Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

.Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin. – Vill. Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj. seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern.Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi. . Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai. Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan.Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma.Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit. . Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit. Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda.

Beauv.Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur. . Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’.Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut. Menurut tradisi. digunakan untuk melicinkan kulit. Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak. buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: .) P. Citrus hystrix DC. . dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk.Imperata cylindrica (L.Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass.

.) Ait. Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita .Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum.Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L.Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . ia boleh menambah selera makan seseorang. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan. .Hymenocallis littoralis (Jacq.Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam.) Salisb. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah.

demam kuning dan tekanan darah tinggi. Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav.Taburan & Ekologi: . . . Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika.Centella asiatica (L. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya. Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan. ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair.Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus.) Urb.Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort. diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin. Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis. kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik.

Taburan & Ekologi: . . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu.Kalanchoe pinnata (Lam. .Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’. Eurycoma longifolia Jack. Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari.) Pers. Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai.Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk.

aliah. Nama botaninya Canarium spp. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. sakit tulang. jahe. Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. Nigeria. buah kedondong sedap dimakan.Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. bersama tanaman saka seperti nanas. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah.. . Menurut kepercayaan masyarakat setempat. batuk. air rebusan halia atau pati halia. sengugut dan sesak dada. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. kosmetik dan ubatan. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. Halia juga bersifat karminatif. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. migrin. Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. menguatkan tenaga batin. Australia danThailand.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. China. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. sakit gigi. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). Afrika Barat dan Caribbean. Asia Tenggara. Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. konfeksionari. halia kering dan halia bergula. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. halia kering. pokok getah dankelapa sawit. Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. jae. lia (Indonesia).

pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. iaitu B. Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. glabra. dibuat kerabu danjeruk. pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). dan kawasan hiasan laman. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama. B.Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. jeli. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. mudah dijaga. Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. dan B. Berasal dari Amerika Selatan. jus dan sup. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. baik selapis mahupun banyak lapis. Semasa pokok bunga kertas berbunga. Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. acar. seorang Komander Laut Perancis. iaitu Bougainvilla. spectabilis. kawasan perumahan. Mrs. Nama Inggeris bunga ini. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. Nama . masak kari. Butt. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah.

dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar". Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm. Nama botaninya Anthurium andraeanum. Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria.Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang . berbunga di musim panas sampai musim gugur.[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap. Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka. negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. dengan kepalanya berkuntum besar. Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. dan Akar Chempaka Hutan. Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan. Pada tahun 1872. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae. Saiz pokok ini besar. Pokok Bunga Akar Kuning.

berkelopak 5. bunga Mawar melambangkan bunga cinta. .tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil.gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar. R.biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. Nama sainsnya Impatiens balsamina.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia. dan kini dalam kebudayaan Melayu.bunga mawar mempunyai bau harum. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial.bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi. Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya. negara bagian Washington. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu.dan selatan china. R. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot. Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle.Dalam kebudayaan barat. mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia. Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl. utara myanmar. Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu). Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii. tergolong dalam kumpulan Angiosperm. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini.runcing.kuning atau krim. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Amerika Serikat. Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar.berwarna putih .

Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau. Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka. 5. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Kegunaan 1. 6. 2.[1][2]. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura.000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi.Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma).000 spesies. Pokok berbunga pertama adalah angiosperma. Mewangikan rambut. 4. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang. . Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut. akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu. Merawat luka. airrebusan diembun semalaman. Bahagian yang digunakan ialah kulit batang. daun dan bunga.

Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki. Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. Buahnya pula berbentuk tangkai.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan. et Th. kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut. yang berasal pada Amerika tropik. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning. merah jambu. Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki. Terdapat sekitar 100 jenis lantana. warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. Baunya lebih kuat pada waktu senja. . Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. dan rumah. f.Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan. ungu dan kuning kemerahan. Nama botaninya Cananga odorata (Lam.) Hk.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena. ini kerana pokoknya yang beracun. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar. berwarna hijau. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu. Verbenaceae. merah dan biru kehitaman. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan . Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju.

Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. melati casablanca (Jasminum officinalle). Menyuru (Banda). Melur (Gayo dan Batak Karo). Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. . yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. Dalam tahun 1919 ditemukan melati J. Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain. dan Manyora (Timor). penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. kosmetika. Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia. Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara.parfum. Getahnya. Di Italia. bahan industri minyak wangi. juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp. terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin.Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici. serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. sepertiteh melati yang populer di Indonesia. DiIndonesia. parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923. salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). officinale). terutama suku Jawa dan Sunda. Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J. Manduru (Menado). karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar). Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali).Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun. Meulu cutatau Meulu China (Aceh). farmasi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful