P. 1
Bunga Di Malaysia

Bunga Di Malaysia

|Views: 189|Likes:
Published by Rahmah Ismail

More info:

Published by: Rahmah Ismail on Nov 12, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/05/2015

pdf

text

original

Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan. Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi. Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj.Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . – Vill. . . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . . Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda. Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit. seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama.Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin. Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai.Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma.Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern.Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit.

Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak. buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .) P. .Imperata cylindrica (L. Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya. Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’. dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk. Citrus hystrix DC. digunakan untuk melicinkan kulit.Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass.Taburan & Ekologi: . Beauv.Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut. .Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur. Menurut tradisi. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita .) Ait. . Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan.Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum. ia boleh menambah selera makan seseorang. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India. .Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .) Salisb.Hymenocallis littoralis (Jacq.Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya. Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah.

diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin. Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika. demam kuning dan tekanan darah tinggi. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Centella asiatica (L. Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis.) Urb.Taburan & Ekologi: . Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan. ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair.Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus. Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan. . Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya.Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik. .Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort.

Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari.Kalanchoe pinnata (Lam. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’.Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu. Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki.Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk. Eurycoma longifolia Jack.Taburan & Ekologi: . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .) Pers. Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai. . .

Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). China. halia kering dan halia bergula. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. buah kedondong sedap dimakan. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah. Nama botaninya Canarium spp. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. . Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. Asia Tenggara. bersama tanaman saka seperti nanas.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. menguatkan tenaga batin. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. migrin. sakit gigi. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini. tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut. jae. halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. konfeksionari. Australia danThailand. Afrika Barat dan Caribbean. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). aliah. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. Halia juga bersifat karminatif. lia (Indonesia). kosmetik dan ubatan. jahe.. air rebusan halia atau pati halia. pokok getah dankelapa sawit. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. batuk.Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. sengugut dan sesak dada. Nigeria. Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. halia kering. sakit tulang. Menurut kepercayaan masyarakat setempat.

jus dan sup. mudah dijaga. iaitu Bougainvilla. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. Butt. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. B. Nama Inggeris bunga ini. jeli. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu. kawasan perumahan.Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. Nama . dibuat kerabu danjeruk. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. Semasa pokok bunga kertas berbunga. glabra. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. acar. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. spectabilis. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. iaitu B. Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. Mrs. masak kari. seorang Komander Laut Perancis. Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah. baik selapis mahupun banyak lapis. dan B. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular. pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. Berasal dari Amerika Selatan. dan kawasan hiasan laman. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia.

Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm.Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. Pada tahun 1872. Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. dengan kepalanya berkuntum besar. Nama botaninya Anthurium andraeanum. Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae. Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. Saiz pokok ini besar. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar". berbunga di musim panas sampai musim gugur. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang . Pokok Bunga Akar Kuning. dan Akar Chempaka Hutan. Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria.[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan. Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini. Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka.

Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle.dan selatan china. R. Nama sainsnya Impatiens balsamina. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. tergolong dalam kumpulan Angiosperm. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot. Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar.tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil. Amerika Serikat. Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. utara myanmar.berwarna putih .gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar.bunga mawar mempunyai bau harum. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia.kuning atau krim. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini. Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm.runcing.Dalam kebudayaan barat. Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya. .berkelopak 5. Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial. Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu). dan kini dalam kebudayaan Melayu. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu. negara bagian Washington. mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia. bunga Mawar melambangkan bunga cinta.bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi.biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona. R.

Bahagian yang digunakan ialah kulit batang. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka. 4. Mewangikan rambut. Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22. 2. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh. Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid.000 spesies. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu. Pokok berbunga pertama adalah angiosperma. daun dan bunga. Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut. . Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3. 6. Kegunaan 1. airrebusan diembun semalaman. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma).Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang.000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. 5. Merawat luka. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous.[1][2]. Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau.

Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . . kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning.) Hk. ini kerana pokoknya yang beracun. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan. Nama botaninya Cananga odorata (Lam. et Th. Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. berwarna hijau. Terdapat sekitar 100 jenis lantana. merah dan biru kehitaman. merah jambu. Buahnya pula berbentuk tangkai. Verbenaceae. Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter. f. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki. dan rumah. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju. yang berasal pada Amerika tropik. warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar. Baunya lebih kuat pada waktu senja. Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki. Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. ungu dan kuning kemerahan. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan .

Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara. Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain.parfum. Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. officinale). Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. melati casablanca (Jasminum officinalle). sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici. Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar). Menyuru (Banda). . Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali). farmasi. Getahnya. penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. Manduru (Menado). parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923. Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. dan Manyora (Timor). yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J.Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun. terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin. Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia.Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). terutama suku Jawa dan Sunda. bahan industri minyak wangi. DiIndonesia. serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp. Melur (Gayo dan Batak Karo). kosmetika. salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). Di Italia. Meulu cutatau Meulu China (Aceh). Dalam tahun 1919 ditemukan melati J. sepertiteh melati yang populer di Indonesia.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->