Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai.Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma.Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin. . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan. Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi.Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit.Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit. – Vill. Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda.Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern. seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama. Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj. . .

. digunakan untuk melicinkan kulit. dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk.Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur. buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’. Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak. Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya. Citrus hystrix DC.) P. . Beauv. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Imperata cylindrica (L.Taburan & Ekologi: .Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass. Menurut tradisi.Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya.Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum. ia boleh menambah selera makan seseorang.) Salisb. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan.) Ait.Hymenocallis littoralis (Jacq.Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L. . . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah.Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India.Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam.

diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin.Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus. Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika. ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . .Taburan & Ekologi: .Centella asiatica (L. . Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan.Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .) Urb. demam kuning dan tekanan darah tinggi. Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis.Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav. kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik. Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya. Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan.

.Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk. Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki.) Pers.Taburan & Ekologi: .Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu. Eurycoma longifolia Jack.Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari. . Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Kalanchoe pinnata (Lam.

menguatkan tenaga batin. Afrika Barat dan Caribbean. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). sakit tulang. China. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. kosmetik dan ubatan. bersama tanaman saka seperti nanas. tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut. Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. batuk.Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. lia (Indonesia). . halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri.. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. Nama botaninya Canarium spp. Nigeria. migrin. jae. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Menurut kepercayaan masyarakat setempat. konfeksionari.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. sengugut dan sesak dada. sakit gigi. Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. Asia Tenggara. Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini. Halia juga bersifat karminatif. jahe. Australia danThailand. pokok getah dankelapa sawit. aliah. air rebusan halia atau pati halia. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. buah kedondong sedap dimakan. halia kering dan halia bergula. halia kering. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah. menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar.

Mrs. iaitu B. dan kawasan hiasan laman. Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna.Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. acar. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. kawasan perumahan. Semasa pokok bunga kertas berbunga. Butt. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. Nama . Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia. jeli. baik selapis mahupun banyak lapis. masak kari. jus dan sup. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. iaitu Bougainvilla. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). B. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama. Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. Nama Inggeris bunga ini. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. spectabilis. Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. seorang Komander Laut Perancis. glabra. Berasal dari Amerika Selatan. dan B. pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. dibuat kerabu danjeruk. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. mudah dijaga.

Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria.Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. berbunga di musim panas sampai musim gugur. Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm. dengan kepalanya berkuntum besar. dan Akar Chempaka Hutan. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka. Nama botaninya Anthurium andraeanum. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang . Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan. Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini. Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. Saiz pokok ini besar. Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). Pada tahun 1872. Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae. Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. Pokok Bunga Akar Kuning. dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar".[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm.

Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl.tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil.dan selatan china.kuning atau krim. Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu). utara myanmar.gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar.bunga mawar mempunyai bau harum. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu. R. tergolong dalam kumpulan Angiosperm. Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona. Amerika Serikat. Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle. Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya.berkelopak 5. Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial. dan kini dalam kebudayaan Melayu. negara bagian Washington.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia. . Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii. R.biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Nama sainsnya Impatiens balsamina. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini.bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot.Dalam kebudayaan barat.berwarna putih . Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar. mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia.runcing. bunga Mawar melambangkan bunga cinta.

Merawat luka. Bahagian yang digunakan ialah kulit batang.[1][2]. Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22. daun dan bunga. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka.Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid. . akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25. 5. Kegunaan 1. Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. Pokok berbunga pertama adalah angiosperma. 4.000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi. Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau. Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid. Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut. Mewangikan rambut. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh.000 spesies. 2. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma). Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. 6. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang. airrebusan diembun semalaman. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita.

) Hk. Nama botaninya Cananga odorata (Lam. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut. berwarna hijau. Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. ungu dan kuning kemerahan.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan . yang berasal pada Amerika tropik. Baunya lebih kuat pada waktu senja. f. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. . warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. Buahnya pula berbentuk tangkai. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar. merah jambu. dan rumah. merah dan biru kehitaman. Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju.Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . Verbenaceae. ini kerana pokoknya yang beracun. Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter. Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan. Terdapat sekitar 100 jenis lantana. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning. Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja. et Th. Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki.

sepertiteh melati yang populer di Indonesia. Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali). yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. Melur (Gayo dan Batak Karo). officinale). Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara.Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici.Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun. bahan industri minyak wangi. DiIndonesia. Meulu cutatau Meulu China (Aceh). penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. melati casablanca (Jasminum officinalle). Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J. kosmetika. dan Manyora (Timor). Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp. Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia.parfum. karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. terutama suku Jawa dan Sunda. serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923. Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar). . Di Italia. Manduru (Menado). farmasi. Dalam tahun 1919 ditemukan melati J. salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). Menyuru (Banda). Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. Getahnya. Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain. terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful