BUKU SKRAP

TAJUK : KECEKAPAN TENAGA DAN TENAGA YANG DIPERBAHARUI
NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS TAHUN : 6 JAYA SEKOLAH : SK DUYONG.

Akhir kata semua yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri. . Alhamdulillah saya telah berusaha menyiapkan buku skrap ini setelah beberapa hari saya bertungkus lumus mencari bahan-bahan yang berkaitan tajuk ini.SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG.ibubapa dan sahabat-sahabat yang banyak membantu saya dalam menyiapkan buku skrap ini. Wassalam. Terima kasih saya ucapkan kepada guruguru.

MELAKA. ALAMAT : NO 10.1999.75450. TEMPAT LAHIR : TERENGGANU. HOBI : MEMBACA NOVEL. CITA-CITA: GURU. .JALAN MELAWIS 2.BIODATA DIRI SAYA NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS.BUKIT BERUANG.TAMAN MELAWIS.09. TARIKH LAHIR : 29.

JENIS-JENIS TENAGA.DEFINISI TENAGA. 2.KEPENTINGAN TENAGA.TENAGA YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI 10.ISI KANDUNGAN 1.KEPERLUAN TENAGA.BIBLIOGRAFI .BIODATA DIRI SAYA.SUMBER-SUMBER TENAGA. 9.SEKAPUR SIREH SEULAS PINANG. 5. 7.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI. 8. 6. 4. 3.

Tenaga juga diperlukan bagi tubuh kita untuk tumbuh dan membolehkan minda kita untuk berfikir. maka kita dapat mengurangkan kos dan sememangnya ini amat menjimatkan! Masalah Pembaziran Tenaga "Kita Kekurangan SUMBER!" . Sebahagian dari tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menjana tenaga elektrik. Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan untuk melakukan kerja. angin dan solar. Pencemaran haba. Kesan pembaziran tenaga. c. Kita menggunakannya untuk melakukan pelbagai perkara. tenaga hidro. . Tamadun moden wujud kerana kita telah belajar bagaimana mengubah tenaga daripada satu bentuk kepada bentuk lain dan menggunakannya untuk melakukan pekerjaan untuk kita dan untuk hidup lebih selesa. gas asli. petroleum dan arang batu semakin berkurangan.Definisi Tenaga Tenaga boleh mengubah sesuatu. sama ada di rumah atau di tempat kerja. Pembaziran kos. Permintaan dunia bagi tenaga terus meningkat pada kadar antara dua dan tiga peratus setiap tahun mewakili kira-kira 530 EJ pada waktu ini tetapi wujud kebimbangan terhadap bekalan bahan api fosil yang boleh mencetuskan satu era harga minyak yang lebih tinggi dengan kesan sampingan daripadanya yang menjejaskan pembangunan lestari. Definisi Kecekapan Tenaga Kecekapan tenaga bermaksud menggunakan tenaga elektrik dengan bijak dalam menjayakan tugas yang sama. Kehabisan sumber tenaga – Petroleum. Tenaga membolehkan sebuah kereta bergerak sepanjang jalan dan kapal belayar di atas air. Tenaga memainkan lagu-lagu kegemaran kita di radio dan lampu rumah kita. Jika kita menggunakan tenaga dengan cekap. a. Sumber-sumber tenaga Tenaga yang tidak boleh diperbaharui: Merangkumi bijih uranium dan bahan api fossil – arang batu. geoterma. dan petroleum Tenaga yang boleh diperbaharui: Tenaga yang boleh diperbaharui adalah seperti tenaga biojisim. b. Sumber tenaga terutamanya sumber yang tidak boleh diperbaharui seperti tenaga fosil—gas asli.

Pilihlah peralatan elektrik yang jimat tenaga. Anda boleh menjimatkan tenaga sehingga 70% jika menggunakan periuk tekanan dan pengukus. . CFL dapat menjimatkan tenaga sehingga 60% berbanding mentol bercahaya pijar. Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan. Gunakan mesin basuh pakaian yang menjimatkan tenaga. Ia dapat mengurangkan tenaga yang diperlukan oleh mesin pembasuh untuk mengeringkan pakaian dan menjimatkan sebanayk 700 paun karbon dioksida dalam tempoh 6 bulan. padam dan buka plaknya. Pilih pemanas air berkuasa solar untuk menjimatkan tenaga elektrik dan gas. Jemur pakaian di bawah cahaya matahari daripada menggunakan mesin pengering. Penggunaan elektik dapat dikurangkan sehingga 50% jika anda berjaya memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya. Jimatkan tenaga dan lindungi penglihatan daripada rosak dengan mengurangkan kadar keamatan cahaya skrin televisyen. Letakkan peti sejuk anda jauh daripada sumber haba untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang banyak.Apa yang perlu kita lakukan? (Langkah-langkah amalan mesra alam di rumah) Amalan mesra alam Jimat elektrik Guna pengangkutan awam Gunakan kuali yang sesuai saiznya dan tutuplah periuk ketika memasak untuk menjimatkan tenaga. Penggunaan pendingin hawa akan menyumbang kepada pemanasan global. Bacalah label kecekapan penjimatan tenaga mesin basuh pakaian sebelum membelinya. Selepas menggunakan peralatan elektrik. Apabila kadar keamatan cahaya skrin terlalu tinggi. Gunalah mentol berpendaflour padat (CFL) untuk menggantikan mentol bercahaya pijar biasa. lebih banyak tenaga diperlukan dan jangka hayat televisyen juga akan berkurang.

alat permainan dan peralatan rumah lain.Gunakan bateri yang boleh dicaj semula dan tanpa kadmium untuk lampu suluh. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful