BUKU SKRAP

TAJUK : KECEKAPAN TENAGA DAN TENAGA YANG DIPERBAHARUI
NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS TAHUN : 6 JAYA SEKOLAH : SK DUYONG.

. Akhir kata semua yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri. Terima kasih saya ucapkan kepada guruguru. Alhamdulillah saya telah berusaha menyiapkan buku skrap ini setelah beberapa hari saya bertungkus lumus mencari bahan-bahan yang berkaitan tajuk ini.ibubapa dan sahabat-sahabat yang banyak membantu saya dalam menyiapkan buku skrap ini. Wassalam.SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG.

09.MELAKA. TARIKH LAHIR : 29.75450. CITA-CITA: GURU. TEMPAT LAHIR : TERENGGANU. HOBI : MEMBACA NOVEL.BIODATA DIRI SAYA NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS.BUKIT BERUANG.JALAN MELAWIS 2. ALAMAT : NO 10. .TAMAN MELAWIS.1999.

SEKAPUR SIREH SEULAS PINANG.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI. 7. 8.SUMBER-SUMBER TENAGA. 6. 5.BIODATA DIRI SAYA.ISI KANDUNGAN 1.BIBLIOGRAFI . 3.DEFINISI TENAGA. 9.KEPERLUAN TENAGA.KEPENTINGAN TENAGA.TENAGA YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI 10. 4.JENIS-JENIS TENAGA. 2.

Definisi Kecekapan Tenaga Kecekapan tenaga bermaksud menggunakan tenaga elektrik dengan bijak dalam menjayakan tugas yang sama. Tenaga juga diperlukan bagi tubuh kita untuk tumbuh dan membolehkan minda kita untuk berfikir. b. a. c. gas asli. Pencemaran haba. dan petroleum Tenaga yang boleh diperbaharui: Tenaga yang boleh diperbaharui adalah seperti tenaga biojisim. Sebahagian dari tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menjana tenaga elektrik. Tamadun moden wujud kerana kita telah belajar bagaimana mengubah tenaga daripada satu bentuk kepada bentuk lain dan menggunakannya untuk melakukan pekerjaan untuk kita dan untuk hidup lebih selesa. Sumber tenaga terutamanya sumber yang tidak boleh diperbaharui seperti tenaga fosil—gas asli. sama ada di rumah atau di tempat kerja. geoterma. angin dan solar. Kehabisan sumber tenaga – Petroleum. Tenaga memainkan lagu-lagu kegemaran kita di radio dan lampu rumah kita. Kita menggunakannya untuk melakukan pelbagai perkara. Permintaan dunia bagi tenaga terus meningkat pada kadar antara dua dan tiga peratus setiap tahun mewakili kira-kira 530 EJ pada waktu ini tetapi wujud kebimbangan terhadap bekalan bahan api fosil yang boleh mencetuskan satu era harga minyak yang lebih tinggi dengan kesan sampingan daripadanya yang menjejaskan pembangunan lestari.Definisi Tenaga Tenaga boleh mengubah sesuatu. . Kesan pembaziran tenaga. Pembaziran kos. tenaga hidro. Tenaga membolehkan sebuah kereta bergerak sepanjang jalan dan kapal belayar di atas air. Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan untuk melakukan kerja. petroleum dan arang batu semakin berkurangan. maka kita dapat mengurangkan kos dan sememangnya ini amat menjimatkan! Masalah Pembaziran Tenaga "Kita Kekurangan SUMBER!" . Sumber-sumber tenaga Tenaga yang tidak boleh diperbaharui: Merangkumi bijih uranium dan bahan api fossil – arang batu. Jika kita menggunakan tenaga dengan cekap.

Apa yang perlu kita lakukan? (Langkah-langkah amalan mesra alam di rumah) Amalan mesra alam Jimat elektrik Guna pengangkutan awam Gunakan kuali yang sesuai saiznya dan tutuplah periuk ketika memasak untuk menjimatkan tenaga. Penggunaan elektik dapat dikurangkan sehingga 50% jika anda berjaya memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya. Penggunaan pendingin hawa akan menyumbang kepada pemanasan global. CFL dapat menjimatkan tenaga sehingga 60% berbanding mentol bercahaya pijar. padam dan buka plaknya. Pilihlah peralatan elektrik yang jimat tenaga. Ia dapat mengurangkan tenaga yang diperlukan oleh mesin pembasuh untuk mengeringkan pakaian dan menjimatkan sebanayk 700 paun karbon dioksida dalam tempoh 6 bulan. Jemur pakaian di bawah cahaya matahari daripada menggunakan mesin pengering. Gunalah mentol berpendaflour padat (CFL) untuk menggantikan mentol bercahaya pijar biasa. Selepas menggunakan peralatan elektrik. Pilih pemanas air berkuasa solar untuk menjimatkan tenaga elektrik dan gas. Gunakan mesin basuh pakaian yang menjimatkan tenaga. . Jimatkan tenaga dan lindungi penglihatan daripada rosak dengan mengurangkan kadar keamatan cahaya skrin televisyen. Apabila kadar keamatan cahaya skrin terlalu tinggi. Bacalah label kecekapan penjimatan tenaga mesin basuh pakaian sebelum membelinya. Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan. Anda boleh menjimatkan tenaga sehingga 70% jika menggunakan periuk tekanan dan pengukus. Letakkan peti sejuk anda jauh daripada sumber haba untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang banyak. lebih banyak tenaga diperlukan dan jangka hayat televisyen juga akan berkurang.

alat permainan dan peralatan rumah lain.Gunakan bateri yang boleh dicaj semula dan tanpa kadmium untuk lampu suluh. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful