P. 1
JTW 241 - PRINSIP PEMASARAN

JTW 241 - PRINSIP PEMASARAN

|Views: 267|Likes:

More info:

Published by: Mohd Sahli Bin Ismail on Nov 27, 2011
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/02/2012

pdf

text

original

TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN

1.0

Pengenalan Kertas ini meninjau prospek strategi pemasaran baju kanak-kanak berasaskan

batik secara terus di Malaysia terutama bagi pasaraya tempatan dan gedung pakaian terkemuka di Malaysia. Tinjauan umum dibuat ke atas aspek utama operasi pemasaran terus dan prospek pemasaran terus dikupas dengan meninjau jangkaan citarasa berbeza bagi pelanggan kanak-kanak yang menjangkakan suatu kelainan.

2.0

Pengenalan jenis produk atau perkhidmatan Pakaian batik kanak-kanak jenama 1Malaysia Kids adalah suatu produk baru

keluaran Syarikat Maju Textiles, sebuah syarikat pengeluar pakaian kanak-kanak yang mula beroperasi sejak 2009 yang lalu. Syarikat ini mengeluarkan pakaian batik untuk kanak-kanak dalam pelbagai corak dan saiz. Saiz pemasaran bagi syarikat ini pada ketika ini telah berjaya menguasai pasaran tempatan seperti gedung pakain terkemuka seperti Kamdar, Mydin, Carrefour dan The Store.

2.1

Definisi produk Produk adalah merupakan hasil dari kegiatan pembuatan yang seperti barang

atau perkhidmatan. Variabel pertama dari pemasaran dan cukup penting dan yang mempengaruhi kepuasan pengguna adalah produk, ini kerana produk merupakan sesuatu yang ditawarkan ke pasar untuk memenuhi kebutuhan dan keinginan pengguna.

1

Produk adalah sesuatu yang dapat ditawarkan pada suatu pasar untuk mendapatkan perhatian untuk dimiliki. organisasi mahupun idea. maka terdapat tiga aspek dari produk yang perlu diperhatikan agar memudahkan dalam mempelajari strategi produk. Definisi luas Produk adalah sekumpulan atribut yang nyata (tangible) dan tidak nyata (intangible) di dalamnya.Produk Teras (Core Products) 2 . Definisi khusus Produk adalah sekumpulan atribut fisik nyata (tangible) yang wujud dalam sebuah bentuk yang dapat diidentifikasikan. 2002 : 4) Menurut Gitosudarmo (1994 : 177) produk adalah segala sesuatu yang dapat memenuhi kemahuan manusia . Menurut Stanton dalam Angipora (2002 : 152) produk mempunyai definisi yang sempit dan luas. bantuan. Produk dapat merangkumi benda fizik.TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN Menurut Kotler (1997 : 430 ) A Product is anything that can be offered to be a market for attention. acquasition. 2. tempat. penggunaan bagi memuaskan keinginan pengguna (Angipora. Berdasarkan atas pengertian produk tersebut di atas. Definsi tersebut sebagai berikut : 1. Adapun tiga aspek tersebut adalah : . Produk yang wujud biasa disebut sebagai barang. use or consumption that might satisfy a want or need. sedangkan yang tidak wujud disebut perkhidmatan.

. Tingkat kategori tersebut adalah sebagai berikut : 3 .Produk yang diperluas (Augmented product) Produk yang diperluas mencakupi berbagai tambahan manfaat yang dapat dinikmati oleh konsumer dari produk inti yang dibelinya. Selain konsep yang telah dijelaskan di atas ada pula konsep yang lain iaitu : Generic Product adalah merupakan manfaat dari produk itu atau dapat pula dikatakan sebagai aspek atau manfaat dari produk itu. Produk formal inilah yang lebih dikenal oleh kebanyakan pembeli sebagai daya tarik yang tampak langsung atau tangible offer di mata konsumer. Tingkat kategori produk Produk memiliki tingkat kategori untuk meningkatkan penjualan.Produk Formal (Formal Product) Produk formal adalah produk yang merupakan penampilan atau perwujudan dari produk inti maupun perluasan produknya. Konsep diversifikasi produk merupakan langkah untuk mengusahakan atau memasarkan beberapa produk yang sejenis dengan produk yang sudah dipasarkan sebelumnya. Perluasan manfaat suatu produk dapat dilakukan dengan memahami serta kemudian menerapkan suatu konsep yang disebut konsep “Generic Need”.TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN Iaitu produk yang merupakan manfaat yang ditampilkan oleh suatu produk kepada konsumer dalam memenuhi kemahuan serta keinginannya. Dalam membahas augment product ini kita perlu membezakannya dengan “DIVERSIFIKASI PRODUK”. .

TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN .PRODUK PERKHIDMATAN produk yang bersifat intangible Hubungan kualiti dengan penjualan Keuntungan yang diperolehi kerana menyediakan barang yang berkualiti adalah diperoleh dengan pendapatan penjualan yang lebih tinggi dan kos yang lebih rendah. Syarikat yang memiliki kualiti yang lebih baik akan memberikan nilai yang baik yang lebih baik.PRODUK INDUSTRI produk yang digunakan untuk keperluan operasi industri. . menarik konsumer baru.PRODUK KONSUMER produk yang dibeli oleh konsumer (end user). yang pada akhirnya akan dapat meningkatkan keuntungan dan pertumbuhan syarikat. . Dengan cara ini perusahaan dapat mempertahankan konsumer yang sudah ada. dan mengalihkan perhatian konsumer pesaing 4 .

India. Perkataan 1 Malaysia dipilih pula adalah sebab menyambut seruan yang telah dibuat oleh pihak Kerajaan Malaysia bagi menjadikan rakyat Malaysia bersatu padu dan berganding bahu bagi mencapai wawasan 2020.0 Strategi-strategi pemasaran / pemasaran campuran EMPAT ASPEK DALAM CAMPURAN PEMASARAN 3.TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN 3. Kiko.1 Produk Produk yang terpilih adalah pakaian kanak – kanak yang berasaskan batik . Kami telah memilih jenama 1 Malaysia For Kids. Lady Bird dan lain – lain. Jenama 1 Malaysia ini amatlah sesuai kepada semua kanak – kanak di Malaysia ini tidak kira bangsa. Produk ini mungkin boleh dipilih sebagai pakaian uniform kepada kanak – kanak di Pra Sekolah. Cina. Bumiputera Sarawak. Pemilihan pakaian kanak – kanak adalah kerana pakaian batik untuk kanak – kanak masih belum meluas dan kurang dieksploitasikan oleh pengusaha – pengusah batik di Malaysia. croco kids. Ini dapat menyemai perasaan sayangkan negara kita daripada peringkat kanak – kanak lagi. Kanak – kanak bangsa Melayu. Produk ini dibahagikan kepada beberapa jenis seperti berikut : • • 1hingga 6 tahun 7 hingga 12 tahun 5 . Bumiputera Sabah dan lain – lain akan memakai pakaian yang sama. Pemilihan jenama 1 Malaysia For Kids adalah untuk menandingi produk – produk pakaian kanak – kanak seperti Kiki Lala. Pasaran bagi pakaian kanak – kanak amatlah besar dianggarkan hampir puluhan juta ringgit.

Kempen Belilah Produk Malaysia yang dianjurkan oleh Kementerian Perdagangan Dalam Negeri akan membantu meningkatkan lagi penjualan produk ini kerana dari segi jenamanya saja telah jelas menunjukkan ianya buatan Malaysia. Ianya bertujuan ianya mengikut peredaran zaman fesyen terkini. Pemilihan imej tersebut akan dbuat bagi mendapatkan imej yang jelas menunjukkan ikon Malaysia seperti bunga raya. 6 .TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN 1 hingga 6 tahun Pakaian ini akan direka dengan warna – warna yang ceria dan mempunyai corak – corak batik. Fabriknya akan dipilih daripada fabrik berkualiti tinggi bagi produk yang harga mahal manakala fabrik kualiti sederhana bagi produk yang harga berpatutan 7 hingga 12 tahun Pakaian ini akan direka dengan warna – warna terpilih mengikut peredaran masa dan fesyen terkini. Produk dikategori ini boleh menggunakan zip seperti baju panas. Corak batik ini akan dipilih daripada imej flora dan fauna yang juga terdapat di Malaysia. Corak batik ini akan dipilih daripada imej flora dan fauna yang terdapat di Malaysia. Ianya haruslah daripada fabrik yang tahan lasak kerana kanak – kanak dikategori ini amatlah cergas dan aktif. wau dan lain – lain.

2 Harga Tafsiran harga adalah sejumlah wang yang dicajkan atau dikenakan untuk suatu produk atau perkhidmatan atau sejumlah nilai yang boleh ditukarkan oleh pelanggan sebagai tukaran kepada faedah perkhidmatan atau produk yang boleh digunakan. Perkara yang perlu dinilai sebelum meletakkan harga kepada produk : a) Faktor Dalaman • • • • Objektif pemasaran Strategi Pemasaran Campuran Kos Pertimbangan organisasi b) Faktor Luaran • • • Keadaan pasaran dan permintaan Persaingan Lain – lain persekitaran 7 .TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN 3.

TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN Faktor – faktor yang mempengaruhi harga Kos – kos pengeluaran yang diambil kira seperti berikut : • • • Kos tetap Kos variable Jumlah kos Strategi Dalam Menetapkan Harga 8 .

4 Lokasi Promosi 4. • Kos Kos pengeluaran dan berapa keuntungan boleh menjadi faktor penentuan harga. 3.TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN Harga juga ditentukan mengikut beberapa faktor: • Permintaan Permintaan tinggi harga barang boleh meningkat contoh kereta. • Persaingan Berdasarkan jenama mengikut keadaan pasaran Harga bagi Produk 1 Malaysia For Kids Oleh yang demikian harga akan ditetapkan adalah dinamik dan bergantung kepada faktor – faktor di atas bagi memastikan ianya kompetitif berbanding dengan jenama sedia ada.0 Pengurusan Perhubungan Pelanggan Definisi Pengurusan Perhubungan Pelanggan yang cekap dan berkesan akan dapat memastikan penyampaian perkhidmatan yang responsif kepada kehendak dan keperluan pelanggan.3 3. Perkhidmatan pelanggan yang menjadi asas 9 . Faktor tukaran wang asing berbanding Ringgit Malaysia juga akan diambil kira bagi memastikan ianya murah di pasaran antarabangsa. Standard perkhidmatan yang ditawarkan kepada pelanggan hendaklah tinggi nilainya sehingga melebihi ekspektasi pelanggan sejajar dengan pendekatan delighting the customer.

meningkatkan pembahagian kepada pelanggan dan membina ekuiti pelanggan. saluran rakan dan pesaing. Di samping itu. kajian pemasaran. mencipta produk baru. pengagihan. kumpulan fungsi bersilang atau luaranhubungan dengan pembekal. Mencipta nilai sepanjang masa. Pengurusan Hubungan Pelanggan bekerja rapat dengan jabatan lain di dalam sesebuah organisasi dan diluar organisasi untuk bersama memberi nilai yang besar kepada pelanggan dalaman iaitu secara elektronik.TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN utama kepada pendekatan delighting the customer adalah memenuhi ciri – ciri kualiti dalam tiga kategori iaitu fizikal. Pengurusan Hubungan Pelanggan (CRM) merupakan keseluruhan proses di dalam membina dan mengekalkan hubungan dengan pelanggan yang mengguntungkan dengan memberikan nilai yang tinggi dan kepuasan kepada pelanggan. 10 . digital age merupakan teknologi terkini. Ini merupakan gabungan sepenuhnya antara nilai pelanggan sepanjang masa termasuk memperlakukan pelanggan seperti aset yang perlu diurus dan dimaksimakan. komunikasi secara video konferens dan online. internet. penyampaian dan emosi.

0 Kesimpulan 11 .TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN 5.0 Teori-teori Pemasaran 6.

0 Bibliographi 8.TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN 7.0 Lampiran 12 .

TUGASAN JTW 241 – PRINSIP PEMASARAN 13 .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->