P. 1
Soalan Ppt 2011

Soalan Ppt 2011

|Views: 14|Likes:
Published by Nurul Manal

More info:

Published by: Nurul Manal on Nov 10, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

11/10/2011

pdf

text

original

JAWAB SEMUA SOALAN DI BAWAH

BAHAGIAN A 1. Storan sekunder merupakan peranti untuk menyimpan arahan dan data secara sementara. A. Betul B. Salah 2. Jenis-jenis storan sekunder ialah cakera magnetik, pita magnetik dan cakera optikal. A. Betul B. Salah 3. Hard disk dan cakera liut adalah satu contoh cakera optikal. A. Betul B. Salah 4. Input ialah data yang dimasukkan ke dalam komputer untuk diproses di mana data akan ditukar ke bentuk isyarat digital supaya boleh difahami oleh komputer. A. Betul B. Salah 5. Output ialah maklumat yang berguna yang akan dikeluarkan oleh komputer hasil dari pemprosesan data yang dikeluarkan dalam bentuk yang difahami oleh manusia, komputer dan peranti lain. A. Betul B. Salah

6 Arahan dan data yang di simpan tidak akan terhapus apabila suis dimatikan tetapi storan sekunder dikatakan bersifat semipermanent kerana dengan memberi arahan tertentu, arahan dan data di dalamnya boleh dihapuskan. A. Betul B. Salah 7. Kebaikan storan sekunder adalah menjimatkan ruang, kebolehpercayaan, mudah dicapai dan ekonomik. A. Betul B. Salah 8. Contoh cakera magnetik ialah cakera keras dan cakera liut. A. Betul B. Salah 9. Cakera optikal termasuk dalam kategori jenis-jenis storan sekunder. A. Betul B. Salah 10. Transistor mula digunakan pada Generasi Ketiga dalam sejarah Komputer. A. Betul B. Salah

1

A. Salah 14. Bahasa pengaturcaraan seperti BASIC dan Pascal dihasilkan dalam Generasi Keempat. Betul B. Salah 16. manakala Apple II ( 1977 ). Salah 20. Salah 19. Ciri utama dalam generasi pertama komputer ialah penggunaan teknologi tiub hampagas (vakum). Betul B. Teknologi litar bersepadu yang terdiri daripada beribu-ribu tiub vakum yang diletakkan pada kepingan silikon. melakukan operasi aritmetik (pengiraan) dan logik (membuat keputusan) ke atas data dan kemudian mengeluarkan keputusan (maklumat). Betul B. Fungsi Delete berfungsi untuk menghapuskan aksara di sebelah kanan kursor. Betul B. Komputer adalah sebuah mesin pemprosesan data berelektronik yang menerima dan menyimpan data. Istilah Penyepaduan Skala-Besar (Large-Scale Intergration ataupun LSI) adalah sinonim dengan Generasi Kelima. A. Dalam Generasi Keempat.. Salah 15. A. Salah 12. Apple I dicipta oleh Steve Mozniak dan Steve Jobs. Commodore PET. Betul B. Salah 17. Salah 13. A. A. Betul B. A. Salah 2 . teknologi cakera padat ingatan baca sahaja (Compact Disc Read Only Memory ( CD ROM )) dicipta. A. Betul B. A. Bahasa pengaturcaraan peringkat tinggi atau bahasa perhimpunan (assembly language) seperti FORTRAN dan COBOL dicipta pada Generasi Kedua. Betul B. belajar dan membuat kesimpulan. A. Komputer dalam Generasi Kelima mempunyai ciri pemprosesan yang lebih cepat dan lebih kuasa untuk membuat penaakulan. Betul B. Betul B.11. Salah 18. A.

storam sekunder untuk menyimpan data. kerja pemprosesan yang dijalankan oleh komputer. Pemprosesan 23. Kayuria D. mesin yang boleh diprogramkan untuk menerima data. Tiada jawapan yang betul. gambar dan suara. Pemplot boleh dikategorikan sebagai: A. Pengimbas C. menukar data output digital kepada ke bentuk suara.BAHAGIAN B 21. data yang telah diproses dalam bentuk huruf. nombor. Apakah yang dimaksudkan dengan MAKLUMAT? A. 27. data yang belum diproses oleh komputer. C. Input B. Peranti Input C. Apakah fungsi peranti bunyi? A. Storan sekunder 3 . mengeluarkan data yang telah diproses ke bentuk yang dikehendaki. D. 22. B. Tetikus B. 26. Storan D. B. Yang manakah diantara berikut dikategorikan sebagai input? A. Semua di atas. Elemen sistem komputer adalah: A. kerja-kerja pemprosesan. data yang dimasukkan ke dalam komputer. Perkakasan dan perisian C. grafik. 25. Peranti output B. Perkakasan B. maklumat yang dikeluarkan oleh komputer. C. D. D. B. C. bertugas untuk mencetak maklumat yang diperlukan. untuk memaparkan gambar pada skrin. Apakah yang dimaksudkan dengan Input? A. Perisian D. Ouput C. Pembesar suara (speaker) dikategorikan sebagai: A. 24.

A. Ia memberitahu unit input bila maklumat patut dibaca ke dalam unit memori.” Kenyataan di atas adalah berkaitan dengan: A. Skrin Sentuh D. Pengimbas Optikal 29.D. Unit Pemprosesan Pusat D. Tablet grafik B Pen Cahaya C Model pengecam suara D. Unit Input B.Microsft Word dikenali juga sebagai: A. Persembahan elektronik 4 . “Peranti ini digunakan bagi membolehkan seseorang memasukkan data serta memberi arahan kepada sesebuah sistem komputer. Pengasas Apples Computer B. Storan 31. Pengasas Linux C. Peranti ini boleh mengesan kedudukan stylus (pen) di atas permukaannya. A. Papan kekunci 30. Ia bertindak sebagai coordinator dan bertanggungjawab mengawal selia operasi unit-unit yang lain. Output B. Pengasas Unix D. Pemprosesan D. Kayu Ria B. Perisian 28. Hamparan eletronik B. Pen cahaya C. Unit Arimetrik dan Logik 32. Unit ini adalah unit pengurusan. Peranti ini menggunakan peralatan pengesan cahaya untuk menukar imej. Input C.Pernyataan di atas menerang tentang A. Siapakah Steve Mozniak dan Steve Jobs? A. Ia juga digunakan untuk menyurih lukisan yang diletakkan di atasnya. Unit memori C. Pengasas Windows 33.

Capture Letters Lock C. Capital Letters Lock B. anda perlu menekan … A. 37. Untuk menjarakkan ruang antara satu perkataan dengan perkataan lain semasa menaip . Pemprosesan perkataan D.Microsoft Word digunakan bagi tujuan menghasilkan: akan A. Microsoft Word B. Microsoft Powerpoint D. menghapus aksara di sebelah kiri kursor. Tab. Fail aplikasi 34. Surat B. D.C. Caps Lock adalah singkatan d daripada perkataan: A. memaksa teks turun ke baris berikutnya. Kekunci Enter berfungsi untuk: A. eks C. membatalkan arahan B. Microsoft Access C. B. Backspace 5 . Semua di atas 35. . Ikon di atas adalah mewakili: A. menyelitkan aksara di mana kursor berada. Cache letters Lock 38. Computer Letters Lock D. Laporan D. Thesis C. Microsoft Publisher 36.

Backspace. memadam teks D. Ruler C. Rajah di atas dikenali sebagai : A. Cara memasukkan grafik di dalam dokumen yang dibuat A. Cursor B. Insert dan Web Component D. Sekiranya kita melakukan kesalahan ejaan semasa menaip.. A. Menu Bar. Insert dan Bookmark 42. Tiada jawapan. menanda teks C. 40.C. Standard Toolbar 43. Butang di atas dikenali sebagai butang: 6 . Enter. Insert dan Picture B. Kekunci Delete berfungsi untuk: A. memilih teks B. D. Spacebar. D. memotong tek 41. 39. C. Space bar. B. Enter. Insert dan File C. D. kita boleh melakukan tindakan berikut untuk membetulkannya ejaan tersebut.

contoh komputer mikro. cirinya sederhana B. menyelit gambar di dalam sesuatu dokumen B. notebook. Kenyataan berikut merupakan ciri-ciri komputer mikro. menyalin teks atau gambar D. A. memadam teks atau gambar 45.A. KECUALI. Paste D. menampal kembali teks atau gambar C. Undo B.00 D. kosnya lebih dari RM 10. Fungsi ikon di atas adalah untuk: A.000. Redo 44. C. dikenali sebagai komputer peribadi. Close C. laptop Bahagian C 7 .

Font. Text highlight Color. Bold. Nyatakan langkah-langkah untuk memulakan Microsoft Word 2007?(4M) 1. ………………………………………………………………………………. Italic. 4. ………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………………………………………………. 3. Font Color.……………………………………………………………………………… G……………………………………………………………………………….………………………………………………………………………………. Tulis langkah untuk simpan data dalam pen pemacu?(3M) 8 . C. D. Change Case. ……………………………………………………………………………… B. E. 3. Font Size Labelkan setiap ikon yang terdapat pada gambarajah berikut . Underline. ………………………………………………………………………………………………………………………. 2. H………………………………………………………………………………. 2. (8M) A. F.Jawapan : 1. ………………………………………………………………………………………………………………………. ………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………….

3. SOALAN TAMAT SEMOGA BERJAYA DENGAN CEMERLANG 9 . 2. ……………………………………………………………………………………………………………………….1. ………………………………………………………………………………………………………………………. ……………………………………………………………………………………………………………………….

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->