BUKU SKRAP

TAJUK : KECEKAPAN TENAGA DAN TENAGA YANG DIPERBAHARUI
NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS TAHUN : 6 JAYA SEKOLAH : SK DUYONG.

Wassalam. Alhamdulillah saya telah berusaha menyiapkan buku skrap ini setelah beberapa hari saya bertungkus lumus mencari bahan-bahan yang berkaitan tajuk ini. Terima kasih saya ucapkan kepada guruguru.SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG.ibubapa dan sahabat-sahabat yang banyak membantu saya dalam menyiapkan buku skrap ini. . Akhir kata semua yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri.

TAMAN MELAWIS.1999.09.BUKIT BERUANG. TEMPAT LAHIR : TERENGGANU. .75450.JALAN MELAWIS 2. TARIKH LAHIR : 29.BIODATA DIRI SAYA NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS. CITA-CITA: GURU. ALAMAT : NO 10. HOBI : MEMBACA NOVEL.MELAKA.

6. 2. 4. 7.SEKAPUR SIREH SEULAS PINANG.ISI KANDUNGAN 1.BIBLIOGRAFI .BIODATA DIRI SAYA. 8.DEFINISI TENAGA. 3.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI.JENIS-JENIS TENAGA.KEPENTINGAN TENAGA.SUMBER-SUMBER TENAGA.KEPERLUAN TENAGA.TENAGA YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI 10. 5. 9.

Sumber-sumber tenaga Tenaga yang tidak boleh diperbaharui: Merangkumi bijih uranium dan bahan api fossil – arang batu. Jika kita menggunakan tenaga dengan cekap. sama ada di rumah atau di tempat kerja. Tamadun moden wujud kerana kita telah belajar bagaimana mengubah tenaga daripada satu bentuk kepada bentuk lain dan menggunakannya untuk melakukan pekerjaan untuk kita dan untuk hidup lebih selesa. Permintaan dunia bagi tenaga terus meningkat pada kadar antara dua dan tiga peratus setiap tahun mewakili kira-kira 530 EJ pada waktu ini tetapi wujud kebimbangan terhadap bekalan bahan api fosil yang boleh mencetuskan satu era harga minyak yang lebih tinggi dengan kesan sampingan daripadanya yang menjejaskan pembangunan lestari. Tenaga memainkan lagu-lagu kegemaran kita di radio dan lampu rumah kita. Sumber tenaga terutamanya sumber yang tidak boleh diperbaharui seperti tenaga fosil—gas asli. Sebahagian dari tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menjana tenaga elektrik. Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan untuk melakukan kerja. c. angin dan solar. Tenaga membolehkan sebuah kereta bergerak sepanjang jalan dan kapal belayar di atas air. maka kita dapat mengurangkan kos dan sememangnya ini amat menjimatkan! Masalah Pembaziran Tenaga "Kita Kekurangan SUMBER!" .Definisi Tenaga Tenaga boleh mengubah sesuatu. tenaga hidro. Kesan pembaziran tenaga. Definisi Kecekapan Tenaga Kecekapan tenaga bermaksud menggunakan tenaga elektrik dengan bijak dalam menjayakan tugas yang sama. dan petroleum Tenaga yang boleh diperbaharui: Tenaga yang boleh diperbaharui adalah seperti tenaga biojisim. Pembaziran kos. b. Kita menggunakannya untuk melakukan pelbagai perkara. a. Tenaga juga diperlukan bagi tubuh kita untuk tumbuh dan membolehkan minda kita untuk berfikir. Pencemaran haba. geoterma. Kehabisan sumber tenaga – Petroleum. petroleum dan arang batu semakin berkurangan. gas asli. .

padam dan buka plaknya.Apa yang perlu kita lakukan? (Langkah-langkah amalan mesra alam di rumah) Amalan mesra alam Jimat elektrik Guna pengangkutan awam Gunakan kuali yang sesuai saiznya dan tutuplah periuk ketika memasak untuk menjimatkan tenaga. Ia dapat mengurangkan tenaga yang diperlukan oleh mesin pembasuh untuk mengeringkan pakaian dan menjimatkan sebanayk 700 paun karbon dioksida dalam tempoh 6 bulan. Penggunaan elektik dapat dikurangkan sehingga 50% jika anda berjaya memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya. Pilih pemanas air berkuasa solar untuk menjimatkan tenaga elektrik dan gas. Penggunaan pendingin hawa akan menyumbang kepada pemanasan global. Apabila kadar keamatan cahaya skrin terlalu tinggi. Bacalah label kecekapan penjimatan tenaga mesin basuh pakaian sebelum membelinya. Gunalah mentol berpendaflour padat (CFL) untuk menggantikan mentol bercahaya pijar biasa. Anda boleh menjimatkan tenaga sehingga 70% jika menggunakan periuk tekanan dan pengukus. Letakkan peti sejuk anda jauh daripada sumber haba untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang banyak. Pilihlah peralatan elektrik yang jimat tenaga. Gunakan mesin basuh pakaian yang menjimatkan tenaga. Selepas menggunakan peralatan elektrik. Jimatkan tenaga dan lindungi penglihatan daripada rosak dengan mengurangkan kadar keamatan cahaya skrin televisyen. Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan. CFL dapat menjimatkan tenaga sehingga 60% berbanding mentol bercahaya pijar. . lebih banyak tenaga diperlukan dan jangka hayat televisyen juga akan berkurang. Jemur pakaian di bawah cahaya matahari daripada menggunakan mesin pengering.

.Gunakan bateri yang boleh dicaj semula dan tanpa kadmium untuk lampu suluh. alat permainan dan peralatan rumah lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful