User ID :Anonymous Jabatan KPKT

:

Tarikh : Mon 07/12/2010 09:00 PM Bahagian Bahagian Teknologi : Maklumat

MAKLUMAT UMUM Penyampai Tarikh Hari Majlis Tempat Berkaitan Isu/Majlis : MENTERI Kategor UCAPAN i: PERASMIAN Bahasa : Bahasa Melayu

: 07/26/2008 : Sabtu : HARI ANUGERAH SMK SUNGKAI : SMK SUNGKAI : ANUGERAH KHIDMAT CEMERLANG

TEKS UCAPAN PENUH

Tn. Hj. Kamaaruddin Bin Muhammad Yang Berusaha Pengetua SMK Sungkai, PJK; Penolong-penolong Kanan Pentadbiran SMK Sungkai, Wakil Pegawai Pelajaran Daerah Batang Padang, Wakil Pejabat Daerah dan Tanah Daerah Batang Padang, Guru-guru dan Warga SMK Sungkai, Yang dihormati Yang DiPertua PIBG SMK Sungkai dan barisan jawatankuasa tertinggi, Yang Setia Ketua Balai Polis Sungkai, Yang Berusaha Penghulu Mukim Sungkai, Ketua-ketua Kampung,

malah merugikan semua pihak. bercakap dan berinteraksi dengan pelajar. Pihak sekolah dan ibu bapa. Memandangkan pendidikan menyuburkan kualiti kehidupan dan bersifat dinamik. ibu bapa dan masyarakat. khususnya kepada para pelajar dan ibu bapa yang telah menunjukkan keintelektualan dan sahsiah yang cemerlang. Saya juga dimaklumkan bahawa pencapaian pelajar dalam bidang akademik dan kokurikulum di sekolah ini amat membanggakan. sebaik-baiknya wujudkan suasana kolaboratif dengan sentiasa berbincang. berpakaian. Sehubungan dengan itu.55 %. Sementara pencapaian sekolah dalam kokurikulum mencapai kejayaan sehingga ke peringkat daerah dan negeri. Saya difahamkan tenaga pengajar di sekolah ini seramai 72 orang dengan jumlah murid 832 orang. Iltizam dan komitmen pelajar-pelajar ini perlu dihargai. Ibu . Pelajar sekolah ini juga mendapat johan daerah dalam Pertandingan Bola Sepak Peringkat Daerah Batang Padang Bawah 18 Tahun. Tahniah dan terima kasih juga kepada guru-guru yang berjaya memartabatkan profesion peguruan sehingga mampu membantu kerajaan melahirkan modal insan yang berkualiti serta berjiwa patriotik. dengan prestasi pencapaian peratus lulus SPM pada tahun 2007 ialah 80. Saya sebenarnya begitu bersyukur dan gembira dijemput hadir dalam majlis ini bersama-sama dengan pihak tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Perkara ini penting kerana masyarakat akan membuat tanggapan terhadap guru berasaskan cara mereka berfikir. guru perlu mewujudkan tanggapan yang positif terhadap diri dan kerjayanya. Terlebih dahulu saya mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada semua pihak yang hadir dalam majlis ini.4% dan STPM 91. Naib Johan Mengarang Esei Bahasa Tamil peringkat negeri Perak dan tempat ketiga dalam acara memanah di peringkat negeri Perak. institut perguruan dan matrikulasi. Hindarkan sebarang perbalahan kerana ini tidak menguntungkan. saya berharap pihak sekolah dan PIBG dapat bekerjasama mendepani segala cabaran dan permasalahan yang timbul. Tahniah sekali lagi kepada pelajar-pelajar berwawasan yang ada di dewan ini.Ibu bapa-ibu bapa pelajar dan para pelajar yang dikasihi sekalian. tanpa usaha guru-guru dan ibu bapa siapalah kita. Salam sejahtera. Semoga majlis yang amat bermakna ini dapat dijadikan asas permulaan anjakan paradigma menjana modal insan gemilang dan terbilang. Pada tahun ini sahaja sebanyak 28 orang pelajar lulusan STPM telah ditawarkan melanjutkan pelajaran ke universiti tempatan. Kerajaan sentiasa peka akan pentingnya ilmu bagi melahirkan modal insan gemilang. Beberapa buah bangunan tambahan sekolah dan asrama sedang dalam pembinaan dengan kos keseluruhan RM 6 juta.

tidak syak lagi sistem pendidikan menuntut kita untuk sentiasa memperbaharui diri dengan ilmu dan tekad yang baru dari semasa ke semasa. mengizinkan sekolah jenis kebangsaan wujud merupakan gambaran toleransi dalam memberi ruang dan pilihan kepada murid dalam kalangan semua kaum untuk belajar. untuk kita merenung ke depan buat mempersiapkan diri dan generasi akan datang bagi menghadapi pelbagai cabaran yang sudah tentu tidak sama lagi dengan yang ada pada hari ini. sekolah bestari dan sekolah satu sesi merupakan usaha terancang oleh kerajaan supaya asas integrasi dapat diperkukuh. Walau bagaimanpun. pengetua bertanggungjawab dan mahukan sekolah sentiasa berada dalam keadaan baik serta kondusif. Menginsafi hakikat ini. Pertama. untuk kita mengimbau sejenak dan menginsafi betapa bertuahnya kita berada di bumi Malaysia dengan menikmati pelbagai peluang pendidikan di dalam dan di luar negara. sebagai Menteri Kabinet Kerajaan Persekutuan. Realiti sosio-ekonomi-politik antara kaum menyebabkan isu integrasi sering berbangkit. harus diingat bahawa pendidikan yang mengutamakan aspek akademik semata-mata akan menyebabkan lahirnya generasi yang pintar tetapi tidak mampu menonjolkan kebestariannya dalam tindakan atau membuat keputusan. memenuhi tuntutan zaman dan lingkungan. asas perpaduan atau integrasi menjadi dasar dalam pendidikan negara. aspek kemanusiaan tidak diketepikan kerana melaluinya terdapat beberapa pertimbangan atau budi bicara bagi membolehkan pembentukan sahsiah yang seimbang. Guru-guru. sistem pendidikan masa kini memerlukan perubahan yang sememangnya tidak dapat dielakkan supaya selaras dengan keperluan semasa. Memperkasa sekolah kebangsaan. Oleh itu. Tuntutan zaman yang berubah memerlukan perubahan dari segi ilmu dan kemahiran. Lantaran itu. Saya percaya. Cuma kadangkala masalah disiplin berlaku tanpa disangka dan sebagai ibu bapa keikhlasan pengetua mengurus sekolah perlu dilihat secara positif. usaha kerajaan untuk menjadikan . Oleh hal yang demikian. misalnya masalah disiplin. saya menyeru ibu bapa merebut peluang yang disediakan oleh kerajaan. hendaklah bersifat rasional dan jangan cepat melatah menyalahkan pihak sekolah apabila timbul sesuatu masalah. kita mungkin perlu berhenti sejenak melihat perubahan dan perkembangan itu. Yang penting kesungguhan dan keinginan kita mengejar setinggi mana pencapaian yang dikehendaki. Oleh hal yang demikian. Pendekatan sekolah wawasan. saya menyarankan agar sentiasa memberi nilai tambah diri dengan terus belajar dan menambah ilmu supaya dengan itu kita semua akan terus relevan dengan perubahan zaman.bapa dan masyarakat pula. Sejak merdeka dan bermula daripada Akta Pendidikan 1961 sehingga Akta Pendidikan 1996. malah saya harap menyiasatnya terlebih dahulu. Walau bagaimanapun. Kedua. para pelajar dan ibu bapa serta masyarakat sekalian.

PIBG. Semua ini membuktikan komitmen kerajaan dalam usaha meningkatkan sistem pendidikan sejajar dengan hasrat kerajaan melahirkan modal insan yang berkualiti tinggi. Saya selaku Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan merangkap Ahli Parlimen Tanjong Malim akan sentiasa memberi sokongan penuh kepada pihak sekolah untuk melahirkan modal insan gemilang dan terbilang. Antara jenis bantuan yang telah berjaya dilaksanakan ialah Tabung Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin dengan peruntukan RM 343 juta. dan disegani pada peringkat duniapendidikan sudah bermula dari rumah lagi. pihak kerajaan melalui Kementerian Pelajaran Malaysia amat prihatin dengan masalah rakyat dengan menyediakan pelbagai bantuan untuk merapatkan jurang perbezaan pendidikan di antara sekolah bandar dan di luar bandar. Bantuan Perjalanan dan Pengangkutan Murid dengan peruntukan RM 9. kerajaan melalui kementerian telah memperuntukkan sebanyak RM 50 juta untuk Bantuan Makanan Khas Prasekolah. berhemah tinggi. ibu bapa dan masyarakat hendaklah membuka minda dan mengemaskinikan pengetahuan sedia ada sambil meneruskan usaha untuk melahirkan anakanak didik yang bukan sahaja berilmu pengetahuan tetapi juga berakhlak mulia.7 juta. Akhir kata kepada semua pihak yang terlibat menjayakan majlis ini saya ucapkan terima kasih. kerana sesungguhnya perpaduan dapat dibentuk melalui majlis seperti ini.7 juta dan Pemansuhan Yuran Peperiksaan dengan peruntukan RM 255 juta. golongan pendidik.1 juta. Pemansuhan Yuran Khas Sekolah dengan peruntukan RM 36. Skim Bantuan Tuisyen dengan peruntukan RM246.9 juta. ibu bapa dan para pelajar cemerlang kerana komited menjayakan program sekolah. Bantuan Buku Teks dengan peruntukan RM 300 juta. Program Susu Sekolah dengan peruntukan RM26. Sempena Majlis Hari Anugerah SMK Sungkai ini. Pelbagai bantuan telah dan sedang disediakan oleh pihak kerajaan sepanjang tahun 2008 ini. Bantuan Makanan Asrama dengan peruntukan RM 1. Bersesuaian dengan itu.4 bilion.pendidikan sebagai penjana kecemerlangan. Sebagai tambahan lagi. saya secara peribadi mengucapkan tahniah dan syabas kepada seluruh warga SMK Sungkai. Sekian terima kasih. . Rancangan Makanan Tambahan RM276 juta. Muktahir bantuan Elaun Pakaian Seragam Unit Beruniform kepada murid sekolah rendah dan menengah daripada keluarga berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka mengikuti program kokurikulum dengan lebih sempurna.