BUKU SKRAP

TAJUK : KECEKAPAN TENAGA DAN TENAGA YANG DIPERBAHARUI
NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS TAHUN : 6 JAYA SEKOLAH : SK DUYONG.

Akhir kata semua yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri. Alhamdulillah saya telah berusaha menyiapkan buku skrap ini setelah beberapa hari saya bertungkus lumus mencari bahan-bahan yang berkaitan tajuk ini. . Terima kasih saya ucapkan kepada guruguru.ibubapa dan sahabat-sahabat yang banyak membantu saya dalam menyiapkan buku skrap ini.SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG. Wassalam.

HOBI : MEMBACA NOVEL.09.BIODATA DIRI SAYA NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS.TAMAN MELAWIS. ALAMAT : NO 10.75450.JALAN MELAWIS 2. TARIKH LAHIR : 29.BUKIT BERUANG.1999. CITA-CITA: GURU. TEMPAT LAHIR : TERENGGANU.MELAKA. .

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI. 8. 2. 4.TENAGA YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI 10.JENIS-JENIS TENAGA.BIODATA DIRI SAYA.KEPERLUAN TENAGA. 6. 5.KEPENTINGAN TENAGA. 7.BIBLIOGRAFI .SEKAPUR SIREH SEULAS PINANG. 3. 9.ISI KANDUNGAN 1.DEFINISI TENAGA.SUMBER-SUMBER TENAGA.

geoterma. Permintaan dunia bagi tenaga terus meningkat pada kadar antara dua dan tiga peratus setiap tahun mewakili kira-kira 530 EJ pada waktu ini tetapi wujud kebimbangan terhadap bekalan bahan api fosil yang boleh mencetuskan satu era harga minyak yang lebih tinggi dengan kesan sampingan daripadanya yang menjejaskan pembangunan lestari. Kita menggunakannya untuk melakukan pelbagai perkara. tenaga hidro. Tenaga juga diperlukan bagi tubuh kita untuk tumbuh dan membolehkan minda kita untuk berfikir. Pembaziran kos. sama ada di rumah atau di tempat kerja. b. angin dan solar. petroleum dan arang batu semakin berkurangan. Jika kita menggunakan tenaga dengan cekap. Sumber tenaga terutamanya sumber yang tidak boleh diperbaharui seperti tenaga fosil—gas asli. Definisi Kecekapan Tenaga Kecekapan tenaga bermaksud menggunakan tenaga elektrik dengan bijak dalam menjayakan tugas yang sama. Kesan pembaziran tenaga.Definisi Tenaga Tenaga boleh mengubah sesuatu. Kehabisan sumber tenaga – Petroleum. Tenaga membolehkan sebuah kereta bergerak sepanjang jalan dan kapal belayar di atas air. a. Sebahagian dari tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menjana tenaga elektrik. dan petroleum Tenaga yang boleh diperbaharui: Tenaga yang boleh diperbaharui adalah seperti tenaga biojisim. gas asli. Pencemaran haba. Tamadun moden wujud kerana kita telah belajar bagaimana mengubah tenaga daripada satu bentuk kepada bentuk lain dan menggunakannya untuk melakukan pekerjaan untuk kita dan untuk hidup lebih selesa. Tenaga memainkan lagu-lagu kegemaran kita di radio dan lampu rumah kita. Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan untuk melakukan kerja. maka kita dapat mengurangkan kos dan sememangnya ini amat menjimatkan! Masalah Pembaziran Tenaga "Kita Kekurangan SUMBER!" . Sumber-sumber tenaga Tenaga yang tidak boleh diperbaharui: Merangkumi bijih uranium dan bahan api fossil – arang batu. c. .

Penggunaan elektik dapat dikurangkan sehingga 50% jika anda berjaya memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya. Gunakan mesin basuh pakaian yang menjimatkan tenaga. Penggunaan pendingin hawa akan menyumbang kepada pemanasan global. Jemur pakaian di bawah cahaya matahari daripada menggunakan mesin pengering. Apabila kadar keamatan cahaya skrin terlalu tinggi. CFL dapat menjimatkan tenaga sehingga 60% berbanding mentol bercahaya pijar. Letakkan peti sejuk anda jauh daripada sumber haba untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang banyak. . Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan.Apa yang perlu kita lakukan? (Langkah-langkah amalan mesra alam di rumah) Amalan mesra alam Jimat elektrik Guna pengangkutan awam Gunakan kuali yang sesuai saiznya dan tutuplah periuk ketika memasak untuk menjimatkan tenaga. Selepas menggunakan peralatan elektrik. padam dan buka plaknya. lebih banyak tenaga diperlukan dan jangka hayat televisyen juga akan berkurang. Bacalah label kecekapan penjimatan tenaga mesin basuh pakaian sebelum membelinya. Gunalah mentol berpendaflour padat (CFL) untuk menggantikan mentol bercahaya pijar biasa. Pilih pemanas air berkuasa solar untuk menjimatkan tenaga elektrik dan gas. Pilihlah peralatan elektrik yang jimat tenaga. Anda boleh menjimatkan tenaga sehingga 70% jika menggunakan periuk tekanan dan pengukus. Jimatkan tenaga dan lindungi penglihatan daripada rosak dengan mengurangkan kadar keamatan cahaya skrin televisyen. Ia dapat mengurangkan tenaga yang diperlukan oleh mesin pembasuh untuk mengeringkan pakaian dan menjimatkan sebanayk 700 paun karbon dioksida dalam tempoh 6 bulan.

alat permainan dan peralatan rumah lain. .Gunakan bateri yang boleh dicaj semula dan tanpa kadmium untuk lampu suluh.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.