati Yaacob. Kaedah yang diguna adalah secara penggalian hukum (istinbathul-ahkam) berdasarkan sunnah seperti sunnah tasriiyyah. Jelas wang kertas adalah wang yang tidak adil dan tidak jujur. kini terdapat usaha-usaha untuk kembali semula kepada penggunaan wang dinar emas.m – 1700) sebagai matawang. as far as its purchasing power is . Semua ini angkara sistem kewangan fiat yang menyebabkan ekonomi berkembang secara tidak stabil serta mewujudkan jurang besar antara golongan berada dengan golongan tidak berada. had mencuri. Islam telah menetapkan emas dan perak sebagai sesuatu yang penting dalam sistem kewangan kerana fungsinya sebagai alat pertukaran. Justeru. Namun demikian hukumnya adalah wajib bagi individu dan negara menggunakan nilai emas dan perak. this paper also takes a different approach of revealing the fine performance of gold i. sunnah tarqririyyah. Kesimpulan penenelitian mendapati adalah mubah bagi individu untuk menggunakan mata wang fiat / fulus dalam apa jua bentuk selain emas dan perak untuk keperluan mu’amalah. Dinar / Dirham Backed Electronic Payment System for Malaysian Market Mohd Nazri Muhayiddin. Dinar Emas Atau Sandaran Emas : Satu Tinjauan Fiqh Sanep Ahmad. Dwi Condro Triono Dinar emas adalah mata wang yang telah diguna sepanjang sejarah pemerintahan Islam sehinggan kezaman khalifah uthmaniyah di turki. dan pembayaran diat. Selepas keruntuhan Khalifah Uthmaniyah. piawaian emas penuh (1717-191) .

Justeru itu bagi memantapkan pengurusan wakaf. sebaliknya mencari alternatif sumber kewangan lain bagi menjamin keberlansungan pendidikan. Kupasan akan dibuat dengan meneliti pemakaian beberapa konsep hukum syarak bagi saham wakaf & wakaf saham serta pemakaian undang-undang yang memperuntukkan mengenai kedua-duanya. Suhaili Sarif Kertas ini membincangkan produk-produk wakaf kontemporari yang ditawarkan oleh institusi-institusi wakaf di Malaysia yang melibatkan Majlis Agama Islam Negeri (MAIN) dan dua buah institusi lain. Hasil analisis mendapati secara perbandingannya sumbangan institusi wakaf terdahulu lebih hebat dan tercapai berbanding era sekarang. this paper proposes the use of e-commerce technology in order solve the portability problem in gold (or silver). Penubuhan anak syarikat di melaka. Having convinced with a fine performance of gold in terms of its purchasing power. Apart from that. Paradigma masyarakat harus berubah supaya tidak melihat IPTA sebagai entiti di bawah tanggungan kerajaan semata-mata. iaitu Johor Corporation dan YADIM. tiada usaha serius dilakukan untuk memperbaiki pengurusan wakaf di negeri-negeri ini. pelaksanaan & modus operandi bagi saham wakaf & wakaf saham turut dibentangkan. Walaupun demikian idea cadangan pengkorporatan wakaf yang dipelopori pulau pinang boleh dijadikan contoh dan model halatuju baru pengurusan wakaf di Malaysia. Pengkorporatan Institusi Wakaf di Malaysia : Satu Cadangan Awal Mohamad Salleh Abdullah Kertas kerja ini bertujuan untuk menganalisis kehebatan pengurusan wakaf terdahulu dengan kedudukan pengurusan wakaf di Malaysia masa kini. Specifically. Jika begitu. Bancian yang dijalankan di 14 buah negeri di Malaysia termasuk wilayah persekutuan mendapati tiada majlis agama Islam negeri (main) yang melaksanakan pengkorporatan institusi wakaf setakat ini walaupun beberapa buah anak syarikat telah ditubuhkan. Nor Aini Ali. maka kaedah wakaf tunai cuba diketengahkan sebagai sumber dana di alaf baru. If gold were to be adopted successfully as a payment system. Adakah ianya hendak dibiarkan kekal pada status quo sedia ada? Reformasi wakaf perlu kerana wakaf mempunyai peranan besar yang perlu dimainkan. satu cadangan dikemukakan supaya institusi wakaf dikorporatkan. as well as their corresponding prices in terms of gold (or silver). Konsep Dan Aplikasi Produk Wakaf Kontemporari di Malaysia : Saham Wakaf dan Wakaf Saham Siti Mashitoh Mahamood. Kenapa berlaku demikian ? Hasil analisis karya-karya yang dilakukan mendapati wujud kelemahan yang ketara dalam pengurusan wakaf di beberapa negeri yang menunjukkan ia tidak cekap dan tidak efisyen. Azizi Che Seman. This study calculates the price of a few inflationary items in terms of Ringgit Malaysia (RM). tetapi lebih kepada penyelesaian salah satu komponen masalah pengurusan wakaf. Tidak ketinggalan juga kertas ini akan melihat masalahmasalah yang dihadapi oleh institusi-institusi wakaf tersebut dalam penawaran kedua-dua produk kontemporari ini. Other “physical constraints” associated with the two precious metals can also be solved through the proposed e-commerce system. Selain daripada itu. Rohayu Abdul Ghani Artikel ini akan mengetengahkan wakaf tunai sebagai satu potensi untuk dijadikan sebagai sumber pembiayaan kepada pembangunan sektor pendidikan khususnya institusi-institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di Malaysia. kedah dan negeri sembilan bukan bertujuan untuk menguruskan wakaf secara keseluruhannya. . Cubaan majlis agama Islam negeri pulau pinang (MAINPP) untuk menjadi negeri pertama di Malaysia mengkorporatkan wakaf tergendala kerana kini pulau pinang diterajui kerajaan baru DAP-PKR.concerned. Krisis kewangan yang berlaku pada tahun 1997 dan diikuti oleh krisis kenaikan harga minyak pada tahun 2008 telah mengugat pelaksanaan perancangan pendidikan di IPTA. it is therefore the aim of this paper to solve the problem of “portability” inherited in gold. Walaupun demikian. ke mana haluan wakaf ?. the issue of portability should be correctly addressed or else the masses would not be encouraged to use it. Atas alasan pengurangan bebanan inilah. Asmak Ab Rahman. empirical studies will also be done on currently operated electronic payment systems in order to study the willingness of Malaysian people to adopt a new payment system. Wakaf Tunai: Mekanisma Sumber Pembiayaan IPTA Razali Othman. Perbincangan akan memberi tumpuan kepada matlamat pendidikan negara dan beban kos yang ditanggung oleh pihak kerajaan dalam mencapai matlamat tersebut.

kerajaan kelantan melaksanakan dinar kelantan (kelantan gold dinar) dan golongan ekonomi dan kewangan semasa yang lebih cenderung menerapkan prinsip Islam dalam sistem mata wang ringgit serta memperkenalkan mata wang negara Islam (oic) seperti euro. Syria. Islamic exchange traded fund. seterusnya melihat sejauhmana institusi wakaf tunai dapat membantu kerajaan membiayai perjalanan dan pembangunan IPTA. Ab Wahab Mat Krisis mata wang asia 1997 yang dialami negara-negara asia timur termasuk Malaysia sepatutnya telah membuka mata banyak pihak dalam bidang ekonomi dan kewangan untuk memperkemaskan sistem penggunaan mata wang dan amalan sistem pertukarannya. diikuti dengan dana amanah Islam. Jordan. reits. Israel. Setiap sistem yang telah digunakan sejak dahulu akan mengalami perubahan disebabkan kelemahan yang wujud dan perubahan keadaan serta keperluan. Dalam kertas kerja . maysir. Keputusan kajian menunjukkan hanya terdapat sesetengah kawasan sahaja yang dilihat berpotensi terhadap pembentukan OCA iaitu terdiri daripada Egypt. Qatar. Prinsip al-tamathul dan al-qabd dalam konsep al-sarf perlu dilaksanakan dalam sistem tersebut masa kini disamping memperkenalkan peraturan mengindarkan unsur yang dilarang seperti riba. Penggunaan Satu Matawang Negara-Negara Timur Tengah : Analisis VAR Nor Azira Ismail. sukuk. Sukuk Dan REITs Islam Shamsiah Mohamad Instrumen pasaran modal Islam di malayasia semakin berkembang dari sehari ke sehari. Kaedah struktur Vector Autoregression (VAR) dua pembolehubah telah digunakan untuk mengenalpasti dasar kejutan dan menguji korelasi dalam setiap kejutan bagi suatu tempoh sampel tertentu. Dalam mencari alternatif sistem baru yang lebih adil. Implikasi daripada kajian ini mencadangkan bahawa negara-negara di Timur Tengah tidak sesuai untuk diwujudkan sebagai suatu kawasan matawang optimum. Israel. maka dinar emas dilihat sebagai matawang terbaik yang boleh digunakan. Instrumen Pasaran Modal Islam Di Malaysia: Tumpuan Kepada Saham Patuh Syariah. gharar dan spekulasi. Jordan. Kewujudan saham patuh syariah yang dikeluarkan dua kali setahun oleh pihak suruhanjaya sekuriti Malaysia boleh dianggap sebagai titik tolak kepada perkembangan instrumen pasaran modal Islam di Malaysia. Saudi Arabia. Qatar dan Kuwait. Aktiviti mencari keuntungan di dalam proses jual beli mata wang seperti forex investment dan wang panas perlu dikaji secara mendalam disamping penggunaan semula emas sebagai rizab dan mekanisma pertukaran antarabangsa. Kuwait dan Iran. Kajian menggunakan data Gross Domestic Product (GDP) dan Indeks Harga Pengguna (IHP) tahunan iaitu dari tahun 1981 hingga 2000 bagi lapan Negara-negara Timur Tengah yang terdiri daripadaEgypt. Kursimah Harun Kajian empirikal ini bertujuan untuk menilai sama ada negara-negara di Timur Tengah sesuai atau sebaliknya terhadap penggunaaan satu matawang yang sama berdasarkan pembentukan kawasan matawang optimum (OCA). Sistem Pertukaran Mata Wang Islam : Satu Analisa Kemungkinan Pelaksanaan di Malaysia Muhammad Nasri Md Hussain. sistem kadar pertukaran terapung (floating currency regime) 1971-sekarang). penggunaan dinar emas sebagai suatu matawang di negara-negara tersebut didapati sukar untuk dilaksanakan.Manakala Negara Iran pula adalah kawasan yang dikenalpasti tidak sesuai terhadap pembentukan OCA. Analisis terhadap fungsi impuls tindakbalas turut digunakan untuk mengukur saiz dan kepantasan pelarasan bagi setiap kejutan. Jika didapati Negara-negara Timur Tengah sesuai terhadap pembentukan kawasan matawang optimum. tun dr mahathir mohamad mencadangkan dinar emas Malaysia (Malaysia gold dinar). Instrumen pasaran modal Islam bermula dengan saham patuh syariah. Syria. Ab Mumin Ab Ghani. Ia telah disepakati oleh ulama silam dan cendiakawan masa kini kerana ia bertepatan dengan al-quran dan al-hadith. produk berstruktur Islam dan sebagainya. Kedudukan wakaf tunai di zaman keagungan Islam dan perkembangan wakaf tunai dewasa ini dijelaskan. Justeru. Saudi Arabia.Pelaksanaan wakaf tunai sebagai sumber kewangan di intitusi-institusi pengajian tinggi di negara luar diteliti sebagai landasan pelaksanaan sistem seumpamanya di Malaysia. Masalah dan strategi perlaksanaan akan dibincangkan bagi membolehkan wakaf tunai digerakkan sebagai sumber pembiayaan penting IPTA. Namun begitu terdapat pelbagai pandangan dari segi kaedah pelaksanaan dalam sistem mata wang masa kini yang berteraskan wang fiat. sudah wujud 3 sistem kadar pertukaran mata wang yang digunakan di seluruh dunia iaitu sitem piawaian emas (gold standard) (1870-1914). Golongan al-murabitun mencadangkan penggunaan wang emas (Islamic gold dinar). sistem kadar pertukaran tetap (bretton woods system) (1944-1971). Semenjak tahun 1870 sehingga sekarang. terdapat pihak yang mencadangkan supaya diperkenalkan sistem mata wang Islam dengan amalan pertukaran dengan konsep al-sarf.

Sharikat al-Amlak. Hidayah. Kajian ini dilakukan menggunakan data primer dari peringkat mikro (primary micro level information). sharikah al`amal (partnership in labour) and sharikah al-wujuh (partnership in credit). Thus in this paper we try to highlight several issues pertaining to student loans and discuss on alternatives methods of student support system in line with the Syariah to replace the current system of financing education. Kajian Keberkesanan Agihan Zakat Dalam Membasmi Kemiskinan Di Selangor : Tempoh Masa Dan Jumlah Amaun Terimaan Zakat Patmawati Ibrahim Tumpuan kajian ini adalah untuk melihat keberkesanan agihan zakat dalam membasmi kemiskinan dari aspek tempoh masa dan jumlah amaun zakat yang diterima oleh para asnaf fakir dan miskin.ini. Pengumpulan data dilakukan menggunakan kaedah soal-selidik. al-Sharikah is defined as a property or things belongs to several owners or coproprietors in such a way that every one has ownership of every smallest part of it in proportion to the share allotted to him. Kajian ini mencadangkan bahawa tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin dipengaruhi oleh faktor jantina. Equality of opportunity in getting access to education regardless of socio-economic backgrounds should be promoted. cannot be considered as partnership in a strict sense because it has not come into existence by mutual agreement to share profits and risks. through inheritance or gift. understand primarily by al-sharikah is proprietary partnership (sharikah al-amlak) which arises. Seterusnya. the subject of partnership being capital or labour or credit.e. 3) mengkaji faktor-faktor mempengaruhi tempoh masa dan jumlah terimaan zakat di kalangan asnaf fakir dan miskin. for example.cadangan penambahbaikan agihan Zakat berkaitan jumlah agihan zakat dan jangkamasa terimaan zakat akan dikemukakan. Wan Roshidah Fadzim In Islam. The establishment of National Higher Education Fund or generally known as PTPTN to provide loans for students suffers major problem when 60 percent of the borrowers defaulted on their payments. therefore. investment in human capital is one of the most important social objectives. but also commercial partnership (sharikat al-`uqud). umur dan latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. etc. Kajian ini bertujuan untuk mencapai beberapa objektif khusus berikut. However as we witness today students especially from low income families are facing problems with education financing. Fath al-Qadir. i. Seramai 447 sampel dipilih dari para penerima agihan zakat asnaf fakir dan miskin di Selangor menggunakan kaedah persampelan bertujuan berstrata . Mohammad Taqiuddin Mohamad In the fiqh literature. Bada‟i`. sharikah al-mufawadah (unlimited investment partnership) and sharikah al`inan (limited investment partnership). Perbincangan akan tertumpu kepada penjelasan tentang instrumen berkenaan secara terperinci dan isu-isu syariah yang perlu diberi perhatian apabila melibatkkan instrumen-instrumen berkenaan. Even though the interest payment on student loans are subsidised by the government but the impact on students‟ debt are huge. Commercial partnership in Islamic transactions (muamalah) is usually divided according to the subject of the partnership. The second kind of al-sharikah as understood by the jurists was not only primarily proprietary partnership. into three kinds. namely. iaitu i) mengkaji tempoh masa terimaan zakat. sharikah al-amwal (partnership in capital). Sharikah al-amwal is further classified into two types. sukuk dan reits Islam. the essence of which is common ownership of property. Financing Education : A There Alternatives to Students Loans? Russayani Ismail. This working paper will focus on the discussion of sharikah almufawadah and analyse the conducts of partners in this type of partnership as explained by Hanafi‟s earliest sources such as al-Mabsut. What the jurists. The substantial accumulated student loans debt is further aggravated by the current scenario of increasing unemployment rate among graduates. 2) mengkaji jumlah amaun terimaan zakat yang optima untuk membantu fakir dan miskin keluar dari kemiskinan. fokus akan diberi kepada saham patuh syariah. Conducts of Partners in al-Sharikah al-Mufawadah: An Analysis from Hanafi’s Classical Sources Joni Tamkin Borhan.

mean RM 300. Walaubagaimanapun perlu diingat bahawa. nisab. ibn sabil dan sebagainya. Azizi Che Seman. melainkan disebabkan oleh perkara-perkara yang syar‟ie seperti keuzuran dan lanjut usia. Enam daripada Sembilan buah daerah di Senagor telah dipilih sebagai kawasan kajian. walau bagaimanapun dalam aspek pengagihan zakat. umur . median RM 130. perlu dibincangkan dengan jelas ruang lingkup asnaf zakat khususnya yang berkaitan dengan asnaf fi sabillillah. 2) Jumlah amaun terimaan zakat : minima RM 00 (tidak mendapat bantuan kewangan). kekerapan (mode) 36 bulan (3 tahun). telah wujud golongan manusia yang tamak dan inginkan zakat tersebut (qardawi. ahli ekonomi dan sosiologi sering menghadapi masalah dalam aspek pengagihan cukai tetapi amat efisien dalam mengutip cukai. maksima RM 3000. jenis harta dikenakan zakat atau syarat-syarat zakat tetapi ia dapat difahami dengan jelas daripada hadis rasulullah s. Hasil temubual dengan pihak pusat zakat negeri.w. Manakala bagi jangkamasa terimaan zakat yang optima tidak dapat dibuktikan secara empirical dalam kajian ini. zakat tidak berhasrat untuk menghasilkan penerima tetap agihan zakat. Corporate Zakat Responsibility (CZR): The Case Of Takaful Nasional Berhad Rosylin Mohd. Perluasan asnaf zakat ini dijangka akan dapat meningkatkan lagi kecekapan pengagihan zakat di Malaysia. Maklumat diperolehi melalui soal selidik yang diedar kepada responden. Manakala. Namun begitu menurut qardawi (2000) lagi. Hasil kajian mendapati bahawa masih terdapat ruang untuk memperluaskan klasifikasi asnaf dan hasil ini diharapkan dapat membantu pihak institusi zakat mendefinisikan semula asnaf zakat agar kumpulan asnaf yang diikhtilaf dapat diberi perhatian. Siti Mashitoh Mahamood. Pendapat ini turut disetujui oleh ulamak-ulamak muktabar yang lain termasuk Yusuf Qardhawi. hlm 4). 3) Tempoh masa dan jumlah amaun terimaan zakat dipengaruhi secara positif oleh faktor jantina. 5) Jumlah bantuan yang optima ialah yang dapat menampung jurang kemiskinan isirumah penerima agihan.a. Sepang dan Sabak Bernam. hanya padi sahaja yang diwajibkan zakat pertanian. tanpa had masa. Gombak. Yusof. Sanep Ahmad. maksima 240 bulan (20 tahun). Ini kerana pada zaman rasulullah s. majlis agama Islam negeri dan jabatan mufti mendapati bahawa tafsiran 5 awsaq tersebut di setiap negeri di Malaysia adalah berbeza. 2000. kadar 5 awsaq bagi zakat padi ini dinilai pada kadar 300 gantang. Pengagihan Zakat Oleh Institusi Zakat Kepada Lapan Asnaf : Kajian di Malaysia Hairunnizam Wahid. Hafizah Abdul Rahim . Sehubungan dengan itu. iaitu daerah Petaling. Keterbatasan ini juga memberi gambaran zakat kurang sesuai untuk diguna sebagai sumber pembangunan negara. Hasil kajian mendapati: 1) Tempoh masa terimaan zakat di Selangor : minima 12 bulan (1 tahun). kajian ini bertujuan untuk melihat bagaimana kadar 5 awsaq tersebut dinilai berdasarkan kiraan metrik semasa dan bagaimana pentafsiran 5 awsaq tersebut diaplikasi dalam taksiran zakat padi di negeri-negeri di Malaysia. Nor Aini Ali Kajian ini akan melihat bagaimana kaedah taksiran zakat pertanian yang digunakan khususnya di Malaysia. Oleh itu menurut qardawi. Radiah Abdul Kader Seperti suruhan solat. mean 43 bulan ((3 ½ tahun) . Bagaimanapun secara teori. Kuala Selangor.w. Masalah ini hampir sama berlaku dalam pengagihan zakat.(purposive stratified sampling technique). Al-quran tidak menjelaskan kadar. zakat dijelaskan dalam al-quran secara umum dan tidak secara terpeinci. Hulu Selangor. tanaman-tanaman lain selain padi tidak diwajibkan zakat pertanian. Nisab atau kadar zakat pertanian akan dikenakan apabila hasilnya cukup limaawsaq atau lebih. al-quran menyatakan dengan jelas zakat perlu diagihkan kepada lapan asnaf tertentu.a. latarbelakang pendidikan serta bilangan tanggungan penerima. pendapat Saidina Omar menyatakan bahawa agihan zakat perlu diberi selagi mana ia diperlukan. Mengikut peraturan dan undang-undang zakat di Malaysia. Data diproses dan dianalisis menggunakan program SPSS. Soalnya ialah adakah langkah memperluas asnaf ini boleh dilakukan? Dan apakah asnaf yang boleh diklasifikasikan sebagai asnaf yang diikhtilaf tersebut? Sehubungan itu kajian ini cuba untuk menerokai asnaf yang diikhtilaf bagi memperluas peranan zakat khususnya dalam pembangunan ekonomi. Pazim @ Fadzim Othman. Analisis Kaedah Taksiran Zakat Pertanian di Malaysia Asmak Ab Rahman. Persoalan yang lebih kritikal ialah asnaf zakat dinyatakan dengan jelas dalam al-quran dan pentafsiran rigid dalam aspek ini mengikut pandangan ahli ekonomi menjadikan peranan zakat agak terhad. Di Malaysia. Data dianalisis secara deskriptif dengan menganalisis aspek kekerapan (frequency) dan hubungan silang (crosstabulation) antara variables yang dikaji.

2004. Islam dan Pembangunan Ekonomi: Kelantan dan Dasar Membangun Bersama Islam Abdul Rahim Anuar. Issues on CSR from Islamic perspective is not newly discussed but has been exist and become a guideline in Islamic business world. Ahmad Akram. Sumbangan pemikiran beliau dalam ekonomi. ia membuka tirai perdebatan syariat Islam dalam negara. production of beneficial goods. Robbin and Cloutar. CSR is generally known as a corporate commitment to operate economically concerning with their social surrounding. The result of this study shows that CZR gives positive impact toward the society such as increase community relations. Malah Islam ialah „addin‟. CZR is unique in the sense that it only focuses on eight groups of people who are eligible to receive zakat contribution (asnaf). Dalam pilihanraya umum pada Mac 2008. Bharuddin Che Pa The emergence of corporate social responsibility (CSR) that has been developed since 1960 in western countries has surge an interest in developing countries including Malaysia. Joni Tamkin Borhan. Pemikiran Ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah Joni Tamkin Borhan. Robbin and Cloutar. Azizi Che Seman. 1996. this paper seeks to review the practical aspect of CZR as practised by TN. Asmak Ab Rahman. This article will discuss the comparison of corporate social responsibility in Islamic and conventional perspectives. This CSR concept is applicable with the development objectives in Islam as guided such as human development. apabila Parti Islam SeMalaysia (Pas) menguasai negeri Kelantan di peringkat Dewan Undangan Negeri (DUN) dalam pilihanraya kebangsaan 1990. 2001. Dalam konteks pembangunan dan pelaksanaan syariat Islam dalam negara. It has been a framework in business ethics and has set up a standard to which a corporation must subscribe in order to give an impact to the society in a positive and productive manner. teori riba. Therefore. Hasil Pemikiran ekonomi Ibn Qayyim yang utamanya adalah untuk merealisasikan konsep kebajikan sosial. better business image and reputation. Dengan syariatnya. CSR has become an important idea since the corporate growth and development is not only depend on corporate profit alone but also depending on other factors that contribute to the corporate sustainability in a long terms. This study uses qualitative approach based on the hypotheses proposed by Hopkins. Kerajaan Pas Kelantan telah melaksana beberapa syariat Islam menerusi Dasar Membangunan Bersama Islam. 2001. keadilan dalam ekonomi dan menghapuskan unsur-unsur yang boleh membawa ketidakadilan dalam aktiviti ekonomi yang diakui amat releven dengan persoalan ekonomi semasa. Selangor dan Wilayah Persekutuan. Pulau Pinang. Ini memberi ruang kepada negeri lain untuk memakai model pembangunan Islam Kelantan dalam membangun ekonomi negeri masing-masing. . seorang tokoh pemikir dan Ulama yang hebat dalam kurun ke 13/14 M. introduced and implemented in Takaful Nasional Berhad (TN). Ia juga telah bercadang untuk melaksanakan hukuman hudud dan qisas tetapi ditolak oleh kerajaan Pusat kerana bertentangan dengan Perlembagaan Malaysia. Yusof Islam menyediakan cara hidup terbaik untuk masyarakatnya dengan pelaksanaan syariatnya. Azizah Md. mekanisma pasaran dan regulasi harga. parti pembangkang melebarkan penguasaannya ke negeri Kedah. accommodation and quality of life. education.This paper attempts to review a new concept called Corporate Zakat Responsibility (CZR). The changes in society social values has lead to this new interest. We found that CZR gives greater impact to the company as well as to the society in terms of health. ekonomi zakat. antaranya. 2004. and mutual interaction in terms of motivations and initiatives as being suggested by Hopkins. ekonomi dan politik. ia juga memberi penyelesaian terbaik kepada masyarakatnya dalam menangani masalah sosial. Che Zarrina Sa‟ari Kertas kerja ini menjelaskan sumbangan and pemikiran ekonomi Ibn Qayyim al-Jawziyyah. A Comparison of Corporate Social Responsibility in Conventional and Islamic Perspectives Nor Aini Ali. In this study we use the similar approach and framework of CSR as a basis of analysis for CZR. ialah prinsip-prinsip ekonomi Islam. enhancing high quality of human life and sustainable development. Patmawati Ibrahim. 1996. Perak. konsep kekayaan dan kemiskinan. Raja Hisyamuddin Raja Sulong. Ahmad Akram.

Abdul Rahim dan Azizah (1998). masyarakat dan pembangunan dengan kesimpulan yang Islam tidak menghalang pembangunan. saya didedahkan tentang sejarah penciptaan duit kertas moden atau wang fiat dan kesannya kepada ekonomi dunia. Justeru menolak pandangan yang Islam menghalang pembangunan. Kajian berdasarkan kepada pembolehubah Pelaburan Langsung Asing(FDI). Mohammad Taqiuddin Mohamad Kajian ini adalah untuk menganalisis prestasi pertumbuhan ekonomi dan mengenal pasti faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi negara OIC di rantau Asia Pasifik iaitu tinjauan ke atas negara pengeksport minyak dan negara yang berpendapatan sederhana. Pertumbuhan Ekonomi Negara OIC: Tinjauan Ke atas Negara Berpendapatan Sederhana dan Pengeksport Minyak di Rantau Asia Pasifik Mohd Hafiz Abdul Wahab. Faktor-faktor ini jugalah yang menerangkan perbezaan di dalam pertumbuhan ekonomi antara negara tersebut. dan Noland (2003). Walaupun negeri Kelantan antara negeri termiskin dan mempunyai sumber kewangannya yang terhad. Hasil kajian empirik mendapati bahawa perbelanjaan kerajaan. Semasa menghadiri Seminar Malapetaka Ekonomi Global 2012 pada 8 Mei yang lalu. Md Zyadi Md Tahir. . sahabat saya ada kongsikan artikel berinformasi berkenaan penciptaan duit kertas moden.Sekali lagi membangkitkan semula perdebatan pelaksanaan syariat Islam dalam negara walaupun Islam adalah agama rasmi seperti yang termaktub dalam Perlembangaan Malaysia. Manakala faktor kadar pertumbuhan penduduk pula adalah faktor yang kurang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. Kajian empirik lain seperti Geertz (1968). “Hyperinflation” yang berlaku kepada Zimbabwe telah membuka mata saya tentang sistem kewangan barat yang diguna pakai di seluruh dunia. Selamat membaca dan menambah ilmu pengetahuan Penciptaan Duit Kertas Moden. Beberapa hari yang lalu. Sejarah Penciptaan Duit Kertas Moden (Wang Fiat) mursyidi | Aug 23. kerajaan PAS Kelantan masih mampu menjana pertumbuhan ekonominya dan mentadbir urus kewangannya dengan baik. Sebarang tambahan penjelasan dari mereka yang pakar adalah dialukan. Isu yang rumit ini telah berjaya dikupas dengan bahasa yang mudah difahami. tulisan Ust Zaharuddin. Sanep Ahmad. 2011 | 2 comments Share Assalamualaikum wbt dan Salam Ramadhan. analisis penganggaran menggunakan perisian E-views telah dilakukan untuk menilai hubungan dan pengaruh setiap pembolehubah dengan pertumbuhan ekonomi. kadar pertumbuhan penduduk dan kadar inflasi untuk tempoh 1985-2005. Kajian ini juga mendapati faktor perbelanjaan kerajaan adalah sebagai faktor utama yang banyak mempengaruhi pertumbuhan ekonomi. kadar inflasi dan Pelaburan Langsung Asing (FDI) adalah faktor-faktor yang mempengaruhi pertumbuhan ekonomi di kebanyakan negara anggota OIC yang dikaji. Hukum & Forex Trading oleh Zaharuddin Abd Rahman Apa itu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini dan bagaimana ia dicipta ? Siapa yang mencetaknya dan atas dasar apa? Bukan proses pengilangannya yang dimaksudkan tetapi adalah di atas asas apa? bersandarkan kepada apa? siapa dan bagaimana nilainya terhasil jika bukan dari emas dan perak? Penulisan ini akan cuba memberikan sedikit gambaran mudah berkenaan hal ini. Ia adalah isu yang rumit untuk diringkas dan dipermudahkan kepada kefahaman awam. Pelaksanaan DMBI di Kelantan telah memberi dampak positif kepada pembangunan ekonomi negeri. diikuti dengan sedikit ulasan para ulama tentangnya. Rodinson (1978). namun saya cuba setakat yang termampu. perbelanjaan kerajaan. Muhammad (1999) dan Abdullah (2002) adalah contoh kajian yang terawal dan terkini yang menganalisa hubungan antara Islam. Untuk memenuhi objektif kajian ini.

Ia akan berfungsi sebagai perantara kepada hasrat Ahmad dan kehendak Ali. APA ITU DUIT? Secara mudahnya. semua item yang diterima umum sebagai perantara (medium of exchange) untuk pertukaran sesuatu barang dan khidmat. Selain itu wujud juga matawang jenis lain yang dihasilkan dari tembaga. baginda berterusan menggunakan dua jenis matawang Roman dan Parsi ini dan dikenali sebagai Dinar ( emas) dan Dirham ( perak). ia boleh dianggap sebagai duit. Bagaimana keduanya boleh bertemu jika kedua-duanya saling tidak mengenali dan berada di kawasan berbeza?. setiap pembeli dan penjual mesti mencari orang yang boleh bertukar dengannya. garam sebagai duit.w. Ada yang menggunakan batu tertentu. Kedua-dua mereka boleh menjualkan kereta dan van masing-masing dan menerima sejumlah wang dari pembeli masing-masing di kawasan masing-masing. Perubahan paling ketara bermula pada tahun 1971.Perlu diingat.a. Oleh sebab itu. Ali memiliki van dan berkehendakkan kepada sebuah kereta. saya nasihatkan anda bahawa tulisan ini tidak menjanjikan sebarang ilmu baru buat anda. maka saya tidak pergi kepada perincian dalam banyak perkara bagi mengelakkan kekeliruan kefahaman. mereka berterusan menggunakan matawang dari emas dan perak ini sehinggalah ia sedikit diubah bagi menambah kemudahan penggunaannya.a. hasil dari itu wujulah matawang atau duit. dan lain-lain barangan bernilai seperti permata dan ain-lain. Inilah fungsi duit yang pertama. Bagi mereka yang pakar juga.w . Sebagai contoh Ahmad mempunyai sebuah kereta tetapi berkehendakkan kepada sebuah van. Menurut sejarah.w dan para sahabat baginda dan telah memainkan peranan yang amat penting sebagai matawang. Penerangan selanjutnya berkenaan hal ini akan menyusul.a. kulit kerang. kebanyakan penulis-penulis ekonomi dan kewangan akan menggaruskan berikut :1) Medium of exchange Perantara kepada urusan jual beli barang dan khidmat. orang menggunakan sistem barter (atau muqayadhah iaitu tukar barang dengan barang). Dahulunya. . Sehingga hukum berkaitannya disebut khusus oleh Nabi s. penggunaan emas dan perak sebagai matawang telah diiktiraf oleh Nabi s. Dalam perkembangan sistem ekonomi pelbagai kerajaan di dunia. FUNGSI DUIT Apabila melihat kepada fungsi duit. tulisan ini ditujukan kepada merkera yng bukan specialize di bidang ini. Sejarah membuktikan. Kerajaan Roman memulakan penggunaan siling emas (denarius) and Parsi menggunakan koin perak (drachma) sebagai matawang mereka. Ini amat sukar. semasa kebangkitan Nabi Muhammad s. Sememangnya amat rumit.

sebagai contoh tidak seperti aiskrim yang boleh cair. sama ada ia masih boleh membeli 20 kg beras atau mungkin lebih lagi. Sudah tentu kita memerlukan satu nilai kira-kira khusus yang boleh difahami oleh pembeli dan juga penjual. Namun hari ini. ia memerlukan syarat berikut bagi menjadi duit yang berkesan :1. wang kertas telah dibebankan dengan fungsi ini walalupun sebenarnya ia tidak layak. 2. 2) Store of value Duit juga berfungsi sebagai pemegang nilai untuk masa akan datang. 5. wang berjumlah RM 5 pada 1 Julai 2008 boleh membeli sekilo ayam. Itulah unit of account. 4. harga barangan lain boleh dinilai dan disandar kepada nilai emas iaitu duit. sebuah laptop. Sebagai contoh. emas. Divisible – Punyai nilai yang boleh dibahagi-bahagikan untuk proses tukaran. agar proses pertukaran hak milik (jual beli) dapat dijalankan dengan berkesan. Itulah fungsi duit. Adakah dengan saiznya?. ia memegang nilai untuk beberapa tempoh masa dan boleh pula dirujuk. Dalam konteks duit kertas moden hari ini pula. iaitu kita tahu nilai dan harga laptop tadi nya adalah RM 3500. beratnya atau apa?. musnah dan hilang yang diakibatkan oleh struktur bentuk sendiri. Untuk memenuhi tiga tujuan dan fungsi duit di atas. Untuk itu ia sepatutnya mempunyai nilai tersendiri serta boleh dirujuk dan tidak kerap berubah. Sebagai contoh. Sebagai contoh. Justeru. maka itulah fungsi duit. Mobile – Mudah dibawa ke sana ke mari. 3) Unit of account Ia diperlukan untuk menentukan dan mengetahui nilai sesuatu barang. katalah emas satu gram boleh ditukar dengan 20 kg beras. Akan diulas kemudian. boleh dirujuk kepada nilai emas satu gram tadi. Bertindak sebagai unit kira-kira (unit of account).punyai nilai tersendiri atau hasil penetapan oleh undang-undang. iaitu mampu mengekalkan nilainya bagi memberikan kuasa beli pada masa akan datang. bagaimana kita ingin menyebut berkenaan nilai dan harganya jikalau terdapat pembeli?. Dalam tempoh dua tahun. Diterima meluas . 3. Hanya dengan itu.Seterusnya wang yang diperolehi boleh digunakan untuk membeli kereta dan van yang masing-masing inginkan tanpa perlu bertemu. Stable and durable – Stabil dan tidak mudah hancur. BERKENAAN PENCIPTAAN WANG . dan dalam tempoh beberapa tahun akan datang jumlah yang sama sepatutnya masih boleh membeli kuasa beli yang sama iaitu seklio ayam. kambing dan lain-lain lagi. Standardizable – nilainya boleh ditentukan dengan mudah.

ia adalah satu persidangan antarabangsa selepas Peperangan Dunia Kedua. bahawa wang kertas USD cetakan US ini boleh ditebus dengan emas fizikal bagi mana-mana pihak antarabangsa tetapi tidak bagi rakyat mereka. Perlu diketahui juga. Hasil dari persidangan ini. Persidangan Bretton Woods padatahun 1944 ini membawa kepada kewujudan wang yang disandar dan diikat kepada emas. Ia dinamakan gold backed paper money. Namun. keputusan mereka memperkenalkan matawang kertas yang mempunyai nilai tukaran yang tetap (fixed exchange rate). Jika ini berlaku. kerajaan US akan dipenuhi dengan duit kertas tanpa nilai emas lagi. mudah untuk dibawa serta dipinda dan disimpan. iaitu duit dalam bentuk kertas sebagai ganti kepada matawang emas. Sistem dan istilah ini MESTI difahami bagi melengkapkan kefahaman anda berkenaan penciptaan duit. Pada tahun 1971. Memang sepatutnya setiap matawang yang dicetak mestilah terdapat emas di belakangnya. Keadaan ini membimbangkan US kerana jumlah emasnya yang terhad serta juga bimbang tindakan Perancis akan ditiru oleh kerajaan negara lain. perjanjian tadi telah dibatalkan. 2) FRACTIONAL RESERVE BANKING AND REQUIREMENT Kerajaan US memberikan gambaran berikut untuk menerangkan istilah ini dan mengapa ia diperlukan: . Hasilnya. kerana ia mewakili sejumlah emas atau perak yang berada di dalam simpanan bank. Ia juga dikenali sebagai representative money. masalah bermula apabila pihak kerajaan USA mencetak matawang kertas yang lebih banyak dari jumlah emas fizikal yang berada di dalam simpanannya. beberapa perkara berikut mestilah difahami :1) SISTEM BRETTONS WOODS Perbincangan berkenaan matawang kertas sukar dipisahkan dari info berkenaan sistem Bretton Woods. Untuk memahami serba sedikit berkenaan duit kertas hari ini. Pihak kerajaan AS ketika itu pula berjanji akan membolehkan tebus tuntut (redeemable) setiap USD yang ada di tangan mana-mana pihak kepada emas sebenar. lahirlah Bank Dunia (world bank) dan juga International Monetary Fund (IMF). ia dijangka lebih baik kerana lebih ringan. [1] Dalam perkara matawang. kemudian matawang dari negara-negara lain pula diikat dengan nilai US Dollar. antara puncanya adalah disebabkan oleh jumlah emas fizikal yang tidak mencukupi untuk menampung lambakan wang kertas di dalam pasaran. kerajaan Perancis menuntut emas fizikal apabila membawa sejumlah besar wang kertas US Dollar. Tindakannya itu dinamakan fractional reverse system. Nilai United States Dollar telah diikat dengan 1/35 dari troy ounce (888. membincangkan kaedah terbaik untuk membangunkan semula ekonomi dunia yang meleset teruk akibat perang.671 milligram emas).Saya juga sertakan sedikit petikan berkenaan sejarah penciptaan wang ‘money creation’ agar kita dapat memahami hakikat duit kertas yang berada di dalam poket kita hari ini dan apakah pendirian Islam berkenaannya.

Fractional reserves banking adalah satu sistem ini menetapkan pihak bank untuk MENGEKALKAN sebahagian dari jumlah wang yang disimpan oleh pendeposit dan menggunakan bakinya untuk memberi pinjaman kepada pelanggan lain. If banks did not lend out their available funds after meeting their reserve requirements. terdapat pula negara yang meletakkan 10% atau 20% atau 50% wajib disimpan. Bank memberikan pinjaman USD 800 dengan kadar interestsebanyak X dalam tempoh 10 tahun. Katalah Encik Umar telah membeli perabor secara hutang dari Encik Ali dan ingin meminjam wang dari bank bagi menyelesaikan hutangnya..The fact that banks are required to keep on hand only a fraction of the funds deposited with them is a function of the banking business. This is done to expand the economy by freeing up capital that can be loaned out to other parties. manakala Fractional Reserves Requirement adalah jumlah minima despoit (wang simpanan) yang WAJIB DISIMPAN. sistem fractional reserves banking adalah sistem yang membenarkan pihak bank menyimpan sebahagian dan meminjamkan bakinya atas alasan menggalakkan perkembangan ekonomi. For the economy and the banking system as a whole. bank berhasrat menambah asetnya. Sebagai contoh mudah untuk menambah kefahaman ianya begini. depositors might have to pay banks to provide safekeeping services for their money. Di Malaysia. Most countries operate under this type of system. it permits the banking system to “create” money. Investopedia mentakrifkannya sebagai A banking system in which only a fraction of bank deposits are backed by actual cash-on-hand and are available for withdrawal. Banks borrow funds from their depositors (those with savings) and in turn lend those funds to the banks’ borrowers (those in need of funds). . Manakala bakinya sebanyak USD 800 boleh dipinjamkan. Dengan cara ini. katalah kita di sebuah negara yang meletakkan 20% sebagai fractional reserves requirement. Referred to as the fractional reserve system. lalu halnya seperti di bawah: John menyimpan wang tunainya sebanyak seribu ringgit (USD1000) kepada Bank A. Bank A menerimanya dan WAJIB tidak menggunakan 20% dari jumlah itu iaitu USD200. the practice of keeping only a fraction of deposits on hand has an important cumulative effect. bakinya boleh dipinjamkan. [3] Maka kesimpulannya. syarat yang ditetapkan hanyalah 4% dari jumlah simpanan seorang pendeposit. Banks make money by charging borrowers more for a loan (a higher percentage interest rate) than is paid to depositors for use of their money. [2] Justeru.

Apabila Encik Umar menerima wang itu, ia terus menggunakannya bagi membayar perabot yang dibelinya dari Encik Ali. Encik Ali selepas itu menyimpan hasil jualan perabot tadi di dalam akaunnya di Bank B. Jumlah USD 800 dimasukkan ke bank komersial B. Tatkala itu bank B mestilah menyimpan 20% darinya iaitu USD 160. Bakinya sebanyak USD 640 akan dipinjamkannya kepada pelanggan lain dengan interest juga. Begitulah pusingan wang di semua bank-bank dan peminjam. Katalah ia berterusan sehingga Bank K. Kesimpulannya, setiap kali terdapat orang yang menyimpan duit di bank, setiap kali itulah ia mempunyai kuasa untuk mencipta wang melalui pinjaman dengan interest. Setiap kali wang dicpta melalui interest, jumlah wang di dalam pasaran bertambah dan ia akan membawa kesan inflasi. Proses pertambahan dan pergandaan wang asal yang disimpan ini boleh berganda mengikut teorinya sebanyak 500%. Ia dinamakan proses money multiplier. Untuk lebih mudah faham, sila lihat rajah di bawah. Bagaimana simpanan RM 1000 menjadi RM 4000 dalam pasaran Nama Bank Jumlah disimpan Jumlah pinjaman Reserves diberikan 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78 130.42 200 160 120.8 100.24 80.19 60.55 50.24 40.19 30.36

A B C D E F G H I

1000 800 640 510.2 400.96 320.77 260.21 200.97 160.78

J K

130.42 100.74

100.74

20.68

Total Reserves: 890.26 Jumlah Keseluruhan Simpanan 4570.05 Keseluruhan yang dipinjamkan 3570.05 Total Reserves + Last Amount Deposited: 1000

Bayangkan dengan simpanan RM 1000 itu, menyebabkan wang itu berlegar dalam sistem perbankan sesebuah sehingga boleh menyebabkan penciptaan wang sebanyak RM 4570.05 dalam pasaran. Padahal, wang tunai yang sebenarnya hanyalah RM 1000. Inilah hasil fractional reserve banking system. Sila lihat graf ini pula:-

Rajah : Graf money multiplier Ia menjelaskan bagaimana fractional reserve requirement yang ditentukan oleh kerajaan atau bank negara memberikan kesan kepada maksimum pergandaan wang dalam pasaran. Inilah juga yang sedang berlaku di bank-bank komersial di seluruh dunia termasuk Malaysia. Apa yang anda faham? Cuma di Malaysia, pergandaannya tentulah lebih dahsyat kerana peratusan fractional reserve di Malaysia adalah 4 % sahaja. Justeru grafnya akan menaik ke atas dengan lebih tinggi. 3) DUIT KERTAS FIAT (FIAT MONEY)

Setelah faham apa itu fractional reserve banking dan requirement, adalah lebih mudah untuk kita faham bagaimana duit kertas hari ini dicipta. Semuanya bermula pada tahun 1971, munculnya Fiat Money iaitu duit kertas yang ada di sekeliling kita hari ini. Ia adalah wang kertas yang tidak disandarkan kepada apaapa precious metals seperti emas dan perak. Ia bukan lagi representative money sebagaimana yang diterangkan sebelum ini. Ada yang berpendapat fiat money dicipta kerana jumlah emas yang tidak mencukupi untuk mengimbangi pertumbuhan ekonomi yang begitu cepat. Lombong-lombong emas gagal menghasilkan emas yang mencukupi untuk penciptaan wang. Maka atas dasar ingin melonjakkan pertumbuhan ekonomi, pergantungan kepada emas fizikal tidak lagi berkesan. Natijahnya fiat money dicipta. Perkataan ‘fiat’ pula berasal dari perkataan latin yang bermaksud ‘let it be done’. Memang benar, fiat money yang wujud hari ini boleh dicetak oleh kerajaan berdasarkan kehendak mereka, sebagaimana yang dikatakan dicipta ‘from the thin air’ atau dari angin sahaja. Menurut investopedia, fiat money dijelaskan sebagai “Currency that a government has declared to be legal tender, despite the fact that it has no intrinsic value and is not backed by reserves. Historically, most currencies were based on physical commodities such as gold or silver, but fiat money is based solely on faith.” [4] Jelasnya, apakah asas penciptaan wang kertas hari ini?. Ia hanyalah berdasarkan kehendak dan keyakinan dan kepercayaan orang ramai terhadap nilainya. Jika tiba-tiba semua rakyat di dunia, enggan mengiktiraf USD dalam transaksi mereka. nilai USD akan menghadapi masalah, demikian juga Ringgit Malaysia. Nilainya wang kertas fiat ini pula kebanyakkannya ditentukan oleh keyakinan manusia kepada kerajaan yang mengeluarkannya, ia dibiarkan terapung ‘floating’ mengikut suasana ekonomi di sesebuah negara. Sebab itulah jika kerajaan sewenang-wenangnya mencetak wang kertas fiat, ia sama sekali tidak menjadikannya kaya, malahan nilai matawangnya semakin menjatuh. Biasanya apabila perang berlaku atau masalah ekonomi berlaku seperti di US dan Eropah di waktu ini, kerajaan melalui bank negara mereka akan mencetak lebih banyak wang kertas fiat bagi menghadapi urusan peperangan atau masalah kredit, apabila cetakannya begitu dahsyat sampai melebihi perkembangan sebenar ekonomi dalam negara tersebut, inflasi atau susut nilai matawang akan berlaku. Proses pertambahan jumlah wang kertas dalam pasaran dunia atau sesebuah negara ini dinamakan money supply. Justeru, cetakan wang kertas dalam sesebuah negara MESTI dikawal oleh kerajaan sebaiknya, selaras dengan perkembangan industri dan perniagaan dalam negaranya, jika tidak jumlah wang kertas yang dihasilkan melebihi kadar pertumbuhan industi dan perniagan sesebuah negara itu, hasilnya nilai matawangnya akan jatuh merudum dan kuasa beli mengecut. Tatkala itu inflasi akan berlaku. Contoh

Mengapa berbeza?. riba bersamanya dan kesannya jumlah keseluruhan wang kertas dalam pasaran) Tiada sebarang wang kertas dalam pasaran dunia Gotham ketika itu. Mereka percaya cara mendapatkan keuntungan adalah melalui interest yang dikenakan kepada peminjam. Bank memberi pinjam Gotham Dollar 500 tetapi sekali lagi ia dikeluarkan dengan interest. pembekal pasir.? Jawapnya. Dalam sistem konvensional hari ini. 4) INFLASI DUIT KERTAS FIAT SECARA SEMULAJADINYA DICIPTA DENGAN INTERESTPENYEBAB Ini satu lagi hakikat yang mesti difahami. sejak dari mula asal usul penciptaannya. Kerana proses jual beli memberikan ruang pertumbuhan ekonomi secara menyeluruh. Hanya ada sebuah bank di Bandar Gotham. lembu atau ayam yang boleh menghasilkan duit samada dengan menyewakannya. . setiap wang kertas fiat yang dikeluarkan oleh bank atau sesebuah kerajaan dilahirkan dengan interest di sebaliknya atau bersamanya. kontraktor. Robin terpaksa pergi kepada Bank D sekali lagi. Ia amat berbeza dengan sistem kewangan Islam. iaitu bank D. Robin Gotham Dollar 2000 itu dengan interest sebanyak Gotham Dollar 500. Permohonan kepada bank dibuat. Namun saya belum berkesempatan untuk menghuraikan lanjut bagi mengelakkan artikel ini menjadi terlalu panjang. membuka peluang kerja. kali ini sebanyak Gotham Dollar 50. peluang supplier barangan. minyak petrol dan gas. ia adalah ibarat sebuah rumah. katalah ENCIK ROBIN satu-satunya manusia berdikari yang ingin menggunakan wang kertas fiat di Bandar Gotham. Masalahnya. Justeru. kali ini ingin meminjam Gotham Dollar 500 pula kerana berhasrat ingin menyelesaikan hutangnya dengan interest. (contoh ini adalah bersifat fiction tetapi ia hanya untuk memberi tambahan kefahaman bagaimana sistem bank mencipta wang kertas. Beginilah. pembekal kertas dan ramai lagi akan mendapat manfaat dari proses penghasilan keuntungan melalui jual beli. jika dahulu RM 5 boleh membeli ayam sekilogram. setiap duit yang dikeluarkan adalah dianggap barang dagangan (komoditi) yang mesti menghasilkan keuntungan dengan sendirinya. Bagi mereka duit dan wang dengan sendirinya adalah komoditi. Sangat berbeza dengan pemikiran konvensional yang ingin menghasilkan duit dari pinjaman duit. dalam pasaran dunia itu. Ia mesti membawa hasil pulangan. Kini En Robin memerlukan wang sebanyak Gotham Dollar 2000. bank mencipta wang yang diminta dari ‘thin air’ dari angin tanpa sebarang sandaran. Ini amat bertentangan dengan Islam yang menghalalkan keuntungan dicapai melalui proses jual beli. selepas inflasi RM 5 hanya boleh membeli ½ kilo ayam.mudahnya. kereta. Dipinjamkannya kepada En. wang yang wujud hanyalah Gotham Dollar 2000 sahaja kerana itulah duit pertama yang dicipta oleh Bank di Bandar Gotham. menjual atau meminjamkan. bagaimana En Robin ingin mendapatkan lagi Gotham Dollar 500 untuk menyelesaikan interest kepada bank D sedangkan tidak wujud Gotham Dollar yang lain selain 2000 yang baru dicipta tadi. Sekali lagi ditegaskan.

Pihak bank negara pula mengesahkan wang kertas fiat tadi mempunyai nilai untuk membayar segala jenis hutang awam dan swasta. ia juga dilahirkan bersama interest. nilai dan kuasa beli yang dimiliki oleh RM turut akan jatuh merudum. ia tidak punyai nilai sendiri dan hanya bersandar kepada kepercayaan dan tanggapan umum terhadapnya. inilah proses hyperinflation yang berlaku kepada Zimbabwe sekarang. ia berkembang biak dalam pasaran sesebuah negara dan mengalir ke luar negara. perak dan properties. apakah hukumnya? Bagi menentukan hukumnya. Sistem penciptaan wang kertas fiat sebegini juga dilihat TIDAK ADIL sama sekali buat setiap individu yang berusaha. . Selain itu. dan itulah asas duit kertas fiat. nilainya sentiasa mengecut akibat inflasi dari sistem fractional reserve. Tiba-tiba akibat kepercayaan antarabangsa kepada Ringgit Malaysia jatuh. maju lagi hebat? Tidak sama sekali.!! Tidak keterlaluan jika saya katakan. Adakah sistem MATAWANG SEBEGINI baik.Sudah tentu sekali dan berjuta kali lagi en Robin akan di bank yang sama membuat perkara yang sama dan hutangnya juga akan selesai. selagi itulah kita boleh diugut oleh negara kaya. Jika itulah keadaannya. dan mempunyai simpanan berbillion ringgit Malaysia. Itulah sistem kewangan dunia hari ini. Dicipta asalnya oleh Bank Negara dan dipinjamkan kepada bank-bank komersial yang lain dengan interst. sistem wang kertas fiat adalah SATU PERANGKAP yang dibuat oleh negara barat. Itulah yang berlaku. Bezanya. kemudian bersandarkan sistem FR dan money multiplier tadi. malah individu kaya turut boleh menjatuhkan nilai ringgit kita dalam masa satu minit. para ulama cuba melihat adakah wang kertas fiat ini sama seperti emas atau tidak?. SUDAH TENTU NILAI BERBILLION TADI MENJADI BEBERAPA RINGGIT SAHAJA. dalam masa yang sama mereka juga terperangkap oleh perangkap yang dicipta mereka. Jikakalau keadaan ini berlaku kepada Malaysia ( moga dijauhkan Allah). HUKUM WANG KERTAS FIAT & PANDANGAN ULAMA Telah dsebutkan tadi wang kertas fiat tidak disandarkan kepada apa jua precious metal. Itulah status legal tender yang tercatat di matawang kertas kita dan USD hari ini. Bayangkan individu yang berusaha keras lalu berjaya. terdapat ramai yang meminjam dan banyak bank yang menyediakannya bermula dari Bank Negara. dan jikalau individu berjaya tadi masih tidak menukarkan wang kertas fiat yang tersimpan di banknya kepada aset berharga seperti emas. Mereka mengganggap setiap duit yang tercipta mesti membawa pulangan. Selagi kita terus dengan sistem ini. malah inilah sistem yang membenarkan usaha keras dirompak oleh sesiapa sahaja! Inilah yang belaku kepada negara kita apabila George Soros melambakkan wang Ringgit sehingga jatuh nilainya begitu deras.

Ibn Sina pernah berkata : Ertinya : Ini adalah dari hikmah yang dikurniakan Allah pada dua jenis logam ini (emas dan perak) dan kesukaran menemuinya (scarcity) sehingga itu ia mampu menjadi penyandar nilai usaha manusia (sebagai perolehan dan matawang). Adakah ia sama hukumnya seperti emas dan perak walaupun ia tidak punyai nilai fizikal tersendiri(intrinsic value) atau ia bagaimana? Setelah diskusi panjang lagi teliti dan terperinci pada tahun 1986. ia adalah kerana wang-wang sampingan iaitu wang bernama fulus terlebih sebaran di dalam pasaran. dan banyaklah yang boleh memilikinya sehingga menyimpannya(memilikinya) tidak sebarang erti. sebelum itu semua zaman pemerintahan Islam hanya menggunakan EMAS dan PERAK sahaja sebagai matawang utama.[8] Imam Asy-Syafie pernah menolak tindakan menjadikan logam selain emas dan perak sebagai matawang. para ulama dengan bantuan pakar ekonomi dan kewangan kontemporari berijtihad secara jama’aie dalam menentukan kedudukan wang kertas fiat ini. Dr Ali Muhyiddin Al-Qurrah Daghi. ia dibuat dari bahan murah seperti campuran besi dan tembaga tanpa nilai tersendiri yang tinggi. fulus sesuai disamakan keadaannya dengan matawang fiat kertas di zaman ini kerana kedua-duanya tiada nilai tersendiri. lalu petikan keputusan mereka adalah [ nombor 31 ( 3/9) ] :- . Namun ulama mazhab Syafie berpendapat qiyas dalam hal ini masih wujud sekiranya ia mempunyai‘illahathman ( store value ).Jikalau matawang kita berasaskan emas dan perak yang punyai nilai tersendiri dan tidak bersandar kepada kepercayaan dan keyakinan serta persepsi umum terhadap ekonomi negara kita. itulah hikmah yang menjadikan nilainya sentiasa kekal. [7] Menurut Prof.[5] Tamadun Islam tidak pernah menghadapi masalah inflasi yang teruk kerana emas dan perak sentiasa mampu mendapat tempat di hati manusia. Fulus adalah duit sampingan untuk transaksi kecil.. Ia pernah dicipta di zaman pemerintahan Islam. maka akan terbatallah hikmah penciptaannya oleh Allah. ia menjadi popular dan tersebar di zaman Al-Malik An-Nasir sekitar tahun 806. [9] Melalui persidangan dan mesyuarat Majlis Fiqh Antarabangsa. [6] Jika berlaku sedikit inflasi di zaman pemerintahan Islam. Oleh kerana kewujudan emas dan perak yang terhad. Malah beliau amat tegas sehingga menolak sebarang qiyas terhadap emas dan perak. InshaAllah tidak.maka jikalau boleh sifat kedua-duanya (emas dan perak) itu diperolehi dengan mudah (secara tidak hakiki seperti apa yang ada pada matawang fiat kertas).. Adakah masalah yang disebut tadi akan berlaku?. Nilainya ditetapkan oleh kerajaan.

Ini kerana ia tetap berfungsi sebagai medium of exchange dan masih boleh menjalankan fungsi-fungsi duit di zaman moden ini walalupun tidak sesempurna emas dan perak fizikal. dan seluruh hukum emas dan perak. jual beli secara salam. Majlis Fiqh antarabangsa yang dianggotai ulama fiqh terhebat dari seluruh dunia secara sepakat membenarkan penggunaannya namun dengan syarat ia mestilah mengikuti displin dan syarat yang sama dengan hukum atas emas dan perak. Namun setelah para ulama melihat kepada faktor cengkaman ekonomi dunia kontemporari di tangan bukan Islam dan keperluan mendesak untuk penggunaan matawang fiat disebabkan ketiadaan alternatif di hadapan mata sepeti matawang dinar emas dan sebagainya. namun apakah alternatif yang ada di hadapan mata di ketika ini. Majma Al-Fiqh Al-Islami. hukum riba masih tetap ada padanya. Justeru itu. umat Islam diberikan keringanan untuk bermuamalat dengan wang kertas fiat ini namun MESTILAH MENGIKUT DISPLIN emas dan perak. kewajiban zakat. [11] Demikian juga apa yang disebut oleh Imam Malik bin Anas :Ertinya : “Sekiranya orang ramai membenarkan sesama mereka untukmenjadikan kulit sebagai dibentuk menjadi wang. a) Hukum Melabur & Forex Trading . Khalifah Umar pernah berhasrat menjadikan kulit kerbau sebagai matawang. anda boleh membaca ulasan saya berkenaan forex trading melalui pelbagai platform di internet di sini. dan boleh kita adaptasikan pandangannya dengan wang kertas fiat hari ini. tetapi ia membatalkannya kerana bimbang akan ada yang pinjam meminjam kerbau maka jatuh kepada riba.Ertinya : Berkenaan hukum wang kertas fiat : Ia adalah matawang pada hukumnya disebabkan padanya terdapat sifat nilai harga yang lengkap. hlm 40 ) Keputusan untuk mengaplikasikan hukum emas dan perak ke atas wang kertas fiat ini adalah bertepatan dengan pandangan Umar al-Khattab. Kita juga mengetahui bahawa fatwa para ulama bukannya dinilai begitu berat oleh pemimpin politik negara-negara umat Islam sehingga dengan segera mereka akan memperkenalkan dinar emas. fatwa mestilah bersifat praktikal atau ‘jejak di atas muka bumi dan tidak terawang di angkasa’. Jika kita kembali merujuk dan melihat kepada cara penciptaan matawang fiat (yang telah disebutkan di atas) ini sudah tentu hukum penggunaannya adalah HARAM disebabkan cara penciptaannya. atas dalil hajiat. PEMAIN FOREX TRADING MELALUI INTERNET YANG PELIK Sebelum itu. dan oleh itu semua hukum hakam yang ada pada emas dan perak adalah jatuh kepada wang kertas fiat seperti hukum berkaitan riba. nescaya akan aku larang ianya dijual dengan emas dan perak secara tangguh” [12] Ia jelas menunjukkan pendirian Imam Malik bin Anas. Fahamilah. [10] Ini beerti Umar melihat apa sahaja yang dijadikan matawang walaupun selain emas dan perak. Memang boleh bagi para ulama untuk menfatwakannya sebagai haram. (qararat wa tawsiat.

Padahal masalah HUKUM sudah muncul di awal-awal lagi. Tidak lah begitu mudah untuk saya menuliskannya dalam artikel ringkas. Sudahlah FATWA keharusan penggunaan fiat money hanya berlandaskan ‘hajiat tunnazzal manzilat addharurat’. Ia bukan sahaja ditegah oleh undang-undang Malaysia malah juga hukum Syara’. mereka menguasainya melalui sistem Kapitalisme. Memang benar hukumnya haram dan tahniah atas ketegasan namun saya bimbang mereka terlupa di dalam poket mereka adalah wang jenis ini juga.w : Ertinya : “Agama ini adalah banyak memudahkan. dipenuhi pula dengan individu kapitalis yang enggan tunduk . Mereka berdosa kerana mereka seolah menolak fatwa yang memberikan keringanan menggunakannya di waktu ketiadaan wang yang memenuhi kehendak Islam. Ia termasuk dalam fatwa keringanan ‘rukhsoh’ dan hajiat yang dimaksudkan oleh fatwa para ulama sedunia tadi. Lebih bermasalah apabila kumpulan pemain ini berhujjah kononnya financial leverage yang mereka sertai adalah halal tanpa sebarang masalah. Malah tidak mudah juga ia dilaksanakan di zaman kuasa bukan Islam menguasai dunia. Maka atas dasar keyakinan tegas mereka. setiap kali mereka menggunakan wang kertas fiat. ingin saya tegaskan.b) Isu leverage Dalam Forex Trading Kerana itulah. dan tidaklah seorang yang terlalu berkeras (atau melampau) dalam urusan agama kecuali mereka akan tewas ( dengan kekerasan ) mereka” ( AlBukhari. Inikah hasil pendapatan yang ingin dibanggakan? mengambil untung atas perbezaan nilai satu matawang fiat sebuah negara dengan matawang negara yang lain. Bab Iman ) KESIMPULAN Fahami sekali lagi tulisan ini dan apakah alternatifnya?.a. setiap kali itu jugalah mereka tenggelam dalam dosa. juga tidak bersandarkan kepada emas dan perak. iaitu pada matawang kertas fiat yang lahir dengan cara riba. individu yang sibuk meraih untung melalui perniagaan matawang atau forex trading sebenarnya adalah penyumbang-penyumbang kepada inflasi dan menambah lagi masalah money supply yang telah saya sebutkan kesan akibat darinya. Sabda Nabi s. Tidak saya nafikan ada ‘ustaz’ yang terlebih tegas lalu berkeras mengatakan wang kertas fiat hari ini tetap haram.(IAITU KEPERLUAN YANG TINGGI YANG HAMPIR TERGOLONG DALAM KATEGORI TERDESAK) Tiba-tiba MUNCUL individu yang mendakwa diri Islam menyalahkangunakan fatwa ini untuk memuaskan ketamakan diri dengan melibatkan diri dalam forex trading melalui platform pelik-pelik di internet. Bertenggek atas matawang kertas fiat untuk memberi anak dan isteri makan? Fikirkan… Keadaan ini berbeza dengan kita orang biasa yang menggunakan matawang kertas fiat ini untuk jualbeli seharian kita.

Sistem kapitalis hari ini sebenarnya boleh diubah suai bagi menepati Islam sebagai sistem demokrasi. ia perlu bermula dengan diri ANDA.net 10 November 2008 SEJARAH MATA WANG ISLAM DI INDIA Posted by aki2004 on Mac 15. berlainan pula dengan kerajaan Islam di benua kecil India.zaharuddin.kepada kebenaran kerana tenggelam dengan kerakusan. yang telah beberapa kali cuba menawan beberapa wilayah India terutamanya di bahagian utara. ANDA PERLU MEMAHAMI BAGAIMANA WANG FIAT DICIPTA DALAM SISTEM EKONOMI BEBAS KAPITALISM. Jika Dinasti Umaiyah dan Abbasiyah memilih untuk bermula dengan reka bentuk mata wang yang di tempa oleh kerajaan Byzantium dan Sasanid. fahamikan juga kesannya kepada diri anda dan dunia. . Kerajaan Islam India yang dipelopori oleh dua pemerintah Islam tempatan iaitu Kesultanan Delhi dan Empayar Mughal yang memerintah dari abad ke 11 hingga abad ke 17 Masihi telah mengambil langkah sama untuk mengawal ekonomi. Reka bentuk mata wang Islam India bermula seawal abad ke 10 Masihi. Untuk tujuan itu. Sekian Zaharuddin Abd Rahman www. Pada masa sama mempamerkan kuasa yang dimiliki oleh pemerintah. pemerintah Dinasti Islam Ghaznavid. Duit pertama yang dibuat di benua kecil itu adalah sewaktu pemerintahan Mahmud Ghazni. 2011 · Tinggalkan Komen Rate This Oleh ROS MAHWATI AHMAD ZAKARIA MATA wang yang dikeluarkan oleh kerajaan Islam yang terawal telah menjadi pemangkin kepada lebih banyak pengeluaran mata wang yang lebih kreatif dan indah buatannya.

yang merupakan maharaja Mughal pada pertengahan abad ke 16 Masihi. baginda tidak menggunakan kalimah syahadah tetapi menggunakan perkataan Allahu akbar jalla jalaluhu. Jika kebanyakan sultan memilih meletakkan nama dan gelaran mereka di atas duit yang ditempa. namun pendekatan yang diambil dalam pembuatan duit bagi wilayah India amat unik. Imej penunggang kuda mungkin diadaptasi daripada mata wang yang dihasilkan oleh Dinasti Ghaznavid di Ghazni. Kedua-dua bahasa menyatakan nama baginda sebagai pemerintah. Ini merupakan pengenalan tulisan dan bahasa Parsi dalam pembuatan duit di benua kecil India. berlainan pula dengan Muhammad bin Tughlaq. zodiak dan penunggang kuda. . perak. Baginda menggabungkan ciri mata wang Islam dan ciri tempatan dengan menggunakan tulisan Arab dan bahasa Arab di satu bahagian duit manakala tulisan Devanagri dan bahasa Sanskrit pada bahagian yang lain. Tulisan Parsi yang dipilih merupakan dua baris puisi Parsi yang terpilih. Baginda yang dikenali sebagai ‘putera pembuat duit’ kerana revolusi reka bentuk duit yang dilakukan telah memilih nama ayahanda baginda untuk diletakkan di atas duit yang ditempa. nama baginda. Imej figura yang digunakan adalah seperti lembu yang mempunyai bonggol di bahagian belakang. tembaga dan aloi (yang mempunyai campuran beberapa jenis logam). Ketua jabatan tersebut yang pertama ialah Khwaja Abdul Samad yang merupakan seorang pelukis dan penulis khat terkenal pada zaman pemerintahan Akbar. Era baru dan sistem pembuatan duit yang teratur telah ditubuhkan sewaktu pemerintahan Akbar. Selepas pemerintahan Muhammad Ghazni. Bagi perkataan Arab.Walaupun Dinasti Ghaznavid adalah sebuah kerajaan yang berpusat di Bandar Ghazni yang kini merupakan salah satu wilayah Afghanistan. Selain transformasi dalam sistem pengeluaran dan pengawalan duit. Baginda menubuhkan satu jabatan berasingan dan melantik seorang ketua jabatan bagi memantau pengeluaran dan reka bentuk duit pada waktu itu. kerajaan Islam selepas baginda mula menempa duit dengan menggunakan imej figura. Duit yang dikeluarkan diperbuat daripada beberapa jenis logam seperti emas. tempat pengeluaran dan tahun. Seorang lagi pemerintah yang membuat perubahan terhadap kandungan tulisan yang dipilih untuk ditempa di atas duit adalah Maharaja Jahangir. Akbar turut menukar penggunaan tulisan yang berasaskan kewilayahan yang dikenali sebagai nagari kepada tulisan Arab dan tulisan Parsi.

Jawa dan Semenanjung Tanah Melayu juga mengambil langkah yang sama dengan menempa duit kerajaan sendiri seperti yang dilakukan oleh kerajaan Islam di kawasan lain. Sejarah mata wang Islam di Tanah Melayu Tarikh Disiarkan: 17 Mar. Kejatuhan Empayar Mughal pada abad ke-18 Masihi menjadikan sistem pengeluaran duit kerajaan Islam di benua kecil India turut menghadapi masalah. Salah satu perubahan besar yang boleh dilihat adalah pengeluaran duit oleh kerajaan Islam tempatan.Jahangir yang memerintah selepas Akbar meletakkan nama permaisurinya di samping nama baginda. yang pasti ia membawa kesan yang mendalam dalam kehidupan masyarakat Islam di wilayah ini yang rata-ratanya dihuni oleh orang Melayu. . Gujerat dan China. Permaisuri kesayangan baginda iaitu Nur Jehan terkenal dengan kebijaksanaan dan pelbagai kebolehan lain seperti menunggang kuda dan bermain pedang. Walaupun terdapat pelbagai teori mengenai tempat pertama dan bila Islam sampai ke dunia Melayu. Mata wang penting kerana kedudukan dunia Melayu yang menjadi pusat perdagangan antarabangsa bagi pedagang asing terutamanya dari Timur Tengah. Bahagian terakhir pada minggu hadapan akan mengetengahkan sejarah mata wang Islam Dunia Melayu. Kerajaan yang dipelopori oleh Kesultanan Melayu yang beragama Islam sama ada di Sumatera. Galeri mata wang Muzium Kesenian Islam Malaysia mempamerkan pelbagai bentuk rekaan duit dunia Islam bermula dari zaman Umaiyah sehingga abad ke 20 Masihi. 2011 (All day) Sumber: Utusan Malaysia Online Oleh ROSMAH WATI AHMAD ZAKARIA KEDATANGAN Islam ke Nusantara membawa seribu satu perubahan dan keindahan bersamanya.

Malik Al-Adil. Kebanyakan mata wang Islam dunia Melayu mempamerkan nama gelaran pemerintah Islam dalam bahasa Arab seperti. Ciri-ciri mata wang Islam dunia Melayu adalah seperti berikut: Ciri pertama.Logam yang menjadi bahan utama dalam pembuatan duit seperti emas. . adalah bahasa yang digunakan di atas duit yang dikeluarkan. Nasir al-Dunia Wa'l-Din. adalah gelaran raja. Ini secara tidak langsung menunjukkan kedudukan bahasa Arab yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu ketika itu. Gelaran-gelaran ini digunakan bagi menggantikan nama raja atau sebagai tambahan kepada nama raja atau ratu yang memerintah yang terdapat di atas duit tersebut ketika itu. Ciri kedua. AlSultan Al-Adil dan Khalifah Al-Mukmin. perak dan timah adalah merupakan sumber asli yang banyak terdapat di dunia Melayu pada waktu itu. Antara mata wang yang mempunyai tahun dan tempat ia dikeluarkan adalah mata wang dari Kelantan dan Kedah. Rekaan mata wang yang dihasilkan oleh pemerintah Islam di dunia Melayu mempunyai ciri-ciri yang berlainan dengan mata wang yang dihasilkan di Timur Tengah tetapi mempunyai sedikit persamaan dengan kerajaan Islam yang paling hampir dengan Asia Tenggara iaitu Kerajaan Islam di India. Hampir kesemua mata wang Islam dunia Melayu menggunakan bahasa Arab dan tulisan Arab walaupun dunia Melayu mempunyai bahasa Melayu dan tulisan Jawi. Al-Adil. Ciri ini tidak kelihatan bagi mata wang yang dikeluarkan pada abad ke 15 hingga 18 Masihi tetapi mula kelihatan dalam abad ke 19 Masihi. Ciri ketiga adalah tahun dan nama tempat ia dikeluarkan.

Rekaan ini adalah bagi memudahkan duit tersebut diikat bersama menggunakan tali dalam jumlah tertentu. Duit yang berbentuk segi enam pernah dikeluarkan oleh kerajaan Melayu seperti di Kedah dan di Johor. dunia Melayu mempunyai bentuk mata wang yang pelbagai dan menarik. Duit berbentuk bulat dan mempunyai lubang di bahagian tengah telah dikeluarkan oleh kerajaan Kelantan. Pokok duit diperbuat daripada logam timah dan ia keluarkan oleh kerajaan Kelantan dalam abad ke 18 Masihi. Bagi bentuk bulat pula terdapat dua lagi pecahan rekaan iaitu yang mempunyai lubang di bahagian tengah dan yang disusun dalam bentuk sebatang pokok. Patani dan Kedah. mata wang yang dihasilkan di China mempunyai lubang berbentuk segi empat di bahagian tengah manakala di dunia Melayu lubangnya berbentuk bulat. Mata wang di Semenanjung Tanah Melayu terus mengalami perubahan dari satu abad ke abad yang seterusnya. Antara bentuk yang sering digunakan adalah bulat dan segi enam. Pada sebatang pokok duit terdapat lima belas ranting yang mempunyai sehelai daun 'daun' atau sebiji 'buah' pada setiap satunya. Ia boleh ditempa semula selepas duit berbentuk bulat yang dijadikan 'daun' atau 'buah' telah habis dipatahkan dan digunakan. Bagaimanapun. Ketika di bawah pengaruh British. Rekaan bentuk ini dikatakan diadaptasi daripada mata wang yang di bawa dari China oleh pedagang China. Tulisan jawi masih lagi kelihatan di atas wang kertas yang digunakan pada hari ini tetapi bahasa Arab telah terhenti penggunaannya sejak abad awal abad ke 20 Masihi kerana mata wang dunia Melayu telah mula dikeluarkan secara seragam selari dengan pembentukan negara Malaysia.Daripada segi reka bentuk mata wang pula. . Bagi duit yang disusun dalam bentuk sebatang pokok ia diberi nama pokok duit. mata wang Semenanjung Tanah Melayu mula menggunakan angka rumi dan tulisan jawi.

Kesudahannya Amerika Syarikat mendapat minyak secara PERCUMA dengan mengunakan wang kertas Dollar yang mereka telah cetak sendiri. Ini semua adalah mengenai perlindungan dakyah terbesar dan penipuan terhebat di dalam sejarah iaitu Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat (US Petrodollar Scam). Oleh itu Amerika Syarikat telah berunding dengan Arab Saudi dan menterai satu perjanjian bahawa OPEC akan mengunakan matawang Dollar Amerika dalam segala urusan penjualan minyaknya. Perancis telah menuntut agar matawang Dollar mesti dinilai dengan emas. Beberapa tahun kemudian. Oleh itu mereka mesti menghentikan tindakan Saddam Hussein.Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya Kongsi Artikel ini di Facebook! “Ramai diantara kita termasuk rakyat Amerika tidak sedar tentang alasan sebenar peperangan Iraq dan ancaman peperangan terhadap Iran oleh Amerika Syarikat. Bagaimana? Amerika Syarikat telah mereka cipta satu alasan untuk berperang (drama keruntuhan Menara Berkembar) dan menawan Iraq. Amerika Syarikat telah mencetak dan membelanjakan wang kertasnya lebih daripada nilai emas. Maka dari itu setiap Negara yang ingin membeli minyak mestilah mempunyai matawang Dollar Amerika terlebih dahulu dimana mereka dikehendaki bertukar barangan dan perkidmatan mereka dengan lambakan wang kertas Dollar yang telah dicetak. Tetapi Amerika Syarikat telah menolaknya kerana mereka tidak mempunyai cukup emas untuk wang kertas yang sudah dicetak dan mereka telah pun membelanjakannya ke seluruh dunia. Presiden . Pengganas dan Minyak. Walau bagaimana pun. Krisis matawang Dollar Amerika dapat dihindarkan buat seketika. Ianya bukan kerana Nuklear. Akhirnya Amerika Syarikat telah makan dengan kenyang di atas segala kos perbelanjaannya dengan pembiayaian Negara-negara di seluruh dunia. Tetapi Hugo Chavez (Presiden Venezuela) juga telah mulai menjual minyak Venezuela dengan mengunakan matawang selain Dollar Amerika maka berlakulah beberapa percubaan untuk membunuhnya dan cubaan ‘pertukaran regim’ telah dikesan dilakukan oleh CIA. Pada tahun 1971. Perkara yang pertama Amerika Syarikat lakukan adalah mengembalikan penjualan minyak ke matawang Dollar. penipuan Amerika Syarikat mulai tergugat apabila Saddam Hussein mulai menjual minyak Iraq mengunakan matawang Euro lalu memansuhkan perjanjian yang telah diatur oleh Amerika Syarikat dengan Opec.

Ini adalah sebab utama kenapa Iran sangat bahaya kepada mereka dan perlu dihentikan. xde la Bank Negara cetak duit palsu dlm ertikata sebenarnya) Apabila seseorang mencetak duit palsu. Dengan tidak semena-menanya selain gangguan dari pemeriksaan IAEA dan pematuhan dengan NPT dan penafian hak untuk mengunakan uranium. Apa yang Iran lakukan memburukkan lagi kemusnahan ekonomi Amerika Syarikat dengan menjadi sebuah lagi Negara pengeluar minyak yang mengenepikan NYMEX dan IPE serta menjual minyak mengunakan Euro. Bank Negara Mencetak Duit Palsu? Bila Bank Negara Mencetak Duit Palsu -sumber & kredit:brofat. kerana duit merupakan .blogspot (Tajuk ni hanya gimik je. Perkara yang terburuk sekali untuk Amerika Syarikat adalah mereka akhirnya akan terpaksa membeli minyak mengunakan Euro atau Ruble daripada hanya mencetak matawang mereka untuk mendapatkannya. Maka pembohongan ini sudah sampai ke penghujungnya kepada Amerka Syarikat.IranAhmedinejad telah melihat perkara ini dan memutuskan untuk menentang Syaitan Besar Amerika Syarikat di dalam pembohongan dan melakukan perkara yang sama dengan menjual minyaknya mengunakan semua matawang dunia kecuali Dollar Amerka Syarikat. Setelah Negara-negara di seluruh dunia menyedari bahawa mereka boleh membeli minyak dengan mengunakan matawang masing-masing selain dari Dollar maka lebih banyaklah Negara-negara Opec akan mengugurkan pengunaan matawang Dollar Amerika. Penipuan yang terhebat ini sudah sampai penghujungnya dan tiada apa yang boleh mereka lakukan selain dari memulai perang dunia yang baru. Ini akan menjadi pengakhiran penguasaan empayar Amerika Syarikat dalam membiayai militarinya dan kemusnahan ekonominya. Tentu sekali Iran menjadi ancaman terhadap Amerika Syarikat tetapi bukan sama sekali kerana nuklear. Masalah Amerika Syarikat bukan hanya dana matawang Dollar untuk menyara kehidupan rakyatnya dan perbelanjaan mereka yang telah pun dibiayai oleh kita di seluruh dunia tetapi dana untuk membiayai tentera mereka bagi menunjukkan kekuatan kepada Negara-negara yang menjadi ancaman ekonomi Amerika Syarikat seperti Iran. Yen dan lain-lain matawang. Iran menjadi ancaman utama Amerika Syarikat.dia telah melakukan satu jenayah besar. Perkara ini tiada kena mengena dengan program nuklear Iran seperti juga yang berlaku di Iraq. Tunggu dan lihat apa yang akan berlaku dalam masa yang terdekat ini.

macam mana kalau yang cetak duit palsu itu adalah Bank Negara sendiri? Payah tu. Kerana itulah anda perlukan duit. korang reti tak bezakan duit palsu dengan duit tulen? Sebelum tu pulak nak tanya lagi. Tetapi. 3) Unit of account Menentukan nilai sesuatu barang.. ada 3 fungsi duit: 1) Medium of exchange 2) Store of value 3) Unit of account 1) Medium of exchange Utk point pertama ni rasanya semua faham kot. 2) Store of value Maksudnya duit dijadikan alat untuk mengekalkan kuasa membeli kita. Sebagai medium pertukaran. Disebabkan kita dah tak nak pakai sistem barter yang menyusahkan. Ini berbeza jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk lain. maka kita telah menggunakan sistem duit sebagai medium perantara untuk membeli dan menjual sesuatu barang. ini bermakna anda semakin miskin setiap tahun kerana nilai kereta semakin menurun setiap tahun. contohnya kereta. korang tahu tak duit tu ape? (ni soalan paling penting) hehehe. Contohnya ada orang nak trade in kereta BMW dengan Mercedez.. Jika anda simpan kekayaan anda dalam bentuk kereta. Ini bermaksud. ia akan menjadi satu masalah besar kepada masyarakat. Tapi sebelum tu nak tanya dulu.satu aset penting dalam bidang ekonomi dan semua urusan jual beli. . Apabila wang palsu yang dicetak itu sudah tersebar dalam pasaran. jika anda menyimpan duit. ------------------------------------------------------------------------------------------------ Menurut Ust Zaharuddin. anda sebenarnya mengekalkan kekayaan anda. Dan orang yang bertanggungjawab mesti dihukum dengan seadil-adilnya.

Ini bermakna. di mana jika seorang pemilik lembu ingin menukarkan lembunya dengan gandum. RM1 pada hari ini tidak sama dengan RM1 pada 50 tahun yang lalu. pasal masing-masing tak tahu macam mana nak ukur nilai harga barang. dia hanya akan menukar lembunya apabila ia menjumpai pemilik gandum yang mahukan lembu! Sama seperti dalam kes penjual buku tadi di mana dia tidak akan menjual bukunya sehingga dia menjumpai seseorang yang memiliki matawang USD yang mahukan buku tersebut. tetapi RM1 pada hari ini nak beli teh tarik sahaja pun dah tak cukup. jika tidak ada sistem duit. duit sekarang tidak mampu menjadi medium of exchange! 2) Store of value Seperti contoh yang saya telah berikan di atas. RM1 dahulu boleh membeli nasi lemak dan air teh tarik. RM100 kemudian pergi ke Amerika. . dengan itu kita dapatlah tukar kereta secara adil. Adakah penjual buku itu akan terima duit RM100 tu? Tak! Kenapa? Kerana duit RM100 tu takde nilai di Amerika dan tidak mampu untuk menjadi medium of exchange di Amerika. dah kenal duit dan fungsinya? Let's proceed. Ambil contoh kalau kita pakai sistem barter. Cuba perhatikan duit anda sekarang. Sebab tu la jadi kes satu bakul durian boleh tukar dengan satu paket gandum je. -------------------------------------------------------------------------------------------------Ok. Ia sudah sama seperti sistem barter. duit digunakan untuk mengekalkan kuasa membeli dan kekayaan kita. maka kita tidak dapat tentukan harga barang. dan seterusnya guna duit itu membeli sebuah novel di sebuah kedai buku di Amerika.Macam mana kita nak tentukan yang harga kedua-dua kereta tu berapa nilainya? Tentulah dengan duit. Adakah ia mampu melakukan kesemua fungsi-fungsi duit tersebut? 1) Medium of exchange Adakah duit sekarang mampu menjadi medium of exchange? Cuba anda bawa duit Malaysia. Ini bermakna sia-sia sahaja anda menyimpan duit untuk sekian lama kerana nilainya semakin turun. Adakah dengan menyimpan duit sekarang ni kita mengekalkan kekayaan kita? Tidak! Ini kerana nilai duit semakin hari semakin turun.

. Orang-orang zaman sekarang akan mengatakan yang harga barang semakin naik. Habis tu ape? Fight HIV from affecting children and adolescents.. ----------------------------------------------------------------------------------------------Sejarah Duit Moden Untuk mengetahui dengan lebih jelas mengenai bencana besar yang sedang berlaku dalam dunia ekonomi pada hari ini. inikan pulak nak tentukan harga barang lain. Kos sara hidup semakin meningkat. Inilah sebenarnya yang dipanggil "duit" dalam zaman sekarang. maka ia tidak layak dipanggil duit. kos sara hidup tidak meningkat dan harga minyak tidak melambung tinggi. cuba perhatikan dahulu duit anda sekarang. Ini kerana apabila nilai duit turun. perlulah kita melihat pada sejarah peradaban manusia yang lalu. Harga minyak melambung naik. Click here. 3) Unit of account Bolehkah duit sekarang digunakan untuk menentukan harga barang? Sedangkan nilai duit itu sendiri turun naik tak menentu. Disebabkan duit yang kita guna sekarang tidak mampu melaksanakan ketiga-tiga tanggungjawab tersebut. Sebelum itu.Duit sekarang tidak mampu untuk menyimpan nilainya. Jawapannya. Dan anda berbangga mempunyai sampah yang banyak di dalam bank.. Tetapi satu fakta yang hanya diketahui oleh pihak bank yang ingin saya beritahu anda semua iaitu. Anda sedang mengumpul sampah yang banyak dalam dompet anda. . harga barang tidak naik. kita menuduh harga barang naik. Lagi la tak boleh. tetapi apa yang sebenarnya berlaku ialah nilai duit kita jatuh merudum hari demi hari! Duit sekarang tidak lagi dapat digunakan untuk mengukur harga barang. SAMPAH! Ya. Apa yang ada dalam dompet anda sekarang sebenarnya bukanlah duit.

maka wang kertas ini hanya sah di dalam Malaysia sahaja dan tidak boleh dipakai di negara lain. Jika duit yang sudah botak di bahagian tepinya. Mungkin ada sesetengah orang yang masih tidak nampak akan mengatakan bahawa duit kita disandarkan pada nilai emas dan kerajaan hanya boleh mencetak duit berdasarkan rizab simpanan emas negara. anda akan menjumpai matawang mereka adalah emas dan perak. Apa maksudnya? Walaupun sebenarnya bertujuan untuk membezakan duit palsu dengan yang tulen. Tanpa lekuk-lekuk tersebut. Dan kesan lekuk itu sebenarnya tidak berapa perlu pun untuk duit zaman sekarang kerana duit sekarang tidak bernilai. tetapi sebab utama kesan-kesan tersebut dibuat adalah kerana pengaruh duit zaman silam. Ia terdapat pada setiap wang kertas Malaysia. Apa maksud perkataan tersebut. Faham? Mari kita lihat sejarah ekonomi pula. Lekuk-lekuk tersebut adalah untuk mengelakkan daripada dikikis pada bahagian tepi. Lihat pada perkataan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai". Jika anda perhatikan sejarah peradaban kaum-kaum yang bertamadun. Ia sebenarnya ialaha sebuah perintah yang dikeluarkan oleh kerajaan Malaysia kepada rakyat Malaysia supaya menganggap helaian kertas yang tak berguna ini mempunyai nilai sebanyak RM10. Persoalannya.Lihat di bahagian tepi duit syiling anda. Oleh kerana arahan "wang kertas ini sah diperlakukan dengan nilai" adalah hanya di antara kerajaan Malaysia dengan rakyat Malaysia sahaja. Suatu masa dahulu. Anda akan nampak kesan lekuk-lekuk. tamadun lama manusia (termasuk tamadun Islam) menggunakan emas tulen sebagai wang untuk apa jua transaksi perniagaan. maka duit itu tidak akan laku. jika seseorang mengikis pada bahagian tepi duit emas itu dia akan dapat mengumpul banyak "serbuk-serbuk" emas tanpa dapat dikesan oleh sesiapa. garisan-garisan di sekeliling duit tersebut. Lihat pula duit kertas anda. . adakah zaman sekarang yang kononnya digelar zaman "moden" dan "bertamadun" menggunakan emas dan perak sebagai matawang? Tidak. Anda boleh kaji sendiri jika anda tidak percaya dan apa yang anda akan dapati nanti memang emas dan perak digunakan sebagai matawang mereka. Kerana itulah lekuklekuk itu dibuat dengan tujuan untuk mengelakkan daripada dikikis.

jika anda faham sikit-sikit pasal ekonomi. tetapi Dajjal yang sedang cuba menguasai dunia) Demand and Supply. matawang USD yang menjadi rujukan seluruh dunia diikat dengan nilai 35 dollar for each ounce of gold. Sebelum tanggal malang tersebut. anda akan perasan yang harga barangan sebenarnya ditentukan berdasarkan permintaan pasaran. Presiden Richard Nixon pada 15 Ogos 1971 ketika membuat pengumuman pada dunia bahawa matawang USD tidak lagi terikat pada nilai emas yang seterusnya mengheret bersama semua matawang dunia yang disandarkan pada nilai USD untuk sama-sama "floating". Presiden Amerika pada ketika itu. Tetapi. jika semua orang nak beli durian. Bila Demand (permintaan) naik tetapi Supply (bekalan) turun. maka harga durian akan jatuh. Apa tu? Maksud mudah nya macam ni lah. Adakah ini anda panggil sebagai sesuatu yang "amat berharga"? Apa buktinya? Pada 15 Ogos 1971. . tapi banyak pulak kedai yang jual durian. maka harga barang akan turun. harga barang akan naik. (saya tahu ni bukan idea dia. Contohnya. Dalam konteks barangan. Dan jika demand turun dan supply pula melebihi demand. Richard Nixon telah membatalkan perjanjian Bretton Wood yang telah menyebabkan matawang semua negara tidak lagi terikat pada nilai emas. penjenayah Nixon telah membatalkan perjanjian tersebut dan membiarkan matawang dunia ditentukan berdasarkan teori "demand dan supply".Satu perkara yang ingin saya tegaskan di sini. sudah pastilah harganya naik. DUIT ZAMAN SEKARANG TIDAK BERSANDARKAN PADA NILAI EMAS LANGSUNG DAN KERAJAAN BEBAS MENCETAK WANG SEBANYAK MANA YANG MEREKA MAHU! Duit kertas mampu dicetak dengan banyak dalam masa yang singkat. Tetapi jika semua orang tak nak makan durian. Ini berdasarkan perjanjian Bretton Wood yang dipersetujui selepas Perang Dunia Kedua berakhir. tetapi hanya ada satu kedai jual durian.

bagaimanakah Soros ingin melambakkan matawang Malaysia tanpa bantuan orang-orang dalam Malaysia sendiri? Hakikatnya. Hari ini. mereka perlu menggunakan MYR.Ok. Apa itu fiat money? Fiat money inilah satu sistem yang telah diperkenalkan oleh Presiden Richard Nixon bagi menggantikan Representative Money (wang yang disandarkan pada apa-apa komoditi seperti emas) yang digunakan pada ketika itu. Baik punya lakonan. Lecturer Mathemtics 3 saya pernah timbulkan persoalan mengenai isu ini. Mahathir dan Soros kawan baik. Sebagai contoh. Ini bermakna ada demand untuk MYR kerana ada manusia yang memerlukan MYR. Tetapi bagaimana jika kerajaan tiba-tiba jadi bengong pergi cetak duit MYR banyak-banyak melebihi demand seperti yang berlaku pada tahun 1997? Inflasi. Makin banyak demand. Cuba anda fikir. . Satu dunia kena tipu. Apakah semua ini? Ini adalah kerana kita menggunakan sistem matawang yang dipanggil sebagai FIAT MONEY. Krisis ekonomi pun berlaku di mana nilai Ringgit ketika itu jatuh merudum kerana supplynya telah melebihi demand. jika seseorang ingin melakukan apaapa urus niaga dalam Malaysia. tadi tu dalam konteks barangan. Anda lihat lah bagaimana sistem matawang dunia hari ini berdasarkan contoh yang saya bagi di bawah. Let's go lebih detail. lihat matawang MYR (Malaysia Ringgit). Mahathir menyalahkan George Soros sebagai matawang. Ketika krisis 1997. makin naiklah nilai MYR. Adakah patut si Nixon celaka tu mengaplikasikan teori demand and supply dalam matawang? Tidak. Sebab tulah saya tulis artikel ini untuk beliau. Mahathir yang jatuhkan nilai RM kemudian dia pulak berlagak hero naikkan semula nilai RM.

. ada satu tamadun je yang tak guna duit komoditi iaitu tamadun pada abad ke 21 (zaman sekarang). tetapi nilainya masih bersandarkan pada emas. Fiat Money Commoditi money. Yen dan lain-lain. cuba anda lihat pada permainan Monopoly. Saya pun tak tahu la kenapa bengap sekarang orang zaman sekarang tetapi mengaku bertamadun dan maju. MYR. 1. Fiat money adalah duit yang paling bodoh sekali yang digunakan oleh manusia zaman sekarang. Commodity money adalah duit yang menggunakan barang-barang komoditi seperti emas. Disebabkan emas mempunyai berat yang sangat berat. Majulah tu kononnya. Semua tamadun-tamadun manusia menggunakan duit jenis ini. perak dan lain-lain.Dalam dunia ni. ---------------------------------------------------------------------------------------------- Duit kertas adalah duit palsu. maka manusia telah menggantikan penggunaan emas dengan helaian kertas yang mewakili emas. Untuk pengetahuan anda semua. Fiat moeny adalah duit yang takde nilai langsung. Representative money adalah wang kertas tetapi disandarkan dengan nilai sesuatu komoditi. Commodity Money 2. ada beberapa jenis matawang. Contoh fiat money adalah USD. Representative Money 3. tetapi setiap kerajaan di seluruh negara telah memaksa rakyat mereka untuk menerima bahawa setiap kertas-kertas murah yang dikeluarkan oleh bank mempunyai "nilai yang sangat tinggi". Fiat Money. Representative Money. Duit jenis ini adalah duit yang paling stabil dan paling bernilai. Sebagai contoh.

ianya bukanlah duit. Ini berlaku sewaktu krisis ekonomi German 1923-1924 yang telah menyebabkan wang kertas atau fiat money telah berubah kepada nilainya yang sebenar. Dibuang dan dan dibiarkan bersepah di jalanan. Dan duit kertas dalam permainan tersebut hanya sah dalam permainan tersebut sahaja. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Apakah matawang yang telah digariskan dalam Islam? Islam tidak pernah mengajar umatnya tentang fiat money.. Duit-duit kertas zaman moden pula. dan setiap pemain akan merasai "nilai" duit kertas dalam permainan tersebut. anda akan terasa ianya begitu bernilai sedangkan ia tidak mempunyai nilai langsung.. Ketahuilah. RM10. RM50. Lihatlah kembali wang anda. wang kertas hanya diperlakukan seperti sampah.. Hakikatnya. Sama seperti dunia ekonomi moden hari ini. Seorang wanita di German telah menggunakan wang kertas sebagai bahan api untuk dapurnya. ada duit kertas. tetapi sampah. Duit-duit kertas ketika era peperangan dunia telah hilang nilainya.Dalam permainan Monopoly. pasti akan mengalami nasib yang sama pada hari ini. Dunia ekonomi pada hari ini ibarat permainan Monopoly yang menggunakan duit yang tiada nilai tetapi telah memaksa semua orang menerima bahawa helaianhelaian kertas itu adalah sesuatu yang amat "bernilai". Di Hungary pada 1946. Dan sampah tersebut akan bertukar menjadi sampah yang sebenar pada suatu hari nanti di mana anda akan lihat RM100 yang anda sayangsayang itu akan dibuang begitu sahaja ke dalam tong sampah. ----------------------------------------------------------------------------------------------- Lihatlah nilai sebenar fiat money. Ini kerana terdapat riba' tersembunyi dalam . RM100 dan juga RM1. Hari ini anda sanggup bergaduh demi duit tersebut. duit itu tiada nilai langsung.. Hari ini anda sanggup bekerja keras demi duit tersebut. iaitu helaian-helaian sampah yang disimpan dalam dompet. Hari ini.

manakala ada pihak lain pula hanya mencetak duit? ------------------------------------------------------------------------------------------------Dah kenal duit? Harap anda akan sedar bahawa helaian-helaian dan lipatan-lipatan kertas dalam dompet anda itu sebenarnya bukanlah duit. masalah ekonomi akan sentiasa timbul. Jika anda meminjam RM50 daripada kawan anda. orang lain perlu berusaha keras untuk mendapatkan duit. Inilah riba'. garam dengan garam. tetapi sampah. Tak payahlah nak buat coference untuk bincang pasal masalah ekonomi selagi kita masih guna sistem fiat money ni. Selagi kita masih menggunakan fiat money. sekiranya berlainan jenis. Dalam sistem ekonomi yang penuh dengan riba' ini. pernahkah anda terfikir kenapa mereka masih tidak boleh bangkit dan bersaing dengan negara lain? Kerana nilai duit mereka sudah .fiat money. sampah-sampah itu kelihatan amat berharga. iaitu RM50 juga. kurma dengan kurma.” (Muslim) Apakah maksud hadith di atas? Ia adalah 6 matawang yang telah digariskan oleh Islam. Riba' dalam penggunaan matawang. (ditukarkan) sesama jenis. Nilainya telah berubah. (Siapa kata Islam tak cerita pasal ekonomi?) Ini adalah jawapan kepada masalah ekonomi yang sedang berlaku sekarang. maka jual belilah sesuka hatimu selama mana ia adalah pertukaran tunai. barli dengan barli. gandum dengan gandum. secara tunai (spot). Adakah nilainya sama? Tidak. pada kadar yang sama. Lihatlah bagaimana negara-negara miskin seperti di Afrika dan lain-lain. Hadith Rasulullah. kemudian anda pulangkannya pada 10 tahun akan datang dengan jumlah yang sama. dari Ubadah bin Samit: “Emas dengan emas. Adakah adil. perak dengan perak.

Bank Negara mencetak duit palsu kepada kita! Duit palsu hari ini boleh dijual beli. . walau apa jua keadaan sekalipun. jika Amerika ingin menjatuhkan ekonomi Malaysia. Duit mereka telah menjadi sampah yang sebenar.jatuh teruk. kurma dan garam. perak. Bolehkah duit dijual beli? Lihatlah Forex. Berbeza dengan emas yang memang mempunyai nilai yang tinggi kepada manusia. anda tidak boleh beli apa-apa dengan duit tersebut apabila nilainya telah jatuh. semua rakyat Malaysia. Duit yang sebenar adalah emas. Logikkah duit boleh dijual beli macam barang? Fikirlah tuan-tuan dan puanpuan. Duit kertas hari ini. Kesimpulannya. segeralah tukar duit kertas tak guna anda itu kepada emas sekarang sebelum duit kertas anda bertukar menjadi sampah. apa yang anda perlu buat sekarang.. matawang Malaysia. Bayangkan. ekonomi dan sosial sesebuah negara.. Benda-benda tersebut sepatutnya dijadikan sebagai medium untuk urusan jual beli. Manakala duit kertas yang ada pada hari ini adalah duit palsu yang dicetak oleh Bank Negara yang langsung tidak mempunyai nilai. embargo dan lain-lain. Berbeza dengan emas.. Apabila diboikot. nilai yang ada padanya hanyalah pada perintah kerajaan. MYR akan terus jatuh akibat ketiadaan "Demand" daripada masyarakat antarabangsa dan akibatnya. emas tetap emas dan nilainya tidak akan jatuh walau apa pun yang berlaku. seperti peperangan. tidak kira berapa juta ringgit sekalipun. Nilai duit pada hari ini adalah sangat bergantung pada kestabilan politik. dengan mudah sahaja mereka boleh suruh satu dunia boikot ekonomi Malaysia. Bayangkan kesemua duit-duit anda di bank.. Inilah duit yang sebenar. barli. termasuklah kerajaan akan jatuh miskin kerana kekayaan kita semua disimpan dalam bentuk wang kertas yang tidak berguna. Mereka buat untuk dengan membeli dan menjual duit. sehingga gigi emas yang ada pada mayat pun sanggup dikorek. Begitu bernilainya emas walau dalam apa-apa keadaan sekalipun.. gandum..

77 peratus. tetapi ditutup jauh daripada paras terendahnya manakala saham China diakhiri 1. Bursa di kedua-dua kawasan itu dibuka tinggi. Cho Byung-Hyun.363.99 peratus lebih tinggi. dengan indeks penanda aras Nikkei 225 meningkat 85.72 mata pada 2. Tokyo dapat mengimbangi semula kerugian pada dagangan awal untuk diakhiri 0.23 apabila pasaran menyambut baik pantulan di zon euro. Indeks Komposit Shanghai. tetapi menjunam menjelang penutup dengan saham AS mengalami penurunan besar pada jam terakhir dagangan untuk menghentikan pusingan tiga sesi keuntungan. Pasaran Hong Kong ditutup sehari berikutan kejadian taufan. apabila indeks meningkat 2.12 peratus lebih rendah berikutan kebimbangan mengenai kelembapan domestik disebabkan situasi di Eropah dan Amerika Syarikat (AS). Sebuah badan audit baru Kesatuan Eropah-Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) yang ditubuhkan untuk mengkaji perkembangan Greece di bawah pelan menyelamat bernilai AS$150 bilion. Sydney susut 0.59 mata kepada 8. “Sudah pasti ia tidak akan menyelesaikan masalah hutang asas zon euro. turut mempengaruhi sentimen. merangkumi saham A dan B turun 26.90.Bisnes Dunia: Dana zon euro pengaruhi sentimen 2011/09/30 Badan audit baru IMF ditubuh kaji perkembangan Greece bawah pelan penyelamat AS$150b PASARAN saham Asia ditutup bercampur-campur semalam menjelang undian penting Parlimen Jerman untuk meluluskan tambahan ke atas dana menyelamat zon euro.68 peratus di tengahtengah jangkaan Jerman mungkin menjadi Parlimen ke-17 di zon euro yang menyetujui tambahan ke atas dana bernilai AS$599 bilion itu.95 mata yang dicatatkan 5 Julai 2010.61 peratus lebih rendah pada 11. Dow Jones Industrial Average berakhir 1. Seoul mencatat prestasi terbaik semalam. namun sekurang-kurangnya ia menyediakan sedikit kelegaan. Indeks utamanya ditutup pada paras terendah dalam 15 bulan 2.34 dengan jumlah dagangan AS$9 bilion. Rentak pasaran dimulakan dengan sesi tidak menentu di AS dan Eropah. Namun.365.010. manakala S&P 500 .701.” kata penganalisis Tong Yang Securities.

dan juga dalam pelbagai bentuk akaun deposit kewangan seperti akaun simpanan. Harga saham dibayangi situasi di Eropah semalam berikutan cadangan untuk mengenakan cukai ke atas sektor kewangan.3536 di New York lewat kelmarin. Namun. . danpiawai langsaian hutang. tidak mengendahkan bangkangan AS terhadap langkah yang pasti mencetuskan perbalahan dengan London yang bimbang aliran modal keluar dari bandar raya itu. unit akaun. sedikit berubah daripada 76. Ben Potter di Sydney.60 yen.491. “Undian itu adalah penting dan walaupun ramai menjangkakan ia akan diluluskan. akaun semasa dan sijil deposit.17 peratus kepada 2.07 peratus kepada 1.” kata penganalisis IG Markets.151. Dalam sistem ekonomi moden.” katanya. mata wang adalah komponen terkecil dalambekalan wang.susut 2. “Risiko terbesar yang berlegar di fikiran peniaga sekarang ialah undian Jerman mengenai kuasa dana itu.58. tetapi kebimbangan mengenai keruntuhan ekonomi AS dan krisis hutang zon euro mengimbangi sentimen. Di pasaran tukaran asing. Wang juga berfungsi sebagai penyimpan nilai. Harga minyak dunia meningkat dalam dagangan Asia berikutan kegiatan memburu untung. Mata wang tunggal Eropah itu turut meningkat kepada 104. euro meningkat berbanding mata wang utama lain di Asia. merujuk kepada Kemudahan Penstabilan Kewangan Eropah (EFSF). kebimbangan terbesar adalah krisis hutang zon euro. pasaran masih tetap gusar menunggu keputusannya.06 dan Indeks Komposit Nasdaq rugi 2. – AFP Wang atau duit merujuk sesuatu objek atau barang yang diterima masyarakat umum dan sah di sisi undang-undang sebagaimedium pertukaran dalam urusan jual beli dan urusniaga lain. wang dirujuk sebagai mata wang atau wang kertas dan syiling yang berada dalam edaran sesebuah negara yang mempunyai status tender sah seperti ringgit.51 yen.[1] Dalam kegunaan harian.3608 dalam dagangan Tokyo berbanding AS$1. Mata wang euro ditutup AS$1.53 yen.09 yen daripada 103. Dolar AS pula didagangkan pada 76.

Jenis wang 5. Rujukan 10. Ekonomi kewangan 6. Sejarah wang 3. sistem ekonomi menjadi tidak cekap kerana sistem barter memerlukan keperluan serentak antara mereka yang mahu menukar barang. Penanda Aras Matawang Dunia 9.Wang kertas Malaysia yang terdapat dalam pelbagai not dan warna. yang menaikkan produktiviti dan kekayaan secara menyeluruh. Tanpa wang. Etimologi 2. Fungsi wang 4. Bekalan wang 8. Pautan luar . seseorang hanya perlu membayar wang kepada penjual untuk mendapatkan barang berkenaan. Mata wang persendirian 7. dan persetujuan bahawa pertukaran barangan ini mestilah sama nilai sebelum pertukaran barter berlaku. Penjual pula boleh menggunakan wang tersebut untuk mendapatkan barang yang diperlukannya. Isi kandungan: 1. Penggunaan wang dalam masyarakat menggalakkan perdagangan yang meningkatkan pembahagian kerja. Wang tidak mempunyai nilai benar tetapi digunakan sebagai pengukur nilai yang menjadi alternatif mudah kepada sistem barter. Dengan wang.

Kemudian ia dipanggil "peso". perkataan 'kesepph' mempunyai dua makna iaitu perak dan wang. Sejarah wang Wang tampang pelbagai saiz dan nilai. Dalam bahasa Perancis. Perkataan bahasa Inggeris "money" mungkin berasal daripada istilah bahasa Latin moneta. Etimologi Dalam pelbagai bahasa. perkataan untuk wang adalah serupa atau seakan perkataan untuk emas atau perak. Marilah bersama-sama menyunting supaya ia dapat mencapai piawai yang tinggi! 1.[4] Matawang utama Sepanyol sewaktu zaman penjajah yang lalu adalah bernilai sekeping duit bernilai lapan reales (disebut "riyals") atau lebih dikenali sebagai "pieces of eight". perkataan untuk wang adalah 'argent' yang bermaksud perak.Rencana ini telah dikenal pasti sebagai satu rencana kerjasama. yang bermaksud mint atau penghasilan siling (pengkoinan). Rencana utama: Sejarah wang . 2.[2] Lihat juga etimologi Indo-Eropah dan Semitik di rencana sejarah wang.[3] Dalam bahasa Ibrani pula.

batu.  3. 1. franc Switzerland). 3. objek seperti duit syiling emas mempunyai nilai intrinsik iaitu nilainya yang tetap kekal walaupun inflasi. Wang fiat adalah wang zaman moden yang direka oleh pihak berkuasa pusat (kerajaan) dan tidak mempunyai atau tidak mementingkan nilai intrinsik. Di bawah sistem wang komoditi. atau catatan elektronik yang dikendali oleh sistem perbankan kompleks antarabangsa. perkhidmatan dan urusan lain.Perkembangan wang bermula daripada emas. jadi ia lebih berfungsi sebagai perantara pertukaran. Ia juga haruslah tahan lama. Wang kertas dibuktikan sesuai dengan hal ini. atau dileburkan menjadi jongkong semula. Pengiktirafan meluas terhadap wang fiat berlaku kerana kerajaan pusat bertindak sebagai penjamin nilai wang yang sah sebagai tender di sisi undangundang sebagai bayaran untuk cukai dan lain-lain. Wang komoditi biasanya digunakan untuk memudahkan urus niaga dalam ekonomi barter. Unit akaun Satu unit akaun adalah satu unit ukuran nombor piawai bagi nilai pasaran bagi barangan. Fungsi wang Sesuatu barang dianggap sebagai wang jika ia memenuhi syarat-syarat berikut: 3. dan kemudian mula berfungsi sebagai simpanan nilai. . Ini menyebabkan kulit haiwan atau haiwan itu sendiri tidak sesuai dijadikan wang. Bahan pertukaran Bahan pertukaran merupakan satu perantara yang digunakan dalam perdagangan bagi mengelakkan kesulitan satu sistemtukar barang murni. berbanding nilai wang kertas yang bergantung kepada nilai yang dicop sematamata. arang atau air tidak sesuai sebagai duit walaupun mudah dibawa. Wang komoditi seperti emas dan perak merupakan antara bentuk terawal wang. loyang. logam berharga boleh ditempa daripada jongkong logam. Wang sering tertinggal di dalam saku ketika mencuci. logam berharga mempunyai nisbah nilai kepada berat yang tinggi. atau kulit kerang kepada wang kertas.  Ia haruslah boleh dibahagikan kepada unit kecil tanpa memusnahkan nilainya. Sebab itulahminyak. Perkembangan wang fiat berlaku apabila kerajaan mengeluarkan nota janji yang telah kemudiannya bertukar menjadi mata wang fiat (contoh. perak. 2. Ia juga perlu bagi persetujuan perdagangan yang melibatkan hutang. Wang 20 Peso Mexico dibuat daripada plastik untuk ketahanannya. tembaga.Dolar Amerika) dan mata wang fiat telah bertukar menjadi bentuk mata wang komoditi (contoh.  Ia juga mudah di bawa atau diangkut. Syiling emas juga dicampurkan tembaga untuk meningkatkan ketahanannya danIsaac Newton turut memperkenalkan syiling yang dibuat berserta lurah ditepinya untuk mengelakkan dipotong atau dikikis dan dicairkan. besi.

Contoh wang komoditi ialah emas. Wang memberikan kemudahan untuk memiliki benda lain tanpa perlu menggunakan sistem barter. Ia haruslah sukar untuk dipalsukan dan yang tulen mudah dikenali.  Kerana itulah. wang fiat dan wang kredit. Mata wang berasaskan komoditi sering dilihat lebih stabil. 3. Penyimpan nilai Untuk menjadi sebagai satu penyimpan nilai. tidak mudah musnah atau reput. dalam bentuk wang. namun nilainya masih boleh berubah. setiap unit harganya sama seperti unit sebelumnya dan tidak berkurang dengan banyak. Ia haruslah mempunyai nilai yang stabil. Ia haruslah mempunyai berat atau saiz atau ukuran tertentu untuk memudahkan pengiraan. suterahalus dan ambal tidak sesuai dijadikan wang. tahan lasak.dan boleh dijangkakan sebagai berguna apabila ia didapatkan kembali. Ia haruslah bersamaan dengan yang lain: iaitu satu unit atau benda itu haruslah serupa dengan yang lain yang kerana itulah berlian. makanan. Setiap jenis wang mempunyai kekuatan dan liabiliti ekonomi yang berbeza. hasil seni dan harta tanah tidak sesuai sebagai wang. 4. 4. Wang komoditi Wang komoditi ialah wang yang boleh digunakan sebagai medium pertukaran dan sebagai komoditi yang boleh didagangkan pada masa yang sama [5]. Kecairan menentukan betapa mudahnya sesuatu benda didagangkan untuk benda yang lain. maka tidak mepunyai sejarah yang panjang tetapi mungkin mengubah masa depan.   3.  Ia haruslah mempunyai nilai kembangan yang rendah antara harga untuk jual beli yang dalam kata lain kos transaksiyang rendah. . Wang juga haruslah paling kurang penurunan kebergunaan marjinal. atau modal kewangan mestilah boleh disimpan dengan selamat dan boleh didapat kembali . emas dan perak sering dipilih dalam sejarah wang dalam kebanyakan masyarakat dan budaya. Disebabkan itu. 1. Jenis wang Terdapat tiga jenis wang: wang komoditi. satu komoditi. Kecairan pasaran Wang merupakan bentuk kecairan pasaran. 4.  Ia haruslah tahan lama. yang membawa maksud apabila anda menambah unit tersebut.  3. Platinum danPalladium tidak dikenali dan ditulenkan hinggalah dua ratus tahun kebelakangan ini. perak dan logam berharga lain. rempah-ratus.

9% tulen mahupun . Buku cek dan urus niaga elektronik memudahkan lagi pertukaran. kerana bekalan barang untuk dijual tidak dapat bersaing dengan peningkatan bekalan wang [6]. orang akan meleburkan syiling untuk dijual semula seperti yang terjadi di Amerika Syarikat. dan ia juga diukur dalam dolar yang juga nilai rugi. kerana wang kertas sentiasa diisukan atau dikeluarkan. Namun kegagalan besar wang kertas (dan syiling) adalah sebagai nilai simpanan. emas dan perak dijumpai dalam kuantiti yang banyak di Dunia Baru dan dibawa pulang ke Eropah untuk ditukar menjadi syiling. Wang kertas sering kehilangan nilainya melalui inflasi. Tambahan lagi. Wang fiat menyelesaikan beberapa masalah wang komoditi. Wang memanglah dijadikan ukuran dan timbangan yang jujur dan tulus tetapi tidak mudah mengukur nilai tukaran emas dengan dolar yang masing-masing berubah nilainya. tetapi emas kini bukanlah selalunya 99. Satu lagi ciri wang komoditi ialah nilai dagangan komoditi tersebut boleh jadi lebih tinggi dari nilai perantara pertukaran. Walaupun emas itu sendiri tidak mereput. nilai relatif perak terhadap emas turut jatuh [7]. Walaupun dipanggil dan dianggap wang. emas kini adalah relatif kepada pasaran kecil dan harga emas boleh berubah sangat tinggi jika beberapa bilion dolar cuba untuk membeli emas. Namun kelebihan emas dan perak ialah bekalannya tidak dapat ditambah sewenang-wenang oleh bank pusat. dalam kata lain harga barangan lain. 4. tetapi nilai tepat adalah mustahil untuk diukur. wang kertas bukanlah wang yang sebenar.999 baik. Tambahan pula. Disebabkan lambakan ini. nilai membeli syiling emas turun antara 60% hingga 80%. maka pada ketinggian yang pada 1980 akan jadi lebih kurang $1600 per auns. merupakan simbol komoditi atau janji kerajaan [5]. 2. Emas bukanlah aset cairan memandangkan ia berkembang lebih kurang 4% untuk jual dan beli. contohnya wang kertas. emas mempunyai nilai simpanan yang rendah dan tidak mempunyai nilai yang stabil apabila harga emas turun daripada $850 per auns kepada $255 per auns. Dolar Amerika Syarikat (atau Nota Simpanan Persekutuan) telah kehilangan 95% daripada nilainya sejak 1913. Kekusutan pertama Nota Simpanan Persekutuan adalah pada 1933 apabila rakyat Amerika tidak boleh lagi menebus atau menukar dolar kepada emas pada $20 per auns. Dari tahun 1980 hingga 2001. Syiling emas sering dibuat dengan 10% tembaga untuk menambahkan ketahanannya seperti Kruggerrand. Wang fiat Wang fiat adalah wang yang nilainya ditentukan oleh undang-undang dan bukan adanya barangan dan perkhidmatan. Apabila ini terjadi. Kegagalan kedua pula pada adalah pada 1971 apabila orang luar yang . Pada tahun-tahun 1500 dan 1600-an. Wang kertas lebih mudah disimpan dan diangkut berbanding ketulan emas dan perak. syiling emas mudah calar atau rosak ataupun dicairkan. Nota wang kertas adalah berasaskan janji untuk membayar wang sekiranya dituntut. Wang fiat. Wang kertas turut mempunyai kekusutan apabila pengeluar wang kertas tidak boleh membuat pertukaran dengan janji untuk membayar dengan emas atau perak.Tiada wang yang sempurna walaupun emas adalah yang paling hampir. dan ini akan mengurangkan nilainya dan mengurangkan juga kemampuan untuk keberkesanan atau penukaran syiling emas.

penjual akan menerima nilai wang yang kurang berbanding yang sepatutnya. dan mungkin mencetuskan stagflasi. Begitu juga sebaliknya. Monetarisme adalah teori ekonomi yang kebanyakannya berkisar tentang penawaran dan keperluan untuk wang tunai. 4. New Zealand dan Singapura mula menggunakan wang plastik. keinstitusian dan undang-undang telah mengubah keadaan permintaan wang semasa 1980-an dan sejak itu pengaruh monetarisme makin berkurang. pembekal dan pemberi khidmat tidak dapat terus menghasilkan barangan atau menawarkan perkhidmatan. Wang kredit Wang kredit merupakan tuntutan terhadap orang (sama ada dari segi fizikal atau undang-undang) yang boleh digunakan untuk membeli barangan dan perkhidmatan [5]. Wang fiat. Kestabilan keperluan untuk wang tunai sebelum tahun 1980-an merupakan hasil kajian utama kerja Milton Friedman. mudah rosak atau hilang. Sekiranya kerajaan tersebut jatuh. Pada 2006. Sebagai contoh. Risiko kedua ialah masa. David Laidler dan banyak lagi. Disebabkan wang kertas amat mudah rosak. nilai dolar telah merudum kepada lebih kurang $700 per auns. . Sekiranya ini berleluasa. Namun kelebihannya terhadap wang komoditi ialah undang-undang yang mencipta wang fiat juga menyatakan bahawa wang yang rosak atau binasa boleh diganti semula. Dalam kes ekstrem. Pembeli mungkin tidak dapat (atau tidak mahu) membayar. Perbezaan besar wang kredit berbanding wang komoditi dan fiat ada dua: ia tidak dapat dibayar dengan segera apabila dituntut dan terdapat sedikit unsur risiko nilai bayaran akan tidak sama dengan nilai yang dipersetujui semasa belian. Jika kadar faedah tidak dapat mengimbangi kadar inflasi (atau deflasi) dan nilai masa wang. Sebagai contoh. amalan ingkar terhadap wang kredit dianggap sebagai antara sebab utama Kemelesetan Besar pada 1930-an [9]. terutamanya dalam bentuk kertas dan syiling. Risiko ini perlu ditanggung kedua-dua pembeli dan penjual. sesetengah kerajan seperti Malaysia. Perubahan teknikal. Satu lagi kelemahan wang kertas adalah ia bergantung kepada sistem undang-undang (kerajaan) yang mengeluarkannya. Ekonomi kewangan Wang merupakan topik utama yang dipelajari dalam bidang ekonomi dan mempunyai kaitan yang sangat rapat dengankewangan. Wang kredit merupakan janji untuk pembayaran akan datang. kerajaan AS akan menggantikan wang kertas yang cacat atau rosak sekiranya sekurang-kurangnya separuh wang itu dapat disusun semula [8]. 3.Anna Schwartz. mata wang yang bergantung padanya akan turut serta.ke Amerika tidak boleh menebus nota untuk emas pada kadar $35 per auns. institusi dan perundangan telah mengubah ciri-ciri keperluan wang tunai semasa tahun 1980-an. Ini akan mengurangkan bekalan dan meninggikan harga. Perubahan teknikal. ia boleh menyebabkan kemelesetan ekonomi. 5.

Ini termasuklahhiperinflasi. China membuat pengumuman yang ditunggu-tunggu oleh Amerika Syarikat dan rakan dagang negara itu. Ini berlaku di Rusia contohnya. bahkan kegagalan sistem kewangan hingga terpaksa kembali sistem ekonomi barter yang sememangnya kurang efisien. sesetengah pihak berhujah bahawa mereka memerlukan lebih banyak pengasingan dan satu unit tunggal tidak mencukupi untuk mewakili kesemua fungsi tersebut. Kerajaan dan bank pusat telah mengambil kedua-dua pendekatan pengawalan dan pasaran bebas berkenaan polisi kewangan.S. kekurangan barangan import. stagflasi. Penggunaan yuan Menjelang pertemuan berprofil tinggi negara G20 di Toronto. . Biasa matlamat polisi kewangan ialah untuk memberi ruang bagi pembangunan ekonomi dalam persekitaran harga yang stabil. bank pusat atau pihak berkuasa dalam kewangan menguruskan penawaran wang untuk mencapai matlamat tertentu. iaitu membenarkan nilai Yuan meningkat berbanding dengan mata wang lain. Antara cara yang digunakan untuk mengawal penawaran wang termasuklah:         pembelian atau penjualan mata wang peningkatan atau penurunan perbelanjaan kerajaan peningkatan atau penurunan peminjaman kerajaan penukaran kadar peminjaman atau pemberian pinjaman pemanipulasian kadar pertukaran wang cukai atau pelepasan cukai modal yang diimport atau dieksport peningkatan atau penuruanan keperluan simpanan bank pengawalan atau larangan mata wang persendirian Terdapat banyak hujah sejarah tentang kombinasi fungsi wang. adalah jelas dicatatkan di dalam Akta Simpanan PersekutuanA. kemelesetan. pengangguran berleluasa. Modal kewangan adalah definisi yang lebih umum dan merangkumi semua instrumen cair.Polisi kewangan merupakan proses kerajaan. bahawa Lembaga Gabenor dan Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan harus dapat "mempromosi secara berkesan matlamat memaksimumkan buruh." [10] Polisi kewangan yang gagal boleh menjejaskan ekonomi dan masyarakat yang bergantung kepadanya. setelah kejatuhan Kesatuan Soviet. menstabilkan harga dan mengawal selia kadar faedah jangka panjang. ketidakupayaan mengeksport barangan. Kanada Jun lalu. Sebagai contoh. tidak mengira sama ada instrumen tersebut merupakan tender yang seragam.

Persetujuan Demi Yuan Amerika Syarikat. Tindakan itu menjadi langkah awal bagi memperdagangkan Yuan dalam pasaran dunia dan kemudian menjadikannya mata wang rizab dalam perdagangan global. Walau bagaimanapun. juga sebagai usaha Beijing untuk mengelak isu Yuan menjadi perhatian dalam mesyuarat G20. Timothy Geithner. khususnya Amerika Syarikat. Namun demikian. terutamanya dalam mengawal inflasi. tindakan Beijing itu juga menunjukkan kesediaan China untuk menjadikan Yuan sebagai mata wang global yang nilainya tertakluk pada sistem yang sedia ada. China sejak tahun 2008 telah mencapai enam persetujuan pertukaran mata wang. iaitu dengan Argentina. Selain menjadikan Yuan sebagai mata wang perdagangan dengan negara terbabit yang sekali gus mengantarabangsakan Yuan. China mahu Yuan menjadi mata wang global seperti Dolar dan Yen yang diterima dalam urus niaga dan rizab. Yuan atau Renminbi kepada Dolar AS. Keadaan ini seterusnya memberinya kelebihan yang tidak adil dalam perdagangan global. Tahun lalu. Kenyataan bank pusat China itu pada bulan lalu. . Korea Selatan dan Malaysia yang bernilai 650 bilion Yuan atau AS$95 bilion. Hong Kong. berkemungkinan tidak menggunakan Yuan disebabkan agenda politik besarnya yang melibatkan Dolar. memperlihatkan kemungkinan itu.Amalan China yang mengikat mata wangnya. tetapi hal ini masih dilihat dengan skeptikal. Setiausaha Perbendaharaan Amerika Syarikat. Sejurus selepas China membuat kenyataan itu. Zhou Xiaochuan. dikritik oleh Amerika Syarikat dan negara rakan dagang yang lain kerana menyebabkan nilai barangan negara Asia itu sangat rendah. Belarus. dasar yang mengawal Yuan dengan ketat selama ini tidak membenarkan hal itu terjadi. Sebagai sebahagian daripada usaha ini. China perlu menjadikan Yuan sekurang-kurangnya mata wang pilihan negara yang berdagang dengannya dan membenarkan Yuan didagangkan dengan bebas. tindakan itu juga menunjukkan keyakinan Beijing dalam menjadikan mata wangnya sebagai mata wang perdagangan global. mengambil pendirian berhati-hati dan bersikap tunggu dan lihat. dan menjadikannya bernilai rendah. negara rakan dagang terbesar China. Pengumuman itu dianggap Amerika Syarikat sebagai helah China untuk mendapat berita positif dalam pertemuan G20. Indonesia. Walaupun tindakan ini dilihat sebagai satu langkah untuk kebaikan ekonomi China. Tindakan Beijing itu berdasarkan perancangan bank pusat China yang diketuai oleh gabenornya yang berpengaruh. tetapi banyak negara lebih kecil yang lain bersedia menggunakannya. China menjadikan G20 sebagai medan untuk menunjukkan pengaruhnya dalam sistem kewangan global apabila menuntut mata wang baharu sebagai rizab global.

Jepun. terutama Euro sebagai mata wang perdagangan dan rizab. menjadikan Yen mata wang pilihan pada peringkat global. belum mampu disimpulkan lagi. termasuklah penerusan kebangkitan itu sendiri. sebagai contoh. Kepentingan China dalam perdagangan ini berpotensi menjadikan Yuan mata wang perdagangan global semakin menarik. Walaupun Jepun menjadi salah sebuah negara gergasi ekonomi dalam G8. 34 peratus. Beijing juga berusaha ke arah menjadikan Yuan mata wang rizab bagi bank pusat seluruh dunia. walaupun sejauh mana hal ini dapat dilaksanakan. sekurang-kurangnya dengan negara rakan dagang yang tidak sehaluan dengan Amerika Syarikat. tidak mencapai jangkaan sebagai pencabar Dolar AS dan hegemoni politik kuasa besar dunia itu. terutamanya di Asia. Rusia. serta menuntut Yuan menjadi salah satu mata wang rujukan bagi hak pengeluaran khas atau special drawing rights (SDR). Euro. mencadangkan mata wang rizab global berdasarkan SDR bagi menggantikan Dolar AS. sebagai alternatif Dolar AS. Agenda ini jauh lebih sukar berbanding dengan usaha menjadikan Yuan sebagai mata wang transaksi perdagangan. Manakala Brazil dan beberapa buah negara lain telah menjadi rakan dagang terbesar China mengatasi Amerika Syarikat. India China) oleh firma kewangan gergasi Goldman Sachs – untuk menjelaskan import mereka dengan mata wang masing-masing. Yen dan Paun Sterling. diiringi dengan pelbagai potensi. pada tahun lalu. Xiaochuan. Satu tindakan China dalam menegaskan kedudukannya dalam sistem kewangan global hari ini adalah dengan mendesak Tabung Kewangan Dunia (IMF) direformasi. iaitu satu cadangan berdasarkan sikap politik Beijing. 11 peratus dan 11 peratus. banyak faktor lain perlu diambil kira. dengan masing-masing bernilai 41 peratus. keupayaan mata wangnya sebagai mata wang pilihan global. iaitu politik dan ekonomi.Pada masa yang sama. Walaupun kebangkitan China hari ini kelihatan berlaku dengan pantas. China membayar dengan Yuan dan Brazil dengan Real. Peranan Yuan bergantung pada kedua-dua kekuatan. Hak Pengeluaran Khas bagi Yuan Selain mata wang perdagangan. bagi mengelakkan penggunaan Dolar AS. Hal ini menunjukkan potensi Yuan sebagai mata wang perdagangan global. mata wang artifisial yang memberikan gambaran tentang peranan mata wang utama dunia dicipta oleh IMF dan ditakrifkan berdasarkan Dolar. Yuan tidak dilihat menjadi pilihan utama bagi negara-negara terbabit termasuk Venezuela. Tetapi kemudiannya. ketika zaman kebangkitannya pada dekad 1980-an. Langkah pertama China untuk memberikan peranan yang lebih besar kepada SDR dalam bentuk yang dikehendakinya bermula dengan menjadikan Yuan sebagai mata wang yang diambil kira dalam SDR. China juga mencapai perjanjian dengan Brazil – sebuah lagi negara pesat membangun digelar BRIC (Brazil. SDR. Gabenor bank pusat China. Iran dan Rusia. peranan Yen merosot pada awal dekad 1990-an. . Banyak negara menyokong peranan mata wang lain.

Perbandingan Yuan dengan Dolar sering dibuat memandangkan perhatian yang lebih diberikan kepada kedua-dua mata wang ini. Potensi Pengantarabangsaan Yuan Terbaharu. Kedua-dua tokoh ini bersikap kritikal terhadap IMF. Benjamin Cohen. Pada tahun lalu. Dolar AS sebagai mata wang pilihan sememangnya dilihat berada pada zaman kemerosotannya. Mei lalu. Kemerosotan Dolar AS bukan sahaja diulas oleh penentang politik dan ekonomi Amerika Syarikat. . Kuasa yang terbabit. iaitu kemerosotan satu mata wang tidak secara automatik menjamin kenaikan satu mata wang lain. Robert Mundell. dan hal ini mendapat dokongan tokoh ekonomi. China mahu Yuan dimasukkan dalam SDR. dalam tulisannya dalam buku The Future of the Dollar. Mundell mengulangi sokongannya kepada Yuan untuk dimasukkan sebagai salah satu mata wang SDR. Bank Pembangunan Asia dalam laporannya menyebut bahawa pengantarabangsaan Yuan mungkin berlaku lebih pantas daripada yang dijangkakan selama ini. pada akhir Jun lalu. dalam ucapannya di Sekolah Kajian Antarabangsa Lanjutan Johns Hopkins di Washington DC pada September 2009. beliau memberikan penjelasan mudah. Mundell menjelaskan rasional Yuan dimasukkan dalam SDR dengan menyatakan bahawa yuan kini menjadi mata wang perdagangan ketiga terpenting. dan penilaian terbaharu akan dilakukan pada penghujung tahun ini. dan peranan Yuan yang lebih besar ini. Kajian Bank Pembangunan Asia dengan kerjasama Universiti Columbia itu melibatkan 11 orang tokoh ekonomi dunia.Penilaian SDR dilakukan setiap lima tahun sekali. Cohen menjangkakan banyak mata wang yang akan bersaing dan masing-masing mempunyai kekuatan yang tersendiri. Berdasarkan banyak faktor geopolitik dan ekonomi. masih tidak boleh disimpulkan lagi bahawa mata wang itu bakal menggantikan peranan Dolar AS. walaupun Eichengreen pernah menjadi penasihat kepada badan itu. Robert Zoellick merupakan Presiden Bank Dunia yang pernah berkhidmat dengan Goldman Sachs. Tawar-menawar politik dengan Amerika Syarikat dan kedudukan kuasa besar itu juga akan menjadi faktor penting dalam kebangkitan pengaruh China dan Yuan dalam sistem ekonomi dunia. seperti juga kebangkitan Yuan. dan berpotensi menjadi alternatif kepada Dolar AS. Walaupun Bank Pembangunan Asia tidak memberikan gambaran semasa bahawa hal itu berlaku. termasuk Barry Eichengreen dan Joseph Stiglitz. tetapi juga pernah disentuh oleh Robert Zoellick. Seperti yang dijelaskan oleh pakar mata wang. Secara kesimpulannya. laporan itu memberikan gambaran arah pergerakan Yuan kini dan menambah keyakinan kepada pemerintah China. serta kemerosotan Dolar AS sebagai mata wang pilihan berlaku ketika potensi Yuan meningkat. tetapi kemerosotan ini cenderung diperbesar-besarkan oleh banyak pihak. Yuan mempunyai potensi untuk berperanan lebih besar pada masa akan datang sekiranya trajektori semasa meliputi iltizam politik dan ekonomi dikekalkan.

FRIDAY. . Khabar angin tentang penurunan taraf kredit Perancis itu timbul ekoran masalah yang dihadapi oleh beberapa bank di negara itu dan menguatkan lagi kebimbangan krisis hutang zon Eropah yang telah merebak. AUGUST 12. Sementara itu.50 (RM5. dengan Tokyo kerugian sehingga dua peratus. di awal dagangan pasaran emas Asia. Pelabur-pelabur bimbang bahawa Itali dan Sepanyol akan menjadi negara seterusnya yang tidak mampu membayar hutang mereka.800 seaun Sumber daripada Utusan Malaysia NEW YORK 11 Ogos . Emas menjadi kegemaran pelabur bagi berhadapan dengan keadaan pasaran yang tidak menentu pada masa ini.Harga emas dunia melepasi paras AS$1.815.50) seaun.446. Seoul pula jatuh sebanyak empat peratus dan Sydney didagangkan 1. 2011 Harga emas lepasi paras AS$1. Rekod itu dicatatkan selepas pasaran ekuiti Asia menjunam pada dagangan awal.800 (RM5.443.814. komoditi tersebut melonjak ke paras tertinggi AS$1.50) hingga AS$1.400) seaun semalam buat pertama kalinya selepas pelabur menarik keluar pelaburan mereka bagi membeli kontrak komoditi itu.50 (RM5. Para pelabur telah dikejutkan dengan kemungkinan penurunan taraf kredit Perancis yang berada dalam keadaan terumbang-ambing selepas penarafan kredit Amerika Syarikat (AS) diturunkan untuk pertama kalinya.5 peratus lebih rendah.

Para pelabur dilihat berpaut kepada apa yang mereka rasakan sebagai pelindung nilai berbanding turun naik pasaran saham dan mata wang. Minat dengan pelaburan emas memang sedang meningkat.Sistem kewangan Eropah berada dalam keadaan buruk disebabkan oleh pihak bank yang memegang bon negara-negara yang mempunyai hutang besar seperti Greece dan Portugal. emas tetap berkilau. 2011 Komen Dato’ Salleh Majid.700) pada musim panas 2008 sebelum krisis kewangan berlaku pada tahun itu.Agensi Posted by Ameer Syarifuden at 10:03 AM 0 comments Labels: Berita Emas MONDAY. Mantan CEO BSKL Tentang Emas. MINGGU lepas saya dijemput oleh TV3 menerangkan tentang emas sebagai pelaburan alternatif dalam program Bijak Wang. Melalui program tersebut pun ada beberapa penonton yang menelefon bertanyakan beberapa perkara tentang emas. Saya diminta menerangkan mengapa wajar melabur dengan emas. . FEBRUARY 14. Walau tertanam beribu-ribu tahun sekalipun. . Emas sebenarnya ialah suatu komoditi yang tidak luntur ditelan zaman. Komoditi itu pernah didagangkan sekitar AS$900 (RM2.

Tidak ada negara yang mata wangnya tidak tertakluk kepada turun naik nilai emas.815) seauns kepada AS$1106 (RM3. Pada waktu sama China juga mengajak negara-negara Asia Barat mengubah haluan menggunakan mata wang lain selain dolar Amerika. Bank Negara India telah membeli 200 tan emas dari Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) dan ia telah melonjakkan harga emas pada hari itu. Tambahan pula negara seperti China yang banyak membeli Bil Perbendaharaan Amerika Syarikat merasa bimbang mengenai penurunan nilai dolar dan menyarankan penggunaan mata wang alternatif untuk perdagangan.871). Kenaikan permintaan ini menyebabkan harga emas terus meningkat. termasuklah negara kita semasa krisis 97/98 yang mana mata wang kita dikatakan menjadi bahan spekulator dan pernah jatuh ke paras serendah RM4. Selasa minggu lepas. . Mata wang dunia tidak lagi disokong oleh emas dan negara seperti Amerika Syarikat didapati boleh mengeluarkan seberapa banyak wang sesuka hati mereka. Apabila berlaku krisis ekonomi pada tahun 2008 yang berpunca di Amerika. Boleh dikatakan tidak ada urusan yang tidak lepas daripada dolar Amerika sehinggalah Kesatuan Eropah menghasilkan Euro yang menjadi pencabar kepada kedudukan dolar Amerika. Minggu lepas sehingga semalam (Jumaat) emas naik dari AS$1091 (RM3. Dikhabarkan IMF akan menjual sebanyak 200 tan lagi. Suasana begini dicampur dengan defisit kerajaan Amerika yang berjumlah trilion dolar menyebabkan ramai orang membeli emas selaku pelindung atau insuran. Mereka yang mengambil langkah perlindungan ini bukan saja orang individu tetapi juga negara. dolar terus tertekan kedudukannya selaku mata wang utama.50 untuk satu dolar Amerika. Sekian lama mata wang dolar Amerika digunakan untuk segala-galanya daripada rizab negara kepada dagangan dunia. Bukan untuk dijual minggu depan atau bulan depan kerana dengan mengambil sikap demikian segala turun naik harga (volatiliti) dapat diatasi. Bagaimanapun mereka yang ingin membeli emas patut melihat pembeliannya untuk disimpan selama 365 hari.

99 bagi syiling dan emas keping.572) seauns kepada AS$1116. Kita ingat semasa zaman ramai pelarian meninggalkan negara asal mereka seperti semasa perang Vietnam. JANUARY 18. Kalau emas tidak penting mengapa kerajaan India membeli 200 tan emas minggu lepas? Kebimbangan akan kejatuhan nilai matawang dolar Amerika dan kemungkinan pemulihan mungkin akan mengambil masa lebih lama daripada dijangkakan kerana pengangguran di AS hampir mencecah 10 peratus dan masalah yang membelenggu sektor perumahan belum dapat diatasi lagi.Misalnya sejak setahun lalu. Contohnya di kawasan Kota Tinggi. emas boleh dibeli secara buku pas dan secara syiling atau keping (wafer) dari bank-bank perdagangan. Dengan adanya ETF Emas ini dapatlah lebih ramai pelabur melabur dalam emas dengan modal yang lebih rendah.80 (RM3. Seperti yang pernah dinyatakan dahulu. Selain itu. Kerajaan China juga menasihatkan rakyatnya menyimpan 5 peratus daripada wang simpanan mereka dalam bentuk emas dan ini bakal menaikkan lagi harga emas. Johor. Bagi Bursa Malaysia pula. mungkin Dana Dagangan Bursa Emas (Gold Exchange Traded Fund) mungkin boleh difikirkan selaku salah suatu tawaran di bursa kita. Mereka yang lari daripada Kemboja membawa bersama emas dan apabila sampai di sini mereka menggunakan emas tersebut untuk memulakan perniagaan dan hidup baru. Ramai orang Kemboja yang memiliki perniagaan seperti barang kemas dan perniagaan kain.6 peratus bagi barang kemas dan 99. Emas diterima di mana-mana tidak kira di negara mana sekalipun.908) seauns. DATO’ SALLEH MAJID ialah bekas Presiden Bursa Saham Kuala Lumpur (kini Bursa Malaysia) Posted by Ameer Syarifuden at 9:47 PM 1 comments Labels: Berita Emas TUESDAY. harga emas naik sebanyak 52 peratus dari AS$734. 2011 . emas tetap emas. barang kemas juga suatu pelaburan dalam “bentuk emas” walaupun ketulenan emas pada barang kemas adalah rendah daripada emas keping iaitu 91.90 (RM2.

menjangkakan minat untuk melabur dalam emas di negara ini akan meningkat lagi berikutan terdapatnya aliran kenaikan dalam harga logam berkenaan di pasaran dunia. bank perdagangan terbesar di Malaysia. yang pertama seumpamanya di Malaysia. Ketua Perbankan Konsumernya. (Maybank). ''Prospek pertumbuhannya akan bergantung bagaimana pelanggan melihat pergerakan harga dalam keadaan pasaran semasa. . bilangan akaun GSPA yang dibuka telah berkembang sebanyak 147 peratus membayangkan keyakinan pelanggan menjadikan emas sebagai satu bentuk pelaburan.Pelaburan emas meningkat . ''Bagaimanapun. Naib Presiden Eksekutif Kanan. Bank itu. kami mendapati sejak setahun lalu.Malayan Banking Bhd. sejak November 2008 hingga November 2009.Maybank KUALA LUMPUR 10 Jan. pada tahun 2001 telah dilantik oleh Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjual syiling emas dikenali Kijang Emas. Lim Hong Tat berkata: ''Harga emas berada dalam aliran menaik dan kami melihat terdapat minat yang tinggi dalam buku akaun simpanan emas (GSPA). . Maybank telah memperkenalkan GSPA pada tahun 1997 selari dengan inisiatif Bank Negara Malaysia untuk menjadikan Malaysia sebagai pusat serantau bagi urus niaga emas." kata Hong Tat dalam temu bual bertulis dengan Utusan Malaysia di sini.

Apakah yang menyumbang kepada peningkatan itu? Pada mulanya melabur dalam emas melalui buku simpanan. kesedaran orang ramai dan pengguna mulai melihat faedah melabur emas terutamanya melalui GSPA selain duit syiling.9 peratus. Para pelanggan kini semakin berpengetahuan dalam membuat pemilihan pelaburan Kami menyaksikan pertambahan dalam pembukaan akaun GSPA pada setiap bulan dengan bilangan akaun baru berkembang pada purata 12. emas yang dipasarkan melalui GSPA dan Kijang Emas mempunyai ketulenan sehingga 999. Berikut adalah temu bual tersebut: Sejauh mana tahap minat terhadap pelaburan emas setakat ini? Kami melihat terdapat peningkatan sejak beberapa bulan yang lalu dalam pelaburan berkenaan.658 dengan nilai sehingga lebih RM122 juta. Bagaimana tahap perkembangan GSPA sekarang? Sehingga November 2009. Tambahan pula.800. .3 peratus.Difahamkan. keadaan ekonomi dunia yang tidak menggalakkan telah menyebabkan kebanyakan pelabur kini beralih daripada pasaran ekuiti kepada pelaburan emas yang dilihat sebagai pilihan lebih selamat. GSPA menawarkan jaminan keselamatan dan kaedah selamat dalam melabur emas apabila pelanggan boleh membeli logam berkenaan berdasarkan jumlah yang diinginkan tanpa perlu menanggung risiko menyimpannya secara fizikal. duit syiling. jumlah akaun GSPA adalah 11. Sebagai contohnya. kepingan emas dan barang kemas menjadi sesuatu yang baru tetapi kempen besar-besaran.

emas menjadi aset sandaran bagi mendapatkan potensi produk berkenaan.com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari . Kebanyakan mereka berusia lebih 41 tahun dengan kaum Cina mewakili 56 peratus daripada jumlah pelanggan. Kami telah melaksanakan promosi pemasaran termasuk melalui perbankan Internet di www. Sejauh mana minat yang ditunjukkan terhadap Kijang Emas? Sejak lima bulan yang lalu kami menyaksikan peningkatan dalam pembelian Kijang Emas. Dalam pelancaran pelan deposit jaminan modal terbaru iaitu 1Malaysia Momentum Structured Deposit. Siapakah pelabur GSPA dan Kijang Emas? Pelanggan kami bagi produk ini terdiri daripada golongan mewah dan individu yang kaya. Jualan pada November tahun ini meningkat lebih 500 peratus berbanding Jun 2009. Dalam tempoh berkenaan. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www.maybank 2u. Bagaimanakah para pelabur dimaklumkan tentang pelaburan mereka dan bilakah masa yang sesuai untuk membeli dan menjual emas? Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. sesetengahnya di kawasan bandar selari dengan permintaan.Apakah strategi yang diambil oleh Maybank untuk meningkatkan kesedaran dalam pelaburan emas? GSPA kini boleh dibuka di kesemua cawangan Maybank di seluruh negara manakala Kijang Emas pula ditawarkan di 30 buah cawangan terpilih.maybank2u. .com selain maklumat boleh diperoleh daripada kesemua cawangan Maybank dan pengiklanan dalam akhbar-akhbar. purata pertumbuhan bulanan adalah 102 peratus.

Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. Kijang Emas merupakan produk BNM. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. Tebaran had belian dan jualan juga luas. NOVEMBER 15.Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. Berbeza dengan GSPA. 2010 . 20 gram dan 50 gram.

1 . . kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata. Tun Dr. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. akan menyumbang kepada krisis.Dr.Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang. Dr. – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya.Dinar emas mampu henti perang mata wang . Bekas Perdana Menteri. penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing. Mahathir Mohamad. M KUALA LUMPUR 1 Nov.Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang . Mahathir berkata. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr. Mahathir KUALA LUMPUR Nov.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. Beliau berkata.

dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. katanya. Terdahulu dalam ucaptamanya. kata bekas Perdana Menteri itu. Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan. “Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. menyumbang kepada krisis. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang.” katanya. Mengulas lanjut kata beliau. Bagaimanapun. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat.” katanya. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. .” kata Dr. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu.Katanya. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak.” katanya. Mahathir. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. Sekiranya negara-negara mula menurunkan nilai mata wang mereka. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa.

Mahathir Older Posts .Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas.

com di mana maklumannya dikemas kini dua kali sehari .Maklumat tentang GSPA dan Kijang Emas boleh diperoleh di cawangan-cawangan Maybank. Apakah faedahnya membeli emas melalui GSPA dan Kijang Emas? Setiap produk mempunyai kelebihannya yang tersendiri. urus niaga Kijang Emas dibuat berdasarkan kiraan auns yang merupakan sebut harga standard. GSPA merupakan pelaburan emas menggunakan buku akaun simpanan. Apakah perbezaannya dengan pelaburan emas yang dibeli melalui kedai emas? Emas yang dibeli daripada kedai-kedai emas adalah tertakluk kepada kos hasil kerja tangan berkemahiran tinggi. Berbeza dengan GSPA. Bagaimanapun tiada tempoh masa yang boleh dianggap sebagai ideal untuk jual beli emas. pelaburan ini memerlukan pelanggan mengkaji aliran harga emas dan harus bersedia menanggung risiko sekiranya harga turun dan naik. Pelanggan perlu membuat keputusan pelaburan berdasarkan strategi pelaburan mereka. . Pelanggan GSPA mempunyai opsyen untuk menukar akaun pegangan dalam buku simpanan atau (paper gold) kepada memegang emas secara fizikal. Tiada pegangan emas secara fizikal dalam urus niaga ini kecuali di atas permintaan pelanggan. Akaun GSPA menawarkan pelaburan emas dalam kadar 10 gram. Emas yang dibeli itu lebih untuk tujuan perhiasan berbanding pelaburan. Harga emas ditentukan oleh kuasa pasaran. jadi ia memberikan keyakinan kepada pelanggan tentang nilai dan ketulenannya sebagai satu pilihan pelaburan. Kijang Emas merupakan produk BNM.maybank 2u. Harga emas juga boleh diketahui dengan melayari laman web www. 20 gram dan 50 gram.

Bernama Posted by Ameer Syarifuden at 1:56 PM 4 comments Labels: Berita Dinar Emas.Dr.Tebaran had belian dan jualan juga luas. kata bekas Perdana Menteri Tun Dr. Posted by Ameer Syarifuden at 3:21 PM 1 comments Labels: Harga Emas MONDAY. NOVEMBER 15. penyusutan dolar AS mewujudkan masalah bagi negara-negara memandangkan mereka perlu menurunkan nilai mata wang mereka bagi mengatasi kerugian daya saing. 1 . Beliau berkata. Mahathir Mohamad.” kata beliau kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. .Kerajaan di seluruh seharusnya menimbangkan penggunaan dinar emas bagi menghentikan perang mata wang. akan ada perang mata wang dan sudah tentu. mereka akan melabur dalam akaun emas seperti dalam GSPA dan Kijang Emas. Mahathir berkata. "Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. Dr. emas mempunyai nilai intrinsik dan oleh itu merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang. akan menyumbang kepada krisis. Bagi mereka yang serius untuk melabur dalam emas. Mahathir Dolar seperti tisu tandas’– Dr. M . 2010 Dinar emas mampu henti perang mata wang . Mahathir KUALA LUMPUR Nov.

KUALA LUMPUR 1 Nov. . – Penggunaan dinar emas perlu dipertimbangkan oleh semua kerajaan negara dunia kerana kestabilan nilainya berbanding penggunaan mata wang yang tidak menentu naik turunnya. Bekas Perdana Menteri. langkah menggunakan dinar emas sebagai ganti mata wang utama seperti dolar Amerika Syarikat (AS) dalam pelbagai transaksi juga boleh menghentikan perang mata wang Katanya. Mahathir Mohamad berkata. Bagaimanapun. “Mata wang AS kini boleh dianggap sebagai tisu tandas kerana nilainya semakin menyusut dan tidak berharga berbanding emas yang diterima di semua negara dunia. dinar emas tidak sesuai untuk digunakan dalam urus niaga runcit seperti mana hasrat Kerajaan Kelantan yang mahu menggunakan dinar emas dalam transaksi jual beli. dolar AS kini sudah tidak bernilai seperti mana beberapa tahun dahulu dan penggunaan mata wang kertas juga tiada lagi sehebat sebelum krisis ekonomi pada tahun 1997/98 dan penggunaan dinar emas adalah jalan penyelesaian terbaik. kata bekas Perdana Menteri itu. Tun Dr. Beliau berkata demikian selepas menyampaikan ucaptama pada Persidangan Dunia Pertama Mengenai Riba di sini hari ini. penyusutan nilai dolar AS pada ketika ini menjadi satu masalah yang cukup besar kepada negara-negara yang menyimpan dan bergantung kepada nilai mata wang itu. Mengulas lanjut kata beliau.” katanya.

” kata Dr.“Jika setiap negara menurunkan nilai mata wangnya. pasti akan ada perang mata wang dan sudah tentu.” katanya. Sumber Daripada Utusan Malaysia Posted by Ameer Syarifuden at 1:50 PM 0 comments Labels: Berita Dinar Emas. sistem kewangan global sendiri amat memerlukan pengurusan yang sempurna. Sekiranya negaranegara mula menurunkan nilai mata wang mereka. menyumbang kepada krisis. “Saya jangka kewangan Islam akan berkembang. Jangan ikut sistem konvensional yang berurusan dalam segala bidang. yang mampu menampung kejutan dan tidak dimanipulasi penyangak. Mahathir Older Posts . Dengan peserta industri mencari jalan untuk mencergaskan kewangan. Ia mesti lebih baik berbanding sistem kewangan konvensional sedia ada. “Mata wang tidak ada sokongan kecuali dicari oleh orang ramai. tetapi cabarannya ialah pengurusan berhemat dan sistem yang lebih baik. Terdahulu dalam ucaptamanya. katanya. Mahathir. negara-negara Islam mesti membangunkan pengurusan sistem kewangan Islam yang berhemat. Antara gesaan beliau kepada negara Islam ialah menggunakan dinar emas sebagai alternatif. bagi mengurangkan pergantungan terhadap dolar AS sebagai mata wang global untuk perdagangan. akan berlaku kekecohan dalam perdagangan antarabangsa. Beliau tetap berpegang bahawa emas mempunyai nilai kukuh dan merupakan nilai yang lebih baik berbanding mata wang.” katanya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful