BUKU SKRAP

TAJUK : KECEKAPAN TENAGA DAN TENAGA YANG DIPERBAHARUI
NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS TAHUN : 6 JAYA SEKOLAH : SK DUYONG.

SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG. Alhamdulillah saya telah berusaha menyiapkan buku skrap ini setelah beberapa hari saya bertungkus lumus mencari bahan-bahan yang berkaitan tajuk ini. Terima kasih saya ucapkan kepada guruguru. Wassalam. .ibubapa dan sahabat-sahabat yang banyak membantu saya dalam menyiapkan buku skrap ini. Akhir kata semua yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri.

09.MELAKA. TEMPAT LAHIR : TERENGGANU.BUKIT BERUANG. CITA-CITA: GURU. HOBI : MEMBACA NOVEL. TARIKH LAHIR : 29.75450.TAMAN MELAWIS.1999. .JALAN MELAWIS 2.BIODATA DIRI SAYA NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS. ALAMAT : NO 10.

8.SEKAPUR SIREH SEULAS PINANG.BIODATA DIRI SAYA.JENIS-JENIS TENAGA.ISI KANDUNGAN 1. 4. 3.SUMBER-SUMBER TENAGA.DEFINISI TENAGA.TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI. 2. 5.TENAGA YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI 10. 9.KEPENTINGAN TENAGA. 6. 7.BIBLIOGRAFI .KEPERLUAN TENAGA.

gas asli. geoterma. Sumber-sumber tenaga Tenaga yang tidak boleh diperbaharui: Merangkumi bijih uranium dan bahan api fossil – arang batu. Permintaan dunia bagi tenaga terus meningkat pada kadar antara dua dan tiga peratus setiap tahun mewakili kira-kira 530 EJ pada waktu ini tetapi wujud kebimbangan terhadap bekalan bahan api fosil yang boleh mencetuskan satu era harga minyak yang lebih tinggi dengan kesan sampingan daripadanya yang menjejaskan pembangunan lestari. Kita menggunakannya untuk melakukan pelbagai perkara. Kehabisan sumber tenaga – Petroleum. Tamadun moden wujud kerana kita telah belajar bagaimana mengubah tenaga daripada satu bentuk kepada bentuk lain dan menggunakannya untuk melakukan pekerjaan untuk kita dan untuk hidup lebih selesa. Tenaga memainkan lagu-lagu kegemaran kita di radio dan lampu rumah kita. tenaga hidro. Sebahagian dari tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menjana tenaga elektrik. . Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan untuk melakukan kerja. Pencemaran haba. Jika kita menggunakan tenaga dengan cekap. Pembaziran kos. Sumber tenaga terutamanya sumber yang tidak boleh diperbaharui seperti tenaga fosil—gas asli. b. petroleum dan arang batu semakin berkurangan. sama ada di rumah atau di tempat kerja. dan petroleum Tenaga yang boleh diperbaharui: Tenaga yang boleh diperbaharui adalah seperti tenaga biojisim.Definisi Tenaga Tenaga boleh mengubah sesuatu. maka kita dapat mengurangkan kos dan sememangnya ini amat menjimatkan! Masalah Pembaziran Tenaga "Kita Kekurangan SUMBER!" . a. c. Kesan pembaziran tenaga. Tenaga juga diperlukan bagi tubuh kita untuk tumbuh dan membolehkan minda kita untuk berfikir. Tenaga membolehkan sebuah kereta bergerak sepanjang jalan dan kapal belayar di atas air. Definisi Kecekapan Tenaga Kecekapan tenaga bermaksud menggunakan tenaga elektrik dengan bijak dalam menjayakan tugas yang sama. angin dan solar.

padam dan buka plaknya.Apa yang perlu kita lakukan? (Langkah-langkah amalan mesra alam di rumah) Amalan mesra alam Jimat elektrik Guna pengangkutan awam Gunakan kuali yang sesuai saiznya dan tutuplah periuk ketika memasak untuk menjimatkan tenaga. Bacalah label kecekapan penjimatan tenaga mesin basuh pakaian sebelum membelinya. Pilihlah peralatan elektrik yang jimat tenaga. Jimatkan tenaga dan lindungi penglihatan daripada rosak dengan mengurangkan kadar keamatan cahaya skrin televisyen. Gunakan mesin basuh pakaian yang menjimatkan tenaga. CFL dapat menjimatkan tenaga sehingga 60% berbanding mentol bercahaya pijar. Gunalah mentol berpendaflour padat (CFL) untuk menggantikan mentol bercahaya pijar biasa. Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan. Penggunaan elektik dapat dikurangkan sehingga 50% jika anda berjaya memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya. Penggunaan pendingin hawa akan menyumbang kepada pemanasan global. Apabila kadar keamatan cahaya skrin terlalu tinggi. Anda boleh menjimatkan tenaga sehingga 70% jika menggunakan periuk tekanan dan pengukus. Selepas menggunakan peralatan elektrik. Letakkan peti sejuk anda jauh daripada sumber haba untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang banyak. Jemur pakaian di bawah cahaya matahari daripada menggunakan mesin pengering. lebih banyak tenaga diperlukan dan jangka hayat televisyen juga akan berkurang. . Pilih pemanas air berkuasa solar untuk menjimatkan tenaga elektrik dan gas. Ia dapat mengurangkan tenaga yang diperlukan oleh mesin pembasuh untuk mengeringkan pakaian dan menjimatkan sebanayk 700 paun karbon dioksida dalam tempoh 6 bulan.

.Gunakan bateri yang boleh dicaj semula dan tanpa kadmium untuk lampu suluh. alat permainan dan peralatan rumah lain.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful