P. 1
Seni Visual

Seni Visual

|Views: 2,940|Likes:
Published by Arafah Ara

More info:

Published by: Arafah Ara on Nov 17, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/04/2015

pdf

text

original

saya tidak bercadang utk bilik seni begitu atau begini...

tetapi mencadangkan beberapa pengertian tentang topik ini. bagi sekolah2 di msia yg ruang bilik seni yg sangat terhad, maka adalah perlu ditakrifkan bilik utk kegiatan seni visual berperanan spt berikut: 1. Studio seni visual (contoh~tempat/ruang aktiviti kerja seni visual, kraft, dll) 2. Galeri (bperanan sbg ruang memperagakan karya & hasilan seni visual secara professional...dapatkan idea drp galeri-galeri yg establish...spt NN Gallery, BSLN, dll) 3. Bilik P&P seni visual (bilik P&P lengkap dgn peralatan P&P) Berdasarkan 3 elemen di atas, maka ruang yg ada diangkat martabatnya menjadi pusat kegiatan seni 3 dalam 1!(berdasarkan inilah maka setiap bilik seni visual saya jadi & namakannya STUDIO-GALERI PSV.) Perlu diingat keperluan bahan & peralatan yg mencapai standard (jikalau anda berkarya & berstatus artis, anda faham akan maksud saya) adalah sangat kritikal dalam membangunkan STUDIO-GALERI PSV untuk menyediakan pelajar2 kita dgn pengalaman berharga ini sebelum mereka ke IPTA/S. Jika bilik kita itu dinaiktaraf ke Galeri, maka disiplin memperaga karya pun perlu dicontohi drp galeri establish. (Bukannya digantung karya sampai ke siling!)....it should be 'eye-level' ( aras mata). So...good luck to Lee Nam............ setuju dengan pendapat cikgu fauzi. susunan bilik seni sebenarnya bergantung kepada ruang yang ada. paling baik jika dapat di gunakan ruang secara optima, tanpa mengenepikan elemen keselesaan mata memandang, fungsi bilik, perabot yang ada, ruang peragaan, simpanan stok, pengudaraan dan keselamatan. sekiranya ruang untuk memaparkan hasilan catan agak terhad mungkin tidak salah sekiranya perlu menyusun sehingga ke siling, kerana yang penting dalam pengajaran dan pembelajaran ialah murid dapat melihat pelbagai jenis contoh untuk panduan dan motivasi mereka. kebanyakan sekolah tidak memperuntukkan ruang yang banyak untuk seni visual, sebab itu kadangkala bilik seni boleh berubah wajah menjadi bengkel berserabut ketika projek2 hangat dilaksanakan, menjadi bilik darjah biasa ketika kelas teori berlangsung dan menjadi galeri seni ketika pameran persatuan atau panitia
Saya tertarik dengan Nota FB Ahmad Fauzi Hassan bertajuk STUDIO-GALERI SENI VISUAL DI SEKOLAH (http://www.facebook.com/note.php?note_id=192514860786790). Sebenarnya saya telah lama terniat untuk berkongsi maklumat mengenai Bilik Seni Visual. Telah lama jua saya menyatakan bahawa kekuatan Pendidikan Seni Visual disekolah terletak kepada guru dan tempat operasi iaitu Bilik/Studio Pendidikan Seni Visual. Kebetulan sejak 1992 lagi saya telah memegang jawatan pensyarah, dan berkesempatan melawat banyak sekolah untuk menyelia praktikum. Dari situlah saya dapat melihat sendiri bilik-bilik seni sekolah-sekolah yang saya menyelia. Masih saya ingat pad tahun 2001 saya bersama Balai Seni Lukis Negara menganjurkan pertandingan Studio Seni Visual di sekitar Selangor dan Wilayah Persekutuan. Tujuan pertandingan itu tidak lain sabagai pengalak dan memberi motivasi kepada pihak pentadbir sekolah agar mendapat perhatian sewajarnya blik seni di sekolah. Malangnya pertandingan tersebuat tdak dapat diteruskan lagi.

yang baik guna kerusi katu yang tidak bersandar. Bahan P&P .. seperti carta. Sebaiknya semua bidang perlu ada dipamerkan: Bidang Seni Halus.perabot perlu sesuai dengan P&P PSV.at notis semasa 11. 5. 6. Apapun bergantung kepada guru PSV untuk mencorakkan suasana P&P PSV di sekolahnya.iaiatu Notis Board dan maklum. Ahmad Fauzi telahpun menyenaraikan aspek-aspek bilik/studio seni yang baik.teredapat bahan P&P yang sesuai di letakkan ditempat-tempat yang sesuai. Komputer. Bilik/studio seni perlu menampilkan suasana yang menyeronokkan apabila masuk. Kepada Guru-guru PSV.. Di sini biarlah saya memberi kategori yang perlu ada dalam Bilik/Studio PSV yang menarik untuk P&P PSV: 1. mempunyai ciri keindahan. 8.Daripada pengamatan saya. Printer dan lain-lain Peralatan PSV . Sekolah tersebut ialah SMK Tinggi Perempuan Melaka . Sebaiknya di bilik/studio PSV juga terletaknya pejabat guru PSV. kerana memudahkan segala pengurusan PSV samada darisegi Pengurusan Fail dan pengurusan P&P. Alat P&P . Papan Maklumat . Stor . Trapuitik . Misalnya mesin-mesin yang digunakan untuk membina tembikar.Alat-alat yang digunakan untuk Penghasilan Produk. mesra pengguna dan terasa selesa. Antara ciri-cirinya ialah ada bahagian P&P teori. Nah. Bengkel kasar dan bengkel halus. Bersama ini saya berkongsi gambar-gambar disebuah sekolah yang telah berjaya mewujudkan Bilik Seni dan Galeri seni Visual tersendiri. komunikasi Visual. 4. 3. Tahniah kepad guru-guru berkenaan yang berjaya meyakinkan pihak pengurusan sekolah hingga PSV menjadi keutamaan di sekolah berkenaan. gergaji elektrik dan sebagainya. 2.yakni bilik/studio yang menarik apabila masuk. Bahagian Pameran .bahagaian pameran terbahagi kepada dua iaitu satu yang kekal dan satulagi semasa hasil dari kerja-kerja pelajar. mana lagi kalau tidak dibilik Khas iaitu Bilik/Studio PSV.Sebaiknya ada beberapa singki air untuk membantu proses P&P. Kalau boleh jangan guna kerusi plastik.Stor adalah tempat terkawal menyimpan bahan dan alat untuk kegunaan P&P. Perabot yang sesuai . Kraf dan reka bentuk. terutama guru panatia/kanan perlu bersiap untuk mewujudkan bilik seni yang standard. Singki Air . buku-buku dan lain=lain. Banyak lagi perkara-perkara yang perlu dibincangkan di sini. (Pengurusan stor perlu dibincangkan stu topik khas) Poster keselamatan perlu ada agar guru dan pelajar sentiasa berhati-hati semasa menggunakan peralatan dan bahan PSV. mana-mana guru PSV yang 'bagus' kebiasaannya bilik/studio Seni Visualnya juga menarik (Belum ada kajian). 7. Titik tolak kepada pengajaran yang sempurna dalam bidang Pendidikan Seni Visual ialah lokasi tempat belajar. klin. Maksud saya standard ialah mempunyai fasiliti yang lengkap dan menarik.Alat P&P seperti LCD projektor. 9. 10.

bahan seni . (e) Zon Kerja-lokasi murid menghasilkan karya dan menyiapkan kerja mereka meja kerja . Varnish -Cat tempera Thinner-Acrylic Pemilihan Karya Kriteria pemilihan karya murid perlu melihat kepada dua perkara iaitu dari sudut pedagogi (keberkesanan dan penyampaian proses dan kaedah menghasilkan karya ) dan juga nilai estetik (pencapaian objektif penghasilan karya untuk cantik atau sebaliknya ). � Susun Atur Karya Karya 2 Dimensi -bahan dan karya 2 dimensi sebuah panel pameran diperlukan 4 x 8� -setiap karya yang ingin dipamerkan perlu dibingkaikan supaya nampak kemas dan menarik. warna .KEPERLUAN ASAS BILIK SENI (a) Warna Dinding -Warna-warna yang disarankan adalah warnawarna terang -nampak besar selain daripada sesuai untuk dijadikan latar (b) Papan Buletin -untuk mempamerkan hasil karya pelajar selain sebagai tempat untuk menyampaikan maklumat (c) Cahaya -menggunakan sinaran cahaya semula jadi dari luar. KESELAMATAN DAN DISIPLIN (a) Membaca Label Bahan -mengandungi kandungan yang merbahaya dan boleh membahayakan kesihatan murid. (b) Pilih Bahan Sesuai Mengikut Peringkat Umur mengenalpasti bahan dan alatan yang sesuai dengan tingkatan umur murid. (c) Mewujudkan Panduan Keselamatan -Dokumen keselamatan disediakan sebagai peraturan yang digunakan oleh semua murid untuk mengelakkan kemalangan. Cth Cat minyak -Cat air/Pewarna berasaskan . jarak yang sesuai � antara pelajar. Karya 3 Dimensi Meja yang dilapik dengan kain . (d) Menggunakan Bahan Alternatif -mencari bahan dan alat alternatif bagi menggantikan alatan dan bahan yang tidak selamat. (f) Stor Penyimpanan -Rak simpanan boleh digunakan untuk menyimpan bahan dan hasil karya pelajar seperti folio dan buku latihan. (d) Bahan Pameran Khas -mempamerkan objek semula jadi yang boleh membangkitkan rasa ingin tahu.

Bidang ini meliputi asas seni reka. Sehubungan itu latar belakang budaya dan nilai masyarakat yang terdapat dalam sesuatu karya seni diperkenalkan. ukiran kayu. b) Seni Halus lukisan. Penghasilan seni visual 2. baju cekak musang dan lain-lain. penegasan.makam dan taman e) Kenderaan darat dan laut atau sungai f) Pakaian baju kurung. tenunan dan tekat. Aspek sains dan teknologi diperkenalkan secara terus untuk membantu kegiatan seni. -disusun mengikut jenis dan ketinggian -hasil karya seramik. sejenis kotak yang dikenali sebagai pedestal boleh digunakan KANDUNGAN PSV Kurikulum Pendidikan Seni Visual Sekolah Menengah disusun berdasarkan kandungan yang dibahagikan kepada: 1. ii) Kraf Tradisional dan Pribumi tokoh.penghasilan dan sumbangan. kepelbagaian dan kesatuan. penghasilan dan sumbangan. Murid dapat menyatakan kefahaman. Bidang Sejarah dan Apresiasi Seni Visual meliputi : a) Perkembangan Seni Visual di Malaysia: i) Seni Halus gerakan seni halus.irama dan pergerakan. gerbang. batik. baju kedah. baju melayu. seni halus (lukisan. arca dan cetakan). Bidang Penghasilan Seni Visual meliputi: a) Asas Seni Reka i) Unsur Seni garisan. rupa. Sejarah dan apresiasi seni visual SENI VISUAL Bidang ini menyediakan peluang kepada murid mengaplikasi kefahaman mereka untuk menghasilkan kerja seni berdasarkan asas seni reka dalam pelbagai teknik. anyaman. catan. kebangsaan dan negara ASEAN serta negara tertentu yang mempunyai kesamaan dan kelainan dengan budaya kebangsaan. bentuk. masyarakat dan nilai kenegaraan.� berwarna boleh digunakan sebagai tempat untuk meletakkan objek dan hasil karya. ruang. komunikasi visual (seni grafik dan multimedia). Bidang ini memberi peluang kepada murid membuat kajian pemahaman terhadap hasil seni visual dalam budaya tempatan. catan. arca dan cetakan c) Komunikasi Visual reka bentuk grafik dan multimedia d) Reka Bentuk reka bentuk industri dan reka bentuk persekitaran (hiasan dalaman dan lanskap) e) Kraf Tradisional dan Dimensi Baru tembikar/seramik. hiasan kaki dan hiasan pinggang. hiasan leher. wakaf. imbangan. kontra. hiasan tangan. pelukis. g) Perhiasan (Ornamen) hiasan kepala. b) Peralatan senjata dan domestik c) Alat Permainan gasing. jalinan dan warna ii) Prinsip rekaan harmoni. reka bentuk (reka bentuk industri dan reka bentuk persekitaran) serta seni kraf tradisional dan dimensi baru. Proses penghasilan ini memberatkan pernyataan idea yang berkaitan dengan pernyataan kendiri. membuat apresiasi dan kritikan seni. masjid. . wau dan alat muzik tradisional d) Seni Bina kediaman.

kemahiran berkomunikasi secara berkesan. Tujuannya adalah untuk pembinaan individu. empat persegi dan tiga persegi. menginterpretasi dan mengaplikasi maklumat. masyarakat dan negara. Antara kemahiran yang akan dikuasai murid melalui pendidikan seni visual ialah kemahiran berfikir secara kritis dan kreatif. Ini bermakna ilmu geometri ini boleh digunakan dalam Pendidikan Seni Visual dan bukan untuk Matematik sahaja . Kedua-dua bahagian ini diharapkan dapat membantu murid dalam menguasai pelbagai kemahiran. Galeri Seni sekolah kami tidak diletakkan di dalam bilik. Konsep geometri ini membolehkan murid dan pelajar menghubungkaitkan ilmu geometri dalam Pendidikan Seni Visual. Bidang Sejarah dan Apresiasi Seni Visual memberi tumpuan kepada pengalaman seni dalam kehidupan harian dan dalam budaya kebangsaan. Pembinaan di luar bilik membolehkan galeri ini memasukkan seni taman sebagai unsur seni yang perlu diberi perhatian selaras dengan hasrat untuk menjadikan sekolah dalam taman. penggunaan teknologi. Dengan ini diharapkan fahaman nyata dan abstrak dapat diselaraskan dan pemupukan minat terhadap Pendidikan Seni Visual dapat dikembangkan. perkembangan idea. Ini bertujuan menerapkan budaya penyelidikan di kalangan murid. keluarga. Kedua-dua bidang ini menjurus kepada matlamat Pendidikan Seni Visual dan juga matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan. kemahiran membuat pilihan dan keputusan yang tepat. Dalam penghasilan seni visual. Semua kegiatan seni mengutamakan kajian-kajian sebelum. dilihat dan diimaginasi bagi menggalakkan perkembangan persepsi dan daya intuisi. kemahiran bekerjasama dan kemahiran pengurusan. Perbandingan dengan seni dan budaya luar juga digalakkan bagi memperlihatkan keseimbangan pendedahan dalam bidang seni visual termasuk kraf kebangsaan demi mengenali seni visual dalam evolusi budaya kebangsaan. Pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual dijalankan dalam bentuk teori dan praktikal tetapi pendekatannya bergantung kepada kebijaksanaan guru untuk mengendalikannya asalkan meliputi tiga domain iaitu. kemahiran mencari. alat dan bahan melalui teknik tertentu. Reka bentuk galeri ini berkonsepkan grometri iaitu bulat. semasa dan selepas proses penghasilan. Perkara yang ditegaskan dalam bidang penghasilan seni visual adalah kegiatan kreatif yang melibatkan benda-benda yang dapat disentuh. sebaliknya dibina disatu kawasan diantara koridor Studio Seni dengan koridor makmal komputer. kemahiran dan nilai. pembelajaran secara terancang. pewujudan idea. Bagi membolehkan murid menguasai kemahiran-kemahiran ini guru perlu mengintegrasikan kedua-dua bidang ini dalam pengajaran dan pembelajaran. pengetahuan. kegiatan harus melibatkan penerokaan.Kurikulum Pendidikan Seni Visual disusun berdasarkan dua bidang iaitu Bidang Penghasilan Seni Visual serta Sejarah dan Apresiasi Seni Visual.

Seni Mural 5. Kenderaan f.Seni Ukir Idea ini dicetuskan oleh Pengetua kami.Seni Taman 3.Galeri Seni ini merupakan gabungan beberapa seni hasil kerja murid-murid dan guru sekolah ini. Membuat Corak dan Rekaan . Peralatan c. Galeri Seni juga dibangunkan bersama dengan Panitia Landskap sekolah ini yang menyediakan seni taman yang menarik dengan pokok dan arca Bali. Kajian perbandingan boleh dibuat untuk memperlihatkan pemikiran kritis dan kreatif semasa melakukan sesi apresiasi dan kritikan seni. 2. Bidang Penghasilan Seni Visual: a) Asas Seni Reka • Unsur Seni • Prinsip Rekaan b) Seni Halus c) Komunikasi Visual d) Reka Bentuk e) Kraf Tradisional dan Dimensi Baru 2. En. Seni Bina e. Murid juga dilatih memberatkan pernyataan idea ber kaitan diri. Sejarah dan Apresiasi Seni Visual Bidang ini memberi peluang murid membuat kajian pemahaman terhadap hasil seni dalam budaya tempatan dan negara lain. Menggambar Menegaskan perkembangan persepsi. Diantara seni hasil seni yang terdapat dalam galeri ini adalah: 1. kemahiran dan kemampuan murid dalam kegiatan membuat gambar dengan pelbagai media dan teknik.Zainal bin Othman setelah ada ura-ura untuk meruntuhkan arca sedia yang diusahakan oleh guru-guru seni yang terdahulu. Penghasilan Seni Visual Murid berpeluang mengaplikasikan kefahaman dalam penghasilan kerja seni berdasarkan asas seni reka dengan pelbagai alat dan bahan serta teknik. Alat Permainan d. masyarakat dna negara dalam berkarya.Seni Arca 4. Seni Visual 2. Perkembangan Seni Visual di Malaysia • Seni Halus • Kraf Tradisional dan Pr ibumi b. Perhiasan Sekolah Rendah 1. a. Panitia Seni Visual mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua pihak yang menyokong dan memberi sumbangan moral kepada kami Sekolah Menengah 1. Pakaian g.

Selain hasil kerja pelajar. Suasana dalam bilik seni ini sepatutnya menjadi daya penarik dan menjadi sumber ilham bukan sahaja kepada pelajar dan guru bahkan kepada seluruh masyarakat sekolah dan pelawat. Bahan dan teknik yang akan digunakan murid boleh dipilih alternatifnya berdasarkan suasana dan fizikal tempat atau daerah sekolah ditempatkan. alat dan teknik pembuatan boleh digunakan. puisi. kegiatan menggambar secara catan kolaj resis montaj stensilan cetakan percikan gosokan lukisan mozek capan poster gurisan Corak tidak terancang pualaman tiupan titisan Ikatan dan celupan renjisan dan percikan Corak terancang lukisan catan resis cetakan kolaj capan kaligrafi membentuk dan Membuat Binaan Menegaskan perkembangan persepsi murid terhadap bentuk. Mengenal Kraf Tradisional Murid diperkenalkan dengan beberapa kraf. x menggambar / melukis. 4. Antaranya: Bidang ini member i kesedaran tentang adanya beberapa jenis kraf tradisional dalam budaya tanah air. alat dan bahan. proses dan teknik pembuatan. Namun alat. anda hendaklah cuba mendapatkan contoh-contoh hasil kraf tempatan dan lain-lain lagi yang sesuai untuk dipamerkan dalam bilik seni. Murid diperkenalkan dengan fungsi. Pelbagai bahan. Bahan-bahan seni yang dipamerkan hendaklah disusun mengikut jenisnya seperti: x unsur seni. nyanyian dan penceritaan.Peluang murid memahami pelbagai cara menghasilkan corak tidak terancang dan corak terancang serta mengaplikasinya menjadi rekaan. . struktur. ruang. lakonan. imbangan dan kestabilan yang merangkumi objek 3D. Aspek apresiasi hasil kerja diadakan sebagai proses pembelajaran melalui cara seperti pernyataan.corak dan hiasan yang digunakan.

gambar. Murid yang dapat berinteraksi dalam . Emosi dan Sosial Iklim bilik darjah dalam konteks pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Seni Visual sama ada di bilik seni ataupun di sebuah bilik darjah biasa. guru seni hendaklah berusaha menentukan bahawa bilik darjah atau bilik seni adalahbersih. merangkumi keadaan fizikal dan suasana pembelajaran yang sesuai dan kondusif untuk sesuatu pelajaran. Keadaaan cahaya dan udara studio yang cukup dapat membangkitkan suasana yang segar dan membawa keselesaan kepada murid. (ii)Suasana di studio Pendidikan Seni yang dihiasi dan diatur kemas dengan carta. x lukisan alam semulajadi. (b)Aspek Sosial Suasana sosial merujuk kepada perhubungan dan corak interaksi di antara murid dengan murid. (iv)Tingkap-tingkap danpintu yang mencukupi akan membolehkan cahaya masuk dan udara beredar bebas dalam studio. x kelengkapan bilik seni. x kebersihan. susunan perabot adalahteratur dansesuai untuk aktiviti yang akan dijalankan. rak pameran dan alat bantu mengajar yang mengalakkan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (iii) Saiz studio yang mempunyai ruang yang cukup untuk bergerak dapat memberi keselesaan kepada murid-murid menjalankan aktiviti kumpulan dan permainan. x pengagihan tugas. khasnya dalam bilik darjah. anda harus beri aspek-aspek berikut perhatian yang sewajarnya: x keselamatan. x pameran hasil kerja. dan x jadual waktu penggunaan bilik seni 10. Di dalam pengurusan bilik seni.1. (v) Keadaan kebersihan dankeindahan bilik darjah pula dapat meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran.x warna. (a)Aspek fizikal Dari aspek fizikal.3 Iklim Bilik Pendidikan Seni Visual Dari Aspek Fizikal. x pengumpulan alat / bahan. Sudut seni untuk pameran contoh-contoh hasil kerja pelajar perlu ada dan diuruskan dengan menarik dan kemaskini. Ianya dapat dilakukan dengan cara-cara berikut: (i)Penyusunan meja kerusi murid mengikut kumpulan. x seni huruf dan sebagainya. x susunan perabot.

masyarakat dan guru-guru. kreativiti dan inovatif. (iv) memudahkan komunikasi antara guru dan murid. bertimbang rasa. Mengikut kajian. (iii) membentuk suasana yang meransang kreativiti. bakat. bertanggungjawab. untuk keperluan berfikir. mengamalkan sikap demokrasi dan tidak memilih kasih. Aspek emosi ini akan dapat: (i) menarik minat murid. suasana emosi bilik darjah yang kondusif biasanya ditimbulkan oleh guru yang mempunyai sifat penyayang. Anda boleh mewujudkan suasana ‘rapport’ dan disenangi oleh murid dengan: (i) memenuhi kehendak fisiologi iaitu memuaskan deria. Mereka akan melalui sosiometri dalam penguasaan berinteraksi dalam sesuatu kumpulan dan disinilah proses pengajaran dan pembelajaran akan berlaku. peramahdan lucu serta menjalankan tugas dengan adil. (ii) memenuhi kehendak mental.pembelajarannya akan mudah menguasai ilmu yang dipelajari. Aspek emosi Suasana emosi merujuk kepada perasaan murid-murid terhadap guru mereka. (ii) berfungsi sebagai pemangkin untuk mengembangkan minat. dan (v) menggalakkan pendedahan kepada kepelbagaian budaya. Suasana emosi ini akan menimbulkan jenis-jenis tingkah laku murid yang ditentukan oleh sifat guru dan gaya mengajarnya. dan (iv) menghasilkan suasana persekitaran yang memberi keyakinan untuk berkarya . (iii) mewujudkan suasana interaksi sesama murid.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->