~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

UNIT 1 SEJARAH BADMINTON DAN B.A.M
1.1 LATARBELAKANG BADMINTON

Badminton adalah salah satu sukan raket yang terpantas di dunia. Di tahap kompetitif, seseorang itu memerlukan tidakbalas yang cepat dan terpaksa berada pada tahap kecergasan yang amat tinggi. Dalam sukan badminton, kelajuan bulu tangkis telah di catatkan pad a kelajuan melebihi 200 batu sejam di kejohanan antarabangsa yang utama.

1.1.1 Sejarah Ringkas Badminton
Menrut Syed Hashim Alkhred, penulis buku mengnai badminton, dipercayai berasal dari india yang pad a mulanya dikenali sebagai permainan poone (poona). Perkataan ini berasal daripada nama sebuah kota di India. Sementara di Eropa pula, sejenis permainan yang menyerupai badminton tetapi disebut 8att/edore telah dimainkan pad a abat kesebelas lagi. Ada juga yang mendakwa bahawa permainan ini telah dimainkan di negara China seawal 2000 tahun yang lalu.

1.1.2 Asal Usul Nama Badminton
Pada tahun 1870, Duke of Beauford telah menyaksikan sejenis permainan menggunakan raket dan bulu tangkis di sebuah tempat bernama Badminton. Beliau amat tertarik dengan permainan itu dan bersetuju menamakan sebagai permainan badminton sempena nama tempat permainan itu di temui.

1.1.3 Asal Usul Undang-Undang
Undang-undang pertama telah ditulis di Poona, India pada 1873. Pada masa itu, badminton lebih dimainkan sebagai permainan luar (outdoor). Pada 1893, 14 kelab di England mengadakan perjumpaan untuk mendraf satu set undang-undang yang seragam. Badminton dimainkan dalam gelanggang yang berbentuk pasir (hour glass) selepas tahun 1900. Tetapi pada tahun 1901, satu set undang-undang seragam telah didrafkan dan badminton telah dimainkan di atas gelanggang segiempat sehingga ke hari ini.

1.1.4 Sejarah Perkembangan Badminton Di Malaysia
Badminton telah dimainkan di Malaysia seawal 1809. Badminton yang dikenali sebagai Poona pad a ketika itu telah dimainkan buat pertama kali di Pulau Pinang oleh pegawai dari Syarikat East India di Suffolk House, kediaman bagi Captain Francis Light. Kesan sejarah ini masih boleh dilihat di Methodist Boys School di Ayer Hitam. Gambar permainan ini dimainkan oleh orang perempuan dan juga pegawai British boleh dilihat di Muzium Pulau Pinang.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Permainan badminton telah dimainkan di E & 0 Hotel di Pulau Pinang pad a 1885 oleh isteri-isteri pegawai Syarikat East India. Penduduk tempatan Pulau Pinang kemudian memainkan permainan ini dalam versi mereka menggunakan bulu ayam. Bulu ayam juga boleh disaksikan di Muzium Negara hari ini. Di antara tahun 1920-1923, George Thomas telah melawat Pulau Pinang. Beliau telah bermain dengan orang Pulau Pinang dan mendapati mereka bermain dengan baik. Beliau kemudian mencadangkan untuk menubuhkan satu organisasi. Oleh itu adalah tidak menghairankan pad a tahun 1925, Persatuan Badminton Pulau Pinang telah ditubuhkan. Sekaligus menubuhkan organisasi sukan pertama di negara ini. Seorang lagi personality badminton yang tersohor iaitu J.F. Devlin yang merupakan ayah kepada J Devlin Sisters yang terkenal kerana menjadi harapan utama pasukan Piala Uber Amerika Syarikat. Beliau telah melawat Pulau Pinang dan Malaya di antara 1929-1931. Setelah mendapati badminton mempunyai begitu ramai pengikut di Malaya, beliau mencadangkan penubuhan Organisasi Kebangsaan dan menganjurkan pertandingan badminton peringkat kebangsaan. Ini telah mencetuskan penyertaan Malaya di Kejohanan antarabangsa. Semasa itu jugalah Persatuan Badminton Perak telah ditubuhkan. Pada 11 November 1934, Persatuan Badminton Malaya telah ditubuhkan. Presiden pertamanya ialah J.L Woods dari Perak. Seorang tauke, Foong Seng kemudian telah diajak untuk menderma bagi pertandingan piala antara negeri berpasukan untuk lelaki. Pada 1937, pertandingan Foong Seong Cup telah dimainkan Idi Perak dan Pulau Pinang merupakan juara pertama kejohanan itu. Persatuan Badminton Malaya kemudian menyertai Federasi Badminton Antarabangsa pad a 1937. Pada 1938, di anggarkan kira-kira 25,000 pemain badminton terdapat di Malaya. Setengah abad kemudian, pemain Malaysia telah mengejutkan arena badminton antarabangsa dengan dominasi mereka dalam sukan ini dengan gaya permainan pantas dan menyerang. Inilah permulaan dominasi orang Asia di dalam sukan ini. Pada masa itu juga, pertandingan pertama yang teratur untuk Malayan Closed Championships telah diadakan. AS Samuel dari Selangor telah menjadi Juara perseorangan. Pada tahun 1940, permulaan Malayan Open telah diperkenalkan. Acara perseorangan lelaki telah dimenangi oleh Wong Peng Soon. Pada tahun 1941, Chee Choon Kheng telah menjadi pemain Malaya pertama untuk memenangi All India Championship. Pada 1948-1949, Malaya telah menjuarai Thomas Cup yang baru diperkenalkan dan Ooi Teik Hock dan Teoh Seng Khoon merupakan pemain Malaysia pertama memenangi pertandingan All England. Pada masa itu juga, peraturan untuk Piala Foong Seong telah diubah untuk menyeragamkannya dengan Piala Thomas. Pemain Malaysia kemudian mendapat semakin banyak jemputan dari luar negara untuk menyertai pertandingan.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

,~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

UNIT 2
UNDANG-UNDANG BADMINTON (Rules in Badminton)
2.1 Gelanggang Badminton

Gelanggang badminton mempunyai ukuran yang tertentu. Ukuran untuk garisan adalah selebar 40mm (1.5"). Garisan itu boleh dilukis atau ditandakan di mana-mana permukaan tanah. Tinggi jaring adalah 1.55m (5' 1") di tiang dan 1.524m (5') di tengah-tengah gelanggang. • Untuk perseorangan dan bergu, kawasan garisan servis pendek dikira 'Luar' semasa servis. • Dalam bergu, kawasan antaraisan belakang dan garisan servis bergu adalah 'Luar' semasa servis. • Dalam bergu, kawasan gelanggang 6.10m x 13.40m (20' x 40') adalah digunakan manakala perseorangan ialah 5.18m x 13.40m (17' x 44')

Kawasan Permainan dan Ukuran Gelanggang Acara Perseorangan

1'6" 17' --------~.~.~.~/ Baseline
Baseline or LOfl!ij service line for singles

13'

t

t
g
(J)

Base Line

2'6

1

Right Service Court

Left Service Court

III

'iii
.E
(J)

~
c:
(J)

~

'"0

i:i5

NET 44'

1
.. ....

6' 6"

Left Service Court

(J)

~ ~
C
0
(J) (J)

G:

Riglilt Service Court

<,

---

20'

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Kawasan Permainan dan Ukuran Gelanggang Acara Bergu
Back Alley Right Service Court Left Service Court

«
~

ii;

en

Short Service Line NET

Short Service Line Left Service Court Right Service Court

zs
::J

en
Q)

""0

o

Q)

~
Q)

c

""0

ijj

Doubles Lo g Service Line

Baseline for doubles

2.2 • • •

Memulakan

Permainan

Bagi memulakan satu permainan, "toss" perlu dibuat terlebih dahulu. Bulu tangkis atau syiling boleh digunakan dalam "toss". Pihak pemenang boleh memilih untuk memulakan servis, menerima servis atau memilih petak gelanggang. Pihak yang kalah akan menerima pilihan yang berikutnya.

2.3 •

Pengiraan

Mata

• • •

Kebiasaannya sistem kiraan mata BWF (21 mata sistem kiraan pingpong) akan digunakan dalam pertandingan dan kejohanan yang besar. Mata hanya diberikan kepada pemain atau pasangan yang Berjaya memenangi sesuatu reli. Jika pemain yang membuat servis melakukan kesalahan (batal), maka berlaku pertukaran servis dan 1 mata diberi kepada pihak lawan. Dalam permainan bergu pun sama, jika berlaku kesalahan, servis terus bertukar dan tambahan 1 mata ke pihak lawan . Set perlawanan tamat pada kiraan mata 21. Namun apabila skor menjadi 20 sama dan kedua-dua pihak hanya memerlukan perbezaan 2 mata untuk menamatkan sesuatu set perlawanan, jika keadaan terikat masih berterusan sehinggalah mata 29 sama, mana-mana pihak yang Berjaya mendapat mata ke 30 adalah pemenang dalam set tersebut. Pemenang yang memang bagi sesuatu game adalah berdasarkan kemenangan bagi 2 set terbaik (best of two set). Keadaan terikatiseri akan berlaku selepas tamat set kedua apabila kedua-dua belah pihak

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

hanya memenangi 1 set daripada 2 set yang telah dijalankan. Perlawanan akan berterusan ke set ke-3 bagi menentukan pemenang. Pada mata 11 pemain perlu menukar gelanggang. Pengguna-pengguna sistem pemberian mata digubah mengikut situasi yang mereka fikirkan bersesuaian. Sebagai contoh, di Kejohanan Badminton Komuniti Putrajaya mata permainan BWF tidak tidak dig una pakai pada perlawanan pusingan awal. Permainan sistem mata 30 bagi satu game biasa dig una pakai untuk mengalakkan masa permainan yang lebih pendek. Pertukaran gelanggang dilakukan pada mata 15. Mana-mana pihak yang capai mata 30 adalah pemenang perlawanan. Sistem kiraan mata penuh BWF biasa dijalankan pada pertandingan peringkat separuh akhir dan akhir. Oalam pertandingan badminton sekolah-sekolah di Putrajaya sama.

2.4 • • • •

'Game' dan 'Match' Secara rasminya, satu match mengandungi secara maksimanya mengandungi 3 set. Jika seseorang pemain telah memenangi 2 game berterusan, game ketiga tidak perlu dimainkan lagi. Game ketiga hanya dimainkan jika setiap pemain memenangi satu game masing-masing. Oalam pertandingan rasmi, masa rehat selama 60 saat diberikan di antara set 1 dan set 2 permainan. Oalam jangkamasa ini, jurulatih dibenarkan menasihati dan berbincang dengan pemain-pemainnya. Oi antara game kedua dan ketiga, masa rehat adalah 120 saat. Oalam jangkamasa ini, jurulatih dibenarkan menasihati dan berbincang dengan pemain-pemainnya.

2.5 •

Perlawanan Perseorangan Oalam permainan perseorangan, pemain akan membuat servis pertama dari gelanggang servis kanannya apabila mata ialah '0' atau bilangan genap (2,4,6) dan dari gelanggang servis kiri apabila mata ialah bilangan ganjil (1,3,5). Pembuat servis akan membuat servis dalam gelanggang yang betul dan ditujukan ke penjuru gelanggang yang bertentangan. Jika dalam game tambahan mata, undang-undang yang sama digunakan. Pemain yang menang dalam game pertama akan memulakan servis dalam game berikutnya.

• • •

Gelanggang Servis Kiri
I...

Gelanggang Servis Kanan B

Gelanggang Servis Kanan A

~ .... ~

Gelanggang Servis Kiri

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

2.6 • • • • • • • • • • • •

Perlawanan 8ergu Pada permulaan perlawanan bergu, pembuat servis pertama (pasangan bergu yang melakukan servis) akan membuat servis dari gelanggang servis kanan. Pasangan bergu ini hanya berhak mendapat satu servis sahaja. Jika pasangan servis yang membuat servis ini menang dalam rali itu, servis tidak akan bertukar kepada pasangan lawannya. Pasangan bergu yang membuat servis akan bertukar gelanggang servis dan pasangan lawan kekal dalam gelanggang servis masing-masing. Jika pasangan yang membuat servis kalah dalam rali itu, servis akan diberikan kepada pasangan lawan. Dengan itu, kedua-dua pasangan bergu akan berpeluang mendapat 1 kali servis. Jika pasangan yang membuat servis kalah dalam rali itu, hak membuat servis akan bertukar kepada pasangan lawan. Tiada seorang pemain akan mendapat 2 servis berturut-turut. Pemain berdiri dan menerima servis di gelanggang masing-masing. Semasa membuat servis, rakan pembuat servis dan rakan penerima servis boleh berdiri di mana-mana tempat dalam gelanggang tetapi tidak menghalang pandangan pembuat dan penerima servis. Pembuat servis hanya boleh melakukan 1 hayunan reket ke hadapan secara berterusan bagi memulakan servis. Pasangan yang memenangi set permainan itu akan memulakan set permainan yang berikutnya.

Gelanggang Servis Kiri

Gelanggang Servis Kanan B

Gelanggang Servis Kanan A

~
_.... ~

Gelanggang Servis Kiri

2.7 • • •

Menerima Servis dalam Perlawanan 8ergu Pasangan penerima servis tidak akan bertukar petak gelanggang servis untuk menerima servis, tidak seperti acara perseorangan. Hanya pasangan pembuat servis akan bertukar petak gelanggang servis. Selepas penerima servis mengembalikan pukulan, pemain-pemain bebas bergerak ke mana-mana posisi dalam gelanggang untuk menerima atau memukul bulu tangkis. Jika berlaku pengadil menyedari kesilapan (kesilapan membuat / menerima servis), rali itu akan diteruskan dan sebelum servis berikutnya dilakukan pembetulan akan dibuat oleh pengadil.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

2.8

Servis

Pembuat dan penerima servis akan berdiri bertentangan di petak servis masing-masing. Semasa memukul bulu tangkis, ia perlu berada di paras bawah pinggang pembuat servis. Pada masa pukulan, kepala raket dihala ke bawah paras tangan. Impak pertama pukulan adalah di bahagian belakang bulu tangkis. Kedua-dua belah kaki pembuat dan penerima servis mesti menyentuh tanah sehingga servis dimulakan. Pergerakan raket pembuat servis mestilah dalam keadaan menghala ke depan sehingga servis dilakukan.

BACKHAND SERVE

FOREHAND SERVE

FAULT FAULT

(the whole of the head of the racket is not discernibly below the whole of the server's hand holding the racket)

CORRECT

Service faults.

2.9 • • •

Pertukaran Petak Gelanggang Pemain-pemain bertukar gelanggang apabila tamatnya game pertama. Jika ada game ketiga, pemain tukar petak gelanggang apabila mata 11 dicapai. Jikalau pengadil terlupa, pertukaran serta-merta dilakukan apabila menyedari tentang kesilapan tetapi tidak ada perubahan mata skor.

2.10

'Oalam' dan 'Luar'

Jika bulu tangkis jatuh atas garisan, maka ia dikira 'dalam' gelanggang. Mata tidak diberi jika bulu tangkis jatuh di luar garisan.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

UNIT 3
PERALATAN BADMINTON
3.1 Raket Saiz rangka raket adalah

Raket merupakan peralatan yang paling penting untuk pemain badminton. dikawal oleh undang-undang badminton seperti rajah di bawah .

.--

----'=.Le""b""a:!.!..r-"ti""da""k-'-'m!..!..!elebihi 230mm

Kepala (head)

Kawasa Ii (stringed area) Panjang melebihi tida 680 m

Leher (throat)

Syaf
Rangka (frame) (shaft)

]

Hendal (handle)

Dalam pemilihan raket yang sesuai untuk digunakan, pemain harus memberi perhatian kepada faktor berat (weigth), keseimbangan (balance), kelenturan (flexibility), daya ketahanan (durability) dan harga. Berat (weigth) raket yang biasa digunakan adalah dari 80 - 100 gm. Raket yang ringan mudah dihayunkan dengan laju dan mudah dikawal tetapi kurang kekuatan (power). Kanak-kanak dan pemain baru adalah digalakkan untuk menggunakan raket ringan supaya mudah mengawal raket dan belajar pukulan strok dengan betul Keseimbangan (balance) adalah berkenaan berat kepala raket berbanding dengan hendal raket. Kepala raket yang berat memberi lebih kekuatan (power) manakala hendal raket yang berat memberi lebih kawalan strok. Raket yang seimbang dapat menyeimbangkan di antara kawalan dan kekuatan. Kelenturan (flexibility) raket adalah terletak kepada syaf raket. Raket yang lebih melentur memberi kawalan yang baik manakala yang keras (stiff) memberi lebih kekuatan (power). (flexible)

Biasaannya raket yang dibuat daripada bah an yang ringan tetapi kuat daya ketahanan adalah lebih mahal.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

3.2

Tali raket

Tali yang lebih nipis akan memberi kekuatan penolakan (repulsion power) dan menghasilkan lebih kekuatan (power) atau lebih lazim dipaggil lebih 'tension'. Sebaliknya tali yang lebih tebal memberi lebih kawalan (control) dan daya ketahanan (durability). Biasanya kekuatan (tension) tali raket yang diikat adalah dalam lingkungan 18 - 301bs. 3.3 Grip Raket

Saiz grip adalah lilitan bulatan (circumference) hendal raket yang dipegang. Adalah penting untuk memilih grip raket yang sesuai masing-masing. Kanak-kanak dan wan ita yang mempunyai luas permukaan tapak tangan yang kecil harus menggunakan raket dengan grip yang kecil supaya genggaman raket mereka lebih selesa dan membolehkan mereka membuat pukulan yang baik. Secara amnya, grip yang kecil membolehkan pemain mempunyai lebih kawalan manakala grip yang besar membolehkan pemain mempunyai lebih kekuatan. Grip yang kecil juga menyenangkan pemain menukar pegangan grip untuk membuat pukulan yang berlainan.

3.4

Bulutangkis

(shuttlecock)

2 jenis bulutangkis yang digunakan adalah dibuat oleh bulu angsa / itik dan sintetik (plastik) masing-masing. Bulutangkis sintetik adalah dibuat oleh bah an sintetik seperti plastik dan adalah lebih tahan rosak tetapi kekurangan sentuhan, penerbangan dan kelajuan yang asli. Bulutangkis bulu dibuat dengan 16 bulu angsa / itik yang dimasukkan dalam suatu gabus separuh bulatan. Bulutangkis mempunyai beberapa kelajuan yang berlainan. Kelajuan bulutangkis yang biasa dijual di Malaysia ialah kelajuan 76 dan 77. Pemain baru, kanak-kanak dan wanita adalah digalakkan untuk menggunakan bulutangkis yang lebih laju misalan kelajuan 77, kerana lebih mudah untuk memukul bulutangkis ke belakang gelanggang dan menjadikan permainan lebih seronok. Bulutangkis harus disimpan dalam kawasan yang lembap (damp) dan suhu tidak melebehi 55°F. la tidak harus disimpan dalam almari yang kering, bilik yang panas atau dalam peti sejuk. 3.5 Kasut

Badminton melibatkan pergerakan depan-belakang, tepi ke tepi dan pusingan yang laju, pergerakan dan pemberhentian yang tiba-tiba (sudden), lompatan dan pendaratan (landing) yang kuat. Pergerakan ini meletakkan banyak tekanan ke atas lutut dan kaki pemain. Oleh yang demikian, kasut yang sesuai haruslah ringan, mempunyai grip yang baik, 'rounded at the edges' dan mempunyai 'cushioned insole' untuk menyerap tekanan ke atas lutut dan kaki. 3.6 Pakaian Oleh kerana pemain Badminton perlu membuat berbagai pergerakan badan, tangan dan kaki, pakaian yang sesuai haruslah longgar sedikit supaya tidak mengganggu pergerakan. Pakaian juga harus dibuat oleh bahan yang mudah menyerap peluh kerana pemain Badminton banyak berpeluh.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

UNIT 4
KEMAHIRAN ASAS BADMINTON
Gambaran pergerakan ini adalah khusus untuk pemain yang menggunakan tangan kanan.

4.1 Genggamanl Pegangan Asas (Basic Grips)
Dalam badminton, cara memegang raket adalah penting. Terdapat berlainan cara untuk memegang raket di mana setiap kelainan memberikan tujuan yang tidak sama. la untuk mengawal permukaan dan kepala raket. Genggaman yang tidak baik akan menyebabkan kualiti dan kekuatan pukulan berkurangan. Pemain harus tahu untuk menukar cara genggaman bergantung kepada jenis pukulan yang ingin dilakukan.Sekiranya bulutangkis berada di sebelah kanan raket, jadi genggaman sebelah kanan digunakan. Manakala jika di bahagian kiri raket, genggaman sebelah kiri digunakan. la bergantung kepada arah bulutangkis. Terdapat pelbagai cara untuk mengajar pemain cara genggaman raket (grips)

4.1.1 Genggamanl Pegangan Sebelah Kanan (The Forehand Grip)
Teknik • • • memegang reket yang betuk sangat penting : Pegang raket dalam keadaan selesa Tapak tangan diiletakkan rata di atas permukaan tali raket. Tangan yang memegang raket diluncurkan menuju ke bawah raket, bermula dari syaf (shaft) menuju ke pemegang raket (handle). • Tangan digoyang perlahan dengan pemegang. • Jika dilihat, bentuk "V" akan terbentuk di antara ibu jari dan jari yang lain. • Jari telunjuk dijauhkan sedikit dari jari yang lain dengan keadaan tinggi berbanding ibu jari di bahagian atas pemegang raket. • Raket digenggaml dipegang dalam keadaan longgar dan tidak terlalu ketat. • Jari-jari hanya aka diketatkan apabila ingin membuat pukulan. Genggaman kuat diperlukan apabila lebih kekuatan atau tekanan digunakan. (GAMBAR 01 BAWAH MENUNJUKKAN CARA MEMEGANG RAKET YANG BETUL))

j
PI,"p"

Copywrite b

P,megang

"keUid,k

ler

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

4.1.2 Genggamanl Pegangan Asas Pukulan Kilas (Backhand Grip)
Pukulan asas kilas digunakan apabila bulutangkis berada dituju di bahagian kiri gelanggang sekiranya tangan kanan yang memegang raket. Cara ini juga digunakan apabila ingin membuat ketukan (tapping) bulutangkis yang hampir dengan jaring. Terdapat pelbagai kaedah untuk memberi tunjuk ajar kepada pemain mengenai genggaman asas pukulan kilas (backhand). • Raket dipegang dengan genggaman forehand • Ibu jari dialihkan dan diletakkan di sisi raket, dengan keadaan ibu jari menekan permukaan pemegang raket. • J Untuk pemain yang baru menceburi sukan badminton, pastikan mereka meletakkan ibu jari di atas bahagian pemegang raket yang rata. Pastikan juga ibu jari di diletakkan menghala ke atas. • Kesan bentuk 'V' di pemegang. (LiHAT GAMBARAN 01 BAWAH)

Kesalahan biasa di buat.
• • • • Pegang raket terlalu ketat. Pegang terlalu jauh dengan hujung pemegang. Raket di pegang dengan kesemua jari rata dan menghala secara tegak / lurus ke permukaan raket. Raket dipegang dengan ibu jari secara rata atas pemegang permukaan raket.(sila lihat gambar di atas) • Raket dipegang dengan ibu jari dan jari yang lain dengan mengulung keseluruhan pemegang. (sila lihat gambar di atas) dan kesemua jari menghala ke atas

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

4.2

Servis

.... ...,-_ .... -.--.-._
I..

I . '~,
Shorl_rviCf!!

.....5"11,

1. High servte« ~illglf!!) Z High service (fIootJif!!S) 3. Flick eervice

4. Drivf!! servie« :5. Low servie«

Terdapat dua servis asas dalam badminton iaitu servis tinggi dan servis rendah. Servis tinggi kerapkali digunakan oleh pemain perseorangan. Variasi dalam servis termasuk juga servis tinggi ke belakang, servis flik dan servis deras. Servis tinggi dan flik biasanya digunakan oleh pemain peseorangan. Fokus dalam bahagian moodul ini adalah servis tinggi.

4.2.1 Servis Tinggi Servis tinggi akan menyebabkan bulu tangkis jatuh secara menegak ke belakang gelanggang pihak lawan dan menyebabkan pihak lawan susah melakukan pukulan aggresif. Pertama, beliau terpasa bergerak kebelakang. Kedua, beliau perlu mengunakan lebih hayunan kebelakang dan lebih banyak pergerakan bahagian tubuh badan untuk menghasilkan daya yang lebih tinggi. Ketiga tali raket akan menyentuh bahagian bulu tangkis dahulu dari gabus. Ini akan mengakibatkan kuasa pukulan pihak lawan di kurangankan.
• • • • • • • • Berdiri sis dekat dengan tengan garisan dibahagian tengah gelanggang. Kaki tanpa raket dibawah kedepan. Gunakan gengaman hadapan atau "forehand" Pegang bulu tangkis diparas mata didepan tubuh badan pemain. Hayun raket kebelakang. Gunakan hayunan yang besar kedepan. Pindahkan berat badan dari kaki raket ke kaki tanpa raket. Ikut lajak mengikut arah yang ditujukan

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Kesalahan-Kesalahan
• • • • • •

Yang Biasa Dilakukan

Berdiri terbuka iaitu berdiri terlalu selari dengan sisi garisan atau badan bedepan secara perpenjuru dengan jaring. Badan condong ke belakang dan tidak bawah ke depan. Ikut lajak di pendekkan atau diberhentikan secara cepat. Condong kedepan semasa membuat servis. Memegang bulu tangkis dekat dengan badan. Memegang bulu tangkis terlalu rendah dan cuba membuat pukulan di luar tangan atau melebihi paras pinggang.

4.2.2

Servis Rendah

Tujuan servis ini adalah memastikan bulu tangkis melepasi hampir dekat dengan jaring dan memasuki petak servis pihak lawan. Ini akan meyebabkan pihak lawan sukar untuk membuat pukulan yang mematikan bulu tangkis di depan jaring. Servis rendah boleh dilakukan secara hadapan atau "forehand" atau kilas atau "backhand" untuk kedua acara peseorangan atau regu.

Servis Rendah "Forehand" atau Hadapan
• • • • • • Kedudukan dan posisi hampir sama dengan servis tinggi. Gunakan gengaman hadapan atau "forehand" tetapi pegang tengah gengaman gengaman pendek Gengaman pendek memberi kawalan yang lebih baik. Kuncikan pengelangan tangan dan buat hayunan yang kecil Pegang bulu tangkis pada paras pinggang. Mengawal bulu tangkis rendah melepasi dekat jaring secara aksi yang licin. raket. laitu

Kesalahan-Kesalahan
• • • • •

Yang Biasa Dilakukan

Bulutangkis dipegang terlalu jauh dari badan. Hayunan ke belakang terlalu panjang. Memukul bulu tangkis terlalu kuat. Menggunakan pengelangang tangan terlalu banyak menyebabkan bulu tangkis naik tinggi. Berdiri terlalu dekat dengan kawasan (T) garisan servis rendah.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

4.2.3 Servis Kilas
Servis • • • • • kilas kerapkali di gunakan oleh ramai pemain-pemian regu. Berdiri dekat dengan garisan servis. Gunakan gengaman kilas. Pastikan kaki raket didepan. Pegang bulu tangkis di bulunya. Gunakan hayunan yang keeil dan pukul bulu tangkis luar dari tangan.

4.2.4 Servis Flik
Servis ini terutamanya digunakan oleh pemain regu untuk mengejutkan pihak lawan. Tujuannya adalah untuk mengelirukan pihak lawan dengan memikirkan pukulan tersebut adalah servis rendah. Servis flik mesti dilakukan hampir sama dengan pegerakan servis rendah sehingga sentuhan yang terakhir dimana flik pergelanggang tangan akan menyebabkan penerbangan bulu tangkis deras melepasi jangkauan raket pihak lawan. Ikut lajak raket adlah lebih tinggi berbanding dengan servis rendah. Penerbangan servis flik adlah lebih rendah banding dengan penerbangan servis tinggi. Jika digunakan tidak kerap ia merupakan satu tindakan yang mengejut kepada pihak lawan dan pada ketika itu jika pihak lawan sangat berminat bergerak ke depan jaring ia terpaksa berwaspada.

A' B:

Flick: serve

Low

serve

Kesalahan-Kesalahan
• • • • •

Yang Biasa Dilakukan

Bulu tangkis dan raket dipegang terllu dekat dengan badan. Menggunakan pergelangan tangan terlalu banyak. Membawa hayunan ke belakang terlalu kebelakang. Siku tidak eukup tinggi. Kaki tanpa raket letak didepan.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Kesilapan yang biasa dalam servis:
Kesilapan Anda kerap menghantar bulu tangkis ke jaring Anda sentiasa membuat servis yang terlalu tinggi melepasi jaring untuk servis rendah. Anda sentiasa membuat servis terlalu panjang melepasi gelanggang perseorangan. Penerima servis dapat bergerak kedepan dan mematikan servis anda. Penerima servis berdiri terlalu dekat dengan garisan servis rendahnya. Anda rasa terancam melakukan servis. dan takut sebelum Pembetulan Sudut permukaan raket perlu sedikit terbuka untuk mengarh servis yang tinggi. Tutup permukaan raket anda untuk memukul penerbangan bulu tangkis yang mendatar. Bergerak kedudukan memulakan servis kebelakang sedikit supaya anda berada ditengah gelanggang. Pelbagaikan servis anda iaitu dengan pelbagai jenis jenis servis atau dalam arah dan kedudukan servis. Pelbagaikan servis dengan campuran servis tinggi dan lebar untuk memaksa pihak lawan bergerak jauh dari garisan servis rendah. Tumpukan kepada bulu tangkis selama yang anda dapat. Cuba melihat bulu tangkis menyentuh raket, dan jangan melihat pergerakkan pihak lawan bergerak sebelum melakukan servis. Cuba berada dalam keadaan baik dan tumpuan tinggi. Keletihan sentiasa mengakibatkan tidak tekal. Latihan mental dan fizikal akan memberi anda ketekalan dan keyakinan. Anda boleh juga memendekkan hayunan anda, memendekkan gengaman raket atau jatuhkan bulu tangkis dari ketinggian yang rendah. Arahkan pukulan balas servis tinggi anda ke empat penjuru gelanggang pihak lawan. Tolak atau membuat pukulan balas ke sisi garisan melepasi pihak lawan dekat dengan jaring.

Anda mengalami servis yang keletihan atau kurang yakin.

tidak

tekal,

Anda membuat hayunan dan tidak sasaran bulu tangkis semasa servis.

kena

Anda membalaskan servis tinggi terlalu dekat jaring atau dekat dengan tengah gelanggang. Anda membuat pukulan balik servis atau pukulan terus ke pihak lawan. rendah

4.3 Pukulan Belakang Gelanggang
1_ High lob 2_ Attacking lob 3. Smash 4. Chop. fast drop 5. Drop

_..-..-..---·--..---------.0.-- ..____ ._.

}::~~- .._ ._. ....._._ ..._._.._ ..._--_._-_._--_ ...._ .... ... __ .._ __..__ ~:::_ ...._.(3) ...._-.-.. . -. / _ __ ..- .._ ..

.

,

Over-the-head trajectories.

,; -! •

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Prinsip melakukan pukulan "overhead" atau atas kepala adalah senang. Gambarajah diatas dan dibawah menunjukkan titik sentuhan dan sudut sentuhan permukaan raket dengan bulu tangkis untuk menentukan sam ada pukulan itu "lob", junam atau smasy. Penerbangan bulu tangkis untuk semua pukulan "overhead" adalah ditunjukkan dalam gambarajah di atas.

Kawasan Sentuhan Pukulan "overhead"

Smasy Raketcondongkedepan

Lob Serangan Sentuhan sudut tepat

Lob Defensif Raket condong belakang

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

4.3

Pukulan-Pukulan "Overhead"

4.3.1 Forehand Lob (Attacking Lob and Defensive Lob)
"Lob" adalah pukulan yang sangat penting dalam pukulan "overhead". la terutamanya digunakan dalam peseorangan untuk mengerakkan pihak lawan ke belakang gelanggang dan menwujudkan ruang di depan gelanggang. Dengan mengunakan pukulan "lob", seseorang pemain mempunyai masa dan dapat memulih ke kawasan tengah atau pusat operasi. Jika pukulan "lob" dilakukan dengan mendatar dan laju maka ia dikenali sebagai pukulan "lob" serangan. Ini akan memaksa pihak lawan untuk bergerak cepat ke belakang gelanggang. Apabila bulu tangkis diberi pukulan yang tinggi, maka ia dikenali sebagai "lob" defensif. Pukulan ini dimainkan apabila pemain-pemain memerlukan masa atau apabila mereka dalam keadaan bertahan atau defensif. Pukulan "lob" secara asasnya adalah satu aksi membuat balingan. la merupakan asas untuk semua pukulan-pukulan "overhead". Adalah baik jika pemain baru memperlajari badminton melakukan latihan melakukan aksi balingan dengan menggunakan bulu tangkis. Seorang pemain yang mempunyai balingan yang baik mempunyai pontensi untuk melakukan pukulan "clear" yang baik. • • • • • • Berdiri sisi dengan bahu tanpa raket berdepan dengan jaring. Pastikan siku dan bahagian lengan atas hampir selari dengan lantai dan kepala raket kepala. (Iihat gambar dibawah) Hayun raket ke bulu tangkis dan bawa siku rapat dan tinggi dengan kepala. Ketika itu juga pinggang raket kedepan Pastikan bulu tangkis disentuh pada ketinggian yang maksima. Ikut lajak dengan raket dan kaki raket.

diatas

LANGKAH-LANGKAH

BAGI PUKULAN FOREHAND LOB SECARA OVERHEAD

Kesalahan-Kesalahan
• • •

Yang Biasa Dilakukan

Memukul bulu tangkis dengan bahagian atas badan selari dengan jaring. Membuat sentuhan bulu tangkis jauh dari sisi hadapan. Lengan tidak ektensi secara penuhnya. (bengkok di siku)

4.3.2 Pukulan Junam (Drop)

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

II!!.~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Tujuan diadakan pukulan junam adalah untuk membawa pihak lawan bergerak dekat ke jaring dan membuka ruang di belakang dan tengah gelanggang. Persediaan untuk pukulan junam adalah sama seperti pukulan "lob" hanya beza adalah semasa sentuhan bulu tangkis. • • Sebelum membuat sentuhan bulu tangkis, kurangkan kuasa dengan memeriksa kelajuan raket dan memastikan gengaman raket relak. Titik sentuhan dengan bulu tangkis adalah lebih kedepan sedikit dari pukulan "lob".

Langkah-Iangkah

menunjukkan teknik melakukan pukulan drop junam di hadapan jaring.

Kesalahan-Kesalahan
• • • • • •

Yang Biasa Dilakukan

Sepatutnya melakukan sentuhan sedikit atau "slice" dan bukan memukul. Secara sengaja memperlahankan terlalu awal sebelum membuat sentuhan. Membuat sentuhan dengan permukaan rata raket Kedudukan badan yang lemah Penggunaan pengelangan tangan terlalu banyak. Sentuhan bulu tangkis terlalu rendah.

4.3.3 Pukulan Smasy
Pukulan smasy merupakan satu pukulan utama dalam serangan. Pukulan ini kerapkali digunakan untuk mematikan satu rali atau melajukan permainan. Persediaan untuk pukulan smasy adalah sama seperti lob dan junam. • Titik kontak bulu tangkis dengan raket dalam pukulan smasy adalah jauh ke atas dari badan dan sedilit depan bahu raket. • Pemindahan berat badan ke atas bulu tangkis. • Gunakan pinggang raket, rotasi hadapan dan gengaman yang ketat pada ketika menyentuh bulu tangkis menambahkan kuasa smasy.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Hayunan kedepan raket yang laju dan eksplosif akan emebantu smasy yang lebih berkuasa.

dalam menghasilkan

pukulan

Jika pukulan smasy diambil pada ketinggian yang maksima, sudut rejaman adalah lebih tajam dan ini akan menyebabkan pihak lawan sukar untuk balas balik pukulan tersebut.

• •

Memukul bulu tangkis sedikit kebelakang tubuh badan. 8adan selari dengan jaring.

4.3.4 Pukulan Lob Kilas
Kebanyakan pemain ada masalah dalam membalas balik pukulan-pukulan dari bahagian backhand. Pemian-pemian seringnya di nasihatkan oleh jurulatihnya menggunakan pukulan melepasi kepala atau "around the head" apabila membalaskan pukulan yang diarahkan ke kawasan "backhand" atau kilas pemain. Walau bagaimanapun, adalah mustahil untuk melakukannya jika bulu tangkis melepasi pemain. Oleh itu adalah lebih baik jika pemain-pemian diajar bermain pukulan kilas. • • • • • • • Membelakangkan gelanggang pihak lawan dengan berat badan dikaki raket. Sentiasa melihat bulu tangkis. Raket dipegang melintasi badan dengan gengaman kilas dan siku raket rendah sehingga bersediauntuk memukul; Saat sebelum memukul bulu tangkis, raket pemain akan bergerak melintangi badan dari rendah ke tinggi terhadap bulu tangkis. Pukul bulu tangkis dengan aksi "whip". Ikut lajak adalah pendek. Cepat pusingkan badan balik kearah tuju bulu tangkis.

Copywrite t

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Kesalahan-Kesalahan
• • • •

Yang Biasa Dilakukan

Menggunkan terlalu banyak lengan Tidak menggunakan aksi whipping. Gengaman yang salah. Persediaan untuk memukul dengan ektensi lengan (Iengan lurus)

4.4

Pukulan-Pukulan Depan Gelanggang

4.4.1 Pukulan di jaring
Pukulan di jaring boleh di ambil di kedudukan paras atas jaring atau bawah jaring. Sekiranya bulutangkis di atas paras jaring, satu pukulan tajam boleh dilakukan. Manakala sekiranya bulutangkis di ambil betulbetul di paras jaring, pukulan boleh dibuat serapat yang mungkin dengan jaring di mana akan menyukarkan pihak lawan untuk membalas pukulan. Perkara penting semasa bermain di jaring adalah dengan kedudukan yang tinggi dan atas di hadapan badan. Perkara penting yang lain adalah: • • • • • • Pastikan kaki, iaitu tangan yang memegang raket berada pada posisi hadapan dan siku dibengkokkan. Bulutangkis disentuh seawal yang mung kin untuk mendapat lebih banyak peluang dalam membuat pukulan seterusnya. Raket dipegang longgar. Jari,ibu jari dan pengelangan tangan memainkan peranan yang penting semasa membuat pukulan. Bulutangkis disentuh seolah-olah ingin membuat pukulan. Gerakan seterusnya adalah minima. memastikan raket sentiasa berada pada

Copy

,~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Kesalahan Yang Biasa Dilakukan
• • • • Pegangan raket terlalu ketat. Sentuhan bulutangkis kuat. Pergerakan tidak lembut. Pengawalan raket yang tidak baik.

4.4.2 Hantaran tinggi dari jaring (Net lift)
Ini adalah pukulan secara bertahan dari hadapan gelanggang ke bahagian belakang gelanggang. Bulutangkis dipukul di bawah paras lengan dari hadapan ke belakang gelanggang sama ada menggunakan pukulan hadapan ataupun pukulan kilas. • • • • • Gunakan cara genggaman hadapan untuk pukulan hadapan jaring dan gunakan genggaman kilas untuk pukulan kilas di bahagian hadapan gelanggang. Berat badan dipindahkan dari kaki yang tidak memegang raket kepada kaki yang memegang raket apabila sudah membuat pukulan. Hayun raket dari siku apabila kaki yang memegang raket mendarat setelah membuat pukulan. Bulutangkis disentuh jauh sedikit dari kaki yang memegang raket. Ikut lajak pergerakan bulutangkis.

Kesalahan Yang Biasa Dilakukan.
• • • • • • • Tidak menggunakan kekuatan pegelangan tangan Kaki yang tidak memegang raket mendahului ke hadapan jaring. Hayunan belakang dan hadapan tidak selari dengan pergerakan. Menggunakan lengan terlalu kerap. Tidak menggunakan pergerakan menyebat bulutangkis. Cara gengaman raket yang tidak betul. Semasa membuat pukulan, menggunakan hayunan lengan yang panjang.

4.5

Pukulan Tengah Gelanggang

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

4.5.1 Pukulan Deras (Drive)
Pukulan deras adalah pukulan secara menyerang. Biasanya jenis pukulan ini digunakan dalam permainan beregu. Tetapi ia juga boleh digunakan dalam perseorangan untuk membalas pukulan menjunam dari pihak lawan dengan menolak ke bahagian tepi gelanggang. Matlamat utama pukulan ini adalah untuk menekan pihak lawan dan menghadkan peluang serta pilihan untuk membalas pukulan. • • • • Sekiranya bulutangkis dipukul jauh dari badan, pusing badan secara mengiring ke hadapan jaring. Kaki yang memegang raket dimajukan ke hadapan dan bulutangkis dipukul selari apabila kaki mendarat. Bulutangkis dipukul pada paras ketinggian jaring dengan hayunan yang laju dan rendah, sama ada menggunakan hayunan hadapan atau hayunan kilas. Badan tidak semestinya dipusing secara mengiring sekiranya bulutangkis berada tidak jauh dari badan,

Pukulan Deras Hadapan

Pukulan Deras Kilas

Kesalahan Yang Biasa Dilakukan
• Penggunakan lengan yang tidak cukup untuk untuk mencapai bulutangkis dan pukulan yang terlalu rapat dengan badan pihak lawan.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

• • •

Kerap menggunakan pengelangan tangan. Ibu jari diletak ke atas untuk pukulan kilas. Siku yang dibengkokkan didahului.

4.5.2 Blok
Dalam permainan perseorangan, cara yang paling berkesan untuk membalas pukulan smash adalah dengan menahan bulutangkis serapat mungkin dengan jaring. Dengan cara ini, pihak lawan memerlukan lebih ruang dalam gelanggang untuk dikawal. Teknik secara bertahan ini juga boleh digunakan dalam permainan beregu tetapi ia harus dilakukan dengan lebih berhati-hati kerana pihak lawan yang berada di hadapan gelanggang sedang menanti pukulan. Corak secara bertahan ini memerlukan pengawalan bulutangkis yang lebih lembut. Oleh itu, cara pegangan raket adalah penting. • Pastikan pegangan raket dilonggarkan, seperti memegang dengan jari. • Gerakan mengiring dilakukan menghala ke arah bulu tangkis untuk menangkis pukulan kencang tadi. (smash) • Permukaan raket memainkan peranan untuk menentukan ketinggian bulutangkis yang melalui jaring.

Blok Hadapan

Blok Kilas

Posisi Bersedia (Ready Position)
Posisi bersedia ini adalah selepas servis ataupun ketika dalam permainan. 8agi memastikan pengawalan gelanggang yang baik, pemain harus berada dalam keadaan bersedia. Ini untuk memudahkan pemain untuk mengawal gelanggang apabila pihak lawan mengatur bulutangkis. Pemain yang berada dalam posisi bersedia patut tahu untuk mengambil kedudukan supaya boleh bergerak dengan lebih mudah and pantas. Dalam posisi ini, pemain harus:

• Pastikan raket berada di kedudukan hadapan dan selari dengan gelanggang. • Pastikan kaki dijarakkan, anggaran jarak antara bahu.\ • Kaki ke hadapan iaitu tangan yang memegang raket dimajukan sedikit ke hadapan. • 8adan dicondongkan sedikit ke hadapan. • Lutut dibengkokkan (bent) sedikit . • Tumit kaki tidak rapat di tanah. • Pergerakan dikekalkan untuk mengekalkan momentum supaya bergerak dengan lebih pantas. Posisi bersedia yang pertama menunjukkan bahawa pemain itu bermain secara bertahan. Manakala posisi bersedia yang kedua menunjukkan pemain yang berada dalam situasi normal dan biasa.

4.6

Gerakan Di Gelanggang (Footwork)

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

4.6.1 Corak Pergerakan
• • Pergerakan ke hadapan dan tengah gelanggang melibatkan pergerakan secara mengiring dan diakhiri dengan langkah dibuka ke hadapan. Pergerakan di belakang gelanggang melibatkan badan dan putaran pinggang dengan kaki ke belakang. (sekiranya tangan kanan yang memegang raket, kaki kanan ke belakang). Kebanyakkan pemain melompat dengan dengan kaki kanan apabila ingin membuat pukulan dan membuat putaran.

4.6.2 Kemahiran Pergerakan
Pergerakan kaki pula melibatkan gerakan memulakan dan menghentikan langkah, membuat pusingan,menerkam, merenggang, berlari, berjalan, melompat, membengkok serta semua yang memerlukan pergerakan yang dapat membantu pemain untuk mencapai bulutangkis. Antara pergerakan yang penting adalah :

Lompatan untuk memudahkan pergerakan

Pergerakan kaki diakhiri dengan gerakan maju ke depan untuk mencapai bulutangkis dengan gerakan mengmng. Semua pergerakan termasuklah di setiap penjuru gelanggang.

Pergerakan secara mengmng atau sisi untuk untuk mencapai bulutangkis.

Lompat dan pusing untuk gerakan seterusnya apabila memukul bulutangkis ..

Kaki dijjangkau atau dilangkah jauh untuk mencapai bulutangkis,

4.7

Menerima Servis

Apabila sedang menerima servis, pemain harus lebih bersedia bukan hanya dari segi mental tetapi juga bersedia dari segi fizikal.
Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

• • •

Adalah penting raket dipegang di posisi hadapan badan. Lutut dibengkokkan sedikit dengan kaki di hadapan, iaitu tangan yang bukan memegang raket. Penerima servis harus berada di posisi seperti ingin menyerang. Dalam keadaan ini, pemain harus tahu untuk bertindak dalam apa jua eara servis yang dilakukan oleh pihak lawan.

Dalam permainan perseorangan, keluasan gelanggang bagi pemain untuk membuat servis adalah luas. Oleh itu pemain harus berdiri di posisi tengah gelanggang di mana bersesuaian dan memudahkan semasa menerima servis. Dalam beregu pula, pemain harus berdiri berdekatan dengan garisan servis. Ini kerana pemain beregu perlu mengawal bahagian hadapan dan belakang gelanggang. Walaubagaimana pun, kawasan servis untuk beregu lebih keeil berbanding dengan perseorangan.

Kesalahan Biasa
• • • • • Bulutangkis dieapai terlalu perlahan. Hanyunan yang terlalu kuat.. Raket berada di bawah dari badan. Masalah pergerakan kaki Footwork problem Raket dipegang terlalu tinggi atau terlalu rendah.

4.8

Kaedah-Kaedah Latihan Pukulan
Latih tubi

Perkembangan

4.8.1 Perkembangan Pukulan Statik:
A) Latihan kemahiran "Isolated" :

Latihan kemahiran "isolated" merupakan latihan yang menumpukan kepada sesuatu kemhiran dalam pukulan tersebut. Contohnya jika atlit itu baru belajar badminton tentang kemahiran pukulan junam maka jurulatih akan memberi latihtubi yang berfokus kepada junam sahaja. Arah melakukan pukulan tersebut adalah tetap.

B)

Latihan Kemahiran Berkaitan :

Latihan ini merupakan latihan yang mengaitkan lebih dari satu kemahiran pukulan. Contohnya jika seorang atlit telah mempelajari pukulan jaring, junam dan pukulan bawah lengan atas maka jurulatih akan mengaitkan ketiga kemahiran tersebut dalam latih tubinya. Kombinasi ketiga-tiga kemahiran tersebut akan di beri penekanan. Kemahiarn ini juga dikenali sebagai latihan kemahiran kombinasi. Kemahiran ini dilaksanakan dengan urutan yang ditetapkan oleh jurulatih.

C)

Latihan Kemahiran Komplek :

Latihan ini adalah latihan kemahiran yang melibatkan lebih dari tiga kemahiran pukulan yang tidak mengikut urutan yang tetap dan arah yang berlainan. Pergerakan atlit dikawal dengan jenis pukulan
Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

yang difokuskan. Kombinasi kemahiran yang terlibat mungkin lebih komplek iaitu kemahiran seperti smasy lompatan, chop, overhead junam, dan kemahiran yang lain.

melibatkan

4.8.2 Pergerakan Corak:
• • Satu pukulan dengan pegerakan yang spesifik berkait dengan situasi permainan. Kombinasi lebih dari satu kemahiran dengan pergerakan spesifik berkait dengan situasi permainan.

4.8.3 Corak-Corak Rawak (Random):
• Latihan yang seakan-akan situasi permainan dengan tekanan.

4.8.4 Permainan Modifikasi:
Latihan-Latihan • • Kemahiran Terkawal.

Membentuk permainan-permainan modifikasi / Ujudkan permainan yang sesuai dengan aplikasi taktikal. Membentuk permainan modifikasi untuk keseronokkantetapi juga memperkembangkankemahiran dan taktik.

4.9

Teknik-Teknik "Feeding"

Terdapatkan dua jenis teknik "feeding": • "Multi-shuttle feeding" Satu atau lebih orang membuat "feeding" dalam cara berturutan dan berterusan kepada atlit yang akan ukul. Satu atau lebih orang memukul satu bulu tangkis menurut perancangan jurulatih.

"Single-shuttle feeding"

"Multi-shuttle feeding" boleh dilaksanakan dengan tangan atau raket. "Feeding" mengunakan tangan dicadangkan untuk pemian baru dan apabila ruang sempit. Feeding raket adalah lebih sukar Pada tahap ini focus "feeding" tangan di galakkan. 1. 2. "Tossing" bawah tangan: sangat berkesan untuk latihan kemahiran depan gelanggang. "Tossing" Atas Kepala: membantu dalam latihan kemahiran tengah gelanggang dan belakang gelanggang. (terutama "footwork")

"Feeding" Tangan
• "Feeding" Atas

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Pegang gabus bulu tangkis diantara ibujari dan jari tunjuk dan baling seperti "dart" ke arah yang hendak ditujui. • "Feeding" Bawah tangan Pegang bulu tangkis dalam tangan yang buka dan dengan gabus ke target, arah balingan yang ditetapkan.

"Feeding"

Atas Kepala

4.10.1

Latihtubi Teknik

Latihtubi teknik mefokuskan kepada pembangunan, mengekalkan atau membetulkan kemahirankemahiran spesifik. Seorang jurulatih mungkin tidak dapat melaksanakan satu kemahiran yang lengkap tetapi beliau perlu tahu mekanik pukulan kemahiran tersebut dan juga membuat "feeding" dalam latihtubi. Pada amnya, ramai jurulatih-jurulatih fokas kepada teknik, terutamanya jurulatih asia. Manakala, ramai jurulatih-jurulatih Eropah dan Oceania pula menekankan kepada latihan yang berbentuk "Game sense" iaitu lebih kepada permainan yang sebenarnya. Oalam kaedah latih tubi-Iatih tubi teknikal, kemahiran-kemahiran diajar dalam bentuk blok-blok sebelum ia dikembangkan ke latihan yang berkait dengan permainan. Pada mulanya penekanan adalah biomekanik asas, kemahiran-kemahiran pukulan dan pada hujungnya aplikasi kemahiran-kemahiran tersebut. Jurulatih-jurulatih yang berpusat ke teknikal akan menimbangkan dengan latihan permainan. Pemain yang memerlukan banyak permainan dapat kebebasan untuk mencuba kebolehan-kebolehan beliau dalam sesi latihan permainan. Oleh itu perkembangan kemahiran adalah penting dan tidak lari dari latih-Iatih tubi teknikal yang lengkap. Adalah penting untuk mengenal pastikan latih tubi yang sesuai untuk setiap individual atlit supaya aspek teknikal yang spesifik dapat di perkembangkan dan diperbetulkan. Pada akhirnya, pemain-pemian yang berkembang secara ansur maju, latih tubi perlu dilaksanakan dalam keadaan yang sebenarnya atau "Realistik". Mana satu latih tubi yang digunakan oleh jurulatih, perlu sesuai dengan aksi keperluan dan hasil dari anal isis yang teliti dan pemerhatian yang terperinci. Oi bawah di senaraikan beberapa contoh cadangan latih tubi teknikal yang sessuai untuk pemain-pemain badminton yang baru.

Contoh latih tubi (drills)
"Shadow Master and Copy Cats"
Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Prosedur: Matlamat latih tubi adalah untuk membentuk pemain untuk membiasakan diri dengan gelanggang serta alirannya. Latih tubi ini termasuklah pukulan, pergerakan kaki dan persediaan. Latih tubi ini akan menekankan cara pergerakan dari dan kembali ke tengah gelanggang. Teknik harus ditekankan sebelum bergerak. Ketepatan adalah penting!!
Menggunakan jaring adalah satu pilihan. Garisan bagi. "Shadow Masters" di hujung gelanggang (A) dan garisan bagi "Copycats" di hujung yang lain."Shadow Master" A 1 dan "Copy Cat" B1 masuk ke gelanggang pada masa yang sama dan berada dalam posisi bersedia di tengah gelanggang. B 1 cuba untuk meniru pergerakan dan pukulan A 1. Selepas tamat masa, "Shadow Master dan Copycat" yang lain masuk ke gelanggang. Semua pergerakan dimulakan dan posisi bersedia. dari tengah gelanggang

Kekalkan masa yang pendek :: 20 - 30 saat Peringatan : Ini adalah aktiviti yang lasak.

"

1\

Serangan dan Pertahanan Asas.
Matlamat latih tubi ini adalah untuk membentuk teknik serangan dan pertahanan pemain.

Prosedur

:

I

/

'1' JtL

"ttl

v

A B

=

Smasy dan pukulan lurus di jaring. dan lambung bulutangkis.

= Tahan

At

Kekerapan untuk latihan ini adalah bergantung kepada ketahanan pemain. Bermula dengan masa selama 2 minit dan tukar semula. Sekiranya dibuat sebanyak 5 kali, pemain sudah membuat latih tubi ini selama 10 minit.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Serangan

Asas Perseorangan

Prosedur : Matlamat latih tubi ini adalah untuk menbentuk ketahanan pemain, pengawalan gelanggang serta pengalirannya. mF "Multi-Feeder" (jurulatih) A Serangan lurus dan Pukulan lurus di jaring.

=

=

Mulakan secara perlahan. Perhatikan cara kelajuan penghantaran bulu tangkis Kekerapan latihan bergantung kepada ketahanan pemain. Disebabkan ini adalah tertumpu kepada kelajuan, pastikan pengulangan adalah kurang. Contohnya, mulakan dengan 10 bulutangkis satu set.(termasuk serangan dan pukulan jaring) x 5 set. Tingkatkan pengulangan ke 15 bulutangkis dan kurangkan bilangan set.

Latih tubi Bulutangkis -(Smasy) B Prosedur: i) F membuat pukulan servis tinggi ke A dan diikuti servis tinggi ke B, kekalkan servis secara berturutan di kedudukan yang sama. ii) S bergerak ke A, membuat pukulan smasy hadapan ke T2 dan kembali ke posisi asal. Kemudian bergerak semula ke B, membuat pukulan smasy hadapan ke T2 juga serta kembali ke posisi bersedia, Ulangi teknik ini semula ke A. iii) S bergerak dari posisi asal ke A, dan ke B untuk membuat pukulan smasy sebanyak 20 bulutangkis secara berturutan ke T2. iv) Setiap pukulan smasy haruslah tepat ataupun hampir di T2. v) Latih tubi ini diulangi sebanyak 20 kali ke sasaran ke T1 dan 20 kali lagi ke T3. vi) F harus melakukan servis tinggi ke A dan kemudian ke B secara berturutan.

i

r-r"--- .---- ..--- ----- - ~l
I

f~

\/
T1 T3tF

~

II

Dosej : 20 pukulan smasy ke T1, T2 dan T3.

I'±~~~= :Jj
f

iI

i

I

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Latih Tubi BulutangkisProsedur: i)

Pukulan Junam (Drop)

ii) iii)

F servis tinggi ke A, kemudian diikuti dengan servis tinggi ke B. Secara berturutan tanpa henti ke A dan B dengan kelajuan umpanan yang sama. S bergerak ke A, buat pukulan drop secara menyilang ke T2 dan kembali ke posisi asal. S bergerak secara pantas dari posisi B, membuat pukulan drop menyilang ke T1 dan kembali ke posisi asal dan ulangi latih tubi ini dengan 20 bulutangkis. / 20 pukulan drop menyilang ke

Dosej : 20 bulutangkis gelanggang.

Latih Tubi Bulutangkis: Prosedur:
i)

Variasi Pukulan

ii) iii) iv)
v)

vi) vii) viii)

ix)

x)

S servis tinggi ke 4. P bergerak ke 4, lakukan pukulan serang dan kembali ke posisi asal. S membuat pukulan deras ke 3. P bergerak ke 3, balas dengan pukulan deras dan kembali ke posisi asal. S membuat pukulan drop ke 2. P bergerak ke 2, kembali pukulan dan kembali ke posisi asal. S bermain pukulan jaring ke 1. P memajukan langkah hadapan ke 1, bermain pukulan bawah lengan ke C dan kembali ke posisi asal. Latih tubi ini diulangi dengan S menghantar beberapa pukulan bulu tangkis ke 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, dan 8 dan P perlu bergerak ke tempat tersebut untuk membuat hantaran balik ke A, B, C, 0, E, dan F dan balik semula ke posisi asal. Seiap pusingan mengandungi 25 bulu tangkis.

. ..0__

Dosej : 25 bulu tangkis.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Pukulan Lob gelanggang)

Of ens if

dan

Defensif

(Garisan

tepi

~

s. I

I

Prosedur: i) A servis tinggi ke 0 ii) B bergerak ke 0 dan membuat pukulan lob "over head" serangan atau lob "over head" defensif ke C. iii) A bergerak ke C dan membuat pukulan lob hadapan serangan balik ke D.

8emua pengerakkan bermula dan akhir balik ke posisi bersedia asal. Dosej : 100-300 kali Nota : 8emua pukulan lob perlu sampai ke 0 dan C setiap kali. Pukulan Junam (Drop) dan pukulan bawah lengan atas Prosedur: i) A servis tinggi ke 0 ii) B bergerak ke 0 untuk membuat pukulan junam (drop) ke C. iii) A bergerak ke C untuk membuat pukulan bawah lengan ke atas ke belakang 0 dan balik semula ke pusat operasi asal. 8emua pengerakkan bermula dan akhir balik ke posisi bersedia asal. Dosej : 100-300 kali Nota: Pastikan bulu tangkis ditujukan dari 0 ke C dan balik ke 0 berturut-turut. Servis tinggi dan Prosedur: i) A2 servis ii) B bergerak hadapan ke C pukulan junam (drop) tinggi ke 81 ke 81 dan membuat pukulan junam (drop) dan balik ke pusat operasi.

A

tI ~

I
I

,
f---~--

",

,,/
E

/'-~--"-

-~

-,-'_\_,.<---~r-,

"
C

- ----------------------

-

8emua pengerakkan bermula dan akhir balik ke posisi bersedia asal. Dosej : 100-300 kali Nota: Pastikan semua bulu tangkis ditujukan dan sampai ke C, 0, E, dan F setiap kali.
. I

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Servis Rendah deras dan Pukulan Deras Prosedur: i) A 1 membuat servis deras ke 82. ii) 82 bergerak melintang ke 82 dan membuat pukulan deras hadapan ke D.

Dosej : 100-300 kali Nota: Pastikan bulu tangkis sampai ke kawasan C, dan D.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

UNIT 5

TAKTIK ASAS BADMINTON
5.1

Pen genal an kepada taktik dan strategi dalam Badminton

Strategi ialah perancangan cara bermain keseluruhan 'game' (game plan). Taktik pula ialah implementasi satu di antara aspek strategi. Satu strategi mengandungi beberapa taktik. Semakin tahap permainan meningkat, permainan akan menjadi semakin rumit. Permainan akan meningkat dari segi pukulan sekadar melepasi net ke gelanggang pihak lawan hingga pukulan-pukulan yang sukar dibalas, mengawal pergerakan pihak lawan, menukar arah permainan, meletakkan bulu tangkis di penjurupenjuru gelanggang. Kesemua elemen ini muncul mengikut perancangan permainan pemain tersebut atau strategi. Dalam usaha untuk membentuk strategi, seorang pemain mesti menitik beratkan tentang kekuatan dan kelemahan sendiri dan juga pihak lawan. Seorang pemain harus melakukan pukulan dengan menggunakan kelebihannya dan mengenalpasti kelemahan pihak lawan. Jangan sesekali takut untuk menukar strategi yang gaga I dan juga jangan sesekali menukar strategi yang telah berjaya. Perancangan strategi dan taktik bergantung kepada• kualiti kebolehen teknikal pemain • kebolehan fizikal pemain • keadaan mental pemain • kemampuan pemain membaca pihak lawan dan menentang (counter) • kebolehan dan cara permainan pihak lawan

5.2
• • • • • • •

Strategi dan taktik as as dalam Badminton
Masukkan bulu tangkis dalam kawasan permainan. Peratusan bulu tangkis masuk mestilah tinggi Jauhkan bulu tangkis dari pihak lawan Jauhkan pihak lawan daripada pengkalan operasi (base of operation) Bila ragu, letakkan bulu tangkis ke bahagian belakang pihak lawan dan harapkan pukulan balasan yang lemah Pukul ke bahagian backhand atau bahagian lain pihak lawan yang lemah Sentiasa berjaga di pengkalan operasi gelanggang (base of operation) Gunakan smash pada masa yang sesuai untuk menamatkan ralli

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

5.3

Pukulan asas yang baik

Strategi yang baik adalah sia-sia tanpa pukulan asas yang baik. Pukulan asas yang baik dalam badminton adalah seperti berikut• Pukul bulu tangkis pada titik (point) pukulan yang paling tinggi. Gerak dang an laju ke belakang bulu tangkis dan memukulnya pada titik yang paling tinggi • Pergerakan penipuan (deception) adalah kunci permainan. Cuba buat pergerakan kesemua pukulan nampak sama selama yang mung kin.

5.4

Strategi dan taktik permainan perseorangan

Dalam permainan perseorangan adalah penting untuk memaksimakan kawasan gelanggang. Gelanggang perseorangan mempunyai kedalaman atau panjang yang lebih berbanding dengan lebar. Oleh yang demikian taktik asas permainan perseorangan ialah corak permainan lob dan drop untuk menggerakkan pihak lawan ke belakang dan depan dan membuka ruang kosong demi mematikan bulu tangkis.

5.4.1 Taktik as as permainan perseorangan
• • • • • • • • • • • Jangan menunggu bulu tangkis datang tetapi harus bergerak pada ke arah bulu tangkis Pukul bulu tangkis pada titik (point) pukulan yang paling tinggi Bersabar dan sedia untuk bermain ralli yang panjang Letihkan pihak lawan dari segi fizikal dan mental Ambil kesempatan panjang dan lebar gelanggang Ambil initiatif untuk menyerang dan mengawal keseluruhan keadaan Pandai menjimatkan tenaga sambil meletihkan pihak lawan Sentiasa berjaga di pengkalan operasi gelanggang (base of operation) Belajar pergerakan penipuan (deception) dalam pukulan kesemua strok Baca fikiran pihak lawan Paksa pihak lawan bermain corak permainan yang kami hendak

5.4.2 Servis permainan perseorangan
Servis • • • • • Servis • • • • tinggi ke bahagian tengah belakang gelanggang akanmembuka bahagian depan gelanggang dapat lebih masa untuk memerhati lebih peluang untuk mengawal bahagian net benarkan pihak lawan menentukan corak ralli itu dan balas pergerakannya kurangkan sudut pukulan balasannya rendah ke bahagian tengah depan gelanggang demimengawal bahagian depan gelanggang memaksa pihak lawan menaikkan (lift) bulu tangkis dapat peluang untuk mengawal pukulan tinggi kurangkan sudut pukulan balasannya

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Servis • • •

flick ke ke bahagian tengah belakang gelanggang demipaksa pihak lawan membuat pukulan balas yang lemah paksa pihak lawan menjadi 'off balance' elakkan pihak lawan daripada bergerak cepat ke net untuk menerima servis

5.4.3 Membalas servis permainan perseorangan
Membalas servis tinggi• pukulan menjunam ke bahagian depan pad a kelajuan, arah dan sudut yang berbeza • pukulan menjunam ke arah badan pembuat servis • pukulan menjunam ke bahagian garisan tepi pada kelajuan, arah dan sudut yang berbeza • pukulan tinggi ke bahagian belakang gelanggang Membalas servis rendah• pukulan ke arah badan pembuat servis • bermain net yang ketat • pukulan ke arah 2 sudut belakang gelanggang Membalas servis flick• bergerak laju untuk membuat pukulan menjunam • blok ke bahagian depan gelanggang • jika tertangkap, pukul tinggi ke bahagian belakang gelanggang

5.4.4 Pelbagai taktik permainan perseorangan
Taktik dari bahagian tengah gelanggang 3 kemungkinan untuk menunggu bulu tangkis• menjangka (anticipate) lebih pukulan depan • menjangka (anticipate) lebih pukulan belakang • menjangka (anticipate) lebih pukulan tepi Meletakkan pihak lawan di belakang gelanggang • Membuka bahagian depan gelanggang • Meletihkan pihak lawan Kawalan net • Memaksa pihak lawan membuat kesilapan tanpa paksaan (unforced error) • Memaksa pihak lawan membuat pukulan tinggi (lift) Bermain 4 penjuru • Meletihkan pihak lawan • Mengelakkan pihak lawan mengawal permainan • Mengelakkan pihak lawan bermain serangan sepenuhnya (all out attack) Bermain pukulan rendah • mengelakkan pihak lawan daripada menyerang
Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

Memilih jenis pukulan
Pukulan boleh di bahagikan kepada mudah, sederhana dan sukar. Dalam berbagai keadaan, pemain kena memutuskan untuk memilih jenis pukulan supaya menguntungkan dirinya. Dalam keadaan tertekan pemain harus memilih jenis pukulan yang mudah manakala dalam kedaaan yang selesa pemain boleh memilih jenis pukulan yang sukar. Fasa permainan Dalam sesuatu permainan (game), pemain diletak dalam berbagai situasi taktik samada untuk menyerang, menahan atau ralli. Menyerang Menahan Ralli - mengeksploitasikan kelemahan pihak lawan dengan laju untuk mendapat mata pulih (recover)

- harus membuat pukulan demi membolehkannya

- memasukkan semua pukulan tetapi membezakan 'rhythm' dan panjang-Iebar ralli sambil menunggu pihak lawan membuat kesilapan

5.5

Strategi dan taktik permainan bergu

Permainan bergu adalah lebih kompleks berbanding dengan perseorangan kerana ia memerlukan reaksi yang lebih pantas dan keperluan untuk menjangka (anticipate) apa pasangan kami dan lawan kami akan buat. Kerjasama di antara pasangan adalah penting di mana kedua-dua pasangan itu boleh memilih untuk bermain dalam posisi masing-masing yang lebih kuat. Satu pemain juga boleh 'cover pasangannya dalam posisi atau pukulannya yang lemah. Satu pemain boleh 'sef untuk pasangannya untuk menyerang. Secara amnya strategi permainan bergu adalah untuk menyerang dengan laju.

5.5.1 Taktik as as permainan bergu
Termasuk taktik asas permainan perseorangan seperti berikut• Jangan menunggu bulu tangkis datang tetapi harus bergerak pada ke arah bulu tangkis • Pukul bulu tangkis pada titik (point) pukulan yang paling tinggi • Ambil initiatif untuk menyerang dan mengawal keseluruhan keadaan • Belajar pergerakan penipuan (deception) dalam pukulan kesemua strok • Baca fikiran pihak lawan • Paksa pihak lawan bermain corak permainan yang kami hendak Dan taktik asas lain seperti berikut• Komunikasi di antara pasangan • Selalu menyerang • Posisi dan jangkaan (anticipation) menunggu pukulan pihak lawan • Sentiasa sampai ke net awal • Beri perhatian kepada tiga pukulan pertama setiap ralli • Serang bahagian tengah di antara 2 pemain • Pemain di depan perlu 'sef untuk pemain belakang menyerang • Pemain di depan harus cuba 'intercepf pukulan pihak lawan • Cuba tukar permainan tahanan kepada serangan secepat mung kin
Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

5.5.2 Servis permainan bergu
Servis • • • Servis • • • Servis • • • rendah ke bahagian tengah / tepi depan gelanggang demielakkan pihak lawan daripada membuat pukulan menyerang mengawal bahagian depan gelanggang memaksa pihak lawan menaikkan (lift) bulu tangkis dan menahan flick ke bahagian tengah / tepi belakang gelanggang demipaksa pihak lawan membuat pukulan balas yang lemah paksa pihak lawan menjadi 'off balance' elakkan pihak lawan daripada bergerak cepat ke net untuk menerima servis drive ke bahagian tengah belakang gelanggang demielakkan pihak lawan daripada membuat pukulan menyerang paksa pihak lawan menjadi 'off balance' elakkan pihak lawan daripada bergerak cepat ke net untuk menerima servis

Servis asas dalam acara bergu ialah servis rendah. 8ergu yang melakukan servis rendah yang berkualiti tinggi akan memaksa penerima servis melambung bulu tangkis tinggi ke bahagian belakang dan memberikan peluang kepada bergu yang membuat servis tadi untuk menyerang.

5.5.3 Balasan servis permainan bergu
Servis rendah harus dibalas dengan• Net jauh dari bahagian pembuat servis • Tolak rata sepanjang garisan tepi gelanggang samada ke bahagian tengah atau belakang • Tolak rata ke badan pembuat servis atau pasangannya • Letak ke bahagian belakang pembuat servis Diagram di bawah menunjukkan target kawasan balasan servis permainan bergu. (Servis adalah dari kiri ke kanan gelanggang penerima)

"l·~~··~~~+~·-·-'~---·i~---~~t:t

"·"",:1·,,,·0
-:

~~--~_:~-f=;;?:~ .. ~
-: J ~

.==w.w.,~="".l L.."".",~., ...," .... .. :; /""/.... -~--=::====--,-, ~ "" ....... ~ ~ --T=='--.---~

.

f

w"' ... .• .."',,} .....•,,""" ""

-·~-·~r

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

5.5.4 Posisi Pasangan Bergu
Posisi pasangan apabila menyerang adalah seorang berada di bahagian depan gelanggang manakala yang seorang lagi adalah di belakang gelanggang. Ini adalah dipanggil sistem depan-belakang (front-back). Posisi membuat servis adalah mengikut sistem ini. Faedah sistem ini adalah terdapat seorang pemain di hadapan yang dekat dengan net yang lebih berpeluang untuk membuat pukulan memaksa pihak lawan untuk menaikkan bulu tangkis untuk pasangannya menyerang. Pemain hadapan ini juga dalam posisi yang mudah untuk mematikan apa-apa pukulan tanggung di hadapan (loose returns). Apabila dalam keadaan menahan, pasangan bergu harus berada di posisi bersebelahan, iaitu seorang di kiri dan seorang lagi di kanan gelanggang (side by side). Ini adalah dipanggil sistem bersebelahan (side by side). Sistem ini menyenangkan setiap pemain untuk bertahan. Kedua pemain adalah bertanggungjawab untuk bahagian setengah gelanggangnya. Apabila pasangan bertukar dari bertahan ke serangan, mereka boleh menukar dari sistem bersebelahan ke sistem depan-belakang dan begitu juga sebaliknya.
Sistem Menyerang

Sistem Menahan Bersebelahan

5.5.5 Pelbagai taktik permainan bergu
• • • • • • • • • Lebihkan pukulan rendah untuk memaksa pihak lawan menaikkan bulu tangkis untuk serangan Pemain depan harus sentiasa mencari peluang untuk mematikan pukulan balas yang lemah atau memintas (intercept) bulu tangkis yang boleh dicapai. Pemain depan harus meletakkan raket diatas bahunya supaya boleh memintas (intercept) atau mencapai bulu tangkis seawal mungkin. Pemain belakang harus sentiasa menyerang Selalu buat serangan smash atau drop pada bahagian tengah gelanggang di antara 2 pemain Selalu serang pemain yang lebih lemah Pukulan silang (cross) gelanggang harus digunakan dalam permainan untuk memaksa pemain hadapan pihak lawan supaya tidak bersedia atau diluar posisi sedia Apabila bertahan selalu mengangkat bulu tangkis tinggi dan pastikan pemain lawan di bahagian depan tidak boleh mencapai bulu tangkis atau pukulan tersebut Pasangan yang bertahan boleh tukar ke serangan dengan mengarahkan bulu tangkis ke bahagian depan gelanggang atau membuat blok di depan gelanggang.

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com

~~

MODUL KLINIK BADMINTON KELAB BADMINTON LlBAS 2011

CONTOH PERANCANGAN
Pasukan Date I Time

SESI KEJURULATIHAN

Klinik Badminton Cuti Sekolah Kelab Badminton Libas 22.01.11 I 10.00 am-12.00 pm Objectives Notes # # # # Venue SKPP9(2) School Hall

I Reminders:

Equipment,

Injuries,

etc

1. 1. 2.

players able to perform net lift players able to change grips able to combine net lift and net

Remind - next week's friendly match Feeling after last session? Mustazam - work on lunge Absent

= Chong

Time 10.00-10.10 10.10-10.25 10.25 - 11.00 11.00 - 11.15 11.15-11.30 11.30 - 11.40 11.40 - 11.45

Planner

Brief training information and demonstration Warm up and fast feet training Net lift and combining with net Modified game Free play Cool down Review session and final remarks Session Breakdown

1. Demonstrate the lift - focus on footwork - various contact points - grips - impact force 2. Warm up - loosen joints, jog and stretch fast feet circuit for quickness 5 exercises I series x 4 series exercise during per rep. 5 - 10 secs - rest between series: 30 - 45 seconds Free hitting 3. Practice - footwork to FHD FC and BKHD FC 4. Net lift practice - multi-shuttle: 20 ! x 4s FHD and 20 ! x 4s BKHD Random multi-feed: 20 ! x 4s for HFD and BKHD 5. Modified game - _ court game 1 vs 2 # A1 plays FC - B1 B2 play FC + BC A 1 net! net lift - B1 B2 net! drop Progression: _ court game - A 1 and B1 B2 net I net lift I drop 6. Game time - free play - 5 point singles * to watch Ravi vs Ong, Mustazam vs Lam 7. Cool down - stretch/PNF

=

=

=

=

Evaluation

and Remarks

# Lam played well - especially FC # Net lift - ok but Ong needs to improve lunge FC FHD # Homework = fast feet 5 reps X 5 series, skipping 100 jumps x 3 - 4 series, abdomen strength work # Enquire about Chong? # Where to meet for friendly match
TAMAT. SEMOGA NOTA INI DAPAT DIJADIKAN PANDUAN DAN RUJUKAN KEPADA PESSERTA KLiNIK SUKAN BADMINTON ANJURAN KELAB BADMINTON LlBAS SK PUTRAJAYA PRESINT 9(2). MOTO KELAB BADMINTON LlBAS SKPP9(2)

"BERMINA T, BERILMU,BER

AMAL DAN BERLA TIH"

Disediakan oleh: SHAMSUL MHD SA YUTI

Copywrite by: cikgusham77.blogspot.com