Maksud Arca Arca merupakan hasil seni berbentuk 3 dimensi ( 3D ).

Arca berasal daripada perkataan ‘ sculpture ’ yang beerti mengukir, memotong, menebuk atau melarik. Biasanya arca diletakkan di dalam suatu ruang untuk tujuan pameran. Nilai estetiknya dapat dihayati dengan pancaindera. Permukaan arca boleh dipegang dan arca boleh dipandang dari pelbagai sudut pandangan. Arca juga terdapat dalam bentuk realistik atau bentuk abstrak.

Banyak arca dicipta melalui tempahan untuk memperingati sesuatu peristiwa bersejarah, atau kehidupan seorang tokoh. Arca bertujuan sebagai seni awam yang dipamerkan di luar, tetapi kekadangnya juga dipamerkan di dalam bangunan awam untuk menegaskan sesuatu dengan cara yang lebih ketara daripada apa yang boleh ditekankan melalui penggunaan perkataan.

Menjelang abad ke dua puluh, apabila seni mencapai dimensi baru, arca berubah kepada ciri abstrak dan membuka era baru dalam peradaban arca. Kategori arca boleh dibahagikan kepada dua iaitu arca estetik dan arca berfungsi. Ciri-Ciri Arca yang baik dan kreatif

Arca yang kreatif dan baik haruslah dihasilkan menepati tema dan tajuk yang ingin diketengahkan oleh pengkarya. Kebiasaannya pengkarya ingin berkongsi tema bersama dengan pengarca yang lain. Tema yang ingin diketengahkan seperti perkongsian maklumat, dokumentasi, lonjakan paradigma, cetusan emosi dan perasaan. Semua persoalan yang ingin diketengahkan haruslah ada pada arca yang dihasilkan dan mampu menonjolkan persoalan berkenaan melalui hasilan pengkarya.

Arca yang baik dan kreatif juga haruslah berjaya mengaplikasikan asas seni reka. penampilan karya akan menjadi lebih terancang dan rapi. Apabila asas seni reka ini diaplikasikan dengan baik dan betul. Maka dengan itu kesepaduan dalam pelbagai penggunaan bahan dan media dapat menjadikan sesuatu arca yang kreatif dan menepati ciri-ciri sebuah arca bersesuaian denga tema.Bahan binaan arca juga haruslah sesuai dengan tujuan hasilan. Arca yang baik haruslah kukuh. asemblaj mewakili karya yang agak bebas dan pelbagai penggunaan bahan dan media. estetika dan etika pengkaryaan. selamat dan tahan lama. Sejarah arca membuktikan bahawa sebuah arca yang baik menggunakan alat dan bahan terdiri daripada kombinasi yang padat dan kukuh. Pengkarya arca akan dianggap dapat menghasilkan sebuah arca yang baik apabila berjaya mempelbagaikan bahan yang diadun atau dipasang dengan baik. kuat. Arca yang dihasilkan haruslah hanya satu dan tiada ditempat lain. Sebagai pengkarya yang memahami hakikat keaslian. Dalam pengkaryaan arca. ciplakan adalah satu kelemahan lebihlebih lagi jika penghasilannya bertujuan komersial. . Akhir sekali yang paling penting dalam menhasilkan sebuah arca yang baik dan kreatif ialah arca berkenaan haruslah bebas daripada ciplakan atau plagiat. Arca khususnya asemblaj mengadunkan pelbagai bahan lalu membentuk kesatuan komposisi yang artistik. Objek akan digubah berdasarkan asas seni reka.

Arca Arca Asemblaj Arca ini adalah cantuman daripada pelbagai bahan buangan yang berbeza dan digabungkan menjadisebuah arca serta mendapat perhatian di Amerika sekitar tahun 1950-60. batu marmar. Misalnya jika besi maka cantumannya juga besi. Bahagian luar mengandngi lapisan lain seperti bancuhan simen. keluli dan sebagainya. lilin. iaitu arca barangan terpakai atau buruk dan rosak. karya Jean Tinguely Arca Binaan Arca ini ialah pembinaan cantuman daripada bahan-bahan yang sama. Arca Asemblaj yang terkenal ialah “Homeege to New York”. ia digunakan sebagai struktur asa atau bahagian dalaman biasanya diperbuat daripada dawai. Arca Luakan Pembinaan arca melalui teknik ukiran dan membuang mana-mana bahagian batu atau kayu. Arca tiga dimensi ini dilihat sebagai “junk sculpture”. Arca jenis ini boleh dibina berasaskan teknik kerangka atau tidak berkerangka. tanah liat dan sebagainya. plaster of paris. Arca tanpa kerangka pula dibina berasaskan cantuman bahan-bahan seperti logam yang dicantum samada secara pateri atau kimpalan. Sekiranya bahan kayu maka canumannya juga adalah kayu. Pelbagai alat digunakan bergantung pada . Untuk teknik kerangka. Biasanya bahan pembinaan arca ini ialah batu atau kayu.

Arca Tambahan Pembinaan arca tambahan dilakukan dengan menggunakan baha-bahan lembut seperti tanah liat dan bahan-bahan rapuh. jika menggunakan alatan tajam untuk proses memotong. dibina daripada hasil karya dua dimensi yang kemudian ditimulkan menjadi imej tiga dimensi. Mobail ini digantung di atas syiling. Arca ini adalah kombinasi antara cirri-ciri catan dan arca. lilin dan sebagainya. Contohnya. memahat. cairan akan dituang ke dalam acuan. Contoh arca luakan antarabangsa yang terkenal ialah patung “David” karya Mochelangelo Arca Timbulan Arca ini jga dikenali sebagai arca relief. iaitu seorang pengarca . mengikis dan sebagainya. Henri Matisse (1869-1954) dan Jacques Lipcitz (1891-1973) adalah antara tokoh pengarca barat yang menampilkan aliran dan pengaruh kiubisme dalam arca timbulan ini. Arca Mobail Arca ini boleh bergerak sendiri. memahat atau mengorek keluar latar belakang yang mengelilingi figura atau binatang akan menjadi fgura tersebut timbul dari permukaan dan kelihatan menarik. Contoh arca tambahan / acuan ialah Tugu Negara. Manusia pada zaman dahulu menghasilkan arca dengan memotong. berputar. Seterusnya cairan tersebut akan membeku dan menjadi arca. Terdapat juga bahan cecair yang kemdiannya dkeraskan melalui acuan seperti plaster paris.jenis dan kekerasan bahan. Pemindahannya berasaskan seni yang boleh bergerak. dan biasanya terawang-awang. Setelah acuan disediakan. tanah liat. Arca ini dipelopori oleh Alexender Calder (188-1976). berombak.

arca gabungan ini merupakan kombinasi daripada disiplin arca binaan. Arca ini mempunyai pengaruh instalasi apabila penonton menikmati karya dengan berada dalam ruang persembahan arca tersebut dan bukan hanya di hadapan arca itu sahaja.dan jurutera Amerika dan diperkenalkan pada awal tahun 1930an. Arca Stabail Berbeza dengan mobail. . Gabungan ini bukan sahaja dari segi jenis malah teknik penghasilannya yang diserap dan dipengaruhi oleh disiplin lain seperti catan. Ini disebabkan ruang galeri telah menjadi sebahagian daripada karya. cetakan dan sebagainya.•Arca GabunganArca gabungan ialah pengabungan beberapa jenis arca dalam menghasilkan karya. Arca ini adalah integrasi antara catan dan arca yang dihasilkan di atas permukaan kayu dan terlekat di dinding. di Malaysia antara arca dinding yang terkenal adalah “Langkawi – 1977 daripada Abdul Latiff Mohidin”. Arca stabail boleh bergerak tetapi pergerkannya terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh terawang-awang. timbulan dan asemblaj Arca Dinding Arca dinding diperkenalkan oleh pelukis Abdul Latiff Mohidin. Tambahan pula. Biasanya arca dinding dihasilkan di atas kepingan kayu atau bangunan dan sebagai hiasan di meja. dinding atau digantung pada syiling . ia tidak terawang tetapi boleh bergerak kerana kedudukan yang boleh bergerak.

Contoh free standing sculpture .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful