Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi. . Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit.Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern. .Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit. seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama.Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . .Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma. Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda. Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai. – Vill. Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj. Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan.

Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya.Taburan & Ekologi: . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Imperata cylindrica (L. Beauv. Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak.Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass. Menurut tradisi. . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . digunakan untuk melicinkan kulit. buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’.Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur. dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk.) P. Citrus hystrix DC. .Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut.

Hymenocallis littoralis (Jacq.Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum.Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L. Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah. . Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita . Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya.) Ait. .) Salisb.Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam.Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . ia boleh menambah selera makan seseorang. Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan.

Centella asiatica (L. kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik. diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin. Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya. Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika.Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort.) Urb. . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan.Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav. . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis.Taburan & Ekologi: . demam kuning dan tekanan darah tinggi.Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus. ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair. Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan.

) Pers. . Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki. Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari.Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu. . Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka.Kalanchoe pinnata (Lam.Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai.Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’.Taburan & Ekologi: . Eurycoma longifolia Jack. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

aliah. sakit tulang. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. menguatkan tenaga batin. Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. . Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. Nama botaninya Canarium spp. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini.. sakit gigi. kosmetik dan ubatan. konfeksionari. batuk. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. Menurut kepercayaan masyarakat setempat. halia kering. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). halia kering dan halia bergula. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. Afrika Barat dan Caribbean. air rebusan halia atau pati halia. jahe. Asia Tenggara. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. bersama tanaman saka seperti nanas. buah kedondong sedap dimakan. jae.Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan. menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. China. pokok getah dankelapa sawit. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. Nigeria. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah. Australia danThailand. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. sengugut dan sesak dada. lia (Indonesia). Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. migrin. Halia juga bersifat karminatif. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri. tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak.

Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. mudah dijaga. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah. pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular. Mrs. Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. glabra. acar. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. seorang Komander Laut Perancis. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. Berasal dari Amerika Selatan. Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. Nama Inggeris bunga ini. Nama .Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. masak kari. Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia. iaitu Bougainvilla. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). B. jeli. baik selapis mahupun banyak lapis. jus dan sup. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. dan B. Semasa pokok bunga kertas berbunga. kawasan perumahan. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. dibuat kerabu danjeruk. dan kawasan hiasan laman. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. Butt. spectabilis. iaitu B.

Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria. dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar". Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka.[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. berbunga di musim panas sampai musim gugur. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae. Pokok Bunga Akar Kuning. Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. dengan kepalanya berkuntum besar. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang . Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini.Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm. dan Akar Chempaka Hutan. Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap. Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. Saiz pokok ini besar. Pada tahun 1872. Nama botaninya Anthurium andraeanum.

gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar.berwarna putih . Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini.biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. . Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar.Dalam kebudayaan barat. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot. Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. negara bagian Washington. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii. bunga Mawar melambangkan bunga cinta.bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi. Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona. Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial. Nama sainsnya Impatiens balsamina. Amerika Serikat. R. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia.runcing. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous.tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil.dan selatan china. Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu).kuning atau krim. utara myanmar. Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya. tergolong dalam kumpulan Angiosperm. Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle. dan kini dalam kebudayaan Melayu. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu. R.berkelopak 5. mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia.bunga mawar mempunyai bau harum.

Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. daun dan bunga.Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. 5. Mewangikan rambut. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita. Pokok berbunga pertama adalah angiosperma. Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau. Bahagian yang digunakan ialah kulit batang. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh. 4. 2. Kegunaan 1. airrebusan diembun semalaman.000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi. 6. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma). Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura.000 spesies. . Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut. Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22. Merawat luka.[1][2]. Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang.

Terdapat sekitar 100 jenis lantana. ini kerana pokoknya yang beracun. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning. merah jambu. Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. dan rumah. Verbenaceae.Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. berwarna hijau. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju. Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki. merah dan biru kehitaman. . Nama botaninya Cananga odorata (Lam. yang berasal pada Amerika tropik.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan. ungu dan kuning kemerahan. Buahnya pula berbentuk tangkai. Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar. Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena. Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan . Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan.) Hk. kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. et Th. f. Baunya lebih kuat pada waktu senja. warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu.

bahan industri minyak wangi. melati casablanca (Jasminum officinalle). penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali). Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar). Manduru (Menado). officinale). Meulu cutatau Meulu China (Aceh). farmasi. yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. Di Italia.Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun. Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain. . Melur (Gayo dan Batak Karo).parfum. Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici. terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin. Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. kosmetika. salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). terutama suku Jawa dan Sunda.Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara. Dalam tahun 1919 ditemukan melati J. Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J. sepertiteh melati yang populer di Indonesia. dan Manyora (Timor). DiIndonesia. Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923. Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. Getahnya. Menyuru (Banda). Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia. karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful