Belajar Berkesan Menggunakan Peta Minda

Inspiring creative & innovative minds...

APA ITU PETA MINDA? Peta Mind (Mind Mapping) adalah satu teknik yang digunakan untuk meningkatkan daya ingatan melalui penggunaan minda sebelah kanan atau subconscious mind.

BAGAIMANA PETA MINDA BERFUNGSI? Peta Minda adalah satu teknik yang digunakan bertujuan untuk membolehkan minda kita menyimpan sesuatu maklumat atau fakta secara lebih kemas. Teknik ini memerlukan kita mengabungkan beberapa keperluan seperti warna, gambar, garisan dan lain lain lagi. Peta minda sebenarnya mengajar kita selari dengan bagaimana otak kita berfikir. Hasil dari penggunaan peta minda yang betul, akan menjadikan sesuatu fakta dapat di ingat dalam jangkamasa yang lama. Apa yang penting ialah, dengan hanya melihat sekali imbas peta minda yang kita buat, ianya akan mengigatkan apa yang kita baca sebelum ini. Bayangkan, bagaimana bergunanya nota yang dibuat dengan teknik ini sebelum peperiksaan bermula. Pelajar lain membaca nota berjela jela panjangnya tapi anda hanya melihat nota sekali imbas sahaja. 1. Peta minda boleh menghubungkan fungsi otak kiri dengan otak kanan bagi meningkatkan daya ingatan. 2. Meningkatkan kemahuan kita belajar; ianya berfungsi seirama dengan ciri semulajadi otak (linear, menyeluruh, menghubungkait, membanding, menganalisis). 3. Menjimatkan masa; mengguna kata kunci sahaja. 4. Fokus kepada isu sebenar meningkat.
1

Menurut Tony Buzan pengasas Peta Minda. Walaubagaimanapun ahli fikir barat yang sentiasa mengkaji corak pemikiran manusia telah menjumpai satu teknik belajar selari dengan bagaimana otak manusia berfikir iaitu Peta Minda ( Mind Mapping). peta minda adalah teknik mengingati sesuatu perkara melalui bentuk." yang membawa maksud penggunaan peta minda dapat memperolehi ilmu pengetahuan yang lebih banyak. invest LESS effort. anda akan mudah untuk mengingati kembali TEKNIK MEMBUAT PETA MINDA Seperti yang diterangkan sebelum ini.. 1. sebulan sekali dan 6 bulan sekali.. sekiranya pelajar tersebut membuat ulangkaji selama satu jam selepas pelajaran tersebut diajar dan diikuti sehari esoknya. mempertingkatkan daya ingatan tanpa merugikan terlalu banyak kertas serta tenaga. 6. remember MORE. kratif. Sediakan sehelai kertas dan pen pelbagai warna 2 . Bagus untuk mengulangkaji pelajaran kerana ideanya ringkas.5. pelajar akan lupa apa yang diajar sebanyak 80% dalam masa 24 jam. use LESS paper. rasa dan lain lain.. melalui pemetaan minda seseorang itu dapat. unggul dan penuh makna yang nyata dan tersirat. warna. "learn MORE. seminggu sekali. Walaubagaimanapun. rajah. Mengikut seorang penulis Dilip Mukerjea (1996) dalam bukunya bertajuk "Superbrain".. Hubungan dengan idea mudah dikenalpasti kerana lengkap dengan simbol. Teknik ini telah menjadikan fikiran para pelajar kaku untuk menghuraikan sebarang permasalahan. Sekarang saya huraikan pula bagaimana untuk membuat peta minda khususnya kepada para pelajar. bongkah dan warna. Spoon-fed learning atau dalam Bahasa Melayu dipanggil belajar secara disuap adalah teknik pembelajaran yang telah ketinggalan zaman. !!!! Sekiranya anda mengambil masa belajar satu jam. dalam masa 24 jam 80% dari yang anda pelajari akan hilang.

Anda perlu mencampurkan gambar gambar bewarna yang berkaitan bertujuan untuk memperkukuhkan fakta yang hendak diingat. 3. Gunakan warna yang terang dan pelbagai 2.Kata kunci (keyword) yang boleh mengambarkan keseluruhan subjek yang hendak dibuat. jadi kalau boleh gunakan garisan bersahaja dan tidak terlalu lurus. 7. gambar bewarna mengelilingi kata kunci tersebut. Letakkan kata kunci ini di bahagian tengah peta minda. bahan grafik seperti garisan anak panah dan pelbagai untuk membentuk jaringan. 6. Buat sahaja gambar mengikut kefahaman anda sendiri. 3 . Garisan lurus seolah olah statik dan tidak menarik. 4. Dari cabang utama anda sudah boleh membentuk beberapa cabang lain yang diisi dengan perkataan atau perkara yang bersangkutan dengan cabang utama. 5. Contohnya anda hendak membuat peta minda mengenai struktur bumi maka kata kunci yang sesuai adalah bumi. Gunakan kata kunci yang ringkas bersaiz sederhana. Nasihat saya jangan gunakan garisan yang lurus untuk memulakan jaringan. Anda boleh menggunakan kreativiti dengan membuat bulatan. Otak kanan kita suka pada seni dan kreativiti.

Tren yang dinaiki pada pagi itu bergerak pada kadar kelajuan luar biasa.my SUATU hari.Contoh peta minda. 4 . Tony Buzan terdengar perbualan seorang kanak-kanak perempuan dengan ibunya.com. "Mak. ketika berada di dalam tren di kota London. alangkah baiknya kalau tren ini boleh bergerak pantas sehingga masuk ke hari esok bukan?" tanya anak kecil itu dengan seronok.yeo@kosmo.Selamat mencuba Peta minda Tony Buzan Oleh YEO LI SHIAN ls..

Malah. Percaya bahawa potensi setiap orang untuk mahir dan maju dalam semua bidang. Malangnya.Imaginasi luar biasa anak berusia empat tahun itu bagaimanapun dibalas dengan teguran dan pukulan oleh ibunya. beliau sendiri mengakui situasi sama turut melanda negara kelahirannya. "Jadi. "Jangan fikir yang bukan-bukan!" tegur si ibu. Senario itu bagi Buzan. Pengasas teknik pembelajaran terkemuka. baik hati. si anak harus digalakkan meluahkan khayalan itu dan lakarkan sebuah peta minda mengenainya." Pemikiran linear Kata-kata beliau itu bukan tidak berasas. jelas merupakan satu contoh klasik bagaimana masyarakat umum mentakrif khayalan sebagai sesuatu yang tidak bagus. semakin cepat dia 'jatuh' jika mengikut formula yang salah. Buzan mendapati otak sebenarnya bersifat sinergetik. Sambil menyifatkan sistem pendidikan di kebanyakan negara telah mengunakan formula yang salah." katanya kepada ratusan audiens pada ceramah di Institut Aminuddin Baki (IAB) di Genting Highlands baru-baru ini. Sebaik-baiknya. saintis terkemuka. saya rasa si ibu tadi tidak patut menyerang anaknya. sekali gus menolak tabiat itu mentah-mentah. Peta Minda itu sebaliknya kagum dengan kredibiliti khayalan si kecil tersebut. Lelaki berusia 68 tahun itu juga pernah berkata: "Semakin penyayang. Albert Einstein sendiri pernah mengakui imaginasi adalah elemen penting di sebalik kebanyakan kejayaan penemuan sainsnya. beliau percaya setiap anak memiliki kebijaksanaan kreatif yang boleh diasah dan kreativiti itu lazimnya bermula dengan khayalan. kedua-dua belah otak perlu bekerjasama bagi memperoleh keberkesanan maksimum. POTENSI dan fungsi otak lebih jauh daripada yang dijangkakan. Setiap genius juga berkhayal. "Khayalan atau imaginasi itu penting. Sebabnya. terpelajar ataupun berwawasan seseorang itu. segala-galanya berkemungkinan jika seseorang mengikut formula yang betul. Memiliki lebih tiga dekad pengalaman dalam mengkaji potensi dan fungsi otak. manusia telah menggunakan pendekatan yang salah dengan mengehadkan daya imaginasi dan keupayaan mereka untuk mengaitkan banyak perkara. Britain. 5 . "Hampir 80 peratus daripada warga Britain telah menggunakan formula yang salah khasnya golongan kanak-kanak. Maksudnya.

Pernah sekali. "Malangnya. beliau yakin pendedahan dan pembelajaran menyeronokkan seperti konsert itu sebenarnya mampu mempertingkatkan memori seseorang kanak-kanak. Sayang sekali. dia mula mengkaji cara otak berfungsi. Pemikiran linear itu hanya membolehkan manusia berfikir tentang satu siri perkara tunggal dalam satu arah. Sebabnya. "Nota-nota saya nampak tidak berwarna-warni dan bosan! Patutlah saya tidak ingat!" ceritanya kepada Kosmo! sambil mengakui beliau memasang impian untuk menjadi orang yang bijak. Namun. Kejadian itu nyata cukup terkesan di dalam mindanya.CONTOH Peta Minda yang dipraktiskan oleh individu ilham Tony Buzan.000 orang kanak-kanak yang menonton konsert The Beatles mampu mendendangkan lagu-lagu tersebut walaupun selepas konsert itu tamat." katanya sambil memberitahu satusatunya jalan penyelesaian sekarang adalah beralih kepada pendekatan yang lebih efektif. Buzan mendapati tahap pembelajaran dan memorinya bertambah teruk biarpun lambakan nota yang diperlukan telah disalin. Pada ketika itulah baru beliau nampak satu masalah besar pada notanota tersebut. Populariti Buzan mula meletup sekitar 1970-an selepas beliau memperkenalkan teknik Peta Minda menerusi buku pertamanya. Peta Minda lahir daripada pengalaman peribadinya. klimaks pencarian jawapan untuk masalahnya itu berlaku apabila beliau cuba mendapatkan bahan bacaan mengenai fungsi otak di perpustakaan. Buzan menyaksikan sekitar 50. Sedar akan ketiadaan bahan bacaan seperti itu dan gagal mengenal pasti punca kepada masalahnya. bahan-bahan yang dicari itu tiada dan Buzan sebaliknya diarahkan ke bahagian psikologi oleh pustakawan. Use Your Head. 6 . sistem pendidikan yang diikuti oleh kebanyakan orang telah membentuk pemikiran manusia yang lebih linear dan bukannya kreatif ataupun inovatif. Cara otak berfungsi Sewaktu berada di universiti pada lingkungan usia 20-an. Hakikatnya.

" tambahnya. Rangkaian imej dan jalinan kaitan di antaranya sekali gus memudahkan pembaca mengingati sejumlah maklumat dalam masa yang singkat. Buzan kemudiannya bereksperimen dengan ringkasan dan memadatkan nota-nota ke dalam kata kunci utama serta konsep. Seorang pensyarah kanan di IAB. "Saya dapati daya ingatan bertambah baik apabila pelbagai warna dan imej digunakan untuk mencatatkan nota pada Peta Minda. Daripada imej tengah atau konsep pusat. ia memancar keluar seakan-akan cabang-cabang pokok ataupun urat-urat darah yang mengalir dari jantung. sejarah mahupun bagi tujuan menilai sesuatu situasi dan masalah. beliau telah mencuba sebahagian daripada aspek integrasi fungsi kedua-dua belah otak anak autistiknya. Lebih-lebih lagi dalam membuka fungsi kedua-dua belah otak mereka. Audrey Lim Bee Yoke yang ditemui Kosmo! berkata. Ringkasan bergelar Peta Minda yang pada asalnya direka untuk membantu memperbaiki tahap memori diri itu kini menjadi antara peralatan paling popular dalam kalangan golongan pendidik. Teknik pembelajaran Peta Minda membolehkan kita melihat imej dan jalinan-jalinan pengetahuan secara serentak. baik untuk matematik.Malah. Buzan turut menyarankan agar teknik Peta Minda diperkenalkan kepada kelompok masyarakat istimewa. warna dan imej dapat membantu meningkatkan keupayaan fungsi otak. . Nota Peta Minda Peta Minda lazimnya bermula dengan satu imej di tengah-tengah kertas sama ada menggunakan lakaran tangan mahupun perisian komputer. geografi. KONSEP. Golongan yang mengalami masalah pembelajaran seperti disleksia dan autistik didapati lebih mudah menyerap sesuatu tugasan setelah didedahkan kepada teknik tersebut.Gambar hiasan Tidak hanya terhad kepada satu-satu subjek pembelajaran. satu statistik ringkas juga pernah mendedahkan manusia melupakan 80 peratus daripada maklumat terperinci bahan yang dipelajari dalam tempoh 24 jam. Cabang-cabang atau urat-urat itu melambangkan apa yang terkandung di dalam fikiran anda. Peta Minda sesuai diaplikasikan dalam apa juga bidang. 7 . Selain diaplikasikan oleh golongan masyarakat normal.

warna dan imej seperti yang disarankan oleh Buzan kerana saya percaya otak seharusnya berfungsi secara sinergetik dan bukan hanya tertumpu kepada sebelah otak. Belum bercadang untuk meninggalkan dunia penyelidikan fungsi otak. memberitahu. Hari ini. siapa lagi yang layak digelar guru pembangunan otak dan kreativiti jika bukan Buzan. buku Peta Minda dan Peta Minda untuk Bisnes. Ia merupakan satu siri daripada empat buah buku Buzan terbitan Utusan Publications & Distributors (UP&D) Sdn. Tiga buah buku yang lain ialah Buku Memori. Peta Minda boleh diperkenalkan kepada anak seawal usia setahun. bahawa imaginasi juga boleh menjadi realiti. teknik tersebut digunakan oleh pelbagai lapisan masyarakat di serata dunia termasuk syarikatsyarikat yang tersenarai dalam Fortune 500. Tony Buzan Kehadirannya di Malaysia kali ini sebenarnya bersebab. Malah." katanya sambil memberitahu usaha tersebut adalah sebahagian daripada beberapa intervensi untuk anaknya. Buzan ingin terus memberi inspirasi bahawa dengan formula yang betul. Menerusi kejayaan bukunya yang diterbitkan di lebih 150 buah negara dan diterjemahkan ke dalam 30 bahasa. Buzan yang dilantik sebagai Resident Thinker di Kolej Wellington. Dengan 98 buah buku nukilannya yang mencecah jualan jutaan naskhah di seluruh dunia. Bhd."Saya gunakan konsep. 8 . yang akan dilancarkan pada tahun ini. Buzan kini boleh tersenyum puas. Memang dia memberi tindak balas terhadap warna yang digunakan. Britain. teknik tersebut dikatakan telah dipraktikkan oleh si kecil sejak dalam kandungan ibu. Buku Panduan Kemahiran Belajar Buzan dalam versi Bahasa Malaysia yang pertama dilancarkan sempena program Meneroka Minda-Minda Hebat anjuran IAB.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful