Aloe barbadensis Miller.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LILIACEAE Lidah Buaya Aloe Vera, Barbados Aloe Aloe, sejenis bahan ekstrak daripada tumbuhan ini, ialah sumber utama untuk ubat. Daunnya mengandungi sejenis jus pekat dan jernih yang digunakan untuk pelbagai jenis rawatan; luka, kulit kering, jerawat, malah ruam yang gatal.

- Taburan & Ekologi: Dibawa masuk ke Malaysia dari Amerika Selatan. Banyak digunakan di Malaysia sebagai tanaman hiasan dan juga untuk tujuan perubatan.

Coleus blumei Benth.
Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : - Kegunaan: LABIATAE Ati-Ati, Nilam Merah Coleus Daunnya direbus dan airnya diminum untuk menghapus kecacingan. Kadang kala ia digunakan untuk perancangan keluarga.

- Taburan & Ekologi: Ditanam sebagai tanaman hiasan sama ada di dalam pasu atau di atas tanah.

Masyarakat Melayu setempat menggunakan daun dan kulit kayunya untuk mengubati cirit-birit. . Spesies ini berasal dari Amerika Selatan dan mungkin dibawa masuk ke rantau ini oleh orang Belanda. Bijinya boleh digoreng dan sangat popular di Perlis dan Langkawi.Anacardium occidentale Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: Terdapat dengan banyaknya di lantai hutan yang lembap di Wang Burma. Ia membantu mengecutkan otototot rahim dan faraj. – Vill. Lazimnya ia tumbuh subur di sepanjang kawasan pesisiran pantai berhampiran dengan pantai.Kegunaan: MYRSINACEAE Kacip Fatimah Fatimah Childbirth Medicine Seluruh tumbuhan ini direbus dan airnya diminum oleh wanita selepas bersalin. seperti lain-lain tumbuhan daripada famili yang sama. . .Taburan & Ekologi: Labisia pumila (Blume) Fern.Kegunaan: ANACARDIACEAE Gajus Cashew Nut Tree Seluruh bahagian tumbuhan ini mengandungi sap yang boleh merengsakan kulit. Pucukya dimakan sebagai ulam dan tangkai buahnya yang bergembung juga boleh dimakan.

Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Kegunaan: RUTACEAE Limau Purut Ghosts Lime Daunnya direndam dalam air dan digunakan untuk mencuci rambut. dikeringkan dan ditumbuk hingga menjadi serbuk. buahnya dipotong kepada beberapa bahagian kecil. .) P. . Ditanam di kampung-kampung kerana buahnya. Daunnya juga digunakan dalam sejenis masakan Siam-Melayu yang popular dipanggil `Tom Yam’.Imperata cylindrica (L. digunakan untuk melicinkan kulit. Beauv. Menurut tradisi.Taburan & Ekologi: .Taburan & Ekologi: Rumpai ini ialah tumbuhan yang paling banyak terdapat di seluruh negara di kawasan tanah terbiar dan kurang subur. Citrus hystrix DC. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Satintail Akar dan rizomnya direbus dan airnya diminum untuk menambah selera makan seseorang terutama di kalangan kanak-kanak.Kegunaan: GRAMMINAE Lalang Congo Grass.

Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Ditanam secara meluas sebagai tanaman hiasan kerana keharuman bunganya. . ia boleh menambah selera makan seseorang.Kegunaan: OLEACEAE Melur Arabian Jasmine Daunnya ditumbuk dan digunakan untuk mengubati demam. Seluruh tumbuhan ini ditumbuk dan digunakan untuk mengubati sendisendi yang bengkak dan tulang-tulang yang patah.) Ait.Taburan & Ekologi: Kemungkinan tumbuhan ini berasal dari India. .Kegunaan: AMARYLLIDACEAE Melong Kecil Tidak diketahui Penduduk setempat percaya bila batangnya yang di bawah tanah direbus dan airnya diminum. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Hymenocallis littoralis (Jacq. Kadang kala ia digunakan sebagai julap bagi wanita .) Salisb.Taburan & Ekologi: Jasminum sambac (L.

Taburan & Ekologi: Heliconia rostrata Ruiz & Pav.Taburan & Ekologi: . . ianya terdapat dengan banyaknya di kawasan tanah berair. kini ditanam secara meluas sebagai tumbuhan hiasan kerana dedaun dan jambak bunganya yang menarik. Indian Pennywort Daunnya ditumbuk dalam air dan airnya diminum sebagai tonik untuk penjagaan kulit dan juga untuk membantu ketakcernaan. diminum sebagai agen penyejuk kerana ia mengandungi banyak vitamin. Air seduhan sama ada daripada keseluruhan tumbuhan ini atau daunnya. Ini ialah sejenis tumbuhan pantropikal tetapi di Malaysia dan di Perlis.Kegunaan: UMBELLIFERAE Pegaga Asian Pennywort.Centella asiatica (L. .Kegunaan: HELICONIACEAE Pisang Tali Heliconia Rizomnya direbus dan airnya diminum untuk sakit usus. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . demam kuning dan tekanan darah tinggi. Kadang kala ia ditanam di dalam pasu sebagai tanaman hiasan.) Urb. Tumbuhan asli dari bahagian tropika Amerika. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .

Eurycoma longifolia Jack.Kegunaan: SIMAROUBACEAE Tongkat Ali Bitter Antidote Seluruh tumbuhan ini terutama akarnya direbus dan airnya diminum untuk mencegah daripada digigit nyamuk. Wanita juga mengambilnya bagi tujuan yang sama tetapi mereka lebih suka mengambil ‘Sehelai Setahun’.Kalanchoe pinnata (Lam. Biasa didapati di hutan-hutan primer dan sekunder terutama berhampiran pesisiran pantai. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : .Taburan & Ekologi: Kadang kala tumbuhan ini terdapat di pinggir hutan terutama di Hutan Simpan Wang Mu. . Ia sangat terkenal kerana khasiatnya yang dapat meningkatkan tenaga batin kaum lelaki. Di Malaysia ia mungkin salah satu tumbuhan yang sentiasa dicari-cari. .Taburan & Ekologi: .Kegunaan: CRASSULACEAE Setawar Life Plant. Keluarga : Nama Tempatan : Nama Inggeris : . Leaf Plant Daunnya ditumbuk dan disapukan untuk mengubati kudis dan luka.) Pers.

Asia Tenggara. menambahkan air mani dan membuang angin yang terdapat di dalam usus kecil dan usus besar. kosmetik dan ubatan. stimulant dan pembunuh kuman jika diambil sebagai ubat. Australia danThailand. China.. Penanaman halia di Malaysia boleh dikatakan masih diusahakan secara kecil-kecilan sebagai tanaman tunggal atau selingan Kegunaan Masakan dan makanan Halia digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan dalam bentuk halia segar. jae. sakit gigi. Halia juga boleh diproses sebagai serbuk halia. Halia juga bersifat karminatif. batuk. Tanaman ini dipercayai berasal dari Chinadan kemudian merebak penggunaannya ke India. konfeksionari. Afrika Barat dan Caribbean. Tidak terdapat bukti saintifik mengenai hal ini. menguatkan tenaga batin. Buah kedondong dipanggil dengan nama buah amrah di hilir Perak. sengugut dan sesak dada. buah kedondong sedap dimakan. migrin. Minyak halia boleh dijadikan bahan perisa minuman buah-buahan. Nama botaninya Canarium spp. Ubat-ubatan dari halia juga dikatakan boleh mengawal beberapa penyakit seperti deman. Halia juga dikenali sebagai ginger (bahasa Inggeris). Menurut kepercayaan masyarakat setempat. tidak sesuai untuk wanita hamil kerana tumbesaran bayi akan terbantut. jahe. Halia dikatakan dapat membantu menghadamkan makanan. bersama tanaman saka seperti nanas. halia kering. Kedondong ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. dan kinkhatau khingdaen (Thailand). air rebusan halia atau pati halia. lia (Indonesia). halia kering dan halia bergula. aliah. Perubatan Biasanya dalam perubatan halia diambil dalam bentuk minuman halia. Antara negara yang banyak mengeluarkan halia ialah India. Nigeria. Bahan aktif dalam ekstrak halia ialah gingerols dan oleoresin. sakit tulang. .Halia (nama botani: Zingiber officinale Roscoe) merupakan sejenis tumbuhan yang selalu digunakan sebagai rempah perasa dalam masakan.[1] Kegunaan lain Halia boleh diproses untuk pengeluaran minyak dan hasil ekstrak. Penyelidikan yang dibuat oleh penyelidik Universiti Michigan yang diterbitkan di American Association of Cancer Research menunjukkan bahawa halia mampu membunuh sel barah. pokok getah dankelapa sawit. halia jeruk dan bahan perasa untuk pelbagai makanan seperti sos dan bakeri.

Pokok bunga kertas tergolong dalam famili Nyctaginaceae yang mengandungi 28 genus dan 250 spesies. adalah kebiasaannya botani bunga iniBougainvillea spp. Pokok bunga kertas menjadi pilihan ramai disebabkan bunga berwarna-warni yang cantik dan tahan lama. masak kari. kawasan perumahan. Pokok bunga kertas juga menjadi pilihan kacukan untuk menjadikan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai dahan dengan bunga yang berlainan warna. Berasal dari Amerika Selatan. telah menjadi pilihan tanaman hiasantropika yang sangat popular.Pokok Kedondong berasal dari Asia Tenggara dan Asia Selatan. dan B. dan kawasan hiasan laman. dibuat kerabu danjeruk. spectabilis. jus dan sup. B. pengganti mangga dan limau nipis dalam sambal belacan. Kedondong yang sudah masak boleh dibuat jem. iaitu B. jeli. Nama Inggeris bunga ini. bahawa kebanyakan daunnya akan luruh dan meninggalkan bunga-bunga dan dahan-dahan yang menarik. Mrs. baik selapis mahupun banyak lapis. Nama . Terdapat tiga spesies utama bougainvilla di Malaysia. acar. Banyak kacukan telah dilakukan daripada tiga spesies asal ini untuk menghasilkan pokok bunga kertas yang mempunyai pelbagai warna kelopak. Pokok bunga kertas kini juga menjadi pilihan bagi menghasilkan pokokbonsai renek. Pokoknya yang cepat membesar boleh mencecah ketinggian 45 meter dan ukuran garis pusat 90 cm. glabra. iaitu Bougainvilla. Semasa pokok bunga kertas berbunga. mudah dijaga. Kedondong yang hijau sesuai dibuat rojak. serta pokoknya yang tahan lama sehingga melebihi 20 tahun (jika dijaga dengan betul). pula dinamakan sempena nama Louis Antoine de Bougainville. Pokok bunga kertas mendapat nama disebabkan bunganya yang nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. Pokok Bunga Kertas (bahasa Inggeris: "bougainvillea") mempunyai bunga berwarna-warni yang berkembang sepanjang tahun dan oleh itu. seorang Komander Laut Perancis. pokok bunga kertas sering ditanam di taman-taman. Khasiat Buah kedondong boleh dimakan mentah. Butt.

Dahlia termasuk bunga yang terlambat dikembang-biakkan. Pokok Bunga Anthurium merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Perkataan "bunga matahari" juga digunakan untuk mengertikan semua tumbuhan dalam genus Helianthus yang kebanyakannya pokok saka. dan Akar Chempaka Hutan. Pada tahun 1872. nama saintifiknya Allamanda cathartica merupakan tumbuhan hiasan genus Allamandadalam familia Apocynaceae.Pokok bunga matahari (Helianthus annuus) ialah sejenis pokok semusim dalam familiAsteraceae yang berasal dari benua Amerika. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. negeri Belandamenerima sekotak umbi Dahlia yang dikirim dari Meksiko. Oleh yang demikian pokok bunga kemboja jarang ditanam di halaman-halaman rumah. dengan kepalanya berkuntum besar. Pokok Bunga Akar Kuning. Bunga kemboja (bahasa Inggeris: frangipani atau plumeria) selalu dikaitkan dengan kawasan perkuburan di Malaysia. Nama botaninya Anthurium andraeanum. Batang pokok bunga ini boleh bertumbuh setinggi 3 meter. berbunga di musim panas sampai musim gugur. Dahlia adalah tanaman perdu berumbi yang sifatnya tahunan (perenial). Pokok ini berasal dari Brazil dan digunakan untuk mengubati malaria. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous.[1] atau juga dikenali sebagai Bunga Loceng. Dari sekotak umbi bunga Dahlia ternyata hanya satu umbi yang berhasil berbunga namun menghasilkan bunga indah berwarna merah dengan daun bunga yang . Saiz pokok ini besar. Dahlia adalah bunga nasional negara Meksiko yang juga merupakan negara asal bunga ini. Warna bunga putih kekuning-kuningan dan saiznya kira-kira 8 cm. dan bunganya pula boleh mencapai diameter 30 cm dengan benih-benih "besar". Tumbuhan Amerika Selatan ini tumbuh dengan subur di kawasan terik cahaya matahari dan tanah lembap.

R. . Tanaman dahlia adalah makanan larva beberapa spesies Lepidoptera (jenis kupu-kupu).biasanya mawar kampung (damask rose)mempunyai bau yang paling kuat. negara bagian Washington. Nama sainsnya Impatiens balsamina. dan kini dalam kebudayaan Melayu. R. Bunga Mawar adalah satu bunga baru bagi bangsa Melayu dan merupakan satu kebudayaan asing yang baru bertapak di dunia Melayu.bersesuaian dengan namanya gigan bermaksud gergasi. Pokok berbunga pertama adalah angiosperm. Bunga Mawar adalah salah satu tumbuhan berbunga parennial.dan selatan china. tergolong dalam kumpulan Angiosperm.berkelopak 5. sehingga Dahlia merupakan komoditas penting bagi industri bunga potong dan tanaman pot. Bunga Dahlia dinamakan untuk menghormati ahli botani berkebangsaan Swedia dari abad ke-18 yang bernama Anders Dahl.tanpa baka dari spesis ini bunga mawar yang kita kenali cuma bunga yang kecil. Manfaat Bunga Dahlia yang kita kenal sekarang terdiri dari ratusan kultivar.gigantea Penyumbang baka kelopak bunga besar. Amerika Serikat. Sebagian besar varietas tanaman Dahlia menghasilkan bunga yang warnanya cerah dan mempesona. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous.runcing. Ahli tanaman berhasil mengembang biakkan Dahlia yang kemudian dinamakan Dahlia juarezii. Dahlia juarezii merupakan nenek moyang semua bunga Dahlia hibrida (persilangan) yang terdapat sekarang ini. mawar ini merupakan spesis mawar terbesar didunia. Dahlia juga merupakan bunga resmi kota Seattle. utara myanmar. bunga Mawar melambangkan bunga cinta. Pokok Keembong (bahasa Inggeris: Garden balsam) merupakan sejenis pokok renek yang menyebar biji benih dengan cara meletupkan buahnya.bunga mawar mempunyai bau harum.Dalam kebudayaan barat.kuning atau krim.berwarna putih . Pokok Bunga Mawar atau ros merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan.gigantea merupakan spesis mawar asli utaraindia.

airrebusan diembun semalaman. daun dan bunga. Merawat luka. Merawat sakit gigi dan boleh menghilangkan nafas berbau. Pucuk daunnya boleh dibuat ulam bagi mengecutkan rahim dan mengetatkan peranakanwanita. Pokok berbunga pertama adalah angiosperma.000)[3] disebabkan pertikaian taksonomi. Taman Botani Diraja Kew menyenaraikan 880 genus dan hampir 22. akan tetapi jumlah yang tepat tidak diketahui (mungkin sehingga 25. Merawat ruam bernanah Beberapa kuntum bunga tanjung direbus bersama 2 sudu besar Jintan Hitam. berbunga daripada Orchidaceae) Anggerik ialah famili terbesar (Angiosperma). Pokok yang boleh mencapai ketinggian sekitar 3 meter ini mempunyai ciri yang amat digemari oleh pereka lanskap dan peminat lanskap iaitu bunganya yang berbau wangi serta buahnya yang menarik burung dan haiwan lain untuk datang. 6. . 2. 4. Merawat ozena atau rinitis Jus daun bunga tanjung dijadikan ubat titis hidung dua kali sehari dan dilakukan sehingga sembuh. Air ditapis dan dimandikan pesakit dengan air tersebut. Tumbuhan berbunga mula muncul pada zaman Cretaceous. Pokok Bunga Tanjung (mimusops elengi) dari famili Sapotaceae berasal dari kepulauan Indo-Cina dan Semenanjung Tanah Melayu.[1][2]. Mewangikan rambut. Air rebusan kulit batang pokok digunakan untuk mencuci luka. Bunga anggerik merupakan sejenis tumbuhan berbunga yang sering di tanam sebagai pokok hiasan. Kegunaan 1.Bunga anggerik (bahasa pohon Inggeris: Orchid.000 spesies. Kulit batang pokok direbus bersama air dan dibuat kumur selama empat hari 3. merupakan bunga kebangsaan bagi negara Singapura. Bahagian yang digunakan ialah kulit batang. Biasanya bunga tanjung direndam ke dalam minyak kelapa dan dilumur ke rambut. 5. Kini nama Inggeris digunakan secara meluas dengan ejaan Orkid.

Pokok kenanga kawin biasanya kurang kuat keharumannya berbanding pokok kenanga tradisional asal. Kelebaran tumbuhan ini boleh mencapai ke 8 kaki.) Hk. Ia spesies berbunga dalam keluargaverbena. Warna bunga ini juga berubah megikut peringkat iaitu dari warna putih ke warna kuning. kemungkinannya disebabkan faktor bagi menarik serangga pendebungaan yang aktif pada waktu tersebut. Bunga tumbuhan ini berbentuk payung dan mempunyai pelbagai warna dari kuning. Batangnya berduri dan daunnya pula berbau yang kurang menyenangkan .Pokok Bunga Tahi Ayam atau juga dikenali sebagai Bunga pagar mempunyai merupakan nama saintifik Lantana tumbuhan Camara . Pokok Lantana ini lazimnya sangat jarang dirosakkan serangga ataupun haiwan. Bunga Kenanga merupakan bunga tradisional yang amat digemari di Malaysia pada suatu masa dahulu kerana baunya yang harum semerbak. warna jingga ke warna merah dan warna pink ke warna ros kemerahan. Bagaimanapun pokok kenanga kawin mampu berbunga walaupun mencapai ketinggian kurang dari 2 meter. Buahnya pula berbentuk tangkai.[1][2][3] Ia telah disebarkan kebahagian lain dunia sebagai tumbuhan hiasan dan dianggap spesies invasif dikebanyakan kawasan tropik dan separa-tropik. Nama botaninya Cananga odorata (Lam. berwarna hijau. merah dan biru kehitaman. ungu dan kuning kemerahan. Pokok Kenanga merupakan sejenis pokok saka hutan malar hijau yang besar. Ia merupakan sejenis pokok renek berbulu dan digunakan dalam perubatan Melayu. yang berasal pada Amerika tropik. Bunganya sering dipetik dan disimpan dalam lipatan kain bagi mengharumkan baju. Kebiasaannya tumbuhan renek ini hanya didapati di negara-negara beriklim lembap sahaja. merah jambu. ini kerana pokoknya yang beracun. Verbenaceae. Terdapat sekitar 100 jenis lantana.[4] Pokok Bunga Tahi Ayam (Lantana Camara) merupakan sejenis pokok berbunga yang mempunyai bentuk yang cantik tetapi berbau kurang menyenangkan. Perubahan warna ini berubah mengikut kepada iklim. et Th. dan rumah. Ketinggiannya boleh mencapai 3-5 kaki. f. Baunya lebih kuat pada waktu senja. Pokok Kenanga merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negaranegara ASEAN yang lain. .

Melur (Gayo dan Batak Karo). Nama-nama daerah untuk melati adalah Menuh (Bali). Di Indonesia nama melati dikenal oleh masyarakat di seluruh wilayah Nusantara. Meulu cutatau Meulu China (Aceh). DiIndonesia. penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. Malete (Madura) serta Beruq-beruq(Mandar).Mundu (Bima dan Sumbawa) Salam (UMI). Bunga ini merupakan suatu keharusan hiasan rambut pengantin dalam upacara perkawinan berbagai suku di Indonesia. Manduru (Menado). parkeri di kawasan India Barat Laut yang kemudian dibudidayakan di Inggris pada tahun 1923.Melati merupakan berupa perdu berbatang tanaman tegak yang bunga hidup hias menahun. Pokok Bunga Cempaka Hutan merupakan sejenis pokok beracun. sepertiteh melati yang populer di Indonesia. terutama yang terdapat pada bunga dan tangkai daun mempunyai bahan kimia Allamandin. kosmetika. Jenis lain yang juga populer adalah melati gambir (J. Melati Manfaat Bunga melati bermanfaat sebagai bunga tabur. Dalam tahun 1919 ditemukan melati J.parfum. terutama suku Jawa dan Sunda. Pokok Bunga Cempaka Bunga Hutan atau Akar lain. sambac) yang diperkenalkan oleh Duke Casimo de Medici. bahan industri minyak wangi. Menyuru (Banda). juga dikenali sebagai pokok kuning adalah Nama sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang saintifiknya Allamanda spp. yang disebut Spanish Jasmine ditanam tahun 1692 untuk dijadikan parfum. . Tahun 1665 di Inggris dibudidayakan melati putih (J. dan Manyora (Timor). farmasi. Di Italia. salah satu jenis melati dijadikan sebagai "puspa bangsa" atau simbol nasional yaitu melati putih (Jasminum sambac). Ia menyebabkan tindak balas kimia dengan kulit dan menyebabkan keradangan kimia. officinale). karena bunga putih kecil yang harum ini melambangkan kesucian dan kemurnian. serta dikaitkan dengan berbagai tradisi dari banyak suku di negara ini. Getahnya. melati casablanca (Jasminum officinalle).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful