P. 1
PANDUAN MENANAM UBI

PANDUAN MENANAM UBI

|Views: 97|Likes:
Published by puteri12

More info:

Published by: puteri12 on Nov 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

05/01/2012

pdf

text

original

PANDUAN MENANAM UBI

TANAMAN UBI (UBI KAYU, UBI KELEDEK, UBI SENGKUANG)

UBI KAYU Nama Botani : Famili : Manihot esculenta Euphorbiaceae

Merupakan tanaman jangka pendek. Jenis ubi kayu yang ditanam adalah untuk dimakan ialah Ubi Medan (jenis manis - untuk makanan manusia) dan untuk pengeluaran komersil seperti Black Twig dan C5 (jenis pahit - untuk perusahaan), Perintis dan Klon MM 92. Lain-lain jenis ubi ialah Ubi Batang Hijau, dan jenis manis seperti Ubi Putih, Kekabu, Berat, Betawi, Jurai, Pulut dan Batang Putih.

Varieti: · Black Twig Jenis pahit, untuk diproses. Kulit ubi putih perang kemerahan tua, isi putih, hasil 3040 hektar. Kandungan kanji 28-30%. Tempoh matang 10-14 bulan.

· C5 Ubi pahit untuk diproses. Kulit ubi berwarna perang muda. Isi berwarna putih krim. Kandungan kanji 26%. Hasil 30-35 tan/hektar. Tempoh matang 10 bulan.

· Medan Ubi jenis manis. Kulit ubi perang kemerahan, isi ubi berwarna putih, kandungan kanji 28-35%. Hasilnya 20-25 tan/hektar, tempoh kutip 9-12 bulan.

· CM 982-7 Ubi jenis pahit yang didapati sesuai untuk ditanam di tanah gambut. Hasilnya lebih tinggi daripada Black Twig (40-45 tan/hektar) tetapi kandungan kanji ialah hanya 19%. Kulit ubi berwarna perang muda dan isinya putih krim.

· Klon MM 92 Hasil ubi kayu klon ini boleh dipungut hanya 6 bulan selepas ditanam. Dengan itu penanamannya dapat dijalankan sebanyak 2 kali setahun. Klon ini cepat matang, keperluan bajanya di tanah gambut adalah kurang daripada keperluan ubi kayu lain seperti Black Twig. Penanaman ubi kayu di tanah gambut boleh diusahakan tanpa pembajakan kecuali bila pengapuran diperlukan, iaitu sekali bagi setiap tiga tahun. Penghasilan ubi basahnya tinggi iaitu sehingga 36 tan/ha di tanah gambut dan 40 tan/ha di tanah mineral (tidak mengalami kemarau yang panjang).

Bilangan / Berat Biji Benih Diperlukan Bilangan pokok sebatas 100 kaki persegi Bilangan biji Bahan sebatas Tanaman 100 kaki persegi Jarak Tanaman (antara pokok & barisan) Hasil Mula Dipetik (minggu)

Nama Biasa

Carrot (Lobak Merah) Damcus carota Sengkuang - Pachyrhizus erosus Lobak (radish) China Raphanus sativus var.Horlensis Keladi (Yam) - Colocasia esculenta Halia (Ginger) - Zingiber officinale

365 34 100 75

730 68 200 75 rhizomes

Biji Biji Biji Umbisi Rhizome

4" x 9" 16" x 30" 12" x 12" 12" x 48" !2" x 18"

12 24-28 8-12 48 48

PENYEDIAAN TANAH Tanah lom berpasir adalah sesuai untuk tanaman besar-besaran. Tanah dibajak 2 kali dan disisir sekali. Buatlah batas dengan jarak 1m di antara batas.

PENANAMAN · Benih Benih ubi kayu menggunakan keratan batang 15-20 cm (6-8 inci) panjang. Batang ubi yang 1.8 m (6 kaki) panjang boleh memberi 8-10 keratan. Sebanyak 1,545 batang ubi kayu disediakan untuk kawasan seluas satu hektar (605 batang/ekar).

· Jarak Tanaman Selalunya ditanam dengan jarak 0. Untuk mengurangkan kemasaman pada tanah gambut tabur kapur sebanyak 1.6 m (2 x 2 kaki). Tanah Lanar Pesisir (Coastal Alluvial Soils) Tanaman Pertama: 67 kg/ha (60 lb/ekar) baja Nitrogen seperti Urea atau Ammonium nitrate.9 m (3 x 3 kaki) 0. Di tanah gambut baja ditabur semasa menanam.m/hektar dalam jangkamasa 2-4 minggu sebelum menanam. 51 kg/ha (45 lb/ekar) Posfat seperti CIRP + 34 kg/ha (30 lb/ekar) Posfat seperti Double super phosphate 56 kg/ha (50 lb/ekar) Kaliam seperti Muriate of Potash. Tanaman Kedua dan Seterusnya: 90 kg/ha (80 lb/ekar) Nitrogen seperti Urea atau Ammonium nitrate. 23 kg/ha (20 lb/ekar) baja Phosphorus seperti CIRP.6 m (2 x 2 kaki) dan 0. .6m x 0.9 m x 0.2. 112 kg/ha (100 lb/ekar) serbuk batu kapur (GML). · Cara Menanam Keratan-keratan ditanam dengan cara dibaringkan supaya keseluruhan keratan terkambus di dalam tanah dan dengan cara ini boleh memberi kejayaan pertumbuhan yang lebih tinggi. 34 kg/ha (30 lb/ekar) Posfat seperti CIRP.3 .5 t. Ammonium nitrate atau sulfate. 45 kg/ha (40 lb/ekar) baja Kaliam seperti Muriate of Potash. PENJAGAAN · Mengawal Rumpai Merumput yang pertama dilakukan 3-4 minggu selepas menanam dan kali kedua 3 bulan selepas merumput pertama. Panduan mengawal rumpai dengan racun herba adalah seperti berikut:- · Membaja Baja ditabur dekat barisan 3 minggu selepas menanam.9 m x 0. Tanah-tanah Tinggi Asal Setempat (Upland Sedentary Soils) Tanaman Pertama: 67 kg/ha (60 lb/ekar) Nitrogen seperti Urea.

5-1 tan/ekar) GML atau serbuk batu kapur.5 tan/hektar (0. Dua operasi ladang yang paling banyak menggunakan tenaga buruh ialah menanam dan memungut hasil. Berat jentera tidak boleh ditampung oleh tanah gambut yang lembut. keduadua operasi ini boleh dijenterakan apabila ubi kayu ditanam di tanah biasa. Ini bermakna jentera boleh menggantikan tenaga manusia bagi menjalankan kerja yang menjerihkan ini. MENINGKATKAN PENDAPATAN DARIPADA HASIL (sumber: Agromedia Bil. Ammonium nitrate atau sulfate. Tanaman Kedua dan Seterusnya: 449 kg/ha (400 lb/ekar) CCM 44 (12:6:22:3) 67 kg/ha (60 lb/ekar) Nitrogen pada 3 bulan 225 kg/ha (200 lb/ekar) serbuk batu kapur atau GML Catatan: Nitrogen untuk tanah jenis asal setempat (sedentary soils) dan pesisir (coastal) boleh dibahagikan untuk dua kali pembajaan. Amalan ini sangatlah sesuai untuk tanah gambut . Ammonium nitrate atau sulfate. 6 1999) Dalam proses pengeluaran. Walau bagaimanapun di tanah gambut. Tanah Gambut (Pest Soils) Tanaman Pertama (sebelum menanam) 1. (30 lb/ekar) Copper sulfate bercampur dengan 67 kg/ha (60 lb/ekar) CIRP. apabila permintaan melebihi bekalan. seperti diberi semasa menanam dan bakinya selepas 3 bulan menanam.Tanaman Kedua dan Seterusnya: 90 kg/ha (80 lb/ekar) Nitrogen seperti Urea. 34 kg/ha. Selepas Menanam: 449 kg/ha (400 lb/ekar) CCM 44 (12:6:22:3) Selepas 3 bulan: 67 kg/ha (60lb/ekar) Nitrogen seperti Urea. tenaga buruh merupakan komponen kos yang tinggi. 67 kg/ha (60 lb/ekar) Kaliam seperti Muriate of Potash. Namun. 51 kg/ha (45 lb/ekar) Posfat seperti CIRP 90 kg/ha (80 lb/ekar) Kaliam Muriate of Potash 225 kg/ha (200 lb/ekar) GML. Malangnya jentera tidak boleh digunakan apabila ubi kayu ditanam di tanah gambut. kos masih boleh dijimatkan dengan menanam tanpa pembajakan.3-2.

Di tanah gambut. Kerugian yang mungkin berlaku boleh dielakkan.yang begitu peroi. . Serangga perosak dan penyakit tidak banyak menimbulkan masalah dalam penanaman ubi kayu di negara ini Cara meningkatkan pendapatan daripada penanam ubi kayu Perlu dilakukan Menggunakan varieti yang berhasil tinggi seperti Perintis Boleh diharapkan Pendapatan lebih tinggi kerana hasil ubi yang lebih tinggi. Kadar separuh yang diperlukan ini hanya berselang musim dan dapat mengurangkan kos baja tanpa menjejaskan hasil ubi. Menggunakan varieti yang memberi Pendapatan lebih tinggi kerana hasil hasil lebih awal penanaman dua kali lebih tinggi seperti MM92 daripada hasil penanaman sekali. Rumpai yang lewat tumbuh boleh dihapuskan dengan menggunakan racun herba sentuhan. Oleh itu. nitrogen diikat oleh kandungan karbon yang juga tinggi. Menggunakan jentera untuk menanam & memungut hasil Mengikut amalan tanpa pembajakan Mengurangkan kos dengan mengurangkan keperluan buruh. sama ada kandungannya rendah ataupun diikat kuat dalam tanah sehingga tidak dapat diserap oleh pokok. Ini boleh menjimatkan kos serta sekaligus dapat mengatasi masalah pembuangan hampas. Rumpai akan bersaing dengan pokok tanaman bagi mendapatkan bekalan nutrien. Racun rumpai boleh digunakan ialah 2 liter alanchor atau metolachlor dicampur dengan 2 kg fluometuron sehektar. air dan cahaya matahari. Mengurangkan kos dengan menyingkirkan penyediaan tanah. Selepas ubi dicabut. Contohnya nitrogen. tanah sedia gembur dan penanaman boleh dilakukan dengan serta merta. Tanah ini kekurangan banyak nutrien penting. Dengan penggunaan semula bahan hampas kilang membuat kanji. jumlah baja dapat dikurangkan. Cara yang terbaik adalah mengurus rumpai. kadar baja yang diperlukan hanya separuh daripada yang biasa digunakan untuk Black Twig. semua nitrogen yang diperlukan untuk pertumbuhan ubi terpaksa dibekalkan dalam bentuk baja. Jika varieti MM 92 ditanam ditanah gambut. perosak dan penyakit secara lebih rapi. kos membaja memang tinggi. Jadi. Ini diikuti dengan penyemburan racun herba pracambah supaya biji benih rumpai yang ada dalam tanah tidak bercambah. Hasil ubi yang tinggi harus dipertahankan daripada kerugian. tanah harus dibaja dengan sempurna supaya ladang bebas daripada rumpai semasa menanam. Sungguhpun nutrien ini banyak terdapat dalam bahan organik seperti tanah gambut.

MENGAWAL MUSUH DAN PENYAKIT Tiada musuh yang merbahaya dan musuh biasa monyet. Pendapatan lebih tinggi kerana kerugian hasil dikurangkan. tikus dan babi hutan. · Penyakit akar putih (white root disease) Penyakit ini diketahui sekali sekala menyebabkan kerosakan dalam kawasan tanaman getah lama atau tanah yang baru dibuka di mana terdapat tunggul-tunggul akar yang tidak dibuang semuanya. Elakkan menanam ubi kayu berturut-turut di tempat yang sama. · Hawar bakteria (bacterial angular leaf spot/blight) Penyakit ini biasa terdapat tetapi tidak pula menyebabkan kerosakan yang serius. Periksa kawasan tanaman.Menggunakan baja yang sedikit dengan varieti yang memberi hasil lebih awal Menggunakan semula bahan hampas kilang kanji Mengawal rumpai Mengurangkan kos baja. Mengurangkan kos kerana kurang baja digunakan. Mengawal perosak mamalia Memproses ubi secepat mungkin selapas dipungut (sumber: Agromedia Bil. Pendapatan lebih tinggi kerana kerosakan ubi dikurangkan. Pendapatan lebih tinggi kerana kerugian hasil dapat dikurangkan. Buang dan bakar kaparkaparan selepas pengambilan hasil. buang dan bakar . Tidak menguntungkan jika hendak dikawal secara kimia. Buang dan bakar kaparkaparan selepas pengambilan hasil. Buang dan musnah semua tunggul-tunggul atau akar-akar sebelum menanam. Tidak menguntungkan jika hendak dikawal secara kimia. Elakkan menanam ubi kayu berturut-turut di tempat yang sama. 6 1999). MENGAWAL PENYAKIT DENGAN MENGGUNAKAN RACUN KIMIA · Bintik daun (leaf spot) Penyakit ini biasa terdapat tetapi tidak pula menyebabkan kerosakan yang serius.

Isi ubi berwarna oren. Selain dimakan secara direbus. dibakar dan digoreng. niasin dan asid askorbik. KULTIVAR YANG DISYORKAN Klon yang disyorkan ialah Bukit Naga. . natrium. karotena. karbohidrat. Nama tempatan : ubi stella dan ubi jalur Keledek merupakan sejenis sayuran berubi yang kaya dengan karbohidrat dan karotena. tiamina. Ubi berbentuk bujur panjang. fosforus. Komposisi zat makanan keledek ialah protin. Empat Bulan.pokok-pokok yang berpenyakit. Batang berwarna hijau. Medan dipungut 12 bulan selepas menanam dan hasilnya 20-30 ton metrik/hektar. Elakkan menanam ubi kayu berturut-turut di tempat yang sama. serabut. MEMUNGUT HASIL Black Twig dipungut selepas 12 bulan dan C5 boleh dipungut 9 bulan selepas menanam. lemak. kalium. Daun berbentuk segi tiga. ubi keledek yang dikeringkan sebagai racik atau pelet turut digunakan sebgai bahan asas industri pembuatan makanan ternakan. Gagang daun hijau dengan bintik unggu di pangkal daun. tenaga makanan. VirtAto Pucuk daun sedikit ungu. ferum. Dipercayai berasal dari Amerika Tengah dan dari barat laut Amerika Latin. Pucuk ubi keledek boleh digunakan sebagai sayuran. keledek juga boleh ditinkan di dalam air atau sirap pada suhu 115oC untuk penyimpanan. Buang dan bakar semua kapar-kaparan selepas pengambilan hasil tanaman. Hasil purata 24-40 ton metrik/hektar. Kanji dari ubi keledek juga digunakan dalam industri teksil disamping boleh dijadikan alkohol atau sirap. UBI KELEDEK (Ipomoea batatas L. kalsium. Large White.) Nama Saintififk : Ipomoea batatas L Keluarga : Convovulaceae. kulit ubi berwarna oren muda dan licin. abu. Diantara varieti-varieti keledek yang ditanam di negara ini ialah Serdang 1. Serdang 1 dan Keledek Gendut (PSP 94). Urat daun sebahagian unggu. riboflavin. 1. Bukit Naga dan Klon MSP 94.

3. Kultivar jenis kecil. Tempoh matang 4 bulan. Sesuai dengan berbagai keadaan tanah. 2. Bukit Naga: Kulit ubi berwarna ungu tua dan isi berwarna kuning. 6. digoreng atau dimasak kerana ianya lebih pejal dan tidak berair. Hasil 20-30 tan/ha. tan/ha. Tempoh matang 4 bulan. isi kuning pucat. tetapi tidak tahan keapda keadaan terendam kerana ubi akan menjadi busuk. tanah bekas lombong mahupun di tanah gambut yang mempunyai saliran. tanah sawah. Hasil 25-25 tan/ha.Sesuai ditanam di pelbagai jenis tanah termasuk tanah bris.000 bagi setiap 100 gm ubi. isi berwarna krim. Kultivar jenis besar. vitamin C dan B-karotena. iaitu diantara 20-30 tan/hektar. Kultivar jenis besar. 4. Warna isinya juga menyerupai warna ubi kentang. Penghasilannya tinggi. Keperluan khas penanaman: Memerlukan cahaya matahari penuh untuk penghasilan yang tinggi disamping keperluan suhu 24-32 darjah C. Kultivar jenis besar. Hasil 15-20 tan/ha. 5. Gendut (MSP94) Mempunyai kelebihan berbanding dengan Bukit Naga dan Serdang 1 dari segi rupa dan citarasa. Isi ubi keledek gendut pula lebih sedang dimakan apabila direbus. Hasil boleh mencapai 40 m. Hasil 12-15 tan/ha. Ubi keledek ini sesuai ditanam sama ada di tanah biasa (mineral). Secara amnya. Bkarotena dikekalkan apabila menjadi tepong dan tepong ini lebih berkhasiat berbanding tepung gandum dari segi serat. Isi putih kekuningan. Klon MSP 94 tidak begitu manis. Tempoh matang 4 bulan. tanah BRIS. lebih dari 2. . rasanya hampir sama dengan kentang. Kelebihan VitAto ialah ia mengandungi B-karotena yang tinggi. Serdang 1 Kulit ubi berwarna ungu tua. Kulit ubi keledek Gendut berwarna perang kekuningan merupakan warna yang digemari di pasaran tempatan. Large White Warna kulit merah samar. Tempoh matang 4 bulan. tanah bekas lombong dan tanah asid sulfat. Kuala Bikam Kulit berwarna kuning pucat.

444 keratan benih (0. Untuk menanam keledek di kawasan tanah yang baru dibuka.5 m tan/ha hendaklah ditabur 2 minggu sebelum bajak putar kali kedua. Keledek ditanam dengan menggunakan keratan pucuk walaupun ubi dan biji benih boleh digunakan.3 m x 1.keledek memerlukan tanah peroi bersaliran baik dan tinggi kandungan bahan organan seperti tanah lom dan tanah lempung berpasir.2 m) untuk penanaman sehektar keledek. Jarak tanaman adalah 2530 cm di dalam barisan dan 90120 cm antara barisan. Penyediaan Tanah Keledek ditanam di atas batas. Keadaan ini dapat menolong di dalam mengurangkan masalah penyakit dan perosak keledek yang terdapat dalam tanah. lebar batas yang disyorkan 60 cm (Kuala Bikam) manakala kultivar Gendut 90 cm.25 m x 0. keratan benih ditanam di batas dengan sudut 45o sedalam 1520cm. Didapati penghasilan keledek yang akan meningkat selaras dengan ketinggian batas kerana ruangan untuk pembentukan ubi yang semakin bertambah. Ukuran batas yang sesuai adalah 60-90 cm lebar x 30-40 cm tinggi mengikut kultivar keledek. Kultivar dari jenis yang kecil memerlukan sejumlah 44. Bagi kultivar jenis kecil. Keratan dibiarkan 1-3 hari di tempat yang teduh dan lembab untuk menggalakkan pembentukan akar dan meningkatkan kejayaan penanaman di peringkat ladang. Bagi penanaman di ladang. Kapur sebanyak 2. mengikut jenis kultivar keledek samada dari jenis yang kecil ataupun besar.9 m) manakala kultivar dari jenis yang besar pula sebanyak 27. tanah hendaklah dibajak piring sedalam 20-25 cm dan dibiarkan selama 2 minggu sebelum dibajak putar kali pertama.777 keratan benih (0. Keledek boleh ditanam secara tanaman tunggal atau secara tanaman selingan di kebun-kebun getah atau kelapa sawit yang baru Sistem Penanaman Keledek .

Pengairan boleh dilakukan dengan menyiram atau menggunakan sistem pengairan renjis. Penanaman keledek dilakukan di waktu petang. Berapakah jumlah air yang diperlukan? (Sumber: Agromedia Bil. Secara amnya pembajaan keledek menggunakan baja organik (12:12:17:2) dan baja organik (tahi ayam). Baja organik digaul ke dalam batas 3-4 hari sebelum penanaman. Sekiranya tidak dilakukan. Sistem perparitan diperlukan bagi kawasan yang menghadapi masalah saliran dengan membina parit ladang. 11. penanaman keledek hendaklah disesuaikan dengan kedatangan musim hujan di peringkat penanaman. Pembajaan Pengesyoran pembajaan yang sempurna bergantung kepada tiga jenis tanah setempat. akar sisi akan membesar dan menghasilkan ubi-ubi kecil yang tidak sesuai untuk pasaran. sulur-sulur keledek hendaklah diangkat dua kali bagi setiap penanaman. Penjagaan Sulur Bagi mendapatkan pembentukan ubi keledek yang elok di bahagian pangkal pokok. Masa yang sesuai dilakukan adalah 30 dan 55 hari selepas tanam. 2001) . Ketika ini pokok sedang membesar dengan cepat dan kekurangan air akan membantutkan pertumbuhan dan seterusnya mengurangkan penghasilan.dibuka bagi meningkat penggunaan sumber sedia ada dan keuntungan projek. Pembentukan ubi utama di pangkal pokok juga akan terjejas dan kurang sempurna tumbesarannya. Pengurusan Air Memerlukan air terutamanya di peringkat 2 bulan pertama penanaman. Sekiranya tiada sistem pengairan yang sempurna. Penyiraman dilakukan selepas setiap penanaman agar pertumbuhannya tidak terencat dan kejayaan penanaman lebih terjamin. Aktiviti ini hendaklah dilakukan sebelum kerja-kerja pembajaan dan pengawalan rumpai.

dicadangkan tanaman disiram sekurang-kurangnya 2 kali sehari iaitu pada waktu pagi dan petang. banyak masa kerja akan terbuang untuk memasang dan membuka semula sistem pengairan tersebut ketika operasi menggunakan mesin ladang hendak dijalankan. "Mini gun spray" boleh dipasang dan ditanggalkan apabila tidak diperlukan. Bagi ladang keledek yang besar dan jika operasi ladangnya dijalankan secara penggunaan jentera sepenuhnya. pengairan boleh dilakukan melalui pemerhatian keadaan tanah dan pokok keledek tersebut. Bagaimanapun. jumlah air siraman yang diperlukan di tanah liat berpasir (mineral) lebih kurang 40 meter padu sehektar bagi sekali siraman. Pengairan cucur. Bagi mereka yang berpengalaman. Pada peringkat awal penanaman. Keadaan ini menyebabkan kapasiti air yang diperlukan untuk siraman mungkin akan bertambah. Bagi tanaman ubi keledek yang kawasan akarnya antara 30-40 cm di bawah permukaan tanah. Bagi sistem "mini gun spray". dicadangkan sistem "mini gun spray" digunakan kerana garispusat kawasan renjisan melebihi 90 meter bagi setiap unit. sistem penghantaran airnya boleh ditanam di dalam tanah ke aras 1 m dan pemancar airnya boleh dinaikkan ke atas permukaan tanah melebihi 1 m. Jarak antara pemancar ialah 15-20 m supaya keseluruhan pokok dapat disiram apabila perlu. Jentera ladang akan merosakkan sistem penghantaran air dan pemancarnya melainkan sistem tersebut dibuka dan digulung untuk disimpan dan digunakan semula apabila perlu. . Sehektar 7-10 unit bergantung pada keadaan dan bentuk tanah. sistem ini juga sesuai tetapi memerlukan tenaga buruh untuk memasang dan menanggalkan semula sistem tersebut apabila kerja penjagaan tanaman dan pungutan hasil hendak dilakukan secara berjentera. titis dan mikro renjis melibatkan banyak kerja ketika operasi penjagaan tanaman dan pungutan hasil dilakukan di ladang. Kos peralatan pengairan Harga sesuatu sistem pangairan bergantung pada jenis alat pengairan yang dipilih. Apabila bacaan jangka tekanan lembapan melebihi 60 centibar. pemilihan sistem pengairan yang sesuai sangatlah penting. Kadang-kadang keadaan ini akan merosakkan peralatan sistem penghantar air dan melibatkan kos pembaikan yang tinggi. Kuantiti air juga bergantung pada keadaan pembesaran dan saiz kanopi pokok. Bagi kawasan ladang yang besarnya melebihi 10 hektar. Sekiranya tersalah pilih. kos peralatan berubah-ubah mengikut keadaan semasa. Sistem penghantaran airnya tidak menggganggu penggunaan jentera di ladang. Semakin besar saiz kanopi semakin kurang pemeruapan air tanah melalui pancaran terus cahaya matahari. Bagi sistem pengairan pemercik mudah alih. bergantung pada kelembapan tersedia dalam tanah (boleh ditentukan melalui jangka tekanan lembapan pengairan 'irrometer'). tetapi pengambilan air oleh pokok akan bertambah.Bergantung kepada keadaan tanah dan jenis pokok. siraman boleh dilakukan sehingga bacaannya kembali ke titik asal antara 10-0 centibar.

Jalankan proses pengesaran kulit ubi keledek selepas pungutan hasil. Sembur racun kulat benomyl pada kadar 0.015. tangkai dan batang. Selepas Kulat Keruping (elsinoe batatas) . Simptom penyakit ini terdapat pada urat daun. mengecil dan berubah bentuk serta batang dan tangkai berpintal.0. Pengawalan secara semburan kimia ialah dengan mengggunakan Benomyl pada kadar yang disarankan. Semburan hanya perlu dilakukan sekiranya simptom awal penyakit dalam dilihat. Ia menjadi gabus atau bersatu membentuk keruping. Kaedah mengangkat daun dapat membantu mengurangkan jangkitan penyakit ini. Ubi keledek menjadi reput dan busuk. Langkah kawalan: Gunakan keratan benih yang bebas penyakit. Simpan ubi didalam keadaan kering. Elakkan kecederaan ubi semasa memungut hasil. Proses mengangkat daun dapat memperbaiki pengudaraan dan mengurangkan kelembapan persekitaran tanaman. Pancaran terus cahaya matahari ke bahagian yang terjangkit secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan jangkitan.Penyakit Ubi Keledek serta langkah-langkah kawalan Penyakit/musuh Kulat Bintik daun keledek (cercospora batatae/Periconia byssoides) Kulat Reput ubi keledek (ceratocystis paradoxa/rhizopus oryzae) Kesan dan Langkah Kawalan Daun berbintik coklat dan serangan teruk mengakibatkan daun menjadi berkerengkok.03% bahan aktif selang 5-7 hari sekiranya perlu. Daun bergulung / berkedut. Amalkan tanaman giliran dan kebersihan kebun. Terdapat bintik-bintik perang pada daun dan batang.

Serangan yang teruk boleh mengakibat Serangga Kumbang pengorek ubi kan kerugian sehingga 90& hasil. (cylas formicarius) Amalkan sistem giliran tanaman dan kebersihan kebun.5 kg/ha bahan aktvif semasa penanaman boleh mengurangan serangan Serangga Ulat Pengorek Batang (omphisa anastomosaslis) Vertebrate Tikus Batang dan sulur keledek dikorek oleh larva kadangkala sehingga ke ubi keledek. Tabur butiran racun carbofuran pada kadar 1. Kumbang ini membiak di dalam ubi keledek dan menurunkan kualiti ubi sehingga hasil tiada nilai pasaran. Tempoh Dilarang Mengutip Hasil Penyemburan racun hendaklah diberhentikan sebelum mengutip hasil berpandukan kepada tempoh dilarang mengutip hasil selepas semburan akhir seperti berikut:- . Hasil kajian mendapati bahawa gabungan semburan selepas mengangkat daun akan memberikan pengawalan yang lebih baik.semburan ini. Amalkan kebersihan ladang. Giliran penanaman dan kebersihan kebun dijalankan. Umpan dengan racun brodifacoum di peringkat umur penanaman dua bulan dapat mengurangkan kejadian serangan. Memakan ubi keledek. penanam boleh memilih sama ada meneruskan penyemburan atau tidak bergantung pada simptom yang dilihat.

Tanaman yang baru hendaklah ditanam berjauhan dari tapak tanaman lama. Sekiranya ubi keledek dibelah. · Kumbang Belalai (Cylas formicarius) Lundi memakan bahagian dalam batang dan ubi. POTENSI KERATAN PUCUK SEBAGAI BAHAN TANAMAN KELEDEK (Sumber: Teknotani Jilid 10 Bil. Kematangan boleh ditentukan apabila daun-daun bawah pucuk keledek kelihatan kekuningan dan beransur menjadi layu. Amalkan giliran tanaman. Kumbang dewasa pula memakan daun. calar-calar ini sering dijangkiti oleh agen-agen penyakit terutama kulat yang boleh menyebabkan keledek menjadi cepat busuk. Ini bertujuan untuk proses pengerasan kulit ubi tersebut bagi memulihan calar-calar dan luka ketika proses memungut hasil dilakukan.Racun benomyl carbofuran tempoh larang kutip (bil hari) 14 30 Kematangan dan Pengutipan Hasil Boleh dipungut 3-5 bulan selepas menanam. Keadaan kering juga dapat menghalang proses pertumbuhan ubi keledek di mana ianya boleh menurunkan kualiti dan harga ubi di pasaran. Daun dan batang keledek dipotong terlebih dahulu. cecair yang keluar dari ubi tersebut tidak bertukar kepada warna kehitaman dengan cepat. Tanaman yang baru hendaklah ditanam berjauhan dari tapak tanaman lama. Berdasarkan pemerhatian awal yang telah dijalankan . Sekiranya tidak dilakukan. Ubi keledek hendaklah disimpan di tempat teduh yang terbuka agar sentiasa kering bagi mengelakkan reput ubi oleh serangan kulat. Amalkan giliran tanaman. 1/96) Amalan menanam ubi keledek menggunakan keratan batang adalah amalan biasa di kalangan petani. Perosak Ubi Keledek serta langkah-langkah kawalan · Ulat Pengorek Batang (Omphisa anastomosalis) Ulat mengorek dan memakan bahagian dalam batang dan sulur keledek. mengorek permukaan ubi. Ubi dikorek dan dikeringkan di peringkat ladang sebelum dibakulkan untuk pemasaran. Bagaimanapun terdapat satu lagi kaedah menanam iaitu dengan menggunakan keratan pucuk. Boleh juga menyerang ubi jika kehabisan batang.

Hanya 3 dahan ditinggalkan sepokok dan dahan yang terlalu panjang (lebih 60 sm) dicantas. Penyediaan Tanah Tanah perlu dibajak sebanyak dua pusingan dan kemudian diikuti dengan pembuatan batas. Besut pada tahun 1994. Ini dapat diperhatikan daripada peningkatan hasil yang amat ketara iaitu 7. penggunaan keratan pucuk menunjukkan potensi yang menggalakkan. Biji benih yang diperlukan ialah 9 kg/hektar. .di Pusat Pembangunan Komoditi. Menanam Biji benih sengkuang ditanam terus ke batas sebanyak 2 biji selubang. Pokoknya tumbuh melilit/memanjat.Leguminosae Sengkuang adalah sejenis tanaman yang mempunyai akar tunjang berubi.1. Jarak tanaman ialah 20 sm antara baris dan 15 sm dalam baris (dua baris sebatas).Pachyrhizus erosus (Yam Bean) Famili . mempunyai daun dan batang sedikit berbulu.a. berukuran 60 sm lebar dan 30 sm tinggi.p. Hasil pemerhatian berkenaan telah menunjukkan bahawa menanam ubi keledek menggunakan keratan pucuk lebih menguntungkan berbanding dengan keratan batang.75 tan/hektar bagi varieti V5. Cantasan Dahan dan Bunga Kerja mencantas dahan dan membuang daun dan bunga. Iklim dan Tanah Sesuai ditanam dalam kawasan yang lembap dan panas dengan suhu hariannya diantara 21o-30oC. Satu pokok sengkuang mestilah mempunyai kira-kira 12 helai daun dan daun yang berlebihan dibuang. UBI SENGKUANG Nama Botani .25 tan/hektar bagi varieti Kuala Bikam dan 6. perlu dijalankan sekurangkurang 4 kali dalam tempoh tanaman sengkuang untuk mengelakkan daun yang berlebihan dan menggalakkan pertumbuhan ubi. Ubi ini boleh jua ditanam di kawasan tanah tinggi selama 1800 m.

memotong. mengumpul dan mengisi ke dalam bakul.4 1/2 bulan ditanam. Hasil yang dijangka ialah 25 tan/hektar.J. Pengendalian Lepas Tuai Sila klik di sini untuk penerangan pengendalian lepas tuai PENANAMAN UBI SENGKUANG DI TANAH BEKAS LOMBONG Nilai pH tanah di kawasan tanah lombong dilaporkan sedikit beralkali (7.Kho). TEMPOH MENGUTIP HASIL: Hasil ubi sengkuang boleh dipungut selepas 4 . Pokok yang cukup matang daunnya berwarna kekuning-kuningan.5 B. Kerja-kerja merumput selepas itu tidak diperlukan kerana ianya tidak akan menganggu pertumbuhan ubi. Untuk memperbaiki kesuburan tanah.Pembajaan Pembajaan yang disyorkan adalah seperti berikut:- Pusingan 1 2 3 4 Masa sebelum menanam 3 minggu 6 minggu 10 minggu Jenis Baja Baja organan Kadar/Hektar (650 batas) 4 tan NPK 12:12:17:2 300 kg NPK 12:12:17:2 300 kg NPK 12:12:17:2 300 kg KAWALAN RUMPAI Racun rumpati pracambah alachlor (Lasso) pada kadar 4 liter/hektar disembur ke atas batas sebelum menanam biji benih. yang mana tidak merbahaya dan boleh dikawal dengan pengurusasn tanaman yang baik. Kerja-kerja yang perlu dilakukan ialah mencabut. KAWALAN SERANGGA DAN PENYAKIT Diantara serangga dan penyakit utama yang menyerang tanaman ssengkuang ialah ulat pemakan daun dan cengkerik yang boleh dikawal dengan racun Carbaryl. tabur baja tahi ayam sebanyak 550 beg . Penyakit yang kadang-kadang menyerang tanaman sengkuang ialah reput umbisi dan mozek duan.

(iv) 300 kg. Penanaman 2 baris sebatas diamalkan dengan jarak tanaman 30 cm antara baris dan 15 cm antara pokok. baja sebahatian 15:15:15 . Program membaja yang diamalkan adalah seperti berikut:· Baja Asas 400 beg tahi ayam . Mencantas Dahan Dan Bunga Mencatas dilakukan pada masa pokok berumur 50 hari selepas menanam dan dilakukan sebanyak 4 kali. Jarak diantara batas adalah 160 cm. Pucuknya .ditabur 40 hari selepas anak benih tumbuh. Perhatian: Tambah 1-2 kali jika diperlukan dengan kadar yang sama setiap 20 hari.ditabur di atas 21 hari selepas anak benih tumbuh. Pam air yang menggunakan kuasa 'PTO' dari traktor menyedut air daripada kolam untuk menyiram pokok. (iii) 300 kg. Kali pertama ditabur semasa penyediaan tanah dan kali kedua ditabur di atas batas selepas menanam. Pengairan Kolam-kolam di persekitaran kawasan lombong boleh digunakan sebagai bekalan air.4 hektar. Penambahan bahan organan akan membaiki struktur dan tekstur tanah dari segi pemegangan air dan nutrien untuk pertumbuhan pokok. Sebanyak satu biji ditanam pada setiap lubang. · Baja Sisi (i) 200 kg.(anggaran 30 kilogram bagi sehektar) yang ditabur 2 kali. Setiap unit berkeupayaan untuk mengairkan kawasan sehingga seluas 0.ditabur rata di permukaan tanah sebelum dibajak. baja sebatian 15:15:15 . Batas berukuran 75 cm lebar dan 22 cm tinggi pula dinaikkan. Menanam Biji benih ditanam terus di atas batas dengan kadar 9 kilogram sehektar. baja sulphate of ammonia .ditabur 60 hari selepas anak benih tumbuh. Gunakan alat sprinkler jenis 'jet sprayer' untuk mengairkan tanaman. Cara mencantas batang ialah dengan membuang dahandahan utama yang berlebihan dengan hanya meninggalkan 3-4 cabang. Biji benih akan bercambah 10 hari selepas menyemai. (ii) 150 beg tahi ayam .ditabur di batas 14 hari selepas anak benih tumbuh.

Kesemua jambak bunga hendaklah dicantas. .dicantas sehingga batang berukuran 45-50 cm.

.

Mutu ubi akan menurun jika dikutip pada umur pokok melebihi 6 bulan. Tanda-tanda pokok yang matang adalah .Hasil sengkuang boleh dikutip 4 bulan selepas ditanam.

. menyusun ubi ke dalam bakul dan mengangkut bakul ke atas lori.daun berwarna kekuningan. memotong. Aktiviti mengutip hasil termasuklah mencabut.

 -..

2.5:7  %.9:.7$48  %.3.3.7 807-:-.3!079.%38. .2.9 &5.3. 9.$09025.3/$0/039.0.

 -..

0.7 97403805079&70.90.90 .9. 2243:2397.:8:1.

 -..

0.9805079#! .7 !481.

. -.

7 !481.0.9805079 4:-08:5075485.90 .

 -..

2805079:7..9041!49.0.8 .7 .

 %.30/:./. .3.2.3$0907:83.

. -.

90.0.:8:1.90 .7 97403805079&70. 2243:2397.9.

. -.

0.7 !481.9805079#! .

 -..

2:7..9041!49.7 .8 .0.

 -..

3.0.3.3!079.3. 80-0:2203.2   9.2-:9 !089$48  %.2.2..7  %.3.

3.09.7 9.

9:.:807-:-.9.5:7 .0.7 .

 -..

25:7/03.0.7 455078:1.3..90-07.

 -..

7 #! .0.

. -.

0.3..7 .8  $005.2 .2805079:7.9041!49.803.

. -.

0.8-:.3 .7   $005.

 -..

:8:1. .90  %.7 97403805079&70.3.9.3$0907:83.0.90./.30/:. 2243:2397.2.

. -.

7  .0.

 -..

3 .-:./.7 974035.0.

. -.

2-:9.3.:/9.83-40/03907.25:3409.3203.9..3.3.:-.3..03907.-.3202:3:9.2-:9 482..9.9/.393 .7.:-.9.25748085030:.038.2-:9 07...35.:/9...-:7:207:5.3-.4507...2/.502-.3 :..809025.8.507239.3 903.5:7.4..502-..2:3 0/:.3903.3..3.3. 203...3 2.33.3.2 /9.3 805079/-07802...2/.3.203.7848 /.. 3 -072.8-:.-.338.:-.2..8.3-.3.3425430348. 203:3..3.3 02-:9 .8.397403:39:9.8.2  %!!%#!$ 8:2-077420/.3903.5.3.3 203.-40/9.9..9/..39.  .35.350887 .3.2-:9 .3:39:/:.808:. /:..5.8-40/2..903907..0..3.29.-:7:..33 .7 807-:-.3200--0.3 20307.89.8005.-.3.3./.9..3. -40/-.2/9.9 80/039.-.3.5.3.03907.9:.-.8 .-40/:3.-40203.307.5:3/9.3.4507.3.: .203.3/03.3:8.:39:9.2.

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

3..907.3-.38005.3-. 03:7.3.2030-.. 07:..3.348-. 03:7. 07:..2:8:.18549 !03.3 .3..3203.93-.8/5:3:9 8:2-077420/.709...7. 02574808:-80.380/9 /03.3  !%&#& 39/.92:33 80.3.3.5.3:.70.50748.-.3-.59/.30-9307.-.3 !03/.3.25.5.3..3.2.9./. /:3..3207-.5:.9/:7. -.3 03.3.8/..3-.7-. :..7:25.8 .  ..03:3.3 03.5./...:3 0.-:9.3 !03/.7 .3 !03/.38..3. 0748.7...8.3.30-9307.8/:7.9.7.8.8..5.5.8503.30-9307.5.5..907/.3.3/.05. 03:3.3802:.2-.5.80.3.3 202-07../.03/.80-.9.9..2.30748..2:-..907.18549.:7..9909.:-079:7:9 9:7:9/ 9025.34807.3.203:39:3.2.2.3.3.32:8:-.3:-/:7.24309 9:8/.3807:8 %/.  &$&!% %.

