User ID :Anonymous Jabatan KPKT

:

Tarikh : Mon 07/12/2010 09:00 PM Bahagian Bahagian Teknologi : Maklumat

MAKLUMAT UMUM Penyampai Tarikh Hari Majlis Tempat Berkaitan Isu/Majlis : MENTERI Kategor UCAPAN i: PERASMIAN Bahasa : Bahasa Melayu

: 07/26/2008 : Sabtu : HARI ANUGERAH SMK SUNGKAI : SMK SUNGKAI : ANUGERAH KHIDMAT CEMERLANG

TEKS UCAPAN PENUH

Tn. Hj. Kamaaruddin Bin Muhammad Yang Berusaha Pengetua SMK Sungkai, PJK; Penolong-penolong Kanan Pentadbiran SMK Sungkai, Wakil Pegawai Pelajaran Daerah Batang Padang, Wakil Pejabat Daerah dan Tanah Daerah Batang Padang, Guru-guru dan Warga SMK Sungkai, Yang dihormati Yang DiPertua PIBG SMK Sungkai dan barisan jawatankuasa tertinggi, Yang Setia Ketua Balai Polis Sungkai, Yang Berusaha Penghulu Mukim Sungkai, Ketua-ketua Kampung,

Sementara pencapaian sekolah dalam kokurikulum mencapai kejayaan sehingga ke peringkat daerah dan negeri. Saya sebenarnya begitu bersyukur dan gembira dijemput hadir dalam majlis ini bersama-sama dengan pihak tuan-tuan dan puan-puan sekalian. Pihak sekolah dan ibu bapa. Sehubungan dengan itu. Naib Johan Mengarang Esei Bahasa Tamil peringkat negeri Perak dan tempat ketiga dalam acara memanah di peringkat negeri Perak.55 %. Hindarkan sebarang perbalahan kerana ini tidak menguntungkan. Salam sejahtera. Iltizam dan komitmen pelajar-pelajar ini perlu dihargai. Tahniah dan terima kasih juga kepada guru-guru yang berjaya memartabatkan profesion peguruan sehingga mampu membantu kerajaan melahirkan modal insan yang berkualiti serta berjiwa patriotik. Beberapa buah bangunan tambahan sekolah dan asrama sedang dalam pembinaan dengan kos keseluruhan RM 6 juta. ibu bapa dan masyarakat.4% dan STPM 91. sebaik-baiknya wujudkan suasana kolaboratif dengan sentiasa berbincang. Terlebih dahulu saya mengucapkan tahniah dan terima kasih kepada semua pihak yang hadir dalam majlis ini. saya berharap pihak sekolah dan PIBG dapat bekerjasama mendepani segala cabaran dan permasalahan yang timbul. Pada tahun ini sahaja sebanyak 28 orang pelajar lulusan STPM telah ditawarkan melanjutkan pelajaran ke universiti tempatan. guru perlu mewujudkan tanggapan yang positif terhadap diri dan kerjayanya. Kerajaan sentiasa peka akan pentingnya ilmu bagi melahirkan modal insan gemilang. Semoga majlis yang amat bermakna ini dapat dijadikan asas permulaan anjakan paradigma menjana modal insan gemilang dan terbilang. Memandangkan pendidikan menyuburkan kualiti kehidupan dan bersifat dinamik. dengan prestasi pencapaian peratus lulus SPM pada tahun 2007 ialah 80. khususnya kepada para pelajar dan ibu bapa yang telah menunjukkan keintelektualan dan sahsiah yang cemerlang. berpakaian. Pelajar sekolah ini juga mendapat johan daerah dalam Pertandingan Bola Sepak Peringkat Daerah Batang Padang Bawah 18 Tahun. Tahniah sekali lagi kepada pelajar-pelajar berwawasan yang ada di dewan ini. institut perguruan dan matrikulasi. malah merugikan semua pihak.Ibu bapa-ibu bapa pelajar dan para pelajar yang dikasihi sekalian. Ibu . Perkara ini penting kerana masyarakat akan membuat tanggapan terhadap guru berasaskan cara mereka berfikir. Saya difahamkan tenaga pengajar di sekolah ini seramai 72 orang dengan jumlah murid 832 orang. tanpa usaha guru-guru dan ibu bapa siapalah kita. Saya juga dimaklumkan bahawa pencapaian pelajar dalam bidang akademik dan kokurikulum di sekolah ini amat membanggakan. bercakap dan berinteraksi dengan pelajar.

Tuntutan zaman yang berubah memerlukan perubahan dari segi ilmu dan kemahiran. Memperkasa sekolah kebangsaan. Pertama. malah saya harap menyiasatnya terlebih dahulu. hendaklah bersifat rasional dan jangan cepat melatah menyalahkan pihak sekolah apabila timbul sesuatu masalah. para pelajar dan ibu bapa serta masyarakat sekalian. kita mungkin perlu berhenti sejenak melihat perubahan dan perkembangan itu. Pendekatan sekolah wawasan. sekolah bestari dan sekolah satu sesi merupakan usaha terancang oleh kerajaan supaya asas integrasi dapat diperkukuh. Oleh hal yang demikian. Lantaran itu. tidak syak lagi sistem pendidikan menuntut kita untuk sentiasa memperbaharui diri dengan ilmu dan tekad yang baru dari semasa ke semasa. Oleh hal yang demikian. Kedua. sebagai Menteri Kabinet Kerajaan Persekutuan. mengizinkan sekolah jenis kebangsaan wujud merupakan gambaran toleransi dalam memberi ruang dan pilihan kepada murid dalam kalangan semua kaum untuk belajar. misalnya masalah disiplin. aspek kemanusiaan tidak diketepikan kerana melaluinya terdapat beberapa pertimbangan atau budi bicara bagi membolehkan pembentukan sahsiah yang seimbang. Walau bagaimanapun. pengetua bertanggungjawab dan mahukan sekolah sentiasa berada dalam keadaan baik serta kondusif. Walau bagaimanpun. Saya percaya. sistem pendidikan masa kini memerlukan perubahan yang sememangnya tidak dapat dielakkan supaya selaras dengan keperluan semasa. Realiti sosio-ekonomi-politik antara kaum menyebabkan isu integrasi sering berbangkit. memenuhi tuntutan zaman dan lingkungan. saya menyarankan agar sentiasa memberi nilai tambah diri dengan terus belajar dan menambah ilmu supaya dengan itu kita semua akan terus relevan dengan perubahan zaman. harus diingat bahawa pendidikan yang mengutamakan aspek akademik semata-mata akan menyebabkan lahirnya generasi yang pintar tetapi tidak mampu menonjolkan kebestariannya dalam tindakan atau membuat keputusan. Menginsafi hakikat ini. saya menyeru ibu bapa merebut peluang yang disediakan oleh kerajaan. Guru-guru. Cuma kadangkala masalah disiplin berlaku tanpa disangka dan sebagai ibu bapa keikhlasan pengetua mengurus sekolah perlu dilihat secara positif. asas perpaduan atau integrasi menjadi dasar dalam pendidikan negara. usaha kerajaan untuk menjadikan . Sejak merdeka dan bermula daripada Akta Pendidikan 1961 sehingga Akta Pendidikan 1996. untuk kita merenung ke depan buat mempersiapkan diri dan generasi akan datang bagi menghadapi pelbagai cabaran yang sudah tentu tidak sama lagi dengan yang ada pada hari ini. Yang penting kesungguhan dan keinginan kita mengejar setinggi mana pencapaian yang dikehendaki.bapa dan masyarakat pula. untuk kita mengimbau sejenak dan menginsafi betapa bertuahnya kita berada di bumi Malaysia dengan menikmati pelbagai peluang pendidikan di dalam dan di luar negara. Oleh itu.

Antara jenis bantuan yang telah berjaya dilaksanakan ialah Tabung Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin dengan peruntukan RM 343 juta. ibu bapa dan para pelajar cemerlang kerana komited menjayakan program sekolah. Program Susu Sekolah dengan peruntukan RM26. ibu bapa dan masyarakat hendaklah membuka minda dan mengemaskinikan pengetahuan sedia ada sambil meneruskan usaha untuk melahirkan anakanak didik yang bukan sahaja berilmu pengetahuan tetapi juga berakhlak mulia.7 juta. pihak kerajaan melalui Kementerian Pelajaran Malaysia amat prihatin dengan masalah rakyat dengan menyediakan pelbagai bantuan untuk merapatkan jurang perbezaan pendidikan di antara sekolah bandar dan di luar bandar. Muktahir bantuan Elaun Pakaian Seragam Unit Beruniform kepada murid sekolah rendah dan menengah daripada keluarga berpendapatan rendah bagi membolehkan mereka mengikuti program kokurikulum dengan lebih sempurna. kerajaan melalui kementerian telah memperuntukkan sebanyak RM 50 juta untuk Bantuan Makanan Khas Prasekolah. . Pelbagai bantuan telah dan sedang disediakan oleh pihak kerajaan sepanjang tahun 2008 ini. Semua ini membuktikan komitmen kerajaan dalam usaha meningkatkan sistem pendidikan sejajar dengan hasrat kerajaan melahirkan modal insan yang berkualiti tinggi. Bantuan Buku Teks dengan peruntukan RM 300 juta. Akhir kata kepada semua pihak yang terlibat menjayakan majlis ini saya ucapkan terima kasih. Sebagai tambahan lagi. Pemansuhan Yuran Khas Sekolah dengan peruntukan RM 36.pendidikan sebagai penjana kecemerlangan.9 juta. Saya selaku Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan merangkap Ahli Parlimen Tanjong Malim akan sentiasa memberi sokongan penuh kepada pihak sekolah untuk melahirkan modal insan gemilang dan terbilang.4 bilion. Sempena Majlis Hari Anugerah SMK Sungkai ini. Bersesuaian dengan itu. berhemah tinggi. saya secara peribadi mengucapkan tahniah dan syabas kepada seluruh warga SMK Sungkai. PIBG.7 juta dan Pemansuhan Yuran Peperiksaan dengan peruntukan RM 255 juta. golongan pendidik.1 juta. Rancangan Makanan Tambahan RM276 juta. Sekian terima kasih. Bantuan Makanan Asrama dengan peruntukan RM 1. Skim Bantuan Tuisyen dengan peruntukan RM246. Bantuan Perjalanan dan Pengangkutan Murid dengan peruntukan RM 9. kerana sesungguhnya perpaduan dapat dibentuk melalui majlis seperti ini. dan disegani pada peringkat duniapendidikan sudah bermula dari rumah lagi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful