Maksud Arca Arca merupakan hasil seni berbentuk 3 dimensi ( 3D ).

Arca berasal daripada perkataan ‘ sculpture ’ yang beerti mengukir, memotong, menebuk atau melarik. Biasanya arca diletakkan di dalam suatu ruang untuk tujuan pameran. Nilai estetiknya dapat dihayati dengan pancaindera. Permukaan arca boleh dipegang dan arca boleh dipandang dari pelbagai sudut pandangan. Arca juga terdapat dalam bentuk realistik atau bentuk abstrak.

Banyak arca dicipta melalui tempahan untuk memperingati sesuatu peristiwa bersejarah, atau kehidupan seorang tokoh. Arca bertujuan sebagai seni awam yang dipamerkan di luar, tetapi kekadangnya juga dipamerkan di dalam bangunan awam untuk menegaskan sesuatu dengan cara yang lebih ketara daripada apa yang boleh ditekankan melalui penggunaan perkataan.

Menjelang abad ke dua puluh, apabila seni mencapai dimensi baru, arca berubah kepada ciri abstrak dan membuka era baru dalam peradaban arca. Kategori arca boleh dibahagikan kepada dua iaitu arca estetik dan arca berfungsi. Ciri-Ciri Arca yang baik dan kreatif

Arca yang kreatif dan baik haruslah dihasilkan menepati tema dan tajuk yang ingin diketengahkan oleh pengkarya. Kebiasaannya pengkarya ingin berkongsi tema bersama dengan pengarca yang lain. Tema yang ingin diketengahkan seperti perkongsian maklumat, dokumentasi, lonjakan paradigma, cetusan emosi dan perasaan. Semua persoalan yang ingin diketengahkan haruslah ada pada arca yang dihasilkan dan mampu menonjolkan persoalan berkenaan melalui hasilan pengkarya.

. Sebagai pengkarya yang memahami hakikat keaslian.Bahan binaan arca juga haruslah sesuai dengan tujuan hasilan. asemblaj mewakili karya yang agak bebas dan pelbagai penggunaan bahan dan media. Objek akan digubah berdasarkan asas seni reka.Arca yang baik dan kreatif juga haruslah berjaya mengaplikasikan asas seni reka. Maka dengan itu kesepaduan dalam pelbagai penggunaan bahan dan media dapat menjadikan sesuatu arca yang kreatif dan menepati ciri-ciri sebuah arca bersesuaian denga tema. ciplakan adalah satu kelemahan lebihlebih lagi jika penghasilannya bertujuan komersial. kuat. Arca khususnya asemblaj mengadunkan pelbagai bahan lalu membentuk kesatuan komposisi yang artistik. Apabila asas seni reka ini diaplikasikan dengan baik dan betul. Dalam pengkaryaan arca. Akhir sekali yang paling penting dalam menhasilkan sebuah arca yang baik dan kreatif ialah arca berkenaan haruslah bebas daripada ciplakan atau plagiat. penampilan karya akan menjadi lebih terancang dan rapi. Arca yang dihasilkan haruslah hanya satu dan tiada ditempat lain. Arca yang baik haruslah kukuh. Pengkarya arca akan dianggap dapat menghasilkan sebuah arca yang baik apabila berjaya mempelbagaikan bahan yang diadun atau dipasang dengan baik. estetika dan etika pengkaryaan. selamat dan tahan lama. Sejarah arca membuktikan bahawa sebuah arca yang baik menggunakan alat dan bahan terdiri daripada kombinasi yang padat dan kukuh.

ia digunakan sebagai struktur asa atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai. Arca tiga dimensi ini dilihat sebagai “junk sculpture”. tanah liat dan sebagainya. Arca Luakan Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. keluli dan sebagainya. karya Jean Tinguely Arca Binaan Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. Pelbagai alat digunakan bergantung pada . Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan-bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. Untuk teknik kerangka. Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu. batu marmar. lilin. Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka. Sekiranya bahan kayu maka canumannya juga adalah kayu. Bahagian luar mengandngi lapisan lain seperti bancuhan simen.Arca Arca Asemblaj Arca ini adalah cantuman daripada pelbagai bahan buangan yang berbeza dan digabungkan menjadisebuah arca serta mendapat perhatian di Amerika sekitar tahun 1950-60. plaster of paris. Arca Asemblaj yang terkenal ialah “Homeege to New York”. iaitu arca barangan terpakai atau buruk dan rosak.

Seterusnya cairan tersebut akan membeku dan menjadi arca. Arca Mobail Arca ini boleh bergerak sendiri. Pemindahannya berasaskan seni yang boleh bergerak. dan biasanya terawang-awang. lilin dan sebagainya. iaitu seorang pengarca . Contoh arca luakan antarabangsa yang terkenal ialah patung “David” karya Mochelangelo Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. mengikis dan sebagainya. Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. jika menggunakan alatan tajam untuk proses memotong. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca. Arca ini dipelopori oleh Alexender Calder (188-1976). Setelah acuan disediakan. Contoh arca tambahan / acuan ialah Tugu Negara. Contohnya. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. berombak. Terdapat juga bahan cecair yang kemdiannya dkeraskan melalui acuan seperti plaster paris. cairan akan dituang ke dalam acuan. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. memahat. berputar. Arca Tambahan Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan baha-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. tanah liat. Mobail ini digantung di atas syiling.jenis dan kekerasan bahan.

arca gabungan ini merupakan kombinasi daripada disiplin arca binaan. Tambahan pula. Arca stabail boleh bergerak tetapi pergerkannya terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh terawang-awang. . Arca Stabail Berbeza dengan mobail.•Arca GabunganArca gabungan ialah pengabungan beberapa jenis arca dalam menghasilkan karya. Arca ini adalah integrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat di dinding. dinding atau digantung pada syiling . Arca ini mempunyai pengaruh instalasi apabila penonton menikmati karya dengan berada dalam ruang persembahan arca tersebut dan bukan hanya di hadapan arca itu sahaja. Ini disebabkan ruang galeri telah menjadi sebahagian daripada karya. timbulan dan asemblaj Arca Dinding Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin. Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dan sebagai hiasan di meja. Gabungan ini bukan sahaja dari segi jenis malah teknik penghasilannya yang diserap dan dipengaruhi oleh disiplin lain seperti catan. cetakan dan sebagainya. di Malaysia antara arca dinding yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. ia tidak terawang tetapi boleh bergerak kerana kedudukan yang boleh bergerak.dan jurutera Amerika dan diperkenalkan pada awal tahun 1930an.

Contoh free standing sculpture .