P. 1
Panduan Tugas Setiausaha Peperiksaan

Panduan Tugas Setiausaha Peperiksaan

|Views: 7,247|Likes:
Published by Faza Ismail

More info:

Published by: Faza Ismail on Nov 16, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/21/2013

pdf

text

original

Panduan Tugas Setiausaha Peperiksaan 1. Menyediakan jadual waktu peperiksaan peringkat sekolah. 2. Menyediakan jadual pembina soalan. 3.

Menguruskan percetakan, pembahagian dan tempat menyimpan kertas soalan. 4. Memastikan keselamatan. 5. Memastikan kertas-kertas soalan diedarkan kepada pengawas peperiksaan sebelum peperiksaan dijalankan. 6. Memastikan skema jawapan disediakan oleh ahli panel penggubalan soalan. 7. Memastikan jadual waktu pemeriksaan kertas jawapan mengikut jangka masa yang ditetapkan. 8. Memastikan kertas soalan disimpan untuk rujukan. 9. Menetapkan tarikh perjumpaan ibu bapa dengan guru untuk membincangkan kemajuan pelajar. Panduan Tugas Penyelaras PMR, SPM 1. Memberi penerangan tentang hal-hal yang berkaitan dengan peperiksaan kepada guru tingkatan. 2. Mengedarkan borang-borang kemasukan peperiksaan (Borang Sekolah / Borang Sementara) untuk diisi oleh pelajar dengan kerjasama guru tingkatan. 3. Menghadiri taklimat peperiksaan yang berkaitan yang biasanya diberikan oleh JPN dan Lembaga Peperiksaan. 4. Mengumpulkan dan menyemak borang-borang kemasukan (Borang Sementara) dengan kerjasama guru tingkatan. 5. Mengisi borang komputer kemasukan peperiksaan PMR / SPM. 6. Memasukkan data pelajar ke dalam komputer dan membuat salinan untuk JPN, Lembaga Peperiksaan dan sekolah. 7. Memaklumkan kepada Penolong Kanan HEM jika ada pelajar yang tidak mampu membayar dan memerlukan bantuan PIBG / Tabung Kebajikan Sekolah untuk tindakan selanjutnya. 8. Menguruskan borang-borang yang berkaitan dengan peperiksaan PMR / SPM : a) Analisis kertas soalan b) Borang kewangan c) Borang keterangan pelajar yang tidak memiliki kad pengenalan d) Borang-borang lain yang berkaitan 9. Menentukan bilik-bilik darjah yang akan digunakan sebagai bilik peperiksaan bertulis dan peperiksaan lisan. 10. Menyediakan pelan tempat duduk calon bagi bilik peperiksaan dalam 4 salinan. 11. Menyediakan label meja calon yang ditampal di atas meja 12. Menyediakan perkara-perkara berikut untuk peperiksaan: a) Almari b) Jam dinding c) Cop sekolah / lakri d) Kapur

Nurul Paizah bt Ahmad Pn. 20. Mendapatkan 3 set soalan PMR. 30 June 2009 Last Updated Wednesday. Hjh Sinarwati bt Alang Ahmad (Peperiksaan Awam) AJK Pn. Ibrahim Pn. Bekerjasama dengan Guru Kanan Mata Pelajaran / Ketua Panitia dalam menentukan kelancaran perjalanan peperiksaan amali / pendidikan seni. 15. Menganalisis keputusan peperiksaan dengan bantuan Ketua Panitia Mata Pelajaran. Mohd Nadzri b.e) Pemadam f) Lain-lain 13.Hjh Jamaliah bt Mohd Amin Pk Pentadbiran Setiausaha Pn. Setiausaha Pn. SPM untuk rujukan sekolah. Menyelaraskan persediaan sijil untuk Penilaian Kendalian Sekolah Menengah (PKSM) 19. 05 August 2009 CARTA ORGANISASI UNIT PEPERIKSAAN SK KOTA LAMA KANAN 2009 Pengerusi En. Ning Abidah bt Hj. Menyediakan jadual pelaksanaan Ujian Lisan Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris PMR dan SPM. Habibah bt Sidek (Peperiksaan Dalaman) Pen. Hjh Zarina bt Abdul Karim . Menyediakan bilik-bilik peperiksaan dan kelengkapan-kelengkapan yang diperlukan untuk calon persendirian jika ada. 16. 14. Menyediakan papan tunjuk arah untuk digunakan semasa peperiksaan. Menggunakan analisis keputusan peperiksaan / ujian untuk tindakan susulan memulihkan dan meningkatkan pengajaran. Maryati bt Buhar Pn. Ramli Bin Yahya Guru Besar Naib Pengerusi Pn. Peperiksaan Contributed by skklk Tuesday. 17. SPM mesti berda di sekolah pada hari terakhir peperiksaan dan pastikan bilik-bilik darjah ditutup dan barang-barang yang dipinjamkan dikembalikan ke pejabat. Ain Nazirah Ong bt Abdullah En. 18. Penyelaras peperiksaan PMR. Ahmad Pn.

Fadhlina bt Abd Muhayuamin PROFIL UNIT PEPERIKSAAN PENDAHULUAN Penilaian dan peperiksaan merupakan satu proses penting dalam menilai pencapaian dan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran dalam bilik darjah. dan MPM JKKS. Ibrahim Pn.pkgklk. 10:34Mengadakan mesyuarat berkala seperti yang ditetapkan dalam Jawatankuasa Kurikulum Sekolah.PPD. Mengkaji dasar yang sedia ada dan mencadangkan dasar jika perlu untuk dibawa dan dibincangkan serta diluluskan oleh JKKS.Pn. LP.JPN. Mewujudkan keseragaman dalam proses pelaksanaan penilaian dan peperiksaan di sekolah. Ning Abidah bt Hj. JPN. Hjh Zarina bt Abdul Karim Pn. Menyediakan panduan Peperiksaan Awam berdasarkan arahan dan panduan JKKS. . Hjh Sinarwati bt Alang Ahmad Pn. LP. PPD. 2011. Mengadakan perjumpaan kecil mengikut keperluan. dan MPM. Ramli bin Yahya Guru BesarNaib Pengerusi Pn.Memantapkan sistem pengurusan peperiksaan yang berkesan. JPN. Nurul Paizah bt Ahmad Pn. Melaksanakan semua dasar yang berkaitan Penilaian dan Peperiksaan yang ditetapkan oleh JKKS. Habibah bt Sidek Peperiksaan Dalaman AJKPn. Ain Nazirah Ong bt Abdullah En. Ahmad Pn.LP dan MPM. MOTTO Sistematik dan berkualiti VISI Pengurusan bersistematik dan berkualiti menjelang 2015 MISI Bersama meningkatkan kecemerlangan pendidikan dalam 1. Fadhlina bt Abd MuhayuaminCARTA ORGANISASI HEADCOUNT SK KOTA LAMA KANAN 2009 PENGERUSI En. PERANAN JAWATANKUASA skklk. PPD.com http://skklk.com Powered by Joomla! Generated: 27 October. 2-Mewujudkan pengurusan yang berkualiti dan bersistematik. Hjh Jamaliah bt Mohd Amin Pk Pentadbiran SETIAUSAHA Pn. Maryati bt Buhar Pn. 3.pkgklk. Mohd Nadzri b.

OBJEKTIF Prosedur ini disediakan bagi memastikan tindakan yang perlu diambil oleh semua guru supaya soalan disediakan bermutu. Menyediakan Takwim peperiksaan dan membuat edaran yang mengandungi: 6.2 Jadual Pengawasan Peperiksaan 6.Jabatan Pelajaran Negeri 4.Penilaian Kendalian Sekolah Rendah ( Pertengahan Tahun) 4.Lembaga Peperiksaan Malaysia 4. 3.2.2.6 PKSR 1 . 4.Penilaian Kendalian Sekolah Rendah ( Akhir Tahun) 5. TINDAKAN A.3 UPSR .2.2 Takwim Peperiksaan 3.3 Borang JSU/I 6.3 Minit mesyuarat Unit Peperiksaan / Panitia Matapelajaran / Kurikulum 4.3 Bilangan Kertas 6.5 Setiausaha Peperiksaan .1.4 LPM .Menyediakan panduan-panduan peperiksaan Dalaman / Ujian berpandukan dasar yang telah diluluskan oleh JKKS Menyediakan anggaran perbelanjaan 1.Ujian Penilaian Sekolah Rendah 4.2.2.2 Nama Ujian 6. Bertanggung Jawab terhadap hal-hal yang berkaitan peperiksaan.1 JSU/I .1.1 Takwim Sekolah 3. Penyediaan Kertas Soalan Tanggungjawab Tindakan Perantara 6. 2.2 Mengarahkan Guru Penggubal Soalan menyediakan soalan-soalan berasaskan format yang diputuskan dalam mesyuarat yang mengandungi perkara-perkara berikut: 6.1.1 Jadual Waktu Peperiksaan 6. SKOP Prosedur ini digunakan oleh semua guru supaya dapat menyediakan soalan serta menjalankan peperiksaan PKSR. DEFINISI 4.Jadual Spesifikasi Ujian/Item 4. RUJUKAN 3.Dilantik oleh Guru Besar.2 JPN .4 Masa diperuntukan 6.1 Nama Sekolah 6.7 PKSR 2 . mengikut format dikehendaki serta dapat menjalankan peperiksaan seperti yang dirancangkan.1Mengadakan mesyuarat Jawatan kuasa Peperiksaan awal tahun bagi menjalankan penilaian & peperiksaan. 6. TANGGUNGJAWAB Penolong Kanan 1 bertanggung jawab memastikan setiap langkah dalam prosedur ini dipatuhi.5 Nama Murid .

Tarikh penyerahan draf soalan kepada Ketua Panitia mata pelajaran untuk semakan.15.4 Skema Permarkahan 6.20 Menyimpan bungkusan soalan di pejabat atau bilik khas.6 Menyediakan draf soalan mengikut kemahiran yang hendak diuji bedasarkan JSU/I 6.6 Tahun / Kelas 6. 6.4. .5 Topik-topik yang hendak diuji.2 Tarikh Pengambilan 6.2. (jika berkaitan) 6.16 Mengagihkan kertas soalan mengikut jumlah murid di dalam kelas.17 Melabelkan bilangan kertas soalan mengikut matapelajaran.4. d.10 Menaip draf soalan yang telah diluluskan oleh Ketua Panitia mengikut format. Tarikh soalan diedarkan kepada pengawas peperiksaan 6.5 Mempastikan semua topik yang hendak diuji.14 Menyerah semula soalan yang siap dicetak kepada setiausaha peperiksaan.3: Carta aliran penggubalan soalan.15.2 Format soalan 6. Tarikh cetakan b. 6. 6. 6. 6.4.perkara berikut:6. Takwim Sekolah a.13 Menerima soalan untuk dicetak/ fotostat.15. 6.6. 2011.3 Kelas peperiksaan 6. (jumlah) 6.pkgklk.7 Serahkan draf soalan kepada ketua panitia untuk semakan.pkgklk.2. 6.1 Jumlah cetakan 6.4. 6.9 Meluluskan draf soalan 6.18 Menyerahkan kertas soalan yang siap dibungkus kepada Setiausaha Peperiksaan untuk disimpan. 6. 6. Tempat penyimpanan soalan.8 Menyemak draf serta mengadakan perbincangan dengan guru mata pelajaran.1 Menetapkan guru penggubal soalan.7 Arahan pada kertas 6.12 Menyerahkan soalan yang telah dikumpul kepada Pembantu Am Rendah untuk dicetak/ fotostat. 6.com http://skklk. Tarikh pengagihan soalan mengikut kelas dan dibungkus dan dilebel mengikut kelas c.com Powered by Joomla! Generated: 27 October.19 Menerima kembali bungkusan kertas soalan daripada guru penggubal soalan.2.11 Menyerahkan soalan yang siap ditaip kepada Setiausaha Peperiksaan. 6.8 Markah 6.4.3 Sediakan JSU/I skklk.15 Meminta guru penggubal soalan menandatangani buku penyerahan soalan cetakan yang mengandungi perkaraperkara berikut: 6.4 Mengadakan mesyuarat panitia antara agenda persediaan soalan berdasarkan perkara. 10:34 6.

25 Kumpul kertas jawapan murid dan serahkan kepada pemeriksa kertas untuk diperiksa .32 Serahkan Kad Pelaporan Pelajaran Murid kepada ibubapa untuk disemak dan ditandatangani serta dikembalikan untuk disimpan di bilik guru. Pengendalian Peperiksaan 6. SK KOTA LAMA KANAN.6. 15 Jan 2009 Mesyuarat Unit Peperiksaan dan Headcount Sekolah AJK Peperiksaan 29 Jan 2009 Perjumpaan Kecil Headcount AJK Headcou 3 Feb 2009 Perjumpaan Kecil Ujian Selaras 1 AJK Peperiksaan 27 Feb 2009 Tarikh tutup Pendaftaran UPSR Setiausaha Peperiksaan Awam 3 Mac 2009 hingga 5 Mac 2009 Ujian Selaras 1 Semua 13 Mac 2009 Guru kelas menyerahkan markah kelas kepada setiausaha peperiksaan untuk penyediaan analisa keputusan. 6.30 Rekodkan markah serta analisis itu ke dalam Rekod Ujian dan Peperiksaan Serta Kad Pelaporan Pelajaran Murid 6.27 Rekodkan markah ke dalam borang pemarkahan kelas 6.24 Edar kertas soalan dan mengawasi perjalanan peperiksaan mengikut tatacara peperiksaan dalaman yang ditetapkan. tentukan markah dan gred berasaskan skema yang disediakan oleh penggubal soalan 6. 6.26 Periksa kertas . B. Guru matapelajaran Setiausaha peperiksaan 16 Apr 2009 Perjumpaan Kecil Ujian Bulanan 2 AJK Peperiksaa 28 Apr 2009z .29 Buat analisis mata pelajaran mengikut bilangan pencapaian gred.31 Serahkan Kad Pelaporan Pelajaran Murid kepada Guru Besar atau Guru Penolong Kanan Pentadbiran untuk ditandatangani 6. 33000 KUALA KANGSAR TAKWIM PEPERIKSAAN Tarikh Akltiviti Tindakan 2 Jan 2009 Mesyuarat Kurikulum Semua guru.23 Edar kertas soalan kepada pengawas peperiksaan pada hari peperiksaan kertas itu dijalankan 6. 6.21 Mengagihkan bungkusan kertas soalan kepada guru pengawas pada hari peperiksaan.22 Susun dan atur meja murid dalam kelasnya mengikut susunan dan jarak yang sesuai 6.28 Serah markah kepada guru kelas 6.

Guru matapelajaran Setiausaha peperiksaan 25 Jun 2009 Mesyuarat Peperiksaaan/ Headcount Kali Ke 2 AJK Peperiksaan 8 Julai 2009 Perjumpaan Kecil Ujian Bulanan 3 / Ujian Pengesanan UPSR AJK Peperiksaan 21 Julai 2009 hingga 23 Julai 2009 Ujian Bulanan 3 / Ujian Pengesanan UPSR Semua guru 18 Ogos 2009 skklk.6 % a) Mata pelajaran yang terlibat SAINS ( 1 orang ) b) Punca yang dikenalpasti .hingga 30 Apr 2009 Ujian Bulanan 2 Semua guru 6 Mei 2009 Perjumpaan Kecil PKSR 1 AJK Peperiksaan 26 Mei 2009 hingga 28 Mei 2009 PKSR 1 Semua guru 22 Jun 2009 Guru kelas menyerahkan markah kelas kepada setiausaha peperiksaan untuk penyediaan analisa keputusan. Cadangan tindakan . Guru matapelajaran Setiausaha peperiksaan 12 Nov 2009 Mesyuarat Jawatrankuasa Peperiksaan / Headcount Kali Ke 3 AJK Peperiksaan POST MORTEM UPSR 2008 BAHAGIAN A Nama Sekolah : SK KOTA LAMA KANAN PERKARA/ISU PUNCA TINDAK SUSUL 1.pkgklk.pkgklk.com Powered by Joomla! Generated: 27 October. 10:34 Perjumpaan Kecil UPSR / Ujian Bulanan 4 AJK Peperiksaan 8 Sept 2009 hingga 10 Sept 2009 UPSR / Ujian Bulanan 4 Semua guru 12 Okt 2009 Perjumpaan Kecil PKSR 2 AJK Peperiksaan 3 Nov 2009 hingga 5 Nov 2009 PKSR 2 Semua guru 11 Nov 2009 Guru kelas menyerahkan markah kelas kepada setiausaha peperiksaan untuk penyediaan analisa keputusan. .com http://skklk. Murid hampir Cemerlang 2008 (murid yang memperoleh 6A 1B/ 4A 1B) a) Bil.Tidak mahu menjawab soalan Bahagian B. Murid 1 orang b) Peratus (%) 2.Tidak dapat menghafal kata kunci. Tidak berhati-hati ketika menjawab soalan. 2011.

Program Zoom A . .Feb-September .Ogos . Murid Potensi Lulus 2009 (murid yang berpotensi mendapat minimum C) a) Bil.Area of Interest&rsquo.Jun . Murid Potensi Cemerlang 2009 (Murid yang berpotensi mendapat 5A) a) Bil.Feb.Pengukuhan fakta asas sains. Matematik. -Latih tubi berfokus .9 % a) Mata pelajaran yang terlibat BI ( 7 orang) b) Punca yang dikenalpasti . BI. .Latihtubi menjawab soalan bahagian B.Ogos.Mac. Sains -Klinik pagi -Latihtubi format -Bimbingan rakan sebaya -Latihan asas semua subjek .Murid lemah dalam kemahiran lisan serta tidak mempunyai skop yang luas dalam kosa kata.September Sepanjang tahun 2.7% c) Kelemahan murid yang dikenalpasti B.Murid kurang berminat kerana tidak memahami maksud.Jan-September .Bengkel teknik menjawab kertas soalan -Motivasi diri/masa -Latihtubi format soalan UPSR -Latihan soalan percubaan negeri-negeri . . Sains . 2. -Program Smart Reading . Murid : 29 orang b) Peratus (%) : 52.Feb-Jun . Murid : 7 orang b) Peratus (%) : 25% c) Kelemahan murid yang dikenalpasti Penulisan. Cadangan tindakan penambahan pada 2009 -Menggalakkan murid bertutur dan menulis dalam BI -Mengulang semua semua tajuk dalam &lsquo.September . Matematik. tanda baca dan membina ayat mudah.Perbanyakan Latihtubi/ Latihan Penilaian /Ujian POST MORTEM PROGRAM 2T2T TAHUN 5 2008 BAHAGIAN B Nama Sekolah : SK KOTA LAMA KANAN PERKARA/ISU CADANGAN AKTIVITI(Program yang bersesuaian) TARIKH PELAKSANAAN 1. Murid hampir lulus 2008 (Murid yang gagal hanya 1 mata pelajaran) a) Bil. Murid 7 orang b) Peratus(%) 17.Inggeris.penambahan pada 2009 -kelas tambahan mengikut tahap kebolehan murid dan subjek -Gerak gempur Sains / Matematik.Murid kurang mahir dalam grammar.Kelas tambahan .

Mei-September .Bijak sifir .September .Feb.Ujian bulanan .Kerja rumah dan tugasan .Sudut bacaan .com http://skklk. Murid potensi menguasai 3M a) Bil.September .9 % c) Kelemahan murid yang dikenalpasti Penulisan Mengenal sukukata terbuka dan tertutup .com Powered by Joomla! Generated: 27 October.Feb.September .pkgklk.Program Zoom A . Murid : 28 orang b) Peratus (%) : 57.1 % c) Kelemahan murid yang dikenalpasti Sains.Feb.Membina ayat yang gramatis -Latihan membaca -Latihtubi berfokus .Sepanjang tahun PROGRAM 2T 2T BORANG ANALISIS UJIAN PERCUBAAN TAHUN 6 PROGRAM KECEMERLANGAN AKADEMIK 2T 2T DAERAH KUALA KANGSAR GRED A GRED B . Tahun 3 PERKARA/ISU CADANGAN AKTIVITI (Program yang bersesuaian) TARIKH PELAKSANAAN 1. Matematik -Mempelbagaikan kaedah P&P .Program Zoom A .Program Zoom A .Aktiviti berpusat . Murid potensi lulus semua mata pelajaran a) Bil.Jan-September .pkgklk.Mac-Jun Sepanjang tahun POST MORTEM PROGRAM 2T2T TAHUN 2 DAN 3 2008 BAHAGIAN C Nama Sekolah : SK KOTA LAMA KANAN &ndash. Murid : 48 skklk. 2011.Penekanan teknik asas Matematik . 10:34orang b) Peratus (%) : 97.Pemantapan budaya membaca .Program Pembimbing rakan sebaya .Feb .-Ujian diagnostic -Kelas tambahan -Bengkel teknik menjawab kertas soalan .Pengukuhan dan pengayaan .Sepanjang tahun 2.

9 16 25 45.5 BM PENULISAN 20 20 54 98.2 1 1.GRED C LULUS GRED D GRED E MATAPELAJARAN BIL % BIL % BIL % BIL % BIL % BM PEMAHAMAN 33 60 17 31 5 0 0.00 0 0.8 1.09 36 % GPS BIL 55 23 42 9 100 11 % B.5 15 GAGAL BIL 9.00 1 1.82 0 0.INGGERIS .00 0 0.0 1.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->