BIMBINGAN FARDHU AIN

BIMBINGAN FARDHU AIN
1-TAHARAH (BERSUCI)
Pengertian bersuci: Taharah zahir dan batin. (Sila click pada tajuk yang ingin dilawati)

2-Jenis-Jenis bersuci. 3-Istinjak
Syarat Istinjak Rukun Istinjak. Cara beristinjak dengan Air (Air Mutlak). Cara Beristinjak dengan menggunakan batu pada dubur. Cara Istinjak Dengan Batu Pada Qubul ( Zakar atau Faraj). Hal-hal yang perlu diperhatikan ketika istinjak

4-Hukum Qada Hajat
Qada Hajat atau Buang Air terbahagi kepada tiga hukum: Cara Qada Hajat yang diharamkan. Cara Qada Hajat Yang Dimakruhkan. Cara-cara Qada Hajat Yang disunatkan. Hal-hal yang harus dilakukan sebelum buang air. Adab buang air

5-Hikmah Bersuci 6-Najis dan jenis-jenisnya
Benda-benda Najis Terdapat tiga bahagian najis iaitu: 1. Najis Mukhaffafah. (Ringan) 2. Najis Mutawassitah. (Pertengahan) 3. Najis Mughallazah. (berat) Cara menyucikan Najis Mukhaffafah (ringan). Cara menyucikan Najis Mutawasitah (Pertengahan). Cara Menyuci Najis Mughallazah (Najis Berat) Cara Menyucikan Kulit Bangkai Cara menyucikan cairan yang memabukkan. Perkara yang tidak dikira sebagai najis. Hukum Peluh dan air liur manusia dan binatang. Air Liur Basi Hukum Madu

7-Jenis-jenis Air
Air Mutlak Air Musta'mal Air Mutaghayyir (Air Muqayyid) Air Mutanajjis Air Musyammas

8-Wudhu
Syarat Wuduk ada lima: Rukun Wuduk ada enam: Sunat Wuduk ada 12: Perkara yang dapat membatalkan Wuduk ada lima:

9-Tayamum
Syarat-syarat tayammum: Rukun Tayammum ada 4: Sunat Tayammum ada 2:

10-Mandi Wajib & Sunat
Perkara yang mewajibkan mandi: Rukun Mandi ada 3: Sunat Mandi ialah:

11-Takrif Solat
Syarat wajib solat: Syarat sah solat: Perkara-perkara yang membatalkan solat: Waktu-waktu Solat Fardhu: Perbuatan sunat sebelum solat: Waktu-waktu yang dimakruhkan solat tanpa sebab:

12-Rukun Solat
Rukun solat ada 13: 1. Niat: 2. Takbiratul-Ihram 3. Berdiri bagi orang yang berkuasa. 4. Membaca al-Fatihah: 5. Rukuk, berserta tama'ninah. 6. Iktidal: 7. Sujud 8. Duduk di antara dua sujud berserta tama'ninah. 9. Tahiyyat/Tasyahud akhir. 10. Duduk ketika tahiyyat akhir. 11. Selawat ke atas Nabi Muhammad s.a.w. 12. Salam pertama: 13. Tertib.

13-Sunat Hai'ah & Ab'adh
Sunat Hai'ah ada 15 perkara: Sunat Ab'adh ada 7 perkara:

14-Solat Berjemaah
Syarat-syarat sah solat berjemaah: Antara syarat untuk menjadi imam:

15-Masbuq 16-Istikhlaf
Cara Istikhlaf Dalam Sembahyang Istikhlaf Dalam Sembahyang Jumaat

17-Sujud Sahwi
1. Sujud Sahwi Kerana Kelebihan 2. Sujud Sahwi Kerana Kekurangan 3. Sujud Sahwi Kerana Ragu-ragu Hal-hal Penting Berkenaan Dengan Sujud Sahwi

18-Sujud Sajadah-Tilawah
Hukum sujud sajadah Ayat-ayat sujud sajadah ialah: Bacaan doa yang sunat dibaca ketika sujud ialah: Rukun sujud sajadah di luar sembahyang ialah: Syarat sah sujud sajadah di luar sembahyang Sujud Syukur

SEBELUM

MENU UTAMA

SELEPAS

TAHARAH (BERSUCI)

Ertinya:
Dan mereka bertanya kepadamu (wahai Muhammad), mengenai (hukum) haid. Katakanlah: "Darah haid itu satu benda yang (menjijikkan dan) mendatangkan mudarat". Oleh sebab itu hendaklah kamu menjauhkan diri dari perempuan (jangan bersetubuh dengan isteri kamu) dalam masa datang darah haid itu, dan janganlah kamu hampiri mereka (untuk bersetubuh) sebelum mereka suci. Kemudian apabila mereka sudah bersuci maka datangilah mereka menurut jalan yang diperintahkan oleh Allah kepada kamu. SesungguhNya Allah mengasihi orang-orang yang banyak bertaubat, dan mengasihi orang-orang yang sentiasa mensucikan diri. (Surah Al-Baqarah ayat 222) Pengertian bersuci:

Pada Bahasa: Membersihkan diri atau sesuatu daripada sebarang kekotoran. Sama ada benda itu najis ataupun tidak. Benda-benda najis seperti darah, bangkai, tahi dan sebagainya. Benda-benda yang kotor tetapi tidak najis seperti air ludah, hingus dan lain-lain. Erti pada Syarak: Menghilangkan halangan beribadat kerana ada hadas atau najis atau menghilangkan halangan memakan sesuatu benda disebabkan terkena najis. Iman Al-Ghazali menegaskan dalam kitab Ihya Ulumuddin bersuci itu terbahagi kepada empat tingkat iaitu: 1. 2. 3. Mensucikan anggota-anggota lahir daripada hadas-hadas, anasir-anasir jahat dan kelebihan-kelebihan yang tidak perlu. Mensucikan anggota-anggota badan dari perbuatan-perbuatan salah dan dosa. Mensuci kan hati dari akhlak yang terkeji dan kelakuan-kelakuan yang dibenci dan terkutuk.

4. Mensucikan kebatinan dari semua perkara selain daripada Allah Subhanahu wa Ta'ala, dan ini adalah cara bersuci para Nabi salawatullahi-alaihim dan juga pada Siddiqin. Taharah zahir dan batin. Taharah yang bersifat batin ialah mensucikan jiwa daripada kekotoran dosa dan maksiat. Caranya ialah dengan bertaubat dengan sebenar-benarnya taubat. Dengan membersihkan hati daripada kotoran syirik, ragu-ragu, hasad, dengki, menipu dan dosa besar, juga daripada ujub, riya. Perkara ini dilakukan dengan ikhlas, yakin, mencintai kebaikan, bersabar, jujur dan rendah diri. Serta sentiasa mengharapkan memperoleh keredaan Allah dengan niat dan amalan soleh. Taharah yang bersifat lahiriah pula ialah dengan membersihkan kotoran dan hadas . membersihkan kotoran dengan cara menghilangkan najis dengan air yang suci lagi menyucikan dari badan, tempat, dan pakaian untuk mengerjakan solat.

SEBELUM

MENU UTAMA

SELEPAS

Jenis-Jenis bersuci.
1. Menyuci badan daripada hadas kecil: Iaitu menyuci badan daripada hadas kecil dengan berwuduk atau bertayamum. Orang-orang yang berhadas kecil diharamkan mengerjakan solat dan menyentuh Al-Quran. 2. Menyuci badan daripada hadas besar. Orang yang berjunub atau berhadas besar hendaklah membersihkan dirinya dengan mandi.Orang yang berhadas besar diharamkan mengerjakan solat, mengerjakan haji, duduk di dalam masjid, menyentuh dan membaca Al-quran. 3. Istinjak. Iaitu bersuci selepas keluarnya kotoran daripada dua jalan iaitu air kencing atau tahi. 4. Menyucikan pakaian, alatan dapur (pinggan , mangkuk) dan masjid. Pakaian hendaklah dibersihkan daripada segala najis. antara Syarat sah solat ialah pakaian dan tempat solat mestilah bersih daripada najis.

SEBELUM

MENU UTAMA

SELE

Istinjak
Istinjak Ialah menghilangkan najis kecil atau besar dari tempat keluarnya dengan sesuatu yang bersih seperti air, batu, kertas dan sebagainya sehingga kesan najis itu dibersihkan. Apabila keluar kotoran dari salah satu, iaitu dari qubur atau dubur, wajib istinjak dengan menggunakan air atau dengan tiga ketul batu. Hukum Istinjak Beristinjak adalah hukumnya wajib berdasarkan Sabda Rasulullah s.a.w yang bermaksud; Bahawa Nabi (s.a.w) melalui dua buah kubur, ketika itu baginda berkata; 'kedua-dua orang ini (yang ada dalam kubur itu) diseksa oleh Allah . Yang seorang diseksa kerana mengumpat-gumpat orang dan yang seorang lagi diseksa kerana tidak beristinjak selepas buang air kecil. (Hadis Riwayat; Bukhari dan Muslim)

Syarat Istinjak 1. Menghilangkan rasanya. 2. Menghilangkan baunya. 3. Menghilangkan warnanya.

Rukun Istinjak. 1. Seorang Islam. 2. Alat untuk istinjak.Dengan menggunakan air, batu, kertas atau seumpamanya. 3. Tempat yang diistinja iaitu qubul dan dubur. 4. Yang diistinjakkan itu sesuatu yang keluar daripada dua jalan iaitu qubur atau dubur. Cara mengerjakan Istinjak. 1. Istinjak itu 3 kali dan kalau masih belum suci, boleh diulang lagi sehingga suci. 2. Alat dibuat istinjak itu mestilah melingkupi tempat yang disapu itu. 3. Beristinjak itu mestilah dapat membersihkan tempat najis yang keluar.

Cara beristinjak dengan Air (Air Mutlak). 1. Tuangkan air dengan menggunakan tangan kanan di atas tempat najis.

Hendaklah hilang ain najis. Benda itu mesti kering sama ada kayu. Bukan benda-benda yang bertulis dengan ayat-ayat al-quran. Sunat istinjak dengan batu. warna dan rasanya (rasa di tangan). daun dan lain-lain. sucikanlah hatiku daripada sifat nifak dan peliharakanlah kemaluan aku daripada kejahatan. Benda itu bukan benda yang dihormati seperti makanan. Sunat ketika intinjak membaca doa : "Ya Allah. hendaklah ditambah batu sehingga suci. tetapi harus juga dilakukan dengan benda-benda kesat yang suci dengan syarat. Jika sukar menghilangkan baunya atau warnanya selepas digosak dan dibasuh beberapa kali maka ianya dimaafkan.2. 9. Sekiranya ada . Sunat selepas intinjak menggosak tangan ke tanah sebelum membasuh tangan. Jika najis telah kering. Cara Beristinjak dengan menggunakan batu pada dubur. 5. 4. 3. maka tidak boleh digunakan. wajib menggunakan air. Sapuan yang ketiga pada hujung dubur atau qubur. Hendaklah dihilangkan najis itu sekurang-kurangnya dengan tiga ketul batu ataupun dengan sebiji batu tiga persegi. berdosa menggunakannya. Bagi memastikan najis telah suci memadai bila merasai kesat pada kulit dubur lelaki dan licin bagi perempuan. 3. Sekiranya ia melecer ke tempat lain maka air diperlukan untuk 6. pakaian.* 5. 5. Kemudian mulakan sapuan yang kedua pada bahagian hadapan papan punggung kiri lalu diedarkan kepada tempat permulaan yang disapu. 4. batu. 7. 4. Gosok tempat najis dengan menggunakan jari tengah tangan kiri. 1. dahulukan istinjak pada dubur kerana najis pada dubur lebih dahulu kering daripada qubur. Kalau kering tetapi licin maka tidak sah untuk istinjak seperti kertas atau plastik atau belakang 3. 2. tulang atau seumpamanya. Mendahulukan istinjak pada qubul daripada dubur supaya tidak terpercik najis padanya ketika membasuh dubur. Sunat dimulai dengan menyapu yang pertama pada bahagian hadapan papan punggung yang kanan lalu diedarkan pada tempat permulaan sapuan. kiranya masih tidak suci. ." Ertinya . 2. hadis dan seumpamanya. Sunat ketika menyapu dimulai pada tempat yang suci ke tempat yang ada najis secara perlahan-lahan.* Cara yang baik dilakukan istinjak ialah dengan menggunakan air. Makruh memasukkan jari ke dalam dubur. Kalau ia basah. 6. 8. Tidak sunat mencium tangan selepas istinjak. 1. Najis yang keluar tidak melecer ke tempat lain. Bagi perempuan yang dara semasa beristinjak hendaklah membasuh benda yang zahir pada farajnya ketika ia duduk mencangkung dengan memasukkan sedikit ruas jarinya. Benda itu mesti kesat.

Cara Istinjak Dengan Batu Pada Qubul ( Zakar atau Faraj). hendaklah menggunakan batu terlebih dahulu. 4. bila memilih salah satu.. kemudian dengan air. 3. maka wajib beristinjak dengan menggunakan air. Jangan bersuci dengan tulang. Jika diulang-ulang di tempat yang sama dengan satu batu. lima ketul batu dan sebagainya. Hal-hal yang perlu diperhatikan ketika istinjak 1. pilihlah air kerana air lebih baik digunakan untuk bersuci. Bila bersuci dengan air dan batu. Disapu di tiga tempat pada batu besar atau tiga ketul batu. 2. Jangan bersuci dengan menggunakan tangan kanan atau memegang zakar dengan tangan kanan. Hendaklah bersuci dengan batu dalam bilangan ganjil. seperti tiga ketul batu. . makanan atau tahi kering.

.

Cara Qada Hajat Yang Dimakruhkan. 2. Membuang air di tempat ibadah seperti di surau. Membuang air sambil berdiri kecuali dengan keuzuran atau darurat yang tidak membolehkan seseorang itu duduk seperti disebabkan sakit. Membuang air di dalam lubang yang tidak diketahui di dalamnya ada binatang atau tidak. 3. 1. 3. 1. kecuali dalam keadaan darurat. Cara Qada Hajat yang diharamkan. Membuang air besar atau kecil dalam lubang yang diketahui di dalamnya ada haiwan. Bercakap-cakap ketika buang air pada perkara yang tidak penting.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Hukum Qada Hajat Qada Hajat atau Buang Air terbahagi kepada tiga hukum: 1. 8. 4. Qada hajat di atas kubur. masjid. Cara yang makruh. 6. Membuang air di atas makanan. musalla dan sebagainya. 3. 7. Membuang air di atas kitab-kitab agama . Membuang air di bawah pokok buah-buahan 5. hadis atau nama-nama para rasul ketika qada hajat. Membuang air dalam air tenang yang tidak mengalir. Membawa bersama sesuatu yang bertulis ayat-ayat quran. Membuang air di tempat terselindung dari orang ramai seperti di dalam tandas atau di sebalik batu. 2. Membuang air berhampiran dengan kawasan perkuburan. 6. Membuang air di tempat perhentian orang ramai atau di jalan raya. Cara yang haram. Memulakan masuk ke dalam taandas dengan menggunakan kaki kiri. Menghadap atau membelakangkan kiblat ketika qada hajat di tempat lapang. 2. 1. 2. Cara yang sunat. 5. 4. . Cara-cara Qada Hajat Yang disunatkan. Sekiranya qada hajat di tempat yang berdinding maka tidaklah diharamkan.

Beristibak. semutar dan sebagainya ketika qada hajat. Janganlah berkata-kata selama dalam tandas itu. dan mendahulukan kaki kanan ketika keluar. kecuali apabila ada keperluan yang sangat penting yang tidak dapat ditangguhkan. Janganlah bercakap-cakap sewaktu buang air. 8. Jangan membuang air besar atau air kecil (berak atau kencing) di tempat orang biasa berteduh. Jangan memasuki tandas atau tempat buang air dengan membawa sesuatu yang ada kalimah Allah. 7. hamba berlindung padamu dari segala yang kotor dan keji" 5. 6. Jangan buang air di lubang tanah. Ketika keluar dari tandas. kerana kemungkinan ada binatang yang mendapat kesakitan di dalam lubang itu. Janganlah buang air dengan menghadap ke arah kiblat atau membelakanginya jika sekiranya di tempat-tempat yang tidak berdinding. 4. hilangkan dariku segala kekotoran dan beri kesihatan kepadaku. Mendahulukan kaki kiri waktu masuk ke tandas dan disunatkan berdoa: "ya Allah . Ertinya: "Wahai tuhanku. 7. membaca doa ini." Hal-hal yang harus dilakukan sebelum buang air. kecuali jika air tenang itu terbentang luas seperti tasik yang luas atau laut. baca doa ini: Ertinya : "wahai tuhanku. 2. Jangan buang air di air yang tenang. iaitu berdehem-dehem supaya najis habis keluar. 4. 7. Sunat mendahulukan kaki kiri ketika masuk ke tandas. di tempat mandian atau di bawah pokok yang berbuah. ini adalah bagi mempastikan agar aurat tetap terjaga sesuai dengan apa yang diperintahkan oleh hukum syariat. 5. 6. 1. Ketika keluar dari tandas. 2. Adab buang air 1. Hendaklah mencari tempat sunyi dan jauh daripandangan orang (kiranya tidak menggunakan tandas)." 4. atau hadis atau zikrullah ke dalam tandas. . Memakai alas kaki seperti selipar dan kasut ketika masuk tandas. 6. hendaklah jauh dari orang sehingga bau kotoran tidak sampai kepadanya. di jalan-jalan. 3. Jangan membuka pakaian sebelum berada dekat tempat buang air. Jangan membawa sesuatu kalimat Al-Quran. Ketika hendak masuk. 5. 3. mulai langkah kaki kanan dahulu.3.. Memakai penutup kepala seperti tudung. Hendak memakai sepatu atau terompah atau seumpamanya. aku berlindung padaMu dari kejahatan syaitan jantan dan betina.

8. jangan buang air di mana-mana tempat perhentian . 10. Jangan membuang air di atas kitab-kitab agama atau di atas makanan. 9. surau dan sebagainya (Kecuali di tandastandas yang telah disediakan di tempat-tempat ibadat tersebut). Jangan membuang air besar atau kecil di tempat-tempat beribadat seperti masjid. 11. Jangan membuang air di atas kubur.

.

Kebersihan lahir juga membawa kepada kebersihan jiwa seseorang. Amalan kebersihan yang dilakukan itu menjadi syiar dan identiti umat Islam di dalam kehidupan manusia. 4. agar dengan itu umat Islam menjadi contoh dan teladan kepada manusia seluruhnya. . 3. Amalan-amalan tertentu tidak diterima Allah tanpa bersuci.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Hikmah-Hikmah Bersuci 1. 5. Dapat menjauhkan diri daripada jangkitan penyakit 2. Kebersihan dapat mencerminkan keperibadian seseorang.

Najis mutawassitah (najis pertengahan). pakaian dan tempat daripada najis. Benda-benda Najis 1. hendaklah kamu bersihkan" Al Muddatstsi ayat 4. Darah. Najis mukhaffafah (najis ringan). 3. Arak atau tuak ( masam) . Bersih dan suci daripada najis merupakan salah satu syarat untuk menunaikan ibadah serta mengabdikan diri kepada Allah. Sehubungan itu. Iaitu air putih yang keluar dari kemaluan ketika memuncak syahwat. 2. kita hendaklah sentiasa berada dalam keadaan suci dan bersih kerana ia mencerminkan keperibadian seseorang. Begitu juga dengan kulit bangkai dapat disucikan dengan cara disamak. 10. Bagaimanapun benda yang jijik tapi pada syariat tidak membatalkan solat seperti kahak. 4. Bangkai haiwan darat yang berdarah. Setiap minuman keras yang memabukkan. Najis adalah benda-benda yang kotor dan boleh membatalkan sembahyang. Anjing dan babi serta keturunannya. kulit. Wadi." Al Baqarah ayat 222. Firman Allah. (kecuali mayat manusia tidak najis) bahagian-bahagian bangkai seperti daging. Iaitu air putih kental yang keluar dari kemaluan mengiringi kencing atau kerana letih. Nanah. 6. Air kencing. bulu dan sebagainya semuanya adalah najis. Arak apabila sudah menjadi cuka dengan sendirinya ia menjadi suci. 5. dan mengisihi orang orang yang bersuci. Segala najis tidak dapat disucikan kecuali arak dan kulit bangkai binatang. Terdapat tiga bahagian najis iaitu: 1. urat. hingus dan lain-lain tidak dikira sebagai najis. " Sesungguhnya Allah mengisihi orang orang yang taubat. Muntah. 8. Tetapi lebih banyak pada kaum perempuan. Ia hanya terdapat pada lelaki dan perempuan. Segala macam nanah adalah najis sama ada ainya berbentuk kental atau cair. 3. " Mengenai pakainmu. tulang. Semua jenis darah kecuali hati dan limpa. Tahi. 9. Menurut hukum aslinya sesuatu benda itu adalah suci selama tak ada dalil yang menunjukkan bahawa benda itu najis. setiap manusia wajib membersihkan diri. 2. Najis mughallazah (najis berat) . Sebagai umat Islam.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Najis dan jenis-jenisnya Agama Islam amat mementingkan kebersihan dalam kehidupan seharian. Mazi. 7.

Najis Mutawassitah. berdasarkan hadith dari Asma puteri Abu Bakar. . Maka hendaklah orangnya mencuci kemaluannya lelaki mahupun wanita dan wuduk. 2. 2. kerana akulah suami puterinya. sedang bila terkena air kencing anak lelaki cukuplah dengan merecikkan air padanya. rasa dan baunya seperti tahi. Nabi SAW bersuci setelah buat hajat besar itu menunjukkan bahawa kotoran manusia itu najis. bahawa Nabi SAW bersabda tentang darah haid yang mengenai pakaian. Wadi ini najis berdasarkan ucapan Aisyah: Ertinya :. Yakni Najis Mughaladzah.iaitu najis yang diyakini adanya tetapi tidak nyata zatnya..2 Najis Ainiah. tetapi tidak mandi. cara mensuci najis ini cukup dengan mengalirkan air di atas benda yang kena itu kemudian dilap hingga kering. berdasar hadiths Anas bin Malik berkata.Bukhari dan Muslim.1 Najis Hukmiah." Bukhari dan Muslim . Najis yang nampak dan kelihatan najisnya yang ada rupa. Ertinya :. memadai dengan memercikkan air atas benda itu meskipun tidak mengalir. . Lalu is bertanya. Adapun kencing kanak-kanak perempuan yang belum makan selain susu hendaklah dibasuh sampai mengalir air di atas benda yang kena najis itu dan hilang zat dan sifat-sifat nya sebagaimana mensuci kencing orang dewasa. kemudia ia (boleh) solat dengan kainnya itu. Ertinya : Nabi SAW menyuruh mengambil segayuny air. " Biasanya Rasulullah SAW pergi kebilek air lalu saya ( Anas bin Malik) dan seorang anak lelaki sebayaku membawakan sebaldi air dan sebuah tongkat. lalu disiramkan diatas tempat yang dikencingi (oleh orang Arab gunung tersebut)". Najis pertengahan ini terbahagi kepada dua bahagian. Untuk mensuci benda yang terkena najis ini." Ibnu Mundzir. . Bukhari. (Ringan). 2. Tetapi baginda beristinjak dengan air " Bukhari dan Muslim. Ertinya : " Kencing bayi lelaki menyucikannya dengan dipercikkan air kepadanya dan kencing bayi perempuan dengan disuci. Darah haid termasuk benda najis. Ertinya: Hendaklah (perempuan itu) mengeriknya (darah haid tersebut) kemudian menggosoknya dengan air kemudian mencucinya. berdasarkan perintah Nabi SAW kepada sahabat sahabat nya menyiram kencing seorang Arab Gunung yang kencing disudut masjid Nabi SAW. seperti kencing kanak-kanak lelaki yang belum makan makanan selain daripada susu ibu. Najis Mukhaffafah." Saya lelaki yang sering keluar madzi. rasanya serta warnanya. Madzi. berdasar hadith Ali. Wadi. Maka kusuruh seorang lelaki.1." Riyawat Ahmad Dalam satu hadith lain: Ertinya : " Barang yang terkena air kencing anak perempuan harus disuci. seperti kencing yang sudah lama kering. Riwayat Abu Daud dan Nasa'i Cara menyucikan najis mukhaffafah: . Dicucinya kemaluan yang keluar wadi menunjukkan wadi itu najis. bukan kerana luka dan cedera. (Pertengahan) .Lap dengan kain bersih sehingga kering.Basuh bahagian yang terkena najis dan lap. Rasulullah SAW bersabda. Kotoran manusia. . baunya . iaitu air putih kental yang keluar mengiringi kencing. Darah nifas iaitu darah perempuan sewaktu melahirkan anak dan berjalan hingga 40 hari. sehingga sifat-sifatnya sudah hilang." Wadi itu keluar setelah kencing. Darah haid dan darah nifas : Darah haid iaitu darah merah kekuning kuningan atau kuning bercampur coklat yang keluar dari alat perempuan.Najis ini terdiri dari segala najis kecuali najis yang tergolong kepada najis berat. darah dan lainlain. iaitu air putih yang bergetah yang keluar kerana mengangan angan jimak atau ketika bergurau dengan perempuan maka is tergolong najis.Percikkan air di tempat yang terkena najis. Maka jawab baginda kepadanya: Wuduklah dan cucilah kemaluanmu". Membersihkan najis ini ialah dengan membasuhnya sehingga hilang segala sifat sifat nya. Kencing Manusia.

. Memadai dengan merenjiskan air pada benda atau tempat yang terkena najis sehingga rata. misalnya yang mengalir dari haiwan yang disembelih.Adanya perintah mencuci kain yang terken dara haid itu menunjukkan najisnya darah haid." (Riwayat Muslim). tahi. Kemudian dijirus dengan enam kali air mutlak. tulang. Tersentuh anjing yang kering dengan tangan yang kering tidaklah dikirakan najis. Tetapi dima'afkan kalau hanya sedikit.Bukhari. warna dan rasa dengan air mutlak.Baik ia darah yang mengalir atau tertumpah. 1. Najis Ainiyah. Najis Mughallazah. Cara Menyucinya. Darah :. Basuh bekas itu sehingga hilang bau. Cara menyucikan Najis Mukhaffafah (ringan). i. 2. ataupun darah haid. ii. Memadai dengan mengalirkan (Menjirus) air mutlak pada tempat yang terkena najis. Hilangkan najis itu terlebih dahulu kiranya najis haiwan itu yang tersentuh. air pertama hendaklah dicampur dengan tanah. 1. rasa dan ainnya.a. kulit serta bulunya serta seluruh bahagian badannya. Dari Aisyah r. darah. 2. liur. 3. Cara menyucikan Najis Mutawasitah (Pertengahan). Najis Hukmiyah. sekali daripadanya hendaklah dicampur dengan tanah. Cara Menyuci Najis Mughallazah (Najis Berat) * Anjing dan babi serta keturunan salah satu daripadanya. apabila dijilat anjing hendaklah dibasuh tujuh kali. Peringatan. Basuhan ini hendaklah menghilangkan bau. (berat) iaitu anjing dan babi. Sekiranya salah satu di antara keduanya basah atau kedua-duanya basah. Menyentuh babi yang kering ataupun basah adalah dikira najis (Wajib disamak). Sabda Rasullullah (SAW) cara mencuci bejana seseorang kamu. i. lemak. maka dikira najis dan ianya wajib disamak. Cara Menyucikan Kulit Bangkai . Benda yang terkena najis ini hendaklah dibasuh tujuh kali." . Begitu pula darah nifas hukumnya sama dengan darah haid. Buangkan najis itu terlebih dahulu.termasuk dagingnya. Basuhan pertama menggunakan air lumpur (Selut). katanya : " kami makan daging sedang darah nampak merupakan benang benang dalam periuk.

Cara menyucikan cairan yang memabukkan. Mayat manusia sama ada Islam atau kafir. Bagi haiwan yang mati tanpa disembelih hukumnya bangkai yang bernajis kecuali yang berikut di bawah: 1. air mata. jika pasti semasa itu ia tidak memakan benda najis seperti cicak. maka buanglah semuanya. kesan darah di mulut kucing itu telah hilang. Tetapi jika minuman yang memabukkan jatuh pada benda-benda beku. i. Air Liur Basi Air yang keluar daripada mulut ketika seseorang tidur.Binatang yang mati tidak disembelih adalah bangkai. kemudian kucing itu menjilat minuman. peluh . maka air yang dijilati itu menjadi najis. 1. tapi benda itu adalah dianggap jijik dan haram dimakan. kahak yang keluar daripada dada atau otak. maka iar liur basi itu najis kerana ia keluar dari perut. Air liur. maka air tidak menjadi najis jika binatang berkenaan jatuh ke dalamnya. 1. Jika selepas makan tikus atau sebagainya. Air minuman itu tidak najis. Hukum Peluh dan air liur manusia dan binatang. Selepas makan tikus lalu kucing itu menjilat air minuman. mani. Semua binatang yang darahnya tidak bersifat mengalir. Cara menyucinya ialah dengan dibersihkan menggunakan air bercampur daun bidara atau juga biasa disebut samak. 2. 5. Belalang. 3. cukuplah dibuang bahagian yang terkena dan kawasan sekelilingnya. ii. air hidung. Kalau diketahui ada ulat dalam buah-buahan dan dimakannya bersama . 4. maka hukumnya makruh. Tidak najis air liur kucing. Jika air liur itu tidak berwarna dan tidak berbau busuk. 2. susu jika ia keluar dari: i. Sebelum disamak kulit bangkai itu adalah najis. Kiranya minuman yang memabukkan jatuh pada benda-benda cair. Keluar daripada binatang atau manusia adalah suci semuanya. maka iar liur itu tidak najis kerana bukan keluar dari perut. Kulit bangkai kecuali binatang laut dan sungai tidak boleh dipergunakan sebelum disuci. Perkara yang tidak dikira sebagai najis. Jika air itu berwarna kuning atau busuk. Tetapi memakannya tetap dilarang. Ikan sama ada besar atau kecil halal dimakan. Anjing dan babi atau keturunannya adalah haram kerana ianya adalah najis. Ulat dalam buah-buahan atau seumpamanya yang ada dalam makanan. Halal meminum madu kerana madu keluar daripada mulut lebah. Hukum Madu 1. . ii. tikus dan seumpamanya. 2.

2. . Tidak makruh meminum madu daripada lebah yang memakan najis. Haram memakan anak lebah sekalipun belum bernyawa. 3.

.

perubahan sebab kemasukan najis di dalamnya. i.Air yang tidak bercampur dengan benda lain dan belum digunakan untuk bersuci dan mengangkat hadas. Air banyak Air sedikit Air yang ukurannya lebih 190kg atau 11 tin Harus digunakan selagi ia tidak mengalami minyak tanah. 1. Air tersebut tidak diambil kira sifatnya sama ada berwarna putih. Air perigi. Air Mutanajis Air sedikit yang kemasukan najis. jernih. air sirap . perigi dan laut. Air hujan. dari bumi seperti air hujan. ii.Air yang suci bercampur dengan benda suci yang boleh mengubah air itu. Air sedikit yang sudah terpakai kerana wudhu atau mandi wajib. contoh: Air kopi. suci tetapi tidak boleh menyucikan benda yang lain.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Jenis-jenis Air Bahagiannya Air mutlak – suci lagi menyucikan Air Hukum bersuci dengannya Segala air yang turun dari langit dan keluar Suci: harus dibuat makan dan minum. 4. keruh. masim dan sebagainya. Air yang sah dibuat bersuci. harus digunakan untuk bersuci kerana dapat menghilangkan najis Air dalam tin yang terdedah pada sinar Suci dan menyucikan tapi makruh matahari di negeri panas digunakan pada tubuh badan. air kelapa. 2. Air laut. Hukumnya suci tetapi tidak boleh menyucikan benda lain. Peringatan. Air sungai. Air Salji. air teh. 1. Tidak harus digunakan. Air yang berubah disebabkan sesuatu tempat berhenti atau tempat laluannya seperti sungai di kawasan belerang atau kapur . Harus digunakan untuk lain dari maksud bersuci. Air Musta'mal . Hukumnya. boleh menyucikan. Air yang berubah disebabkan keruh lumpur dan air laut adalah suci. air mawar. 3. air tebu dan sebagainya. Air Musyammas – Suci lagi menyucikan tapi makruh Air Musta’mal – suci tapi tidak menyucikan. Air Mutlak . masam. Air yang kurang daripada ukuran tersebut di Harus digunakan selagi ia tidak terhitung atas sebagai muata‟mal atau mutanajjis. Air mata air. 6. Air Mutaghayyir (Air Muqayyid) . 7. Air embun.Air yang telah digunakan untuk basuhan pertama bagi mengangkat hadas besar atau hadas kecil. 5. 2. 3.

11 tin 5. minuman dan bersuci. Sukatan dua kolah. Lebar Dalam 60 cm (22. Air Musyammas . 62. i. .Air yang sudah bercampur dengan benda-benda najis. tin minyak tanah . iv. jika termasuk atau dimasukkan najis ke dalamnya sehingga berubah salah satu daripada sifatnya iaitu warna. Air yang lebih daripada dua kolah . Air yang kurang daripada dua kolah jika termasuk atau dimasukkan ke dalamnya najis. Juga dikirakan sebagai air mutlak apabila berubah baunya disebabkan jatuh ke dalamnya sesuatu seperti gharu atau kapur yang keras jika tidak bercerai jisimnya di dalam air itu. Air di tanah sawah atau di dalam kolam tidak air musyammas walaupun panas kerana ia bukan dalam bekas yang berkarat. Makruh digunakan ketika air itu masih panas pada anggota badan dan untuk dibuat minuman dan makanan. iv. Air Musyammas makruh digunakan pada anggota badan atau digunakan untuk memasak makanan atau minuman kerana boleh mendatangkan penyakit. Hukumnya: Haram digunakan untuk memasak makanan . kati . Air Mutanajjis . hukumnya. 4.iii.190 kilogram.5 inci). Air yang berubah disebabkan daun kayu gugur di dalam telaga kerana kesukaran menjaganya adalah suci. i. Keterangan: i.5 cm ( 25 inci). air itu menjadi najis walaupun tidak berubah ii.317 kati. Air Musyammas tidak makruh digunakan apabila air itu kembali sejuk.Air mutlak yang terjemur panas matahari di dalam bekas logam yang boleh berkarat. Jika diukur dalam timbangan atau sukatan. i.174 liter ii. Panjang . bau atqau rasanya. maka ia adalah suci. Peringatan. liter . Tidak markuh digunakan untuk membasuh pakaian atau barang-barang lain. iii. Air Mutanajjis terbahagi kepada dua.60 cm (22.5 inci). iv. contohnya air yang bercampur tahi atau bangkai. ii. Kilogram . Makruh menggunaan air yang sangat panas atau sangat sejuk walaupun bukan di dalam bekas yang tidak berkarat. Sebaliknya jika tidak berubah sifatnya. maka air itu menjadi najis. Bagi bekas segi empat sama. iii.

4. kedua tanganmu sampai siku dan sapulah kepalamu serta basuhlah kedua kakimu sampai mata kaki. Membasuh anggota wuduk sampai tiga kali. Mengusap sebahagian kepala dengan air. 4.R. Mengusap seluruh kepala dengan air. Perintah wajib wuduk ini turun bersama dengan perintah wajib solat. 3. Bersentuhan kulit laki-laki dengan kulit perempuan kecuali mereka itu masih muhrim. 6. Membasuh dua kaki sampai mata kaki (buku lali). 11. dan dari batas telinga kanan sampai batas telinga kiri. Membaca doa sesudah berwuduk: "Saya bersaksi bahwa tidak ada Tuhan selain Allah yang esa. Tertib (berturutan). Membasuh muka dari tempat tumbuh rambut di kepala sampai ke tulang dagu.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Wuduk Wuduk adalah salah satu cara bersuci dari hadas kecil sebelum mengerjakan ibadah solat atau membaca Al-Qur'an. Mazhab Hanafi pula berpendapat bahawa menyentuh kulit perempuan ajnabi tidak membatalkan secara mutlak. 12. Firman Allah SWT. Syarat Wuduk ada lima: 1." Perkara yang dapat membatalkan Wuduk ada lima: 1. Abu Daud). sama ada milik sendiri maupun milik orang lain. nota: penulis mendapati bahawa ada kekeliruan tentang sama ada batal wuduk apabila tersentuh yang bukan muhrim. 5. Tidur. Membersihkan hidung dengan air."(Al-Maidah : 6). Menyeliti jemari tangan dan jemari kaki. ataupun merasai keghairahan ketika bersentuhan. Tidak berbicara." (H. Niat dengan bacaan: "Aku niat berwuduk untuk menghilangkan hadas kecil kerana Allah. 10. Menggosok gigi (bersiwak). menyentuh kulit perempuan ajanabi membatalkan wuduk lelaki jika dengan tujuan `talazzuz' (berlazat-lazat). 7. 2. 3. 6. Membasuh kedua cuping telinga. Wahai Allah jadikanlah saya termasuk orang-orang yang bertaubat dan jadikanlah saya termasuk orang-orang yang suci serta jadikanlah saya termasuk golongan hamba-hambaMu yang soleh. Hilangnya akal sama ada gila. Berkumur. Membasuh telapak tangan sampai pergelangan. Keluar sesuatu dari qubul dan dubur. 2. pengsan ataupun mabuk. Menyentuh kemaluan dengan telapak tangan. 8. Sabda Rasulullah saw: "Allah SWT tidak akan menerima solat seseorang yang berhadas sehingga ia berwuduk. Mendahulukan basuhan anggota kanan. Islam 2. Sunat Wuduk ada 12: 1. Tidak ada yang menghalangi kulit Rukun Wuduk ada enam: 1. Baligh 3. hukum wuduk batal secara mutlak (tanpa syarat) bila tersentuh bukan muhrim termasuk dengan isteri/suami sendiri ("bukan muhrim" ertinya tidak haram dinikahi). tidak ada sekutu bagiNya. 4. . apabila kamu hendak mengerjakan solat maka basuhlah mukamu. Membasuh dua tangan sampai ke siku. Dan saya bersaksi bahwa Muhamad adalah hamba dan pesuruhNya. 3. 5. Menurut Mazhab Maliki pula. Menurut mazhab Syafi'i. Memakai air yang mutlak (suci dan menyucikan) 5. Diawali dengan membaca Bismillah dalam hati. samada dengan tujuan talazzuz atau merasainya ketika bersentuhan." 2. 9. kecuali apabila tidurnya dengan duduk dan masih dalam keadaan semula (tidak berubah kedudukannya). "Wahai orang-orang yang beriman. dewasa maupun anak-anak. Tidak berhadas besar 4. 5.

.

.. 2. Cara tayammum ialah dengan menyapukan debu yang suci ke muka dan dua tangan sampai ke siku dan disertai dengan niat. 4. Niat 2. Sedang dalam perjalanan. Menyapu muka dengan tanah 3..S. Mengawali dengan bacaan Bismillah dalam hati. Sakit. Rukun Tayammum ada 4: 1. kerana ketiadaan air atau sakit yang menghalang penggunaan air. Firman Allah SWT : ".SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Tayammum Tayammum ertinya menghilangkan hadas dengan menggunakan debu suci. Sapulah mukamu dan tanganmu dengan tanah itu. Menyapu kedua tangan sampai siku dengan tanah 4. maka bertayammumlah dengan tanah/debu yang baik (bersih dan suci). Al-Maidah : 6) 5."(Q. Memakai tanah yang suci dan berdebu. Mendahulukan anggota badan sebelah kanan. sehingga jika memakai air takut penyakitnya bertambah parah. nota: Hal-hal yang membatalkan tayammum sama dengan yang membatalkan wuduk. Tidak ada air dan sudah diusahakan mencarinya 3. Syarat-syarat tayammum: 1. Sudah masuk waktu solat 2. Tertib atau berturutan Sunat Tayammum ada 2: 1. Jika kamu sakit atau dalam perjalanan atau sehabis buang air atau menyentuh wanita lalu kamu tidak memperoleh air.

.

Membasuh seluruh tubuh. Rukun Mandi ada 3: 1. sama ada mengeluarkan mani atau tidak. sama ada sengaja atau tidak. 3. 4. Selain mandi wajib. Bersetubuh. Sunat Mandi ialah: * Diawali membaca bismillah dalam hati * Menggosok seluruh tubuh dengan tangan * Mendahulukan bahagian yang kanan dari yang kiri * Berwuduk sebelum mandi * Tertib atau berturut-turut. Firman Allah SWT. Niat. Keluar air mani. 3. Habis masa haid. iaitu mengeluarkan darah setelah melahirkan anak.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Mandi Wajib & Sunat Mandi wajib adalah mandi untuk bersuci bagi seseorang yang menanggung hadas besar atau sedang junub. maka mandilah/bersuci. 2. Menghilangkan kotoran dan najis pada badan." (Al-Maidah: 6) Perkara yang mewajibkan mandi: 1. Meninggal dunia. 5. ada juga mandi-mandi sunat. iaitu: Mandi bagi orang yang akan melaksanakan solat Jumaat Mandi pada hari raya Aidil-Fitri dan Aidil-Adha Mandi bagi orang yang baru sembuh dari gila Mandi menjelang Ihram haji dan Umrah Mandi sehabis memandikan mayat Mandi bagi orang kafir yang baru masuk Islam . Nifas. 2. kecuali mati syahid. "Apabila kamu junub.

.

atau tidak sengaja tetapi tidak segera ditutup.bermula selepas matahari terbenam sehingga hilang mega merah di ufuk barat. lalu disedari perkara yang tersebut di atas terjadi . Melakukan gerakan di luar gerakan solat tiga kali berturut-turut (mutawaliyat). 9.bermula selepas matahari mulai condong daripada puncaknya sehingga bayang melebihi separuh panjangnya. 4. 5. 3. Keluar/kedatangan hadas. di tempat solatnya. 3. 4. Solat Subuh . 2. Azan . Berkata-kata dengan sengaja walau sedikit. 2. atau tertawa. Islam 2. dan di pakaiannya. 4.maka perlulah diulangi solat itu kerana ianya tidak menepati syarat sah solat) Perkara-perkara yang membatalkan solat: 1. 4. . Bersugi . Berniat keluar dari solat (mufaraqah). Masa yang diperuntukkan kira-kira 2 jam. Selepas solat subuh sehingga naik matahari. mengikut syarat-syarat yang tertentu. 3. Iqamah.bermula daripada fajar menyinsing hinggalah terbit matahari. Menghadap qiblat (kecuali yang uzur dan tidak terdaya) 5.misalnya didapati ada najis di sejadah . Syarat wajib solat: 1. Firman Allah swt: "Dan dirikanlah olehmu solat.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Takrif solat: Solat dari segi bahasa ertinya doa.ertinya membersihkan mulut dan gigi dengan alatan bersugi. 10. asar. Solat Maghrib . Solat Asar . zuhur. 8. Waktu-waktu yang dimakruhkan solat tanpa sebab: 1.ertinya memberitahu. Ketika naik matahari sehingga sekadar segalah. Solat Isya' . Suci badan dari dua hadas. 2. Perbuatan sunat sebelum solat: 1. 6. 2.bermula selepas mega merah di ufuk timur hilang dan berterusan sehingga terbit fajar pada hari keesokannya. maghrib dan isya'. (nota: sekiranya sesudah tamat solat. 2. Dari segi syarak pula ia bermaksud beberapa perkataan dan perbuatan yang didahului dengan takbir dan diakhiri dengan salam. Berakal Syarat sah solat: 1. Suci dari najis sama ada di badannya. Beralih arah dari qiblat dengan sengaja. 5. Terbuka aurat dengan sengaja. kerana sesungguhnya solat itu dapat mencegah dari (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar" (Al Ankabut : 45) Solat fardhu yang wajib didirikan ialah solat lima waktu sehari semalam. 3. Solat Zuhur . Berubah niat dari satu solat ke solat yang lain. 7. Terkena najis yang tidak dimaafkan. Yakin masuk waktu solat. dan pada syarak adalah perkataan tertentu untuk memaklumkan kepada orang ramai tentang masuknya waktu solat fardu. iaitu subuh. Selepas solat asar sehingga masuk matahari atau matahari terbenam. Baligh 3. 5.bermula selepas berakhirnya waktu solat Zuhur sehinggalah matahari terbenam. 3. Makan/minum walau sedikit. Meninggalkan rukun solat. Waktu-waktu Solat Fardhu: Waktu-waktu yang telah ditetapkan untuk menunaikan solat ialah seperti berikut: 1. Ketika masuk matahari. Menutup aurat. Ketika matahari di tengah-tengah langit.

.

Membaca surah Al-fatihah. 10. 2. perkara-perkara yang manjadi tuntutan ketika takbiratul-ihram selain Qasad. Dituntut juga dalam perkara niat ini ialah menentukan qabliyah (sebelum) dan ba'diyah (selepas) dalam sembahyang sunat Rawatib. Maghrib dan Isya' sahaja. dengan tama'ninah. empat rakaat. atau ketika mana-mana rukun yang lain. adalah makruh hukumnya jika seseorang itu berterusan dengan sengaja mengikuti imam dengan tanpa berniat menjadi makmum. Ta'arrudh (Fardhu) dan Ta'yin (Zuhur. tidaklah terbatal sembahyangnya ataupun sembahyang makmumnya. Duduk di antara dua sujud. dan sebagainya). 6. Duduk dalam Tasyahhud akhir. Bagi sembahyang Qasar (memendekkan solat fardhu yang empat rakaat menjadi dua rakaat). Tasyahhud/Tahiyyat Akhir dengan membaca bacaan Tasyahhud. "Tunai" atau "Kerana Allah Ta'ala" adalah tidak disyaratkan. Membaca salam 13. Maka bagi seseorang yang hendak solat Qasar perlulah berniat sekurang-kurangnya: "Sahaja aku sembahyang Fardhu Zuhur Qasar. niat "Sahaja aku solat Fardhu Zuhur" sudah mencukupi syarat sebagai niat. maka seseorang itu akan bertakbiratul-ihram dan lalu hatinya berkata: Sahaja aku solat Fardhu Zuhur.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Rukun Solat Rukun solat ada 13: 1. 8. Jika seseorang makmum tidak berniat menjadi makmum ketika takbiratul-ihram dalam sembahyang (selain daripada fardhu Jumaat). tunai. 12. Berdiri bagi yang mampu. 7. Takbiratul-Ihram (Allahu-Akhbar yang pertama). Rukuk dengan tama'ninah (tama'ninah: tenang dan tertib." Bagi sembahyang sunat yang mempunyai waktu dan sembahyang sunat yang mempunyai sebab. Sujud dua kali. Niat solat berlaku semasa seseorang mengangkat takbiratul-ihram iaitu tatkala ia mengata Allahu-Akbar. Jika tidak diniatkan menjadi imam atau makmum ketika takbiratul-ihram untuk sembahyang Jumaat. Niat: niat dilafazkan di dalam hati. Imam yang tidak berniat menjadi imam ketika takbiratul-ihram. Ini tertentu kepada sembahyang sunat Zuhur. Lafaz yang disebut oleh mulut itu tidaklah dipanggil sebagai niat. maka wajiblah disertakan di dalam niat hanya dua perkara. maka tidaklah sah sembahyang Jumaat seseorang itu. Namun begitu. 4. iaitu Qasad ("Sahaja aku sembahyang") dan Ta'yin (sunat Hari Raya Adha. Adapun niat menjadi imam ("Imaman") atau makmum ("Makmuman/Makmumatan") ketika takbiratul-ihram hanyalah disyaratkan pada sembahyang Jumaat sahaja. untuk solat Zuhur. 11. Perkara yang dituntut dalam niat ada 3. seperti dinyatakan dalam niat: "Sahaja aku solat Sunat Zuhur qabliyah/ba'diyah" atau "Sahaja aku solat Sunat Sebelum/Selepas Zuhur." . 5. bahkan hanya sunat hukumnya. Umpamanya. sunat gerhana bulan. Iktidal dengan tama'ninah. kerana Allah Taala Nota: tidak semua perkara dalam niat seperti contoh di atas adalah perkara-perkara yang dituntut dalam perbuatan niat. Niat "Empat Rakaat". contohnya ketika rukuk. sebagainya). Huraian rukun solat: 1. Oleh itu. dia masih lagi dibolehkan berniat mengikut imam pada mana-mana rukun sembahyang. Niat. Ta'arrudh dan Ta'yin ialah niat Qasar. 3. tidak terburu-buru). Tertib. Selawat kepada Nabi Muhammad saw dalam Tasyahhud Akhir. 9. tetapi pada sembahyang lain tidaklah disyaratkan dan hanya sunat hukumnya. Namun begitu adalah lebih baik untuk menghadirkan kesemuanya di dalam hati. dengan tama'ninah. iaitu Qasad ("Sahaja aku solat").

Doa tasbih ketika rukuk ialah: "Maha suci Allah yang Maha Agung dengan sifat kepujian-Nya. Anggota sujud ada 7: 1. Berdiri bagi orang yang berkuasa. iaitu mengucapkan Allahu-Akbar untuk memulakan solat. Sebutan kalimah Allahu-Akbar itu diwajarkan agar tidak melebihi daripada empat belas harakat (tujuh alif). dan pergerakan tangannya tidak melebihi tiga kali pergerakan. ke belakang. Nota: sebutan Allahu-Akbar yang teramat panjang ketika niat. dan anggota-anggota berat kemudian berhenti. dan pergerakan tangan yang berkali-kali. Iktidal: Ertinya berdiri tegak semula selepas rukuk. Umpamanya seseorang hanya perlu berniat: "Sahaja aku sembahyang". Dahi yang berlapik dengan songkok dengan sengaja tanpa sebab adalah tidak sah solatnya. maka tidaklah wajib dibuka. Doa tasbih ketika iktidal ialah: "Allah mendengar akan orang yang memuji-Nya. namun tidak digalakkan. Dua perut jari kaki Doa ketika sujud ialah: "Maha suci Allah yang Maha Mulia dengan sifat kepujian-Nya" . kerana kedua-dua sembahyang tersebut hanya ada qabliyah sahaja dan tiada ba'diyah (iaitu tidak ada solat sunat Rawatib selepas Subuh dan Asar). Rukuk. 5. 2. disertai dengan tama'ninah iaitu berhenti sebentar sekadar lama bacaan Subhanallah. menelentang atau secara mana yang termampu. Mazhab Syafi'e mewajibkan rukun al-Fatihah untuk makmum dalam solat berjemaah." 3. Sujud ialah meletakkan dahi di atas tempat sujud. baring mengiring. ke kanan atau ke kiri hingga tidak dapat dinamakan sebagai berdiri maka hukum solat itu tidak sah. Sekiranya tidak mampu berdiri maka bolehlah dilakukan solat secara duduk. Sekiranya seseorang itu berdiri tetapi condong ke hadapan. sebaiknya zikir "Laa-Ilaha-Illallah. Membaca al-Fatihah: pada tiap-tiap rakaat dengan memelihara segala makhraj dan tajwid fatihah. Dahi 2. 4. Sekurang-kurangnya rukuk ialah membongkokkan belakangnya sampai dua tangan di atas dua kepala lutut. adalah disebabkan oleh waswas atau berterusan tidak kepastian sama ada apa yang dilakukanya itu telah sempurna atau belum." 7. berserta tama'ninah. berserta tama'ninah. Was-was adalah berpunca dari bisikan syaitan. Dua tapak tangan 3. Bagi sembahyang sunat mutlak pula wajib disertakan di dalam niat semasa takbiratul-ihram satu perkara sahaja iaitu Qasad.Adapun sembahyang sunat Subuh dan Asar tidaklah disyaratkan niat qabliyah. Sekiranya terpaksa seperti dahi dibalut kerana luka dan sebagainya. Takbiratul-Ihram. dan dahi itu mestilah tidak berlapik dengan sesuatu. kerana semua ini akan menjejaskan kesahihan dan kesempurnaan solat. Untuk solat sunat dibolehkan sembahyang secara duduk. Perkataan Allahu-Akbar itu tidak boleh ditukar dengan lafaz lain. Dua lutut 4. dan seseorang yang ditimpa was-was ini perlulah banyak berzikir." Kemudian disambung pula dengan bacaan: "Ya Tuhan kami! Bagi-Mu segala puji." 6.

angkatlah darjatku. Tertib ditakrifkan sebagai mendahulukan yang dahulu dan mengkemudiankan yang kemudian. "Allahumma-solli 'ala Muhammad." 12. Solat yang tertinggal ketertiban rukun-rukunnya dikira tidak sah. rezekikanlah aku. sekiranya seseorang itu mengangkat dari sujud kerana tujuan lain. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Doa tasbih ketika sujud ialah: "Ya Allah ampunilah daku. rahmatilah daku. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. sihatkanlah aku dan maafkanlah aku. Membaca tahiyyat akhir juga hendaklah dipelihara segala bacaan di dalamnya. Bacaan tahiyyat akhir adalah seperti berikut: "Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. Salam pertama: Sekurang-kurang salam ialah "Assalamu'alaikum" bermaksud "salam sejahtera ke atas kamu." 13. maka hendaklah ia kembali sujud semula. Mengangkat kepala dan badan untuk duduk di antara dua sujud ini mestilah mengandungi tujuan. kayakan daku. Tahiyyat/Tasyahud akhir. sebagaimana rahmat dan kesejahteraan yang telah Engkau kurniakan kepada Ibrahim dan ahli keluarga Ibrahim." 9.w. Duduk antara dua sujud merupakan rukun pendek maka tidak wajar dilamalamakan. Selawat ke atas Nabi Muhammad s. 11. berilah aku hidayah." nota: ungkapan "sayyidina" di dalam contoh di atas hanyalah sunat hukumnya dan tidak mengapa jika ditinggalkan.8. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. Sesungguhnya Engkau yang amat terpuji lagi amat mulia. Oleh itu. umpamanya mengelakkan daripada binatang. sekurang-kurangnya. Kurniakanlah rahmat dan kesejahteraan Kepada junjungan mulia Muhammad saw dan ke atas ahli keluarga baginda yang mulia. Tertib. Duduk di antara dua sujud berserta tama'ninah. Duduk ketika tahiyyat akhir. Dan limpahkanlah berkatMu kepada Muhammad dan ahli keluarga Muhammad seperti mana berkatMu kepada Ibrahim dan ahli keluarga Ibrahim. .a. 10.

.

" 4. Sunat Ab'adh Sunat Hai'ah ada 15 perkara: 1. Membaca surah al-Quran di rakaat pertama dan kedua selepas bacaan al-Fatihah 8. (nota: bangun dari rakaat pertama dan ketiga tidak diperlukan mengangkat tangan) 2. Duduk Tawarruk iaitu duduk tahiyat akhir 15. Dan Maha Suci Allah siang dan malam. Duduk Tahiyat .SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Sunat Hai'ah & Ab'adh Perkara-perkara sunat semasa solat ada dua: 1. dan matiku kuserahkan hanya kepada Allah seru sekalian alam. 3. hidupku. Sejahtera ke atas kami dan atas hamba-hamba Allah yang soleh. dan bukanlah aku dari golongan orang-orang yang menyekutukan Allah. dan aku adalah dari golongan orang-orang Islam. Dan puji-pujian bagi Allah sebanyak-banyaknya. 6. Kuhadapkan mukaku. Membaca A'uzubillah 5. Membaca doa tawujud/iftitah. Sejahtera atas engkau wahai Nabi dan rahmat Allah serta keberkatannya. Sekali-kali tidaklah aku menyekutukan-Nya. kepada yang menjadikan langit dan bumi. Membaca tasbih ketika rukuk 9. Membaca tasbih ketika sujud 11. Duduk iftirasy pada semua duduk iaitu duduk di atas buku lali kaki kiri 14. Membaca tasbih ketika rukuk 10. Doa tahiyat awal ialah: "Segala penghormatan yang berkat solat yang baik adalah untuk Allah. ibadatku. Tahiyat awal. Dan dengan demikian aku ditugaskan. Meletakkan perut tangan kanan di atas tangan kiri dan memegangnya dan meletakkannya di bawah dada atau di atas pusat. Sesungguhnya sembahyangku. Salam yang kedua Sunat Ab'adh ada 7 perkara: 1. Mengangkat tangan ketika Takbiratul-Ihram. aku cenderung lagi berserah kepada Allah. Membaca Al-fatihah dan surah dengan suara yang kuat (jahar) pada masa-masa yang ditentukan. Sunat Hai'ah 2. Membaca amin selepas fatihah 7." 2. Selawat didalam Tahiyat awal 3. ketika rukuk. Meletakkan kedua tangan di atas peha dengan melepaskan jari kesemuanya 13. Aku naik saksi bahawa tiada Tuhan melainkan Allah dan aku naik saksi bahawasanya Muhammad itu adalah pesuruh Allah. Membaca tasbih ketika bangkit dari rukuk 12. Doa iftitah ialah: "Allah Maha Besar sebesar-besarnya. ketika iktidal dan ketika bangun pada rakaat kedua.

Sejahterakanlah aku sebagaimana orang yang telah Engkau sejahterakan. Sesungguhnya tidak terhina orang yang memperoleh pimpinanMu. oh Tuhan. maka disunatkan ia sujud sahwi. Membaca selawat ke atas keluarga Nabi pada Tahiyat akhir. Nabi yang buta-huruf. Dirahmati Allah jugalah kiranya Muhammad. Berkatlah hendaknya untuk apa-apa yang telah Engkau berikan kepadaku. manakala tertinggal sunat hai'ah tidak diperlukan sujud sahwi. dan keluarganya dan sahabat-sahabatnya. Dan tidak mulia orang yang Engkau musuhi. Sesungguhnya hanya Engkau sajalah yang menetapkan. Jauhkan aku dari segala kejahatan yang telah Engkau tetapkan. Doa qunut waktu subuh dan pada solat witir.4. dan diberiNya kesejahteraan. telah memberi berkat Engkau. Sekiranya tertinggal sunat Ab'adh. Pimpinlah aku sebagaimana orang yang telah Engkau pimpinkan. Berdiri semasa qunut 7. Aku minta ampun dan bertaubat kepada Engkau. Doa qunut ialah: "Ya Allah. Maka hanya untuk Engkau tetapkan. dan tidak sesiapapun yang berkuasa menetapkan sesuatu selain daripada Engkau." 5. . tunjukkanlah aku sebagaimana orang yang telah Engkau tunjukkan. dan Maha Tinggi Engkau. Selawat di dalam qunut 6.

.

3. manakala sesetengah pendapat mengatakan solat berjemaah hukumnya sunat muaakad atau sunat yang sangat dituntut dalam Islam.” Dalam solat berjemaah bersama satu makmum. solat sunat tarawih dan solat sunat witir. 7. . Kedudukan imam ialah di hadapan makmum. atau secara beramai-ramai. Syarat-syarat sah solat berjemaah: 1. Sekiranya hanya ada satu makmum dalam solat berjemaah. Solat makmum harus sama dengan solat imam. Makmum tidak boleh berada di hadapan atau sebaris dengan imam. 6. Mengetahui segala apa yang dikerjakan oleh imam. Terdapat sabda Rasulullah s.w yang bermaksud: “Imam ialah yang menanggung pembacaan. maka makmum itu kedudukannya di sisi kanan imam. Bagi Mazhab Syafie hukumnya ialah fardu kifayah. Makmum lelaki tidak mengikut imam perempuan. Jumaat. * Imam itu sudah mumaiyiz. dan tidak diwajibkan bagi solat-solat yang lain). seseorang itu disunatkan menambah perkataan makmuman (makmum lelaki). Tidaj mendahului imam dalam rukun-rukun sembahyang. dan bukannya atas mereka (makmum). sekurang-kurangnya di takat tumit. imaman (imam lelaki) atau imamatan (imam perempuan) selepas menyebut solat yang ingin dilakukan. dengan diketuai seorang imam. apabila baik pembacaannya maka pahala untuk dirinya dan untuk mereka (makmum) dan jika rosak pembacaannya maka dosanya ialah di atas dirinya sendiri. 5. ia wajib dikerjakan secara berjemaah. Tetapi bagi sembahyang Jumaat. maka imam disyaratkan maju ke hadapan atau makmum yang pertama berundur belakang (tidak melebihi tiga langkah) ke saf bersama makmum kedua.a. melainkan ketika solat Jumaat. 2. Semasa berniat. asalkan tidak terkehadapan ataupun sebaris dengan imam. dan makmum pertama sedang berdiri di tepi kanan imam. misalnya sama-sama solat Zuhur.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Solat Berjemaah Solat berjemaah bermaksud solat yang dilakukan lebih daripada seorang. Tiada dinding yang menghalangi antara imam dan makmum. Tidak mendahului imam dalam takbir dan tidak pula melambatkannya. Antara solat yang biasa ditunaikan secara berjemaah ialah solat fardu lima waktu. jamak dan sebagainya. lalu disertai pula seorang lagi makmum. 8. kecuali bagi makmum perempuan di masjid hendaklah dibataskan dengan kain. 4. Solat secara berjemaah sangat dituntut dalam Islam. Berniat mengikut/menjadi imam (untuk solat Jumaat sahaja. Solat seseorang itu tetap sah walaupun tidak berniat menjadi imam/makmum. solat hari raya. qasar. * Seseorang itu bukan sedang mengikut atau menjadi makmum kepada imam lain. Antara syarat untuk menjadi imam: * Bacaannya lebih baik daripada bacaan makmum. Sabda Nabi SAW: "Solat berjemaah itu lebih afdhal (baik) daripada solat bersendirian dengan 27 kali darjat" (HR Bukhari dan Muslim) Solat berjemaah terdiri daripada seorang imam dan sekurang-kurangnya seorang makmum. makmumatan (makmum perempuan).

.

biarpun tanpa sempat menyempurnakan rukun fatihahnya. Contoh: apabila seseorang makmum memasuki solat jemaah.R. dia sampai kepada Nabi saw. Dalam solat Jumaat pula.R. Bukhari) Sabda Rasulullah saw: "Apabila seseorang diantara kamu datang (untuk) solat sewaktu kami sujud. dikira makmum sudah mendapat rakaat ("muwafiq"). Jika makmum itu duduk dengan sengaja dan tahu akan tegahannya maka batallah sembahyang itu. maka perlu makmum mengikuti rukuk imam itu dengan tanpa wajib menyelesaikan rukun fatihah. tidaklah ia perlu membaca doa dalam tahiyyat akhir kerana doa tahiyyat itu disunatkan hanya untuk orang yang bertasyahhud akhir. Dalam solat Subuh. “Semoga Allah menambah semangatmu tetapi jangan diulangi lagi. Barangsiapa yang mendapati rukuk bersama imam. Setelah solat berakhir dan imam memberi salam. makmum masbuq mestilah berqunut sekali lagi untuk dirinya di rakaat keduanya meskipun ia telah berqunut bersama imam di awal sembahyang tadi. maka makmum itu perlulah bangun dan menyelesaikan solatnya dengan menambah rakaat yang tertinggal. maka ia dikira solat Zuhur dan perlulah menyempurnakan jumlah empat rakaat. ketika Nabi sedang rukuk. maka dia rukuk sebelum sampai kepada saf. maka Nabi berkata. maka ia telah mendapat satu rakaat. . Abu Daud)."(H. hendaklah ikut sujud dan janganlah kamu hitung itu satu rakat. maka difahamilah bahawa orang yang mendapatkan rukuk dianggap telah mendapatkan satu rakaat. Dari hadis: Dari Hasan dari Abu Bakrah. Jika makmum sedang takbir lalu imam memberi salam. dan imam telahpun selesai solatnya. Sekiranya makmum sempat mengikuti rukuk imam dengan sempurna (sekadar dapat menyentuh lutut) sebelum imam bangun untuk iktidal. Jika makmum tidak sempat menyempurnakan rukuk. maka makmum ditegah duduk kerana duduk itu mengikut imam. sekiranya makmum sempat mendapat rakaat kedua dengan ia sempat rukuk bersama imam. atau makmum memasuki solat sesudah imam rukuk (iaitu semasa sujud. Tetapi sekiranya makmum tidak sempat rukuk dalam rakaat terakhir solat Jumaat. Makmum yang masbuq itu juga diperbolehkan duduk iftirasy seperti di dalam rakaat kedua. maka dikira ia mendapat solat Jumaat itu dan hanya perlu menyelesaikan jumlah dua rakaat sahaja.” (H. lalu ia takbiratul-ihram dan mendapati imam sedang rukuk. atau duduk tahiyyat dan sebagainya) maka tidaklah dikira ia mendapat rakaat itu ("masbuq"). Sekiranya makmum hanya sempat masbuq di tahiyyat akhir. Hal itu disampaikan kepada nabi.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Masbuq Masbuq ialah apabila makmum ketinggalan dalam solat berjemaah. Dari hadis di atas.

.

Suruhlah Abu Bakar untuk mengimami sembahyang. Cara Istikhlaf Dalam Sembahyang Apabila seorang mustakhlif menggantikan imam dalam sembahyang yang sama atau bilangan rakaat yang sama. Jika imam itu diganti oleh makmum yang kurang fasih dalam bacaan fatihah (ummiyan). sekurang-kurangnya beralih ke kirinya jika tiada luang kosong untuk ia mundur. Kemudian Nabi SAW datang dengan bantuan dua orang lelaki. atau orang yang tidak jelas bacaannya seperti mendengungkan pada tempat yang tidak dengung serta mengubah bacaan.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Istikhlaf Istikhlaf bererti imam digantikan oleh salah seorang daripada makmumnya (lalu menjadi imam) bagi menyempurnakan sembahyang mereka. Tempatnya yang kosong di saf hendaklah pula diisi oleh makmum lain. sama ada di sebelah atau di belakang. (nota sampingan: makmum saf pertama di belakang imam adalah juga bertanggungjawab untuk menegur imam di kala kesilapan bacaan dan perbuatan solat dengan isyarat bacaan "Subhanallah") Imam yang keluar itu hendaklah keluar dengan tertib. Pada waktu Abu Bakar melihatnya. Istikhlaf hendaklah dilakukan dengan serta-merta. Adapun jika diganti oleh seorang yang di luar sembahyang (mustakhlif bukan daripada kalangan makmum. kerana mustakhlif (pengganti) itu sudah dalam kedudukan imam yang awal. Maka Nabi SAW menyuruhnya supaya mengatakan kepada Abu Bakar agar mengimami orang ramai." Nabi SAW bersabda: "Suruhlah Abu Bakar untuk mengimami sembahyang. kerana ia tidak sah menjadi imam. Jika imam keluar daripada sembahyangnya disebabkan berhadas. maka sah penggantian tersebut di mana-mana rakaat pun kerana mustakhlif itu mengikuti tertib imam sebelumnya dan tidak membawa kepada percanggahan. maka tidak sah sembahyang makmum yang lain jika mengikutinya. dan terus masuk menjadi imam). juga dengan tidak lebih dari dua pergerakan langkah. Disyaratkan juga imam itu diganti oleh makmum yang berada di saf pertama betul-betul di belakang imam. Contohnya ialah apabila seorang yang di luar sembahyang mengganti imam pada rakaat kedua atau rakaat terakhir. Saya berkata: "Abu Bakar adalah seorang lelaki yang penyedih dan jika dia berdiri mengambil tempatmu (sembahyang). maka menurut pendapat Imam Nawawi dan jumhur ulama adalah diharuskan istikhlaf dengan syarat mustakhlif tersebut menggantikan imam pada rakaat pertama. Hadis: "Ketika Nabi SAW sedang sakit tenat. atau biarpun dengan tiada sebab. Jika imam keluar daripada jemaah sedangkan makmum telahpun lanjut melakukan satu rukun. adalah diharuskan bagi salah seorang makmum menggantikannya. Juga ditegah penggantiannya jika makmum tersebut diam terlalu lama dengan kadar berlalunya satu rukun." Saya pun mengatakan hal yang sama seperti di atas. atau rakaat ketiga (pada sembahyang yang empat rakaat) kerana tidak akan bercanggah dengan tertib makmum yang mengikutinya. dia mencuba untuk berundur tetapi Nabi SAW memberi isyarat kepadanya untuk tetap sembahyang. dia akan menangis dan tidak mampu membaca Al-Qur’an. Abu Bakar berundur sedikit dan Nabi SAW duduk di sebelah kirinya. Jika berlaku percanggahan dalam tertib. sama ada rukun fi„li (perbuatan) atau rukun qauli (percakapan). disebabkan keuzuran imam pertama itu." Maka Abu Bakar mengimami sembahyang. Abu ataupun duduk menunggu mustakhlif itu dan memberi salam bersam Disyaratkan bagi makmum yang menggantikan imam itu adalah pengganti (khalifah/mustakhlif) yang sah menjadi imam kepada jemaah yang lain. Kemudian makmum yang mengganti imam itu hendaklah pula maju ke hadapan dengan tidak lebih dari dua pergerakan langkah. . atau orang bisu. maka tidaklah diharuskan istikhlaf. Beliau (mengulangi perintah yang sama) pada ketiga atau keempat kalinya Baginda bersabda: "Kamu adalah (macam) sahabatsahabat Yusuf. maka ditegah penggantiannya selepas itu. seakan-akan baru saja aku melihat Baginda memijakkan kakinya ke tanah. Tidak disyaratkan ke atas makmum dalam istikhlaf untuk berniat lagi untuk menjadi makmum. Sekiranya didapati tiada sesiapa yang maju menggantikan imam. maka makmum diperbolehkan mufaraqah (berpisah) dari berjemaah dan meneruskan solat bersendirian. dan dia (pengganti) itu akan bangun berdiri bagi rakaatnya yang pertama sedangkan makmum yang lainnya duduk tahiyyat awal (atau tahiyyat akhir) di rakaat mereka. datang Bilal untuk memberitahu Baginda tentang sembahyang.

Akan tetapi hendaklah mustakhlif itu menjaga tertib imam yang awal. duduk dan bertasyahud biarpun pada asalnya dia baru melakukan satu rakaat.Jika makmum yang masbuq menggantikan imam yang keluar daripada jemaah hendaklah dia menjaga tertib imam tersebut. lalu berqunut lagi pada rakaat keduanya itu bagi dirinya sendiri sahaja (doa qunut bersendirian dan bukan qunut berjemaah). imam tidak harus diganti oleh mustakhlif yang tidak bersama imam sebelum dia keluar daripada jemaah. Makmum yang bersembahyang Jumaat diharuskan pula mengikuti mustakhlif yang difardhukan ke atasnya sembahyang Zuhur itu. Jika ia tidak menghadiri khutbah maka dia tidak diharuskan mengganti imam itu. maka tidak diharuskan ia mengimamkan sembahyang itu kerana dia tidak tergolong dalam ahli Jumaat. ataupun duduk menunggu mustakhlif itu dan memberi salam bersama-samanya. adalah harus dia diganti oleh mustakhlif yang bersama imam sebelum imam keluar daripada jemaah itu. jika makmum yang masbuq pada rakaat kedua dalam sembahyang subuh. Manakala makmum yang mengikutinya ada dua pilihan. Jika imam keluar daripada sembahyang selepas mengangkat takbiratul ihram pada rakaat pertama sembahyang Jumaat dan sebelum rukuk di rakaat kedua. Selepas itu baharulah mustakhlif yang masbuq itu bangkit semula (tanpa salam) untuk menggenapkan solat dua rakaatnya. Manakala jika imam itu keluar selepas rukuk dalam rakaat kedua sembahyang Jumaat. adalah diharuskan menggantikannya jika mustakhlif itu juga turut menghadiri khutbah. Makmum-makmum masbuq yang bangkit semula untuk menyempurnakan sembahyang mereka setelah sempurna solat berjemaah adalah diperbolehlah kepada salah seorang daripada mereka yang masbuq itu untuk maju ke hadapan menjadi imam dan makmum masbuq yang lain itu boleh mengikutinya. kerana mustakhlif itu dikira tergolong dalam ahli Jumaat. sebagaimana perbuatannya jika imam belum keluar daripada jemaah. Akan tetapi jika mustakhlif itu bersama imam sebelum imam keluar daripada jemaah tetapi dia tidak bersama imam sebelum rukuk pada rakaat kedua (mustakhlif masbuq). Para jemaah yang mengikuti mustakhlif yang masbuq tersebut ada dua pilihan pada tahiyyat akhir tadi iaitu sama ada berniat mufaraqah (berpisah daripada imam) dan terus memberi salam. maka makmum yang menggantikan itu hendaklah menjaga tertib imam pertama dengan menyambung perbuatan sebagaimana yang perlu dilakukan di dalam rakaat kedua dalam sembahyang subuh iaitu berqunut. . antara memberi salam dengan niat mufaraqah atau makmum menunggu mustakhlif dan memberi salam bersamanya. kemudian imam itu berhadas lalu diganti oleh makmum yang masbuq itu. maka difardhukan ke atas mustakhlif itu sembahyang Zuhur. Jika ia tidak bersama imam sebelum dia keluar daripada sembahyang. Istikhlaf sebegini adalah diharuskan kecuali dalam sembahyang Jumaat kerana tidak harus mendirikan lagi sembahyang Jumaat selepas selesai dikerjakannya. Istikhlaf Dalam Sembahyang Jumaat Apabila imam keluar selepas membaca dua khutbah dan sebelum mengangkat takbiratul ihram bagi sembahyang Jumaat. Cara ini adalah yang lebih afdhal dilakukan. Sebagai contoh.

.

maka bolehlah dia kembali duduk dan menyempurnakan tahiyyat awal dan tidak perlu sujud sahwi. 2. atau hanya 50-50 pasti). umpamanya dia lebih meyakini dia kini di dalam rakaat ketiga dan bukan rakaat keempat. Sekiranya imam terlupa sujud sahwi. kemudian dia ingat sebelum beranjak dari sunat ab'adh tersebut. maka ia wajib segera kembali kepada rukun yang tertinggal itu. atau lebih 50% pasti). lalu sujud sahwi selepas salam. umpamanya seseorang ragu sama ada dia di dalam rakaat ketiga atau keempat. maka ia harus sujud sahwi sebelum salam. kerana kekurangan." Sebab-sebab sujud sahwi ada tiga: kerana kelebihan. Sekiranya dia teringat dan sedang pula berada pada rukun yang tertinggal itu pada rakaat berikutnya. ia dikerjakan untuk menutup kecacatan dalam pelaksanaan solat kerana terlupa.Apabila seseorang yang melakukan solat meninggalkan sunat ab'adh secara sengaja.Sekiranya seseorang itu terlupa sujud sahwi dan teringat hanya selepas memberi salam maka bolehlah ia sujud sahwi. iaitu jumlah rakaat yang sedikit. dan sebagainya. 3. maka hendaklah dia melaksanakannya dan tidak perlu sujud sahwi. sekiranya dia teringat sebelum separuh bangkit untuk qiam. 2. lalu meninggalkan salah satu sunat ab'adh. dan ia teringat ketika belum sampai pada rukun yang sama di rakaat berikutnya. makmum bolehlah sujud sahwi setelah imam memberi salam. 4. atau sujud.Apabila sujud sahwi dilakukan setelah salam. 1. maka harus pula melakukan salam sekali lagi. maka batallah solatnya. Pengertian dari segi syarak adalah terlupa sesuatu di dalam solat. 3. dan kerana ragu-ragu. maka dia tidaklah perlu duduk kembali dan cukup baginya sujud sahwi. Misalnya. maka dia harus menurutkan mengambil sikap kepada yang lebih ia yakini. Keraguan ada dua jenis: 1. Pada kedua-dua hal ini. Doa sujud sahwi adalah seperti berikut: Ertinya: "Maha Suci Allah yang tidak tidur dan tidak lupa. kemudian dia melakukan sujud sahwi setelah salam. lalu sujud sahwi sebelum salam. Namun. 5. Kemudian menutupi kekurangan tersebut. 2. Sujud sahwi adalah sujud yang dilakukan sebanyak dua kali setelah selesai bacaan Tahiyat akhir dan sebelum salam. Sekiranya seseorang lebih cenderung kepada satu hal (waham . dan tidak condong pada salah satunya (dzan . Jika ia teringat setelah melewatinya tapi belum sampai kepada rukun berikutnya. justeru terlupa. maka rukun yang tertinggal itu dianggap terganti dan ia perlulah meneruskan solat seolah-olahnya di rakaat yang sebelum itu. Sujud Sahwi Kerana Ragu-ragu Keragu-raguan di dalam solat adalah kerana tidak meyakini sama ada terlebih atau terkurang.Apabila seseorang meninggalkan salah satu rukun solat secara tidak sengaja. wajib dia melakukan sujud sahwi setelah salam atau sebelumnya. maka dia perlu sujud sahwi. Jika ia teringat setelah sampai kepada rukun yang berikutnya. Jika ketinggalan kerana lupa. dan kembali meneruskan solat dari situ.SEBELUM MENU UTAMA SELEPAS Sujud Sahwi Sahwi bermaksud lupa sesuatu. akan tetapi perlu sujud sahwi sebelum salam. dan hukumnya adalah sunat. maka hendaklah dia kembali melaksanakan rukun tersebut. dan dia tidak perlu kembali kepadanya untuk melakukannya. Hal-hal Penting Berkenaan Dengan Sujud Sahwi 1. Sujud Sahwi Kerana Kelebihan Barangsiapa terlupa di dalam solatnya lalu tertambah rukuk. maka dia harus mengambil sikap kepada hal yang sudah pasti akan kebenarannya. Sujud Sahwi Kerana Kekurangan Barangsiapa. makmum terlupa tahiyyat awal dan hanya teringat setelah sempurna qiam (berdiri tegak). . dengan syarat ingatan itu timbul dalam masa yang tidak begitu lama. maka sunat ab'adh itu gugur. Sekiranya seseorang itu ragu-ragu antara dua hal.

.

dan menciptakan pendengaran dan penglihatannya dengan kekuatan-Nya. lalu dia sujud. Bacaan surah 22 (Al-Hajj) Ayat 77 pula menurut madzhab Syafi'iyah dan Hanbaliyah dimasukkan sebagai ayat sajadah. maka syaitan jatuh sambil menangis. Aku disuruh sujud. lalu kembali berdiri dan meneruskan bacaan selanjutnya. Surah 22 (Al-Hajj) Ayat 77 8. dia lalu turun dan sujud. Pada hari Jumaat berikutnya. Surah 22 (Al-Hajj) Ayat 18 7. Surah 96 (Al-'Alaq) Ayat 19 Nota: Perlu dinyatakan bahawa bacaan Surah 38 (Shaad) Ayat 24 menurut Syafi'iyah dan Hanbaliyah tidak termasuk ayat sajadah. dan membaca doa sujud sajadah di dalam sujud.a.SEBELUM MENU UTAMA Sujud Sajadah/Tilawah Tilawah ertinya bacaan. Surah 16 (Al-Nahl) Ayat 50 4. lalu mendapat syurga. Bacaan doa yang sunat dibaca ketika sujud ialah: Ertinya: "Aku bersujud dengan wajahku kepada Dzat yang telah merupakan dan menciptakannya. dibacanya surah berkenaan. maka ketika sampai pada ayat sajadah. . Daripada Abu Hurairah r. Untuk mengenali ayat-ayat sajadah itu di dalam al-Qur'an." Cara melakukan sujud sajadah ialah terus bersujud (tanpa niat. Surah 19 (Maryam) Ayat 58 6. Surah 17 (Al-Isra‟) Ayat 109 5." (HR Bukhari) Ayat-ayat sujud sajadah ialah: 1. Dan barangsiapa yang tidak melakukannya. atau sunat yang amat digalakkan. Surah 41 (Fushshilat) Ayat 38 13. Surah 7 (Al-A‟Raaf) Ayat 206 2. dia (Rasulullah) membaca surah al-Nahl di atas mimbar. Dari Umar r. Surah 13 (Ar-Ra‟d) Ayat 15 3. Surah 27 (An Naml) Ayat 26 10. maka dia sujud. Maha memberkati Allah. sebaik-baik Pencipta. Katanya. Dan para hadirin juga turut melakukan sujud. Surah 25 (Al-Furqaan) Ayat 60 9.: Pada suatu hari Jumaat. pada kebiasaannya pada ayat-ayat itu ada ditandakan dengan garis atau di penghujung ayat itu ditandakan simbol dengan tertulis perkataan sajadah. lalu apabila sampai pada ayat sajdah dia berkata: "Wahai manusia. Surah 38 (Shaad) Ayat 24 12. Surah 53 (An-Najm) Ayat 62 14.a." (HR Al-Bukhari dan Muslim) Hukum sujud sajadah adalah sunat mu'akad.a. sebenarnya kita tidak diperintahkan (diwajibkan) sujud tilawah. tapi ayat yang disunatkan untuk sujud syukur (keterangan sujud syukur akan menyusul selanjutnya). Rasulullah s. Surah 84 (Al-Insyiqaq) Ayat 21 15. Surah 32 (As-Sajdah) Ayat 15 11. dan Sujud Sajadah atau sujud Tilawah itu ialah perbuatan sujud apabila seseorang itu bertemu ayat sajadah dalam bacaan al-Qur'an sama ada di dalam solat ataupun di luar solat. Sekiranya bacaan ayat sajadah itu telahpun tamat. maka dia tidak mendapat dosa. telah bersabda: Apabila anak Adam membaca ayat Sajdah. dia telah melakukan yang benar. katanya. maka teruslah rukuk selepas berdiri sebentar apabila bangun dari sujud. Tetapi barangsiapa bersujud. tetapi aku menolak maka untukku neraka. "Celaka aku! Anak Adam disuruh sujud.w. dan tanpa mengangkat tangan) sebaik sahaja selepas membaca ayat sajadah.

dan salam. Nota sampingan: Sujud Syukur Sujud Syukur adalah perbuatan sujud ketika seseorang mendapat limpahan rahmat daripada Allah. Niat . dan sebagainya). maka batallah solatnya.Adalah sunat bertakbir "Allah-Akbar" sebelum turun dari qiam untuk melakukan sujud sajadah. adalah sunat hukumnya bagi makmum melakukan sujud tilawah selepas selesai salam dengan syarat jarak di antara sujud dan salam itu tidak lama. Sujud sajadah di luar solat adalah disunatkan kepada pembaca dan juga pendengar bacaan ayat sajadah. maka perlulah dia bertakbiratul-ihram di kala qiam. Akan tetapi. makmum wajib mengikuti imam sama ada imam itu melakukan sujud sajadah ataupun tidak. umpamanya solat Zuhur. mengadap kiblat. Salam. Rukun sujud sajadah di luar sembahyang ialah: 1. Takbiratul-ihram 3. Walau bagaimanapun bagi sembahyang yang dibaca dengan suara perlahan. duduk. apabila seseorang itu sedang berdiri. sujud tilawah itu sunat dibuat oleh imam setelah dia selesai menunaikan sembahyang supaya tidak menimbulkan kekeliruan di kalangan makmum. Sekiranya seseorang itu mendengar bacaan ayat sajadah dan tidak berupaya untuk sujud sajadah (umpamanya sedang memandu). asalkan tidak terlampau lama masa yang terluput di antaranya. Adalah tidak perlu untuk seseorang itu bangun dari duduk untuk berdiri (qiam) apabila hendak melakukan sujud sajadah di luar solat. maka bolehlah ditangguhkan sujud sajadah itu hingga ketika dia boleh. Adalah tidak perlu mengangkat tangan ketika naik dari sujud. Di samping melaksanakan sujud syukur. menutup aurat. disunatkan juga bersedekah dan melakukan sembahyang sunat syukur. . Tidak perlu berwuduk untuk sujud sajadah ketika di luar solat. Bercanggah dari mengikuti imam akan menyebabkan solat makmum itu batal. dan sujud si pendengar itu tidak tergantung sama ada pembaca (qari) itu turut sujud atau tidak. dan tidak berjangka waktu yang lama antara bacaan ayat sajadah dan perbuatan sujud. dan disunatkan juga bertakbir apabila bangun dari sujud sebelum salam. namun berwuduk itu adalah lebih afdal.iaitu "Sahaja aku sujud sajadah kerana Allah Ta'ala" 2. dan hanya dilakukan di luar solat. Disunatkan juga agar bertakbir apabila naik dari sujud. lalu sujud. atau terhindar daripada malapetaka. Hukum sujud syukur adalah sunat. Cara sujud syukur dan syarat sujud syukur adalah sama seperti sujud sajadah di luar solat. Di dalam solat berjemaah. Namun begitu. Sekiranya seseorang itu melakukan sujud syukur di dalam solat. Sujud 4. Disunatkan bacaan takbir "Allahu-Akbar" (selepas daripada Takbiratul-ihram) ketika hendak sujud. Syarat sah sujud sajadah di luar sembahyang adalah sama seperti syarat sembahyang (suci dari hadas besar dan kecil.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful