Belajar Berkesan Menggunakan Peta Minda

Inspiring creative & innovative minds...

APA ITU PETA MINDA? Peta Mind (Mind Mapping) adalah satu teknik yang digunakan untuk meningkatkan daya ingatan melalui penggunaan minda sebelah kanan atau subconscious mind.

BAGAIMANA PETA MINDA BERFUNGSI? Peta Minda adalah satu teknik yang digunakan bertujuan untuk membolehkan minda kita menyimpan sesuatu maklumat atau fakta secara lebih kemas. Teknik ini memerlukan kita mengabungkan beberapa keperluan seperti warna, gambar, garisan dan lain lain lagi. Peta minda sebenarnya mengajar kita selari dengan bagaimana otak kita berfikir. Hasil dari penggunaan peta minda yang betul, akan menjadikan sesuatu fakta dapat di ingat dalam jangkamasa yang lama. Apa yang penting ialah, dengan hanya melihat sekali imbas peta minda yang kita buat, ianya akan mengigatkan apa yang kita baca sebelum ini. Bayangkan, bagaimana bergunanya nota yang dibuat dengan teknik ini sebelum peperiksaan bermula. Pelajar lain membaca nota berjela jela panjangnya tapi anda hanya melihat nota sekali imbas sahaja. 1. Peta minda boleh menghubungkan fungsi otak kiri dengan otak kanan bagi meningkatkan daya ingatan. 2. Meningkatkan kemahuan kita belajar; ianya berfungsi seirama dengan ciri semulajadi otak (linear, menyeluruh, menghubungkait, membanding, menganalisis). 3. Menjimatkan masa; mengguna kata kunci sahaja. 4. Fokus kepada isu sebenar meningkat.
1

anda akan mudah untuk mengingati kembali TEKNIK MEMBUAT PETA MINDA Seperti yang diterangkan sebelum ini. Teknik ini telah menjadikan fikiran para pelajar kaku untuk menghuraikan sebarang permasalahan. Menurut Tony Buzan pengasas Peta Minda. unggul dan penuh makna yang nyata dan tersirat. rasa dan lain lain. Walaubagaimanapun. 1." yang membawa maksud penggunaan peta minda dapat memperolehi ilmu pengetahuan yang lebih banyak. peta minda adalah teknik mengingati sesuatu perkara melalui bentuk. "learn MORE. pelajar akan lupa apa yang diajar sebanyak 80% dalam masa 24 jam. Sediakan sehelai kertas dan pen pelbagai warna 2 . Spoon-fed learning atau dalam Bahasa Melayu dipanggil belajar secara disuap adalah teknik pembelajaran yang telah ketinggalan zaman. sekiranya pelajar tersebut membuat ulangkaji selama satu jam selepas pelajaran tersebut diajar dan diikuti sehari esoknya. melalui pemetaan minda seseorang itu dapat. dalam masa 24 jam 80% dari yang anda pelajari akan hilang. rajah. invest LESS effort. Hubungan dengan idea mudah dikenalpasti kerana lengkap dengan simbol. !!!! Sekiranya anda mengambil masa belajar satu jam. 6. Sekarang saya huraikan pula bagaimana untuk membuat peta minda khususnya kepada para pelajar. Walaubagaimanapun ahli fikir barat yang sentiasa mengkaji corak pemikiran manusia telah menjumpai satu teknik belajar selari dengan bagaimana otak manusia berfikir iaitu Peta Minda ( Mind Mapping). sebulan sekali dan 6 bulan sekali. kratif. Bagus untuk mengulangkaji pelajaran kerana ideanya ringkas... mempertingkatkan daya ingatan tanpa merugikan terlalu banyak kertas serta tenaga. Mengikut seorang penulis Dilip Mukerjea (1996) dalam bukunya bertajuk "Superbrain". warna. seminggu sekali.. remember MORE. bongkah dan warna. use LESS paper.5..

Kata kunci (keyword) yang boleh mengambarkan keseluruhan subjek yang hendak dibuat. Nasihat saya jangan gunakan garisan yang lurus untuk memulakan jaringan. bahan grafik seperti garisan anak panah dan pelbagai untuk membentuk jaringan. Gunakan warna yang terang dan pelbagai 2. gambar bewarna mengelilingi kata kunci tersebut. Gunakan kata kunci yang ringkas bersaiz sederhana. Anda perlu mencampurkan gambar gambar bewarna yang berkaitan bertujuan untuk memperkukuhkan fakta yang hendak diingat. 6. Letakkan kata kunci ini di bahagian tengah peta minda. 3 . Otak kanan kita suka pada seni dan kreativiti. Buat sahaja gambar mengikut kefahaman anda sendiri. Dari cabang utama anda sudah boleh membentuk beberapa cabang lain yang diisi dengan perkataan atau perkara yang bersangkutan dengan cabang utama. 5. jadi kalau boleh gunakan garisan bersahaja dan tidak terlalu lurus. 4. Anda boleh menggunakan kreativiti dengan membuat bulatan. 7. Garisan lurus seolah olah statik dan tidak menarik. Contohnya anda hendak membuat peta minda mengenai struktur bumi maka kata kunci yang sesuai adalah bumi. 3.

Tony Buzan terdengar perbualan seorang kanak-kanak perempuan dengan ibunya. alangkah baiknya kalau tren ini boleh bergerak pantas sehingga masuk ke hari esok bukan?" tanya anak kecil itu dengan seronok. Tren yang dinaiki pada pagi itu bergerak pada kadar kelajuan luar biasa.com.my SUATU hari.Selamat mencuba Peta minda Tony Buzan Oleh YEO LI SHIAN ls. ketika berada di dalam tren di kota London. 4 . "Mak.Contoh peta minda.yeo@kosmo..

"Khayalan atau imaginasi itu penting. baik hati. sekali gus menolak tabiat itu mentah-mentah. jelas merupakan satu contoh klasik bagaimana masyarakat umum mentakrif khayalan sebagai sesuatu yang tidak bagus. Malah. Memiliki lebih tiga dekad pengalaman dalam mengkaji potensi dan fungsi otak. Peta Minda itu sebaliknya kagum dengan kredibiliti khayalan si kecil tersebut. Senario itu bagi Buzan. Percaya bahawa potensi setiap orang untuk mahir dan maju dalam semua bidang. 5 . Albert Einstein sendiri pernah mengakui imaginasi adalah elemen penting di sebalik kebanyakan kejayaan penemuan sainsnya. POTENSI dan fungsi otak lebih jauh daripada yang dijangkakan. Pengasas teknik pembelajaran terkemuka.Imaginasi luar biasa anak berusia empat tahun itu bagaimanapun dibalas dengan teguran dan pukulan oleh ibunya. Sebaik-baiknya. segala-galanya berkemungkinan jika seseorang mengikut formula yang betul. Sambil menyifatkan sistem pendidikan di kebanyakan negara telah mengunakan formula yang salah. terpelajar ataupun berwawasan seseorang itu. semakin cepat dia 'jatuh' jika mengikut formula yang salah. si anak harus digalakkan meluahkan khayalan itu dan lakarkan sebuah peta minda mengenainya. Malangnya. beliau sendiri mengakui situasi sama turut melanda negara kelahirannya. Buzan mendapati otak sebenarnya bersifat sinergetik. beliau percaya setiap anak memiliki kebijaksanaan kreatif yang boleh diasah dan kreativiti itu lazimnya bermula dengan khayalan. manusia telah menggunakan pendekatan yang salah dengan mengehadkan daya imaginasi dan keupayaan mereka untuk mengaitkan banyak perkara. Maksudnya. Britain. saya rasa si ibu tadi tidak patut menyerang anaknya. "Jadi. Setiap genius juga berkhayal. Lelaki berusia 68 tahun itu juga pernah berkata: "Semakin penyayang. Sebabnya. kedua-dua belah otak perlu bekerjasama bagi memperoleh keberkesanan maksimum." Pemikiran linear Kata-kata beliau itu bukan tidak berasas." katanya kepada ratusan audiens pada ceramah di Institut Aminuddin Baki (IAB) di Genting Highlands baru-baru ini. "Hampir 80 peratus daripada warga Britain telah menggunakan formula yang salah khasnya golongan kanak-kanak. saintis terkemuka. "Jangan fikir yang bukan-bukan!" tegur si ibu.

CONTOH Peta Minda yang dipraktiskan oleh individu ilham Tony Buzan. Kejadian itu nyata cukup terkesan di dalam mindanya. Sebabnya. Pemikiran linear itu hanya membolehkan manusia berfikir tentang satu siri perkara tunggal dalam satu arah. Peta Minda lahir daripada pengalaman peribadinya.000 orang kanak-kanak yang menonton konsert The Beatles mampu mendendangkan lagu-lagu tersebut walaupun selepas konsert itu tamat. Cara otak berfungsi Sewaktu berada di universiti pada lingkungan usia 20-an. Use Your Head. dia mula mengkaji cara otak berfungsi. Pernah sekali. sistem pendidikan yang diikuti oleh kebanyakan orang telah membentuk pemikiran manusia yang lebih linear dan bukannya kreatif ataupun inovatif. bahan-bahan yang dicari itu tiada dan Buzan sebaliknya diarahkan ke bahagian psikologi oleh pustakawan. Buzan menyaksikan sekitar 50. Sayang sekali. Pada ketika itulah baru beliau nampak satu masalah besar pada notanota tersebut. 6 . "Malangnya. Buzan mendapati tahap pembelajaran dan memorinya bertambah teruk biarpun lambakan nota yang diperlukan telah disalin. Sedar akan ketiadaan bahan bacaan seperti itu dan gagal mengenal pasti punca kepada masalahnya. klimaks pencarian jawapan untuk masalahnya itu berlaku apabila beliau cuba mendapatkan bahan bacaan mengenai fungsi otak di perpustakaan. Namun. "Nota-nota saya nampak tidak berwarna-warni dan bosan! Patutlah saya tidak ingat!" ceritanya kepada Kosmo! sambil mengakui beliau memasang impian untuk menjadi orang yang bijak. beliau yakin pendedahan dan pembelajaran menyeronokkan seperti konsert itu sebenarnya mampu mempertingkatkan memori seseorang kanak-kanak. Hakikatnya." katanya sambil memberitahu satusatunya jalan penyelesaian sekarang adalah beralih kepada pendekatan yang lebih efektif. Populariti Buzan mula meletup sekitar 1970-an selepas beliau memperkenalkan teknik Peta Minda menerusi buku pertamanya.

Malah. Seorang pensyarah kanan di IAB. Cabang-cabang atau urat-urat itu melambangkan apa yang terkandung di dalam fikiran anda. warna dan imej dapat membantu meningkatkan keupayaan fungsi otak. Peta Minda sesuai diaplikasikan dalam apa juga bidang.Gambar hiasan Tidak hanya terhad kepada satu-satu subjek pembelajaran. Buzan kemudiannya bereksperimen dengan ringkasan dan memadatkan nota-nota ke dalam kata kunci utama serta konsep. 7 . baik untuk matematik. sejarah mahupun bagi tujuan menilai sesuatu situasi dan masalah. geografi. Teknik pembelajaran Peta Minda membolehkan kita melihat imej dan jalinan-jalinan pengetahuan secara serentak. beliau telah mencuba sebahagian daripada aspek integrasi fungsi kedua-dua belah otak anak autistiknya. Daripada imej tengah atau konsep pusat. Selain diaplikasikan oleh golongan masyarakat normal. Rangkaian imej dan jalinan kaitan di antaranya sekali gus memudahkan pembaca mengingati sejumlah maklumat dalam masa yang singkat. Audrey Lim Bee Yoke yang ditemui Kosmo! berkata. Ringkasan bergelar Peta Minda yang pada asalnya direka untuk membantu memperbaiki tahap memori diri itu kini menjadi antara peralatan paling popular dalam kalangan golongan pendidik. Nota Peta Minda Peta Minda lazimnya bermula dengan satu imej di tengah-tengah kertas sama ada menggunakan lakaran tangan mahupun perisian komputer. Buzan turut menyarankan agar teknik Peta Minda diperkenalkan kepada kelompok masyarakat istimewa. "Saya dapati daya ingatan bertambah baik apabila pelbagai warna dan imej digunakan untuk mencatatkan nota pada Peta Minda. KONSEP. satu statistik ringkas juga pernah mendedahkan manusia melupakan 80 peratus daripada maklumat terperinci bahan yang dipelajari dalam tempoh 24 jam." tambahnya. Golongan yang mengalami masalah pembelajaran seperti disleksia dan autistik didapati lebih mudah menyerap sesuatu tugasan setelah didedahkan kepada teknik tersebut. . Lebih-lebih lagi dalam membuka fungsi kedua-dua belah otak mereka. ia memancar keluar seakan-akan cabang-cabang pokok ataupun urat-urat darah yang mengalir dari jantung.

Buzan ingin terus memberi inspirasi bahawa dengan formula yang betul. siapa lagi yang layak digelar guru pembangunan otak dan kreativiti jika bukan Buzan. Buzan yang dilantik sebagai Resident Thinker di Kolej Wellington. Buku Panduan Kemahiran Belajar Buzan dalam versi Bahasa Malaysia yang pertama dilancarkan sempena program Meneroka Minda-Minda Hebat anjuran IAB. Peta Minda boleh diperkenalkan kepada anak seawal usia setahun. Memang dia memberi tindak balas terhadap warna yang digunakan. Buzan kini boleh tersenyum puas. teknik tersebut digunakan oleh pelbagai lapisan masyarakat di serata dunia termasuk syarikatsyarikat yang tersenarai dalam Fortune 500." katanya sambil memberitahu usaha tersebut adalah sebahagian daripada beberapa intervensi untuk anaknya. bahawa imaginasi juga boleh menjadi realiti. Belum bercadang untuk meninggalkan dunia penyelidikan fungsi otak. Tiga buah buku yang lain ialah Buku Memori. Dengan 98 buah buku nukilannya yang mencecah jualan jutaan naskhah di seluruh dunia. Malah. Bhd. buku Peta Minda dan Peta Minda untuk Bisnes. Ia merupakan satu siri daripada empat buah buku Buzan terbitan Utusan Publications & Distributors (UP&D) Sdn. warna dan imej seperti yang disarankan oleh Buzan kerana saya percaya otak seharusnya berfungsi secara sinergetik dan bukan hanya tertumpu kepada sebelah otak. yang akan dilancarkan pada tahun ini. Britain. Tony Buzan Kehadirannya di Malaysia kali ini sebenarnya bersebab."Saya gunakan konsep. 8 . Hari ini. teknik tersebut dikatakan telah dipraktikkan oleh si kecil sejak dalam kandungan ibu. memberitahu. Menerusi kejayaan bukunya yang diterbitkan di lebih 150 buah negara dan diterjemahkan ke dalam 30 bahasa.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful