P. 1
Soalan Ppt 2011

Soalan Ppt 2011

|Views: 14|Likes:
Published by Nurul Manal

More info:

Published by: Nurul Manal on Nov 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/10/2011

pdf

text

original

JAWAB SEMUA SOALAN DI BAWAH

BAHAGIAN A 1. Storan sekunder merupakan peranti untuk menyimpan arahan dan data secara sementara. A. Betul B. Salah 2. Jenis-jenis storan sekunder ialah cakera magnetik, pita magnetik dan cakera optikal. A. Betul B. Salah 3. Hard disk dan cakera liut adalah satu contoh cakera optikal. A. Betul B. Salah 4. Input ialah data yang dimasukkan ke dalam komputer untuk diproses di mana data akan ditukar ke bentuk isyarat digital supaya boleh difahami oleh komputer. A. Betul B. Salah 5. Output ialah maklumat yang berguna yang akan dikeluarkan oleh komputer hasil dari pemprosesan data yang dikeluarkan dalam bentuk yang difahami oleh manusia, komputer dan peranti lain. A. Betul B. Salah

6 Arahan dan data yang di simpan tidak akan terhapus apabila suis dimatikan tetapi storan sekunder dikatakan bersifat semipermanent kerana dengan memberi arahan tertentu, arahan dan data di dalamnya boleh dihapuskan. A. Betul B. Salah 7. Kebaikan storan sekunder adalah menjimatkan ruang, kebolehpercayaan, mudah dicapai dan ekonomik. A. Betul B. Salah 8. Contoh cakera magnetik ialah cakera keras dan cakera liut. A. Betul B. Salah 9. Cakera optikal termasuk dalam kategori jenis-jenis storan sekunder. A. Betul B. Salah 10. Transistor mula digunakan pada Generasi Ketiga dalam sejarah Komputer. A. Betul B. Salah

1

melakukan operasi aritmetik (pengiraan) dan logik (membuat keputusan) ke atas data dan kemudian mengeluarkan keputusan (maklumat). Fungsi Delete berfungsi untuk menghapuskan aksara di sebelah kanan kursor. Betul B. Salah 20. Betul B. Betul B. A. Salah 12. A. A. A. A. A. Salah 15. Salah 14. Salah 2 . Teknologi litar bersepadu yang terdiri daripada beribu-ribu tiub vakum yang diletakkan pada kepingan silikon. manakala Apple II ( 1977 ). A. Salah 19. teknologi cakera padat ingatan baca sahaja (Compact Disc Read Only Memory ( CD ROM )) dicipta. Bahasa pengaturcaraan peringkat tinggi atau bahasa perhimpunan (assembly language) seperti FORTRAN dan COBOL dicipta pada Generasi Kedua. Salah 13. Dalam Generasi Keempat. Komputer dalam Generasi Kelima mempunyai ciri pemprosesan yang lebih cepat dan lebih kuasa untuk membuat penaakulan. Komputer adalah sebuah mesin pemprosesan data berelektronik yang menerima dan menyimpan data.11. Ciri utama dalam generasi pertama komputer ialah penggunaan teknologi tiub hampagas (vakum). Betul B. Betul B.. Betul B. A. Betul B. Salah 16. Salah 18. A. Betul B. Istilah Penyepaduan Skala-Besar (Large-Scale Intergration ataupun LSI) adalah sinonim dengan Generasi Kelima. Commodore PET. Apple I dicipta oleh Steve Mozniak dan Steve Jobs. Betul B. Betul B. belajar dan membuat kesimpulan. A. Bahasa pengaturcaraan seperti BASIC dan Pascal dihasilkan dalam Generasi Keempat. Salah 17.

C. 22. data yang belum diproses oleh komputer. Input B. Perkakasan dan perisian C. Ouput C. gambar dan suara. grafik. maklumat yang dikeluarkan oleh komputer. C. D. nombor. Peranti Input C. Peranti output B. Pengimbas C. kerja pemprosesan yang dijalankan oleh komputer. 25. Apakah yang dimaksudkan dengan MAKLUMAT? A. data yang dimasukkan ke dalam komputer. B. Storan D. D. data yang telah diproses dalam bentuk huruf. 27. Apakah fungsi peranti bunyi? A. Tiada jawapan yang betul. bertugas untuk mencetak maklumat yang diperlukan. B. 26. 24. Kayuria D. Yang manakah diantara berikut dikategorikan sebagai input? A. Pembesar suara (speaker) dikategorikan sebagai: A. Apakah yang dimaksudkan dengan Input? A. Pemprosesan 23. menukar data output digital kepada ke bentuk suara. kerja-kerja pemprosesan. mengeluarkan data yang telah diproses ke bentuk yang dikehendaki. Perkakasan B. untuk memaparkan gambar pada skrin. Tetikus B. D. Pemplot boleh dikategorikan sebagai: A. Semua di atas. Perisian D. Storan sekunder 3 .BAHAGIAN B 21. B. Elemen sistem komputer adalah: A. C. mesin yang boleh diprogramkan untuk menerima data. storam sekunder untuk menyimpan data.

“Peranti ini digunakan bagi membolehkan seseorang memasukkan data serta memberi arahan kepada sesebuah sistem komputer. Siapakah Steve Mozniak dan Steve Jobs? A. Unit memori C. Unit Input B. Input C. Skrin Sentuh D.Microsft Word dikenali juga sebagai: A. Pengasas Windows 33. Ia juga digunakan untuk menyurih lukisan yang diletakkan di atasnya.” Kenyataan di atas adalah berkaitan dengan: A. Tablet grafik B Pen Cahaya C Model pengecam suara D. Pengimbas Optikal 29. Pemprosesan D. Persembahan elektronik 4 . Storan 31. Peranti ini boleh mengesan kedudukan stylus (pen) di atas permukaannya. Hamparan eletronik B. Pengasas Apples Computer B. Kayu Ria B. Pen cahaya C. Pengasas Unix D. Ia memberitahu unit input bila maklumat patut dibaca ke dalam unit memori. Unit Pemprosesan Pusat D. Perisian 28. A. Output B. Unit Arimetrik dan Logik 32.Pernyataan di atas menerang tentang A. Ia bertindak sebagai coordinator dan bertanggungjawab mengawal selia operasi unit-unit yang lain. Pengasas Linux C. Unit ini adalah unit pengurusan. Peranti ini menggunakan peralatan pengesan cahaya untuk menukar imej. A. Papan kekunci 30.D.

Fail aplikasi 34. Cache letters Lock 38. D. 37. Capital Letters Lock B. memaksa teks turun ke baris berikutnya. Computer Letters Lock D. Pemprosesan perkataan D. Kekunci Enter berfungsi untuk: A. Microsoft Publisher 36. Caps Lock adalah singkatan d daripada perkataan: A. Microsoft Powerpoint D. .Microsoft Word digunakan bagi tujuan menghasilkan: akan A. anda perlu menekan … A. membatalkan arahan B.C. Semua di atas 35. Tab. Backspace 5 . Capture Letters Lock C. eks C. menyelitkan aksara di mana kursor berada. Surat B. B. Microsoft Access C. menghapus aksara di sebelah kiri kursor. Untuk menjarakkan ruang antara satu perkataan dengan perkataan lain semasa menaip . Ikon di atas adalah mewakili: A. Laporan D. Microsoft Word B. Thesis C.

Ruler C. memotong tek 41. Insert dan Bookmark 42. C. 40. Enter. memilih teks B. Standard Toolbar 43. Butang di atas dikenali sebagai butang: 6 . Cursor B. Spacebar. kita boleh melakukan tindakan berikut untuk membetulkannya ejaan tersebut. Backspace. Insert dan Picture B. Cara memasukkan grafik di dalam dokumen yang dibuat A. A. menanda teks C.C.. Insert dan Web Component D. Tiada jawapan. Kekunci Delete berfungsi untuk: A. B. D. Rajah di atas dikenali sebagai : A. 39. memadam teks D. Space bar. Sekiranya kita melakukan kesalahan ejaan semasa menaip. Insert dan File C. Enter. D. Menu Bar. D.

Redo 44. kosnya lebih dari RM 10. Kenyataan berikut merupakan ciri-ciri komputer mikro.A. notebook. Fungsi ikon di atas adalah untuk: A. memadam teks atau gambar 45. menampal kembali teks atau gambar C. menyalin teks atau gambar D. KECUALI.00 D. dikenali sebagai komputer peribadi. laptop Bahagian C 7 . C. contoh komputer mikro. A. cirinya sederhana B. Undo B.000. Paste D. Close C. menyelit gambar di dalam sesuatu dokumen B.

………………………………………………………………………………. F. ……………………………………………………………………………… B. 4. E.………………………………………………………………………………. Change Case.Jawapan : 1. Underline. 2. ………………………………………………………………………………………………………………………. Bold.……………………………………………………………………………… G………………………………………………………………………………. (8M) A. H………………………………………………………………………………. 3. Font. Text highlight Color. Tulis langkah untuk simpan data dalam pen pemacu?(3M) 8 . Italic. Font Color. Font Size Labelkan setiap ikon yang terdapat pada gambarajah berikut . Nyatakan langkah-langkah untuk memulakan Microsoft Word 2007?(4M) 1. D. 2. ………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………. C. 3. ………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………….

1. ………………………………………………………………………………………………………………………. SOALAN TAMAT SEMOGA BERJAYA DENGAN CEMERLANG 9 . 3. ………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………. 2.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->