P. 1
Buku Skrap Sains

Buku Skrap Sains

1.0

|Views: 6,008|Likes:
Published by hakira

More info:

Published by: hakira on Nov 09, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/20/2015

pdf

text

original

BUKU SKRAP

TAJUK : KECEKAPAN TENAGA DAN TENAGA YANG DIPERBAHARUI
NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS TAHUN : 6 JAYA SEKOLAH : SK DUYONG.

Alhamdulillah saya telah berusaha menyiapkan buku skrap ini setelah beberapa hari saya bertungkus lumus mencari bahan-bahan yang berkaitan tajuk ini.SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG. Terima kasih saya ucapkan kepada guruguru.ibubapa dan sahabat-sahabat yang banyak membantu saya dalam menyiapkan buku skrap ini. . Wassalam. Akhir kata semua yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri.

. TEMPAT LAHIR : TERENGGANU.JALAN MELAWIS 2.75450.MELAKA.BIODATA DIRI SAYA NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS. ALAMAT : NO 10. HOBI : MEMBACA NOVEL. TARIKH LAHIR : 29. CITA-CITA: GURU.09.1999.BUKIT BERUANG.TAMAN MELAWIS.

TENAGA YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI 10. 8. 5.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI.BIODATA DIRI SAYA. 9. 4. 3.SUMBER-SUMBER TENAGA. 2. 7. 6.ISI KANDUNGAN 1.JENIS-JENIS TENAGA.KEPERLUAN TENAGA.DEFINISI TENAGA.KEPENTINGAN TENAGA.BIBLIOGRAFI .SEKAPUR SIREH SEULAS PINANG.

Definisi Kecekapan Tenaga Kecekapan tenaga bermaksud menggunakan tenaga elektrik dengan bijak dalam menjayakan tugas yang sama.Definisi Tenaga Tenaga boleh mengubah sesuatu. Kehabisan sumber tenaga – Petroleum. Tamadun moden wujud kerana kita telah belajar bagaimana mengubah tenaga daripada satu bentuk kepada bentuk lain dan menggunakannya untuk melakukan pekerjaan untuk kita dan untuk hidup lebih selesa. angin dan solar. Permintaan dunia bagi tenaga terus meningkat pada kadar antara dua dan tiga peratus setiap tahun mewakili kira-kira 530 EJ pada waktu ini tetapi wujud kebimbangan terhadap bekalan bahan api fosil yang boleh mencetuskan satu era harga minyak yang lebih tinggi dengan kesan sampingan daripadanya yang menjejaskan pembangunan lestari. petroleum dan arang batu semakin berkurangan. gas asli. Kita menggunakannya untuk melakukan pelbagai perkara. b. Tenaga memainkan lagu-lagu kegemaran kita di radio dan lampu rumah kita. Pencemaran haba. Sumber tenaga terutamanya sumber yang tidak boleh diperbaharui seperti tenaga fosil—gas asli. Tenaga juga diperlukan bagi tubuh kita untuk tumbuh dan membolehkan minda kita untuk berfikir. Jika kita menggunakan tenaga dengan cekap. tenaga hidro. Sebahagian dari tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menjana tenaga elektrik. c. Kesan pembaziran tenaga. Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan untuk melakukan kerja. sama ada di rumah atau di tempat kerja. geoterma. dan petroleum Tenaga yang boleh diperbaharui: Tenaga yang boleh diperbaharui adalah seperti tenaga biojisim. Sumber-sumber tenaga Tenaga yang tidak boleh diperbaharui: Merangkumi bijih uranium dan bahan api fossil – arang batu. maka kita dapat mengurangkan kos dan sememangnya ini amat menjimatkan! Masalah Pembaziran Tenaga "Kita Kekurangan SUMBER!" . . Pembaziran kos. a. Tenaga membolehkan sebuah kereta bergerak sepanjang jalan dan kapal belayar di atas air.

Pilihlah peralatan elektrik yang jimat tenaga. Jimatkan tenaga dan lindungi penglihatan daripada rosak dengan mengurangkan kadar keamatan cahaya skrin televisyen. Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan. Jemur pakaian di bawah cahaya matahari daripada menggunakan mesin pengering. Anda boleh menjimatkan tenaga sehingga 70% jika menggunakan periuk tekanan dan pengukus.Apa yang perlu kita lakukan? (Langkah-langkah amalan mesra alam di rumah) Amalan mesra alam Jimat elektrik Guna pengangkutan awam Gunakan kuali yang sesuai saiznya dan tutuplah periuk ketika memasak untuk menjimatkan tenaga. CFL dapat menjimatkan tenaga sehingga 60% berbanding mentol bercahaya pijar. . Penggunaan pendingin hawa akan menyumbang kepada pemanasan global. padam dan buka plaknya. Apabila kadar keamatan cahaya skrin terlalu tinggi. Bacalah label kecekapan penjimatan tenaga mesin basuh pakaian sebelum membelinya. Pilih pemanas air berkuasa solar untuk menjimatkan tenaga elektrik dan gas. Ia dapat mengurangkan tenaga yang diperlukan oleh mesin pembasuh untuk mengeringkan pakaian dan menjimatkan sebanayk 700 paun karbon dioksida dalam tempoh 6 bulan. lebih banyak tenaga diperlukan dan jangka hayat televisyen juga akan berkurang. Penggunaan elektik dapat dikurangkan sehingga 50% jika anda berjaya memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya. Gunakan mesin basuh pakaian yang menjimatkan tenaga. Letakkan peti sejuk anda jauh daripada sumber haba untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang banyak. Selepas menggunakan peralatan elektrik. Gunalah mentol berpendaflour padat (CFL) untuk menggantikan mentol bercahaya pijar biasa.

Gunakan bateri yang boleh dicaj semula dan tanpa kadmium untuk lampu suluh. alat permainan dan peralatan rumah lain. .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->