7.2030-.9:3: 9:3: .5.7 .80.30748.3/.2030-.3.3 -:.3/..7.2.7..907/.3.7 .3/.802:.3.7 ...3-..5:.9.-.780-0:2203../-:.3.3.3. :.:-079:7:9 9:7:9/ 9025.5.3.7:/-:.39/.203:39:3.39..9909.38005.8..3 9.3802:.30748.. :.59/.3807:8 %/..75:9 907449/80..8.93-..2.:.03/.9.2.3-.32:83.2.309.9..9.3..3-..5..-9 !03.38.2:-.2 !078.93/09..2-.907/.3.2.  !03.:9.7.8503.80.-.99:3: 9:3: .5.8 .8..3.80 !03.2./..3203./2.:80.3/.

5.3.%/5:3:98005.9 .  &&%$ .3-.3.2.2-.8 203.3/.3-07503..85:7.7.3 .9.3.3/.8-:.544 544. 9432097.7802:.9 :.5.2 .7 .89.2:-..3203.38005.3.8 503.2..38.:-079:7:9 9:7:9/9025.3-40/5:3:9-:.38005..

8 203.09. 9432097.3.2/.7 0/.83.38005.3/5:3:9-:.3.

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

3..-78 9../9.842-43 /.3..-0.3.3. 2 9.9 .39.5.3.3.8-40203.9072. $08:.0389.8:9.8/8:1.2/50-.

39/.3 !03.3$07/.0-50.3/.0-80/.:/2.73.3 .7 -.-0.780807./90543/..9..3.8.393 0-/.23/.5.:.3 &-00/03808:.7.32025:3.74903.9.3/3/03.8..2.3.3./0.#$ 9.3/:2/.3/:3 .  03/:9 $! 025:3.3 .83.:5:3/9.93 .39025.3.3 8:-00/003/:95:...73... :9:-00/003/:9-07.73.39..3/02.3:9.2-:9.3'994.3.5 2:- .3./9.507.3./03.842-43 2.8.9.7.3.33.38 7..3.7/5. 203./9.8.-./.3. 9.39054330--07.8.3. 9.3 .8.3.9.2 8./70-:8 /4703. /.5. 9.73.3/3905:3.74903.07.:-039./.00-./.74903.. -07.7.3039.20307:5.809.9: /.203.3.3-07-.-...30:33.9 .9 -07-.7.7807:5. 2307.2.8.2578..-. 00-.3207:5..-09:2.8.7 43$!9/.8..3 /2.

:3:9:.73.09.:33 .38-07.3.7  :9..73./. :9:--07.8 9.

8 9.:3:9:.7  $07/.3 .7038-08. %0254 2.73..3.3 :9:--07.3-:. 85:90:33.3 :9..9.

73.3.7  .2.7 8:335:.9 ..8...7090 . %0254 2.:9207.7038-08.3 :9.9.3-:.8 9.

3 :9.3.73.8 9..7038-08..7  :. %02542.3 -:..72 ..9 8-07..:335:.73.2 :9-07.9.

3..5/..393/8.23.0.9.3-07-. 9.207.0..3 -:. %02542.3203. $08:.3./..3 0207:.38:: /.7.8503./03.59/.3.7.30.8....3 :9.:-..390703/.70380. .  0507:.. 909.2.7503::39:503.9..3.../-:8: $0./.39..3.3.253 0507:.2.

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

0/:. $8902!03.7..2.-:723:80-0:2-.9.3.78.3.2-..7..80-.7..7038.3-03 2 2 :39:503.5..2.7..2 ..7/.9.3.5:9..9./9..8 /03..39.:0.78.:80.3/..:9.-.3 203:9 038:9.3-03 2 2 2.7 00/0 00/0-40/9.30.3.380:2.3.3  .7038./. 9.503..2.9.2 .2.3.3.3.7.9.30.3/0-:3 0-:3 09.3803.3-03/9.3/.2//.39:3.2.3-.700/08.3 07.9.9.03/.3.8.3 -08.7/.7 :9.2.  .7 038.300/0 .9.2. 07.:5:3-08. 20207:.38:/:9480/.3.  07./.280.3...38009..2./.75:./..9.2/-. 9.7: .

.3  07. 809025.2.9503.3 !030847.2.   .33.79 .3202-.:2.3503..3.2-.9 503:3.8809..8.3 9.3-40 /.30/.3502-039:.23  !03.3 808:./.9.3 ..2.3.3.32:82:.2.3 $89025075.3/.-07.544:..3-.. 9.9-:...30-907./.3 !02-039:.3/507:.3:- :-0.3 54480/. /.7.788.3202-3./5073.502-. /. 07.3 5079:2-:.3503..9/:.7.3./.3/.7.9.:39:5..3.-..5.. 503. 90703..32037.2033.2..5503.3:-00/0.3503.3:7..:203:3../5.:.:.3203.7.388902503...3.3202-08. 808:.38:2-0780/.2.8.89.3-.300/0/.3 /.9303/.05.3.0389.37 0207:.35079.304/-.38025:73.3203.38005.30:39:3.3.39:305.3 $:2-077420/...9/.3 09.3...79..8 /.3.3 !037.8..8./.8.2.3/.9.52.3.2 9.9/.3202-08.3.3.:.2.35.37038 $07.  !02-....203:7.3/03.:. /.2.7/03.75079:2-:.7/.3502-..503.30.3  !03:7:8./.8.380907:83.:.7.3.23.39/. /..544 8::7 8::700/003/..3/03..8.809..3. $07.37:25..3..3 /507:.3...35740 !03.39070.47.38025:73.7.3.3.203/.3/.47.3.9/./..2...3:-:9./-:.5503.9.38025:73.5.7907:9.8 .3-.2.9:509..3.3.39:9.3 .3 !03.300/0203:3..:0/.3./808:.380-0:207.2.9...3.7.3$::7 .:.300/003/.9:2-08.780-0:2503.78005..3.88902503.9 $0.47./.3 /03..3.5..3/ ..3/5073.30:7.9/.33.-.7./.502-.3.2 .2.7..3.

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

9...3 !03.3. !03.9&-00/08079.3... .

07.9 39/. -.2:8: :.0.9.9.:300/0 .48547.

898 5.43.07.94.7. -884/08 :.9 #05:9:-00/0 .!07./4.

3....8 $25.3...3073  $25942503.3-..:3-07::3.-.3807.3 ././.3././.7807.:3/.9.3:-802.9/./ .:3-07-39./ -0707034 $02-:77.8 ./705:9/.3:9:- 00/08005.9.9.3..:3:.3/.0 08..:3203.3/.-:8.95.507: &-00/0203.20.3.93907/.3..:3 9.3907: 203.:7.7.9180./.9 -39 -39507.9.3-:8: ./. .3.9/.3:-//.0/07.7  -.5.3 .3 %07/.745:8 47.203.5.: -078.9:202-039:07:53 .3 0.8 5:3:9.357480850308.8.9-03425. /..4.3.3-. 202:3:9.35.3 .

3002-.9 2.9..9202507-.3.3..30-078..2/.30342 5..3.203..3.3907:8.7.70-.8 .3-03.3...3-0-.-07539...3.3.:3/. 825942.3/.  .8 :.39:203:7.3.7.5.38:3/.507: /.9.3 203:3.3 $02-:7.3/..7..9 07:53 08340 -.9.3503..3.3. -070/:9 2030.7.:3 /..2.5./..39.7.3.3/8.8 503.39.39..9/.380.0/.39: 203:7.9/.30-:3 .93 !74808203.307.5..3.3 !03.9 $005.9.3.32.3./.-.3 -07:-.9/.3807. 2.3 203:7.503..7.802-:7.-039:8079..3.3.3 !./03.5.9202-./.9 /.3.7...503:/.9202-.3 907.39.:.3/.3980.3:3...39..2.9.37.3 507809..

2-40 2028.33 503.9.2. :2-.350302-:7..30-078.3 503.3:..8203.3503470:- ...33202-.307:.3.8.:3 .89.7:8 2./.5.3./.8.39.35.3 $07..3.7 ./.3 907:-40203.3.3. 825942./.3 203:7:3..9 .7..-07. .20307:8.. .3202-07.39:35.3889027.81472. :2-.:3.3 0-:3 %.//.-:7-:97..3203/.3/..30--.9-.3/.802-:7.2:-00/0/.7-41:7..-:3.37.3802-:7..3.3.9:- 803.3 8005....9 $07.5.: 9/.9/.3.8 .3.3803./.2.-.

/-07039.7805079-07:9  . &.7.3. 503.3/.9:2:7 503.-:.9!03470.38::700/0/47040.3.3.9.3  %0254.3./.3 05.3.3/./.2.3.8 !0302-:7.9203:7.380-0:2203:95...2...3 807.8.1802.3.9.90254/.303:95./.3.3.3.:3-74/1.90 %:8 .3 $07.3-40 203:7...3/.3.0:- 00/0 7.894248. .:303/.3/:.3.3:-00/0 2..3 &25.3807.30-078.37.8802-:7...8-075.3 02.5.30-078.3.7.3203:95.3 4258.3.3/03.88 '0790-7.30.-.37.803.9.88005./.3503. ...4:2/5073.7.2.3/:.30-:3 /.

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

3-.9:.350207.3.3.307./.9.3./.2.5.3.2..3.8.307.3509..203..9.5:3907/...9.3.3 ..3 203:3.9.3 .0/.. 2.2.390.3203..8..3-../ .98.9:/03.7.: 07/.35:..2:-00/0203:3..3.

3.3.3-0703.850207.9.35:.3 5:.3/3/03.3 ..203./!:8..9.7.307.9/507.9!02-.9.9.2..9..:3 503:3.5033./.: 0-203:39:3.2:-00/0203:3..307.3 3/.9.9: 9./..3203.307.3 90.8.3-.3-07-.:203:3:.9.3424/9 08:95.5.3.75..3-.203:3:.3:3.909..9.3549038.3 /.3.

2/.7-.3 9..709:..3..09. .

0 $03:..2.09.800389.3-07:- !443...3./.49.7:80748:8 .2.20.3.32025:3..9:2-:209.79:3..709'  &$& .3 .7-.3..3 !.2 0:2348.

302-.3-..880-.3./:.4 4 &-3-40:.33. %.. 2 5 .8/03.2 -03803:..9380.3 502-:.:3/.8.8 -07::7.9.507:/-.3/507:.8..35.3.202.3 8293  03.3.3 -03 .2/.3-.3%.2/.3/9.9.3.7.38::.3.3.3./. /..7/.302:/.3.7.39.3.2907:80-.-80:-.9 2025:3.3..  !030/.9.2.2.. $08:.3.3 820-.39.3%.80-.3./9.3.9.380/9-07-::  2/.5/./9.5:83.3.3/:9/03.3/.

3/.:3.3.3..3/.7.2902549.. 7.35079:2-:.3.7 .3 0- 82 /.32089.78/.0. 07...3/93..3.3/.3..3 80544/.:3/.39.8  .3907.3./.39.3 -070-.7.. 507:/.7880-.3:3..3.39..380:7.3203.3  .9. 82.3 :7./.-.7.2.3202-:.:5..3..3/.:3.2.3803:.3:- .09.78 /:.3/.:3/.-.2025:3.3-070-.3:39:2030.3 82/.3/.3.8.2-.39..3/..203.9:544 803:.3 /-:..8 $.9.8/.3-:3./.

8.3.3 .957../..../.   #&! #...47 ..7907.884 5..../.2-.:37:25.3...!02-.3/847.3 !02-.805079-07:9  !:83.

3.3503. :./.7./.3 .3203.39.2..09.7-.207:25:98005.3-.3 503:7:8.3..8:-803:.2..3803:.3-40/5:3:98005.320307.8 .37.3.807.839.207-.3..9/.9..880-0:2203.39.38803:..:3/.7 !03.  %! &%!$ .2.3..3/.3.3.2--03 07..705:9:2-8 /.:3./03.32. /507:..3.9:9.0307.3240/:.3.2.3.89:9/.39.9.3:5079:2-:.3-40/.3:-  $#!% .8-..9/..320307.3..307. 07.7/802-:70 .3./.3 .9502./03./.9.3.3-40/.

.3.2-..3/.3 07.-:.3/9.3.3507: /.8.::52.3.:33.-:9 2024943 203:25:/.-07.0:33 :33.203.2 !44. 07..3/.9.: .:.3.3 .320380/..9..73..

/83:39:50307...3.39.-:7-.3.2 23: 23: 23: 038. $.47.08:-:7. 9.3.59..39.3.3.8%:.3 .547.350303/....305..8.42-43/.7  !0303/.09./.305. !&$&%$  .380/9-07.3.. .7.  4 &39:202507-.89:..280-.3. -0 80-0:2203./.9.

8 9.9.09.3 !  !  !  .7  -.

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

2 0802:.8 ..2-.3 .39../..3-07::7.-:3.8803. /.-.9..03/.39.

 .

3 %.3/.:2:7544200--:. .. .3203:7:3.3-40/:95-:.32.8803:.3. 9.38005. /:955.3/.2 :9::-.3.8/9./..544./.9.

3:9-.9.847  .9203:95.8:.2-..0:33.3203.73.203..:3-07./.-:9 2024943 203:8:3:-0/.3 9.:/.89072.:0.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->