BUKU SKRAP

TAJUK : KECEKAPAN TENAGA DAN TENAGA YANG DIPERBAHARUI
NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS TAHUN : 6 JAYA SEKOLAH : SK DUYONG.

ibubapa dan sahabat-sahabat yang banyak membantu saya dalam menyiapkan buku skrap ini. Wassalam. . Terima kasih saya ucapkan kepada guruguru. Alhamdulillah saya telah berusaha menyiapkan buku skrap ini setelah beberapa hari saya bertungkus lumus mencari bahan-bahan yang berkaitan tajuk ini.SEKAPUR SIRIH SEULAS PINANG. Akhir kata semua yang baik itu datangnya dari Allah dan yang buruk itu dari kelemahan saya sendiri.

CITA-CITA: GURU.09. TARIKH LAHIR : 29. TEMPAT LAHIR : TERENGGANU. . ALAMAT : NO 10. HOBI : MEMBACA NOVEL.TAMAN MELAWIS.BIODATA DIRI SAYA NAMA : AEINI SOFIAHANI BT ALIAS.MELAKA.BUKIT BERUANG.75450.JALAN MELAWIS 2.1999.

TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI.DEFINISI TENAGA. 2.JENIS-JENIS TENAGA. 9.BIBLIOGRAFI .BIODATA DIRI SAYA. 8.ISI KANDUNGAN 1. 3. 7.SEKAPUR SIREH SEULAS PINANG.TENAGA YANG TIDAK BOLEH DIPERBAHARUI 10.KEPERLUAN TENAGA. 6. 5.SUMBER-SUMBER TENAGA.KEPENTINGAN TENAGA. 4.

Sumber tenaga terutamanya sumber yang tidak boleh diperbaharui seperti tenaga fosil—gas asli. dan petroleum Tenaga yang boleh diperbaharui: Tenaga yang boleh diperbaharui adalah seperti tenaga biojisim. Tamadun moden wujud kerana kita telah belajar bagaimana mengubah tenaga daripada satu bentuk kepada bentuk lain dan menggunakannya untuk melakukan pekerjaan untuk kita dan untuk hidup lebih selesa. c. Jika kita menggunakan tenaga dengan cekap. Saintis mendefinisikan tenaga sebagai kemampuan untuk melakukan kerja. gas asli. tenaga hidro. Sebahagian dari tenaga yang boleh diperbaharui ini digunakan untuk menjana tenaga elektrik. petroleum dan arang batu semakin berkurangan. Kita menggunakannya untuk melakukan pelbagai perkara. sama ada di rumah atau di tempat kerja. maka kita dapat mengurangkan kos dan sememangnya ini amat menjimatkan! Masalah Pembaziran Tenaga "Kita Kekurangan SUMBER!" . . geoterma. b. Kehabisan sumber tenaga – Petroleum. Tenaga membolehkan sebuah kereta bergerak sepanjang jalan dan kapal belayar di atas air. Definisi Kecekapan Tenaga Kecekapan tenaga bermaksud menggunakan tenaga elektrik dengan bijak dalam menjayakan tugas yang sama.Definisi Tenaga Tenaga boleh mengubah sesuatu. Sumber-sumber tenaga Tenaga yang tidak boleh diperbaharui: Merangkumi bijih uranium dan bahan api fossil – arang batu. Pencemaran haba. angin dan solar. Tenaga juga diperlukan bagi tubuh kita untuk tumbuh dan membolehkan minda kita untuk berfikir. a. Pembaziran kos. Kesan pembaziran tenaga. Permintaan dunia bagi tenaga terus meningkat pada kadar antara dua dan tiga peratus setiap tahun mewakili kira-kira 530 EJ pada waktu ini tetapi wujud kebimbangan terhadap bekalan bahan api fosil yang boleh mencetuskan satu era harga minyak yang lebih tinggi dengan kesan sampingan daripadanya yang menjejaskan pembangunan lestari. Tenaga memainkan lagu-lagu kegemaran kita di radio dan lampu rumah kita.

Ia dapat mengurangkan tenaga yang diperlukan oleh mesin pembasuh untuk mengeringkan pakaian dan menjimatkan sebanayk 700 paun karbon dioksida dalam tempoh 6 bulan. Gunalah mentol berpendaflour padat (CFL) untuk menggantikan mentol bercahaya pijar biasa. padam dan buka plaknya. Gunakan langsir atau bidai berwarna putih untuk memantulkan haba dan mengurangkan pemanasan. Jemur pakaian di bawah cahaya matahari daripada menggunakan mesin pengering.Apa yang perlu kita lakukan? (Langkah-langkah amalan mesra alam di rumah) Amalan mesra alam Jimat elektrik Guna pengangkutan awam Gunakan kuali yang sesuai saiznya dan tutuplah periuk ketika memasak untuk menjimatkan tenaga. Penggunaan pendingin hawa akan menyumbang kepada pemanasan global. lebih banyak tenaga diperlukan dan jangka hayat televisyen juga akan berkurang. Pilih pemanas air berkuasa solar untuk menjimatkan tenaga elektrik dan gas. Penggunaan elektik dapat dikurangkan sehingga 50% jika anda berjaya memilih mesin basuh yang tinggi penjimatan tenaganya. Letakkan peti sejuk anda jauh daripada sumber haba untuk mengelakkan penggunaan tenaga yang banyak. Anda boleh menjimatkan tenaga sehingga 70% jika menggunakan periuk tekanan dan pengukus. Selepas menggunakan peralatan elektrik. . Jimatkan tenaga dan lindungi penglihatan daripada rosak dengan mengurangkan kadar keamatan cahaya skrin televisyen. Apabila kadar keamatan cahaya skrin terlalu tinggi. Bacalah label kecekapan penjimatan tenaga mesin basuh pakaian sebelum membelinya. Gunakan mesin basuh pakaian yang menjimatkan tenaga. Pilihlah peralatan elektrik yang jimat tenaga. CFL dapat menjimatkan tenaga sehingga 60% berbanding mentol bercahaya pijar.

alat permainan dan peralatan rumah lain.Gunakan bateri yang boleh dicaj semula dan tanpa kadmium untuk lampu suluh. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful