P. 1
PANDUAN MENANAM UBI

PANDUAN MENANAM UBI

|Views: 97|Likes:
Published by puteri12

More info:

Published by: puteri12 on Nov 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2012

pdf

text

original

PANDUAN MENANAM UBI

TANAMAN UBI (UBI KAYU, UBI KELEDEK, UBI SENGKUANG)

UBI KAYU Nama Botani : Famili : Manihot esculenta Euphorbiaceae

Merupakan tanaman jangka pendek. Jenis ubi kayu yang ditanam adalah untuk dimakan ialah Ubi Medan (jenis manis - untuk makanan manusia) dan untuk pengeluaran komersil seperti Black Twig dan C5 (jenis pahit - untuk perusahaan), Perintis dan Klon MM 92. Lain-lain jenis ubi ialah Ubi Batang Hijau, dan jenis manis seperti Ubi Putih, Kekabu, Berat, Betawi, Jurai, Pulut dan Batang Putih.

Varieti: · Black Twig Jenis pahit, untuk diproses. Kulit ubi putih perang kemerahan tua, isi putih, hasil 3040 hektar. Kandungan kanji 28-30%. Tempoh matang 10-14 bulan.

· C5 Ubi pahit untuk diproses. Kulit ubi berwarna perang muda. Isi berwarna putih krim. Kandungan kanji 26%. Hasil 30-35 tan/hektar. Tempoh matang 10 bulan.

· Medan Ubi jenis manis. Kulit ubi perang kemerahan, isi ubi berwarna putih, kandungan kanji 28-35%. Hasilnya 20-25 tan/hektar, tempoh kutip 9-12 bulan.

· CM 982-7 Ubi jenis pahit yang didapati sesuai untuk ditanam di tanah gambut. Hasilnya lebih tinggi daripada Black Twig (40-45 tan/hektar) tetapi kandungan kanji ialah hanya 19%. Kulit ubi berwarna perang muda dan isinya putih krim.

· Klon MM 92 Hasil ubi kayu klon ini boleh dipungut hanya 6 bulan selepas ditanam. Dengan itu penanamannya dapat dijalankan sebanyak 2 kali setahun. Klon ini cepat matang, keperluan bajanya di tanah gambut adalah kurang daripada keperluan ubi kayu lain seperti Black Twig. Penanaman ubi kayu di tanah gambut boleh diusahakan tanpa pembajakan kecuali bila pengapuran diperlukan, iaitu sekali bagi setiap tiga tahun. Penghasilan ubi basahnya tinggi iaitu sehingga 36 tan/ha di tanah gambut dan 40 tan/ha di tanah mineral (tidak mengalami kemarau yang panjang).

Bilangan / Berat Biji Benih Diperlukan Bilangan pokok sebatas 100 kaki persegi Bilangan biji Bahan sebatas Tanaman 100 kaki persegi Jarak Tanaman (antara pokok & barisan) Hasil Mula Dipetik (minggu)

Nama Biasa

Carrot (Lobak Merah) Damcus carota Sengkuang - Pachyrhizus erosus Lobak (radish) China Raphanus sativus var.Horlensis Keladi (Yam) - Colocasia esculenta Halia (Ginger) - Zingiber officinale

365 34 100 75

730 68 200 75 rhizomes

Biji Biji Biji Umbisi Rhizome

4" x 9" 16" x 30" 12" x 12" 12" x 48" !2" x 18"

12 24-28 8-12 48 48

PENYEDIAAN TANAH Tanah lom berpasir adalah sesuai untuk tanaman besar-besaran. Tanah dibajak 2 kali dan disisir sekali. Buatlah batas dengan jarak 1m di antara batas.

PENANAMAN · Benih Benih ubi kayu menggunakan keratan batang 15-20 cm (6-8 inci) panjang. Batang ubi yang 1.8 m (6 kaki) panjang boleh memberi 8-10 keratan. Sebanyak 1,545 batang ubi kayu disediakan untuk kawasan seluas satu hektar (605 batang/ekar).

6 m (2 x 2 kaki) dan 0. Ammonium nitrate atau sulfate.m/hektar dalam jangkamasa 2-4 minggu sebelum menanam.2. 45 kg/ha (40 lb/ekar) baja Kaliam seperti Muriate of Potash. Tanah Lanar Pesisir (Coastal Alluvial Soils) Tanaman Pertama: 67 kg/ha (60 lb/ekar) baja Nitrogen seperti Urea atau Ammonium nitrate. Di tanah gambut baja ditabur semasa menanam. 34 kg/ha (30 lb/ekar) Posfat seperti CIRP. .3 .· Jarak Tanaman Selalunya ditanam dengan jarak 0. Panduan mengawal rumpai dengan racun herba adalah seperti berikut:- · Membaja Baja ditabur dekat barisan 3 minggu selepas menanam.9 m x 0. Tanaman Kedua dan Seterusnya: 90 kg/ha (80 lb/ekar) Nitrogen seperti Urea atau Ammonium nitrate.9 m x 0. Untuk mengurangkan kemasaman pada tanah gambut tabur kapur sebanyak 1. · Cara Menanam Keratan-keratan ditanam dengan cara dibaringkan supaya keseluruhan keratan terkambus di dalam tanah dan dengan cara ini boleh memberi kejayaan pertumbuhan yang lebih tinggi.6m x 0.9 m (3 x 3 kaki) 0. Tanah-tanah Tinggi Asal Setempat (Upland Sedentary Soils) Tanaman Pertama: 67 kg/ha (60 lb/ekar) Nitrogen seperti Urea.5 t. PENJAGAAN · Mengawal Rumpai Merumput yang pertama dilakukan 3-4 minggu selepas menanam dan kali kedua 3 bulan selepas merumput pertama.6 m (2 x 2 kaki). 51 kg/ha (45 lb/ekar) Posfat seperti CIRP + 34 kg/ha (30 lb/ekar) Posfat seperti Double super phosphate 56 kg/ha (50 lb/ekar) Kaliam seperti Muriate of Potash. 23 kg/ha (20 lb/ekar) baja Phosphorus seperti CIRP. 112 kg/ha (100 lb/ekar) serbuk batu kapur (GML).

Ammonium nitrate atau sulfate. 34 kg/ha. Tanaman Kedua dan Seterusnya: 449 kg/ha (400 lb/ekar) CCM 44 (12:6:22:3) 67 kg/ha (60 lb/ekar) Nitrogen pada 3 bulan 225 kg/ha (200 lb/ekar) serbuk batu kapur atau GML Catatan: Nitrogen untuk tanah jenis asal setempat (sedentary soils) dan pesisir (coastal) boleh dibahagikan untuk dua kali pembajaan. Namun. tenaga buruh merupakan komponen kos yang tinggi. 67 kg/ha (60 lb/ekar) Kaliam seperti Muriate of Potash.5 tan/hektar (0. Tanah Gambut (Pest Soils) Tanaman Pertama (sebelum menanam) 1.3-2. Walau bagaimanapun di tanah gambut. Dua operasi ladang yang paling banyak menggunakan tenaga buruh ialah menanam dan memungut hasil. (30 lb/ekar) Copper sulfate bercampur dengan 67 kg/ha (60 lb/ekar) CIRP.5-1 tan/ekar) GML atau serbuk batu kapur. Selepas Menanam: 449 kg/ha (400 lb/ekar) CCM 44 (12:6:22:3) Selepas 3 bulan: 67 kg/ha (60lb/ekar) Nitrogen seperti Urea. keduadua operasi ini boleh dijenterakan apabila ubi kayu ditanam di tanah biasa. kos masih boleh dijimatkan dengan menanam tanpa pembajakan.Tanaman Kedua dan Seterusnya: 90 kg/ha (80 lb/ekar) Nitrogen seperti Urea. Ammonium nitrate atau sulfate. Berat jentera tidak boleh ditampung oleh tanah gambut yang lembut. 6 1999) Dalam proses pengeluaran. Malangnya jentera tidak boleh digunakan apabila ubi kayu ditanam di tanah gambut. Ini bermakna jentera boleh menggantikan tenaga manusia bagi menjalankan kerja yang menjerihkan ini. MENINGKATKAN PENDAPATAN DARIPADA HASIL (sumber: Agromedia Bil. Amalan ini sangatlah sesuai untuk tanah gambut . seperti diberi semasa menanam dan bakinya selepas 3 bulan menanam. apabila permintaan melebihi bekalan. 51 kg/ha (45 lb/ekar) Posfat seperti CIRP 90 kg/ha (80 lb/ekar) Kaliam Muriate of Potash 225 kg/ha (200 lb/ekar) GML.

. jumlah baja dapat dikurangkan. tanah sedia gembur dan penanaman boleh dilakukan dengan serta merta. tanah harus dibaja dengan sempurna supaya ladang bebas daripada rumpai semasa menanam. Cara yang terbaik adalah mengurus rumpai. Jika varieti MM 92 ditanam ditanah gambut. Tanah ini kekurangan banyak nutrien penting. Hasil ubi yang tinggi harus dipertahankan daripada kerugian. Kerugian yang mungkin berlaku boleh dielakkan. Di tanah gambut. nitrogen diikat oleh kandungan karbon yang juga tinggi. Menggunakan jentera untuk menanam & memungut hasil Mengikut amalan tanpa pembajakan Mengurangkan kos dengan mengurangkan keperluan buruh. Oleh itu. semua nitrogen yang diperlukan untuk pertumbuhan ubi terpaksa dibekalkan dalam bentuk baja. Dengan penggunaan semula bahan hampas kilang membuat kanji. Selepas ubi dicabut. Mengurangkan kos dengan menyingkirkan penyediaan tanah. Jadi. Ini diikuti dengan penyemburan racun herba pracambah supaya biji benih rumpai yang ada dalam tanah tidak bercambah. Racun rumpai boleh digunakan ialah 2 liter alanchor atau metolachlor dicampur dengan 2 kg fluometuron sehektar. Rumpai akan bersaing dengan pokok tanaman bagi mendapatkan bekalan nutrien.yang begitu peroi. Menggunakan varieti yang memberi Pendapatan lebih tinggi kerana hasil hasil lebih awal penanaman dua kali lebih tinggi seperti MM92 daripada hasil penanaman sekali. sama ada kandungannya rendah ataupun diikat kuat dalam tanah sehingga tidak dapat diserap oleh pokok. Kadar separuh yang diperlukan ini hanya berselang musim dan dapat mengurangkan kos baja tanpa menjejaskan hasil ubi. perosak dan penyakit secara lebih rapi. Contohnya nitrogen. kadar baja yang diperlukan hanya separuh daripada yang biasa digunakan untuk Black Twig. air dan cahaya matahari. Serangga perosak dan penyakit tidak banyak menimbulkan masalah dalam penanaman ubi kayu di negara ini Cara meningkatkan pendapatan daripada penanam ubi kayu Perlu dilakukan Menggunakan varieti yang berhasil tinggi seperti Perintis Boleh diharapkan Pendapatan lebih tinggi kerana hasil ubi yang lebih tinggi. Ini boleh menjimatkan kos serta sekaligus dapat mengatasi masalah pembuangan hampas. Sungguhpun nutrien ini banyak terdapat dalam bahan organik seperti tanah gambut. kos membaja memang tinggi. Rumpai yang lewat tumbuh boleh dihapuskan dengan menggunakan racun herba sentuhan.

Mengawal perosak mamalia Memproses ubi secepat mungkin selapas dipungut (sumber: Agromedia Bil. Pendapatan lebih tinggi kerana kerugian hasil dikurangkan. Periksa kawasan tanaman. MENGAWAL MUSUH DAN PENYAKIT Tiada musuh yang merbahaya dan musuh biasa monyet. · Hawar bakteria (bacterial angular leaf spot/blight) Penyakit ini biasa terdapat tetapi tidak pula menyebabkan kerosakan yang serius. 6 1999). Mengurangkan kos kerana kurang baja digunakan. Tidak menguntungkan jika hendak dikawal secara kimia. Buang dan musnah semua tunggul-tunggul atau akar-akar sebelum menanam. Buang dan bakar kaparkaparan selepas pengambilan hasil. buang dan bakar . Pendapatan lebih tinggi kerana kerugian hasil dapat dikurangkan. Elakkan menanam ubi kayu berturut-turut di tempat yang sama. Buang dan bakar kaparkaparan selepas pengambilan hasil. Tidak menguntungkan jika hendak dikawal secara kimia.Menggunakan baja yang sedikit dengan varieti yang memberi hasil lebih awal Menggunakan semula bahan hampas kilang kanji Mengawal rumpai Mengurangkan kos baja. Pendapatan lebih tinggi kerana kerosakan ubi dikurangkan. tikus dan babi hutan. · Penyakit akar putih (white root disease) Penyakit ini diketahui sekali sekala menyebabkan kerosakan dalam kawasan tanaman getah lama atau tanah yang baru dibuka di mana terdapat tunggul-tunggul akar yang tidak dibuang semuanya. Elakkan menanam ubi kayu berturut-turut di tempat yang sama. MENGAWAL PENYAKIT DENGAN MENGGUNAKAN RACUN KIMIA · Bintik daun (leaf spot) Penyakit ini biasa terdapat tetapi tidak pula menyebabkan kerosakan yang serius.

riboflavin. Serdang 1 dan Keledek Gendut (PSP 94). karbohidrat. abu. Selain dimakan secara direbus. Ubi berbentuk bujur panjang. kalium. Dipercayai berasal dari Amerika Tengah dan dari barat laut Amerika Latin. KULTIVAR YANG DISYORKAN Klon yang disyorkan ialah Bukit Naga. keledek juga boleh ditinkan di dalam air atau sirap pada suhu 115oC untuk penyimpanan. Gagang daun hijau dengan bintik unggu di pangkal daun. natrium. 1. kulit ubi berwarna oren muda dan licin. dibakar dan digoreng. Urat daun sebahagian unggu. Pucuk ubi keledek boleh digunakan sebagai sayuran. ferum. lemak. Hasil purata 24-40 ton metrik/hektar. MEMUNGUT HASIL Black Twig dipungut selepas 12 bulan dan C5 boleh dipungut 9 bulan selepas menanam.pokok-pokok yang berpenyakit. . Kanji dari ubi keledek juga digunakan dalam industri teksil disamping boleh dijadikan alkohol atau sirap. Diantara varieti-varieti keledek yang ditanam di negara ini ialah Serdang 1. Large White. ubi keledek yang dikeringkan sebagai racik atau pelet turut digunakan sebgai bahan asas industri pembuatan makanan ternakan. Komposisi zat makanan keledek ialah protin. Bukit Naga dan Klon MSP 94. niasin dan asid askorbik. karotena. Empat Bulan. kalsium. Elakkan menanam ubi kayu berturut-turut di tempat yang sama. VirtAto Pucuk daun sedikit ungu. Buang dan bakar semua kapar-kaparan selepas pengambilan hasil tanaman. Batang berwarna hijau. Nama tempatan : ubi stella dan ubi jalur Keledek merupakan sejenis sayuran berubi yang kaya dengan karbohidrat dan karotena.) Nama Saintififk : Ipomoea batatas L Keluarga : Convovulaceae. Isi ubi berwarna oren. serabut. Daun berbentuk segi tiga. UBI KELEDEK (Ipomoea batatas L. tenaga makanan. tiamina. fosforus. Medan dipungut 12 bulan selepas menanam dan hasilnya 20-30 ton metrik/hektar.

Hasil 15-20 tan/ha. Kulit ubi keledek Gendut berwarna perang kekuningan merupakan warna yang digemari di pasaran tempatan. Kuala Bikam Kulit berwarna kuning pucat. Penghasilannya tinggi. Klon MSP 94 tidak begitu manis. tanah BRIS. tetapi tidak tahan keapda keadaan terendam kerana ubi akan menjadi busuk. vitamin C dan B-karotena. Kelebihan VitAto ialah ia mengandungi B-karotena yang tinggi. Tempoh matang 4 bulan. Keperluan khas penanaman: Memerlukan cahaya matahari penuh untuk penghasilan yang tinggi disamping keperluan suhu 24-32 darjah C. Hasil 25-25 tan/ha. 6. Kultivar jenis besar. Bkarotena dikekalkan apabila menjadi tepong dan tepong ini lebih berkhasiat berbanding tepung gandum dari segi serat. Kultivar jenis kecil. 4. tan/ha. Tempoh matang 4 bulan. Warna isinya juga menyerupai warna ubi kentang. isi berwarna krim.000 bagi setiap 100 gm ubi. rasanya hampir sama dengan kentang. Isi ubi keledek gendut pula lebih sedang dimakan apabila direbus. Kultivar jenis besar. Hasil 12-15 tan/ha. Bukit Naga: Kulit ubi berwarna ungu tua dan isi berwarna kuning. Serdang 1 Kulit ubi berwarna ungu tua. Large White Warna kulit merah samar. Kultivar jenis besar. tanah bekas lombong mahupun di tanah gambut yang mempunyai saliran. Sesuai dengan berbagai keadaan tanah. iaitu diantara 20-30 tan/hektar. 2. lebih dari 2. isi kuning pucat. tanah bekas lombong dan tanah asid sulfat. Gendut (MSP94) Mempunyai kelebihan berbanding dengan Bukit Naga dan Serdang 1 dari segi rupa dan citarasa. Secara amnya. . 5. tanah sawah. Hasil boleh mencapai 40 m. Hasil 20-30 tan/ha. Tempoh matang 4 bulan.Sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah termasuk tanah bris. 3. Isi putih kekuningan. digoreng atau dimasak kerana ianya lebih pejal dan tidak berair. Tempoh matang 4 bulan. Ubi keledek ini sesuai ditanam sama ada di tanah biasa (mineral).

9 m) manakala kultivar dari jenis yang besar pula sebanyak 27. Untuk menanam keledek di kawasan tanah yang baru dibuka. Jarak tanaman adalah 2530 cm di dalam barisan dan 90120 cm antara barisan. mengikut jenis kultivar keledek samada dari jenis yang kecil ataupun besar.2 m) untuk penanaman sehektar keledek.3 m x 1. Keledek boleh ditanam secara tanaman tunggal atau secara tanaman selingan di kebun-kebun getah atau kelapa sawit yang baru Sistem Penanaman Keledek . Kultivar dari jenis yang kecil memerlukan sejumlah 44. lebar batas yang disyorkan 60 cm (Kuala Bikam) manakala kultivar Gendut 90 cm. Bagi kultivar jenis kecil.444 keratan benih (0. tanah hendaklah dibajak piring sedalam 20-25 cm dan dibiarkan selama 2 minggu sebelum dibajak putar kali pertama.keledek memerlukan tanah peroi bersaliran baik dan tinggi kandungan bahan organan seperti tanah lom dan tanah lempung berpasir. Keadaan ini dapat menolong di dalam mengurangkan masalah penyakit dan perosak keledek yang terdapat dalam tanah. Ukuran batas yang sesuai adalah 60-90 cm lebar x 30-40 cm tinggi mengikut kultivar keledek. Didapati penghasilan keledek yang akan meningkat selaras dengan ketinggian batas kerana ruangan untuk pembentukan ubi yang semakin bertambah. Penyediaan Tanah Keledek ditanam di atas batas. Keratan dibiarkan 1-3 hari di tempat yang teduh dan lembab untuk menggalakkan pembentukan akar dan meningkatkan kejayaan penanaman di peringkat ladang. Bagi penanaman di ladang. keratan benih ditanam di batas dengan sudut 45o sedalam 1520cm.5 m tan/ha hendaklah ditabur 2 minggu sebelum bajak putar kali kedua. Keledek ditanam dengan menggunakan keratan pucuk walaupun ubi dan biji benih boleh digunakan.777 keratan benih (0.25 m x 0. Kapur sebanyak 2.

Ketika ini pokok sedang membesar dengan cepat dan kekurangan air akan membantutkan pertumbuhan dan seterusnya mengurangkan penghasilan. sulur-sulur keledek hendaklah diangkat dua kali bagi setiap penanaman. Aktiviti ini hendaklah dilakukan sebelum kerja-kerja pembajaan dan pengawalan rumpai. Berapakah jumlah air yang diperlukan? (Sumber: Agromedia Bil. Sekiranya tidak dilakukan. Penyiraman dilakukan selepas setiap penanaman agar pertumbuhannya tidak terencat dan kejayaan penanaman lebih terjamin. Pembajaan Pengesyoran pembajaan yang sempurna bergantung kepada tiga jenis tanah setempat. Baja organik digaul ke dalam batas 3-4 hari sebelum penanaman. Pengurusan Air Memerlukan air terutamanya di peringkat 2 bulan pertama penanaman. Masa yang sesuai dilakukan adalah 30 dan 55 hari selepas tanam.dibuka bagi meningkat penggunaan sumber sedia ada dan keuntungan projek. Penanaman keledek dilakukan di waktu petang. 11. 2001) . Pembentukan ubi utama di pangkal pokok juga akan terjejas dan kurang sempurna tumbesarannya. penanaman keledek hendaklah disesuaikan dengan kedatangan musim hujan di peringkat penanaman. Sistem perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran dengan membina parit ladang. akar sisi akan membesar dan menghasilkan ubi-ubi kecil yang tidak sesuai untuk pasaran. Penjagaan Sulur Bagi mendapatkan pembentukan ubi keledek yang elok di bahagian pangkal pokok. Secara amnya pembajaan keledek menggunakan baja organik (12:12:17:2) dan baja organik (tahi ayam). Pengairan boleh dilakukan dengan menyiram atau menggunakan sistem pengairan renjis. Sekiranya tiada sistem pengairan yang sempurna.

. dicadangkan sistem "mini gun spray" digunakan kerana garispusat kawasan renjisan melebihi 90 meter bagi setiap unit. Sehektar 7-10 unit bergantung pada keadaan dan bentuk tanah. Pengairan cucur. Apabila bacaan jangka tekanan lembapan melebihi 60 centibar. pemilihan sistem pengairan yang sesuai sangatlah penting. Bagi kawasan ladang yang besarnya melebihi 10 hektar. Bagi sistem pengairan pemercik mudah alih. Pada peringkat awal penanaman. dicadangkan tanaman disiram sekurang-kurangnya 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang. jumlah air siraman yang diperlukan di tanah liat berpasir (mineral) lebih kurang 40 meter padu sehektar bagi sekali siraman. Keadaan ini menyebabkan kapasiti air yang diperlukan untuk siraman mungkin akan bertambah. Bagi mereka yang berpengalaman. pengairan boleh dilakukan melalui pemerhatian keadaan tanah dan pokok keledek tersebut. banyak masa kerja akan terbuang untuk memasang dan membuka semula sistem pengairan tersebut ketika operasi menggunakan mesin ladang hendak dijalankan. bergantung pada kelembapan tersedia dalam tanah (boleh ditentukan melalui jangka tekanan lembapan pengairan 'irrometer'). titis dan mikro renjis melibatkan banyak kerja ketika operasi penjagaan tanaman dan pungutan hasil dilakukan di ladang. Sistem penghantaran airnya tidak menggganggu penggunaan jentera di ladang. kos peralatan berubah-ubah mengikut keadaan semasa. "Mini gun spray" boleh dipasang dan ditanggalkan apabila tidak diperlukan. Kuantiti air juga bergantung pada keadaan pembesaran dan saiz kanopi pokok.Bergantung kepada keadaan tanah dan jenis pokok. Jentera ladang akan merosakkan sistem penghantaran air dan pemancarnya melainkan sistem tersebut dibuka dan digulung untuk disimpan dan digunakan semula apabila perlu. sistem ini juga sesuai tetapi memerlukan tenaga buruh untuk memasang dan menanggalkan semula sistem tersebut apabila kerja penjagaan tanaman dan pungutan hasil hendak dilakukan secara berjentera. Semakin besar saiz kanopi semakin kurang pemeruapan air tanah melalui pancaran terus cahaya matahari. Bagi sistem "mini gun spray". Sekiranya tersalah pilih. sistem penghantaran airnya boleh ditanam di dalam tanah ke aras 1 m dan pemancar airnya boleh dinaikkan ke atas permukaan tanah melebihi 1 m. siraman boleh dilakukan sehingga bacaannya kembali ke titik asal antara 10-0 centibar. Kadang-kadang keadaan ini akan merosakkan peralatan sistem penghantar air dan melibatkan kos pembaikan yang tinggi. Jarak antara pemancar ialah 15-20 m supaya keseluruhan pokok dapat disiram apabila perlu. Bagaimanapun. Kos peralatan pengairan Harga sesuatu sistem pangairan bergantung pada jenis alat pengairan yang dipilih. Bagi tanaman ubi keledek yang kawasan akarnya antara 30-40 cm di bawah permukaan tanah. tetapi pengambilan air oleh pokok akan bertambah. Bagi ladang keledek yang besar dan jika operasi ladangnya dijalankan secara penggunaan jentera sepenuhnya.

Semburan hanya perlu dilakukan sekiranya simptom awal penyakit dalam dilihat. Terdapat bintik-bintik perang pada daun dan batang. Ubi keledek menjadi reput dan busuk.0. Amalkan tanaman giliran dan kebersihan kebun. tangkai dan batang. Kaedah mengangkat daun dapat membantu mengurangkan jangkitan penyakit ini. Ia menjadi gabus atau bersatu membentuk keruping. Proses mengangkat daun dapat memperbaiki pengudaraan dan mengurangkan kelembapan persekitaran tanaman. Jalankan proses pengesaran kulit ubi keledek selepas pungutan hasil. Simpan ubi didalam keadaan kering. Daun bergulung / berkedut. mengecil dan berubah bentuk serta batang dan tangkai berpintal. Pengawalan secara semburan kimia ialah dengan mengggunakan Benomyl pada kadar yang disarankan. Selepas Kulat Keruping (elsinoe batatas) .015. Simptom penyakit ini terdapat pada urat daun. Langkah kawalan: Gunakan keratan benih yang bebas penyakit.03% bahan aktif selang 5-7 hari sekiranya perlu.Penyakit Ubi Keledek serta langkah-langkah kawalan Penyakit/musuh Kulat Bintik daun keledek (cercospora batatae/Periconia byssoides) Kulat Reput ubi keledek (ceratocystis paradoxa/rhizopus oryzae) Kesan dan Langkah Kawalan Daun berbintik coklat dan serangan teruk mengakibatkan daun menjadi berkerengkok. Pancaran terus cahaya matahari ke bahagian yang terjangkit secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan jangkitan. Elakkan kecederaan ubi semasa memungut hasil. Sembur racun kulat benomyl pada kadar 0.

Hasil kajian mendapati bahawa gabungan semburan selepas mengangkat daun akan memberikan pengawalan yang lebih baik. Tempoh Dilarang Mengutip Hasil Penyemburan racun hendaklah diberhentikan sebelum mengutip hasil berpandukan kepada tempoh dilarang mengutip hasil selepas semburan akhir seperti berikut:- . penanam boleh memilih sama ada meneruskan penyemburan atau tidak bergantung pada simptom yang dilihat. Amalkan kebersihan ladang. Serangan yang teruk boleh mengakibat Serangga Kumbang pengorek ubi kan kerugian sehingga 90& hasil.semburan ini. Memakan ubi keledek. Umpan dengan racun brodifacoum di peringkat umur penanaman dua bulan dapat mengurangkan kejadian serangan. Giliran penanaman dan kebersihan kebun dijalankan.5 kg/ha bahan aktvif semasa penanaman boleh mengurangan serangan Serangga Ulat Pengorek Batang (omphisa anastomosaslis) Vertebrate Tikus Batang dan sulur keledek dikorek oleh larva kadangkala sehingga ke ubi keledek. (cylas formicarius) Amalkan sistem giliran tanaman dan kebersihan kebun. Tabur butiran racun carbofuran pada kadar 1. Kumbang ini membiak di dalam ubi keledek dan menurunkan kualiti ubi sehingga hasil tiada nilai pasaran.

Keadaan kering juga dapat menghalang proses pertumbuhan ubi keledek di mana ianya boleh menurunkan kualiti dan harga ubi di pasaran. Daun dan batang keledek dipotong terlebih dahulu. · Kumbang Belalai (Cylas formicarius) Lundi memakan bahagian dalam batang dan ubi. Berdasarkan pemerhatian awal yang telah dijalankan . Kematangan boleh ditentukan apabila daun-daun bawah pucuk keledek kelihatan kekuningan dan beransur menjadi layu. mengorek permukaan ubi. Kumbang dewasa pula memakan daun.Racun benomyl carbofuran tempoh larang kutip (bil hari) 14 30 Kematangan dan Pengutipan Hasil Boleh dipungut 3-5 bulan selepas menanam. Tanaman yang baru hendaklah ditanam berjauhan dari tapak tanaman lama. cecair yang keluar dari ubi tersebut tidak bertukar kepada warna kehitaman dengan cepat. calar-calar ini sering dijangkiti oleh agen-agen penyakit terutama kulat yang boleh menyebabkan keledek menjadi cepat busuk. Bagaimanapun terdapat satu lagi kaedah menanam iaitu dengan menggunakan keratan pucuk. Boleh juga menyerang ubi jika kehabisan batang. Tanaman yang baru hendaklah ditanam berjauhan dari tapak tanaman lama. Ubi dikorek dan dikeringkan di peringkat ladang sebelum dibakulkan untuk pemasaran. Amalkan giliran tanaman. Perosak Ubi Keledek serta langkah-langkah kawalan · Ulat Pengorek Batang (Omphisa anastomosalis) Ulat mengorek dan memakan bahagian dalam batang dan sulur keledek. Ini bertujuan untuk proses pengerasan kulit ubi tersebut bagi memulihan calar-calar dan luka ketika proses memungut hasil dilakukan. Amalkan giliran tanaman. POTENSI KERATAN PUCUK SEBAGAI BAHAN TANAMAN KELEDEK (Sumber: Teknotani Jilid 10 Bil. Ubi keledek hendaklah disimpan di tempat teduh yang terbuka agar sentiasa kering bagi mengelakkan reput ubi oleh serangan kulat. 1/96) Amalan menanam ubi keledek menggunakan keratan batang adalah amalan biasa di kalangan petani. Sekiranya ubi keledek dibelah. Sekiranya tidak dilakukan.

Iklim dan Tanah Sesuai ditanam dalam kawasan yang lembap dan panas dengan suhu hariannya diantara 21o-30oC. Jarak tanaman ialah 20 sm antara baris dan 15 sm dalam baris (dua baris sebatas).p.Leguminosae Sengkuang adalah sejenis tanaman yang mempunyai akar tunjang berubi. Besut pada tahun 1994. Pokoknya tumbuh melilit/memanjat. perlu dijalankan sekurangkurang 4 kali dalam tempoh tanaman sengkuang untuk mengelakkan daun yang berlebihan dan menggalakkan pertumbuhan ubi. Ubi ini boleh jua ditanam di kawasan tanah tinggi selama 1800 m. Satu pokok sengkuang mestilah mempunyai kira-kira 12 helai daun dan daun yang berlebihan dibuang.75 tan/hektar bagi varieti V5. Penyediaan Tanah Tanah perlu dibajak sebanyak dua pusingan dan kemudian diikuti dengan pembuatan batas. Menanam Biji benih sengkuang ditanam terus ke batas sebanyak 2 biji selubang. Hanya 3 dahan ditinggalkan sepokok dan dahan yang terlalu panjang (lebih 60 sm) dicantas. berukuran 60 sm lebar dan 30 sm tinggi.1.a. mempunyai daun dan batang sedikit berbulu. Biji benih yang diperlukan ialah 9 kg/hektar.25 tan/hektar bagi varieti Kuala Bikam dan 6. Cantasan Dahan dan Bunga Kerja mencantas dahan dan membuang daun dan bunga. Hasil pemerhatian berkenaan telah menunjukkan bahawa menanam ubi keledek menggunakan keratan pucuk lebih menguntungkan berbanding dengan keratan batang. Ini dapat diperhatikan daripada peningkatan hasil yang amat ketara iaitu 7. . UBI SENGKUANG Nama Botani .di Pusat Pembangunan Komoditi. penggunaan keratan pucuk menunjukkan potensi yang menggalakkan.Pachyrhizus erosus (Yam Bean) Famili .

tabur baja tahi ayam sebanyak 550 beg . yang mana tidak merbahaya dan boleh dikawal dengan pengurusasn tanaman yang baik. Kerja-kerja yang perlu dilakukan ialah mencabut.4 1/2 bulan ditanam.5 B. Kerja-kerja merumput selepas itu tidak diperlukan kerana ianya tidak akan menganggu pertumbuhan ubi. mengumpul dan mengisi ke dalam bakul. TEMPOH MENGUTIP HASIL: Hasil ubi sengkuang boleh dipungut selepas 4 . Penyakit yang kadang-kadang menyerang tanaman sengkuang ialah reput umbisi dan mozek duan. Hasil yang dijangka ialah 25 tan/hektar. Pokok yang cukup matang daunnya berwarna kekuning-kuningan. Untuk memperbaiki kesuburan tanah.Pembajaan Pembajaan yang disyorkan adalah seperti berikut:- Pusingan 1 2 3 4 Masa sebelum menanam 3 minggu 6 minggu 10 minggu Jenis Baja Baja organan Kadar/Hektar (650 batas) 4 tan NPK 12:12:17:2 300 kg NPK 12:12:17:2 300 kg NPK 12:12:17:2 300 kg KAWALAN RUMPAI Racun rumpati pracambah alachlor (Lasso) pada kadar 4 liter/hektar disembur ke atas batas sebelum menanam biji benih. Pengendalian Lepas Tuai Sila klik di sini untuk penerangan pengendalian lepas tuai PENANAMAN UBI SENGKUANG DI TANAH BEKAS LOMBONG Nilai pH tanah di kawasan tanah lombong dilaporkan sedikit beralkali (7.Kho). KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT Diantara serangga dan penyakit utama yang menyerang tanaman ssengkuang ialah ulat pemakan daun dan cengkerik yang boleh dikawal dengan racun Carbaryl.J. memotong.

Setiap unit berkeupayaan untuk mengairkan kawasan sehingga seluas 0.ditabur rata di permukaan tanah sebelum dibajak. Gunakan alat sprinkler jenis 'jet sprayer' untuk mengairkan tanaman. Sebanyak satu biji ditanam pada setiap lubang. Menanam Biji benih ditanam terus di atas batas dengan kadar 9 kilogram sehektar.ditabur di atas 21 hari selepas anak benih tumbuh. Pam air yang menggunakan kuasa 'PTO' dari traktor menyedut air daripada kolam untuk menyiram pokok. Program membaja yang diamalkan adalah seperti berikut:· Baja Asas 400 beg tahi ayam . baja sebahatian 15:15:15 . (iii) 300 kg. Biji benih akan bercambah 10 hari selepas menyemai. Perhatian: Tambah 1-2 kali jika diperlukan dengan kadar yang sama setiap 20 hari. (iv) 300 kg. · Baja Sisi (i) 200 kg. Pucuknya . (ii) 150 beg tahi ayam . Penambahan bahan organan akan membaiki struktur dan tekstur tanah dari segi pemegangan air dan nutrien untuk pertumbuhan pokok. Pengairan Kolam-kolam di persekitaran kawasan lombong boleh digunakan sebagai bekalan air.ditabur 60 hari selepas anak benih tumbuh.ditabur 40 hari selepas anak benih tumbuh. Mencantas Dahan Dan Bunga Mencatas dilakukan pada masa pokok berumur 50 hari selepas menanam dan dilakukan sebanyak 4 kali. Kali pertama ditabur semasa penyediaan tanah dan kali kedua ditabur di atas batas selepas menanam. Penanaman 2 baris sebatas diamalkan dengan jarak tanaman 30 cm antara baris dan 15 cm antara pokok. Cara mencantas batang ialah dengan membuang dahandahan utama yang berlebihan dengan hanya meninggalkan 3-4 cabang. baja sebatian 15:15:15 . Batas berukuran 75 cm lebar dan 22 cm tinggi pula dinaikkan. baja sulphate of ammonia .(anggaran 30 kilogram bagi sehektar) yang ditabur 2 kali. Jarak diantara batas adalah 160 cm.4 hektar.ditabur di batas 14 hari selepas anak benih tumbuh.

. Kesemua jambak bunga hendaklah dicantas.dicantas sehingga batang berukuran 45-50 cm.

.

Hasil sengkuang boleh dikutip 4 bulan selepas ditanam. Mutu ubi akan menurun jika dikutip pada umur pokok melebihi 6 bulan. Tanda-tanda pokok yang matang adalah .

. menyusun ubi ke dalam bakul dan mengangkut bakul ke atas lori.daun berwarna kekuningan. Aktiviti mengutip hasil termasuklah mencabut. memotong.

. -.

 .$09025. 9.7$48  %.9 &5.3!079.5:7  %.3/$0/039.2.3.%38.9:.2.0.7 807-:-.3.3.

 -..

2243:2397.9.:8:1.90.0.90 .7 97403805079&70.

. -.

7 !481.9805079#! .0.

. -.

90 .9805079 4:-08:5075485.7 !481.0.

 -..

0.7 .2805079:7.9041!49..8 .

30/:.3$0907:83.2. ./.3. %.

. -.

90.90 .:8:1.0.9.7 97403805079&70. 2243:2397.

. -.

9805079#! .0.7 !481.

 -..

7 ..2:7.0.8 .9041!49.

. -.

7  %.2.3. 80-0:2203.0.2   9.3..3!079.2.2-:9 !089$48  %.3.3.

3.7 9.09.

9:.0.5:7 .9.7 .:807-:-.

 -..

90-07..25:7/03.7 455078:1.0.3.

. -.

7 #! .0.

. -.

2 .9041!49.8  $005..2805079:7.803.0.3.7 .

 -..

0.7   $005.3 .8-:.

. -.

 .30/:.3.90.:8:1.9.0.7 97403805079&70.90  %./. 2243:2397.3$0907:83.2.

 -..

0.7  .

 -..

/.3 .-:.7 974035.0.

 -..

:/9..25748085030:.9/.338.3.89.8.-40203.35. 3 -072.8-:..203.9:.3..7848 /.3203.5:3/9..9.2 /9.3.350887 ...-.0.9.9.9.397403:39:9..2/.3 02-:9 .4507..3. -40/-.3.502-..8-40/2.3 805079/-07802.3.3903..: .5.903907.8005.7 807-:-.3..3-.307.3.-.:/9.  .3.3.3.. 203:3...9/.3200--0..038.2/.4..3 20307.3.3..2..29.9 80/039..03907.3.3.-.2-:9 482.-40/9.7.2  %!!%#!$ 8:2-077420/.8 .3-...3 :.3202:3:9.3.8.3:39:/:.-.3 2..8.03907.33 .39.83-40/03907./...33..2-:9 .2.-40/:3. /:.2/9.3903.808:.9.:-.3 203.. 203.3.3.2-:9.3.5:7.2-:9 07.3/03.35.2:3 0/:.-:7:.3:8.3.-.-:7:207:5.3425430348.809025.3.4507.507239.5..393 .:-.3 903.502-.:39:9.203.8.25:3409..5.:-.

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

 03:7.3.3-..-.7. 03:3..5:.2.8.92:33 80.3.9.5..:7.30-9307.8 ./.8./.5.3 03..2030-.30748.80.907.50748.5.3-. 02574808:-80..8/.3.3 !03/.3207-.3-.8/:7.2.24309 9:8/.380/9 /03.3.18549.907. -.9/:7..3/.5.32:8:-.3.3.3:-/:7.5.9.3..38005..9909.3. 07:.. /:3.-:9.3 202-07...3:.7..30-9307.18549 !03.3.2-.3 !03/.34807.30-9307.:3 0.8.59/.:-079:7:9 9:7:9/ 9025.-.3.38.5..03/.  .5.907/.5..2.3.3 03..03:3.7. :.7:25..3.203:39:3.3.3807:8 %/.93-..3 !03/.  &$&!% %.80-.3203.2:8:..3-..8/5:3:9 8:2-077420/...2:-.9.70.2.709.3 ./.3..9.7-.7 .05.3.348-. 07:.. 0748.3802:.25.3.8503.3  !%&#& 39/. 03:7..3.

./2.7.3.2.5:.3 9.3/.32:83.2.3/.7.3.2.93/09...38.30748.3.-.9.39/.93-.2.5.9.75:9 907449/80.59/.7.5.7:/-:.8503.2:-.:80..3/.3203..3.9909.3 -:.7 .3.2.3-.9..7 ...3-.8 ./-:.2030-..9:3: 9:3: .2030-.3802:.80.3.80 !03.99:3: 9:3: ..7.8. :.907/.2-.3.80.38005.03/....-.3/.3.9.2.7 ..3.39..:9..5.:.2 !078.3.8. :.3-...907/.-9 !03.5..802:.3807:8 %/.:-079:7:9 9:7:9/ 9025.8.309./.203:39:3.30748.  !03.780-0:2203.

38005.85:7.3-.3-40/5:3:9-:.8-:.:-079:7:9 9:7:9/9025.3..3203.3-07503.7802:.2 .8 503.9.544 544.2-.3 .38.2. 9432097.7.3/..2:-.  &&%$ .5..9 .5.89.3.7 .3/.8 203.3.9 :.38005.3.2..%/5:3:98005.

3.38005.3/5:3:9-:. 9432097.2/.09.8 203.3.7 0/.83.

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

.-78 9.9072.8/8:1.3.8-40203.3.3.8:9.-0.3../9.842-43 /. 2 9.0389..39.9 .3.3. $08:.5.2/50-.

. 9.3 &-00/03808:.8.7.2578.-.#$ 9. 9.9: /.74903.3 .00-.3207:5.  03/:9 $! 025:3.7.809.3.3.8.3 .8.3.-09:2.2-:9.9 .:/2.3 8:-00/003/:95:..3/02.842-43 2..2.8.30:33.3039.:5:3/9../.3.8.2..9.203...23/.5. 2307.0-50./0.2 8.3 .3'994.5 2:- ././70-:8 /4703./9.3.7/5.-.33.7807:5.-0.83.39054330--07.38 7.7 43$!9/.8.39/.5.8.:-039. 203./.3.20307:5.07.393 0-/. :9:-00/003/:9-07.3/.93 .73..39.3/3905:3.8..39025.3:9.3.3.7.74903. /.3 /2..73..3.32025:3.507./9.73./03.9 -07-.:..780807.73. 9.-.9.3.0-80/.3-07-..3/3/03.9.3/:2/. 00-.7.7 -. -07..8.9.3.3 !03.74903.3/:3 .3.3./90543/.3$07/..

:33 .7  :9.3.:3:9:.8 9./.73.38-07. :9:--07.73..09.

85:90:33.8 9.7  $07/.9.3 :9..73..3-:.7038-08.3.:3:9:.3 . %0254 2.3 :9:--07.

9.3 :9.:9207.8..2.9 .7 8:335:.8 9. %0254 2.3.7038-08.7090 .73...3-:.7  .

72 ...9.73.3 -:..:335:.7038-08..2 :9-07.9 8-07.. %02542.3.3 :9.8 9.73.7  :.

  0507:.3.3 :9. $08:.3.3..207.8503.3203. 9.253 0507:.2..0. ...30.9./03..7503::39:503.23.7.393/8.70380.5/.59/.8.3.39... 909.0.3..:-...3 -:.3-07-.3 0207:./.3... %02542.2.9.38:: /./.7../-:8: $0.390703/.

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

3 -08..9.7.3 203:9 038:9.9.3803.3.7 00/0 00/0-40/9.-:723:80-0:2-.7/..3./9.:80.3./...3...-.2..3..39.:0.5.5:9.:5:3-08.9./.2-.9.78..7 038.3/.7: .78..7 :9.9.38:/:9480/.03/.7./.3 07.3.2/-.9.8 /03.7038. $8902!03.3.2.9.7/.75:.2 .39:3.300/0 . 9..80-.700/08.3/0-:3 0-:3 09.2.3-03 2 2 :39:503.8. 20207:.7038.3.  .3..280.3-03 2 2 2. 9.30.2.380:2.7.:9.  07.7.0/:.3.3-03/9.3.3  .2.2.3/.503..30.38009.2..7.9.2 .2//./.3-.. 07..2.9.

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

.5 -.2.7.3 !03.2.3.:.3.3-08././.9/87.7.3/.5.33.320..280:7.7.3.3502. .3.9:5.3 -07503.099.8.2../.82/. 0-:7.7 87.../.2.3-.3038544 .399..73.5.8..3../507:./.07./.3808:.3502-08.-:7::39:202.3:-00/0 .39.7..73.88902503.502.3-40/.3..7..038.390780-:909..: 5.87.3 :7.30.3 -079.3 203.3 .3.-40/9.4507.7 /./..-0703907.. 502.79.07..7.303907../.3.3..3.3 $8902503.7.3.3 507...3200- ...80.3.. :2.3 509.3/.203.3.3.7 :39-07.39.3-039:9.9.2..2.3802:.3..8.-.39.332030-./.-..345802.3/9.3/.2.320748.3.8890290780-:9./.39..5:3 48507. .3..3.-40/5.3503. 88902503. :-.7:.3. -07..3/5 .39.3.78..3/87.3.320.7 87.808:./.3/9.808:.3.388902503.3/.7..3 -07:-..393 .3274 703820-.39.7/.503.07.507: 3:3857. .9.3...38.3 2:33. 28:5.3.3/.7./.3.3.5..9.520207:.5.3./:3.3-08.:.7.:.3.3503.7.7.2 9.302-.:.73..303/.9.29.3 03907.39..7.39:305..5.9-075..5073.9:889025..7.4507.39:35.88902503.3.5.3.9503. .3./..7/.3:39: 202.../.3.7.:7 998/.3.3..39..33.7.3.080:7:.3/.20...3907:8.9078.3: 503:3.348502-.30.390780/.8 203:3.0.3907-:. .302-.33./.3.7.002-.380.7.89.3202-:.3200- 20907-.3.07.02-.5072:.38890290780-:9/-:.3.3.3-40/.9:5..7.3.:.3.740544..3/::3:39:/825.39./. 200-2 .-./.3 .320748./.33.39:35.3 803.2070.38890223 :3857.320-..3 :.203:90.200- 09..3.7 .9..32083..8..73.85072:.2..90.:50207.-40/3./.80.7.9..73.3 5:3:9.-.3/.7..80503:3.802:.7 /.87 2307. 88902 3:.09./.20.380. 50393 $07.7./.3/507:.90.39.8..2-..350207:. -40/9039:.0.3:7..3903.7.3-08.3.73.3:39:87.5....5.3 54400/090780-:9  48507.3.3. ./.9/...3 /.3 9.3.3802.9.350207...3.3 .7.3 77420907 5.9..345 544 $02../: 8009.388902503.3 !.2.9.35:3:9..0.9./.8.039-.3/:3.3.8/.3.39:35..9.39.3. 503:3.7 909.3802:.3./.37038.909.3/507:.30. 0.39:35.5.3.2:/./.7-.8.785:8.4507.39.2-.-.8./.2.303907. -.7.8./.039-.3 209075.../.3.3 .:.5:39 $009.8503. 809.2-.2../.388902503...8890223:3857./.3/.3.8..3502.9/..2.3 .3 503./..-.803/.7.2.2//.-07.300/0.3-079..8.3-07.-.507: .503..7./.2.5503./..0.3.3.9..5.307./..2/-.3544 /.3 /.39.

.9&-00/08079..3.3.9. !03. ...3 !03.

9. -.:300/0 .0.9.2:8: :.9 39/.07.48547.

9 #05:9:-00/0 ./4.07.94.898 5.43.7.!07. -884/08 :.

 ./.3 0..3.8 .-:8.357480850308./ .9/.3:9:- 00/08005.:3/.7807.9/.4./.8 5:3:9.3././.: -078..9.9:202-039:07:53 .9..7.3./705:9/..8.3-:8: .3..3:-802.3073  $25942503.0/07.95.745:8 47.3-..3. /.93907/.3807.3 %07/..:3-07-39.3. 202:3:9.507: &-00/0203.3 .8 $25.3 .9.3/.3907: 203.9.9-03425.9180.:3 9.35.3..3:-//.203./.3 .20.3-.:3:.:7.:3203./.7  -.-.0 08.:3-07::3.3/.5./ -0707034 $02-:77.5.3..9 -39 -39507..

3 203:3..507: /.9.7.203.3.9202507-.2.3.3/8.3 507809.39:203:7.2.9..503.503:/.9 2.39. 2.39: 203:7.5.3:3.9/.380.7.93 !74808203.9 07:53 08340 -.5./03.9202-.3..3 $02-:7.0/.3.3-03.307.3..:3 /.3.:3/.70-.7.9.5.30342 5..3..3. -070/:9 2030.39. 825942.8 ./.7.3 -07:-..3503.-07539.9/../.3980.3 203:7.3807...5.802-:7.9 $005.-039:8079.38:3/..9 /.-.3002-..39.3 !03..3.3/.7.9/.9202-.3.8 :.2/...3.:.39.3..9..9.3.8 503.39./..3-0-.3/.3 907.7.3/.32.3907:8..7.30-:3 .3....30-078.  .3 !...3.3.37.3.

2./.3.350302-:7.5..30--.3 503.3203/./.30-078.7..3.3 8005.3.:3.3.3 0-:3 %./.9 $07. .307:.2.3202-07.3802-:7.3.3 203:7:3.8 ..7 . 825942. .3.33202-..//.3/.7:8 2./..: 9/...89.3.-:3.9/..37.3503470:- .2:-00/0/.35.-07..3 $07..8.3 907:-40203.3/.3.39:35.:3 .3889027.. :2-.9.5.81472./.39.9 .8.3.-..-:7-:97.20307:8.2-40 2028.8203.9:- 803.33 503...3:.7-41:7..9-.802-:7. :2-.3803.

3.380-0:2203:95.3 02./.303:95.38::700/0/47040.4:2/5073.3.8-075.3 05.8.-.3.3.:303/.3 807..3..7.2.3:-00/0 2.3203:95.3.7805079-07:9  ..3.0:- 00/0 7./.3/:.2.30-078..894248..30.3.9:2:7 503.37..2.3/..3...3503.3/03.37.9.3 4258.3 &25.3807.-:. .8 !0302-:7.30-078. 503. ./.3.3.8802-:7..90254/.3/:.9.9!03470.3.88 '0790-7.90 %:8 .7.5.9203:7.30-:3 /.3  %0254.3./-07039. &.88005.3/./.3/..3 $07.1802.9.3.7.:3-74/1.803.3-40 203:7.

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

2.3.3.2.9..8.9:/03..3-..8.9.3 203:3.9.3..3.3 ..: 07/.0/..98./.5:3907/.3203.2:-00/0203:3.3509.7. 2.9:.307..3-.3./.35:..3.390.350207.2.9..203.5.3 ..307.../ .3.

8.9.3 /.3.307.3..5.7.3:3.3.9.:203:3:.9.9.909..9.9/507..3-07-.3-.3-.2:-00/0203:3.35:.307.203:3:.3/3/03.3549038..: 0-203:39:3../.9.:3 503:3..9.9!02-.3 5:..3..3 .307.3 3/.9: 9./!:8./.5033.75.3424/9 08:95.2.3 90.9.3203.3-0703.203.850207.

.3 9..3.7-..09. .709:.2/.

2 0:2348.20.3 ./..79:3.3-07:- !443.3 !.0 $03:.7-.2..9:2-:209...7:80748:8 .3.2..800389.3.32025:3.09.709'  &$& .3.49..

3/:9/03..3-../9..33.3 820-.302-.3.8/03.9380.3.9 2025:3.7/.39.3.9.8 -07::7.880-.9.3.380/9-07-::  2/.2./:.3.2/.2/.7.3/9.80-. /.9.202.3. %...3-.7.2 -03803:. 2 5 .3.3.9.3.3 8293  03.3 -03 .  !030/.3.35.2907:80-.3%.3.:3/.-80:-.3 502-:.39.3/.3.8. $08:./9.3/507:.5/.3.507:/-.4 4 &-3-40:.8..302:/.3.38::./..3%.2.5:83.

39.:3/.7.2025:3..3/.3 :7.9.3.-.7.3-070-.:3.3 0- 82 /.3 -070-.3.8 $. 82.3/93...3-:3.2-.3 /-:./.0.:5.7.3..09.3/.7880-..3..3/.78/.3203.3:- .3./.2.3 80544/.9.2.39./.:3.32089. 507:/.3.3..-.39..8  .78 /:. 7.3/..9:544 803:.2902549.8.3/.3 82/.380:7.39.8/.35079:2-:.7 ..203.3:3.3907..3202-:..3803:.3.3/.3/.3  .3:39:2030. 07...:3/.3.

3 ..!02-.3.884 5.805079-07:9  !:83....3..2-.957.../..8./.7907.   #&! #.3 !02-..47 .3/847.:37:25..../.

3.9/.7 !03.2.3203.2.320307.2.7.839.09...2--03 07..9.9:9.3. :..3.38803:.3..../03.3503.39.7-.32.3.3.3..0307.3 503:7:8.3:5079:2-:./.3 .2.320307./.9/.8 . /507:.39.:3/.9.3-40/..3/.3./03.3.7/802-:70 .3.3 ..3-.207:25:98005..  %! &%!$ .880-0:2203.8-.3803:.3-40/.307./.8:-803:.3..37.9502.3.3.89:9/.3-40/5:3:98005.39.:3.705:9:2-8 /.3240/:./. 07.207-.9.807.3:-  $#!% .

07.::52...-07.:.3/.3/.2-..8.3.3.:33.3.3/9.3 07.73..2 !44.9..320380/.3 .3.3507: /.: .-:9 2024943 203:25:/.0:33 :33.9.203..-:.

3. 9.305.9. $.-:7-.280-.3.3.../.305.8%:.350303/.39.3. !&$&%$  ..7  !0303/.47.3 .39.2 23: 23: 23: 038. -0 80-0:2203.  4 &39:202507-.89:.42-43/./83:39:50307.09.3..3.547.8.380/9-07. ..59....08:-:7.3.7./..

8 9.09.7  -.9.3 !  !  !  .

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

8803..3 .-.-:3./...03/.39.2-.2 0802:.3-07::7. /.8 .39..9.

 .

8803:.:2:7544200--:.3203:7:3.3..3. 9.544.3-40/:95-:.32.2 :9::-./. /:955.3 %. .38005.. .9.3/./.3/.8/9.

203.847  .2-.9203:95.:0.0:33.8:.89072.-:9 2024943 203:8:3:-0/.9.3203.3:9-.73./.:3-07.3 9.:/...

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->