P. 1
Bunga Di Malaysia

Bunga Di Malaysia

|Views: 182|Likes:
Published by Rahmah Ismail

More info:

Published by: Rahmah Ismail on Nov 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2015

pdf

text

original

Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

– Vill. . . . Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit.Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit.Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern. Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi. Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj. Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda.Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma.Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai.Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin. Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama.

Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’. Menurut tradisi.Taburan & Ekologi: . .) P.Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur.Imperata cylindrica (L. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya. dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk. .Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass. Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak. Beauv. buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Citrus hystrix DC.Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut. digunakan untuk melicinkan kulit.

Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya.Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India.Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L.Hymenocallis littoralis (Jacq. . Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan. Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah.) Salisb.Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam. ia boleh menambah selera makan seseorang. Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita .) Ait.Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort.Taburan & Ekologi: .Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus. kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik.Centella asiatica (L.Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav. Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair. diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin. Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan. Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya. demam kuning dan tekanan darah tinggi. Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis. . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika. .) Urb.

Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’.Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai.) Pers. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: . . . Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari.Kalanchoe pinnata (Lam.Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk. Eurycoma longifolia Jack.

Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. halia kering. jahe. konfeksionari. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. sakit gigi. menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. batuk. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah. bersama tanaman saka seperti nanas. Australia danThailand. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut. halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). Asia Tenggara. air rebusan halia atau pati halia. Nama botaninya Canarium spp. migrin. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). kosmetik dan ubatan. aliah. menguatkan tenaga batin. pokok getah dankelapa sawit. China. lia (Indonesia).Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. jae. Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. Nigeria. halia kering dan halia bergula. Menurut kepercayaan masyarakat setempat. Halia juga bersifat karminatif. Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. sakit tulang. Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini. Afrika Barat dan Caribbean. buah kedondong sedap dimakan.. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. sengugut dan sesak dada. .

Nama Inggeris bunga ini. spectabilis. dan kawasan hiasan laman. dan B. Semasa pokok bunga kertas berbunga. iaitu B. jus dan sup. pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. mudah dijaga. jeli.Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular. kawasan perumahan. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. Mrs. B. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. Nama . pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. baik selapis mahupun banyak lapis. Berasal dari Amerika Selatan. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). acar. Butt. glabra. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. dibuat kerabu danjeruk. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama. seorang Komander Laut Perancis. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. masak kari. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah. iaitu Bougainvilla. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu.

negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. dengan kepalanya berkuntum besar. Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm.[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang .Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. Nama botaninya Anthurium andraeanum. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan. Pokok Bunga Akar Kuning. Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Saiz pokok ini besar. dan Akar Chempaka Hutan. dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar". Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. Pada tahun 1872. berbunga di musim panas sampai musim gugur. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae. Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap. Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria.

biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. Nama sainsnya Impatiens balsamina.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia. bunga Mawar melambangkan bunga cinta. R. Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona. Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle. . utara myanmar.runcing. Amerika Serikat.gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar.kuning atau krim. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot. R. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini. negara bagian Washington.dan selatan china.Dalam kebudayaan barat. Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar.berkelopak 5. Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan.berwarna putih . Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya.tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii. tergolong dalam kumpulan Angiosperm.bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi.bunga mawar mempunyai bau harum. Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu). Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial. dan kini dalam kebudayaan Melayu. Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm.

Pokok berbunga pertama adalah angiosperma. 5. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka. 4. Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3. Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma). daun dan bunga.Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid. Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu. airrebusan diembun semalaman. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh. Kegunaan 1. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous.000 spesies.000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. . Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut.[1][2]. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura. 6. Mewangikan rambut. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang. Merawat luka. Bahagian yang digunakan ialah kulit batang. akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25. Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau. 2.

merah dan biru kehitaman. et Th. Verbenaceae. kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan . yang berasal pada Amerika tropik. dan rumah. Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja. f. ini kerana pokoknya yang beracun. merah jambu.) Hk.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan. Terdapat sekitar 100 jenis lantana. Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki. . Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. ungu dan kuning kemerahan. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki.Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan. Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning. berwarna hijau. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu. Baunya lebih kuat pada waktu senja. Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter. Buahnya pula berbentuk tangkai. Nama botaninya Cananga odorata (Lam.

Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain.Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun. officinale). Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara. Getahnya. . Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. kosmetika. dan Manyora (Timor). Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia. bahan industri minyak wangi. Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh.Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923. Menyuru (Banda). Melur (Gayo dan Batak Karo). farmasi. Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali). DiIndonesia. Di Italia. terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin. yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. terutama suku Jawa dan Sunda. serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. Manduru (Menado). Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar). Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. Dalam tahun 1919 ditemukan melati J. juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp. sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici.parfum. karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. Meulu cutatau Meulu China (Aceh). melati casablanca (Jasminum officinalle). salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). sepertiteh melati yang populer di Indonesia. Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->