Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj.Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit. seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama.Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin.Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma.Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern. . – Vill. Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda. . Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi. Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai. . Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit. Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

. Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’. dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk.Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut. digunakan untuk melicinkan kulit.Taburan & Ekologi: . . buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. Beauv.) P.Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya.Imperata cylindrica (L. Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak. Citrus hystrix DC.Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Menurut tradisi.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan. .Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L.Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam. Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah. ia boleh menambah selera makan seseorang.Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum.Hymenocallis littoralis (Jacq.) Salisb.Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .) Ait. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya. Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita . .

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus. Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika.) Urb. Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis.Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort.Centella asiatica (L. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya. Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan. kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik. .Taburan & Ekologi: . diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin. Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan. demam kuning dan tekanan darah tinggi. . ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair.Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav.

Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu. Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki.) Pers.Kalanchoe pinnata (Lam. . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Eurycoma longifolia Jack.Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’.Taburan & Ekologi: .Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. . Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka. Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari.

buah kedondong sedap dimakan. air rebusan halia atau pati halia. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. Menurut kepercayaan masyarakat setempat.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. Nama botaninya Canarium spp. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. jahe. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.. bersama tanaman saka seperti nanas. konfeksionari. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. Nigeria. lia (Indonesia). Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah. Asia Tenggara. pokok getah dankelapa sawit. kosmetik dan ubatan. jae. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. sakit gigi. sengugut dan sesak dada. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut. Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. menguatkan tenaga batin. migrin. .Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. China. aliah. halia kering. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. Australia danThailand. halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. halia kering dan halia bergula. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. Afrika Barat dan Caribbean. sakit tulang. Halia juga bersifat karminatif. batuk.

Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. Butt. iaitu Bougainvilla. kawasan perumahan.Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. glabra. Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. dan kawasan hiasan laman. baik selapis mahupun banyak lapis. jus dan sup. seorang Komander Laut Perancis. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. masak kari. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. mudah dijaga. Mrs. iaitu B. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular. Nama Inggeris bunga ini. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. jeli. Nama . spectabilis. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu. pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. Semasa pokok bunga kertas berbunga. dan B. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. dibuat kerabu danjeruk. Berasal dari Amerika Selatan. acar. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. B. Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies.

Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm. Nama botaninya Anthurium andraeanum. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). Pada tahun 1872. berbunga di musim panas sampai musim gugur.Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka. Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. Pokok Bunga Akar Kuning. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae. dengan kepalanya berkuntum besar. Saiz pokok ini besar. Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang . Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar". dan Akar Chempaka Hutan. Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria.[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap. Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan.

R. negara bagian Washington.gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii. Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar. R. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini. Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle.bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona.tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil. Nama sainsnya Impatiens balsamina. utara myanmar.kuning atau krim. mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia. Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl. bunga Mawar melambangkan bunga cinta. tergolong dalam kumpulan Angiosperm. Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial. Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Amerika Serikat.bunga mawar mempunyai bau harum. Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu).runcing.berkelopak 5.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot.biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. dan kini dalam kebudayaan Melayu. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya. .Dalam kebudayaan barat.dan selatan china.berwarna putih .

. daun dan bunga. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura. 2. Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka. Mewangikan rambut. airrebusan diembun semalaman. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. 4. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan.000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi. akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut. 5. Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22.[1][2]. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh.000 spesies. 6. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma). Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang. Kegunaan 1. Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3.Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid. Merawat luka. Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau. Pokok berbunga pertama adalah angiosperma. Bahagian yang digunakan ialah kulit batang.

merah dan biru kehitaman.) Hk. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki. berwarna hijau. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan . et Th. Baunya lebih kuat pada waktu senja. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar. ini kerana pokoknya yang beracun. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju. ungu dan kuning kemerahan. Nama botaninya Cananga odorata (Lam. Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan. dan rumah. Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. . kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut. warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. f. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu. Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain.Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan. merah jambu. Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. Terdapat sekitar 100 jenis lantana. Verbenaceae. yang berasal pada Amerika tropik. Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. Buahnya pula berbentuk tangkai.

sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici. Getahnya. Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp. Manduru (Menado). Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. officinale). penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. Di Italia. . Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia. yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. kosmetika. dan Manyora (Timor). Melur (Gayo dan Batak Karo). farmasi. Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J. terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin. Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar). melati casablanca (Jasminum officinalle). Meulu cutatau Meulu China (Aceh). Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara. karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. Dalam tahun 1919 ditemukan melati J. terutama suku Jawa dan Sunda. bahan industri minyak wangi. DiIndonesia. Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain. Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali).parfum. parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923.Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun.Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). Menyuru (Banda). Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. sepertiteh melati yang populer di Indonesia.