Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj. Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai. Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi.Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . . . – Vill. seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama.Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit. Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit. Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan. Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda.Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern.Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin. .Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

Citrus hystrix DC.Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass.Imperata cylindrica (L.Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut. buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk. Beauv. Menurut tradisi. Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak. .) P.Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur. digunakan untuk melicinkan kulit. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya.Taburan & Ekologi: . . Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum.Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam. ia boleh menambah selera makan seseorang. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya. Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah.Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L. .Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India. Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita . .) Ait. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan.) Salisb.Hymenocallis littoralis (Jacq. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan.Centella asiatica (L. Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis. demam kuning dan tekanan darah tinggi.Taburan & Ekologi: . diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin. . Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika.Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort. Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya. Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik.) Urb. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . . ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair.Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus.Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav.

Eurycoma longifolia Jack. .) Pers. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai.Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu.Taburan & Ekologi: .Kalanchoe pinnata (Lam. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’. .Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk. Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki. Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka.

halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. jae. sakit gigi. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. pokok getah dankelapa sawit. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. migrin.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Halia juga bersifat karminatif. air rebusan halia atau pati halia. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. sengugut dan sesak dada. aliah. sakit tulang. halia kering dan halia bergula.Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. buah kedondong sedap dimakan. Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini. Asia Tenggara. Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. kosmetik dan ubatan. Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. batuk. . Afrika Barat dan Caribbean. menguatkan tenaga batin. Australia danThailand. Nama botaninya Canarium spp. bersama tanaman saka seperti nanas. Menurut kepercayaan masyarakat setempat. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut. Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. lia (Indonesia). Nigeria. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. konfeksionari.. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). China. halia kering. jahe. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain.

Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. jeli. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah. spectabilis. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. jus dan sup. iaitu Bougainvilla. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama.Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. glabra. pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. Semasa pokok bunga kertas berbunga. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. B. kawasan perumahan. mudah dijaga. seorang Komander Laut Perancis. dan kawasan hiasan laman. Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. dan B. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular. pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu. Butt. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). iaitu B. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia. masak kari. Nama Inggeris bunga ini. acar. Nama . dibuat kerabu danjeruk. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. baik selapis mahupun banyak lapis. Mrs. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. Berasal dari Amerika Selatan.

[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. berbunga di musim panas sampai musim gugur. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini. Nama botaninya Anthurium andraeanum.Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. Saiz pokok ini besar. dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar". dan Akar Chempaka Hutan. Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap. Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. dengan kepalanya berkuntum besar. Pokok Bunga Akar Kuning. Pada tahun 1872. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang . Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan. Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka. Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm. Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan.

dan kini dalam kebudayaan Melayu. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini. Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial. utara myanmar. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu.berkelopak 5.runcing. Amerika Serikat. Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya. tergolong dalam kumpulan Angiosperm.berwarna putih .bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi. bunga Mawar melambangkan bunga cinta.gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar. negara bagian Washington. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii.biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle. Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona. R. Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan.bunga mawar mempunyai bau harum. Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl.dan selatan china.kuning atau krim. R.Dalam kebudayaan barat. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. . mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia.tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot. Nama sainsnya Impatiens balsamina. Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu).

Pokok berbunga pertama adalah angiosperma.Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid. Mewangikan rambut. 4. 6. Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3. Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau. 2. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. 5.[1][2]. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita. Bahagian yang digunakan ialah kulit batang. airrebusan diembun semalaman. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka. Kegunaan 1. daun dan bunga. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh. Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura. Merawat luka. .000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam.000 spesies. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang. Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma). Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25.

Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning.Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut. Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter. ungu dan kuning kemerahan. f. Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. Baunya lebih kuat pada waktu senja. Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. dan rumah. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena. Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. Terdapat sekitar 100 jenis lantana. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki. Nama botaninya Cananga odorata (Lam. Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan. Buahnya pula berbentuk tangkai. yang berasal pada Amerika tropik. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan . Verbenaceae. Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar. merah dan biru kehitaman. . et Th. merah jambu. berwarna hijau.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju.) Hk. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu. ini kerana pokoknya yang beracun.

Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici. Dalam tahun 1919 ditemukan melati J. Meulu cutatau Meulu China (Aceh). sepertiteh melati yang populer di Indonesia. Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. farmasi. Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara. Manduru (Menado). officinale). Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. Di Italia. kosmetika. parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923. Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar).Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun. salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J. bahan industri minyak wangi. melati casablanca (Jasminum officinalle). terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin. Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia. yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali). DiIndonesia. Menyuru (Banda). terutama suku Jawa dan Sunda.Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. . juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp. karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain. Getahnya. Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. dan Manyora (Timor).parfum. Melur (Gayo dan Batak Karo).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful