P. 1
BIOLOGI

BIOLOGI

5.0

|Views: 1,700|Likes:
Published by fsyedrayqal

More info:

Published by: fsyedrayqal on Nov 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/19/2014

pdf

text

original

Kami ingim menyatankan penghargaan kepada guru mata pelajaran biologi kami iaitu Puan Yusmiwati Binti Yunus

kerana beliau banyak memberi tunjuk ajar kepada kami untuk menyiapkan kertas kerja mengenai Ekosistem Terancam. Atas tunjuk ajar yang beliau berikan kepada kami, kami dapat menyiapkan kertas kerja ini dengan sempurna. Kami juga ingin menyatakan penghargaan kepada kedua-dua ibu bapa kami yang memberikan dorongan dan sumber kewangan kepada kami untuk kami mendapatkan bahan-bahan yang kami perlukan untuk menyiapkan kertas kerja ini. Kami ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada rakan-rakan kami yang lain kerana memberikan kami rujukan dan sumber daripada buku atau pun internet. Kami melaksanakan kertas kerja ini secara berkumpulan dan kami bersama-sama mencari maklumat untuk menyiapkan kertas keja ini.

1|Page

EKOSISTEM TERANCAM
KESAN PEMBANGUNAN TIDAK TERANCANG DAN SALAH PENGURUSAN EKOSISTEM KESAN RUMAH HIJAU DAN PENIPISAN LAPISAN OZON PENGURUSAN AKTIVITI PEMBANGUNAN DAN EKOSISTEM YANG BETUL

Hakisan Banjir Banjir Kilat Tanah Runtuh Eutrofikasi

Punca Dan Kesan

Impak Ke Atas Ekosistem

Penguatkuasaan undang-undang Penggunaan teknologi

Pencemaran
Jenis Pencemaran Suber Pencemaran Kesan Pencemaran Kesihatan Manusia Habitat Haiwan Dan tumbuhan Bangunan Pertanian Iklim

Pendidikan dalam pengurusan sumber
Pemeliharaan dan pemuliharaan tanah, air, hutan paya bakau

Udara

Air

Terma

Bunyi

Amalan kawalan biologi Penggunaan tenaga yang boleh diperbaharui Kecekapan penggunaan teknologi

Pemanasan Global
Penipisan Ozon Perubahan Iklim Kepepusan hidupan Penyahhutanan

2|Page

3|Page

 Eutrofikasi (penyuburan tasik)  Pencemaran air.  Pertambahan bilangan kenderaan.Impak Aktiviti Manusia Ke Atas Ekosistem (Impact Of Human Activities On The Ecosystem)  Aktiviti-aktivit manusia yang mengancam ekosistem adalah seperti:  Pembangunan dan perindustrian.  Tanah runtuh.  Kesan-kesan dari pembangunan tidak terancang dan salah pengurusan ekosistem adalah:  Hakisan tanah.  Banjir kilat. udara.  Penerokaan hutan tanpa kawalan. juga dikenali sebagai kesan rumah hujau)  Penyusutan atau penipisan lapisan ozon. terma dan bunyi  Pemanasan global (fenomena kenaikan suhu Bumi. 4|Page .  Pertambahan penggunaan pestisid dan baja kimia dalam sektor pertanian.  Perubahan iklim  Kepupusan hidupan.

dan bunyi  Penipisan lapisan ozon  Kesan rumah hijau  Hakisan tanah  Kesan rumah hijau  Perubahan iklim  Pemanasan global  Pencemaran terma  Kesan rumah hijau  Hakisan tanah  Banjir  Eutrofikasi  Pencemaran air  Pencemaran udara dan air  Kepupusan hidupan  Kesan rumah hujan  Pencemaran udara.  Pencemaran udara  Kesan rumah hijau Penerokaan hutan tanpa kawalan (penyahhutanan) Pembinaan bangunan konkrit yang bertingkat-tingkat dan beercermin Perlombongan berlebihan Penggunaan baja yang berlebihan Penggunaan pestisid dan bahan kimia berlebihan Penggunaan bahan api fosil seperti petrolium dan arang batu. teram. Pembangunan yang tidak terancang Pekembangan industri ringan dan berat yang tidak terkawal Kesan buruk terhadap alam sekitar  Pencemaran air. Jadual merumuskan hubungan antara aktiviti pembangunan yang tidak terancang dan disalah urus dan kesannya terhadap alam sekitar. Pembakaran bahan buangan domestik 5|Page . udara.

6|Page .

c) Kenderaan bermotor. sesak nafas. Ini menyebabkan tanah tidak subur. diesel dan gas dalam kilang dan stesen janakuasa.  Jelaga dan debu menyebabkan bangunan kotor.  Asap jelaga. debu dan jelaga bergabung dengan kabus (wap air) untuk membentuk jerebu yang mengancam kesihatan. Industri pertanian yang menggunakan bahan agrokimia seperti baja.  Hujan asid dalam sungai dan tasik menurunkan nilai pH air dan menyebabkan pemusnahan banyak ikan dan organisma akuatik lain.  Bahan pencemar itu memedihkan mata. i. ii. bongkah air kutub melebur lalu menaikkan paras air laut menyebabkan banjir dan perubahan iklim. Akibatnya. 7|Page . Sampah sarap ii. Ini mengurangkan penyerapan cahaya matahari oleh klorofil dan resapan karbon dioksida. insektisid dan herbisid. Pembakaran api fosil seperti petrolium. menyebabkan kadar fotosintesis tumbuhan menurun.  Peningkatan kandungan karbon dioksida dalam atmosfera menyababkan suhu bumi meningkat (kesan rumah hijau). menyebabkan penyakit kulit dan konjunktivitis. Hutan iii. pestisid.Pencemaran Udara  Punca pencemaran udara adalah seperti berikut: a) Pembakaran i.  Kesan pencemaran udara terhadap iklim]  Asap. Sisa pepejal kilang b) Kilang perindustrian i. dan debu melekat pada permukaan dan menutup stoma. kanser peparu. Membebaskan gas-gas merbahaya dalam asap ekzos kereta  Kesan pencemaran udara terhadap kesihatan manusia:  Bahan pencemaran gas-gas berasid dan asap menyebabkan penyakit sistem respirasi seperti bronkitis.  Kesan pencemaran udara terhadap bangunan  Hujan asid mengaratkan stuktur logam dan mengakis batu kapur yang digunakan untuk bangunan.  Kesan pencemaran udara terhadap habitat haiwan dan tumbuhan:  Hujan asid meresap ke dalam tanah dan meningkatkan keasidan tanah yang menyebabkan nutrien penting melarutresap. asma dan penyakit saluran respirasi yang lain.

Jadual merumuskan punca pencemaran udara. Maka ia mengurangkan kecekapan darah pada oksigen.    Kolang perindustrian Pembakaran sampah sarap Kenderaan bermotor BAHAN PENCEMAR Debu KESAN BURUK       Jankitan salur respirasi Batuk dan bersin Bangunan menjadi kotor Debu dan jelaga   Pembakaran bahan api fosil dan sampah sarap Sap dari ekzos kenderaan. kuari.  Menyebabkan kesan rumah hijau yang meningkatkan suhu atmosfera. kilang papan. menyebabkan banjir Memedihkan mata. mengurangkan kadar fotosintesis dan mengeluarkan tanaman  Menyebabkan kanser peparu. bahan pencemar dan kesannya ke atas hidupan dan persekitaran. dan kemarau Ais di kutub melebur. Gas toksik mudah berpadu dengan himoglobin berbanding oksigen. keradangan saluran respirasi dan peparu Merosakkan tisu peparu Menyebabkan hujan asid Hujan asid mengakis struktur logam pada jambatan dan batu kapur pada bangunan Merendahkan paras pH tanah dan air Menyebabkan pengurangan pengeluaran hasil pertanian dan kematian organisma akuatik. Maka. Karbon dioksida   Sulfur dioksida       8|Page . PUNCA Kilang simen. Karbon monoksida Menyebabkan jerebu Mengaburkan penglihatan Menghalang cahaya daripada sampai ke Bumi dan menutup stoma. Perubahan iklim menyebabkan banjir. taufan.

Nitrogen dioksida  9|Page . Maka.Asap dari ekzos kenderaan menggunakan petrol berplumbum Aktiviti industri pertanian Stesen kuasa nuklear Industri busa dan aerosol Menyebabkan hujan asid dan kesan hujan asid  Merosakkan tisu peparu dan menyebabkan bronkitis dan kanser peparu  Memedihkan mata dan keradangan saluran respirasi. plmbum boleh berkumpul dalam badan. Ia boleh menyebabkan keencatan otot pada kanak-kanak. Plumbum Toksik. menyebabkan kemudaratan kepada organisma kerana ia tidak terbiodegrasikan  Mengganggu proses fisiologi  Toksik kepada badan Sinaran radioaktif  Menyebabkan mutasi  Mengakibatkan kanser dan penyakit genetik Klorofluorokarbon (CFC)  Penipisan lapisan ozon  Pemanasan global (perubahan iklim)  Kanser kulit. Bila ia mencecah paras toksik yang tinggi. Bahan organik  Boleh disalurkan pada rantai makanan dan berkumpul dalam badan. berbahaya dan tidak terbiodegradasi.

tifoid dan disenteri.  Pembuangan bahan buangan industri  Pembuangan bahan buangan pertanian  Tumpahan minyak. mengurangkan kepekatan oksigen dalam air dan mengancam kehidupan akuatik. Kandungan ditergen yang tinggi. Mencemarkan air secara fizikal Pereputan sisa organik mengurangkan kepekatan oksigen dalam air Pengumpulan toksik    Pembuangan bahan buangan industri   Sisa organik daripada kelapa sawit dan getah. Ini disebabkan meningkatnya nitrit dan fosfat dalam kumbuhan tidak dirawat.  Jadual menunjukkan punca pencemaran air dan kesannya terhadap hidupan dan persekitaran. merkuri dan zink. Punca pencemaran air Bahan pencemar Kesan buruk Pembuangan bahan buangan domestik ke dalam sungai    Kumbahan tidak dirawat (tinja manusia dan air buangan) Sampah sarap Detergen  Menggalakkan pembiakan bakteria yang menyebabkan penyakit kolera.Pencemaran air  Punca pencemaran air :  Pembuangan kumbuhan tidak dirawat dan bahan buangan domestik ke sungai.    10 | P a g e . Bahan toksik daripada industri elektronik seperti arsenik. plumbum . Sampah sarap yang tidak boleh diurai (tidak biodegrasi) menghalang cahaya matahari sampai ke dalam tumbuhan di dalam sungai dan menyukarkan resapan gas oksigen.

Menyebabkan kematian hidupan laut Menyebabkan kematian burung laut dan anjing laut Mencemarkan pantai. Bahan agrokimia ialah bahan yang tidak terbiodegrasikan dan sangat bertoksik dan berbahaya sebab ia boleh disalur dan ke dalam rantai makanan dan berkumpul dalam badan haiwan akuatik dan manusia.Bahan buangan pertanian (melarutresap dari ladang ke sungai berdekatan) Baja dan tinja haiwan mengandungi nitrit dan fosfat  Bahan agrokimia seperti insektisid. boleh merosakkan organ dalam badan. Juga menyebabkan penyakit kanser dan mutasi Kepekatan nitrit dan fosfat yang tinggi dalam air menyebabkan eutrofikasi atau penyuburan tasik dan menggalakkan pertumbuhan alga dengan cepat dimana kemudiannya akan menggunakan bekalan oksigen dalam air. pestisid. Kesannya. Kesannya. menyebabkan kanser dan mencemarkan bekalan air. membunuh ikan dan organisma akuatik yang lain. dan fungisid  Tumpahan minyak Minyak yang tumpah dari kapal tangki minyak    kimia itu tidak dapat diuraikan melalui rantai makanan organisma akuatik menyebabkan keracunan haiwan akuatik dan manusia. herbisid. 11 | P a g e .

Maka.). bilangan microorganisma atau bakteria.D. semakin kurang kepekatan yang terlarut dalam air.D.O.O. 12 | P a g e .  B.)  Kaperluan oksigen biokimia adalah jumlah oksigen yang digunakan oleh mikroorganisma (bakteria dan alga) untuk penguraian sisa dalam air.D.O. yang tinggi.  Hubung kait antara nilai B. digunakan sebagai satu ukuran bagi jumlah jenis bahan pencemar organik tertentu dalam air.O. Ia menggalakkan pertumbuhan alga dan mengpertingkatkan populasi alga yang cepat.O.D.O.D. bilangan bilagan  Larutan metilena biru digunakan untuk nenguji kehadiran oksigen dalam air.  Semalin tinggi nilai B.  Pertumbuhan alga yang cepat dan proses penguraian oleh bakteria menggunakan bekalan oksigen di dalam air dan dengan itu meningkatkan keperluan oksogen biokimia (B.O.D. semakin tercemar sampel air itu. Nilai B.  Bilangan bakteria aerob yang mengurai jirim tumbuhan yang mati juga meningkatkan penggunaan oksigen terlarut dalam air. yang tinggi menunjukkan kehadiran menunjukkan bilangan mikroorganisma yang banyak.  Pertambahan kandungan nitrat dan fosfat daripada baja atau kumbahan menggalakkan eutrofikasi.. dengan pencemaran air.D.D..Eutrofikasi  Eutrofikasi berlaku akibat pertambahan baja atau kumbahan dalam tasik.O. boleh digunakan untuk mengukur paras pencemaran air. Keadaan kekurangan oksigen menyebabkan warna metilena biru diluntur dengan cepat dan mempunyai nilai B. kepekatan oksigen yang terlarut dan bilangan haiwan akuatik. ini menunjukkan paras pencemaran yang tinggi. Keperluan Oksigen Biokimia (B.D.  B.O.  Semakin tinggi nilai B. tinggi aras pencemaran air yang tinggi bakteria yang banyak kepekatan oksigen terlarut rendah haiwan akuatik berkurang. kolam atau air sungai.

Pecemaran bunyi  Pencemaran bunyi ialah keaadan dimana terdapat bunyi yang berlebihan di persekitaran sehingga mengganggu keselesaan hidup.  Punca pencemaran bunyi adalah:  Kapal terbang  Kereta api  Kerja pembinaan  Mesin dan jentera dalam kilang  Kenderaan di jalan raya.  Kenyaringan bunyi diukur dalam unit desibel (dB) dan manusia hanya dapat menerima bunyi hingga 80dB.O.  Kenaikan suhu air meningkatkan proses penguraian bahan organik dan meningkatkan nilai B. Ini mengurangkan kepekatan oksigen di dalam air dan menyebabkan organisma akuatik mati  Bangunan bercermin memantulkan sinaran cahaya matahari daripada satu bangunan ke bangunan bercermin yang lain. reaktor nuklear dan stesen janakuasa elektrik.D.  Punca pencemaran terma:  Pembuangan air panas daripada kilang.  Apabila suhu air menjadi 5°C melebihi suhu air biasa.. Ini menyebabkan haba terperangkap di antara bangunan bercermin dan meningkatkan suhu udara di sekitar kawasan tersebut. kehidupan akuatik akan mati.  Bangunan yang bercermin.  Kesan pencemaran bunyi ialah:  Masalah pendengaran (pekak)  Sakit telinga  Sakit kepala  Gangguan emosi dan mental  Tekanan darah tinggi  Sakit jiwa 13 | P a g e .Pencemaran terma  Pencemaran terma ialah pembebasan haba yang berlebihan ke alam sekitar.

14 | P a g e .

kloroflurokarbon. metana.  Aktiviti manusia yang berikut boleh meningkatkan kepekatan karbon dioksida dalam atmosfera yang menyebabkan kesan rumah hijau:  Pembakaran bahan api dalam kilang  Pembakaran hutan  Penebangan dan penerokaan hutan  Pembakaran sampah sarap secara terbuka  Pembakaran arang batu oleh stesen janakuasa  Kenderaan bermotor  Penggunaan bahan klorofluorokarbon (CFC) 15 | P a g e . Kesan rumah hijau adalah satu fenomena peningkatan suhu bumi. Ini disebabkan haba yang diserap dan terperangkap di dalam atmosfera Bumi oleh gas tertentu (gas rumah hijau) seperti karbon dioksida. dan oksida nitrogen.

16 | P a g e . tenaga haba terperangkap dalam lapisan bawah atmosfera menyebabkan suhu bumi meningkat dan mengakibatkan pemanasan yang menyerupai keadaan di dalam rumah hijau dimana sinar matahari dan sinar ultralembayang yang menembusi panel kaca rumah hijau tidak dipantulkan semula ke atmosfera.  Lebih kurang separuh daripada 70% sinar suria yang menembusi atmosfera.enembusi melalui atmosfera sebagai sinar suria dan sinar ultralembayang. Kesan rumah hijau terjadi melalui proses berikut:  Sinaran matahari ke Bumi .  Akibat kesan rumah hijau (peningkatan suhu dunia) adalah seperti berikut:  Kenaikan aras laut  Perubahan iklim  Produktiviti pertanian.  Fenomena ini meningkatkan suhu bumi dan atmosferanya menyebabkan kesan rumah hijau.  Akibatnya.  Sebahagian tenaga haba dipantul semula ke angkasa lepas sebagai sinar inframerah dan kebanyakannya diserap oleh karbon dioksida. bertukar menjadi haba.

 Pencairan ais di kutub utara dan kutub selatan akan meningkatkan aras air laut dan menyebabkan banjir di kawasan tanah yang rendah. Kesan pemanasan global:  Mempercepatkan penyejatan air dan mengurangkan kelembapan tana  Perubahan cuaca seperti perubahan arah angin dan taburan hujan akan menyebabkan taufan.  Hasil tanaman dan ternakan haiwan berkurang ]  Banyak habitat haiwan akan musnah. 17 | P a g e . akibatnya berlaku perpindahan haiwan. kemarau dan banjir.

Lubang ozon yang dijumpai di artartik adalah sebesar benua Amerika Syarikat.  Klurofluorokarbon digunakan dengan meluas sebagai bahan penyejuk dalam peti sejuk dan alat pendingin hawa. bantal dan tilam. polisterena untuk pembungkusan makanan.  Proses pemusnahan ozon oleh (CFC)  Sinar ultra lembayang memutuskan ikatan atom klorin dan CFC.  Bahan pencemar lain seperti halogen. F Cl C Cl Molekul CFC  Sinar Ultralembayang Cl Atom klorin dibebaskan Atom klorin yang terbebas bertindak balas dengan ozon untuk menghasilkan klorin monoksida dan molikul oksigen. membentuk lubang ozon. bahan semburan aerosol. getah busa untuk membuat kusyen.  Lapisan ozon dikenali sebagai stratosfera. iaitu 20-50km dari permukaan bumi  Penipisan lapisan ozon berlaku sepanjang kedua-dua artik dan antartik. Ozon ialah sejenis gas yang terdiri daripada tiga atom oksigen (O3). gas klorin dan oksida nitrogen juga boleh memusnahkan ozon dan klorofluorokarbon merupakan punca utamanya. Cl Cl + Oksigen Ozon Klorin monoksida 18 | P a g e .

Kanser kulit (melanoma) ii.  Terhadap kesihatan manusia. Mengancam keseimbangan ekologi dan pemusnahan organisma akuatik seperti plankton. i. Atom oksigen yang terbebas dalam atmosfera akan memutuskan ikatan klorin monoksida. Kadar fotosintesis menurun akibat pemusnahan stoma dan klorofil pada daun. Akibatnya. Peningkatan suhu persekitaran (yang menyebabkan kesan rumah hijau) ii. Kemerosotan sistem keimunan manusia 19 | P a g e .  Terhadap alam sekitar i. Perubahan arah angin  Terhadap tumbuhan i. atom klorin terbebas dan akan memusnahkan molekul ozon yang lain. Perubahan iklim dan cuaca iii. ii. Kerosakan mata atau penyakit katarak iii. Atom oksigen bebas Cl Klorin monoksida Cl atom klorin bebas + molekul oksigen  Kesan penipisan lapisan ozon menyebabkan sinar ultralembayang yeng berlebihan sampai ke Bumi.

 Pemanasan global menyebabkan kemarau panjang dan perubahan iklim. kompenen abiosis dalam ekosistem terganggu dan akan menyebabkan taburan dan populasi kompenen biosis terpengaruh. Akibatnya. tumbuhan hijau yang merupakan pengeluar dalam rantai makanan tidak dapat menjalankan fotosintesis dengan berkesan. 20 | P a g e . Ini akan mengganggu keseimbangan ekosistem dan seterusnya mengancam ekosistem lain dalam air. Penipisan lapisan ozon membenarkan sinar ultralembayang sampai ke Bumi dan memusnahkan plankton dalam rantai makanan.  Sinar ultralembayang juga mengurangkan bilangan stoma dan klorofil pada daun. Akibatnya. keseimbangan pelbagai ekosistem di Bumi terjejas. Tumbuhan akan mati dan kompenen biosis dalam ekosistem tergangu. Oleh itu.

21 | P a g e .

 Strategi pembangunan adalah untuk meningkatkan kualiti hidup penduduk di luar bandar dan dapat menyediakan kemudahan infrastruktur seperti projek perumahan kos rendah. pertanian dan pembinaan lebuh raya. sekolah.  Bidang industri  Kerajaan berusah untuk menarik pelabur asing untuk melabur. Projek ini meningkatkan kualiti hidup dengan cara berikut: i. Teknologi moden digunakan dalam pertanian dengan bantuan agensi kerajaan seperti Lembaga Penyelidikan Getah Malaysia (RRIM) untuk meningkatkan produktiviti getah.   Hutan diteroka untuk sektor pertanian meningkatkan hasil tanaman dan meningkatkan taraf sosio ekonomi masyarakat dan untuk projek perumahan supaya dapat menampung pertambahan populasi. perumahan. Ini akan membantu mempercepatkan perkembangan dalam sektor perindustrian dandapat menyediakan peluang pekerjaan kepada rakyat dan meninggikan pendapatan per kapita negara. klinik. jalan raya. Menyediakan tempat kediaman ii. Bidang pertanian  Penerokaan hutan dilakukan untuk menyediakan kawasan tanah baru untuk pembangunan perindustrian. 22 | P a g e . bekalan elektrik dan bekalan air. Menambahkan bekalan makanan iii. Menyediakan kemudahan pengangkutan.

 Hakisan tanah menyingkirkan lapisan atas tanah yang subur. Projek pembangunan terutamanya yang tidak terancang dan tidak terurus mendatangkan kesan buruk kepada alam sekitar dan mengancamekosistem.  Projek pembangunan seperti penebangan hutan akan memberi kesan buruk kepada ekosistem:  Pemusnahan habitat semula jadi tumbuhan dan haiwan yang mempengaruhi rantai makanan dan jaringan makanan.  Ketidakseimbangan boleh mengakibatkan kematian ataupun kepupusan tumbuhan dan haiwan. mengakibatkan tanah menjadi tidak subur dan terbiar.  Pemanasan global dan pencemaran alam. menyusutkan kandungan garam mineral tanah. Ini akan menyebabkan ketidakseimbangan alam di dalam ekosistem. 23 | P a g e .

c. Kerajaan Malaysia melindungi dan mengawal alam sekitar sebagai contok Akta Kualiti Alam Sekitar 1974. 24 | P a g e . Akta Racun Perosak 1974 untuk mengawal penggunaan racun perosak. Menyelaras segala aktiviti pembuangan sisa dan menetapkan had maksimun sisa yang dibuang. Mengitar semula sampah sarap untuk melindungi alam sekitar dan mengekalkan sumber semula jadi. Memasang cerobong pada kilang yang mempunyai alat khas untuk menapis zarah halus dan gas toksik sebelum dibebaskan ke dalam udara.  Penguatkuasaan undang-undang i. peraturan ini di kuatkuasakan untuk: a. Akta Perhutanan Negara 1984 untuk melindungi dan memelihara hutan seta hidupan liar di dalamnya.  Penggunaan teknologi I.  Terdapat beberapa langkah yang boleh diambil dalam pengurusan aktiviti pembangunan dan pemeliharaan ekosistem untuk mengekalkan keseimbangan alam. 1985 (pindaan). b. Mengawal pengeluaran dan pembuangan (jumlah. jenis. Adanya satu keadaan keseimbangan antara pengurusan pembangunan dengan pemuliharaan ekosistem untuk mengekalkan keseimbangan alam sekitar bagi menjamin kemandirian hidupan. d. c. Menggunakan bakteria pengurai minyak untuk membersihkan tumpahan minyak di laut. air. kandungan dan kesan) supaya tidak mengancam kualiti alam sekitar. dan bunyi) b. terma. Akta-akta lain yang dikuatkuasakan oleh kerajaan: a. b. Mendakwa dan mendenda pihak yang tidak mematuhi undangundang untuk melindungi dan meningkatkan kualiti alam sekitar ii.: a. c. Mengawal dan mencegah pencemaran alam(meliputi pencemaran udara. Pelbagai penggunaan teknologi telah diperkenalkan untuk mencari penyelesaian kepada masalah pencemaran. Akta Kilang dan Jentera 1967/1983 untuk melindungi pekerja daripada pendedahan bunyi yang melebihi 95dB selam 4jam berterusan.

25 | P a g e . flora dan fauna yang berhabitat di hutan dan paya bakau: a. Penguatkuasaan undang-undang untuk melindungi tumbuhan dan haiwan yang terancam untuk mengelakkan kepupusan. c. pameran dan media massa tentang pengurusan sumber semula jadi: a. bahan toksik dan air panas ke dalam sungai untuk mengelakkan pencemaran air dan mengekalkan keseimbangan ekosistem. Mengurangkan penggunaan bahan api fosil dan logam yang tidak mudah diganti. aluminium. Mencegah pembuangan sampah sarap. Penggunaan semual sumber Bumi melalui proses kitar semula bahan buangan yang diperbuat daripada kertas. b. Sumber semula jadi ini perlu dipelihara melalui langkah-langkah beriku: a. Menukar sampah sarapp organik kepada biogas seperti mentena yang digunakan sebagai bahan api. Kawalan biologi untuk mengurangkan populasi haiwan perosak dengan menggunakan organisma lain iaitu musuh semula jadi haiwan tersebut. g. b. Menggunakan semual sumber bahan seperti plastik dan botol. c. memburu hidupan liar. d. c. Pemeliharaan dan pemuliharan ekosistem I. e. II. untuk menghalang hakisan dan melarut resp tanah.   Amalan kawalan biologi I. Menghasilkan petrol tanpa plumbum untuk mengurangkan pencemaran udara. Penguatkuasaan Akta Perhutanan Negara untuk mengawal aktiviti-aktiviti perhutanan seperti penerokaan hutan. penebangan pokok hutan paya bakau. air. dan aktiviti pembalakan haram.  Pendidikan dalam pengurusan sumber I. Mencegah aktiviti pembalakan yang tidak terkawal yang memusnahkan habitat semula jadi tumbuhan dan haiwan. Pemeliharaan dan pemuliharaan tanah. seperti rotan yang telah ditebang.d. Pembaharuan sumber Bumi seperti ikan dan kayu balak. dan kaca. II. f. Pendidikan alam sekitar secara formal melalui sekolah atau secara tidak formal melalui ceramah. b. Kawalan biologi adalah penggunaan pemangsa semula jadi untuk mengawal populasi haiwan perosak. Memasang pengubah mangkin untuk menyingkirkan gas toksik seperti karbon monoksida dan mengurangkan karbon dioksida dari asap ekzos. Mengawal pencemaran air dan udara yang boleh mengancam kehidupan tumbuhan dan haiwan. Penanaman semual pokok. Merawat sisa toksik dengan menggunakan mikroorganisma untuk mengurai sisa toksik kepada bahan yang tidak bertoksik.

 26 | P a g e . II. Menggunakan tenaga dengan cekap juga akan membantu menjimatkan tenaga. Tenaga ombak d. Kecekapan bahan api kenderaan dan mesi perlu dipertingkatkan untuk memberi prestasi yang maksimum. Tenaga angin c. II. Tenaga yang boleh diperbaharui tidak akan habis dan tidak mencemarkan alam sekitar III. Contoh-contoh sumber tenaga yang boleh diperbahrui adalah a. I. Tenaga bio jisim Kecekapan penggunaan tenaga. Tenaga geo terma e. Bahan api fosil adalah sumber tenaga yang tidak boleh di perbaharui bermakna ia akan habis apabila ia digunakan sepenuhnya. Penggunaan tenaga yang boleh diperbaharui I. Tenaga solar b.

27 | P a g e .  Pembuangan bahan efluen dari kilang ke dalm sungai menyebabkan pencemran air.  Aktiviti-aktiviti yang biasa dijalankan secara berleluasa dan boleh menyebabkan ekosistem terancam:  Pembuangan sampah sarap di merata tempat terutamnya longkang dan sungai.  Pembakaran sampah sarap secar terbuka.  Pelepasan gas berasid dari kilang menyebabkan hijan asid yang merencatkan tumbuhan dan pokok.  Untuk memastikan aktiviti ini tidak memusnahkan ekosistem. bahan kaca dan tin aluminium.  Mengadakan program mengitar semula bahan bungan seperti kertas.  Mengadakan kempen hari Bumi atau kempen kebersihan di kawasan perumaha dan sekolah.  Pendidikan diberikan kepada orang rami supaya mengamalkan tabiat menjaga kebersihan kawasan sekeliling dan menjaga ekosistem.  Melaksanakan aktiviti-aktiviti untuk memupuk kesedaran untuk bertanggungjawab menjaga ekosistem di sekoalh dan di rumah seperti menjaga kolam ikan dan taman. lankah berikut dicadang:  Undang-undang yang lebih ketat dan pengawasan yang lebih rapi dilaksanakan oleh pihak berkenaan. Pengurusan ekosistem ialah usaha untuk mengekalkan keseimbangan alam sekitar melalui pemeliharaan sumber alam serta perlindungan ekosistem.  Mengadakn program Hari Alam Sekita (5 hb Jun)  Menggalakkan murid sekoalh menyertai Kelab Pencinta Alam yang menitikberatkan nilai menyayangi alam sekitar.  Pembuangan air kumbahan ke dalam sungai dan longkang.

28 | P a g e .

29 | P a g e .

30 | P a g e .

ultranet/BiologiPages/A/AcidRain.BUKU RUJUKAN  Longman Bilingual Text Essential Biology Form 4 by Betsy Teh Lay Hong INTERNET  http.msn.com/jkimball.msnbc.//en. html  http.//users.//users.com/id/6889985.com/jkimball.ultranet/BiologiPages/A/AirPollution.//users. html  http.rcn.ma.rcn.org/wiki/Global_Warming.com/jkimball.ma.ma.h tml  http. html 31 | P a g e .//www.ultranet/BiologiPages/O/Ozone. html  http.rcn.wikipedia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->